View Full Version : Lilium / Bahçe (Balıkesir-Gönen)
Sizin buluşunuz da çok güzel,hoşuma gitti ve çok beğendim, iyi düşünmüşsün, halat yerine mil olsaydı daha iyi olmazmıydı diye düşündüm.
.
Yok abi benim buluşum değil.Bu sene cevizleri toplamak için 900 tl işçi parası verince.Mencuber arayış içine girdim.Sonra internette bunu buldum.Benim aklıma yattı.Ama cevizde denemek için sezon bitti.Yapımıda öyle zor değil gibi sadece gerekli olan traktör.İşleyişini youtbe'de (tresac bakar) yazıp bakarsan orda değişik makinaların işleyiş şekli var.Bursa tarım fuarında silkme makinasına 75000tl dediler.Bu fiyatla bizim yaklaşamayacağımız makinar.Bizim makina iş yaparsa onlar o makinaları Türkiye'de zor satarlar.
Benim aklıma yattı.
Videoları izledim benimde aklıma yattı, pekala da sarsıyor bu kadar küçük basit bir alet bu kadar iş yapabiliyorsa daha ne olsun, belki çok büyük ağaçları sarsamayabilir, ana yandallardan bağlanırsa yine iş görür.
ykaya194
21-10-2012, 15:40
Yok abi benim buluşum değil.Bu sene cevizleri toplamak için 900 tl işçi parası verince.Mencuber arayış içine girdim.Sonra internette bunu buldum.Benim aklıma yattı.Ama cevizde denemek için sezon bitti.Yapımıda öyle zor değil gibi sadece gerekli olan traktör.İşleyişini youtbe'de (tresac bakar) yazıp bakarsan orda değişik makinaların işleyiş şekli var.Bursa tarım fuarında silkme makinasına 75000tl dediler.Bu fiyatla bizim yaklaşamayacağımız makinar.Bizim makina iş yaparsa onlar o makinaları Türkiye'de zor satarlar.
Sn. Mithat10
Bu yıl küçük bir ceviz bahçesi kurdum, mesleğim gereği mak.müh.yim, sn Lilium'dan esinlenerek ceviz soyma makinası proje aşamasındayım.
Resimde görünen traktör arkasına bağlanabilen ceviz silkme aparatınızın (her nekadar resimde olsa) yaptığım beyin jimnastiği sonucunda uygulamadaki zorlukları şöyle sıralayabiliriz.
-kapalı ceviz bahçelerinde (8x6 veya8x4)gibi ağaç dalları genişlediğinde araya traktör zor girer.
-traktör girebildiğini varsayalım;traktörün arkasını ağaç istikametinde (ağacın kuyruk miline düz şekilde) yanaştırmak zor yani manevra yapmak
- sallama foksiyonunu kayış yaptığı için gövdesi farklı kalınlıktaki ağaçların esnemesi (ileri geri hareketi)ile traktör kuyruk milinin devrinin uyumlu olması beklenemez.
benim şu anda aklıma gelen çözümler ise şöyle;
-en küçük bahçe traktörü kullanmak.
-sallama hareketi yapan kayış yerine ucunda hem eksantrikli ayarlanabilen hemde uzunluğu ayarlanabilen mil kuyruk miline dik gelecek şekilde yataklı olarak monte edilirse bu sayede traktör ceviz ağaçların arasında düm düz ilerler manevra yapmaya gerek kalmaz.
bu konuda istenirse yardımcı olmaya çalışırım.
saygılar
Sayın musculus bu sene geçen seneye göre verim düşük.Hastalıklar ve sıcaklardan dolayı cevizde randıman yoktu.Yinede Allah bereket versin masrafları çıkardık.
Sn. Mithat10
Bu yıl küçük bir ceviz bahçesi kurdum, mesleğim gereği mak.müh.yim, sn -kapalı ceviz bahçelerinde (8x6 veya8x4)gibi ağaç dalları genişlediğinde araya traktör zor girer.
-traktör girebildiğini varsayalım;traktörün arkasını ağaç istikametinde (ağacın kuyruk miline düz şekilde) yanaştırmak zor yani manevra yapmak
- sallama foksiyonunu kayış yaptığı için gövdesi farklı kalınlıktaki ağaçların esnemesi (ileri geri hareketi)ile traktör kuyruk milinin devrinin uyumlu olması beklenemez.
benim şu anda aklıma gelen çözümler ise şöyle;
-en küçük bahçe traktörü kullanmak.
