View Full Version : Lilium / Bahçe (Balıkesir-Gönen)
Çilekleri kazana değilde küvete koysaydın bari Nail abi :p
Ne yapayım küvette yer kalmayınca onları da kazanın sobasına ekeyim dedim. :)
297595
Bahçeni takdir ediyorum çok temiz ve düzenli. Sanki terzi elinden çıkmış :)
Ha valla izaya gelmeyenleri makasla düzeltiyor sonrada makinada dikiyorum :)
Benim gojiler bu senede meyve vermezse taze olarak birkaç tane göz hakkım saklı kalsın.
Bu yıl epey göji meyvam olacak sanırım adres bilgilerini yaz olunca göndereyim, diğerlerine de bir marketmi açsam diye düşünüyorum. :)
Bir miktar tenekelerde ekili olarak var bu yıl ücünçü yılındalar, meyvalı olarak satışa koyayım diyorum fakat kargolar hem almıyorlar hem kargosu çok tutar diye düşünüyorum. Almak isteyenler olursa Yolu bu taraflara düşenlere verebilirim.
çekirdek
19-05-2012, 21:51
Sevgili Nail, bahçeni sessiz ve derinden izliyorum. Sen kendinden üj-bej tane klon mu yaptın ya da yatıverdin kapağın altına da fotokopiler mi çektirdin kendinden?? Nasıl yetişiyorsun tüm çalışmalara??
Sevgili derya bahçeme uğramakla beni şereflendirdiniz, çok teşekkür ederim, her zaman beklerim.
Sevgili Nail, bahçeni sessiz ve derinden izliyorum. Sen kendinden üj-bej :) tane klon mu yaptın ya da yatıverdin kapağın altına da fotokopiler mi çektirdin kendinden?? Nasıl yetişiyorsun tüm çalışmalara??
Teveccüh gösteriyorsunuz, sizin çalışmalarınızın yanında benimki hiç kalır, bende zaman zaman sizleri derinden izliyorum kısa zaman da güzel işler bitirdiniz, allah kullanma ve kazanç nasip etsin, inşallah hayırlı uğurlu gelir, mutlu sağlıklı ömür sürersin.
Aslında neler yaptığını da merak etmiyor değilim, inşallah bir gün yolum düşerse sizleri ziyaret etmekten sevinç duyarım. (Biraz emri vaki buyur oldu ama) Değil, sizin iç güzelliğiniz zaten buyur diyor, söylemenize gerek yok zaten, o benim hüsnü kuruntum.
Sevgilerimle...
Bugün güzel bir süprizle karşılaştım,
Siteden bir arkadaşımız güzel bir süpriz yaparak denizli'de ne kadar aşı çakısı varsa hediye olarak yollamış.
Üç tanede küçüklerden vardı, bunlar kesmez yaaa deyip parmağımı sürdüm ki, parmağımdan oldum :) Jilet mûbarek.
El emeği oluşları ayrı bir değer, düşünmesi hatırlaması o ap ayrı bir değer, üzerlerine bir de ismimi yazdırmayı ihmal etmemiş, buradan da bir kez daha teşekkür ederim, kullandıkça hatırlanacağını anılacağını bilmeni isterim arkadaşım.
299710
299711
299712
furkan yıldız
24-05-2012, 08:17
Bu yıl epey göji meyvam olacak sanırım adres bilgilerini yaz olunca göndereyim, diğerlerine de bir marketmi açsam diye düşünüyorum. :)
Bir miktar tenekelerde ekili olarak var bu yıl ücünçü yılındalar, meyvalı olarak satışa koyayım diyorum fakat kargolar hem almıyorlar hem kargosu çok tutar diye düşünüyorum. Almak isteyenler olursa Yolu bu taraflara düşenlere verebilirim.
O taraftan gelen olursa İstanbul'a aklına beni getir Nail abi ben alırım. Dün akşam bol bol kulaklarını çınlattım zambaklarla ilgili ama sayfasında konuşuruz. Bıçaklarını görüncede haset ettim :p
Ben bir arkadaşa sizin ceviz bahçenizin toprak işlenmiş hallerini gösterdim böyle bahçe olur mu kesin photo shop vardır dedi :) inanamadı birkaç resim gösterince ellerine sağlık işte uğraş işte çılgın proje diye böyle şeylere demek lazım . Bende katılıyorum bu kadar bahçe gördüm çok insan gördüm ama bahçede ot olmaz mı ceviz altındaki topraklar elendi mi hiç mi taş kötü bir görüntü olmaz . Emeklerinize sağlık , uğraştığınızın fazlası ile karşılığını almanız dileğiyle...
Çok teşekkür ederim sayın fludek, photo shop hiç aklıma gelen ve becerim olan bir şey değil, fotoğraflar gerçek çekildiği gibi sadece boyutlarını küçültüyorum (sayfaları bozmaması için)
Bahçeme gerçekten emek harcıyorum elimden geldiğince daha iyisini yapmaya çalışıyorum,
Bahçede taş olmaz mı var tabi ki, ama irilerini topluyorum bahçe yoluna yayıyorum , sanırım bunlar gözden kaçmış. :)
302403
302404
Kirazım daha tam olgunlaşamadan kuşlardan kurtarabildiklerim.
302531
Kız saçsız,Tarla taşsız olmaz.
Saygılar.
ayazkentli
31-05-2012, 13:04
Ben bir arkadaşa sizin ceviz bahçenizin toprak işlenmiş hallerini gösterdim böyle bahçe olur mu kesin photo shop vardır dedi :) inanamadı birkaç resim gösterince ellerine sağlık işte uğraş işte çılgın proje diye böyle şeylere demek lazım . Bende katılıyorum bu kadar bahçe gördüm çok insan gördüm ama bahçede ot olmaz mı ceviz altındaki topraklar elendi mi hiç mi taş kötü bir görüntü olmaz . Emeklerinize sağlık , uğraştığınızın fazlası ile karşılığını almanız dileğiyle...
Ne demiş Atalarımız;
Bakarsan BAĞ, bakmazsan DAĞ olur.
Abi gojiyi verdin de nasıl bakacağımı söylemedin.
40 lt torf aldım. Amarillysi, gojiyi aktardım ve naneleri de ektim. Gojinin kırık dalını kestim. Yaprak uçları ful sarı ve buruşuk.
Siz bi de yağmurda yürüyün o bahçede :rolleyes:
(Ben çizme yerine spor ayakkabı ile yürüdüm de aldım ayaklarımın payını )
302531
Kirazın cinsi ne? Taban suyu mesafesi ne olmalı?
Abi bir şey dikkatimi çekti,
Sizin bahçe kara topraklı. Bazıları kara toprak ağaçlar için çok uygun değil diyor. Süzek toprak daha iyi diyor.
Sizce kara-killi toprağın ağacın/kökün gelişimine etkisi (kesme taşlı süzek toprağa nazaran) ne şekildedir?
Abi bir şey dikkatimi çekti,
Sizin bahçe kara topraklı. Bazıları kara toprak ağaçlar için çok uygun değil diyor. Süzek toprak daha iyi diyor.
Doğrudur, tabi ki, süzek ve derin toprak daha iyidir, ama bu kara toprakta da olmayacak anlamı çıkmamalı, Bu tür topraklarda, Süzek ve derin topraklardaki kadar iyi gelişim göstermeyebilir, aynı keza verimde de daha az verim alabilirsin.
(Bizde süzek derin topraklar vardı da bizmi ekmedik) :)
Sizce kara-killi toprağın ağacın/kökün gelişimine etkisi (kesme taşlı süzek toprağa nazaran) ne şekildedir?
Süzek topraklar tüm ağaçların gelişimi için en idealidir, tartışma konusu bile olamaz.
Kirazın cinsi ne? Taban suyu mesafesi ne olmalı?
Ceviz kiraz kadar toprak seçici değil, kiraz daha seçici, kiraz içinde bu tür topraklar hiç uygun değil, daha öncede ekmiştim dört beş yıl sonra ölebiliyor.
Bahçede taban suyu yok, (Derinlik en az iki metre olmalı diye düşünüyorum) ama yer yer kireçli tabaka var kirazda bunu hiç sevmiyor ve ölüyor,
Kirazın cinsini hiç bilmiyorum ceviz fidanlarını alırken hediye olarak vermişlerdi, ben iyi bir şey çıkmayacağını zannederken çok güzel iri kütür kütür bir cins oluşunu çok beğendim bu da kurursa üzülürüm.
Abi gojiyi verdin de nasıl bakacağımı söylemedin.
40 lt torf aldım. Amarillysi, gojiyi aktardım ve naneleri de ektim. Gojinin kırık dalını kestim. Yaprak uçları ful sarı ve buruşuk.
Su sitresinden oluşan bir durum korkacak bir şey yok, kendini yenileyecektir.
Bakımı zor değil, arsız bir bitki, birden çok su vermeyiniz.
Gojiyi saksıya değilde yere ekseydin çok daha iyi gelişim gösteriyor, saksılarda düzenli su isteğini karşılayamadığın için şimdi olduğu gibi su sitresine sokabiliyorsun.
302531
Sayın Lilium, hatırladığım kadarıyla cevizi kuşlardan korumak için bir formül bulmuştunuz, aynı formül kiraza olmuyor mu? Kolay gelsin.
Sayın zafersu, formül demek yanlış olur deneme diyelim. :) Geçen yıl cevizde bir şeyler denemiştim, karga ya da cevizi delen kuşlarda iyi sonuç vermişti, (Bilemiyorum belkide geçen yıl karga yoktu) yalnız diğer karabakkal, sığırcık kuşlarına etkisi olmadı diyebilirim, bir kaç asmamdaki üzümleri ve bir kaç şeftalimi beraber tükettik. :)
Kirazım bir tane ve tek olduğu için dozlaşamıyor çok meyva bağlayamıyor, bir onun içinde ilaç yapmaya değmez deyim üşeniyordum. :) Aslında sonucu ne olacak diye bir deneme yapsam iyi olur.
Aklıma düşürdünüz teşekkür ederim.
Keyf Bahçesi
01-06-2012, 01:29
Sayın zafersu, formül demek yanlış olur deneme diyelim. :) Geçen yıl cevizde bir şeyler denemiştim, karga ya da cevizi delen kuşlarda iyi sonuç vermişti, (Bilemiyorum belkide geçen yıl karga yoktu) yalnız diğer karabakkal, sığırcık kuşlarına etkisi olmadı diyebilirim, bir kaç asmamdaki üzümleri ve bir kaç şeftalimi beraber tükettik. :)
Kirazım bir tane ve tek olduğu için dozlaşamıyor çok meyva bağlayamıyor, bir onun içinde ilaç yapmaya değmez deyim üşeniyordum. :) Aslında sonucu ne olacak diye bir deneme yapsam iyi olur.
Aklıma düşürdünüz teşekkür ederim.
sayın lilium
kiraz'ın tek olduğunu okudum.meyve vermesi için yanına erkek kiraz veya vişne dikmelisiniz ki dölleme yapabilsin.ben iki kiraz arasına bir erkek kiraz(beyaz napolyon da olur )diktim ve bu sene çok güzel meyve verdiler.(3 tane de vişnem var.)saygılar.kolay gelsin.
Sayın lilium,
kiraz ağacınızın bir dalına çevirme aşısıda yapababilirsiniz. Benim bahçemde 1 adet 0900 napolyon bodur kiraz var tozlayıcısıda yok ama her sene o kadar çok meyve veriyorki hayret edersiniz demekki bazı cinsler tozlayıcı olmadan kendi kendine yeterli meyve tutumu olabiliyor.
Cevizlerde geçen yıl uyguladığınız kuşlardan kurtulma yöntemini sabırsızlıkla bekliyoruz yoksa bu senede olan cevizleri ağaçkakanlara teslim etmiş olacağız.
Muğladan selamlarımla.
Arkadaşlar bahçe toprağım kiraza pek elverişli olmadığı için kirazı çok önemsemiyordum hani derler ya "yeşillik olsun" bende öylesine ekmiştim, geçen yıl bir kaçtane yapınca güzel bir cins olduğunu gördüm, bu yıl dozlayıcı olarak bir tane aşıladım ama o da büyüyüp çiçek vermesi iki üç yılı alır.
303118
bahçemde 1 adet 0900 napolyon bodur kiraz var tozlayıcısıda yok ama her sene o kadar çok meyve veriyorki hayret edersiniz
Bahçenizin etrafında yakınlarda komşularınızda kiraz varsa onlardan da dozlaşma yapabilir.
Fidancılık kursundaki hocamız, Kiraz ~%100 böcek ile (arı gibi), Ceviz de ~%100 rüzgar ile tozlaşır demişti.
O zaman, bırakın yan bahçeyi, 100 hatta 1000 metre ileriden bile tozlaşma olması gerektir.
Benim bahçenin 1000 metre cıvarında kirazda yok, ceviz yok, olsa da, hocanız bir şeyleri eksik söylemiş,
Şöyle ki, yerli cevizler ya da yerli ırklarımız diyelim, erkek çiçek dişi çiçek dönemleri çakışıyorsa 150-200 metre mesafelerden hava sirkilasyonuyla dozlama alabilirler. Fakat söz konusu chandler olunca bu hiçte o kadar kolay değil, zira chandler geç uyanan ve geç çiçeklenen bir çeşit, (etrafta ceviz olsa da, ki, yok) chandlerın dişi çiçek döneminde diğer cevizlerde erkek çiçek kalmıyor.
Kısacası chandlerın olduğu yerde ya da 150-200 metre cıvarda franguette, fernette, cısco, varsa rüzgarla dozlaşır.
]...O zaman, bırakın yan bahçeyi, 100 hatta 1000 metre ileriden bile tozlaşma olması gerektir.[/B]
Abi ben bunu kirazı kastederek söylemiştim.
Ama tozlaşmanın önemine binaen konuya değinmenize sebep olduğuma da seviniyorum.
Cevizler iyiden iyiye kendilerini göstermeye başladılar, dozlaşma eksikliğine rahmen yinede meyva tutumu fena değil.
305444
305445
305446
Geçen yıl ağustosta yaptığım göz aşıları bir metre oldu.
305447
Martta yaptığım bir aşı fernette
305448
Elmalarım yine sık kaldı seyreltemedim. :(
305451
305452
Eriğim, bu yıl çoştu da çoştu :) topla topla bitmiyor, bugünkü hasat 200 kg :dilli: kasa bitti cuvallara doldurmaya başladık.
Hanım toplamaya bıktı, (Akşam erik erik diye sayıklarım artık diyor) :)yarına bıraktık.
305453
305454
305455
TaşevliBahçe
07-06-2012, 09:37
Eriğim, bu yıl çoştu da çoştu :) topla topla bitmiyor, bugünkü hasat 200 kg :dilli: kasa bitti cuvallara doldurmaya başladık.
Hanım toplamaya bıktı, (Akşam erik erik diye sayıklarım artık diyor) :)yarına bıraktık.
Sn.Lilium,
Maşallah efendim , Erikleriniz ne kadar güzel , ne kadar bereketli görünüyorlar..
Coşana değil coşturana bakmak lazım...;)
İlgi alaka ve bilinç olunca sonuç bu oluyor..
Emeğinize sağlık. Ürünleriniz her daim bereketli olsun. saygılar..
Eriklibahçe
07-06-2012, 22:57
Sn.Lilium,
ürünleriniz bol bereketli olsun,afiyetle yiyin.Erik toplama işinden haberimiz olsaydı yardımcı olurduk; seve seve ,koşa koşa hatta bayıla bayıla toplardık:D:D
Kolay gelsin,sevgiler saygılar..
Teşekkür ederim sevgili erikli bahçe, o kadar içten yazmışsın ki, erik toplamaya çağırasım geldi, fakat ne yazık ki, toplandı kalmadı. İnşallah seneye. :)
Bir arkadaşımdan önceki yıl bir kök iri sarımsak temin etmiştim, çoğaltmak içinde ekmiştim.
306042
Ektim fakat sarımsağın tohum yaptığını da yeni görüyorum. :) Ya da çok cahil kalmışım. :(
306043
orion1988
17-06-2012, 19:19
Sayın Lilium chandler fidanı için not almıştınız.Gönderme imkanınız var mı ? Selamlar.
Sayın orion1988, Gübreyle fidanların keyfini biraz kaçırdık, toparlanmaları için biraz zamana ihtiyaçları var, acele ediyorsanız başka bir yerden de temin edebilirsiniz.
Beklettiğim için çok özür dilerim.
orion1988
17-06-2012, 19:45
Sayın Lilium özür ne demek.Elbette beklerim.Zonguldak ' tan sevgi ve selamlar .
copur 09
19-06-2012, 12:44
Sayın Lilium, biraz da kırmızı ayvanızdan resim koyarmısınız. Bana gönderdiğiniz çelikleri bir ayvaya kayınpederime aşılatmıştım. 2 senedir iğlek yapıp döküyor. Bu sene onlarca çiçekten yine iğlek yaptı. Bir tane meyvesi var; hata kaza olmazsa onu göreceğim. Geçen sene deli ayvaya 2 kök aşıladım saksıda bekliyor. Meyvesi güzel olursa yerine dikilecek. Selamlar.
Bak bunu yazmanız iyi oldu, zira bir kaç arkadaşa göndermiştim kalemlerinden, kime gönderdiğimi unutmuştum. :( Hatırlatmanız iyi oldu.
Bendekini malesef kaybettik (kurudu) iyiki de sizlere kalem göndermişim, çeşit kaybolmamış oldu. (Paylaşımın ne kadar güzel bir şey olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum)
Şimdide biz sizden kalem istersek hiç şaşırma :)
Bahçede kuş kaçırıcı ilacı yapıp ağaçlara astım, geçen sene satın aldığım ilaç oldukça iyi fayda sağladını düşünüyorum, (Ama fiatı biraz pahalı) en azından cevizleri delen kuşlara etkili olduğunu gördüm,(bu bile benim için yeterlidir) küçük kuşlara karabakkala sığırcığa etki etmediğini gördüm. Bu yıl kendi deneyimim olan ilacı deniyorum inşallah iyi sonuç alırım, Umutluyum.
