PDA

View Full Version : Lilium / Bahçe (Balıkesir-Gönen)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6

cetiner
27-05-2013, 19:48
Sn. Lilium beş dönüm ceviz bahçemin bir kısmında bu kış su birikintisi oluştu daha önceden de buranın çukurluğu belliydi fakat zaman bulup tesviye yaptıramadim . Size sorum şu şimdi veya kışa girmeden bahçenin yüksek kısmından fidanlara zarar vermeden toprak küresem faydası olurmu? Toprak kürenen çukur kısımda fidanların aşı yerleri belkide toprak altında kalacak . yani derin dikim yapılmış gibi olacak bunun zararı olur mu? Önerebileceğiniz başka bir çözüm ne olabilir ? Bu arada paylaştığınız ceviz resimleri çok güzel . saygılarımla...

cetiner
27-05-2013, 19:56
Müsadenizle bir sorum daha olacak bu hafta cevizlere damlama sistemi kurdum deliksiz damlama borularına fidan ortasında kalacak şekilde delikli damlama borusunu daire şeklinde bağlantı yaptım . Sizden istediğim basit , uygulanabilir bir gübre tankı nasıl yapabilirim ?

Lilium
27-05-2013, 23:49
Gel de kıskanma şimdi:(

Sevgili alimallah, latife ediyorsunuz herhalde, Yardım istediniz de biz mi vermedik :D

Her şey hepimiz için,

Bir yer yeşermişse ve bu yeşermişliğe katkımız olmuşsa bundan daha güzel ne olabilir ki.

Lilium
28-05-2013, 00:10
Herkes özelden iletişime geçseydi, yazdığınız ilk cümleyi gerçekleştiremezdiniz değil mi? :)

Sevgili malina Haklısınız ama,

Arkadaşımızın bir endişesi var,

.Eğer ki kısa sürede cevap yazarsan ben hemen cevap veremiyeceğim çünkü sınav dönemim ve çok yoğun olucak ama muhakkak cevap vereceğim
Ola ki, yazmadım ya da görmedi gibi bir durumla karşılaşmamak için işi garantiye alayım diyor. :)
Hem arkadaşımız yeni bir üyemiz ve heyecanlı, o kadarcık kusurunu hoş görelim, böyle güzel yararlı yazışmaların olduğu bir siteye zamanla o da ister istemez yazışmalarıyla katkıda bulunacaktır,
Ben ilk günlerimi hatırlıyorum da aman allahım ne zormuş acemilik, halada öyleyim ya, bir türlü ustalık diplomamı alamadım. :)

Lilium
28-05-2013, 00:39
fidanların aşı yerleri belkide toprak altında kalacak . yani derin dikim yapılmış gibi olacak bunun zararı olur mu? Önerebileceğiniz başka bir çözüm ne olabilir ?...

Sayın cetiner, Bunu keşke fidanları ekmeden önce düzlemeyi düşünebilseymisşiniz çok güzel olurdu,

Ağaçlarınız büyük olsaydı yapabilirsin diyecektim ama sanırım fidan düzeyindeler, o nedenle bu uygulamayı yapmanızı önermem,

Suyu buradan çıkarmanın başka bir yolu yok mu? Yani çukur olan bölgeleri ark açarak suyu tahliye etme imkanı yok mu? en azından fidanlar büyüyünceye kadar bunu yapabilirseniz fidanlar ağaç olduktan sonra üstte yazdığınız toprak çekmeyi yapabilirsiniz.
Sizden istediğim basit , uygulanabilir bir gübre tankı nasıl yapabilirim ?
Damlama suyu şebekeniz hakkında bilgim yok nasıl çalıştırıyorsunuz suyu nereden neyle veriyorsunuz gibi bilgilere sahip değilim o nedenle bir şey söylemem de yanlış olur.
Örneğin: Benim suyumun iki ikibuçuk metre irtifası var ve bu irtifa damlamaları çalıştırıyor, bu irtifa bahçemdeki kulübemin üzerine çıkmıyor, kulübemin üzerine bir bidon koyarak suyu dolduruyorum gübreyi de eritip bidona ilave ediyorum bir vana hortumla gübreyi sisteme bağlıyorum gübreli su diğer suyla karışım yaparak vermiş oluyorum.
Sistemin hakkında biraz bilgi verirsen bir şeyler bulunur.

malina
28-05-2013, 13:38
Sevgili malina Haklısınız ama,

Arkadaşımızın bir endişesi var,
Eğer ki kısa sürede cevap yazarsan ben hemen cevap veremiyeceğim çünkü sınav dönemim ve çok yoğun olucak ama muhakkak cevap vereceğim

Ola ki, yazmadım ya da görmedi gibi bir durumla karşılaşmamak için işi garantiye alayım diyor. :)

O kadarını ben de anlıyorum :)
memleketteki arazimize ceviz ağacı dikmeye karar verdim.
dediği için nasıl olsa okul/sınav işlerini bitirmek zorunda değil mi?

Ayrıca yaptığım uyarıları neden hoşgörüsüzlük gibi algılıyorsunuz? Haklıysam haklıyım...
Üstelik bu benim haklılığım meselesi değil ki...

Bilginin daha çok kişiye ulaşmasını istiyorsanız böyle davranmalısınız bilgisini iletiyorum sadece...

Haaa, bu sizler için önemli bir ayrıntı değilse, istediğiniz gibi özelden yazışabilirsiniz. :)

cetiner
28-05-2013, 19:56
Sayın cetiner, Bunu keşke fidanları ekmeden önce düzlemeyi düşünebilseymisşiniz çok güzel olurdu,

Ağaçlarınız büyük olsaydı yapabilirsin diyecektim ama sanırım fidan düzeyindeler, o nedenle bu uygulamayı yapmanızı önermem,

Suyu buradan çıkarmanın başka bir yolu yok mu? Yani çukur olan bölgeleri ark açarak suyu tahliye etme imkanı yok mu? en azından fidanlar büyüyünceye kadar bunu yapabilirseniz fidanlar ağaç olduktan sonra üstte yazdığınız toprak çekmeyi yapabilirsiniz.

Damlama suyu şebekeniz hakkında bilgim yok nasıl çalıştırıyorsunuz suyu nereden neyle veriyorsunuz gibi bilgilere sahip değilim o nedenle bir şey söylemem de yanlış olur.
Örneğin: Benim suyumun iki ikibuçuk metre irtifası var ve bu irtifa damlamaları çalıştırıyor, bu irtifa bahçemdeki kulübemin üzerine çıkmıyor, kulübemin üzerine bir bidon koyarak suyu dolduruyorum gübreyi de eritip bidona ilave ediyorum bir vana hortumla gübreyi sisteme bağlıyorum gübreli su diğer suyla karışım yaparak vermiş oluyorum.
Sistemin hakkında biraz bilgi verirsen bir şeyler bulunur.

Sn. Lilium bahçem dere kenarında iki pus'luk su motoruyla damlama borularına sürekli su basıyorum su motorundan sonra disk filtre bağlı filtreden sonra 100 metre 63'lük ana boru , ana boruya bağlı 50'şer metre 18 sıra deliksiz boru ve bunlara bağlanmış 113adet daire şeklinde delikli boru

jackoceans
29-05-2013, 14:10
lilium abimin özel iletişim bilgilerini almak istememin sebebi burdaki bilgi aktarımını engellemek veya aksatmak değildi yanlış anlaşılmışım ve bunu hiç istemem.

Öncelikli amacım bi süre burada yazamayacak olması ve bağlantının kopmasını istememdi, diğer bir amacım ise her zaman yanımda internet olmuyo ve bu durumda acil bi sorunm olduğunda sevgili lilium'u arayıp sorularımı sorabilmemdi, herkesden anlayış bekliyorum ve bi yanlışım olduysada kusura bakılmayın bayadır takip etsemde üye olarak yeniyim

Son olarak sevgili lilium seni zor durumda bırakmak istemezdim özür dilerim..

Sağlıcakla kalın görüşmek üzere arkadaşlar 3 hafta sonra burada bol bol yazabileceğimi tahmin ediyorum umarım bi aksilik olmaz, iyi bakın kendinize :)

Lilium
30-05-2013, 23:57
Sizden istediğim basit , uygulanabilir bir gübre tankı nasıl yapabilirim ?

Sayın cetiner, şebekeye suyu motorla basıyorsanız gübre tankınızın da sağlam bir şey olması gerekir, ya bir gübre tankı alacaksınız ya da elinizden geliyorsa bir LPG tankı bulup ondan yapabilirsiniz, kendiniz yaparsanız ucuza mal edersiniz ustaya yaptırmaya kalkarsanız ucuz etin yahnisi pahalı olur git yenisini al derim.

cetiner
31-05-2013, 20:19
Gübre tankı fiyatlarını bilmiyorum bilen arkadaşlar veya kullanan arkadaşlar fikir verirlerse sevinirim. Sn. Lilium bir de alıcıya bir vanayla boru bağlanıp herhangi bir kabın içinden sıvı gübreyi çektirebiliyormuşuz

kenan kırca
31-05-2013, 20:46
Gübre tankı fiyatlarını bilmiyorum bilen arkadaşlar veya kullanan arkadaşlar fikir verirlerse sevinirim. Sn. Lilium bir de alıcıya bir vanayla boru bağlanıp herhangi bir kabın içinden sıvı gübreyi çektirebiliyormuşuz

evet doğrudur 50 veya 100 litrelik nir bidon alırsanız alıcıya bir çeşme musluğu takıp 1 ,2 metre hortumla işi çözersiniz ben öyle yapıyorum .
gübteyi bidonda eritip verilmesi gereken zamanda muslluğa bağlı hortumu bidonun içine sokup vanayı açıyorum 15 dak içinde 100 litre gübreli suyu sisteme veriyorum.

Lilium
11-06-2013, 01:23
Bugün bahçeye gitme fırsatım oldu, ceviz soyma makinası yapacağım diye hem bahçeden mahrum kalıyorum hem parmağımdan oldum, yağmuru bekliyordum yağmurdan sonra bahçeyi çapalayacaktım, yağmur yağdı fakat bu defada parmağımı kestiğim için çapa makinasını kullanamıyorum, yani bu yıl bahçeyi ota gark etmiş şeklinde görebilirsiniz.

Soyma makinasıyla uğraşırken cevizlere kurt ilacında biraz geciktik bir kaçını işaretlemişler,

Bir kaç gün önceki lodos da çok hasar verdi meyva dökümünün yanında çok da dal kırmış hatta bir kaç aşının dallarını da kırmış şükür ki, başka tutan kalemlerde vardı da onlarla devam edeceğiz.

Bahçemde dozlama eksikliği var dozlayıcılarımı yeni aşıladığım için chandlerler hiç dozlaşamıyor, bir pedro ağacım var o kendi kendini dozlayabiliyor,

Bugün çektiğim resimleri sizlerle paylaşayım.

Chandler.

416366

416367

416368

416369

416370

Lilium
11-06-2013, 01:25
Devam.

416371

416372

416373

416374

416375

Lilium
11-06-2013, 01:26
Liliumun bahçesi liliumsuz olmaz :)

416376

416377

416378

Lilium
11-06-2013, 01:28
Birazda pedro.

416379

416380

416381

416382

416383

Lilium
11-06-2013, 01:29
Devam.

416384

416385

416386

416387

416388

Lilium
11-06-2013, 01:31
Devam.

416394

416395

416396

416397

Yeterlidir sanırım,

Yer gök ceviz oldu demeyin sakın, altay bir cevizine yetişmeye çalışıyorum. :)

Safranlı
11-06-2013, 07:46
ellerinize sağlık
çok mükemmeller...

eko_
11-06-2013, 08:35
Nail bey cevizler harika görünüyor. Küçük kaza için de geçmiş olsun.

cetiner
11-06-2013, 21:35
Öncelikle geçmiş olsun , cevizleriniz çok güzel görünüyor darısı bizim başımıza...

tasci
12-06-2013, 07:48
Sayın Lilium geçmiş olsun.

Bahçeler yakın olsaydı, çapalamaya yardım etseydim. Hem sizden biraz teknik bilgide almış olurdum.

Lilium
12-06-2013, 23:30
Geçmiş olsun dilekleriniz için tüm arkadaşlara çok teşekkür derim,

Sayın taşçı, düşüncenize çok teşekkür ederim çok sağolun, düşünmeniz yeter.

Bilgi konusuna da her zaman açığım, yerinde görüp bilgilenmek hepsinden güzel, aslında artık tüm ceviz yetiştiricileri belirli tarihlerde bahçelerde sık sık toplantılar yaparak bilgi paylaşımların da bulunmalılar, tüm yetiştiriciler adına çok faydalı olur.

Bu toplantılar belli tarihlerde örneğin;

Budama zamanı,
Aşı zamanı,
çiçeklenme dönemi,
Meyva dönemi,

Gibi belli zamanlarda yapılırsa o dönem anlatılacak şeyleri görsel olarak da anlatma şansı olur, ve çok yararlı olur.

tasci
13-06-2013, 20:53
Sayın Lilium,

Belirttiğiniz gibi, uygulamalı eğitimler çok yararlı olur. Benim durumum ceviz yetiştiricilği sayılmaz. Satın aldığım bahçede ceviz ağaçlarının bakımını iyi yapmak istiyorum.

Bilgi paylaşımı için toplantı olduğunda, katılmaya umarım vakit bulabilirim. En azından forum üyeleriyle yüz yüze tanışmak isterim.

İzmir tarafınıza yolunuz düşerse beklerim.

karaçepiş
15-06-2013, 09:26
sn Lilium ağaçlarınız çok güzel bol bereketli ürün alırsınız inşallah

Lilium
24-06-2013, 00:44
Liliumlarım

420282

420283

Böğürlenlerim kızarmaya başladılar.

420284

Çekirdeksiz kara üzümüm.

420285

Çekirdeksiz nar.

420286

Lilium
24-06-2013, 00:54
Şeftaliler yaprakların aralarından kendilerini göstermeye başladılar.

420287

Amariliysler tohuma durdular.

420288

Büyük saksılarda aşılı ceviz fidanı

420289

Olmazsa olmaz cevizlerimm.

420290

Aşılı ceviz fidanlarım

420291

Lilium
30-06-2013, 01:55
Aronia larım meyvaları henüz olgunlaşmadı nasıl bir şey olduklarını görmek için biraz daha bekleyeceğiz

422088

422089

422090

karaçepiş
30-06-2013, 15:51
sn lilium bahçenize hayranım müsait bir zamanda gelmek görmek istiyorum

cetiner
30-06-2013, 16:33
Şeftaliler yaprakların aralarından kendilerini göstermeye başladılar.

420287

Amariliysler tohuma durdular.

420288

Büyük saksılarda aşılı ceviz fidanı

420289

Olmazsa olmaz cevizlerimm.

420290

Aşılı ceviz fidanlarım

420291
Sn. Lilium aşılı ceviz fidanlarınızın cinisi nedir acaba ?

Lilium
30-06-2013, 19:33
sn lilium bahçenize hayranım müsait bir zamanda gelmek görmek istiyorum

Her zaman gelebilirsiniz gelin buyrun beklerim.

sayın cetinel fidancılık falan yaptığımı zannetmeyin bahçemdeki ağaçlar chandler onlardan aldığım gözlerden aşıladıklarım yani onlarda chandler başkada cins yok.

Güler
01-07-2013, 06:30
Oğuz bu pedroları görmesin aklı kalır, ama senin de benim liliumlarımı görmen lazım, brehh brehh o ne koku, o ne irilik aklın uçar valla. :D

Lilium
01-07-2013, 15:09
ama senin de benim liliumlarımı görmen lazım, brehh brehh o ne koku, o ne irilik aklın uçar valla. :D

Deme beyaa, şimdi beni manyasa getireceksin :p

Ama önce oğuz abi benim pedroları görmesi lazım, sonracığıma torunlara bir miras bırakması için, bir bahçe kurması lazım, yoksa dedem bir şey bırakmamış diye hadi bee dede sen nasıl dedeymişin derler demi yaaa :D

Hadi atlayıp gelin de planını projesini hazırlayalım.

bulgur
02-07-2013, 22:50
Nail abi keşke bahçenize çırak olsabilsem.

Lilium
03-07-2013, 01:34
Sayın bulgur, teveccüh gösteriyorsunuz, sizde bu sevda varken bir gün bir bakmışsın boynuz kulağı geçmiş.

Hatta şöyle bir anımda var, burada bahçe kuran bir arkadaş bu konularla hiç bilgisi yoktu hatta bahcesini kurarken yardımcı olmuştum, bir ara aşı yaparken gördüm de çok gülmüştüm, aşı kalemini gövdenin ortasına koymuştu. :)

Bugün ise beni de geçti, öğrendiklerini bana öğretmeye çalışıyor.

Bir gün sizlerde öğretmeye çalışırsanız hiç şaşmam.

karaçepiş
14-07-2013, 23:46
arkadaşlar herkese selemlar 3hafta önce selemi bayrakla yüzyüze balıkesirde konuştum devlet desteklemelerinde dikim aralığını 8x4 e indirmek için projesini sunmuş kabul edilmiş galiba bilginize

karabuz
22-07-2013, 09:39
Teşekkür ederim sayın Rafet Uzunok.