-sallama hareketi yapan kayış yerine ucunda hem eksantrikli ayarlanabilen hemde uzunluğu ayarlanabilen mil kuyruk miline dik gelecek şekilde yataklı olarak monte edilirse bu sayede traktör ceviz ağaçların arasında düm düz ilerler manevra yapmaya gerek kalmaz.
bu konuda istenirse yardımcı olmaya çalışırım.
saygılar
Sayın ykaya194 video indirme programım olmadığı için sayfaya koyamadım.Dediğiniz şey böyle bişey galiba.Youtube (berba kod kiselog2) yazıp videoyu izlermisiniz.
Ben yanlış anlamışım sayın ykaya194 ceviz soyma makinasını traktörden çalışacağını anlamışım :( ona istinaden de musculus'a cevap yazmışım. Mesajı siliyorum.
Tek taraflı böyle birşey de yapıla bilir.
Siz olayı çözmüşsünüz, bunların üzerine bir şeyler düşünülebilir ilaveler edilebilir,
Sayın Lilium ''cevizde gübreleme,ilaçlama takvimi'' başlığı altında bahçemin toprak analizini paylaştım
Sayın formullaone, geç çevabımdan dolayı özür, oradaki analinizi görmüştüm, kötü bir şey göremediğim için bir şey yazmamıştım, sanırım organik maddece biraz zayıftı.
Analiniz raporlarında Topraklarımız genelde organik maddece zayıf çıkıyor, bunun en kolay yolu, bulabildiğimiz iyi yanmış (Ya da bir yıl beklemiş) hayvan gübrelerini toprağa ilave ederek eksikliği giderebiliriz.
Bir yıl beklemiş dedim,
iyi femantasyonunu sağlayamamış tam bir çürüme yapmamış gübreleri kullanırken daha dikkatli olmalıyız daha az ve fazla bekletmeden toprak altı yapmalıyız.
Tam çürümemiş gübrede azot oranı daha yüksek olduğu için besin değeri de yüksektir, ben bu gübreyi kullanılmasından yanayım ama yanlış da bir şeyler söylemek ya da yanlış anlaşılmak istemiyorum, zira bu kullanımda oranı iyi tutturmak lazım, azının zararı olmaz ama fazlasının çok zararı olur, ağaçları (bitkileri) yakar kurutur.
Bazı yabancı yayınlarda görmüştüm, taze gübreyi sulandırıp taralla toprağa veriyorlar, asıl en faydalısı bu ama bunu da yapmak bizlere zor geliyor, ve ya imkan meselesi.
YeniGine
22-10-2012, 01:49
Sayın Lilium merhaba; valla sizin sayfanıza ne zaman baksam hep demir yığınları ile karşılaşıyorum tekerlekler, zincirler, demirler, vidalar, kayışlar daha bir sürü ismini bilmediğim aksanlar. Bu gece de geldiğimi, sayfanızı ziyaret ettiğimi belirtmek istedim.
Şu tanıdığını bide benimle tanıştırsana bu tecrübeleri nerede hangi bahçede denemiş görmüş ve daha çok meyva almış.
"10 sene sonra aradan ağaç çıkarmıyormuş. Yani hep 8*4."
10 sene olupta Ağaç çıkarmadığı bahçeyi bana da gösterebilir mi?
Arabaya atlar hemen gelirim.
(Ben pire için çok yorgan yaktım, bunun içinde yakarım)
Deneyip denemediğini sormadım. (Mesajımda da öyle yaptığını değil, öyle yaptıklarını söylediğini yazmıştım). O'nun gözlemi, yabancı çeşitlerin sert budamaya geldiği şeklinde.
Mesajımdaki vurgu, O'nun, yabancıların 10 sene sonra aradan ağaç çıkarma yapmadıklarını söylemesi üzerinedir. Anlatım bozuklu yapmış olabilirim.
Yanlış hatırlamıyorsam, baktığı bir bahçenin poyrazında ağaçlar sık dikili.
O'nunla tanışmanızı ve 5 yaşında çeşit değişimi ile chandler'e çevirilen (sanırım şu an 8 yaşlarındalar) fidanları görmenizi, ve sohbetinizi dinlemeyi ben de çok isterim. Hayırlısı.
ykaya194
22-10-2012, 08:42
ykaya194 traktör yerine çapa makinesi ile yapabilmek için kafa yorsanız da çözümü bize söyleseniz...