310422
310423
310424
310425
İlacın yağmurlardan dolayı etkisini yitirmemesi için biraz korumaya aldım. Beş kiloluk su şişesini kesip ortasından bir tel geçirerek içine pamuksu bez parçasını telin ucuna bağlayıp ilaçlayıp bahçenin etrafına 20 mt aralıklarla ağaçlara astım.
Bekleyip göreceğiz.
532 ci mesajımda bahsettiğim sarımsak'ı diş diş ekmeme rahmen bakın nası bir sarımsak oldu adeta bir soğan gibi :cool: 5-6 cm çapında tek diş, Kokusu sarımsak kendisi soğan.
311226
311227
311229
Bahçede kuş kaçırıcı ilacı yapıp ağaçlara astım, geçen sene satın aldığım ilaç oldukça iyi fayda sağladını düşünüyorum, (Ama fiatı biraz pahalı) en azından cevizleri delen kuşlara etkili olduğunu gördüm,(bu bile benim için yeterlidir) küçük kuşlara karabakkala sığırcığa etki etmediğini gördüm. Bu yıl kendi deneyimim olan ilacı deniyorum inşallah iyi sonuç alırım, Umutluyum.
İlacın yağmurlardan dolayı etkisini yitirmemesi için biraz korumaya aldım. Beş kiloluk su şişesini kesip ortasından bir tel geçirerek içine pamuksu bez parçasını telin ucuna bağlayıp ilaçlayıp bahçenin etrafına 20 mt aralıklarla ağaçlara astım.
Bekleyip göreceğiz.
Sayın Lilium
geçenlerde ceviz ve meyva bahçerini gezerken, ağaçların dallarına ince iplerle asılmış bildiğimiz CD lerden görünce ne olduğunu sorduğum bahçe sahipleri rüzgardan sallanan CD nin kuşları ürküttüğünü geçen sene kuşların yiyip bitirdikleri tüm meyvaların bu uygulamadan sonra kendilerine kaldığını söylediler.
Sn Lilium.İzin almadan bu fotoğrafları koydum ama zatihalinizi bulamadığımdan.Kusura bakmayın.
Bu ceviz AğaçıBahçenin yakınında.Sahipsiz bakımsız,susuz.Mahalle çoçuklarının oyuncağı.Meyvelerini istiyen toplar.Dallar kırılır,yapraklar yolunur.Fakat ertesi yıl daha çok meyve verir,hemde üçlü.
Bu fotoğraflardan cinsi bilinebilirmi ?Aşı yapmamız için ne zaman çelik almamız lazım?
Bilği vermeniz temennisi ile.
Saygılar.
Sayın hk50, cevizin cinsi ile ilgili hiç bir bilgi yoksa bilinmiyorsa hele ki tohumdan ekilip yetiştirdiyse cinsini tahmin edebilmek oldukça zor hatta hiç yok diyebilirim.
Aşı için şubat sonu mart gibi ağaçlar uyanmadan kalem almalısınız.
Bir öneride bulunayım, Bu yılın sürgünlerine de göz aşısı yapabilirsiniz, haziran sonu temmuz başı gibi yapacağınız aşı sürgün göz aşısı olur, (hemen uyanır) ağustosta yapacağınız aşı durgun göz aşı olur (ilk baharda uyanır)
Bahçemdeki kayısıları ağaçta ilk defa olgunlaştıklarını görüyorum, diğer seneler daha olgunlaşmadan kuşlar tarafından tüketiliyordu, bu yıl kuş kovucu ilacı ağaca astım, şu ana kadar kuş zararı hiç denecek kadar çok az, kuş geliyor kokuyu duyuyor ve kaçıyor.
313249
örümcek ağı ve kayısılar.
313251
313252
Devam
Karpuzlar görülmeye başladı.
313257
Cuvalda yer fıstığı.
313258
Böğürtlenlerim.
313259
Bahçemdeki kayısıları ağaçta ilk defa olgunlaştıklarını görüyorum, diğer seneler daha olgunlaşmadan kuşlar tarafından tüketiliyordu, bu yıl kuş kovucu ilacı ağaca astım, şu ana kadar kuş zararı hiç denecek kadar çok az, kuş geliyor kokuyu duyuyor ve kaçıyor.
313249
örümcek ağı ve kayısılar.
313251
313252
Toplamaya yardım lazımsa göndereyim ufaklığı.. :D
Sayın Lilium,
meyveleriniz güzel görünüyorlar. Sağlıkla tüketiniz.
Benim bahçede 1 ağaç kayısı var bu sene o kadar çok meyve vardıki olgunlaşmadan çok önce kuşlar ve sincaplar tarafından nerdeyse bize tadımlık bırakmadan hepsini talan ettiler.
Eğer mahsuru yoksa sizin kullandığınız ilacın ismi nedir ne şekilde kullandınız.
Belki azda olsa cevizlerde kullanarak olan meyvelerden toplama imkanımız olur.
Muğladan selamlarımla.
İlaç kendi yaptığım bir karışım, Uygulama şeklini burada (http://www.agaclar.net/forum/987137-post538.htm) anlatmıştım. Bezi ilacın içine batırıp ağaçlara asıyorsun, Yağan yağmurlardan etkisi kaybetmesin İlacın daha uzun etki süresi olması için 5 kg su şişesinden şemsiye gibi yapıp korumaya aldım.
İlaç kendi yaptığım bir karışım, Uygulama şeklini burada (http://www.agaclar.net/forum/987137-post538.htm) anlatmıştım. Bezi ilacın içine batırıp ağaçlara asıyorsun, Yağan yağmurlardan etkisi kaybetmesin İlacın daha uzun etki süresi olması için 5 kg su şişesinden şemsiye gibi yapıp korumaya aldım.
Sayın Lilium,
uygulama resimlerinizi önceki mesajlarınızda görmüştüm benim öğrenmek istediğim eğer mahsuru yoksa içeriği ve hazırlanışı bu bilgilendirme geneli ilgilendirmiyor derseniz özel mesajla da olabilir. Vereceğiniz tüm bilgiler için şimdiden teşekkürler.
Bugün çektiğim resimler
Kayısılar rüzgardan dökülmüş, yerde bile kuş zararı yok.
314897
Şeftaliler daha yeni olgunlaşmaya başladılar dün ve bugün bir kaç tane koparıp yedim, daha bu olgunluğa gelmeden kuşlar tarafından işaretleniyorlardı :) henüz işaret yok. :D
314898
314899
314900
Çekirdekli kara üzümüm, buna ve keçi memesi üzüme kuşlar pek sarmıyor, çekirdeksiz kara üzümü ve beyazı bırakmıyorlar, onlar da bu yıl gözlenecek.
314907
314908
Böğürtlenlerim
314909
Trabzon hurmaları irileşmeye başladılar.
314910
YeniGine
03-07-2012, 01:35
Lilium merhaba, bahçenize geldim, gezeceğim, göreceğim, soracağım, öğreneceğim.
YeniGine
03-07-2012, 01:59
Sevgili cumhur bunlar bal arısı değil yumurta bırakan sinekler. bal arısı olsa canım feda ;)
Şükür anlayabildim, ben de bahçenize girer girmez böyle bir bacaklarından astım falan sözlerle karşılaşınca; çok da bilmem ama arılara karşı tavır yanlış diye düşünmüş idim. Neyse onlar bal arısı değilmiş.
YeniGine
04-07-2012, 01:20
[İlacın yağmurlardan dolayı etkisini yitirmemesi için biraz korumaya aldım. Beş kiloluk su şişesini kesip ortasından bir tel geçirerek içine pamuksu bez parçasını telin ucuna bağlayıp ilaçlayıp bahçenin etrafına 20 mt aralıklarla ağaçlara astım.
Bekleyip göreceğiz.
Lilium merhaba; peki bu uygulama yuvaya, kuluçkaya oturmuş kumrular ve yavruları için geçerli olabilir mi?
YeniGine
04-07-2012, 01:31
Merhaba Lilium, bahçenizi gezdim herşeey mükemmel gerçekten. Emeğinize sağlık. Birkaç yerde sağolsun kargalar sayesinde fide fide cevizler var. O fidelere ne yapabilirim?
Sonraa bir önceki mesajda da sordum fakat yine tekrarlamak istedim; BAHÇEDE KUŞ KAÇIRICI İLAÇ... Yuvaya, kuluçkaya oturmuş kumruları bu ilaç karga ve saksağanlardan koruyabilir mi? Ya da kumru yu da mı kaçırır? kiii sitede bu konuda çook sorularım, lütfenlerim oldu. Yardım eder iseniz sevineceğim.
"Birkaç yerde sağolsun kargalar sayesinde fide fide cevizler var. O fidelere ne yapabilirim?"
O fideleri şimdi temmuz sonu ağustos gibi aşılayabilirsiniz( Göz aşı), baharda da yerlerine ekebilirsiniz.
Yuvaya, kuluçkaya oturmuş kumruları bu ilaç karga ve saksağanlardan koruyabilir mi? Ya da kumru yu da mı kaçırır? kiii sitede bu konuda çook sorularım, lütfenlerim oldu. Yardım eder iseniz sevineceğim.
Bu konuda çok deneyime sahip değilim ama ilacın amacı kuşları uzaklaştırmak (Kaçırmak) sa kumrularda bu kokuyu sevmiyorlarsa onlarda uzaklaşacaktır. Ki bugün bahçeye gidip tekrar kontrollerimi yaptım kuş zararı hiç yok. Şu ana kadar her şey istediğim gibi gidiyor, cevizde geçen yıl iyi sonuç almıştım bu yılda tekrar deniyorum, en çok merak ettiğim çekerdeksiz üzümlerim bu yıl kalacak mı, ondada iyi netice alırsam süper olur.
...
YeniGine
04-07-2012, 23:50
Anladım, teşekkürler. O zaman kumrular da kaçarlar. :( Yani artık kumru yavrularım olmayacak.
AvsarBey
05-07-2012, 19:21
izlemeye doyamadim, bukadar olur. Bastan sona gururla sunulacak calismalar emekler ugraslar. Saglik ve huzur dolu ömürler dileriz.Saygilarimizla.
Teşekkür ederim sayın AvsarBey,
Ben galatasaraylı değilim ama bahçemde bir kaç galatasaraylı var. :)
316270
Çok severim kadife çiçekleri, en sevdiğim yanları da bir açmaya başladılarmı kış gelinceye kadar her daim çiçekli.
316271
Bu yıl incirlerin dalları daha şimdiden kırılacak meyvadan. Köküne su kaçırmazsam incire gık diyeceğiz galiba. :)
316272
Bu yıl incirlerin dalları daha şimdiden kırılacak meyvadan. Köküne su mu kaçırmazsam incire gık diyeceğiz galiba. :)
316272
Köküne su mu kaçırmazsam incire gık diyeceğiz ??????
(özür dilerim anlayamadım.)
Halil Önen
08-07-2012, 12:07
(özür dilerim anlayamadım.)
Bazı incir çeşitleri meyve bağladığında sulanmaz ya da köküne su kaçırılırsa meyvesi çatlar ve ötesinde tadı kaçar...;)
İncire meyva bağladıktan sonra su vermeyiz verirsek incirler yarılma (çatlama) yapıyorlar.
İncir ağacı bahçeye gelen suyun vanasının yakınlarında, vanadan hortum tak çıkar yaparken köküne su kaçabiliyor, köküne su kaçırmazsak incire gık diyeceğiz demek istemiştim.
Halil bey aynı anda yazıyormuşuz, güzel tarafı aynı cümleleri yazmak. Yalnız bir fark sen benden önce silahını çekmişsin :) Eh o kadarcık olacak nede olsa avcısınız.
Bundan dolayı sana bir avcı fıkrası borcum olsun. :D
Salı günü Gönen'e koli göndermeye geleceğim, atölyedeysen uğrarım.
Halil Önen
08-07-2012, 12:51
Ben de suyu anladım da; 'mu' yu çıkaramadım...:p;)
Halil Önen
08-07-2012, 12:56
Salı günü Gönen'e koli göndermeye geleceğim, atölyedeysen uğrarım.
Sevgili Güler;
bence koliyi teslim ettikten sonra atölyeye uğrasanız diyordum...:D
Sevgili Güler;
bence koliyi teslim ettikten sonra atölyeye uğrasanız diyordum...:D
Uğramasına uğrarım da merakım cevabın neden lilyum'dan gelmediği.
Bazı incir çeşitleri meyve bağladığında sulanmaz ya da köküne su kaçırılırsa meyvesi çatlar ve ötesinde tadı kaçar...;)
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium :
''İncire meyva bağladıktan sonra su vermeyiz verirsek incirler yarılma (çatlama) yapıyorlar.
İncir ağacı bahçeye gelen suyun vanasının yakınlarında, vanadan hortum tak çıkar yaparken köküne su kaçabiliyor, köküne su kaçırmazsak incire gık diyeceğiz demek istemiştim.''
Cevaplar için Sn Halil Ağabey ve Sn Lilium'a teşekkürler, sağolun, kolay gelsin.
Uğramasına uğrarım da merakım cevabın neden lilyum'dan gelmediği.
Görsem cevap hiç gelmez mi güler ablacığım, mesajımı yazdıktan sonra siteden hemen ayrıldığım için göremedim, şimdi görüyorum.
"Salı günü Gönen'e koli göndermeye geleceğim, atölyedeysen uğrarım."
Bu habere sevindim,
Burdayım bekliyorum.
Uzun zamandır görüşemiyoruz özlemiştim sizleri, gelirseniz şereflendiririniz.
Oğuz abimi de özledim onuda getir.
Tamam, öğleye doğru orada olurum.
Ben lâhmacunları getireceğim sen de çayları söylersin.
Sıcakların bastırmasıyla ilk kaolin kili uygulamamızı dün yaptık.
Vadideki cennet: Kaolin kili uygulaması (http://vadidekicennet.blogspot.com/2012/07/kaolin-kili-uygulamas.html)
Abi cevizleri satacan mı, takas mı edecen?
(Bir yerlerden de fıstık, badem bulduk mu, ballı polenli macun yaparız :)))
Yaparız yaparız hele bir olsunlar da neler neler yaparız, belki cevizli lokum, cevizli dondurma bile yaparız. :)
Halil Önen
11-07-2012, 12:12
Abi cevizleri satacan mı, takas mı edecen?
(Bir yerlerden de fıstık, badem bulduk mu, ballı polenli macun yaparız :)))
'cevizli lokum, cevizli dondurma'...
Ne yapacaksınız bununla;
düz duvara mı tırmanacaksınız?:D
Yok abi yaaa, biz o duvara tırmandıkta aşağıya (kaymadan) nasıl ineriz diye düşünüyoruz.:D
Ayaklarımızın altına biraz macun, biraz lokum sürer cevizli dondurmamızı keyifle yiye yiye ineriz. :D
O cevizleri bütün bütün Aydın incirine (Gerçek 1. kalite olanına) dolduruyorsun.
Akşam yemeğinde dolma niyetine yiyorsun.
Az kaldı... 2,5-3 ay..
O cevizleri bütün bütün Aydın incirine dolduruyorsun.
Ve halil abine gönderiyorsun. :) Duvarların dümdüz olduğunu fark etsin. :D:D
Ve halil abine gönderiyorsun. :) Duvarların dümdüz olduğunu fark etsin. :D:D
Fuar (izmir) zamanı izin alırsak ve işler de müsait olursa elden veririz.
(Gerçi bende ceviz olmaz, bal olur. İncirleri de doktor getiriyor (tedavi amaçlı :D)).
Doktor kelek yapmazsa, siz cevizle ilgilenin yeter abi.
Benim 5 vitesli metro, yoldan geçerken sizi de alır ona göre ;)
Kasap abime selam söyleyin..
Halil Önen
13-07-2012, 11:12
Fuar (izmir) zamanı izin alırsak ve işler de müsait olursa elden veririz.
(Gerçi bende ceviz olmaz, bal olur. İncirleri de doktor getiriyor (tedavi amaçlı :D)).
Doktor kelek yapmazsa, siz cevizle ilgilenin yeter abi.
Benim 5 vitesli metro, yoldan geçerken sizi de alır ona göre ;)
Kasap abime selam söyleyin..
Benden de selam söyleyin kasap94 e...
o da biliyor incir kurutmayı;
ağaçtan düşen incirleri _ sağlam olanlarını_ sıcak suda kaynatıyorsun...
içine bir demet yeşil kekik atıyorsun kaynamadan önce;
bu önemli incirler kesinlikle bir yıl boyunca kurtlanmıyor. Kekik dezenfekte ediyor.
Bunu Trapzon hurmasında yaptım sapasağlam kaldılar yıl boyu...
...sonra bir kapın içinde olan kaynamış incirleri bir beze koyup güneşe seriyorsu ve kurutuyorsun...
sonra bir bezde sarıp sarmalayıp saklıyorsun...
Bu kadar;
gecen yıl Kaptanın dökülen incirlerinden yapmıştık, tohum ekibi olarak yemiştik içine badem koyarak...
(ama hiç düz duvara tırmanan oldu mu bilemiyroum; hiç ses gelmedi...:D)
Doktor Nazilli'den, toptancısından alıp getiriyor. Kuru ama sanki yaş. O kadar tatlı, lezzetli ve dolgun. Daha iyisini bulabileceğim bir yer var mıdır acaba?
(Amma da açgözlüyüm dimi :) )
Neden düşen incirleri kurutuyoruz? Elle kopartıp ta kurutamıyor muyuz?
ayazkentli
13-07-2012, 14:02
Onlar için bu yaştan sonra ağaçtan toplaması zor olur. :confused:
(Düz duvara tırmanmasını biliyorlar ama dallı-basamaklı ağaca çıkamıyorlar eski topraklar). :p
Hazır düşmüşler kolaydır onlar için. Yani bir bakıma "Armut piş ağzıma düş" olayı.
