View Full Version : Sakdag / Kaktüs ve Sukulentler
merbaha arkadaşlar,, bu siteyi uzun zamandır okuyucu olarak takip ediyordum. en sonunda üye oldum ve balkonumda bulunan bitkilerimi sizlerle paylaşmak istedim...
çocukluğumdan beri çiçekleri , çiçek yetiştirmeyi severim. son 10 yıldır kaktüs ve sukulentlerle ilgileniyorum...
bu yıl 100 kadar çiçek açtı. muhteşem görünüyordu.
249488
249489
249490
bilen arkadaşlar yardımcı olabilirler mi acaba? birde bu türler çiçek açıyor mu acaba? kendileriyle uzun zamandır beraberiz ama henüz çiçeklenmediler.
249525
249526
249527
mandalinci
05-10-2011, 05:45
Sayfanız hayırlı olsun, nasıl açtırıyorsunuz bu kaktüsleri böyle, ellerinize sağlık.
merhaba sayın mandalinci, evim güney cepheli olduğu için hep güneş alıyor, bu da kaktüslerimin çok hoşuna gidiyor. eskiden eylül ayı girdi mi hepsini içeri taşırdım. bu yüzden açmazlardı, fazla gelişip sürgün ,çelik vs. oluştururlardı. birkaç yıldır mümkün olduğunca içeri almamaya çalışıyorum. ve farkettim ki çok daha fazla çiçekleniyorlar...
henüz ekileli bir ay oldu ama keyfi çok yerinde. minicik çiçek oluşumları görmeye başladık bile. Edirne-enez'den getirdim, orada bir komşumuzun balkonununda görmüştüm, inanın çiçekten pespembe görünüyordu.
çiçeğimin açacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum şimdi.
249561
249562
249563
249749
bu da kırmızı kafa ve çiçekleri :)
249750
249751
249752
249753
249754
sedum palmerii
249755
geriye bir tomucuğu kaldı..
249760
249761
Vildan Sönmez
06-10-2011, 22:08
Hepsi çok güzel Sayın sakdağ. Silvestrii'ye hayran oldum. Kaç yıllık, nasıl suluyorsunuz ve besin veriyor musunuz ?
Merhaba Vildan Abla, silvestrii 6yıllık bir bitki, sulamayı yazın haftada 2kez kışın 10günde bir yapıyorum. Ama sulama miktarları çok az. Özel bir besin vermiyorum. Sadece baharda yanmış hayvan gübresi-kum karışımı ilave ediyorum saksılara...
Bu tür türkiye şartlarına çok iyi uyum sağlamış bir tür bana göre... Kışın karda buzda da kalsa ,yazın direkt güneşte de kalsa bitkiye birşey olmuyor..(Edirne'den gözlemlerim bunlar):)
Autum joy'un hikayesine gelince: Bir arkadaşım dikmek için komşunundan almış. Ancak zavallıcık en az 1 ay suyun içinde kalıp ekilmeyi bekledi.. En sonunda yeter artık ekmiyosan ben bunu alıyorum dedim.. Zaten saksımızda hiç estetik değil ama. Biran evvel toprakla buluşsun istedim..
echeveria çiçeğim çıldırmış olmalı,yine açacak. :)
250726
Çeliklerim dikildi. İnşaallah en kısa zamanda canlanır. Sevgili Güler hanıma teşekkürler.
250732
Başlığınız hayırlı-uğurlu olsun. Kaktüs ile uğraşan arkadaşlar bayram ediyorlardır. (sayıları gittikçe artıyor da ondan)
Teşekkür ederim Güler Abla. Balkonum şu an kaktüs-sukulent ağırlıklı gidiyor. Bütün çiçekleri seviyorum ama kaktüsler favorim. Kış geldiği için çok fazla çeşitlendirmek istemiyorum.
kış geldiği içim saksısını değiştirmeyi bahara ertelediğim minikler;
252520
252521
252522
252523
252524
devam edelim ....
252525
252526
252527
Koca kafa kaktüsüm(çapı yaklaşık 12 cm) çiçek sezonuna giriyor. İlk tomurcuğu gördüm :)
253744
Bunlarda geçen seneki çiçekleri.....
253745
253746
253747
Çiçeği inanılmaz güzel kokuyor, bakım için içeri aldığımda farkettim.
253748
Açmayan yılbaşı çiçeğime inat, yeni bir yılbaşı edindim... Tek dal olmasına rağmen bir sürü tomurcuğu mevcut.. Merakla takip ediyorum gelişimlerini...
254805
254806
254807
leş kaktüsüm açmaya devam ediyor.
254808
254809
254810
E. Milli açmaya devam ediyor..
254811
254812
Diğer çiçeklenmeler ....
254814
254815
254816
254817
Sevgi Durul
10-11-2011, 11:10
Sayın sakdag, öncelikle sayfanız hayırlı ve bol çiçekli olsun.
Bütün bitkilerinizi, hele ilk sayfadaki kırmızı açan kaktüsünüzü çok beğendim. Ben de geçen sene dikmiştim, çok yavaş büyüyor, yanıbaşından sadece bir yavru verdi. Açtığını görebilecek miyim acaba?:rolleyes:
Yılbaşı kaktüsünüzün tomurcuklanması harika. Ben de çıkıp bakayım, tomurcuklanmış mı diye. Pek ümidim yok, o da yanına arkadaş istiyor galiba.:p
sedum palmeriyi içeri cam kenarına alınca açmaya karar verdi...;)
254818
254819
Ne aktı ne koktu derler ya; bir ay oldu ekileli öylece duruyor. Ne olacak bu atlasçığın hali... Tutması için çok baskı yapıyorum ama...:o
254824
Merhaba Sayın Sdurul Hanım, C.silvestrii bahsettiğiniz çicek, bendeki biraz yaşlı, bayağı çiçekleniyor. İsterseniz size benimkinden gönderebilirim.. Sayfamı ziyaretiniz ve yorumlarınız için teşekkürler.. Sizin için köydeki diğer evimizde bulunan C.silvestrii'yi ekliyorum. Okadar uzadı ki başka bir kaktüse dönüştü.:D
254825
BUGÜN TAÇ GİYME TÖRENİMİZ VARDI....;) :cool:
255636
255637
255638
255639
255640
Yok böyle bir güzellik....
255645
Yılbaşı çiçeğimin tomurcukları hızla gelişiyor.. Açması yakındır..
255646
En sevdiğim kaktüslerimden biri... Henüz çiçeğini göremedim ama dikenleri gövdesini öyle bir sarmış ki... Hayranım kendisine...
255647
Mr_izmir
15-11-2011, 13:20
Yok böyle bir güzellik....
255645
Bu çiçeğin tam adı nedir? gerçekten harika
Çiçeğin ismi: Euphorbia Millii Sayın Mr İzmir. Bu çiçeğin beyaz ve sarı renkleri de mevcut. Ama maalesef çok aramama rağmen henüz bulamadım ben de.
mandalinci
15-11-2011, 13:43
Taç giyme töreniniz ve taç harika görünüyor. E. Milli'ye de bayılırım. İnşallah bir yerlerden bulacağım.
Yılbaşı çiçeğini nasıl açtırıyorsunuz, vardır bir püf noktası da ben bulamadım senelerdir.
Herşey çok güzel ellerinize sağlık.
Mr_izmir
15-11-2011, 13:48
Evet 1600 farklı türü var diyor bir kaynakta. Fotoğraftakinin tam adını merak ettim bende. Euphorbia Millii adıyla arayalım ohalde. Umarım bulabilirim... Çok güzel çiçekleriniz var kıskanmamak elde değil :)
Merhaba Sayın Mandalinci, elimde 3-4 yıldır yılbaşı çiçeği vardı onu da ektiğimde 2 yaprakcıktı. Ancak büyüyor, benimki de hiç açmadı daha. Açmıyor diye çok kızıyordum bir gün birbaktım ki eşim kapıdan tomurcuklu olan bu yeni çiçekle girdi çok sevindim tabi ki.
Merhaba Sayın Mandalinci, elimde 3-4 yıldır yılbaşı çiçeği vardı onu da ektiğimde 2 yaprakcıktı. Ancak büyüyor, benimki de hiç açmadı daha. Açmıyor diye çok kızıyordum bir gün birbaktım ki eşim kapıdan tomurcuklu olan bu yeni çiçekle girdi çok sevindim tabi ki.
Merhaba Sn. Sakdag,
Bendeki yılbaşı çiçeklerini çelikle çoğalttım. Hepsi son iki yıldır. çiçek veriyor. Balkonda olmaları bunda etkili olmalı. Evin içinde tuttuklarım ise daha çok yaprağa gidiyor. Bir de eğer saksı çok büyükse kök vermeye çabalıyor ve çiçeklenmeyi bir süre kesiyor.
sevgi va saygılar.
Toprak.
Merhaba Sayın Toprak, balkonda duran tembel yılbaşı çiçeğimi kontrol ettim de, minicik, toplu iğne başı kadar bir tomurcuk var sanırım.:) Bizim ki korkudan açmaya mı başladı ne? :)
Ne aktı ne koktu derler ya; bir ay oldu ekileli öylece duruyor. Ne olacak bu atlasçığın hali... Tutması için çok baskı yapıyorum ama...:o
254824
Henüz köklenmemiş gibi ama belki de o günden bu yana değişiklik omuştur.
Cildindeki kırışıklar düzleştiyse su almaya başlamış demektir, yani kök sistemi oluşmuştur...
Son hali nedir:confused:
Bugün atlasımı inceledim, şu an içerde, kalorifer yanmayan ama güneş gören bir cam önünde duruyor. Saksının üzerine sera etkisi olsun diye su şişesini kesip kapatmıştım. Bir de ne göreyim, en tepedeki filizin en üst büyüme noktasından havai kök çıkıyor... Çok ilginç bizimki alttan kök salacağına tepeden kök salıyor. :) Şeytan aç şunun kökünü diyor ama cesaret edemiyorum doğrusu... Çürümeden korktuğum için sulamayı çok az spreyle yapıyordum ama arttırmayı düşünüyorum 1,5 ay oldu dikileli. Çürümez artık sanırım...
Ağaçlar.Net sitesisine üye olduğumdan beri kaktüs ve sukulentlerle ilgili ufkum genişledi, hiç bu kadar türü olabileceği tahmin bile etmiyordum. En çok merak ettiğim türlerden biri de lithopslardı. Şimdi benim de bir lithopsum var. Sayın Taner Angay'dan kaktüs siparişi verirken bir tane lithopsta istedim. Üstelik yanında farklı bir tür olduğunu tahmin ettiğim bebeğiyle beraber geldi. :) Çifte mutluluk :)
256489
256490
yine çok merak ettiğim türlerden biriydi, balon yapraklı bu bitki...
256491
Kaktüs çeşitlerimi arttırmak amacıyla Taner Angay Seranın kampanyalı kaktüs satışından aldığım kaktüslerim... Hepsi birbirinden güzeller... Çok güzel paketlenmiş ve hasarsız olarak geldiler. Çeşitlerini arttırmak isteyen bütün arkadaşlara tavsiye ederim... Şimdilik toplu resimlerini yayınlıyorum.. Daha sonra tek tek tanıtıcam inşallah...
256492
256493
Yılbaşı çiçeğim açıoyor... Tomurcukken rengi pembeydi... Ama sanırım kırmızı açacak....
Böyleydi....
256494
Bu renge dönüştü....
256495
Çok fotojenik bir bitki :)
256496
256820
256821
256822
256823
Markete ekmek almaya gidip bu çiçekle döndüm.....:oRengini çok beğendim.Bakalım açınca tam belli olacak rengi.;)
256828
Bir sonraki çiçek sezonuna kadar hepinizi saygıyla selamlıyor çiçeğim.... :cool:
257583
257584
257585
257586
257587
257588
257589
257590
Açması en az 20 günü bulur. Tomurcukları henüz çok minik...
257591
Sedum ....... İkinci adını hatırlayamadım şu an....:o
257592
Yaza büyüdüklerinde çok daha güzel olacaklar eminim...
Ben de eminim, harika olacaklar yazın. Çok çabuk gelişiyor sukulentler. Siz saksıları ayarlayın şimdiden, yaza pek çok sukulentiniz olacak.
Yılbaşı cok güzel açmış maşallah. Ben saksı değiştirdim tomurcuklar döküldü:mad: Bauhaus dan 3 renk almıştım mini saksıda. Üçünü aynı saksıya diktim toprağı bozmadan ama, yinede döktü tomurcuklarını. Toparlanır inşallah.
