PDA

View Full Version : Ev yapımları hakkında




Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

Ozi'nin Bahçesi
19-04-2010, 14:50
Merhaba,
Hafta sonu bahçeye gittim. Komuş ile fikir alış verişinde bulunduk. Ev konusunda.
Detayları blog'a yazdım.
Sonuç; çok araştımak ve çalışmak lazım.

http://ozininbahcesi.blogspot.com/

Bu arada Harita Mühendisi arazinin krokisini bana fax ile gönderdi.
Tapuda 2900m2 arazimiz varken gerçekte 2745m2 çıkmış.
Süpriz...




MDEMIR
20-04-2010, 08:13
Merhaba Ozi'nin bahçesi,

Aynı sorunu biz de yasadık.
Bahçemizi aldık. Etrafını çitle çevirmek ıstedik ama önce net olarak sınırımızı bilelim diyerek, tapuya basvurduk. Yetkılıler gelerek ölçüm yaptılar.
Gördük ki, yeri bize satan kısının gösterdiği yer ıle bızım esas yerımız pek te aynı değil.
Eskı baslangıc yerınden 50 mt kadar aşağıya kaydı ve yan tarafımızdakı 3 farklı kısıye aıt bahcede de payımız olduğu anlaşıldı.
Sızde de benzer bir durum olabılır..

hosseda
28-04-2010, 08:53
Geçen hafta sonunda duvarlar iç bölmelerinkiler dahil pencerelerin taban seviyesine ulaştı.

Bu hafta iskele kurularak tavana doğru yükselme başladı. Şimdi niş vakti geldi. Dış duvarlarda bir kaç yerde niş bırakalım dedim ustaya. Oralara belki saksılar koyarım, belkide alet edevat için kullanırım diye düşündüm. Büyük demir çektirmeler aldım, onları da uygun gördüğün yerlerde duvara sapla dedim, dışarı çıkacak uçlar hamak vs. için lazım olabilir.

İçerdeki nişleri ise usta kendi tecrübelerine dayanarak yapacak. Serbestsin kendine ev yapsan nereye koyarsan nişleri oraya koy dedim. Ayrıca iç duvarlar da bolca dolap yeri yapacak. Yani duvarın 20-25 cm. içine giren kapalı pencereler olacak, ben oraları ahşap dolap haline getireceğim.

alpturan
28-04-2010, 12:54
Sn. hosseda merhaba..
Öncelikle kolay gelsin diyorum.İnşallah herşey yolunda gider inşaatınızı sorunsuz tamamlarsınız.Benim öğrenmek istediğim şey bağlı olduğunuz belediyeden yapacağınız taş ev için statik proje isteyip istemedikleri.? Normalde yığma yapılarda deprem yönetmeliğine uygunluk ve statik proje aranıyor ama imar olmayan yerlerde belediyelerin nasıl davrandıklarını bilmiyorum.Bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. İyi günler , iyi çalışmalar....

hosseda
28-04-2010, 16:53
Sayın alpturan,

Arsa köy içinde ancak köy büyükşehir hudutlarında kaldığı için ( kuş uçuşu 50 km. lik mesafe içinde) her konuda şehirde ev yapanla aynı statüde değerlendim ruhsat alma aşamalarında. Mimari proje yanında, statik, elektrik, sıhhi tesisat projeleri var. Zemin etüdünün yapıldığına dair jeoloji mühendisinin raporu var. Kanalizasyon için sular idaresinden alınan müsaade ve tabii harç ödemeleri var.

Köy seçiminde büyükşehir hudutları dışında olan köyü tercih etmek lazım. Aksi halde bürokrasinin getireceği masraf ve sıkıntılardan kurtulmak mümkün değil.

İyi dileklerinize teşekkür ediyorum. Hoşçakalın.

Remedios
29-04-2010, 09:31
Sn. Hosseda,

Duvarlar yükseldikçe biz de buradan mutlulukla izliyoruz.
İnşallah en kısa zamanda ve problemsiz evinizi tamamlayıp yerleşirsiniz.

Saygılarımla

hosseda
29-04-2010, 10:12
Sayın Remedios,

Güzel temennileriniz için teşekkür ediyorum size.

alpturan
29-04-2010, 11:05
Sn. Hosseda..
Yapı yavaş yavaş ortaya çıkıyor.İnşaat mühendisi olarak sizi uyarıyorum bu süreci izlemek insanda alışkanlık yapar..:)projelerin devamı gelebilir..:)belediye ve projelerle ilgili daha önce bir soru sormuştum.Büyükşehir sınırları içerisinde olduğunu ve statik proje hazırlandığını söylediniz.İnşaatınızı eleştirmek için söylemiyorum lütfen yanlış anlamayın fakat deprem yönetmeliğinde düşey ve yatay betonarme hatıllar isteniyor yığma yapılarda.Fotoğraflarda göremedim.Belediye herhangibir reaksiyon gösterdimi size **** projeyi yapanlara.benimde bir taş ev yapma düşüncem var.projeyi kendim yapıcam fakat standartlara sadık kaldıkmı yapının neredeyse yarısı (bina köşeleri, duvar üstü ve döşeme) betonarme olmak zorunda.tekrar tekrar sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayın.

hosseda
29-04-2010, 11:36
Sayın alpturan,

Nasip olurda evi tamamlayabilirsem daha inşaat yanından geçiremezler beni. Yaşım 61.

Ev bitecek sonra sıra bahçe düzenlenmesine gelecek, 755 numaralı mesajdaki fotoğrafta sol tarafta ortada bir ceviz ağacım var, en sıcak ve durgun günde dahi altında yanmadan oturabilir insan, onun altına gene taştan bir oturma yeri yapmam lazım onu da bitireyim asmalarla uğraşacağım. Bahçede çok iş var.

Geçende pazarda köylü bir bayan bir başka köylü adamla yüksek sesle münakaşa ediyordu ve dediki adama " senin gözün yere bakıyor yeter artık mal mülk için çabalama bu kadar ".
Adama baktım yaşı 50 anca vardı. Düşündüm şöyle ve ben hepten yanmışım dedim.

İnşaatımın tasdikli mühendislik projesine gelir isem yapı sistemi kısmında " yığma ", temel sisteminde ise " duvar altı temeli" yazmakta.

Temel resimlerimi gören bir mimar bana sen buraya 8 katmı çıkacaksın tek katlı ev için ne bu temel demiş idi. Ayrıca temel demirleri döşenmesinde bir inşaat mühendisi dostumda kontrola geldi ve yapılan herşey çok iyi dedi. Bunun yanında temel üstü vizesinde de gerekli kontrollar mimarımız ve yetkililerle birlikte yapıldı.

Sizin bahsettiğiniz teknik ayrıntıları bilemiyorum ama her şeyi ile mevzuata uyan bir inşaat yapmak gayretinden şaşmadım başından beri.

Hoşçakalın.

alpturan
04-05-2010, 21:56
İnşaatlar bitti heralde.Sayfada sessizlik var..

kazim polat
05-05-2010, 23:00
Arkadaşlar merhaba,

Sayın alpturan, benimki başlamadı ki, bitsin :)
Prosedürlerin sonuna geldik gibi ama, bugün harita mühendisinin çaktığı kazıklarda bir problem ortaya çıktı. Yarın mimarımla tekrar kontrol edeceğiz. Halledebilirsek eğer, kazma vurulacak nasipse önümüzdeki bir kaç gün içerisinde.

Arkadaşlar, nacizane bir blog oluşturmaya çalıştım, uğrayıp göz atarsanız sevinirim. Hele ki, bu konuda tecrübeli olan Meyveli Tepe de tavsiyelerde bulunursa çok memnun olurum. Zira kendisinden bir isteğim olacak. :)

http://hayalbahcem.wordpress.com/

bayindirmevki
06-05-2010, 00:11
Sn. kazım polat,

Her şey gönlünüzce olsun. Blokunuza göz attım. Devamını getirmenizi temenni ederim. Eviniz içinde kolay gelsin. Bitirmek için Allah güç versin.

alpturan
06-05-2010, 08:56
Sn. Kazım Polat...
Size şimdiden kolay gelsin Allah sabır versin diyorum. İnanın yavaş olması yanlış olmasından iyidir. Zaten mevsim inşaat mevsimi.Hele hele İzmir koşullarında 6 - 7 ay zamanınız var. Biz İstanbulda 3 ayda inşaatın %70 ini bitirmeye çalışırız hava koşulları nedeniyle.Eminim fazla sıkıntı yaşamadan sizde inşaatınızı bitireceksiniz. İhtiyaç duyarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Tekrar kolay gelsin..İyi Çalışmalar..

Remedios
11-05-2010, 09:04
Sn. Kazım Polat,

Prosedürler işin en zor kısmı. İnşaat kısmına geçince her şey çok çabuk ilerleyecektir.
İnşallah ilk kazmayı tez zamanda vurursunuz ve gerisi en kısa sürede gelir.Bloğunuz da hayırlı olsun. Gelişmeleri oradan da takip ederiz.

Saygılarımla,

hosseda
17-05-2010, 10:28
Hafta sonu geldiğimiz nokta :

mustafademir24
17-05-2010, 19:24
Sn hoşseda manzara da evinizde şahane görünüyor. Bir an malkoçoğlunun film kareleri (şu kalenin burçları) gözümün önünden geçti .)) Buraların Malkoçoğlu da siz olacaksınız galiba:))

hosseda
18-05-2010, 08:27
Sayın mustafademir24,

Teşekkür ederim güzel sözlerinize.
Ev, pencere üstleri kapanıncaya kadar bir kaleyi andıracak yazdığınız gibi. İlk zamanlarda inşaatın içine girdiğimde bir ören yerinde dolaşıyorum hissine kapılıyordum, artık alıştım.

Bir aksilik olmazsa 10 güne tüm duvarlar aynı seviyeye gelir umudundayım. Sonra pencere üstlerine beton lentolar dökülecek. Bu lentolar duvar kalınlığında olmayacak ve yanları gene taş işlenecek. Yani dışarıdan ve içerden taş görünüm aynen muhafaza edilmiş olacak, ancak alttan bakınca çaresiz beton görünecek, onu kireç badana ederek geleneksel ev görünümüne halel getirmem hayalindeyim. Tavana da beton atacağım için bu konuyu çok da dert etmemekteyim.

mustafademir24
19-05-2010, 20:13
Sayın hoşseda, yine bu sayfalardan 15. sayfada sayın Aziz Fayda beyefendinin yapmış olduğu evi eminim görmüşsünüzdür. O evin içindeki fotoğrafları inceleyecek olursanız tavanda kıllanılan ,tahminimce 10*10 ebatlarında yatay ve dikey tavan kalasları taş evle mükemmel bir uyum sergiliyor. Bu manada bence de evin tavanlarını hiç dert etmeyiniz.

hosseda
20-05-2010, 08:55
Sayın mustafademir24,

İşaret ettiğiniz sahifeyi ve sayın Aziz Fayda' nın inşaatının hikayesini defalarca okudum ve hala da okumaktayım, fotoğraflardan yararlanmaya çalışmaktayım. Ancak ben evin üstünü beton dökerek kapatacağım. Yani ahşap kalaslar üzerine oturacak bir çatıya sahip taş evim olamayacak ne yazıkki.

Bodrum yöresinde geçmişte yapılmış ve halen yeni yapılan taş evler gibi olacak evim. Teras çatı denilen türde yani. Evde ilk önceliğim bana çok uzun dönemlerde dahi sorun ve masraf çıkarmaması. Teras çatıda su ve ısı yalıtımını çok önemseyeceğim. Hatta yapılacak her şeyi yaptıktan sonra en üstü Mersin Mut yöresinin beyaz bir kayrak taşı var. Bayağı da pahalı ama çare yok onunla kaplayacağım ki yazın güneş ışınlarından koruyabileyim binanın tepesini.

Aziz Fayda
29-05-2010, 20:21
Sayın mustafademir24,

İşaret ettiğiniz sahifeyi ve sayın Aziz Fayda' nın inşaatının hikayesini defalarca okudum ve hala da okumaktayım, fotoğraflardan yararlanmaya çalışmaktayım. Ancak ben evin üstünü beton dökerek kapatacağım. Yani ahşap kalaslar üzerine oturacak bir çatıya sahip taş evim olamayacak ne yazıkki.

Bodrum yöresinde geçmişte yapılmış ve halen yeni yapılan taş evler gibi olacak evim. Teras çatı denilen türde yani. Evde ilk önceliğim bana çok uzun dönemlerde dahi sorun ve masraf çıkarmaması. Teras çatıda su ve ısı yalıtımını çok önemseyeceğim. Hatta yapılacak her şeyi yaptıktan sonra en üstü Mersin Mut yöresinin beyaz bir kayrak taşı var. Bayağı da pahalı ama çare yok onunla kaplayacağım ki yazın güneş ışınlarından koruyabileyim binanın tepesini.

Sayın hosseda,

Uzun zamandır buralara uğramıyordum. En sonki görüşmemizden sonra müthiş yol almışsınız. Şaheseriniz mükemmel gidiyor. Evinizin bulunduğu yeri merak ettim. Ne yazık ki geriye dönüp olan bitenleri okuyacak vaktim yok. Pencere ve niş üzeri lentoları nasıl çözdünüz ? Ağaç mı yoksa başka bir materyalmi ?
Kolay gelsin diyorum.

selamlar

Aziz FAYDA

Aziz Fayda
29-05-2010, 20:27
Sevgili kazım polat,

Umarım görüşmeyeli iyisinizdir. Son görüşmemizden sonra beni aramışınızdır ama buralarda değildim. Ödemiş'e çok geliyorum ama bir türlü sizi arayamadım.

Umarım bir an önce siz de evinize başlarsınız. Başlamak bitirmenin yarısıdır derler. Sıradan olmayan yapılardan bahsettiğimiz ve en önemlisi de hayal ettiğimiz evlerimizi yapmaya çalıştığımız için bu kadar araştırma ve titizlik yaşıyoruz kanısındayım.

Size de kolay gelsin

Aziz FAYDA

MeyveliTepe
29-05-2010, 22:17
Arkadaşlar merhaba,
...
Arkadaşlar, nacizane bir blog oluşturmaya çalıştım, uğrayıp göz atarsanız sevinirim. Hele ki, bu konuda tecrübeli olan Meyveli Tepe de tavsiyelerde bulunursa çok memnun olurum. Zira kendisinden bir isteğim olacak. :)

http://hayalbahcem.wordpress.com/

Kazım bey, sizin için yapabileceğim ne varsa bildirin yeter. Blogunuz çok güzel başlamış ama devamını da bekleriz.

hosseda
29-05-2010, 23:59
Merhaba Aziz bey,

Bu hafta lento haftamız idi, tam zamanında değindiniz.

İçerideki nişlerde büyük taşlar kullanılarak geçildi boşluklar. Pencerelerden iki tanesine ise örnek olarak kalın demirli beton lento döküldü. Lentonun duvar iç ve dışına gelen kenar kısımları ile tabanına ise kayrak taş işledi usta kalıbın içinden. Bu gün örnek yapılan iki pencerenin bir tanesinin kalıbı söküldü, fena olmamış gibi geldi bana ve diğer pencerelerde de aynı uygulamayı yapacağız. Ağaç lentolar için bayağı dolaştım geçen hafta ve güzelde kestane ağaçları buldum. Ancak onların emprenye edilmeden kullanılması iyi olmayacaktı, usta da " beni ağaçlarla uğraştırma, bırak ben demirli betondan yapayım beğenmezsen o zaman ne istersen yap " dedi. Bende tamam usta demişdim. Bu şekilde olunca çok da ekonomik halletmiş olacağım lento meselesini.

qokhanyilmaz
30-05-2010, 10:09
Sizi takip etmek artık daha kolay olacak...

kazim polat
31-05-2010, 00:06
Arkadaşlar merhaba,

Aziz Bey, sizi buralarda tekrar görmek çok güzel, umarım herşey yolundadır. İyi dilekleriniz için teşekkürler.

Sevgili Meyveli Tepe, bloğumu beğenmeniz beni çok sevindirdi. Engin bilgilerinizden faydalanmak, bloğumu ziyaret edenlerin de sizden faydalanmasını sağlamak ve de bloğumu zenginleştirmek adına( :D ), sizin bloğunuzda olduğu gibi, bloğunuzu link olarak verebilir miyim? Olumlu ya da olumsuz cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.

Sevgili Hosseda, herşey harika görünüyor. Galiba ben ev yapımına başlayana kadar siz bitirmiş olacaksınız. :rolleyes:

Önceden yaşadığım sıkıntılardan, az çok bahsetmiştim. O kadar nazlı bir harita mühendisim varmış ki, gelip de kazıkları çakması haftaları aldı. Kazıklar hatalı çakılmış ve tekrar gelip düzeltmesi bir o kadar daha sürdü. Bunca zaman kaybına ustam pes dedi doğal olarak. Ufak tefek işler alıp beni bekliyordu ama, sonunda haklı olarak başka bir işe koyuldu. İnşaat mevsimi de başladığından ve de taş duvar ustalarının azlığından, inanın tüm planı değiştirip, baştan gazbetonla örülmüş, taşla kaplama yapılmış bir eve mi dönsem diye bile düşünmedim değil. Usta bulamıyordum çünkü.

Çok şükür ki, geçen hafta bir başka ekiple anlaştık. Bu biraz daha pahalıya mâl olacak ama, kabasının tamamını yapacaklar. Önceki ustayla sadece duvar ve subasman için anlaşmıştık. Bunlar ise binayı komple bitirecekler tavanıyla beraber. Kalabalık bir ekip olduklarından az zamanda bitirebilecekler gibi görünüyor. Aslında temel kazıldı ama, ellerindeki işin bitmesini beklemek zorundayım. 15-20 günleri varmış. Kaç ay bekledim, o kadar daha bekleyebilirim herhalde.

nazlı06
31-05-2010, 10:36
Kazımcım, ustalarla uğraşmak çok zor çok

MeyveliTepe
31-05-2010, 15:37
Arkadaşlar merhaba,

Sevgili Meyveli Tepe, bloğumu beğenmeniz beni çok sevindirdi. Engin bilgilerinizden faydalanmak, bloğumu ziyaret edenlerin de sizden faydalanmasını sağlamak ve de bloğumu zenginleştirmek adına( :D ), sizin bloğunuzda olduğu gibi, bloğunuzu link olarak verebilir miyim? Olumlu ya da olumsuz cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.



Sormanız bile gereksiz. Tabii ki verebilirsiniz.

kazim polat
31-05-2010, 17:32
Sevgili Nazlı06, görüşmeyeli epey oldu. Daha önce bahsettiğim sıkıntılardan dolayı biraz uzak kalmıştım. En kısa zamanda uğramaya çalışacağım. Siz o yollardan geçtiniz, evet gerçekten çok zormuş.

Sevgili Meyveli Tepe, çok teşekkür ederim, inanın çok mutlu oldum.

hosseda
31-05-2010, 22:15
İnşaat normal seyrinde devam etmekte...

mustafademir24
12-06-2010, 22:51
Yahu bu görüntülere ne denilebilir ki en doğrusu sanırm ((RÜYA)) olurdu.

mustafademir24
25-06-2010, 00:41
Merhaba sayın hoşseda,ben yeni resimler beklerken, gördüm ki eski resimler kaybolmuş(( .. 10 günlüğüne fethiye de idim, halen bomboş olsa da gidip tarlamı şöyyle bir seyrettim. Yanımdaki 7 dönümlük yer el değiştirmiş, yeni sahibi ile telefonla tanıştık kendisi beni aradı ve üçgen şeklindeki arsamı kareye çevirmeyi, kendisinin inşaatçı olduğunu filan anlattı.. Aklınca bana üçgenin arka tarafına doğru biraz yer verecekmiş .. Kendisi babamın oğlu ya güya .. Meğer vadandaşın derdi başka imiş.. benim yola cephe olan 85 metreden pay istiyor..Anladım ki komşuluk sadece apartman hayatında zor değilmiş. Köy yerinde bile bu işler zor(( Bu arada köyde 6 yıl kadar önce yapılmış bir tek katlı 200m2 lik taş evi gösterdiler bana..ağzım açık kaldı bitince sizin evde öyle olacak inanın..

kazim polat
25-06-2010, 21:16
Arkadaşlar merhaba,

Tam altı aylık bekleyişin ardından, nihayet üç gün önce " Hayâl Ev"imin inşaasına başlayabildik.

Ama resmi prosedürler, ama kişilerin ihmalinden kaynaklanan bir gecikmeydi bu. Olsun, gene de kimseye kırgın değilim. Hatırladığım bir hikâyenin sonundaki kıssadan hisse şuydu : " Vardır bunda da bir hayır."

Ustalarım çok iyiler. Üç günde neredeyse temel ve su basmanın 4/3ünü bitirdiler. Çalışması da zevkli insanlar, işlerinin ehli ve de neşeli. Umarım hep böyle gider. Hatta duvar taşlarını yetiştirmekte güçlük çekiyoruz. İki arkadaşımla birlikte kendimiz çekiyoruz taşları. Hatta günün sonunda, bugün ne yaptın diye soranlara: " Taş taşıdım, laf taşımadım." diye espiriyle bile cevap verebiliyorum onca yorgunluğa karşın. Başıma geleceğini bildiğim olay nihayet bugün gerçekleşti; kuyruklu diye tabir ettiğimiz haşeratla tanışma fırsatımız oldu. :) Hâlâ canım yanıyor ama, şanslıymışım, bazı kişileri anında hastanelik edebiliyorlarmış.

Fotoğraf makinamın şarj aletini kaybettiğimden, cep telefonumunkiyle çekeyim dedim artık bugün. Güzel görünmese de , size fikir verebilir sanırım.

Bu arada, artık neredeyse tamamen "Birgi"li oldum. Tayinimi istedim ve de çok şükür ki çıktı. Binamın karşısında yeni okulum. Üstelik adı da; Birgi Kâzım Paşa İlköğretim Okulu. :) Sağlıcakla kalın...

mustafademir24
26-06-2010, 05:10
Sevgili kazım ağabey, hakikaten de beklediniz ancak her olayda olduğu gibi gün bugünmüş..)) hayırlı olsun inşallah daha nice uzun ömürler versin yaradan, sağlıkla güle güle oturunuz.. eh darısı da benim gibi sıradakilerin başına. Bu arada hoşsedadan ses yok yahu..

Ozi'nin Bahçesi
27-06-2010, 21:35
Kazım Bey,
Hayırlı olsun..İnşallah kazasız belasız sona ulaşırsınız..Darısı başımıza..

hosseda
30-06-2010, 18:01
Herşey yolunda gidiyor şükürler olsun.

hosseda
05-07-2010, 11:55
Taş evin tüm duvarları tamamlandı. Pencere ve kapı üzerleri ( lentolar) bitti. Tüm tesisat ( temiz su- pis su- ısıtma ve güneş enerjisi boruları) döşendi, zemin tesviye betonu atıldı.
Evin önü dışındaki üç yanı beton kuşak ile çevrildi ( bina zeminini sudan korumak için).

Evin önüne ise 4 m. eninde beton atıldı ve 60 cm genişliğinde ve aynı yükseklikte taş duvar ile betonun bir tarafı çevrelendi. Betonu kayrak taş ile kaplayacağız bilahare. Bu kısım Bodrum yöresindeki eski evlerde bulunan " ayazlık " gibi kullanılacak, buraya hayat da demek mümkün.

Bu çevre düzenlemeleri bu hafta biterse, sıra tavan betonuna gelecek. Onu da nasip olur tamamlar isek ustanın derzleri yapması dışında işi kalmayacak.

hosseda
26-07-2010, 11:50
Geçen hafta evin tavanı kalıplar ile kapandı.

Havalar çok sıcak ancak çalışma, usta ve bir yardımcısı ile yavaş da olsa sürmekte. Evin üstü ahşap kalıpla tamamen kapanınca kalın taş duvarların yararı açıkça ortaya çıktı. Ustam, sen artık yazın başka yerde kalmaz uyumaya buraya kaçar gelirsin bu serinliğe demekte. Tüm erzak ve içecekleri içeriye taşıdık, evin serinliği ile buz dolabı gibi olmasada içecekler içilecek serinliğe ulaşmaktalar ki bu beni pek mutlu etmekte.

Kalıpların tamamlanması ile birlikte usta bayrağı da bir ahşap direk ile üste dikti.

Bu gün demir için hazırlık başladı. Yarın nasipse demirler döşenecek, sonra da hayırlısı ile betona gelecek sıra. Usta üst komşu bahçeden binanın üzerine ahşap kalaslar ile sağlam bir rampa kurdu. Beton komşu bahçede karılıp, el arabaları ile rampadan taşınarak binanın üstüne dökülecek. Tamamı ile eski tarz bir inşaat oluyor ama başka da çare yok, beton mikserlerinin bahçeye ulaşma imkanı yok ne yazıkki.

üzüm
26-07-2010, 12:10
Sayın hosseda, beton dökmek için çok sıcaklara kalmışsınız, umarım istediğiniz sonucu alırsınız. Beton mikserlerden kastınız hazır beton ise buralarda 6-8 metreküpten (1 mikser) fazla ise beton dökme aracıyla (hortumlu olan) birlikte geliyor. Bu araç ile beton dökülecek yerin çok yakınına gelmeden çok kolay ve kısa sürede dökülebiliyor.

hosseda
26-07-2010, 12:22
Sayın üzüm çok haklısınız ancak işe ara verme imkanım yok, ustayı bırakacak olursam ne zaman gelir geri bilemiyorum.

