PDA

View Full Version : Kompost hazırlama (sıcak kompost)




Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6

akcan67
09-09-2009, 02:08
Sn Meyvelitepe

Yanmış hayvan gübresi ile yaptığınız kompost çalışmasının sonucu ne oldu.




akcan67
09-09-2009, 02:15
Burada emeği geçen kıymetli arkadaşalar

Dün okumaya başladığım bu konuda yazılan 559 mesajı inanın tek tek okudum.Kelime manasını bile doğru dürüst bilmediğimiz kompost konusununda bizleri bilgilendirerek bu konudan haberdar olmamızı , aynı zamanda tecrübelerinden de faydalanacağımız emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkürler.

akcan67
09-09-2009, 02:20
Yarından tezi yok hemen kompost yapmaya başlıyorum.Bu kadar bilgi edindikten sonra işi icraata dökemezsek sanırım bu kompostun altında ben kalırım

MeyveliTepe
09-09-2009, 08:26
Sn Meyvelitepe

Yanmış hayvan gübresi ile yaptığınız kompost çalışmasının sonucu ne oldu.

Çok güzel oldu. Gübreyi sadece öyle kullanıyorum artık. İhtiyaca göre de devamlı yapıyorum.

epsody
09-09-2009, 13:48
Sayın mormenekşe arkadaş Kompost'u aktif hale getirme yöntemlerimi iki konu başlğında defalarca anlatmışımdır mesajlarımın içeriğine tekrar göz atarak bu soruna cevap olacak bilgileri bulacaksın,sevgili jineop berduray'ın uygulamalarından bir sonuç çıkarabi lirsin.

Kompost'u çukurda yapmayı düşünüyorsan bahçenizin kışın su durmayan bir köşesini seçmen daha uygun düşer ,kompost çukurunu kışa girerken kapatırsa o güne kadar çukura ilaveler yapabilirsin.

Geçikmelide olsa size paylaşımlarım sürecek sevgiyle kalın.

epsody
09-09-2009, 14:29
Sayın akcan67 artık bu yanma yakma gibi sözleri kullanarak gübrelerin bitkilere yarayışlılığı sağlamak çevre adına hoş bir şey olmadığını söylemek isterim. Yani anlatığınız yöntem kızışmalı (oksidasyon) kayıpları yönünde verimi düşük ,sadece oluşumu çabuk işleyen fakat bedeli ağır ödenen olduğu bilinmelidir artık,uygun olan soğuk kompost (havasız-fermentasyon) yöntemini kullanmaktır.

Benim sizlere bu satırlarda bütün organik bileşikli atıkların vede bütün hayvan dışkılarının (ahır gübrelerinin) topraklara ve bitkilere en iyi yarayışlı hale getirmenin yolu soğuk kompost yapmakla sağlanabilir.

mormenekşe
11-09-2009, 16:57
Sayın Epsody, çukurda kompost yapımına girişmek için bana erken gibi geldi,cesaret edemedim.Çarşıdan ucuza bir kirli çamaşır sepeti aldım :)
Aynen tarif ettiğiniz gibi alt katına kahverengi materyelleri dizdim.
Üstüne taze yapraklar,robottan geçirdiğim sebze,meyve,çay,kahve,atıkları,yumurta kabukları ve hafif kurumaya yüz tutmuş çim döktüm.
Üstüne biraz yanmış gübre ilave ettim ve toprakla örttüm.
Kapağını kapattım öylece duruyor,sebze meyve atıklarım biriktikçe ilave edip yine toprakla örterek devam etmeyi düşünüyorum.Umarım başarılı olurum.

asker
12-09-2009, 02:10
Bu siteye nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Fazla araştırmadan kendi mantığımla, topraktan geleni yeniden toprağa döndürelim diye bilinçsiz kompost yapmaya çalışmıştım. Şimdi formu okuyarak yeniden bir çalışma daha yapacağım.

asker
12-09-2009, 02:14
Bir çukur açıp, topladığımız yaprak, ot ne varsa doldurup kapamıştık

asker
12-09-2009, 02:17
Arada sırada kapadığımız bu çukuru suluyorduk. Malzeme sıkıntımız hiç yok. Bir daha araştırıp öğrenmeden iş yapmayacağım...

akcan67
12-09-2009, 20:26
Arkadaşlar bu konu buralara kadar gelmişken sormadan edemeyeceğim.

1-Kompost olayında soğuk kompost yöntemi mi yoksa sıcak kompost mu ?

2-Bu oluşumu hızlandırmak için kullanacağımız aktivatörler nelerdir ?

MeyveliTepe
12-09-2009, 22:49
İyi soru.

Şöyle toparlamaya çalışayım. Her iki yöntemden de kompost elde edersiniz. Her iki kompost da harika malzemelerdir. Soğuk kompostun sıcak komposta göre biraz daha iyi olduğu kabul edilir.

Her iki kompost türünde de faydalı mikroorganizmalar (http://compost.css.cornell.edu/microorg.html) baş rolü üstlenirler. Daha da doğrusu faydalı mikroorganizmalar olmaksızın kompostun hiç bir türü başarılı sonuç vermez.

Peki hangisini yapalım?

Bu tamamen size, imkanlarınıza, ve ihtiyacınıza bağlıdır. Bu konuda internette yüzlerce makale, yazı vb. var.

Genelde yapılan karşılaştırma (http://compost.your-info-station.com/hot-versus-cold-composting.php) şöyle:

Soğuk kompostun iyi tarafları:
- Bakım gerektirmez
- Zaman içinde kendi kendine olur
Soğuk kompostın dezavantajları
- Tamamlanması çok uzun zaman alır
- Patojenler ve yabancı ot tohumları canlı kalır
- Tamamlandığında kullanmak için elemek gerekir

Sıcak kompostun iyi tarafları:
- Çok çabuk kullanılır duruma gelir
- Patojenler ve yabancı ot tohumları ölür
- Büyük miktarda malzeme kompostlaştırılabilir
Sıcak kompostun dezavantajları:
- Periyodik bakım gerektirir (nem, hava vb.)
- C/N oranına dikkat etmek gerekir
- Çok yarayışlıdır fakat soğuk kompost kadar değil

Bunları göz önüne alarak değerlendirmeniz gerekenler,
1. Kompostlaştırmak istediğiniz malzemenin miktarı nedir?Sürekli ve nisbeten büyük hacimli kompostlaşabilir malzemeniz oluyorsa ya da bulabiliyorsanız bunları sıcak kompost ile hızlı bir döngüye sokmak size avantaj sağlar. Kompostlaşabilir büyük hacimli malzemeyi kısa sürede toprağa kazandırırsınız.
2. Dengeli karbon ve nitrojen kaynağı malzeme bulabiliyor musunuz?Bulamıyorsanız sıcak kompostunuz başarılı olmaz. Uzun sürse bile soğuk kompost deneyiniz.
3. Kompost yapabilmek için ne gibi bir ortam sağlayabileceksiniz?Kompost kapları (en az iki, tercihan üç) hazırlama imkanınız yok ise soğuk kompost yapmak daha kolay olur.
4. Komposta ne kadar bir süre sonra ihtiyacınız var?Malzemeyi bir ay sonra kullanayım derseniz sıcak, acelem yok, seneye kullansam da olur derseniz soğuk.
5. Kompost bakımı ile ilgilenebilecek misiniz? Sıcak kompost, ideal nem ortamı ve havalandırma gerektirir. Bakımını yapmazsanız ya kompostlaşma süreci yarıda kalır, ya da ısı gereğinden fazla yükselir.
İlle de birinden birini tercih etmek zorunda değilsiniz. İkisini birden yapmak da mümkün. Ya da, hızlı dönen hacimli malzemenizi sıcak kompost yaparken, mutfak atıklarınız için de bir çift bukashi kovası ideal olur.

Savaş
13-09-2009, 03:04
İyi soru.

Şöyle toparlamaya çalışayım. Her iki yöntemden de kompost elde edersiniz. Her iki kompost da harika malzemelerdir. Soğuk kompostun sıcak komposta göre biraz daha iyi olduğu kabul edilir.

Sayın MeyveliTepe,

#556 nolu mesajda bahsetmiş olduğum kompos girişimi, soğuk kompos örneği mi, sıcak kompos örneği mi oluyor. Yoksa hiçbiri de değil, acayip bir şeyin örneği mi oluyor. Ben elde ettiğim şeyin bitkilerime zarar verdiğini görmedim ama, belki daha fazla yarar da veremedi. Bundan sonra elde edeceğim sıcak komposu, mevcutta balkonumda bulunan eski "kompos"lu toprakla karıştırsam sakıncası olur mu; zira eski ürünümü elden çıkarmaya da gönlüm el vermiyor. Ben ne emek harcadım ona bilemezsiniz.

Saygılarımla.

MeyveliTepe
13-09-2009, 10:32
Sn.Savaş,
Sizin yaptığınız tutarlı bir kompost sürecinden geçmemiş. Daha doğrusu bir sürü süreçten geçmiş. Anladığım, ilk etapta malzemeniz patojenlerin etkisine girmiş, kokuşmuş vs. Ancak onun da bir süresi var. Bir süre sonra patojenlerin de yaşama ortamı kalmamış. Güneşte kurutmuşsunuz, bir tür solarizasyon olmuş. Sonra başka malzemelerle karıştırmışsınız vs. Sanırım sonunda pek çok merhalelerden sonra kullanılabilir bir oganik malzeme elde etmişsiniz. Bu anlamda yaptığınız malzeme nasıl adlandırılabilir bilmiyorum. Doğası itibarıyla soğuk komposta yakın.

Aslında nasıl adlandırıldığının bir önemi yok. Tarifinizden anladığım mevcut haliyle patojen değil. Bu durumda istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Başka kompostlarla da karıştırabilirsiniz.

denizakvaryumu
13-09-2009, 12:36
Sn.MeyveliTepenin

karşılaştırmalı kompost yazısından sonra soğuk komposttan yana oyumu kullandım :)

Dogasever
13-09-2009, 13:00
Sn MeyveliTepe'nin son derece yararlı olan soğuk sıcak kompost karşılaştırmasına bazı eklemelerde bulumak istiyorum:

1- EM kulllanılarak üretilecek soğuk kompostta, yabancı bitki tohumlarının canlı kalmasından endişe etmemek gerekiyor. Genellikle, sıcak kompostun 80 hatta 90 santigrad dereceye kadar çıkmasına izin verilmesinin iki önemli nedeni vardır. Bunlardan biri yabancı bitki tohumlarını öldürmek; diğeri ise patojenleri öldürmektir. Halbuki, soğuk kompost yapımında EM kullanılırsa, bu iki amaç da birarada gerçekleştirilmektedir. Yabancı bitki tohumlarının üzerinde onları koruyan bir zar vardır. EM, kompostlaşma için kullanılan konsantrasyonlarda ve sürede bu zarı parçalayarak tohumu zararsız kılmaktadır.

2- Ayrıca, antagonistik etki ve besin rekabeti nedenleriyle de patojenleri yok etmektedir.

3 - EM'nin bir diğer etkisi de kompostlaşmayı hızlandırmasıdır. EM ile iki hafta fermante edilmiş organik madde doğrudan toprağa gömülebilir ve tam üzerine değil ama yan tarafında yetiştirmek istediğiniz bitki dikilebilir. Eğer bitkiyi üzerine dikecekseniz, organik madde toprak altında dikiliyken, 3 ya da 4 hafta beklemeniz gerekecektir.

4- EM'nin komposttaki bir diğer avantajı da, elde edilen kompostun mikrobiyal açıdan son derece zengin olmasıdır. Bitkiler için çok daha yararlıdır.

Yukardan da anlaşılabileceği gibi, kompost yapımında EM kullanarak bir taşla dört kuş birden vurabilirsiniz.

Bir diğer nokta da, bazı arkadaşlar yoğurt veya hamur mayası gibi şeyler kullanıyorlar. Tabii ki fermantasyon için bunları kullanabilirsiniz ancak EM'nin içinde bunlardan başka daha birçok yararlı mikroorganizma vardır. Ayrıca, 1 litre EMA fiyatı da kullanacağınız yoğurt ve maya ile hemen hemen aynı fiyattır. Ama EM ile elde edeceğiniz yarar daha fazladır. Saygılarımla.

MeyveliTepe
13-09-2009, 19:57
Sn.MeyveliTepenin

karşılaştırmalı kompost yazısından sonra soğuk komposttan yana oyumu kullandım :)

Yazdığım gibi bu tamamen koşullarınıza bağlı.

Taşıyabildiğim kadar malzeme bulabiliyorum. Bazen tonlarla olabiliyor. Dibine malç yapılacak yüzlerce fidanım var. Fabrika gibi çalışan kompost kaplarım var. Dolayısıyla sıcak kompost yapmak zorundayım. EM kullanmanın da işlemi hızlandırıcı etkisini görüyorum.

Elbette, bu durum ayrıca soğuk kompost yapmama engel olmuyor :)

epsody
15-09-2009, 11:55
Arkadaşlar sıvı gübre yapma konusunda yeni bir oluşumun açıklmalarını yaparak sizlere yeni bir paylaşımı ortaya koymak istiyorum.

Arkadaşlar fermantasyonla mutfak artıklarından sıvı gübre oluşturmanın uygulamada bazı arkadaşlarımız üretim esasında zararlı mikroorganizmaların etkilerini var sayarak endişeler yaratarak diğer arkadaşlarıda bu uygulamalarına şüpheye düşürerek kararlarında olumsuzluklar yaratmışlar.

Bende bu arkadaşların maduriyetlerini giderecek endişlerden uzak organik atıkların fermantasyonun dışında'da bileşiklerinden ayrışalabilir bir yöntemi bulmak ümidiyle doldurmuş olduğum kompost çukuruma son yağmurlar'dan faydalanarak saçakların su giderlerini kompost çukuruma yönledirerek doldurdum su seviyesi kompostun üstüne çıkınca su girişini durdurdum,bizim buranın toprağı ağır ve killi bir yapıda olduğundan kompost çukurundaki biriken suyu kaybetmiyor,iki gün sonra çukurdaki suyun oluşumu aynen sulandırılmış hümik asit gibi gübre şerbet-çay durumundaydı.

Sizlerin anlıyacağı üzere çukurdaki yarı olgunlaşmış kompost eriyik durumuna geçerek sıvı gübre durumundaydı.

Arkadaşlar size bu yaptıklarımın sonuçları üzerine kendi yorumumu getirmek istiyorum,diyorum ki ne oksidasyon nede fermantasyon esasına uymayan bu uygulama saydığım bu yöntemlere alternatif olabilecek bir oluşumla uygulamada çok fazla ayrıntı istemeden bir kap olarak sulama tankı içine bütün atıklarımızı hiçbir işlem yapmadan doğrudan su dolu kabın içine atarsak kendiliğinde etkileşimlen organik bileşikli atıklar ayrışarak bitkilerimize uygulanabilir görünüm arz edince hiç çekinmeden kullanabileceğimiz gübre çay-şerbet bitki besinini elde etmiş oluyoruz.

Uygulamada bulunacak arkadaşlarla konunun ayrıntılarını tartışabiliriz.

Savaş
16-09-2009, 00:55
Arkadaşlar size bu yaptıklarımın sonuçları üzerine kendi yorumumu getirmek istiyorum,diyorum ki ne oksidasyon nede fermantasyon esasına uymayan bu uygulama saydığım bu yöntemlere alternatif olabilecek bir oluşumla uygulamada çok fazla ayrıntı istemeden bir kap olarak sulama tankı içine bütün atıklarımızı hiçbir işlem yapmadan doğrudan su dolu kabın içine atarsak kendiliğinde etkileşimlen organik bileşikli atıklar ayrışarak bitkilerimize uygulanabilir görünüm arz edince hiç çekinmeden kullanabileceğimiz gübre çay-şerbet bitki besinini elde etmiş oluyoruz.

Uygulamada bulunacak arkadaşlarla konunun ayrıntılarını tartışabiliriz.

Sayın epsody,

ben bu yılın başında elime geçen her türlü yeşil malzemeyi bir süre su dolu bir kapta beklettim. Bir kaç gün içinde bitkilerin özü suya geçmiş bulunuyordu. Bu su ile bitkilerimi sulamaya başladım. Başlangıçta zararını görmedim. Ancak, zamanla elimde çok fazla su birikmeye başladı. Daha büyük bir kaba aktardım ve orada biriktirmeye başladım. Aradan biraz zaman geçince, bu kaptaki su renk değiştirmeye ve çok fena bir biçimde kokmaya başladı. Nihayetinde yaklaşık 5-6 ay sonunda koku dayanılamaz hale gelince, bütün suyu tuvalete dökmek zorunda kaldım. Bu su ile suladığım domatesler boyca kısa kaldılar, domates adeti fazla oldu ama küçük oldu. Deneme olsun diye iki ayrı sırık cherry domatesi özellikle bu su ile sulamıştım. Artık bu sudan mı yoksa başka bir nedenden mi, bilemeyeceğim bence pek verimli olmadı.

Saygılarımla.

epsody
19-09-2009, 08:16
Sayın Savaş uygulamandaki kontrolsüzlüklerden dolayı atıklarının ayrışmasındaki olaya çürükçül bakteriler hakim olarak sizin malzemenin bozulmasını sağlamışlar.

Bu işi siz kapalı bir kapta yaparak fermantasyonla tamamamlamış olsaydınız bu kokuşma olayı olmazdı,çünkü kokuşma olayını medana getiren bakteriler oksidasyona tabi olarak ayrıştırıyorlar.

Atıklarınızı bir şekilde pasterizasyona tabi tutarak İşleme EM'i katarak sonuçlandırmış olsaydınız atıklarınızdan daha verimli sonuçlar alırdınız.

Besin eriği olarak kullanamadığınız atıklarınızı kompostlaştırarak, daha sonra tekrar kompost çayı-gübre şerbeti olarak kullanmak için aynı işlemi uyguluyarak atıklarınızı daha ekonomik halde kullanımı sağlamış olursunuz, besin eriyiklerinizi taze olarak tüketerek birikmesine meydan vermeyiniz.

Kompost işlerinizde verimli olarak başarılar dilerken Bayramınızıda kutlar esenlikler dilerim.Saygılar..

epsody
19-09-2009, 08:31
Sıvı gübre örnekleri.

1.Fermantasyonla oluşturulmuş sıvı gübre.

2.Kompost'tan oluşturulmuş kompost çayı-gübre şerbeti.

Savaş
24-09-2009, 19:48
Sayın MeyveliTepe,

eski bir ağaç örgüsünden yapılma çamaşır sepeti kullanarak kompos yapımına başladım. Sepetin her yanı açık ve hava alıyor. İlk başta komposun yanması çok yavaştı. Yeşil malzemeleri kıyma makinesinden geçirerek iyice küçülttüm. Yanma olayı çok yavaş süren sepeti boşalttım. Tamamını kahverengi malzeme olarak kullanıp yığını yeniden inşa ettim. Ancak bu defa hamur mayasını suda eritip yer yer yığın içine serpiştirdim.

-Birinci gün hemen hemen hiç bir şey olmadı.
-İkinci gün oldukça iyi bir yanma başladı.
-Üçüncü gün yığına bir derece soktum. Derece yığının sadece üst kısmını ölçebiliyordu. Orta kısım daha da sıcaktı. Derecenin ölçtüğü üst kısımda sıcaklık, yaklaşık 60 dereceyi bulmuştu. O zaman yığını karıştırdım.
-Dördüncü gün, yığını siyah çöp torbasıyla kapladım. Havalar soğuk olduğu için ve yığından çıkan buharla ısı çabuk kaybolmasın diye.
-Beşinci gün, yığın hızla soğumaya başladı. Ve derken, elimde bazı kahverengi parçalar hariç, neredeyse tamamen kahverengi olmuş, ama elde ufalanmayan topak topak duran bir yığın vardı. Yığının üstünde küçük sinekler uçuyor, dikkatli bakınca yığın içinde bit kadar küçük, hızla hareket eden böcekler var. Belki bu bitler yığını hala kompostlaştırıyorlar ama emin değilim. Sizce bu halde bir kaç ay kalsın mı? Yoksa yığının nemi fazla mı oldu? Bana sorarsanız, yaklaşık bir haftada vardığım sonuç fazla erken gibi...

Ne dersiniz?
Saygılarımla.

MeyveliTepe
24-09-2009, 20:34
Sn.Savaş,
Malzemeniz çabuk soğumuş. Muhtemelen miktarın azlığından dolayıdır. Nem az ya da çok gelmiş de olabilir. Daha ikinci haftada böcekler dolaşabildiğine göre işlem bir şekilde yarıda kalmış anlaşılan. Ancak yine de kötü bir koku duymadığüınız sürece sorun yok. Bir yere yığıp gerisini zamana bırakabilirsiniz. Malzemeniz her durumda önümüzdeki bahara kullanmaya hazır durumda olur. Elinizde varsa EM, yoksa ekşimiş yoğurdu sulandırıp malzemenizi bir kez sulayın ki, patojen istilasına uğramasın.

Savaş
24-09-2009, 23:40
Sn.Savaş,
Malzemeniz çabuk soğumuş. Muhtemelen miktarın azlığından dolayıdır. Nem az ya da çok gelmiş de olabilir. Daha ikinci haftada böcekler dolaşabildiğine göre işlem bir şekilde yarıda kalmış anlaşılan. Ancak yine de kötü bir koku duymadığüınız sürece sorun yok. Bir yere yığıp gerisini zamana bırakabilirsiniz. Malzemeniz her durumda önümüzdeki bahara kullanmaya hazır durumda olur. Elinizde varsa EM, yoksa ekşimiş yoğurdu sulandırıp malzemenizi bir kez sulayın ki, patojen istilasına uğramasın.

Sayın MeyveliTepe,

benim kompos kötü kokmuyor. Ancak hafif bir rutubet, küf kokusu var. Bana sorarsanız elimde ufanacak olsa tam da istenilen kompostu elde etmiş olacaktım diye düşünüyorum. Çünkü benim malzemeler yaklaşık 1m yüksekliğinde bir sepette ve hemen hemen yarıya yakın azaldılar. Bu karışımı kurutsam, ufalasam ve yeniden yeşil malzeme ile işleme başlasam nasıl olur? Bu arada bu EM'i nereden bulabilirim? Forumda yer yer bahsi geçiyor ama ben doğrudan nereden alabileceğime dair bir bilgi bulamadım ya da gözden kaçırdım.

Saygılarımla.

MeyveliTepe
25-09-2009, 00:10
EM ile ilgili bilgilere buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=499647#post499647)ulaşabilirsiniz . Son bir kaç sayfada bayi bilgileri de vardı yanılmıyorsam.

Kompostun durumunu en iyi siz değerlendirebilirsiniz. Söylediğiniz gibi ise bir müddet dinlenmeye bırakıp sonra öylece kullanabilirsiniz. Bu durumda yeşil malzemeniz varsa bence yeni kahverengi malzeme ile yeni bir kompost partisi yapın daha iyi.

Ufalanmama konusunu çok iyi anlayamadım. Yeşil malzeme ile kahverengiyi iyi karıştırmamaktan olabilir mi? Ben yeşil malzeme olarak genelde çim kırpıntısı kullanırım. Kahverengi malzeme ile de iyice karıştırırım. Yani malzeme katlar halinde olmayıp homojen karışır. Bu durumda hem kompostlaşma işlemi sonuna kadar devam eder hem de yeşil malzemenin topaklanması gibi bir durum hiç olmaz.

Savaş
26-09-2009, 22:19
Ufalanmama konusunu çok iyi anlayamadım. Yeşil malzeme ile kahverengiyi iyi karıştırmamaktan olabilir mi? Ben yeşil malzeme olarak genelde çim kırpıntısı kullanırım. Kahverengi malzeme ile de iyice karıştırırım. Yani malzeme katlar halinde olmayıp homojen karışır. Bu durumda hem kompostlaşma işlemi sonuna kadar devam eder hem de yeşil malzemenin topaklanması gibi bir durum hiç olmaz.

Sayın MeyveliTepe,

sanırım komposttaki yeşil ve kahverengi karışım iyice olmadı. Ben bu malzemeleri kullanırken elime çim geçmediği için çim kullanamadım. Ancak süreci hızlandırmak için, yeşil malzemeleri kıyma makinesinden geçirdim. Böylece sanırım kompost çok hızlı gerçekleşti, çünkü ısı ölçebildiğim kadarıyla 60'ı geçiyordu. Ancak, lapa lapa olan yeşil malzeme yığının nemini çok fazla arttırdığı için ve şu sıralar Ankara'da havalar da soğuduğundan yığın nem kaybedemedi. Bu nedenle de soğuma evresi erken başladı ve yığında topaklar oluştu. Şimdiki planım şu, yığını havalar iyice soğumadan kurutmak ve elemek. Elekten geçenleri yeni kompost yapımında parça parça kullanırım, geçemeyenleri de kahverengi malzeme olarak kullanırım. Bu arada elime çim ve talaş geçti. Çim özellikle mükemmel bir aktivatör. Yerinde duramıyor. Güneşte kurutacak denli soldurduğum halde torbaya koyar koymaz hemen kendi kendine yanma başladı. Sanırım bu defa daha homojen bir karışım ile, tabi kahverengi malzemeyi de iyice ufalayarak daha iyi bir kompost elde edebileceğim. Bu arada EM ile ilgili yeterli bilgiye ve bağlantılara ulaştım.

Teşekkürler.
Saygılarımla.

epsody
06-10-2009, 11:47
Arkadaşlar organik bilşikli atıklar ufak parçalara ayrıldıklarında daha çabuk işleme girerek mikroorganizmalar tarafından mineralizasyonu sağlanıyor.

Ben şahsen mutfak atıklarını kollu kıyma makinasıyla küçültüyorum, ağaç dal ve yapraklarını da dal öğütücü makinadan geçirerek küçülterek komposta ilave ediyorum.

epsody
06-10-2009, 12:25
Arkadaşlar sizlere yeni bir uygulamayla kompost yapımının resimliyerek paylaşımlara açıyorum.

Kompost kovasında fermantasyon la kompost uygulumalarının merhala merhale yapımında kullanılan atıkların nasıl bir ön işleme tabi tutularak bütün ayrıntılarını resimliyerek; uyguluyacak arkadaşlara daha faydalı olacağını düşünerek atıklarımızı kompost yapımını bütün üye arkadaşların arasında yayınlaştımayı amaçlamaktayım.

1.Resimde mutfak atıklarının kıyma makinasından geçirilerek küçültülme işlemi görülüyor.

2.Resimde kazık kök yapısına sahip yabani odunsu otların dal öğütme makinasında geçirilmesi görülmektedir.

3.Resimde mutfak atıklarının öğütülmüş hali görülmektedir.

4.Resimde odunsu otların dal öğütme makinasından çıkmış hali görülüyor.

5.Bu organik atıklarını homojen bir karışımla bukaşi kompost aktifleyiciyi ilavesiyle kompost kovasına dolduruyorum kapağını kapatarak işlemi tamamlıyorum.

Komposta su ilavesi yapmıyorum, mutfak atıklarının ıslak ve cıvık durumu kuru karbon malzemeninin gerekli nemlemesini sağlıyor

Süleyman Koçak
07-10-2009, 15:43
Merhaba.
Yaz tatilimde yaptığım ev (bahçe) yapımı kompos denememin fotoğraflarını paylaşmak istedim sizlerle.
Yaklaşık 50 ye 50 ölçülerinde bir çukur kazmakla başladım. En alta birkaç kalın dal yerleştirerek kahverengi malzemeleri koydum. (Kahverenge malzemenin içinde balya samanı artıkları, hızar tozu, ağaç kabukları vardı. ) Üzerine bir katman yeşil malzeme (meyve artıkları, biçilmiş çim artıkları, yapraklar) koydum. Katmanların 10 15 cm arasında olmasına özen gösterdim. Birkaç katman arasında biraz azotlu gübre biraz da taze çiftlik gübresi serptim. en son katmanı toprakla kapatıp biraz suladım. Şubat tatilinde Isparta'ya gittiğimde açacağım inşallah. Sonucunu merak ediyorum..

epsody
10-10-2009, 14:41
Süleyman koçak kompost çalışmalarında başarılar dilerim.

Arkadaşım çukura dal parçaları koyman iyi olmamış, kompost'a katacağın malzemeleri mümkün olduğunca küçültmen gerekirdi.

Ahır gübrelerini kompost'a katman çok yerinde olmuş, eline geçen bütün ahır gübrelerini kompostlaştırman çok güzel bir oluşum sağlıyacak.

Kompost çukurunu kapatmadan önce, çukurun içindeki malzemeleri diğren ile karıştıman homojen karışım sağlardı.

Arkadaşım çalışmalarında gereken bilgi paylaşımı için sorularını memnuniyetle cevaplamaktan gurur duyacağım.sağlıcakla kalın.

Süleyman Koçak
13-10-2009, 10:03
Sayın epsody;
Süleyman koç'a kompost çal...
...

1. Soyadım koç değil, KOÇAK.
...çukura dal parçaları koyman iyi olmamış, kompost'a katacağın malzemeleri mümkün olduğunca küçültmen gerekirdi.
2. Dal parçalarını en alta koymamın sebebi en altta birikebilecek fazla suya drenaj sağlamak. Yoksa kompostun içine dal koymak değil..
...çukurun içindeki malzemeleri diğren ile karıştıman homojen karışım sağlardı.
3. Belirtmemiştim ama, her iki katmanda bir hafiçe karıştırarak, malzemenin birbirine daha iyi karışmasını sağlamıştım.

Şimdi asıl sorum şu :
Bu kompostu nasıl kullanacağım?Bitki toprağı olarak direk sasksıya konabilir mi, yoksa saksı harcına belli bir oranda mı karıştırılacak.
Ve daha mühimi, bu komposun besin değeri nedir? Hangi besinler yönünden zengin veya fakirdir?
Selamlar..

epsody
21-10-2009, 02:50
Sn.Süleyman Koçak kompost'unu şubat ayındaki okul tatilinde açtığında olgunlaşması durumunda boyutları % 80 küçülmüş olacak, içine eklediğin malzemelerin içeriğine bağlı olarak bitki besinleri mevcut, kompost oluştururken çeşitliliğe önem vermeliyiz.

