Bağlan

View Full Version : Kompost hazırlama (sıcak kompost)




Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6

MeyveliTepe
06-03-2009, 00:03
Teşekkürler. Link'i düzelttim. Açılan sayfada "start slideshow" linkini de tıklarsanız sunum açılıyor.




epsody
06-03-2009, 11:11
Sn.Meyvelitepe, Satırlarıma başlamadan günün aydın yüzün güleç işlerinde başarılar dileklerimle.

Linkteki gözlemlerimi bu konuda pratik deneyimlerimle oluşturduğum bilgilerimin ışığında açıklayarak size ve bu forumda yazan arkadaşlara da faydalı olmasını diliyererek gözlemlerimi yurumluyorum.

Arkadaşım yabancıların kompost olayını toplumun bütün katmalarında nasıl kabul gördüğününün ve kompost kabanının pratik uygulamalara mutfaklarda çöp kovalarının yerine atıkları kısa yoldan biriktirip bahçedeki atıkları da birleştirip kompost yapmayı solucanları da devreye sokarak toprağa ve bitkilere en yarayışlı bir oluşum görüntülenmiş.

Bizde hala klasik yöntem arayışları içinde havalı mı.? yoksa,sandıkta mı.? arayışları içinde pratik yaklaşım dan uzakta çocukların evcilik oynarcasına yaptıklarının doğruluğunu bir birlerine sunumlarlarını kabul ettirme telaşından öte bir şey göremiyorum.

Size bu konu içinde başka bir gözlemimin mütalasını yapmak istiyorum. Forumda yazan arkadaşların konuların bir çok kimsenin katılımından sanki farkında değillermiş havasında kendi aralarında birbirlerine soru ve cevaplarla konuyu kendi aralarında götürme durumunun forumdaki diğer kişileri dışlayıp kendi fikirlerini kabul ettirme düşüncesi bence bu güzel konunun kısır dögüler le
olgunluğa kavuşma şansının olmadığından sitenin paylaşım amçlarıyla örtüşmediği de görülüyor.

Bu siteyi kuranlar ve yönetenlerden şükranlarımızın yanında onlara yardımcı olarak hepimize ciddi olarak paylaşım faaliyetleri yanında bu yönde arkadaşlarımızı uyaramak bizim de görevimiz olmalı diyerek satılarıma son vermek istiyorum .Tekrar bu satırlarda buluşmak dileğimle esenlikler içinde olasın. Saygılar

Lonicera
06-03-2009, 14:55
Bizde hala klasik yöntem arayışları içinde havalı mı.? yoksa,sandıkta mı.? arayışları içinde pratik yaklaşım dan uzakta çocukların evcilik oynarcasına yaptıklarının doğruluğunu bir birlerine sunumlarlarını kabul ettirme telaşından öte bir şey göremiyorum.

Pek çok arkadaşımızın yaptığı kompost denemeleri için çocukların evcilik oynaması benzetmesi bence eleştiri sınırını aşmış bir ifade olmuş. Eleştirirken insanları ve yaptıklarını küçümsemeniz hoş değil.

Size bu konu içinde başka bir gözlemimin mütalasını yapmak istiyorum. Forumda yazan arkadaşların konuların bir çok kimsenin katılımından sanki farkında değillermiş havasında kendi aralarında birbirlerine soru ve cevaplarla konuyu kendi aralarında götürme durumunun forumdaki diğer kişileri dışlayıp kendi fikirlerini kabul ettirme düşüncesi bence bu güzel konunun kısır dögüler le
olgunluğa kavuşma şansının olmadığından sitenin paylaşım amçlarıyla örtüşmediği de görülüyor.

Ayrıca kompost yapım tekniği işinde kimsenin dışlandığını sanmıyorum. Farklı fikirlerin de yer aldığı bu oluşumda bu tip davranışta kimse bulunamaz. İsteyen, fikri olan bunu yazarak belirtir. Kompost yapımındaki farklı düşüncelerinizi buraya aktarırken yazılarınızı yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Sanki kendi fikirlerinizi değil de bir yerlerden kopyala yapıştır şeklinde, kurallar içeren tarzınızla, sizden farklı tekniklere katılmayışınız, asıl sizin konuya müdahil olduktan sonra ısrarla solucan tekniğini dayatmanız fikrini ortaya koymuyormu?

Amacımızın kompost oluşumu konusunda akademik olarak bir sonuca varmak ya da profosyonelce üretim yapmak olmadığını, benim gibi acemilerin de kendi kendine , pek çok uzman kişilerin de yardımıyla güzel bir şeyler elde etmesi için heyecanla bir şeyler yapabilmek olduğunu düşünüyorum.

MeyveliTepe
06-03-2009, 15:49
:) kompost konusunda bir polemiğe girmek kırk yıl düşünsem aklıma gelmez. Sn.Epsody'nin ilginç bir uslubu var. Yanlış anlamış olabilirim ama kendi düşüncesi dışındaki her şeyi yadsıyormuş izlenimi veriyor okuyunca. Bu da, aslında tutarlı ve yerinde kullanıldığında iyi bir yöntem olan solucan ile kompost yapımı konusunu sanki biraz zedeliyor.

Her neyse. Bu gibi şeyleri ayıklayarak bir özet yaptığımızda şunları söyleyebiliriz.

1. Kompost yapımının moderni, klasiği diye bir şey yok. Metod seçimi, ne malzeme ile, ne kadar zamanda, ne yapmak istediğiniz ile ilgili bir konudur.

2. Sebze artığı vb. malzemelerle solucanlı kompost yapılabilir. Literatürüne göre bu yöntemde de belli bir malzeme dengesi, nem ve havalandırma gereksinimi var. Toprağa kazılan çukura gömülen malzemenin uygun koşulları sağlaması tesadüfi olur. Kontrol imkanı çok zayıflar. Nitekim, malzemeye hava sağlanması sadece danaburnu popülasyonuna bırakılır ise, bunu sağlamak da kolay olmayabilir. Kaldı ki, kendi adıma bahçemde uygun koşullar bularak normalden fazla üreyen danaburnu popülasyonuna çok sevimli bakmıyorum.

3. Solucanlı kompost'un olgunlaşma süresi çok uzun. Dolayısıyla kompost yapılan kabın kullanım ekonomisi düşüyor.

4. Solucanlı kompost'un ille toprak kazma gereksini yok. Esasında 2.maddede yazdığım sebeplerle bence toprağa kazılı çukurda değil, normal kompost kabında yapılmalı.

5. Yine kendi adıma, benim bulabildiğim malzemeler çim kırpıntıları ve budama artığı kuru dalların öğütülmüşü.

6. Geçen yıl 3 kompost kabında bir sürü deneme yanılmadan sonra yaklaşık 2 ton kompost yaptım. Yarısı olmuş durumda kompost kaplarında, henüz boşaltmadım.

7. Bu yıl yaklaşık 5 ton yapmak istiyorum (yeterli malzeme sağlayabilirsem. çalıştığım şirketin bahçelerinde biçilen çimleri de toplamak, gerekirse marangozlardan talaş satın almak istiyorum).

8. Bütün bu miktarı sadece mevcut 3 adet kompost kabımda yapacağım. Toprak kazarak yapmaya kalksaydım herhalde komşunun bahçesini de kazmam gerekecekti. O kadar solucanı nereden bulacağım da cabası.

Sonuçta, bu yöntemler biribirinin alternatifi değil. İhtiyaca, elinizdekine ve hatta canınızın ne istediğine göre karar verirsiniz.

Önemli olan, her iki yöntemi de başarılı bir şekilde yapabilmenin bilgi ve deneyimini oluşturarak, herkesin anlayıp uygulayabileceği şekilde paylaşmak, var olanın üzerine yeni deneyimler de ekleyerek zenginleştirmek, sonra onları da paylaşmaktır.

Lonicera
06-03-2009, 16:02
Sn MeyveliTepe, durumu daha güzel özetlemişsiniz. Bu arada, 2 ton kompost yapmış olduğunuza inanamıyorum:eek::eek:. Ben 50 litre çıkarsam dünyalar benim olur. Hedef 5 ton ise, tebrikler. Artık çuvallayıp satarsınız, ilk müşteri de ben olurum.

TuruncuHis
06-03-2009, 18:06
Sayın epsody,

Sizin dışınızdaki herkesin katı kurallarla yeniliğe kapalı olduğundan dem vurup duruyorsunuz. Yeniliğe kapalı insanlar ise sürekli yeni bir şeyler okuyup, öğrenip, deneyip fikir alarak hayatlarında birşeyler değiştiriyor. Deneyimlerini okuyanların da karar vermesine, işe girişmesine neden oluyorlar.

Doğru, görece bir kavram olduğu halde, bizleri durmadan eleştirip, tek ve şaşmaz doğrunun kendi yaptığınız işlem olduğunu ifade etmekten sıkılmadınız. Söylenen kadar söyleme biçimini de önemsediğimden olsa gerek, sadece bu konuda defalarca yazı yazmanıza rağmen hala pratik ve uygulanabilir yönteminizi anlayabilmiş değilim.
Formülünüz şu; epsody nasıl yaparsa.
Siz kimin hangi koşulda olduğunu, toprakla, bahçeyle, bitkilerle, yeni bilgiler ve uğraşlarla hangi gerekçe ile ilgilendiğini biliyor musunuz?
Solucan fobisi yüzünden yaşamsal zorluk çekip, tedavi gören biri olabileceğini düşünebiliyor musunuz?
Dayattığınız yöntemin, profesyonel yaklaşım açısından evde denenenlerden bir farkı olmadığı göremiyor musunuz?
Toprak analizi yaptırdınız da, sandıkta, çuvalda yapılandan daha başarılı sonuçlar mı aldınız? Ki öyleyse bile ticari rekabet için mi yapılıyor bunlar?

Yabancılardan dem vurup duruyorsunuz; takdir ettiğiniz şey ticari aktivite. Bunu balkonunda yapan bir amatörün heyecanı ile karşılaştırmak için eşit şartlarda bile değil. Yani bir köy öğretmeninin tarlada büyüyen öğrencilerine hobi bahçesi yaptırmasını anlamsız görmek gibi sizin yaklaşımınız. Kişi, kendini eğiterek çevresini de eğitir. Ebevenyler de çocuklarına bu bilinci aşılamak için bir yerden başlar ya da örnek olur. Bu oyun gibi yapılan işin neresi sakıncalı? Ortaya kompost değil de sebze çürüğü yığını çıksa ne olur? Hanlarımız, hamamlarımız mı gider elimizden? Bunun için birilerini terbiye etmeye, kırmaya değer mi?

Birçok kişinin tepkilerini göstermemesi, hobi için bulunulan bir ortamda kimseyi kırmamak terbiyesinden gelmektedir. Bu terbiye de doğanın maneviyat üzerinde yarattığı bir dinginliktir. Haddini aşan eleştiriler yapıp, sözü sevgi, esenlik cümleleri ile bitirmek durumu kurtarmıyor.
Evcilik oynar gibi yapıyoruz çünkü bu bir hobi; keyfe dönüştürmek istiyoruz. Sonuçları da sizden başka dayatmacı tarzda sunan yok. Başkalarının da okuduğunu bildiğimiz için özelden değil, açık alandan yazışıyoruz. Hani bir fikri, tavsiyesi soru işareti olan varsa katılsın, ilk kez duyanlar da meraklanıp girişsin diye. Bir forumda kimsenin duymayacağı, katılmayacağı, okumayacağı, dışlanacağı bir yazışma tekniği de nasıl mümkün olacaksa artık?
Siz bir annenin örnek olma bilincine, başka bir bayanın kendi imkanları ile kendi elleriyle çaktığı sandığın kıymetine itibar etmek zorunda değilsiniz. Saygı göstermek zorunda da değilsiniz. Ama saygısızlık yapmamakla mükellefsiniz.

Solucan ve kompost yüzünden gelinen noktanın bu olması da ilginç. İndekslemede çıkacak sonuçlara bakın. Fırça yiyen amatörlerin isyanı...

epsody
06-03-2009, 19:05
Sn.Arkadaşlar önce hepinizi selamlar iyi akşamlar dilerim.bilgi ve yorumlarıma gösterdiğiniz tepkilere bir anlam vermekte zorladığımı belirtmek isterim.

Arkadaşlar ben elştirilerimi ortaya yaptım kimseyi edef alarak küçüçültücü aşalayıcı tariflerde bulunmadım benim ısrarla ortaya koyduğum yöntem. Bahçe ve mutfak atıklarının pratik olarak kısayoldan toprağın kaybettiği besin maddelerini geri kazandırmak

Benim yötemim 6-7 yıldır uyguladığım, sonuçlarına inandığım içinde hararetle savunuyorum. Çukurda kompost olayını hep arkadaşlara anlattım fakat anlaşılıyoki bana atfettiğiniz yadsınma olayı benim yöntemim olacak ki 3-4aydır bu konunun taraflarınızca kabul görmeyip eleştiri dahi almayışı yadsınmasından iler geliyormuş.

Ben çukurda kompost olayında kompostu toprak içinde ki canlılara yaptırmak işini dahi sizin anlamadığınızı buradan anlıyorum, ben solcanlardan bahsederken siz ben bu kadar solucanı nerden bulacağım hesapları yapıyordunuz solcanlar toprak altın da olunca sizin başka yerde solucan arama düşünceleriz solucanla kompostu inkardan, sizleri başka yöntemlere götürdü .

Sayın meyveli tepe bana sorduğunuz soruda art niyet aramam gerekirdi ne kadar kompost üretiğim kaç sefer çukuru boşaltığım soruluyordu, adete bir rekabet gösterilmek isteniyordu. onu da yaptınız ben size sordummuki göstere göstere 3 ton yaptım 5ton da bu sene yapacağım diyorsunuz buna ne buyrulur.

Sonrada kalkmış kırk yıl düşünsem kompost konusunun polemiğe düşüceğini aklımın köşesinden geçmez diyordunuz .

Size yakıştıramadım doğrusu halbuki ben sizin sitenizi ziyaret ettiğimde yaptıklarızı anlatırken
sizin hakkınızda ne kadar etkilenip müspet şeyler düşünmüştüm, halbuki yanılmışım neyapalım şaşar beşer derler. Olaylara yanlış yerden baktğımdan her halde anlaşılamıyorum açıklamalarım samimiyetle yaptım iddalarımın her zaman arkasında olacağım haddimi aşan açıklamalardan özür diliyorum iyi akşamlar saygılar sunarım..

epsody
06-03-2009, 19:34
Sn,TuruncuHis önce iyi akşamlar dilğiyle satırlarma başlıyorum, yiğidi öldür ama hakkını yeme diye bir tabir vardır insan önce yapılana karşı şükran belirtisi gösterilir.

Ama anlaşılıyorki sizin içinizde şükranlık duygularınız dan çok kin duyguları varmış neyapalım nam körlük yeni icad olunmadı insanlık sağolsun biz bilgimizi paylaşmaktan geri kalmıyacağız öğrenmek isteynin önü açık siz fobilerinizle yaşamaya devem ediniz iyi akşamlar

berduray
06-03-2009, 20:47
Haydi uzatmayalım artık, hepimiz sadece bilgiye ulaşmak için tecrübelerimizi aktaran, paylaşan yetişkinleriz.

Sayın Epsody senede 1 defa kompost çukuru oluşturduğunuzu belirtmişsiniz. Maksat ev atıklarını değerlendirmekse şunu merak ettim 1 sene boyunca komposta katacağınız evsel atıkları nasıl muhafaza ediyorsunuz?

Örneğin salata yaparken çıkan evsel atıklar, buzdolabına bile konulsa bir sene dayanması mümkün görünmüyor.

Yönteminizi merak ettim.

Ya da hergün evimizden çıkan meyve , sebze artıklarını değerlendirecek daha uygun bir yol ne olabilir, özellikle küçük bahçesi olanlar, apartmanlarda yaşamak zorunda olan insanlar ne yapabilir.

Herkes büyük bahçeye sahip olmayabilir.

Ayrıca Sayın Greenhikes turunçgil kabuklarının komposta katılabilir mi sorusuna evet demişsiniz, oysa turunçgillerin içerdiği yüksek asit oranıyla toprağın ph derecesini değiştirebileceği, dikkatli olunması yazılmıştı, bu konuda ne söylersiniz?

epsody
06-03-2009, 23:27
Sayın,Berduray iyi akşamlar diliyerek satırlarıma başlıyorum ilginizden dolayı size minnet dolu şükranlarımı sunarak öncelikle arkadaşlar la aramızda oluşun bu polemiye aldırmadan uzlaşı sergiliyen bu tavırlarınız beni çok mütesir etti, siz bu forumda kompost uygulamalarında bana ilk samimi yakınlığı göstererek bilgi alma nezeketinizden dolayı sizi kendime yakın hissetmiştim şimdi artık eminim.

O zaman sizi arkadaş listeme alma düşüncem olmuştu eyer sizce bir mahzur yoksa sizi arkadaş listeme almak istiyorum.

Gelelim sizin samiyet telkin eden sorularınıza layık olan samimiyetle cevaplamaya sayın berduray ben bu kompost işini geliboludaki evimin bahçesinde yapıyorum gerçi istabul eyüpteki evimin bahçesindede bu uygulamayı sürdürüyorum ama forumlarda yazdığım

uygulalamalar gelibolu da yaptığım kompost çalışmaların ürünü geliboluda atıkları bir

kenerda biriktiriyorum aynı zamanda bahçeden ot temizliği yaptığım zaman otların yaş olmasından dolayı onların kurumasını sağlıyorum sizinde dediğiniz gibi arada çıkan mutfak artıklarını eski bir merdaneli çamaşır makinasının merdadenelerine monte ettiğim bıçaklar la makinanın içine toplanan atıkları biraz su ilavesiyle blandırdan çeker gibi boza kıvamında bazende daha ince eriyik halde kuruyan otlara emdirerek çukura atıyorum.

Ben ahır gübrelerimi kompost yaptığımdan buyana bahçeme doğrudan atmadım onlarıda kompostlaştırarak kullanıyorum kompost olayındak püf noktalardan bir tanesi de yaş malzemeleri kuru otlar arasında sandaviç yaparak uygulanırsa iyi bir karışım oluşur..

Toprak çukur içinde dışardan solucan aramana gerek kalmaz kompost oluşumuna bütün toprak canlıları katılarak en iyi oluşumu sağlarlar kayıplar yok denecek kadar azoluşur diyeceksiniz ki toprağa sızanlar ne olacak .

Size bir misalle cevap vermek istiyorum meyve ağacınıda toplıyamadınız meyve misali kuşlara kalıyor kuşlardan bana ne diyemezsiniz çünkü ağaçlarınıza meyve yemeye gelen kuşlar meyve bulamadıklarında ağaç dallarında hastalık yapan larva,pupa,ve sporları toplayarak ağacınıza bakım uygular , toprakta kalan kompost artığıda toprak organik yapısına destek oluşturur. Konu detayları ile açıklıyacağımda devamını bir dahaki yazıma bırakıyorum.Kafanızı karıştırmak istemiyorum şimdilik iyi geceler diliyerek huzurlarınızdan ayrılıyorum.

berduray
06-03-2009, 23:36
Teşekkürler Sayın Epsody, sizin bahçeniz büyük, 1,5 m.lik çukur yapıyorsunuz da bir anda dolmayacağına göre , günlük atıkları ne yapmak gerek?

Çünki daha önce fermantasyona başlamış komposta ilave yapmayın demişti, Sayın Meyvelitepe...

Diyelim, dün barbunya ayıkladım, bu gün elmalarım çürümüş, doldurmaya çalıştığım kompost kabına bunları hergün eklersem kompostun oluşma süresini uzatmaktan başka bir mahzur oluşturur mu acaba?

epsody
07-03-2009, 07:51
Sn.berduray günün aydın yüzün hep güleç dileklerimle işlerinde başarılar ,satırlarıma devamla açıklamalarıma geçiyorum.

Benim gelibolu daki evimin bulunduğu arsa 300mt2 fakat ben evleri yapılmamış komşularımın arsalarınıda kullandığımda kuulladığım alan 1000 mt2 buluyor, bu yerlerden topladığım otlar ve civar komşuların otlarınıda aldığım oluyur.

Hal böyle oluncada büyük çukur açmam gerekiyor,bahçesi küçük olanlara da tavsiyelerim şu yönde sizinde malumunz üzere bahçelerin küşelerinin kesiştiği noktalara ölü bölge tabir edilir, bu köşelerde 1mtx1mtx1mt ebadında açılacak çukurla bu iş yapılabilir.

Gelelim hiç bahçesi olmayanlara onlarda bu işi hazır satılan kompost kaplarını kulanarak yaş malzemenin ebadını küçülterek sularını gazete ve mukava marangoz talaşına emdirerek
malzemenin nem dengesini sağlayabilirler. Kompost oluşumunu hızlandımak için azotlu mineral gübrelerden bir miktar ilave ederlerse aynı zamanda koku oluşumunuda engellemiş olurlar.

Turunçgil atıklarından oluşan asitliği gidermek için, bir miktar sodyum karbonat ilave edilebilir.

Komposta sonradan ilave edilen malzemeler kompost oluşumuna olumsuz etkileri vardır, kompost yapımında acele edilecekse daha öncede bahsettiğim gibi oluşumu hızlandıran azotlu mineral gübreleri sonradan katılacak malzemeye katılarak oluşumun kararlı hale getirildiği gibi kompostun besin içeriği azotça da zenginleşmiş olur.

Konuyu toparlarsak kompostu biz neden yapmalıyız. Bahçemizden, mutfamızdan oluşturduğumuz bu organik menşeyli atıkları değerlendirip çevremizi temiz tutma toprağımızın kaybettiği organik yapıyı geriye kazandırma çevre ve doğa sevgisini hayata geçirerek ekonomik bir değer elde ederiz.

Sayın berduray sorularınla bu satırlarda epsody in kompost olayını açıklama imkanı verdiğiğiniz için size minnettar kalacağım.

Hoşça kalın demeden önce ailenizle saadet mutlu günler dilerim. Saygılar sunarım

berduray
07-03-2009, 16:09
Teşekkürler iyi dilekleriniz için, bilmukabele...

Benim evde yaptığım hesap çarşıya uymadı şu halde...Büyükçe bir kompost kabım var hergün çıkan evsel atığı oraya doldurur, kompostumu elde ederim düşüncem doğru değilmiş.

O zaman günlük çıkan atıkları yine küçük çukurlar açarak gömmekten başka çare kalmıyor, ya da minik, minik sandıklar çakıp, günlük atıkları da orada kompost yapmaya çalışmalı.

epsody
07-03-2009, 17:26
sayın, berduray neyin hesabı evde tutmadı da uygulamanızda değişiklik yapma zurunluğu hissettiniz,açıklarmısınız..

Günlük atıkları saklamayı şu şekilde değerlendirip yapabilirsiniz, sonbaharda yaptığınız bahçe temizliğinizde toplanan yaprak ot vede ince dal parçaları (dal parçalarını ufaltmakta yarar var) kahve rengi malzeme (karbon) bunları bir çuvalda biriktiriseniz, mutfak atıkları oluştuğunda kompost kabınıza ilave ederken homojen karışım miktarı kadar ilave ederek kompost işlemini sürdürürsünüz.

Kahverengi malzemeniz tükendiğinde marangoz talaşı, kağıt ve mukava gibi atıklarıda ufalıyarak elinizde oluşan cıvık mutfak atıklarını da, kompost kabınıza ilave etmeden mutfakta oluşan cıvık malzemeye ilave ederek, nemli ıslak malzemenin nem dengesini sağlamış olursunuz.

Bu sonradan katacağınız malzemeler, kompost kabınızdaki kompost oluşumunun dengesini bozma yönünde durum yaratacağından bu durumu da göz önünde bulundurarak son katılan mazemenin yaratacağı menfi durumdan kurtulmak için son katılım mazemesine bir miktar mineral azotlu üre gübre ilave ederek, kompostunuza bu şekilde son katlımı dengeleyerek kompost oluşum sürecinin devamlılığı sağlanarak kompost kabınız doluncaya kadar, kompost oluşumlarınız inkitaya uğramadan tamamlanmış olur.

Sayın berduray, size bir anımdan bahsederek kompost konusunda solucalar la kompost düşücesine nereden geldiğimi açıklamak vede arkadaşlara da bu konudaki ısrarımın nedenleri de belertmiş olacağım.

1997 lerde ben kompost yapımını 200lt lik naylon bidonlara yapıyordum kompost oluşumuna hava sağlamak içinde bidon üzerinde delikler açıyordum kompostun içindeki sıvı eriyikler akıp ziyan olmasın diye bidonun altın dan üste doğru bir karışlık bölümü delmiyordum bidonu doldurup istanbula dönüyor bahar da geldiğim zaman kompost bidonumu kullanmak üzere boşaltığımda üstlere gelen bölümlerde her şey normal ulduğu halde eriğin biriktiği bölümünün oluşumunu normal gözükmüyordu.

İkinci kompost denememde bidonun altına kadar delik açarsam eriğin akımını sağlar istenmiyen oluşumu düzeltirim diyerek kendimce aşama yapacak teknik uluşturacaktım vede aynen bidonu doldurdum istanbula döndüm. Dönem arasında gelmem gerekti bahar gelmemişti ama havalar iyi gidiyordu kompost bidonuma baktığımda bidonum yarıya kadar boşalmıştı halbuki ben iyice sıkıştırarak bidonumu doldurmuştum adeta üzülerek bidonumu çevreden bulduğum kurumuş ot ve çürümeye yüz malzemeler le takviye ederek doldurdum, oradaki işlerim bitince tekrar istanbula döndüm.

Bahar gelmişti nisan sonlarıydı beni yine kırsala gitme heyecanı sarmıştı, tekrar gidecek sonbahara kadar oralarda yaşıyacaktım. Geliboludaki evime geç saatlerde ulaşmıştım çevreyi gözlemimin dışında ogün yapacağım bir olmadı, ertesi gün ilk işim kompost bidonuma bakmak oldu açtığımda fazla eksilme gözlenmiyordu.

Bidonu boşaltmak için yana yatırmak istediğimde bidononun altında bir çok solucanın varlığını farketim. Beni şaşırtan esas şey bidonun tamamını boşaltınca ortaya çıktı bidonun altına gelen bölümlerindede solucanlar vardı, buranın kompost oluşumları geçen sene oluşturduğum komposta yüzde yüz fark atacak şekilde oluşmuştu. Ben solucan mucesiyle tanışmış şok olmuş halde kompostu elime alarak parmaklarımın ucun daki oluşumun incelemesini yaparkan sanki altın bulmuş insanın sevinciyle komopst oluşum mucizesini yakalamıştım.

Anılarımla başınızı ağrıttıysam özür dilerim

berduray
07-03-2009, 18:35
Son 3 mesajımda günlük atıklardan bahsediyorum acaba yanlış mı ifade ediyorum, arkadaşlaaaar nerelerdesiniz?

Lonicera
07-03-2009, 19:06
Sn berduray, günlük atıkları bir şekilde biriktirip saklamak kış mevsiminde pek sorun olmuyor da, özellikle yazın tam bir felaket. Ben şu şekilde hallediyorum; günlük atıkları önce çok küçük parçalara ayırıp, sonra kalın ve büyük bir çöp poşetine koyup ağzını sıkıca bağlıyorum. Önceden küçük parçalara ayırmamın sebebi, kapalı halde duran ve sonra vıcık vıcık hale gelecek bu atıklarla boğuşmamak:dilli:. Kışın bozulma zaten geç oluyor, ama yazın çok kısa sürede. Bir süre sonra poşet tamamen doluyor zaten. Gerekli olan kahverengi malzemeyi de tedarik ettikten sonra hemen kompost oluşturma işine geçiyorum. Ben şimdilik sadece bir kez kompost yaptım, ikinci kez için tüm malzemelerim hazır sayılır. Havalar giderek ısınmaya başladığı için, önceki gibi 4-5 ay beklemeyecğimi düşünüyorum.

