Bağlan

View Full Version : Sakdag / Kaktüs ve Sukulentler

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6

sakdag
02-05-2013, 10:57
Değişik kaktus ve sukulent aranjmanlarım...;):D

398536

398537

398538

398539

mehmetçiçek
03-05-2013, 00:41
Sayın Mehmetçiçek, Güler abla'nın atlası çiçek açmakta hiç nazlanmıyor, merak etmeyin. Yaz, kış demeden en kısa sürede çiçekleriyle sizi de sevindirecektir...

Teşekkürler sakdag inşallah. Ancak ufak bir sıkıntı yaşadım atlas çeliğimde, yardımcı olabilirsen sevinirim. Benim çeliğm tepeden köklendi.:confused::confused::confused: bende iki parça olacak şekilde tam ortadan kestim. alt tarafı normal şekilde ektim. Tepeden köklenen kısmı ise yatay olarak toprağın üstüne bıraktım. Tabi köklerinin toprağa girmesini sağladım. Normal şekilde ektiğimi dışarıya, tepeden köklenip, yatay olarak bıraktığım kısmını ise içerde direk güneş almayacak bir yere bıraktım. Bakalım ne olacak.:confused::confused::confused:

sakdag
03-05-2013, 09:07
Teşekkürler sakdag inşallah. Ancak ufak bir sıkıntı yaşadım atlas çeliğimde, yardımcı olabilirsen sevinirim. Benim çeliğm tepeden köklendi.:confused::confused::confused: bende iki parça olacak şekilde tam ortadan kestim. alt tarafı normal şekilde ektim. Tepeden köklenen kısmı ise yatay olarak toprağın üstüne bıraktım. Tabi köklerinin toprağa girmesini sağladım. Normal şekilde ektiğimi dışarıya, tepeden köklenip, yatay olarak bıraktığım kısmını ise içerde direk güneş almayacak bir yere bıraktım. Bakalım ne olacak.:confused::confused::confused:

Atlaslar epifitik bitkiler(ağaçların üzerinde yaşayan) oldukları için havai kök vermeleri olağan bir durum Sayın Mehmetçiçek. Ancak bu havai kökün bitkinin gelişimi ve büyümesi için yeterli olacağını sanmıyorum. Bu yüzden bitkinizi tekrardan normal bir şekilde dikmenizi öneririm. Yatay konumda dikmek size zaman kaybettirecektir sadece. Havai kökler bir süre sonra -iklimimizin yeterli nemi sağlamaması nedeniyle- körelip kuruyorlar zira.

Atlas çeliklerini köklenip, sürgün veresiye kadar direkt güneşten uzak tutun. Gövde aşırı su kaybından buruşup yumuşuyor.

sakdag
16-05-2013, 08:19
Chamaecereus silvestrii şov başladı... İlk çiçekler açıldı.

Silvestrii NO:1 : bu yıl daha çok sürgüne çalıştırdı kendini, saksı görünmüyor artık. Hala çok tomurcuk var, merak etmeyin... Süper görüntüler verecek yine...
405122

Silvestrii NO:2 : Çiçeklenme başlangıç için çok iyi...;)
405123

sakdag
16-05-2013, 08:26
Gymnocalcium baldianum X anderana çaprazlamasından oluşan melez kaktüsüm ilk kez açtı...

405124
405125
405126

sakdag
16-05-2013, 08:49
Balkonlarımdan 2 farklı köşe... Toplu görünüşler..;)

405128

405129

nurcanaybay
16-05-2013, 11:47
Gül hanımın oscularia deltoides'i sizin C.silvestri'niz müthiş , çok beğeniyorum.
Kaktüs'ün çiçeğini ve çiçeğinin rengi de çok güzel.
Elinize sağlık.

sakdag
16-05-2013, 21:15
Teşekkür ederim Nurcan hanım. Benimde çok beğendiklerim var forumdaki arkadaşların bitkilerinden. Bazı bitkilerin zamana ihtiyacı oluyor, bazen uzun yıllar geçtikten sonra formlarını dolgunlaştırıp, göze daha hoş gelebiliyorlar.

Silvestrii, benim çocukluk yıllarımdan gelen bir hatıra niteliği taşır. Mahallemizde komşumuz rahmetli Nevin teyzenin(çok severdim kendisini) duvarında, araba lastiğinin içinde ekili durur; yaz-kış, yağmur çamur demeden birşey olmadan yaşardı. O biraz da bakımsızlıktan uzamamış, parmak formunda yayılıp, lastiğin içini komple doldurmuştu. Bu aylarda lastiğin içi kıpkırmızı olur, ve gelen geçenin dikkatini muhakkak çekerdi. ;)
Her isteyene de köküyle çıkarıp dağıtırdı. Silvestrii her açtığında bir parça da hüzün duyarım aslında.

selenn
17-05-2013, 10:25
Sevgili sakdag, bu kaktüsler bizi çiçeklenince mutlu etmekle kalmıyor aynı zamanda eski günlere, hafızamızda kalmış güzel insanlara da götürüyor. C.silvestrii sizi Nevin Teyze'ye beni de Bozcaada'da yaşayan ve bana ilk silvestrii'yi veren Ezel Teyze'ye götürüyor.

Seneler evvel Bozcaada'ya tatile gitmiştik sokakları dolaşırken bir kapı önünde dev teneke içindeki silvestrii'yi görünce fotoğraflarını çekmek için evin yaşlı sahibinden izin alınca kendisi beni evine davet etti. Diğer kaktüslerini, süs biberlerini gösterdi ve bana silvestrisindenden hediye etti. O silvestrii'ye baktıkça Ezel Teyze'yi hatırlardım, kayboldu evimi taşırken.
2 sene evvel Bozcaada'ya tekrar gidip Ezel Teyze'ye uğradım. O beni hatırlamadı önce, hatırlattım kendimi sonra duygulandı ziyaretimden. Sizin Nevin Teyze anınızı okuyunca ben de Ezel Teyze' yi anımsadım biran. Güzellik taşıyor kaktüsler hayatımıza hem çiçekleriyle, hem de anılarıyla.

sakdag
19-05-2013, 13:16
Sevgili Selenn, sizin silvestrii öykünüz de çok etkileyici, ancak sonradan bitkinizin kaybolması üzücü olmuş. Ben de gezdiğim gördüğüm yerlerde güzel bir çiçek, bitki gördüğümde sahibiyle çiçeği hakkında sohbet etmeyi çok seviyorum.

Çiçek sevgimizin kaynağını çok merak ediyorum aslında. Aileden gelen bir gelenek olduğunu farz edelim bir an: Çocukluğum müstakil bir evde her türlü çiçeğin içinde geçti, kendimi bildim bileli çiçek hastayımdır; ancak kardeşimi bir kere bile çiçek ekerken, toprağa dokunurken görmedim, ekip dikmeyi bırakın koparırken bile görmedim. ;) Çiçek sevgisi içten gelen bir duygu kesinlikle, yoksa 35 derece sıcakta elimde 10kg'lık saksıyla-- uzun zamandır aradığım sarı japon gülünü bulunca --2-3 km yol yürümek akıl karı değil bence!.. ;) Sürekli çeşitlerimiz artsın istiyoruz, çeşitler arttıkça bu seferde her renginden olsun istiyoruz. ;):D:D

sakdag
19-05-2013, 13:21
Silvestrii 3gündür deli gibi açıyor.
No:1 ;)
406393
406394

No:2 Köydeki evimizde, geçen akşam üstü gittiğimde çiçeklerini yarı kapalı yakalayabildim ancak. ;) Çok sık göremiyorum kendisini.
406395

sakdag
19-05-2013, 13:35
Mammillaria çeşidi, upuzun dikenlerin içinde mini çiçekleri ve çapraz açması ilginç geldi bana.
406396

Yine açanlardan bir kare, arkadaki tomurcukluyu merak ediyorum, daha önce hiç açmamıştı.
406399

Delosperma balkona renk katmaya başladı.
406400

Echeveria ve crassulalar o kadar hızlı büyüdü ki, saksı değişi yapmak zorunda kaldım, küçük saksılar püskül püskül kökle dolmuştu.
406401

İlk defa bir hoyam açacak, hoya lacunosa, 8-9 tane çiçek sapımız var, bir haftadır sabah akşam takipteyim kendisini. Kokusunu çok merak ediyorum.
406402

sakdag
19-05-2013, 15:50
Lacunosanın çiçek öbeğini açışını yakaladım.:eek: Rutin olarak saat başı açtı mı açmadı mı kontrollerini yaparken, ilk fotoğraftaki gibi bir taçyaprağın patladığını gördüm.:pOturup başında bekledim, yarım saat içinde tüm çiçekler çıtırdayarak açtılar.Çiçekler mini mini ama çok tatlılar.
Bir arkadaşım bir çiçeğiniz ilk defa açtığında pohpohlanmayı hak eder demişti. :p Ben de bir sürü fotoğrafını ekliyorum prensesin...:D
Kokusu da çok güzel bu arada...

406418
406419
406420
406421
406422

MKurtoglu
19-05-2013, 17:23
Sayın Sagdag,

Bu kış işlerimin yoğunluğu sebebi ile çok kayıplar verdim. Elimdeki tüm kaktüs ve sukulentlerden çelik alarak çoğaltmaya çalışıyorum. Kaybettiğim cinslerin çeliğini almadığıma pişmanım. Allah her zaman yüzünüzü güldürsün. Tavsiyem her türden bir iki saksı yapmalısınız.

sakdag
24-05-2013, 11:55
Aslında haklısınız Sayın Mkurtoğlu, şu an bir düşündüm de silvestrii haricinde yedeği olan bitkim yok gibi şu an. Kırılan kopan dalları üretmeye çalışıyorum genelde, ancak balkonu ziyaret eden eşe dosta dağıttığım için bir türlü yedekleme fırsatım olmuyor. Hemen en çok sevdiklerimden yedekleme yapmalıyım bence de.
Kayıplarınız için üzüldüm, bu yıl burada fazla kış olmasa da, ben de kayıplar yaşamıştım. İnsanı çok üzüyor bu durum.

sakdag
24-05-2013, 12:08
Rebutia muscula hergün bir çiçeğiyle balkonu renklendiriyor. Rebutialar, uzun süren çiçeklenme süreleriyle balkonumuzda olması gereken kaktüslerden.
409126

Aslında bir yer örtücü olan buz çiçeği de vazgeçilmezlerimden, saksıyı kaplayan görüntüsünü izlemeyi seviyorum.
409127

Bu yaz çiçek açmasını en çok istedğim kaktüsüm, setiechinopsis mirabilis. Bir tomucuğu var, çiçeğini görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
409128

sakdag
24-05-2013, 12:51
Stepalia Variegata, ilk defa tohum tutmuş. Bu yıl daha açmadı, geçen yılın çiçeklerinden herhalde, yeni farkettim.
409140

Güler atlasın her zaman açacak çiçeği var. ;)
409141

Tembel sempervivum, nihayet bu yıl 4 yavru vermiş.:mad: Bir türlü çözemedim şu sempervivumları, tüylüsü can çekişiyor yine. Gidici gibi duruyor. :(Halbuki sempeervivum aranjmanlarına bayılıyorum.
409142

E. Miliiler de her zaman çiçekli ama hiç yan dal vermiyorlar, bir çubuk sap üzerinde üzerinde birkaç çiçekle geçiştiriyorlar beni ama; gözüm üstlerinde...:D
409143
409144

sakdag
28-05-2013, 10:13
Echinopsis subdenata da sezonu açtı. Kocaman borazanı ile gramafona benzemiyor mu? Peynir kutusunda kaldı garibim, çiçeğinin güzelliğini bu bile gölgeyeleyemese de daha güzel bir saksıyı haketti.;)

411065
411066
411067

sakdag
28-05-2013, 10:16
Atlas ve sardunya sıkı dost olmuşlar. :D
411068

Aranjmanımdaki silvestriide açmış, boyuna bakmadan. ;)
411069

sakdag
28-05-2013, 10:19
Mammillaria nejapensis, güneşte keyifle açmış.
411073

Rebutialar, şen şakraklar. Bu türü çok seviyorum.
411074

berçin
29-05-2013, 01:52
Sevgili Sakdağ,kaktüs ve sukulenleriniz benim uykumu kaçırdı sizden şikayetçiyim:D Efendim ne hakkınız var böyle güzel çiçeklerle milleti uykusundan ediyorsunuz,olan var olmayan var.:mad: Şaka bir yana sevgili Sakdağ sayfanda kendimden geçiyorum.Bu dikenli güzelleri önce sevgili Vildan hanım,sen ve gül hanımın sayfalarında önce hoşlandım sonra aşık oldum:D.Hakikaten muhteşem çiçekleri var,hayran kalmamak elde değil...Sevgiler...

sakdag
02-06-2013, 19:57
Beğeniniz için teşekkür ederim Berçin Hanım, uykunuzu kaçırdığım için özür dilerim efendim. ;)
Kaktüs ve sukulentleri sevdirebildiğim için kendi adıma çok mutlu oldum. ;)
Onlar açtıkça ben de fotoğraflarını paylaşıyorum. Bazen sevindiriyorlar, bazen de üzüyorlar; bir sonraki mesajımda anlatacağım gibi.

sakdag
02-06-2013, 20:07
Yaklaşık bir aydır bu tomurcuğun peşindeyim. Her sabah uyandığım da yüzümü yıkamadan başına koştum, her akşam yatmadan son bir kontrol yaptım. Ne zaman açacağını kestiremediğim için.

Bir kaç gündür evde değildim, aklım ondaydı, dün akşam üstü eve geldiğimde açmaya başladığını gördüğüm de çok mutlu oldum. Hemen bir iki poz fotoğrafını çektim, açınca bol bol çekerim dedim kendi kendime. Fotoğraf makinesini hemen yanına bıraktım. Geceyarısına kadar çok az açtı, çok uykum geldiği için ''bu hızla ancak yarın sabaha açar bu çiçek'' diyip uyudum. Hem açsa bile ''bir gecelik gelin çiçeği mi bu sabaha solacak, diğer echinopsisler gibi öğleyi bulur solması, bol bol resimini çekerim'' dedim.

Sabah atlı buçukta uyanıp başına koştum ve gördüklerime inanamadım. Kaktüsüm ben uyurken 6 saat içinde açıp solmuş. Hani derler ya başımdan aşağı kaynar su döküldü diye...:( Bir süre inanamadım yok yok daha açmadı galiba diye ama tomurcuk solgunlaşıp başını eğdi zamanla... Açmıştı ve maalasef kaçırdım. Bu yıl açmasını en çok istediğim kaktüsümdü. Bir daha dilek dilersem; açmasını çok istediğimi hem de açık halini görmeyi çok istediğimi belirtmeden geçemeyeceğim. ;)

Çekebildiğim bir iki resmi...:(:mad:

413143
413142

Bu da kapanmış hali...
413144

Neyse ki vefakar echinopsisim açıyor bu akşam...
413145

sakdag
03-06-2013, 11:27
Bugün açanlar...:D

Notocactus türü...
413309

Echinopsis batı penceresinde durduğu için, açan çiçeklerin kolları hep yamuk oluyor, yerini değiştiricem bugün; tomurcukların havaya doğru uzamasını istiyorum... :p
413310
413311

sakdag
16-06-2013, 09:33
Kırmızı delosperma, 2 yıldır 10 cm büyümedi, açmadı. Saksıda öylece duruyordu, nihayet bir çiçeğini gördüm. Lütfettiler kendileri.:p Pembe delosperma çok çabuk büyüyor ve yayılıyor, bol çiçek veriyor. Yaz sonunda kuru dallar kalıyor geriye, bir parça çelik alıp kışın içerde bırakıyorum. Kalan kuru çeliği yolup atıyorum, kışa dayanıklı aslında.

418014
418015

Delosperma ve acem halısı yanyana. Acem halısını çok küçük bir çelik ekmiştim, umarım açar.
418016

sakdag
16-06-2013, 09:43
Gymnocalycium ailesi üyeleri açmaya başladı.;)

418024
418025
418026
418027

sakdag
16-06-2013, 09:59
Echeveria da çiçeklendi, çapı da çok büyük, lahana kadar oldu. ;)
418032

Ceropegia sandersonii, namı diğer minik paraşütler... Sıra sıra açılmaya başladılar..;)
418033

sakdag
17-06-2013, 16:09
Pembe chamaecereus silvestrii: Gövde kırmızı örümcekle savaş verdi, ölümden döndü. Buna rağmen açmayı ihmal etmedi.
Bir de sarısı var bu cinsin ama 2 yıldır bir türlü açmıyor. :mad:
418482
418483

sakdag
07-07-2013, 14:49
Ünal kaktüsten edindiğim yeni bitkilerim. Orada istediğim gibi güzel toprak saksılarda satılıyordu. Yer darlığından hemen üçünü beşini bir araya getirip ektim.