Sevgi Durul
30-11-2011, 11:33
Sedum ....... İkinci adını hatırlayamadım şu an....:o
257592
Sedum rubrotinctum olacak, yanlış yazmadıysam.
Yerden kazanmak için, köklendireceğim yavruları bir saksıya birkaç adet dikiyorum. Daha sonra aranjman yaparken elimde hazır oluyorlar. Deneyebilirsiniz siz de.
Ben de eminim, harika olacaklar yazın. Çok çabuk gelişiyor sukulentler. Siz saksıları ayarlayın şimdiden, yaza pek çok sukulentiniz olacak.
Yılbaşı cok güzel açmış maşallah. Ben saksı değiştirdim tomurcuklar döküldü:mad: Bauhaus dan 3 renk almıştım mini saksıda. Üçünü aynı saksıya diktim toprağı bozmadan ama, yinede döktü tomurcuklarını. Toparlanır inşallah.
İnşallah sizinkiler gibi coşarlar Sayın Cemo. Sormayın Cemo hanım, yılbaşının tomurcukları çok hassas bu çiçek 8 tane birden açacaktı. Fotoğraf çekerken ordan oraya çevirirken üçünü kopardım. çok üzüldüm..:( Neyse öbürünü yerinden hiç oynatmıycam...
Yerden kazanmak için, köklendireceğim yavruları bir saksıya birkaç adet dikiyorum. Daha sonra aranjman yaparken elimde hazır oluyorlar. Deneyebilirsiniz siz de.
Evet Cemo hanım, bunu ben de uyguluyorum. Farkındaysanız yılbaşının saksını tam çekmedim resimlerde. ;) çünkü diğer tarafta 4-5 tane çelik ekili farklı bitkilere ait.. Komik duruyor.... Ne yapayım, şimdi kış , dışarda bırakamam ki, sıkışsınlar biraz, idare edecekler...:D
Komik falan ama, büyünce insanı delirtiyor bu güzeller.:) Kazara kırılan minicik dalı bile hemen bir saksı dibine dikiveriyorum ben. Sonra bir bakmışım serpilmiş.
Bu sebeple komikliğini umursamıyorum çoğu zaman.
Her birine ayrı saksı tahsis edecek kadar kapalı yerimiz yok, bu şekil idare edeceğiz.
Yılbaşı çiçeğimin minik tomurcukları irileşmeye başladı...
260512
Tomurcuklu olarak satın aldığım beyaz yılbaşı maalesef çiçeklerini döktü..
Kısmet seneye artık açması...:(
260513
260514
Çiçeklenmesi biten yılbaşım, kuru çiçeklerinden de kurtuldu... Ve Cemo Hanım'a bahsettiğim saksısının diğer tarafı, bitki köklendirme havuzu...;)
260515
İki tane sümbül soğanım açtılar...Erken açmaları için onları kandırdım, buzdolabında bekletip toprağa dikmiştim....
260516
Lithopsum buruşmaya başladı... Hiç su vermiyorum...
260517
Kazara kopan Senecio yaprağını toprağın üstüne öylece bırakmıştım, köklenmiş , gözlerime inanamadım.;)
260518
260519
Anne Echeveria'nın kuru yapraklarını temizledim,meğer bir sürü yavrusu varmış...:eek:
260525
260526
260527
260528
260529
260530
260600
260601
260602
260603
260604
260605
260606
260607
260611
260612
260613
260619
260622
260623
260624
260625
260626
260627
260628
260629
260630
260631
260632
260633
260636
260637
260638
260639
Yavru bile vermeye başladı...;)
260640
260641
260642
Bir yavru da burdan...;)
260643
Senecio herreanus büyüyor...
260644
Bu kaktüslerim hariç diğerlerin hepsi iç mekanda , güneş alan ama kalorifer yanmayan bir odadalar. Bunları içeri almıyorum baharda çok çiçek versinler diye bazı geceler çok soğuk oluyor,:( üstlerine battaniye örtesim geliyor ama direniyorum....:rolleyes:;) Üşümezlerse çok açmıyorlar sonra....:dilli:
260650
Bırak biraz üşüsünler, birşey olmaz kapalı soğuk yerde. Benim gariplerin çoğu dışarıda muşamba altında
Yaza deli gibi açtıklarında ısınacağız hep beraber:))
.
Hakkı Şen
21-12-2011, 11:33
Sayın sakdag, maşallah epey bir çeşit edinmişsiniz sağlıkla büyütün inşallah. Kaktüslerin çiçeklenmesini izlemek çok hoşuma gidiyor. Hiç merak etmezken ucundan kıyısından derken ben de kaktüs ve sukkulent sevgisi içinde buldum kendimi. Hediye gelen kaktüsler kendi edindiklerimle birlikte yavaştan bir çeşit oluşturmaya başladım ben de :) İsimleri konusunda hiç bilgim yok nasıl ayırt edebildiklerine şaşırıyor ve hayran kalıyorum açıkçası.
Sayfanıza abone oldum, gelişmeleri ben de takip edeceğim. Saygılar..
Teşekürler Sayın Hakkı Şen, yeni bir kaktüsçü arkadaşımız oluyor galiba, merak etmeyin çeşitler hızla çoğalıp gidiyor... Bizlerde destek oluruz elimizden geldiğince... Siz sayfanızda yayınlayın kaktüslerinizi , isim konusunda yardımcı oluruz. Bir süre sonra insan ezberliyor isimlerini zaten...
Saygılarımla....
zafer1326
21-12-2011, 11:54
Güle güle büyütün yeni çeşitlerinizi sevgili sakdağ. Hepsi çok güzeller maşallah. Umarım bol bol çiçeklerini görürsünüz. Bizde nasipleniriz buradan resimlerine baktıkça. İnsan bir an önce bahar gelsin havalar ısınsın istiyor değilmi?
Sayın sakdağ Taner beyden gelen kaktüslerin seçimleri çok güzel hepsi birbirinden hoş,kışı geçirsinler baharda bol bol çiçekleri göreceğimizi düşünmekteyim.Sayılarınız da hızla çoğalmakta yavruları da ayrıldığını düşünürseniz baharda size çook saksı lazım olacak.
Selamlarımla bol çiçekli günler dilerim.
Güle güle büyütün yeni çeşitlerinizi sevgili sakdağ. Hepsi çok güzeller maşallah. Umarım bol bol çiçeklerini görürsünüz. Bizde nasipleniriz buradan resimlerine baktıkça. İnsan bir an önce bahar gelsin havalar ısınsın istiyor değilmi?
Sağolun Sayın Zafer1326, size katılıyorum, çiçek açan bir kaktüsten daha güzel ne olabilir ki? Sizin kaktus - sukulent ve lithopslarınızda çok güzeller, sayfanızı ilgiyle takipteyiz efendim...
Sayın sakdağ Taner beyden gelen kaktüslerin seçimleri çok güzel hepsi birbirinden hoş,kışı geçirsinler baharda bol bol çiçekleri göreceğimizi düşünmekteyim.Sayılarınız da hızla çoğalmakta yavruları da ayrıldığını düşünürseniz baharda size çook saksı lazım olacak.
Selamlarımla bol çiçekli günler dilerim.
İnşallah bol bol açarlar temennisindeyim ben de Yener Bey. Saksı işini şimdiden araştırıyorum çarşıya pazara çıktıkça, tercihim kare saksı olacak bulabilirsem eğer. Saksı alınacak, toprak harcı yapılacak, saksı değişimi olacak, bahara çok işim var çok...
Saygılarımla...
261411
261412
261413
261414
Bu kaktüslerim hariç diğerlerin hepsi iç mekanda , güneş alan ama kalorifer yanmayan bir odadalar. Bunları içeri almıyorum baharda çok çiçek versinler diye bazı geceler çok soğuk oluyor,:( üstlerine battaniye örtesim geliyor ama direniyorum....:rolleyes:;) Üşümezlerse çok açmıyorlar sonra....:dilli:
260650
Merhaba,
Benim de kaktüslerim balkoda ve soğuktalar. Geçen kış üstlerine kar bile yağdı. (bir gün) Ama buna rağmen (veya bu sayede) bütün yaz çiçek açtılar.
Bu yazıyı okuyan çiçekseverler: eğer iç ortamda kaktüsünüz varsa çiçek açabilir diye kış kış sakın sokağa atmayın onları. şok geçirirler. Önümüzdeki bahar hava ılıkken dışarı salın onları, önce bir yaz güneşi görsünler. Sonra kışın tadına bakarlar. Hem sonbaharda kış için gereken hazırlıklarını kendileri yapabiliyor olacaklar. Şimdi çıkarırsanız hiç bir hazırlıkları olmadığından hemen donarlar
Sevgili sakdag yeni türleriniz gerçekten çok hoş,hepsini çok beğendim, sedum palmeri çok güzel açmış, çiçeklerini sarı kantoron çiçeklerine benzettim sanki.
sevgiler.
Bu yazıyı okuyan çiçekseverler: eğer iç ortamda kaktüsünüz varsa çiçek açabilir diye kış kış sakın sokağa atmayın onları. şok geçirirler. Önümüzdeki bahar hava ılıkken dışarı salın onları, önce bir yaz güneşi görsünler. Sonra kışın tadına bakarlar. Hem sonbaharda kış için gereken hazırlıklarını kendileri yapabiliyor olacaklar. Şimdi çıkarırsanız hiç bir hazırlıkları olmadığından hemen donarlar
Kaktüslerimi geçen sene Nisan başında artık havalar ısındı diye balkona çıkarmıştım, gece ani sıcaklık düşmesiyle Astrophytum cinsi kaktüsüm böyle bir şoktan dolayı bir hafta içinde yok oldı gitti.:( Dikkatli olmakta fayda var.
Sevgili sakdag yeni türleriniz gerçekten çok hoş,hepsini çok beğendim, sedum palmeri çok güzel açmış, çiçeklerini sarı kantoron çiçeklerine benzettim sanki.
sevgiler.
Palmeriyi camın iç tarafına alınca biraz erken açtı sanırım, ama bu puslu havalarda o güzel sarısıyla güneş gibi parlıyor...;);)
Çeşitler artıyor ama gözüm hep yeni çeşitlerde, Taner bey'den yeni siparişler gelecek gibi duruyor sevgili Musbet.:D
Satı Uğurtan
29-12-2011, 16:44
261411
261412
261413
261414
Sevgili sakdag, benimki daha yeni tomurcuklar olmaya başladı seninki çok erken sevindirmiş seni, benimki dışarıda, galiba seninki içeride ondan farkedebilir çiçek açma zamanı, rengi ve yaprakları çok bakımlı ve parlak sağlıkla büyüt.
S. palmerim iyice açtı. Satı hanım sizin için gelsin....
263370
263371
İlk defa açacak olan yılbaşı çiçeğim, diğerinin saksısıyla oynarken tomurcuklarının bir kısmı dökülmüştü, bu yerinden hiç kıpırdatmıyorum...
Yalnız üzerindeki tozlu ve su damlacık lekelerine çözüm bulmam lazım....
263375
263372
263373
Kalancho longifolia atağa geçti, büyümeye, yaprak çıkarmaya başladı...
Kırmızı yapraklı halini daha çok seviyorum ama şimdi yavru olduğu için içerde duruyor, seneye hiç şansı yok balkona çıkacak....
263377
Yaz kış açan bir çiçeğim olsun diyorsanız bir E.mili edinin derim, minik çiçekleri hiç eksik olmuyor, şuna bakın tomurcuk dolu.....
263378
263379
Atlasım nihayet tuttu ve 3 tomurcuk göründü, açmasını sabırsızlıkla bekleyeceğim.....
263380
263381
263382
263383
Sevgi Durul
10-01-2012, 11:42
Sevgili sakdag, gözünüz aydın. Ne müthiş bir duygudur, diktiğiniz çeliğin, yeşermesi, taptaze sürgünler vermesi. Ancak yaşayan bilir. Çiçeklerini de görürüz inşallah.
Benim sedum palmeri de tomurcukta, ısıtılmayan iç mekanda. Biraz sonra çıkıp bakayım, bakalım sizinki gibi güzel açmış mı?
Biriciğin çiçeği geçti, artık sizinkileri seyrederiz. Paylaşımların devamı dileğiyle... Sevgiler...
