Bağlan

View Full Version : Evde Limon Ağacı

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

hus213
26-11-2012, 17:35
Limon konusunu bende gerçekleştirdim .Baktım balkonda olmuyacak alıp bahçeye diktim şu an güzel gidiyor yeterli büyüklüğe gelince bilen bir kişiye aşı yaptıracağım..Bulunduğum yer çok soğuk oluyor .Etrafını iyice kapattım inşallah soğuktan donmaz.

Bundan sonra sık sık siteye girmeye çalışacağım faydalı bilgiler bulacağımdan eminim.

Şimdilik her keze hayırlı haftalar ve hayırlı geceler dilerim.

n.celik
30-11-2012, 13:48
arkadaşlar merhaba,benim 5 yıl önce çekirdekten diktiğim bir limon fidem var,boyu uzadı fakat gövdesi ağaçlaşmadı.incecik cılız bir fide halinde uzuyor gidiyor,ne meyve verdi ne de gövdesinde bir faaliyet var,aşılama yapamıyorum gövde ince olduğu için.bu konuda bilgisi olan varmı ne yapabilirim?

adneser
03-12-2012, 22:58
Limonlar sararırken yenilerin yetişenlerin bazıları(bitkinin besliyemiyecekleri)

sararıp dökülüyor.

351330

351331

tuya
04-12-2012, 01:24
merhaba erkadaşlar bir şey sormak isterim size geçen salataya sıktığım limonun çekirdeklerini saksıya ekmiştim hepsi çimlenmiş şimdi onlar yanlış anlamadıysam limon olarak yetişmeyacekmiş sizden şunu öğrenmek istiyorum bu çimlenen fideleri ben ne yapayım atayım mı kıyamam ki bir aşıdan bahsedilmiş nasıl yapıldığını bilen varsa beni bilgilendirirseniz sevinirim

adneser
04-12-2012, 11:42
merhaba erkadaşlar bir şey sormak isterim size geçen salataya sıktığım limonun çekirdeklerini saksıya ekmiştim hepsi çimlenmiş şimdi onlar yanlış anlamadıysam limon olarak yetişmeyacekmiş sizden şunu öğrenmek istiyorum bu çimlenen fideleri ben ne yapayım atayım mı kıyamam ki bir aşıdan bahsedilmiş nasıl yapıldığını bilen varsa beni bilgilendirirseniz sevinirim

Bırakın büyüsünler imkanınız varsa ileride saksıya alır daha sonrada zamanı geldiğinde aşı yaptırırsınız.

tuya
04-12-2012, 17:47
teşekkür ederim sayın adneser dediğiniz gibi yapayım artık büyümelerini beklicez çaresiz

n.celik
05-12-2012, 14:22
:([QUOTE=n.celik;1057388]arkadaşlar merhaba,benim 5 yıl önce çekirdekten diktiğim bir limon fidem var,boyu uzadı fakat gövdesi ağaçlaşmadı.incecik cılız bir fide halinde uzuyor gidiyor,ne meyve verdi ne de gövdesinde bir faaliyet var,aşılama yapamıyorum gövde ince olduğu için.bu konuda bilgisi olan varmı ne yapabilirim?....

adneser
05-12-2012, 18:30
:([QUOTE=n.celik;1057388]arkadaşlar merhaba,benim 5 yıl önce çekirdekten diktiğim bir limon fidem var,boyu uzadı fakat gövdesi ağaçlaşmadı.incecik cılız bir fide halinde uzuyor gidiyor,ne meyve verdi ne de gövdesinde bir faaliyet var,aşılama yapamıyorum gövde ince olduğu için.bu konuda bilgisi olan varmı ne yapabilirim?....

Sayın n.celik

Limonunuz için yapılacak bazı yöntemler vardır elbet fakat sizinde bazı bilgileri vermeniz gerek.

Mesela bir fotoğraf, balkonda ise hangi yöne baktığı ve durduğu yer, gibi.

mavisakal
05-12-2012, 21:06
Yeteri kadar güneş almdığını düşünüyorum. Bide gereğinden fazla sulamışta olabilirsin.

n.celik
07-12-2012, 10:58
teşekkür ederim adneser ve mavisakal ,limonum evde güneş gören köşede duruyor,bazı yaprakları sararıp kurumaya başladı köşelerinden,ama sürekli de uzamaya devam ediyor,internetten sipariş ettiğim 3 yaşında 100 cm boyunda üzerinde limonu olan ağaç gelecek,geldiğinde aşılama denilen sistemi yapsam olurmu,hatta siparişlerim geldiğinde ikisininde fotoğrafını çeksem ve buraya eklesem fotoğrafları bakımları hakkında bana yardımcı olurmusunuz,çok seviyorum farklı birşeyler yetiştirmeyi,ama bir bilgim yok,ankara'da ilçede oturuyorum ve bu işle uğraşan yok

mavisakal
07-12-2012, 13:21
Fotağrafla paylaşım yapsan daha iyi yorum geleceğine inanıyorum. Umarım istediğin sonucu alırsın fotolarını bekliyoruz.

bozo.0606
07-12-2012, 23:02
Kış sebebiyle içeriye aldığım limonum bolca yaprak döktü, buraya kadar normal olabilir.:p Peki çiçeklenmeye başladı bu nedem oluyor, bunlar gerçekmi ve onları tutmak için bişey yapmam gerekir mi? Ya da ne yapmalıyım:confused:

Bu çiçekler gerçekten limona dönüşebilirler mi?

adneser
08-12-2012, 16:49
Kış sebebiyle içeriye aldığım limonum bolca yaprak döktü, buraya kadar normal olabilir.:p Peki çiçeklenmeye başladı bu nedem oluyor, bunlar gerçekmi ve onları tutmak için bişey yapmam gerekir mi? Ya da ne yapmalıyım:confused:

Bu çiçekler gerçekten limona dönüşebilirler mi?

Sayın Bozo

Limonun yerini her değiştirdiğinizde yapraklarını dökmesi normaldir,yeni yerinde yapraklar yeniden çıkacaktır.Ayrıca bir şey yapmanıza gerek yok.

n.celik
12-12-2012, 13:50
353601

353602

353603

353606

353607

Arkadaşlar,ilk üç fotoğrafım çekirdekten dikip yetiştirdiğim ve gövdesi ağaçlaşmayan limon fidem,son iki tanesi ise internetten aldığım limon ağaçlarım yardımcı olabilirmisiniz,ne yapabilirim?

Güzin Çakar
12-12-2012, 17:54
[QUOTE=n.celik;Arkadaşlar,ilk üç fotoğrafım çekirdekten dikip yetiştirdigövdesi ağaçlaşmayan limon fidem,son iki tanesi ise internetten aldığım limon ağaçlarım yardımcı olabilirmisiniz,ne yapabilirim?[/QUOTE]

Sayın n.celik
4 yıllık limonunuzda sertleşmeye başlamış dalın konumu aşıya pek uygun görünmüyor. O dala aşı yapılırsa, dal uygun konuma gelecek şekilde saksılanması lazım. Dik olan dal henüz aşılanacak durumda değil.Bu iki dalın ayrıldığı yerden limonunuz daha önce kırılmışmıydı? Ayrıldıkları yerin altında aşı yapılacak mesafe yok gibi görünüyor ama saksı değişimi sırasında gövdenin toprak altında kalan kısmı oldu mu? Eğer varsa aşıya en uygun kısım olur (Aşının toprak hizasından yapılmasının da bazı riskleri vardır)

Ne yapılabilir? Aslında zamanı değil ama ev içinde güneşli ve sıcak ortamda olduğuna göre biraz sıvı besin verebilirsiniz. Baharda toprağını değiştirip besin/gübre takviyesiyle uzun dalın gelişmesini, kalınlaşması sağlamaya çalışırsınız. Seneye duruma göre aşının hangi dala yapılacağına karar verirsiniz. Şu an yapacak başka bir şey görünmüyor. Bu arada uzun dalınızı kısaltmayın, tepesini koruyun ki kırılarak başka ince dallanmalar olmasın. Kolay gelsin.

n.celik
13-12-2012, 09:04
merhaba güzin çakar,limon daha önce hiç kırılmadı,ama söylediğiniz gibi saksı değişimi sırasında eski toprağı ile birlikte büyük boy saksıya geçiş esnasında gövde aşağıda kaldı ve üzerine toprak ekledim.bilinçsiz bir yetiştiriciyim.tavsiyeniz üzerine baharda saksı değişimi yapayım,inşallah benim limon ağacımda kendine gelir.yardımınız için teşekkür ederim.

bozo.0606
18-12-2012, 19:51
evimize bahar geldi.. kokusu çok güzel .. :)

commodore64
25-12-2012, 15:01
Öncelikle herkese merhabalar,

Yaklaşık 1 ay kadar önce evime bir limon ağacı aldım. Boyu 1,50m civarında. Geldiğinde üzerinde meyveleri ve tomurcukları vardı, bir hafta sonra çiçekler açmaya başladı. Herşey gayet güzel gidiyordu ancak son bir haftadır fazla olmasa da yapraklarda dökülme başladı. Ayrıca bazı yapraklarda sararmalar ve sarı-kahve lekeler var. Forumda okuduklarımdan sonra her gün yaprakları kontrol ediyorum ancak herhangi bir zararlıya rastlayamadım. SAnki yapraklar yeteri kadar canlı değil gibi.

Bir de sanki dalları ve yaprakları fazla yoğun gibi sizce budamasını nasıl yapmalıyım?

Şimdiden teşekkürler.

357081

357082

357083

357084

commodore64
25-12-2012, 16:46
bu da ağacımızın çiçeği ;)

357098

yildirim02
25-12-2012, 17:30
iyi akşamlar arkadaşlar bende 1 hafta önce mayer limon sipariş ettim dün geldi saksıya almam lazım 47 litrelik bir saksı aldım toprağı nasıl olmalı

Güzin Çakar
25-12-2012, 21:54
bu da ağacımızın çiçeği ;)

Güzel bir bitkiniz olmuş. Bol bol çiçek ve limon görmenizi dilerim. Ortam değişikliğinde, alışıncaya kadar yapraklarının dökülmesi normaldir, merak etmeyiniz.

Bitkinizin formu hoş görünüyor. Yukarı doğru uzayan dallar limonların ağırlığıyla aşağıya sarkmazsa kısaltırsınız. İç kısımlarda ışık girmesini engelleyen dallar varsa alırsınız. Altdaki dallara dokunmayın, bırakın aşağı sarksın. Ama bunların hiçbirini şimdi yapmayın, önce uyum sağlasın.

Güzin Çakar
25-12-2012, 23:05
....1 tanesi geçen gün filiz vermiş... Heyecanımı sizlerle de paylaşmak istedim.

Sevgili lim, aynı şeyleri yaşadığımız için heyecanınızı çok iyi anlıyorum ve sizin kadar sevindim.
İsterseniz minik filizinizin bir fotoğrafını koyun. Büyüdükçe tekrar fotoğraflarını koyarsınız. Gelişmeyi beraber takip eder ve inşallah vereceği limonları da beraber görürüz..

Güzin Çakar
25-12-2012, 23:09
.... toprağı nasıl olmalı

Geçirgen, gevşek, kaliteli bir bahçe toprağı ve yanmış gübre karışımı yeterli olur. Mümkün olduğu kadar torf kullanmamaya çalışın.

commodore64
25-12-2012, 23:13
Güzel bir bitkiniz olmuş. Bol bol çiçek ve limon görmenizi dilerim. Ortam değişikliğinde, alışıncaya kadar yapraklarının dökülmesi normaldir, merak etmeyiniz.

İlginize ve temennilerinize çok teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz.

Limon ağacının ortama alışması gerektiğini biliyordum, ancak ben yaprak dökülmesini ilk aldığım zaman bekledim. İlk zamanlar dökülme olmaması hatta çiçek açmasından sonra dökülmenin başlaması endişelendirdi beni. Aldıktan bir ay kadar zaman dökülme başladı. Ben alıştığını düşünüyordum artık.
Sizce yeni ortamına uyum sağlamsı için ne kadar zaman gerekli?

Güzin Çakar
25-12-2012, 23:41
...İlk zamanlar dökülme olmaması hatta çiçek açmasından sonra dökülmenin başlaması endişelendirdi beni...

Daha önce yaşadığı ortamla, yeni ortamı çok farklı olsaydı (ısı, ışık...) yapraklarını hızla dökerdi. Şu an farklılıklara alışmaya çalışıyor. Bir-iki hafta sonra uyum sorunu kalmaz. Bu arada sulamayı artırmayın. Toprağı kuruduğunda sulayın.

Yeni ortamda açtığı çiçeklerin sizle ilgisi yok. Çiçek açmaya size gelmeden önce karar vermiştir. O çiçekleri ne yapacağına sizin yanınızda karar verecek. Umarım vereceği karar hepimizi sevindirir.

commodore64
26-12-2012, 08:42
Çiçek açmaya size gelmeden önce karar vermiştir. O çiçekleri ne yapacağına sizin yanınızda karar verecek. Umarım vereceği karar hepimizi sevindirir.

Bu konuda haberler pek sevindirici değil. On kadar çiçek açmıştı, ama henüz bir meyve oluşumu yok. Adaptasyon sürecinden diye tahmin ediyorum.

yildirim02
26-12-2012, 12:00
Geçirgen, gevşek, kaliteli bir bahçe toprağı ve yanmış gübre karışımı yeterli olur. Mümkün olduğu kadar torf kullanmamaya çalışın.
47 litrelik saksı için 12 litre torf aldım hayvan gübresini bu mevsimde yanmış olarak bulmak vanda zor ,bıraz da kum eklemeyi düşünüyorum

yildirim02
26-12-2012, 12:01
arkadaşlar resim nasıl yükleyebilirim

bozo.0606
26-12-2012, 12:30
arkadaşlar resim nasıl yükleyebilirim

Sayın Üye ;

Forumlara resim yüklemek için buraya (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm) bir göz atın isterseniz.. :p

yildirim02
26-12-2012, 12:56
arkadaşlar mayer limonum sipariş etmiştim geldi 357373

yildirim02
26-12-2012, 12:58
Sayın Üye ;

Forumlara resim yüklemek için buraya (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm) bir göz atın isterseniz.. :p

teşekkürler

yildirim02
26-12-2012, 14:53
arkadaşlar mayer limon için hazırladığım toprak 47 litre için( 12 litre torf,10 litre koyun gübresi,3573763 litre kum,25 litre toprak)

yildirim02
26-12-2012, 14:59
mayer limon artık yeni saksısında
357378

commodore64
27-12-2012, 10:45
Limon ağacına gübre vermeyi düşünüyorum ancak ev içinde olduğu için bu konuda bazı endişelerim var. Zaten kimyasal gübre kullanmak gibi bir niyetim yok.

Sizce mikrobiyal organik gübre ev içine kullanılabilir mi?

Manifesto
27-12-2012, 11:33
Limon ağacına gübre vermeyi düşünüyorum ancak ev içinde olduğu için bu konuda bazı endişelerim var. Zaten kimyasal gübre kullanmak gibi bir niyetim yok.

Sizce mikrobiyal organik gübre ev içine kullanılabilir mi?

Sakıncası olmaz.

Jumong
27-12-2012, 13:35
herkese selamlar, ben 20 gündür peçetede limon çekirdeği filizlendirmeye çalışıyorum kapalı kutuda her akşam kontrol ediyorum arada su veriyorum, hiçbir gelişme yok daha kolay bir yolu varmı acaba? burdaki limon fidanlarını ağaçlarını görüyorum kıskanıyorum valla :(

xenkebikec
27-12-2012, 13:41
Sn. Jumong bu şekilde filizlendirmenin ve onu büyütmenin ve sonunda meyve almak biraz zor sanırım.

Size tavsiyem güzel bir cins fide almanız. Bizimki artık evde değil sığmamaya başlayınca kıyamadık dışarı aldık bahçeye.

Manifesto
27-12-2012, 13:46
herkese selamlar, ben 20 gündür peçetede limon çekirdeği filizlendirmeye çalışıyorum kapalı kutuda her akşam kontrol ediyorum arada su veriyorum, hiçbir gelişme yok daha kolay bir yolu varmı acaba? burdaki limon fidanlarını ağaçlarını görüyorum kıskanıyorum valla :(

Narenciye çekirdekleri ilk baharda çimlenir.Limon çekirdeğinden limon fidanı üretmek tercih edilen bir durumda değildir.Turunç çekirdeğinden elde edilen turunç fidanına limon,portakal,mandalin... vb. narenciye çeşitleri aşılanarak istediğimiz çeşidi üretebiliriz.

merlict
27-12-2012, 17:19

Merhaba sayın Jumong

Biraz erken ve birazda acemi işi olmuş.

Erken çünkü biraz daha beklemen gerekiyordu.Hiçte belli olmaz, umudunu yitirme.Özellikle Ocak ayı içerisinde çimlendirme çalışmasına başlayınca şubat gibi çimlenme sağlanabilir.Ben her yıl Ocak ayı içinde yüzlerce çekirdeği çimlendirmek için toprağa alırım, bunlarda beklediğim gibi yüzlerce fide çıkar.Sonbahara doğruda bunları şaşırtırım, gelecek yılda isteyen herkese dağıtırım.Bazı elimde kalanları da uygun bulduğum yerlere dikerim.Diktiklerimden aşılama yaptığım nadir ama isteğe bağlı aşılama yaptıran arkadaşlarda var.

Acemice olmuş, turunçgillerin çekirdekleri genelde torf ağırlıklı toprakta çimlenme oranı yüksek oluyor.Yani peçetede çimlendirme tekniği acemice olmuş, eğer nem oranını ayarlayamazsanız (ki ayarlamanız imkansız gibi) çekirdeklerin çürüme ihtimali çok yüksek.Peçete yerine pamuk seçilse oranınız yükselir.Eğer çekirdeklerde çürüme, erime yoksa torf ağırlıklı toprağa aktarın, sürekli nemli kalmasını (sulu demedim) sağlayın, ısıtılan odada olmasın.

Jumong
28-12-2012, 08:43
Merhaba sayın Jumong

Biraz erken ve birazda acemi işi olmuş.

Erken çünkü biraz daha beklemen gerekiyordu.Hiçte belli olmaz, umudunu yitirme.Özellikle Ocak ayı içerisinde çimlendirme çalışmasına başlayınca şubat gibi çimlenme sağlanabilir.Ben her yıl Ocak ayı içinde yüzlerce çekirdeği çimlendirmek için toprağa alırım, bunlarda beklediğim gibi yüzlerce fide çıkar.Sonbahara doğruda bunları şaşırtırım, gelecek yılda isteyen herkese dağıtırım.Bazı elimde kalanları da uygun bulduğum yerlere dikerim.Diktiklerimden aşılama yaptığım nadir ama isteğe bağlı aşılama yaptıran arkadaşlarda var.

Acemice olmuş, turunçgillerin çekirdekleri genelde torf ağırlıklı toprakta çimlenme oranı yüksek oluyor.Yani peçetede çimlendirme tekniği acemice olmuş, eğer nem oranını ayarlayamazsanız (ki ayarlamanız imkansız gibi) çekirdeklerin çürüme ihtimali çok yüksek.Peçete yerine pamuk seçilse oranınız yükselir.Eğer çekirdeklerde çürüme, erime yoksa torf ağırlıklı toprağa aktarın, sürekli nemli kalmasını (sulu demedim) sağlayın, ısıtılan odada olmasın.

cevabınız için teşekkür ederim acemi olduğum doğru ama bende forumlardan videolardan gördüğüm gibi yaptım yani torfum olduğu halde peçete arasına koydum, şu yazdıklarınız inanın başka biryerde yazmıyor, yazdıklarınızı dikkate alıcam, ısıtılan odada olmasın derken soğuk olması gerekiyorsa balkonada koyabilirim? bunlar gerçekten hiçbiryerde yazmıyan şeyler, herkes bi limon ağacı yapmışta koskocaman forumda adam gibi anlatan yok şunu, limon çekirdeği nasıl çimlendirilir diye onlarca sayfalık konu var biride dememişki aga bari çekidek nasıl çimlendirilir onuda yazın :p

tekrar teşekkür ederim ;)

yildirim02
30-12-2012, 11:00
Arkadaşlar mayer limon yeni saksına sanırım alıştı
358252

merlict
30-12-2012, 19:38
cevabınız için teşekkür ederim acemi olduğum doğru ama bende forumlardan videolardan gördüğüm gibi yaptım yani torfum olduğu halde peçete arasına koydum, şu yazdıklarınız inanın başka biryerde yazmıyor, yazdıklarınızı dikkate alıcam, ısıtılan odada olmasın derken soğuk olması gerekiyorsa balkonada koyabilirim? bunlar gerçekten hiçbiryerde yazmıyan şeyler, herkes bi limon ağacı yapmışta koskocaman forumda adam gibi anlatan yok şunu, limon çekirdeği nasıl çimlendirilir diye onlarca sayfalık konu var biride dememişki aga bari çekidek nasıl çimlendirilir onuda yazın :p

:o
Sayın Jumong o kadar büyütülecek bişey yapmadım, abartmayın.Sadece size yardımcı olmak istedim o kadar.Balkonu düşünmeyin, çimlenme oranınız çok düşer, turunçgillerin çimlenme ısıları 12-20C arasında geziyor.Daha düşük ısılarda çimlenme imkansız hale gelir.

Isıtılan odadan kastım ise soba, klima benzeri cihazlarla ısıtılan, oturulan oda olmasın.Çünkü odada ısı değişimleri olunca her bitki için sakınca doğuruyor.Örneğin gündüz evde kimse yok, ısı 15C, akşam eve kişiler gelince ısıtıcı açılıyor dışarısı 5C iken oda içi 20C, gece herkes yattı ısıtıcılar kapandı ortam 2C.Bütün bu ısı değişimlerini gören bitki, tohum veya fidenin yaşayacağı stres onun yaşamını engeller.Ayrıca çekirdeklerin nem oranını ayarlayamazsınız ya kururlar, ya da çürürler.Olay bu.

Sürekli ısısı aynı kalan oda ise (ısıtılsa bile) ısı kaynağından uzak bir yerde olursa çimlenme oranı artar, bu da ek olsun.

Merakla yetiştirdiğiniz turunçları bekliyor olacağım.
Mehmet

old_platanus
30-12-2012, 21:57
Selamlar
commodore 64 ün limon ağacı maşallah süper verimli güle güle tüketsin
4 tane limonum vardı ikisini kopardım
henüz kesmedim tadı nasıl bilmiyorum

Güzin Çakar
30-12-2012, 22:59
Arkadaşlar mayer limon yeni saksına sanırım alıştı

Özenle hazırladığınız saksı, saksı harcı ve yer seçiminizden sonra çiçekleriyle eviniz şenlenmiş. Bir süre sonra çiçekleri ve yaprakları dökülürse endişelenmeyin. Baharda balkona çıkardığınızda daha da güzelleşecek.

yildirim02
31-12-2012, 12:11
Özenle hazırladığınız saksı, saksı harcı ve yer seçiminizden sonra çiçekleriyle eviniz şenlenmiş. Bir süre sonra çiçekleri ve yaprakları dökülürse endişelenmeyin. Baharda balkona çıkardığınızda daha da güzelleşecek.

