View Full Version : Kompost hazırlama (sıcak kompost)
çiçekçikz
17-10-2015, 19:08
Merhaba ziraatçi bir arkadaşım kompost yapımında çiğ balık artıklarını kullanabileceğimi söylemişti acaba deneyen var mı?
Merhaba bugün pazardan yeşil malzeme toplayarak ilk kez sıcak kompost denememin ilk adımını attım. Yarın kuru yapraklar toplanacak ayrıca Gürgen talaşı ve birazda yarı kompostlaşmış gürgen parçacıkları temin ettim. Em a yı 20 de 1 oranında sulandırıcam. Kompostu kirli çamaşır sepetinde yapmaya çalışacağım. Yeşil malzememde çoğunlukla karnıbahar ve lahana yaprağı var bu bir sorun yaratır mı?
Maalesef kompostumda hiç ısınma olmuyor 24 saat oldu. Bir yerlerde yanlış yapıyorum ama nerde, nem konusunda olabilir ama sonuçta su fazla gelse alttaki deliklerden tahliye olurdu. Yeşil de az gözükmüyor acaba acelemi ediyorum, güneşe mi koysam bilemiyorum.
Bugün sepeti boşalttım biraz daha yeşillik ekledim, tam ortası biraz sıcaktı ama butun malzeme oldugu gibi duruyordu, koku sinek filan yok. Nemlendirip tekrar oldurdum.
yeniçeri
27-11-2015, 23:03
https://www.youtube.com/watch?v=jb3AKzculzg
Biraz basit gibi görünüyor ama özet olarak anlatılmış. Evde pratik olarak yapılabilir.
merhaba,
Tirilye'de yeni aldıgım ve daha once buyuk ihtimalle kimyasal gubre ve zirai zehirlerle donatılmıs, ancak yaklasık 3-4 senedir bakım yapılmayıp dolayısıyla ürün alınmayan zeytinligimi her ne pahasına olursa olsun organik bir sekilde gelistirmek istiyorum.
Basarili olunca da ( artık ne zaman olur bilemiyorum ) köydeki diger insanlarin pesimden gelecegini ummak istiyorum.
Ilk etapta 5,5 dönüm ve 140 agac olan bahcemin organik toprak oranini acilen arttirmak icin mumkun oldugunca cok kompost yapmak istiyorum.
Bunun bir kısmını Sn. Meyvelitepe nin salık verdigi ormandaki agaclarin dökülen yapraklarini cuvallara doldurmak suretiyle bahcemin muhtelif yerlerine bırakarak, bir kısmını da hayvan gubresi kullanarak yapmak istiyorum. Hayvan gubresine karsılık biraz yaprak biraz da parcalanmıs odun parcası kullanmak niyetindeyim.
Odunlarin bir kısmını bu aralar kesecegimiz piçlerden bir kısmını da budama sonucu cıkacak
odunlardan alacak olsam da yeterli olmayacak kanaatindeyim. ( Odunları parcalama makinesinde un ufak yapmak mantıklı degil mi ? )
Benim icin can alici soru su : Diger bahcelerde budama doneminde cıkan agaclar genelde yakılıyor, yakmayin bana verin desem herkesten toplarım da bu insanlarin tamami kimyasal kullanıyor agaclarında, burdaki zehir kompostuma gecer mi ? Kaş yapayım derken göz cıkarmayayım.
yine ben.
Topragi zenginlestirme calısmalarimın bir diger adimi da su donemlerde, Sn Meyvelitepe nin bir yazisindan aklımda kalan uygulamasi olan bakla ve yulaf ekmek olacak.
Bunun icin gec mi kaldım ? Yoksa ne zamana kadar dikebilirim ve ne zaman bunlari kesip tarlada bırakmam gerekiyor ? Yetistirdigimiz baklalardan hic yemeden topraga mi vermek zorundayız, o bolum anlamadıgımı da bu arada itiraf etmeliyim.
çamkokusu
15-03-2016, 21:46
Çok bilgilendirici olmuş Mine hanım...Ağaç kabuğu ve talş en koly ulaşabildiğim malzemeler.Teşekkürler.
Merhaba arkadaslar ,
İstanbuldaki evimizin bahcesine sebze adalari yapmak icin yola ciktim. Yaklasik 500 m2 olan alanin sebze adalari icin kompost yapimi ile baslamak istedim. Baba meslegim marangoz oldugundan talas bulmak konusunda sikinti cekmedim. Bahceme getirdigim 5 6 cuval kaba ve ince talaslari hafta sonu pazar kurulan semtimizden topladigim sebze arriklari ile birleatirdim ve sonuc muhtesem 1 hafta gecmesine ragmen kompost yari yariya azaldi ve curume basladi icine elimi soktugumda bir ara elim yaniyor sandim. Bu hafta tekrar kompostu harmanlayip aktardim 2 hafta sonra kompost hazir hale gelmisolur.
Simdi gelelim isin puf noktasina ... Bu forumu ve bir cok kaynaktan dderledigimbilgilerle yaptim bu kompostu. En onemli konu carbon oranlari burada ve bircok yerde bulabileceginiz carbon azot dengesini 30 a yakin bir oran yaptiginizda komppstun olmamasi kacinilmaz . birde katmanlar halinde degilde olabildigince homojen bir sekilde karisim yapin yani hersey karisik olsun . toplam kompostun 20 de 1 i kadarda yanmis gubre karistirirsaniz super olur.
Yakinda ressimleride ekliyecegim ins
Merhaba, su kanallari ile (swale-berm yontemi) bulusturacagim toprak ortusunun ustune sirasiyla kompost/tohum(yonca)/saman atacagim. Toplamda 150 metrekupe yakin toprak kutlesinin uzerine kompost malzemesi gerekecek. Bu olcekte kompost malzemeyi satin alabilecegim bir kanal biliyor musunuz?
Ilerleyen zamanda kompostu kendim hazirliyor olacagim, ancak ilk yonca icin hizli bir cozume ihtiyacim var.
http://https://www.youtube.com/watch?v=FDPAbkUUT-o&index=9&list=PLHGc1RhBzUCopHEHOAHJtbqpMsdBkqTiO
Youtube taki bu video çok ilginç. Bahçesi olan arkadaşlar deneyebilir.
https://www.youtube.com/watch?v=QIZsFcWlvVE&index=18&list=PLHGc1RhBzUCopHEHOAHJtbqpMsdBkqTiO
İkinci videonun ortalarında yetiştirdiği ürünlerdeki fark görülüyor. Hem 2 haftada kompost oluyor. Deneyip görmek lazım. İlgili arkadaşlara duyurulur. Light bira , kola ( şekerli sanırım) ve amonyak kullanıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=jsPTBwu1z_Y
C/N dengesi (karbon- azot) bu videoda çok güzel anlatılmış. Daha önce paylaşılmış olabilir , izninizle ; emeği geçen eğitimcilere teşekkür ederek paylaşıyorum.
merhaba,
Bu durumda, Turkiye`de bu sekilde uretilmis hazir kompost tedarik edilemedigini varsayiyorum.
Internette mantar kompostarindan oteye satici bulamadim.
Bayram18
21-03-2016, 22:42
129402
Kompost Nedir ? :
Kompost veya diğer deyişle komposto, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal, yaprak parçalarının kısacası tüm bitkisel artıkların ve hayvan gübrelerinin bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelen, doğal bir gübredir.
Kompost Yapımı :
Kompost yapmak için herşeyden önce size küçük bir bahçe gerekmekte. Sonra aşagıdaki işlemleri sırasıyla uygulayın,
Doğru kabı seçin, en doğrusu, yere açacağınız uygun büyüklükteki çukurdur, ya da tuğla, ahşap veyatel kafesten yapılmış olan kompost kutusu yapabilirsiniz, tabanı toprak olmalıdır. Bunlardan başka hazır kompost kutuları da satılmaktadır onları da kullanabilirsiniz.
129400
Bu da tuğla veya briketten yapılabilecek bir kompost kutusu.
129401
Hazır alabileceğiniz kompost kaplarına bir örnek
Elbette toprak içine kazılacak bir çukur veya hendeği de kompostlama işlemi için kullanabiliriz.
Kompostunuza neler koyabilirsiniz?
Yeşil malzeme (azot içeriği fazla olanlar)
Çim biçim artıkları,
Taze sebze meyve kabukları, artıkları,
Yaş taze otlar,
Çay atıkları,mutfak atıkları.
Yapraklar,
Taze çiftlik gübresi.
Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)
Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Gazete kağıdı,
Saman, sap. vs.
Komposta neler konmaz?