Hazır beton için araştırdım ama pompa ile betonu binaya verecek aracın inşaata en yakın duracağı sokak çok dar. Onların yanlarda kamyonu sabitleyen dayanakları yer darlığı sebebi ile açılamıyor, o sebepten olmaz dendi.
Betonun bilahare sulanmasında özel gayret harcayarak bir olumsuzluk yaratmam hayalindeyim.

hosseda
29-07-2010, 10:03
Pazartesi gününden beri çalışma yapamadı usta, demir döşenmesine bu gün başlandı.

Su basmanda perde beton istememiş, hazırlanmış kalıpları söküp demir filizleri kestikten sonra tamamı ile taş bir su basman yapılmasını sağlamıştım. Epeyde bir kaybım olmuştu tabii.
Şimdi de tavan betonundan sonra yukarıda taş işi var. Evin uzun cephesinin üstüne çatı için iki taraflı taştan beşik yapılacak ( teras çatıdan vazgeçtim bildiğimiz kiremit çatı yapılacak üste), onun yanında çepeçevre 40-50 cm yüksekliğinde taş bir duvar örülecek idi. Ama soluğum azaldı herhalde ustaya vazgeçtim taş ile uğraşmayalım, yukarıda perde betondan yapalım yapacaklarımızı, kayrak ile kaplarız dedim. Bahçede bir kamyon kadar taş var onunla da yola dayalı istinad duvarını genişletelim arabaya geniş bir yer çıkar dedim tamam dedi usta.

Tam olarak 165 ton taş nakletmişiz zor şartlarda bahçeye başından beri. 15 tonu duruyor dersek 150 ton taş kullanıldı evde. Dile kolay ama bana ve usta ile yardımcısına sorarsanız kolay değil.

mustafademir24
31-07-2010, 22:24
Merhabalar, sevgili hoşseda uzun bir yolculuğun sonlarına yaklaştınız çok şükür. Ben tatildeydim bir süredir yine fethiye de tabii ki arsamın çevresinde tur atıp durdum:)) Biraz yüzdüm eğlendim, biraz hayaller kurdum 40 yaşıma bir kala mutluyum dedim yahuu .. hayat çok güzel ev yapımı yorucu, meşakkatli olacak gözüm borcu harcı pek yemiyor olsa da yapacağız işte bişeyler allah sağlık versin yeter .. bu arada şeydan da dürtmüyor değil şu hiiç tasvip etmediğim hazır prefabrikler konusunda.. Tüm kış internetten resimlerine bakıp araştırdığım birkaç firmadan biriydi Özge prefabrik 1986 dan beri faal iki kardeşin hekimoğlu soyadlı iki kardeşin kurduğu ki o kardeşlerin hayat hikayeleri de çok hoşuma gitti doğrusu azmin zaferi..Her neyse istanbul dönüşü aydın izmir otoyolunu kullandım izmire vardığımda otoyolun hemen çıkışında rastladım bir showroomlarına; eşime ısrar ettim o pek yanaşmasa da hem bir mola sayılır dedim ayaklarımız açılır iki dk bakarız filan derken 95 m2 lik tek kat bir evi gezdik 35000 tl şayet çatı izolesi vs filan biraz extra derseniz 41000 civarı inanın temelli oturmak değilde yazlık düşünen her aileye tartışmasız tavsiye ederim..neyse sevgiler ..

hosseda
10-08-2010, 18:09
Nihayet geçen hafta perşembe günü üst beton atıldı.

Sıcakları geçsin diye beklemek imkanı yoktu çünkü ramazana kalacaktık ve o zaman çok daha zor olacak idi. Betonu takip eden gün çepeçevre betonun etrafı 10 cm. kadar yükseltilerek evin tavanına su dolduruldu. Betonun yanmasını önledik. Su beton tarafından emildikçe ve de güneş ile buharlaşıp azaldıkça bu basit havuza takviye yapıldı. Şükürki aşağıya damla su inmemekte, bu betonun yanmadığına dolayısıyla çatlaklar oluşmadığına delaletmiş.

Kalıplar sökülmesine daha bir kaç günümüz var, ondan sonra gene yukarıda çok yüksek olmayan ancak kalınca çepeçevre bir beton duvar örülecek. Bunun için üst betonda filizler bırakıldı.

Sekiz aya yaklaşan bu çalışmalar beni ve ustayı bayağı bir yordu. Ama koyvermek yok mücadeleye devam.

taubeus
11-08-2010, 16:40
Merhaba,

Benim de şehirden kaçma planlarım var ve gelecek yıl bahar aylarında Bilecik Gölpazarı ilçesinde bulunan arazime bir ev yaptırmak istiyorum. Yaptığım araştırmalar sonucunda kerpiç eve eğilimliyim. Kerpiç evler ve bu evleri yapan firmalar konusunda sizlerin tecrübesinden ve görüşlerinden yararlanmak isterim. Ne dersiniz?

Sonul
11-08-2010, 21:10
Arkadaşlar kırsal kesimde ev yapmanın bir diğer zorluğu ise atık su kuyusu. Ben deneyimsiz olduğum için taştan ördürdüm ve üstüne beton döktürdüm. Maliyeti 3000 lirayı geçti. Geçenlerde bir nalburdan ihtiyaçlarımı alırken hazır üretilmiş değişik boyutlarda atık su kuyuları olduğunu ve ederinin de oldukça avantajlı olduğunu öğrendim. Umarım bu bilgiden de yararlanırsınız. Kolay gelsin, umarım herşey gönlünizce olsun.

hosseda
12-08-2010, 13:53
Tavan betonunun kalıplarını bu gün sökmeye başlayacakdı usta ancak sıcaklar en üst seviyede devam etmekte , ustaya bir kaç gün daha kalması iyi olacaksa bekleyelim dedim, haklısın bekleyelim dedi hafta başına kadar. Beton su içinde ermekte.

Yarın köye giderim. Salonda bir köşe açık mutfak. Mutfak bankolarının oturacağı ayakları da duvarların örüldüğü taşlar ile yapmak fikri oluştu bende. Bakalım ustam ne deyecek.

Evin önünde 5x4 ölçülerinde betonu atılmış bir yaşam alanımız var. İleride kayrak taş ile kaplanacak orasıda. O alanında uygun yerine yuvarlak, taş bir masa ördüreyim diye düşünmekteyim. Masanın ortası büyük pazar şemsiyelerinin direğinin girebileceği şekilde olursa o kısma gölge verecek ağaç yetişinceye kadar böyle idare edebiliriz. Oraya dikip yetiştireceğimiz ağaç çok mühim. Keçi boynuzu, meşe, zeytin, hünnap ve sakız şu andaki adaylarım. Bahçede meşe dışındakiler dikili hazırda ( sakız pek minik ama tenekede halen). Meşeyi istersem ustam getirecek bana fidan olarak.

hosseda
31-08-2010, 18:06
Tavan betonu kalıpları söküldü, iç tavanların kaba ve ince sıvaları yapıldı. Evin taş duvarlarının üstünde 40 cm. yüksekliğinde ve 40 cm. eninde demirli beton bir hatıl dönülmüş ve tavan betonu da bu hatıl üzerine demirlerle bağlanarak atılmışdı. Hatılın dış tarafında 10 cm bir boşluk kaldı ve burası duvarların taşı ile ahenkli olsun diye taş örülecekdi. Usta bahçede mevcut taşı kırarak yapamam ufak boylarda taş seçmemiz lazım deyince artık halim kalmadı taşla uğraşacak dedim ve vazgeçtim taş kaplamadan.

Tavan betonu üzerine yapılacak teras duvarının kalıbını 5 cm dışarıdan kurdurdum ve taş duvar üzerindeki hatıl yanı boşluk 5 cm ye indi, demirli beton teras duvarı hatılın yanından taşa oturmuş oldu. Beton teras duvarına sıva yapılınca taş duvar ile aynı hat yakalanmış olacak.

Hafta sonu o duvarlarında kalıpları söküldü ve temizlikler yapıldı. Tüm binanın çevresine yeni ahşap iskeleler kuruldu. Bu gün teras duvarı sıvanmaya başlanmış telefonda aldığım bilgiye göre. Sıva üzerine eski usul elle serpme atılacak ve beyaza boyayacağım bilahare duvarı.

Binanın dış ve iç derzleri hiç ellenmemişdi. Duvar sıvası bitince yukarıdan aşağıya doğru derzlere geçilecek. Derzler için mermer tozu, kalekim, beyaz çimento, perlit ve kum alındı. Bunun yanında derz harcına sika da ilave edilecek, güzel olacak diye ümit etmekteyim.

Kiraz
31-08-2010, 19:25
Sn. Hosseda, çoğu bitmiş azı kalmış, kalanı da kolay çıksın. Derzden sonra bile evin havası çok değişecek. İnce işlere gelince biraz ince ince kafa yormak gerekiyor ama yine de zevkli. Kolaylıklar dilerim.

mustafademir24
01-09-2010, 22:25
Merhabalar. Sevgili hoşseda ve kazım polat yeni haberlerinizi ve fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz..

hosseda
02-09-2010, 07:03
Merhaba sayın mustafademir24,

Fotoğraf arşivim evin fotoğrafları ile dolu, ancak kendimce makul bir sebebim var buraya şimdilik aktaramamaktayım. Biraz daha müsaade, temelden itibaren tüm safhaları bu sahifeye ekleyeceğim.

Evin inşaatına 2009/aralık son haftası başlandı. Sekiz ay geçti, daha ne kadar sürecek bilememekteyim. Bazen moral düşmesi yaşasamda hemen toparlanıyorum. Şükür ki ustam köyden ve aksatmadan çalışıyor, anlaşabiliyorum arada zorlanarak da olsa diyorum. Birde dışarıdan usta götürmek zorunda kalsaydım ne olurdu acaba deyince morali topluyorum. Şurası gerçekki, hayal ettiğim taştan ev oluyor.

Dün üst teras duvarının sıvalarına devam etmişler. Usta biraz hızlan ne olur dedim telefonda, ben senden kaba köy sıvası istiyorum ama sen ince sıva kalın sıva diye şehir sıvasıla uğraşıp beni üzme dedim.( Köy kaba sıvasının aranan olduğunu anlatamıyorum, olmaz yakışmaz eve diyor). Neyseki akşama aradığımda üç taraf bitti yarın tamamlarız öğlene dedi. Sonra derzleri yapacaklar yukarıdan aşağıya.

Hoşçakalın.

hosseda
07-09-2010, 22:57
Teras çatıda bacalar ve tecrit işleri hariç herşey tamamlandı. Dün ve bu gün derzlerle uğraştılar.
Akşama doğru gidebildim inşaata, derzlern yapıldığı duvarı görünce şaşırdım ve ustaya, tamam usta işte taş evi şimdi görebiliyorum artık dedim. Beğenmeme oda pek memnun oldu.

serap95
14-09-2010, 20:21
merhaba arkadaşlar,
bugün yazıların hemen hepsini okuma fırsatım oldu. uzunca süredir düşündüğüm anneannemin köydeki evinin arsasını alıp yıkılan evin yerine yenisini yapmaktı. Kah prefabrik kah ahşap ev, betonarme derken köyün evlerinin tamamı gibi kerpiç ev en uygunu olacak sanırım. şu an hiç bir şey bilmiyorum. yarından sonra gidip arsayı göreceğim. dedem öldüğünde anneannemi eskişehire almıştı annemler evide harabe olup yıkılmasın diye satmışlardı. anneannemin en büyük korkusu yurtluk olmasıydı satıldığı halde yıkıldı arsada kerpiçler bile kalmamış. umarım arsayı alanlar satar umarım eşimden habersiz bu işleri halledebilirim. herkes bana gülüyor çünkü köyde yaşlılar kalmış sadece içanadolunun bozkırının ortasında yeşil olmayan bir köy sulama istemeyen ağaçlar dikmeyi planlıyorum ilk etap. bakalım nasıl olacak.
herkese iyi akşamlar.

hosseda
14-09-2010, 22:15
Evin ön duvar derzleri tamamlandı.

Dışarda yan duvar ve arka duvar kaldı. Bir aksilik olmazsa hafta sonuna iç duvarlara geçerler diye ummaktayım.

serap95
18-09-2010, 14:13
Merhaba arkadaşlar,
Dün anneannemin yaşadığı köye gittim ve sattığımız evin yerini almak için girişimde bulundum ancak alanlar evi kullanamayıp harebeye çevirdikleri halde kardeşlerine yeni bir ev yapacaklarını ve satmayacaklarını söylediler. Hayal kırıklığına uğradım ama dedemin her köylünün sahip olduğu harman yeri denilen arsası varmış acaba oraya ev yapabilir miyim? köyü gezdim bir çok ev boş ve yıkıntıya dönmüş. o evlerin kerpiçlerini ve taşlarını toplayıp 80- 100 m kerpiç ev yaptırabilir miyim? ruhsatsız olsa ne olur? bana yardımcı olursanız sevinirim.

hosseda
20-09-2010, 21:38
Oya işlemekten farksız taş evi geleneksel yol ile yapmak.

Cuma günü oradaydım. Usta derzi dolduruyor, yardımcısı kuruyan derzi tel fırça ile temizliyor, arkadan boya fırçasını su ile ıslatarak siliyor. Ustaya durum ne bile demeye çekinir oldum, yavaş gidiyorsunuz diye anlayıp üzülmesinden korkuyorum. Ellerinden geleni yapmaktalar. Ama tahminim yarın evin içine başlayacakları yönünde.

Derzli ve derzsiz duvar arasındaki fark bu resimde gayet iyi görülmekte;

Zafer İnandıklı
24-09-2010, 22:19
Sayın hosseda, maşallah çoğu gitmiş az'ı kalmış. Allah Tealâ sağlık ve mutlulukla, güle güle oturmak nasip etsin.

hosseda
24-09-2010, 23:15
Sağolun sayın İnandıklı,

Yarın gideceğim nasipse inşaata. İç derzlerde ilerlemiş olmalılar. Belkide salon kaldı sadece. Sonraki iş, sıvası yapılmış olan tavanlara kireç badana yapmak olacak. Bu arada belki ustada pencere podiyelerine el atar. Eylül sonu benim işim kalmaz burada demişti usta ama mümkünatı yok. Daha bacalar var, çatının ve ev tabanının şapları var, çatıda tecrit işi var, evin içinde ve önünde yer döşemelerinin yapılması var. Sıra gelirse, şöminenin taş giydirilmesi işi var. Yani var oğlu var.

Bu arada doğramalar için araştırmalara kaldığım yerden bu gün gene başladım. Muhtelif karar değişiklikleri neticesinde şu anda vardığım nokta ( değişme ihtimali yok diyemem ) tüm doğramaları, sineklikleri, dış kapıyı ve tabii oda kapılarını çıralı çamdan masif olarak yaptırmak. Hatta nerede ise anlaşmamı yapacak idim bu gün ancak bina ölçü alınabilecek duruma gelene kadar bekleyeyim dedim, ama ağaç yaptırırsam yerim belli oldu. En az beş yıllık, kuru ve çok kaliteli çam keresteleri var konuştuğum ufak marangoz atölyesinin, bana yetecek kadarını kenara ayırmaya söz verdiler.

Nasıl bitecek bu işler diye düşünmemek en iyisi, arkamdan koşturan mı var diyerek geçiştiriyorum sıkıntıyı, ancak gerçek olan şu ki inşaata başlandı ise ne kadar evvel bitirilirse maddi ve manevi kayıbın o kadar azalacağı aşikar.

Ozi'nin Bahçesi
26-09-2010, 00:26
Merhaba,
Mart ayında aldığımız bahçemize ev yapma planları yapıyoruz. Taş,betonarme, ahşap araştırıp dururken geçenlerde Yeni Zellanda'da meydana gelen deprem ve sonuçları bana ahşabı hatırlattı yeniden. Yanılmıyorsam 7 nin üzerinde bir deprem oldu ve hasar neredeyse sıfırdı..Amerika, Avustralya ve Yeni Zellanda' da konutların büyük çoğunluğu ahşaptan yapılıyor. Adamlar bu evlerin esin kaynağının Osmanlı mimarisi olduğunu da açık açık söylüyorlar ama biz bir betondur gidiyoruz anlayamadım.
Ahşap ev yapımı neden tercih edilmiyor, yasal işlemlerimi zor, proje hazırlamasımı zor, ustasımı yok, malzeme bulmakmı zor anlamadım. İçimizde mimar arkadaşlar varsa yanıtlarsa sevinirim.
Teknolojinin bu kadar geliştiği bir zamanda, ayrıca yukarıda saydığım ülkelerde yapılabilen evler neden bizde yapılamıyor anlam veremiyorum.

Ahşap cumbalı bir evde oturmanın zevkinin bambaşka olacağına inanıyorum. İlk sorun proje işleri, sonra usta bulmak bu konuda yardımcı olabilecekler veya fikir verebilecek olan varsa sevinirim.

Istanbul'dan bir ev...

hosseda
26-09-2010, 08:09
Sayın Oz'inin bahçesi,

Sizin yaşamaktan olduğunuz merhaleyi geçtim. Tecrübe sahibiyim artık diyerek bir kaç cümle yazayım :

Ahşap evi bende düşündüm başlarda. Ancak bulunduğum köyde yerlilere ait tek bir örneği yoktu. Orman köyü, ağaç bol, köylü zamanında evini tümden taş ile yapmış, ağacı kullanmış ama evin belli yerlerinde ( lentolarda, tavanda, tabanda, vb. taş ile halledemeyeceği bölümleri yonttukları çıralı çamlar ile halletmişler.). Siz bulunduğunuz yöredeki eski yapıları araştırın, karar vermenizde önemli rehberlerden bir tanesi onlar olsun.

Benim taş ev hayalim, evin ana malzemesi seçimimde 1. etken oldu ise, Ege ve Akdeniz yöresi ile arsayı aldığım köydeki eski yapıların durumu 2. mühim etken olmuştur.

Ahşap eve karar verirseniz bu konuda bu işi yapan çok firma bulacaksınız nette. Onlar size her konuda yardımcı olabilecek durumdalar.

hosseda
26-09-2010, 08:17
Dün inşaattaydım.

Beklediğimden daha az yol almışlar ne yazıkki. En arkadaki odadan başlamışlar iç derzlere, ancak daha yarısı anca yapılmış. O bitecek, küçük oda ve banyo sonrada salon var. Önümüzdeki hafta sonuna ancak salona geçebilirler bu durumda diye tahmin ediyorum. Üstelik dün çalışamadılar başka işi çıkmış ustanın.

Evin üst mahalleden çektiğim arka görünümü ve de inşaat sebebi ile harap olan çardağım ile evin önü, dün yerine yerleşen sardunya ve gene inşaat sebebi ile sulamaları dahi yeterince yapılamayan sebzelerimizden dün toplayabildiklerim.

ahmetbagatur
26-09-2010, 15:43
Paylasim icin tesekkurler, cok guzel gozukuyor. Hayirlisi ile bir an evvel biter insallah. Catidaki distan gorunen beton kisim oyle kalacakmi, yoksa tasla kapayip kamuflemi edeceksiniz?

hosseda
26-09-2010, 18:23
Sağolun sayın ahmetbagatur,

Çatının hikayesi uzun. Çatıdaki final benimde içime sinmiş değil ancak şartlar zorladı, en kısa yol olarak bu şekli seçtim, evin üstünü kapayıp, orada daha fazla oyalanmadan başka işlere geçiş için. Bu hali ile teras çatı denilen bir çatı halinde. Mevcut beton üzerinde henüz bir işlem yapılmadı. Nasip olursa yağmurlar başlayınca, uygun bir günde şap atılacak bilahare izolasyon işi var. Bu hali ile bir müddet kullanalım diye düşünüyorum, belki sonradan üzerine gizli bir kiremit çatı oturturum.

Görünen beton duvar demirlerle çatı betonunun demirlerine bağlı sağlam bir duvar. İleride kiremit çatı yapılırsa onu fırtınalarda korusun diye yapıldı. Kiremit çatı yapılmazsa da bu haliyle çatıda bir güvenlik elemanı halinde kalacak. Dış yüzü püskürtme sıva. Gerekirse dediğiniz gibi duvar ve beton satıh, ileride kayrak taş ile kaplanabilir. Usta da bu sebepten sıvayı ince tuttu, taş duvarla beton duvar arasında 3 cm. lik bir pay hala var.

Ozi'nin Bahçesi
27-09-2010, 10:15
Bu işin bölge ve yaşam koşulları ile çok alakası yok bence.Avustralyanın tropik bölgeleri var, çöl olan yerleri var , keza Amerika'da öyle. Biz bu kültürü unuttuk bence betona saplandık kaldık. Ahşap sanayimizde gelişmedi doğal olarak . Diğer ülkelerdeki Ahşap ürünlerin kalitesi ve çeşitliliği bunu gösteriyor.
Konuyla alakalı tam da bugün yayınlanan bir yaz ilginç geldi.
Linkini veriyorum, ilginizi çekebilir.

http://ekonomi.haberturk.com/emlak-mortgage/haber/555689-ahsap-mi-betonarme-mi

hosseda
02-10-2010, 08:47
İçeride derzlerin büyük kısmı tamamlanmış, sadece salon kaldı.

Usta, bir kağıda inşaatın yaptıranını, yapanını, tarihini yaz, içine madeni kuruş para koy sonrada naylona sar ve derzin yapılacağı bir oyuğa koy dedi. Peki usta dedim yazdım bir güzel ve koydum bir oyuğa. Usta üzerini derzledi. Bu adettenmiş...

Büyük odanın derzleri yapılmış hali aşağıda.

mustafademir24
05-10-2010, 08:40
MÜKEMMEL BU OLSA GEREK YAHU:)) Bayıldım sayın hoşseda güle güle oturun sağlılıkla oturun sevgiyle yaşayın inşallah.....

hosseda
05-10-2010, 09:49
Sağolun sayın mustafademir24,

Daha güzeli sizlerede nasip olur inşaallah.

Kiraz
05-10-2010, 11:00
Sn. Hosseda, çoğu bitmiş azı kalmış, kalanı da kolay çıksın. Derzden sonra bile evin havası çok değişecek. İnce işlere gelince biraz ince ince kafa yormak gerekiyor ama yine de zevkli. Kolaylıklar dilerim.

Derzden sonra evin havası değişecek demiştim ama bu kadar güzel olacağını tahmin edememişim. Güzel günlerde oturun. Bu güzel duvarların ahşapla birleşmesinin fotoğraflarını da yakında göreceğiz, işte o zaman daha da güzel olacak.

hosseda
06-10-2010, 00:31
Teşekkür ederim sayın Kiraz.

Doğramaların ahşap olmasına büyük gayret göstermekteyim. İnşallah beceririm.

Etrim
18-10-2010, 14:34
Merhabalar, inşaatında ve bahçe duvarlarında taş kullanmış birisi olarak taş ile çalışacaklara hesaplarını çok dikkatli yapmalarını tavsiye ederim.

Tüm maliyetler benim önceden bütçelediğimin iki katına çıktı neredeyse. Taş duvar örerken unutulan veya ciddiye alınmayan gider kalemlerinden en önemlileri kum, çimento ve derz için kullanılacak olan malzemedir. Sarf edilen kum ve çimento maliyeti çok ciddi boyutlarda olabiliyor. Fire'yi de hesaplayın, taş ister istemez ciddi miktarda fire verebiliyor. Kaba bir fikir vermesi için 50.00 TL/m2 işçilik istenen bir duvar için eğer taş yakından bir yerden gelecekse, nakliye çok pahalıya gelmiyorsa en az 50.00 TL/m2 taş, kum ve çimento maliyeti eklemelisiniz. Dışını taş ile kaplayacaksanız binanın betonarmesinin bu kadar ağırlığı yanal yüklere karşı taşıyabilecek gibi olması gerekir. Kaplama demek 3 - 4 cm demektir, 3 - 4 cm kaplama taş ev görüntüsü vermiyor. Daha kalın kaplamalar ciddi bir yük oluşturur ve bu yükün binaya çok iyi tutundurulması, ankrajlanması gerekiyor.

Sırf ankraj demirleri ve bu demirleri kolon ve kirişlere sabitlemek için gereken kimyasal ankraj malzemesi bile ciddi bir maliyet oluşturuyor. İçi başka teknikle yapılan dışı taş olan bir bina yapacaksanız dışarıdaki taş mutlaka araya su çekecektir, iki bölüm arasına çift komponentli su yalıtım işlemi yapılmalıdır. Bunlar yapılmazsa ileride ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu iki işlemin de bir işçilik maliyeti olacaktır.


Selamlar

Korkmaztürk
19-10-2010, 16:46
Selam sevgili arkadaşlar.
Bu forumdaki ilk mesajım.Öncelikle Buradan Çekip Gitmek başlığındaki yazılarınızı büyük bir heyecanla okuyup,emek vererek ortaya çıkardığınız evlere gıpta ile baktığımı belirtmek isterim.Bu foruma, yaklaşık yirmi gün önce almaya karar verdiğimiz ama bu gün alabildiğimiz 600 metrekare arsaya nasıl bir ev yapalım diye kafa yorarken rast geldim. Sizlerin evleri genelde güneybatı bölgelerinde ama benim aldığım arsa karlar,soğuklar ve buzlar diyarı Sivasta. Çocukluğumun geçtiği kasabada bir evimiz olsun sevdası ile yola başlamış olduk(gerçi daha yolun başında bile sayılmayız). Evimizi çok fazla kullanamaycağız.memur olduğumdan yılda bir ya da iki sefer gitme durumumuz olacak ancak kasabamda bir evimin olduğunu bilmek bana ayrı bir huzur verecek. Kayınbiradarimde aynı memleketten olduğundan arsayı beraber aldık ve evide ortak yapmayı planlıyoruz. kendisi ağaç işleriyle uğraştığından (palet,kasa imalatı) evimizi ahşap ağırlıklı yapmak istiyor, bu durumda planımıza göre ahşap ev Mersinde üretilip kasabada montaj edilecek.kendi işçileri bu işi yapacağından çok ekstra bir işçilik giderimiz olmayacak.Ağacın kesilmesi ve fırınlanması yine aynı işyerinde yapılacak.Fakat benim aklıma takılan bizim memleket soğukları. Neyse daha ilk mesajla sizin kafanızı şişirmek istemiyorum (nasıl olsa ilerleyen zamanlarda şişireceğim:) ). Araştırmalarım devam ediyor.Selam ve saygılar.

hosseda
19-10-2010, 22:22
Hayırlı olsun yeriniz sayın Korkmaztürk,
İnşallah gönlünüze göre evinizi inşa eder, huzurla içinde yaşarsınız.