Bu arada Sn MeyveliTepe, yanlış hatırlamıyorsam kendi blogunda günlük atıkların, poşet içine konulup ağzı iyice bağlandıktan sonra buzdolabında bir süre saklanabileceğinden bahsetmişti. Ben buna hiç sıcak bakamıyorum, sebebi ise hijyen değil, içişleri bakanı:D:D

MeyveliTepe
07-03-2009, 20:39
Kompost yapımında malzemenin elde edilmesi, elde edilenin doğru zamanda kullanılması gerçekten işin önemli bir yanı. Bunun için birkaç küçük önerim var.

1. Kahverengi malzeme: Bu türden malzemeyi temin ettiğinizde çok uzun süreler problem olmadan saklayabilirsiniz. Söz gelimi, ağaç dallarını öğüttünüz, kuru yaprak topladınız, talaş edindiniz vs. Bu gibi malzemeyi istediğiniz miktarda elde edip, istediğiniz kadar kullanmadan tutabilirsiniz. Hatta geçici olarak kullanabilirsiniz de. Söz gelimi ağaçlarınızın dibine malç yaparsınız. O da çok faydalı bir şey.

2. Yeşil malzeme: Bütün problem bunda. İstediğiniz zaman istediğiniz kadar bulamazsınız. Diyelim ki buldunuz, bekletmeden kullanmanız gerekir. Diyelim ki çimlerinizi kırptınız, ya da 8-10 çuval taze kırpılmış çim buldunuz. Bunları açık havada yere yayıp 1-2 gün hafifçe su kaybettirdikten sonra en geç üçüncü günde işleme girmelidir. Aksi halde ya çürürler ya da kuruyup kahverengi malzeme olurlar. Sebze artıklarını da böyle düşünmek gerekir.

Yeşil malzeme, çim kırpıntısı değil de başka şeyler ise ve yeterince küçük parçalar halinde değilse, en pratik yöntem düzgün bir yere ince bir şekilde yayıp üzerinden çim biçme makinası geçirmektir.

Dolayısıyla teorik olarak yeşil malzemeniz nisbetinde kompost yapabilirsiniz.

Yeşil malzemeyi, zaman içinde biriken bir şekilde elde ediyorsanız ve en fazla bir hafta içinde bir kompost partisi yapacak miktarda biriktirebiliyorsanız yine sorun yok. Bu durumda önerebileceğim daha küçük ama birden fazla, en az iki kompost kabınız olsun. Üç tane edinebilirseniz hiç bir darboğazınız olmaz.

Bir haftada biriktirdiğiniz malzemeyi, zaten stokta olan kahverengi malzeme ile harmanlayıp birinci kabınızda kompost yapımına başlarsınız. İkinci hafta da aynı şekilde ikinci kapta başlatırsınız. Üçüncü kabınız da varsa ne güzel. Dördüncü haftada ilk kabınızdaki kompostunuz tamamlanmış olmalı. Onu boşaltıp yeni malzeme koyarsınız ve bu böyle dönüp gider. Her hafta bir kompost kabı dolusu kompost alırsınız. Bizim bahçedeki çimlerin biçilme zamanını genelde kompost durumuna göre planlamaya çalışıyorum.

Bir haftada dahi, çok küçük bir kompost kabını bile dolduracak yeşil malzeme bulamıyorum ama ille de kompost yapayım derseniz uzun işlem süresinden yararlanarak solucanlı kompost yapabilirsniz ya da daha basiti, malzemenizi bahçenin belli bir bölümüne serpiştirip üzerine bir kaç kürek toprak atın. Onlar da bir süre içinde yarayışlı duruma gelirler. Sadece çürümesinler yeter. Kurusalar bile topraktaki organik malzeme miktarını arttırırlar.

berduray
07-03-2009, 21:40
Çok teşekkür ederim dostlar...

epsody
08-03-2009, 18:49
Burada bilgi paylaşımın da bulunduğum bütün arkadaşları mubarek kandillerini kutlar allahtan hayırlara vesile olmasını dilerim.

epsody
09-03-2009, 17:43
Sn,Berduray günlük mutfak atıklarını, son açıklamalarım sayesinde çare olabilcekmi diye merak ettim artık bu forumda sizi göremiyorum

Dikkatinizi başka forumlara verdiniz acaba? Kompost konusunda yeterli malumatınız oldudamı buraları boşladınız. Halbuki benim size kompost bağlantılı bahar için bahçe bakımlarından bahsederek, yeni kompost yapımlarını değerlendirecek sizin için kücük bahçenize göre kompost kabında solucan gübresi yapımını anlatmak isterdim.

İlginizi çekerde yazarsanız bu satırlada sizin kolaylıkla uygulıyacağınız solucalarla kompost yapımını açıklamak isterdim.

MeyveliTepe
10-03-2009, 15:59
İngiliz bahçe sitelerini incelerken çok basit ama faydalı bir alet gördüm. hemen demirciye bir tane yaptıracağım.

Aletin ucunu kompost kabına daldırıyorsunuz, aşağı yukarı, sağa sola hareket ettirerek kolay yoldan havalanmasını, hafifçe de olsa karışmasını sağlıyorsunuz.
66471

berduray
10-03-2009, 16:35
Ben de ucu spiral şekilde olanını görmüştüm.

MeyveliTepe
10-03-2009, 16:41
Buradaki mantık herhalde demir gövdenin ağırlığıyla kolayca, bir ok gibi kompostun içine dalması, sonra da uçtaki yatık kanatlarla, tutma kolundan da alınan güçle kolayca çevirebilmesi olsa gerek. Uçtaki kanatların açılır kapanır olanı da var. Ama dayanıklı olmayabilir.

Sprial şeklinde olanı gözümde canlandıramadım. Daha doğrusu, gözümde canlandırdığım kompostun dibine kadar inmezmiş gibi geldi.

Lonicera
10-03-2009, 16:45
Sevgili MeyveliTepe, fotoğraf biraz uzak kalmış ama sanırım ucu zıpkın ucu gibi, açılıp kapanan kanatlara sahip değil mi? İlginç ve kullanışlı bir şeye benziyor. En azından tüm kompost kabını doldur boşalt yapmaktan kurtulmuş oluruz. Açık alanda olsa çok sorun değil ama, kap içinde malzemeleri alt üst etmek oldukça uğraştırıyor insanı.

Bu arada benim kompost çayı yarın tamamlanıyor nasipse. İlk günkü kokudan çok farklı bir kokuya sahip şimdi. Mayalı bir sıvı gibi kokuyor. Renk tam demli çay rengini aldı. Net kaynaklarında bu sıvının yaklaşık 50 litre klorsuz su ile seyreltilip, bitkilere uygulandığını belirtmişler. Bitkiler yapraklanmadığı için şimdilik sadece diplerine vermeyi düşünüyorum. Arta kalanı da tüm bahçe toprağına püskürterek değerlendireceğim. Bir süre sonra bitkiler yapraklandığında, yeniden çay demleyip ;) tek tek yıkamayı düşünüyorum. Nasıl bir teki göstereck bilemiyorum ama gerçekten çok heyecan verici :eek::eek:.

berduray
10-03-2009, 16:56
Sanırım bu spiral uçlu karıştırıcı hep içerde kalıyor, yoksa kaba koyup, çıkarmak zor olur.

MeyveliTepe
10-03-2009, 17:11
Sn.Lonicera, evet bu alet bana da çok pratik geldi. Ben de çatal ile karıştırmaya çalışıyordum ama olmuyordu. Benim kaplar büyük olduğu için doldur boşalt zaten imkansız.

Sizin kompost çayını merak ediyorum. İlk denerken kontrollü deneseniz de etkisi tam olarak belli olsa. Yani, söz gelimi saksıda biribirinin aynı 4 bitki, ikisine kompost çayı uyguluyorsunuz, diğer ikiye uygulamıyorsunuz gibi.

Sn. Berduray, resmi görmeden önce acaba büyük bir spriral de çevire çevire mi kompostun içine giriyor diye düşünmüştüm. Bu oldukça değişik. Nasıl kullanılıyor, tam olarak ne işe yarıyor araştırmaya değer.

Lonicera
10-03-2009, 17:17
Kompost çayını kontrollü denemek için, saksıdaki çileklerimi kullanabilirim. Etkisini ne kadar sürede görmek mümkün olabilir acaba? Söz gelimi 15 gün içinde, çıplak gözle farketmek mümkün olabilir mi?

Lonicera
10-03-2009, 17:21
Ayrıca bugün, tüm bahçe toprağını belledim. Gördüğüm tüm solucanları topladım. 1 litrelik yoğurt kabı ağzına kadar doldu. Hazırladığım kompost'tan bir kova kadar ayırıp tümünü içine boca ettim. Bakalım ne kadar sürede tüketecekler kompostu? Ortaya çıkaracakları gübreyi de deneme fırsatım olur böylece.

berduray
10-03-2009, 17:26
Hadi kolay gelsin, dilerim başarılı olursun.

MeyveliTepe
10-03-2009, 17:55
Sn.Lonicera, saksıdaki mevcut çiçekleriniz yerine tohumdan yetiştireceğiniz domates, salatalık gibi sebze fideleri de olabilir. Bu şekilde ürünün bitki gelişimine etkileri başından itibaren gözlenmiş olur. Sanıyorum 1.5 ay kadar bir zamanda tam bir fikir edinmiş olursunuz.

Lonicera
10-03-2009, 18:11
Çayı tohumdan itibaren denemek de oldukça cazip bir fikir. O zaman tam sezonu geldiğinde dediğiniz gibi bir uygulama yapayım. Belirli periyodlarda resimleyip hep beraber değerlendirme yaparız.

Sizin de bahçenizdeki kompost uygulamalarınızı merakla bekliyorum. Sanırım o miktardaki kompostu malç olarak da kullanacaksınız değil mi?

MeyveliTepe
10-03-2009, 18:20
Sn.Lonicera, yaptığım kompostları her şeyde kullanıyorum. Tohum ekerken, fide, fidan dikerken, saksıda, bahçede fidan çukurunda, sebzelerde vs.

Malç yapmakta da kullanmıştım geçen yaz. Aslında malç için olmuş kompost yerine öğütülmüş dal parçaları daha iyi oluyor.

epsody
10-03-2009, 18:33
Arkadaşlar hepinize iyi akşamlar,hepiniz yazılarınızda kompost konusunun gelişmesi yönünde güzel yazılarla açıklamalar getirmişsiniz, kendim adıma hepinize ayrı ayrı teşekkürü borç bilirim.

Hele "lonicera" arkadaşımızın solucanlar konuşundaki yaklaşımı beni çok duygulandırdı. Kendiside dahil bazı arkadaşlara kompost konusunda klasik yöntemin dışında yeniliği olmayan çocukça uğraşılar olarak, sert tenkitlerim olmuştu bu yazılan "açıklamalar "tenkitlerimi boşa çıkardığından hepsinden ayrı ayrı özür dilemek istiyorum.

Berduray'ın kompost karıştırma sprali,meyvelitepe'nin kompost karıştırma aparatı yerine göre havalandıma işlerinde iyi sonuçlar sağlayacağından eminim.

Hepimizin bilgi paylaşımıyla gayrete gelerek konunun pratikte uygulanabilirliğini artırarak organik atıkların toprağa yarayışlı hale getirilmesi çevrecilik adına daha temiz ortamlara da yaşamın kaynağı olacaktır.Çalışmalarda hepinize başarılar dilerim

Lonicera
10-03-2009, 19:05
Teşekkürler Sn epsody, kompost konusundaki bilgi ve tecrübelerinizle, bizlerin de yapmış olduğu uygulamalara yapıcı eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi, hatta kendi imkan ve ölçülerinizle bizzat pratikte katılımınızı ben kendi adıma beklediğimi ifade etmek isterim.

Solucan ve diğer toprak canlılarını da kompostlaşmaya dahil ederek oluşturduğunuz veya oluşturacağınız vermikest'i de, bizzat benim yapmaya çalıştığım kompost çayı yahut direk toprağa karıştırılmasıyla, bitkilerinizde ortaya çıkacak olumlu- olumsuz tüm sonuçları bizlerle paylaşırsanız aklımızdaki pek çok soru işaretini de kaldırmış oluruz.Şimdiden kolay gelsin.

seleste
10-03-2009, 19:42
Merhaba
İlgiyle izliyorum. Şu link işinize yarayabilir diye düşündüm.
http://www.compostore.com/compare.html

seleste
10-03-2009, 19:51
Tambur tipi compost hazırlama cihazının diğer metodlarla karşılaştırılması

- Süre 2 haftaya kısalıyor
- Cihaza yükleme, boşaltma kolay. Kompost kalitesi yüksek. Havalandırma ve drenaj iyi olduğu için koku sorunu yok. Havalandırma krank milini çevirerek kolayca yapılabiliyor. Cihaz tamamen kapalı olduğu için kemirgen, yılan vb girişi engellenmiş. Dağınıklık ve kötü görüntü bırakmıyor

Yalnız, cihaz ebatlarına göre havalandırma yetersiz gibi göründü. Isınan hava dışarı hareket edebilir- hava sıcak ortamdan soğuk ortama hareket eder- fakat aynı kolaylıkla alttan sistem içine alınabileceğini düşünmüyorum. Bu cihaz kolaylıkla yaptırılabilir gibi geliyor. Ben bir ustaya tarif ederek yaptıracak olsaydım, bir bisiklet pompası ile cihazın içine hava basmayı düşünürdüm.

Lonicera
10-03-2009, 20:09
Sn seleste, net'te o kadar çok site var ki kompost kabı satan. Her birinin farklı farklı özellikleri mevcut. Fakat bana mı öyle geliyor bilemiyorum ama çok pahalı buluyorum hepsini. Dediğiniz gibi bunlardan birini iyi bir ustaya rahatlıkla yaptırabileceğimizi düşünüyorum. Tabi orjinalinin tüm özeliklerini öğrenip, modifiye bile ederek daha da geliştirebilirmişiz gibi geliyor bana;)

Farklı bir site ve ürünlerine bir örnek de benden;

http://www.recyclenow.com/home_composting/buy_a_bin/index.html

berduray
10-03-2009, 20:29
Ben de netteki resimlere bakıp duruyorum, çok iyi ingilizce anlamıyorum ama çamaşır makinasının tamburunu filan söküp süper dönen bir makina icadı gibi fikirlerim var.

Bir yerden de anladığım kadarıyla kabın 3/2si kuru malzeme, 3/1'i yaş malzeme olmalı diyor.

Lonicera
10-03-2009, 20:40
Sn berduray, umarım fikirlerinizi hayata geçirirsiniz de, yeni bir icatla bizleri el kapılarına mahkumiyetten kurtarırsınız;);).

Kompost yapım aşamasında, daha ilk mesajlarımda da bahsetmiştim. Bir süre sonra yeterli hava sürkilasyonu olmadığı için yanma durma noktasına gelmişti.. Sn MeyveliTepe'nin yerinde ve zamanında müdahalesi ile çürüme noktasından son anda kurtarmıştım malzemeleri. Her ne kadar C/N oranı eşit olarak konması ifade edilse de, ben şahsen yeşil malzemenin kahverengi malzemeye göre daha fazla miktarda konması taraftarıyım. İkinci tur kompost yapma işlemine 2 kısım yeşil, bir kısım kahverengi olarak başlamayı düşünüyorum.

Tabi üstadlar bu konu hakkında ne diyecekler bilmiyorum.

seleste
10-03-2009, 20:59
Sn lonicera

Anladığıma göre 3 metod yaygın. Biri bu tambur tipi, krank mili ile çevrilerek yapılan metod
Diğeri, sizin linkteki gibi sabit bir konteynıra doldurularak- bu yöntemde konteynır neyden imal edilmiş olursa olsun, tasarımı ne olursa olsun kompostun hazır olma süresi uzuyor. Havalandırma yukarda zıpkın benzeri gösterilen aparatlarla karıştılırak havalandırılması gerekiyor. Bu ise yorucu ve homojen bir havalanma sağlamıyor. Fakat daha ekonomik.

Sonuncusu ise kuyu metodu. Bu metodda ise kirlilik artııyor, süre daha da uzuyor, kemirgen ve yılan riski artıyor, havalandırma gene sorun ve kompost kalitesi düşüyor.Bu en ekonomik olanı

3 metodun genel bir karşılaştırılması olması için verdim bu linki

MeyveliTepe
10-03-2009, 21:07
Bence eşit olması daha iyi. Kompost işlemi sonunda kalan malzemeyi büyük ölçüde kahverengi malzeme oluşturuyor. Bir bakıma yeşil malzeme fermentasyon sonucunda kahverengi malzemenin dönüşmesini sağlayan bir rol oynuyor. Sonunda hacminin çoğunu oluşturan suyu tamamen kaybediyor, kalan çok az kuru malzeme ve nitrojen de komposta kalıyor. Yani ne kadar kahverengi malzeme o kadar kompost diyebiliriz.

Yeşil malzemenin çok olmasının bir riski de havalanma zorlaşacağından çürüme olasılığı artar. Öye yandan tersi bir miktar, yani yarıdan az yeşil malzeme de fermentasyonu gerçekleştirmeye yetmeyecektir.

seleste
10-03-2009, 21:13
Minimum maliyet maksimum verimlilik bir optimizasyon tavsiyesi isterseniz bir ustaya dönen tambur metoduna uyacak bir cihaz yaptırın derim. Krank miline spiral şeklinde uygun şekilde serum lastiği sardırın, lastiği birkaç yerinden delin, bisiklet pompası ile hava basın. Ya da lastiği şekilde tambur çeperlerine sabitleyeceğiniz kancalar yardımıyla 8-10 kere mile parelel geçirtin.Bir tarafını sabitler ve lastiği delersiniz. Meyvelitepe ölçüyü büyüttüğüne göre kompresör bağlamalı diye düşünüyorum :)

Lastiğe kaç sarım yaptırmalısınız, kompresör basıncı ne olmalı, hangi sıklıkta hava ne süre ile hava basmalı derseniz, kelepir mühendisten bedava tavsiyeler bu kadar :)

Şaka bir yana bu sisteme kompresörle hava verilmesi gerektiğin düşünüyorum.

berduray
10-03-2009, 21:18
Hemşerim harika fikirlerin var, tebrik ederim valla.

MeyveliTepe
10-03-2009, 21:50
Geçen gün Sn.Berduray'ın linkini verdiği resimdeki en ideal olanı. Tek düşünülmesi gereken içindeki malzemenin ağırlığına dayanabilmesi. O da, birer karış arayla uzunlamasına çakılacak çıtalarla halledilebilir belki.

Bir ara, bir tonluk yatay su deposu alıp, ortasından bir mil geçireyim, bir sürü delikle de havalandırma sağlıyayım diye düşünmüştüm. Sonra, milin geçtiği yer ağırlıktan kısa sürede yırtılır diye düşündüğüm için vazgeçtim.

Aslında, dört tarafı aralıklı tahtalar çakılmış sandık, hem pratik, hem iyi iş görüyor. Yan yana üç tane yapıldığında daha da kolaylaşıyor.

epsody
10-03-2009, 22:12
1997 lerde ben kompost yapımını 200lt lik naylon bidonlara yapıyordum kompost oluşumuna hava

sağlamak içinde bidon üzerinde delikler açıyordum kompostun içindeki sıvı eriyikler akıp

ziyan olmasın diye bidonun altın dan üste doğru bir karışlık bölümü delmiyordum bidonu

doldurup istanbula dönüyor bahar da geldiğim zaman kompost bidonumu kullanmak üzere

boşaltığımda üstlere gelen bölümlerde her şey normal ulduğu halde eriğin biriktiği bölümünün

oluşumunu normal gözükmüyordu.

İkinci kompost denememde bidonun altına kadar delik açarsam eriğin akımını sağlar istenmiyen

oluşumu düzeltirim diyerek kendimce aşama yapacak teknik uluşturacaktım vede aynen bidonu

doldurdum istanbula döndüm. Dönem arasında gelmem gerekti bahar gelmemişti ama havalar iyi

gidiyordu kompost bidonuma baktığımda bidonum yarıya kadar boşalmıştı halbuki ben iyice

sıkıştırarak bidonumu doldurmuştum adeta üzülerek bidonumu çevreden bulduğum kurumuş ot ve

çürümeye yüz malzemeler le takviye ederek doldurdum, oradaki işlerim bitince tekrar

istanbula döndüm.

Bahar gelmişti nisan sonlarıydı beni yine kırsala gitme heyecanı sarmıştı, tekrar gidecek

sonbahara kadar oralarda yaşıyacaktım. Geliboludaki evime geç saatlerde ulaşmıştım çevreyi

gözlemimin dışında ogün yapacağım bir olmadı, ertesi gün ilk işim kompost bidonuma bakmak

oldu açtığımda fazla eksilme gözlenmiyordu.

Bidonu boşaltmak için yana yatırmak istediğimde bidononun altında bir çok solucanın

varlığını farketim. Beni şaşırtan esas şey bidonun tamamını boşaltınca ortaya çıktı bidonun

altına gelen bölümlerindede solucanlar vardı, buranın kompost oluşumları geçen sene

oluşturduğum komposta yüzde yüz fark atacak şekilde oluşmuştu. Ben solucan mucesiyle

tanışmış şok olmuş halde kompostu elime alarak parmaklarımın ucun daki oluşumun incelemesini

yaparkan sanki altın bulmuş insanın sevinciyle komopst oluşum mucizesini yakalamıştım.

seleste
10-03-2009, 22:18
Sn Meyvelitepe, 264 nolu mesajdaki telden yapılmış tamburu diyorsunuz değil mi ? Benim de en beğendiğim o. Hem ekonomik hem verimliği yüksek. Üstten bir aparatla karıştırarak havalandırma zor (Yukardaki kanca gibi ve yaylı olanları gördüm. Yaylı olan bir nevi körük görevi görsün diye bu şekilde tasarlanmış diye düşünüyorum. ) Dönen tambur tipi bence en ideal olanı.

Sevgili Berduray, teşekkür ederim. Hem güzel hem de basit bir sistem bulacağımıza inanıyorum, şimdilik çamaşır makinesini rahat bırakmalısın :)

Lonicera
11-03-2009, 07:15
Benim küçük de olsa bahçem olduğu için, yapmış olduğum tahta kompost kabım şimdilik işimi görüyor. Asıl mesele sadece küçük bir balkonu olup da kompost yapmak isteyen, fazla yer işgal etmeyip kullanımı da kolay bir kap ihtiyacı hisseden arkadaşlara yardımcı olabilmek sanırım. Sn seleste'nin tambur tipi kompost kabı, çevirme kolu ve yeterli havalandırma delikleri de içerdiği sürece en ideali gibi görünüyor. Bu tamburu hem ayaklı hem de duvara monte edilebilecek şekilde yaptırmak daha kullanışlı olur kanaatindeyim. Hazır elimizde kelepir mühendisimiz de varken :D, ihtiyacı olan arkadaşlar da fikirlerini buradan belirtirlerse aradığımız özelliklere sahip, güzel ve daha ucuz bir compostmaker'e neden sahip olunmasın ki?

Sn epsody, solucanların yarattığı mucizeye sadece tanık olmakla kalmasanız da, yapabiliyorsanız bahçenize gittiğinizde, sözkonusu kompost'tan örnek alıp, bunlarıda resimleyerek, elinizin altındaki bir kaç saksıda uygulasanız. Sonuçlarını hep beraber görüp fikir edinsek diyorum. Tabi buna imkanlarınız elveriyorsa. Ben vermikest'in(solucan gübresi) şimdiye kadar gelmiş geçmiş en kaliteli organik gübre olduğunu duymuştum. Ancak net kaynakları haricinde bizzat hiç görmedim. Hazırladığınız kompostu, solucanlara ziyafet çekerek bu mucize gübreye sahip olabilirsiniz diyor kaynaklar.

epsody
11-03-2009, 09:49
Sn,lonicera arkadaşım bu forumlarda arkadaşlarla yaptığım yazımaların üzünde şunları vurgulamak düşüncesi yatıyor, bunuda anlatamadığın dan bazı olumsuz polemikler oluşuyor.

Bu konu gelimişken irdelemek isterim ben olaya çevreçi açıdan yaklaşarak bahçede ve evde oluşan atıkların bertarafını pratik açıdan sağlarken yöntem kuralcı bir kompost yapmanın bana cazip gelmediği benim imkanlarıma göre pratiğime uymadığından arkadaşlarlada durumlarımızda paralellik gördüğümden onların uygulamalarınıda kabul edemiyordum ,sadece meyveli tepe arkadaşımızın imkanlarının bizlerden farklı bir durumda oluşu onların yötemlerinin doğruluğunu getirmezdi

Hatta meyvelitepe arkadaşımızın konumunda kompost olayında kompost yapımını buşekilde sürdüreceği gerçeğini taşımıyordu zaten bunu uygulamaya zemini uygun olsa bile zamanı bu şekilde harcıyacağı bana pratik ve ekonomik açıdan uygun gelmiyordu.

Biz burada yetişkinler olarak hobi faaliyeti içinde bu uygulamalarda bulunduğumuz için pratik oluşumlara hizmet etmeyen çalışmalar bizleri oyalamaktan öteye bir şey sağlıymacağı kanatiyle arkadaşları tenkit ediyordum başka niyetim olamazdı.

Gelelim yaptığımız kompostu ortaya koyup göstermeye ben bu konuya faydacı ve pratik açıdan yaklaştığımda yaptığım kompostu değilde kompost uyguladığım baçemdeki bitkilerdeki oluşumlar sergilemek isterdim,elimde çok resimler var zamanı gelince sizlerle paylaşacağımdan emin olabilirsiniz.

Zaten forumlarda resim ekleme konusunda bazı sıkıntılarım var resimlerimin çözünürlükleri çok yüksek onları düzenlediğimde sizlere sunmaktan kıvanç duyacağım iyi günler sizinle olması dileğiyle Saygılar.

Sizi yakından tanımak isterdim.

Lonicera
11-03-2009, 15:21
O zaman bolca resim bekliyoruz sizden Sn epsody. Keşke kompost uygulanan ve uygulanmayan bitkileri ayrı ayrı görebilseydik.

Bahçemde bugün hazırlamış olduğum kompost çayı uygulamasını bitirdim. Sn MeyveliTepe'nin önerisine uyarak yaklaşık 1 litre çayı şişeleyip kaldırdım. Tüm ağaç diplerine 5'er litre kompost çayı verdim. Gelişmeleri çok merak ediyorum. Karşılaştırmayı ise maalesef bitkilerimin geçen seneki görüntülerini hatırlayarak yapabileceğim.

Bu arada, toplamış olduğum solucanların bir kısmı, kompost dolu kovanın üstüne çıkıp mefta olmuş. Acaba diyorum, amonyak veya üre oluşumu çok mu fazla oldu kompost'ta? Gerçi tamamı ölse, böyle bir sonuç çıkartmak mümkün olabilirdi. Belki toprağı belleme sırasında vücutları bir şekilde hasar gören solucanlardır diye düşünmek istiyorum.:(:(

epsody
11-03-2009, 18:31
Sn,lonicera sana bir tavsiyede bulunucam bir arkadaş olarak göz yanılabilir,ama akıl gözünle

bakarsan her şeyi daha net görür ve daha iyi anlarsın,
size ben neden dedim kompostun mucizesini uygulanan toprakla uygulanmıyan toprak üzerindeki

yetişen bitkilerde çok daha belirgin olarak fark edilir yetiştirdiğim nanelerden bahsedeyim,

nane çok yıllık bitki olduğu için bahçede devamlı vardır üzerinde bir işlem yapmadan

istanbula döndüğümde kendi haliyle yaşar ben tekrar geliboluya baharda geldiğim zaman benim

nanelerim 50-60cm boyunda olurlar ben bu farkı komşularımla mukayese ederek görüyorum.

Baharda benim bahçemin her yerindeki otlar çok farklı biçimde gelişme gösterirler,size gene

toprağımın farkı üzerine bahçe konularında kendine güvenen iddalı bir komşumun bahçesindeki

olumsuz gelişmeleri açıklarken şu anlamlı sözlerle kendi savunmasını yapıyordu ben seninle

aramızdaki farkı ancak bir yıllığına ben senin bahçeni kulanıcam sende benim bahçemi

kulanacaksın yaptıklarımızın farkı ozaman belli olur deyişinde başarımın benden değilde

toprakta olduğunu vurguluyordu.