Bir kaç gündür yağmur dolayısıyla bahçeye gidemiyordum, bu gün gidip bir dolaşayım dedim, cumartesi günü cevizleri toplamıştık, göremediğimiz kalanlar yağmurdan sonra açılıp yere dökülmüşler.......

Bir ağaçı toplamayı unutmuşuz yağmurdan sonra hepsinin yeşil kabuğu yarılıp çatlamış, bunlar benim için iyi bir gözlem olacaklar, daha önce böyle bir gözlemim olmuştu bir kaç adet üzerinde, şimdi miktar daha fazla, dalında kav çatlaması yapanla hiç kav çatlaması yapmadan alınan cevizlerin iç renklerinde ne kadar bir değişim olacak göreceğiz, hele bir kurusunlar.

Nail Abi, sayfanı baştan sona okudum ve bu deneyin sonucunu çok merak ettim, dikkatli okuduğumu sanıoyorum ama cevabı atlamışsam özür dilerim.

yeşil toplanan ve kendi düşen chandler-pedro larda iç kalitede ne derecede fark oluyor, cabalara değermi, yoksa tam olgunlaşmalarını bekleyıp toplansa olurmu :confused:

Lilium
22-07-2013, 11:45
Sayın karabuz, mesajın cevabını yazıp yazmadığımı bende hatırlayamadım aramayada şimdi zamanım yok, ben iyisimi yazayım.

Evet bu ağaçların üzerlerin de çatlayıp açılanlarda az da olsa iç kararması görüldü, litaratürlerde söyleneni teyit etmişte olalım.

Kav çatlaması görüldükten sonra hasatın yapılması gerekiyor, yeşil kabuğun içinde ne kadar çok kalırsa iç kalitesine etkili oluyor.

Şunu da yeri gelmişken söyleyeyim, bazı yıllar cevizlerin kav çatlaması başladığında düşen bir yağmurun cevizin yeşil kabuğun hemen açılmasına çok faydası oluyor cevizler yeşil kabuğundan hemen ayrılıyor, kav çatlaması kurak sıcak geçen günlerde kabuk ayrılması uzun süre alıyor ve dolayısıyla iç kararmasına neden oluyor.

Lilium
25-07-2013, 17:25
Şıp diye ensesinden yakaladım.

Bu sabah bahçeye gittiğimde davetsiz bir misafirle karşılaştım, şeftalilerimi yiyenleri hep kuşlar sanırdım, bir kaç gün önce ağaçların bir kaç tanesine ağ çekmiştim, hırsız bir delik bulup girmiş ancak kaçarken ayağı ağa takılmış yakalanmış, (Bu oğuz abimin hakkı) ilk av hak sahibine verilirmiş derler. :)

429443

loveforlife
25-07-2013, 19:19
Şıp diye ensesinden yakaladım.

Bu sabah bahçeye gittiğimde davetsiz bir misafirle karşılaştım, şeftalilerimi yiyenleri hep kuşlar sanırdım, bir kaç gün önce ağaçların bir kaç tanesine ağ çekmiştim, hırsız bir delik bulup girmiş ancak kaçarken ayağı ağa takılmış yakalanmış, (Bu oğuz abimin hakkı) ilk av hak sahibine verilirmiş derler. :)

429443

Sevgili Lilium,

O canı öldürmüş olamazsın değil mi? Lütfen öyle bir şey yapmadığını söyle. Oğuz Ağabey de bu hakkı istemeyecektir diye ümit etmekteyim...

Lilium
26-07-2013, 01:33
Sevgili loveforlife, o canı öldürmeye kıyabilirmiydim hiç, bakarmısın ne güzel bakıyor.

429595

Ama inanın ne yapacağımı nasıl onu ağdan kurtaracağım diye epey düşündüm, yırtıcı ve çok iyi adeta jilet gibi pencelere sahipti, uzun süre çare aradık, kimse pence yiyeceğim diye yaklaşamıyordu.

Sonrasında aklımıza uyuşturmak geldi, hemen belediyeye gidip bir şırınga uyuşturucu alıp bahçeye gelip uyuşturucuyu enjekte ettik.

429596

Uyuştuktan sonra ağdan çıkardık,

Resim 071 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=LxFTeIWbltE&feature=youtu.be)

Bahçe dışına çıkardık Yaklaşık bir saat baygın şekilde kaldıktan sonra ayıldı ve tekrar bahçeye girmeye çalışırken.

429597

YeniGine
26-07-2013, 01:47
:) Sayın Lilium çok güzel, çok sevdim, maşallah belediyeye önemseyip başarmışlar. İstanbul'da üç tane sokak köpeğimin kenelerini temizleyemediler. Sayın Lilium peki 'Tekrar bahçeme girmeye çalışırken' demiş kalmışsınız...

fındıkçı74
26-07-2013, 10:25
İnşallah tekrar bahçeye girmeye çalışırken ödürmemiştir..

juglandales
26-07-2013, 13:58
Nail abi dün akşamki yemek hakikatten güzeldi. Ellerine sağlık fakat ne pişirdiğini söylemedin bize.?

ykaya194
26-07-2013, 15:48
Üstad,
Geçmiş olsun, nasıl kurtaracağız diye epey kafa yormuştuk, sonradan uyuşturmak fikri iyi olmuş.
Birde dün akşamki yemek adını ve tarifini verirsen iyi olur.:D

Lilium
27-07-2013, 00:40
Nail abi dün akşamki yemek hakikatten güzeldi. Ellerine sağlık fakat ne pişirdiğini söylemedin bize.?

Sansarın yemeğini pek bilmem ama kürkü güzelmiş :)az daha ızgara olacaktı baygın diye af ettik, kıyamadık :) saldık, tarladaki fareleri yılanları toplasın diye,

Kulağına söyledim Bir daha yakalanırsan çevirme yapacağım ona göre :D

juglandales de davet edeceğim dedim. :D

karaçepiş
27-07-2013, 19:07
sn lilium çok güzeller ellerinize sağlık. Bir sorum olacak şuan ceviz ağaçlarında dal seyreltmesi yapılırmı mesela ağacım 2 yaşında alt gövdede çok dal var bunları göğüz hizasına kadar alıp 4-5 dal bıraksak olurmu?

Lilium
27-07-2013, 19:26
Bu tarihten sonra almamanız daha iyi olur, alınacak dalları mart budamasında çıkarır hem şekil budaması da olmuş olur.

Üşenmezsen çıkacak dalları tespit edip bunları aşağıya doğru eğersen ağaç yukarıya doğru olan dallara çalışmasını daha iyi sürdürür.

hk50
07-08-2013, 20:22
Sn lilium,
Fotoğrafını yüklediğim petro cevizden 2012 de 20 adet diktim.-25 leri gördüler.2013 de hepside güverdi.Zatihalinizden öğrenmek istediğim bu cevize budama ne zaman ve nasıl yapılmassı dır?
Fotoğraf yüklemeden soruyu doğru dürüst soramıyaçaktım.Özür dilerim.

Lilium
07-08-2013, 23:47
Sayın hk50, Özür dilencek bir şey yok, öncelikle söylemem gereken bu şekilde sulama sapmayınız, suyu verirken biraz uzaktan veriniz, fidanın etrafını çanak yaparak suyu doldurmak fidanın oksijenini keser ve fidanınız bozulur.

Fidanınızın gelişimi yavaş gibi gözüküyor, budama bu mevsimde olmadığı gibi fidanınız budama durumuna gelmemiş,
Biraz boylansın, 1,20 - 130 lardan tepe vurmasını yaparak dallanmaya teşvik edersin.

YILMAZ PAMUKÇU
12-08-2013, 17:23
sayın arkadaşım.bende cevizlere dadanan kuşlardan muzdaripim.rica etsem hazırladığınız ilaç formülünü bana e-mail atabilirmisiniz.teşekkür ederim.

YILMAZ PAMUKÇU
12-08-2013, 17:25
e-mail adresim.yilmaz.pamukcu@mynet.com.

Lilium
17-08-2013, 00:55
Bugün bahçemden iki kare,

Pedroda ikinci meyva çiçeği

434247

Bu kez ağa sansar değilde karabakkal kuşu yakalandı, mangal oldu :) güzel eti varmış :)

Hep onlar meyvalarımı yiyecek değiller ya, bu sefer tersi oldu :D

434248

ykaya194
17-08-2013, 07:10
Sayın Lilium,
Pedro da geç çiçek açması sizce normal mi?, geç açan çiçeğin meyvesı olgunlaşmaz sanırım. sanırım.

loveforlife
17-08-2013, 10:02

434247

Bu kez ağa sansar değilde karabakkal kuşu yakalandı, mangal oldu :) güzel eti varmış :)

434248

O kadarcık can, dişinizin kovuğunu doldurdu mu Sayın Lilium? :( çok yazık...

Lilium
17-08-2013, 11:32
Sayın Lilium,
Pedro da geç çiçek açması sizce normal mi?, geç açan çiçeğin meyvesı olgunlaşmaz sanırım. sanırım.

Normal değil, meyvası da olgunlaşmaz, chandlerde de böyle bir oluşum gördüm, rüzgardan kırılan dalın yerine çıkan dalda da böyle meyva görüldü sanırım dozlaşamadığı için de döktü, pedroyu gözlemleyeceğim bakalım ne olacak.

ykaya194
17-08-2013, 18:17
Normal değil, meyvası da olgunlaşmaz, chandlerde de böyle bir oluşum gördüm, rüzgardan kırılan dalın yerine çıkan dalda da böyle meyva görüldü sanırım dozlaşamadığı için de döktü, pedroyu gözlemleyeceğim bakalım ne olacak.

Bahçeni son ziyaretimde yaptığın şu yorumu hatırlıyorum. Her sene uç dallar budanır ise daha çok meyve verme ihtimali yüksek olur görüşünü savunmuştun. Kırılan daldan çıkan taze filizlerde meyve oluşması senin O savunduğun tezde haklılık görüyorum.

Başarılar diliyorum.

Lilium
18-08-2013, 00:35
Her sene uç dallar budanır ise daha çok meyve verme ihtimali yüksek olur görüşünü savunmuştun.

Evet, uç almayla ya da dalın gelişimine göre dalı kısaltmayla dal üzerindeki gözleri uyanmaya teşvik etmek demek aynı zamanda meyva oluşumuna da teşviktir, uyanan göz meyvasını da oluşturur.

Çamtepe
18-08-2013, 19:43

Sn. Lilium biz bir önceki ağa yakalanan kuş fotoğrafını yükleyemeden siz ikincisini yakalamışsınız, bu sefer de mangalın yolunu göstermişsiniz.. :)

Tekrar konukseverliğiniz ve sohbetiniz için çok teşekkürler..

Selamlar,

Ç.

zafersu
21-08-2013, 10:08

434247

434248

Sayın Lilium, hani şu sizin meşhur, gizli formüllü kuş kaçıran koku ilacı sayesinde kuşlar bahçeye gelmiyordu. Ne oldu ilacın kokusuna da mı alıştılar yoksa? Kolay gelsin.

cetinakar
21-08-2013, 16:08
Nail bey, bahçenizin bereketinin artması dileğiyle size bir sorum olacaktı.

Ceviz meyvesinde seyreltme yaparak ağaç üzerindeki meyveleri büyütebilir miyiz?
Örneğin chandler ve pedro cinsi ağaçlarınızda cevizler maşallah salkım salkım olmuş, ne güzel. Bunlarda seyreltme yaparak cevizi irileştirebilir miyiz?

Ceviz meyvesi hasada kadar sürekli büyüme gösterir mi yoksa Haziran veya Temmuzdan sonra meyve büyümesini tamamlayıp, iç doldurmaya mı başlar? Bu konuda cahilim, basit sorularım için kusura bakmayın.

Allah yardımcınız olsun.

Lilium
22-08-2013, 00:31
Sayın Lilium, hani şu sizin meşhur, gizli formüllü kuş kaçıran koku ilacı sayesinde kuşlar bahçeye gelmiyordu. Ne oldu ilacın kokusuna da mı alıştılar yoksa? Kolay gelsin.

Yok, yeşilçama göndermediğimiz için henüz meşhur olamadı :)

Ama merakınızı gidereyim,

ilaç cevizi delen kuşlara karşı çok iyi sonuç verdiğini ve vermekte olduğunu gözlemleyerek görmekteyiz, diğer meyvalara zarar veren küçük kuşlara karşı çok etkili değil, yalnız kısmende olsa kontrol ettiği görülmektedir.

Bilmem alaycı uslubunuza verdiğim cevap yeterli oldu mu.

Lilium
22-08-2013, 00:39
Ceviz meyvesinde seyreltme yaparak ağaç üzerindeki meyveleri büyütebilir miyiz?

Bu konuda deneyimim ya da tecrübem olamadığı için net bir şey söyleyemeyeceğim, ama gözlemim az meyva bağlayan ya da çeşitli nedenlerden seyrek olan meyvalar daha iri oluyor.

Ceviz meyvesi hasada kadar sürekli büyüme gösterir mi yoksa Haziran veya Temmuzdan sonra meyve büyümesini tamamlayıp, iç doldurmaya mı başlar? Bu konuda cahilim, basit sorularım için kusura bakmayın.

Estafurullah ne demek,
Gözlemim, temmuz ayına kadar gelişimini sürdürüyor, temmuz sonu ağustos olgunluk dönemi.

...

zafersu
22-08-2013, 10:01
Yok, yeşilçama göndermediğimiz için henüz meşhur olamadı :)

Ama merakınızı gidereyim,

ilaç cevizi delen kuşlara karşı çok iyi sonuç verdiğini ve vermekte olduğunu gözlemleyerek görmekteyiz, diğer meyvalara zarar veren küçük kuşlara karşı çok etkili değil, yalnız kısmende olsa kontrol ettiği görülmektedir.

Bilmem alaycı uslubunuza verdiğim cevap yeterli oldu mu.

Doğrusu Yeşilçama gönderemediğinize üzüldüm.:D
Bahçenizde kuş türü zararlılarla mücadeleyi bir kaç defalar bahis konusu ilaçla yaptığınızı yazıp, şimdide ağla mücadeleyi görünce yazmak istedim.
Ha alaylı uslup meselesine gelince; nereden çıkardığınız. (yazarken yüzümü mü gördünüz?:D)
Belkide söyleyip (özendirip), çok kişinin istemesine rağmen ilacın imalatını gizlediğiniz için, size insanların kızdığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak paylaşmayacağınız bir ürünü insanlara özendirmenizi doğru bulmadığımı belirtmek isterim.
Kolay gelsin.

cetinakar
22-08-2013, 10:36
Nail Bey,

Bahçenizde çektiğiniz bu fotoğrafları bir fidan satıcısının web sitesinde ya da facebook sayfasında gördüm. Gene fırsatçılık yapıyorlar. Bunların kendi bahçeleri ya da meyveleri yok mu diye merak ediyorum bazen. Kolaycılığa ve sahtekarlığa kaçıyorlar.kolay gelsin.

cetinakar
22-08-2013, 10:39
Teşekkür ederim sayın Rafet Uzunok.

Bir kaç gündür yağmur dolayısıyla bahçeye gidemiyordum, bu gün gidip bir dolaşayım dedim, cumartesi günü cevizleri toplamıştık, göremediğimiz kalanlar yağmurdan sonra açılıp yere dökülmüşler koca bir poşet doldurdum, gelirken soyma makinesinin kaynak işlerini yaptığımız arkadaş denk geldi buda senin kısmetinmiş dedik.

Bir ağaçı toplamayı unutmuşuz yağmurdan sonra hepsinin yeşil kabuğu yarılıp çatlamış, bunlar benim için iyi bir gözlem olacaklar, daha önce böyle bir gözlemim olmuştu bir kaç adet üzerinde, şimdi miktar daha fazla, dalında kav çatlaması yapanla hiç kav çatlaması yapmadan alınan cevizlerin iç renklerinde ne kadar bir değişim olacak göreceğiz, hele bir kurusunlar.

Bunlar pedro

251019

251020

251021

251022

Nail bey, bahçenizde çektiğiniz dalında iken kabuğundan sıyrılmış cevizi gösteren fotoğrafları bir fidan satıcısının web sitesinde ya da facebook sayfasında gördüm. yine kolaycılığa ve sahtekarlığa bulaşmışlar.

tiryaki
22-08-2013, 15:37
Doğrusu Yeşilçama gönderemediğinize üzüldüm.:D
Bahçenizde kuş türü zararlılarla mücadeleyi bir kaç defalar bahis konusu ilaçla yaptığınızı yazıp, şimdide ağla mücadeleyi görünce yazmak istedim.
Ha alaylı uslup meselesine gelince; nereden çıkardığınız. (yazarken yüzümü mü gördünüz?:D)
Belkide söyleyip (özendirip), çok kişinin istemesine rağmen ilacın imalatını gizlediğiniz için, size insanların kızdığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak paylaşmayacağınız bir ürünü insanlara özendirmenizi doğru bulmadığımı belirtmek isterim.
Kolay gelsin.