Çukurdaki malzemeni elenir vaziyette ise .5x.5 cm gözlü elekten geçebiliyorsa rengide kahveden çok siyahı andırmalı,bu şartlarda diğer malzemelere göre 1/4 oranında katılması ile saksılara toprak harcı hazırlanabilir.

Kompostun çukurda oluşumuyla beraber solucan gübresi oranı % 35-40 civarında olması ile çok yüksek oranda bitkilere yarayışlı besin maddesi özelliğini bulundurmaktadır.

Çukurda kompost çalışmaların solucanlarla kompost başlığının konuları içinde görüşülmesi daha uygundur.

Bu konudaki çalışmalarının takipçisi olduğunu bilmeni isterim, sizin kompost olayıdaki yaklaşımlarınızın nereden geldiğini ve ne amaca yönelik bir çalışmaya hizmet ettiğini bilirsem size gereken bilgilerde daha faydalı olacığı kanatindeyim.

YıldızHan
03-11-2009, 10:16
öncelikli olarak selam...
paylaşımlar için herkese teşekkürler...
bir başka "komposta" türü olan "Dog Waste Compost" hakkında tecrübesi olan var mı acaba?
köpek dışkılarımızı da bu şekilde değerlendirmeyi planlıyoruz...

buarada, bizim mekan da aşağıda...
yavaş yavaş "şekle" sokmaya çalışıyoruz...
"bekleriz"...
http://www.pediatrikradyoloji.com/yildizhan/yildizhan.htm

epsody
05-11-2009, 06:59
Arkadaşım genelde köpek dışkıları komposta eklemek doğru değil, lakin bu dışkılarda organik atık olarak değerlendirmekte fayda gördüğümden, soğuk kompost esasıyla bağçenizin köşelerinin kesiştiği nuktada toprağa açacağınız çukurda biriktirilerek bahçenizden çıkan otlarında kurutulmuş olarak homajen bir karışımla doldurulup bu karışımın dışkıların nemide göz önünde bulundurulup suladırıldıktan sonra toprakla örtülüp kompost için belli süreden sonra kontrol edilerek karışım tekrarı ile içindeki malzemelerin özelliklerini yitirip gübre gürünümü alması sağlandığında kullanımı sağlanabilir.

Bu yöndeki çalışmalarınızın takibinde sağlanan bilgilerinizi paylaşımlarınız umuduyla iyi günler sevgiyle kalın.

fıratplastik
07-11-2009, 23:58
hiç uğraşmayın bence o kocakarı reçeteleriyle.her saksının dibine bir kaç solucan koyun arada bir patates koyun haşlanmış olarak solucan gübresinden daha değerlisi yok.denedinmi diyenlere cevap evet denedim halada devam ediyorum .sonuç bitkiler gayet canlı ama arada bir fazla sularsanız saksıdan kaçan elemanlar.saygılarımla

epsody
08-11-2009, 07:21
Arkadaşım fıratplastik başlıktaki mesajının nerelere cevap teşkil etiği hatta kaç numaralı mesajı hedef aldığı anlaşılamadığı gibi konumuzlada ilgisinin bulunmadığı, yazınınızı ilgili başlığa aktarırsanız kompost başlığına vede katılan arkadaşlarımızın paylaşımlarına saygınızıda belirtmiş olursunuz.

Sarıcan
08-11-2009, 07:59
Sayın Epsody,

Sayın fıratplastik' in bir başka konu başlığı altında yazdığı yazıyı biraz önce okudum. Hayvan besiciliğinde kompost hazırlamayı fiili olarak uyguluyor zannederim. Ama o hazırladığı kompostu toprağı gübrelemek için değil hayvanlarını beslemek için kullanıyor.

Biraz önce kelime anlamını sözlükten okuyarak öğrendiğim "silaj" işlemini yapıyorlar. Yani hayvanlara kompost metodu ile turşu hazırlıyorlar kışlık olarak. Bu yüzden Sayın fıratplastik' in önerilerini dikkate almak gerekir diye düşünüyorum.

"kocakarı" benzetmesi biraz ağır kaçmış ama kimseyi kastettiğini zannetmiyorum:D:D:D

epsody
10-11-2009, 08:59
Sayın Sarıcan fıraratplastiğin paylaşıma getirdiği konuyu anlamadığını fark ettiğm için sana açıklamada bulunacağım, ama seni başka bir konuya bulaştırmak istemiyorum.

Canım arkadaşım onun açıklamaların konusunu, açayım onun kocakarı anlayışına benzettiği şey bizim uyguladığımız fermantasyon uygulamaları, ve senin lolabaratuar ciddiyetiyle uğraştığın topraksız tarım uygulamalarına yeni bir açılımla sıvı gübre araştırmalaların.

Bu çalışmaların karşısınada benim kompost çalışmalarımın en üst aşaması olan solucanlarla kompostu (solucan gübresi) açıklıyarak bana ders vermeye kalkması anlamsız, benim solucanlarla kompost uygulamalarımın paylaşımlarından haberiı yok anlaşılan, dünya ile paralel arz eden çalışmalar içinde olduğumun farkına varmadan ahkem keserek solucan gübresi üzerine yorum getirir gibi fermantasyon çalışmalarımıza dil uzatıyor.

Kusuruma bakma biraz ileri gittiğiysem çalışmalarını ilgiyle izliyorum. iyi yoldasın seni tebrik ediyorum. Sevgiyle kal

Sarıcan
10-11-2009, 10:54
Sayın Epsody,

Ben sizin alındığınızı anlamıştım zaten:D:D:D ama solucan veya kompostla ilgili yazılanlara değil ihtiyarlığı çağrıştıran benzetmelere... Ama ne yaparsın arkadaş bizden 15 yaş genç. Tanısaydım söylerdim böyle şeyler yazma ayıp oluyor diye ama forumda herkes düşündüğünü yazmakta serbest. Forum kurallarına uydukça ve moderatörlerimizi kızdırmadığı sürece şakada yapabilirler.

epsody
12-11-2009, 11:39
Sayın Sarıcan konulara karşı ilginiz size karşı hayranlığım gitgide artmakta memnuniyetmi belirtecek kelime bulmada zorlandığımı söylersem yalan olmaz diyebilirim.

Sevgili arkadaşım sizin farkına vardığınız bu durum esası açıklamam gerekirse forumlarda samimi paylaşımlarda bulunurken sizin ciddiyetinizde arkaşdaşlarla paylaşımlarda bulunabilseydim bu konuların açıklanmasından birçok arkadaşlar yarar sağladığı gibi paylaşımlar sırasında yerli yersiz polemikler oluşmıyacak ve küskünlükler yaşanmıyacaktı.

Sizi ta başından araştırmacı kişiliğinizle kendime yakın bulmuş arkadaş listeme almıştım her geçen gün, ogün verdiğim kararın yerinde olmasının bir sebebide site içinde paylaşım adabına uyum gösterecek arkadaşların konularımız içinde nadir bulunmaları ile açıklanabilir.

taskıslalı
14-11-2009, 18:17
Selamlar, ben de nihayet kompost yapma sürecine başladım, öncelikle burada yazı yazan tavsiyelerde bulunan herkese teşekkürler, yazılarınızdan çok yararlandım..

Uygulama süreçlerinden pek bahsedilmediği için ben de yaptıklarımdan bahsedeyim dedim.. Terasta köşede uygun bir yer ayarladım, umarım kokusuz, ve bol yanmalı, verimli bir şekilde kompostlama işlemini gerçekleştiririm..

Bodrumda bulduğum çıtalardan bir iskelet oluşturdum, altına da bir ahşap taban monte ettim..

Etrafını da dışarıdan lacivert naylon ile kafesleyeceğim, içine de siyah taşıma naylonlarından oturtacağım, boyuna göre kesip dikeceğim, üstüne de bir kapak uyduracağım, ona karar vermedim henüz..

Bunu kompost yapmak için ana kap olarak düşünüyorum.. Malum ev olduğu için hemen atık çıkmıyor, sürekli çıkan bir atık söz konusu, o yüzden 1 çamaşır sepetini atık biriktirme kabına çevirdim, ayrıca bir de biriktirme kabı koyacağım, büyük çöp bidonları işimi görür sanırım..

Bir de ev ahalisini atık ayırma konusunda bilinçlendirme kısmı var, o da uğraştıracak.. :p:p:p

Şimdilik sormak istediğim 2 şey var..

Büyüklüğü yeterli midir acaba?

Kompost yapma süreci başlayınca atık dahil etmek mümkün müdür? Süreç başlayınca atıklar çoğalır ve her 2 biriktirme kabımı kompost süreci bitmeden doldurursa o zaman döngüyü sekteye uğratmış, organik atıkları kapıcıya vermiş olucağım.. Buna bir çözüm bulmam gerek, sanırım biriktirme kaplarını artırmam gerekebilir..

Ayrıca istatistik tutacağım, bakalım 4 kişil ayda ne kadar organik atık çıkartıyoruz?

Saygılar sevgiler.. ;););)

epsody
17-11-2009, 07:50
Sayın.taskıslalı arkadaşım kolay gelsin diyeceğim ama işin sonu iyi görünmüyor çünkü yapacaığın işin yöntemi balkonunuza göre değil, umduğun gibi bu iş kokusuz olmıyacağa benzer C/N oranını ayarlamada zorlanacaksın atıkların tek kaynaktan sağlanıyor mutfak ağırlıklı olarak nem dengesini de ayarlaman zor olacak çünkü mutfak atıkların yapısında bol miktarda su bulunuyor .

Malzemelerin dengesini ayarlamadan kompostlama süreci başlamaz, büyüklük önemli değil malzemeleri alt üst etmen gerekecek bu işlemi nasıl yapacaksın, sonradan malzeme ilave edebilirsin ama tekrar homojen karışımı nasıl sağlıyacaksın.

Bu sorulara vereceğin cevaplar dahilinde kompost işemin balkona uymasada sonuçlarına katlandığın sürede işlem tamamlanacaktır.

Çevreye duyarlı başlangıcında işlerin kolay gelsin sevgiyle kal.

epsody
17-11-2009, 08:03
Taşkışlalı arkadaş atıkları süzek kapalı bir kapta birkimini sağlıyarak atıkların süzülen sularınıda bir kapta birikimini sağlaması ile, hem atıklarının nemini azaltmış olacağı hemde toplanan bu atıkların suyuna su ilave ederek balkondaki çiçeklerin gübrelenmesi sağlanabilir.

taskıslalı
18-11-2009, 00:49
Epsody, önerileriniz için teşekkürler..

Mutfaktan aldığım atıkların oranı %90 N ve %10 C oranında.. Terastan da Azot için sayılan ot çıkıyor..

İlk yöntemim kapalı bir kapta bu atıkları biriktirmek, 2 büyük çöp bidonu işimi görebilir, arka balkona atabilirim, sonra da yukarı çıkartabilirim..

Karbon dengesini sağlamak için kuru ot, yaprak ihtiyacını karşılayabilirim, bahçeli bir apartman ve önümde baya büyük bir park var, kuru yaprak temininde sorun yaşamam,oradan da epey kurumuş yaprak çıkıyor, onları da katabilirim, C:N 1:1 karıştırma işlemini yaptıktan sonra kompost sürecini başlatabilirim.. Elimde oradan buradan temin ettiğim gübre de var, kat kat karıştırarak herbir katmana gübre katmanı da ilave ediceğim..

Karıştırma işini de kendi içinde yapıcağım..

Ya da ikinci yöntem olarak kompost süreci devam ederken ekleyerek yapıcağım..

Belki sırayla her iki yöntemi dener, en verimli olanı tercih ederim..

Ayrıca kompost yapmak istediğim yer teras, havalandırma ve güneş görme imkanı var, eğer koku sorunu yaşarsam kompost kabının yerini değiştiririm, en uca koyarım, rüzgar tersine esmeyeceği için kokuyu bertaraf etmiş olurum,

Atıkların suyu için de bir çözüm yaratmayı deniyeceğim.. Alta açıcağım bir deliği, kapa akıtma suretiyle yapabilirim...

Sonra da tabii sıra bu kompostu terasta balkon sebzeciliği için kullanmaya gelicek, o aslında daha meşakkatli olan iş.. :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Saygılar, sevgiler..

bernacyhn
18-11-2009, 14:24
Bİrbuçuk ay öncesine kadar istanbulda yaşıyordum ama artık balıkesirdeyim. Burada sanki yaz bitmiş de tekrar bahara başlamış gibi bir hava var heryerde fıstıkçamı var ve yerler çam ibresiyle dolu. Kurumuş çam yaprakları düşmüş kozalaklar... Benim size bir önerim var yağmurlar iyice bastırmadan kompost için malzeme sıkıntısı çeken arkadaşlarıma bol miktarda çam ibresi gönderebilirim. Saçma gelebilir ama buradakiler toplanıp çöpe gidiyor benim de içim acıyor.

MeyveliTepe
18-11-2009, 14:31
Çam ibrelerini asitik toprak seven bitkilerinize malç yapbilirsiniz.

epsody
18-11-2009, 17:38
Sayın, bernacyhn neden istanbulu terk ettiniz, Seni uzun zamandır bu başlıklarda hatta epsody bahçesinde görmüyordum, bahçemin güzelliklerinde senin gibi bir güzel bayan güzelliğini artıtırıyordu.

Şu düşünceni ayni berdurayında bir düşüncesiyle özdeştirdim aynı yürek sizdede var anlaşılan organik atıkların değerlendirilmesi sizinde uhdenizde var ama imkanlarınız el vermiyor her halde, içinizin yanması sizin bu konulardaki hassasiyetnizi belirtiyor.

Umarım ilerde ateşli bir çevreci olurda bu konuda daha iler girişimlerle bulunarak çevre savaşçılarına katılırsınız sevgiyle kalın. güzel bayan

bernacyhn
19-11-2009, 09:10
Sevgili epsody, ablam öğretmen ve ataması balıkesire oldu ben de okulumu bitirdiğim için onunla geldim. Buraya geldikten sonra daha çok içim cız etti çünkü burası tarla-bahçe diyarı yapabilecek çok şeyim varken durmak -bazenn de durmak zorunda olmak- gerçekten kötü hissettiriyor. Biryerlerden başlamak gerek, öyle değil mi? Ben fıstık çamı tohumu toplayıp onları ekmekle başladım ancak daha da ileri gitmek istiyorum. Onların filizlenmelerini ve ağaç olmalarını bekleyemem yeni bir şeyler yapmak için.

epsody
24-11-2009, 10:50
Sevgili bernacyhn Bulunduğun ortamın toprak çalışmaları için uygun ortam oluşturduğunu belirtiyorsun, benden sana ilk tavsiye çevre temizliği ile başlıyarak çevredeki organik atıkları bir çukurda toplıyarak ilerki zamanda bitki yetiştirecek bitki toprağına ilave edeceğin kompostu oluşturarak iyi bir organik mataryel sağlayabilirsin.

Senin girişken yapından bu çalımaları başarıyla yürüteceğini ve sana boş vakitlerini değerlendirme imkanı sağlayacağı açısından önermekteyim.

Yaklaşan dini bayramını kutlar ablanızla birlikte esenlik içinde geçirmenizi dilerim.sevgiyle kalın saygılar sunarım.

epsody
07-12-2009, 19:18
Konuları yerinde bulmak.

--------------------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar konuları yerinde tartışmanız gerekmezmi büyük bir yanlışlık yapılmakta, kompost başlığındaki bilgiler EM başlığında, fermantasyon başlığına ait paylaşımlarda EM başlığında tartşılır duruma gelmesinin sebebini anlamak güç olsa gerek arkadaşlar, EM'i ne çabuk tanıdılarda büyüsüne kapıldılar.

Ama yönetimin dikkatini çeken yok her halde, yönetimimizde bu başlıkların işlerliği kalmadı diyerek yeni başlık içinde tartişılmasını mı öngörmekte midir.

Ben bir uzman olarak konuları nereden takip edeceğimi şaşırdım,kaldıki yeni üye arkadaşlar nasıl edecekler.

taskıslalı
24-12-2009, 20:14
Sayın.taskıslalı arkadaşım kolay gelsin diyeceğim ama işin sonu iyi görünmüyor çünkü yapacaığın işin yöntemi balkonunuza göre değil, umduğun gibi bu iş kokusuz olmıyacağa benzer C/N oranını ayarlamada zorlanacaksın atıkların tek kaynaktan sağlanıyor mutfak ağırlıklı olarak nem dengesini de ayarlaman zor olacak çünkü mutfak atıkların yapısında bol miktarda su bulunuyor .

Malzemelerin dengesini ayarlamadan kompostlama süreci başlamaz, büyüklük önemli değil malzemeleri alt üst etmen gerekecek bu işlemi nasıl yapacaksın, sonradan malzeme ilave edebilirsin ama tekrar homojen karışımı nasıl sağlıyacaksın.

Yukarıda eklediğim resimde olduğu gibi kompost kabımı ürettim, etrafını kalın naylonlarla sardım, bir adet de PVC 5lik boru aldım, onu matkaplarla deldikten sonra orta kısıma koyacağım, aşağı bölgelerin havalanmasını sağlayacağım...

Neredeyse kompost kabımın %70i doldu, artık kuru yaprak ve gübre de stoklayabiliyorum, ayrıca bir de mutfak atıkları için biriktirme kabı alacağım...

Kompostun durumuna gelince iş tam da Epsody'nin dediği gibi oldu, ayrıca yağmuru engelleyebilmek için kapağım da yoktu, o yüzden epey yaş bir karışım haline geldi, dışarıdan toplanan kuru yapraklar da yaştı, güneş bir türlü çıkamadığından kurutamadık, C ve Nyi hemen elde edemediğimiz için katmanları iyice yapamadık, tabii böyle olunca kompostlaşma süreci bir türlü başlayamadı...

Katmanlara gübre eklemiştim, aralardan çıkan kızıl solucanlar olunca, benim yapmak istediğim sıcak kompost oldu vermikompost :))

Ama tabii hedefim sıcak kompost yapmak, üstünü kapamak için bir kapak buldum, yağmurlu havalarda ıslanmasını engelleyeceğim, ayrıca ilk denemem olduğu için evdekiler herşeyi büyük atıyorlar, henüz onu oturtamadık, içinden bazen koca koca havuç çıkartıyorum.. :)

Şimdi hazır solucanları da bulmuşken bir güzel onları temizleyeceğim, ufak bir kapalı kapta da vermikompost deniyeceğim, epey bir solucan var çünkü, hem sıcak hem vermikompost sanırım solucanları öldürüyor..

Deneye deneye uygun C:N dengesine ulaşacağım sanırım, karıştırma işi pek sorun olmuyor, kolaylıkla altüst edebiliyorum..

Umarım başarırım..

Saygılar, sevgiler..

epsody
27-12-2009, 19:07
Arkadaşım taskıslalı, çalışmaların iyi yönde gidiyor uygulamalarından iyi sonuçlar ummaktayım, atıklarının nem oranını ayarlamanın bir yönüde marongoz talaşı ileve ederek dengeleyebilirsin.

Atıklarınla beraber elinizde kalmış ekşi yoğurt ve ekmek mayası ilave edebilrsen fermetasyon işini daha hızlandırabilirsin, mutfak atıklarının fazlalığı karşısında melas veya pekmez ilave etmen kompostunda karbon dengesini sağlamada ideal C/N oranına yaklaşacaktır.

Kompost torbasının altında açacağın delikler sayesinde mutfak atıklarının fazla suyunun direnejını sağlandığı gibi toprağındaki solucanların bu bölgede toplanmalarının beslendiklerinin işareti ile, dışkılarıya toprağına solucan gübre oluşumuna hizmet edecektir.

Bu başlığa gerek pratik gerek düşünsel fikirler üreterek paylaşımlar sağlıyan arkadaşlarıma şükranlarımı sunar, çalışmalarını geliştirme yönündeki katkılarım devam edecektir, hepinize sağlık esenlikler içinde mutluluklar dilerim.

nariçi
27-12-2009, 19:32
Kuru sonbahar yapraklarını nasıl değerlendirmek gerekir?

epsody
28-12-2009, 07:51
Sevgili nariçi arkadaşım, Sorunuz ve sizin gibi doğa dostu bir uzman arkadaşın bu başlığa katılmınızdan dolayı şükranlarını sunarım, ormanlar doğal hayatın temel taşlarını oluşturduklarından, burada eko sistemin işleyişi bütün canlıların bir uyum içinde bulunmalarıyla açıklanabilir,

Yetkililerde bu doğal dengenin işleyişini ormanın içinden bir yaprağın alınmasıyla dahi bozulabilir hassasiyetiyle açıklamışlardır, sözün kısası yaprak ormanın ve ağacın bir parçası olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

Arkadaşım benim bu konudaki hassasiyetimi kompost uygulamalarından gelmekle beraber, sizin sorununuza kaynak teşkil edecek bir başlıkta dal ve yapak öğütücüler konulu yazılarımı tavsiye ederek, sorunuza kısmende olsa bir açıklama getirmek isterim.

Sayın nariçi, bildiğimiz üzere yapraklar ağaçlarımızın üretim dönemlerinde oksijen sağlama özümseme organları olarak görev yaparak aynı zamanda ağacın üzerinde toksinlerin birikim noktaları olarakta bilinirler.

Sonbaharda oksijen alma ve özümseme işlevi yapamaz duruma gelince, ağacın dalları üzerindeki görevlerinden ayrılırlar, bu yapraklar artık atık olmuşlardır, üzerleri toksinlerle dolu olduklarından düştükleri topraklara yorgunluk sağlarlar, tabii bu toksin oluşumu kendi ağacı içindir o ağacın gelişimine katkı sağlıyamadığı yararlı elementler taşımadığındandır.

Ama kendi ağacına yarara sağlamıyan bu atıklar başka ağaçlar için besin taşımıyor anlamınada gelmemelidir, ağaçların altından toplanan bu yaprak atıkları ve dallar dal öğütme makinalarından geçirilerek ilk senesinde malç yapılarak bahçemizdeki bir başka işte kullanılabilir, ikinci senesinde organik olgunluğa erdiklerinden kompost oluşumlarına katılarak doğal dengedeki yerini alarak tamamlamış olurlar. bahçe çalışmalarında başarılar dilerken paylaşımlarımızın devamını beklerim, sevgiyle kalın.

nariçi
28-12-2009, 09:03
Teşekkür ederim, orman ekosistemi kendi doğal ortamı içinde gerekeni yapıyor. Biz bahçedeki çınar, dışbudak, böğürtlen, üzüm asması, fındık ve diğer meyve ağaçları yapraklarını değerlendirmek için sormuştum şimdi daha bilinçli olarak hareket edeceğim.

epsody
28-12-2009, 09:14
Teşekkür ederim, orman ekosistemi kendi doğal ortamı içinde gerekeni yapıyor. Biz bahçedeki çınar, dışbudak, böğürtlen, üzüm asması, fındık ve diğer meyve ağaçları yapraklarını değerlendirmek için sormuştum şimdi daha bilinçli olarak hareket edeceğim.

Arkadaşım daha bilinçli hareket edeceğim sözünü biraz açıklıyarak devam edersiniz, daha öceki ve bundan sonraki uygulamalarınızın hakkındaki bilgilerinizden faydalanarak paylaşımlar açısından bilgi sürecine katılım sağlamış olursunuz iyi dileklerimle çalışmalarınızda başarılarınızla mutlu esenlikler içinde olasınız.

adavci
28-12-2009, 14:34
Sevgili nariçi arkadaşım, Sorunuz ve sizin gibi doğa dostu bir uzman arkadaşın bu başlığa katılmınızdan dolayı şükranlarını sunarım, ormanlar doğal hayatın temel taşlarını oluşturduklarından, burada eko sistemin işleyişi bütün canlıların bir uyum içinde bulunmalarıyla açıklanabilir,

Yetkililerde bu doğal dengenin işleyişini ormanın içinden bir yaprağın alınmasıyla dahi bozulabilir hassasiyetiyle açıklamışlardır, sözün kısası yaprak ormanın ve ağacın bir parçası olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

Arkadaşım benim bu konudaki hassasiyetimi kompost uygulamalarından gelmekle beraber, sizin sorununuza kaynak teşkil edecek bir başlıkta dal ve yapak öğütücüler konulu yazılarımı tavsiye ederek, sorunuza kısmende olsa bir açıklama getirmek isterim.

Sayın nariçi, bildiğimiz üzere yapraklar ağaçlarımızın üretim dönemlerinde oksijen sağlama özümseme organları olarak görev yaparak aynı zamanda ağacın üzerinde toksinlerin birikim noktaları olarakta bilinirler.

Sonbaharda oksijen alma ve özümseme işlevi yapamaz duruma gelince, ağacın dalları üzerindeki görevlerinden ayrılırlar, bu yapraklar artık atık olmuşlardır, üzerleri toksinlerle dolu olduklarından düştükleri topraklara yorgunluk sağlarlar, tabii bu toksin oluşumu kendi ağacı içindir o ağacın gelişimine katkı sağlıyamadığı yararlı elementler taşımadığındandır.

Ama kendi ağacına yarara sağlamıyan bu atıklar başka ağaçlar için besin taşımıyor anlamınada gelmemelidir, ağaçların altından toplanan bu yaprak atıkları ve dallar dal öğütme makinalarından geçirilerek ilk senesinde malç yapılarak bahçemizdeki bir başka işte kullanılabilir, ikinci senesinde organik olgunluğa erdiklerinden kompost oluşumlarına katılarak doğal dengedeki yerini alarak tamamlamış olurlar. bahçe çalışmalarında başarılar dilerken paylaşımlarımızın devamını beklerim, sevgiyle kalın.

epsody iyi günler;yaklaşık bir senedir foruma üyeyim ve fakat sıklıkla yazılanları okumakla yetiniyorum.öncelikle bu vesileyle sizin nezdinizde tüm forum üyelerine saygılarımı sunuyorum.benim yaklaşık 250 m2 civarı bir bahçem var.(ilerleyen zamanlarda resimlerini de eklemeyi düşünüyorum)öğrenmek istediğim ve yardımıınızı esirgemeyeceğinizi düşünürek fikrinizi almak istediğim konu şu:komşumda odun talaşı var,2 yıldır yağmur almış ve kahverengileşmiş durumda.ben bunu torf ya da malçlamak olarak kullanabilir miyim ya da en doğru şekilde hangi amaçla ve nerede kullanabilirim?ilginiz için şimiden teşekkür ederim.

epsody
28-12-2009, 14:43
Arkadaşım adavci, Öncelikle kompost başlığına katıldığın için ve sorularına teşekkür ederim, arkadaşım odun talaşı öncelikli olarak malç olarak değerlendirilecek daha sonra da kompost oluşumuna karbon malzeme sağlayıcısı olarak kullanılabilir.

adavci
28-12-2009, 19:35
Arkadaşım,bildiğiniz gibi beyaz olan talaş uzun süre kullanılmamış.Dışarda yağmur çamur derken kahveringileşmiş. Açıkta atıl vaziyette, Yaklaşık 5-6 çuval kadar.Torf olarak toprağa karıştırmamda mahsuru olurmu. Toprağa karıştırdıktan sonra bitkilere zarar veririm endişesi taşıdığım için bilginize ihtiyacım oldu.Talaş yukarıda bahsettiğiniz malç ve kompost oluşum aşamalarından geçmiş.

epsody
29-12-2009, 08:31
Torf olarak toprağa karıştırmamda mahsuru olurmu. Toprağa karıştırdıktan sonra bitkilere zarar veririm endişesi taşıdığım için bilginize ihtiyacım oldu.Talaş yukarıda bahsettiğiniz malç ve kompost oluşum aşamalarından geçmiş.

Arkadaşım gösterdiğin samimi yaklaşımından dolayı seni torf hakkında bilgilendirmem gerekeçek torfun oluşumu bilindiği üzere her türlü bitkilerin uzun yıllar su birikintilerin içinde çökelmeleriyle meydana gelmektedir.

Halbuki senin talaşın açık alanda oksidasyona uğruyarak içindeki enerji değerlerini gaz ve koku olarak kaybederek gelişimini tamamlamış ama içerik yönünden kompost değerinde olmayan tek karbon malzemeden oluşum, torf gibi bitki besin değerleri taşımamaktadır.

Malç olarak iyibir organik mataryel, ama toprağa karıştırılırsa toprağa gevşeklik su tutma gibi görevler üstlenerek toprakta iyileştirme sağlanabilir.

çilekkentli67
10-01-2010, 20:07
inşallah çürüdükten sonra(kompost olduktan sonra da fotoğraflarını koyabilirim:)

çilekkentli67
10-01-2010, 20:08
yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz:D

epsody
12-01-2010, 02:48
yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz:D

Arkadaşım bu kompost çalışmalarında yanlız olmadığını, hep birilerinin bu başlıkta senin çalışmalarına destek sağlamak için, yanında olacağını hatta burada kendi adıma söz vererek bu çalışmalardaki arkadaşlarımın takipçisi olarak destekliyeceğimi bilmelerini isterim.

Arkadaşım çilekkentli, kompost çalışmalarının resimlerinden anladığım kadarıyla oluşumuna başladığın kompostun içeriğinin kuru ot ve yeşil otlardan müteşekkil bir durum arz ediyor, bu şekildede kompost oluşumu sağlanabilirsede içerik olarak biraz zenginleştirmek amacıyla mutfak atıklarıylada desteklemek gereği vardır.

Kompost yerinizin üstünün açık olmasıda, kış aylarında olmamız sebebiyle yağmurlardan etkilenerek kompost sürcinin işlemesinde sakıncalar doğabilir bu yüzden üstünün bir plastik malzemeyle örtülmesi gerekmektedir.

Arkadaşım çalışmalarında kolaylıklar dilerim sevgiyle kalın.

Savaş
12-01-2010, 10:58
Sayın çilekkentli67,

hazırladığınız düzenek, dış çevreden gelebilecek müdahalelere oldukça açık gibi. Düzeneği daha korunaklı bir hale getirebilirsin. Bu arada, kompostun homojen bir biçimde yanmaya uğraması her tarafından bol hava alması ile mümkün oluyor. Keşke tuğla yapı yerine doğrudan çıta ve eleklerle bir yapı kuraydın. Ama bu da olur, sayın Epsody'nin dediği gibi yağmur ve kardan koruman için üstünü örtmen gerekecek. Havalar soğuk olduğu için kompostlaşma uzun sürecektir.