Site içindede böyle konuşuluyordu, toprağım sitenin gözdeydi, ben başlarken hep düşündüğüm

şey toprağımın ekime elverişli duruma getirmek için gübreden çok organik maddece zengin

duruma getirmenin yolu topraktan kaldırılan besin maddelerinin geriye konarak sömürmeden

yerine koymakla başlamıştım.

Solucanlar genelde sulu ve nemli ortamlarda yaşarlar senin kompot kabındaki nem miktarı

yeterli değil vede güneşi gören kuru bir ortamda ise susuzluk çekmişlerdir diyerek mefta

olmuşlar fakat kabın üstüne çıkmışlardı diyorsun ozaman kompostun içerğinde, kompostun

içinde solucana yaramıyan birşeyler dokundu. Geçmiş ola diyelim.

Konular çok sırası geldiğinde devamla iyi akşamlar.

berduray
11-03-2009, 21:00
Okulda solucanı bölsek bile bir şekilde kendini tamamlar, bu onu öldürmez diye öğrenmiştik, ne kadar doğru bilemiyorum.

Ben yine bugün kazma, kova solucan avına çıktım.Ama bir- iki tanesini kızımın eve gitmek istemesi yüzünden acele ile ortadan böldüm, yine de hafızamdaki okul bilgisinin verdiği rahatlıkla kompost kabına koydum.



Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

epsody
11-03-2009, 22:29
Sayın, Berduray bildiğin gibi solucan ikiye bölünse bile yaşamını sürdürür yanlız bir şartla topraktaki yaşam şartlarını ona sağlamanız kaydıyla bunlar nelerden ibaret derseniniz 1.ıslak nemli yumuşak bir toprak bu toprağın içinde onun gıdası olacak çeşitli organik çürüntüler.

Bu şartlarda toprağın içinde hareketini yaparak çürüntülere doğru ilerler,bu harekatin oluşumu kendini uzatarak incelir girdiği yerde kendini esneterek toplar bulunduğu yerde geniş kanallar açarak yoluna devamla toprak yiyerek beslenmeye hazım kolaylığı sağlamak içinde ufak çakıl taşılarını yutarak yaşamını sürdürür.

Bu kadar bilgi sorunuza cevap olduysa bana da ne mutlu diyerek satırlarıma son verirken iyi geceler rüyalarınızda da mutluluklar dilerim saygılar

berduray
11-03-2009, 22:38
İçime su serptiniz zaten zor buldum, bir de ölür mü diye endişelenmiştim. Teşekkürler. Bilmukabele...

seleste
11-03-2009, 22:41
Sn meyvelitepe,

- Kullandığınız havalandırma aparatının ucundaki zıpkın gibi açılan, eksene dik olan kanatları 10-15 tane olacak ve eksene dizilecek şekilde yaptırısanız daha iyi bir havalandırma elde edeceğinizi düşünüyorum
- Berduray'ın mesajındaki silindir şeklindeki kompost kabının ekseni boyunca bir burgu konulursa daha iyi bir havalanma elde edileceğini düşünüyorum. Yanma anında sıcaklıkla birlikte basınç da artacağına göre telden dahi yapılmış olsa dışardan ortama hava girişi mümkün değil gibi. Yanma ortamının basıncı hava basıncına eşit olana kadar giremiyor olmalı. Burgu döndürülerek havalandırılmalı. Yalnız günde çeyrek burgu hesabının yeterli olacağını da sanmıyorum. Yanma başladıktan sonra sıcaklık düşene kadar belki 10 15 dakika çevirme kolu çevrilmeli gibi.

berduray
11-03-2009, 22:49
Aklıma buharda haşlama aparatı geldi.
şurada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11627&highlight=mutfak+aletleri&page=2)

epsody
12-03-2009, 07:42
sn,berduray ne aparatından basediyorsunuz, verdiniz lınkte güler hanımın mutfak gereçlerinden başka birşey göremdim,açıklamlarında detaya geçmeden üstü körün geçiyorsunuz benim bilgi paylaşımlarımda gösterdiğim hassasiyeti sizde göremem benim konuyla alakamı sınılrlamış oluyor.

Lütfen biraz daha konuya yaklaşımınızda dikkatli olmanızı rica ediyorum iyigünler dileklerimle.

MeyveliTepe
12-03-2009, 08:21
Sn.Berduray, açılıp kapananı söylüyorsunuz değil mi? Çok hoş bir tasarım. Bizim evde de var bir tane ve epey kurcalamıştım bu tasarım başka ne işlere yarar diye. Büyüğünden olsa epey işe yarar. Ürünün mekanik mühendisliğini de çok iyi yapmışlar bizim bodrumdaki atölyede yapabilmek pek kolay değil :)

Sn.Seleste, kanat sayısını arttırmak iyi fikir. Fakat kanatları açılır kapanır değil de sabit yaptıracağım. Bizim demirci açılır kapanır olanını yapamaz sanırım. Yapsa da kısa sürede oksitlenir. Alimiyum yaptırabilirim ama bu sefer de dayanmaz, kırılır.

Havalandırma konusunda benim anladığım doğal bir hava sirkülasyonu sağlamak yeterli gibi. Fermentasyon sırasında açığa çıkan gazlar, çıkan gaz miktarı kadar havanın alınmasını sağlar. Tabii havayı alacak bir yol bulunuyorsa. Bunun ötesinde bir pozitif basınç yaratmanın ne kadar yararı olur bilemiyorum. Neticede mikro-organizmaların sağladığı yavaş bir yanmadan söz ediyoruz. Bana, kompost malzemesinin dokusunda hava sirkülasyonu sağlayacak kadar gevşeklik olsun, malzeme dört yanından ve üstünden hava ile temas etsin yeterli gibi geliyor. Aslında, altını çizdiğim cümle de önemli bir ip ucu. Kompost kabına konan malzeme karışımı sıkı, iyice biribirine yapışık değil, gevşek olmalı. Malzeme parçaları arasında ince ve kılcal boşluklarda hava dolaşabilmeli.

berduray
12-03-2009, 10:55
[QUOTE=seleste;378000]Sn meyvelitepe,

- Kullandığınız havalandırma aparatının ucundaki zıpkın gibi açılan, eksene dik olan kanatları 10-15 tane olacak ve eksene dizilecek şekilde yaptırısanız daha iyi bir havalandırma elde edeceğinizi düşünüyorum


Sayın Seleste'nin mesajını okuyunca havalandırma aparatının ucuna monte edilirse daha iyi bir karıştırma, havalandırma yapar gibi bir fikir geldi aklıma.

Herhalde solucan haşlayacağımı düşünmediniz değil mi arkadaşlar? :)

Lonicera
12-03-2009, 16:46
Bugün 4 ayrı kaba oturak cins domates tohumu ektim. Kaplardan 2 sini tohum ıslatma dahil kompost çayı ile, diğer ikisini de normal şekilde ektim. Harç olarak torf,cocopeat ve koyun gübresi kullandım. Üstlerine tarihlerine varana kadar not yazdım. Aralarında nasıl bir fark oluşacak resimleyip göreceğiz artık.

Kompost çayını ise 1 litre yağmur suyuna 50cc katarak seyrelttim.

MeyveliTepe
12-03-2009, 16:54
Merakla bekliyorum. Gelişmeleri resimle anlatırsınız değil mi?

Bu arada, sizin kompost çayında epey mikro organizma var. Şişelediğinizi söylediğinizin içine bir kesme şeker atmak bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için olumlu olabilir. Birde sanırım karanlıkta saklamanız daha iyi olur.

Lonicera
12-03-2009, 16:58
Tabii ki resimleyeceğim. Forumdaki en büyük eksikliği resim olarak görüyorum. Ne anlatılırsa, nasıl anlatılırsa anlatılsın, konuya yabancı iseniz resim kadar net anlama imkanı olmuyor. Şişe içine kesme şeker atmama gerek yok, zaten çay yapımının 2. gününde sıvı melas koymuştum. Ve aynen dediğiniz gibi hiç ışık almayan bir yerde bekliyor.

Bu arada ne yapıp edip, güzel bir fotoğraf makinesi almak lazım. Özellikle makro görüntüsü çok iyi olmalı. Ayrıca, bahçem için yaprak ve dal öğütme makinesine de ihtiyaç var. Onu da almak lazım, bunu da almak lazım;);). Bu gidişle sonumuz nasıl olacak bilemiyorum.

berduray
12-03-2009, 19:07
Fotoğraf konusunda tamamen katılıyorum, yazdığım başlıklarda lütfen foto diyorum hep, bir resim 10 cümleye bedel.

O yüzden nasıl hayıflanıyorum o şahane kompostu yaparken neden fotoğraflamadınız diye, benim yapmaya çalıştıklarım, pis kokulu balçığa dönüştüğü için...

Ayrıca dal öğütme makinasının acil bir ihtiyaç olduğu( eşim öyle düşünmese de, kriz filan olduğu...)konusunda da katılıyorum. Fiatlara bakarsan 700-1000 arası göz attığım kadarıyla.

Balta, tahra dal kıymaktan epey kas yapacağım galiba böyle giderse...Bir de solucan arama kısmı varki, tarla, taş, çamur cebelleşiyorum.

Nereden bulaştım ben bu konuya...

(Şimdi yorgun, aç ve sinirliyim ya, yarına geçer, birşeyim kalmaz, kaldığım yerden devam ederim, dal küçültme çalışmalarına)

MeyveliTepe
12-03-2009, 19:46
Dal öğütmek için benim kullandığım makine Bosch AXT Rapid 2200. Oldukça memnunum, performansı gayet iyi. Sorun da çıkartmıyor. 3-3.5 santim çapındaki dalları bile peynir gibi doğruyor. On-line satış sitelerinden 470 TL civarında bulunabilir.

Lonicera
12-03-2009, 20:09
Ya arkadaşlar, benim bahçem büyük olsa gözüm kapalı alırdım bu makinelerden birini. Ama dallları parçalamak için başka bir aparat uyduramazmıyız? Sn berduray'ın siniri geçse de beyin jimnastiğine başlasa:D:D:D.

Yanlış hatırlamıyorsam Sn epsody, matkap ucuna doğrayıcı bıçak gibi bir terim sarfetmiştiniz bir mesajınızda. Çok merak ettim doğrusu, işlevsel bir şey mi acaba?

Bu arada, gönderdiğiniz resimler mail adresime ulaşmış. Gerçekten çok güzel bir bahçe olmuş, çiçekleriniz , meyveleriniz ve hele o sebzeleriniz tam görsel şölen oluşturmuş.

berduray
12-03-2009, 20:38
Biz neden göremiyoruz resimleri haksızlık bu...

Ben atlamışım matkap ucuna doğrayıcı bıçak?

Mutfak robotlarındakilerden mi? Robot şimdilik bana lazım, alternatifi ne olabilir?

Hadi hep beraber beyin jimnastiği yapalım:)

MeyveliTepe
12-03-2009, 21:20
El rendesi veya el planyası iş görebilir. Bir marangozdan planya talaşı alabilirsiniz. Yakınlarda bir koru, bol ağaçlı bir park, orman vs. varsa kuru yaprak toplayabilirsiniz. Kuru yaprakları düz bir yere ince bir şekilde serip üstünden çim biçme makinası geçirirseniz çok güzel parçalayacaktır.

Bizim buralarda çok kestanelik var. Bu aralar kestane dipleri yarı kompostlaşmış kestane yaprağı dolu. Tek dikkat etmeniz gereken ağaç cinsi. Yapraklar asitik ise kompost da asitik olacaktır, ki bu kötü bir şey değil. Asitik toprak isteyen bitkilerde kullanırsınız.

berduray
12-03-2009, 21:54
Ben Bodrum'un beldesinde yaşadığım için malzeme bulma sorunum yok, bulduğum malzemeyi parçalayıp, küçültme sorunum var.

Evimin alt kısmı tarla, tarla içinde zeytin ve incir ağaçları, tarla bitimi dere dedikleri, normalde minicik bir su yatağı , kenarlarında hayıt, sakız mı menengeç mi ya da ikiside aynı şey mi ayırt edemediğim çalılıklar var.

Maya toprağım süper anlayacağınız...

Şanslıyım Allah'tan. Toprağı , solucanları oradan alıyorum ama taşıması var işte...

Bir de evsel atıkları değerlendirme derdindeyim, inanın çöp atmaya gittiğimde kutuda öylece atılmış meyve, sebze kabuklarını görünce gitti yine milli servet diye üzülüyorum.

Şu anda bütçem makina almaya elverişli değil, kol gücüne devam.

Bu gün geçen fırtınada yıkılan bir kaç zeytin dalının uç yapraklarını tahra ile salata yapar gibi doğradım, kompost kabına attım.

Elde zor oluyor tabi, oyalıyor hele tepende istekleri hiç bitmeyen bir kızın varsa.

O yüzden sürekli düşünüyorum zihni sinir proceleri üzerinde, kusura bakmayın, çok uzattım istemeden...

epsody
13-03-2009, 09:36
Sn.Arkadaşlar önce günaydılar diyerek; yazılarıma tepeden inme başlamak istemiyorum Sayın berduray arkadaşım önce sizin yazılarınıza cevap hatta ve hatta diyerek sizinle çok örtüşen taraflarımızı vurgulamak açısından konulara buradan devam etmek istiyorum.

Önce sizin şu yazınızda çöp kutularına gittiğim de gördüğünüz manzaraya gitti yine milli servet sözünüzde ki atıklara olan yaklaşımınızdan kendimle dört dörtlük örtüşen düşücenin varlığı benim çevreci düşüncemde candan bir arkadaş bulmanın heyacanı vardı.

Arkadaşım solucan bulmaktaki telaşını anlamıyorum, tamam bir yerde solucanla kompost konusuna verdiğin değeri açıklıyorsun tamam bunu böyle kabul ederek size daha öncede bahcenizde bir köşede (dikim için ölü bölge) çukur açarak içine atacağınız ıslak ve nemli mutfak atıklarınız bu bölgede solucan populasyonun gelişmesini sağlıyacaktır. Yanlız bu atıkları sadece mutfaktan çıkanlardan bahsediyorum, ben matkap ucuna blandır bıçağına benzer bir aparat yaptım bununla parçaladıktan sonra çukura atıyordum sinek ve koku olmasın diyerek, topladığım otların kurusuyla örtüyordum.

Size teknikseyliğimin bir tarafından da bahsederek ben site içinde komşularımdan kullanmadıkları ocak,fırın buzdolabı,merdaneli çamaşır makinası gibi eşyalardan yararlanarak birşeyler yapmanın pratik kazanımları da bahçe işlerinde kullanıyorum.

Sizede şunu tavsiye edebilirim bulacağınız çalışan merdaneli bir çamaşır makinasından yararlanarak sadece mutfak atıklarınızı üğüterek kompost malzemenize katarak değerlendirme imkanı elde ederek uygulamalarınızı sürdürürsünüz.

Sayın berduray size birşey daha açıklıyarak sorunlarınıza çözüm getireceğimi umuyorum dal öğütme makinası benimde uzun zamandır almak için düşüncelerim var ama ekonomik durumlar vede memleketin içinde bulunduğu kırizın uzantıları bizide etkilediğinden
hep ertelemek zorunda kalıyorum.

Size önerim şu olacak sizin bahçenizin dışındada boş alanlar var zannediyorum budadığınız ağaçların ve çevreden toplıyacağınız dal parçalarını burada biriktirerek zamana bağlı olarak çürümelerini sağlayıp daha sonra altındaki çürüntüleri toprağı ile bahçenizin toprağına karıştırınız. Hatta anlatımlarınızda cevrenizdeki ağaç ve çalıların altında oluşan çürüntüleride alarak bahçe toprağına katarak toprağınızın organik verimliğini artırır hemde toprağınızı doğal yönde şartlandırıp faydalı toprak mikro organizmalarıyla toprağınızı aşılamış olursunuz size sunacaklarım bilgiler şimdilik bu kadar sırası geldiğin de size ve diğer arkadaşlarla paylaşmaktan kıvanç duyacağım.

Fotoğralar konusuna gelince lonicera arkadşımız yaptığın kompostu resimleyip görmek isteğinden ben ona göz insanı yanıltır olayları akıl gözüyle algılamasına yardım olsun diyerek yaptığım kompostla toprağımın yetiştirdiği bitkileri göstermek adına resimleri ulaştırdım.

Oda benim için ilk defa yaptığımdan istediğim gibi beceriklik gösteremedim zamamla kolayı öğreneceğiz, aklınıza başka birşey gelmesin burda amacımız bilgileri paylaşmak sırası geldiğinde de göndereceğimden emin olabilirsiniz.

Yazım uzun oldu ama bu konular ayrıntılı anlatılmazsa sizin konuyu güler hanımın mutfağına gütürmeye benzer sonradan da açıklamak zor olabilir, bu benzetmeme alınmayımız lütfen.
hoşça kalın demeden sağlık esenlik dileklerimle iyigünler.

serazad
13-03-2009, 21:51
Arkadaşlar merhaba,

Öncelikle degerli bilgileriniz için teşekkürler, tarım sektörüne yeni başladım biraz el yoldamıyla devam ediyorum. Yıllardır kirada olan ailemin tarlalarını malesef kimyasal gübreye bogulmuş vaziyette teslim aldım, Şimdi tarlalarımı kurtarma operasyonu yapmayı düşünüyorum. Bu yıl ilk uygulamam, kimyasal gübreyi az attım ve bir bitki besleme uzmanı arkadaşımın önerdiği organik gübre takviyesi yaptım.

Şimdi ki hedefim en kısa zamanda mümkünse kimyasalı hiç kullanmamak,Çözümün kompost yapmakta olabileceğini düşünürken sizleri buldum. Bu arada solucanın hikmetini de ögrenmiş oldum, Günlerdir solucan teminini nerden yapabilirim diye araştırıyorum. Kendi tarlamda ve köyde çok az solucan kalmış , ne kadar verimli olur bilmiyorum ? Yurt dışında profesyonel firmaların satışı var ama ithalatının burokratik engelleri oldugu söylendi.

Dün elime kazmayı küreği aldım ve dere kenarında solucan avcılıgına soyundum, bir saatlik ugraş sonucu yaklaşık 30 adet solucan topladım , bir ahşap kasaya törf ve kompost malzemeyle deneme amaçlı bir yatak hazırladım, Köydeki çocukları organize etmeyi,solucan kabilemi genişletmeyi ve küçükte olsa üretim aşamasına geçmeyi düşünüyorum.

Gelişme ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmaktan keyif alacagım.

rohlfs
13-03-2009, 22:27
Sayın serazad,

ben de kimyasallara karşıyım, doğada her türlü zararlının çözümünün bulunduğuna inanıyorum. ****** bu konuda araştırmak ve mümkün olduğunca bilgilenmek çok önemli.

Bu arada yazınızda en hoş olan da solucan toplama girişiminiz. Ben çok ürperirim solucanlardan fakat bahçemde toprak ile uğraşırken onları bulduğumda seviniyorum artık.

Kolay gelsin size.

berduray
14-03-2009, 15:01
Umarım uzun bir süre orda kalır, polemiğe girmediği kalmamış, Amerika'yı keşfetmiş gibi davranıyor, bahsettiği konular 2 yıl önceden yazılmış zaten...

Bir insan bu kadar narsist, fikr-i sabit olabilir mi? Olabiliyormuş demek..

Sabrımın taştığı andır, nezaketi elden bırakmamak adına ne kadar çabalasamda nato mermer olayı...

Daha neler göreceğiz bakalım?

epsody
14-03-2009, 16:02
Hepinize iyi akşamlar dileğiyle ; Arkadaşlar aranızdayım sayın berduray çabuk alınıyorsunuz ama ben sizin olaylara bakışınızdaki pratiğinize ayranım keşke yakın olsaydık da dertleşe bilseydik, sayın berduray açıklamalarınızı gözden geçirerek forumdaki olay çözüldü ilginize teşekkür ederim sabit fikirli diyorsunuz yanlıyorsunuz ben sadece fazla ısarcıyım biraz aşırılğımın sebebi de sizin gibi güzide insanlara yaptıklarımın sonuçlarından emin olduğum fikirlerin aktarama zorluğu yaşıyorum.
Polimikler olmasa net fikirler oluşmaz derler, suya sabuna dokunmadan yapalım diyorsunuz olmaz .

Sayın lonicera arkadaşım size özelden mesaj yazmıştım anlatamadım buradan yazıyorum solucanlarla kompost başlıklı açtığım kunulu forma göz atmanızı istiyeceğim

epsody
14-03-2009, 16:35
Konuya yeni katılmış arkadaşlara önce hoş geldiniz,konuya çevreci bir yaklaşımla bakmanız konuyu tartışma da yeni boyutarlar kazandırabilir.

Evet arkadaşlar topraklarımızın kimyasalar gübreler kulanımıyla topraklarımızın organik içeriğinin tükenmesinden ortaya çıkan toksinleri bertafı ancak ve ancak topraklarımızın kaybettiği organik yapıyı kazanması organik atıkların betarafını sağlayıp geri verilmesi işlemi kompost yaparak sağlanabilir fakat bu işleme solucanlarıda dahil edersek solucanların minerilizasyon olayında daha da ileri giderek atıklara bulaşmış toksin niteliği taşıyan ağır metal kalıtılarınıda parçalıyarak bertarafını sağlamada çitayı biraz daha yukarlara kaldırırız.

berduray
14-03-2009, 17:09
"Anlattıklarım kimin kafasına dank etti ki sizinkine de etsin" cümleniz olayı bitirmiştir.

Bu alınganlıktan daha öte birşey...

Bizim IQ'muz sizden daha düşük olduğu için sizi anlamakta güçlük çekiyoruz.:D

epsody
14-03-2009, 18:05
Sayın berduray beni geçekten yanlış anladınız, o cümleyi müsadenizle tekrar açayım da aramızdaki polemiklerin oluşmasına meydan vermiyelim.

2007 lerde yazılıp okunmasına ramen konuya vakıf olması lazımken kişilerin solucanlar la kompost yapmanın bilinçlerini taşımadıklarıdan hala eski yötemleri konuya yeni girmiş kişlerle aynı kulvarlarda görmemden kaynaklanıyor.

"Ben sizin davranışlarınızın samimiyetiyle neler açıkladım ama siz hala dışarda solucan arıyorsunuz. siz hala dergide 2007 yazıldı diyorsunuz kimin kafasına nekadar dank etti siz dakdir edin"

Ben size anlatıklarımdan dolayı takdirlerinizi beklerken, siz konun 2007de yazılan konunun anlaşılmadan geçiştirilen kişilere yapılmış sözü, üstünüze alarak hakkımda ileri geri konuşuyosunuz doğrusu buna bir anlam vermek zor olsa diyerek Allah adamı kuru iftiradan korusun başka diyeceğim yok.

Böyle bir yanlış anlama kunusuna muhatap olduğumdan genede takdirinize sığınarak özür diliyorum bundan büylede sizinle konularda polemiğe girmemeğe çalışacağım. Saygılar

rohlfs
14-03-2009, 18:55
Konuya yeni katılmış arkadaşlara önce hoş geldiniz,konuya çevreci bir yaklaşımla bakmanız konuyu tartışma da yeni boyutarlar kazandırabilir.

Hoş bulduk Sn epsody,

Henüz Kompost yapımına başlamadık fakat zamanımız olunca başlayacağız. Öncelikle kompost için eşimin yapacağısan dığa ihtiyacımız var. Ne şekilde olacak hep beraber göreceğiz. Bittiği zaman fotoğraflarını ekleyeceğim.

Belki de iyi bir örnek olabilir kompost hazırlamaya özenenler için, kimbilir. Konuya katkıda bulunmak ben de isterim tabii.

serazad
14-03-2009, 20:53
[QUOTE=berduray;377918]Okulda solucanı bölsek bile bir şekilde kendini tamamlar, bu onu öldürmez diye öğrenmiştik, ne kadar doğru bilemiyorum.

Ben yine bugün kazma, kova solucan avına çıktım.Ama bir- iki tanesini kızımın eve gitmek istemesi yüzünden acele ile ortadan böldüm, yine de hafızamdaki okul bilgisinin verdiği rahatlıkla kompost kabına koydum.



Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?[/QUO

Sayın berduray,
Araştırmalarım sonucu üzülerek söylüyorum ikiye bölünmuş bir solucanın sadece baş kısmının yaşama şansı var, diğer kısmı 15 gün kadar yaşıyor ama beslenemediği için genellikle ölüyor diye bir bilgi edindim ve paylaşmak istedim...

seleste
14-03-2009, 20:54
Bugün nette solucanlarla yapılan kompost sistemiyle ilgili araştırma yaptım.
Bu sistem, plastik mutfak sebzeliklerine benzer çekmeceli kompost kaplarıyla ev dışında bahçede ya da garajda yapılabiliyor. Bir kere kurulduktan sonra da sürekli olarak meyve sebze artıklarını komposta çevirebiliyor.

Sistem şöyle :
Kompost kabının dibine yırtılmış gazete kağıtları, ufalanmış yapraklar vb gibi nemli kahverengi malzeme ile bir yatak hazırlanıyor. Birer avuç kum ve toprak ile gübre ekleniyor. Bu yatak kabın üçte biri derinlikte. Üzerine solucanlar ekleniyor. Daha sonra sebze meyve artıkları konuluyor. En son gene kahverengi yatak yapılan malzeme ile kap örtülüyor. Tepside seviye azaldıkça yeni artıklar üstteki yatak kaldırılarak alttaki bölüme gömülmek suretiyle yapılıyor.

seleste
14-03-2009, 21:01
Bir solucan 24 saatte kendi ağırlığı kadar atık tüketebiliyormuş. Böylesi bir yatak içerisinde 1 ay içerisinde solucan nüfusunun iki katına çıkabileceği söylenmiş.

İdeal oranlar :

Kabın derinliği 20-30 cm olmalı
Her 1 kg sebze artığı için 2 kg solucan gerekli
Her 1 kg sebze artığı için 60 cm^2 tepsi yüzey alanı gerekli

Bu oranları şu linkten aldım ve birimleri metrik sisteme çevirdim: http://www.savvygardener.com/Features/worm_composting.html

Bir ayakkabı kutusunda dahi denenebilir. Başlamak için en az yarım kilo solucan olmalı diye düşünüyorum.
Kompost kabı şu linkteki gibi :
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://worms.blat.co.za/files/wormfactoryco.png&imgrefurl=http://worms.blat.co.za/&usg=__7RPDZ46OpQjBb5EBufpUG8FoCNA=&h=431&w=400&sz=44&hl=tr&start=49&tbnid=G-NvIC2exaSd-M:&tbnh=126&tbnw=117&prev=/images%3Fq%3DWORM%2BCOMPOST%2BPIN%26gbv%3D2%26ndsp %3D20%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26start%3D40

seleste
14-03-2009, 21:06
Bu sistemin avantajı kompost süresinin 2 aya kadar kısalması ve evsel artıklardan biyolojik yollarla günlük olarak kurtulurken kompost da elde edilmesi. Worm composting ya da vermicomposting şeklinde Google'da aratabilirsiniz.

seleste
14-03-2009, 21:40
Sayın epsody, 3 defadır Berduray'ı azarlıyorsunuz, diğer yöntemlerin özellikle sn. meyvelitpe'nin yönteminin ortodoksluğundan dem vuruyorsunuz. Site yönetiminden rica edelim, Kompost yapımında en devrimci yöntem kullanan üye seçsinler sizi, ben benim miniklerin kırmızı kurdelelerinden bir tane göndereyim size, bundan böyle mesaj yazarken kırmızı kurdeleniz görünsün. Bir üslup sorununuz olduğunu dşünüyorum. Bir kaç yöntemi bir arada tartışıp kendimize en uygun yöntemi bulmaya çalışıyoruz. Bilginiz olsun diye söyleyeyim bugün epeyce nette araştırdım, toprağa kuyu açarak yapılan vermikompost sistemlerin sözü bile edilmiyor yabancı kaynaklarda. Bu en iptidai yöntemlerden biri.

