PDA

View Full Version : Kompost hazırlama (sıcak kompost)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6

hevesli meraklı
16-08-2012, 22:32
4 adet jumbo boy çöp poşetini bidona aktaracaktınız ve fotoğraflarını bizimle paylaşacaktınız ne oldu acaba.?

Bir sorun yoktur umarım.

Çalışma sonuçlarınızı merakla bekliyoruz.

Sayın deretepeorg çok haklısınız, merak etiğiniz kadar olmuş. Kompost yapımına başladığımız zamanki hızımız biraz yavaşladı :( .
22 temmuzda jumbo boy çöp poşetlerimizin ancak üçünü kompost bidonuna aktarabildik , 4. yü öyle bıraktık.
Resimleri çektik ama şu ana kadar sizlere sunma fırsatmız olamadı. Kızım fırsat bulduğunda onları ekleyecek, ben yapamıyorum :o .
Bidondan şimdiye kadar kötü koku gelmedi. Resimlerde göreceğiniz üzere sistem, kompost malzemesini karıştırmaya çok uygun, oğlum bu işi ben yokken vazife edinmiş :D .
Dün açıp bir baktım, talaş tozu nedeniyle sanki talaş kokuyor gibi geldi. Bahsedildiği üzere rengi siyah değil koyu kahve idi. Çuvallar dolusu sebze ve meyveden eser kalmamıştı, ama küçültemediğimiz ağaç kabuklarından bazı parçalar göze çarpıyordu.

hevesli meraklı
16-08-2012, 22:47
Birde talaş tozları sanki hiç kaybolmamış gibiydiler. Alırken hangi ağacın talaşı olduğunu sormadığımız aklıma geldi. Kızım çam olabilir diye düşünüyor.

Hortumun sprey ucu ile biraz ıslattık kompostu, ağzını kapatıp bidonu 10-12 kere çevirip ıslaklığın elden geldiğince dağılmasını sağladık. Sıcaklık azalmıştı ama karıştırınca sanki tekrar ısınma başlad.ı

Kokuşmanın olmadığı, yeşil kısmın iyice parçalandığı, kahverengi kısım olarak kullandığımız karton kutu parçaçıklarının da görünmediğini dikkate alınca sanki ana-kız biz bu işi başardık gibi geliyor bana :) . Dereyi görmeden paçaları sıvamayalımda :)

Bundan sonrası için aklımda bazı sorular vardı ama kızım resimleri yükleyince sormak alacağımız cevapların daha net olmasını sağlar diye düşünüyorum :)

Murat Öz
17-08-2012, 07:01
Sürekli karıştırılmamasını sağlık veriyordu arkadaşlar.
Bunu da dikkate almalısınız.

Başarılar. Fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

hevesli meraklı
17-08-2012, 14:54
Sürekli karıştırılmamasını sağlık veriyordu arkadaşlar.
Bunu da dikkate almalısınız.

Başarılar. Fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Sayın deretepeorg, oğlum ben yokken karıştırmış ama sanırım arada bir ıslatmayı unutmuş. Kızım, biz kompostu yerleştirdikten sonra fizik tedavi görmeye başladığı için koca kompost bidonuyla fazla ilgilenememiş:(
Bu sabah çiçekleri sularken baktım bidonda yine sıcaklık vardı. Sitede bir yerde okumuştum, karıştırdığımızda eğer tekrar ısınma olursa bu kompostun tamamlanmadığı anlamına geliyor diye hatırlıyorum. Beni en çok mutlu eden koku ve sinek olmaması. Çünkü, biz kompostu terasımızda yapıyoruz. Yan komşumuzla aramız açılsın istemem:D
Aslında bende sizler gibi resimleri sabırsızlıkla bekliyorum. Diğer üyelerin resimlerini görmek çok hoşuma gidiyordu. Benimkiler nasıl değerlendirilecek, neyi doğru neyi yanlış yapmışız öğrenmek istiyorum. Yeri burası değil sanırım ama, benimde bilmediğim şeyi bozarım düşüncesiyle ellememek gibi bir korkum var:( O nedenle kızımın uygun zamanını bekliyorum resimler sizlere ulaşsın diye ;) Umarım kendi pc'den okurda akşam hep birlikte resimlere ulaşırız:D

Murat Öz
17-08-2012, 15:02
Evet ısınma bitmiş ve tüm eklenenler kahverengi topraksı bir yapıya kavuşmuşsa kompost olmuş demektir.
Oluşan kompostu terasta kuracağınız bir elek sistemi ile elemenizi sağlık veririm.
Ayrışmamış parçacıkları bir sonraki parti kompost üretiminde kullanabilirsiniz.

hevesli meraklı
17-08-2012, 21:40
22.07.2012 de bidonumuz geldi. Resimlerde de gördüğünüz gibi bidonumuz harika oldu. Bidonu, bizim şantiyemizde yaptırdım; içinden yatay geçen boruyu bidona sabitlemişler ve onunda içinden daha küçük çaplı bir galvaniz boru geçirmişler ki ağırlıkla bidonun kenarlari ezilip büzülmesin diye.

Alt kısmına pprc vana koymuşlar. Ortasından da havalandırma delikleri açılmış olan 100 luk pvc boruyu geçirmişler. Tabi burda biraz montaj hatası olmuş, denk gelmemiş. PVC borunun ortasında bayağı büyük bir boşluk vardı, oraya bir tür plastik deterjan naylonu ve silikon yardımıyla kapattık, bir çeşit yama yaptık.

Havalandırma borusunu bidona alttan depo rakoru ile birleştirmişler ama sızdırıyordu. Bizde etrafını silikonla kapatmaya çalıştık. Bu sızıntının bidonun o yüzeyinin düz olmamasından kaynaklandığını anladık.

hevesli meraklı
17-08-2012, 21:50
Bidonumuza 4 jumbo çöp torbasının sadece 3 tanesini boşaltabildik ancak aldı. Bu resimlerdeki karışım tam bir hafta poşetlerde bekledikten sonra bidona geçti. Resimlerde öbek öbek gördüğünüz talaşlar torbaların altına serptiğimiz talaşlardır.

Bidona aktarırken arasına gübre serpiştirdik ve hafifçe suladık.

Son fotoğraftaki şey ise bir üzüm tanesi.

Kapağını kapadık ve karıştırdık.

Şu tarih itibari ile tam 4 hafta oldu ama sanırım bizim kompost annemin düşündüğü gibi tam olmamış içinde hala talaş tozları belli oluyor ve kokusu hiçde toprak gibi değil, rengi de kahverengi, şimdiye kadar hiç kötü koku gelmedi ama bugün açtığımızda ıslak talaş kokusu gibi kokuyordu, tipi de toprak gibi değil ama çoğu şey erimiş neredeyse hiç birşey kalmamış. Ben bir tane patlıcan sapı buldum ama :))

Kışa kadar olur umarım. (annem kışa!!!!!! kadar mı???!!!!!! dedi şuan yanımda )

hevesli meraklı
17-08-2012, 22:26
Tarih 17 ağustos 2012 itibari ile şimdi çektiğimiz fotoğraflar aşağıda...

Sizce durumumuz çok mu vahim???:confused::eek::D

Bir bidon ıslak talaş mı !!!, yoksa kompost öncesi karışım mı?

hevesli meraklı
17-08-2012, 22:33
Bir, 5 adet fotoğraf daha.

Annem dikte ettiriyor;

2, 3 ve 4. fotoğraflara bakınca biz bu işi başardık gibi düşünsekte, son fotoğrafta ki bozulması bitmemiş bir üzüm tanesi işlerin henüz bitmediğini söylüyor.

(annem şuraya devam et diyerek ekrana dokundu evet evet tam annem yazdığım yere dokundu)

Umarız hayak kırıklığımız çok büyük olmayacaktır(annem "u" büyük diye ihtarı çekti ama, ben özellikle büyük yazmayacağım:D gülen suratta anneme ait onu işaret etti çünkü):D

mrduran
17-08-2012, 22:39
Bidonumuza 4 jumbo çöp torbasının sadece 3 tanesini boşaltabildik ancak aldı. Bu resimlerdeki karışım tam bir hafta poşetlerde bekledikten sonra bidona geçti. Resimlerde öbek öbek gördüğünüz talaşlar torbaların altına serptiğimiz talaşlardır.

Bidona aktarırken arasına gübre serpiştirdik ve hafifçe suladık.

Son fotoğraftaki şey ise bir üzüm tanesi.

Kapağını kapadık ve karıştırdık.

Şu tarih itibari ile tam 4 hafta oldu ama sanırım bizim kompost annemin düşündüğü gibi tam olmamış içinde hala talaş tozları belli oluyor ve kokusu hiçde toprak gibi değil, rengi de kahverengi, şimdiye kadar hiç kötü koku gelmedi ama bugün açtığımızda ıslak talaş kokusu gibi kokuyordu, tipi de toprak gibi değil ama çoğu şey erimiş neredeyse hiç birşey kalmamış. Ben bir tane patlıcan sapı buldum ama :))

Kışa kadar olur umarım. (annem kışa!!!!!! kadar mı???!!!!!! dedi şuan yanımda )

Merhaba efendim,

Ailecek girdiğiniz işte siz düşen görev;

''Kış değil, bahar da bir ihtimal, hem de ağırlıklı bir ihtimal''.

Demeye şimdiden başlamaktır bence:))).

Kolaylıklar dilerim. Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

hevesli meraklı
17-08-2012, 23:08
Merhaba efendim,

Ailecek girdiğiniz işte siz düşen görev;

''Kış değil, bahar da bir ihtimal, hem de ağırlıklı bir ihtimal''.

Demeye şimdiden başlamaktır bence:))).

Kolaylıklar dilerim. Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Neden ama, nerede yanlış yaptık?

Murat Öz
22-08-2012, 13:59
Sn Girgin
Cok dondurmekte fayda getirmeyebilir. Kompostta aktinomisetler onemlidir. Bunlar hifler (kucuk iplikcikler de diyebilirsiniz) halinde buyurler. Bu hiflerin fazla rahatsiz edilmemesi gerekir. O yuzden hareketli sistemlerden cok duragan sistemler daha iyidir diyebiliriz. Eger sistem sizin ki gibi hareketli ise cok hizli ve ani hareketlerle yigini fazla rahatsiz etmeyiniz. Cok hafifce ceviriniz. Cok az hava girmesi bile yeterlidir. Kolay gelsin.

Hevesli Meraklı arkadaşımıza bir alıntı mesajı.

Murat Öz
31-08-2012, 12:50
Bu sayfa yine teklemeye başlamış.
Nerede bizim kompostçular.??

Foto ve yazı bekliyoruz.

hevesli meraklı
31-08-2012, 13:01
Burdayız ben ve annem. Ama kompostumuz siyah toprak gibi görünmemek için resmen direniyor.

Yeşil malzeme doğrayıp komposta ekledik önemli bir gelişme olduğunda zaten yazacağız. kısmet artık bizde merakla beklemedeyiz.

Murat Öz
31-08-2012, 13:02
Yapılmakta olan komposta ilave malzeme eklemek pek pozitif yarar sağlamıyor diyordu deneyimli üretici arkadaşlar.

hevesli meraklı
31-08-2012, 13:17
Evet okuduk onu amma velakin ben kahverengi malzemenin çok olduğuna karar verdim:D (engin bilgilerimle:p)

Ve önceki mesajların birinde bu durumda diğerinden ekleme yapılması gerektiğini okumuştum bizde ekledik.

Yeşilleri eklediğimizde fotoğraf çekmedik çünkü ben evde değildim. aşağıdaki fotoğraf yeşilleri eklemeden önce yumurta tozu eklediğimiz ana ait bir kaç gün öncesine yani yeşil malzeme eklediğimiz günden.

Sanırım bizim talaşlar kolay dönüşen bir bir çeşitten değil.

islam_joker
31-08-2012, 14:58
hevesli meraklı siz birde solucan alsanız o kompostu çok güzel tüketirler sanırım öyle değilmi acaba

hevesli meraklı
31-08-2012, 15:00
hevesli meraklı siz birde solucan alsanız o kompostu çok güzel tüketirler sanırım öyle değilmi acaba

annem solucanlara pek sıcak bakmıyor :D ama içinde çok talaş var onlara göre bir ortam olduğunu sanmıyorum bu kompostun. en iyisi bir çimlendirme denemesi yapmak olabilir.

islam_joker
31-08-2012, 17:20
ben de yapıyomda foto makinesi yok o yüzden çekemiyorum ama şunu söyliyeyim ben kendi kompostumda arada fazla üztü nemli veya sinek olacak gibiyse medefe talaşı var onlardan serpme usülü atıyorum fazla atınca top gibi oluyor vede hiç bir faydası olmuyor çok minik olduğundan dolayıda uzun vadede tamamiyle gübreleşiceğini tahmin ediyorum

Murat Öz
31-08-2012, 17:57
MDF talaşı kullanılması sağlık verilmiyor.
Çünkü MDF üretiminde kimyasal yapıştırıcılar kullanılıyor.
Bu ürünler talaş ile beraber kompost malzemeleri arasına nüfus etmekte.

Kimyasal ürünlerin toprakta çözülmesinin nedenli zor olduğunu kabul edersiniz.
Yapanların yazdıklarından yola çıkınca KAVAK Talaşı kullanmanızı öneririm.

hevesli meraklı
31-08-2012, 18:44
mdf değil bunlar ağaç talaşı ama ne ağacının talaşı allah bilir. evet onları bende okudum eğer yanılmıorsam çam talaşı hariç diğerlerine ok demişlerdi.

Murat Öz
31-08-2012, 19:08
mdf değil bunlar ağaç talaşı ama ne ağacının talaşı allah bilir. evet onları bende okudum eğer yanılmıorsam çam talaşı hariç diğerlerine ok demişlerdi.

Selam.

Mesajım İslam jokere idi.
Alıntı yapmadan yazmamın sebebi hemen onun mesajının altına yanıt yazmamdan kaynaklanıyor.

Bir üstte ki mesaja yanıt yazıldığı zaman forumlarda alıntı yapılmaması gerekiyor genelde.

Not: Doğa Sporları ile ilgili büyük bir forumda yöneticiyim.
;d

mrduran
01-09-2012, 00:19
Neden ama, nerede yanlış yaptık?

Merhaba efendim,

Yanlışınız var demedim efendim, sabır diledim sadece.

Kompost yapımında 2 ila 8 aya varabilen zamana gerek olduğu..

Hızlandırmak için neler yapılması gerektiği..

Telaşsız..

Ana heyecanınız çok takdire şâyân.

Sağlıkla kalın, kolay gelsin inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Halil Önen
01-09-2012, 00:58
Birde talaş tozları sanki hiç kaybolmamış gibiydiler...

Sıcak kompost bile olsa ağaç talaşları kompost içinde kolay kolay kaybolmuyor. Bir yıl gibi beklemek gerekiyor...

Halil Önen
01-09-2012, 02:00
Selam.

Mesajım İslam jokere idi.
Alıntı yapmadan yazmamın sebebi hemen onun mesajının altına yanıt yazmamdan kaynaklanıyor.

Bir üstte ki mesaja yanıt yazıldığı zaman forumlarda alıntı yapılmaması gerekiyor genelde.

Not: Doğa Sporları ile ilgili büyük bir forumda yöneticiyim.
;d

(Bazen sayfa değişince...

http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/20954-23.htm

geri gitmek zor geliyor...;)

Ya da araya biri siz yazarken yazmış oluyor; alıntıla/yaz daha iyi duruyor...;))

Murat Öz
13-09-2012, 12:19

Bizim kompost ne oldu.?

Evet evet bizim. ;)

hevesli meraklı
29-09-2012, 09:04
"kız" tarafı yazıyor :)

sizin kompost :D valla iyidir nolsun. içindeki nalet talaşlar hala ilk günkü hallerindeler :) gözümün önüne anneme "dök dök dök anne talaştan kaçınma dediğim anlar gelio :) küçük bunlar zaten hemen erir" demekki neymiş öle boyda posda değilmiş keramet:)

efendim son halinden farkı pek yok talaşlar duruyor. hatta:) bir iki böcük lavra kabuğu bulduk üst kısımlarında havalandırma deliklerindne girdiklerini düşünüyoruz. bu arada her halde 1-2 tohum kaçmış araya üst kısımlarda filiz veren 5-6 yeşillik vardı önce bi sevindik sonra üzüldük gibi. çünkü bu karışım halaaaaaaaaa kahrerengi renkte siyah falan değil. valla sölemek istemiyorum ama başarısız olmuş olabiliriz. o değil de saatlerce sebze doğradığıma yanarım.

Safranlı
29-09-2012, 09:31
Acele etmeyin
kompost agır olur
zamanla olacaktır
karıştırmanız gerekebilir

Halil Önen
29-09-2012, 12:14
"kız" tarafı yazıyor :)

sizin kompost :D valla iyidir nolsun. içindeki nalet talaşlar hala ilk günkü hallerindeler :) gözümün önüne anneme "dök dök dök anne talaştan kaçınma dediğim anlar gelio :) küçük bunlar zaten hemen erir" demekki neymiş öle boyda posda değilmiş keramet:)

efendim son halinden farkı pek yok talaşlar duruyor. hatta:) bir iki böcük lavra kabuğu bulduk üst kısımlarında havalandırma deliklerindne girdiklerini düşünüyoruz. bu arada her halde 1-2 tohum kaçmış araya üst kısımlarda filiz veren 5-6 yeşillik vardı önce bi sevindik sonra üzüldük gibi. çünkü bu karışım halaaaaaaaaa kahrerengi renkte siyah falan değil. valla sölemek istemiyorum ama başarısız olmuş olabiliriz. o değil de saatlerce sebze doğradığıma yanarım.

Örtü altında durursa bu bahar gibi kaliteli mantarlar da olacaktır; buna 'oğlan' tarafı sevinebilir...:)

335292

otları yolmak gerekir...

başarısız değilsiniz sadece _ nalet_ talaş size zaman kaybettirecek... Bu şekli ile de toprağa karıştırıp kullanılabilir...

Safranlı
29-09-2012, 12:46
dostlarım...
kompostu yapıyoruz ediyoruz
neticede ana gayemiz organik hazineyi kaybetmemek
yeniden toprak ile buluşturmaktır
kompostun fabrıkadan cıktıgı gibi tertemiz ve elenmiş olmasını beklemeye gerek yok
yarıdan çogu olgunlaştıysa sonbaharda kullanılabilir
doğada sürekli bir dönüşüm vardır
artık yoktur
kompost dünüşüm neticesinde besin olarak bitkiye ve meyveye dönüşecektir
kısaca kompost tam olmasa da özellikle meyvede hiç sıkıntı yapmadan kullanılabilir

Halil Önen
29-09-2012, 13:38
dostlarım...
kompostu yapıyoruz ediyoruz
neticede ana gayemiz organik hazineyi kaybetmemek
yeniden toprak ile buluşturmaktır
kompostun fabrıkadan cıktıgı gibi tertemiz ve elenmiş olmasını beklemeye gerek yok
yarıdan çogu olgunlaştıysa sonbaharda kullanılabilir
doğada sürekli bir dönüşüm vardır
artık yoktur
kompost dünüşüm neticesinde besin olarak bitkiye ve meyveye dönüşecektir
kısaca kompost tam olmasa da özellikle meyvede hiç sıkıntı yapmadan kullanılabilir

Yine de en ideal kompost (http://www.hepyesilorganik.com/teknik-bilgiler/analizler.html); tüm bitki tohumlarından, ve tüm hastalıklarından arındırılmış, mineraller değerini kaybetmemiş olandır...

Zafer İnandıklı
28-10-2012, 19:42
Kapasite: 700 kg.
İçerik; Koyun, at, inek, güvercin gübresi.
Yanma ısısı 57º
Olgunlaşma süreci; Devam ediyor.

Yeşil malzeme; Isırgan otu, maydanoz, bal kabağı, yemeklik kabak, kıvırcık salata, üzüm, elma, şeftali, kayısı, erik, turp, kavun, karpuz kabukları, havuç, kereviz, patates.
Sokağımızda kurulan semt pazarından temin edildi.

Kahverengi malzeme; Kuru ot, kuru akasya, manolya, dut yaprakları, talaş, ceviz iç kabuğu, kepek
Özel malzeme; Ceviz iç kırıntıları, balık artığı.

Nemlendirme; Üzüm pekmezi maya karışımı, mavi yeşil alg. Yüksek basınçlı hava ile püskürtülerek.

fındıkçı74
30-11-2012, 18:52
Arkadaşlar elimde şuan yaklaşık 3 ton çok taze ahır gübresi var bu gübreyi mart ayına kadar nasıl kaliteli kompost haline getirebilirim cevap yazanlara teşekkürler.

Pusarık
01-12-2012, 14:15
Sevgili kompostçular,

!3.07.2012 tarihinde başladığımız ''kompost sevdamız''a bu gün itibariyle son verdim ve 4,5 ay sonra artık olmuştur diyerek bidondan boşaltıp eledim(982, 983, 984, 985, 986 no'lu hevesli meraklı nikiyle yazılmış mesajlarımız ve sonraki sayfalarda yer alan mesajlarımız)

Kompostun görüntüsü, kızımla ayrı düşünmemize neden oluyor. O ille siyah renk olacaktı diyor, bende kahverengi olması nedeniyle olmuş sayılabilir diyorum. İçine koyduğumuz talaşların ''çam'' olduğunu geçen hafta oduncuya sorup öğrendik. Ama artık yapacak birşey yok:)

Elerken talaşların hala, önceden dediğimiz gibi fındık ceviz kadar top halinde olduklarını gördüm. Onları ayırdım. Elenen kısım fena görünmüyor.

Resimleri akşam ya da yarın koyabileceğim:(

Şimdi bu durumda üstatlardan beklediğim bir kaç cevap var:

1-Bunu plastik, kapaklı büyük bidonlarda saklasam nasıl olur?(olmuşsa tabii)

2-Saksılarımda ne zaman kullanabilirim, beklemesi gerekir mi? ''

3-Resimleri gördüğünüzde olmamış derseniz, ne yapmam gerekir?

4-İçinde ki çam talaşı nedeniyle başka ne amaçla kullanabilirim?

Geçen hafta sitelerden gürgen ağacının talaş(3 torba) ve kabuklarını (2 torba) aldım. Gerekirse kullanabilrim.

Öneri ve uyarılarınızı şimdi veya resimlerden sonra merakla bekliyorum. Hafta içinde Ankara'nın yüksek yerlerine kar yağacakmış dendi. Ondan önce çok emek verdiğimiz kompostu ayarlamak telaşındayım.

Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Pusarık
01-12-2012, 21:45
Merhaba efendim herkese iyi akşamlar,

Oğlumu ikna ettim, resimleri eklemesi için:D Akşam üstü çekmiştim umarım iyi çıkmışlardır.