424104

sakdag
07-07-2013, 14:53
Bu toprak saksım bayağı büyük, bende doldurabildiğim kadar çeşidi doldurdum içine. Çünkü yer sorunum hat safhada. ;)

424105

424106

sakdag
07-07-2013, 15:07
On gündür evde değildim, tatile giderken bitkilerini ne yapacağını bilemiyor insan. Sulamasan olmuyor, kaktüs ve sukulentler 5 güne kadar bir problem çıkarmıyor ama süre uzun olunca komşumdan rica ettim sulaması için. İkisi atlas olmak üzere 5-6 çeşit kaktus ve sukulentim fazla sudan çürümüş ama yapacak bir şey yok. Bu kadar saksıyı sulamayı kabul etmesi bile benim için çok büyük bir yardım. Geldiğim de bitkilerimi büyümüş ve değişmiş gördüm; çok hoşuma gittiler. ;)

424107

424108

424109

sakdag
08-07-2013, 11:28
Yenilerden, astrophytum capricorne. Birkaç tomurcuk çıkarıp açtı ancak çiçeğini bir türlü açık göremedim, sarı mı turuncu mu açtı bilinmiyor...;) Zaten bu sene diğer astrophytumlarım da açmadı.:mad:

424276

Echinocactusgillerden olduğunu tahmin ettiğim kaktüsüm, dikenleri batmıyor çünkü uçları küt. ;)
424278

sakdag
12-07-2013, 11:40
İlk defa açan kaktüsüm, Matucana krahnii. Çiçeği çokta ömürlü değil maalesef, bir-iki gün dayanabiliyor ve kokusuz. Ama rengi çok güzel...;)

425419425420

425421

sakdag
12-07-2013, 11:45
Bu gymnocalcium türü bu yıl o kadar çok çiçek açtı ki... Hala da tomurcukları dolu, gymnoların çiçek ömrü de uzun, neredeyse bir hafta boyunca hergün açılıp kapanıyorlar. Bol güneş ve sıcaklık olmadı mı, çiçekler tam açılamıyor. Bu yıl kaktüslerin yerleri hep sabit olduğu için, yer değiştirmeden kaynaklanan tomurcuk dökülmesi de yaşamadım.

425422

adneser
12-07-2013, 12:15
Bu gymnocalcium türü bu yıl o kadar çok çiçek açtı ki... Hala da tomurcukları dolu, gymnoların çiçek ömrü de uzun, neredeyse bir hafta boyunca hergün açılıp kapanıyorlar. Bol güneş ve sıcaklık olmadı mı, çiçekler tam açılamıyor. Bu yıl kaktüslerin yerleri hep sabit olduğu için, yer değiştirmeden kaynaklanan tomurcuk dökülmesi de yaşamadım.

425422

Sayın Sakdag

Ellerinize sağlık dediğiniz gibi gymnocalcium türleri devamlı çiçek açıyor, reimdeki kaktüsün dikenlerini tam olarak sayamadım kaç dikeni var.

Saygı ve selamlar

sakdag
12-07-2013, 12:29
Kimi diken öbeğinde 5, kimi diken öbeğinde 6 diken var Sayın Adneser. İsmini netleştiremediğim kaktüslerden birisi.

h_dogan
13-07-2013, 08:17
Ceropegia sandersonii, namı diğer minik paraşütler... Sıra sıra açılmaya başladılar..;)
418033

Elinize sağlık hepsi çok güzel ama ben bu paraşütleri daha çok beğendim. İlk defa görüyorum. ;)

Sudenur
13-07-2013, 14:10
:eek: Çok güzeller sevgili sakdag, bak bak doyulmuyor.. :)

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/424108d1373202401-dsc02571.jpg Bu saksıyı nasıl deldiniz, nasıl bağladınız, tam boyutlu görebilmem mümkün mü? :rolleyes: Evde bir dolu kurdela, halat ve boş saksı mevcut, askılı saksı yapasım geldi.. teşekkür ederim.. :)

Muda
14-07-2013, 10:46
Saksıları plastik ip vs. ile bu şekilde yaparken en dikkat edilmesi gereken şey plastik güneş altında ve açık havada belirli bir zaman sonra özelliğini kaybederek kopması. Bu yaklaşık bir yıllık bir zaman alıyor. Zaman zaman kontrol ederek saksıların düşmesi ve çiçeklerin parçalanması önlenebilir. Saksıları pense ile tutulan kalın çiviyi kızdırarak istediğiniz yerden kolayca delebilirsiniz diye düşünüyorum.

sakdag
17-07-2013, 09:39
Beğeniniz için teşekkür ederim Sayın H doğan, paraşütler üstelik limon çiçeği kokulu (yoğun bir koku olmamakla beraber). ;)

Sevgili Sudenur, sizin detaylı fotoğraflar ekliyorum hemen. Aslında saksıyı askılı saksı olarak düşünmemiştim ilk başlarda, bir nevi köklendirme kabı gibi birşeydi, içindekiler birden büyüyüp sarkmaya başlayınca, asmaktan veya yukarıda bir yerlere koymaktan başka bir çarem kalmamıştı. Bu saksım mini bir leğen aslında çapı biraz büyük olunca koyacak yer bulamadım. Hemen pratik bir şekilde askılar yapıverdim. ;)
Çatal-kaşık takımında bir türlü kullanacak yer bulamadığım çatalımsı parça bu iş için gözüme uygun göründü. Bir dişini ocakta ısıtıp plastik leğeni kolayca deldim. Sonra kurdelenin bir sezonu rahatça geçireceğinden emin olup kurdele geçirdim deliklere. Düğüm atıp bu işi bitirmeyi düşünmüştüm ki, saksının ağırlığıyla düğümlerin deliklerden bir süre sonra geçebileceğini gördüm ve düğüm atarken düğüme küçük bir düğme ekledim. Leğenin kıvrım noktasına geldiği için görünmüyor normalde.;) :D
Bunlarda detaylar,
427009

Sayın Muda, yardım bilgileriniz için teşekkür ederim. Ben kurdele kullanmama rağmen arada kontrol yapıyorum sağlamlık devam ediyor mu diye; çünkü öğleden sonra güneşini direkt alıyor saksı. Şimdilik sorun yok. Umarım da olmaz. ;)

sakdag
17-07-2013, 09:55
Setiechinopsis mirabilis, daha önceki mesajlarımda da belirtmiştim. Bu kaktüsümün çiçeklerini görmeyi çok isterken, gece yarısı bir-iki saatliğine açıp hemen kapanması nedeniyle görememiştim. Üstelik fotoğraf çekmek için o gece içeri almıştım. Tohum kesesi oluşturmuş, nasıl olduysa. :p
427012

Bazı atlas türlerinde hiç başarı yakalayamadım. Bir yıldır toprakta olan ve bir milimetre bile büyümeyen atlasları son çare olarak diatomite aldım, değişim ve gelişim gözlemliyorum sanki. Çift kap yöntemi fazla ıslak kaldığı için tek kap yöntemini kullanıyorum. Diatomit kurudukça suluyorum. Henüz besin takviyesinde bulunmadım, çünkü yeniden, yeni yeni kökleniyorlar.
427013

Muda
17-07-2013, 21:14
Setiechinopsis mirabilis, daha önceki mesajlarımda da belirtmiştim. Bu kaktüsümün çiçeklerini görmeyi çok isterken, gece yarısı bir-iki saatliğine açıp hemen kapanması nedeniyle görememiştim. Üstelik fotoğraf çekmek için o gece içeri almıştım. Tohum kesesi oluşturmuş, nasıl olduysa. :p
427012

Bazı atlas türlerinde hiç başarı yakalayamadım. Bir yıldır toprakta olan ve bir milimetre bile büyümeyen atlasları son çare olarak diatomite aldım, değişim ve gelişim gözlemliyorum sanki. Çift kap yöntemi fazla ıslak kaldığı için tek kap yöntemini kullanıyorum. Diatomit kurudukça suluyorum. Henüz besin takviyesinde bulunmadım, çünkü yeniden, yeni yeni kökleniyorlar.
427013

Şimdiye kadar çiçeklenen kaktüslerimde maalesef hiç tohumlanan olmadı. Suni tohumlama yapmak istedim ancak polenler nedense toz polen vermedi. Aynı zamanda açanlardan olursa çarpraz yapmayı deneyeceğim. :) Aşılı kaktüslerden çiçek açmış ama ertesi gün açacağını düşündüğüm ama açmayan yılan kaktüsünün albino gibi açık renkli olanı sanki tohum oluşturacak gibi. Atlaslarınız eğer gördüğüm gibi filizlenmiş iseler köklendiklerini düşünüyorum. Kaktüslerde küçük saksılarda durdukları yeteri kadar su, besin ve güneş ışığı alamadıkları zaman çok fazla gelişemiyorlar nedense. Ben de Güler hanımın getirdiği ve sonradan bir arkadaşımdan bulduğum atlas çeliklerini bir süre beklettikten sonra diktim. Birkaç tanesinde filizlenmeye başlamışlar. Filizlenen saksıyı biraz daha gün ışığı alabileceği bir yere koydum. Diğer saksı halen içeride. Siz de bir kısmının koşullarını değiştirseniz belki daha iyi gelişebilirler. Bende aynı şey yılbaşı çiçeğinde oluyor. Nedense çok gelişmedikleri gibi bir kısmı ölebiliyorlar. En sonunda balkona attım. Daha iyi olacaklar muhtemelen.

sakdag
26-07-2013, 21:21
Yeni almış olduğum kaktüsüm de fazla sulamadan etkilenenlerden, saksıyı elime aldığımda sallandığını farkettim.:( Tereddüt etmeden saksıdan çıkardım, kök uçlarında çürüme vardı, ancak gövdeye henüz ilerlememişti, hemen kökleri kesip bir hafta kurumasını bekledim. Sonra diatomite gömdüm. Hemen kökler vermeye başladı, böylece diatomitte kaktüs denememi de gerçekleştirmiş oldum. ;) Saksımız bir su şişesi, özellikle tercih ettim. Şişenin ağzındaki boğaz kısmının darlığı diatomitin ıslaklığını daha iyi dengeliyor. Hoyalarda da bunu tercih ediyorum.

429751

429752

sakdag
26-07-2013, 21:25
Gymnocalycium mihanovichii de bu yıl çok çiçek açanlardan.
429753

Balkonda, saksıların içindeki toprakta yaşayan bu minik arıları seviyorum. Kırmızı delosperma çiçeğinin içindeki polen denizinde resmen yüzüyordu. ;)
429754429755

sakdag
26-07-2013, 21:44
Tavana ulaşmasına çok az kalan bir gecelik gelinin kolunu kesmeyi düşünüyordum bir süredir. 2,5 metre olduğundan bir desteğe ihtiyaç duymadan dik duramıyordu. Bugün o cesareti gösterip yaklaşık bir metreden kestim. Umarım kesilen parçayı köklendirebilirim. Bu yıl açık balkona çıkarmadım bitkimi, yine de 5 tane tomurcuk oluşumu gösterdi. Ancak evde olamadığım zamanlardaki sulama düzensizliğimden dolayı 4'ü kurudu. Geriye bir tane kaldı, ondan umutluyum. En azından geçen yıl ki gibi bir çiçeği koklamak nasip olur inşallah. ;)

429761429762429764

gürkan63
28-07-2013, 18:24
Sayın sakdag kestiğiniz uzun dalı tekrar ortadan kesseniz olmaz mı ?
Birde siz içerde tutuyorsunuz galiba ışık durumu nedir,ben dışar da balkonda tutuyorum sabah güneşini öğle vakti saat 13 -14 e kadar görüyor,o bile yakıyor gölge ye alıyorum bu saferde solgunlaşıyor,ne tavsiye edersiniz.Şimdi den teşekkürler.

sakdag
29-07-2013, 13:49
Sayın Gürkan63, kestiğim dal tekrar ortadan kesilebilir tabii. Ancak tutturama ya da çürüme ihtimaline karşı uzun bırakmayı tercih ettim, belki tekrardan ucunu traşlamak gerekebilir.

Benim bitkim geçen yıl açık balkonda durdu, ancak güney cephede olduğu için çok fazla güneş altında kalıyordu ve buna nemsizlikte eklenince yapraklarında buruşma ve yanmalar oldu, bitkiyi kaybedeceğimi sandım. Şu an güney cephedeki balkonumun iç tarafında, sabahleyin bir iki saat direkt güneş alıyor, ama çok aydınlık gün boyu; dışarıya çıkarmamanın tek nedeni nemsizlikten etkilenmemesi.

Gerçi güneydeki illerimizde bu bitkiye sahip olanların bitkileri de çok fazla güneşe maruz kalıyor ama denize yakin olmaları nemi dengeliyor ve bitkinin en başından beri güneşte olması, güneşe alışmasını sağlıyor. Biz kışın içeri almak durumunda kalıyoruz, oda nemi ve dışarısının nem oranlarının farklılığı bitkiyi şoka sokuyor.

Öğlen güneşini direkt almayan bir yere konumlandırın. Sabah bir kaç saat güneş alması yeterli bence.Aslında ağaç gölgesi ne güzel olur, alacalı gölge derler ya. Veya kapalı balkonunuz varsa oraya da koyabilirsiniz. Veya uzun boylu diğer bitkilerinizin arkasına da gizleyebilirsiniz fazla güneşten.

sakdag
03-08-2013, 11:40
Stapelia variegata tohumları: Geçen yılın çiçeklerinden oluşan tohumlar nihayet dün sararıp çatlamışlar... Bir süre daha görmeseymişim, uçuşup gideceklermiş. :p

431661

431662

kokett
04-08-2013, 10:21
Sevgili sakdag, benim de stapeliamdan bir tanesi böyle tohum oluşturdu. Aynı şekilde bir kaç gün önce çatladıgını farkettim, dokunmadım. ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Siz bu tohumları çimlendiriyor musunuz?

sakdag
04-08-2013, 10:45
Sevgili Kokett, çatlayan stapelia fasulyesini dalından koparın bir an önce, çünkü tohumlar hem hafifler, hem de rüzgarla dağılmalarını kolaylaştıran paraşütleri mevcut.Tohumları ben aşağıdaki gibi temizledim,siz de öyle yapın. Bir ara ekmeyi düşünüyorum, umarım çimlendirebilirim. Size de başarılar dilerim, kolay çimlendiğini okumuştum.

431810

berçin
07-08-2013, 01:44
Yok arkadaş siz herşeyi aşıp tohum yeşillendirmeye geçmişsiniz.:(. Kaktüs ve ya benzerlerinde sabrım yetmez ki! sizlere maşallah diyorum sadece...

sakdag
23-08-2013, 16:04
Bu e.milii bir yıldır çiçeksiz yapraksız öyle kuru bir dal gibi durdu. nihayet bir dal yaprak ve bir dal tomurcuğunu gösterebildi.
435446

İlk kez açan mammillaria hidalgensiz dikensiz kaktüsüm.
435447

Lithopslarımdan çiçek bekliyorum bu aralar. Durumları çok iyi.
435448

sakdag
23-08-2013, 16:12
Yeşim ağacı fidelerim çok canlı, hediye eden İzmirli arkadaşıma teşekkürlerimle...
Sağ taraftan kadraja giren pitaya ile başım dertte, havai kök çıkarıp duvara yapışıyor sürekli, ben koparıyorum, o yine havai kök yapıp tekrar yapışıyor. Kavga edip duruyoruz işte. ;)
435449

Genel bir görünüm, kaktüs standım...;) Her sabah özenle hepsi tek tek incelenir... Kırmızı örümcek zararından nihayet kurtuluyorum galiba, ilaçlama işe yarıyor. Gelişme noktaları büyümeye başladı.
435450

Sevgili Loveforlife için gelsin bu resimde, kaktüs saksıma saçtığım ipeklerden biri... ;) Ara sıra buduyorum, kaktüsleri iyice örtüyor budamazsam. Saksıyı sahipleniyor sonra.
435451

sakdag
23-08-2013, 16:32
Echeveria topsy-turvy açmış... çiçekleri pek hoş.
435466

435467

Aranjmaların da keyfi yerinde...
435468
435469

ykolko
23-08-2013, 17:02
427012

427013

Setiechinopsis mirabilis tohum kesesi iyice kuruduktan sonra çatlıyor ve tohumlar saçılıyor, tohumları kaybetmeyip çimlendirmek istiyorsanız soğuk katlamaya gerek duymaksızın, hemen çimlendirebilirsiniz. ( bu kaktüsün ömrünün max. 4-5 yıl olduğunu untmayın ) << Haddim olmadan bilgilendirme gereğinde bulunduğum için kusurabakmayınız. >>

sakdag
23-08-2013, 17:21
Estafurullah Sayın Ykolko, hepimizin birbirimizden öğreneceği bir şeyler var.
Setiechinopsisin tohumlarını aldım. Geçen yıl sizin sayfanızda bu kaktüsü görüp çok beğenmiştim. Geçen kış edindim, o zamandan beri açmasını bekleyip durdum ama hemencecik açıp soldu. Tohumları hem toprak hem de diatomit ortamda deneceğim, umarım başarılı olurum. Tohumdan kaktüs yetiştirmek hem çok ilgi hem de sabır gerektiren bir iş. Bana göre pek değil gibi... Ama denemeliyim çünkü, ana bitki kırmızı örümcekten en çok zarar gören kaktüslerden, can çekişiyor gibi görünüyor. Hatırlatmanız için teşekkür ederim.

sakdag
24-08-2013, 16:25
Sayın Sonerordo, bu yıl kırmızı örümcekler gerçekten çok can sıkıcı durumlar yarattılar. Yılbaşılarımı iç mekanda bıraktım birşey olmasın diye, kırmızı örümcekten lob dökülmeleri yaşadım yine.

Forumda arkadaşlara sorup ilaç isimleri almıştım, zirai ilaçlar satan dükkana gittiğim de, isimlerini verdiğim ilaçların ambalaj miktarları fazla olduğu için oradaki ziraat mühendisi bana 100 ml'lik ambalajdaki Algamek'i önerdi. Üzerinde yazılan doza uygun bir karşım hazırladım. Ziraatçi arkadaş aynı zamanda dozu fazla gelirse yaprak dökmesi, uç filizlerinin kuruması gibi yan etkileri olabileceğini de belirtmişti.

