View Full Version : Lilium / Bahçe (Balıkesir-Gönen)
loveflower
10-10-2011, 22:21
Kutlarım sizi! Ellerinize sağlık! Güle güle kullanın:)
TaşevliBahçe
11-10-2011, 08:53
Sn Lilium , çalışmalarınızı büyük bir heyecanla izleyip oldukça keyif aldım. Sizi tebrik ediyorum , Elinize emeğinize sağlık , güle güle kullanın , yeni yapacağınız projeleri sabırsızlıkla bekliyoruz..
Görüşmek dileğiyle hoşçakalın, saygılarımla..
Teşekkür ederim sayın Rafet Uzunok.
Bir kaç gündür yağmur dolayısıyla bahçeye gidemiyordum, bu gün gidip bir dolaşayım dedim, cumartesi günü cevizleri toplamıştık, göremediğimiz kalanlar yağmurdan sonra açılıp yere dökülmüşler koca bir poşet doldurdum, gelirken soyma makinesinin kaynak işlerini yaptığımız arkadaş denk geldi buda senin kısmetinmiş dedik.
Bir ağaçı toplamayı unutmuşuz yağmurdan sonra hepsinin yeşil kabuğu yarılıp çatlamış, bunlar benim için iyi bir gözlem olacaklar, daha önce böyle bir gözlemim olmuştu bir kaç adet üzerinde, şimdi miktar daha fazla, dalında kav çatlaması yapanla hiç kav çatlaması yapmadan alınan cevizlerin iç renklerinde ne kadar bir değişim olacak göreceğiz, hele bir kurusunlar.
Bunlar pedro
251019
251020
251021
251022
Gitmişken birazda resim çekeyim dedim. Ayvalarım.
251023
251024
251025
Çekirdeksiz nar.
251026
Çekirdeksiz narda böylesine bir sap ilk defa görüyorum.
251027
İkinci yılındaki tırabzon hurmalarım bu yıl birkaç tane tadımlık yaptılar, henüz daha yeni sararmaya başlıyorlar.
251028
251029
Beyaz zambaklarımdan iki resim.
251030
251031
Bahçemden genel bir görüntü.
251032
251033
251034
Yeni göz aşılarım.
251035
Her ne kadar oğuz abinin kabağını geçemezsem de, herkesiz kabağı kendine göre :D
251041
Bu daha yeni uyandı, ben onu geçerim diyor :D
251042
Dalları yanmış dalında duran kavunlarım
251043
Fasulyeleri bir kaç oldu eşim topluyor yine döktürmüşler.
251044
İçi görünen o kırık cevizi bu tarafa doğru atsana. Aklım kaldı. Ama kasap94, görmesin. Bu kadar çok yeme dokunur, dokunur demeye başlayacak yine. :D
Bahçede herşey çok güzel, ellerine sağlık.
Yaaaa ben ne kadar akılsızım gecen geldiğinizde niye düşünemedim, hazır taze de soyulmuşlardı. be güler abla sen bari desene şurdan benim hakkımı ver bakalım deyip dürtsene de şu jeton düşsün. Hiç aklıma gelmedi inan. Neyse bir daha ki buluşmamızda inşallah yine unutmam. :o:(
Bilgilenmek öğrenmek ya da merek edenler için Chandler, Pedro arasındaki farkı bir kaç resim çekerek görsel de olsa biraz bir şeyler verebilirsem mutlu olurum.
Soldaki pedro sağdaki Chandler, Aralarındaki irilik farkı çok az, renklerine aşşağı da değineceğim.
Aralarında çok az irilik farkı var, iç dolgunlukları aynı, kabuk kalınlıkları aynı, fakat pedro verim bakımından çok daha fazla, tabi ben bunları sadece kendi bölgem için söyleyebiliyorum.
Şimdi ben nedir bu Chandler furyası diye düşünmeye başladım, bölgenize uyuyorsa chandler ekeceğinize pedro ekmenizi öneririm.
Verim olarak çok daha fazla verim alırsınız.
251047
Soyulmuş hali ikisinin arasında iç renk farkı göremedim.
Siyah üzerinde.
251048
Beyaz üzerinde.
251049
Makina için yürekten tebrik ediyorum, büyük bir iş başarmışsınız.
Teşekkür ederim sayın MSaygin,
Makinenin eksikleri olduğunu daha önceki yazılarımda yazmıştım, cevizleri boşaltacağımız kapısı yoktu, alttan ceviz kabuklarının posanın akacağı ve bu kabukları oluğa itecek bir döner sistem yapıldı, motor değiştirilip istenen devir sağlandı. Tüm eksiklikler tamamlanıp istediğim neticeyi aldım, bir boyayı da hak etti. :)
İşte budur;
Ne de olsa _ Ubyi_ Uzak Bahçeler, yapar mı yapar.
Yapar da, eleştiriler başlayacağı korkusundan ismini bile korka korka yazdım. Silsem mi diye düşünüyorum.
252513
Sayın Lillium,
Türk yaratıcılığı ve zekası bu işte. Geçtiğimiz hafta kasap94'ü ziyaret ettim ve tanıştım. Her iki bahçesini gördüm. Vaktim sınırlı olduğu için sizleri ziyaret edemedim. Özür dilerim. İleriki günlerde sizleri ziyaret edeceğim.
Ceviz soyma makinası maceranızı takip ettim. Sizleri tebrik ediyorum. Konuya çok yakın olmadığım için sizlere bir kaç sorum olacak.
- Türkiye'de ve yurt dışında ceviz soyma makinası varmıdır?
- Yerli ya da yabancı ceviz soyma makinası varsa, sizin makinanızla benzerliği ne kadardır?
- Bu sorulardan sonra şu anda çoğu atıl malzemeden yaptığınız makinanın patentini almayı düşününüz. Konuyla ilgili çok bilgim olmasa da ben yardımcı olmaya hazırım.
- Soyma makinasından atık olarak çıkan su, kabuk vb.malzemeyi ne yapıyorsunuz?
Görüşmek üzere. Saygılar.
Sayın YeniBON kapımız her zaman açıktır buyrun gelin,
Yurt dışında soyma makinası üretiliyor, türkiyede de üretiliyor ama fiatları oldukça yüksek,(Burada biraz bahsetmiştim) (http://vadidekicennet.blogspot.com/2011/10/ceviz-soyma-makinesi.html) ya da bizim gibi küçük bahçe sahiplerine yüksek geliyor, biraz araştırıp baktım, 3 - 3.5, 5.600 tl olanlar var, fiatları bayağı bir yüksek bulduğum için kendim yapmaya çalıştım, oldukça uygun fiatada mal ettim.
Düşünüyorum da her şeyini yeni alıp yapsam 600tl 700 tl ye mal edilebilir, 1.500 tl satsan alanda kazanır satanda.
Türkiyede üretilenlerde bu maliyetlerin üzerinde değil, bu maliyetlerde üretilen ürünler 3- 3.5 bin tl gibi satılıyor, bana göre çok iyi bir kazanç sağlıyorlar, gözümüz yok allah daha çok versin, ama biraz el insaf.
Eh ne oldu kendileri kaybetti, hiç imkanım yokken, tamirci tornacı değilken beni bunu yapmaya mecbur bıraktılar, benden görenler de yapmaya başlarlarsa yine onlar kaybeder.
Ben yeni bir şey icat etmedim türkiyede var olan bir makinenin benzerini kendim kullanmak için yaptım , patent almama gerek yok zaten.
Soyma makinasından çıkan suyu şimdilik kanalizasyona vermeyi düşünüyorum, ileride ne gösterir bilemiyorum.
Amannnn ne de güzel kırmıza boyarmış. Ellerine sağlık. Tarlanın ortasına koysan 1 km ileriden bile farkedilir.
Yeşile, ceviz rengine boyasaydın belki daha güzel olurdu. Adını da bir etiket içinde yaz, daha güzel olur.
Sevgi Durul
24-10-2011, 08:34
Çok güzel olmuş, güle güle kullanın sayın Lilium.
Amannnn ne de güzel kırmıza boyarmış. Ellerine sağlık. Tarlanın ortasına koysan 1 km ileriden bile farkedilir.
Yeşile, ceviz rengine boyasaydın belki daha güzel olurdu. Adını da bir etiket içinde yaz, daha güzel olur.
Eeeee nede olsa pomak'ız, koca pomak gider gider hep sergideki kırmızı gömleğe bakarmış parası kıt olduğu için alamazmış, sergici en sonun da dayanamamış, ne gelip bakar bakar almazsın, sen pomakmısın ahmakmın der, koca pomak döner sorar nereden anladın pomak olduğumu,
-Sergici
Pomaklar kırmızıdan başka renge bakmazlarda. :D
Ama bu kırmızı değil fotoğrafta öyle çıkmış biraz, çok güzel bir renk, bordo kahve arası bir renk.:)
Sayın SDurul, çok teşekkür ederim, bir sorunu daha hallettik, sıra ceviz kırma makinesinde, piyasada satılan kırma makineleri benim hoşuma gitmiyor, cevizi horoz çıkarmıyorlar, cevizi horoz olarak çıkaracak bir makina düşünüyorum, epey bir kafa yormam lazım bakalım bir şeyler bulabilecekmiyiz.
Aaa ben pomakların da gözlerinin al da olduklarını bilmiyorum. :D
Horoz cevizi herkes bilemez ki, ben biliyorum, sen biliyorsun belki ceviz yetiştirenler de biliyordur ama bilmeyen arkadaşlarımız da çoktur, bari anlat ve fotoğrafla.
Yarın İstanbul'a gidiyorum ama tekrar döneceğim, kat'i dönüş yapmadan görüşelim.
Kasım ayının sonuna doğru Sayın Mine Hanım İstanbul'da bir eğitim toplantısı yapacak, şimdiden işlerini ayarla. kasap94 de gelir herhalde. İşleri ona göre programlayın.
Aaa ben pomakların da gözlerinin al da olduklarını bilmiyorum. :D
Horoz cevizi herkes bilemez ki, ben biliyorum, sen biliyorsun belki ceviz yetiştirenler de biliyordur ama bilmeyen arkadaşlarımız da çoktur, bari anlat ve fotoğrafla.
Yarın İstanbul'a gidiyorum ama tekrar döneceğim, kat'i dönüş yapmadan görüşelim.
Kasım ayının sonuna doğru Sayın Mine Hanım İstanbul'da bir eğitim toplantısı yapacak, şimdiden işlerini ayarla. kasap94 de gelir herhalde. İşleri ona göre programlayın.
Cevizin bir bütün olarak kabuğundan ayrılmasına horoz ceviz içi denmiş, 261 nolu mesajdaki resimler horoz ceviz içi (http://www.agaclar.net/forum/869428-post261.htm) neden dendiğini bilmiyorum :)
Yarın İstanbul'a gidiyorum ama tekrar döneceğim, kat'i dönüş yapmadan görüşelim.
Görüşelim bizde sizleri özledik, istanbuldan dönünce haberleşip bir gün ayarlayalım.
Teşekkür ederim sayın MSaygin,
Yapar da, eleştiriler başlayacağı korkusundan ismini bile korka korka yazdım. Silsem mi diye düşünüyorum.
252513
Sizi tebrik ediyorum , Elinize emeğinize sağlık , güle güle kullanın
Makinanıza, azminize,çalışkanlığınıza hayran oldum. Güle güle kullanın. Tebrikler.
Sayın Lilium;
İleriye dönük sabrınız, güzel çalışmalarınız, geçmişteki uygulamalardan behsedişiniz, Anadolu insanının, kaybolmaya yüz tutan pratik zekasını keşif icadında:)) kullanmanız ile bana örnek olduğunuz için teşekkürler efendim.
Eşinize, küçük hanımefendiye ve size (Sona itelendiniz..alışmışsınızdır gerçi) ALLAH, hep mutluluk ve sağlık dağıtsın, tüm dostlarınız ile birlikte.
Saygılarımla lütfen.
Sayın Lilium,
İmkansızlıklar içinde dahi Türk insanın neler başarabileceğini kanıtladığınız için sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Makinanınızı güle güle kullanın. Makinayı yapmada kazandığınız tecrübeyi bizlerle paylaştığınız için ayrıca tebrik ediyorum. Eğer bu işi profesyonel olarak çevrenizde yapmayı düşünenler varsa onlarada yardımcı olacağınız inancındayım. İnşallah emeğinizin karşılığını bol ürünler hasat ederek alırsınız.
Sizin ve tüm emeği geçenlerin önünde saygıyla eğiliyorum.
Sayın ankstel, sayın zenfree, Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim,
Sayın mrduran, "(Sona itelendiniz..alışmışsınızdır gerçi)"alışmak kolay değil, alışamıyor insan, önemli olan tanıyabilmek anlayabilmek, anlayabiliyorsak mesele yok.
Sayın smnunal Bilgi sıkıntısının ne olduğunu çok iyi bilirim, bu sıkıntıları çok çektiğim için Tüm bildiklerimi herkes de bilsin öğrensin diye paylaşımlarda bulunuyorum, bunun yanında benimde bilmediklerimi benim gibi paylaşımlarda bulunan arkadaşlardan bende öğreniyorum.
Bilmediğim bir şeyi bilen birine sorduğumda, yap öğrenirsin, yetiştir görürsün, gibi cevaplar çok almışımdır.
Hiç unutmuyorum zeytin bahçesi kurmaya karar vermiştim daha fazla bilgilenmek istiyordum ve bir bilenden sorum öğrenmek istedim, Sorum aynen şöyleydi, abi bende zeytin bahçesi kuracağım nasıl yapayım ne önerirsin hangi cins ekeyim. Cevap: ek ek öğrenirsin.
Başta da söylediğim gibi bu sıkıntıları çektiğim için bildiğim her şeyi herkesin öğrenmesini istiyorum.
Efendim 2 Bayan arasında anlamak zorunda olduğunuzu sezinledim:))
Saygılarımla lütfen.
Bir şeyler yapma sevincini yaşarken üzüntüsü de yanın da geliyor,
Dün evden kaçıp yanıma işyerime de gelip sanki vedalaşırcasına beni de dolaştı, daha sonra kayboldu eve gitmiş iki saat sonra evde öldüğü haberini aldım çok sevdiğim köpeğim (Zilli) nin.
Çok üzüntülüyüz evde adeta bir yas var, konu komşu hele çocuklar çok sevmişlerdi çocukların maskotuydu adeta, ölümü herkesi çok üzdü.
Hiç bir rahatsızlığı yoktu, ona çok alışmış çok seviyorduk, ani ölümü herkesi çok üzdü.
253137
Hay Allah ben de çok üzüldüm.
