View Full Version : Sakdag / Kaktüs ve Sukulentler
Gözlerim yuvalarından oynadı.. Bu nasıl güzelliktir sevgili sakdag.. önce kocaman bir maşallah, sonra kucak dolusu sevgi ve takdirlerimi sunuyorum, arajmanlarınıza bayıldım.. ;) Uzun süredir uğrayamıyordum, bir bakınayım dedim, girdim çıkamadım valla hi, dizimi bile pas geçtim.. :rolleyes:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/466824d1390730365-dsc04302.jpg Bu güzeeliğin iki yavrusuda bendeydi ve kocaman olmuşlardı ama birini komşum kaptı, diğeri yaprak yanığı oldu, eşim kurumuş bu diyerek çokça sulayınca erimek üzereydi zavallı, kurtarabildiğim dalları üretime aldım.. :(
Sizinki nasıl böyle ağaç formunu aldı şaştım kaldım sakdagcım.. Çok çok güzel olmuş, defalarca maşallah.. Benim ki küçük bir tabak gibi olmuştu güzel gelişmişti, kışın kapalı balkonuma aldım hiç su vermiyordum, bir baktım yaprakları yanık yanık.. suladım gölgeye aldım ama yavrulayamadan çürüttük.. :( Komşumun el koyduğu ise şekilsiz büyümüş, saksıdan aşağı doğrı kıvrılmış yavru falan yok, demek ki neymiş, orkide besiniyle besleneceklermiş.. :)
Ve atlaslarınız.. nasıl muhteşem açmışlar yahuu, dudak uçuklatıyorlar.. Kaktüsler, sukulentler, karışık arajmanlar, bayram etti gözlerim.. Küçük bir sorum olacak ve kaçacağım, turuncu dolespermanın orjinal rengi kırmızıydı demişsiniz, şeker pembeye mi çalıyordu, kan kırmızı mıydı merak ettim? Sevgilerimle... ;)
Yorumların için teşekkür ederim Sevgili Sudenur. Echeveria ağacım anaç oldu. Yanından sürekli yavru alıp dağıttım. Boyu uzadıkça güneşe doğru yamulma eğilimi gösteriyor, sürekli yönünü ve yerini değiştirip mevcut formunu korumaya çalışıyorum. ;)
Delospermaya gelince, kırmızıydı tüm gün güneş gören yerindeyken.
Eskilerden bir fotoğrafla bugünkü halinin fotoğrafını yanyana getiriyorum. Fark daha iyi anlaşılıyor. Bu rengini daha çok sevdim sanırım.;)
484869484871
Mammillaria surculosanın dibinde minicik bir fide farkettim. Sanıyorum bir kaktüs fidesi. Ama tohum surculosaya mı ait? Değilse oraya hangi kaktüsten nasıl geldi hiçbir fikrim yok. :p
Sonra heveslenip, taaa 2012 tohum takastan beri elimde olan tohumları ektim. Tohumlar bayatlamış olabilir ama belki çıkan olur, belli olmaz.
485839
485840
Hoya lacunosanın en büyük çiçek sapı. Çok çok hoş kokulu. Genelde herkeste ilk açan carnosa olur ama bende iki yıldır lacunosa şenlendiriyor evi.
485934
Stapelia variegata yine tohum baklası yapmış. Geçen sonbaharın çiçeklerinden bu tohum baklası. Kış boyunca çiçek sapı öylece duruyor, son bir haftada birden büyüdü.
485935
Mammillaria prolifera, zahmetsiz, nazsız ve hızlı büyüyen bir tür. Üstelik çiçekleri kırmızı tohum kapsüllerine dönüşüp kaktüsü süslü gösteriyor sürekli.
485936
Mammillaria zeilmanniana, anne kaktüs kışın çürüdü. Yüzeysel olarak kesip yavrulardan uzaklaştırdım. Saksıyı boşaltıp yavruları ayırmaya kalkmadım .Kestiğim yüzeye bolca tarçın sürdüm. Çürüme ilerlemeyip durdu. Yavrular çiçeklenme yolunda. Bu kaktüsün çiçekleri diğer mammillarialara göre daha iri ve gösterişli açıyor.
485937
Şu kaktüs-sukulent aleminde ilgimi çekmeyen türlerde var: Sanseveria(paşa kılıcıgiller ve hawortilar aklıma gelenler. Bu miniği bir arkadaşım vermişti. Şu günlerde güzel gelişiyor. Bir aranjmanda değerlendireceğim.
485938
Sevgili sakdağ, siz daha çok resim paylaşın n'olur, sizin sayfanıza bakmaktan çok keyif alıyorum:)
rukiye ayhan
25-04-2014, 18:31
Sayın Sakdağ inanılır gibi değil, pek çoğuna imrenerek baktım ve bu birkaç gündür sürüyor. Örgülerinizde de sevda yaratmışsınız, müdavimlerinizdenim her halde artık. Saygıyla.
tarla kuşu
25-04-2014, 21:23
Sayın Sakdağ ,
Sayfanızı ancak bugün gezme fırsatı buldum . Bu ne Güzellik , bu ne Çılgınlık , bu ne Sabır... Ellerinize yüreğinize sağlık . En kısa sürede tanışmak dileğiyle hemşom.
tarla kuşu
26-04-2014, 09:13
Bunlarda benim bahçem olmadan önce balkonda ki kaktüs ve sukulentlerim. Ama çoğu öldü :(
Sevgili sakdağ, siz daha çok resim paylaşın n'olur, sizin sayfanıza bakmaktan çok keyif alıyorum:)
Sevgili Fatito, elimden geldiğince çok fotoğraf paylaşıyorum.;)
Hatta bazen fazla mı çok yüklüyorum diye vazgeçtiklerim oluyor.:o
Paylaşmaya devam ederim elbette.;) Daha hoyalar kısmı var görünmeyen ama birazda üşeniyorum, tek tek fotoğraflayıp tanıtımlarını yapmaya.
Sayın Sakdağ inanılır gibi değil, pek çoğuna imrenerek baktım ve bu birkaç gündür sürüyor. Örgülerinizde de sevda yaratmışsınız, müdavimlerinizdenim her halde artık. Saygıyla.
Teşekkür ederim Rukiye hanım.;)
Örgü işine biraz ara verdim. Farklı tasarımlar bulup, kendi yapacabileceğim şekilde planlamam lazım.
Sayın Sakdağ ,
Sayfanızı ancak bugün gezme fırsatı buldum . Bu ne Güzellik , bu ne Çılgınlık , bu ne Sabır... Ellerinize yüreğinize sağlık . En kısa sürede tanışmak dileğiyle hemşom.
Merhaba Sayın Tarla kuşu, mesajınızı görünce çok sevindim. Beğeniniz için teşekkür ederim. Elbette, tanışalım.
Balkonunuzdaki bitkilerinizi çok beğendim. Keşke ölmeselermiş. Düzenlemenizde çok şıkmış. Benim kaktüs sevgim delilik aşamasında, balkon kaktüs dolu ve kalabalık olduğu için görsellikten uzak. Serayı andırıyor biraz. ;)
Bahçe sayfanızı gördüm, hemen inceleyeceğim. ;)
Bugünün Güzeli: Lacunosa açtı, gün batarken pıtlamaya başladı tomurcuklar. ;) Koku müthiş...
Bellada da bir kaç tomurcuk gördüm ama açar mı bilmem.
486528
486529
GuneSunar
26-04-2014, 22:13
Çiçekleri muhteşemmiş bayıldım yıldızlı yıldızlı. Allah'ım neler yaratıyor.
cörekotu
29-04-2014, 10:12
Sevgili sakdag birbirinden güzel kaktüs ve sukulentlerinizi bizlerle paylastiginiz icin tesekkütler, sayenizde gözlerimiz bayram ediyor :)
Hoya Lacunosa gercekten harika görünüyor tam secemedim ama yapraklarini sanki gecen gittigim bir cicekcide gördügüm bir cicege benzettim, üzerinde cicek yoktu ve sarkacta asili yere dogru uzuyordu.
size zahmet olmazsa tam bit poz cekebilirmisiniz eger o gördügüm bu hoya ise hemen gider alirim. Üzerinde ismi de yazmiyordu onun icin daha detayli görürsem belki tanirim, simdiden tesekkürler...
Sevgili Çörekotu, aşağıdaki linkte bitki ile ilgili daha geniş bilgi var, yeterli görmezseniz akşama benim bitkimi resmlerim yine de. ;)
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/5931.htm
çiçeksever67
02-05-2014, 18:56
sn sakdag tohumdan kaktüs üretmeyi denemişsiniz eğer bu güne getirebildiyseniz resim görmek isteriz =)
Sayın Çiçeksever67, tohumdan çıkan bebek kaktüsler yaşıyorlar ama hiç gelişme yok.Büyümüyorlar nedense. Yeni tohumlar ektim onlarda çıkmadılar daha.
Büyümeyen bebek kaktüsler diatomitte, zaman zaman sulamayı unutuyorum, diatomitleri kupkuru kalıyor, bir ara onları toprağa almayı planlıyorum.
Elimdeki kalan yılbaşı kırıntısı tekrar açmış.Diatomit+lav taşı karışımında.
489271
çiçeksever67
04-05-2014, 11:08
Anladım toprağa alırken çok dikkatli olun inşallah büyütebilirsiniz .
Silvestri sezonu açıldı...:cool:
489418
Yakından bakalım.O kadar çok tomurcuk var ki...;)
489419
ayy maşşallah nekadar sık çoğalmış.
banada komşum birtane vermişti hala birtane inşallah böyle olduğu günleri görürüm.
Sevgili Sakdag,
Bize de bundan mı göndermiştiniz. Evet deyin, lütfen evet deyin.
Allah'ım silvestri şelalesi gibi. Maşallah. (nazar boncuklu smile)
İç ses: Bunun saksısı nasıl değiştirilir ki ?
GuneSunar
05-05-2014, 13:36
Neden kimisi yeşil renkken kimisi kahverengiye çalıyor?
Sevgili Sakdag,
Bize de bundan mı göndermiştiniz. Evet deyin, lütfen evet deyin.
Allah'ım silvestri şelalesi gibi. Maşallah. (nazar boncuklu smile)
İç ses: Bunun saksısı nasıl değiştirilir ki ?
Evet Sayın Pulibet, bunlar 2 saksıydı. Bunlardan gönderdim. Saksının birini tamamen dağıttım.
Saksı değişimi mümkün görünmüyor, çok dolu.Bu saksının 7. yılı sanırım. Ama 4. yılında 6-7 kol kalacak şeklide budamıştım, yoksa 2 katı daha büyük olacaktı.
Yedek olarak bu yıl başka saksıya yavrular ektim. Bunun saksısını değiştirmekle ilgili ümidim kalmadı, değiştirmeye kalkarsam çok yavru kopup zaiyat olacak çünkü. Keyfini kaçırmayalım değil mi?
Neden kimisi yeşil renkken kimisi kahverengiye çalıyor?
Güneşi direkt alanlar kahverengimsi oluyor Sayın Gunesunar. Işık şiddetiyle ilgili renk değişimi.
Sempervivum nihayet istediğim gibi dallı budaklı oluyor.
490862
Asıl çekmek istediğim Selenicereus grandiflorustu ama kadraja bir sürü bitki girmiş. Selenicereus düzenli gübrelemeyle ve havaların sıcaklamasıyla hızlı gelişim göstermeye başladı.
490863
Lithopslarım hala bölünemediler, bende her seferinde yerlerini değiştirmeyi unutuyorum. Sağdan 2.lithopsu 2 kere gübreli suyla bol bol suladım. Kocaman oldu, çiçek açacak gibi ortası çatladı.
490864
Arka balkon tropik ormana döndü. Herşey içiçe girdi. :p
490865
Sevgili sakdağ vakitsizlikten gün be gün takip edemiyor olabilirim ama kaldığım yerden takip etmeye özen gösteriyorum:). Gördüğüm ve okuduğum herşey yeni bilgiler veriyor sayende bana, kaktüslere olan sempatim seninle başladı mesela silvestri'nin bol çiçekli gördüğüm ilk hali beni hayran bırakmış ve şaşırtmıştı...Sonra diğer arkadaşların kaktüs ve sukulentleri...
Gözlerim bayram yaptı bu gece;) sevgili sakdağ soracağım sorularda çoğaldı bu arada öğretmenim:eek:
Elimden geldiğince sorularınızı yanıtlarım Berçin Hanımcım. Yeni şeyler öğretebiliyor, kaktüs dünyasını sevdirebiliyor ve keyifli bir sayfa sunabiliyorsam ne mutlu bana.
On-yüzbin tomurcuklu Bayan Silvestrii. :) Çiçeklerinin açık hallerini yakalayamadım bu yıl henüz. Umarım sezon bitmeden daha güzel bir görüntü sunabilirim sizlere.
493627
493630
İri çiçekli paskalya çiçeğim.
493631
493632
Bu mammillaria türünün çiçekleri gerçekten göz doldurucu.
493633
Sayın Sonerordo, sempervivum yavrularını anneden ne zaman ayırmalıyız diye sormuştunuz bir süre önce, bu yavruların ayrılma zamanı gelmiş mesela, kılcal kökler vermişler yavru diplerinden.
493634
Tüylü Echeveria da çiçeğini açanlardan.
493635
Minik paraşütlerde açmaya başladı.
493636
Yurtdışı siparişimiz olan atlasların gelişim gayet iyi.
493637
493638
Beyaz çiçekli İzmirli Atlasımın henüz çiçeğini göremesem de gelişimi memnun edici.
493639
Bu da Edirne'den annemin bir komşusundan rica minnet aldığım atlas türü, Çiçek rengi bilinmiyor ama sahip olduğum atlas çeşitleri içinde yaprak eni olarak en geniş olan.Bir yılda çok iyi gelişti.