Ama şaka'dan öte, bu durumun mantıklı bir açıklaması var aslında. Eskiden, dedelerim ve ninelerim hep yere düşenlerden kurutma yaparlardı. Yaş incirden olmaz derler di.
Yani incirlerin tam olgunlaşmış olmaları mı isteniyor?
Yani incirlerin tam olgunlaşmış olmaları mı isteniyor?
Sayın Yakup,
kurutmalık incir eniyi şekilde dalında tam olgunlaşıp yere düşenlerdir.
(ama hiç düz duvara tırmanan oldu mu bilemiyroum; hiç ses gelmedi...:D)
Ne o anırma sesimi bekliyordun. :D:D
(Düz duvara tırmanmasını biliyorlar ama dallı-basamaklı ağaca çıkamıyorlar eski topraklar). :p
Hazır düşmüşler kolaydır onlar için. Yani bir bakıma "Armut piş ağzıma düş" olayı.
Sevgili ayazkentli, yaşlılık işte :( ayakların çalışmadığı yerde kafaları çalıştırıyoruz, Ağaça çıkmaktansa ağacın altına ağı geriyorum yerede düşürmüyorum, aynen ağzıma (ağıma) düş olayı yani.:D
Bak bu fikirleri sakla yakında sana da lazım olabilir. :)
Sayın Yakup,
kurutmalık incir eniyi şekilde dalında tam olgunlaşıp yere düşenlerdir.
Dalında olgunlaşan hiç yarılmadan büzüşen (kuruyan) inciri yemesini çok seviyorum, ama bir de dokunmasa biraz fazla kaçırdım mı karnımı buruyor da buruyor, ben birazda aç karnına yemesini seviyorum işte o zaman da bana dokunuyor.
Geçen yıl kuruyanların içini açıp yarımşar da ceviz koymuştum müthiş olmuştu (Atom mûbarek) herkese tavsiye ederim.
Bilhassa arazileri dik yamaçlı olanlar bunu mutlaka yapsın, o yamaç ve dik arazilerin dümdüz olduğunu görecekler. :D:D
ayazkentli
14-07-2012, 09:57
Fikirleri saklamam mı hiç. Neden, ha bire çelikten incir ağacı üretip, her tarafa dikip duruyorum :confused:
Çünkü, hem kendi geleceğime hem de yurdum hemcinslerimin geleceğine yatırım yapıyorum. Ama ben ağ kurmaktan daha pratik bir yöntem izleyeceğim.
Şimdi'den, yaşlılık günlerim için bir incir findanını "saksıda bodur incir ağacı" olarak hazırlıyorum. Ağaca çıkmadan, altına bir şey germe-yazma, zahmetine girmeden hemen ayakta toplayacağım (20-25 yıl daha yaşarsam). :o
Bu ağacı bodurlaştırmayı, Halil ağbiden aldığım tüyo'lar ile gerçekleştiriyorum. Aramızda kalsın, Halil ağbi ağacı yeğenim için yaptım sanıyor. :p
Şimdiden meyve yapmaya başladı bile.
Halil Önen
14-07-2012, 11:58
Ne o anırma sesimi bekliyordun. :D:D
Burada hiç '' beğen '' tuşu kullanılmamış...;)
''Beğen'' (il) mek güzeldir...;)
Halil Önen
14-07-2012, 12:11
...
(Düz duvara tırmanmasını biliyorlar ama dallı-basamaklı ağaca çıkamıyorlar eski topraklar). :p...
... boşa aahh etme a bülbül...
...göç etmiş eski sevdalar...
''eski toprak''lar...
Sibel.Can.Eski.Toprak - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=yggmIbiCpe0)
... vedalaşıp son eylülde dökülmüşler yaprak yaprak...:(
ayazkentli
14-07-2012, 12:40
Ben dün akşam yoktum. Yoksa beğenirdim. Düğündeydim. Geceyarısı geldim.
Çarşamba düğün.
Perşembe düğün.
Cuma düğün.
Bu akşam sünnet düğünü.
Yarın sünnet töreni.
Ramazan gelse de, düğünlerden yırtsak :o
Tüm eş-dost-akraba düğünleri ramazan öncesine sıkıştırmışlar. Artık kış'ın kimse düğün ile uğraşmıyor.
Benim gibi asosyal birine bu kadar düğün çok fazla. :D
Kendi düğünümü bile yapmamak için, hatuna karşı kullandığım tüm edebiyat parçalamalarım, bilimsel açıklamalarım, bunların artık ne kadar demode şeyler olduğu gibi.. ikna edici yöntemlerimin hepsi geri tepti.
Hatun yemedi.:p
Bugün temmuzun 16 sı yedi sekiz tane ceviz göz aşısı yaptım, tutarlarsa büyük bir ihtimal uyanacaklar, yani sürgün göz aşısı olmuş olacaklar.
318771
Geçen sene ağustosun 20 sinde yapmış olduğum durgun göz aşısı baharda uyanıp 1.5 mt boy yaptı, bugün ona tepe vurması uygulaması yaparak yan ana dalları oluşturmasını teşvik ettik, nitaratürleri yanıltmak istiyorum, bakacağız ve göreceğiz.
318772
Ekmiş olduğum ceviz çüğürlerinin bazıları aşılık oldular, ilk başta iyi gelişenlerden aşıya başlayacağım önümde bir aylık bir sürec var, bir aya kadar diğerleri de yetişir, ramazanda ne yapıyorsun sorularına aşı yapıyorum cevabını veriyorum. :)
318773
318774
Ayva ağacında gördüğüm bir oluşum, ilk başta böcek sandım dikkatli bakınca böcek olmadığını gördüm, bir anlamda veremedim, yaprağın üstünde ana damarda kök var altında başka bir oluşum. :cool:
318784
318783
Böğürtlenlerim olgunlaşmaya başladılar. :)
318795
Ceviz ağacı altında olan şeftaliyi kesmeye kıyamadım değişik bir model verip boş alana güneşe çıkardım. :)
318796
Karpuza zamansız su verirsen ya böyle olur. :(
318797
Ya da böyle.
318798
Zamanında su verirsen de böyle olur. :D
318799
Zamansız su verilen senin olsun. Zamanında su verileni bana sakla, yemeğe geleceğim. ;)
Halil Önen
17-07-2012, 10:07
...
Ceviz ağacı altında olan şeftaliyi kesmeye kıyamadım değişik bir model [/B[B]]verip boş alana güneşe çıkardım. :)
318796
...
Bonsai yapsaydınız bari; garibim şeftaliye...:D
'Model' likte de üstünüze yok maşallah....))
Bonsai yapsaydınız bari; garibim şeftaliye...:D
Eeee, ne de olsa arkadaşın mesleği; Kadın terzisi.
Halil Önen
17-07-2012, 10:12
...
318797
...
Zamanı da ayarlayamıyor artık, ben yaşlanıyor diyorum inanmıyorsunuz...:D
Zamansız su verilen senin olsun. Zamanında su verileni bana sakla, yemeğe geleceğim. ;)
Tamam, saklamayan kara, gelmeyen zenci olsun. :D
Aaaa lilium bu saatte uyanmış, ben de nasılsa gece görür mesajımı diye düşünmüştüm.
Yok, yok sevgili Hahil Önen, yaşlanmadı, daha dede bile olmadı.
Eh övünmek gibi olmasın ama biraz öyleyim, :)
Hatta sana bir etek dikeyim giymeye doyamazsın. :D:D:D
Zamanı da ayarlayamıyor artık, ben yaşlanıyor diyorum inanmıyorsunuz...:D
Tutturamadın dostum yine boşa gitti, sen nasıl bir avcısın hep karavana atıyorsun :p
O sana hazırlanmış bir tuzaktı, zamansız su verilenler başka bir tarladan çekilen resimlerdi :D:D
Sen kilti bana diksene, çok severim skoch eteği.
Gaydayı da sen çalarsın, beraberce dolaşırız bütün agaclar.net üyelerini. :D
Ayyyy çok özür dilerim halil bey, kimlik bilgilerineze bakmadan mesajı yazmış bulundum, ben sizi bayan sanmıştım. :(
Sen kilti bana diksene, çok severim skoch eteği.
Gaydayı da sen çalarsın, beraberce dolaşırız bütün agaclar.net üyelerini. :D
Hayal ettimde, Öldüm gülerken.
Önce halil beye dikeceğim, ona daha çok yakışır. :D:D
Güler abla bu mesajları daha sonra silebiliyoruz dimi. Yoksa malina bizi dumura uğratır animallah.:(
Halil Önen
17-07-2012, 11:18
Siz beni ...
http://galeri.milliyet.com.tr/2009/4/1Podyumda_etek_sov!/15.jpg için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?q=isko%C3%A7ya+etekleri&hl=tr&sa=X&biw=1280&bih=709&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=0b5So4zhal9koM:&imgrefurl=http://www.milliyet.com.tr/content/galeri/yeni/goster.asp%3Fgaleriid%3D6195&docid=JdvG3WovKFGgeM&imgurl=http://galeri.milliyet.com.tr/2009/4/1Podyumda_etek_sov!/15.jpg&w=620&h=400&ei=aisFUJ3FLMW3hQeHzYTYBw&zoom=1&iact=hc&vpx=959&vpy=322&dur=7967&hovh=180&hovw=280&tx=196&ty=132&sig=115675287237689479824&page=1&tbnh=148&tbnw=203&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:15,s:0,i:116)
İskoçlayalı mı sandınız...:D
EFELERİN EFESİ YÖRÜK ALİ ''OSMAN ÖZTUNÇ'' - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JRRrJ_PWInU)
Bize 'baldırı çıplak' derler...;)
Gururla izledim.
Tabak sevdiği deriyi yerden yere vururmuş.
Halil bey bana kızmadınız dimi, hepsi şaka olsun diye yazılmış cümlelerdir ben bazen kantarın topuzunu kaçırıyorum da, hepsi şaka ve takılmadır ciddiye alırsan üzülürüm. Kalbini kırmayı asla istemem.
Halil Önen
17-07-2012, 11:49
Gururla izledim.
Tabak sevdiği deriyi yerden yere vururmuş.
Halil bey bana kızmadınız dimi, .
tam buldunuz kızacak adamı...:D
ben 'taşa çalınan' deri sizi diyordum ama...;)
(karpuz da getirdiniz oyunun hesabı sorulur bi gün...);)
Şeftalilerim sırasıyla olgunlaşıyor, sıra bu ağaçtaydı, Bügünkü hasadımız o oldu.
319447
Bahçede boş zamanlarımda uzandığım hamağım, yatmasını öğreninceye kadar her yıl bir defa mutlaka düşürür. :( (Kürek kemiğim) Sırtım hala ağrıyor.
319533
Çekirdeksiz kara üzümüm, daha kararmadan kuşlar işaretlemiş bile :( İlacın üzümü yiyen kuşlar üzerinde çok etkisi olmayacak gibi, hiç yararı olmayacak anlamı da çıkmamalı, kontrol edeceğini düşünüyorum, tek tük karabakkal kuşu görüyorum.
319534
Kulübenin önündeki mor salkım kulübeyi iyice sarmaya başladı.
319535
Bahçede boş zamanlarımda uzandığım hamağım, yatmasını öğreninceye kadar her yıl bir defa mutlaka düşürür. :( (Kürek kemiğim) Sırtım hala ağrıyor.
319533
Çekirdeksiz kara üzümüm, daha kararmadan kuşlar işaretlemiş bile :( İlacın üzümü yiyen kuşlar üzerinde çok etkisi olmayacak gibi, hiç yararı olmayacak anlamı da çıkmamalı, kontrol edeceğini düşünüyorum, tek tük karabakkal kuşu görüyorum.
319534
Kulübenin önündeki mor salkım kulübeyi iyice sarmaya başladı.
319535
İlaç attığınız zaman arılar ve kuşlar semtinden geçemiyor.
rise_com
20-07-2012, 09:29
Şeftalilerim sırasıyla olgunlaşıyor, sıra bu ağaçtaydı, Bügünkü hasadımız o oldu.
319447
Abi bu da yapılır mı? Olan var olmayan var. Şu ramazanın ilk gününde böyle muhteşem görüntü, ahhhh ah
alimallah
20-07-2012, 12:17
318795
Ceviz ağacı altında olan şeftaliyi kesmeye kıyamadım değişik bir model verip boş alana güneşe çıkardım. :)
318796
318797
Ya da böyle.
318798
318799
Foruma aktif olarak katılmamakla birlikte, yazılanları okuyarak yararlanmaya çalışıyorum.
Sayın Lilium, karpuza doğru su zamanını yazabilir misiniz?
Selamlar
Karpuzda bitkinin gelişme dönemleri göz önüne alınarak sulama yapılmalıdır.
Tüplü fide dikimde can suyu verildikten sonra çiçeklenme dönemine kadar bitkinin su ihtiyacı azdır. (Tohumdan ekimde can suyuna gerek yoktur) Ancak kurak geçen yıllarda az miktar su verilebilir aksi taktirde çok su verilirse bitki strese girer, varsa çiçeğini atar, çiçeklenmesi gecikir, meyva tutumu az olur (vs).
Bu dönemlerde bitkinin suya ihtiyacı varsa su az verilmeli. Yoksa verilmemeli.
Bitki çiçeklenmeye başlayacağı zaman su ihtiyacıda artar. Bu evrede hafif bir su önerilir.
Bu evreden 1 hafta on gün önce sulanacak. ( Tam o günkü resim bulamadım)
319699
İlk meyveler 500 gr ağırlığına ulaşıncaya kadar mecbur kalmadıkça sulamadan kaçınılmalıdır.
Meyve irileşme ve olgunlaşma aşamasında su isteği en üst seviyeye ulaşır.
Bu evrede.
319682
Sulama, dikkatli ve kontrollü yapılmalıdır. Fazla sulama vegetatif gelişmeyi hızlandıracağından (Çiçeği dökeceğinden) meyve tutumu azalır bu sebeple suyun azar azar ve sık verilmesi gerekir.
Karpuz da en ideal sulama yöntemi damlama sulamadır. Bölgemizde pratik olması açısından yağmurlama sulama tercih edilmektedir. Karpuzda hasada yakın dönemde sulama kesilmelidir. Aksi taktirde meyvede çatlama çürüme gibi sıkıntılara neden olacaktır.
alimallah
20-07-2012, 15:08
Çok teşekkürler, saygılar.
Bahçemde kuşları uzaklaştırmak için ilaç kullanmıştım, fakat hemen hemen her gün kara bakkal kuşu görüyordum hatta bazen geç kalıyor hava kararıyor gecede görüyordum, karabakkal kuşu gece gezmez bunlar evrimmi değiştirdi diye hayıflanıyordum ki, bir yavrunun uçmaya çalıştığını görünce ayaklarım suya erdi mutlaka buralarda bir yerde yuva yapmışlar diyerek araştırmaya başladım, birde ne göreyim benim katın üstüne kaçak kat çıkmışlar :) kulübenin üstüne asma dallarının arasına yuvayı kondurmuşlar, yavrular uçtuğu için yuva boştu.
320752
Nihayet kızılcığım bu yıl meyva bağladı, bu yılın hasadı :)
320753
Sen karabakkallardan kaçarken onlar neredeyse tepene yuva kuracaklarmış, çok güldüm.
Kızılcıklarını afiyetle ye dermişim ama sen gel de kızılcık nasıl olurmuş bende gör, iriliği neredeyse baş parmağıma yakın. ;)
Ihhh irisi makbul değil küçüğü daha lezzetli, dermişim, :)
Benimki de biraz kedi misali oldu galiba. :) kedi eremeyince mundar dermiş.
Aslında erebilirim manyas dediğin ne kadarcık yer ki,
Ersem mi acaba?
Kızılcık hoşafını da severim hani :D
Biraz arşivimdeki eski resimleri karıştırdım da üç yıldaki farkları sizlerinde görmenizi istedim.
2008
320975
2011
320974
Aynı bahçe üç yıl farkla.
Çok güzel Sn. Lilium.. Emeğinizin karşılığını görüyor olmanız ne mutlu..
Bu 3 sene içerisinde uyguladığınız gübre/ilaç/sulama programını da paylaşmanız da mümkün olur mu? Sayfalarınızda bahçenin kurulma aşamasındaki hazırlıklarınız vardı. Sonrasını da yazarsanız resim tamamlanır :) Forumdaki herkese ışık tutacağına eminim.
Selamlar
Sayfalarınızda bahçenin kurulma aşamasındaki hazırlıklarınız vardı.
Bunu anlayamadım, :( benim bahçemin kurulması epey eski ve kurulum aşamasında resimleri hiç yok, sanırım arkadaşıma kurduğumuz bahçeden bahsediyorsunuz.
rise_com
24-07-2012, 20:35
çok muhteşem bir görüntü, maşallah
Bunu anlayamadım, :( benim bahçemin kurulması epey eski ve kurulum aşamasında resimleri hiç yok, sanırım arkadaşıma kurduğumuz bahçeden bahsediyorsunuz.
Evet resimleri yok ama birinci mesajınızı (http://www.agaclar.net/forum/641025-post1.htm) kastediyorum, unuttunuz mu yoksa :)
bahtiyar02
25-07-2012, 01:05
318795
318796
318797
Ya da böyle.
318798
318799
Ben karpuzları deşti yöntemle yetiştiriyorum her hangi bir problem yaşamadım. Sizin yetiştirdiğiniz karpuz türünü hiç denemedim
Saygılar
s
Bu yıl hindistandan gelen karpuz tohumları susuz yetişen bir çeşitmiş bizde hem onları hem yerli cinslerimizi de katarak ayrı ayrı yerlere ektik, hiç sulamadan yetiştirelim bakalım ne olacak dedik.
Hindistandan gelenler daha küçük fakat erkence oldular, yerli çeşitlerimiz daha iri geç olgunlaştılar.
Sayın bahtiyar karpuz tabi ki susuzda olabilir, su verilirse daha iri daha sulu oluyorlar.