Korkmaztürk
21-10-2010, 20:46
Sn. Hosseda.
İyi temennileriniz için teşekkür ederim. Umarım güzel ülkemde ev sahibi olmak, BAŞIMI SOKACAK BİR YER OLSUN çıkmazından kurtulur. Her insan, insanca yaşayabileceği, huzur bulacağı bir evde yaşamayı hakediyor. Rantlardan,betonlardan,trafiklerden,onlarca katlardan uzak bir yaşam diliyorum herkese.

kazim polat
21-10-2010, 23:24
Arkadaşlar Merhaba.

Uzunca bir süredir forumu pasif olarak takip ediyordum. Üst üste gelen aksilikler, inşaattaki gecikme, vs. Nedense bir türlü yazma şevki bulamadım kendimde.

Sayın Hosseda, mutlulukla takip ediyorum sizi. Allah size ve ev yapanlara sabır ve kolaylıklar nasip etsin. Gerçekten çok meşakkatli ve sabır gerektiren bir iş. Amcam ben bu işe koyulduğumda şöyle demişti : " Bir adam oğluna beddua edecekse, inşaallah inşaat yaptırırsın." dermiş. Yaşanan sıkıntılar başlarda şevkimi kırmıştı ama, çok şükür ki, zaman geçtikçe taş evin duvarlarıyla birlikte, benim de moralim yükseldi.

Yapılan köklü değişikliklere rağmen, ortaya çıkan tablodan oldukça memnunum. Ustalarımdan da memnunum çok şükür. Bana göre güzel iş çıkartıyorlar. Bu haftaki yağmurlarla biraz ara verdiler işlerine. Ama dört kişi çalıştıklarından, giriştiklerinde epey iş çıkartıyorlar. Çok istediğim ocağı, bir akşamüzeri bitiriverdiler.

Ahşap işi de oldukça meşakkatli. Çatı kaplaması için yeni ağaçlara başvurduk mecburen. Evin içinden görüneceği için, bir yüzleri planya yapıldı. Kapı ve pencere doğramalarını çıkma tahtalardan yapacağımı söylemiştim daha önce. Çatı iskeleti için gereken dilme ve babaları da çok eski, ama çok da sağlam çam keresteler bularak hallettim çok şükür. Henüz o safhaya var ama, hazır olmaları rahatlatıcı.

Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Yorumlarınızla birlikte yeni eklemeler yaparım. Birkaç da fotoğraf eklersem hoş olur herhalde.

Sevgili Korkmaztürk, arsanız hayırlı uğurlu olsun. Allah gönlünüze göre versin.

hosseda
22-10-2010, 05:46
Sayın kazim polat,

Eviniz çok güzel göründü gözüme. Ocak hele süper olmuş. Sizin ustalarda tam eskilerden belli. Bayağıda bir su basman yapmışsınız. Pencere ve kapı üstlerini nasıl geçeceksiniz. Tavanda beton olmayacak anladığım kadarıyla, ahşap lentolar yakışacak sizin eve.
Biraz daha fotoğraf lütfen, şöyle tüm evi görsek iyi olacak.

Bana gelecek olursak, ara verdik gibi. Usta yoruldu, biraz bahçesinde işler var erteleyemeyeceği onları da halledecek bu arada. Benim içinde iyi oluyor, biraz nefesleneceğim.

Planladığımız iki iş var öncelikli. Yola dayanan istinad duvarıma arabayı koyabileceğim ilave bir platform yapacağız. Bahçedeki taşlarla ayakları yapılacak, üzerine ise beton atılacak. Bu bitince usta pencere podiyelerini dökecek. Bu iş sonrası sıra doğramalara gelecek. Bu arada bacaların örülmesi, tavan ve taban şaplarının atılması, yer döşemelerinin yapılması ustaya bakan işler.

Yere ne döşeyeceğime hala karar veremedim. Geçende bir mağazada iki kayrak taş gördüm. Birisi Eskişehirmiş diğeri Bodrum. Her iki taşında yüzeyi ev içine döşenebilecek ölçüde düzdü. Satanda zaten ev içine sadece bu ikisi olur dedi. Bejle sarı arası renkteki bu iki taş çok güzel olacak yere diye hayal etmekteyim ama soğuk olur diyede endişem var. Altına rulo mantar levhalar var onlardan sererim biraz soğuk kesilir demekteyim kendi kendime. Tabii bir seçenekte ahşap rabıta ile meseleyi halletmek.

Morali düşürmek pek fena ev inşaatında. Usta ile geçim şart. Para işinde hesap keserek yürüyün. Ödemelerinizi mutlak surette makbuz düzenleyerek yapın, hiç değilse bir el defterine yazın ve ustanın parafını alın. Zaman geçince bazı şeyler unutulduğunda o makbuzlar en büyük yardımcınız olacak. Ayrıca her karar verdiğiniz ve ustayla anlaştığınız işi hemen orada kağıda dökün ve anında imzalatın. Bu kayıtlar gerektiğinde her ikinizede yararlı olmakta.

Size son bir taviyem daha var, ama her gün ama haftalık, inşaatta yapılanlar, aldığınız malzemeler, ustayla konuştuklarınız, velhasıl o hafta inşaatta yaşanan ve aklınızda kalan her şeyi hatıra defteri yazarcasına kaydedin. Arada dönüp okumakta pek keyfli olmakta.

Allah kuvvet versin sizede. Yakışıklılara da maşaallah, allah nazardan saklasın.

kazim polat
22-10-2010, 23:41
Sevgili Hosseda,

Güzel dilekleriniz ve övgüleriniz için çok teşekkür ederim. Herkesinkini Allah nazarlardan saklasın.

Evet, dediğiniz gibi tavan ahşap olacak nasipse ve içeriden bakıldığında baba dallar, destekler ve planya yapılmış bedevreler görünecek. Koyu renk, mat cila ile korumayı düşünüyorum. Lentolar da, muhtelif kalınlık ve boylarda bulduğum çıkma ahşaplardan olacak, kapı ve pencere doğramaları gibi.

Granit tezgâhlar çok pahalı olduğundan onlara ulaşmak imkansız gibi görünüyor. Yapay birşey kullanmak istemediğim için evin herhangi bir yerinde, mutfak tezgâhını dahi ahşapla mı yapsam diye düşünmekteyim. Yerlerde ahşap, olmazsa olmazım. Benim daha önce oturduğum ev, birinci kattaydı. Rabıtaların üzerine laminat döşeyerek kesebilmiştik soğuğu. Taş kaplama işini bence bir kez daha gözden geçirin. Sonradan ikinci masraf çıkmasın.

Benim ustalarla şimdiye kadar bir problem yaşanmadı, çok şükür. İşi buraların tabiriyle "barışma" olarak bağladık. Tıpkı filmlerdeki gibi, paranın yarısını başlangıçta verdim, geri kalanını da iş bitiminde verecem. :) Benim yaşadığım sıkıntıların sorumluları ustalarım değil, başkaları. Ama bir laf vardır, " Suç yere düşmüş, sahiplenen olmamış." Neyse, vardır bunda da bir hayır.

Ocağı tam da istediğim gibi yaptılar, sağolsunlar. Ben, tam kemer olsun istiyordum ama, onlar yukarı doğru sivrelttiler biraz. Selçuklu yapılarına benzettim , çok hoşuma gitti. Kalıpsız olarak, göz ölçüsüyle bu kadar düzgün yapabilmeleri de, sizin de dediğiniz gibi "usta" oluşlarından olsa gerek, maşallah. Hatta acaba eğrilik var mıdır diye, fotoğrafı uzunca bir süre incelemiştim bilgisayarda.

Tavsiye ettiğiniz not defteri, ev başlamadan çok önce tutulmaya başlanmıştı zaten. Yapmayı planladıklarım, giderler, hoşuma giden resimler falan hep bu defterde kayıtlı. Hatta gece yarısı aklıma bir fikir geldiğinde, hiç üşenmeden kalkıp not alıyorum ki, sabaha aklımdan çıkmış olmasın. :) Ama bazen de, gece yarısından sonra kafamda şimşekler çakarak aldığım notlar, sabaha çok saçma geliyor. Diyeceğim şudur ki, sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, evle yatıp, evle kalkıyorum.

Herkese kolaylıklar diliyorum...

Abdi
25-10-2010, 22:23
Merhabalar, inşaatında ve bahçe duvarlarında taş kullanmış birisi olarak taş ile çalışacaklara hesaplarını çok dikkatli yapmalarını tavsiye ederim.

Tüm maliyetler benim önceden bütçelediğimin iki katına çıktı neredeyse. Taş duvar örerken unutulan veya ciddiye alınmayan gider kalemlerinden en önemlileri kum, çimento ve derz için kullanılacak olan malzemedir. Sarf edilen kum ve çimento maliyeti çok ciddi boyutlarda olabiliyor. Fire'yi de hesaplayın, taş ister istemez ciddi miktarda fire verebiliyor. Kaba bir fikir vermesi için 50.00 TL/m2 işçilik istenen bir duvar için eğer taş yakından bir yerden gelecekse, nakliye çok pahalıya gelmiyorsa en az 50.00 TL/m2 taş, kum ve çimento maliyeti eklemelisiniz. Dışını taş ile kaplayacaksanız binanın betonarmesinin bu kadar ağırlığı yanal yüklere karşı taşıyabilecek gibi olması gerekir. Kaplama demek 3 - 4 cm demektir, 3 - 4 cm kaplama taş ev görüntüsü vermiyor. Daha kalın kaplamalar ciddi bir yük oluşturur ve bu yükün binaya çok iyi tutundurulması, ankrajlanması gerekiyor.

Sırf ankraj demirleri ve bu demirleri kolon ve kirişlere sabitlemek için gereken kimyasal ankraj malzemesi bile ciddi bir maliyet oluşturuyor. İçi başka teknikle yapılan dışı taş olan bir bina yapacaksanız dışarıdaki taş mutlaka araya su çekecektir, iki bölüm arasına çift komponentli su yalıtım işlemi yapılmalıdır. Bunlar yapılmazsa ileride ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu iki işlemin de bir işçilik maliyeti olacaktır.


Selamlar
Çift komponentli su yalıtımı konusunda bilgi verir misiniz.2cm kalınlığında andezit taş kaplama yaptırmak istiyorum.Bu konuda öneriniz ne olabilir.Selamlar,teşekkürler.

Etrim
26-10-2010, 07:53
Abdi bey merhabalar,
örnek vermek gerekirse YKS/BASF firmasının YKS- MASTERSEAL® veya Kalekim'in IZOLATEX gibi ürünleri var, bu ürünler toz ve sıvı olmak üzere set olarak satılıyor,ikisini birbirine karıştırdığınızda hızla kürlenmeye başlayan elastik veya yarı elastik bir yalıtım malzemesi elde ediyorsunuz.

Sonra yoğun bir kıvamdaki bu malzemeyi ister mala ile isterseniz sert fırça ile taş kaplanacak alana uyguluyorsunuz. Kürlendikten sonra su ve nem geçirmiyor.
Bu ürünleri ben ayrıca seramik öncesi banyo ve balkon tabanlarında da uyguladım.

Duvarda Andezit kaplama yapacaksanız yarı elastik olanı tercih etmenizi tavsiye ederim. Tam elastik olanlar hem daha pahalı hem de bildiğim kadarıyla yerde kullanımı daha uygun. Andezit çok güzel renkleri olan volkanik bir taş ama duvar kaplaması olarak kullanımını bilmiyorum.

Andezitin çok fazla çeşidi var, satıcı ile seçtiğiniz çeşidin sertliğini ve su çekme durumunu konuşmanızı ve hatta denemenizi tavsiye edebilirim. Ben pembe bir andeziti veranda sınırlarında küpeşte olarak kullandım. Islandığında çok kolay zarar görebilen bir taş.

2 cm andezit çok ağır olmayacaktır ankraja gerek olmayabilir ama granit gibi ağır taşları yapıştırmak için kullanılan kuvvetli bir harç/yapıştırıcı kullanmanızı tavsiye ederim.

İkinci kez ev yapıyor olsam taş örerken kapı ve pencere boşluklarına ahşaptan mokap/kalıp yapıp yerlerine koyarım, böylece düzgün kapı ve pencere boşlukları elde edilebilir. Bu alanları maalesef ustalarımız mastarsız çalışıyorlar sonra pencerenin altı ile üstü, içi ile dışı arasında çok ciddi ölçü hataları oluşabiliyor. Bunu fotoğraflardan bile görmek mümkün. Gönyeli ucuz bir ahşap kalıp taşın düzgün örülmesini sağlayacaktır.
İş doğramaya geldiğinde bu yamukluklar hem problem yaratıyor, hem canınızı sıkıyor. Ustalara kalsa cevap hazır, o kadar olur abi, bundan iyisi şamda kayısı, oo her pencereye kapıya kalıp hem masraf hem uğraş, gibi düşünüyorlar. Aslında doğrusunu biliyorlar ama işlerine gelmiyor maalesef.

Etrim
26-10-2010, 08:09
Pembe andezit küpeşteler.

Abdi
26-10-2010, 21:39
Sayın ETRİM,
çok teşekkür ederim.dediklerinizi aynen uygulayacağım.Selamlar.Hoşçakalın.

Abdi
27-10-2010, 22:45
Arkadaşlar,
İzmir Yenifoça da 82m2 taban alanlı iki kat ev yaptıracağım.Dört aydır çizim,onay yapı denetim falan filan galiba sonuna geldik.Haftaya belediyeden ruhsat işleri biter sanırım.
Temel,radye temel betonarme bina olacak.
Sizlerin fikirlerinden yaralanmak istiyorum.Temel yalıtımı,duvarda hangi malzemeyi kullanmalıyım*Tuğla,bims,gaz beton*,su ve elektrik tesisatlarında malzemeler,pencere ve kapılar vs vs..Konularında lütfen görüşlerinizi yazın.Şimdiden teşekkürler.Selamlar

Etrim
28-10-2010, 10:30
Abdi bey merhabalar, bence sırasıyla
- Hafriyattan sonra grobeton'u dökün ve 82 m2 tabanın etrafını radye temelin sınırlarına seviyesine kadar ucuz bir tuğla ile örün. radye için bir havuz oluşacak içerisine membran kaplatın ve bunun içerisine radyeyi dökün.
- Arazide eğim varsa bu temelin etrafından sarı renkli delikli drenaj boruları var, bu boruyu dolaştırın ve aşağıda bir kota çıkışlarını verin. Böylece temelin etrafını havalandırmış ve suyu tahliye etmiş olursunuz.
- Duvarda kullanılacak malzemeye (tuğla, gazbeton, bims vs) bütçenize göre karar verin
- Kaba inşaatın başında durun, duramıyorsanız tüm ölçüleri ve projeye uygunluğu denetleyin, kalıpları bile kendiniz ölçün.
- Temel betonunu atarken hortum teraziye göre kot alınmasını bizzat denetleyin ki sonradan ciddi hacimde şap, tesviye betonu dökmek zorunda kalmayın. Temelinizin dört köşesi terazide ve aynı yükseklikte olsun, bu yapılabilir. Subasman olacaksa, su basman üst kotu da böyle olmalıdır. Eğer çok iyi terazide bir subasman seviyesine erişebilirseniz, tesviye, seramik gibi işlerinizde çok ciddi avantaj elde edersiniz.
- Temel aşamasında bir elektrikçi ile anlaşmanız lazım, topraklama baraları temelden önce döşenmeye başlanıyor ve tüm demirler topraklanmalı.
- Yine daha bu aşamada su tesisatçısı ile anlaşmayı yapmanız gerekir.
- Kapı ve pencere gibi açıklıkların ölçü, uygunluklarını özellikle denetleyin. Tersten gidip mobilyaları, dolapları, lavaboları şimdiden farazi olarak yerlerine yerleştirinki hataları baştan tesbit edip düzeltebilesiniz.
- Eğer istenirse merdiven bile çok düzgün yapılabilir kaba inşaat sırasında ama nedense bu konu hep iç dekorasyon aşamasına bırakılır ve o aşamada düzeltilmeye çalışılır.
- Ustalara inanmayın, denetleyin.!
- İşçilikleri hakedişe göre ödeyin, ödemede asla öne geçmeyin, önden ödeme yapmayın. Mutlaka iş bitiminde alacakları ciddi bir kısım kalmalıdır.
- Kaba inşaat aşamasında sonradan kırma dökmeye gerek kalmayacak şekilde delik ve boşlukları bırakın (klima boruları geçişi, pis su giderleri vb).
- Kaba inşaat deyip geçmeyin, birinci amacınız ölçülere uygun kaliteli bir kaba inşaat yapmak ve bu kısmı kaliteli bitirmek olsun. Çünkü kaba inşaatınızın kalitesi ve projeye, standartlara uygunluğu dekorasyon aşamasında işinizi kolaylaştıracaktır.

Abdi
28-10-2010, 21:59
sayın Etrim,
Çok çok teşekkür ederim.Ben bu siteyi çok sık ziyaret ediyorum.Yine aklınıza gelen önerileriniz olursa yazın sevinirim. Selamlar.

açık-pozisyon
23-11-2010, 09:19
Pembe andezit küpeşteler.

Sn. Etrim, bloğunuza baktım, güzel bir iş yapmışsınız... Tebrikler... Siz İstanbul'dan tamamen taşındınız mı Etrim'e? O kısmını tam anlayamadım, bir de emekli değilsiniz sanırım, geçm kaynağı olarak bir iş düşünüyor musunuz / yapıyor musunuz oralarda?

Bir de bu mesajınızdaki fotoda görünen ahşap (kapı mı) cinsi ve fiyatı nedir, çok hoş duruyor çünkü...

Etrim
23-11-2010, 16:13
Sn. Acık Pozisyon, öncelikle teşekkürler, biz hala inşaatı bitirmeye çalışıyoruz. 5 yıldır her yıl bütçe elverdiğince birşeyler yapmaya çalıştık. Etrim'e taşınmak için öncelikle emekli olmayı ve koşulların uygun olmasını bekliyoruz. Fotoğrafta görünen pencerelere ve kapılara yaptığımız çift kanatlı ahşap kepenkler. Doğramalar içten kepenkler dıştan monte edilmiş durumda.

MeyveliTepe
23-11-2010, 19:37
...
Temel,radye temel betonarme bina olacak.
Sizlerin fikirlerinden yaralanmak istiyorum.Temel yalıtımı,duvarda hangi malzemeyi kullanmalıyım*Tuğla,bims,gaz beton*,su ve elektrik tesisatlarında malzemeler,pencere ve kapılar vs vs..Konularında lütfen görüşlerinizi yazın.Şimdiden teşekkürler.Selamlar

Bir ilave de ben yapayım.

Evinizin radye temel olması inşaat kolaylığı açısından da bir avantaj. Isıtma sisteminizin, ya da en azından prensibinin ne olacağına şimdiden karar vermelisiniz. Şayet binayı sıcak tutmak gibi bir prensibi benimsiyorsanız, grabetonun üzerine döşenecek su yalıtımının üzerine yüksek basma dayanımlı ısı izolasyon malzemesi döşenip, onun üzerine temel demirleri bağlanarak betonunun atılmasını tavsiye ederim. Böylece binanın ısısının toprağa kaçmasını işin başından önlemiş olursunuz.

Sn. Hoşseda, Kazım bey, Allah kolaylık versin. İnşaat işi zaten zor. Siz bir de taş bina ile en zorunu seçtiniz. Gönlünüze göre olur inşallah.

Mutfak tezgahı olarak ahşap düşünebilirsiniz tabii. Çok da güzel olur. İkea'da çok hoş masif lamine ahşap tezgahlar var. İnegöl'de de aynını yapmışlar. Muadil malzeme ile karşılaştırıldığında çok da hesaplı.

hosseda
24-11-2010, 08:31
Ben denizi geçip çayda boğulanlardan olmak üzereyken galiba durumu kurtardım. İki gündür tekrar çalışma başladı ancak bugün yağış sebebi ile gene ara verildi.

Geç olsun güç olmasın diliyorum. Hayalim kurban bayramını yeni evde geçirmekti ama olmadı, acaba yeni yılı orada karşılayabilirmiyiz umudum yok değil.

Yarım kalan otoparka ait taş duvarlar bitmiş, şimdi üzerine atılacak beton işi var. O bitsin pencere podiyelerine geçecek usta. Onlar tamamlandığında doğramalar için ölçü alınacak. Bu arada usta bacaları örüp, çatının şapını atacak. O çalışma mühim suyun akarını iyi ayarlamak ve evin bir tarafından suyu aşağıya indirmek düşüncesindeyim. Şu anda üç duvardan aşağıya pvc borularla indirmekteyiz ancak boru kirliliği oldu, onu çözmem lazım. Fotoğraf var ancak yüklemede gene sorun yaşamaktayım.

Bayram tatilini fırsat bildik Datça tarafına gittik. Eski Datçada bir taş ev gördüm ( dükkan olarak kullanılmaktaydı) yerleri kayrak taş ile döşenmiş. Çok güzeldi. Evin zeminini her türlü riske girerek kayrak döşemeye kesin karar verdim. Halı ile soğuğu yenemezsem taşın üstüne ahşap döşer geçerim diyede kendimi kandırmaktayım.

Haberler bu kadar benden şimdilik.

hosseda
30-11-2010, 08:53
Bahçede mevcut istinat duvarına dayanan bir arabalık bir otopark yerinin taş duvarı tamamlandı. Hafta sonu taştan yapılan ayakların üzerine beton atıldı.

Dün pencere podiyelerini döktü usta. Bugün de derzlerde kalan eksikleri yapacak ancak gene bir on gün ara veriyor, zeytinlerini toplayacak. Döndüğünde bu haftaki gibi sıkı çalışırsa bacalar ve üst şap tamamlanır, sıra içerideki eksikliklere gelir nasipse.

hosseda
01-12-2010, 12:04
Altını odunluk olarak kullanacağım üstüne araba parkedeceğim bölümün resminide yüklenecek hale getirdim. Yanda da çok önceden yapılmış olan merdiven altı görünmekte.

misk-i amber
04-12-2010, 00:47
Merhaba arkadaşlar,
Dün anneannemin yaşadığı köye gittim ve sattığımız evin yerini almak için girişimde bulundum ancak alanlar evi kullanamayıp harebeye çevirdikleri halde kardeşlerine yeni bir ev yapacaklarını ve satmayacaklarını söylediler. Hayal kırıklığına uğradım ama dedemin her köylünün sahip olduğu harman yeri denilen arsası varmış acaba oraya ev yapabilir miyim? köyü gezdim bir çok ev boş ve yıkıntıya dönmüş. o evlerin kerpiçlerini ve taşlarını toplayıp 80- 100 m kerpiç ev yaptırabilir miyim? ruhsatsız olsa ne olur? bana yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın serap95 merhaba,
Ben de sizin gibi bir yeni üyeyim ve kerpiç evle ilgili gelişmeleri merak ettim, ben de Ankara'da oturuyorum ve bu civarlarda (tercihen yabancıları seven, havası, toprağı tertemiz bir köyün yakınlarında) bir-birr buçuk dönümlük bir bahçe alıp ahşap ya da taş ev yaptırmak istiyorum. Kerpiç ev konusunda pek kaynak bulamadığım için onu düşünemiyorum pek, siz hiç bilgi toplayabildiniz mi?

Sayın kazımpolat ve hosseda, içinden geçtiğiniz tüm aşamaları okudum, güzel evlerinizde güle güle, sağlıkla, huzurla oturunuz...

Etrim
06-12-2010, 16:07
Aşağıdaki linkte Saman balyaları ve toprak ile yapılan bir evin öyküsü var. Bu duvarlar Orta Anadolu iklimi için mükemmel yalıtım sağlayabilir. Yapımı da oldukça kolay görünüyor.
http://www.buildingwithawareness.com/Picturetour1.html

Selahattin Yılmaz
06-12-2010, 20:56
Saman balyasından ev yapımı konusunda yapılmış bir bilimsel çalışmayı enine boyuna buradan bulabilirsiniz. (http://www.mf.gazi.edu.tr/journal/2000/87_104.pdf)

misk-i amber
06-12-2010, 22:54
Sayın Etrim ve Selahattin bey,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ama keşke Türkiye'de de prefabrik evlerde olduğu gibi saman ev, kerpiç ev ve taş evlerde anahtar teslim iş yapan firmalar olsaydı değil mi? Belki biraz daha pahalı olurdu ama benim gibi teknik konulardan anlamayanlar için biçilmiş kaftan olurdu...Geçmiş sayfalarda kerpicev.com diye bir sitenın önerildiğini gördüm ama galiba site tedavülden kalkmış, hiçbir şey bulamadım maalesef.

ardacan2000
18-01-2011, 23:44
Hayallerini gerçekleştirenlere yürekten tebrikler.

Benim gibi hala hayal edenlere ise Allah Yardım etsin.