493640
On-yüzbin tomurcuklu Bayan Silvestrii. :) Çiçeklerinin açık hallerini yakalayamadım bu yıl henüz. Umarım sezon bitmeden daha güzel bir görüntü sunabilirim sizlere.
493627
493630
Muhteşem bişey bu, tek kelimeyle harika! Gece mi açıyor çiçeklerini? Bir de açık halleri olsa muhteşemlik katsayısı iyice artar :D Sayenizde kaktüs de yetiştirmeye başlayacağım diye korkuyorum :D
Çiçeklerini gündüz açıyor Sevgili Esin. Ancak bu saksı köydeki evimizde duruyor. Ve hafta sonları görebiliyorum.
Saksıyı kucaklayıp eve getirecektim ama çok yavru kopuyor ve çokta ağır, keyfini kaçırmak istemedim.
Uzakları yakın eden teknoloji seni seviyoruz.... ;)
Köye giden yeğene rica ettim, bizim için Bayan Silvestriiyi resimledi.
494173
Çiçekler açmamış hali bile müthiş bence. ;)
Bayan Silvestrii çok güzel olmuş....
Bayılıyorum turuncu çiçekli kaktüslere:)
Ön balkondan kareler.
Sedum saksım,
494557
Delosperma pembe ve turuncu ve arkada sedum palmeri. Pembe henüz dolu dolu açmadı.
494558
Yavru silvestrii, yanına kırılan delosperma dalını koymuştum, köklenmiş.
494559
Echevieria ağacım.
494560
Seabert74
21-05-2014, 07:26
Sayın profesörüm merhaba,
Bu echeveria agacınız kaç yıllık?? Alttan çıkan yeni sürgünlerin büyümesine izin vermezsek eğer agac formunu alması daha mı kolay olur??
Bir de 781 nolu mesajınızsa ; "Lithopslarım hala bölünemediler, bende her seferinde yerlerini değiştirmeyi unutuyorum" yazmışsınız, yerlerini değiştirmek neden gerekiyor anlayamadım??
:o
Sevgili Seabert, echeveriadan onlarca yavru aldım. Yaklaşık 10 yıldır kaktüs sevgim hat safhada. İlk yıllarda, aranjman işinden hoşlanmıyor, bitkilerin ayrı ayrı bakımından daha keyif alıyordum. Sonra zaman geçtikçe bitkilerin çoğalıp yer sorunu oluşturmasından mı, yoksa aranjmanla ilgili fikirimin yavaş yavaş değişmesinden mi (ki bunda Cemo Abla'nın payı büyük) bilmiyorum, sukulenti ve birçok kaktüsü aranjman yaptım.
Echeveria 8-9 yıllık galiba(daha önce yazmıştım- tam hatırlayamadım farklı bir rakam (+-bir yıl) yazmış olabilirim.
Evet, sorunuza gelince yavruları alırsak düz bir gövdeyle daha ağacımsı olur. Gövde uzadıkça yamulmalar oluyor, sürekli yön değiştirip düz tutmaya çabalıyorum. Bakalım ne kadar uzayacak daha.
Lithopslara gelince, kapalı balkonda durdukları için nem oranı dışarıya göre yüksek. Bu da bölünmeyi geciktiriyor. Güney Afrika iklimini taklitle yani biraz esinti ve bol güneş ve açık hava daha iyi gelecektir.
Bitkilerin yerlerini değiştirip ön balkona açık havaya alacaktım ama ne var ki hala alamadım. Unutuyorum hep, süreç biraz uzadı ama nerdeyse bitti bölünme safhası.
Bugünkü fotoğraflarımız.;)
494980
494981
Mantar ve kaktüs iki ayrı iklimin bitkileri, kaktüsün suyu biraz fazla kaçmış olmalı ki, mantar çıkmış. Yanmış hayvan gübresinden gelmiş olmalı.
494982
Bu sukulentim ilk kez açıyor.
494983
Genel görünüm, bitkilere tepeden bakış.;)
494984
Özel bitkilerimden, acanthorhipsalis monacantha ve lepismium houlleniatum yurt dışı siparişlerimden. Yeni yeni filiz vermeye başladılar.
494992494993
günebakan
22-05-2014, 11:05
Hepside harika ayrıca delosperma ve yüzbin çiçekli silvestrii bayıldım muhteşem görünüyorlar sevgili Sakdağ:)
Bu pozla bu sezon biter, yavaş yavaş tomurcuk sayısı azalışa geçer bundan sonra.
Seneye görüşmek üzere...
495688
495689
akçabardak
23-05-2014, 23:16
Sevgili sakdag bu ne güzellik, bu ne asalet... 41 kere maşallah görüntüsü şahane, vallahi ne diyeceğimi bilemedim tek kelimeyle harika, tam öğle saatinde çiçekleri tam açarken karşısına geçip seyretmek ne hoş olur, elinde bir fincan artık kahve mi olur çay mı olur of of değmeyin keyfime...
Diğerlerine haksızlık olmasın onlar da harika hele o paraşüt müydü neydi muhteşem bir şeymiş bayıldım ona, ilk fırsatta bütün sayfalarınıza göz atmam lazım, çok şeyler kaçırmışım çook.
Uzakları yakın eden teknoloji seni seviyoruz.... ;)
Köye giden yeğene rica ettim, bizim için Bayan Silvestriiyi resimledi.
494173
Allahim ya bi kaktüs bu kadarmi güzel olur :eek::eek:
Masallahhh, Sakdag ne deyim simdi inan bilemyorum hayranlikla izliyorum sadece :))
Sakdag'cım şu görüntüye ve silvestrii kızına bak bak doyamadım. http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/494557d1400607111-dsc06547.jpg Harika görünüyorlar maşallah.. :) Lobelyalar da göz okşayıcı bir uyum içindeler, ellerine emeklerine sağlık.. :)
Beğenileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. ;) Şu silvetriyi tam açık çiçekli maalesef yakalayamadım bu sezon. Onu geçtim başka kaktüslerimi de açık yakalayamıyorum tekrardan çalışmaya başladığım için. İşyerinde atılmış iki kaktüs buldum. Bakımsızlıklarına rağmen yaşama sıkı sıkı tutunmuşlar. Biri mammillaria diğeri ferocactus türünden. Onlarıda eklerim yakında.
Şimdilik üç güzel tür echeveria ekleyeyim, ikisinde tomurcuklar göründü. Glacua, tops-turvy ve shaviana türleri
498398
498402
498403
Bir kaç güzel kare paylaşalım.;)
Hurnea çiçekte.
500641
Aşılı kaktüsün gövdesi yan dal vermiş. Biraz büyüsün, ayırırım.
500642
Carnosa white merakla çiçeğini bekliyorum, ilk kez açacak.
500643
Ve çok çok hep çiçekli lacunosa. ;)
500644
Cumhur Tonba
08-06-2014, 16:45
Kaktüs Dünyası.
Bambaşka bir dünya. Hiç kaktüsüm yok. Fakat fotoğrafları o kadar güzel, o kadar hoş ki.. İzlemek bile ap ayrı bir zevk.
Burada paylaşımda bulunan, fotoğraflar yollayan ve bilgi aktaran tüm arkadaşlara çok çok teşekkürler
Görüyorum ki, bitkilerinizin çoğu isimsiz. İsimsiz bitkilerin koleksiyonunun bir anlamı olmaz. Sadece teşhir etmiş olursunuz. İsimlerini bulamazsanız bence bir anlam ifade etmiyor. Yerel isimlerle bu konu çok anlamsız olur. Latince isimlerini bulup etiketlendirmeye de önem vermelisiniz... İşin doğrusu da budur diyorum...
Yukarıdaki mesajı bana göndermediğinizi düşünüyorum Sayın Mrmusti!!!
Bitki isimlendirilmesi konusunda gerek ''Bu kaktüsün adı nedir'' gerek ''Bu sukulentin adı nedir'' bölümlerinde arkadaşlara mümkün olduğunca yardım ederek isimlerini öğretip, onları da yazmaya teşvik eden biri olarak mesajınızı son derece anlamsız buldum. Kendi sayfamın mesajlarında da bitkilerin isimlerini yazmaya özellikle gayret ediyorum. Hangi mesajdan bu kanıya vardığınızı hiç anlamadım.
Selamlar resimdeki çiçeği annem büyütüp yetiştirip bana hediye etti. :)
Bunun bir kaktüs türü olduğunu düşündüğümden burada paylaştım ancak cinsi hakkında bilgim yok ayrıca nasıl çoğaltabilirim merak ediyorum. bilgi verebilirseniz sevinirim
501062
Selamlar resimdeki çiçeği annem büyütüp yetiştirip bana hediye etti. :)
Bunun bir kaktüs türü olduğunu düşündüğümden burada paylaştım ancak cinsi hakkında bilgim yok ayrıca nasıl çoğaltabilirim merak ediyorum. bilgi verebilirseniz sevinirim
501062
Merhabalar, bitkiniz hawortia da olabilir veya hawortia-aloe melezi olan gastraloe'ye daha çok benzettim. Fotoğrafınız çok küçük olduğu için bu kadar seçebildim. Bu arada bitkiniz kaktüs değil sukulent türüdür.
Ayırma işlemini saksıyı boşaltıp, küçük yavruları kökten, anne bitkiden ayırarak yapabilirsiniz. Ama çiçeği geçtikten sonra yapın.
Bu akşam bizimde açılışımız var.;)
501644
Echinopsis subdenata şimdilik, çirkin tomurcuğunu büyütmekle meşgul.:p
501645
Cereopegia sandersonii, kibar çiçeğini hiç eksik etmiyor.
501646
Hoya carnosa white'mde bir kaç tomurcuk gizli saklı büyümüş. Çok sevindim görünce.
501647
Tohumdan yetişmeye çalışan setiechinopsis yavrularında bir tık ilerleme var sanki.;)
501648
Bir gecelik gelinin tomurcukları gelişiyor, ancak besleyemediği bazı tomurcuklarda dökülme var, bu boydakiler kendini kurtardı artık diye düşünüyorum. Biraz susuz bırakmış olabilirim, ilgilenemedim.. Buna bağlıyorum dökülmeleri.
503130
Hurnea angolensisti galiba adı.
503131
Sevgili Sakdag; Sizin sayfalarınız o kadar akıcı ki baştan sona kim bilir kaç kere dolaşmışımdır bilemiyorum. Öyle şahane bitkileriniz var ki bak bak doymak bilmiyorum. 813. mesajınızdaki bir gecelik gelinin arkasında gözüken tüylü yapraklı kalanchoe cinsi mi?
Başarılarınızın devamını dilerim, iyi ki varsınız.... :D
Tüylü yapraklı güzelin adı kalanchoe tomentosa diye biliyorum ****** sevgili sakdağ daha iyi bilir:)
Sevgili arkadaşım bitkilern herzamanki gibi harika, ah bende senin gibi sık sık fotoğraf çekip paylaşabilsem.
Sevgiler, selamlar...
Sevgili Sakdag; Sizin sayfalarınız o kadar akıcı ki baştan sona kim bilir kaç kere dolaşmışımdır bilemiyorum. Öyle şahane bitkileriniz var ki bak bak doymak bilmiyorum. 813. mesajınızdaki bir gecelik gelinin arkasında gözüken tüylü yapraklı kalanchoe cinsi mi?
Başarılarınızın devamını dilerim, iyi ki varsınız.... :D
Evet kalanchoe tomentosa dediğiniz bitki Sayın Luoari. Beğeniniz için teşekkür ederim. Yazarken de okurken de kendimde eğleniyorum kendi sayfamda. Amacımız çiçek yetiştirirken de, forumda paylaşımda bulunurken de stres atmak değil mi? ;)
Tüylü yapraklı güzelin adı kalanchoe tomentosa diye biliyorum ****** sevgili sakdağ daha iyi bilir:)
Sevgili arkadaşım bitkilern herzamanki gibi harika, ah bende senin gibi sık sık fotoğraf çekip paylaşabilsem.
Sevgiler, selamlar...
Doğru isimlendirme Sevgili Musbetcim.;) Çalışmaya başladığımdan beridir çok sık fotoğraf çekemiyorum bende. Kaktüs çiçekleri hep kapalı oluyor eve geldiğimde. Bu yıl sukulentlerle idare edeceğiz galiba. ;)
503872
Salınan tomurcuklarıyla bir gecelik gelinden görüntüler...
503873
Tomurcuklara daha yaklaşalım.Hızla büyüyorlar. ;)
503874
Ya bu güzelliğe ne demeli?Güzel ama kokusu daha doğrusu kokusuzluğu hayal kırıklığı yarattı bende. ;)
503875
Karman çorman ama güzel bence...:p
503876
Ya sana ne oldu?:dilli: İki gün önce suladım lithopsları, bu saksıya suyu biraz fazla kaçırdım. Silme doldu suyla, sonra aman ne olucak, birşey olmaz demiştim kendi kendime. Ama olmuş, biraz önce farkettim.Çektim aldım, bozulanı saksıdan, umarım diğeri de ölmez. Gıcık, geçimsiz lithopslar!!!
503877
Sevgili Musbet ve Sevgili Sakdag, Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Dediğiniz doğru Sakdag sevinçlerimizi paylaştığımız gibi, sıkıntılarımızı da paylaşıyoruz sayfalarımızda.
Oldum olası bir iki tane kaktüs ve sukulentim vardı ama sizlerin saylarını dolaştıkça şundan da olsun, bundan da olsun diye geceleri uykularım kaçıyor. Elimdeki çeşitler çoğalırsa bir gün belki ben de kaktüs ve sukulent sayfası açabilirim. :o
Eğer bir gün olur da sizler gibi harika insanlarla yüz yüze tanışma fırsatım olursa sizden rica ediyorum o kalanchoei benden saklayın, yoksa bir dal çelik isteyebilirim. :D
Sağlıcakla kalmanız dileğimle.....