Et, et ürünleri,
Süt ve süt ürünleri,
Kedi köpek dışkısı,
Yağlı yiyecek artıkları, yağ,
İşlenmiş kuşe, naylonlu, aluminyumlu vs. kağıtlar,
Tıbbi atıklar, çocuk bezleri, hijyenik pedler,
Gazete ve dergi kağıtları ( matbaa kimyasallarından dolayı),
Hastalık ve zararlı içeren bitki artıkları,
Üzerinde tohum olan yabancı otlar.
İyi bir kompostun sırrı Karbon /Azot oranının dengelenmesidir. Bunu basitçe kompost yığınınızı yaparken ayarlayacaksınız.
Yığınınızı kat kat hazırlamalısınız.
Yığını yapmaya kahverengi malzemeyle başlayın,
Hazırladığınız karışımı katlar halinde koymaya başlayabilirsiniz, 15 cm. yüksekliğinde kahverengi materyal, üzerine yine 15 cm. yüksekliğinde yeşil materyal koyunuz. Bir dirgen yardımıyla iki katı birbirine hafifçe karıştırın, düzeltin. Azotlu bir kimyasal gübreden elinizle tuz serper gibi üzerine serpin (bu fermentasyonu hızlandırır)
Sonra 3 cm. kadar bahçe toprağı koyun. Hazırladığınız katmanı sulayın.
Sonra yine bitkisel materyal ve yine toprak..., en üstüne ise toprak gelecek şekilde yığınınızı bitirin.
4 - 5 ay sonra gübreniz kullanıma hazır olacak. Bu arada ellemeniz de gerekmez. Gübrenizi doğanın ellerine bırakın.
Bitkisel artığınız çok bile olsa, yapacağınız yığının yüksekliği 1.2 m den fazla olmamalıdır.
Burada yığına koyacağınız dal, kabuk vs. parçalar mutlaka küçük parçalara ayrılmalıdır.Ülkemizde de artık dal ve bahçe çöpü parçalayıcıları satılmakta. Eğer, büyük bahçeli bir evde oturuyorsanız işinize çok yarayacaktır.
Merhaba Mine Hanım bu şekilde hazırlanmış bir kompost Kültür mantarı yetiştiriciliğinde kullanılabilir mi?
Üç dört aydır her hangi bir çürüme belirtisi göstermeyen komposta üre veya amonyak tarzı yüksek azot içeren gubrelerden katarak süreci hızlandırabilir miyiz? Yoksa doğada hile ise yaramaz mı?
elifozyalim
26-03-2016, 11:53
merhaba acaba komposta yenmeyen kuruttuğumuz ekmekleri katabilir miyiz ? zararı olur mu?
Merhaba, ISTAC'in kompost tesisine ilişkin bir link.
Kompost Geri Kazanımı | İSTAÇ (http://www.istac.com.tr/tr/temiz-istanbul/evsel-atiklar/kompost-geri-kazanimi)
Video 'da aktardığı kadarıyla, C/N oranı ve ph,nem gibi parametreleri gozeterek, uretim yapıyorlarmış. Benim durumum için, bir kereye ( ve ilk kereye) mahsus, toplu kompost tedarik edilebilecek bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Fiyatı da nakliye hariç oldukça uygun.
Ancak, yine de kalitesini videodan anlamak zor, tesisi ziyaret etme şansı bulursam yapacağım.
Kompost konusunda tecrübeli, Istanbul'da yasayan biri bana katılmak ister mi? Gozlemleri degerli olacaktır.
Tesis şehrin atığını komposta dönüştürdüğü için teşvik edilebilir bir kaynak olarak da düşünülebilir.
kerkenez
28-03-2016, 08:36
Merhaba, ISTAC'in kompost tesisine ilişkin bir link.
Kompost Geri Kazanımı | İSTAÇ (http://www.istac.com.tr/tr/temiz-istanbul/evsel-atiklar/kompost-geri-kazanimi)
Video 'da aktardığı kadarıyla, C/N oranı ve ph,nem gibi parametreleri gozeterek, uretim yapıyorlarmış. Benim durumum için, bir kereye ( ve ilk kereye) mahsus, toplu kompost tedarik edilebilecek bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Fiyatı da nakliye hariç oldukça uygun.
Ancak, yine de kalitesini videodan anlamak zor, tesisi ziyaret etme şansı bulursam yapacağım.
Kompost konusunda tecrübeli, Istanbul'da yasayan biri bana katılmak ister mi? Gozlemleri degerli olacaktır.
Tesis şehrin atığını komposta dönüştürdüğü için teşvik edilebilir bir kaynak olarak da düşünülebilir.
Fiyatları ne kadarmış? Acil ihtiyaç durumlarında kullanılabilir.
1 tonu 40 TL, telefonda aldigim fiyat.
kerkenez
29-03-2016, 08:41
1 tonu 40 TL, telefonda aldigim fiyat.
Taşıma maliyeti olmasa uğraştığına değmez. Kurtköy' de büyük bir fidanlıkları var bir ara gidip bakmak lazım.
Kompost yine de ugrasilmaya deger olsa gerek :)
Surekli bahceye kamyon sokmak ya da petrol sarfiyatina bagimli olmaktansa, atiklari oldugu yerde gubreye donusturebilmeyi isterim.
Kurtkoy`de ki fidanlik orada mi uretiyor? Gidip bakabiliriz, ya da ben de gidebilirim, neresi ?
Aslında taşıma maliyeti uygun olsa bir kereye mahsus alınabilir ve ilk katmanı onlardan alınan kompostla yapılabilir sonrasında kendi bahçenizde yaptığınız kompostlarla bahçenizi zenginleştirebilirsiniz ^^
Fiyatı çok uygun ancak yerinde incelenip temiz mi içeriği hakkında bilgi alınmalı...
1 tonu 40 TL, telefonda aldigim fiyat.
Merhaba,
Aldığınız fiyat dökme olarak mı? yoksa torbalanmış olarak mı? Dökme olursa damperli kamyon gerekir. Torbalı olduğu taktirde nakliye maliyeti düşebilir. İstanbuldan geri dönen tırlarla taşınabilir.
Üç dört aydır her hangi bir çürüme belirtisi göstermeyen komposta üre veya amonyak tarzı yüksek azot içeren gubrelerden katarak süreci hızlandırabilir miyiz? Yoksa doğada hile ise yaramaz mı?
Sn. Atabora sayfanın başında paylaştığım videoyu izleyin. Yazın 2 haftada kompost yapımını anlatıyor. Yakın zamanda deneyeceğim. Olumlu sonuç alırsam buradan paylaşmayı düşünüyorum. Süreci kesinlikle hızlandıracağınızı düşünüyorum. Tecrübe ettikten sonra kesin konuşacağım.
Ziyaretci formu doldurularak (ISTAC sitesinde mevcut) , tesis icin ziyaret gunu alabiliyorsunuz.
Kompost tesisinin, 20.000 ton/yil kapasitesi varmis.
2010 `da yaklasik 4.000 ton belediye harici satis yapmislar. Miktar surekli artmis.
Nakliyeyi kendimiz sagliyoruz, kompost acik halde yukleniyor.
Kompost yogunlugu 0.5. (bunun birimini ya da onemini bilmiyorum henuz)
Satin alma talebini Atik Uretim Mudurlugu`ne iletiyorsunuz. Onlara nakliye aracinin plakasini veriyorsunuz, onlar da Kompost Tesisine iletiyorlar.
Saniyorum, 15-20 ton , tek seferde nakliye yapabilirsiniz.
bir de, ilk malzeme girdikten sonra, satisa hazir kompost cikmasi 56 gun aliyormus.
Kompostun kokusundan, dokusundan iyi anlayan birileri yok mu ses edecek, tesisi ziyarete eslik edecek?
Kompost yoğunluğu dedikleri, sanıyorum granül büyüklüğü.
Sicak kompost uygulamasini , serada, isi kaynagi olarak tecrube etmis bir uyemiz var mi?
ISTAC kompost tesisi ziyaretine, Istanbul`dan katilabilecek, kompost konusunda tecrubeli bir arkadas vardir muhakkak, forumda...
Eger, sorulmasinin uygun olacagini onereceginiz bir kullanici var ise, kendisini ozelden davet edecegim... (Bir gun, kompost tesisine gitmek icin, bulusabilecegim birilerini haril haril arayacagim, nerden aklima gelirdi :) )
ISTAC kompost tesisi ziyaretine, Istanbul`dan katilabilecek, kompost konusunda tecrubeli bir arkadas vardir muhakkak, forumda...
Eger, sorulmasinin uygun olacagini onereceginiz bir kullanici var ise, kendisini ozelden davet edecegim... (Bir gun, kompost tesisine gitmek icin, bulusabilecegim birilerini haril haril arayacagim, nerden aklima gelirdi :) )
Ben de izlenimlerinizi öğrenmek için, size eşlik edecek gönüllü birinin çıkması için dua ediyorum. :p
kerkenez
03-05-2016, 08:13
Baklaların kurumuş saplarını öğütüp biraz daha kurumalarını sağlayacağım. Parçalanmış ve kurumuş sapların karbon azot oranını saman gibi mi düşünmeli yoksa daha azot yoğun mu olur?