Sn. Meyvelitepe verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler, sitenizide ziyaret ettim.

Evinizin alt katında kullanılan tuğlanın cinsini öğrenebilirmiyim?

İzalasyonlu tuğla veya izalasyonlu ytonglar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Herkese merhabalar bu arada.

sedirtoprağı
24-01-2011, 14:36
Merhaba dostlar,
Sizlere ve foruma yaklaşık 2 senedir bişey yazamadım. İki gündür de neredeyse forumun bu bölümünün tamamını okudum. Yazdıklarınızın bir çoğunu da not ettim.
Son olarak şunu da paylaşmak istiyorum:
Building with Awareness (Bilinç ile Yapı-İnşaa) isimli kitabı ve dvd'sini internet üzerinden siparişini verip getirttim. 2,5saatlik bu dvd'yi 3 kez izledim. Çok faydalandım. Bizim de 3340m2 bir arsamız var.( 1/2 hisse olarak)
Evin Projesi için farklı yapım teknikleri üzerine araştırma yapıyorum. Uygun bir tarzı bulup kullanacağız artık.
Daha yazacak çok şeyler var...
Sağlıcakla kalın...




m;723589]Aşağıdaki linkte Saman balyaları ve toprak ile yapılan bir evin öyküsü var. Bu duvarlar Orta Anadolu iklimi için mükemmel yalıtım sağlayabilir. Yapımı da oldukça kolay görünüyor.
http://www.buildingwithawareness.com/Picturetour1.html[/QUOTE]

MeyveliTepe
24-01-2011, 21:23
Hayallerini gerçekleştirenlere yürekten tebrikler.

Benim gibi hala hayal edenlere ise Allah Yardım etsin.

Sn. Meyvelitepe verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler, sitenizide ziyaret ettim.

Evinizin alt katında kullanılan tuğlanın cinsini öğrenebilirmiyim?

İzalasyonlu tuğla veya izalasyonlu ytonglar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Herkese merhabalar bu arada.

Bizim evde, ön alt tarafta ve pencere aralarındaki kolonların kaplamasında kullanılan tuğlalar klinker tuğla. Boyutları tam aklımda değil, ama 20cm uzunlukta, 5 cm genişlikte, 1cm de kalınlığı vardı galiba. Köşelere yapıştırmak üzere köşeliler kullanmıştık.

Yalnız, bu tuğlaları doğrudan kolona ve duvara yapıştırmadık. Kolon ve dış duvarlar, bu tuğlaların yapıştırılması için özel olarak kanallı bir şekilde imal edilmiş, 4cm kalınlığındaki izolasyon levhalarıyla kaplandı. Tuğlalar ise bu izolasyon levhalarına yapıştırıldı.

Yani, bu tuğla kaplama sadece izolasyon levhalarını koruyor, tabii bir de dekoratif özelliği var.

İzolasyon levhaları evi dıştan tamamen kaplıyor. Tuğla dışındaki yerlerde görünen siding malzemesinin altında da yine 4 santimlik izolasyon levhaları kaplı.

İnşaatlarda kullanılan tuğla, gazbeton vb. gibi malzemelerin ısı iletkenliği betona göre daha azdır. Ancak bu gibi malzemeyi izolasyon malzemesi gibi düşünmek de doğru değildir. Zira az daha yavaş bile olsa bu malzemeler buralardan ısıyı dış ortama aktarırlar. Bunun için kullanılacak malzemenin ısı iletkenlik direncine bakmak gerekir. Söz gelimi (rakamlar tam aklımda değil ama), gaz beton, XPS levhaya göre yüzlerce kez daha fazla ısı iletkendir.

ardacan2000
24-01-2011, 22:08
Teşekkür ederim Meyvelitepe...

Aziz Fayda
27-01-2011, 08:14
Merhaba,

Uzun zamandır bu foruma giremedim. Geride bıraktıklarımı bir kez daha okudum. Çok güzel konular ve birikimler paylaşılmaya devam edildiğini gördüm.
Bazı arkadaşlarımız evlerini tamamlamış.
Sanrım buralardan kaçıp gitmek derken aslında istenilen ve arzu edilen yaşam biçimiydi.

selamlar

Aziz FAYDA

hosseda
27-01-2011, 09:39
Aziz beyin vesilesi ile biraz bilgi aktarayım ev inşaatımızla alakalı.

Otopark olarak yapılan kısım tamamlandı. Altı bayağı büyükçe kullanım alanı olan bir yer oldu, orayı odunluk olarak kullanırız düşüncesindeyim.

Üstten başlarsam, tavan betonu üstüne şap atıldı ve eğim verildi, suyun binanın bir tarafından inmesini sağlamış olduk, boru kirliliğine son dedik yani. Usta bu hafta fazla boruları sökecekti.

Bacalar takoz tuğlalar ile örüldü. Çekmede sorun yaşamamak için uzun baca ördü usta ama görüntü hoş olmadı. Bu hafta usta onları da köy sıvası ile binanın rengine uyumlu hale getirecek. Köyde bir baca var, baktıkça bakasım geliyor tam selçuklu mimarisi gibi, ustaya devamlı onu gösteriyorum baca şapkalarımı böyle yap diye, benzeyecek seninkilerde demekte ama bilemem ustanın keyfine çok karışılmıyor.

Aşağıda ise hayatlık dediğim ön kısmın duvarının üstü kayrak ile kaplandı, derzler dahil tamamlandı, çok güzel oldu bana göre. Evin içinde taban şapı atıldı. Şömineye karar kıldım ve geçen hafta kaporayı ödedim. Sanırım haftaya montajı yapılacak. 70 lik döküm hazneli, cam kapaklı, ısı odalı ve fanı da olan bir şömine olacak, dış kaplamasını usta evde kullanılan taşlarla kaplayacak.

Usta banyoyu da kayrak taş ile kaplayacak, diğer kısımlar ise altı kapron denilen 5 milim köpük ihtiva eden laminat parke olacak. Bu kararımdan dönemem ustaya banyo ile hol arasında 1,3 cm kot farkı olacak diye telefonda söyledim.

Mühim mesele doğramalar. Ahşap doğramamı yapacak atölye sahibi ile 2 hafta önceki cumartesi inşaata gittik ölçüye. Daha önce projeden verdiği fiatın %20 fazlasında hesap çıkardı bu canımı sıktı ne yapacağımı bilmiyorum. Ahşaptan dönemem kafam karışık.

Şimdilik benden olan gelişmeler bu kadar.

hosseda
27-01-2011, 10:17
Aziz bey vesile olmaya devam etmekte sağolsun.

Ahşap doğrama işimi yapacak ustayı aradım biraz evvel, oda ilk verdiği fiyatı arttırmış olmaktan üzüntü duymakta imiş ama 50 cm lik taş duvarlara yakışacak kanatlar geniş olmakta ve de hesap bu nedenle şaşmakta dedi. Bende kanatları ilk hesaba uygun yapın maliyet azalsın deyince olur o zaman ilk fiyattan yaparım dedi. Sonuçta değişen şey, ahşap kanat görüneceğine taş görünecek. Estetik mutlaka mühim ama hesap daha önde gelmekte inşaat işinde, endaze kaçtımı toparlamak zor.

Aziz Fayda
27-01-2011, 13:00
Sayın hosseda,

Yıllar önce yaşamış olduğum heyacanı şu sıralar sizde görüyorum. Çok kısıtlı imkanlar içersinde heyecanla çalışıyorsunuz.
Terazinin ölçüsünü kaçırmamak gerektiğini her zaman söylemişimdir. Doğrama konusunda almış olduğunuz karar doğrudur.

Kolay gelsin.

mustafademir24
30-01-2011, 20:22
allah sağlık versin dostlar... gerisi mi... herşey çookk güzel olacak

kazim polat
05-02-2011, 23:15
Arkadaşlar merhaba,
Uzunca süredir sizlere yazamadım, hem okul, hem de inşaatla ilgili yoğunluk nedeniyle, kusuruma bakmayın lütfen. Nihayet çatının kaplanması işine geçilebildi. Ara duvarlar dolu tuğlayla örülmeden önce duvardan duvara uzatılan (deli ) kestane dallarının üzerine oluşturulan çatı, çam rabıtayla kaplandı. Rabıtalar, kaplanmadan önce, su bazlı ahşap koruyucuyla renklendirilmişti.

Asma tavan yapmayacağım için, çatıya yaptığımız bu kaplama, odaların içinden görünecek ve de odalara ferah bir hava vereceği kanısındayım. Gerçi ustalarım ve komşularım, bu şekliyle evin ısınmayacağını, sonradan gene de asma tavan yapmak zorunda kalacağımı söylüyorlar . Gerçi onlara kalsa, taş duvarları sıvamadan da oturamazmışım. " Bu ne hocam, saman damı gibi, olur mu hiç ?" diyorlar. :)

Rabıtalar, dün yağan yağmurla ıslandıkları için, yarından sonra önce ısıcam foamboardla, ardından da 3mm lik ziftli kağıtla ve en son olarak da Alaturka ya da Osmanlı tipi denilen eski tip kiremitlerle kaplanacak. Saçaklar için gene çamdan aynalıklar işlenerek çakıldı. Güzel de oldu sanki. :)


Tesisatçım bir yandan su borularını döşerken, diğer yandan da marangoz arkadaşım kapı ve pencere ölçülerini aldı ve doğrama işine başladı. Çatıda kullandığım çıkma çam kerestelerin artanlarıyla yapacağız doğramaları ama, galiba yetmeyecekmiş, ilave ağaç almamız gerekecek. Kerestecim zaten tavanda kullandığım rabıtalarının aynılarını, taban için işlemekte.

Önümüzdeki hafta elektrikçim de işe koyulacak. Diğer bir yandan da fayans ve banyo yer döşeme işine girişeceğiz.

Kaba haliyle iş bitti gibi ama, esas iş içeride diyorlar. Bakalım, hayırlısı. Allah ev yapana gerçekten de yardım ediyor. :)

hosseda
06-02-2011, 07:58
Hayırlı uğurlu olsun. Herşey çok güzel gidiyor, Allah nazardan saklasın.

Yılbaşı sonrası Birgiye bir hafta sonunda geldik. Çınaraltında bir gece konakladık. Yöreyi gezdik. Tek kelime ile mükemmel bir hafta sonu oldu. Döneceğimiz pazar günü öğlen, pide fırını olmayan ikinci lokantanızda küpteki kebaptan yedik, harikaydı. O lokantadan yukarı doğru yürürken sağda ileride tek katlı bir taş ev inşaatı gördüm ve fotoğrafını çektim uzaktan, çatısı ağaçlarla kapanmaktaydı. Resimlerden anladım ki doğru tahmin etmişim o ev sizinkiymiş.

Her tarafı tarih olan, bereketli, bolluk içinde, çok güzel bir memlekette, güzel insanların içinde, eskiye uygun şirin bir taş ev yapmaktasınız. Maşaallah...

kazim polat
06-02-2011, 15:11
Sevgili Hosseda, mesajınız beni hem üzdü, hem de çok mutlu etti. Nasıl oluyor bu demeyin. Siz taa buralara kadar gelin de bana haber vermeyin, aşkolsun. Çınaraltı Pansiyon'un sahibi Mehmet Ağabey, çok iyi biridir ve beni çok iyi tanır. Keşke bahsetseydiniz de hemen arasaydı. Pansiyona yabancı turist geldiğinde, telefon rehberinin ilk sırasında kayıtlı olan " acil tercüman"ı, yani beni arar, ben de hemen giderim. Hem ona yardım etmiş olurum, hem de dilimi kullanmış olurum. :)

Testi güveci yemişsiniz ki, ona ben de bayılırım. Üzerine de, tereyağlı, cevizli, üzerine tahin dökülmüş baklavadan da yediniz umarım? O lokanta, meşhur " Baba Lokantası"dır. Müdavimleri çoktur.

Evi görmüş olmanız beni çok mutlu etti. Keşke haberleşebilseydik de, içini de görseydiniz. Hem bana birkaç tiyo da verirdiniz. Neyse, nasipse bitince.

Doğasını, yapısını ve insanlarını çok seviyorum. Hele ki, öğrencilerim gerçekten çok kıymetliler benim için. İçlerinde zehir gibi olanları var. Çok iyi yerlere geleceklerinden eminim.

İyi dilek ve övgüleriniz için çok teşekkürler. Görüşmek üzere...

fatma sunay
06-02-2011, 15:36
Sayın Kazım Polat eviniz çok güzel oluyor. Kaba inşaatının resimlerinden anladğım kadarıyla çok özenerek yapıyorsunuz. Ben de sizin gibi sıfırdan başlayıp yaptım ve iki ayda kaba inşaatı bitti . Sandımki evin işi bitti meğerse asıl iş içini yapmaktaymış hele de ahşap ağırlıklı olunca iş dahada uzuyor. Yani asıl sizin iş bundan sonra başlıyor.

Allah kolaylık ve sabır versin. Çünkü ustalarla ayrı tesisatcılarla ayrı uğraşmak gerekiyor. Yapılan işlemleri hepberaber sizinle birlikte bizde takip etme fırsatı verdiğiniz için teşekkürle.

hosseda
08-02-2011, 14:59
Epey bir gelişme oldu bende geçen haftadan beri;

Bacalar tamamlandı. Bana göre üçüde çok güzel oldular. Tuğladan ördü usta bacaları, beton başlıkları gene tuğlalar üstüne oturttu ve en üstede tuğla ile piramit gibi başlık oturttu. Daha sonra sıvandılar ve püskürtme sıva ile kaplandı üçüde. Çatının şapı iyice temizlendi ve likit membran sürdük. Niyetim bu membran üzerine ısı yalıtım levhaları döşeyip, üzerlerine 3-5 cm kalınlığında kalın beyaz mozaik serdirmek ve çatıyı öylecene unutmak.
Çatıda şap ile güzel bir meyil verildi ve su binanın arka tarafından 5 adet gider ile yere inmekte ama boru kirliliği azalsada devam etmekte. Dünden beri kafam onunla meşgul. Sanırım boruları yok edeceğim ve suyun deliklere takacağım 20-25 cm.lik bakırdan veya ahşaptan yaptıracağım oluklarla yukarıdan aşağıya dökülmesini sağlayacağım. Bina nasıl olsa yağmurda ıslanmakta, bu şekilde çatıdaki su anında aşağıya inecek ama boruyla değil de şarlayarak inecek. Taş binaya ne zararı olur yerden sıçrayan suyun onu çözmem lazım.

Bir mühim gelişme de doğramalarda yaşadım. Doğrama ahşap olacaktı fakat sineklik ve kepenk bir arada olamadı. Kepenkleri içeriden açma ve kapama imkanı olmuyor sabit sineklikler ile. Ahşap işimi yapacak olan atölye sürme sineklik işine girmedi bile, radikal bir karar alarak konfor ısı camlı ve sürme sineklikli aliminyuma döndüm. Peşinatı ödedim ölçü alındı ve profiller hanımın istediği renkte bordo renkte boyaya gitti. Doğrama aliminyum olunca kepenkleri de demir yapmaya karar verdim ve onuda kesinleştirdim. Patlatma kepenk denilen, hava ve ışık alabilen, köyde çok evde mevcut kepenklerin siparişini verdim, yarısını ödedim ve bu günde bordo metal boyasını kargo ile demirciye yolladım. En geç haftaya çarşamba takılacak kepenkler aksilik olmazsa. Kepenkler takılır takılmaz doğramalar monte edilecek.

Yarın şömine için montaja gelecekler. Kaplamasını biz yapacağız, onlar ısı odası dahil döküm hazneli cam kapaklı bir şömine yapacaklar.

Dış kapı için de metal doğramalara ve kepenklere uyar diye aynı renkte çelik kapı düşünmekteyiz ve bir yerden fiyat aldım ama evin tabanını halletmem şart kapılardan önce. Laminat yapıp kısadan çözerim derken, sallanmaya devam etmekteyim. Ev kapanmadan onu yapmak mümkün değil, yağmurda harap olmaları söz konusu, haftaya onu da halletmem gerekecek. Emprenye edilmiş ahşap lambriler var. Yatak odası ile küçük bir oda var onu tahta, diğer tarafları taş yapabilirim ama yapmayabilirimde tabii...

Elektrik tesisatı için tablo, kablo ve sıva üstü prizleri, düğmeleri aldık bu hafta sonu elektrikçi ile beraber. O da sanırım bu günlerde köye gidecek montaj için. Aydınlatmaları bilahare seçip takacağız.

Çok ayrıntı var ama bir şekilde insan becerebiliyor. Mühim olan sağlık ve de para. Onlar tamamsa gerisi teferruat.

Usta derzleri kendi bildiği karışımla yaptı ancak biraz nem vardı bazı iç kısımlarda, silikonlu hazır derz aldım, dünden beri dış derzleri tekrar elden geçiriyor.

Fotoğraf çok ama ufaltamadığımdan ekleyemiyorum.

alpturan
08-02-2011, 20:06
Arkadaşlar merhaba,
Uzunca süredir sizlere yazamadım, hem okul, hem de inşaatla ilgili yoğunluk nedeniyle, kusuruma bakmayın lütfen. Nihayet çatının kaplanması işine geçilebildi. Ara duvarlar dolu tuğlayla örülmeden önce duvardan duvara uzatılan (deli ) kestane dallarının üzerine oluşturulan çatı, çam rabıtayla kaplandı. Rabıtalar, kaplanmadan önce, su bazlı ahşap koruyucuyla renklendirilmişti.

Asma tavan yapmayacağım için, çatıya yaptığımız bu kaplama, odaların içinden görünecek ve de odalara ferah bir hava vereceği kanısındayım. Gerçi ustalarım ve komşularım, bu şekliyle evin ısınmayacağını, sonradan gene de asma tavan yapmak zorunda kalacağımı söylüyorlar . Gerçi onlara kalsa, taş duvarları sıvamadan da oturamazmışım. " Bu ne hocam, saman damı gibi, olur mu hiç ?" diyorlar. :)

Rabıtalar, dün yağan yağmurla ıslandıkları için, yarından sonra önce ısıcam foamboardla, ardından da 3mm lik ziftli kağıtla ve en son olarak da Alaturka ya da Osmanlı tipi denilen eski tip kiremitlerle kaplanacak. Saçaklar için gene çamdan aynalıklar işlenerek çakıldı. Güzel de oldu sanki. :)


Tesisatçım bir yandan su borularını döşerken, diğer yandan da marangoz arkadaşım kapı ve pencere ölçülerini aldı ve doğrama işine başladı. Çatıda kullandığım çıkma çam kerestelerin artanlarıyla yapacağız doğramaları ama, galiba yetmeyecekmiş, ilave ağaç almamız gerekecek. Kerestecim zaten tavanda kullandığım rabıtalarının aynılarını, taban için işlemekte.

Önümüzdeki hafta elektrikçim de işe koyulacak. Diğer bir yandan da fayans ve banyo yer döşeme işine girişeceğiz.

Kaba haliyle iş bitti gibi ama, esas iş içeride diyorlar. Bakalım, hayırlısı. Allah ev yapana gerçekten de yardım ediyor. :)

selamlar..uzun zamandır forumu takip edemiyorum..öncelikle eviniz hayırlı olsun şimdiden..Allah kazasız belasız inşaatınızı tamamlamanızı nasip etsin..Son eklediğiniz resimlere baktım. Binanız tek katlı fakat deprem yönetmeliği duvar üstlerinde betonarme hatılı zorunlu kılıyor..Resimlerde göremedim birde çatı makasının duvar üstüne birleşimini görüntülemeniz mümkünmü? Bizimde bir taş ev hayalimiz var. İnşallah gerçekleştirmek nasip olur..Usta işçilik konusunda sayenizde önemli ve güncel bilgiler ediniyoruz. Kolay gelsin iyi çalışmalar..

yarenimex
08-02-2011, 23:43
Sayın Kazım bey, öncelikle eviniz hayırlı olsun, Allah kolaylık versin.Asma tavan yapmayacağınızı söylüyorsunuz.Taş duvarları beğenilerinize göre estetik bir şekil verip sıvamadan da bırakabilirsiniz ama bana kalırsa ısınma konusunda komşularınız da ustanız da haklı.Biliyorsunuz ısınan hava yükselir,yani sıcak hava yukarda soğuk hava aşağıda kalır.Bu nedenle de soğuk hava depolarında soğuk odaların her tarafında aynı ısıyı bulmak için soğutma gazının dolaştığı boruları genellikle tavana monte ederler,soğuyan hava yukardan aşağı inerken her yükseklikte yaklaşık aynı ısı olsun diye. Her ne kadar da çatının üzerine izolasyon yapsanız da içerden de çatı altını izole etseniz de , ısınan hava olduğu gibi çatı piramidinin altında toplanacağı için yukarısı çok sıcak ama aşağısı yeteri kadar sıcak olmayacaktır. Bu haliyle yazın çok rahat serin bir eviniz olur ama kışın ısınmada zorlanırsınız.Bence bilgisine güvendiğiniz bir kaç kişiden ısınma konusunda görüş aldıktan sonra tavan konusunda son kararınızı verseniz iyi olur.Sonradan yapılanlar hem daha pahalı hem de cansıkıcı ve istediğiniz gibi olmayabilir.Kolaylıklar ve evinizde güle güle sağlıcakla oturmaızı dilerim..

Etrim
09-02-2011, 12:17
Sn. Kazım beyin evindeki içeriden görünen ahşap kirişler ve yüksek tavan hem güzel görünüyor hem de ferahlık sağlıyor. Asma tavan yapmak bu görüntüyü ve ferahlığı tamamen yokedecektir. Eğer tek katlı bir ev yapsaydık biz de tavanı böyle bırakabilirdik. Öte yandan ısıtma ciddi bir problem olabilir gerçekten. Bu yüzden mertek aralarında izolasyon şiltesi kullanıp altını lambri ile kaplamak ısıtma sorununu çözeceği gibi görüntüyü de bozmayacaktır. Ben olsam böyle bir çatıyı asla alttan kapatmam.

yarenimex
09-02-2011, 18:10
Sn. Kazım beyin evindeki içeriden görünen ahşap kirişler ve yüksek tavan hem güzel görünüyor hem de ferahlık sağlıyor. Asma tavan yapmak bu görüntüyü ve ferahlığı tamamen yokedecektir. Eğer tek katlı bir ev yapsaydık biz de tavanı böyle bırakabilirdik. Öte yandan ısıtma ciddi bir problem olabilir gerçekten. Bu yüzden mertek aralarında izolasyon şiltesi kullanıp altını lambri ile kaplamak ısıtma sorununu çözeceği gibi görüntüyü de bozmayacaktır. Ben olsam böyle bir çatıyı asla alttan kapatmam.

Sayın Etrim, ben de büyükşehirden kırsala kaçanlardanım ve ev yapalı beş yıl oldu.Henüz çatıyı kapamadım bir kat daha yapmak için.Son katı tavansız olarak çatı altı şeklinde düzenlemeyi düşünüyorum. Nedeni sizin de ifade ettiğiniz estetik ve ferahlık duygusu sağlaması. O konuda aynen size katılıyorum. Ancak bu bahsettiğim katı yazları kullanmayı düşünüyorum.Isıtmada olabilecek sorunlar nedeniyle.sayın Kazım bey'in yapmakta olduğu ev yaz için çok rahat, çok ferah bir ev olabilir.Kesin ölçülerini bilmiyoruz ama ikibuçuk metre duvar yüksekliğini varsayarsak, bir veya birbuçuk metre de çatı yüksekliğini eklediğimizde tabandan tavana yaklaşık üçbuçuk dört metre bir yükseklik oluşacak.Şömineden çıkacak sıcak havayı tavan olmadan taban seviyelerinde tutmak mümkün olmaz.Bu yüzden de ısınmada mutlaka sorun ortaya çıkar.Tabii son kararı Kazım bey verecek, ancak sonradan yapılanlar veya tadilatlar hem daha pahalı hem de bazen istediğimiz gibi olmayabiliyor.

malicik
11-02-2011, 09:38
Arkadaşlar bir ev projesi arıyorum.
Gömme bodrum üstü bir buçuk katlı istiyorum. Ama bir türlü isteğime göre bulamıyorum. Prefabrik evlere baktım çok pahalıya geliyor. Bende kendim yaptırmak istiyorum. Proje bulamıyorum.
Fikri olan arkadaşlar yazarsa çok memnun olurum. Merhaba, ben size samandan ev prejesini araştırın diyorum. Hem çok ucuza gelecek hem de beceriniz varsa kendiniz bile yapabileceksiniz. Gerekli linkleri yolluyorum:

http://www.mekanar.com/tr, http://www.kuaforturkiye.com/ , http://www.balewatch.com, www.lamaisonenpaille.com umarım beğenirsiniz. Ben de aldığım arazime, eşimle bereber kendimiz yapacağız. Beğenebileceğiniz plan ve projeleri linklerden bulabilir ya da değişiklikler yaparak kullanabirsiniz.

malicik
11-02-2011, 09:43
4mt yükseklikteki çatıyı sıkıştırmalı olarak arasını saman balyalarıyla kaplarsanız ısı kaybınız önlenecektir

malicik
11-02-2011, 11:18
bende edremit burhaniyeden aldığım araziye ev yapacağım. ama yapmayı düşündüğüm ev balya samanından olacak.temeline kullanılmış araba lastiklerinden temel kadar 3sıra döşeyip içini dere çakılı ile doldurmayı planlıyorum hem izalasyon hemde canlılar için ,+ deprem hareketlerini eve emerek vereceği için nisbeten daha saglıklı olacak.sonrasında kullanacağım samanların emisyon gücünden kaynaklı daha az sallantı söz konusu olacak.(korkulan deprem için tabi)bu arada evin bahçe duvarları içinde lastikleri kullanacağım sizede tavsiye ederim hem bedava alıyorsun lastikçilerden hem kendin yapıyorsun, görüntüyüde gerekirse kireçle boyayarak güzelleştirilebilinir.en üst lastiğin içine toprak konulursa ve sarkan sarmaşık türü çiçek ekilirse 2 sene sonra lastikte görünmez zaten

hosseda
13-02-2011, 14:22
Çatının izolasyonu şimdilik bitti. Üç kat beyaz renkte likit membran sürüldü eğim şapı üzerine. Çatı beyaz bir muşamba ile kaplanmış gibi oldu.
Tüm dış cephe derzleri üstünden hazır derz ile tekrar geçiyor usta. Henüz 2 cephe tamamlanabildi.