çok teşekkür ediyorum.dün çiçeklerini açtı,bu güzellikten mahrum olmak istemem ama bu uyarılarınız sayesinde tekrar yeşereceğini bilmek benim için yeterli

commodore64
31-12-2012, 16:46
Selamlar
commodore 64 ün limon ağacı maşallah süper verimli güle güle tüketsin
4 tane limonum vardı ikisini kopardım
henüz kesmedim tadı nasıl bilmiyorum

Çok teşekkürler. Limonlara kıyamadığımızdan biz de tadı nasıl bilmiyoruz.

commodore64
04-01-2013, 00:19
Ağaca Emek mikrobiyal organik gübre verdim. Umarım etkisini bir an önce gösterir.

Yapraklardaki sararmadan dolayı karaboya ile demir takviyesi de yapmak istiyorum, ancak evde 8 yaşında oğlum olduğu için yine endişelerim var. Acaba karaboya ev içinde kullanılabilir mi? Soluma veya başka bir yolla zarar verir mi?

commodore64
04-01-2013, 00:39
Sakıncası olmaz.Topraktan verin.
Limonunuzun fotoğrafı varmı,görebilirmiyiz?

Teşekkürler. Bir önce ki sayfada agacın bir aya yakın zaman önce çekilmiş fotograflarını görebilirsiniz.

Manifesto
04-01-2013, 00:41
357084

Güzel fidan.Cinsini sordunuzmu?

commodore64
04-01-2013, 00:43
Güzel fidan.Cinsini sordunuzmu?

Cinsi konusunda bir bilgim yok ne yazık ki.

Manifesto
04-01-2013, 00:57
Cinsi konusunda bir bilgim yok ne yazık ki.

Limonunuz dikenli limon sınıfından.Yedi veren diyede bilinir.Meyveyle çiçeği aynı anda görürsünüz çok zaman.Az çekirdekli,sulu ve soğuğa dayanıklı bir çeşittir.

Bu günlerde fidanınızı budamalı ve mevcut saksının iki katı büyüklüğünde bir saksıya almanız gerekiyor.

commodore64
04-01-2013, 01:20
Limonunuz dikenli limon sınıfından.Yedi veren diyede bilinir.Meyveyle çiçeği aynı anda görürsünüz çok zaman.Az çekirdekli,sulu ve soğuğa dayanıklı bir çeşittir.

Bu günlerde fidanınızı budamalı ve mevcut saksının iki katı büyüklüğünde bir saksıya almanız gerekiyor.

Bilgiler için çok teşekkürler. İki katı büyüklüğünde bir saksı çok büyük değil mi?

Manifesto
04-01-2013, 01:28
Bilgiler için çok teşekkürler. İki katı büyüklüğünde bir saksı çok büyük değil mi?

Ev içinde sorun olursa bilmem ama limonunuz daha çok ve kaliteli meyve verecek stres koşullarını en az zararla atlatacaktır.

old_platanus
05-01-2013, 14:32

selamlar
sn jumong yetiştirmek güzel zevkli bir şey sabır işi yemek yerken bile bir müddet geçiyor löp diye midemize inmiyor cocuk bile 9 ay sonra doğuyor :oher şeyin ilacı zaman kıskanma değilde gıpta ediyorum deseniz daha iyi olurdu
bende eski yıllarda çekirdekten yetiştirdim 3 kök tü 6 yıl kadar yaşadı 6 cı yıl sonu dışarda unuttuğumdan kışın don olmasından öldüler fakat limon alamdım
aşı olması gerekiyordu

vivacious
06-01-2013, 00:24
Arkadaşlar merhaba;

Ekte 3 adet limon ve 1 adet portokala (üçüncü resim) ait fotografları gönderiyorum.
En küçük olan çekirdekten yetiştirme. Ev içinde (son resim-yazın çekilmişti)

Diğerleri terasta. Kış da geldiği için şu anda yaprakları sağlıksız. bir tanesinini üzerinde çok çok fazla minik limon var (ilk resim).

Bu ağaçları budamalı mıyım? ve pek tabi budayacaksam nasıl budamalıyım.

Teşekkürler

Not: Resimler ters yüklendi. Nasıl düzeltileceğini bulamadım.

uyarserdar
08-01-2013, 08:13
kusura bakmayın çok geç cevap yazdığım için , limonu yazın balkona çıkardım , havalar soğumaya başlayınca salona alıyorum . limon verimi bu sene çok oldu . şimdi de kumkuat siparişi verdim , gelmesini bekliyorum :)

uyarserdar
08-01-2013, 08:29
inşallah seneye daha fazla olması dileğiyle:p

Jumong
08-01-2013, 09:37
merhabalar

limon çekirdeğinden ufacık bi fide elde ettim, heryerde limon ağacının limon verebilmesi için aşılanması gerektiği yazıyor, peki tamam ama benim çevremde hiç limon ağacı olan biri yok yani bu işlere epey yabancı olduğumdan ileride ağacımı aşılatmak için kimlerden yardım isteyebilirim? sanki herkezde bir limon ağacı varda bütün fidelerine aşılıyor gibi 20 sayfalık konu, aşı nasıl yapılıyor izledim baktım öğrendim eyvallahta çevremde hiç limon ağacı olan kimse yok bunu yapan yerler varmı? kimler yapar?

merlict
08-01-2013, 12:14
merhabalar

limon çekirdeğinden ufacık bi fide elde ettim, heryerde limon ağacının limon verebilmesi için aşılanması gerektiği yazıyor, peki tamam ama benim çevremde hiç limon ağacı olan biri yok yani bu işlere epey yabancı olduğumdan ileride ağacımı aşılatmak için kimlerden yardım isteyebilirim? sanki herkezde bir limon ağacı varda bütün fidelerine aşılıyor gibi 20 sayfalık konu, aşı nasıl yapılıyor izledim baktım öğrendim eyvallahta çevremde hiç limon ağacı olan kimse yok bunu yapan yerler varmı? kimler yapar?

:)

Merhaba sayın Jumong.

Hemen heyecanlanıp, olumsuz düşünmeyin.Önce fideniz fidan olsun, toprağa kaynaşsın, aşı boyuna gelsin.Aşı yapılacak çeliği bulmak kolay.Hiç bulamadınız ben size çelik yollarım.

Mehmet

cherry
08-01-2013, 14:13

Sayın Manifesto,

Benim de evimde çekirdekten yetişme tahminen 2-3 yaşlarında bir turuncum var. Aşı olması için göndesinin kalınlaşması gerekiyor sanırım. Geçen yıl tepeden budamıştım. Budadığım yerin alt kısmından yeni sürgün verdi. Gövdede kalınlaşma yok. Sanırım zamanı budayıp saksı değiştirmem gerekiyor. Doğru mudur?

Manifesto
08-01-2013, 15:20
Sayın Manifesto,

Benim de evimde çekirdekten yetişme tahminen 2-3 yaşlarında bir turuncum var. Aşı olması için göndesinin kalınlaşması gerekiyor sanırım. Geçen yıl tepeden budamıştım. Budadığım yerin alt kısmından yeni sürgün verdi. Gövdede kalınlaşma yok. Sanırım zamanı budayıp saksı değiştirmem gerekiyor. Doğru mudur?

2-3 yaşında bir turunç fidanının normal şartlarda aşısı gelmişte geçiyor.Toprak seviyesinden ortalama 1 karış yukarısı sigara kalınlığında olan fidana göz aşısı rahatlıkla vurulabilir.Fakat şu an dönemi değil.Mart başı gibi aşı yapabilirsiniz.

Aşı yapacağınız fidanı aşı yapmadan 2 ay öncesine kadar yer değiştire bilir,gerekiyorsa budaya bilirsiniz.Bu süreden sonra her hangi bir işlem yapmayın.Yaptığınız aşıda problem çıkabilir.

yildirim02
08-01-2013, 22:19
inşallah seneye daha fazla olması dileğiyle:p

maket gibi duruyor çok sağlıklı maşallah

n.celik
09-01-2013, 08:45
Arkadaşlar merhaba,limon çekirdeğimden diktiğim fidana portakal fidesi ile aşılama yapsam olurmu,çekirdekten yetişenlere turunç deniyormuş sanırım,ne ile aşılarsak o fideden oluyormuş,bir bilgim olmadığı için yorumlara bakıyorum,yazılanlardan da böyle anladım,doğrumuyum?

Manifesto
09-01-2013, 12:42
Arkadaşlar merhaba,limon çekirdeğimden diktiğim fidana portakal fidesi ile aşılama yapsam olurmu,çekirdekten yetişenlere turunç deniyormuş sanırım,ne ile aşılarsak o fideden oluyormuş,bir bilgim olmadığı için yorumlara bakıyorum,yazılanlardan da böyle anladım,doğrumuyum?

Narenciye;portakal,limon,mandalin,greyfurt ve turunç'un ortak adıdır.

Bunlardan hangisinin çekirdeğini ekerseniz çimlenen o olacaktır.

Hepsi bir birine aşı yapılabilir.Hatta bunlardan birine diğer narenciye çeşitlerinin tamamı aşılanabilir.

Fakat bitkinin ömrünün uzun olması,iyi gelişmesi ve hastalık ve zararlılara dayanıklı olması gibi sebeplerden anaç olarak turunç tercih edilir.Yani,turunç fidanına limon,portakal,greyfurt ve mandalin aşaılanır.

uyarserdar
09-01-2013, 15:52
maket gibi duruyor çok sağlıklı maşallah
teşekkür ederim , fotoğraflar kurban bayramından . tekrar meyva vermesini azaltır düşüncesiyle limonları istemesem de koparmak zorunda kaldım

yusufyusuf85
09-01-2013, 21:08
Böceklenmeseydi şu an hala bir Limon ağacımız vardı. Bir türlü önleyemedik hastalığı.

cherry
10-01-2013, 08:40
:)

Merhaba sayın Jumong.

Hemen heyecanlanıp, olumsuz düşünmeyin.Önce fideniz fidan olsun, toprağa kaynaşsın, aşı boyuna gelsin.Aşı yapılacak çeliği bulmak kolay.Hiç bulamadınız ben size çelik yollarım.

Mehmet

Sayın Mehmet Bey,
Şu durumda Mart gibi aşılamam gereken bir turuncum var. Sizden aşı için çelik istesem? Tabii ki vakti geldiğinde mümkün olur mu?

Manifesto
10-01-2013, 12:55
25 Aralık'da ilk filizi çıkan 8 limon çekirdeğinin bulunduğu saksıdan, annemin duruma el atmasıyla, haftalar sonra 3 ufaklık daha çıktı :rolleyes:
http://f1301.hizliresim.com/15/b/hu2t9.jpg (Fotoğrafını şimdilik link üzerinden paylaştım. Forumdan yükleyince büyük boyutlu oldu) :o
Forumda ve internet üzerinde yazılanları okudum, aşılanmazsa limon meyvesi alamazmışım, turunç olurmuş.
Aklıma takılan bir konu var şimdi organik ve orjinal (aşısız) limon ağacının dalından koparılmış limonun çekirdeklerini ektim ben. Meyve almak için (kastım limon) yine de aşılamak mı lazım?
Ozaman tüm ağaçlar aşılı mı?
Tohumlarla oynanmadan önceki haliyle kalabilmiş ağaçların meyve çekirdeklerinden ürün almak için de mi aşı yapılmalı?
Kafam çok karışmış :(

Yeterince açık değilmi.

Narenciye;portakal,limon,mandalin,greyfurt ve turunç'un ortak adıdır.

Bunlardan hangisinin çekirdeğini ekerseniz çimlenen o olacaktır.

Hepsi bir birine aşı yapılabilir.Hatta bunlardan birine diğer narenciye çeşitlerinin tamamı aşılanabilir.

Fakat bitkinin ömrünün uzun olması,iyi gelişmesi ve hastalık ve zararlılara dayanıklı olması gibi sebeplerden anaç olarak turunç tercih edilir.Yani,turunç fidanına limon,portakal,greyfurt ve mandalin aşaılanır.

merlict
10-01-2013, 20:35
Sayın Mehmet Bey,
Şu durumda Mart gibi aşılamam gereken bir turuncum var. Sizden aşı için çelik istesem? Tabii ki vakti geldiğinde mümkün olur mu?

Ne kadar istediğinizi ve adres bilgilerinizi özelden yazarsanız, aşı zamanında seve seve gönderirim.

Mehmet

Cymbelina
11-01-2013, 00:31
Tam hatırlayamıyorum ama yaklaşık 2 yıllık limon fidem var iki tane, öylesine deneme amaçlı çekirdekten filizlendirmiştim. Herhangi bir gübre, besin takviyesi filan vermedim. Sanırım bu yüzden çok büyümediler. Birkaç tane daha ekmiştim, onları zamanla kaybettim.

Şu an ikisi de iki ayrı saksıdalar, boyları çok uzun değil, gövdeleri de ince. Epey zaman önce el yordamıyla, amatörce üstten filiz kısımlarını kopartmıştım ki alt kısım kalınlaşsın diye.

Ancak iki sorunum var. Birincisi bazı dallar üstten başlayarak sararıp kuruyor zamanla, aşağıya doğru devam ediyor bu kuruma. Kuruyan kısmı kopartsam da gene de oluyor. Bu neden olur ve nasıl engellerim?

İkinci sorun da yapraklarda sıklıkla sararma oluyor. Fotoğraf koyamıyorum. Buradaki 519 nolu mesajdaki resimlerde bazı yapraklar uçlarından sararmış, bende de bazen öyle oluyor. Bazen de o şekilde uç kısımdan değil ama yaprağın orta kısımlarından başlayan ve giderek büyüyen bir sararma oluyor, sonra giderek diğer yapraklarda da oluyor. Böyle olduğunda o yaprakları tümden kurumadan hemen kopartıp atıyorum. Bu neden olur acaba?

Bir de mümkünse öneri istiyorum. Dışarıdan gübre, besin vb almak yerine limona beslenmesi için ne verebilrim? Enzim, kompost vb hadiseler beni aşıyor. Ancak örnek olsun diye, mesela yumurta kabuğu, çay posası vb gibi evdeki malzemelerden temin edebileceğim, besin - gübre gibi iyi gelecek birşeyler var mıdır?

Başta sevgili Güzin Çakar olmak üzere, bilgi verebilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Güzin Çakar
11-01-2013, 05:23
25
Aklıma takılan bir konu var şimdi organik ve orjinal (aşısız) limon ağacının dalından koparılmış limonun çekirdeklerini ektim ben. Meyve almak için (kastım limon) yine de aşılamak mı lazım?

Aşı yapmadan da limon'un meyve verebileceği söyleniyor, ama ben hiç görmedim.

Bahsettiğiniz ağaç İstanbul'da ise, aşılı olma ihtimali çok yüksek. Limon ağacının doğal olarak İstanbul ikliminde yetişmesi neredeyse imkansız. Çekirdekten çimlendiğinde, taze fidan ilk gördüğü kış'da ölür.Tek tük, bazı bahçelerde, konumdan dolayı yetişebiliyor. Biz İstanbul'da Limon yetiştirmekle bitkinin doğasını zaten bozuyoruz.

Bir kaç tane ağacınız olacağına göre, zamanı geldiğinde aynı kökten 1-2 dal veren varsa (Poliembriyonik mi denilmişti?) aşısız bırakın. Bakalım ne olacak? Ben de merak ettim.

merlict
11-01-2013, 09:05
25 Aralık'da ilk filizi çıkan 8 limon çekirdeğinin bulunduğu saksıdan, annemin duruma el atmasıyla, haftalar sonra 3 ufaklık daha çıktı :rolleyes:
http://f1301.hizliresim.com/15/b/hu2t9.jpg (Fotoğrafını şimdilik link üzerinden paylaştım. Forumdan yükleyince büyük boyutlu oldu) :o
Forumda ve internet üzerinde yazılanları okudum, aşılanmazsa limon meyvesi alamazmışım, turunç olurmuş.
Tohumlarla oynanmadan önceki haliyle kalabilmiş ağaçların meyve çekirdeklerinden ürün almak için de mi aşı yapılmalı?
Kafam çok karışmış :(

Merhaba sayın lim

Hangi turunçgül ağacından koparttığınız hangi meyve olursa olsun (limon, portakal, mandalina, greyfurt, kamkuat, vs.) çekirdeklerinden yaptığınız çimlendirme sonucu elde edeceğiniz fidan ve ilerisi için ağaç turunç olur.Fide, ağaç ve meyvesi de turunçtur.Bir nevi delicedir kendileri.Eğer hiç aşılama uygulaması yapmazsanız meyveniz turunç olur ki kokusu ve tadı limonu pek aratmaz.(Tadı alışkın olmayanlara acı ve buruşuk gelir) Çevrede gördüğünüz her limon, portakal, mandalina ağaçları malesef hepsi aşılıdır.Aksi halde ben mandalina çekirdeği diktim, ağaç oldu, mandalina kopartıp yiyorum diyen olamaz!!! O ağaç mutlaka aşılıdır. Bu kadar kesin.

merlict
11-01-2013, 09:11
Aşı yapmadan da limon'un meyve verebileceği söyleniyor, ama ben hiç görmedim.

Merhaba Güzin hanım.

Daha geçen hafta torba dolusu aşı yapılmamış turunç ağacının meyvelerinden toplamıştım.Kış günü yemeklerde kullanılınca kısa sürede tükendi.Eğer yolunuz Aydın, Nazilli taraflarına düşerse, yol kenarlarında, bahçe kenarlarında o kadar çok var ki artık yerlere dökülen turunçları ufaklıklar top niyetine oynuyorlar.Önümüzdeki haftalarda yine Aydın tarafına gidersem birazda sizin için toplayayım.Kışın özellikle çorbalar üzerine sıkarsanız o tad ve aroması sizi mest eder.(belki ben alışkın olduğum içindir, ailecek çok severiz)

Mehmet

cherry
11-01-2013, 09:14
Sayın Merlict,
ilgi ve alakanıza çok teşekkür ediyorum. Tek bir adet fidanım var. Bilgilerimi özelinize göndereceğim. Şimdiden teşekkürler..

Güzin Çakar
11-01-2013, 09:18
...Birincisi bazı dallar üstten başlayarak sararıp kuruyor zamanla, aşağıya doğru devam ediyor bu kuruma. Kuruyan kısmı kopartsam da gene de oluyor. Bu neden olur ve nasıl engellerim?

...İkinci sorun da yapraklarda sıklıkla sararma oluyor.yapraklar uçlarından sararmış...Bazen de o şekilde uç kısımdan değil ama yaprağın orta kısımlarından başlayan ve giderek büyüyen bir sararma oluyor, sonra giderek diğer yapraklarda da oluyor...

Bir de mümkünse öneri istiyorum. Dışarıdan gübre, besin vb almak yerine limona beslenmesi için ne verebilirim?...

Sevgili Cymbelina,
Üretici arkadaşlarımız dışında, sevgili Merlict bu konuda benden daha bilgili ve tecrübeli. Benim eksiklerimi tamamlama, yanlışlarımı düzeltmede yardımlarını esirgemeyecektir.

Dalların uçlardan başlayarak kuruması;
-soğuk,
-sert hava akımları ya da
-kökle ilgili bir problemden kaynaklanır. Mevsim nedeniyle üşüyor olabilir. Yazın da oluyorsa kök problemidir.

Tarif ettiğiniz sararma ya ışık isteği, ya da büyük olasılıkla besin yetersizliğindendir. 2 yıldır aynı şekilde duruyorsa, bir boy büyük saksıya geçirme ve toprağını yenileme zamanı gelmiştir.

Toprağınız ne kadar iyi olsa da, bir süre sonra içindeki besin maddeleri tükenecektir. Toprağı değiştirirken biraz yanmış gübre bulabilseniz çok iyi olurdu. Söylediğiniz şartlarda ancak meyve(narenciye hariç) ve kokusuz yeşil sebzelerin artıklarını ufaltarak toprağa ekleyebilirsiniz. Çay posası, torf gibidir, besleyici değildir. Yalnız, toprağın yumuşamasına, gevşemesine yarar.

Yumurta kabuğunun, limonda kullanımı bildiğim bir şey değildi. pH'ı artırır mı diye düşündüğümde, limon'un istediği pH'ı bilmediğimi farkettim. Bu saate kadar araştırıp bulabildiğim en mantıklı bilgi şu oldu:

''If it's on its own roots or grafted to a true genus Citrus rootstock, 6.0-6.5 would be ideal, and 5.5-7.0 probably acceptable. If on Poncirus (e.g., 'Flying Dragon') or one of its hybrids (e.g., "Swingle"), 5.5-6.0 would be ideal and 5.0 to 6.5 acceptable. If you go much above those ranges, you'll start to see deficiency symptoms of iron, mamganeze, and zinc, and in that case, you'll need to acidify it a bit. If the pH goes too low, the plant will look very healthy, but won't grow or produce much.''

Bu yazıya göre, toprağın pH'ını düşürmeniz işe yarayabilir. Bunu da aşırıya kaçmadan limon tuzu,ya da suyu katılmış su ile yapabilirsiniz.

Sevgilerimle...

Güzin Çakar
11-01-2013, 09:27
Merhaba Güzin hanım.

Daha geçen hafta torba dolusu aşı yapılmamış turunç ağacının meyvelerinden toplamıştım.Kış günü yemeklerde kullanılınca kısa sürede tükendi.Eğer yolunuz Aydın, Nazilli taraflarına düşerse, yol kenarlarında, bahçe kenarlarında o kadar çok var ki artık yerlere dökülen turunçları ufaklıklar top niyetine oynuyorlar.Önümüzdeki haftalarda yine Aydın tarafına gidersem birazda sizin için toplayayım.Kışın özellikle çorbalar üzerine sıkarsanız o tad ve aroması sizi mest eder.(belki ben alışkın olduğum içindir, ailecek çok severiz)

Mehmet

Sevgili Merlict, yolum o taraflara nasıl düşsün? O kadar güzel anlatmışsınız ki (Size tuhaf gelecek ama, biliyormusunuz ben bu yaşıma kadar hiç turunç görmedim)... Ben bildiklerimi yazdıktan, sonra sizin düzeltmeniz beni çok rahatlatıyor. Yanlış bilgi vermemiş oluyorum. Umarım bir gün benden bıkıp, yeter artık demezsiniz. Sevgilerimle.

merlict
11-01-2013, 09:30
Tam hatırlayamıyorum ama yaklaşık 2 yıllık limon fidem var iki tane, öylesine deneme amaçlı çekirdekten filizlendirmiştim. Herhangi bir gübre, besin takviyesi filan vermedim. Sanırım bu yüzden çok büyümediler. Birkaç tane daha ekmiştim, onları zamanla kaybettim.

Şu an ikisi de iki ayrı saksıdalar, boyları çok uzun değil, gövdeleri de ince. Epey zaman önce el yordamıyla, amatörce üstten filiz kısımlarını kopartmıştım ki alt kısım kalınlaşsın diye.

Ancak iki sorunum var. Birincisi bazı dallar üstten başlayarak sararıp kuruyor zamanla, aşağıya doğru devam ediyor bu kuruma. Kuruyan kısmı kopartsam da gene de oluyor. Bu neden olur ve nasıl engellerim?

İkinci sorun da yapraklarda sıklıkla sararma oluyor.

Bir de mümkünse öneri istiyorum. Dışarıdan gübre, besin vb almak yerine limona beslenmesi için ne verebilrim? Enzim, kompost vb hadiseler beni aşıyor. Ancak örnek olsun diye, mesela yumurta kabuğu, çay posası vb gibi evdeki malzemelerden temin edebileceğim, besin - gübre gibi iyi gelecek birşeyler var mıdır?