Arkadaşlar merhaba;
40. sayfaya kadar geldim. Sayenizde pek çok şey öğrendim. Bahçem yok, balkonda büyük çöp kovasında kompost denemesi yapmak istiyorum ancak okuduğum sayfalarda bi konu hakkında bilgi bulamadım ve sormaya karar verdim. Cevaplarsanız sevinirim.
Ankarada yaşıyorum ve kışını bilen bilir. havlar soğuyup -15 lere düştüğünde kompost ne olur, üretilebilir mi yoksa belli bir aydan, dereceden sonra yapmayı bırakmak mı gerekiyor.
çamkokusu
03-07-2016, 11:56
Hmm ben 3/1 diye biliyordum karbon azot oranını.Oranları kendimize uyarlarsak sorun çıkar mı?Mesela benim gibi balkonda yapmaya çalışanlar 6cm kahverengi 6cm yeşil 3cm de toprak kullansa olur mu?
Yanlış anlamadıysam kompostu bir kaptada yapacaksak tabanı toprakla kaplı olacak?
Birde ben kompostu havalandırmaktan korkuyorum gerekli mi?Onun yerine oluşabilecek gazları enzim konusundaki ilkel nargile yöntemiyle atlatmayı düşünüyorum.İnternette bulduğum kompostla ilgili bilimsel yazıda aneorobik bakteri faaliyetinin de aynı ürünü verdiği akat rahatsız edici gazların ortaya çıktığı ve bu gübrenin aerobiklere göre kabul edilebilirliğinin daha az olduğu yazıyor.(atıklar çürüyünce mikrorganizma faaliyetleri başlıyor havalandırınca aerobik tam tersinde aneorobik mikrorgaizma faaliyeti çoğalıyor sanırım)
Atıkların sıralaması fark eder mi?
çamkokusu
12-07-2016, 15:12
Sorumu cevaplarsanız sevinirim.Kapalı bir kapta yapacağım çıkan gazları enzim konusundaki sistemle atacağım.Ama oradaki gibi içine maya veya em atmak yok.Bayağı kapta kompost.
Cevaplarsanız hızlıca sevinirim,yarın başlıyorum.
sındırgılı
25-08-2016, 10:53
Ben de izlenimlerinizi öğrenmek için, size eşlik edecek gönüllü birinin çıkması için dua ediyorum. :p
Son durum nedir ?
Gidebildiniz mi?
sındırgılı
25-08-2016, 10:55
Benim komposttan kadi lokması lavrasi cikti.Denize Boşaltmakan baska care yok
kerkenez
26-08-2016, 09:30
Benim komposttan kadi lokması lavrasi cikti.Denize Boşaltmakan baska care yok
Larvaların büyüklüğü nedir. Elekten geçirseniz üstte kalmaz mı?
sındırgılı
29-08-2016, 15:55
Oncelikle güneşli bir havada kompost bir güzel yayıldı, sonra zaten son evresi de olan kadi lokmalari elle tek tek toplandı. Fotoğraf yukleyemedigimden görelim yok.Okuduğum kadari ile larvaları karga ve martı Tayfası afiyetle mideye indiriyor,bende bir tepsi içinde ziyafet çekerim istedim.Güneşten kavrulan larvalar pert oldu.:)
Aynı işlemi tekrarlayıp, kompostu elekten geçirdim. Yine de minik larvalar dan şüpheliyim. Biraz daha bekleyip öyle kullanacağım.
Geçen sene kirli çamaşır sepetinde kompost yapmayi basarmıstım şimdi tekrar denemek istiyorum ama kahverengu malzeme olarak çevremde sadece çınar yapragi var. Komposta sadece kahverengi malzeme olarak çınar yaprağı koysam olur mu?
kerkenez
23-02-2017, 07:20
Geçen sene kirli çamaşır sepetinde kompost yapmayi basarmıstım şimdi tekrar denemek istiyorum ama kahverengu malzeme olarak çevremde sadece çınar yapragi var. Komposta sadece kahverengi malzeme olarak çınar yaprağı koysam olur mu?
Olur, neden olmasın.
Angel Aki
21-04-2017, 21:19
Başından sonuna kadar okudum. Çok değerli ansiklopedik bilgiler edindim. Çoğu zaman kafam karıştı buna rağmen C/N oranının iyi ayarlanması; nemine dikkat edilmesi ,çok iyi havalandırmak gerektiği ki yanmayı sağlayan en önemli faktörlerden birinin bu olduğunu ve haftada en az bir kez karıştırılıp iyice harman edilmesi gerektiğini anladım. Asidik malzemeden çokta korkmamam gerektiğini, allelopatik bitkilerden uzak durmam gerektiğini de artık biliyorum.
Tüm okuduğum sayfaları tekrar baştan sona kadar okuyup kesinlikle notlar almam gerektiğini düşünüyorum. Benim yakın zamanda kompost denemesi yapma şansım yok. Lakin ilerleyen zamanlarda ilk fırsat bulduğumda mutlaka yapmayı deneyeceğim.
Kompost konusunda bilgi paylaşmaktan çekinmeyen ve sorulara cevap veren herkese teşekkür ederim. Benim için güzel bir yazı dizisi oldu.
Sayın İndomie'nin kompost resimlerini gördüğümde kendim yapmış kadar mutlu oldum. Herkese işlerinde başarılar dilerim.
Angel Aki
22-04-2017, 22:19
Sn. safranlının dediği gibi de yapabilirsiniz.
Gelin YAYÇEP in çiftçi eğitim projesinde belirttiği gibi harika 'serin gübre' yapalım...( bir serin gübre başlığı mı açmalıyım;) )
Biz sadece gübreden değil gübre+kompost malzemelerinden yapalım.
Ne oranlarda ve kadar malzeme karıştırdığınızın önemi yok, siz belirleyin...
1-) yukarıdaki tüm malzemeleri karıştırın _gübrenin yaş olamasının önemi yok_ ve 1 kg. üre_ formunda %45 oranında saf azot bulunur_ karıştırın. Daha kolay osun diye her 3-4 parmak kalınlığında karışımın üzerine gübreyi serpin...
2) Karışıma _bu sırada_ yarım kg. kükürt ilave edin...
3) En son üzerine ince bir tabaka hainde _ yarın kg kadar_ sönmemei kireç serpiştirin...
ve üzerini siyah-beyaz fark etmez, güneş alan bir yerde naylon ile kapatın. Naylonun etrafını toprakla kapatın. Hava almaması iyidir...
İçeride kuvvetli bir ısı oluşacaktır ve kullanadığınız EM de yanarken_ ölürken_ görevini yapacaktır...
20 gün sonra eliniz karışımın içine sokun elinizi yakıyorsa üzerine su sıkın, soğutun, tekrar örtün.
10 gün sonra tekrar bakın _ ısı olşacaktır_ tekrara su ile soğutun...
Örtün hiç bir makro ve mikro elementlerin uçup gitmesine izin vermeyin...
Üç ay sonra karışımınız soğumuşsa _ eğer soğumadıysa su yetersiz gelmiştir tekrarlayın_ harika gübreniz kullanıma hazır demektir...
Kısaca anlatayım...
Karışıma 1 kg, üre gübresi, yarın kg. kükür karıştırın üzerine sönmei kireç tozu ile kapatın, yandıkca soğutun yandıkca soğutun, 2 ayda serin gübreniz hazır....:)
En az 6 ayda olaması gereken gübreniz 2 ayda olur. Toprağa karıştırıp kullandığınızda element yüklü kompost malzemeleri toprakta işlevini tamamlayacaktır...
Her fidan cukuruna bir kürek atıp toprağa karıştırırsanız ve sebzeleri dikerseniz harika olur...;)
Sayın Halil Önen üre gübresi yerine koyun -keçi veya tavuk gübresi kullansak sorun olur mu? Balkonumuzda hava alan çamaşır sepetinde yapacağımız kompostumuza kükürt ilave etmemizin bir mahsuru olur mu?
Ayrıca malç olarak kullanacağımız kompostumuzu saksıdaki sebzelerimizin kök /gövdelerinden ne kadar uzağa sermeliyiz?
Birde kompostumuza malç aşamasında odun külü ilave etmemizin bir sakıncası var mıdır?
Değerli üstadlar,
Ben aranıza yeni katıldım. Sıcak kompost işine giriştim lakin bir türlü bozunma başlamıyor. İzlediğim yolu aşağıda kısaca anlatıyorum. Tecrübeli bir arkadaşımız yanlış bir nokta varsa ve söyleyebilirse sevinirim.
