View Full Version : Sakdag / Kaktüs ve Sukulentler
Sevgili sakdağ önce silvestrii'nizi kutluyorum. Bu yıl 100ü geçeceğe benzer. Aferin güzel kıza:) Bunun çiçeği turuncu mu olacak? Tomurcuklar turuncu gibi sanki. Tomurcukların rengi çiçeğin rengini belirliyor mu? Benim minyatürün tomurcuğu pembe pembe tüylü de merak ettim.
Toplu kaktüslerinizden ön sırada "Matucana"sını okuyabildiğim kaktüsünüzün tam adını rica edebilir miyim. Aylardır adını arayıp duruyordum. Önce Gymnocalycium türü diye düşündüm, sonra olmadığını anladım. Arana, arana son olarak matucana'dan şüphelenmiştim de emin olamamıştım. Mr musti ile görüştüğümde artık çiçeğini bekleyelim demiştik. Hoş çiçek falan açacağı da pek yok ya. Tam zamanında görüntülediniz.
Bir de arkadan 2. sıradaki soldan 3. yani stenocactus'un yanındaki dikenleri dışarı dışarı duran kaktüsünüzün adını rica etsem. Bu da aynı şekilde adından bir türlü emin olamadıklarımdan biri.
Nevsune hanım, silvestriilerim kırmızı renkli, ama iyice kıpkırmızı değil. Evet tomurcukların rengi aşağı yukarı çiçeğin rengidir.
Öncelikle tebrik ediyorum, bu kadar belirsiz bir yazıyı okuduğunuz için. ;) Kaktüsüm Matucana krahni. Taner angay'ın sitesini incelerseniz bir sürü çeşidi var. Mrmusti bey'in dediği gibi açmadan tam adını bulmanız mümkün değil. Mesela M.krahni pembe renk, Başka bir matucana ...., beyaz renk gibi.
Tarifinizi tam anlayamadım ama Gymnocalycium hossei galiba. Bir google'den bakın.
En arka sırada beyaz tüylü uzun kaktüsünüzün tam önündekini soruyorum. Aslında bendekinin fotoğrafını göstersem daha iyi olacak diye yüklmeye çalıştım ama bir sorun var. Neyse buradan (http://www.agaclar.net/forum/891781-post817.htm) göstereyim hem sorduklarımın ikisi de bir arada, bunlar sizdekilerle aynı mı?
Daha önce de kaktüs adlarını sorduğumda 3. için hossei diye siz yanıtlamıştınız ama bir türlü emin olamıyorum. Hossei diye aratınca daha geniş ve daha yuvarlak dikenler çıkıyor. Bundaki ise dışarı doğru dik dik. Matucana diye sorduğum da 1. kaktüsüm.
Not: sayfanızı işgal etmeme adına daha sonra bu mesajımı sileceğim.
Matucana dediğimiz matucanaya benziyor, 2. adı çiçek rengine göre konacak. Veya başka yolu varsa da henüz o kadar uzman değilim... ;)
Hossei dediğimiz ise benimkiyle aynı bence. Bendekinin yazısı Taner bey'den geldiği için doğrudur diyorum. Bazı kaktüslerin küçüklük halleriyle, büyümüş halleri arasında epey farklar olabiliyor, bu da o çeşit bir kaktüs sanırım. Ben de kaktüsümün özelliklerini araştırırken soru işaretleri doğmuştu kafamda. Gymnolara benzemiyor görünüş olarak ama büyüyünce ne olur bilmiyorum.
Ara sıra opuntiaya opuntia aşılamak gibi deli deli işler yapsam da ; aşı denemelerim devam ediyor. ;) 10 gün önce yapıldılar, etrafları sarılıydı yeni açtım.
292145
292146292147
Bu miniğin ismini bilen var mı acaba? Opuntia'lı bir şey olması lazım. Çiçek mi açacak, yavru mu; anlamış değilim... ;)
292148
2 gün önce çok büyük bir hata yaptım...:( Akşam üzerine doğru elimde en büyük su boy bardaklarından bir yandan su yudumlayıp bir yandan pencereden bakınıyordum. Sonra kaktüsüm gözüme ilişti, tomurcukta olduğu için sulamasını azaltmış, kontrollu su veriyordum.
Toprağı iyice çatladığı için şuna 2-3 damla su vereyim dedim. Ve bardaktan şark diye sular tepesinden aşağı boşaldı. Öyle kalakaldım, kısa bir şoktan sonra suların bir kısmını boşalttım ama toprak kuru olduğu için büyük kısımını emdi. :( Dün sabah kaktümün tomurcuğu boynunu bükmüş, kendini salmıştı. Çok üzüldüm, ilk defa da açacaktı.
Hemen güneşin altına koyup toprağını kuruttum gün boyu. Biraz düzelir gibi oldu. Bu sabah iyice kendini toplamış. ;) Bir daha yapmayacağım, söz veriyorum...:p:D
Boynu bükük halini üzüntüden fotoğraflamamışım. Şimdi ki hali:
292158
Geçmiş olsun. Bu akşam veya yarın sabah bir sürprizle karşılaşabilirsiniz, belli mi olur:)
Gymnocalycium mihanovichii'nizin çiçeğinizi merak ettim. Bu da mı 1 gün açıp kapayanlardan, yoksa hala açıyor mu? Yakında benimkiler de açacak da, yine evde olmazsam çiçeğini kaçırma olasılığı var mı diye sordum:)
Geçmiş olsun. Bu akşam veya yarın sabah bir sürprizle karşılaşabilirsiniz, belli mi olur:)
Gymnocalycium mihanovichii'nizin çiçeğinizi merak ettim. Bu da mı 1 gün açıp kapayanlardan, yoksa hala açıyor mu? Yakında benimkiler de açacak da, yine evde olmazsam çiçeğini kaçırma olasılığı var mı diye sordum:)
G. mihanovichii'de; G. vatteri ve G. baldianum gibi çiçeklerini bir haftadır açıp kapatıyorlar. Dayanıklı çiçekleri var yani. ;)
Bu ne güzellik böyle, beyazın sadelik ve şıklığı... Echinopsis çiçeklerini gerçekten özlemişim. Bir günlük ömürleriyle yaşamımıza kattıkları anlamlar için teşekkürler...
293003
293004
293005
293006
Delosperma yavaş yavaş istediğim forma geliyor. Hem yayılıp hem de çiçek yoğunluğunu arttırmaya başladı. Çiçekleri hem iri hem de 15 gün boyunca açılıp kapanıyorlar. Bu bitkiyi çok sevdim... ;)
293447
İlk çiçeklerimiz karşıladı bizi... Asıl şov, bir hafta sonra...:p
295516
295517
Pörtleyen gözleriyle Marslı kaktüsüm... ;):p
296303
Sedumun sarı çiçekleri...;)
296309
Delosperma çiçek merdivenleri,;)
296310
Pembe-viyolet silvestrimde ilk çiçeğini açtı. Etiketinde mor yazıyor ama...:p Moru ancak taç yapraklarında pembenin arasındaki harelerde görür gibiyim sanki...
Hibrit olmasından ötürü çiçek boyutlarıyla ilgili beklentim yüksekti ancak büyük değilmiş...:p Neyse buna da şükür... ;)
Taç yaprakları dağınık formlu...
296311
296312
296313
Sayın Sagdag tüm bitkilerinizi zevkle izliyorum elinize sağlık.
toplu kaktüs fotoğrafınızdaki Echinopsis kermesina sizde hiç açtı mı?
Sayın Sagdag tüm bitkilerinizi zevkle izliyorum elinize sağlık.
toplu kaktüs fotoğrafınızdaki Echinopsis kermesina sizde hiç açtı mı?
Sayın Ykolko; kermesina'nın açmasını ben de bekliyorum ama henüz çok küçük; sanırım bu sene açmayacak. Zaten Taner Bey'den alırken de satışta değildi, büyütmeden satmayı düşünmüyorum demişti. Çok çok rica ederek almıştım.
Ama süprizde yapabilir belli olmaz, geçen sene echinopsisimin en son çiçeği eylül ayında açmıştı...
Çiçeğime kavuştuğumda uykudaydı...;)
298278
Güneşle beraber güzelliğini görmeye başladık.;)
298279
Sonra balkon demirlerindeki yerini aldı.;)
298280
Açıldıkça açıldı.;)
298281
298282
20.20.20 NPK gübreden sonra deliren echeveria. Çapı 25 cm'e ulaştı, pencereye sığmayacak yakında. Aynı performansı çiçek açmada da bekliyorum, şimdilik 3 çiçek dalı göründü ama...:D
299917
Silvestrii No:1'de açılışı yaptı, diğerine göre biraz gölgede olduğu için çiçeklenme gecikti biraz.
299921
Delosperma güzel kokulu çiçekleriyle balkona neşe veriyor.
299934
Tesadüfe bakın, Vildan Abla'da bu iki sukulenti aynı saksıya dikmiş. Yeni farkettim.Tabi onunki çok güzel gelişmiş, benimkiler henüz o kadar büyük değil.
299935
Kalanşo ve arkadaşı sedum... Kışın minicik bir çelikti ikisi de. ;)
299936
Pencereden bir görünüm...
299937
Kare saksılara geçişim devam ediyor. Bitkiler müsait oldukça,vakit buldukça devam ediyorum.;)
299938
Sayın Sakdağ; 20-20-20 gübreyi çiçeklere ne zaman verdiniz? Elimde 15-15-15 taban gübresi var. Saksılara azıcık azıcık koysam bir sakıncası olurmu?
Sayın Sakdağ; 20-20-20 gübreyi çiçeklere ne zaman verdiniz? Elimde 15-15-15 taban gübresi var. Saksılara azıcık azıcık koysam bir sakıncası olurmu?
Direkt olarak sakın koymayın, kökleri yakarsınız. Ben baharın başlangıcında (mart sonu-nisan başı) vermiştim bu besini.
2 lt suda bir çay kaşığı ya da bir şeker kaşığı (tam hatırlayamadım) gübreyi iyice eritip hepsine paylaştırmıştım azar azar.
Bu gibi gübreleri kullanırken çok dikkatli olun lütfen, biraz fazlası çiçeğinizi öldürebilir.
Delosperma güzel kokulu çiçekleriyle balkona neşe veriyor derken nasıl bir koku ilk kez duyuyorum.Çok değişik
Şebboy çiçeklerinin kokusuna çok benziyor kokusu.
Vildan Sönmez
24-05-2012, 20:43
Fotoğrafı gördüm önce, amma tesadüf derken mesajını gördüm. Bilmem aynı saksıya ekmek iyi mi, ben bu yıl ayırmak istedim daha rahat büyüsün diye. Kökler öyle birbirine karışmış ki ayıramayıp sadece saksıyı büyüttüm.
Bu arada silvestrin yürek yakan cinsten yani ;)
Tesadüfe bakın, Vildan Abla'da bu iki sukulenti aynı saksıya dikmiş. Yeni farkettim.Tabi onunki çok güzel gelişmiş, benimkiler henüz o kadar büyük değil.
299935
Gymnocalycium Vatteri
Daha 2 gün önce bir şeyi yoktu kaktüsümün. Renginde bir tuhaflık sezdim, kahverengileşmeler vardı.
301194
Hemen saksısını boşalttım, çürüme mi var dedim ama kökünü iyice yıkadım, sağlam. Kaktüsün gövdesinde yumuşama, içine çökmede yok. Anlamadım ki ne oluyor bu kaktüse. Tam da tomurcuk çıkarmaya niyetleniyordu.
301195
Sadece merkezdeki dikenleri sallanıyor. Sanki içten içe bir şeyler oluyor kaktüse. Bu durumda ne yapmalıyım bilemedim. Bir şeyler olduğu kesin. Kesmeli miyim acaba?
301196
Şimdilik kesme, güneşe koy biraz beklesin. Şayet merkezdekiler güneşte sertleşmez ise zaten çürüme içten içe oraya ulaştığı için yapacak birşey yok demektir. Şimdilik güneşte beklet suladığın zaman ortada biriken su nedeniyle yumuşma oluşmuş olabilir. Yumuşama sadece oradaysa üstten sert olan bölgeye kadar kes topraga yerleştir, kesilen bölgelerdeki köşelerden yeni yavrular gelir.
Sayın Mrmusti, dediğiniz gibi güneşte bekletiyorum kaktüsümü. Rengin biraz daha kahverengileşmesi dışında bir değişme yok şimdilik. Gelişmeleri aktaracağım.
Bu kaktüsümün ortasında birşeyler oluyordu, meğer 3 tomurcuk geliyormuş. Daha önce böyle göbeğinden açan kaktüsüm olmamıştı. ;)
302634
Aşı çalışmam yaprak vermiş, ben bu işi başardım galiba...;) Daha fazla aşı denemesi yapacağım ama kaktüsleri kesmeye kıyamıyorum...
302639
Koleksiyonuma katılan 2 yeni kaktüs. Çiçekçide bir köşede garip garip duruyorlarlardı. Minik saksılarını doldurup, epey büyümüşler, belli ki uzun süredir, sahiplerini bekliyorlarmış...;)
Bir Mammillaria ve bir Rebutia...
303098303099
Çiçeklenenler...:D
303100303101
303102
Sevgi Durul
03-06-2012, 00:14
Çiçeklenenler...:D
303100303101
303102
Sevgili sakdag, iyi ki paylaşmıssınız. Kıvrık dikenli kaktüsten, bugün ben de aldım. Yeni kaktüsümün nasıl açacağını görmüş oldum. Adını biliyor musunuz?
Hepsi çok güzeller, bu arada.:cool: Sizi çok sevdiklerini çiçekleriyle göstermişler.
Sevgili sakdag, iyi ki paylaşmıssınız. Kıvrık dikenli kaktüsten, bugün ben de aldım. Yeni kaktüsümün nasıl açacağını görmüş oldum. Adını biliyor musunuz?
Hepsi çok güzeller, bu arada.:cool: Sizi çok sevdiklerini çiçekleriyle göstermişler.
Adı Mammillaria ile başlıyor ama daha fazla tanımlayamadım doğrusu. Bu türe ait o kadar çok çeşit var ki; bir mammilaria kitabına ihtiyacım var sanırım. ;)
Kaktüslerle ilgili öğrenmek istediklerimden biridir tür tanımlamanın inceliklerini.
Rengi iyice bozulan kaktüsümde yumuşama da başlamış.
305221
2.defa saksısından çıkardım.
305222
Kökler elimde kaldı...:(
305223
Çürüme belki ilerlememiştir diye bir kısım kestim ama daha derinlerdeydi.:(
305224
Yarısına kadar kestim, hala çürüme görüntüleri var; yani kaktüsü tamamen sarmış. Üstelik çok kötü kokuyordu.Üzgünüm ki artık yapacak bir şey kalmamış. Çok sevdiğim kaktüslerden biriydi diken şekli olarak. Yine de bir kaç gün böyle kurumasını bekleyeceğim. İlk defa bir kaktüsü çürüttüm galiba...:(
305225
Sağlam yerine kadar kesmeye devam etmen gerekir.
Sağlam yerine kadar kesmeye devam etmen gerekir.
Maalesef sağlam yeri kalmamıştı, zaten 2 gün içinde kuruyunca de kabuktan başka bir şey kalmadı elimde. Gymno. Vatteri artık yok. :(
Dün ziyaretime gelen arkadaşım kapıdan girmeden önce bir torba kaktüs uzattı. Çok güzel bir süpriz oldu bana. Çok sevindim...Üstelik ben de olmayan türlerdi.:p;)
Ancak üzücü tarafı hepsinde silikonla yapışmış çiçekler vardı. :(
Bütün gün yapay çiçeklerinden ayırmaya çalıştım. Parmaklarım diken dolu hala. Top kaktüslere hiç bir zarar vermeden ayırmayı başardım, ancak sütun kaktüsler de çok zorlandım. Silikonu tam büyüme noktalarına sıkmışlardı. Birini biraz zedeledim, öbürü de az kaldı silikonun altından çürüyecekmiş zaten. :mad::mad:
(Bu silikon çıkarma işlemim sırasında onları oraya sıkan kişilere ''en derin sevgilerimi göndermeyi !!!'' ihmal etmedim tabi...)
