View Full Version : Ev yapımları hakkında
Bu sayfayı geç farkettim ve baştan sona okuyarak bitirebildim nihayet. Ama şunu gördüm ki hiç kolay değilmiş ev yapmak. Malzemesi ne olursa olsun resmi prosedürler, ustalar, malzemeciler, hele bütçe de kısıtlı ise bu kaos herkesin harcı değildir sanıyorum. Özellikle de benim. Gözümde inşaat işi iyice büyüdü. Kolaya kaçıp çelik-prefabrik yapıya yönelme fikri şuan daha cazip gelmeye başladı.
Büyük mücadelelerle evlerini kendileri yapan arkadaşları teker teker tebrik ediyorum. Evlerinizde herşeyiniz gönlünüzce, başta sağlık ve huzur dileyerek mükemmel günler yaşamanızı diliyorum. Bu sayfada donanımı ve tecrübeleriyle destek olan arkadaşlara da kendi adıma öğrendiğim her bilgi için teşekkür ederim.
Hayalimdeki araziyi almama çok az kaldı. Son elemelerimden sonra ev yapım aşamasında bilgi ve desteklerinize benim de çok ihtiyacım olacak.
Herkese sağlık ve afiyetler dilerim.
kazim polat
24-02-2012, 21:36
Sevgili Meyveli Tepe, Kiraz, Limon, Hosseda ve Çisem; hepinize güzel dileklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Evinizden huzurun eksik olmaması dileklerimle; " Evdeki huzur, mutluluk budur! "
Ozi'nin Bahçesi
01-03-2012, 21:52
Merhaba Kazım Bey,
Hayırlı uğurlu olun, evinizde; ağız tadı ile mutlulukla uzun yıllar yaşarsınız inşallah.
Darısı başımıza. Biz de çok korkuyoruz, tedirginiz ama başlayacağız bir yerden.
Umarım herşey yolunda gider, bu bürokrasi, bu ustalar ile pek ümit yok ama
hayırlısı.
İyi günler.
kazim polat
07-03-2012, 22:05
Çok teşekkür ederim Ozi'nin Bahçesi. Allah herkesi hayalindeki eve, mutlu mesut ulaştırsın inşallah. Selamlar...
mustafademir24
08-03-2012, 23:03
Tüm dostlara iyiakşamlar dilerim..Kazımbey yeni eviniz hayırlı olsun,mükemmel demek yeterli olacaktır umuyorum.ben de epeydir forumdan uzak kalmıştım. yayınladığınız bu güzel resimlere bakmaya doyamadığımdan bugünlerde yeniden buralardayım.izinverirseniz ben de kaldığım noktadan devam etmek isterim. yolun benim gibi oldukça başlarında olanların ilgisini çekebilecek birşeyleri paylaşmış olurum belki.geçtiğimiz hafta içerisinde bir mimara telefonla bana yardımcı olabilmesi amacı ile başvuruda bulunmuştum.. bu noktadan sonra cevaplarını aslında gayet iyi bildiğim ancak bir bilirkişiden teyit edilmesinin uygun olacağına inandığım şu bilgileri aldım...arsam şayet köy yerleşik alanı içerisinde ise ve hele bir de tapu m o köyde yaşayan,kütüğü o köyde bulunan bir zatı muhteremin adına ise ev yapmak için gereken yasal izinler muhtarlıktan alınacak basit birtakım evraklar yardımı ile çook kolay bi şekilde hallolabiliyor.. ancak değil ise işler biraz daha karmaşık ve maliyetli bir hal alıyor... bu vesile ile buradan henüz arazi satın alma aşamasında olan herkese en önemli tavsiyem şu olacaktır.. arsa alacağınız kişiden muhakkak gerekli kurumdan resmi bir yazı talep ediniz.. bu benim arazimiçin muğla il özel idaresi kentsel ve iyileştirme müdürlüğünün verdiği halkbankasındaki bir hesap numarasına sadece 20 tl yatırıp,tapu fotokopisi ve aplikasyon krokisinin fotokopisi ile başvurmam sayesinde çok yakında adıma gelecek yapı izin belgesi ile resmiyet kazanacaktır.. arsa alırken köy yerleşkesinde olması size çok yol aldıracaktır emin olunuz.nasipse yaz sonu gibi ben de buradaki arkadaşlar gibi bir yola gireceğim.. kazım bey sizden daha sonra muhakkak ustnızın telefonunu da istirham edeceğim.dün eşimle beraber pendik altkaynarca da bulunan nestavilla adlı bir prefabrik firmasına gittim.istanbulda yaşayan herkese de o evleri görmelerini ısrarla tavsiye ediyorum. karar vermeden önceher tip eve bakmakta fayda var kannatindeyim. yaklaşık 130 m2 bir prefabrik ev 50000 tl ve 90m2 bir ev 40000 tl civarında kaba bir maliyete geliyor ancak evlerin kalitesi oldukça yüksek. ben geçen yıl cnr fuarında 72 m2 ve fiyatı sadece 17000tl olan prefabrik evlerde gördüm..ancak en önemlisi firmanın güvenilirliğidir.. bu sayfaları takipeden birçok kişi eminim ki ayhan usta adında büyük bir prefabrik yapı firmasının da varlığından haberdardır. ancak firmanın kaç kişiyi dolandırdığını ve kaç kişi ile mahkemelik olduğunu bilmektemidirler acaba. o yüzden on kere düşünüp birkere karar vermekte fayda var diyorum. şimdilik hepinize iyiakşamlar.
...nokta
11-08-2012, 00:06
Arkadaşlar, NTV de "Serdar Kılıç ile Doğada Tek Başına" diye bir program yayınlanıyordu hiç kaçırmadan izlerdim...şubat ayında da "Doğada Tek Başına Dağ Evi" adlı bir programla yeni sezona giriş yapmışlardı...14 bölüm yayınlandı ve mayıs ayında bitti...14 bölümden geriye kalan doğada kendi çabalarıyla yapılan güzel bir evdi...isterseniz internette vidoları var...onlara bir göz atabilirsiniz...şimdi ara ara internetten bakıyorum...yeni sezonda yeni bir programla gelecek mi diye...eğer olursa size de haber veririm...gerçekten çok yararlı bir program...çok güzel... :)
LavantaSE
11-08-2012, 01:38
Arkadaşlar, NTV de "Serdar Kılıç ile Doğada Tek Başına" diye bir program yayınlanıyordu hiç kaçırmadan izlerdim...şubat ayında da "Doğada Tek Başına Dağ Evi" adlı bir programla yeni sezona giriş yapmışlardı...14 bölüm yayınlandı ve mayıs ayında bitti...14 bölümden geriye kalan doğada kendi çabalarıyla yapılan güzel bir evdi...isterseniz internette vidoları var...onlara bir göz atabilirsiniz...şimdi ara ara internetten bakıyorum...yeni sezonda yeni bir programla gelecek mi diye...eğer olursa size de haber veririm...gerçekten çok yararlı bir program...çok güzel... :)
Sayın ...nokta'nın sözettiği progamı 1. bölümden itibaren aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
Doğada Tek Başına "Dağ Evi" Bölüm 1 - Dailymotion video (http://www.dailymotion.com/video/xok9pb_doyada-tek-bayyna-day-evi-bolum-1_shortfilms)
Sağlıcakla...
mustafademir24
04-09-2012, 19:51
İyiakşamlar tüm gönül dostları... üzülerek bildiriyorum ki ben ev yapımına bir süre daha ara vereceğim.. zira tüm uğraşlarım sonucu 2.5 dönümlük yere topu topu 75 m2 lik bir yasal ev yapabileceğimi öğrendim..bu da yetmiyormuş gibi sadece izinlerin alımı ve projenin çizimleri için benden tam 15000tl para talep ettiler...yahu o kadarcık ev için zaten 5 bilemedin 10 bin tl daha harcasam anahtar teslim evim hazırolacak.. gel de bu memlekette kanunlara uygun iş yapmaya gayret et..istanbulda yaşadığım ilçe de deprem yönetmeliği 5 kata izin veriyor .. 2002 yılından beri bu bölgedeyim karşımdaki bir tek bina hariç en azı 8 katlı... yazıklar olsun bu bürokrasi de para yemeden iş yaptırılamayan ahlaksızlara....şimdilik ekim **** kasım ayı itibari ile gidip arsamı ağaçlandırıp geleceğim...e malum fethiyemi kış gelmeden o bahane ile bir daha göreyim değil mi amma:)) sevgiyle kalınız..
alideryacengel
13-10-2012, 10:45
Tüm dostlara iyiakşamlar dilerim..Kazımbey yeni eviniz hayırlı olsun,mükemmel demek yeterli olacaktır umuyorum.ben de epeydir forumdan uzak kalmıştım. yayınladığınız bu güzel resimlere bakmaya doyamadığımdan bugünlerde yeniden buralardayım.izinverirseniz ben de kaldığım noktadan devam etmek isterim. yolun benim gibi oldukça başlarında olanların ilgisini çekebilecek birşeyleri paylaşmış olurum belki.geçtiğimiz hafta içerisinde bir mimara telefonla bana yardımcı olabilmesi amacı ile başvuruda bulunmuştum.. bu noktadan sonra cevaplarını aslında gayet iyi bildiğim ancak bir bilirkişiden teyit edilmesinin uygun olacağına inandığım şu bilgileri aldım...arsam şayet köy yerleşik alanı içerisinde ise ve hele bir de tapu m o köyde yaşayan,kütüğü o köyde bulunan bir zatı muhteremin adına ise ev yapmak için gereken yasal izinler muhtarlıktan alınacak basit birtakım evraklar yardımı ile çook kolay bi şekilde hallolabiliyor.. ancak değil ise işler biraz daha karmaşık ve maliyetli bir hal alıyor... bu vesile ile buradan henüz arazi satın alma aşamasında olan herkese en önemli tavsiyem şu olacaktır.. arsa alacağınız kişiden muhakkak gerekli kurumdan resmi bir yazı talep ediniz.. bu benim arazimiçin muğla il özel idaresi kentsel ve iyileştirme müdürlüğünün verdiği halkbankasındaki bir hesap numarasına sadece 20 tl yatırıp,tapu fotokopisi ve aplikasyon krokisinin fotokopisi ile başvurmam sayesinde çok yakında adıma gelecek yapı izin belgesi ile resmiyet kazanacaktır.. arsa alırken köy yerleşkesinde olması size çok yol aldıracaktır emin olunuz.nasipse yaz sonu gibi ben de buradaki arkadaşlar gibi bir yola gireceğim.. kazım bey sizden daha sonra muhakkak ustnızın telefonunu da istirham edeceğim.dün eşimle beraber pendik altkaynarca da bulunan nestavilla adlı bir prefabrik firmasına gittim.istanbulda yaşayan herkese de o evleri görmelerini ısrarla tavsiye ediyorum. karar vermeden önceher tip eve bakmakta fayda var kannatindeyim. yaklaşık 130 m2 bir prefabrik ev 50000 tl ve 90m2 bir ev 40000 tl civarında kaba bir maliyete geliyor ancak evlerin kalitesi oldukça yüksek. ben geçen yıl cnr fuarında 72 m2 ve fiyatı sadece 17000tl olan prefabrik evlerde gördüm..ancak en önemlisi firmanın güvenilirliğidir.. bu sayfaları takipeden birçok kişi eminim ki ayhan usta adında büyük bir prefabrik yapı firmasının da varlığından haberdardır. ancak firmanın kaç kişiyi dolandırdığını ve kaç kişi ile mahkemelik olduğunu bilmektemidirler acaba. o yüzden on kere düşünüp birkere karar vermekte fayda var diyorum. şimdilik hepinize iyiakşamlar.
sayın mustafa demir.köyümüze beni ziyarete gelen bir arkadaşım buradan köy içi tapulu , tapusunda kayıtlı ev yeri gözüken bir yer aldı.aldığı yere bir temel yaptırdı.bir de prefabrik ev kurdurdu.
aldığı prefabrik ev 60 m2 ve fiyatı 17.500 lira.ancak nakliye için 1.000 lira ödedi.anlaşma gereği , evi kuran ustaların ve daha sonra boya yapmak için gelen ustaların konaklama ve yemek masraflarını karşıladı.temel yapmak için 5.000 , zeminlerine kalebodur döşemek için 5.000 lira harcadı.bildiğim kadarıyla 17.500 lirayaaldığı prefabrk ev için 35.000 lira harcadı ve henüz mutfak tezgahı yok.bir de elektrik dağıtım şirketine elektrik için proje çizdirip müracaat yapması gerekiyor ki o da 750 lira civarında tutacak.prefabrik ev düşünen arkadaşların maaliyet konusunda bir sürpriz ile karşılaşmamaları için bu bilgilerin gerekli olduğunu düşünerek yazdım bunları.bir kaç tane de o prefabrik evin resmini ekledim.
LavantaSE
14-10-2012, 11:49
Merhabalar,
tesadüfen rastladığım bir televizyon programını takip ederken ulaştım. Kendi enerjisini üreten ahşap ev üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmış bir mimar Çelik Erengezgin...Kendi yaşamını da doğal hayata taşımış ailecek...
erengezgin.org (http://www.erengezgin.net/index3.html)
Burada da kısa ropörtajı:
BURSA 24 » Bursa’da kendi enerjisini kendisi üreten ev,atıkları… (http://bursa24.com.tr/?tv-haberleri=bursada-kendi-enerjisini-kendisi-ureten-evatiklari#.UHqHehhbTb8.facebook)
Sağlıcakla...
esmerkral236
10-11-2012, 15:34
merhabalar... öncelikle aydınlatıcı acıklamalarınızdan ötürü teşekkür ederim. benim size bir sorum olacaktı yardım cı olursanız cok sevinirim.. üniversite öğrencisiyim ve arkadaslarımla bir kampanya calısmamız var. 90 metrekarelik full eşyalı hazır 10.000 tane ahşap kargas yapının anahtar yeslim fiyatları konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum... şimdiden teşekkür ederim...cevabı konut ve eşyaların maliyetleri ayrı olacak şekilde ayrıntılı olarak cevaplama imkanınız varsa sevinirim...
Safranlı
12-11-2012, 07:44
merhabalar... öncelikle aydınlatıcı acıklamalarınızdan ötürü teşekkür ederim. benim size bir sorum olacaktı yardım cı olursanız cok sevinirim.. üniversite öğrencisiyim ve arkadaslarımla bir kampanya calısmamız var. 90 metrekarelik full eşyalı hazır 10.000 tane ahşap kargas yapının anahtar yeslim fiyatları konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum... şimdiden teşekkür ederim...cevabı konut ve eşyaların maliyetleri ayrı olacak şekilde ayrıntılı olarak cevaplama imkanınız varsa sevinirim...
kral kardeşim
inşaat sektöründe ordınalyus proflar dahi maliyetleri çıkartamazlar
değişkenleri çoktur
sahadaki uygulamalar sürekli degişebilir
kullanacağın malzemelerin çok değişken fiyatları vardır
kalite açısından ve işçilik açısından sürekli değişimler olur
arazinin şartları hafriyat ihtiyacı nakliye avantajı gibi gibi neler neler var
bu maliyetler çıkmaz çık-a-maz
yaklaşık bir binanın m2 maliyeti 700 tl dir
700x90 m2=63 bin tl yi esas alabilirsin
değişkenleri asla unutma
tugrulbaba
25-11-2012, 17:54
Ben evimi kendim yapıyorum. Maliyetleri üç aşağı beş yukarı anlamak adına birkaç rakam vereyim.
37 ton beton kumu --- 650 tl (nakliye dahil)
Çimento- 8 tl --- (70-80 torba harcadım)
ytong -- paleti ebata göre sayısı değişiyor- 10luk 48 adet bir paletten, 15lik 36 adet sanırım 7-8 palet ytong harcadım. Paleti 110 tl.
Çatı için taşıyıcı olması niyetiyle aldığım ahşap elemanlar (10x10) 8 adet 3-3.5 mt. ve 8-10 adet 5x10x 3-3.5 mt toplam 140 tl.
Demiri kömürü kalıp tahtası zaten elimde yeteri miktarda vardı para harcamadım. 300 de ona diyelim.
Abicim 17.500 çok olmuş yahu? birde nakliye, su basman betonu, fayansı şusu busu 35.000. Üstünr üstlük 60m2. ben 100 küsur m2 yapıyorum. Ha şu anda 1 oda ve banyo kısmını bitirdim. Ama 35 000 tl ye villa yaparım. Aha buraya yazdım.
Not: İnşaatçıyım. İşçilik elimden çıkıyor. (: Evet taş döşemesini de beceririm, kalıpta çakarım, beton da dökerim, duvar da örerim. Sadece biraz cesaret lazım bize dostlar. Olmayacak mı acep diye düşünecek yerde, olmazsa bir daha yaparım demek lazım. Tabi her işte değil. Su götürür işleri kastederek söylüyorum. Bazı işleri ustasına bırakmak daha ucuza gelir.
tugrulbaba
25-11-2012, 17:57
Kazım Beyin evindeki taş işçiliğini çok beğendim. Evinizi güle güle kullanın.
İlave: Ben ytong kullanırken ısı iletkenliğini dikkate almadım. Sadece uygulama kolaylığından ötürü tercih ettim. Tuğla+kaba sıva+ince sıva **** alçı yaparak aşağı yukarı aynı maliyeti buluyoruz. Öyle uğraşacağıma böyle uğraşayım dedim. Her halukarda üstüne yalıtım yapmayı planlıyorum.
Remedios
26-11-2012, 08:11
Merhaba,
Bu da düşük bütçeli bir ev yapımı örneği : http://mithatmarul.files.wordpress.com/2012/05/yuva.pdf
Saygılarımla,
Merhaba,
Bu da düşük bütçeli bir ev yapımı örneği : http://mithatmarul.files.wordpress.com/2012/05/yuva.pdf
Saygılarımla,
bu süper bi kaynak oldu.ciddi ciddide düşünmeeye başladım böyle bir proje
ardacan2000
07-12-2012, 20:31
Merhaba,
Saygılarımla,
Çok güzel ve aydınlatıcı bir çalışma, bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Arkadaşlar Babamın bahçesine 2 katlı bir ev(Dubleks tarzı değil dairelerin birbirinden bağımsız) yaptırmak hayali ile yaşıyorum. Hayali diyorum çünkü param yok:).
İki katın kaba inşaatını çıktıktan sonra alt katı oturacak hale getirip 2. katı ise zamana yayarak eşimle zevkimize göre yaptırmak istiyorum. Ama diğer taraftan da inşaat maliyeti daire almaya göre çok çok fazla olduğu görüşlerini alıyorum.
Siz benim yerimde olsanız ne yaprasınız? Tavsiyeleriniz nelerdir?
Safranlı
05-01-2013, 16:12
inşşat maliyetleri daire almaya göre hiç bir zaman pahalı olmaz
kendiniz daha ucuza mal edersiniz
ancak sorum şurda başlıyor
olmuşken oda olsun olmuşken buda oldun deyin iş abartılınca maliyetler şişiyor
mütvazi,kibar ve kendi ihtiyacınıza göre tasarlanmış fazla büyük olmadan yapılırsa gayet kullanışlı olur
yanlız bu konuda mutlaka ve mutlak profesyonel mimar ve mühendisler ile çalışılmalı ve maliyet muhasebesi çok ciddi yapılmalıdır
Sizin yerinizde olsam, daireyi falan düşünmem....kendim yaparım.
Düşünmüyorum zaten ama çevremde bu fikrimi söylediğimde ciddi paralardan bahsediyorar o yüzden biraz korkuyorum.Ama sizin fikriniz beni mutlu etti. Teşekkürler. İnşallah bende birgün kaçış serüvenimi buraya yazma fırsatını yakalarım.
Ben daire fiatına 2 katlı ev yapmıştım o yüzden sizede yapın diyorum, hemde herşeyi ile tek tek uğraşarak, kanuni prosedürleri en ayrıntısına kadar uygulattırılarak yaptım.
İnşallah yaparsınız, kolay gelsin..
çiftçi5234
06-01-2013, 11:19
Benim bir akrabam 4 kat+temel karkas binayı 150 bin liraya yaptırmıştı. ;)
ephaleus
13-01-2013, 18:21
Günümüz şartlarında büyükşehirler ile kıyaslandığında çok daha ekonomik olacağı kesin
5 yıl önce biz de bir bahçe evi yaptırdık. briketten, yığma şeklinde temeli taştan 100m2 ; 2oda, wc, banyo, hol , mutfak ve balkon .Maliyeti ortalama 50bin tl'ye denk geldi. Her bölüm için başka bir usta tuttuk.Çok sıkıntılı geçti çünkü ustalar sözlerini tutmadılar, 1 ay içinde bitecekti 1yılda zor bitirdiler.
366027
366028
Merhaba, pek yazmasam da sürekli takip ettiğim bir konu, pratik imalat ve yüksek yalıtımı düşünerek aşağıdaki gibi bir plan çizdim,
kasnaklar 6m boy 5cmx5cmx3mm galvanizli kutu profil olacak, boşluklara 5cm taşyünü koyup içten dıştan 15mm OSB3 ile kaplayıp tyvek tarzı nem bariyeri üzerine PVC siding veya yalı baskı betonitle kaplanacak, içeriden alçıpanla duvarlar örtülecek, camlar ısıcam konfor gibi yalıtımlı olacak, klasik kagir yapının 60-70 cm duvar kalınlıgı seviyesinde yalıtım sağlayıp pasif ev standartlarına yaklaşmayı düşünüyorum, ısınma için güneş kaynaklı hava ısıtma sistemleri basit ve uygun fiyatli kurulumuyla tercih edilirse kışında konforlu ve sağlıklı bir ortam olacağını düşünüyorum.
http://imageshack.us/a/img690/875/6x6mev1.jpg
http://imageshack.us/a/img29/5637/6x6mev2.jpg
http://imageshack.us/a/img707/494/6x6mev3.jpg
http://imageshack.us/a/img805/7586/6x6mev4.jpg
http://imageshack.us/a/img401/8040/6x6mev5.jpg
http://imageshack.us/a/img853/1906/6x6mev6.jpg
Sayı pssakal,
Teşekkür ederim.
Sizinde amaçladığınız yaşamı bir an önce yakalamanızı diliyorum.
Vesile ile biraz malumat aktarayım. Yaz sebebi ile biraz tavsadı çalışmalar. Bu hafta içinde banyonun içi halloldu. Bilinen bir markanın bataryalarını satın almıştım, montaj dahil satılan ürünler için servis geldi tüm banyoyu klozet montajı dahil hallettiler. Banyoya elektrikli sohben taktırmayı düşünürken çok önceleri bulup telefonunu sakladığım bir imalatçıdan odun ile yanan termosifon getirtmeye karar verdim. Aynı zamanda elektrikli de çalışabilen bu termosifon banyoya pek yakışacak gibi geliyor. Yarın eve bu termosifonun yeri için gideceğim. eğer uygun ise durum onu da haftaya getirteceğim.