1. resim: Elenmiş kompost, olup olmadığına üstatlar karar verecek;)

http://i50.tinypic.com/1sld3c.jpg

2. resim: Elenen komposttan arta kalanlar, aslında elimle ufaltıyordum ama çoğu çam talaşı diye sonra bıraktım. Bu kaba kısmı malç ya da başka amaçla kullanabilir miyim yoksa atayım mı?

http://i48.tinypic.com/epg3fs.jpg

3. resim: Elenmiş kompostu saklamak için koyduğum plastik bidonlar. Doğru bir seçim mi, değilse nasıl saklamalıyım?

http://i48.tinypic.com/14jxmyg.jpg

Pusarık
01-12-2012, 21:46
Resimlerin devamı;

4-5-6. resimler: Yeni aldığım gürgen talaş(3 tane) ve kabuk(2tane) çuvalları. Kabukları bayağı bir küçültmem gerek. Aldığımda usta ağacı yeni soyuyordu ve kabuklar yumuşacıktı, bugün baktım bayağı sertleşmişler.

http://i50.tinypic.com/2d78nrp.jpg http://i47.tinypic.com/mmr00.jpg http://i45.tinypic.com/21defm.jpg

islam_joker
02-12-2012, 03:00
pusarık şunu söyliyebilirim saksıların alt kısmına elenmiş kabaları koyar üst kısmada ince kısmını koymanızı öneririm en azından ben öyle yapıyorum bazıları saksı içine taş felan koyuyor ben ise böyle kaba atıkları koyuyorum hem 1 2 yılda onlarda topraklaşır hemde o ara bana su haznesi olarakta görev yapar düşüncesindeyim

vede benim görüşüm çok güzel toprak elde etmiş gözüküyorsun

Çamtepe
02-12-2012, 11:11
2. resim: Elenen komposttan arta kalanlar, aslında elimle ufaltıyordum ama çoğu çam talaşı diye sonra bıraktım. Bu kaba kısmı malç ya da başka amaçla kullanabilir miyim yoksa atayım mı?

Bence odunsu kısımları malçta kullanılır. Çam talaşı topaklarını da bir sonraki komposta starter olarak koyabilirsiniz, ben öyle yaptım.

Elenmiş kısım da bence olmuş. O kahverengi kompostu hafif ıslatırsanız rengi kararıyor biraz, kızınıza bir de o halini gösterin :)

Halil Önen
02-12-2012, 11:27
...
http://i48.tinypic.com/epg3fs.jpg

3. resim: Elenmiş kompostu saklamak için koyduğum plastik bidonlar. Doğru bir seçim mi, değilse nasıl saklamalıyım?

http://i48.tinypic.com/14jxmyg.jpg

Ve elenmiş kompost Sn. Çamtepe'nin dediği gibi nemli bir şekilde üzerine bir parça bez örtülüp, ağzı kapatılarak bekletilebilir...

Kompostunuz güzel görünüyor. Ana kızın başarısını kutlarım...;)

hevesli meraklı
09-12-2012, 11:48
Merhaba arkadaşlar iyi pazarlar,

Yeni kompostun hazırlığı içinde iken aklımıza bir soru takıldı. Kuru baklagillerden olan nohut ile beyaz ve barbunya fasülye çiğ halleriyle komposta katılır mı? Cevap evet olursa, yeşil mi kahverengi mi sayılacaklar?

Çaktırmadan 2 soru yaptık:D Üstatlar bizi bağışlar umuyoruz:)

Saygılar...

Çamtepe
09-12-2012, 12:51
Yani bana sorarsanız kompostunuza kuru bakliyat katacak kadar zengin olmamanız lazım :)
Aşağıdaki besin değerlerine bakarsanız herhangi bir yeşil maddeye göre çok daha fazla protein (azot) içerdiğini görebilirsiniz :)

Adı.............: Barbunya
Ağırlık gr....: 100
Protein......: 22,9
Karbonhidrat: 63
Yağ…........: 1,2

Adı.............: Nohut
Protein......: 20,5
Karbonhidrat: 61
Yağ…........: 4,8

Adı.............: Ispanak
Protein......: 3,2
Karbonhidrat: 4,3
Yağ…........: 0,3
Kolestrol...: -
Kalori….....: 26

marul: 14 kalori; 0,9 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,9 gr. yağ;

Pusarık
15-12-2012, 10:42
Merhaba, bugün hava pek soğuk ama terasta ki bazı döküntünün ortadan kalkması için ikinci kompost hazırlığını yapmak zorundaydık.

Küçük kare kutuda ki beyaz toz, yumurta kabuklarının un haline getirilmiş şekli:))) Diğerleri çay posası ve bazı sebzelerin küçültülmüşleri... Naylonun üstünde ki ise bu sefer bulduğumuz gürgen talaşı.

Yazın mısırcıdan aldığım mısır koçan ve kabuklarını kupkuru olmuş gördüm. Son resimde eşit kesilmiş olanlar:D Bunları ufaltıp komposta katacağım. Lakin bu kuru halleri ile kahverengi kısım mı yoksa yeşil kısım mı sayılacaklar kararsız kaldım. Önerilerinizi bekliyorum. Saygılar...

Çamtepe
15-12-2012, 11:35
Kuruduğu için azotu çok azalmıştır, C oranı artmıştır diye düşünüyorum.

Bakın Sn. Meyvelitepe'nin bir blog yazısında detaylı bir liste var. Mutlaka yol gösterici olacaktır:
Kara Altın -1 | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2008/01/18/kara-altn-1/)

Pusarık
15-12-2012, 11:41
Bolca karton kutumuz kalmıştı, üstlerinde boya ve parlak kısım olmayanlardan. İki büyük boy çöp torbası, mısır kabuğu almıştım mısırcıdan. Geçenlerde üç büyük torba gürgen talaşı buluvermiştim sitelerden (1036 nolu mesaj). Geriye marketten sebze ve meyveleri almak. Geçen sefer aldığım yer ne zaman isterseniz alabilirsiniz demişler, son derece yardımcı olmuşlardı:) Umarım bu kez de olurlar:D

Bir önce ki kompost yapımından, elendikten sonra 3 bidon kompost elde etmiştim. Bir kez daha 3 bidon olursa, bu yaz terasta ki ürünler bayağı verimli olacak demektir.

Teşekkürlerimizle

Bu konuda yıllar öncesinden bu güne değin bilgi ve tecrübelerini bizlere sunanlara, sayısız sorularımıza bıkmadan cevap verenlere, hatalarımızı görüp bizi ikaz ederek doğruyu yapmamızı sağlayanlara ve bizi beğenileriyle destekleyip şevkimizi artıranlara gönülden teşekkür ederiz....
Hevesli meraklı ve Pusarık

Çamtepe
15-12-2012, 11:47
Sn. Pusarık,

Sabah erken saatte (8 gibi) meyve sebze haline giderseniz bidonlarca (taze) atık organik madde bulabilirsiniz. Kapı kapı dolaşmanıza gerek yok :)

Selamlar

Ç.

Pusarık
15-12-2012, 15:20
Kuruduğu için azotu çok azalmıştır, C oranı artmıştır diye düşünüyorum.

Bakın Sn. Meyvelitepe'nin bir blog yazısında detaylı bir liste var. Mutlaka yol gösterici olacaktır:
Kara Altın -1 | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2008/01/18/kara-altn-1/)

Teşekkürler Sayın Çamtepe, ilk sefer faydalandığımız bir kaynaktı, lakin bugün acele ettiğim için hava soğumadan bitsin diye aklıma gelmedi blog.

Pusarık
15-12-2012, 15:30
Sn. Pusarık,

Sabah erken saatte (8 gibi) meyve sebze haline giderseniz bidonlarca (taze) atık organik madde bulabilirsiniz. Kapı kapı dolaşmanıza gerek yok :)

Selamlar

Ç.

Oraya gitmeye de gerek kalmadı...şans yüzüme güldü bugün:))

Pazara gittiğimizde bir tane beyaz lahana tezgahı, iki yerde de marul-maydanoz gibi yeşillikleri satan tezgahlarda karton kutular içine yığılmış yeşillikleri gördük. Bildiğiniz gibi pazarlarda, tezgaha konacak sebzelerin kesilen kısımları yere atılır, çöpçüler mayışmış artıkları zor toplarlardı.

Sanki bu kutulara benim geleceğimi bilip koymuşlardı... Hani derler ya gökte ararken yerde bulmak gibiydi...

Hava iyice soğuduğu için duramadım terasta yarım kaldı iş:(( Hasta olmayımda, boğazım ağrımaya başladı:( Tek seferde doldurayım diyordum bidonu ama yarın devam etmem çok sorun olmaz diye düşünüyorum....

Arkası yarın....:))

Pusarık
16-12-2012, 16:43
Dünden devam:))
Pazarcıların, sanki benim için hazırladıkları sebzeler:))

Pusarık
16-12-2012, 16:53
İşe başladık:))

Zaten kesilmiş halde olan maydonoz ve diğer sebzeleri, kurduğum düzenekte biraz daha ufaltıp, masanın altına yerleştirdiğim karton kutuya attım:))

Yolculukları başlayan malzemeyi bidonuma aktardım. Azar azar kesip aktardım ki, yeni yerlerine ve gürgencilere alışmaları kolay olsun:D Hava soğuk olduğu için, geçen seferki gibi yere serip onları mıncıklıyamadım:p Bu soğukta umarım iyi anlaşıp ateşlerini 70 derece yaparlar :D:D:D

Pusarık
16-12-2012, 16:59
En zevkle yaptığım ise, ustaların onay verdiği, ilk göz ağrım olan komposttan katlar arasında birer kürek serpmek oldu:D

Arada gübre eklemeyi de unutmadım. Ayrıca bidonun 1/4'i, 2/4'si ve 3/4'ü dolduğunda, ağzını kapatıp karıştırma işlemini de yaptım ki, bir köşeye yığılan bir tür olmasın:D Yani üşenmeden sıkılmadan özene bezene yaptım. O'da bana aynı özenle cevap versin 3-4 ay sonra diye:D:D

Pusarık
16-12-2012, 17:12
Geçen sefer bidona koyamadığımız bir jumbo boy kompost adayımız vardı. Artan sebze torbasındakileri de ufaltarak (artık ellerim ağrıdığı için pekte ufaltamadım sanırım)bu aday ile buluşturdum. Yeni bir jumbo çöp torbasını delikler açarak hazırladım. Yeni aldığım gürgen talaşı koyarak, biraz yeni sebzelerden, biraz eski adaydan ekledim. Eskisindeki talaş, çam talaşıydı. Onun oranını azaltmaktı amacım.

1 ve 2. fotolar temmuzda bidona sığmayan aday kompost:)) ortasını açtım ne durumda görmek için...

3 ve 4. fotolar bugün yeni hazırladığım jumbo boy çöp poşetinde ki ...

Pusarık
16-12-2012, 17:48
4 koca torba sebzeyi buz gibi havada, ev bıçağı ile küçültmek çok sevilecek bir iş olmadı ama yazın sebze ve bitkilerimin nasıl verimli olacağını düşündükçe bir hırs ve şevk geldi ki sormayın:D:D

Bu arada terası gören çevre evlerden bakıpta ne yaptığımı merak edenlerin olması da başka bir eğlenceydi. Başımda bere, ayağımda bahçe çizmesi, sırtımda kolsuz bir yelekle -3 derecede bir o yana bir bu yana gidip gelmelerimi, arada bidonu çevirip durmamı büyük bir merakla izlediler:D

İlk kompostumuzda bol çeşit vardı: domates, biber, patlıcan. Yoo, bu Barış Manço'nun şarkısı değil dostlar, benim kompost malzemelerim. Hıyar, marul, kayısı, şeftali, üzüm, kavun.....

Bu sefer ise beyaz lahana, kereviz ve maydonoz çoğunluktaydı...

Pusarık
16-12-2012, 18:16
Bunları kompost olmadan yetiştirdim. Acaba önümüzde ki sezon bunlardan güzel mi olacaklar:confused:

rise_com
17-12-2012, 11:06
Kesinlikle

seaa
18-12-2012, 08:33
Sayın pusarık bidonun ortasındaki ve altında gördüğümüz borular havalandırmak amaçlı mı ?

Murat Öz
18-12-2012, 08:42
Ben yanıt vereyim TezzMeretk'lik yapıp. :D

Evet. Kompostun havalanmasını sağlıyorlar.
Dikey ve yatay borular ile. Belli noktaları da delinmişti.

Çamtepe
18-12-2012, 09:05
Ben yanıt vereyim TezzMeretk'lik yapıp. :D

Evet. Kompostun havalanmasını sağlıyorlar.
Dikey ve yatay borular ile. Belli noktaları da delinmişti.

Ben de bu hafta bir sıcak kompost yaptım, 5 lt'lik su şişesine delikler açıp pipetler yerleştirdim 8 tane.

Evin balkonunda yaptığım için etrafı kirletmemem önemliydi. Dolayısı ile pipetlerin uçlarını da yukarı kıvırdım ki kabı salladığımda parçalar kolay kolay dökülmesin diye.

355619

Pusarık
19-12-2012, 09:21
Sayın pusarık bidonun ortasındaki ve altında gördüğümüz borular havalandırmak amaçlı mı ?

Günaydın Sayın seaa, mesajınızı şimdi gördüm, geç cevap vereceğim için kusura bakmayın:)

Gerçi Sayın Murat öz cevaplamış ama(çok teşekkür ederim) ben ekleyim cevabımı.

Bidonun içinde olan beyaz pimaş boru havalandırma sağlamak için. Üstünde matkapla delikler açıldı şantiyede. Borunun alt ucu, bidonun zeminine ismini unuttuğum bir şeyle yapıştırıldı. (Temmuz 2012 de ki, hevesli meraklı nikle yazılan mesajlarımızda kızım anlatmıştı) Borunun üst ucu, bidonun tepesine değmiyecek uzunlukta oluyor. Bir kutu kapağını telle bağladık bu uca, bidonu çevirirken içindekiler dökülmesin diye.

Pimaş borunun içinden geçen gri metal küçük boru ise havalandırma için değil. Bidonun düzenekte döndürülmesi için bir aksam.

Sayın Murat Öz, ilk yaptığımız türlü kompostumuzun(yeşil kısmın çoğu sebze olduğundan adını böyle koyduk) sonucunu bekliyordunuz:) Arzu ederseniz denemeniz için gönderebilirim, test yapılmış olur böylece;)

Not: Bu başlığın 33. sayfasında ki 979 nolu mesajdan itibaren bakabilirsiniz

Murat Öz
19-12-2012, 09:34
Teşekkürler.

Ankara'da olsam gelir alırdım yeni biber tohumlarım için ama İzmir'deyim.
Astarı yüzünden pahalıya gelmesine gönlüm razı olmaz.

Zaten Kipa'da 3-30 paraya kaliteli torf bulup stok yapmıştım 20 lt.
Önümüzde ki haftalarda - Tohum Takas Etkinliğini atlatalım hele - tohum dikimine başlayacağım.

seaa
19-12-2012, 12:44
Sayın Murat Öz size bir şey sormak istiyorum ben hazır satılan kompost kutularından almıştım. Bu sene ilk kez kompost yapacağım, kabın hacmi 300 litrelik sanırım çok doldurdum 2 poşet çim ve bir o kadarda yaprak döktüm. Bu kap bauhausda da satılıyor. Bir ara çok kötü kokuyordu sanırım havasızlıktan dolayı şimdi bu koku yok ama yeşil materyal hemen yandı ve bitti. Sizce üre atmalı mıyım yaprakları yakmak için çünkü Mine hanım yaprakları ya makinayla ufaltma mı ya da üre atıp ancak öyle gübre yapabileceğimi söylemişti forumda.

Sayın Pusarık sizinde fikirlerinizi almak isterim açıkçası. Şimdiden teşekkürler.

Murat Öz
19-12-2012, 12:48
Hiç kompost yapmadım. Tüm bilgilerim teorik. (hoş balkonumda 1 lt.lik denemem var ya)

2 poşet çim kuru çim mi yeni kesilmiş çim mi.?
Aynı şekilde yaprakların durumu? Yeşil - Kuru .?

seaa
19-12-2012, 13:30
Yeni kesilmiş çimdi Murat bey ve yapraklarda kuruydu.

Murat Öz
19-12-2012, 13:38
Kuru yaprak sayısı az gelmiş. Çürüme sebebi ile koku oluşmuş olmalı.
Üre atmanız bu zaman dilimi içinde ( çürüme ve oluşma başlamış ) pek faydalı olacak değildir kanımca. Yapanlar daha iyi yanıt vereceklerdir ama teorik bilgilere göre Üre ilk aşamada konuyordu.

Mine hanımın yazdığı gibi küçültülüp ufaltılmış materyalleri üre ile karıştırmak gerekiyor ama en başta.
Sonradan katılacak ürenin ne kadar faydalı olacağını bilemem.

Siz deneyin sonuçları bizimle paylaşın. Bilgilerimiz artas sayenizde.

seaa
19-12-2012, 13:49
Saolun Murat bey aslında yeşil ve kuru katmanlarını kuru yeşil diye başlatsaydım ve yeşille bitirseydim daha iyi olacaktı birde kaba 2 kaplık malzeme doldurarak hata yaptım. Havalandırmak için de compost aerator google dan aratırsanız görürsünüz özel havalandırma demirlerinden yaptırdım ama kabımı kırdı çelikten olunca şimdi Amerika'dan bir tane getirtmeyi düşünüyorum.

Halil Önen
19-12-2012, 18:19
Sayın Murat Öz size bir şey sormak istiyorum ben hazır satılan kompost kutularından almıştım. Bu sene ilk kez kompost yapacağım, kabın hacmi 300 litrelik sanırım çok doldurdum 2 poşet çim ve bir o kadarda yaprak döktüm. Bu kap bauhausda da satılıyor. Bir ara çok kötü kokuyordu sanırım havasızlıktan dolayı şimdi bu koku yok ama yeşil materyal hemen yandı ve bitti. Sizce üre atmalı mıyım yaprakları yakmak için çünkü Mine hanım yaprakları ya makinayla ufaltma mı ya da üre atıp ancak öyle gübre yapabileceğimi söylemişti forumda.

Sayın Pusarık sizinde fikirlerinizi almak isterim açıkçası. Şimdiden teşekkürler.

Sevgili seaa;

Evet siz şimdi kompost yaptınız. Kompost gübre değilidir. Komposu zenginleştirmek daha doğrusu gübre haline getirmek için en kolay yol;

içine üre ya da şeker gübresi (amonyum sülfat) atılmasıdır. Bu kompostunuzu azot olarak zenginleştirecektir.

Kompost kabına _ister yeni ister eski malzeme olsun_ 300 lt. 3 kg üre ya da üre ya da şeker gübresi atmalısınız.

Kompostunuz ıslak olmalı. Kuru ise gübre ile beraber su püskürtülmeli...

Attığınız gübre su ile erimeli.

Üzeri kapatılmalı...

Yanma 60-65 dereceği geçmemeli. Bu derecedeler üzerine tekrar su atılmalı. Kompost soğutulmalı. Bu sıcaklıkta kompost içindeki yabancı ot tohumlarının çoğu ölür.

Tekrar kapatılmalı...

İkinci yanma daha az olacaktır...

Sıcaklık yüksek seyrederse tekrar soğutulur.

Buradaki amaç gübre içindeki besin maddelerini komposta hapsetmektir...

4-5 ay bu şekilde bekletilmeli. Hatta bir yıl olursa daha iyi. Toprağa karıştırılır.

Erken atarsınız yanma toprak da devam eder ve bitkinizin köklerini yakarsınız...

Buna 'serin gübre' denir...

seaa
19-12-2012, 19:06
Sevgili seaa;

Evet siz şimdi kompost yaptınız. Kompost gübre değilidir. Komposu zenginleştirmek daha doğrusu gübre haline getirmek için en kolay yol;

içine üre ya da şeker gübresi (amonyum sülfat) atılmasıdır. Bu kompostunuzu azot olarak zenginleştirecektir.

Kompost kabına _ister yeni ister eski malzeme olsun_ 300 lt. 3 kg üre ya da üre ya da şeker gübresi atmalısınız.

Kompostunuz ıslak olmalı. Kuru ise gübre ile beraber su püskürtülmeli...

Attığınız gübre su ile erimeli.

Üzeri kapatılmalı...

Yanma 60-65 dereceği geçmemeli. Bu derecedeler üzerine tekrar su atılmalı. Kompost soğutulmalı. Bu sıcaklıkta kompost içindeki yabancı ot tohumlarının çoğu ölür.

Tekrar kapatılmalı...

İkinci yanma daha az olacaktır...

Sıcaklık yüksek seyrederse tekrar soğutulur.

Buradaki amaç gübre içindeki besin maddelerini komposta hapsetmektir...

4-5 ay bu şekilde bekletilmeli. Hatta bir yıl olursa daha iyi. Toprağa karıştırılır.

Erken atarsınız yanma toprak da devam eder ve bitkinizin köklerini yakarsınız...

Buna 'serin gübre' denir...

Cevabınız için teşekkür ederim Halil bey burda bir kısmı anlamadım. Attığınız gübre su ile erimeli demişsiniz üzeri kapatılmalı derken onu anlayamadım ne ile kapatmalıyım?

seaa
19-12-2012, 19:34
Halil bey haklısınız kompost gübre değildir. Amacım funda toprağı elde etmek. Geçen sene ağaçlandırma yaptığım ormanımda 1 metre derinliğinde bir çukur kazdım 1 kat yaprak 1 kat toprak şeklinde bu işlemi 5 kez daha yaptım toplamda 6 kat oldu ama hata yapmışım hiç hava almadığından çürüme olmamıştı. Bunun üzerine bu yaprakları nasıl hızlı çürütürüm diye Mine hanıma sordum. Kendisi de bana bunu söyledi m3 600 gr üre ya da şeker gübresi atmamı söylemişti.

Pusarık
19-12-2012, 22:45
........................

İyi akşamlar Sayın seaa, üre konusunda bizim yaptığımız bir çalışma olmadı.

Daha doğrusu üre için birşey okuduysam da unuttum(yaşımız epey yol aldığı için sanırım).

Bizim kompost maceramız 33. sayfadan itibaren kayıtlı, arzu ederseniz takip edin bakın. Orda aklınıza takılan olursa izah etmeye çalışırım, ustalardan öğrendiğimiz kadarıyla. Yanlış bildiğimiz, yaptığımız varsa bu arada onu da düzeltiriz.

Bizim kompostu temmuzda yaptık, tek seferde tüm malzemeyi ufaltarak, talaş, gübre ve toprakla karıştırarak koyduk bidona. Hava yazın çok sıcak olduğu için, arada sprayleme şeklinde ıslatarak nem sağladık. Önceleri bidonu, malzeme karışsın diye 2-3 günde bir çevirdik. Sonra galiba eylül başıydı, bayağı seyrek karıştırdık uyarı üzerine.

Altı mermer, üstü yaz güneşi olmasına rağmen hiç kokmadı. Teras yan komşumuzdan hiç şikayet almadık yani, bu da kompostta sorun olmadığını bize düşündürdü.

Bu kompostun yapımında ki tek acemiliğimiz, talaş ve kabuk alırken ne ağacı olduğu sormadık. Daha sonra kompost oluşmaya başladığında talaş ve kabukların belirgin olması bizi rahatsız etti, böylece bunların çam ağacının talaşı ve kabukları olduğunu öğrendik.