Kolay gelsin!

epsody
13-01-2010, 11:45
Arkadaşlar geliboluda bahçemdeki faaliyetler son bulupta, 22 ekim tarihi itibariyle istanbula döndüğümde, buradaki mutfak atıklarımı kompost yapma düşücemi her sene uygulmaktayım, bahçemden topladığım her türden yaprak kurularını, hatta komşulardan da talep ederek kompost çeşitliliğimi artırarak bahçemin bir köşesinde toprak üzerinde hobilerimi burdada sürdürmek ve atıkların bertarafını sağlamanın yanında çevreci düşüncemi hayata geçirmekten büyük keyf almaktayım.

Bu seneki kompost uygulamalarıma geçen senelerde göre farklı bir uygulama ile mutfak atıkları ve ağaç yapraklarını uygulamalarına ilaveten komşulardan çeşitli kümes hayvanlarının dışkılarınıda ilave ederek içerik yönünde daha zengin bir kompost uygulaması başlatmıştım; Sizlere bu farklı uygulamayı daha detaylı olması bakımından kümes hayvanlarından bahsetmekte yarar görmekteyim, tavuk, horoz, tavşan, keklik ve güvercin olarak sıralanabilir.

Karışıma aktivatör olarak EM A yı kullanmaktayım EM ayı önce bir miktar pekmez kullanarak aktif ederek sulandırıp, kompostuma sprey halinde uygulamış bulunuyorum, kompostuma devamlı oluşan atıkları havalandıma maksadıyla karıştıma sırasinda ilavelerle kompostumun hacminde de büyümeler olmakta, tabii bu arada yeni ilaveler kompostun olgunlaştırma sürecine etki ederek sürecin işlemesine engel teşkil etmiş görülsede bu uygulama benim nihayi işlemdeki kompost işlemimin solucan kompostuna bir etkisi olmamaktadır.

Kompostumun uygulanabilirliği farklı bir çalışma sergilediğinden ilgilenen arkadaşlarımı bu çalışmada beni destelemek maksadıyla takdir veya önerileriyle hatta eleştireliyle burada paylaşımlara davet ediyorum, sitemize hayırlı olması dileğimle sevgi ve saygılar sunarım, hepinize teşekkür ederim.

çilekkentli67
17-01-2010, 17:24
Sayın çilekkentli67,

hazırladığınız düzenek, dış çevreden gelebilecek müdahalelere oldukça açık gibi. Düzeneği daha korunaklı bir hale getirebilirsin. Bu arada, kompostun homojen bir biçimde yanmaya uğraması her tarafından bol hava alması ile mümkün oluyor. Keşke tuğla yapı yerine doğrudan çıta ve eleklerle bir yapı kuraydın. Ama bu da olur, sayın Epsody'nin dediği gibi yağmur ve kardan koruman için üstünü örtmen gerekecek. Havalar soğuk olduğu için kompostlaşma uzun sürecektir.

Kolay gelsin!

çok saolun önerileriniz için üstünü bugün örttüm :) farkkettim ki kompost yavaş yavaş çürümeye başlamış ayrıca evsel atıklar da var içinde ama altta kaldı:)

epsody
18-01-2010, 08:11
yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz:D

Arkadaşım mutfak atıklarını bir poşette toplandıktan sonra, haftada bir veya 10 günde bir yığını karıştırmak için açtığında bu yeni toplanan atıklarıda arasına karıştırman gerekecek, işlerin kolay gelsin.

indomie
19-01-2010, 21:45
Sayın Pakkaner,

Bir aksilik olmazsa yarın kompost yapmağa çalışacağım. Bugün hazırladığım ve henüz karışımını yapmadığım kıyılmış malzemeler ile miktarları şöyle:

150 lt Keçi gübresi
105 lt talaş
60 lt sebze-meyve atığı (Pazar yerinden toplanan)
15 lt kuruyaprak
15 lt taze biçilmiş çim
15 lt yeşil bitki (ebegümeci)

Bir sitedeki Excel dosyası yardımıyla yaptığım hesaplamaya göre C/N oranı 28/1 oluyor.

1. Bu karışım kompost için uygun mudur?
2. Hesapladığım C/N oranı doğru mudur?
3. Hangi malzemeleri arttırıp eksiltmem gerekir?
4. Elimde kullanabileceğim yeteri miktarda organik/mikrobiyal sıvı gübre var. Gerekli nem oranını sağlamak için bu sıvı gübreleri tarifelerinde belirtildiği şekilde incelterek kullanırsam kompost oluşumunu hızlandırıcı görevi yapar mı?
5. Hızlandırıcı görevi yapmasa bile faydası olur mu?

Kusura bakmayın biraz uzun oldu.

Saygılarımla.

Mine Pakkaner
19-01-2010, 23:48
Karışımınız kompost için uygun. Ben c/n oranınızı 30/1 olarak hesapladım. 28/1 veya 30/1 fark etmez, bu oran komposta gayet uygun. Yalnız genelde meyve ve sebzeyi ayrı ayrı hesaplamak daha doğru olur, unutmayın.

Bakteri eklemeniz elbette faydalı olur, hem süreç hızlanır, hem içerik zenginleşir.
Ayrıca iri parçaları da küçültmeyi unutmayın.

indomie
20-01-2010, 00:37
Şahanesiniz Sayın Pakkaner,

Bir yandan sizin cevabınızı beklerken bir yandan da bu başlığı baştan itibaren okuyordum, 8. sayfanın ortasına gelmiştim.

Çim biçme makinası ile bütün kuru yaprak, sebze ve meyveleri parçaladım.

Teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

epsody
21-01-2010, 08:58
Şahanesiniz Sayın Pakkaner,

Bir yandan sizin cevabınızı beklerken bir yandan da bu başlığı baştan itibaren okuyordum, 8. sayfanın ortasına gelmiştim.

Çim biçme makinası ile bütün kuru yaprak, sebze ve meyveleri parçaladım.

Teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Sayın indomie arkadaşım, bahçenizden topladığınız her türlü atıklarınızı küçük parçalara ayırdıktan sonra öncelikle malç yapımında kullanarak bu mataryellerden çok yönlü bir fayda sağlamış olacaksınız, bitki diplerine ve ağaçlarınıza bu malçı uyguladığınızda, bitkilerinizin kökleri kışın sert etkilerine maruz kalmıyacaklar, malçın altında korumaya alınan canlılarda toprak yapısında değerli oluşumların yanında, bitki köklerinde ot oluşumunun önüne geçmiş olacasınız.

Daha sonra bu malçı bitki köklerinden alarak oluşturacağınız kompostunuza ilave ederseniz ayni zamanda kompostunuza iyi bir toprak şartlandırıcılığı ile kompostunuzu aktif etmiş olacaksınız, sevgiyle kalın.

indomie
23-01-2010, 00:16
Her biri 30 kg. ağırlığında 50 çuval yanmış keçi gübresi getirttim. Boşalan bir kompost kabına çim kırpıntısı ve gübreyi harmanlayarak doldurdum. Bir bakıma, kahverengi malzeme yerine sadece gübre kullanmış oldum. Tek bir kompost kabına 5 çuval gübre ve 10 çuval çim kırpıntısı (ağırlık olarak eşit gibi) kullandım. İyice sulayarak fermentasyonu başlattım. Ertesi gün ısı bu güne kadar hiç görmediğim bir seviyeye çıktı. Yumurtayı gömsek rahatlıkla pişer gibi geliyor. İki hafta içinde kullanılır duruma geleceğini tahmin ediyorum. Bakalım ne olacak?

Sayın Meyvelitepe,

Üç gün önce okumağa başladığım bu başlığı baştan sona okudum. Ayrıca internette gezinti yaparak kompost konusunu anlamağa çalışıyorum.

Ben de sizin yaptığınız gibi, E=0.75 m. B=1 m. ve Y=1 m. ebadında bir kompost düzeneği kuracağım için dün keresteciye giderek gerekli malzemeleri aldım. 8 x 8 cm'lik kazıklara 3 cm kalınlığında ve 6 cm eninde kestirdiğim tahtaları 0.5 cm aralık bırakarak çakacağım.

Kompostu boşaltabilmek için, kapak veya kapı diyebileceğimiz ön tarafa tahtaları çakmayıp, karşılıklı olarak kazıklara açtırdığım 3.5 cm'lik oluklardan aşağı kaydıracağım. Buraya koyacağım tahtaların da aralıklı durabilmeleri için her tahtanın bir kenarına 0.5 cm'si dışarıda kalacak iri başlı kısa iki çivi çakacağım.

Malzemeler hazır da, bugün devamlı yağmur yağdığı için henüz başlayamadım. Dün bahçede hazırladığım kompostun üzerini naylon ile örterek havanın düzelmesini bekliyorum.

Yukarıda, 7 ay önce yazdığınız 476 sayılı mesajınızın alıntısı var. Muhakkak ki, bu konudaki araştırma, bilgi ve deneyiminiz benden çok fazla. Ancak, okuduğum hemen her yerde keçi gübresi yeşiller sınıfına dahil ediliyor ve iyi bir kompost için C/N oranının 25/1 ile 35/1 arasında olması, 35/1'in üzerinde yeterli ısının sağlanamayacağı için kompostlaşmanın da oluşamayacağı belirtiliyor. Bu durumda 25/1'in altında ise aşırı ısının oluşacağı söylenebilir herhalde.

Bir internet sitesinden kopyaladığım, kompost için kullanılan malzemelerin miktarlarına göre C/N oranlarını hesaplayan Excel dosyası ile yaptığım hesaba göre, alıntıdaki (5 torba keçi gübresi + 10 torba biçilmiş çim)'in C/N oranı 18/1'e yakın çıkıyor. Acaba içine gömülecek bir yumurtayı pişirecek kadar aşırı ısı bu sebepten dolayı olabilir mi?

Aynı Excel dosyası ile, biraz yukarıdaki mesajımda belirttiğim malzemeler için yaptığım hesaplamada C/N oranını 28/1 olarak bulmuştum. Sayın Pakkaner ise 30/1 olarak buldular ve 1-2 derecelik bir sapmayı önemsememi söylediler. Yani gerekli olan ortalamaya yakın olan 28/1 veya 30/1 oranı uygun idi. Ben sizin malzemelerinizin C/N oranını 18/1 olarak buldum, yine yanlışım varsa 20/1 olabilir. Sanırım gerekli ortalamadan bir hayli uzak. Acaba yanlış mı düşünüyorum? Bir açıklama yaparsanız memnun olurum.

Lütfen yanlış anlaşılmasın, eleştirmek için değil öğrenmek için soruyorum. Zira ben de keçi gübresini kompostlaştırmağa çalışacağım.

Saygılarımla.

Lonicera
25-01-2010, 17:12
Geçen sezon sıcak kompost çalışmalarımdan elde etmiş olduğum tüm malzemeyi kullanmıştım. Sonuçlarından o kadar memnun kaldım ki, kompost vazgeçilmezlerimin en başında geliyor artık. Geçtiğimiz sonbahardan beri biriktirdiğim mutfak atıkları, bahçedeki kuru ve yeşil malzemeleri yeniden kompostlaştırma sürecine dahil ettim. Bu sefer bir değişiklik yaptım, tüm malzemeleri yarı yarıya bahçe toprağı ile karıştırdım. Daha önce toprağı bir kaç kürek kullanmıştım.

İlk yapmış olduğum sıcak kompostta olduğu gibi ısınma bu karışımda da oluştu. Ama ilki kadar değil. Saksılarda kullanırken sadece bu kompostu kullanıp başka da bir şey katmayı düşünmüyorum. İçinde yarı yarıya bahçe toprağı olduğu için, ilk aşamadan bu yana sadece bir kez sulayıp üstünü kapattım. Ayda bir kere alt üst ettiğimde, yeterli nemi koruduğunu görüp yeniden kapadım. Dün havalandırıp yeniden alt üst edip, resimledim. Normal topraktan daha hafif bir malzeme ve kat kat daha koyu bir renk. Tahminime göre Nisan ayı gibi kullanıma hazır olacak.

malbman
25-01-2010, 17:18
Bir teneke de bana ayırır mısın kardeşim:p:p Ellerine sağlık sevgili dostum. Yolum sizin oralara düşerse bahçeye dalarım haberin olsun.

Şaka bir yana gerçekten de bildiğimiz topraktan çok farklı görünüyor. Sanki baltık torfu gibi bir görünümü var. Bu da kaliteli bir karışım olduğu anlamına geliyordur herhalde.

Lonicera
25-01-2010, 17:21
Tabii ki sevgili malbman, teneke değil çuvalla alabilirsin. Malzeme içinde bir ben yokum:) Dile kolay, 2 evin 4 aylık tüm mutfak atıkları var içinde. Ama şimdi içinde ara onları da bulasın:p

akcan67
25-01-2010, 21:52
Geçtiğimiz sonbahardan beri biriktirdiğim mutfak atıkları, bahçedeki kuru ve yeşil malzemeleri yeniden kompostlaştırma sürecine dahil ettim.

Yaptığınız kompost mükkemmel görünüyor.İşi keşfettiğinize göre mutfak malzemelerini nasıl uzun süreli olarak beklettiğinizide yazarsanız şu çöpe gitme işini biraz hafifletebilirsiniz.
Kompostu zenginleştirmek için ne tür aktivatörler kullandınız.
Kompost çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Lonicera
26-01-2010, 08:00
Sn akcan67, bu şekilde yapmış olduğum kompost içinde hiçbir aktivatör kullanmadım. Geçen sene sıcak kompostu kutu içinde yapmıştım, bu yıl beton zeminde üstünü naylon örterek yaptım. İlk önce bahçe toprağını zemine serip, gün gün çıkan mutfak artıklarını bunun içine katıp yeniden bir kaç kürek toprak ekledim. Yaklaşık 1 ay sonra toplamış olduğum kuru yaprak, yabani otlar, saman, sert mukavva gibi tüm malzemeleri içine kattım. Tabii bahçe toprağı ilave ederek.

Bu aşamadan sonra zaten belli bir büyüklüğe ulaşmış yığını bolca suladım. Daha önce de katmış olduğum bahçe toprağı hep ıslaktı zaten. Yığının üstünü kapadıkça ısınma arttı, bu aşamalardan sonra çıkan mutfak artıklarını hiç bekletmeden yığının tam ortasına yani kızışmanın asıl bölgesine ekledim. Herhangi bir kokuşma olmadığı gibi kısa sürede yok oluyordu artıklar. Arada bir üstünü açıp tüm yığını alt üst ettim. Bu arada mutfak artıklarını eklemeye devam ettiğim için kızışma sürekli devam etti. Kullanım zamanına yaklaşıldığı için bir süre sonra mutfak atıklarını ilave etmeyi bıraktım, çıkan atıkların yeri artık bahçede açmış olduğum çukurdu.

Yığının şimdiki hali ile ilk hali arasında hacim olarak ciddi küçülme mevcut. İlk zamanlarda bu sene bitkilerim komposta doyacak diye düşünüyordum ama şimdi tüm bitkilerime yeter mi acaba diye merak ediyorum.

Şimdi yaptığım şey sadece arada bir üstünü açıp havalandırmak, topaklaşmış parçaları ufalamak gibi rütuş işlemleri:)

Bu arada belirtmek isterim, bu karışım içine hiç bir hayvan gübresi girmedi. Gübre koymamamın nedeni ise, bu haliyle bitki beslemedeki gücünü, besin değerini görebilmek.

nariçi
26-01-2010, 09:13
Elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Şunu anladım ki normal yağmur etkisi altına koymadınız. ;)

nariçi
26-01-2010, 13:24
Ben yaptığım bahçe artıklarını ince dallarından temizlemeden yığın içine atıyorum, ince materyal topraklaşmasına (kompost) rağmen diğer kısımlar (çöpler) ayrışmadan öylece kalıyor.

Sayın Lonicera, siz çöp tabir ettiğimiz ince dalcıkları ayırıyormusunuz?

Lonicera
26-01-2010, 13:46
Sn nariçi, teşekkür ederim. Üstü naylonla kapalı olduğu için yağmurdan etkilenmiyor. Üstü açık kalırsa ve balçık kıvamında ıslanırsa hem süreç duraksıyor hem kokuşma oluyor. Böye durumda olsa bile önce güneşli bir havada yayarak havalanması sağlanmalı, daha sonra kuru malzeme ekleyerek faaliyet yeniden başlatılabilir.

İnce dalları kıymadan eklerseniz aynen koyduğunuz şekilde kalıyor. Budama atıklarını kurumalarına izin vermeden kolayca ufaltıp ondan sonra eklemekte fayda var.

akcan67
26-01-2010, 17:26
Sn Lonicera

Mükemmel bir anlatım yapmışsınız.Teşekkür ederim.

epsody
06-02-2010, 11:12
Arkadaşlar Ahır gübreleri, organik gübreler olarak birinci sırada olmasına rağmen, kulanımında azami faydaların sağlanması bakımından toprağa tatbik edilmeden önce, içeriğinin bitkinin alacağı forma dönüşütürmesi gerekmektedir.

İçindeki zararlı bakterlerin bertarafının sağlanarak toprakta zararlı patojen bakteri populasyonların aktifliğini artırmadan, etkin olanları aktif edecek yönde işleme tabi tutarsak, gübrelerimizin bitkiler tarafından daha etkin alımını sağlarken, toprağımızdaki bakteri populasyonlarından etkin olanlarada besin maddesi sağlıyarak topraktaki canlılığın artmasıyla toprak içersinde bulunan zararlı atıklardan, pestistlerin parçalanarak zararlı toksinlerin toprak yararına dönüşünüde sağlamış olacağız.

Diğer taraftan çözünemez forma dönüşmüş olan bitki besin maddelerininde toprak canlıları tarafından ayrışması sağlanarak bitkilerin beslenmeleri için emilim forumlarına dönüştürmüş olacağız.

Bu işlemler genelde kompost işlemi içersinde yapılarak toprak yapısına uygun iyi bir toprak şartlandırıcılığı içinde görülsede, kompostun oluşum sürecinde bazı farklılıklardan dolayı işlemin farklı mikro organizmaların sürece katılmasıyla işlemin sonucunda faklı oluşumlar meydana gelmektedir.

Her türlü ahır gübrelerinin kompostlaştırma işleminde etkin olan mikro organizmalara bu işlemi tamamlatmak istiyorsak, bu işin yöntemi havasız ortamda faaliyet gösteren mikroorganizmalara yaptırmak zorunluluğu vardır, kompostumuzda faydalı(etkin) mikroorganizmalarla aktiliğinin sağlanarak bu tür mikro organizmaların kompostumuzda çoğalarak hakim duruma gelmesiyle de, ahır gübreleri bitkilere uygulamasında en verimli ve yarayışlı bitki besin maddesi sağlanarak, toprak yapısınıda en iyi toprak şartlandırıcı duruma gelimiş olacaktır.

Arkadaşlar Toprak ve gübreler konusundaki sorularınızı cevaplamaktan büyük haz duyacağımı belirterek, sizlerden gelen soru ve önerilerinizi bu başlıklarda beklemekteyim, hepiniz sevgiyle kalın.

merkürvenüs
10-02-2010, 08:57
Arkadaşlar merhaba, çok aydınlatıcı ve bilgi verici bir bölüm olmuş. Ben bir arkadaşımın tavsiyesi ve nasıl yapılacağını anlatması ile ocak ayında kompost yapımına giriştim. Onun anlatımı evdeki mutfak atıklarını poşete doldur ağzını sıkıca kapat hava almasın 3 ay içerisinde kompostun hazır şeklinde idi. Ama forumu okuyunca öyle olmadığını anladım. Henüz 14. sayfadayım incelemeye devam edecem ama acil birkaç sorum olacak .Ocak 15 gibi kapattığım poşet çok kötü kokuyor ona dün acilen iki yumurta kartonunu küçük parçaladım ekledim ayrıca 1-2 gazete ile 1 litre kadar hazır çiçek toprağı ekledim. Şuan için havalandırması olan bir kaba alamadım onu bügün **** yarın yapabilecem. Sizce bu atıklar için uğraşmaya devam edeyim mi? Yoksa onları atıp yenidenmi başlayayım?

Bir sorum daha olacak siyah çay atığı ve kahve atığı kahverengi materyal mi?

epsody
10-02-2010, 10:09
poşet çok kötü kokuyor ona dün acilen iki yumurta kartonunu küçük parçaladım ekledim ayrıca 1-2 gazete ile 1 litre kadar hazır çiçek toprağı ekledim. Şuan için havalandırması olan bir kaba alamadım onu bügün **** yarın yapabilecem. Sizce bu atıklar için uğraşmaya devam edeyim mi? Yoksa onları atıp yenidenmi başlayayım?

Bir sorum daha olacak siyah çay atığı ve kahve atığı kahverengi materyal mi?

merkürvenüs; Aramıza ve bu başlığa hoş geldin, Atıkların değerlendirme konularıyla ilgilendiğize göre bizimleörtüşen görüşleriniz vardır, arkadaşım yaşadığınız sorunda hatalı bir durum var herhalde, birincisi atıkları koyduğunuz poşette delik var veya atıklarında çürükçül bakteriler hakim söz konusu.

Arkadaşım atıklarını poşete koyduktan sonra aktifleyici olarak ne kullandığını belirtmemişsin,atıkları hava sızdırmaz bir kaba doldur ve aktifleyici ilave etmen gerekli, İşlerin kolay gelsin sevgiyle kal.

sibelbozo
10-02-2010, 10:20
merhabalar forumdaki arkadaşlara özellikle sayın epsody, sayın meyvelitepe ye bir sorum olacak
bugün bir belediyenin park ve baçede budadığı çalı ve ağaçları dal budama makinasıyla kırpıntı haline getirdiği bir alana gittim bir tepecik haline gelmiş olan bir yığın bulunmakta
1) bu yığından bir buhar çıkısı ve gaz çıkısı olamkta
2) alt tabakalarda küflenme olmuş
3) mantar oluşmaya başlamış
ben bu yığını kompost yapımında veya toprağa direk karıştırarrak kullanmak istiyorum .
kulanmamda bir sakınca varmıdır bilemiyorum. yardım ve önerilerini bekliyorum
saygılar sunar iyigünler dilerim
not: resimlerini eklemeye çalışacağım

sibelbozo
10-02-2010, 10:28
124625

124626

124627

124628

124629

sibelbozo
10-02-2010, 10:36
yığın 3 m yüksekliğinde 20 m genişliğindedir.

içerisinde yeşil yaprak parçaları ve dal parçaları bulunmaktadır
ayrıca bu alanda daha parçalanmamış yığınlarca (en az 10-15 kamyon ) dal parçları bulnmakta burdaki bitki türleri zakkum, çam ağaçları, servi , kavak, çınar genellikle park ve refüj alanlarında kullanılan bitkilerdir.
bu dallları kırpıntı haline getirmek istiyorum bu türlerden oluşacak kompostun bitkiler için bir sakıncası olurmu bilemiyorum.
bununla ilgili bir bilginiz varsa paylaşmanızı rica ederim
yığın halindeki dal kırpıntılarını em işe aktifleştirme yapmanın içerisinde oluşan bakterileri zararsız hale getirebilme şansım ne kadardır.
veya toprak alnıtan gömersem bir yıl sonra kullanmak amacıyla daha mı sağlıklı olur

epsody
10-02-2010, 10:36
merhabalar forumdaki arkadaşlara özellikle sayın epsody, sayın meyvelitepe ye bir sorum olacak
bugün bir belediyenin park ve baçede budadığı çalı ve ağaçları dal budama makinasıyla kırpıntı haline getirdiği bir alana gittim bir tepecik haline gelmiş olan bir yığın bulunmakta
1) bu yığından bir buhar çıkısı ve gaz çıkısı olamkta
2) alt tabakalarda küflenme olmuş
3) mantar oluşmaya başlamış
ben bu yığını kompost yapımında veya toprağa direk karıştırarrak kullanmak istiyorum .
kulanmamda bir sakınca varmıdır bilemiyorum. yardım ve önerilerini bekliyorum
saygılar sunar iyigünler dilerim
not: resimlerini eklemeye çalışacağım

Arkadaşım sen hazine bulmuşsun, bu dal ve kırpıntıları alarak bahçende açacağın bir çukurda havasız ortamda fermantasyonla kompost yapabilirsin, veya toprak üstündede bir naylonla örterek hava almamasını sağlıyarak ta bu işlemi yapapilirsin.

Sakın bu atıkları toprağına gömerek çürütme yoluna gitme kaş yapayım derken göz çıkarmış olursun, canlı atıklar duğrudan toprağa verilemezler, çünkü toprak canlıları bunları işlemek için toprağın azotunu ve oksijenini tüketirler, sonuçta toprağın yurgun düşecektir.

Arkadaşım bir uygulama yapmadan öce bu başlıkta konuyu açarsan sana yardım edecek birçok arkadaşımız olacaktır, sevgiyle kal.

epsody
10-02-2010, 10:50
yığın 3 m yüksekliğinde 20 m genişliğindedir.
bu dallları kırpıntı haline getirmek istiyorum bu türlerden oluşacak kompostun bitkiler için bir sakıncası olurmu bilemiyorum.
bununla ilgili bir bilginiz varsa paylaşmanızı rica ederim
yığın halindeki dal kırpıntılarını em işe aktifleştirme yapmanın içerisinde oluşan bakterileri zararsız hale getirebilme şansım ne kadardır.
veya toprak alnıtan gömersem bir yıl sonra kullanmak amacıyla daha mı sağlıklı olur

Arkadaşım dalları olduğu gibi koymak olgulaşması uzun zaman alabilir, komposta hertürlü atıklar değerlendirilebilir, toprak içinde çukurda fermantasyonla oluşan kompost işlemin nihayi işlemine solucanlarda katılarak daha değerli bir oluşumlu kompostunuz tamamlanır.

merkürvenüs
10-02-2010, 11:07
Merhaba, sn. epsody çok teşekkür ederim bende aranızda ve bu başlıkta olmaktan mutluyum. 16. sayfaya kadar başlığı inceledim ve çok iyi bilgiler aldım. Poşette herhangi bir delik yoktu önceki mesajımda söylediğim gibi sadece mutfak atıklarını koymuştum konuyla ilgili bir bilgim olmadığı için aktifleyici koymadım. Havasız ortamda kompos yapmak için kullanılan aktifleyiciler nelerdir?

Ayrıca çay kahverengi materyal mi diye sormuştum bir aradaşımız da kurutup koysak kuru materyal olur mu diye sormuş. Okuduğum sayfaya kadar cevabı göremedim. Bu konuda da bilgi verirseniz çok sevinirm.

İlginiz içinteşekkür ederim...

epsody
10-02-2010, 11:25
aktifleyici koymadım. Havasız ortamda kompos yapmak için kullanılan aktifleyiciler nelerdir?

Ayrıca çay kahverengi materyal mi diye sormuştum bir aradaşımız da kurutup koysak kuru materyal olur mu diye sormuş. Okuduğum sayfaya kadar cevabı göremedim. Bu konuda da bilgi verirseniz çok sevinirm.

İlginiz içinteşekkür ederim...

Arkadaşım Em bulabilirsen bu işi emlen aktif edebilirsin, bulana kadar ekşi yoğurt, ve hamur mayasını pekmezle ektifliğini sağladıktan sonra suyla seyrelterek kompostuna ilave edersin, çay atıkları fermantasyonla oluşmuş malzeme olduğunda azot özelliği sağlarlar komposta kompostun nem dengesini sağlamalısın çay atıklarını kurutmaya gerek yok, atıkların fazla nem içeriğine sahip ise saman veya odun talaşı koyarak dengeye getirmelisin.

ggirgin
18-02-2010, 18:10
Sayın Forum Yöneticileri
Kompost başlığını alt başlıklara bölmenin zamanı gelmedi mi? Ben sıcak kompostla bilgi almak istiyorum, solucan kompostuna itilmekten sıkıldım artık.

epsody
18-02-2010, 18:38
Sayın Forum Yöneticileri
Kompost başlığını alt başlıklara bölmenin zamanı gelmedi mi? Ben sıcak kompostla bilgi almak istiyorum, solucan kompostuna itilmekten sıkıldım artık.

Siz isterseniz geçmişte kalan konuları takip ederek isdediğiniz bilgilere ulaşınız, kafanıza yatmıyan durumlarda, buradaki arkadaşlar sizin sorularınıza cevap vereceklerdir, sorunuzu bilseydim cevaplamaktan zevk alırdım sevgiyle kalınız.

Savaş
18-02-2010, 20:22
Sayın Forum Yöneticileri
Kompost başlığını alt başlıklara bölmenin zamanı gelmedi mi? Ben sıcak kompostla bilgi almak istiyorum, solucan kompostuna itilmekten sıkıldım artık.

Sayın ggirgin,

biraz sakin olun lütfen! Kompost konusu girift bir konudur. Bir taraftan başlarsınız, işin ucu mutlaka solucanlara veya sıcak-soğuk komposta gelir dayanır. Bu şekilde olması da iyidir ayrıca. Çünkü sıcak kompost ile solucan kompostu arasındaki bağ ancak böyle kurulabilir. Bu bilgilerin bir arada olmasının bir sakıncası yoktur. Ben konuyu bu şekilde takip etmekten memnunum. Çünkü kompostun her türlüsüyle bizzat etkin olarak ilgilenmekteyim. Üreteceğiniz sıcak kompostun bir kısmının vermikomposta dönüşmesi süreci de ancak böyle, yeri geldikçe anlatılır. Konuların takibine bu şekilde bakmakta fayda var. Siz de tavsiye ederim, kârlı çıkarsınız.

ggirgin
18-02-2010, 22:27
Sayın Savaş
Bu forumda; konuların büyük kısmı sizinde söylediğiniz gibi birbiriyle iç içe geçmiştir. Sanırım solucan kompostu ile bilgi paylaşımının zaten açılmış olan 2 başlık altında yapılmaya devam edilmesi uygun olacaktır ki bu başlıklarıda ilgi ile takip ediyorum. Ayrıca yeterince sakinim, merak etmeyiniz.
Saygılarımla

Mine Pakkaner
19-02-2010, 11:27
Sayın ggirgin uyarısında haklı. Vermikompost ve aerobik kompost birbirinden farklı yöntemlerdir. O zaman ayrı başlıkların anlamı yok, herşeyi bir arada konuşalım. Bu durumda da bilgiyi ayıklama güçlüğü var.