-Balkonumda 70 lt lik çöp kovasını 40-50 yerinden deldim. Altındanda küçük delikler açtımki su fazlalığı olursa aksın diye.
-Yeşil atıklarımın neredeyse tamamı mutfak atıklarından oluşuyor. Dışarıdan biraz yeşil ve kuru ot toplayarak zenginleştirmek amacıyla karışımda kullandı. Kuru madde olarak karton ve kuru ottan başka birşey yok.
-Karışım oranını göz kararı 1'e 1 yapmaya çalıştım ve kat kat yerleştirdim.
Bu karışımı yaklaşık bir hafta gözlemledim lakin ısı artışı olmayınca karıştırdığımda fazlaca ıslak olduğunu gözlemledim. Ayrıca çürük kokusu da vardı biraz.
Mine Hanımın videolarını izledim ve önce kuru madde ekledim. Ardından zemine ve üste 3 cm lik toprak ekledim. Lakin hala bozunma başlamadı. Havalar 8-10 derece, karışım da yaklaşık 10-15 derece...
Kovanın üstüne birçok yerinden deldiğim siyah çöp poşeti yerleştirerek sıcaklığın artmasını ümit ettim.Ama nafile...
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Naçizane hazırladığım ve sıcak kompost oluşumunu başaramadığım düzeneğim aşağıda verilmiştir.
kerkenez
15-11-2017, 07:39
Naçizane hazırladığım ve sıcak kompost oluşumunu başaramadığım düzeneğim aşağıda verilmiştir.
Resimden gördüğüm kadarıyla kompostunuzun yeşil maddesi çok az olmuş ondan çürüme başlamıyor. Daha çok yeşil madde ilave edip nemlendirin.
Resimden gördüğüm kadarıyla kompostunuzun yeşil maddesi çok az olmuş ondan çürüme başlamıyor. Daha çok yeşil madde ilave edip nemlendirin.
Teşekkür ederim Sn. Kerkenez. Aslında oldukça fazla mutfak atığı koydum ama kayboldu. İlk fırsatta yeşil malzeme ekleyeceğim.
Kavak yapraklarına kanserli diyorlar doğru mu acaba?
Resimden gördüğüm kadarıyla kompostunuzun yeşil maddesi çok az olmuş ondan çürüme başlamıyor. Daha çok yeşil madde ilave edip nemlendirin.
Resimlerde görüldüğü gibi pazardan topladığım karnıbahar yeşilliklerini doğrayıp karışıma ekledim. Biraz nemlendirip karıştırdım ve tekrar çöp kovasına doldurdum. Umarım bu sefer bozunma başlar.
Çınar yapraklarını stokluyorum :)
İlk mesajda mine hanımın tarifine uyarak, paletlerden kompost yerimi hazırladım. Yaş gübre ve saman ile 1.20 m küp şeklinde içini doldurdum. Elimde geçen yıldan kalma hexaferm gübre vardı aralarına ondan serpiştirdim. 15 gün oldu ve yaklaşık 30 cm kadar çöktü. Bu normal mi? Tekrar gübre ve saman ilave edeyim mi? Yoksa bu şekilde mi kalması lazım?
Dogayadost
12-01-2018, 14:19
Haftada bir karıştırıp alt üst etmeniz gerekiyor galiba yanmanın düzenli ve dengeli bir şekilde devam etmesi için.
Herkes farklı işlem yapıyor olabilir.
Bana göre bir hafta kısa bir zaman.
Yapmak istediğiniz artıklara bağlı.
En az üç hafta karıştırmamak gerekirki ısınması için ve nem oranı çok önemli...
Hatta hava almaması gerekiyor çabuk ısınıp oluşması için.
Ben, tonlarca sap artıklarını Tınaz halinde yapıp 3-4 haftada devşirme yaparak gübre haline dönüşümünü sağlıyordu...
Ben çok fazla uğraş vermeme rağmen muvaffak olamadım ve bıraktım sıcak kompost uğraşımı. Bunun yerine 500 adet solucan alarak solucan gübresi üretimine başladım kendi çiçeklerim için...
Merhabalar, ilk kompost denememi yapacağım ancak anlamadığım bir şey var; bahsedilen malzemeleri tek seferde mi karıştırıp beklemeye alıyoruz?- ya da mutfakta artık çıktıkça üzerine ekleyebiliyor muyuz?
Yoksa gün be gün çoğalan artıkları başka yerde bekletip-biriktirip başka bir kompostta mı kullanmamız gerekir?
sevgili forum üyeleri, ben şunu merak ediyorum ve içinden çıkılamaz bir noktaya dönüşüyor bu kompost işi bu yüzden. şimdi genelde bu kompost hacimi verimli olabilecek hacim olarak 1,5 m3 olarak veriliyor çoğu kaynaklarda (aslında bu minimum hacim, yüksekliği 1-1.5 metre civarında tutarak taban alanı yayılabiliyor anladığım kadarıyla), daha azında ısınma sorunu vs eksiklikler olacağından önerilmiyor . malzeme olarak katmanlı halde kahverengi ve yeşil malzemeleri diziyoruz. kahverengi tamam olur, bunu geniş zamanda tedarik sorunu yok, fakat gelirsek yeşil malzeme kısmına. ben nereden bakarsak yarım metreküpten fazla yeşil malzemeyi bir anda nasıl çıkarayım. çim kessem günde 3-4 sepet çıksa değil 0.5 metreküp belki 0.1 metreküp çıkar günde. kompost yapacağım diye insanüstü gayrete mi gireceğiz. yok eğer hafta boyu biriktireyim dersek zaten üçüncü gün yeşil malzeme kahverengi malzeme oluyor. üstelik minimum hacim için gerekli miktar bunlar, bana çok daha fazla kompost hacmi gerekli ki daha da imkansıza dönüşüyor işlem, bunu çözemiyorum. bahçe büyük olduğu için gereken kompost miktarı fazla. 3 metreye 3 metre , yükseklik de 1 metre küsür dersem yapmam gereken kompost hacmine, düzenli aralıklarla karıştırılacak malzeme 10 metreküp üzerinde. bu da çok çok yorucu bir işlem, üstelik zaman geçtikçe malzeme daha ağırlaşıyor kaldırıp çevirmek için.
sizin bu konularda düşüncelerinizi gerçekten merak ediyorum.
YesilSiyah
01-09-2018, 20:18
Konunun tamamını okumadım ama benim şöyle bir sıkıntım var bahçe çim ile kaplı. Kompost için bir köşem var fakat kompostun üstüne atmak için bahçe toprağım olmuyor. Sadece yaprak dal, ve atık malzemeleri kullanarak sonuç elde edebilirmiyim.
MeyveliTepe
01-09-2018, 23:05
sevgili forum üyeleri, ben şunu merak ediyorum ve içinden çıkılamaz bir noktaya dönüşüyor bu kompost işi bu yüzden. şimdi genelde bu kompost hacimi verimli olabilecek hacim olarak 1,5 m3 olarak veriliyor çoğu kaynaklarda (aslında bu minimum hacim, yüksekliği 1-1.5 metre civarında tutarak taban alanı yayılabiliyor anladığım kadarıyla), daha azında ısınma sorunu vs eksiklikler olacağından önerilmiyor . malzeme olarak katmanlı halde kahverengi ve yeşil malzemeleri diziyoruz. kahverengi tamam olur, bunu geniş zamanda tedarik sorunu yok, fakat gelirsek yeşil malzeme kısmına. ben nereden bakarsak yarım metreküpten fazla yeşil malzemeyi bir anda nasıl çıkarayım. çim kessem günde 3-4 sepet çıksa değil 0.5 metreküp belki 0.1 metreküp çıkar günde. kompost yapacağım diye insanüstü gayrete mi gireceğiz. yok eğer hafta boyu biriktireyim dersek zaten üçüncü gün yeşil malzeme kahverengi malzeme oluyor. üstelik minimum hacim için gerekli miktar bunlar, bana çok daha fazla kompost hacmi gerekli ki daha da imkansıza dönüşüyor işlem, bunu çözemiyorum. bahçe büyük olduğu için gereken kompost miktarı fazla. 3 metreye 3 metre , yükseklik de 1 metre küsür dersem yapmam gereken kompost hacmine, düzenli aralıklarla karıştırılacak malzeme 10 metreküp üzerinde. bu da çok çok yorucu bir işlem, üstelik zaman geçtikçe malzeme daha ağırlaşıyor kaldırıp çevirmek için.
sizin bu konularda düşüncelerinizi gerçekten merak ediyorum.
Konunun tamamını okumadım ama benim şöyle bir sıkıntım var bahçe çim ile kaplı. Kompost için bir köşem var fakat kompostun üstüne atmak için bahçe toprağım olmuyor. Sadece yaprak dal, ve atık malzemeleri kullanarak sonuç elde edebilirmiyim.