Sevgi Abla, Biricik ismi kabul edilmiş teşekkür ederim, size hikayesini anlatayım. Geçtiğimiz yaz, tavuğumuz gurk olunca birkaç süs tavuğu yumurtası da koyduk altına. 21 gün sonra 10 normal civciv 1 tane de minyatür süs tavuğu civcivi çıktı, paçalı süs civcivi diğerlerinin yanında o kadar minik kalıyordu ki, bir iki ay eve alıp büyütmek zorunda kaldım. Ama sonra diğer civicivlerin yanında büyüdü gitti. İşte size benim Biricik'im.... ;)
263385
Sevgi Durul
10-01-2012, 12:25
Tek açan yılbaşıma verdiğiniz biricik ismi çok hoşuma gitti hatta.;)
Sevgili sakdag, sizin biricik çok sevimli, tam soracaktım, büyüdü mü diye, cevabı yazmışsınız.
Bizim de var, bir biriciğimiz. 10 gün sonra 6 ayını dolduracak. Daha önce paylaşmamıştım, zamanı geldi, ilerleyen günlerde paylaşmayı düşünüyorum.:p
Sevgiyle...
Ellerinize sağlık bitkilerinizin hepsi birbirinden sağlıklı ve güzel gözüküyor sayın Sakdag. Atlas'ınız da ne güzel yeni evini sevmiş olacak ki size çiçeklenip kendini beğendirme çabasına girmiş. Bol bol çiçeklenmesini dilerim.
AizoaceaeFAN
13-01-2012, 19:36
Sayın sakdag, sayfalarınızı takip edenlerdenim, bitkilerinizi güle güle sağlıkla büyütün inşaallah hepside çok güzeller ancak ben bu minik paçalı civcive bayıldım. Daha şuncacık halinde bile paçaları tüylü. Çok sevimli. Maşaallah.
Ellerinize sağlık bitkilerinizin hepsi birbirinden sağlıklı ve güzel gözüküyor sayın Sakdag. Atlas'ınız da ne güzel yeni evini sevmiş olacak ki size çiçeklenip kendini beğendirme çabasına girmiş. Bol bol çiçeklenmesini dilerim.
Hoş geldiniz sayfama Selen Hanım, güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Atlasımın çiçeklenmesini beklemiyordum, beni sevindirdi. Ama kendini toparlamasına daha çok sevindim. Çeliğini ilk diktiğim toprak karışımı çok yanlıştı, geç farkettim. Hemen toprak değişimi ile birlikte canlandı, ve hayata tutundu.Çiçekleri de hediyesi olacak şimdi...
Sayın sakdag, sayfalarınızı takip edenlerdenim, bitkilerinizi güle güle sağlıkla büyütün inşaallah hepside çok güzeller ancak ben bu minik paçalı civcive bayıldım. Daha şuncacık halinde bile paçaları tüylü. Çok sevimli. Maşaallah.
Sayın AizoaceaFAn ustamız, sayfamı ziyaretiniz ve yorumlarınızla onure oldum, çok teşekkür ederim. Civciv Biricik çok iyi, hafta sonu sevdim onu...
Son halini fotoğraflayacaktım, makineyi unutmuşum. Büyümüş haliyle bile minyatürden daha küçük, bir kumru kadar... :)
1 Kasımda açmaya başlayan ve o günden beri kimi zaman 3-5 tane, kimi zaman çepeçevre olmak üzere sürekli açan Mammillaria cinsi top kaktüsüm hala açmaya devam ediyor, hala da gizli tomurcukları var... Bütün kış, bu tatlı pembe çiçeğiyle beni yanlız bırakmadı...;)
268938
268939
268940
Çok soğuklarda üstlerini örtüyorum..
Kışın kendine has renklerine büründüler...
Chamacereus silvestrii
Cylindropuntia subulata
Ve emektar kaynana topuzum(yavrularını sürekli dağıtıyorum, farkettim ki kendime hiç yedekleme yapmamışım, hemen bir tane ayırdım...)
Ve çoğalma gayretindeki Autum joy....(toprağını beğenmiyordum, dün yeni toprak karışımıyla yeniledim..)
268943
268944
268945
268946
Leş kaktüsüm bu yazı direkt güneş altında geçirdi ama durumu hiç iyi değildi, fazla güneş yaramıyor bu bitkiye. Bu yaza alacalı gölge bir yerde duracak... Bunun da toprağını değiştirip kaloriferli odada yoğun bakıma aldım..:) Ama işe yaradı bir canlanma görüyorum, filizlenmeler başladı... Yanlızlık çekmesin diye arkadaşta getirdim yanına, C.silvestrii ne zaman atlamış oraya bilmiyorum da, ben de kaynana dilini koydum... :dilli:
268947
Bazen şu bitkileri anlayamıyorum... 1. resimdeki paskalya yılbaşısı, boyuna posuna bakmadan açmaya kalkıyor, daha sadece bir lop.... Evladım senden beklentim daha çok çelik üretip, çoğalman, çiçek aç diyen olmadı sana... :D:dilli:
2.resimdekiler haseki küpesi fidesi, ben bir ara saksının birine (eylül ayıydı galiba) tohum serpmiştim. Aradan aylar geçince umudu çoktan kesmiştim, ama çıkmışlar, şimdi saksıda kaynana dili- haseki (Valide Sultanla-Hürrem mi demeliydim :) ) savaşları yaşanıyor, ben karışmam, hangisi önce büyürse saksı onun olacak...:D:D
268949
268950
Önceki resimlerinde atlasım tomurcuklanıyor demiştim ama tomurcuklar başka bir şeye dönüştü, kocaman birer dal oldular, kısa sürede ne kadar geliştiler... Çiçek açıyor diye yanlış alarm vermişim.. :dilli:(hoş zaten ben çelik üretsin istiyordum... Züğürt tesellisi mi diyorlardı buna...:) :) )
İşte neyse, benim tomucuklar çelik oldu ama sonra ne oldu, biliyor musunuz arkadaşlar? Tepeden de çiçek tomurcuğu geldi, valla bu sefer yanlış alarm değil, bakın sizde teyit edin... Güler Abla duy sesimi... :) :)
Günde 5- 10 kere bakıyorum büyüyor mu diye... Kendi çiçeğime kendim nazar değdiricem bu gidişle... :) Bu çiçek büyüyüp açana kadar yüzlerce fotoğrafını çekmiş olurum herhalde... (görmemişin atlası çiçek açacak olmuş misali... :) )
268954
268955
268957
Sevgi Durul
13-02-2012, 17:14
Sevgili sakdağ tomurcuklar için gözleriniz aydın. Hele hele atlas için.:) Benim tembeller öylece duruyor halâ, o kadar da fosfor yediler, yine olmadı. :mad:
Mammillarianın çiçeklerini çok sevdim. Maşallah. Silvestrii çok güzel büyümüş.
Açtığı zaman da görmek isterim. Benimki bir yılda, bir sürgün verdi. Yanlışım nerede anlayamıyorum. Kabını mı büyütsem, ne yapsam?
Sevgili sakdağ tomurcuklar için gözleriniz aydın. Hele hele atlas için.:) Benim tembeller öylece duruyor halâ, o kadar da fosfor yediler, yine olmadı. :mad:
Mammillarianın çiçeklerini çok sevdim. Maşallah. Silvestrii çok güzel büyümüş.
Açtığı zaman da görmek isterim. Benimki bir yılda, bir sürgün verdi. Yanlışım nerede anlayamıyorum. Kabını mı büyütsem, ne yapsam?
Sdurul Abla, siz atlasınıza kızdıkça beni güldürüyorsunuz, yine atlasa kızgınlık ikonu gönderdi diyorum :) Çok kızıyorsunuz biliyorum , ama bu bahar sizi sevindirir inşallah, atın onu soğuğa da görsün gününü...
Silvestrii haziranda çok güzel olacak inşallah, sizinkinin saksısıyla oynamayın ,bence arkadaş lazım ona...;) Ve ben de çok var...;) Her an gelebilir size doğru..;)
Sevgi Durul
13-02-2012, 23:08
Sdurul Abla, siz atlasınıza kızdıkça beni güldürüyorsunuz, yine atlasa kızgınlık ikonu gönderdi diyorum :) Çok kızıyorsunuz biliyorum , ama bu bahar sizi sevindirir inşallah, atın onu soğuğa da görsün gününü...
Silvestrii haziranda çok güzel olacak inşallah, sizinkinin saksısıyla oynamayın ,bence arkadaş lazım ona...;) Ve ben de çok var...;) Her an gelebilir size doğru..;)
Hem da ne kızmak.:rolleyes: Soğuğa atmasına atacağım da, yine aşırı soğuklar geliyormuş.:( En iyisi kendi haline bırakmak, elbet bir gün açar.:rolleyes:
Sevgili sakdag, chamaecereus silvestrii teklifiniz için çok teşekkür ediyorum. Bu baharda da canlanmazsa, sizden isterim. Sevgiyle...
2 saksı pembe yılbaşı çiçeğim var, biri 24 kasımda açmıştı, diğeri bugün açtı. Aşağıda resmi olan çiçeğimi 5 yıl önce 2 lob olarak ekmiştim. İlk defa bu sene açıyor, 6 tomurcuğu var güzelimin...
269822
269823
269824
269825
269826
Sevgi Durul
19-02-2012, 11:25
Sevgili sakdag, bu ne güzellik. Maşallah. Sıra atlasınızda, merakla bekliyorum. Sevgiyle...
1 Kasımda açmaya başlayan ve o günden beri kimi zaman 3-5 tane, kimi zaman çepeçevre olmak üzere sürekli açan Mammillaria cinsi top kaktüsüm hala açmaya devam ediyor, hala da gizli tomurcukları var... Bütün kış, bu tatlı pembe çiçeğiyle beni yanlız bırakmadı...;)
268938
268939
268940
Buna bayıldım,
üzerinde mumlar yanan pasta gibi;)
Ve aylardır açıyorsa çok şanslısınız .
Buna bakmak insanın içini açıyor;)
;) Bu da bugünkü resmi... 6 sene önce aldığımda yanındaki minik saksı kadardı. Şimdi kocaman oldu... Bu fotoğraf sizin için geldi... ;)
269836
Sevgili sakdag, bu ne güzellik. Maşallah. Sıra atlasınızda, merakla bekliyorum. Sevgiyle...
Teşekkür ederim çiçeğim adına Sayın Sdurul... Atlası ben de çok büyük merakla bekliyorum... Gelişiyor tomurcuğumuz...
Sevgili sakdağ,
sayfanızı dolaştım hepsi birbirinden güzel maşşallah.Böyle seyredince heycanlanıp
ekiyorum ama bu yıl benim sukulentlerin büyük bir kısmı hakkın rahmetine kavuştu.Zannediyorum soğuğa fazla direnemediler allah sizinkilere uzun ömürler versin
canım güle güle büyütün.
Atlas en çok sevdiğim türlerden gelişimi baya iyi birde soğuğa en fazla o dayanıyor zannederim.
İyi günlerde kayıpsız hepsini neşeli gör inşallah,sevgiler selamlar.
Sevgili sakdağ,
sayfanızı dolaştım hepsi birbirinden güzel maşşallah.Böyle seyredince heycanlanıp
ekiyorum ama bu yıl benim sukulentlerin büyük bir kısmı hakkın rahmetine kavuştu.Zannediyorum soğuğa fazla direnemediler allah sizinkilere uzun ömürler versin
canım güle güle büyütün.
Atlas en çok sevdiğim türlerden gelişimi baya iyi birde soğuğa en fazla o dayanıyor zannederim.
İyi günlerde kayıpsız hepsini neşeli gör inşallah,sevgiler selamlar.
Alcen hanım, hoşgeldiniz sayfama... Bahçe sayfasından arkadaşlarımızı burada görmek ne hoş. Bizim burada o kadar sert bir kış olmadı, zaten ben dışarda pek bırakmadım bitkilerimi. En kötü ihtimalle balkona mini sera yaptım, kalorifer yanmayan bir odaya topladım.Sizin oralara bu sene çok fazla kar yağdı, zavallı bitkilerin o soğuklara dayanamaması çok normal bence de. Ama inanıyorum ki baharla birlikte o güzel bahçeniz canlanıp, eski neşesine kavuşacaktır. Zaten o clematisli kapının güzelliği yeter de artar bile...
Doğayla Barış
29-02-2012, 12:36
Sevgili sakdağ merhaba, İlk sayfada şoklandım resmen, ne güzellik böyle. Muhteşem bir çiçek, çiçeklerine bayıldım. Taçlı güzel bambaşka alem. Sayfalar arasında dolaştıkça benim halim perişan :o
Hepsi de çok çok güzel, umarım bir gün benimde böyle güzel açan kaktüslerim olur.