Bunun dışında eksiğimiz salonun bir köşesine yapılacak açık mutfak. Ondada kararsızlık sebebi ile geciktim. evin kapılarını masif ahşap yaptırmıştım, ne yazıkki önce sokak kapısı ( önünde demir kepenk olmasına rağmen) daha sonrada iç kapılar da çatlamalar oldu. Marangoz geldi ve tamir etti ( tamiri çatlayan kısma ahşap kamaları tutkalla yerleştirmek suretiyle yaptı). Mutfak tezgahlarını da masif ahşap yapmak niyetindeydim bu olay beni durdurmuştu. Ama ne olursa olur dedim, komple masif tezgahları ( meşe ağacından) bu gün sipariş ettim başka bir marangoza. Sanırım bayram sonrası mutfakta bitmiş olur nasipse.
Sn. hosseda evinizin yapım sürecini ilgiyle okudum. Evin son durumu hakkında bilgi verir misiniz? Keşke şöyle yapsaydım dediğiniz neler var?
Sayın bozkır,
Evimiz bitti. Hafta sonları gidebiliyoruz sadece çünkü ihmale izin vermeyen bir işimiz var.
Evin fotoğrafları bilgisayarlarımın (iş ve evde) arka plan resmi, gözümün başka şeyi gördüğü yok.
Yapım aşamalarını okumuşsunuz. Sorunuzu cevaplamaya çalışayım.
Bugün başa dönebilsen neyi farklı veya aynen yapardım.
(Madden aynı durumda olduğumu varsayalım).
- Gene yığma ve tamamen taş duvarlı, çok büyük olmayan tek katlı bir ev olurdu.
- Çatı gene yapmazdım ( haşere yuvası olma ihtimali yüksek çatının ahşap taşıyıcılarının, bu haliyle pek bir sıkıntı veren durum yok, ancak her yıl ilk yağmurdan sonra izolasyonu " likit membran sürmeyi" ihmal etmemek lazım.)
- Evin yığma olması sebebiyle pencere sayısı ve genişlikleri kısıtlıydı. Projeye ve ruhsata harfiyen uydum. Arkada bulunan yatak odası sabah güneşi ile öğleden sonra güneşini içeriye alabiliyor, aradaki kuvvetli zamanda güneş evin güney cephesindeki yekpare 50 cmlik taş duvarı ısıtmakta, içeriye nüfuz edememekte. Bu cepheye de pencere yapılsaymış kışın çok rahat edecekmişiz. Şimdiki hali yaz için çok iyi, ev yazın çok serin oluyor bu sebepten. Hatta evde buzdolabına konmayan içme suları bile yaz ortasında içilecek kadar serin oluyor ama bunu kışa tahvil edin, aralık ayında hafta sonu gidilen evin halini anlayın.
Evin iç hacmi net 50 m2 den az fazla. Bu kış hiç sakınmamama rağmen 1,5 ton odun bitmedi. İlave elektrik ödemesi 250 TL. kadar. (2000 w. bir panel radyatör ile bir adet eski tip cam rezistanslı ısıtıcıyı şömineye takviye olarak kullandık). Ancak ısıtma sorunu yok diyemiyorum, ne yapabilirim onu netleştiremedim. Ya döşeli kalorifer tesisatını devreye sokacağım veya bir ilave elektrikli panel daha satın alarak bir kış daha tecrübe edeceğim ona göre davranacağım. Sorun ilk günde. Bir gün yaşanınca herşey normale dönmekte. Yani soğuk eve girmeye son vermek dışında çözüm yok, onun içinde uzaktan kumandalı sistem kurmak gerekiyor ancak şöyle de bir sorun var, her kötü havada evin sigortası atıyor yani bu sorunu aşmadıkça elektrikli sistemde çözüm değil. Kaçak akım rölesini devre dışı bıraksam sorunu aşarım diyordum ama komşumda röle yok ama çok şimşekli yağmurlarda onlarında sigortaları atıyormuş.
Başa dönsem de şömine yerine kuzine tercihini yapamazdım bizimkilerin o konuda müsamahaları söz konusu değildi. Ancak şunu da itiraf edeyim, o çok soğuk günlerde çatır çatır yanan şöminenin karşısına oturup yağmuru dinlemek, seyretmek başka bir şekilde bu kadar keyfli olamazdı herhalde diyede düşünmüyor değilim.
-Pencereleri gene aliminyum yapardım. Dışdaki demir kepenkler de aynen olurdu ancak onların içeriden takılan kancalarını daha takviyeli yaptırırdım (dağda kışın çok sert havalarda kepenkleri çengellerden attırma riski var, bu sebepten her evi kapamada, içeriden kepenkleri kalın kablo ile çengel demirine bağlıyorum. Bu tür görevler zamanla yük haline gelmekte).
-Ahşap kapı doğramaları başta sorunlar yaşattıysa da şu anda bir sıkıntı kalmadı. Ona da yapacağım bir şey yoktu, o gün şartlarında o kadar para ayırabildim onlara.
- Evin salonuna direkt giriliyor bunu ustam başta çok söyledi, olmaz bizim buralarda böyle eve direkt girilmez diye ama dinlemedim projeye sadık kaldım, büyük hataymış. Öne demirden bir camlı limonluk gibi bölme yaptırdık ve bu kış rahat ettik. Başa dönsem mutlaka önce bir giriş bölmesinden sonra salona giriş olurdu.
Hedefim, eksikleri olsun ama bana sorun yaratmayacak bir ev olsundu sanırım hedefe yaklaştım.
Şimdilik bu kadar yazayım daha sonra biraz daha ilaveler yaparım.
Devam ediyorum değerlendirmelere :
- Evin banyo hariç tabanları ahşap. Burada sedir ağacından kesilmiş rabıtalar kullandık. Çok isabetli bir karar olmuş, sorun sıfır tabanda.
- Şömineyi taş kaplatmadım, pişmanım. Çok aşırı yakmaktan mütevellit çatlamalar oldu ısı odasında ve bunlar tamir edilip boyansada tekrar yenilemekte. Çare yok şömineyi ilk fırsatta taşla kaplatacağım.
- Banyoda yerleri kayrak taşla kapladık. Hanım şikayetçi, temizliği zor diyor. Orayı da uygun bir malzeme ile kaplamak gerekecek sanırım.
- Elektrikli ve odunlu termosifon ne yazıkki ilk yılda telef oldu. Sanırım çok soğuk bir havada içi donmuş ve kazanı zedelenmiş. Su akıtmaya başlayınca tamiri mümkün olmayacağından çöpe gitti. Alt döküm ocağını komşuma hediye ettim, maltız yerine kullanacak. Bildiğimiz elektrikli, depolu bir termosifon taktırdım. Kışın evi kaparken suyunun bir kısmını boşaltarak donması halinde kazana zarar vermemesi için önlem almaktayım.
- Evin dışına yaptırdığım demir limonluğun bir köşesine merdiven ihtiyacımı görecek şekilde ayaklar ve üstünede tutamaklar kaynattırdım. Çatıya çıkışım çok kolaylaştı, kocaman uzun ağaç merdivenle uğraşırken belimi zedelemiştim şimdi rahatım.
- Bahçede evin aynı taşından yapılmış bir odun koyma yerim var, üzerini de otopark olarak kullanıyorum, orada da sorun yok.
- Evden önce yaptırdığım bahçedeki tuvalet, yanındaki lavoba ve bitişiğindeki fırın aynen duruyor ve bana çok faydaları var. Evin yan arkasında kalan bir çardağımız vardı onu ve eve inilen kısımdaki ahşap çitleri söküp attım. Soğuk demirciye yeni korkuluklar yaptırdım. Çardağıda ayakları putrel olmak üzere aynı yere tamamen demirden baştan kurdurdum ve çok önem verdiğim bir asmam var onunla üzerinin örtüleceği hayalindeyim.
- Evin arka tarafı olan yekpare duvara bağlı, bel yüksekliğinde kapalı demir dolaplar yaptırdım, her türlü ıvır zıvırımı burada saklamaktayım. Bunlar beyaza boyalı ama genede evin estetiğine zarar tabii.
- Bahçede ilk yıl dikilen ağaçlar ve 20 kadar asma var, bir kıyıda da biraz çiçek. Ama sadece hafta sonu gidebildiğimizden daha fazla çiçekle uğraşmak imkanım yok. Nisan sonu gibi uygun bir köşeye ihtiyacımızı karşılayacak miktarda domates-biber- patlıcan ekeriz.
Az teferruatlı ve sade yaşayabilmenin insan oğlu için şans olduğuna inananlardanım.
Şu anda geldiğimiz nokta hayal ettiğim noktadır, şükrediyorum her zaman.
Böyle bir hayatı hayal eden, isteyen herkesin kısa sürede ve sağlıkla ona kavuşması dileğimdir.
Sayın hosseda, verdiğiniz bilgiler herkes için çok yön gösterici olacak. Anladığım kadarıyla en büyük sorun banyoda: Sıcak su ve yer kaplaması.
- Güneş enerjisiyle sıcak su sorununu çözemez misiniz?
- Banyoyu nasıl bir malzemeyle kaplamayı düşünüyorsunuz?
Banyoda mühim bir sorun yok. Bana kalsa yerler çok güzel ama bildiğimiz kayrak taş olduğu için temizlenmesi zor oluyor diye evden şikayet var. Halbuki kayma riski sıfır.
Eğer kaplatacak olursam yeri, herhalde gene traverten gibi işlenmiş bir taş döşenir.
Sıcak su sorunumuz yok elektrikli şohben ile sorun çözüldü. Güneş enerjisini şu anda düşünmüyorum, ama kalorifer sistemini kurarsam o vakit destek olarak devreye sokabilirim.
Evde tek sorun çok soğuk kış günlerinde ilk gün evin ısıtılması.
sayın hoşseda evin bir resmini koysanız merak ettim doğrusu ,biraz benim eve benziyor gibi geldi bana.
Merhaba Kazım Bey,
Eviniz harika olmuş huzur içinde sağlıklı günlerde kullanın. Ben İzmir Bornova dan yazıyorum.Yeni üye oldum .Bizimde hayalimiz Ödemiş Birgi taşlarını kullanarak Manisa da ki kiraz bahçemize bir taş ev yapmak. Ancak öncelikle sizin yaptığınız evi görmek isteriz sizcede sakıncası yoksa.Usta lar işçilikler ve taş konusunda bilgi almak isteriz.
İsmail Karagülle
15-05-2013, 20:40
Ben ev değil bir kulube yaptım.
Hayrılı olsun Sayın Karagülle , temel kazıklarını nsaıl oturttunuz fotografları var mı?
İsmail Karagülle
17-05-2013, 19:39
Hayrılı olsun Sayın Karagülle , temel kazıklarını nsaıl oturttunuz fotografları var mı?
10*10 direkler , zemine döşediğim taşların üzerine oturtuldu.
taşlar biraz irice ve biraz toprağa gömülü.
mustafademir24
11-08-2013, 00:01
iyi akşamlar tüm gönül dostları..her seferinde olduğu gibi foruma ve bu sayfalara bakarken eski yazılanların da şöyle bir üzerinden geçiverdim..Ne kadar güzel bir yere üye olmuşum ben yahu.. demekten de bir kez daha kendimi alamadım..sayın meyvelitepe yi,ozi nin bahçesini,kazım polat ı,hoşseda yı ve birçok dostları sevgi ile andım yeniden... sayfaya üye olunan tarihlere bi baktım da..hoşsedayı elealalım 2007 de ilk üyeliğini yaptığında acaba hayallerinde bir taş ev varmıydı? ya da 2013 e gelindiğinde bu harika evi yapmış olarak bizi tecrübesi ile aydınlatacağını öngörebilmektemi idi...hayat hepimize bazen acı bazen tatlı sürprizler yaparak akmaya devam ediyorr.bu gece buraya kendim ve ailem adına güzel bir haberi sizlerle paylaşmak için misafirim..allah nasibederse sıra galiba bana geldi şu inşşaata başlama konusunda...usta ile el sıkıştık,büyük bir aksilik olmaz ise ekim ortası gibi biz de başlıyoruz küçük taş evimizin serüvenine. dostlarımdan tek ricam dualarınızı eksik etmeyiniz..ve buradaki tüm üyeleri günü geldiğinde fotoğraflarla ve yazmayı düşündüğüm metinlerle aydınlatmaya çalışma sözü veriyorum... sevgiyle kalınız:))
Hayırlı olsun...
Ana malzeme olarak taşı tercih etmenize sevindim. Nasip olursa evi bitirdikten sonra yaşam başladığında kararırınızın doğruluğunu daha iyi anlayacaksınız.
Sn. Msutafa Demir hayırlı uğurlu olsun. Umarım gönlünüzdeki eve kavuşursunuz. Benim merak ettiğim taş evde plan proje işleri nasıl oluyor. Kanuni olarak yapılabiliyormu böyle evler.
Yığma tarzda yapılan taş evler içinde ruhsat alabiliyorsunuz.
Ahmet Çetinkaya
19-08-2013, 01:58
sayın hosseda ve kazım polat taş ev yapım aşamalarınızı heycanla bir yudumda okudum. emeğinize sağlık.
evin son halinin fotoğrafları ve maliyet giderleri hakkında bilgi almak isterim.Şimdiden teşekkürler
ericdraven
20-08-2013, 03:17
Saman Balyasından-Straw Bale- bikaç örnek daha:p Fırsat buldukça yapım uyguklamaları hk. az da olsa katkı sağlamaya çalışacağız..
İnadına (güzel inat) yürümek istiyoruz..
Esenlikler
çok güzel ev projeleri. bakalım bizde yapabilecekmiyiz bu şekilde bir ev...
Sayın Ahmet Çetinkaya,
Mütevazi bir taş evin maliyetinin betonarme inşa edilecek bir evden çok farklı olmayacağını sanıyorum.
Maliyet konusunda bir soruya iki yıl önce yaklaşık 750-800 TL/m2 gibi hesap etmek lazım demişim (geriye dönüp buldum yazıyı). Bu durumda m2 için 900-1000 lira üzerinden yapılacak hesap çok şaşmaz düşüncesindeyim.
(Bende çatı yok, maliyete onu ilave etmek lazım ayrıca.)
Ahmet Çetinkaya
21-08-2013, 22:59
Çok güzel , maşallah.Güzel günler yaşamanızı dilerim.
Ahmet Çetinkaya
22-08-2013, 18:14
Sayın Hosseda evinizin ölçüleri kaça kaçtır.
Ben bahçeme tek odalı bir taş ev yapsam ihtiyaçları karşılamada çok mu eksik kalır.
Bulunduğum ilçede Osmanlı dönemi kervansaray var. Bu gün için lokanta ve çay salonu olarak faaliyet gösteren yerde bir odası benim çok hoşuma gidiyor. Hayalimde bahçeme yapmayı düşündüğüm tek odalı bir taş ev böyle bir şey.
http://img489.yukle.tc/thumbs/8641100_7976.JPG (http://img489.yukle.tc/image.php?id=8641100_7976.JPG)
http://img489.yukle.tc/thumbs/9481100_7977.JPG (http://img489.yukle.tc/image.php?id=9481100_7977.JPG)
http://img488.yukle.tc/thumbs/6121100_7978.JPG (http://img488.yukle.tc/image.php?id=6121100_7978.JPG)
Tabi taş nereden bulunur , usta nereden , en önemlisi para nereden. şimdilik niyetimiz var.tek oda olup teferruat olmayınca çok hesaplı olur gibi geliyor bana ama işe başlayınca neler çıkar zaman gösterecek.
Merhaba,
yıllardır hayalini kurdugumuz taz evimize basladık ve baya yol katettik.
cok maliıyetli olacağını düşündüğümüz için önce yığma tuğla ile ördürüp sonra taş ile kaplatmayı tercih ettik. Tuğlayı ören usta bizi oldukça ugraştırdı. Ne kadar baştan sağma iş yaptıgını taş ustaları geldiğinde anladık. Jpeg formatında elımde foto olmadığından mesajıma ekleyemiyorum.
Alaçatı taşını tercih ettik. Dış çephe komple taş kaplama, iç duvarlar ise taş ve köy sıvası karışık olacak.
Şömine için hazır kazan aldık. çünkü ısı odası sayesınde ısı kaybı olmasını istemedik. Şöminenin oldugu duvar da taş kaplama olacak.
tabı ısınamama ihtimaline karşı kalorifer tesisatı da döşettik. Zor da kalırsak katı yakıtlı kalorifer almak zorunda kalacağız.
Hiçbir yayıntı fazla esya olmasın herşey doğal olsun istediğimizden yine taştan sedir yaptıracağız. Mumkun olursa içi boş olacak kı , fazla esyaları koyabilelim.
şimdilik bu kadar...
Sanırım fotoğrafları ayarlayabildim.
ametarasu
03-10-2013, 13:44
Genel olarak şöyle bir göz gezdirdim de herkes ustalardan ve işinin gecikmesinden şikayetçi, halbuki taahhüt işi ve müteahhitlik bu kadar dejenere edilmiş bir sektör olmasaydı kimse kendi imkânlarıyla ev yapmaya kalkmazdı diye düşünüyorum. Siz siz olun atasözündeki gibi " gerekirse bir ekmek de üste " verin bence :)
Ayrıca doğa ile bu kadar iç içe olup beton ev, prefabrik ev yaptıranları da kınıyorum :p
Aşağıda fotoğraflarını koyduğum taş evler Şile'de bulunuyor.
ametarasu
03-10-2013, 15:00
Bunlar da Sapanca'daki kartal yuvaları :p
konuralpoğuz
01-02-2014, 15:46
konu uzun zamandır aktif değil sanırım.siteye yeni üye oldum.öncelikle tüm arkadaslara selamlar.
uzun zamandır bende şöyle ruhumu dinlendirebileceğim, hafta sonları gidip kalabileceğim,yağmurda verandasına oturup çayımı içerken o muhteşem toprak kokusunu içime çekip,Allahın yaratma sanatını düşünebileceğim,panaromik penceremden, çıtır çıtır yanan meşe odunlarının ninnisiyle hem beni hem içimi ısıtan şöminemin başında lapa lapa yağan karı seyredebileceğim,astarı yüzünden pahalı olsada kendi ellerimle yetistirdiğim o ince kabuklu yamuk yumuk domateslerden,kokusu mahalleyi saran salatalıklardan,tazecik biberlerden,patlıcanlardan,yeşilliğin her türlüsünden toplayıp yiyebileceğim,ufak tefek tamiratlarını zevkle yapabileceğim,üzerinde hayaller kurabileceğim,misafirlerimi ağırlarken işte bunu ben yaptım diyebileceğim bir bahçe evi istiyorum.
bol virgüllü bir yazı oldu.aslında liste daha uzar gider ama sıkmamak için bu kadar yeterli sanırım.
ama sorun şu ki:p (hepimizin ortak sorunu)gerçek hayatta işler böyle yürümüyor.hepimizin öncelilke halletmemiz gereken sorumluluklarımız var.takip etmemiz gereken işlerimiz,bize bağımlı bir ailemiz,bu hayaller için ayırmamız, biriktirmemiz gereken bi para ve en önemlisi bir çok insanın ya bırak bu işleri dedikleri bi konuda gerekli motivasyon için geçirmemiz gereken bir süreç var.ben su an bu sürecin sonlarındayım:D ve siz degerli üyelerden ilerleyen zamanlarda bazı bilgiler isteyecegim yazan herkese tesekkür ederim simdiden.
çoban aristo
22-02-2014, 16:20
En iyisi Ahşap Ev bence. Hem de oldukça sağlıklı ve insan doğasına uygun. Ben de düşünüyorum. Dağ Evine benzer bir ev. Acaba bu konu ile ilgilenen ya da elinde proje olan arkadaşlar var mıdır? En Ekonomik olanından.
***.Ben kadir doğmuş 49 yaşındayım İstanbulda uzun yıllar ahşap dekorasyon işi ile meşgul oldum .Son beş yıldır balıkesir de kaz dağlarında biri kendime ait olmak üzere ahşap ev imal ediyorum . Konu ile ilgili bilmek istediğiniz bir husus var ise yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. esen kalın.
[ATTACH]474090[/ATTACH
Merhabalar
Bu eski yıkılmış köy evi tamir olurmu?
Eski haline getirmek ,veya bıraz değişik bir şekilde onarmak.
Ev yaptıran arkadaşlar bana fikir verebilirlermi?
Çok teşekür ederim .
agactoprak
09-03-2014, 08:46
Merhaba,
Ev tamamen yıkılmış gördüğüm kadarıyla.
İyice yıkıp bulunduğu yere, çıkan taşlarla ev büyüklüğünü geçmeyecek şekilde yeniden bir ev yapılabilir diye düşünüyorum. Tabi epeyce bir masrafı var.
mustafay92
15-03-2014, 21:12
Merhaba arkadaşlar.ne zamandır forumu ilgiyle takip ediyorum.Çok güzel bilgiler ve çok iyi muhabbet dönüyor.Birşey danışmak istiyorum sizlere.Burada olduğu gibi her sitede taş ev yapımı hakkında güzel bilgiler buldum fakat yığma tuğla evler hakkında sadece ''küçük evimin güncesi'' başlığı altında açılan blog'tan bilgi alabildim.bununla ilgili ağaçlar.nette birşeyler var mı ya da başka bir site?
Yığma tuğla derken, harman tuğlası mı ?
s.serdar
17-03-2014, 15:15
Merhaba arkadaşlar.ne zamandır forumu ilgiyle takip ediyorum.Çok güzel bilgiler ve çok iyi muhabbet dönüyor.Birşey danışmak istiyorum sizlere.Burada olduğu gibi her sitede taş ev yapımı hakkında güzel bilgiler buldum fakat yığma tuğla evler hakkında sadece ''küçük evimin güncesi'' başlığı altında açılan blog'tan bilgi alabildim.bununla ilgili ağaçlar.nette birşeyler var mı ya da başka bir site?
Aradığınız böyle bir şey mi?
476546
476547
Sn.ağaçtoprak
Taşları yıkmadan sağlamlaştırsak olmazmı?
Taşların araları toprak ,kerpiç te olabilir ,pek sağlam değil gibi.
Iyi bir usta taşları yıkmadan sağlaştırma ıihtimali olabilirmi.
Pek yıkma taraftarı değilim.
Bir öneride bulunabilirseniz çok sevinirim.
Selamlar.
Ahmet Çetinkaya
18-03-2014, 09:19
Duvarlar şayet düz ise sağlamlaştırma yapılır. İç ve dış yüzeyinde taşlar arasında topraklar hafifçe kazınır ve çimentosu bolca harçla taş aralarına harç yedirilir. Duvarın düzlüğü birinci kriteriniz olsun.
Sayın zorr, Bir usta bulun ve götürün baksın eve. Sizi en doğru yönlendirecek kişi o olacaktır.
Ancak gerçek usta bulmalısınız ve de dürüst olanını.
Demekti benim gibi düşünen arkadaşlar var.
Buna sevindim ,duvarlar düz çatı aşaya düşmüş ,
Iyi ustayı nerden buluçağim bilemiyorum
Etrafındakı ustaların işlerini beğenmedim.
Kaba bir işçilik yapmişlar.
Öyle yaptıracağına hiç elemesinler diyorum.
Ileride zamanım olursa kendim yaparım.(düşüncesindeyim)
İyi bir usta aramaktayım !
Bilginize
Teşekkürler şimdiden.