306134
Echeveria tomurcuk dalının en güzel pozu bence.... ;)
I LOVE ECHEVERİA... :D
306135
Biraz da aşı çalıştım... ;)
Bir yılbaşı
306147
Bir yılbaşı daha .............................................Bir atlas,
306148 306150
Genel görünüm; önceden yaptığım 2 yılbaşı, 1 opuntia microdays vardı; şimdi 2 yılbaşı, bir atlas, bir de enine kesilmiş silvestrii denedim.
306151
Silvestrii şov yakında bitecek...
Bu sene bitkinin kök kısımında ve uç kısımında açan çiçekler arasında ciddi ton farkı olduğunu keşfettim. Kök kısmında açanlar koyu kırmızı iken uçlara doğru turuncuya dönüyor nedense... :p
306152
Pembe silvestrii de renkli bu aralar...;) Sarı delospermanın çiçeği de kendi gibi pek minişmiş...
306153 306154
Sayın sakdag kaktüsleriniz muhteşem, baştan sona bütün sayfaları okumak istiyorum, fakat şu an zamanım yok. Hayran kaldım. Zaman bulduğumda hepsine tek tek bakacağım. Benimde 2 saksı silverstrim var fakat unlu bit her tarafını sardı. Ne yapabilirim. Lütfen yardım edin. Üzerinden tek tek kürdanla temizledim. Suya çok az deterjan katarak üzerine fıs fıs yaptım. Tekrar geldiler. Saygılar...
Sayın sakdag kaktüsleriniz muhteşem, baştan sona bütün sayfaları okumak istiyorum, fakat şu an zamanım yok. Hayran kaldım. Zaman bulduğumda hepsine tek tek bakacağım. Benimde 2 saksı silverstrim var fakat unlu bit her tarafını sardı. Ne yapabilirim. Lütfen yardım edin. Üzerinden tek tek kürdanla temizledim. Suya çok az deterjan katarak üzerine fıs fıs yaptım. Tekrar geldiler. Saygılar...
Sayın Gülsu; aşağıdaki linki bir daha inceleyin. Gerçi sizin yaptıklarınızla aşağı yukarı aynı şeyler yazıyor. Benim kaktüslerim de böyle bir hastalık hiç görmediğim için başka bir yöntem var mı bilemiyorum doğrusu.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Dün Ağaçlar.net'in kraliçesi Güler Ablamı ziyarete gittim... Çok çok büyük bir bahçesi var... Ünlü atlasını ve aloe verasını gördüm...
Beni en çok şaşırtan yaseminin büyüklüğü ve üzerindeki on-yüz bin adet çiçek oldu... ;) :eek: Rüzgarla birlikte yayılan, bahçeyi saran nefis kokuyu da unutmamak gerek tabi... Kaktüs sayfamda bu fotoğrafı es geçemezdim... ;)
306563
Yürüyüş yaparken, mahallemizdeki insanların bahçelerini de incelemeyi ihmal etmem. ;) Bir iki sene önce içinde kaktüs bölümü olan bir bahçe görmüştüm. Yolum düştükçe kaktüslere bakıpta geçerdim. Ama sahiplerini bir türlü göremezdim. 2-3 gün önce bahçenin sahiplerini bahçede çalışırlarken gördüm ilk kez. Kendimi tanıtıp kaktüslerini çok beğendiğimi ve izinleri olursa bahçelerine girip yakından incelemek istediğimi söyledim. Bahçe sahipleri emekli karı koca; buyur ettiler bahçeye. (En son 15 gün önce geçmiştim o sokaktan, çiçekten yıkılıyordu kaktüsleri... )
100 çeşite yakın kaktüsüm olduğunu söylediğim de çok şaşırdılar. Nereden temin ettiğim, nasıl baktığım; kışın ne yaptığım gibi konularda sohbet ettik. Kaktüslerini inceledim, hepsi çok bakımlı ve büyüklerdi. Ortalama on yıllıkmış hepsi de. Çeşit bulamadıklarından; yavruları ayırarak çoğaltıyorlarmış. İstediğim kaktüsten alabileceğimi söylediler. ;) ;)
Tabi hemen ben de olmayan bir çeşidi buldum, hediye ettiler. Çok sevindim.
Kaktüs kardeşliği kuruldu...;)
Birkaç fotoğrafta çektim...;)
Echinopsislerin yavrularını ayırdıkları için hepsi kocaman kocamandı.
308098
Kaktüs masası... Çok güzel görünüyordu..
308099
Ve benim minik hediye kaktüsüm... (Cylindropuntia imbricata)
308100
nuray topcu
13-06-2012, 20:47
Biraz da aşı çalıştım... ;)
Bir yılbaşı
306147
Bir yılbaşı daha .............................................Bir atlas,
306148 306150
Genel görünüm; önceden yaptığım 2 yılbaşı, 1 opuntia microdays vardı; şimdi 2 yılbaşı, bir atlas, bir de enine kesilmiş silvestrii denedim.
306151
burda neler oluyor böyle...:p
burda neler oluyor böyle...:p
Bir dizi estetik operasyon geçirdik diyebiliriz... :p:D
Echeveria bu yaz delirdi resmen. Saksısı görünmeyecek nerdeyse... ;)
309463
Echevaria kalbinin şekli de değişti... ;)
309464
Buz çiçeği yer örtücü olarak kullanılsa da benim gibi bahçesi olmayanlar için saksıda sarkıcı formuyla ideal.
Garibim boya kabında ve sıkı bahçe toprağında çok ama çok mutlu görünüyor.. ;)
309467
309468
En çok ziyaretçi ona geliyor... :cool:
309471
Arkadaşımın çelik olarak verdiği pitayanın yavrusu hormonlu galiba. Bir gövdeye bir yavruya bakıyorum da bir tuhaflık var gibi... ;)
309476
Echinopsisime kırgınım; Geçen yıl 13 tomurcuktan sonra; bu yıl 6 tomurcuk hayal kırıklığı yarattı. :mad: Ancak 6 tomurcuğu da aynı anda açıpta görsel bir şov yaparsa barışacağım... ;)
309477
Biraz da sukulent aranjmanlarına bakalım...;)
İlk aranjmandaki bayram çikolatası kabıydı. Isıtılmış şişle delip, sonra ip geçirip askılı saksı yapıcam. Hazır saksıda alıp yapabilirim ama kendi kendime yarattığım şeyleri daha çok seviyorum. ;)
309478
2. aranjmandakinde de yapay çiçekler vardı, yapma çiçeklerini attım, böyle daha güzel olacak. Yeni ekildiler.Duvarları delmeme izin çıkmadığı için balkon demirine bağladım... :o
309479
Bir de çiçeklerimi ters çevrilmiş plastik kasaların üzerine diziyorum. Görsellik olarak estetik durmayabilir ama balkon temizliği ve yıkama da çok rahat oluyor suyun süzülmesi...
Mammillaria marcosii, beni şaşırtan kaktüslerden. Normalde çiçek sezonu sonbahardı, kışı çiçekli geçirirdi. Bu sene bayağı bir erken başladı çiçek mevsimi. Neyse bu da güzel.:D Çiçeklerinin kokusunu çok beğeniyorum.
309480
Ancak 6 tomurcuğu da aynı anda açıpta görsel bir şov yaparsa barışacağım... ;)
Duydu mu acaba :p
Isıtılmış şişle delip, sonra ip geçirip askılı saksı yapıcam.
Saksı çok geniş ya gözümde canlandıramadım..
Aralara bir iki tane taş ve sempervium harika olur..
Sehpa üzerinde de çok güzel durur ;)
Duydu mu acaba :p
Saksı çok geniş ya gözümde canlandıramadım.. Sehpa üzerinde çok güzel durur ama ;)
2 balkonum var, çiçeklerim arka balkonda. Ve eve gelen misafirlerden uzak tutuyorum çünkü çok kırıp döküyorlar ve bu neymiş bu neymiş diye elleyip duruyorlar.
Ön balkon akşamları oturduğumuz, sohbet ettiğimiz yer. Burda fazla bitki yok. kiraz ağacım ve pasifloram var sadece. Aslında bu geniş aranjmanı ön balkona masaya alabilirim. Bunu bir değerlendiricem... ;)
Taşı ben de düşündüm ve gerekli de. Yüzey alanı büyük olduğu için suladıktan sonra çok çabuk kuruyor. Hem görsellik için de iyi olur.
Sempervivum da güzel olur ancak elimde yok ki. ;) Bir tane var yavrulasın diye gözünün içine bakıyorum, umrunda değil onunda... ;)
Echinopsisime kırgınım; Geçen yıl 13 tomurcuktan sonra; bu yıl 6 tomurcuk hayal kırıklığı yarattı. :mad: Ancak 6 tomurcuğu da aynı anda açıpta görsel bir şov yaparsa barışacağım... ;)
DEMİŞTİM.... :p
Akşamdan beri açma telaşımız vardı, 6 tanesi de aynı anda mı açacak diye merak ediyordum...
310325
Ve sonuç... :D
''Seni Seviyorum Çiçeğim... '' :cool::eek: (Nefis kokular saçıyor etrafa...)
310326
310327
310328
Sayın sakdag,
Mammillaria marcosii değil. Mammillaria leptacantha olacak.
Mammillaria marcosii, beni şaşırtan kaktüslerden. Normalde çiçek sezonu sonbahardı, kışı çiçekli geçirirdi. Bu sene bayağı bir erken başladı çiçek mevsimi. Neyse bu da güzel.:D Çiçeklerinin kokusunu çok beğeniyorum.
309480
Sayın sakdag Echinopsis neden yavrusuz cok merak ettim .
Bu güzelligin sadece yarım gün olması da cok üzücü .
Sayın İris41 aynı türden aynı boyda bendede var ama daha hiç çiçek açmadı sadece yavru yapıyor,onlardada bir görev paylaşımı var bazıları sade çiçek bazıları sadece yavrulama,açar mı? açar...( 7 senedir bir tek o açmadı ama sonunda açacağına inanıyorum :) ömrüm yeterse :)
Bendekiler hem acıyor hem yavru veriyor şanslıyım sanırım :p biraz kuru ve güneşte tutuyorum arada bir aklıma eserse gübre veriyorum kaktüsler icin olandan.
7 yıl dır acmıyorsa bir sorunu vardır topragını degişip daha geniş bir saksıya aktarsanız bu cinlerin kök yapısıda oldukca güclü fark etmişinizdir
Sayın sakdag,
Mammillaria marcosii değil. Mammillaria leptacantha olacak.
Düzeltme için teşekkür ederim Sayın Mrmusti...
Mammilarialar işte... Yüzlerce cinsi olunca isimlendirmede de hatalar oluşuyor...:o
Sayın sakdag Echinopsis neden yavrusuz cok merak ettim .
Bu güzelligin sadece yarım gün olması da cok üzücü .
Bunun birkaç nedeni var Sayın İris41.
1.'si; simetri takıntım.:o Durup dururken kaktüsün bir yanından siğil gibi yavru pörtleyince onu koparmadan duramıyorum... :p
2.'si bir tanıdığımız da onlarca echinopsis var, ve onları yavrularından ayırıp ayırıp ekiyor, her biri futbol topu gibi olmuşlar. Onları gördüğümden beri benimkini de o kadar büyütme derdindeyim... Henüz iri bir greyfurt kadar ama büyür elbet...
3.'sü de bir taneden bir kerede ya da bir sezonda en fazla kaç çiçek açacak onu gözlemleye çalışıyorum... ;)
Sayın İris41 aynı türden aynı boyda bendede var ama daha hiç çiçek açmadı sadece yavru yapıyor,onlardada bir görev paylaşımı var bazıları sade çiçek bazıları sadece yavrulama,açar mı? açar...( 7 senedir bir tek o açmadı ama sonunda açacağına inanıyorum :) ömrüm yeterse :)
7 yıldır açmaması ilginçmiş, 2.yılında hemen çiçeğe başlıyorlar aslında...
Gerçi kışı dışarda geçirmiyorsa açmaz...
Benim ki 7-8 yıllık. Bunu yavruyken 2 tane almıştık komşumuzdan. Birini anneme ektim, birini kendim almıştım. Benim Canım Anneciğim'de bu çiçeği kızım ekti diye ve kaktüs sevgimi çok iyi bildiğinden soğuklarda ölmesin diye yaz-kış içerde evin baş köşesinde tutuyor. ;) Tabi şimdiye kadar hiç açmadı. Anneme gittiğimde ben dışarı atıyorum kaktüsü, o hemen içeri alıyor. ;)
Bendekiler hem acıyor hem yavru veriyor şanslıyım sanırım :p biraz kuru ve güneşte tutuyorum arada bir aklıma eserse gübre veriyorum kaktüsler icin olandan.
7 yıl dır acmıyorsa bir sorunu vardır topragını degişip daha geniş bir saksıya aktarsanız bu cinlerin kök yapısıda oldukca güclü fark etmişinizdir
Benim echinopsis artık yaşlandı herhalde bu sene yavru falan çıkarmadı. Belki de o da bana küstü. Yavrularını koparıp koparıp komşulara dağıttığım için...:p
7 yıldır açmaması ilginçmiş, 2.yılında hemen çiçeğe başlıyorlar aslında...
Gerçi kışı dışarda geçirmiyorsa açmaz...
Benim ki 7-8 yıllık. Bunu yavruyken 2 tane almıştık komşumuzdan. Birini anneme ektim, birini kendim almıştım. Benim Canım Anneciğim'de bu çiçeği kızım ekti diye ve kaktüs sevgimi çok iyi bildiğinden soğuklarda ölmesin diye yaz-kış içerde evin baş köşesinde tutuyor. ;) Tabi şimdiye kadar hiç açmadı. Anneme gittiğimde ben dışarı atıyorum kaktüsü, o hemen içeri alıyor. ;)
Kışın devamlı balkonda,yağmur ve kar üstüne gelmeyecek şekilde,duruyor, ama kardeşleri ve anası devamlı açıyor bu sanırım doğurmaya programlanmış :)
Sevgili Sakdağ,kaktüsleriniz harikalar,geçen haftadan beri vakit buldukça sayfanızı gezmeye çalışıyordum nihayet bugün tamamladım ve hayran kaldım.Yine söylemeden geçemeyeceğim,bu dikenli ve tüylü arkadaşlar çiçekleri ile beni çok şaşırttılar.Benim ilgimi çekmeyen bu bitkilerden iki tanesi çiçek açınca merakımı uyandırdı ve siz kaktüsçü arkadaşların sayfalarını gezmeye başladım,kolay gibi görünse de benim uğraşabileceğim bir hobi değil(isimlerini bile telaffuz edemiyorum:))Ama siz arkadaşların sayfalarını gezmekten büyük keyif alıyor ve sabrınıza hayran kalıyorum.Size kolaylıklar diliyorum,sevgi ve selamlar.
Sevgili Sakdağ,kaktüsleriniz harikalar,geçen haftadan beri vakit buldukça sayfanızı gezmeye çalışıyordum nihayet bugün tamamladım ve hayran kaldım.Yine söylemeden geçemeyeceğim,bu dikenli ve tüylü arkadaşlar çiçekleri ile beni çok şaşırttılar.Benim ilgimi çekmeyen bu bitkilerden iki tanesi çiçek açınca merakımı uyandırdı ve siz kaktüsçü arkadaşların sayfalarını gezmeye başladım,kolay gibi görünse de benim uğraşabileceğim bir hobi değil(isimlerini bile telaffuz edemiyorum:))Ama siz arkadaşların sayfalarını gezmekten büyük keyif alıyor ve sabrınıza hayran kalıyorum.Size kolaylıklar diliyorum,sevgi ve selamlar.