Nitekim birer hafta ara ile 2 doz kullandım, sonuçtan çok memnunum. Balkonumda selluka, sabah sefası, melek borazanı, japon gülü, kiraz ağacı gibi bir çok yapraklı bitkide mevcut. Zaten bunlardan bulaştı kaktus ve sukulentlerime de. Kırmızı örümceklere o kadar kızmıştım ki, bulaşık olan ve olmayan tüm bitkileri ilaçladım. Bir problemle karşılaşmadım. Çok şükür ki büyüme ve gelişmeler tekrardan başladı. ;)

syuksek
26-08-2013, 12:53
Sevgili Kokett, çatlayan stapelia fasulyesini dalından koparın bir an önce, çünkü tohumlar hem hafifler, hem de rüzgarla dağılmalarını kolaylaştıran paraşütleri mevcut.Tohumları ben aşağıdaki gibi temizledim,siz de öyle yapın. Bir ara ekmeyi düşünüyorum, umarım çimlendirebilirim. Size de başarılar dilerim, kolay çimlendiğini okumuştum.

431810

Sevgili sakdag,
Geçen hafta çatlayan kapsülden toplandığım tohumları saksının dibine ekmiştim.
1 hafta sonra :
436190
436191

Hiç bekletmeye gerek yok, zahmetsizce çıkıyorlar :)
Sevgiler

hnd76
26-08-2013, 17:29
[QUOTE=ykolko;1192356]Setiechinopsis mirabilis tohum kesesi iyice kuruduktan sonra çatlıyor ve tohumlar saçılıyor, tohumları kaybetmeyip çimlendirmek istiyorsanız soğuk katlamaya gerek duymaksızın, hemen çimlendirebilirsiniz. ( bu kaktüsün ömrünün max. 4-5 yıl olduğunu untmayın )

Merhaba ykolko; benim de Setiechinopsis mirabilis kaktüsüm var. Fotoğraflarla aşama aşama gelişmeleri görüntüledim. Çiçeklenme fotoğrafını maalesef zamanlamadan dolayı yakalayamadım. Bu kaktüsün ömrünün kısa olduğunu yazmışsınız, bu konuda hiçbir bilgim yok beni biraz daha aydınlatır mısınız?

436217

436218

berçin
28-08-2013, 23:53
Aranjmanlar muhteşem olmuş sevgili sakdağ, ne kadar görkemliler maşallah çok güzel gelişmişler. 888. mesajda ki ilk resimdeki sukulent binlerin annesi yanılmıyorsam, yaprakların kenarındaki minik oluşumlar düştüğü her saksıyı istila ediyor. İlk başlarda fideleri başka saksılarda toplamaya çalıştım ama baş edilebilecek gibi değil, senin ne yaptığını merak ettim arkadaşım:)))

sakdag
30-08-2013, 17:47
Sevgili sakdag,
Geçen hafta çatlayan kapsülden toplandığım tohumları saksının dibine ekmiştim.
1 hafta sonra :
436190
436191

Hiç bekletmeye gerek yok, zahmetsizce çıkıyorlar :)
Sevgiler

Sevgili Syuksek, bebek stepalialar çok şirinler. Ben de daha ekemedim bir türlü. Saksıya saçayım sizin gibi. Tohumdan kaktüs denemelerim oldu ama çok çok yavaş büyüdükleri ve çok hassas oldukları için için gözden çıkardım onları. Biraz sabırsızım galiba. Hemen aklımdayken boş bir saksıya saçıyorum tohumları... ;)

sakdag
30-08-2013, 17:50
Setiechinopsis mirabilis tohum kesesi iyice kuruduktan sonra çatlıyor ve tohumlar saçılıyor, tohumları kaybetmeyip çimlendirmek istiyorsanız soğuk katlamaya gerek duymaksızın, hemen çimlendirebilirsiniz. ( bu kaktüsün ömrünün max. 4-5 yıl olduğunu untmayın )

Merhaba ykolko; benim de Setiechinopsis mirabilis kaktüsüm var. Fotoğraflarla aşama aşama gelişmeleri görüntüledim. Çiçeklenme fotoğrafını maalesef zamanlamadan dolayı yakalayamadım. Bu kaktüsün ömrünün kısa olduğunu yazmışsınız, bu konuda hiçbir bilgim yok beni biraz daha aydınlatır mısınız?

436217

436218

Sayın Hnd76, benim de merak ettiğim bir soruyu sormuşsunuz teşekkür ederim. İnşallah Sayın Ykolko bir an evvel görür sorunuzu.

Sizinde kaktüsünüzün çiçeğini görememenize üzüldüm doğrusu.

sakdag
30-08-2013, 18:01
Aranjmanlar muhteşem olmuş sevgili sakdağ, ne kadar görkemliler maşallah çok güzel gelişmişler. 888. mesajda ki ilk resimdeki sukulent binlerin annesi yanılmıyorsam, yaprakların kenarındaki minik oluşumlar düştüğü her saksıyı istila ediyor. İlk başlarda fideleri başka saksılarda toplamaya çalıştım ama baş edilebilecek gibi değil, senin ne yaptığını merak ettim arkadaşım:)))

Berçin Hanımcım, anne saksıyı köşeye biraz yukarı bir yere kaldırdım, rüzgar görmüyor ve kazara elle temasımda pek olmuyor. Çok fazla dökülen olmuyor gibi. Ama bu bitki ve yavrularıları dokuz canlı olduğu için muhakkak bir yerlerden çıkıyor, eğer çıktığı saksı müsaitse bırakıyorum biraz serpilsin büyüsün, saksı müsait değilse yolup atıyorum.

Saksıdaki bitkilerim 4 çeşit, en yükseği 1.5 metre boyunda. Birkaç fotoğraf çektim. ;)

437200

437201437202437203

Bu çeşitte yaprakları resimde görüldüğü renkte olup, renk değiştirmeyen çeşit, Ünal kaktüsten aldığım kaktüslerin toprağına kazara düşmüş bir yavruydu. Büyümeye başladığında farkettim. Acilen başka saksıya alınması gerekiyor.
437204

İlk hali burada...
http://www.agaclar.net/forum/1177521-post861.htm

sakdag
30-08-2013, 18:24
Şimdiye kadar hiç cristata formunda kaktüsüm olmamıştı. Artık oldu, hem de iki tane; tesadüfen Tansaş'ta rastladım onlara. Opuntia vestita forma cristata(sağdaki) ve opuntia pachypus forma cristata(soldaki).
437215

Leş kaktüsünün tomurcukları şişmeye başlamış. Bu işin kokusu yakında çıkacak gibi...:dilli::p
437216

sakdag
30-08-2013, 18:45
Rhipsalis cassutha, ilk başlarda saksısı dolu doluydu ancak bir türlü memnun edemedim kendisini. İlk önce iç mekandaydı, dökülmeler devam etti, balkona çıkardım yine olmadı en son balkonda iyi gölgeye ve büyük saksıların arkasına çektim. Buranın nemini sevdi sanırım yeniden kol çıkarmaya başladı.
437222

Bu da uyumsuz saksı... Her baktığımda ''seni çirkin'' diyorum. Yaz başında aranjman yaptığımda bu bitkileri bir yerlere uydurup koyamadım. En sonunda hepsini bir araya getirdim. :p Güzelleşiyor gibi artık.

Alacalı crassula yaprağı iki yavru vermişti, biri düz yeşil, biri bembeyazdı. Beyaz olan klorofilsizlikten yaşamadı maaalesef. Düz yeşil olan büyüdükçe alacalı olacak mı merak ediyorum.
437223

hnd76
30-08-2013, 21:23
Sayın Hnd76, benim de merak ettiğim bir soruyu sormuşsunuz teşekkür ederim. İnşallah Sayın Ykolko bir an evvel görür sorunuzu.

Sizinde kaktüsünüzün çiçeğini görememenize üzüldüm doğrusu.

Sayın Ykolko aklımızı karıştırdı, nasıl olur bir kaktüsün ömrü 5 yıl olur da ölür
mü? Aynen öyleymiş almanca forum yazılarından okuduğumuz kadarıyla ölüm nedeni neden-niçin bilinmiyor. Ömrü kısa olduğundan tohum kesesi çatlayınca muhakkak çoğaltmak gerekiyormuş. Tohum ekiminin diğer kaktüs tohumlarından farkı yokmuş. Tohumdan çoğaltılan kaktüs 2 yaşında çiçekleniyor. Yükseklik 12-15 cm., ama 15 cm. nadiren görülebilir boy ölçüsü... Çiçek borusu 15 cm, çiçek çapı 5 cm. Çiçeğinin kokusu var ama yazılanlardan çok da hoş bir kokudan bahsetmiyor. Memleketi Arjantin dağlık ve kuru yerler.

Sayın sakdag şimdi bize düşen tohum kesesinin çatlamasını bekleyip çoğaltmak. Ama benim bu konuda hiç girişimim olmadı. Yaklaşık 150 kadar kaktüs ve sukulentim var. Sanırım ilk deneyimim olacak. Sağlıcakla kalın.

sakdag
01-09-2013, 15:15
Gerçekten çok ilginçmiş bu kaktüsün öyküsü Sayın Hnd76, yazdıklarınızı okuyunca kaktüsümü bir daha detaylı inceledim.

Umarım tohumlarını çimlendirebilirsiniz. Ben çatlayan kesedeki tohumları aldım, tohumdan yetiştirmeyi sevmesem de bu kaktüs için deneyeceğim. Zaten içimde ukte kaldı, çiçeğini açmış halde görememem... ;)

Bu arada 150 çeşit kaktüs ve sukulentiniz olduğunu yazmışsınız, sayfa açabilirsiniz isterseniz. Bizlerde keyifle takip ederiz bitkilerinizi... ;)

sakdag
02-09-2013, 11:03
http://www.agaclar.net/forum/1184191-post877.htm

Yukarıdaki mesajımda bir gecelik gelinimi çok uzadığı için kesmiştim. Kesilen parçayı 10 gün beklettikten sonra suda köklendirdim nihayet. Birkaç güne kadar toprak ortama alacağım. Ana dal ise yaprak çıkarmaya başladı.;)

438009438010

sakdag
02-09-2013, 11:18
Arkadaşım hediyesi bu sedum palmeri saksısı, palmeri çağlayanı sanki... ;)
438011

Paraşütler çok tatlılar, henüz açılmamışı var, açılmışı var, paraşütü sönen var...;) İlginç bir bitki, kolay köklenmiyor ne yazık ki.. Çoğaltmada pek başarılı olamıyorum.:(
438012

Opuntia monacantha kaktüsüm en eskilerden biri, bir gün çiçek açacağı umudunu kaybetmiyorum, taze çıkan dalları sarı, pembe ve beyaz renkler de olabiliyor.
438013

solucan17
04-09-2013, 21:17
Sayın sakdag bir de size bir şey sormak istiyorum izninizle. Benim kaktüslerim saat yediden, iki ye kadar güneş altında bu çokmu? Birde köklü yavrular var bunlarıda diğer kaktüsler ile aynı yerdemi yoksa güneş görmeyen aydınlık bir yerdemi tutmalıyım?

sakdag
05-09-2013, 08:51
Sayın Solucan17, normal kaktüsler için sabah yedi, öğlen iki arası çok değil çünkü benim balkonumda aynı saatlerde direkt güneş ışığı alıyor. ;) Problem olacağını sanmıyorum.
Yavrulara gelince, bunlar yurtdışından temin ettiğiniz bitkiler sanırım. Dediğiniz gibi güneş görmeyen aydınlık bir yerde durmaları daha mantıklı. Hassas oldukları için güneş yanığı olabilirler, bu da geriye dönüşü olmayan görünüş kusurlarına hatta ölümlerine yol açabilir.

solucan17
05-09-2013, 11:18
Sayın sakdag verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Yavrular yarısı yurt dışı yarısı kendi çeliklerim. Onları sadece sabah bir saat güneş görecekleri şekilde yerleştireyim ozaman.

koski
05-09-2013, 14:54
Sakarlık bazen çok can sıkıcı olabiliyor...:dilli: ( Şekil 1-A )
Caralluma lutea, kargoyla onca yolu gel, hiç bir şey olma; paketini özenle açtım, dikkatle masaya yerleştirdim. Uzayan dal tomurcuk doluydu, ben de açacak diye çok sevinmiştim. Sonra başka bir kaktüsün paketini açarken elim çarptı, masaya yıkıldı ve tomurcuklu dalı koptu. Tabi ben de yıkıldım..:( Tekrar toprağa gömdüm dalı ama açması mucize gibi bir şey...

ŞEKİL 1-A ;)
338746

Merhaba Sn.Akdağ, anladığım kadarıyla Angay kaktüsten sürekli sipariş veriyorsunuz. Yaklaşık 2 hafta önce bende aynı şekilde sipariş verdim ve benim siparişlerim saksıda değil kök ayrı, saksı, toprak ayrı geldi. Sözleşmede de bu şekilde belirtiyor zaten. Sizinkiler saksılarıyla mı geliyor yanlış mı anladım? Birde benim siparişlerim gayet küçük dal şeklinde, sizinkiler baya baya yavrulu falan :))

sakdag
05-09-2013, 15:12
Merhaba Sayın Koski, Taner Angay Sera'dan 3 defa kaktüs aldım.Ben memnun kaldım ürünlerinden. 2012 yılının sonlarına doğru Taner Bey'in, büyük seralarını devrettiğini; kaktüs işini bıraktığını duydum. Sonra yine satışlar başladı, bu sefer ürün gamı biraz daha az galiba.

Uzun zamandır internet sitesini incelememiştim. Biraz önce yine baktım. Bayağı çeşitlendirmiş ürünlerini.

Ben aldığımda kaktüs ve sukulentler saksılarında topraklı olarak, özenle paketlenmiş olarak geliyordu. Toprak ayrı, saksı ayrı ,bitki ayrı değildi. Büyük ihtimal kargoda meydana gelen birkaç sorunla karşılaşınca bu metoda başvurmuştur sanırım.

Ürünlerin yavrulu, dallı gelmesi de biraz şans herhalde. Buna bir şey diyemeyeceğim... ;) Lithops aldığımda toprağında başka türden bir yavruyla gelmesi beni çok sevindirmişti... Merak etmeyin sukulentler çabucak büyüyor, saksılardan taşacak hale geliyor bir yılda. Size bu yolda başarılar dilerim. Ayrıca bitkilerinizi de merak etmedim değil yani... ;)

koski
05-09-2013, 15:43
Merhaba Sayın Koski, Taner Angay Sera'dan 3 defa kaktüs aldım.Ben memnun kaldım ürünlerinden. 2012 yılının sonlarına doğru Taner Bey'in, büyük seralarını devrettiğini; kaktüs işini bıraktığını duydum. Sonra yine satışlar başladı, bu sefer ürün gamı biraz daha az galiba.

Uzun zamandır internet sitesini incelememiştim. Biraz önce yine baktım. Bayağı çeşitlendirmiş ürünlerini.

Ben aldığımda kaktüs ve sukulentler saksılarında topraklı olarak, özenle paketlenmiş olarak geliyordu. Toprak ayrı, saksı ayrı ,bitki ayrı değildi. Büyük ihtimal kargoda meydana gelen birkaç sorunla karşılaşınca bu metoda başvurmuştur sanırım.

Ürünlerin yavrulu, dallı gelmesi de biraz şans herhalde. Buna bir şey diyemeyeceğim... ;) Lithops aldığımda toprağında başka türden bir yavruyla gelmesi beni çok sevindirmişti... Merak etmeyin sukulentler çabucak büyüyor, saksılardan taşacak hale geliyor bir yılda. Size bu yolda başarılar dilerim. Ayrıca bitkilerinizi de merak etmedim değil yani... ;)

Bu siteye yeni üye oldum. Doğrusu bugün Sizin sayfanızı noktası virgülüne okuyamasamda saati 5 yapmışım :)) Nerdeyse mesai bitiyor, işlerimi baya bir aksatmışım ama gerçekten değdi. Bazı bilgileri okuma şansım oldu ve oldukça yararlı bilgiler edindim. Bende önümüzdeki günlerde kaktüslerimin resimlerini yayınlayabilirim inşallah. Demek ki önceden öyle geliyordu, kargoda sorun olabileceğinden dolayı ayrı gelmesinde bir sakınca yok tabi, ama inanın o kadar minik kökler yollamışlar ki umarım tutarlar da hevesim kırılmaz. İlk başlarda en küçük dalları, en küçük minikleri toplamaya başlamıştım, sonrasında sabır isteyen ve küçüklerin tutma ihtamilinin biraz zor olduğunu görünce, biraz daha büyük olanları tercih etmeye başladım. Bende sizin gibi sabah işe giderken ayrı bakıyorum, işten dönünce saatlerce ayrı ayrı takip ediyorum. Birkaç gün bakmayacağım diye kendime söz veriyorum ki büyüdüklerini anlayabileyim diye :)) Tabi bazen dayanamıyorum. Sizden ilerleyen zamanlarda baya bir yardım dileneceğim gibi gözüküyor. Cevabınız içinde ayrıca teşekkür ederim. Bol çiçekli, bol sürgünlü, bol kaktüslü günler diliyorum.:))

solucan17
10-09-2013, 08:27
Sayın sakdag izninizle bir iki şey sormak istiyorum. Sizin kaktüsleriniz dış mekânda duruyor - 10 dereceyi gördüler demiştiniz. Peki yağmurun zararı olmuyormu hiç. Mesela leş kaktüsleri. Birde yavru kaktüslerdemi dışarda duruyor. Kusura bakmayın sürekli bilgi almaya çalışıyorum, daha iyi yetiştirebilmek amacım bu güzellikleri.

sakdag
10-09-2013, 08:35
Kaktüslerimin hepsi değil; silvestrii, echinopsis,opuntia türleri gibi çeşitler dışarıda duruyor. Ama yağmurdan korumak şartıyla. Toprağının kuru olması gerekiyor. Gerçi bir defa opuntia monacanthayı balkonun kenarında unutmuşum, saksı ağzına kadar yağmur suyuyla dolup, üstüne üstlük birde donmuştu. Kaktüsün yeşil aksamı da donmuştu, komple buz kalıbı halindeydi. Ama sonra buzu çözüldüğünde hiç bir şey olmadı. Ama bu yine de çok riskli bir durum. Denemeyin sakın. ;)

sakdag
11-09-2013, 09:20
http://www.agaclar.net/forum/1177524-post862.htm

Yukarıdaki mesajımdaki aranjmanın ortasında duran crassula cinsi bitkime birşeyler oldu. Bir gün önce sapasağlam olan bitkiyi, ertesi gün tüm yaprakları dökülmüş, gövdesinin bir yanı buruşmuş olarak buldum. Elimde bir avuç yaprağı kaldı, gövde yamulup kaldı. Kökü sağlam görünüyor, geçen kış alacalı çeşidi de bir günde bu hale gelmişti. Gövdenin güneşe dönük yüzü suda haşlanmış gibi olmuştu, gövdenin iletim boruları hasar gördüğü için yapraklar dökülüyor. Bu mevsimde hiçte güneş yanığı diyesim gelmiyor. Kökü çok sağlam o kadar çekiştirdim, topraktan koparamadım.