Sürdürülebilir kompost (https://blog.meyvelitepe.org/2018/05/29/karbon-karbon-hasati-organik-madde-ve-kompost-bolum-4/)
YesilSiyah
03-09-2018, 19:07
Sürdürülebilir kompost (https://blog.meyvelitepe.org/2018/05/29/karbon-karbon-hasati-organik-madde-ve-kompost-bolum-4/)
Hocam galiba doğru yoldayım. Sizin yazılarınızın çok büyük faydası oldu. Bu gün 3. gün kompost yığınım tamamen kural dışı şekilde kurulmuş olsa da yanmaya başlamış. Daha hiç karıştırmadım. Bundan sonra neler yapmam gerekli.
https://i.hizliresim.com/BznEVQ.jpg (https://hizliresim.com/BznEVQ)
https://i.hizliresim.com/2adyMd.jpg (https://hizliresim.com/2adyMd)
MeyveliTepe
03-09-2018, 19:13
Islatın ve karıştırın
YesilSiyah
03-09-2018, 19:24
Islatın ve karıştırın
Isı fotograftan sonrada çıkmaya devam etti hava karardığı için çekemedim tahmini 50 derece civarındadaır. Bu arada sizden esinlenerek küçük bir miktar deneme amaçlı solucan siparişi de verdim. O konuda da başınızı ağrıtacağım. :rolleyes:
Bahçeciliğin çok önemli işlerinden biri olduğunu düşündüğüm kompost yapımına sonunda ben de başladım.
Kompostun en önemli özelliği, çok yüksek oranda organik madde (inorganik elementleri çıkarırsak, tamamı) ve mikroorganizmalar içeren bitki yetiştirme ortamı olması.
Aslında toprak dediğimiz karışımın içerisinde ormanlarda çok olan, klasik bahçe ve tarlalarımızda yaklaşık %1-2 civarında olan çok önemli kısmı.
Bahçem orman köyünde olduğundan bolca meşe dalı kullanma imkanım var. Bahçedeki ağaçların budama artıklarını da düşünürsek, amatör de olsa güçlü ve hızlı bir dal öğütücüye ihtiyacım vardı. Profestonel makineler bütçemi aştığından, biraz da bütçeyi zorlayarak Bosch AXT 25 TC modeline karar verdim.
Yıllarca segmentinde lider olan Bosch rapid serisinden sonra bu son model gerçekten çok başarılı.
699006
Bıçakları türbin şeklinde, hem sıkıştırıyor, hem kesiyor. Bu sayede doğranmış dallar yerine, hem doğranmış hem de kırılarak gözenekli, girinti-çıkıntılı parçalar elde ediliyor. Bu sayede nem tutması, mikroorganizmaların parça içerisine ulaşması vb sağlanıyor.
699007
Öğütülen dallar
Öğütücünün haznesiyle sanırım 10-11 x 50 lt=500 litre kadar öğütülmüş dal çıktı
699008
699009
Kompostun içeriği için planım:
1- 2 yıl açıkta beklemiş koyun gübresi
2- Kuru meşe dalları
3- Bahçeden çıkan karışık biçilmiş otlar
699011
Kompost kabı olarak elimde var olan kullanılmış palet ve tahtaları kullandım.
Paletler 120x80 cm
Arka panel 120x200 cm
Toplam hacim yaklaşık 1,8 m3
Birkaç kere kompost yapmak istediğimden 3 ana parçadan oluşan kabı, kolayca söküp başka yerde kompostu kurabilecek şekilde tasarladım.
Parçaları birbirine basitçe bağladım.
Paletlerin altına sürekli yaş toprağa temas edip çürümemeleri için elimde var olan mermerleri koydum.
699012
699013
699014
Dolduruyoruz.
Halk arasında pimaş tabir edilen, pis su veya yağmur gideri borularına bolca kesik yaparak, sıcak kompostun en en önemli özelliklerinden biri olan oksijenli ortamda yanmaya destek sağlıyoruz.
Tüm malzemeyi bolca su ile yağmurlama ıslattığımız halde, istediğimiz nemlilikte olmadığından, malzeme doldurma sürecinde yağmurlama yaparak ıslatıyoruz.
699015
699016
Kompost içeriğini karıştırıyoruz, katman yapmıyoruz.
699020
Gecici de bir kapak yaptık. Sıcak havalarda kurumasın, aşırı yağmurda fazla ıslanmasın.
699018
2 gün sonra borudan sıcak hava ve su buharı çıkışı görülüyor.
Boru içerisindeki sıcaklık 50 C üzerinde
699021
Elde kalan bir palete de 4 tane ayak çakarak bir çalışma tezgahı yaptım ;) Gerçekten çok gerekli.
699022
fezagencer
20-11-2019, 07:32
merhaba,
Sıcak kompost için yılın hangi zamanları daha uygundur, sürekli yaşamadığım ve özellikle bahar aylarından sonra gittiğim küçük bir arazim var,bu aylarda bir kompost hazırlasam acaba bahara kadar fazla aktarmadan oluşumu tamamlanabilirmi ?Teşekkürler.
yanduyan
05-01-2020, 21:43
merhaba. kompost yapımına yaklaşık 5-6 hafta önce başladım. allelopati hakkında bir bilgim yoktu. komşunun ceviz ağacının dökülen kuru yapraklarını toplayıp, parçalayıp, komposta ekleyip bir güzel karıştırmıştım. fakat ceviz allelopatik bitkilerden biriymiş ve sanırım komposta eklenmemesi gerekiyormuş. yaklaşık 1 metre yüksekliğinde malzeme biriktirmiştim. acaba acımadan hepsini çöpe mi dökmeliyim? kompost başarılı olursa içeriğindeki ceviz toprağa yarardan çok zarar mı verir?
ek olarak,
kahverengi malzemeleri tek seferde topluyorum fakat yeşil malzemeler yavaş yavaş birikiyor. dolayısıyla katmanları yeşiller biriktikçe ekleyerek oluşturdum. 6 hafta sonunda kabımı nihayet doldurabildim. henüz yanma başlamadı. ters düz edip karıştırsam yanma sürecini başlatmış olur muyum yoksa bu yöntemi izlememeli miydim? mutfak atıklarını çürümeden nasıl biriktirebilirim ki tek seferde eklemek için...
hakanim_74
27-01-2020, 22:49
selamlar...Bu nasıl ilgi alaka her bir soruya cevaplar teşekkürler ...Sorum şu üstadım balkonda deldim büyük yoğurt kaplarını ve dediğiniz sıraya göre katmanları hazırladım..Toprak yok yere temas ediyor fayansa yani..Altına saksı koyup toprağa değse olur mu toprak olmazsa olmaz mı??
Son soru 10.000 kadar solucanım var evde bu çıkan gübreyi onlara versem ne olur* BU KONUDA BİR BİLGİ VEYA DUYUMUNUZ VAR MI??
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER BU BAŞLIK İÇİN....
yasemin özcan
23-02-2020, 01:36
Mine hanım üst üste ürün eklenerek yani her gün çıkan mutfak atığını diğerleri ile buluşturarak kompost yapılabilir mi ?**** bu yanlış bir uygulamamıdır?
Merhabalar, öncelikle bilgi edindiğim tüm üyelere teşekkürü bir borç biliyorum. İyi ki varsınız. Evimin yakınında bulduğum 5 6 torba dolusu çim ile ilk kompostumu yapacağım. Yağmur olayı beni çok düşündürüyor. Bahçemiz eğimli olduğu için üzerine muşamba döşeyerek kurtulacağımı sanmıyorum. Sanırım zemin için bir yükseklik yapmam gerekecek. Kahverengi malzemeyi meşe ağacı yapraklarını elimde parçalayarak gidermeyi düşünüyorum. Bolca boyasız kağıdım ve kartonum da var. Umarım her şey yolunda gider çünkü ailemin hiç inancı yok. :) Kullanacağım alanım etrafını paletler ile kapadım. Belki zemine bir palet bulursam sorun çözülür. İyi günler diliyorum.
Alanımı biraz düzenledim,yağmur suyundan etkilenmemek için palet ayarladım. Yan kısımları oluşturan paletleri birbirine çiviledim.Benim üstadlara bir sorum var. Kompostunuzun karışımını ayarladıktan sonra üzerine eklemeler yapıyor musunuz? Örneğin 1 gün geçtikten sonra yeşil malzeme koymak gibi? Fakir oynayacağı zaman davul patlarmış misali bugün İzmir yağmurlu. :) Yarın sıcaklığı kontrol edeceğim. Sıcaklık yoksa yeşili arttıracağım koku varsa kahverengi malzeme koyacağım.