Senin atölyedeyken gelmişti de sen " haydi kızım doğru eve" dediğinde arkasına baka baka gitmişti.
Allah sabır versin.
Ne emek olduğunu iyi bilirim
Sn. Lilium çok üzüldüm, biz de fotoğraflarından bile onu çok sevmiştik.
Halil Önen
30-10-2011, 21:06
...
Hiç bir rahatsızlığı yoktu, ona çok alışmış çok seviyorduk, ani ölümü herkesi çok üzdü.
253137
Yakışıklıymış. Hayatı insanla paylaşmayı seviyorlar. Ölümüne üzüldüm.
Teşekkür ederim arkadaşlar, yokluğuna alışmaya çalışıyoruz, ama inanın çok zor, yok olunca eksikliği çok daha fazla hissediliyor bu kadar hissedeceğimi tahmin bile etmiyordum, , her eve gidişimde bahçe kapısından girer girmez mutlaka beni karşılardı illa kendini hissettirmek için bir çok oyunlar yapardı, karşılamazsa ben onu arardım.
Bu sabah eşim bana takılıyor, yahu ben kaybolsam bu kadar aramazsın, tabi oda çok üzülüyor ama belli etmek istemiyor, beni teselli etmeye çalışıyor espiriye vurarak.
Haklısın, çok da sevimliydi. Ama ne yapacaksın, Allah başka dert vermesin.
Bak sana tavsiyem kendini ve Nagihan'ı oyalamak için çocuklara baskı yapmanın tam da zamanı. Oğuz'un sözünü kulak arkasına atma. Genç dede olmak çok daha güzel.
Yaptığınız ceviz soyma makinesi çok başarılı tebrik ediyorum.
Bahçeniz ve bahçenize olan sevginiz gerçekten çok güzel.
Nazar değmesin.Zilli için de üzüldüm, geçmiş olsun :(
Sonbaharın güzel günlerini değerlendiriyorum, ağaçların çevresine gübreyi yayıp çapa makinasıyla karıştırıp bırakacağım, her yıl bunu yapmaya özen gösteriyorum, iyi yanmış hayvan gübresi buldum mu dayanamıyorum.
255327
255328
Sayın lilium,
Hani kına gibi derler ya,
kullandığınız gübre aynen öyle görünüyor, yetiştirdiğiniz bitki ve ağaçlar emin ellerde ki, verim ve üretkenlikte yarışıyorlar.
Artık Bodrumlu olan emanetleriniz, inşallah benim ellerimde iyi yetişirler de bizi mahçup etmezler.
Elimden geleni yapacağım vallahi, size mahçup olmak istemiyorum.
Selamlar..
Mahçup olmak ne kelime hozat ablacığım, sizin o sihirli ellerinizde daha da güzel olacaklarına hiç şüphem yok.
Ellerinize sağlık Sn. Lilium.
Bugün Sn. YeniBON ziyaretime geldi, tanıştık. Bana önümüzdeki hafta sonlarından birinde Gönen tarafına ziyarete gidelim dedi. Misafir kabul eder misiniz?
Gönen tarafına ziyarete gidelim dedi.
Gönen tarafı ben oluyorsam, Kapımız her zaman herkese açıktır, gelin buyrun hem tanışmış oluruz.
Sayın Lilium,
Yakup beyin yazdığı gibi dün kendisini evinde ziyaret ettim. Tanıştık ve saatler-ce sohbet ettik. Düzler tarafında kullanmakta olduğu bir tarlaya sebze ve meyve ağacı fidanı dikimini konuştuk. Bende kendisine yakınımızda olan sizleri ve kasap.94 ziyaret etmeyi, tanışmayı önerdim.
Kendisinin sadece bazı hafta sonları uygun olabileceğini belirttiğinden, uygun bir hafta sonunda sizi ve kasap.94'ü ziyaret edeceğiz. Bu hafta içinde kendisini, işyerinde ziyaret edeceğim. Gelişmelere göre gün öncesi sizleri bilgilendirece-ğim zaten.
Bildiğiniz üzere 26 Kasım'da İstanbul Toplantısında olacağım. Ziyaretimiz bu hafta sonu olmazsa Aralık ayına kalacak demektir.
Görüşmek üzere. Saygılarımla.
Halil Önen
14-11-2011, 12:39
Sayın Lilium,
Yakup beyin yazdığı gibi dün kendisini evinde ziyaret ettim. Tanıştık ve saatler-ce sohbet ettik. Düzler tarafında kullanmakta olduğu bir tarlaya sebze ve meyve ağacı fidanı dikimini konuştuk. Bende kendisine yakınımızda olan sizleri ve kasap.94 ziyaret etmeyi, tanışmayı önerdim.
Kendisinin sadece bazı hafta sonları uygun olabileceğini belirttiğinden, uygun bir hafta sonunda sizi ve kasap.94'ü ziyaret edeceğiz. Bu hafta içinde kendisini, işyerinde ziyaret edeceğim. Gelişmelere göre gün öncesi sizleri bilgilendirece-ğim zaten.
Bildiğiniz üzere 26 Kasım'da İstanbul Toplantısında olacağım. Ziyaretimiz bu hafta sonu olmazsa Aralık ayına kalacak demektir.
Görüşmek üzere. Saygılarımla.
Balıkkesir ubyi gurubu toplanıyor. Havalar soğudu ama bahar gibi daha bir canlanır gibi duruyor.
Başkan Sn. Lilium, üyeler Sn. kasap 94, Sn. YeniBon ve Sn Yakup bey olarak sofrayı kurma çabalarınız yeni bir soluk getirecektir. ;)
Belki ' güneşin sofrasıdır' kurulan...
Timur Selçuk - Güneşin Sofrasında Söylenen Türkü - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gRAJsSDmbYU)
dostların arasında söylenen türküdür...
TaşevliBahçe
15-11-2011, 09:56
Sn Lilium , köpeğiniz (zilli ) nin ani ölümüne çok üzüldüm. Belli bir süre sonra aile bireyi gibi oluyorlar , yokluğu oldukça üzüntü yaratıyor , Allah sabır versin ,
saygılar efendim...
Çok güzel bir paylaşım Sayın Halil ÖNEN. Sizin de katkınızla bizlerde söyleyece-ğiz bu türküyü.
Söylerken de eşlik etmenizi isteyeceğiz sizden. Saygılarımla.
mandalinci
15-11-2011, 13:27
Bir şeyler yapma sevincini yaşarken üzüntüsü de yanın da geliyor,
Dün evden kaçıp yanıma işyerime de gelip sanki vedalaşırcasına beni de dolaştı, daha sonra kayboldu eve gitmiş iki saat sonra evde öldüğü haberini aldım çok sevdiğim köpeğim (Zilli) nin.
Çok üzüntülüyüz evde adeta bir yas var, konu komşu hele çocuklar çok sevmişlerdi çocukların maskotuydu adeta, ölümü herkesi çok üzdü.
Hiç bir rahatsızlığı yoktu, ona çok alışmış çok seviyorduk, ani ölümü herkesi çok üzdü.
253137
Sn. Lilium,
Zaman geçmiş, farkedememişim. Çok üzüldüm köpeğinize. Zamanla ailenin bir bireyi oluyorlar. Okuyunca gidip köpeğime sarıldım.
Bugün bandırmadan misafirlerimiz vardı, Sayın şenol coca, YeniBON, ve yakup, ziyaretleri bizleri oldukça memnun etti, güzel bir hoş sohpet ve oldukça iyi bilgi paylaşımında bulunduk, yenibon ve yakup kardeşimi ilk kez görüşüp tanımaktan mutlu oldum, benim için keyifli bir gün oldu.
Önce kasap 94 de uğrayarak balık ziyafetinden sonra bahçesine de bir ziyaret gerçekleştirdik, önce yer kirazlarından başladık.
258151
Şenol coça yer kirazı böyle yenir diyor
258152
258153
Kasap 94 misafirlere karnıbahar ikram ederken
258154
Yakup ben bunu eşime vereceğim diyor, her ne kadar o gül değil dediysekte, yok yok bu gülden daha değerli dedi.
258155
258156
Güzel ve keyifli bir günün sonunda misafirlerimizi yolcu ettik.
Kışa yaklaşırken, sonbaharın son günlerine yapılan bir kaçamak olmuş bu ziyaret..
Her gününüz böyle güzel dostluklarla geçsin.
Saygılar..
Teşekkür ederim hozat abla, sonbaharın güzellikleri gerçekten, bu güzellikleri bu yıl kış sezonunda da yapabiliriz aslında, hele şöyle oksijenin bol olduğu karlı bir hava da, şöyle bir mangal başında toplanıp ne güzel sohpetler çıkar.
258264
mandalinci
05-12-2011, 06:56
Sn. Lilium,
Ellerinize sağlık, azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz, ceviz soyma makinanızı güle güle kullanın.
Şimdi o cevizler size daha tatlı gelir.
Bol hasatlar, dostlarla güzel paylaşımlar dilerim.
Geldiğimizde Kasap.94 ü mangalın başında yakaladık. Menüde sucuk ve kambu çayı vardı. YeniBON'un getirdiği hamsileri de ekleyince.. Kimse kıskanmasın arkadaş. Canı çeken bize takılsın..
258672
Kasap.94'ün tohum bankası:
258673
Soldan sağa, Şenol COCA, Kasap.94, YeniBON ve Lilium..
258674
Lilium'un cevizleri gayet düzenli görünüyor. Geneli chandler imiş. Ön taraftakiler ise göz aşıları. Ceviz ekersem bir daha bu bahçeye gelirim..
258675
Veda zamanı.
258676
Sevgili Lilium ve Kasap.94,
Bize vakit ayırdınız, ikramda bulundunuz, güleryüz gösterdiniz. Daha dönerken bir daha ne zaman gideriz diye düşünmeye başladım :).. Çok teşekkür ederim. İnşaallah birlikte başka gezilerimiz de olur.
Sevgilerimle..
Bugünlerde tatlı yorgunlukla uğraşıyoruz, geçen yıl ektiğim ceviz cüğürlerinin bir bölümünü aşılamıştım, aşıya yetişmeyenleri tüpleyip ağustosta aşılamaya hazırlıyorum.
259572
Aşılamış olduklarımı da söküp tüplüyorum, onların fotoğraflarını da daha sonra paylaşırım.
Tüplemiş olduğum aşılı chandler fidanlarım, bu yılki üretimim sadece 100 adet, sanırım nisan mayıs gibi satışa koyacağım.
Bazı arkadaşlardan adına doğru fidan satış yapan fidancı ismi istekleri önereceğiniz fidancı var mı, kimi önerirsiniz gibi mailler alıyordum, çok iyi tanımadığım (ne kadar iyi tanısan da gözünle görmemişsin) ve bazı fidanların adına doğru çıkmadığı duyumları benim fidancı isimi vermeme hep engel olmuştur.
Adına doğru fidan isteyen arkadaşlara gönül rahatlığı ile adına doğru ne olduğu belli olanı, vicdani olarak da hiçbir şüphem olmadan evet bu chandler diyebilmemin huzuru içerisinde olacağım, çünkü alınan gözlerin hepsi kendi ağaçlarımdan ve hepsini kendim aşıladım, milyonda bir bile şüphe yok.
259971
Bahçemde yetiştirdiğim chandler ceviz ağaçlarımdan aşıladığım cüğürler, hepsi birer chandler ağacı olmaya adaylar.
259972
259973
259974
259975
Tüplemiş olduğum aşılı chandler fidanlarım, bu yılki üretimim sadece 100 adet, sanırım nisan mayıs gibi satışa koyacağım.
Ön sipariş alıyor musunuz?
Tabi ki neden olmasın, sonuçta satış için hazırladığım fidanlar.
Vereceğim kişi keşke yakın olsa da ekim ve bakımlarına da yardımcı olsam.
Bahçeden bahçeye servis yapılır..
Şaka bir tarafa, Babamın Bursa'daki bahçesi için 5 fidan siparişi veriyorum. Eğer Bandırmada şartlarım müsait olursa, buraya da dikerdim ama 2012 yılı bu konuda pek parlak görünmüyor.
Hem Bursa da yakın sayılır. İş bittikten sonra dağ yolunda piknik de yapılabilir.
merhaba lilium ben bandırma sahil yenice köyünde ceviz fidanı üretmekteyim. bende sizin gibi cinsine doğru ceviz fidanı üretimi ve satışı yapmaktayım kasım ve ağustos ayında ceviz aşısı yapacağım ama kendi ağaçlarımdan alacağım kalemler yetersiz acaba sizden ceviz kalemi temin edebilmem mümkünmü.Ayrıca sizinle tanışmak ve mümkünse bahcenizi gezip görmek isterim.0539 432 34 85 tel.nom.cevabınızı bekliyorum saygılar
Sayın goksal, bandırmalı olduğunuzu bilmiyordum, buna daha çok sevindim, şimdi daha yakınız.
Uygun olduğunda atla gel, hem tanışır hem bol bol sohpet etme şansımız olur.
Kalem konusuna gelecek olursak, Tanışmayı bir kaç ay önce yapmış olsaydık kelem temini konusunda yardımcı olabilirdim, ne yazık ki, çıkacak tüm kalemlerin sözünü yine sahil yeniceden bir arkadaşımıza sözünü verdim. Bu yıl yardımcı olamayacağım için üzgünüm.
Ağustos ayında da kendim göz aşısı yapacağım için çıkacak gözler anca kendime yeter, belki de göze benim bile ihtiyacım olacak.
Tel numaramı özelinize yazıyorum.
Bir arkadaşım da illa bende ceviz soyma makinası isterim bana da bir tane yapalım deyince ve imkanları takım taklavatı geniş bol bulunca hayır diyemedim, hemen
işe giriştik iki günde baya bir yerlere geldik.
260898
Bahçemde kuş zararından çok rahatsızdım, sadece ceviz düşünülerek kurulmuş bir bahçe kenarlarda 35-40 adete yakın meyva ağaçları da var, bahçemin olduğu bölgede başka bahçelerin olmayışından da dolayı kuş zararı oldukca fazla oluyor, buna karşı bir çok önlemler denemeler yaparak kuş zararını önlemeye çalıştım netice alamadım.
Bu yılki denemem oldukça başarılı, her yıl yarıya yakını karga saksağan kuşları tarafından deliniyordu, son en son çarem maliyetli bir sistem düşünüyordum ve başarısının çok yüksek olacağını tahmin edebiliyordum, fakat ondan önce bu yıl şunu da deneyeyim çare olmazsa gelecek yıl yaparım dedim.