Yazışmalarınızda daha dikkatli bir dil kullanırsanız, yeni bir konuyu hep birlikte daha iyi öğreniriz diye düşünüyorum. Saygılar

MeyveliTepe
14-03-2009, 22:45
Biz iyi, hızlı, kaliteli kompost yapım tekniklerini ve deneyimlerimizi yazışarak konuyu zenginleştirmeye devam edelim. Vermicompost tekniğini de atlamayalım. #300 numaralı mesajda verdiğim linkte vermikompost tekniği adım adım resimlerle gösterilmiş. Zaman bulabilirsem bir ara buraya koyacağım resimleri. Bu arada, vermicompost normal bahçe solucanları ile değil, kırmızı gübre solucanları ile oluyor. Balığa gittiğim zamanlardan biliyorum. Hayvan besleyenlerin gübre yığınlarının kenarlarında olur. Kırmızı renkli, çok canlı ve hareketli solucanlardır bunlar.

Kompost yapım teknikleri, kompostun ne işe yaradığı bu başlığın ilk mesajında, ta 2006 yılında Mine hanım tarafından çok güzel anlatılmış. Benzer tartışmalar ve güzel uygulamalar yine üyeler tarafından takip eden zaman zarfında paylaşılmış. Bu başlıkta şimdiden sonra yapabileceklerimiz olsa olsa bu güne kadar paylaşılanlara, şayet varsa ilavelerimiz olabilir. Nitekim, Mine hanım'ın anlattıklarına tek ilavem, malzemenin katlar halinde değil de harmanlanarak kompost kabına konması gerektiği olabilir.

Bir köşede bitki artıklarının biriktirilmesi suretiyle kompost yapılması da bir tekniktir. Kendi adıma 20 yıl boyunca da yaptım. Bu teknik de, uygun ortam sebebiyle çokça solucanların işe karıştığı bir metoddur. Tek yapmanız gereken, kuytu, ama biraz da olsa güneş alan, hafif çukur bir yere her türlü bahçe ve sebze atığının biriktirilmesidir. Altta kalan malzeme ortalama bir yıllık bir zaman içinde kaliteli kompost olur. Ancak bu yöntemi, miktarın azlığı sürenin uzunluğu sebebiyle bir kompost üretimi saymak zor.

Herkese huzurlu, bol kompostlu ve az polemikli günler dilerim ;)

epsody
15-03-2009, 09:09
Hepinize günaydınlar diyerek satırlarıma kendi son yorumumdan sonra yorum koyan bütün arkadaşlara kompost konusunun gelişerek bu noktalara gelmesi beni çok mutlu etti. Hepinize teşekkürlerimi sunarım,bazı durumların polemikler uluşturarak aramızda soğuk akımların oluşmasına rağmen konunun buralara gelerek solucanlarla kompost aşamasında tartışılır olması bu polemiklerin bende yarattığı havanın müspet sonuçlarından dolayı sizlerin istekleri doğrultusuda " solucanlar la kompost başlığında'da " yorumlarınızı sürdürmenizi istiyeceğim.

Arkadaşlar polemiklere konu olan yöntemlerimin uzun yıllar sonuçlarıdır tartışmaya açık tarafları olduğunu kabul etmişimdir ama bunları sizinle paylaşmam konuyu sadece kısır döngüye sokardı. Ama genede idda ediyorumki bahçe işleriyle uğraşırken organik atıkların bertarafının pratik yöntem olarak çukur içinde sağlamak açısından çevremde o yıllarda bütün komşuların bu atıklarını yakarak bertarafını sağlamaları takdir edersinizki benim yaptıklarım en iyisidir diyebilirim.

Arkadaşlar sizleri uygulamalarım konusunda polemiğe götüren her halde uygulamalarımın ne amaç güttüğü tezinin açıklanamamasıdır,1000mt2 alandan toplanan ot ve bahçe atıklarının bertarafı sağlıyacak pratik yaklaşım ancak böyle sağlanabilirdi hersene uygulanan bu olayı oyun gibi hobi anlayışıyla çözemezdim.

Diyorsunuzki nette çukur yönteminin verimin düşüklüğünden dolayı bahsedilmiyordu,benim için hedef atıkların bertarafını sağlarkende toprağın kaybettiği organik maddeyi geri vermekti, iyi yöntem değildi belki ama çukurun dibindeki atıkların minerilizasyon işlemine mikro organizmalardan başka solucanlarda katılıyordu verim çok güzeldi.

Ben bu yaptıklarımın doğruluğunun sorgulamasınıda nete yaparken şu sonuçlara vardım işlemimim çukur içinde olduğundan yığının hava sirkülasyonun olmadığı kompost işleminin geçikeceği yanında bu işlemin soğuk kompost yöntemi olarak fermantasyon işlemıyle büyük ısıların uluşmıyacağı mikro organizmaların yıkımına sebeb olayların gelişmiyeceği,hızlı fermantasyonla gaz uluşumuna engel ulunacağı kompost değerlerinin korunacağı şeklindeki bilgiler. Beni tatmin ediyordu oluşumunda acelem olamazdı çünkü ben geliboluda iki bahar arasında bulunuyordum.

Arkadaşlar zihninizde açıklığa kavuşmamış yönler varsa kendi adıma eliştiriyi kabul ediyorum benim yöntemlerim, bilgi ve fikirlerimi körü körüne kabul edenin bu konuya katkısına inamadığımı bilmenizi isterim.

Yazımın uzun olarak konuya katkısı olmayabilir, konuya yeni katılan arkadaşları bilgilendirmek daha sonra istenmiyen polemiklerin oluşunu önlemek içindi, hepinize tekrar teşekkür ederek satırlarıma son vermeden önce sağlık esenlik mutluklar dilerim iyilikler sizlerle olsun saygılar.

seleste
15-03-2009, 13:45
Bugün sabit kompost kabına yüklenen biçimiyle ilk kompost denememi yaptım. Standard bir plastik kap kullandım. İlk mesajlarda anlatıldığı biçimiyle sıra ile ve eşit oranda yeşil ve kahverengi malzeme ekledim. Kahverengi malzememin yarısı kesilmiş gazete kağıtları. Yeş,l malzemem 2 gün önce kestiğim ve havalandırdığım çimler. Yalnız dün gece yağmurdan ıslanmış. Evsel artık olarak yarımşar kilo kadar parçalanmış muz ve elma artığı var. Gübre ve toprak ilavesi de yaptım. Forumda bahsedilenlerin dışında, yarım litre kadar ılık su ile toz maya kabarttım, gazeteleri bu sıvıda ıslattım. Gübre katmanının üstüne koydum. En son dallar ile kapattım.
67148
67149

Kaynaklarda, bu sistemin verimli olması için en az 1 metreküp kap hacmi olması gerektiği, aksi takdirde yanmanın başlamayacağı belirtiliyor. Göreceğiniz üzere benim kullandığım kap 1 metreküp hacminde değil. Yukardaki mesajlardan birinde balkonda aynı kapla yapılan ve başarılı olan bir deneme görmüştüm. Bu nedenle deniyorum. Sonuçları paylaşacağım.

seleste
15-03-2009, 14:23
Solucanlarla yapılan kompostlama işleminde kullanılan solucanlar sn.meyvelitepe'nin de belirttiği gibi rastgele toprakaltı solucanlar değil. Balıkçılıkta kullanılan kırmızı solucanlar. Nette, a) Eisenia foetida The Red Wiggler; b) Lumbricus rebellus The Red Worm olarak 2 tür belirtiliyor. Toprakaltında değil organik maddelerde, yıllık gübrelerde özellikle at gübresinde bulunuyorlarmış.

67152

67153

Lonicera
15-03-2009, 14:32
Hadi kolay gelsin Sn seleste. Gelişmeleri merakla bekliyorum. Sizin için en büyük avantaj, havaların düzelmeye başladığı zamanda bu işe başlamanız. Sıkça karıştırmayı ihmal etmezseniz, koku probleminiz de pek olmayacaktır.

MeyveliTepe
15-03-2009, 14:59
Sn.Seleste, kabın altında da delik var mı? Yoksa bir kaç delik açarsanız iyi olur. Kolay gelsin.

fikreteren
17-03-2009, 16:56
bende bu işe 2-3 sene evvel başladım.bahçemde küçük bir yer oluşturdum.oraya sebze meyve artıkları yaprak,dal,biçilmiş çim,çay,çürüyen yün fanila elime ne geçerse biriktiyorum.Ve heryıl 1-2 çuval gübre elde ediyorum.yalnız konunu başında karbon olarak gazete kağıdı yazılmış.ben başka bir yerde gazete kağıdının konmaması gerektiğini okumuştum.hatta kimileri(samsun da tekel sıgara fab.yazlıklara yakın olduğu için) çuval çuval tütün alarak bahçelere seriyorlar.bunların yanlış olduğuna inanıyorum.insana faydası olmayan bir şey bitkiye hiç faydalı olmaz diye düşünüyorum. benim bu gübre elde edişim komşularımada örnek teşkil ettiği içinde çok memnunum.komşularımda artık atıklarını çöplere atmıyorlar.

yeşil yaprak
17-03-2009, 17:17
Sn. fikreteren,
Tütünü, solucanları kaçırsın diye toprağa katıyorlar (ya da öldürsün diye).

Lonicera
17-03-2009, 17:27
"Dumanı içilerek tüketilen tütün; içerdiği nikotin ve yanma sırasında oluşan gazların nefes yoluyla içe çekilmesi nedeniyle insan sağlığına zarar vermektedir. Tütün yaprağının bileşiminde nikotin dışında insan sağlığına zararlı madde bulunmamaktadır. Kaldı ki nikotin bitkiler için zararlı olmayıp yaprak tütün toprağa karıştırıldığında toprakta diğer organik bileşikler gibi parçalanarak yapısında bulunan N elementi ile toprak verimliliğine katkıda bulunur." Yapılan bir araştırmada "Ege Bölgesi Tütün İşletmelerindeki Tütün Atığı ve Tütün Tozunun Makro ve Mikro Element İçerikleri ile tarımda Kullanım Olanakları incelenmiş; Tütün atık-larının genelde Türk tütünleri ile aynı bileşimi gösterdiği, yeşil ve hayvansal organik gübrelerin makro ve mikro element içeriklerine genelde çok yakın olduğu bulun-muştur''

Arkadaşlar, tütün bitkisi için aşağıdaki kaynağa bir göz atın isterseniz. Kompost için oldukça uygun gibi görünüyor;

KAYNAK:http://www.tutuneksper.org.tr/yayin/bulten/bulten77/kompost.htm

epsody
17-03-2009, 18:19
Hepinize iyi akşamlar dileklerimle kompost konusun geliştilmesi için konuya katkısı olacak yeni arkadaşlara önce hoş geldiniz diyerek katılımlarından dolayı kutlar teşekkürlerimi sunarım.
Arkadaşlar tütün atıklarının komposta ilavesinin olumsuz bir tarafı olamaz, bunlarda diğer organik atıklar gibi işlem görürler katılmasında sakınca açısından insana solunum yoluyla zarar teşkil edersede,Kompost işleminde mikro-organizmaların faaliyeti ile mineralize olmasıyla bitkiler için yarayışlı oluşumlara dönüşürler.

Zararlı olabilirliğini idda eden arkadaşların bu tezlerinin doğruluğunu, oluşturulan bu kompostun organik tarım konusu içinde tartışılabilir kanaatindeyim.Saygılar

epsody
19-03-2009, 13:00
Muhtelif yapımlar için kaplar

epsody
19-03-2009, 16:38
Kompost ve yapım araçları resimleri

efe-can
19-03-2009, 23:27
Kompost' la Tanışmak;
1998 yılında bir yazlık aldım. Gözüm toprakta ya, baktım bahçe toprağı hiç işlenmemiş ve taşlı. Önce belleyip temizledim. Bir gün site görevlisinin çimleri biçtiğini gördüm. Biçilen çimleri ne yaptığını sordum. "Şurada bir çukur var, oraya atıyorum" dedi. Gittim baktım yılların birikimi bir hazine var orada. Hepsini taşıdım bahçeme. Sonra görevliye; " çimleri atmamasını söyledim" bahçenin bir kenarına kompost köşesi yaptım. Komşularım işin farkına varınca; biçilen çimler kıymete bindi. Böylece atık çimler çöp olmaktan kurtuldu. Sonra ben yazlıktan kurtuldum.

Şimdi bahçemin bir köşesinde, kestiğim tüm ot çöp/taze tavuk gübresi ne varsa onları çürütüyorum. Geçen yıl; komşum ormana atacağı 5 traktör römorku kabak/domates vs kökenlerini çürüttüm ve toprağa karıştırdım.

Bulunduğum köyde genelde kurutup yakıyorlar.

epsody
20-03-2009, 00:31
Sayın Efe-can Kompost konusuna aramıza hoşgeldin.Tabii senin gibi toprak dostununda bu kunuda yazacak çok şeyleri olmalı.
Bahçende atıkların oluşuyor bunları değerlendirmek için bilgi paylaşımına ihtiyacın olcak bahçendeki ağaçlarına çok faydalı gelecektir yapacağın kompost, konuya yakınlığından dolayı bu işin özünü kavramkta zorlanmıyacaksın işlerinde başarılar diler hayırlı geceler içinde olasın.saygılar

Lonicera
21-03-2009, 07:56
Bu arada, toplamış olduğum solucanların bir kısmı, kompost dolu kovanın üstüne çıkıp mefta olmuş. Acaba diyorum, amonyak veya üre oluşumu çok mu fazla oldu kompost'ta? Gerçi tamamı ölse, böyle bir sonuç çıkartmak mümkün olabilirdi. Belki toprağı belleme sırasında vücutları bir şekilde hasar gören solucanlardır diye düşünmek istiyorum.:(:(
Bu sabah solucan kovasını kontrol ettiğimde, tüm solucanların ölmüş olduğunu gördüm:(. Ayrıca çok nahoş bir koku oluşmuş doğal olarak. Kompost içindeki bir şey bunlara dokundu diye düşünüyorum. Umarım solucanların ölümüne sebep olan her ne ise, bitkilerde de aynı sonucu vermez.

Yarın ilk işim yeniden bahçeden solucan toplamak olacak, yılmak yok.

epsody
21-03-2009, 09:42
Günaydın sayın lonicera arkadaşım senin soruna burada cevap veremiyeceğim sende biliyorsun ki konu dışı yorum yazmanın kurallara aykırı olduğunu.

Solucanlarla kompost konusu içinde soruna cevap olacak yorumlar var,göz atmanı tavsiye ederim saygılar.

berduray
21-03-2009, 12:00
[QUOTE=Lonicera;383837]Bu sabah solucan kovasını kontrol ettiğimde, tüm solucanların ölmüş olduğunu gördüm:


Kül koymuş muydunuz? Koymayın anında öldürüyor solucanı...

Ben de kompost kabımı havalandırmak amacıyla karıştırdım biraz ama ben de göremedim, nereye kaçtılar bilmem.

O kötü koku ben de de vardı, rüzgar kompost kabının üzerindeki muşambayı uçurmuş, yağmura teslim olmuş, kompost malzemeleri fazlaca ıslaktı, çamurlaşmıştı neredeyse...

Lonicera
21-03-2009, 14:46
Sn epsody, solucanlarla kompost yapımı içerisindeki mesaj ve bilgileri sürekli kontrol ediyorum zaten. Ancak birebir örtüşen bir bulguya rastlamadım. Zaten doğal ortamda da toprak içinde solucanların sevmediği birşeyler mutlaka vardır. Fakat çareyi kaçmakta bulup kendilerini kurtarabiliyorlar. Benim kaptan bir yerlere kaçma olasılıkları olmadığı için bir şekilde toksik bir madde yüzünden mefta olduklarını düşünüyorum. Aradığım şey ise bu maddenin bitki için de sorun teşkil edip etmeyeceği. Tabi bunu ancak analiz ile ortaya çıkarmak mümkün sanırım.

Sn berduray, odun külü bazı sitelerde önerilmesine rağmen , bu fikir bana pek sıcak gelmediği için koymamıştım. Benim kompost kabımın iskelet hariç tüm yanları kalın sineklik teli olduğu için havalandırma sorunum hiç yok. Sadece arada bir alt üst edip, topak halinde olan malzemeleri ufalıyorum ve nemini kontrol ediyorum. Yapmış olduğum tahta kasanın üstünde kalın sera naylonu var, bunların üstüne de ağırlık olarak tuğla koyuyorum. Size önerim biraz kuru kahverengi malzeme ile yeniden paçal yapmanız veya iyi bir hava kıstırdığınızda tüm malzemeleri serip çamurlaşmayı bertaraf etmeniz.

berduray
21-03-2009, 14:52
Bir parça nem nasılsa gerek diye ellemedim, kompost yapım sitelerine bakınca mutlaka hortumla sulama yapılıyor zaten, ne dersiniz?

Lonicera
21-03-2009, 14:56
Çamurlaşma üstten dip tarafa kadar çok yoğunsa bir şekilde kurutmak gerekiyor. Fazla nem havalanmayı önleyeceği için yanmaya engel oluyor. Bahsettiğiniz çamurlaşma sadece dip kısımda ise, bunda sorun olmayacaktır sanırım. Ben kompostumu ters düz ederken dip kısım herzaman daha fazla nemli oluyor doğal olarak.

epsody
21-03-2009, 16:16
Sn, lonicera solucanların bulunduğu kabın malzemeleri fermantasyon aşamasını geçmiş olması gerekiyor içinde nem normalden fazla cıvık vaziyette normal komposta göre bira fazla bir miktar toprak olacak toprağın açıklamasını yapayım solucanlarımız toprak solucanı olduğu için çürüntüleri sindirim esnasında toprağı yardımcı katalizör gibi kullanıyorlar daha açıkçası tavuk torakta eşelenirken ufak çakıl taşları yutarak taşlığında sindirim işinde nasıl kullanıyorsa solucanlarda toprağın içindeki minik taşları kulanarak çürüntüleri ufalamakta kulanıyor.

Yeni çektiğim solucanla kompost resimlerini de açıklamaya yardımcı olarak ekliyorum. Saygılar

Lonicera
21-03-2009, 16:49
Sn epsody, bilgi ve resimler için teşekkürler. Hazırlamış olduğum kompost daha 4-5 aylık. Belki dediğiniz gibi fermantasyonu tamamlanmamış olabilir. O zaman solucan gübresi elde etmek için kullanmış olduğum kaptan, eklediğim kompostu çıkarıp bir de o şekilde deneyeceğim. Bazı net kaynaklarında solucan yetiştirmek için hazırlanmış düzenekler vardı. Onlardan birini hazırlayıp yeniden başlayacağım.

epsody
21-03-2009, 18:10
Sayın lonicera açıklamalarından fermantosyon olayı tamamlandığını söyleyebilirim, senin solucanlara dokunan başka bir şeyler oluyor sana göderdiğim komostta seninkiyle aynı zaman uzunluğunda benim resmini yolladığım kompost burada istanbuldaki evimin bahçeside bir duvar dibinde açıkta duruyor önce ağaçlardan dökülen yaprakları bir köşede biriktiriyorum, mufaktan çıkan atıkları yaprakların altında fermantasyon işlemini tamamladıktan sonra kompost oluşumuna katıyorum.

Kompost içi daima cıvık çamur kıvamında İçindeki solucanlar ekim ayında başladığımda ince ve sıska idiler şimdi hem adetleri arttı hemde boyları kendilerini uzattıkları zaman 10 cm olanları var,senin anlıyacağın hem ürüyorlarlar hemde gübreyi çoğaltıyorlar.

Havalar güneş giderse olgunlaşan bölümlerinin elemelerine başlıyacağım ozaman da solucan kompostunun fotoğrflarınıda gönderebileceğim.

Senin kompostun nemi az arkadaşım sen işi öbür kompostta sadık bir yol güdüyorsun cıvık olursa hava sirkilasyonun duracağını düşünerek kompostun nemini azalattığından solucanların susuzluktan ölüyorlar.

Antalyalı solucan gübre üreticisi nazmi acar açıklamalarında solucan havuzunun üstünü gölgelik yaparak havuzun kurumamasını sağladığını belirtiyor sen olayın bu tarafını gözden kaçırıyorsun anlaşılan sizin solucanlar bu yüzden mefta oluyorlar.

Siz önce solucanlarınıza bakarak onları yaşatmanın ötesinde onları sağlıklı bir yapıya kavuşturup üremelerini sağladıktan sonra gübre oluşturma aşamasına geçmelisiniz. başarılar diliyorum zaten bende bu işi yapacak azmin sende olduğunu bu aşamada görüyorum.

Lonicera
21-03-2009, 19:13
Sn epsody, benim yapmış olduğum komposttaki nemden bir sıkıntım olduğunu sanmıyorum. Neden diyecek olursanız, avucuma alıp iyice sıktığım zaman bir iki damla su çıkıyor. Daha da ıslak olması artık cıvıması demek. Ayrıca kabın üstünü naylon ile kapattığım için nem kaybı en az düzeyde. Şunu da belirtmek isterim, sanırım birbirimizi tam olarak anlayamıyoruz. Benim solucanlarla çalışmam küçük bir kova içerisinde. Yukarıdaki mesajlarımda bunu defalarca tekrarlamıştım. Kompost kabımdan aldığım 1 litrelik malzemeyi kova içine atıp, ardından solucanları içine bırakmıştım. Ölen solucanlar bu kova içerisindekiler. Yoksa kendi kompost kabımda solucan yok. Kova ise açık alanda, yağmur suyu ile yıkanıyor. Tabi sudan boğulmasınlar diye en az 20 küçük delik var altında. Ve bu kova yarısından fazla miktarda dolu. İçinde kompost, toprak ve meyve artıkları mevcut.


Öyle ya da böyle, yarın toplayacağım solucanlarla farklı bir düzenek kesin kuracağım. Hem bu sefer sabit ısı sağlamak koşuluyla. Yine ölürlerse başka bir yöntem deneyeceğim.

Siz önce solucanlarınıza bakarak onları yaşatmanın ötesinde onları sağlıklı bir yapıya kavuşturup üremelerini sağladıktan sonra gübre oluşturma aşamasına geçmelisiniz.
Bir de şu paragrafı tam olarak anlayamadığımı ifade etmek isterim. Solucanları yaşatamadan onların üremelerini nasıl sağlayacağım merak ediyorum. Umarım cevabınız benim kendi koşullarım için geçerli olur. Sizin yöntemlerinizi zaten biliyorum.

epsody
21-03-2009, 21:01
Sn Lonicera başından beri ayrı bir kova içine hazırladığın kompost malzemesine ilave ettiğin solucanların ölümünün farkında olarak ölümlerinin kova içindeki malzemenin fermantasyon olayına bağlanamıyacağını yaşama koşullarının iyileştirmesinin çok nemli olmasının örnekle nazmi acarın solucan çukurunun neminin hava şartlarından etkilenerek kayba uğramadan stabil olarak gölgelikle sağladından bahsetmiştim ama şimdi sen kovanın üstünü naylonla kapadığını açıklayınca olay biraz aydınlanıyor.

Kompost karıştırılmadığında havasız kalan kompostta kokuşmanın sebebi mikro organizmaların ölümüyle meydana gelen olayın aynısı oluştuğundan solucanların havasız kalmalarından ölümleri gerçekleşmiş, sen nem kaybını düşünürken solucanların solunumlarını riske atmışsın.

Sonra kova içindeki malzemeyi kendiniz alt üst etme düşüncesiyle solucanlar hırpalanmış olabilirller.
Solucanlarını yakından gözlemeni ve sağlıklarınla yakından ilgilenerek yaşamlarının hareket ritimleri değerlendirmek ( solucanı topladığın kaptan kompost yapacağın kaba bıraktığındaki haketiyle komposun içine yani alt katmanlara inmesi lazımken üstlerde kalarak pasiflik göstermesi) sağlıksız yapıda olmaları göstergesi.
Solucanları yaşatamadan onların (kıpır kıpır olma hallerini sağlamadan)cab canlı olmadan onlar çoğalmıyacak üremiyecek sende kaç tane solucanlanla bir kova kompostu solucanlara yedirip gübre yapacağını sorgulamıştm.

berduray
21-03-2009, 21:26
[QUOTE=Lonicera;383998] Benim kompost kabımın iskelet hariç tüm yanları kalın sineklik teli olduğu için havalandırma sorunum hiç yok.

Böyle bir ortamda solucanların solunum yetmezliğinden öleceğini sanmam.

MeyveliTepe
21-03-2009, 22:19
68150
Kapak, alt tepsi ve havalandırma delikleriyle vermikompost kabı.

68151
kompost yatağını hazırlamak üzere gazete kağıtları ince şeritler haline getiriliyor.

68152
Kompost kabına yerleştiriliyor.

68153
Kompost kabına kuru yapraklar ilave ediliyor ve karışım kabartılıyor.

68154
Sonra, birer avuç toprak ve kum ekleniyor.

MeyveliTepe
21-03-2009, 22:22
68156
Karışım sulanıyor.

68157
500 adet kırmızı gübre solucanı malzemenin üzerine konur. Solucanlar dibe inerler.

68158
Sebze ve meyveler, filtre kahve atıkları, çay poşetleri, yumurta kabukları komposta eklenebilir malzemelerdir.

68159
Kaptaki yatak malzemesinin Bir köşesini açarak malzemeyi kaba koyun.

68160
Her hafta başka köşeden malzeme ilavesi yapabilmek için el çatalını işaret olarak kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe
21-03-2009, 22:25
68161
3-4 ay içinde kompostun tamamlanması beklenir.

68162
Kompost hasatı için, yığınlar halinde ışığa çıkarın. Solucanlar yığınların merkezine gideceklerdir.

68163
Solucanları olmuş komposttan ayırın ve yeni bir kompost yatağına koyun.
--------------------
Kaynak (http://homepage.mac.com/cityfarmer/PhotoAlbum23.html)

berduray
21-03-2009, 22:26
Oraya kadar tamam da 500 adet kırmızı gübre solucanını temin etmek zor...

Matbaa ürünlerinde kurşunun fazla olabileceği söylenmişti galiba, nedir?

MeyveliTepe
21-03-2009, 22:29
Yakınlarda bir yerde büyükbaş hayvan besleyen birileri varsa mutlaka ahırlarının arkasında büyükçe bir gübre yığını vardır. Bu yığının biraz beklemiş olduğu belli olan tarafına giderek ucundan biraz bir şeyle kazın. Kısa sürede binlerce bulmanız büyük olasılık.

berduray
21-03-2009, 22:45
Ben yeni gübrede birşeyler olacağını umarak komşudan bir kova almıştım ama hayalkırıklığı... Yarın gidip eski yerleri araştırmalı o halde.

MeyveliTepe
21-03-2009, 23:01
Solucanlar hayvan gübresinin içinde olmaktan çok gübre yığınının toprakla birleştiği kenarında olur. Çok taze tarafa değil de, bir kaç aydır beklemekte olan tarafta şansınız daha fazladır.

berduray
21-03-2009, 23:05
Araştırmam da bunu dikkate alacağım, teşekkürler.

epsody
22-03-2009, 07:53
Arkadaşlar kompost yapmaktaki maksadımız bahçemizde ve mutfamızdan çıkan atıkların bertarafını sağlarken aynı zamanda bahçemizin eksilen organik yapısının geri kazandırma ve de bu atıkların kompost aşamasında solucanlarıda katarak bitkilerimize en yarayışlı besin maddesinin kazandırılması, solucan gübresinin geniş çevrelerde yankı bularak uygulanabilirliği solucan temininde yaşanan güçlükleri aşmanın yollarından bir tanesininde bahçemizde bulunan solucan populasyonlarının artışını sağlamaktır.

Bunu sağlamanın birinci kuralıda solucan gübresi üretimine geçmeden önce kendi bahçemizde nasıl bitki yetiştirme becerileri edinmişsek öylece sağlıklı ergin ve obur solucan yetiştimek üzere çalışmalar yürütmeliyiz.

Arkadaşlar benim daha öncede çukurda kompost deneylerimi sizlere anlatarak bunları sizlerle paylaşma imkanım olmuştu,daha önce ayrıntı olur diye paylaşmadığım bir gözlemimden bahsederek solucanları nasıl baçemizde çoğaltabileceğimiz bilgilerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Çukurda topladığımız bu atıklar sulandıklarında çukur zemininde toprağın gevşemesini sağlıyarak kompost malzemesinin şerbetini de bu gevşeyen toprak aralarından toprağın derinliklerine ulaştığında toprak altı solucanlarını cezbederek buralarda toplandıklarını gözlemlerimde müşhade etmiş bulunuyordum.