Berçin Hanım; öncelikle beğeni yağmurunuz ve güzel sözleriniz için teşekkür ediyorum. ;) Kaktüslerin ilginç gövdeleri ve dikenlerinin yanı sıra, çoğu kimsenin inanamadığı güzel çiçeklerinin cazibesine kapıldığınıza çok sevindim doğrusu. Aslında çok kolay kaktüs bakmak, bol güneş, az su.
Az su demişken mayıs yağmurlarında çok fazla ıslanan bazı kaktüslerim şu an can çekişiyor. Özellikle bazı atlas ve yılbaşı çiçeklerim çok fazla yağmur yediler. Hepsi kök kısmından çürüdüler, yeniden çürüklerini ayıklayıp tekrar diktim. Bazıları canlandı bazıları çürümeye devam etti - ediyor.Çürüyenleri ayıklayıp tekrar, tekrar diktim :(Bir noktada insan pes eder gibi oluyor. Ama önce çiçeklerimin sonra kendimin moralini düzeltip yola devam ediyoruz işte. ;)
Aşkın gözyaşları çeşitlerim, henüz yavrular ama büyüdüklerinde balkonum gözyaşından havuza dönebilir...;) (teşekkür ederim arkadaşlarım)
313226313227
313228313229
Ve günün süpriz çiçeği...
313230
Sevgi Durul
29-06-2012, 11:58
Pembe sürgünlerimizle, teşekkürlerimizle biz geldik.:p
313439
Yine her şey çok güzel, seyre devam.;)
Pembe sürgünlerimizle, teşekkürlerimizle biz geldik.:p
Yine her şey çok güzel, seyre devam.;)
Hoş geldiniz, ne güzel büyümeye başlamış bu kaktüs böyle. İnşallah çiçeklerini de görürsünüz. ;)
Gerçi ben yaklaşık 6 senedir bekliyorum henüz açmadı ama bir gün bir süpriz yapıp çiçeklerle donanacak biliyorum ve bekliyorum... ;)
E. milii büyümese de devamlı çiçek açıyor, çiçekleri bazen sade, bazen de çiçek içinde çiçek şeklinde sürüp gidiyor. Hoyalar gibi çiçeklerin uçları ballanmış bir de.;)
318187
318188
Sevgili Arkadaşlarım, Değerli Ağaçlar.net üyeleri Ramazan Bayramınız kutlu olsun...
326159
Adalet Yağcı
22-08-2012, 22:39
Sevgili sakdag;
Başlığınızı ziyaret etmekte çok gecikmişim :(
Ben kaktüs ve sukulentlerle pek ilgilenmem ama, sizdekilerin bir çoğuna hayran kaldım.
Birde, sunuş tarzınıza bayıldım.
Ha, bir de "Biricik" e...
Hepsi de çok güzel, rengarenk açtıklarında yüzünüzdeki mutlu tebessümü görür gibiyim.
Güle güle sağlık içinde büyüyüp coşsunlar da daha çok seyredip sevinelim.
Sevgiler.
Sayfama hoş geldiniz Adalet Hanım, incelenecek sayfa sayısı fazla olunca gözümüzden kaçanlar olabiliyor bazen.
Beğeniniz için teşekkür ederim. Bazı bitkilerim 6-7 yıllık, zaman geçtikçe daha güzel form kazanıyor; daha iyi görünüyorlar. Şehirden şehire taşınmalar sırasında en dayanıklı bitkiler kaktüslerim oldu, bende yola onlarla devam ediyorum.
Bitkilerimi ve süs tavuklarımı çok seviyorum, onlara insanlar kadar değer veriyorum. Evde yine 3 öksüz civcivim var, anneleri bakmadı. Çok şekerler. ;)
Epeydir fotoğraf ekleyemiyorum, makinam tamirden hala çıkmadı, geçen zamanda bir çok değişik kaktüsüm açtı ve soldular. Fotoğraflayamadım maalesef. :(
Uzun bir aradan sonra biraz resime ne dersiniz arkadaşlar,;)
İlk olarak özel bir atlas: Selenicereus grandiflorus Pinar del Rio,
2 ay önceki hali ve şimdiki hali, çok hızlı büyüyor, umarım bir gün o muhteşem çiçeğini görmek nasip olur.
329680329681
Ve yine çok sevdiğim 2 atlas çeşidi ve medine düğmeleri birlikteliği; Baş köşe çiçeklerim:D
Sol baştaki Güler Atlasım; 3 tane kocaman kolu var, kırılmasın diye çıtalarla destek yaptım. 15 gün önce saksı değişimi gerçekleştirdim.
Ortada medine düğmelerim, saksısı sürekli devrildiği için vileda kovasına oturtmak zorunda kaldım. npk gübreli suyla suladım birkaç kez, 1 metrelik boya kadar çıktılar. :D
Sağda ise Bir Gecelik Gelinim, mayıs ayında bir ok uzatarak yeni yapraklar vermeye başladı. Kendi ağırlığıyla yamulmuştu. Onu da çıtalayla desteklemek zorunda kaldım. Tomurcuğumuz alttaki iri yaprağın ucunda. ;)
Bu çiçeklerin bulundukları konum, saat ona kadar direkt sabah güneşi alıyor.
329684
Biraz da genel görüntüler verelim:
Kaktüs ve sukulent dışında sınırlı sayıda normal çiçeğim var.
329685
329686
329687
329688
329689
Geçmiş sayfalarda oldukça cılız görünen aranjman saksım, iyice dolgunlaştı. İçinde neler yok ki...:D Tavsiye üzerine sempervivum da ilave ettim ama bu bitkiyle anlaşamıyoruz bir türlü, istediğim gelişimi gösteremedi.
329690
329691
2 çeşit leş kaktüsüm var, ikisi de henüz açmadı bu sene. Çeşidin birini arkadaşım vermişti, nasıl açacağı süpriz olacak..;)
329692
Bu kırmızı saksıları da beğenerek almıştım, güzel bir grup oldular.
329693
Koca kafayla kırmızı kafanın en iyisi arkadaşı yine atlaslar. ;)Balık kılçığı atlaslarım. E.anguliger ve E. chrysocardium. Çok nazlılar, çok sıcağı, çok suyu, az suyu hiç sevmezler. Hemen sürgün uçlarını kurutuveriyorlar.
329694
Ayşe Derin
06-09-2012, 11:19
Ellerinize emeğinize sağlık, gözümü alamadım maşallah.
'' Sınırlı sayı '' ifadeniz bu çeşitlilikte gülümsetti beni, hepimiz aynı yetersizlikle durmadan yeni arayışlar içindeyiz.:)
Ellerinize emeğinize sağlık, gözümü alamadım maşallah.
'' Sınırlı sayı '' ifadeniz bu çeşitlilikte gülümsetti beni, hepimiz aynı yetersizlikle durmadan yeni arayışlar içindeyiz.:)
Ayşe hanım, her kış geldiğinde içeri taşınanlar, naylon örtü altına girenler oluyor. Dağınıklığı, taşıma telaşı da cabası. Böyle durumlarda bir tane daha bitki almayacağım diye kendi kendi söz veriyorum ama tabi ki de dayanamıyorum. Bu bahar yine bir sürü bitki edindim, küpe çiçekleri, sardunyalar, gloxinia türleri, mevsim çiçekleri aklıma gelmeyen bir çok bitki...
Tabi bu türler susuzluğa pek dayanıklı değil. Yaz gelince de tatiller de annemlere gidiyoruz. Bu yaz da kaktüs-sukulent harici edindiğim bu türleri arabaya yükleyip hepsini Edirne'ye bıraktım. 30'a yakın saksı taşındı.
Edirne'ye gideceğimiz zaman erkenden kalkıp hepsini kasalara dizdim,aralarını gazete kağıtlarıyla sıkıştırıp yolcuğuluğa hazır ettim. Bir de bunların hepsini 4.kattan arabanın yanına indirip, eşime ben yani biz hazırız dedim. :D İşitilen azarları duymamak için kulaklarıma pamuk tıkamayı da ihmal etmedim tabi. :p İşte bu yüzden sınırlı sayı dedim. Bir de buzdağının görünmeyen yüzü vardı yani. ;) ;)
Sonbahara yavaş yavaş girdiğimiz bu günlerde şimdiden kafamdan planlar yapmaya başladım kış içim. Bu bitki içeri alınacak, bu bitki naylon seraya konacak vs. Zaten birçok bitkiyi de ikili üçlü gruplar halinde birleştirip yerden kazanmaya çalıştım.
Bütün bunların yanında kaktüs ve sukulentler için kendime sınır koymuyorum tabi ki de... :D
Ayşe Yıldız
07-09-2012, 11:24
Edirne'ye gideceğimiz zaman erkenden kalkıp hepsini kasalara dizdim,aralarını gazete kağıtlarıyla sıkıştırıp yolcuğuluğa hazır ettim. Bir de bunların hepsini 4.kattan arabanın yanına indirip, eşime ben yani biz hazırız dedim. :D İşitilen azarları duymamak için kulaklarıma pamuk tıkamayı da ihmal etmedim tabi. :p İşte bu yüzden sınırlı sayı dedim. Bir de buzdağının görünmeyen yüzü vardı yani. ;) ;)
Aynı azarları inanın bende çok işitiyorum. Arabamızın küçük olması da çok kötü oluyor benim için. Memlekete gittiğimizde çok dalga geçiyorlar benimle. İyi ki arabası küçük büyük olsa koyun keçi de çıkar diye laf çarpıyorlar. Eşim gaza geliyor tabi bu son bir daha arabada kaktüs taşımam:mad: Kesin kararlı ama nedense yaz geldiğinde benim sözüm geçiyor. Kaktüsler, diğer salon bitkilerim, akvarum, kendimiz, valizimiz, ıvır zıvır, .... arabada bacağımı kıpırdatacak yer kalmıyor ve hiç bu durumdan şikayetçi olamıyorum. Yolda birer birer bitkilerimi kaybederim korkusundan. :D
Bence bir başlık açıp taşıdığımız bitkilerin fotoğraflarını ekleyelim.. Çok komik kareler olacağına eminim :p
Bence bir başlık taşıdığımız bitkilerin fotoğraflarını ekleyelim.. Çok komik kareler olacağına eminim :p
İlginç başlıklar konusunda iddialı olduğun için bu başlığı sen açmalısın arkadaşım. :D Sitede deli çok olduğu için ben ve arkadaşlar şiddetle destek olacağız emin olabilirsin. ;) Taşınan bitkiler deyince İstanbul-Manyas hattında taşınan Güler Abla'da aklıma geliyor hemen.
Yazın ki taşınma halimi fotoğraflayacaktım ama sinirler gerilince unutmuşum.:dilli: Arka koltuklar çökmüştü resmen. İşin tuhafı dönüşte de annemden aldıklarım geliyor bu seferde...
İşin tuhafı dönüşte de annemden aldıklarım geliyor bu seferde...
Bu komikti işte :D Elin de boş gelmiyorsun..
Kocalar için duble fırça atmak için iyi bir fırsat :p
sevgili sakdağ, bitkileriniz mi güzel yoksa sohbetleriniz mi güzel kararsız kaldım... tanışmıyoruz ama sohbetleriniz deki samimiyet ve sıcaklık ayrıca okurken bazı mesajları yeri gelen gülümsemeler eşliğinde okumam yazma ihtiyacı hissettirdi.
Sevgili sakdağ,
Kaktüs ve sukulentleriniz harika...Onları sevgi ve sabırla büyüttüğünüz belli. Ayrıca çektiğiniz fotograflarınızı ve içtenliğinizi çok sevdim.
Elime batan bir kaktüs dikeninin yol açtığı problemler nedeniyle kaktüslere mesafeli dursam da sukulentleri çok seviyorum. Bahçem yok ama evde, balkonlarda, apartman merdivenleri ve iş yerinde yetiştirmeye çalışıyorum. Sevgili cemo ve alcen'den gelen sukulentlerle oldukça çeşidim oldu.
Uzun zamandır gözüm lithopslarda, Antalya'dan Taner Bey'den sipariş edecektim ama çevremde ki bir çok arkadaşım çürütünce ben de vazgeçtim. Şimdi özellikle crassula türlerinden bir grup yapıp sipariş vereceğim. Sizin lithopsun son durumunu merak ediyorum doğrusu...
Balkon yer darlığından ötürü ben de çok sıkıntıdaydım, şöyle bir çözüm buldum, belki işinize yarar:
http://www.agaclar.net/forum/979542-post506.htm
Bu arada sadece 6 ay sürekli oturmama rağmen Balıkesir benim ana baba ocağım. Çocukluğumun bayram, sünnet ve düğünler için tüm sülalenin buluşma noktası.
Anneannemlerin 6 odalı kocaman ahşap bir konağı vardı. Dedemin yüzlerce güvercini... Çok büyük bir iç avluda anneannemin yağ tenekelerinde yüzlerce çiçeği. Çiçekleri sulamak benim görevimdi, ama hortum ve musluk yoktu. Kova haline getirilmiş yağ tenekelerine tulumbadan su çekip çiçekleri sulamak pek kolay değildi doğrusu ama çok keyifliydi. Işıklar içinde yatsın, kokusu hala burnumda olan anneannemden geçti herhalde bu çiçek sevdası... Tüm torunlarına bir tatlı adı takmıştı, "mafiş"(maviş), höşmelim, helva, şekerpare...
Dedemin tarlasında geceleri ateş yakıp mısır közlerdik, taze nohut toplayıp yerdik.
Dedemin dükkan kiracısı olan bir helvacı vardı, sürekli gidip "bizi dedem gönderdi" diyerek ondan bedava helva alırdık :D
Şimdi yazlığa giderken içinden geçiyoruz o kadar :(
Maalesef çocuklarım böyle bir çocukluk geçiremiyor :(
Konu konuyu açtı, memleket ve çocukluk anılarımla sayfanızı doldurdum. İnsanın çocukluğundaki sesler kokular tatlar hayatımız boyunca peşimizde, hep onları aramamız çocukluğumuzda ki naifliğe özlem herhalde...
Sevgilerimle...
Sizin lithopsun son durumunu merak ediyorum doğrusu...
Balkon yer darlığından ötürü ben de çok sıkıntıdaydım, şöyle bir çözüm buldum, belki işinize yarar:
http://www.agaclar.net/forum/979542-post506.htm
Konu konuyu açtı, memleket ve çocukluk anılarımla sayfanızı doldurdum.
Sn Syüksek, lithopsum hala yaşıyor. Kaktüs siparişi verirken bir tane de denemelik olsun diye lithops siparişi vermiştim. Daha önce hiç lithops görmemiştim ve forumda okuduğum kadarıyla çoğu üye yaşatamadığından bahsediyordu. Lithopsa nisana kadar hiç su vermedim, bu arada ikiye bölünüp çoğalma aşaması tamamlandı.Nisan-mayıs aylarında 15 günde bir yaklaşık birer yemek kaşığı su verdim. Haziran-temmuz-ağustos aylarında ise 15 günde bir saksıyı iyice ıslatacak kadar su vermekten çekinmedim. Ve lithops saat üçten akşama dek direkt güneş alan bir yerde duruyor. Eylül ayına girince suyu yine azalttım. Kasımdan sonra suyu tamamen keseceğim yine. Yeni siparişimde lithopslara daha çok yer verip, değişik renklerinden almayı planlıyorum. İşte lithopsun son hali:
331314
Balkonumda yer sıkıntısı pek yok aslında, iki balkonum var. Biri doğu-güney cepheli 18 metrekare, diğeri güney-batı cepheli 12 metrekare. Bitki sayım biraz fazla olduğu için yoğunluk küçük balkonda.
Anılarınızı keyifle okudum, aslen Edirneliyim. Balıkesir'de bana tuhaf gelen şeylerden biri de mayıs ayında insanların ellerinde birer demet yeşil nohutla yiyerek gezmeleri... ;) Tadını hiç sevmedim. ;)
Sonbaharın nazlı kızı, Sedum joy; çiçeklerini açtığı zaman sonbahar başladı demektir...