Portakal Rengi
27-03-2020, 05:43
Alanımı biraz düzenledim,yağmur suyundan etkilenmemek için palet ayarladım. Yan kısımları oluşturan paletleri birbirine çiviledim.Benim üstadlara bir sorum var. Kompostunuzun karışımını ayarladıktan sonra üzerine eklemeler yapıyor musunuz? Örneğin 1 gün geçtikten sonra yeşil malzeme koymak gibi? Fakir oynayacağı zaman davul patlarmış misali bugün İzmir yağmurlu. :) Yarın sıcaklığı kontrol edeceğim. Sıcaklık yoksa yeşili arttıracağım koku varsa kahverengi malzeme koyacağım.
Deneyimlerim şöyle:
Bu kadar küçük yığınlarda sıcak kompost çok zor. Soğuk oluyor ve 6 aydan uzun sürüyor. Pratik olarak bir yıl.
Önümüz yaz. Kenarlarda kurumalar olacağı için yağmurlu günler aranıyor. O dönemde kenarları hortumla ıslatmak gerekiyor. Üstüne de bir palet bulup yerleştirirseniz çökmesi kolaylaşıyor. Alt kısım yerden yüksek ise ot yetiştiği için pek nem kaybı olmuyor.
Kahverengi eksiği olursa, hızarlardan ince (toz diyorlar) talaş bulabilirsiniz. Özellikle çam talaşı. (Okaliptüs zorlaştırıyor.) Soba mevsimi geçtiği için çuval götürene bedava veriyorlar buralarda.
Hayvan gübresini az kullanmamanızı öneririm.
Üstüne ekleme yapmak ilk aydan sonra işe yaramıyor. Alt bölüm hazır olduğu halde üsttekilerin oluşması bekleniyor. Ancak oluyor. Moralinizi yüksek tutun.
Deneyimlerim şöyle:
Bu kadar küçük yığınlarda sıcak kompost çok zor. Soğuk oluyor ve 6 aydan uzun sürüyor. Pratik olarak bir yıl.
Önümüz yaz. Kenarlarda kurumalar olacağı için yağmurlu günler aranıyor. O dönemde kenarları hortumla ıslatmak gerekiyor. Üstüne de bir palet bulup yerleştirirseniz çökmesi kolaylaşıyor. Alt kısım yerden yüksek ise ot yetiştiği için pek nem kaybı olmuyor.
Kahverengi eksiği olursa, hızarlardan ince (toz diyorlar) talaş bulabilirsiniz. Özellikle çam talaşı. (Okaliptüs zorlaştırıyor.) Soba mevsimi geçtiği için çuval götürene bedava veriyorlar buralarda.
Hayvan gübresini az kullanmamanızı öneririm.
Üstüne ekleme yapmak ilk aydan sonra işe yaramıyor. Alt bölüm hazır olduğu halde üsttekilerin oluşması bekleniyor. Ancak oluyor. Moralinizi yüksek tutun.
Aslında ilk fotoyu sadece alanımı göstermek için atmıştım. Yığın fotoğraftakinin 5 6 katı. Bugün kontrol ettiğimde kızışmaya başlamış, herhangi bir koku yoktu. Yalnız 3-5 sinek gözlemledim bu neye işaret ediyor? Kahverengi malzeme mi eklemeliyim?
Portakal Rengi
28-03-2020, 06:59
Sıcak kompostu epey araştırdım ama uygulamadım. Bahçem küçük. Soğuk kompost yapıyorum. Önerim :
Yığın ısınmaya başladı ise dokunmayın. Sinek her yerde olabilir. Sonucu görünceye kadar beklemek gerek.
Kahraman43
03-04-2020, 18:44
Dolduruyoruz.
Halk arasında pimaş tabir edilen, pis su veya yağmur gideri borularına bolca kesik yaparak, sıcak kompostun en en önemli özelliklerinden biri olan oksijenli ortamda yanmaya destek sağlıyoruz.
Tüm malzemeyi bolca su ile yağmurlama ıslattığımız halde, istediğimiz nemlilikte olmadığından, malzeme doldurma sürecinde yağmurlama yaparak ıslatıyoruz.
699015
699016
Kompost içeriğini karıştırıyoruz, katman yapmıyoruz.
699020
Gecici de bir kapak yaptık. Sıcak havalarda kurumasın, aşırı yağmurda fazla ıslanmasın.
699018
Kurduğunuz sistem oldukca başarılı görünüyor sayin Cetine. Gelişmeler hakkinda bizleride haberdar ederseniz memnun oluruz. Elde ettiğiniz kompost beklentilerinizi karşıladı mı acaba?. Eksikleriniz, hatalariniz veya yaptığınız değişiklikler konusunda bilgi almak isterim. Bereketli ürünler almaniz dileğiyle...
Hay aksi, yağmur gelmesin diye hep kapatıyordum alanımın üstünü dün unutmuşum ve yağmur yemiş kompost. Bugün baktım ıslaklık gitmiş ama ısı oluşmamış. Tekrar yeşil mi eklemem gerekir?
Kompostun oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Kısaca gördüklerimi yazıyım.
Koyun gübresi, öğütülmüş meşe dalları ve yeşil otlar kullanmıştım.
-Koyun gübresinin çok olması, hava boşluklarını doldurduğu için havalandırmayı oldukça zorlaştırdı. Ara ara havalandırmak için tahta sopa ile delikler açtım.
-Dal öğütücü özeliği gereği çapı yaklaşık 1 cm üzeri dalları keserken eziyor da. Bu sayede odun parçası çatlaklar şeklinde ayrılıyor. Bu şekilde olan parçalar oldukça ayrışırken, ince olduğu için ezilmeyen parçalar aynen duruyor gibiler. Elle kolayca kırılmıyor.
Odun dalları kullanılacaksa öğütme-parçalama kısmı önemli.
-Kompost kabını kolay sökülebilir yapmam iyi olmuş. 1 dk sürmeden söktüm ve yenisini kurmaya başladım.
705893
705894
Sokağa çıkma yasağı dolayısıyla mutfak atıklarını değerlendirmek adına arka bahçede kompost başlattım.
Başarılı veya başarız olacağım , bilmiyorum.
Sorum şu bu komposta elektrikli süpürgenin içinde biriken tozları ve ayrıca çamaşır kurutucusunun içindeki biriken havları da atabilirmiyim:confused:
Sonuçta bunlar lif, içinde anca ölü mite'lar vardır belki.
Fikirlerinizi bekliyorum.
MeyveliTepe
26-04-2020, 22:42
Sokağa çıkma yasağı dolayısıyla mutfak atıklarını değerlendirmek adına arka bahçede kompost başlattım.
Başarılı veya başarız olacağım , bilmiyorum.
Sorum şu bu komposta elektrikli süpürgenin içinde biriken tozları ve ayrıca çamaşır kurutucusunun içindeki biriken havları da atabilirmiyim:confused:
Sonuçta bunlar lif, içinde anca ölü mite'lar vardır belki.
Fikirlerinizi bekliyorum.
Evet, atabilirsiniz.
MeyveliTepe
26-04-2020, 22:51
Kompostun oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Kısaca gördüklerimi yazıyım.
Koyun gübresi, öğütülmüş meşe dalları ve yeşil otlar kullanmıştım.
-Koyun gübresinin çok olması, hava boşluklarını doldurduğu için havalandırmayı oldukça zorlaştırdı. Ara ara havalandırmak için tahta sopa ile delikler açtım.
-Dal öğütücü özeliği gereği çapı yaklaşık 1 cm üzeri dalları keserken eziyor da. Bu sayede odun parçası çatlaklar şeklinde ayrılıyor. Bu şekilde olan parçalar oldukça ayrışırken, ince olduğu için ezilmeyen parçalar aynen duruyor gibiler. Elle kolayca kırılmıyor.
Odun dalları kullanılacaksa öğütme-parçalama kısmı önemli.
-Kompost kabını kolay sökülebilir yapmam iyi olmuş. 1 dk sürmeden söktüm ve yenisini kurmaya başladım.
705893
705894
Bir kompost yığınınında sıcak kompost başlatacaksanız, yığının C:N oranı, nem ve oksijenin dışında, en az onlar kadar önemli başka bir parametre, yığındaki malzememelerin benzer ayrışma özellikleri taşımasıdır.
Yığında çabuk dekompoze olan malzemelerin yanısıra öğütülmüş dal parçaları kullanırsanız başarılı bir kompost olmaz. Zira, dal parçaları lignin içerdiğinden ayrışması çok uzun zaman alır. Bu yüzden karbon kaynağı olarak lignin içermeyen, saman, kepek, kırpılmış kağıt vb. malzemeler kullanmanız gerekir.
Öğütülmüş ağaç dalları, şayet yeni budanmış taze dallar ise sadece onlardan bir yığın yaparak sıcak kompost başlatmak mümkündür. Elbette, sıcak süreç tamamlandıktan sonra 1 yıl kadar da ayrışmanın tamamlanması için soğuk sürece girmesi gerekir.