Selamlar
İyi akşamlar..Tek katlı kulube türü taş bir yapıda çimento yerine ucuz olması sebebiyle kireçten harç kullansak mukavemetli olur mu, taşları çimento gibi yapıştırır mı ?
ateşkaptan
22-03-2014, 21:43
Kirecin; çimento olmadan bağlayıcı bir özelliği yoktur. Mutlaka çimento ve iri kum karışımı harç kullanmalısınız.
Taşlıbahçe
22-03-2014, 23:25
selamlar,
Kirecin tek başına yapıştırıcılığı yoksa da kum, kiremit tozu ve kireç birleştiğinde işler değişiyor. Kiremit tozu tuğla-kiremit fabrikalarının yan ürünü. Bunun neden böyle olduğunu bilmiyorsam da denedik ve oldu, hem de sağlam. Oranlar da önemli tabii. Yine de içinde yaşayacağımız bir evden bahsediyoruz ve deneylere güvenerek yola çıkmak yanlış olur. O nedenle bu karışıma çimento da ekledik.
Bu arada taş binanın asıl meselesi harçtan çok taşların dizilişidir. Günümüzde ustaların çoğu, taşları çimento harcına güvenerek örüyorlar. Yeni binaları incelediğimde her duvarda sayısız hatalı diziliş görüyorum; oysa eski taş evlerde harç olarak çamur kullanılmıştır genellikle ancak dizilişte hata göremezsiniz veya çok nadirdir.
Birbirlerini kilitleyerek örülen duvarlar binayı tek bir kolon haline getiriyor, bu durumda kolonların da bir anlamı kalmıyor. Aksi halde ise, yani harca güvenen kötü ustanın işinde kolonlar ve harcın kalitesi önem kazanıyor.
Sözün kısası yığma bina yapılacaksa iyi usta şart; gerçi iyi usta her zaman şart ama anlatmak istediğimi umarım anlatabilmişimdir :) iyigeceler...
Anladım, teşekkür ederim, taşçıda benim, duvarcıda ;) Bu taş işi ayrı bir zevkli.
Taşlıbahçe
23-03-2014, 10:34
O halde kolay gelsin :) Zaman sıkıştırmıyorsa en iyisi bu; ve eminim iyi yaparsınız, nihayetinde istek, ilgi, merak ve sevgi birleşince iyi bir harç oluyor :)
Heyecanla bekliyorum yazılarınızı :)
Sn. Taşlıbahçe
Bilgileriniz için teşeküredrim,eski taş ev duvarlarında çıkmalar kullanmişlar( düz kalın ağaç gövdeleri )
Benim sorum çimento ile tamir edeleçek duvarlarda çıkma kalsa olurmu?
Yoksa çıkar yeni bir çıkma daha iyi olur.veya hiç eleme ağaç macunu ile kapat,eğer fazla çürük değilse.
Ne yapsak acaba?
Selamlar.478198
Taşlıbahçe
24-03-2014, 21:20
Sevgili Zorr, çıkma dedikleriniz fotoğrafta sağdan sola doğru uzanan ağaç mı? Buradan anlaşıldığı kadarıyla yapıyı bilezik gibi saran ve köşelerde birbirine bağlanan hatıl sisteminin bir parçası olsa gerek. Çimentoyla tamir derken, sağlam kalmış duvarların derz dolgularından mı bahsediyorsunuz? Tamamen yıkılmış olan duvarları, sağlam olanlarla birleştirdiğiniz taktirde ağaç hatılları da bir şekilde eklemeniz gerekecek. Yani yeni hatılları da eskileriyle kenetlemeniz lazım. Çünkü muhtemelen çamur dolgulu eski duvarlarla tek bir blok haline gelecek yeni duvarlar birbirlerinden farklı davranışlar sergileyecektir olası bir sallantıda, oynamada. Hatıllar burada birleştirici unsur olurlar. Bence eskileri değiştirmeyin, muhtemelen sağlamdırlar, bu iş için genellikle kızılçam, ardıç, sedir gibi reçineli ağaçların özlerini kullanırlar. Aslına bakarsanız burada bir fotoğraf üzerinden bu kadar şey yazmak yanlış; o nedenle önerilerimi dikkate almamanız daha uygun olur. Yapıyı her açıdan değerlendirmek ve nasıl bir yol izleneceğinin kararını böyle vermek lazım: Zemin, iklim, malzeme, yıpranmışlık, mevcut duvarların düzgünlüğü, yamukluğu, yıkılmış kısımların olası yıkılma nedenleri gibi pek çok nokta var... Ama son bir şey: Böyle yapılarda eskisini bozarak sıfırdan başlamak daha kolaydır; daha doğrudur demiyorum ama kesinlikle daha kolaydır. Bu arada yapı nerede?
iyi usta şart; gerçi iyi usta her zaman şart
Tam atasözü olmaya aday. Cok dogru sayin Taslibahce
Taşlıbahçe
25-03-2014, 08:36
Teşekkürler sevgili Fagu03
Sn.taşlıbahçe
Benim için düşünce ve yazdıklarınız değerli bilgilere teşeküredrim .
Önemli noktalar,ve izleyeceğim yol daha bir netlik kazandı.
Bazı duvarlar yıkılacak bazıları kalacak ben bu görüşteyim.
Eski ıle yeni birleşecek ve sade bır yapı elde etmeye çalışacağım.
Yapı kavaklıköyünde bulunuyor.duvar iyi 478873
Selamlar
Taşlıbahçe
27-03-2014, 18:07
Sn. Zorr, rica ederim; faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Eski köy evlerini, bilhassa yörenizde olanları bol bol incelemenizi; bulabilirseniz (artık işi gücü bırakmış bile olsalar) eski ustalardan görüş almanızı tavsiye ederim. Anladığım kadarıyla bölgede ufak taşlarla duvarlar örülüyor ama hiç olmazsa köşelerdeki(en önemlisi onlar), sonra da kapılarda ve pencerelerdeki taşları düzgünce ve daha irice seçin; kirişlere de dikkat edin derim. Kolay gelsin, hayırlı olsun... Bu arada yukarıda verdiğiniz link açılmıyor(?)
sn taslibahce
kusura bakmayin bilgisayarda turkce kilavye yok.
479587
bir foto daha size benim yikik evden,bu arsayi aldigim insanlar onceden devecilik yaparlarmis.
taslari develerle tasidiklarini soylediler.
hayirlisiyla baslayacagim 2 yil sonra insaat islerine.
selamlar
Aziz Fayda
12-07-2014, 06:02
Arkadaşlar merhaba,
Yıllar once burada serüvenimi paylaşmıştım. Size tavsiyem taş ev yaptığınız zaman başınız göğe ermiyor. Sadece hedefinize ulaşmış olmanın hazzını duyuyorsunuz. Ama inşaat sırasında yaşadığınız travmalar sizden neler alıp götürüyor, yapan arkadaşlar bilir. Bir bakıyorsunuz taş evinizi herhangi bir nedenle satılığa çıkarmışsınız. Çok üzülüyor ve sıkılıyorsunuz, onca emeğin sonrasında.
Size tavsiyem hayatınızı yaşayın, gerisi teferruattır.
selamlar
Aziz FAYDA
Merhabalar`;
Sanki üyelerimizin eski ateşli yazışmalarının yerini dinginlik almış. Hepimiz boyumuzun ölçüsünü aldık galiba. İnsan nerede mutlu olursa orada yaşasın. Çok fazla beklentiler içinde olmamak lazım. Evin/bahçenin şekli, yöresi neresi olursa olsun huzur/sağlık olsun. Kendinize eyiii bakın.SElamlar.....
Yenidiyar
30-10-2014, 12:46
İyigünler,Forum'a tesadüfen girdim bir çok arkadaşların yazdıklarını okudum gerçekten çok olumlu ve faydalı buldum,herkese teşekkürlerimi belirtmek isterim.
İstanbulda yaşayan biri olarak şehrin karmaşık ve çileli yaşamından bunalmış ve bir yerlere kaçmak ve yeni bir yer yeni bir hayat sürdürme hali taşıyorum.Bu hayalimi gerçekleştirmek için öncelikle doğa ile iç içe bir köy ortamı olmasını istiyorum,bu özlemimin nerede gerçekleşeceği ile ilgili araştırmalarım sürüyor.
Önceleri Orhangazi köyleri sonra Tırakya köylerini daha sonra ise Dizce,Akçakoca köylerini,Karasu çevrei,Akyazı,düzce Gölyaka köylerini iyice araştırdım,henüz karar veremedim fakat şu an ağırlıklı olarak Akçakoca köyleri özellikle dadalı köyü üzerinde duruyorum.
3.5 dönüm bir yer alıp içine özellikle ağaç ev yapmayı düşünüyorum.Forumda ki arkadaşlar gerçektende bu konularda bilgilerini,tecrübelerini paylaşarak benim gibi durumda olanlara çok faydalı oluyorlar.
Benim ricam seçeceğim yeni yaşam alanı köyleri hakkında fikirlerini paylaşmaları ve hangi yöreleri önermeleridir,bu önerilerin benim için faydalı olacağına inanıyorum.
Özellikle Düzce ilinde,İlçelerinde ve köylerinde yoğunlaşmış durumdayım,şimdiden tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
huseyinsmsk
05-11-2014, 16:22
Çok sevgili arkadaşlar siteye yeni katıldım ve gün boyu aralıksız yazıları takip ettim.istanbul da apartman hayatından sıkılmış genç bir arkadasinizim silivride bir arsa düşünüyorum ve üzerine iki kat olmak üzere toplamda 150 ila 200 metrekare bir taş ev yaptimak istiyorum kazım beyin evini çok begendim mesela.kabaca bir hesap çıkarmaya çalıştım ama bazı suallerim olacak.örneğin ikinci katın zemini ahşap olacaksa ses yalitimini nasıl yaparım şayet almış olduğum arsa alt yapısında doğalgaz yok ise nasıl isitacagim.taş yapılarda isi yaltimina çok fazla ihtiyaç duyulmadıgini gördüm.hayatımın geri kalanını ve çocuklarımın geleceğini doğanın içinde yaşamasını arzu ediyorum betonarme yapı düşünmüştüm ama taş yapının daha sağlıklı ve doğa dostu olduğunu gördüm sizlerden edinmiş olduğunuz tecrübeler ile bana yardımcı olmanizdir sevgilerimle
alpertunga41
19-05-2015, 18:05
Merhaba üstadlar bende 20-25 m2 ev yapmayı düşünüyorum.4-5bin tl bütce var projemi kendim tasarladım çizdim fakat kullanacağım malzemeler konusunda tereddütteyim prefabrikmi yapsam ağaçtanmı yapsam bilemiyorum benim aklımdakiler bu şekilde olur veya olmaz dediğiniz yerleri belirtirseniz sevinirim.Direkleri emprenyeli elektrik direklerinden kullanıcam üstüne taban kolonu olarak 100x200 Profilmi kalasmı kullanayım profilin tanesi 350 tl üstü çok masraflı kullanabileceğim başka bi alternatif varmı .bu taban kolonlarının üstüne 50x50 veya 40x40 profilden iskelet yapıcam dış duvarları betopan arasına yalıtım malzemesi iç duvarıda betopandan yapıp duvar işlerini bitiricem betopan yerine osb olurmu yan duvarlarda veya başka alternatif varsa önerilirinizi bekliyorum.alt taban 30cm aralıklarla 40x40 profil yapıcam üstüne osb mi yapıyım yoksa ağaç kerestedenmi yapsam tabana betopan olmaz heralde ve son olarak osblerden tavanı yapıp bitiricem projem aşağıda en az maliyetle bu işten nasıl sıyrılabilirim.diğer bi alternatif direkleri dikip üstüne 2.el bir 1oda 1 banyo wc konteynermi alıp koymalıyım sizlerinde değerli yorumlarını bekliyorum.Son olarak fiyat maliyet konusunda ne kadar tutar bilgilendirirseniz sevinirim.
http://i.hizliresim.com/DMPb4O.png
Merhaba
Bende uzun süredir Kaş'a yerleşmenin hayalini kuruyorum. Sonunda arsa almak için eşimle birlikte Kaş'a gidiyoruz. Arsa'yı aldıktan sonra maddi gücümüz el verdiği kadar en kısa sürede evimizi yaptırmak istiyoruz.
Aziz bey çok güzel bir ev yaptımış güle güle otursunlar. Ben de taş ev yaptırmak istiyorum, ancak taş ev ile betonarme ev yaptırmak arasında maliyet olarak çok fazla fiyat fark ediyor mu? Aynı standartlarda taş ev ile betonarme ev arasında yüzde kaç fark oluyor.
Herkese Merhaba, bu ilk mesajım :)
Eşim ve ben Çanakkale ve çevresini, özellikle Bozcaadayı çok seviyoruz.
Bozcaada'ya gücümüz yetmediği için Geyikli/Çamoba köyü içinden,
uzun yıllardır hayalini kurduğumuz 2.5 dönümlük bahçemizi geçen yaz alabildik sonunda.
Konuyu başından sonuna okudum ve çok yararlandım.
En kısa sürede fotograf ve plan paylaşımlarımı da yapacağım inşallah.
Şimdiden herkese teşekkürler.
Hayırlı uğurlu olsun Sn. NOZDEN. Ailenizle gönlünüzce yaşamanızı dilerim. Darısı bizim başımıza.;)
Bahçemizin 2014 Temmuz fotografları,
şimdi yeni zeytin fidanlarımız da dikildi...
566275
566276
566277
fotograf eklemeyi de başardık :)
kerkenez
15-07-2015, 14:00
Bahçemizin 2014 Temmuz fotografları,
şimdi yeni zeytin fidanlarımız da dikildi...
Hayırlı olsun, aradığınız keyfi bulursunuz inşallah. Etraf çok bakir ve güzel gözüküyor.
Ben de yaptırdığım ev hakkında deneyimlerimi aktarayım istedim:
Evi tek kat 10x12=120 m2 olarak tasarladım. Köy bölgesi olduğu için ruhsat vb. izinlerle uğraşmadım. Önceleri taş ev olsun mu diye düşündükten sonra forumdaki yazıları okuyup betonarme eve karar verdim. Çizdiğim planı bir inşaat mühendisine kontrol ettirdikten sonra işe başladık.
Temel kazılıp, biriketle örüldükten sonra içleri kayrak taşla dolduruldu ve betonu döküldü. Dış duvarlar için Kayseri'den getirttiğim ortasında yalıtım malzemesi bulunan İzofark bims kullanıldı. Sonradan mantolama için uğraşmak yerine bu malzemenin hem yalıtım açısından hem işçilik açısından daha iyi olduğunu düşünüyorum. Evin zemini seramik kaplandı. Seramik altına ise yer yalıtımı için Xps malzemesi kullanıldı. Çatı için metal profiller kullanıldı.
Metal profillerin üstüne Isoline kiremit altı levhası, en üste de Avrasya kiremit döşendi. Verandanın olduğu cepheye istinat duvarı yapıldı. Veranda kapısı ve pencerelerde 80lik PVC kullanıldı. Tavanın bir bölümü betonla kaplandı, buraya kapalı devre güneş enerjisi sistemi kuruldu. Tavan sarıçam ahşapla kaplandı. Çatıya güneş paneli takıldı. Evin çevresi kilitli parke taşıyla döşendi. Dış cephe konusunda karar veremediğim için kaba sıvayla kaldı.
Yaylanın birine muhtar köy bölgesi diye ruhsatsız villalar yaptırmıştı. Şu an izinsiz yapılaşma gerekçesiyle mahkemeleri devam ediyor. Umarım sizin bölge için gerekli şartları incelemişsinizdir.
Bende sorun yok. Elektrik, su abonelikleri yapıldı.
Evin yapılışının son aşamalarını da ekliyorum.
kerkenez
13-08-2015, 15:37
Bende sorun yok. Elektrik, su abonelikleri yapıldı.
Elektrik su bağlandıysa büyük bir olasılıkla sıkıntı olmaz. İyi günlerde, keyifle oturursunuz inşallah.
Evin yapılışının son aşamalarını da ekliyorum.
Sayın Bozkır
Biraz evin maliyetinden bahseder misiniz?
Evin her aşamasının maliyetlerini ayrıntılı olarak tuttum. Eylül 2014- Mayıs 2015 arasında gerçekleşen ana maliyetler aşağıdaki gibi:
Kaba yapı (temel, duvarlar, sıva, vb.) - 40.000 TL
Çatı (180 m2) : 20.000 TL
Elektrik, su tesisatı :3.000 TL
Seramik : 5.500 TL
Tavan lambri : 7.000 TL
Güneş enerjisi : 2.500 TL
Kapılar : 3.000 TL
Pencereler : 2.800TL
Klozet, lavabo, batarya vb. : 2.500 TL
Mutfak (dolaplar, evye, vb) : 6.000 TL
Eğer ayrıntı isterseniz verebilirim.
Evin her aşamasının maliyetlerini ayrıntılı olarak tuttum. Eylül 2014- Mayıs 2015 arasında gerçekleşen ana maliyetler aşağıdaki gibi:
Çatı (180 m2) : 20.000 TL
Elektrik, su tesisatı :3.000 TL
Seramik : 5.500 TL
Tavan lambri : 7.000 TL
Güneş enerjisi : 2.500 TL
Kapılar : 3.000 TL
Pencereler : 2.800TL
Klozet, lavabo, batarya vb. : 2.500 TL
Mutfak (dolaplar, evye, vb) : 6.000 TL
Eğer ayrıntı isterseniz verebilirim.
Teşekkürler..
Müsait bir zamanınızda ne kadar ayrıntı verebilirseniz ben talibim?
Bundan sonra bu işlere soyunacaklara ciddi manada mihmandarlık etmiş olursunuz...
Demir:14lük 130 çubuk, 10luk ve 8lik : 5.400 TL
Çimento (180 torba), kum, tel, çivi : 3.000 TL
Biriket 20lik (4000 adet) : 3.000TL
Bims 14lük (1000 adet) : 1.250 TL
İzofark 20lik (1400 adet) : 2.800 TL
İç sıva (hazır sıva) : 4.000TL
Dış sıva (kaba) : 2.000 TL
İşçilik : 11.000 TL
Nakliye toplamı : 4.000 TL
Kepçe : 2.500 TL
Diğer : 1.7000 TL
Merhaba üstadlar bende 20-25 m2 ev yapmayı düşünüyorum.4-5bin tl bütce var projemi kendim tasarladım çizdim fakat kullanacağım malzemeler konusunda tereddütteyim prefabrikmi yapsam ağaçtanmı yapsam bilemiyorum benim aklımdakiler bu şekilde olur veya olmaz dediğiniz yerleri belirtirseniz sevinirim.Direkleri emprenyeli elektrik direklerinden kullanıcam üstüne taban kolonu olarak 100x200 Profilmi kalasmı kullanayım profilin tanesi 350 tl üstü çok masraflı kullanabileceğim başka bi alternatif varmı .bu taban kolonlarının üstüne 50x50 veya 40x40 profilden iskelet yapıcam dış duvarları betopan arasına yalıtım malzemesi iç duvarıda betopandan yapıp duvar işlerini bitiricem betopan yerine osb olurmu yan duvarlarda veya başka alternatif varsa önerilirinizi bekliyorum.alt taban 30cm aralıklarla 40x40 profil yapıcam üstüne osb mi yapıyım yoksa ağaç kerestedenmi yapsam tabana betopan olmaz heralde ve son olarak osblerden tavanı yapıp bitiricem projem aşağıda en az maliyetle bu işten nasıl sıyrılabilirim.diğer bi alternatif direkleri dikip üstüne 2.el bir 1oda 1 banyo wc konteynermi alıp koymalıyım sizlerinde değerli yorumlarını bekliyorum.Son olarak fiyat maliyet konusunda ne kadar tutar bilgilendirirseniz sevinirim.
http://i.hizliresim.com/DMPb4O.png
Neden direkler üstüne ev yapmak istiyorsunuz bilmiyorum ama bana statik açıdan bu proje pek sağlam gelmedi. Eve nasıl çıkacaksınız? Eğer ağaç ev yapıyor olsaydınız en azından ağaca dayayarak evi daha dengeli yapabilirdiniz. Ancak ağaç da yok galiba.
Çatı (180m2) : 20.000 TL
Profiller : 4.500 TL
İsoline levhalar : 2.300 TL
Kiremitler : 3.200 TL
Oluklar, shingle : 1.800 TL
İşçilik : 7.000 TL
Nakliye, vb. : 1.200 TL
aziztoprak
31-08-2015, 13:53
Sn.Deniz62;
İç anadoluda eskilerden beri kerpiç dediğimiz çamur ve saman karışımı evler yapılır çok çok ekonomik ve yığma evlerdir. Duvar kalınlığı 50 cm civarında olur ve kışın çok sıcak yazın ise genellikle serin olur.
Fare olayına gelince; tel örgü demişsiniz bildiğim kadarı ile bazı fareler kalem genişliğinde yerlerden ve özellikle kafalarının geçtiği her yerden rahatlıkla geçebiliyorlar. Bunun için çelik sineklik teli gibi olan telörgülerden kullanmanızı tavsiye edebilirim.
İnşallah düşüncenizdeki projeleriniz gerçek olur.
Ateş tuğlasını hiç düşündünüz mü? Var mı üretimi acaba. Belki de çok pahalıya gelebilir. Yine de araştırmakta fayda var. Şehirlerde eski evler genelde ateş tuğlasından yapılırdı.
aziztoprak
31-08-2015, 15:39
Yazdıklarınızı okudum 675 mesajda yazdığım gibi yaşamak lazım ben 2 sene yaşadım olmadı .
Moraliniz bozulmasın allah ömür verirse tabii cağrırsanız ilk ziyaretciniz ben olurum keşke bir araya gelip bol bol konuşsak
Belki de benim şanssızlığım iyi bir yere düşemedim
Bildiklerimi gördüklerimi ve yaşadıklarımı bir nebze anlatdım
Köyde şortlan gezmek yasak.bakkalda ve eczanede hayatımda ilk gördüğüm ilaçlar ve gıda maddeleri gibi
Herkesin tahammülü .hassasiyeti ayrı oluyor .hele yaş ilerleyince
Moral bozmak yok iyiyi kötüyü bilmeniz için yazdım iyi günler dilerim
Evet, gittiğiniz topluluğa uyum sağlamak da önemli. köy yerinde şortla gezmek tuhaf kaçabilir. Antalya tatil köyleri gibi değil her köy.
aziztoprak
31-08-2015, 17:03
Sn. epsody, ilgi alakanız için teşekkür ederim... Ben istanbul'da Emirgan'ın ara mahallerinde birinde kendi halinde bir sokakta bahçeli 3 katlı bir evde yaşıyorum, ev kendimin değil, kiracıyım... Benim işim yazılım geliştirmektir. Ömrüm plazalarda geçmiştir, şu anda da bir amerikan firmasında çalışıyorum. Beni şehirden kaçıran şey aslında çok kişiyle benzer sebepler; trafik, kalitesiz insan yığını, kalitesiz ve pahalı beslenme olarak sayabilirm. Tabi daha çok sebep var... Henüz çocuğum yok ama olduğunda onun da benim gibi stresli, trafikli, pahalı, belki etrafı duvarla çevrili bir sitede doğayı hiç tatmadan, saygısız insan yığınları arasında değil küçük bir şehirde (örneğin balıkesir, çanakkale, bursanın merkez olmayan yerleri) büyümesini-yaşamasını istiyorum.