Bu başlıktaki solucan kompostu ile ilgili yazışmalar taşınacaktır.

indomie
19-02-2010, 17:33
Bu başlıktaki solucan kompostu ile ilgili yazışmalar taşınacaktır.

Teşekkürler Sayın Pakkaner,

Solucanların topraklarımız için faydalı olduklarını biliyordum. Eksik olmasınlar bazı tecrübeli ağabeylerimiz sayesinde "toprak üzerinde arı ne ise toprak altındaki solucanların da o olduğunu" öğrendim. Yardımları için çok çok teşekkürler ediyorum ama. İçimiz dışımız solucan oldu. Eskiden solucanlara sevgi ile bakıyordum artık bakamıyorum.

Masraf ettim, uğraştım, didindim, Sayın MeyveliTepe'nin kompost hazırlama düzeneğine benzer birşey meydana getirmeğe çalıştım. Bana göre çok da güzel ve başarılı oldu, fotoğrafladım da. Ancak solucan gelecek diye siteye yükleyip paylaşıma açamıyorum.

Bu yazıma birilerinden karşılık gelirse cevap vermeyeceğimi bilmesini isterim.

Saygılarımla.

berduray
19-02-2010, 17:49
Ben şahsen merak ettim, belki sizin çabalarınız bize de fikir verir.

Bu başlık hepimizin değil mi?

Herkes özgürce kendi yöntemini ifade edebilmeli, paylaşabilmeli...

Özgürlükler sınırlanmasın, kimse kimsenin hakkına tecavüz etmesin.

epsody
19-02-2010, 18:12
Bu yazıma birilerinden karşılık gelirse cevap vermeyeceğimi bilmesini isterim.

Saygılarımla.

Paylaşımlar karşılıklı olmalıdır, ben yazarım ama siz yazamasınız demek, sizin doğrularınız geçmez, ben düşüncelerimi dikte ettirebilirim ?

Savaş
19-02-2010, 18:28
Sanırım yanlış anlaşıldım. Bir şekilde bir mesaj içine başka bir konuyu ilgilendiren bir konu girebiliyor. Bunda bir sakınca yoktur, demek istiyorum. Bahçemde sıcak kompost hazırlarım, asıl konu sıcak komposttur. Bir de bakmışım 3-5 tane solucan gelip bu sıcak kompostu ziyaret etmiş, bundan burada bahsederim. Ne zararı var? Aksi durumda, biri de kalkıp, solucan gübresi konusunda sıcak komposttan neden bahsediyorsun? diye sormaz mı? Solucanları görmekten ve geleceğinden çekinmektense, o bölümü okuyup geçmek daha faydalı olmaz mı? Belki artık solucan lafını duymaktan gına gelmiş olan sıkılabilir ama bir başkası konuya daha çok ilgi duyabilir. Bu kadar detayla ilgilenmek bence doğru değil!

Bana ne oluyor? Ben sıcak kompostun soluccanla bağlantısı üzerine de araştırma yapıyorum. Burada görmek isterim. Bir şekilde engellenmesin istiyorum. Çözüm şöyle olacaktır. Sıcak-soğuk kompost adlı bir bölüm; vermikompost adlı bir başka bölüm ve sıcak-soğuk kompost ile solucan ilişkisi adlı bir başka bölüm... O zaman da içerik çok fazla yayılmayacak mı?

Bence, şundan sıkıldım, bundan sıkıldım diye ifade etmek diğer yazan kişi veya kişileri kısmen engellemek demektir. Sayın berduray'a katılıyorum,

Bu başlık hepimizin değil mi?

Herkes özgürce kendi yöntemini ifade edebilmeli, paylaşabilmeli...

Özgürlükler sınırlanmasın, kimse kimsenin hakkına tecavüz etmesin.

Sevgi ve saygılarımla.

Mine Pakkaner
19-02-2010, 18:29
Sn. İndomie mesajında yaptığı düzeneği neden paylaşıma koymadığını ifade etmiş, Sayın Ggirgin gibi bu başlıkta artık solucan lafı duymak istememek hakkı. Çünkü solucan başlığı farklı. Hem de iki tane.

Ayrıca kimseye siz yazamazsınız dememiş ki. Sadece bu konuda polemiğe girmek istemediğini ifade etmiş.

Sayın İndomie, lütfen düzeneğinizi bize anlatın, fotoğrafları varsa paylaşın. Bu başlıkta vermikompost konuşulmayacak, böyle mesajlar uygun yerine taşınacaktır.

Mine Pakkaner
19-02-2010, 18:34
Sayın Savaş, hazırlanan kompostu ziyaret eden birkaç solucan farklı, her kompost düzeneğine solucan katılmasını önermek ve konuyu her seferinde bu yönden irdelemek farklı.

Farklı başlıklarda konu incelememiz bu yüzden. Yoksa hangi bilgi nerede nasıl bulacağız.

indomie
19-02-2010, 19:05
Ben şahsen merak ettim, belki sizin çabalarınız bize de fikir verir.

Sayın berduray,

Kendimce sansür uyguladığım konu harici yazdığınız için cevaplama ihtiyacı duydum.

Gerek benim çabalarım, gerek diğer üyelerin benzer çabaları elbette ki hepmize yeni fikirler verir ve bizlerin yani paylaşım yapanların yanlışlarını diğer üyelerin yapmalarını önleyebilir ve paylaşımı yapanlara da ışık tutar. Sanırım bu sitedeki paylaşımların amacı da budur ve "ben daha güzelini, daha iyisini yapıyorum" değildir.

Birisi birşeyler yapmıştır ve yaptıklarını burada paylaşmaktadır. Elbette bizler de beğeni ve eleştirilerimizi söyleyeceğiz, zaten üyemiz de bu amaçla çalışmasını paylaşıma açmıştır. Ancaaak, "ben bu konuda daha önce şunları yazmıştım, sen okumadın mı? Hala niye benim söylediğim gibi yapmıyorsun?" deme lüksümüz de yoktur herhalde.

Saygılarımla.

Savaş
19-02-2010, 20:28
Sayın Savaş, hazırlanan kompostu ziyaret eden birkaç solucan farklı, her kompost düzeneğine solucan katılmasını önermek ve konuyu her seferinde bu yönden irdelemek farklı.

Farklı başlıklarda konu incelememiz bu yüzden. Yoksa hangi bilgi nerede nasıl bulacağız.

Sayın Pakkaner,

bu hususta haklısınız. Ben henüz sıkılmadım ama, her mesajda bahsetmek sıkıcı olabilir. Ama her mesajda solucadan bahsedeni de anlamıyor değilim; vermikompostun büyüsüne öyle kapılmış ki... elinde değil sanırım.

indomie
19-02-2010, 20:44
Sayın İndomie, lütfen düzeneğinizi bize anlatın, fotoğrafları varsa paylaşın.

Sayın Pakkaner,

Sizin arzunuzu yerine getirmekten mutluluk duyarım.

20 Ocak 2010 tarihinde aşağıda linkini verdiğim sitenin kompost sayfasının "C/N Oranı - Kahverengi / Yeşil" kısmında bulunan "Hesaplama Cetveli"ni kullanarak C/N oranını 30/1'e ayarlamağa dikkat ederek, kompost yapma çalışmalarına başladım.

İlk hazırladığım malzemelerin listesini Sayın Pakkaner'e sunarak onayını aldıktan sonra bahçeye yığarak örtü altına aldım. Henüz herhangi bir düzeneğim yok.

http://www.yesiladim.com/kompost.asp

Sayın MeyveliTepe'den ilham alarak 27 Ocak 2010 günü satınaldığım kavak kerestelerini kullanarak, Boyu 100 cm, Eni 75 cm ve Yüksekliği 100 cm olacak şekilde büyükçe bir kasa yaptım.

5 cm genişliğindeki yan tahtaları 1 cm aralıklarla çaktım. Kapı olarak kullanacağım kısımdaki tahtaları ise açtırdığım oluklardan aşağı doğru kaydırarak tek tek takıp sökebileceğim şekle getirttim. Bu parçaların da 1 cm aralıklı olarak üst üste durabilmeleri için, iki ucuna, başları 1 cm dışarıda kalacak şekilde çiviler çaktım. Hem çok kullanışlı hem de çok sağlam birşey oldu.

Kompost malzemesinde yeşil olarak az miktarda keçi gübresini ve evimin 30-40 metre ilerisinde Çarşamba günleri kurulan pazardan topladığım sebze atıklarını, kahverengi olarak da civarda bulunan bir oduncudan meşe ağaçlarını keserken dökülen talaşı kullandım. Saman olsa herhalde daha iyi olacak ama saman bulamadım.

Kasanın içindeki kompost her hafta yaklaşık olarak 15 cm çöktükçe, Çarşamba günleri topladığım sebze atıklarını çim biçme makinası ile küçük parçalara ayırdıktan sonra diğer malzemelerle birlikte kasadan boşalttığım kompostu da karıştırarak tekrar kasaya doldurdum. Böylelikle hem kompostu havalandırmış, hem de eksilen kısmı tamamlamış oldum. Bu işlemi üç hafta müddetle tekrarladım.

Şimdiye kadar 10 el arabası çeşitli sebze atığı, 6 torba keçi gübresi ve 3 çuval da talaş kullandım.

Şubat ayının 25'inde ve Mart ayının 10'unda da iki kez daha havalandırma yaptıktan sonra Mart ayının 20'sine doğru sanırım kompostum bitmiş olacak ve dinlendirmeye başlayacağım.

Gübre kokusu, çürük kokusu yok. İlk konan malzemeler simsiyah toprak gibi oldu, sonradan ilave edilen malzemeler de onlara ayak uydurmağa çalışıyor.

Görünüm olarak herhalde komposta benzeyecek ama organik besin olarak yeterli olacak mı onu bilemiyorum.

Saygılarımla.

Mine Pakkaner
19-02-2010, 21:34
Elinize sağlık. Aklınızda olsun, bu tür sabit kutular yaptığınızda ortaya her yanı delikli bir boru koymak ve malzemeyi etrafına doldurmak havalanmayı sağlar, son derece faydalıdır.

Kompostunuza keçi gübresi de koyduğunuz için besin değeri sadece ve sadece bitkisel materyalle hazırlanan göre daha yüksek olacak.

MeyveliTepe
19-02-2010, 22:53
Sn.İndomie, elinize sağlık. Mükemmel olmuş, sonuç da çok başarılı görünüyor. Aslında ilk seferinde oranları tutturmak bazen zor oluyor ama sizinki tam tutmuş.

Sürekli yapacaksanız tavsiyem mevcut kabın bitişiğine bir tane daha yapın. Biri dolup proses başladığında diğeri için malzeme toplarsınız. Böylelikle süreklilik sağlamış olursunuz.

epsody
20-02-2010, 07:50
Arkadaşlak Her organik bileşikli atıklarımızı, toprakların isteklerine uygun hale getirmenin yolu biyolojik öğütme ile sağlandığı işleme genelde kompostlama denmektedir, bu işlemi ortamda çalışan mikro organizmalar yapmaktadır, klasik yöntemlerde havalı mikro organizmalara yaptırılan biyolojik üğütmenin hızlılık sağlamasının yanında, kayıplarının maksimuma olaşan dezavantajlarıyla çevreye bozucu etkileri içinde koku, sinek, böcek, gaz hatta kene oluşumlarıyla, organik bileşenlerin güneşten aldıkları enerjiyi kompostun oluşum sürecinde büyük oranda ısı enerjisiyle kaybetmesidir.

Bütün Ahır gübrelerininde kompostlarak kullanımı, gübrelerin yarayışlılığını da artıtırması bakımında tüm bitkisel atıklarımızı da ahır gübreleri ile homojen bir karışım oluşturarak kompost sürecini başlatırsak çok iyi bir biyolojik öğütme ortamı sağlıyarak sürecin sonunda besin değeri yüksek bir toprak düzenleyici sağlamış oluruz.

Verdiğim linkte Kompostlamanın (Biyolojik öğütme) diğer bir yöntemi anlatılmıştır.

Uygulamada bulunacak arkadaşlara kolaylıklar dilerim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=574793&postcount=640

sibelbozo
20-02-2010, 09:11
Sayın indomie ve diğer arkadaşlar yazınızda belittiğiniz meşe talaşının kullanımın doğru olup olmadığı hakkında çekincelerim var geçmiş yazılarda meşe yaprağının tanenli olmasından dolayı kompost yapımında kullanılmaması gerektiğini belirtilmişti.
yaprağında ki gibi meşenin odunuda tanen fazlaca bulunmaktadır.

Ayrıca çam ağaçlarının talaşının kullanılmasının bir sakıncası varmıdır.


''Kompost malzemesinde yeşil olarak az miktarda keçi gübresini ve evimin 30-40 metre ilerisinde Çarşamba günleri kurulan pazardan topladığım sebze atıklarını, kahverengi olarak da civarda bulunan bir oduncudan meşe ağaçlarını keserken dökülen talaşı kullandım. Saman olsa herhalde daha iyi olacak ama saman bulamadım.''

berduray
20-02-2010, 12:30
Kendi adıma teşekkür ederim Sayın İndiome ...

Kompost kabının açma, kapama düzeneğinin nasıl çalıştığına dair yakın plan foto eklemeniz mümkün mü?

Ben kabı eldeki tahta parçalarıyla çaktım ama şimdi kapı yapmam lazım.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Savaş
20-02-2010, 17:39
Sayın indomie,

görünüşte çok güzel bir kompost elde etmişsiniz. Gerçek hünerini uygulamada göreceğiz inşallah. Kullanım sonrası sonuçlarını da bekleriz sizden. Yalnız, yaptığım araştırmalarda başlayan bir kompostlaşma sürecine nem oranını dengelemek için su srepilebileceği fakat, yeni malzemenin katılmasının sürecin dengesini bozacağı söyleniyordu. Siz her hafta eksilen 15 cm için yeşil malzeme kattığınızı belitmişsiniz. Bu durumda başlayan süreç tam olarak nasıl etkilendi?

Sayın sibelbozo,

çam ağacı gibi asit değeri yüksek ürünler kullanırsnız kompostunuz da asit değer yüksek bir kompost olur. Ben bu tercihi daha çok asitli toprakları seven bitkiler için kompost üretirken kullanıyorum. Normalde çam ibresi veya talaşı katmıyorum komposta.

Saygılarımla.

Mine Pakkaner
20-02-2010, 19:58
Arkadaşlak Her organik bileşikli atıklarımızı, toprakların isteklerine uygun hale getirmenin yolu biyolojik öğütme ile sağlandığı işleme genelde kompostlama denmektedir, bu işlemi ortamda çalışan mikro organizmalar yapmaktadır, klasik yöntemlerde havalı mikro organizmalara yaptırılan biyolojik üğütmenin hızlılık sağlamasının yanında, kayıplarının maksimuma olaşan dezavantajlarıyla çevreye bozucu etkileri içinde koku, sinek, böcek, gaz hatta kene oluşumlarıyla, organik bileşenlerin güneşten aldıkları enerjiyi kompostun oluşum sürecinde büyük oranda ısı enerjisiyle kaybetmesidir.

Bütün Ahır gübrelerininde kompostlarak kullanımı, gübrelerin yarayışlılığını da artıtırması bakımında tüm bitkisel atıklarımızı da ahır gübreleri ile homojen bir karışım oluşturarak kompost sürecini başlatırsak çok iyi bir biyolojik öğütme ortamı sağlıyarak sürecin sonunda besin değeri yüksek bir toprak düzenleyici sağlamış oluruz.

Verdiğim linkte Kompostlamanın (Biyolojik öğütme) diğer bir yöntemi anlatılmıştır.

Uygulamada bulunacak arkadaşlara kolaylıklar dilerim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=574793&postcount=640

Sn. Epsody, ne demek istediğiniz hiç net değil. Birincisi, kompostlaşma aslında bir olgunlaşmadır, öğütme değildir. Öğüttüğünüz birşeyde olgunlaştırma yapmazsınız. Olduğu gibi kullanırsınız.

İkincisi aerobik kompostlarda yukarıda saydığınız dezavantajlar yoktur. Bu saydıklarınız başarısız bir kompost işleminin belirtileridir.

Üçüncüsü bir kompostlaştırma işleminde ısı kaybı veya yetersiz ısı varsa prosedür yanlış işliyor demektir.

Sinek böcek kompostlanmamış gübre veya atığa gelir de keneyi anlamak mümkün değil. Kompostlaşma olmazsa bunlar gerçekleşir ama kene asla söz konusu değildir. Buna benzer bir mesajı daha önce de yazmışsınız, yeni dikkatimi çekti cevapladım sanırım görmediniz.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=581845&postcount=374

Kene ile hiç alakası olmayan bir konu bu.
organik bileşenlerin güneşten aldıkları enerjiyi kompostun oluşum sürecinde büyük oranda ısı enerjisiyle kaybetmesidir.


Ayrıca güneşin ısı enerjisinin kompostlaşma sürecine hiç katkısı yoktur, alakası da yoktur. Organik bileşenler güneşten aldıkları nerejiyi kompost oluşumsürecinde ısı enerjisiyle nasıl kaybeder? Burada herhalde başka birşey anlatmak istiyorsunuz.

Oluşan ısı bir biyoregülasyon sonucudur. Halk arasındaki tanımıyla yığının kızışmasıdır. Kızışma ortaya yakın noktadan başlar ve yayılır. Bu yüzden profesyonel üretimde kompost çevrilir. İşlemkapalı ortamda bir tamburda da yapılabilir, güneşin "g" si söz konusu olmaz.

Bu arada link verdiğiniz mesajınızdaki şu ibare de kimsenin aklını karıştırmasın isterim,

topraktaki canlılığın artmasıyla toprak içersinde bulunan zararlı atıklardan, pestistlerin parçalanarak zararlı toksinlerin toprak yararına dönüşünüde sağlamış olacağız.

Pestisitler parçalanarak zaralı toksinler toprak yararına dönmez. Böyle bir işlem yok. Toksin mikroorganizmalar tarafından salgılanan zehirlerdir. Pestisit ise bütün zirai ilaçlardır.

Yani kısaca toprak canlılığı artınca ilaçlar parçalanarak, zararlı mikroorganizmaların salgıladığı zehirleri toprak yararına dönüştürmez.

Ayrıca yine o mesajda kompostlamanın farklı bir yönteminden bahsettiğinizi belirtseniz de ben sanırım anlayamadım, hangi farklı yöntem bu açıklarsanız memnun olacağım.

MeyveliTepe
20-02-2010, 20:12
Bu yıl kompost kaplarımın daha küçük iki benzerini bahçeye yeni yapmakta olduğum seranın içinde de yapmayı planlıyorum. Böylece, proses sırasında çıkan ısıdan ve karbondioksit gazından serada yararlanmayı umuyorum. Kompost kabının içine ısı değiştirici boru döşeyip, güneş enerjisi paneline ek olarak tanktaki suyun ısıtılmasında kullanmak istiyordum ama ısıyı aldığımda kompost sürecini bozarım diye vazgeçtim, böylesi daha mantıklı geldi.

Geçen baharda kendime beş ton kompost hedefi koymuştum. Sanırım bu hedefi biraz geçtim.Halihazırda her biri 1 metre küpten daha fazla üç kap tıkabasa dolu. Martta çim biçme sezonunun açılmasıyla birlikte mevcut kompostu boşaltıp mayıs sonuna kadar kapları ikişer kere daha çevirebilirim diye düşünüyorum. Böylece, elimdeki 3 metreküpe ilave 6 metreküp kompost daha yaz başına yetişmiş olur.

ggirgin
21-02-2010, 13:01
Sayın indomie;

Ellerinize sağlık. Çok güzel bir çalışma olmuş. Bu tecrübenizden bende faydalanacağım. Tekrar ellerinize sağlık.

indomie
21-02-2010, 20:39
Aklınızda olsun, bu tür sabit kutular yaptığınızda ortaya her yanı delikli bir boru koymak ve malzemeyi etrafına doldurmak havalanmayı sağlar, son derece faydalıdır.

Sayın Pakkaner,

İlk resimde görüleceği üzere, hurda çeşme borusunu kompostun ısısını kontrol etmek için kullandığım gibi 15'er cm aralıklarla tabana kadar iterek 25-30 delik açıp havalandırmayı sağlamağa çalışıyordum. Tabii her aktarmadan sonra delikleri tekrar açmak benim için yorucu oluyordu.

Tavsiye ettiğiniz gibi 10 cm çaplı bir metre boyunda PVC bir boru alarak matkapla her tarafına sık delikler açarak kompostun ortasına yerleştirmek en iyisi ve kolayı olacak.

Sürekli yapacaksanız tavsiyem mevcut kabın bitişiğine bir tane daha yapın. Biri dolup proses başladığında diğeri için malzeme toplarsınız. Böylelikle süreklilik sağlamış olursunuz.

Sayın MeyveliTepe,

Evet sürekli yapmayı düşünüyorum. Keçi gübresi alıp toprağa serpmek benim için tarih oldu. Tarih dediğime bakmayın bahçe ile uğraşım iyi yıl geriye gidebiliyor ancak. :rolleyes:

Sizin yaptıklarınızı hayranlıkla izliyorum. Daha önceki bir yazınızda çift kap kullanmanın faydalarından bahsetmiştiniz. Hakikaten mevcut kasanın yanına bir tane daha ilave etmek bana da çok kolaylık sağlardı. Zira şimdi aktarma yaparken kompostun üst tabakasından başlayarak uzunlamasına bir tepecik halinde bahçeye boşaltıyor, sonra da en üstteki en alta gelecek şekilde tekrar kasaya dolduruyorum. Halbuki yanında bir kasam daha olsa birinci kasadan aldığım kompostu doğrudan ikinci kasaya aktararak havalandırma işlemini bir defada yapabilirdim. Veya dediğiniz gibi biri dolduğunda ikincisini doldurmağa başlayabilirdim.

Maalesef bahçemde sebze yetiştirmek için ayırabildiğim alan 4.2 m x 6.5 m ebadında, yaklaşık 27 metrekare. Kompostu da bu alanda hazırlamağa çalışıyorum. Kompostu boşaltıp havalandırdıktan sonra tekrar kasaya doldurabilmek için kasanın önündeki alanı da bu işe ayırmak zorunda olduğum için 1 m x 4.2 m yaklaşık 4 metrekareyi bu iş için ayrıdığımdan şimdilik ikinci bir kasayı ilave edeniyorum.

Ancak, bahsettiğim 27 metrekarelik alana, sizin sebze adacıklarına benzer şekilde adacıklar oluşturup, kompost işini de bitişiğimdeki boş arsaya aktarmayı düşünüyorum. O zaman muhakkak ikinci bir kasayı da ilave edeceğim.

Yazınızda belittiğiniz meşe talaşının kullanımının doğru olup olmadığı hakkında çekincelerim var. Geçmiş yazılarda meşe yaprağının tanenli olmasından dolayı kompost yapımında kullanılmaması gerektiği belirtilmişti. Yaprağındaki gibi meşenin odununda da tanen fazlaca bulunmaktadır.

Ayrıca çam ağaçlarının talaşının kullanılmasının bir sakıncası var mıdır?

Sayın sibelbozo,

Güya bu başlığı baştan sonra okumuştum. Kompostta, çam talaşı yerine meşe talaşının tavsiye edildiğini hatırlıyorum. Yanılmış da olabilirim. Baştan sona tekrar okumam gerekecek anlaşılan.

Kompost kabının açma, kapama düzeneğinin nasıl çalıştığına dair yakın plan foto eklemeniz mümkün mü?

Sayın berduray,

Aşağıdaki 2. ve 3. resimler umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.

Yaptığım araştırmalarda başlayan bir kompostlaşma sürecine nem oranını dengelemek için su serpilebileceği fakat, yeni malzemenin katılmasının sürecin dengesini bozacağı söyleniyordu. Siz her hafta eksilen 15 cm için yeşil malzeme kattığınızı belitmişsiniz. Bu durumda başlayan süreç tam olarak nasıl etkilendi?

Sayın Savaş,

"Amatör aç gözlü olur". Bu sözü bu sitede öğrendim ve çok hoşuma gitti. Hakikaten çok doğru bir söz.

Birşey bildiğimden değil, daha fazla kompost elde edebilmek için üç hafta boyunca eksilen kısım kadar ilaveler yaptım. İlavelerde de yeşil ve kahverengi materyal kullanarak C/N oranını 30/1'e ayarlamağa çalıştım. İlave yapmadan önce de kasayı boşaltarak eski ile yeniyi iyice karıştırarak tekrar kasaya doldurdum. Her kasayı boşalttığımda eski ile yenilerin ayırt edilemeyecek kadar homojen bir karışım oluşturduklarını gördüm.

Bu tür bir işlemin kompost oluşma süresini uzatacağı muhakkak olmakla birlikte, kompostun kalitesini etkileyip etkilemediğini bilemiyorum.

Son ilaveyi 10 gün önce yapmıştım. O günden beri de yine 20 cm eksilme oldu. Ancak, artık ilave yapmayacağım, zira ilk ürünümün nihai halini görmek için sabırsızlanıyorum.

Bu tecrübenizden bende faydalanacağım.

Sayın ggirgin,

Teveccühünüze teşekkür ederim ama, benim gibi acemi birinin tecrübesinden! faydalanabileceğinizi düşünemiyorum. Başta Sayın MeyveliTepe olmak üzere bu işi hakkıyla yapan üstadlarımızı izlerseniz sanırım kârlı çıkarsınız.

Herkese sonsuz teşekkürler ediyor, saygılar sunuyorum.

ggirgin
21-02-2010, 23:43
Sayın indomie;

Bahçe ile uğraşmaya başladığım günden beri Meyvelitepe'yi hem bloğundan hem de buradaki yazılarından, ayrıca diğer arkadaşlarımızı da takip ediyorum. Ve öğrendiğim bir sürü şeyi de uyguluyorum. Sanırım sizin kompostu anlatımınız bana yakın geldi. Ve benimde artık kompost yapmayı başarmam gerekiyor. Tekrar ellerinize sağlık.

Savaş
22-02-2010, 00:17
Sayın indomie,

süreci başlamış olan komposta yeni malzeme katmanın şöyle bir sakıncası olabilir; en son katılan malzeme en önce katılan malzemeden daha geç olgunlaşacaktır. Bu da bitkilerinize yarı yarıya olgunlaşmamış kompost uygulamanız anlamına gelecektir. Ben geçen yaz, yani Ağustos 2009 gibi başkonumda başladığım kompostu başarıyla bitirdim. Kış boyunca bir köşede bekleyen kompostu yakın bir zaman önce toprağa karıştırdım. Bir kısmını ise bir kaç saksıya koyup bir köşeye ayırmıştım. Ayırdığım kompostu saksısıyla beraber naylon poşet içine koymuştum. Bir zaman sonra, naylon poşeti açtığımda üzerin hafif beyaz küf ile kaplıydı ama mis gibi kokuyordu. Bittiğini sandığımız kompost aslında öyle kolay kolay bitmiş sayılmıyor. Sürekli bir faaliyet içten içe devam ediyor. Bu nedenle, sonradan katılan malzeme karlı sayılmayabilir diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

taskıslalı
22-02-2010, 19:49
Ekim gibi başladığım kompostu zaman zaman karıştırarak ve yanmış gübre takviyesi ile yaptım, ortadan da her yanı delikli bir PVC ile havalandırmaya çalıştım, C:N dengesini ayarlamak biraz tecrübe gerektiriyor, ama beklediğimden temiz bir şekilde süreç işliyor... Henüz tam olarak bitmese de sona yaklaştım, ayrıca gelen gübrelerden çıkan solucanlar şu an sanırım yılan boyutlarına ulaşmak üzereler, kompostum yer yer sıcak kompost yer yer de vermikompost gibi bir şey oldu.. Tabii C:N dengesini ayarlayamam ve sanırım biraz fazla nemli bir kompost yapmam karışık komposta sebep oldu, havalar da soğuk gidince zaman zaman soğuk komposta dönüştü.. Havaların bundan sonra sıcak gitmesi de işimi kolaylaştıracak diye tahmin ediyorum...

İlk tecrübeme dayanarak, bu işe devam, evsel atıkları değerlendirmek için harika bir çözüm..

Başardım..

Belki bundan sonra vermikompost ve sıcak kompost işini ayırarak yapmayı deneyebilirim, elde oldukça solucan birikti çünkü...

6. katta terasta solucan olur mu falan demeyin, bulundukları yerden katiyyen dışarı çıkmıyorlar, söz dinliyorlar..

Savaş
22-02-2010, 21:25
Sayın taskıslalı,

bu konu yeri değil biliyorum ama, sormadan da edemiyeceğim. Acaba solucanlarınız ne tür?

Solucanlarla ilgili şu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18902&page=3) konuyu bizlerle paylaşmak ister misiniz? Bir de, yakın plan resmini eklerseniz çok iyi olur.

Saygılarımla.

epsody
25-02-2010, 02:24
Sn. Epsody, ne demek istediğiniz hiç net değil. Birincisi, kompostlaşma aslında bir olgunlaşmadır, öğütme değildir. Öğüttüğünüz birşeyde olgunlaştırma yapmazsınız. Olduğu gibi kullanırsınız.

İkincisi aerobik kompostlarda yukarıda saydığınız dezavantajlar yoktur. Bu saydıklarınız başarısız bir kompost işleminin belirtileridir.

Üçüncüsü bir kompostlaştırma işleminde ısı kaybı veya yetersiz ısı varsa prosedür yanlış işliyor demektir.



Sayın mine hanım, istanbuldan ayrıldığımdan, sizin mesajıma verdiğiniz cevabı ancak imkan bulabildiğimden cevaplıyacağım, ilgili cevabıma birkaç alıntı içindeki anlaşılmayan ayrıntıları açıklıyarak konuya girmek istiyorum.

Kompost kavramı sizinde bildiğiniz gibi mikrobiyal canlıların yaptığı bir işlem olarak ben buna daha anlaşılır bir açıklama getirerek, biyolojik öğütme tanımlaması getirmekle, kompost kelimesinin ne anlam taşıdığına vurgulama yaparak konuya yeni katılan arkadaşlara bu kelimeninde açıklamasını getirmiş oluyorum.