Hindistantan gelen tohumlar bizleri şaşırtmaya devam ediyor, geç ekmemize ve susuz olmalarına rahmen ve üstelik her kökten dörder tane olgunlaşıp koparmamıza rağmen hala çiçek açıp karpuz bağlamaktalar bunlar ikinci döller.
325647
325648
325649
Bu çiçekler de bu mevsimde meyva olursa şaşırmam artık.
Bu yıl yaptığım sürgün göz aşıları. Birde aşıları yaparken video çekebilirsem yararlı olur kanısındayım.
325650
325651
325653
Halil Önen
16-08-2012, 01:46
Hindistantan gelen tohumlar bizleri şaşırtmaya devam ediyor...
Hindistandan dan geldiyse;
ya bu işte bir Hin (!)'lik vardır ya da bir hokus pokus...:D
Karpuz da karpuz gibimiş maşallah...;)
Halil Önen
16-08-2012, 01:48
Bu yıl yaptığım sürgün göz aşıları. Birde aşıları yaparken video çekebilirsem yararlı olur kanısındayım.
325650
325651
325653
Bak bu şahane olurdu...;)
Kamerayı tutan ben olmalıydım...:)
325650
325651
325653
Bahçemizdeki Turunç ağacının bir dalını aşılamıştık acemice yapılan ve ilk kez denenen bir aşılama olmuştu. Malesef beceremedik. Yani tutmadı. Sayın Lilium takipte olacağım video kaydı için. Saygılarımla....
Hindistandan dan geldiyse;
ya bu işte bir Hin (!)'lik vardır ya da bir hokus pokus...:D
Hinlikleri bende severim ama hinlik cinlik yok inan ki, oval çok iri olmayan bir cins, renk tam kırmızı, çekirdekleri küçük, tam bir sofralık kesildimi bitecek irilikte.
Kamerayı tutan ben olmalıydım...
Lafı ağzımdan aldınız, halil bey gel şu işi beraber halledelim diyecektim ki, imdadıma yetiştiniz. Teşekkürler.
Bahçemizdeki Turunç ağacının bir dalını aşılamıştık acemice yapılan ve ilk kez denenen bir aşılama olmuştu. Malesef beceremedik.
O acemilikleri hep yaşadık sevgili hepgül, yılmayın araştırın öğrenin tekrar deneyin,
Ben ilk zamanları herhalde ben beceriksizim dedim, aşıyı yapıyorum tutmuyor yapıyorum tutmuyor, sonra ya bunu öğrenen anasının karnında öğrenmiyor ya, inat ettim öğreneceğim, önce aşıyı yapanları takip ettim gözlemledim ince püf noktalarını, ne zaman aşı yapılır, aşı çeşitlerini öğrendim, sonra tekrar yapmaya başladım, bir baktım ki öğrenmişim yaptıklarım tutuyor.
İlk başlarda en zor gelen göz aşısıydı, oysaki en kolayıymış en tutanıymış.
Aşılamaya başladığım ceviz cüğürlerim, bunlar daha aşılanmadı. ( halilbeyi bekliyorlar kamerayı tutacak ya) :)
325727
Böğürtlenlerim, olgunlaşan mideye iniyor, o nedenle olgunlaşıp fotoğraf çekmeye zaman kalmıyor. :)
325728
Gojilerim, bu yıl çok bağladılar fakat arılardan bana sıra gelmiyor.
325729
Közde mısır pişirmeye yemeye beklerim.
325730
325738
kurtulus09
17-08-2012, 09:10
Sayın Lilium ,
Gerçekten çok güzel bir bahçe yapmışsınız.Tebrik ederim.
Böğürtlenlerde çok güzelmiş.
hindistantan gelen tohumlar bizleri şaşırtmaya devam ediyor, geç ekmemize ve susuz olmalarına rahmen ve üstelik her kökten dörder tane olgunlaşıp koparmamıza rağmen hala çiçek açıp karpuz bağlamaktalar bunlar ikinci döller.
325647
325648
325649
bu çiçekler de bu mevsimde meyva olursa şaşırmam artık.
abi kessene karpuzu!!!
Neyi bekliyon; iftar topunu mu?
Kızılcıklarını afiyetle ye dermişim ama sen gel de kızılcık nasıl olurmuş bende gör, iriliği neredeyse baş parmağıma yakın. ;)
İçimden Güler Hanım kızılcık-bal takası yapar mı diye düşünüyorum?
Düşüncesi bile mutluluk veriyor :o
Bir takas pazarı mı kursak yoksa..
abi kessene karpuzu!!!
Neyi bekliyon; iftar topunu mu?
Bu akşam iftardan sonra kestim kafasını. :)
Bence güler abla arı takası yapar, arıları çok seviyorda, daha doğrusu arılar onu çok sever nerde nerde mutlaka onu bulurlar. :)
Bu akşam iftardan sonra kestim kafasını. :)
Resmini koy abi, resmini!!!
Cevizleri daha hasat etmedik ki, randımanı görelim, Bu yıl yağan dolu bahçemin olduğu bölgeye yağmadı çok şükür.
Kameraman fena değildi ben tökezlemişim. :)
Vadideki cennet: Ceviz göz aşısı videosu (http://vadidekicennet.blogspot.com/2012/08/ceviz-goz-ass.html)
Kamerayı tutan ben olmalıydım...:)
Halil bey olsaydı daha iyi bir şey çıkardı ortaya :)
Düşüncesi bile mutluluk veriyor :o
Bir takas pazarı mı kursak yoksa..
Madem bize bu kadar yakınsınız da neden gelmiyorsunuz?
Kızılcıklar bitti ama ağacımız maşallah sapa sağlam, arzu ederseniz gelip çelik de alabilirsiniz. ;)
himmetvermez
27-08-2012, 09:08
Teşekkürler sayın lilium.çok açıklayıcı olmuş.ellerinize sağlık.sayenizde göz aşısını öğrendik.
Halil Önen
27-08-2012, 13:40
Kameraman fena değildi ben tökezlemişim. :)
Vadideki cennet: Ceviz göz aşısı videosu (http://vadidekicennet.blogspot.com/2012/08/ceviz-goz-ass.html)
Halil bey olsaydı daha iyi bir şey çıkardı ortaya :)
Harikasınız değerli dostum...:)
Hem teknik bilgi vermiş hem de çok güzel _ net_ çekim yapmışsınız. Kameramanı buldunuz ya sizi kimse tutamaz artık...;)
Çok teşekkürler dostum verdiğin bilgi ve emek için...
Harikasınız değerli dostum...:)
Hem teknik bilgi vermiş hem de çok güzel _ net_ çekim yapmışsınız.
Aslında bir video daha vardı, oda hangi daldan göz alınmasıyla ilgiliydi, Windows Movie Maker mov dosyalarını kabul etmediği için aynı videoya ekleyemedim, ayrı bir video içinde çok kısa anlamsız olurdu.
Madem bize bu kadar yakınsınız da neden gelmiyorsunuz?
Kızılcıklar bitti ama ağacımız maşallah sapa sağlam, arzu ederseniz gelip çelik de alabilirsiniz. ;)
Ah bir emekli olsamm... O bahçe sizin, bu bahçe bizim dolaşmaz mıyım?
Ali Rıza Beye bile yılda ancak iki sefer uğrayabiliyorum. Geçen sene arıları sel basmıştı. Benim ilk (inşaallah ilk ve son) sel tecrübem oldu. Arılar için bu sene çok uğraştım. Bana pek zaman kalmadı ki..
Bu sene yeni bir bahçe alıp arılık yapmak ve içerisinde de çeşit çeşit ağaçları yetiştirmeye başlamak istiyorum. Mahkemelik bir yer var. Nasip olursa artık teorikten pratiğe geçebilirim. Böylece, kendi arılığım olursa, sabit altyapısını kurup, arılarla ilgili işleri daha az zamanda bitirebileceğimi umuyorum.
Bu arada, kızılcıktan çelik alma zamanı nedir ve hangi koşullarda ne kadar saklanmalı ve neye aşılanmalıdır?
Bahçeyi alırsam, Nail Beyin baş parmağı küçük gelir. Ali Rıza Beyin baş parmağı kadar olanını üretmek isterim :D
cupressus
28-08-2012, 12:36
Yakup Bey, merhaba.. meyve ağaçlarında çelik alma zamanı kış dinlenmesine girdiği dönemdir. kızılcık çok erken uyandığı için aralık ayı çelik almak için uygundur. diğer meyvelerde daha geç alınabilir..
hikmet7151
28-08-2012, 13:12
Sevgili lillium ben de gönende yaşıyorum ağçlar ve doğa konusunda güç birliği yapalım baharda bütün gönen çevresi ormanlarında tırtıl yüzünden binlerce meşe telef oldu herhangi bir çalışma da görmedim önümüzdeki sene için nerelere müracaat etmemiz gerekir mücadele için
Teşekkür ederim Sayın cupressus.
Güler Hanım Aralık ayında İstanbulda olur gibime geliyor...
Galiba Manyasa gidip ağacını söksek daha iyi olacak :)
Sevgili lillium ben de gönende yaşıyorum ağçlar ve doğa konusunda güç birliği yapalım baharda bütün gönen çevresi ormanlarında tırtıl yüzünden binlerce meşe telef oldu herhangi bir çalışma da görmedim önümüzdeki sene için nerelere müracaat etmemiz gerekir mücadele için
Sayın hikmet7151, gönenli olmanıza sevindim, gönenliler olarak yavaş yavaş çoğalıyoruz, inşallah tanışmakta kısmet olur.
Müraacaat adilecek yer ilce tarım teşkilatıdır
Tırtıl dediğiniz gibi her yer tırtıl, kimsede bir şey yapmıyor, bayramdan önce ilce tarım müdürlüğüne gittim bir konuyu görüşmek için saha baktım sola baktım ilgilenen yok, müdür beyle görüşebilirmiyim buyrun müdür bey odasında dediler girdik, saat dört cıvarlarıydı, müdür bey koltuğunda bir hoş geldinizden sonra görüşmek istediğimiz konuyu konuşmak istiyoruz müdür bey belli ki oruçlu ağzından lafı cımbızla alıyoruz, adeta kalkın gidin tavırları, daha fazla zorlamanın anlamı yok deyip kalktık.
Sizce böyle müdürlerle meşelerdeki tırtılları konuşabilirmiyiz.
"Ceviz gelecek yüzyılın meyvası" diyen ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar akça, cevizin kırsal kalkınmada öncelikli bir üretim kolu olması gerektiğini vurguluyor 5 dekar ceviz bahçesi olan bir köylünün 50 ağaçtan yılda 2.5 ton kabuklu ceviz almasının mümkün olduğunu söyleyen akça, şu anki fiatlarla bu ürünün toptan fiatı 25 bin tl civarıdır. Bu rakam aile bütçesine her ay iki bin tl katkı demektir.
Yaşar hocanın bu yazısını okuyunca ağzım kulaklarıma gitti sevinçten, bir an eyvah köşeyi döndük dedim. :)
Hoşuma gitti fakat diğer yandan da düşündüm açaba benim ömrüm yetecek mi elli kg ağaç verimliliğine, inşallah görürüz görmesekte gerideki nesile bir şeyler bırakma mutluluğu bizlere yeter.
Bu tür yazları okuyanlara çok cazip gelebiliyor 50 kg ceviz şu paradan şu kadar eder süper para diye düşünülebiliyor, aslı hiçte öyle değil, en iyi şartlarda ancak on yıl üstü yıllarda bu miktarlara ulaşılabilinir.
En az beş yıl da cepten harcanacağı unutulur.
"Ceviz gelecek yüzyılın meyvası" diyen ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar akça, cevizin kırsal kalkınmada öncelikli bir üretim kolu olması gerektiğini vurguluyor 5 dekar ceviz bahçesi olan bir köylünün 50 ağaçtan yılda 2.5 ton kabuklu ceviz almasının mümkün olduğunu söyleyen akça, şu anki fiatlarla bu ürünün toptan fiatı 25 bin tl civarıdır. Bu rakam aile bütçesine her ay iki bin tl katkı demektir.
Yaşar hocanın bu yazısını okuyunca ağzım kulaklarıma gitti sevinçten, bir an eyvah köşeyi döndük dedim. :)
Hoşuma gitti fakat diğer yandan da düşündüm açaba benim ömrüm yetecek mi elli kg ağaç verimliliğine, inşallah görürüz görmesekte gerideki nesile bir şeyler bırakma mutluluğu bizlere yeter.
Bu tür yazları okuyanlara çok cazip gelebiliyor 50 kg ceviz şu paradan şu kadar eder süper para diye düşünülebiliyor, aslı hiçte öyle değil, en iyi şartlarda ancak on yıl üstü yıllarda bu miktarlara ulaşılabilinir.
En az beş yıl da cepten harcanacağı unutulur.
Sayın Lilium, sanki ''ceviz ağacı yetiştirmeyin gayrı !!!'' der gibisiniz. Kolay gelsin.
Sayın Lilium, sanki ''ceviz ağacı yetiştirmeyin gayrı !!!'' der gibisiniz. Kolay gelsin.
Arıcılığa başlayanlar da öyle düşünüyor.
Koyarım 10 kovanı Liliumun bahçesine, alırım 10 teneke cevizli bal, "İyi Gelir" diye satarım kilosu 50 TL ye... Ohhhh, kolay para..:D
Nail Abi, cevizle balı karıştırsak da mı satsak, karıştırmasak da mı satsak?:confused:
Bu arada, sipariş alıyorsan bana da ayırıver 5-10 kg ceviz...
Yazdığım mesajımdan böyle algılamanıza şaşırdım doğrusu, Ben sadece söylenenlerin anlatımların hemen kazanılıyormuş gibi anlatıldığını ya da kişiler öyle algılıyor.
Oysa ki hiçte öyle değil öyle algılanmamalı.
"5 dekar ceviz bahçesi olan bir köylünün 50 ağaçtan yılda 2.5 ton kabuklu ceviz almasının mümkün olduğunu söyleyen akça, şu anki fiatlarla bu ürünün toptan fiatı 25 bin tl civarıdır. Bu rakam aile bütçesine her ay iki bin tl katkı demektir."
Böyle bir yazıyı ya da söylemi duyan kişinin ilk dikkatini çeken 50 ağaç ve yılda 25 bin lira para, Ooo çok iyi, ben 200 ağaç eksem yılda 100 bin lira diye düşünülebilir ki, çok kişininde böyle düşüncelerle bu işlere girdiğini biliyor ve düşünüyorum.
Bunun bu kadar basit düşünülmemesi için yazmıştım, "ceviz ağacı yetiştirmeyin" gibi bir deyimim düşüncem asla olamaz, kim ne isterse ekebilir yetiştirebilir.
Zaman zaman ceviz ekilen alanların bilhassa sadece geçen yıl türkiyede 95 bin hektar ceviz fidanı dikildiğinden bahsetmiştim, bu sadece bir yılda ekilen buysa türkiyede ekilen ceviz fidanını siz düşünün gibi bir yazım olmuştu beni felaket tellallığı ile suçladılar.
Bilgi vermekte suç oldu.
Bu arada, sipariş alıyorsan bana da ayırıver 5-10 kg ceviz...
Yakupcuğum arıların hakkı saklı tutuluyor.
...Yaşar hocanın bu yazısını okuyunca ağzım kulaklarıma gitti sevinçten, bir an eyvah köşeyi döndük dedim. :)
Abi literatüre göre chandler 10-12 yılda tam verime ulaşıyor ya...
Allah hayırlı ömür versin.. O günü görmek için daha kaç sene yaşaman gerekiyor :p
Dozlayıcı çeşitlerime yapmış olduğum fernette aşısı
328762
Üzümlerim
328761
Ben böyle küçük salkımları daha çok seviyorum, tatları bile farklı.
328763
328764
Bu da kuşların hakkı, her yıl hepsini onlar götürüyordu, yok öyle dedim ortak olacağız.
328765
Üzümleri yedik, birazda mısır bişirelim. :)
328766
Teşekkür ederim Sayın cupressus.
Güler Hanım Aralık ayında İstanbulda olur gibime geliyor...
Galiba Manyasa gidip ağacını söksek daha iyi olacak :)
Eğer çelik almaya gelecekseniz ben Aralık ayında da gelirim, hiç sorun değil bence. ;)
Mısırlar diş tuttmuş, ne kadar çabuk oldu lilium, biz bahçedeyken daha minicikti. Afiyet olsun.
Bende bir deneme yapayım dedim, daha tam olarak doldurmamışlar.
Üzümleri yedik, birazda mısır bişirelim. :)
328766
Esas o mısırların polenleri şimdi ne iyi gelirdi benim kızanlara...
Sevgili Lilium,
Yanılmıyorsam agaclar.net logolu çantaları siz diktiniz.
Güler Hanımdan yeni çanta aldık ve çok beğendik, ellerinize sağlık.
Tasarımı da oldukça yaratıcı...
Bahçenizi ve keyifli atışmalarınızı katılamasak da sürekli takipteyiz...
Sevgiler, selamlar...
Cevizleri toplamaya başladık, Yapmış olduğum (http://www.agaclar.net/forum/991602-post546.htm) ilacın sonuçlarını görmek beni sevindirdi, her yıl cevizlerin yarısını kuşlarla paylaşıyorduk geçen yıl ve bu yıl kendim yapıp denediğim ilaç çok güzel sonuçlar verdi, aynı geçen yılki gibi sadece köşedeki ağaçta ve dışarıya sarkan bir dalda 10 tane kadar delinmiş ceviz buldum diğerleri sapa sağlam.
Tüm zarar bu.
331727
Ceviz soyma makinası harika işler yapıyor 50 kilogramlık bir çuval cevizi 7-8 dakika gibi kısa bir sürede soyuyor, bir video çekip görsel olarak sunacağım.
331752
Ellerine sağlık, zarar olmadığına da sevindim.
Makine siparişi alıyor musun?