Şuna dikkat ettim bir de, şu an ki evimde 3 yıldır oturuyorum. Mevsimler boyunca, balkonda güneşin nereleri gezdiğini artık daha iyi görebiliyorum. Eylül ayı girdiğinden beri kaktüs masam daha yoğun, daha uzun süreli güneş almaya başladı. Güneş ve dünya arasında uzaklık-eğim vs. gibi şeylerdeki değişimi çok net gözlemleyebiliyorum. Sanırım bu konuda biraz daha kafa yorarsam astronomiyi yeniden keşfedeceğim. :dilli::p ;)

Sözün özü crassula gitti, kavga bitti; diğer bitkiler biraz rahatladı... ;)
440566

sakdag
12-09-2013, 13:50
Stapelia grandiflora;

Bugün hava çok sıcak, balkondaki sıcaklık neredeyse 40 derece. Bu sıcak havada 2 çiçeğin saldığı pis koku beni hayattan soğuttu vallahi. :D Fotoğraflara bakarken bile duyuyorum kokularını...;)

Sabah bir çiçek açtı, pek koku yoktu. Havanın sıcaklamasıyla beraber, offf offf off.:dilli::p Açarken yakaladım çiçeğini, tüylü taç yapraklar güzel görüntüler verdi.Sonra 2. tomurcukta patladı. Ben de fotoğrafını çekmeye doyamadım; ta ki en son fotoğrafını görünceye kadar... Ziyaretçiler hemen gelip, yerleşmişler... :dilli:

Aslında kocaman çok gösterişli bir çiçeği var, stepalia nobilis türü (sarı çiçeklisi) de vardı ama pek gelişme göstermedi bu yıl. Çelik ekmiştim.Seneye açar artık.

440920
440921
440922
440923
440924

solucan17
12-09-2013, 20:50
Sayın sakdag yemin ediyorum bayıldım leşlere ya ben bir türlü açtıramadım şunları. Nohut tanesi kadar olup kuruyor çiçekler. Yalnız sizin yazınızdan sonra açmaması daha güzel galiba. Saf ve temiz :D:D

sakdag
13-09-2013, 09:07
Stapeliaları tomurcuklanma zamanı, her zaman suladığınızın yarısı kadar sulayın. Fazla sulama tomurcuk sararması, dökülmesi yapıyor. Bitkiyi açana kadar kendi haline bile bırakabilirsiniz. Bitkinin yeşil aksamında bolca su bulunuyor zaten.

solucan17
13-09-2013, 09:25
Sayın sakdag bende susuzluktan kuruyor diye verdim suyu verdim suyu :o Hey Allah ım ya daha sizden öğreneceğim çok şey var sağolun.

eceyıldız
13-09-2013, 09:26
Evet ustalardan öğrenilecek çok şeyi var bizim gibi acemilerin.

sakdag
13-09-2013, 09:45
Sevgili Ece, usta demesek...:o ''Acemiden bir tık yukarısı'' kategorisi daha uygun sanırım. ;) Çünkü ben de hala olmadık hatalar yapıyor, kaktüs ve sukulent öldürüyorum. :(
Aslında kaktüs sukulent yetiştiriciliğinde 1. kural ''FAZLA SULAMAMAYI'' öğrenmek. Susuzluktan ölen bir kaktüs gördünüz mü hiç? Ama kendimize hakim olamıyoruz.

eceyıldız
13-09-2013, 10:40
Olsun siz bizden öndesiniz bir adımdan çok önde hemde biz kalfalaığa siz ustalığa terfi ettiniz diyelim o zaman.Ben bu yaz kendime hakim olmayı öğrendim ayda bir suluyorum yoksa aşırı sıcak ve nem onları yaşatmazdı özellikle nem. Çünkü toprak üsten kuruyor içi nemli hatta ıslak kalıyor susuz olduğunu düşüp veriyordum suyu sardunyalarım ve karanfillerim ölünce şimde parmağımı toprağa batırıp kontrol ediyor öyle su veriyorum bitkilerime. kaktüslerde ayda bir o kafar. başka yol bulamadım.

sakdag
17-09-2013, 08:46
Sonbaharın bu ilk günlerinde, son kez açan kaktüslerim...

Gymnocalycium mihanovichii,
442167

Parodia mairanana,
442168

Mammillaria hidagelsis dikensiz,
442169

sakdag
17-09-2013, 09:13
Diatomite gelişigüzel saçtığım setiechinopis tohumları çimlenmişler, şimdilik 5 tane var. Çok minik ve şekerler, incecik kökcükleriyle hayata sıkı sıkı bağlanmışlar. Bir tanesi şimdiden esmer, zor farkettim. ;) Bundan sonra ne olur bilemiyorum. Deneme için biraz stapelia tohumu saçmıştım, dışarıdaki saksıların birine onlarda çıkmış. Ama kış geldiğini varsayarsak pek şansları yok gibi.

442170
442171

hozat
17-09-2013, 12:49
Tebrik ederim sevgili sakdağ,
çok güzellikler gördüm sayfanda, eline sağlık,

Benim de ilgi alanıma giriyor ama, bırakıp gittiğim için, bakımsız kalmalarına içim el vermiyor.
sevgilerimle..

fatitoo
17-09-2013, 15:20
Ben de bu güzellikleri bize olduğu gibi yansıtan fotoğraf makinenizi merak ettim doğrusu:) Çok başarılı çekimler...

sakdag
18-09-2013, 08:29
Tebrik ederim sevgili sakdağ,
çok güzellikler gördüm sayfanda, eline sağlık,

Benim de ilgi alanıma giriyor ama, bırakıp gittiğim için, bakımsız kalmalarına içim el vermiyor.
sevgilerimle..

Hozat Ablacığım, sayfamı ziyaretinize çok sevindim, beğeniniz için teşekkür ederim. Balkonda karınca kararınca birşeyler yapmaya çalışıyorum. Bahçem olsa el atacağım daha çok bitki olacak ama, şimdilik bitki sevgim kaktüs ve sukulentlerle sınırlı. ;)

sakdag
18-09-2013, 08:35
Ben de bu güzellikleri bize olduğu gibi yansıtan fotoğraf makinenizi merak ettim doğrusu:) Çok başarılı çekimler...

Sayın Fatitoo, fotoğraf makinem aslında sıradan bir makine.7-8 yıldır kullanıyorum. Sony DSC-W35, genellikle otomatik ayarlarla çekim yapıyorum. Çekim yaparken en çok dikkat ettiğim şey, güneş ışığını arkama almak, böylece flaş kullanmaya gerek kalmıyor, renkler olduğu gibi çıkıyor. Yakından çekeceğim nesneler için makro modunu kullanıyorum.

Bazen birkaç fotoğraf çekip, içinden en iyisini kullanıyorum. Bulanık, net olmayan, karanlık fotoğraf koymaktansa hiç fotoğraf eklememeyi tercih ederim. ;)

solucan17
19-09-2013, 21:20
Sayın sakdag ilk defa bukadar büyütebildim. Bitkinin uçları biraz koyu renk oldu bir sorun yaratırmı?

442820

442821

442822

sakdag
20-09-2013, 08:00
Sayın Solucan17, herşey yolunda görünüyor. Açacak inşallah. ;)
Bitkinin uçlarının koyu olması sorun değil, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı, güneş alma gibi durumlardan oluşur bu. Bence bitkiye daha bir albeni katıyor.

Saksılarınızda çok fazla miktarda çakıl taşı var, nacizane bir tavsiye: Kışa girmeden bunlardan kurtulun. Es-kaza fazla sulama yaptığınızda toprak kurumayacağı için, çürüme olacaktır. Hem toprağın üstündeki bu kadar yük toprağı çok sıkıştırır.

solucan17
20-09-2013, 09:38
Sayın sakdag dün akşam acı tecrübe ile öğrendim çakıl taşlarının yarattığı sıkıntıyı iki kaktüsüm gitti bende tüm bitkilerimden temizledim çakılları. Verdiğiniz ince detaylarla bakalım bu güzel kokulu çiçeklerin keyfine varacağım inşaAllah :-)

solucan17
22-09-2013, 20:30
Sayın sakdag artık soru sorar iken çekiniyorum biliyorum çok fazla başınızı ağrıttım ama bir şey daha sormak istiyorum izninizle. Tekrar sizin kaktüslerinize bakarken şunu fark ettim bazı kaktüslerimi çok büyük saksılara dikmişim kendi ebatlarına göre. Şu dönemde hem kare saksı modeline geçiş yapmak için hem saksıları küçültmek için çok geç kalmış sayılırmıyım? Değişim yapsam sıkıntı olurmu?

sakdag
23-09-2013, 08:02
Bence saksı değişimi için baharı bekleyin derim. Saksı değişiminde her ne kadar dikkat etsekte kökler ve kılcal kökler zedelenir,yaralanır. Havaların serinlemesiyle kaktüsler dinlenme dönemine girerler, büyüme ve gelişme durur; tamir edilemeyen zedelenmeler sulamayla çürümeyi beraberinde getirir.

sakdag
23-09-2013, 08:28
Lobivia tiegeliana
Bu kaktüsüm geçen yılda bu zamanlar tomurcuk vermişti ancak havaların çok soğuk gitmesinden dolayı tomurcuk kurumuştu. Kısmetse bu ilk çiçeğimiz olacak, ne renk açacağını çok merak ediyorum. Sürekli gözlem altında, ya bir şey olursa diye. :p Zaten kaktüste bu yaz kırmızı örümcekten az daha ölüyordu, pek mini mini bir boyutu var 1tl çapında.

443671

Hemen yanıbaşındaki komşu kaktüse helikopter böceği konmuş, kuyruğu da tomurcuğa değdi değecek. Hemen kış kışladım git başka yere kon diye...;)
443672
443673

solucan17
25-09-2013, 14:47
Sayın sakdag lobivia açmadımı daha. Hala sizi merak içinde bekletiyormu?

sakdag
25-09-2013, 15:03
Daha açmadı, merakla bekliyorum. Tomurcuk bayağı irileşti, ama rengi belli olmuyor.;)

eceyıldız
25-09-2013, 15:59
Evet bende merakla bekliyorum. Bakalım benin minik Lobivia ne zaman açacak hale gelecek. Zira kendileri daha arpa şehriye tanesi kadar...

sakdag
27-09-2013, 10:20
Evet, kırmızı açtık...:cool:;) Çiçek boyutu göz doldurucu, oldukça büyük. Sabah güneşiyle beraber açmaya başladı. Minicik gövdemize rağmen kocaman çiçeğimizi gururla, dimdik ayakta taşıyoruz. ;)

444691444692444693

444689

444690

sakdag
27-09-2013, 10:26
Bir fotoğrafta genel görünümden gelsin...:p Lobiviaları sevdim, her renginden edinmek lazım. Gerçi bu lobivianın yanındaki 2 tane küçük kaktüste sarı ya da beyaz rengindendi sanırım. Bunların anneleri epey büyümüştü, çürüme yapınca yavruları kurtarmıştım.

444694

hozat
27-09-2013, 11:03
O kadar güzeller ki, kaktüslerin bu güzellikleri sunmasına hayran kalıyor insan.

Eline sağlık ilgin ve sevginle büyüyüp gelişiyorlar ne mutlu onlara.

SEVGİLERİMLE

sakdag
30-09-2013, 15:25
Sizin için gelsin bu resim Hozat Ablacığım.

Lithops leslei venteri, bu kış 3. bölünme sezonuna girecek. Artık emektar sayılır herhalde.Bu yıl 2 çiçekli açtı. İyi anlaşıyoruz. Sırada tomurcuk başka lithopslarda var. ;)

Çiçeklenme bittikten sonra sulamayı azaltıp, bir ay içinde suyu tamamen kesiyorum ve bölünme başlıyor.

445387

altintasna
30-09-2013, 15:28
Bunlar için bi yerde "yaşayan taş" yazıldığını görmüştüm. Bitkiden çok hayvanımsı tuhaf bir organizmayı andırıyor bana. =) Bu canlıdan böyle çiçekler çıkacağını kim düşünebilir ki. =)

sakdag
30-09-2013, 15:31
Evet, görünüşleri ve yaşam tarzlarıyla çok ilginç bitkiler... Yaşayan taşlar deniyor görünüşlerinden dolayı. Renk renk ve desen desenler...

445388

eceyıldız
30-09-2013, 21:20
Evet, kırmızı açtık...:cool:;) Çiçek boyutu göz doldurucu, oldukça büyük. Sabah güneşiyle beraber açmaya başladı. Minicik gövdemize rağmen kocaman çiçeğimizi gururla, dimdik ayakta taşıyoruz. ;)

444691444692444693

444689

444690

Gerçekten çok güzel ellerine sağlık daha fazla çiçeklerini görürsünüz inşallah. Benim lobivia bebekler 2 tane oldu yavrunun biri yeşil biri beyaz merakla bekliyorum...

jakobiyem
01-10-2013, 07:37
Evet, görünüşleri ve yaşam tarzlarıyla çok ilginç bitkiler... Yaşayan taşlar deniyor görünüşlerinden dolayı. Renk renk ve desen desenler...

445388

aa bunlar çok ilgiinçç ;) Çok güzellermiş ilk defa gördüm daha öğrenecek çook şey var :)

sakdag
21-10-2013, 09:54
Leş kaktüsleri bu yıl bol çiçek verdiler.

448825

448815

sakdag
21-10-2013, 10:02
Lithopsların 2. ve 3. saksısı da çiçeklendi. ;)

448818
448819

sonkez
21-10-2013, 10:11
Sonunda bende kaktüsçü olacağım bu güzellikleri gördükçe..Bende sadece 2 adet var...

sakdag
18-11-2013, 09:56
Autumn joy, bu senede güzel çiçekler verdi.
454912

Hurnealarım da var artık...;)
454913
454914

Bu aranjmanım soğuklarla beraber güzel renklere büründü.
454915

sakdag
18-11-2013, 10:00
Bazı kaktüsler açmaya devam ediyor...
454916454917

Senecio herreanusun bol bol tomurcuğu var, bu sevimli çiçekleri karanfil kokulu.
454918
454919

Sedum sieboldii de çok sevdiğim çiçeklerden...O da çok güzel açtı.
454920

eceyıldız
18-11-2013, 10:40
Maşallah hepsi çok güzel ve albenili ellerinize sağlık.

züleyha
27-11-2013, 22:53
Maşallah sevgili sakdagcığım, yine süper ötesi bütün çiçeklerin… Özledim seni :)

sakdag
29-11-2013, 17:24
Sevgili Eceyıldız ve Züleyhacığım beğenileriniz için teşekkür ederim. Uzun zamandır arka balkonu kapatmak istiyordum nihayet kapattırdım. Ön balkona taşıdığım bütün bitkileri yıkayıp, ilaçlayıp yerlerine almaya başladım.
457811

Taşıma esnasında ceropegia sandersonii'yi düşürdüm elimden, iyiki de düşmüş diyorum; toprak saksıdaydı saksı kırıldı, içi komple kök dolmuş, neredeyse toprak kalmamış mecburi bir saksı genişletme işlemi uygulandı.
457812

züleyha
29-11-2013, 20:20
Hayırlı olsun canım, süper olmuş. Artık bütün bitkilerin kışı sorunsuz atlatır umarım :)

eceyıldız
30-11-2013, 07:22
Hayırlı olsun, orda bitkilerinin çok mutlu ve sağlıklı olacağına inanıyorum. İlk resimdeki arajman muhteşem ellerine sağlık. bu kadar güzel ve sağlıklı bitkiler yetiştirmenin sırrını bize de öğretsen ne güzel olur.

sakdag
30-11-2013, 16:16
O aranjmandaki tüm bitkiler 2 yıllık, hepsi ilk dikildiklerinde mini minnacıktılar. İlk başlarda küçük saksılarda biraz büyütüp sonra büyük saksıya aranjman yaptım.Biraz da sabırla çok güzel sonuçlar ortaya çıkıyor. Ve mümkün olduğunca yerlerini değiştirmemekte çok yarıyor bitkilere.

eceyıldız
02-12-2013, 08:26
Benimde öyle minik minik bitkilerimi ektiğim saksım var bu hallerini görmek için sabırsızlanıyorum..

pamuktopu
06-12-2013, 18:15
Sayın sakdag,

Sayfalarınızı kendimden geçerek dolaştım, ellerinize sağlık, hepsi çok güzel. Kışı kayıpsız atlatıp baharda bol çiçeklerini görmemiz dileğiyle ..

sakdag
13-12-2013, 12:25
Balkon kapatılınca bitkiler hemen toparlandı, tabi bazıları balkona alınmadı soğuk seviyor diye. Sedum palmeri , sedum türleri gibi çeşitler. Chamaecereus silvestriiyi de almadım. Yaklaşık on gündür gece sıcaklıkları hep eksilerde seyrediyor. -5 dereceleri gördüler maximum. Palmeri de unlu bitte var, bu yüzden de soğukta bıraktım belki biraz unlu bitleri kırılır diye, zira kimyasal ilaçlama fayda etmiyor bir noktadan sonra. Dün sabah üstüne kar yağmış...