Bu arada minyatür civciv ilk kez gördüm, hayran kaldım. Çok şeker şey.
Bahçemizde bıcırığa arkadaş almak isterdim, fıstık gittikten sonra pek üzgün ve yalnız kaldı.:(
Bol çiçekli günler diliyorum. Sevgiler.
Bu güzel yılbaşı çiçeklerini izlemek üzüntümü hafifletti. Benimkiler vıcık vıcık oldu:(
Kar fena vurdu bizi bu kış offf.
Pembe açan koca kafa kaktüse bayıldım. Bende de var, durumu nedir bilemiyorum. Bunları senin sayfanda izlemek iyi geldi bana, kal sağlıcakla.
Sevgili sakdağ merhaba, İlk sayfada şoklandım resmen, ne güzellik böyle. Muhteşem bir çiçek, çiçeklerine bayıldım. Taçlı güzel bambaşka alem. Sayfalar arasında dolaştıkça benim halim perişan :o
Hepsi de çok çok güzel, umarım bir gün benimde böyle güzel açan kaktüslerim olur.
Bu arada minyatür civciv ilk kez gördüm, hayran kaldım. Çok şeker şey.
Bahçemizde bıcırığa arkadaş almak isterdim, fıstık gittikten sonra pek üzgün ve yalnız kaldı.:(
Bol çiçekli günler diliyorum. Sevgiler.
Merhaba Doğayla barış, teşekkür ederim güzel sözlerinize...
Merak etmeyin, sizinkiler de çabucak büyürler, Marmaris'in hava şartları çok elverişli, bu sizin bir avantaj olacaktır...;)
Bu güzel yılbaşı çiçeklerini izlemek üzüntümü hafifletti. Benimkiler vıcık vıcık oldu:(
Kar fena vurdu bizi bu kış offf.
Pembe açan koca kafa kaktüse bayıldım. Bende de var, durumu nedir bilemiyorum. Bunları senin sayfanda izlemek iyi geldi bana, kal sağlıcakla.
Moralinizi düzelttiğime sevindim Cemo abla , ;),
Sizin kar altındaki bitkilerinizde umarım fazla zarar ziyan olmadan
baharı getirirsiniz...
Atlasımın çiçeği hızla büyüyor, Sevgili Selis, dediğiniz gibi renk önce turuncu oldu, sonra kırmızı- somona doğru değişti.
İşte son görüntüler...;)
271683
271684
271685
Bir kaktüs almaktan daha güzel ne olabilir; tabi ki 2 kaktüs almak.....:D
Peki 2 kaktüs almaktan daha güzel ne olabilir, tabi ki ikisinin de tomucuk dolu olması...;):cool::D
271686
271688
271689
271690
271691
önce turuncu oldu, sonra kırmızı- somona doğru değişti.
Jezebel'in tomurcuklarını görünce turuncu mu diye sormuştum.. İlginç bir şekilde kırmızı oldular sonra..
Bu güzelliği kışın ortasında göreceksiniz ne mutlu size ;)
Ne enteresan kaktüsler bunlar. İlk kez gördüm böylesini, harikalar. Çiçekleri de enfes...
Atlası da sayenizde tanımış oldum. Tomurcuğu ve çiçeğinin rengi ne tatlı...
Benim de üzerinde 8 tomurcuğu olan bir kaktüsüm var 2 haftadır çiçek açmasını bekliyorum, az kaldı...
Jezebel'in tomurcuklarını görünce turuncu mu diye sormuştum.. İlginç bir şekilde kırmızı oldular sonra..
Bu güzelliği kışın ortasında göreceksiniz ne mutlu size ;)
Bir an önce açsın istiyorum, heyecanla bekliyorum tomurcuğumun açmasını...
Merak etmeyin bu güzelin fotoğraflarını açar açmaz , sizlerle de paylaşacağım... Sayfama fotoğraf koyarken oldukça özen göstermeye dikkat ediyorum. Ama bazen fotoğraf küçülünce, bazen de makinamın şartları (7.2 piksel) gereği tam istediğim gibi olmuyor gibime geliyor... Siyah zemin kullanmaya çalışıyorum; çiçeği, bitkiyi daha da vurguladığını düşünüyorum...
Ne enteresan kaktüsler bunlar. İlk kez gördüm böylesini, harikalar. Çiçekleri de enfes...
Atlası da sayenizde tanımış oldum. Tomurcuğu ve çiçeğinin rengi ne tatlı...
Benim de üzerinde 8 tomurcuğu olan bir kaktüsüm var 2 haftadır çiçek açmasını bekliyorum, az kaldı...
Sayın Elta, eskiden beri kaktülerim vardı benimde. 10-15 çeşittiler, ben de kaktüslerin az çeşidi olduğunu sanıyordum, sonra değerli arkadaşlarımızın kaktüsleri ve araştırmalarımla ne kadar büyük bir aile olduklarını öğrendim...
Başka insanların bu ne böyle , böyle çiçek mi olur demelerine aldırmadan devam ettim, bu güzel bitkileri yetiştirmeye....
Sizin kaktüsünüz de umarım en kısa sürede açar, keyifle izleriz çiçeklerini...
Sevgili sakdag, size ne kadar teşekkür etsem az olacak. İyi ki bana davetiye gönderdiniz de ben de bu güzelliklerden mahrum kalmadım.
Harika bir başlığınız olmuş, kutlarım sizi.
Her ne kadar kaktüsçü de olmasam bu ender güzellikteki çiçekleri görmek, izlemek çok güzel bir duygu. Hele hele sahip olmak kimbilir sizleri ne kadar mest ediyordur.
Bu kadar emek vererek, inceden inceye uğraşmak sonra da neticesini, mükâfatı görmek sizleri mutlu ettiği kadar dolaylı olarak bizleri de mesut etmeye yetiyor.
Ellerinize sağlık ve gerçekten sayfanızda dolaşmaktan çok mutlu oldum, teşekkür ederim.
Atlas inşallah sizi daha çooook mutlu edecek, çünkü çok iyi ellerde.
MKurtoglu
03-03-2012, 07:05
Stenocactusler dikenleri kimseye zarar vermemesi için, sakınıyor edası ile, gövdesine paralel tutuyor diye düşünürüm. Bu kaktüsün bendeki diğer izlenimi ise, diğerlerine göre daha güçlü ve mukavemetli bir duruş sergiliyor. Kaktüslerle ilk günerde yaşadıklarım aklıma geliyor. Dikenleri sürekli ellerime batardı. Zamanla bu sıkıntının kaybolduğunu gördüm. Artık ya onlar dost olduğumu anladılar ya da ben daha dikkatli hareket ediyorum. Bizlerle bu güzelliği paylaştığınız için teşekkürler.
Sevgili sakdag, size ne kadar teşekkür etsem az olacak. İyi ki bana davetiye gönderdiniz de ben de bu güzelliklerden mahrum kalmadım.
Harika bir başlığınız olmuş, kutlarım sizi.
Her ne kadar kaktüsçü de olmasam bu ender güzellikteki çiçekleri görmek, izlemek çok güzel bir duygu. Hele hele sahip olmak kimbilir sizleri ne kadar mest ediyordur.
Bu kadar emek vererek, inceden inceye uğraşmak sonra da neticesini, mükâfatı görmek sizleri mutlu ettiği kadar dolaylı olarak bizleri de mesut etmeye yetiyor.
Ellerinize sağlık ve gerçekten sayfanızda dolaşmaktan çok mutlu oldum, teşekkür ederim.
Atlas inşallah sizi daha çooook mutlu edecek, çünkü çok iyi ellerde.
Güler Abla, atlasın son halini gerçek sabihibinin de görmesini istedim. Bence siz ödülü hakediyorsunuz , bu çiçeği Türkiye'nin dört bir tarafına dağıtarak, hem çiçeğin tanınmasını, hem de kaybolup gitmemesini sağladınız. Tabi birde gönderdiğiniz kişilerin mutluluğu da cabası...;) Ağaçlar nette bu kadar gezen başka bir çiçek var mı acaba?
Çiçeğime gelince hem tomurcuklanıp, hem çoğalması çok güzel oldu... Yıllardır aradığım çiçeğin , kısa zamanda gelişmesini beni çok sevindiriyor. Atlaslar benim için çok özeldir... Benim bitkimin çelikleri de geliştiğinde ilk olarak anneciğime ve yengeme gidecek...;)
Stenocactusler dikenleri kimseye zarar vermemesi için, sakınıyor edası ile, gövdesine paralel tutuyor diye düşünürüm. Bu kaktüsün bendeki diğer izlenimi ise, diğerlerine göre daha güçlü ve mukavemetli bir duruş sergiliyor. Kaktüslerle ilk günerde yaşadıklarım aklıma geliyor. Dikenleri sürekli ellerime batardı. Zamanla bu sıkıntının kaybolduğunu gördüm. Artık ya onlar dost olduğumu anladılar ya da ben daha dikkatli hareket ediyorum. Bizlerle bu güzelliği paylaştığınız için teşekkürler.
Siz böyle yazınca kalkıp bir kere daha inceledim Stenocactusu. Çok doğru bir izlenim Sayın MKurtoğlu. Dikenler gövdeye paralel, bir tane de Stenocactus multicostatus'um var, o da böyle... :eek:
Bence kaktüsler onları sevdiğimizi anlayıp, dikenlerini bize göstermiyorlar artık. Yanlız ben Opuntia microdays v. rufida'dan hala çok çekiniyorum...
İlk kez bu kaktüsle tanıştığımda elime 20- 30 diken batmıştır. Dikenlerde incecik ve sarı sarı olduğundan bulunmuyor nerde olduğu. 15 gün sonra bile hala diken aradığım olmuştu elimde... Acıtıyor ama görünmüyor...Şimdi uzaktan sevmeyi tercih ediyorum kendisini..:p
Teşekkür ederim Sdurul Ablacığım...:o
Sizin haylaza da bu fotoğrafı gösterin de utansın biraz... Yıllardır camın önünde yiyip içip, yan gelip yatmasın değil mi? ;)
Sizin yerinize ben göndereyim bugün kızgın ikonunu... :mad::mad::mad:
Selamlar...;)
Durun, durun sevgili sakdag, ona benim atlasımın nasıl coştuğunu gösterelim isterseniz. (müsadenizle)
Bir yanda onlarca çiçek tomurcukları, bir yandan yeni sürgünler.
272094
272095
272096
Eski çiçekleri de solmaya yüz tuttmuşlardı. Bir yandan yenileri başladı.
Maşallahı var atlasımın, dur durak bilmiyor neredeyse, hep çiçekli.
272097
Bir dalda o kadar tomurcuk olur mu yahu? O fotoğraf photoshop. :p :p
Diyecek bir şey yok. Maşşallah. Darısı olmayanların başına ;)
Bir dalda o kadar tomurcuk olur mu yahu? O fotoğraf photoshop. :p :p
Diyecek bir şey yok. Maşşallah. Darısı olmayanların başına ;)
Ah sevgili selis, bir bilsem photoshop yapmayı... ne dahiler yaratacağım ama.
Bak ne diyeceğim.
Bahçemizde çok güzel bir ayva ağacı vardı, ne olduysa oldu virüs girmiş meyvelerinin şekilleri iğrenç oldu.
Biz de taze bir dalı bırakıp ağacın bütün dallarını kestik. O sırada da aşı yapılıyordu. Oğuz, bir iki dalına muşmula, bir iki dalına da armut aşıladı. ... Ve aşılar tuttu.
Geçen sene harika bir şey oldu. Bodur bir meyve ağacı düşün. Bir dalı ayva verirken diğer bir dalı iri iri muşmula, başka bir dalı da armut veriyor.
Bu ağacı bu sene bahçemde fotoğraflayacağım. Tam da photosopluk. :D
Güler Hanım yazının başlangıcında öyle bir heyecanlandım ki.. Atlasın niçin bu kadar çok tomurcuk verdiğini, budamaya ilişkin sırlarınızı, ağaç örneği vererek paylaşıyorsunuz sandım.. ;)
Ama ayva ağacı daha ilginçmiş.. Ayva mevsimi bitiyor, armut ve muşmula kaldı bir tek.. O ağaçta üç meyveyi aynı anda mı görüyorsunuz?
Fotoğrafını ne zaman göreceğiz? :))
Sevgili selis, armut belki biraz zor kalır ama o da geç olan cinstendi. Muşmula ekim gibi zaten ayva da olur o zamanda. İnşallah üçünü de bir arada sizlere fotoğraflayabilirim.