Diğer bir alıntıda siz benim kompost yöntemlerimide anlamamış olduğunuzdan, sizlerin havalı yanma (aerobik) klasik yöntemlerinizden faklı olan, benim havasız (Fermantasyonla) kapalı ortamda işleme tabii tutarak oluşturduğum kompost işlemini anlatan bir sistemden bahsetmiştim.

Bu sistemde malzemeler homojen bir karışım sağlandıktan sonra kapalı bir ortama alınarak işlem tamamlana kadar malzemeye hava sirkülasyonu sağlanmamalıdır, havanın girdiği ortamlarda malzemeler oksidasyona uğradığından, bahsettiğim koku, gaz, böcek, sinek, hatta kene larvalalarının oluşumlarının tamamlanmasını sağlıyacak enzimlerin oksidasyon baktetilerince sağlanmasıyla ortaya çıkması demektir.

Klasik yöntem olan havalı yakma kompost sisteminin diğer bir kötü tarafıda malzemeye dışarıdan sağlanan havanında oksidasyonla beraber ısının kontrol edilemiyeşi büyük ısıların oluşumuyla sistem içeriğindeki enerjisini kaybetmekte,verim düşmektedir, kayıpları olan bir sistemi, ve çevreye olan zararlarını da kabul edersek büyük bir dezavantaja sahip bir oluşumu kabul etmek mümkün olmasa gerek.

Bana göre küçük ölçekli kompost çalışmaları kesiklikle oksidasyonla değil fermantasyonla esasıyla oluşturulmalıdır, ancak büyük işletmelerde bu işlemler otomasyonla sağlandığından işlem daha düzgün çalışmakta çevreye zarararları asgariye indirilerek verim artışıda sağlanmıştır.

merkürvenüs
02-03-2010, 09:32
Merhaba,

Bende balkonumda kompost yapmaya çalışıyorum. Bu iş için kirli çamaşır sepeti kullanıyorum, arada karıştırıyorum ama hala kızışmayı sağlayamadım. Kötü koku yok ama oldukları gibi duruyorlar. Isı oluşması için ne yapmalıyım?

Savaş
02-03-2010, 13:00
Yeşil malzeme dengesini doğru yapamamış olabilirsin. Havaların şu sıralar soğuk olması kızışmayı bir nebze geçiktirir veya yavaşlatır. Ama aynı sepette ben de yaptım ve ölçtüğümde 50 dereceyi rahatlıkla geçen bir ısıya ulaşabildim. Yeşil malzeme oranını biraz daha arttır. Bu arada çok sık karıştırma, en azından başlangıçta. Kızışma başladığında muazzam bir heyecan duyacaksın!

epsody
02-03-2010, 13:55
Merhaba,

Bende balkonumda kompost yapmaya çalışıyorum. Bu iş için kirli çamaşır sepeti kullanıyorum, arada karıştırıyorum ama hala kızışmayı sağlayamadım. Kötü koku yok ama oldukları gibi duruyorlar. Isı oluşması için ne yapmalıyım?

Arkadaşım merkürvenüs, kompost oluşumunun başlaması için bu işlemi yapan mikro organizmaların kompost malzemelerinin içinde yeterli miktarlarda oluşması gerekmektedir mikroorganizmaların önce varlığını bilmek zorundayız, eyer varsalar, çalışmaları için uygun şartların oluşması gerekmektedir.

Sizin yapacağınız iş, işi şansa bırakmadan taze ahır gübresi ilave ile homojen bir karışım sağlıyarak kompostunuzun fermantasyon işlemini aktif edebilirsiniz, bilirsinizki hanımlar hamur mayaladıkları zaman homurun mayaya gelmesi için hamuru iyi bir şekilde örterek ısısını muhafaza ederek, hamur mayalanmasını hızlandırırlar.

Kompost işlemi merkezden dışarıya doğru oluşum süreci başlar, bu orta bölgenin ısı şartları yönünden daha uygun anlımı demektir siz de bu şartlar içinde kompost oluşumuna katkı sağlıyarak süreci hızlandırabilirsiniz.

Kompost çalışmalarınızda başarılar diler çalışmalarınızda destek için bizler hep yanındayız iyi günler sevgiyle kalın.

merkürvenüs
03-03-2010, 08:44
Merhaba,

Sn.Savaş yeşil malzeme oranını tekrar kontrol edecem. Siz nasıl oranlar kullanmıştınız? Kompostu aynı şartlarda yaptığımız için sizin ölçüleriniz bana yararlı olacaktır. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Birşeyler olmasını heyecanla bekliyorum...

Sn.Epsody kompostuma bir miktar toz organik gübre ekledim yararlı mikroorganizmalar olsun ve süreç çabuk işlesin diye. Taze ahır gübresi bulamam ve bulsam da koku açısından apartman şartları için iyi olmaz sanırım. Kızışmanın olması için üzerini tamamen kapamamı mı öneriyorsunuz? Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

epsody
03-03-2010, 09:26
Merhaba,

Sn.Epsody kompostuma bir miktar toz organik gübre ekledim yararlı mikroorganizmalar olsun ve süreç çabuk işlesin diye. Taze ahır gübresi bulamam ve bulsam da koku açısından apartman şartları için iyi olmaz sanırım. Kızışmanın olması için üzerini tamamen kapamamı mı öneriyorsunuz? Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Arkadaşım sen bu işi apartman şartlarında yapıyorsan kesinlikle havalı yanma işlemine tabi olarak kompost sürecini başlatamassın, çünkü büyük ölçekli malzemelerle çalışma imkanın olmadığından, sen bu işi havasız fermantasyon işlemiyle yapmalısın, mevcut malzemelerine göre bir kapaklı bidon bularak malzemelerini homojen bir karışımla doldurup, aktifleyici olarak EM kullanmalısın,

Oluşum tamamlanıncaya kadar kabın kapağını açmamalısın, içine ilave yapmamalısın, sonuçta kompostun koku oluşumuna neden olmadan en verimli kompost oluşacaktır. kızışmalı ve havalı kompostlar oluşum esnasında koku ve sinek yapacaklardır.

Senin kompost yapma çizgini apartman şartları sınırlamış durumda, bir kompost uzmanı olarak tavsiyelerim bu kadar, sana kolaylıklar dilerim sevgiyle kal.

indomie
03-03-2010, 21:18
Lütfen kimse kusura bakmasın ve beni ayıplamasın. Bugün tevazu göstermeyeceğim ve kendimi biraz şımartacağım.

Yaklaşık 45 gün önce yapmağa başladığım ilk kompostumu bugün kompost kasasından boşaltarak, Mart ayı sonuna kadar dinlemesi için, üzerini güneş geçirmeyen koyu mavi renkli naylon ile örttüm. Tabii hava alabilmesi için de naylonun uçlarının altına aralıklı olarak çubuklar koydum. Haftada bir defa da aktarma yapıp havalandıracağım.

Resimde de görüldüğü gibi avucuma aldığım bir kısım kompost üzerinde hemen çiçek bile açtı. :D

Eksiklerim olmuş olabilir ama, onu bunu bilmem ben çok beğendim. İnşallah bitkilerim de beğenir.

3-4 gün önce deneme maksadıyla kasadaki komposta 5 adet arpacık soğanı ile 2 adet balkabağı çekirdeği sokuşturmuştum. Arpacık soğanları filizlenmemiş ama inanırmısınız kökleri salkım saçak 5-6 cm uzamış. Balkabağı çekirdekleri de alttan küçücük kök vermeğe başlamış, bayıldım bu işe.

Yeri ve imkanı olanlar hala kompost yapmağa başlamamışlarsa hararetle tavsiye ediyorum, hemen başlasınlar.

Bugün Çarşamba ve evimin yakınındaki pazar yerinden yeni kompost için bütün gün sebze atığı topladım, 12 el arabası, tamamı kıyıldıktan sonra yaklaşık 400 litre kadar olacak. Yarıya yakınını çim biçme makinası ile kıydım, geri kalanını da kısmetse yarın kıyıp, hazırda bekleyen 5 torba keçi gübresi ile yeteri kadar talaş karıştırdıktan sonra, 750 litrelik kompost kasasına doldurarak ikinci kompostuma başlayacağım.

Saygılarımla.

Mine Pakkaner
03-03-2010, 21:31
...kızışmalı ve havalı kompostlar oluşum esnasında koku ve sinek yapacaklardır.

... bir kompost uzmanı olarak tavsiyelerim bu kadar...

Bir kompost uzmanı olarak koku ve sinek varsa kompostlaşma işleminde hata olduğunu bilmeniz gerek.

... hatta kene larvalalarının oluşumlarının tamamlanmasını sağlıyacak enzimlerin oksidasyon baktetilerince sağlanmasıyla ortaya çıkması demektir.
...

Bu kene larvalarının oluşumlarının tamamlanmasını sağlıyacak enzimlerin neler olduğunu, ayrıca kene larvası oluşumu tamamlanmasını sağlıyan bu enzimlerin hangi oksidasyon bakterilerince sağlandığını anlatmanız artık bir borç oldu. O ne oksidasyon bakterisiymiş ki, enzim sağlayıp kene larvası oluşumunu tamamlamış.

Mine Pakkaner
03-03-2010, 21:47
İndomie sizi içtenlikle kutluyorum, elinize sağlık.

Kiraz
03-03-2010, 22:28
Sn. İndomie tebrikler, kışkırtıcı bir çalışma olmuş.

Bahçem küçük olduğu için bu sene uygun bir sepette deneyeceğim ama site yönetimine de bu konuyu açacağım. Alanları var, genel alan için çalışan bahçevanları var, yazın her bahçeden torbalarca çim atılıyor, her türlü bahçe atığını, çöpçü almadığı için site yönetimi kendi aracı ile topluyor, budanan dalları da topluyorlar,... neden olmasın. Hem kendileri kullanır, hem de uygun fiyata bize satar (ya da yeşillik bağışı yapanlara verir). Belki böylece yeşil çöpleri de ayrıştıran olur. Belki hayal kuruyorum ama bu kadar imkanla hiç zor değil, yeter ki önemi anlaşılsın.

indomie
03-03-2010, 22:44
Teşekkürler Saygıdeğer Pakkaner,

Sizlerin sayesinde öğreniyoruz.

Saygılarımla.

MeyveliTepe
03-03-2010, 22:49
Sn.İndomie, mükemmel. İşin sırrını tamamıyle kapmışsınız. Elinize sağlık.

indomie
03-03-2010, 22:58
Teşekkürler Sayın Kiraz,

Dilerim site yönetimini razı edersiniz ve biran evvel bu işe başlarlar ve cıvardaki sitelere de örnek olurlar. Kesinlikle koku yok, sinek yok.

Saygılarımla.

indomie
03-03-2010, 23:07
Teşekkürler Sayın MeyveliTepe,

İlk kıvılcımı siz vermiştiniz. Gerek buradaki, gerek sizin sitenizdeki çalışmalarınızı örnek aldım.

Sıra sizin sebze adacıklarına benzer adacıklar yapmağa geldi. 27 metrekare bahçede ne adacığı oluşturabileceksem... Atlar nallanırken kurbağa da bacağını kaldırır misali işte.:D

Saygılarımla.

MeyveliTepe
03-03-2010, 23:16
Öyle demeyin. Bizim geçen yılki 9 ada denemesinde toplam net alan 22.5 metrekare idi :)

Savaş
04-03-2010, 19:11
Sayın indomie,

elinizdeki kompost taze kadayıf kıvamında. Ne güzel görünüyor öyle. Güle güle kullanın!

barış kağan
04-03-2010, 19:45
Merhabalar.Busene ilkdefa meyve ağaçlarıma bordo bulamacı deniycem.Geçmi kaldım acaba.Bilmediğim bazı şeylervar.Cevaplayabilirseniz sevinirim. Yaprakları yıkamaktan başka toprağa vericekmiyim. Birde güllere uygulayabilirmiyim. Geçen sene onlardada mantar vardı.Saygılar.

epsody
05-03-2010, 08:28
Bir kompost uzmanı olarak koku ve sinek varsa kompostlaşma işleminde hata olduğunu bilmeniz gerek.

Bu kene larvalarının oluşumlarının tamamlanmasını sağlıyacak enzimlerin neler olduğunu, ayrıca kene larvası oluşumu tamamlanmasını sağlıyan bu enzimlerin hangi oksidasyon bakterilerince sağlandığını anlatmanız artık bir borç oldu. O ne oksidasyon bakterisiymiş ki, enzim sağlayıp kene larvası oluşumunu tamamlamış.

Sayın Mine hanım, kompost tesislerinin kokudan yanlarından geçilmiyor, ben askerliğimi izmir foçada yaparken izinli olrak izmire gidişimizde çamlıdaki kompost tesislerinin civarından geçerken bunu bizzat kendim şahit olmuştum, hava yanmalı (oksidasyonla) sisteminin özü böyle çalışıyor, koku olan bir yerde sinekte mutlaka vardır.

Kene oluşumunu etkileyen enizimlerin neler olduğunu soruyorsunuz, ben bu işi laboratuar ortamında yapmış olsaydım her halde bunları sizlerle adlarıyla paylaşırdım, kene oluşumlarının, kenenin hangi aylarda ortaya çıkmasıyla oksidasyon olayının varlığına yorum getirdim.

Evrim sürecini toprakta başlatmış bu canlının gelişmesini, çoğalmasını sağlayan etmenlerin, yaz aylarındaki uygun ısı şartlarındaki topraktaki organik maddenin zararlı mikroorganizmalarların oksidasyon içinde bu enzimleri (kenenin beslenmesin de birinci sıradaki oluşumları başlatması) her ne kadar evrimini bir canlının kanını emerek tamamlasada kenenin görüldüğü yerlerin kırsal alanların yoğunluk gösterdiğinden kene'nin üremesine sebeb, kırsal alanlardaki organik bileşenlerin oksidasyonun etkisiyle bozunmasın sonuçlarıdır.

Yaz aylarında kırsal alanda kene, canlılar için potansiyel risk oluşturmaktadır.

epsody
05-03-2010, 08:58
Sn.İndomie, mükemmel. İşin sırrını tamamıyle kapmışsınız. Elinize sağlık.

Sayın Meyvelitepe size bu soruyu yöneltmemin sebebleri başında sayın İndomie arkadaşımızın kompost uygulamalarında sizi bir usta gibi örnek alarak kompost yapmasıdır.

İndomie arkadaşımız oluşturmuş olduğu bu kompostunu forumlarda paylaşımlara açmış, vede resimlemiştir, fotoğraflardaki görüntülerden ideal bir kompost oluşumu görülmektedir, fakat bu oluşumun tamamlanmasındaki süre bende kuşkulara neden olmuştur.

Kendim ne kadar kompost uygulayıcı isemde, aerobik kompot uygulamalarım olmamaktadır, bu konuda sizin uzmanlığınız içindeki bu bilgilerle,45 günlük süredeki bu oluşumu açıklıyarak beni aydınlatırsanız size minnettar kalacağım ilgine şimdiden teşekkür ederim, sevgi ve saygılarımla hoşça kal.

indomie
05-03-2010, 20:30
Sayın Epsody,

Gerçi siz soruyu yanlış yere, kompost konusunda örnek aldığım Sayın Meyvelitepe'ye, sormuşsunuz ama cevap vermek bana düşer diye düşünüyorum.

Sizinle polemiğe girmeyi hiç ama hiç arzu etmediğim halde, bundan sonra sizin yazılarınıza cevap vermeyi düşünmediğim için, bir defalık olsun bunu göze alıyorum.

Sayın epsody,

İtiraf ediyorum. Fotoğraf makinasının tarih ayarlarıyla oynayarak, 6 ayda elde ettiğim kompostu 45 günde elde etmiş gibi gösterdim. Gerçi bir aylık olgunlaşma evresi var ama orası o kadar önemli değil.

Sayın epsody,

Ben Manisa'nın Akhisar ilçesindenim. Çocukluğum ve gençliğimin büyük bir bölümü tütün tarlalarında, bağda, bahçede geçti.

Bağımız da, zeytinliğimiz de, atımız da, arabamız da vardı. Tabii o zamanlar kompost nedir bilmiyorduk. Atımızın gübresini evimizin bahçesinin uzakça bir köşesine yığıp, üzerine kapak olsun diye at arabamızla yakındaki dereden mil (çakıl veya kum değil) getirip üzerine atardık. İlkbahara yetiştirebilmek için 10-15 günde bir bu gübre yığınını aktarır dururduk, buharları çıka çıka. Amacımız, yanmış bir gübre elde edebilmek ve tütün fidelerini yetiştirebilmek idi.

O zamanlar sıkılarak yapmak istemediğim bu işlemleri şimdi hobi olarak zevk ile yapıyorum.

Sayın epsody,

Ben 65 yaşında emekli bir memurum. Daha önceki mesajlarımda da bahsetmiştim. Emekliliğimi geçirmek üzere yerleştiğim Urla/Çeşmealtı'daki 320 metrekarelik evimin bahçesinde kendim ve dostlarım için birşeylerin en iyisini yetiştirmeğe çalışıyorum. 45 gün önce (pardon 6 ay önce) yapmağa başladığım kompostun olgunlaştığına karar vererek kompost kasasını boşalttım ve dinlenmesi için koyu renk bir naylon altına alarak yeni bir kompost hazırlayabilmek için 03.03.2010 günü pazar yerinden atık sebzeleri topladım. (resimleri aşağıda)

Üç gündür (Çarşamba-Perşembe-Cuma) bu sebze atıklarını parçalamak, içine gerekli miktarda keçi gübresi, talaş katarak karıştırıp kompost kasasına doldurmakla uğraşıyorum. Resimlerden de anlaşılacağı üzere bahçem kompost işletmesine dönüştü. Şükür ki işlemler bitti. Şu anda bel ağrısından duramıyorum ama ne gam. Bu işlemleri bitirebilmiş olmaktan duyduğum zevk benim yorgunluğumu alıyor ve bana huzur veriyor.

Sayın epsody,

Biliyorum ki iyi niyetlisiniz. Ancak İtici yazılarınız iyi niyetinizi örtüyor. Lütfen insanları olduğu gibi kabul edin ve kendi çizginize getirmeğe çelışmayın, siz tavsiyelerinizi yapın ve bırakın insanlar inandıklarını yapsınlar.

Saygılarımla.

MeyveliTepe
05-03-2010, 21:43
İdeal sıcak kompostun nasıl yapıldığı bu başlığın ilk bir kaç sayfasında çok detaylı bir şekilde anlatılmış. Biz de kara-altın-1 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/01/kara-altn--1.html#more), kara-altın-2 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/01/kara-altn--2.html), kara-altın-3 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/01/kara-altn--3.html)ve kara-altın-4 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/11/kara-alt%C4%B1n---4.html)isimli yazılarımızda detaylı olarak hem sıcak hem de soğuk komposttan söz etmişiz.

Bu yazılar, kompost işine ciddi olarak başladığımız ilk zamanlardaydı. O günden bugüne kompost kaplarımız kaç kere doldu boşaldı bilmiyorum. Hala, üç kabımız tepeleme dolu, Nisan ayı gelip kolay yeşil malzeme bulacağımız zamanı bekliyorlar.

Bu konuda tekrar uzun uzun yazmadım ama her yeni kompost partisinde yöntemler biraz daha gelişiyor. Artık kahverengi malzeme yerine çoğunlukla keçi gübresi kullanıyorum. İlk karışımı EM ile spraylemek işlemin homojen başlayıp bitmesi, sürenin daha da kısalması açısından çok işe yarıyor. Kompost sırasında sinek, koku vb. bir şey hiç görmedim, ki onlar olsa olsa yanlış yapılan ve çürüyen kompostun belirtileri olabilirler.

Havanın ısınmasıyla birlikte kompostun kaplardaki bekleme süresi 3 haftadır. Daha fazlasına gerek yok, işlem tamamlanmış oluyor. Bu sürenin sonunda kaplardaki malzemeyi hemen malç olarak kullanabiliyorum. Malçtaki malzeme hem besinlerni alttaki toprağa geçiriyor, hem de rahat rahat beklediği için iyice olgunlaşıyor. Bir süre sonra üstüne gelen yeni bir malç tabakasıyla esas toprağı oluşturuyor.

Büyük miktarda malzeme elde etme imkanı olanlar için sıcak kompost harika bir yöntemdir. Çok hızlı olarak organik malzemeler kullanılır duruma gelirler. Böylece topraklarımızı organik maddece zenginleştirme işinde çok önemli bir hız kazanırız. Bu bakımdan soğuk komposta göre avantajlıdır. Uygun koşullarda ve ihtiyaca göre sıcak soğuk farketmez, herkes kompost yapmalıdır.

Bu yıl sıcak kompostun etinden ve sütünden de yararlanacağım inşallah. Bahçedeki yeni seranın içinde iki kompost kabı, sera için hem ısı hem de karbondioksit sağlayacak. Böylelikle seralarda çoğunlukla görülen fotosentez yavaşlaması problemini sıcak kompost kapları sayesinde baştan yok etmiş olacağım.

Savaş
06-03-2010, 00:50
Arkadaşlar,

kompostunuzu değil 45 gün 14 günde bile yapmanız mümkün. Bunu zamanla bir ilgisi yoktur. Ben yeterince büyük olmayan kaplarımda, daracık balkonumda, bol çeşit malzeme kullanarak, 2-2,5 ay gibi bir sürede yapmayı başardım. Oldu mu? Oldu ki, şu anda sadece bu kompost içine deneme olarak ektiğim sümbüller gürbüz bir şekilde büyüdüler ve yakında açıp mis gibi kokacaklar. Bu bir yöntem, iklim, kullanılan malzeme vs. farkı.

Zeytinlibahçe
06-03-2010, 08:19
Selamlar

Kendi kompost çalışmalarımızda, zararsız olarak kullanılabilir ve sürecin tamamlandıgını (tüm karışımın ve nemin dogru oldugunu kabul edersek)ısısından anlıyoruz, yükselen ısı ilerleyen günlerde gitgide normal degerlere düştügünde kompostumuzu kullanıyoruz,benimde tecrübem belirtilen sürenin yeterli oldugudur.
sn indomia bahceniz ne kadar sevimli görünüyor,kompost çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
sn meyvelitepe,size yetişemiyoruz,şöyle bir sene hiçbirşey yapmasanızda arayı kapatsak diyorum,zaten yagmurlar nedeniyle planlarımızın gerisinde kaldık
Yakında kompost konusundaki kendi çalısmalarımızı buradan yayınlamayı düşünüyorum

saygılarımla

Mine Pakkaner
06-03-2010, 19:23
Sayın Mine hanım, kompost tesislerinin kokudan yanlarından geçilmiyor, ben askerliğimi izmir foçada yaparken izinli olrak izmire gidişimizde çamlıdaki kompost tesislerinin civarından geçerken bunu bizzat kendim şahit olmuştum, hava yanmalı (oksidasyonla) sisteminin özü böyle çalışıyor, koku olan bir yerde sinekte mutlaka vardır.

Kene oluşumunu etkileyen enizimlerin neler olduğunu soruyorsunuz, ben bu işi laboratuar ortamında yapmış olsaydım her halde bunları sizlerle adlarıyla paylaşırdım, kene oluşumlarının, kenenin hangi aylarda ortaya çıkmasıyla oksidasyon olayının varlığına yorum getirdim.

Evrim sürecini toprakta başlatmış bu canlının gelişmesini, çoğalmasını sağlayan etmenlerin, yaz aylarındaki uygun ısı şartlarındaki topraktaki organik maddenin zararlı mikroorganizmalarların oksidasyon içinde bu enzimleri (kenenin beslenmesin de birinci sıradaki oluşumları başlatması) her ne kadar evrimini bir canlının kanını emerek tamamlasada kenenin görüldüğü yerlerin kırsal alanların yoğunluk gösterdiğinden kene'nin üremesine sebeb, kırsal alanlardaki organik bileşenlerin oksidasyonun etkisiyle bozunmasın sonuçlarıdır.

Yaz aylarında kırsal alanda kene, canlılar için potansiyel risk oluşturmaktadır.

Artık bu konu gereksiz uzadı. Kendi kendinizi uzman ilan etmeniz sizi uzman yapmıyor.
kene oluşumlarının, kenenin hangi aylarda ortaya çıkmasıyla oksidasyon olayının varlığına yorum getirdim.Sizin getirdiğiniz yorumlar da olayları gerçek yapmıyor. Hani "bu böyle olabilir diye düşünüyorum" bile demiyor, bunun gerçekliğini bilimsel çalışmalara dayandırmıyor üstelik heryerde kerameti kendinden menkul, hüküm belirten ve bilimselliği sıfır olan cümleler sarfediyorsunuz.

Bu benim için hiç önemli değil deyip ipin ucunu bırakamıyorum, çünkü siz uzmanım filan diye salladıkça inanlar olacak. Bu arada uzmanlığınızı da değerlendirmek ve belgeleriniz varsa bilgilenmek isteriz.

Çamlı' dan geçerken duyduğunuz koku kompostlaşma işlemi ile alakalı değil, gübre yığınlarıyla ilgili.

Çamlı devasa bir tesis. Binlerce hayvan var, bir büyükbaş günde ortalama10-25 kg arasında dışkı oluşturur. Varın siz gübre yığınlarının tonajını düşünün. Bir de bunun kompostlanmadan beklediğini düşünün.

Kompost oluşumu sırasında ısı 55-60 dereceye kadar çıkar, bu yüzden sinek böcek, bunların yumurta, nimf ve larvaları da ölür, yabancı ot tohumları da. İşte yine bu yüzden biz bu işleme neredeyse pastörizasyon deriz. Yani sizin gibi sterilizasyon kelimelerini de bol keseden kullanmayız.

Bu arada yalnız Çamlı değil, Ecofert, Makroorganik ve Gölmarmara kompost tesislerinin hepsine gittim. Kompostlaşma işleminin oluşturduğu bir koku da kesinlikle yoktu. Ama kompostlaşmak üzere getirilen malzeme elbette kokar. Siz kokmayan dışkı gördünüz mü? Sinek vs. zararlıya da yataklık yapıyar, kompostlaşma başlayınca bu da bitiyor. Kompostlaşma kokuya sineğe sebep olmaz, bunu kaç kere izah edeceğim?

Kısaca, artık bu başlığı sadece izlemenizi, kendi denemelerinizi ve görüşlerinizi de yine kendinize açtığınız Fermantasyon Esasıyla malç ve kompost yapmak. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18934) başlığında paylaşmanızı rica edeceğim. Bu arada verdiğiniz bilgileri de bilimsel verilere dayandırmanızı veya kendi görüşünüz olduğu ibaresiyle belirtmenizi istiyorum.

Yoksa yukarıdaki gibi sanki laboratuvar ortamında işlem yapıyormuşcasına olur olmaz enzim oksidayon bakterisi vs. bilgi vermeye devam etmenize engel olacağız. Mesnetsiz, yanlış ve bilimsellikle zerrece ilgisi olmayan bilgileriniz insanları kompost yapmaktan korkutacak ve uzaklaştıracak.

webgezer
06-03-2010, 22:01
Aslında Sn Epsody'nin oldukça önemli şeyler söylediğini, ancak konu hakkındaki teknik bilgisinin eksikliği ve uslubu nedeniyle düşündüklerini aktaramadığını düşünüyorum.

Öncelikle şunu söylemek isterim, bu konuda bir eğitimim yok, işin kötüsü bu konuda pratiğim de yok sayılır ( kısa bir süre önce başladığım mutfak artıkları ile em turşu yapma dışında ), ancak iş başa düştü hatalarım olursa affola.


Ayrıca güneşin ısı enerjisinin kompostlaşma sürecine hiç katkısı yoktur, alakası da yoktur. Organik bileşenler güneşten aldıkları enerjiyi kompost oluşum sürecinde ısı enerjisiyle nasıl kaybeder? Burada herhalde başka birşey anlatmak istiyorsunuz.


Bence dananın kuyruğunun koptuğu yer burası, herkes toprağın aslında canlı olduğu konusunda hemfikir, hem doğayı korumak hem de verim almak için topraktaki canlılığın arttırılması konusunda da hem fikir, ancak benim bildiğim her türlü canlılık aynı zamanda bir enerjiye gereksinim duyar, bu durumda bizim toprağa sadece temel maddeler değil aynı zamanda enerji de koymamız gerekiyor. Peki nasıl koyacağız ? Toprağa yüksek enerji içeren doğal artıktan oluşan organik madde koyduğumuzda havasız ortamda çürüme olduğu için faydadan çok zarar veriyor. O zaman çözüm gübreleştirme (kompostlaştırma).

Bütün doğal süreçlerin enerji kaynağı güneş, dolayısıyla bitkiler de güneşten aldıkları enerjiyi kendi yapılarındaki organik bileşiklerin Karbon ve Hidrojen bağları içerisinde depoluyorlar.

Okuduğum kadarıyla sıcak gübreleşme sürecinde toplam ağırlığın yaklaşık %40-80'i kayboluyor, ayrıca gübre üretimi sırasında su ve karbondioksit açığa çıkıyor. Aynı zamanda gübre yığını yüksek ısılara çıkıyor. Buradan organik malzenin içindeki enerji içeren hidrojen ve karbon bağlarının kırılarak indirgendiğini/yandığını çıkartıyorum. Anladığım kadarıyla gübreleşme organik malzemenin içerisinde kolayca indirgenecek Karbon-Hidrojen bağları bitene kadar devam ediyor. Bu durumda gübreye başlangıçta koyduğumuz organik malzemenin içerisinde kimyasal olarak depolanmış olan enerjinin büyük bir kısmını kaybetmiş oluyoruz.

İşte Sn Epsody'nin bahsettiği sıcak gübre sürecinde kaybolan güneş enerjisi budur. Burada kendisinin önerdiği ( yine EM kullanımında başrol oynayan ) ekşime - fermentasyon- yoluyla gübreleşmede ise bu Karbon-Hidrojen bağları kırılıyor ancak ortaya enerji içermeyen CO2 ve H2O yerine farklı özellikteki organik malzeme (örneğin laktik asit) çıkıyor, bu organik malzeme içinde başlangıçtaki enerjinin büyük bölümü korunuyor.