Boş zamanlarımda internet ile vakit geçiririm, tv hemen hiç seyretmem, olsa da olur olmasa da cinsinden yani... Saksılarımda domates, biber, çiçek vs dikerim, onlarla uğraşmayı severim. Sinemaya senede 2 defa giderim, eğlenceye düşkün değilim... İnsanları da genel olarak pek sevmem :)
Bir de emeklilik konusuna değinmek istiyorum, bu iş benim için zor, çünkü emeklilik yaşım 58 daha var 27 sene, ben o yaşa kadar yaşayabilir miyim bu şehirde bu soruya cevap vermek çok zor... O yüzden küçük bir şehire gidip kendimle başbaşa kalmak istiyorum, yani benim planım emeklilik için değil 5 sene sonrası için... Eşim de kısmen benimle aynı fikirde ama o küçük bir şehirde evde oturup çocuk bakmak konusunda kararsız... Sonuçta pek arkadaşı, komşusu, tanıdığı vs olmayacak orada...
Kendi evimi yaptıktan sonra, kira derdi olmayınca küçük bir iş kurarsam, geçinip gideriz diye düşünüyorum... En sonunda insan bir avuç toprak olup gidecek, çok lükse gerek yok...
Sayın epsody açık yüreklilik ve deneyimlerinizi paylaşma samimiyetiniz için teşekkürler. Ben de emekliliğine 3 yıl kalmış bir şehir insanıyım maalesef. Buradaki birçok insanla benzer duygu, düşünce ve hayalleri paylaşıyorum. Bunlar gerçekten çok insancıl okumaya doyamadığım duygu ve düşünceler. Ben de şu an hayal aşamasındayım. Sayın epsody size danışacağım çok şey olacak ama şu aşamada sizden almak istediğim tavsiye yer hususunda. Bir tarla arsa bağ bahçe nereden almamı tavsiye edersiniz? Tabi çocuklar daha okuyor, yani bir ayağımız İstanbul'da olacak. Ancak emeklilikten sonra belki tamamen kaçmak mümkün olacak benim için. Hürmetler.
Sayın açık-pozisyon sizin de düşüncelerinizi takdir ettim. Ben sizin yaşlardayken bu kadar doğa hayranı değildim. Ve şimdi yaşım 47. Ama şimdiye kadar elime o kadar fırsat geçmesine rağmen bir yerden bir tarla bağ bahçe toprak parçası almadığıma çok pişmanım. Her şeyin hayırlısı tabii ki. Ama zaman geri gelmiyor. Sakın geç kalmayın kaçma düşüncenizde. Dediğiniz gibi emekliliği beklemek çok geç olabilir. Allah herkese gönlünce sağlıklı bir hayat nasip etsin.
aziztoprak
31-08-2015, 17:12
Merhaba
Paylaşacak tecrübelerim var.
Sanırım bu konuyu erken tecrübe eden "şanssız" kişilerden biriyim...
2000 yazında İstanbul'dan ani bir kararla Antalya'ya, Olympos'a yerleştim.
Bir sene kadar o arsa senin, bu arsa benim gezdikten sonra doğru yeri bulup satın aldım. Böylece 5 dönüm kocamaaaan bir arazim oldu. Biraz büyük biliyorum. İleride burada ufak tefek bir iş yapıp geçimimi de buradan sağlayıp yaşayıp gitmeyi umuyordum.
İnanması zor ama 2 sene boyunca hesap-kitap, mimari proje ve etüt çalışmaları sürdü. Kendimcede çizdim, mimarlarda. Bir mimar birşey, diğeri başka bir şey önerdi. Biraz araştırdım bana önerdikleri bölgeye uygun olmayan yapılar, maliyeti belirtmeme rağmen boyumu aşan yapılar çıktı. 2. mimar, 3. mimar derken sanki projeyi kendim çizdim...
Benim sizlere tavsiyem bir bölgeye bir ev yapacaksanız, mümkünse gidip eski yerleşimlere bakınız. Taştan mı yapmışlar, imkan varsa taştan yapınız. Ahşap mı, sizde ahşaptan yapınız. Çatınızın eğimini dahi mümkünse o binalardan örnek alarak yapınız. Bölgeye düşen yağmuru-karı çatınızın en iyi nasıl tutmayacağını deneyerek öğrenmişlerdir eskiler nasıl olsa.
Şahsi fikrimdir ama mümkünse bölgedeki görüntüyüde çok değiştirmeyiniz. Bütün mesajları okuyup, neredeyse tüm linklere baktım. Gördüğüm bazı evler tamam ekonomi buna izin vermiş olabilir ama o kadar sentetik, o kadar sakil duruyor ki arazilerin üzerinde...
Sadece ekonomik sebeplerle değil, mimari açıdan da bu durumda olan evler var.
Neyse..
Yazları serin, kışları daha sıcak olacağı için ben binalarımı taştan yapmaya karar verdim. 2000 yıldır orada duran yapılara, dokularına zaten aşığım. Köydede eski pek çok taş yapı var. Hatta arazide de yıkık duran, toprak harçla örülmüş, taş duvarlı bir ev ve han vardı.
İnşaattan önce sevgili devletimizin çıkarttığı imar kanunlarından nasıl en makul rakamla çıkılır, bürokrasiye en az nasıl takılınır diye araştırıp, başladım işlemlere.
Önce "Haritacı" getir dediler. Bir mühendisle çalışıp ölçümler yaptırdım. Sonra zemin etüdü istediler. Deprem ölçümü yapılmasınıda istediler, hallettim. Sonra dediler mimari plan, statik, elektrik... eee tamam onlarıda yaptırdım.
Benden yapı denetimi için bir firma istediler. Sordum bir firmada 2 milyar o zamanın parasıyla istedi, çok sağolun dedim ben almayayım. Öğrendimki 200m2 üstüne isteniyormuş yapı denetimi. Kestim biçtim plandan 200m2 altına düştüm, kurtuldum.
Ben iki ayrı bina yapmak istiyordum arazime. Bir tarafta kendi evim, yakınında daha sosyal bir alan. Ona da izin yokmuş. "Tek arazi tek bina" dediler. Bende projede binaları bir koridorla birleştirdim hallettik.
Daha bitmedi, malum inşaata dahi başlayamadık!
Sonra dediler ki: Mütahit kim?
Dedim: Benim
Dediler: Ama iş verende sizsiniz?
Dedim: O bir şey mi işçide benim!
Kafalarını iyice karıştırdıktan sonra, "Biz bir bunun kanununa bakalım siz mütahitlik belgesi getirin" dediler. Gittim Kumluca Ticaret Odası'na, dedim durum bu. O zamanın parasıyla 540 milyon kayıt parasını verice bir liste verdiler, mesleğinizi seçin diye :). Seçince mesleğimi hani şu çerçevelenen kağıtlardan verdiler. Üzerinde Kerem Akyar İnşaat ve Taahhüt İşleri yazan, oldum mütahit.
Bütün bu kovalamacada dosya için tapu örneğide istiyolar ve o örnek 10 gün süresince geçerli. Her süre dolumunda tapu dairesine, oradan 1.75 TL'lik harcını yatırmaya Ziraat Bankası'na koşturmaya, sonra geri gitmeye vs girmiyorum hiç:)
Tekrar geldik Antalya Bayındırlık Müdürlüğü'ne. "Biz tam olarak çözemedik kanunen, ama siz yapın bir mahsuru yok" dediler :) Oh dedim tabi, bitti bu iş sonunda.
Amaaa sonra sıkıştırdılar, "İnşaat için suyu nereden alacaksınız, belge lazım?" :( Döndük köye...
Dereden desem, hem çok yakın **** ormanın içinde kuyu var. İkisi içinde DSİ'den yazı lazımmış yer altı suları kullanım vs... Arsanın hemen altında 50 tonluk sulama havuzu var, köy kullanımına ait oradan alayım dedim. Muhtara gittim. "Tamam alda" dedi, "Senin elektriğin yok. Su için dinamo taktıracaksın, onu neyle çalıştıracaksın?". Haklı!
"Haklısın dedim muhtar, haklısın".
Araştırınca elektrik bağlatmak için önüme iki yol çıktı. Ya imar iznim olacak şantiye elektriği alacağım **** çiftçi kağıdı alıp sulama elektriği alacağım. İmar almak için elektrik istediklerine göre (izah edemedim bir türlü nasıl döngüde olduklarını) çiftçi olmak gerekti mecburen.
Sağolsun muhtar verdi çiftçi kağıdını oradan Tedaş'a. Onlarda istedi elektrik saati, projesi vs. Bulundu elektrikçi, çizildi proje sonunda aldım elektriği. Oda az değil epey tutu. Arada atladığım o kadar çok parasal şey var ki!
Sigortalı işçi istediler O'da ben oldum. Ne dedilerse ben oldum galiba kurtulmak için sonunda gidildi Antalya'ya alındı imar!
Birinci kısmın burada sonuna geldik :)
Şayet kimse sus demez ise 3 bölümde bitirebilirim yazımı.
Olympos'da inşaat. İnşaattan kaçan taş ustaları azzz sonra...
Saygılarımla,
Kerem Akyar
hala neşeyle anlatabiliyorsam, bu hayatta nerede olsamda bana birşey olmaz.
Valla helal olsun size. Ben yarı yolda kalır vaz geçerdim. Bravo.
aziztoprak
31-08-2015, 18:04
Olympos'da inşaat Bölüm 2
Tekrar merhaba
Yorumlarınızı okuyorum. Yazımın sonunda ufak cevaplar vereceğim. Ama önce hikayemize devam edelim :).
İmar izni alıp güle oynaya döndük köyümüze. Ertesi gün imar müdürlüğündeki denetim memurlarını alıp tekrar köye döndük. Bu durumda onların gelmesini beklerseniz ödenek, araç vs. çıkmasını 1 aya kadar bekleyebiliyormuş, **** onları siz getirip götürüyormuşsunuz. İzin almak için 90 km'lik Antalya-Olympos yolunu yaklaşık 8-10 kere aşındırdığımız düşünülürse bu bize engel olamazdı. Gittik, aldık, geldik. Evin yapılacağı yeri görmek istediler. Direkler çakıp tarif ettim yerlerini. Dediler ki "Bak güzel kardeşim sen bu inşaatı 200m2 altında tututun. Binalarda zaten taştan dolayısı ile bir kaybında buradan var (40-50cm kalınlık), gelsen bunu biraz büyük yap biz görmeyiz!". Hadi buyrun, şeytan girdi aklıma. Uğraştığım onca yasa sağ omzumda, denetim memuru sol omzumda fısıldayıp duruyor... İnsanoğlu işte yine uyduk şeytana...
Direkler birer metre genişletildi.
Sonradan araştırdığımda, zaten olası illegalite tespitinde para cezası verildiğini bununda m2 olarak hesaplandığında neredeyse imar izni almaktan ucuza geldiğini; hatta davayı temyize verip senelerce ödeme dahi yapılmadığını öğrendim.
Köyden iş gücü için iki kardeşle anlaşıldı o zamanın parasıyla günlüğü 30 milyona (sonra bir artış oldu). Mahallenin imamıda arada gelip ücretine mukabil yardım etti. Kazdık hep beraber evlerin pabuç çukurlarını. 70cm genişliğinde, 50cm derinliğinde yere gömülü çerçeve şeklinde demirli bir beton düşünün, onun yatağı. İş makinası opsiyonumuz vardı ama astarı yüzünden çoktu. Geleceği mesafe, yapacağı iş azlığıla toplanınca mantıksızlığı ortaya çıkıyordu. Nitekim daha önce istinat duvarları ve yol inşaatı için kullanmıştık kendisini. Yanılmıyorsam saati 60 milyondu, ve yola çıkarken açılıyordu saat. Siz hiç 100 K/h le giden iş makinası gördünüz mü?
Bu arada inşaat öncesi hazırlığım olan istinat duvarları ve yol yapımını anlatmayı sanırım hiç istemiyorum :) 3 ay kadar sürdü. Sanırım bir büyük evin kaba inşaatı kadarda tuttu. Hesaplanmayan bir maliyet değildi ama inşaata ilk adım olmasından dolayı epeyce zor oldu.
Yol duvarları esnasında, köyden bulabildiğim çalışan tek bir usta vardı. Sağolsun çok şahsına münhasır biriydi. Yaşı epeyce ilerlemiş olsada, senden benden güçlü ve sağlıklıydı. Anlaşmayı yaparken, (tabiiki yazılı değil) sürekli çay olmasını ve sigara molalarını ekledi (götürü yapmasına rağmen). Meğer saatte bir, sarma sigara içermiş yanındada çay :). Semaverle çay sorun çözüldü.
Evine anlaşmaya gittiğimde duvarına asılı şu eski Q&Q plastk "kol" saatlerden vardı. Görmek için en az kırk santim yaklaşmak gerekenlerden. İki gün önce yaz saatine geçmiş olduğumuzu hatırlattığımda "nasıl olsa tekrar ileri alıyorsunuz, gerek yok". "Ben güneşle kalkar, güneşle yatarım, yarın güneş doğarken arsada görüşürüz!" dedi.
Geldide ekibiyle ve ördü. O yol duvarını örerken bende yan tarafta daha az yük binecek bir duvarı kendimce örmeye başladım. İki kardeşten Bedri bana harç ve taş getirdi, bende dandik bir çekiçle şekil verip taşları üst üste mantıklıca koydum. İki işde bittiğinde, ikisini karşılaştırdığımda şeklen benim yaptığımın işin acemiliği atmış taraflarının daha düzgün olduğunu bir kaç arkadaş onayıyla tespit ettik. Ama ustaya sadece malzeme hariç, işçilik bedeli olarak 1980 milyon lira vermiştik bile...
Durum böyle olunca ev için ekonomimiz el verdiğince başka bir usta aramaya başladım. Bir arkadaşla anlaştık. Hatta kendisi arsada kalabileceği bir küçük seraya benzer ev yapmayı önerdiğinde dahada sevindim. İşler daha hızlı yürüyecekti. Küçük bir paraya yaptı barakasını. Ev örülmeye başlandı. Bende etraftaki ufak tefek duvarları örmeye başladım. Arsadaki taşların yetmeyeceği gün gibi ortada olduğundan taş temin etmek gerekti. Arsanın hemen altından geçen derenin aşşağı kısımları yazın kuruduğundan taşları oradan almak en mantıklısı olurdu. Ama unuttuğumuz bir şey vardı. O taşlarında sahibi vardı, DEVLET! Ve o taşların devlet adına köydeki koruyucusu Ormancı! Bu durumu ve cezasını, bilmeden aldığımız bir kaç taktör taş sonunda kendisinden öğrendik. Aramıza devleti sokmadan anlaştık. Ama anlaşma bir iki traktörden fazlasına yetmedi oysa benim 50-60 traktör taşa ihtiyacım vardı. 4 iyi yüklü traktör = 1 Kamyon taş. 1 kamyon taş 600 milyon o zamanın parasıyla.
Taşlar azaldı usta kayboldu. Telefonlara çıkmaz oldu. Neyse dedim ben taş bulayım. Köydeki aza arkadaşlarımdan biri yardımcı oldu, amcasının arazisinden traktör başı 5 milyon alması üzere anlaştık. Taşın geleceği yer 6 km uzaklıkta olduğu için normalde 35 milyona gelen 1 traktör taş yanlış hatırlamıyorsam 45 milyona çıktı birde amcanın 5'i, 50. Her şekilde kamyonla getirtmekten iyidi. İki traktör 4 işçi, 3 günde bu işi halletti (onları hesaba katmayı unuttum ama yinede ucuz).
Bir süre sonra usta geri geldi. Annesinin hastalığı idi sanırım ilk koyboluşundaki bahanesi. Ev tekrar örülmeye başlandı. Ev yükselirken arada bir bakıyordum, usta arsanın başka bir kısmında başka bir duvar örmekte. "Hayırdır?" dediğimde, "Burasıda gerekli" diyordu. Haklı olabilirdide ama neden şimdiydi, neyse iyi geçinmek lazım...
İkinci bahanesini hatırlamıyorum ama epey bir kaybolduktan sonra geldiği üçüncüdeki bahanesinin "başka bir iş aldım onu halledip geldim" olması sanırım benim için en ağırıydı:) Başka bir usta bulmak şart olmuştu ama nereden bulunacaktı. 4. kayboluştaki aramalarımda o civarda yaptıkları işleri bitmek üzere olan bir ekipten, yine aza arkadaşım bahsetti "Lazlar var bizim" diye. Bir hafta sonra yere gelip görmeleri için anlaştık. Gelip görecekleri gün öncesi bizim kayıp usta, insan üstü bir heves ve kuvvetle geri gelip işe başladı. Ertesi sabah karşılaştıklarında, Laz ustalarla "Bu benim işim, vemem" dedi. Ben "Yok ben artık senle çalışmayacağım" dediysemde, bu sefer Laz ustalar "Biz kimseyi işinden etmek istemeyiz" dedi ve gitti!...
Sanırım bu durum 5. kayboluşa kadar 1 hafta 10 gün idare etti.
İnşaatı yaptığım para kısım kısım geldiği için çok kalabalık bir grupla işe girişmek benimde işime gelmediğinden az ve yavaş işleyecek bir ekip benim içinde mantıklıydı. Zaten taş duvar örerken bina çok büyük değil ise yavaş çalışmak mantıklı. Duvarın yükselebilmesi için alt taraflardaki betonun donmasın beklemek gerekli.
Yeni usta aradım bulamadım. bulduklarımda çok pahalı çıktı. Taş duvar yüzlerinin düzgünlüğüne bakılıp, tek yüz **** çift yüz örülmesine göre hesaplanıyor. Bir yere yaslanan bir duvar örerken tek yüz, bina için çift yüz hesaplanıyor. Eski ustamın verdiği fiyat o zamanın parasıyla (zam gelmeden önce) çift yüz duvar için metrekaresi 25 milyondu yanılmıyorsam. Bölgesel olarak bu rakamlar çok değişiklik gösteriyor.
Usta gitmeden evvel köşeleri örerken kullanmak üzere daha düzgün taşlar olsa daha iyi olur demişti. Bu boşlukta bende onları aramaya başladım. 30 km uzaktaki baraj kenarında bir ocaktan çıkan, bu daha şekilli taşlardan bir kamyon, yola döşemek üzere kayrak taşının epey kalınına benzeyen, üzerlerinden araç geçecek dayanıklılıkta, düzgün yüzlü taşlardan bir kamyon getirttim. Usta geri geldi, o köşeleri, ben yolu yaptım.
Gitti geldi, ilk binanın birinci katı bitti. Gitti geldi, lentosu, ara kat betonu bitti. Gitii geldi, aradaki ikinci binaya geçti. Sonunda onunda lentosu bitti. Arada birde foseptik kuyusu kazdı ördü.
Anlatırken çabuk geçti ama bu terane 2,5 senede geçti...
Bu bölgede kışları inşaata devam etmek çok yağmurdan dolayı neredeyse imkansız, durduğu günleride öncede tespit edip inşaatı planlayamıyorsunuz. Yazlarda hem teknik açıdan hem insani yönden çalışmak çok zor. Gölgede 45 derecede beton çok çabuk kuruyor ve çatlıyor, keza insanda öyle. Arada kalan dönem en mantıklısı. Olaki hala inşaat yapacak vardır diye söylüyorum :)
Günler geçti çatı için fiyat aldım, onun maliyet bunun maliyeti o kadar çok kalem vardı ki...
Bir gün arsada çalışırken yine o İstanbul'dan ayrılmaya karar veren Kerem geldi, geçti karşıma. "Ya kardeşim" dedi. "Ben sana İstanbul'dan ayrıl dedim ama, bu mudur?" dedi. dedim "Ben nerden bileydim". O'da dediki "işte şimdi biliyorsun, ne o hala elimde tutuğun?"
"Taş" dedim.
Attım o taşı. Herkesede attırdım kazma küreği taşı harcı. Paydos.
Anlamaları biraz zor oldu, özellikle ustanın ne güzel çalışıyordu...
Hayaller hiç bitmedi. Eskileri gider, yenileri gelir. Zaten belkide budur yaşamayı sağlayan.
Dükkan o gün kapandı,
kapısınada satılık tabelası çakıldı.
Merak edenler için,
http://www.hurriyetemlak.com/real_estate/land/advertise_detail.php?ad_id=2687154
Buradada daha bol resim var
yfrog | Oops! (http://yfrog.com/2s43810366jx)
Geçmiş olsun bence tecrübenin iyisi kötüsü olmaz. Sağlık varsa gerisi hoş.
aziztoprak
31-08-2015, 22:06
Hiç bir zaman tam olamayacağız. Ancak eksiklerimizle var oluruz. Önemli olan sahip olduklarınızla azlıkla mutlu olabilmektir. Zaman olur ki ne para ne mülk insanı mutlu etmeye yetmez. Yine de bu hayal etmeye engel değil. İnsan ümit ve korku arasında hayat sürer. Önemli bir nokta şu; maddi hayat herşey değildir.
Ders verir gibi yazdıysam kusuruma bakmayın. Sadece içimden geçenleri yazmaya çalıştım. Saygılar,
aziztoprak
01-09-2015, 07:34
Arkadaşlar merhaba,
Sevgili Hosseda, ağaçlar.net'in işte bu yönünü çok seviyorum. Doğru insanların toplandıkları bir platform. "Adama bak, deli cesaretiyle dalmış işin içerisine, ne hali varsa görsün!" demek yerine, hiç görüşmemiş ve de tanışmamış olmamıza rağmen, sadece ortak değerlere sahip olduğumuz için bana kıymet veriyor, uyarıyorsunuz; çok teşekkürler.
Bu usta 40 yıllık bir ustaymış. Eskilerin dülger dediklerinden. Temele demir döşenmeyecek. Ev eski sistem, taş temel üzerine oturtulacak. Yerin altına 80 cm inilerek oradan başlanacak duvar örülmeye yani. Ama temelde büyük taşlar kullanılıyormuş, ve de eni 80 cm oluyormuş. Toprak seviyesinde 50 cm'ye düşürüyorlarmış. Sağlam olur mu dedim, endişelendim doğal olarak. Etrafımdaki evlere bakmamı önerdiler.
Bildiğiniz gibi Birgi çok eski bir yerleşim beldesi. Osmanlı'dan da önceye, 1300lü yıllara, Aydınoğlu Beyliği'ne dayanıyor temeli. Etrafta çok eski evler, konaklar, camiler var yüzyıllardır ayakta kalan.