Dün demirciye uğradım kepenkler hazırlanmış antipas sürülmüş kuruyunca boyayacak. Bir aksilik olmazsa salı günü montajı yapacak. Banyo penceresine de korkuluk takacak onu da hazırlamış. Aliminyum doğramalar kepenk için beklemede. Demirci çalışırken doğrama ve camlara zarar verebilir diye onlara ağırdan alın demiştim.

Cuma günü keresteciler çarşısına gittim. Empreye edilmiş taban döşemesi ( rabıta) baktım. Laminant parkeye göre birebir maliyet farkı olacak ama güç yeterse değer diye düşünüyorum. Aynı çarşıda hazır masif ahşap kapılar da gördüm. Fiyatları makul. Henüz onlara vakit var ama atölyelere göre bayağı hesaplı olacak gibi görünmekte. Tesadüf orada kapı almaya gelen bir mobilyacıyla karşılaştım, kapıların tanesini 40 TL. ye monte etmektelermiş.

Cumartesi günü elektrikçi geldi kabloları çekmeye başladı, bu gün gidemedim ama o çalışmaya devam ediyor, bu gün akşama kablo çekme ve tablonun montesi işi biter dedi telefonda. Bu durumda haftaya da düğme ve priz montajları yapılır diye tahmin ediyorum. Bu arada binanın dış aydınlatmalarını da planlamak gerekti. Sensörlü lambalar ile üç tarafı çevrelemek ön tarafa sabit bir lamba takmak ilk akla gelen çözüm. Bahçenin diğer tarafları için aydınlatma konusunu henüz düşünmek bile imkan dahilinde değil. Bu hali ile hele bir yaşamaya başlayalım, onları o gün halletme yoluna gideceğiz.

Şöminenin monte edildiğini dün ilgili yere yazdım. Usta ile dün taş bakmaya gittik, bahçede mevcut taşların yanında köyün yakınında bir yerde moloz taşlar var ama renkleri yeşil gibi ve pek güzel. Biraz onlardan getirecek usta ve şöminenin her tarafını taş ile kaplayacak. Evin her tarafı taş. Böyle giderse mutfak tezgahlarını da taş ayaklara oturtabilirim nasılsa usta da taş işine bayılıyor onun beni, benim onu bırakacağım yok gibi görünmekte.

ardacan2000
14-02-2011, 14:42
Fotoğraflarınızı bekliyoruz :)

hosseda
14-02-2011, 16:11
Galiba bir tanesini yükleyebileceğim. Boyutlarını küçültebildim. Bu önceki haftaya ait bir görünüm.

hosseda
14-02-2011, 19:16
Bu hafta sonundan, evin arka cephesi;

ardacan2000
15-02-2011, 18:09
Çok güzel bir eviniz olmuş hoşseda...

hosseda
15-02-2011, 21:26
Teşekkürler...

Bu gün pencerelere demir kepenkler takıldı.

Etrim
16-02-2011, 06:33
Çok güzel, evinizde güle güle oturun.

hosseda
16-02-2011, 15:22
Teşekkürler,

Dünden beri ön kapı için çare aramaktaydım sonuçta ama doğru, ama yanlış kararımı verdim. Oraya da önce aynı kepenklerden yaptıracağım. Üç kanatlı olacak ve pencere tarafına katlanacak. Usta hoşuna giden bir taşı dışarı doğru yerleştirmiş, onunla kapı kenarı arasına sığdıracak demirci bu kepengi. Dün montaj yaparken ölçüleri aldırmıştım, bu gün aradım isteklerimi söyledim, olur deyince siparişi verdim.Hafta sonuna yetiştirecek. Şimdi biraz daha rahat davranabileceğim. Neticede kapı da kapanmış olacak.

Son resim evin yan tarafını göstermekte. Ustaya çardağı yıkacaz vakti gelince dememe rağmen onu nedense elletmemeye çalışıyor. Üşenmedi üzerine tenekeden oluk bile yaptı, oradan duvar yağmur suyunu alıyor ve nemleniyor al bir kaç tahtayı dedim, yıkım başlayacak diye önlem aldı sanırım. Evin yanındaki boru durumu halletmem gereken başka bir sorun. Olukla toplatıp bir veya iki köşeden daha kalın borularla indirmek veya daha öncede yazdım kötü görünmeyen kısa oluklarla direkt yere vermek seçeneğinden birinde karar kılmam gerekiyor.

Taban döşemeleri için yoğun araştırma içindeyim. Yeni bir yalıtım malzemesi öğrendim. Panetti marka malzeme. 2 milimlik olanı dahi son derecede iyi iş gören bir malzemeymiş. Döşeme ne olursa olsun altına bu malzemeyi kullanmak iyi olacak herhalde. Döşeme işini halledince sıra iç kapılar ve ön kapıya gelecek. Onları hiç değilse ahşap yapabileceğim bu durumda. Öne çelik kapı düşüncem kalmadı.

Geleneksel tarzda yığma taş ev bazı sorunları da beraberinde getirmekte. Kepenkler terazisinde takıldılar ama pencere ve podiyelerin tüm eğrilikleri meydana çıktı, ancak usta sorun yok ben halleder derzle kapatırım boşlukları deyince sıkıntım kalmadı. Eğer pencerelere söve yapsaydık bu sorun olmayacaktı ama çok da önemli değil. Aynı olayı doğramalarda da göreceğiz ancak usta sağolsun o kapatıyor nasılsa.
El işçiliği nasıl belli olacak eğri olmasa diye avundum dün.

fatma sunay
16-02-2011, 19:59
Ev çok güzel görünüyor. Güle güle oturun. Yeni resimlerinizi bekliyoruz.

MeyveliTepe
16-02-2011, 20:57
Sn.Hoşseda, çok şirin oldu eviniz. Sağlık ve huzurla oturursunuz inşallah. Taş bina doğası gereği düzensizdir. Bundan dolayı başka ufak tefek düzensizlikler doğası gereği olacaktır. Bu da onun güzelliği.

ardacan2000
16-02-2011, 22:02
Taş ev projelerini bulabileceğim bir kaynak biliyormusunuz?

Teşekkürler.

ardacan2000
16-02-2011, 22:08
Sevgili arkadaşlar,

Aklımda kalan birkaç detayı da aktarmak istiyorum. Ben elektrik teknisyeniyim. Aynı zamanda mekanik işlerde de vasıflıyım. Bu vasıflarımın bana kazandırdığı yetkinlikler ile evimin tüm sıhhi tesisat ile elektrik tesisatnı kendim yaptım. Sadece vitrifiye dediğimiz sınıfın montajını arkadaşım ile birlikte yaptık. Hal böyle olunca temelden çatıya tüm detayları zamanında ve yerinde düşünerek kendim oluşturdum. 50 cm. lik kalın taş duvarda neyin nerede ve nasıl işleneceğini önceden hep kendim tasarladım ve uygulama zamanında hep başında bulundum ya da tarif ettim.

Elektrik tesisatı taban döşemesi üzerine çakılan süpürgelik yerine kablo kanalı döşeyerek hallettim. Plastik kablo kanalını akrilik boya ile ağaç damarları görüntüsü vererek boyadım. Her gören ağaç sanıyor. Bu kablo kanalları taban döşemesi üzerinde evin dört duvarını dolaşıp her türlü kablo (güç, data, telefon vs.) hatlarım içinden geçmekte olup istediğim yerde priz istediğim yerde telefon çıkışı verebiliyorum. İsteyenlere detay resmi gönderebilirim. Islak zeminlerde sıva altı döşeme mevcuttur. Banyo, tuvalaet ve mutfağın bir bölümünü kapsayan iç duvarlar sıvanıp seramik kaplanmıştır. Buralarda taş duvar bırakmayı uygun görmedim. Çünkü kullanış ve hijyen açısından çok sorunlar yaratıyor. tavsiye etmiyorum.
Eğer elektrik tesisatını duvarların içersinde gizleyip yapmak istiyorsanız işiniz biraz zor. Her hat için borular çekilip, içinden kablo geçecek bu boruların taşlar arasında ezilmemesi gerekiyor. Bir de ustanızın montaj sırasındaki yakınmalarını (işini zorlaştırdığı için) göze almak zorundasınız.

Haa ! arkadaşlar eğerki maddi sorununuz yoksa istediğiniz en iyi malzemeden ve işçilikten ödün vermeyerek tüm işi proje haline getirip bir mimar ile anlaşıp yaptırmanız en güzeli. haklarını yememek lazım bu işlerde çok iyi mimarlarımız var (burada da dikkat ! bu işte deneyimli olanını bulmanız sizin işinizi kolaylaştırır)

Şimdilik bu kadar.


Süpürgelikten geçirilen elektrik tesisatların evi su basması , herhangi bir şekilde ıslanması, yere yakın olması bir sorun teşkil etmezmi?

Süpürgelikten geçirilen elektrik ve data kablosu birbirini etkilemiyormu internetin sıksık gitmesi gibi?

Evinizin üst katında 2 oda daha var sanırım, fotoğraflardan çıkarabildiğim kadarıyla :)

Son olarakda akrep sorununuzu nasıl halettiniz, halledebildinizmi?

Teşekkürler.

Etrim
17-02-2011, 07:02
Sn. Ardacan, taş ev projelerinin birarada bulunabileceği mimari bir kaynak olduğunu pek sanmıyorum. Taş evler konusunda yapılmış örnekleri gösteren yabancı kitaplar olabilir.
Örneğin bu linkte bir tane var. Ebay üzerinden satınalınabilir.

http://cgi.ebay.com/Stone-Houses-Gregory-D-Huber-John-D-Milner-Ma-/380250865872?pt=US_Nonfiction_Book&hash=item5888b7c0d0

hosseda
17-02-2011, 08:16
Teşekkür ediyorum evimiz ile ilgili güzel sözlere.

Usta ile telefonla konuştum sabah, dün kepenk kenarlarında oluşan tüm boşlukları halletmiş.
Demirciyi aradım sonrada, abi aksilik olmazsa yarın takarım kapıya kepengi dedi. Demirci de şansıma çok iyi çıktı.

ardacan2000
17-02-2011, 10:21
Sn. Etrim teşekkür ederim.

ardacan2000
17-02-2011, 10:57
(Arkadaşlar birileri çıkıp şimdi diyecek "adam ev imalatını anlatmış". Çok mu detaylı oluyor. Neyse devam edelim.

1- Mertekler ana taşıyıcıya vida ile monte edilerek, mertek araları (lento boşlukları) taş ile örülüp mertek seviyesine getirildi. Mertekler olası kirlenmelere ve hasarlara karşı streç ile sarıldı. (çatı imalatını yapan firma ile anlaşmamız böyleydi.)
2- Daha önceden zımparalanmış ve boyanmış lambiri çakıldı.
3- Lambiri üzeri nem bariyeri dediğimiz izolasyon kumaş (mavi renkteki) döşendi.
4- Enine 3x5 çıta çakılıp %50 yaoğunluklu taş yünü döşendi. (Taş yününden hariç size izocam, extirüde köpük, yumurta kolisi vs. tavsiye edebilirler. Kesinlikle sıkıştırılmış taş yünü!)
5- Isı köprüsüne engel olmak ve kalınlığı arttırmak için tekrar dikine 3x5 çıta çakılıp tekrar taş yünü döşendi. Yani %50 yoğunluklu 6 cm. taş yünü oldu.
6- Taş yünü üzeri su izalosyonu görevi yapan kumaş serildi.
7- Tekrar dikine ve yatay çıtalama yapılıp Kılıçoğlu kiremit döşendi. Kiremitler belli sayılarda kiremit altı çıtasına çivi ile çakıldı.
8- Çatıdaki tüm olukları ve dereleri bakır saçtan imal ettirdim. Çünkü bu dokuya en uygun bu olduğuna karar verdim. Yıldan yıla değişik renk almaya devam ediyor. Ustasını bulmak da çok zor. Oluklar ve dereler için bakırdan başka alternatifleriniz de var. İsteyen olursa onu da yazarım.
9- Evin tek ısınma kaynağı şömine olduğundan (çok memnunuz) baca çok önemli deyip hazır sistem satın alarak bu işi çözdük. Schidel marka Ø 20cm. baca sistemi kullandım. Yoğuşma yok, tepme yok, çekiş çok iyi. Odunuda iyi seçerseniz kurum temizlemek yok.

Arkadaşlar bu konular herkesi ilgilendirmeyebilir isterseniz bundan sonra isteyenlere ve sorusu olanlara özeline mesaj göndererek yardımcı olamaya çalışayım.
İyi geceler.


Neden kiremit tercih ettiniz, shingle kullanmadınız?

Etrim
17-02-2011, 12:24
Taş ev yapmak birçok arkadaşın hayali gördüğüm kadarıyla. Kendi çektiğim birkaç taş ev fotoğrafını bazı detaylarını yorumlayarak paylaşmak istedim.
Birinci ev Akyarlar / Bodrum'da.
Bu evin taş işçiliği hakkında çok fazla söyleyecek birşey yok. Zaten denizle bütünleşmesi, taşlarının eskiliği, mavi kepenkleri, önündenki denize sıfır avlusu ile eşsiz güzellikte. Bu bölgede (Bodrum) evler çatısız yapılıyor. Pencereler küçük tutuluyor çünkü amaç sıcaktan kaçınmak ve mutlaka kepenk kullanılıyor. Kalın taş duvarlar dışarısı ne kadar sıcak olursa olsun yerden aldığı serinliği de ekleyerek evin içinin serin kalmasını sağlıyor. Eski bodrum evlerinde odalar ve mekanlar küçüktür. Bu da biraz öyle. Küçük ama çok güzel bir ev.

Etrim
17-02-2011, 12:37
Bu ev ise Kuzey İtalya'da Domodossola Vadisindeki Alpe Devero denen yaylada bulunan Crampiolo Köyünde. Gördüğümde karşısında kalakaldım.
Bu köyde bütün evler ya taştan ya da ahşaptan yapılmış ama ahşap olanların da su basman seviyesine kadar taş temelleri var. Çok kar yağdığı için çatılar mutlaka dik ve yüksek. Taş işçiliği, ahşap söveler mükemmel uygulanmış. Taşların birçoğu granit ve çatıda kiremit yerine slate şeklinde (kayrak) granit kullanılmış. Ne kadar para harcandığı konusunda fikir yürütmek zor. Kepenkler yine ahşap, denizliklerin dışarıda kalan kısımları granit. Bacanın detayları ve taş işçilikleri mükemmel. Bizim taş ustalarının görüp inceleyip utanması gereken özellikleri var. Bir taş ev yaptırıyorsanız önce taş işçiliğini ve detaylarını kendinizin öğrenmesi gerekiyor.

İkinci ev gene aynı köyden. Bu kez aynı özellikteki taşlara geniş ve hafif pembemsi derz uygulaması yapılmış. Pencerelerde kepenkler yana açılan tek kanat şeklinde ama söve ve denizlik kepengin açılım noktasına kadar yapılarak estetik bir görüntü sağlanmış. Çift kanat pencere varmış gibi görünüyor ama öyle değil.
Çatı gene granit slate.

Etrim
17-02-2011, 12:43
Bu ev ise Milas'a bağlı Çomakdağ köyünden. Ustasının eskiden bu bölgede yaşamış olan gayrımüslim taş ustalarından olduğunu tahmin ediyorum. Böyle bir taş işçiliğini başka bir yerde görmedim yalnızca bu köyde var. Taşlar özenle kesilmiş ve yerine yerleştirilmiş. Kalan boşluklar ise kiremit kırıkları ile doldurularak çok güzel bir desen elde edilmiş. Baca Muğla yöresine özgü bir tarzda yapılmış ve çok güzel.

Etrim
17-02-2011, 14:12
Taş ev yaparken en önemli konulardan birisi pencere, kapı gibi açıklıklarda ister istemez ortaya çıkan ölçüsüzlük ve yamukluklar. Biz kendi inşaatımızı yaparken de benzer sorunlar ile karşılaştık. Ama içeriden tuğla örüldüğü ve doğramalarımızı içten pervazlı olarak oturttuğumuz için yamukluklar bizi pek etkilemedi. Kepenklerimiz de ahşap ve duvardan yaklaşık 3 - 5 cm menteşe payıyla durduğu için çok sıkıntı çıkmadı. Üstteki lento ve alttaki denizlik en azından üst ve alt ölçüleri toparladı. Ama bu işçilik hatalarını önlemenin en kolay yolu pencere kapı gibi açıklıkları kendi yapacağınız beton lento, söve ve denizlikl ile sınırlamak ve düzgün bir dikdörtgen elde etmek. (Ekli fotoğraftaki gibi.)

Etrim
17-02-2011, 14:29
Aşağıdaki fotoğraftaki evde ise ahşap ile taş çok uyumlu kullanılmış gerçekten. Merdivenlerdeki eski demiryolu traversleri çok etkileyici görünüyor. Lento ve söveler bir tür kireç taşı, blok halinde bulunabilen bu taşların ticari versiyonlarına ülkemizde Limra taşı deniyor. Pencere ve kapıların tümünde kullanmaya kalksanız gerçekten ciddi para tutuyor. Biz yalnızca lento olarak kullanabildik. Kapının yanındaki sütun, rustik menteşeli, işlemeli ahşap kepenkler ince bir zevkin ürünü. Çok eski bir ustalık olduğunu düşünüyorum. Pencere üzerinde lento kullanılmış olmasına rağmen ilave bir kemer uygulaması da yapmışlar. Derz olarak renksiz standart çimento ve ince kum karışımı kullanılmış ama çok da güzel durmuş. Her taş ev ve işçiliği kendine özgü oluyor gerçekten ve yapanın zevkini, finansal durumunu, ustanın ve mimarın becerisini yansıtıyor.
Taş evlerin hepsinin ayrı bir kişiliği, doğruları, eğrileri ve yanlışları var ama hepsi de çok güzel.

ardacan2000
17-02-2011, 17:01
Bu ev ise Kuzey İtalya'da Domodossola Vadisindeki Alpe Devero denen yaylada bulunan Crampiolo Köyünde. Gördüğümde karşısında kalakaldım.
Bu köyde bütün evler ya taştan ya da ahşaptan yapılmış ama ahşap olanların da su basman seviyesine kadar taş temelleri var. Çok kar yağdığı için çatılar mutlaka dik ve yüksek. Taş işçiliği, ahşap söveler mükemmel uygulanmış. Taşların birçoğu granit ve çatıda kiremit yerine slate şeklinde (kayrak) granit kullanılmış. Ne kadar para harcandığı konusunda fikir yürütmek zor. Kepenkler yine ahşap, denizliklerin dışarıda kalan kısımları granit. Bacanın detayları ve taş işçilikleri mükemmel. Bizim taş ustalarının görüp inceleyip utanması gereken özellikleri var. Bir taş ev yaptırıyorsanız önce taş işçiliğini ve detaylarını kendinizin öğrenmesi gerekiyor.

İkinci ev gene aynı köyden. Bu kez aynı özellikteki taşlara geniş ve hafif pembemsi derz uygulaması yapılmış. Pencerelerde kepenkler yana açılan tek kanat şeklinde ama söve ve denizlik kepengin açılım noktasına kadar yapılarak estetik bir görüntü sağlanmış. Çift kanat pencere varmış gibi görünüyor ama öyle değil.
Çatı gene granit slate.

Çok teşekkürler, benim bulduklarımdan çok daha kaliteli.

ardacan2000
19-02-2011, 19:36
Köy sınırları içersinde ev yaptırır isek imar izni vs dahamı kolay oluyor?

Bu konuda tavsiyeleriniz varmı?

Önerileriniz nedir?

100 m2 oturumlu dublex olup toplam 200 m2 bir evin maliyeti yaklaşık ne kadardır?

Taş ev veya betonarme.

Teşekkürler.

engraulis
19-02-2011, 20:19
Köy sınırları içersinde ev yaptırır isek imar izni vs dahamı kolay oluyor?

Bu konuda tavsiyeleriniz varmı?

Önerileriniz nedir?

100 m2 oturumlu dublex olup toplam 200 m2 bir evin maliyeti yaklaşık ne kadardır?

Taş ev veya betonarme.

Teşekkürler.

Nüfusunuz o köy kütüğüne kayıtlı ise plan proje hazırlatıp muhtarlık onayı ile özel idareden inşaat izni almanız kolay ortalama 2000 - 4000 tl civarı bir fiyata halledebilirsiniz.
Yok eğer köyde kütüğünüz yoksa il özel idaresi Mimarlar ve mühendisler odalarından proje onayı istiyor. Mimarlar odası 150 m2 lik bir ev için 3500 + KDV para istiyor. Ayrıca Elk. Müh. odası. Mak. Müh. Odası. İnş. Müh. odasınında ilgili projelere onay vermek için istediği rakamları da toplarsanız 15 bin lira gibi bir rakam çıkar. Tek bir odanın bir imza için istediği rakam sizin mimari, statik, Elektrik ve Tesisat projelerini çizdirip özel idarede ruhsat vb. işlemlerde harcayacağınız toplam ücretten daha fazla para istiyor.
Ayrıca köy kütüğüne kayıtlı olanlara inşaat için işçi sigortası şartı da koşulmuyor.

ardacan2000
19-02-2011, 20:27
Nüfusunuz o köy kütüğüne kayıtlı ise plan proje hazırlatıp muhtarlık onayı ile özel idareden inşaat izni almanız kolay ortalama 2000 - 4000 tl civarı bir fiyata halledebilirsiniz.
Yok eğer köyde kütüğünüz yoksa il özel idaresi Mimarlar ve mühendisler odalarından proje onayı istiyor. Mimarlar odası 150 m2 lik bir ev için 3500 + KDV para istiyor. Ayrıca Elk. Müh. odası. Mak. Müh. Odası. İnş. Müh. odasınında ilgili projelere onay vermek için istediği rakamları da toplarsanız 15 bin lira gibi bir rakam çıkar. Tek bir odanın bir imza için istediği rakam sizin mimari, statik, Elektrik ve Tesisat projelerini çizdirip özel idarede ruhsat vb. işlemlerde harcayacağınız toplam ücretten daha fazla para istiyor.
Ayrıca köy kütüğüne kayıtlı olanlara inşaat için işçi sigortası şartı da koşulmuyor.

Teşekkür ederim.

Kütüğü oraya aldırıp yaptırmak daha mantıklı.

Sanırım her köy için bu geçerli değil, belediyeye bağlı olmamalı değilmi?

engraulis
19-02-2011, 21:15
Teşekkür ederim.

Kütüğü oraya aldırıp yaptırmak daha mantıklı.

Sanırım her köy için bu geçerli değil, belediyeye bağlı olmamalı değilmi?



Maalesef kütük aldırma olayı 5-6 yıldır yapılamıyor. Aslında bütün sorun odalardan kaynaklı. Kanunlardaki eksikliklerden faydalanıp halkın sırtından haksız kazanç sağlıyorlar. Belediye alanında bile 5 katlı bir binaya daha çivi çakmadan 80 binlira para harcıyorsunuz. Bazı belediyeler bu istemiyor ama.
Ama şunu da söyleyeyim yapmak istediğiniz binayı aynen bire bir çizdirin plana. Aksi halde benim gibi garaj kapısının yerini değiştirdiğiniz ve çatını şeklinde küçük bi değişiklik yaptığınız için bütün planları yeniden çizdirmek zorunda kalırsınız.

ardacan2000
20-02-2011, 10:47
Maalesef kütük aldırma olayı 5-6 yıldır yapılamıyor. Aslında bütün sorun odalardan kaynaklı. Kanunlardaki eksikliklerden faydalanıp halkın sırtından haksız kazanç sağlıyorlar. Belediye alanında bile 5 katlı bir binaya daha çivi çakmadan 80 binlira para harcıyorsunuz. Bazı belediyeler bu istemiyor ama.
Ama şunu da söyleyeyim yapmak istediğiniz binayı aynen bire bir çizdirin plana. Aksi halde benim gibi garaj kapısının yerini değiştirdiğiniz ve çatını şeklinde küçük bi değişiklik yaptığınız için bütün planları yeniden çizdirmek zorunda kalırsınız.

Teşekkürler

hosseda
28-02-2011, 17:59
Geçen hafta cumartesi günü aliminyum doğramalar takıldı. Ancak taş duvarda mevcut eğrilikler ve podiyelerdeki dışa doğru eğim sebebi ile doğramalar içerden girmemiş, demir kepenkleri bağlantı yerlerinden kesip koymuşlar kenara ve doğramaları dışarıdan monte edebilmişler.

Bu hafta sonu tekrar demirci geldi ve kesilen kepenkler yerlerine takıldı. Ancak doğramalara zarar verilmemesi için bağlantıları dıştan kaynattırdım, onları derz ile örteceğiz. Aslında hem demirciye hemde aliminyumcuya kepenk yaptırmadan evvel danıştım ama böyle bir sıkıntı olabileceğini öngören olamadı ne yazıkki.