331315
Bu minik lobivia'da tomurcuğa durmuş ama geceler oldukça serin; tomurcuk açar mı, kurur mu bekleyip göreceğiz.
331316
Ve mayıs yağmurlarından beri yılbaşı ve paskalyalarla başım dertte...:mad:
Önce paskalyalar bozuldu, yağmurun altında kaldılar ve çürüdüler... Daha sonra yılbaşılar; yazın araya tatillerin girmesi dolayısıyla düzensiz sulamadan dolayı onları da kaybettim. Yeniden yapraktan büyütmeye çalışıyorum... Bir ara çok kızdım çünkü ben ektikçe onlar çürüyorlardı. Bir daha paskalya ve yılbaşı almayacağım dedim ama satışta gördüğüm an alacağımdan emin olabilirsiniz... ;):D:p
331317
331318
331319
Bazen sayfam olduğunu unutuyorum;) , bir gecelik gelinim açtı. İlgili sayfada resimledim ancak kendi sayfamda da olmalı fotoğrafları.
Dün öğlen 12'de ''ben açıyorum''un sinyalleri verildi, tomurcuk ucu patladı.
Gün batımına kadar bir arpa boyu yol aldı.
Akşam 20'den sonra hızla açmaya başladı, 21.30 gibi açmasını tamamladı. Aslında videoya çekilebilir, güzel bir seyir olur.
334655334656
334657334658
334659
Kokusu yoğun, her kokladığımda nasıl tanımlarım diye düşündüm. Biraz çiçek, biraz deniz ve bir parça da limon galiba. Ferahlık veren bir koku. Bu kokudan parfüm olsa çok satar bence. :D
Tohum oluşturabilir belki diye, fırçayla yapay tozlaşma yapmayı ihmal etmedim tabi...
Gece 3'te uyanıp baktım, solmaya başlamış, sabahsa iyice solmuş; daha doğrusu bütün taç yapraklarını toplayıp tomurcuk konumuna gelmiş yeniden. Bu haliyle kurutacağım.
Renk geçişleri harika, dış yüzeyi kızıl, ,içe doğru sarı-krem ve beyaza dönüyor. Bu gelinimin ilk çiçeği, kendisiyle ilk tanışmamız, anlatacaklarım çok bu yüzden. :) Selisçim sen geldin aklma '' İlk çiçekler bu kadar pohpohlanmayı hakeder değil mi? ;) ;)
334660334661
334662334663
334664
Bugün tam bir sonbahar sabahı var, güneş bulutların ardında,soğuk ve sis kaplı ortalık; buna rağmen birileri geceleyin çiçek kollarını açmış hayata...;)
334957
334958
Pek kaktüste tomurcuk çıkmış yeniden, bazıları açtı; bazıları yolda.;)
334959
334960
kaktüssevdası
28-09-2012, 13:28
yoğurt kapları sizinde kurtarıcınız anlaşılan :)))
yoğurt kapları sizinde kurtarıcınız anlaşılan :)))
Bu yıl çok saksı aldım ama çiçek alma hızım, saksı alma hızıma yetişemedi sanırım...;)
Bir yazı okumuştum, Türklere has hareketlerden biriymiş; yoğurt kabını saksı olarak kullanmak. ;) Bu arada en sevdiğim ambalaj saksı, yarım kg'lık kare plastik peynir kutusu. Bunun bir de teneke olanı var ama sadece bir firma var o ürünü üreten, heryerde bulunmuyor. ;)
kaktüssevdası
28-09-2012, 14:26
aynı durum ya :) ben pek çiçek alamasamda genelde ürettiğim için lazım oluyor.
küçükten büyüğe doğru sıralarsak
1 pet bardak
2 yarım kg lik salça teneke kutusu
3 yuvarlak dost yoğurt kapları
ha saksı altlığı olarakta eski tabaklarımızı unutmayalım :))
Farklı çeşitler bulamıyorum artık, bu ikisini yeni aldım.Gymnom bir tane var ama o kadar güzel açıyor ki, bir tane daha olsun istedim. Diğeri mammillaria ama alt türünü henüz araştıramadım.:o Farklı bir tür diye sevinçle aldım ama silikonlu çiçeği vardı, silikonun tam göbeğine sıkıldığını farketmemişim alırken. Zorla çıkardım, biraz dikeni koptu ama sorun oluşturmayacak.
335461
335462
Havaların serinlemesiyle, bütün yaz öylece duran Senecio herreanus büyümeye başladı, bir tane de tomurcuk vermiş. Yeni farkettim, açmış mı açacak mı bilemedim. :p
336135
Sedum joy, geçen sene bir daldı, bu sene çoğaldı. Şimdi tam zamanı.
336136
336137
Echinopsisimin 13 no'lu ve son çiçeği, artık seneye görüşeceğiz.
336142
Çiçeğinin içinde arı yakaladım, resmen polen denizinde yüzüyordu; daha doğrusu yüzmeyi bilmeyen biri gibi debelenip duruyordu. ;)Her yeri sapsarı polen oldu. :p Sonra uçtu gitti.
336143
günebakan
03-10-2012, 22:24
Sevgili Sakdağ benim Senecio herreanus çiçek tomurcukları var çok kolay açmıyor sabırla beklememiz gerek:)
Sevgili Sakdağ benim Senecio herreanus çiçek tomurcukları var çok kolay açmıyor sabırla beklememiz gerek:)
Haklıymışsınız Sn Günebakan o kadar uzun sürdü ki açması, bir ara ben görmeden açıp geçti bile sandım doğrusu. ;) Ve nihayet açmasını tamamladı, küçük bir çiçek ama kokulu olması güzel. Keşke çok tomurcuğum olsaymış, kokusunu oldukça beğendim. Çiçek minik olunca fotğrafını çekmekte zor oldu.
Bu arada bu çiçek sıcaktan hiç hoşlanmıyor, yaz boyu bir cm bile büyümedi. Gerçi ben de ona kaktüs muamelesi ettim ama. Havaların serinlemesiyle ve saksı toprağının nemli kalmasıyla atağa geçti.
338277 338278
Bazı kaktüsler süpriz yapıp çiçek vermeyi sürdürüyor. Bu arada önemli bir uyarı, güneş eskisi gibi değil artık, sulama yaparken su miktarını muhakkak düşürün artık.
338279
Ve lithopslar, tek lithopsumla bir yıllık tanışıp kaynaşmanın ardından yenilerini alma zamanı gelmişti. Çok tatlılar... Hepsini bir araya getirip aranjman şeklinde toplamayı düşünüyorum. Tabi güzel, yayvan bir saksı bulmam lazım. Bu arada dağdan bayırdan değişik renkli taşlar topluyordum. Lithops aranjmanıma eklemek için, bir sürü de biriktirmiştim. Kayınvalidemin evinde poşette duruyordu, o da çocuklar topladı herhalde deyip hepsini atmış... :( Artık sesimi çıkarmadım ben de. :p
338280
En sevdiğim kaktüslerimden, Mammillaria marnier-lapostelle
338733
Kaç günlerdir bekliyorum açsın diye, geçen yıl arkadaşımın gönderdiği leş kaktüsü türü. Gönderen arkaşımda da hiç açmamış, arkadaşıma da, bana da süpriz olacak iç rengi... ;) Aç artık lütfen, meraktan çatlayacağım ya da tomurcuk balonunu sıkıp patlatacağım...:p
338734
Ve bir kaç yeni kaktüs, Mammillaria plumosa, tavaresia barklyi, setiechinopsis... Çiçeklerini baharda göreceğiz inşallah.
338738338736338737
Ve bir kaç yeni sukulent, genel olarak ilgi alanım kaktüsler olsa da sukulentleri de ihmal etmemek gerekiyor... ;)
338739338740338741
Sakarlık bazen çok can sıkıcı olabiliyor...:dilli: ( Şekil 1-A )
Caralluma lutea, kargoyla onca yolu gel, hiç bir şey olma; paketini özenle açtım, dikkatle masaya yerleştirdim. Uzayan dal tomurcuk doluydu, ben de açacak diye çok sevinmiştim. Sonra başka bir kaktüsün paketini açarken elim çarptı, masaya yıkıldı ve tomurcuklu dalı koptu. Tabi ben de yıkıldım..:( Tekrar toprağa gömdüm dalı ama açması mucize gibi bir şey...
ŞEKİL 1-A ;)
338746
Hakikaten sinir bozucu olmuş ama üzülmeyin daha çok çiçeklenir sizde inşallah. Güle güle yetiştirin yeni türlerinizi...
Teşekkür ederim Selen Hanım, ne zaman kış yaklaşsa yeni türler edinmeyeceğim diyorum ama tam tersi oluyor nedense... :D
Bazen düşünüyorum da ne zamana kadar bitki türü edinmeye devam edeceğim, doyum noktası ne olmalı. Nerede kendimize dur demeliyiz. Gerçi yer sıkıntısı şimdilik yok, 2 tane kocaman açık balkonum var, kışlar biraz sorun, bazı hassas türleri içeri almazsam rahat edemiyorum. En kötü ihtimal balkonlardan birini kapatır, balkon sera yaparım herhalde.:D
Kalanchoe longifolia, son günler de uzadıkça uzadı ve ucu çatallandı, çiçek açacak galiba. Kırmızı-yeşil yapraklarıyla çok beğendiğim bir tür. Geçen yıl yavru idi, kışı içerde geçirdi, bu yıl o muhteşem renklerini belli etmesi için, hiç şansı yok kışı dışarı da geçirecek.
338950
Kamuflaj diye ben buna derim... Seni şirin böcek, gözümden kaçamadın ama...:dilli: Gerçi yapraklar, böceği yiyecekmiş gibi duruyor ben yetişmeseymişim .
338951
Teşekkür ederim Selen Hanım, ne zaman kış yaklaşsa yeni türler edinmeyeceğim diyorum ama tam tersi oluyor nedense... :D
Bazen düşünüyorum da ne zamana kadar bitki türü edinmeye devam edeceğim, doyum noktası ne olmalı. Nerede kendimize dur demeliyiz. Gerçi yer sıkıntısı şimdilik yok, 2 tane kocaman açık balkonum var, kışlar biraz sorun, bazı hassas türleri içeri almazsam rahat edemiyorum. En kötü ihtimal balkonlardan birini kapatır, balkon sera yaparım herhalde.:D
Yok yok... Doyum noktası hakikaten yok. Benim evimde balkon da yok. Eskiden 2 balkona güvenip aldığım bitkilere yenileri de ilave oldu ve evde her yer bitki içinde. Çatı katı olduğundan düz cam sayısı da az. Tüm cam içleri doldu. Çatı açısına uygun olan eğik camların kulplarına da askılı saksılarda bitki astım. Küvetin üzerinde geniş bir cam var. Orada bile sukulent saksısı asılı:)
İmkanları zorlarız ama bu tutkudan vazgeçemeyiz:)
Bazen düşünüyorum da ne zamana kadar bitki türü edinmeye devam edeceğim, doyum noktası ne olmalı. Nerede kendimize dur demeliyiz. Gerçi yer sıkıntısı şimdilik yok, 2 tane kocaman açık balkonum var, kışlar biraz sorun, bazı hassas türleri içeri almazsam rahat edemiyorum. En kötü ihtimal balkonlardan birini kapatır, balkon sera yaparım herhalde.:D
Sayın Sakdağ aynen benim düşüncelerimi tarif etmektesiniz.Ev içersinde tam
420 adet saksı Kaktüs-Succulent-lithops çeşitleri ile mücadele verirken gördüğüm veya gezdiğim seralardan alım yapmaktan nedense kendimi dizginliyemiyorum.Bu bir delilik mi adını koyamadın.Bende yer sorunu had safhada bu sene aklıma koydum açık balkonu kapatıp cam balkon seraya dönüştüreceğim.Bu yüzden size hak vermekteyim.
Sayın Sakdağ aynen benim düşüncelerimi tarif etmektesiniz.Ev içersinde tam
420 adet saksı Kaktüs-Succulent-lithops çeşitleri ile mücadele verirken gördüğüm veya gezdiğim seralardan alım yapmaktan nedense kendimi dizginliyemiyorum.Bu bir delilik mi adını koyamadın.Bende yer sorunu had safhada bu sene aklıma koydum açık balkonu kapatıp cam balkon seraya dönüştüreceğim.Bu yüzden size hak vermekteyim.
Yener Bey, bizim buralarda gezebileceğim seralar yok, (Allah'tan yok :) ) ona rağmen bu haldeyim. ;) Genelde para biriktirip toplu sipariş veriyorum. Çocukken bile böyle para biriktirme huyum yoktu. Birkaç yıldır alışveriş üstlerinden kalan 50 kuruş- 1 tl'ler doğru biriktirme kumbarasına. ;)
Bu arada gerek kaktüs gerek diğer çiçeklerin koleksiyonerliğini yapan tüm arkadaşları gerçekten kutluyorum. Çiçeği, toprağı, saksısı ve tüm bunların bakımının gerçekten mali bir yükü de var.
Sabah bir sayımda ben yaptım, 200 türe doğru gidiyorum ben de.
Her alışverişimden sonra tamam bu sondu diyorum, ama bir süre sonra bir bakmışım listede yeni bitkiler belirivermiş. Bir de yurtiçinde bulamadığım, belki birgün yurtdışı siparişi için beklediğim uçuk bir listede mevcut ama beklemede işte... Beklesin bakalım, bu işin bir güzel yanı da ulaşamadığımız bitkilere belki bir gün sahip olma umudu... ;)
Her ne kadar adı leş olsada bence muhteşem. Hele de bir çelikten yetiştirilip bu hale gelmesi onu benim için özel kılıyor...
Tomurcuğumuz açılınca süprizimizin ismi de kondu: Stapelia grandiflora.
339134
339135
gülenmelek
16-10-2012, 12:55
Sevgili sakdag, 604. mesajınıza bayıldım. Bu içtenliği, doğallığı seviyorum forumda ve bazı üyelerde ;)
Benim Stapelia grandifloram da açtı, bu gün elime alıp bir dışarı çıkarıyorum, belki sinekler sayesinde ileride tohum oluşturur diye, sonra alıp tekrar içeri getiriyorum, o kımıl kımılları görmeyeyim, varsın tohumu da olmasın diye ;) Bu gün çok kararsızlık yaşattı bana ama seviyorum bu bitkiyi :p
Sevgi Durul
16-10-2012, 17:59
Sevgili sakdag, ama olmaz ki, açan var açmayan var, açsın diye güneşe götürürken elinden düşürüp saksısı dağılan var.:)
İyi ki düşmüş, dipleri hep saramış, düşmeseydi görmezdim. Kestim şimdi bekliyor, kuruyunca yeniden dikilecekler.:rolleyes: Çiçeklerini göreceğim zaman ötelendi.:mad:
Pardon, kendi derdime düştüm, tebrikler... Stapelia Grandifloranız harika görünüyor. Rengi çok güzelmiş.;)
Nasıl bir toprakta olduğunu öğrenebilir miyim?
Sevgili sakdag, 604. mesajınıza bayıldım. Bu içtenliği, doğallığı seviyorum forumda ve bazı üyelerde ;)
Benim Stapelia grandifloram da açtı, bu gün elime alıp bir dışarı çıkarıyorum, belki sinekler sayesinde ileride tohum oluşturur diye, sonra alıp tekrar içeri getiriyorum, o kımıl kımılları görmeyeyim, varsın tohumu da olmasın diye ;) Bu gün çok kararsızlık yaşattı bana ama seviyorum bu bitkiyi :p
Sevgili Gülenmelek, içtenliği, doğallığı ben de seviyorum ve konuşur gibi yazmayı da seviyorum.