460390

sakdag
13-12-2013, 12:38
Bu arada balkon kapattırma ile ilgili birkaç şey söylemek isterim. Kapattıracağiım balkonum güney ve batı yönlerini de gördüğünden yazın aşırı sıcak oluyordu, hava sıcaklığı normalde 30 derece ise balkon 35 derece gibi. Şu an çok kullanılan siyaha yakın camlı katlanır sistemleri tercih etmedim, hem renk olarak hemde sıcaklığı dahada artırıp bitkilere zarar vereceklerini düşünürek. Normal pencere camlarının (ısıcam ) yerine ısı yalıtımında daha etkili olan konforcam seçeneğini tercih ettim. Şu an çok memnunum, bolca açılabilir pencere de ilave ettirdim havalandırma için. Herhangi bir ısıtma seçeneği kullanmama rağmen, gece dışarısı -5 derece iken balkon 10-12 derece oluyor. Tamda kaktüslerin istediği gibi yani... ;)

Birkaç görüntüye de yer verelim, sukulentlerin kış güzelliği:
460391

Kaktüslerde tek tük açanlar ve tomurcuklar var: (bu arada picasa programı ile güzel kolajlar oluşturuluyormuş yeni öğrendim, hemen denedim... :))
460392

züleyha
13-12-2013, 14:28
Hayırlı,uğurlu olsun canım, iyi günlerde kullan :)

Bitkiler yine muhteşem. Havalar ısınınca succulent çeşitliliğine yakından bakmaya geleceğim :)

syuksek
13-12-2013, 15:08
Sevgili sakdağ,

Sukulent kolajların çok güzel olmuş. Ben de geçen yıl çocukların resimlerini picasada kolaj yapıp büyüklere takvim yaptırmıştım...

Benim balkonum açık olduğu için ve sukulentleri bu yıl balkonda bırakma kararım yüzünden hiç rahat değilim. Her gece acaba kayıp var mı korkusu ile üzerilerine örttüğüm gazete kağıtlarını kontrol ediyorum. Cemo Kalanchoe'ler için uyarmıştı ama bunu gözden kaçırmışım, Kalanchoe fedtschenkoi uçlardan donmuş :( Hemen içeri aldım, umarım kökü sağlamdır.

Sevgiler

sakdag
14-12-2013, 12:07
Sevgili Syuksek, kalanşo fedtschenkoi'yi geçen yıl bende dondurmuştum. Soğuğa biraz fazla hassas. Allah'tan Züleyha arkadaşıma da vermiştim bu bitkiden, ondan tekrar bir çelik aldım. Şu an tam da çiçeklenme aşamasında, umarım bitkinizi kurtarabilmişsinizdir.
Züleyhacım ne zaman istersen gelebilirsin, mum çiçeklerini de veremedim zaten bir türlü. ;)
Dur bir fotoğraf ekleyeyim sana, belki daha çabuk gelirsin... Australis, bella, lacunosa, bunlara bir de kerrii ekleyeceğiz.Sarmaş dolaş oldular.;)

460520

sakdag
14-12-2013, 12:20
Aşkın gözyaşları bitkisi nihayet tavana erdi. Saksıda 4 tür var, yaklaşık 1,5- 2 yıllar. 2 nolu tür geçen yıl açmıştı, açtıktan sonra bitkinin öldüğüne dair bir bilgi okumuştum, bende solmuş çiçek saplarını kesmiştim. Bitki ölmedi, yeni yan dallar verdi, şimdi o dallardan bazıları da açacak. 1,2,3 nolu çeşitler tomurcukta, sadece 4 nolu da tomurcuk görünmedi.

460521

züleyha
14-12-2013, 13:30
Maşallah, maşallah, süper ötesi iyiler :) Ayrıca da hoyalar resmen iştah kabartıcı, canım arkadaşım teşekkur ederim :)

sakdag
23-12-2013, 10:41
Senecio articulatus'de açtı, çiçek şekli diğer seneciolar gibi ancak bunun karanfil kokusu yok.
461683

Minik senecio rowleyanusta çiçekte. Gövdesi echeveriaların arasındanda kalmış.
461684

Silvestrinin kış pozu, bu yıl burası inanılmaz soğuk.(Balıkesir için alışılmışın dışında- bazı yöreler için -5 soğuk sayılmayabilir). Geçtiğimiz yıllarda bir iki gün geceleri -8 dereceyi görmüştü, bir şey olmadı. Yaklaşık 15 gündür kar + yoğun sisten güneşi görmüyoruz. Gece -5 gündüz -2 derecelerdeyiz. Sıcaklığın (ya da soğukluğun ) derecesi kadar, etki etme süresi de önemli. Şu an resmini çektiğim bu haliyle donmuş durumda. Bakalım baharda neler olacak? Bu arada kökü kesinlikle kuru, sulanmıyor.
461685

eceyıldız
23-12-2013, 11:16
Muhteşem başka bişey diyemiyorum... Ellerine emeğine sağlık. İnşallah yaza hasarsız ulaşırız hepimiz.

züleyha
23-12-2013, 21:29
Şu yılan kaktüsünü bir türlü yetiştirmeyi başaramadım,Ellerine sağlık arkadaşım :)

emelkmy
23-12-2013, 22:36
maşallah hepsine.Böyle bir yılan kaktüs hayalim, ilk bulduğum anda rica minnet isteyeceğim.
bütün komşuların evini tarıyorum :)

sakdag
03-01-2014, 13:44
Tırtıl...:mad::mad:

Aranjman saksımda bir tırtıl var ve tam on gündür arıyorum arıyorum bulamıyorum. Hergün yeni bir ipucu bırakıyor, birkaç güne kadar da bulamazsam kelebeğe dönüşecek herhalde...:p
En körpe graptopetalum yapraklarını tırtıklıyor, çiçek tomurcuklarını bereliyor, crassula lycopoidesin filiz uçlarını kemiriyor.

463123

sakdag
03-01-2014, 13:59
Euphorbia milii çeşitlerim, sarı, pembe, kırmızı. Beyazımda olsa ne güzel olurdu...:cool:

Çiçekleri bir arada görünce, neden yapay tozlaştırma denemiyorum diye bir fikir geldi aklıma... :))

463124

rainbowcolor
03-01-2014, 14:00
Büyük ihtimal geceleri karnını doyuruyor gündüzleri saklanıyor. Yaprak arkalarına kaçmıştır açık yeşil bir şey ise zor gözüküyorlar. Bi gün size yakalanacak eminim :p

sakdag
03-01-2014, 14:05
Bu kadar uzun besledim onu, umarım güzel bir kelebek olur diye umut ediyorum artık. Kapalı balkonda olduğu için kaçamayacak, ben istemediğim sürece. Sadece benim çiçeklerime hizmet verecek bundan böyle...:p:D

zeynmehmet
06-01-2014, 20:22
henüz ekileli bir ay oldu ama keyfi çok yerinde. minicik çiçek oluşumları görmeye başladık bile. Edirne-enez'den getirdim, orada bir komşumuzun balkonununda görmüştüm, inanın çiçekten pespembe görünüyordu.
çiçeğimin açacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum şimdi.

249561
249562
249563

bundan bende komşudan aldım fakat köklendiremedim siz nasıl yaptınız acaba ?

Seabert74
07-01-2014, 07:32
Euphorbia milii çeşitlerim, sarı, pembe, kırmızı. Beyazımda olsa ne güzel olurdu...:cool:

Çiçekleri bir arada görünce, neden yapay tozlaştırma denemiyorum diye bir fikir geldi aklıma... :))

463124

Tüm çiçekleriniz çok güzeller..
Bende sadece beyazı var, size çelik göndermek isterdim ancak şu an benimki çelik paylaşacak kadar keyifli değil..
Sanırım havalardan dolayı ..
Sizin renkleriniz de harikaymış, sarı renk olanı da ilk kez gördüm bu arada... Bol çiçekler dilerim

sakdag
07-01-2014, 10:38
bundan bende komşudan aldım fakat köklendiremedim siz nasıl yaptınız acaba ?

Sayın Zeynmehmet, öncelikle bahar ve yaz ayları köklendirmek için daha uygun bu bitkiyi. Kestiğiniz daldan akan sütünü kurumasına izin vermeden silmelisiniz. Bu süt köklenmeyi geciktiriyor ya da engelliyor. Daha sonra bir kaç gün gölge bir yerde bekletin, dalın kesik ucunun kuruması için. Hafif nemli toprağa dikin ancak ilk etapta sulama yapmayın, çürümesine yol açarsınız sularsanız. Hafif nemlilik köklenmesi için yeterlidir.

Suda köklendirmeyi deneyenlerde var, ancak kriteri nedir bilemiyorum.

sakdag
07-01-2014, 10:44
Tüm çiçekleriniz çok güzeller..
Bende sadece beyazı var, size çelik göndermek isterdim ancak şu an benimki çelik paylaşacak kadar keyifli değil..
Sanırım havalardan dolayı ..
Sizin renkleriniz de harikaymış, sarı renk olanı da ilk kez gördüm bu arada... Bol çiçekler dilerim

Teşekkür ederim beğeniniz için Sayın Seabert74, benim bitkilerimin üçü de aynı saksıda dikililer. Aynı zamanda aynı boylarda dikilmelerine rağmen sarı ve pembe çok nazlılar, büyümemekte direniyorlar, kırmızının boyu onların 2 katı oldu neredeyse. En çok çiçeği kırmızı açıyor. Pembe olan açtı mı; bir dalda en çok iç içe çiçek vereni. Sarı ise çok çok az açıyor.

berçin
14-01-2014, 17:47
Sevgili sakdağ, sayfanı her ziyaret edişimde bir güzel göz ziyafeti çekip çıkıyorum:). Maşallah yine herşey bakımlı ve çok güzel görünüyor,emeklerine sağlık sevgiler...

sakdag
17-01-2014, 10:44
Beğeniniz için teşekkür ederim Berçin Hanım. ;)

Bu aranjmandan atumn joyu tamamen çıkardım. Çok fazla dallanıp diğer bitkileri boğuyordu. Sedum praealtumu da zaman zaman buduyorum. Sedum palmeri kapalı balkon da olduğu için açtı, açık balkonda kalan henüz açmadı.Bu aranjmanda bir de oscularia deltaoides vardı, aşağı doğru çok sarkmıştı ve büyümüştü. Tek başına ayrı saksıya aldım. Yan taraftaki kalanşolarda tomurcukta. Yakında açarlar. ;)

465127

465128

cemo
17-01-2014, 10:48
Sedum palmeri çiçeklerini görünce, bahar havası esti bana.
Benimki bahçede olduğundan tomurcuk sadece. Sefasını sür sevgili Sakdağ.

Atlasların ne alemde.

sakdag
17-01-2014, 11:03
Bugün hava o kadar güzel ki Cemo Abla, bahar gelmiş gibi ortalık.
Şu an kapalı balkonda sedum palmeri, aşkın göz yaşları ve begonvil ve japon gülü çiçekteler. Dün akşam tırtıl kontrolu için balkona göz attığımda çok yoğun bir çiçek parfümü kokusu vardı Cemo Abla. Begonvil ve japon gülü kokmadığına göre geriye iki seçenek kalıyor. Hoş sabah kokladığımda palmeriden de aşkın göz yaşlarından da koku almadım. Bir de limonumun mini mini tomurcuklarını gördüm onlar mı kokuyordu acaba? ;)

Kapalı balkon 8-9 metrekare bir alan ama aksiyon hiç bitmiyor, tırtıl arama maceramız 20 gün sürdü, nihayet buldum. Yan saksıya kazayağına geçmiş, ben diğer saksıda onu ararken kazayağının en taze filizlerini yemiş. Çok kızdım. Tuttuğum gibi bahçeye çıkardım, yanına bir miktarda erzak verdim. ;) Sanırım siyah, kanatlarında kırmızı benekleri olan bir kelebek olacak tabi yaşamayı başarırsa.

465129

Atlaslara gelince, bir kıpırtı yok. Ama buruşmada yok zaten en son kontrolümde yarısının köklendiğini görmüştüm. Artık köklerini karıştırmaktan vazgeçtim. Kaloriferin dibinde duruyorlar. Zaman zaman fısfıslayarak suluyorum. Sizinkiler ne durumda?

sakdag
17-01-2014, 11:23
Atlasların son halleri böyle... ;)
465138

Güneşi gören bir kaktüs hemen birkaç çiçek açıvermiş... ;)
465139

cemo
17-01-2014, 11:27
Balkonu kapatınca fark ortaya cıkmış sefan olsun ablacım.

Benim atlasın 2 saksısını balkona giren kedi deviriverdi. Kök falan yoktu 1 ay önce. 2 tanesi çürür gibi olmuştu, kesip beklettim yeniden diktim, iyiler şimdi. Yanlardan sürgün atmaya başladılar. Köke bakamıyorum tabii:))

Fotoğraflarını koyacaktım ama sorunu bulamadım:(

sakdag
17-01-2014, 11:41
Sürgün varsa kök kesin vardır. Harika bence. Aldığımız atlasları şöyle koca koca saksılar haline getirebilmeyi ve çiçekler açtırabilmeyi çok istiyorum doğrusu. ;)

Bir grupta diatomittte baktığım atlas serim var... ;) Diatomitte hızlı büyüyorlar, bir normal sulama, bir de orkide besinli suyla sulama yapıyorum.
465140

rainbowcolor
17-01-2014, 11:57
Acaba kapalı balkon sıcaklığınız nedir Sayın Sakdağ ?

sakdag
17-01-2014, 12:01
Ben kapalı balkonda bakıyorum. Termometre daima asılı duruyor. Gece 10 derece civarı. En düşük 7 dereceyi gördüm. Gündüz güneş varsa 20 derece oluyor bu aylarda, lakin pek güneşli günler yok burada bu sene, sis hakim. Güneş yoksa gündüz 10-13 derece oluyor.
Ben zaman zaman sulama yapıyorum.

cemo
17-01-2014, 12:42
Orkide besini verildiğini bilmiyordum, söylediğin iyi oldu. Yarın besinli su vereyim ben de:))

güneş camları ısıtıyor ve çelikler cam kenarında. Sürgün vermesi o yüzden sanırım.
Güneşsiz günlerde guzineyi yakıyorum, çelikler ve ben üşürüz yoksa:))

sakdag
17-01-2014, 12:48
Elimdeki tek sıvı besin orkide besini Cemo Abla, özellikle vermiyorum yani. Ama kesinlikle faydası var zararı yok. ;) Hoya-kaktus-atlas-sukulent-phal hepsine orkide besini... ;)

mmanager
17-01-2014, 13:08
Güle güle büyütün atlaslarınızı sizin geçen gün rhipsaliste işaret ettiğiniz şey gerçekten çiçek tomurcuğuymuş çok şaşırdım yaz ve baharda açmayan kışın açıyor.Açarsa paylaşırım çiçeklerini selamlar...

sakdag
17-01-2014, 13:22
Tomurcuk olmasına çok sevindim Sayın Mmanager, benim bitkimde de çok sayıda o oluşumlardan var. İlk defa açacak, 2 yıldır bakıyorum kendisine.
Açma mevsimi bu herhalde, tam tanımadığımız için bitkiyi bilemiyoruz. Bir de Vehibe Hanımda var bu bitkiden ona da sormalı bitkisinin durumunu.