Bu yıl denedim inanın ki sadece bahçemin kenar köşesinde olan bir ağacımda 10-15 tane kadar delinmiş ceviz tespit ettim diğer ağaçlarımda bir tane bile delinmiş cevize rastlamadım.
serkanhoca
23-12-2011, 08:59
Bu yılki denemem oldukça başarılı, her yıl yarıya yakını karga saksağan kuşları tarafından deliniyordu, son en son çarem maliyetli bir sistem düşünüyordum ve başarısının çok yüksek olacağını tahmin edebiliyordum, fakat ondan önce bu yıl şunu da deneyeyim çare olmazsa gelecek yıl yaparım dedim.
Bulduğunuz çareyi paylaşacak mısınız?
hatıpüzümü
23-12-2011, 22:43
Sayın lilium kuşlarla antlaşma yaptı herhalde. Onlara;
''ceviz soyma makinasından çıkanın %25' i sizin'' dedi,
onlarda;
''olur ağam''
deyip savuşup gittiler. :D
Kış ortası öşürlerini almaya gelirler artık.
Eeee, devamı gelecek mi?
Gelecek
Bu yılda deneyip iyice emin olmak istiyorum. Yanlış bir şeyler söylemek istemiyorum.
''ceviz soyma makinasından çıkanın %25' i sizin'' dedi,
onlarda;
''olur ağam''
deyip savuşup gittiler. :D
Aynen öyle oldu benim kuşlarım akıllı, ya sizinkiler. :D
Ben biliyom kiii.
Size söylemem kiii.
Benim 1 yıl beklememe gerek yok kiiii.
başkabahar
25-12-2011, 15:57
Sayın Lilium merhaba, kendi yaptığınız ceviz soyma makinesi için tebrik ederim. Bizim de küçük çaplı bir ceviz bahçemiz var. Şimdilik ağaçlar küçük olduğu için kabuk soyma işini kendimiz de halledebiliyoruz, ama biraz daha fazla meyve almaya başladığımızda sizin çalışmanızı ev halkına önerebilirim, belki yapacak bir gönüllü çıkar.
Kuşlar için bulduğunuz yönteminiz çok riskli değilse, emin olmadığınız hususlarla ilgili kayıt düşerek paylaşsanız, bizler de faydalansak. Bir yıl uzun bir süre:)
Beyfendinin ağzından sanki cımbızla lâf alacağız.
Kardeşim madem söylemeyecektin, neden bahsettin de bu kadar kişiyi merak içinde bırakıyorsun?
(Bir iki güne kadar geliyorum, nasılsa öğrenirim ben onu, sen daha kendini naza çek bakalım, ben açıklayayım da görürsün. Nagihan'dan öğrenirim ):p :D
Sayın Lilium merhaba, kendi yaptığınız ceviz soyma makinesi için tebrik ederim. Bizim de küçük çaplı bir ceviz bahçemiz var. Şimdilik ağaçlar küçük olduğu için kabuk soyma işini kendimiz de halledebiliyoruz, ama biraz daha fazla meyve almaya başladığımızda sizin çalışmanızı ev halkına önerebilirim, belki yapacak bir gönüllü çıkar.
Kuşlar için bulduğunuz yönteminiz çok riskli değilse, emin olmadığınız hususlarla ilgili kayıt düşerek paylaşsanız, bizler de faydalansak. Bir yıl uzun bir süre:)
Evet bir yıl uzun süre, fakat sizin adınıza umutluyum. Hatırladığım kadarıyla Sayın Lilium bir Başkabahar'a açıklayacağını söylemişti:D:D:D, yani zannımca sadece siz öğrenebileceksiniz ne söyleyeyim şanslısınız:p. Hepinize kolay gelsin.Kalın sağlıcakla.
Beyfendinin ağzından sanki cımbızla lâf alacağız.
Benim yerine göre ne kadar boş boğaz, yerine göre de ne kadar sır tutan olduğumu senden daha iyi bilen olacağını sanmıyorum güler abla.
Konuya gelecek olursak, bazı şeylerden tam emin olmadan, ikincisi yasal olup olmadığını bilmeden açıklama yapmak, üçüncüsü, sitemizin doğru bilgiye olan özeninden dolayı bu aşamada bir şeyler söylemek sanırım uygun olmaz.
Sadece şu kadarını söyleyeyim, bazı bitki ve bitkilerden üretilen tehlikeli bitkilere zehirlenmelerden dolayı bakanlık yasak koymuş, bizimkinin zehirleme durumu yok ama, alır da yersen tabi ki olabilir.
Offf of arkadaş beni tuş etti galiba...:p
Mesut Karakaş
27-12-2011, 17:33
nail abi sizi aramıştım ben cepten. Bende de 5 dönüm kadar şebin var.
İnşallah bu sene verim almaya başlayacağız. Ceviz soyma makinası hakkında 5 beygir gücünde motorlar var. Ondan faydalanarak yapmak istiyoruz. Görüşün nedir abi? Zira inegöle sordum. 3.900 fiyat istediler. Bereketli sağlıklı ve bol kazançlı bir yıl dilerim.
Sevgili mesut, beş beygir motora gerek yok, şanzımanlı bir şey yaparsan yarım beygir bir motor yeterli oluyor,, kasnaklı model, kasnakla hem güç kazanmak ve bununla birlikte devirini de ayarlayarak güçte kazanırsın iki beygirlik bir motor yeter.
Asıl önemli olan uygun fırçaları bulabilmek ve uygun şeklinde montaşını yapmak. Uygun fırça bulabilsem bir kaçtane yapıp bir köşeye ataçağım. :)
Eğer traktörünüz varsa daha kolay, eski bir gübre dağıtma makinası bulun kuyruk milinden çalışan, ve bunun üzerine bir varil tipi bir şey yapın, gübre dağıtıcının yerine fırçaların duracağı döneceği tepsiyi koyun, zımparaları döşeyin, üstten su çıkışını yapın, alttan ceviz kabuklarının akacağı oluğu ve cevizleri alacağınız kapıyı yapın. traktörün kuyruk milinden çalıştırak cevizlerinizi soyun.
Yapmak zor bir şey değil, önemli olan uygun fırçayı bulabilmek.
Bir arkadaşıma da bir tane yapıyoruz, Vadideki cennet (http://vadidekicennet.blogspot.com/)
Fırsat bulduğumda da ceviz kurutma makinasını düşünüyorum, uygun zaman uygun mekan demişler, kafamdaki şeyler netleşip o yöne yoğunlaşamıyorum, bir gün elbet ona da sıra gelecek.
Mesut Karakaş
28-12-2011, 10:28
****** abi verdiğin bilgilere
şanzımanlı tam otomotik çalışır vaziyette çamaşır makinası buldum abi.İŞime yarar mı sence bu. Traktör üm maalesef yok abi. Malum amatörüz hep.
Mesut Karakaş
28-12-2011, 10:30
teşekkür ederim i kısalttım yıldızlar çıktı
teşekkür ederim i kısalttım yıldızlar çıktı
Mesajlarımızda kısaltmalar yapmıyoruz ki. :)
http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/16063.htm
şanzımanlı tam otomotik çalışır vaziyette çamaşır makinası buldum abi.İŞime yarar mı
Çalışır olması önemli değil, eski hurdacılarda daha da ucuza bulunur, onun sadece kullanılan kısmı kazanın döndüğü bilya ve yatakları, bloğumda bir arkadaşımada yapıyoruz dediğimde tam otamatik makinanın parçaları, aynı keza gübre dağıtma makinasından da olur iki beygirlik bir elektirikli motor koyarsın çalışır.
Mesut Karakaş
28-12-2011, 11:06
daha da olmadı hasanbey e getiririz cevizleri abim çıkartıverir.:)
Mesut Karakaş
28-12-2011, 11:07
güle abla
*** dedim böyle çıktı
Mesut Karakaş
28-12-2011, 11:08
bak yine oldu teşekkürün 1.3.ve 5. harflarini yazınca yıldızlar çıkıyo
Vallah üşenmezsen neden olmasın, buradaki arkadaşlarda daha şimdiden sıraya girdiler bile.
Mesut Karakaş
28-12-2011, 11:12
ceviz zor dur yapamam diyenlere armut öneririm özelliklede williams. 2.senesinde 20 kilo ya yakın armut verdi maşaallah Allah ın izniyle. Hem ceviz gibi kabuk soyma derdi yok. Ama biraz fazla ilaçlamak gerekiyo.
Mesut Karakaş
28-12-2011, 11:13
abi ceviz 15 lira kabuklusu özellikle şebin ne üşenirim ne üşürüm :)
bi acı kahveni içerim en azından
Sayın lilium hemşeri abim çakma ceviz soyma makinan çok güzel olmuş.Tebrik ederim biz de senin gibi kendimiz yaparız diye düşündük ama beceremedik.Seninlede geç tanıştık,bu yaz 4000tl verip inegöl'den aldık malesef .Ama güzel bir makina hakkını veriyor.Dediğin gibi önemli olan fırçaları çabuk bitmemeli.
sayın lilium abim şimdi biz kurutma makinası üzerinde çalışıyoruz.Bunun hakında düşünçelerin varmı?Gönende özsu diye çeltik kurutma makinası yapan bir firma varmış.Tanıyormusun?Bize yardımcı olabilirmi acaba .yurdışından bulduğum makina örneklerini ceviz soyma makinası yapıyoruz başlığı altındaki yere koydum gördün mü ?
Mesut Karakaş
28-12-2011, 20:55
mitat10 soyma makinesinde nerde hata yaptınızda olmadı
sayın lilium abim şimdi biz kurutma makinası üzerinde çalışıyoruz.Bunun hakında düşünçelerin varmı?Gönende özsu diye çeltik kurutma makinası yapan bir firma varmış.Tanıyormusun?Bize yardımcı olabilirmi acaba .yurdışından bulduğum makina örneklerini ceviz soyma makinası yapıyoruz başlığı altındaki yere koydum gördün mü ?
Evet, Gönen'de çeltik kurutma makinaları yapanlar var, bu makinalar kapasite olarak sanırım on ton cıvarında, fiyatları da baya yüksek, bana daha küçük bir şeyler lazım olduğu için ben gidip hiç görüşmedim, bu konuda çok da acelem yok, hele şöyle büyük miktarlarda verim alalım daha küçük bir şeyler düşüneceğiz.
Yurdışından bulduğun örnekleri gördüm bir nevi çeltik kurutma makinalarına benziyor, güzel bir örnek üzerinde durulmalı, kullanıcının kapasite miktarına göre küçüğü büyüğü yapılabilir, o örnek bence çeltik kurutmalardan daha kullanışlı ve ekonomik olur yapılabilir gibime geldi.
Basit bir makinaya benziyor bunu kendimiz de yaparız, iç görüntüsünün fotoğrafı var mı? Varsa daha iyi bir fikir sahibi olma imkanımız olur.
Kabuklu ceviz satışı yapan arkadaşlar var mı? Kilosunu kaç liradan veriyorsunuz?
Güler abla gönende bir arkadaş chandleri bu yıl 12 liradan sattı, şimdiki duyumlarım 14 lira. (bazı kurnazlar ise daha yaşken 8 liradan sattı. Böylede bir şey var.):)
Bana yüksek gibi geliyor, bazı kişi ya da kuruluşlar fiatları yükseltebiliyor, türkiyenin ya da serbest piyasa şartlarımıdır bilmiyorum, ama şunu biliyorum hani derler ya kendi ayağına kurşun sıkmak gibi bir şey, yarında dışarıdan ithal edilip fiatlar düşürüldüğünde de hiç bağırmayalım.
Dışarıdan ithal edilen aşşa yukarı aynı kalitede olan cevizler türkiyeye 10-11 liraya maliyetle girdiği söylenmekte, buda demektir üreticiden 6-7 liraya alınmakta. (Tabi ki, o ülkenin ekonomisi tarıma olan desteklemeleri ayrı bir konu)
Ama bizlerde bu ekonomilerle baş etmek zorunda olduğumuzu da unutmayalım, kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım.
Mesut Karakaş
29-12-2011, 08:27
katılıyorum nail abi. ülke hayvancılığı bittikten sonra getiriverdiler ithal hayvan bizim yerli üreticimiz bomladı.******* kabuklu cevizin 10 lira olması üreten ve tüketen için makul bi fiyattır.
Mesut Karakaş
29-12-2011, 17:52
7 yaşındaki bir chandler ağacından 25 kilo ya yakın bir ürün alınmaktadır. 25 X12 =350 lira ağaç başı verim . hesap ortada ceviz uzun zaman isteyen bir meyve para kazanmak için. En az 10 yıl. Ama pazar sorunu pek yok. 2 sene önce kiraz 1.5 lira idi gecen sene 5 lira. Bi yıl biyıla tutmuyo. İster beğen ister beğenme 1.5 liraysa fiyat vermek zorundasın.
Mesut Karakaş
30-12-2011, 19:45
mitat10 cevizleriniz şebin mi
evet mesut bey 150 adet şebin cinsi.Ama çok narinler özellikle mantar hastalığına karşı bizi uğraştırıyorlar.birde hasatta yeşil kabuğu çatlayıp açıldığı zaman kendi kabuğunda da açılma oluyor.onun için yeşil kabuğu çatlamadan toplanması gereken bir cins.yani bence zorlu bir cins.
Mesut Karakaş
31-12-2011, 14:47
Ceviz kabuk soyma makinas | zlesene.com Video (http://www.izlesene.com/video/ceviz-kabuk-soyma-makinasi/2407533)
burda anlatan beyfendidin dedikleri doğruysa chandler eken için en iyi çeşit
Ama ben tüketici olsam chandlerı 12 ye alacağıma 15 e şebin i alırım. Yani bence eken için chandler tüketen için şebin. Chandler eken arkadaşlara bi sorum olacak Chandler da hiç antraknoz olmuyomu acaba Sevgilerle...
Mesut Karakaş
31-12-2011, 14:49
beyfendide bahsetti ilaçlamadan. demekki bunda da gerekiyo ilaç
bettyycim
31-12-2011, 16:23
Sevgili Nail abi, yeni yılın kutlu olsun tüm sevdiklerinle ve sevenlerinle olman dileğiyle ;)
evet mesut bey 150 adet şebin cinsi.Ama çok narinler özellikle mantar hastalığına karşı bizi uğraştırıyorlar.birde hasatta yeşil kabuğu çatlayıp açıldığı zaman kendi kabuğunda da açılma oluyor.onun için yeşil kabuğu çatlamadan toplanması gereken bir cins.yani bence zorlu bir cins.
Sn. Mitat10,
Mantarı duyguğumda cevap veremeden duramıyorum.
Eğer kullanmadıysanız, bor (tercihen Etidot-67) kullanmak mantara karşı fayda verecektir.