Ben de mesajınızı ilk okuduğumda aynı hissi edindim.
Eminim ilacı paylaşmamak için kendince haklı nedenleri vardır, belki emin değildir ağaca zararı olup olmayacağı konusunda ya da etkisi konusunda.

Bana düşmez belki ama sn lilium 5,783 tane mesaj yazmış, bir sürü eğitici video, resim ve görüş paylaşmış ama siz hala bir serzeniş telaşı içindesiniz.

ömür-uşak
22-08-2013, 20:58
Sn lilium bizim ağaçların hasatına daha bir ay var.Kav çatlaması hiç olmadığı gibi içini zaten çıkaramıyoruz.Demekki hasatta Gönen ile Uşak arası bir ay fark ediyor.Bol ve hasatlar sağlıklı günler.Bu arada bizim cevizler yerli cinslerden.

Lilium
22-08-2013, 23:38
Nail Bey,

Bahçenizde çektiğiniz bu fotoğrafları bir fidan satıcısının web sitesinde ya da facebook sayfasında gördüm. Gene fırsatçılık yapıyorlar. Bunların kendi bahçeleri ya da meyveleri yok mu diye merak ediyorum bazen. Kolaycılığa ve sahtekarlığa kaçıyorlar.kolay gelsin.

Sayın cetinakar, bu wep sitesinin linkini verebilirmisiniz.

Lilium
22-08-2013, 23:40
Sn lilium bizim ağaçların hasatına daha bir ay var.Kav çatlaması hiç olmadığı gibi içini zaten çıkaramıyoruz.Demekki hasatta Gönen ile Uşak arası bir ay fark ediyor.Bol ve hasatlar sağlıklı günler.Bu arada bizim cevizler yerli cinslerden.

Sayın ömür-usak, cevizde kav çatlaması nasıl olmaz, bu mümkün değil, sanırım siz başka bir ifadeyle karıştırdınız.

ömür-uşak
23-08-2013, 19:04
Sayın ömür-usak, cevizde kav çatlaması nasıl olmaz, bu mümkün değil, sanırım siz başka bir ifadeyle karıştırdınız.
Kav çatlaması deyince yeşil kabuk çatlaması olarak bilyorum yanlışmı yoksa yeşil kabuk çatlamasından bahsettim bizde daha yeşil kabuk çatlamadı.

karabuz
23-08-2013, 21:00
Kav çatlaması deyince yeşil kabuk çatlaması olarak bilyorum yanlışmı yoksa yeşil kabuk çatlamasından bahsettim bizde daha yeşil kabuk çatlamadı.

resimler 2012de yuklenmiş, sanırım bir yanlış anlaşılma var?

afedersiniz haddim olmadan konuya daldım, tarih gözden kaçmış gibi geldi :)

ömür-uşak
23-08-2013, 22:02
resimler 2012de yuklenmiş, sanırım bir yanlış anlaşılma var?

afedersiniz haddim olmadan konuya daldım, tarih gözden kaçmış gibi geldi :)

Doğru bende hasat zamanı geldi zannettim.2012 olduğunu farketmedim teşekür ederim.

Helot
24-08-2013, 17:37
Pazarda kilogram olarak domates 50 kuruş , biber-patlıcan 75 kuruş. Sanırım bilinçsizce aşırı ekilişten dolayı maaliyetine satılıyor ürünler. Umarım ceviz böyle olmaz. Zira gerçekten meşakkatli bir iş.

Lilium
11-09-2013, 23:53
Yeni sezona yeni makinayla girelim dedik, :)

Bunu biraz daha farklı yaptım, döner tablosunu zaten kromdan yapıyordum, bu defa içini de krom yapıp ömürlük olsun istedim,

ilave olarak da,

Makinanın soyduğu kabuklar zeytin kasasına dökülüyor suyu akıp gidiyor kabuklar kasada kalıyordu her seferinde bu kasaları taşıyıp boşaltmak hem zaman kaybı hem üstümüzü başımızı berbat edip boyanıyorduk, bu düşünceyle yola çıkarak bu kabukları taşıyacak bir şey yapmalıyım dedim, su kanalizasyona gidecek kabuklar ramorka gitmeliydi, ramorktan da doğru bahçeye.

Zamandan kazanmak ve üstümüzü başımızı berbat etmekten kurtuldum.

Yaptım, ama henüz hasada başlamadığım için kurulumunu daha yapamadım hasada başlayınca paylaşırım.

440813

440814

440815

Çamtepe
12-09-2013, 08:29
Süper gözüküyor. Lüks araba gibi olmuş.. Air Bag, immobilizer ve cruise control de var değil mi Sn. Lilium? :)

formullaone
12-09-2013, 11:28
Harika olmuş,emeğinize sağlık.

İçinde bol bol ceviz soymanız dileğiyle,iyi günlerde kullanın.

Lilium
12-09-2013, 13:51
Süper gözüküyor. Lüks araba gibi olmuş.. Air Bag, immobilizer ve cruise control de var değil mi Sn. Lilium? :)

:D:D
Olmamı sayın çamtepe,

cruiseyi zaman saatin den yaparak otomatiğe bağladım:)

Cevizi hazneye atıyorsun sen git çay mı içeceksin kahve mi yoksa bir tavlamı atar gelirsin o artık senin bileceğin iş, makina cevizleri soyup on dakika sonra duracaktır, gelince soyulmuş cevizleri bir zahmet boşaltıver. :)

Yahu şu doldurma ve boşatma işine de bir şey düşünsek mi, belki bu zaman aralığındada bir poker çeviririz. :D

cetinakar
12-09-2013, 16:16
Saygıdeğer ağaçlar.net üyeleri, sizlere bir sorum olacaktı. Ceviz için ilkbahar don dönemleri çok önemli bildiğiniz gibi.

cevizin ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarına yakalanmaması açısından;
- yapraklanmaya başlama tarihi
- çiçek açmaya başlama tarihi
-dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşma tarihi
arasından hangisini dikkate almamız gerekir.

Ayrıca, örnek veriyorum chandler türü bir ceviz ağacının Balıkesir yöresindeki uyanma, yapraklanma veya çiçeklenme tarihi ile Ankara'daki çiçeklenme dönemi genelde aynı mıdır yoksa iklime ve yükseltiye göre değişir mi?

Yoksa herhangi bir çeşit cevizin uyanma yapraklanma tarihleri hep aynı mıdır? Sağolun. Belki soruyu tam soramamış olabilirim. kusuruma bakmayın.

karabuz
12-09-2013, 16:26
Makina süper olmuş Abi, soyulan kabukları römarke taşımak yerine makinayı römarkın uzerine taksak nasıl olur ? dolduktan sonra makinayi indirip bahceye :cool:

Saygıdeğer ağaçlar.net üyeleri, sizlere bir sorum olacaktı. Ceviz için ilkbahar don dönemleri çok önemli bildiğiniz gibi.

cevizin ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarına yakalanmaması açısından;
- yapraklanmaya başlama tarihi
- çiçek açmaya başlama tarihi
-dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşma tarihi
arasından hangisini dikkate almamız gerekir.

Ayrıca, örnek veriyorum chandler türü bir ceviz ağacının Balıkesir yöresindeki uyanma, yapraklanma veya çiçeklenme tarihi ile Ankara'daki çiçeklenme dönemi genelde aynı mıdır yoksa iklime ve yükseltiye göre değişir mi?

Yoksa herhangi bir çeşit cevizin uyanma yapraklanma tarihleri hep aynı mıdır? Sağolun. Belki soruyu tam soramamış olabilirim. kusuruma bakmayın.

bu bilgiler forumun bi başlıgında vardı.. ama hangisiydi ?

Lilium
12-09-2013, 18:17
Saygıdeğer ağaçlar.net üyeleri, sizlere bir sorum olacaktı.

Sayın cetinakar, Şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm) sorarsanız bilgisi olan arkadaşlar cevaplayacaklardır.

Lilium
12-09-2013, 18:20
Makina süper olmuş Abi, soyulan kabukları römarke taşımak yerine makinayı römarkın uzerine taksak nasıl olur ? dolduktan sonra makinayi indirip bahceye

Yahu sol kulağımı sağ elimle tersten tutturacaksın :D

cetinakar
13-09-2013, 08:38
Sayın cetinakar, Şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm) sorarsanız bilgisi olan arkadaşlar cevaplayacaklardır.

Teşekkür ederim sayın Lilium. Ankara gibi zor bir yerde ceviz yetiştirme konu olunca ilkbahar geç donları önemli oluyor. dediğiniz başlıkta tekrar soracağım. Bol ürünlü hasat dilerim.

serkanhoca
13-09-2013, 17:19
DAha önce size yazdım ama sanırım elinize(postanıza)ulaşmadı **** sizin dikkatinizden kaçtı.
CEvizlere zarar veren kuşları, kaçırtan bir yönteminiz vardı yanlış hatırlamıyorsam, açıklar mısnız diye beklemiştim.

Bu kuş kaçırı acaba ne alemde. Benimde kuşlarla başım belada da. Yardıma ihtiyacım var.

Lilium
13-09-2013, 18:44
DAha önce size yazdım ama sanırım elinize(postanıza)ulaşmadı **** sizin dikkatinizden kaçtı.

Sanırım sizinde dikkatinizden kaçmış, bu konuyla ilgili yazmıştım burada (http://www.agaclar.net/forum/1154535-post975.htm)

Lilium
14-09-2013, 23:02
Bugün, rahatsız olan fakat verim olarak fena olmayan bir ağacımın hasatını yaptım bu güne kadar hiç saymamıştım adet olarak kaç tane diye, üşenmedim bugün saydım 1433 adet.

Bazı ağaçlarımda meyva tutumu azken bazı ağaçlarım da fena değil derecede bahçemde dozlayıcı olarak 2 adet yalova1 ve 1 adet pedroyu saymazsak dozlayıcı hiç yok, dozlayıcı olmamasına rahmen 1433 adet meyva süper bir rakamdır diye düşünüyorum.
Yeni aşıladığım dozlayıcıların erkek çiçek açmaları başlayınca ki verimi hayal etmek bile güzel.

Bir de dozlanamayıp dökülen meyvaların yarısı bile kalsaymış 2.500 adetten aşağı mümkün değil düşmezdi.

formullaone
15-09-2013, 05:54
Bugün, rahatsız olan fakat verim olarak fena olmayan bir ağacımın hasatını yaptım bu güne kadar hiç saymamıştım adet olarak kaç tane diye, üşenmedim bugün saydım 1433 adet.

Bazı ağaçlarımda meyva tutumu azken bazı ağaçlarım da fena değil derecede bahçemde dozlayıcı olarak 2 adet yalova1 ve 1 adet pedroyu saymazsak dozlayıcı hiç yok, dozlayıcı olmamasına rahmen 1433 adet meyva süper bir rakamdır diye düşünüyorum.
Yeni aşıladığım dozlayıcıların erkek çiçek açmaları başlayınca ki verimi hayal etmek bile güzel.

Bir de dozlanamayıp dökülen meyvaların yarısı bile kalsaymış 2.500 adetten aşağı mümkün değil düşmezdi.

Gerçekten çok güzel bir rakam. 80 adet 1 kg diye hesaplasak,17 kg civarı kuru kabuklu meyve yapar.

Ağaçlarınızın kaçıncı yazı Sayın Lilium? Ben 7. yazları diye biliyorum.

Bu arada,bereketli olsun.

serkanhoca
15-09-2013, 10:21
Sanırım sizinde dikkatinizden kaçmış, bu konuyla ilgili yazmıştım burada (http://www.agaclar.net/forum/1154535-post975.htm)

teşekkürler, gözden kaçırmışım.

Lilium
15-09-2013, 22:24
Ağaçlarınızın kaçıncı yazı Sayın Lilium? Ben 7. yazları diye biliyorum.

Evet 7ci yılları

Güler
15-09-2013, 23:08
" Bugün, rahatsız olan fakat verim olarak fena olmayan bir ağacımın hasatını yaptım bu güne kadar hiç saymamıştım adet olarak kaç tane diye, üşenmedim bugün saydım 1433 adet."

Valla bu sitede deli bir tane iki tane değil, %90 larda. :D :D

Lilium
16-09-2013, 01:29
Valla bu sitede deli bir tane iki tane değil, %90 larda. :D :D

Ha hahaaa :D

Güler abla Valla ben saymadım, nagihana saydırdım, :)

Şimdi ona, güler abla sana deli dedi diyeceğim :D:D

Ne müzevvirciyim dimi ya

Güler
16-09-2013, 09:40
Ne yapsın kadıncağız, körle yatan şaşı kalkarmış durumlarında. :p

Helot
16-09-2013, 20:32

1400 cevizin yüzde kaç oranında içini doldurmuş olması önemli olsada yine de süper ötesi bir rakam. Umarım satış fiyatı da verimi gibi yüz güldürür.

cetiner
16-09-2013, 20:51

Sn. Lilium ürününüz bol olsun inşaallah ,hasattan önce resmini çektiyseniz paylaşır mısınız lütfen? bizim de gözümüz ,gönlümüz açılsın.

Lilium
16-09-2013, 23:05
Sn. Lilium ürününüz bol olsun inşaallah ,hasattan önce resmini çektiyseniz paylaşır mısınız lütfen? bizim de gözümüz ,gönlümüz açılsın.

Sayın cetiner, henüz hasadı yapmadım, bir ağacım rahatsızdı sadece onu topladım , diğerlerinde kav çatlaması yeni başlıyor bir yağmur düşse çok iyi olacak derken hafiften yağmur başladı, bu gece biraz yağarsa kav çatlamasına çok faydası olacak, yarın ya da yarından sonra hasada başlayacağım hayırlısıyla.

Resimlemek için elimden geldiğince resimlemeye çalışacağım.

Lilium
16-09-2013, 23:19
Umarım satış fiyatı da verimi gibi yüz güldürür.

Bu yıl cevizcilerin yüzü gülmezse bir daha gülmez, bizler gibi küçük bahçelerin gülmesi sadece tebessüm olur, büyük miktarda üretim yapanların yüzü şimdiden güldüğünü görebiliyorum.
Fiat sormayın daha şimdiden uçuk rakamlar var, Ve ben böyle fırsatçılığı ya da fırsatcıların üreticinin ayağına kurşun sıktığını düşünüyorum, bir şeyin az olmasının fiatları yükselttiğini anlamıyorum ve karşıyım değer neyse o olmalı bu üretici içinde tüketici içinde iyi bir şey değil.

Helot
17-09-2013, 07:47
Bence minimum fiyat belirlenmeli ki öncelikle üretici zarar etmesin. Şahsi görüşüm kilosu 15-20 tl arası emek korur.Biber 75 kuruşken pazarda tüketici tek tek biber seçiyordu. Şimdilerde fiyatı 5 tl olunca satıcı bırak biber seçmeyi biberin yanına bile yaklaştırmıyor. Kaç kilo istiyosunuz diye karşıdan soruyor.

Asoo
22-09-2013, 08:02
Sayın Lilium.

Bir bahçe sahibi olmayı, emekli olup, benden istenenlerden çok, kendi istediklerimi yapmayı arzu eden biri olarak, büyük bir zevkle başlığınızı okudum.

Okurken o kadar yoğunlaşmışım ki: Şu an sizinle karşılaşsam, eski bir arkadaşımmışcasına şakalaşmaktan çekiniyorum.

Allah azminizi, gücünüzü, ürününüzü arttırsın.

Takipteyim.

Selamlar.

Çamtepe
22-09-2013, 09:13
Bence minimum fiyat belirlenmeli ki öncelikle üretici zarar etmesin. Şahsi görüşüm kilosu 15-20 tl arası emek korur.Biber 75 kuruşken pazarda tüketici tek tek biber seçiyordu. Şimdilerde fiyatı 5 tl olunca satıcı bırak biber seçmeyi biberin yanına bile yaklaştırmıyor. Kaç kilo istiyosunuz diye karşıdan soruyor.

Bizim İstanbul'daki kazıkçı markette bile taze ceviz 13.99'dan satılıyorsa, bahçeden alınma fiyatı muhtemelen 6 TL civarındadır diye düşünüyorum.

ykaya194
22-09-2013, 09:59

Geçen sene badem fiyatları yüksekti, savaş nedeniyle Suriye'den badem ithalatı yoktu dolayısıyla bu senede badem ve buna parelel ceviz fiyatlarıda yüksek olabilir, ancak bu ilerki yıllarda devam edecek anlamını taşımaz ve dünya konjoktörüne göre ceviz fiyatları dalgalı seyredebilir. Yeni ceviz bahçesi kuracaklar fizibilitesini bu fiyatların düşebileceğini hesap ederek yatırımlarını yapmalılar.

Güler
22-09-2013, 15:30
Sayın Lilium.

Bir bahçe sahibi olmayı, emekli olup, benden istenenlerden çok, kendi istediklerimi yapmayı arzu eden biri olarak, büyük bir zevkle başlığınızı okudum.