Geçen hafta hazırlayıp başlattığım kompostta ise gürgen talaşı kullandım.

İlk yapılanı eledikten sonra kalan kaba kısmı, terasta ki 8 ağacımın altına malç olarak kullandım.
Son olarak diyeceğim, nerde okudum hatırlıyamıyorum, muz kabuğu ve un haline getirilmiş yumurta kabuklarının, komposta katılacak iyi malzeme olduklarıydı.

Nacizane bilgi ve tecrübelerimiz bunlar, işinize yaraması dileğiyle, kolay gelsin.

Pusarık
19-12-2012, 23:03
Ben de emekleriniz boşa gitmeyeceğine inanıyorum...

Sizi takip etmenin en önemli sebebi;

yaptınız kompostun solucanlarım için çok iyi besin olacağının düşüncesi...

onlara güzel ziyafet cekebilirim, denediğiniz kompost ile...;)

Ne demişler; arabın derdi kırmızı papuçmuş...:)

Kolaylıklar ve başarılar diliyorum...

Sayın Halil Bey, 15.07.2012 tarihli mesajınızda ki temenninizi unutmadık. Sizin solucanlar için, bize kolaylıklar:D:D:D

Solucanlarınızın akşam yemeği hazır, talebiniz olduğu takdirde ikram edebiliriz;)

Saygılar...

Halil Önen
19-12-2012, 23:10
Cevabınız için teşekkür ederim Halil bey burda bir kısmı anlamadım. Attığınız gübre su ile erimeli demişsiniz üzeri kapatılmalı derken onu anlayamadım ne ile kapatmalıyım?

Kompostun üzerine üre ya da şeker gübresi attığınızda su serperseniz gübre gübre erir. Bu durumda sıcaklık ortaya çıkar. Zaten şeker gübresini toprağa atarken bitkinin yapraklarında bir tane bile durmamalı. Yoksa yakar.

Siz kompostu serin gübre yapıyorsunuz. Onun için üstünü kapatıyorsunuz. Sıcaklık yükseldiğinde su ile soğutuyorsunuz.

Tekrar yükselirse _ elinizi komposta soktuğunuzda yakacak kadar ise_ yine su ile soğutuyorsunuz..Üzerini kapatıyorsunuz.

Yani gübrenin tüm besinlerini komposta hapsediyorsunuz.

Bu serin gübre...

Bu ve benzer uygulamalar YAYÇEP in eğitimlerinde veriliyor...

Sıcak kompostda yapılırken mutlaka orta bir yerde ya da yanlarda sıcaklığı atacak delik bırakılır.

Halil Önen
20-12-2012, 01:16
Halil bey haklısınız kompost gübre değildir. Amacım funda toprağı elde etmek. Geçen sene ağaçlandırma yaptığım ormanımda 1 metre derinliğinde bir çukur kazdım 1 kat yaprak 1 kat toprak şeklinde bu işlemi 5 kez daha yaptım toplamda 6 kat oldu ama hata yapmışım hiç hava almadığından çürüme olmamıştı. Bunun üzerine bu yaprakları nasıl hızlı çürütürüm diye Mine hanıma sordum. Kendisi de bana bunu söyledi m3 600 gr üre ya da şeker gübresi atmamı söylemişti.

Evet bu şekilde de komposta gübre katarak yapabiliyorsunuz...O zaman çürüme hızlı gerçekleşir... Kompost açık alanda değil toprak altında geçekleştiği için fazla sıcaklık da olmaz. Su kullanmak zorunda kalmıyorsunuz...

Halil Önen
20-12-2012, 01:29
...
...un haline getirilmiş yumurta kabuklarının, komposta katılacak iyi malzeme olduklarıydı...

Bu şekilde de olur ama;

yumurta kabukları fırında biraz kızartılır. Un ufak edilir. Üzerine gömecek kadar sirke dökülür. Yumurta kabukları yumuşatıncaya kadar bekletilir.

Yumurta kabuğundaki kalsiyumun hepsi sirkeye geçer...

Diyelim ki bir çay bardağı oldu...

5 lt. suya karıştırılır ve bu karışım olgunlaşmış komposta katılır. Kompost kalsiyumca zengin olur...

Halil Önen
20-12-2012, 01:39
Sayın Halil Bey, 15.07.2012 tarihli mesajınızda ki temenninizi unutmadık. Sizin solucanlar için, bize kolaylıklar:D:D:D

Solucanlarınızın akşam yemeği hazır, talebiniz olduğu takdirde ikram edebiliriz;)

Saygılar...

Teşekkür ederim...

Gecen yağmurlarda rüzgar güçlüydü ve iki solucan kabının _20 şer kg_ içine su dolmuş. Fark etmemişim. Oradaki solucanlarımı kaybettim. (burada geçmiş olsun denmiyecek...) Onlar için güzel kompost hazırlayıp veriyorum. Toprak üzerinde ve açık alanda...
...

seaa
20-12-2012, 15:15
Nar kabuğu da attım kompost kabının içine umarım yanlış olmamıştır :)

Murat Öz
20-12-2012, 16:17
Yapılmış kompost ve Üre.

Hımm yeni yeni bilgiler.

Ama olması gerek bahçeli evler.
:)

Halil Önen
20-12-2012, 21:35
Nar kabuğu da attım kompost kabının içine umarım yanlış olmamıştır :)

Ben ekşi narın suyunu çıkarmış, posasını atmıştım komposta...

Pusarık
21-12-2012, 14:34
Merhaba arkadaşlar,

Bu sabah 2 mesajımda ki resimlerin görülmediğini farkettim, dün nasıldı bilemiyorum. İşyerinde ki farklı pc lerden(7 ayrı pc den) girdim göremedim, kızımın nikiyle baktım göremedim.

Mesajlar resimlerin açıklaması olduğu için şu an anlamsız bir görünümdeler. 1035 ve 1036 no lu mesajlara bakarak resim var mı, yok mu bildirir misiniz?

Eğer sizlerde göremiyorsanız, yöneticilerden ilgilenmelerini rica ederim. Teşekkürler.

Halil Önen
21-12-2012, 14:44
Merhaba arkadaşlar,

Bu sabah 2 mesajımda ki resimlerin görülmediğini farkettim, dün nasıldı bilemiyorum. İşyerinde ki farklı pc lerden(7 ayrı pc den) girdim göremedim, kızımın nikiyle baktım göremedim.

Mesajlar resimlerin açıklaması olduğu için şu an anlamsız bir görünümdeler. 1035 ve 1036 no lu mesajlara bakarak resim var mı, yok mu bildirir misiniz?

Eğer sizlerde göremiyorsanız, yöneticilerden ilgilenmelerini rica ederim. Teşekkürler.

Ben de görünüyorsunuz...

http://www.agaclar.net/forum/1058237-post1035.htm

Pusarık
21-12-2012, 15:09
Ben de görünüyorsunuz...

Halil Bey, mesaj var ama resimler yok

tuya
21-12-2012, 15:16
bende de görünüyor sayın pusarık

seaa
23-12-2012, 10:20
Kompost çalışmaları nasıl gidiyor? :)

pomodoro
03-01-2013, 10:34
Liquid Compost - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ojLT75vgiSI)

Bu kompost mudur cidden? Daha doğrusu sıvı gübre demeli belki de... Gerçekten böyle bir uygulama bitkilere yararlı olur mu? Yoksa kötü koku ve sineklere davetiye midir?

pomodoro
06-01-2013, 19:36
Son 2,5 aydır mutfak artıklarımı balkonumda, 70 lt.lik bir çöp kutusunda kuru yapraklarla ve kağıt kırpıklarıyla birlikte biriktiriyorum. Haftada birkaç kez çöp tenekesini döndürüyorum. Bugün tekrar yeni çöpler eklemek üzere kovayı açtığımda içindekilerin iyice karardığını, artık neyin ne olduğunun anlaşılmayacak kadar çürümüş olduğunu gördüm. Nasıl mutlu oldum anlatamam (Kızım deli olduğumu düşünüyor :D). Sanırım, eğer mahalleli zabıtaya çöp ev ihbarı yapmazsa, baharda 70 lt.lik ev yapımı mis gibi kompostum olacak. 70 lt.lik çöp kolay kolay alt üst edilemediğinden en kısa zamanda aynı boylarda yeni bir çöp tenekesini hazırlayıp (matkapla kenarlara ve dibe delikler delerek), hiç olmazsa ayda 1 defa, bir kovadan diğer kovaya aktararak daha fazla oksijenle temasını sağlamayı planlıyorum.

Buarada öğleden sonramın 2,5-3 saatini kuru yaprak didikleyerek geçirdim. Kompost yapmaya karar verdiğimde apartman görevlimizden rica etmiştim, bahçeyi süpürürken kuru yaprakları biriktirebilir mi diye… Olur demişti ama sanırım pek ciddiye almamış beni. Neyse ki başka bir apartman görevlisinden de rica etmiştim. O da benim kadar deliymiş anlaşılan, kocaman bir battal boy çöp torbası dolduracak kadar kestane yaprağı toplamış benim için. Ben de kapkara kompost hayalleri kurarak, elimde kocaman bir makasla bir torbadan bir torbaya yaprakları kırptım. Yeni kompostumu aşağıdaki linkteki gibi yapmayı planlıyorum:

EZ Autumn Composting with Leaves! - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=sAAh3wx08tc)

Murat Öz
06-01-2013, 20:09
Video da sesler bana out ama kuru yaprakları bez torbalara doldurup ezmeyi tercih ederim ben.
Stress atma topu da yapılabilir.
Vur allah vur.
:D

pomodoro
06-01-2013, 20:15
:) Bir dahaki sefere öyle de deneyebilirim. Ama evin içi pek uygun olmaz herhalde. Apartmanın bahçesinde bir çuvalı dövdüğümü görenler de ne düşünür bilemiyorum ama kızımın bir daha sokakta benimle birlikte gözükmeyeceği kesin...

pomodoro
07-01-2013, 22:39
Bir soru: kompostuma mantar (çiğ) ekleyebilir miyim? Mantar üretmek istemiyorum, kompost yapmak istiyorum. Üremesi gibi bir ihtimal var mıdır? Veya bozulurken toksik olabilir mi? Teşekkürler...

Çamtepe
08-01-2013, 00:26
Sorunuz ilginç geldiği için internette biraz araştırdım.

Bahsettiğiniz mantarlar eğer kültür mantarı veya bahçenizde toprakta doğal olarak yetişen mantarlarsa ve özellikle sıcak kompost yapıyorsanız sorun olmayacağında birleşiyor başka forumların yazarları.

Mantar nitrojen açısından zengin, dolayısı ile yeşil madde gibi hesaba katmanız gerekiyor.

Sıcak kompostunuz yeterince sıcaksa patojenlerin öleceğini söylüyorlar.

Bahçenizde kendiliğinden mantar yetişmesini de "toprakta iyi şeyler olduğunun" bir işareti olarak görmüşler. Ayrıca özellikle soğuk komposttan bahsedildiğinde buradaki işlemi daha çok mantarların (mikroorganizma şeklinde) yaptığını dolayısı ile (konsept olarak) mantarlardan yersiz korkulmaması gerektiğini vurguluyorlar. (Kaynak 1 (http://forums2.gardenweb.com/forums/load/soil/msg111908158579.html) ve Kaynak 2 (http://www.ehow.com/info_7995444_can-compost-mushrooms.html))

Ancak ben yine de her sakallının dede sanılmaması gerektiği yanlısıyım :) Örneğin bahçenizde şu mantarlardan görürseniz başınız tamamen belada diyorum :)
agaclar.net - Armillaria kök çürüklüğü hastalığı (http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=13925)
Armillaria Kök Çürüklüğü Hastalığı | Tarım | Ziraat | Gıda Güvenliği | Hayvancılık | Destekleme (http://tarimblog.net/hastalik-ve-zararlilar/armillaria-kok-curuklugu-hastaligi/)

MeyveliTepe
08-01-2013, 01:21
Son 2,5 aydır mutfak artıklarımı balkonumda, 70 lt.lik bir çöp kutusunda kuru yapraklarla ve kağıt kırpıklarıyla birlikte biriktiriyorum. Haftada birkaç kez çöp tenekesini döndürüyorum. Bugün tekrar yeni çöpler eklemek üzere kovayı açtığımda içindekilerin iyice karardığını, artık neyin ne olduğunun anlaşılmayacak kadar çürümüş olduğunu gördüm. Nasıl mutlu oldum anlatamam (Kızım deli olduğumu düşünüyor :D). Sanırım, eğer mahalleli zabıtaya çöp ev ihbarı yapmazsa, baharda 70 lt.lik ev yapımı mis gibi kompostum olacak. 70 lt.lik çöp kolay kolay alt üst edilemediğinden en kısa zamanda aynı boylarda yeni bir çöp tenekesini hazırlayıp (matkapla kenarlara ve dibe delikler delerek), hiç olmazsa ayda 1 defa, bir kovadan diğer kovaya aktararak daha fazla oksijenle temasını sağlamayı planlıyorum.

Buarada öğleden sonramın 2,5-3 saatini kuru yaprak didikleyerek geçirdim. Kompost yapmaya karar verdiğimde apartman görevlimizden rica etmiştim, bahçeyi süpürürken kuru yaprakları biriktirebilir mi diye… Olur demişti ama sanırım pek ciddiye almamış beni. Neyse ki başka bir apartman görevlisinden de rica etmiştim. O da benim kadar deliymiş anlaşılan, kocaman bir battal boy çöp torbası dolduracak kadar kestane yaprağı toplamış benim için. Ben de kapkara kompost hayalleri kurarak, elimde kocaman bir makasla bir torbadan bir torbaya yaprakları kırptım. Yeni kompostumu aşağıdaki linkteki gibi yapmayı planlıyorum:

Leaf-mould (http://organicgardening.about.com/od/compost/a/LeafMold.htm) Sebze ve çiçek diplerine malç yapmak için kolay ve güzel bir malzeme. Mümkünse temiz kestane veya meşe yapraklarından. Meyve ve ceviz yapraklarıyla riske girmemeli.

pomodoro
08-01-2013, 08:49
Sorunuz ilginç geldiği için internette biraz araştırdım...

Bildiğimiz, yediğimiz, marketten aldığımız mantarı kastediyordum. Fazla almışım, tüketemedik, kaldı, son kullanım tarihi geçti. Bahçem yok :( Keşke olsaydı... Hatta daha ekili dikili pek bir şeyim bile yok. ABC'sinden başlıyorum ben; önce toprağı yapıyorum, baharda tohumları ekeceğim :D

Mantar konusunda da çok bilgim yok. Direkt gübre üstünde, nemli ve sıcak ortamda üretildiğini biliyorum ki bu tarif de nerdeyse kompost tarifine uyuyor. Kompost kovam mantar üretim çiftliğine döner diye korkmuştum.

Ama madem bir mahsuru yokmuş mantarları da aynen ekliyorum komposta. Teşekkür ederim.

pomodoro
08-01-2013, 08:55
Leaf-mould (http://organicgardening.about.com/od/compost/a/LeafMold.htm) Sebze ve çiçek diplerine malç yapmak için kolay ve güzel bir malzeme. Mümkünse temiz kestane veya meşe yapraklarından. Meyve ve ceviz yapraklarıyla riske girmemeli.

Teşekkür ederim, faydalı bir metin. Tarif edildiği gibi ilerleyeceğim. Fakat niye meyve ve ceviz yapraklarına riskli dediniz?

Çamtepe
08-01-2013, 09:08
Diğer meyve yapraklarını bilemeyeceğim ama Ceviz yapraklarındaki Juglon maddesi yüzünden toprakta asitlik yaratıyor ve pH'ı düşürüyor.

MeyveliTepe
08-01-2013, 09:56
Yetiştiriciliği yapılan meyveler bir çok fungus ve bakteriyel hastalıklara hassas. Bunlara ait sporlar genellikle dökülen yapraklarda bulunur. Leaf-mould süreci bu patojenlere zarar vermediği için sonunda kendi elinizle bahçenize patojen dağıtma riski vardır. Bu sebeple sağlıklı orman ağaçları çok daha emniyetlidir.

Not: Aynı şekilde meyve ağaçlarına uygulanan (şayet uygulanıyorsa) sistemik pestisitlerin önemlice bir bölümü kalıntı halinde bu kuruyan yapraklarda bulunuyor olabilir.

pomodoro
08-01-2013, 10:22
Anladım, çok teşekkür ediyorum. Genel bilgi oldu benim için. Şehrin göbeğinde oturuyorum; etrafta öyle meyve veren ve/veya ilaçlanan ağaç yok. Kazara birinin bahçesinde kestane varmış da yaprakları elime geçti (muhtemelen o da at kestanesidir).

Bir sorum daha olacak: Forumda tohumların yeşertilmesiyle ilgili başlıktaydı sanırım, çimlendirmenin yapılacağı torfun fırınlanması gerektiği belirtiliyordu. Daha sonra youtube'daki bir video'da da aynı şeye rastladım. Zararlı mikroorganizmaları öldürmek için kompostu da fırınlanıyorlardı. Bu doğru bir uygulama mıdır? Kompost fırınlanınca içindeki yararlı bileşenler zarar görmez mi? Eğer fırınlamanın bir mahsuru yoktur ise, yapılması elzem bir uygulama mıdır? Ve hatta yukarda bahsettiğiniz patojenler için bir çözüm olmaz mı?

aviator34
08-01-2013, 10:27
Diğer meyve yapraklarını bilemeyeceğim ama Ceviz yapraklarındaki Juglon maddesi yüzünden toprakta asitlik yaratıyor ve pH'ı düşürüyor.

Benim toprak tahlilimde ph'ım 7.99 çıkmıştı.Yapacağım kompostun içine kahverengi malzeme olarak ceviz yaprapını kullandığım zaman acaba ph'ı düşürmeye yardımcı olabilirmi ?
Gerçi 400 dönümlük hemen bitişiğimdeki meşe ormanı cillop gibi dururken ceviz yaprağı aramanın ne anlamı var diyesim var kendi kendime :)

MeyveliTepe
08-01-2013, 10:47
Sağlıklı bir kompostta bir çok faydalı mikroorganizma var, normalde onların yaşamasını isteriz.

Ceviz yapraklarının PH ile bir ilgisi yok. Kompost süreci sonunda genellikle asitik malzeme elde edilir ve bunun bir mahzuru yoktur. Söz gelimi meşe yaprakları çok daha asitiktir.

Ceviz yapraklarında Juglone (http://en.wikipedia.org/wiki/Juglone)isimli bir toksin bulunur. Allelopatik özellikler gösteren bu toksinin bir çok bitkiyi baskılayıp bazılarını öldürme özelliği vardır. Juglone'ın toprakta yarılanma veya tamamen dekompoze olma süresi nedir bilmiyorum ama komposta koymak bu bakımdan riskli olur.

pomodoro
08-01-2013, 10:57
Sağlıklı bir kompostta bir çok faydalı mikroorganizma var, normalde onların yaşamasını isteriz.

Yani kompostu fırınlamak doğru bir uygulama değildir. Doğru mu?

aviator34
08-01-2013, 11:05
sayın meyvelitepe aslında daha sonra yazacaktım ama yazmış bulundum
bu konuda sayfa 25 deyim.Çok güzel çalışmalar gördüm 2 hafta içinde bende başlıyacağım fakat sürekli köyde olamıyacağım için sıcak kompostu yapabilirmiyim bilmiyorum ? Benim yerime ilgilenecek insan var ama sıcaklığı,nemi içini boşaltıp tekrar doldurmayı yapalirmi bilmiyorum.Yinede deneyeceğim.

Birde anlıyamadığım bir konu var internetteki bilgilerden bir tanesinde '' Kompost sandığı
içine 2 kısım yeşil,1 kısım kuru yaprak veya yonga haline getirilmiş dal parçalarını karıştırıp sandığa doldururuz '' diyor bizim bu sayfamızda oran 1/25 ile 1/35 arasında mine hanım 1/30 demiş ben bu değeri baz alırsam 1/30 demek 3 kısım yeşil 1 kısım kahverengi materyalmi oluyor ?

MeyveliTepe
08-01-2013, 13:43
Bahsedilen 1/30 C/N oranı kompost yapmak üzere karıştırılmış malzemenin ideal olarak olması gereken toplam Karbon / Nitrojen oranıdır. Her malzemenin kendine ait bir C/N oranı mevcut (kurusunun - nem düşülmüş halde). Malzemelerin özelliklerine göre miktarlarını ayarlayarak toplamdaki 1/30 oranı elde edilmeye çalışılmalıdır.

Bazı malzemelerin C/N oranları:
| Kahverengiler= Yüksek Karbon | C:N|
|Küller, ahşap |25:1|
|kırpılmış mukavva|350:1|
|Mısır sapları |75:1|
|Meyve atık |35:1|
|Yapraklar |60:1|
|Gazete, kırpılmış |175:1|
|Çam iğneleri |80:1|
|Talaş |325:1|
|Saman |75:1|
|Yonga |400:1|

|Yeşiller = Yüksek Nitrogen |C:N|
|Alfalfa |12:1|
|Yonca |23:1|
|Kahve telvesi |20:1|
|Yiyecek atıkları |20:1|
|Çim kırpıntısı |20:1|
|Ot |25:1|
|Taze ahır gübresi |15:1|
|Yosun |19:1|
|Sebze atıkları|25:1|

Bunun bir de hesap makinasını (http://www.klickitatcounty.org/solidwaste/fileshtml/organics/compostCalc.htm) yapmışlar. Ölçü birimleri kübik-foot, pound gibi İngiliz ölçüleri ama çevirebilirsiniz sanırım.

aviator34
08-01-2013, 14:26
Aim for a TOTAL C:N RATIO of 30. (25-30 is good. 20-40 is OK.)

ama ben burada 30 ne 1 ne onu anlayamıyorum ? atıyorum.50 kilo taze ahır gübresi kullanıcaksam kahverengi malzeme 150 kilo mu olmalı ?