Hangi bor ürününü kullanırsanız kullanın, antifungal olduğundan mantara karşı faydasını görmeniz gerekiyor.
Saygılarımla
Not:
1. Bu sene Sn. Lilium (abi) deneyecek inşaallah. Belki bir iki ağacında özellikle kullanmaz, farkı görmek için. Onunla da tartışabilirsiniz.
2. Boru, bakır hariç diğer ilaç ve zehirler ile karıştırarak kullanabilirsiniz.
Sevgili Nail abi, yeni yılın kutlu olsun tüm sevdiklerinle ve sevenlerinle olman dileğiyle ;)
Teşekkür ederim bettyycim, sizlerinde yeni yılınız kutlu olsun, o gülen yüzünüz hep gülsün emi.
ciceksever70
01-01-2012, 08:38
Sevgili lilium, size ve ailenize mutlu bir yil dilerim.
Teşekkür ederim ciceksever70, yeni yılda en önemli olan sağlık dilerim, mutluluklar dilerim, tüm sevdiklerinizle mutlu seneler dilerim.
Lilium Yeni yılınız kutlu olsun.Barış,üretkenlik ve dostluklar ile dolu nice yıllar dilerim....
Teşekkür ederim sayın eko, sizlere de mutlu sağlıklı seneler.
165201
Eskilere bakarken şu fotoğraf gözüme takıldı ve o zaman yazmayı unuttuğum bir konuyu hatırladım.
İyi yanmış olarak bulduğum hayvan gübresinden bahsettim de fotoğrafta görülen vahim şeylerden bahsetmeyi unuttum.
Şimdi fotoğrafa daha gerilere iyi bakalım.
Ormanlık alana gelişi güzel dökülmüş yaş taze hayvan gübreleri ve o gübrelerin koca yaşlı meşe ağaçlarını nasıl kurutabildiğine şahit olun, bunlar sadece fotoğrafa yansıyanlar, daha bir çok alanda çok daha fazlasıyla var.
262978
Vurdum duymazız vesselam.
Bu fotoğraf bahçelerine fidan dikipte bolca yaş hayvan gübresi atanlara da biraz olsun bir şeyler anlatabilir sanırım, koca yaşlı meşe ağaçlarını kurutabildiğine göre, genç körpe fidanları çok daha az bir gübrenin kurutması içten bile değil. Yaş gübreyi çok dikkat ederek bilinçli olarak vermek en doğrusu, tecrübeniz yoksa böyle bir gübreleme yapmanızı kesinlikle önermem.
Evet yakup bey bende sizin gibi bahçede mantar hastalığını gördüğüm zaman bahçeye giresim gelmiyor.Çok nalet birşey.Ben hiç bor ilacı kullanmadım ama bu sene mbor-5 denen bir ilacı tavsiye ettiler.%5 bor %5 çinko içerikli.Burda biraz kafam karıştı editod 67 mi mbor-5 mi? düşünçeleriniz nedir acaba.Birde bor kullanınca maneb,kaptan fungusit gibi mantar ilaçlarını atmaya gerek yok mu acaba.
Mesut Karakaş
07-01-2012, 21:43
mitat10 haklı şebin de mantar çok büyük sorun ilaçlamada sıkıntım var diyenler kesinlikle şebin ekmesin. Nail abi senin chandler cevizlerde var mı mantar sorunu
Evet yakup bey bende sizin gibi bahçede mantar hastalığını gördüğüm zaman bahçeye giresim gelmiyor.Çok nalet birşey.Ben hiç bor ilacı kullanmadım ama bu sene mbor-5 denen bir ilacı tavsiye ettiler.%5 bor %5 çinko içerikli.Burda biraz kafam karıştı editod 67 mi mbor-5 mi? düşünçeleriniz nedir acaba.
(Lilium abi, -yine- hoşgörünüze sığınarak sayfanızda cevap veriyorum. Borç haneme yazarsınız.)
Sn. Mitat10,
Bor ile ilgili olarak, Temel konuların altında bulunan "Etidot-67 (Borlu Gübre)" konusunu okumanızı öneriyorum. Çalışmalar yapıldıkça konuya ekleniyor.
Etidot-67, %99,9+ oranında Na2B8O13-4H2O içermektedir. Bor ürünlerindeki bor oranı, B2O3 oranı ile ifade edilir ve bu oran Etidot-67 de ~%67 dir. Diğer ürünlerdeki bor oranının tam olarak nasıl hesaplandığından emin olmak ve karşılaştırmak için, 1000 ml çözeltide kaç gr ve hangi bor ürünü (Boraks deka, borik asit, boraks penta veya Etidot-67) kullandıklarını net bir şekilde bilmek gerekir.
Bize fikir vermesi yönünden ürünlerin kullanım talimatlarını inceleyebiliriz. Biz, çözelti uygulamalarında çoğu zaman (en fazla) binde 5 lik oranı önerirken, muadil bir ürünün kullanım talimatında 1000 litre suya kaç litre ürün karıştırılması önerildiği gibi. Diğer ürünlerdeki bor ile etidot-67 deki borun, bor etkisi yönünden önemli bir farkı yoktur denebilir. Kullanım miktarı ihtiyacınıza göre aradaki fark, maliyet unsurudur.
Ancak, diğer ürünlerde çinko gibi, molibden gibi iz elementler bulunabilmektedir. Etidot-67 nin böyle bir özelliği bulunmamaktadır. Çinko ise özellikle meyve tutumu yönünden önem arzetmektedir.
Bir tarımcı değilim henüz ve her ne deneme yaparsanız yapın, öncelikle ağaçlarınızın bir kısmına yapın, hepsine değil. Teorik bilginizi deney ve gözlemlerinizle ispatlamaya çalışın.
Birde bor kullanınca maneb,kaptan fungusit gibi mantar ilaçlarını atmaya gerek yok mu acaba.
Elimle yapmadığım ve gözümle görmediğim bir karşılaştırma hakkında konuşamam. Kaldı ki, o ürünleri ve bir çok tarım ilacını tanımıyorum zaten.
Kullanıcılardan gelen geri bildirimler, Etidot-67 konusunda yazılanları doğrular nitelikte. Sn. Halil ÖNEN ve Sn. Lilium'dan bu ilkbahardan itibaren zeytin ve ceviz hakkında geri dönüşler bekliyoruz. İnşaallah yazacaklar.
Saygılarımla
mitat10 haklı şebin de mantar çok büyük sorun ilaçlamada sıkıntım var diyenler kesinlikle şebin ekmesin. Nail abi senin chandler cevizlerde var mı mantar sorunu
Ben daha karşılaşmadım, ne benim bahçemde nede arkadaşlarımın bahçelerinde.
Gerekli uygulamaları ve koşullarını zamanında yapar ve uygularsan mantari hastalıkların oluşmasına önlem almış olursun, bu koşulları yerine getiremezsen mantari hastalıklara buyrun sizi şu köşeye alalım demek zorunda kalırız.
Ceviz bahçesi olan arkadaşlarıma da bakıyorum onlarda çok titiz gerekli uygulamaları önlemlerine dikkat ederek çok güzel bahçeler yetiştirdi(ik)er, bu yıl biraz verimde almaya başladı(k)lar, bundan sonra her geçen yıl verimleri katlayarak artacağını tahmin ediyorum.
Nedir bu önlemler derseniz, en büyük önlem burada da yapmaya çalıştığımız bilgi paylaşımıdır, bildiklerimizi uygulamalarımızı ya da birimizin gözünden dikkatinden kaçan bir şeyleri bir birimizi uyararak bak şunun uygulama zamanıdır, ya da ağaçları şu şekilde budamak bölge ve iklim şartlarına daha uygundur gibi şeyleri konuşarak tartışarak birbirimize ikaz ederek itici güç oluyoruz, adeta birbirimizle yarışarak bir şeyleri zamanın da yerinde yapmaya uygulamaya çalışıyoruz.
Etidot-67 yi bu yıl kullanacağım yarar ve fayda göreceğimi de tahmin ediyorum, bunun yanın da meyva tutumu için çinko bazlı bir gübre de kullanmayı düşünüyorum
Güler abla gönende bir arkadaş chandleri bu yıl 12 liradan sattı, şimdiki duyumlarım 14 lira. (bazı kurnazlar ise daha yaşken 8 liradan sattı. Böylede bir şey var.):)
Bana yüksek gibi geliyor, bazı kişi ya da kuruluşlar fiatları yükseltebiliyor, türkiyenin ya da serbest piyasa şartlarımıdır bilmiyorum, ama şunu biliyorum hani derler ya kendi ayağına kurşun sıkmak gibi bir şey, yarında dışarıdan ithal edilip fiatlar düşürüldüğünde de hiç bağırmayalım.
Dışarıdan ithal edilen aşşa yukarı aynı kalitede olan cevizler türkiyeye 10-11 liraya maliyetle girdiği söylenmekte, buda demektir üreticiden 6-7 liraya alınmakta. (Tabi ki, o ülkenin ekonomisi tarıma olan desteklemeleri ayrı bir konu)
Ama bizlerde bu ekonomilerle baş etmek zorunda olduğumuzu da unutmayalım, kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım.
Sağ ol sevgili lilium.
Toplantıda bazı arkadaşlar kabuklu cevizleri çuvalla alıp öyle tükettiklerini söylemişler ve fiyat sormuşlardı da.
Herhalde burayı okurlar. Veya sorarlarsa söylerim.
Mesut Karakaş
09-01-2012, 10:21
abi sonbahar ve ilkbahar bordo bulamacı atıyorum altındaki yaprakları toplayıp yakıyom
ama yine de oluyo başka ne yapayım sence....
Mesut Karakaş
09-01-2012, 10:24
güler abla ceviz ekimi arttığı kadar tüketimi de artmalı. Gerçekten çok faydalı bir meyve. Daha evvel yazdığım iyi kaliteli kabuklu ceviz 10 lira olmalı eken ve tüketen için makul bi fiyat bence...
Mesut Karakaş
09-01-2012, 15:17
Organik gübrelerle, ( yani koyun-keçi gübresi ) başta azot olmak üzere, fosfor, potasyum, kalsiyum, bakır, çinko, mangan, demir, bor ve molibden gibi besin elementleri toprağa kazandırılır. Dolayısıyla bence etidot tan bu daha önemli.
GBRELERN SINIFLANDIRILMASI - Tarm Ktphanesi (http://www.tarimkutuphanesi.com/GUBRELERIN_SINIFLANDIRILMASI_00276.html)
abi sonbahar ve ilkbahar bordo bulamacı atıyorum altındaki yaprakları toplayıp yakıyom
ama yine de oluyo başka ne yapayım sence....
Sadece bordo bulamacı atmakla mantari hastalıklarla mücadele etmeye yeteceğini sanmıyorum, toprağın zamanında sürümü, budama, bahçenin hava alması hava sirkilasyonu da hep bir etkendir, budamalarınızda ağacın (bahçenin) iyi hava almasını sağlamalısınız, hava almasını sağlayım derken de sert bir budama yapıp ağaçı dinç'e kaçırmayınız, uygun düzenli dengeli budamalarla ağaçın hava alması sağlanmalı.
Toprağın zamanında tavında sürülmeyişi mantari hastalık oluşumuna hep bir etkendir.
Dedemden öğrendiğim bir cümleyi yeri gelmişken yazayım. Tarlayı (toprağı) çamur sürersen seneye de çamur sürersin.
Bu söz üzerinde hep düşünmüşümdür ne demek istiyor diye, düşününce araştırınca yaşadıkça çok doğru bir ata sözü olduğu ortaya çıkıyor. Toprağı hasta etmek çok kolay, ama o hasta toprağı iyileştirmek epey zor, o nedenle her şeyi zamanında yerinde uygulamak en doğrusu.
Mesut Karakaş
09-01-2012, 17:56
Teşekkürler abi verdiğin bilgilere. Budama hariç diğerlerine dikkat edeceğim. Zira şebin güneş yanıklığına da çok hassas. Budama yapayım güneş girsin derken bu sefer cevizler yanıyo güneşten. Ben de dedemden bahsetmek isterim. Onun zamanında 3 tane armut ve 1 tane erik ağacımız vardı. Ne ilaç ne gübre... Bakım ve budama sıfır. Ama inanmazsınız 250 kiloya yakın armut 300 kilodan fazla erik alırdık ağaç başına... Şimdilerde o kadar bakıma göre bu rakamalara ulaşılmıyo. Galiba bakmasak daha iyi...:)
Sayın Lilium; bu yıl bir veya iki ceviz fidanında budamayı fotoğraflasanız,veya kameraya çekseniz.Bunu da bu sayfaya ekleseniz.Umarım sizi yormayız.:)
Abi budama zamanı çağır beni, hem budamayı öğretirsin, hem kameramanlık yaparım, hem de buz gibi ayran servisi yaparım..
Yaparım valla..
;)
Evet abi cevizleri budamaya nezaman başlayacaksın?
Sayın Lilium; bu yıl bir veya iki ceviz fidanında budamayı fotoğraflasanız,veya kameraya çekseniz.Bunu da bu sayfaya ekleseniz.Umarım sizi yormayız.:)
Sevgili eko, bazen bir kamera bazı şeyleri daha iyi anlatabilmek için gerçekten çok lazım oluyordu, sadece fotoğraflarla anlatım yetersiz görüyordum, kamerası iyi olan bir fotoğraf makinası temin ettim, bundan sonra bir şeyleri daha iyi anlatabiliriz sanırım.
Sevgili yakup kardeşim, sen benden çok yaşayacaksın, düşündüğüm şeyi bana teklif ediyorsun, tam da onu düşünüyordum, ya ben budama, aşı, yapacağım çekimleri kim çekecek, iyi bir kameramana ihtiyacım vardı imdadıma yetiştin.
Sen yeter ki, kameramanlık yap, Ayran değil beyaz enzim bile söylerim. :)
Evet abi cevizleri budamaya nezaman başlayacaksın?
Budamalara mart 15'ten önce pek başlamam, Bölge hava koşulları değişkenlik gösterebiliyor, o nedenle genelde mart 15 şi beklerim.
Sevgili yakup kardeşim, sen benden çok yaşayacaksın, düşündüğüm şeyi bana teklif ediyorsun, tam da onu düşünüyordum, ya ben budama, aşı, yapacağım çekimleri kim çekecek, iyi bir kameramana ihtiyacım vardı imdadıma yetiştin.
Sen yeter ki, kameramanlık yap, Ayran değil beyaz enzim bile söylerim. :)
Ağustos ayında durgun göz e de gelirim ama. Hem bal da getiririm..