Gübre içerisindeki işlemleri bilmiyorum, organik kimyadan anlamam, örnek olarak glikoz bulabildim, glikozda ekşime 25 birim enerji harcanıyor ve artan enerji laktik asitte kalıyor, indirgeme/yanma 465 birim enerji (glikozdaki enerjinin tümü) harcanıyor ve sonuçta enerji içermeyen Co2 ve H20 kalıyor. Ekşime ile gübreleştirmede sırasında çok az enerji harcandığı için başlangıçta koyduğumuz organik malzemenin içerisindeki depolanmış enerjinin büyük bölümü son aşamadaki gübrenin içinde bulunuyor.

Yanma/indirgeme yoluyla gübreleşme toprağa düşük enerji içeren indirgenmiş organik malzeme koymamıza imkan verirlen, ekşime ile gübreleşmede toprağa çürümeye/kokuşmaya neden olmadan yüksek enerji içeren organik malzeme koyma imkanı sağlıyor.

Konunun uzmanı olmasam da ikisi arasında önemli bir fark olduğunu, konunun bu işin uzmanı kişiler tarafından hem teorik hem de pratik anlamda incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Hatta biraz daha ileri giderek, bugün yaşadığımız bir çok sorunun temelinde bitkiden insana giden doğal besin zincirinin kırılmasının yattığını, bu zincir kırıldığı için tarım alanlarında sürekli eksilen organik malzeme için aşırı kimyasal kullanılırken, büyük şehirlerde ise tam tersine büyük oranda biriken organik maddenin doğal çevrim kapasitesini aştığı için kirlilik olduğunu, ekşime ile gübreleştirmenin insan eliyle bozulan doğal organik çevrimin düzeltilmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.

epsody
07-03-2010, 08:05
Aslında Sn Epsody'nin oldukça önemli şeyler söylediğini, ancak konu hakkındaki teknik bilgisinin eksikliği ve uslubu nedeniyle düşündüklerini aktaramadığını düşünüyorum.


İşte Sn Epsody'nin bahsettiği sıcak gübre sürecinde kaybolan güneş enerjisi budur. Burada kendisinin önerdiği ( yine EM kullanımında başrol oynayan ) ekşime - fermentasyon- yoluyla gübreleşmede ise bu Karbon-Hidrojen bağları kırılıyor ancak ortaya enerji içermeyen CO2 ve H2O yerine farklı özellikteki organik malzeme (örneğin laktik asit) çıkıyor, bu organik malzeme içinde başlangıçtaki enerjinin büyük bölümü korunuyor.


Yanma/indirgeme yoluyla gübreleşme toprağa düşük enerji içeren indirgenmiş organik malzeme koymamıza imkan verirlen, ekşime ile gübreleşmede toprağa çürümeye/kokuşmaya neden olmadan yüksek enerji içeren organik malzeme koyma imkanı sağlıyor.

Konunun uzmanı olmasam da ikisi arasında önemli bir fark olduğunu, konunun bu işin uzmanı kişiler tarafından hem teorik hem de pratik anlamda incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

şehirlerde ise tam tersine büyük oranda biriken organik maddenin doğal çevrim kapasitesini aştığı için kirlilik olduğunu, ekşime ile gübreleştirmenin insan eliyle bozulan doğal organik çevrimin düzeltilmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.

Arkadaşım webgezer, yorumuma başlamadan önce his ve duygularımla hareket ederek kompost gerçeğine getirdiğim yorumlarımı, ve bilimsel tez sayılacak pratikteki çalışmalarımı teknik dilde anlatamayışıma mazhar olup benim yerime yaptığın açıklamaların için sizi yakından tanıyıp şükranlarımı sunmak isterdim. İyiki sizin gibileri var, bütün şükranlarım sizin gibilerin üzerine olsun.

Bizler burada pratikteki hobi çalışmalarımızın bilgilerini yorumlara açmaktayız, bu yorumlar bir yerde beyin fırtınalarına dönmekte isede, pratikteki bilgilerimizi test imkanı elde ederek, bilgilerimizide doğrulamaya çalışıyoruz, doğruların yanında yanlışlarda olacaktır, ben bunu kabul ettiğimden her zaman tenkit ve eleştirilere açık olmuşumdur.

Ben kendimi bu yollada bir sınav verir gibi; Bu sınavda başarılı olmak için hep çaba içinde olmuşumdur, başarılı olmamıda bu anlayışıma borçluyum dur, organik atıkları mikrobiyal öğütme (kompostlaştırma) bu işlemin gerçeteki öbür tarafını düşünmüşümdür, bizlerin bu yaptıkları işlemler ne kadar doğru olduğunuda sorgulamışındır.

Benim uzmanlık iddalarım sizin de tarif ettiğiniz gibi enerji kayıpları en düşük verimi yüksek kabul ettiğim, hatta bu başlıklarda benden başka kimsenin itibar etmediği oksidasyonun karşısındaki fermantasyon tekniğini uyguladığımdan adeta benim tezim olmuş ve hep bunu yöntemi ortaya koyarak savunmasını yapmış, yorumlarımı paylaşmışındır.

Lakin sizinde paylaşımlara giripte gördüğünüz gibi adete benim bu tezim bir günah keçisi gibi görülmeye ve kabulsüzlükle karşıkarşıyadır, eğitim almadığımızdan, forumlarda paylaşımlarımız kabul görmiyecekmi, uzmanlık belgesi olanlarmı bu forumlarda bilgilerini paylaşımlara açacaklardır, bu anlayış nereden gelmektedir, çözüm yine sizin değindiğiniz gibi bu konunun işin uzmanı kişiler tarafından hem teorik hem de pratik anlamda incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Arkadaşım sizi bu başlıklarda tekrar görme dileğimle sevgi ve saygılarımı sunarım.

Mine Pakkaner
07-03-2010, 17:08
Sn. webgezer dananın kuyruğu sadece bir noktadan değil, birçok noktadan kopmuş durumdadır. Yönetimimizin görüşü de bellidir.

MeyveliTepe
07-03-2010, 17:31
Sanırım bu başlığı sıcak komposta ayırıp, soğuk kompost ile ilgili yazıları "fermentasyon ile sıvı gübre yapmak" başlığına taşısak iyi olacak. O başlığın da adını "Fermentasyon ile gübre yapmak" şeklinde değiştirirsek her şey yerli yerine oturur. Aksi halde, bazı yazılar yüzünden yerine göre uyguladığım soğuk komposttan nefret eder olacağım :)

qokhanyilmaz
07-03-2010, 21:03
Bende sayın meyvelitepe'nin kişisel bloğundan sonra bahçemizde her yıl yaptığımız sebzelerimiz için kompost hazırlamaya karar verdim.Bunun için her hafta süt aldığımız sütçüden koyun gübresi (keçi bulamadığımdan dolayı) , pazardan köylülerden aldığım kestane toprağı ve evde mutfaktan artan yeşil olan bir çok sebze artığını bir kasanın içine yerleştirip evde kullanmadığımız bir odaya (bunuda dış ortamının biraz daha sıcak olması reaksiyonu hızlandırır düşüncesiyle ) öylece bıraktım.Kasanın üzerindeki renk değişimini şimdiden farkedebiliyorum.Yaptığımız kompostun içine kırmızı solucan koymamızın ne gibi bir sakıncası olur bunun yanında fabrikadaki bir işçimden güvercin gübresi bulma şansım var aynı karışımı güvercin gübresiyle yapmam nasıl olur acaba. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Dogasever
08-03-2010, 11:11
MeyveliTepe'nin görüşüne katılıyorum. Sanırım kompost yapımı konusunun sıcak ve soğuk kompost yapımı olarak iki başlık halinde ayrılması herkes için isabetli olacaktır.

engindortkardes
09-03-2010, 10:06
Bursa Akçağlayan Bahçeli Evlerinden yeni bir ev aldık.50 metrekare bahçem var.Toprağın iyi olduğu söyleniyor. Ben yaklaşık bir ay önce çim bulunan toprağı kürek le belledim. Alttan bir sürü taş çıktı onları ayıkladım. Şimdide L şeklinde olan bahçeme iki tane elma ağacı,şeftali,kiraz ve japon eriği ektim. Toprağım bellediğim şekli ile duruyor. yağmurlardan ötürü tesviye edemedim.
Sonuç olarak sorucaklarımı sorayım şimdi yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkür ederim... :
1-Toprağa 40 litrelik karışık gübreli topraklar satılıyor. 6,7 çuval alıp atabilirmiyim. ( Yakarsın kökleri dediler)
2- Bhçenin bir bölümünded domates ekmeyi planlıyorum. Buraya gübre atayım mı.
3- Bellediğim toprakra çim var dı. Onlar sanırım kuruyunca yok olur gider dimi.
4- Şu an tprağımın üzreinde çim yok bodur ağaçları ektiğim için sadece bodur ağaçların kenarını açsaç hava almaları için diğer yerlere çim eksem olur mu. Toprak çıplak görğnmesin .
Hanımeli ektim iki tane çevre çitlere saracam onu güzl koksun diye gübre atayım mı onlara.
Çok karışık oldu ama idare edin ,Yeni üyeyim ve ilk defa yazıyorum.Teşekkür ederim.........

engindortkardes
09-03-2010, 10:08
Ben şimdi bu linkten çıkacağım ama inşaallah tekrar bulabilrim bu sayfayı.

Halil Önen
09-03-2010, 11:53
Bursa Akçağlayan Bahçeli Evlerinden yeni bir ev aldık.50 metrekare bahçem var.Toprağın iyi olduğu söyleniyor. Ben yaklaşık bir ay önce çim bulunan toprağı kürek le belledim. Alttan bir sürü taş çıktı onları ayıkladım. Şimdide L şeklinde olan bahçeme iki tane elma ağacı,şeftali,kiraz ve japon eriği ektim. Toprağım bellediğim şekli ile duruyor. yağmurlardan ötürü tesviye edemedim.
Sonuç olarak sorucaklarımı sorayım şimdi yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkür ederim... :
1-Toprağa 40 litrelik karışık gübreli topraklar satılıyor. 6,7 çuval alıp atabilirmiyim. ( Yakarsın kökleri dediler)
2- Bhçenin bir bölümünded domates ekmeyi planlıyorum. Buraya gübre atayım mı.
3- Bellediğim toprakra çim var dı. Onlar sanırım kuruyunca yok olur gider dimi.
4- Şu an tprağımın üzreinde çim yok bodur ağaçları ektiğim için sadece bodur ağaçların kenarını açsaç hava almaları için diğer yerlere çim eksem olur mu. Toprak çıplak görğnmesin .
Hanımeli ektim iki tane çevre çitlere saracam onu güzl koksun diye gübre atayım mı onlara.
Çok karışık oldu ama idare edin ,Yeni üyeyim ve ilk defa yazıyorum.Teşekkür ederim.........

Sn. Engin bey,
hoşgeldiniz.
(Biz bile hala hangi sayfaya yazacağımızı_duygularımıza yenilip_ ihlal ediyoruz.):)

Yeni aldığınız eviniz hayırlı olsun. Güle güle oturun. Bu mutluluğu bilirim.
(dilerim komşu da almışsınızdır):)

50 metrekare toprağınızda neler yetiştirirsiniz; bu siteyi öğrendiğinizde harikalar yaratacaksınız ki buna sizde şaşacaksınız.

Engin bey, hayvan gübresi yanmış olmalı. Yaş olan toprağın altında yanma oluşturuyor ve bitkinin köklerini zehirliyor. Ağacın kurumasına sebeb oluyor. Yaş gübre aynı zamanda böcek ve kurtlanma yapıyor. Bu da köklere zararlı olabiliyor. (bu konuda uzman değilim ama tecrübe (deneme) denen bir şey de var hani):o

Bu gübrelerin her türlü zararlıdan ve ottan arındırılmış olanları hazır satılmaktadır. Siz toprağınıza bilginizi ve emeğinizi katınız.

Meyve ağaclarınızın taç izleri nereye kadarsa toprağınızı oraya kadar işleyin(çapalayın/malçlayın).

Sulama işini ise, _fidanlar için_ ilk 2 yıl sonra tac izinden veriniz ve ağac büydükce sulamayı kökten uzaklaştırınız.( çimleri ağac geliştikce kazınız)

Çünkü su nerede ise kök oradadır.


(em ile ilgili sayfayı okuyun_evsel atıklar için_ neler yapabilirsiniz.)

engindortkardes
09-03-2010, 12:23
teşekkür ederim Halil bey...Anladığım şu çuvallarda satılan 40 lt lik gübreli topraklar ı atabilirm. Satıcıya sordum güneşte iki yıl yanmış bunlar

indomie
09-03-2010, 17:54
Yukarıdaki mesajımda resimlediğim gibi, 5 Mart Çarşamba günü pazar yerinden topladığım 10-12 el arabası kadar sebze atığını, Çarşamba ve Perşembe günü çim biçme makinesi ile küçük parçalara ayırdım. Cuma günü de içine beş torba keçi gübresi ile yeteri kadar talaş ilave ederek 750 litrelik kompost kasasına doldurdum, bir kısmı artmıştı. Pazar ve Pazartesi günü eksilen materyallerin yerine artan materyalleri ilave ederek tekrar kasayı doldurdum.

Bugün çıkan dumanları fark ederek telaşa kapıldım ve kasayı boşaltarak içine bir miktar daha talaş ilave ederek, kasanın tam ortasına 10'luk delikli drenaj borusu yerleştirdim. Kompost materyalini bu borunun etrafına doldurdum. Bütün materyali kasaya doldurduktan sonra atık çeşme borusu ile 15'er cm aralıklarla materyal içinde hava delikleri açtım ve drenaj borusundaki deliklerin kafi gelmeyeceğini düşünerek boruyu çıkardım. Görünümü tam bir krater ağzı gibi oldu.

İnat ettim bu sefer 30 günde hazırlayacağım ikinci kompostumu.

berduray
09-03-2010, 17:57
Haydi bakalım, inşallah...vakit nakittir...kolay gelsin.

Çalışmalarınızı takipteyiz.

indomie
09-03-2010, 18:03
Siz benden hızlı çıktınız Sayın berduray.

İnanıyorum olacak. Teşekkürler, saygılar.

epsody
10-03-2010, 00:02
İdeal sıcak kompostun nasıl yapıldığı bu başlığın ilk bir kaç sayfasında çok detaylı bir şekilde anlatılmış. EM ile spraylemek işlemin homojen başlayıp bitmesi, sürenin daha da kısalması açısından çok işe yarıyor. Kompost sırasında sinek, koku vb. bir şey hiç görmedim, ki onlar olsa olsa yanlış yapılan ve çürüyen kompostun belirtileri olabilirler.

Bu yıl sıcak kompostun etinden ve sütünden de yararlanacağım inşallah. Bahçedeki yeni seranın içinde iki kompost kabı, sera için hem ısı hem de karbondioksit sağlayacak. Böylelikle seralarda çoğunlukla görülen fotosentez yavaşlaması problemini sıcak kompost kapları sayesinde baştan yok etmiş olacağım.

Sayın MeyveliTepe sıcak kompost uygulamalarında kullanmiş olduğunuz Em'in içeriğindeki mikro organizmalar tarafından oksidasyon bakterilerinin etkilerini bloke ederek çürüme ve kokuşmaya neden olmadan, kompostunuzun fermantasyonunu sağladığının farkında olmalısınız her halde, koku ve sinek vb. oluşumlar Em'in etkilerinin kontrolünde işlediğinden dolayı bu süreç tamamlanmaktadır.

Kompostunuzda Em kullanımı ile istediğiniz sıcaklığa ulaşarak sera içi ısıtmanız bence başarılı gözülmemektedir, hatta biliyorsunuz ki Em uygulamaları komposta istenmeyen gaz oluşumları yeterli düzeyde olmadığından karbondioksit oluşumuda sizin çalışmalarınıza bir katkı sağlaması düşünülemez.

Benim kanaatim bu yöndedir, siz isterseniz bu konuyu sayın doğaseverede açarak bu bilgileri teyit ettirebilirsiniz, çalışmalarınızda başarılar.

MeyveliTepe
10-03-2010, 00:19
Sn.Epsody,

Birincisi, bir alıntı yaparken, orijinal metni kendinizce biçimlendiremezsiniz. Metnin aldığnız ve almadığınız yerlerin belli olması gerekir, paragraf yapısını değiştirmemeniz gerekir.

İkincisi,, EM kullanmadan da kompost yaptım. Hatta bügüne kadar yaptıklarımın çoğu EM kullanmadan yapıldı. Onlarda da sinek ve koku olmadı. Sinek ve kokuyu her nerden çıkarıyorsanız bizde bulunmuyor.

Komposttaki sıcaklığı sağlayan EM değildir. Kompost mekanizmasının doğal özelliğidir. İşin en başında gübre aşılaması, sonrakilerde, bir önceki komposttan aşılama zaten kompost yapım tekniğinin vazgeçilmez bir adımıdır. EM sadece spreyleme kolaylığı sayesinde homojen oluşumu sağlıyor. Bu sayede de süreç çabuk başlayıp çabuk bitiyor.

Üçüncüsü, çok şükür, yaptığım bir şeyin başarılı olup olmayacağını sizin subjektif ön yargınıza göre değerlendirecek değilim. "Düşünülemez" dediğiniz şey olsa olsa şahsınız için düşünülemiyecek bir şey olur. Kanaatleriniz size yön veriyor olabilir ama bana değil.

Dogasever
10-03-2010, 11:32
Kompostunuzda Em kullanımı ile istediğiniz sıcaklığa ulaşarak sera içi ısıtmanız bence başarılı gözülmemektedir, hatta biliyorsunuz ki Em uygulamaları komposta istenmeyen gaz oluşumları yeterli düzeyde olmadığından karbondioksit oluşumuda sizin çalışmalarınıza bir katkı sağlaması düşünülemez.

Sn Epsody
Biraz o güzel bahçenize çıkın ve hava alın lütfen. MeyveliTepe, ne yaptığını gayet iyi biliyor. Benden herhangi bir konuda teyit almasına gerek yok. Zaten böyle bir şeye ihtiyacı olsa, kendiliğinden sorar, kimseden tavsiye alması gerekmez.
EM ile yapılan gerek sıcak gerek soğuk kompostta Karbondioksit çıkışı vardır ve MeyeliTepe'nin yaptığı bu karbondioksitten ve ısıdan (sıcak kompost yaptığı için) serasında yararlanmaktır. Gayet de iyi, mantıklı ve çevreci bir yaklaşımdır. Olay da bundan ibarettir. Burada neyi eleştirdiğinizi anlamış değilim.

epsody
10-03-2010, 14:33
Kompostunuzda Em kullanımı ile istediğiniz sıcaklığa ulaşarak sera içi ısıtmanız bence başarılı gözülmemektedir, hatta biliyorsunuz ki Em uygulamaları komposta istenmeyen gaz oluşumları yeterli düzeyde olmadığından karbondioksit oluşumuda sizin çalışmalarınıza bir katkı sağlaması düşünülemez.


Sayın MeyveliTepenin yapmak isdedikleri, sera içinde yapmış olduğu kompost çalışmasının arkasındaki gerçek nedenleri, sizinde anlamamanızı kabul etmek güç olsa gerek, sayın doğasever, MeyveliTepe arkadaşımız, herhalde anlamış olmalıki, yapmış olduğu kompostun, enerji kayıpları yönünden ısı enerjisine dönüşen verim kayıplarını, bu ısıyı sera içinde kullanarak bu kayıplarını azaltma düşüncesine gitmiştir.

Burada bir eleştiri değil de kompost yapım konusundaki uygulamaların bir kısır döngüyü vurgulamaktır, MeyveliTepe arkadaşımız şayet sera içi ısıtmada kullanabileceği bir sistem düşünüyorsa organik atıklardan fermantasyonla biogaz üretimi sağlasın hem ıstma, hemde gazı alınan atıkların temiz gübre olarak kullanmasıdır.

Burada ben kimseyi eleştirmek veya kırcı olmayı düşünmemişimdir, sadece onun bu ilerici çalışmalarını motife etmek için kendi kanatimi ortaya koymaya çalıştım, burada art niyet taşımış olsaydım araya sizi sokarmıydım, ama bir türlü anlamıyorum kendimi nasıl ifade etmeliyim sizde böyle düşündükten sonra.

Ama ben geliboludaki bahçemde bol oksijen alıyorum ki, beynim sizlerden daha faklı düşünebiliyorum, sevgi ve saygılar sunarım.

MeyveliTepe
10-03-2010, 16:26
Sayın MeyveliTepenin yapmak isdedikleri, sera içinde yapmış olduğu kompost çalışmasının arkasındaki gerçek nedenleri, sizinde anlamamanızı kabul etmek güç olsa gerek, sayın doğasever, MeyveliTepe arkadaşımız, herhalde anlamış olmalıki, yapmış olduğu kompostun, enerji kayıpları yönünden ısı enerjisine dönüşen verim kayıplarını, bu ısıyı sera içinde kullanarak bu kayıplarını azaltma düşüncesine gitmiştir.Ben buradayım, niyet okuyuculuğu yapmanıza gerek yok, hele hele, neyi ne zaman anladığım gibi konularda fikir yürütmeniz komik oluyor. Organik maddenin kompostlaşma süreci içinde açığa çıkan enerji ve gazlar, bu maddelerin yaşam döngülerinde çevreye kazandırdıklarıyla kıyaslanarak ölçülür. Yoksa odun yenilelenibir enerji kaynağından sayılmazdı.

Komposttan yararlanmak benim icat ettiğim bir şey değil. Fransadaki bazı çiftliklerde sıcak kompost yığınlarının içine bir düzenek vasıtasıyla yerleştirilen ısı değiştiriciler ve ısı pompalarıyla çiftliklerin her türlü ısıtma ihtiyacının karşılanabildiğini okumuştum. İlk başta böyle düşündümse de sonra daha uygun başka bir çözüm geliştirdim.

Burada bir eleştiri değil de kompost yapım konusundaki uygulamaların bir kısır döngüyü vurgulamaktır, MeyveliTepe arkadaşımız şayet sera içi ısıtmada kullanabileceği bir sistem düşünüyorsa organik atıklardan fermantasyonla biogaz üretimi sağlasın hem ıstma, hemde gazı alınan atıkların temiz gübre olarak kullanmasıdırHımm.. Fermentasyonla biyogaz! fena fikir değil. İlk fırsatta uygularsınız biz de görürüz artık. Yalnız, fermentasyondan açığa çıkan biyogazın çevre etkisini ne yapacağız? Bu gaz yanarken oksijen tüketmeyecek mi? Siz bol bol yaptığınızı söylediğiniz fermentasyon sırasında açığa çıkan bu gazları yakalamıyor da çevreye salıyorsanız çok kötü fena bir durum olmuyor mu?

Neyse, sera ısıtmak için çözümüm zaten başka bir şey. Kompostun ısısı bir yan ürün sadece. Yalnız karbondioksiti yabana atmamak lazım. Bitkinin istediği karbondioksit, verdiği oksijen, kompostunki tersi, kardeş kardeş geçinecekler artık. Ben de ikidedir cam çerçeve ile uğraşıp seraya karbondioksit sokmaya çalışmayacağım. tembel işi yani. Permakültürü zaten tembeller icat etmiş, kendileri çalışmamak için:)

Bu arada aklıma geldi. Siz evde ne ile ısınıyorsunuz? Fosil yakıt değildir umarım. Hatta odun ve kömür gibi şeyler de değildir. Zaten herhangi bir şey asla yakıyor olamazsınız, yoksa bu başlıkta yazdığınız bir sürü şeye ters düşmüş olurdunuz.

Ben bu kompostun emisyonlarında kaba bir hesap yaptım. Bir yıl içinde buradan İstanbula üç kere az gitsem co2 dengeliyor, diğer gazlar doğaya kâr kalıyor gibi.

Enerjinin verimli kullanılması en çok taktırdığım mevzulardandır. Yaptığım her şeyin tasarımında uzun uzun düşünürüm bunun için. Kompost konusuna gelirsek, bizim bahçeden dışarı atılan bir dirhem bile organik atık yoktur. Çokça etraftaki kolay işlenir organik atıkların peşindeyim. Çöplüklere giden, derelere sulara atılan organik malzemeyi düşünürsek durumun vehameti ortaya çıkar. Önceki yıllarda olduğu gibi, Nisandan itibaren gücüm ve imkanlarım elverdiğince toplayabildiğim malzemeyi toplayacağım yine. Bulabildiğim çok fazla, ama taşıyabildiğimin bir sınırı var. Taşımak mümkün olsa haftada iki büyük kamyon çim kırpıntısı bulabiliyorum. Bunun ancak benim pikaba sığan iki-üç dolusunu taşıyabiliyorum. Gerisi çöpe gidiyor. Haftada iki pikap dolusu da ciddi bir miktar. Hiç olmazsa o kadarı hızlı bir döngü ile tekrar toprağa dönüyor.

Söz gelimi, Sn.İndomie, pazar artıklarından her hafta 5-6 el arabası topluyor. Ne kadar çok toplayıp bunları toprağa döndürse o kadar iyi. Aksi halde bunlar çöpe gidecek. Sinek, koku ve patojen yuvası olacak. O miktarda hızlı döngüyü sağlamak için ne yapılması lazım ise onu yapıyor, hem de en mükemmel şekliyle.

Bu anlamda, bunları konuşurken bile verimsiz enerji harcamış oluyoruz. Bir bakıma boşa konuşuyoruz. Söz konusu olan mutfaktaki hıyar patlıcan kabuğu ise, canınız ne istiyorsa onu yapın.

... onun bu ilerici çalışmalarını motife etmek için kendi kanatimi ortaya koymaya çalıştım, ..."O" ben oluyorum herhalde. "motife" derken, motive mi modifiye mi anlayamadım. Her ikisine de ihtiyacım olmamakla birlikte teşekkür ederim.

Ama ben geliboludaki bahçemde bol oksijen alıyorum ki, beynim sizlerden daha faklı düşünebiliyorum, sevgi ve saygılar sunarım.Oksijenin faydası olsa gerek, burada da takdire şayan bir ilerleme gördüğümü itiraf etmeliyim. Eskiye oranla hakaret epey bir incelmiş görünüyor :)

Halil Önen
10-03-2010, 16:55
..... Taşımak mümkün olsa haftada iki büyük kamyon çim kırpıntısı bulabiliyorum. Bunun ancak benim pikaba sığan iki-üç dolusunu taşıyabiliyorum. Gerisi çöpe gidiyor. Haftada iki pikap dolusu da ciddi bir miktar. Hiç olmazsa o kadarı hızlı bir döngü ile tekrar toprağa dönüyor.
......
Söz gelimi, Sn.İndomie, pazar artıklarından her hafta 5-6 el arabası topluyor. Ne kadar çok toplayıp bunları toprağa döndürse o kadar iyi. Aksi halde bunlar çöpe gidecek.

Sn.Meyveli Tepe,
bu belediyenin parklarda biçip attığı çimler mi?

Bunu EMA ile mi kompostluyor sunuz?

İçine başka ürün koymuyorsanız güçlü kompost olur mu?

(Şu belediyecilerle dostluğumu arttırmalıyım)

MeyveliTepe
10-03-2010, 17:10
Halil bey,
Belediyenin biçtiklerine kadar, sadece bizim şirketin çim alanlarından çıkanlar bunlar. Etrafınızda belediyenin biçtiklerini elde edebiliyorsanız kaçırmayın, hatta özel bir takip düzeni bile çok işe yarar.

Kırpılmış çim tabii ki tek başına kullanılmıyor. Belli bir oranda kahverengi malzeme, aşılayıcı malzeme vb. ile birlikte işleniyor. Detaylı tarifleri hem bu başlığın başında, hem de bizim sitede var. Kompostun gübre olarak değeri içindeki malzemelerle orantılı. Öte yandan hiç bir besin maddesi içermese bile %100 organik, kök gelişimi için, malç için ideal bir ortam oluşturur. Gerektiğinde ve ihtiyaca göre başka organik gübrelerle birlikte de kullanılır. Sıkışmaya meyilli kil taneciklerin ayrılmasını, ya da kumlu tınlı toprakların daha iyi nem tutmasını, her türlü faydalı toprak canlısı ve mikroorganizmanın mekanı olur.

Kompost yapımında en zor bulunan taze yeşil malzemedir. Kahverengi malzemeyi bir kez temin edip çok uzun süre saklayıp lazım oldukça kullanabilirsiniz. Bu, öğütülmüş dal, talaş, keçi gübresi vb. pek çok şey olabilir. Bunlardan birini, ya da tümünü kullanabilirsiniz. Söz gelimi, bana yanmış olarak gelen keçi gübrelerini bizim kompost kaplarından geçirmeden kullanmıyorum.

MeyveliTepe
10-03-2010, 19:14
Bu arada, biyogaz denince çağrışım yaptı. Fosil yakıt yakan her türlü araç gereçten sonra çevreye ve havaya en fazla zararı verenler ineklermiş(smd). Popülasyon, yaşam ve beslenme tarzları, sanayileşme, toplumsal yapılar, kültür değişimleri, reklamlar, her türlü medya vs. bunların tümü ineklerin sayısının çok artmasına sebep olmuş. Doğada hiç bir zaman kendi kendine olamayacak kadar canlı inek mevcutmuş.

Üstelik bu kadar çok ineğin beslenme şeklinin de hemen hemen tek kaynağa bağlanmış olması, bu kaynağın ineğin doğal diyetinin içinde olmaması durumu daha da vahimleştiriyormuş.

Bu durum, sadece bu ineklerin dışkıları ile ilgili değil. Belki de daha çok çıkardıkları gazlarla ilgili. Araştırmalar, sera gazları ve küresel ısınma sorununda metan gazına karbondioksitten çok daha fazla dikkat çekiyor. Atmosferdeki amonyak gazının 2/3'ünden de yine bu inekler sorumluymuş.

Bu konuda çok kaynak var ama ilgilenenler için bunu (http://animals.howstuffworks.com/mammals/methane-cow.htm) ve şunu (http://www.show.me.uk/site/news/STO873.html) vereyim.

epsody
10-03-2010, 19:37
Bu arada, biyogaz denince çağrışım yaptı. Fosil yakıt yakan her türlü araç gereçten sonra çevreye ve havaya en fazla zararı verenler ineklermiş(smd). Popülasyon, yaşam ve beslenme tarzları, sanayileşme, toplumsal yapılar, kültür değişimleri, reklamlar, her türlü medya vs. bunların tümü ineklerin sayısının çok artmasına sebep olmuş. Doğada hiç bir zaman kendi kendine olamayacak kadar canlı inek mevcutmuş.