Yanımda bana yardımcı olan kişi Birgi'nin yakınındaki bir köyde çok hatırlı bir kişi. Usta da o köyden zaten. O, ustaya kefil olmasa bu işe girişmezdim zaten. 40 derece güneşin altında dahi durmadan çalıştığını anlattılar ustanın. Zaten gözü de tok birisi. Pazarlığa başlayacağımız anda şöyle dedi: " Senden alacağım parayla araba, ev, arsa alacak değilim, aldığımız parayı o gün yiyeceğiz. Ev bitti mi bizim para da biter zaten." Ustam farkına varmadan benim hiç de beğenmediğim bir akımın, "günü yaşa" denilen (carpe diem) akımın tutkunuymuş da haberimiz yok ! :)
Ben olsam usta işini tam yaparsa anlaştığım paranın %50 fazlasını verir hakkımı helal ederim. Siz de imkanlarınız ölçüsünde ustaya bir güzellik yaparsanız iyi olur bence. El emği ile kazanan insanlara hak geçmemesi lazım.
aziztoprak
01-09-2015, 07:44
Arkadaşlar merhaba,
Sevgili Hosseda, inanın çok mutlu oldum, Allah tamamına erdirsin. Evet benden önde yürüyorsunuz. Henüz temel kazmaya başlayamadık. Cuma günü harita mühendisim arsaya kazıkları çakmak için gitmiş, ama gelin görün ki çakamamış. Ağabeyimin akbaş cinsi köpeği "Akça"nın orada olduğunu söylemeyi unutmuşuz. Dün gidip bahçenin alt kısmına aldık Akça'yı. Bugün için telefon bekliyorum mühendisten.
Henüz temele başlayamadık ama bende de somut bir adım atıldı. Kireç kuyusu kazılıp, kirecim söndürüldü. 2 ton olan sönmemiş kireç suyla karışıp da sönünce iki katına çıktı sanırım.
Komşularım ustayla "barışmamı" duymuşlar( İlk kez duyduğum bir tabir, anlaşma anlamında kullanılıyor), fiyatın çok uygun olduğunu, ustanın işin ortasında kaçıp gitme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleseler de, ben öyle birşeyin olacağını sanmıyorum. Hem insan konuştukça karşısındakinin yapısını az çok anlıyor, hem de daha önce de dediğim gibi arada hatırı sayılır biri var. Zaten usta planlı gidecek, temel kazma işi, su basman ve boyunun yettiği kadar duvarı ağırlıklı olarak kendi ve bir çırak yardımıyla yapacakmış. 2. ustayı son aşamada tutacak, zarar etmeyelim diyor.
Bu arada sizin de su basmanınızın taştan olacağını yazmışsınız, olabiliyormuş değil mi?
Kolay gele ! :)
Bu çok ilginç. 2010 yılında siz bunları yazmışken ve yaşarken ben 2015 yılında geçmişe bir yolculuk yapmış gibiyim. Heyecanlı bir film veya romanın sonunu merak edercesine yaşadıklarınızı takip ediyorum. Belki şu anda siz o evin içinde oturmuş kahvaltı ediyorsunuz. Bilemiyorum. Ama hikayenin direk sonunu okumaktansa tüm gidişatı okumak daha güzel. İnşallah sonu istediğiniz gibi olmuştur.
aziztoprak
01-09-2015, 08:10
Arsanızın konumu pek güzelmiş. Allah güç versin, gönlünüze göre bir ev yapacaksınız inşallah o arsaya.
Şimdi ustam ile konuştum. Dünden beri iyi yol aldık, odaların çıktı meydana dedi. Ama yağış akşama kalmaz başlarmış. Gene ara verilecek bir kaç gün. Acelem yok, hayırlısı ile gitsin yeterki. Bu ara vermeler iyi oluyor bir yerde, muhtelif araştırmalara vakit kalıyor. Geçen hafta yaşanan boşlukta izolasyon konusunun kararını verebildim ki haftaya o noktaya gelinmiş olacak.
İzolasyon için kararım şöyle :
Subasman duvarları bitince, duvarların içindeki boş alan temelden çıkan moloz ile doldurulacak. Moloz sıkıştırıldıktan sonra üzerine kaba bir beton atılacak. Bu betondan önce 3-5 cm. kalınlığında perlit sereceğim bulabilirsem. Bulamazsam sanırım mıcır döktüreceğim. Veyahutta hiçbir şey sermeden direkt beton atılacak. Bu betona sika1 diye bir malzeme ilave ettireceğim. Bu malzeme betonda nem ve ısı izolasyonuna katkı yapıyormuş. Betonun üzerine poliüretan köpük levhalardan ( 3 veya 5 mm. lik) serilecek. Bu köpükler birbirine geçmeli imiş, onların üzerine de keçe bir örtü yayılacak, sonra da tekrar beton atılacak. Bu şekilde yapılacak izalasyon ile yerden soğuk gelmesini kesin önlemiş olacakmışım. Zemin kayalık ve bayağı bir meyil var. Yani temelde su problemim yok, ama bütçem elverirse ilk betonun üstüne membran dedikleri kalın plastik örtüyü yapıştırtmam da ihtimal dahilinde. O zaman aşağıdan nem tehlikesi de yok edilmiş olacak. Ancak evide çok sarıp sarmalamak, hiç hava almaz hale getirmemek lazım. Yani abartmak da iyi değil dedi konuştuğum uzmanlar.
İnşaattan çok anlamam ama tabanı tamamen yalıtmak daha yararlı diye düşünüyorum. Ama dediğiniz gibi duvarlardan nefes alabilmelidir av. Taş duvar da zaten bu özellik çok iyi zannediyorum.
aziztoprak
01-09-2015, 08:15
Madem çevreciyiz. Biyogaz sisemleri de sorgulamakta fayda var.
aziztoprak
01-09-2015, 08:26
Sn.Hosseda, açıkçası tam olarak nasıl anladığınızdan emin olamadım. İlk resimdeki gibi olmamalı. İlk resim size ısı izolasyonu sağlamaz, kullandığınız malzeme boşa gider.
İkinci resim kötünün iyisi. Bunun mahzuru, büyük bir kütle olan döşeme betonunu ısıtmak durumunda kalıyorsunuz. Şayet inşaat tekniğiniz ve ısıtma şekliniz havayı ısıtmak yerine kütleleri ısıtmak şeklinde olsaydı (söz gelimi yerden ısıtma), o zaman bu resimdekini uygulamak mantıklı ve gerekli olurdu. Bu resimde fark, döşeme betonu duvarlara temas etmiyor, araya düşük yoğunluklu ve ısı iletim katsayısı düşük (direnci yüksek) izolasyon malzemesi konuyor ve ısının bir boru gibi duvara geçip toprağa akması önleniyor.
Şayet evi, kuzine, şömine, soba veya radyatör ile ısıtacaksanız en iyisi ve malzemenin en verimli kullanımı üçüncü resimdeki gibi olur. Bu modelde döşemeyi ısıtmıyorsunuz. Beton döşemenin üzerine izolasyon malzemesi döşüyorsunuz, onun da üzerine yer kaplaması (tercihan ahşap) yapıyorsunuz. Böylece evin içindeki ısının beton döşeme ile alakası kesiliyor.
Su izolasyonunu kavram olarak ayrı tutmalı. Onu her durumda grabetonun üzerine, döşeme betonunun altına 5mm'lik keçeli membran sererek yapmalısınız. Taş evlerde su izolasyonunun da bir sorunu var. O da duvar taşlarının kılcal çatlaklarından su yukarı doğru yürür. Ama temelin su içinde olmadığı durumlarda ciddi mahzur teşkil etmez.
Sn.Bayındırmevki, malesef taş duvardan oluşan temelin toprağa değen yüzeylerinden ısı izolasyonu yapmanın uygulanabilir bir metodu yok. Varsa da ben bilmiyorum. Oralara izolasyon malzemesi döşemek pek bir işe yaramaz çünkü santimetre kareye düşecek basınç miktarına dayanacak bir malzeme yok. Ayrıca temel duvarlarının toprak veya alttaki kayalarla irtibarını kesmek statik sorunlara yok açabilir.
Temelden itibaren tüm toprağa değen yüzeylerde ısı izolasyonu sadece radya temelde mümkün. Bizim evi öyle yapmıştım. Radya temelde toprağa değen yüzey pabuç ve yığma bina temellerine göre çok geniş ve düzgün bir yüzeydir. Evin oturma alanının tamamı genişliğindedir. Bu sebeple ısı izolasyonu çok rahat yapılır, çünkü birim alana düşen ağırlık çok düşer ve malzeme hiç bir şekilde ezilmez.
Temelin sudan tamamen kurtarılması için temel altına drenaj boruları döşenmesinin faydası olmaz mı?
aziztoprak
01-09-2015, 08:53
Bu uygulamada dışarıdan pencere kasası altından içeri su sızıntısını önleyici bir uygulama şart gibi.
aziztoprak
01-09-2015, 08:58
Yani güney cephe camlarına normal, kuzey cephe camlarına kontrol kaplamalı cam mı olmalı? Veya nasıl?
aziztoprak
01-09-2015, 13:11
Sn. Hoşseda,
Yerinizin çevresi güzel görünüyor.
Bir iki yorum da benden:
-taşlarınız şekil itibariyle (eğri, büğrü ve irili ufaklı) ustayı zorlayacak tarzda seçilmiş.
-helik dediğimiz küçük taşlar büyüklerin arasında çok kullanılıyor; bir kooperatif binası 8 metre yüksekliğinde helik taş yerine çimento doldurularak yapılmıştı. Çok sağlam, güzel ve dayanıklı oldu.
-kepir toprağın esası yumşak taştır diye biliyorum. Öyle ise su taşıdır. Su yalıtımı önemlidir diye düşünüyorum. Alçak seviye yeraltı suyunun nereden geleceği belli olmaz.
-üst katı şömineden ısıtmayı düşünürseniz, hele ki yatak odası ise, ustanızın dediği hava menfezini düşünün derim.
-Sıhhi tesisat, elektrik tesisatı geçişlerini bu arada planlayın derim.
Kolaylıklar dilerim.
Evin temel altını drenaj boruları ile donatıp bunları da bir kuyuda toplamak mümkün değil midir? Böylece hem temei sudan kurtarmış oluruz hem de xemin sularını kuyuda biriktirerek bu suyu bahçe sulamasında kullanabiliriz. Mi acaba?
aziztoprak
01-09-2015, 13:17
O naylan kolayca yırtılır taşlardan ve nem tutma özelliği kolayca kaybolur. Ama uygun kalınlıkta olursa birşey diyemem.
aziztoprak
01-09-2015, 15:24
İnşaat normal seyrinde devam etmekte...
Resimler çıkarılmış mı? Yoksa ben mi göremiyorum.
aziztoprak
01-09-2015, 15:30
Arkadaşlar merhaba,
Tam altı aylık bekleyişin ardından, nihayet üç gün önce " Hayâl Ev"imin inşaasına başlayabildik.
Ama resmi prosedürler, ama kişilerin ihmalinden kaynaklanan bir gecikmeydi bu. Olsun, gene de kimseye kırgın değilim. Hatırladığım bir hikâyenin sonundaki kıssadan hisse şuydu : " Vardır bunda da bir hayır."
Ustalarım çok iyiler. Üç günde neredeyse temel ve su basmanın 4/3ünü bitirdiler. Çalışması da zevkli insanlar, işlerinin ehli ve de neşeli. Umarım hep böyle gider. Hatta duvar taşlarını yetiştirmekte güçlük çekiyoruz. İki arkadaşımla birlikte kendimiz çekiyoruz taşları. Hatta günün sonunda, bugün ne yaptın diye soranlara: " Taş taşıdım, laf taşımadım." diye espiriyle bile cevap verebiliyorum onca yorgunluğa karşın. Başıma geleceğini bildiğim olay nihayet bugün gerçekleşti; kuyruklu diye tabir ettiğimiz haşeratla tanışma fırsatımız oldu. :) Hâlâ canım yanıyor ama, şanslıymışım, bazı kişileri anında hastanelik edebiliyorlarmış.
Fotoğraf makinamın şarj aletini kaybettiğimden, cep telefonumunkiyle çekeyim dedim artık bugün. Güzel görünmese de , size fikir verebilir sanırım.
Bu arada, artık neredeyse tamamen "Birgi"li oldum. Tayinimi istedim ve de çok şükür ki çıktı. Binamın karşısında yeni okulum. Üstelik adı da; Birgi Kâzım Paşa İlköğretim Okulu. :) Sağlıcakla kalın...
Hayırlısı ile tamamına ermiştir inşallah. Hikayenin sonunu iple çekiyorum.
aziztoprak
02-09-2015, 08:21
Burada olmasa bile aklınızda olsun. Düşük doz çimento ile sertleştirilip tabaka haline getirilmiş perlit veya vermikülit, şekil de verilebilmesi açısından çok çeşitli kullanımları olabilecek ısı izolasyon malzemesidir.
Söz gelimi, bizim bahçe fırınında, tabana döşeli ateş tuğlası tabakası ile, beton zemin arasında 10 santimlik az çimentolu vermikülit tabakası var. Fırın yanıp içi 300-400 dereceye çıktığında, elimi tam fırının merkezinde beton zeminin altına koduğumda, seğil sıcaklık, ılık bile olmuyor.
Fırın tabanlarında kırık çam kullanılıyormuş diye duymuştum. Onun faydası nedir?
aziztoprak
02-09-2015, 09:59
Sayı pssakal,
Teşekkür ederim.
Sizinde amaçladığınız yaşamı bir an önce yakalamanızı diliyorum.
Vesile ile biraz malumat aktarayım. Yaz sebebi ile biraz tavsadı çalışmalar. Bu hafta içinde banyonun içi halloldu. Bilinen bir markanın bataryalarını satın almıştım, montaj dahil satılan ürünler için servis geldi tüm banyoyu klozet montajı dahil hallettiler. Banyoya elektrikli sohben taktırmayı düşünürken çok önceleri bulup telefonunu sakladığım bir imalatçıdan odun ile yanan termosifon getirtmeye karar verdim. Aynı zamanda elektrikli de çalışabilen bu termosifon banyoya pek yakışacak gibi geliyor. Yarın eve bu termosifonun yeri için gideceğim. eğer uygun ise durum onu da haftaya getirteceğim.
Bunun dışında eksiğimiz salonun bir köşesine yapılacak açık mutfak. Ondada kararsızlık sebebi ile geciktim. evin kapılarını masif ahşap yaptırmıştım, ne yazıkki önce sokak kapısı ( önünde demir kepenk olmasına rağmen) daha sonrada iç kapılar da çatlamalar oldu. Marangoz geldi ve tamir etti ( tamiri çatlayan kısma ahşap kamaları tutkalla yerleştirmek suretiyle yaptı). Mutfak tezgahlarını da masif ahşap yapmak niyetindeydim bu olay beni durdurmuştu. Ama ne olursa olur dedim, komple masif tezgahları ( meşe ağacından) bu gün sipariş ettim başka bir marangoza. Sanırım bayram sonrası mutfakta bitmiş olur nasipse.
Odun yakılarak ısınan bakır bir termosifonumuz vardı. Harikaydı. Yaktığınız zaman banyo hamam gibi olurdu. Taş banyoda süper olur. Türk hamamı olur :)
aziztoprak
02-09-2015, 10:02
Arkadaşlar merhaba,
Sizlere yazmayalı çok uzun zaman olmuş. Uzunca süre devam eden inşaat telaşı nihayet bitti gibi. Yıllardır hayalini kurduğum " Hayâl ev ", sonunda gerçek oldu sanki. Allah sizlere de hayalinizdeki evi nasip etsin en kısa sürede.
Daha önce de yazmıştım. Bu işe soyunduğum zaman amcam : " Birine beddua edeceksen, - inşallah inşaat yaparsın- derler" demişti. Hakikaten de çok, ama çok zorlu bir süreç. Resmi prosedürler, maddi olanaksızlıklar, ustalar, malzeme temini ve bunların nakliyesi, bir yandan okula, bir yandan çocuklara, diğer bir yandan da inşaatta ameleliğe yetişme telaşı, ve de sürekli gelip " daha bitiremedin mi hoca?" diye sorup duran meraklı komşular :D vs. vs...
Şu anda çok dar bir zamanda yazıyorum. O yüzden detaya girmeyeceğim. Ancak şunu söylemek isterim ki; henüz temizliği yapıp göçme aşamasında olsam da; arkadaşlar, çocuklarım ve köpeğimiz " Goldie " ile birlikte, kuzinede pişen yemekler ve demlenen çayların tadına şimdiden doyamıyoruz. Kim bilir nasip olur da göçersek, nasıl olacak?
Sizin yaptıklarınızı ben hayal dahi edemiyorum. Allah nazardan saklasın. Sağlık ve huzur içinde yaşayın inşallah.
Fırın tabanlarında kırık çam kullanılıyormuş diye duymuştum. Onun faydası nedir?
Sanırım ısyıı tutması için
aziztoprak
02-09-2015, 10:40
Ben daire fiatına 2 katlı ev yapmıştım o yüzden sizede yapın diyorum, hemde herşeyi ile tek tek uğraşarak, kanuni prosedürleri en ayrıntısına kadar uygulattırılarak yaptım.
İnşallah yaparsınız, kolay gelsin..
Sayın Nevzat, şu kanuni prosedürleri ve maliyetleri konusunda biraz bilgi verebilir misiniz.
Saygılar
aziztoprak
02-09-2015, 11:33
Arkadaşlar merhaba,
Yıllar once burada serüvenimi paylaşmıştım. Size tavsiyem taş ev yaptığınız zaman başınız göğe ermiyor. Sadece hedefinize ulaşmış olmanın hazzını duyuyorsunuz. Ama inşaat sırasında yaşadığınız travmalar sizden neler alıp götürüyor, yapan arkadaşlar bilir. Bir bakıyorsunuz taş evinizi herhangi bir nedenle satılığa çıkarmışsınız. Çok üzülüyor ve sıkılıyorsunuz, onca emeğin sonrasında.
Size tavsiyem hayatınızı yaşayın, gerisi teferruattır.
selamlar
Aziz FAYDA
Çok doğru bir yaklaşım. Baştan beri bu bölümü okuyorum. Yapılanları ağzı açık takip ediyorum. Gerçekleştirilen birçok projeye benim hayalim dahi ulaşamıyor. Bununla birlikte benim de hayalim en kısa zamanda "kaçmak"!. Ama imkanlarım ölçüsünde. Taş ev çok güzel ama, takdir ediniz ki eski bir yapılaşma türü. Eskinin şartlarında taş ev yapımı bugünün şartlarına göre çok çok daha kolay olacağı aşikardır. O zamanlarda herkes bu tür evlerde yaşadığından dolayı bu konudaki bilgi ve tecrübe günümüze göre çok fazladır muhakkak. Ve en önemlisi işin ehli ustalar da o zamanlar çok fazlaydı.
Sözün özüne gelecek olursak, mümkün mertebe doğa ile uyumlu ama günümüz malzeme, imkan, teknoloji ve ustalarını dikkate alarak ve en önemlisi ihtiyaçları optimum seviyede dengelemek suretiyle makul planlar yapmak daha az yorucu olur diye düşünüyorum. Yani bazı şeyleri fantezi olsun diye yapmak günümüz şartlarında biraz lüks bence.
Zamanı ve imkanları daha faydalı verimli kullanmak gerekliliği kanaatindeyim.
Hayallerinin peşinden koşup gerçekleştirenlere tekrar selamlar ve mutluluklar diliyorum.
Sayın aziztoprak,
Köfte istediğinde canım Kemeraltının arka sokaklarının birinde yıllardır küçük yerinde 6 masa ile çalışan dükkana gidiyorum köfte 10 tl. (suyu bedava-köfte tabağında soğan domat biber bol). Çok lezzetli bir köfte ile karnım doyuyor (dükkan sahibi ile aynı kasaptan alıyoruz eti, bazen akşam karşılaşırız şakalaşırız, yani et sağlam yerden). Bu köfteyi İzmirde lüks bir lokantada yemek istesem 50 tl. hesap iyi derim (salatası- içeceği vs).
Taş ev işide böyle. Alaçatıda taş evleri sadece taş olduğu ve Alaçatıda olduğu için (üstelik geleneksel inşa edileni değil, taşıyıcı sistem betonarme, duvarlar taş örülüp beton kısımları taş kaplanmış evler) trilyona yakın hatta üzerinde satıyorlar. Bu fiyata satılan evler deniz kıyısında değil, kırın içinde. Yazın nefes almakta zorlanır, klima ile uyursunuz geceleri. Ama siz köyde ustasını bulursanız (köylük yerlerde eski usül ev yapacak çok usta olduğuna eminim, hala şansınız fazla) mütevazi bir taş evi m2/TL. 1000 e (bu gün için) çıkarabilirsiniz diye tahmin ediyorum.
Taş evin iyi tarafı, boya badan vs. derdi hiç yok. Yazın gerçekten serin oluyor ama kışın yaşamazsanız sıcak falan olduğu yok aksine buzdolabı gibi bir eve gidiyorsunuz ancak bir gün yaşayıp duvarlar ısındımı sıcak evi bulmuş oluyor insan.
Yerini bulabilirseniz (ustası oralı, arsaya ulaşım imkanı iyi, taş temini kolay vb.) taş ev yapmak diğer seçenekler yanında fantezi olmaktan çıkacak, en isabetli kararı almışım dedirtecektir.
Hakkınızda hayırlısı neyse o olsun.
aziztoprak
02-09-2015, 19:10
Sayın aziztoprak,
Köfte istediğinde canım Kemeraltının arka sokaklarının birinde yıllardır küçük yerinde 6 masa ile çalışan dükkana gidiyorum köfte 10 tl. (suyu bedava-köfte tabağında soğan domat biber bol). Çok lezzetli bir köfte ile karnım doyuyor (dükkan sahibi ile aynı kasaptan alıyoruz eti, bazen akşam karşılaşırız şakalaşırız, yani et sağlam yerden). Bu köfteyi İzmirde lüks bir lokantada yemek istesem 50 tl. hesap iyi derim (salatası- içeceği vs).
Taş ev işide böyle. Alaçatıda taş evleri sadece taş olduğu ve Alaçatıda olduğu için (üstelik geleneksel inşa edileni değil, taşıyıcı sistem betonarme, duvarlar taş örülüp beton kısımları taş kaplanmış evler) trilyona yakın hatta üzerinde satıyorlar. Bu fiyata satılan evler deniz kıyısında değil, kırın içinde. Yazın nefes almakta zorlanır, klima ile uyursunuz geceleri. Ama siz köyde ustasını bulursanız (köylük yerlerde eski usül ev yapacak çok usta olduğuna eminim, hala şansınız fazla) mütevazi bir taş evi m2/TL. 1000 e (bu gün için) çıkarabilirsiniz diye tahmin ediyorum.
Taş evin iyi tarafı, boya badan vs. derdi hiç yok. Yazın gerçekten serin oluyor ama kışın yaşamazsanız sıcak falan olduğu yok aksine buzdolabı gibi bir eve gidiyorsunuz ancak bir gün yaşayıp duvarlar ısındımı sıcak evi bulmuş oluyor insan.
Yerini bulabilirseniz (ustası oralı, arsaya ulaşım imkanı iyi, taş temini kolay vb.) taş ev yapmak diğer seçenekler yanında fantezi olmaktan çıkacak, en isabetli kararı almışım dedirtecektir.
Hakkınızda hayırlısı neyse o olsun.