Okurken o kadar yoğunlaşmışım ki: Şu an sizinle karşılaşsam, eski bir arkadaşımmışcasına şakalaşmaktan çekiniyorum.

Takipteyim.

Selamlar.

Merhaba,

Lilium'u tanırım ve size önerim, Takipteyim diye yazıp beklemeyin. Vaktiniz varsa Yenikapıdan Bandırma 2 saat sürüyor, oradan da Gönen'e geçmeniz ancak 30-40 dakika ya alır ya almaz. Atlayın gelin.
Şu sıralar cevizlerin kavları çatlamak üzeredir, yani toplanıp kabuk soyma makinesine girecekler. Siz de izlemiş olursunuz.
Geçen hafta ben zevkle izledim bol bol da sütlü taze ceviz yedim. ;)

Lilium
22-09-2013, 23:18
Sayın Lilium.

Takipteyim.

Selamlar.

Sayın Asoo, bahçe başlığımla sizlere keyif zevk ve eski bir arkadaşcasına olan rahatlığı verebildiysem çok sevinirim mutlu olurum, Şakalaşmaktan hiç çekinmeyin zira bende şakayı severim bazen tozunu kaçırsam da sağolsunlar arkadaşların affına sığınıyorum.

Güler ablam çok güzel söylemiş ben olsam bu kadar güzel yazamazdım, ayrıca kendisine teşekkür ederim. Ama sütlü ceviz yedim dediğine bakmayın iki tane yedi karnı ağrır diye yemedi :D O anlar ne dediğimi :D

Dediği gibi Takipte kalmayın atlayın gelin,

Yarın hasada başlamayı düşünüyorum akşamda topladıklarımızı soyma makinasın da beraberce soyarız,

Gelin buyrun her zaman beklerim.

cemal.S
22-09-2013, 23:39
Ohoooo...

Her takipteyip diyene SÜTLÜ CEVİZDEN ikram haaaa.. Biz yıllardır takip ederiz bize de sanırım SÜTLÜ SÜTLÜ (Ayransız) bir YETMİŞ LİK ceviz düşer...

Sahi bu GÖNENE nasıl gidilir bilen varmıdır merak ettim... Uçsak olurrrr..

Bol hasatlar.. Bereketli olsun üstaadım..

Sevgiler..

Asoo
23-09-2013, 07:20
Davet için teşekkürler. İçimde bir kıpırtı başladı, sonra heyecanlandım, ama şantiyeci olduğumdan hafta sonları dahil çalışmaktayım.:(

Lilium
23-09-2013, 21:08
Yarın hasada başlamayı düşünüyorum

Dün hasada başlayacağımı belirtmiştim, gün itibarıyla geç başladım bugünkü hasat düşük iki ağaç yalova1, bir ağaç pedro iki ağaç chandler.
Yalova1 ler oldukca oyaladı bu yılki verimleri az çiçek döneminde gördükleri fırtına verimlerini de etkiledi, o dalda iki tane bu dalda üç tane derken zamanımızın çoğunu aldı.

Yalovaları tartmadım, pedro yeşil kabuklu 44 soyulmuş 20, iki ağaç chandler kabuklu 85 soyulmuş 40 kg

Bu soyulmuş dediğim rakam makinadan çıkıp suyunun süzülmesini bekledikten sonraki rakamlar, kuruduktan sonra 20 nin 15, 40 da 30 kg civarlarında olacağını tahmin ediyorum.

Şimdi bu verilerle ve görsel olarak fikrimi söyleyeyim, pedronun görsel olarak görünümü chandlerlerden üç misli fazladır görüntüsü vardı, tartımdan sonraki olay gerçekten beni şaşırttı, üç misli fazla görülürken üç aşşa beş yukarı aynı kilogramlarda çıkmalarına çok şaşırdım ki, üstelikte chandlerlerde hiç dozlayıcı olmamasına rahmen.

cevizler makinada soyulurken

443871

443872

formullaone
23-09-2013, 21:25
Dün hasada başlayacağımı belirtmiştim, gün itibarıyla geç başladım bugünkü hasat düşük iki ağaç yalova1, bir ağaç pedro iki ağaç chandler.
Yalova1 ler oldukca oyaladı bu yılki verimleri az çiçek döneminde gördükleri fırtına verimlerini de etkiledi, o dalda iki tane bu dalda üç tane derken zamanımızın çoğunu aldı.

Yalovaları tartmadım, pedro yeşil kabuklu 44 soyulmuş 20, iki ağaç chandler kabuklu 85 soyulmuş 40 kg

Bu soyulmuş dediğim rakam makinadan çıkıp suyunun süzülmesini bekledikten sonraki rakamlar, kuruduktan sonra 20 nin 15, 40 da 30 kg civarlarında olacağını tahmin ediyorum.

Şimdi bu verilerle ve görsel olarak fikrimi söyleyeyim, pedronun görsel olarak görünümü chandlerlerden üç misli fazladır görüntüsü vardı, tartımdan sonraki olay gerçekten beni şaşırttı, üç misli fazla görülürken üç aşşa beş yukarı aynı kilogramlarda çıkmalarına çok şaşırdım ki, üstelikte chandlerlerde hiç dozlayıcı olmamasına rahmen.

443871

443872

Harika bir görüntü.Bereketli olsun.

Pedro çeşidi kendini tozlayabildiği halde,verimin Chandler ile aynı olması şunu gösteriyor ; Chandler'da aynı oranda tozlansaydı çok daha fazla verimi olurdu.Chandler,pedrodan daha verimlidir,diyebiliriz böylece.

Lilium
23-09-2013, 21:38
Chandler'da aynı oranda tozlansaydı çok daha fazla verimi olurdu.Chandler,pedrodan daha verimlidir,diyebiliriz böylece.

Evet bu konuda hiç şüphem yok artık.

Lilium
23-09-2013, 21:43
Şimdi düşünmeye başladım pedroda görüntü var verim var görülüyor Altay bir cevizinde de olay bu mudur açaba?

Helot
23-09-2013, 22:13

443871

443872

Öncelikle bir arkadaş yeşil kabuklu cevizi kg.olarak 3.5 tl ye sattığını söyledi. Sizin rakamlarınızı baz alırsak kuru kabuklu olarak 7 tl ye gelir İkincisi ceviz soyma makinesi. 23 Eylül itibariyle ceviz soyma makinesine ihtiyaç yok. Zira tüm cevizler kolaylıkla elle çıkıyor. Dediğiniz gibi Yalova 1 ler için biraz daha erken. Bir kişinin yevmiyesi 35 tl ve cok rahatlıkla günde kuru kabuklu olarak bu gün itibariyle 90 kg soyabilir.
Üçüncüsüde cevizin ağaç başı verimin önemli olduğu kadar içininde önemi çok büyük. 1 kg. kuru kabaklu cevizden yarım kilo alacağımız yerde 250 gr alıyosak bu da ayrı bir sıkıntı.
http://www.agaclar.net/forum/newreply.php?do=newreply&p=1193937

Helot
23-09-2013, 22:35
http://www.agaclar.net/forum/newreply.php?do=newreply&p=1194140
Bu mesajda 5kg.yeşil kabuklu ceviz 1 kg.kuru kabuklu ceviz yapıyor diyor. Dolayısıyla ikinizin rakamları arasında tezatlık var. Bende denedim yeşil kabuklu olarak 5kg. gelen cevizden 1 kg. kuru kabuklu ceviz ancak çıkıyor. Dolayısıyla 44 kg yeşil kabuklu pedro cevizi 8kg. kuru kabuklu ceviz ancak yapar. Bu konuda ömür-uşak beyfendiye katılıyorum.

Lilium
25-09-2013, 01:10
Öncelikle bir arkadaş yeşil kabuklu cevizi kg.olarak 3.5 tl ye sattığını söyledi. Sizin rakamlarınızı baz alırsak kuru kabuklu olarak 7 tl ye gelir
Sayın Helot, ben mesajlarımda fiat olarak bir şey yazdığımı hatırlamıyorum, sadece bu yıl dış ülkelerdeki bazı nedenlerden dolayı fiatlar yüksek olabilir dedim.

Kuru kabuklu 75 tane 1 kilo geliyor.Yeşil kabuklu 18-20 tane 1 kg.En iyisi böyle kuru fiyatı 15 tl yi geçiyor.
Ayrıca şu mesajdaki olayla benim verdiğim rakamları karıştırma oradaki verilen rakamlar sanırım ceviz daha kav çatlaması yapmadan ceviz daha sütlüyken olan rakamlar gibime geldi..

İkincisi ceviz soyma makinesi. 23 Eylül itibariyle ceviz soyma makinesine ihtiyaç yok. Zira tüm cevizler kolaylıkla elle çıkıyor. Dediğiniz gibi Yalova 1 ler için biraz daha erken. Bir kişinin yevmiyesi 35 tl ve cok rahatlıkla günde kuru kabuklu olarak bu gün itibariyle 90 kg soyabilir.

Kimin ne kadar soyabileceği an azından beni şu durumda ilgilendirmiyor, "23 Eylül itibariyle ceviz soyma makinesine ihtiyaç yok." demenize ise, Lütfen bırakında ona biz karar verelim, ne tasadüf ki, bugün çektiğim resimler tamda konuyla ilgili isterseniz bir bakın ihtiyaç var mı yok mu? üstelik bugün 24 eylül.

444212

444213

444214

....

Lilium
25-09-2013, 01:50
http://www.agaclar.net/forum/newreply.php?do=newreply&p=1194140
Bu mesajda 5kg.yeşil kabuklu ceviz 1 kg.kuru kabuklu ceviz yapıyor diyor. Dolayısıyla ikinizin rakamları arasında tezatlık var. Bende denedim yeşil kabuklu olarak 5kg. gelen cevizden 1 kg. kuru kabuklu ceviz ancak çıkıyor. Dolayısıyla 44 kg yeşil kabuklu pedro cevizi 8kg. kuru kabuklu ceviz ancak yapar. Bu konuda ömür-uşak beyfendiye katılıyorum.

Beni yalancılıkla itham ediyorsunuz, bir şeyleri itham ederken daha dikkatli olmak gerekir, ayrıca böyle bir şeyi yapma gereğini neden duyayım, iyi niyetimizle yaptığım hasadın ölçülerini veriyorum buna mecbur da değilim, anlamadığım neden art niyet arıyorsunuz.

Sizlerin hasat zamanınızla benim hasat zamanım farklı olabilir, yeşil kabuk daha yeşilken toplandıysa oran daha farklı çıkar, kav çatlaması yapmış cevizin oranı farklı çıkar.

Bakınız yine bir ölçü vereyim inanıp inanmamakta serbestsiniz,

Bugün yeşil kabuklu olarak tarttım 60 kg, makinadan soyulduktan ve suyunun süzülmesini bekledikten sonra 27.90gm.

Bakınız buradaki rakam ( 27.90gm.) sizleri aldatmasın bu kurumuş kabuklu değildir bu daha fire verecek. uygun nem miktarındaki kurumuş hali Tahmini olarak 20-22 kg cıvarı.

Ayrıca böyle bir zorunluluk da hissetmiyorum ama
Hala buna da inanmıyorsanız buyrun noterle gelin, inanmıyorsanız ne diyeyim daha.

Lilium
25-09-2013, 02:33
Dün ve bugünkü hasadımız

444217

444218

Koyu renk olan bölüm makinadan yeni çıkanlar daha yaş.

OSMAN45
25-09-2013, 06:55
Hasatın bol ve bereketli olsun Nail kardeşim. Bilinçli üreticinin hali başka. Umarım seneye iki misli hasadın olur. Görüntü çok güzel.

Güler
25-09-2013, 11:30
Hakikaten görüntü çok hoş. Hani çocuk eğlence yerlerinde toplar olur da çocuklar içinde yuvarlanırlar ya birden gözümde o canlandı.

Lilium bunlar pedro mu chanler mi?
Bütün ağaçların silkelenmesi bitti mi? Silkelenme dedimse biliyorum sen elle tek tek kopartıyorsun, sürgünler bozulsun istemiyorsun. Benimki sözün gelişiydi.

sonkez
25-09-2013, 11:35
Hasılatınız bereketli olsun...Muhteşem...

formullaone
25-09-2013, 12:15
Sayın Lilium,öncelikle berekeli olsun,bizim gibi işin başında olan üreticiler için umut verici görüntüler bunlar.

Cevizleri serdiğiniz zemin beton mu? Burası havadar olan,balkon şeklinde bir yer mi? Bu şekilde kaç gün bekletince tam kurumuş olucaklar? Ara sıra karıştırmanız gerekiyor mu?

Lilium
25-09-2013, 23:40
Hasatın bol ve bereketli olsun Nail kardeşim. Bilinçli üreticinin hali başka. Umarım seneye iki misli hasadın olur. Görüntü çok güzel.

Güzel dileklerine teşekkür ederim osman abi,

Bizimki biraz terzi söküğünü dikemez misali oldu, zamanında dozlayıcılarımı yetiştirebilseydim o güzel sözlerinizi hak eder olacaktım, Biraz uyudum anlayacağınız. Dozlayıcılarım olmadığından üründe az oldu,
Buna da çok şükür rızkımız bu yıl için buymuş bereketi de içindedir inşallah.

Lilium
26-09-2013, 00:04
akikaten görüntü çok hoş. Hani çocuk eğlence yerlerinde toplar olur da çocuklar içinde yuvarlanırlar ya birden gözümde o canlandı.

Ah güler abla sen gelde o heyecanı bana sor, o kadar güzel keyif alıyorum ki, her bir aşaması ayrı bir tat ayrı bir güzellik,
Toplaması, çuvallaması, bugün ne kadar topladık acaba merakı, eve gelip yemek yemeyi bile beklemiyorum soyma makinasına atıp onlar soyulurken nagihan yemek masasını kuruyor bir yerden atıştırıyorum ama kafam oradaki gürültüde bir gözüm orada, inan bana çok güzel keyif veriyor o keyfi o heyecanı hiç bir şeye değişmem gibime geliyor.
Tabi oğuz abim de torun sevgisini bilsen ondan daha keyif alırsın dediğini duyar gibiyim. :)
Lilium bunlar pedro mu chanler mi?

Pedro olarak bir ağacım var onlarda şunlar. Diğerleri chandler.

444406

Bütün ağaçların silkelenmesi bitti mi? Silkelenme dedimse biliyorum sen elle tek tek kopartıyorsun, sürgünler bozulsun istemiyorsun. Benimki sözün gelişiydi.
Yok bitmedi güler abla bunlar aşşa yukarı yarısı bir bu kadar daha çıkar.

Lilium
26-09-2013, 00:23
Sayın Lilium,öncelikle berekeli olsun,bizim gibi işin başında olan üreticiler için umut verici görüntüler bunlar.

Teşekkür ederim sayın formullaone, umarım en kısa sürede sizlerde bu güzel heyecanı yaşarsınız, gerçekten çok güzel bir heyecan.
Yıllar çabucak geçiyor bir bakmışsınız kendinizi bu şakırtının içinde bulmuşsunuz, yalnız size tavsiyem hasada geldiğinizi hiç anlayamıyorsunuz bu yıl az olur derken bir bakıyorsunuz ummadığınız bir rekolte ile karşılaşabilirsiniz bunlar için hazırlıklı olun, bilhassa kurutma olayı çok önemli tabi diğer konularda önemli ama işin sonunu berbat etmemek için kurutma işini önceden düşünmelisiniz buna hazırlıklı olmalısınız, hele ki, yağışlı bir havalara denk gelmişsen baya bir zor.

Cevizleri serdiğiniz zemin beton mu? Burası havadar olan,balkon şeklinde bir yer mi? Bu şekilde kaç gün bekletince tam kurumuş olucaklar? Ara sıra karıştırmanız gerekiyor mu?
Evet cevizleri serdiğim yer beton üstü kapalı etrafı açık, tahmini olarak (tabi bu hava şartlarıyla da ilgili) bir hafta on gün de kurur.
Ne kadar çok karıştırırsanız o kadar iyidir,ben zaman buldukça içlerine girip küçük tırmığımla karıştırıyorum.

helin-123
26-09-2013, 00:29
kolay gelsin size hasadınız bol ve bereketli olsun,

Lilium
26-09-2013, 00:51
Bugünkü hasadımızda bunlar,

444436

Soyma makinasından çıkan kabukları taşımak için bir helezon yaptım ramorka aktarıyorum, oradan da doru bahçeye, yani bahçeden aldığımızı yine bahçeye veriyoruz.
444437

444438

Çok sevdiğim kış armudum kuşlardan birkaç tane kalmış yazışırken bir taraftan da habire götürüyorum, bana eşlik edermisiniz buyrun.
444439

Güler
26-09-2013, 01:27
Posalar için çok azotlu demiştin değil mi? Bu posadan kendi yaptığımız composta karıştırsak veya kompost yaparken bundan da içine koysak nasıl olur?

OSMAN45
26-09-2013, 07:07
Dikkat, acaba bu kabuklarda da Juglon olabilir mi.