Sayın Yakup senin yorulduğun yerde ,ben devam edebilirim çekime.Ayranlar ,tostlar benden.Ayran,tost dedin mi susurluk. :)
Ceviz bahane
Gönül muhabbet arar
Ne aş ister ne para
Zaman mekanı yarar
Ne iş ister ne tuğra
Gönül ummana benzer
Ne yer ister ne mekan
Boyu ta arş ı alaya uzar
Ne araç ister ne merdiven
Gönül bir ankadır kanatsız
Ne yükseklik dinler nede rakım
Bir güldür kokulu ama renksiz
Ne ilgi ister nede bakım
Rahmani gönülden,masivayı at
Ne zemheri dinler ne sıcak
Bir deryadır onda yüzer kainat
Ne cahildir ne alim,öğrenir çabucak
Sayın Yakup senin yorulduğun yerde ,ben devam edebilirim çekime.Ayranlar ,tostlar benden.Ayran,tost dedin mi susurluk. :)
Sn Mitat10,
Susurluk ters tarafta kalıyor ama.. Balıkesirden Gönen'e Bandırma üzerinden gitmiyorsunuz değil mi :)
Cumhur Tonba
12-01-2012, 14:00
Merhaba Sayın Lilium.
Güzel bilgiler için teşekkürler. Sayfanızı zyaret eden arkadaşlarımıza da selamlar
Mesut Karakaş
12-01-2012, 14:28
Kaolin uygulamasının bilinen faydasının yanında, elma iç kurdu, kırmızı örümcek gibi zararlılara etkisi nedir? Ceviz, elma, armut gibi meyve ağaçlarında tecrübesi olan var mı?
Sn Mitat10,
Susurluk ters tarafta kalıyor ama.. Balıkesirden Gönen'e Bandırma üzerinden gitmiyorsunuz değil mi :)
Evet biz kestirmeden muradiyeköyü üstünden manyasa oradan gönene geçiyoruz.Bandırmadan uzak oluyor.
Evet biz kestirmeden muradiyeköyü üstünden manyasa oradan gönene geçiyoruz.Bandırmadan uzak oluyor.
Lilium abi, Google dan baktım. Balıkesir'den Muradiye Köyüne varmak için Susurluktan geçilmesi gerekiyor. Sn. Mitat10 sıcak tostları yiyecektir elbet. Biz başka bir çözüm buluruz artık.. :p
Sayın Lilium; Bir süredir sayfaları açık zihinle takip edemiyorum. Anlık fırsatlarla nete girip bakıyoruz. Açık bırakıp, fırsat buldukça okumaya çalışıyoruz. Gördüm ki sayfanızda da çok kıymetli bilgiler birikmiş. Bunları ders niteliğinde tekrar tekrar okuyup faydalanmak istiyorum. Hele de budama gibi bizim elimizi titreten konuları video ile anlatma fikri çok hoşuma gitti. Ağaçlar nette verilen her bilgi verenin sadakası olsun dilemek geldi içimden... Çünkü bir çok kere yanlış yapmaktan kurtuluyor ve zamandan kazanıyoruz. Dilerim, biz de verdiğimiz bilgiler ve anlattığımız tecrübelerle başkalarına faydalı olabiliriz. Çevremizde bir çok bahçesi olan komşumuza bakınca, Ağaçlar.net ialesinden olup, farkımızı hissetiğimizde kendimizi daha bir güçlü hissediyoruz. Gerçekten de bilgiyi öğrenmek ve sonrasında onu hayata geçirmek ve yön vermek hayatın özeti... Gelen desteklerle gaza gelmek te cabası...;)
2012 ve sonrasını, sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu, bereketli ve uğurlu yaşamanızı dilerim...
Saygılar, sevgiler...
''Dedemden öğrendiğim bir cümleyi yeri gelmişken yazayım. Tarlayı (toprağı) çamur sürersen seneye de çamur sürersin. ''
Kızılderili Reisi Seattle'ı anımsattı bana kolay gelsin..:))
Mesut Karakaş
12-01-2012, 21:36
Nail abi şebin cinsi nisan 25 inde açıyor. Mart sonu Nisan başı bordo bulamacını atsak nasıl olur abi.
Tabi ki olabilir fakat bahçenizde başka meyva ağaçları varsa (şeftali,badem, kayısı, gibi ) onlar için geç kalınmış olabilir.
''Dedemden öğrendiğim bir cümleyi yeri gelmişken yazayım. Tarlayı (toprağı) çamur sürersen seneye de çamur sürersin. ''
Kızılderili Reisi Seattle'ı anımsattı bana kolay gelsin..:))
Sevgili eko, yaşlıların sözlerine hep dikkat ederim, yerinde ve bir sürü deneyimlerden sonra oluşan sözler.
Gerçekten de doğru, toprağı acele edipte tavında değilde yaş sürersen ne yaparsan yap o toprak seneye de tava gelmiyor yine çamur oluyor.
Gördüm ki sayfanızda da çok kıymetli bilgiler birikmiş. Bunları ders niteliğinde tekrar tekrar okuyup faydalanmak istiyorum. Hele de budama gibi bizim elimizi titreten konuları video ile anlatma fikri çok hoşuma gitti.
Sn uzaylı, fırsat uygun zaman ve iyi bir kameraman bulabilirsem görsel olarak göstermek istediğim bir hatalı budamayı ve hatalı budamaların neye mal olduğu, doğru yapılsaydı ne olurdu ne kazanırdık gibi bilgiler vermek istiyorum, budama ile ilgili anlatımlarda video çekimlerinde bu gibi konulara hiç değinilmiyor nedense işin püf noktaları vermek budamayı göstermekten daha önemli diye düşünüyorum.
Budamalarda hep genel budamalar anlatılıyor, bir fidanın ya da ağacın başka bir fidan ya da ağaca göre (gelişimine göre) budaması farklı olur gibi konulara değinilmiyor.
Biraz o konuları gösterebilme imkanı bulabilirsek yararlı olacağını düşünüyorum.
TaşevliBahçe
13-01-2012, 11:13
Sn Lilium ,
Budama konusunda yapacağınız girişimlerinizi tam zamanında ve çok isabetli buluyorum.
Bu konuda gerçekten çok kulaktan dolma yöntemlerle , sonucu çok vahim olan örnekleri çevremizde gördükçe ister istemez üzülüyoruz. Bende başarısız bir iki denememden sonra bu işlemin çok iyi gözlemlenmesi gerektiği kanaatine vardım. Çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. saygılarımla , görüşmek dileğiyle..
Mesut Karakaş
16-01-2012, 18:18
Nail abi cevizleriniz sanırım 5 yaşında. Abi bu cevizlerin kurda kuşa yedirdiklerinizi saymazsak ağaç başı verimi ne kadar acaba bizimle paylaşabilirmisiniz... Saygılar...
Geçen yıl kuşa yedirmedik de kurda yedirdik, :) O da benim hatam, taral ilaçlamam arıza yaptı, biz yaptırdık o arıza yaptı nereden olduğunu anlayıncaya kadar 10-15 günlük bir gecikme oldu bu aradada kurtlar zamanı çok güzel değerlendirdiler. :) cevizlere girdiler. o kadar çok dökülme yaptı ki, altları hasır gibi oldu.
Ben, ağaçlar daha küçük çok bir verim olmaz nasıl olsa, ağaçlar kendilerini daha iyi geliştirirler diye biraz da vurdum duymaz davrandım aslında, kurt ilacını zamanında atsaymışım epey bir verim alacakmışım, dökülenleri görünce anladık. :)
Ona rahmen altmış ağaçtan yine üç yüz kilo kadar topladık.
Artık o, şu, bu, bahane bulma lükxsümüz yok, ağaçlar verime girdiler gece demeyip gündüz demeyip dikkatli bir şekilde mücadelemizi yapmak mecburiyetindeyiz.
İyi bir verim tespiti yapabilmemiz için bakım koşulları da biraz olsun sağlamamız lazım, bakım koşulları sağlanamamış bahçelerin verim tespiti benim için geçerli verim değildir.
Gelecek yıl iyi bir verim tespiti yapabiliriz, Şu şudur bu budur'u daha net söyleyebiliriz.
http://vadidekicennet.blogspot.com/
Mesut Karakaş
17-01-2012, 13:41
Abi ağaç başı 5 kilo yapar ki bu da bence süper bi verim 5 yaşındaki chandler ağacı için. Zira aynı soruyu Sdurul ablaya da sordum, o da 12 yaşındaki kaman cevizlerinden ağaç başına 7 kilo aldık dedi. Senin bu söylemlerin biraz olsun inan içime su serpti Sdurul ablanın söylemlerinden sonra. Bol kazançlı günler dilerim abime. Abimin yolu açık olsun be ya...
Mesut Karakaş
17-01-2012, 13:46
Abi ben bu sene maneb 80, cloriphos ethyl ve malathion terkibli 3 ilacı aynı anda ****** dozlarına dikkat ederek kullanmayı düşünüyorum en az 3 kez 25 gün arayla. Bide delfin i üreten firmanın meyve tutucuları var biolinfa gibi. Bunlara ne dersin abi.
Ben mümkün mertebe zehir atmadan göztaşını zehir saymazsak doğal üretmeye çalışıyorum, iç kurdun da ya delfin ya da Madex'sle mücadele ediyorum.
İlaçlama motoru yapıyoruz. (http://vadidekicennet.blogspot.com/)
SN Nail Çimen
VADİDEKİ CENNET i saatlerce izliyorum.Tek kelime ile HARİKA
Saygılarımı sunuyorum.
Beğeninize teşekkür ederim sayın akgul1a, Her ne kadar cennet olmasa da benim cennetim gerçekten, yerleşim yerinden biraz uzak ve sakin olması çok hoşuma gidiyor, kuş sesleri yaprak hışırtıları gürültüden uzak sessiz ve sakin, büyük keyif aldığım bir yer, zaman zaman hamak'a uzanıp hayallere dalar giderim.
Sevgili lilium, Doğasever Web Siteleri başlığımızda açmış olduğun bu (http://www.agaclar.net/forum/dogasever-web-siteleri/19722.htm#post596416)başlık açılmıyor.
Arkadaşımız akgul1a'nın mesajında belirttiği Vadideki Cennet yeni açtığın bir blog galiba. Ama bunu bizimle bu (http://www.agaclar.net/forum/dogasever-web-siteleri/) başlıkta paylaşmalısın ki herkes faydalanabilsin.
Düzelttim güler abla, yalnız başlığı değiştiremiyorum, başlığı da "Vadideki cennet" olarak değiştirebilirmiyiz.
(Değiştirdim sevgili Lilium, hayırlı olsun)
Ozi'nin Bahçesi
28-01-2012, 20:16
Abi ne yaptın sen..Eline koluna sağlık.Güle güle kullan.
Sayın Lilium; Blogunuz hayırlı, uğurlu gelsin dilerim. İki gündür eşim de, ben de inceliyoruz. Eşimi inceledikçe, aldı bir heyecan... Bizde sizle aynı kafadanız, elimizden gelen her şeyi kendimiz yapmayı seviyoruz.
Akıl yaşta değil baştadır fıkrası da ilginçmiş.;)
Sizi merak ve ilgi ile takip ediyoruz. Kolaylıklar dilerim...
Teşekkür ederim sayın uzaylı, kendimin bir şeyler yapmasından büyük keyif ve haz alıyorum, güler ablamın güneş enerjimi görünce nasıl güldüğünü şaşırdığını bir görseydiniz sizde gülerdiniz. :)
Bahçem biraz küçük olduğu için bazı şeylerin maliyetleri de yüksek geliyor (değmez) bende daha ucuza mal aderek aynı işi görüyorum kendim yaptığım için de oldukça keyif alıyorum, ceviz soyma makinamın görücüleri bitmiyor :) ille görelim bizde yapalım (görümlük mü istesem acaba) :)
Keza ilaçlama makinam da öyle, koca traktörle çalıştırılan pompayı bir motor bağlayarak aynı işi görür duruma getirdim ve her zaman elimin altında sök bağla getir götür yok, koy ilacı çek ipi yeri göğü duman yapsın.
Küçük bahçeler için ilaçlama motorları var fakat 1.5-2 bin tl, basınçlarıda az, ben bin tl ye mal ettim ama basıncı 50 bar tankı 400 litre ağaçlarım büyüdükce 400 litrelik tank anca yetecek, ilaçlama zamanı kısıtlı akşam üstü bir saatlik bir zaman 100-200 litrelik tanklar yetmiyecek ilaç bitti git suyu doldur ilacı yap derken hava kararıyor iş yarım ertesi güne kalıyor, bu şekilde başladımmı hem bitireceğim hem elde etmiş olduğum basıncla ağaçların en tepelerine ve yapraklarının altını üstünü ilaçlamam daha iyi olacak.
İki gündür eşim de, ben de inceliyoruz. Eşimi inceledikçe, aldı bir heyecan..
Dünyalıya fazla takip ettirme sonra seni geçer :) benden söylemesi lilium dediydi dersin sonra. :)
Sizlerede kolaylıklar doğa sevginizin hiç bitmemesini dilerim.
Mesut Karakaş
05-02-2012, 16:09
http://c1202.hizliresim.com/u/5/2g6tu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Abi ceviz dallarında resimdeki gibi beyaz küçük benekler var. Sence bunlar kabuklu bit mi? Başka birşey mi? Mücadele için bu günlerde yapmam gereken ilaçlama var mı?
Teşekkürler.
Resim çok net değil, beyaz unsu bir şeyseler bit olması büyük bir ihtimal, üzerlerine bir cisimle bastırın canlıysalar patlayacaklardır.
Bitin var olduğuna eminseniz Vinterwash ya da hektewash ile ilaçlayınız şubat ayı icerisinde.
Ben yarın hava yağışlı olmazsa kış ilacını atacağım.
Mesut Karakaş
05-02-2012, 20:51
Abi kış ilaçlamalarını inceledim. Kışlık yağlarla yapıldığını cevizin dallarının ve gövdelerinin yağla kaplandığı için içerdeki zararlı böceklerin dışarıya çıkamayıp öldüklerini yazıyo. Ama yararlı böceklerin de dışarı çıkmasını engellediği için pek tavsiye edilmiyo. Şimdi ya da mayıs ayında dursban 4 ec atsak nasıl olur??? Bi de bu bitleri bildiğimiz uğur böcekleri ve aynı familyadan olan diğer böcekler yiyolarlarmış. Yani doğal yoldan mücadele... Bu böceklerin sayısını artırmak için ne yapmalı acaba... Bu beyaz lekeler elle bastırılınca bi şi çıkmıyo altından ve de diğer elma badem kiraz erik kayısı armut ve asmalarda görmedim. Sadece cevizlerde var... Teşekkürler...