Güler abla sende gece kuşu olmuşsun :)
Bir iki tane makina yapmayı düşünüyorum, görenler arıyor soruyorlar piyasada olanları pahalı buluyorlar fiat soruyorlar,
Galiba meslek değiştireceğiz. :)
Cevizleri toplamaya başladık, Yapmış olduğum (http://www.agaclar.net/forum/991602-post546.htm) ilacın sonuçlarını görmek beni sevindirdi, her yıl cevizlerin yarısını kuşlarla paylaşıyorduk geçen yıl ve bu yıl kendim yapıp denediğim ilaç çok güzel sonuçlar verdi, aynı geçen yılki gibi sadece köşedeki ağaçta ve dışarıya sarkan bir dalda 10 tane kadar delinmiş ceviz buldum diğerleri sapa sağlam.
Tüm zarar bu.
331727
Sn Lilium
Elinize sağlık. Artık telif hakkı sizde saklı olmak kaydıyla reçeteyi paylaşmanızı bekliyoruz o zaman :)
Selamlar
Sayın Lilium,
Emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle hasadınız verimli olsun.
Bizimde bahçedeki cevizleri maalesef çok erken dönemde temmuz ayı içerisinde kuşlara ve sincaplara kaptırdık. Sizin ağaçlarınızda uygulamış ve faydasını görmüş olduğunuz ilacın tarifini öğrenip uygulamak bizlerede nasip olurmu.
Bizim bu siteyi sevmemizin en büyük nedenlerinden birisi insanlara paylaşma zevkini ve bilginin paylaşıldıkça çoğaldığını öğretmesidir diye düşünüyorum.
Muğladan selamlarımla.
Ceviz soyma makinası harika işler yapıyor 50 kilogramlık bir çuval cevizi 7-8 dakika gibi kısa bir sürede soyuyor, bir video çekip görsel olarak sunacağım.
Ceviz soyma makinası (Video) (http://vadidekicennet.blogspot.com/)
Sayın Lilium ceviz soyma makinasında sert kabuğun birleşim yerinden içersine su girme durumu oluyor mu?Çünkü bu nem iç cevizin kararmasına neden oluyor.Ben kullanmadım hiç ama böyle bir duyum almıştım.
Evet bu konuyu bende epey zamandır dile getirmeyi istiyordum zaten, adımız çok bilmişe çıktı, :) çok çok yazıpta çok bilmişlik yapmak istemiyordum.
Duyumlarınız da haklılık payı var, bu daha çok eski içi su dolu beton havuzlarda soyulan cevizlerde görülenler, bu tip makinalar öyle değil.
Sevgili eko, her cevizde dediğiniz birleşim yerinde delik ya da aralık olmuyor bilhassa benim gözlemlediğim yalova 1, chandlerler, pedrolarda bu delik aralık olmuyor ve suyun girmesi de mümkün olmuyor. Dıştan suyla temas ediyor fakat çok kısa bir süre ve hemen kurumaya seriliyor
Şöylede diyebiliriz, bu soyma makinasın da soyulan ceviz direk suyun içinde değil, direk suyun içinde soyan makinalar da bu dediğiniz daha çok görülebilir, üstten makinaya su verilmesi soyulan dış yeşil kabuğunun biraz yumuşamasına ve kabukların akmasına kolaylık sağlamasının yanında cevizlerin sert kabuklarının da yıkanmasına daha güzel olmasını sağlıyor.
Fakat dediğiniz gibi aralık ya da sap kısmında delikler olan cevizlere su içinde soyulmamasına rağmen su girebilir, bozulmalara neden olabilir.
Örneğin: Bir abimize kurduğumuz bilecik cinsi bahçesinde ki cevizlerde dediğinizi gördüğüm için, bunu da dile getirmek istiyordum, bilecik cinsi ceviz çok ince kabuklu bir çeşit ve daha ağaçın üzerindeyken sert kabukta aralanma yapıyor bu türün içine su almaması mümkün değil, artı, bu kadar ince kabuklu cevizin depolamada büyük sorunlar yaşar, üst üste iki çuval koyamazsın, çuvalı ordan oraya kaldırıp koyman bile cevizleri kırıyor.
Bazen ceviz talebi olanlar elle kırılsın diye ince kabuklu ceviz arıyorlar aslında çok ince kabuklu cevizden çok iyi anlamını çıkarmamak gerekir, dezavantajları çoktur.
Diğer yerli çeşitlerimiz ya da yabancı çeşitlerimiz de ince kabuktur fakat bilecikten biraz daha kalın kabuk, onlar da elle rahatlıkla kırılabiliyor ve depolamada nakliyede saklama koşullarında da sorun çıkarmazlar.
Bahsettiğim bilecikleri de soyma makinasında soyduk, makinanın içinde dönmesinden kırılma aralanma yarılma gördük, diğer yalova 1, chandler, pedro da bunu görmedik, çektiğimiz video bilecikler soyulurken çekilen video, 7-8-10 dakikada tam bir soyma gerçekleşirken bilecikleri beş dakikadan fazla tutamadık makinanın içinde bir kaç soyulmamış ceviz görmenizin tek sebebi odur.
Makinam beğenilmedi galiba :( Halil beyden başkası beğenmemiş :confused:
http://www.agaclar.net/forum/1019851-post670.htm
Makinam beğenilmedi galiba :( Halil beyden başkası beğenmemiş :confused:
http://www.agaclar.net/forum/1019851-post670.htm
Beğenmemek ne demek? Harika olmuş Nail bey,zaten <insan ürettiği oranda insandır < demiş bir bilenin birisi...
Dün akşamki yağış biga gönen arasında sel felaketine neden oldu, bigaya bağlı sinekci köyünde selden dolayı iki can aldı. Üzüntülüyüz.
Dün sabah ezanından sonra başlayan yağış gönen bölgesini tutsa da çok şükür bir afet yaşanmadı.
Dün akşamki yağış biga gönen arasında sel felaketine neden oldu, bigaya bağlı sinekci köyünde selden dolayı iki can aldı. Üzüntülüyüz.
Dün sabah ezanından sonra başlayan yağış gönen bölgesini tutsa da çok şükür bir afet yaşanmadı.
Sayın Lilium,
Selden dolayı ölenlere rahmet diliyorum. Yüce Allah kimsey doğal afet yaşatmasın. Atalarımız boşuna herşeyin fazlası zarardır diye söylememişler.
Makinanızın beğenilmediğini yazmışsınız, Beğenmemek ne kelime sizden sağda solda övgüyle söz ettiğimizi bilmenizi isterim. Birde şu kuşlar için olan ilacı öğrenirsek övgümüz dahada artacak. :confused:
Makinanın iç kısmının ve alt kısmının fotoğraflarınıda koyabilirmisiniz. Gördüğüm kadari ile motordan gelen hareketi zincir ile aktarmışsınız kayış kullanılsa daha iyi olmazmıydı. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.
Muğladan selamlarımla.
ayazkentli
20-09-2012, 12:53
Geçmiş olsun Balıkkesir.
Motordan gelen hareket kayışla kasnağa gidiyor, kasnaktan hareket şanzımanın içine giriyor (Yağlı) Buradaki dişliler sayesinde güç kazanılıyor, Şanzımandan sonrası dişli ve zincir buradaki dişliler küçük kayış olamaz.
Yani küçük bir motordan (1 beygir 2800 devir) istediğim gücü ve deviri elde etmiş ve daha az enerji harcamış oluyorum.
Bu daha güçlü bir motorla (2-3 beygir 1400 devir) şanzımansız da yapılabilir ki, bundan sonrakini öyle yapacağım.
İlaçtan denemeler sonunda çok iyi neticeler aldık, arkadaşımla birlikte yaptığımız bir çalışma, analiz, patent başvurusu yapmak istiyoruz, uzun bir süreç alacak sanırım.
Motordan gelen hareket kayışla kasnağa gidiyor, kasnaktan hareket şanzımanın içine giriyor (Yağlı) Buradaki dişliler sayesinde güç kazanılıyor, Şanzımandan sonrası dişli ve zincir buradaki dişliler küçük kayış olamaz.
Yani küçük bir motordan (1 beygir 2800 devir) istediğim gücü ve deviri elde etmiş ve daha az enerji harcamış oluyorum.
Bu daha güçlü bir motorla (2-3 beygir 1400 devir) şanzımansız da yapılabilir ki, bundan sonrakini öyle yapacağım.
İlaçtan denemeler sonunda çok iyi neticeler aldık, arkadaşımla birlikte yaptığımız bir çalışma, analiz, patent başvurusu yapmak istiyoruz, uzun bir süreç alacak sanırım.
Sayın Lilium,
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler. Ceviz kabuğu soyma için elimde kullanmadığım traktör arkası tohum, gübre serpme makinası var bende onu nasıl bu işte kullanabilirim diye düşünüyorum. Malum ekonomik olması ve eldeki malzemenin değerlendirilmesi.
Bizim ceviz ağaçları daha tam verime yatmadığından ve az çok olanlarıda sincap ve kuşlara kaptırdığımızdan kısa vadede şuan için makinaya ihtiyaç olmuyor fakat ileride ihtiyaç duyacağımızdan şimdiden araştırma içerisindeyiz.
Size bol verimli sezonlar diliyorum.
Ben de ilk etepta gübre makinasından yapmayı düşünmüştüm, fakat traktörüm yok hem de yakıtı fazla olur diye düşünerek vaz geçtim.
Önceki yıllar bende de ceviz azdı hala öyle ya, ama bir an önce kullanacağın takımını hazırlarsan rahat edersin, traktörün varsa gübre makinasından yapmanı öneririm daha az maliyetli olur.
Arkadaşlar bu arada aklıma geldi, cevizlerin süt ceviz dedikleri zaman, süt cevizi talebi olanlar özelden yazabilir. Soyulmuş olarak gönderebilirim.
Başlık açmaya gerek görmedim çünkü az.
formullaone
20-09-2012, 13:56
Ben de ilk etepta gübre makinasından yapmayı düşünmüştüm, fakat traktörüm yok hem de yakıtı fazla olur diye düşünerek vaz geçtim.
Önceki yıllar bende de ceviz azdı hala öyle ya, ama bir an önce kullanacağın takımını hazırlarsan rahat edersin, traktörün varsa gübre makinasından yapmanı öneririm daha az maliyetli olur.
Sayın lilium,bende de ceviz azdı,hala da öyle demişsiniz,,az olmasının en temel sebebi nedir sizce? ağaçlarınızın 6 yıllık chandler çeşidi olduğunu hatırlıyorum eğer yanılmıyorsam..verimden memnun değil misiniz ?
ayazkentli
20-09-2012, 14:15
Lilium,
Türkiye'de ki en eski chandler cevizi 7 yaşında mı?
Geçen köye gittiğimde, bir ara ceviz eken arkadaşlar-akrabalarım ile sohbet ettik ve onlar şöyle konuşuyorlardı.
Türkiye'ye ilk chandler fidanları, 7 yıl önce getirilip, dikildi.
Sayın lilium,bende de ceviz azdı,hala da öyle demişsiniz,,az olmasının en temel sebebi nedir sizce? ağaçlarınızın 6 yıllık chandler çeşidi olduğunu hatırlıyorum eğer yanılmıyorsam..verimden memnun değil misiniz ?
Sayın formullaone, bu konuyu çok defalar yazmıştım sanırım gözden kaçmış,
Chandlerin verimliliğinden memnunum memnun olmasına da dozlayıcı sorunum var, ben fidanları alırken dozlayıcı yoktu o zaman bana bursa 95 verdiler dozlar mı dedim dozlar abi dediler, üç yıl geçince gördüm ki dozlamayacak çünkü erken uyanıyordu, Sonra bir arkadaştan franguette alıp aşıladım aşılar o yıl tuttu bir sonraki sene arkadaş abi bana franguette diye verdikleri franguette değilmiş demez mi başımdan kaynar sular döküldü.
Bu iş böyle olmayacak deyip muharrem yavaştan geçen yıl tüplü fernette fidanı getirttim ektim (Daha ilk yıl bir tane erkek çiçek yaptı fakat yetersiz) ve bu yılda ağustosta o fidanlardan göz alıp büyümüş olan bursa 95 leri aşıladım hepsi tuttu, dozlayıcı sorunumu çözdüm fakat bu aşıların gelişip çiçek açmaları bir kaç yıl sürebilir, aşıladığım ağaçlar büyük olduğu için aşılarda iyi gelişecektir seneye olmasa bile bir sonraki sene erkek çiçek vermelerini bekliyorum.
Şimdi diyeceksiniz ki verimliliğinin iyi olduğunu nasıl karar veriyorsun, ağaçlar baharda her dalda her gözde dişi çiçek açıp meyva gösteriyor bahçemde iki tane büyük yalova 1 ağacım var bu yalovaların erkek çiçeklerin son bir iki günü chandlerlerin ilk dişi çiçeklerini dozlayabiliyor daha sonra yandallarda oluşan chandler dişi çiçekleri yalovalarda erkek çiçek kalmadığı için dozlaşamıyorlar dozlaşamadıkları için belli bir süre sonra dökülüyorlar ağaçların altı meyvadan halı gibi oluyor, işte o an en üzüntülü anım oluyor.
Lilium,
Türkiye'de ki en eski chandler cevizi 7 yaşında mı?
Geçen köye gittiğimde, bir ara ceviz eken arkadaşlar-akrabalarım ile sohbet ettik ve onlar şöyle konuşuyorlardı.
Türkiye'ye ilk chandler fidanları, 7 yıl önce getirilip, dikildi.
İlk gelmesi 12 yıl diye biliyorum, geliştirilip aşıyla çoğaltılmaya bir iki bahçe kurulmaya başlanması 10 yıllık bir mesele.
formullaone
20-09-2012, 23:31
Sayın formullaone, bu konuyu çok defalar yazmıştım sanırım gözden kaçmış,
Chandlerin verimliliğinden memnunum memnun olmasına da dozlayıcı sorunum var, ben fidanları alırken dozlayıcı yoktu o zaman bana bursa 95 verdiler dozlar mı dedim dozlar abi dediler, üç yıl geçince gördüm ki dozlamayacak çünkü erken uyanıyordu, Sonra bir arkadaştan franguette alıp aşıladım aşılar o yıl tuttu bir sonraki sene arkadaş abi bana franguette diye verdikleri franguette değilmiş demez mi başımdan kaynar sular döküldü.
Bu iş böyle olmayacak deyip muharrem yavaştan geçen yıl tüplü fernette fidanı getirttim ektim (Daha ilk yıl bir tane erkek çiçek yaptı fakat yetersiz) ve bu yılda ağustosta o fidanlardan göz alıp büyümüş olan bursa 95 leri aşıladım hepsi tuttu, dozlayıcı sorunumu çözdüm fakat bu aşıların gelişip çiçek açmaları bir kaç yıl sürebilir, aşıladığım ağaçlar büyük olduğu için aşılarda iyi gelişecektir seneye olmasa bile bir sonraki sene erkek çiçek vermelerini bekliyorum.
Şimdi diyeceksiniz ki verimliliğinin iyi olduğunu nasıl karar veriyorsun, ağaçlar baharda her dalda her gözde dişi çiçek açıp meyva gösteriyor bahçemde iki tane büyük yalova 1 ağacım var bu yalovaların erkek çiçeklerin son bir iki günü chandlerlerin ilk dişi çiçeklerini dozlayabiliyor daha sonra yandallarda oluşan chandler dişi çiçekleri yalovalarda erkek çiçek kalmadığı için dozlaşamıyorlar dozlaşamadıkları için belli bir süre sonra dökülüyorlar ağaçların altı meyvadan halı gibi oluyor, işte o an en üzüntülü anım oluyor.
şimdi çok daha net olarak anlıyorum,dozlayıcı çok önemli. Bundan sonrası için yoluna giricektir umarım herşey..
Sayın Lilium ceviz soyma makinasında sert kabuğun birleşim yerinden içersine su girme durumu oluyor mu?Çünkü bu nem iç cevizin kararmasına neden oluyor.Ben kullanmadım hiç ama böyle bir duyum almıştım.
sevgili eko, ceviz soyma makinasının soyarken cevizlerin su almasıyla ilgili resimler koyacağımı söylemiştim, resimlerle anlatmaya çalışayım.
Kavlamasını yapmış ceviz yeşil kabuğundan kolayca ayrılıyor, cevizlerde yarılma delik olmadığı sürece suyun girmesi de imkansız, makina suyun içinde soymadığı için dış kabuğun da su emmesi gibi bir durum söz konusu değil, sadece bir duş yapıyorlar.
333432
333433
Daha az kavlanmış ceviz ise bu şekilde sap kısmı kapalı kalıyor.
333434
Olgunlaşmış fakat hiç kavlanmamış cevizin sap kısmını makina zaten alamıyor ve kapalı kalıyor, bu alamadığı kısım cevizler bir gün kurumaya bırakılınca düşüyor.
333435
Yani makina süper bir şey, 15-20 ağacı olanlara bile öneririm, cevizin ağaçta yeşil kabuğunun çatlatıp bekletilmesi iç kararmalarına değer kayıplarına neden oluyor, makinası olanın cevizin yeşil kabuğunun çatlayıp yarılmasın beklemesine hiç gerek yok, cevizlerin tümü aynı gün kav çatlaması yapmaz, ceviz iç olgunluğunu kav çatlatmadan tamamlıyor, ama bunu en iyi anlamamızın şekli, yani hasat yapma zamanını belirleme kav çatlamalarının görülmesini beklemek.
Abi tavsiyen üzere gübre saçma makinesinden ceviz soyma makinesi yaptım. Sonuç çok kötü değil.
Resimleyebilirsen sonucun iyi olmasına yardımcı olurum. görmeden bir şey söylemek yanlış olur, birde deviri nedir?
Yanlız 2 sorunum var. 1- 5-6 şebin cevizi nin kahverengi kabuğu da gitmiş. Fırçaların telleri çok uzun ondan olurmu?
Fırçaların uzunluğundan olmaz, kabuğu da gitmiş derken kabuğumu kırılmış? yoksa fırçalarmı yemiş? Yoksa yüksek devirden mi kırdı, daha açık yazarmısın.