Tohumdan çıkan bu bitkiyi önce kaktüs sanmıştım ama sukulente dönüştü. Ama cinsi nedir bilemedim henüz.
503903
Pencere içinde yaşayanlar. Sağdaki mammillaria surculosa, tomurcukları vardı ama ben daha da çok tomurcuk çıkarır diye bol güneş gören yere alınca, eldeki tomurcukları da küstü. Bu yıl çiçek göremedim. Ama gelişimi çok iyi, 5cm'lik saksıdan 2 yılda 20 cm'lik saksıya yayıldı. Bir kaktüs için dev bir adım bence.;)
503904
Bunlarda çiçeğini göstermeyenler. Soldaki gymnocalcium 5-6 yıldır bende. Bir kere bile açmadı daha. Güneşe de koydum, kışın soğuklattırdım da fayda etmedi. Sağdaki de echinopsis kermesina, koyu pembe, fuşya echinopsis. Açsaydı da görseydik güzelliğini.
503905
Bunlarda mutfaktan kareler, resimden de belli olacağı üzere. Çaydanlığın içinde orkidenin ne işi var demeyin. :dilli:
Üçüncü çiçek sapını çıkarınca dengesi kayboldu sarı orkidenin. Belki on kere devrildi, Allah'tan bir şey olmadı diğer çiçekli dalına.Kendisine uygun ağır, seramik saksıda bulamayınca; ancak içi su dolu çaydanlık altında, rahat durabildi. Ben de kendisine verdim gitti çaydanlığı. ;) Yoğurt kaplarında çiçek yetiştirmezsek olmaz, o kadar uğraşıyorum düzgün saksılara almaya çiçekleri ama illaki kalan oluyor bu kaplarda.
503906
Ya sana ne oldu?:dilli: İki gün önce suladım lithopsları, bu saksıya suyu biraz fazla kaçırdım. Silme doldu suyla, sonra aman ne olucak, birşey olmaz demiştim kendi kendime. Ama olmuş, biraz önce farkettim.Çektim aldım, bozulanı saksıdan, umarım diğeri de ölmez. Gıcık, geçimsiz lithopslar!!!
503877
Onca güzel bitkinin yanında nazar değmiş olmalı. İnşallah atmadan ortasına bakmışsınızdır, ordan gözüken bir yavru mu acaba?
Hayır yavru değil Sayın Esin, iyice açıp inceledim, pamukçuk gibi birşey olmuş küfümsü. İki lithopsun kökü ortakmış, diğerine birşey olur mu diye endişeliyim açıkçası. Kökün o taraftaki kısmını topraktan arındırdım biraz. Havalandırarak zararı önler miyim acaba diye düşünüyorum.
tarla kuşu
21-06-2014, 22:15
Şey , ben doğru adresteyim dimi ? :))
Hayır yavru değil Sayın Esin, iyice açıp inceledim, pamukçuk gibi birşey olmuş küfümsü. İki lithopsun kökü ortakmış, diğerine birşey olur mu diye endişeliyim açıkçası. Kökün o taraftaki kısmını topraktan arındırdım biraz. Havalandırarak zararı önler miyim acaba diye düşünüyorum.
Havalandırmanın faydası olur ama mantar ilacınız varsa birazcık köküne serpiştirseniz daha garanti olur. Lithopslardaki bu mantar sorunu gerçekten can sıkıcı oluyor bazen, umarım diğerini etkilemez.
Şey , ben doğru adresteyim dimi ? :))
Evet, evet...:D;)
Saksıyı elime aldığımda yana doğru yamulup kopuverdi, lithopsun bu parçası da gitmiş meğer. Kökü çürümüş, yapacak birşey yok. Bundan sonra sulamaya dikkat edeceğiz.
504318
Bu fotoğrafta lithopsun yapraklarının içini ne olduğunu merak edenlere.
504319
Çok çok güzel görüntüler...;)
504981
504982
504983
504984
tarla kuşu
27-06-2014, 00:06
Harika ötesi bir çiçek....
Seabert74
27-06-2014, 07:22
Muhteşem..
Açması hep akşam / gece oluyor değil mi Sakdag??
Yani adından anlaşıldıgı gibi ??
Bir de sadece senede 1 dönem (bu zamanlarda) mi açıyor??
Harika imiş.. Kızı da bende hatırlarsanız, annesi gibi güzel bir gelin olması ne kadar sürer acaba :)
Sevgi Durul
27-06-2014, 13:59
Sevgili sakdag, acilen kıs-kan-dım, butonu istiyorum.;)
Şaka bir yana elinizden hiç bir bitkinin kaçarı yok, açmamaları mümkün değil. Nazarım değmesin, maşallah diyeyim.:) Darısı başıma.
Atlaslardan, hoyalardan, rhipsalislerden sonra bir gecelik gelin, dönüp dolaşıp sayfanıza yeniden gelmeme sebep oluyor. Ne diyelim, sağlıkla seyredin, güzellikleri ve gelişmeleri bizlerle paylaşmayı unutmayın.:)
Sevgilerimle...
Of bu ne sevintir eminim sevgili sakdag ben de kiskandim vallahi . masallah.
Harika ötesi bir çiçek....
Görüntülerdeki iki tomurcuk farklı zamanlarda açacak gibi duruyorlardı. Ama dün gece ikiside aynı anda açmışlar Tarla kuşu hocam. Farkettiğimde gece 12 olmuştu. Küçük saksıyı getiremedim size.:(
Karşı apartmandan bir arkadaşıma da 2 yıl önce bir yaprak vermiştim. onun çiçeğinde de bir tomurcuk vardı. Hergün fotoğrafını çekiyor, heyecanla açmasını bekliyordu. Onun çiçeği de benim 4 çiçekle aynı gecede açmış. Sabah balkonda solgun çiçeği görünce çok üzülmüş, hayal kırıklığı yaşamış çiçeği kaçırdığı için.
505434
Muhteşem..
Açması hep akşam / gece oluyor değil mi Sakdag??
Yani adından anlaşıldıgı gibi ??
Bir de sadece senede 1 dönem (bu zamanlarda) mi açıyor??
Harika imiş.. Kızı da bende hatırlarsanız, annesi gibi güzel bir gelin olması ne kadar sürer acaba :)
Evet, akşam karanlığı çökünce açmaya başlıyor, sabaha solgun bir çiçek oluyor Sevgili Seabert74.
Açma zamanı eylüle kadar sürebiliyor.
Sizin bitikinizde umarım en kısa sürede açar... Güzel kokularını saçar size.;)
Sevgili sakdag, acilen kıs-kan-dım, butonu istiyorum.;)
Şaka bir yana elinizden hiç bir bitkinin kaçarı yok, açmamaları mümkün değil. Nazarım değmesin, maşallah diyeyim.:) Darısı başıma.
Atlaslardan, hoyalardan, rhipsalislerden sonra bir gecelik gelin, dönüp dolaşıp sayfanıza yeniden gelmeme sebep oluyor. Ne diyelim, sağlıkla seyredin, güzellikleri ve gelişmeleri bizlerle paylaşmayı unutmayın.:)
Sevgilerimle...
;);)
Sdurul Ablacım, bitkimin bu kadar neşeli olmasını hem kapalı balkonu sevmesine hem de bu yıl havaların aşırı nemli gidişine bağlıyorum.
Elbette; gündüz kaçırdığım çiçekler olsa da paylaşımlara devam.;)
Of bu ne sevinçtir eminim sevgili sakdag ben de kiskandim vallahi . masallah.
Son iki tomurcuğun açmış hallerini de ekleyeyim Sevgili Fatitoo, kıskanmayın sadece biraz sabredin. ;) Bu yıl açmasa seneye kesin açar çiçeğiniz.
Solgun avizeleri aynı şekilde baş aşağı kurutup, kuru çiçek olarak vazoya koymayı düşünüyorum, bakalım nasıl görünecekler.;)
505445
505446
cörekotu
29-06-2014, 13:44
Harika sevgili sakdag benim gelinimde bu yil yaprak acti acaba ikinci senesinde cicek verirmi, sizin cicek veren yapraklariniz kac yasindalar?
Bir yaprak haricinde(emin olamadım bu yılın yaprağı olabilir) geçen ve ondan önceki yılın yaprakları.
Umarım sizin bitkinizde en kısa sürede çiçek açar.
Bir kaç güzel görüntü ekleyelim. ;)
Echeveria ağacım açtı...:p
506449
506450
Sevdiğim kaktüs çeşitlerinden ikisi. İki türde çok nazlı, narin yavaş büyüyenlerden.
506451
506452
Yaklaşık 2,5 yaşındaki adeniumlarım; biri diğerinin 2 katı uzunlukta, farklı türler galiba. Yeterince gübre, su ve ışığa rağmen hala açtıramadım. Bu yıl için ümitliyim diyebilirim. 3 tane de 1,5 yaşında adeniumum var, onların gelişimi daha iyi.
507184
Sukulent aranjmanlarının son halleri. ;)
507185
507186
Epiphyllum chysocardium yaprak genişliği. ;)
507187
Echeveria ağacınızın dümdüz uzayıp sağa sola kıvrılmayışı ne güzel :) Boyu ne kadar oldu? Sizinkinin torunu bendeymiş biliyorsunuz, henüz avuç içinden biraz büyük boyda ama daha şimdiden dipten yavru yapıyor, çok cömert ;) Bir de ilk aranjman fotoğrafının en solunda görülen bitkinin adı nedir? Onun da torunu bende olabilir, benzettim baya :)
Echeverianın sap boyu bir karışı geçti Esin Hanım. Ne güzel yavrularının yurtta geziyor oluşu.;) Benim bitkinin annesi de Edirne'de. ;)
İsmini sorduğunuz bitki ''Graptosedum franciscobaldi'' ; sizin sayfada ismini yazacaktım aklıma gelmedi o an. ;)
Ay siz çok yaşayın, ismini bilmediğim sukulentim bir tek o kalmıştı :D Hemen yazayım, sağolun :)
Seabert74
07-07-2014, 07:30
Echeverianın sap boyu bir karışı geçti Esin Hanım. Ne güzel yavrularının yurtta geziyor oluşu.;) Benim bitkinin annesi de Edirne'de. ;)
İsmini sorduğunuz bitki ''Graptosedum franciscobaldi'' ; sizin sayfada ismini yazacaktım aklıma gelmedi o an. ;)
Güler hanım'ın atlası,
Sakdag'ın Echeveria agacı...
Bunlar sitede marka oldu bilesiniz.. :)
Torunlardan biri de bende , şu an tam seyirlik durumda .. Akşama unutmazsam fotograflayayım :)
Seabert74
08-07-2014, 07:54
Sevgili Sakdag...
Echeveria torunlarınlarınızdan birinin fotografını gönderiyorum.. Yağmur suyunu çok sevdi bizimki, serpildi, güzelleşti ama 1 haftalık yoklugumda salyangozlarla savaşmış, döndüğümde yaprakları delik delikti..
Şimdilerde toparlanıyoruz..
Sizin geni taşıyor ne de olsa, o yüzden ileride agac olacagını biliyor ve bekliyorum :)
teşekkürler, sevgiler..
Bol bol çiçek sapı da vermiş, yerini sevmiş olmalı Sevgili Seabert.
Ne iyi ettiniz de paylaştınız resmini bizimle, böyle paylaşımlarda büyüyen bitkileri görmek daha da mutluluk veriyor insana.
Dilediğiniz gibi bir ağaç olur tez zamanda inşallah. ;)
Sayın Sakdag,
Muhteşem çiçekleriniz, kaktüsleriniz, sukulentleriniz var. Ellerinize emeğinize sağlık.
Beğeniniz için teşekkür ederim Sevgili Milla. ;)
Hemen bir iki kaktüs resmi ekleyelim, işten geldiğimde çiçekleri kapanmış oluyor bu kadarcık yakalayabiliyorum güzelliklerini. ;)
Gymnocalcium mihanovichi,
508999
509000
Bu gymnocalcium hibridinin rengi çok güzel, çiçeklerini açık yakalamam gerek bir şekilde...:p
509001
Kaktüslerde en sevdiğim çiçekler gymnocalycium türüne ait. Sizinkilerin renkleri de çok güzelmiş, umarım açık hallerini de yakalarsınız.
Bugün de Gymnocalycium andreae-baldianum hibridinin çiçeğini açık yakalayamadım maaelef Sevgili Yağmur.
Yarın iş yerine mi götürsem acaba diyorum kendi kendime...;) ;)
Neden olmasın. Hem gezmiş dolaşmış olur :D
Havalar çok sıcak, nemsizlik bitkileri çok zorluyor, atlaslar kapalı balkonu ıslak tutma çabalarıma rağmen inceldiler bayağı.
Gökten unlu bit yağdı sanki, savaş veriyorum onlarla, ilaçlama kar etmiyor. Her sabah uyandığımda işe gidinceye kadar dallarda, yapraklarda unlu bit arıyorum. :mad:
Kayıplarda var tabii..:(
Üstüne bir de açan çiçekleri açık yakalayamıyorum...
Keyifsiz bir yaz geçiyor...
Yarı açık bir gymno çiçeği...
512278
512279
Seabert74
09-09-2014, 14:11
Sevgili Sakdag, nerelerdesiniz???
Sevgili Sakdag, nerelerdesiniz???
Merhaba Sevgili Seabert74, işlerimin yoğunluğundan fırsat bulup foruma vakit ayıramadım epeydir. Neredeyse 2 ay olmuş, bu süre zarfında yeni bitki edinmedim. Ama bir çok bitki kaybım oldu, ilginçtir ki; kaktüs türü oldu kaybetiklerim. Hoya türlerim yazın sıcağına, sulamayı unutmama, vakit bulamamama veya aşırı sulamaya daha dirençli olduklarını göstediler.