Şimdi ya da mayıs ayında dursban 4 ec atsak nasıl olur??? .
Şimdi dursbanın hiç bir faydası olmaz, ayrıca dursban yararlı böcekleri öldürmüyor mu?
Kabuklu bitten kurtulmanın en iyi yolu kış ilaçlamasıdır, Yazında doğal yollardan mücadele sürdürülmeli.
Bahçenizde kabuklu bit yoksa kış ilacını kullanmayınız, kullanmak yanlıştır hatadır zarardır.
Yani doğal yoldan mücadele..
Doğal mücadelenin hep yanındayım da zehirlerle faydalı böcekleri yok ettik, faydalı böcekleri üretip doğaya salınmadığı sürece doğal üretimden de söz etmek çok zor, Doğal mücadelede nemazalla (http://www.vit-verim.com/tr/naetki_tr.php) bir çok haşereyle mücedele edilebilinir, iç kurdunda da Madex'le (http://www.vit-verim.com/tr/madex_tr.php) iyi sonuçlar aldığımı söyleyebilirim..
eczcihad
06-02-2012, 11:58
Sn Lilium ceviz bahçenizin resimlerini gördüm.Gerçekten harika.Benim de 400 ağaçlık 2 yaşında 8*6 m aralıkla dikilmiş bir bahçem var.Fidanlar henüz küçük olduğu için acaba ara tarımı (kavunşkarpuzşdomates biber v.b)yapabilirmiyim.?Sİz bu fikri hiç tecrübe ettinizmi? teşekkürler
Mesut Karakaş
06-02-2012, 14:08
Teşekkürler Abi...
ara tarımı (kavunşkarpuzşdomates biber v.b)yapabilirmiyim.?Sİz bu fikri hiç tecrübe ettinizmi? teşekkürler
Tabi ki olur, ben 4 yıl kavun karpuz fasulye biber domates olarak ara tarımı yaptım, yalnız ağaçları ilaçlamada zorlandım, ilaçlama motorumun hortumu 50 metre olunca ekili alanda gezdirmek ve ağaçların etrafında dönmek zor oluyor.
Mesut Karakaş
06-02-2012, 19:47
Abi ceviz resmim bu. Hangi dallarını budamalıyım sence?
http://a1202.hizliresim.com/u/6/2h9ls.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Böyle bir şey olamaz, bu fidanları kim dikti ? aşı yeri nerede? Hiç mi budama yapılmadı? budamaya çok geç kalınmış, önceki yıllarda düzgün bir budama yapılsaymış lider dalın daha gelişip yan dallar oluşturacaktı, üzgünüm yıl kaybetmişsin.
Bak şimdi resimle anlatacağım hadi ya diyeceksin.
267817
1-2-3-4 alınması gereken dallar 5 kalıcı lider dalın, bu lider üzerinde yan ana dalları oluşturmalısın. Birinci yan ana dal yerden en az 60 cm yükseklikte olmalıdır.
Safranlı
07-02-2012, 07:51
çok enteresan bır buyutme seklı olmuş bu agaç
ekıldıgınde hemen meyve versın dıye düşünüldü galıba....
ama gercektende derın bır sekıl budamasına ihtıyacı var ....
Mesut Karakaş
07-02-2012, 08:49
Yandık desene abi...
Mesut Karakaş
07-02-2012, 08:54
İlk yıl fidanlar 70 cm den kesildi . Kesildikten sonra üstten 50 cm i kurudu. Geriye kalan 20 cm den çıkan sürgünler bunlar. Fidancıyı aradım kesme kalsın dedi. Ben de öyle bıraktım. Hayırlısı artık. Rabbim ne eylerse güzel eyler...
İlk yıl fidanlar 70 cm den kesildi . Kesildikten sonra üstten 50 cm i kurudu. Geriye kalan 20 cm den çıkan sürgünler bunlar. Fidancıyı aradım kesme kalsın dedi. Ben de öyle bıraktım. Hayırlısı artık. Rabbim ne eylerse güzel eyler...
Tamam fidancı doğru söylemiş ama bu ilk yıl için geçerli bir söz, ikinci yıl alınacak dalları alman gerekirdi. İkinci bir şey galiba aşı yerinin altından patlayanlar olmuş hiç eğilse onları alsaydın.
Kırmızıyla işaretlediklerimi bu yıl, maviyle işarediklerimi de bir daha ki yıl al.
267851
Sayın Lilium, bizim yine aşılanacak cevizlerimiz var Güler ablamın sayfasında bişey yazmışsınız şimdiden aşılanacak dalların kesilmesi mi gerekir aşılanan dalların mı kesilmesi gerekiyor anlamadım
Aşılanacak ağaç, Ya da dallar,
Şubat sonu kesilirse, mart 10-15 gibi de aşıları yapılır, kesilmesinin nedeni akacak olan açı suyunun akması, hemen kesilip aşı yapılırsa akacak suyundan dolayı aşının tutma oranı çok düşer.
nuro1956
07-02-2012, 16:50
Aşılanacak ağaç, Ya da dallar,
Şubat sonu kesilirse, mart 10-15 gibi de aşıları yapılır, kesilmesinin nedeni akacak olan açı suyunun akması, hemen kesilip aşı yapılırsa akacak suyundan dolayı aşının tutma oranı çok düşer.
Sayın Lilıum özelime verdiğiniz cavap için teşekkür ederim.
Mesut Karakaş
07-02-2012, 17:28
[/URL]
[URL]http://d1202.hizliresim.com/u/7/2hztu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Abi bu da başka ceviz... Daha önceki resimin altında 2 bilek kalınlığında gövde var. Çapa makinası sürerken o bölgeler toprakla kapanmış. Yaza doğru çepinle açacam inşallah. Yanlız dediğin gibi sol alttakini alsam olur ama bu çıkanların hepsi aşı yerlerinin üzerinden çıkanlar. Burdan yeni ceviz ekecek arkadaşlara da tavsiye edelim. İlk yıl tepe vurması yapacak arkadaşlar ya hiç yapmasınlar **** nisan 20 den sonra havalar ısınınca tepe vurması yapsınlar. Ben 70 cm den tepe vurması yaptım ağaçların üstten 50 cm i kurudu...
Abi bu resim için yorumların neler... Teşekkürler....
ykaya194
07-02-2012, 18:01
sn.Lilium,
elimde bulunan domates,kapya biber,yer kirazı,kavun ve balkabağı tohumlarını İstanbul'daki evimde fidelerini yetiştirip köyümdeki bahçeme mayıs ayında asıl yerlerine dikmeyi planlıyorum çimlendirme işlemi için hangi tarihlerde tohumları viyollere ekmeliyim.
teşekkür ederim,
Abi bu resim için yorumların neler... Teşekkürler....
Bu resim için yorumumu şu (http://www.agaclar.net/forum/sert-kabuklu-meyveler/14366-2.htm#post909006)başlıkta yaptım. Budamayla ilgili sorularınızı o başlığa yazarsanız daha uygun olacak.
sn.Lilium,
elimde bulunan domates,kapya biber,yer kirazı,kavun ve balkabağı tohumlarını İstanbul'daki evimde fidelerini yetiştirip köyümdeki bahçeme mayıs ayında asıl yerlerine dikmeyi planlıyorum çimlendirme işlemi için hangi tarihlerde tohumları viyollere ekmeliyim.
teşekkür ederim,
Sayın ykaya194, bu bölgelere göre değişir, mayısta ekecekseniz mart 15 gibi viollere ekiniz. Üstlerini sera gibi örterseniz çimlenmeleri ve gelişmeleri daha iyi olacaktır.
Bahçenize ve tüm yaptıklarınıza hayran kaldık. Kısmet olursa bu sene oralara yerleşmeyi düşünüyoruz inşallah sizinki gibi bir bahçemiz olur.
Nail bey:
Harikalar yaratıyorsunuz.tebrik ederim.
Bahçenizi ,çalışmalarınızı ve yorumlarınızı takip etmeye çalışıyorum.
Çalışma ve yorumlarınız mantıklı geliyor.
Başarılarınızın devamını dilerim
Nail bey
Biz ler ilaçlama makinesi yapacak kadar becerekli değiliz.benimde ilaçlama makinesini büyütmeye ihtiyacım oldu.
SSorma?geçen hafta bahçe evine hırsız girmiş.Ne varsa [taral 20 çapa makinesi,ot biçme makinesi....vb]çalmış.
Şimdi biçapa makinesi ve ilaçlama makinesinine ihtiyacım olacak.
Ustaya söylediğimde taral22 ve bunla çalışacak bir ilaçlama makinesi önerdi.Hemde devlet desteğinden faydalanacağımı söyledi.
Sizin de düşüncelerinizi almak isterim.
Düşüncelerinizi burdan veya özelden bildirirseniz sevinirim.
saygılar
sn nail bey
lilium un bahçesini uğramıyormusunuz?
Nail bey
Biz ler ilaçlama makinesi yapacak kadar becerekli değiliz.benimde ilaçlama makinesini büyütmeye ihtiyacım oldu.
SSorma?geçen hafta bahçe evine hırsız girmiş.Ne varsa [taral 20 çapa makinesi,ot biçme makinesi....vb]çalmış.
Şimdi biçapa makinesi ve ilaçlama makinesinine ihtiyacım olacak.
Ustaya söylediğimde taral22 ve bunla çalışacak bir ilaçlama makinesi önerdi.Hemde devlet desteğinden faydalanacağımı söyledi.
Sizin de düşüncelerinizi almak isterim.
Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi kabul edin, genelde her yerde zaman zaman böyle yer değişikliği oluyor malesef, demek ki senden daha ihtiyaclıymış :)
Bahçe büyüklüğünü yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
sn nail bey
lilium un bahçesini uğramıyormusunuz?
Dört yıldır bu sitedeyim ilk göz ağrım diyebilirim, site son zamanlarda eski YÖK başkanı İhsan Doğramacı sınav soruları gibi oldu, Bir yanlış kırk doğruyu götürünce insanın bahçesine uğrayası bile gelmiyor.
Bazende bir cevaptan dokuz soru çıkabiliyor, dokuz soruya cevap yazacak kadar klavyeyi iyi kullanamıyorum zaman ayıramıyorum, mecburen İhsan Doğramacının doğruları doğru kabul görür oluyor.
Aklıma gelmişken bende bir şey sorayım, bilen arkadaşlar cevap verirlerse sevinirim. Şubat mart aylarında toprağa hümik asidi nasıl kullanacağız ya da nasıl uygulayacağız.
Soruyu da çekinerek soruyorum "uygun başlıkta neden sormadınız" ilk soru olabilir. :)
Halil Önen
22-03-2012, 02:49
...
...
Aklıma gelmişken bende bir şey sorayım, bilen arkadaşlar cevap verirlerse sevinirim. Şubat mart aylarında toprağa hümik asidi nasıl kullanacağız ya da nasıl uygulayacağız.
Soruyu da çekinerek soruyorum "uygun başlıkta neden sormadınız" ilk soru olabilir. :)
100 lt suya 1 kg. hümik asit seyreltilir ve ağaçların taç izine bir karış kadar çukur açılır, dökülür ve kapatılır.
İsteseniz ahır gübresine de karıştırılarak da kullanılır.
Çekinmenize ne gerek burada (http://www.agaclar.net/forum/877774-post722.htm) dahil çok yerde yerde yazıyor.
Sevgili Lilium siz de gelmişken bende bir soru sorayım.
Bir ceviz ağacım vardı. Yanlış bir ilaç kullandım. Dallarının bazıları kurudu. Kırk kadar ceviz yerlere döküldü ziyan oldu. Sonra bu dalları doğradım. Yeni sürgünler verdi. Kaç yıl sonra meyve vermeye başlar.
Sonradan gördüm ilacın üzerinde çelişkili yazıyormuş. Aklıma bu şarkı gelir hep.
Gülşen - Çelişki - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=9gKxOkoroD0&feature=related)
100 lt suya 1 kg. hümik asit seyreltilir ve ağaçların taç izine bir karış kadar çukur açılır, dökülür ve kapatılır.
İsteseniz ahır gübresine de karıştırılarak da kullanılır.
Kumsal topraklarda olabilirde ağır topraklarda Şubat mart aylarında bunu uygulamak oldukça zor gibi görünüyor.
Çekinmenize ne gerek burada (http://www.agaclar.net/forum/877774-post722.htm) dahil çok yerde yerde yazıyor.
:)
Sevgili Lilium siz de gelmişken bende bir soru sorayım.
Bir ceviz ağacım vardı. Yanlış bir ilaç kullandım. Dallarının bazıları kurudu. Kırk kadar ceviz yerlere döküldü ziyan oldu. Sonra bu dalları doğradım. Yeni sürgünler verdi. Kaç yıl sonra meyve vermeye başlar.
Yerli cinslerse ikinci yıl, Chanler fernor ya da pedroysa ilk yıl meyva verir.
Şarkıya ayrıca teşekkürler.
Halil Önen
23-03-2012, 22:49
Yerli çeşitlerimizde antifiriz gereksinimi olabilir, bende yerli çeşit iki tane olduğu için çok önemsemiyorum bazen erken donların olması uyanan çiçeklerin ya da uç filizlerin donmasına neden olabiliyor o yılı meyvasız boş geçiriyoruz.:)
Diğer geç uyanan çeşitlerde Chanler pedro fernor gibi antifirize gerek olacağını düşünmüyorum kış soğuklarına da eksi 27 derecelere kadar dayanabilen bir ağaç, ama eylül ekim aylarına kadar sulanan ağaçların sürgün çalışması devam edebiliyor genç körpe sürgünlerde donmalar görülebilir, o nedenle ağustostan sonra cevizlere su vermemeyi hep öneririm.
Budama konusuna burada (http://http://www.agaclar.net/forum/908630-post407.htm) değinmiştim, aynı şeyleri yazmayı gerekli görmedim.
Evet yere alçaklığı konusunda haklısınız fakat bu şekilde değil, ilk ana dalın 80- 100 cm olması her zaman daha salıklı, daha sonra yandallardan oluşacak yan dallar yine alçak bir taç yapısı oluşturacaktır zaten.
Tüm bunları her yıl düzenli budamalar ile kontrolü sağlanabilinir.
Çok değerli bilgiler için teşekkürler...
Burada (http://www.agaclar.net/forum/929933-post2134.htm) da dostlara bir şey diyemedim.;) Ceviz yetiştiriciliği sayfasında...