Bu arada benim bitkim balkonda duruyordu, o muhteşem kokuyu duyan misafir hemen yapacağını yapmış. Kımıl kımılları çekmedim, anne sinek henüz ortamı terketmemişti.:D
339184
Sevgili sakdag, ama olmaz ki, açan var açmayan var, açsın diye güneşe götürürken elinden düşürüp saksısı dağılan var.:)
İyi ki düşmüş, dipleri hep saramış, düşmeseydi görmezdim. Kestim şimdi bekliyor, kuruyunca yeniden dikilecekler.:rolleyes: Çiçeklerini göreceğim zaman ötelendi.:mad:
Pardon, kendi derdime düştüm, tebrikler... Stapelia Grandifloranız harika görünüyor. Rengi çok güzelmiş.;)
Nasıl bir toprakta olduğunu öğrenebilir miyim?
Çiçeğinizin her iki durumuna da üzüldüm Sdurul Abla. Umarım tekrardan canlanırlar.
Ah, renk çok güzel de, denemek için bir koklayayım dedim... Kısaca bööğğ..:dilli:
Toprağına gelince eşit ölçülerde kum, yanmış hayvan gübresi ve bahçe toprağı karışımı mevcut. Saksının en dibine taş, tuğla kırıkları atmıştım bi de. Saksıdaki diğer çeşidi de kışın 2-3 çelik olarak sokmuştum saksıya, taştı gitti saksıdan yine. Çok arsızlar.
Yok yok sevgili sakdag, bana verdiğin leş kaktüsü daha güzel :) Zira buna güzel dersem, küçük bir operasyon yapmam gerekecek balkonuna. Bu arada sayende resmen kaktüsçü oldum. İşin kötü tarafı iş yüküm arttı çünkü eskiden balkondaki çiçekleri bir seferde sulayıp çıkıyordum, şimdi bu kaktüs bunu sulamamalıyım, bu japon gülü şimdi sulayayım akşamada su ister, bu succulent acaba sulasam mı diye 3 bilinmeyenli denklem çözüyorum resmen :)
Evet, Züleyha Hanım, sendeki de çok güzel gelişmiş ve açmıştı. İstediğin zaman operasyon yapabilirsin balkonuma, şartlar müsait arkadaşım. ;)
3 bilinmeyenli denkleme çok güldüm inan ama sen de haklısın doğrusu. En iyisi alışana dek kaktüsleri- sukulentleri- normal çiçekleri ayrı grupla. Çünkü normal çiçekleri sularken bir bakıyorsun kaktüs saksısı kupkuru, dayanamayıp ''ah canım, kıyamam ben sana'' deyip suyu boca ediyoruz sonra da. ;)
Yapraktan üretimlerde bazen tek yavru, bazen bir sürü yavru oluşuyor. Yoksa çok yavrulular, cristata mı olacak? :p
339333339334
AizoaceaeFAN
19-10-2012, 10:34
Bazı kaktüsler süpriz yapıp çiçek vermeyi sürdürüyor. Bu arada önemli bir uyarı, güneş eskisi gibi değil artık, sulama yaparken su miktarını muhakkak düşürün artık.
338279
Ve lithopslar, tek lithopsumla bir yıllık tanışıp kaynaşmanın ardından yenilerini alma zamanı gelmişti. Çok tatlılar... Hepsini bir araya getirip aranjman şeklinde toplamayı düşünüyorum. Tabi güzel, yayvan bir saksı bulmam lazım. Bu arada dağdan bayırdan değişik renkli taşlar topluyordum. Lithops aranjmanıma eklemek için, bir sürü de biriktirmiştim. Kayınvalidemin evinde poşette duruyordu, o da çocuklar topladı herhalde deyip hepsini atmış... :( Artık sesimi çıkarmadım ben de. :p
338280
Sayın sakdag, lithopslarınız çok sağlıklı maşallah. Size tavsiyem onları birleştirmemeniz, her birinin su ihtiyacı farklı. Yavru olsalar farketmezdi ancak yetişkin lithopsların aynı saksıda farklı türlerinin birlikte olması pek makul değil.
Sayın sakdag, lithopslarınız çok sağlıklı maşallah. Size tavsiyem onları birleştirmemeniz, her birinin su ihtiyacı farklı. Yavru olsalar farketmezdi ancak yetişkin lithopsların aynı saksıda farklı türlerinin birlikte olması pek makul değil.
Gerçekten çok teşekkür ederim Sayın AizoacaeFan, tam zamanında uyardınız, bu hafta sonu eksiklerimi giderip birleştirmeyi planlıyordum. Hatta ön çalışmaları yapıp, bırakmıştım bile... Bu şekilde herkes kendi saksısında kalacak galiba... ;) Saksı aralarındaki boşluklara çakıl doldurayıp bari, böyle birarada olmalarını, herbirinin değişik renk ve desenlerini birlikte izlemeyi seviyorum..
339624
ipektuğçe
19-10-2012, 16:31
Sevgili sakdağ,yeni bitkileriniz de çok güzeller,hayırlı olsun.İnşallah kazasız büyürler;) Şimdilik hiçbirimizde doyamıyoruz, böyle güzel bitkileri gördükçe aldıkça alasımız geliyor.Bende yeni türler aldım,yakında fotoğraflarım;)
Sevgili sakdağ,yeni bitkileriniz de çok güzeller,hayırlı olsun.İnşallah kazasız büyürler;) Şimdilik hiçbirimizde doyamıyoruz, böyle güzel bitkileri gördükçe aldıkça alasımız geliyor.Bende yeni türler aldım,yakında fotoğraflarım;)
Teşekkür ederim, İpektuğçe hanım... Sizin fotoğraflarınızı da merakla bekliyor olacağım...
İnşallah kazasız büyürler derken tam da denk geldi. Kargoyla sağlam gelen caralluma luteamın tam da tomurcuklu dalını kazara kırmıştım... Tekrar toprağa sapladım ama açması mucize demiştim. Sanırım bu sabah mucize gerçek oldu. :eek: 5-6 tomurcuk vardı başta, zavallı çeliğimin gücü bir tanesine yetti, olsun açtıya sonunda...:cool:
340134
340135
Çiçeğin etrafındaki iplikçikler rüzgar olmasa bile devamlı hareket halindeler. Stapeliagillerden olduğu için koku malum, bu iplikçikler sineğin dikkatini çekmek için herhalde. :eek:
Olağanüstü, çook beğendim.
Olağanüstü, çook beğendim.
Teşekkür ederim Zenfree...;)
Gün stapeliaların günü galiba...
Biri daha açmış... Bu çiçeğe de güneşte bakıyorsanız sarı fon üzerinde bordo noktalı; gölgede bakıyorsanız bordo fon üzerine sarı noktalı açıyor...:eek:
Onlarca bohçası açılmayı bekliyor, bu yıl çok bereketli.Sağdaki resim geçen yıldan, bordosu fazlaymış.Karşılaştırma olsun.
340172 340177
340173
Böyle karşılaştırmalı fotoğrafları çok seviyorum. Bitkinin gelişimini net görmek mümkün oluyor.
Sevgili Sakdag sizin Stapelia'nız ne güzel gelişmiş. Tüm tomurcukların açmış halini düşününce ortaya muhteşem bir görüntü çıkıyor. Kokusu pis, leş ama bu görüntü için katlanılır:)
ipektuğçe
21-10-2012, 20:28
Caralluma luteamın çiçekleri çok zarifmiş,gözünüz aydın iyiki de açmış.;)
(Bu bitkimin adını nihayet buldum... ;) Graptosedum francesco baldi...)
342995
Yine arka taraftaki açık yeşil, tek rozet halinde duranın adını da bir türlü belirleyemedim. Echeveria mı, graptopetulum türü mü, hala araştırıyorum.
Böyle karşılaştırmalı fotoğrafları çok seviyorum. Bitkinin gelişimini net görmek mümkün oluyor.
Sevgili Sakdag sizin Stapelia'nız ne güzel gelişmiş. Tüm tomurcukların açmış halini düşününce ortaya muhteşem bir görüntü çıkıyor. Kokusu pis, leş ama bu görüntü için katlanılır:)
Stepaliamı geçen yıl neredeyse bir iki minik çelik bırakmıştım, bir yılda çok fazla büyüdü, tepeden bir fotoğrafını ekliyorum ama bu seferde yana sarkanlar görünmüyor. ;) Saksı geçen yıl okadar boştu ki, başka türden de bir çelik saplamıştım o bile coştu. Tomurcuklar dörder beşer açıyor bu arada.
341715
341716341717
Sayın İpektuğçe, sayın Sibelim; carralluma luteanın çiçeğini bu yl görebildiğime gerçekten çok sevindim. Sapsarı çiçeğiyle balkonuma renk ve de koku! verdi. Beğeniniz için çok teşekkür ederim.
Adeniumlarım sayfamda hiç boy göstermediler sanırım.:p Geçtiğimiz şubat ayında tohumdan yetiştiler. 9 adet tohumdan 5 adet büyütüp, birer karış boya getirdim. Bu yıl çiçek bekledim hep ama kısmet olmadı. Üstelik süpriz renkli oldukları için daha bir heyecanla beklemiştim. Havalar serinlediğinden beri büyümeleri durdu, uyku moduna giriyorlar artık sanırım. Sulamalarını çok çok azaltım artık, bu kadar büyüttükten sonra ölmelerini istemiyorum, bakalım kışı atlatabilecek miyiz? Kırağılar başlayana dek balkonda tutup sonra kalorifer yanmayan bir oda penceresinde duracaklar.
341720341721
Bakın burda kim var...:D:D Güler Atlas...;)
Kollardan biri tam 1,5 metre oldu.Toplam 3 tane kolu var şimdilik.
341724341725
Ve lithopslarım, ana saksıyı taşlarla doldurdum, biri bunu beğenmiş olacak ki, çiçek açacağına dair hiçbir iz yokken, 3 günde bir tomurcuk patlatmış.:p
341726
341727
Ve günün son fotoğrafları...
Genel olarak tüm bitkileri ayrı ayrı saksılarda yetiştirmek yerine biraraya getirmek daha güzel sonuçlar veriyor. Ve sukulent yetiştirecekseniz büyük saksıları tercih edin, kışta geldiğine göre saksıları birleştirmemek olmazdı... İşte benim -şimdilik- küçük aranjmanlarım. Gözünüz toprağın göründüğü yerlere takılmasın, baharda oralar tamamen kapanacak, yeşillik fışkıracak ;)
341734
341735
341736
Balkonda herşey güllük gülistanlık... değilmiş...
Çiçekleri geçen sedum joy'u tohum oluşturur belki diye bekletiyordum, bu bitleri nerden sardı bu kadar. :mad:Derhal bitkiden koparıp uzaklaştırdım çiçek başaklarını.
342014
Bitki bitleriyle uğraşırken aynı bitkinin yaprağının birinde bir tuhaflık gözüme çarptı, Yaprağın arka kısmında örümcek yuva yapmış sandım önce. Bitkiyi inceleyince 5-6 yaprağın balon gibi şişmiş olduğunu farkettim. Çok ilginç geldi bana, neden oluştuğuyla ilgili bir fikrim yok açıkçası. Onları da bitkiden uzaklaştırdım. Merak edip birini patlattım, ama bir sonuca varamadım.
342015342019
342020342021
Lithosum açtı bile...:eek:
342654
342655
Açmasını umut ettiğim de beni üzmedi, açacak...Tomurcuk göründü. ;)
342656
Sevgi sieboldii... ;)
Bu çiçeğin eşit uzunlukta dallar çıkarıp açması gerekmiyor muydu?:p Olsun böyle de çok güzel bence...
342660
Balkonumun kadrolu arıları var, bunu farkettim. Cinsi nedir bilemiyorum ama bal arısı renginde, bal arısının çeyreği kadar büyüklükte ve saksıların içindeki toprakta yaşıyorlar ve 4 taneler...;)
342661
Benim sieboldii sadece 3 küçük dal. Gelişimi öyle yavaş ki. Bir dalı tomurcuk verdi, açamadı gitti. Önümüzdeki hafta artık açacak diye ümit ediyorum. Toprağını mı ayarlayamadım bilmiyorum. Sizinkinin gelişim hızı nasıldı?
Benim sieboldii sadece 3 küçük dal. Gelişimi öyle yavaş ki. Bir dalı tomurcuk verdi, açamadı gitti. Önümüzdeki hafta artık açacak diye ümit ediyorum. Toprağını mı ayarlayamadım bilmiyorum. Sizinkinin gelişim hızı nasıldı?
Sieboldiiler baharda gelişim gösteriyorlar Sevgili Elta, bu mevsimde açtıktan sonra, dallar kuruyacak, sadece kökü canlı kalacak. Ve o kökten baharda
2 katı filiz fışkıracak.
İlk başlarda ben de çok sığ bir kaba ekmiştim. Fotoğrafta görünen en uzun dalı büyütmüştü sadece, toprağı çok çabuk kuruyordu; gelişemediğini farkettim. Yazın zamanı olmamasına rağmen saksı değişimi gerçekleştirdim, ondan sonra diğer kısa dalları büyüttü, yani biraz zoraki oldu gibi büyümesi, çiçeklenmede biraz sönük kaldı. Normalda dal uçlarının top top çiçek olması gerekir. Bu arada tomurcuklar çabuk açmıyor, benimkiler de uzun süre bekledi o halde, açmalarından umudu kesmiştim bir ara.
Hepsi 7 aylıklar, mini mini göz yaşlarından yetiştiler. En uzunu yarım metre uzunluğunda ve tomurcuklarla bezenmiş.Her saksının içine atlasalar da seviyorum bu türü... Gözyaşları üzerindeyken güzel görüntü veriyorlar, bu yüzden pek dokunmamaya, yerini değiştirmemeye gayret ediyorum.
342733
342734
342735
342736
342737
Benim de bir aloe veram var artık... Hem de kocaman bir tosuncuk, ilk başta kollarını bir araya toplayıp bağlamıştım ama dengede duramıyor sağa sola yamuluyordu. Malum aloe veraların kök sistemi çok gelişmiş değildir. Sonra kolları serbest bıraktım, ahtopot gibi yayıldı balkona...:p
(Kolları açık olarak balkon kapısını kaplıyor, o kadar büyük yani... )
342739
Sevgili sakdag, ne kadar güzel askin gözyaslari bunlar. Ben birtek kalin yaprakli olanini biliyorum birde bir arkadas da pembelisini görmüstüm, bunlar daha farkli, ve cokda güzel emeklerinize saglik....
Tüm katküsleriniz cok güzel hele acan ciceklerine bayiliyorum, bunlari görüpte kaktüs koleksiyonuna baslamak mümkün degil:) hayranlikla izlemekle yetiniyorum suan...
Beğeniniz için teşekür ederim İncii Hanım. Aşkın göz yaşları çok kolay yetişen, arsız bir bitki. Gözyaşları toprağa değsin hemen kök yapıyor veya bitkiden bir yaprak kırılsın kırıldığı yerde toprağa yapışıp kökleniyor, yavru vermeye devam ediyor.
Bazı bitkilerin tüm çeşitlerinden olsun istiyorum ben de. gözyaşları 4 çeşit oldu şimdilik. Atlaslar zaten en büyük takıntım. Kaktüs sukulent haricinde normal bitkilere de merağım çok. Begonyalara taktım bu ara, sonra japon gülleri de var sırada... Liste uzun say say bitmez... ;)
Lithopslarım açmaya devam ediyor. ;)
345708
345709
Diatomitte sukulent köklendirme denemem, toprakta olduğundan daha çabuk köklendi. Toprağa aktarsam mı kararsızım...:confused:
345710
Annemin kaktüslerinden (ya da benim yedek kaktüslerim mi diyelim ;)) bir bölümü...
345711
Echeverialar çok güzel olmuş, üstelik altları yavru dolmuş, biraz daha seçilsinler, nihayet hayalimdeki duvar panosu projesini yapabileceğim sanırım... :cool:
345712
345713
345714
Sevgi Durul
12-11-2012, 19:44
Sevgi sieboldii... ;)
Bu çiçeğin eşit uzunlukta dallar çıkarıp açması gerekmiyor muydu?:p Olsun böyle de çok güzel bence...