**** biraz daha okuyayım konunun sonuna gelince daha iyi anlarım belki de . (daha olmamışım ben) :))

martyfriedman
17-01-2013, 13:16
Sevgili Pomodoro,
Bahçe tipi kompostlaştırma bidonlarına bir göz atmanızı tavsiye ederim. Özellikle kompostu karıştırma konusunda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Kolaylıklar diliyorum;
Bahçe Tipi Kompostlaştırma Bidonları (http://ecotec.com.tr/bahce-tipi-kompostlastirma-bidonlari)

aviator34
18-01-2013, 09:10
arkadaşlar 15 siyah çöp poşeti aldım.Yanımdaki ormandan meşe yaprağı toplayacağım ancak ıslak ıslak içine koyarsam bir şey olur mu ? malçlama **** kompost yapımında kullanmak istiyorum fakat hemen başlamayacağım.
Belirli yerlerinden delikler açıp kapalı bir ortamda muhafaza etsem ne olur ?

yardım eden arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

pomodoro
18-01-2013, 21:26
Sevgili martyfriedman,

Tavsiye ettiğiniz siteye baktım. Benzer ürünleri yabancı sitelerde de görmüştüm. Demek artık Türkiye'de de böyle ürünlerin bulunabileceği bir site var, ne güzel! Fakat fiyatlar benim "compost bin"imle kıyaslandığında süper ultra yüksek kalıyor. Ben 25 liralık, 70 lt.lik, kenarlarında kapağı tutan kıskaçları olan plastik bir çöp kovası kullanıyorum. Kovayı aşağıdaki videodaki gibi hazırladım:
Trash Can Compost Bin with P. Allen Smith and Bonnie Plants - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=mqe8Vr-4BXI)
Haftada en az bir kere yere yatırıp kendi ekseninde döndürüyorum. Yaklaşık 2,5 aydır mutfak çöplerimi, etraftan topladığım yaprakları, yapraklar yetmediğinde ofis artığı mürekkepsiz kağıtları bu kovada biriktiriyorum. Karadelik gibi, kova ne atarsan at dolmuyor, her zaman yeni şeylere yer bulunuyor :) Öteki taraftan ağırlaştıkça ağırlaştı. Bu haftasonu yeni aldığım başka bir kovaya aktarma yaparak hem iyice havalandırmak hem de doğru yolda mıyım, görmek istiyorum. Bahçem yok, dolayısıyla kullandığım boyutta bir çöp kovası balkonum için ideal... Yapraklar ve çöp torbalarıyla yaptığım ise tamamen deneysel... Aslında o kadar acemiyim ki tüm yaptıklarım benim için deneysel :) Ama ne kadar başarısız olabilirim ki; eninde sonunda her şey çürüyor sonuçta... :D

Buarada 2 soru:
1.Haşlanmış patates (yağsız,sossuz,tuzsuz vs) komposta konur mu?
2.Güz ve hatta kış kompost yönünden şanslı bir dönem, etrafta bol bol yaprak var. Fakat yazın ben neyle kompost yapacağım? O kadar mutfak çöpü neyle karışacak? Bahçem olmadığı için çimen kırpığım da yok. Çevre apartman görevlilerinden isteyebilirim tabi (yaprak istediğim gibi :) ). Ya da bol kağıtla karıştıracağım... Yazın kompost yapma konusunda endişelerim var...

Herkese güzel bir haftasonu dilerim...

seaa
18-01-2013, 21:35
Sayın pomodoro kovalarınızın resimleri paylaşır mısınız merak ettim açıkçası. Sayın martyfriedman linkteki firma hakkında iyi düşüncelerim yok gerekli açıklamaları özelden isteyen kişiye yapabilirim.

pomodoro
18-01-2013, 21:48
Tabi ki, yarınki tatbikatı, kovamı ve kovanın içinden çıkanları resimleyeyim...

-Kesin deli diyecekler bana...Rezil oluyorum mahalleye... Çöpümü balkonumdaki bir leğenin içinde duran tuğlaların üstündeki, her tarafı delik bir çöp kutusuna boşalttığım yetmiyormuş gibi bir de arada yere yatırıp tekmeliyorum kovayı... O da yetmezmiş gibi bir de yarın, bir kovadaki çöpleri alıp başka bir kovaya boşaltacağım. O arada bir de elimde makine, bu sahneyi ölümsüzleştireceğim :D Sabah 6'da kalksam kimseye yakalanmadan halledebilir miyim acaba?-

pomodoro
19-01-2013, 14:21
Resimlerle bugünkü "kompost havalandırma" etkinliği:

Kovanın yanlarında olduğu gibi altında da matkapla açılmış delikler var; böylece fazla su akıp gidiyor. Suyun kovaya temasını engellemek için kovayı 2 adet tuğlayla yükselttim. Atılan su, alttaki leğende birikiyor:
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6648_zps55dc3cd2.jpg
Yanlardaki kelepçeler önemli... Kovayı yere yatırıp döndürürken tek parça kalmasını sağlıyor:
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6650_zps557e7531.jpg
Kovayı ilk açtığımdaki görüntü... Kovayı 2,5-3 aydır doldurmama rağmen yarı yarıya boş gözüküyor:
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6651_zps888f1e4e.jpg
Kompostumu yeni kovaya geçirdim. Geçirirken düşündüğüm veya umduğum kadar çürümemiş olduğunu gördüm. Attığım bazı mutfak artıkları veya kırptığım kağıtlar, hamurdan bir kütle halinde kalmışlardı. Ayrıca vakti zamanında yaprakları komposta eklerken dallara dikkat etmemişim. Halbuki yapraklar büyük oranda çürürken tüm dallar kalmış. Aktarım yaparken irice olan dalları ayıklayıp komposttan ayırdım. Kütle halindeki atıkları elimle veya kürekle parçaladım:
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6654_zps1e02940e.jpg
Kompostu eski kovasına aktarırken çıkan dalları kovanın altına koydum ki alttaki delikler nemli yığın tarafından kapanmasın ve kova hava alabilsin:
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6656_zpscdd7949b.jpg
Üstüne gene karıştırarak parçalayarak kompostu aktardım. Ve yeni mutfak artıkları ekleyeceğim için kuru yaprakları parçaladım (çok ufalayamadım, ne kadar küçük, o kadar iyi):
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6657_zpsc4dd8027.jpg
Üstüne blenderdan geçirdiğim mutfak artıklarını boşalttım:
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6659_zps03641bf7.jpg
Ardından tekrar yaprak kırparak kovayı yerine kaldırdım...

Geçtiğimiz 2,5 ayda ve şu son aktarımda öğrendiklerim:
-Komposta eklenen şeylerin parçalanması zaman alıyor. Konulan şeyler mümkün olduğunca ufalamalı. Dalları boşverin... Yaprakları ya elle ya da bir makasla ufalayın. Mutfak artıklarını ya ince ince doğrayın ya da blenderdan geçirin.
-Bugün gördüm ki kovayı ne kadar sık döndürseniz de içindeki bazı şeyler nemli bir kütle halinde kalabiliyor. O yüzden ayda bir defa böyle bir aktarım/havalandırma yapmakta fayda var.
-Kovayı sık sık döndürmek lazım. Kenara koyarsanız da içindekiler mutlaka bir gün çürüyecek ama döndürürseniz daha çabuk çürüyecek.

Bu arada kovada sadece 1 adet örümcek gördüm. Onun haricinde kurt, solucan, böcek hatta sinek bile yoktu. Bu iyi bir şey mi? Yoksa çürümenin olabilmesi için o böcek, kurt vs.ye ihtiyaç var mı?

seaa
19-01-2013, 15:05
Bu yanlarından kelepçeli kovalar yeni mi eksiden yoktu da? Ankara'da var mıdır acaba ilk fırsatta arayacağım :)

seaa
19-01-2013, 15:07
Google dan compost tumbler bins yazıp aratın size ilham verecektir. 2.sorunuza cevap bulacaksınız eminim bu arada :)

pomodoro
19-01-2013, 15:09
Bu yanlarından kelepçeli kovalar yeni mi eksiden yoktu da? Ankara'da var mıdır acaba ilk fırsatta arayacağım :)

Sanmıyorum yeni olsun... Öyle büyük yapı marketlerden falan da değil, mahalle nalburundan aldım. Daha önce dikkatinizi çekmemiştir. Rahat bulacağınızı umarım Kolay gelsin...

seaa
19-01-2013, 15:16
Teşekkür ederim, umarım bulabilirim her zaman yardım edebilirim size. Saygılarımla Nezih

Zafer İnandıklı
19-01-2013, 20:10
1032 No'lu mesajımızdaki kompostumuz olgunlaştı, elenerek kullanıma hazır hale getirildi.

tiryaki
20-01-2013, 16:57
Selamlar,
Anladığım kadarıyla kullancağımız meyve ve sebze artıklarını küçültmek daha iyi oluyor. Bu durumda ben balkonda ilk denemem için bunları katı mevye sıkacağından geçirmeyi düşünüyorum, çıkan suyu karışıma eklemesem daha iyi olur gibi geliyor, ne dersiniz?
teşekkürler

martyfriedman
20-01-2013, 17:54
Sayın pomodoro kovalarınızın resimleri paylaşır mısınız merak ettim açıkçası. Sayın martyfriedman linkteki firma hakkında iyi düşüncelerim yok gerekli açıklamaları özelden isteyen kişiye yapabilirim.

merhabalar, özel mesaj için mesaj kutunuz dolu sanırım, kontrol eder misiniz

ekizilaslan
20-01-2013, 18:21
sayın pomodoro siz sıcak kompost yapmıyor musunuz. yanmayı sağlayacak malzeme nerde
bir de bidon dolşu olsa sıkışma iyi olup yanma da güzel olmaz mı

pomodoro
20-01-2013, 18:25
Yanmayı sağlayacak malzeme derken? Toprak da eklemiştim içine vakti zamanında. Hatta bugün gene bir toprak değişiminden çıkan toprağı üstüne boşalttım. Bidon doluydu, fakat zaman içinde sıkışıp hacim olarak küçülüyor.
Yanlış yaptığım şeyler varsa söyleyin lütfen. Okuyup öğrenmeye çalışıyorum. Bugün bu başlığı saatlerce okudum, bir yerden sonra beynin durdu :)

ekizilaslan
20-01-2013, 18:32
hayvan gübresi içindeki mikroorganizmalar vasıtasıyla ısınıp 60-65 derece olmalı bu sayede malzeme daha çabuk erir

pomodoro
20-01-2013, 18:40
Gübre eklemedim... Toprak olmaz mı?
Bu arada neden kedi-köpek dışkısı olmuyor anlamıyorum. Parazit taşıyabilecekleri söyleniyor. 2 kedim, 1 köpeğim var. Benim doktora gittiğimden daha fazla veterinere gidiyorlar. Tüm aşıları, parazit uygulamaları tam. Gene de kullanamaz mıyım?

ekizilaslan
20-01-2013, 18:43
sığır veya küçükbaş gübresi olacak bildiğim kadarıyla bunlar da sönmüş olmalı önemli
kedi köpek olmaz olsa da ben koymam :D

seaa
20-01-2013, 20:41
merhabalar, özel mesaj için mesaj kutunuz dolu sanırım, kontrol eder misiniz

Şimdi boşalttım sayın martyfriedman

tiryaki
23-01-2013, 17:11
Selamlar,

Yazın yazlığa gittiğimde deniz kenarında neredeyse 3-5 traktörü dolduracak kadar kahverengi, halk arasında erişte yosun olarak bilinen, yosunlar görüyorum. Bunları yapacağım komposta kahverengi madde olarak karıştırsam nasıl olur?

Artık etraftaki her türlü maddeye bundan kompost olur mu diye bakmaka başladım :)

murat

banusemiha
28-01-2013, 08:09
Ben tavuk beslediğim için onların dışkılarını değerlendiriyorum.. Bütün kış siyah çöp poşetlerinde bekletip baharda sebzelerime bir bidon içinde sulandırarak veriyorum.. Hiçbir zararını görmedim.. Bitkilerimin de çok hoşuna gidiyor.. resmen şaşırıyorlar.. Her yanından çiçekler fişkırıyor.. Sebzelerden bahsediyorum.. Çiçeklerde hiç kullanmadım..Hem de yerim olmadığı için saksıda yetiştiriyorum.. Yalnız bu sene tereddütteyim hastalık korkusundan toz kireci kümeste biraz fazla kullandım..Selahattin beyden rica ediyorum cevaplarsa sevinirim.. Acaba kullandığım toz kireç toprağa karıştığı için sulandırdığımda bitkilere bir zarar verir mi..??

Çamtepe
28-01-2013, 08:44
Selamlar,

Yazın yazlığa gittiğimde deniz kenarında neredeyse 3-5 traktörü dolduracak kadar kahverengi, halk arasında erişte yosun olarak bilinen, yosunlar görüyorum. Bunları yapacağım komposta kahverengi madde olarak karıştırsam nasıl olur?

Artık etraftaki her türlü maddeye bundan kompost olur mu diye bakmaka başladım :)

murat

Murat Bey,

Deniz yosunları tuzluluk problemi yaratabilir. Hammadde arayışındaysanız sebze meyve hallerine, semt pazarlarına bakarsanız hammadde cennetleri bulacaksınız.

Ç.

ekizilaslan
28-01-2013, 20:17
Murat Bey,

Hammadde arayışındaysanız sebze meyve hallerine, semt pazarlarına bakarsanız hammadde cennetleri bulacaksınız.

Ç.

pazarlar aklımdaydı da haller iyi fikir

tiryaki
28-01-2013, 20:43
Sevgili Çamtepe,
Aslında yeşil madde konusunda sıkıntı yok, 50 tane bahçenin biçilmiş çimini alabilirim. Deniz yosununa merak salmam hem çevreyi bunlardan temizlemek hem de kolay kahverengi madde bulma sebebiyleydi, ayrıca deniz yosunlarının faydalı olduğunu duymuştum.

Dediğiniz gibi tuz sorun olabilir. Ayrıca Mine hanım'ın yosun'la ilgili başlıkta da tartışılmış bir miktar

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1462.htm

iyi çalışmalar

Çamtepe
28-01-2013, 21:35
:) Evet, ama sanırım bizim deniz yosunlarına cevap şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/216548-post12.htm)verilmiş..

Meşe gibi sert ağaçların talaşını bulabilirseniz kahverengi madde olarak kullanabilirsiniz. Ya da bir dal öğütme makinası ile de etraftaki budama artıklarını öğütebilirsiniz..

seaa
07-02-2013, 19:56
Bereket tv de kompost

aviator34
07-02-2013, 21:24
Bereket tv de kompost

Eğer bu adamın dedikleri doğru ise Türkiye'de kompost satışı yapan yerlerin vay haline !!! Başkasının ürününü kötüleyip kendi ürününe altın diyecek kadarda iddaalı

Bu kanalı biliyordum ama ilk defa bir program izledim,her şey iyi güzelde şu siyasilerden medet umarak atılan dil darbeleri insanı programdan soğutuyor.:mad:

İzlediğim kadarı ile bu konudaki insanlar doğru yoldalar...

ciroz
07-02-2013, 22:24
Gübre eklemedim... Toprak olmaz mı?
Bu arada neden kedi-köpek dışkısı olmuyor anlamıyorum. Parazit taşıyabilecekleri söyleniyor. 2 kedim, 1 köpeğim var. Benim doktora gittiğimden daha fazla veterinere gidiyorlar. Tüm aşıları, parazit uygulamaları tam. Gene de kullanamaz mıyım?

Sn pomodoro,
Kompost prosesinde amaç, faydalı bakterileri ve diğer canlıları ( solucan, vs ) besleyerek, özellikle faydali bakteri/mikroorganizma içeriği zengin organik malzemeye ulaşmak.

Kedi - köpek dışkıları, patojen taşıma ihtimali yüksek malzemelerdir, bu anlamda zararlı bakteri üretimine sebep olurlar / bu süreci hızlandırırlar. Dikkat etmezseniz kompostunuz faydalı bakteriler ve organik maddece zengin bir yığın olmaktan çok çürüyük yığını haline dönüşebilir.

Belki sıcak kompost sürecinde ısıyı sürekli yüksek tutabilirseniz, patojenlerin önüne geçebilmeniz mümkün olabilir. Ama bu süreci çok dikkatli takip etmeniz ve yüksek risk altında olmanız anlamına gelir.

en iyi çözüm mümkün olduğunca bu tür malzemelerden uzak durmak.

Hangi malzemelerin daha rahat kullanılacağı, hatta malzemelerin C/N oranlari ile ilgili tablolar mevcut. tavsiye edilen C/N oranı 1/30
Konunun başlarına ( ilk sayfalara ) bakarsanız daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

pomodoro
08-02-2013, 11:37
Sn ciroz,
Sn ekizilaslan'ın önerisini dikkate alıp internetten yanmış gübre siparişi verdim. Bu haftasonu komposta gübre ekleyeceğim. Kompost kovası balkonumda duruyor, dolayısıyla ısıtma şansım yok. Kovanın kapağını açtığımda kapakta yoğuşma olduğunu gözlemliyorum. Bu da sanki bir miktar ısınma varmış anlamına geliyor herhalde. Ama hiç yüksek bir ısı hissetmedim ben. İçine doğru şeyleri makul miktarlarda koyduğuma inanıyorum. Kağıt kırpığı, kuru yaprak, blenderdan geçirilmiş mutfak artığı (mandıra ürünleri, pişmiş/yağlı atıklar ve et hariç)... Ve saksılardan çıkmış, kullanılmış toprak... Toprağın "faydalı bakteriler" konusunda yeterli olacağını ummuştum ama olmuyormuş anlaşılan. Temennim, haftasonu ekleyeceğim gübre durumu kurtarsın. Yoksa bunca zaman yararsız hatta zararlı bir çürüyük yığınıyla mı uğraşıyorum?
Youtube'da seyrettiğim tüm videolar bunun öyle çok da hesap kitap işi olmadığı yolunda. Doğru malzemeleri koyun(lazanya usulü), karıştırın ve bekleyin, olacak diyorlar. 4 ay oldu... Bir kere becerebilirsem çok sevineceğim. Vazgeçmek istemiyorum...
Bir dahaki sefere anaerobic kompostu mu denesem diye düşünüyorum. Herşeyi bir kerede karıştır, ağzını kapat ve 1 yıl sonra kompost hazır... Isındı mı ısınmadı mı, karıştırmayı unutma, vs derdi yok :)
Anaerobic Composting - How Does It Work? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=M8SXpgQu-SI)

ciroz
08-02-2013, 12:49
Sn pomodoro,

O kadar ince hesap kitap yapmaya gerek yok gerçekten de.
Sıcak kompost özelinde,
Dikkat edilmesi gerekenleri kısaca toparlamak gerekirse

Kaçınılması gereken malzemeler (patojen taşıyıcılar, kedi-köpek dışkısı-ceviz dal ve yaprakları vs vs..)
Kahverengi - yeşil malzeme oranı ( kahverengi malzeme parçalanması zor malzemedir o yüzden yeşil malzeme oranı aşağı yukarı 1/3 oranında olması tavsiye edilir. Yanmış, koyun,keçi gübersi de kahverengi malzemedir.)
Hava - Nem Oranı ( karıştırma havalandırmayı sağlıyor )
Isı ( sıcak kompost' ta tavsiye edilen 1 x 1 x 1 m boyutlarında bir kompost kabıdır. Proses başlayınca bakteri faaliyetleri ısıyı yükseltir. Sizin ısıtmanıza gerek yok. : ))

Bizim ufak kovalarda denemelerimiz yok, bahçedeki 1 x 1 x 1 m lik kabinde ki süreçlerde tecrübelerimiz var. Ama sanki sizin yığınınızda yeşil malzeme eksik/az gibi görünüyor.

Kompost malzemerini bir kere toparlayıp yığını oluşturduktan sonra nem-hava oranlarını kontrol ederek devam etmek yeterli oluyor. İçine sonradan extra malzeme eklemek süreci epey yavaşlatıyor.

Eminim daha tecrübeli üyelerimiz de önerilerde bulunacaktır.
Vazgeçmek yok denemeye devam...

pomodoro
08-02-2013, 13:40
Sanırım benim hatam gübre eklememek ve/fakat yeni malzeme eklemeye devam etmek oldu. Bakalım gübre ekledikten sonraki gelişim nasıl olacak. Artık extra malzeme eklemeyi de kestim. Kompostum şu bahar ekimine yetişseydi ne güzel olurdu :)

ciroz
08-02-2013, 14:13
Sanırım benim hatam gübre eklememek ve/fakat yeni malzeme eklemeye devam etmek oldu. Bakalım gübre ekledikten sonraki gelişim nasıl olacak. Artık extra malzeme eklemeyi de kestim. Kompostum şu bahar ekimine yetişseydi ne güzel olurdu :)

Sn Pomodoro,

Yeşil Malzeme oranına dikkat ediniz.

Şu anda semt pazarından/marketinden yeşil malzeme toplayıp, gelen gübreyi kahverengi malzeme olarak kullanıp, araştırdıklarınıza uygun yeni baştan bir kompost hazırlarsanız, bahara rahat rahat yetişir merak etmeyin.

reis82
08-02-2013, 20:09
Merhaba ben kahverengi mazemeleri anlamadim birde benim kompost lar cok nemleniyor slksan suyu cikacak kadar genelde kurumus yaprak evdeki atiklar ve toprak altinda 1 hafta kadar beklettigim inek gubresinden biraz karistiriyorum her kutuda 400 kadar solucan var saygilar

pomodoro
08-02-2013, 21:33
Sn ciroz,

Bazen yazarak anlaşmak ne kadar zor :) Keşke toplantıda sohbet fırsatımız olsaydı da, ben de sizin kompost konusundaki tecrübelerinizden anında, canlı yararlanabilseydim :)

Şöyle ki;
Acaba yeşil malzememin az olduğunu hangi resme istinaden söylüyorsunuz? Şayet şu resimse derhal karışıma yeşil ekleyeyim:
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6654_zps1e02940e.jpg
Flaş patlamış, pek açıklayıcı bir resim mi bilmiyorum ama kompost kovamın muhteviyatı bu... 2/3 oranında kağıt, yaprak, vs. ve 1/3 oranı gibi mutfak artığı. Bu arada sanırım bu resim kovamın 2,5 aylık falan hali...

Yok, eğer şu resime istinaden "yeşiller az" diyorsanız:
http://i717.photobucket.com/albums/ww180/paintingsbyyasemin/x-100_6659_zps03641bf7.jpg
Bu resim deminkinin üstüne eklediğim extralar... Gene 2/3 gibi kuru malzeme, 1/3 gibi de yaş malzeme eklemeye gayret ettim. Üstüne sulandı, karıştı, vs...

Bu arada "Şu anda semt pazarından/marketinden yeşil malzeme toplayıp, gelen gübreyi kahverengi malzeme olarak kullanıp, araştırdıklarınıza uygun yeni baştan bir kompost hazırlarsanız..." demişsiniz. Fakat Sn. MeyveliTepe de 1098 numaralı mesajda taze ahır gübresine "yeşil" malzeme demiş. Ben okudukça karışıyorum... Yanmışı farklı tazesi farklı mı kabul ediliyor yoksa??!

Keşke bir kompost atölyesi olsa da şu işi başından sonuna, bilen birinden uygulamalı olarak öğrenmek fırsatı olsa... :)

Saçma sorular sordumsa affola...

ciroz
09-02-2013, 14:58
Sn Pomodoro,

Toplantıda bir çok kişiyle sohbet imkanını yakalasakta, heyecandan olsa gerek bir çok kişi ile de bu imkanı bulamadık.
Bir dahaki toplantılara diyelim.

Bildiğimiz kadarıyla,
Genel kaide 3 ölçü yeşil, 1 ölçü kahverengi malzemeyi karıştırarak yığını oluşturmaktır. Genelde proses başlatıcı/hızlandırıcı olarak gübre, toprak ya da daha önce yapılmış kompost kullanılır.

Yabancı kaynaklarda bunu katman katman yapan da var, sırasıyla 1 ölçü kahverengi malzeme, 3 ölçü yeşil malzeme, ince bir katman toprak ya da kompost ya da gübre sırasıyla, yığını 1 m3' bir yığın haline getirip süreci başlatıyorlar. Araya konulan toprak,eski kompost ya da gübre prosesin başlamasında hızlandırıcı rolü üstleniyor.