Başta sevgili Güzin Çakar olmak üzere, bilgi verebilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Merhaba sayın Cymbelina

Güzin hanımı beklemeden hemen atladım, siz ve Güzin hanım kusura bakmayın:o

2 yıllık limon (turunç), boyları ortalama 25-40 cm. civarında; gövde kalınlıkları sigara veya kalem kalınlığında olabilir.Eğer baştan beri gübreleme, güneş, ışık ve ısı değerlerini limitlerin üzerinde tutmuşsanız bu verdiğim değerlerden daha uzun ve kalın olabilirler ki profesyonel işlemdir.Sizin böyle bir uygulamanız yok bildiğim kadarıyla.Büyümediklerin kararını buna göre değerlendirin.

Sanırım saksıları küçük ve toprakları besin değerini kaybetmiş, yapraklar size anlatıyor derdini.Bunların saksıları şuan ortalama olarak kabaca 1,5/3 lt. yoğurt kabları büyüklüğünde olmalı. Toprak karışımları ise,
1/3 torf ve benzeri (ben çay posası, çam dibi kırıntı kullanıyorum)
1/3 dere kumu, taneli kum
1/3 bahçe toprağı şeklinde olmalı.Bahçe toprağınız daha önce kullanılmamış toprak ise içinde istenen gübre nevi destekler vardır.

Eğer bu karışımları hazırlar ve eski saksılarında köklerini hırpalamadan yeni yuvalarına alır (turunçgiller için şimdi saksı değişimi için yılın en ideal zamanları) ortam ısısını ve güneşi sağlarsanız, ne kuruma, ne sararma sizden ve turuncunuzdan uzak olurlar.Isıtılan soba, kalorifer, klima gibi odalardan uzak tutun, kapalı balkon varsa idealdir.Kışın bol güneş ve ışık gören yeri seçin, yazın ise rüzgara maruz kalmayacak ama özellikle sabah güneşi gören alanda tutun.Kısa aralıklarla yer değişimi yapmayın.

Saksı değişimi sonrası fotoğraflayın, seneye boylanma ve kalınlaşma farkını görün.

Not: Ben yazarken benden önce Güzin hanım gereken desteği zaten vermiş.Görmemişim.

merlict
11-01-2013, 10:36
Güzin Hanım ve merlict;
Limonum Didim'den bir evin bahçesinden gelme. Bir tanesini kendi halinde bırakıp deneyeceğim, bakalım neler olacak.
Vakit ayırıp görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür ederim.

Merhaba sayın lim.

Belki bilmedende olsa güzel bir noktaya değindiniz.Ağacınız Didim'den gelmiş (nede güzeldir Didim, gidesim geldi) şuan İstanbul semalarında hayat mücadelesi veriyor.Nette araştırıp Didim ile İstanbul arasındaki mevsim, hava şartlarını karşılaştırın.Çok fark olduğunu göreceksiniz.Bu farkları yapay olarak ne kadar azaltırsanız size o kadar parlak ve alıcı yüzünü gösterecektir limonunuz.Isı, ışık, toprak ve sulama suyu en büyük etkenlerinizdir.

Ağacınız konusunda yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.Bugün doğaya bir yeşil daha kazandırdık demektir.Göz alıcı ve taptaze limonları yemeniz dileğiyle...

Mehmet

merlict
11-01-2013, 10:52
Sevgili Cymbelina,
Üretici arkadaşlarımız dışında, sevgili Merlict bu konuda benden daha bilgili ve tecrübeli. Benim eksiklerimi tamamlama, yanlışlarımı düzeltmede yardımlarını esirgemeyecektir.

Dalların uçlardan başlayarak kuruması;
-soğuk,
-sert hava akımları ya da
-kökle ilgili bir problemden kaynaklanır. Mevsim nedeniyle üşüyor olabilir. Yazın da oluyorsa kök problemidir.

Tarif ettiğiniz sararma ya ışık isteği, ya da büyük olasılıkla besin yetersizliğindendir. 2 yıldır aynı şekilde duruyorsa, bir boy büyük saksıya geçirme ve toprağını yenileme zamanı gelmiştir.

Toprağınız ne kadar iyi olsa da, bir süre sonra içindeki besin maddeleri tükenecektir. Toprağı değiştirirken biraz yanmış gübre bulabilseniz çok iyi olurdu. Söylediğiniz şartlarda ancak meyve(narenciye hariç) ve kokusuz yeşil sebzelerin artıklarını ufaltarak toprağa ekleyebilirsiniz. Çay posası, torf gibidir, besleyici değildir. Yalnız, toprağın yumuşamasına, gevşemesine yarar.

Yumurta kabuğunun, limonda kullanımı bildiğim bir şey değildi. pH'ı artırır mı diye düşündüğümde, limon'un istediği pH'ı bilmediğimi farkettim. Bu saate kadar araştırıp bulabildiğim en mantıklı bilgi şu oldu:

''If it's on its own roots or grafted to a true genus Citrus rootstock, 6.0-6.5 would be ideal, and 5.5-7.0 probably acceptable. If on Poncirus (e.g., 'Flying Dragon') or one of its hybrids (e.g., "Swingle"), 5.5-6.0 would be ideal and 5.0 to 6.5 acceptable. If you go much above those ranges, you'll start to see deficiency symptoms of iron, mamganeze, and zinc, and in that case, you'll need to acidify it a bit. If the pH goes too low, the plant will look very healthy, but won't grow or produce much.''

Bu yazıya göre, toprağın pH'ını düşürmeniz işe yarayabilir. Bunu da aşırıya kaçmadan limon tuzu,ya da suyu katılmış su ile yapabilirsiniz.

Sevgilerimle...

Güzin hanım abartmayın.Benden daha tecrübeli kısmı sizin alçak gönüllülüğünüz sadece.Ben kendi çapımda 2 m2 balkonumda çekirdekten yetiştirdiğim fidelerle tecrübe kazanmaya çalışan biriyim.Sizin balkonu görünce benimkini beğenmez oldum.Ayrıca ne haddime düşmüş eksik düzeltme falan...Siz benden öndesinizdir, rica ederim.

Limonun pH isteği konusu inanın sizin bu yazınıza kadar hiç beni meraklandırmamıştı. Bu sebeple mesajı okuduktan sonra kafamda biraz değerlendirme yaptım.Yağmur suyunun pH değeri neredeyse 5,6/6 değerindedir.Nedense yağmur suyu ile sulanan ağaçlarda verim yüksek oluyor ve bizim manuel elle sulama yaptıklarımızda bazı kısıtlamalar yaşanıyorsa düşük ph bize(ağaçlarımıza) fayda sağlayabilir.Ama limonun istediği set nedir ise kafamda halen ucu açık şekilde beklemekte.

Ayrıca sonuç kesinleşmesi adına şimdi kaliteci arkadaştan rica ettim, hazır yağmur yağarken bi pH ölçüver diye :cool:

Mehmet

merlict
11-01-2013, 10:59
Sevgili Merlict, yolum o taraflara nasıl düşsün? O kadar güzel anlatmışsınız ki (Size tuhaf gelecek ama, biliyormusunuz ben bu yaşıma kadar hiç turunç görmedim)... Ben bildiklerimi yazdıktan, sonra sizin düzeltmeniz beni çok rahatlatıyor. Yanlış bilgi vermemiş oluyorum. Umarım bir gün benden bıkıp, yeter artık demezsiniz. Sevgilerimle.

Lütfen düzeltme kısmını silelim, ben bunu kabul etmiyorum.Sizden bıkmak mı ? keşke herkes sizin gibi olsa...

Tamam en kısa zamanda sözüm olsun, ilk turunç ağacı, meyvesi ve görünüşünü sizin için fotoğraflayıp, turunçlarından toplayıp size göndereceğim.

Hiç turunç görmemiş olmanız, çok doğal durumlar bunlar.Benimde hiç görmediğim, tecrübe etmediğim birçok bitki vardır.Olayın en güzel tarafı ise hiç görmediğiniz bir bitki hakkında o kadar büyük tecrübe ve bilginiz var ki, başka bilmeyenlere yol gösterici oluyorsunuz.Bu taraftan bakarsanız, en kazançlı sizsiniz.

Sevgilerimle.

Mehmet

Manifesto
11-01-2013, 13:49
Hangi turunçgül ağacından koparttığınız hangi meyve olursa olsun (limon, portakal, mandalina, greyfurt, kamkuat, vs.) çekirdeklerinden yaptığınız çimlendirme sonucu elde edeceğiniz fidan ve ilerisi için ağaç turunç olur.Fide, ağaç ve meyvesi de turunçtur.Bir nevi delicedir kendileri...

Sy.merlict. Narenciyenin hangi çeşidinin çekirdeğini ekerseniz çimlenen o olacaktır.

Portakal çekirdeği portakal,turuç çekirdeği turunç,mandalin çekirdeği mandalin...

Manifesto
Yeterince açık değilmi.

lim
Yeterince açık olsa sormazdım değil mi.
Agresifleşmenize bir mana veremedim.

Haklısınız,uslubum kastımın dışına çıkmış.Yanlış anlaşılmadan dolayı özrümü kabul edin.

Yeterince açık değilmi derken,açık olmayan veya anlaşılmayan bir kısım veya konu varsa bildiğimiz kadarıyla açıklayalım manasında yazmıştım.

Cymbelina
11-01-2013, 16:27
Sevgili Güzin Çakar ve sayın Merlict, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, not alacağım:) Ama her ikinize de sorularım devam ediyor;)

1. Sevgili Güzin hanım, şu durumda ben dediğiniz gibi meyve- sebze kabuklarını minik minik mesela bıçakla doğrayıp toprağa az birşey karıştırsam faydası olur mu? Turunçgil hariç her tür meyve- sebze olur diyorsunuz sanırım. Böcek, sinek filan yapmasın da.

2. Sayın Merlict verdiğiniz toprak karışımı formulu için inşaatlarda kullanılan kum olur mu? Yakınlarda pek çok inşaat var, hani geçerken az birşey istemiş olsam ve eklesem toprağa olur mu? (Bir de bu verdiğiniz tarifi diğer çiçeklerde de kullansam sorun olur mu?)

3. Bir de az önce baktım, bir tanesinde ana dal diyeyim, onun en uç kısmında minicik örümcek ağı gibi tülsü birşey oluşmuş, halbuki hiç böcek filan görmemiştim. Her iki limonuma da pul biberli karıştırılmış su tarifini yapsam bir zararı olur mu? Hiç denemedim.

4. Durun bitmedi, affedin. Şimdi salon camındalar, hava güneşliyse, açıksa öğlen 1-2'ye kadar direkt güneş ışığı alıyorlar. Kalorifer camın aşağısında ama olumsuz bir etkisi olur mu? Siz öyle yazdığınız için merak ettim. Bir de soğuk hava akımı demişsiniz, şimdi soğuk ama arada hem ev hem onlar hava alsın diye camı açıyorum birazcık. Üstlerindeki camı açmayayım mı?

5. Limonun toprağına asidi arttırmak için sodalı su veya limon tuzu eritilmiş su mu vermeliyiz? Yanlış birşey yapmamak için soruyorum. Bir de, forumda okuyunca aylar önce odun külü aradım, zar zor bir fırın buldum. Oradan az birşey odun külü aldım - potasyum amaçlı kullanılıyormuş. Yakılan materyal direkt odun mu yoksa işlem görmüş ahşap, sunta vb midir artık onu bilemiyorum. Şimdi bu külden toprağa az birşey karıştırmam fayda sağlar mı?

6. Saksı değişimi bir kez yaptım, onu da sanırım yazın yapmıştım. Ne kadar iyi bakıyorum, değil mi?:o Biraz da ondan büyüyemediler diye düşünüyorum. Saksı değiştirirken, kökleri kesip kısaltmamız gerekir mi limonda? Bu işlemi de bir başka bitkide görmüştüm internette. Herşeye yapmalı mıyız bilemiyorum.

7. Atlaya zıplaya bir soru daha:) Toprağın üst kısmı zamanla sarımtrak bir tabaka oluyor, o da ph ile ilgili ama bilgim bundan öteye gitmiyor. Birşey yapmalı mıyım?

9. O ingilizce metinden el yordamıyla anladığım şudur: eğer işte PH 5-6'nin üzerindeyse bazı semptomlar çıkıyor. Bazı azaltıp asidi yükseltirsek, asidi arttırırsak ayrıca demir, manganez ve çinko vermemize gerek kalmıyor mu? Bu çok zorlama bir yorum mu oldu?:o Güzin Hanım siz bir de kibrit çöpünden bahsetmiştiniz sanki, o olay bununla mı ilgiliydi? Şimdi o zaman kırılmış yumurta kabuğu koyuyorum ben saksılara o zaman kalsiyum için. Siz koy derseniz koyacağım:)

Çok oldu sorularım ama kusura bakmayın. Tüm sorularımı her ikinize de soruyorum, hazır bulmuşum sizleri değil mi?:D Lütfen hakkınızı helal edin.

Güzin Çakar
11-01-2013, 19:22
Kusura bakmak ne demek, sayenizde limon için gerekli pH'ı öğrendim. Teşekkür ederim. Eğer karıştırmazsam, ben de numara ile devam edeyim.

1-Turunçgil ve soğan,sarımsak, pırasa gibi sebzeler hariç. Toprağa karıştırılacak atıkları doğrudan toprağın üzerine koymak yerine, toprağa gömerseniz, ya da üstten biraz toprak alıp,atıkları koyduktan sonra tekrar toprakla örterseniz böceklenme olmaz.

2-İnşaatlarda kullanılan kumu tam bilmiyorum. Kullanacağınız kum biraz dişli olmalı. Çok ince taneliyse pek uygun olmaz. Kontrol ederek karar vermeniz gerekiyor.
Verilen tarif, yanmış gübre ilavesiyle benim de kullandığım oranlar. Tüm bitkilerde kullanmanız için bazı değişiklikler gerekebilir. Örneğin menekşede kullanacaksanız kum(suyun süzülmesini sağlar) yerine, perlit ya da diatomit (suyu tutup, nemli kalmasını sağlar)koymanız gerekir.

3-Kırmızı örümcek ağı ise, böcekler çok minik olduğundan kendilerini değil, ancak marifetlerini görebilirsiniz. Kesinlikle önlem almanız gerekir. Zararlılarda ev yapımı ilaçların etkisini bilmiyorum. Çok az karşılaştığımdan kimyasal kullanıyorum.

4-Kaloriferden uzak, güneş gören bir yere koyma imkanınız varsa daha iyi olur. Limon havalandırmayı,havadar yeri sever ama sert rüzgara karşı bırakmayın. Cam açıldığında birdenbire çok soğuk bir hava geliyorsa, camı açın ama bitkilerinizi de korumaya çalışın.

5,9-Kül potasyum için tavsiye ediliyor, siz ne külü olduğundan emin değilseniz kullanmayın. Daha önce konuştuğumuz kibrit meselesi de fosforla ilgili. Ama bunlarla uğraşmak inanın gübre ya da hazır besin kullanmaktan daha yorucu, kendinize eziyet etmeyin.

6- Eğer Bonsai yapmayacaksanız, kökü kısaltmak bir yana, dağıtmamaya özen göstermelisiniz. Yalnız, saksının altında kökler yuvarlandıysa, bunları açmanız gerekir.

7- Saksının üzerinde gördüğünüz, suyun kalitesinden(aslında kalitesizliğinden) ya da düzensiz sulamadan oluşan tuz tabakası. Alıp, atmanız gerekiyor.

5,9-Yazıda özetle, pH’ın 5,5-7=hafif asidik aralığın normal olduğu, pH daha yükseldiğinde(asitlik azaldığında) bitkide Fe, Mn, Zn eksikliği semptonlarının görüldüğü, pH daha düştüğünde (asitlik arttığında) ise bitkinin çok sağlıklı göründüğü,ama çok büyümediği ve ürün vermediği yazıyor.
Buna göre yumurta kabuğu koymuyor, 1 litre suda 5-6 karabiber tanesi kadar limon tuzu koyarak suluyorsunuz. Merak etmeyin ben bunu daha önce denemiştim.

8- Soru yokmuş :)

merlict
11-01-2013, 20:05
Sevgili Güzin Çakar ve sayın Merlict, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, not alacağım. Ama her ikinize de sorularım devam ediyor

1. Sevgili Güzin hanım, şu durumda ben dediğiniz gibi meyve- sebze kabuklarını minik minik mesela bıçakla doğrayıp toprağa az birşey karıştırsam faydası olur mu? Turunçgil hariç her tür meyve- sebze olur diyorsunuz sanırım. Böcek, sinek filan yapmasın da.

2. Sayın Merlict verdiğiniz toprak karışımı formulu için inşaatlarda kullanılan kum olur mu? Yakınlarda pek çok inşaat var, hani geçerken az birşey istemiş olsam ve eklesem toprağa olur mu? (Bir de bu verdiğiniz tarifi diğer çiçeklerde de kullansam sorun olur mu?)

3. Bir de az önce baktım, bir tanesinde ana dal diyeyim, onun en uç kısmında minicik örümcek ağı gibi tülsü birşey oluşmuş, halbuki hiç böcek filan görmemiştim. Her iki limonuma da pul biberli karıştırılmış su tarifini yapsam bir zararı olur mu? Hiç denemedim.

4. Durun bitmedi, affedin. Şimdi salon camındalar, hava güneşliyse, açıksa öğlen 1-2'ye kadar direkt güneş ışığı alıyorlar. Kalorifer camın aşağısında ama olumsuz bir etkisi olur mu? Siz öyle yazdığınız için merak ettim. Bir de soğuk hava akımı demişsiniz, şimdi soğuk ama arada hem ev hem onlar hava alsın diye camı açıyorum birazcık. Üstlerindeki camı açmayayım mı?

5. Limonun toprağına asidi arttırmak için sodalı su veya limon tuzu eritilmiş su mu vermeliyiz? Yanlış birşey yapmamak için soruyorum. Bir de, forumda okuyunca aylar önce odun külü aradım, zar zor bir fırın buldum. Oradan az birşey odun külü aldım - potasyum amaçlı kullanılıyormuş. Yakılan materyal direkt odun mu yoksa işlem görmüş ahşap, sunta vb midir artık onu bilemiyorum. Şimdi bu külden toprağa az birşey karıştırmam fayda sağlar mı?

6. Saksı değişimi bir kez yaptım, onu da sanırım yazın yapmıştım. Ne kadar iyi bakıyorum, değil mi?:o Biraz da ondan büyüyemediler diye düşünüyorum. Saksı değiştirirken, kökleri kesip kısaltmamız gerekir mi limonda? Bu işlemi de bir başka bitkide görmüştüm internette. Herşeye yapmalı mıyız bilemiyorum.

7. Atlaya zıplaya bir soru daha. Toprağın üst kısmı zamanla sarımtrak bir tabaka oluyor, o da ph ile ilgili ama bilgim bundan öteye gitmiyor. Birşey yapmalı mıyım?

9. O ingilizce metinden el yordamıyla anladığım şudur: eğer işte PH 5-6'nin üzerindeyse bazı semptomlar çıkıyor. Bazı azaltıp asidi yükseltirsek, asidi arttırırsak ayrıca demir, manganez ve çinko vermemize gerek kalmıyor mu? Bu çok zorlama bir yorum mu oldu? Güzin Hanım siz bir de kibrit çöpünden bahsetmiştiniz sanki, o olay bununla mı ilgiliydi? Şimdi o zaman kırılmış yumurta kabuğu koyuyorum ben saksılara o zaman kalsiyum için. Siz koy derseniz koyacağım.

Çok oldu sorularım ama kusura bakmayın. Tüm sorularımı her ikinize de soruyorum, hazır bulmuşum sizleri değil mi? Lütfen hakkınızı helal edin.

:( Hak hukuk yok, rahat olun sayın Cymbelina.Sadece tecrübelerimizi paylaşıyoruz.Belki yaptıklarımızdan yanlış olanlarda vardır, bilen varsa düzeltirse bizde memnun oluruz.Deneyimler sonunda kazandıklarımız bizde kalırsa sadece benim ağacım gelişir, bunu engellemek adına paylaşıyoruz.Elimden geldiğince cevaplarsam;

1- Meyve sebze parçalarını biraz parçalayıp toprağa karıştırırsanız hemen ertesi gün etkisini göremezsiniz.Hoş etkisini siz hiç göremezsiniz ama gelişimine faydası olur.Saksı değişimi esnasında kullanacağınız toprak karışımına daha önceden hazırladığınız sebzelerin parçalanmış ve toprakla karıştırılmış olanlarını karıştırın derim.:D Karıştımı ? Sebze, meyve parçalarını blender gibi bi aletle parçalayın.Atıyorum elde ettiğiniz parçalanmış malzeme 1 kg. olsun.Bunu 10 kg. civarında bi bahçe toprağı ile karıştırıp kova içine atıp kapağını kapatın.Güneş görmeyen yerde saklayın.Birkaç hafta sonra saksı değişimi yapacağınız esnada karışıma ekleyeceğiiz toprak olarak buradan kullanın.Hem kokuyu hemde sineklenmeyi engellemiş olursunuz.

2- İnşaat malzemesi satanlarda bulursunuz ama bi şartla.Kesinlikle o kumun dereden geldiğini öğrenin.Genelde deniz kumu kullanırlar, ucuz ve bol bulununca dereden çıkartmaya uğraşmıyorlar.Sakıncası, deniz kumu tuzlu ve incedir.Tuz bitkilere kesinlikle zarar verir.Ya çok iyi yıkamalısınız ya da dere kumu istemelisiniz.Ayrıca kum iriliği olarak 2-3 mm. olanını arayın.Başka bitkilerde kullanmanızda hiç bir sıkıntı yok, bazı özel karışım isteyenler hariç olabilir.Ben genelde bonsai amaçlı ağaçlarımda, kaktüs türü haricindeki tüm bitkilerimde bu karışımı kullanıyorum.Çay posası su tutma özelliği kaktüsler için sorun oluyor.Kumun bitkiye katkısı, köklerin rahat gelişimini sağlıyor.

3- Pul biberli karışımı bilmiyorum, tavsiye konusunda tarafsızım.Ev yapımı ilaçlar konusunda bilgi bulabilirsiniz belki.

4- Kalorifer odayı ısıtırken havayı kuruttuğu için tüm bitkiler için sakıncalıdır.Aşağıda, yukarıda olması farketmez, odanın tüm havasını kurutur, sizde sulama ile nemi ayarlayamazsınız, bitkiniz ölür.Ya fazla sudan kökleri çürür, ya da susuzluktan kurur.Camı arada bi açıp kapatmanız anlık ısı değişiminden dolayı önce yaprakları kurutur sonra bitkiyi.Halk tabiriyle kavurursunuz.Aç kapa yerine onu sürekli güneş alabileceği balkon gibi bi yere alın ama orasıda don yapacak kadar soğuk ve hava sirkülasyonu olmayan kapalı oda olmasın.Yarı açık balkonlar kış için limona iyi ortam sağlarlar.Hava sirkülasyonu olacak, güneş görecek, dondan korunacak.