Ceviz ağacını silkmek için çapa makinesinin güçü yetersiz kalır, her nekadar bu güce ara elemanlar monte ederek ulaşabilsede etki tepki kanununa göre her etkiye karşısı aynı büyüklükte karşı tepki verir( geriye iter)bunun için etki veren çapa makinesini bir yere sabitlemek veya üzerine ağırlık koymak gerekir ve bu işlerde uzun zaman alır dolayısıyla titreşimli sırıkla silkmek daha çabuk olur kanısındayım.
Tek taraflı böyle birşey de yapıla bilir.
Bunu ben bile yaparım, zor bir şey değil, Yalnız kafama takılan bana bu makina çok lazım olmayacağı zira cevizleri kav çatlaması yaptığında topluyorum, kav çatlaması yaptığında ne bu makina ne de büyük sarsıcılar cevizi dökemez, bu tip sarsıcılarla hasat edilecekse cevizlerin yeşil kabukları iyice çatlayıp yarılmaları lazım. Bu da cevizde hasat için geç kalınmış oluyor.
Bunu ben bile yaparım, zor bir şey değil, Yalnız kafama takılan bana bu makina çok lazım olmayacağı zira cevizleri kav çatlaması yaptığında topluyorum, kav çatlaması yaptığında ne bu makina ne de büyük sarsıcılar cevizi dökemez, bu tip sarsıcılarla hasat edilecekse cevizlerin yeşil kabukları iyice çatlayıp yarılmaları lazım. Bu da cevizde hasat için geç kalınmış oluyor.
Evet abi benimde kafama takılan taraf aynı senin gibi.Yeşilken meyvanın dalına vuruyorsun düşmüyor,inat ediyor.Ben genede sezon gelince şansımı deneyeceğim.Fazla maliyetli birşey değil.Tutarsa yırttıkkkk.
formullaone
22-10-2012, 13:42
Büyük ceviz bahçelerinde izlediğimiz,ağaçların gözdesini tamamen kavrayıp titreten ve sadece hasat için yapılmış özel makineler var.Videolardan izlediğim kadarıyla,bu makineler hem çok daha ağır ve oturaklı hem de sizin üzerinde düşündüğünüz titretme sistemine göre 1 saniyede belkide 2-3 misli daha fazla titreşim verme gücüne sahip.Umarım bu kolay yöntem işe yarar,ama eğer yaramazsa,( en azından 4-5 büyük bahçe sahibi bir araya gelip ) Bursa tarım fuarında tanıtılan ve fiyatı 75.000 TL olan makineden almak zorunda kalacaktır.Şu da bir gerçek ki,bu kadar parayı ödeyebilicek güce sahip ceviz üreticileri ülkemizde henüz yoktur.
Safranlı
22-10-2012, 13:58
Büyük ceviz bahçelerinde izlediğimiz,ağaçların gözdesini tamamen kavrayıp titreten ve sadece hasat için yapılmış özel makineler var.Videolardan izlediğim kadarıyla,bu makineler hem çok daha ağır ve oturaklı hem de sizin üzerinde düşündüğünüz titretme sistemine göre 1 saniyede belkide 2-3 misli daha fazla titreşim verme gücüne sahip.Umarım bu kolay yöntem işe yarar,ama eğer yaramazsa,( en azından 4-5 büyük bahçe sahibi bir araya gelip ) Bursa tarım fuarında tanıtılan ve fiyatı 75.000 TL olan makineden almak zorunda kalacaktır.Şu da bir gerçek ki,bu kadar parayı ödeyebilicek güce sahip ceviz üreticileri ülkemizde henüz yoktur.
Ceviz ile ilğili gövdeden ağacı sarsan meşhur aletleri izledik
izlerken hep kafama takılıyordu
ağacı köklerden itibaren oyantan bu alet meyvaya zarar vermezmi diye
ceviz ile ilğili güzel bir program da izledimki bu yönem çok verimli arazilerde ve derin köklü bol alüvyonlu arazilerde uygun imiş
bizdeki toprağa kıt kanaat tutunan ağaçları kökten sarsmak bana mantıklı gelmıyor
onun yerine ülkemin ekol olmuş
konyalı ustalarına JCB arkasına veya traktöre takılabilen titreşim kolları mühendis desteginde ürettirilebilir
ykaya194
22-10-2012, 14:58
Bu tür makineler; (ağaç silkme) badem hasadı için daha uygun zira hasat yeşil kabuğu iyice yarılınca yapılıyor ayrıca gövdesi cevize göre daha ince dolayısıyla daha az titreşimle meyveler dökülebilir.
sn mitat10 önce küçük basit bi aleti bademde deneyin.sn. Lilium haklı, ceviz kavda iken hasat etmenin doğru olacağını uzman akademisyenlerde söylemektedirler.
balıkesir merkezde yerli kabuklu cevizi 5 tl ye satıyorlar. Acaba sizler kaça sattınız ya da satıyosunuz. 5 tl ye ceviz verilcekse keresteye bıraksak daha iyi olur inancındayım.