Daha sonraları oluşan kompostu almam gerektiğinde çukurun alt bölümlerinde, Bahçe bellemeleri sırasında raslamadığım büyüklükte vede solucan bolluğuna rastlıyordum,gözlemlerimden çıkardığım sonuçlar kompost oluşumlarından yararlanmaları onların üreyip çoğaldıklarının bir göstergesi oluşumlar fefkalade yerinde olarak uzunlukarıyla irlikleriyle vede kıpır kıpır görünümleriyle dikkati çekiyorlardı.

Gözlemlerimi sizlerin takdirlerine sunar faydalar sağlaması umuduyla uygulayacak arkadaşlara başarılar dilerim. Saygılar

epsody
22-03-2009, 10:02
solucancık

berduray
22-03-2009, 22:28
Şu ağdalı, uzun cümleleri bıraksanız da daha net anlaşsak.

Bir cümleniz bir paragraf tutuyor, ama çıkacak bilgi bir satır.

Konu tekrarından da vazgeçin artık lütfen.

Sadece ve sade bilgi istiyoruz.

epsody
23-03-2009, 04:27
Sayın berduray, Konulara verdiğim ciddiyetle anlatimlarımın arkadadaşlar üzerindeki kompost konusundaki pratik yaklaşımların konuya vakıf olma yönündeki izlenimlerinin sonuçsuz uygulamalardan öteye gitmeyişi beni konunun detaylandırılarak bazı ayrintı sayılabilecek tekrarlarla açıklanması, benim konuya nekadar candan bağlılığımın bir ifadesi olarak algılanması lazımken insanların konu üzerindeki başarısız sonuçlarının polomikler yaratılarak konunun anlatımlarına gölge düşürülmesi muhataplarlarının madur durumda bırakılmak istenmesi bence bilgi sürecinin işlemesinde diğer arkadaşların konunun selameti bakımdan, bu duruma müdail olarak görüş bildirmeleri ortaya çıkan bu durumun, suküt ederek devamını sağlıyacaktır,

Arkadaşlar konunun tarafımdan hararetle ısraralı bir şekilde açıklamalarda bulunarak konuyu enine boyuna anlatımada gösterdiğim çabalarımın bilgi paylaşımına hizmet etmediği yönde kanaatlerin şahşımda mütesir olma durumu arz etmiştir.

Bu konudaki gayretli çalışmalardan konunun iyice anlaşılmasından başka bir niyetim bulunmamaktadır. Saygılar

ServetAydoğan
23-03-2009, 09:38
Evde/bahçede kompost yapımı konusunu başından beri ilgiyle takip ediyorum ve geçen yazdan beri balkonda ilk denemelere başlamış durumdayım. Sayın epsody'ye ve bilgilerini paylaşan diğer üyelere teşekkür ediyorum. Tekrarlı da olsa aktarılan bilgilerin konuyu canlı tuttuğunu ayrıca herkesin anlatım tarzına saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum.

Burada tecrübeli arkadaşlara bir sorum var;

Balkondaki denememde yumurta kabuklarının hemen hemen hiç kompostlaşmadığını gördüm, bunun sebebi nedir, yumurta kabuklarını kompostlaştırmanın bir yolu var mı ?

Teşekkürler.

MeyveliTepe
23-03-2009, 09:47
Yumurta kabuklarını kırıp toz haline getirmeniz gerekir.

Douglas Fir
23-03-2009, 10:41
Atıkların komposta dönüşümünü hızlandırmak için sıkca sulanmalı ve tersyüz edilmeli. Tabii güneş te önemli...

berduray
23-03-2009, 11:37
Evet işte böyle mesaj istiyorum, açık, net, okuması kolay, virgül kullanılmış.

Sıkıcı olmayan, akıcı mesaj; sorun şu=cevap şu.

epsody
23-03-2009, 12:37
Douglas Fir Arkadaşım atıkların dünüşüm hızını kompst tayininde 1.etken c/n oranı, 25-35/1, karbon- azot oranı yani pratikte bir sıra kuru ot, kuru yaprak + bir sıra mutfak atığı şeklinde. dizilirse mikro organizmaların için gerekli besin ve enerji sağlandığından üreme ve üretme işlemi su ve havanın sağlamasına parelel bir şekilde hız kazanarak devam eder, burada güneşin önemi olmadığı gibi kompost işlemi sırasında oluşan fazla ısının bertarafı için kompostun alt üst edilmesi gerekmektedir.saygılar

serazad
23-03-2009, 13:28
Merhaba arkadaşlar,
Yapmış oldugum mısır sılajında yer yer küflenmiş mısır sılajı var, kompost içinde kullanmamın bir sakıncası olur mu acaba ?

berduray
23-03-2009, 17:05
Kimyasal madde barındırmıyorsa, harika bile olur.

epsody
23-03-2009, 17:34
Arkadaşım silajın küfünden önce siajın miktarını karşılıyacak karbon malzeme olarak kuru ot, saman, odun talaşı gibi malzemelerlen konulup oluşumun başlatılması gerekir bu denge sağlanmadan kompostlaşma gecikir, mikro organizmalar küflü malzemeyide işleme tabi tutarak küfün bertarafını sağlarlar işlerin kolay gele diyerek başarılar dilerim.

serazad
23-03-2009, 19:56
Teşekkür ederim arkadaşlar,
Sayın berduray sılaj tamamen naturel içinde tuz bile yok.

Sayın epsody kaygım sadece küflenmeden oluşan bakterilerdi kompost yaparken sılajıtek başına düşünmemiştim saman, gazete karton artıkları, yeşil aksam ve at gübresi olarak yapmayı düşünüyorum.
Saygılarımla...

epsody
27-03-2009, 07:24
Arkadaşlar Günaydın diyerek satırlarıma kompost konusuda bazı ayrıntlar eklemek istiyorum.Bütün organik atıkların kompost yapımıyla bitki besin maddelerinin toprak üzerindeki etkilerinin bitkinin gelişimine gösterdiği olumlu etkierinin üzerine, bitkilere vereceğimiz gübrelerin de (ahır,kümes vesair) kompostlanarak verilmesinde faydalar görmekteyim.

Gübrelerin içinde bulunan yabancı ot tohumları ve hastalık yapıcı patojenlerin fungusların, kompostama işlemi içinde fermantasyona bağlı olarak oluşan ısınını ve gazların etki ile baskılanarak zararlarından kurtulunur.

Lonicera
28-03-2009, 15:41
Domates fideleri şaşırtma aşamasına geldiğinde, bir iki fideyi, hazırlamış olduğum kompost dolu kaba dikmeyi düşünüyorum. İçine başka hiçbir malzeme eklemeyeceğim. Hazırlık aşamasında ahır gübresi de kullandığım için, ayrıca besin ihtiyacı olacağını sanmıyorum. Diğer harçlarla hazırlayacağım farklı kaptakilerle karşılaştırıp gelişmeleri izlemek niyetindeyim.

seleste
28-03-2009, 21:44
Sayın Lonicera,
Solucanların hepsinin ölmesine üzüldüm. Sizin denemeniz hatırladığım kadarıyla hazırlamış olduğunuz komposttan bir kova ayırarak yapılmıştı. Kovaya meyve sebze artıklarını sonradan mı eklediniz ? Acaba yeterli derinliğe gömmediniz mi ? Yahut gömdüğünüz artıkların üstünü örtmediniz mi ? Son derece dikkatli ve özenli çalıştığınızı biliyorum, bu yüzden de solucanlarının tamamının neden öldüğünü net olarak bulmamız gerek.

Bir de yeni denemenizi şu alıntı yaptığım koşulları tamamını sağlayacak şekilde yapmanız mümkün olur mu ? O zaman, "Standard bir kovada, yarım kilogram solucan günde 2 elma artığını tamamen parçalayabiliyor" gibi net bir cümle yazmamız mümkün olur. Kolay gelsin dileklerimle.


Bir solucan 24 saatte kendi ağırlığı kadar atık tüketebiliyormuş. Böylesi bir yatak içerisinde 1 ay içerisinde solucan nüfusunun iki katına çıkabileceği söylenmiş.

İdeal oranlar :

Kabın derinliği 20-30 cm olmalı
Her 1 kg sebze artığı için 2 kg solucan gerekli
Her 1 kg sebze artığı için 60 cm^2 tepsi yüzey alanı gerekli

Bu oranları şu linkten aldım ve birimleri metrik sisteme çevirdim: http://www.savvygardener.com/Features/worm_composting.html

Bir ayakkabı kutusunda dahi denenebilir. Başlamak için en az yarım kilo solucan olmalı diye düşünüyorum.
Kompost kabı şu linkteki gibi :
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://worms.blat.co.za/files/wormfactoryco.png&imgrefurl=http://worms.blat.co.za/&usg=__7RPDZ46OpQjBb5EBufpUG8FoCNA=&h=431&w=400&sz=44&hl=tr&start=49&tbnid=G-NvIC2exaSd-M:&tbnh=126&tbnw=117&prev=/images%3Fq%3DWORM%2BCOMPOST%2BPIN%26gbv%3D2%26ndsp %3D20%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26start%3D40

seleste
28-03-2009, 21:56
Benim hazırladığım kompost kabında ısı değişimi, koku, hareket hiç hiç bir şey yok. Sebzeliğin altını Sn. Meyvelitepe'nin önerisi üzerine kontrol ettim. Kapalı imiş, çivi gibi birşeylerle deldim. Hava iyi olduğu bir gün, çim üzerine sererek, çim biçme makinesi ile parçacık ebatını daha da küçültmem gerekiyor sanırım. Sn. Meyvelitepe'nin ve Sn. Lonicera'nın başarılı olan kompost denemelerinin her ikisinde de, artıklar, dallar dal öğütücü ile "unufak" seviyesinde parçalanmıştı. Parçacık büyüklüğünün belirleyici bir kriter olduğunu düşünüyorum. Ben dalları en fazla 3-5 cm kadar parçalayabildim. Sanırım bu yeterli olmayacak.

Çimlerin üzerine serip çim biçme makinesi ile yeniden parçalamayı düşünürken aklıma geldi : Kesilmiş çimler kullanmıştım. Hasbelkader aralarında bir kök ayrıkotu var idiyse, toprağa karışır mı ? Bahçe duvarımın dışında siteye ait olan ve meyve ağaçları diktiğim bir bölüm var. Yağmur dinince ağaçların çevresindeki yabani otları yoldurmayı düşünüyordum. Aralarında bol ayrık otu var. Bu tip malzeme kompostta kullanılırsa sorun yaratır mı sizce ? Herkese iyi akşamlar.

seleste
28-03-2009, 22:13
Bir de Mine Hanım'a bir önerim var : Bu forumun başlığındaki " ... evsel ve bitkisel ATIKLAR" ifadesindeki atık sözcüğünü " artık" şeklinde değiştirsek nasıl olur ? TDK sözlüğüne göre :

Evsel atık : Evde kullanımdan düşmüş, eskimiş, yıpranmış veya çöp durumuna gelmiş maddeler

Bence kompostta kullanılan malzeme atık değil artıktır. Birkaç mesajımı bu yüzden yazdıktan sonra düzelttim. Literatüründe de böyle mi geçiyor bilmiyorum. Sebze atığı değil, sebze artığı demek gerekli bence. Bu konuyu tartışalım mı ?

Herkese iyi akşamlar.

Lonicera
29-03-2009, 07:25
Sn seleste, kap içerisinde solucan besleme konusunda hatırladıklarınız doğru. Vermiş olduğunuz ölçülere neredeyse harfiyen uymuşum bilmeden. Önceleri kompost içeriğindeki bir şeylerin toksik etkisi olabileceğini düşünüyordum(gerçi hala buna inanıyorum) , ama toprak ısısının da olumsuz etki göstereceğine eminim. Fakat ölümle soluçlanacak kadar etkili olacağını sanmıyorum. Sadece hayvan gübresi ve toprak karışımı olan kap içerisindeki solucanlarda 4 gündür sorun yok gibi. İçerisine sadece 1 adet elma rendeleyip farklı köşelere yerleştirdim. Henüz herhangi bir ölüm olmadı.

MeyveliTepe
05-04-2009, 19:20
Yılın ilk kompostu için harekete geçtik.
70906
Tek bir kompost kabı için 10 çuval çim kırpıntısı (yaklaşık 200kg) ve 10 çuval öğütülmüş kuru kestane dalı olmak üzere yaklaşık 300kg malzeme kullandık. Tek bir kap ancak doldu.
70907

Nisan sonu itibarıya kompostun kullanılır duruma gelmesini umuyoruz. Sebze yastıklarımız için çok daha fazlasına ihtiyacımız olacak. Önümüzdeki hafta sonuna bir kap daha dolduracağız.

berduray
05-04-2009, 21:18
Benimki çamura döndü, toprak katmanı koymasam daha iyiydi galiba, kuru ve ıslak malzemeyi karıştırıp, ara ara toprak eklemiştim.

Lonicera
09-04-2009, 15:44
Bildiğimiz çay posasını yeşil malzeme olarak kullanıyoruz. Peki bu posayı kurutarak kullanırsak kahverengi malzeme yerine geçer mi? Daha açıkçası, kurutulduğunda karbon değeri yükselir mi?

meraklı
10-04-2009, 10:31
Sayın Mine Hanım,

Ben burada yazılanları okuyarak son 2 haftadır kompost yapmaya çalışıyorum.
Baştan sona mesajları okudum. Özellikle 31 no'lu mesajınız çok yardımcı oldu teşekkürler. Neler yaptım:

Büyük ve kalın çöp poşetleri aldım, altına ve yan taraflarına delgeçle delikler açtım, balkona yerleştirdim. İçine mutfaktaki artıkları - sebze kabukları çay demlik poşetlerinin atıkları, maydanoz vb. yeşilliklerin artıkları, yumurta kabukları, portakal kabuklarını da küçük küçük keserek koyuyordum ama yazılanları dikkatlice okuyunca vazgeçtim artık koymuyorum, yeşillik alandan otlar koyacağım, yine sizin mesajlardınızda belirttiğiniz yeşil gübre bakla yetkiştirip koydum. - Kahverengi malzeme olarak da kağıtlar, okul kantininden rica ettiğim karton kutuları parçalayarak onları da ekledim, iyice karıştırdım. Şimdi poşetin ağzını sıkıca bağlayıp geçici olarak kullandığım bahçeye koyacağım ve ağzını hiç açmadan 1 ay bekleyeceğim. Umarım yaptüıklarım doğrudur. Yanlmışlarım varsa ya da ekleyeceğiniz şeyler şimdiden teşekkürler.

Remzi Sarıoğlu
10-04-2009, 10:39
Ekolojik yaşam portalı işyerlerine dağıtılan özel atık kutularının üzerinde "Solucanlar çalışıyor" ifadesi yer alıyor.
Yemek atıklarından çevreci gübre
California’da başlatılan bir kampanyayla işyerlerinde yemek artıkları kutularda toplanarak solucanlara yediriliyor ve bu sayede çöplerden çevre dostu gübre üretiliyor California eyaletinde Entegre Atık Yönetim Merkezi tarafından alınan bu ilginç kararla, solucanları iş yerlerine dağıttı. Solucanlar, işyerlerinde oluşturulan özel çöp kutularına yerleştiriliyor ve çalışanlar evden getirdikleri atıkları veya işyerindeki yemek artıklarını sabahtan bu kutulara bırakıyor. Solucanlar gün boyu çalışıyor ve akşama hazır olan çevre dostu gübreyi eve götürüyorlar.

SOLUCANLAR EN ÇOK MEYVE SEVİYOR
Süt ve et ürünlerinin solucanlar tarafından öğütülmesi sırasında koku çıktığı belirtiliyor. Bu nedenle, öğütülmek üzere daha çok sebze ve diğer bitkisel ürünler tercih ediliyor. Solucanların yağlı ve ekmek gibi karbonhidratlı yiyecekleri de çok fazla sevmediği belirtiliyor. Ancak, kahve artığı ve karpuz, armut gibi meyveler solucanların ideal mönüsü. Birçok şirketin, yeni kutular için başvuru yaptığı belirtiliyor.

KUTULAR ÖZEL OLARAK HAZIRLANIYOR
Birçok kişinin başında solucan fikrinde rahatsızlık duyacağı veya solucanların koku yapacağı endişeleri nedeniyle yetkililer son derece şık görünümlü, kokusuz ve kapalı kutular hazırlamış. Bazı kutuların üzerinde, ‘Solucanlar çalışıyor’ ifadesi yapıştırılıyor.

ABD’de çevre konularıyla ilgili faaliyet gösteren Çevre Koruma Dairesi (Environmental Protection Agency)’nin California ofisinde, tutulan yüzbinlerce solucan her yıl 5 ton yemek atığını gübreye dönüştürüyor.

meraklı
13-04-2009, 21:10
445 Nolu mesajımdaki sorumu cevaplayabilecek üye var mıdır?

Ben mesajda belirtilen şekilde poşete kompostumu hazırladıktan sonra 2. poşete de kompost yapımına başladım. Ancak yeşil malzemeleri (bahçelerden koparılan yeşil ot ve çimenleri alıyorum) değil de kahverengi malzeme bulmam daha zor oluyor. Dal parçaları bulsam da bunları parçalamam çok zor o yüzden kahverengi malzeme buldukça 2. poşete eklemeye çalışıyorum.

MeyveliTepe
13-04-2009, 21:28
Sn.Meraklı,
İki haftayı geçtiğine göre, kompostunuzda şayet her türlü şartı yerine getirmiş iseniz yüksek ısılara çıkıp bu günlerde ısı bir miktar düşmeye başlamalıydı. Şayet henüz bu durumla karşılaşmadıysanız kompostlaşma işlemi hiç başlamayıp malzeme çürümeye yüz tutmuş olabilir.

Forumda bu konuda çok şey yazılı ama, özetin özeti, karbon kaynağı olan kahverengi malzeme ve nitrojen kaynağı olan yeşil malzeme, yeterli nem ve havaya sahip olacak şekilde gevşek bir şekilde bir kompost kabına yerleştirilmiş ise kompost işlemi sağlıklı başlar.

Çöp poşetlerinde nasıl olur açıkçası kestiremiyorum. Havalandırmayı sağlamakta yetersiz kalabilir diye tahmin ediyorum.

#442 numaralı mesajda, önceki hafta sonu kompost kabına aldığım malzeme bu hafta sonu elinizi ciddi şekilde yakacak ölçüde (70 derece civarı sanırım) ısınmıştı. Dört tarafından ve üstünden hava alıyor olmasına rağmen, hacmin büyüklüğünden dolayı iç kısımların iyice hava almasını sağladım. Aksi halde yüksek ısının ve yanmanın gerektirdiği oksijeni sağlayamadığından çürümeye dönüşme olasılığı vardı.

meraklı
15-04-2009, 08:56
Sn Meyvelitepe,

Çalışmalarınızı ve sitenizi takip ediyorum. Çok güzel işler başarmışsınız ve bizlere de örnek oluyorsunuz.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Şimdilik imkanlarım sınırlı olduğu ve bahçede bana ait olmadığı için kompost işini kalın ve büyük poşetlerde yapmaya çalışacağım. Bu hafta poşet içindeki kompostumun 2. haftası olacak ve ısınmayı kontrol edeceğim, umarım başarılı olurum.

epsody
16-04-2009, 08:21
Arkadaşlar hepinize merhaba diyerek satırlarıma başlıyorum, geliboludaki bahçemde geçen sene yaptığım ve sizlerede kompost ta yeni bir teknik diye açıklamarını sunduğum çukurda mikro organimalara ilaveten solucalarla vede dana burunlarını katarak oluşturduğum komposttan resimler sunacağım

MeyveliTepe
19-04-2009, 20:51
Kompost kaplarından birini boşalttık. Bir tepe malzeme oldu. Yarım ton civarında var sanırım. 44 numara ayakkabımı yanına koyayım derken diken battı ayağıma :)
73526

İki hafta önce kompost kabına koyduğum malzeme hala 50 derece civarında yanıyor. İki hafta sonra kullanılır duruma geleceğini tahmin ediyorum.
73527

seleste
19-04-2009, 22:20
Arka bahçem kuzeydoğu yönünde. Bugün oradaki çimleri kestikten sonra yağmur borusunu temizlemek istedim. Etraftaki pek çok yaban güvercininin çatı saçaklarındaki gübreleri yağmur borusuna dolmuştur diye düşünüyordum. Boru kompost ve solucan doluydu ! Solucanlar foruma fotoğrafını yüklediğim hareketli solucanlardan. Yağmur borusu harika bir yatak işlevi görmüş. Solucanlar borunun içi ve aktığı alandaki toprağı komposta çevirmiş.

Daha önce böyle bir olayla karşılaşan var mı ?

seleste
19-04-2009, 22:27
Sn Meyvelitepe,
Kompostunuz çok güzel görünüyor. En güzel bitkileri yetiştirmeniz dileğiyle.

Benim hazırladığım sepette yanma olmadı, çürüme başladı. [B]Mutlaka büyük ve hava alan bir kap kulllanmak, 1.5 merteküp hacminden az olmayan bir kompost kabı kullanmak ve parçacık boyutunu olabildiği kadar küçük tutmak gerektiğini anlıyorum. Yağmur borusunda oluşan komposta, sizin bir kere bahsettiğiniz saf komposta domates ekimi yapacağım. Sonuçları paylaşırım. Herkese kolay gelsin.

MeyveliTepe
19-04-2009, 22:46
Sn.Seleste,
Yağmur borusunda keşfettiniz kompost muhtemelen çok uzun bir sürenin birikimidir. Büyük ihtimal bitkiler için çok yarayışlıdır.

epsody
20-04-2009, 06:08
Arkadaşlar size bu senenin ilk çukurda, solucanların katılımıyla oluşturduğum kendi tekniğim diye yorumlarınıza sunduğum kompostumun görsel olarakda, siz arkadaşlarımın gürüşlerine sunmanın kıvancını taşımaktayım.

Arkadaşlar görselden uzak yorumlarla açıklamasında bulunduğum kompostumun, diyebilirimki artık her türlü yorumlara açık olarak kendini ortaya koymuştur, takdirlerinize sunarak olumlu veya olumsuz yorumlarınızın hakkını vererek, kanaatlerinizi ortaya koyacağınızdan hiç şüphem yok.

Hepinize candan teşekkürü borç bilirim, bu teknikle kompost oluşturacak arkadaşlara da şimdiden başarılar dilerim sevgiler saygılar.

seleste
20-04-2009, 21:02
Bugün şu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=41116&d=1213906859)mesajda görünen bahçe çeşmesinin altına yaptığım düzenlemeyi kaldırdım. Yarım metre kadar kazdım. Çamaşır sepetinde çürümeye yüz tutan kompost malzememi içine doldurdum. Dün yağmur borusundan 20 kadar kırmızı solucan bulmuş ve bir ayakkabı kutusuna yatak yaparak ayırmıştım. O solucanları da çukura doldurdum. (Aslında kutuda denemek istiyordum ama ölürler diye korktum ) Bahçedeki bu çeşmenin altı nispeten gölge bir yerde ve her zaman ıslak oluyor. Bakalım neler olacak.

epsody
21-04-2009, 01:54
Sayın,seleste iyi bir başlangıç yapmışsınız mutfak artıklarını da, resimlerde güründüğü gibi bir eski bir kıyma makinasından geçirirseniz daha iyi bir menü hazırlamış olursunuz solucanlarınıza, böyle bir makina buluncaya kadar mutfak artıklarını haşlıyarak, artıkları solucanların ağızlarına uygun duruma getirebilirsiniz. Hazırladınız bu malzemeyi hiçbir zaman solucanların üzerine dökmeyiniz.

İyi bakımla solucanlarınız beslendiklerinde üremeleride artarak çoğalacaklar sizin önlerine koyduğunuz malzemeyi tüketme zamanıda kısalacaktır, işlerinizde başarılar dilerim hoşça kalın saygılar.

meraklı
21-04-2009, 21:55
Aslında burada yazmam tam olarak doğru mu bilmiyorum. Bahçemde yaz sezonuna hazırlık çalışmaları olarak toprağı belledikten sonra, biçilen çimleri bu bellediğim yerlere döküp serdim. Üzerine gübre attıktan sonra iyice karışması için tekrar bellesem bunun toprağa faydası olur mu?

epsody
21-04-2009, 22:19
Sayın; meraklı yaptığın şeyi doğru yönde kabul etmek mümkün değil, çünkü çim diye attığın ham malzeme mikro organizmalar tarafında işlem sırasında toprak ta bulunan okşijenin tüketimini sağladığı için üzerine daha sonra dikilen fidelerin köklerinde havasızlık çekmelerine neden olacaktır.

O yüzden toprağa fayda değil zararlı olur kanısındayım meraklı arkadaşım bir daha böyle bir şey yapma.

Lonicera
25-04-2009, 18:45
Bugün güç bela deniz kıyısından topladığım yosunları( toplam 15 çuval), (önce güneşte soldurduktan sonra) nihayet bahçe toprağı ile karıştırıp alt üst edebildim. 2 büyük çuval da kompost yapımı için kenara kaldırdım. Bugün ayrıca 2. partisini hazırladığım kompostumu da ilk kez karıştırıp havalandırdım. Yaklaşık 10-12 gün önce basmıştım kaba. Kap içindeki malzemelerin C/N oranı bu sefer de tam isabet. Süper bir yanma oluşmuş. Havalandırmayı daha sık yapmalıyım artık.

Allahtan sevgili berduray buralarda değil de fırça sonraya kaldı:mad:. Sözde adım adım resimleyecektim kompost aşamalarını. Vallahi o koşuşturma ve pislik içinde aklıma gelmedi.:(

Herşey iyi güzeldi ama bir de şu yorgunluk olmasa. Ne bel kaldı ne bacak. Artık 3 gün uğramam bahçeye( desemde yarın sabaha birşeyim kalmamış deyip soluğu orada alırım mutlaka)

Yazmayı unuttum. Bu başlıkta 444 nolu mesajda, kullanmış olduğumuz çay posaları için bir soru sormuştum kimsenin yanıt vermediği. Sormamın nedeni ise bir arkadaşım kahvehane işletiyor. Onları hem azot hem de karbon olarak değerlendirebilir miyim diye merak etmiştim. Arkadaşla anlaştım, günlük demlemiş olduğu çay posalarını artık çöpe atmıyor. Kendisine büyük kovalardan verdim. Onlara dolduruyor ve ben alıyorum. 2 günde büyük kova ağzına kadar doluyor. Şimdiden 3 kova alıp bahçede bir köşeye yığmaya başladım.

epsody
25-04-2009, 19:52
Arkadaşım senin çay atıklarını sorduğun tarihte ben geliboluda idim, ben soru soranlara cevap vermekten zevk alıyorum burda olsaydım ben seni cevapsız bırakmazdım. Bende bahçemin yanında olsam bahçeden çıkmam her halde, arkadaşım birkaç gündür forumlarda gürünmemenin sebebi deniz yosunlarıymış demek, iyi şeyler yapmışsın anlaşılıyor, ama yosun toplama işini nisan yağmurlarından sonra yapsaydın yosunların yağmur sularıyla daha iyi yıkandığı gibi aynı zamanda çok iyi yıkanmış olacaktı sen şimdi her halde şehir suyuyla yıkamış oldun.

Ben komposta katacağım yosunları son bahara bırakıyorum iki yönden avantaj sağlıyorum
deniz bize 7-800 metre civarında uzakta, bütün yazda güneşin altında çok güzel kuruduğundan taşıması kolay oluyor birde nisan mayıs aylarında yağan yağmurla yıkandığından, yakınmasıylada uğramıyorum.

Arkadaşım sen kompost işini gerçekten iyi ele aldın çay posalarını toplaman iyi isabet kaynağında iyi, sana bu konuda çok iyi açıklamalarım olacak çay posalarını toplamaya devam et yanlız çürümelerine meydan vermeden onları iyibir şekilde kurut biryerde muhafaza altına al bunları malç yaparak kışın ağaç diblerine koyabilabilirsın, kışın yapacağın komposta kahverengi karbon malzeme olarak mutfak atıklarını (azot) dengeye getirmek için kullanabilirsin.