Bizim tecrübelerimizde katmandan ziyade karıştırmak bizi daha hızlı sonuca ulaştırdı.

Kahverengi malzeme' nin parçalanma süreci uzundur bu nedenle kahverengi malzemeyi mümkünse ufak parçalara bölerek karıştırmak gerekir.

Sn. Meyvelitepe konunun tecrübeli uzmanlarından. O daha net cevap verecektir ama bizim bildiğimiz,

Taze ahır gübresi, taze olduğu için yeşil malzeme yerine, Yanmış gübre ise kahverengi malzeme olarak kullanılır.
Buradaki mantık Kahverengi malzeme C (karbon) kaynağı, yeşil malzeme N ( azot - nitrojen ) kaynağı olarak kullanıldığı için, yanmış gübre Artık (N)Azot değil (C)Karbon kaynağı durumuna gelmiştir.

Sizin kompostlarda hem kahverengi malzeme fazla hem de parça olarak büyük, o yüzden süreç uzamış diye düşünüyorum.

ciroz
09-02-2013, 15:09
Merhaba ben kahverengi mazemeleri anlamadim birde benim kompost lar cok nemleniyor slksan suyu cikacak kadar genelde kurumus yaprak evdeki atiklar ve toprak altinda 1 hafta kadar beklettigim inek gubresinden biraz karistiriyorum her kutuda 400 kadar solucan var saygilar

Sn. reis82,

Konuyu baştan okursanız, bir çok sorunuzun yanıtını bulacaksınız

pomodoro
10-02-2013, 17:19
Sn ciroz, teşekkür ederim. Evet, bu durumda yeşil malzemem az gerçekten. Ben oranları yanlış biliyormuşum demek. Bu haftasonu düşündüğüm gibi gübre ekleyemedim ama yeşil malzemem de azsa bir yararı olmayacaktı zaten. Öğüdünüzü tutup bu hafta marketlerden yeşil malzeme avına çıkayım, önümüzdeki haftasonu da gübreyle birlikte yeni bir mix hazırlayayım. Sabrınız ve verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim.
İyi haftalar...

pomodoro
17-02-2013, 15:38
Bugün tekrar bir kompost harekatı gerçekleştirdim. Kompost kovamı boşalttım ve bir kat eski kompost, üstüne bir kat doğranmış sebze, onlarında üstüne bir kat yanmış gübre olacak şekilde tekrar doldurdum. Çok ince katmanlar halinde çalıştım, katları ekledikçe birbiriyle karışması için de kürekle karıştırdım. Eski başarısız kompostum sanırım 30 lt kadardı. Üstüne eklediğim sebze ve meyveler de sanırım 25 lt kadardı. Katların arasına serptiğim gübre de 20 lt idi. Katmanları en son gübre olacak şekilde tamamladım. Şimdi 70 lt.lik kovam ağzına kadar dolmuş durumda ve korkunç ağır; nasıl çevireceğim bilmem. Kaldırıp yerine koyarken bile çok zorlandım. Eski kompostum ıslak sünger kıvamında olduğu, eklediğim sebzeler de kısa zamanda sulanacağı için ekstra sulama yapmadım. Acaba su eklemeli miyim?

Umarım bu sefer herşeyi doğru yapmışımdır ve sonuç alırım.

tiryaki
25-02-2013, 17:14
Bugün ilginç bir şeye şahit oldum. Çay ve kahve atıklarını ayrı küçük bir kapta biriktiriyordum, içinin hafif beyazlaşmış olduğunu gördüm. Sıcak değildi ama biraz karıştırınca belli belirsiz buharımsı bir duman çıktı içinden. Sanırım mikro düzeyde bir sıcak kompost işlemi gerçekleştirdim ama emin değilim:)

Huseyinmelih
11-03-2013, 18:41
Merhaba Kompost ile alakalı neredeyse tüm yazıları okudum, eğer gözden kaçırmadıysam eğer derdime bir çare bulamadım. Şimdi, benim tam 12 aydır yaklaşık 1*1*1 m. ölçülerinde bir kompost çukurum var bahçemde ve şu an ağzına kadar dolmuş durumda. Dönem dönem karıştırarak kahverengi ve yeşil atıklar ile oluşturdum. Son kontrolümde içerisinde bol miktarda solucanla beraber farklı bir sürü böcekte gördüm. Hatta tam parçalayamadığım gözden kaçmış patates kabuğu birkaç tane patates bile vermiş çok şaşırdım. Komporstumun genel hali karışık. Yer yer toprak görüntüsünde, fakat oluşumunu tamamlayamamış çürümüş yapılarda var, bit kısmı ise torf gibi duruyor.
İyi birşey yapalım derken toprağıma zararlı bakteri ve böceklerden oluşan bir harç katmak istemiyorum. Belki de bilmeden bir hastalığa davetiye göndermiş olmayayım. Geçen yıl permakültür konferanslarından birinde 45 günde tamamlanan sıcak kompost yapımından yüzeysel bahsedilmişti. Acaba ben bu bir yıllık kompost malzememi bu yılın yeşil atıkları ile birleştirip sıcak kompost yapsam zararlı bakteri ve canlıları yoketmiş olurmuyum ? Bu arada solucanlarımıda feda etmek istemiyorum aslında. İşin içinden çıkamadım. Fide ekimi başlamadan bu işi çözmem gerekiyor. Nasıl bir uygulama yapmalıyım.

eylülbelde
18-03-2013, 23:31
Merhaba. Kompost konusunda aklıma takılan birkaç birşey sormak istiyorum da;

Bir hafta önce 50 lt lik bir çöp kovası aldım.Kovanın tabanına ve yanlarına yarısına gelecek şekilde 6-7 cm aralıklarla delik açtım matkapla ve kovayı yarıya kadar toprağa gömdüm.

3-4 günde bir mutfak artıklarını(sebze,meyve vs.yi) turunçgiller,yağlı yiyecekler,süt ürünleri hariç bu kovaya atarak üzerlerini de bir miktar talaşla örterek(ara da sırada da toprak serperek) kompost elde etmeyi düşünüyorum.

Bu yöntemi deneyen var mı aranızda? Zaman olarak uygun mu bir de?

ciroz
19-03-2013, 11:23
Sn eylülbelde,

Uyguladığınız yöntem doğru bir yöntem, zamanlaması da uygun.

Benzer bir yöntemin detaylı bir uygulamasını buradan izleyebilirsiniz. (http://www.youtube.com/watch?v=gbVYvM3wvPk)

cemo
19-03-2013, 19:38
Dün gece bu başlığa yeniden bir göz attım.

Sebze dikme vaktine kadar kompost yapabilirim düşüncesi ile, bu sabah yanıbaşımızdaki çam ve kestane ağaçlarından oluşan ormanlık alana gittim.

Çam iğneleri ve kestane yaprakları öyle cok birikmiş ki, adeta yorgan misali yerleri kaplamış.

Kestane yapraklarını cuvala doldururken altından cıkan çürümüş toprakla karşılaşınca, yaprakları geri döküp başladım hazır gübre olmuş toprağı toplamaya.

Komşuları unutmadım tabii. Telefon acıp onları da çağırdım.

379831

Hep beraber cuvalları doldurmaya başladık.
379832
Sağolsunlar komşularım, benim cuvallarımı taşımaya yardımcı oldular. 5 cuval gübre olmuş toprağı kapının önüne getirdik.

Plastik kasaya koyup bir güzel eledim hepsini.
379841
Eledikten sonra iri kalanları ayırdım, büyük siyah bir poşete koydum.
379839

cemo
19-03-2013, 19:51
Elekten geçirdiğim toprağa, 2 cuval yanmış koyun gübresi ilave ettim harmanladım iyice.

Büyükce bir muşamba ile örttüm üstü. Ola ki gece yağmur yağar akıp gitmesin.

İri parcaları sıcak kompostta kullanmak istiyorum.

1-Kahverengi malzeme yerine kullanabilirmiyim?

2-Aparat yapmadan, yerde yığın olarak kalsa, üzerini muşamba ile kapatsam, arada acıp karıştırsam. Başarılı olurmuyum.

3-Hazır elediğim gübreye( 4 cuval oldu eleyince.) 2 cuval kaynmış koyun gübresi ilave ettim. karıştırdığım gübreyi açelya ve asidik toprak seven diğer bitkilerimde kullanmak istiyorum. Koyun gübresi karıştırmakla hata mı ettim?

Konuda birikimli arkadaşlardan sorularıma cevap alabilirsem sevinirim.

Yarın hava yağmazsa yaprakları toplamaya gideceğim. Pazardan yeşillik toplama işi var birde. Kompost için kolları sıvadım nihayet.

cemo
19-03-2013, 19:55
Bu elenmiş, gübre ilave edilmiş toprağa biber tohumu ektim bugün. Umarım yakmam tohumları:))

Bu gübreden cokca toplayacağım. Sebzelerde kullanmamda bir sakınca olur mu? (Asidik olduğundan)

Yoksa sadece çiçeklerimde mi kullanayım?

Ne çok sordum değil mi:))

MeyveliTepe
19-03-2013, 20:29
Doğrudan kullanın, bence ayrıca kompostlamanız gerekmez. Çok güzel bir malzeme. Sebzeler zaten 6-7 arasında PH isterler. Yarı yarıya mevcut toprağınız ile harmanlayabilirsiniz.

birnefestoprak
19-03-2013, 20:44
Sn cemo, http://www.agaclar.net/forum/1123725-post1142.htm mesajinizda gosterdiginiz 3. resimdeki malzeme hakikaten cok kaliteli gibi duruyor. Bu konuyla ilgili hazirlanmis cok iyi bir video (http://www.youtube.com/watch?v=MEkFFRjDkvs)

Kara lahanalarin boyuna dikkat edin (2:02'den itibaren). Bu videoda sizin topladiginiz malzemenin bozunmamis hali, cesitli mikroorganizmalarla birkac sene boyunca bozunmaya birakiliyor. Malzemenin toprak haline gelmesi saglaniyor. Kaya tozu eklenerek de mineral zenginligi arttiriliyor.

cemo
19-03-2013, 21:08
Doğrudan kullanın, bence ayrıca kompostlamanız gerekmez. Çok güzel bir malzeme. Sebzeler zaten 6-7 arasında PH isterler. Yarı yarıya mevcut toprağınız ile harmanlayabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim sevgili MeyveliTepe.

Sebze bölümüm hazır olmadığından, bekletmek zorundayım şimdilik. Koyun gübresi ilavesinin bir sakıncası yoktur umarım.

Yarın toplayacağım gübreye kayun gübresi ilave etmiyeyim o halde.

Belim ağrıdığından allah yardım etti bana, hazır kompostlaşmış gübreyi serdi önüme:)

Bu hafta, ormandan cıkamıyacağım bu durumda ben:D

cemo
19-03-2013, 21:23
Sn birnefestoprak

Videoyu izledim, teşekkür ederim. Ormanda doğal olarak çürümüş yapraklar, çam iğneleri, kestane kirpileri (arada çürümeyen kirpiler ellerime battı gerçi)

Tabaka halindeki yaprakların altından cıkan, gübrenin fotoğrafını ekliyorum.

Umarım bu sezon güzel sebzelerim olur.

Gördüğünüz gibi daha toplanacak cok malzeme var.

MeyveliTepe
19-03-2013, 21:25
Koyun, keçi vb. yanmış gübre ekleyebilirsiniz, sakıncası yok aksine malzemenin gübre değerini arttırmış olursunuz.

birnefestoprak
19-03-2013, 21:28
Sizin topladiginiz malzeme, yararli mikroorganizmalarca da cok zengin. Karbon acisindan da zengin, sus tutma kapasitesi de cok iyidir.

Sn Meyvelitepe'nin tavsiye ettigi gibi, baska bir malzeme eklemeden bazi sebzeleri denemek icin dogrudan bu malzemenin icine ekmenizi tavsiye ederim. Buyume asamasinda gubreleme yapacaksaniz organik sivi gubre kullanin derim.

Bir de rica etsem sebzelerin buyumesini duzenli resimlemeniz mumkun mu? Sonucu cok merak ediyorum.

Sn birnefestoprak

Videoyu izledim, teşekkür ederim. Ormanda doğal olarak çürümüş yapraklar, çam iğneleri, kestane kirpileri (arada çürümeyen kirpiler ellerime battı gerçi)

Tabaka halindeki yaprakların altından cıkan, gübrenin fotoğrafını ekliyorum.

Umarım bu sezon güzel sebzelerim olur.

cemo
19-03-2013, 21:32
Koyun, keçi vb. yanmış gübre ekleyebilirsiniz, sakıncası yok aksine malzemenin gübre değerini arttırmış olursunuz.

Topladığım ve elediğim 4 cuvala, 2 cuval koyun gübresi eklemiştim. Çok sevindim bu bilgiye. Teşekkür ederim.
Sebze ve çiçekleri yakarmıyım acaba diye korktum acıkcası.

birnefestoprak
19-03-2013, 21:34
Yukardaki videoda malzemeye baska hicbirsey eklenmemis. Sirf o haliyle nasil bir sonuc verecegini merak ediyorum. Bir iki kok sebzeyi, sadece bu malzemenin icinde yetistirmeniz mumkun mu?

cemo
19-03-2013, 21:38
Bir de rica etsem sebzelerin buyumesini duzenli resimlemeniz mumkun mu? Sonucu cok merak ediyorum.

Seve seve fotoğraflarım.

Sizden ricam, sıvı gübre konusunda yardımcı olmanız. ( tavsiye edeceğiniz bir sıvı gübre ve nereden bulacağım, nasıl kullanacağım konularında.)

Yarın toplayacağım gübreden 1 cuvalı ayırıp katkısız şekilde sebze dikip deneme yapacağım.

Anlayamadığım, deneme için sebze dikeceğim bu toprağı nereye koyacağım. Bahcede ayrı bir yerde ayrı bir kap içinde mi deneyeceğim. Yoksa bahceye bir yere, sadece bu toprağı döküp öylemi dikeceğim sebzeyi.

Bu gün cok yoruldum inanın, kafam basmaz oldu:)

cemo
19-03-2013, 21:40
Malzemeyi toplarken dikkatimi çeken şey, gübreleşmiş kısımda solucan yok ( üst kısımda)
Aşağıya inip toprağa varmak üzereyken, solucan ve kırkayaklar başlıyor.

Öyle böyle değil serce parmağım kalınlığında solucanlar.:)

MeyveliTepe
19-03-2013, 21:45
Video'da topraklaşan wood-chips (ağaç yongaları) anlatılıyordu. Ben de bahçede çıkan dalları öğütüp bir yerde topluyorum. Dallar çok kurumamış durumda öğütülüp bir yerde biriktirilir ise 4-5 ay içinde enfes bir toprak haline geliyor. Budanmış zeytin dallarını da yığın haline getiriyorum. Zeytinin yaprakları dökülüp simsiyah bir toprak haline geliyor. Dalları kaldırıp altından topluyorum. Kurumuş dallardan yapılmış yongalar da yaz boyu çok güzel bir organik malç oluyor. Öncelikle çileklerde değerlendirmeye çalışıyorum.

birnefestoprak
19-03-2013, 21:45
Estagfurullah, solucan gubresine erisim imkaniniz var mi? Varsa, bunu suda cozup yapraklara puskurtebilirsiniz, yoksa 1 corba kasigi pekmezi 1 lt suda karistirip onu kullanabilirsiniz. Aslinda ben sivi gubreye ihtiyaciniz olacagini da sanmiyorum ama bu siraladigim iki malzeme de hem cok hafif NPK oranlarina sahip olmalari bakimindan hem de bitki dayanimini arttirmalari bakimindan benim hep tercih ettigim cok etkili malzemeler.

Topladiginiz malzemeyi de varsa 20 lt'lik saksiya doldurup bitkiyi orda yetistirebilirsiniz (bu boyutta bir saksi oturak domates icin cok uygun). Varsa sebze yastiklarinda da kullanabilirsiniz.

Seve seve fotoğraflarım.

Sizden ricam, sıvı gübre konusunda yardımcı olmanız. ( tavsiye edeceğiniz bir sıvı gübre ve nereden bulacağım, nasıl kullanacağım konularında.)

Yarın toplayacağım gübreden 1 cuvalı ayırıp katkısız şekilde sebze dikip deneme yapacağım.

Anlayamadığım, deneme için sebze dikeceğim bu toprağı nereye koyacağım. Bahcede ayrı bir yerde ayrı bir kap içinde mi deneyeceğim. Yoksa bahceye bir yere, sadece bu toprağı döküp öylemi dikeceğim sebzeyi.

Bu gün cok yoruldum inanın, kafam basmaz oldu:)

cemo
19-03-2013, 21:52
Sevgili Meyvelitepe

Gecen yaz boyu ağaçlardan dökülen meyveleri ve elime gecen evsel atıkları, büyükce bir saksı içinde topladım
Arada üzerine yanmış koyun gübresi ve toprak attım. Azaldıkca ilave yaptım. Şimdi elimde sizin deyiminizle, büyükce bir saksı kara altınım var:)

Sizden cok şey öğreniyorum.;)

birnefestoprak
19-03-2013, 21:55
Sn cemo, bu arada sizin topladiginiz malzemenin cok benzeri burda paketlenmis kompost olarak satiliyor. Yaklasik 12 kg'i 100 TL civarinda, yanina yaklasilmiyor.

cemo
19-03-2013, 21:56
Estagfurullah, solucan gubresine erisim imkaniniz var mi? .

Solucan gübresi başlığını okumam gerekecek, bu gece de iş cıktı bana:)

Solucan gübresi sayılırmı bilmem ama, az önce bahsettiğim kara altın saksım var ve içi pembe pembe solucan dolu. İrili ufaklı solucanlar.

Solucandan cok korkarım elleyemiyorum saksıya.

Tam bir gübre oldumu acaba bilemiyorum rengi kapkara ama. Yarın fotoğraflıyayım en iyisi.
O saksıya da bir kök oturak domates mi diksem:)

cemo
19-03-2013, 22:14
Sn cemo, bu arada sizin topladiginiz malzemenin cok benzeri burda paketlenmis kompost olarak satiliyor. Yaklasik 12 kg'i 100 TL civarinda, yanina yaklasilmiyor.
Bizde bugün arkadaşla şakalaşıyorduk, satsak mı pazarda? cok olacak bu gübre. Kilosunu 2 liradan veririz demiştik. 100 tl yi duyunca gözlerim fırladı.:eek:

Ticarete mi başlasam acaba:)
Bugün 500 tl lik iş cıkartmışım:)

birnefestoprak
19-03-2013, 22:20
:) Yalniz burda satilan sekli satici tarafindan hazirlaniyor. Agac parcalarini Sn MeyveliTepe'nin yaptigi gibi genis bir alana yayip bozunana kadar islemden geciriyorlar.

Siz de malzemeyi toplarken gorece eski, birikmis olanlardan toplarsaniz yerel ekosistem icin daha iyi olur. O katmanin olusmasina imkan vermek acisindan hep ayni agac dibinden toplamamak onemli.

Solucan gubresi icin de Turkiye'de cok nadir bulunan ama yerli mali olan Ekosol marka gubre var. Ekosol Solucan Gübresi (http://www.ekosol.net/urunler) adresinde goruluyor.

Bizde bugün arkadaşla şakalaşıyorduk, satsak mı pazarda? cok olacak bu gübre. Kilosunu 2 liradan veririz demiştik. 100 tl yi duyunca gözlerim fırladı.:eek:

Ticarete mi başlasam acaba:)

cemo
19-03-2013, 22:28
:) Siz de malzemeyi toplarken gorece eski, birikmis olanlardan toplarsaniz yerel ekosistem icin daha iyi olur. O katmanin olusmasina imkan vermek acisindan hep ayni agac dibinden toplamamak onemli..

Bir aya kalmadan orada ağaç dibi kalmıyacak. Çünkü belediye orman işletmesi ile anlaştı. Mesire yeri yapacak ormanı. Çalışmalar gecen sonbaharda başladı. Bircok ağaç kesildi.

Elimizi cabuk tutup, toplayabildiğimiz kadar gübre toplamalıyız.

Ereğli gurubuna haber verdim, cumartesi cuvalı kapan gelecek:)

Solucan gübresi için acıklamalarınızı izleyeceğim. Teşekkür ederim.

cemo
20-03-2013, 22:19
Sevgili Meyvelitepe

Gecen yaz boyu ağaçlardan dökülen meyveleri ve elime gecen evsel atıkları, büyükce bir saksı içinde topladım
Arada üzerine yanmış koyun gübresi ve toprak attım. Azaldıkca ilave yaptım. Şimdi elimde sizin deyiminizle, büyükce bir saksı kara altınım var:)

Sizden cok şey öğreniyorum.;)

Size bahsettiğim kompost saksımı fotoğrafladım.

Dolu saksı zamanla yarıya inmiş.

İçine kazara sümbül yavrularıda karışmış. Küçücük yavrular çiçek bile açmış.

Bu büyüklükteki saksıya domates dikip, topladığım toprağın verimini izleyeceğim. Bu boy saksı, domates fidesi için yeterlidir sanırım.

380111

California solucanları kadar olmasada, benim solucanlarda iyi çalışmış.

380112

MeyveliTepe
20-03-2013, 22:47
Oturak çeşit bir domates için uygundur.

perseus
05-04-2013, 23:33
Dün gece bu başlığa yeniden bir göz attım.

Sebze dikme vaktine kadar kompost yapabilirim düşüncesi ile, bu sabah yanıbaşımızdaki çam ve kestane ağaçlarından oluşan ormanlık alana gittim.

Çam iğneleri ve kestane yaprakları öyle cok birikmiş ki, adeta yorgan misali yerleri kaplamış.

Kestane yapraklarını cuvala doldururken altından cıkan çürümüş toprakla karşılaşınca, yaprakları geri döküp başladım hazır gübre olmuş toprağı toplamaya.

Komşuları unutmadım tabii. Telefon acıp onları da çağırdım.

Arkadaşlar, yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. Ormanlardan örtüaltı toprağının alınması yasak diye biliyorum.
Selamlar...

Qualm01
13-04-2013, 22:49
İyi akşamlar herkese

Bu foruma ilk mesajım..Herkese teker teker merhabalar..Ben mantar yetiştirciliği ile ilgili bilgiler topluyorum..Ticari anlamda düşünüldüğünde kompost maliyeti önemli bir gider kalemi..Bu yüzden kendi kendime imal etmeyi düşündüm yalnız burda tarif edilen (sıcak)kompost un mantar yetiştirmeye müsait olup olmadığıyla ilgili net bir yorum bulamadım başlık altında..Konuda yetkin biri sorumu cevaplayabilirse çok memnun olurum.Burda tarif edilen kompost ile kültür mantarı yetiştirilebilirmi?

pomodoro
27-04-2013, 20:05
Şubat ayı ortalarında gerçekleştirdiğim son kompost harekatından sonra kovamı kendi haline bıraktım. Yerinden bile kıpırdatamadığım kadar dolu olduğu için çevirmeye falan hiç uğraşmadım. Zaten moralim bozulmuş, umudumu kaybetmiştim. Hatta son günlerde "o kadar çöpü nasıl yapsam, nereye boşaltsam" diye düşünmeye başlamışken geçenlerde "bir açıp bakayım, ne hallerde acep" dedim ve ta taaa :)) Sıfır koku, sıfır böcek, hacim 1/3 kadar azalmış, renk gayet koyu, geneli helva kıvamında, arada topaklaşmış parçalar seçiliyor... Çok keyiflendim. Meğer oranı tutturunca, bir de gübreyi katınca hiç de problem çıkmıyormuş...