Örneğin: makina kaç kilogram yeşil kabuklu ceviz alıyor? Siz soyulması için makinaya kaç kilogram ceviz koydunuz? Fırçaları neyden yaptınız? nasıl bir fırça kullandınız? İçindeki döner tabloyu üstten ve yandan resimleyebilirmisiniz. Çünkü bunlar önemli.
2- Taktığım zımparalar aşınıp yokoldu. Sen içine rulo zımpara önerirmisin? Önerirsen bunları silikonla mı yapıştırabiliriz?
Siz nasıl zımpara kullandınız kağıt mı? rulo zımpara olacak sudan etkilenmeyen silikonla yapıştırabilirsiniz.
Makinada soyacağınız ceviz yani soyma haznesine konan ceviz karışık cins olmamalı aynı cins olmalı.
Bilecik cevizi olanlar makinalarının devirlerini düşürmeliler, bir çok telefonlar alıyorum "abi bu tip makina bende altım fakat kırıyor" diye bu makinalar ceviz kırmaz, kırıyorsa iki nedeni vardır,
1- hızlı soysun diye makinanın devri yüksektir.
2- Ceviz iç doldurmamışsa ya da kurtluysa bunları kırar.
Halil Önen
22-09-2012, 23:02
Makinada soyacağınız ceviz yani soyma haznesine konan ceviz karışık cins olmamalı aynı cins olmalı.
Bilecik cevizi olanlar makinalarının devirlerini düşürmeliler, bir çok telefonlar alıyorum "abi bu tip makina bende altım fakat kırıyor" diye bu makinalar ceviz kırmaz, kırıyorsa iki nedeni vardır,
1- hızlı soysun diye makinanın devri yüksektir.
2- Ceviz iç doldurmamışsa ya da kurtluysa bunları kırar.
Helal olsun ben bile bu kadar akıllı değilim. Cevizi kırıyorum bazen kurtlu çıkıyor...;)
Makinanın burnu daha hassas demek ki. :D
Şaka bir yana, bu konuya biraz daha değineyim, burun hassalığıyla ilgili değil tabi ki,
İçini doldurmamış ya da kurtlu olan cevizin içinde olan boşluklardan dolayı darbeye de mukavemeti az olur ufak bir çarpmadan çatlar kırılır. Motor devri düşürülürse kırmaz, yalnız daha uzun bir sürede soyar.
Ben cevizimin cinsine göre makinanın devrini ayarladım çürüklerin içi boş olanları kırması bunları içlerinden temizlememe neden oluyor benim + haneme yarar.
Bu makinayı ilk gördüğümde de kırılmalar çürüklerin kırılması görmüştüm bir anlam verememiştim nasıl olurda çürükleri seçer demiştim, halil beyin dediğine benzer bir kelimeyi bende içimden söyledim. "Bu makina cevizlerin içinimi görüyor":D onları nasıl seçiyor.
Sonra kendi denemelerim ve mantıklı düşününce doğruyu buldum. :)
merhabalar, tebrikler eserlerinizi gördükçe neredeyse yapmaktan vazgeçmeyi düşündüğüm bahçe kurmaya tekrar niyetlendim,bende balıkesirdeyim telefonunuzu yazarsanız sizi ararım sizden öğreneceğim çok şey olacak. hafta sonu yerlerini belirleyip kazacağız,mahsuru yoksa bahçenizi görmek konuşmak istiyorum. TEŞEKKÜR EDERİM
merhabalar, tebrikler eserlerinizi gördükçe neredeyse yapmaktan vazgeçmeyi düşündüğüm bahçe kurmaya tekrar niyetlendim,bende balıkesirdeyim telefonunuzu yazarsanız sizi ararım sizden öğreneceğim çok şey olacak. hafta sonu yerlerini belirleyip kazacağız,mahsuru yoksa bahçenizi görmek konuşmak istiyorum. TEŞEKKÜR EDERİM
Sayın e.ışık, gözünüz de o kadar büyütmeyin eserler falan, keşke o dediklerinizi yapabilsek, küçük bir bahçem var o kadar.
Sizlere şevk verebildiysem kendimi mutlu adlederim,
Hafta sonu neyin yerlerini belirleyip kazacaksınız anlayamadım.
Bahçemi her zaman görebilirsiniz, yardımcı olabileceğim bir şey varsa hiç çekinmeyiniz, her zaman açı bir kahvemiz bulunur gelin buyrun.
Tel numaramı özelinize yazıyorum.
Gübre saçma makinesi haznesi büyük bir makine takdir edersin. Fakat içinde ve dönen milde hiç zımpara yok. Buralara zımpara yapıştarmam gerek.
Nasıl bir şey yaptığını hiç bilmiyorum, hazneyi değiştirmedin mi? aynı hazneyimi kullandın?
Dönen mil olmayacak, içinde dönen bir tepsi bir tablo olması gerekir .
Gübre saçma makinesinden yaptığımız ceviz soyma makinesinide çapa makinesiyle çevirdiğimizi traktöre gerek olmadığını söylemek istiyorum . Çok da güzel netice aldık. Abime ve tüm cevizcilere bereketli bir hasat sezonu dilerim...
Çapa makinasıyla tabi ki olur, ama bu sök tak baya uğraş verdirir, çapa makinasından çalıştırma aparatlarına harcayacağınız parayla elektirikli bir motor koyup çalıştırmak daha akıllıca.
Kardeşim Lilium,
Gönderdiğin cevizler gerçekten çok düzgün ve lezzetlilerdi. Kabuk soyma makinan çok başarılı. Senin de söylediğin gibi kırdığım cevizlerin içinde su olmadığı gibi, insektler tarafından ziyaret edilmeyerek tamamen beyaz kalmışlar. Kırdıklarımın arasında hiç çürük yoktu. Makinan çok iyi ayırmış onları.
Bir deneme yapacağım demiştim. Yarın erken kalkacağım için(fuara gelmek üzere) dinlenmeye çekileceğim. Uzun birşeyler yazmam gerekiyor. 2-3 Gün sonra toparlayıp yazarım.
Her şey gönlünce olsun.
Osman abi sözlerinizle beni rahatlattınız teşekkür ederim, malumunuz üzre kapalı bir kutu gönderiyoruz içinin ne olduğunu çok bilemiyoruz ama az çok bir tahmin yapabiliyoruz, bu sözlerinizle tahminlerimizde de yanılmadığımızı teyit etmişsiniz tekrar çok teşekkür ederim.
Denemeyi bende merakla sabırsızlıkla bekliyorum.
Hayırlı yolculuklar yakup kardeşime çok selamlar.
Osman abi sözlerinizle beni rahatlattınız teşekkür ederim, malumunuz üzre kapalı bir kutu gönderiyoruz içinin ne olduğunu çok bilemiyoruz ama az çok bir tahmin yapabiliyoruz, bu sözlerinizle tahminlerimizde de yanılmadığımızı teyit etmişsiniz tekrar çok teşekkür ederim.
Denemeyi bende merakla sabırsızlıkla bekliyorum.
Hayırlı yolculuklar yakup kardeşime çok selamlar.
Aleyküm selam.. :)
Daha önce belirttiğim gibi bahçemde dozlayıcı sorunu yaşıyorum, aldığım verim bir ölçü olarak düşünülemez, bahçemdeki tozlayıcı ağaçları bu yıl ağustosta aşıladım seneye de aynı sıkıntıyı çekeceğim kesin, bir sonraki sene umuyorum ki, erkek çiçek açarlar da sıkıntıyı çözeriz.
Bahçemdeki ağaç sayısı 60 on tane ağaç eksiğim var, yani elli ağaç bu yıl aldığım verim 250 kilogram
Safranlı
02-10-2012, 15:28
Ceviz konusunda gerçekten de maliyet ve verimlilik hesabının tekrar yapılması gerekir
Abi dediğin gibi verim sorunu her bahçede var. Bu ağaçların kapladığı yer ve yapılan masraflar itibariyle cevizin kilosunun 25 lira olması lazım. Aynı yere 300 tane haziran gülü (armut çeşidi) eksen 7 yaşında ağaç başı 50 kilodan 15 ton o da 2 liradan( burda birisi toptan verdi) 30 bin lira yapar. Ceviz ekmek isteyenler bir daha düşünsünler bence...
Zamanında tüketilmesi gereken elma, armut, şeftali, kiraz gibi ürünlerle cevizi kıyas etmek yanlış olur, bu tür ürünlerin sorunları farklıdır, cevizde de aynı bu gibi söylemler yapılabiliyor, söylem farklı şeydir ürünün sorunları farklı şeylerdir.
Sadece kilo ve para hesabı yapacaklar hiçbir şey yapmasın, ürününüz ne olursa olsun sorunlarını çözmediğiniz önleminizi almadığınız taktirde hangi ürün olursa olsun hüsran yaşar.
Bu bilhassa üstte bahsettiğim elma, armut, şeftali, kiraz gibi ürünlerde daha risklidir.
Ceviz konusunda gerçekten de maliyet ve verimlilik hesabının tekrar yapılması gerekir
Neye göre bunu yapacağız? hangi bilgiye veriye göre, herhangi bir söyleme göremi yapacağız? bu söylemin doğruluğunu ıspatlayacak veriler elinizde varsa buyrun.
"Maliyet ve verimlilik"
İki farklı konu ayrı ayrı tartışılması gereken konu.
Safranlı
03-10-2012, 08:27
İş hayatında ve yatırım sürecinde her an maliyet ve verimlilik konusunda titiz davranmak gerekir
ceviz konusunda üretim eksikliği ile beraber serbest piyasada alım satım rakamları yazılanlar gibi degil
dün itibarıyla yalova da yalova çeşidi cevizler normalı 5 tl den iyisi 7 tl toptan satılmaktadır.
topraga verilen her emek karşığını mutlaka bulacaktır
kar amacıyla büyük beklentiye giren arkadaşların tekraren maliyet ve verimlilik hesabını gözden geçirmeleri gerektiğini söylemek istiyorum
sizlerin de söylediği gibi veriler ışığında konuşmak gerekir..
iş hayatında kendmizce her gün yapmaya çalısıyoruz
ne diyeyim....
her kese bol kazanç dileyip geçiyorum....
Arkadaşlar bloğum da paylaştığım ceviz soyma makinası (http://vadidekicennet.blogspot.com/search/label/Ceviz%20soyma%20makinas%C4%B1) çok ilgi çekti, telefonum susmuyor kimisi bize de yaparmısın kimisi abi yapmama yardımcı olurmusun diye soruyorlar, (elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum) kimisi böyle yararlı bir blogdan dolayı kutluyor, bende daha yararlı bilgiler isterseniz http://agaclar.net/forum/ gelin diyorum.
Yararlı faydalı olabilmek bana mutluluk veriyor oda bana yeter. Kimisi paraya doymaz kimisini ise küçük mutluluklar fazlasıyla doyurur.
İş hayatında ve yatırım sürecinde her an maliyet ve verimlilik konusunda titiz davranmak gerekir
ceviz konusunda üretim eksikliği ile beraber serbest piyasada alım satım rakamları yazılanlar gibi degil
dün itibarıyla yalova da yalova çeşidi cevizler normalı 5 tl den iyisi 7 tl toptan satılmaktadır.
topraga verilen her emek karşığını mutlaka bulacaktır
kar amacıyla büyük beklentiye giren arkadaşların tekraren maliyet ve verimlilik hesabını gözden geçirmeleri gerektiğini söylemek istiyorum
sizlerin de söylediği gibi veriler ışığında konuşmak gerekir..
iş hayatında kendmizce her gün yapmaya çalısıyoruz
ne diyeyim....
her kese bol kazanç dileyip geçiyorum....
Yeni mahsül ceviz parekende 7 TL'den başladı. Bölge bölge 7-15 arası değişecektir. Sezon ilerledikçe fiyatta yükseliyor. Verimlilik - maliyet hesabı için neredeyse tüm web'de alakasız bilgiler var. Kimisi 50 dönümde milyon lira kazanıyor (ağaç başı 100 kg :) 8*4 dikim kilosu 10 lira), kimisi daha makul ama nedense gerçek ölçüm çalışmaları yok. Yıl yıl cins-yaş-toprak yapısı vb. göz önüne alınarak yapılmış bir çalışma bulsak bu hesapları rahatça yapar deriz ki kardeşim bu işin risk payı şudur; maksimum kazanç-minimum kazanç şudur diye.
Bu arada @Lilium makinen gerçekten güzel. Yapım ayrıntılarını paylaşmanı bekliyoruz.
Teşekkürler sayın suivant, Yapım aşamalarını 8 ci sayfada paylaşmıştım, http://www.agaclar.net/forum/866071-post216.htm Sanırım görmediniz.
Şimdi bir tane daha yapacağım.
Teşekkürler sayın suivant, Yapım aşamalarını 8 ci sayfada paylaşmıştım, http://www.agaclar.net/forum/866071-post216.htm Sanırım görmediniz.
Şimdi bir tane daha yapacağım.
Kusura bakmayın kaçırmışım. Güzel bir çalışma olmuş. Videodaki makine sanki fabrikasyon gibi. Özenli çalışmışsınız. Cevizi çok olup da kavlatma eziyetine katlananlara şaşarım. Makine hem ekonomik hem de (elle soymaya göre) pratik.
Hiç bir hata yapmamaya çalıştım ve hiç bir hata yapmadan istediğim gibi bir makina oldu.
Günlük soyma kapasitesi (10saat) 1 ton, buda demektir 40-50 dönüm bahçelere bile yetebilir.
Daha küçük bir şeylerde yapılabilir, günlük 500 kilogram gibi, fakat gerek maliyetlerde çok bir şey fark etmeyecek, gerekse zaman kaybı açısından daha uzun sürecek.
İki, üç, beş dönüm bahçesi olanların küçük bir makina rahatlıkla işlerini görür.
Ağustos 10-15 gibi yaptığım durgun göz aşıları havaların iyi gitmesinden uyanıp 10-15 cm boy attılar.
336453
336454
336455
Onuncu ayın beşin de meyva çiçeği
336456
336457
Bunlarda büyük ağaçlara yaptığım göz aşıları, kimisi 1 metreyi buldu.
336458
336459
336460
rise_com
07-10-2012, 22:41
çok güzel
ykaya194
09-10-2012, 12:22
Daha önce belirttiğim gibi bahçemde dozlayıcı sorunu yaşıyorum, aldığım verim bir ölçü olarak düşünülemez, bahçemdeki tozlayıcı ağaçları bu yıl ağustosta aşıladım seneye de aynı sıkıntıyı çekeceğim kesin, bir sonraki sene umuyorum ki, erkek çiçek açarlar da sıkıntıyı çözeriz.
Bahçemdeki ağaç sayısı 60 on tane ağaç eksiğim var, yani elli ağaç bu yıl aldığım verim 250 kilogram
sn. Lilium,
bahçenizdeki ceviz ağaçlarınızın yaşı ve cinsi nedir? ağaç başı 5 kg verim bana az gibi geliyor zira söylemler bunun çok üzerinde birde dozlayıcı sorunuzu biraz açarmısınız dozlayıcı adedimi az yoksa uygun dozlayıcı cinsimi yok,ayrıca fernette chandler cevizi dozlarmı?
ykaya194
09-10-2012, 13:47
Safranlı nın yorumlarına katılıyorum. Cevizin yerine nohut ekseydik 1,5 ton nohut alırdık en az 5 dönümden. Kilosu 5 liradan 7,500 lira. 7 sene eksek 50 bin lira. Bizim ceviz 7 sene sonunda 2,500 lira. hesap ortada. Ümit kırıcı olmamak gerek ama ümit verici bir durumda yok. Şu ana kadar ben 5 dönüm ceviz bahçesine 10 bin lira harcadım. 4.seneye gidiyoruz. Henüz bir gelirim yok. Meyve ekecekler bir daha düşünün:(
arkadaşım
nohut,ceviz kazanç mukayesi hesabını izah etmeye çalışayım.
1) nohut verimi en iyi şartlarda;
150-180 kg/da , toptan satış fiyatı 3-4 tl/kg 180x4 = 720 tl gelir elde edilir, masraf olarak 200tl/dekar (tohum= 4tl x 20 kg/da = 80 tl +ekim+çapalama 2 defa+ hasat) geriye 720-200 = 520 tl/da kazanç kalır ayrıca her sene aynı yere nohut ekilemez
2) ceviz verimi en kötü şatlarda;
(6x8 m aralıklarla ) 20 ağaç/da, en az 5-10 kg/ağaç ortalama 7 kg/ağaç başı alırsak 7x20=140 kg/da verim alınır. toptan satış en az 7 tl/kg 140x7= 980 tl/da eder masraf olarak 100 tl/da geriye 880 tl/da kalır.
buna göre hangisi daha kazançlı taktir edersiniz!
not = elimdeki 6 ton nohutu 4,5 tl/kg dan alıcı varsa gönderebilirim.
arkadaşım
nohut,ceviz kazanç mukayesi hesabını izah etmeye çalışayım.
1) nohut verimi en iyi şartlarda;
150-180 kg/da , toptan satış fiyatı 3-4 tl/kg 180x4 = 720 tl gelir elde edilir, masraf olarak 200tl/dekar (tohum= 4tl x 20 kg/da = 80 tl +ekim+çapalama 2 defa+ hasat) geriye 720-200 = 520 tl/da kazanç kalır ayrıca her sene aynı yere nohut ekilemez
2) ceviz verimi en kötü şatlarda;
(6x8 m aralıklarla ) 20 ağaç/da, en az 5-10 kg/ağaç ortalama 7 kg/ağaç başı alırsak 7x20=140 kg/da verim alınır. toptan satış en az 7 tl/kg 140x7= 980 tl/da eder masraf olarak 100 tl/da geriye 880 tl/da kalır.
buna göre hangisi daha kazançlı taktir edersiniz!
not = elimdeki 6 ton nohutu 4,5 tl/kg dan alıcı varsa gönderebilirim.