5- Hiç ama hiç karşılaşmadığım ve tecrübe etmediğim bir konu detayı.Külün içeriği odun vb. olması kimyasını değiştirir.Fakat ben bitkiye etkisi konusunda kararsızım.Ben hiç kullanmadım

6- Limon türlerinde saksı değişimi kesinlikle kış aylarında dönem olarak uyuklama dönemlerinde olmalıdır.İzmirde ben şu aralar saksı değişimleri yapıyorum, havaların soğuması tüm fidelerimi uyuklama dönemine aldı.Ocak ayının 15.den şubat ayının 15-20.sine kadardır.Yazın en aktif oldukları dönemdir ki köklerin biranlık toprak dışında kalması bile gelişimi geri götürür.Eğer sığ saksıya almayacak ve ondan bonsai yapmayacaksanız köklerini şuan ellemeyin.Daha çok gençler, bırakın gelişsinler, ileriki dönemlerde üst yapı gelişimi için kök budaması yaparsınız.

7- Bu konuda top Güzin hanımda görünüyor.Beyaza kaçan renk deseniz kireç diyeceğim, sulama suyunuz çok kireçli ise olur.Ben bazı fidelerimde toprak karışımlarına toz kükürt karıştırmıştım, zamanla sulama yaptıkça saksının üst kenarlarında sarımtırak renk oluşumları başlamıştı.Ben bişey yapmadım ama ertesi yıl saksı değişiminde köklerin daha sıkı olduğunu gördüm.Faydası oldu gibi. Buda atlaya zıplaya cevap oldu ya hayırlısı :o

8- Sekizi atlamışsınız bende es geçtim. :D

9- Bu konuda Güzin hanımda, kesinlik kazandığında bende uygulamaya başlarım.Yumurta kabuğu ve kalsiyum, limon için hiç düşünmediğim bi detay. Yumurta kabuğunu astıktan sonra üstüne bi de nazar boncuğu takarsanız, tadındna yenmez gibi görünüyor bu durumda.:D Eskilerde ninelerimiz hep öyle yapardı.

Hazır yazmaya başlamışken devamını alayım....

Mehmet

Her defasında da aynı olmaz ya, yine Güzin hanım benden hızlı, ben yazarken o yayınlamış bile...

Cymbelina
11-01-2013, 23:50
Sevgili Güzin hanım ve Sayın Merlict, vakit ayırıp tek tek cevapladınız, gerçekten çok teşekkürler. Bunları da not almalıyım.

8.soru konusunu okurken hem utandım hem de çok güldüm:) Ne bileyim, kafamda on bin tane şey var, zaten farkettiyseniz her bir maddede bir değil birden fazla soru sormuş oldum:) Yazarken geri dönüp ilave ettim filan. Tekrar teşekkürler.

Şimdi tekrar okudum mesajları. 8. soruyu unutmuştum, hemen soruyorum:)

Yağmur suyu hiç vermedim bitkilerime ama şu an kış, karı eritip elde ettiğimiz su ile sulasak limonu faydası olur mu? Karsuyu başlığındakilere bakmıştım, net bir fikir edinemedim. Yoksa havadaki zararlı partiküller vb sebebi ile daha da mı zarar veririz?

Güzin Çakar
12-01-2013, 05:07
Sevgili Merlict, okuduğumda yanıtlamazsam, daha sonra unutuyorum. Bu nedenle hızlı davranmış gibi görünüyorum. Forumda o kadar uygulanamaz-tuhaf öneriler ve ticari tavsiyeler var ki, aynı sorulara benzer cevaplar verdiğimizi gördüğümde rahatlıyor, farklı uygulamalar yazdığınızda, sizden ben de öğreniyorum.

Sevgili Cymbelina, on bin soru demek istemediniz değil mi? Bu defa korktum :)

Yağmur ve kar suyu tüm bitkiler için son derece yararlıdır. Şehir havası gerçekten çok kirliyse, ilk dakikalarda yağanı almayın, sonrasını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Zaten hava kirli olduğunda, bizim gibi, bitkilerin de o havayı solumasına da engel olamıyoruz.

Cymbelina
12-01-2013, 16:22
Güzin hanım çok teşekkür ederim:)

Aklımda on bin şey var ayrı ama sorularım da ayrı, sizi daha fazla korkutmamak için şimdilik susuyorum:) Şaka değil gerçekten var daha sorularım da:) neyse, idareli gitmekte fayda var;)

26ömer
14-01-2013, 15:04
limon tuzunu bende denemeyi düşünüyorum.

Güzin Çakar
14-01-2013, 17:52
limon tuzunu bende denemeyi düşünüyorum.

Avatarınızdaki fotoğraf sanırım sizin limonunuz. Üzerinde meyvesini gördüğüm için, siz şimdi denemeyin, bizim denemelerimizi bekleyin. pH'ın fazla düşmesi ürün vermeme gibi bir sonuç verebiliyormuş.Ayrıca toprak harcında sayın Merlict gibi çam çürüntüsü ya da kükürt kullandıysanız, bunlar zaten pH düşürüyor.

Cymbelina'ya önermemin nedeni, fidanı henüz küçük ve aşısız. Benimki de geçen kış, aşı yerinin 1 karış üzerinden donduğu için (buna da şükrediyorum )yazın zar-zor toparlandı. Bir süre meyve beklemiyorum. Bizim ve bu durumdaki arkadaşların denemelerinden sonra sonucu paylaşırız, durum netleşir. Ondan sonra denersiniz. Şu an limonunuzun sorumlusu olmak istemem.

Kaç yıllık limonumu geçen kış dondurmayı başarmamın nedeni, forumda karlar altında çekilmiş bir fotoğraf görmemdi. Forumlarda her yazılan, her zaman doğru olmayabiliyor.

cherry
18-01-2013, 10:43
Sayın Merlict ve Güzin Çakar hani sizin bilgilerinizi okudukça limonuma daha bir aşkla bakıyorum :) Acaba bir gün bende sizin kadar iyi anlayabilecek miyim onun dilinden :( Daha önce yazmıştım aşılanacak bir fidanım vardı. İki adet de mayer limon aldım. Biri anneme hediye :) Fidanlar çok sağlıklı. Biri 12 cm civarında biri de 22 cm uzunluğunda. Forumdaki resimlerden gördüğüm ve mesajlardan okuduğum kadarıyla hemen hemen herkes kocaman saksılara ekmiş.

1- Uzunlukları 12 ve 22 cm olan limonları hemen büyük boy saksıya mı ekmeliyim boy boy mu büyütmeliyim?

2- Bahçe toprağı, gübre, çay posası ve iri dere kumu karışımı limon için uygun mudur?

3- Gübre olan toprağa ekstra bir katkı gerekir mi?

4- Havalar ısınmaya başladığında balkona çıkan limonlar içeri alınınca sorun olmuyor mu?

merlict
18-01-2013, 20:17
Sayın Merlict ve Güzin Çakar hani sizin bilgilerinizi okudukça limonuma daha bir aşkla bakıyorum :) Acaba bir gün bende sizin kadar iyi anlayabilecek miyim onun dilinden :( Daha önce yazmıştım aşılanacak bir fidanım vardı. İki adet de mayer limon aldım. Biri anneme hediye :) Fidanlar çok sağlıklı. Biri 12 cm civarında biri de 22 cm uzunluğunda. Forumdaki resimlerden gördüğüm ve mesajlardan okuduğum kadarıyla hemen hemen herkes kocaman saksılara ekmiş.

1- Uzunlukları 12 ve 22 cm olan limonları hemen büyük boy saksıya mı ekmeliyim boy boy mu büyütmeliyim?

2- Bahçe toprağı, gübre, çay posası ve iri dere kumu karışımı limon için uygun mudur?

3- Gübre olan toprağa ekstra bir katkı gerekir mi?

4- Havalar ısınmaya başladığında balkona çıkan limonlar içeri alınınca sorun olmuyor mu?

Teşekkür ederim, abartmayın.Biz sadece tecrübelerimizi paylaşıyoruz.Bu aşkı hep amatör tutunca insana zevk veriyor, sanırım o yüzden...

Sorularınıza gelince;
1- Saksınız başlangıçta ne kadar büyük olursa sulama ve ortam haricinde büyük olması problem değil aksine gelişimine katkısı olur.Görünüm olarak 10 lt. saksıda 10 cm. bitkiyi göremezsiniz, ara durursunuz :rolleyes:

2- İdeal karışımıdır, sadece kök yapısının narinliğine göre oranlarını ayarlamalısınız.İnce kökler için çürümeye ve darbeye karşı nazik olunmalıdır, iri dere kumu sert gelebilir, çay posası fazla olursa çok su tutar, kök çürümesine sebep olur, gibi.

3- Ben hiç kullanmadım, bence kimyasallar bitkiye yarar yanında zarar veriyor.

4- Anlık değişimler her bitki için zararlıdır, gün içerisinde değişimler yapmayın ama dönemsel bahar, kış, yaz gibi yer değişiklikleri sorun değil gerekliliktir. (bu belirttiğim noktalar saksı içerisinde bakılan limonlar içindir)

Mehmet

cherry
19-01-2013, 09:30
sayın mehmet bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim ve inanın kesinlikle abartmıyorum ;) Saksının büyük olması faydalıysa içinde kaybolması hiç sorun değil nasılsa yeri belli o kendini gösterir zamanı gelince fidanlar için iki yaşında dediler ama bana çok küçük geldi iki yaşında olan bir limon 12 cm boyunda mı olur bilemedim. Kumu ve posayı az tutarım toprakla gübre karışımını fazla tutarım sanırım o zaman sorun olmaz. Balkonum açık ve sabah güneşi alıyor. Yanarsa diye korkarım ama İzmir'de yaşadığım dönem o sıcakta ağaçlar gayet güzeldi. O yüzden sanırım sorun olmaz. Baharda balkona alırım limonu. Artık büyüdükçe fotoğraf eklerim ki bizim başarımız olan limonu hep beraber kutlarız :)

merlict
19-01-2013, 20:47
Merhaba sayın cherry.

2 yaşında limon için biraz küçük sayılabilir ama ortam şartları her şeyi değiştirebilir.Örnek olması açısından Rüstem'in 1,5 yaşındaki hali (Rüstem limonumun adı.:D) Şu an 2 yaşında ve yaklaşık bu görüntüden 10-15 cm. daha uzun.

http://www.agaclar.net/forum/1004291-post124.htm

Siz onun meyvelerini elinize alın, o zamanki hazzı kimseyle paylaşmak istemeyeceksiniz kesinlikle.

cherry
21-01-2013, 10:52
Sayın merlict,

Çekirdekten yetişen limonum 2,5 ya da 3 yaşında ve 1 metreyi geçti. Bir arkadaşım yetiştirmişti bana hediye etti. Ama o kadar cılız ki tepeden budadım ben onu geçen mayıs ya da haziranda. İnanın yeni gelen mayer onun yanında minnacık kalıyor :) Haklısınız sanırım koşullarla alakalı.

Ve emin olun o hazzı beraber yaşayacağız...

commodore64
22-01-2013, 18:53
Merhabalar,
Daha önceden de bahsetmiştim, limon ağacım yaprak döküyor diye ancak son zamanlarda o kadar arttı ki dökülme işi çok endişelenmeye başladım.

Çok sağlıklı görünen bir yaprak bir kaç gün içinde fotoğraflardaki gibi sararıp dökülüyor. Bunun sebebi ne olabilir acaba?

Bir de sadece bir yaprakta en alttaki resimde görüldüğü gibi beyaz bir tortuya rastladım. Ağaçtaki tüm yapraklara baktım başka yok. Bu bir zararlı belirtisi olabilir mi?

Şimdiden teşekkürler,

363548

363549

363550

363551

Güzin Çakar
22-01-2013, 20:15
Sayın commodore64, saksı harcınızı, sulama sıklığınızı vs. şartlarınızı bilmediğimden ancak tahminde bulunacağım.1. ve 2.fotoğraflarda sorun fazla farkedilmese de 3. fotoğrafa göre bitkiniz ya sert esintide kalmış ( ki ev şartlarında kalmamıştır herhalde) ya da fazla sudan köklerde sorunlar başlamış.

Evinizde güneş gören, en aydınlık yere alıp, toprak iyice kuruyana kadar su vermemeniz gerekiyor. Ortamının ısısını değiştirmeyin. Saksının altına gazete, kağıt havlu vs. koyarak fazla nemi almaya çalışın. Besin veriyorsanız, besin vermeyi de kesin. (Zaten şu an ihtiyacı yok). Bu süreçte zarar görmüş yapraklar dökülür ama iyi durumdaki yapraklarda bozulma yavaşlamalıdır. Durmalıdır demiyorum, kökler zarar gördüyse bozulma birdenbire durmaz. Toparlanana kadar yavaşlayarak devam eder. Eğer yavaşlamıyorsa saksı harcını değiştirmeniz gerekecek. İyi gözlemlemeniz gerekiyor.

Sulama konusunda yanılıyorsam, saksı harcı, bulunduğu ortam vb. konularda biraz daha bilgi vermelisiniz.

Yapraktakileri, ben beyaz sineğe benzettim. Başka yapraklarda yoksa, bu yaprağı mekanik olarak temizleyin, ya da koparıp atın.
Güzel haberler almak umuduyla, kolay gelsin.

Güzin Çakar
22-01-2013, 20:27
...o kadar cılız ki tepeden budadım...

Budama konusunda pek bilgim yok ama, gövdenin kalınlaşmasını sağlayacak bir dal bırakılmadıysa, tepeden budama gövdeyi kalınlaştırmaz, dallanmayı teşvik eder, kestiğiniz yerden taç oluşur diye biliyorum. Yine de dediğim gibi, iyi bildiğim bir konu değil...

commodore64
22-01-2013, 22:55
Güzin Hanım cok teşekkürler.
Yaklaşık on gündür sulamıyorum, fazla sulamasam da belki fazla gelmistir diye.
Acaba kaloriferden olabilir mi? Peteklere uzak olsa bile sonucta havayı kurutuyor kalorifer.
Dün petegini kapattığım bir odaya aldım. Umarım toparlar kendini.

cherry
23-01-2013, 09:25
Budama konusunda pek bilgim yok ama, gövdenin kalınlaşmasını sağlayacak bir dal bırakılmadıysa, tepeden budama gövdeyi kalınlaştırmaz, dallanmayı teşvik eder, kestiğiniz yerden taç oluşur diye biliyorum. Yine de dediğim gibi, iyi bildiğim bir konu değil...

Güzin hanım zaten solucan gibi birşeydi kendisi. İncecik upuzun birşey. Budama sonucu azıcık gövdede kalınlaşma oldu ama dediğiniz gibi dallanma mevcut ki bana o da yeter. Dallı budaklı bir limon olsun uzun ince değil ;)

old_platanus
24-01-2013, 20:30
Selamlar

ben bir konuda bilgi almak istiyordum bir arkadaş bahsetmişti limon ağacının şimdi uyku dönemi saksı değişimi yapılabilir diye saksı değişiminde eski saksıdan toprağı ile beraber alınıp ilave topraklamı değişim yapacağız? yoksa eski saksısından toprağını hiç almadan fidanın sadece kök kısmınımı topraksız alacağız? bu konuda detayları yazarsanız sevinirim.

4 adet limonum vardı maalesef almak zorunda kaldım ağaç üstünde bayağı sararmışlardı çokta güzel suyu vardı çekirdeği çok azdı ve ince kabukluydu şu nada dalın birisinde 5 adet çiçek görünüyor tam gelişmediler herkese bol ürünler

Manifesto
24-01-2013, 21:06
Selamlar

ben bir konuda bilgi almak istiyordum bir arkadaş bahsetmişti limon ağacının şimdi uyku dönemi saksı değişimi yapılabilir diye saksı değişiminde eski saksıdan toprağı ile beraber alınıp ilave topraklamı değişim yapacağız? yoksa eski saksısından toprağını hiç almadan fidanın sadece kök kısmınımı topraksız alacağız? bu konuda detayları yazarsanız sevinirim.

...

Eski toprağını döktürmeden organik maddesi bol ilave bir toprakla değişim yapın.

İdeal olan budur.

Güzin Çakar
24-01-2013, 21:42
Sayın old_platanus,
Sorunuz yanıtlanmış ama detaylı istediğiniz için biraz ekleme yapayım. Bitkinizin kökleri eski saksıyı doldurmuşsa,olduğu gibi yeni saksıya alın. Alt kısmında kökler dönmüşse yalnız bunları hafifce açın.

Kökler gelişmemişse, yine hafifçe köklerin dışındaki boş toprağı sıyırın.Her iki durumda da kökleri dağıtmayın.

Saksı harcı için sormamışsınız ama, karışımda suyun süzülmesini sağlamak için iri taneli kum ya da benzerini kullanmanız da gerekir.Kolay gelsin...

drsavash
29-01-2013, 19:27
merhabalar ismim savaş konya da yaşıyorum bir limon ağacım var. yaklaşık 170 cm (saksı dahil ) gövde çapı yaklaşık 1,5 cm , budama konusunda yardıma ihtiyacım var yardımcı olabilir misiniz ?
teşekkürler

deep_man
31-01-2013, 00:23
Aranıza yeni katıldım ama forumu takipteydim,,hepinize selamlar,
izmirdeyim,,hatay noktada bana ait 125 mt bahçem var,,bilenler bilir,toprak rengi kırmızı ilginç olanı ise toprak derinliği 50 cm,her yer için aynı,,altı sırf kaya, burayı 3 sene önce aldım,sadece bahçesi bana ait olduğu için,

Bahçe evimin yaşam alanı sayılır,sadece benim daireden geçiliyor,sokakla veya yandan , veya ap, içinden hiçbir giriş yok, sadece öyle bir durum tek olarak yapılmış zamanında toprak sahibi tarafından,ap girişi tarafından yuksek girişteyim,,arka tarafa doğru oturma odasından toprak seviyesine ve bahçeye çıkılıyor,yani evin bir bölümü olarak,,sıkıntıda burda başlıyor,,

Aldığım kişi sağolsun hiç bakmamış bahçeye 15 senelik otlarr devamlı üst üste yeşermiş birbirinin üzerine yatarak kurumuş,ellerim patladı temizledim,baktım olacak gibi değil, etrafı açıktı hem emniyet ,hemde görünüş bakımından kafes telle çit çektim,,sıra toprağa gelmişti,zorda olsa burdanda edindiğim bilgilerle devasa büyüklükteki 12 lt çuvallarla 10 çuval perlit karıştırdım,3-5 mm olanından,bu arada badem den meyve fideleri aldım yarı bodur,15 kadar 4/3 ne onları diktim,

Diğer kalan yere domates,biber,patlıca,salatalık,diktim bunları çok güzel yetiştirdim ve yedik,o sene ödemişten bi çiftlikten 5 çuval tırnak tersiydi galiba onları yedirdim toprağa,,Geçen sene meyvelerden erikler (3 adet), şeftali, kayısı, elma, ceviz, portakal,mandalina,ayva, armut, dutlar,azda olsa meyve verdi,içlerinde tek verimsiz olan maalesef üzerinde meyveleriyle aldığım 7 veren limonum ve kamkat oldu ,,bende onları bahçeden çıkarıp saksıya diktim,,,ne yaptıysam toprağı anlayamadım,

Geçen sene kasım ayında pazardan tanıştığım çiçek ve gübreli toprak satan bi köylü arkadaştan bayındırdan 35 çuval (60 ar kiloluk çuvallardan) gübreli karışık toprak getirttim,masrafını hiç sormayın,emekli maaşım gitti valla, zaten eve sokması arka tarafa bahçeye taşımasıda cabası,her bir ağacın altını 1 mt çapında oyarak köküne dokunmadan açıp 50 cm sonra gelen kayaları murçla kırıp biraz daha derinleştirerek,1,5 çuval karışımı her bir ağaca yerleştirdim,meyvelerden hemen cevap geldi,geçen ay vişne çiçek açtı, meyveye yattı şeftali çiçeklendi,dutlar direk meyvelendi,

Bahardayım sandım ve şaşırdım,,ama limona başka bi uygulama yaptım,2 adet 65 lt lik maxi saksı aldım,15 gün önce,eski saksısı çok küçüktü,bende abarttım yerde müsaitti,kendi toprağını hiç bozmadan çıkardım baktımki kalıp gibi çıktı,ama kılcal köklerden toprak gözükmüyordu,zaten hiç toprak dökülmedi,

Söylendiği gibi aynı yer dışarda kalacak şekilde yarım çuvaldan fazla gübre ve toprak karışımı saksıya limonumu diktim..bu arada üzerinde 6 adet fınfıktan büyük meyveleri vardı ama uzun süredir gelişmiyodu,aynı zamanda çiçekleride vardı ama onlarda öylece kalmıştı gelişmeden,anladımki saksı küçük ondan değiştim saksısını,ama evvelki gün baktımki o küçük meyvelerde kendiliğinden kara lekeler ve delikler oluşmuş dokununca kopuyor çok üzüldüm,2 tane kaldı üzerinde ama çiçekler sanki yavaşta olsa gelişmekteler,yağmurdan korumak için çardak altına aldım fazla su almasın diye,,işallah sağlığına kavuştururum,
Bir yerde hatamı yapıyorum bilmiyorum,,sizlerin önerilerinizi bekliyorum,çok seviyorum ama acemiyim,topraktan yana şanssızdım ama bu sene baharı bekliyorum,2 tona yakın gübreli toprağı karıştırdım,,kamkatta kendine geldi ,meyveleri sarardı limona yaptığımın aynını onada uyguladım,

Bahçemin konumu ,,nerde bakılırsa 1 futbol sahasından büyük bir alanda bulunuyor, ama 4 tarafı apartman 5 er katlı,aslında ferah ve aydınlık, yani (15-20 ap arka bahçesi olarak) yazın güneşi 15.00 e kadar gören kışın ise sadece aydınlık olan bir konumda ,,
Ben çok yoruldum bu bahçeye ama artık yapacak bişey kalmadı,artık bu senede istediğim gibi olmazssa hevesim kırılır büyük ihtimal,,
Çok uzun yazdım ama çok dertliydim hepinizin zamanaını aldım özür dilerim,bana yorumlarınızı lütfederseniz çok memnun olurum,,SAYGILAR,,)

turhal
31-01-2013, 11:39
Sayın Merlict, Güzin Çakar ve Cymbelina arasında geçen konuşma sanırım bu form tarihinin en bilgilendirici metinlerinin ortaya çıkmasını sağladı. Her üçüne de çok teşekkür ediyorum. Atlanan tek nokta soğukla ilişkisi... Sayın Cymbelina sanırım yaşadığı şehir sayesinde bu soruya gerek duymamış. Ben Ankara'da yaşıyorum. Havalar malum. balkonum camla kaplı. -12ye düştüğü gece kontrol için bıraktığım cam şişedeki suyun donmadını gördüm ama bu sıfırın altına düşmediği anlamına da gelmiyor. 3 yaşındaki iki limon için alternatiflerim çok kuru havası olan salonum ve bu balkon. Şu an saksı değişimlerini de yapmak istiyorum. Sizce salonda mı durmalılar değişimden hemen sonra yoksa sabahları 11e kadar güneş alan balkonumda mı? Limon en fazla ne kadar soğuğa dayanabilir?

merlict
31-01-2013, 12:21
Sayın Turhal iltifatlarınız için teşekkür ederim.