Tekrar teşekkürler Sn.Ciroz, sizin yönlendirmeleriniz olmasaydı başaramazdım :)

Şimdi "level" atlayıp solucanlarla kompostu denemek istiyorum :))

antihistaminik
04-05-2013, 19:23
sevgili arkadaşlar;

bir hafta on gundur mutfak atiklarini posetlere doldurup pencerenin onunde biriktiriyordum .. elimde kahverengi malzeme olmadigindan yeni kompost baslatamiyordum. bugun dayanamayip soyle birsey yaptim:

biraz kokusmus mutfak atiklarini battal boy bir posete koydum, icine az toprak, cok az yanmis koyun gubresi, gazete parcalari, biraz bu kis yaptigim komposttan, malzemeyi islatacak kadar 'enzim'li su, saksilardan 8-10 solucan ekledim.. posete 3-4 delik actim..golge bir yere koydum. malzeme ciktikca ekleyip karistiracagim. haftaya biraz da laktik asit bakterisi eklerim...

sorum ve endisem sunlar:

-kokusmus atiklari kullanmasam iyiydi biliyorum ama kiyamadim. kaş yapayim derken goz cikar mi sizce?

-solucanlar heba olur mu?

Safranlı
06-05-2013, 09:33
olmaz olmaz
devam et

SZT
14-05-2013, 20:10
Malzemeyi toplarken dikkatimi çeken şey, gübreleşmiş kısımda solucan yok ( üst kısımda)
Aşağıya inip toprağa varmak üzereyken, solucan ve kırkayaklar başlıyor.

Öyle böyle değil serce parmağım kalınlığında solucanlar.:)

Bunun nedenini bilen var mıdır? Bende yıllardır ormandan humuslu toprak getirir killi bahçe toprağıma karıştırırım. Bir süre sonra sanki hiç humuslu toprak getirmemişim gibi, taş gibi olur toprak. Bu yıl sebze adası yaptım ve getirdiğim humuslu toprağı sadece keçi gübresiyle karıştırarak bu adaya doldurdum ve sebzeleri diktim. Keçi gübresinin içindeki yüzlerce irili ufaklı solucanlar şu anda yoklar. Fiziksel olarak müthiş bir toprak, ama kimyasal olarak çok şüpheliyim. Ph düşük olabileceği tahminiyle bir miktar sönmüş kireç (sıva kireci) ve bir miktar da odun külü karıştırdım. Sonucu merakla bekliyorum.

sercan1969
15-05-2013, 16:41
Sevgili arkadaşım bu iş tahminlerle olmaz. Ph metre ile ve Ec metre ile toprağının tuzluluk ve asitliğini ölçmeni tavsiye ederim. Yoksa bütün emeğiniz boşa gidebilir....

antihistaminik
24-05-2013, 14:59
sevgili arkadaşlar;
.....biraz kokusmus mutfak atiklarini battal boy bir posete koydum, icine az toprak, cok az yanmis koyun gubresi, gazete parcalari, biraz bu kis yaptigim komposttan, malzemeyi islatacak kadar 'enzim'li su, saksilardan 8-10 solucan ekledim.. posete 3-4 delik actim..golge bir yere koydum. malzeme ciktikca ekleyip karistiracagim. haftaya biraz da laktik asit bakterisi eklerim......

olmaz olmaz
devam et

sn safranlı posetten afedersin b.k kokusuna benzer koku geliyor..
solucan molucan da gorunmuyor..
yayip guneste kurutsam mi saksiya alip ustunu toprakla ortsem mi, yoksa çöpe mi atsam ne dersiniz ?

Safranlı
24-05-2013, 15:11
çöpe atılırmı hiç
en kolay yöntemi yap ozman
ben bunu iş yerinde yapıyorum
büyük bir boya tenekesi al
altını bir kaç yerden del...
Içine nevaleyi doldur
hemen üztüne toprak koy
en az 10 cm olsun
unut gitsin....
Bir ay sonra iyice pamuk gibi olacaktır

antihistaminik
24-05-2013, 15:13
tamamdir tesekkurler..

Safranlı
24-05-2013, 15:14
Elinde fazla fide var ise tenekedeki topragına ekebilirsin
ben biber ekiyorum....
Altta kalan nevale yavaştan biber olarak sofrana gelir...

Zafer İnandıklı
07-06-2013, 23:42
Kompos yapımı ara vermeden devam ediyor.
Yeşil malzeme= Pazar artıkları.
Kahverengi malzeme= Sadece kepek ve saman.
Aktifleyici Pekmez ve yaş maya.
Kompost'ta kepek ve saman kullanarak 1,5 ay'da mükemmel bir kompost elde etmek mümkün.
Bilhassa kepek ısıyı yükseltip olgunlaşma sürecini kısaltıyor. Saman'da kısa sürede eriyerek yardımcı oluyor.

Zafer İnandıklı
07-06-2013, 23:45
Kompost'u kasalarda yapmak olgunlaşma açısından fayda, taşıma ve karıştırma açısından kolaylık sağlıyor.

Safranlı
08-06-2013, 11:08
Güzel bir yöntemmiş...
Elinize sağlık

Alptekin
10-06-2013, 11:05
Bahçe ve kompost konusunda acemi biri olarak bu sene ilk defa kompost denemeleri yapmayı düşünüyorum sıcak ve soğuk olarak ayrı ayrı. Bahçem bir site içerisinde ve sitenin genel kullanim alanlarında içilen ot ve çimler site görevlisi tarafından bir köşede yığın halde durmakta bu hafta sonu yığını biraz inceledim ve sıcak olduğunu hissettim, ayrıca geçen seneden kalma atıklarda siyah çöp poşetlerinde duruyordu ağızlarını açtığımda ağır bir koku vardı, ama malzemenin rengi siyaha yakındı, bu malzemeleri en faydalı şekilde nasıl kullanırım karar veremedim. Poşetlerdeki malzemeyi malçmı yapmalıyım yoksa sıcak kompostda kahveringi malzeme olarak mı?

Alptekin
12-06-2013, 14:33
Kimse fikir vermek istemiyormu ?

Çamtepe
13-06-2013, 09:45
Geçmiş seneden kalanların eğer kokusu görüntüsü vs. kuşku uyandırıyorsa kullanmayın.
Taze malzemeden devam edin..

aviator34
21-06-2013, 10:58
Selamlar...

Yaklaşık kırk gün önce ceviz fidanlarımıza bakım gübrelemesi olarak her fidana 25 kg. kompost uyguladık ardından bol su verip çapalama yaptık.

419651 419652

419653 419654

419655

aviator34
21-06-2013, 11:08
Yukarıdaki dördüncü resim aşağıdaki resim ile aynıdır yaklaşık 40 gün sonra çekilmiştir. ''before/after''

Sadece kompost kullandığımız için bu hale geldi diyemeyiz ama etkisi olduğu kuvvetle muhtemel.
Benim gözlemlerim;
Sıcak havada toprakta çatlama olmuyor
Çapalama yaparken gözle görülür oranda Toprak kabarıyor
Suyu yedikten sonra toprak kararıyor.

419664

Safranlı
21-06-2013, 11:10
tebrik ederim dostum.....
aramızdaki en hızlı doğasever olmaya adaysınız

dmrsda
01-07-2013, 17:21
İyi günler
Öncelikle bu konularda acemiyim onu belirtmek istiyorum. :rolleyes: yaklaşık 1hafta önce, bahçemize ektiğimiz domates biber vb sebzeler için meyve sebze artıklarını toprağa eklemenin faydalı olabileceğini düşündük.sonra biraz araştırdım ki kompost denen birşey varmış:rolleyes: daha sonra bu atıkları bi poşette toplamaya başladım birkaç gün önce.ama tabi bu işin bildiğimiz çöp poşetiyle uygun olmayacağını gördüm.zaten sineklenme başlamış evde hemen başka biyere aktarmak için büyük kaplar aradım ama buldugum şey uygun olurmu bilmiyorum? Varil şeklinde baya kalın bir kolim var şu nakliye sırasında kullanılan onun içini naylonla kaplayıp birkaç delik açsam uygun olurmu? Ne önerirsiniz bana bu sineklenme ve biriktirme işiyle ilgili? yoksa gidip bir kova almam gerekecek :(

FAKO
09-08-2013, 19:44
Konuyla ilgili olarak bir video hazirladim. Umarim dikkatinizi ceker

BIO GUBRE YAPIMI - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Z5jQKPWGSJs&feature=share&list=UUtZybcUNPbK0xtD1xeJbslQ)

FAKO
10-08-2013, 13:46
BIO GUBRE ile elde ettigim % 100 organik fasulyelerim.

CALI FASULYESI (Phaseolus vulgaris) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bA-3QTNvqEY&feature=share&list=UUtZybcUNPbK0xtD1xeJbslQ)

kursun
15-08-2013, 11:13
İncir ağacının meyveleri yere dökülmüş
yaklaşık 2 kg kadar var, bunları yaptığım komposta karıştırabilir miyim?
Bir de selvi dalları da karıştırılır mı?

inkero
01-09-2013, 16:09
herkese merhaba,
yeni üye oldum.bir süredir kompost konusunu araştırıyordum
bir soru sormak istiyorum.
apartman dairesindeki evimde kompost yapmaya çalışıyorum.
birkaç arkadaşımı daha bu konuda anlatarak gazladım
70 lt'lik bir kovayı alttan ve yan taraflarında metal bir çubuğu ısıtarak deldim
içerisine de
renkli olmayan sayfalardan gazete kağıtları,çok az kuru yaprak ve dal.
bir haftadır mutfak biriktirdiğim organik malzemeleri boşalttım.
çöpteki malzemenin içinde

Domates kabuğu
Salatalık kabuğu
Ceviz kabuğu
Antep fıstığı kabuğu
Yumurta kabuğu
Gazete kağıdı ( renksiz olan sayfalar )
Yumurta kartonu ( renksiz )
çok az beyaz Havlu kağıt ( bundan şüpheliyim )
Elma kabuğu
Çay posası
Poşet çay
Kahve telvesi
Pişmemiş Nescafe
Muz kabuğu
Toprak ( aralarda )
var.
bunu balkondaki 70 lt'lik kovaya boşaltırken çöpte beyaz küflenme olduğunu farkettim
küfler örümcek ağı şeklindeydi
çöpünü üstüne de bauhaustan aldığım saksı toprağından döktüm
organik maddeleri kapatacak kadar
ve birazda fısfısla suladım.
fakat 2 gün geçtikten sonra açtığımda beyaz küfler toprağın üstüne yayılmaya başlamış ve içi çöp sineği dolmuş.
acaba yanlış yolda mıyım.
ve içindeki havayı solumanın bir sakıncası var mıdır
Yoğurt mayası vs. faydalı bakteriler içeriğinden kullanmamızın faydası olurmu
evde yoğurdu kendimiz mayalıyoruz.
yoğurt suyundan döksek yararlı bakterilerin bir faydası olur mu?

efor
02-09-2013, 14:28
malzemeleri kat kat değilde karıştırarak atmanız daha iyi olur. ben şahsen bahçede kompost yapıyorum bunun için büyük bir kompost kabı yaptım ama haftaiçi evde birikenleri evdeki delikli kovaya biriktirirken aralarına kuru madde olarak özellikle kepekte katıyorum. kepek malzemeyi kızıştırmak için çok uygun.çıkan ısı böceklenmeyi de ortadan kaldırıyor. haftasonu büyük kompost kabına aktardığım kepekli malzeme çok çabuk kompostlaşıyor. yoğurt mayasındaki bakteriler ayrışmayı hızlandırır. malzemeyi ıslatırken içine pekmez koyduğunuz suyu fıslamanızda bakteri faaliyetlerini hızlandırır. beyaz küfler dosttur ama sıcak kompostta oluşması karışım oranını ayarlayamadığınızdan kızışma olmadığı ve yetersiz havalandırma sebebiyle çıkmış olabilir.

seaa
02-09-2013, 17:18
Kepeği kendimiz nasıl oluşturabiliriz sayın efor? Nasıl temin edebilirim?

Alptekin
04-09-2013, 10:22
Merhaba yaklaşık 3 aydır burada okuduklarımı uygulayarak kompost denemesi yapıyorum ve ilk denememde kompost yaklaşık 2,5 ay sürede olgunlaştı, kafamda bir kaç soru oluştu yardımcı olursanız sevinirim.
1-Yaptığım kompostu ilkbaharda kullanıcağım (çok az olduğu için bir faydası olamayacağından) saklama koşulları nasıl olmalı, bahçenin bir köşesinde sadece üstünü bir naylon ile kapatıp bırakmalımıyım, yoksa yine bahçenin bir köşesinde toprakla temasını kesip komple bir naylon ile sarmalıyım, **** çuvallara koyup kapalı bir odadamı muhafaza etmem gerekiyor?
2-Sadece pazar günlerim boş olduğu için bahçeyle ancak 1 gün ilgilenebiliyorum, ve malzeme bulma olasılığım fazla olmuyor ve malesef ev halkı dahil kimseye mutfak artığı toplatamıyorum, sadece çim biçim artıkları ile bu işi yapmaya çalışacağım, kahverengi malzeme olarak kurumuş çim, yeşil malzeme olarak taze çim kullanarak kompost olurmu ?
3-Sadece çim ile yapacağım karışımda yeşil, kahverengi oranı nasıl olmalı 1/3, 1/2, 1/1 oranlar yazılmış kafam karıştı, bu oranlar kiloya göremi, yoksa ölçek hesabımı? bir çuval kurumuş çime, kaç çuval taze çim karıştırmam gerekir?

pomodoro
05-09-2013, 21:04
Kendimce başarıyla finallediğim ve yaz boyunca tüm saksılarımda kullandığım ilk kompost deneyimimden sonra "ben kaptım bu işi" diyerek tatile gitmeden önce boşalan kompost kutumu tekrar doldurdum. Uzun zamandır küçük plastik kutularda biriktirdiğim meyva ve sebze posalarını, diğer bilimum mutfak artıklarını (tabi ki et, süt ürünleri, yağlı yemek artıkları yok) kırpılmıs karton, gene kırpılmış kuru yaprak, bir önceki kompostumdan kalanlarla harmanladım, delikli çöp bidonu düzeneğime doldurdum. Hatta biraz fazla biriktirmişim, kutuda hiç yer kalmadı, zor kapattım. Tatilden döndüm, biraz ihmal ettim, hemen bakamadım. Kurduktan tam bir ay sonra kapağı kaldırdığımda şunlarla karşılaştım (temsili resimdir):
http://grist.files.wordpress.com/2009/10/black_soldier_apple.jpg
Her yerdeydiler... Yüzlercesi vardı... Gayet telaşlı ve hareketliydiler... Ve çöpü yerken çıkardıkları sesi duyabiliyordunuz...
Titreyerek kapağı kapadım. Sanırım 2-3 hafta oluyor, daha o kapağı tekrar açacak cesareti toplayamadım :)
Ama öteki taraftan internette yaptığım araştırmalara göre bu arkadaşlar "black soldier fly"ın larvalarıymış ve komposta büyük katkıları varmış. Solucanlardan daha hızlı ve daha fazla çöp öğütebildikleri için Amerika'da kompost üretiminde kullanılıyormus ve aynı solucanlarda olduğu gibi özel düzenekler hazırlanıp üretiliyormuş. (Kompost için olduğu kadar kümes hayvanlarini beslemek icin veya balik avlamak için de üretenler var).
Ben de bıraktım, istedikleri gibi kendilerine ziyafet çeksinler... Sanırım ancak bahara ya da en erken karlı bir havada o kapağı tekrar kaldırabilirim (havalar soğuyunca yok oluyorlarmış).

Öte yandan kompost olayından asla vazgeçmedim. Baharda bir saksının dibine bir miktar mutfak artığı gömüp, üstünü toprak ve gübreyle kapatıp üstüne de çiçek ekmiştim. Çiçek öldü, muhtemelen kompost sürecinden hasar gördü. Fakat son dönemde o saksıyı eşelediğimde tüm o mutfak artıklarının eriyip mis gibi toprak olduğunu farkedince kompost çalışmalarımı saksı düzeyinde sürdürüyorum. Büyükçe bir saksıyı 1/4 oranında toprakla doldurup üstüne karton kırpığı seriyorum.Bunun üstüne buzlukta dondurup çözdürdüğüm mutfak artıklarımı koyuyorum (buzlukta dondurmak hücre yapısını bozuyormuş, böylece çözülünce daha fazla miktarda su serbest kaliyor, bunu daha rahat süzebiliyorsunuz ve artıklar çürümeye daha yatkın oluyormuş). Üstüne tekrar toprak+kompost (veya gübre)... Bu haftasonu biriktirdiğim ikinci posta mutfak malzemesini ekleyip ağzına kadar toprak doldurup diğer saksıya geçeceğim...

Yaklaşık 1 senedir nerdeyse hiç çöp çıkartmıyorum. Geri dönüşecek en ufak parça bile geridönüşüme gidiyor, mutfak artıkları ise toprağa... Bir daha asla eski rutinime geri dönmem. Yaşasın kompost!

Not: Arkadaşımdan aldığım 50 kadar solucanla solucan kompost olayına da dahil oldum (onlar larvalar gibi korkunç değiller). Henüz 2 haftalık bir olay. Tecrübe edinmeye çalışıyorum. Solucanlar mutlu gözüküyor. Endişeye mahal yok :)

bashak
06-09-2013, 23:07
merhaba,

bende nisan-mayıs gibi oğlumla colliou izlerken orada gördüm. büyükanne evdeki çöpleri bir kutunun içine atıp toprak yapıyordu. nasıl olur dedim. araştırmaya başladım. ve sonunda bu siteye ulaştm. yazın başından beri bu işle uğraşıyorum. yaklaşık 30 lt toprak aldım. yenisini 10 gün önce yaptım. haftada 1 havalandırıyorum tekrar kutusua koyuyorum. içinde kurtcuklar oluşmaya başladı. her tarafı orantılı çürüsün diye haftada 1 havalandırıp ıslatıp tekrar doldurmak işi hızlandırıyor gibi geldi. çıkan kompostun içine strofor parçacıkları koydum onu da arada ıslatıp sık sık karıştırıyorum. çok kaliteli bir toprak odlu. tek eksiği biraz hayvan gübresi. onu da koydupum zaman bomba olacak. bilgilerinizi paylaştığınız için çooookkkk teşekkür ederim.

SAHIRE
06-09-2013, 23:16
Kendimce başarıyla finallediğim ve yaz boyunca tüm saksılarımda kullandığım ilk kompost deneyimimden sonra "ben kaptım bu işi" diyerek tatile gitmeden önce boşalan kompost kutumu tekrar doldurdum. Uzun zamandır küçük plastik kutularda biriktirdiğim meyva ve sebze posalarını, diğer bilimum mutfak artıklarını (tabi ki et, süt ürünleri, yağlı yemek artıkları yok) kırpılmıs karton, gene kırpılmış kuru yaprak, bir önceki kompostumdan kalanlarla harmanladım, delikli çöp bidonu düzeneğime doldurdum. Hatta biraz fazla biriktirmişim, kutuda hiç yer kalmadı, zor kapattım. Tatilden döndüm, biraz ihmal ettim, hemen bakamadım. Kurduktan tam bir ay sonra kapağı kaldırdığımda şunlarla karşılaştım
Titreyerek kapağı kapadım. Sanırım 2-3 hafta oluyor, daha o kapağı tekrar açacak cesareti toplayamadım :)
Ama öteki taraftan internette yaptığım araştırmalara göre bu arkadaşlar "black soldier fly"ın larvalarıymış ve komposta büyük katkıları varmış. Solucanlardan daha hızlı ve daha fazla çöp öğütebildikleri için Amerika'da kompost üretiminde kullanılıyormus ve aynı solucanlarda olduğu gibi özel düzenekler hazırlanıp üretiliyormuş. (Kompost için olduğu kadar kümes hayvanlarini beslemek icin veya balik avlamak için de üretenler var).
Ben de bıraktım, istedikleri gibi kendilerine ziyafet çeksinler... Sanırım ancak bahara ya da en erken karlı bir havada o kapağı tekrar kaldırabilirim (havalar soğuyunca yok oluyorlarmış).

Öte yandan kompost olayından asla vazgeçmedim. Baharda bir saksının dibine bir miktar mutfak artığı gömüp, üstünü toprak ve gübreyle kapatıp üstüne de çiçek ekmiştim. Çiçek öldü, muhtemelen kompost sürecinden hasar gördü. Fakat son dönemde o saksıyı eşelediğimde tüm o mutfak artıklarının eriyip mis gibi toprak olduğunu farkedince kompost çalışmalarımı saksı düzeyinde sürdürüyorum. Büyükçe bir saksıyı 1/4 oranında toprakla doldurup üstüne karton kırpığı seriyorum.Bunun üstüne buzlukta dondurup çözdürdüğüm mutfak artıklarımı koyuyorum (buzlukta dondurmak hücre yapısını bozuyormuş, böylece çözülünce daha fazla miktarda su serbest kaliyor, bunu daha rahat süzebiliyorsunuz ve artıklar çürümeye daha yatkın oluyormuş). Üstüne tekrar toprak+kompost (veya gübre)... Bu haftasonu biriktirdiğim ikinci posta mutfak malzemesini ekleyip ağzına kadar toprak doldurup diğer saksıya geçeceğim...

Yaklaşık 1 senedir nerdeyse hiç çöp çıkartmıyorum. Geri dönüşecek en ufak parça bile geridönüşüme gidiyor, mutfak artıkları ise toprağa... Bir daha asla eski rutinime geri dönmem. Yaşasın kompost!