342660
Balkonumun kadrolu arıları var, bunu farkettim. Cinsi nedir bilemiyorum ama bal arısı renginde, bal arısının çeyreği kadar büyüklükte ve saksıların içindeki toprakta yaşıyorlar ve 4 taneler...;)
342661
Ben bu mesajı beğenmişim ama bir şeyi kaçırmışım. O minik çelik mi bu, Sevgi sieboldii? Eğer öyleyse inanamıyorum deyip, bazı sorularım olacak.;)
Lipthos harika açmış bu arada, ellerine sağlık. Echeverialar da öyle. Bakalım ben cemo echeverialarda, nasıl bir başarı sağlayacağım?:rolleyes:
Evet Sdurul Abla, o minicik çelik, daha da güzel olacaktı saksı değişimini zamansız yapmasaydım... ;)
Ve miliilerim... Şu aralar tek tük açsalar da çok güzeller... Beyazımız eksik, inşallah onu da buluruz...:D
345717
345718
Sevgi Durul
12-11-2012, 19:59
Evet Sdurul Abla, o minicik çelik, daha da güzel olacaktı saksı değişimini zamansız yapmasaydım... ;)
Güzel gelişmiş, sevgili sakdag, anneye yetişmiş.:)
Toprağı nasıl toprak? Gübrelemeyi hangi gübre ile ve hangi sıklıkta yaptığını öğrenebilir miyim?
Ya da elinden oluyor diyeceğim, aynı şeyi stapeliada da gördük. Ne diyelim, maşallah.
Toprak karışımı= torf+kum+bahçe toprağından oluşuyor; bu yıl yanmış hayvan gübresi pek bulamadım onun yerine NPK gübre(tarlalara atılandan) ayırmıştım bir kg kadar; onu kullanıyorum. Periyodik bir gübreleme standardım yok aslında, bir-iki ayda bir sulama suyunda (5 litre suya bir yemek kaşığı) eritip suluyorum. Tüm gün güneş altında duruyor diğerleri gibi..
Echeveriaların altları yavru dolmuş, nihayet hayalimdeki duvar panosu projesini yapabileceğim sanırım... :cool:
Panoya feda edilir mi o kadar yavru aşk olsun ;) Benimki öldü de :o
Aşkın gözyaşları açmadı mı daha?
Aşkın gözyaşları henüz açmadı, havalar serinleyince gelişimleri de biraz yavaşladı, Ben de merakla bekliyorum açmalarını. ;)
Sayın sakdag bitkilerinize ne kadar özenli baktığınız çiçeklerinden belli oluyor. Sayfanızı baştan sona üç defa gezdim ve baktıkça bakasım geldi. Bu denli bol ve güzel çiçekler açmaları beni kendilerine hayran bıraktırdı. Hepsi bir birinden güzeller. Size kaktüslerinizle bol çiçekli günler dilerim. Ayrıca bu görsel şöleni bizlere sunduğunuz içinde teşekkürler.
Beğeniniz için teşekkür ederim Sayın Resul22.
Akşam oturmaya gelen misafirlerimden biri bir ara çiçeklerime göz atmak için balkona çıktı. İçeri girdiğinde ''Ters lalen çok güzel açmış'' dedi. Tabi ben de hafif şok durumları oluştu. Ters lale mi diye...!!?? ;) Nasıl yani, neden bahsediyorsun beraber bakalım dedim. Baktık meğersem benim solmuş ve boynunu bükmüş atlas çiçeğimmiş... Gülmekten çatladım tabi...:D:D
Buyrun Ters Laleme bakın... ;)
346092
Uzun zamandır (yani benim için oldukça uzun yaklaşık 20 gün :) ) bitkilerimle hiç ilgilenemedim. En son en değerlilerimi içeri kalorifer yanmayan bir odaya taşımıştım.Balkondakiler havaların henüz eksilere inmemesi sebebiyle açıktalar. Ama her ihtimale karşı, naylon brandalar yanlarında hazır bekliyor. ;)
Bu arada birkaç yeni çiçek ilave oldu koleksiyonumuza. ;) Ama hala beklediğim yılbaşılar burada satışa çıkmadı. :mad:
349468
349469
349470
Kocakafa kaktüsüm çiçek sezonunu açtı...
349471
Balkondan Sonbahar renkleri... Kızaranlar, sararanlar, açmaya çalışanlar...;)
349472
349473
349474
349475
Beğenileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar... :)
Ve yılbaşılar... Nihayet yenilerine kavuştum... Heh heh he... ;) Çok güzeller...
351472
351473
Şu tomurcukların şirinliğine bakın...;)
351474
Ve bu da tomurcuk mu, yaprak mı olacağına karar verememiş, ikisi de olmuş... Kanatlı tomurcuk...;)
351475
Aşkın göz yaşları ilk çiçeğini açtı, yığınla tomurcuk var, umarım şöyle salkım gibi açmış bir pozunu yakalayabilirim...
351476
Bir kaktüs, açmaya yeltenmiş ama güneş olmayınca açamadı şöyle kocaman...;)
351477
Sukulentler...
Echeveria çeşidi, ektiğim de mini mini bir yavruydu, findık kadardı. Bir yıl da çok yol katetti...
351478
Gri-yeşil yıldızlar...;)
351479
Bu crassula da çok minikti, yazın gelişme gösteremedi, havaların serinlemesiyle kendine gelenlerden...
351480
Koleksiyonuna yeni katılanlar ne alemde sevgili sakdağ?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/352609d1355044683-image.jpg Sevgili sakdag, bu resimdeki sarkan sedum'dan var mı sende? Hatırlayamadım da.
İki saattir geziyorum bitiremedim, hepsi çok güzel maşallah. :eek:
Bazı türlere dönüp dönüp tekrar baktım, Ecveria'lara bayıldım.. :))
Elinize emeğinize sağlık sevgili sakdağ, sağlıkla çeşitlendiriniz bitkilerinizi. ;)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/352609d1355044683-image.jpg Sevgili sakdag, bu resimdeki sarkan sedum'dan var mı sende? Hatırlayamadım da.
Sevgili Züleyha, resimdeki sukulentten bir kök var bende. Bir aranjmanın kenarına iliştirmiştim. ;) Ponpon görünümüyle çok şirin...
353248
Yeni üyelerimiz de adaptasyon sürecinde, henüz fotoğraflayamadım. Bu aralar, balkon karmakarışık, kimi içeri taşınıyor, kimi naylonla yaptığım basit seranın altına konuyor, kimi de açıkta kalacak. En iyisi görmeye gel, en kısa zamanda. ;)
Çok güzel sevgili sakdag Sedum burriton. Sulamada dökülen taprakları olursa aynı saksıta atın yeni gövde oluşturur ve hepsi birarada sarkan şık bir hal alır.
Arkadaki Sedum nussbaumerianum'un da sarımsı rengi benim çok hoşuma gider. Aranjmanlara renk katıyor:)
İki saattir geziyorum bitiremedim, hepsi çok güzel maşallah. :eek:
Bazı türlere dönüp dönüp tekrar baktım, Ecveria'lara bayıldım.. :))
Elinize emeğinize sağlık sevgili sakdağ, sağlıkla çeşitlendiriniz bitkilerinizi. ;)
Beğenin için teşekkür ederim Sevgili Sudenur. Son cümleniz yüzümde bir gülümseme oluşturdu. Yazın daha çok bitki diye diye meğerse balkonu doldurmuşum. Kış birden bastırınca, soğuğa dayanıklıları ve dayanamayacakları ayırken anladım bir kez daha bunu... ;) Kıyamayıp içeri taşıdıklarımla heryer doldu, hala da balkon bitki dolu. Bir ara pes edip, usta çağırıpta balkonu kapattırsak daha az uğraşmış olurum diye düşündüm inanın.
Bir kaç kare gelsin çeşitlerden...;)
353249
353250
Bir de perdenin aralığından bakalım... ;)
353251
Çok güzel sevgili sakdag Sedum burriton. Sulamada dökülen taprakları olursa aynı saksıta atın yeni gövde oluşturur ve hepsi birarada sarkan şık bir hal alır.
Arkadaki Sedum nussbaumerianum'un da sarımsı rengi benim çok hoşuma gider. Aranjmanlara renk katıyor:)
Sedum burrito uzun zaman küçük saksıda durdu, fazla büyümemişti, aranjman saksısına alınınca gelişmeye başladı.
Sukulentleri büyük ölçüde bir araya toplayıp aranjman haline getirdim Selenn. Aynı şeyi kaktüslere de yapmayı planlıyorum baharda. İtiraf etmeliyim ki küçük saksılarda hiç verim alamadığım kaktüsler oldu bu yıl. Sulamayı fazla kaçırmayayım diye, az sulamadan ötürü hiç büyümeyen kaktüsleri uygun saksılarda bir araya getirmenin planlarını şimdiden yapıyorum. Şöyle geniş ama derin olmayan saksıları şimdiden arıyor gözlerim marketlerde. Yuvarlak bulabilirsem daha çok sevineceğim, bulamazsam da uzun dikdörtgen saksılar işimi görecek sanırım.
Soğuğa dayanıklı iki bitki çeşidi... Her ikisi de kışı dışarda geçiriyor, sadece yağmur almamalarına dikkat ediyorum. Silvestrii çok güzel bir form aldı yavrularıyla. Delospermayı yazın minik bir çelikten ürettim. Çok zahmetsiz bir sukulent.
Chamaecereus silvestrii ........................................ Delosperma cooperii
355646 355647
Ayşe Yıldız
18-12-2012, 13:26
Soğuğa dayanıklı iki bitki çeşidi... Her ikisi de kışı dışarda geçiriyor, sadece yağmur almamalarına dikkat ediyorum. Silvestrii çok güzel bir form aldı yavrularıyla. Delospermayı yazın minik bir çelikten ürettim. Çok zahmetsiz bir sukulent.
Chamaecereus silvestrii ........................................ Delosperma cooperii
355646 355647
Ben burda dışarda bırakmaya korkuyorum. Zaten çok gösterişli halinden de eser kalmadı. Unlu bit istilası. Her yaz annemin balkonda bulaşıyor nereden bulaşıyorsa ve en çok ta C. Sil. seviyor. Ben de çoğunu dağıttım kendim azcık bir iki dal aldım. Seninkisi dışarda yumuşamıyor mu?
Burada en fazla -10 dereceleri görüyoruz. Afyon ve Kütahya biraz daha soğuk tabi ki. Ufak çaplı yumuşamalar görülse de baharda kendini toparlıyor, ben de çok önemsemiyorum açıkçası. Biraz kendi halinde yaşayıp gidiyor gibi...
Ayşe Yıldız
18-12-2012, 13:46
Burada en fazla -10 dereceleri görüyoruz. Afyon ve Kütahya biraz daha soğuk tabi ki. Ufak çaplı yumuşamalar görülse de baharda kendini toparlıyor, ben de çok önemsemiyorum açıkçası. Biraz kendi halinde yaşayıp gidiyor gibi...
Evet Afyon geçen kış -32 dereceyi gördü. Bırak dışarda bırakmayı cam önündeki bitkilerin bazıları zarar gördü annemin. Erzurumla yarşıyor neredeyse soğuk konusunda.
Sevgili Sakdag, demek bu güzel Chamaecereus silvestrii nin yazin cosmasinin sirri kisin disarda birakmak mis ve ikincisi de ilgilenmemek.... oda ilgi görsün diye demek costukca cosuyor:). Kaktüslerle pek bir ilgim yoktu daha önceleri ama C. silvestrii yi görünce bayildim gercekten:), Sevgiler
Bir kaç yeni güzelle tanışalım mı? Ne dersiniz? Hoş... Fotoğraf çekicem diye biraz önce orkidemin saksısı devrildi ve yere düşürdüm... Allah'tan hiçbir şey olmadı, ne çiçekleri ne yaprakları zarar görmemiş.
Crassula argentea gollum ya da hobbit........... Crassula argentea Finger jade.
355682 355683
Crassula ovata variegata.
355684
355685
Senecio hereianus, üretim aşamasında şuan. Saksıdan sarkıtmak yerine, saksının içine yatırdım dalları. Toprağa değen yerlerinde köklenmesini bekliyorum. Şöyle dolu dolu saksıdan saran bir görünüme sahip olmasını planlıyorum... Ortasında da bir kalanşo çeşidi var, köküne kadar çürümüştü ama yeşilleniyor bakalım... ;)
355686
Ceropegia woodii, yine saksıdan sarkan ama yoğun bir görünüme kavuşmasını ümit ediyorum...
355687
Sevgili Sakdag, demek bu güzel Chamaecereus silvestrii nin yazin cosmasinin sirri kisin disarda birakmak mis ve ikincisi de ilgilenmemek.... oda ilgi görsün diye demek costukca cosuyor:). Kaktüslerle pek bir ilgim yoktu daha önceleri ama C. silvestrii yi görünce bayildim gercekten:), Sevgiler
2 saksı silvestriim var İncii hanım, geçtiğimiz sezonun çiçek açmış halleri de böyleydi... Google'de görsellerde chamaecereus silvestrii aradığınızda bile benim prenseslerim çıkıyor karşınıza...:cool:;)
Kesinlikle soğuk alacak, 2009 yılında birini iç mekanda tutmuştum kışın, şaka gibi ama bir tane bile açmamıştı o sene.
http://www.agaclar.net/forum/kaktus/2504-4.htm (109 ve 111. mesajlar)
2 saksı silvestriim var İncii hanım, geçtiğimiz sezonun çiçek açmış halleri de böyleydi... Google'de görsellerde chamaecereus silvestrii aradığınızda bile benim prenseslerim çıkıyor karşınıza...:cool:;)
Kesinlikle soğuk alacak, 2009 yılında birini iç mekanda tutmuştum kışın, şaka gibi ama bir tane bile açmamıştı o sene.
http://www.agaclar.net/forum/kaktus/2504-4.htm (109 ve 111. mesajlar)
Sevgili sakdag hakikaten C.silvestriiniz o kadar güzel çiçeklenmişti ki ben de bizim kaktüs türleri albümünde paylaşmak istedim. Bu vesile ile katkınızdan ötürü bir kez de burada teşekkür edeyim size.
http://www.agaclar.net/forum/1066371-post4.htm
Umarım nice yıllar bol bol çiçeklenir:)
nurcanaybay
18-12-2012, 18:20
Sn.Sakdağ ,
Senecio Hereianus'un dallarını u şekline getireceğiniz ince tellerle toprağa sabitlerseniz
daha hızlı köklenecektir .
C.Silvestrii gerçekten çok güzel , ben 2 yıldır çiçeğini göremediğim için azıcık kıskandım :)
Sakdag yeni bitkilerini güle güle büyüt..
Gollumun yapraktan üretimini denedin mi hiç? Benimkiler çürümüştü..
Aslında bu kaktüs çeşidi çok hızlı büyüyen ve kanaatkar bir çeşit.
Aynen böyle yazmışsın ;)
Sanırım bu minikleri bana yollayalı bir yıl oluyor..
İlk geldiklerinde toprağın üzerindeki boğumlar vardı sadece..
Ben mi bakamadım ki ;)
356409
Gollumlarım daha çok küçükler, yaprak kopartmadım hiç. Baharda denerim artık. ;)
Kaktüsün bir yılda 3-4 katı büyümüş, daha ne olsun... ;)
Baharda daha büyük saksıya alıp, bir de tepelerini kes ki, yan dallanmayı teşvik etsin. yoksa böyle uzun ince kavak gibi olacaklar.