Limonların soğukla pek arası yok.Size net olarak şu -... C'de kötü olur bilgisi veremem ama tavsiye edebileceğim sıcaklık ortamı kışın özellikle don riski olan bölgelerde kapalı balkonlarda tutulması.Bende ege bölgesinde Aydın, İzmir, Muğla civarında kazandığım tecrübelerde çok fazla don riskine maruz kalmadığım için net belirtemiyorum.Eğer balkonunuz camla kaplı ise dışarıdan -8 C balkonda +1-2 C civarında olur, çok cama yakın olmadığı sürece kışı camla kaplı balkonda geçirmesi sorun çıkartmaz.Kısa aralıklarla yer değişimi ve ısı değişimi yapmadığınız sürece oda veya balkon çok etkilemeyecektir.Sonuçta limonlarında soğuğa ihtiyacı vardır, onları el bebek bakmak olmaz :)Saksı değişimi için uygun zamanlar, değişim sonrası balkonda bırakın.Zaten sabah güneş aldığını belirtmişsiniz, onun için süper bişey o.Limon minumum soğuğa dayanıklılık konusunu araştıracağım, net bilgiye ulaştığımda , buradan yazarım.

(Kusura bakmayın çok yoğunum anca bu kadar yazabildim.)

Mehmet

Emre İlhan
31-01-2013, 12:38
Sevgili deep_man;

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Forumumuzun olmazsa olmaz kurallarından birisi de Türkçe'yi doğru kullanmak. Birde; yazınızı paragraflara ayırın lütfen, yoksa anlaşılmıyor:)

Lütfen, "Forum Kurallarını" okumayı ve kendinizi "Yeni gelen arkadaşlar" başlığında tanıtmayı unutmayın...

Güzin Çakar
31-01-2013, 18:45
Sayın Turhal,
Bildiklerimi ve öğrendiklerimi yazmak için, Sevgili Merlict’den önce davranayım :). Benim Limonum aşı yerinin üzerinden, geçen yıl -6 derece’de donmuştu. Bugün, Limonun dayandığı en düşük sıcaklıklıkları araştırdım. Limon türüne göre değişiklik göstermekle beraber;
Genel olarak USDA Zone 9 (-6,6 derece), özel olarak Meyer limon için USDA Zone8 ( -12 derece) verilmiş.

Bu durumda balkon sıcaklığını öğrenmeniz gerekiyor. Balkonunuz -6 dereceden soğuk oluyorsa, limonunuzu balkonda bırakırsanız donar. Memnun kalmasa da salona almanız gerekir. Balkonunuz -6 dereceden sıcaksa zaten sorun yok…
( Geçen yıl sıcaklık 0,6 derece daha düşük olsaymış, limonum tamamen ölecekmiş, kılpayı kurtulmuş. )

Güzin Çakar
31-01-2013, 19:08
Sayın drsavash,
Bir arkadaşımızın limon fotoğrafını örnek olarak, kendisinden izin almadan koyuyorum. Umarım bana kızmaz.

366094

Uygun iklimde ve toprakta olduğundan, bizimkilerin asla böyle olmayacağını bilsem de, benim sevdiğim form böyle iken, benden size o dalını, bu dalını kes diye öneri gelmez :).

drsavash
31-01-2013, 20:04
çok teşekkür ederim resimler için ama benim ağaçlarla ilgili bilgim çok kısıtlı, bu nedenle şuradan şuradan kes önerisine daha çok ihtiyacım var.
sizin gönderdiğiniz fotograflara baktığım zaman benim limonun gereğinden fazla uzun olduğunu düşünüyorum, galiba uzun daldan başlamam gerekicek :)
önerilerinizi bekliyorum teşekkürler

Cymbelina
31-01-2013, 20:08
Sayın Merlict, Güzin Çakar ve Cymbelina arasında geçen konuşma sanırım bu form tarihinin en bilgilendirici metinlerinin ortaya çıkmasını sağladı. Her üçüne de çok teşekkür ediyorum. Atlanan tek nokta soğukla ilişkisi... Sayın Cymbelina sanırım yaşadığı şehir sayesinde bu soruya gerek duymamış. Ben Ankara'da yaşıyorum.

Sayın turhal çok teşekkürler, her ne kadar bilgi verenden ziyade alan taraf olmuş olsam da:)

Arkadaşlarımız daha iyi bilir ama ben ne yaptığımı söyleyeyim. Benimkiler hep evde salon camında, özellikle güneş alması için gayret ediyorum. Bunu net, zirai bir bilgim olduğundan değil bugüne kadar (buraya üye olmadan önce de) hep narenciye türlerinin Akdeniz ikliminde - sıcak bölgelerde yetiştiğini kulaktan dolma da olsa duyduğumdan yaptım. Zihnimde narenciye türleri hep Antalya ve civarı ile özdeşleşti:) Ama bu elbette diğer yerlerde yetişmez demek değil ki forumda da görüyoruz.

Ben bir heves çekirdekten deneme maksatlı ekmiştim, hele o ilk çimlendiklerindeki yemyeşil halleri ne güzel oluyor. Ben pek iyi bakamadığım ve bilmediğim için 1,5 - 2 sene olmasına rağmen 612 nolu mesajdaki gibi bile değiller. Öyle olabilseler keşke:)

Ankara ile Eskişehir arasında bir fark yok iklimsel olarak, sıcaklık olarak.

Ben yazın bile o Antalya sıcaklığına erişeyim maksadıyla;) - camın içinden geçen güneş ışığı ile sıcaklık daha da artacağı için gene yazın da evde tuttuğum oldu - bu doğrudur ANLAMINA GELMEZ, ben hatalı da olsa böyle yaptım bir ara:) Bir sebebi de balkonda çok çabuk bit-böcek musallat olur diye korkmuştum, boşunaymış, evde de oldu:( Bir de evdeler ya hep, artık o kadar alıştılar, çıkınca üşürler uyum sağlamayazlar diye bile saçma endişeler taşıyabiliyor insan. O da, fazla bağlanmaktan limona. Ki doğru yetiştiremediğimden büyümediler.

Ben olsam ev koşulları uygunsa evde tutardım kışın, kıyamazdım yazdığım gibi. Ancak, benim sözlerimin tavsiye mahiyetinde bir bağlayıcılığı yoktur, siz hocalarımızı dinleyin:)

merlict
31-01-2013, 20:31
Ben dediğimi dedim, camla kapalı ise o alanda ısı +1 +2 C kadardır, camdan biraz geride tutarsanız soğuk onu etkilemeyecektir.Ölçüm kolay camlı balkonda gece ölçümler yapın ve aynı anda dış alanda da ölçüm yapın farkı bulun.Bu fark size her zaman lazım olacak.Hava durumundan günler ve gecelerin ısı değerlerini öğrendiğinizde elde ettiğiniz farkı kullanarak balkonunuzdaki gece yaşanacak ısıyı önceden bilebileceksiniz. :))

Hoca değilim, sadece tecrübelerimi paylaşıyorum, bilmukabele adresinize fatura ve banka hesap numaramı gönderirim :))

merlict
31-01-2013, 20:37
Merhaba sayın drsavash

Budama konusunda önceleri ağaca göre hareket ederken şimdilerde ise ilham kaynağım bonsailer olmaya başladı.Bence bi o bonsai delilerini inceleyin, adamlar hasta, garip bi tarzları ve garip budama şekilleri var.Alıyorlar makası ellerine ne geldiyse kesiyorlar.:D Bi bakıyorsunuz bizim çam ağacı budama sonrası olmuş muşmula ağacı.:rolleyes: (Yakında beni hiçbir bonsai topluluğuna ve toplantısına almayacaklar :o) Uzun lafın kısası ben olsaydım üstteki dalı kökten keserdim.

Mehmet

merlict
31-01-2013, 20:44
Basit ve kolay, tek makasa darbesi ve olay budur.

366134

Mehmet

Güzin Çakar
31-01-2013, 21:17
Sevgili Cymbelina,
''camın içinden geçen güneş ışığı ile sıcaklık daha da artacağı için gene yazın da evde tuttuğum oldu -bu doğrudur anlamına gelmez''-Doğru değil zaten.Cam, güneş ışınını tamamen geçirmez. Sıcaklık daha çok artmaz.

''Bir sebebi de balkonda çok çabuk bit-böcek musallat olur diye korkmuştum, boşunaymış, evde de oldu''-Evde, hava sirkülasyonu yoksa ayrıca küf, mantar gibi başka sorunlar da ortaya çıkabilir.

''evdeler ya hep, artık o kadar alıştılar, çıkınca üşürler uyum sağlamayazlar''-
Uygun mevsimde çıkarırsanız, biraz bocaladıktan sonra hızla toparlanırlar. Sevgilerimle.

Cymbelina
31-01-2013, 23:36
Ama Sayın Çakar;) reca ederim, yani bana kalırsa camdan geçen güneş ışığı ile camın önünde ısı daha da artıyor, yani bana öyle geliyor???? Bu da mı gol değil??;)

Ayrıca bana sıcak gelmesi haricinde, hani ışık mercekten geçince ısı artar, o hesap yani öyleymiş gibi geliyor, gerçi cam mercek gibi bombeli formda değil ve mercekten farklı ama olsun;) Ben yazın limonlarımı balkona çıkarıp battaniye atarmışım üstlerine;) Neyse, bu böyle olmayacak, sizin tez vakit bizim evi teftişe gelmeniz lazım bu durumda, bitki koçum olarak;)

Valla ben şaşırdım artık nereye koyacağımı limonları, pencere önü kaloriferin üstü - kuru hava???. Pencereden uzaklaştırsam ışık alabilir ama ısı olmaz. Ne yapsam? Ne dersiniz?

deep_man
01-02-2013, 00:00
Sayın Emre ilhan,,
Hoşbulduk, Heyecan yapıp biraz içiçe yazdığım doğru,forumu 1 yıldır takip ediyorum, fakat uyardığınız kadar keşke 1-2 soruma cevap verebilseydiniz aranıza yeni katılmış birisini demoralize etmemiş olurdunuz,forum o kadar samimi bir havadaki,, sanırım bunun için rehavete kapılıpta bu kadar karman çorman yazdım,,ayrıca türkçeyi doğru kullanın derken hatamı aradım,''deniycem'' kelimesine istinadenmi yoksa virgül,nokta, yımı kastettiniz anlayamadım,,
Kusura bakmayın ben 55 yaşındayım bazı imla hatalarını istemedende yapmış
olabilirim,okul sıralarını çoktan unuttuk,ancak bu kadarını becerebiliyorum,,bu şekilde değerlendirip anlayacağınızı umut ederek,her ne kadar kusur işlediysem affola,,saygılar,,

Cymbelina
01-02-2013, 02:15
Sayın deepman, hoşgeldiniz:) Sayın Emre İlhan kuralları hatırlatmış, lütfen demoralize olmayın, üzülmeyin. Sorularınızın yanıtını bilemiyorum şahsen ama gene de yardımcı olmak isteriz arkadaşlarımızla:)

Mesajınızı düzelt butonu ile tekrar düzenleyebilirsiniz:) Alıştıkça daha da kolaylaşacaktır inanın. Bizler de yardımcı olmaya çalışırız.

Emre İlhan
01-02-2013, 07:13
Sevgili deep_man;

Umarım, amacımın sizi rencide etmek olduğunu düşünmüyorsunuzdur. Sadece, forumun düzenli ve anlaşılır olmasının kurallardan (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm#post19099) geçtiğini hatırlatmak istiyorum.

Demoralize olmayınız. Tabii ki gayet sıcak bir ortamda yazışıyoruz. Ama sorularınızla daha yakından ilgilenilmesi için; yazdıklarınızın daha kolay anlaşılıyor olması gerekir. Sizce de öyle değil mi?:)

Amacım; mesajınızın ve forumdaki diğer mesajların kalabalık bir yazı olarak görünmeyip, okumadan geçilen mesajlardan olmamasıdır...

Güzin Çakar
01-02-2013, 09:28
Sayın deep_man;

Sorularınıza cevap istiyorsunuz ama sizin cevaplanacak sorunuz yok ki. Yapılması gerekenleri binbir zahmetle yapmışsınız. Yaptıklarınızın bence de uygun olduğunu ifade etmek için beğen butonunun yeterli olacağını düşünmüştüm. Demek ki yeterli olmamış.:(

Tek yazabileceğim, keşke bahçeye Perlit koymasaydınız olacaktı. ''Keşke'' hiç sevmediğim bir kelimedir. Bu nedenle bunu da yazmaya gerek görmemiştim.

Ayrıca uzun ve içten mesajınızı da çok sevdim. Evet, paragraf aralıkları bırakılmadığı için okuması biraz yorucu olmuş ama ben de uzun, ilk mesajımı aynen sizin gibi yazmıştım. Uyarıldığımda da, alışkın olmadığım için düzeltememiştim. O mesajımı aylar sonra düzelttim.

Forumun bütün sayfalarının samimiyeti hakkında size güvence veremem ama, bu başlık gerçekten samimi ve çok keyifli. Aynı şeyler sorulduğunda bile, ilk sayfadan başla, yüzlerce mesajı oku denmiyor. Hepimiz elimizden geldiği kadar bilgi veriyor, bilgi alıyoruz. Arada birbirimize takılarak, limonlarımızı sorunsuz keyifle büyütmeye çalışıyoruz. Lütfen siz de demoralize olmayın, keyfinizi kaçırmayın. Başımızın üzerinde yeriniz var. Sevgiler, selamlar…

merlict
01-02-2013, 10:48
Merhaba sayın deep_man

Arkadaşlar samimiyet ve misafirperverlik konusunda gerekenden fazlasını bile yazdıkları için eklenecek bişey bulamıyorum.İnanın bu forumda Evde limon ağacı başlığı kadar içten ve sıcak bir yer bulamazsınız.Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlarda hiçbir karşılık beklemeden, sırf doğa için, sırf o canlı ağaçlar ve meyveler için dertleşip paylaşıyorlar.

Bazen bende sizin gibi kaptırdımmı yazdıkça yazarım.O sebeple benide uyaranlar olmuştu. Bunda kırılacak bişey yok, Emre beyin bahsettiği detayı bizzat ben yaptım.O kadar uzun olunca okumayı yarıda bıraktım, daha sonra okurum dedim.Ama başka konular araya girince mesajınızı atladım.

Yardım konusunda ise zaten Güzin hanım her zaman olduğu gibi benden önce yazmış. :) Yapılacakların nerdeyse tümünü yapmışsınız, sadece aklıma takılanlar var.

- m2 olarak alanınız 125 m2 ama içindeki bahsettiğiniz ağaç sayısı çok fazla gibi veya ben öyle anladım.

- Bahçenin ilk hali anladığım kadarıyla molozla doldurulmuş, ardından üzerine toprak atılarak bahçe formuna kavuşturulmuş.İmkanınız olsaydı, bahçe toprağını biraz açıp molozlardan tahliye etseydiniz, süper olurdu.

- Eğer moloz üstü toprak seviyeniz çok fazla değilse ve moloz bölümü betonlaşma yaptıysa uzun ve kazık köklü ağaçlardan uzak durun derim.Köklerin uzayamaması ve kök problemlerinden dolayı ağaçlarınızı zamanla kaybedersiniz.

- Keşke bahçeden fotoğraf yükleyebilseniz.

Semt olarak bana çok yakındasınız.Hatay Amerikan Koleji üst tarafında oturuyorum, hatta dün iş çıkışı o taraflardaydım.Tam yeri bilseydim size uğrar yardımcı olmak isterdim.Ayrıca şiddetli grip enfeksiyonundan dolayı şuan bunları bile zor yazıyorum.Umarım önümüzdeki günlerde fırsat doğar, ben size uğrarım.

(Uzun yazmışsınız dedim, kendi frenlerim tutmamış, bende doldurmuşum :D)

Mehmet

deep_man
01-02-2013, 12:19
Aslında sizlerin bu yaklaşımlarınızdan sonra hepinize teşekkür ederim,Gecenin ilerleyen saatlerinde çok uzun uğraşlar sonucunda zor yazmıştım,Yinede hoşgörünüze teşekkürler,bundan böyle daha anlaşılır şekilde aranızda olmaktan mutluyum sorularımda cevaplarınızı görmek üzere hepinize selamlar,,

turhal
01-02-2013, 14:02
Asıl ben üçünüze de teşekkür ederim, gerekli soruları bir araya toplayarak konuşulmasına vesile olan sayın Cymbelina'ya da, sıkılmadan cevaplayan sayın Merlict ve Güzin Çakar'a da.

Camlı alanların daha sıcak olacağı konusunda Cymbelina'nın hakkı var. Özellikle damperli cam ise(çift cam da), belki yararlı ve besleyici ışınları engelleyecek ama ısı açısından daha yüksekliğe sebep olacaktır. Ayrıca açık havada yükselen sıcak kolay dağılacakken, camlı alan kapalı olması dolayısı ile daha yüksek hararete ulaşacaktır.

Çekirdekten çoğaltmanın zorluğunu biliyorum ancak çöpe atacağıma boş bir saksıya serperek yeşermeleri beni mutlu ediyor. Elbette baştan kaybetmeye hazır hatta emin olduğum için ölümlerini dert etmiyor, hatta o çekirdeklerin dünyayı hiç görmeden çürümelerindense 7-8 ay boyunca hayata göç açmalarını vicdanımı rahatlatmak için kullanıyorum. Geçen yıl drenaj hatası sebebiyle kaybettiğim gül saksısına en fazla 1 cm derine diktiğim 40-50 tane limon ve mandalina çekirdeği tam anlamıyla fışkırmış, saksıyı bir limon çimine döndürmüşlerdi. Elbette başka yere alma, seyreltme gibi yollarla bir çoğunu daha uzun yaşatabilirdim ama toprağı göstermeyecek derecede sıklıkla bitmeleri, görüntüleri hoşuma gitmişti. Kasım gibi tamamı kurudu. Hergün 7-8 çekirdeği çöpe atanlara tavsiye ederim, en azından bir mevsimlik limon yaprağının ve filizinin kokusunu taşıyan yeşil taçlı bir kavanoza sahip olabilirsiniz.

Asıl büyük limonlarıma gelince, riski göze alarak her ikisini de balkona çıkardım. Derece ile kontrol etmeye kalksam gece sürekli uyanıp bakmam gerekecek, bunun yerine bir cam ve bir plastik şişede su bıraktım balkona. Şayet gece donarsa sabah 7de buzun açılma ihtimali yok diye düşünerek, anlama kolaylığı sağlaması açısından. Ocağı bitirmemize rağmen henüz su hiç donmadı. Buradan ümitleniyorum.

2şer metrelik 2 leylak, 4ü asma 2si baston 8 gül, 4ü anaç 14 ortanca, 1 hanımeli, 60 kök çilek(yeni dikildiler), 1i ağaç yapmaya çalışıp 1 metrenin üzerine çıkardığım 3 küpeli, hala çiçek dolu 3 kalonche, 1 barış çiçeği, 1 yayılıcı servi, 1 sardunya, 1 adet 60cmlik saksıda karışık nane petunya, 4 lavanta 1 biberiye fidesi bulunan balkonuma 2 adet de limon koydum. Sayıların yüksekliğine bakmayın, tamamı 12 metrekarelik balkonun 2 metrekarelik alanına rahatlıkla sığıyor. Gerçi 4 gülün saksı değişimini yapınca katlı sisteme geçmem gerekebilir. Artık ilkbahar gelsin istiyor insan...

Cymbelina
01-02-2013, 18:29
Belki buraya uğrayanlar fikir edinmek için, konuyla ilintili başka başlıklara da bakabilirler diye düşünerek aşağıya bazı linkler veriyorum, linklere tıklarsanız açılan sayfalardaki mesajları da inceleyebilirsiniz.

İlk vereceğim linkte Ana konu başlığı var, açılan sayfada başka alt bölümler var, bu ana başlıktan ilgili alt bölümlere de ulaşabilirsiniz:

Turunçgiller - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)

Diğer bazı başlıklar da şöyle:

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1346.htm

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2675.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/17957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/27070.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/5277.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/2180.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/20985.htm

Faydası olabilir diye düşündüm.

drsavash
01-02-2013, 23:37
Basit ve kolay, tek makasa darbesi ve olay budur.

366134

Mehmet

çok teşekkür ederim tüm yardım eden arkadaşlara(Cymbelina, Merlict ve Güzin Çakar) . öneriniz doğrultusunda budama yaptım benim çok hoşuma gitti fotograflarını yükleyeceğim.

hatice evren
02-02-2013, 17:10
Bu da benim limonum :))

baykal_77
02-02-2013, 17:30
Belki buraya uğrayanlar fikir edinmek için, konuyla ilintili başka başlıklara da bakabilirler diye düşünerek aşağıya bazı linkler veriyorum, linklere tıklarsanız açılan sayfalardaki mesajları da inceleyebilirsiniz.

İlk vereceğim linkte Ana konu başlığı var, açılan sayfada başka alt bölümler var, bu ana başlıktan ilgili alt bölümlere de ulaşabilirsiniz:

Turunçgiller - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)

Diğer bazı başlıklar da şöyle:

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1346.htm

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2675.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/17957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/27070.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/5277.htm

Faydası olabilir diye düşündüm.

çok yararlı olmuş teşekkürler

Cymbelina
02-02-2013, 19:29
Bu da benim limonum

Sayın Hatice Evren, maaşallah diyorum limonunuza:) Ah ah, benimkilere bu resmi göstersem de ibret alsalar azıcık;) Sizinki daha genç sanıyorum, sağlıklı görünüyor.

Sevgili Güzin hanım, bakınız benim limonlarımın evde durdukları yer aynen böyle, aynı fotoğraftaki gibi, kalorifer camın hemen altında. 2 saksım da yan yana. Ancak bizim karşımızda apartman yok, açıklık ve daha çok güneş alabiliyor. Benzer fotoğraf buldum ya, hemen kendiminkileri de lafın arasına sıkıştırayım dedim:dilli:;)

Peki sizlere bir soru ey hocalarımız:) Diyelim limonu çekirdekten filizlendirdik. Sağ salim büyüyor. İleride bahçeye dikme şansımız da yok, yani hep saksıda kalacak.

1. Çekirdekten yetişme limonu ne zaman, kaçıncı yılda budamamız ya da kısaltmamız gerekir?

2. Bunu yaparken en üstten mi yapmalıyız yoksa yanlardan dal veya filiz veriyorsa onları mı kesmeliyiz? Yoksa hiç kesmemek mi lazım? Kesmezsek de gövdesi incecik öyle uzayıp boya gitmez mi?

3. Doğrusu, boya gitmemesi için üst kısımdan kısaltarak yanlardan dallanmasını teşvik edip çanak/ taç şeklini almasını sağlamak mıdır? (Daha önceden bonsai amaçlı yetiştirmiyorsak kökleri kısaltmaya gerek yok demiştiniz, köklere hiç ellemiyoruz değil mi?)

4. Çekirdekten yetişen limon fidesini budarken kesilecek yer inceyse budama makası yerine maket bıçağı kullansak olur mu?;) Açılı bir kesim mi düz kesim mi yapmalıyız?

5. Bir soru diye sizi kandırıp bir sürü sordum, hakkınızı helal edin:)

merlict
03-02-2013, 16:09
Ah ah, benimkilere bu resmi göstersem de ibret alsalar azıcık;)

Sevgili Güzin hanım, bakınız benim limonlarımın evde durdukları yer aynen böyle, aynı fotoğraftaki gibi, kalorifer camın hemen altında. 2 saksım da yan yana. Ancak bizim karşımızda apartman yok, açıklık ve daha çok güneş alabiliyor. Benzer fotoğraf buldum ya, hemen kendiminkileri de lafın arasına sıkıştırayım dedim

Diyelim limonu çekirdekten filizlendirdik. Sağ salim büyüyor. İleride bahçeye dikme şansımız da yok, yani hep saksıda kalacak.

1. Çekirdekten yetişme limonu ne zaman, kaçıncı yılda budamamız ya da kısaltmamız gerekir?