Sonbaharda açıp, güzelliğini sunanlardan birini paylaşalım. :) İyi ki, gündüz çekemedim bu fotoğrafı, kokudan yanına yaklaşılmazdı.:rolleyes: Fırsat bulabilirsem balkondaki değişiklikleri en kısa sürede paylaşacağım...
518904
518905
518906
Tohumdan yetiştirdiğim 2,5 yaşını geçkin adeniumlarım bu yılda açmadılar...:mad: Daha ne kadar bekleyeceğim bilmiyorum.
Arkada bir araya getirdiğim lithopslarım da görünüyor.
518911
litoriachloris
29-09-2014, 10:14
Tohumdan yetiştirdiğim 2,5 yaşını geçkin adeniumlarım bu yılda açmadılar...:mad: Daha ne kadar bekleyeceğim bilmiyorum.
Arkada bir araya getirdiğim lithopslarım da görünüyor.
518911
Sayın sakdag nacizane bir tavsiyede bulunayım. Gördüğüm kadarıyla adeniumlarınızın saksıları çok küçük. Bitkiler yaşına oranla çok küçük kalmışlar. Benim aralık ayında 1 yaşına girecek olan bitkilerim neredeyse sizinkiler kadar. Saksılarını büyütüp yavaş çözünen organik pellet gübrelerden kullanırsanız çok hızlı büyüyüp çiçek açtığını görebilirsiniz :D Selamlar...
Sizin sayfanızda adeniumunuzu gördükten sonra kesinlikle bir yerlerde yanlış yaptığımı anladım Sayın Litoriachloris. Küçük saksıda kalmalarını özellikle tercih ediyordum ama bahara doğru büyük saksılara alacağım. Bu kadar bekledikten sonra çiçek görmeyi çok istiyorum doğrusu. ;)
Bir bitkiyi çöpe atmayı bugüne kadar hiç düşünmedim. Atanları da kınadım hep. Ama bu unlu bit belası bu güzel sempervivumu çöpe atmayı düşündürüyor bana. Yaprak aralarını saran yüzlerce unlu biti temizlemek mümkün görünmüyor. Diğer bitkiler için tehlike arz ediyor. Onu diğer bitkilerden mükün olduğunca uzaklaştırdım. Ara ara ilaçlama yapıyorum. Kış şartları unlu bitleri kendiliğinden öldürür mü acaba diye son bir şansta vermek istiyorum aslında.:(
519989
Sevgili arkadaşım bitkini bence çöpe değil dışarı at :)
Gözlemlediğim kadarı ile unlu bitler kışın soğukta aktif olmuyorlar. Bu bitkiyi bütün kış dışarda tutup bahar gelmeden ilaçlama yaparsan bitlerden büyük ihtimal kurtulabilirsin.
Elim atmaya varmıyor Sevgili Musbet, şu sempervivumu bol güneşli balkonuma ancak adapte edebilmişken kaybetmek istemiyorum doğrusu. Zaten bu yaz bir sürü bitkimi kaybettim. Sempervivum zaten soğuklara dayanıklı bir bitki, kışı bir geçirsin bakalım.;)
Balkondan bir sukulent aranjmanı,sonbahar renklerine büründüler.;)
520201
Echeveria ağacının sonuna geldik maalesef. 9 yıllık echeveria yaz sonunda keyifsiz görünüyordu. Saksıdan çıkardığımda köklerinin iyi durumda olmadığını gördüm.
520202
Sonra aşama aşama kırarak boyunu kısalttım. Şu an kesik yerinin kurumasını bekleyeceğim, tekrar dikmeyi planlıyorum.
520203
Seabert74
09-10-2014, 09:02
Efsane agaç ...
Sevgili sakdağ,
Sempervivumunuzu atmayın ve dışarda kışlatın bence de. Soğuktan unlu bitler ölecektir ama yumurtaları yaprak aralarında pamukçuk oluşturdukları yerlerde ve saksı toprağında kalır. Bahara kadar fırsat buldukça yaprakları temizlerseniz ve havalar ısınmaya başlamadan da bir kez ilaçlarsanız yeniden çıkamadan unlu bitleri temizleyebilirsiniz.
Echeveria ağacınız görmeyeli ne kadar çok uzamışmış :) Köklerinde sorun olmasaydı bile kesmenin vakti gelmiş bana kalırsa. Hatta biraz hasarlı gibi görünen bölgenin de üstünden kesip sapı iyice kısaltsanız daha mı iyi acaba?
Bu arada aranjmanınızın en sağındaki açık renkli sukulentin ismini sorsam?
Selamlar...
Sevgili sakdağ, kayıplarının olduğunu söylemene rağmen maşallah diyor ve sevgili SDul'a katılıyorum beğen butonunun yanına alternatif duyguları da belirtecek butonlar konulmalı bence de :). Şaka bir yana ilkbaharın coşkusu geçip yaz sıcakları başlayınca kayıplar maalesef kaçınılmaz oluyor. Tabii sıcağın yanında bahsettiğin gibi unlu bitler, kabuklu bitler,Salyangoz, tırtıl ve mevsim bitti... Ağaç echeveria gerçekten ulu bir ağaçtı :), benimde kök çürümesi kayıplarım arasında bu yıl, Allah'tan yedeklenmesi kolay sempervivumlar gibi değil. Çok beğendiğim sempervivum saksına gerçekten üzüldüm, ama -Esin- arkadaşımızın tavsiyesi deneyimle sabittir. İlk tecrübem kapalı balkonda ki madagaskar yasemiydi;umudu kesince diğer bitkilere bulaşmasın diye kış ortasında terasa attım bütün yapraklarını döktü, baharda kuruyup öldüğünü düşündüğüm için saksını alacaktım birde baktım yeni filizler çıkıyor... Bu yıl çiçek açmak için çıldırdı adeta, diğeri de gelin teli bitkisi bütün kışı dışarıda geçirenlerden... ne kadar uzattım değil mi? :) Balkonunda gezmek ne kelime, çöreklenip oturdum aranjmanları bayağı bir seyrettim. :) Sevgiler...
Efsane agaç ...
Efsane ağaç gitti maalesef Sevgili Seabert. Daha da kötüsü tekrardan köklendiremedim onu. Çürüdü ve gittiiii... Efsane bitti kısacası. ;)
Sevgili sakdağ,
Sempervivumunuzu atmayın ve dışarda kışlatın bence de. Soğuktan unlu bitler ölecektir ama yumurtaları yaprak aralarında pamukçuk oluşturdukları yerlerde ve saksı toprağında kalır. Bahara kadar fırsat buldukça yaprakları temizlerseniz ve havalar ısınmaya başlamadan da bir kez ilaçlarsanız yeniden çıkamadan unlu bitleri temizleyebilirsiniz.
Echeveria ağacınız görmeyeli ne kadar çok uzamışmış :) Köklerinde sorun olmasaydı bile kesmenin vakti gelmiş bana kalırsa. Hatta biraz hasarlı gibi görünen bölgenin de üstünden kesip sapı iyice kısaltsanız daha mı iyi acaba?
Bu arada aranjmanınızın en sağındaki açık renkli sukulentin ismini sorsam?
Selamlar...
Sempervivum dışarıda diğer bitkilerden uzakta beklemede Esin Hanım. Son bir şans verdim kendisine.
Echeveria ağacını dediğiniz gibi daha da kısaltmıştım ama havaların soğuması ve yeterince ilgilenemem yüzünden maalasef komple kaybettim. Geriye minicik bir yavru kaldı elimde, ama yakında başka bir tür echeveria ağacımla podyumda olacağız.;)
Bahsettiğiniz bitkinin ismini yazacağım, isim listemi bulamadım.;)
Sevgili sakdağ, kayıplarının olduğunu söylemene rağmen maşallah diyor ve sevgili SDul'a katılıyorum beğen butonunun yanına alternatif duyguları da belirtecek butonlar konulmalı bence de :). Şaka bir yana ilkbaharın coşkusu geçip yaz sıcakları başlayınca kayıplar maalesef kaçınılmaz oluyor. Tabii sıcağın yanında bahsettiğin gibi unlu bitler, kabuklu bitler,Salyangoz, tırtıl ve mevsim bitti... Ağaç echeveria gerçekten ulu bir ağaçtı :), benimde kök çürümesi kayıplarım arasında bu yıl, Allah'tan yedeklenmesi kolay sempervivumlar gibi değil. Çok beğendiğim sempervivum saksına gerçekten üzüldüm, ama -Esin- arkadaşımızın tavsiyesi deneyimle sabittir. İlk tecrübem kapalı balkonda ki madagaskar yasemiydi;umudu kesince diğer bitkilere bulaşmasın diye kış ortasında terasa attım bütün yapraklarını döktü, baharda kuruyup öldüğünü düşündüğüm için saksını alacaktım birde baktım yeni filizler çıkıyor... Bu yıl çiçek açmak için çıldırdı adeta, diğeri de gelin teli bitkisi bütün kışı dışarıda geçirenlerden... ne kadar uzattım değil mi? :) Balkonunda gezmek ne kelime, çöreklenip oturdum aranjmanları bayağı bir seyrettim. :) Sevgiler...
Unlu bitle mücadele devam ediyor Berçin Hanım, bu nasıl bir zararlıdır kurtulamadım gitti. Kapalı balkonda mum çiçeklerinde hala varlar. Can sıkıcı bir durum. Kış gelmek üzere bazı bitkileri iç mekana almak zorundayım ama iç mekanda daha da çoğalıp artacaktır bu unlu bitler. Bu kış sezonu tüm bitkileri oldukları yerinde bırakıp doğal seleksiyon yaşatacağım galiba.
Bazı sukulentleri açık balkonda bırakacağım bakalım dayanımları nasıl olacak...
Lithops türlerimden ikisi çiçeklerini gösterdi.
522908
522909
Seabert74
27-10-2014, 09:16
Efsane ağaç gitti maalesef Sevgili Seabert. Daha da kötüsü tekrardan köklendiremedim onu. Çürüdü ve gittiiii... Efsane bitti kısacası. ;)
Efsanenin yavruları sayenizde dört yana dagılmış durumda sevgili Sakdag..
Torunlardan yolculuga hazır hale geldiklerinde hemen gönderebilirim size.. Paylaşacak kadar çeşidim henüz yok henüz ama, efsanenin küçük yavruları var, siz dileyin yeter.. sevgiler
Çok teşekkür ederim Sevgili Seabert; çok düşüncelisiniz. Efsanenin bir yavrusu mevcut elimde, ancak efsanenin annesi hala annemde yaşıyor. Saksıdan taşmış bir vaziyetteydi en son gördüğümde. ;)
Seabert74
10-11-2014, 08:53
Onu da görüp tanışmak isteriz Sakdag :)
Beyaz çiçekli lithopsum da nihayet açtı...
529277
Bu da diğer echeveria ağacım, alt türünü hatırlayamadım şu an.:o
yavrular arasında cristata benzeri bir oluşum da var. Sağ üst köşede görünüyor.
529278
Kalanchoe tomentosanın üstten ve alttan görünümü. Gövdeden toprağa doğru havai kökler uzatıp, gövdedeki gelişimi köklerle destekliyor.
529279
529280
Seabert74
12-12-2014, 08:03
Bu agacınızın da maşallahı var sevgili sakdag..
Kaç yaşında?? Bendeki torunlara kardeş göndermek isterseniz , ziyarete bekleriz :)
Bu arada beyaz lithopsun çiçekleri de gümüşi ipek gibi, çok güzelmiş, sevgiler..
Sevgi Durul
12-12-2014, 09:08
Sevgili sakdag, kalanchoe tometosa çok güzel dallanmış. Benimki tel dal üzerinde devam ediyor.:) Açıkçası budamak aklıma hiç gelmemişti. Budamalı mıyım?
Echeveria yavruları arasındaki cristata benzeri oluşum derken neyi kastettiniz? Cahilliğimden sanırım anlayamadım. Bir açıklık getirebilir misiniz?
Sevgiyle...
Bu agacınızın da maşallahı var sevgili sakdag..
Kaç yaşında?? Bendeki torunlara kardeş göndermek isterseniz , ziyarete bekleriz :)
Bu arada beyaz lithopsun çiçekleri de gümüşi ipek gibi, çok güzelmiş, sevgiler..
3 yıllık sanırım Sevgili Seabert. Bundan hemen hemen hiç yavru ayırmayıp kendi haline bıraktım. Baharda ziyaret ederiz sizi. :)
Sevgili sakdag, kalanchoe tometosa çok güzel dallanmış. Benimki tel dal üzerinde devam ediyor.:) Açıkçası budamak aklıma hiç gelmemişti. Budamalı mıyım?
Echeveria yavruları arasındaki cristata benzeri oluşum derken neyi kastettiniz? Cahilliğimden sanırım anlayamadım. Bir açıklık getirebilir misiniz?
Sevgiyle...
Bence bir karıştan uzunsa tepe noktasını uçurabilirsiniz Sdurul Ablacım.
Fotoğrafta işaretledim, mutasyona uğramış olduğunu düşündüğüm kısmını.
Daha net bir resmini eklerim sizin için.
529289
Bu da netten alıntı bir örnek... Büyüyünce böyle olacak inşallah...:)
529290
Pamukçuk kaktüsüm açmaya yeltenmiş...:)
529878
Şunun renklerinin güzelliğine bakar mısınız?
529879
Cristata kaktüsüm yanından normal bir yavru verdi.
529882
Sûz-i Dilârâ
21-12-2014, 20:59
Tohumdan yetiştirdiğim 2,5 yaşını geçkin adeniumlarım bu yılda açmadılar...:mad: Daha ne kadar bekleyeceğim bilmiyorum.
Arkada bir araya getirdiğim lithopslarım da görünüyor.