Many plants such as tomato, potato, blackberry, blueberry, azalea, mountain laurel, rhododendron, red pine and apple may be injured or killed within one to two months of growth within the root zone of these trees.

Horses may be affected by black walnut chips or sawdust when they are used for bedding material. Close association with walnut trees while pollen is being shed (typically in May) also produce allergic symptoms in both horses and humans. The juglone toxin occurs in the leaves, bark and wood of walnut, but these contain lower concentrations than in the roots. Juglone is poorly soluble in water and does not move very far in the soil.

Juglon un yukarıda sayılanlara ve bunlara benzeyen bitkilere kötü etkisi olduğu ve hatta atlarda ve insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olduğu belirlenmiş.

tkorkunckaya
26-09-2013, 10:59
Devam

Deveci armutlarım.

297382

Armut yapraklarındaki turuncu lekeler normal mi, yoksa memeli pas mantarı mıdır? Bu arada baştan itibaren okuyup olabildiğince tecrübelerinizden faydalanmaya çalışıyorum. Emeğinizin sonucu karşısında saygıyla eğiliyorum, Allah uzun ömürler versin doyasıya keyfini çıkartınız.

sedatkso
26-09-2013, 11:19
Bugünkü hasadımızda bunlar,

444436

Soyma makinasından çıkan kabukları taşımak için bir helezon yaptım ramorka aktarıyorum, oradan da doru bahçeye, yani bahçeden aldığımızı yine bahçeye veriyoruz.
444437

444438

Çok sevdiğim kış armudum kuşlardan birkaç tane kalmış yazışırken bir taraftan da habire götürüyorum, bana eşlik edermisiniz buyrun.
444439
abıcım suan bu cevızlerın kılo fıyatı ne kadar kac lıraya verıyorsunuz toptan.saygılar

Lilium
26-09-2013, 12:45
Posalar için çok azotlu demiştin değil mi? Bu posadan kendi yaptığımız composta karıştırsak veya kompost yaparken bundan da içine koysak nasıl olur?

Güler ablacığım bu konuyla ilgili olarak çok bir bilgim yok, ne nedir ne değildir gibi bilgiler sanırım analiz yapıldıktan sonra ortaya çıkar,

Benim bildiğimin biri, bir kaynakta okumuştum ceviz kabuğunda %12 azot olduğu, ikincisiyse yaşadığım bir tecrübe, geçen yıl soyduğum kabukları, ayrık ebegümecileri kurutsun diye ayrık ebegümeci olan bir yere döktüm (Tamda yine bu aydı) kışa girerken gördüğüme şaşırdım ayrıklar ebegümecilerin ölmesini beklerken bitkilerin en durgun olduğu aylarda sanırım 12ci aydı ayrıklar ebegümeciler kudurmuş yemyeşil olmuşlar, sonra bir kaynak da ceviz kabuğunda %12 azot olduğunu okudum ve ayrıkların ceviz kabuğundaki olan azottan etkilenip geliştiğini düşünmekteyim.

Benim düşüncem ceviz kabuğunda şayet zararlı etkili madde yoksa çok güzel kompost olur.

Osman abimin dediği gibi juglans varmıdır, ki, mutlaka vardır diye düşünüyorum.
Bu konuyla Google amcada araştırma yaparken yine güzel sitemiz karşıma çıktı, biraz okumaya çalıştım (http://http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4911.htm)ama tam aradım gibi cevap ilk sayfada göremedim bu başlığı bir inceleyeyim.

Ceviz kabuğu bazı bitkilere etkili olduğu kaynaklarca söylenmektedir,Aradığım cevap ceviz kabuğu ceviz ağacına da etkilimidir, Ya da kompost yapıldıktan sonra da etki kalır mı?

Lilium
26-09-2013, 12:51
Armut yapraklarındaki turuncu lekeler normal mi, yoksa memeli pas mantarı mıdır? Bu arada baştan itibaren okuyup olabildiğince tecrübelerinizden faydalanmaya çalışıyorum. Emeğinizin sonucu karşısında saygıyla eğiliyorum, Allah uzun ömürler versin doyasıya keyfini çıkartınız.

Sayın tkorkunckaya, hoş geldiniz, dikkatinizden kaçmayan bir konuya da parmak bastığınız için teşekkür ederim,
Lekeler memeli pas hastalığıdır, şükür ki, çok fazla değildi hafif zararlı bir şekilde atlattık.

Lilium
26-09-2013, 12:57
abıcım suan bu cevızlerın kılo fıyatı ne kadar kac lıraya verıyorsunuz toptan.saygılar

Sayın sedatkso,henüz hasat dönemindeyiz henüz sattığım yok, hele bir kurusunlar .
Toptan verecek miktarlar henüz elimize yok , eşe dosta üçer beşer ki
lo verdik mi biter zaten.

Fiat olarak aldığım duyumlar kuru chandler 20tl cıvarı olduğu.

eko_
26-09-2013, 13:51
Nail abi cevizleri doğrudan güneş almayan havadar bir yerdemi kurutuyorsunuz? Bizim çocukluğumuzda yaşlılar kiremitli çatı ile tavan arasında kuruturlardı.Böylece iç beyazlığın daha iyi olduğu söylenirdi.Ayrıca ceviz hasadınız bereketli olmuş ve imrendirici güzellikte.

Lilium
26-09-2013, 15:25
Nail abi cevizleri doğrudan güneş almayan havadar bir yerdemi kurutuyorsunuz?

Aynen dediğiniz gibi üstü kapalı etrafı açık.

kimyager147
26-09-2013, 15:53
Hasadınız bereketli olsun.

Helot
26-09-2013, 19:48
İç ceviz itibariyle yalova1 %48 , Bilecik %54 , Şebin %65 geldi. Acaba chandler,pedro gibi yabancı çeşitlerin iç oranlarını yazabilirmisiniz.

ömür-uşak
26-09-2013, 21:16
Beni yalancılıkla itham ediyorsunuz, bir şeyleri itham ederken daha dikkatli olmak gerekir, ayrıca böyle bir şeyi yapma gereğini neden duyayım, iyi niyetimizle yaptığım hasadın ölçülerini veriyorum buna mecbur da değilim, anlamadığım neden art niyet arıyorsunuz.

Sizlerin hasat zamanınızla benim hasat zamanım farklı olabilir, yeşil kabuk daha yeşilken toplandıysa oran daha farklı çıkar, kav çatlaması yapmış cevizin oranı farklı çıkar.

Bakınız yine bir ölçü vereyim inanıp inanmamakta serbestsiniz,

Bugün yeşil kabuklu olarak tarttım 60 kg, makinadan soyulduktan ve suyunun süzülmesini bekledikten sonra 27.90gm.

Bakınız buradaki rakam ( 27.90gm.) sizleri aldatmasın bu kurumuş kabuklu değildir bu daha fire verecek. uygun nem miktarındaki kurumuş hali Tahmini olarak 20-22 kg cıvarı.

Ayrıca böyle bir zorunluluk da hissetmiyorum ama
Hala buna da inanmıyorsanız buyrun noterle gelin, inanmıyorsanız ne diyeyim daha.
Değerli kardeşlerim yanlış anlaşılma olmasın.Benim bahsettiğim yeşil kabuklu ceviz yavuz cinsi çok iri yeşil olarak albenisi olan ceviz.Bu cevizi kuru olarak bekletirsem içi büzüşüyor küçülüyor.Tazetüketim olarak verdim.Sn Liliumun verdiği bilgilerle aslında örtüşüyor.Yavuz cevizinin yeşil kabuğu çok kalın oluyor.

sedatkso
26-09-2013, 21:32
Sayın sedatkso,henüz hasat dönemindeyiz henüz sattığım yok, hele bir kurusunlar .
Toptan verecek miktarlar henüz elimize yok , eşe dosta üçer beşer ki
lo verdik mi biter zaten.

Fiat olarak aldığım duyumlar kuru chandler 20tl cıvarı olduğu.
peki kac agacınız var ve tozlayıcı olmadan kac kg aldınız agac bası bırde 7 yasındaydı degılmı yanlıs hatırlamıyorsam.saygılar

Lilium
28-09-2013, 00:22
Değerli kardeşlerim yanlış anlaşılma olmasın.Benim bahsettiğim yeşil kabuklu ceviz yavuz cinsi çok iri yeşil olarak albenisi olan ceviz.Bu cevizi kuru olarak bekletirsem içi büzüşüyor küçülüyor.Tazetüketim olarak verdim.Sn Liliumun verdiği bilgilerle aslında örtüşüyor.Yavuz cevizinin yeşil kabuğu çok kalın oluyor.

Teşekkür ederim sayın ömür uşak,

Ben bazen bu gibi durumlarda doğmamış coçuğuna don biçiyor derim. yahu bi dur önce öğren ne nedir hangi kumaştan olur kalın kumaş mı olacak ince kumaş mı, bunun abası var ipeği var, sonra bunu tart bakalım hangisi ne gelecek,

Şaka bir yana, söyleminize ekleme olsun yeşil sütlü tüketilen kaplan 86 nında yeşil kabuk kalınlığı kalındır.

Lilium
28-09-2013, 00:29
peki kac agacınız var ve tozlayıcı olmadan kac kg aldınız agac bası bırde 7 yasındaydı degılmı yanlıs hatırlamıyorsam.saygılar
Evet yedi yaşında,
Tam olarak daha belli değil (Kurumadığı için)ama tahmini olarak 5 kg olanda var 10 olanda 15-20 kg verende var.

Bugün daha iyi verim var dediğim üç ağacımı topladım daha tartmadım, yarın tartar yazarım.

Lilium
28-09-2013, 00:43
Dikkat, acaba bu kabuklarda da Juglon olabilir mi.

Ceviz kabuğu bazı bitkilere etkili olduğu kaynaklarca söylenmektedir,Aradığım cevap ceviz kabuğu ceviz ağacına da etkilimidir, Ya da kompost yapıldıktan sonra da etki kalır mı?

Şimdi kafama bir şey takıldı ya,düşünüp dururum, düşünüp dururken aklıma eski yıllar geldi, çocukluğumuzda ovada koca koca ceviz ağaçları vardı o zamanki hasat sırıklarla vurularak ağaç silkelenir kabukları da ağacın gölgesine temizlenip kabuklar ağacın altında kalır cevizleri manda arabasına yükleyim eve temiz cevizler gelirdi,
Düşünüyorum da zararı olsaydı onlara da olurdu diyorum bilmem katılırmısınız.

OSMAN45
28-09-2013, 08:15
Nail kardeşim tamamen haklısın. Şöyleki:

Juglon ceviz ağacından (bu nedenle adını cevizgillerin latince ismi Juglanacea dan alan)izole edilen bir doğal kimyasal madde. Tekstil boyası olarak, eskiden mürekkep yapımında ve özellikle de (bizi ilgilendiren) SEÇİMLİ HERBİSİT olarak kullanılan bir madde.

Daha önceki yazımda da alıntı yaptığım bilimsel bir makaleye (Black Walnut Toxicity to Plants, Humans and Horses, HYG-1148-93) göre listesi verilen bitkiler dışındakiler için azot muhtevasından dolayı yararlı. Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var. Listede ceviz olmadığına göre kabuklarda juglon olsa dahi kendisine zarar vermediği hatta azotdan dolayı yararlı olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Ben de bir tecrübemi paylaşayım. Cehalet dönemimde:) sebze adalarımın ikisine ceviz ağacı dikmiştim. Ağaçlar iki senelik olunca da 10-12 adet ceviz almıştım. O iki adaya iki yıl ektiğim domates ve biberlerin neden büyümeyip hatta kuruduğunu agaçlar.net üyeliğimden sonra öğrendim. 2 yıl önce cevizleri oradan alıp adaların toprağını değiştirdim. Çünkü juglonun uzun seneler bozunmadan ve kaybolmadan toprakta kaldığını artık biliyorum.

Her şey gönlünce olsun.

sedatkso
28-09-2013, 11:29
Sayin lilium peki kac agaciniz var 7 yaşinda saygilar

Lilium
28-09-2013, 11:46
Nail kardeşim tamamen haklısın. Şöyleki:

Juglon ceviz ağacından (bu nedenle adını cevizgillerin latince ismi Juglanacea dan alan)izole edilen bir doğal kimyasal madde. Tekstil boyası olarak, eskiden mürekkep yapımında ve özellikle de (bizi ilgilendiren) SEÇİMLİ HERBİSİT olarak kullanılan bir madde.

Daha önceki yazımda da alıntı yaptığım bilimsel bir makaleye (Black Walnut Toxicity to Plants, Humans and Horses, HYG-1148-93) göre listesi verilen bitkiler dışındakiler için azot muhtevasından dolayı yararlı. Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var. Listede ceviz olmadığına göre kabuklarda juglon olsa dahi kendisine zarar vermediği hatta azotdan dolayı yararlı olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Ben de bir tecrübemi paylaşayım. Cehalet dönemimde:) sebze adalarımın ikisine ceviz ağacı dikmiştim. Ağaçlar iki senelik olunca da 10-12 adet ceviz almıştım. O iki adaya iki yıl ektiğim domates ve biberlerin neden büyümeyip hatta kuruduğunu agaçlar.net üyeliğimden sonra öğrendim. 2 yıl önce cevizleri oradan alıp adaların toprağını değiştirdim. Çünkü juglonun uzun seneler bozunmadan ve kaybolmadan toprakta kaldığını artık biliyorum.

Her şey gönlünce olsun.

Evet abi dediklerinize bende katılıyorum, benzer olayları yaşamaya başladım da, ağaçlar yedi yaşlarına geldiler, bahçeye gittikçe yemek için bir kaç karpuz kavun (vs) ekiyordum, iki senedir olmuyor artık hele bu yılkı karpuzlar 5-10 cm çapta kaldılar gelişmediler, bende nedenini araştırıyordum iyi ki, bu konu geçti de onuda öğrenmiş oldum.
Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var.
Evet batı otlara bu yararı gösteriyor, ama ayrığı kudurtuğuna şahit oldum.

ykaya194
28-09-2013, 12:23
listesi verilen bitkiler dışındakiler için azot muhtevasından dolayı yararlı. Seçimli HERBİSİT olması nedeniyle de ikinci bir yararı var. Listede ceviz olmadığına göre kabuklarda juglon olsa dahi kendisine zarar vermediği hatta azotdan dolayı yararlı olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Sayın OSMAN45,

Tecrübelerinizle edindiğiniz bilgileri bizlere yansıttığınız için teşekkür ederim.
Alıntıdan şu sonucu çıkarabilirmiyim.

Ceviz ağaçların altındaki otları yok etmek için seçimli herbisit kullansakta zararı olmaz.

OSMAN45
29-09-2013, 13:02
ykaya194 (Alıntıdan şu sonucu çıkarabilirmiyim.

Ceviz ağaçların altındaki otları yok etmek için seçimli herbisit kullansakta zararı olmaz.)

Cevap için yine geciktim.

Zararı olmazmı? Hayır kesinlikle zararı olur. Fayda -zarar konusunun felsefesini yapmak istemiyorum. Ben bir kimyacıyım. Gerçekleri söylemem gerekir.

Tüm pestisitlerin zararı var. Herbisidler ise pestisidler arasında doğal ürünlerden isole edilsin veya sentetik kimyasallardan olsunlar bence doğal ürün üreticileri arasında en son ve çaresiz kaldıklarında başvurmaları gereken zirai ilaçlardır. Hele kontrolsuz ve bilinçsiz kullanımlarda zararı inanılmayacak boyutlara çıkar. Bu herbisidleri üreten ciddi üreticilerin prospektüslerinde satın alındığı andan kullanım ve kullanılan ilaçların ambalaj ve kalıntılarının yokedilmesine kadar olacakların sorumluluğunun satın alanda olacağı konusunda detaylı bilgilendirmeler mevcuttur.

Ayrıca incelediğim 15-16 farklı kompozisyona ve etkin madde yapısına sahip kimyasal herbisidin çoğunluğunun aromatik yapıda kimyasallardan olduğunu gördüm. Aromatik yapıya sahip kimyasalların bozunma ve parçalanmaya karşı çok dayanıklı olduğunu ve bozunma parçalanma ürünlerinin de zehirli ve zararlı maddeler olduğunu her kimyacı bilir.

Bu konuda ve yazdığım her konuda polemiğe açık olmadığımı sadece bilgi paylaşımında bulunmayı tercih ettiğimin bilinmesini isterim.

Her şey gönlünüzce olsun.

ykaya194
29-09-2013, 14:09
Sayın OSMAN45,
Teşekkür ederim, ben paylaşımınızdaki seçimli herbisid ile ilgili yorumu tam iyi anlayamamıştım. Seçimli herbisidi ceviz ağaçların altındaki otları kurutmak için atarsak , zararı olurmu olmazmı diye teretdüte düştüm ve doğrusunu öğrenmek için mesajı soru seklinde yazmıştım.
Siz'in tecrübelerinizden edineceğim bilgiler benim için çok değerli.
saygılar.

karaçepiş
29-09-2013, 20:26
cevizleriniz hayırlı olsun nail abi seneye daha bol ürün alırsınız inşallah benim cevizlerde hala kav çatlaması yok bugün kontrol ettim hala yeşil 15 güne anca çatlar

Lilium
29-09-2013, 23:04
Teşekkür ederim, bölgesel olarak farklılıklar olabilir, bugün biga yeniceden de bir arkadaş aradı kavçatlaması daha yokmuş,
Mevsimsel olarak yağış az oldu o nedenle de kav çatlaması biraz geçikti.