Ev nihayet kapanmış oldu. Usta tüm derzleri ikinci defa elden geçiriyor. Binaya dayanan çardak kısmı son yağmurlarda gene nemlenince usta bugün çardağın o kısmını kesmiş ve derzlerin tamiratlarını yapmış. İçeride tavanlara astar sürüldü. Kireç badanadan vazgeçirdiler, normal su bazlı beyaz plastik tavan boyası sürülecek.

Yer döşemelerinde tekrar karar değişikliği yaşamaktayım. Izgaralar üzerine taban tahtaları (rabıta) döşenecek, altına toz kireç dökülüyormuş ve ızgaraların arasına XP yalıtım malzemesi yerleştirilecekmiş. Ancak bunların tamamlanması için ustanın kendi bahçesindeki budamaları halletmesi lazım.
Taban hallolmadan kapılar yapılamıyor ama kapıya dışarıdan yapılan kepenk hiç değilse akşamları evi kapatmaya imkan veriyor.

Elektrikçi işin 2/3 ünü tamamlamış. Sanırım bir kere daha geldiğinde işi tamamlamış ve içeriye elektriği vermiş olacak.

Daha çok yolumuz var gibi geliyor bana.

hosseda
08-03-2011, 10:15
Hazır kaliteli derz ile tüm binanın içi ve dışındaki taş araları sıvandı. Onun üzerine de şeffaf su yalıtıcı sürüldü. Amacımız binanın çok yağmurlarda derzlerden su almasına mani olmak. Şimdi yağmuru beklemekteyim test için.

Doğramalar ile kepenklerin duvara monte edildiği yerlerdeki tüm boşluklar kapatıldı. Kepenklerdeki derz bulaşmalarını sileceğiz ama çıkacağını sanmıyorum kirlenmelerin, tekrar boya gerekecek gibi görünüyor.

Hafta sonu taban tahtalarını alarak inşaata taşımayı planlıyorum. İki hafta kadar evin havasına alışmaları için döşenmeden beklemelerinde yarar varmış. Zaten tavan boyanmadan onları döşememiz mümkün değil.

Etrim
10-03-2011, 09:26
Sn. Hoşseda, Bu kadar geniş açıklıklara uygun hazır derz varmı.? Biz denediğimizde tüm hazır derzlerin 2 cm'den sonra çatladığını görmüş ve hazır derz kullanmaktan vazgeçmiştik.
Hangi ürünü kullandınız merak ettim bilgi verebilirseniz sevinirim.
Saygılarımla

hosseda
10-03-2011, 12:13
Sayın Etrim,
İlk derzleri usta kendisi yarattı. Hatırladığım kadarıyla mermer tozu, perlit, beyaz çimentodan oluşan bir karışım kullandı ancak bazı kısımlardan çok yağmurda evin içi nem aldı. Bunun üzerine inşaatçılar çarşısında izolasyon tatbikatı yapan ve malzemesini de satan bir mühendisin önerdiği Weber marka silikonlu derz kullandık. Ancak usta buna da ufak katkılar yaptı zannediyorum. Yağmur yağsın netice olumlu olursa size katkıyı da öğrenir yazarım.
Derzlerin üzerine Parrot marka su yalıtıcı şeffaf bir malzemeyi de ayrıca sürdük.

Biraz inşaattan haber yazayım.

Bu gün elektrikçi çalışıyor ve bahçede mevcut ceryanı eve verecekmiş hayırlısıyla. Evin tavan boyası için ustayı beklemeye tahammülüm kalmadığından cumartesi bir boyacı götüreceğim ve o işi bitirteceğim ki taban döşemesine sıra gelebilsin. Belki şömineyi de boyatırım vakit kalırsa...

Hoşçakalın.

hosseda
15-03-2011, 08:11
2009 yılının aralık ayı sonlarında başladığımız inşaat büyük ölçüde tamamlandı. Yer döşemesi yapılıp ve kapılar takıldığında ev tam olarak bitmiş olacak. Bu hafta tavan boyasını halledince ev ben tamamım artık dedi neredeyse. Evin içinde mutlaka daha çok işim olacak ama onlar hakkında bilgi vermenin anlamı yok.

Burada taş, kum ve çimento dışında hiç başka malzeme kullanılmadan ve geleneksel usulle yapılan (yığma usulle, plan ve projeli, ruhsatı olan, yönetmeliklere santimine kadar uyulan ) bir inşaattan bilgi aktarmaya çalıştım, ben de yapılanı aksettirmekten, yazdıklarımı zaman zaman dönerek okumaktan mutlu oldum. ( temel de, su basmanda ve tavanda demir ve beton ile yapılan ve ara bölmeleri dahil tüm binayı birbirine bağlayan hatılları da atlamamak lazım).

İnşaat tümü ile hayallerime uygun oldu diyemem ama şartlar ne gerektirdiyse onu yapmaya çalıştım. Örneğin doğramaların tayininde köylü komşumun ( aynı yaştayız) artık boya ile uğraşamıyorum eskiden her yıl boyardım çerçeveleri, aman ya plastik ya aliminyum yap demesi beni çok etkilemiştir.
Bir tarafa para hesabımı, bir diğer yere yaşımı koydum ve kararlarımı hep öyle verdim.

Aynı köyden usta bulmuş olmam şans oldu aksi halde zebil olacakmışım onu net anladım çünkü işimi aksatma imkanım yok ve sadece hafta sonu inşaata gidebiliyordum. İnşaatın başında duramayacaklar inşaata başlarken üç defa düşünmek zorundalar.
Bir büyük şehirde yaşarken kırsalda bir ev sahibi olayım hafta sonları gider bahçeyle uğraşırım diye yola çıkacaklar bütçeleri yeterli değilse çok uzun ve zorlu bir maratona hazırlıklı olmalılar, ev halkını da hazır etmeliler.
Sevgi ve saygılarımla.

Sonul
15-03-2011, 09:38
Güle güle otur sayın Hosseda, umarım tüm dileklerin gerçekleşir.

hosseda
21-03-2011, 08:54
Sayın Etrim,
Dün yağış boldu ve ben inşaattaydım. Muşamba takımlarımı giydim ayağımda sağlamdı, yağmur altında saatlerce binanın çevresinde ve üstünde dolandım.
Yağmur suyunun çatıdaki akımını, bahçedeki kanala gelen su miktarını gözlemledim. Hatta komşularım merak etmişler aşağıya sumu sızıyorda dolaşıyorsunuz tepelerde bile demeye geldiler. Yok şükür sızıntı, gözlem yapmaktayım dedim.

Size yazarım demiştim, son derz uygulaması çok iyi netice verdi. Daha önce nemlenen yerlerde hiç nemlenme olmadı. Kullandığımız derz ve üstüne sürdüğümüz şeffaf yalıtıcı iş gördü. Çatıya sürdüğümüz likit membran da vazifesini gayet iyi yapmakta. Yeni boyanan tavanda hiç bir su belirtisi olmadı.
Bu arada bir su kesici malzeme daha öğrendim. Polisanın boyadan önce ham sıva üzerine inceltilerek vurulan bir astarı var. Şeffaf olan bu astar inceltilmeden derzlere sürülürse damla su geçmiyormuş iç tarafa.
Hoşçakalın.

kazim polat
21-03-2011, 22:41
Arkadaşlar merhaba,

Sayın Hosseda, büyük bir haz ve de heyecanla takip ediyorum yazılarınızı ve de fotoğraflarınızı. Neler yaşadığınızı ve de hissettiğinizi sanırım en iyi ben anlıyorumdur şu sıralarda. Zira ben de aynı mutluluk, heyecan, karmaşa ve de sıkıntıları yaşamaktayım.


Evin çatısı örtülüp kabası bittikten sonra, ince işlere başlandı. Baştan beri direttiğim ahşap doğramalar nihayet takıldı. Arkadaşım olan marangozum, müthiş bir iş çıkardı, gören herkes çok beğeniyor. Islak duvar kaplamalarını, internet sitesinden bulup giderek aldığım, eskitme traverten kesme taşlarla yapmaktayız. Bu, evin genel yapısına da çok uydu diye düşünüyorum. Yapay herhangi bir ürün kullanmama çabası devam etmekte. Çatıdaki foamboard, p3000 ısı yalıtım şiltesi ve doğramaların sıkıştırılmasında kullanılan köpükler hariç, şimdilik başka bir yapay malzeme kullanılmadı.

Su tesisatının döşenmesi bitti. Bir yandan da elektrik tesisatının döşenmesi devam ediyor. Akabinde taban döşemesine başlanacak ama, zeminin terazisinin kaçık oluşundan dolayı, tekrar tesviye betonu atılması gerekiyor. Bu biraz işleri aksattı ve de moralimi bozdu.

Bahçedeki bir taşa oturup, yapılanlara bakıp, henüz yapılmayanların hayalini kurmak, çekilen tüm sıkıntılara rağmen çok zevkli. Umarım herkes, içinde yaşattığı " hayal ev " fikrini en kısa sürede hayata geçirebilir. Selamlar.

hosseda
21-03-2011, 23:06
Her şey çok güzel. Tam bir Birgi evi olmakta.
Uzun uzun bakıyorum fotoğraflara. Ahşap ile taşın mükemmel uyumu görünmekte.

Omuzları düşürmek yok, mücadeleye devam.

Etrim
25-03-2011, 09:19
Kazım bey, evinizin ahşap işçiliği de, taş işçiliği de çok güzel. İnşallah kısa zamanda tamamlayıp güle güle oturursunuz.

hosseda
29-03-2011, 14:52
Taban döşemeleri için 1.6 desi kadar taban tahtası (rabıta) aldım ve inşaata geçen c.tesi günü naklettim. Rabıtalar ve süpürgelikleri sedir ağacından. Güney Toroslarda yetişen bu ağaca eskiler katran ağacı diyorlar, çok sert olduğundan böceklenme yapmayan ender bir kaç ağactan biriymiş. Alta çakılacak ızgaralar için sedir bulamadım onlar kara çam. Su bazlı politex diye bir koruyucu var onu sürdüm ızgaralara.

Bu taban ızgaraları 3x5 ebatlarında yani taban tahtaları yerden 3 cm. yukarıda olacak. Şap betonu ile tahta arasında ve ızgaralar arasında oluşacak boşluğa 2 veya 2,5 cm.lik xps levhalar koymayı düşündüm ancak fare yuvası yaparsın oraları dediler ürktüm. Dökme perlit getireyim usta çaktıkça ızgaraları doldursun perlitle dedim ama onada kulp çok bulundu. Bu arada böceklenme ve haşereler için ızgaraların arasına toz sönmüş kireçte dökülecek ona nedense ağaçları satan dahil herkes olumlu baktı. Bu durumda beton ile taban tahtası arasında hava boşluğu dışında ısı izolesi için bir şey bulunmayacak.

Bu konuda bir başka akıl veren oldu ama hesaplar bana uymuyor. Gaz betonun 5 cm liklerinden ızgaralar arasına yerleştirirsen hem ısı izolasyonu yaparsın hemde taban tahtaları hiçbir zaman esnemez dedi. Izgaralar dikine çakılsa olur gibi geliyor ama ızgara 5 değil 4,9 bile çıksa usta rabıtaları çakamaz. Izgaraları gözden çıkarmak ve 6 cm lik yeni ızgara kestirmek çözüm olur ama zararım çok olur diye bu seçeneği dikkate almadım.

Daha 2 günüm var araştırmaya devam edeceğim tabii.

EVRİM_DOĞA
29-03-2011, 15:03
Merhaba
Bende ağaçlar.net yeni katıldım.
Taş evlere bende bayılırım, bu haliyle bile çok güzel görünüyor.
Kolay gelsin.

hosseda
29-03-2011, 17:43
Uymayan hesabı uydurma yoluna gittim. 5x20x50 ebatlarında 500 adet gaz beton siparişini verdim hemen. Gaz betonu üreten firmaların sitelerinde yaptığım inceleme ile yalıtım değerlerinin gayet iyi olduğunu ve tamamı ile ekolojik bir ürün olduğunu öğrendim. Tesisat projesini yapan makina mühendisi ile konuştum, onay verdi. Usta bahçesinden kalktı inşaata gitti, ızgaraları kontrol etti bir kaç tane 5 cm den az olanı varmış ama ben onları çiviyle yükseltirim dedi, olmadı gaz betonu traşlarım gene hallederim, ızgaraların dik olarak çakılmasında sakınca olmaz deyince kararımı verdim.

Yapacağım bu izalasyonda harcayacağım parayı bir kışta az yakacağım odun parası ile amorti edeceğime eminim.

Zeytinci
29-03-2011, 18:22
İzolasyon amaçlı döşeyeceğiniz malzeme nem/su çekmemeli. Çekerse izolasyon özelliği kaybolur.

hosseda
29-03-2011, 21:37
Evin zemini kaya. Ön cephede su basman yaklaşık 30 cm. ise 11 metre mesafedeki arka cephede 1,5 metreye yakın. Bahçede eğim çok, yağmurda suyun birikebileceği durum yok, dolayısıyla binanın altından yukarıya nem yürümesi ihtimali az. Su basman yapıldığında kamyonlarla mıcır ve moloz döküldü taban seviyesine gelmek için, sonra grobeton atıldı, bilahare de çok kalın bir şap. Devamlı kontrol ettim tüm kış, zeminde hiç bir nemlenme olmadı. Ama genede uyarınızı dikkate alacağım. Benim endişem tesisatta olacak bir patlama ile veya unutulan bir pencere ile zeminde ıslanma olması ama o durumda da zaman içinde kuruyacak bir malzeme gibime geliyor gaz beton.

Pek bilinmeyen bir izolasyon yöntemi olacak inşallah yanlış yolda değilim ama bu konuda uzman olanlardan kimse yapma hata edersin diyemedi.

hosseda
30-03-2011, 22:40
İçim rahat etmedi öğleden sonra şömineyi yapan arkadaşı aradım. Onlar tüm şöminelerde ısı odalarının kabasını gazbeton ile imal ediyorlar. Gaz betonun ısı yalıtımındaki rolünü onlar kadar bilen az bulunur diye düşündüm;

Sakın abi dedi, eğer zemine bir şey koyacaksan tek koyacağın şey strafor veya köpük olmalı. Örnek olarak da şunu söyledi. İnşaat esnasında yorulduğumuzda taşa veya betona oturamıyoruz kış günü, altımıza en kolay alabileceğimiz şey elimizin altında bolca bulunan gaz beton oluyor ancak onda da uzun süre oturmak mümkün olmuyor soğuk bir süre sonra hissediliyor ama eğer bir parça strafor varsa ve ona oturursak bırak üşümeyi sanki ısınıyor insan dedi. Gaz betonu kapı altlarında eşiklerde oluşacak boşlukları tıkamak için kullan ama yalıtım için kullanma hata edersin, eğer döşemede gerekli özen gösterilirse aşağıya hiçbir şey giremez, ben senin yerinde olsam fazla parada ödemem 3 cm lik strafor koyar geçerim dedi.

Bu durumda yapmam gerekeni yaptım gazbeton siparişimi iptal ettim.

hosseda
31-03-2011, 08:49
Taban tahtaları ve takılan avizelerden sonra evin içi.

KAPTANzst
31-03-2011, 09:12
Ço güzel bir mekan oluyor. Güle güle oturursunuz inşallah.
Benim takıldığım nokta avizeler. :D Bu ortama uyan ağaştan veya ağaç kütüğü içine oyularak yerleştirilen lambalarla oluşturulan avize türü bir şey daha güzel olurdu diye düşünüyorum, Ben !
Ne dersiniz :confused:;)

hosseda
31-03-2011, 11:17
Sayın kaptanzst,
Bu konu zor konu. Ev kepenkler kapalıyken lahit havasında farkettiyseniz. O havayı daha arttırmayalım istedik hanımla ve cam avizeleri tercih ettik. Ağaç ağırlıklı avizeler dışında renkli camlar ile yapılmış çok güzel avizeler var ancak hem çok pahalılar hemde iyice loş bir ev olacaktı. Bunlar ağaç olmasada camdan mamuller ve sadelik hakim bu sebepten seçtik.
Önerinize ve iyi dileklerinize teşekkür ediyorum ( salonu özellikle koymadım onu görseniz eleştiriniz biraz daha fazla olabilirdi...:))

Zeytinci
31-03-2011, 17:33
Bu durumda yapmam gerekeni yaptım gazbeton siparişimi iptal ettim.

Ustalarına aynen katılıyorum. Plastik sert köpük su çekmediği için uygundur. Isı iletimi az olduğundan ısı tasarrufu sağlar.

MeyveliTepe
31-03-2011, 18:46
Isı izolasyonu bakımından bu gibi durumlarda en ideali XPS malzemedir. Gazbetonun ısı iletkenlik değeri 0,20 W/mK iken XPS'inki 0,028 W/mK'dır. Yani aradaki fark yaklaşık on misli. Bu yüzden gazbeton bir ısı izolasyon malzemesi değildir zaten.

Buna karşın, perlitin ısı iletkenlik değeri 0,050 w/mK'dır. Bu da perliti oldukça iyi bir ısı izolasyon malzemesi yapar.

Evinizde alternatif olarak düşük doz çimento ile karıştırılmış perliti (1:6 oranında) çıtaların arasına dökebilirsiniz. Böylece hem sertleşmiş ve çıta aralarını tam dolduran bir katman elde edersiniz, hem de izolasyon işini halletmiş olursunuz.

Zeytinci
31-03-2011, 19:21
XPS en iyisi olarak görünüyor. Çimentolu perlit 1/6 ısı iletimini arttırır. Ağırlık taşıyıcı rabıtalar olduğundan çimento dolgusuna gerek kalmayabilir.

Isınma işini yerli malı şömine görünümlü, ithallerin yarı fiyatına, odun tipi döküm soba ile çözdüm. İyi sonuç aldım. Tavsiye ederim.

hosseda
31-03-2011, 20:50
Bu konuyu en geç yarın öğlene kadar çözüp malzemeyi almam ve köye yollamam şart. Sallanacak zamanım kalmadı. Kalın mantar levhalar var ama maliyet çok yükseliyor. Mantarın 4 mm olanı ile xps levha maliyetleri aynı seviyelerde. xps levha 3 cm ve yere çakılacak moralyaların arasını tamamı ile kapatacak.
Perlitli çimento güzel fikir ancak evin içi tekrar şantiyeye dönecektir. Bugün hazır izole şap gördüm çarşıda ama uygun gelmedi tekrar harç vb. faaliyeti evin içine sokmak.
Şartlar xps yi işaret etmekte.

MeyveliTepe
31-03-2011, 21:07
Burada olmasa bile aklınızda olsun. Düşük doz çimento ile sertleştirilip tabaka haline getirilmiş perlit veya vermikülit, şekil de verilebilmesi açısından çok çeşitli kullanımları olabilecek ısı izolasyon malzemesidir.

Söz gelimi, bizim bahçe fırınında, tabana döşeli ateş tuğlası tabakası ile, beton zemin arasında 10 santimlik az çimentolu vermikülit tabakası var. Fırın yanıp içi 300-400 dereceye çıktığında, elimi tam fırının merkezinde beton zeminin altına koduğumda, seğil sıcaklık, ılık bile olmuyor.

hosseda
01-04-2011, 08:30
Taban şapında perlit kullanmakla mesele çözülebilirmiş ve o noktada bunu ustaya söyledim de ancak hiç kullanmadım şapta kum dışında malzeme, şapın sağlığı açısından bir şey deyemem deyince tamam vazgeçtim sen bildiğin gibi dök şapı demiştim.

Sabah erkenden çarşıya gittim hem mantar hemde XPS ve EPS yi tekrar inceledim sonuçta mantar ağır bastı 4 mm. bir top mantar aldım. Yaklaşık 48 m2 alan kaplıyormuş, bir rulo mantar bana yetecek.

MeyveliTepe
01-04-2011, 08:59
Toplam ısı iletkenliği malzemenin kalınlığı ile doğru orantılı olduğundan, bir an için mantar ve XPS'in dirençlerinin birim hacimde aynı olduğunu kabul edelim (ki XPS'inki daha iyi), bu durumda, 4mm'lik mantarın vereceği izolasyon değeri, 3 cm'lik XPS'e göre 7,5 misli daha kötü olacaktır.

Perlitli şap konusunda usta doğru söylemiş. Şapın yüksek dozajlı olması gerekir. Bu yüzden perlitin vereceği izolasyon değeri çok düşer. Ayrıca, ince kum ile yapılana göre oldukça zayıf, kırılgan ve düşük basma dayanımlı bir şap elde edilirdi.

hosseda
01-04-2011, 09:23
Uygulama hayatta çok mühim. Mantarın satıldığı yerde duvarın bir tarafına 3mm lik mantar levhalar yapıştırmışlar. Ne yapacağım diye kara kara düşünürken satıcı soğuk havayı iletmediğini buradan anlayabilirsiniz elinizi tutun duvara dedi. Mantar döşenmemiş satıh buz gibiyken mantarın olduğu kısım da hiç soğukluk yoktu. Kararımı orada verdim.

Mantar tamamen doğal bir malzeme, Portekizden geliyormuş ve damla katkı yok diyorlar. Doğasında antibakteriyel özellikler mevcut. Islansa da bozulmayacağı şarap şişelerindeki vazifesi sebebi ile malum. Bu kadar özellik yeter dedim ve arada kalacak 2,5 cm. lik boşluğa razı olarak seçimimi yaptım. Zor karardı çünkü üstü kapanacak ve bir zaman sonra hatalı kararmış değiştireyim denecek bir imkanda yok. İnşaallah yanlış yapmamışımdır.

hosseda
01-04-2011, 15:55
Sayın MeyveliTepe,
Siz olaya teknik olarak bakmaya alışmıssınız. Son derece doğru yönlendirmelerinizle yarar sağlıyorsunuz okuyana.
3 cm.lik XPS ile daha iyi yalıtım sağlayabileceğim hesabınız doğru hemde aynı harcama ile. Ama doğal bir malzeme ile bana yetecek bir yalıtım edinmek uygun geldi. Mantarında 3 cm.liği vardı plakalar halinde ancak tam 3,5 kat fazla ödeme yapmam gerekecekdi. Bizim burada -2 yi gördüğümüz gün sayısı 10 anca olur. Çok şiddetli kış yaşamıyoruz. Ev güney cepheye bakıyor, sabah doğan güneş eve bir başlıyor bakmaya,tam karşı sağımdan batana dek tepemizde. Benim ev için köylü komşular sen engindesin az odun yakarsın diyorlar (Burada engin, yüksek olmayan yerler için kullanılan bir kelime).

İnanıyorumki altında mantar koruyucu ile bu ahşap taban üzerinde kışın yalınayak dahi dolaşmak mümkün olacak.

Güzel ilginiz için teşekkür ediyorum.

hosseda
02-04-2011, 21:21
Dün başladılar taban tahtalarını çakmaya. Sabah gittiğimde arka büyük oda tamamlanmak üzereydi. Akşama kadar çalıştılar, hol ve küçük odayı da tamamladılar. Sadece salon kaldı ve mantar levhalar çok miktarda arttı.

Şu anda salonda ızgaralar çakılmış, kireç dökülmüş ve mantarların yarısı serilmiş vaziyette. Yarın sabahtan bende gideceğim ve mantarların tüm aralara serilmesini takiben artan kısımlarını ikinci kat olarak ilk serilen mantarın üzerine serdireceğim. Böylece salondaki mantar miktarı yaklaşık ikiye katlanacak.

hosseda
04-04-2011, 04:07
Dün salonun yarısına gelindi.

Rabıtaları ölçüye getirmek için kestiklerinde kısa parçalar çıkıyor. Bu parçaların tümünü ustanın her yeni rabıta sırası çakmasının ardından rabıtaların altına, mantar parçaları ile sıkıştırarak yerleştirdim. Salonda kamyon yürüse bir ses olmaz dedi usta. Bunu keşke dün akıl edebilseydim, küçük odada bile basılınca hafif gıcırtılar olmakta.

Oturacak yer aranmıyor, insanın yere tahtaya oturası geliyor. Çaylarımızı hep tahta üzerine oturarak içtik dün.

Muallim
04-04-2011, 06:07
(Bunu keşke dün akıl edebilseydim, küçük odada bile basılınca hafif gıcırtılar olmakta.)Diyorsunuz.

Plastik pencere yapanlardan 10–12 cm uzunluğunda vidalı montaj çivisi alın. Bu çivileri ustanız gıcırdayan yerlere matkapla çaksın. Bu çiviler ahşapla betonu birbirine bağlar. Ahşapda hareket durduğundan gıcırtı olmaz.
Kolay gelsin..İyi günlerde oturun…Selamlar

hosseda
04-04-2011, 11:55
Hiç görünen çivi çakmadılar. Süpürgelik altında kalacak her iki başta birer çivi var, birde ızgara üstüne gelen dişlerde 5 cm lik çiviler çakıldı, yeni gelen rabıta dişe oturunca o çiviler kayboluyor.

Sizin dediğiniz çivileri çaktırmaz benim usta, alışınca gıcırdamaz merak etme deyecektir.

Muallim
04-04-2011, 15:13
Çivi başları 1 cm aşağı inecek.Kalan boşluk ahşap dolgusu ile doldurulacak.Zımpara,cila yapılacak.Dikkat edilmezse belli bile olmaz.

Ustalar istediğinizi değil,istediklerini ve de kolayına gelini yaparlar.

hosseda
05-04-2011, 07:46
Zımpara cila işlemini her türlü rabıtaya yapmak şartmıdır ? Ben döşenme bitince iyi bir temizleme sonrası herhangi bir şeye ihtiyaç duyulmayacak gibi görmekteyim ancak usta da hayır olmaz cila şart demekte.
Rabıtaları satan ise sakın cila gibi şeyler sürmeyin, sabah uyandığınızda sedir ağacının kokusunu duymaktan mahrum kalırsınız, bu tahtaların herhangi bir ilave muameleye ihtiyacı yok dedi.

ardacan2000
05-04-2011, 13:37
Cila sertliği, direnci artırır ve böceklerden korur gibi geliyor.