Not: Arkadaşımdan aldığım 50 kadar solucanla solucan kompost olayına da dahil oldum (onlar larvalar gibi korkunç değiller). Henüz 2 haftalık bir olay. Tecrübe edinmeye çalışıyorum. Solucanlar mutlu gözüküyor. Endişeye mahal yok :)

1-O larvalar yeniyormuş da.Hatta bunun için bir çiftlik bile kurulmuş, kokusu patatese benziyormuş falan:) Ama ben de bir ıyyyyy diyorum:p
2-Bir kaç hafta önce olgunlaşan kompostu ben de bir kaç ev bitkimde kullandım, toprakla karıştırarak. Sonuç:3 menekşem öldü :( çok üzgünüm.ama mum çiçeği neyseki iyi görünüyor, ya fazla koydum yaktı ya da kompostun azot karbon oranında bir tuhaflık var...Onun dışında fidanların diplerine sepeliyordum ama çok büyük bir etki göremedim - toprağı gevşetmesi pozitif bir etki...
3-Ben de kahverengi malzeme olarak yoğunluklu çam ibresi kullanıyorum başka malzeme çok az, belki bu da kompostta bir dengesizlik oluşturuyor?
4- Bir de burada hiç solucan yok maalesef. ilginç değil mi bahçede mumla arasanız yok! Sıcaktan mı acaba kışın ve ya baharda gelirler mi ki...Dolayısıyla solucan kompostunuzun fotolarını paylaşırsanız sevinirim, belki ben de bir yerlerden bonservislerini ödeyerek solucan transfer ederim:)

SAHIRE
06-09-2013, 23:20
merhaba,
haftada 1 havalandırıyorum tekrar kutusua koyuyorum. içinde kurtcuklar oluşmaya başladı. her tarafı orantılı çürüsün diye haftada 1 havalandırıp ıslatıp tekrar doldurmak işi hızlandırıyor gibi geldi. çıkan kompostun içine strofor parçacıkları koydum onu da arada ıslatıp sık sık karıştırıyorum. çok kaliteli bir toprak odlu. tek eksiği biraz hayvan gübresi. onu da koydupum zaman bomba olacak. bilgilerinizi paylaştığınız için çooookkkk teşekkür ederim.

Haftada 1 havalandırmak - çevirmek öneriliyor zaten böylece daha hızlı dönüşüyor ama bazen ben de havalandırmaya vakit bulamıyorum...

tkorkunckaya
07-09-2013, 01:34
3-Sadece çim ile yapacağım karışımda yeşil, kahverengi oranı nasıl olmalı 1/3, 1/2, 1/1 oranlar yazılmış kafam karıştı, bu oranlar kiloya göremi, yoksa ölçek hesabımı? bir çuval kurumuş çime, kaç çuval taze çim karıştırmam gerekir?

Alptekin Bey,
Çok karışmış durum. Sadece çim ile olmaz, ben Sayın MeyveliTepe nin günlüğünden öğrendim, burada da anlatımı mevcut. Çim kuru da olsa yeşil malzemedir. Yanına eski karon mukavva kutuları vs ekleyin, bulabilirseniz talaş eski suntalardan keserle kırıklayacağınız parçalar vs ekleyin. Kiloyu falan karıştırmayın. Eğer kovada yapıyorsanız, kovanın üçde biri kahverengi yani odunsular veya kğıt, gerisi sizin mutfak atıkları olacak.

MeyveliTepe
07-09-2013, 02:19
herkese merhaba,
yeni üye oldum.bir süredir kompost konusunu araştırıyordum
bir soru sormak istiyorum.
apartman dairesindeki evimde kompost yapmaya çalışıyorum.
birkaç arkadaşımı daha bu konuda anlatarak gazladım
70 lt'lik bir kovayı alttan ve yan taraflarında metal bir çubuğu ısıtarak deldim
içerisine de
renkli olmayan sayfalardan gazete kağıtları,çok az kuru yaprak ve dal.
bir haftadır mutfak biriktirdiğim organik malzemeleri boşalttım.
çöpteki malzemenin içinde

Domates kabuğu
Salatalık kabuğu
Ceviz kabuğu
Antep fıstığı kabuğu
Yumurta kabuğu
Gazete kağıdı ( renksiz olan sayfalar )
Yumurta kartonu ( renksiz )
çok az beyaz Havlu kağıt ( bundan şüpheliyim )
Elma kabuğu
Çay posası
Poşet çay
Kahve telvesi
Pişmemiş Nescafe
Muz kabuğu
Toprak ( aralarda )
var.
bunu balkondaki 70 lt'lik kovaya boşaltırken çöpte beyaz küflenme olduğunu farkettim
küfler örümcek ağı şeklindeydi
çöpünü üstüne de bauhaustan aldığım saksı toprağından döktüm
organik maddeleri kapatacak kadar
ve birazda fısfısla suladım.
fakat 2 gün geçtikten sonra açtığımda beyaz küfler toprağın üstüne yayılmaya başlamış ve içi çöp sineği dolmuş.
acaba yanlış yolda mıyım.
ve içindeki havayı solumanın bir sakıncası var mıdır
Yoğurt mayası vs. faydalı bakteriler içeriğinden kullanmamızın faydası olurmu
evde yoğurdu kendimiz mayalıyoruz.
yoğurt suyundan döksek yararlı bakterilerin bir faydası olur mu?

Sizin yaptığınız bokashi composting'e daha uygun. Kovaya yeni malzeme koyduğunuzda üzerine biraz bokashi serpeleyip hava boşluğu kalmayacak şekilde sıkıştırmanız gerekir. Deliklerden gelen suyu da gün aşırı alıp sulandırarak bitkilerinizde kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe
07-09-2013, 02:23
Kendimce başarıyla finallediğim ve yaz boyunca tüm saksılarımda kullandığım ilk kompost deneyimimden sonra "ben kaptım bu işi" diyerek tatile gitmeden önce boşalan kompost kutumu tekrar doldurdum. Uzun zamandır küçük plastik kutularda biriktirdiğim meyva ve sebze posalarını, diğer bilimum mutfak artıklarını (tabi ki et, süt ürünleri, yağlı yemek artıkları yok) kırpılmıs karton, gene kırpılmış kuru yaprak, bir önceki kompostumdan kalanlarla harmanladım, delikli çöp bidonu düzeneğime doldurdum. Hatta biraz fazla biriktirmişim, kutuda hiç yer kalmadı, zor kapattım. Tatilden döndüm, biraz ihmal ettim, hemen bakamadım. Kurduktan tam bir ay sonra kapağı kaldırdığımda şunlarla karşılaştım (temsili resimdir):
http://grist.files.wordpress.com/2009/10/black_soldier_apple.jpg
Her yerdeydiler... Yüzlercesi vardı... Gayet telaşlı ve hareketliydiler... Ve çöpü yerken çıkardıkları sesi duyabiliyordunuz...

Dışarıda, üst üste konmuş eski lastiklerle yaptığım kompost kabı da aynen böyle oldu. İki günde bir, bir kürek bol larvalı çürüntüyü tavuklara veriyorum, izdiham yaşanıyor :) Müthiş bir protein kaynağı.

pomodoro
07-09-2013, 08:56
1-O larvalar yeniyormuş da.Hatta bunun için bir çiftlik bile kurulmuş, kokusu patatese benziyormuş falan:) Ama ben de bir ıyyyyy diyorum:p
2-Bir kaç hafta önce olgunlaşan kompostu ben de bir kaç ev bitkimde kullandım, toprakla karıştırarak. Sonuç:3 menekşem öldü :( çok üzgünüm.ama mum çiçeği neyseki iyi görünüyor, ya fazla koydum yaktı ya da kompostun azot karbon oranında bir tuhaflık var...Onun dışında fidanların diplerine sepeliyordum ama çok büyük bir etki göremedim - toprağı gevşetmesi pozitif bir etki...
3-Ben de kahverengi malzeme olarak yoğunluklu çam ibresi kullanıyorum başka malzeme çok az, belki bu da kompostta bir dengesizlik oluşturuyor?
4- Bir de burada hiç solucan yok maalesef. ilginç değil mi bahçede mumla arasanız yok! Sıcaktan mı acaba kışın ve ya baharda gelirler mi ki...Dolayısıyla solucan kompostunuzun fotolarını paylaşırsanız sevinirim, belki ben de bir yerlerden bonservislerini ödeyerek solucan transfer ederim:)

Siz teşhisi koymuşsunuz zaten. Kanımca kullandığınız çam iğneleri kompostu fazla asidik yapmış. Kompostunuzu asit seven bitkilerde kullanın derim (ortanca, açelya gibi).

Solucanlara gelince... Solucan kompostunda kullanılanlar bildiğimiz toprak solucanı değil. Toprak solucanları daha az yiyor, yediğinden de en çok kendi faydalanıyormuş. Toprağın da daha alt katmanlarında yaşıyorlarmış. Kompost solucanları tam tersi yüzeye yakın bölgelerde dolanıp, her gün ağırlıkları kadar (ya da ağırlıklarının yarısı kadar - iki şekilde de okudum nette) çöp yiyorlarmış. Kompostta daha çok red wiggler veya tiger worm denilen türler kullanılıyor. Benimkiler bunlardan mıdır bilemiyorum. Ama bahçede gördüğümüz toprak solucanı olmadığını biliyorum. Öyle küçükler ki solucan deneye bin şahit ister :) Daha çok kurt gibiler. Önceleri çok iğrenç geliyordu ama çaresiz bitkiler için, doğa için katlanmalıyım diyordum. Fakat şu 2 haftada bayağı bayağı ısındım miniklere :)

En kısa zamanda fotoğraflamaya çalışırım. Henüz sayıları çok az olduğu için kutuda bulmak bile zor oluyor.

Netten araştırırsanız solucan satan siteler var. Ama hiç biri hakkında referans veremeyeceğim, dediğim gibi ben arkadaşımdan edindim. Eğer canları rahat ettirmeyi başarabilirsem kısa sürede nüfus artacaktır diye umuyorum. O zaman isteyenlerle seve seve paylaşırım. Bizim gibi delilerin artması lazım :)

SAHIRE
07-09-2013, 13:08
Siz teşhisi koymuşsunuz zaten. Kanımca kullandığınız çam iğneleri kompostu fazla asidik yapmış. Kompostunuzu asit seven bitkilerde kullanın derim (ortanca, açelya gibi).
:)

Konuyu netten araştırdım çam ibrelerinin kompostu asidik yaptığı bir mit miş:) Evet çözünürken asidik oluyormuş ama sonra dengeleniyormuş ph. O halde menekşelerim neden öldü? Gübre fazla verilmesinin zararlı olduğu gibi kompostu fazla mı kaçırdım acaba da ondan mı böyle oldu?
Kompost güzelce olmuştu koyu renkli ve toprak kokuluydu...
Bu arada bu gazla bugün kompostları çevirdim.;)

SAHIRE
07-09-2013, 13:17
Dışarıda, üst üste konmuş eski lastiklerle yaptığım kompost kabı da aynen böyle oldu. İki günde bir, bir kürek bol larvalı çürüntüyü tavuklara veriyorum, izdiham yaşanıyor :) Müthiş bir protein kaynağı.

Ben de eski lastikleri kullanıyorum. Çok kullanışlı oluyor , aktararak çeviriyorum. Hava çok sıcak olduğundan üzerini örtüyorum. Bu konuda da araştırdığım kadarıyla çok tartışma var. Benim kanaatim haftada bir çevriliyorsa(havalanıyorsa) örtülmesinin iyi olduğu. Böylece nemini koruyor, ya da yağmurda çok ıslanmıyor vs. Aluminyum eski tepsileri kapak olarak kullanıyorum: İçleri de fırın gibi ısınıyor özellikle temmuz ağustos sıcağında resmen pişiriyordu. Siz de örtüyor musunuz yoksa üstleri açık mı?

MeyveliTepe
07-09-2013, 13:55
Bir osb parçasını kapak olarak kullanıyorum :)

pomodoro
07-09-2013, 15:28
Konuyu netten araştırdım çam ibrelerinin kompostu asidik yaptığı bir mit miş:) Evet çözünürken asidik oluyormuş ama sonra dengeleniyormuş ph. O halde menekşelerim neden öldü? Gübre fazla verilmesinin zararlı olduğu gibi kompostu fazla mı kaçırdım acaba da ondan mı böyle oldu?
Kompost güzelce olmuştu koyu renkli ve toprak kokuluydu...
Bu arada bu gazla bugün kompostları çevirdim.;)

Teşekkür ederim, bugün yeni bir şey öğrendim. Çam iğnelerine burun kıvırıyordum artık onların da peşine düşeyim bari :)

seaa
07-09-2013, 20:02
Bu sene yeni evimizin bahçesindeki boş alanda mantolamada kullanılan sıva filesinden kompost kabı yapacağım Çayyolu ve Yaşamkent semtinden çıkan bütün çim ve diğer malzemelerin naklini sağlayıp kompost çalışmalarına hız vereceğim daha sonra elektrik destekli üfleyici makinasını alaraktan mini bir kompost tesisinin temellerini atacağım :)

inkero
09-09-2013, 20:19
Herkese tekrar merhaba,

kompost sürecinde yaşadıklarımı anlatmaya devam ediyorum:rolleyes:.

inkero
09-09-2013, 20:45
Herkese tekrar merhaba,

kompost sürecinde yaşadıklarımı anlatmaya devam ediyorum:rolleyes:.

Mutfakta biriktirdiğim çöpleri balkondaki kompost kovasına taşımaya başladım fakat kovanın 1/10 u falan anca
dolmuştu.attığım çöplerde beyaz örümcek ağı şeklinde küflenme başlamıştı.biraz tereddür ettm ama kova attım. sonra üstüne de biraz toprak örttüm.2 gün sonra açtığımda ise küfler toprağıda sarmış ve sineklenme olmuş.bunun üzerine meyvelitepe ile yazıştım.beyaz küflerin bir sakıncası olmadığını ama sineklenme yaşanmaması gerektiğini söyledi ve üstünü toprakla iyice örtüp toprağı sıkıştırmamı söyledi.bunu yaptıktan sonra sineklenme bitti diyebilirim.ama kompostun doluluğu çok azdı ve pek fazla da çöp çıkkmıyordu.
bu arada çalıştığım sanayi sitesinden problu ( çubuk ) termometre aldım.
hava sıcaklığını 24*C ölçtüm. kompost sıcaklığı ise 25*C idi. ümidimi iyice kesmeye başladım.meyvelitepe soğuk kompost tavsiye etti.( bunu bi ara deneyceğim ).
bu arada istanbul'da yaşıyorum. TEM otoyolundan giderken gişelere gelmeden önce yol kenarından işçilerin çimleri biçtiğini gördüm. hemen ani bir dönüşle yanaştım ve siyah poşetlere doldurulmuş çimlerden işçilerin şaşkın bakışları arasında 1 adet aldım :)
eve getirdiğimde aynı bakış eşimin suratında da oluştu ******.
bir yanda kompost kovası bir yanda neredeyse 50lt çim poşeti. balkon tamamen dolmuştu.
gece kompost kovasına çimleri karıştırmak için elimi daldırdığımda sıcak olduğunu farkettim.
bunun üzerine termometreyi hemen daldırdım ve sıcaklık 51*C :)
tabi bende heyecan başladı. benim kompostu balkona boşalttım üzerine çimlerin bir kısmını döküp iyice harmanladım. artık kompostun küflü olmasına bakmadan elimi yüzümü daldırdım :)
karışımı tekrrar kovaya doldurdum sıcaklığı ölçtüm 34*C
3 saat sonra ise 36*C idi.
ertesi gün sabah sıcaklık 40*C oldu
aynı günün gecesinde ise tam 50*C'yi ölçtüm.

diğer poşette hala çim doluydu oradaki sıcaklık ise 34*C ye düşmüştü.zamanım olmadığı için çimleri apartmanın bahçesine indiremedim.
bu arada gaza gelip. istanbulun dışına çıkıp baraj kenarında tek tek koyun ve keçi gübresi topladım.
çimi almamın üstünden 3 gün geçtiğinde bahçeye indirdim. çimin boşattığımda içi beyaz küf içindeydi.
ve bi sürü plastik poşet pet falanda vardı. üsenmeden hepsini ayıkladım.
çimi iyice yaydım. biraz havalandırdım ve üstüne toprak attım.
kompost kovasındaki karışımı boşaltıp karıştırdım ve tekrar kovaya doldurdum.
daha sonra bahçedeki kuru yapraklardan biraz toplayıp çimin küf olmayan taraflarından karıştırarak kompost kovamı biraz daha doldurdum. son durum bu.
gelişmeleri aktaracağım.

merak ettiğim bir kaç konu var:
Sıcaklık beyaz küfleri bitirir mi ?
topladığım gübreleri komposta bu aşamada karıştırmalı mıyım
Sıcak kompostun içine evde mayaladığımız yoğurttan koysak süreci hızlandırır mı?
sıcak kompostta EM kullanman ın faydası var mıdıır?

inkero
15-09-2013, 12:08
2 gün önce kompostun derecesini ölçtüm ve sıcaklı 28 *C çıktı.
iyice karıştırdım.gübre ekledim ve ıslattım.
ertesi gün tekrar sıcaklığı ölçtüm 27*C fakat koyduğum gazete kağıtları yumurta kabukları duruyor. domates ve ssalatalık kabukları vs. yok olmuş.
acaba kompost olgunlaştı mı yoksa durdu. tekrar biçilmiş çim mi eklesem ?

efor
15-09-2013, 18:39
sayın inkero aşamaları paylaşmanız çok güzel. sorularınıza ise bir önceki sayfada ben ve meyvelitepe cevap vermişti.

bashak
19-09-2013, 15:17
Ben de eski lastikleri kullanıyorum. Çok kullanışlı oluyor , aktararak çeviriyorum. Hava çok sıcak olduğundan üzerini örtüyorum. Bu konuda da araştırdığım kadarıyla çok tartışma var. Benim kanaatim haftada bir çevriliyorsa(havalanıyorsa) örtülmesinin iyi olduğu. Böylece nemini koruyor, ya da yağmurda çok ıslanmıyor vs. Aluminyum eski tepsileri kapak olarak kullanıyorum: İçleri de fırın gibi ısınıyor özellikle temmuz ağustos sıcağında resmen pişiriyordu. Siz de örtüyor musunuz yoksa üstleri açık mı?

merak ettiğim içi o kadar ısınınca bakteriler ölmüyor mu? fırın gibi olması pek iyi birşeymiş gibi gelmedi bana. ben özellikle kurtçukların olması için yarı gölge bir yerde nemini koruyoarak çürütmeye çalışıyorum

SAHIRE
19-09-2013, 21:39
merak ettiğim içi o kadar ısınınca bakteriler ölmüyor mu? fırın gibi olması pek iyi birşeymiş gibi gelmedi bana. ben özellikle kurtçukların olması için yarı gölge bir yerde nemini koruyoarak çürütmeye çalışıyorum

Bilmem:) Ben sıcak kompost yapıyorum . Böylelikle komposta karışan yabancı ot tohumları vs. olursa etkisiz hale gelyor. Ama bakteriler ölseler attığım artıklar komposta dönüşmezdi heralde... Kompostumda kurtçuk yok: şu ana kadar hiç görmedim. Sanırım siz soğuk kompost yapıyorsunuz ki oluşması uzun sürer ben ikliminde avantajını kullanarak 2 ayda kompostu kullanabiliyorum. ( sık çevirmek kaydıyla) Elbette nem şart.

inkero
26-09-2013, 21:42
2 gün önce kompostun derecesini ölçtüm ve sıcaklı 28 *C çıktı.
iyice karıştırdım.gübre ekledim ve ıslattım.
ertesi gün tekrar sıcaklığı ölçtüm 27*C fakat koyduğum gazete kağıtları yumurta kabukları duruyor. domates ve ssalatalık kabukları vs. yok olmuş.
acaba kompost olgunlaştı mı yoksa durdu. tekrar biçilmiş çim mi eklesem ?

Kompostumla uzun süreden beri ilgilenememiştim. geçen gün bir açtımki tohumlar filizlenmiş.sıcaklıkta 25*C dolaylarında anladımki kompost oluşumu durmuş.
içinde hala gazete parçacıkları seçilebiliyor. biraz fazla nemli gibi geldi.
bie yerlerde hata yaptık sanırım.tekrar çim bulup kovadaki malzemelerle karıştırmalıyım sanırım.

bu arada bir firmadan california solucanı aldık. üreme hızları konusunda gerçekten şoktayız. bu hızla giderse yakında herkese solucan gönderebilirim.

seaa
29-09-2013, 20:45
Sayın inkero hangi firmadan aldınız özelden firmanın ismini atabilir misiniz?

Ozlem A
11-10-2013, 16:30
Hiç bir yerde kompost kovası bulamayınca ilk kompost denememi apartmanın arka bahçesinde 80 cm lik bir çukur açarak başlattım. İçine mutfak artıklarını yaprak ve dal parçalarını koydum, kahverengi malzeme olarak parçalara yırttığım mukavvaları ve saksılarda kullanmış olduğum topraklardan koydum. apartmandakilerin koku vb şikayeti korkusundan kahverengi malzemeyi sanırım yeşile oranla fazla kaçırdım, en üstüne marangozdan edindiğim masif ağaç talaşını koyduktan sonra yağmur başlayınca naylonlarla örttüm ve o şekilde bıraktım. El bileğimi incittiğimden planladığım gibi karıştıramıyorum. Sıcaklığını da ölçmedim ama sıcaktan çok soğuk kompost oldu benimki sanırım. Bu durumda hiç karıştırmayıp baharda mı açmalıyım?

acemi_cevizci
24-11-2013, 12:13
Sadece söğüt yaprağı ve küçük hayvan yanmış gübresini karıştırıp ıslasam kompost olurmu ?

acemi_cevizci
13-12-2013, 20:36
cevap veren yokmu bana

beyzaçiçek27
18-12-2013, 00:33
Sayın acemi cevizci ustalar daha iyi bilir ama benim bildiğim karbon, nem, azot oranının korunması gerekir. Yeşil Ler (yaprak, meyve artığı,otsu ve yarı otsu bitkiler) azot kaynağı, kurumuş ağaç dalları ve odunsu yapı ve onların talaşları karbon kaynağı , gübreler ve toprak da katalizör ve çürüme yapıcı bakteri üreme ve yaşam alanı kısaca diye biliyorum tabii nem ve havalandırma(oksijen) de önemli faktörler. Birtanesi eksik oldumu geç oluyor veya olmuyor diye biliyorum

beyzaçiçek27
18-12-2013, 00:35
Sayın inkero solucanlar hakkında beni de bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar

acemi_cevizci
18-01-2014, 09:15
pazardan ghetirdiğim yeşil karnıbahar yapraklarını parçaladım söğüt, akasya ve kavak yapraklarınıda topladım sonra küçük hayvan yanmuış gübreside ekledim üçünü gzelce karıştırdım ve nemlendirdim ama kompost karışımımda ısı artışı olmuyor karnıbahar yeşil yaprağından mı kaynaklanıyor anlamadım gitti .!

Ozlem A
21-01-2014, 15:14
Hiç bir yerde kompost kovası bulamayınca ilk kompost denememi apartmanın arka bahçesinde 80 cm lik bir çukur açarak başlattım. İçine mutfak artıklarını yaprak ve dal parçalarını koydum, kahverengi malzeme olarak parçalara yırttığım mukavvaları ve saksılarda kullanmış olduğum topraklardan koydum. apartmandakilerin koku vb şikayeti korkusundan kahverengi malzemeyi sanırım yeşile oranla fazla kaçırdım, en üstüne marangozdan edindiğim masif ağaç talaşını koyduktan sonra yağmur başlayınca naylonlarla örttüm ve o şekilde bıraktım. El bileğimi incittiğimden planladığım gibi karıştıramıyorum. Sıcaklığını da ölçmedim ama sıcaktan çok soğuk kompost oldu benimki sanırım. Bu durumda hiç karıştırmayıp baharda mı açmalıyım?