Lilium
30-09-2013, 18:17
Yeni yapmış olduğum soyma makinasından daha önceki mesajlarım da yazıp kabuk taşıma aparatından bahsetmiştim.

Videosunu çektim.

http://http://www.youtube.com/watch?v=tkx6TiVCcYo

Güler
30-09-2013, 18:28
Ellerine sağlık, şunun biraz daha gürültüsüz olanını da yapmayı başarsana.....dermişim.

Lilium
30-09-2013, 18:36
Teşekkür ederim güler abla,

Evet onu düşünmekteyim

Çıtayı her zaman yukarda tutmak gerekir, daha iyiye daha doğruya doğru.

formullaone
30-09-2013, 19:04
Çok kullanışlı bir helezon olmuş,elinize sağlık.

Bol cevizli hasat günlerinde kullanmanızı dilerim.

ykaya194
30-09-2013, 19:13
Yeni yapmış olduğum soyma makinasından daha önceki mesajlarım da yazıp kabuk taşıma aparatından bahsetmiştim.

Videosunu çektim.

Sayın Lilium,
Videoyu izledim, elinize sağlık.

Sizi son ziyaretimde yapmayı planladığınızı söylemiştiniz, ne çabuk hallettin.

Hee artık sıra ceviz kırma makinesine geldi.

Kolay gelsin.

karaçepiş
30-09-2013, 19:28
sn lilium ellrinize sağlık çok güzel olmuş makina

Lilium
30-09-2013, 21:42
Hee artık sıra ceviz kırma makinesine geldi.

Onuda düşünüyorum ama şimdilerde öncelik kurutmada, kurutma işine bir çözüm bulmalıyım, bugünlerde şu vakumla kurutmayı düşünüyorum baya kafama yattı yaptığım basit bir denemede sonuç alınabileceğini gördüm, Osman abimin (Osman45) yardımlarıyla bir şeyler yapabilirsek ve iyi bir sonuç alabilirsek ki, alınabileceğini görüyorum, tabiatım gereği sonucu görmeden rahat edemiyorum gördükten sonra ha tamam oldu dedikten sonra kafamdan atabiliyorum.

Şimdi ben ucuz kelebir :D bir tonluk yuvarlak kromdan yapılmış bir kazan arayışı içine girdim böyle bir şey bulabilirsem düşündüğümün büyük bir kısmını gerçekleştirmiş olacağım. :) daha sonrada bir vakum motoruna ihtiyacım olacak vallah onuda kelepir denk getirebilirsek daha ne isterim. :)

Lilium
01-10-2013, 01:27
Köyümüzde Bir saat önce çeltik anızı yakılması sonucu lodosla birlikte ateş bir zeytin bahçesine geçerek bahçede bulunan zeytin ağaçları ve çam ağaçları yanarak kül oldular, itfayeye haber verilmesine rahmen 500 mt den itfaye yarım saatte gelebildi.

445477

445478

mitat10
01-10-2013, 10:32
Nail abi ellerine sağlık posa makinan çok kullanışlı ve güzel olmuş.Kullandığın yani posa makinasına dönüştürdüğün makina bildiğimiz tahıl sarım makinası değil mi?
Bu sene işi kaçırdık ama seneye inşallah bize de birtane yaparsın.Kasa kasa posa taşıması çok zor oluyor ve heryerin batıyor.
Kurutma makinasını da inşallah seneye kadar yetiştirirsin.Aslında yeşil kabuğu, sıyırmadan sonra en büyük sorun kurutma.

Lilium
01-10-2013, 14:21
Nail abi ellerine sağlık posa makinan çok kullanışlı ve güzel olmuş.Kullandığın yani posa makinasına dönüştürdüğün makina bildiğimiz tahıl sarım makinası değil mi?
Bu sene işi kaçırdık ama seneye inşallah bize de birtane yaparsın.Kasa kasa posa taşıması çok zor oluyor ve heryerin batıyor.
Kurutma makinasını da inşallah seneye kadar yetiştirirsin.Aslında yeşil kabuğu, sıyırmadan sonra en büyük sorun kurutma.

Teşekkür ederim mitat10, posa makinası bildiğimiz tahıl sarım helezonunun aynısı gibi, yalnız bildiğimiz helezonların devirleri çok fazla ve suyuda çekebiliyor ben yaptığımda bu hızlara göre yapmıştım ve suyu da aldığını görünce devir sayısını düşürerek posa akış deliğine gelme zamanına kadar boru içinde süzülüp sadece posa (küspe) ramorka geliyor.

Dediğiniz gibi kasa kasa taşımak oldukça zor ve zaman alıyor üstünü başını berbat etmesi ise cabası.
Eeee boşunamı demişler işin kolayını aylaza sor :)

Şimdi bunu görenler yahu bu çuvallar makinaya kaldırması zor bunları makinanın içine dökecek bir şey yapsana diye takılıyorlar, (demek onlar benden de aylaz) :)
Kurutma olayında şimdilik vakumla kurutmaya kafayı taktım, duyumlarım çok harika gibi 24 saat içinde en fazla 48 saat içinde kuruyabiliyormuş, ve en sağlıklı bir biçimde kuruyabildiği söylemi var,(en güzel hoşuma giden tarafıda burası) bakalım deneyip göreceğiz. Üstelik yapım aşamasından sonra masrafı yok, diğer kurutmalarda enerji masrafları baya bir ek masraf.

Şayet söylenildiği gibi 24 saat ya da 48 saatte kuruyabilicekse Düşüncem 300 ya da 500 kg bir şey bana yetecek gibi, Yani iki metre karelik bir alan da kurutma işini çözebilirsem çok güzel olur.

İnşallah güzel sonuçlar alırız.

OSMAN45
02-10-2013, 18:12
Nail kardeşim sen aylaz(haylaz) isen olmayanlar neler yapar acaba?

İki defa sana vakum kurutması hakkında yazı yazdım ama ikisinde de silindi. Daha sonra tekrar yazacağım.

Emaneti aldım. Teşekkür ederim. Çok güzel ambalajlamışsın. Torbasından çıkarmadan ben de vakuma aldım. 2200 watt lık bir elektrik süpürgesinin kendi filtre torbasını çıkarıp çalıştırınca cevizlerden bile ses geldi. Şimdi devam edip altta suyun toplanmasını sağlayacağım. Durumu sana bildiririm.

Torbada konuştuğumuzdan fazla ürün var görünüyor.

Her şey gönlünce olsun.

Lilium
02-10-2013, 23:34
Emaneti aldığına sevindim, merak ettiğim torbanın hava alıp almadığı benim koyduğum dört beş torbayı ben deldim üç dört torba kapak siboplarından hava aldı, yani bu işi düzgün bir şeyde yaparak denemek lazım.

Abi senin denemeni merakla bekliyorum. Sonucu da inşallah iyi olur.

2200 watt lık bir elektrik süpürgesinin kendi filtre torbasını çıkarıp çalıştırınca cevizlerden bile ses geldi.

İşte akıl akıldan üstündür bu benim hiç aklıma gelmedi, gelseydi de benim torbalarda dediğim gibi ya delindi ya kapaklardan hava aldı. :) Belki de benim gibi çaçaron (Beceriksiz) biri beceremedi. :)

Yazını merakla bekliyorum.

hanekase
03-10-2013, 07:33
[QUOTE=murat gelibolu;1133896]Sayın Lilium gelibolunda babam için2008 yılında oluşturduğumuz kapama ceviz bahçesi yaşlılıktan dolayı şubattan beri ben ilgileniyorum doğru işler yapabilmem için yardımlarınızı rica edicem saygılar

Murat bey merhaba
Benimde Gelibolu Saroz Ocaklı köyü Leştepe mevkii sahilde 100 ağaçlık bir ceviz tarlam var.Yedi senenin sonunda bundan birbuçuk sene önce yerli cevizden,yabancı chandler ve tozlayıcı olarakta fraquet aşılattım.Bunların seksen,sekesnbeş tanesi tutmuş.Şu an durumları fena sayılmaz.Acaba sizin yer Gelibolunun neresinde.
Selamlar

OSMAN45
03-10-2013, 16:34
Nail kardeşim,

Kurutma makinası ve deneme yazılarına ilgili başlıkta devam edelim.

Selamlarımla.

Lilium
12-10-2013, 01:31
İlginç geldi karelemek istedim.

447309

loveforlife
12-10-2013, 09:52
İlginç geldi karelemek istedim.

447309

Senin elin değmiş ya Sevgili Lilium, minicik filiz bile meyveye durmuş. Harika!

Lilium
14-10-2013, 15:35
Bahçemden bugünkü kareler.

Ağustosta 40-50 tane kadar aşıladığım pedrolar da ceviz çiçeği

447676

447677

Çekirdeksiz narım, kelite kontrolu edildi.

447678

447679

447680

Lilium
14-10-2013, 15:40
Eşme ayvalarım da sararmaya başladı, aromasını ve tıkamamasını sevdiğim bir cins, beyaz enzimin yanın da olması gereken bir meyva. :)

447686

447687

ömür-uşak
15-10-2013, 15:00
Eşme ayvalarım da sararmaya başladı, aromasını ve tıkamamasını sevdiğim bir cins, beyaz enzimin yanın da olması gereken bir meyva. :)

447686

447687

Ayvaların üstüne kahve döküp limon sıkacağınıda tahmin ediyorum.Enzim için sonbaharda iyi olur.Afiyet bal şeker olsun.

Lilium
20-10-2013, 21:27
Bayram tatilini fırsat bilip kapı dağına kestane toplamaya gittik, giderken o kadar güzel manzaralarla karşılaştık ki, fotoğraf makinamı yanıma almadığıma belkide ilk kez bu kadar kızdım, cep telefonumla bu kadar çekebildim.

Kapı dağının güçlü sarp yapısına tırmanmak oldukça zor oldu yağan yağmurlar yolları eşerek yolları bozmuş taş kaya parçaları arasından arabamızla çıkmak için inat ettik ve çıktık, bir çeşme görünce durduk ve

Bandırma ayaklarımızın altındaydı,

Bandırma iskelesinden kalkan bandırma istanbul feribotu

448709

Düzler köyü

448710

Badırma bağfaş gübre fabrikası

448711

Kapı dağının ana karayla bağlantı noktası

448712

Lilium
20-10-2013, 21:46
Daha yukarılara çıkarak arabamızı park haline alıp poşetlerimizi elimize alarak kestanelik bölgeye yürüyerek devam ediyoruz arazi oldukça dik ve yamaç, kestaneleri görünce dikliği yamaçlığı unutup oldukça aşağılara inmişiz önceki tarihlerde rahibe yetiştirilen rahibe manastırına gelmişiz (Şarjım bittiği için resimleyemedim) manastırın bulunduğu ve kurulduğu yeri ve bölgesel konumu oldukça etkileyici, görmeyenlerin görülmeye değer olduğunu söyleyebilirim.

Ve kestaneler..

Dikenli kabuk dokusundan ayırmak oldukça zor oldu, dikenleri hale ellerimde batmaya devam ediyor.

448734

448735

Bu arada da hiç görmediğim bir yılan(yavrusuyla) türüyle de karşılaştım, beyaz ve sırtında siyah bir çizgisi vardı.

448736

Lilium
20-10-2013, 21:53
Bu gün ise başka bir bölgeye giderek dağın eteklerinde doğanın içinde daha önce aynalı sazan yetiştirilen bugünse terk kendi haline bırakılan bir göleti gezdik.

448737

Hacıvelioba köyü, arkası gönen.

448738

ykaya194
20-10-2013, 22:28
Üstad,
Ceviz hasat işi bitti herhalde, seyyah oldun dolaşıyon.
Kestanelerden biraz bizede ayırıver bari.

maiveyeşil
20-10-2013, 22:57
Sayın lilium,ürünlerinizin bereketli ve daim olmasını dilerim, sanırım sizden öğreneceğimiz çok şey var. saygılar

Lilium
20-10-2013, 23:09
Sayın maiveyeşil, sitemize hoş geldiniz, ilk mesajınızı sayfama yazmanız başka bir güzellik teşekkür ederim.

Nickinizden gördüğüm kadarıyla bursalısınız (aklıma geldi hemen belirteyim) ve bursa toplantımıza (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/32879.htm) da gelebilir ağaçlar net üyeleriyle tanışma fırsatını yakalamış olursunuz.

sonkez
21-10-2013, 10:24
Gönen zaten gezilmesi gereken herşeyiyle çok güzel yerlerden biri....Memleketimi çok seviyorum...

yusufocak
21-10-2013, 20:58
merhaba foruma yeni üye oldum lilyum çiçeğimi paylaşayım dedim

Lilium
27-10-2013, 23:07
Bugün siteden arkadaşımız yakup ziyaretimize geldi, kasap 94 de uğrayıp onuda alarak geldiler güzel bir sohpedin ardından kasap 94 dün bahçesine gittik,

Biz bahçeyi gezerken kasap 94 bir ara kayboldu nerede bu derken bir baktık ki, tavşanı yakalamış yere yatırmış dur yapma etme derken

450117

450118

450119

450120

Demeye kalmadı üç dakika sürmedi tavşan yüzüldü bile

Şimdi ben kasap94 de katil demeyeyim de kime diyeyim :D

Lilium
27-10-2013, 23:14
Bizler ah vah derken bir baktık ki, tavşan saç da kavrulmuş bile.

450126

450127

450128

İnanın biz masumuz ne yaptıysa kasap yaptı.

Olan olmuştu, şimdi yemesek arkadaşımız darılırdı

Biraz ucundan derken baktık ki, çok harika olmuş yumulduk...

Eline sağlık alirıza abi çok teşekkür ederiz.

s.serdar
06-11-2013, 02:33
Biz bahçeyi gezerken kasap 94 bir ara kayboldu nerede bu derken bir baktık ki, tavşanı yakalamış yere yatırmış dur yapma etme derken

Fazlası ile itici buldum ve içim burkuldu. Durumu sitenin amaçlarından biri olan doğa dostlarının sevgilerini eyleme dönüştürmesine yardımcı olmak ilkesi ile bağdaştıramadığım gibi sanki bir an için kendimi avcılar sitesinde hissettim.

ykaya194
08-11-2013, 19:09
450120

Sayın Lilium
Resimdeki, tavşana değilde çeviz bahçende yakaladığın porsuğa benziyor :p

Lilium
09-11-2013, 15:41
Ayvalarımdan bir dal kesip odaya astım odayı mis gibi bir koku yayıyor,

452894

Trabzon hurmalarımın bir bölümü soyulup kurumaya bırakıldı

452895

452896

ykaya194
09-11-2013, 15:46

452894

452895

452896

Üstad,
Ayvalarının tadına doyum olmuyor, gelecek yıl öyle poşette değilde çuvalla isterim valla.

Lilium
09-11-2013, 23:20
Biraz iddialı olacak ama hep söylerim eşme ayvasının üzerine ayva tanımam,

Çuval ne demek sayın ykaya194, iste ramorkla göndereyim. :)

OSMAN45
10-11-2013, 06:36
Eğer eşme ayvasında iddialı isen bana çuval az ama römork fazla gelir. Bir harar da bana ayırırsan sevinirim.:)

Selamlarımla.

ermana
19-11-2013, 14:11
şu trabzon hurmasını hep merak etmişimdir. özelliklede sizin paylaşımlarınızdan sonra çok daha merak ediyorum. bir araştırma yapayım bakalım komşulardan eken varmı :)

Lilium
19-11-2013, 15:49
Sayın ermana, daha önceki mesajlarım da yazmışımdır belki ama tekrar yazayım, trabzon hurmasının tadındaki burukluğu edeniyle hiç sevmezdim dolayısıyla da ekmemiştim ne zamanki iki taneyle kurutma denemesini yapıp tadını gördüm hemen iki adet alıp diktim.

Yaptıklarım kurumuş olsa bir kaç tane göndereyim diyeceğim ama daha henüz kurumadılar, Aslında sizinde denemeniz için tam zamanı pazardan bir kaç kilo alıp deneyin derim hoşunuza giderse baharda da fidanını dikersiniz.

olcim
19-11-2013, 15:59
Kurutulan bu hurmaların ,sonraki günlerde tüketimi nasıl oluyor merak ettim ?

günebakan
19-11-2013, 16:07
Bursa da yemiştim bu ayvalardan gerçekten çok lezzetliydi. Şu hurmalarada çok özeniyorum inşallah benim de bahçem olur da ben de böyle meyva ağaçları dikerim:)

Lilium
19-11-2013, 16:18

Sayın olcim, şimdi burada anlatmam uzun sürebilir, buradaki (http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/14422.htm) başlığında konuşulmuş olmalı bir bak istersen bulamazsan yine anlatırız.