MeyveliTepe
05-04-2011, 13:50
Renksiz emprenye malzemesi sürüp, iyice kuruduktan sonra da iyi kalite tik yağı sürerseniz başka bir şey istemez.

Etrim
05-04-2011, 20:16
Zımpara cila işlemini her türlü rabıtaya yapmak şartmıdır ? Ben döşenme bitince iyi bir temizleme sonrası herhangi bir şeye ihtiyaç duyulmayacak gibi görmekteyim ancak usta da hayır olmaz cila şart demekte.
Rabıtaları satan ise sakın cila gibi şeyler sürmeyin, sabah uyandığınızda sedir ağacının kokusunu duymaktan mahrum kalırsınız, bu tahtaların herhangi bir ilave muameleye ihtiyacı yok dedi.

Bir tanidigim sedir rabitalarini cilalamadi, bunun yerine kova ile satilan arap sabununu saf olarak rabitanin uzerine serip cekmesini bekledi, benim gordugum kadariyla sonuc cok basarili olmustu.

Etrim
06-04-2011, 10:13
Bu blogta da parkelerin cilalanması hakkında güzel açıklamalar yapılmış.
http://www.ahsapatelyesi.com/yazi/rabita-ve-parke-dosemelerin-cilasi

hosseda
06-04-2011, 11:16
Teşekkür ederim.
Son adresdeki yazıyı pek sevdim. Bezir yağı ile olabileceği yazılmış, bu şahane.

50 yıldan daha uzun bir zaman önce rahmetli annem odaların tahtalarını tahta fırçaşı ile her bahar başı ve bayram öncesi ovardı. Çok yorulunca bizde yardım ederdik çocuk halimizle. O günlere dönmek lazım.

hosseda
06-04-2011, 17:36
Ustayı aradım 2 gündür kaytardı gene bahçeyi tamamlayacağım diye, ama işlerini bitirmiş ve sabahtan başlamış çakmaya tahtaları. Yarım salonu da tamamlamış. Bir paket rabıta arttı bile dedi, iyi haber tabii.
Malzemeyi yaklaşık alıyorsunuz ve genellikle de eksik kalıyor ama satanın hesabı yerindeymiş ki denk geldi bu defa. Tavanın beton dökümünde 7-8 araba (4 tonluk orta boy taşıt ile) karışık beton malzemesi yeter dendi. Ulaşım ve yer sorunu çok sıkıntılı olduğundan bir gün önceden 8 arabayı döktürmüştüm komşu bahçeye. Ertesi gün malzeme elle karılmaya başladı daha en az 5 kamyon isterim acilen hemde deyince usta domates gibi olmuşum bir anda.. Neyseki malzemeci alışık herhalde bu gibi durumlara, telefonum üzerine abi sen üzülme ben halledeceğim dedi ve beton yarım kalmadı. Yazın tam ortasıydı, köyün suyu kesildi, kesilecek dediler çöktüm kaldım karılan betonun yanına....

Şükür bu günlere geldik sağ salim....Şimdi içerilerde derz tamirleri var usta onları yaparım iki günde, c.tesi senle süpürgelikleri çakalım, haftaya bahçeye çıkarım artık dedi. Evin önünü ve binanın yanındaki betonlu kısmı kayrak ile kaplayacağız, otoparkın çitleri takılacak, yolda tamiratlar var başka da ustanın işi kalmayacak inşaatta.

mustafademir24
07-04-2011, 20:26
Sevgili hoşseda geçen akşam üşenmeden bu sayfaları baştan aşağı tekrar gözden geçirdim ve de gördüm ki sizin ve Sayın kazım beyin ne de meşakkatli işleri olmuş:)) Ben ise okudukça yoruldum yahu.. Önümüzdeki güz inşaata başlamayı düşünürken ciddi ciddi gözüm korkmuyor değil taa istanbullardan nasıl yetişirim bunca işe diyorum vallahi kafam allak bullak oldu..Bir de pazar günü gezdiğim prefabrik fuarında sadece 17000tl ya bir 72 m2lik ev bulmuştum şeytan dürtüp duruyo:)) Kıyaslamanın imkanı yok şüphesiz ki,fethiyedeki arsama komşu bir beyefendi vardı 17 dönümlük bir arazi de 250m2 kadar kapalı alanı olan bir taş evin sahibi,onunla konuştum evladım dedi yazdan yaza mı, temelli oturacağın bir ev mi istiyorsun bu çok önemli bir karar.Anlaşılan o ki daha çook karar değiştireceğim bu konuda..Hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.

hosseda
08-04-2011, 12:03
Sayın mustafademir24,

İnşaat yapana Allah yardım eder sözü doğru.
Şöyle olmakta kanımca ; inşaata başladığınızda odaklanma öyle güçlü oluyorki, aslında yaradanın bizlere bahşettiği ama lazım değil diye devre dışı veya atıl duran tüm meziyetlerinizi devreye sokuyorsunuz. Örneğin normal zamanda 07.30 da uyanıyorken bu dönemlerde sabah gün ağarırken ayaktasınız. İşinize daha sıkı sarılıyorsunuz, paraya ihtiyaç olduğundan değil sadece, şevk artıyor. Tabiri caizse rölanti yüksek oluyor, bu da her zamankinden fazla iş halletmeniz demek oluyor... Ancak yüksek rölanti neticesi kayıp sadece yakıtta mı yoksa motorda da aşınma oluyormu onu bilemiyorum...

Bir yerden başlayacaksınız kurtuluşunuz yok göründüğü üzere, para hesabınız çok mühim, mesafe uzak gel git sizi sarsabilir, güveneceğiniz birine teslim olup, anahtar teslimi vermeniz iyi olabilir ( sayın Aziz Fayda'nın yazdıklarında bu hususta güzel önerileri vardı. Dönün onlara bakın bir daha.).
Hatırladığım kadarı ile arsanızın olduğu köyde taş boldu. Bulun düzgün bir usta yavaş yavaşda olsa taştan bir ev yapın derim. Yaşınız genç, doğrama ve tavanını da Kazım bey gibi ahşap yapın mutlaka.

Hayırlısı ne ise o olsun hakkınızda.

hosseda
10-04-2011, 10:22
Taş evin banyosunda yerlerde taş olsun dedim ve dün yerleri kayrak taşlarla kapladı usta, p.tesi günü kurumuş olur derzlerini yapar bitiririm dedi.
Yer döşemeleri, kapı kasalarının takılacağı kısımlardaki süpürgelikler hariç tamamlanmış. Giderken büyük naylon çuvallar aldım yerlere serdik, tahtaları koruyabilelim diye.

Akşamüzeri eve marangoz getirdim 4 kapı için. Giriş kapısı iki kanat olsun dedim son anda, anlaşmak üzere olduğumuz fiatı 200,- TL. yükseltti, P.tesi konuşalım dedim. Olmazsa tek kanat yapıp uyuştuğumuz fiata vereceğim bu marangoza işi, masif ağaç isteyince fiat çok yüksek çıkıyor ne yazıkki.
Ama yaklaşık ölçüler ve şekillerle anlaştığımız kişi ölçüye gelince evi taş görüp fark yaratmaya çalışıyor diyede düşünmedim desem yalan olacak.

Bir defasında çinko oluk için bir fiat alayım dedim bir demirciden, ev nerde abi dedi,şurada dağ köyünde dedim, hıııı villa öylemi dedi, yok değil taştan ufak bir köy evi dedim, hııııııı hemde taştan ... evet taş villa dedi, yeminle değil dememe fırsat vermedi 10 metre oluk için 1,5 milyar fiat söyledi.
Basit bir köy evi deseniz de karşınızdaki inanmıyor, dışarılardan gelip uçuk paralarla iş yaptıran bir tavuk daha buldum diyor, iki tüy fazla yolmaya çalışıyor.

Suna
10-04-2011, 10:31
Sayın hosseda sizin fiyatlandırmayla ilgili yazınızı okuyunca Alanyada ev yaptıran bir Alman ın sözü aklıma geldi.
"Artık tokalaştıktan sonra kolum yerindemi diye kontrol ediyorum."demişti.:D

hosseda
11-04-2011, 10:03
Usta hızlandı.

Sabahtan telefonla konuştuk banyonun tabanının derzini bitirmek üzereyim dedi bir kamyon kayrak taş istedi bahçeyi halledecekmiş. Muğla Yerkesik taşı en sağlam taşlardan, hemen bir kamyon yollattım bahçeye indirmesi dahil.

Usta yardımcıda almaz oldu tek başına hallediyor işleri. Bahçenin otunu da keseceğim dedi bu arada. Otlar bel hizasına geldiler, çizmesiz girmeye korkar oldum bahçeye. Sarmaşık (acı ot) 10 güne bitecekmiş bu da yılanların uyanması ve dolaşmaya başlaması demektir dedi dün pazarda alışveriş ettiğim Bayındırlı köylü.

hosseda
11-04-2011, 18:46
Kayrak taşlar gelmiş bahçeye, malzemeciyle indirilmesi dahil anlaşmıştım, usta çok iyi etmişsin dedi malzemecinin 3 elemanı 4 saatte ancak indirebilmişler taşları bahçeye. Renklerini sordum biraz koyu gibi ama güzel dedi. Başında olmayınca bazı şeyler şansa ve satanın zevkine kalıyor.

Cumartesi günü ölçüye götürdüğüm marangozu aradım ve çift kanattan vazgeçtim ilk konuştuğumuz şekil ve fiattan yap kapıları hafta sonu peşinatını getiririm dedim. Tamam abi mühim değil ben keresteyi alır kasaları keserim sen gelince kapıların şeklini kararlaştırırız dedi. Köye ölçüye giderken yolda konuştuk hafta başı karar verirsen 2 hafta sonra cumartesi kapıları takarız demişti. Marangoz, atölyesinde tek başına çalışıyor ancak montaja giderken günlük usta alıyorum dedi. İki kişi sabah erken başlarlarsa akşama bitirebilirlermiş 4 kapının montajını. Bende orada olacağım nasipse.

Böylece kapı işini de hallolmuş sayarsam hayırlısıyla finale çok bir şey kalmıyor.

ilker_eroglu
11-04-2011, 23:57
Merhabalar,

70 metrekarelik bir arsaya 32 metrekare imar izni veriyorlar.

Geri kalan alana kış bahçesi yapabilirmiyim bu konuda yorumlarınızı rica ederim.

İlker

Etrim
13-04-2011, 09:12
Merhaba İlker bey,
Arsa küçük, küçük bir kış bahçesi (10-15m2) iskan aldıktan sonra pek sorun olmaz diye düşünüyorum. Bu biraz da komşularınızın davranışına bağlı olacaktır. Etrafınızdaki komşularınızın rızası olursa bu boyutlarda bir kış bahçesi sorun olmaz.
Saygılarımla

ilker_eroglu
13-04-2011, 21:46
Sn Etrim,

Cevabınız için teşekür ederim benim derdim bahçenin tamamını kış bahçesiyle kapatmak.

Biraz daha araştırma yapmam gerekecek sanırsam.

Saygılarımla.

İlker

mneccaroğlu
15-04-2011, 00:55
Merhabalar,

70 metrekarelik bir arsaya 32 metrekare imar izni veriyorlar.

Geri kalan alana kış bahçesi yapabilirmiyim bu konuda yorumlarınızı rica ederim.

İlker


sn ilker
yapı yönetmeliğinde sorunuzun hukuki cevabı var.özetle yapı ruhsatındaki inşaat alnının yüzde onu yapabileceğiniz kış bahçesi alanını oluşturur diye hatırlıyorum,yine de emin olmak için okumak lazım,kolay gelsin.

hosseda
17-04-2011, 06:29
Cumartesi sabahtan marangoza uğradım, kapı kasalarını kesmiş. Kapı modellerini tesbit ettik, sabah erken menteşe ve kilitleri almıştım, onları bıraktım ustanın bir kaç siparişi vardı tamamlayarak köye çıktım.

Evin yanına gelince beynimden vurulmuşa döndüm. Evin görünen bir tarafında yere döşenen kayrakların rengi bina ile alakasızdı, sarı renkli taşlar döşenmişti. Usta bana gelen taşların siyah ağırlıklı olduğunu söylemişti sorun olmaz siyahsa diye düşünmüştüm ancak bunlar ne yazıkki sarıydı. Görmeden almanın bedeli ağır oldu. Üç çevre hemen hemen tamamlanmış durumda, binanın önü döşenmedi henüz ona şükrediyorum.

Tüm gece düşündüm yapılacak şey yeni taş getirmek, kalan sarı taşı geri nakletmek ve sağlık olsun, zararın neresinden dönülse kardır demek gibi gelmekte. Yere döşenen sarı taşları da beyaz rekte uygulanacak derzleri olabildikçe geniş tutarak kapatmak.

Bu arada banyo tamamlanmış, duş teknesi konacak kısım dışında kayrak kaplanmış olan taban çok güzel olmuş.

hosseda
18-04-2011, 09:06
Dün tekrar gittim köye. Giderken 2 çuval beyaz mermer tozu götürdüm. Usta pazar günleri çalışmıyor ama buldum onu konuştuk. Derzleri çok geniş tutar, taşı neredeyse kapayacak şekilde yaparım dedi. Şu anda üçüncü kenarın son kısımlarında, orayı tamamlayınca ön tarafa dokunmayacağız, yan taraf derzlerini komple tamamlayıp durumu göreceğiz. Beyaz renkli geniş derzlerle duvarlara uyum sağlanır umudundayım.
Kalan sarı taşları iade etmeyip bahçeye yürüme yolu yapacağım. Ön taraf için hayatlık duvarı üzerinde kullandığımız açık yeşil gri tondaki taşı döşeyeceğiz.

Sona yaklaştıkça dikkat azalıyor, belki de yorgunluk sebebiyle yılgınlık oluşmakta. Malzemeci Yerkesik taşı dediğinde gözümde canlanan taş siyahlı grili Bodrum kayrağı oldu, renk nedir diye sormak aklıma gelmedi, sorsam mesele anlaşılacaktı.

ilker_eroglu
19-04-2011, 02:18
Sn hosseda,

Şimdiden çok güzel görünüyor güle güle kullanın :)

hosseda
19-04-2011, 11:50
Teşekkür ederim...

Etrim
20-04-2011, 09:40
Sn. Hoşseda,
Herşey çok güzel, kişisel tercih meselesi ama banyoda da kayrak olmamış bence....
Heryerde kayrak bir süre sonra tekdüzelik yaratıyor.
Selamlar

hosseda
20-04-2011, 18:10
Sayın Etrim banyo tabanımı beğenmediniz demekki.
İlk görünce öyle sevdimki taş döşenmiş halini yerin, tüm evi yapmamakla büyük hata etmişim dedim içimden. Ustaya da sen süpersin usta inan dedim ve çalışırken giyerim diye aldığım paketli iş tulumumu al bu senin hakkın diye hediye ettim keyfimden.
Derzlere faydalı diye sulamıştık banyoyu, taşlar ıslak iken çektim fotoğrafı. Tekne yeride kötü görüntüye sebep olmakta. Bir defada kuru haliyle fotoğraflayacağım...

Etrim
21-04-2011, 15:53
Sn. Hosseda, önemli olan sizin beğenmeniz zaten, fotoğraflar bazen olan görüntüyü vermiyor, hele bitmiş halinin çok daha güzel olacağına eminim. Dediğim gibi banyoda kayrak fikri ilk bakışta bana uzak geldi ama neden olmasın. Forum ya, eleştiri hakkımızı da kullanalım dedim. Selamlar

hosseda
21-04-2011, 16:26
Sayın Etrim haklısınız aslında. Usta kayrak kaplı zemini hole göre 2 cm. kadar düşük yaptı, gerekçesi de " sen bunu beğenmezde sökelim usta seramik kaplayalım dersen ne sana ne bana ilave eziyet ve masraf olmasın, üstüne döşeyelim geçelim seramiği bari" dedi.

Orada kullanılan kayrakların çoğu daha önceden aldığım ve lento yanaklarına kullandığımız beyaz ve oldukça düz taşlar. Birazını banyo için saklamıştım. Taşı çok seviyorum.

Eleştirmekten kaçınmayın lütfen. Dışarıdan bakacak gözlerin büyük yararı var, dönülebilecek hatalara devamı önleyecektir ilginiz.

MeyveliTepe
21-04-2011, 16:49
Hem yerde hem de duvarda aynı taş görüntüsü biraz tekdüze gerçekten. Yerler başka bir şey olursa duvarlar daha görünür olabilirdi ama zevk meselesi neticede.

Islak zemine döşediğiniz taşları mat doğal taş cilasıyla cilalarsınız, çok güzel olur.

hosseda
22-04-2011, 17:44
Taş cilasını aramaya başladım banyo için.

Ustayla telefonla konuştum. Gelirken yarın varmı istediğin diye sorunca, kayrakların derzlerini hemen hemen bitirdim çok güzel oldu, eminim evin önünde de bu taşa devam edelim deyeceksin onun için 2 torba beyaz çimento ile 2 çuval daha mermer tozu koy arabaya da öyle gel dedi. Güzel haber...

Sabah marangoz da bekliyor, kapıları tutkallamış mutlaka gel bak dedi telefonda. Önce ona uğrar oradan köye çıkarım.

Hayırlısı...

hosseda
24-04-2011, 16:27
Derzler yapılınca sorun yok olmuş kayrak taş döşenmesinde. Duvarlarla yer arasında uyum sağlanmış. Usta evin önüne başladı.
Marangoz kapıları bitirmiş, haftaya cumartesi nasipse yerlerine takılacaklar. Kapılarıda pencereler rengine uyduralım dedik ve en yakın renk olarak bulduğum su bazlı ahşap koruyucunun (politex) maun renkte olanını aldım marangoza bıraktım o sürecek kapı ve kasalara.

hosseda
01-05-2011, 17:41
Dün erkenden yola koyuldum. Marangoz, abi sabah 07.30 gibi gel, mutlaka beraber gidelim ben yalnız senin oraya arabayı indiremem demişti. Sabah 07.30 da atölye önündeydim ama marangoz saat 08.20 de anca gelebildi. Geç yatmıştır diye telefonla da uyandırmaya gönlüm razı olmadı. Maun rengi boyanan doğramalar bana astar boya vurulmuş ağaç olarak göründü, bir kat daha boya şart.

Usta da marangoza yardım eder diye önceden hazırlıklıydı. Bu arada bahçe hafta içinde at ile sürülmüş, el traktörü girecekti tesviye için. Bahçenin taşı ve otları ayıklansın diye bir köylü de o işle uğraştı.

Bazı hafta sonları çok yoruluyorum. Bu hafta da onlarda birisiydi. Akşam giderken marangozun evin içine yaydığı çöpleri dahi toparlayacak durumum yoktu, o haliyle bıraktım çıktım.

Bahçenin de ilgiye ihtiyacı var. Sebzeleri ekme vakti geldi, haftaya o işlere de el atmak gerekecek. Damla sulama yeniden kurulmayı bekliyor. İnşaat var diye bahçeyi daha fazla ihmal edemem yoksa domat biberden mahrum kalacağız.

mustafademir24
01-05-2011, 20:29
Sevgili hoşseda, inanın bu taraftan bakınca her yaptığınız mükemmel görünüyor.. Bu arada tüm çalışan ustalarınızın da ellerine sağlık:)) Sevgiler.

Etrim
02-05-2011, 13:29
Kapılar kapandıktan sonra artık ev bitmiş sayılır...

hosseda
02-05-2011, 16:45
Teşekkür ederim sayın mustafademir24,
Sayın Etrim evzinmek iyi değil ama bu hafta sonu gene omuzlarım düştü, nasıl bitecek bu ev diye kara kara düşündüm. Kapalı kapıya bakarak hemde :)

mandalinci
04-05-2011, 16:25
Dün erkenden yola koyuldum. Marangoz, abi sabah 07.30 gibi gel, mutlaka beraber gidelim ben yalnız senin oraya arabayı indiremem demişti. Sabah 07.30 da atölye önündeydim ama marangoz saat 08.20 de anca gelebildi. Geç yatmıştır diye telefonla da uyandırmaya gönlüm razı olmadı. Maun rengi boyanan doğramalar bana astar boya vurulmuş ağaç olarak göründü, bir kat daha boya şart.

Usta da marangoza yardım eder diye önceden hazırlıklıydı. Bu arada bahçe hafta içinde at ile sürülmüş, el traktörü girecekti tesviye için. Bahçenin taşı ve otları ayıklansın diye bir köylü de o işle uğraştı.

Bazı hafta sonları çok yoruluyorum. Bu hafta da onlarda birisiydi. Akşam giderken marangozun evin içine yaydığı çöpleri dahi toparlayacak durumum yoktu, o haliyle bıraktım çıktım.

Bahçenin de ilgiye ihtiyacı var. Sebzeleri ekme vakti geldi, haftaya o işlere de el atmak gerekecek. Damla sulama yeniden kurulmayı bekliyor. İnşaat var diye bahçeyi daha fazla ihmal edemem yoksa domat biberden mahrum kalacağız.

Taş evleri çok severim, güle güle, sağlıkla oturursunuz inşallah. Hele kapısının rengine bayıldım.

Tüm işler bitince, bahçede bir şeyler içip, evinizi, bahçenizi seyrederken tüm yorgunlukları unutursunuz.

Safranlı
05-05-2011, 15:26
Ilk mesajınızdakı yazıları tekrar okudum sadece ilk cümleniz bile yakısıksız
hata bende ki böyle bir cümleyle başlanan mesaja cevap yazdım
meydan sizindir buyrun.....
Benim sizinle paylaşılacak veya sizden yararlanacak bir seyım olmadıgı aşikar
benim gönlümde bu site ince ruhlu ve toprak dostu kişilerin buluştugu bır evdır.sizler madem benim üstünsünüz (ki bunu asla kabul etmıyorum)acizane şantiyeciler .com u önerırım

hosseda
09-05-2011, 11:09
Teşekkür ederim sayın mandalinci, ancak kapıdaki renk değişti ne yazıkki, bordo renge boyandı kapılar bu hafta sonu.

Biraz haber aktarayım inşaattan :
Cumartesi günü usta çalışmadı, ben marangozu götürdüm tekrar, kapılara eşik koydu, bir iki ufak tefek iş kalmıştı onları bitirdi. Akşam geç vakit camcı geldi ve iç kapı camlarını taktı.

Bir gün önce usta benim haberim olmadan ahşap tabanları makina ile sildirmiş, ben silinmesini istemiyordum ama sebebini gidince anladım, harç suyu ile bazı yerlerde lekeler oluşmuş onları yoketmek için tek çare silmek diye düşünmüş ama ne yazıkki gene sorun çözülmemiş. Dün boyacı ustası götürdüm, önce kapıları boyadık, tüm ev tahta tozuydu, temizledik, yerlere macun çekildi, zımparalandı ve yere iyi bir su bazlı şeffaf ahşap koruyucu sürdük, koruyucu kurumadan girmek mümkün olmadığından neticeyi haftaya görebileceğim. Boyacı ile hafta sonu gene gideceğiz, kepenkler elden geçecek ve de tabanı halletmeye çalışacağız. Taş duvarlar çok toz tuttuğundan ne kadar süpürseniz de tozumakta şu anda. Su bazlı şeffaf boya astarını tüm evin iç kısmına sürmek suretiyle tozumaya son vermek fikrindeyim.

Evin önündeki işler tamamlanmış gayet güzel olmuş kayrak taş kaplı hali yerin.

Bu arada usta bahçeyi ben ekeyim sen sulamasını karşıla olurmu dedi, olur tabii dedim. Cumartesi günü damla sulama borularını yaydık tüm bahçeye, kavun karpuz dahil çokca meyve ve sebze ekilecek.

Fotoğraf var ama makinaya aktaramadım, daha sonra yükleyeceğim.

hosseda
12-05-2011, 06:35
Usta bu hafta parçalı çalıştı ancak bahçeye de bundan böyle o bakacağı için inşaat bitsede bir yere gittiği yok her zaman yakında.
Dün kalıplık keresteleri ve diğer malzemeleri nakletmeye başladım dedi.

Bahçeye girilen kısımdaki yol bozukdu bu gün orasını tamir edecekler. Meteoroloji yağmur göstermiyor birazdan havayı konuşuruz ustayla. 2,5 mikap karışık beton malzemesi ile 15 torba çimento istedi. Yolu betonladığında otopark olarak yolla bahçe arasına yapılan yere de rahatlıkla araba koyma imkanını elde edeceğim.

MeyveliTepe
12-05-2011, 13:55
Sn.Hoşsseda, sizin usta tam teşekküllü çıktı galiba, şanslısınız. Hazır oralardayken meyilli yerlere taraçalandırma vb. de yaptırırsınız herhalde.

Beton suyu yemiş kalıp tahtanız filan varsa çivilerini söküp bahçede kullanabilirsiniz, mesela bir kaç sebze adası gibi. Bu tahtalara beton suyundan dolayı artık hiç bir şey olmaz.

hosseda
12-05-2011, 17:22
Sayın MeyveliTepe gerçekten ustam tam teşekküllü.
Bana geçen hafta artık takımları toplama zamanı geldi dedi biraz üzüntülü olarak. Hayırlısı usta, ellerine sağlık ama daha da uzasaydı ben telef olabilirdim dedim şakadan.