Buna azmin zaferi diyebiliriz bence...:cool:
Tek bir yapraktan ibaret olan paskalyam ışıl ışıl güneşi görünce açıverdi.:eek:
1 yaprak = 1 çiçek prensibimiz olsun... :cool:
272237
272238
Lithops saksımda iki lithopsum var, büyük olan bir kaç gündür değişiklikler yaşıyor, ortası açılmaya başladı. Sağlıklı bir şekilde yavrular geliyor, ortasındaki tohum kapsülünü alacaktım ama daha yaş görünüyor. Bir de zarar veririm diye dokunmadım.
Küçük lithopsum ise yeşil mercimek kadar, 2 gün önce sapasağlam duruyordu. Birden bire bu hale geldi. Kurudu mu, yoksa kabuk mu değiştiriyor anlayamadım. Lithopsları kışın almıştım, ilk defa değişimlerine şahit oluyorum. Bu çok ilginç bir olaymış. Ama kuruyor mu acaba diye tedirginim doğrusu minik lithops için...
272239
272240
Aaaaaa... :eek::eek:
Güneşi gören açmaya başladı, sabah bunların hepsi tomurcuktu... Açmaları 3 günü bulur diye düşünmüştüm... Pıtır pıtır patlamış bütün tomurcuklar... (Hepsi pembe tonları, ben sarıyı seviyorum ama...:dilli:)
Birazdan atlasta açarsa hiç şaşırmayacağım doğrusu...;)
Buyrun izleyelim hep beraber...
272255
272256
272257
272258
Tomurcuğumuz işte bu kadar olmuş, birkaç gündür evde değildim, ben yokken açmasından korkuyordum... Hava bulutlu olduğu için açmasına daha var gibi görünüyor...
273299
273300
Stenocactus multicostatus
273301
273302
Gymnocalcium vatteri
273303
273304
Çiçeğim açtı, muhteşem görünüyor bence.Merak edenlere çiçeği kokusuz; çiçek boyu 16 cm, çiçek çapı 12cm; renk narçiçeği derler ya kırmızının en açık, turuncunun en yoğun tonu....:cool:
273716
273717
273721
273722
Flaşlı çekimin güzelliği...
273723
Sakdag, beğen butonunu da kulandım ama dayanamadım.. Bitkiniz ilk defa açtı ve sözel pohpohlanmayı hak ediyor bence ;)
Bu çiçeği defalarca görmemize rağmen bir yenisini daha görmek, hattâ tomurcuğunu bile görmek insanı çok heyecanlandırıyor.. O kadar görkemli işte.. :))
Başka tomurcuk görünüyor mu?
Sakdag, beğen butonunu da kulandım ama dayanamadım.. Bitkiniz ilk defa açtı ve sözel pohpohlanmayı hak ediyor bence ;)
Bu çiçeği defalarca görmemize rağmen bir yenisini daha görmek, hattâ tomurcuğunu bile görmek insanı çok heyecanlandırıyor.. O kadar görkemli işte.. :))
Başka tomurcuk görünüyor mu?
:p, görkemli olduğu konusuna ben de katılıyorum... ;) Valla ne yalan söyleyeyim, bu tomurcuğa o kadar odaklandım ki başka tomurcuk oluşumu var mı yok mu bilmiyorum. :o Yarın iyice bir inceleyeyim, umarım başka tomurcuk gözü de vardır. (inşallah) , yüz tane falan fotoğraf çekmişimdir sevincimden...:dilli:;)
Vildan Sönmez
13-03-2012, 20:42
Beğen butonu yetmedi, çünkü eğer kapanmadıysa çiçeğin tam yandan bir fotoğrafını almanızı istiyeceğim. Harika.
Çiçeğiniz büyüsün, saksılar dolusu olsun sevgili Sakdag.....
Çiçeğimi beğenen tüm arkadaşlarım hepinize beğeni ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim...
Sevgili Selis, şimdilik başka tomurcuk yok gibi... 2 yerden daha göz patlatmış ama çok minik, çiçek mi olur filiz mi; zaman gösterecek...
Vildan Hanım, sizin için yandan ve tepeden fotoğraflarını ekliyorum...
(sonra da sahneden çekiliyoruz, sizleri sıkmak istemiyoruz... ;))
273974
273975
Güzel demek az kalır bayıldım...Benimkilerde tomurcukta beklemedeyim ancak atlasta hiç hareket yok yılbaşıda çiçeklenmeyi bitirdi toprak değişimi yapmalımıyım sizce..
Güzel demek az kalır bayıldım...Benimkilerde tomurcukta beklemedeyim ancak atlasta hiç hareket yok yılbaşıda çiçeklenmeyi bitirdi toprak değişimi yapmalımıyım sizce..
Sayın Mirbe, yılbaşınızı bu yıl aldıysanız toprağını değiştirin derim, büyük ihtimalle torfa dikilidir. Benim bu yıl aldığım yılbaşımda torfa ekiliydi, çiçeklerini döktükten sonra normalde yeni yaprak çıkarma eğiliminde olması gerekiyordu. Hiç bir değişiklik olmadığı için dün toprak(hayvan gübresi-kum-bahçe toprağı karışımı) değişimi yaptım ben de.
Eğer yılbaşınız torfta dikili değilse, kum+hayvan gübresi karışımını saksıya ilave etmeniz yeterlidir bence.
Bahar geldiğine göre çeşitlerimizi arttırmanın zamanı geldi bence... ;)
İşte çok güzel bir kaktüs, Mammilaria marnier-lapostellei.
Çok merak ediyorum, bu kıvır kıvır dikenlerin arasından çiçek tomurcuğu nasıl yol bulacakta açacak acaba? Henüz tomucuğumuz yok ama umarım açar bu yıl... :p
275260
275261
Yeni kaktüslerimizle tanışmaya devam edelim değil mi? :D
Mammillaria Surculosa (çok minik tomurcuk oluşumları var açacaklar listesinde)
275403
275404
Mammillaria gracilis
275405
Matucana krahnii
275406
275407
Ve bir de bunlar var... :D Kontrolumu kaybettim galiba, her yer kaktüs doldu evde...:dilli::D
Gymnocalycium baldianum
275408
275409
Mammilaria hidalgensis
275410
275411
Kışın biraraya getirerek ektiğim çeliklerim köklendiler nihayet, biliyorum burası onlara dar gelecek ama tephracactusu 4-5 ay sonra da olsa zar zor köklendirebildiğim için şimdilik saksıyla oynamayı düşünmüyorum.:rolleyes:
275738
Dün yapılan balkon temizliğinin ardından kalorifer yanmayan iç mekandaki bitkilerimi bugün itibariyle balkona çıkarıyorum. Önce bir haftalık hava durumu kontrol edildi. Kafamızdaki ''soğuk havaların geri gelebileceği '' düşüncesi yok edildi ve taşınma işlemi onaylandı... :p:D
Tomurcuklu olan kaktüslerim açana kadar , dışarı çıkma haklarını kaybettiler.:dilli: Açtıktan sonra taşınacaklar...:D
275739
Atlas çiçeği açınca fotoğrafını yükler misiniz dediğiniz için, sayfanıza yüklemek istedim.
(gerçi daha tam da açmadı ama iki güne kadar iyice açılır)
276350
Teşekkür ederim Güler Abla, harika görünüyor çiçeğiniz. Bu güzelim çiçekleri izlemek insanı çok mutlu ediyor. Çok çok beğendim... Keşke beğen butonuna 5-10 kere basılabilseydi... ;)
Nihayet lithopsum bölünme aşamasını tamamladı. Saksının yanındaki mercimek lithopsumu maalesef kaybettim, nedenini bir türlü çözemedim.
Şimdi iki sorunum var, yardımlarınızı bekliyorum.
1. Hala yeşil olan tohum kesesi 2 lithops arasına sıkışmış durumda, bunun için beklemeli miyim, ne yapmalıyım bilemedim?
2. Kasım ayından bu yana hiç sulama yapmadım , ne zaman başlamalıyım?
276803
276804
276805
Cılız bir şekilde, tek dal halinde uzayan senecio'ya kızıp üç parçaya böldüm. Aynı saksıya diktim, umarım daha yoğun bir görünüme kavuşur. Kök uzantıları büyütmüştü zaten dalında, toprağa hafifçe batırdım.
276806
Nihayet saksı değişimi işimin bir bölümü hallettim. İlk partide tomurcuksuz olanları elden geçirdim. İnşaat kumu- bahçe toprağı-yanmış hayvan gübresi karışımı yaptım.
276809
276810
Kedi Tırnağı
27-03-2012, 10:41
Sn sakdag, son kaktüsleriniz de çok güzel ama saksı harcında yanmış hayvan gübresini duyunca endişelendim. Çok yerde okuduğuma göre kaktüslerde kesinlikle hayvan gübresi kullanılmaması gerektiği yazılıydı. Ben de bu konuda tecrübeli değilim ama forumda deneyimli kişilerden okuyunca ben aklımın bir köşesine almıştım bunu. Umarım zarar görmezler ya da harcı değişseniz mi acaba:(
Sayın Kedi tırnağı; ben de okuyorum hayvan gübresinin kaktüs grubu bitkilere zararlı olduğu ile ilgili bilgileri ama hiç zararını görmedim şimdiye kadar. Yaklaşık 10 yıldır kaktüslerim var, en başından beri kullandım yanmış hayvan gübresini. Hiçbir zarar gelmedi kaktüslerime, aksine daha canlı ve güzeller...
gülenmelek
27-03-2012, 12:58
Sevgili sakdağ 313. mesaj, 1. fotoğraf, orta sıra, soldan 2. kaktüsün adını öğrenmem mümkün mü ? ;) Yol tarifi gibi oldu ama adını bulamamıştım ;) Lithopslarınız çok güzel olmuşlar. Ben benimkileri suladım :( Her zaman aceleciyim nedense :(
Merak etmeyin Gülenmelek ; tarif ettiğiniz yolu buldum.. ;)
İsmi Gymnocalycium hossei...
Benim lithopslarımı birkaç aydır 15 günde bir biraz suluyorum. Zararı olmadı. Benimkiler çok küçük olduklarından mıdır bilmem çok muntazam kabuk değiştirdiler, böyle zar gibi görünmüyorlardı hiç. Kabuk değişimininden önce de sonra da 2 lob halindeler.Çoğalmaları için biraz büyümeleri mi gerekiyor?
Çoğalmaları için biraz büyümeleri mi gerekiyor?
Sevgili Elta; bilmediğim yerden sordunuz sorunuzu? :o;)
Ben de lithopsumu bu kışın başında aldım, yeni yeni tanıyorum bu aileyi.Bölünmelerini izlemek çok ilginç.Tek bildiğim kışın su yok, yazın da çok çok az miktarda verilmesi. Sorunuzu konunun ustaları daha iyi yanıtlar umarım. Ben de merak ettim.
Ben de okumuştum kışın su verilmemesi gerektiğini ama benimki kalorifer peteğine yakın ve öğleden sonra iyi güneş alan pencere önünde olduğundan vermeden duramadım :)
zafer1326
27-03-2012, 19:30
Eğer lithops'unuzun eski yaprakları iyice kurumuş suyu çekilmiş ise yavaş yavaş fısfıslama yapabilirsiniz. Ama bu konuda cimri davranın lütfen.
Ben benimkileri suladım :( Her zaman aceleciyim nedense :(
Tüm kıi susuz bırakmıştım bende, aklıma düşüverdi dün birden, kana kana su verdim:( Ben bu lithopsları hep öldürüyorum.
....... kana kana su verdim:( Ben bu lithopsları hep öldürüyorum.
Cemo Abla, ben de bütün kış su vermedim ama susuz kalıyor diye kendimi çok rahatsız hissettim bir yandan da. En sonunda gözümün görmeyeceği bir yere koydum, susuz acı çekiyor gibime geldiği için...:(
MKurtoglu
27-03-2012, 20:14
Sayın Sagdag, bir hayli çalışmışsınız. Baharın gelmesi ile saatlerce kaktüslerin başında vakit geçiriyoruz. Kare saksı seçimi ile oldukça az yer kaybettiğinizi görüyorum. Daire saksılar yer kaybına ve diplerinin daha dar olması sebebi ile ağırlık merkezleri kolay devrilmelerine sebep oluyor. Bu saatten sonra kare saksıya dönmekte gözümde büyüyor. Kolay gelsin.