518911
Biz (iki adenium ve ben) beşinci yılımızı devireceğiz hâlâ çiçek göremedik. Belki Van'ın soğuğundandır diyordum ama bakalım bu sene istemediği kadar sıcak görecekler. Açmazlarsa da sorun değil saksılarımda minik-dev ağaç görüntülerini de seviyorum.
Ben, bahardan önce daha büyük saksılara değişim yapacağım inşallah.
Bu arada 3 tane de yaklaşık 2 yaşında olanlar vardı, biri çürümüş. Geç farkettim, kurtaramadım.
Yazın sedum palmerinin çok sarkan dallarını budayıp, bir saksıya gelişi güzel tutturmuştum. Oldukça keyifli bugünlerde...
530377
meryem güman
25-12-2014, 08:17
sevgılı sakdag kaktuslerınız cok etkıleyıcı cok guzeller ve ınanılmaz bakımlılar
Beğeniniz için teşekkür ederim Sayın Meryem_güman. ;)
Kapalı balkondan bir kaç paylaşımda bulunayım.
Bu fotoğrafları bir hafta önce çektim. Kapalı balkonum en düşük sıcaklık olarak +10 derecede kaldı. Hoya türlerim hala bu balkonda, dışarıda -10 derece olan sıcaklık iç kısmı pek etkilemedi. Isıtma olmadan +10 bence oldukça iyi.
532159
532160
Bu iki aranjmanım soğuk dalgasının ilk günlerinde dışarıdaydılar. Bir gece -2 derecede dışarıda kaldılar. -6 derece tahmini olduğu gece içeri taşıdım. Sonraki gecelerde de -10 ve -9 geldi zaten.
532161
532162
Ve sürpriz.... Rhipsalisim tomurcuklanmaya başlamış...
532168
Atlas köşem...
532169
Detay fotoğraflar, kış renkleri çok hoşuma gitti.
532170
532171
532172
Bu arada son fotoğrafı dikkatli inceleyince bu bitkilerimi de bir şey didiklemiş.
Bu yıl iki büyük saksı maydanoz ektim, taze taze kullanırım diye, kuşlar musallat oldu. Büyüdükçe hep yiyip bitirdiler maydanozlarımı.
Hayy masaallah ciceklerinize sevgili sakdag, nihayet guzel goruntuler gorduk bugunlerde
Ve sürpriz.... Rhipsalisim tomurcuklanmaya başlamış...
532168
Atlas köşem...
532169
Detay fotoğraflar, kış renkleri çok hoşuma gitti.
532170
532171
532172
Bu arada son fotoğrafı dikkatli inceleyince bu bitkilerimi de bir şey didiklemiş.
Bu yıl iki büyük saksı maydanoz ektim, taze taze kullanırım diye, kuşlar musallat oldu. Büyüdükçe hep yiyip bitirdiler maydanozlarımı.
Merhabalar sayın sakdağ,sukulentleriniz çok güzeller ben özellikle kış renklerine bayılıyorum.sondan 2.fotodaki adı nedir?
Hayy masaallah ciceklerinize sevgili sakdag, nihayet guzel goruntuler gorduk bugunlerde
Teşekkür ederim Sevgili Samur.. Çiçeklerim kapalı balkonda koruma altında olduğu için kar ve buzdan etkilenmediler.
Merhabalar sayın sakdağ,sukulentleriniz çok güzeller ben özellikle kış renklerine bayılıyorum.sondan 2.fotodaki adı nedir?
Kırmızı renkli sukulenti soruyorsanız, adını bulamadığım bitkilerden biridir.Bitki isimlerimi listelediğim bir dosyam vardı, ama bilgisayarım çöktüğü için dosyada yok oldu. :(
Kırmızı renkli sukulenti soruyorsanız, adını bulamadığım bitkilerden biridir.Bitki isimlerimi listelediğim bir dosyam vardı, ama bilgisayarım çöktüğü için dosyada yok oldu. :(
Bence bu. :)
http://www.agaclar.net/forum/sukulent/24507-2.htm
Yok o değil Sayın Hdoğan. Graptopetalumun rengi kırmızıya dönmez, fazla güneşte sarımtırak olur.Bu bitki birşeylerin hibritiydi galiba. Graptoveria, graptosedum gibi birşeyler işte.... ;)
Sevgi Durul
12-01-2015, 19:23
Graptosedum bronze (http://www.agaclar.net/forum/1341931-post1137.htm)olabilir mi, sevgili sakdag. Diğer görseller (https://www.google.com.tr/search?q=graptosedum+bronze&biw=1366&bih=628&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3xC0VLyRM8zpUsefhNgL&sqi=2&ved=0CBoQsAQ).
Evet evet!!! Çok teşekkür ederim Sdurul Ablacım. ;)
Maşallah hepsine gerçekten de çok güzeller. :)
Atllaslar serin ortamda çok güzel gelişiyorlar. Kaloriferli odadan kapalı balkona çıkardığım atlasların hepsi kendine geldi ve hızlı bir şekilde gelişmeye başladılar. Maşallah atlasların çok güzel olmuşlar abla. Besin veriyor musun abla?
Graptosedum bronze (http://www.agaclar.net/forum/1341931-post1137.htm)olabilir mi, sevgili sakdag. Diğer görseller (https://www.google.com.tr/search?q=graptosedum+bronze&biw=1366&bih=628&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3xC0VLyRM8zpUsefhNgL&sqi=2&ved=0CBoQsAQ).
O zaman 1. fotoğraftaki de Graptosedum bronze. Ben Graptopetalum sanıyordum. Demek ki bende de var. :)
http://www.agaclar.net/forum/1325984-post293.htm
Maşallah hepsine gerçekten de çok güzeller. :)
Atllaslar serin ortamda çok güzel gelişiyorlar. Kaloriferli odadan kapalı balkona çıkardığım atlasların hepsi kendine geldi ve hızlı bir şekilde gelişmeye başladılar. Maşallah atlasların çok güzel olmuşlar abla. Besin veriyor musun abla?
Evet, besin veriyorum Sevgili Fatih. Çiçek coşturanın orkide besinini tüm bitkilere uyguluyorum 2-3 sulamada bir. Açıkçası fazla sulama yapmamaya özen gösteriyorum. Öldürürsem bu seferde susuzluktan olacak galiba. ;)
13 tür almıştım Paul Bey2den geçen yıl. Sanırım 2 türünü kaybettim, geri kalanı duruyor. Çiçek görmedim henüz.
O zaman 1. fotoğraftaki de Graptosedum bronze. Ben Graptopetalum sanıyordum. Demek ki bende de var. :)
http://www.agaclar.net/forum/1325984-post293.htm
Evet aynı tür olmalı. ;)
Saksımı didikleyen hayvancığı bir gece yarısı baskınında suç üstü yakaladım. :p Derhal kapalı balkondan uzaklaştırıldı bu tırtıl. Geçen yılda bu zamanlar yine görmüştüm bu tırtıllardan.
534811
Kapalı balkondan bir kare, sağda opuntıa monacantha ağacım. Kahverengiliği gövdenin ağaçlaşmasından ileri geliyor.:eek: En kısa zamanda bahar gelmeden daha büyük bir saksıya geçirmeyi planlıyorum.
Teorikte planlıyorum ama pratikte nasıl gerçekleştireceğim bilemiyorum. biraz zorlu bir sınav olacak gibi.:dilli:
7534939
Açık balkondan; pembe delosperma iyi görünüyor, kırmızı-turuncu olan dondan etkilenmiş görünüyor. Sedum palmeri de donmuştu ama kendine geldi. Kırmızı delospermayı kaybettiğimi düşünmek istemiyorum. Kökünden tekrar canlanır diye umut ediyorum.
534943
Sakdagcığım soğuklarla benim de başım dertte :( evde yokken balkonda kalanlar donmuş :( en çoksa senin verdiğin çölgülüne üzüldüm acaba canlanır mı diye içeri aldım ama sanırım canlanmayacak :( gövdesini kessem mi acaba?
Geçen ki -10 derecelik donlarda kaldıysa hiç şansı kalmamıştır Züleyhacım. Gövdesini incele, sadece üst kısmımı zarar gördü ki. Kök kısmını kontrol et derim, saksıdan çıkarıp iyice incele.
Seabert74
30-01-2015, 08:28
Merhaba sevgili Sakdag..
Ben de İstanbul'un yaşadıgı dondan sonra çok kayıp yaşayanlardanım.. Çok acemiliğime geldi , kendime de cok kızdım içeri alsaydım diye ama yapacak birşey yok.. Bu da bana büyük ve acı bir tecrübe oldu..
Bugün bir selam için girdim siteye, birkaç takip ettiğim sayfaya baktım , senin sayfanın "daha iyi" durumda oluşu moral verdi bana..
Senden gelen leş kaktüslerim (ilk kez çiçeğini görmüştüm), bir gecelik gelinim (çok çabuk serpilmiş ve büyümüştü) kayıplarımdan bazıları..
Bir umur baharda saksıdan birşey yeserir mi diye bekliyorum. Sayfanda gezmek keyif verdi bana, sevgiler
Sevgili Seabert74 bu yılki soğuklar tüm bitki severleri üzdü. Benim de bütün sardunya ve sakızlarımı yok etti. Aslında hava durumunu her gün takip ederim. Kış sezonu olduğundan aşırı soğukların gelişinden de haberdar olduğumdan açık balkondaki bitkileri sulamadan ve balkonun güzey cephe olduğuna istinaden az hasarla atlatırım diye ummuştum. Ama maalesef. İzmir'den sardunya serasından aldığım koyu bordo-mor sakız ve alacalı yapraklı sardunyam en çok üzüldüğüm bitkiler.
Ama yılmak yok, baharda çeşit çeşit sardunya ve sakızlardan yine edineceğim. ;)
Saksılarınızı boşaltmayın belli olmaz birşeyler yeşerir, şahsen benim de umudum var bu donmuş saksılardan yana.
Donan bitkiler için üzülmeyin temin etmeniz zor değil. ;) ;) Bahar gelsin görelim.
Bir gecelik gelinimin yazın açan çiçeklerini kurutmuştum, bu güzelliği kışında yaşayayım diye, buyrun gelsin fotoğrafı...;) Canlısının yerini %100 tutmaz ama idare edin lütfen...;)
535239
Soğuklar nedeniyle mutfak kapısının iç tarafına çektiğim aranjman saksım. Fotoğrafta büyüklüğü belli olmuyor ama saksı çapı 50 cm, en büyük boylardan. Saksının alt kısmı yarıya kadar strafor dolu olmasına rağmen oldukça ağır bir saksı.:p -2,-3 derecelerde üzerine örtü atarak idare etmiştik ama -10 derecede riske atamadım doğrusu, hele de ön kısımda sarkan oscularia'nın çiçeğini henüz görmemişken.
535240
Bu arada telefonda çok çok güzel ve renkli görünen fotoğraflar bilgisayarda garip renklere bürünüyor. Fotoğraf makinesine geri dönüş yapacağım sanırım.
Sağlıklı bitkilerini görmek beni çok sevindirdi sevgili sakdağ, inanırmısın bilmem ama kendi bitkilerimin halini görünce ilk aklıma gelen loveforlife, sen ve Cemo bahçe oldu. Don buz olaylarını atlattık, inşallah lodosu da fazla zarar görmeden atlatırız:).
Çok şükür lodos fırtınasını da zarar ziyansız atlattık Berçin Hanımcım.
Şu bahar gelse de rahat bir nefes alsak, çiçeğe doysak diyorum. Üstelik bir sürü iş var yapılacak, saksı değişimleri, toprak ilaveleri... ;)
Bu arada bahar demişken bugün badem ağaçlarında açmış çiçekler gördüm burada...:eek::eek: Lodos onlar için çok aldatıcı olmuş. Umarım sonları hüsran olmaz.
Çok şükür lodos fırtınasını da zarar ziyansız atlattık Berçin Hanımcım.
Şu bahar gelse de rahat bir nefes alsak, çiçeğe doysak diyorum. Üstelik bir sürü iş var yapılacak, saksı değişimleri, toprak ilaveleri... ;)
Bu arada bahar demişken bugün badem ağaçlarında açmış çiçekler gördüm burada...:eek::eek: Lodos onlar için çok aldatıcı olmuş. Umarım sonları hüsran olmaz.
Bizim burada lodosta etkili oldu yarım kalanların işini bitirdi anlayacağın
:(...
İşlerden hiç bahsetme sadağcığım kara kara düşünüyorum bende nasıl altından kalkacağım diye, bir taraftan da kendi kendimi ''nasılsa bir çok saksı boşa çıktı boşver yenileriyle doldurursun'' diye teselli ediyorum :). Burada bizim evin karşısındaki küçük korulukta da beyaz çiçekli birşeyler görünüyor, yol kenarlarındaki bazı bahçelerde eriklerin çiçeklendiğini gördüm bende. Dediğin gibi inşallah sonları hüsran olmaz.
Önümüzdeki pazartesiden itibaren yurt genelinde bir soğuk hava dalgası geldiği tahmini var Berçin hanım.
Bugün badem ağaçlarının resmini çekmiştim hemen ekleyeyim. Yazık olacak bu yavrucaklara, işin kötüsü işyeri bahçesinde incelediğim öbür ağaçlarda da tomurcuklar belirmiş...
536072
536073
İşler, işler.... Evet bu bir sürü saksı değişimi yapmam gerecek, saksısına sığamayanlar, saksısını ve toprağını beğenmeyenler... Alet, ekipmanı toparlamaya başladım.
Bu arada bahar heyecanını arttırmak için Taner Bey'den çok özel bitkiler sipariş ettim. Yarın elimde olurlar herhalde. ;)
Uzun zamandır değişik renkli echinopsisler arıyordum, görünce hemen sipariş verdim ama stoklar tükenmiş, sadece bir tanesinden 1 adet alabildim. Heyecanla bekliyorum yeni bitkilerimi.