Karbon, Karbon Hasatı, Organik Madde ve Kompost - Bölüm 4 (https://blog.meyvelitepe.org/2018/05/29/karbon-karbon-hasati-organik-madde-ve-kompost-bolum-4/)
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Meyvelitepe.
Bu ilk kompostum olduğu için acemilikler de bolca oldu.
Elime geçen tüm malzemeyi karıştırdım :)
Odun parçaları için sizin "tam parçalanma ancak 1 yıl kadar sonra oluyor" gibi bir sözünüzü anımsıyorum. Ben de bu kompostu sonbaharda kurup ilkbaharda kullanacağım için parçalanmaya vakit olur diye düşünmüştüm. Soğuk kompost için 4-5 ay yeterli olmadı. Sebze adaları içinde sürecin devam edeceğini düşünüyorum.
Kompost içindeki koyun gübresi ve odun talaşları tamamen ayrışmış ancak odun dalları için tam olarak aynı şeyi söyleyemem. Belki meşe odunu talaşları da tam ayrışmadı da küçük parçalar oldukları için ben ayırt edemiyorum.
Sadece saman ve çim kırpıntılarından oluşan bir kompost için ilave öneriniz olur mu?
MeyveliTepe
28-04-2020, 00:07
Sadece saman ve çim kırpıntıları göreceli olarak hızlı ayrışma özelliğine sahip olduğu için c:n ve nem oranlarını da iyi ayarlarsanız iyi bir uygulama olur. Bir ipucu olarak yığının ortasına bolca delik delinmiş bir PVC boruyu havalandırma bacası olarak yerleştirmenizi tavsiye ederim.
Akılda tutulması gereken başka bir şey, sıcak kompost sadece bir kompost başlatma yöntemi. Yığın soğuduğunda uzun bir kompost sürecinin ilk adımı tamamlanmış oluyor. Bu aşamada ortaya çıkan şey hala bir kompost değil.
Bu yazıdaki (https://blog.meyvelitepe.org/2018/05/22/karbon-karbon-hasati-organik-madde-ve-kompost-bolum-3/) kompost diyagramının incelenmesini öneririm.
Sadece saman ve çim kırpıntıları göreceli olarak hızlı ayrışma özelliğine sahip olduğu için c:n ve nem oranlarını da iyi ayarlarsanız iyi bir uygulama olur. Bir ipucu olarak yığının ortasına bolca delik delinmiş bir PVC boruyu havalandırma bacası olarak yerleştirmenizi tavsiye ederim.
Akılda tutulması gereken başka bir şey, sıcak kompost sadece bir kompost başlatma yöntemi. Yığın soğuduğunda uzun bir kompost sürecinin ilk adımı tamamlanmış oluyor. Bu aşamada ortaya çıkan şey hala bir kompost değil.
Bu yazıdaki (https://blog.meyvelitepe.org/2018/05/22/karbon-karbon-hasati-organik-madde-ve-kompost-bolum-3/) kompost diyagramının incelenmesini öneririm.
Sonbaharda bu bölümdeki yazıları, sizin blogunuzdaki yazıları ve diğer kaynaklardan oldukça çok okumama rağmen bilginize başvurmak istiyorum.
Sıcak kompost tercih ediyorum. Yabancı ot tohumlarını ve zararlı mikroorganizmaları yok etmek için.
1-Öğütülmüş dallardan(şu an elimdekiler kuru) sıcak kompost başlatarak bunlardan kurtulabileceğimi düşünüyorum.
-Bu şekilde yapmak yerine soğuk kompost mu önerirsiniz?
-Sıcak kompostla başlanırsa, oluşan ön kompostu, soğuk sürecin devam etmesi için toprağa karıştırmadan yığın halinde mi kullanmak gerekir? Örneğin malç malzemesi veya sebze adasında yığın olarak kullanmak gibi.
-Bu kompost oldu diyebilmek için, yığının tamamen ayrışmış, homojen bir görüntüde olması mı gerekir. Örneğin benim önceki mesajdaki görüntüden anlaşılıyorsa, yığın hacmini %30-40 kadar kaybetmiş, bir kısmı ayrışmış (çim-sebze-ot-koyun gübresi kısmı), bir kısmıysa ayrışmamış (odun parçaları).
2-Saman-çim kompostunu deneyeceğim.
-Elimde köyden temin ettiğim ıslanmış ama henüz çürümemiş saman balyaları var. Bunların C:N oranını kaç olarak düşünmek gerekir?
-C:N hesaplarken, saman,öğütülmüş dallar vb kullanıyorsak, bunların C:N oranları çok yüksek olduğuna göre, C:N oranını düşürmek için C:N oranı düşük materyalden oran olarak daha fazla mı kullanmak gerekiyor?
Örneğin:
1 birim saman balyası 100:1
10 birim çim kırpıntısı 20:1
100+200/11=27
Bu hesaplama şekli doğru mudur? Çim/saman oranı 1/8 civarında mı olmalı? Birkaç kilo da kümesten tavuk gübresi çıkarabilirim.
Google da "compost calculator" araması yaptığımda örneğin https://morningchores.com/compost-calculator/ gibi hesaplama yapan siteler çıkıyor. Sizin önerebileceğiniz bir site var mı?
Yoksa bu kadar detay hesaba girmeyip biraz da göz kararı mı yapmalı :)
-C:N oranları için şu sitedeki-belgedeki değerler en doğrusudur diyebileceğiniz bir kaynak var mı?
MeyveliTepe
28-04-2020, 20:06
Sıcak kompost tercih ediyorum. Yabancı ot tohumlarını ve zararlı mikroorganizmaları yok etmek için.
1-Öğütülmüş dallardan(şu an elimdekiler kuru) sıcak kompost başlatarak bunlardan kurtulabileceğimi düşünüyorum.
-Bu şekilde yapmak yerine soğuk kompost mu önerirsiniz?
-Sıcak kompostla başlanırsa, oluşan ön kompostu, soğuk sürecin devam etmesi için toprağa karıştırmadan yığın halinde mi kullanmak gerekir? Örneğin malç malzemesi veya sebze adasında yığın olarak kullanmak gibi.
-Bu kompost oldu diyebilmek için, yığının tamamen ayrışmış, homojen bir görüntüde olması mı gerekir. Örneğin benim önceki mesajdaki görüntüden anlaşılıyorsa, yığın hacmini %30-40 kadar kaybetmiş, bir kısmı ayrışmış (çim-sebze-ot-koyun gübresi kısmı), bir kısmıysa ayrışmamış (odun parçaları).
Öğütülmüş kuru dalları kullanarak sıcak kompost başlatmak için C:N oranını 30'a getirecek şekilde azot kaynağı eklemeniz, nem ve oksijen sağlamanız gerekir. Yığın soğuduktan sonra, nem ve oksijen sağlayalarak kompost sürecini devam ettirebilirsiniz. Çuvala doldurup gölge bir yerde de olabilir, yığın halde de kalabilir. Ancak ultaviyoleden korumanız gerekir.
Öğütülmüş ağaç dallarından kompostun neye benzediğini bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/kompost/39932.htm) yazmıştım.
2-Saman-çim kompostunu deneyeceğim.
-Elimde köyden temin ettiğim ıslanmış ama henüz çürümemiş saman balyaları var. Bunların C:N oranını kaç olarak düşünmek gerekir?
Önceki mesajda verdiğim linkte bazı malzemelerin C:N oranları yazılı
-C:N hesaplarken, saman,öğütülmüş dallar vb kullanıyorsak, bunların C:N oranları çok yüksek olduğuna göre, C:N oranını düşürmek için C:N oranı düşük materyalden oran olarak daha fazla mı kullanmak gerekiyor?
Örneğin:
1 birim saman balyası 100:1
10 birim çim kırpıntısı 20:1
100+200/11=27
Bu hesaplama şekli doğru mudur? Çim/saman oranı 1/8 civarında mı olmalı? Birkaç kilo da kümesten tavuk gübresi çıkarabilirim.
Google da "compost calculator" araması yaptığımda örneğin https://morningchores.com/compost-calculator/ gibi hesaplama yapan siteler çıkıyor. Sizin önerebileceğiniz bir site var mı?
Yoksa bu kadar detay hesaba girmeyip biraz da göz kararı mı yapmalı :)
Compost Calculator işe yarar. 1 ölçü saman, 2 ölçü çim kırpıntısı, homojen karıştırılırsa 33:1 c:n yapıyor ki gayet iyi.
-C:N oranları için şu sitedeki-belgedeki değerler en doğrusudur diyebileceğiniz bir kaynak var mı?
Verilen oranlar genellikle doğru ama malzemelerin durumuna göre önemli sapmalar olabiliyor. Örnek; taze dal 45-50 iken kuru dal 200 gibi
Bilgiler için teşekkür ederim.