Sn ykaya194
Forumda tarımda yeni bir çok arkadaşımız var. Dolayısı ile özellikle maliyet hesaplarında eksik bilgi vermemeye özen gösterelim lütfen.
İyi bir bakımdan bahsediyorsak yıllık 250 TL/dönüm'den düşük bir rakam bence düşünülmemeli. Ağaç başı 7kg verime de kaçıncı senede ulaşacağınızı düşününüz. Ayrıca bahçe kurulum masrafı ile tek yıllık bitkinin ekim masrafını da karşılaştırılmalı.
Benim tecrübelerime göre bahçe kurulum masrafları dönüm başına 1600-2000 TL arasında, işletme maliyetleri de 250-350TL arasında. Bu rakamlar 2011 Çanakkale Bayramiç bölgesindeki işçilik ve malzeme giderleri baz alınarak hesaplandı. Artış maalesef enflasyon oranında da olmuyor. 2009 senesinde yevmiye 25TL iken bu sene 40TL'nin altına düşmedi. Hatta yoğun dönemlerde 60TL bile verseniz işçi bulamadığınız dönemler oluyor.
Ağaç başı 5kg verime internette yazıldığı gibi 5. yaşında ulaştığınızı varsaysak dahi, o zamana kadar yapacağınız masraf:
1500 TL ilk kurulum
250 TL x 5 yıl bakım = 2750 TL olacaktır. Dönüme 20 ağaç dikmekten bahsetmişsiniz, bu durumda dönümde 100kg ceviz ile 7TL/kg'dan satarsanız 700TL geliriniz olur diyebiliriz. Hadi bir önceki sene de 3kg almış olsanız, 420TL de oradan kazanırsınız, toplam gelir 1120 TL olur.
4 yaşından önce de verime yatırmayacağınızı varsayıyorum.
Bu arada 5 yaşındaki ağaçtan 5 kg verim alan "yatırımcı" sayısının da %10'u geçmeyeceğini de kişisel tahminim olarak ekleyeyim.
Ç.
Safranlı
09-10-2012, 15:07
Cevizde ,elmada, armutta ve daha nice bahçelerde hesaplar hep değişken olacaktır
bir aile uygun araçlar ile çok rahat 20 dönüme bakabilir
kendiniz çalışabiliyor iseniz çok kalem bedavaya gelebilir
bir dostunuz var ise siz ona biçilen çayırı verir ,oda size gübresini verebilir
sulama bazı yerlerde bedavadır
çogu yerdede en büyük maliyettir
köyüm su cennetidir
yıllardır beton kanalardan su devamlı akar
muhtara sadece temizlik parası alır
bu para bile degil
yamaçtaki bahçelerde ise su yetmiyor ve motor kullnamak gerekiyor...
Işin özü hepimiz toprak sevgimizin peşinden gidiyoruz
ve tabi ki para kazanmak istiyoruz
rekabetçilik esasına dayanan ekonomik sistemde cevizde de ölçek ekonomisinin avantajı yatırımcıyı öne geçirecektir
yanı en az 50-100 dönüm yatırım olmalı
toprağı doğayı seven zaten bir gelir olan dostlarım ise ne gelirse alllah bereket versin demek zorundadır...
Tüm kriterler kar zarar ekseni; ölçek ekonomisine bağlı oluyor
ölçek büyüdükçe verimlilik artabiliyor
uygun dozlayıcı cinsimi yok,ayrıca fernette chandler cevizi dozlarmı?
Sayın ykaya194, uygun dozlayıcı yok, chandlerin dozlayıcısı franguette dir, fernette daha sonra farkedildi daha iyi olduğu, hem daha küçük taç yapısı var hem dozlaması daha uzun bir süre.
Ben bahçeyi kurarken furanguette bulamadım bana chandlerlere dozlayıcı olarak bursa 95 verdiler, 3-4 yılın sonunda görüldü ki dozlamayacak çünkü bursa 95 ler erken uyanıyor ve çiçeği erken bitiyor.
İki yıl önce dozlayıcı olarak fernette alıp ektim, bu yılda bahçemdeki bursa 95 leri fernette olarak aşıladım, fidanların gelişip erkek çiçek açması sanırım 3-4 yılı bulur, aşılar ise üçüncü yılı çiçek verir diye düşünüyorum, bir yılı atlattık gelecek yılda verim düşük olabilir (erkek çiçek olmayacağı için) bir sonraki yıl her şey yerine oturacak diye umut ediyorum.
Kendi yetiştirdiğimiz ve her gün konuştuğumuz bakımı da fena olmayan bir bahçenin fizibitesini yapabiliriz, ve bu fizibilite çok şeyleri ortaya çıkaracak kafamızdaki sorulara net ve gerçek cevaplar olacak.
Burada bir arkadaş domates ekti. 25 dönümden minimum 250 ton domates aldı.
Aynı söylemler her şeyde var, o arkadaş 250 ton aldı diye seninde 250 ton alacağının garantisi yok.
Burada da (gönende) böyle bir şey yaşandı, bir arkadaşımız domates ekmişti o yıl her şey (iklim) çok uygun gidip bakımını da iyi yapınca çok güzel verim almıştı ramork doluları domatesler geçerken biride ramorkları sayıyor vay be şu kadar ramork şu kadar ton şu kadar para, çok iyi, seneye bende ekeceğim der ve eker .
Ne aldığını söyleyeyim mi musculus, dölümüne 500 kilo
Neden mi!
Her şey karşıdan bakıldığı görüldüğü gibi olmuyor da ondan, domateste ot bele kadar olmuş hastalıklarla mücadele edilmemiş, capa yapmaya gidiyorlar ikindiye kadar ağaç altında gölgede yatıyorlar ikindiden sonra iki capa vurup akşam oldu geliyorlar, gerekli bakım ve gübremeler yapılmamış.
Tarım ramork saymayla ya da ağaçtan 3 kilo mu 50 kilomu aldın hesabıyla yapılmaz, doğru uygulamalar ve doğru çeşit seçimiyle bitkinin iklim ve istekleri doğrultusunda yapılırsa sonuçları da güzel olur.
Bakınız arkadaşımız leonfather41 bahçesinden 8 yaşındaki ağaçlarının resimlerini koymuş ve verim konusunda onunda şikayetleri var. Resimleri paylaşmamın sebebi de üstte bahsettiğim iklim bakım çeşit (vs) koşularından olan farklılıklar.
8 yaşında olan sayın leonfather41 ağaçları.
337826
337827
Bunlarda benim 6 yaşında olan ağaçlarım.
337828
337829
Çamtepe nin yazdıkları son derece doğru. Ceviz tek yıllıklara rakip olamaz.
Ben öyle düşünmüyorum, fiatlarla oynanmazsa beş yılın sonunda tek yıllıklardan alacağın parayı alırsın daha sonraki yıllar katlayarak devam eder, ve 7ci 8ci yıl 20 kilogram alsan 20x20=400kg x 10 = 4000 tl dönümden gelir, Toplamda 10 yılın sonunda tek yıllık bitkilerden elde ettiğin geliri fazlasıyla alınabileceğini düşünüyorum ki, 8 yaşında olan bir ağaçtan 40 kilogram alınabileceğini düşünüyorum bunu deneyimlerimden görebiliyor gördüklerimden tahmin yapabiliyorum, daha önceki mesajımda dediğim gibi tam net bir şeyler için bana iki yıl müsade.
Fiatlar konusunda hiç bir şeyin garantisi yok, ne domatesin ne çeltiğin ve nohutun ne fasulyenin ne elmanın ne armutun.
Bu yıl fiat bu diye bunu hiç bir şey için baz alamayız.
alimallah
10-10-2012, 07:49
[QUOTE=Lilium;1029839]Sayın ykaya194, uygun dozlayıcı yok, chandlerin dozlayıcısı franguette dir, fernette daha sonra farkedildi daha iyi olduğu, hem daha küçük taç yapısı var hem dozlaması daha uzun bir süre.
Sayın Lilium,
Chandler'in tozlayıcısı olarak, Franguette belirtiliyor bu konudaki ciddi sitelerde. Siz Fernette'nin daha uygun bir tozlayıcı olduğunu yazıyorsunuz. Bu konudaki kaynağınızı paylaşır mısınız?
Teşekkürler, saygılar..
337828
337829
Abi şu fizibilite çalışmanı benim tarlada yapsak diyorum. :D
ykaya194
10-10-2012, 09:48
Burada bir arkadaş domates ekti. 25 dönümden minimum 250 ton domates aldı. ortalama 20 kuruştan 50 bin lira. 15 bin lira masrafa gitti. 35 bin lira net kar. Dönüm başı 35/25= 1400 lira. 5 sene böyle devam etse 7 bin lira. 5 sene sonra 20 ağaç bile eksen dönüm başı 20x5= 100 kilo O da 10 liraya versen kilosunu en fazla 1000 lira eder. Nohut tan zarar ediyorum diyen arkadaş lütfen bir daha okusun yazdıklarımı. 4 lira süper fiyat nohut için. Çamtepe nin yazdıkları son derece doğru. Ceviz tek yıllıklara rakip olamaz. Uzun süre isteyen meyve. Ama armut rakip olabilir.
Arkadaşlar,
ceviz,badem gibi meyva bahçesi tesisi kurmak uzun vadeli bir yatırım ve kuruluşta aynen fabrika gibi ilk yatırımı maliyetli olan bir iş olduğu malumunuzdur ancak iyi yönetilen bir işletme gibi yöreye uygun cins seçimi ve bahçeye bilinçli bakım yapıldığında 5-6 yıl sonra aldığın bir yıllık ürün ile kendini rahatca amorte edebilmektedir zira bir ağaçtan 20-30 kg alındığında bile dekar başına 20 ağaç x 20 kg=400kg x10tl=4000 tl/da eder hangi tek yıllık üründe bunu alabiliriz? aynı zamanda ceviz aralarınada 3-5 yıl sebze ekerek kazançta sağlanabilmekte (biber vs. gibi sulu tarım)
Önceki yazımda nohut ile ceviz getirisi mukayesesi yaparken;nohutun en yüksek verimini ve fiyatını , cevizin ise en düşük verim ve fiyatını kabul ederek mukayesesini yaptığım halde bile cevizin daha fazla getirisi olduğu hesaplandı.
nohuttan zarar etmedim zira ektiğim arazi ceviz bahçesi kurmaya uygun olsa idi cevizi tercih ederdim.
saygılar,
Safranlı
10-10-2012, 10:50
[QUOTE=ykaya194;1029939]Arkadaşlar,
ceviz,badem gibi meyva bahçesi tesisi kurmak uzun vadeli bir yatırım ve kuruluşta aynen fabrika gibi ilk yatırımı maliyetli olan bir iş olduğu malumunuzdur ancak iyi yönetilen bir işletme gibi yöreye uygun cins seçimi ve bahçeye bilinçli bakım yapıldığında 5-6 yıl sonra aldığın bir yıllık ürün ile kendini rahatca amorte edebilmektedir zira bir ağaçtan 20-30 kg alındığında bile dekar başına 20 ağaç x 20 kg=400kg x10tl=4000 tl/da eder hangi tek yıllık üründe bunu alabiliriz? aynı zamanda ceviz aralarınada 3-5 yıl sebze ekerek kazançta sağlanabilmekte (biber vs. gibi sulu tarım)
Yukarıdaki yazıya uzun vadeli yatırım konusunda katılıyorum
ancak dönümde 20 ağaçtan 20 kğ verim çok çok iyimser olmuş
reelde bu rakamı bulmak zor
yine reelde kilosonu 1o tl satmka daha da zor
leonfather41
10-10-2012, 16:00
Safranlı nın yorumlarına katılıyorum. Cevizin yerine nohut ekseydik 1,5 ton nohut alırdık en az 5 dönümden. Kilosu 5 liradan 7,500 lira. 7 sene eksek 50 bin lira. Bizim ceviz 7 sene sonunda 2,500 lira. hesap ortada. Ümit kırıcı olmamak gerek ama ümit verici bir durumda yok. Şu ana kadar ben 5 dönüm ceviz bahçesine 10 bin lira harcadım. 4.seneye gidiyoruz. Henüz bir gelirim yok. Meyve ekecekler bir daha düşünün:(
Arkadaşlar bu ceviz işine girdiğime bin pişman oldum 8-9 yıllık 132 ağaçtan bu yıl aldığım ceviz 40 kg yanlızca 40 kg.Ağaç başı değil toplamda.Fidancıların dediği gibi tonlarca ceviz alınmıyor.Birde bu yıl cevizlerin içleri tamamen kurudu.Cevizlerin kabukları çatladı.Anlayacağınız bu işten sıtkım sıyrıldı.Heryıl bir dünya masraf yap ortada bişi yok...
Eğer ceviz yapacaksanız iyi düşünün derim saygılarımla
ykaya194
10-10-2012, 16:11
6-7 yaşında 20 kg. ceviz veren ağacın cinsini söyleyin onu ekelim. Neden gerçekleri kabul edemiyoruz. Ceviz den para kazanmak için en az 10 yıl beklemek gerek. benim dediğim domates dönüm başı 10 ton ortalama. Zira 17 ton alan da var. Ama lezzet **** kalite var mı? Elbette yok. Ama neticede salçalık. Ve de salçalık olduğu için kilosu 20 kuruş. Cevizde öyle. Çok verim daha az kalite demek. 8 yaşındaki cevizden alırsınız belki 20 kg. ama içi ne kadar dolu çıkacak o önemli. Yine iddia ediyorum. En iyisi armut. deveci armudu verim çağında 400 kilo ve toptan 90 kuruş ağaç başı 360 lira. gerisini siz hesaplayın. Nail abi hep iyi bakılan bahçeleri söylüyor. Aynı paralelde konuşuyoruz abi. Kötü bakım olan bahçeler konumuz olamaz. Derdim benim yeni ekecek arkadaşlar için. Yoksa biz zarar da etsek ceviz e devam. Mesela bende 3 yaşında williams armudu var. 20 kiloya yakın armut yaptı. Satsaydım 30 lira yapardı. Cevizler de 3 yaşında. Ama 1 ceviz 2 armudun kapladığı alanı kaplıyor şu an. 5 dönüme 60 ceviz dikersen aynı yere en az 120 armut dikilir. Öyle yapsaydım şu an 3600 liram vardı. Ama cevizlerde şuan moral meyveleri var. Acizane tavsiyem armuttur. Armutu ekimi yapan özellikle Bursalı arkadaş yok mu biraz teknik bilgi versin bize. İnanıyorum ki daha iyi anlatır size.
sevgili dostum musculus ve safranlı,
Bu sitenin kuruluş amacı;üyeler arası bilgi paylaşımıdır,amacım söylemler ile polomik yapmak değil uygulamaları görerek yorum yapmaktır.
Örnek olarak; birkaç yıldır yazları (Kozçeşme/Biga) 12 da. 450 adet 5 yaşında yabancı cins (teksas) badem ağacı olan köylümün bahçesinde sık sık yardımcı olmak ve uygulamayı görmek için bulunmaktayım bunun yanında bu yıl azda olsa 50 adet ceviz fidanını oluşturduğum bahçeme diktim ayrıca nohut ektirdiğim tarlamdan aldığım hasatdanda memnunum.
Köylüm gecen yıl 800 kg kabuklu badem hasat yaptı, kış aylarında kabuğunu elle kırarak 420 kg iç badem elde etti ve 14 tl/kg dan pazarladı bu yıl 2200 kg kabuklu hasadı yaptı kırma işini kolaylaştırmak için beraber giderek 2. el kırma makinası satın aldık (mesleğim mak. müh.) ve karşılığında bir miktar iç bademi 15 tl/kg dan pazarladı kış aylarında fiyat daha yükselebilir sonuçta; 1200 kg iç badem x 15tl = 18000 tl/12da = 1500 tl/da gibi bir gelir elde etmiş olacak ayrıca ağaçların arasına (yalnız 4 da. lık kısmına) acı biber ekerek 8000 tl net gelir elde etti.önümüzdeki yillarda ağaçlar büyüdükçe, budama ve ilaçlamasında görülen hatalarıda düzelterek bu miktar çok daha artacaktır.
Cevize gelince, geçen yaz birçok küçük büyük kapalı çeviz bahçelerini dolaştım (Balıkesir,Bursa, manyas,Biga/Eybekli köyü gibi yerler) pedro,chandler gibi yabancı cins bakımlı olan bahçelerde 20 kg/ağaç verim alıyormusun diye sorduğumda bu miktarı çok az bulmaktalar.
saygılar,
leonfather41
10-10-2012, 16:12
Aynı söylemler her şeyde var, o arkadaş 250 ton aldı diye seninde 250 ton alacağının garantisi yok.
Burada da (gönende) böyle bir şey yaşandı, bir arkadaşımız domates ekmişti o yıl her şey (iklim) çok uygun gidip bakımını da iyi yapınca çok güzel verim almıştı ramork doluları domatesler geçerken biride ramorkları sayıyor vay be şu kadar ramork şu kadar ton şu kadar para, çok iyi, seneye bende ekeceğim der ve eker .
Ne aldığını söyleyeyim mi musculus, dölümüne 500 kilo
Neden mi!
Her şey karşıdan bakıldığı görüldüğü gibi olmuyor da ondan, domateste ot bele kadar olmuş hastalıklarla mücadele edilmemiş, capa yapmaya gidiyorlar ikindiye kadar ağaç altında gölgede yatıyorlar ikindiden sonra iki capa vurup akşam oldu geliyorlar, gerekli bakım ve gübremeler yapılmamış.
Tarım ramork saymayla ya da ağaçtan 3 kilo mu 50 kilomu aldın hesabıyla yapılmaz, doğru uygulamalar ve doğru çeşit seçimiyle bitkinin iklim ve istekleri doğrultusunda yapılırsa sonuçları da güzel olur.
Bakınız arkadaşımız leonfather41 bahçesinden 8 yaşındaki ağaçlarının resimlerini koymuş ve verim konusunda onunda şikayetleri var. Resimleri paylaşmamın sebebi de üstte bahsettiğim iklim bakım çeşit (vs) koşularından olan farklılıklar.