Sayın Hoşsada iyi dilek ve temennileriniz için teşekkürler. Her ne kadar benim için fantezi, hayal ötesi desem de sizin gerçekleştirdiğiniz işlerin tüm detaylarını merak ve gıpta ile okudum. Biz daha yolun başında bile değiliz. Henüz hayal kurma durumundayım. Bakalım hakkımızda hayırlı ise olur inşallah. Sakın bu siteden ayrılayım filan demeyin her halükarda deneyimlerinize ihtiyacımız var. Sağlıcakla kalın.
MeyveliTepe
02-09-2015, 19:50
Isı izolasyon malzemelerinin bulunmadığı zamanlarda fırın tabanının altına döşenen cam kırıkları ve üzerindeki kaya tuzu tabakasının ısınan fırın tabanının ısısını muhafaza etmesi, ısıyı alttan kaçırmaması sebebiyle kullanılırdı.
Yeni fırın yapanların da büyük bir çoğunluğu bu geleneği devam ettiriyorlar. Öyle ki, son yıllarda pompei tarzı yapılan fırınların bile büyük bir çoğunluğunda cam ve tuz kullanıldı.
İşin gerçeği, camın ısı iletkenliği 1 W/mK, tuzun 6 W/mK iken perlitin 0,03W/mK, vermikülitin ise 0,06W/mK. Yani perlit cama göre 33 misli daha iyi bir ısı izolasyon malzemesidir.
Dış cephe için Isparta'dan patlatma taş aldım. 2 cm kalınlığında 7 cm eninde uzun parçalar halinde kesilen taşlar dış cepheye kaplanacak. Umarım iyi bir işçilikle uygulama yapılır. İş bitince görselleri ve düşüncelerimi göndereceğim.
Resulgur
16-09-2015, 11:59
Maliyet ne kadar hocam m'kresi ne kadar.
Dış cephe için Isparta'dan patlatma taş aldım. 2 cm kalınlığında 7 cm eninde uzun parçalar halinde kesilen taşlar dış cepheye kaplanacak. Umarım iyi bir işçilikle uygulama yapılır. İş bitince görselleri ve düşüncelerimi göndereceğim.
Görüntü olarak güzel oluyor taşlar. Ancak kar-buz-don olan yerlerde aralarında biriken kar ve su donma sonucu olayı bozabiliyor. Metrekaresi büyüklüğüne göre 50-100 tl. arası değişiyordu iki-üç sene önce.
Selam aynı duygularla ben de kendi çapımda köye temel atıp duvarı ördürdüm. Ancak yine duygusal nedenlerden dolayı henüz çatı işine giremedim. Resimleri eklemeye çalışacağım. Şu anda maliyet 30.000 TL.
Evi yaptığım köy ev önündeki açık alan.
Aziz Fayda
28-10-2015, 20:34
Çok doğru bir yaklaşım. Baştan beri bu bölümü okuyorum. Yapılanları ağzı açık takip ediyorum. Gerçekleştirilen birçok projeye benim hayalim dahi ulaşamıyor. Bununla birlikte benim de hayalim en kısa zamanda "kaçmak"!. Ama imkanlarım ölçüsünde. Taş ev çok güzel ama, takdir ediniz ki eski bir yapılaşma türü. Eskinin şartlarında taş ev yapımı bugünün şartlarına göre çok çok daha kolay olacağı aşikardır. O zamanlarda herkes bu tür evlerde yaşadığından dolayı bu konudaki bilgi ve tecrübe günümüze göre çok fazladır muhakkak. Ve en önemlisi işin ehli ustalar da o zamanlar çok fazlaydı.
Sözün özüne gelecek olursak, mümkün mertebe doğa ile uyumlu ama günümüz malzeme, imkan, teknoloji ve ustalarını dikkate alarak ve en önemlisi ihtiyaçları optimum seviyede dengelemek suretiyle makul planlar yapmak daha az yorucu olur diye düşünüyorum. Yani bazı şeyleri fantezi olsun diye yapmak günümüz şartlarında biraz lüks bence.
Zamanı ve imkanları daha faydalı verimli kullanmak gerekliliği kanaatindeyim.
Hayallerinin peşinden koşup gerçekleştirenlere tekrar selamlar ve mutluluklar diliyorum.
Merhaba,
Uzun zamandır yazamıyordum, yani buralarda yoktum. Çok güzel paylaşımlar olmuş, herkesin ellerine sağlık.
Aziz Fayda
Evin çatısını da hallettim. Ahşap, osb ve shingle ile toplamda 260 m2 22.000 tuttu. Evin maliyeti 52.000 oldu. Biraz nefes alıp yazın bitirmeye çalışacağım.
Bahçe evii için demirden iskelet yapmaya çalıştım. Daha tahta malzemeyi monte etmeden demir profiller kara sinek, uğur böceği ve ağaçlara musallat olan bir tür böcek musallat oldu. Bunları evden uzak tutmak için hangi bitkileri ekmeliyim? Lavanta fesleğen defne börtü böceği kovuyor diye biliyorum. Bilgisi olanların tavsiyesini rica ediyorum.
marangozayhan54
11-01-2016, 13:17
pinterest.com
MeyveliTepe
12-01-2016, 21:48
12.2.2010 #634 (http://www.agaclar.net/forum/577594-post634.htm)
Sn meyvelitepe,hoşseda ve kazım bey hepinize iyi akşamlar.öncelikle iyi temennileriniz için çok teşekkürederim. Kazım bey sizin arsanız da abinizin akbaşı da harkulade görünüyor. bu gece meyvelitepeden harika fikirler öğrendik ve bir kez daha gördük ki ağır adımlarla ilerlemekte büyük fayda var.Ancak doğrusu ben de şunu merak etmadim değil muhterem acaba hiç bu şekilde yalıtımlanmış bir evde bulunmuş,oturup bir çay içmiş mi?çünkü anlattıklarının tüm öğretici mükemmelliyetçiliğine rağmen;öyle bir evde yaz kış yaşayan birilerinin de tecrübeleri bence çok değerli olurdu. Mesala kısmet olur da ve siz kazım bey ve hoşseda bu öğretiler ile yaptığınız evlerinizde bana ve eşime bir çay içimlik misafirperferlik lutfederseniz,gelecekteki evim de en az meyvelitepe kadar bilgili ve tecrübeli olabileceğimi umudediyorum. iyi ki yağmur var hoşseda iyi ki o yağmurları görebilecek kadar nefesimiz var dostlar.iyi akşamlar.
12.2.2010 #636 (http://www.agaclar.net/forum/577604-post636.htm)
Sn.Mustafademir24, "muhterem" ile beni kastediyorsanız, evet öyle bir izolasyona sahip bir evde çay içmekten biraz fazlasını yapıyorum. Çok detaya girmemişim ama temel, duvar ve çatı izolasyonundan bahsetmişim Şu (http://blog.meyvelitepe.org/2007/11/29/masal-evi-yapyoruz-1/) ve bu (http://blog.meyvelitepe.org/2007/11/29/masal-evi-yapyoruz-2/)yazılara göz atabilirsiniz. Orada sözü edilen, enerjiyi pasif ev standardına yakın bir değerde koruyan bir inşaat.
Fakat burada konu bu değil. Sn.Hosseda ve Kazım bey, hemen hemen aynı zamanda ve geleneksel taş ev tekniği ile birer ev yapıyorlar. Bu tekniğin tüm güzelliğine rağmen bazı zorlukları var. Hep birlikte, geleneksel tekniğe nasıl biraz bugünün izolasyon kavramlarını ekleriz, verimliliği arttırırız bulmaya çalışıyoruz.
Sn.Mustafademir24 hala buralara uğruyor mu bilemiyorum. O tarihte öyle bir evde çay içmenin ötesinde bir şeyler yapıyordum, o sıra ev 2,5 yıllıktı ama sürekli yaşayacak şekilde henüz taşınmamıştım, kış dahil hafta sonları ve tatillerde kalıyordum. 2010 yılının ortalarında taşındım ve son 6 yıldır kesintisiz yaz ve kış, gece ve gündüz orada yaşıyorum. Şimdi baktığımda o zamanlar yazdığım her şey ne bir cümle eksik, ne de bir cümle fazla aynını bügün de söylerim :)
O günlerde evlerini yapmakta olan diğer arkadaşlar da çok evlerini çoktan yaptılar, güle güle oturuyorlar, inşallah evlerinde mutlu, huzurlu yaşamaya devam ederler.
eliferdem
16-02-2016, 12:47
Herkese merhaba.
Ben Bengü. Bu sayfaya kadar yazılanları zevkle okudum. Sizlerden birşeyler öğrenmek çok keyifliydi. Kütük ev hayalim vardı. Kerpiç ev yapan bir firma buldum. Kütük eve kıyasla avantajları var mı bilmiyorum, ama nefes alan bir ev. incelemeniz için www.kerpicev.com Umarım paylaşımlarınız devam eder.
Merhaba, kerpi ev yapan firma bilgilerini yazabilir misiniz? bağlantı adresi kullanılmıyor sanırım.
nebil1505
22-02-2016, 21:29
Merhaba arkadaşlar öncelikle herkese selamlar. Bu forumda benimde sizlere birkaç sorum olacak lütfen yardımlarınızı esirgemeyin.
Gökçeada da 75 m2 2+1 ahşap ev yaptırmayı düşünüyorum. Malum ahşap evler çok pahalı.Ama çok sağlıklı.uygun fiyata yaptırabileceğim firmalar varmı bildiğiniz.
nebil1505
22-02-2016, 21:33
İkinci sorum ise Konteyner evler ne kadar kullanışlı ısı yalıtımı ne düzeyde BU evleri kullanan var mı? Aynı metrekarede 75 m2 bir ev yaptırmayı düşünüyorum Ortalama maliyet ne kadar mal olur fikir verebilecek olan arkadaş var mı? Birde ne derece bilmiyorum ama imar sorunu olur mu olmaz mı. genelde olduğunda zeminden yüksek direküstü yapılan konteynerler var. yoğun rüzgarlı Gökçeada ya dayanır mı? Kısaca konteyner ev kullanan arkadaşlar memnunmusunuz bilgilerinizi rica ediyorum.
İkinci sorum ise Konteyner evler ne kadar kullanışlı ısı yalıtımı ne düzeyde BU evleri kullanan var mı? Aynı metrekarede 75 m2 bir ev yaptırmayı düşünüyorum Ortalama maliyet ne kadar mal olur fikir verebilecek olan arkadaş var mı? Birde ne derece bilmiyorum ama imar sorunu olur mu olmaz mı. genelde olduğunda zeminden yüksek direküstü yapılan konteynerler var. yoğun rüzgarlı Gökçeada ya dayanır mı? Kısaca konteyner ev kullanan arkadaşlar memnunmusunuz bilgilerinizi rica ediyorum.
Sayın nebil1505, aşağıdaki iki konu az çok yardımcı olacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/30930.htm
http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/26053.htm
Tabi en önemlisi sizin beklentileriniz. Maliyet en başta ucuz gibi görünse de, işin içine yalıtımı kattığınızda fiyatlar uçuyor. Siz bütçenizi belirtirseniz insanlar daha iyi yardımcı olurlar.
Konteyner veya prefabrik almayı düşünürseniz dikkat edin. Hemen hepsinin türlü çakallıklar yapacağını unutmayın. En basiti 95m2 ev deyip 25m2 veranda payı bırakan çok firma var. Özellikle anahtar teslim, fiyata dahil olan özellikler vb. küçük yazıları özenle okumanızda fayda var. Tabi ben bunları internetten araştırma yapacağınızı varsayarak yazıyorum.
Diğer durumlarda satış sözleşmesini iyi okuyun.
Ahşap ev konusunda üstteki konuyu paylaştım ama daha önce o konunun varlığından habersizdim. Şahsen ben evi yapanın (her iki mesajda alıcıdan çok satıcı izlenimi veriyor) yanlışlıkla bir sıfır eksik yazdığını düşünüyorum. Foruma girme imkanı varsa, özel mesajla ulaşıp sormanızda fayda var. Benim hatırladığım kadarıyla dayanıklı (malzeme kalitesi vb.) ahşap evlerin m2 fiyatı 500tl den başlıyor.
Arazi bilgilerinizi paylaşırsanız o konuda da yardımcı olmaya çalışırım.
Foruma uzun süre giremeyeceğim için, olası sorularınızı cevapsız bırakabilirim.
Her ne kadar pek çok konu ölmüş olsa da, gerekirse her gün mesaj atın. Elbet cevap veren çıkacaktır.
Kendinize iyi bakın, her şey gönlünüzce olsun.
Antalya ikliminde kırsalda araziye eve konumlandırırken yönleri nasıl tercih etmeli? Özellikle cam ağırlıklı olacağı düşünülürse yazın güneşten kaçma, kışın da şömine/soba tarzı ısınma ile güneşi mümkün olduğunca kullanma, yazın bahçende keyifle oturma vb deneyimleriniz önerileriniz nasıl olur?
Ucuz etin suyu kara olur mantigi kesinlikle dogru. Her zaman en ucuna yönelme, yararindan çok zararli olabiliyor. Saglikli, ucuz, uzun ömürlü bir yapi sistemi olan saman evlere bir göz atmanizi öneriyorum. 100 metre kare bir saman evin maliyeti söyledir: Temel, duvarlar, çati, elektrik,su tesisati, iç cephe dis cephe sivasi,tavan, dis cephe kaplamasi, ic duvarlar, kapi ve pencereleri 50-60 bin TL ya yapilabilir.
Modern akademik görüsler saman evlerin ideal yasam alanlari oldugu yönündedir ve Günümüzde Ingiltere ve birçok gelismis ülkede saman yapi sistemleri üzerindeki ön yargiyi yikmak için tesvikler saglanmaktadir.
Merhaba, kerpi ev yapan firma bilgilerini yazabilir misiniz? bağlantı adresi kullanılmıyor sanırım.
saman ev, İnşaat, yapı, taş ev, ekolojik, kerpiç ev, saman ev yapma (http://www.samanevim.com/)
Isparta'dan gelen patlatma taşla kaplanan evin son durumu
Hernekadar konu eski olsada Internet'de buldugum bilgileri paylasmada fayda olur dedim:
Fredendall Building Company - Historic restoration, Custom cabinetry, Green homes building design in Bucks County, PA | Doylestown, PA (http://www.fredendallbuilding.com/index.html)
http://www.preservationnation.org/career-center/request-for-proposals/pdfs/Upsala-Background-Materials-Part-1.pdf
http://www.sauconvalleyconservancy.org/misc_documents/2010_Barn_Tour_program_guide.pdf
Tüm diger bilgiler/PDF'er bu Linkde
https://www.google.de/?gws_rd=ssl#q=Stone+Houses+by+Gregory+D.+Huber,+Jo hn+D.+Milner,+pdf&start=10
Zirvede Bir Rüya Ev | Hayalim Bi' Çiftlik (http://www.hayalimbiciftlik.com/bambaska-bir-ev/)
Merhabalar ben de böyle bir ev yapacağım bahçeme (yapım aşamalarını da gösteriyor)
http://www.polatkereste.com/2013/05/2-katl-batarl-15-m2-lambri-ev.html
ama sadece yaz başı ve yaz sonunda kalacağımdan ısı yalıtımı yapmak istemiyorum tavsiyelerinizi bekliyorum. Sadece lambiriden kulübe yapılabilir mi sizce?
babacanefe
18-08-2016, 18:46
Bende arsama ev yapmak istiyorum betonarme 2 katlı iki daireli 120 şer metrekareli olarak düşünüyorum.Biri bana biri annemlere olacak.Alt katına yaklaşık 35 m2 verandası 3 oda ve 1 salon olacak şekilde acaba betonarme karkas veya yığma mı yapsam daha iyi olur.
Çevremdeki insanlar 5 katlı binamı yapıyorsun ne gerek var karkas yapmaya yığma yap daha uyguna çıkarsın diyor.
Bir arkadaşımın babasıda yığma yap ama 3-4 mt.bir 10 luk veya 8 lik demir profilden direk at ytongu döşe üstüne lento yap geç çokda sağlam diyor bunu söyleyen inşaat ustası bir abimiz.Ancak kafa acayip karışmış durumda yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
yarenimex
18-08-2016, 21:32
Bende arsama ev yapmak istiyorum betonarme 2 katlı iki daireli 120 şer metrekareli olarak düşünüyorum.Biri bana biri annemlere olacak.Alt katına yaklaşık 35 m2 verandası 3 oda ve 1 salon olacak şekilde acaba betonarme karkas veya yığma mı yapsam daha iyi olur.
Çevremdeki insanlar 5 katlı binamı yapıyorsun ne gerek var karkas yapmaya yığma yap daha uyguna çıkarsın diyor.
Bir arkadaşımın babasıda yığma yap ama 3-4 mt.bir 10 luk veya 8 lik demir profilden direk at ytongu döşe üstüne lento yap geç çokda sağlam diyor bunu söyleyen inşaat ustası bir abimiz.Ancak kafa acayip karışmış durumda yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu unutmayalım. Belki biraz ucuza maledebilirsiniz ama canınıza ve sevdiklerinizin canlarına paha biçemezsiniz..
babacanefe
18-08-2016, 22:58
Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu unutmayalım. Belki biraz ucuza maledebilirsiniz ama canınıza ve sevdiklerinizin canlarına paha biçemezsiniz..
İnşaat yapım işlerinde nedense güvenlikten ziyade fiyatlar ön planda tutuluyor Buda bizi yanıltan nokta oluyor köy evi deyip geçiyorlar halbuki benim sorum hangisi daha iyi olur belki 1 sene geç olur ama sağlam olur yığma yapılarında kullanılan malzemeye göre diğer sağlam olduğunu bir yerde okumuştum
yarenimex
19-08-2016, 16:02
İnşaat yapım işlerinde nedense güvenlikten ziyade fiyatlar ön planda tutuluyor Buda bizi yanıltan nokta oluyor köy evi deyip geçiyorlar halbuki benim sorum hangisi daha iyi olur belki 1 sene geç olur ama sağlam olur yığma yapılarında kullanılan malzemeye göre diğer sağlam olduğunu bir yerde okumuştum
Sayın Babacanefe, yığma binalarda tek kat belki sorun olmaz, lakin çok katlı olursa güvenli olacağına ben pek inanmıyorum. İnşaat işleri hem maliyet olarak hem de sağlamlık açısından hesaba dayanıyor. O demir hesaplarını yapan mühendis daha çok demir satılsın diye yapmıyordur elbette. Ben de köye ev yaptım. Mühendisin planda öngördüğü demir hesabından ve kolon kalınlıklarından hiç taviz vermeden aynen uygulattım. Ustalara kalsa burada kullanılan demirle 8 katlı apartman yapılır diyorlardı. Plan Muğla deprem evlerinin örnek projelerinden biriydi. Köylüler de bana hep kızdılar, köye böyle ev mi yapılır, şehire yapsaydın bari para ederdi falan dediler. Ben de satmak için şehre yapılır burda ben yaşayacağım deyip geçiştirdim.Tek katlı binalarda yığma usulde en sağlamı, yanılıyor olabilirim ama, taş binalar olduğunu biliyorum. Güvenlik maliyetten önce gelir bence. Karar vermek pek kolay olmasa da dönüşü olmayan bir önemli karar..
babacanefe
19-08-2016, 19:19
Yarenimex kesinlikle dönüşü olmayan önemli bir karar keşkeleri acabaları ortadan kaldırmak adına geç olsun ama güç olmasın mantığıyla usulüne uygun şekilde yapmak daha iyi olacak.
yarenimex
19-08-2016, 20:12
Yarenimex kesinlikle dönüşü olmayan önemli bir karar keşkeleri acabaları ortadan kaldırmak adına geç olsun ama güç olmasın mantığıyla usulüne uygun şekilde yapmak daha iyi olacak.
İnşallah gönlünüze de bütçenize de uygun içinize sinen güzel bir ev yapar sevdiklerinizle mutlu mesut günler geçirirsiniz. İnşaat işleri hem zaman alan hem evdeki hesabın genellikle çarşıya uymadığı ve bayağı uğraştırıcı işler. Allah yardımcınız olsun..
Yan yana 180 metrekare 2 daire yığma tuğla evi, 95000'TL ye mal ettim. Daha çevre düzenlemesi yapacağım.
Merhabalar İstanbulsavar köyseverler uzun zamandır hayalim çekip gitmek de, en azından yılda 5 6 ay malum çocuklar okula başlayacak..
Bazı arsalar göze kestirdim de hazır kütük ev yaptıran varmı ben finanscıyım elimden gelmez inşaat gerçi para kazanmayı da çok becermiş değilim konumuz bu değil.
Çok sevinirim eğer yaptırmış olan arkadaşlar fiyat ve tecrübelerini aktarırsa bize. Örneğin zeytinlik almak istiyorum ama imar yok deniyor sonra ahşap olur diyen var.
Düz taban bir kaç arazide buldum kısmet..
Ama en önemlisi neden nerde yaptığın değil huzurla oturduğumuz evler Allah nasip etsin bize..
Isparta'dan gelen patlatma taşla kaplanan evin son durumu
güzel olmuş güle güle oturun
8 bin TL'ye konut olur mu (http://odatv.com/8-bin-tlye-konut-olur-mu-2501171200.html)
Bal gibi oluyor demek..
Zirvede Bir Rüya Ev | Hayalim Bi' Çiftlik (http://www.hayalimbiciftlik.com/bambaska-bir-ev/)
19 Metrekaredeki En Güzel Şey | Hayalim Bi' Çiftlik (http://www.hayalimbiciftlik.com/bu-biraz-fazla-guzel/)
Yalnızca ve Yalnızca 13 Metrekarelik Ev - Milliyet Emlak Dergi (http://www.milliyetemlak.com/dergi/yalnizca-yalnizca-13-metrekarelik-ev/)
mihmander
30-03-2017, 16:17
Antalyada dağın başında imarlı bir arsam var, Belediye ye gittim ruhsatlı bir yapı yapmak istiyorum dedim 8 ila 10 bin arası tutar dediler. sadece bunla da kalmıyorum.
müteahhitlik belgesi şantiye şefi sözleşmesi vs.vs.
başlamadan hayallerim suya duştu.
çözüm arıyorum. konteynere de yasak dediler.
tekerlerli çekme karavan koysam sıkıntı olurmu acaba.
aziztoprak
27-10-2017, 03:48
Merhaba. Nihayet arsa alındı şükürler olsun. Artık emekleye emekleye ilerleyeceğiz sizlerin değerli fikirleriyle.
ceoahmet
05-12-2017, 11:19
Arkadaşlar merhaba
Tüm yazılanları tabiri caizse soluk soluğa okudum. Paylaşılan tecrübeler çok kıymetli. Evini bitirenler var, yeni başlayanlar var, herkes hayaline kavuşmuştur veya en kısa sürede kavuşur ümit ediyorum.
Ben de doğa ile iç içe olmak arzusundaydım. Eşim izmit'li, Başiskelede Yuvacık barajının üstündeki Aytepe'ye mangal yakmaya gideriz yaz aylarında. Aşağısı cayır cayır yanıyorken Aytepede üşüyüp kapşonlu giydiğimi bilirim. Havası çok temiz, yemyeşil bir yer. Buradan bir yer almam lazım dedim ve araştırmaya koyuldum. Eşimin teyzesi bölgede birçok kişiyi tanıyor. Sağolsun yardımcı oldu ve alternatifler arasından kiraztepe mevkii'nde 1 dönüm arsa aldım eylül 2017'de. Arazi 700mt rakımda yemyeşil bir alan. %25 imarı bulunuyor.