Üstelik bu kadar çok ineğin beslenme şeklinin de hemen hemen tek kaynağa bağlanmış olması, bu kaynağın ineğin doğal diyetinin içinde olmaması durumu daha da vahimleştiriyormuş.

Bu durum, sadece bu ineklerin dışkıları ile ilgili değil. Belki de daha çok çıkardıkları gazlarla ilgili. Araştırmalar, sera gazları ve küresel ısınma sorununda metan gazına karbondioksitten çok daha fazla dikkat çekiyor. Atmosferdeki amonyak gazının 2/3'ünden de yine bu inekler sorumluymuş.

Bu konuda çok kaynak var ama ilgilenenler için bunu (http://animals.howstuffworks.com/mammals/methane-cow.htm) ve şunu (http://www.show.me.uk/site/news/STO873.html) vereyim.

Sayın MeyveliTepe dediklerin harfiyen doğru, adamlar neden bizim tarım sektörümüzün, istihdamını azaltmamazı istiyorlar, doğayı kirletme suçu yüklüyorlar, sanki kendilerinin kimyasal endüstürilerinin hiç suçları yok, bu arada seralar bölgesindeki sera gazlarının salınımlarınıda unutmamak lazım, çevreciliğimiz senin ve benim çalışmalarımızla kurtulamaz, ama genede niyetlerimizi bozmadan arkamızdan gelen insanlara çevreci düşüncelerimizi aktarmamız lazım, işler kolay gelsin sevgiler.

qokhanyilmaz
10-03-2010, 20:37
Bende sayın meyvelitepe'nin kişisel bloğundan sonra bahçemizde her yıl yaptığımız sebzelerimiz için kompost hazırlamaya karar verdim.Bunun için her hafta süt aldığımız sütçüden koyun gübresi (keçi bulamadığımdan dolayı) , pazardan köylülerden aldığım kestane toprağı ve evde mutfaktan artan yeşil olan bir çok sebze artığını bir kasanın içine yerleştirip evde kullanmadığımız bir odaya (bunuda dış ortamının biraz daha sıcak olması reaksiyonu hızlandırır düşüncesiyle ) öylece bıraktım.Kasanın üzerindeki renk değişimini şimdiden farkedebiliyorum.Yaptığımız kompostun içine kırmızı solucan koymamızın ne gibi bir sakıncası olur bunun yanında fabrikadaki bir işçimden güvercin gübresi bulma şansım var aynı karışımı güvercin gübresiyle yapmam nasıl olur acaba. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ortam gerilince benim sorum unutulmuş galiba.Bilgisi olan bir arkadaştan yardım alabilirmiyim ?

MeyveliTepe
10-03-2010, 21:48
Kompost işlemi sırasında iç ısı 65 dereceye kadar yükseleceğinden solucan yaşayamayacaktır. Ancak işlem bitip malzeme soğuduktan sonra solucanların severek yaşayacakları bir ortam oluşur.

epsody
11-03-2010, 03:20
Sayın MeyveliTepe, Burası yeri değil, sizin bu açıklamanıza solucanlarla kompost başlığında cevap vermek istiyorum oradan takip edersiniz, iyi geceler.

akcan67
11-03-2010, 20:07
Sevgili arkadaşlar

Tavukların altından çıkan gübre ve talaş karışımını kompost kabına eklesem nasıl olur.

epsody
12-03-2010, 06:14
Sevgili arkadaşlar

Tavukların altından çıkan gübre ve talaş karışımını kompost kabına eklesem nasıl olur.

Sen bu başlığını gerektiği gibi takip etmiyorsun anlaşılan, bitkisel içerikli atıklarla oluşturulan kompostlar genelde toprak yapısı düzenleme yönüyle kullanım sağlarken, hayvansal dışkı katılımı ile oluşturulan kompostlar, organik gübre özelliği sağlanmış bir yapı oluştururlar.

Genelde kompost yapacak arkadaşların, ellerindeki her türlü hayvansal gübreleri oluşturacak kompostlara katarlarsa dışardan organik gübre aramalarına gerek kalmıyacaktır, bahçen bereketli olması dileklerimle, sağlıklı esen günler sevgiyle kal.

Mine Pakkaner
15-03-2010, 14:25
Bir kompost bitkisel kaynaklı da da olsa, hayvansal kaynaklı da olsa organik gübre niteliğindedir. Hem hayvansal, hem de bitkisel bütün kompostlar toprak yapısını düzenleyicidir.

Mine Pakkaner
15-03-2010, 14:26
Sevgili arkadaşlar

Tavukların altından çıkan gübre ve talaş karışımını kompost kabına eklesem nasıl olur.

Sayın Akcan, kanatlı gübresi ve talaş ekleyince kompostunuzun C/N oranını iyi değerlendiriniz.

Bütün hayvan altlıkları komposta katılabilir. Saman, talaş, kompostlanmış materyal vs.

indomie
15-03-2010, 18:57
5 Mart 2010 günü başladığım kompostumu, inat ettim bir ayda, hatta 31 Mart'a kadar hazırlayacağım. Oluşumu hızlandırmak için üç günde bir aktarma-havalandırma yapıyorum. 31 Mart Çarşamba günü pazar yerinden yeni sebze atıkları toplamam gerekiyor.

Aşağıdaki resimler ikinci kompostumun 10. gününde çekildi. Bir önceki mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=591105&postcount=697) resimlerini verdiğim sebze atıklarının 10 günde bu hale geldiklerine ben de inanamıyorum.

Perlit
17-03-2010, 12:24
Kompost üretiminde kullanılan talaşın parçalanışı esnasında toprakta bulunan azotun kullanıldığını duymuştum acaba bu konuda bir fikriniz varmı?

MeyveliTepe
17-03-2010, 12:39
5 Mart 2010 günü başladığım kompostumu, inat ettim bir ayda, hatta 31 Mart'a kadar hazırlayacağım. Oluşumu hızlandırmak için üç günde bir aktarma-havalandırma yapıyorum. 31 Mart Çarşamba günü pazar yerinden yeni sebze atıkları toplamam gerekiyor.

Aşağıdaki resimler ikinci kompostumun 10. gününde çekildi. Bir önceki mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=591105&postcount=697) resimlerini verdiğim sebze atıklarının 10 günde bu hale geldiklerine ben de inanamıyorum.

Tek kelimeyle mükemmel.

berduray
17-03-2010, 13:37
Benim de ufak çapta çalışmalarım oluyor ama yığını yarıya kadar zor doldurabildim, üç gün sonra baktığımda kabın dibine çökmüştü.

Yani ben tek seferde kabı dolduramıyorum, sürekli ekleme yapıyorum.

Çim biçme ve dal öğütücü aletim yok.

Kol kuvvetiyle, satır kullanarak bahçemdeki brokoli fidanı artıkları, yabani otları, evden çıkan salata, sebze artıkları ve biraz talaş, biraz gazete, kartonla cebelleşip duruyorum.

O yüzden benim deneme ne olur emin değilim.

Sürekli eklenen malzemeyle süreç uzayacak galiba:(

ggirgin
17-03-2010, 15:35
Sayın İndomie kompost yapma konusunda beni tekrar ateşledi. Kompost yapmak için tadil ettiğim varilden vazgeçip, keresteciden 4metre boyunda 10cm eninde kapak tahtası dedikleri ağaçlardan 10 adet satın alıp (toplam 21TL) yeni bir kasa oluşturdum. Yeşil adım sitesindeki hesaplama tablosunu kullanarak doldurmaya başladım. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.

alparslan
17-03-2010, 15:53
sn ggirgin tadil ettiğiniz varilden vazgeçmeniz merakıma mucip oldu.zira ben, bahçemde kompost çalışmalarım sürerken bir taraftan da evden çıkan atıkları kompost bidonu yaparak ayrıca değerlendirmeyi düşünüyordum.acaba vazgeçmeniz diğer yöntemin daha kolay olması mı yoksa varil işinin zor uzun ve başarı düzeyinin düşük olması mı merak ettim.iyi günler dilerim

ggirgin
17-03-2010, 16:09
Sayın Alparslan
Eski bir varilin merkezinden bir boru geçirip bir şase üzerinde varili döner hale getirdim. Malzemenin havalanması ve karışabilmesi içinde varilin iç kısmına 2 boru daha monte ettim. Birde kapak yaptım. Bir kol yardımıyla kolayca döndürebiliyordum. Başka işlerlede uğraştığım için geçen sene kompost yapmaya fazla konsantre olamadım. 4 **** 5 denemem oldu. Sadece bir keresinde ısınma başladı fakat kısa sürdü. Yani Türkçesi beceremedim. Problemin ne olduğunuda kavrayamadım. Büyük ihtimalle C/N oranını ayarlayamadım. Yeni kasa için C/N oranını Yeşil adım sitesindeki hesaplama tablosunu kullanarak ayrlıyorum. Yeni kasayı doldurduktan sonra varili tekrar deneyeceğim. Sonuçlarını buradan bildiririm.
saygılarımla

epsody
17-03-2010, 17:48
Sayın arkadaşım ggirgin, azmin elinden bir şey kurtulamaz, bu çalışmalar size tecrübe kazandırmış sonuçta başarı yakın gözüküyor, gönlümüz sizin başarı sağlıyacağı yöndedir sevgi ve saygılar.

Dogasever
17-03-2010, 23:49
Sayın Alparslan
Eski bir varilin merkezinden bir boru geçirip bir şase üzerinde varili döner hale getirdim. Malzemenin havalanması ve karışabilmesi içinde varilin iç kısmına 2 boru daha monte ettim. Birde kapak yaptım. Bir kol yardımıyla kolayca döndürebiliyordum. Başka işlerlede uğraştığım için geçen sene kompost yapmaya fazla konsantre olamadım. 4 **** 5 denemem oldu. Sadece bir keresinde ısınma başladı fakat kısa sürdü. Yani Türkçesi beceremedim. Problemin ne olduğunuda kavrayamadım. Büyük ihtimalle C/N oranını ayarlayamadım. Yeni kasa için C/N oranını Yeşil adım sitesindeki hesaplama tablosunu kullanarak ayrlıyorum. Yeni kasayı doldurduktan sonra varili tekrar deneyeceğim. Sonuçlarını buradan bildiririm.
saygılarımla

Sn Girgin
Cok dondurmekte fayda getirmeyebilir. Kompostta aktinomisetler onemlidir. Bunlar hifler (kucuk iplikcikler de diyebilirsiniz) halinde buyurler. Bu hiflerin fazla rahatsiz edilmemesi gerekir. O yuzden hareketli sistemlerden cok duragan sistemler daha iyidir diyebiliriz. Eger sistem sizin ki gibi hareketli ise cok hizli ve ani hareketlerle yigini fazla rahatsiz etmeyiniz. Cok hafifce ceviriniz. Cok az hava girmesi bile yeterlidir. Kolay gelsin.

ggirgin
18-03-2010, 07:53
Teşekkürler epsody

Teşekkürler Doğasever. Bu tip satılan kompost sistemlerinde tamburun çok yavaş dönmesi bu yüzden demekki

alparslan
18-03-2010, 08:16
sayın ggirgin ile doğasever'e verdikleri bilgiler için tş ederim ve ayrıca sn girgin e de başarılar dilerim.

indomie
20-03-2010, 20:03
İkinci olarak hazırlamağa çalıştığım kompostumu beğendiklerini belirterek beni şımartan herkese teşekkürler.

İlk olarak yaptığım kompostumu bugün, hazırlamağa çalıştığım sebze adacıkları (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=600899&postcount=105)nın üzerine serdim.

Bu sebze adacıklarına 20 Nisan'a kadar herhangi bir şey dikemeyeceğim için, acaba bu şekilde mi bekletmeliyim, yoksa kompostu bahçe toprağına karıştırmalı mıyım?

Başta sayın Pakkaner ve MeyveliTepe olmak üzere, bu konuda tecrübesi olanlar bilgi verirlerse memnun olurum. Emeklerim boşa gitmemiş olur.

Peşinen teşekkürler ve saygılar.

MeyveliTepe
20-03-2010, 20:20
Sn.İndomie,
Kompostunuz bol, arkası da gelecek gibi görünüyor. Şayet bahçe toprağınız killi ve ıslandığında çamurlaşan bir özellik taşıyorsa kompost ile toprağı iyice harmanlayıp gevşek dokulu bir toprak karışımı elde edersiniz. Nitekim toprağı bu hale getirmek için ben çokca coco-peat kullanıyorum, fakat kompostunuz en az coco-peat kadar iyi iş görür. Besin maddelerinin varlığı da ilave avantaj olacaktır. Fidelerinizi diktikten sonra ayrıca sadece komposttan 8-10 santim kalınlığında malç yaparsınnız.

indomie
20-03-2010, 20:41
Sayın MeyveliTepe,

Hızlı cevabınız için teşekkürler.

2.5 yıl evvel evimi satın aldığımda balçık gibi olan bahçe toprağını tamamen değiştirmiş, 6 karışım diye satılan bir toprak satın almıştım. Çok da memnunum. Sertleşmiyor ve balçık gibi olmuyor. Sebze adacıklarını doldurmak için de aynı topraktan satın aldım.

Elimde birkaç paket coco-peat ve bir miktar da perlit mevcut. Gerektiğinde takviye edeceğim.

Leonardit bulmakta zorlanıyorum. İki yıl önce değerleri yüksek bir leonardit satın aldığım halde maalesef bu yıl kalitelisini Urla'da bulamadım. İzmir'e gidip almam gerekecek.

Yardımlarınız için tekrar teşekkürler, saygılar.

Savaş
20-03-2010, 21:12
Sayın indomie,

mükemmel ve görsel açıdan çok şık bir adalar dizisi oluşturmuşsunuz. Eşim ve ben nasıl imrendik bilemezsiniz. Bol ve bereketli bir hasat dilerim.

berduray
22-03-2010, 20:03
Ben de bugün kompost denememi diğer kaba aktardım.

Üst kısımlarda hiç bir hareket yoktu, alt kısımda ise kızışma başlamış, buharlar tütüyordu.

Sayın İndomie aktarıp, havalandırdım deyince ben de yaptım, belki süreci kısaltırım umuduyla.

Lakin benim carbon miktarı az geldi galiba.

Pek vıcık vıcıktı ve taze tavuk gübresi eklediğim için mi bilmem...kötü kokuyordu.

Biraz daha talaş bulmam gerek sanırım.

epsody
23-03-2010, 06:39
Lakin benim carbon miktarı az geldi galiba.

Pek vıcık vıcıktı ve taze tavuk gübresi eklediğim için mi bilmem...kötü kokuyordu.

Biraz daha talaş bulmam gerek sanırım.

Sayın berduray, kompost yığınına katılan malzemelerin sıvık bölümleri alt katlara süzülmesinden meydana gelen bu durumun düzeltilmesi için üst katların boşaltılarak alt katlara mukava ve yumurta kolilerinin ufaltılarak ilave edilmesi ilede homojen bir karışım sağlandıktan sonra kompost süreci başlatılabilir.

Sizin için talaş bulmak kolaylığı varsa mümkün mertebe çam kereste talaşından kaçınılması gerektiğinin gözden uzak tutulmaması daha uygun olacaktır, kompost çalışmaların ve bahçe işlerinde kolaylıklar diliyerek sağlık esenlik içinde olasın.

indomie
23-03-2010, 08:26
Sayın Savaş,

Beğeninizi kazanmış olmak sevindirici. Şu an hiçbir şey ekili değil ama sabah kahvesini burada içmek hoşuma gidiyor.

Saygılar.

ggirgin
23-03-2010, 10:11
Kompost denememin 5.günü. Bugün kabı tamamen boşaltıp karıştırdıktan sonra tekrar doldurdum. İlk gün malzemenin rengi saman ve talaşdan dolayı beyaza yakın sarı iken bugün kahverengi rengine dönüştüğünü gördüm.

epsody
23-03-2010, 10:33
Kompost denememin 5.günü. Bugün kabı tamamen boşaltıp karıştırdıktan sonra tekrar doldurdum. İlk gün malzemenin rengi saman ve talaşdan dolayı beyaza yakın sarı iken bugün kahverengi rengine dönüştüğünü gördüm.

Arkadaşım ggirgin; Sizin bu işi başarıcağınızı yürekten inanıyordum, çünkü sizin paylaşımlarınızda samimi ve ciddiyet gözleniyordu, azminizlede bu işi laikiye başarıp hem atıkların bertarafını sağlamış hemde bu atıklardan bitkileriniz için iyi bir toprak düzenleyici sağlamış oluyorsunuz.

Bu kompostunuzun içeriğine katacağınız mineral kompoze gübrelerlede kompostunuzun içeriği zengin bir bitki besini ve gübre özelliği kazanacaktır, sakın endişeniz olmasın mineral gübreler katarak toprak yapıma kimyasal bulaştıracağım endişesine kapılmayın, çünkü oluşturmuş olduğun kompost yapısındaki mikrooranizmalar sizin katmış olduğunuz kimyasal gübreleri işleyerek çözeceklerdir, toprakta ve bitkilerinize hiçbir kalıntı bırakmasıdan kuşkuya kapılmayınız.

Bu çalışmalarla sonuçta iyi bir organik gübrede sağlamış olacasınız, çalışmalarınızın takipçisi ve destekleyicisi olduğumu bilmenizi isterim, bahçe ve toprak çalışmalarınızda başarılar dilerken sağlık ve esenlikler içinde olasınız.

berduray
24-03-2010, 13:49
Hemen bolca karton parçaladım, kaba tekrar doldurdum.

Parmaklarım helak oldu kalın karton parçalamaya çalışmaktan.

Umarım bu kadar emek boşa gitmez.

alparslan
24-03-2010, 14:06
ben ilgili arkadaşa bir şey sormak istiyorum.yazılanlardan yeşil ve kahverengi malzemenin kat kat koyulması gereğini okudum.sayın meyvelitepe ve sayın indomie nin deneyimlerinden oldukça faydalandım.hele de çim biçme makinesi ile malzeme biçmek doğrusu iyi bir fikir.zira bende kara kara düşünüyordum nasıl yapsam diye.sn indomie ye bu fikir için tş ederim.
soruma gelince;yeşil ve kahverengi malzemeyi kompost kasasına kat kat değil de karıştırarak koyarsak sonucu ne olur.

MeyveliTepe
24-03-2010, 14:22
Malzemeyi özellikle karıştırarak koyun. Kat kat koymak iyi sonuç vermiyor.

berduray
25-03-2010, 14:34
Bu gün biraz daha parçalanmış karton ve taze tavuk gübresi ilave ettim, boru soktuğum yerden dumanlar fışkırıyordu.

Yarın komple bir harmanlayacağım.



Yarını bekleyemedim.

Dumanı üstünde resimledim.


Ne dersiniz, olma ihtimali % kaç?

epsody
26-03-2010, 08:45
Bu gün biraz daha parçalanmış karton ve taze tavuk gübresi ilave ettim, boru soktuğum yerden dumanlar fışkırıyordu.

Yarın komple bir harmanlayacağım.



Yarını bekleyemedim.

Dumanı üstünde resimledim.


Ne dersiniz, olma ihtimali % kaç?

Sayın berduray, Kompost'unuzda olgunlaşma süreci iyi işlediğini görebiliyorum, yanlız eleme esnasına iri dal parçaları size sorun yaratabilir kanaatindeyim, onları biraz daha ufaltma imkanınız olmuyorsa kompostunuza katmayınız daha iyi olacaktır.

Bu açıklamalarımı samimi olarak almanızı isterim, kompost oluşumunuz sizi yanıltmasın, daha önceki arkadaşların kompost resimlerine bakarak, çünkü onların kompost oluşumları ağılıklı olarak yanmış ahır gübreleri içerdiğinden, renklerinin koyulukları yanmış gübrelerden dolayı, bu görünümde, sizin ilave ettiğiniz tavuk gübreleri taze olduklarından kompostunuz oluşumuna daha hızlılık kazandırarak olgunlaştığında aynı görünümü alacaktır.

Kompost işiniz iyi yolda gidiyor, çalışmalarınız kolay yzüzünüz güleç olması dileklerimle.

berduray
26-03-2010, 10:57
Dal öğütme makinem olmadığı için, satırla küçülttüm dalları, arada iri kaçanlar olmuştur.

Kesinlikle tavuk gübresi kimyasal olarak işlemi hızlandırdı.

Önceden buhar çıkışı gözlemlemedim, ta ki tavuk gübresi (o da 2 kova) ekleyene kadar.

Ben sadece elimdeki malzemeyi değerlendirme peşindeyim, yoksa bir traktör keçi gübresi 250 lira.


Yüreklendirici sözleriniz için teşekkür ederim, yanlış giden birşey var mı diye ekledim resimleri.

Ne de olsa ben yolun başındayım, ustalar fikirlerini yazarsa sevinirim.

ggirgin
26-03-2010, 12:16
Bu sabah kompostu kontrol ettiğimde içindeki ısının iyice düştüğünü gördüm. Kompost kabı içinde çökme olduğu için hacmin yetersiz hale geldiğini düşündüm.İşlemin yarım kalacağını düşünerek kompostu boşaltım ve 180litre yeşil, 180 litre kahverengi karıştırarak tekrar doldurdum.
Ben ve benim gibi kompost konusunda hiç tecrübesi olmayanlar için bir prosedür oluşturmak faydalı olacak diye düşünüyorum. Bu başlık altında prosedürden daha çok detaylarla ilgili yazışmalar olmakta. Bu detaylarında mutlaka gerekli olduğunu biliyorum fakat tecrübesi olmayanların süreci nasıl kontrol edecekleri konusundaki bilgiler bölük pörçük. Bunları toparlayıp bir prosedür oluşturarak benim gibi acemilerin yararlanmasına açmalıyız.
Yardımda bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

ggirgin
26-03-2010, 12:17
Arkadaşlar
Yığına fermente edilmiş tavuk gübresi eklemek işlemi hızlandırırmı?

acemi_caylak
26-03-2010, 12:53
Arkadaşlar
Yığına fermente edilmiş tavuk gübresi eklemek işlemi hızlandırırmı?

Sn. Ggirgin elbette hızlandırır. Ayrıca kendi tecrübelerimden, EM spreylemek süreci oldukça hızlandırıyor.

ggirgin
26-03-2010, 13:45
Teşekkürler Acemi Çaylak
Her ikisinide yapsam mahzuru olmaz herhalde?

acemi_caylak
26-03-2010, 14:08
Teşekkürler Acemi Çaylak
Her ikisinide yapsam mahzuru olmaz herhalde?

Aksine ikisini birden yapmak çok daha iyi olur.

ggirgin
26-03-2010, 15:33
Teşekkürler Acemi Çaylak

üzüm
26-03-2010, 18:43
Çukur yöntemiyle kompost yapıyorum.

Çeşitli kaynaklarda çürüme işlemini hızlandırmak için Isırgan otu (Urtica dioica) (http://en.wikipedia.org/wiki/Stinging_nettle), civanperçemi (Achillea millefolium) (http://en.wikipedia.org/wiki/Achillea_millefolium) gibi otlar konulduğunu okumuştum.

Bu bilgiden dolayı kompost çukuruna ısırgan eklerim. Fakat çukur yöntemi uzun süreli olduğu için test etmedim; dikkat etmedim. İlgilenen arkadaşların belki işine yarar.

berduray
26-03-2010, 21:50
Çukurda iyi bir yöntem ama ...ısırganın kompost kabındaki kokusu feci:)

epsody
27-03-2010, 10:58
Çukur yöntemiyle kompost yapıyorum.

Çeşitli kaynaklarda çürüme işlemini hızlandırmak için Isırgan otu (Urtica dioica) (http://en.wikipedia.org/wiki/Stinging_nettle), civanperçemi (Achillea millefolium) (http://en.wikipedia.org/wiki/Achillea_millefolium) gibi otlar konulduğunu okumuştum.

Bu bilgiden dolayı kompost çukuruna ısırgan eklerim. Fakat çukur yöntemi uzun süreli olduğu için test etmedim; dikkat etmedim. İlgilenen arkadaşların belki işine yarar.
Aşağıdaki linke bakarsanınız sizin çalışmalarınıza ışık tutacak bir çok bilgiyi bulacaksınız saygılarımla.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=604691

epsody
27-03-2010, 11:17
Bu sabah kompostu kontrol ettiğimde içindeki ısının iyice düştüğünü gördüm. Kompost kabı içinde çökme olduğu için hacmin yetersiz hale geldiğini düşündüm.İşlemin yarım kalacağını düşünerek kompostu boşaltım ve 180litre yeşil, 180 litre kahverengi karıştırarak tekrar doldurdum.
Ben ve benim gibi kompost konusunda hiç tecrübesi olmayanlar için bir prosedür oluşturmak faydalı olacak diye düşünüyorum. Bu başlık altında prosedürden daha çok detaylarla ilgili yazışmalar olmakta. Bu detaylarında mutlaka gerekli olduğunu biliyorum fakat tecrübesi olmayanların süreci nasıl kontrol edecekleri konusundaki bilgiler bölük pörçük. Bunları toparlayıp bir prosedür oluşturarak benim gibi acemilerin yararlanmasına açmalıyız.
Yardımda bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Arkadaşım biz kompost uygulayıcıları olarak sizleri yerinde ikaz etmemiz zaten gerekir düşüncesiyle sizlere yardımcı olmak zorunluğumuz var, yani bilenin bilmeyene borcu vardır düşüncesinden haraketle sizleri hatalı oluşumlardan kurtararak uygulamalarınızı desteklemek le paylaşımlara olan samimiyetimizide yerine getirmiş olacağız.

Arkadaşım kompost oluşum süreci tamamlanmadan komposta yeni malzemelerin ilaveleri kompost içindeki malzemelerin oluşumlarında faklılıklar yaratacağından kompost tamamalama süreci sekteye uğruyarak homojen bir kompost eldesini etkiliyerek, sonuçta bazı malzemelerin olgunlaşması sağlandığı halde bazılarının da olugunlaşmadığı görülecektir.

Kompostunuz tamamlanana kadar bu durumlar içinde hareket etme mecburiyeti vardır, elimizde birikmiş atıklarımız varsa onlar için ayrı bir kapta bu işi başlatmamız gerekene kadar biriktirmek durumundayız, çalışmaların kolay gelsin.

ggirgin
27-03-2010, 14:55
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz konuda Sayın Savaş'da ikaz etmişti. Fakat ben kasa içindeki kompostun seviyesi iyice aşağı düşüp (yarının altına) sıcaklıkta azalmaya başlayınca yine başa döndüğümü düşünerek malzeme ekledim. Şu an kasanın içine el sürülmeyecek kadar ısı var. Yapmam gereken şeyi bilmeyince böyle hatalı yollara sapacağım. Daha önce 758 no.lu mesajda anlatmaya çalıştığım bu. Sayın indomie gibi 3 günde bir boşaltıp karıştırmalıyım herhalde. Bizim gibi acemiler için el yordamıyla uğraşmak yerine bir akış şeması **** bir prosedür hazırlayıp başka acemi arkadaşlara yardımcı olmalıyız. Kompost ile ilgili yazı okumaktan helak oldum. Okuduğumu anlamaz hale geldim. Kompost sen nelere kadirsin!!!

MeyveliTepe
27-03-2010, 18:09
Kompost işlemi sırasında yeşil malzeme su kaybettiği için hacmi önemli ölçüde azalır. Bu gayet normaldir. Isı düştü dediğinizde proses tamamlandı şeklinde algılamıştım. İşlem bittiğinde ısının düşmesi de normal. Fakat kompostlaşma tamamlanmadan ısı düşüyorsa bir terslik vardır. Bunun iki nedeni olabilir. Ya havalanması gerekir, ya da nem azalmıştır.

Başlayıp epey ilerlemiş komposta mümkün mertebe yeni malzeme eklememeli. Eklenirse, süre uzamış olur.

üzüm
27-03-2010, 18:10
Sizin kompost çalışma yönteminiz soğuk kompost.
...

Sayın epsody,

Sıcak kompost yönteminde ısırgan kullanılmaz mı diyorsunuz. (Ben mi yanlış anladım?)

epsody
27-03-2010, 18:19
Sayın epsody,

Sıcak kompost yönteminde ısırgan kullanılmaz mı diyorsunuz. (Ben mi yanlış anladım?)
Arkadaşım üzüm, ısırgan ve diğer bitki artıkları her iki kompost uygulamalarında kullanılabilir, benim anlatmak istediğim, sizin kompost yapmak için seçtiğiniz yöntemin çukurda olması soğuk kompost uygulamaları içinde olduğundan, size bu yönlendirmeyi uygun görmüştüm, tekrar çalışmalarınızda başarılar dilerim, kolay gelsin, sevgilerimle.

ggirgin
28-03-2010, 10:51
Kompost işlemi sırasında yeşil malzeme su kaybettiği için hacmi önemli ölçüde azalır. Bu gayet normaldir. Isı düştü dediğinizde proses tamamlandı şeklinde algılamıştım. İşlem bittiğinde ısının düşmesi de normal. Fakat kompostlaşma tamamlanmadan ısı düşüyorsa bir terslik vardır. Bunun iki nedeni olabilir. Ya havalanması gerekir, ya da nem azalmıştır.

Başlayıp epey ilerlemiş komposta mümkün mertebe yeni malzeme eklememeli. Eklenirse, süre uzamış olur.

Sayın Meyvelitepe

Proses sırasında hacimin azalacağını biliyordum fakat kasanın içindeki seviye yarıdan aşağı düşünce yığın miktarın yetersiz olacağını düşünerek yeniden malzeme ekledim. Prosesin başa döndüğünü, yaklaşık 8 9 gün kaybettiğimi biliyorum. Şuan 3. gün ve yığının içi el yakacak derecede sıcak. Kompost içinde elimi fazla tutamadığıma göre yaklaşık 50-55 derecelik (fabrika çalışma hayatından bir tecrübe) bir sıcaklık var. Bugün yığına yaklaşık 5 cm çapında 10 adet delik açtım ve buhar çıkışını seyrettim.
Benim anladığım sıcaklık düşmeye başlarsa yığını boşaltarak havalandıracağım. Bu arada nemi kontrol edip gerekiyorsa biraz su **** EMA spreyleyeceğim. Ve böyle devam edeceğim. Doğru anlamışımdır umarım. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Savaş
28-03-2010, 11:22
Benim balkonda yaptığım kompost çalışmasında, yığın hacmi olması gerektiği kadar büyük olmamıştı. Ancak yine de yanma olayı sonucu ısı yaklaşık 55-60 derceye ulaşmıştı. Her şeye rağmen, yığının içinde dürece giremeyen malzemeler kalabiliyor. Mesela, yumurta mukvvaları çok zor çözülüyor. Ağaç dal ve kabukları yine öyle. Ya da, eğer yığını hımıjen bir şekilde karıştıramıyorsanız, kenarlarda kalan ve kompostlaşma sürecine hiç girmeyen malzemeler mutlaka kalıyor.