Ben çay atığını bulamıyorum şehirden getirmek çok zor oluyor, ama ben komşularımıda ikna etmeye başladım mutfak atıklarınıda çöpe attırmıyorum, ayrı bir yere toplatıyorum, istanbulda iken evime yakın olan kahveden iki günde 10-15 kilo atık aldığım oluyor, bu senede pazarlardan da sebze atığı toplamak istiyorum.

Sana bir müjde vereyim dal öğütme makinası aldım bizim istanbulda perşembe pazarından gaeçen sene ayni makinayı alacaktım mali durum dan dolayı alamamıştım bu sene aynı makina yeni modeller çıkınca bu makina ellerinde kalmış, senin anlıyacağın geçen sene 300lıra civarında ola makina bu sene 170liraya almış oldum 3.5-4 cm kalınlığında dalları öğütüyor .

Biraz uzun oldu ama çoktan beri yazışamıyorduk hepsi çıktı aradan tekrar görüşmek üezre iyi akşamlar

Lonicera
26-04-2009, 07:34
Sn epsody, bizim buralarda nisan yağmurları diye bir şey kalmadı artık. Eskiden günlerce yağmur yağardı bu aylarda. Geçen sene hiç yağmadı. Bu yıl Allaha çok şükürler olsun ki, tüm kış yağmura doyduk. Bana da yosunları toplayıp tatlı suda yıkamak düştü ne yapalım.

Çay posalarını kurutmak mesele değil de, nemlendirmeden saklamak problem. Geçen yıl da çok az miktar denemiştim ama bir şekilde küflenmesine engel olamadım. Neyse belki ara ara döküp havalandırırsam bu sefer küflenme oluşmaz.

Bütçenize uygun dal-yaprak öğütücüsü bulmanız çok iyi olmuş, güle güle kullanın. Büyük problemi halletmiş oldunuz. Bol kompostlu günler dileğiyle.

epsody
26-04-2009, 08:28
Arkadaşım büyük zahmetler vererek topladığın vede yıkadığın yosun vede çay posalarını kurutman için pratik bir çüzüm önereceğim, ben istanbuldan geliboluya giderken keşan taraflarında köylüler kabak çekirdeklerini, kullanılmıyan asfaltlara sererek çok çabuk kuruttuklarını söylüyorlardı seninde çevrende nadir kullanılan asfaltları kullanarak bu işi halledebilirsin.

Sen benim deniz kenarından yosun toplama düşücemide sakın yabana atma ben uzun zamandır böyle yapıyorum, sonra sezonun başında bahçe işlerinin yoğun oldoğu zamana denk getirmen senin fazladan yorulmalarına sebeb teşkil ediyor,sezon sonunda zaten bahçe işleride azaldığından daha uygun olur kanısındayım.

Lonicera
26-04-2009, 08:53
Önerinizi bir özel TV kanalında uygulamalı olarak izlemiştim. Orada da asfalt üzerine serilen mısırları gösteriyordu. Ancak bulunduğum yer neredeyse şehrin tam göbeği. Bahçede bulanan küçük bir beton alan var. Onun üzerine serip kurutacağım şimdilik.

Sonbaharda yosun toplama işi oldukça cazip geldi. Artık 2 parti halinde yaparım. Hem bu sıralar hem sezon sonu. Ne yapalım, yakınsak da yorulmadan olmuyor. Ne demişler '' Tarlada teri olmayanın hasat'ta yüzü olmaz''mış.

MeyveliTepe
27-04-2009, 09:17
Üçüncü haftanın sonunda kompost kabındaki malzemeyi boşalttım. 200 kilo kadar malzeme çıktı. Hala az da olsa yanma devam ediyordu. Bir-iki hafta da yığın olarak kalsın dedim. Üç kompost kabının üçünü de son iki haftada taze malzeme ile doldurdum. Yeşil malzeme olarak sadece çim kırpıntısı, kahverengi malzeme olarak da sadece söğüt ve kavak talaşı kullandım. Bir önceki komposttan bir miktar da mikro-organizma mayası olarak kullandım. Geçen hafta doldurduğum kap mükemmel durumda. Yanmanın büyük kısmı tamamlandı.

Nisan başından itibaren üç kompost kabına giren malzeme miktarı 50 çuval yeşil, 19 çuval kahverengi malzeme. Toplam ağırlığı 1.5 ton civarı. Böyle giderse sonbahara kadar 5 ton hedefimi geçeceğim.

Kompost yapan arkadaşlara, civarda sandık, palet vb. imalathanesi varsa oralardan çok ucuza veya bedavaya talaş almalarını öneririm. Bu gibi imalatta çam kullanılmadığından kompost için çok uygun.

Öğüttüğüm dalları artık kompostta kullanmayıp malç için kullanmaya karar verdim. Böylesi çok daha kullanışlı olacak.

MeyveliTepe
27-04-2009, 09:26
Sn.Lonicera,
Çay posalarını öylece yeşil malzeme ile harmanlayıp kompost yapmayı denediniz mi? Mantıken işlem başlarmış gibi geliyor.

fkarsli
27-04-2009, 10:31
Sayın Epsody,
Ekonomik dal parçalayıcınızı güle güle kullanın, benimde öyle bir şeye ihtiyacım var, eger resim ve teknik bilgi verirseniz memnun olurum.
Bu arada bir haftadır kompost hazırlama yazılarınızı okuduktan sonra bir kıyıya koydugumuz küflü otlarımızla, silaj çukurunun yüzeyinden ayırdıgımız bozuk materyali serip kapattık. Faydalı bilgi ve tecrübelerinizi kullanmaktan çok mutluyum, zamanla benden de katkılar gelecektir.

Lonicera
27-04-2009, 15:26
Sn.Lonicera,
Çay posalarını öylece yeşil malzeme ile harmanlayıp kompost yapmayı denediniz mi? Mantıken işlem başlarmış gibi geliyor.

Sn MeyveliTepe, internet kaynakları çay posasını yeşil gruba dahil etmiş. Ben işte bu yerde takılıp kaldım. O sebeple yeşil malzeme ile denemedim. En iyisi kurutup kahverengi malzeme olarak kullanayım dedim. Yeşil ile karıştırıp harmanlamayı artık kompost kabını boşalttığımda deneyebilirim.

Bu arada size de kolay gelsin. Dile kolay, bir sürü malzemeyi harmanlayıp uğraş veriyorsunuz. Artık bu yıl içimiz dışımız kompost olacak. İri parçaları malç olarak serme fikri de mantıklıca. Ancak ağaç başına oldukça fazla miktar kullanacaksınız herhalde. Çünkü tüm toprak yüzeyini kaplaması gerekiyor değil mi? İnce malzeme olsa sorun olmuyor, kendi nemiyle beraber toprak nemini de uzun süre tutabiliyor. Ben şimdilik sadece 2 kamkat fidanımın dibine malç yaptım. Nem tutumunu ölçmek şu sıralar aldatıcı olacak İzmir'de. Bir kaç ay sonraki cehennem sıcaklıklarında bakmak gerek.

MeyveliTepe
27-04-2009, 16:06
Sn.Lonicera,
Çay posası taze kullanılmış ve ıslak bile olsa çim kırpıntılarıyla karıştığında kahverengi malzeme gibi davranacak gibime geliyor. En azından, yeşil malzemenin biribirinden ayrılıp hava almasını sağlayabilir. Bu da mikro-organizma faaliyetini başlatır diye düşünüyorum. Küçük de olsa bir deneme yaparsanız ve başarılı olursa sizin açınızdan çok pratik olur diye düşündüm.

Öğütülmüş dal parçalarıyla malç yapmak zaten Türkiye haricinde neredeyse tüm dünyanın uyguladığı bir yöntem. Tercihan ağaç tacının altına, 5 santim kadar kalınlıkta döşenmesi gerek. O kadar malzeme üretmem her halde bir kaç yıl alır :)

Lonicera
06-05-2009, 18:10
Sn MeyveliTepe, deneme amaçlı yapmış olduğum çay posalı kompost, bugün bir haftasını doldurdu. Bugün kontrol ettim, ancak yanma başlamadığı gibi kötü koku oluşumu vardı. Alt üst etmek için malzemeleri kaldırdığımda ise çay posalarının tümünde yeşil küflenme başlamış. Koymuş olduğum yeşil malzemeler ise aynen bozuma uğramadan duruyordu. Eski komposttan da aşılama için koymuştum ama nafile. Tüm malzemeyi olduğu gibi kaba aktardım. Yarın ilk işim tüm malzemeyi kuru saman ile harmanlayıp, amonyum nitrat eriğiyi ile sulamak olacak. Sanırım yanmayı bu şekilde tetikleyebiliriz. Zaten yanma başlasa gerisi gelir.

epsody
07-05-2009, 07:27
Topraklara verdiğin hizmetin karşılığını fazlasıyla almanı temennisiye işlerin kolay mutluluğun daim olsun toprak dostu arkadaşım.

Yaptığın işi çok iyi anlıyor ve takdir ediyorum, çay posalarınla uğraşarak fazla vakit kaybederek kendini yorma, bu posaları bahçende boş toprak varsa oraya sererek kurut toprağın sıcaklar altında kavrulmadan posaların nemiyle toprağındaki canlılar hayat bulsun.

Bahçende bu posaları kurutma imkanı yok ise başka bir yerde mesela çatıda naylon üzerinde olabilir, demek istiyorumki çay posalarını bulduğun kaynağa hız kazandır sonuçta bunların kuruması bile senin toprağına bir değer katacaktır .

Arkadaşım sözü bu posaları değerlendirme yöntemine getirmek istiyorum, arkadaşım kurumuş olan çay posaları senin bahçenin malç işlerinde kulanmanı öneriyorum çünkü malçlama yapmakla, kompost yapmakla toprağına uygulacağın bu organik atığın besin değerleri malç yapma yönü daha fazla toprağına uyguladığın malç'ın getirisini sana açıklamak isterim malç uygulanan toprak yapısına solarizasyon etkisi, toprağın içindeki canlı populasyona gıda ve beslenme, ve solucanların üremelerine çürüntü besin , örtü yaptığın topraklarda yabani ot tohumların baskılayacağı toksin etkisi daha sayılacak birçok faydalarla tercih sebebi sayılabilir.

Bu malç konusu senin iyi düşünerek kompost konusudaki uygulamalarını bir paralellik içinde yürütmeni samimi olarak toprak, kompos, bahçe konularında hasasiyet uyguluyan bir arkadaş olarak öneriyorum.

Bu parlak fikir benden takdir edip uygulamak senden diyerek kanaat sana düşüyor sevgi ve saygılarımla hoşça kal.

Lonicera
07-05-2009, 15:14
Sn epsody, öncelikle ilginize teşekkürler. Bahsettiğiniz gibi çay posalarının büyük bir kısmını, küçük bahçemde mevcut bulunan meyve ağaçlarının diplerine malç olarak zaten uygulamıştım. Küçük bir boş alan bulup, açtığım çukur içerisine en az 10 kova posa döküp üstünü toprakla kapatıp bir güzel suladım. Bunlarda herhangi bir sorun yok. Çay posasını sıcak kompost oluşumunda gözlemek amacıyla yola çıktım, ama bir yerde hata olduğunu düşündüğüm için bugün yukarıdaki mesajımda belirttiğim şeyleri yaptım. Tüm malzemeleri boşaltıp bir güzel amonyum nitrat ve kuru saman ile paçallladım. Üstünü kapayıp beklemedeyim artık.

Sanırım bir süre sonra toprağa ilave ettiğim çay posaları, mevcut canlıları o bölgeye toplayacaktır. Özellikle solucanlar toplansın istiyorum. Tabi bu isteğin sebepleri arasında, sadece solucanların toprağa faydaları gelmiyor. Yakın zamanda arkadaşlarla olta ile balığa çıkmaya başlayacağız. Malum güzel yem oluyor solucanlardan:)

epsody
07-05-2009, 16:28
Sayın Epsody,
Ekonomik dal parçalayıcınızı güle güle kullanın, benimde öyle bir şeye ihtiyacım var, eger resim ve teknik bilgi verirseniz memnun olurum.
Bu arada bir haftadır kompost hazırlama yazılarınızı okuduktan sonra bir kıyıya koydugumuz küflü otlarımızla, silaj çukurunun yüzeyinden ayırdıgımız bozuk materyali serip kapattık. Faydalı bilgi ve tecrübelerinizi kullanmaktan çok mutluyum, zamanla benden de katkılar gelecektir.

Arkadaşım size dal öğütücüler hakkıda fikir vermesi açısında bir resim ekledim, arkadaşım önce kompost konularına ilgili davranışından ötürü sizi kutlarım, dal ve yaprak öğütücü makinalar genelde bahçe atıklarının kompost yapım tekniğine göre dal ve yapraklar öğüterek daha ufak paraçalara ayırarak mikro organizmaların işlerini kolaylaştırmak kompost oluşumunu çabuklaştırarak atıkların bertarafında zaman kazanırken bahçe toprağımızdan eksilen organik metaryalin takviyesine yardım eder.

Arkadaşım kompost olayında küflenme, çürüme vede kokuşma olayları başka amaçlara hizmet eder biz bunlara müsade etmememiz gerekir yaş otları kurutacağız kompostumuzun içine atacağımız malzemeler c/n, 25-35/1 oranlarında dengede olmalı bu oranın önemi kompost olayının oluşma hızını tayin eder kompost malzemelerimizin homojen bir karışım sağlaması için malzemelerdede yaş ve kuruluk oranlarınıda dengeye getirerek içinden sızıntı yapmıyacak şekilde gerekirsede su ilavesi ile takviye edilecek.

Kompos olayında c/n oranlarıyla kompostu oluşturacak mikroorganizmaların besin ve enerji gereksinmeleri sağlarkende dışardan karıştırılarak hava sağlamasıyla faaliyet sürdürülecek.

Arkadaşım konunun takibinde geçmişte arkadaşlarımızında yorumlarından faydalanarak bilginizi geliştirerek sizi bilgilerinizle burda görmekten mutlu olacağımı belirtmek isterim, servgi ve saygılarımla esenlikler içinde olasınız

Lonicera
07-05-2009, 16:49
Sn epsody, hazır konu açılmışken aklıma geldi sorayım dedim. Almış olduğunuz yaprak-dal öğütücü benzinle mi çalışıyor yoksa elektrikle mi? Ayrıca hiç kullandınız mı? Memnun kalıp kalmadığınızı merak ediyorum.

epsody
07-05-2009, 17:09
Sn;Lonicera Aldığım dal öğütücü makina 220volt elektirkle çalışıyor geçen ay aldım aldığım firma kargoyla geliboluda verdiğim adrese göndermiş, geliboludaki arkadaş teslim almış ben halen istanbulda bulunuyorum bir hafta içindede geliboluya gideceğim artık gidince kullanacağım, üstten dal ve yaprakların verildiği giriş haznesi var yanda bir ayar düğmesiyle girişten verilen dalların kalınlık ayarı yapılıyor

Lonicera
23-05-2009, 20:09
Deneme amaçlı olarak, hazırlamış olduğum ilk kompost içine kavun fidesi dikmiştim. Aynı tür fidenin ikincisini, toprak ve gübre karışımı derin kap içerisine dikip karşılaştırdım. Yakın zamanda resimleyeceğim. Bariz olarak gözle görünen fark kompost içindeki fidenin gelişimindeki yavaşlık. Diğeri 6-7 iri yaprak verirken, harcı sadece kompost olan 4 yaprakta kaldı ve yapraklar küçük. Benim açımdan sevindirici bir durum bu. Sebebi ise kompost içerisinde bitkiye ölümcül etki edebilecek toksik bir maddenin bulunmaması. Tabi bu yaklaşık 3 haftalık bir gözlemin sonucu. Kimbilir, belki kısa süre sonra bitkiyi kaybederim.

Esas hedeflediğim nokta ise bir şekilde topraktan büyük ölçüde kurtulabilmek. Keşke kompost içeriğini analiz ettirebilseydim. Ne eksik, ne fazla ortaya çıkar ona göre hareket ederdim.

Aynı kompost malzemesini toprak ile karıştırıp Hardy Kiwi fidesini dikmiştim. İçine biraz da koyun gübresi ilave ettim. Bitki gelişimi fevkalade. Ne bir yaprak hastalığı, ne bitki büyümesinde yavaşlama. Şu an boy 2.53 olmuş durumda. 20-25 cm. aralığında gelen fide inanılmaz hızla uzuyor.

MeyveliTepe
15-06-2009, 09:22
İmal ettiğim kompostları sebze adalarında kullanıyorum. Coco-peat, kompost, biraz killi toprak, biraz yanmış keçi gübresi, biraz iz element ve biraz da leonardit katkısından oluşan harçtaki bitkiler, sadece keçi gübresi verilerek geleneksel usulde dikilmiş fidelere göre iki misli gelişim gösterdiler. Sebzeler hem vegetatif olarak çok geliştiler, ki bunu kök sistemlerinin iyi gelişmiş olmasına bağlıyorum, hem de diğerlerine göre iki misli çiçek ve meyve bağlama gelişimi gösterdiler. Burada kompostun etkisini tam olarak ölçmek kolay değil tabii. Yine de iki etki bariz bir şekilde ifade edilebilir.

Birincisi, komposttaki yüksek nitrojenin vegetatif gelişime olumlu etkisi. İkincisi ise, sebze adalarının üzerine ayrıca malç olarak kapladığım 8-10 santim kalınlığındaki tabaka sayesinde ideal bir nem oranının muhafaza edilebiliyor olması. Coco-peat kullanmayıp daha çok kompostu harcın içine karıştırsaydım bu sefer de kök gelişimi için gevşek, sıkışmayan ortam hazırlanmasına direk katkısı olacaktı. Coco-peat kullandığım için bu rolü coco-peat'e vermiş oldum. Ancak, kanımca kompost bu rolü de mükemmel üstlenebilir.

Bu arada, yeni bir kompost denemesine başladım. Çiftlik gübresi kullanımında (yanmış bile olsa) genelde iki dert vardır. Birincisi ot tohumları, ikincisi ise zararlı yumurtaları. Bu yüzden hep korkarak kullanmışımdır. Korktuğum da başıma geldi hep. Bu riski yok edecek, dahası nitrojen takviyeli, (bir tür) pastörize çiftlik gübresi yapmaya karar verdim.

Her biri 30 kg. ağırlığında 50 çuval yanmış keçi gübresi getirttim. Boşalan bir kompost kabına çim kırpıntısı ve gübreyi harmanlayarak doldurdum. Bir bakıma, kahverengi malzeme yerine sadece gübre kullanmış oldum. Tek bir kompost kabına 5 çuval gübre ve 10 çuval çim kırpıntısı (ağırlık olarak eşit gibi) kullandım. İyice sulayarak fermentasyonu başlattım. Ertesi gün ısı bu güne kadar hiç görmediğim bir seviyeye çıktı. Yumurtayı gömsek rahatlıkla pişer gibi geliyor. İki hafta içinde kullanılır duruma geleceğini tahmin ediyorum. Bakalım ne olacak?

akkanat
15-06-2009, 13:31
merhaba arkadaşlar ben foruma yeni üye oldum torfla ilgili bi sorum olacak herkez ayrı bir süre vermiş ortalama yaz ayında kaç günde torf olgunlaşır

fm19
16-06-2009, 13:04
Çok uzun bir forum başlığı. İlgiyle ve hızlı bir şekilde incelemeye devam etmekteyim.

Ticari amaçla yapılmış kompos hazırlama kutusu linkini paylaşmak istedim.
http://www.aldesem.com/5922-kompost-ureticisi-komposter-ekokompost-700.html

1001
25-06-2009, 15:16
Öncelikle herkeze selamlar.
ben sitede yeniyim.
İki hafta önce kompost yapmaya başladım.Sitenizdeki önermeler çok işime yaradı, o yüzden hepinize çok teşekkür ederim.

4 çuval kadar biçilmiş çim ile başladım.Gayet iyi gelişme gösteriyorlardı.Ama sanırım bazı hatalarım oldu.Bunlar hakkında sizinde yorumlarınızı bekliyorum mümkünse.
1-Kompostumda sanıyorum yeşiller biraz fazla oldu.Çünkü hacimsel olarak eksilme sanki sizlerin söylediklerine göre daha fazla oldu gibi.Ben kahverengileri yani kurumuş dal,yaprak vb lerini bulamadığım için gazete kağıtlarını kullandım.Gazete kağıtlarındaki yaşadığım sorun eğer sorunsa çokda emin değilim ama okadar küçük küçük bölmeme rağmen bidonların içinde birbirlerine yapıştılar ve çimlerle homojen bir karışım olmadı.sizce bu tespidim doğrumu.
2-Biraz acemiliğimden birazda aceleciliğimden kompostlaşma sırasında sürekli üzerine evsel atıkları ilave ettim. Sanırım buda başka bir hata.Birde bu yetmiyormuş gibi bu hafta sonu komşumun çim biçtiğini görünce dayanamayıp onlarıda bidonların üzerine ilave ettim.Birazda gazete kağıdı ekledim.Ama şu anki görüntü hiçde hoşuma gitmiyor.Sanırım çürüme başladı.

Bu konuda sizce ne yapmalıyım.Bütün bidonlarımı bahçeye döküp içine bulabilirsem biraz ince talaş katıp tekrardan yanma işlemini başlatabilirmiyim sizce...

ilginize şimdiden çok teşekkürler

MeyveliTepe
25-06-2009, 15:22
Sn.1001,
Herşeyi bahçede bir yere geri boşaltın.
Öncelikle içinde kompost yapmak istediğiniz bidonu tarif edin nasıl bir şey.
Sonra karışımı konuşalım. Gazete kağıtları risklidir.
Kompost kabını ve karışımı doğru hale getirdikten sonra tekrar başlayabilirsiniz.

1001
25-06-2009, 18:24
Sevgili meyveli tepe
Öncelikle hızlı cevap için çok teşekkürler.
Kompost bidonlarımdan biri büyükçe bir su bidonu.
89415
diğeride 2 tekerlekli bir temizlik bidonu.
89416

MeyveliTepe
25-06-2009, 19:10
Sn.1001,
Kompost yapabilmek için öncelikle uygun bir kompost kabınız olmalı. Kompost kabı, hem alttan hem de yanlardan sıvıyı drenaj edebilecek, rahatlıkla hava alıp kompost işlemi esnasında gereken oksijeni sağlayabilecek nitelikte olmalıdır. Her tarafı kapalı sızdırmaz kaplarda malzemeniz zararlı bakteriler marifetiyle süratle çürüyüp kokuşur. Bu başlığın ilk bir kaç sayfasında kompost kaplarıyla ilgili pek çok örnek bulabilirsiniz.

En kolay ve işe yarayanı, bahçede aralıklı enine tahtalarla dört tarafından hava alan fakat malzemeyi içeride tutan bir kap yapabilirsiniz. Size tavsiyem, biribirine bitişik iki tane yapın. Daha sonra malzemeyi yazışalım.

1001
29-06-2009, 12:20
sn.Meyveli tepe,
öncelikle ilgi ve alakanıza tekrar teşekkürler.

Gecen gün fazla vaktim olmadığı için size cok teferruatlı bilgi aktaramadım.Size resimlediğim kaplar benimkilerin internetteki bulabildiğim benzerlerinin resimleri.
Ben sizin dediğiniz gibi forumun bu başlıktaki bütün yazılarını ve hatta diğer sitelerdeki yazılarıda okuyarak bu işe başladım.Bidonlarımın 10'ar cm aralıkla tüm çeperlerini ve alt kısımlarını matkapla delip hava almasını vede drenajıda sağladım.Daha öncede belirttiğim gibi benim hatam hem sürekli üstüne yeşil malzeme ilave etmek oldu hemde kahverengi malzeme olarakta sadece gazete kağıdı kullanmak oldu.Buda benim biraz tez canlılığımdan.

Sizinde uyarınızı dikkate alarak kaplarımı cuma gününün gecesi bahçeye boşaltarak karıştırıp tekrar doldurdum. şimdi yanma işlemi yavaşta olsa tekrar başladı,o kötü koku şimdilik azaldı.

Cumartesi günü yeni projeme başladım.Nedir o..

kendi fotoğraf makinem olmadığından internetten indirdiğim bir resimle izah edeyim.
90005

resimdekine benzer bir düzenek kurmaya çalışıyorum. çünkü diğer bidonların karıştırma işlemi beni çok yordu.ve iyi sonuçlar elde edemedim.

yapmaya çalıştığım düzeneği resimliye bilirsem daha sonra eklemeye çalışacağım,edindiğim teçrübelerimide paylaşacağım.
90006

çizimde yazdığım yazı okunmuyor,şöyle izah edeyim.

2 demir profili varilin içine paralel olarak monte ettim. Bu profillere havalanmayı sağlaması için birçok delik açtım.Bu profillerdeki amacım hem havalanmayı sağlaması hemde mikser görevi görmesini istememdir.

Varili döndürdüğümde içindeki malzeme onlara çarparak daha iyi karışacaklar.
Hava delikleri sayesindede havalanma daha iyi olur diye düşünüyorum.

Şimdi kafama takılan bişeyler var.Onları iyi etüd edip en iyi sonuçu almaya çalışacağım.İnternetten baktığım,yukarıya eklediğim resimdeki gibi düzeneklerde
varilin gövdesinde delikler yok.Ama ben delik açsam daha iyi olur diye düşünüyorum.Onların bir kısmı sadece varilin yanlarına havalandırma deliği açmışlar.

Arkadaşlar internetteki okudugum kompost yapma tekniklerinde amerikadaki ev hanımlarının kullandığı varil yöntemi diye anlatılan yöntemin 14 günde işlemin tamamlandığı bir yöntem olarak bahsediliyor.Bu yöntem ile ilgili fazla bir bilgi bulamadım.Bu konuda bilgisi olan varmı?

MeyveliTepe
29-06-2009, 12:36
Sn.1001,
Sizin de farkettiğiniz gibi havalandırma çok önemli. Kompost yeterli oksijen alamadığında hemen olması gerekenler değil de başka bakteriler devreye giriyor.

Tambur tipi kompost kapları, şayet iyi imal edebilirseniz çok başarılı oluyorlar. Nitekim, ABD'de çeşitli boylarda satılan pek çok çeşidi var. Kendiniz yapıyorsanız şaft gibi kullanacağınız demirin bidonun ağırlığı sebebiyle bidonu yırtmamasını sağlamak için bir yöntem düşünmelisiniz.

Kompost kabında hemfikir olduğumuza göre, malzemede yeşil ve kahverengi dengesi önemli. Gazete kağıdını tek malzeme olarak kullandığınızda ne kadar iyi kırpılmış olursa olsun ıslandığı için biribirlerine ve çim kırpıntılarına yapışırlar. Bu da oksijen alış verişini engeller. Başka malzeme bulamıyorsanız biraz marangoz talaşı çok iyi iş görür. Mümkünse kavak, söğüt gibi ağaçların talaşı olursa daha iyi (sandık, palet imalathanelerinden çok ucuza alabilirsiniz). Biraz da çiftlik gübresi bakteri aşılama açısından iyi olur. Dikkat etmeniz gereken, bu malzemeleri biribirine çok iyi karıştırın. Tabakalar halinde kalması sorun yaratıyor.

Kolay gelsin.

1001
29-06-2009, 13:11
sn.MeyveliTepe çok hızlısınız.
Hızlı cevabınız için yine çok teşekkürler.
Talaş gerçekten iyi ve kesin çözüm gibi görünüyor.Yanlız marangozların kaba talaş ve ince talaş diye tabir ettikleri iki çeşidi var. bu hafta içinde talaşlarım gelecek. Bir yakınımdan rica ettim.ben bu talaşlarıda ince ve kabasını karıştırarak kullanmayı düşünüyorum nedersiniz?

Birde aklıma şöyle bişey takılıyor.bazı ağaçların talaşı için asidik olmaları dolayısıyla komposta ilave edilmez diye okumuştum.gelen talaşın hangi ağaçlara ait olduğunu bilemiyorum.Deneme yanılma olacak galiba.