Toplu satışını bilmem ama bu hafta sonu itibarı ile Istanbul Ataşehir Migros'larda 21 TL'ye, Panayır Gurme Market'te 25 TL'ye satılıyor kabuklu ceviz.
Üreticiden toplu ceviz alıp %400-500 kâr marjı ile satan marketlerimize de en derin hürmetlerimizi sunuyoruz :) Yaş meyvede fire oranı göze alındığında uçuk kâr marjları biraz anlaşılabiliyor ama ceviz gibi fire riski düşük meyvelerin bu derecede kâr marjıyla satılması gerçekten alın terini akıtan çiftçiyi isyan ettirir.
Ben de ceviz bahçesi fizibilitesi yapıyordum...
Abi ceviz işine hiç girmeyip arıda mı kalsam ;) ?
ykaya194
23-10-2012, 08:23
Morelinizi bozmaya gerek yok, ince kabuklu, içi dolgun , beyaz ve kaliteli cevizlerin alıcısı herzaman vardır ve 10 tl den aşağı fiyatada verilmez hele kabuğunu soyupta iç ceviz olarak piyasaya sürüldüğünde katma değeride ilave etmiş olursunuz.
Bu sitede arkadaşlar daha çok bilgi paylaşımına ve verimli ve kaliteli ceviz yetiştirmeye odaklanmalıyız.
saygılar
Ben bu sene şebinleri 10 tl iri olan bileçik ve yalovaları 12,5 tl den sattım.Toptan satarsanız 6-8 tl arası alıyorlar.Bence 10tl altında satılmaması lazım.Yapılan işçilik yapılan emek masraf malum.
İkisini bir arada yaparsan çok daha güzel ve verimli olur,ekonomik acıdan.Çünkü satışta birbirini tetikleyen iki grup.Yani ikiside uzun dayanıklı ürün,yıl boyu satabileceğin ve gelir edebileciğin ürünler.
İkisini bir arada yaparsan çok daha güzel ve verimli olur,ekonomik acıdan.Çünkü satışta birbirini tetikleyen iki grup.Yani ikiside uzun dayanıklı ürün,yıl boyu satabileceğin ve gelir edebileciğin ürünler.
Cevize şimdi yönelsem/yüklensem, arı ile ilgili lojistik sorunlarımı tam halletmemiş olacağımdan, çok sıkıntı yaşayacağım gibi..
Yoksa bakır çubukların dediğine göre benim 8 dönümde iki noktadan yeterli su çıkabilecek (çubukçunun bu güne kadar yanılmadığını söylüyorlar). Ayrıca, benim cevizci arkadaş, eğer kendim alaka gösterirsem (ki Allah bir aksilik vermezse buna pek şüphem yok) ve masrafını ödersem, lojistik destek vereceğini beyan etti.
Ama önce arı işini bir rayına koymam gerek. Depo ve atölye işi, sabit ve değişken ve belirsiz masraflarımın (arabanın arızası gibi) azaltılmasının yanında, en önemli kaynağım olan zamandan tasarruf sağlamama neden olacaktır.
Bu nedenle ceviz işi bu sene de yatar...:(
Nadasa devam :D
Bak şimdiden söylüyorum,
Benimle tanıştıysan girmeme gibi şansın yok. :) kenarından köşesinden bulaşırsın. :D
Sizinle tanışmayanlar bile bulaştı ;)
Ben de Kalp Ceviz'e taktım kafayı. Sn. Lilium bundan sizde var mıydı?
Bahsedildiği gibi kısa sürede mi meyve veriyor?
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26795.htm
Malesef ki, bundan bende yok sayın selis:(
İklimimize uyarmı? hiç bir bilgim yok, araştıracağım.
sevgilerimle..
Kardeşim ve hemşehrim Lilium,
Sana yapacağım bir denemeden bahsetmiş ve sonucunu paylaşacağımı söylemiştim, yazmakta biraz geciktim. Kusura bakma.