En sonunda gözümün görmeyeceği bir yere koydum, susuz acı çekiyor gibime geldiği için...:(
Bende aynısını yaptım, balkonda gözümün görmeyeceği kuytuya sakladım onu. Daha öncekileri sulamaktan öldürdüm de. Yemyeşildi bu elimde kalan.Durumu iyi şimdilik. Bakalım bölünecek ve coğalacak mı. Hazır bu kadar yaşattım ilk kez, inşallah devamını da getiririm:)
Kare saksılarım 7*7 cm , kaktüslerime çok iyi geldiler doğrusu. Yanyana dizince de gözüme güzel göründüler. Yavaş yavaş kare saksıya dönüştüreceğim ben bütün bitkilerimi. Yer sorunu ve gelecek kışı düşününce kesinlikle kare saksı diyorum.
Hafta sonum eve kum, çakıl, toprak, gübre taşıyarak geçti. (Kaçak inşaat yapar gibi :) )
Kare saksılarım 7*7 cm , kaktüslerime çok iyi geldiler doğrusu. Yanyana dizince de gözüme güzel göründüler. Yavaş yavaş kare saksıya dönüştüreceğim ben bütün bitkilerimi. Yer sorunu ve gelecek kışı düşününce kesinlikle kare saksı diyorum.
Hafta sonum eve kum, çakıl, toprak, gübre taşıyarak geçti. (Kaçak inşaat yapar gibi :) )
Çok güzel kaktüsleriniz, emeklerinize sağlık..Birşey sormak istiyorum; kare saksıları nerden temin ediyorsunuz? Ben aradım buralarda bulamadım.
Alışveriş bölümünde satış yapan arkadaş var, ondan temin edebilirsiniz.
Toprak, gübre,gıda vb. Satış kısmında.
Ben burda tesadüfen bir fidanlikta buldum.
Sevgili sakdag kare saksılara geçmişsiniz, hayırlı olsun, gerçekten çok hoş gözüküyorlar.
bende geçen hafta bütün kaktüslerimi kare saksılara geçirdim tam 4 saat uğraştım delimiyim ne?
ve hepsini kaktüslerim için aldığım rafa dışarıya koydum, sizce erkenmi oldu biraz?
size bol kaktüslü ve çiçekli günler diliyorum
Sevgiler...
Sevgili sakdag kare saksılara geçmişsiniz, hayırlı olsun, gerçekten çok hoş gözüküyorlar.
bende geçen hafta bütün kaktüslerimi kare saksılara geçirdim tam 4 saat uğraştım delimiyim ne?
ve hepsini kaktüslerim için aldığım rafa dışarıya koydum, sizce erkenmi oldu biraz?
size bol kaktüslü ve çiçekli günler diliyorum
Sevgiler...
Teşekkür ederim arkadaşım, kare saksıları sevdim ben de. Ama biraz süslü olsalar fena olmazdı değil mi? :p
Kaktüsleri artık dışarı alma vakti, bence erken değil. Hele bir de balkonunuz güneş alıyorsa, değmeyin keyiflerine. Balkona attıklarımda da birer birer tomurcuklar belirmeye başladı. Her gün bir tomurcuğun gelmesini izlemek çok keyifli. Ama streste yapmıyor değil, ya birşey olursa diye. ;)
Birkaç gündür bir çift kumru dadandı, korkuyorum zarar verecekler diye. Gerçi hayvanlar ne yapsın, onlarca balkon var etrafta, bir tek benim ki yeşil duruyor. :cool: Bitkilerime zarar vermeden yuva yapsalar keşke; balkonu kirletmelerine razıyım ben..:D
Raf işini ben de düşünüyorum, gerçi duvara monte edemem. Isı yalıtım mantosuna zarar vermemem gerekiyormuş...:mad: Başka birşey düşünmem gerek. Aslında duvarlara asılan saksılara da bayılıyorum ama, elden birşey gelmiyor. :(
Sayın Sagdag bitkileriniz ve onlarla olan iletişiminizi izlemek çok güzel,ara sıra bir iki kayıp üzücü oluyor,sayfanızın başındaki #2 mesajınızdaki beyaz açan kaynana topuzunuzu kaybetmenize üzüldüm,bendede hep pembesi hem beyazı vardı fakat beyaz açanı bir kaç sene önce kaybettim ve bir daha beyazını bulamadım,pembesi var hatta ayırdığım bir,iki tane yavrusuda mevcut,isterseniz size gönderebilirim.
Sağlıklı ve bol çiçekli günler dilerim.
Merhaba Sayın Ykolko, bir yanlış anlaşılma oldu galiba, kaynana topuzum ölmedi, duruyor. Çiçek rengi çok açık pembe, ilk sayfadaki resmi acemilikle flaşlı çektiğim için beyaz gibi duruyor. Sizin için eski fotoğraflardan gerçek rengini ekliyorum. Beyazından bende de yok. Echinopsis subdunata var ona benzeyen, ondan var bir tane. O şimdi tomurcukta, açınca resmini eklerim.;) Bir tane de koyu pembesi var, en son siparişimde almıştım ama daha çok küçük ceviz büyüklüğünde.;)
278248
278249
Kaktüsleri artık dışarı alma vakti, bence erken değil. Hele bir de balkonunuz güneş alıyorsa, değmeyin keyiflerine. Balkona attıklarımda da birer birer tomurcuklar belirmeye başladı. Her gün bir tomurcuğun gelmesini izlemek çok keyifli. Ama streste yapmıyor değil, ya birşey olursa diye. ;)
Yer bilgilerinizde Edirne ve Balıkesir görünüyor. Güneş dahi olsa Edirne'de geceleri soğuk olur diye düşünüyorum. Dışarı çıkarmakta sakınca görmediğinize göre Balıkesir'de misiniz? Ben henüz balkona çıkartmaya cesaret edemiyorum da, merak ettim.;)
Not: Hazır sizin sayfanıza yazıyorken denk geldi, bir ricam var (aslında bu genel olarak bütün kaktüscü arkadaşlardan bir rica). Kaktüs fotoğraflarınızı yüklediğinizde isimlerini de yazabilir misiniz lütfen. Birkaç arkadaşın dışında pek önemsenmiyor bu. Bilmeyenler bilenlerden öğrensinler.
Balıkesir'deyim Nevsune Hanım, burası yarı ılık, yarı soğuk bir iklim. Benimki kışı dışarda geçirdi, aşırı ayazlarda (max -9) üstünü örttüm sadece.
Annemler Edirne'de, onda da var bu çiçekten o da çıkarmış dışarı. Bayağı dayanıklı bir tür zaten...
Echinopsis dayanıklı bir tür herhalde, Edirne'de soğuklara dayanmış olabilir haklısınız. Genel olarak sormuştum. Balıkesir'de gece gündüz farkı çok olmasa gerek. Bu saatten sonra oralarda kaktüslere açık havada birşey olmaz sanırım. Biz biraz daha beklemede kalacağız:)
Sayın Sakdag,ölmediğine sevindim,bendekide açık pembe,koyu pembe olan sanırım '' echinopsis hybrid '' oda çok muhteşem,birde turuncusunu görmüştüm harika,sağlıkla büyüsünler,bol çiçekli olsunlar.
İnşallah ; benim echinopsisim de büyüdüğünde bu renk açacak. ;)
İsmi '' Echinopsis kermesina''...
278270
(fotoğraf alıntıdır.)
Bu da benim güzelim ;)
278335
Teşekkür ederim arkadaşım, kare saksıları sevdim ben de. Ama biraz süslü olsalar fena olmazdı değil mi? :p
Birkaç gündür bir çift kumru dadandı, korkuyorum zarar verecekler diye. Gerçi hayvanlar ne yapsın, onlarca balkon var etrafta, bir tek benim ki yeşil duruyor. :cool: Bitkilerime zarar vermeden yuva yapsalar keşke; balkonu kirletmelerine razıyım ben..:D
Raf işini ben de düşünüyorum, gerçi duvara monte edemem. Isı yalıtım mantosuna zarar vermemem gerekiyormuş...:mad: Başka birşey düşünmem gerek. Aslında duvarlara asılan saksılara da bayılıyorum ama, elden birşey gelmiyor. :(
Aman kuşlara dikkat dicem ama eldende birşey gelmiyor bu konuda, geçen yıl annemin balkonunda saksının dibine yumurtlamışlardı balkona çok girip çıkınca bırakıp gitmişlerdi yumurtalarını çok üzülmüştük:(
Benim rafım daha doğrusu dolabım duvara monte değil 5 raflı masif ağaçtan yapılma bir raf dolap,
çok aradım ama sonunda istediğim gibi birşey bulabildim.
Bu arada benim kaktüslerim evin güney cephesindeler şimdilik hallerinden memnunlar, umarım havalar yeniden soğumaz...
:( Böyle bir olayı ilk defa görüyorum. Kaktüsüm patladı, daha doğrusu yarıldı. Kaktüslerim artık balkonda duruyor, dün hava çok sıcaktı (20derece civarı), gece yağışla birlikte hava sıcaklığı 2 dereceye kadar inmişti. Sabah çok soğuktu, sanırım bu soğuk-sıcak farkından kaynaklandı...:( 2 yerinden yarılmış, biri boydan boya açılmış, diğeri henüz küçük ... Umarım iyice büyümez o da. Yoksa karpuz dilimlerine dönecek kaktüsüm...:(
279157
279158
MKurtoglu
02-04-2012, 18:08
Geçmiş olsun Sayın Sakdag. Kaktüsünüzü sulamaya başladığınız için, içine hapsettiği su don etkisi ile gövdenin yarılmasına mı sebeb oldu. Aslında 4 derece suyun donma noktasının üzerinde bir değer.
Ben de kışı kayıpsız geçirdim derken, dün iki kaybımın olduğunu fark ettim. Kaktüsün biri az su vermeme rağmen kök çürümesinden öldü. Diğeri adeta şeffaflaştı ve etsi dokusunda benek beneklekeler oluştu.
Havaların tutarsızlığı beni de korkutuyor. Gece ile gündüz sıcaklıkları oldukça geniş aralıkta seyrediyor. Seranın önünü kapattıp kapatmamakta tereddütlerim var. Belki doğal şartlar için bitkilerin mücadele vermesi için rahat bırakmalıyız.
Tekrar tekrar geçmiş olsun.
Sayın Sagdag kaktüsler kendini onaran yapıdalar,bu aralar fazla sulamazsnız,havalarda ısınmaya başladı kendini kısa zamanda onaracaklardır,forumda ortadan kesilen kakdüslerin kendini nasıl onardığı ve yavrulamaya teşvik için kesildiğini yazan konular var.
Geçmiş olsun.
Demek patladı. PlentyPlant'ın kaktüsü de patlamıştı.:)
http://www.agaclar.net/forum/691889-post416.htm
Karpuzun soğuktan çatladığını gördüm, ama kaktüsü ilk kez görüyorum.
Ama rengi canlı duruyor.
Umarım birşey olmaz.
Geçmiş olsun, umarım yarası çabucak kapanır. Tam bahar geldi derken yine sıcaklıklar epeyce düştü. Bu sabah Bursa 4 derece idi.
Geçmiş olsun Sayın Sakdag. Kaktüsünüzü sulamaya başladığınız için, içine hapsettiği su don etkisi ile gövdenin yarılmasına mı sebeb oldu. Aslında 4 derece suyun donma noktasının üzerinde bir değer.
Ben de kışı kayıpsız geçirdim derken, dün iki kaybımın olduğunu fark ettim. Kaktüsün biri az su vermeme rağmen kök çürümesinden öldü. Diğeri adeta şeffaflaştı ve etsi dokusunda benek beneklekeler oluştu.
Havaların tutarsızlığı beni de korkutuyor. Gece ile gündüz sıcaklıkları oldukça geniş aralıkta seyrediyor. Seranın önünü kapattıp kapatmamakta tereddütlerim var. Belki doğal şartlar için bitkilerin mücadele vermesi için rahat bırakmalıyız.
Tekrar tekrar geçmiş olsun.
Sayın MKurtoğlu, 4 derece suyun en yoğun olduğu sıcaklıktır. Bu genleşmeden dolayı da patlamış olabilir.
Benim de bir kaktüsümde alındığında alt kısmında açık yeşil koyu yeşil lekelenmeler vardı. Sanki donmuş çözülmüş gibi. Sonra üst taraflarda kahverengi çürümeler oldu. Kaktüsün üstünü kestim. Bekliyorum bakalım ne olacak diye...