Lilium
19-11-2013, 16:24
Şu hurmalarada çok özeniyorum inşallah benim de bahçem olur da ben de böyle meyva ağaçları dikerim:)

İnşallah sayın günebakan,

Komşuda pişer bize de düşer diyeceğim (ama) yinede söz vermeyeyim kuruyuncaya kadar kalırsa bir kaçtane de olsa göndermeye çalışırım.

günebakan
19-11-2013, 21:36
Teşekkür ederim sevgili Lillium afiyet olsun:)

ermana
22-11-2013, 13:55
Sayın ermana, daha önceki mesajlarım da yazmışımdır belki ama tekrar yazayım, trabzon hurmasının tadındaki burukluğu edeniyle hiç sevmezdim dolayısıyla da ekmemiştim ne zamanki iki taneyle kurutma denemesini yapıp tadını gördüm hemen iki adet alıp diktim.

Yaptıklarım kurumuş olsa bir kaç tane göndereyim diyeceğim ama daha henüz kurumadılar, Aslında sizinde denemeniz için tam zamanı pazardan bir kaç kilo alıp deneyin derim hoşunuza giderse baharda da fidanını dikersiniz.

teşekkür ederim.
pazarda hiç görmedim ya da dikkatimi çekmedi. kuru şekilde mi satılıyor yoksa yaş olarak mı? 13 tane meyva ağacı sıkıştıracak kadar yer açtım bahçeye birer ikişer çeşit ekmek istiyorum aslında hepsinin yeri rezervasyonlu ancak dediğim gibi sizin sayfanızda ki hurmaları gördükçe sizin anlatımınızlada her seferinde ağzım sulanıyor. Biran önce pazardan bulup denemeliyim belki çeşitlerden birinden feragat edip trabzon hurması dikerim.

Lilium
22-11-2013, 22:32
pazarda hiç görmedim ya da dikkatimi çekmedi. kuru şekilde mi satılıyor yoksa yaş olarak mı?

Kurusuda artık satılmaya başlandığını duyduk ama her yerde bulunabilir mi bilmiyorum,

Ben taze meyvadan bahsetmiştim, pazarlarda satılıyor.

Güler
23-11-2013, 01:40

O kadar güzel oluyor ki, nasıl isterseniz yiyebilirsiniz. İsterseniz dilim dilim kesin, isterseniz bizim bir agaclar.net toplantısında yediğimiz şekilde.

http://www.agaclar.net/forum/738662-post141.htm

onem
23-11-2013, 06:43
deneme

Lilium
16-12-2013, 23:33
Geçen yıl video çekerek anlatmaya çalıştığım budamalardaki yanlışlar ve doğrulara değinmiştim ve yanlış budamadan dolayı yüksek bir taç yapısı oluşmuştu, taç yapımızı daha aşağıya çekmem için alt dalları çalıştırmam gerekiyordu ve bu doğrultuda budama yapmıştım.
Yapmış olduğum budamadan tam olarak istediğimi aldım.

Ceviz budaması (Chandler) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=TPIIZfZ1vYM)

Bu uygulamadan bir sezon sonra fidanın durumu

460851

Çalışmasını istediğimiz dalları çalıştırarak taç yapımızı biraz aşağıya çekmiş olduk, çalışmasını istediğim dalları 1-2-3 olarak işaretlediğim dallardı, gelişimlerini görebilirsiniz

460852

Her zaman dediğim bir cümle "dengeli budama" ne istediğini ne yapmak istediğini bilerek uygulamak, ağaçın gelişimini yavaşlatmayarak durdurmayarak yapılan dengeli bir budama, bakınız ağaçın üst kısmıda gayet güzel çalışmış.

460853

tiryaki
17-12-2013, 10:36
Sayın Lilium,
Emeğiniz için gerçekten teşekkürler. Benim gibi yeni başlayanlar için çok faydalı oluyor. Müsadenizle kafama takılan bir iki konuyu sormak istiyorum.

Ağacı tekrar 1.20den tepe vurmama sebebiniz daha fazla yıl kaybetmemek için mi?

Lideri ne kadar uzatmayı planlıyorsunuz? İleride lidere tepe vurumu yapmayı düşünüyor musunuz?

Yanlış anlamadıysam vazo gibi tabiriyle birbirine dik üç daldan bahsediyorsunuz sanırım, gördüğüm bazı videolarda dört ayrı yöne dal oluşturulması tavsiye ediliyor. Bir farkı var mıdır?

selamlar
Murat

Lilium
17-12-2013, 22:00
Tekrar 1.20 den tepe vurması yapsaydık yanlış yapardık, videoyu iyi izlememişsiniz galiba,
üç yıllık bir ağaça yaptığımız bir göz aşısıdır bu fidan dolayısıyla kök kuvvetli olduğu için aşıda güzel gelişim gösterdi ilk yıl 1.75 lerden tepe kesimi yaparak yüksek taçlanma yaptı ve bu yüksek taçlanmaya budama uygulayarak alt dalların gelişmesine teşvik ettik, tekrar 1.20 ya da 1.50 den kesim yapsaydık ağaçın gelişimini yavaşlatmış olurduk, bu uygulamayla hem gelişimi durdurmadık hem alt dalları geliştirmiş olduk.

Yalnız yaptığımız bir hata, video da lideri bağlayacağımızı söylemiştik ihmalkarlığımızdan dolayı bağlayamadık bağlayamayınca da üstte üç dal liderlik için yarışıyor, bu evreden sonrada bağlayamayız dolayısıyla bu yıl birine liderlik verip diğerlerini biraz zayıflatacağız, en uygun olanı da şu gibi görülüyor.

460954

Ağaç taç yapısını oluşturuncaya kadar İleride de lidere tepe kesimi yapılır.

Vazo şekli derken ağaç taç yapısını oluşturan ana yan dallardan bahsediyorsunuz sanırım,
Benim tercihim idealim üç ana yandallı bir şekil, fakat bu dal şeklini her zaman bulamayabilirsiniz, iki olur, üç olur, dört olur, (ama dördü de geçmemeli) çok bir farkı yok iki yan dal olmuş olsa bile o iki yandallardan tekrar yan dal oluşturarak boşluklar dolabilir.

sonkez
18-12-2013, 07:59

452894

452895

452896

Bu trabzon hurması Gönen,dede yetişiyormuş.Ne güzel....İnşallah bende zamanı gelince ekeceğim....Bilgileriniz,değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim..Saygılar,kolay gelsin...

Lilium
10-01-2014, 15:14
Uzaklardan bulgarıstandan misafirim vardı bu misafir sitemizde de üye bir arkadaşımız "karabuz" un ziyaretinden dolayı çok memnun oldum iyi ki geldin.

Genç dinamik ceviz sevdalısı bir arkadaşımızı tanımak beni oldukça memnun etti. Gönenden üye arkadaşımız alper04, karabuz ve ben.

464100

464099

Bahçe fotoğrafları arkadaşımız karabuzun makinasında kaldı sanırım uygun zamanda o da yükler.

ha bu arada rakı yapımı konusunda da kendilerinden epey fikir aldım yakında rakı imalatına başlarsam anam anam yandı ortalık :D

karabuz
16-01-2014, 18:31
Pop şarkıcısı olma niyetinde olsam kesin bir Sezen Aksu"ya danışırım, e işimiz ceviz bahcesi olunca bu işile kafa yormuş bir bügüyümüze danışmadan olur mu? .. olmaz dimi :)

kopekegitimi
30-01-2014, 09:34
güzelllll :)

gulcingiller
12-02-2014, 13:09
Bahceniz, emekleriniz cok guzel hasadiniz bol olsun. Duzenli bir bahceniz var imrenmemek elde degil.

Lilium
13-02-2014, 00:37
Sayın gulcingiller, behçeme ilgi alaka gösterip her bir sayfayı sindire sindire okumanız beni oldukça memnun etti, Çok teşekkür ederim.

Cumhur Tonba
13-02-2014, 10:42
Yazıları ben de sindire sindire okudum. Gayet güzel, bilgi dolu bir sayfa. Bu arada tavşanıda götürdünüz. Sansar kokusunu almamış iyi ki. Budama bilgiler ve numaralama harika.

Lilium
13-02-2014, 17:51
Sayın tonba, tavşanı götürdük, sansarın koku alma duyuları azalmış artık ihtiyarlıyormudur nedir bilemiyorum :) yoksa odamı vejataryen oldu nedir,

http://www.agaclar.net/forum/1215356-post1177.htm

Lilium
31-03-2014, 23:22
Bir kaç gün önce bahçeye gübre götürdüğümde yerli cevizlerin eriklerin kayısıların şeftalilerin yeşerdiğini can eriklerin ilk dölleri nohut iriliğine gelmişti, Bugün de bahçeyi dolaşayım dedim gübreyi ağaçlara nasıl neyle taşıyacağımı düşünürken gördüğüm moralimi epey bozdu, eksilere düşen soğuk haşlamış hepsini, yerli cevizler ve cüğürler de haşlanmış,
Tek tesellim chandlerler gözleri daha yeni kabardığı için zarar görmemişler.

TRAKLI
01-04-2014, 00:59
Geçmiş olsun sn lilium, bu yıl zor geçecek gibi ağaçlar zamanını biliyorda mevsimler şaşırdı. Kışı yaz gibi yaşadık baharıda kış gibi yaşıyoruz hayırlısı diyelim.

Lilium
04-04-2014, 00:19
Siz bir kez daha bakın tarlanıza.

Bana postaki saydırmaya mı uğraşıyorsunuz? anlamadım?

Uyanmamış olmaması ve zarar görmemiş olması mümkün değil.

Yahu neredeyse gördüğüme değilde sana inanacağım. Nasıl bu kadar kesin cümleler kullanabiliyorsunuz şaşıyorum doğrusu.

Ben yinede bugün çektiğim resimleri koyayım da uyanıp uyanmadığını bir söyleyiverin.

480600

Lilium
04-04-2014, 00:47
Yaz geldi bahçe işleri yoğunlaştı, biyogaz üretimi yapan firma tesisten çıkan gübreleri paketleme bölümünü tamamlayamayınca bize gün doğdu, ücretsiz olarak gübrelerin verildiğini duyunca hemen bir traktör bulup yedi ramork gübreyi bahçeye getirttim, traktör bahçeye giremediği için gübreyi yola indirttim,

Buraya kadar her şey iyi hoş güzel,

Bundan sonrası baya bir zor,

Bu gübre içeriye bahçeye nasıl taşınacak bir ramork değil iki ramork değil yedi ramork, el arabasıyla taşısam günler alır, günleri bıraktım kendimi öldüreceğim,

480601

İşin kolayını aylaza sor boşuna dememişler, oturum düşündüm bir çare.

Aha bir çare,

Çapa makinasının tekerleklerini takıp arkasına da iki tekerlek bir koltuk hemde eski sandalyeden :) onun arkasına da bir bidonu ikiye yarıp ramork yaptım, hidroliği ellematik :)

480602

Birini götürürken diğerini dolduruyorlar hiç durmuyorum

480603

480604

Lilium
04-04-2014, 00:55
480605

ramork ellematik dedik ya,

480606

Bugün yarısını taşıyabildik yarın taşıma bitecek, sonra gübreyi çapa makinasıyla toprağa karıştıracağım.

480607

ykaya194
04-04-2014, 07:52
[QUOTE=Lilium;1266699]480605

Bugün yarısını taşıyabildik yarın taşıma bitecek, sonra gübreyi çapa makinasıyla toprağa karıştıracağım.

Usta,daha çok işin var. Asıl işler ise bahçedeki otları biçmek, çapalamak vs. vs.

Güler
04-04-2014, 09:28
Bu dert hepimizde var sevgili ykaya194, sizde işler kolaylandı mı?

Hadi hadi toplantıya gelememe sebebini kabul ettim sevgili lilium. ;)
Nagihan'ı fazla yorma kadıncağız anneannelik sevincininin tadını-heyecanını sürsün.

ykaya194
04-04-2014, 10:32
Bu dert hepimizde var sevgili ykaya194, sizde işler kolaylandı mı?

Lilium'dan çapa makinesini ödünç alabilirsem belki biraz kolay olur. Üç gündür hazırlıklarla ve eşyaları arabaya tıka basa doldurmakla meşgulüm. Nihayet öğleden sonra yola çıkıyorum. Bahçede hangi sürprizlerle karşılaşacağımı şimdiden tahmin edebiliyorum. Benim işim Lilium'dan daha zor, zira O hem benden genç hemde bu işlere alışkın.

Bu ara Siz'ede geçmiş olsun.

fındıkçı74
04-04-2014, 11:35
Yaz geldi bahçe işleri yoğunlaştı, biyogaz üretimi yapan firma tesisten çıkan gübreleri paketleme bölümünü tamamlayamayınca bize gün doğdu, ücretsiz olarak gübrelerin verildiğini duyunca hemen bir traktör bulup yedi ramork gübreyi bahçeye getirttim, traktör bahçeye giremediği için gübreyi yola indirttim,

Buraya kadar her şey iyi hoş güzel,

Bundan sonrası baya bir zor,

Bu gübre içeriye bahçeye nasıl taşınacak bir ramork değil iki ramork değil yedi ramork, el arabasıyla taşısam günler alır, günleri bıraktım kendimi öldüreceğim,

480601

İşin kolayını aylaza sor boşuna dememişler, oturum düşündüm bir çare.

Aha bir çare,

Çapa makinasının tekerleklerini takıp arkasına da iki tekerlek bir koltuk hemde eski sandalyeden :) onun arkasına da bir bidonu ikiye yarıp ramork yaptım, hidroliği ellematik :)

480602

Birini götürürken diğerini dolduruyorlar hiç durmuyorum

480603

480604

Nail abi zekana hayranım kırk yıl düşünsem böyle fikir aklıma gelmez günlerce el arabasıyla uğraşırım

Aysis
04-04-2014, 20:43
Buluşunuza hayran kaldım. Eşime gösterdim bak ne güzel traktör yapmışlar gel gör dedim. Zoruna gitti tabii.

Bu çapa makinesi bizimkinden büyük deyip gitti.:D

Kolay mı onu yapmak emek lazım, zaman lazım, çalışkan olmalı insan, nerdeeee?:D

Lilium
09-04-2014, 02:13
Gübreyi taşıdığımı daha önce yazmıştım, şimdi ise çapalama işine başladım ilk baharda olan ilk çapalama yorucu oluyor ot kökünü bozuncaya kadar anam ağlıyor desem yeridir, her sene seneye artık işlemeyeceğim diyorum yine olmuyor, bu yıl iyi bir hayvan gübrelemesi yaptım (20 ton) üç dört yıl idare eder,

481988

Gübreler yeşil gübrelerle karışacak

481989

Çok iş yapması lazım çokkk

481990

Lilium
09-04-2014, 02:30
Dondan zarar gören yalova1 ler yeni bir uç tomurcuğuyla harekete geçti.

481991

481992

481993

madbeatz
11-04-2014, 13:30
Selam nail abi emeklerinizi hayranlıkla takip ediyorum. ellerinize sağlık öncelikle. ben yaptığınız kuş ilacını kiraz tarlamda bu yıl uygulamak istiyorum ama içeriğini paylaşıyor musunuz acaba? yardımcı olabilir misiniz? kolay gelsin.

Cumhur Tonba
11-04-2014, 13:55
Ne şianslı adamsın be lilium. Bok'u bile bedava bulmuşsun.
5 sene rahat edersin artık. Ama aysis'in eşi kızmıştır sana. İyi ki bizim hanım bilgisayar falan kullanmıyor.
Çapa makinasının arkasına ufacık bir romork taksaydın ya. Gerçi bidon da işini görmüş. Kolay gelsin. İyi çalışmalar
Hadi biraz hızlan. Güler abla da bekliyor seni. Bahçede çok iş varmış.

Lilium
11-04-2014, 23:12
Ne şianslı adamsın be lilium. Bok'u bile bedava bulmuşsun.

Bizimki de şans işte, kimisi kutularda para bulur, kimisi de pok bulur,:D

Çapa makinasının arkasına küçük tamperli bir romork yapacaktım üşendim ayrıca zamanımda yoktu, bidonla idare ettik.

Güler abla hep sen geliyorsun bu defa cumhuruda getir dedi, bahçe bellencek çimler biçilecek güller ilaçlanacak cumhur iyi çapa yapıyormuş işçi bulamıyoruz onu çağırayım bari diyordu, sana özel sütlü nüriyede yapacakmış :D

Cumhur Tonba
12-04-2014, 15:53
Ben o yakada oturuyor olsam karın tokluğuna her gün giderdim inan.
O güzel yemekler, tatlılar, güler yüz, çay, kahve. Gel keyfim gel.

Güler
13-04-2014, 15:05
" Güler abla hep sen geliyorsun bu defa cumhuruda getir dedi, bahçe bellencek çimler biçilecek güller ilaçlanacak cumhur iyi çapa yapıyormuş işçi bulamıyoruz onu çağırayım bari diyordu, sana özel sütlü nüriyede yapacakmış "

Bunları ben mi demişim? Madem lilium yazmış o zaman ben de söylemişimdir... dermişim.