Sorduğum kompost tekniklerinde bir yanlışım var.Şöyleki...

3-4-3 Varil Yöntemi:

ABD'de ev bahçeleri için geliştirilen basit ve kullanışlı bir tekniktir. Varil şeklinde ve büyüklüğünde tavuk kümesi teline benzeyen bir malzemeden imal edilen kutu içerisine kompostlaştırılacak malzemeler ve aktivatörler konur. Bir eksen etrafında döndürülebilen düzeneği sayesinde karıştırma işlemi gerçekleşir. Telli olduğu için rahatlıkla havalanabilir. Oldukça yaygın kullanımı olan bu metodla 45-60 günlük periyod içerisinde kompost üretimi sağlanmakta, bahçeli evlerde çöp problemi halledilmektedir.



3-4-4 14 Gün Yöntemi

Kaliforniya üniversitesinde geliştirilen ancak Amerika'da özellikle organik bahçecilik yapan ev hanımları tarafından çok eskiden beri kullanılan bu yöntemde 3-4 günde bir karıştırma ve gerekirse nem ilavesiyle 14 gün gibi kısa sürede ürün elde edilir.

Yani varil yöntemi ile 14 gün tekniği farlı iki teknikmiş.
İngilizcem çok iyi olmadığımı için 14 gün yöntemi ile ilgili yerli bir kaynak bulamadım.Bilgisi olan varsa beni aydınlatırsa sevinirim...

MeyveliTepe
29-06-2009, 13:35
Sn.1001,
Açıkçası bana sorarsanız, bahçeniz de müsait ise, hiç varil, bidon filan uğraşmayıp, bahçenin bir köşesine biribirine bitişik, enine aralıklı tahtalarla çakılmış, üstü açık, bir tarafındaki tahtalar çıkarılabilir (boşaltmak için) iki kompost kabı yapın. Bunu, bir çerçeve yapıp ince delikli kümes telinden de yapabilirsiniz. Bu şekilde hem ucuz, hem pratik ve uğraşması kolay iki kompost kabınız olur. Biri fermentasyondayken diğerine malzeme doldurursunuz. benim her biri 1 metreküpten biraz fazla üç kabım var. Bu mevsimde kaba giren malzemenin olmuş olarak alınması arasında geçen süre en fazla üç hafta.

epsody
30-06-2009, 14:17
Sn.meyvelitepe önce selamlarımı sunarak satırlarıma başlıyorum, geliboluda bulunduğumdan ağaçlar netteki forumları takip etmeme rahmen internet olanaklarımın kısıtlı olmasından dolayı mesajlaşma imkanlarım bahçe çalışmalarımdan vakit buldukça takip ederek sürdürmek zaman alıyor.

Öncelikle kompost ve solucanlarla kompost konularına gelen mesaj ve yorumlara göz atmak oluyor. Kompost konusunda son mesajlardaki senin bir yorumun dikkatimi çektiğinden özelliklle seninle paylaşmak ihtiyacını hissettim.

Sayın arkadaşım bu yorumun senin kompost konusundaki ileri bir aşama sergiliyen yaklaşımını ortaya koyması, benim çukurda kompost tekniğimle örtüşen paralelik gösteriyordu. Arkadaşım sen kompost konusunda iyi bir aşama yapma başarısı sergiliyen bir tutum içine girerek ahır gübrelerini kompostlaştırarak gübrelerin yarayışlılığını artırma gerçeği, kompost konusunu kavramış bir uzman yapmıştı seni kendi adıma ve çevreciliğe yapmış olduğun bu olumlu katkılardan dolayı kutluyor, bahçe işlerinde başarılar mutluluklar dilerken bol mahsüllü bereketli hasatlar diliyorum sağlık esenlik içinde olasın Saygılar.

epsody
07-07-2009, 12:43
Kompost konusuna ilgi duyan arkadaşlara selamlarımı sunarak yeni paylaşımlar la sizleri bilgilendirmek, kompost yapımında kendi uygulamalarımı güncelliyerek, soğuk kompost uygulayarak çukurda solucanların nihayi işlemini tamamlıyarak solucanlarla kompost yapmanın aşamalarından biriside bahçemde vede çevre komşularının bahçe atıkları ot, yaprak kuru otlarının toplanarak güneşte soldurma işlemini mütakip karbon-azot dengesini sağlama işlemini vede ön kompost işleminin resimleyerek sizlerin bilgilerine sunarak yeni kompost sezonunu açmış olacağım.

bernacyhn
13-07-2009, 17:14
Ben kompost konusunda acemiyim. Şu ana kadar hiç kompost hazırlamadım. Ancak başlamak istiyorum. Bu yüzden evde çiçeklerimin kuruyan yapraklarından başlayarak kahverengi malzemeyi biriktirmeye çalışıyorum. Çok yakınımızda bir çam ormanı var. Ormandaki çam ibrelerinden de faydalanacağım. Ama sitede oturduğumdan kompost için çukur açabileceğim bir yer yok buyüzden nasıl bir sistem kurmam gerekli bilemiyorum. Elimde yeteri kadar malzemem olduğunda bu işe başlayacağım. Gelecek yaz bitkilerim için çok verimli olacak. Sizlerin burada paylaşmış olduğunuz tecrübelerinizle bu işin altından kalkabileceğimi düşünüyorum.

epsody
14-07-2009, 14:22
Arkadaşlar sizlere bu mesajımda kompost konusuna yeni bir açılımla, bu konuda arkadaşlarla bilgi paylaşımlarında bulunurken polemiklere neden olarak açıklığıyamadığım çukurda kompost uygulamalarımın bilimsel boyutlarını açıklarken de, uyguladığım bu tekniğine karşı çıkarak tenkit ederek eleştiriler koyan arkadaşlarıma cevap olacaktır.

Arkadaşlar benim çukurda kompost uygulamalarımın gerçek nedeni fermantasyon esasına dayanıyor. Diğer arkadaşların uyguladıkları yöntem, benim ifadelerimle klasikleşmiş yöntemle oksidasyon esasına göre havalı oksijenle yanma ile organik bileşenli atıkların bertarafını sağlıyarak bitkilere ve toprağa yarayışlı bir malzeme sağlamak.

Bu uygulamalarının sakıncalı ve kötü tarafı, organik bileşiklerin yakılarak mineriliazyon uygulamasında açığa çıkan ısı ve enerji kayıpları bizim atıkların içindeki besinlerin de enerjilerinin koku,gaz,ısı olarak kaybını sağlıyarak sonuçta bitkilere sağlıyacağımız bitki besinlerinin enerji kayıplarından dolayı sonuçta elde ettiğimiz kompostun içeriğinin
besin enerjisi azalmış oluyor.

Arkadaşlar ben bu forumlarda devamlı kompostun ve gübrelerinin oksidasyona tabi tutularak yakılmasına bu yüzden karşı çıkmışımdır. Bu konulara aşina arkadaşların havalı yanma (oksidasyon) olayının bu yüzünü düşünmeden hep kendi tezlerini savuna gelmişlerdir.

Havalı yakmanın bir diğer kütü tarafıda oluşturacağımız kompostun enerji kayıplarıda sera gazı olarak çevre kirliliği yaratmaktadır.Nekadar kontrol sağlanırsa sağlansın, havalı yakmalı sistemlerde enerji kayıpları çok yüksektir.

Dogasever
14-07-2009, 19:40
Sn Epsody'i destekliyorum. Asya ülkelerinde genelllikle kompost Sn Epsody'nin söylediği gibi yapılmaktadır. Yani oksidasyon değil de fermantasyon yoluyla. Böylece atmosfere ısı olarak kaybolup gidecek enerji kompostta kalmaktadır. Böylece geri dönüşüm daha yüksek oranda elde edilmektedir. Buradaki geri dönüşüm kompostlaşmakta olan bitkilerin ölmeden önce büyürlerken fotosententez sırasında depoladıkları enerjinin geri dönüşümüdür. Tabii ki bir kısım enerjinin kaybı kaçınılmazdır ancak oksidasyon yoluyla üretilen kompostlara oranla daha büyük miktrarda bir enerji kompostta kalmakta, kısacası yüksek enerjili kompost üretilmektedir. Üstüne üstlük kompostta kalması sağlanan bu enerji, Sn Epsody'nin belirttiği gibi, kürsel ısınmaya da neden olmamış olur!

wega
17-07-2009, 08:44
selam millet..

dun solucanli gubre uretimine gectim..kucuk bir konteynira , kesilmis kagit parcalari, hindistan cevisi puskulu, kurumus yapraklar ,biraz toprak ile yatak hazirlayip , bir kosesine meyve atiklarni biraktim...sonra karsi koseyi elimle acip icersine kirmizi solucanlari biraktim ortamida suyla hafif nemlendirdim..sonra bu sabah gelip meraktan baktim ..ne var ne yok hemde gunaydin demek icin bizim solucanlara..ama bi kipirti yok..acaba bi kac gun beklemelimiyim yemeye basladiklarini gormek icin..
yeni fikir ve onerilere acigim..paylastikca gelisiriz dimi?
saygilar

bernacyhn
17-07-2009, 12:59
Aynen söylediğiniz gibi sevgili wega, paylaştıkça gelişiyoruz. Size bir sorum olacak. Merak ettiğim konu şu : Acaba solucanlı gübre üretiminde sadece belirli türdeki solucanlar mı kullanılmakta?

wega
17-07-2009, 17:00
sn. bernacyhn

solucanli gubre uretiminde kullanilan tur "RED WORM " dir.latincesi "eisenia fetida " dir.

bu tur toprak altinda yasamaz ve toprak yemez.genelde at pisliginde yasar.ve bitki artilari , yapraklar, hayvan diskilari , mutfak atiklari ile beslenir.Ve bu tur toprak alti solucanlarina oranla ortam sartlarina ( sicaklik-nem v.s) daha dayaniklidir.

kirmizi solucanlarin , meydana getirdigi bu organik gubreye amerikada " balack gold "olarak adlandirilmakta..

epsody
20-07-2009, 08:15
Sn.bernacyhn mesajından anladığıma göre bitkilerin için kompost yapmaya karar verdiğini,malzeme toplamaya başladığını, sitede oturduğundan çukur açma imkanın olmadığımı belirtmişsin.

Bu konunun uzmanı olarak senin bu imkanların sınırları içinde acil olarak buna bir çözüm üretelim; Biliyorsunuzki kompost tekniğinde havalıbir sistem (oksidasyon) bir de Havasız sistem olan (fermantasyon) yöntemi uyguluyarak organik bileşikli atıkların çevrecilik açısından bertarafını sağlıyarak hem toprak için organik düzenleyici hemde bitkiler için besin kaynağı elde ederek atıklarımızdan faydalandığımız gibi çevremizide atık kirliliğinde kurtarmış oluyoruz.

Arkadaşım bernacyhn durumundan anladığım kadarıyla havalı sistem ile kompost oluşumu sağlanamaz çünkü havalı sistem yığınları 1-1.5 mt uluşumunda yanma olayı başlıyor, site içinde çukur açma imkanının olmayışıda soğuk kompost imkanı görünmüyor.

Bize ancak tek seçenek olarak altan musluklu kapalı kap içersinde bütün atıklarımızı (mutfaktan sebze meyve haşlama suları vede sizinde ormandan topladığınız yaprak ve çam ibrelerini) bunun su ile fermentasyona tabi tutarak eriğik çözeltisi hazırlayıp bitki sulama sularına katarak bitkilerinizi besleyebilirsiniz, femantasyon olayını hızlandırmak için aktivatör olarak mikro biyal enzim gübre ilave edebilirsiniz.

Bu gübrelerin reklamı olmasın diye ad veremiyorum bu konuda ağaçlar netin içinde biyoteknoloji başlğından yararlanabilirsin.

Açıkladığım bilgilerden eksik veya anlaşılamıyan bir taraf var ise forumlarda tekrar hatırlatırsan seve seve açıklamaktan zevk alacağım.

Geliboludan sevgi dolu selamlar hoşça kal.

epsody
20-07-2009, 09:22
Sn. doğasever ve Oğuz alper arkadaşıma çalışmalarıma göstermiş oldukları ilginin beni onure ederek bu yöndeki çalışmalarıma moral katarak güç verdiler.

Çalışmalarımızın paralelik arz etmesi ile kendimi bu alanda yanlız olmadığım düşüncesiyle sizler gibi arkadaşlarların bilgilerini ve destekleri almak beni ziyadesiyle memnun etmiştir.

Ağaçlar net çatısı altında sizler gibi arkadaşların bulunması çevre , toprak, tarım adına çok değerler ifade etmektedir .

Satırlarıma son vermeden biyoteknolojik çalışmalarınızda başarılar dilerken sağlık ve esenlikler içinde olasınız.

epsody
20-07-2009, 10:44
Kompost konusunun ilgililerine Bu senenin çukurda kompost (soğuk kompost),Havasız fermentasyon esasına göre yapmanin ilk aşaması kızışma sağlamadan otların çürütülme aşamasını konuyla ilgilenen arkadaşlarla fotoğraflarını paylaşmak istedim.

bernacyhn
20-07-2009, 15:12
Sevgili epsody, açıklamalarınız gerçekten çok teşekkür ederim. Sanırım kompost hazırlama işi benim boyumu bir hayli aşacak. Bu yüzden solucanlardan faydalansam benim için daha uygun olacak.

Umarım ileriki zamanlarda bahçeli olan eski evim gibi bir eve taşınabilirim. Böylece havalı sistemi oluşrurabilirim.

Şimdi size sormak istediğim bu solucanları nereden temin edebilirim?

epsody
28-07-2009, 14:59
Arkadaşlar sizlere yeni hazırlayacağım kompost resimleri ile, geçen sene çukurda soğuk kompost esasına göre oluşan kompostun resimlerini sizlerle paylaşarak bilgilerinize sunduktan sonra tenkit eleştirileriniz ve önerilerinizle konumuzun işlerliğine katkılar sağlıyacaktır.

epsody
28-07-2009, 15:14
Kompost resimleri ve bu kompostla üretilmiş ürünler.

epsody
04-08-2009, 13:01
Ağaçlar net.'in kompost konusuna ilgi duyan arkadaşlara selamlarımı sunarak bu haftaki kompost başlığına ekliyiceğim yazımın içeriğinde ağaçlar net çatısı altında konulara aşina arkadaşlarla paylaşımlarıyla geliştirdiğim çalışmalarımı toparlıyarak bitkisel atıkların kompost yapmanın öneminide vurgulamış olacağım.

Arkadaşlar ben geliboludaki evimin bahçesinde bitki,toprak ve kompost konularını hep ayni paralellik içinde yürüterek, organize bilgi birikimiyle bitki yeyiştirmeyi istiyorsak önce toprağımızın bakım ve beslemesini yapmamazın gereğini öğrendim.

Tabii bu arada hatırlatmakta yarar görüyorum, toprak bakım ve beslemesi diyorum ama içindeki canlıları düşünmeden topraklara yapılacak bir düzenleme ile bitki yetiştirmek olanağının olmadığıdır.

Toprağımızı toprak yapan bence bu canlılardır, önce bu canlıları kollayıp gözeteceğiz ki bahçemizin düzeni bozulmadan sağlıklı bitkileri yetiştirebilelim.

Arkadaşlar toprak altı dünyasının canlılarına bir göz atalım başta mikro organizma diyerek ayrıntıya girmeden faydalı (ETKİN),zararlı(BASKIN) diye tanımlıyabilirim,bunları dengede tutabilen hata zararlıları (BASKIN) elimine ederek baskılıyan benim araştırmalarıma konu başlğında yorumlar getirerek hatta kendi avatarım yaptığım, bu toprak altı canlılarının bana göre en büyüğü "SOLUCANLAR" dır.

Arkadaşlar yazımzı toparlarsak oluşturacağımız kompostları bahçemizde malç olarak kullanarak, bahçe toprağımızda hem kış örtüsü, ot oluşumuna engel çürüyererek gübre ve toprağımızdaki solucanlara barınak ve besin, tabii yaşıyarak üreyen ve dışkılarıylada toprağımıza iksir sayılacak enzim kaynağı yazım biraz uzun oldu af ola.

denizakvaryumu
04-08-2009, 13:17
Soğuk kompost olayında zararlı mikroorganizmalar mantarlar vs. nasıl yok ediliyor?

epsody
04-08-2009, 14:19
Sn.denizakvaryumu önce selam diyerek konuya gireyim, arkadaşım forumlarda seni hep soru sorarken rastlıyorum. Sorunun cevabı bende hazır şimdi soru sorma sırası bende, nasıl oluyorda bu soruya forumlarda cevap yazan çok arkadaşlar oldu da sen bunu öğrenemeden kaldın ? Ben bunu çok merak ettim, cevaba cevap tammı !!!.

denizakvaryumu
04-08-2009, 14:23
Kompostla bahçe alana kadar hiç ilgilenmedim, bahçeyi de yeni aldım.

Tel örgüsü,sürmesi, dozeri derken kompost olayına yeni yeni girmeye başladım :)

EM den Kayhan Beyin ve sizin belirttiğiniz;
soğuk kompost-fermantasyon olayı asıl ilgimi çeken.

Diğer kompostu zaten MeyveliTepeden ezberledim :)

epsody
04-08-2009, 14:33
Arkadaşım sorunu tam detayları ile sana açıklıyacağıma söz veriyorum ben şu anda bilgisayarın başında geçici olarak takılıyorum, vaktin müsait ise benim bu konudaki mesajlarıma bir göz atmanı istiyeceğim buarada senin sorunun boyututa netleşmiş olur iletişimimiz kolaylaşmış olur bu konularda tekrar görüşme dileğiyle hoşça kal sağlıkla kal.

Dogasever
06-08-2009, 16:21
Sn.denizakvaryumu önce selam diyerek konuya gireyim, arkadaşım forumlarda seni hep soru sorarken rastlıyorum. Sorunun cevabı bende hazır şimdi soru sorma sırası bende, nasıl oluyorda bu soruya forumlarda cevap yazan çok arkadaşlar oldu da sen bunu öğrenemeden kaldın ? Ben bunu çok merak ettim, cevaba cevap tammı !!!.

Epsody bir harikasin! Bence Denizakvaryumunu bu konuda iyi bir sorguya çekmelisin. Hep soruları o soracak degil ya! Epsody, benim de sana bir sorum var. Kompost konusunda herkes oksidasyona dalmışken sen nasıl oldu da soğuk komposta kafayı bu kadar yorabildin? Merak ettim.

epsody
08-08-2009, 08:09
Arkadaşlar bu başlıktaki yazımız kompost konusundaki paylaşımlarda mutfak atıklarının değerlendirme konusunda bazı arkadaşlarımızın mekan ve diğer mataryalleri temin edememe imkanlarıya uygulanarbilirliğinin boşlukta kalarak işlerliğindeki boşlukları duldurmak maksadıyla kompost konusunun mutfaklara uyarlaşmış bir versiyonu gibi düşünülebilir.

Sonuçta mutfak artıklarının organik bilşenlerinin değerlendirerek bahçemizdeki saksılarımızdaki bitkilerimize sıvı besin (Gübre) yaparak yeni farklı yöntemle pratikte uygulanabilirliği Klasik yöntem olan havalı yakmalı oksidasyon esasından faklı olan, daha öncede soğuk kompost anlatımlarını(çukurda) yaptığım yöntemin mutfaklara uygulnmış ufak bir modeli olan kapalı bidon ve varil içinde uygulanabilirliğini tartışarak paylaşımlara açmaktan gurur duyuyorum.

epsody
08-08-2009, 08:45
Sn;Arkadaşım denizakvaryumu seni gene uyarmadan sorunu cevaplamak istemiyorum tanıtım bilgilerinde forumda var olan konuları sorulmaması tembihlemişsin şimdi sana, forumda daha önce yazılmış cevabı senin şahsına tekrarmı yazalım yani, olmuyo ama.

Arkadaşım ben soğuk kompostu çukurda uyguladım bütün malzemeleri çukura dolduruyordum üzerinide toprakla örtüyordum,bahçenin bir köşesine 1,5x2x0.75mt.boyutunda çuku açıyorm,eylül-ekim gibi topladığım malzemeyi katlar halinde karbon (Kahverengi malzeme)azot (yeşil malzeme) bunların arasına ahır gübrelerimide dolduruyordum(Ben kompost yapımıyla uğraştığım başından beri ahır Gübrelerini doğrudan bahçede kullandığım vaki değildir onlarında kompostlaştırmışımdır)

Kompost çukuru gelecek senenin başına kadar açılmıyor bahar gelipte baçede toprak hazırlığına başlayınca çukuru açıp içindeki kompostu boşaltıyorum ekim yapacağım bitki yataklarına diğer karışımlarla beraber ilave ediyorum,harç karışımını anlatayım çukurdan çıkardığım solucan kompost+mineral kompoze gübre leonardit klinoptilolit karışımlı özel bir gübre çeşidi+bir miktar perlit(bir yerde sormuştun kimyasal gübre kulanıyormusun) Bu surunuda cevaplamış oldum.

Bir cevap ta steril işlemi soğuk komposta nasıl oluşuyor demişsin çukur içinde ısı oluşmadığıdan solucanların buradaki populasyonun artışı ile solcanların beslenme menülerinde birinci sırada, sindirim sistemlerinden geçerken baskılanıp elimine oluyorlar"bu konu solucanlarla kompost başlığında anlatıldı".

Soğuk kompost aşamalar önce otlar güneşte kurutulup solduruluyor daha sonra üre gübre suladırılıp kuruyan otlar ıslatılıyor bunu ahır güresiyle mümkünse yaş olanı idrar bulunursa oda olur ot yığınları 40-50 cm'i geçmiyecek geçerse kızışma başlar kızışmaya müsade yok bütün otlar bu işlemden geçtikten sonra diğer bahçe ve mutfak atıklarıda kademe kademe çukura doldurulup işlem tamlanıp çukur kapatılacak.

Sende bende bu açıklamama karşın bahçe toprak ve bitkilerle olan geçmişini anlatacaksın, 6000'i aşkın soruya dayanan mesajların var bu birikimlerle pratikte neler yaptın yazma sırası sende benim yazdıklarımdan aşağı olmamalı sana kolay gele hoşça kal.

mayranci
08-08-2009, 10:28
Sayın epsody
Belirttiğiniz gibi çözümlerin pratik olması,gerekli meteryallerin kolaylıkla temin edilebilir olması bu yöntemin kullanılabilirliğini artırmaktadır.
Paylaşımlarınızın devamını bekliyorum.

epsody
11-08-2009, 11:39
Arkadaşlar size kompost yapmanın ve yetiştirdiğimiz bitkilerdeki gelişmelere olan etkilerini,sizlerle paylaşmak amacıyla domates sebzelerimdeki gözlemlerimi fotoğraflıyarak siz arkadaşlara gelişmeleri yorumlarınıza sunmaktan gurur duyarım.

Arkadaşlar yetiştirdiğim bu domateslerdeki renk ouşumlarından da görüldüğü üzere tat ve aromanın ölçülerini tarif etmek ancak onlarla bir sabah kahvaltısı yapmakla anlaşılabilir.

berduray
11-08-2009, 12:17
Kompost konusuna ilgi duyan arkadaşlara selamlarımı sunarak yeni paylaşımlar la sizleri bilgilendirmek, kompost yapımında kendi uygulamalarımı güncelliyerek, soğuk kompost uygulayarak çukurda solucanların nihayi işlemini tamamlıyarak solucanlarla kompost yapmanın aşamalarından biriside bahçemde vede çevre komşularının bahçe atıkları ot, yaprak kuru otlarının toplanarak güneşte soldurma işlemini mütakip karbon-azot dengesini sağlama işlemini vede ön kompost işleminin resimleyerek sizlerin bilgilerine sunarak yeni kompost sezonunu açmış olacağım.

Evet kademe kademe fotoğraflarsanız, daha aydınlatıcı olur inancındayım.

Gelişmeleri bekliyoruz.

epsody
11-08-2009, 12:30
Arkadaşlar Sizlere daha önceki mesajımda belirttiğm gibi fermantasyon esaslı gübre uygulamalarında lazım olan gereçlerden bahsederek örnekler ve resimlerle açıklamalarımı netliğe kavuşturmaya çalışacağım.

Uygulamalarda kulanacağımız kapaklı ve musluklu isteğe bağlı büyüklükte olabilir bidona ince delikli kumaştan torba yapılacak veya 10kg. un torbası,mutfak artıklarımızı küçülterek fermantasyon işlemini hızlandırmak için evdeki eski parçalayıcı robot veya kolu kıyma makinası,bu makina bir yere monte edilmeli artıklar öğütülüp torbaya konacak torba bidonun içine otutturulup fermantasyon için EM,Bionem veya b5a,mikro biyal gübre ile mayalanacak. Bu adları vermemin sebebi forumlarda bu gübreler hakkında geniş malumat edinip bulunduğunuz yere göre temin etmeniz bakımından.

Ben geliboluda ne şekilde yaptığımı aşağıdaki satırlarda belirtim.

Topladığım mutfak atıklarını küçültmek maksadıyla kollu kıyma makinasıdan geçiriyorm(ben bu işlemi solucanlarla kompost konusunu anlatırken resimlemiştim) küçültüğüm bu organik bileşikli mutfak atıklarını 50 kg. gübre çuvalına doldurup, çuvalıda 200 lt.lik kapaklı bir varile koyuyorum içine kuyu suyu ile dolduruyorum. Daha önce mayalamak için kendi bilgi birikimlerime göre oluşturduğum fermantasyon preparatında katıyorum, işlem bu kadar, fermantasyon işlemi 10-15 gün de tamamlanıyor ben bazen daha erkende içinde köpüklenme gördüğümde bu sıvı gübreyi kullanmaya başlıyorum.

Fermantasyon preparatının hazırlanmasınıda anlatayımda konuyu bağlayayım, mutfakta çürümeye başlamış sebze ve meyveleri parçalayıp bir kapta çürüme tamamlanmaya yakın melas veya pekmez katıyorum ekşimiş yoğurt suyu ve hamur mayası ilevesiyle kapın kapağını kapatıp loş ılık bir ortamda preparatımı olgunlaşmaya bırakıyorum oluşum tamamlanınca buzdolabının alt gözlerinde saklıyorum ihtiyacımı alınca geri kalını bitene kadar dolapta saklıyorum.

Açıkladığım bilgiler tarafımdan organik bileşikli atıkların bertarafını sağlıyarak doğal yolla bitki besini araştımalarımın sonuçlarıdır, çalışmalarım hız kesmeden sürdürüyorum, şimdi sırada oluşturduğum sıvı gübreleri yapraktan uygulanabilir forma sokmak.

epsody
11-08-2009, 12:52
Sn;Arkadaşım mesleğim tekniyenlik olduğundan bahçe çalışmalarımda araç gereç oluşturmak benim için ayrı bir zevk oluyor bu konudada siz arkadaşlarımın bir teklifi olursa ilgili bir başlıkta paylaşımlarımla sizlerle olmaktan mesleki bilgilerimi Ağaçlar net çatısı altındaki arkadaşlarıma gereken yardımları sunmaktan ayrıca zevk alacağım. sevgi ve saygılarımla ..

epsody
11-08-2009, 13:01
Sevgili berduray siz ayrıntı fotoğraflara ilgi duyuyorsunuz. Özellikle Epsody'nin bahçesini ve açtığı konu başlıklarına bir göz atarak öneri ve tenkilerin ışığında sizlere daha iyi paylaşımlar benim için sonsuz zek olacaktır sevgi ve saygılarımla hoşça kalın.

epsody
18-08-2009, 14:25
Bahçemde yaptığım çeşitli kompost ürünleriyle gübrelenmiş bitkilerden görünümler bilgi verme açısında görüntülenmiştir

jineop
18-08-2009, 15:11
Sevgili Epsody,
Yarın ben de bu uygulamaya başlıyorum. Teşekkürler yardımların için.

epsody
21-08-2009, 12:00
Sevgili Jineop;Kompost çalışmalarında başarılar diliyorum ama işte ağız alışkanlığı bu sözün sizin için sarfetmek laf olsa gerek.