Yaz geliyor bahçede giymek için şöyle ince tiril tiril hafif bir tulum iyi olur düşüncesiyle hazırını da bulamadığım için kendim dikmeye karar verdim, elimde ona uygun da bir kumaş vardı toprak rengi haki renk bir şey, toprakta yuvarlansakta taşır çabuk kirlenmez de (Buna en çok hanım sevinecek) Bakalım nasıl bir şey olacak.
276006
Halil Önen
24-03-2012, 20:13
...elimde ona uygun da bir kumaş vardı toprak rengi haki renk bir şey, toprakta yuvarlansakta taşır çabuk kirlenmez de,Bakalım nasıl bir şey olacak.
276006
Güzel olmuş sizin maharetli ellerinizde, kumaşı iyidir kir pas tutmaz.:)
Sahi o avcı yeleği değil mi? Bir de şapkası olsaydı. ;)
TaşevliBahçe
24-03-2012, 22:37
Yaz geliyor bahçede giymek için şöyle ince tiril tiril hafif bir tulum iyi olur düşüncesiyle hazırını da bulamadığım için kendim dikmeye karar verdim, elimde ona uygun da bir kumaş vardı toprak rengi haki renk bir şey, toprakta yuvarlansakta taşır çabuk kirlenmez de (Buna en çok hanım sevinecek) Bakalım nasıl bir şey olacak.
276006
Efendim maşallah elinizdende bir şey kurtulmuyor , bitmiş halini üzerinizde merak ettim doğrusu..
Hoş geldiniz sayın TaşevliBahçe, isterseniz onu da ceviz konusundaki çekmiş olduğum video anlatımında görebilirsiniz,
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm)
Yerli cins cevizlerimizden olan yalova 1 uyanıp erkek çiçeklerini oluşturmaya başlamış bile.
276212
Chandlerde ise daha bir uyanış yok.
276213
276214
Kızılcık
276215
Kayısı
276216
Ayva
276217
Armut
Yararlımı zararlımı bilmiyorum bilen arkadaşlar varsa söyleyebilir, ama onlarda çalışmaya başlamışlar.
276218
Yerli cins cevizlerimizden olan yalova 1 uyanıp erkek çiçeklerini oluşturmaya başlamış bile.
Chandlerde ise daha bir uyanış yok.
Ben de hafta sonu budamaya gittim. Bizde de Chandler'lar uykuda, bazı Yalova'lara su yürümüş. Bazıları çok ağladı kesince. Bizim de içimiz cız etti tabi. :(
Budamalarıma dört metrelik üç ayak merdivenle başladım merdivene in çık merdiven taşı dizlerimin bağı çözüldü.
276794
Bu böyle olmaz bunun bir de dört metreden düşmesi var (Küçükken çok düştüğüm için eserliyim zaten) :)
deyip yüksek dal budama makasını denemek istedim, gerçekten mükemmelmiş 4 mt lik boyuyla yerden en uçtaki dallara ulaşabildim, çok rahat bir kesimi var 3,5- 4 santimlik dalları çok rahat hiç zorlanmadan zorlamadan kesebiliyor herkese tavsiye ederim.
276795
Buda benim yeni diktiğim hem iş tulumum hem ilaçlama tulumum. :)
276796
Halil Önen
27-03-2012, 03:10
...
Buda benim yeni diktiğim hem iş tulumum hem ilaçlama tulumum. :)
276796
Harikaymış bende istiyorum. Ölçülerimi göndersem olur mu? Öneze de bile kullanırım.;) mani maninin önemi bile yok.
Çok yakışıklı yapmış seni, bende bir az göbek de var ama...:)
Yaa dostum sende maharetler varmış böyle, aynı zamanda iyi bir terzisin valla...
Hemşehrim Nail,
Satış amaçlı olmasan bile, bu tanıtımın ile müşterin artacak sanıyorum:D Benim de böyle bir tuluma ihtiyacım var. Bu tulumu İst.BB nin açtığı kursda da giymek isterim. Göğsündeki amblemimiz ile orada çok dikkat çekeceğini sanıyorum.
Esas mesleğini de mükemmel yaptığın anlaşılıyor. Özeline detayları yazıyorum.
Uzun saplı budama makasının mekanizması ip ile çalışıyor değilmi? Gerçekten çok kullanışlı. Ben sapını teleskopik aliminyum çubuk ile kullanıyorum. Çok hafif olduğu için benim gibi yaşlı birini bile fazla yormuyor.
Herşey gönlünce olsun.
TaşevliBahçe
27-03-2012, 08:34
Buda benim yeni diktiğim hem iş tulumum hem ilaçlama tulumum. :)
Sn Lilium , güle güle kullanın harika olmuş..
Bir kapıda bir dilenci olurmuş ama dayanamadım ne yapayım.
İsteyen zenci olsun bu sefer...:D:D
Harikaymış bende istiyorum. Ölçülerimi göndersem olur mu?
Olmazzzz, Göbek ölçünü almam lazım. :D Şaka bir yana neden olmasın dostum, Ama bol dar gelebilir en güzeli ölçü vermek.
Yaa dostum sende maharetler varmış böyle, aynı zamanda iyi bir terzisin valla...
Evet asıl mesleğim terzilik, 35 yıl bayan terziliği yaptım, artık gözler iğnenin deliğini görmeyince ağaçların kavuklarını görmeye başladı. :D
Uzun saplı budama makasının mekanizması ip ile çalışıyor değilmi? Gerçekten çok kullanışlı. Ben sapını teleskopik aliminyum çubuk ile kullanıyorum. Çok hafif olduğu için benim gibi yaşlı birini bile fazla yormuyor.
Herşey gönlünce olsun.
Tulum ile ilgili bölümü özeline yazdım.
Uzun saplı budama makasının mekanizması ip ile çalışıyor Ama şerit bir ip sarı renkte olan boru aksam siyah boru aksam üzerinde çekiyorsun o kadar.
Bu sizin dediğiniz gibi değil, bunun uç bıçağı kesim yeri iki tarafa da dönüyor istediğin dal şekline göre meyil verebiliyorsun, benim çok hoşuma gitti budamaları nasıl yapacağım diye düşünürken ne zaman bittiğini anlayamadım.
277055
277056
Bu tulumdan ben de isterim. Hatta İlaçlama için Oğuz'a da lâzım bir tane. Karşılığında kaç tane korogaki istiyorsun? :D
Veya ballı karides mi?
...
Buda benim yeni diktiğim hem iş tulumum hem ilaçlama tulumum. :)
276796
Abi sen bala para verme, ben de tuluma.;)
Ama beyaz isterim. Arılara karşı da işe yarasın. :D
Oh oh yaşadım desenize ballı karides, korogaki, bal yaşadım yaşadımmmm.
Afiyet olsun sayın Lilium.
Bu kadar çalışmadan sonra daha fazlasını hakettiğinize inanıyorum.
Selamlarımla.
Yararlımı zararlımı bilmiyorum bilen arkadaşlar varsa söyleyebilir, ama onlarda çalışmaya başlamışlar.
Çok ilginç, aynı böcekten ben de bu hafta sonu bir dalın aynı yerinde gördüm. Hatta fotoğrafını da çekeyim dedim ama net olmamış.
Bir kitapta gördüğümü hatırlıyorum bu arkadaşı ama internette cevizle ilgili kaynaklara baktığımda ceviz'e zararlı bu görünümde bir böcek bulamadım. Şimdi bir daha badem, şeftali, zeytin kitaplarıma baktım, benzeri yok.. Ama dediğim gibi çok tanıdık..
copur 09
29-03-2012, 08:56
Pis kokulu yeşil böcek. Yani osuruk böceği.
leonfather41
29-03-2012, 10:29
Evet aynen öyle bizim buralarda da osuruk böceği diye bilinir.
O böceği tanıyorum arkadaşlar, ona benziyor ama o böcek değildi. Bu böceğe armut ağaçında gördüm.
leonfather41
29-03-2012, 12:39
bu böcek pentatomidae familyasından , Acrocorisellus serraticollis olmalı.Kısacası halk dilin de osuruk böceği deniyor. Biraz sıkıştırdını mı kötü bir koku salıyorlar. Nasıl yapıyorlar derseniz bilemiyorum.
leonfather41
29-03-2012, 12:42
Tulum ile ilgili bölümü özeline yazdım.
Uzun saplı budama makasının mekanizması ip ile çalışıyor Ama şerit bir ip sarı renkte olan boru aksam siyah boru aksam üzerinde çekiyorsun o kadar.
Bu sizin dediğiniz gibi değil, bunun uç bıçağı kesim yeri iki tarafa da dönüyor istediğin dal şekline göre meyil verebiliyorsun, benim çok hoşuma gitti budamaları nasıl yapacağım diye düşünürken ne zaman bittiğini anlayamadım.
277055
277056
teleskopik budama aletini nereden aldınız internette bulamadım.çok beğendim
Budama aletini bir arkadaşımdan emanet alıp kulanımını görmek istedim, çok memnun kaldım almak farz oldu yani :)
Burada (http://www.praktiker.com.tr/bahce-el-aletleri/fiskars-yuksek-dal-kesme-makasi/232962)var fakat hem stoklarında yok hem fiat olarak biraz uçmuşlar, Arkadaşım geçen yıl aldı 200 tl ye, sanırım baus'tan almış.
Geçen yıl ağustos ayında göz aşısı yaptığım chandler olarak aşıladığım fidanlar seranın içinde olunca uyanıp yapraklanmaya başladılar. Daha ileriki günlerde kesinlikle meyvalarını da göreceğiz, onları da paylaşırım.
Gelişimleri o kadar iyi ki, alttan düğme göz bile uyanmış.
278277
278278
Sevgi Durul
29-03-2012, 19:33
teleskopik budama aletini nereden aldınız internette bulamadım.çok beğendim
Sayın Lilium'un müsadesiyle, benzer budama aletini eşim, İnegöl-Arda Fidancılık'dan 150TL. ye aldı. Bu (http://www.agaclar.net/forum/919372-post2073.htm) ve burada (http://www.agaclar.net/forum/919376-post2074.htm) fotoğrafı mevcut.
Telefon numaralarını isterseniz verebilirim.
Daha sonra bu mesajımı silerim.
Sayın Sdurul, sizin makasınız da güzel fakat benim kullandığım makasın ağız çalışması farklı, ağzı u şeklinde buraya giren dalı üstten içeyiye çekerek kesiyor, yakın bir çekim şansım olursa resimlerim.
Arılar havanın tam ısınmamasına rahmen çalışmaya başladılar, bu arıları bir yerden tanıyorum galiba :) yakupun arılarıdır mutlaka :)
278628
278629
278630
Arılar havanın tam ısınmamasına rahmen çalışmaya başladılar, bu arıları bir yerden tanıyorum galiba :) yakupun arılarıdır mutlaka :)
278628
278629
278630
Abi onları Fuara gönderdim. Ben gelemiyorum ya, arılarımla takılırsın artık. :D
Ben 1,5 ay önce aldım.fiskars yüksekdal budama makasını çok kullanışlı.(behçebiz net.) sitesinden.En ucuz bu sitede buldum.249 tl.12 ay taksit imkanıda var.
Ben 1,5 ay önce aldım.fiskars yüksekdal budama makasını çok kullanışlı.(behçebiz net.) sitesinden.En ucuz bu sitede buldum.249 tl.12 ay taksit imkanıda var.
Sanırım bahçemarket.net (http://www.bahcemarket.net/FISKARS-115560-YUKSEK-DAL-KESME-MAKASI,PR-969.html)
İstanbul Bauhaus'ta 3.5 metreye kadar yükseklikte ve 28mm kalınlığına kadar olan dalları budayabileceğiniz bir makas 109 TL.
Bir de Gardena'nın sapı daha uzun, 35mm'e kadar dal kesebildiğiniz ve üstelik açı verebildiğiniz bir makası vardı, ama fiyatı yazmıyordu.
Ben de 109TL'likten aldım, gayet güzel iş görüyor. Tam tembel işi.. Bir de açı verenini alsaymışım tam olacakmış. Bunda açı verilemediği için zahmet edip bir kaç adım atıp açısını ayarlamanız gerekiyor :)
Merhabalar Sayın Lilium,
Aşağıda resmini sunduğum cevizin cinsi nedir acaba?
(Ceviz yetiştiriciliği ile ilgili olarak sitede aklıma ilk siz geldiğiniz için sayfanıza başvurdum.)
Saygılarımla...
Bu cevizin meyveleri diğer cevizlere seyrek oluyor, ancak çok iri.
279971
Sayın sakdag, bu şekilde kabuğun içinden cevizin cinsini tanımak mümkün değil, hatta dışını görsek bile kesin şudur denemez, aşılı olduğundan eminsen bir tahmin yapılabilir, aşılı değilse onun adını hiç koyamayız, aşılı cevizin meyvasından ekme bir cevizse ektiğiniz cevizin cinsini bilseniz dahi ektiğiniz cinsin olması mümkün değil genlerden birine çeker aynısı olmaz.
Şayet aşısız bir cevizin meyvalarından ekerseniz o aynısı olabilir, ama cinsini bilemezsiniz.
4-4.5 cm lik irilik çok iri sayılmaz normal iriliktedir,
Cevabınız için teşekkür ederim Sayın Lilium, benim gözüme diğer cevizlerden oldukça iri göründüğü için büyüklüğünden dolayı ayrı bir ceviz cinsi olduğunu düşünmüştüm. ;) Aşılı bir ceviz fidanıydı bu. Edirne'de bir ilçe belediyesi seneler önce tüm evlere birer adet dağıtmıştı.
Hayırlı günler...
Sevgi Durul
05-04-2012, 12:54
Sevgili sakdağ, kesin odur demiyorum ama Yalova cinsleri çok iri oluyor.:)
Mesut Karakaş
06-04-2012, 20:18
Abi senin chanlerlarda 6.4.2012 tarihi itibariyle hareketlenme varmı? Zira bizde bilecikler 1.4.2012 tarihi itibariyle şebinlerde bugün itibariyle açmaya başlamışlar...
Bizde henüz hareketlenme yok, sadece gecen ağustosta yaptığım göz aşıları seranın içinde olduğu için yapraklanmaya başladılar.
Aşılı bir ceviz fidanıydı bu.
Büyük bir ihtimal yerli cinslerimizden olabilir yabancı ırkların türkiye girişi 10 yıl geliştirilip çoğaltılması 3-4 yıllık bir durum onları da belediyelerin dağıtaçağını hiç sanmıyorum.
Yerli cinslerimizde oldukça verimli ırklar irilikleri de iri diye adlandırılıyor.
Bugün 13 nisan itibarıyla yerli cinslerimiz ve yabancı cinsler.
282771
Can eriklerim bir kıraya kurban gitmezse bu yıl dalları kırılacak meyvadan.