Lilium, toplantı başlığına sana malzemeler geldi. :D

Lilium
21-04-2014, 23:45
İnternette gezinirken tanıdık gelen bir fotoğrafa tıkladım, evet evet fotoğrafların tümü bahçeme ait fotoğraflar

Adam almış fotoğrafları koymuş ve bahçeyi satıyor, internetten bir sazan bulursa satacak.

Bursa yenişehir çeltikçi köyünde aşılı chandler cinsi 8 yaşında çok acil satılık ceviz bahçesi 375.000 TL (http://www.milliyetemlak.com/ilandetay/57631-246/bursa-yenisehir-celtikci-koyunde-asili-chandler-cinsi-8-yasinda-cok--acil-satilik-ceviz-bahcesi)

Lilium
22-04-2014, 00:10
Evet gerçekten bende inanamıyorum ama bu gibi kişiler zaman zaman fotoğraflarımı alıp kullanıyorlar bunu anlayamıyorum,

Yahu insan ne satıyorsa onu fotoğraflar onu koyar ve satar, bir başkasının bahçesinin resimlerini koyup satmak bana dolandırıcılık gibi geliyor.

yağmur
22-04-2014, 08:54
Sayın Lilium,

Sizdeki azim ve pratik deha benim eşimde de olsa keşke! Sayın Aysis gibi, sizin yaptığınız taşıma sistemini göstersem kesin "bunu yapmak çok zordur" der gider. Oysaki daha 35'inde değil ama işleyen demir ışıldıyor işlemeyen paslanıyor.

Aysis
22-04-2014, 12:09
Konu açılmışken eşime madem onu yapmak imkansız elimizdeki çapa makinesi yetersiz o zaman yine bir bidon kullanarak bahçedeki atıkları değerlendirmek için kompost düzeneği yapalım dedim. cevap hazır dı bidondan olur mu canım.:D

Bende yılmak yok hemen araştırmalara başladım internetten birkaç proje bulup önüne koydum.

Baktı inceledi ikna oldu.:rolleyes: Ama şimdi de bidonu nereden bulacağız diyor.:D

Siz merak etmeyin bende bu azim varken illaki ona bunu yaptıracağım. Altından girip üstünden çıkıp olduracağım.

Bu arada eşim makina mühendisi yapamıyacağından değil, yıllarca yapa yapa bıkmış ondan nazlanıyor. Ben biliyorum.:p

Aysis
22-04-2014, 12:13
İnternette gezinirken tanıdık gelen bir fotoğrafa tıkladım, evet evet fotoğrafların tümü bahçeme ait fotoğraflar

Adam almış fotoğrafları koymuş ve bahçeyi satıyor, internetten bir sazan bulursa satacak.

Bursa yenişehir çeltikçi köyünde aşılı chandler cinsi 8 yaşında çok acil satılık ceviz bahçesi 375.000 TL (http://www.milliyetemlak.com/ilandetay/57631-246/bursa-yenisehir-celtikci-koyunde-asili-chandler-cinsi-8-yasinda-cok--acil-satilik-ceviz-bahcesi)

Ne cesaret insanlarda ahlak diye bir şey kalmadı. Yarın birisi kapınızı çalıp ben burasını satın aldım dese alsana bela. Mahkemelerde uğraş dur. Ne yapacaksınız.?

Lilium
22-04-2014, 14:00
Konu açılmışken eşime madem onu yapmak imkansız elimizdeki çapa makinesi yetersiz o zaman yine bir bidon kullanarak bahçedeki atıkları değerlendirmek için kompost düzeneği yapalım dedim. cevap hazır dı bidondan olur mu canım.:D

Aslında o da imkansız değil yapılabilir fakat yapmaya değer mi ona bakmak lazım örneğin ben bidon yerine küçük tekerlekli bir romork yapmayı düşündüm sonra vaz geçtim dört beş senede bir kullanacağım değmez dedim bu şekilde taşıyı verdim
Sizin çapa makinanız küçükse bu şekilde çekme değilde tekerlekli ramork yapılırsa iş görür.

Sevgili Aysis, bende zaman zaman eşim bir şey söyledimi canım istemiyorsa bahane bulurum ama istediğim bir şeyse nasıl nasıl iyi kötü onu yaratırım biz erkekler nedense böyleyiz işte :D istemeleri lazım, onun içinde biraz gaza ihtiyaçları var biraz gaz verin bak olacaktır. :)

Ben biraz önce bir gaz aldım eşim dışarıda duracak küçük bir masa istiyor, eh elimiz mahkum yapacağız :)

Bahçeye kurmak için Kendi istediğim bir şey de var ama

485184

Elimiz ne zaman yapmaya deyer bilemiyorum, hoşuma giden tarafı hem koltuk şekli hem açılıp düz olabiliyor, bu ahşaptan yapılmış benimki dışarıda duracağı için demir borudan yapmayı düşünüyorum.

Lilium
25-04-2014, 01:04
İyi geceler arkadaşlar bende kaçıyorum, yarın çok iş var çapa makinamın janzuman kapağının somunları gevşemiş yağ kaçırıyor yarın söküp contasını değiştireceğim.

Dün akşam kahvede bahsetmiştim çapa makinam ile ilgili sorunumdan, burayla ne alaka diyebilirsiniz,

Gönende bakacak usta olmayınca iş başa düşüyor ya da bandırmaya götürmem gerekiyordu düşündüm ve ben bunu yapabilirim.

Yazmamın paylaşmamın sebebi şu,

Hani olur ya böyle bir durumda kalan birine yardımcı olabilirmiyim, böyle bir durumda kalan hiç endişelenmeşin endişelecek bir şey yokmuş gözümde büyüttüğüm kadar değilmiş,
Akslı bir çapa makinasının aksını sökümü gayet kolay anahtar tutan el bunu da yapabilir, usta aramaya hiç gerek yokmuş.

Motoru çalaskal yardımıyla yukarıya kaldırıp önce çapaları söktüm

486073

Somunları gevşetince janzumandaki yağ akmaya başladı yağı aldım.

486074

Dört somun sökünce şanzuman kapağı ve aksı aldım.

486075

Lilium
25-04-2014, 01:12
Devam.

Aks ve sanjuman kapağı kompile bir bütün, önce eski conta temizlendi

486076

486077

Kartondan yeni conta kesilip hazırlandı.

486078

Akıs ve kapak yerine takılarak yağı kondu, çapalar takılarak işi bitirdik, iyi bir maliyetten de kurtulduk.

486079

Lilium
25-04-2014, 01:26
Bahçem yavaş yavaş yeşeriyor, biraz resim paylaşayım.

Geçen sene ektiğim fernette fidanlarda erkek çiçek

486080

486081

Buda geçen yıl ağustosta yaptığım fernette aşıda erkek çiçek

486082

Bağlayıp unuttuğum bir fidanı ip boğmuş ve kabuk ipin üzerinden çalışarak birleşmiş.

486083

Bu yılki yeni ceviz meyvalarımız görünmeye başladılar.

486084

Lilium
25-04-2014, 01:35
Komşuma gölgesiyle zarar vermemesi için çit şekline getirdiğim elmalarım.

486085

486086

Ben böyle bakla görmedim fasulye gibi oldular

486087

486088

Zambaklarım

486089

Lilium
25-04-2014, 01:39
Bodur elma fidanım üzeri çiçek meyva dolu

486090

Ve aronyam çiçekte

486091

natura
25-04-2014, 11:56
merhaba sn lilium

Baklaların böceklenmemesi için doğal olan, ilaç içermeyen bir çözüm biliyormusunuz.

Lilium
25-04-2014, 23:16
Baklalarım da şu ana kadar zararlı görmediğim için çare de aramadım herhangi bir ilaçlama yapmadım

Şu (http://http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) başlığa bir bakınız belki sorunuza bir cevap bulabilirsiniz

Muda
26-04-2014, 10:38
Devam.

Kartondan yeni conta kesilip hazırlandı.

Akıs ve kapak yerine takılarak yağı kondu, çapalar takılarak işi bitirdik, iyi bir maliyetten de kurtulduk.

486079

Sayın Lilum; Keşke contayı karton yerine eski araba iç lastiğinden yapsaydınız. Daha dayanıklı olurdu.

Lilium
26-04-2014, 12:04
Teşekkür ederim sayın mudo,

Lastikten conta daha iyi olabilirdi fakat yağ lastiği bozuyor diye biliyorum, neyse dayanıklılığı artık benim için çok önemli değil, kolay sökülüp takılabilmesini bilmek benim için daha önemli paylaşımım da bunun içindi zaten başına böyle bir şey gelenlere zor bir şey olmadığını anlatmaktı.

Sökeceğim fakat neyle karşılaşacağımı bilmiyordum daha önce hiç görmemiştim sökeceğim esnada bir şey fırlar bir şey yerinden çıkar tekrar yerini bulamam endişesi yaşıyordum,

Söktüğümde kendi kendime güldüm aksın olduğu bölümde iki konik dişli başka bir şey yok, viteslerin olduğu şanjumandan gelen konik bir dişli ve akısın başında konik bir dişli birbirleriyle teması sonucu gücü çapalara aktarıyor,

Lilium
27-04-2014, 23:58
Bugün bahçeye gidip biraz gözlem yapayım dedim, bir şubatta ve daha sonra olan don cevizlere epey etki etmiş, uç gözlerden ziyade uyanmadığı halde yan gözlerde hasar fazla buda chandler için verim düşüklüğü demek.

Bir ikinci gözlemimse dozlayıcı fernette'nin chandler için tam bir dozlayıcı olmayacağı yönünde

Chandler kendi kendine azda olsa ilk dişi çiçeklerini (uç) dozlayabiliyor, daha sonraki yandal dişi çiçekleri daha geç oluşuyor, gözlemim yandal dişi çiçek oluşumuna fernettenin de yetmeyeceği fernetteye takviye ronde ninde bulunması doğru olur kanısındayım.

ykaya194
28-04-2014, 09:29
487054

17 nisanda fidanlarda yeni sürgün vermeye başladığında birkaç fidanda erkek çiçek gördüm diğerlerinde (tozlayacılar dahil) yoktu.

487055

Fidanların 21 nisandaki durumu. Benim chandler cinsi fidanlar biraz geç uyandılar, pedrolar ise dahada geç uyandılar, zira yakınında başka bahçelerdeki chandler cinsi fidanlar benimkilerden önce uyandılar. Bunu şuna yorumlayabilirmiyiz?. Toprak yapısı ağır ve çok otlu olan yerlerde, toprak daha geç ısındığı için ağacın uyanmasıda geç oluyor.

Usta, Yan dalların gövdeye yakın kısımlardaki gözler, uç kısımlara göre daha geç uyanıyor ve sürgünleri ise daha yavaş uzuyor. Yorumun nedir.

Lilium
28-04-2014, 10:10
17 nisanda fidanlarda yeni sürgün vermeye başladığında birkaç fidanda erkek çiçek gördüm diğerlerinde (tozlayacılar dahil) yoktu.

Ya fidanlar küçüktür ya da çok dinç gelişmişlerdir.

Bunu şuna yorumlayabilirmiyiz?. Toprak yapısı ağır ve çok otlu olan yerlerde, toprak daha geç ısındığı için ağacın uyanmasıda geç oluyor.

O da bir etkendir olabilir.

Yan dalların gövdeye yakın kısımlardaki gözler, uç kısımlara göre daha geç uyanıyor ve sürgünleri ise daha yavaş uzuyor. Yorumun nedir.

Bu sanırım tüm ağaçlar için aynı önce uç sürgün sonra geridekiler ve yandallar, işte budamada da bu dengeyi tutturmak önemli bir nokta, öyle bir kısaltma yapacaksın ki, geriye dönük gözler tam hepsi uyansın meyva bağlasın, az kesim yaparsan dalın ucuna doğru bir kaç yan göz uyanır diğer taraf boş çıplak kalır bu çıplak kısmada ağaç bakmak için enerji harcar, fazla kesersen hem meyvadan olursun hem ağacı dinçe kaçırırsın, buradaki dengeyi sağlayabilmek önemli.

Lilium
29-04-2014, 00:04
Bilgilendirmek tabi ki, güzel bir şey ama anlamadınız tekrar bakınız demek gibi küçümser bir tavırla söyleyince bilgilendirmenin dışına çıkıyor,
Bir şubata olan dondan bahçem çok etkilenmedi o zamanki gözlemim de yerli cinslerin etkilendiğini söylemiştim, haftasına olan don chandlerlera etkili oldu,

Lilium
14-05-2014, 19:22

Yine tanıdık gelen bir fotoğrafa tıkladım, şükür ki, satılık değil,

İlk fotoğraf bahçeme ait.

Galeri (http://isikfidancilik.com/?page_id=11)

Yanılmadım, bandırma sahil yenice köyü.

http://isikfidancilik.com/?page_id=13

Lilium
19-05-2014, 00:52
Bugün fotoğraf makinamı alıp biraz resim çekeyim dedim, akıl yok ki, şarj durumuna bakmadım, bir kaç resimden sonra şarj bitti.

İlk olarak bir arkadaşıma ilk kurduğum ceviz bahçesinden başlamak istedim bahçe bu yıl el değiştirdi yeni sahipleri bilecik olan çeşidi aşılamayla chandlere çevirdiler aşı üstadlarını bir ekip olarak bursadan getirttiler (İsim yazma gereği görmüyorum) şöyledir böyledir eleştiriside yapmak istemiyorum fakat üstad olarak ortaya çıkıp ekip kurarak aşıçıyım diye ortaya çıkıp 25 ağaça 1200 tl alıyorsan bu aşıların durumu bu olmamalıydı.

Bahçe 2011 yılında böyleydi

493974

Bu yıl kesilerek çeşit değişimi yapıldı

493975

493976

İyi diyebileklerimden biri

493977

493978

Lilium
19-05-2014, 00:55
Devam

493980

493981

493982

Bahçede gördüğüm en iyisi.

493983

gökhan07
19-05-2014, 19:09
Nail abi bir fotoğrafta ben paylaşmak istedim.
Acı suyun akması için hızar motoru ile ağacın her yeri yaralanmış ve yaklaşık 25 tane yapılan aşının hiçbiri tutmamış.

Özensiz ve bilinçsiz yapılırsa sonuçları gerçekten çok kötü oluyor.

494165

gökhan07
19-05-2014, 19:28
Zamanın da müdahale ederek 25 ağacı kurtarabildim.

494166

Lilium
26-05-2014, 01:40
Bu yılki görüntülerimizi zaman bulup resimleyememiştim, birazda moral bozukluğu sebep galiba
Dondan bölgesel olarak kısmen etkilendik bahçemin biraz çukur oluşu genç körpe meyva gözü dallarında etkili oldu, uyanamadılar uyananlarda geç uyandı, geç meyvaya yattı bu yıl hasadı da iki farklı tarihlerde yapacağız gibi gözüküyor.

İlk döller şu irileğe geldiler.

496360

geç uyananlar henüz böyle

496361

496362

Don zararı

496363

Dondan etkilenmiş bir dalda sürgün çalışması

496364

Lilium
26-05-2014, 01:48
Aşılardaki meyvaları genelde koparırım gözden kaçan bir tane kalmış bugün oda koparıldı.

496366

Birkaç uç filizde zarar görülünce ilaçlama yapıldı.

496365

Lilium
26-05-2014, 01:51
Birazda chandler görüntüleri

496367

496368

496369

Chandlerde bu dönemde erkek çiçek bu yıl ilk defa gördüm.

496370

496371

Lilium
26-05-2014, 01:53
Chandlere devam

496372

496373

496374

496375

496376

gökhan07
26-05-2014, 01:54
Bu yılki görüntülerimizi zaman bulup resimleyememiştim, birazda moral bozukluğu sebep galiba
Dondan bölgesel olarak kısmen etkilendik bahçemin biraz çukur oluşu genç körpe meyva gözü dallarında etkili oldu, uyanamadılar uyananlarda geç uyandı, geç meyvaya yattı bu yıl hasadı da iki farklı tarihlerde yapacağız gibi gözüküyor.

İlk döller şu irileğe geldiler.

496360

geç uyananlar henüz böyle

496361

496362

Don zararı

496363

Dondan etkilenmiş bir dalda sürgün çalışması

496364

Nail abi buna da şükür.
Yeni açan çiçekler için şu anda erkek çiçek mevcut mu acaba ya da erkek çiçek oluşumu gösteren çeşitler var mı.
Sanırım bunlar chandler, merak ettiğim ceviz yetiştiriciliği sayfasına attığım ceviz fotoğrafında ki oluşuma çok benziyor onun için sordum erkek çiçeğini.

Lilium
26-05-2014, 01:56
496377

496378

496379

496380

496381

Lilium
26-05-2014, 01:59
Geçensene göz aşısı yaptığım fernetteler, bu yıl hem erkek çiçek hem dişi çiçek yaptılar,

496382

Meyvaları

496383

496384

496385