Geçen ki lodos fırtınasında silvestrii penceredeki her zamanki yerinden düşmüş. Balkona ters kapaklanmış, haliyle bir sürü yavru kopup etrafa saçılmış. Zaten saksı hep aynı yerde yıllardır durduğu için güneş gören yüzde fazla yük vardı. Artık balkonda yerde duruyor.
536332
Kopan bebişler yeni saksılara dikildi. Sulama yapılmadı, yağış almayacak kuytu bir köşeye gizlendiler.
536333
Bahar gelmeden yeni bitkiler geldi, bu toplu fotoğrafları. ;)Tek tek tanışma işi sonra inşallah; hepsi çok güzel ve özel bitkiler. :cool:
536334
Gül Batur
08-02-2015, 23:24
Çok güzeler güle güle büyüsünler hepside sağlıklı görünüyorlar yolda hırtalanmamışlar.
sardunya aşkı
09-02-2015, 03:05
sn.sakdağ çiçekleriniz harika bu sitede dolaşmak insanı hem sevindiriyor hem üzüyor sevindiriyor gözümüz gönlümüz açılıyor .üzüyor yani beni oda fazla çiçek yetiştiricek yerim olmamasından dolayı. kıskanıyorum valla çeşit çeşit çiçek yetiştirenleri.bu dönemde bol bol çiçekleriniz olsun çiçeklerinizinde bol bol çiçekleri olsun inşallah
münevver48
09-02-2015, 07:19
Bahar gelmeden yeni bitkiler geldi, bu toplu fotoğrafları. ;)Tek tek tanışma işi sonra inşallah; hepsi çok güzel ve özel bitkiler. :cool:
536334
:)sevgili sakdag,yeni bitkileriniz sağlıklı görünüyor.güle güle büyütün.bu güzel ve özel bitkilerinizi bizimle de en kısa zamanda tanışmalarını bekliyorum.sevgiler;)
Silvestriye ayrı hayranım, silvestri deyince aklıma senin kız geliyor. Allah korumuş arkadaşım, çiçeksiz hali bile muhteşem nazar değmesin inşallah :). Yeni bebişlerin hayırlı olsun güle güle büyüt. Ben şimdilik zengarden ve diğer sitelerde dolaşıp bakınmakla yetiniyor kendimce bahara planlar yapıyorum. Ben delirmeden gelse bahar ;)...
sumeyra47
09-02-2015, 23:34
Yeni bitkilerin hayırlı olsun sevgili sakdağ, çiçeklerini de görürsün inşallah..
Yeni bebişleriniz bol çicekli olsun.
Teşekkürler arkadaşlar, yeni bitkilerimi dikeli 1 hafta oldu. Bu süre zarfında hiç sulamadım. Tek tek tanıtacağım bu bitkilerimi ancak önce balkondan bugün çektiğim fotoğrafları ekleyeyim.
Rhipsalis elliptica bu sabah ilk çiçeğini açtı.
537095
537096
Bu da başka bir tür, onda da tomurcuklanmalar başlamış, epey tomurcuk üretecek gibi duruyor.
537097
Aranjman saksımdaki bitkim çiçeklendi.
537103
537104
Güler atlas da uyanmış, bir sürü bir sürü tomurcuk var bu yıl.:cool:
537105
537106
günebakan
16-02-2015, 07:11
Sevgili Sakdag rhipsalislere bayıldım çiçekli halleri çok güzel oluyormuş bir ara bende edinmek istemiştim sonra bulamayınca vazgeçmiştim. Güle güle büyütün:)
tarla kuşu
16-02-2015, 16:01
Maşallah ,güzellikler tam gaz devam ediyor...
Sevgiler..
Güler Atlasa kendi kendime sesli bir şekilde kaç kere maşallah dediysem, eşimin bile dikkatini çekmiş neye maşallah deyip duruyorsun diye sorunca adamcağız kendime geldim:). Açınca seyrine doyum olmaz artık, sakın kendine saklama açtığı zaman bizlerde görelim bol çiçekli halini :)))...
Bal Kaktüs
16-02-2015, 23:52
Müthiş, öğreneceğimiz çok şey var. Ellerinize sağlık.
Yeni bitkilerimi ancak fotoğraflayabildim. 1. fotoğrafta toplu halde kolaj yaptım. İsimler şöyle:
1. echinopsis tangerina
2.echinopsis cajamarca
3.huernia zebrina
4.orbea semitubiflora
5.stapelia glanduliflora
6.stapelia divaricata
7.caralluma dummeri
8.piaranthus decorus cornutus
538066
2.fotoğrafta da çiçek açtıklarında çiçeklerinin nasıl görüneceğini ekledim.
538067
Beğeniler için teşekkür ederim arkadaşlar, baharın bir an evvel gelmesini diliyorum. Yapılacak çok iş var.
Şimdilik camdan dışarıyı izleyen bu saksı aranjmanım da bugünkü güneşli havanın tadını çıkardı.;)
538068
Sevgili Sakdag, sen de senecio stapeliaeformis olduğunu bilmiyordum, nasıl oldu da gözümden kaçmış :D bayıldım ben ona, yanında ki ise senecio tamoides mi yoksa angulatus mu anlayamadım ama ikisinede hayran kaldım ellerine sağlık.
Bilseydim sen de bunlardan da olduğunu sulanırdım. :D Şaka bir yana onlar senin güzel kalbini yansıtıyor bana göre tekrar tebrik ederim maşallah ablam. :)
İkisi de değil o bir senecio articulatus.;) Yalnız bendeki bol yapraklı bir azman. İnternet görsellerinde sadece tombul bir gövde görünüyor. Ya besini suyu keseceğim ya da saçını başını (yapraklarını) yolacağım bu güzelin. ;)
Senecio stapeliaformise gelince; yanlarından 2 yavru çıkarıyor gibi, eğer bir aya kadar büyüyebilirlerse.... ;) ;) ;)
Bu arada yukardaki yeni bitkilerimi Taner Bey'den aldım. Aslında listemde 4-5 güzel bitki daha vardı. Ama ben 2 gün siparişimi vermeyi geciktirince stoklar tükenivermiş. :(
Seabert74
23-02-2015, 14:24
Saksımı didikleyen hayvancığı bir gece yarısı baskınında suç üstü yakaladım. :p Derhal kapalı balkondan uzaklaştırıldı bu tırtıl. Geçen yılda bu zamanlar yine görmüştüm bu tırtıllardan.
534811
Benim çirkin saksılardan kaçıp güzel birşeyler görmek isteyince solugu burada alır oldum :)
"Şu tırtılın yerinde olmak vardı şimdi" diye içimden geçirirken yakaladım kendimi :p:p
Saksılarıma dadanan tırtılları kar buz demeden dışarı atıyorum haberin olsun Sevgili Seabert...;) ;)
Rhipsalis elliptica bitkim çiçeklerini sıklaştırdı. Çok sevdiğim bir türdür kendisi.
538625
Gözümün önündeki hoyalarım. Bellayı iyice kelleşince makasladım. Suda bekletiyorum.
538626
Rhipsalisin güzelliği zaten tartışılmaz. :D Hoya ailen ise söylenecek söz bulamıyorum. Senin gibi bir annenin evlatları oldukları için çok şanslılar. :D
günebakan
27-02-2015, 07:56
Ahh sevgili Sakdag o rihipsalise bayıldım çok güzelmiş gerçekten:)
Seabert74
27-02-2015, 12:44
Saksılarıma dadanan tırtılları kar buz demeden dışarı atıyorum haberin olsun Sevgili Seabert...;) ;)
Ben uslu dururum, o saksılar yemelik değil benim için, " yeme de yanında yat " lık :)
2015 sezonu saksı değiştirme işlemlerine başlamış bulunuyorum. En eski kaktüslerimden başladım. Büyük saksılara geçiş yaptılar, onların saksıları bir boy küçüklere, onların saksıları daha küçük boylara şeklinde devam edecek geçişler....:p:p
Eski saksısıyla beraber yaklaşık 15 kg olan bu kaktüsü saksısından çıkarıp yeni saksısına transfer edene kadar canım çıktı...:dilli:
539034
Ve bunlarda diğerleri.... Büyüklüklerini yan taraflardan görünen diğer
kaktüslerle kıyaslayabilirsiniz...
539035
539036
Biraz çiçek molası...
539037
Toprak yiyen bitki....:eek: Sanırım geçen yılda değiştirmiştim ceropegianın saksısını... Yine toprak kalmamış, her yeri kök sarmış. Bu sefer onu 2-3 yıl idare edecek büyüklükte bir saksı ayarladım. Sardırmak için de ana direkleri metalden 1 metre boyunda sardırma aparatı hazırladım. Karışmış kolları da açmaya çalışmakta ayrı bir uğraştı...:mad:
539039
539040
539041
Hafta sonu çatıda sukulent buldum. Yerde ararken gökte bulmak gibi bir şey oldu...:D:D
Aklınıza deli sorular gelebilir ''çatıda ne arıyorsun'' ''sukulentin orda ne işi var'' vs gibi...:D
Köyde bir tanıdığımızın yol boyunda evi var. Yolun toprak seviyesi zamanla yükseldiği için yol tarafında çatı bir insan boyunda görünüyor. Yosunların arasında mini mini sedumlar fark ettiğimde çok şaşırdım. Tohumdan çıkmış gibiler, oraya nasıl ve nereden geldiler hiçbir fikrim yok... Ama bir sürü bir sürü varlar...;)
Doğa ananın mucizeleri...
539044
539045
539046
akçabardak
02-03-2015, 22:18
Sevgili sakdag o kadar güzel görünüyorlar ki bayıldım bayıldım, hele ilk resimdeki istesek o şekilde bir dizayn yapamayız, bence hiç bozmadan yosunlarıyla birlikte bütün olarak alabilseniz ne kadar güzel olur... hepsi de çok güzeller maşallah şans diye ben buna derim.
Seabert74
03-03-2015, 07:40
Ne güzel ugraşlar bunlar.. Bahar gelmiş size... Küçülen elbiseyi kardeşe vermek gibi sizin saksıların durumu..
Sedumu tohumdan yetiştirmeye çalışmıştım ben de ilk. Tohumların gözünün içine baktıkça yok olup gittiler.. Çatıya biryerlerden tohum mu geldi acaba, çok şirinler..
Sukulentlerde saksı değişimi ne zaman olacak acaba :p
Adı üstünde Dam Koruğu sevgili sakdağ, ne mutlu sana sevgili akçabardak'ın dediği gibi ilk kareyi olduğu gibi aldığını umuyorum:confused:. Özellikle çoğu sukulentin Ege ve Akdeniz bölgelerimizde doğal ortamda mevcut olduğu biliniyor, bir kaç yıl önce bende Karadeniz ormanlarında başka bir türünü bulup getirmiştim şimdi her saksının dibinde, kurtulmak istiyormuyum?; Asla:D...
Saksı değişim yorgunluğunu bir haftadır bende yaşıyorum, senin aksine donan saksıları boşaltıp yaşayanları yeniliyorum:(.Yine bu bahar muhteşem karelerin yolda, kendi adıma bekliyor olacağım:). Sevgiler :)...
Yagmur143
04-03-2015, 10:41
Çatıdaki sukulentlere bayıldım. Ne hoş, ne harika bir görüntü... Zaten elimde olmadan insanların bahçesine, balkonuna ( nasıl çiçekler var diye) bakıp duruyorum. Bundan sonra çatılara da bakarım artık :)
Tebrik ederim sevgili sakdağ, çiçekleriniz çok güzel ve bakımlı.
Bu arada size sormak istediğim bir soru var. Ben atlaslarım için hiç vitamin veya gübre kullanmadım.Yine de her sene çiçek açtılar. Şimdi atlas sayfasını okudukça kafam karıştı. Siz kullanıyor musunuz, tavsiyeniz var mı?
Sevgili sakdag o kadar güzel görünüyorlar ki bayıldım bayıldım, hele ilk resimdeki istesek o şekilde bir dizayn yapamayız, bence hiç bozmadan yosunlarıyla birlikte bütün olarak alabilseniz ne kadar güzel olur... hepsi de çok güzeller maşallah şans diye ben buna derim.
İlk fotoğraftaki parçayı eve getirmiştim Sevgili Akçabardak Abla. Şimdilik ne yapacağıma karar veremedim. Bir tabağın içinde öylece duruyor.;)
Ne güzel ugraşlar bunlar.. Bahar gelmiş size... Küçülen elbiseyi kardeşe vermek gibi sizin saksıların durumu..
Sedumu tohumdan yetiştirmeye çalışmıştım ben de ilk. Tohumların gözünün içine baktıkça yok olup gittiler.. Çatıya biryerlerden tohum mu geldi acaba, çok şirinler..
Sukulentlerde saksı değişimi ne zaman olacak acaba :p
Küçülen elbiseleri kardeşlere giydirme işi devam ediyor. İşten çıkınca ancak akşam saatlerinde ilgilenebiliyorum bitkilerle.
Sukulentlere daha başlayamadım, önce kaktüs çeşitlerini elden geçireceğim. Biraz bakımsız kaldılar geçen sene.
Bu arada balkon çok fena dağınık, dökülen topraklar, taşlar, saksılar... İşlerim bitene dekte öyle kalacak gibi...;)
Kendi bitkilerim yetmezmiş gibi, apartmanın güllerini budamıştık, onlardan 20 kadar çelik aldım, onları köklendirmeye çalışıyorum, heves ettim aralarında müthiş güzel renkler var.
O da yetmezmiş gibi, köydeki bir arazimize sera yaptırıyoruz, 200 metrekare kadar. Pembe domates deneyeceğiz, onların fideleri hazır alınacak ama özendiğimiz birkaç çeşidi de evde viyollerde yetiştiriyorum.