Kaktüsün bir yılda 3-4 katı büyümüş, daha ne olsun... ;)
O zaman senin bitkin 100 yaşında olmalı.. :p
Uçları pembe pembe, çok güzel duruyor, ama.. Sağ olasın ;)
3 Beyaz'dan uzak DURMAYALIM... (orkide,yılbaşı,menekşe) ;) ;) :D
357246
Bu kış oldukça sert geçiyor... 8 ocak gecesi Balıkesir için meteoroloji en fazla -3 dereceyi gösteriyordu. Buna güvenerek dışarıdaki bitkilerin üzerine şöyle bir örtü atıverdim. Ertesi gün kalktığımda, hava -8 dereceydi. Bir çok bitkim kaskatı donmuş haldeydi. Kendime de, meterolojiye de çok kızgınım. :mad: Bir iki son sonra güneş çıkıp bitkiler çözündüğünde, bir çok bitkimi geri dönüşsüz olarak kaybettim maalesef... Donanların bir kısmı çözündüğünde bir problem olmadı. Bu olaydan sonra büyük çoğunluğu iç mekana, kalorifer yanmayan bir odaya topladım.
Donmuş halde resimlediğim bazı bitkilerim...
361518361519
361520
361521
361522
Ayşe Yıldız
14-01-2013, 08:57
O kadar soğuk ki. Geçen sene değil kaktüsler; sümbüllerim, nergislerim, frezyalarım, lalelerim... Hepsi de dondular, soğuğa dayanıklı oldukları halde. Bu sene daha temkinliyim. Keşke daha önce almış olsaydınız önleminizi. Çok üzüldüm kayıplarınız için.
Sevgili Ayşe, ben de çok üzgünüm inan ki. Aşkın gözyaşları çeşitleri, telgraf çeşitlerim, crassula ovata, kalanşo çeşitleri lapaya dönüşenler arasında. Belki gövdeleri donmamıştır diye saksıları ellemedim.
361528
361529
361530
Ayşe Yıldız
14-01-2013, 09:08
Uç kısımları donanları kesseniz faydası olur mu acaba?
Uç kısımları donanları kesseniz faydası olur mu acaba?
Donanlara dokunduğumda çok cıvımış durumdalar. Ellerime bulaşıp kalıyorlar. Bir süre sonra dediğinizi uygulayacağım sanırım. Bir süre beklersem, belki canlanma olur ya da canlı kalanlar daha net belli olur diye beklemedeyim.
Kalanchoe longifolia, çok güzel sarı çiçeklerini açmak üzereydi. Çiçek kısmı da donanlar arasında, bu fotoğrafı bir gün önce bitkiyi içeri alarak çekmiştim. Keşke çıkarmasaymışım balkona...
361531
361532
Aşkın gözyaşları bitkim üç dal halinde tomurcuktaydı. Ortadaki dal donmasına rağmen, diğer iki dala birşey olmadı...Açmaya devam ediyorlar...
361533
361534
En son don olayında donan bitkiler maalesef canlanamadılar. Ölen öldü, kalan sağlar bizimdir deyip yola devam ediyoruz. Bu olaydan sonra hemen hemen hepsini içeri taşıdım. Yer gök saksı doldu ama yapacak birşey yok. Şunun şurasında bir ay sonra bahar gelecek...;)
Her yer saksı dolunca, küçük küçük saksılarda olanlardan birkaç tanesini bir araya getirdim. Bu gruptakiler suyu çok sevmeyen bitkiler grubundan. Aranjman şeklinde düzenlemeler yaparaken dikkat edeceğimiz hususlardan biri de bu olmalı. Güzelliklerini ön plana alıp, su isteklerini arka plana atmamalıyız.
366617
Sedum palmeri zamanı şimdi... Yavaş yavaş açmaya başladılar.;)
366618
Bir türlü koyacak yer bulamadığım bir kaç çeşitte hoyam var... ;)
Hoya carnosa, kerrii, nummularaodies, lacunosa, birinin adını şu an hatırlayamadım. Kimisi toprak ortamda kimisi diatomitte. Bu aralar çok iyi bir şekilde gelişmeye başladılar. bu yıl çiçek görebilir miyim acaba, bilemiyorum... ;)
366624
366625
366626
Birazda perdenin arkasından, pencere içlerine bakınalım...;)
366644366645
366646366647
366648
Bir yaşındaki adeniumlarım, kış başında soğuk odaya almıştım ama tüm yaprakları kuruyup döküldü. Kel kel kaldılar, ölüyorlar sanmıştım; sıcak odaya taşıdım ben de, bugünlerde yeniden yaprak çıkarmaya başladılar çok şükür... ;)
366651
gülenyüz
02-02-2013, 18:12
Sn Sakdag ,ellerinize sağlık çok beğenerek gezdim.Hepsi birbirinden güzel.Sevgi ve Saygılar.
Sevgili sakdağ,yine büyük bir keyifle gezdim eline emeğine sağlık.Sevgiler.
sevgili sakdağ keşke "Bir türlü koyacak yer bulamadığım bir kaç çeşitte hoyam var .." diyebilsem, bu cümleyi kıskandım mı ne ? güle güle büyüt hepsini , hepsi fazlası ile güzel :)
Sayın Gülenyüz, Berçin ve Sibelim beğenileriniz için teşekkür ederim. ;)
Sayın Sibelim, hoyalarımı koyacak yer bulamıyorum derken; bu konudaki acemiliğimi anlatmak istedim. Güneşimi seviyorlar, gölgeyi mi daha tam çözemedim. Ve sürekli yer değiştirdiğim için bitkilerin adapte olup büyümelerini geciktiriyorum galiba. :(
Dilerim sizin de gelecekte bir sürü çeşidiniz olur. ;)
Yeniden doğanlar var... ;)
Sedum joy
366915
Sedum sieboldii
366916
Sedum sarmentesum
366917
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/366915d1359900665-dsc09577.jpg :eek: Ne harika bir form! Sağlıklı günlerde büyütün. :)
Yılbaşılarım nedense bir türlü yılbaşında açamıyorlar, şubat çiçekleri ne olacak... :p
1. nolu kırmızının 2.tur çiçeklenmesi, 3 tomurcuk var.
2.nolu pembe, klasik ev yılbaşısı; şaka gibi bu yıl bir tomurcuk verdi. :( Biricik oldu.;) Geçtiğimiz yaz biraz fazla güneşte kaldı, buna yoruyorum durumu...
3.nolu geçen yıl aldığım sarı yılbaşıdan geriye kalan 2 yapraklı bir çelik. Tomurcuklanma süresince biraz fazla güneş aldığı için, pembemsi sarı açacak bu yıl. Bunda da bir tomurcuk var.:p
Birer adet tomurcuklarımın açmasını bekliyorum şimdilerde... Ama renkler süper bence...
367171367172367173
Nihayet açtılar... :p
369651369652369653
Merhaba Arkadaşlar, son günlerde havaların bahar kıvamında gitmesini fırsat bilerek, balkonda çalışmalara başladım. Kıştan beri, dere kumu, yanmış hayvan gübresi, çakıl taşı, strafor, bahçe toprağı bulma telaşındayım. Hepsinden neredeyse yarımşar çuval balkona yığmıştım. :p
En son istediğim saksıları da alınca işe başlamamak için bir nedenim kalmadı.
Saksılardan başlayalım: Yaklaşık 30 cm boyunda ve 30 cm çapında büyücek saksılar tercih ettim. Çünkü evde 200'e yakın saksıyla yaşamak, hiçte kolay olmadı. Olabildiğince aranjman yapma niyetindeyim. Öncelikle bitkileri bir araya toplarken su isteklerinin benzer olmasına dikkat ettim.
Genel olarak kaktüsler ve sukulentler ayrı olacak.
Saksımız yaklaşık 30-30 cmebatlarında olunca... ki bu da 16,5 lt hacim olarak toprak demek... Hepsini toprak doldurmak hem anlamsız olacak, hem çok fazla toprak tüketmiş olacaktık hem de aşırı ağır saksılarla bel fıtığı olma yolunda ilerleyecektik. :p Saksıları özellikle yüksek tercih ettim, hem bitkiler kendini biraz göstersin diye, hem de balkonun genel görünüşünde bir düzen olsun diye. Temizlik yaparken de kolaylık olacak.
Saksılarımın önce drenaj deliklerini açıp, yarı hacmine kadar kırıntılanmış strafor doldurdum. (Sevgili Güler Abla'nın sardunya saksılarıında uyguladığı yöntem bu) Daha sonra kum, hayvan gübresi, bahçe toprağından oluşan karışımdan doldurdum. Karışımım da çok az miktarda vermikülit ve cocopeatte var ama çok az miktarda.
İşte ilk çalışmam:
Ben beğendim... ;) Bir kaktüs aranjmanı oldu...
İçindeki bitkiler: 1. opuntia vulgaris-klasik kaynana dili
2. opuntia microdays varyeteleri
3. pitaya
4. echinopsis oxygana
5. cylnidropuntia subulata
6. pilocereus cinsi sutün kaktüs
370057
370058
370059
Özellikle opuntia microdays kaktüsünden çok korkuyorum, çift kat eldivenle çalıştım; buna rağmen o minik, gözle görünmeyen ama acı veren dikenlerinden tam korunamadım. Bitkileri eski sakılarından özenle topraklarını dağıtmamaya özen göstererek çıkardım, Ve düzenleme işlemi sonunda kesinlikle su vermedim.
2. olarak sukulentler gelsin. Saksıların bir tarafı duvara dayanacağı için en arkaya uzun boylu bitkileri ekip, öne doğru kısaları ve sarkanları ekmeye gayret ettim. Sedum joy, şu kısa görünse de 25-30 cm'e kadar yükselecek bir süre sonra.
İçindeki bitkiler: 1. sedum joy
2.sedum plameri
3.echeveria elegans
4.oscularia deltaoides
5.kalanchoe pembe
6.kalanchoe kırmızı
7. ismini bir türlü bulamadığım sukulent(pembe kalanşonun arkasındaki :))
370063
370064
370065
3. aranjmanım. (şimdilik bu kadar,çalışmalar sürecek :) )
İçindeki bitkiler: 1. Aloe ciliaris
2.Gasteria bicolor
3.Echeveria setosa
4.Gpratopetalum paguyanse
5.Senecio herreanus
6.Delosperma cooperii
7.Crassula lycopodiodies
8.Delosperma echinatum
9.Graptosedum francesco baldii
370074
370075
370076
Bir sonraki çiçek sezonuna kadar hepinizi saygıyla selamlıyor çiçeğim.... :cool:
257583
257584
257585
Sn. Sakdag; sayfanızı baştan sona gezdim. Çok güzeller maşallah. Ne güzel açmışlar kaktüsleriniz. Her açan kaktüsü gördükçe de aa. Aaa maşallah diye söylendim kendi kendime. Benimde 3 kaktüsüm var biri sizin yukarıdaki form gibi aldığımda çiçekleri vardı ama dah açık pembe renkliydi. 2 senedir hiç açmıyor. Üye arkadaşların tavsiyesiyle kışı soğukta geçirmek üzere kapalı kış bahçeme çıkardım. Ama halen tomurcuk belirtileri yok. Sizin tavsiyeniz olabilir mi? Birde çiçeklenmesi için özel gübre kullanıyor musunuz?
Şimdiden teşekkürler.
Sağlıcakla ve hoşçakalın.:p
ipektuğçe
17-02-2013, 12:34
Sevgili sakdag, çok güzel bir çalışma yapmışsın. Hem yerden tasaruf, hemde arajman olunca çok güzel görünüyorlar. Gelişmeleri de eminim en üst seviyeye çıkar, büyük saksı olunca. ;) Emeklerine sağlık,büyüdükçe gelişmelerini de görmek isterim. Sevgilerimle...
Sayın Sevgi, Beğeniniz için teşekkür ederim. Kaktüsler genelde baharda açıyorlar; biraz daha sabrederseniz güzel çiçeklere kavuşacağınızı sanıyorum. Kaktüslerde çiçeklenmeyi arttırmak için kışı serin bir ortamda geçirmeleri doğru bir hareket, güneşin aydınlığından mahrum kalmasınlar ama. Gübre olarak yılda iki defa yanmış hayvan gübresi ilave ediyorum saksılara. Bu kıştan beri de orkideler için aldığım sıvı besinden veriyorum, 15-20 günde bir. Etkisini artık baharla birlikte açan çiçek sayısına göre değerlendiricem. Buna rağmen erken açan bir kaç kaktüste bol tomurcuk gördüğümü söyleyebilirim.
Sayın İpektuğçe, teşekkür ederim. Yerden tasarruf ve saksı kalabalığını ortadan kaldırmak ilk amacımdı, çok iyi oldu böyle. Umarım bitkilerim de memnun kalırlar değişimden. Onlar büyüsünler gelişsinler, ben onları poz poz fotoğraf çekip, çarşaf çarşaf yayınlarım. ;)
Bir kısmı donmaktan son anda kurtulan aşkın göz yaşları çeşitlerimi ve tepesinde çiçeği donduktan sonra yarıdan kestiğim kalanchoe longifoliayı bir saksıyla aldım, bu saksı biraz uzun boyluları bir arada gördüğümüz bir aranjman oldu. :D Bir çeşit gözyaşım açtı bu yıl, çiçekleri geçtikten sonra uygun bir boydan kestim, şimdi yan dallar verecek gibi görünüyor.
370927
370928
Bir saksıda da cylindropuntia subulata kaktüsüm ile 2 çeşit leş kaktüsümü birleştirdim. Leş kaktüslerin ikisi bir arada ekiliydi, kökleri sarmaş dolaş olduğu için ayıramadım. Öylece oturtmak zorunda kaldım saksıya. Şimdiden dolu dolu görünüyor saksı. ;)
370929
Assolistimiz, yeterince büyüktü ve görkemi nedeniyle sahneye tek başına çıkmayı tercih etti. Mayıs ayındaki görkemli çiçekleriyle yanına ne koysam sönük kalacaktı... ;) ;)
Saksı değişiminde en çok zorlandığım tür Prenses chamaecereus silvestrii oldu.;) Neresinden ellesem, minik yavrular dökülüyordu. Binbir zahmetle eski saksısından çıkarıp yeni saksısına yerleştirdim. Eski saksıyı 4-5 yerinden keserek alabildim bitkiyi ancak. Tüm özenime rağmen yine de düşen dallar oldu, onları da hemen yanlarına gömdüm. Ama yeni saksısı onu 5 yıl idare eder sanırım. Bol çiçek bekliyorum kendisinden bu yıl yine.
370930
370931
Altın kızlar...
Bu üçlü benim ilk kaktüslerim, 7-8 yıllık oldular, ilk aldığımda ceviz kadardılar. Hey gidi günler heyy! :p
Yerleri her zaman başkadır...;)
Bugün biraz yıkanıp temizlendiler.
371037
Echeverialar...
Bu çiçeği (sağdaki) ilk defa mahallemizde bir evin duvarında görmüştüm. Sahibini annem tanıyordu, annemi göndermiştim bir dal istemeye. ;)
Bu da 7-8 yıllık falan, aranjmalara katmaya kıyamadım. Böyle tek seviyorum.
Yapraklarının altında upuzun bir sapı var, palmiye gibi oldu artık. Boğumlarından yaşı sayılabiliyor.
Soldaki saksıda da yeni yetmeler büyüyor... ;)
371041
Sayın Sakdag
Hepsinin maşallah'ı var, nazar değmesin elinize emeğinize sağlık.
Saygı ve selamlar.
Assolistimiz, yeterince büyüktü ve görkemi nedeniyle sahneye tek başına çıkmayı tercih etti. Bol çiçek bekliyorum kendisinden bu yıl yine.