Sizin bahçe çalışmalarındaki gösterdiğiniz performans pratik alandaki deneyim ve tecrüblerinizle sonuca gitmemenize imkan yok, sonra bu kompost konusu ile uğraşmanız size bahçe işlerinde yeni bir açılım getirecek.

Kendinizi bir başka alana kanele ederek bahçe çalışmalarına daha objektiflik gelecek, yeni bir jinep'u ortaya koyma imkanlarıya bahçedeki başarılı işler mutluğunuzu arttırıp, sıkıntı yaşıyacak anınız olmıyacak.

Kompost uygulamalarında açıklama getirirsen yerinde katılımla size yardım etmek benim için büyük bir onur kaynağı olacak bahçelerin kraliçesini kompost konusunda yanlız bırakmak hoş olmasa gerek bu başlıkta kimse yazmasada seni en özel misafir gibi ağırlamak bana büyük keyif verecektir.

Fermantasyon konusudaki sorunuzun cevabını ekledim siz tekrar bu başlıkta bulmak umuduyla sevgi ve muhabbetle hoşça kalın.

Konuya göz atan arkadaşlara; Kompost konusundaki yorumlarıma görüşleriniz ne yönde olarsa olsun yorum eklemek paylaşım anlayışına saygıyı belirtir.

aydın
26-08-2009, 23:56
Kısmetse ben de bu hafta sonu üşenmezsem eğer kompost çukurunu açmayı düşünüyorum. Şimdiden biriktirmeye başladık materyellleri :p

jineop
27-08-2009, 07:58
Sevgili Epsody,
Teşekkür ederim. Bu konuyla ilgili sizin yazılarınızı tekrar okuyorum,ve yabancı yayınları da biraz araştırıyorum.Sizlerle ortaya çıkanları en kısa zaman da paylaşmak isterim.Geçen hafta ayak bileğimi burkmamdan kaynaklanan 1-2 günlük hareket kısıtlılığı ilk denemeye başlamamı engellemişti.Şimdi biraz alt yapımı geliştirip yapmak istiyorum. Sevgiyle kalın.

jineop
29-08-2009, 11:49
Merhaba,
Kompost ile ilgili netten alınmış ek bilgiler,

jineop
29-08-2009, 11:53
Isı 70c ye ulaştığında pastorizasyon etkisi oluşuyormuş.

jineop
29-08-2009, 11:57
Karıştırmak ve iyice ufaltmak sitemizde de yazıldığı gibi kalitesini arttıyor.

jineop
29-08-2009, 12:08
Sevgiyle kalın.

jineop
29-08-2009, 12:15
web.deu.edu.tr/erdin/tr/ders/kati_atik/ders_not/kompost.pdf
Orjinal olarak okumak isteyenler için.

epsody
01-09-2009, 12:15
Sn;Berduray bazı yanlış anlamalarla karşılıklı mesaj iletimizin devamlılığı sağlama açısından size bu çağrıyı yaparak tarafımdan kompost (Mutfak atıklarından sıvı gübre) mesajlarının işinize yararının olup olmadığını öğrenmektir.

Sayın berduray siz anladığım kadarıyla mutfak atıklarını dengeliyecek karbon kaynağı oluşturamama durumundan dolayı,bu atıkları bahçe toprağına gömerek bertarafını sağlıyordunuz, buda size ek külfet olarak iş çıkarıyordu.

Sizin mutfak atıklarını değerledirme konusundaki hassasiytinizi bildiğimden size faydalı olabilecek bir yöntem olan tabii, buda benim kompost konularına verdiğim önemden dolayı organik bileşiklerin fermantasyonla (soğuk kompost) mineralize edilerek gübre olarak vede aynı zamanda Etkin mikroorganizmaları topraklarımızda çoğaltarak daha sağlıklı topraklarla bitkilerimizi yetiştirme imkanını elde etmiş olacağız,bundan kuşkunuz olmasın.Saygılarımla.

Emeğe saygı açısından sizde bir mesaj yazınız.

berduray
01-09-2009, 12:38
Benim sorunum materyalleri küçültecek makineye sahip olamamam.

Ortalık son model mutfak robotlarıyla dolunca, şu sizin harika, kollu kıyma makinesinden bulmak zorlaşıyor.

Bakalım araştırmalar devam ediyor...Bulacağım bir gün.

Ben yine eski usul yaptığım gömme işlemine devam ediyorum.

Kenara biriktirip kuruttuğum otlar, mısır kabuğu gibi...yemek yaparken kalan sebze atıklarını karıştırıp gömüyorum.

Tabi malzemeler küçülmediği için, ayrışması uzun sürüyor, hiç bir hızlandırıcı, em, melas kullanmıyorum.

Kısaca elime geçeni gömüyorum diyelim.

Şu kıyma makinesinden bulabilirsem, sizin sıvı gübre üretim tekniklerinizi denemek isterim.

Sizi izlemeye devam ediyorum, kolaylıklar diliyorum.

epsody
01-09-2009, 12:40
Sevgili Jineop Önce ayak bileğinizi inciterek geçirmiş olduğunuz kazanının rahatsızlığı için en iyi dileklerimle geçmiş olsun.

Önemli olan eski hareketliliğinize kavuşmuz olmanızdır.

Sevgili jineop bu başlığı gösterdiğininiz ilginizin, size samimi kanaatlerimin yerinde olarak yineliyorum siz gerçekten yüksek bir ruha sahip bir insansınız, çünkü bu başlığa koydunuz eklentideki bilgilerin bence değerine erişilemez, çünkü bu başlığa kimler eklentide buluduysa adeta çet anlayışı içinde güzel türkçemize saygıszlıklar sergiliyordu, adeta soru-cevap şeklinde açıklamalar reçete alma isteğiyle sürdürülüyordu.
Sevgili jineop benim kompost konusundaki mesajlarımda çukurda kompost esasıyla soğuk kompost (fermantasyon ) oluşturumuş kompost olarak sizin nette araştırıp bulduklarınız,sıcak kompost (oksidasyon ) esasıyla oluturulmuş kompost olduğundan birbirinin zıttı, solarizasyon etkisinden daha fazla kötü yönü olan bir sistem sıcak kompostta kompost içindeki birçok mikroorganizma yıkıma uğruyor,kompost değerleriniz ısı, gaz, koku olarak kayba uğruyor.

Halbuki fermantasyon esasıyla atıklarınız mayaladınız mataryale uygun mikro biyal bakterilerle havasız ortamda organik bileşikli atıklar bu bakteriler sayesinde içindeki minerallere kayıpsız olarak ayışırken bu işi yapan EM ler zararlı olan guruplarıda elimine ederek solarizasyondaki etki sağlanıyor,oksi- dasyon sisteminde aynı zamanda oluşan ısıdan çevreye sera etkisi yapan gazlarda oluşuyor.

Kompost konu başlığındaki üye arkadaşlarla bu konun açıklaması üzerine bir çok polemikler oluşmasına rağmen konu benim suğuk kompost çalışmaları gelişerek solucanlarla kompost, vede fermantasyonla mutfak atıklarından toprak ve bitkiler için gübre yapımına ulaştı.

Kompost konusundaki güncel olan bilgilerim mutfak atıklarının öğütülerek (ben bunları kollu kıyma makinasından geçirerek yapıyorum) daha sonra bunları bir torbaya koyarak bu torbayıda kapaklı alttan musluğu olan varile koyarak su doldurup Em le mayalıyorum bir hafta içinde bu malzemelerin üzerinde beyaz küfler oluşumu ile fermantasyon işlemi sağlanıp eşki tatlı koku oluşumu ile içindeki eriği alıp sulama tankına koyarak bitkilerimin gübrelemesinde kullanıyorum kalan posaya çukurda oluşturacağım komposta yeşil malzeme azot kaynağı olarak ilave ederek solucanlar kompost işlemiylede gelecek baharda çukuru açarak içinde kompost-solucangübre oluşumu tamamlanıyor.

epsody
01-09-2009, 13:09
Sayın berduray ben bu kollu kıyma makinalarından bulabilirim isterseniz istanbula gidince bunun peşine düşerim , bu makina çok işinize yarıyacağından eminim fiatının 25-30 lira gibi zannederim.

Çünkü fermantasyonla sıvı gübre işinizde baş tacı edeceksiniz, elde edecğiniz sıvı organik gübreylede kendini en kısa zamanda amorti ederek kazançlı duruma geçeceksiniz.

Ben bir haftada 30 litre sıvı gübre elde ediyorum, 1,5 tonluk su tankına doldurarak sulama suyuyla, bahçemi adete sıvı gübresiyle banyo yaptırıyorum.

Sizin anlıyacağınız bedavaya gübre bollğu yaşatıyorum bahçeme, kalan posalarıda yeşil malzeme azot kaynağı olarak çukurdaki kompostuma ilave ediyorum.

berduray
01-09-2009, 13:17
Teşekkür ederim ilginize...oradan buraya kargo ücreti de var...

Vardır mutlaka burada da , bulurum .

Tamamen size katılıyorum, saksılarımıza bile küçücük ambalajlarda sıvı gübreye dünya para veriyoruz.

jineop
01-09-2009, 13:37
Sevgili Epsody,
Sizin anlatıklarınızı tıpatıp uygulamaya başladığımı bilmenizi isterim.Alttan musluklu bidon,içine geçirilmiş cuval uçları saplara bağlandı.Sonuçları merakla bekliyorum. Tekrar teşekkürler

berduray
01-09-2009, 13:42
Kıyma makinesi mi kullanıyorsunuz Sayın Jineop?

Yoksa öğütücünüz mü var?

jineop
01-09-2009, 13:57
Sevgili Berduray,
Eski büyük mutfak robotu göreve talip oldu:)

epsody
01-09-2009, 14:00
Sevgili Jineop Mayalama olarak ne kullandınız , Mayalamanın aktifliği ile öğüttüğünüz malzemelerin üstünde beyaz küfler oluşacak eriğin rengi önce krem ,kirli sarı , daha sonrada yeşil-sarı olacak ;Kokusuda ekşi-tatlı gibi (Şıra gibi ) eski tatlarımızdan ferahlatıcı gazoz gibi bir yerli içeçek , yeri değil ama ben bunu yapar içerim.

jineop
01-09-2009, 14:03
Sevgili Epsody,
Mayalanma için yoğurt ve peynir suyu kullandım.Ve kuru maya yı sulandırıp ekledim.Kalan meyve sularını da eklediğimi itiraf ediyorum.

jineop
01-09-2009, 14:05
Pazar günü işleme başladım,üstte köpüklenme sarı-gri oldu.

epsody
01-09-2009, 14:51
Sevgili Jineop gerçekten iyi bir çalışma içindesiniz, beni gerçekten şaşırtıyorsunuz,Beyaz, sarı küfler bizim için hiç tehlike arz etmiyor sadece yeşil küf oluşumlarına müsade etmiyeceğiz , zehir ve toksin oluşumları o zaman başlıyor, genelde hepimizin bildiği yoğurd'un peynirin üzerinde beyaz,sarı küfler oluşmuştur ama yemekte sakınca görmemişiktir Hatta anadoluda küflü peynir yapılır ve tüketilir .

Sevgili jineop şimdiye kadar neredeydiniz, konuya olan intibakınız çok ileri düzeyde, bu başlıktaki konuyu sizin gibi pratik yaparak intibak içinde olan bir arkadaşın özlemiyle çok bekledim.

Ama anlıyorumki arkadaşlar konuları içinde bir bütün olarak ele alırlarsa genel bilgilere ulaşmak zor olmasa gerek,geneli kavramak istiyorsak. Bahçe denince toprak bitki gübre olarak araştırmalarıımızı ve çalışmalarımızı yürütürsek , bahçeciliğimizin'de sonuçları o derece iyi olur kanısındayım.

berduray
01-09-2009, 15:12
Sevgili Berduray,
Eski büyük mutfak robotu göreve talip oldu:)

Tamam sebze artıklarını robot parçalıyor da,( carbon için), dallar, kuru mısır kapsülleri gibi şeyler, robot bıçağını mahvedip, zaten incecik mikadan yapılan üst kapağı kırabiliyor:)

epsody
01-09-2009, 15:24
Sevgili berduray ben sevgili jineop'un fermantasyonla sıvı gübre olayında sadece mutfak atıklarını kullanarak bu işlemi yaptığını bildiğimden ,size bu konuda açıklama yapmakta sakınca görmüyum ,sizin karbon malzeme olayı kompost uygulamalarında kaldı.

Ama ayrıca kompost yapmak isterse ayrı bir yerde, saydığınız bu karbon malzemenin üstüne sıvı gübre oluşumlarından kalan posayı ilave ederek azot yani yeşil malzeme dengelenmesi sağlanabilir.

berduray
01-09-2009, 15:26
Ama ben fotolarda sizin evsel atıkları ve yumurta kutusunu beraberce kollu makineden geçirirken gördüm.

jineop
01-09-2009, 15:28
Sevgili Berduray,
Bahçede ki katı atıklarla yaptığım kompostumda var onu daha çok büyük parçaları çim makinası ile öğütüyorum. Ya da toprağı kazıp en altta büyük parçaları ve ibrelileri ,onun üstüne otsu gövdelileri en üstte ot ,çim yaprak ve sonra toprakla kapatıyorum.

jineop
01-09-2009, 15:31
Sevgili Berduray,
Benimkinde çay,sebze artıkları,meyve ve yumurta kabukları vardı.

berduray
01-09-2009, 15:34
Teşekkürler.

epsody
01-09-2009, 15:43
Sevgili berduray fotolarda gördükleriniz doğrudur çünkü mutfak atıkları sulu cıvık olduğundan akıntıları gidermek için kuru malzeme olarak kullanmaktayım kıyma makinası fazla kuru malzemeyi zaten çekemez .

berduray
01-09-2009, 21:28
Olayı anlamış bulunmaktayım Sayın Epsody, makina edinir edinmez bir de ben el atayım şu işe...

Tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler.

Sayın Jineop da çalışmalarını fotoğraflarsa aşama aşama bu iş tamamdır.

jineop
01-09-2009, 21:57
Sevgili Berduray,
İşin en zor kısmı geniş ağızlı musluklu bidon yok. Onun için geniş ağızlı alıp,sonra da hırdavatçıdan somunlu çeşme alıp onu altta kesip yerleştirdim. Fotograf makinamın aktarma kablosunda sorun var,taktığım da enerji yüklenmesi gibi bir uyarı veriyor. Paraya kıyıp iyi bir makina almanın zamanı geldi :)

berduray
01-09-2009, 23:10
Musluklu olması şart mı?

Geniş ağızlı olup, üstten küçük bir tasla filan alında , olmaz mı?

mormenekşe
01-09-2009, 23:26
Arkadaşlar merhaba, bende kompost yapımını denemek istiyorum.Uzun süredir çay,kahve,domates ve yumurta atıklarını, mutfak penceremin önünde biriktirip biraz kuruduktan sonra toprakla karıştırıp bitkilerime döküyordum.

Artık daha çok malzemeyle güzel bir kompost denemesi yapmak istiyorum.Bugün uygun bir kap bulamadım,yanlardan delikleri olan bir karton kutuda denemek istedim.Lütfen gülmeyin ama nolur olursa olur deyin, olmazsa ne yapıcam onu söyleyin.Ben gülüyorum zaten hazırlamaya başladığımdan beri.

Bu karton kutunun en altına kurumuş dal,yaprak,ot,yumurta kartonu,gazete kağıdını ufak parçalara ayırarak koydum.Üstüne azda olsa penceremin önünde duran çay,kahve,domates ve benzeri sebzelerden oluşan karışımı döktüm içinde birazda toprak var.Eğer sizlerden olur alırsam ilave etmeye devam edicem.

Resmini koyuyorum ama bak gülmek yok, ya da serbest hiç değilse stres atarız :)

berduray
01-09-2009, 23:29
Niye gülelim arkadaşım, uğraşıyorsun en azından.

İşin uzmanı Sayın Epsody, yarın size bir cevap verecektir.

Ama onun bu sayfalara kabaca bir gözatarsan bir fikir sahibi olursun.

mormenekşe
01-09-2009, 23:40
Sağol Berduray, biraz rahatladım ben boğa burcuyum bir işe başladımmı muhakkak bitirmeliyim.Ya da burcu bir kenara bırakalım karakterim bu,azimliyim inşallah başarıcam.Sayfaları tek tek okumaya çalışıyorum zaten.
İlgilendiğin için teşekkür ederim iyi geceler arkadaşım.

Dogasever
02-09-2009, 00:20
Mormenekşe sizi tebrik ederim. Önemli olan karar vermek ve azimle bir işe başlamaktır. Epsody'nin yazılarını okumanızı ben de tavsiye ederim. Kompost için yığınınızın nemli (%40-50 civarında) olmasında fayda var. Değişik organik maddelerin karıştırılmasında da fayda var. Kompostu yapan şey mikroorganizmalardır. O yüzden çok az EM spreylemenizde de büyük yarar var. Ama lütfen önce Epsody'i okuyunuz. Saygılar


Sağol Berduray, biraz rahatladım ben boğa burcuyum bir işe başladımmı muhakkak bitirmeliyim.Ya da burcu bir kenara bırakalım karakterim bu,azimliyim inşallah başarıcam.Sayfaları tek tek okumaya çalışıyorum zaten.
İlgilendiğin için teşekkür ederim iyi geceler arkadaşım.

mormenekşe
02-09-2009, 09:20
Sayın Doğasever, teşekkür ederim.Epsody'nin yazılarını okumaya gayret ediyorum bugün bazı küçük notlar alıcam.EM konusuna da bakmak istiyorum, bunu bir başarsam hemen sırada sıvı kompost denemesi var.

epsody
04-09-2009, 10:55
Sayın mormenekşe arkadaş seni hem tebrik ederim hemde kutlarım kompost başlığına hoş geldin sefalar getirdin bu konuya önem verdiğinden dolayı seni kutlamıştım azimli olmanıda tebrik ederek, burada bir arkadaş daha edinmenin mutluluğunu verdin tekrar teşekkür ederim burada yanlız değilsin bunu peşinen bilesin, çünkü kompost konusuna gönül vermiş birçok deneyim sahibi olarak zoru başarmanın yanlızlığında çaresizliklerden gelerek bugünlere gelişimi unutmuş değilim.

Ben gönül vermiş azmetmiş kişilerle olmaktan dayanışmanın, paylaşımlarının, hep yanında olmuşumdur,yaptıklarımızı ortaya koyarak paylaşımlarda bulunursak başarısızlıklardan başarıya gitmek kolaylaşır.

Bahçesi olan arkadaşların kompost konularına ilgisiz kalmalarını anlamak güç olsa gerek, güzel bir bahçe istiyorsak bitkilerimize göstereceğimiz özen kendimize gösterdiğimiz özenden aşağı olmamalı, bana göre bahçe- toprak-kompost bir bütün gibi düşünülürse bahçenin güzelliği ozaman ortaya çıkar.

Sayın mormenekşe arkadaş size yardımı seve seve gönülden yapmaya hazırım, benim kompost anlayışımı mesajlarımdan anlamış olmalısın, fakat yönteme senin imkanlarını ortaya koyarak başlıyalım, kompost C/N oranın dengelenmesiyle faaliyete geçer, bahçe atıkları genelde kur ot ve yaprak ufalanmış dal parçaları bunlar(C=karbon),mutfak atıkları (N=azot) bu malzemelerin homojen karışımıyla su ilave edilerek işlem başlatılır, ben toprakta çukur açarak yapıyorum siz bir kapaklı varil içinde yaparsanız olur,fazla suyunun akması için varile bir delik açarak atıklardan süzülen suyuda alır suyla incelterek bitkilerinize verebilirsiniz.

Kompostumuzu aktif edersek dahahızlı olgunlaştırbiliriz, aktif etmek demek fermantasyona tabi tutmak yani mayalamak, kendi yöntemim olan mayalanmayı mesajlarımda belirttim ama EM aktif alarak bu daha ilerici bir yol seçmiş olursunuz bende zaten şimdilerde EM Aktifi kullanıyorum EM (etkin mikroorgamizmalar).

Ben size göre uyabilen bir görüş sundum siz kompost ve fermantasyonla sıvı gübre yazıları içersinden kendinize kolay geleni bir uygulamada bulunurda bu satırlarda belirtirseniz gerekli düzenlemeleri yapma imkanımız olur. Başarıyı azminle sağlayabiliriz.

mormenekşe
04-09-2009, 16:03
Sayın Epsody, öncelikle ilgilenip cevap yadığınız ve güzel takdirleriniz için teşekkür ederim.
Sizlerin bana yardım edecek olmanız, gücümü bir kat daha artırıyor.

Sanırım bahçeye bir çukur kazarak başlamam daha iyi olacak,yalnız benim birde köpeğim var daha 5 aylık ve biraz yaramaz.Çukuru kazıp kahverengi materyelleri dizdikten sonra,diğer sebze,meyve ve çay, kahve atıklarını dizicem.

Mayalama için elimde EM aktif malesef yok,koçtaştan aldığım bir sıvı bitki besini var,birde toz hümikasit var acaba mayalanmaya yardımcı olabilirmi?
Daha sonra üzerini toprakla örterek bir daha açmadan 3-4 ay tutmam gerek, ben geriye dönük yazılarınızdan bunu anladım.

Bu şekilde yaparak olumlu sonuç alabileceksem lütfen onaylayın,yok yanlış anlamışsam lütfen ne yapmam gerek siz söyleyin.Aranızda olmaktan ve bu kompost işiyle uğraşmaktan memnunum yardımlarınız için teşekkür ederim.

Savaş
05-09-2009, 02:59
Arkadaşlar,
işte size bambaşka bir kompos;

1)

5 lt.lik iki yağ tenekesine sebze ve meyve kabuklarını, balık başlarını, tavuk kemiklerini, yumurta kabuklarını, kestane kabuklarını, çay posalarını, çözülen donmuş et sularını vs. boşalttım ve bu atıkların üzerini toprakla örttüm. Bunları mümkün olduğunca hava almaması için bir kaç kat poşet içerisine koyarak, pek uğramadığım açık balkonda güneş altına koydum. Zamanla bu poşetlerin içinde kurtçuklar oluşmaya ve tenekeler çürüyerek paslanıp organik atığa karışmaya başladı.

2)

Diğer taraftan, evimin hemen yanındaki bir parkta taze biçilmiş çimlerle dolu bir torbayı da alıp, üzerine sonbaharda sararıp dökülmüş olan zerdali yaprakları ekleyerek yine balkonda yine güneşin altına koydum.

bunlar bu şekilde 2-3 yıl bekledi.

3)

Derken bir piknikte iken, çürümekte olan bir ağacın kovuğunda yine çürümekte olan ağaç, yaprakları ve kabukları, hani neredeyse humus, buldum. Onları da alıp torbalara doldurdum ve balkona attım.

4)

Son olarak hayvan gübresi (az samanla karışık kurumuş koyun dışkısı) geçti elime biraz. bu gübreyi suyla karıştırarak bulamaç haline getirdim ve bir pet şişede güneş altında fermante ettim. Sonra bu kararan karışımı güneşte kuruttum.

5)

Nihayet, organik atık dolu olan yağ tenekelerini açtım. Ortalığa berbat bir koku yayıldı, ama organik atılar iyice birbirleriyle kaynaşmıştı. Tek gereken hava alarak kuruması idi. öyle yaptım ve kuruttum. Artık hiç kokmuyor... Mis gibi simsiyah bir toprak oldu.

Diğer taraftan iyice çürümüş olan çim ve yaprak karışımını da torbadan çıkararak kuruttum. Bu karışım daha az kokuyordu ve kuruyunca o da kokusuz oldu.

Bu organik atık ve çim-yaprak karışımını karıştırıp balkonda öylece beklemeye aldım. İlk bahar gelince, bu karışıma piknikte topladığım torfu da ekledim. Biraz da bahçe toprağı ve hazır torf ile kum da kattım, daha sonra da kuruttuğum gübreyi ekledim.

Bu karışımla bu yıl saksıda domates yetiştirdim ve bana göre son 4-5 yıl içindeki en yüksek verimi aldım. Aslında malzemeleri aynı anda karıştırarak fermante etmem gerekirdi. Ama bilemedim, ayrı ayrı fermante edip karıştırdım. Sonuçta, bu karışım iyice homojen olmadıysa da, bu yıl domates ektiğim saksılar içinde her nasıl olduysa domatesleri de çürütmeden iyice birbirine karıştılar. Bana sorarsanız, uzun bir süre beklemek imkanınız varsa bu berbat ve kural dışı karışımdan da kompos yapılabilir.

Son olarak bu toprağı sat deseler satmam. Bir torbaya koyar beraber gittiğim her yere götürürüm.

Saygılarımla.

Dogasever
05-09-2009, 11:36
Savas Bey merhaba

Sıradışı kompostunuz için sizi tebrik ederim. Vakit ayırıp atıkarı değerlendirerek kompost yapan herkes takdire layıktır. Kompost doğadaki en önemli geri kazanım mekanizmalarından biridir. Ayrıca, dünyada giderek artan kirlilik ve küresel ısınmayı tersine çevirecek bir süreçtir. Yaptığınız işlemler gerçekten epey oyalayıcı ancak sonunda en yüksek verimli domatesi elde etmiş olmanız sanırım sizin için en büyük ödül olmuştur. Bu toprağı kimseye vermem, satmam demenizde çok haklısınız. Ben de bu kadar uğraşsaydım, ben de aynısını söylerdim. Yönteminizde dikkatimi çeken birkaç nokta var. İzninizle onları belirteyim:

- Çok uzun sürmüş.
- Sizin de belirttiğiniz gibi ayrı ayrı fermentasyon yerine hepsi bir arada fermante edilirse daha iyi olur.
- Kompostu yapan şey mikroorganizmalardır. Yararlı mikroorganizmaları kullanırsanız çok daha kaliteli kompost üretebilirsiniz. Kötü koku hiç olmamalıdır. (Daha sonra havaya maruz bırakarak kötü kokuya neden olan anaerobik çürütücü mikroorganizmaları öldürdüğünüz için koku gitmiş. Ancak baştan yararlı mikroorganizmaları kullansaydınız (karışımı tenekelere koymadan önce karıştırarak) çok daha iyi sonuç alabilirdiniz. Bu mikroorganizmalar kompostunuz içinde doğal büyüme hormonları, antibiyotikler, antioksidan maddeler, biyolojik aktif maddeler sentezleyecekti. Bu maddeler de bitkiler için son derece faydalıdır.)

- Dikkatimi çeken bir diğer nokta da hayvan gübresini suyla karıştırdıktan sonra, güneş altında fermante etmişsiniz. Doğrudan güneş almayan, gölge veya karanlık ve ılık bir yerde fermante etmenizde yarar var. (Annelerimiz turşuları genellikle gölgeye koyarlar).

Bir kaç kg kompost elde etmek için yaptığınız hummalı çalışma için sizi tekrar tebrik ediyorum. Çalışmalarınız ve buradaki yazılarınızın devam etmesi umuduyla saygılar sunarım.

Savaş
06-09-2009, 02:30
Sayın Dogasever,

işin doğrusu, benim aklımdan kompos elde etme düşüncesi hiç geçmiyordu. Son derece amatörce balkonda sebze yetiştirme girişimlerim hüsranla sonuçlanınca ve tam da bu sıralar, televizyonda bir haber programında, bir "ev kadını"nın mutfak atıklarından bu şekilde kompos elde edişini izleyince, aklıma birden uyguladığım bu fikir geldi ve yapayanlış yöntemlerle bu işe giriştim. Benim mantığıma göre, iyice çürürse en iyi kompos elde edilir fikri gayet doğru idi. Bunda biraz da Yaşar Kemal romanları etkin oldu. Çünkü Çukurova'nın bataklıktan kurutulma verimli topraklarından bahsediyor Yaşar Kemal. O halde dedim, bataklık derecesinde çürümüş bir karışım epey bir verim sağlar herhalde.. Ama anlıyorum ki, değilmiş. Tamam verimli bir karışım elde ettim ama daha da verimli olabilirmiş. Bunun 1-2 önce farkına vardım fakat artık elimde kompos iyi kötü oluşmuştu. Artık bundan sonrası için daha doğru sonuçlar elde ederim. Fikirleriniz için teşekkürler..