Adı üstünde Dam Koruğu sevgili sakdağ, ne mutlu sana sevgili akçabardak'ın dediği gibi ilk kareyi olduğu gibi aldığını umuyorum. Özellikle çoğu sukulentin Ege ve Akdeniz bölgelerimizde doğal ortamda mevcut olduğu biliniyor, bir kaç yıl önce bende Karadeniz ormanlarında başka bir türünü bulup getirmiştim şimdi her saksının dibinde, kurtulmak istiyormuyum?; Asla...
Saksı değişim yorgunluğunu bir haftadır bende yaşıyorum, senin aksine donan saksıları boşaltıp yaşayanları yeniliyorum:(.Yine bu bahar muhteşem karelerin yolda, kendi adıma bekliyor olacağım:). Sevgiler :)...
Berçin hanımcım siz yazana dek ''dam koruğu'' ismini çatıyla ilintilendirmemiştim doğrusu. :eek:;)
Size de kolaylıklar diliyorum. Bakalım bu baharda nasıl güzel çiçekler göreceğiz. Aslında daha çiçeğini göremediğim bir sürü bitkim var, özellikle atlas çeşitlerim -size yazarken bu mesajı onlara da sesleniyorum açacaksanız açın artık :))- :D
Çatıdaki sukulentlere bayıldım. Ne hoş, ne harika bir görüntü... Zaten elimde olmadan insanların bahçesine, balkonuna ( nasıl çiçekler var diye) bakıp duruyorum. Bundan sonra çatılara da bakarım artık :)
Tebrik ederim sevgili sakdağ, çiçekleriniz çok güzel ve bakımlı.
Bu arada size sormak istediğim bir soru var. Ben atlaslarım için hiç vitamin veya gübre kullanmadım.Yine de her sene çiçek açtılar. Şimdi atlas sayfasını okudukça kafam karıştı. Siz kullanıyor musunuz, tavsiyeniz var mı?
Sevgili Yağmur143 ben tüm bitkilerime ara sıra çiçekcoşturanın orkide besiniyle suluyorum. Çok net bir şekilde belli periyodu yok, aklıma ne zaman gelirse.
Atlasların çiçeklenme periyodunda bence vitamin ve gübreden çok güneş alma durumları etkili. Siz bu isteklerini sağlamış olmalısınız ki, size bol bol çiçek vermişler.
Sevgili Sakdag, dev tricolor opuntiana ba-yıl-dım. :D :D :D Keşke benim de dev kadar büyiyen bir kaktüsüm olsa diyorum bazen ama kim bilir sende ki kaç yaşındadır. Nazar deymesin, maşallah. :)
B e t ü l
05-03-2015, 18:45
Sayfanızda üç gündür dolaşıyorum. Tıpkı sürükleyici bir kitap gibi, bir sonraki sayfada ne var? diyerek merakla ve zevkle okudum. Bitkileriniz zaten mükemmel. Tüm övgüleri hak ediyorsunuz. Sunuş ve betimlemelerinize, sorulara içtenlikle cevap vermenize de bayıldım.
Emeğinize sağlık
zeynmehmet
06-03-2015, 21:45
denedim bakalım tutacak mı çok teşekkür ederim :)
minearas
11-03-2015, 14:47
ben yeni kaktüs meraklısı bir üye olarak kaktüslerin toprağını ne zaman değiştirmeliyim artı marketten alacağım toprağa ne katmamı tavsiye edersiniz
Sevgili Minearas, kaktüslerinizin toprağını şu an değiştirebilirsiniz. Bende fırsat buldukça değişimlerini gerçekleştiriyorum. Marketlerden aldığımız çiçek toprakları genel olarak torf içerir. Bu da su tutucu olduğundan kaktüs için uygun değildir. Bu toprağa bahçe toprağı ve inşaat kumu karıştırarak daha uygun bir karışım hazırlamış olursunuz.
minearas
11-03-2015, 20:01
*** ederim en kısa zamanda toprağı hazırlayıp saksıları değiştireceğim
minearas
11-03-2015, 20:08
kaktüsleri nerden alıyorsunuz acaba
www.kaktus.web.tr (http://www.kaktus.web.tr) adresinden
Sedum palmeri ancak açabildi havalar biraz düzelince.Aynı saksıda pembe delosperma kışa dayanıklığını bir kez daha ispat etti ancak turuncu-kırmızı olan öldü galiba.
540947
Çatıda bulduğum sukulentten aldığım parça mutfakta pencere içinde duruyordu, çiçeğe durmuş. Fazla büyümeyen minyatür bir tür galiba.
540946
serpil D
15-03-2015, 19:15
Sedum palmeri ancak açabildi havalar biraz düzelince.Aynı saksıda pembe delosperma kışa dayanıklığını bir kez daha ispat etti ancak turuncu-kırmızı olan öldü galiba.
540947
Çatıda bulduğum sukulentten aldığım parça mutfakta pencere içinde duruyordu, çiçeğe durmuş. Fazla büyümeyen minyatür bir tür galiba.
540946
Sayın Sakdağ sizin sayfanızın devamlı takipçisiyim nede olsa bendeki bir çok türün anneleri sizde turuncu kırmızı delosperma yeşermezse ben size gönderebilirim..
Seabert74
16-03-2015, 07:50
Merhaba sevgili Sakdag..
Sizin palmeri benimkine hiç benzemiyor ? Yaprak yapıları cok farklı.. Benim palmeri biraz daha uzun yapraklı.. Bir de İstanbul soguklarına o kadar dayanıklı çıktı ki, çok şaşırdım...
Eğer bendekinden isterseniz, size gönderebilirim :)
Sedum palmeri ancak açabildi havalar biraz düzelince.Aynı saksıda pembe delosperma kışa dayanıklığını bir kez daha ispat etti ancak turuncu-kırmızı olan öldü galiba.
540947
Çatıda bulduğum sukulentten aldığım parça mutfakta pencere içinde duruyordu, çiçeğe durmuş. Fazla büyümeyen minyatür bir tür galiba.
540946
Sn Sakdag selamlar;
Damdan düşer gibi yazacağım ama kaktüslerim için diatomit kullanmayı düşünüyordum, saksı değişimlerine başlayacağım, arama yaparken sayfanızda sizin de kullandığınızı gördüm, bilginize başvurmak isterim.
Bahçe toprağı, lav taşı ve diatomit olmak üzere karışım yapmayı düşündüm ama miktarları bilemedim diatomiti ilk deneyeceğim de.
Nasıl yapmamı önerirdiniz? Bir ara yazabilirseniz çok makbule geçer. ;)
(Bir de frithia ile ilgili bilginiz varsa aynı karışımı kullanabilir miyim yeni aldım daha bebecik, çok nazlıymış çekiniyorum zarar verirsem diye.)
Kolaylıklar dilerim.
Not: Sayfanızın tümünü de en kısa zamanda gezme hevesine düştüm yorumlarımı ve tebriklerimi gezimin sonunda yazacağım. Paldır küldür kendi ihtiyacıma düştüm diye gönül koymayın olur mu ;)
tarla kuşu
19-03-2015, 00:59
Sevgili sakdağ, dam koruklarına bayıldımmmm...
azizebdy
19-03-2015, 10:48
Merhaba ,
sayfanızı ziyaret ettim bugün ve hatta foruma da üye oldum. Gerçekten çok etkileyici sukulentleriniz var. dönüp dönüp bakıyorum bazılarına ve hatta resimlerini bile çektim bir kaçının:) Ne kadar marifetli olduğunuzu dillendirmeye gerek bile yok. sadece güzel paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum ve ilgilyle takip ediyorum.
Merhaba sevgili Sakdag..
Sizin palmeri benimkine hiç benzemiyor ? Yaprak yapıları cok farklı.. Benim palmeri biraz daha uzun yapraklı.. Bir de İstanbul soguklarına o kadar dayanıklı çıktı ki, çok şaşırdım...
Eğer bendekinden isterseniz, size gönderebilirim :)
Sayın Sakdağ sizin sayfanızın devamlı takipçisiyim nede olsa bendeki bir çok türün anneleri sizde turuncu kırmızı delosperma yeşermezse ben size gönderebilirim..
Teklifleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlarım. ;)
Sevgili Seabertcim bendeki palmeri biraz acıların palmerisi oldu. Kar üstüne yağdı, güneş üstüne doğdu, bu hallere düştü. Yoksa yaprakları sendeki gibiydi. ;)
Sn Sakdag selamlar;
Damdan düşer gibi yazacağım ama kaktüslerim için diatomit kullanmayı düşünüyordum, saksı değişimlerine başlayacağım, arama yaparken sayfanızda sizin de kullandığınızı gördüm, bilginize başvurmak isterim.
Bahçe toprağı, lav taşı ve diatomit olmak üzere karışım yapmayı düşündüm ama miktarları bilemedim diatomiti ilk deneyeceğim de.
Nasıl yapmamı önerirdiniz? Bir ara yazabilirseniz çok makbule geçer. ;)
(Bir de frithia ile ilgili bilginiz varsa aynı karışımı kullanabilir miyim yeni aldım daha bebecik, çok nazlıymış çekiniyorum zarar verirsem diye.)
Kaktüsler için diatomit kullanmanızı önermem Sayın Suara. Ben bir kere kaktüs köklendirmek için kullandım diatomiti, daha sonra toprak ortama aldım. Atlas köklendirmek için diatomiti kullanıyorum, ancak atlas sukulent grubundandır.
Kaktüs toprağı geçirgen su tutmayan şekilde hazırlamanız gerekir, kum mutlaka koyun karışıma.
Frithia bitkisini yetiştirmedim hiç, bu konuda bir şey diyemeyeceğim.
Sevgili sakdağ, dam koruklarına bayıldımmmm...
Tarla kuşu Ablacım özledim sizi, bahçenizde kimbilir ne güzellikler yarattınız görüşmeyeli... Havalar ısınsın ziyaretinize geleceğim inşallah. ;)
Merhaba ,
sayfanızı ziyaret ettim bugün ve hatta foruma da üye oldum. Gerçekten çok etkileyici sukulentleriniz var. dönüp dönüp bakıyorum bazılarına ve hatta resimlerini bile çektim bir kaçının:) Ne kadar marifetli olduğunuzu dillendirmeye gerek bile yok. sadece güzel paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum ve ilgilyle takip ediyorum.
Forumumuza ve sayfama hoş geldiniz Sayın Azizebdy, bitkilerimi beğenmenize çok sevindim.
Avatarınızdan gördüğüm kadarıyla sizde sukulent sevdalısısınız. Belki bir sayfa açıp bitkilerinizi bizimle paylaşmak istersiniz, seve seve takip ederiz sayfanızı.;)
Seabert74
20-03-2015, 10:37
Teklifleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlarım. ;)
Sevgili Seabertcim bendeki palmeri biraz acıların palmerisi oldu. Kar üstüne yağdı, güneş üstüne doğdu, bu hallere düştü. Yoksa yaprakları sendeki gibiydi. ;)
Anlaşıldı :)
Sizin Bergen eski haline dönünce yeni fotograflarıyla yeniden meşhur olacaktır o zaman..
sevgiler :)
tarla kuşu
25-03-2015, 00:10
Tarla kuşu Ablacım özledim sizi, bahçenizde kimbilir ne güzellikler yarattınız görüşmeyeli... Havalar ısınsın ziyaretinize geleceğim inşallah. ;)
Sevgili sakdağ, bende özledim. İnşallah buyrun gelin. Ama bahçede öyle güzellikler yaratamadım. 3 aydır rahatsızlıklarla uğraştım. Boyundan bele kadar 8 tane fıtık var, bu yüzden bahçe işleri yasak :((
Bahar moduna giren Güler atlasım, delice açmaya hazırlanıyor.:D
543644
543645
sumeyra47
28-03-2015, 23:34
Maşallah ne güzel tomurcuklanmış atlasınız.. Bende ki içeride duruyordu açık balkona alınca güneş yanıkları oluştu. Nasıl tekrardan açık balkona adapte olacak bilmiyorum.
günebakan
29-03-2015, 10:32
Maşallah maşallah nasıl güzel bir atlas harika görünüyor sevgili Sakdağ:)
Beğenileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar, bir de boydan çekeyim güzel atlasımı. 3-3,5 yaşında oldu bitkim. Sağolsun Güler Abla'dan geldiğinden beri durmaksızın büyüdü.
Sümeyra Hanım, güneş yanıklarına yapacak hiçbir şey yok maalesef.
Sabah beridir balkonlarda temizlik düzenle uğraşıyorum, hala da bitirmiş değilim ama biraz mola zamanı. :p
Kapalı balkondaki kaktüsleri yıkayıp açık balkona aldım, geçen yıl açık balkonda sardunyagillerin çokluğundan kaktüsler kapalı balkondaydı. Bu balkonda biraz keyifsizlerdi, çiçek sayısında bariz azalma oldu. Bu yıl güneşin alnında yanacaklar. ;) Saksı değişimleri de halledilmişti yavaş yavaş zaten.
543756
543757
543758
543759
543760
Lithopsların son halleri,
543761
Köyde 2 tane çatlak toprak testi bulmuştum, karınlarını açıp saksı haline getirdim. Biraz zor oldu, hem kırmamaya çalışıp hem yavaş yavaş kırmak...:p
Şimdilik bitkiler böyle, ancak bir iki aya çok güzel olacak bu aranjman...:cool:
Toprak saksıları seviyorum. Diğerini daha yapamadım.
Altına bir de sacayağı buldum.
543762
543763
Sevgili Sakdag bunca güzelin arasında benim gözdem yine Güler atlas oldu. :D
Acaba bir lithopsta ben mi alsam diyorum, bakabilirmiyim bilemiyorum.
günebakan
30-03-2015, 07:33
Çatlak küp arajmanı harika görünüyor:) bir süre sonra süper görünecek bence
Dışarda fırtına ve yağmur-neredeyse kar-; Güler atlas açmaya başladı...;)
545923
545924
545925
Veee, geçen yıl ortak siparişle Hollanda'dan aldığım Tele Ann...Allahım lütfen lütfen dökülmesin, açsın.