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/2.jpg
İlk iş olarak arsanın yabani otlarını temizlemek gerekiyordu. Arsanın içinde yıkık eski bir ahşap ev vardı, enkazının toparlanması gerekiyordu. Kayınpederim ve ben tüm arsayı tırpanladık (bunu el tırpanı ile yaptık düşünün), yıkılmış evin tahtalarını tek tek söküp bir kenara istifledik. Ev yıkılmamış ve biz sökmüş olsak çok daha rahat bir şekilde sökümünü yapardık ama yıkılmış bir evin enkazını organize etmek çok yorucuydu.
Arazi eğimli, iki yola cephe. evi koyacağımız bir alan var ama düzeltilmesi gerekiyordu ve eğimli kısımların iş makinesi ile tıraşlanması gerekti. Evi yapacağımızı düşündüğüm alanın tam ortasında ise bir ıhlamur ağacı vardı. Çok üzülerek de olsa ağacı kesmemiz gerekti (yerine yenilerini dikeceğiz inşallah fazlasıyla).
Tırpan ve ev enkazının kaldırılması sonrasında sıra ağaca geldi. İnternetten aldığım ucuz fiyatlı benzinli testere ile yine internetten ağaç kesme videolarından öğrendiğim şekilde ağacı çok güzel bir şekilde kestim, parçalara ayırdım kütükler vs hepsini organize ettim.
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/4.jpg
Sıra iş makinasının evin yapılacağı alanı düzeltmesi ve tuvalet çukuru kazılması işi geldi.
İş makinesi için yan komşum bilal ustayı tavsiye etti, yamaç kısmı gereğinden fazla traşlanırsa toprak kayması olabilirmiş, bilal usta işinin ehli dediler. birkaç kişi de teyit edince yaklaşık 2 ay bilal ustanın müsait olmasını bekledim mecburen.
Evin yapılacağı alan (Ahşap ev komşunun);
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/6.jpg
Bilal usta evin yapılacağı alanı düzltti, tıraşlanabilecek eğimli yerleri yine eğimlerine dikkat ederek olabildiğince tıraşladı. Evin yapılacağı alan ortaya çıkmış oldu. Evin yapılacağı yerin alt kısmına tuvalet çukurunu kazdı. Fabrikadan künkler geldi 160cm çap genişliğinde 60cm yüksekliğinde 4 künk geldi veüstünde kapağı. Nakliyeyi, künklerin fabrikadan alınmasını sağolsun bilal usta halletti. Künkler 800TL. Küçük kamyonetler getiremedi künkleri tonaj sınırlaması yüzünden büyük kamyonlar getirdiler; Bulundunduğumuz noktaya 300TL nakliye ücreti ödedim. Ev alanının düzeltilmesi, tuvalet çukurunun kazılması işleri için toplam 5,5 saat çalıştı bilal usta. bilal ustaya da 550 TL ücret ödendi.
Bilal ustanın eline sağlık, çok ilgilendi;
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/1.jpg
Arsayı ilk aldığımda nasıl bir yaşam alanı oluşturabilirim diye araştırmaya başladım. İnternette araştırma yapınca karşıma en hesaplı konteyner evler çıktı. Konteyner evler maliyet açısından iyiler ancak bulunduğum bölgede belediyeden izin almak gerekli. Subasman da yapılacak. iş böyle olunca bir kere yapalım yaşanılacak bir yer olsun diye ahşap veya betonarme ev düşünmeye başladım. Subasman her halukarda yapılacak, çatı her halukarda yapılacak, belediyeden izin her halukarda alınacak. Dolayısı ile bu saydıklarım sabit maliyetler olarak karşıma çıkıyor. Aradaki tek fark evin cephesinin ahşap mı betonarme mi olacağıydı.
Ahşap evler çok güzel görünmelerine rağmen uzun dönemde çok baş ağrıtıyormuş. 1 kez yağmur güneş yiyince bakım yapılması gerekiyor. Özellikle uzun dönemde zeminden rutubet alıyor ve çok sıkıntı çıkarıyormuş. Bunu bölgedeki ahşap evde yaşayanlar da teyit ettiler. Dolayısı ile betonarmeye kaydım yavaş yavaş.
Bu arada sinop'a seyahat ettim iş dolayısı ile. Orada görüştüğüm kişi aynı zamanda taştan istinat duvarı, site etrafı çevrilmesi gibi işler yapıyormuş. Metrekaresini sordum; Metrekare 150TL taş, çimento, kum, işçilik her şey dahil dedi. Sonra neden ben de taş ev yaptırmıyorum ki dedim :) Ustasını gerekirse gönderebileceğini, türkiyenin istenen her yerinde taş ev yapabileceğini söyledi. Sonra taş evi araştırmaya başladım :)
Taş ev ile alakalı çok fazla bilgi yok internette. Allahtan bu forum var ve herkes tecrübelerini paylaşmış. Sevgili Aziz Fayda tüm detayları ile anlatmış yaşadıklarını (kendisine telefonla da ulaştım, çok yardımcı oldu teşekkürü borç bilirim). Araştırmaya girince öğrendim ki metrekaresi 150 TL taş+işçilik+çimento+kum olan fiyat taşı alıp üstüste koyma fiyatı imiş ve sadece taşın bir yüzü düzeltiliyor bu fiyatta; Yani istinat duvarı gibi tek yüzü yapılan duvarlarda geçerliymiş.
150 TL'ye işçilik+malzeme dahil yapılan duvar aşağıdaki duvar anlayacağınız;
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/10.jpg
Ev olacağı için duvarın her iki tarafında da taş yüzeyinin düzleşmesi gerekiyor, bu sebeple fiyatlar artıyor. Bir de taşın görünümünü de kare veya dikdörtgen haline getirirse usta, fiyat bayaa artıyor.
Devamı gelecek...
ceoahmet
05-12-2017, 12:11
Kepçeci bilal usta’ya taş ev yapma isteğimi anlattım, o da bir ustasına yönlendirdi. Ustanın ördüğü bir duvarın resmini gösterdi, aşağıdadır;
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/7.jpg
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/8.jpg
Duvar başiskele ilçesinde tepecik köyünde tarihi taş camiinin istinat duvarı olarak örülmüş. Resimdeki halinde derz'leri henüz yapılmamış. Daha önce başka biri taş duvar örmüş ancak belediye beğenmediği için bu ustayı getirmiş ve duvarı yıktırıp tekrar bu ustaya ördürtmüş. Yani ustamız referanslı :)
Evin alanı ortaya çıkınca kafamda şöyle bir plan oldu; 10x5mt net kullanım alanı olan bir ev olacak. ilk kat 2,5mt çıkılacak, araya kalaslar atılıp ilk katın tavanı yapılacak. İkinci kat için 1,5mt duvar örülecek.toplamda 4mt'den başlayarak çatı yapılacak. Bölgede çok kar yağdığı için çatı yüksek yapılacak.
Duvarı örecek usta ile görüştüğümde 4 mt duvar örüleceği için m2 140TL işçilik istedi. Eğer tek kat olursa 120 TL olurmuş işçilik, yani taşlar yukarı taşınmaya başlayınca fiyat artıyor. Bulunduğum bölgeye herekedeki ocaktan 1 ton taş 40TL nakliye dahil fiyata geliyor. 1m2 duvar için 1,5 ton taş gidiyormuş (resimden de görüleceği üzere usta taşı baya bir yontuyor dolayısıyla fire biraz fazla, normal bir istinad duvarı için 1m2 1 ton taş kafi imiş)
Yani kaba hesap ile 4 mt yüksekliğinde 30mt =120m2 duvar örülecek.
120x140=16800TL duvar işçilik
120x1,5x40=7200 TL taş ve nakliyesi dahil
1 kamyon kum: 1500 TL
150 torba çimento: 1000TL sanırım (bu yanlış olabilir)
Toplamda 26500TL sadece taş duvarların örülmesi tutuyor.
Taş ağır olacağı için minimum 40cm yüksekliğinde radyal temel atılmalıymış.bu da aşağı yukarı 7500 TL tutuyor.
Çatıya 5mt kalas gidermiş. Bu da yaklaşık 7500 TL tutuyor
Yani pencereler ve iç dekorasyon hariç 41,500 TL rakam çıkıyor. Projenin çizimi vs derken 50,000'i bulur sanıyorum.
Belediyeden inşaat izni almadan önce isu'dan olur yazısı almak gerekiyor baraja yakın olduğu için. İsu'daki yetkili 3-4 ay sonra olur yazısını verebileceklerini iletti. Allah'tan önceden başvurmuşum yoksa beklemek zorunda kalacaktık.
Bölgede havalar soğudu. (2 hafta önce 15cm kar yağdı oradan düşünün). Dolayısı ile işler mayıs ayına kaldı.
Mayıs ayında bütçeyi de ayarlayabilirsek, taş evimizi yapacağız inşallah...
Bu arada 5D Planner adında bir uygulama var. Hem pc'de internetten hem de telefondan 3 boyutlu çizim yapmanızı sağlıyor. Bu program ile yapmak istediğim evi çizdim;
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/9.jpg
devamı gelecek
ceoahmet
05-12-2017, 12:13
Yazıyı ayrı bir başlık altında devam ettiriyorum; buradan (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/41660.htm) ulaşabilirsiniz;
Yeni yeriniz hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi yer yapar ve yaşarsınız. Son üç mesajda sadece usta yazıyor. Fotoğraf mı yükleyemiyorsunuz. Taş duvar yapma durumunda ince duvarlar olmuyor. Özellikle iki tarafı düzgün olarak yapılan tek tarafı düzleştirilen duvarlarda. 60-70 cm kadar çıkabiliyor duvar kalınlığı. Hesaplarınızı bu durumu göz önünde tutarak yaparsanız sıkıntı yaşamazsınız. Maddi olarak ve kullanım alanı olarak. Bu başlık altındaki ev yapımlarına muhtemelen göz atmışsınızdır. Onların tecrübelerinden de yararlanırsınız. En basiti sn. korucak daha yeni aşamalardan bahsetmiş. http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/31440-12.htm
Sizin hiç hesaplamadığınız sorunlar çıkabiliyor. Anahtar teslimi yaptırabilirseniz istediğiniz nitelikleri tam olarak kapsar şekilde (Ayrıntılı, maddeler tek tek yazılarak ) belki daha kısa zamanda ve masrafla bitebilir. Ustalar kar etmek istedikleri için olmadık şeyler çıkabiliyor. Tabi ki özellikle para verme kısmında yapıldıkça para verin. Paranın tamamını verirseniz ki (Eşim hasta, malzeme alacağım, vs. ile paranın tamamı iş bitmeden alınıp başka bir yerden de iş gelirse hepsini idare etmeye çalışıyorlar.) işinizin bitmesi biraz zor oluyor. Her şeyi açık açık yazılı belgeye yazmak ve imzalamak gerekiyor.
Kolay gelsin.
Böyle bir evde yaşadığınızı düşünün (http://odatv.com/boyle-bir-evde-yasadiginizi-dusunun-0512171200.html)
aziztoprak
05-12-2017, 20:18
Arkadaşlar merhaba
Tüm yazılanları tabiri caizse soluk soluğa okudum. Paylaşılan tecrübeler çok kıymetli. Evini bitirenler var, yeni başlayanlar var, herkes hayaline kavuşmuştur veya en kısa sürede kavuşur ümit ediyorum.
Ben de doğa ile iç içe olmak arzusundaydım. Eşim izmit'li, Başiskelede Yuvacık barajının üstündeki Aytepe'ye mangal yakmaya gideriz yaz aylarında. Aşağısı cayır cayır yanıyorken Aytepede üşüyüp kapşonlu giydiğimi bilirim. Havası çok temiz, yemyeşil bir yer. Buradan bir yer almam lazım dedim ve araştırmaya koyuldum. Eşimin teyzesi bölgede birçok kişiyi tanıyor. Sağolsun yardımcı oldu ve alternatifler arasından kiraztepe mevkii'nde 1 dönüm arsa aldım eylül 2017'de. Arazi 700mt rakımda yemyeşil bir alan. %25 imarı bulunuyor.
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/2.jpg
İlk iş olarak arsanın yabani otlarını temizlemek gerekiyordu. Arsanın içinde yıkık eski bir ahşap ev vardı, enkazının toparlanması gerekiyordu. Kayınpederim ve ben tüm arsayı tırpanladık (bunu el tırpanı ile yaptık düşünün), yıkılmış evin tahtalarını tek tek söküp bir kenara istifledik. Ev yıkılmamış ve biz sökmüş olsak çok daha rahat bir şekilde sökümünü yapardık ama yıkılmış bir evin enkazını organize etmek çok yorucuydu.
Arazi eğimli, iki yola cephe. evi koyacağımız bir alan var ama düzeltilmesi gerekiyordu ve eğimli kısımların iş makinesi ile tıraşlanması gerekti. Evi yapacağımızı düşündüğüm alanın tam ortasında ise bir ıhlamur ağacı vardı. Çok üzülerek de olsa ağacı kesmemiz gerekti (yerine yenilerini dikeceğiz inşallah fazlasıyla).
Tırpan ve ev enkazının kaldırılması sonrasında sıra ağaca geldi. İnternetten aldığım ucuz fiyatlı benzinli testere ile yine internetten ağaç kesme videolarından öğrendiğim şekilde ağacı çok güzel bir şekilde kestim, parçalara ayırdım kütükler vs hepsini organize ettim.
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/4.jpg
Sıra iş makinasının evin yapılacağı alanı düzeltmesi ve tuvalet çukuru kazılması işi geldi.
İş makinesi için yan komşum bilal ustayı tavsiye etti, yamaç kısmı gereğinden fazla traşlanırsa toprak kayması olabilirmiş, bilal usta işinin ehli dediler. birkaç kişi de teyit edince yaklaşık 2 ay bilal ustanın müsait olmasını bekledim mecburen.
Evin yapılacağı alan (Ahşap ev komşunun);
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/6.jpg
Bilal usta evin yapılacağı alanı düzltti, tıraşlanabilecek eğimli yerleri yine eğimlerine dikkat ederek olabildiğince tıraşladı. Evin yapılacağı alan ortaya çıkmış oldu. Evin yapılacağı yerin alt kısmına tuvalet çukurunu kazdı. Fabrikadan künkler geldi 160cm çap genişliğinde 60cm yüksekliğinde 4 künk geldi veüstünde kapağı. Nakliyeyi, künklerin fabrikadan alınmasını sağolsun bilal usta halletti. Künkler 800TL. Küçük kamyonetler getiremedi künkleri tonaj sınırlaması yüzünden büyük kamyonlar getirdiler; Bulundunduğumuz noktaya 300TL nakliye ücreti ödedim. Ev alanının düzeltilmesi, tuvalet çukurunun kazılması işleri için toplam 5,5 saat çalıştı bilal usta. bilal ustaya da 550 TL ücret ödendi.
Bilal ustanın eline sağlık, çok ilgilendi;
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/1.jpg
Arsayı ilk aldığımda nasıl bir yaşam alanı oluşturabilirim diye araştırmaya başladım. İnternette araştırma yapınca karşıma en hesaplı konteyner evler çıktı. Konteyner evler maliyet açısından iyiler ancak bulunduğum bölgede belediyeden izin almak gerekli. Subasman da yapılacak. iş böyle olunca bir kere yapalım yaşanılacak bir yer olsun diye ahşap veya betonarme ev düşünmeye başladım. Subasman her halukarda yapılacak, çatı her halukarda yapılacak, belediyeden izin her halukarda alınacak. Dolayısı ile bu saydıklarım sabit maliyetler olarak karşıma çıkıyor. Aradaki tek fark evin cephesinin ahşap mı betonarme mi olacağıydı.
Ahşap evler çok güzel görünmelerine rağmen uzun dönemde çok baş ağrıtıyormuş. 1 kez yağmur güneş yiyince bakım yapılması gerekiyor. Özellikle uzun dönemde zeminden rutubet alıyor ve çok sıkıntı çıkarıyormuş. Bunu bölgedeki ahşap evde yaşayanlar da teyit ettiler. Dolayısı ile betonarmeye kaydım yavaş yavaş.
Bu arada sinop'a seyahat ettim iş dolayısı ile. Orada görüştüğüm kişi aynı zamanda taştan istinat duvarı, site etrafı çevrilmesi gibi işler yapıyormuş. Metrekaresini sordum; Metrekare 150TL taş, çimento, kum, işçilik her şey dahil dedi. Sonra neden ben de taş ev yaptırmıyorum ki dedim :) Ustasını gerekirse gönderebileceğini, türkiyenin istenen her yerinde taş ev yapabileceğini söyledi. Sonra taş evi araştırmaya başladım :)
Taş ev ile alakalı çok fazla bilgi yok internette. Allahtan bu forum var ve herkes tecrübelerini paylaşmış. Sevgili Aziz Fayda tüm detayları ile anlatmış yaşadıklarını (kendisine telefonla da ulaştım, çok yardımcı oldu teşekkürü borç bilirim). Araştırmaya girince öğrendim ki metrekaresi 150 TL taş+işçilik+çimento+kum olan fiyat taşı alıp üstüste koyma fiyatı imiş ve sadece taşın bir yüzü düzeltiliyor bu fiyatta; Yani istinat duvarı gibi tek yüzü yapılan duvarlarda geçerliymiş.
150 TL'ye işçilik+malzeme dahil yapılan duvar aşağıdaki duvar anlayacağınız;
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/doc/Ahmet/Ev Resim/10.jpg
Ev olacağı için duvarın her iki tarafında da taş yüzeyinin düzleşmesi gerekiyor, bu sebeple fiyatlar artıyor. Bir de taşın görünümünü de kare veya dikdörtgen haline getirirse usta, fiyat bayaa artıyor.
Devamı gelecek...
Merhaba Sayın, ceoahmet yeriniz hayırlı uğurlu olsun. Kolaylıkla sağılık ve güzelliklerle yeni evinizi yaparsınız inşallah. Ben de sizin gibi yolun başındayım. Arsa alındı geçici ufak bir konteyner yerleştirildi. Ama o kadar çok iş var ki. İşlerin çokluğu yorucu olduğu kadar da keyif verici. Kalıcı ev için ise bütçe nedeniyle 1 sene kadar beklemem gerekiyor. Bu zamanı çevre düzenleme bahçe ekim dikim işleri ile değerlendireceğim. Tecrübelerimizi paylaşalım inşallah. Sizin yazdıklarınızı okuduğumda ilk büyük hatamı yaptığımı fark ettim.
Arazi üzerindeki bitki örtüsünü keserek temizlediğinizi yazmışsınız. Ben ise maalesef adam boyunu geçmiş dikenli böğürtlen ve ağaççıkları temizlemek ve arsadaki (500 mt2) engebeleri düzlemek için kepçe kullandırdım. Fakat sonradan öğrendiğime göre toprağın en verimli kısmı yüzey kısmıymış. Ki benim arazideki tahminen 20-30 cm toprak bitki örtüsüyle birlikte sıyrıldı. Ama 20 yıldır kendi haline bırakılmış bir alanı temizlemenin daha kolay bir yolunu da düşünemedim. Hala bahçe toprağındaki çok fazla miktarda kök temizlenmesi gerekiyor.
Kepçe ile arsanın tesviyesi uygulaması bahçe toprağının verimini çok kötü etkiledi mi acaba? Bunu telafi etmek için humuslu toprak organik gübre vb iyileştirici maddeler serebilir miyim bahçeye. Faydası olur mu?
Size de bize de kolay gelsin.
ceoahmet
07-12-2017, 12:42
Sayın Muda
yorumlarınız için teşekkürler, dikkate alacağım.
Sayın aziz toprak;
kayınpederimin baya biligsi var, o bahsetmişti toprağın en üst katmanının iyi yeri olduğunu. bu sebeple tırpanla yaptık biz.
Ancak sizin toprağı iyileştirmek için ne yapılır inanın bilmiyorum.
Biz evi yapana kadar ciddi bir ekim-dikim işi yapmamaya karar verdik, arsaya tekrar kepçe girebilir zarar vermesin diye. Ev sonrasında düzenlemelerimizi yapıp dikimlere başlayacağız.
Emrahceliktepe
29-09-2018, 08:16
Merhabalar. Güzel çalışmalar olmuş, emeklerinize sağlık.
Bende bir taş ev yapmak istiyorum fakat işin süresi bana göre uzun sürecek. Dolayısıyla forumun bu kısmını sanıyorum birkac kez okumam gerekecek detaylica.
Hayallerine kavusanlari tebrik ediyorum, dusuncesi olanlara kolaylıklar diliyorum.
Tekrar selam..
yasinyildirim
14-10-2018, 13:47
Cok ilginc cimden cati. Arastiracagim :)
aziztoprak
06-01-2019, 16:28
Merhabalar. İmarlı arsama proje geciktiği için elektrik su alamamıştım. Arsa üzerine kondurduğum mini konteynere imar barışı vasıtasıyla su ve elektrik başvurusu yaptım. Su alındı. Elektrik biraz zaman alacak. Şu anda proje detayları için planlar yapmaktayım mimara vermek üzere. Bu noktada yaptığım planlarla ilgili değerli tavsiyelerinizi bekliyorum.
Arsa 500 m2 civarı. Kuzey yönünde %20 = 10 derece eğimli denize bakan cephe. Planlarla ilgili resimleri ekliyorum.
Arsa genel taslak yerleşim planı:
685909
Evin dıştan görünüşünü oğlum çizdi tarifime göre o da acemi ben de:) Çatı katı biraz biçimsiz oldu. Ama kafamızdaki model yaklaşık böyle. Evin alt bodrum arka tarafı %20 eğim nedeniyle tamamen veya kısmen toprağa gömülü olacak zannediyorum:
685910 685911
685912
Ve evin iç planı:
685913
Portakal Rengi
06-01-2019, 19:15
Sıkışık görünüyor evinizin planı. İç merdivenin yeri katları sıkıştırıyor.
Oda sayısı çok ama küçük odalar. Salon 16 m2. Alışkanlıklarınızı bilmiyorum ama bu kadar oda gerekli ise salon yetersiz kalır.
İç merdiven bina dışına çıkıntı olarak yapılsa bir şey değişir mi ?
Bodrumdaki depo konteynerde çözülebilir.
Isıtma odalara ulaşmaz. Koridorda kaybolup gider. Kış için düşünülmüyor mu ? Soğuk oda kısa sürede ısıtılmaz çünkü.
Görünüş hoş.Özellikle kırık çatı. Yapmadan düşünürsünüz diye eleştirel yazdım. Güle güle oturun.
aziztoprak
07-01-2019, 16:47
Sıkışık görünüyor evinizin planı. İç merdivenin yeri katları sıkıştırıyor.
Oda sayısı çok ama küçük odalar. Salon 16 m2. Alışkanlıklarınızı bilmiyorum ama bu kadar oda gerekli ise salon yetersiz kalır.