Benim bitkimden bir detay:

465156

vehibe
18-01-2014, 10:05
Bendeki biraz tembel sanırım, daha tomurcuk yok.

sakdag
26-01-2014, 10:39
Aşkın gözyaşları çiçeklerinin tomurcukları açtılar. Kapalı balkondaki yer darlığından ötürü, çiçeklenme bittikten sonra bu bitkiye koleksiyonumda yer vermeyeceğim sanırım. Zaten saksı şu an yerinden hareket ettirilemiyor, duvara yaslanmış vaziyette. Hareket ettirmeye çalıştığım zaman en yüksek bitki devrilecek gibi oluyor. Kademe kademe kesip saksıyı kapalı balkondan çıkarmam gerek. Bu saksının kapladığı alana, başka bitkilerimi koymak için ihtiyacım var. Sağa sola dökülen yavrularla ondan pek kopamayacağım da aşikar görünyor. :p

Genel görünüm:
466820

Çiçekler arasındaki renk tonu farklılıkları:
466818

Türlerin çiçek-yaprak-yavru karşılaştırmaları. 2 no'lu tür ilginçtir ki; yapraklar dallardayken yavru vermiyor, yaprak toprağa düştükten sonra yavru veriyor.
466819

sakdag
26-01-2014, 10:59
Bir de Ünal kaktüs'ten gelen bu tür var. Farklı olduğunu düşünüyorum.
466823

Echeveria ağacım diyeceğim artık ona. 7-8 yıllık, gövdesi uzadı kaldı, bol bol yavru veriyor, yavrular yurdun dört bir köşesine dağılmıştır. ;)
466824

altintasna
26-01-2014, 11:01
Echeveria ne kadar güzel olmuşşş =)

cemo
26-01-2014, 11:05
Echeveria ağacım diyeceğim artık ona. 7-8 yıllık, gövdesi uzadı kaldı, bol bol yavru veriyor, yavrular yurdun dört bir köşesine dağılmıştır. ;)

Hayran oldum, ağzım acık öylece kaldım;)
Gercekten ağaç gibi duruşu var. Benimkiler enine büyüyor lahana gibi:) Senin güzellik boya gitmiş. Maşallahhhhhh

sakdag
26-01-2014, 11:12
Çok yıllık olmasının yanında, deneylerime de maruz kalıyor bu bitki.Bu saksıya çok su vermemeyi tercih ediyorum. Susuz kaldıkça en alt sıradaki yapraklarında bulunan suyu kullanıp, o yaprakları sarartıp-kurutup atıyor gövdeden. Gövde uzamış oluyor, bir de gövde sürekli güneşe yönelme eğiliminde olduğu için sürekli yönü değiştiriliyor. Yoksa yamulup kalacak.

cemo
26-01-2014, 11:20
Gidip bir tanesini sökeyim bahçeden saksıya dikeyim ki, bende deney yapayım:)
Çok beğendim cokk.

Elde malzeme olunca, echeveria ağacını dikiverdim saksıya;)

Sararmış yaprakları alırken yavruları gördüm. Mutluluk iki kat tabii:)

Saksı istemiyorum artık diyorum, her gördüğüme de sarkıyorum:eek:
466837
466836

Sevgi Durul
26-01-2014, 11:53
Aşkın gözyaşları çiçeklerinin tomurcukları açtılar. Kapalı balkondaki yer darlığından ötürü, çiçeklenme bittikten sonra bu bitkiye koleksiyonumda yer vermeyeceğim sanırım.

Sizinle aynı fikirdeyim sevgili sakdag, sanırım seneye ben de yetiştirmeyeceğim. Ama her saksıdan fışkıran yavrucuklar ne olacak, hiç bilmiyorum.

Bir de sizinkilerin çiçek renkleri ile bendeki farklı sanırım. Bu bulunduğu ortam, ısı ışık faktöründen midir, cins farklılığı mıdır?

Fotoğraf ekleyecektim, tümünü silmişim. Kaktüs sayfamda fotoğraflar mevcut, renk farkı açıkça görülüyor. Sevgiyle...

466824

Ayrıca echeveria ağacını çok sevdim, ben bu bitkiyi yaşatmayı bir türlü başaramadım.

sakdag
29-01-2014, 10:23
Cemo Abla, echeveria ağacın çok güzel olmuş. ;)

Sdurul Abla, sayfanızdan baktım; sizin gözyaşları bitkiniz benim 1 ya da 3 numara ile belirttiğim türlerden biri sanırım. Güneş alma durumlarına göre renk farklılığı oluşmuş. Bitkinizin yapraklarını göremediğim için net bir şey diyemeyeceğim. Bendekiler balkonun tam köşesindeler, nispeten daha az güneş alıyorlar.

sakdag
29-01-2014, 11:35
Pek çok sukulent çiçekte, ancak ilk açanlardan biri graptopetalum oldu. Yeni açan çiçeklerinin simetrisi çok güzel...:eek:
467326
467327467328

Pachveria ailesinden olduğunu düşündüğüm, echeveria görünümlü ancak graptopetaluma da benzeyen çok tatlı bir sukulent. Anne bitki kırılmıştı, geriye kalan çubuktan çıkan yavrular.
467329

Rhipsalis elliptica da tomurcuklar epey irileşti, merakla bekliyorum çiçekleri..
467330

Benol Hazaroğlu
29-01-2014, 14:51
Açınca tam bir görsel şölen olacak.

loveforlife
29-01-2014, 18:07
Sevgili Sakdağ,

Echeveria ağacına hayran oldum. Cemo Abla'daki gibi malzeme de bol değil ki! Sahip olduğum tek echeverianın yapraklarını yolup yolup atasım geldi:o
467406
Rhipsalis ellipticanın çiçeklerini büyük bir merakla bekliyor olacağım...;)

sakdag
29-01-2014, 18:55
Sevgili Sakdağ,

Echeveria ağacına hayran oldum. Cemo Abla'daki gibi malzeme de bol değil ki! Sahip olduğum tek echeverianın yapraklarını yolup yolup atasım geldi:o

;) Teşekkür ederim Loveforlife. Yolma yaprakcıkları lütfen. Bizim yaşlı echeverianın bu kadar sevileceğini tahmin etmiyordum doğrusu, yavaş yavaş popularitesini kaybediyordu gözümde kendisi. Şöyle alıcı gözüyle bir daha inceleyeyim. :)

eceyıldız
30-01-2014, 09:33
Tomurcuk olmasına çok sevindim Sayın Mmanager, benim bitkimde de çok sayıda o oluşumlardan var. İlk defa açacak, 2 yıldır bakıyorum kendisine.
Açma mevsimi bu herhalde, tam tanımadığımız için bitkiyi bilemiyoruz. Bir de Vehibe Hanımda var bu bitkiden ona da sormalı bitkisinin durumunu.

Benim bitkimden bir detay:

465156

Aynı oluşumlar benim bitkimdede var bunlar yaprak mı tomurcukmu çözemiyorum daha çok ufak Vehibe hanım vermişti sağolsun merakla bekliyorum bende...

cink2
06-02-2014, 16:22
BUGÜN TAÇ GİYME TÖRENİMİZ VARDI....;) :cool:
255636
255637
255638
255639
255640

çok güzel görünüyor. maşaaallaahh

Narinkhn
06-02-2014, 18:07
Sevgili Sakdag senecio rowleyanusun bakımı ile ilgili biraz bilgi verir misiniz?Küçük bir çeliğim var ve büzüşüp ölmeye başladı:( Güneş,sulama vs.çok sevinirim.

cansuyu_yagmur
07-02-2014, 09:53
hepsi birbirinden güzel maşallah. biryerde okumuştum doğrumu acaba; çiçek açmaları için kışı soğuk biryerde geçirmeleri gerekiyormuş?
acaba sizin kaktüsleriniz oda ısısındamı yoksa daha soğuk bir ortamdamı geçiriyorlar kışı?

sakdag
07-02-2014, 15:38
Sevgili Sakdag senecio rowleyanusun bakımı ile ilgili biraz bilgi verir misiniz?Küçük bir çeliğim var ve büzüşüp ölmeye başladı:( Güneş,sulama vs.çok sevinirim.

Ben toprağı kurudukça suluyorum. Çeliğinizi toprağa uzatıp, ilk zamanlarda fısfıslayarak sulayın. Gövdeden havai kökler çıkarıp toprağa yapışacaklardır. Direkt güneşten ziyade sabah veya akşam güneşi daha uygun. Eğer bitkiniz köklü olupta büzüştüyse suya ihtiyacı vardır.

sakdag
07-02-2014, 15:41
hepsi birbirinden güzel maşallah. biryerde okumuştum doğrumu acaba; çiçek açmaları için kışı soğuk biryerde geçirmeleri gerekiyormuş?
acaba sizin kaktüsleriniz oda ısısındamı yoksa daha soğuk bir ortamdamı geçiriyorlar kışı?

Sayın Cansuyu_yağmur, evet doğru; kaktüslerin çiçek açması için kışı serin bir ortamda geçirmeleri gerekir.Benim kaktüslerim kapalı balkondalar. Açık balkonda her türlü hava şartına maruz kalan türlerde var. Kapalı balkonunuz yoksa kalorifer yanmayan bir oda da durabilirler. Bulunduğunuz iklim ılımansa açık balkonda da durabilirler.(yağıştan korumak şartıyla)

musbet
13-02-2014, 21:30
Sevgili sakdag sukulentlerin harika.
Ellerini emegine saglik.

sakdag
17-02-2014, 20:56
Güler atlasın 1,5 metrelik dalı tomurcuklarla bezeli, arka planda yapraksız ama çiçekli begonvilim de güzel poz vermiş. ;)

470122

cemo
17-02-2014, 20:59
1.5 mt ha.. şaştım, bayıldım:) Kaç yaşında?

Begonvil de süper bu arada.

sakdag
17-02-2014, 21:04
Sedum palmerim, sarı kızım, balkona renk verenlerden.
470125

Sempervivum yetiştirmeyi bir türlü başaramıyorum, anne sempervivum da ölünce yavruları açık balkondaki bir saksıya toprağın üzerine öylece bıraktım. Güzel güzel gelişiyorlar. Bir tanede başka saksıda tüylü sempervivum var yanlarına atayım bari...:)
470127

sakdag
17-02-2014, 21:08
1.5 mt ha.. şaştım, bayıldım:) Kaç yaşında?

Begonvil de süper bu arada.

2 yaşında Cemo Abla, epey büyüdü, çok fazla sayıda tomurcuğu var.
Tüm saksıyı çekmemişim, bir ara eklerim. Balkonun genelini çekeyim diyorum ama bir elipsin çeyreği biçimli balkon şeklimden dolayı istediğim genel görüntüyü çekemedim henüz.

Şöyle bir fotoğrafı buldum, tümü görünmüyor ama.
470128

züleyha
18-02-2014, 00:01
Canım arkadaşım,

Yine harikalar yartmışsın. şu sempervivum olayını bende beceremedim. Benim balkon içler acısı. Sanırım ben senin yanından hiç ayrılmamalıymışım, beceremiyorum bu çiçek işini artık :(

edelvays58
18-02-2014, 08:04
Sevgili sakdağ, görüntüler muhteşem. Atlas çiçeği Güler hanımın atlasına benzemiş gerçekten. Bayıldım. Ellerinize sağlık. Merak ettiğim geçen yıl , yani bir yıllık iken açmış mıydı?

sakdag
18-02-2014, 08:11
Sevgili Edelvays58, bir yıllıkken de açmıştı, hem de bol bol. 489 nolu mesajımda fotoğrafı mevcut.

sakdag
18-02-2014, 08:15
Canım arkadaşım,

Yine harikalar yartmışsın. şu sempervivum olayını bende beceremedim. Benim balkon içler acısı. Sanırım ben senin yanından hiç ayrılmamalıymışım, beceremiyorum bu çiçek işini artık :(

Züleyhacım, lütfen böyle deme. Balkonunun müsait olmamasına bağlıyorum çiçeklerinin hoşnutsuzluğunu. Yoksa buradayken küçük bir cennetti balkonun. Nereye bakacağımı şaşırıyordum.

hnd76
18-02-2014, 20:03
Sn.sakdag sayenizde gözlerim bayram etti. Hepsi de emeklerinizin karşılığını vermiş. Sempervivum konusunda çok tecrübeli sayılmam, sekiz adet sempervivumum var. Bildiğim tek şey soğuk havaları çok seviyorlar. Bol kaktüslü günler…

sakdag
19-02-2014, 10:20
Merhaba Hnd76, balkonun konumundan yetiştiremiyorum galiba, güney cepheli. Konumundan dolayı maviş, küpe çiçeği, clematis, sempervivum gibi bitkiler maalesef pek olamıyor. Yazın saklayacak pek gölge, serin yeri de olmuyor ne yazık ki.
Şuna bir bakın, tüylü semper, yavru çıkarıyor galiba; eeee nihayet yani.. Çok sevindim. :D
470452

Rhipsalis, aç artık aç... Bugün bir tane çiçeği pıtladı, yarım açılmıştı, bir iki saat bekleyemedim, elimle tamamını açtırdım. Sabırsızlık işte...:o 5 kuruş iriliğinde krem rengi çiçekler, tek tek çok fazla görselliği olmasa da, bir arada açmış halleri çok güzel. Saksının tamamı açınca artık...:cool:
470453470454

cörekotu
20-02-2014, 00:16
Sevgili sakdag, oflaya oflaya gezdim bütün sayfalarinizi... Ellerinize emeginize saglik, özellikle Silvestrii'lerinize bayildim bayildim... Ayrica Güler atlasiniza da masallah diyorum o ne sevktir ya Rabbim costukca cosmus darisi bizimkilerin basina... Artik bahar geliyor cicekleriniz daha bir güzellesecekler eminim, bizleri güzelliklerden mahrum etmeyin lütfen...

Sıdıka
21-02-2014, 09:02
2 yaşında Cemo Abla, epey büyüdü, çok fazla sayıda tomurcuğu var.
Tüm saksıyı çekmemişim, bir ara eklerim. Balkonun genelini çekeyim diyorum ama bir elipsin çeyreği biçimli balkon şeklimden dolayı istediğim genel görüntüyü çekemedim henüz.

Şöyle bir fotoğrafı buldum, tümü görünmüyor ama.
470128

sn.sakdağ, ne güzel derli toplu balkonunuz var - sanırım kapalı balkon - çiçekler orda olduğuna göre , benim balkon açık , durum böyle olunca çiçekler kışın içeriye alınıyor - sonra da yer sıkıntısı başlıyor , bakalım ne olcak bu işin sonu ... :(

sakdag
21-02-2014, 09:32
Sıdıka Hanım sormayın; balkonu bu sonbaharda kapattırdım. İlk defa bütün odalar çiçek dolu olmadan huzurlu :) bir kış geçiyor. Geçtiğimiz kışlarda hemen hemen her odada çiçek yığınları vardı, pencere içleri dahil. Sığmayanlar balkonda muşambaların altındaydı. Gelen misafirlerin garip bakışları, eşimin bıktım bunlardan diye serzenişleri azaldı nihayet. Gerçi hala tam yerleşemedim kapalı balkona. Mum çiçeği çeşitlerim bir odada, bebek atlaslarım bir odada.

Arka balkon tamamen benim, ancak sığışamadık bir türlü. Mecburen budama, azaltma yapıyorum. Ön balkonda da hala değişik çiçekler, ağaçlar, çalı tipleri mevcut. Eşimin okulunun giriş kapısına soğuğa dayanıklı bir sarılıcı arıyorlarmış. Pasiflorayı gönderdim bu sabah. Akşamüstü de morsalkımı ve gül ibrişimi köydeki evin bahçesine götüreceğim. Bakım-sulama beni oldukça yoruyor.

Sıdıka
21-02-2014, 09:46
Sıdıka Hanım sormayın; balkonu bu sonbaharda kapattırdım. İlk defa bütün odalar çiçek dolu olmadan huzurlu :) bir kış geçiyor. Geçtiğimiz kışlarda hemen hemen her odada çiçek yığınları vardı, pencere içleri dahil. Sığmayanlar balkonda muşambaların altındaydı. Gelen misafirlerin garip bakışları, eşimin bıktım bunlardan diye serzenişleri azaldı nihayet. Gerçi hala tam yerleşemedim kapalı balkona. Mum çiçeği çeşitlerim bir odada, bebek atlaslarım bir odada.

Arka balkon tamamen benim, ancak sığışamadık bir türlü. Mecburen budama, azaltma yapıyorum. Ön balkonda da hala değişik çiçekler, ağaçlar, çalı tipleri mevcut. Eşimin okulunun giriş kapısına soğuğa dayanıklı bir sarılıcı arıyorlarmış. Pasiflorayı gönderdim bu sabah. Akşamüstü de morsalkımı ve gül ibrişimi köydeki evin bahçesine götüreceğim. Bakım-sulama beni oldukça yoruyor.

Çok tanıdık geliyor , çünkü aynı durumdayım bende , kış gelince facia başlıyor , eşim ve oğlum başlıyorlar mualefete , ama yapıcak bişey yok . Aslında benim annem" büyük çiçekçi ", saksılar say say bitmiyor , neyse ki onun yeri var, kış gelince tavan kata yerleşiyor saksılar ... ama yaşlı ve yoruluyor, bende ona vazgeç artık şu çiçeklerden diyodum , en azından azalt biraz diyodum ,dinlemiyordu elbet , şimdi ona benzemeye başladım bende , anasının kızı dilmi demeye başladılar evdekiler .... :mad:

sakdag
21-02-2014, 11:06
Sevgili sakdag, oflaya oflaya gezdim bütün sayfalarinizi... Ellerinize emeginize saglik, özellikle Silvestrii'lerinize bayildim bayildim... Ayrica Güler atlasiniza da masallah diyorum o ne sevktir ya Rabbim costukca cosmus darisi bizimkilerin basina... Artik bahar geliyor cicekleriniz daha bir güzellesecekler eminim, bizleri güzelliklerden mahrum etmeyin lütfen...

Teşekkürler Sevgili Çörekotu, silvestriilerin bir saksısını geçtiğimiz yaz dağıttım yer sıkışıklığından. Atlasımın gerçekten maşallahı var bu yılda çok çiçek açacak. Baharı coşkuyla bekliyorum ben de, daha çiçeğini göstermeyen nice kaktüsüm var merak ettiğim.