282773
Kayısılarım da ona keza çok güzeller don ya da kıraya yakalanmazsalar bol bol tüketeceğiz.
282774
Geçen yıl ağustosta aşıladığım chandler üzerinde meyva var, hemde ikiz. :)
(Bunlar serada olduğu için erken uyandılar)
282775
O meyveler benim fidanın meyveleri mi :D
Ama sen şimdi onları koparırsın :(
Halil Önen
14-04-2012, 10:10
O meyveler benim fidanın meyveleri mi :D
Ama sen şimdi onları koparırsın :(
Kesin koparır , sonra da fide iyi gelişsin, kök yapsın, güçlü sürgün versin diye yaptım der...;)
Kesin koparır , sonra da fide iyi gelişsin, kök yapsın, güçlü sürgün versin diye yaptım der...;)
Ben de yakupa nasıl anlatırım durumu diye düşünmeye başlamıştım :) benim meyvaları çalmışsın hırsız derse ne derim diye. :) (şaka şaka)
Ama yine de durumu anlatmaktan beni kurtardığın için teşekkür ederim halil bey :) İyi destek doğrusu.
gerçekten bunların koparılması gerekli ben kıyamıyorum ama nasıl yapacağız bakalım, :(
Ben de yakupa nasıl anlatırım durumu diye düşünmeye başlamıştım :) benim meyvaları çalmışsın hırsız derse ne derim diye. :) (şaka şaka)
Ama yine de durumu anlatmaktan beni kurtardığın için teşekkür ederim halil bey :) İyi destek doğrusu.
gerçekten bunların koparılması gerekli ben kıyamıyorum ama nasıl yapacağız bakalım, :(
Sayın moderatörler, lütfen şu beğen tuşunun yanına bir de beğenme tuşu koyalım. :D
Bahçe yavaş yavaş yeşillenmeye başladı, yeşilin tadı başka oluyor.
Mor sakımım ihtişamını göstermeye başladı.
284050
Deveci armudu bunların hepsini bağlarsa demir profil direk gerekecek. :)
284051
musculus
18-04-2012, 16:38
Abi bendeki papaz erikleri meyve bağlamadı. Meyve sarı kahverengi oldu dökülmeye başladı. Ziraatçiye götürdüm meyve kurdu var bunlarda dedi. Tüm ağaçlara insektisit atmamı önerdi. Cevizler çiçekte. Üzerinde çiçekteyken atmayın yazıyor desemde çiçeklere zararı olmaz dedi. Cevizlere atmamda bi sakınca olurmu sence?Şimdiden teşekkürler. İlaçlarda Dursban ve Hektion 65 EM
Abi bendeki papaz erikleri meyve bağlamadı. Meyve sarı kahverengi oldu dökülmeye başladı. Ziraatçiye götürdüm meyve kurdu var bunlarda dedi.
Şu zamanda meyva kurdu olacağını sanmıyorum, anlatımınıza göre erikleri kırağı ya da don vurmuş olabilir.
Tüm ağaçlara insektisit atmamı önerdi. Cevizler çiçekte. Üzerinde çiçekteyken atmayın yazıyor desemde çiçeklere zararı olmaz dedi. Cevizlere atmamda bi sakınca olurmu sence?Şimdiden teşekkürler.
Üzerinde çiçekteyken atmayınız yazdığına göre atmanız sakıncalı olabilir sizde atmayınız.
İlaçlarda Dursban ve Hektion 65 EM
her ikiside insektisit ikiside olur.
musculus
18-04-2012, 19:19
Aynı eriklerin yanında angelino eriği var 2 tane , onlarda meyvadan yıkılıyor. Geçen sene sonbaharda angelino eriklere malathion atmıştım. Onun faydası varmı bilemem. Cevizlerden de 1-2 tanesine çiçekteyken atacam. bakayım zaraı olacakmı. Paylaşırım zararı olursa. Kurt olarak meyve göz kurdu diyo ziraatçi.
musculus
18-04-2012, 19:23
8 tane papaz eriğine karşılık hiç tozlayıcı( aynalı **** havran) dikmemişim. Siyah renkli yarım cm boyunda tırtıllar da geziyor meyve ağaçlarında. Eriklerin yaprakları da yenmiş vaziyette. Kırağı ya da don da olmadı hiç bu sene, şu ana kadar.
Bahçemin en çok çalışanını bugün yeniledim, geçen yazın yanlışlıkla mazot yerine benzin koymuştuk fazla bir zarar vermedi fakat epey bir güç kaybettiğini bu yazın çalıştırınca daha iyi anladım, baya bir güç kaybı vardı biraz derine bırakınca motor bayılıyordu, söküp bakmak, daha doğrusu sekmanlara zarar verdiğinden endişe ediyordum, takım çantasını alıp motoru söküp silindiri çıkardım tahminimde yanılmamışım sekmanlar gitmiş, krank da gömlekte bir şey yok.
Silindir silindir kapağını pistonu alıp rektefiyecinin yolu tutuldu.
Piston sekman siboplar ve sibop yuvaları yeni alındı, rektefiyeci silindiri yarım milim büyüterek sibopları alıştırarak işini bitirdi.
İş toplamaya geldi, ilk defa bir motor yapıyordum becerebilecekmiyim endişesi heyecanıyla sırasıyla işlemleri yaparak motoru topladım, sibop ayarı iyi yapılmalıydı onuda başarıyla yapıp ya allah bismillah deyip ipi çektim, kibritmisin be mûbarek her şey yerli yerince olmuştu motor çalışıyordu, bir sigara yakıp keyifle onu izledim. :)
Eh artık bahçe korksun. :)
284745
Not: Çapa makinası olanlar bilhassa hava filitresini çok iyi kontrol etsinler, motor toprakta çalıştığı için farkında olmadan hava filitresinden çok toz almaktadır, benimkinin filitresi yağlı olmasına rahmen yağdan sonraki boru bile çamur doluydu,(Temizlenip takıldı) mutlaka daha iyi önlem alınmalı, ilk aklıma geleni hemen yaptım, bir bayan çorabı filitreye geçirerek sardım.
Safranlı
20-04-2012, 09:20
Elinizdeki çapa kaç hp dir caba...
oldukça güçlü görünüyor...
leonfather41
20-04-2012, 13:01
Bahçemin en çok çalışanını bugün yeniledim, geçen yazın yanlışlıkla mazot yerine benzin koymuştuk fazla bir zarar vermedi fakat epey bir güç kaybettiğini bu yazın çalıştırınca daha iyi anladım, baya bir güç kaybı vardı biraz derine bırakınca motor bayılıyordu, söküp bakmak, daha doğrusu sekmanlara zarar verdiğinden endişe ediyordum, takım çantasını alıp motoru söküp silindiri çıkardım tahminimde yanılmamışım sekmanlar gitmiş, krank da gömlekte bir şey yok.
Silindir silindir kapağını pistonu alıp rektefiyecinin yolu tutuldu.
Piston sekman siboplar ve sibop yuvaları yeni alındı, rektefiyeci silindiri yarım milim büyüterek sibopları alıştırarak işini bitirdi.
İş toplamaya geldi, ilk defa bir motor yapıyordum becerebilecekmiyim endişesi heyecanıyla sırasıyla işlemleri yaparak motoru topladım, sibop ayarı iyi yapılmalıydı onuda başarıyla yapıp ya allah bismillah deyip ipi çektim, kibritmisin be mûbarek her şey yerli yerince olmuştu motor çalışıyordu, bir sigara yakıp keyifle onu izledim. :)
Eh artık bahçe korksun. :)
284745
Not: Çapa makinası olanlar bilhassa hava filitresini çok iyi kontrol etsinler, motor toprakta çalıştığı için farkında olmadan hava filitresinden çok toz almaktadır, benimkinin filitresi yağlı olmasına rahmen yağdan sonraki boru bile çamur doluydu,(Temizlenip takıldı) mutlaka daha iyi önlem alınmalı, ilk aklıma geleni hemen yaptım, bir bayan çorabı filitreye geçirerek sardım.
Bu resim geçen yılın resmi mi?Ağaçlarda meyve görüyorum :)
Bu resim geçen yılın resmi mi?Ağaçlarda meyve görüyorum :)
Evet geçen yılın resimleri, bu yıl henüz daha bu kadar yapraklanmadılar, ama bu yıl sizleri resimlerle bıktırabilirim. :)
Kayısılar ve armutlar belirmeye başladılar.
286928
286929
Aşıladığım chandlerler
286930
Mor salkımım
286931
286932
Bir ceviz bahçesinin katledilişi.
Gördüm ve içim acıdı, ürperdim.
Resimleyip paylaşmak istedim.
http://d1205.hizliresim.com/x/j/5yjqq.jpg
http://d1205.hizliresim.com/x/j/5yk3r.jpg
http://d1205.hizliresim.com/x/j/5yk6q.jpg
http://d1205.hizliresim.com/x/j/5yk91.jpg
Sadece ceviz ağaçları değil, koca meşe ağaçları da kurumuş.
http://d1205.hizliresim.com/x/j/5ykf7.jpg
Bilinçsizce yapılan hayvancılık güzelim ağaçları yok etti.
Yurt dışından getirilen büyükbaş hayvanları bu bölgeye kapayarak bir yıl boyunca burada baktılar, hayvanlar dize kadar bok içinde bata çıka yaşamlarını sürdürdüler. Ve onların gübresi sidiği de ağaçları bu hale getirdi.
Ağaçlar gittikten sonra taze gübreyi kürüyerek kireçleme yapmışlar. Ne işe yarayacaksa...
Haklısınız, maalesef bunun adı eğitimsizlik. İnsanoğlunun yüzyıllardan beri tecrübeyle dahi olsa öğrendiği birikimin yeni kuşaklara düzgün aktarılamaması. Bizde Amerika her yıl yeniden keşfediliyor. Adına da "bir musibet bin nasihatten iyidir" deniliyor.
Zira toplum olarak nasihat dinlememe alışkanlığımız var.
Bu yıl bölgemizde tüm bahçeler antraknozdan kırılıyor, yağışlı havalar hastalığa davetiye çıkardı, az da olsa benim bahçede de var.
Asıl sorun geç dona yakalanmamız, bir ağaçım kurudu iki ağacımında ana yandallarında tamamen kuruma var, bununla birlikte uyanması ve meyva bağlaması gereken gözler uyanmayıp kuruma yaptı.
296482
296481
Bunun yanında sevindirici gelişmelerde var, geçen yıl en fazla üçlü meyva görmüştüm, bu yıl dörtlü beşli meyva görmem sevindirici oldu. :)
296486
296487
Pedroda ki gelişmelerde gayet iyi, ondada bu yıl sekizli meyva görebildik.
296488
Abi Kasap abim davet ediyor.
Hani gelmişken...
Kolay gelsin.
musculus
17-05-2012, 21:16
Abi don olayına katılamıyacağım. Mart 15 den beri sıfırın altına hiç düşmedi Balıkesir de hava... Antraknoz olayı doğru çok var... Ama bu hastalık da cevizi götürmüyor sadece gelişimini durduruyor. Bence asıl sorun Balıkesir de meyve göz kurtları... Seneye yaşarsak önlemini almak gerek... Bu arada bende de bir ceviz can çekişiyor 3 yaşında... Sürgünleri gitmiyor. yapraklar tertemiz. Toprak altı gövde kısmı köklere kadar simsiyah... Kömür gibi. Çözemedim hastalığı.
musculus
17-05-2012, 21:22
Gonen April Weather 2012 - AccuWeather Forecast for Balikesir Turkey (http://www.accuweather.com/en/tr/gonen/317098/april-weather/317098?monyr=4/1/2012)
Abi don olayına katılamıyacağım. Mart 15 den beri sıfırın altına hiç düşmedi Balıkesir de hava.
Uyanma döneminde +2-3 ler bile yeterlidir, ayrıca kırağı olabilir bilemiyorum, don zararı olduğu kanaatindeyim, zira önce uyanması gereken gözler uyanmayıp kurumaları, herhangi bir gözün uyanıp filiz vermesine başka bir anlam veremedim.
Üstelik iki ağacımda aynı yönde birer ana yan dalların kuruması havadan gelen bir esindiden olabileceğini düşünüyorum.
Toprak altı gövde kısmı köklere kadar simsiyah... Kömür gibi. Çözemedim hastalığı.
Resimlersen daha iyi bir şeyler söyleyebiliriz.
Abi Kasap abim davet ediyor.
Hani gelmişken...
Kolay gelsin.
Sormanıza gerek yok ki, her zaman beklerim gelin buyrun, ne zaman geliyorsunuz?
Sormanıza gerek yok ki, her zaman beklerim gelin buyrun, ne zaman geliyorsunuz?
Hani gelmişken bizim chandlerları da alalım diyordum. Ancak senin Biga maceran bitti mi?
Yoksa yüzsüzümümdür biraz, çoktaaaan gelmiştim.:D
Biga macerasını şimdilik biraz askıya aldım, :) buralardayım.
Biraz bahçeden resimlere ne dersiniz.
Elmalarım
297345
Ceviz çüğürleri
297346
Bal kabağı
297347
karpuzlarım
297348
Veee cevizlerim
297349
Devam
Trabzon hurması daha şimdiden çiçekten dalları eğdi .
297355
297356
297357
Yeni bu yıl aşıladığım erken olan kiraz şu günlerde olgunlaşıyor
297358
Liliumlarım
297359
Devam
Yadiveren çileklerim
297360
297361
Kokulu osmanlı çileği
297362
297363
Göjilerin bir bölümü çiçek açtı.
297364
Devam
297370
297371
297372
Bir zamanlar kuş kovucuydu şimdi kuş yuvası oldu :)
297373
297374
Devam
Aronyalarım
297379
297380
Cuvalda yer fıstığı.
297381
Deveci armutlarım.
297382
297383
Devam
banyo kazanında çilek :)
297386
297387
Güler abladan aldığım lilium tohumları, ikinci yapraklarını çıkarıyorlar.
297388
Mor salkım çiçeklerini döktü yapraklanıyorlar.
297389
Devam
Ceviz meyvaları
297400
297401
Yer sarıcı saksıda.
297402
Kayısılar irileşmeye başladı.
297403
Gülde haşere zararı
297404
Devam
Veee istirahat zamanı :D
297405
Safranlı
19-05-2012, 08:21
tebrık ederim..çok güzel...
furkan yıldız
19-05-2012, 10:24
Çilekleri kazana değilde küvete koysaydın bari Nail abi :p Bahçeni takdir ediyorum çok temiz ve düzenli. Sanki terzi elinden çıkmış :) Benim gojiler bu senede meyve vermezse taze olarak birkaç tane göz hakkım saklı kalsın.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.