2 kompost kurmayı planlıyorum.
Birincisi kuru ağaç dallarına (kovada su içinde nemlendirerek) taze biçilmiş ot ve azot sağlamak için tavuk gübresi,
İkincisi 1:2 oranında saman(buğday) ve biçilmiş ot-çim ile.
Samanla ilgili kaynaklarda verilen yulaf-buğday samanlarının C:N oranları çok farklı ama hislerim sizin de önerdiğiniz gibi 1:2 diyor. Bir miktar tavuk gübresiyle azotu artırarak uygun oranı yakalayacağımı düşünüyorum.
Aslında ağaçların bahar budamasından çıkanlar da var. Sizin öneriniz olan yaş budama artıklarının kompostu da aklımda ama vaktim yetmeyecek gibi.
Bu sıcaklarda kompost içeriğinin nemini korumakta da endişelerim yok değil.
Soğuk sürece girdiğinde bir aksilik olmazsa süreçleri fotoğraflayacağım.
sayın Meyvelitepe size o kadar yazmama rağmen bana cevap vermemeniz bende inanılmaz bir hayal kırıklığı yaşattı. Teşekkür ederim ilginize!
bssmurat
18-06-2020, 11:28
Kompostu nemlendirken mayalı su kullandığımda sürecin hızlandığını gözlemledim.
Bu konu ile ilgili deneyimi olan var mı merak ediyorum.
Tropicallover
10-07-2020, 19:00
Merhaba, ben bahçemde bir köşede sıcak kompost yapmaya karar verdim. Sonradan bu işin biraz zahmetli olduğunu anladım. Şöyle ki benim termometrem falan yok. Kompostum 1 metre yüksekliğe çıkamayacak sanırım. Bir metrelik alana asma dalları döşedim. Evdeki sebze meyve atıklarıyla yapmaya çalışıyorum. Üstüne bahçeden kuru yaprak talaş araya toprak atıyorum. Katlar çok yüksek olmuyor. İptal mi etmeliyim sizce? Adana'da yaşıyorum hava sıcak diye kolay olur diye düşünmüştüm. 40°'ye kadar sıcak oluyor. Bir yerde iki hafta boyunca kompostunuza ekleme yapabilirsiniz yazıyordu. Napim sizce çukur kazıp toprağa mı gömeyim biriken malzemeyi? Biri bana akıl versin lütfen.
Tropicallover
12-07-2020, 13:01
Burası da boş sanırım.
MeyveliTepe
12-07-2020, 16:03
Merhaba, ben bahçemde bir köşede sıcak kompost yapmaya karar verdim. Sonradan bu işin biraz zahmetli olduğunu anladım. Şöyle ki benim termometrem falan yok. Kompostum 1 metre yüksekliğe çıkamayacak sanırım. Bir metrelik alana asma dalları döşedim. Evdeki sebze meyve atıklarıyla yapmaya çalışıyorum. Üstüne bahçeden kuru yaprak talaş araya toprak atıyorum. Katlar çok yüksek olmuyor. İptal mi etmeliyim sizce? Adana'da yaşıyorum hava sıcak diye kolay olur diye düşünmüştüm. 40°'ye kadar sıcak oluyor. Bir yerde iki hafta boyunca kompostunuza ekleme yapabilirsiniz yazıyordu. Napim sizce çukur kazıp toprağa mı gömeyim biriken malzemeyi? Biri bana akıl versin lütfen.
Koşullarınız sıcak komposttan çok bokashi yapmaya uygun gibi.
Tropicallover
13-07-2020, 16:00
Bayağı malzeme birikti onları basacak kadar büyük bir kovam yok. Gömeyim mi napayım çürür mü kokar mı ki
MeyveliTepe
13-07-2020, 16:06
Bayağı malzeme birikti onları basacak kadar büyük bir kovam yok. Gömeyim mi napayım çürür mü kokar mı ki
Yapabiliyorsanız gömün :)
Tropicallover
14-07-2020, 19:09
Bugün karıştırdım. Eklediğim sebzeler ağaç yaprakları yok olmuştu ki koca dilim karpuz attığımı bilirim. Hiç kötü koku yoktu hatta temiz toprak kokuyordu. Ben de 2 gündür dolapta biriktirdiğim sebze artıklarını da ekledim. Bu kompost olmadı da kendi kendine çürüyüp başka bir şey mi oldu bilmiyorum. Sinek falan da yoktu. Çatalavrat dediğimiz kulağakaçan böceklerinden vardı. Çöp mü oldu bu şimdi bilmiyorum.
çevreciseyyah
03-05-2021, 15:46
Merhabalar, 50-60 kişilik bir sitede sıcak kompost yapmaya başladık. Ama çevirme işi baya bir yorucu olmaya başladı. Varil yapıp çevirme işini kolaylaştırmak istiyoruz ama netteki kaynaklar kafamı karıştırdı. Bazıları varillerin birkaç yerine havalandırma deliği açmış, bazıları her tarafına delik açmış. Deneyimlerinize dayanarak hangisi daha etkin bir kullanım olur?
Sıcak kompostu yapmaya başladık ama bir noktada bozuldu diyelim. Bozulmuş bu malzemeyi yine toprağa karıştırmak toprağa zarar verir mi?
Son olarak yazılanları okudukça inanılmaz mutlu oldum, umarım bizde sizin gibi mutlu sona erişiriz:)
Kompostlaşma sürecinde malzemenin nemini kaybetmemesi gerekiyor. Çok fazla hava deliği kurumasına yol açabilir. Çevirme sayesinde varil içerisindeki hava malzemenin aralarına girecektir. Fazla hava akımı kurumaya yol açabilir. Az delikle başlamanızı öneririm.
Ben paletlerden kompost kabı yaptım. Ama palet boşluklarını da doldurdum. Çünkü malzeme kuruyordu. Şimdi memnunum.
718914
718915
Kompost neden bozulur? Önce bunu tespit etmek gerekir. Sonra yeniden toparlanabilir. Soruna göre nemlendirerek, kurutarak, yeşil ekleyerek vb gibi.
1334 (http://www.agaclar.net/forum/1586723-post1334.htm) nolu mesajımda 2 kompost kurup fotoğraflayacağımı söylemiştim.
Saman-çim kırpıntısı kompostu üstteki mesajda da yazdığım gibi sıcak süreçten sonra kurudu ve tamamen soğudu. Yığını dağıtmadan biraz ıslatayım dedim ama işe yaramadı. Üstleri ve yanları yine kurudu. Dibi ise balçık olup kötü kokmaya başladı.
Yeni kompost kabını yaptıktan sonra eski yığını yeniden taze çim ve ot kırpıntılarıyla harmanladım ve yeniden kurdum. Üstteki mesajda görünen kurduğum kompost bu.
Öğütülmüş ağaç dalları kompostu:
Meyvelitepe öğütülmüş dalları çuvallara doldurup 2 yıl beklendiğinde ancak ayrıştığını tecrübe etmişti. Ben de 7-8 ayda bunun doğru olduğunu teyit ettim :)
Eylül ayında öğütülmüş dalları bazı ağaçlarımda bakteriyel ve mantari hastalıklar olduğundan korkarak yeşil otlarla sıcak komposta soktum. Aslında başarılı bir kompostta hastalık etmenleri yaşayamaz deniyor. 1 hafta sonra malzemeyi biraz nemlendirerek branda ile örterek soğuk komposta sokmayı planladım.
718916
718917
Mayıs ayında açtığımda malzemenin üst kısımlarının nemini tamamen kaybettiğini ve kompostlaşma sürecinin durduğunu gördüm.
Nemini kaybetmeyen alt kısımlardaysa %50 civarı bir kompostlama olmuş.
718918
718919
718920
Meyvelitepe' nin söylediği gibi ağaç dalları, içeriği ligninden dolayı kolay parçalanmıyor.
Ben kuru kısımları çileklere ve bazı fidanlara malç olarak kullanacağım. Yarı kompostlaşan kısımlara da sebze yataklarında ihtiyacım var. Malzemeyi toprakla fazla karıştırmadan katman olarak üste ekliyorum ki kompostlaşma süreci aksamasın.
Atanmayı beklerken birde kompost yapayım, ona da el atayım dedim ama asıl mesele sanırım bu kompostu yükseltebilmek, bir metreye daha çok yolum var :)
Yapa yapa öğreniyorum, en güzeli böyle. Olay zaten varmak değil yolda olmak :D
Merhaba, Sıcakken soğuyan sıcak kompost hakkında konuşabileceğim kimse var mı forumda?
MeyveliTepe
30-12-2023, 16:15
Merhaba, Sıcakken soğuyan sıcak kompost hakkında konuşabileceğim kimse var mı forumda?
Her sıcak kompost belli bir süre sonra soğur. Nesini konuşmak istiyorsunuz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.