Rhipsalisin bugünü: Daha çok çiçek açmış, gözümü alamıyorum. Ama ne yazık ki, haftasonu evde değilim. Şöyle tüm çiçeklerini açmış halini umarım yakalayabilirim. İlk açan çiçek hala açık, çiçekler gece kapanmıyor, aynen açık kalıyor. Sanki biraz kokulu gibi çiçekleri, ama aynı yerde limonda çiçek açtığı için kokular biraz karıştı. Hepsi açınca nötr bir ortamda tekrar koklayacağım çiçeklerini. Kucaklayıp haftasonunda benimle beraber gezdiresim var bu saksıyı ama sarkıcı olduğu için çok zayiat veririz diye korkuyorum. :p

470879470880

helin-123
21-02-2014, 11:47
sayın sakdag ellerinize ve emeğinize sağlık ne kadar güzel açmışlar, sanki gülüyormuş gibi geldi bana size de öyle hissettirdi mi? Bu altasın beyazı mı yoksa başka çeşit bir kaktüsmü?

züleyha
21-02-2014, 21:46
Bu rhipsalis pek bir tanıdık geldi bana, yoksa bundan aşırmışmıydım ben :) Eğer aşırmadıysam, yakında aşırabilirim :))))

cemo
22-02-2014, 07:48
Rhipsalisin den gözlerimi ayıramıyorum, yapıştım ekrana:))

Canım, emeğine sağlık cok güzel bakmışsın ki, O da gelin gibi açmış.
Tamamen açmış halini çok merak ederim şimdi. Gel sen bu hafta evde otur:))

sonkez
22-02-2014, 08:50
Teşekkürler Sevgili Çörekotu, silvestriilerin bir saksısını geçtiğimiz yaz dağıttım yer sıkışıklığından. Atlasımın gerçekten maşallahı var bu yılda çok çiçek açacak. Baharı coşkuyla bekliyorum ben de, daha çiçeğini göstermeyen nice kaktüsüm var merak ettiğim.

Rhipsalisin bugünü: Daha çok çiçek açmış, gözümü alamıyorum. Ama ne yazık ki, haftasonu evde değilim. Şöyle tüm çiçeklerini açmış halini umarım yakalayabilirim. İlk açan çiçek hala açık, çiçekler gece kapanmıyor, aynen açık kalıyor. Sanki biraz kokulu gibi çiçekleri, ama aynı yerde limonda çiçek açtığı için kokular biraz karıştı. Hepsi açınca nötr bir ortamda tekrar koklayacağım çiçeklerini. Kucaklayıp haftasonunda benimle beraber gezdiresim var bu saksıyı ama sarkıcı olduğu için çok zayiat veririz diye korkuyorum. :p

470879470880

Ben bunu çok sevdim.....

sakdag
24-02-2014, 15:06
Rhipsaliste son durum... Çiçekler 3 gün açık kalıyor...;) Bir yandan çiçek açarken, bir yandan da uçlarından yeni filizler gelmeye başladı.

472052

472053

sakdag
24-02-2014, 15:12
Sedum nussbaumerianum
472055

Çınar yapraklı kalanchoe, beyaz açtı. :)

472056

sakdag
26-02-2014, 09:17
Züleyhacım bu resimleri senin için çektim. Pembe kalanchoe senin hediyen olan.

472492

Limonu da araya sıkıştırayım. Şuna bir bak, umarım bol meyve olur.
472493

sakdag
26-02-2014, 09:26
Sayın Helin-123, rhipsalisler atlaslardan farklı bir kaktüs çeşididir. Ama uzaktan akraba olabilirler.

Rhipsalisten son bir fotoğraf ekleyelim ve seneye görüşmek üzere diyelim.
472494

Güler atlas, çok yakında şölene başlayacak. :)
472495

ayseldeniz
26-02-2014, 09:26
Sevgili Sakdag uzun zamandır siteye girmedim sayfanızı görünce bayıldım silvestrinin şekli harika.Rhipsalisin çok çok güzel görünüyor.Emeğinize ,ellerinize sağlık.

fatitoo
26-02-2014, 09:33
Züleyhacım bu resimleri senin için çektim. Pembe kalanchoe senin hediyen olan.

472492

Limonu da araya sıkıştırayım. Şuna bir bak, umarım bol meyve olur.
472493
Bir Mersinli olarak limon, portakal çiçeklerinin kokusunu çok iyi bilirim sevgili sakdağ, mis mis:)

sakdag
26-02-2014, 09:36
Gerçekten kokusu çok çok güzel Fatitoo, balkon kapısını açık bırakıp odalara da dolmasını sağlıyorum bu limon çiçeği kokusunun. Meyve vermese bile çok üzülmem yani.

hilalll
27-02-2014, 01:03
Bir Mersinli olarak limon, portakal çiçeklerinin kokusunu çok iyi bilirim sevgili sakdağ, mis mis:)

Ne kadar şanlisiniz sicak bölgelerde yasayanlar , bir Kütahyali olarak limon, portakal çiceklerini henüz hayatimda hiç goremedim:-)

züleyha
27-02-2014, 09:57
Hay maşallah, gözlerimi alamadım limondan. 6yıldır limon ağacım var. Bir şöyle neşelendiremedim. Sırrını söylesen şekerim de bende böyle çiçekler görsem :))

fatitoo
27-02-2014, 10:42
[QUOTE=hilalll;1254301]Ne kadar şanlisiniz sicak bölgelerde yasayanlar , bir Kütahyali olarak limon, portakal çiceklerini henüz hayatimda hiç goremedim:-)[/QUO
Gerçekten mi:( Mersinde bahar aylarında tüm sokaklar bu muhteşem kokuyla dolar. Caddelerde, orta refüjlerde, apartmanların bahçelerinde, her yerde turunç, limon, portakal, mandalina ağaçları olur. Hele de akşam olmaya başladı mı başınız döner bu ılık ve yoğun kokudan...

Benol Hazaroğlu
01-03-2014, 20:20
Güler atlas her bölgede farklı zamanlarda açıyor galiba. Benimki geçen sene yaz dönemi açmıştı. Seninki çok acele etmiş.
Ben de henüz tomurcuk yok.

hilalll
01-03-2014, 23:03
[QUOTE=hilalll;1254301]Ne kadar şanlisiniz sicak bölgelerde yasayanlar , bir Kütahyali olarak limon, portakal çiceklerini henüz hayatimda hiç goremedim:-)[/QUO
Gerçekten mi:( Mersinde bahar aylarında tüm sokaklar bu muhteşem kokuyla dolar. Caddelerde, orta refüjlerde, apartmanların bahçelerinde, her yerde turunç, limon, portakal, mandalina ağaçları olur. Hele de akşam olmaya başladı mı başınız döner bu ılık ve yoğun kokudan...

Yıllar önce şubat ayıydi sanırım Aydın'a gitmiştim ,dizlerine kadar karlara gömüldügün bir şehirden sıcacık bahar havası dallarda limonlar,portakallar ,palmiyeler (ufo gören masum köylü tadındayım)dedimki biz nelerde yaşıyoruz (;) bizimde haşhaşımız,nohutumuz ,buğdayımız çok güzel olur zaten hıhh :D

sakdag
05-03-2014, 12:24
Ön balkonda kışı açıkta geçiren sukulent türlerine biraz müdahalelerde bulunuldu, havaların iyi gitmesi fırsat bilinerek.

Sempervivumları kırık toprak saksıya aldım, yanlarından yavrular çıkmaya başlamış. Toprak saksı onları güneşten daha iyi korur sanırım. Toprak saksılar iyi hoşta, bitkiyi daha büyük saksıya almak istediğinizde, genelde kökler saksının yüzeyine yapışmış oluyor, mecburen kırmak zorunda kalınıyor. Bu saksıda da begonya vardı eskiden. Bu şekilde değerlendirdim.
473965

Sedum aranjmanım, bu aralar pek görkemli değil, sedum sieboldii ve sedum sarmentosum görünürlerde yok henüz.
473966

Palmerileri azalttım ve delospermaların yanlarına iliştirdim.
473967

sakdag
10-03-2014, 07:54
Sayın Sonerordo, sempervivumların yavrularını ayırırken dalı anne bitkinin hemen dibinden kesin.Yavruyu dikerken; dalı da, yavru sempervivumun kök kısmını da toprakla örtün. Çoğunlukla yavru sempervivumun alt yanından köklenmeye başlıyor, dalın bir önemi yok gibi duruyor. Tabii ayırmak için belli bir büyüklüğe gelmeleri şart. Aradaki bağlantı dalı kahverengiye dönmüşse ayırın, eğer daha yeşilse gelişim tamamlanmamış demektir. Benim bu bitkiyle ilgili gözlemlerim bunlar.

sakdag
10-03-2014, 10:55
Rhipsalis elipticadan sonra rhipsalis cassuthada açmaya karar vermiş. 2 tanecik tomurcuğu var.:o Dolu dolu bir saksıydı ancak toprak ortamda barınamadı. Elimde bir tek bu kaldı, güzel gelişiyor.Diatomiti çok sevdi.
475152

Epiphyllum anguliger, yan filizlerini 15 günde büyüttü.:eek: Toprak ortamda baktığım bir tane daha var, çiçek görmek istiyoruz artık.:mad:
Taner Angay'dan almıştım, ne renk açar bilmiyorum.

475153

sakdag
16-03-2014, 16:58
Günün güzelleri... ;)

476364

476363

-Esin-
16-03-2014, 18:23
Sayın Sonerordo, sempervivumların yavrularını ayırırken dalı anne bitkinin hemen dibinden kesin.Yavruyu dikerken; dalı da, yavru sempervivumun kök kısmını da toprakla örtün. Çoğunlukla yavru sempervivumun alt yanından köklenmeye başlıyor, dalın bir önemi yok gibi duruyor. Tabii ayırmak için belli bir büyüklüğe gelmeleri şart. Aradaki bağlantı dalı kahverengiye dönmüşse ayırın, eğer daha yeşilse gelişim tamamlanmamış demektir. Benim bu bitkiyle ilgili gözlemlerim bunlar.

Aynı şeyi echeveria için de söyleyebilir miyiz? Benim echeveria dondo'da böyle küçük bir yavru var uzun bir dal üstünde. Nasıl büyeyecek de nasıl kök salacak diye merak içindeyim :o

pulibet
17-03-2014, 00:45
Sayın Sakdag,
Atlas yakıyor ortalığı. Kokusu var mı:confused:

sakdag
17-03-2014, 12:53
Aynı şeyi echeveria için de söyleyebilir miyiz? Benim echeveria dondo'da böyle küçük bir yavru var uzun bir dal üstünde. Nasıl büyeyecek de nasıl kök salacak diye merak içindeyim :o

Sayın Esin echeverialarla sempervivumlar oldukça farklıdır. Sizin yavru diye tanımladığınız şey, tomurcuk yığını da olabilir, yavru da olabilir. Sayfanızdan bitkinize baktım lakin, anlatımınızdaki oluşumu göremedim. Kendi echeverialarımdan fotoğraf çektim.

1.fotoğraftaki echeveria da üst kısımda, göbeğe yakın bölgede oluşan; ilk etapta yavru gibi görünse de bu bir çiçek sapı-tomurcuk yığınıdır.

2. fotoğraftaki echeveira da bitkinin yapraklarını hafifçe kaldırdığımızda görünen oluşumlar ise yavrulardır. Bunlar anne gövdenin dökülen yaprak çıkıntılarından büyüyerek gelişirler. Anneye bağımlı olmakla birlikte, bulundukları bölge genellikle hep nemli olduğu için zamanla toprağa havai kök atarak kendi köklerini oluştururlar.

476514
476515

sakdag
17-03-2014, 13:04
Sayın Sakdag,
Atlas yakıyor ortalığı. Kokusu var mı:confused:

Maalesef kokusu yok Sayın Pulibet.Olsa daha da güzel olurdu. Ama rengi, duruşu, çiçek büyüklüğü, tomurcuk çokluğu bu eksikliği unutturuyor. ;)
Atlasgillerden hatırladığım kadarıyla kokusu olan tek bitki, bir gecelik gelin bitkisidir. Konusu açılınca, onun da resmini ekleyelim. Budadığım yerden yapraklandı.Yaklaşık boyu 1,5-2 metre civarında. Ağaç formunda büyümesini seviyorum. 2012 sonbaharında çiçek gördüm en son. Geçen sonbaharda tomurcuk yapmasına rağmen dökülmüştü, kırmızı örümceklerden ilaçlamayla kurtardım.Salondan açık balkona çıkarmadım, sonra da tekrar kırmızı örümcek sarar diye. Bu yıl daha çok güneş alan bir yerde duruyor.

476516

yağmur
17-03-2014, 13:19

470879470880

Bu ne kadar güzel bir şey böyle! Minik beyaz çiçekleri ile erik ağacı gibi. :eek:

sakdag
17-03-2014, 13:26
Bu ne kadar güzel bir şey böyle! Minik beyaz çiçekleri ile erik ağacı gibi. :eek:

;);) Hiç böyle düşünmemiştim Sevgili Yağmur. Dönüp resimlere tekrar baktırdınız bana da, evet erik çiçeğini andırıyormuş. :D

h_dogan
17-03-2014, 15:23
Sn. sakdağ limonu araya sıkıştırmışsınız doğrusunu söylemek gerekirse farketmemiştim. Çok iyi çiçeklenmiş bence azotlu bir gübre kullanın yaprakları oldukça az. O kadar çiçeği besleyemez zaten hepsini tutmaz ama besleyebileceği kadar tutar. Bu durumda tutsa da besleyemez ileride döker.

-Esin-
17-03-2014, 16:51
Sayın Esin echeverialarla sempervivumlar oldukça farklıdır. Sizin yavru diye tanımladığınız şey, tomurcuk yığını da olabilir, yavru da olabilir. Sayfanızdan bitkinize baktım lakin, anlatımınızdaki oluşumu göremedim. Kendi echeverialarımdan fotoğraf çektim.

Sayın Sakdağ, yanıtınız için teşekkürler. Bendeki yavru gerçekten de bir yavru, tomurcuk değil ama sizin echeverialarınızın yavruları gibi de değil. Anne echeverianın dibinde bir dal üstünde, ana gövdeye toprak altında kalan kısımdan bağlı mıdır bilmiyorum.

476568

musbet
17-03-2014, 20:04
Rhipsalis elipticadan sonra rhipsalis cassuthada açmaya karar vermiş. 2 tanecik tomurcuğu var.:o Dolu dolu bir saksıydı ancak toprak ortamda barınamadı. Elimde bir tek bu kaldı, güzel gelişiyor.Diatomiti çok sevdi.
475152

Epiphyllum anguliger, yan filizlerini 15 günde büyüttü.:eek: Toprak ortamda baktığım bir tane daha var, çiçek görmek istiyoruz artık.:mad:
Taner Angay'dan almıştım, ne renk açar bilmiyorum.

475153

Sevgili sakdag benim de minicik rhilsalis cassuthamda acmak üzere bir tanecik tomurcuk verdi bugün yarın acar.
Minicik boyuyla actigi cicegi mutlaka paylasmam lazım
Bu arada sevgili arkadasım o atlasın cicekleri aklımı basımdan aldı, kalkıp oralara gelesim var....

sakdag
18-03-2014, 08:54
Sevgili sakdag benim de minicik rhilsalis cassuthamda acmak üzere bir tanecik tomurcuk verdi bugün yarın acar.
Minicik boyuyla actigi cicegi mutlaka paylasmam lazım
Bu arada sevgili arkadasım o atlasın cicekleri aklımı basımdan aldı, kalkıp oralara gelesim var....

Bendeki de hala açmadı, merakla bekliyorum minik rhipsalis çiçeklerini. Atlas gerçekten harika. Buyur gel, beraber izleyelim güzelliğini. Hergün yeni bir çiçeği açılmış oluyor. ;)

sakdag
18-03-2014, 09:06
Bahar kendini hissettiriyor artık.
Graptosedum francesco baldii de açanlar kervanına katıldı. Narin yaprakları çok çabuk kırılıyor ama çok çabukta yavru veriyorlar.
476677

Bu senecio saksısını da bir türlü asamadım daha, yerlerde sürünmeye başladı.
476680

Kaktüsüm geçen yıl açmayı pas geçmişti. bu yıl açacak, açacakta tomurcuklar etrafını saran diken kafesi nasıl geçecek meraktayım. ;)
476681

Lithopslarda bölünme görünür hale geldi. Bölünmenin bir matematiği var mı acaba merak ediyorum?! Bir yıl sadece kendini yeniliyor, bir yıl bir taneden iki tane oluyor galiba. Geçmiş yıllardaki hallerini incelemem lazım.
476682

Atlasın son hali, 25-30 tomurcuğu var açacak, bir iki tanesi sararıp düşmüş. bugün farkettim. Toprağı fazla kuruydu, susuz kalmış biraz sanırım. Ya da besleyememiş, sıvı besinle suluyorum bazen. bir sonraki sulamayı besinli yapmalıyım.
476683

h_dogan
18-03-2014, 10:40
Maşallah harika görünüyorlar. Ellerinize sağlık.

cansuyu_yagmur
18-03-2014, 11:07
atlasınıza bayıldım..bende çelik arıyorumda bulamadım henüz..
kaktüslerin çiçeklerinin o kadar dikenin arasından zararsız çıkmasını bende hayranım.. :)

sakdag
19-03-2014, 12:39
Minik çiçeğimin biri açılmış. ;)
476902

476903

sakdag
19-03-2014, 12:50
Diatomitteki atlas türlerinden aşırı büyüyenleri daha büyük saksılara aktarmak için havaların güzelleşmesini bekliyordum. Kökler resmen sıkışıp kalmış pet bardakların içinde.