Bu sabah ki kontrolde herhangi bir değişim yoktu kaktüsümde, artık yarasının kapanmasını bekliyeceğiz. Sayın Ykolko'nun dediği gibi ,sulamayı azaltıp-hatta bir süre sulamadan- kabuk bağlamasını bekleyeceğiz. Sayın Plentyplant'in kaktüsünde gerçek bir patlama yaşanmış bence. Ben kaktüslerimi çok sık elime alır, evirir, çevirir; bütün dikenlerini nerdeyse tek tek incelerim. Böyle bir durumdayken bu patlamanın gerçekleştiğini düşünemiyorum bile. Hayatımız boyunca unutamayacağımız bir travma oluşur herhalde... ;) Neyse felaket senoryosu yazmayayım, değil mi? ;) Ama gene de içimde ufak bir korku oluşmadı değil, birkaç gün uzaktan gözlemleyeceğim sanırım...
Gelişmelerini paylaşırım yine...
Sizce bu kaktüs neye benziyor?
279360
Şimdi oldu.... Bir de böyle bakın, :D
Bu kaktüsüm mutfak penceresinde duruyor, mutfağa her girişimde bir şey tarafından izleniyormuşum hissine sürüklüyor insanı...
Bir Marslı, yeşilse yeşil, kocaman gözler, kirpikleri bile var, tepede bir tutam saç, minik bir burun, tabi gülümseyen bir ağız(dost canlısı).... ''Selam dünyalı... ''
(merak etmeyin , kaktüsüme zarar vermedim, ağzı A4 kagıdından, öylesine duruyor orda , yapışık değil)
279361
Sonbaharda bu cevizi ağaçta gördüğüm ilk anda onunla ne yapacağıma hemen karar vermiştim. Ancak dün yapabildim... Cinsini bilmiyorum ama epey iri bir ceviz...Neyse özenle ikiye ayırdım cevizimi, içini yedim... ;)
Bize lazım olan kabukları zaten...
279362
Sonra özenle minik bitkilerimi diktim,
279363
Böyle daha iyi oldu sanki ;)
Yüzen ceviz adacıkları... :D
279364
Tabi ben bunlarla uğraşırken, Meraklı da camın dışından beni izliyordu. Bu deli ne yapıyor diye. Allah cümlemize akıl fikir versin. Amin.. :o;)
279365
zafer1326
03-04-2012, 12:24
Ceviz kabukları çok ilginç bir fikir. Bende her yeri ve her nesneyi inceler oldum bu aralar. Değişik saksı modelleri oluşturabilirmiyim diye. Ellerinize sağlık. Çok yaratıcı olmuş. Hele uzaylı kaktüs diyecek laf bulamıyorum :))
gülenmelek
03-04-2012, 12:42
Sevgili sakdağ, Marslı dediğiniz kaktüsün gözleri yakında kocaman olacak :D
Çünkü kardeşler gelecek gibi duruyor ;)
MKurtoglu
03-04-2012, 22:04
Sayın Sakdag, ben sevimli bir fareye benzettim kaktüsünüzü. Üstteki iki filiz gözleri, ortadaki burnu.. Yaratıcılığa açık bir kaktüs. İlk defa gördüğüm bir cins. İsmini merak ettim. Güle güle büyütün. Cevizin büyüklüğüne de hayran kaldım. İçine 2-3 yavru sığmış. Onları ne kadar zaman barındıracak. Sevgilerle.
Sayın Sakdag, ben sevimli bir fareye benzettim kaktüsünüzü. Üstteki iki filiz gözleri, ortadaki burnu.. Yaratıcılığa açık bir kaktüs. İlk defa gördüğüm bir cins. İsmini merak ettim. Güle güle büyütün. Cevizin büyüklüğüne de hayran kaldım. İçine 2-3 yavru sığmış. Onları ne kadar zaman barındıracak. Sevgilerle.
Kaktüsün ismi Tephracactus articulatus varyete papyracanthus olması lazım(amma da uzunmuş ismi de), yanlış hatırlamıyorsam. Değişik, ilginç bir kaktüs; dikenleri bir değişik, kurumuş ot yapışmış gibi duruyor...;) Köklenme konusunda beni 4-5 ay oyaladı doğrusu. :mad: Sevgili Gülenmelek'in dediği gibi göz gibi görünen yerlerinden 2 çelik sürecek gibi görünüyor bu günlerde...:D
Cevizin cinsini bilmiyorum, sitede ilgili arkadaşlara bir soracağım, onlar kesin biliyordur. Ağacı seyrek meyve yapıyor ama çok iri oluyor.Yazarım daha sonra. Yavruları ne zamana kadar barındıracak, bilemiyorum ama bir süre idare ederler herhalde. Biraz sıkışmaya başlayınca başka bir saksıya alırım...;)
Fotoğraf arşivimi düzenlerken, geçtiğimiz sonbaharda çektiğim annemin kaktüslerini buldum. Sanki onlar benimkilerden daha mı güzeller ne? ;) Ben de simetri takıntısı olduğundan büyürken kaktüs ve sukulentleri rahat bırakmıyorum, ille müdahele edip benim istediğim gibi düzgün büyümelerini istiyorum. Mesela benim echeveriam bu resimdekinden daha yaşlı olmasına rağmen sağından solundan çıkan yavruları alarak tek rozet kalmasını sağlamıştım. Ama böyle çoklu hali de çok güzel görünüyor...:(
İlk olarak stepalia variegata geliyor, nasıl güzel, nasıl neşeli görünüyor. Coşmuş resmen. Benim ki budana budana zayıf kaldı galiba...
Yanlız saksıdaki mesaja dikkat çekmek istiyorum: I LOVE STEPALİA :D :D
279625
2. fotoğrafımız echeveria, anne çiçekleri klasik yağ tenekelerinde olur ya, bu da öyle; bakar mısınız güzelliğe..;)
279626
Ve son fotoğraflarımız top kaktüslerimiz;
279627
279628
(arka plandaki ayakkabılar için özür bu arada :o)
Siz söylemeseydiniz ayakkabılardan kimsenin haberi olmayacaktı bile ;)
I LOVE ECHEVERİA.. Tek kelimeyle muhteşem :)))
Heyecanla beklediğim tomurcuklarım;
Gymnocalycium serisi geliyor... Ben inci tanelerine benzettim bu tomurcukları, nasıl güzel, nasıl şekerler...;)
280234
280235
280236
Yılbaşı çiçeklerinin deli olduğuna hükmettim artık. ;) Asla kural tanımadan istedikleri gibi davranıyorlar. Çok sulayınca tomurcuk döküyor, az sulayınca döküyor. Bizimki de yeniden tomurcuğa durdu bu ayda. ;) (Neyse dedikodusunu yaptığımı duymasın gene döker tomurcuğunu sonra :) ) Aldığım da tomurcuk doluydu, sonra hepsini döktü. Beyaz diye almıştım, hanımefendi bir açsa da görsek rengini, endamını. 5 tomucuğu var, birinin açmasına bile razıyım...
283148
Ve yine tomurcuklanan atlasım...
283149
Kedi Tırnağı
15-04-2012, 11:44
Annenizin kaktüs fotolarını paylaştığınız için teşekkür ederim. Tenekelerde ekili bitkilere bayılıyorum. Ya da peyzajcı gibi muhteşem düzenlenmemiş bahçe, balkon vs görüntülerine de. Böyle daha doğal geliyor. Aslında küçüklüğüme dönüyorum. Tarsus' ta babaannemin bahçesindeki bitkiler gözümün önüne geliyor. Hele dama çıkan merdivene dizilmiş teneke( tabiiki Vİta :D ) saksılar ve içlerindeki güzelim çiçekler aklımdan çıkmıyor. O evi ve bahçeyi geçen yıl kaybettik maalesef. Nenemden geriye kalan son hatıra da gitti. Çocukları sahip çıkmadılar. Sırf bu nedenle bile irtibatımı azalttım akrabalarımla. Böyle benzerlerini gördüğümde duygulanıyorum.
E. milii güzelliği...
284804
Mammillaria marnier-lapostellei, beyaz, narin, alımlı... ;)
284805
284806
Çiçekleri kadar dikenleri de dikkat çekici Mammillaria'nın. Çok güzel, beyaz çiçekler ne kadar asil gözüküyorlar. Annenizin bitkileri de çok güzel. Ne zaman bir yağ tenekesinde coşmuş bir bitki görsem evdeki tüm saksıları atıp yağ tenekesi bulmak istiyorum. Plastik saksılar ya da çömlekler o yağ tenekelerinin yaptığını yapamıyor.
Ben de Bozcaada'ya gittiğimde benzer yağ tenekesi örneklerini görünce döner dönmez markete gittim. Eşime inatla yağ tenekesini gösterince gülmeye başladı. "Evde yağ var" demekle yetindi. "Olsun hep lazım" dedim. Sonra toprak, saksı, bitki taşımanın yanısıra şimdi de yağ tenekesi mi taşıyacağım deyince kıyamadım ona:)
Bunu yapmak zorundaydım...;)
Öğleden sonra şehir dışına çıkacağım ve bir kaç gün evde olamayacağım için bu çiçeği görmek zorundaydım... Sabah mami'nin çiçeği açacak gibiydi. pencere pencere güneşi takip ettik, olmadı, tam açılmadı...:(
284828
Sonra balkona direkt güneşe çıkardım, hava rüzgarlı olduğu için üzerine bardak kapattım. Çiçeğin açması için gerekli ISI ve IŞIK şartlarını oluşturdum...;) (evde olamayacağı için çiçeğin açmasını geciktimek için buzdolabına koyan arkadaşımız kimdi hatırlayamadım ama ondan ilham aldım)
284829
Ve açtı... Mükemmel renk... Mammiliaria'larımın sürekli pembe tonlarında açmalarından sıkılmıştım... Üstelik sarı en sevdiğim renk... Ama bütün bu övgülerimin yanında öyle güzel, öyle yoğun bir kokusu var ki... Çiçeğin açtığını görüp içeri almak için bardağı kaldırdığımda nefis kokular yayıldı balkona... Limon çiçeği kokusunda, kesinlikle bu kaktüsten(mammillaria surculosa) edinmenizi tavsiye ederim... Minik bir çiçek ve bu kadar güzel koku , inanmıyorum... :eek::eek:
284830
284831
Öğleden sonra şehir dışına çıkacağım ve bir kaç gün evde olamayacağım için bu çiçeği görmek zorundaydım...
Sonra balkona direkt güneşe çıkardım, hava rüzgarlı olduğu için üzerine bardak kapattım. Çiçeğin açması için gerekli ISI ve IŞIK şartlarını oluşturdum...;) (evde olamayacağı için çiçeğin açmasını geciktimek için buzdolabına koyan arkadaşımız kimdi hatırlayamadım ama ondan ilham aldım)
Ben de tam kaktüsün tomurcuğu açmak üzereyken ani bir haberle 3 gün şehir dışına çıkmak zorunda kaldım. Sanırım tek bir gün açacak bir çiçek ve ne yapayım diye düşünürken aklıma karanlık bir ortama bırakmak geldi. Hiç ışık almayan banyoya bıraktım. Bu akşamüzeri eve döndüğümde bıraktığım gibi aynı şekilde beni bekler buldum. Güneşe çıkarttığımda uçlar açılmaya başladı. Bu yöntem de işe yarıyor gibi. Acil durumlar için aklınızda bulunsun:)
Sayın Sakdag surculosayı ben de sarı rengi için almıştım. güzel kokusu olduğunu öğrenince çok sevindim. benimkinde tomurcuk yok.seneye artık. diğer mammillaria da gelin gibi olmuş :) güle güle büyütün.
Rengi, kokusu güzel ve bir hafta oldu, çiçek hala sağlam, sabah açılıp akşam kapanıyor.
Kaktüs - Sukulent Kardeşliği
Bahçem olsaydı eğer çim yerine yerörtücü olarak kesinlikle bu iki güzel sukulenti kullanırdım. Ama maalesef şimdilik saksılardalar ve kaktüslere arkadaşlık ediyorlar. Sarkarak büyüyecekler. Kışın çeliklenmiştim, baharla birlikte ilk çiçekler göründü. İnşallah tüm saksıyı kaplamış, yoğun çiçekli hallerini de görürüm. Delosperma cooperi ve buz çiçeği ;)
(sarı, kırmızı, beyaz gibi renklerini de bulmak lazım, karışık renkli olarak büyük saksılarda aranjman güzel olabilir)
287198
287199
287200
287201
Sakdag Bende ikisinin de kırmızısı var.. Ama moru daha güzel..