2. Bunu yaparken en üstten mi yapmalıyız yoksa yanlardan dal veya filiz veriyorsa onları mı kesmeliyiz? Yoksa hiç kesmemek mi lazım? Kesmezsek de gövdesi incecik öyle uzayıp boya gitmez mi?

3. Doğrusu, boya gitmemesi için üst kısımdan kısaltarak yanlardan dallanmasını teşvik edip çanak/ taç şeklini almasını sağlamak mıdır? (Daha önceden bonsai amaçlı yetiştirmiyorsak kökleri kısaltmaya gerek yok demiştiniz, köklere hiç ellemiyoruz değil mi?)

4. Çekirdekten yetişen limon fidesini budarken kesilecek yer inceyse budama makası yerine maket bıçağı kullansak olur mu? Açılı bir kesim mi düz kesim mi yapmalıyız?

5. Bir soru diye sizi kandırıp bir sürü sordum, hakkınızı helal edin

Öncelikle tarzınız yanlış sayın Cymbelina

Limon fidanınız büyümüyor, ne yaptıysanız olmuyor, çözüm; hemen 2 adet kılıç çiçeği ediniyorsunuz, kılıçları normal boy saksılara dikip limon saksısının sağına ve soluna kılıç çiçeklerini koyuyorsunuz, limonunuz destur çeke çeke bir boy, bir yaprak, bir çiçeklenme demeyin gitsin.Bazende korkutmak gerekir, her zaman el bebek gül bebek olmaz.

Aslında Güzin hanıma sormuşsunuz ya neyse yinede ben cevaplamaya çalışayım...

1. Ne kadar erken budamaya başlarsanız ilerisi için düşündüğünüz şekli daha kolay elde edersiniz.Ben daha 1 yıllık fidelerde yaprak ve dal alma işlemi yapıyorum.

2. Sadece saksıda kalacak ve ondan ticari güç elde etmeyecekseniz (limonlarını toplayıp satmayı düşünmüyorsanız:dilli:) ileride vereceğiniz şekle göre budayın.İlk yıllarda lider dalın alt sürgünlerine izin vermeyin, boylansın.Arada lider dala rakip geliyorsa rakibi alt edin, boylanma oranı size ve evinizdeki köşenize uygun hale yakınken artık tepe ve taç olayına girin, alttan gelecek her sürgünü anında kopartın.Budama ile saksı değişimini periyoda bağlarsanız benim çok güzel ağacım olur.Pardon sizin :dilli:

3. Güneş göstermezseniz boya gider, biraz güneş biraz bdama ile boyu dengeleyin.Köklerle fazla oynamayın, tecrübe kazanmadan yapacağınız kök kısaltma, budaması kötü sonuçlara gebedir.Sadece saksıdan komple çıkarttığınızda toprağı dağılmadan etrafta kılcal sarkanları kesin yeter.

4. Olmaz!!! sadece aşı makası veya bistirü olur.Diğer her türlü bıçak olmaz, kasap bıçağı, market bıçağı (bu maket olacaktı heral) bakkal bıçağı ile budama yapılmaz, lütfen meslekleri karıştırmayalım.:D Temiz olduğu ve hijyen sağladığınız sürece her türlü bıçak olur ama kesinlikle hijyen.Ayrıca hasar vermeden düzgün kesim şart.Kesim yönü açılı olmalı amacı ise açılı kesince sulama esnasında veya yağmur suyunun düz kesilen yerde kalıp o dala işlemesini ve hastalıklara davet çıkartmasını engellemek.Açılı oluna orada su duramaz, anlaşıldı.:cool:Eğer şansınız varsa aşı macunu kullanırsanız kesilen yerlere sürerseniz hastalık olayını %90 engellersiniz.

5. Hep bu tufaya düşmekten artık ne diyeceğimi bilemiyorum.Aslında baştan okuyup yazmaya sonra başlasam, göreceğim ama Cymbelina'nın mesajını görünce okumadan direk alıntıla yapıp cevaplamaya başlıyorum, nasılsa içinde soru vardır diye :p

Doğa için herşey helal olsun, rahat olun.
Ne mutlu bize sayenizde bizde sevap kazanıyoruz ;)

Mehmet

adneser
03-02-2013, 18:07
Limonum gelişmeye devam ediyor fakat son zamanda yapraklarda bir sararma
başladı.

366950

366951

366952

366953

366954

Sayın merlict dediği gibi budama yapacağım fakat kıyamıyorum fazlalıkları kendisi dökecek nasıl olsa, o zaman budarım diye düşünüyorum.

merlict
03-02-2013, 18:30
Merhaba arkadaşlar.

Geçen cuma günü acilen Aydın'a gitmem gerekti.İşlerimi bitirdikten sonra dönerken daha önce Güzin hanıma söz vermiştim, turunç ağacı ve meyvesini fotoğraflarım, hatta biraz size gönderirim diye.Hemen onu gerçekleştirdim. Aşağıda turunç ağacı ve meyveleri.Fotoğraflarını çektikten sonra da poşet dolusu isteyen arkadaşlara göndermek/vermek için toplamıştım.Tabii hanım bazı eşyalarla birlikte bizim turunç poşetini annemlerde unutunca size sadece fotoğraflarla yetinmek kaldı, üzgünüm.:( O aromayı ve kokuyu tadamadığınız için üzgünüm.

hatice evren
03-02-2013, 18:49
Sevgili Cymbelina,aslında fazla bir bilgim yok.Camın kenarında duruyor.Kalorifer peteği hemen altında.Gözlemlerime göre sıcak yer seviyor. Sitede yeniyim. Bende buradan öğreneceğim.Çok bilgili arkadaşlar var. Teşekkürler :)

merlict
03-02-2013, 19:07
Hatice hanım merhabalar.

Limonunuz çok güzel.Bana sorarsanız onu kalorifer peteğinden uzakta tutun.Fakat özel bir durum var burada.Eğer fidanınız gözünü dünyaya açtığından bu yana orda hayata başladı ise ve kalorifer ısısı çok yüksek değil, ortam sık sık havalandırılıyor ise bu dediğimi unutun.Eğer onun hayatını orda başlatmışsanız, dış ortama alışması o kadar kolay olmayacaktır, kısa sürede kaybedersiniz bitkinizi.Ani yer ve ısı değişimlerinden koruduğunuz sürece her ortama uyum sağlar.Ben hiçbir fidanımı balkondan odaya almadım şimdiye kadar.Çimlenme bile balkonda gerçekleşiyor, balkon kapalı değil, önü tümden açık.Anlayacağınız, hayat nerde başlarsa orda devam eder :p

Ben doğma büyüme egeliyim, hadi beni yarın Kanadaya götürün 2 gün dayanamam, telef olurum.:D Ama önce Almanyada 1 ay, ardından 1 ay İsveç, 1 ay Norveç ve ardından Kanada derseniz sorun yok.Kademeli olarak ortama alışırım.Mevzuu bu yani. (Beni böyle tura gönderecek olursa seve seve giderim sıkıntı yok yani -herşey doğa için)

Mehmet

hatice evren
03-02-2013, 19:17
Mehmet Bey merhaba :)
Mesajınıza çok mutlu oldum.Kalorifer ısısı çok yüksek değil ayrıca her gün odayı havandırıyorum. Çekirdeğin çıkıp bu kadar büyüyeceğini bile hayal etmemiştim. Gözüm gibi bakıyorum ona :) Balkona çıkarmayı denedim. Büyümeyi kesti.Eski yerine getirdim. 2 günde 3 yaprak çıkardı. Dediğiniz gibi her şey doğa için. :))

merlict
03-02-2013, 19:22
Hatice hanım, siz olayı çözmüşsünüz, sizde sıkıntı olmayınca limonda sizin kadar mutlu oluyor. Mutlu mesut aile durumu.

Ama hakkını vermek lazım, slogan güzel. "her şey doğa için"

Mehmet

Cymbelina
03-02-2013, 19:35
Cymbelina'nın mesajını görünce okumadan direk alıntıla yapıp cevaplamaya başlıyorum, nasılsa içinde soru vardır diye

Gün gelecek elbette benim mesajlarımda da artık soru değil sırf safi - süzme bilgi olacak;), Allah büyük, keser döner sap döner, gün gelir hesap döner - öyle birşey işte:dilli:;)

Şaka bir yana, siz ve diğer bilen arkadaşlarımız bu çekirdekten yetişen limon için nereden nasıl bir budama uygun olur - bunu anlatan video koyabilirseniz çok makbule geçer. Yanlış anlamayın, sizlerin verdiğiniz yazılı bilgiler ve hatta resimler bence çok değerli, faydalanıyoruz. Hatta gene arada derede birşey öğrenirim diye gelip bakıyorum başka mesajlara da. Ancak videoda örneğin yakın çekimde görerek öğrenmek daha iyi olabilir. Belki ilerde böyle birşey de yapabilir tecrübeli arkadaşlarımız:)

Açıkçası bu dileğim aslında tüm diğer başlıklar için de geçerli. Bir de bazen hani bazı terimleri bilemiyoruz ya da konuya tamamen yabancı olabiliyoruz.

Örneğin lider dal nedir 2 gün öncesine kadar bilmezdim, geçen gün cevizle ilgili bir video koymuşlar sağolsunlar, orada gördüm ilk kez. Ana gövde - ana dal bahsi geçen sanırım.

Bir de beni de Kanada'ya göndermek isteyen olursa, o da kabulumdür, itirazım olmaz. Sorularımı oradan da yöneltirim, korkmayın:dilli::D

Ayrıca size ve sevgili Güzin hanım'a, yanısıra katkıda bulunan herkese tekrar teşekkür ediyorum. Güzin hanım da başlığa uğramadı henüz, kendisini de bekliyoruz:)

merlict
03-02-2013, 20:26
Gerek yok siz üstünüzü kirletmeyin, gönderin bana fidanı ben budama, sulama, yıkama işlemlerini yapıp size göndereyim.Hatta kargo felan yorucu olmasın, ben çimlendirir, budar, yetiştirir arada bi fotoğraflayıp buraya koyarım, siz benim fidanım der hava atarsınız, hem kirlenmez hem yorulmaz hemde sorularla, (artık soruları geçtik sanatçıların kaprisleri gibi) isteklerle sıkılmazsınız, nasıl fikir ?:confused:

Herşey bitti bide demezmi video çekip ekleyin.Ondan sonra keser döner sap döner, bizde söz sahibi oluruz, görürsün.Ben burda film çekeyim, siz izlediğiniz karelerle bize caka satın.İyi düşünce :rolleyes:

Şaka bi yana video işi aklıma yattı, bazı konular için hazırlamaya çalışayım.Ne de olsa her şey doğa için.Bu arada Kanada talebini ilk ben istedim, lütfen sıranızı bekleyin.:mad:

Mehmet

deep_man
03-02-2013, 22:14
Mehmet bey,,
Sanırım hastalığı geride bırakmışsınız,,geçmiş olsun, Hazır birbirimize yakın olmuşken benim limonumunda durumu vahim,yerinde görmeniz açısından vede teşhis için müsait zamanda uğrasanız ve size acı bir kahve ikram etsem diyorum,resimlemeye çalıştım ama bir türlü
yakın çekimde netlemeyi yapamadım, selamlar,,

merlict
05-02-2013, 00:49
Merhaba arkadaşlar.

Bence turunçgiller ile uğraşanların bunları izlemesini tavsiye ederim.Kimi amatör kimi ticari olarak bu sevda peşinde.En azından doğru bilgiyi bulma adına videolar faydalı olacaktır.

Turunçgil Hastalıkları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD97_turuncgil-hastaliklari.html)
Turunçgil Zararlıları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD90_turuncgil-zararlilari.html)
Standart Turunçgil Çesitleri (http://www.tarimtv.gov.tr/VD92_standart-turuncgil-cesitleri.html)
Turunçgil Yetiştiriciliği (http://www.tarimtv.gov.tr/VD88_turuncgil-yetistiriciligi.html)

Sadece turunçgiller değil diğer tüm bitkiler hakkında geniş bilgi (budama, ilaçlama, zararlılar, toprak ve su, vs.) bulabileceğiniz bir yer.

Sanki biri budama için video çekin, buraya ekleyin, diyordu, çekilmişi varmış :D
Tarım TV (http://www.tarimtv.gov.tr/index.php)

Mehmet

turhal
06-02-2013, 10:27
limonlarımdan birinin tüm yaprakları diğeri göre hayli açık yeşil... bildiğim kadarı ile ikisi aynı cins. Buna ne neden olabilir? Aslında dalların görünüşü gayet sağlıklı hatta yaprakların duruşu da ve üç de tomurcuk verdi... tomurcuklar mercimek tanesi büyüklüğe çok kısa sürede ulaşmalarına rağmen bir haftadır aynı büyüklükte duruyorlar. herhangi bir solma belirtisi de yok. Bir sorun habercisi olabilir mi?

Cymbelina
11-02-2013, 04:13
Sayın Turhal, eğer imkanınız varsa limonlarınızın fotoğrafını çekip foruma ekleyebilir misiniz? Ya da buradaki http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/2180-2.htm fotoğraflara bakabilirsiniz, belki sizinkilerin durumuna yakın olan bir resim vardır burada. Yapraklardaki açık renk için farklı görüşler var oradaki mesajlarda, onlara da göz atabilirsiniz.

h_dogan
11-02-2013, 06:57
limonlarımdan birinin tüm yaprakları diğeri göre hayli açık yeşil... bildiğim kadarı ile ikisi aynı cins. Buna ne neden olabilir? Aslında dalların görünüşü gayet sağlıklı hatta yaprakların duruşu da ve üç de tomurcuk verdi... tomurcuklar mercimek tanesi büyüklüğe çok kısa sürede ulaşmalarına rağmen bir haftadır aynı büyüklükte duruyorlar. herhangi bir solma belirtisi de yok. Bir sorun habercisi olabilir mi?

Turunçgillerde soğuk zamanlarda azot eksikliğinden yapraklarda sararma görülebilir, bitki aktif hale gelince düzelir. Çok sararmanın diğer nedeni kırmızı örümcek fazladır, yaprakların arkasına bakın. Ya da siz en iyisi fotoğraf yükleyin sağlıklı bilgimiz olsun ki ona göre çözüm üretelim. ;)

turhal
11-02-2013, 09:20
teşekkürler sayın Cymbelina ve h doğan... Anladığım kadarıyla limonlarımın birindeki göreceli olarak açık sarı yapraklar demir ve azot eksikliğinden kaynaklanıyor. Üzerinin şu an tomurcuk dolu olmasından hareketle başka bir sıkıntısı olmadığını umuyor, tedbir için nisan mayıs aylarını beklemeyi düşünüyorum.

Cymbelina
11-02-2013, 13:53
Forumdaki yüklenmiş fotoğraflar da belki sizin limonunuzdaki renk değişimi için ipucu verebilir. Örneğin yukarıda Sayın Adneser'in resimlerinden birinde hafif bir sararma var, öyle birşey mi? Yoksa açık yeşil mi? Bahsettiğim başlıktaki mesajlarda bu tür renk değişimi için demir eksikliği işaret edilmiş ancak bir başka mesajda da Sayın Mine Pakkaner açık yeşil rengin ilgili resimdeki limon için normal olduğunu söylemiş.

stars
13-02-2013, 11:10
Azbir mıktar tüplü limon fidanı alacak,birde kamkat.uygun nereden alabilirim.net üzerinden.

adneser
13-02-2013, 18:47
Azbir mıktar tüplü limon fidanı alacak,birde kamkat.uygun nereden alabilirim.net üzerinden.

Sayın stars
Üyemiz olan Mutlu kutlu beyden alabilirsiniz, ben limonumu oradan almıştım.

http://tropiksera.com/index.php

Andora
15-02-2013, 09:06
Geçtiğimiz hafta sonu balkondaki bitkilerimin bakımını yaparken limonlarımdan birinin yapraklarında yer yer yapışkan sıvı birikintileri olduğunu fark ettim. Formda okuduklarımdan bunun ağacımda bir zararlının (kabuklu bit) varlığına işaret ettiğini biliyordum. Kendisini incelemek üzere hemen salona adım. Önce aradım taradım ama pek bir şey göremedim. Sonra aklıma çantamda taşıdığım minik fenerim geldi. Birde böyle bakalım deyip bitkiyi taramaya başladım ve tabi zararlıları da tek tek yakalamaya...

Çıplak gözle görünmesi çok çok zor, yarı şeffaflar, yapraklardakiler sadece minik birer pas lekesi gibi görünüyorlar, gövdedekileri keşfetmek çok daha zor. İlk başlarda ne aradığımı da tam olarak bilmediğimden uzunca bir süre arandım durdum, taki gövdede iyice semirmiş bir tanesini bulana kadar, sonra düşmanı tanıdım ve mekanik temizlik başladı. Fark edilmeleri gerçekten zor, o kadar ki bir dalı komple tarayıp temizledikten sonra aynı dala geri döndüğümde ilk bulduğum sayıdan çok daha fazlasını buldum diyebilirim. Bitki üzerinde iken resim çekmeyi denedim ama ne kadar uğraştı isemde net bir fotoğraf çıkmadı.

Cymbelina
15-02-2013, 20:27
Sayın Andora, geçmiş olsun.

Böyle envai çeşit hayvanatı görünce ben de şaşırıp kalıyorum:) Uzmanlarımız bilen arkadaşlarımız başlığı bırakıp kaçtılar;), devamsızlıklarını yazıyoruz bir kenara ama:) Bu mesajınız için aşağıda vereceğim bağlantıya da bir göz atın isterseniz.

Limonlarınız kaç yaşında? Çekirdekten mi yetiştirdiniz siz de? Konuyu yavaş yavaş kendi limonuna doğru çevireyim ki belki sizden de birşeyler kaparım:D Tekrar okudum mesajınızı, sizinki ağaç mı bir iki yıllık fide mi??

Andora
16-02-2013, 11:41
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1101789-post100.htm) limonlarimin hikayesi mevcut, cinslerini henuz ogrenebilmis degilim maalesef...

ilksenozturk
22-02-2013, 14:09
Sayın deep_man;

Sevgiler, selamlar…

bu soruyu sonra sileceğim, konya ait değil...

güzin hanım,
nerdesiniz?

limonağacı
23-02-2013, 14:16
arkadaşlar,benim limonum bana bir sürpriz yaptı ama ..... ocak ayında bir tane limon oluşturmuş?ne düşüneceğimi bilmiyorum.bahar çiçeklerini döktü ve hiç limon büyütmedi. ben de bitkinin doğasına aykırı diye düşünüp üzeri ve üç tarafı kapalı b alkonumda bıraktım. bu kış her kışa göre daha ılıman geçti. zaten geçen kış da içeri almamıştım. kışı dışarda biraz da koruyarak geçirmesini istiyorum. ama ocak ayında küçük ,koyu yeşil görünce rüya mı görüyorum dedim. 3-5 kere girip çıktım baktım . çünkü inanamıyordum. hala ne düşüneceğimi bilemiyorum. bu bir hastalık mı diye korku ya kapıldım.

limonağacı
23-02-2013, 15:48
Narenciye konusuyla ilgilenen arkadaşlar; ocak ayında bir tek limon veren bir ağacın açıklaması ne olabilir? Hem de Gaziantep gibi karasal iklimde...

h_dogan
23-02-2013, 18:33
narenciye konusuyla ilgilenen arkadaşlar,ocak ayında birtek limon veren bir ağacın açıklaması ne olabilir?hem de gaziantep gibi karasal iklimde...

Limon mu verdi yoksa tomurcuk mu?

limonağacı
24-02-2013, 11:29
Limon mu verdi yoksa tomurcuk mu?

Merhaba h_dogan;

İlkbaharda birçok çiçek verip hepsini döken limonum, ocak ayında bir tane limonla beni hayrete düşürdü. İlkbahar çiçeklerinden kaldığını hiç düşünmüyorum. Çünkü; günde sayısız inceliyorum ağacımı. Hemde geçen yıl 3 adet limon vermişti ama üzerinden Antep'in sıcak yazı geçince onlar sapsarı, olgun, ince kabuklu limonlar olmuşlardı. Ancak bu defa her gün bakmama rağmen çiçek görmedim. Öyle bir gizlenmiş demek ki.

Şu an üzerinde kalın kabuklu(belli ki çok körpe) çok koyu yeşil ve ceviz büyüklüğünde bir limon var.

Bu ağaç yediveren mi, ya da bu bir anomali mi bilemiyorum? Baharda tekrar çiçek verebilir mi acaba? Besin takviyesi ne verebilirim?

Çok büyük bir sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum.

Selam ve saygılar....

Andora
24-02-2013, 13:05
Ben, limonunuzun yediveren cinsi olduğunu düşünüyorum ve de çok şanslı olduğunuzu:) Okuduklarımdan hatırladığım kadarı ile yediveren cinsi limonlar uygun koşulları yakaladığında yılın farklı zamanlarında da meyve tutabiliyorlarmış.

limonağacı
24-02-2013, 14:22
Ben, limonunuzun yediveren cinsi olduğunu düşunuyorum ve de çok şanslı olduğunuzu :) Okuduklarımdan hatırladığım kadarı ile yediveren cinsi limonlar uygun koşulları yakaladığında yılın farklı zamanlarında da meyve tutabiliyorlarmış.
Merhaba Andora; yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim.

Dilerim dediğiniz gibidir. Zaten; ilk gördüğümde, bu benim yeni yıl hediyem diye günlerce mecnun gezdim. Ama sanki bir yerlerde mevsimsiz çiçek ve meyvenin bir bozulma olduğuna dair bir şeyler gözüme ilişmişti. Bir daha da o bilgiyi bulamadım. Konunun uzmanlarından bir yanıt bekliyorum yine de...

İçim biraz rahatladı. Hoşçakalın, selamlar...

antihistaminik
24-02-2013, 17:13
İki dalı budadım ama meyveleri kopartmaya kıyamadım... Dalında yumuşamasını beklemek saçma mı acaba?

old_platanus
01-03-2013, 15:24
bu da benim sarıkız.. terasta yasiyor kendisi..
meyveler 3-4 aydir sari... koparmaya kiyamiyorum.. cok ta sertler.
koparsam mi?..
bir de kirmizi cizgilerden budasam mi ..ne dersiniz..

Merhaba Sayın antihistaminik;

Benim de senin gibi 4 adet limonum vardı, koparmaya kıyamamıştım ama üzerinde çürür diye kıydım kopardım. Şuan üzerinde belki 100 tane çiçek var.

h_dogan
01-03-2013, 15:40
merhaba andora, yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. dilerim dediğiniz gibidir. zaten ilk gördüğümde bu benim yeni yıl hediyem diye günlerce mecnun gezdim. ama sanki biryerlerde mevsimsiz çiçek ve meyvenin bir bozulma olduğuna dair birşeyler gözüme ilişmişti. bir daha da o bilgiyi bulamadım. konunun uzmanlarından bir yanıt bekliyorum yine de...içim biraz rahatladı.hoşçakalın,selamlar

Yediveren limonlar yılda birkaç kez açıyor. Özellikle üzerinde meyve yoksa açılan çiçeklerin tutma şansı daha yüksek. Sizin gibi bitkisi küçük olanların üzerinde meyve bulundurulmaması bence daha iyi bitkiyi yorarsınız. Bir de hiç tutmuyorsa arı görevi görmeniz lazım elinizle tozlama yapın bitkiniz içerideyse.

limonağacı
01-03-2013, 16:23
merhaba h_dogan;

Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli, teşekkür ederim. Ağacımın yediveren olduğunu bilmiyorum. Sadece bu ocak ayı başlarında bir tek meyvesini gördüm.