Saksı büyüdükçe daha fazla diaomit ağırlık yapıp, köklere fazla baskı olcağını düşünerek lav taşı ile diatomiti karıştırıp kullandım. Bakalım sonuçlar ne olacak? Duruma göre diatomitteki hoyalarda da bu karışımı kullanacağım. Aslında direkt toprağa almak isterdim bu atlasları lakin, diatomitten toprağa aktarımlarda kökler uyum sağlayamıyor. İleri zamanlarda kademeli olarak önce komple lav taşı, sonra toprak ortama geçişte olabilir belki.

476904

Kırmızı renkli sürgünler hayat dolu. :)
476905

musbet
19-03-2014, 19:02
Minik çiçeğimin biri açılmış. ;)
476902

476903

Benim çiçeğimde açtı bugün ama rengi farklı turuncuya yakın bir sarı. acaba bu türün başka hangi renkleri var.

İremsıla
20-03-2014, 15:08
Sevgili sakdağ maşallah atlaslarınız hayat dolu.bende diamoit perlit karışımına mum çiçeği ve menekşe yaprakları diktim.balık kılçığı atlası gönderecek bir arkadaşımız sizce diamoitemi ekmeliyim ne dersiniz.sevgilerimle..

mmanager
21-03-2014, 08:34
Sayın Sakdağ ben de sizin tavsiyenizle bir kaç tane atlası diatomite diktim gelişimi gerçekten daha hızlı .Nasıl olup ta farkedemediğimi anlmıyorum.3 cm lik sürgün vermiş bir tanesi.Bir de şöyle bir şey var en az 2-3 com diatomite gömülmesi gerekiyor.Pardon tavsiyenizle değil görerek tabi. Bir de diatomitte çürüme riski nedir bazen ben acaba çürüyor mu diye diatomitten çıkarıp bakıyorum.Suyunu nasıl ayarlıyorsunuz bigi verebilirmisiniz..Yanlışım varsa düzelteyim. Dün bir şey daha öğrendim atlas çiçeği ithal türleri musluk suyunu hiç sevmiyormuş yağmur suyuyla sulamak gerekirmiş.Bu bilgiyi de sizlerle paylaşayım dedim.Selamlar saygılar...

sakdag
21-03-2014, 08:58
Sevgili sakdağ maşallah atlaslarınız hayat dolu.bende diamoit perlit karışımına mum çiçeği ve menekşe yaprakları diktim.balık kılçığı atlası gönderecek bir arkadaşımız sizce diamoitemi ekmeliyim ne dersiniz.sevgilerimle..

Daha hızlı bir büyüme ve çeliğinizin hayatta kalma olasılığını artırmak istiyorsanız diatomite ekin derim. En önemli husus, çeliğin kesik kısmındaki yaranın iyice kapanması. Diatomit ıslak bir ortam olduğu için yara kapanmadan dikerseniz hızla çürütürsünüz. Çeliğin yarasının tamamen kapandığından emin olmak için 1 ay boyunca bir kenarda beklettiğim çelikler oldu.
Balık kılçığı türü için konuşacak olursak, diatomitte daha mutlu olduğunu söyleyebilirim. Aynı zamanda toprak ortama diktiğim atlaslar yerinde sayıyorken diatomittekiler çok iyi gelişme gösterdi.

Şunu da belirtmem gerek ki, çift kap yöntemini değil de, tek kap yöntemini kullanın. Diatomitin kurumasına izin verin.

İlk ekerken, pet bardak veya saksıya doldurup ıslattığınız diatomitin saksının altına peçete koyarak saksı deliklerinden fazla suyu emdirin. Diatomiti hafif nem düzeyine düşürün.

cansuyu_yagmur
21-03-2014, 09:02
faydalı bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim. Diatomit i nerden temin ediyorsunuz?
google da arattım fakat bir sonuca erişemedim.

sakdag
21-03-2014, 09:09
Sayın Sakdağ ben de sizin tavsiyenizle bir kaç tane atlası diatomite diktim gelişimi gerçekten daha hızlı .Nasıl olup ta farkedemediğimi anlmıyorum.3 cm lik sürgün vermiş bir tanesi.Bir de şöyle bir şey var en az 2-3 com diatomite gömülmesi gerekiyor.Pardon tavsiyenizle değil görerek tabi. Bir de diatomitte çürüme riski nedir bazen ben acaba çürüyor mu diye diatomitten çıkarıp bakıyorum.Suyunu nasıl ayarlıyorsunuz bigi verebilirmisiniz..Yanlışım varsa düzelteyim. Dün bir şey daha öğrendim atlas çiçeği ithal türleri musluk suyunu hiç sevmiyormuş yağmur suyuyla sulamak gerekirmiş.Bu bilgiyi de sizlerle paylaşayım dedim.Selamlar saygılar...

Sayın Mmanager, evet, çeliği fazla derine gömmeyi tercih ediyorum ben de.
Çürüttüğüm çelik olmadı sanırsam diatomitte, ancak ilk dikimde çeliğin yarasının kapanmış olması çok önemli. Bunu sağlarsanız sorun olmuyor. Suyu diatomit kurudukça veriyorum. Üstten sulama yapıyorum, fazla suyun tabaklarında kalmasına izin vermiyorum. İlk etapta pet bardak yeterli oluyor 15 cmlik bir çelik için. Uzun zaman ıslak kalmıyor, dengeyi sağlıyor.

Yağmur suyuyla ilgili bir şey diyemeyeceğim. Hiç kullanmadım. Lakin direkt çeşmeden doldurduğum suyla da sulamıyorum bitkileri. Her zaman 3-4 tane 5litrelik pet şişede dinlenmiş su bulundurmayı adet edindim. bir veya iki sade suyla sulamaya karşılık bir besinli suyla sulama yapıyorum.

Pet bardaklar şeffaf olduğu için yeşillenme yapıyor bir süre sonra, hoşlanmadığım durumu bu sadece. O da uygun boyda renkli bir dış kapla engellenebilir gerçi. Ama ben uygun dış kap bulamadım. Zaten yakında geri kalanları da saksılara alıcam.

sakdag
21-03-2014, 09:12
faydalı bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim. Diatomit i nerden temin ediyorsunuz?
google da arattım fakat bir sonuca erişemedim.

Büyük marketlerde (migros,carrefour,kipa) kedi bakım ürünler reyonunda kedi kumu olarak satılıyor. Ancak dikkat edin, içeriği diatomit olandan alın. Benim kullandığım Çarli marka. Fiyatı da en fazla 5-6tl bir paketin. Aynı ürünü bir defa A101den 3 tl'ye almıştım.

gulayb
21-03-2014, 12:00
Evet sevgili sakdag'ın önerdiği diatomit türü en uygun olanlardan. Bir de yine aynı böyle beyaz çakıl görüntüsünde olup sıvıyı emer emmez topaklaşan diatomitler var, onlar uygun değil (paketin üzerinde yazar "topaklaşır" diye oradan anlayabilirsiniz). Diğer şeffaf çakıl görünümlü kedi kumu ise silis içeriklidir, onu yurtdışında da kullanana pek rastlamadım genelde bu amaçla nötr özellikli diatomit kullanılıyor.

Seabert74
21-03-2014, 14:44
Burada fiyatı çok uygun geldi bana.. Tabii 7 adet birden almak fazla olabilir. Ancak ücretsiz kargo oluşu da cezbedici :)
Çarli Diatomit Kedi Kumu 6 Adet Ücretsiz Kargo 20695435 - n11.com (http://www.n11.com/carli-diatomit-kedi-kumu-6-adet-ucretsiz-kargo-P20695435)

mmanager
21-03-2014, 18:16
Kedi kumunu epey yıkamak gerekiyor bu da tabi azalmasına neden oluyor önemli değil gerçi de.Ben carrefoursa dan almıştım en uygun orada vardı.Şeyma çiçekçilik var sitedeki ismi alacakaranlık diatomiti daha sade olarak orada bulabilirsiniz.Hem de fiaytı daha uygundu tabi.Sadece diatomit için değil başka güzel çiçek çeşitleri de mevcut.Selamlar kolay gelsin.

sakdag
25-03-2014, 08:16
Senecio crassissimus
478303

Sempervivum arachnoideum
478304

sakdag
30-03-2014, 12:47
Nihayet kaktüs çiçekleri görmeye başladım. ;)
Stenocactus pentacanthus

479677479678

479679

sakdag
30-03-2014, 12:54
En eski kaktüslerimden,ilk aldığımda 5,5 cmlik minik saksının içini bile doldurmuyordu, ceviz kadardı. Şimdi kocaman oldu. 8-9 yaşında.

479680

479681

ibocandan
30-03-2014, 23:17
sn sakdağ hepside çok güzeller maşallah bende yeni üyeyim sukulentlerinize baktıkça acaba benimde böyle çeşitlerim olurmu diyorum.rica etsem tabi mümkünse sukulentlerinizden yani yapraklarınızdan veya çeliklerinizden bana gönderme imkanınız olurmu şimdiden teşekkür ederim.

GuneSunar
31-03-2014, 17:38
Maşallah hepsi bir birinden güzel çiçek açmış, darısı başıma inşallah :)

serifekulu
12-04-2014, 17:23
fazla yorum yapıp sohbetlere katılmasam da ilgiyle takip ettiğim sayfa sahiplerindensiniz Stenocactus pentacanthus başlı başına o kıvrımlarla harika zaten bi de çiçek :eek: her birine ayrı ayrı bayıldım sayın Sakdag
Sevgiler...

sakdag
18-04-2014, 08:29
Sayın İbocandan, şubat ayında ürettiğim fazla sukulent ve kaktüslerle budadığım çok fazla sayıdaki sukulent dallarını dağıttım maalesef. Önümüzdeki sonbahara kadar bir dağıtım yapmayı düşünmüyorum. Beğeniniz için teşekkür ederim.
Sayın Günesunar, Sayın Şerifekulu beğeniniz için teşekkür ederim.

sakdag
18-04-2014, 08:46
Balkonlardan görünümler:
Sukulent çanağı kışı açık balkonda geçirdi. İçindeki bitkileriden bir bölümü kışın yok oluyor. Bu aralar canlanmaya başladı. Kışa ve susuzluğa dayanıklılıkları ile geçer not alıyorlar benden.
483961

Selenicereus grandiflorus Pinar-del Rio; 2. dalını vererek sevindirdi beni. Çiçek açacağı günler ne zaman gelecek acaba? Daha çok mu bekleyeceğim...:confused:
483962

Caralluma lutae'yı az daha kaybediyordum 2012 kışında. Bir dal kurtarabildim, o zamandan beri çok az gelişme gösterdi. O güzel, sapsarı çiçeğini bir kez görebildim. Arkasında da ''tombiş eller sukulenti'' dediğim sukulent. Latincesini hatırlayamadım, tomentosalı birşeydi...:p
483963

Ceropegia sandersonii, nihayet uyandı, sürgün uzatmaya başladı.
483964

Pubicalyx hoyam, bir yaşını doldurdu. Gelişimi çok çok iyi, ondan da çiçek bekliyorum. Beklediğimi bilsin yani...;)
483965

sakdag
18-04-2014, 09:09
Sedum burritoyu ektiğimden beri saksının içine yatırmıştım, kazara kırılmasın diye. Şimdi aşağı uzattım epey uzamış.
483968

Kaktüs aranjmanım.
483969

Karides çiçeği ve mercan küpelim sukulentlerle gül gibi geçiniyor. Arkada dev ama yavru vermeyen aloeveram görünüyor.
483970

Dikenlerinden ötürü uzaktan su atıp kaçtığım opuntia saksım, Her su atışımda Loveforlife ve Berçin arkadaşlarım sizi anıyorum.:D
483971

Genel görünüm, kadrajda hoya carnosa ve selenicereus görünüyor.
483972

sakdag
18-04-2014, 09:26
Kırmızı delosperma bu yıl turuncuya döndü nedense. Geçen yıl full güneş altındaydı, bu yıl güneşi biraz daha az alan bir noktada.
483975

Gymnocalycium baldianumxandreium hibridinde de tomurcuklar göründü.
483976

E.milliler aynı saksıda, aynı kareye de girdiler. Pembe, kırmızı(mercan desek doğru olur) ve sarı.
483977

Ve lithopslarda son durum, biri dönüşümünü tamamladı. Diğerleri henüz bitmedi.
483978

sakdag
18-04-2014, 09:38
Ve sırada kötü haberler...:(:( Bu kış kaybettiğim 2.adeniumum. Kıştan beri süzgün süzgün duruyordu. Tuttum çektim saksıdan, çürümüş. Bir yıllıktı. Sizlere ömür... Kök boyu beni şaşırttı.
483979

Ceropegia wodiiyle yıldızımız bir türlü barışmadı. Koca bir saksıdan bir dal kaldı. Onu da komple saksının yüzeyine yaydım, fazladan kök atar belki diye.
483980

Yurtdışı siparişlerimden Lepismium houlletianumu kışın diatomitte köklendirmiştim. Kazara elim çarpınca pet bardağı düşürdüm yere ve kökleri oynadı yerinden. Sonra çürüdü, kesip bu sefer lav taşına koydum. Tekrar köklenme başlamış ama vakit kaybettik. Bitkim iyice zayıflayıp kemik gibi kaldı. Yanındaki arkadışının durumu oldukça iyi.
483981

Fatih
18-04-2014, 09:58
Sevgili Sakdağ, sabah sabah çok iyi geldi görselleriniz. İzninizle bir sorum olacaktı Ceropegia sandersonii'yi nereden edindiniz?

sakdag
18-04-2014, 10:23
Yurtdışından çelik olarak temin etmiştim Sevgili Fatih.

eceyıldız
18-04-2014, 11:22
Maşallah Sevgili Sakdağ, yine harikalar yaratmışsınız ellerinize emeğinize sağlık.

-Esin-
18-04-2014, 16:34
Sevgili Sakdağ,

Kaktüslerinizin maşallahı var. Opuntia saksısı sizi yanına yaklaştırmıyor desenize :D
Tombiş elli sukulent cotyledon tomentosa, doğru hatırladınız. Ayı pençesi de deniyor ama tombiş eller sukulenti daha şirin bence :) Burrito almış başını gitmiş, bu gidişle kendini taşıyamayacak boya gelicek galiba :) Lithopslarınız bölünmede biraz gecikmişler mi? Bendekilerin hepsi bölünmesini tamamladı sayılır. Kurumamakta inatçı bazı eski yaprakları elinizle ayırıyor musunuz bir de? Sağ üstteki lithopsunuzun rengine ayrıca bayıldığımı söylemeden geçemeyeceğim. Çok güzel görünüyor.
Sevgiler.

sakdag
20-04-2014, 20:04
Teşekkür ederim Sevgili Eceyıldız. ;)

Esin Hanım, burritonun çiçeğini çok merak ediyorum ama çiçek açacak gibi durmuyor pek.
Opuntiaların minik dikenlerini hiç sevmiyorum. Battıkları yerde görünmüyorlar ama vicdan azabı gibi sürekli rahatsızlık veriyorlar. ;)

Bence de lithopslar biraz geç kaldılar gibi, kapalı balkonda nem oranı onların istediklerinden biraz fazla sanırım. Bunu farkedip iyice gübeş alacakları cam kenarına yerleştirdim ama bölünme süreci yinede hızlı değil. Açık balkona alsam iyi olacak gibi.
Bölünmelerde bazan, dıştaki lithops içtekini iyice sıkmış gibi görünüyor, o zaman elle müdahale ediyorum doğrusu, çünkü sıkışıklıktan dolayı yeni doğacak lithopsta şekil bozukluğu olsun istemiyorum.
Aslında toprak değişikliği de yapmak istiyorum ama keyifleri bozulur da ölürler diye cesaret edemiyorum. Bu yıl küçük küçük kalacak gibiler, gübre desteği gerek. Bölünmesi tamamlananı bir kez suyla bir kezde sıvı gübreli suyla suladım. Değişimini gözlemleyeceğim.

sakdag
20-04-2014, 20:23
Pitaya kaktüsüm bir köktü, geçen yıl çok bozuldu. Dörde bölüp ektim, hepsi tuttu. Biri oldukça neşeli görünüyor. Kuru havadan hoşlanmayan bir tür, etli yapısını kaybedip kemik gibi kalıyor yoksa.
Arkasında paskalya çiçeğim görünüyor. Bu bahar elimde kalanların hepsini bir saksıya ektim. Diatomit ve lav taşı karışımına. Sadece kırmıız iri çiçekli de bir kaç tomurcuk var. Pembe ve turuncu neredeyse birer lop kalmıştı, onlar yaprak üretmekle meşgul.
484620

Ağaçlar net toplantısında kalanchoe mangini de dağıtımı yapılan çiçekler arasındaydı ancak görmemiştim. Dağıtım bittikten sonra farkettim. :(
Bir-iki gün sonra annemin komşusunda gördüm bu çiçekten, istedim hemen.Sık dallarının arasında önceden kırılmış ama farkedilmemiş bir dalını aldım. Ölmek üzereymiş. Durumu iyi şimdilik, canlanacağını düşünüyorum, minik kurumuş saçak kökler vardı ektiğimde.
484622