Umarım seneye sizinki de saksıyı doldurur ;)..
Bu görüntü kırmızı olsaydı bu kadar dikkat çekici olur muydu?..
(Fotoğraf: Bir okulun penceresi)
Sakdag Bende ikisinin de kırmızısı var.. Ama moru daha güzel..
Umarım seneye sizinki de saksıyı doldurur ;)..
Bu görüntü kırmızı olsaydı bu kadar dikkat çekici olur muydu?..
(Fotoğraf: Bir okulun penceresi)
Ne? Seneye mi? Bu sene dolmaz mı saksı acep? ;)
Fotoğraftaki başka bir tür mü acaba? Acem halısı denilenden galiba, daha sık çiçekleri oluyor onun, daha güzel görünüyor.
(ilk fotoğraftaki yılbaşı aşım nasıl...;) )
Yılbaşı aşınız bana ilham oldu.. Kaynana diline ben de denedim bakalım tutacak mı? Ordaki tuttu mu peki?
Temennimiz o saksı bu sene dolsun.. Hattâ taşsın ;)
Fotoğraftaki tür, acem halısıyla sizdeki türün arasındaki bir akrabası sanırım..
Yürüttüğüm tek dal:p
Çiçek açmaya çalışıyor ama yaprakları buruşmuş.. Sanırım tutmayacak.
Yılbaşı aşınız bana ilham oldu.. Kaynana diline ben de denedim bakalım tutacak mı? Ordaki tuttu mu peki?
Temennimiz o saksı bu sene dolsun.. Hattâ taşsın ;)
Fotoğraftaki tür, acem halısıyla sizdeki türün arasındaki bir akrabası sanırım..
Yürüttüğüm tek dal:p
Çiçek açmaya çalışıyor ama yaprakları buruşmuş.. Sanırım tutmayacak.
Bu temenni daha iyi geldi bana. ;)
Sizin ki de tutar büyük ihtimal, arsız oluyorlar biraz.
Bu aşı kışın ki, başarısız denemelerimden. Diğerleri kurudu, bu sağlam, tutmakla tutmamak arasında ama tuttu galiba. Şöyle bir çekiştirdim, dala yapışmış, olmuş bu olmuş. ;)
Ben de birkaç deneme daha yaptım aynısından, bu sefer daha iyi sabitledim.
Yapraktan sukulent yetiştirmeyi nihayet başardım galiba... Hiç bir püf noktası yok, sadece yaprakları toprak yüzeyine serpiştirdim o kadar. :p
287481
287482
287483
Hiç bir püf noktası yok
Şaka olmalı sanırım :)) Mutlaka olmalı..
Daha öncede pek çok kez denedim yapraktan üretimi. Ancak ya çürüdüler, ya kurudular. Bu sefer ''uğraşmayacağım sizinle, ne haliniz varsa görün'' deyip, saksıya saçtım öylesine. Fazla alakayı sevmiyorlar sanırım... ;)
Sizin delospermanın türünü bulmaya çalıştım ama 2 seçeneğe indirebildim. Delosperma ashtonii veya delosperma sutherlandii... Karar vermek için canlı canlı incelemek gerekiyor. Belki ikisi de olmayabilir.
Bir de yapraktan üretimin zorlayıcı tarafı var; bazılarını öylesine bırakıyorsunuz bazıları ise farklı bir işlem istiyor.. Bunu anlamak zor..
Kalanchoe panda ve türevleri ortadan kesilerek üretiliyor sanırım.. Crassula yaprakları da öyle.. Ama gel gelelim bende tutmuyor..
Toprağın da sürekli nemli olması gerekiyor değil mi?
Benim yaprakçıklarım, oluşturmaya çalıştığım sedum aranjmanımın içine serpiştirilmiş durumda. Çok nemli olduğunu söyleyemeyeceğim. 2-3 günde bir suluyorum. Yüzeyi geniş olduğu için toprak çabuk kuruyor.
Benim üretimlerim tamamen şans diyebilirim. ;)
287576
Bu yaprakları da iri oldukları için uçlarını toprağa gömmeyi tercih ettim..
287577
Gymnocalycium baldianum güzelliği... Bir kere daha hayran oldum gymno'lara...;)
287654
287655
287656
287657
287658
İnci tanelerim açmaya devam ediyor.Sıradaki Gymnocalycium vatteri, iki tomurcuğu vardı ancak ben evde yokken biri kuruyup düşmüş. Susuz kalmış sanırım.
Çok, çok güzeller. Çiçek taç yaprakları ipek gibi, renk geçişleri, hareler mükemmmel. Minicik kaktüsler kendilerinden büyük çiçek açıyorlar. Çiçekleri kokusuz ancak görsellikleri yeter bence.
G. Baldianum'da G. vatteri'de dün saat 15.00'de tomurcuklarını patlatıp açma yarışına girdiler. 16.00'da açmışlardı, 2 saat açık kalıp sonra kapandılar.Çiçek taç yaprakları çok sert, bu yüzden yoğun güneş ışığı ve ısısına ihtiyaçları var. Aslında video çekimi yapmak isterdim çiçek açma anlarını ama birden açıverdiler.;)
287825
287826
287827
287828
Camdan bakan güzeller...;)
287829
Sıkı bir baldianum hayranı olarak gıptayla seyrettim sizinkini. Dikenlerini benzetip 2 tane almıştım, birinde tomurcuklar oluşuyor. Bahtıma ne çıkacak bakalım:)
Gymnocalicium vatteri'nin renk tonlamaları da müthiş. Gymnoların hemen hepsi çok güzel açıyor ama bu ayrı bir güzel. Güle güle büyütün.
Nevsune Hanım, gymno çiçekleri gerçekten çok güzel, seyrine doyum olmuyor. Birkaç gündür gözlemliyorum. Evim komple güneş almasına rağmen saat 15.00'den önce açmıyorlar, 2 saat içinde de kapanıyorlar. Aklınızda bulunsun güzellikleri kısa sürüyor. Ama olsun; bu kadar kusur kadı kızında da olur demişler.. ;) ;)
Baharın gelmesiyle kaktüslerim bir bir açılmaya başladı, kışın tomurcuklarını döken (Beyaz?- Sarı? olduğunu belirleyemeyen, aslında beyaz diye alınan) yılbaşımda tekrar açmaya heveslendi. Kışın 2 ayda büyüyen tomurcuklar, baharda 1 ay olmadan açıldı. Rengini gösterdi bana...:D
Fazla söze gerek yok, işte güzelim:
288786
288787
ayseldeniz
30-04-2012, 11:06
Bu rengini hiç görmemiştim.Üstteki kaktüslerin de renkleri çok güzel.
İnanın ben de görmemiştim Ayseldeniz hanım, bu yüzden açmasını diğer kaktüslerimin açmasından daha fazla heyecanla bekledim. ;)
Evden ekmek almak için A101'e gidip bu güzeli almıştım 4.90 tl'e. Yanımda 5 tl olduğu için ekmek alamamıştım tabi. Bir kere daha ekmek almaya dönmüştüm markete... ;)
Chamaecereus silverstrimden tomurcuklar lar lar lar . ... :D:D
289927
150 taneye kadar saydım, biraz daha vardı sayılacak, sıkıldım saymaktan... ;)
289928
Bu kadar tomurcuğu büyütmeye çalışırken bir yandan da yavru vermeye çalışıyor çılgın... ;)
289929
Sarı yılbaşının yanına kırmızı paskalya iyi gider bence. ;)
3,5 yapraklı paskalyamda çiçeklerini açtı, 3 çiçek, bir tomurcuğu var, iri çiçekli cinstenmiş. Bana bu çeliği gönderen arkadaşıma tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.
289944
289945
Bir varmış, Bir yokmuş.
289948 289949
Bir günlük yokluğumu fırsat bilip açtı nankör çiçek! Bir sene beklemiştim onu halbuki.Umarım 2. çiçeği kaçırmam.Gittiğim yere onu da götürecektim ama ellerim doluydu. Önce can, sonra canan... ;)
289950
150 taneye kadar saydım, biraz daha vardı sayılacak, sıkıldım saymaktan... ;)
Nispetin de böylesi ;)
Maşşallah aynı anda çiçeklendiğini düşünmek bile baştan çıkarıcı :))
Sakdag kırmızı açan paskalyanın forumda fotoğrafı çok sık yayınlanıyor ama ben bulamadım..3,5 uncu yaprağına talibim.. :))
Seneye kadar dallansın budaklansın inşalllaaahhh ;)
Sakdag sizin bitkiyi görünce birden dank etti.. Hemen fotoğrafını çektim.. 1 ay önce bu (http://www.agaclar.net/forum/913445-post6.htm) bitkiden aldığım dal yavruluyor sanıyordum..
Sanırım tomurcuk..
Büyüyünce sizinki gibi mi olacak ;)
Sizinki ne renk? Bu kırmızıydı..
Evet Selis, tomurcuk sizinki de.
Benimkiler gibi olması için 6-7 yıl su içip, besin alması lazım... ;)
Benimki de kırmızı açıyor. Bir de mini mini pembem var, tomurcuklu; bir de mini mini sarım var, tomurcuksuz... ;)
Bugün yakaladım çiçeğini... :D:D:D
Astrophytum Asterias
290855
290856
ceylin61
04-05-2012, 12:33
Evden ekmek almak için A101'e gidip bu güzeli almıştım 4.90 tl'e. Yanımda 5 tl olduğu için ekmek alamamıştım tabi. Bir kere daha ekmek almaya dönmüştüm markete... ;)[/QUOTE]
bu cümleye bayıldım....bana çok tanıdık geldi...bizde de "bu ay çok açılmışım ço harcamışım bişey de almadım ki dediğimde " eşim hemen çiçek almışsındır diyor....
bu arada kaktüsleriniz çok güzel maşallah benimde açmak üzere olan tüylü tomurcuklu bir kaktüsüm var heceyanla bekliyorum 15 gündür açmasını...ilk kez bir kaktüsüm çiçek açacak
sizinkilerin tomurcuğu kaç gün sonra açmıştı....
.....benimde açmak üzere olan tüylü tomurcuklu bir kaktüsüm var heceyanla bekliyorum 15 gündür açmasını...ilk kez bir kaktüsüm çiçek açacak
sizinkilerin tomurcuğu kaç gün sonra açmıştı....
Kaktüsler yaklaşık bir ayda tomurcuklarını geliştirip çiçek açarlar Sayın Ceylin61. Açmasına bir hafta kala tomurcuk uzar, kendini iyice belli eder. Tüylü bir tomurcuk dediğinize göre aşağıdaki fotoğraftakine benziyordur. Benim tomurcuğumda 20 günlük, ama daha açmasına 10-15 gün var sanırım...
290901
ceylin61
04-05-2012, 13:29
evet kaktüsüm ve tomurcuğu aynen böyle....tomurcuğun boyutuda yaklaşık olarak sizin ki kadar demekki aynı zamanlarda açacak kaktüslerimiz... ne güzel inşallah ben işteyken açmaz ve kaçırmam...
Merak etmeyin, bu kaktüs akşam üstü açmaya başlayıp, gece açıyor. Sabaha kadar tamamen açmış olarak karşılayacaktır sizi.
Ve çiçeğinin ömrü bir gün ne yazık ki...
Gymnocalycium mihanovichii
291795291796
291797291802
Ve FİNAL...:p;)
291799
Kare saksılara geç ulaşmam nedeniyle, saksı değiştirme işim yarım kaldı. Böyle değişik değişik saksılardan pek hoşlanmasam da bu sene böyle böyle kalsınlar artık.
292127
Telgraf çiçeği sukulent sayılır mı, bilmem ama çiçeğinin tonlarını beğendim.
292128
Güler Abla Atlasım, 2 tomurcuğu var, ama bitkim küçük olduğu için, gücünü çiçeklere veriyor, bayağı yorgun duruyor. Besin takviyesi şart oldu.
292129
Çocukken bir oyuncağım vardı. Dönen bir tablada ağızlarında demir parçası olan balıkları; mıknatıslı oltaya tutmaya çalışırdık. Aşkın gözyaşları yaprağına sıralanmış yavruların duruşu onu anımdattı bana...
292130
Ve 1 nolu silvestriim, gün geçtikçe tomurcuk sayısı artıyor, ve tomurcuklar irileşiyor. Diğeri ne oldu acaba, ancak hafta sonu bakabileceğim. Çiçekli halini kaçırmak istemiyorum. Onu da bu evimize getirmeli.
292131
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.