8 yaşında olan sayın leonfather41 ağaçları.
337826
337827
337828
337829
Sn lilium söylemlerinize katılıyorum.
Siz emekli olduğunuzdan zamanınız bol.Benim gibi çalışan birini sizinki kadar **** diğer ceviz bahçesi olan arkadaşlardan gibi bakımlarını yapamayabilirim.Birde ağaçları ekmeden önce, ek 1 -2 yıl bakımdan sonra bakım ihtiyacı yok gibi söylemleri buradan paylaşmak isterim.Diğer benim açtığım bir konudada paylaştığım gibi ceviz i yeşil dalından alıyorlar gibi birtakım şehir efsaneleri vardı.Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur.Bakımında masrafı çok ,zaman gerekli,ilaçlamanın maliyeti, adam çalıştırmak vs vs.
kolay gelsin :(
ykaya194
10-10-2012, 22:04
sn lilium iyi akşamlar,
Resimlerde gördüğüm kadarı ile ceviz ağaçlarınızın yapraklarındaki yansıyan beyazlık güneşten korumak için uygulanan ismini hatırlayamadığım organik koruyucumudur?
2. dikkatimi çeken ise ceviz dalları yere çok yakın gibi duruyor ayrıca ağaçlarınıza modifiye lider şekil budamasımı yaptınız.
Sayın Lilium,
Chandler'in tozlayıcısı olarak, Franguette belirtiliyor bu konudaki ciddi sitelerde. Siz Fernette'nin daha uygun bir tozlayıcı olduğunu yazıyorsunuz. Bu konudaki kaynağınızı paylaşır mısınız?
Teşekkürler, saygılar..
Sayın alimallah, kaynaktan eminim fakat şu an aramam lazım zamanım yok, kaynağa ulaşınca yazarım.
Chandlerin dozlayıcısı franguette dir doğrudur, Chandlerın dozlayıcıları franguetteyle birlikte fernette, asıl dozlayıcısı cisko'dur.
Cisko'yu bu yıl dışarıdan getirttik, üretmeye çalışacağız.
Türkiyeye ilk gelen sanırım franguette, franguette büyük taç yapan bir cins fernette daha küçük taç'ı ve erkek çiçekte kalma süresi franguetteden bir hafta 10 gün kadar daha fazla buda daha iyi bir dozlanma demektir.
formullaone
10-10-2012, 23:30
Sayın alimallah, kaynaktan eminim fakat şu an aramam lazım zamanım yok, kaynağa ulaşınca yazarım.
Chandlerin dozlayıcısı franguette dir doğrudur, Chandlerın dozlayıcıları franguetteyle birlikte fernette, asıl dozlayıcısı cisko'dur.
Cisko'yu bu yıl dışarıdan getirttik, üretmeye çalışacağız.
Türkiyeye ilk gelen sanırım franguette, franguette büyük taç yapan bir cins fernette daha küçük taç'ı ve erkek çiçekte kalma süresi franguetteden bir hafta 10 gün kadar daha fazla buda daha iyi bir dozlanma demektir.
Sayın lilium,fernette'yi fernor'un tozlayıcısı olarak biliyordum.Bu durumda fernette aynı bahçe içinde hem fernor'u hem de chandler'ı tozlar diyebilir miyiz?
Abi şu fizibilite çalışmanı benim tarlada yapsak diyorum. :D
Sen dedin de yapmadık mı? :)
Sayın lilium,fernette'yi fernor'un tozlayıcısı olarak biliyordum.Bu durumda fernette aynı bahçe içinde hem fernor'u hem de chandler'ı tozlar diyebilir miyiz?
Evet dozlar.
Arkadaşlar o cins bu cins diye bir şey yok, şunu şu dozlar bunu bu dozlar diyoruz doğrudur, denmesinin sebebi de ağacın dişi çiçek açtığı dönemde başka bir ağacın erkek çiçek açması durumudur. Yani sizin ağacınızın dişi çiçek açtığı dönende cıvarınızda adını hiç bilmediğiniz bir ağaç erkek çiçek açıyorsa sizin dişi çiçek açmış ağaçınız dozlanır.
O cins bu cins denmesinin tek sebebi ağaçların dişi çiçek açtığı dönemde diğerlerin erkek çiçek açması,
Chandlerin dişi çiçek açtığı dönemde erkek çiçek açan cinsler franguette,fernette, cisko'dur.
Sen dedin de yapmadık mı? :)
Bu sözün olsun mu?
Ağaçlar.net şahit olsun mu? :dilli:
(Az fırsatçıyım demi :D)
Evet dozlar.
...
O cins bu cins denmesinin tek sebebi ağaçların dişi çiçek açtığı dönemde diğerlerin erkek çiçek açması,
Chandlerin dişi çiçek açtığı dönemde erkek çiçek açan cinsler franguette,fernette, cisko'dur.
Ha şimdi daha açık konuşuldu. "Beğen"<- Tık.
sayın lilium adana da bahçe kurmak istiyorum fakat ceviz le limon arasında tercih yapamadım siz bu konuda tecrübelisiniz, siz ne önerirsiniz.teşekkürler..
Sayın Lilyumun hoşgörüsüne sığınarak fikrimi söyleyeyim, Ceviz soğuk iklim ister. Adanada yapacaksanız Pikan düşünmelisiniz.
sn lilium iyi akşamlar,
Resimlerde gördüğüm kadarı ile ceviz ağaçlarınızın yapraklarındaki yansıyan beyazlık güneşten korumak için uygulanan ismini hatırlayamadığım organik koruyucumudur?
2. dikkatimi çeken ise ceviz dalları yere çok yakın gibi duruyor ayrıca ağaçlarınıza modifiye lider şekil budamasımı yaptınız.
Sayın ykaya194, ağaçlarda gördüğünüz beyazlık kaolin kili'dir, güneşin yakıcı sıcaklarından etkilenmemek için kullanıyoruz, iki yıldır kullanıyorum ve kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorum, bölgemizde kullanmayanlar oldu müthiş derecelerde güneş yanıklığına maruz kaldılar, benim bahçemde hiç güneş yanığına rastlamadım.
Dalların yere yakınlığı beni engellemiyor, bahçeye tıraktör sokmuyorum, çapalamayı çapa makinasıyla yaptığım için tacı birden yüksetmiyorum önce bu dallardan verim almalıyım, ağaç büyüdükçe taç da yükselir.
"ağaçlarınıza modifiye lider şekil budamasımı yaptınız"
Aksine bir çoğunu goble yaptım, ama en uygunu modifiye lider şekli, yavaş yavaş bunu uyguluyorum.
sayın lilium adana da bahçe kurmak istiyorum fakat ceviz le limon arasında tercih yapamadım siz bu konuda tecrübelisiniz, siz ne önerirsiniz.teşekkürler..
Limon hakkında hiç bir bilgim yok, o onuda bir şey diyemeyeceğim.
Ceviz konusunda sayın agozceye katılıyorum.
rise_com
12-10-2012, 08:30
Mahsul edilen Ceviz yıl içerisinde her ay satılabilirken, mahsul edilen armutun hemen satılması gerekir ki, depolama şansı yoktur. Sırf bu nedenle bile cevizi tercih ederim.
ykaya194
12-10-2012, 10:04
sn Lilium,
Sorularıma verdiğiniz çok net ve faydalı cevaplar için teşekkür ederim.
Bu yıl mayıs sonunda oluşturduğum kapalı ceviz bahçem her ne kadar küçükte olsa (42 ağaç) öğrenme merakımdan dolayı sizlerden edineceğim pratik bilgileri teorik bilgilerimle pekiştirmek isterim. (bu vesile ile üye arkadaşlarda bilgilerinizi paylaşmış olur) Ceviz yetiştirmek için uygun yer bulduğumda daha büyük bahçe kurmayı planlıyorum mevcut tarlalarda ya taban suyu veya yol ve su problemi var.
Bu yaz sık sık yaptığım Biga-İstanbul seyehatlarında sizleri ziyaret etmek istedim her defasında ya Gönen dönüş yolunu kaçırıyorum veya işlerimden dolayı gelemedim inşallah baharda ziyaret ederim.
saygılar,
yorumlarınız için teşekkür ederim agozce ve lilium..
Mahsul edilen Ceviz yıl içerisinde her ay satılabilirken, mahsul edilen armutun hemen satılması gerekir ki, depolama şansı yoktur. Sırf bu nedenle bile cevizi tercih ederim.
Eskiler armudu saman arasında saklıyorlardı da bozulmuyordu gibi bir şey kalmış aklımda.
Bu konuda bilgisi olan var mı?
Doğru hatırlıyormuşum (galiba) :)
http://forum.fotografturk.com/elma-nasil-saklanir-t13870.html
Eskiler armudu saman arasında saklıyorlardı da bozulmuyordu gibi bir şey kalmış aklımda.
Bu konuda bilgisi olan var mı?
Doğrudur, eski usul ya da imkan meselesi, eskiden buzhane herherde yoktu elma armudunu üretici saman altına gömerek dayanıklık süresini biraz uzatabiliyordu, şimdi buzhaneler ulunca üretici ürününü buzhaneye koyarak ömrünü uzatabiliyor. Fakat bu seferde ürünün yarı fiatını da buzhaneye veriyor.
Ben başka tesbitlerdeyim şu an. :)
339595
Ben öyle düşünmüyorum, fiatlarla oynanmazsa beş yılın sonunda tek yıllıklardan alacağın parayı alırsın daha sonraki yıllar katlayarak devam eder, ve 7ci 8ci yıl 20 kilogram alsan 20x20=400kg x 10 = 4000 tl dönümden gelir, Toplamda 10 yılın sonunda tek yıllık bitkilerden elde ettiğin geliri fazlasıyla alınabileceğini düşünüyorum ki, 8 yaşında olan bir ağaçtan 40 kilogram alınabileceğini düşünüyorum bunu deneyimlerimden görebiliyor gördüklerimden tahmin yapabiliyorum, daha önceki mesajımda dediğim gibi tam net bir şeyler için bana iki yıl müsade.
Fiatlar konusunda hiç bir şeyin garantisi yok, ne domatesin ne çeltiğin ve nohutun ne fasulyenin ne elmanın ne armutun.
Bu yıl fiat bu diye bunu hiç bir şey için baz alamayız.
Sayın Lilium,
Konunuzu baştan sona okudum ve şunu söylemeliyim, bahçeniz muhteşem. Yazılarınızı da önceden beri takip ederim. Bu yüzden bu yazınızdaki bir ayrıntı beni şaşırttı. Gelir hesabı yaparken dönüme 20 ağaç hesap etmişsiniz. Halbuki siz çok daha seyrek dikim tavsiye ediyordunuz. Sormak istediğim, acaba bu fikriniz değişti mi, eğer değiştiyse buna ne sebep oldu acaba?
Hayır kararımda bir değişiklik yok, 8x6 ekilebilir, ve bu ekim ölçülerinde 20 ağaç sığdırılabilir.
Hayır kararımda bir değişiklik yok, 8x6 ekilebilir, ve bu ekim ölçülerinde 20 ağaç sığdırılabilir.
Cevabınız için teşekkür ederim. Sitede gördüğüm en güzel ceviz bahçesi sizinki olduğundan ve dikim aralığının çok önemli olduğunu düşündüğümden sizin fikirlerinizi çok önemli buluyorum. Daha önceki bir mesajınızda " Dikim mesafenizi 8x8 den aşağı yapmayınız, çit sistemi düşünürseniz 8x6 öneririm. " demişsiniz. Yani, tekrar bakınca 8x6 önerdiğinizi farkedebildim.
Ticari anlamda ekecek olsanız çit sistemini mi tercih ederdiniz? 10x8 ile 8x6 lık çit sistemini karşılaştıracak olsanız, verim için hangisini önerirsiniz? Çünkü böyle güzel bir bahçe elde ettikten sonra cevizleri az ışık alıyor diye kesmek çok korkunç bir şey olur. Bir de sizin ekim aralığınız nedir acaba?
Ticari anlamda ekecek olsanız çit sistemini mi tercih ederdiniz?
Bana göre 3 dönüm de ticaridir 3000 dönümde . 3-5 dölüm olan bahçelerden gelir beklenmiyorsa hobi amaçlıysa ticari düşünülemez.
5 dönüm bahçe ekonomik sıkıntısı olan biri için bir emekli maaşı daha olarak düşünülebilir.
Ticari anlamda ekecek olsaydım ve yerim büyük olsaydı yine 8x8 ekerdim çok sık ekip çok verim alacağım anlamı çıkmamalı ve düşünülmemeli doğa ananın kuralları neyse ona göre hareket etmek gerekliliğine inanırım. Düşünün ki, sık ektiniz bunun budamaları ona göre yapılması gerekir çok dikkat etmeniz gerekir ayrı bir maliyettir, bahçe hava almaz hastalıktan kurtaramazsın yani kısacası evdeki bulgurdan da olursun.
10x8 ile 8x6 lık çit sistemini karşılaştıracak olsanız, verim için hangisini önerirsiniz? Çünkü böyle güzel bir bahçe elde ettikten sonra cevizleri az ışık alıyor diye kesmek çok korkunç bir şey olur. Bir de sizin ekim aralığınız nedir acaba?
10x8 çok geniş olur, çit sistemi düşünülse bile 8x8 de çit sistemi olur, sıra aralarını açar (bahçe hava alması için, ilaçlamada kolaylık için) sıra üstleri bir birine geçer yine çit sistemi olur.
7x3.5 - 8x4 ekenler için hiç değilse 8x6 ekin düzenli bir budamayla kalıcı ağaçlarınız olur diyorum.
7x3.5 - 8x4 ekimlerde efendim 10 yıl sonra birer tanesini çıkaracağım diyor, yahu 10 yılda çok bir şey alamayacaksın ve diğer kalıcı ağaçlarında taç yapılarını bozacaksın ve ayrıca fidan bakım söküm gibi bir maliyet oluşacak onlardan aldığın verim söküm parasına yetmeyecek desem doğru olur.
Benim ekim aralığım 8x8 dir.
... 7x3.5 - 8x4 ekimlerde efendim 10 yıl sonra birer tanesini çıkaracağım diyor, yahu 10 yılda çok bir şey alamayacaksın ve diğer kalıcı ağaçlarında taç yapılarını bozacaksın ve ayrıca fidan bakım söküm gibi bir maliyet oluşacak onlardan aldığın verim söküm parasına yetmeyecek desem doğru olur.
Benim ekim aralığım 8x8 dir.
Abi dün cevizci bir tanıdığımla sohbet ettik. Bu 8*4 ekenlerin, 8*4 ekmesinin sebebi diyor, yabancı çeşitler çok budamaya geliyormuş ve meyveyi de yan daldan veriyor. Yani, al eline hızarı, dalları doğra diyor. Yerine çıkan dallar daha çok filiz ve meyve yapıyor diyor. Yani yan dal verimi yüksek ağaçlarda sürekli sert budama yaparak hareket ediyor. 10 sene sonra aradan ağaç çıkarmıyormuş. Yani hep 8*4.
Arkadaşımın doğrucusuyum.
Ben başka tesbitlerdeyim şu an. :)
339595
Abi, yeni bir buluş peşin demisin ?Nedir o resimdeki,hemen ucundan göstermişsin.
339855
Bende ceviz ağacı silkeleme üzerinde çalışıyorum.
Abi dün cevizci bir tanıdığımla sohbet ettik. Bu 8*4 ekenlerin, 8*4 ekmesinin sebebi diyor,
Şu tanıdığını bide benimle tanıştırsana bu tecrübeleri nerede hangi bahçede denemiş görmüş ve daha çok meyva almış.
"10 sene sonra aradan ağaç çıkarmıyormuş. Yani hep 8*4."
10 sene olupta Ağaç çıkarmadığı bahçeyi bana da gösterebilir mi?
Arabaya atlar hemen gelirim.
(Ben pire için çok yorgan yaktım, bunun içinde yakarım)
Abi, yeni bir buluş peşin demisin ?Nedir o resimdeki,hemen ucundan göstermişsin.
Yok yeni bir buluş değil, ceviz soyma makinamı sattım, şimdi bir tane kendime iki tanede yedek olarak yapıyorum.
Buluş dedin de aslında aklımda bir şeyler var, bakalım ileri ki günler zaman bulursam onuda yapmaya çalışacağım.
İşin kolayını aylaza sor demişler, :)
Düşündüğüm şey bir bant, bu yıl cevizleri soyarken her seferinde bir kasa kabuğu taşıdık durduk, tek başına da taşınmıyor, bu taşıma işi hem zamandan hem yorucu oluyor.
Kabukların akan oluğun altına bir bant yapıp kabukları direk arabanın ramorkuna taşıyacak bir bant düşünüyorum.
Ayrıca bu soyulan yeşil kabuklarında çok iyi bir gübre olacağı yolunda ibareler var, resimleyip göstermeye çalışacağım.
Sizin buluşunuz da çok güzel,hoşuma gitti ve çok beğendim, iyi düşünmüşsün, halat yerine mil olsaydı daha iyi olmazmıydı diye düşündüm.
Diğer sarsıcılar sağa sola sarsarken sizinki de ileri geri sarsıyor çok bir şey fark etmez, önemli olan verimlilik alabilmek.
Tüm yaratıcılıklar böyle başlar ve gelişir, başarılı olacağına inancım sonsuz.
formullaone
20-10-2012, 14:50
Sayın Lilium ''cevizde gübreleme,ilaçlama takvimi'' başlığı altında bahçemin toprak analizini paylaştım fakat sanırım yanlış bir başlık seçtim ya da üye arkadaşların yorumlama fırsatı olmadı.Sizden rica etsem tecrübelerinize dayanarak tahlil sonucuma bir yorum getirebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ediyorum,iyi çalışmalar. ( Bu arada kabukları taşıma bandı fikrinizi çok beğendim,üstelik gübre değeride olursa mükemmel olur. )
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.