Sevgili Sakdag geçen seneyi aratmayacak güzelliğini ben de merakla bekliyorum. Bu sene tomurcuk ve çiçek şöleni yaşatacak bize:)
Hatta Kaktüs Albümündeki fotoğrafını da yenileriz bu vesile ile :D
:eek: Tebdili mekanda ferahlık olduğu aşikar, çok çok güzel olmuş sevgili sakdağ, elinize emeğinize sağlık, bol bol çiçeklerini görmeniz temennisiyle.. :)
milaca2010
19-02-2013, 03:16
Assolistimiz, yeterince büyüktü ve görkemi nedeniyle sahneye tek başına çıkmayı tercih etti. Mayıs ayındaki görkemli çiçekleriyle yanına ne koysam sönük kalacaktı... ;) ;)
Saksı değişiminde en çok zorlandığım tür Prenses chamaecereus silvestrii oldu.;) Neresinden ellesem, minik yavrular dökülüyordu. Binbir zahmetle eski saksısından çıkarıp yeni saksısına yerleştirdim. Eski saksıyı 4-5 yerinden keserek alabildim bitkiyi ancak. Tüm özenime rağmen yine de düşen dallar oldu, onları da hemen yanlarına gömdüm. Ama yeni saksısı onu 5 yıl idare eder sanırım. Bol çiçek bekliyorum kendisinden bu yıl yine.
370930
370931
Sn. sakdağ; Öncelikle assolistinizin maşallahı var, çiçekleriyle donanmış hali kimbilir ne muhteşem oluyordur, merakla paylaşımlarınızı bekliyorum.
Kaktüslerin saksı değişimi oldukça zor olmasına rağmen verim sürekliliği ve güzelliği için katlanılıyor.
Ellerinize emeklerinize sağlık.
Desenize Mayıs'ta görsel bir şölen bizleri bekliyor:))
Saygılarımla...
Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar, sayfamı ziyaretinize çok sevindim. ;)
Paskalya çiçeği;
Paskalyalar çiçek açmak için bol ışık ister, uzun gün çiçeğidir. Bazı paskalyalarda tomurcuklar görünmeye başladı. En kısa sürede tomurcuk görmek istiyorsanız, bitkinizi bol güneşli ve gün içinde uzun süre güneş alan bir yere konumlandırın, yer değişikliği yapmayın. Benimki gün boyu güneş alan güney cepheli pencere içinde. ;)
371490
Adeniumlar,
2 posta halinde ektiğim adeniumlarım, oldukça keyifliler. İlk ekilenler 6 yaprak oldular bile, 2. ekilenler şimdilik 2 yaprakcık. ;)
371491
Sürekli çiçekli olan bir kaktüs ister misiniz?
Astropyhtum asterias ;)
373606
Baharın gelmesini beklerken boş durmayalım...;)
Yeni kaktüsümüz ''setiechinopsis mirabilis'' :D
373996
Baharın gelmesini beklerken boş durmayalım...;)
Yeni kaktüsümüz ''setiechinopsis mirabilis'' :D
373996
İlahi sakdağ:))) Çok şeker olmuşlar. Setiechinopsis mirabilis'in çiçeğine bayıldım.
Şöyle bir şeker pembesi G. baldianum çiçeği bekliyorum;)
Beğenileriniz için teşekkürler arkadaşlar.;)
Üretim çalışmalarım devam ediyor, elimdeki yarım işleri de bitirdim.
Bakın bakalım nasıl olmuş...:p Şimdilik bu kadar, yeni ilhamlar gelmesini bekleyeceğiz...
377930
En soldaki Nevsune hanım için, G.baldianum... Yanında mammillaria, 3nolu setiechinopsis; 4 nolu A.asterias, 5nolu yine mammillaria; ortada ise chamaecereus silvestrii...;)
377931377932
Lithopslarımda bölünmeler başladı, Kasımdan beri hiç sulanmadılar.
377933
Kış güneşinin zararları...
Evim güney cepheli olduğu için, güneş bazen zarar veriyor, geçen gün pencere içindeki bitkim bir günde bu hale gelmiş. Gözlerime inanamadım.:(
Alacalı yapraklı crassulamın güneşten gövdesi yanmış, bir günde bütün yapraklarını döktü, yaprakları üretim için toprağa bıraktım daha sonra ama onlarda güneşten zarar görmüşler; geriye birkaç yaprak sağlam kaldı... Gövdede öldü.Umarım üretmeyi başarırım yeniden.
377934
377935
Paskalyalar; bir bölümü açtı, bir kısmı tomurcuk büyütüyor, bir kısmında da tomurcuklar yeni göründü. Bu tamamen güneşe olan konumlarıyla ilgili...
377939
Birbuçuk-iki yıldır tek yapraktan üretmeye çalıştığım paskalyalar...
Beyaz renk bulmam lazım.
377940
377941
Sevgili sakdağ, önce sabah sabah yüzüme kondurduğun gülümseme için sana teşekkür ederim. Bu kadar sessizliğin ardında hummalı bir çalışma olduğunu, döndüğünde yeni örgü kaktüsler geleceğini tahmin ediyordum inan. Çok güzel olmuşlar bayıldım. Ellerine, yeteneğine sağlık:)
Hangi birine ne diyeyim bilemiyorum. Nasıl güzel benzetmişsin, ayrıntıları ne kadar iyi kullanmışsın. Mammillarilar ayrı güzel, baldianum (um;) dikenleriyle- çiçeğiyle) ayrı güzel ama SDurul'un yazdığı gibi silvestrii gerçekten muhteşem olmuş. Gerçeklerini hiç aratmıyorlar. E aslında normaldir. Bu forumun en güzel silvestrii'lerii insanın gözünün önünde olunca:)
İlham bekliyorsun ya, rebutialar ve lobivialar sarı, kırmızı, pembe, beyaz çiçekleriyle koleksiyona dahil olmak isterler belki de;)
Crassulanın kış güneşinden bu kadar etkilenmesine şaşırdım. Gerçi bu yıl hava sıcaklıkları da abarttı ama yaz güneşi gibi değildir sonuçta. Neyse geçmiş olsun, olan olmuş. Yavruları bir süre güneşten uzak bir yerde tutsan. Sonra yavaştan alıştırırsın.
Paskalya acele etmiş, iklimden dolayı herhalde. Benimkinde tomurcuklar daha yeni görünmeye başladı. Hepsi çok güzeller, çok.
Sevgi Durul
14-03-2013, 09:00
Yavruları bir süre güneşten uzak bir yerde tutsan. Sonra yavaştan alıştırırsın.
Kesinlikle yavruları güneşten uzak tutmak gerekiyor.
Gözüne baktığım andromischus cooperi, gelişsin diye pencere önüne koyduğumdan ötürü bozuldu. Anne yaprak güneşten yanmış, yavrular da yumuşamış.:(
Hay allahımmm...Ne yetenekler var içimizde.
Örgü türlere hayran oldum. Ne toprak, ne besin, ne su, ne de güneş derdi yok:))
Sürekli çiçekli, harika olmuş. Ellerine sağlık.
Dökülen yapraklar için üzülme. Sen onların herbirini yeşertirsin, bolca yavruların olur.
Diğer güzellerin son hallerini de görmek isterim. Özlemişim bir yıldır:)
Paskalyaların erken davranmış. Bendekilerin coğu gecen yıl öldü. Kırmızı var bende, bit kadar tomurcuğu daha:))
Sevgili Nevsune Hanım, Sdurul Hanım, Cemo Hanım; değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. ;)
Örgü işine biraz ara verdim, yeni renk iplikler almam gerek. Ve de yeni teknikler öğrenmem gerek.
Umarım alacalı crassulayı yapraktan üretebilirim. Biraz uzun sürüyor köklenme süreci bu bitkinin.
Bahar geldi artık birçok bitki uyandı.
Bir gecelik gelinim yeni ve güçlü bir kol uzatıyor. İnşallah bu yılda çiçek görürüm.
378031378032
Atlasım da 25 kadar tomurcuk var, bir o kadar da patlayacak göz var.
Diatomitteki hoyalar çok güzel gelişiyorlar. Çok memnunlar hallerinden, bir de çiçek görebilsek keşke. Nummularaoides ve lacunosa.
378033378034
Son gözdelerim...
Yanıbaşlarındaki koltukta oturup kahvemi içip, izlemekten çok keyif aldığım son gözdelerim...
C.sandersonii ilk kez açıyor, baharla birlikte sürgünü uzamaya başladı. Çiçeğininin güzel, hafif turunçgil çiçeği kokusu var.
378037
Çiçeğin açtığı zamanki ilk hali...Taçyaprakların ucundaki iplikçikler devamlı hareket halinde sallanıyorlar.
378038378039
Bir süre sonraki hali, taçyapraklar yukarı kıvrılıyor. 10 gündür çiçeği solmadı, solacak gibi de durmuyor henüz...
378040378041
Son aranjmanlar çok güzel ve elişi göznuru kaktüslerinize bayıldım,kaktüs aşkı başka nasıl tasvir edilebilir bilmiyorum elinize sağlık.Umarım aranjmanlardan kopya çekmeme kızmazsınız.:))
Elbette kopya çekebilirsiniz Berçin hanım...;) Bu fotoğrafı sizin için çektim. Son günlerde saksım epey renklendi...
381056
Lithopslarımdan bazılarının yavruları bayağı bayağı göründü...;)
381057
381058
381059
İri çiçekli paskalyam bugün açtı... Diğer tomurcuklarda bugün yarın açarlar. ;)
381202
Normal çiçekli(sağdaki) ve iri çiçekli paskalyanın(soldaki) çiçek boyları farkı...
381203
Pelecyphora valdenziana, sezonun ilk çiçekli kaktüsü, kaktüsler arasında baharın müjdecisi diyebiliriz. Bol güneşi görünce açtı nihayet. Fındık kadar gövdesiyle, üşenmeyip çiçekte açarmış...;):D
381205381206
Kocakafa kaktüsüm, 5 aydır süreki çiçekli...
381207
Graptopetalum bende çiçekteyim diyor.
381208
Paskalyamın çiçekleri...:D
385356
Harika rengiyle ilk kez açan Rebutia'nın ilk çiçeği...:D
385362
Atlasımın çiçekleri ve hızla büyüyen tomurcuklar, geçen yıldan beri hep tek tek açmıştı, ilk defa böyle çok açacak... Sevinçliyim, mutluyum...:D:D
385364
385365
Geçen yıl bir yaprak olarak ektiğim paskalyalarım bu yıl açtılar. ;)
390512
390513
Kaktüslerde yavaş yavaş uyanıyorlar...
390515
390516
Balkondan bir kare..;) Büyük saksılar istediğim hale gelmeye çalışıyorlar...
390522
Ve atlasım... ;)
390528
390529
Saksılar şimdiden çok güzel. Bir ay sonra deli olur bu saksı. Ellerine sağlık.
milaca2010
15-04-2013, 10:47
Saksılara yaptığınız arajmanlar ve atlasınız çok güzel görünüyor sn. sakdag; emeklerinize sağlık...
Sevgili Cemo ve Milaca2010 beğenileriniz için teşekkür ederim. Büyük saksılarda bitkinin gelişimi daha iyi oluyor, fırsat buldukça tüm bitkilerimi bu şekilde büyük saksılara toparlayacağım. Çok memnunum. Saatlerce tek tek sulamaya çalışmaktan yoruluyordum. Böyle çok pratik oldu...:D
Günlerdir güneşi göremediğimiz için paskalyalarım tam açamadan solup gideceklerdi az daha. Bugün bir parça güneş yetti güzelliklerini sergilemeye... Perdenin arasından şöyle bir bakınalım mı?... Paskalya ve rebutia güneşleniyorlar...;);)
391763
Turuncular yarışıyor;) Maşallahhhh
Büyük saksı konusunda cok haklısın. Kışın içeride tuttuğum yavruları leğen büyüklüğündeki saksılara aldım, dışarıya koydum. Hem sukulentler ohhh dedi, hem ben. İki dakika hortumu tutuyorum üstlerine, sulama derdi olmuyor.
Yağmurlar izin verirse çiçek göreceğiz bizde:)
Turuncular yarışıyor;) Maşallahhhh
Büyük saksı konusunda cok haklısın. Kışın içeride tuttuğum yavruları leğen büyüklüğündeki saksılara aldım, dışarıya koydum. Hem sukulentler ohhh dedi, hem ben. İki dakika hortumu tutuyorum üstlerine, sulama derdi olmuyor.
Yağmurlar izin verirse çiçek göreceğiz bizde:)
Senin bitkilerinde harika Cemo Ablam, yakındır çiçek görmen. Hortumla sulama fikrini sevdim, en kısa zamanda deneyeceğim... Bir güzel yıkansın yavrucaklar... ;) Zaten balkon balkonluktan çıktı, bir gün çökecek diye çok korkuyorum. Eskilerin bir lafı vardı, oturduğu yerden bir avuç toprakla kalkıyor diye... Ben de gittiğim yerlerden değişik topraklar, taşlar, gübre vs taşıyorum sürekli karınca misali... Kirazım, buğdaylarım(ölen civcivleriminden artan yemleri gömmüştüm), pasifflora, hosta, morsalkım, öbür yanda ektiğim tohumlar; daha neler neler...
Balkondan birkaç kare... ;)
391768391769
Bu arada leğen demişken benim de aklıma geldi, kaktüscüklerimi de mini leğenlere toplamıştım bir süre önce... Hemen fotoğraflayıp geldim...;)
391770
391771
Angels Sour
19-04-2013, 00:23
Merhaba, Sn Sakdağ çiçeklerinizin hepsi birbirinden güzeller. Gözüme en çok sukulentleriz takıldı. Bir heves alıp eve getirdiğim sukulentler hep kuruyup soluyor. Kaktüslerim var cam kenarında, gayet güzel büyüyorlar çiçek açıyorlar. Yeniden sukulent almak istiyorum, sizinkiler gibi arajman yapabilirim belki. Ne yapmalıyım? Balkonda büyürler mi? Sulaması kaktüsler gibi mi?
Merhaba Sn Angels Sour; beğeniniz için teşekkürler. Genelleme yapmak gerekirse; sukulentler kaktüslere göre göre daha fazla suya ihtiyaç duyarlar, ayrıca sukulentler iç mekanda yaşamaktan pek hoşlanmazlar. Şahsen ben, kış mevsiminde don olacak geceler haricinde balkonda tutuyorum bitkilerimi. Sizin dikeceğiniz bitkilerinizde balkonda çok rahat büyüyeceklerdir. Aranjman oluşturmakta iyi fikir bence, birarada olunca daha güzel görüntüler sunuyorlar.
Hangi bitkilerden aranjman oluşturacağınıza gelince: Bence bu sizin hayal gücünüze kalmış. Forumda ilgili sayfalardan inceleme de yapabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/29890.htm
http://www.agaclar.net/forum/sukulent/1780.htm
Mammilllaria surculosa, sapsarı çiçekleri ve mis gibi limon çiçeği kokusuyla göz dolduruyor.6 adet çiçekle 25 metrekare oda misler gibi koktu.Hatırladığım kadarıyla bu kadar yoğun kokuyu bir de bir gecelik gelin çiçeğinde duydum. ;)
394779
mehmetçiçek
24-04-2013, 23:16
Atlas çiçekleine bayıldım. Benim çeliğimde tuttu. Az da olsa gelişme var. İnşallah bende çiçeklerini görürüm
yahu ben geçen sene bu kaktüsünüz tek bir tane açtığında yorum yapmıştım. benimki hala açmadı. çok kıskandım. çok sevdiğim bir kaktüs türü. güle güle koklayın :)
Bu sene epey bol çiçekli bendeki Sayın Sonerordo, merak etmeyin sizinki de açar... Çiçekleri de epey dayanıklı, uzun süre açılıp kapanıyorlar... En son 8 çiçek birden açınca dışarı atmak zorunda kaldım. Fazla koku alerjimi arttırıyor. ;)
Güncel hali...
398530
Atlas çiçekleine bayıldım. Benim çeliğimde tuttu. Az da olsa gelişme var. İnşallah bende çiçeklerini görürüm
Sayın Mehmetçiçek, Güler abla'nın atlası çiçek açmakta hiç nazlanmıyor, merak etmeyin. Yaz, kış demeden en kısa sürede çiçekleriyle sizi de sevindirecektir...
Çiçekler gelmeye devam ediyor...;)
398531
398532
Pasifflora'nın kaktüs sevgisi... ;)
398533
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.