O arada laf ustanın fidanlığındaki bir zeytin ağacına geldi. Geçen yıl büyük bir varilde dikili neredeyse ağaç olmuş zeytini görmüş ve usta bu ağaç benim satma demiştim. Onu evin tam önünde bıraktığımız toprak alana dikiver dediğim de istersen bahçeyi de ortak yapalım dedi. Benim için uygun deyince, sulama senden fide ve bakım benden olsun tamammı dedi onada tamam dedim. Ben sandım küçük bir bahçe yapacağız ama usta koca bahçeyi dolduruverdi.
Usta aynı zamanda tam bir çiftçi, hele hanımını bir görseniz sebze ve ot konusunda gerçek uzman.

Taraçalar ile uğraşacak halim kalmadı, seneye nasipse. Bugün yol betonu bitmiş, malzeme artmış. Bahçenin sağ tarafında sona doğru güzel bir ceviz var, en koyu sıcakta dahi altı boğazdan yeli alıyor. Ustaya, cevizin altına bir şeyler düşün yorulunca dinlenirsiniz gölgesinde demiştim, yarın orayı betonlayayım mı dedi, sonra kayrak kaplayacakmış, super olur usta sorduğun kabahat dedim.

cemveil
14-05-2011, 11:44
Merhaba verdiğim adresten de ürün ve fiyat bilgisini alabilirsiniz. İlgili bir firma www.prefarme.com.tr . Kolay gelsin

himone
14-05-2011, 19:40
Merhabalar, benim merak ettiğim Türkiye'de niçin bu resimlerdeki tarzda binalar yaygın değil. Acaba bu işlemeler çok mu maliyetli? Bu tarz işlemeleri söve ile elde edemiyor muyuz? Bir de bu krem renkler taşın rengi değil mi? Herhangi bir boya varmış gibi durmuyor...

MeyveliTepe
14-05-2011, 21:52
Bu tarz binalar Türkiyede de var aslında. Genel olarak 19.yy mimarisidir. İngiliz, Fransız ve Alman stilleri arasında farklar olmasına rağmen dönemi temsil açısından bir çok benzerlik taşırlar. Avrupadaki büyük şehirlerde bu tarz binalar halen kullanımdadır. Londra merkez bu tarz binalarla doludur.

Türkiyede de taksim, osmanbey şişli civarında bu dönemin mimarisiyle yapılmış bir çok bina mevcut. Haydarpaşa garı, Selimiye kışlası, Galatasaray lisesi, Boğaziçi Üniversitesi binaları bu dönemin mimari özelliklerini yansıtırlar.

Şimdi bu mimari tarzı kullanılarak yeni bina yapılmıyor. Bunda muhakkak maliyetler önemli, ama daha önemlisi, günün tarzı (Türkiye'de bir tarz'dan söz etmek mümkünse şayet), inşaat pratikleri mevcut teknikler, kullanım talepleri vs. sebebiyle söz konusu bile olmuyor.

himone
15-05-2011, 15:28
Biraz araştırınca bu evlerdeki uygulamalara art nouveau dendiğini gördüm. Türkiye'den birkaç örnek vermek gerekirse;
Umarım 2017 ye kadar zorunlu olan binaların ısı yalıtımı uygulamasında binalara biraz da olsa düzgün bir işçilik uygulayarak (en azından sövelerle bir desen verilebilir) güzel binalar elde edilir... İnsanlara bir şehre ait olmanın zevkini bir aşılayabilsek işte o zaman düzgün binalar elde edebiliriz... Bugün büyük firmaların projelerine baktığımızda bile hiçbirinde estetik namına birşey yok. Vaka tokinin projelerine baktığımızda (tokinin sosyal boyutunu eleştirmek istemiyorum ama mimari yönden bu kadar mı kötü binalar, renkler seçilir.) bunu görüyoruz. İlla ki bizim değerlerimize özgün olacaksa safranbolu, beypazarı evlerine bakılıp cumbalar, panjurlar vs... incelenebilir, Çatılara hafif bombe verilerek kubbe görünümü elde edilebilir... ( Şu an afaki konuşuyorum. Sadece binalara bir estetik verilmesinden yanayım. Çünkü özellikle bu yıllarda çevrenize baktığınızda vasıflı-vasıfsız herkez müteahhitlik yapıyor.)

Etrim
15-05-2011, 22:34
Ülkemizde bina dış cepheleriyle ilgili bir kural bildiğim kadarıyla yok.
Tek istisna Bodrum'da bina dış cephelerinin beyaz olması ve bu dahi son zamanlarda bozulmaya başlandı. Renk dışında biçim, süsleme vb bir kural yok. Toplum olarak ortak bir estetik bakış açımız da yok. Bu durumda böyle binaları bir yana bırakın dış cephesine özen gösterilmiş çok az sayıda yeni binamız var.
Dış cephe estetiği ciddi maliyet de gerektiriyor.
Bu yüzden bir bina yaparken dış görünüşüne önem verenleri takdir ediyorum.
Kendine bir ev yapmak olmamalı tek amaç, biraz olsun çevremize güzellik katabilmeliyiz.
İmkanlar ölçüsünde elbette. Az parayla da güzel şeyler yapılabilir, yeter ki üzerinde biraz düşünülsün ve çalışılsın.

hosseda
15-05-2011, 23:32
Dün usta eve girişin yanındaki otomobili koyduğum platformun çitlerini tamir etmekte idi gittiğimde. İnşaatın tüm malzemesini buradan bahçeye döktürttüğümüzden oradaki çitler sökülmüştü. Bahçedeki ekipmanının hemen tamamını götürmüş. Yolu güzelce betonlamış, bahçeyede aşağıda fotoğrafladığım zeytini dikmiş.

Tüm kepenkler tekrar boyandı. Evin iç duvarlarını önce iyice süpürdük sonra tozumayı bitirmek için şeffaf su bazlı bir malzeme sürdük tüm iç cepheye, arkadan da taban tahtalarına koruyucu sürüldü.

Bu gün tekrar gittik köye. Önce usta ile hesabı kestim, helalleştik. Karşılıklı memnuniyet ile böyle uzun bir işin neticelendirilmesi mutluluk veriyor. Evin önüne iki parça branda yaptırmıştım onun bir tanesini gerdik. Güneş çok yakıcıydı, gölgesiz oturmak mümkün değil. Hanımında yardımı ile sağı solu toparlamaya çalıştık ama çok yayıntı var daha 2 hafta sadece temizlikle uğraşacağız sanırım.
Ev tabanı tam kurumadığından kısa bir süre girdik mutfak tezgahı için ölçü aldık, ilk planda yapmamız gereken mutfak bölümünü ve banyoyu tamamlamak zaten sonra yapılacak şey eşyaları getirmek olacak ve yaşam başlamış olacak.

hosseda
16-05-2011, 08:32
Fotoğrafta evin önünde zeytin ustanın bahçesinde varilde büyütüp bana ayırdığı ağaç.
Oda yerini buldu.

Kiraz
16-05-2011, 09:46
Sn. Hosseda, çok uğraştınız ama sonuç beklemeye değdi. Yakında, huzur içinde, o güzel sandalyelerinizin birinde çayınızı içip dinlenirken bulun kendinizi.

himone
16-05-2011, 17:21
eviniz güzel olmuş, güle güle oturun... Taş ev için şu video'ya bir göz atabilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=2u2FhEt5AQM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=e5O_HyDvOg4&feature=related

Türkiye içinde yapay taş veya kültür taşı diyerek aratabilirsiniz...

himone
16-05-2011, 17:25
Ayrıca şu video'yu da izlemenizi öneririm...
http://www.youtube.com/watch?v=445Jdk2IDPo

kazim polat
16-05-2011, 23:26
... ilk planda yapmamız gereken mutfak bölümünü ve banyoyu tamamlamak zaten sonra yapılacak şey eşyaları getirmek olacak ve yaşam başlamış olacak.

Arkadaşlar merhaba,

Sayın Hosseda, bu yazdığınız son cümleyle o kadar güzel duygular hissettirdiniz ki anlatamam. Okul, çocuklar, inşaat ve fidanlardan arta kalan zamanlarda dağcılık sporuyla da uğraşıyorum ( Dedak ). Tırmanışlarda yaşadığımız engel ve güçlüklerin verdiği sıkıntı, zirveye vardığımız anda yerini tatlı bir hazza bırakıyor her seferinde. Ne mutlu size ki, zirveye vardınız. Allah sevdiklerinizle beraber, nice mutlu seneler geçirmeyi nasip etsin yeni evinizde.

Ben de zirveye çok yaklaştım aslında. Taban rabıtalarını çoktan kestirmiştim ancak, iç yüzeylerde yapılan işlerin uzamasından dolayı, sıcakta kuruyan rabıtaların yamulması ihtimaline karşı kerestecim rabıtalarımı satmış ve yeniden kesmeye başlamış. Haftaya kadar hazır olacağını söyledi yeni malzemenin. ( Budaksız olmaları için seçerek işliyor ) Marangoz arkadaşım mutfak, lavabo ve banyo tezgahlarına yarın başlayacağını söyledi. Elektrikçim de gelecek aynı zamanda, yarım kalan işleri bitirmek için. Tezgahlar konduktan sonra da su bağlantıları yapılacak.

Baştan beri parmaklık planlamıştım ben. Tesadüfen, tarihi camilerin parmaklıklarında bulunan topuzlardan bulmuştum geçenlerde. Yarın da onlardan dökülecek bir firmada. İleriki zamanlarda belimi doğrultma fırsatı bulursam :) , ahşap panjur yapmayı da istiyorum. Bahçe düzenlemesi ise başlı başına bir iş ve gözümde çok büyüyor. Ama diyorum, eve göçtükten sonra, yavaş yavaş onun da üstesinden gelmeye çalışırım inşallah.

Evin verandasını yapacak ne takatım, ne de maddi imkanım kaldı. Ahşap dilmelerden uzatıp, üzerlerini bizim buralarda " kargı " dediğimiz, çocukken uçurtma yaptığımız bambu benzeri bitkilerden kaplayarak gölgeliği yapmayı planlıyorum. O kısmın tabanını kayrak taşlarla kaplamayı, öğleden sonraları da güzelce sulayıp, serinlikte çay keyfi yapmayı hayal ederek geçirip gidiyoruz günleri işte... :)

çekirdek
17-05-2011, 20:04
Sevgili Hoşseda, mutluluklarla oturun evinizde. Çok cici bir yapı çıkmış sonunda. Yaklaşık birbuçuk yıldır yorgunluğunu ve teleşlarını yaşadınız, biz de tatlı tatlı okuduk sizi. Hem sizin hem ustanızın ellerine sağlık. Ustanıza bizlerden de selam söyleyin.

hosseda
22-05-2011, 07:16
Teşekkür ediyorum iyi dileklerinize.

Büyük bir gayret ile inşaatın artıklarından kurtulmaya çalışıyorum. Çevre düzenlemesine hız verdim.

Dün çalışma arasında taş duvar üzerine kurduğum sofrayı fotoğraflarken, hayalim gerçek oldu dedim içimden, çok çok şükrettim.

aygün
22-05-2011, 08:15
Sayın hosseda, sessizce bakar giderdim.

Ne mutlu, bu günleri gördünüz. Bu evde ailenizle, sevdiklerinizle mutlu huzurlu yıllar diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun.

MeyveliTepe
22-05-2011, 09:24
Evinizde güle güle, keyif ve sağlıkla oturun, haneniz mutlulukla dolsun ve çok emek çekip yaptırdığınız bu güzel eviniz de uğurlara, hayırlara vesile olsun.

mandalinci
22-05-2011, 10:09
Teşekkür ediyorum iyi dileklerinize.

Büyük bir gayret ile inşaatın artıklarından kurtulmaya çalışıyorum. Çevre düzenlemesine hız verdim.

Dün çalışma arasında taş duvar üzerine kurduğum sofrayı fotoğraflarken, hayalim gerçek oldu dedim içimden, çok çok şükrettim.

Hayalinizi gerçekleştirdiğiniz evinizde, sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yaşam dilerim.

Etrim
22-05-2011, 18:32
Sn. Hoşseda, şimdi keyfini sürme zamanıdır. Evinizde uzun yıllar boyu sağlık ve mutluluk dolu günler ve kuş sesleri bahçenizden eksilmesin...

Remedios
23-05-2011, 08:43
Sn. Hoşseda,

Çok yoruldunuz ve çok uğraş verdiniz ama yorgunluğunuza değdi.

Ailenizle beraber yeni evinizde sağlık, huzur ve mutluluk dolu günler geçirmenizi dilerim.

Sevgi ve Saygılarımla

açık-pozisyon
24-05-2011, 09:35
Ben de yeni evinizde huzur ve sağlık diliyorum. İnşallah gönlünüzce oturursunuz, ferah ferah...

mustafademir24
15-06-2011, 00:17
Merhabalar,sayın hoşseda formun 23. sayfasında akcan67 size maliyetle ilgili bir soru sormuştu, siz de dıştan dışa 72m2 olması planlanan eviniz için m2 fiyatı 450 gibi bir öngörüde bulunarak, ev bitiminde daha gerçekçi ve detaylar içeren bir maliyet sunabileceğiniz yorumunda bulunmuştunuz.. Eh artık vakti geldi sanırım..)) Merakla bekliyorum ayrıntılı cevabınızı lütferseniz sevinirim. saygılarımla..

hosseda
15-06-2011, 09:17
Sayın mustafademir24,

Ev için yaptığım her harcamayı kaydetmeye çalıştım. Koca bir dosya oldu belgeler, ancak bunları oturupta tasnif etmem ve hesabı çıkarmam lazım. Bu da bayağı bir iş.

Ev inşaatına odaklanmam sona erdi. Üç hafta oldu köye de gidemedim. İnşaat yapıyorum bana kimse dokunmasın, dediğim günlerin acısı çıkıyor şu anda, salladığım tüm diğer görevler devreye girdi ( Bir koca 9 merkebe bedel ata sözümüzün hakkını verme durumundayım.)

Bu arada evin oturma raporu işini devreye soktum o da ayrı bir meşgale. Yani uzun sözün kısası size yakın bir zamanda ben şu kadar harcadım bu inşaata demem mümkün değil, üstelik daha yapılacak işler var. Ama söz yaz sonunda net rakam sunacağım size. Şimdilik şunu yazabilirim 750 veya 800 TL/ m2 maliyetin gerçekçi olacağını tahmin ediyorum, bu bedele arsa dışında her türlü harcama dahil ( genel gider payı da) denebilir.

Bu arada yukarıda güzel dilekler yazan arkadaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. O sıkıntılı günlerde yazılan güzel destek mesajları hep aklımda. Örneğin, duvarlar yükseliyor biz buradan keyfle izliyoruz diye gelen bir mesajın verdiği motivasyonu tahmin edemezsiniz.

Varolun...

açık-pozisyon
16-06-2011, 13:19
Tam benim hayal ettiğim bölgede, hayal ettiğim bir çalışma gerçekleşmiş... Ben ise hala büyükşehrin zincirlerindeyim...
http://www.ntvmsnbc.com/id/25223452/

ayhan219
19-06-2011, 20:17
merhaba hosseda baştan sona inceledim sizin ve diğer arkadaşların evlerini
eviniz hayırlı olsun güle güle oturun bizimde planımız ev yapmak araştırma aşamasındayız
ayhan219/kızılcahamam'da çiftlik
arazisinde seneye kalmadan inşaata başlarız inşallah
saygılar sevgiler

ayhan219
19-06-2011, 20:17
sevgili kazım polat sizin eviniz tam benim kafama göre özellikle çatısı sevgiler

gulbirsen
20-06-2011, 16:12
merhabalar,
"buralardan çekip gitmek" başlığı altında, kişilerin bulundukları yeri terkedip, başka başka yer arayışı ile kendilerine bir ev yapma ve mutlu olma istekleriyle başlayan serüvenlerini soluğumu tutarak okudum.
başta aziz fayda'yı, kazım polat'ı ve hoşseda'yı kutluyorum.
ben de kaçıp gitmek ve kendime bir taş veya kütük bir ev yapmak hayali ile yola çıktım.
görüyorum ki çok uzun ve meşakketli bir yol bu.
bakalım ben mutlu sona ulaşabilecekmiyim?
saygılarımla

gultar
20-06-2011, 16:44
sevgili kazım polat sizin eviniz tam benim kafama göre özellikle çatısı sevgiler

Sn.ayhan219, sevgili hemşehrim,Kzılcahamam'a yapacağınız çiftlik evi için birkaç örnek gönderiyorum belki esin kaynağı olur.Sizin için hayırlısı olsun başarılar dilerim.

hosseda
21-06-2011, 17:09
İyi dileklere tekrar teşekkür ediyorum.

Evin yapı kullanma izin belgesi ( oturma raporu) alındı. Şimdi şantiye suyu olarak kullandığım aboneliği normal aboneliğe çevirebileceğim. Bahçede yapılan sulama sebebi ile son iki aydır büyük paralar ödemek zorunda kaldım. Yarın konuşacağım su idaresiyle belki de bahçe sulaması için evden ayrı bir abonelik ve ayrı bir saat gerekecek, o zaman yük çok hafifleyecek. Çünkü köylerde zirai sulamalar için tayin edilen su bedeli çok ucuzmuş.

Hafta sonu nihayet gidebildim köye. Bahçe çok iyi durumda fasulyeler ve salatalık, acurlar olmuş, domatesler çok ama henüz yeşiller. Kötü havadis bahçeyi domuzlar keşfetmiş. Dikenli teli bozmuşlar ve bahçeye girmişler. Ama ustanın dediğine göre pek beğenmemişler mamülleri o sebepten zarar az. Üst bahçede dut ağacı var, duta bayılırlarmış, en az 10 taneydi dedi komşular. Tüfek atarak kaçırmışlar. Ama bir kaç gün sonra kesin geleceklerdir diyorlar. Ustayla konuştuk, girebilecekleri yerler belli o kısımlara çelik hasır yerleştireceğiz gerekirse dedi. Bu arada sabaha kadar radyo yayını da seçeneklerden birisi. TRT nin türkü kanalı var, inşaat süresince onunla çalışıldı, şimdi sıra davetsiz misafirlere geldi... Eğer korkacaklarına hoşlarına giderse türküler, hiç eksilmeyecekler bahçeden..... hem ye.. hem oyna ....

Taş ev sıcak iklim için ideal. Hava çok sıcaktı bu hafta ama evin içi bayağı bir serindi. Hanım bir ara içeride sezlongta kestirdi, uyanınca buraya pike lazım üşüdüm uyurken dedi, dışarıda ise güneş ortalığı yakıyordu. Bizde çatı yok, ancak beton çok kalın döküldü, üstüne birde eğim şapı attık. Beyaz likit membran da sanırım güneş ışınlarını iyi yansıtıyor. Böyle devam ederse üste ilave tecrit düşünmeme gerek kalmayacak.

ayhan219
21-06-2011, 21:54
gultar hocam ilk resimdeki ahşap evi beğendik temeli sağlam ve taş olmalı üstüne ahşap hoş olacak inşallah

sedirtoprağı
27-06-2011, 13:06
Merhaba,
Ahşap ev yapımı linklerinden bir tanesi de aşağıya aldım. İzlemenizi tavsiye ederim.

http://www.youtube.com/watch?v=yERpT-4o9wY&feature=related

sedirtoprağı
27-06-2011, 13:15
Burada da kasırgadan sonra yerel mimariye yakın bir ahşap ev yapımı hakkında 14 dklık bir video var. Oldukça ayrıntılı gösterim... selamlar:)

http://www.youtube.com/watch?v=vp7FxW0Ze6Y&feature=related

sedirtoprağı
27-06-2011, 13:54
Merhaba dostlar,
Temmuz ayı başında Ödemiş'e gideceğim ve Birgideki dostumuz Kazım Polat beye uğramayı düşünüyorum. Kendisine agaclar.net üzerinden bu mesajımı iletmeyi istedim. Kazım beyden veya sizden de cevap alırsam sevinirim.
Esenlikle kalın...
Hakan

kazim polat
01-07-2011, 23:33
Arkadaşlar merhaba,

Sevgili Hakan Bey'le görüştük, nasipse hafta içi buluşuyoruz. :)

sedirtoprağı
03-08-2011, 22:50
Forumun bu bölümünü ciddi olarak takip edenlere duyrulur. Aşağıdaki link İngilizce, yaklaşık 50 dk. Ahşap ve samanbalyasından ev yapımına güzel ve sıkı bir çalışma örneği.. orada tanıdık bir yüz var:)

http://permaculture-media-download.blogspot.com/2011/07/bbc-grand-designs-ben-law-build-eco.html

pssakal
12-08-2011, 04:00
Sn. Hosseda,

Forumu ve bu konuyu yaklaşık 4 saat önce keşfettim ve neredeyse aralıksız olarak 3 saattir tüm konuyu okudum.Öncelikle vermiş olduğunuz emeklerden dolayı ve paylaşımlarınızdan ötürü sizi tebrik ediyorum.Eminim benim gibi benzer hayallere sahip birçok kişi için büyük bir ilham kaynağı olucaksınız.

24 yaşında doğma büyüme İstanbul'lu biri olarak bir an önce şehir hayatından uzak yeni bir yaşantıya başlamayı herşeyden çok istiyorum.

Bu hayallerimin de etkisiyle Muğla için aldığım bir iş teklifini değerlendirip oraya yerleşip, uygun bir arsa bulup en kısa zamanda hayallerimin evine kavuşmak için hazırlıklara başlayacağım.

Bu noktada tüm forum üyelerinden Bodrum ve çevre ilçelerden uygun arsa önerilerine ayrıca ileriye dönük inşaat ile ilgili tavsiyelere ihtiyaç duyabilirim.

Bu konuda katkıları olan tüm üyelere de teşşekkürler..

hosseda
12-08-2011, 22:32
Sayı pssakal,
Teşekkür ederim.

Sizinde amaçladığınız yaşamı bir an önce yakalamanızı diliyorum.

Vesile ile biraz malumat aktarayım. Yaz sebebi ile biraz tavsadı çalışmalar. Bu hafta içinde banyonun içi halloldu. Bilinen bir markanın bataryalarını satın almıştım, montaj dahil satılan ürünler için servis geldi tüm banyoyu klozet montajı dahil hallettiler. Banyoya elektrikli sohben taktırmayı düşünürken çok önceleri bulup telefonunu sakladığım bir imalatçıdan odun ile yanan termosifon getirtmeye karar verdim. Aynı zamanda elektrikli de çalışabilen bu termosifon banyoya pek yakışacak gibi geliyor. Yarın eve bu termosifonun yeri için gideceğim. eğer uygun ise durum onu da haftaya getirteceğim.

Bunun dışında eksiğimiz salonun bir köşesine yapılacak açık mutfak. Ondada kararsızlık sebebi ile geciktim. evin kapılarını masif ahşap yaptırmıştım, ne yazıkki önce sokak kapısı ( önünde demir kepenk olmasına rağmen) daha sonrada iç kapılar da çatlamalar oldu. Marangoz geldi ve tamir etti ( tamiri çatlayan kısma ahşap kamaları tutkalla yerleştirmek suretiyle yaptı). Mutfak tezgahlarını da masif ahşap yapmak niyetindeydim bu olay beni durdurmuştu. Ama ne olursa olur dedim, komple masif tezgahları ( meşe ağacından) bu gün sipariş ettim başka bir marangoza. Sanırım bayram sonrası mutfakta bitmiş olur nasipse.

kazim polat
23-02-2012, 22:07
Arkadaşlar merhaba,

Sizlere yazmayalı çok uzun zaman olmuş. Uzunca süre devam eden inşaat telaşı nihayet bitti gibi. Yıllardır hayalini kurduğum " Hayâl ev ", sonunda gerçek oldu sanki. Allah sizlere de hayalinizdeki evi nasip etsin en kısa sürede.

Daha önce de yazmıştım. Bu işe soyunduğum zaman amcam : " Birine beddua edeceksen, - inşallah inşaat yaparsın- derler" demişti. Hakikaten de çok, ama çok zorlu bir süreç. Resmi prosedürler, maddi olanaksızlıklar, ustalar, malzeme temini ve bunların nakliyesi, bir yandan okula, bir yandan çocuklara, diğer bir yandan da inşaatta ameleliğe yetişme telaşı, ve de sürekli gelip " daha bitiremedin mi hoca?" diye sorup duran meraklı komşular :D vs. vs...

Şu anda çok dar bir zamanda yazıyorum. O yüzden detaya girmeyeceğim. Ancak şunu söylemek isterim ki; henüz temizliği yapıp göçme aşamasında olsam da; arkadaşlar, çocuklarım ve köpeğimiz " Goldie " ile birlikte, kuzinede pişen yemekler ve demlenen çayların tadına şimdiden doyamıyoruz. Kim bilir nasip olur da göçersek, nasıl olacak?

MeyveliTepe
23-02-2012, 22:50
Kazım bey, gerçekten de hayal gibi olmuş. Allah güle güle, keyifle, mutluluk ve sağlıkla güzel günler geçirmeyi kısmet etsin. Emeklerinize değmiş.

Kiraz
24-02-2012, 06:41
Kazım Bey, emeğinize değmiş, eviniz çok güzel "hayal ev" olmuş. Sağlıkla, huzurla, sevdiklerinizle o kuzinenin yanında, tüm yorgunluğunuzu unutacak güzel günler geçirmenizi dilerim.

limon
24-02-2012, 08:52
Kazım bey, güle güle oturun, sağlıkla, huzurla, ailenizle...

hosseda
24-02-2012, 09:35
Kazım bey,

Allah güle güle oturmayı nasip etsin güzel evinizde ailenizle birlikte.

Harika görünüyor...