İç merdiven bina dışına çıkıntı olarak yapılsa bir şey değişir mi ?
Bodrumdaki depo konteynerde çözülebilir.
Isıtma odalara ulaşmaz. Koridorda kaybolup gider. Kış için düşünülmüyor mu ? Soğuk oda kısa sürede ısıtılmaz çünkü.
Görünüş hoş.Özellikle kırık çatı. Yapmadan düşünürsünüz diye eleştirel yazdım. Güle güle oturun.
Öncelikle görüşleriniz için teşekkürler. 200 m2 yi geçmemeye çalıştım. Yapı denetime girmemesi için. Evet kurallara uygun yapılacak ama ekstra masraf çıkmasın istedim. Ayrıca arsa alanını da fazla daraltmak istemiyorum. Çocuk sayısı da 3 olunca oda sayısını da kısıtlayamadım. Ama giriş katta küçük oda ile salonu belki birleştirmek uygun olur. Bodrum kat benim için olmazsa olmaz gibi. Ama yine de düşünmek lazım. Merdiven dışarı çıkıntı yapılabilir mi bunu da mimarla konuşacağım. Tekrar teşekkür.
skanatlar
09-01-2019, 13:01
Sn. Aziztoprak,
200m2 Yapı denetim sınırlamasında bodrum kat m2' si hesaba katılmıyor.
aziztoprak
14-01-2019, 19:15
Sn. Aziztoprak,
200m2 Yapı denetim sınırlamasında bodrum kat m2' si hesaba katılmıyor.
Bilgi için teşekkürler. Mimari bilgim çok zayıf. Benim arsa %20 meyilli olduğu için bodrum yarım olacak gibi yani ön cephe açık yanlardan arkaya doğru toprakta kalacak yarısı zannediyorum. Bu şekilde bodrum kabul ediliyor mu? Yoksa bodrum tanımı tam olarak nasıldır?
skanatlar
15-01-2019, 14:52
Sn.Aziztoprak,
Belediyeden Zemin Kotu'nu ( Sıfır Kot ) öğenmeniz gerekiyor. Arsaya cephesi olan yola göre belirleniyor sanırım. Zemin kotu seviyesinden itibaren, yukarı doğru 50cm subasman ve 3 metereden 2 kat, toplamda 6,5mt yükseklikte proje planlanıyor.
Zemin kot ( Sıfıt Kot ) altında kalan kısımları bodrum olarak planlanıyor. Belediye de ilgili bölüme gidebilirseniz size net bilgi verebilirler.
mustafademir24
15-01-2019, 23:18
merhaba eski dostlar... aradan yıllar geçmiş ben anca yeniden birkaç kelime ekleme fırsatı bulabildim... :)) 2018 yılının ocak 15 i ve geriye dönüp bakıyoruz ki izin almak için onca çaba vs... ödenen paralar git geller boşmuş .)) neden mi bizim memelekette kaçak yapı her daim önde imiş te ondan.. basit bir af ve olay bittii...bi ara uzun uzun yazmayı planlıyorum bu konularda en azından yeni dostlarımıza bırakacak bi ufak miras olur :)) muhteşem fethiye maceram halen devam ediyor çok şükür.. biten yazın başlarında minnak kulubemi minimal bir fiyata tamamlamış bulunuyorum..becerebilirsem bir fotoğraf ekleyeceğim inşaallah darısı tüm hayallerinin peşinden koşanların da başlarına diyelim..
hONoUR16
23-01-2019, 15:27
Herkese merhaba.
Bursa, Keles, Kocayayla yakınlarında orman içerisinde iki arkadaş yan yana 60-70 m2 den iki adet ev yaptırmayı planlıyoruz. Arsamızı aldık. Çevresini çevireceğiz yakın zamanda. 7 dönüm olunca biraz para gidecek çevresine. çevirmeyle ilgili de önerilerinizi beklerim. Domuz ve ayı sebebiyle çevirmemiz şart zira.
Acaba yakınlarda taş ocağı ve&veya ustası biliyor&tanıyor musunuz?
Selamlar.
aziztoprak
07-03-2019, 12:43
Merhaba düşündüğümüz evle ilgili bazı planlar geldi bunlarla ilgili tavsiye ve görüş bildiren olursa sevinirim. Bu planlarda bodrum istiyoruz ancak çizen arkadaş bağağı bir toprak tesviyesi yapılmasını öngörmüş. Bu şekilde uygun olur mu? Yoksa daha ekonomik ve kullanışlı nasıl yapılabilir. Bodrumdan vazgeçsek daha mı iyi acaba.
Portakal Rengi
08-03-2019, 09:02
Kullanışlı ev gibi görünüyor. Sizin alışkanlıklarınıza göre nasıl? Önemli olan bu.
Kişisel fikrim, bodrum düşünülebilir. Deprem bölgesindesiniz. Artısı olur.
Ancak, penceresi olmayan köy odası nasıl olur ? Sürekli havalandırma da gerekecek.
Hafriyata ek olarak, toprağa gömülen bölümün çok iyi şekilde su yalıtımı isteği olur. Taban ve yan duvarlar. Bodrum temel seviyesinden çepeçevre drenaj gerekir. Toplanan suyun uzaklaştırılması gerekir ki yalıtım korunsun. (Maliyet hesabına eklenmeli.)
aziztoprak
08-03-2019, 21:22
Kullanışlı ev gibi görünüyor. Sizin alışkanlıklarınıza göre nasıl? Önemli olan bu.
Kişisel fikrim, bodrum düşünülebilir. Deprem bölgesindesiniz. Artısı olur.
Ancak, penceresi olmayan köy odası nasıl olur ? Sürekli havalandırma da gerekecek.
Hafriyata ek olarak, toprağa gömülen bölümün çok iyi şekilde su yalıtımı isteği olur. Taban ve yan duvarlar. Bodrum temel seviyesinden çepeçevre drenaj gerekir. Toplanan suyun uzaklaştırılması gerekir ki yalıtım korunsun. (Maliyet hesabına eklenmeli.)
Ben arsanın eğiminden dolayı ön cephenin tam açık olacağını hayal etmiştim. Ama mühendis arkadaşın verdiği kesit çizimde 1,20 açıkta kalıyor gerisi gömülü gözüküyor. Kotları tam ölçtürüp kesiti tam gördükten sonra bodrum yapalım mı yapmayalım mı kara vericez. Arkadaşın benimkine alternatif çizdiği plan da hoşuma gitti ancak oradaki handikapım da şu. Mevcut arsanın üst sağ kısmında 12 m2 bir konteyner evim var kullandığım. Kalıcı ev tamamlanıncaya kadar onu tutmak istiyordum. Ama arkadaşın yaptığı planı uygularsak konteyneri kaldırmam gerekecek. Kararsız kaldım.
naturedesign
09-03-2019, 22:43
Bu tür müstakil bir evde salon ile mutfağı standart apartman dairesi gibi ayrı düşünmek yerine; açık mutfaklı kuzine li bir salon düşünülebilir. 2.olarak merdiven sahanlığı yok. Merdivenin bu şekli kullanışsız ve tehlikeli. Sahanlık için bina dışına 1 metre camekan duvarlı ( kirisler arasi tugla yerine yekpare yüzey cam vb. malzeme ) çikma yapılarak; maksimum gün ışığı sağlanabilir.
Adamlar ne evler yapıyorlar. Havuzları dahi var. En ucuzundan doğal.
https://www.youtube.com/watch?v=CwsDKy6xsAQ
https://www.youtube.com/watch?v=chKhccgLlSI
https://www.youtube.com/watch?v=OyklhV7DlDE
https://www.youtube.com/watch?v=LsYGKQRn4tQ
https://www.youtube.com/watch?v=tQOf3Dh4Bxs
its_just_a_ride
18-03-2019, 22:04
Adamlar ne evler yapıyorlar. Havuzları dahi var. En ucuzundan doğal.
https://www.youtube.com/watch?v=CwsDKy6xsAQ
Ben izlerken yoruldum. Muazzam iş.
Portakal Rengi
19-03-2019, 08:32
https://www.youtube.com/watch?v=tQOf3Dh4Bxs
Ağaç ev muhteşem.
Güzel paylaşım olmuş. Teşekkürler.
Musa Gündoğan
19-03-2019, 10:27
elleriyle havuz dolduranlara "taşıma suyla değirmen dönmez" diyesim geldi.
elifaydin
19-03-2019, 11:30
azimlerine hayran kaldım açıkçası.
Ahmet Uçar
29-03-2019, 14:15
Merhaba düşündüğümüz evle ilgili bazı planlar geldi bunlarla ilgili tavsiye ve görüş bildiren olursa sevinirim. Bu planlarda bodrum istiyoruz ancak çizen arkadaş bağağı bir toprak tesviyesi yapılmasını öngörmüş. Bu şekilde uygun olur mu? Yoksa daha ekonomik ve kullanışlı nasıl yapılabilir. Bodrumdan vazgeçsek daha mı iyi acaba.
Bence müstakil evde arazi yerleşimi önemli. Öndeki boşluk mümkün olduğunca küçük, arka bahçe büyük olmalı. Ön tarafta (yani yola bakan kısımda) oturmak keyifli olmaz, mahremiyet olmaz. Asıl yaşam alanı, günün çoğunun geçeceği yer arka bahçedir.
Ayrıca müstakil evlerde balkon olmasını çok saçma buluyorum. Bahçede oturmak varken kim niye o düdük gibi balkonu kullansın? Bu balkonlar sadece ısı yalıtımı için zaaf noktası yaratıyor başka bir işe yaramıyor bence.
Merhaba
Biz de bir maceraya atılıp 8 dönümlük bir tarım arsası satın aldık. Eski sahibi üzerine kavak ağaçları ekmiş. Biz ise tarım işine girmeden önce kavaklardan kalan boşluğa ufak bir bağ evi yapmak istemiştik. Yalnız önümüze bir engel çıktı. Tarım arazisi olunca ev yapamıyormuşuz. Bu konuda bilgisi olup paylaşabilecek olan var mı?
İnternette biraz araştırdım ama bir şey bulamadım.
elifaydin
03-07-2019, 14:14
Öncelikle yatırımınız hayırlı olsun diyelim.
Tarım arazisine de ev yapılabiliyor ancak onun belli bir yüzdesi var diye biliyorum,
aşağıda benim ev de tarla statüsündeki araziye yapıldığı için inşaat öncesi bulup kayıt ettiğim bilgileri kopyalıyorum.
İmar mevzuatına göre;
-İnşaat alanı katsayısı yüzde 5'den fazla olmamak,
-Yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek,
-Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak,
-Yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile ev inşaatı yapılabiliyor.
Örneğin; 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor. Köy yerleşik sınırları içerisinde yer alan tarlaya ev yapılabilmesi için köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor.
bendeki bilgiler bu yönde, başka bilgisi olanlar da yazar diye tahmin ediyorum.
Öncelikle yatırımınız hayırlı olsun diyelim.
Tarım arazisine de ev yapılabiliyor ancak onun belli bir yüzdesi var diye biliyorum,
aşağıda benim ev de tarla statüsündeki araziye yapıldığı için inşaat öncesi bulup kayıt ettiğim bilgileri kopyalıyorum.
İmar mevzuatına göre;
-İnşaat alanı katsayısı yüzde 5'den fazla olmamak,
-Yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek,
-Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak,
-Yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile ev inşaatı yapılabiliyor.
Örneğin; 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor. Köy yerleşik sınırları içerisinde yer alan tarlaya ev yapılabilmesi için köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor.
bendeki bilgiler bu yönde, başka bilgisi olanlar da yazar diye tahmin ediyorum.
Merhaba Elif Hanım;
Peki siz yaptırmadan önce herhalde anladığım kadarı ile ihtiyar heyetinden izin aldınız o zaman? Başka bir yerden izin almadınız.
Bir de eviniz kaç dönüme kaç m2?
Evinizi yaptırdıktan sonra bir sorun yaşadınız mı?
Bu hesaplara göre 400m2 yapılabilir ama maksimum 250 m2 hakkımız var anladığım kadarı ile. Zaten yaptırmak istediğimiz prefabrik tarzı bir yapı. 49 m2 ya da 68 m2 olanlarından düşünüyoruz.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
elifaydin
08-07-2019, 14:45
Bizimki tarım arazisi olarak görünmekle beraber köy içinde olup etrafında ev olan bir yerdeydi. Biz sadece yapı kayıt belgesi ile işi çözdük. O nedenle süreç daha farklı ilerledi.
980 metrekare arsa içine 120 metrekare kadar bir yer kaplıyor binamız. Ama bodrum ve çatı katı da var bizim. Siz prefabrik düşündüğünüze göre daha kolay ilerler sanırım.
Portakal Rengi
09-07-2019, 09:19
Merhaba Elif Hanım;
Peki siz yaptırmadan önce herhalde anladığım kadarı ile ihtiyar heyetinden izin aldınız o zaman? Başka bir yerden izin almadınız.
Bir de eviniz kaç dönüme kaç m2?
Evinizi yaptırdıktan sonra bir sorun yaşadınız mı?
Bu hesaplara göre 400m2 yapılabilir ama maksimum 250 m2 hakkımız var anladığım kadarı ile. Zaten yaptırmak istediğimiz prefabrik tarzı bir yapı. 49 m2 ya da 68 m2 olanlarından düşünüyoruz.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Elif Hanım'ın belirttiklerine ek.
Tarım il müdürlüğü ayrıca kısıtlama koyabilir. Örneğin Muğla'da 85 m2 den büyük olamaz deniyor. Tek kat olacak. Tarla 10 dekar olsa da farketmiyor.
Çok teşekkür ediyorum cevaplar için. O zaman yapılacak iş önce tarım ile sonra belediyeye bir danışmak. Kaçak yapı yapıp başımızı belaya sokmak istemiyoruz ama bakalım :D
SecretGarden..
05-01-2020, 16:57
Arkadaşlar merhaba,
Sizlere yazmayalı çok uzun zaman olmuş. Uzunca süre devam eden inşaat telaşı nihayet bitti gibi. Yıllardır hayalini kurduğum " Hayâl ev ", sonunda gerçek oldu sanki. Allah sizlere de hayalinizdeki evi nasip etsin en kısa sürede.
Daha önce de yazmıştım. Bu işe soyunduğum zaman amcam : " Birine beddua edeceksen, - inşallah inşaat yaparsın- derler" demişti. Hakikaten de çok, ama çok zorlu bir süreç. Resmi prosedürler, maddi olanaksızlıklar, ustalar, malzeme temini ve bunların nakliyesi, bir yandan okula, bir yandan çocuklara, diğer bir yandan da inşaatta ameleliğe yetişme telaşı, ve de sürekli gelip " daha bitiremedin mi hoca?" diye sorup duran meraklı komşular :D vs. vs...
Şu anda çok dar bir zamanda yazıyorum. O yüzden detaya girmeyeceğim. Ancak şunu söylemek isterim ki; henüz temizliği yapıp göçme aşamasında olsam da; arkadaşlar, çocuklarım ve köpeğimiz " Goldie " ile birlikte, kuzinede pişen yemekler ve demlenen çayların tadına şimdiden doyamıyoruz. Kim bilir nasip olur da göçersek, nasıl olacak?
Mutfak efsane olmus sızı tebrık ederım darısı basıma .
Nur Elif
22-02-2020, 19:19
Merhaba,
Ben de uzun zamandır takip ettiğim başlıklardan biriydi “buralardan çekip gitmek”. Ben de çekip gittim ama çok uzaklara değil, şehir yaşantısından muhteşem bir güzelliği olan köy yaşantısına geçiş yaptık. Benim şansım kendi işime devam ederken bu değişimi yapmaktı. Çünkü yaşım itibarıyla herşeyi bırakıp terketmek benim için biraz riskti. İşimden de menun olduğum için işime yakın bir köy arayışına girdim.
Bu sevdamız, 2000 yıllarında eşimle birlikte Fethiye Kayaköy’de can dostum fotografçı Faruk Akbaş’ın kurmuş olduğu Kayaköy Sanat Kampı’na katılımla başladı. Kayaköy tarihiyle, doğal güzellikleriyle ve insanıyla bizi büyülemişti. Defalarca gidip gelmelerden sonra köy yaşantısı bizi pozitif yönde çok etkilediğini fark ettik. Önceleri herşeyi bırakıp Kayaköy’e göçmeyi planlamıştık. Düşünün menun olduğum işimi bile terk edecektim. Hatta içinde evi olan bir bahçe üzerinde pazarlık yaptık ama satıcı vazgeçince o hafta İzmir’e döndük. İşte o hafta eşimle birlikte işimi terk etmenin doğru olmayacağını düşünerek çevre köylerde arayışa girdim. İzmir Torbalı’da olan işyerime yakın tüm köylere girip çıktım. Bazı beğendiğim yerlerde günü birlik çadır kurup geceledim. Her geçen gün bizi yıldırıyordu. Düşlediğimiz bir yeri bulamamıştık. Taa ki yıllar önce doğa yürüyüşleri sırasında girip çıktığımız ve Kurudere Kanyonu’nu içinde barındıran ve Türkiye’de ilkel yöntemler ile nazar boncuğu üretimi yapan eski adıyla kurudere yeni adıyla Nazaköy aklıma gelene dek herşey hüsrandı. Bir gün iş çıkışında yalnız gittiğim köydeki kanyona yürüyüş yapınca işte buldum dedim. Eşimin de görmesini sağladıktan sonra (o da şok olmuştu), 3-5 gidip gelmeden sonra burdan bir yer almanın zamanı gelmişti. Derken yaz kış akan dere kenarında, kanyonu gören vadi içinde kiraz bahçelerinin içersinde bir dönüm (1000 m.²) bahçe satın aldım. Tabii ki buraya yapacağımız ev kesinlikle taş olacaktı. Çevreye yakın taş ocaklarından temininde bir problem yaşanmayacağını kendim de daha önceden düşünmüştüm. Yer eğimli olduğundan istinad duvarlarını önceden yapmak zorunda kaldım. İnanın bir hayli yorucu ve sıkıcı oldu.(bu konuyla ilgili yazımın sonunda naçizhane tavsiyelerim olacak). Kısıtlı olan bütçemin evin 2 yıl sonra başlamasına ancak müsade etti.
Ev yapımında benim şanslı olduğum konular vardı. İlki, sadece muhtar izni ile ev inşaatına başlayıp bitirebildim. İçme suyunu muhtarlıktan aldım. Komşu köyden bulduğum Artvin’li taş ustam çok iyiydi, başladı ve bitirdi. (Tabii ki beni çok zor durumda bıraktığı anlar oldu, bunları yeri geldiğinde anlatırım.)
Bu avantajlar ile eşimle daha önceden kendimiz, belirlediğimiz planı çizdik ve ihtiyacımız olan alanları çıkardık. Bu alanlar çıkınca evim m²si ve planı çıktı. Hiç mimar kullanmadan, bürokrasiye uğramadan inşaata 2003 yılında başladık. İnşaat teknikeri arkadaşımdan sadece çıkardığımız plana ve zemine göre temel projesi istedik. O da gerekli statik hesapları yapıp, demir, beton ve etre hesaplarını çıkarıp bize teslim etti. Taş ev yapımında temel önemli olup taş ağırlığı taşıması gerektiğini öğrendim.
Hiç kolonsuz, sağlam temel üzerine 65 m.² olan evin taş duvar işçiliği üç ay sürdü. Ustayı her gün ya da gün aşırı gelip kontrol ediyordum. Eline çizip verdiğim ölçüyü bile yanlış ölçü alıyordu. Bu yüzden 1-2 m² duvar bir iki kez sökülüp yeniden örüldü. Tabii ki yanlış yapmasına rağmen o ördüğü duvarın parasını aldı. Zaten ben de hakkı kalmaması için kesme derdinde değildim. Anlaştığımız m² fiyatı ikinci kata gelince “Ben bu fiyata bu ikinci katı yapmam” ve tam iki katı istedi. İlk kattaki söylediği fiyatta da hiç pazarlık yapmadan kabul etmiştim.Ben de bu isteğine karşılık bir- iki özel istekte bulundum ve karşılıklı anlaştık.
Birinci katın üstüne hiç lento dönmeden direk ikinci katın ağaç taşıyıcılarını koyarak ikinci kata başladık. Tabii ki sonradan ustaya hak erdim. Yükselen taş duvarlar ile duvar seviyesine taş çıkarmak gittikçe zorlaşıyordu. Farklı işçilik fiyatını kendi istediği gibi kabul etmeme rağmen halen ağlıyordu. Artık belli bir zaman sonra kullaklarımın içi bu ağlaklar yüzünden nasır bağlamıştı ve hiç duymuyordum.
Öte yandan yükselen duvarlar ile şekillenmeye başlayan ev karşına geçip baktığımızda hayal ettiklerimizin aynen şimdi gerçekleştiğini görüyorum. O kadar çaba, stres, maddi sorunlar derken seyretmek insanı rahatlatıyordu. Çoğu günler çadır kurup, sabahları işe oradan gidiyorudum.
Temel dışında hiç beton ve tuğla kullanmadık desem yalan olmaz. Sadece üst kattaki banyo üzerine beton attık. Çünkü ahşap çatı banyo üzerinde de devam etseydi, nemden dolayı çok sorun yaşandığını biliyorum.
Taş duvar işçiliğinden sonra tam bir sene durduk. Bu sıralarda inşaata gidip geldiğimde ve eve baktığımda inanın şu anki durumunu görür gibiydim.
Kiremit araştırması yaparken çatının önemini öğrendim ve nerdeyse ihtisas yapmış duruma geldim. Onca araştırmadan sonra su, ses ve ısı yalıtımlı ahşap çatı imalatına girdik. Bunda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Detayları görenler çok şaşırıyordu. Ama içinde oturmaya başlayınca verilen paranın ve alınan verimin önemini anladık
Neyse çok uzatmak istemiyorum. Uzun yıllar sonrası katlanılan sıkıntılar sonucunda 2005 yılında evimize taşındık. İlk bir kaç gün aptal gibi olduk. Onca şehir gürültüsünden sonra aşağıda akan derenin ve kuşların cıvıltısı vardı. Dış mekanda bir çok iş yarım hatta hiç başlanmamışken taşınmıştık. İşte 2005 ten beri halen sağıyla soluyla uğraşıyoruz. Ama bu uğraşlar artık hobi olmaya başladı. Eşim heykeltraş olması nedeni ile artık ince rutuşlar başladı. Günden güne herşey şekilleniyor.
İşte belkide biz çekip gidenlerin içersinde şanslılardan mı ya da başaranlardın mı sayılırız bilmiyorum ama biz mutluyuz.
İsteyen arkadaşlara fotograflı detay resimleri ile tecrübelerimİ ayrıca paylaşabilirim. Yakın bir zamanda da fotograflarını da koyabilirim.
Herkesin gönlündekinin gerçekleşmesi dileğiyle.
Aziz FAYDA
aziz bey merhaba
kemalpaşada 17 dönüm arazimiz var kirazlık.
bende taş ev yaptırıp yaz kış yaşamak istiyorum.
tavsiyelerinizi almak isterim.
komşu olarak yardımlarınızı.
selamlarımla
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.