545926
Seabert74
10-04-2015, 07:32
Çatlak küpe bayıldım sevgili Sakdag.. Saksı altındaki ayagı çözemedim yalnız.. Onu nasıl yaptınız ??
Atlasları sizin kadar bizler de merakla bekliyoruz. Hadi hayırlısı :)
günebakan
10-04-2015, 07:36
Güler atlas adının sahibi gibi yağmur çamur demeden yoluna devam ediyor demek ki:) hollandadan gelenin rengini merak ettim inşallah tomurcuğu dökülmez bizde çiçeğini görürüz.
münevver48
10-04-2015, 08:04
sevgili sakdag, testi arajmanı süper olmuş.ama güler atlas da ayrı bir güzel. benim de bir atlasım var. yaprakları piramit gibi yaklaşık iki yıllık hiç çiçeğini görmedim.hep açık balkonda çiçek açması için ne yapmalıyım.siz gübre kullanıyor musunuz? sevgiler.
eneskrky
10-04-2015, 18:37
Atlaslarınız şahane sağlıkla büyütün :D
Dışarda fırtına ve yağmur-neredeyse kar-; Güler atlas açmaya başladı...;)
545923
545924
545925
Veee, geçen yıl ortak siparişle Hollanda'dan aldığım Tele Ann...Allahım lütfen lütfen dökülmesin, açsın.
545926
Güler atlasınız ve diğer çiçekleriniz çok güzel olmuş.
Tele ann sapsarı rengi ile benim de aldığım atlaslar arasında idi. Umarım rengi sapsarı olur. Sanki farklı bir renk gibi duruyor. Ancak bendeki nedense kurudu. söktüğümde ise dip tarafından yeni bir sürgün vermeye çalıştığını gördüm. Tekrar diktim ama muhtemelen o da kuruyor.
Gelen atlaslarımın bir kısmını malesef kaybettim. Geride kalanlarla devam edeceğiz artık. Bence ne olursa olsun büyük saksılara dikmek gerekiyor. Dikmiş olduğum nisbeten küçük saksılarda istedikleri gibi bir gelişim gösteremediler. Güler hanımdan gelen atlaslarım ise oldukça fazla geliştiler.
Çatlak küpe bayıldım sevgili Sakdag.. Saksı altındaki ayagı çözemedim yalnız.. Onu nasıl yaptınız ??
Atlasları sizin kadar bizler de merakla bekliyoruz. Hadi hayırlısı :)
Ben yapmadım. Onu da köyden buldum. Bildiğiniz sacayağı.Demirden kaynaklanmış. Biraz paslanmış, folyoyla sarmaladım.:p
Güler atlas adının sahibi gibi yağmur çamur demeden yoluna devam ediyor demek ki:) hollandadan gelenin rengini merak ettim inşallah tomurcuğu dökülmez bizde çiçeğini görürüz.
Şimdilik Tele ann, sağlıklı Sevgili Günebakan. Sanırım rengi sarı veya değişik bir turuncu olacak. Benimde kafam karıştı. Google'da yaptığım aramalarda sapsarı ve kocaman çiçekli bir atlası gösteriyor Tele ann. Ancak Paul Bey'in sitesinde turuncu renkli bir atlası gösteriyor. Tabii ki öncelik sarı renk olsun isterim...:D Bakalım kısmet.
sevgili sakdag, testi arajmanı süper olmuş.ama güler atlas da ayrı bir güzel. benim de bir atlasım var. yaprakları piramit gibi yaklaşık iki yıllık hiç çiçeğini görmedim.hep açık balkonda çiçek açması için ne yapmalıyım.siz gübre kullanıyor musunuz? sevgiler.
Sanırım sizdeki pitaya kaktüsü. Sayfanızı tekrar inceleyeyim. Pitayayı Türkiye'de açtırabilen çok az insan var. Bende de uzun zamandır var ama açtıramadım.
Gübre olarak Tekzenden aldığım Çiçekcoşturanın Orkide besinini tüm bitkilere zaman zaman veriyorum.
Atlaslarınız şahane sağlıkla büyütün :D
Teşekkürler Eneskrky, tamamen açmış çiçekli halini de ekleyeceğim yakında...:D
Güler atlasınız ve diğer çiçekleriniz çok güzel olmuş.
Tele ann sapsarı rengi ile benim de aldığım atlaslar arasında idi. Umarım rengi sapsarı olur. Sanki farklı bir renk gibi duruyor. Ancak bendeki nedense kurudu. söktüğümde ise dip tarafından yeni bir sürgün vermeye çalıştığını gördüm. Tekrar diktim ama muhtemelen o da kuruyor.
Gelen atlaslarımın bir kısmını malesef kaybettim. Geride kalanlarla devam edeceğiz artık. Bence ne olursa olsun büyük saksılara dikmek gerekiyor. Dikmiş olduğum nisbeten küçük saksılarda istedikleri gibi bir gelişim gösteremediler. Güler hanımdan gelen atlaslarım ise oldukça fazla geliştiler.
Sayın Muda, sarı mı turuncu mu olacak ya da açmayı başarabilecek mi; merakla bekliyorum.
Geçen yıl aldığım atlasların (sanırım 13 çeşit almıştım) bir ya da ikisini kaybettim; geri kalanı yaşıyor. Tabi ki Güler atlas gibi hızla gelişip büyümeseler de durumları iyi şimdilik.
2011 yılında küçücük bir bitkiyken yetiştirmeye başladığım aloe bitkim ilk kez açıyor.
Bu bitki susuz kalınca resimde görüldüğü gibi yapraklarını içe doğru kıvırıyor. Sulayınca düzeliyor.
546227
graptopetalum çiçekleri.
546229
Öğlen 1'de girdiğim kapalı balkondan tam 5 saat sonra çıkabildim. İçerisi full dolu olduğu için camları silemiyordum. Camlar silindi, yerler duvarlar ve bitkiler yıkandı.
Bu aranjmanım mini bir leğendeydi, leğenin derinliği fazla olmadığı için gelişim yavaşlamıştı.
2. kırık küp aranjmanımı bu leğendeki bitkileri komple küpe geçirerek yaptım. Kalıp halinde leğenden çıkardığım bitkileri çok hızlı bir şekilde küpe yerleştirdim. Sadece 3-4 yaprak zayiatı oldu. ;)
546356
Geçtiğimiz sonbaharda tüm yılbaşı ve paskalyalar ölmeye yüz tutmuştu. Yılbaşılar gitti, paskalyalar birer yaprak kaldı. Diatomitte çok iyi geliştiler tekrardan. Pembe, iri çiçekli kırmızı renkler var. Bir de turuncu renk olacaktı ama ondan kalmış mı çiçek açınca belli olacak.
546357
Güler atlasın çiçeklerinin açmasına çok çok az kaldı...
546358
Atlas çiçeğim, bu sabah...:cool:
546906
546905
546904
edelvays58
16-04-2015, 10:56
Atlasa bayıldım ben..Harika olmuş sevgili sakdağ. Suhulentlerinize söz bulamıyorum zaten..Hepsi muhteşem..
günebakan
16-04-2015, 13:21
Maşallah maşallah atlas muhteşem görünüyor:)
Teşekkürler arkadaşlar.
Atlasın fotoğrafını çekmeye doyamadım. Birkaç tane daha eklemek istiyorum..;)
546964
546965
Rhipsalis cassutha da çiçeklenenlerden. Mini mini çiçekleriyle çok sevimli.
546966
Çiçekleri solunca minik meyvecikler oluşturacak galiba.
546967
Sûz-i Dilârâ
16-04-2015, 14:48
Biz de atlası izlemeye doyamadık :)
Sûz-i Dilârâ
16-04-2015, 14:52
Lithopsların son halleri,
543761
Sedumları görünce yiyesim, lithopsları görünce merhametten ağlayasım geliyor. Sanki yardıma muhtaç sokak çocukları gibi:( Kalonchoelerin arasında sanki çocuk parkında oturmuş cıvıl cıvıl sesleri dinliyormuş gibi oluyorum. Diğerlerini de yazmayım artık... Sevgili sakdag, bunlar normal şeyler mi:D
Sukulent aşkına tutulmuş olmalısın Sevgili Suz-i Dilara. ;)
Lithopsların sonbahardan ilkbahara kadar susuz geçen hayatı bizde acıma hissi uyandırıyor galiba.Ama bu süre içinde bir damla su hayatlarına mal olabiliyor. Vicdansız olmakta fayda var gibi...
Robin Oskay
17-04-2015, 21:30
Iyi aksamlar arkadaslar
Tam 1.5 ay oldu diktigim ve hala 5 cm ve hic bir degisiklik yok ama eminim bir adaptasyon donemi geciriyordur ve sonra da bana supriz yapacaktir. Sizinkiler harika gercekten .Benimki bahcede ve cok yanliz kaldi bakalim ne olacak , bende merak ediyorum..
Büyük saksıda beraber yaşayan stapelia variagata ve grandiflora kapalı balkonda unlu bit üretim merkezi haline geldiği için acımasızca budayıp tabiri caizse köklemiştim kışın. Açık balkona aldığımdan beri hızlı bir büyüme sürecine girdi tekrar. Güneşten bronzlaşmış biraz.
547154
Açan kaktüslerden.
547156
Fotoğraf çekerken soldaki kaktüsün kafasını uçuruvermişim. Saksıda yan gelmiş yatarken farkettim arkada. Kendi haline bıraktım köklenir herhalde. ;)
547157
Ve çok yeni dikilen bebişler...
547155
B e t ü l
17-04-2015, 22:38
Teşekkürler arkadaşlar.
Atlasın fotoğrafını çekmeye doyamadım. Birkaç tane daha eklemek istiyorum..;)
546964
546965
Rhipsalis cassutha da çiçeklenenlerden. Mini mini çiçekleriyle çok sevimli.
546966
Çiçekleri solunca minik meyvecikler oluşturacak galiba.
546967
Biz de bakmaya doyamadık. Bol bol çekin bu güzellikleri...
B e t ü l
17-04-2015, 22:52
Bu arada geçen gün çiçekçide yere düşmüş graptopetalum rozeti gördüm. Çiçekçiden rica edince verdi. Eve gelince ucunu verev kesip 1 gün beklettikten sonra Kumlu toprağa diktim. Dün dayanamayıp çıkarttım ki ucu kararmış. Tekrar kestim, bekliyor. Acaba nasıl köklendiririm? Sapın uzunluğu köklenmeyi etkiler mi?
Silvestrinize de selam.(Hepsi güzel ama sizin adınızı görünce direkt silvestiniz aklıma geliyor.)
Atlasına zaten diyecek söz bulamıyorum o kadar güzel ki. :D
Paskalyaların yaşadığına sevindim ablam aslında bakımları çok kolay ama işte bazen bizi üzebiliyorlar. Beyaz paskalyanda yok galiba, en iyisi ben senin için değişik renkteki yılbaşılardan ve beyaz paskalyadan çelik alıp köklendireyim, eğer kabul edersen tabii ki. :D
Yeni bebişlere de maşallah demeden geçmem mümkün değil, ellerine sağlık. :D
Bu arada geçen gün çiçekçide yere düşmüş graptopetalum rozeti gördüm. Çiçekçiden rica edince verdi. Eve gelince ucunu verev kesip 1 gün beklettikten sonra Kumlu toprağa diktim. Dün dayanamayıp çıkarttım ki ucu kararmış. Tekrar kestim, bekliyor. Acaba nasıl köklendiririm? Sapın uzunluğu köklenmeyi etkiler mi?
Silvestrinize de selam.(Hepsi güzel ama sizin adınızı görünce direkt silvestiniz aklıma geliyor.)
Eğer hala dikmediyseniz bir kaç gün daha bekletin. Sonra toprağa hafifçe gömün. Toprak fazla nemli olmasın. Islaklık çürüme yapıyor. Kupkuru toprakta bile daha sağlıklı kök verir graptopetalum. Sap uzunluğu köklenmeyi etkilemez.
Silvestrii de mini mini tomurcuklanmalar başladı bile, sanırım 15 mayısta açmış olur çiçekleri. Bu kış saksısından ötürü çok hırpalandı. Defalarca yere kapaklandı. dalları bayağı bir seyreldi kopa kopa.
Atlasına zaten diyecek söz bulamıyorum o kadar güzel ki. :D
Paskalyaların yaşadığına sevindim ablam aslında bakımları çok kolay ama işte bazen bizi üzebiliyorlar. Beyaz paskalyanda yok galiba, en iyisi ben senin için değişik renkteki yılbaşılardan ve beyaz paskalyadan çelik alıp köklendireyim, eğer kabul edersen tabii ki. :D
Yeni bebişlere de maşallah demeden geçmem mümkün değil, ellerine sağlık. :D
Yılbaşılarla paskalyaları kıyasladığımda paskalyalar daha dayanıklı gibi. Yılbaşıya hayır, beyaz paskalyaya evet diyorum. Bendekilerde tomurcuklar irileşti, pembe, turuncu, iri kırmızı çiçekli açacaklar. Beyaz ve daha farklı renklere hayır diyemem...;)
Ben paskalyalara bu sonbaharda sahip oldum, iş arkadaşlarımdan birisi iki çelik beyazdan, iki çelikte kırmızıdan verdi, başka renkleri malesef ben de yok ama beyazlardan tekini sana ayırıyorum haberin olsun şuanda tomurcuklu zaten kısmet olurda açtırabilirsem sayfamda da paylaşırım sen de bıcırıkla tanışmış olursun. :D
Sonbaharda mutlaka gönderirim ablam ama bana bir tane pembeyle, turuncudan ayırmayı unutma nolur. :D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.