Bugün kontrol etmek için kompostu açtım, görüntü resimdeki gibi, iri kalmış olan ceviz kabuğu parçaları dışında herşey ufalanmış görünüyor ama ıslak gibi biraz. Yani bu başlıktaki fotograflarda olduğu kadar kuru ve homojen olmamış gibi geldi bana o nedenle kürekle biraz karıştırıp kapattık, bu sırada bir iki tane iri yarı İstanbul solucanı gördük, burada epeyce çalışmışlar galiba. Üzerlerini kapattık birkaç hafta sonra tekrar bakıp çukuru boşaltacağız ve yeni malzeme koymayı düşünüyorum.

Umarım hazır olur ve de doğru yolda gidiyoruzdur.

Ozlem A
21-01-2014, 15:22
Yakın çekim durum da bu fotograftaki gibi.. Büyük solucanlardan iki tane gördük. Yeşil yapraklar yakındaki defne ağacından çukuru kontrol ederken karıştı. Bunlar ve iri ceviz kabukları dışında herşey siyah kompostlaşmış gibi ama ıslak ve ağır görünüyor.

Mehmet Beşe
16-04-2014, 10:17
129402

Kompost Nedir ? :
Kompost veya diğer deyişle komposto, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal, yaprak parçalarının kısacası tüm bitkisel artıkların ve hayvan gübrelerinin bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelen, doğal bir gübredir.

Kompost Yapımı :

Kompost yapmak için herşeyden önce size küçük bir bahçe gerekmekte. Sonra aşagıdaki işlemleri sırasıyla uygulayın,
Doğru kabı seçin, en doğrusu, yere açacağınız uygun büyüklükteki çukurdur, ya da tuğla, ahşap veyatel kafesten yapılmış olan kompost kutusu yapabilirsiniz, tabanı toprak olmalıdır. Bunlardan başka hazır kompost kutuları da satılmaktadır onları da kullanabilirsiniz.

129400

Bu da tuğla veya briketten yapılabilecek bir kompost kutusu.

129401

Hazır alabileceğiniz kompost kaplarına bir örnek

Elbette toprak içine kazılacak bir çukur veya hendeği de kompostlama işlemi için kullanabiliriz.

Kompostunuza neler koyabilirsiniz?

Yeşil malzeme (azot içeriği fazla olanlar)

Çim biçim artıkları,
Taze sebze meyve kabukları, artıkları,
Yaş taze otlar,
Çay atıkları,mutfak atıkları.
Yapraklar,
Taze çiftlik gübresi.

Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)

Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Gazete kağıdı,
Saman, sap. vs.

Komposta neler konmaz?

Et, et ürünleri,
Süt ve süt ürünleri,
Kedi köpek dışkısı,
Yağlı yiyecek artıkları, yağ,
İşlenmiş kuşe, naylonlu, aluminyumlu vs. kağıtlar,
Tıbbi atıklar, çocuk bezleri, hijyenik pedler,
Gazete ve dergi kağıtları ( matbaa kimyasallarından dolayı),
Hastalık ve zararlı içeren bitki artıkları,
Üzerinde tohum olan yabancı otlar.

İyi bir kompostun sırrı Karbon /Azot oranının dengelenmesidir. Bunu basitçe kompost yığınınızı yaparken ayarlayacaksınız.

Yığınınızı kat kat hazırlamalısınız.

Yığını yapmaya kahverengi malzemeyle başlayın,
Hazırladığınız karışımı katlar halinde koymaya başlayabilirsiniz, 15 cm. yüksekliğinde kahverengi materyal, üzerine yine 15 cm. yüksekliğinde yeşil materyal koyunuz. Bir dirgen yardımıyla iki katı birbirine hafifçe karıştırın, düzeltin. Azotlu bir kimyasal gübreden elinizle tuz serper gibi üzerine serpin (bu fermentasyonu hızlandırır)

Sonra 3 cm. kadar bahçe toprağı koyun. Hazırladığınız katmanı sulayın.

Sonra yine bitkisel materyal ve yine toprak..., en üstüne ise toprak gelecek şekilde yığınınızı bitirin.

4 - 5 ay sonra gübreniz kullanıma hazır olacak. Bu arada ellemeniz de gerekmez. Gübrenizi doğanın ellerine bırakın.
Bitkisel artığınız çok bile olsa, yapacağınız yığının yüksekliği 1.2 m den fazla olmamalıdır.

Burada yığına koyacağınız dal, kabuk vs. parçalar mutlaka küçük parçalara ayrılmalıdır.Ülkemizde de artık dal ve bahçe çöpü parçalayıcıları satılmakta. Eğer, büyük bahçeli bir evde oturuyorsanız işinize çok yarayacaktır.

Sayın Mine Pakkaner verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bahsettiğiniz öğütücü makinaların her boyda olanları satılmaktadır. detaylar için Vermeer Makina San. Tic. Ltd. Şti. | Vermeer Türkiye (http://www.vermeer.com.tr) adresini ziyaret edebilirsiniz. Aklınıza takılan bir konu olursa bana sorabilirsiniz.
Saygılarımla....

eylülbelde
16-04-2014, 19:26
Geçen yaz kompost elde etmek için şu şekil bir yöntem uygulamıştım. 50 lt lik bir çöp kovası alıp kovanın tabanına ve yanlarına yarısına gelecek şekilde 6-7 cm aralıklarla delik açıp kovayı yarıya kadar toprağa gömmüştüm.

3-4 günde bir de mutfak artıklarını(sebze,meyve vs.yi) turunçgiller,yağlı yiyecekler,süt ürünleri hariç bu kovaya atarak üzerlerini de bir miktar talaşla örterek(arada sırada da toprak serperek) bu uygulamaya devam etmiştim.
1. kova dolduğunda ağzını kapatıp 2. kovaya geçmiş, o da dolduğunda bekleme aşamasına gelmiştim ki 5-6 aylık bu beklemenin sonucunda kompost hazır gibi görünmekte. Kovalardan hiçbir koku gelmiyor. Atık namına bir şey de kalmamış. Kahverengi renkte ince talaş tozu kalmış sadece.
Şimdi sizden yardım istediğim konu şu; bu kompostu en uygun şekilde nasıl değerlendirebilirim?( Saksıdaki süs bitkilerinde kullanabilir miyim, ağaçların dibindeki toprağa gübre gibi karıştırıp verebilir miyim? vs vs.)

Merakla bekliyorum cevaplarınızı.

FAKO
16-05-2014, 19:02
EKPRES BIO-GUBRE (KOMPOST) NASIL ELDE EDILIR.

BIO-KOMPOST 16.4.2014 - Video Dailymotion (http://www.dailymotion.com/video/x1v1x1i_bio-kompost-16-4-2014_tech)

denver143
22-05-2014, 18:28
Merhabalar sizlere bir sorum olacak. Eşimle birlikte yaklaşık 3 ay önce evimizin balkonunda bir koblva hazırlayıp kompost yapmaya başladık. Amacımız sıcak kompost yapmaktı fakat kompostumuzu bir türlü ısıtamadık. Fakat yinede kompost süreci başarılı oldu ve atıklar koyu renkli toprağa dönüştü. Şimdi kompostumuzda bir sineklenme görülüyor bunu nasıl önleyebiliriz ve sebebi sizce ne olabilir. Şehir yaşamından ve yoğunluktan dolayı kahverengi malzeme oranımız boraz az kalıyor. Sizce bunun bir etkisi olabilir mi. Kısacası kompostumuzi ainwkten nasıl kurtarırız ve nasıl ısıtırız. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim çünkü çok emek harcadık ve duygusal bir bağ oluştu kompostla aramızda. Şimdi bu kadar uğraştıktan sonra çöpe dökmek istemiyoruz. Şimdiden çok teşekkür ederim.

ALİZ
22-05-2014, 21:15
Geçen yaz kompost elde etmek için şu şekil bir yöntem uygulamıştım. 50 lt lik bir çöp kovası alıp kovanın tabanına ve yanlarına yarısına gelecek şekilde 6-7 cm aralıklarla delik açıp kovayı yarıya kadar toprağa gömmüştüm.

3-4 günde bir de mutfak artıklarını(sebze,meyve vs.yi) turunçgiller,yağlı yiyecekler,süt ürünleri hariç bu kovaya atarak üzerlerini de bir miktar talaşla örterek(arada sırada da toprak serperek) bu uygulamaya devam etmiştim.
1. kova dolduğunda ağzını kapatıp 2. kovaya geçmiş, o da dolduğunda bekleme aşamasına gelmiştim ki 5-6 aylık bu beklemenin sonucunda kompost hazır gibi görünmekte. Kovalardan hiçbir koku gelmiyor. Atık namına bir şey de kalmamış. Kahverengi renkte ince talaş tozu kalmış sadece.
Şimdi sizden yardım istediğim konu şu; bu kompostu en uygun şekilde nasıl değerlendirebilirim?( Saksıdaki süs bitkilerinde kullanabilir miyim, ağaçların dibindeki toprağa gübre gibi karıştırıp verebilir miyim? vs vs.)

Merakla bekliyorum cevaplarınızı.

Sayın eylülbelde. Sizin yaptığınıza benzer bir uygulamayı ben de kendi bahçemde oluşturduğum ahşap sandık ile yapıyorum. Sizin attığınız atıklara ilave olarak, biçtiğim çimleri, bahçede ortaya çıkan her türlü yeşil bitki atıklarını da bu sandığa dolduruyorum. Bitki köklerini de üzerindeki toprak ile birlikte atıyorum. Bir yerde okumuştum; çürüme reaksiyonunu hızlandırmak için atıkların üzerine az miktarda normal gübre serpiyorum. İstenirse bu atıkların içine dal parçaları da kırpılmak suretiyle atılabilir. Reaksiyon; hava şartları, atık cinslerine bağlı olmak üzere 6-12 ay arasında tamamlanıyor. Buradan elde ettiğiniz gübreyi doğal gübreyi kullandığız gibi, bahçemizin her bölümünde rahatlıkla kullanabiliriz. Ne oranda kullanılacağı konusunda bir bilgiye rastlamadım, ancak gübre çiftlik gübresi kullanımı konusundaki kural burada da uygulanabilir. Ben öyle yapıyorum. Direkt saf olarak karışımsız kullandığımızda verimli olmuyor. İlgilenen diğer arkadaşlara:Koku yapmasını önlemek için üzerine kireç serpebilirsiniz. Komposteri koyacağınız yer güneş ışığını almayan bir yerde olursa daha uygun olur. Komposterinizi alttan kapaklı biçimde oluşturursanız, dolmasını beklemeden, zamanı geldiğinde, alttan güreyi alır, üstten doldurmaya devam edebilirsiniz. Başarılar.

antihistaminik
24-05-2014, 05:09
iki yıldır 4. denemem.. bu sefer kesin ısınacak diyordum yine olmadı.

on gün önce 3-4 kg bakla yaprağı, 3 kg kadar çam talaşı, 2 kg kadar yanmış gübre, 3 kg kadar toprakla kompost yapma denememde de ilk günden bu yana ısı yok. ufak bir sıcaklık var ama öyle belirgin bir ısınma asla yok.

ilginç olanı bakla yaprakları neredeyse yok olmuş, karısım toprak kokuyor.. ama bu koku koydugum toprak-gübre kokusu mu bilemiyorum. ama zaten 10 günde kompost olmaz herhalde. olsa da ben niye şu ısınma olayını yaşayamıyorum??

MeyveliTepe
24-05-2014, 10:28
Yaptığınız kompostta nitrojen (azot) az gelmiş. Yeşil malzemenin miktarı biraz daha fazla olmalı. Çam talaşı yerine daha çabuk dekompoze olacak bir malzeme kullanmanız iyi olur (saman, kepek vb.). Yanmış gübreyi 1-2 avuç ilave etmeniz yeterlidir. Toprak da ya hiç ilave etmeyin, ya da en fazla 1-2 avuç. Kompost sürecinde malzeme belli belirsiz nemli olmalı, iç kısmı fazla sıkışık da olmayıp hava alabiliyor olmalı.

antihistaminik
24-05-2014, 19:16
sn meyvelitepe. teşekkür ederim, yeşili artıracağım.
başlangıçta ağırlık olarak kabaca oran ne olmalı. birebir gibi mi?

MeyveliTepe
24-05-2014, 22:54
Esas karbon nitrojen oranı 30:1 'dir. Fakat her malzemenin ayrı ayrı ve durumuna göre değişken karbon nitrojen oranları olduğu için toplam malzemede bunu tam hesaplamak çok zordur. Bu yüzden kabaca kullanılan ölçüler ve bu ölçülerin verdiği sonuçlarla edindiğiniz deneyim ile devam etmeniz gerekecek.

Başlangıç olarak, hacimce (ağırlıkça değil) 1,5 ölçü ince kıyılmış yeşil malzeme ve 1 ölçü çabuk dekompoze olan kahverengi malzeme ile başlayın. Sonucu görün, duruma göre ve gerekiyorsa birinden birini arttırıp azaltabilirsiniz.

antihistaminik
24-05-2014, 23:48
teşekkürler sn meyvelitepe

oma1453
27-07-2014, 15:32
Arkadaşlar kompost yapmında kül kullanılabilir mi acaba? Kullanılabilirse de kahverengi malzeme olarak mı kullanılır?

MeyveliTepe
27-07-2014, 16:56
Kül çok alkali bir malzeme olduğu için kullanmayın.

oma1453
27-07-2014, 23:38
Teşekkürler sn. Meyvelitepe.

Yildirmaz
19-04-2015, 21:56
Güzel paylaşım, herkese teşekkürler :)

yyalin
18-05-2015, 12:53
kompost her hafta karıştırılmalı diye duymuştum doğru değil mi? birde komposta sonradan eklenti yapılamaz mı?

erkanbey
17-06-2015, 20:48
Evde kompost yapımına başlamaya karar verdim fakat 3-4 günlük çöpten bir kat anca oluşur günlük çıkan çöpleri poşetleyip dolaba atsam nasıl olur veya buzluğamı atsam dışarıda poşette dursa kokar birde karpuz kabuğuda var bunları blendırda parçalasaktamı dolaba atsak yoksa sonramı parçalarım nasıl bir yol izlemeliyim?

erkanbey
21-06-2015, 10:19
Dün akşam üstü bende başladım sıcak kompost yapmaya genelde bahçelerinde yapanların başarıları resimlenmiş.Benimkide balkonda başaranlar arasında yerini alır inşallah bende resimlerimleri eklerim.Her nekadar yığın 1 metre olması lazım deselerde ben parada harcamadan eldeki imkanlarla 20 kg boya kovasını delik deşik ettim süreci resimledim ekleyeyim.Kullandığım malzemeler aşşağıda.

erkanbey
21-06-2015, 10:39
Yukarıdada gördüğünüz gibi baya bir çeşit yaptık artık faydası olur zararı olur bakacağız aşılamaksa aşılamak ne varsa koydum içine :) .

Talaş fırınlanmış gürgenden toz şeklinde zımpara talaşı.Kolay eriyecek inşallah.
Yeşil malzemeyide 2-3 gündür evde biriktiriyordum dolapta saklıyordum hepsini güzelce blendır dan geçirdim çoğunluk karpuz doğal olarak.
Dün pazara gittim 2 poşette marul aldım atmışlar öylece yerlere.Hayatımda bu kadar marul doğrarmıyım daha bilmiyorum.Poşette göründüğü gibi değilmiş.

Yoğurdu sürekli ekşi denildiği için 1 gün önce dışarıya koydum artık ekşidiği kadar.Malzemeleri kat kat koyduğuma bakmayın ne koyduğum belli olsun diye öyle koydum.Resimledikten sonra karıştırdım hepsini güzelce çoğunluk marul ve karpuz olduğu için aralara su koymadım az damlattım sadace en üzte de 1 bardak koydum koymadım bakalım nasıl ilerleyecek süreç.

Kompost denemesi başarılıda olsa başarısızda olsa herkesin elinden geldiği kadar bu şekilde paylaşım yapması yerinde olur.Görsel ne kadar olursa yeni başlayacak kişiler o kadar daha iyi anlıyor.

Gelişmeleri paylaşırım, daha soğuk kompost ve enzim yapılacak.

erkanbey
21-06-2015, 14:25
Az önce merak ettim kovanın ortasına ph ve ısı ölçerimi soktum sıcaklık 40 c , suyu az koyduğumu düşünerek çıkardım hem bir karıştırdım hemde 1 bardağa yakın su döktüm tıktım geri.

Soğuk kompost ve enzmim denemelerimide ekledim.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-70.htm#post1390097
http://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717-17.htm

kerkenez
24-06-2015, 13:18
Çevremde milletin bahçesinden kesip attığı kurumuş otlar var. Bunları kahverengi malzeme olarak kullanabiliriz değil mi? Birde bunların tohumları kompost olurken yok olurlar mı yoksa özelliklerini korurular mı?

erkanbey
24-06-2015, 23:57
Kuru otları kahverengi malzeme yerine kullanabilirsiniz, içindeki yabani otlar fermentasyon işlemiyle yok olur kompostunuz kızışıp işlemi tamamalarsa.

kerkenez
25-06-2015, 08:43
Kafama bir şey takıldı. Planım bu hafta sonu yazlığa gittiğimde pazardan bir miktar sebze meyve atıkları toplayıp kompost yapmaktı. Ancak biraz düşününce bunlarda öyle ya da böyle kimyasal maddelerin kullanıldığı aklıma geldi. Sonuçta bunlar kompost yapılsa bile kalıntıları toprağa geçmez mi?

En iyisi etraftaki yeşil otları kesmek olacak galiba. :o

kerkenez
25-06-2015, 10:23
Ve son soru. Yazılarda gübrenin kahveringi malzeme olarak kullanılabileceği ve yeşil maddeyle karıştırılacağı yazılmış ancak değerlere baktığımızda ikisinin de azot oranı yüksek. Gübreyi taze kesilmiş çim gibi maddelerle değilde saman gibi kahverengi malzemeyle karıştırmak gerekmez mi?

erkanbey
28-06-2015, 17:48
İki gün önce yani kompostu oluşturduktan dört gün sonra resimde görmüş olduğunuz halini kuru diye biraz ısladım aslında kuru olmadığını şimdi anlıyorum.Sürekli eksiliyor kaptaki kompost ama sıcaklık hiç artmıyor.

Bugün kovayı boşalttım az ağır koktu bu sefer suyu fazla olmuş neyse talaşla karıştırıp geri dolduruyordum birde ne görim beyaz beyaz bol sayıda kurtlarımız oluşmuş.Evin bir kurtlanması eksikti zaten doldurdum hepsini çuvala doğru çöpe.

Sıcak kompost'un en iyi kompost şekli olduğunu düşünmeme rağmen ev ortamında çok zor olduğuna kanaat getirdim her şeyi ayarında yapsan bile yığın çok cılız oluyor doğal olarakta ısınma başlamıyor.

Üç kulvardan yürüyordum zaten enzim ve soğuk kompost ta devam zaten onlardan artan posalarıda toprakla karıştırıp kompost haline getirebiliyor evde kullanan için bu iki seçenek daha az zahmetli kokusuz ve sonuç olarak aynı noktaya ulaşıyoruz Kompost.
Belki bir fark olabilir sıcak kompost ta ısınmayla yabani ot tohumları zararlılar ölüyor soğuk kompost ta belki ölmüyordur.Ama oradada asidik bir ortam oluşuyor sanırım ordada ölüyodurlar.

Sıcak kompost deneyen arkadaşlara başarılar diliyorum evde bu iş çok zor ben enzim ve soğuk komposta devam.

Remlak
18-07-2015, 13:17
Mutfak Atıklarından Kompost Yapımı

https://www.youtube.com/watch?v=gbVYvM3wvPk

atabora
15-08-2015, 15:42
Şehir dışında küçük bir alanda sadece kişisel tüketim amaçlı minik bir yerde fideden domates biber salatalık yetiştiriyor. Yer olarak toprak kötü iklim kötü(sert) ürün var ama domates te verim düşük. Tek olumlu özelliği su şebekesinin varlığı ve 5 km çapta hiclikten başka hiç birşey olmaması(radyo vericileri var). Bende işe el atmaya karar verdim :) Öncelikli planım hibrit hazır fidelerden vazgeçip heirloom domateslere geçmek oldu. Toprak kurutulmuş bir bataklık. Kurutulalı 25 30 yıl geçmiş bir alan. Toprağın ek içelim kısmını zenginleştirmeyi planlıyorum. Ancak soğuk kompost mu sıcak kompost mu karar veremedim amacım toprağın organik madde miktarını ve diğer özelliklerini olumlu yönde geliştirmek.

MeyveliTepe
15-08-2015, 22:28
Şehir dışında küçük bir alanda sadece kişisel tüketim amaçlı minik bir yerde fideden domates biber salatalık yetiştiriyor. Yer olarak toprak kötü iklim kötü(sert) ürün var ama domates te verim düşük. Tek olumlu özelliği su şebekesinin varlığı ve 5 km çapta hiclikten başka hiç birşey olmaması(radyo vericileri var). Bende işe el atmaya karar verdim :) Öncelikli planım hibrit hazır fidelerden vazgeçip heirloom domateslere geçmek oldu. Toprak kurutulmuş bir bataklık. Kurutulalı 25 30 yıl geçmiş bir alan. Toprağın ek içelim kısmını zenginleştirmeyi planlıyorum. Ancak soğuk kompost mu sıcak kompost mu karar veremedim amacım toprağın organik madde miktarını ve diğer özelliklerini olumlu yönde geliştirmek.

Toprağı iyileştirmek için öncelikle bir toprak tahlili olsa iyi olur. Ona göre bir program izlenebilir. Öte yandan sebze adaları yaparsanız toprağınız nasıl olursa olsun iyi sebze yetiştirmeniz olanaklı olur.

Kompost sıcak mı, soğuk mu olsun sorusuna gelince, imkanlar çerçevesinde neden ikisi de olmasın.

atabora
16-08-2015, 00:07
Toprağı iyileştirmek için öncelikle bir toprak tahlili olsa iyi olur. Ona göre bir program izlenebilir. Öte yandan sebze adaları yaparsanız toprağınız nasıl olursa olsun iyi sebze yetiştirmeniz olanaklı olur.

Kompost sıcak mı, soğuk mu olsun sorusuna gelince, imkanlar çerçevesinde neden ikisi de olmasın.
Fide sayısı az(40) olduğu için aslında toprak analizi yaptırmayı pek düşünmüyorum. Bir de bir sorum olacak maya gibi malzemeleri sıcak fermantasyon da kullanılabilir mi? Verimli midir?

MeyveliTepe
16-08-2015, 01:26
Fide sayısı az(40) olduğu için aslında toprak analizi yaptırmayı pek düşünmüyorum. Bir de bir sorum olacak maya gibi malzemeleri sıcak fermantasyon da kullanılabilir mi? Verimli midir?

Mayaya gerek yok. Sıcak kompostta en önemli parametreler malzeme karışımındaki karbon-azot oranının doğru olması, kompost yığınının oksijen alabilmesi ve yeterli nemdir.