Limonum, yaz-kış balkonda duruyor. İçeri almayı da düşünmüyorum. Zaten çok büyük (100 lt. üzeri) bir saksıda...

Kışları içeri almamı önerir misiniz? Toprağına 20-20-20 lik besin karışımı 1 yemek kaşığı kadar verdim(kudret hocanın önerisiyle). Üzerindeki limonu koparmalıyım anladığım kadarıyla. Geç mi kaldım bunun için?

Saygı ve selamlar...

antihistaminik
01-03-2013, 19:39
Merhaba Sayın antihistaminik;

Benim de senin gibi 4 adet limonum vardı, koparmaya kıyamamıştım ama üzerinde çürür diye kıydım kopardım. Şuan üzerinde belki 100 tane çiçek var.

limonlari kopardiktan sonra mi olusmaya basladi cicekler ?

antihistaminik
08-03-2013, 19:21
limonu ne zaman dalindan koparacagim konusu cok gizli bir bilgi anlasilan, kimse paylasmiyor .

banusemiha
09-03-2013, 05:58
limonu ne zaman dalindan koparacagim konusu cok gizli bir bilgi anlasilan, kimse paylasmiyor .

Benim de balkonumda yediveren limon ağacı
var.. Limonun rengi sarı olduğu zaman kopartıyorum.. O bir tanecik limonun suyunun lezzeti bir çuval limonda bile yoktur..

h_dogan
09-03-2013, 07:28
Bitkiniz küçükse sarıya dönmeye başladığı zaman bile koparabilirsiniz yeterince suyu oluyor. Biz küçücük bitkiden meyve bekliyoruz meyvesi olgunlaşınca koparın yormayın bitkiyi. Nasıl olsa yine çiçek verecek.

h_dogan
09-03-2013, 07:29
merhaba h_dogan;

Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli, teşekkür ederim. Ağacımın yediveren olduğunu bilmiyorum. Sadece bu ocak ayı başlarında bir tek meyvesini gördüm.

Limonum, yaz-kış balkonda duruyor. İçeri almayı da düşünmüyorum. Zaten çok büyük (100 lt. üzeri) bir saksıda...

Kışları içeri almamı önerir misiniz? Toprağına 20-20-20 lik besin karışımı 1 yemek kaşığı kadar verdim(kudret hocanın önerisiyle). Üzerindeki limonu koparmalıyım anladığım kadarıyla. Geç mi kaldım bunun için?

Saygı ve selamlar...

Saksının bulunduğu yer bitkinizi soğuktan koruyabiliyorsa sorun yok. Limon soğuğa en hassas turunçgil.

antihistaminik
09-03-2013, 19:29
sevgili h_dogan. benimkiler neredeyse en az 4-5 aydir hatta belki 6 aydir sari ama cok sertler, bildiginiz taş. cinsinden midir normal midir, koparip kenarda bekletmeli mi nedir, google da da bu konuyla ilgili bilgi bulamadim.

Cymbelina
18-03-2013, 13:36
şu durumda meyve- sebze kabuklarını minik minik mesela bıçakla doğrayıp toprağa az birşey karıştırsam faydası olur mu? Turunçgil hariç her tür meyve- sebze olur diyorsunuz sanırım. Böcek, sinek filan yapmasın da.

Şu an bu eski mesajımı düzelt butonu ile düzeltemediğim için, yeni bir mesaj yazıyorum.

Limonum için çiğ sebze- meyve kabuklarını saksı toprağına üstten azıcık karıştırmayı düşünmüştüm, hatta yaptım da. Ancak bu doğru bir uygulama değilmiş. Çiğ artıkların işlem görmeden, bir süre bekletilmeden toprağa karıştırılması tavsiye edilmiyor, fitotoksisiteye sebep oluyormuş. O bakımdan, bunu deneyecek olanları uyarmış olayım.

antihistaminik
18-03-2013, 21:12
sagolsun, kimse cevaplamayinca limonlari kopardim.
bir suredir de yapraklari kivriliyor .. bu konuyu arastirdim.
olasi sebeplerde sayilanlar :
az sulamak, cok sulamak, az besin, cok besin, zararlilar, kötü drenaj..
al basina belayi..
bocek bit vs gorunmuyor.. az suladim cok suladim degisiklik yok.
drenaj konusunda emin degilim ama hic sanmiyorum.
geriye kaldi besin.. ama o konuda kumar oynayacagim herhalde sonucta kestiremiyorum..
ya da benim gozden kacirdigim birseyler var kim bilir.. ustadlar kesin bilir ama anlasilan onlar da yorulmus amatorlerden.. (sitem oluyor)

Emre İlhan
19-03-2013, 07:11
Fotoğraf ekleme şansınız var mı? Mümkünse kıvrılan yaprakların içini ve altını da:)

h_dogan
19-03-2013, 09:52
Bitkiniz küçükse sarıya dönmeye başladığı zaman bile koparabilirsiniz yeterince suyu oluyor. Biz küçücük bitkiden meyve bekliyoruz meyvesi olgunlaşınca koparın yormayın bitkiyi. Nasıl olsa yine çiçek verecek.

Ben koparın demiştim.

antihistaminik
19-03-2013, 21:55
bunlar da resimleri

cemo
19-03-2013, 23:14
Ben koparın demiştim.
Ne iyi ettiniz dediniz de.:)

Hemen sararan limonları kopardım bir hafta gecti ancak, çiçeklenmeye başladı limonum..Saksıyı dışarıya aldım onun etkiside var mı bilmiyorum.
ben sarı sarı limonlara bakıp (topu topu 3 tanecikti:mad:) seviyordum. Kıyıp kopartamıyordum. Hata etmişim.

Teşekkürler

h_dogan
20-03-2013, 06:41
bunlar da resimleri

Siz yakından bakınca küçük kırmızı böcek (kırmızı örümcek) görmediyseniz ben hava koşullarından olduğunu düşünüyorum.

Emre İlhan
20-03-2013, 07:23
bunlar da resimleri

Limonunuz da kırmızı örümcek zararlısı var. Nefret ediyorum bunlardan. Hemen zirai olarak çaresine bakmanızı ve bitkinize gübreleme ile takviye olmanızı öneriyorum.

Kırmızı örümcek; resmen bitkinin öz suyuyla beslenir ve güçsüz kalan bitki meyvelerini büyütemez. Zavallım; yaşam mücadelesi veriyor çünkü...

Söyleyin bana; bir hayvan sizi ısırsa ve sürekli kanınızı emse, ne hâle düşersiniz?

Bakın (http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/379885d1363726423-photo-1-2.jpg), nokta nokta her yeri sarmış meretler:mad:

Emre İlhan
20-03-2013, 07:26
Siz yakından bakınca küçük kırmızı böcek (kırmızı örümcek) görmediyseniz ben hava koşullarından olduğunu düşünüyorum.

Ah bir görebilsek, o kadar küçükler ki değil mi?:)

h_dogan
20-03-2013, 07:53
Dikkatli bakınca görünüyorlar o yüzden söyledim. Normalde kırmızı örümcek zararına benziyor ama bu sene hava çok dengesiz. ;)

mavisakal
20-03-2013, 10:40
Limon çiçeği bu konuma gelip döküldü acaba nerde yanlış yapıyorum ?? Yardımcı olursanız sevinirim.

h_dogan
20-03-2013, 13:06
Bitkiniz saksıda, bitkinin bütün çiçeklerin tutup da meyveye döndürmesi imkansız. Siz istemeseniz de bitki besleyebileceği kadar bitkiyi taşıyacaktır kalanını bir şekilde üzerinden atacaktır. İlk başta da tozlanma olmayan meyveleri atacaktır. O düşen meyve sanırım kış döneminde oluşmuş, büyük ihtimalle de zayıf çiçekten meydana gelmiştir tohum da yoksa o meyvede bitki onu atar.
Bir de bitkinizin yaprakları az çiçeği çok besin takviyesi yapın. Yaprakları olmazsa nasıl besleyecek o kadar çiçeği. ;)

antihistaminik
20-03-2013, 15:23
Limonunuz da kırmızı örümcek zararlısı var. Nefret ediyorum bunlardan..... nokta nokta her yeri sarmış meretler:mad:
ustadlar cok tesekkur ederim yorumlariniz icin ama ben buyutecle baktim hareket eden ya da bocegimsi hic birsey goremedim. o resimdekiler acik renkli benekler, resim mi yaniltti acaba yoksa o kadar mi kucuk bu meretler ?? sayin h_dogan'in dedigi gibi olma ihtimali var mi ?
son iç detay foto ekliyorum

h_dogan
20-03-2013, 15:59
Büyüteçle bakıp göremediyseniz kırmızı örümcek yok demektir. Ben hava koşullarından olduğunu düşünüyorum çünkü yapraklarda kıvrılma var.
Besin takviyesi yapın biraz, kendine gelsin bitki.
Benim limon da havanın bir ısınıp bir soğumasından yapraklarının yarısını kaybetti (arada fırtına da oldu tabi :dilli:). Üzeri de tomurcuk dolu şu anda. Hayvan gübresi dışında pek gübre kullanmıyorum ama bir amonyum sülfat takviyesi yapacağım gibi çünkü yeşil aksamı baya hırpalandı.

antihistaminik
20-03-2013, 16:08
tesekkürler sayin h_dogan

Cymbelina
20-03-2013, 16:51
Sayın anthistaminik'in 680. mesajının 2. resminde yaprağın altında görülen sarı lekeler var. O neden oluyor acaba? Ben de görüyorum zaman zaman.

Yakın çekim resimler için de teşekkürler, ben çekip koyamadığım için, hep diğer arkadaşlarınkini örnek veriyorum:)

Bağlantısını vereceğim sayfada, 127. mesajda kırmızı örümcek resmen üs kurmuş güzelim limona. Sn. Antihistaminik sizde bundan yok sanırım, öyle yazmışsınız. Berbat hayvanatlar:(

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/2180-5.htm

antihistaminik
20-03-2013, 17:54
127. mesajda kırmızı örümcek resmen üs kurmuş güzelim limona. Sn. Antihistaminik sizde bundan yok sanırım, öyle yazmışsınız. Berbat hayvanatlar:(
http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/2180-5.htm
o ne oyle yaa. kirmizi degil tarantula olsa gerek..:)
yok bende oyle bisey.. mazallah...

Cymbelina
20-03-2013, 18:23
Tarantula kadar dev birşeyi tercih etmeyiz elbette:) Ancak bunlar öyle minik ki seçmek çok zor, hatta açıkçası ancak o resimdeki gibi ağ kurup öyle koloni haline geldiklerinde farkedebiliyoruz, onun öncesinde (ağ olmadan) gözle seçmek çok zor. Şu an benimkilerde var büyük ihtimalle ama uzaktan bakınca pek göremiyorum ya "İyisin, iyisin, yok birşeyin" diyorum limonlarıma:dilli:;)

O diğer başlıkta diğer hastalık ve zararlılar da var, daha ne hayvanatlar var.

Bir de bu vesileyle, bir önceki mesajımdaki sarı lekelere bir daha dikkat çekmek istiyorum, bilen arkadaşlar varsa diye.;)

h_dogan
20-03-2013, 22:05
Limonun psikolojisi bozulmuş Sn. Cymbelina. :D
Şaka bir yana dediğim gibi hava koşullarından olduğunu düşünüyorum. Dediğiniz mesajdaki resimde dikkatli bakarsanız sol tarafta minik siyah lekeler varken sağ tarafta minik sarı leker var.
Biraz sallıyormuşum gibi gelebilir ama asit yağmış gibi yapraklara.

antihistaminik
20-03-2013, 22:44
ani hava degisiklikleri yorumunuz mantikli geldi bana.. bu kış sonu durmak bilmeyen lodos ta benim nacizane yorumum, bilmem ne dersiniz

Cymbelina
20-03-2013, 23:51
Limonun psikolojisi bozulmuş Sn. Cymbelina. :D
Şaka bir yana dediğim gibi hava koşullarından olduğunu düşünüyorum. Dediğiniz mesajdaki resimde dikkatli bakarsanız sol tarafta minik siyah lekeler varken sağ tarafta minik sarı leker var.
Biraz sallıyormuşum gibi gelebilir ama asit yağmış gibi yapraklara.

Sayın h-doğan, siz hangi resimdekileri diyorsunuz??? O diğer başlıktaki örümcekli resimi mi?

Yoksa Sn antihistaminik'in 680 nolu mesajındaki 2.resmini mi? Benim sordugum sarı noktalar o ikinci resimdekiler. O ne ola ki?:)

h_dogan
21-03-2013, 07:13
Sn antihistaminik'in 680 nolu mesajındaki 2.resmi için demiştim Sn. Cymbelina.

unforgiven444
04-04-2013, 21:38
büromda saksıda yetiştirdiğim yaklaşık 2 metre boyundaki limon agacım şimdiye kadar hiç çiçek vermedi, en son bu sene verdiği filizler yaklaşık 50 cm uzadı, yaprakları ve kendisi gayet sağlıklı görünüyor ama tek bir tane tomurcuk yok yardımcı olursanız sevinirim :(

Perhan
05-04-2013, 06:57
1- Tohum Kabuğu: Tohumu sarar, dış etkilerden korur. Çimlenme sırasında suyla şişerek patlar.
2- Embriyo: Zigotun bölünüp çoğalmasıyla oluşur. Bitkinin küçük bir taslağıdır. Kök, gövde, yaprak taslaklarını içerir.
3- Çenek (Besi Doku): Embriyoya bağlı besin deposudur. Çimlenme sırasında embriyonun beslenmesini sağlar. Fasulye, nohut gibi bitkilerde besi doku yoktur. Embriyo besinini çenek yaprak içinden alır.
Döllenmiş tohum taslağı (embriyo) tohumu oluştururken, başta yumurtalık olmak üzere çiçeğin diğer kısımları gelişerek meyveyi oluşturur. O halde tohum ve tohumu çevreleyen kısımların hepsine meyve denir.
• Meyvenin temel görevi tohumu korumak ve tohumun taşınıp dağılmasına yardımcı olmaktır.
Gerçek Meyve: Yalnız yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyvedir. Ör: Portakal, limon, kavun, böğürtlen.

umutlugunes
11-04-2013, 12:50
merhabalaarr :) ekteki de benim limon ağaçlarım. aşk bunlar gerçekten aşk. bebeklerimden soldakini ben yetiştirdim sayılır aşılanalı 2,5 yaşında daha limon vermedi, kış nedeniyle yapraklarını döktü biraz. diğeride 3 aydır elimde limonlarıyla birlikte hediye geldi. :D
389244

ha bu arada belki cinsleri konusunda yardımcı olabilirsinz bana? cinslerini bilmiyorum, birde saksılarda çok hızlı küçük, uzun kırkayak gibi canlılar görüyorum, sakıncalımıdır acaba? :confused:

umutlugunes
11-04-2013, 12:56
389245

bunlar da kızımın çiçekli hali ama besleyemedik limonlarımız döküldü :)

389251

ikm18
11-04-2013, 13:34
arkadaşlar selamın aleyküm aranıza yeni katıldım.

bende pazar günü bir limon ağacı aldım küçük küçük beyaz şeyler vardı üstünde.ben merakla bekliyordum ne olduğunu öğrenmek için.günde 1 kez ufak fısfıs la yapraklarını nemlendiriyordum o küçük şeyler adeta gün gün büyürken dün çiçek açmış.bundan sonra ne yapmam lazım çok meraklı ve hevesliyim ama bi o kadarda bilgisizim.bu dölleme filan nasıl olacak?kendim evde nasıl yapabilirim.bu sabah hava güneşliyde balkona çıkardım ev aydınlık ama güneş görmüyor.sabahları balkona koyuyum akşamları alayımmı havalar iyice ısınana kadar?
samimiyetle yardımlarınızı bekliyor şimdiden teşekkür ediyorum.

adneser
11-04-2013, 18:33
Terasdaki Mayer limonda son durum.

389329

Cymbelina
12-04-2013, 21:52
Limonların yapraklarını 2-3 günde bir kloru uçmuş çeşme suyuyla fısfıs yaparak nemlendirmeli miyiz? Yoksa gerek yok mudur?

Bu uygulama faydalı mı yoksa zararlı mıdır?

h_dogan
12-04-2013, 22:02
Bulunduğunuz ortamda hava kuru mu böyle bir işlem yapma gereği duydunuz? Bence gereksiz bir işlem. Mantari hastalıklara davetiye çıkarırsınız. Sürekli yağmur yağdığı zamanı düşünün biz bile istemiyoruz o kadar yağmuru. :o

yumyum
16-04-2013, 10:45
Arkadaşlar Merhaba;

Geçen sene mersinden 1 adet yedi veren limon fidesi aldım aldığımda üzerinde olgunlaşmış 3-4 adet limon vardı ben onları sonbaharda topladım. Laylon bir torbada fidelenmişti poşeti atıp saksıya diktim saksıya dikerken sadece torf kullandım. Kış aylarında içerden çıkarmadım bu sürede bir çok çiçek ve küçük limon verdi ama limonların hepsi döküldü ve bu aralar hiç bir gelişim göstermiyor. Bende toprağını değiştirmek istiyorum,

Sizlere Sorum;
1-) Nasıl bir toprak yapmalıyım Sadece torf mu yoksa bahçe toprağı+Torf mu,
2-) Sulamayı kaç gün aralıklar la yapmalıyım,
3-) Sıvı gübre kullanıyormusunuz nasıl veriyorsunuz,

ikm18
17-04-2013, 13:43
arkadaşlar 10-15 tane çiçek açmıştı limon ağacım.fakat şimdi çiçeği dökmeye başladı.bi kaçtanesinde sadece küçücük bi yeşil bişey kaldı.limon mu oluyor onlar? ilk kez bir limon ağacı gördüm oda kendi ağacım:) mazur görün beni.cevabınız için teşekkür ederim.

h_dogan
17-04-2013, 14:35
arkadaşlar 10-15 tane çiçek açmıştı limon ağacım.fakat şimdi çiçeği dökmeye başladı.bi kaçtanesinde sadece küçücük bi yeşil bişey kaldı.limon mu oluyor onlar? ilk kez bir limon ağacı gördüm oda kendi ağacım:) mazur görün beni.cevabınız için teşekkür ederim.

Evet o küçük yeşil şeyler limon olacak. Beyaz çiçekler dökülünce onlar kalacak.

sadecegeçen
19-04-2013, 17:30
Arkadaşlar limon ağacımın çiçeklerine minacık böcekler yapışmış ve ballı bişey olmuş yapşak.. nasıl kurtuluyoruz bu sorundan bilen var mı ?

justice
19-04-2013, 18:11
Sn. sadecegeçen bende de aynı sorun oluyor devamlı. sanırım o yapışkan salgıyı yapanlar o küçük bitler. ilaçlama yapmak lazım. ya da benim gibi elinize bir selpak alıp iç dış yıkama yapınca gidiyorlar. hatta bu sabah toplu bir temizlik yaptım yine. ben pek ilaçlama taraftarı değilimde malum elimize alıyoruz bezleri hijyen sağlamaya çalışıyoruz işte...

sguven
19-04-2013, 20:42
Arkadaşlar limon ağacımın çiçeklerine minacık böcekler yapışmış ve ballı bişey olmuş yapşak.. nasıl kurtuluyoruz bu sorundan bilen var mı ?

Merhaba
Bu konuda akıl verecek seviyede bilgi birikimim yok ancak geçen iki hafta boyu ca katıldığım Çankaya belediyesinin bahçıvanlık Kursu'nda edindiğim bilgileri paylaşmak isterim. Aynı şey benim limonuma da oldu ilaca karşıyım üretici değiliz nihayetinde hobi için bunu yapıyorsak eve kimyasal sokmam diyorum şimdilik... Öncelikle bir tatlı kaşığı Arap sabununu bir litre su ile karıştırıp fısfıs yapın yapraklara ama yapraklar ıslak kalmasın bu sefer de mantara davetiye çıkartırsınız. Gün aşırı bunu uygulayabilirsiniz dedi hoca bir diğer evsel ilaç da sigara tütünlerini beş altı adet ılık suda bekletip yine fısfıs yapmak bunu denemedim neticede o da zararlı diye şimdilik Arap sabunu ile devam ediyorum saksının etrafı bile yapış yapış olmuş bitlerin salgısından sinir oldum umarım çözüm olur
Size de geçmiş olsun

solucan17
21-04-2013, 21:42
Ben daha önce sera ve bahçe yaparken çok uğraştım bu bitler ile benim kendi görüşümdür; eğer daha başlangıçta ise bu bitler tek tük görünüyor ise evsel ilaçlar faydalı olur ama biraz yayılmış ise malesef zirai ilaç kullanmadan gitmiyor (kendi görüşümdür ).
Silme yolu ilede olabilir ama bunu sürekli yapmak lazım çünkü çok yumurta döküyor bu bitler bitkinize mutlaka zarar verirler.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)

sadecegeçen
22-04-2013, 13:23
Merhaba
Bu konuda akıl verecek seviyede bilgi birikimim yok ancak geçen iki hafta boyu ca katıldığım Çankaya belediyesinin bahçıvanlık Kursu'nda edindiğim bilgileri paylaşmak isterim. Aynı şey benim limonuma da oldu ilaca karşıyım üretici değiliz nihayetinde hobi için bunu yapıyorsak eve kimyasal sokmam diyorum şimdilik... Öncelikle bir tatlı kaşığı Arap sabununu bir litre su ile karıştırıp fısfıs yapın yapraklara ama yapraklar ıslak kalmasın bu sefer de mantara davetiye çıkartırsınız. Gün aşırı bunu uygulayabilirsiniz dedi hoca bir diğer evsel ilaç da sigara tütünlerini beş altı adet ılık suda bekletip yine fısfıs yapmak bunu denemedim neticede o da zararlı diye şimdilik Arap sabunu ile devam ediyorum saksının etrafı bile yapış yapış olmuş bitlerin salgısından sinir oldum umarım çözüm olur
Size de geçmiş olsun

Teşekkür ederim eve gidince deneyeceğim bakalım sonuç ne olacak :)

Cymbelina
22-04-2013, 17:28
Bulunduğunuz ortamda hava kuru mu böyle bir işlem yapma gereği duydunuz? Bence gereksiz bir işlem. Mantari hastalıklara davetiye çıkarırsınız. Sürekli yağmur yağdığı zamanı düşünün biz bile istemiyoruz o kadar yağmuru. :o

Sayın h_dogan, teşekkür ederim, ben bu uygulamayı henüz yapmış değilim.

Ben artık hava kuru mu yoksa değil mi kestiremiyorum, kuru olduğunda kırmızı örümcek yaşıyormuş ama aynı zamanda aynı odadaki diğer çiçeklerde beyaz sinek de var - o da nemi severmiş. Bu hayvanatlar benim imtihanım olsa gerek:(

Soruyu sormamdaki amacım limon (ve hatta diğer turunçgiller) için böyle yapraktan fısfısla su işlemi yapılmalı mı onu öğrenmekti, genel bakım amaçlı - yapılması gereken birşey ise ben de yapayım diye sordum - hani bazı salon bitkilerinde fısfısla nemlendirme yapıyorlar ya. Bu durumda bu fikirden vazgeçiyorum - mantar istemem bir de.