Bu nedenle, malzeme hacmi azaldığında yeni malzeme eklemekten ziyade, mevcut kompost yığınının iyice olgunlaşmasını beklemek daha iyi. Yığın tamamen yanıp soğuduktan sonra iş elemeye geliyor. Eleme sonrası yukarıda bahsettiğim ve sürece giremeyen malzemeleri yeni bir kompost yapımı çalışmasında kullanmak mümkün.

ggirgin
28-03-2010, 14:26
Sayın Savaş
İlgi ve bilgi için teşekkür ederim. Sanırım ben hacmin yetersiz olduğunu düşünerek hata yaptım. Benim kompost yığınımda 1cm.den büyük parça yok. Sanırım bu yüzden hepsi kompostlaşacak. Homojen olması için yığını ilk oluşturduğumda 3 kere aktararak karıştırdım. Daha sonra boşaltıp yeni malzeme eklediğimde de iyice karıştırdım. Benim problemim şu: Yığın şu an gayet sıcak, 10 tane 5cm. çapında delik oluşturdum ve bu deliklerden buhar çıkıyor. Ben bu şekilde bekleyecekmiyim veya yığını belli günlerde boşaltıp karıştırarak tekrar sandığa dolduracakmıyım. Sayın İndomie 3 günde bir yığını boşaltıp karıştırdığını söylediği için böyle düşündüm.

indomie
28-03-2010, 20:34
Sayın İndomie 3 günde bir yığını boşaltıp karıştırdığını söylediği için böyle düşündüm.

Sayın ggirgin, Sayın Savaş, Sayın berduray,

Sizlere ve diğer kompost yapmağa çalışan arkadaşlara başarılar diliyorum. Ve görüyorum ki çalışmalarınız gayet güzel gidiyor.

Öncelikle belirtmek isterim ki; benim kompost tecrübemin geçmişi üç ay ile sınırlı. Başta Sayın Pakkaner ve Sayın MeyveliTepe'nin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyorum.

Şu kısacık zaman zarfında edindiğim tecrübelerimi aşağda sıralıyorum. Her türlü eleştiriye açığım.

1. Kompostta Yeşil ve kahverengi malzemeleri kat kat değil de, iyice karıştırarak kompost yapılacak kabın içine doldurmak süreci hızlandırdığı gibi daha iyi bir kompost oluşumunu sağlıyor.

2. Hemen her yerde kompost oluşumuna yeni malzeme eklenmemesi tavsiye edliyor. Evet eklenmemesi gerekiyor, eklenirse ne olur? Bence de Sayın MeyveliTepenin belirttiği gibi sadece kompostlaşma süreci uzatılmış olur. Bu sebeple ilk kompostum 45 günde oluşmuştu. Yeni malzeme eklemediğim ikinci kompostum ise 25 günde oluşmak üzere.

3. Kompostun haftada bir aktarılması tavsiye ediliyor. Normal bir karışımda elbette bu doğrudur. Ancak benim gibi Yeşil/Kahverengi ayarını tam yapamamış olanlar ve Yeşil oranını fazla kaçırıp aşırı kızışmaya sebep olanların, kızışmayı önleyene kadar 3-4 günde bir havalandırma yapmalarında fayda görüyorum. Aksi takdirde çürüme ve kokuşma başlayacaktır.

Ben ikinci kompostumda yeteri kadar talaş (Kahverengi) temin edemediğim ve oluşuma aşırı miktarda biçilmiş çim kattığım için oluşumun üçüncü gününde aşırı ısı tesbit etmiş ve kompostu boşaltarak hem havalandırmış hem de talaş ilave etmiştim. Yeşiller birbirine yapışmış vaziyette idiler ve kokuşma başlamak üzere idi.

İkinci kompostumun takvimi şöyle:
3 Mart Çarşamba, sebze atıklarının pazar yerinden toplanması,
4 Mart Perşembe, sebze atıklarının çim biçme makinesi ile parçalanması,
5 Mart Cuma, Yeşil/Kahverengi karışımının yapılarak kompost kasasına doldurulması
8 Mart Pazartesi, aşırı ısınan kompostun boşaltılıp havalandırılarak talaş ilave edildikten sonra tekrar kasaya doldurulması
11 Mart Perşembe, kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması
15 Mart Pazartesi, Kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması
22 Mart Pazartesi, Kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması

Kısmetse son olarak 30 Mart Salı günü, yani 25 gün sonra kompost oluşumu tamamlanmış olacak. Resimlerini yükleyeceğim.

Şimdiden iddia ediyorum, havaların ısınmasıyla birlikte kahve telvesi gibi bir kompost oluşmuş olacak.

İddialı konuşmamdan dolayı herkesten özür diliyorum, ama nedense buna ihtiyaç duydum.

Yesiladim
28-03-2010, 22:14
Sayin Indomie
Kompost yapimi ile ilgili calismalariniz ve basarilariniz icin sizi ve arkadaslarin tumunu tebrik ediyorum. Her evin bahcesinde ya da balkonununda tum organik atiklarimizin kompost yapildigi gunlerin en kisa surede gelmesini diliyorum.
Sezon itabari ile cimler kisa araliklarla bicilecegi ve kompostun temel malzemelerinden olacagi icin partide kullanimi ile ilgili iki kucuk onerim olacak..
1. Bicilen cimleri komposta ilave etmeden bir iki gun serip bekletmek, boylece nem oranini biraz dusurmek (birbirine yapismasi da engellenmis oluyor)
2. Bilye buyuklugunde kagittan kucuk topcuklar yaparak komposta ilave edeceginiz cimleri iyice harmanlamak. Mumkunse islem gormemis kagittan – kese kagidi gibi, bulamadigimda siyah beyaz gazete kullaniyorum.. Boylece cimlerin birbirine yapismasi ve havasiz kalmasini onlemis oluruz,. (Genelde cocuklar icin topcuklari hazirlamak eglenceli oluyor hem de ailenin ortak projesi haline geliyor)
Eminim ki yakinda mis gibi toprak kokusunu kompostunuzdan almaya baslayacaksiniz.. Calismalarinizda basarilar dilerim.
Saygilarimla
Ozlem

ggirgin
29-03-2010, 09:24
Sayın İndomie

Sizin anlatımınızın benim için daha açıklayıcı olduğunu yazmıştım hatırlarsanız. Aceminin halinden acemi anlıyor. Son mesajınızdan sonra kompost yapma artık benim içinde oldukça netleşti.

Yardım etmeye çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

MeyveliTepe
29-03-2010, 10:38
Şimdiden iddia ediyorum, havaların ısınmasıyla birlikte kahve telvesi gibi bir kompost oluşmuş olacak

Bundan en ufak bir kuşkum yok.

Savaş
29-03-2010, 13:35
Ben şöyle bir şey yapmıştım. Yeşil malzemeleri kıyma makinesinden geçirerek iyice doğradım. Kahverengi malzemeler ise zaten taşal, ağaş kabuğu vs iyice ufaktı. Bu şekilde hazırladığım malzemeleri katmanlar halinde koydum ve arada, sulandırılmış ekmek mayası da serptim. Bu şekilde kompost çok hızlı kızışmaya başladı. katmanlar halinde koyduğum için bir iki gün sonra yığını kabın içinde iken bir demir çubukla karıştırdım. Her ne kadar mekanım dar, kabım küçük de olsa, güzel bir kompost elde ettim. Ama çim konusunda söylenenler çok doğru.

Çim, iyi bir aktivatör, ama aynı zamanda bir birine yapışma ve o şekilde aylarca kalma özelliği de mevcut. Acayip bir madde. Bu nedenle, taze çimi, çok değil az bir miktar talaşla iyice harmanlarsanız, mümkün değil yapışmaz ve kompost yığınını çok sağlıklı bir şekilde eklenebilir. Talaş yığında en geç çözünen malzemelerden olduğu için, çimle karıştırıldığında kompostlaşması da hızlanmış oluyor. Denedim, başardım.

Sevgilerimle.

MeyveliTepe
29-03-2010, 14:23
Talaşı mümkün mertebe sandık, palet vb. yapıcılardan temin etmekte fayda var. Onlar genelde çam dışında kavak vb. ağaçlar kullanırlar.

Savaş
30-03-2010, 14:01
Ankara'da Siteler adıyla bilinen mobilya yapım tesislerinde geçen sene elimdeki boş çuvalı vererek karşılığında dolu bir kavak talaşı almıştım. Mobilya yapım atölyelerinde de bulunabilir.

indomie
30-03-2010, 19:40
25. günde kompost

sındırgılı
30-03-2010, 20:31
Sn.İndomie, Sebzelerin yerinde olmak isterdim..:) Ellerinize sağlık..

Kiraz
30-03-2010, 20:31
Sn. İndomie emeğinize sağlık, bu kadar zamanda çok güzel sonuç almışsınız, güzel sebze bahçenize yakışmış.

sezgin53
31-03-2010, 07:55
Talaşı mümkün mertebe sandık, palet vb. yapıcılardan temin etmekte fayda var. Onlar genelde çam dışında kavak vb. ağaçlar kullanırlar.

Sayın Meyveli Tepe Eğirdir'de soğuk hava depolarına konulan elma kasaları çam ağacından yapılmakta, bilgi amaçlı yazıyorum.

MeyveliTepe
31-03-2010, 08:02
Talaş çam dışında kavak, söğüt vb ağaçlardan olursa kompost nötr olur. Çam gibi ağaçlardan olursa biraz asitik olur. Olursa ne olur? Çok da önemli değil. Sebzeler genelde biraz astik toprak severler.

Sn.İndomie, ha gayret. Fide dikiminden önce tüm adalara yeterli ve kaliteli kompost yetiştireceksiniz gibi görünüyor.

ggirgin
31-03-2010, 08:11
Sayın İndomie
Ellerinize kollarınıza sağlık.

canercp
31-03-2010, 11:53
Sayın indomie
Bu arada bahçeniz çok güzel hakikaten imrenerek baktım maşallahı var
inşallah ilerde benim de böyle bir bahçeli evim olur...

mstf48
01-04-2010, 14:52
merhaba foruma henüz yeni üye oldum bir tatil köyünde peyzaj mimarı olarak çalışmaktayım. günlük çim kesimi ve form budamaları sonucunda günlük olarak bol miktarda artık yeşil ürün elde ediyorum. bunların hepsi çöp olarak değerlendirilmekte ve geri dönüşleri olmamakta.ayrıca mutfaktan çıkan sebze çöplerinide kullanarak kompost yapmak istiyorum. bunun için sizce nasıl bir yöntem izlemeliyim? konuların birçoğunu inceledim genel olarak daha küçük ölçekte yapılan çalışmalar. daha profesyonel olarak kompost yapımı hakkında yardımcı olabilecek arkadaslar var ise yardımlarını bekliyorum.
aslında ilk olarak taral bahçe makinelerinden caravaggi bio 150 serisinden bir çöp ve dal öğütme alarak başlamayı düşünüyorum. bu makineler hakkında bilgisi olan arkadas var mıdır? veya önerebileceğiniz başka yöntemler?
cevap yazan arkadaslara şimdiden tesekkurler

Sarıcan
01-04-2010, 17:16
Bu sene altın tırmık ödülü Sn. İndomie' nin.

epsody
02-04-2010, 08:27
aslında ilk olarak taral bahçe makinelerinden caravaggi bio 150 serisinden bir çöp ve dal öğütme alarak başlamayı düşünüyorum. bu makineler hakkında bilgisi olan arkadas var mıdır? veya önerebileceğiniz başka yöntemler?
cevap yazan arkadaslara şimdiden tesekkurler

Arkadaşım mstf48, aşığıda linkini eklediğim başlıkta işinize yarıyacak bilgiler bulacaksınız, bu konuda deneyimli çalımlarımın paylaşımlarıda mevcut, ilgin için şimdiden teşekkür ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18039

ggirgin
02-04-2010, 12:11
Kompostun 7 günü. Bugün kasayı boşaltıp karıştırdıktan sonra 1/500 seyreltilmiş EMA spreylerek tekrar doldurdum.

Dogasever
02-04-2010, 14:11
Sn Girgin kompostunuz gayet iyi gorunuyor. Sadece kucuk bir uyarida bulunmak istedim. Kompost yapiminda genelde kullandigimiz seyreltme orani 1/500 degil en fazla 1/20 hatta 1/10 kullaniyoruz. Kolay gelsin.

ggirgin
02-04-2010, 15:41
Sayın Doğasever
İkazınız için teşekkür ederim.

canercp
06-04-2010, 08:32
Selamlar
Ben evde salata yaparken soyduğumuz hıyar,taze soğan,domates kabuklarını ve saplarını 5 Kg'lik boş su şişesine koyuyorum ,içine 1 su bardağı kadar su koydum. Yeni kabuk sap vs. koydukça birazcık çalkalayıp şişenin ağzını tekrar kapatıyorum.
Bu doğru mu yapıyorum bilmem ama şişeyi biraz güneşte bırakıyorum.

Şişenin içerisindeki su yeşilimsi bir hal aldı ve bu sıvının 2-3 hafta sonra organik gübre olarak kullanılacağını düşünüyorum.
Sizce yanlış yaptığım veya yapmam gereken ek birşeyler var mıdır?
Teşekkürler...

ggirgin
12-04-2010, 09:53
Komposta uyguladığım işlemler tarih sırasına göre aşağıdadır:
-26 mart Yığına yeni malzeme ekleyip kasaya doldurdum.
-27 mart Yığın çok sıcak
-28 mart Yığına havalandırma delikleri açtım.Buhar çıkıyor.
-29 mart Yığını boşaltım, 5kg tavuk gübresi ve yaklaşık 1 litre (1/15 oranında) EMA spreyledim.Yığını tekrar doldurdum.
-30 mart Yığın ısınmaya başladı. (daha az sıcak)
-3 nisan Yığın ılık
-9 nisan Yığını boşalttım.5kg tavuk gübresi, 1,5litre EMA (1/10) spreyledim.Yığını tekrar doldurdum.(3-9 nisan arası yağmurlu ve fırtınalı olduğu için müdehale edemedim)
-10 nisan yaklaşık 24 saat sonra kontrol ettiğimde yığının hiç ısınmadığını ve yeterince nemli olduğunu gördüm.
Yığında kullandığım kırılmış saman ve ince ağaç talaşı nedeniyle rengin çok koyulaşmadığını düşünüyorum.
Yukarıdakilerden yanlış yapılmış veya zamanlaması yanlış olan varmı? Bu yığını malç olarak kullanıp yeni yığınmı hazırlamalıyım?

ggirgin
15-04-2010, 08:44
Sayın Meyvelitepe'ye bana balık tutmasını öğrettiği için;
Sayın İndomie'ye yeniden başlamamı sağladığı için çok teşekkür ederim.

MeyveliTepe
15-04-2010, 09:21
Sn.ggirgin, rica ederim.

Kompostunuz hakkında resimden pek bir şey çıkaramadım. En iyi kararı yine siz verirsiniz. Şayet, içinde çözünmemiş yeşil malzeme kalmadıysa (kahverengi kalmış olabilir), iyi kötü bir toprak yapısına sahip olduysa malç olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Böylece zaman içinde tamamıyle olgunlaşır.

ggirgin
15-04-2010, 14:34
Sayın Meyvelitepe

Kompost içinde hiç yeşil malzeme görünmüyor. Kahverengi olarak kullandığım saman parçalarının dış yüzeyi bambu gibi sert ve dayanıklı olduğu için resimde öne çıkıyor. Saman parçalarını bir kenara bırakırsak bence malçtan ileri komposta yakın bir şey oldu. Kasayı boş bırakmayıp yeni yığını hemen oluşturdum. Kompost yapmaya devam

Limonbahçesi
23-04-2010, 11:51
Sizlerin yaptıklarını gördükten vede okuduktan sonra çok imrendim açıkcası.Hevesleniyorum kompost yapmaya ancak şehrin merkezinde bu kadar çeşit malzeme bulma şansım yok :(

epsody
29-05-2010, 07:41
Selamlar
Ben evde salata yaparken soyduğumuz hıyar,taze soğan,domates kabuklarını ve saplarını 5 Kg'lik boş su şişesine koyuyorum ,içine 1 su bardağı kadar su koydum. Yeni kabuk sap vs. koydukça birazcık çalkalayıp şişenin ağzını tekrar kapatıyorum.
Bu doğru mu yapıyorum bilmem ama şişeyi biraz güneşte bırakıyorum.

Şişenin içerisindeki su yeşilimsi bir hal aldı ve bu sıvının 2-3 hafta sonra organik gübre olarak kullanılacağını düşünüyorum.
Sizce yanlış yaptığım veya yapmam gereken ek birşeyler var mıdır?
Teşekkürler...

Arkadaşım aşığıda linkini eklediğim konu başlığındaki bilgileri yaptıklarınla mukayese ederek gerçek sıvı gübre olayını sağlayabilirsiniz, birleşik organik atıklarla uğraşılarınızda başarılar dilerim, sevgiyle kal.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16717

süreyya
31-05-2010, 23:53
Bundan önce kendimce değerli gördüğüm pancar, muz, bakla kabuğu kereviz gibi mutfak atıklarını kış boyu bir tenekede toprakla karıştırır bekletirdim. Baharda saksı değişimi sırasında toprağa bu karışımı eklerdim.

Bu başlığı okuyunca kompost nasıl yapılırmış öğrendim.
Geçenlerde yakındaki bir palmiyeyi budamışlar. İpliksi kabukları hemen aldım. Teras saksı doldu, yer sıkıntısı yaşıyorum. Çok yapamasam da öğrenmek için az da olsa uygulamak şart. Hele de hazırlanmış kompostları görünce...

Bu arada aklıma takılan bir iki konu var. Komposta koyduğumuz malzemeler yonca- sebze vb ilaçlı , hibrit vs olursa, doğal üretimde kullanılmalarında sakınca olabilir mi? Kompost işlemindeki kimyasal olay bu riskleri bertaraf eder mi? Ya da solucanlı yöntem bertaraf mı eder? Bu konuda yapılmış bir araştırma var mı acaba?

epsody
03-06-2010, 05:13
Bu arada aklıma takılan bir iki konu var. Komposta koyduğumuz malzemeler yonca- sebze vb ilaçlı , hibrit vs olursa, doğal üretimde kullanılmalarında sakınca olabilir mi? Kompost işlemindeki kimyasal olay bu riskleri bertaraf eder mi? Ya da solucanlı yöntem bertaraf mı eder? Bu konuda yapılmış bir araştırma var mı acaba?
Arkadaşım sarius, Kompost işleminde birçok mikroorganizma faaliyet göstermektedir, işlem içersinde birleşik organik maddeler işlem süreci normal işleyipte kompost'a katılan bütün malzemeler mikroorganizmalar tarafından parçalanarak asıl minerallerine dönüşerek zararlı kimyasallar da parçalandığından işlevlerini yitirmektedir.

İşin içine solucanlar girdiğinde bu işlem daha ince ayrıntılarla devam ederek, solucanların sindirim sistemlerinde kimyasal riskler de ortadan kalkmakta hatta ağır metal partakül boyutlarının da küçülerek parçalandığı tesbit edilmiştir.

Aşığıda linkini eklediğim gazete haberi bu bilimsel çalışmanın haberini ortaya koymaktadır.

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/459181.asp

süreyya
08-06-2010, 16:36
Cevabınızı şimdi gördüm, çok teşekkür ederim sayın epsody :)

süreyya
08-06-2010, 16:51
kompost malzemelerim ( teras, sebze parkı -domates, bamya, biber, patlıcan, patates için)

kahverengi:

badem kabukları,
mısır koçanları,
palmiye ağacı ince kabukları,
karton kutu kırpıkları

yeşil:
sebze meyve artıkları
muz kabuğu
bulabildiğim kadar çim
taze bakla
güvercin gübresi
yumurta kabuğu

eksik veya hatalı olan malzeme hakkında tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirlerse sevinirim :)

seleste
09-06-2010, 20:21
Sayın Doğasever,

1lt Ema ile top formunda 1 kg bukaşi dün Ankara büronuzdan elime ulaştı. Hemen aşağıda fotoğrafı görünen, daha önce bir kez sıcak kompost yapmak amacıyla kullandığım - fakata başarısız olduğum - çamaşır sepetini bu kez yeniden kahverengi-yeşil malzeme oranını gözeterek iki kat çöp torbası içerisine yeniden doldurdum. 1/20 oranında Ema spreyledim. 3 bukaşi topunu göz kararı yeterli gördüm ve kırarak - bunu da yüzey alanını artırmak için yaptım - kovanın içine yerleştirdim. Sepet içinde içi malzeme dolu olan çöp poşetini sıkıca kapattım. Bu ebatta bir sepete 3 bukaşi topu yeterli gelir mi sizce ?


67148
67149

seleste
09-06-2010, 20:32
Sayın Sarıus,

Tıpkı sizin elinizdeki oranlardaki malzemeyi 2 günde bir elde ediyorum. Ben şu denemeyi yapacağım ;

- Yarım kg civarı yeşil ve kahverengi malzeme
- Bulabildiğim kadar güverci gübresi
-Islatacak kadar 1/20 Ema spreyleme
- 1 bukaşi topu

Bu az miktardaki malzemeyi mutfakta karıştırıp almış olduğum kese kağıdına dolduracağım ve sıkı sıkı yaprak sarar gibi saracağım. Daha sonra bahçede uygun bir köşede her gün sıralayacağım. Kese kağıdı kahverengi malzeme yerine geçer diye düşünüyorum.

Böylece günlük ya da 2 günlük olarak evsel artıklardan kurtulacağım gibi sıra sıra dizilmiş kompostum oluşacak.

Sayın Doğasever'e oranların uygun olup olmadığını sormak istiyorum.

Ayrıca bir öğretmen olarak " öğrencilerde çevre bilinci oluşturma ve çevre sorunları farkındalığı " zayıf karnım olduğundan Marmaris'te öğrencilerle yapmış olduğunuz çalışmanın detaylarını öğrenmeyi çok isterim.

Ben çoktan öğrencilerimle Burdur Gölü'nü temizlediğimizin hayallerini kurmaya başlamıştım zaten !

Selamlar ve cevaplarınıza şimdiden teşekkürler.

Kedi Tırnağı
18-06-2010, 03:46
Birkaç gündür başından itibaren bu başlığı okuyorum. Epey fikir sahibi oldum. Katkısı olanlara şimdiden teşekkür etmek istiyorum.

Ben de uzun süredir kompost yapma hevesindeyim. Şimdilik apartmanın küçük bahçesinde( ana kaya üzerinde derinliği 10-15 cm kadar killi bir toprak) oluk şeklinde açılan bir çukura, biriktirdiğim bir miktar mutfak atığını gömdüm ve üzerini ince bir toprak tabakasıyla kapattım. Mutfak atıklarının yanı sıra bahçeden yolduğum otları da katmıştım. Bir diğer kattığım şeyde ise şüpheliyim. Macun-reçel benzeri, bir kavanoz tatlıyı karıncalar istila edince çöpe atmaya kıyamadım ve bunu da bu karışıma ekledim. Komposta melas-pekmez karıştırmaktan bahsedildiğini de okumuştum bazı mesajlarda. Bu da ona benziyor diye düşündüm:D

Asıl merak ettiğim ise; sıcak kompost yapmak istiyorum ama balkonum küçük ve sebze-çiçek saksılarıyla doldu. Yeterli hacimde bir kap sığdıramayacağım için gözümü apartman bahçesine diktim. Binanın yan tarafına denk gelen kısım 2 mt kadar genişliğinde ve bu iş için de çok uygun aslında ama komşuların tepkisinden çekiniyorum. Bahçe katında oturan bir komşum yavru sokak kedisine yemek verdim diye anneme söylenmiş, düşünün ne tür insanlarla yaşıyorum( bu olaydan sonra bahçede kedi büyüklüğünde lağım faresi görüldüğü söylenince çok sevindim. Kedi düşmanlığının bedelini çeksinler).

Ne yaptığımı biraz örtbas ederek kompost kabını kondurmayı planlıyorum( mutfak artıklarından bahsetmiycem, çim-talaş gibi daha şık görünen malzemeden bahsederim muhtemelen). Nasıl yapsam diye düşünürken, hemen karşımızdaki boş toprak alana yandaki inşaattan atılan 3 tane tahta paleti gördüm ve bunları birleştirip bir kasa yapabilirim dedim. Bu paletler daha seyrek aralıklı (galiba 2-3 cm genişlikte boşluk kalacak şekilde) çakılmış tahtalardan yapılmış. Tahminim 1 m2 ebatındalar. 3 tanesini birleştirip bir kenarını da kalın bir branda vs. ile kapatmayı düşünüyorum. Tabanı doğrudan bahçe toprağı olacak. Tahtaların seyrek aralıklı olması havalanma açısından yetersiz olur mu sizce? Biraz kaçak göçek yapacağım için bu kompost işini, çok sık döküp yeniden doldurma imkanım da olmaz sanırım.

Epey büyük bir hacim olucak ve bir seferde nasıl dolduracağımı da ciddi ciddi düşünüyorum. Yeşil malzeme için şöyle bir planım var; zaten 1 haftadır çıkan sebze-meyve artıklarını iyice ufaltarak biriktiriyorum( karpuz kabuğu rendelemekten, epey kas yaparım bu yaz:D ) Kokuşma ve böcek çekme problemi nedeniyle mutfakta tutamam. Daha önce yaptığım gibi bahçede açacağım çukurlara doldurup üzerini toprak örterek bekletmeyi düşünüyorum. Daha önce gömdüklerimi de çıkarıp karışıma ekleyebilirim sanırım. Bir diğer kaynak olarak da; yakındaki parkta kesilmiş çimleri görevlilerden istemeyi düşünüyorum. Birkaç kez de pazardan artıkları toplayabilirsem( pazarcılar anlam veremeyecek muhtemelen) epey yeşil malzeme toplarım gibi geliyor. Bu arada, ben de çimleri önce bahçeye sermeyi planlıyorum. Sturbucks' tan da bir miktar kahve telvesi alıp katarım. Ama sanırım çok abartmamak lazım.
Evde bayatlamış toz baharatlar var bunları da katabilirim sanırım. Yeşil malzeme midir bunlar?
Az miktar torfum var kötüleşen, bunu da katacağım.

Kahverengi malzeme temini benim için biraz zor olabilir. Gözümü, karşımızdaki toprak arsada kurumaya başlayan otlara diktim:D Yakınlarda da böyle boş alanlar var kuru ot bulabileceğim. Bunları ufak ufak doğramak epey mesai alacak.Talaş temini en mantıklısı ama marangoz var mı yakınlarda bilmiyorum. Ben sıfır maliyetle bulmaya kararlıyım hem. Marangoz bir ton para istemesin şimdi menşeinden bile emin olamayacağım talaş için. Hacimde bir yer teşkil etmez ama biriktirdiğim, fındık ve cevizlerin sert kabukları da sanırım kahverengi malzemedir. Hem yapışmayı da azaltabilir.
Karton ve gazete kağıdı konusunda çok çekimserim. Bir kaç kişi sormuştu ama sanırım kimse yanıtlamadı. Özellikle gazeteler bir ton kimyasal ve boya içerdiği için çok sorunlu bir malzeme değil mi? Kartonlardan da emin değilim. Şu zararlı kimyasal meselesi olmasa en kolayı karton olurdu malzeme açısından.

Bunları biriktirip hep birlikte iyice harmanlayarak dolduracağım. Ekşitilmiş yoğurt suyuyla ve yaş mayayla sulamayı düşünüyorum. Mikroorganizma oluşumu için yeterli olur mu?
Hayvan gübresi teminim zor. Yakınlardaki alanlardan belki bir poşet toplasam kardır diye düşünüyorum. Biophos kompost tavuk gübresi var markette satılan, bundan da katabilirim az miktar.

Malzemeyi doldurup fazla sıkıştırmadan ortasına da pimapen yardımıyla geniş bir delik açabilirim. Bilmiyorum, ciddi ciddi kafaya koydum ama hayata geçirebilecek miyim? Sıcak mevsimdeyiz. 3-4 haftada kompostumu elde edebilsem çok iyi olur. Çiçeklerim ve sebzelerim için daha epey toprağa ihtiyacım var. Başarılı olursam yaz-kış devam eder bahçe toprağını da iyileştiririm.

Çok uzun oldu ve çok fazla soru sordum affola ama okuduğum 27 sayfada bulamadığım ya da tam anlamadığım şeyleri sormaya çalıştım. Bir de olaya kalkışmadan önce paylaşmak istedim tasarımı.

tuya
09-07-2010, 10:28
merhabalar geri dönüşüm merakıyla başladığım yolculuğumda kompostla karşlaştım sitenize yolum düştü ve üye oldum şimdi sizinle bir sıkıntımı paylaşmak istiyorum meyveli tepesitesinde okuduğum kadarıyla kompost yapmaya karar verdim evimde bulunan talaş parçaları , kuru yaplarlar , mutfak artıkları , saman ve birazda güvercin gübresi ile bir karışım hazırladım iki tarafında bolca delikleri olan eski çamaşır sepetime doldurdum ve biraz nemlendirdim ikinci gün karıştıkmak amacıyla boşalttım ve ısısının baya yüksek oduğunu gördüm çok sevinmiştim heyecanım baya arttı ertesi günde aynı oldu derken taki 6 altıncı güne kadar herşey yolundaydı altıncı gün karışımı boşalttığımda çok üzülerek sölüyorumki karışımımın içinde larvalar vardı bi kaç günde bütün bununla ilgili lan yazılarınızı okudum ama larvalarla ilgili bişey göremedim ne olur bana yardımcı olun şimdi ben bu karışımı atmalımıyım **** ne yapabilirim şimdiden çok teşekür ediyorum
herkese saygılar