Bir de az önce daha önce okudugum ve aralarda kalmış bir başlığın güncellendiğini görünce faydası olabilir düşüncesiyle buraya ilave etmek istiyorum:

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/28224.htm

Cymbelina
22-04-2013, 19:03
Bu başlıkta daha önce pek çok kez bahsettiğim limonlarımdan birinin resimlerini eklemek bugune nasipmiş.

Bu resimleri Şubat ayı sonu civarı toprak değişimi yaparken çekmiştim, ancak ekleyebiliyorum. İlk resimde eski toprak oldukça sert, malesef elimdeki toprak böyle, biraz torf, biraz inşaat kumu ve saksıdan çıkan eski toprağı (göz kararı ölçülerle) karıştırıp geri diktim.

Eski mesajlarımda da okunacağı üzere aslında bu limonlar (resimdeki bir tanesi) aslında yaklaşık 2 yaş civarında (belki 2,5) ama ben bir ara kafama göre budama yapmıştım, ayrıca bakım filan yapmadım, uzun müddet de saksı değişimi olmayınca böyle kısa kaldılar.

Resimde de görüldüğü üzere yapraklarda hafif bir içe doğru kıvrılma vardı, şu an da gene biraz var bu durum.

Evin orta yerinde :dilli: bolca gazeteyi yere sermek suretiyle 80 saatte ancak güç bela bir saksı değişimi gerçekleştirdim:) Tavsiyem bunu evde kimse yokken yapmanız, yayılın rahat rahat;) Aksi takdirde ev halkının tepkilerine hazırlıklı olun.

Saksıdan çıkardığım limonların köklerinde hafiften bir küf kokusu hissettim, köklerin bir kısmı da böyle beyazımsı pudramsı bir tabaka ile kaplıydı. Kökleri kesmek istemedim, böyle pudralı gibi köklerden 1-2 tanesini rastgele koparttım diğerlerini bıraktım, yeni saksı harcına diktim. İkinci limonda da gene aynı koku ve aynı tabaka vardı, gene birşey yapamadım bilmediğim için.

Teorim şudur ki bu purdamsı tabaka bir ihtimal saksıların toprağına rastgele karıştırdıgım çok az bir miktar çiğ sebze kabuklarından oldu - Bu doğru bir uygulama değildir, tavsiye edilmemektedir.

Saksı - toprak değişimden bu yana gözlemlediğim gelişme şöyle: bir sürü yeni yaprak verdi her iki limonda, başta herşey iyiydi, yeni çıkan yapraklar normalde olması gerektiği şekilde parlaktı.

Gelelim neticeye: Kırmızı örümcekler yüzünden limonlarım yaprak dökmekte, mevcut yapraklar parlak değil tamamen matlaştı, gene içe doğru kıvrılma var.

Kırmızı örümcek için son planım ezilmiş sarımsak bekletilmiş sıvıyağı su ile karıştırıp fısfıs yapmak. Bu yaştan sonra bu örümcekler yüzünden yaptıklarıma bakın, deney yapıyoruz çocuk gibi.:dilli::mad: yeneceğim seni örümcek!

jhk.turkey
24-04-2013, 07:00
Herkeze merhabalar.

Bugun evimize 150CM 3 adet mayer limonu balkona koymak amaci ila kargodan gelir gelmez yaklasik 45X40 CMlik saksiya zeminine(yaklasik 15CM) bahce topragi ustune orman topragi ve bahce topragi karisimi ila doldurduk.

Internette okudugum kadari ila saksi degisiminden sonra golgede bir sure bekletin diyordu
fakat ne kadar sure yazmiyor.

Fikir verebilirmisininiz?

Tesekkurler simdiden...

sadecegeçen
26-04-2013, 20:41
off ya öyle bir böcek sardı ki balkon bile yapış yapış oldu arap sabunu falan kar etmedi :( 1 şeker kaşığı az mı geldi acaba ?

solucan17
26-04-2013, 23:53
off ya öyle bir böcek sardı ki balkon bile yapış yapış oldu arap sabunu falan kar etmedi :( 1 şeker kaşığı az mı geldi acaba ?

Sayın sadecegeçen kırmızı örümcek kolay kolay zirai ilaçsız kurtulunacak bir şey değil.Seracılık yapar iken en çok uğraştığım mahlukattı. Tavsiyem bu seferlik bir ziraatçiden kırmızı örümcek ilacı almanız...

Cymbelina
27-04-2013, 19:28

En doğru cevaba ulaşabilmek adına limonunuzdaki zararlıların veya yaprakların fotoğraflarını çekmeniz daha iyi olabilir - eğer böyle bir imkanınız var ise.

Benim limonlarımda da bahsettiğim gibi kırmızı örümcek sorunu var ancak yapışkan bir salgı söz konusu değil. Ballı yapışkan salgı sorununu ben vapur dumanı çiçeğimde görmüştüm ilk kez ve sebebi de beyaz sinekti - halen tam manasıyla kurtulabilmiş değilim, diğer bitkilerimde tek tük gördüm arada.

Zararlının hangisi olduğunun tespiti kullanılacak ilacı/ yöntemi değiştirebilir veya değiştirmeyebilir de. Ancak bence limonunuzda kırmızı örümcek olmama ihtimali yüksek.

h_dogan
27-04-2013, 19:54

Yaprak bitidir büyük ihtimalle. Madem yapış yapış olmuş. Beyaz sinek de yapar ama limonda pek etkili değil ve zamanı da değil.

yenifidan
28-04-2013, 23:19
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım ve hiçbir bilgim yok bana yardımcı olmanızı rica ediyorum sizlerden..
Annem yaklaşık 2-3 ay önce mandalina gibi kokan bi limonun çekirdeğini benim başka bi bitki olan saksımın dbine ekmişti ve çıktılar hatta 1 karışı bile geçti boyları :) Peki şimdi ne yapıcam ben nasıl ayırcam onları ordan köklerine zarar vermek istemiorum çok üzülürüm bişey olursa hiç hevesim yokken bu çekirdekten büyüyen limonlara bağlandım :) İsterseniz size fotografta yüklerim ama nolur yardım edin bana saksıda aldım toprakta var köklerine zarar vermeden nasıl ayırırım başka saksıya?

Cymbelina
29-04-2013, 00:37
Hoşgeldiniz Sayın Yenifidan,

Limonunuzun saksı değişimi için korkmayın, yapabileceğinizi düşünüyorum. Forumun e-dergi kısmına bakmanızı öneririm, e-dergilerden birinde saksı değişiminin nasıl yapılacağı anlatılıyor resimli olarak. Oradan fikir edinebilirsiniz. Diğer bitkinizin de saksı değişim zamanı geldiyse onu da yenilemiş olursunuz.

Saksıyı boşaltmadan üstten almayı tercih ederseniz kökler bir miktar hırpalanabilir. İlla bu şekilde üstten yapacağım derseniz kaşık gibi birşey kullanmak durumunda kalırsınız ancak hem limonunuz hem de diğer bitkinizin kökleri zarar da görebilir. Özellikle toprak gevşek değilse bu ihtimal artar sanıyorum.

Saksınızı uygun bir yerde ters çevirerek ve limon ve diğer bitkiyi elinizle tutmaya çalışarak çıkartabilirsiniz. O kadar zorlanılacağını sanmıyorum ama istiyorsanız evden birinden de bu esnada yardım alın. Ama önce e-dergiyi inceleyin isterseniz.

Bir de vaktiniz olduğunda bu ve ilgili diğer başlıklardaki mesajları inceleyebilirsiniz.

yenifidan
29-04-2013, 13:45
Hoşgeldiniz Sayın Yenifidan,

Limonunuzun saksı değişimi için korkmayın, yapabileceğinizi düşünüyorum. Forumun e-dergi kısmına bakmanızı öneririm, e-dergilerden birinde saksı değişiminin nasıl yapılacağı anlatılıyor resimli olarak. Oradan fikir edinebilirsiniz. Diğer bitkinizin de saksı değişim zamanı geldiyse onu da yenilemiş olursunuz.

Saksıyı boşaltmadan üstten almayı tercih ederseniz kökler bir miktar hırpalanabilir. İlla bu şekilde üstten yapacağım derseniz kaşık gibi birşey kullanmak durumunda kalırsınız ancak hem limonunuz hem de diğer bitkinizin kökleri zarar da görebilir. Özellikle toprak gevşek değilse bu ihtimal artar sanıyorum.

Saksınızı uygun bir yerde ters çevirerek ve limon ve diğer bitkiyi elinizle tutmaya çalışarak çıkartabilirsiniz. O kadar zorlanılacağını sanmıyorum ama istiyorsanız evden birinden de bu esnada yardım alın. Ama önce e-dergiyi inceleyin isterseniz.

Bir de vaktiniz olduğunda bu ve ilgili diğer başlıklardaki mesajları inceleyebilirsiniz.

Sevgili Cymbelina cevabiniz icin cok tesekkur ederim ;) saksimi degistirdim ama aldigim saksiya toprak yetmedigi icin evdek' yogurt kovasina ekmek zorunda kaldim kasikla yaptim bu islemi resismlerini yukluyorum. masallah cekirdekten bu kadar buyuduler umarim dahada gelisirler :rolleyes: ayrica yapmam gereken bisey var mi

yenifidan
29-04-2013, 13:47
fotografi yukleyemiyorum nedense yardimci olur musunuz

solucan17
29-04-2013, 13:53
fotografi yukleyemiyorum nedense yardimci olur musunuz

Sayın yenifidan limon kazık köklü bir bitkidir bildiğim kadarı ile ve derince bir kap ister. Derin olmadığı zaman kök kıvrılıp bitki hastalanıyormuş forumda okudum

yenifidan
29-04-2013, 14:29
Sayın yenifidan limon kazık köklü bir bitkidir bildiğim kadarı ile ve derince bir kap ister. Derin olmadığı zaman kök kıvrılıp bitki hastalanıyormuş forumda okudum

evet bende okudum aynı şeyi fakat bu yoğurt kovasında sadece birkaç gün kalacak sonra derin bir saksıya alacağım hemen toprak temin etmem gerek.. fotografı yükleyebilsem keşke görürdünüz limon fidanlarımı

sadecegeçen
29-04-2013, 14:48
Kırmızı örümcek değil sanırım sinek bunlar arkadaşlar. Resimleri çekeyim atarım buraya ******

Cymbelina
29-04-2013, 18:16
Sevgili Cymbelina cevabiniz icin cok tesekkur ederim ;) saksimi degistirdim ama aldigim saksiya toprak yetmedigi icin evdek' yogurt kovasina ekmek zorunda kaldim kasikla yaptim bu islemi resismlerini yukluyorum. masallah cekirdekten bu kadar buyuduler umarim dahada gelisirler :rolleyes: ayrica yapmam gereken bisey var mi

Sayın Yenifidan, o halde elinize sağlık diyelim:) Merak etmeyin benimkilerden biri de yoğurt kovasında yaşam mücadelesi veriyor;) pek çok bitkim gibi:) Ancak en güzeli elbette kök yapısına göre ve daha derin bir saksı kullanmak.

Vaktiniz olduğunda forumdaki mesajları inceleyin, bu başlıkta 633 nolu mesajda konu ile alakalı diğer sayfaların bağlantıları var, onları tıklayıp okursunuz. Limon için gerekli toprak harcı ve gübre vb konularda tahmin ediyorum bilgi bulabilirsiniz. Ben tavsiyede bulunacak kadar bilmiyorum malesef.

Fotoğraf yükleme ve diğer konular için aşağıdaki bağlantıya bakabilirsiniz:

agaclar.net - Forum Yardım (http://www.agaclar.net/forum/faq.php)

yenifidan
29-04-2013, 19:10
397227

işte benim limoncuk dallarım :) sizce nasıl görünnüyorlar?

Papatya^
29-04-2013, 19:23
Benimde bir limon ağacım var yaklaşık 2 yıldır bizim evde çiçek açtı diye sevinirken tuhaf bi şekilde yapraklarını ve çiçeklerini dökmeye başladı yardımcı olursanız çok sevinirim. Resim paylaşmak istedim ama tablet olduğu için ekleyemedim

yenifidan
30-04-2013, 23:44
Merhaba :) benim bu limoncukları güneşe koydum bugün camın önüne öğlenden sonra.. Ama baktım ki birkaç yaprağı aşağı doğru eğildi. Güneşten aldım 1 saat sonra normelde döndü yapraklar bu neden olabilir acaba?

Hakan21
02-05-2013, 20:05
benim limonum 3 hafta önce ekdim daha yeni çıktı

adneser
02-05-2013, 20:57
Mayer Limonda son durum

398743

hatice evren
04-05-2013, 11:36
Limonum büyüyor :)

Turunçgil
04-05-2013, 12:09
Jumbo limonum çiçek açtı :)

Cymbelina
04-05-2013, 19:20
Herkes limonlarını çoktan balkona çıkarmış, geç kaldım:)

Henüz çıkarmadım ben, alıştıra alıştıra çıkarmak en iyisi sanırım. Sn adneser, Hatice Evren ve Turunçgil, maaşallah hepinizinkine:)

antihistaminik
05-05-2013, 16:42
bu kis yasadigim birlikte cozmeye calistigimiz sorunlu yapraklar yeni yapraklarin yaninda aynen duruyor. yeniler saglikli sorunsuz, eskiler mat kivrik lekeli. ilginc.
eskileri koparmali mi?

eskiler:
399924
yeni hali:
399919

sadecegeçen
06-05-2013, 22:32
işte yaprakları yerleri yapşak yapan bu böcekler..

mandalinleerik
06-05-2013, 22:43

Sanırım bu bizim burada "ballık" denen mahlukatlar. Ben limonda ilk defa gördüm. Bizde genelde erikte çok olur.
Sitede ev yapımı ilaçlar var onlardan deneyebilirsiniz. Faydalı olacağına eminim.

h_dogan
07-05-2013, 09:19
bu kis yasadigim birlikte cozmeye calistigimiz sorunlu yapraklar yeni yapraklarin yaninda aynen duruyor. yeniler saglikli sorunsuz, eskiler mat kivrik lekeli. ilginc.
eskileri koparmali mi?

eskiler:
399924
yeni hali:
399919

Yeni çıkan yapraklarda sorun yoksa bence hava koşullarındandır o kıvrılmalar.

h_dogan
07-05-2013, 09:20

Bol miktarda yaprak biti var. Uygun bir ilaçla ya da ev yapımı ilaçla mücadele edin ortam nemli ise fazla nemli olmayan bir ortama alın.

ikm18
07-05-2013, 14:47
arkadaşlar merhaba.bir hevesle bir sevinçle nisanın ilk haftalarında çiçeğini açıp daha sonra meyvesini veren limon ağacımın bütün limonları teker teker döküldü :( nohuttan az küçük olan limonların 1cm ye yakın altından hepsi teker teker sanki bırakla kesmiş gibi döküldü :( bulunduğu oda çok aydınlık ama güneş görmüyor diye sabahları filan balkona çıkartıyordum öğleden sonrada diğer balkona koyuyordum güneş gidince tekrar eve alıyordum.dökülmesinin sizce sebebi nedir.bir kaç gündür havaların olduğundan fazla sıcak olması sebebiyle öğleden sonra güneş gören balkonda geceleride duruyor yani artık eve koymuyorum.sizce tekrar çiçek açar da meyve verirmi **** ne zaman verir? meyveleri dökülünce 1 sene beklemiş inek gübresi ekledim saksının üstüne.ne kadar sıklıkta ve nasıl sulama yapmalıyım sizce?

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

solucan17
07-05-2013, 15:13
Sayın sadecegeçen bu fotoğraflar la ziraatçiye git sana ilacını verir görebildiğim kadarı ile bit bunlar ama çok yayılmış ev yapımı ilaçlar kurtarmayabilir

sadecegeçen
10-05-2013, 00:56
Sayın sadecegeçen bu fotoğraflar la ziraatçiye git sana ilacını verir görebildiğim kadarı ile bit bunlar ama çok yayılmış ev yapımı ilaçlar kurtarmayabilir

Ev yapımı ilaçlarla sorunu çözmeye çalışıyorum. Böcekler biraz azaldı sanırım zamanla hepsini dağıtacağım :) Keserim ağacı yeniden patlaması için yinede o zehirleri kullanmam.

turkankaragoz
14-05-2013, 13:44
Bu sayfada okumuştum. Bir arkadaş limon çekirdeklerinin dış kabuklarını soyup çimlendirdim diye yazmıştı. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu şekilde diktiğim limon çekirdekleri 1 hafta gibi kısa bir sürede çimlendi. Oysa dış kabuklarını soymadan çimlendirdiğim çekirdekler için hala uğraşıyorum. Demek ki o kabuk çimlenmeyi geciktiriyor. Aşağıda resimlerini ekliyorum. Hepinize kolay gelsin.

turkankaragoz
14-05-2013, 13:48
404221

turkankaragoz
14-05-2013, 13:51
1 nci resimde görünen ortadaki filiz daha bir hafta 10 gün önce dikilen çekirdekten çıkan filiz. diğer büyük olan ve iki çubuk şeklinde görünenlerde yaklaşık 9 aydır uğraştığım fideler. 2 nci resimde köşedeki filizde aynen 10 günlük çimlenme sonucu.

agk
15-05-2013, 08:24
Merhaba, aranıza yeni katıldım ve iyiki de katılmışım. Çünkü o kadar çok şey öğrendimki buradaki paylaşımlardan. Bende yaklaşık 15 gün önce 1 gece suda beklettiğim limon çekirdeklerini toprağa ektim ve çok kısa sürede filizlenmeye başladılar. Kendi elinizle ektiğiniz bir bitkinin canlanması inanılmaz keyifli. Ancakaynı zamanda mandalinada ektim ama onlardan hala ses seda yok, bekliyorum ama çıkmayacaklar gibi bir his var içimde.

solucan17
15-05-2013, 08:50
Sayın turkankaragoz kabukları soyma olayını bende denedim kumkuat ve limon ektim kumkuat ın kabuklarını soyup limonu soymadan ektim kumkuat lar bir haftada çıktı limonlarda tık yok :-)

antihistaminik
21-05-2013, 20:26
benim koca (güya yedi veren) limonda toplam 2 cicek acti... onlar da meyveye donecek mi bilinmez.. kendi yaptigim enzimden kullaniyorum ara sira, topraktan ve yapraktan.. nedir yanlisim anlamadim...fazla sulamaktan ya da tam tersi az sulamaktan olabilir mi ?

turkankaragoz
21-05-2013, 21:14
Sn solucan 17 bu arada hemşehriyiz. Bende Gelibolu luyum. Limonları tekrar kabuklarını soyarak deneyin. Sonuç gerçekten harika.

sadecegeçen
22-05-2013, 23:30
arkadaşlar limon ağaçlarımdan biri tam turunç gövde ile aşılı gövdenin ortasından patladı.. ama tam ortasında.. turunç mu olacak yoksa limon mu? daha önce böyle bir şey gören arkadaşlar var mı ?

onur eyyüpoğlu
26-05-2013, 15:10
2 ay önce toprağa limon çekirdeği ektim. 5 gün içinde filizlendi. 1 ay içinde hızla büyüdü. 1 ay önce yeni bir saksıya aldım. 1 aydır büyümesi durdu. 7 cm ve 1 ayda 6 yaprağının üçünü döktü. Limonum için ne yapmam gerekiyor? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Turunçgil
26-05-2013, 16:05
Limonunuzun kökleri saksının dibine ulaştığı için büyüme durmuş olmalı saksısını değiştirip birazda organik gübre ekleyin büyümesine devam edecektir :)

ranasena
28-05-2013, 17:51
Benimde 1,5 aylık bir limon( turunç) ağacım var ama akranlarına çok yavaş büyüyor diye düşünüyorum. :D Önce salondaydı 2 yapraktı. 1 haftadır cam balkonlu balkonda(2-3 camı hep açık duruyor) ve şimdi çok küçük bir yaprak yapmış :) :D Balkon salona göre daha güneş aldığı için mi orda yaprak yaptı , yoksa zaten artık 3. bir yaprak yapması mı gerekiyordu pek anlamadım :D En kısa zamanda fotoğraf yüklemeyi öğrenip fotoğraflarını yüklemeyi düşünüyorum :) Birde isim önermenizi isteyebilir miyim? :)

onur eyyüpoğlu
28-05-2013, 19:39
Benimde 1,5 aylık bir limon( turunç) ağacım var ama akranlarına çok yavaş büyüyor diye düşünüyorum. :D Önce salondaydı 2 yapraktı. 1 haftadır cam balkonlu balkonda(2-3 camı hep açık duruyor) ve şimdi çok küçük bir yaprak yapmış :) :D Balkon salona göre daha güneş aldığı için mi orda yaprak yaptı , yoksa zaten artık 3. bir yaprak yapması mı gerekiyordu pek anlamadım :D En kısa zamanda fotoğraf yüklemeyi öğrenip fotoğraflarını yüklemeyi düşünüyorum :) Birde isim önermenizi isteyebilir miyim? :)
Sanırım güneşte oldüğü için büyümesi hızlandı. Limonların sıcağı ve ışığı sevdiğini duymuştum. Ama benim limonum daha çok küçük; yani ben de pek tecrübeli sayılman:o

Sevalem
24-06-2013, 11:45
Mayer Limonda son durum

398743

Sayın Adneser merhaba,

Bu kadar güzel limon ağacı içerisinde sizinkini özel olarak takip ediyorum. Ona maaşallah :) Çünkü tam hayal ettiğim gibi bonsai benzeri bodur ve bol meyveli. Diğer limonlar genelde boya gidiyor uzun ince oluyor. Bense küçük ama bol yapraklı ve meyveli cinsi seviyorum. Ben de limonumu sizinki gibi yapabilmek istiyorum, bunun için bonsai uzmanlarından yardım isteyeceğim elbet. Lakin size de bir sormak istedim acaba limonunuzun böyle gelişimi için özel birşey yaptınız mı? Yani alt sapında da sürgünler ve bol yapraklı dallar var. Benim limonumda 2-3 hafta önce çimlendi. Şu an bebek limon. Yalnız 1 tohumdan 2 fide çıkıyor nedense. Ne önerirsiniz bana?

adneser
24-06-2013, 17:53
Sayın Adneser merhaba,

Bu kadar güzel limon ağacı içerisinde sizinkini özel olarak takip ediyorum. Ona maaşallah :) Çünkü tam hayal ettiğim gibi bonsai benzeri bodur ve bol meyveli. Lakin size de bir sormak istedim acaba limonunuzun böyle gelişimi için özel birşey yaptınız mı? Yani alt sapında da sürgünler ve bol yapraklı dallar var. Benim limonumda 2-3 hafta önce çimlendi. Şu an bebek limon. Yalnız 1 tohumdan 2 fide çıkıyor nedense. Ne önerirsiniz bana?

Sayın Sevalem
Öncelikle beğenileriniz için teşekkür ederim, benim limonum yaklaşık beş yaşında iki yaşında iken sadece tepe sürgününü kestim fakat sizin limon için çok erken önerim beklemenizdir.
Saygı ve selamlar

haydar14
05-07-2013, 15:56
merhabalar bursadanım balkonumda limon ve nar yetiştirmeye çalışıyorum.daha cok başlardayım.narda sorun yok ancak 3 yasındaki limon ağacım bu şekilde hep üst kısmındaki yapraklar gelişiyor.ne yapmam gerekir?yardımcı olan olursa cok sevinirim.tesekkurler.