Gelelim yaptığım basit denemeye. Bizim meslekde derin soğuk ve derin vakumda kurutma diye bir işlem vardır. Oradan esinlenerek gönderdiğin ıslak cevizleri BUZDOLABINDA KURUTMAyı denedim. Ve 3 hafta içinde tamamen kuruduğunu gördüm. Bizim işlemimiz, çözünmüş bir tozu amorf toz hale getirir. Cevizde öyle bir durumun olmasına ihtiyaç yok. Neticede %5-6 civarındaki nem ceviz için istenen bir kuruluk. Zaten senin cevizlerin %8-10 civarında bir neme sahipti.O nem de çoğunlukla kalan yeşil kabuklarında ve sert kabuğunda idi.
Bu deneme ile:
1-Omega 3 ve 6 yağlarının oksitlenmesini polimerleşmesini ve bunun sonunda acımasını engelledim.
2-Sıcaklığı AFLATOKSİN üreten mantarların yaşayamayacağı bir derecede tutarak mantarlaşma(küflenme)yı önledim.
Gerçi bilimsel araştırmalarda cevizin uzun süreli muhafazasında soğuk depoların kullanımı tavsiye ediliyor ama kurutmanın soğukta yapılabileceği konusundaki araştırmaya rastlamadım. Sadece 15,5 derecede tercihen oksijenin az olduğu yerlerde yapılması tavsiye ediliyor.
Sakın ola ki "bu benim buluşum, çok önemli bir bilimsel araştırma" dediğim düşünülmesin. Çok basit bir deneme ve büyük ihtimalle birileri bunu araştırıp bulmuştur. Ama ben rastlamadım.
Denemeyi cevizin bir kısmının sert kabuğunu çatlatarak, bir kısmını ise kırmadan dolaba yerleştirdim. İkisi arasında kuruluk açısından fark göremedim.
Denemenin sonunda kırdığım ceviz içlerinin aynı başlangıçdaki beyaz lığı muhafaza ettiğini ,hiç acımanın olmadığını ailece gördük.
Mukayeseli renk denemesini yapmadım ancak fotoğrafladım. Aşağıda görebilirsin.
Selam ve sevgilerimle.
Cevizlerin bir kısmı hala dolapta. Diğerleri midemize girdi bile.
Bu deneme ile:
1-Omega 3 ve 6 yağlarının oksitlenmesini polimerleşmesini ve bunun sonunda acımasını engelledim.
2-Sıcaklığı AFLATOKSİN üreten mantarların yaşayamayacağı bir derecede tutarak mantarlaşma(küflenme)yı önledim.
Osman abi okuduklarımdan hala şoktayım, anlamış değilim (Anlamam için şoku atlatmam lazım :)) nasıl olur da makinadan çıktığı gibi Yaş olarak gönderdiğim cevizleri buzdolabında kurutursun.
Sıcaklama söyleyebileceğim ilk şey deneyim ve tecrübe başka bir şey. Sizden bu konuda öğreneceğimiz çok şeyler var, konuyla ilgili başınızı çok ağırtacağımız için şimdiden bolca ağrı kesici almanız gerekir. :)
ykaya194
23-10-2012, 19:09
sn. osman45
Yaptığınız çalışmalardan dolayı elinize sağlık derim.
Cevizleri sıcak odalarda (frınlama gibi şey) kurutma işlemi nasıl yapılıyor bilginiz varmı? eğer deneme yaptıysanız iç cevizde herhangi bir değişim oluyormu? gerek tat gerek renk gibi eğer olmuyorsa maliyet yönünden fırınlamak daha ekonomik gibi geliyor bana, sebebi; bir odayı yazın ısıtmak ile +4 derecede uzun süre soğuk tutmanın farklı maliyeti vardır ayrıca yaş sebze meyveler gibi şoklamada yapılabilirmi?
saygılar,
popeye42
25-10-2012, 01:38
sn lilium ben uzun süredir sizi takip ediyorum.konya da polis memuruyum.7 bin metre dağlık bir yerde arazi aldım içerisini i ş makinasıyla tesviye yaptırım derin bir pulluk ile sürdürüdüm.Kendim orman fidanlığından almış olduğum ceviz fidelerine chandler göz aşışısı yaptım .80 fideden 35 adeti tuttu,aşılarım tüplü olarak muhafaza ediyorum,nasip olursa kasım ayı gibi dikmeyi düşünüyorum fakat arazimin tabanında por tabir edilen kayasımsı bir toprak ile karşılaştım bu sorunumu iş makinası ile 1.5x1m ebatında çukur kazarak ve içerisini toprak ve yanmış gübre karışımı ile doldurarak aşmayı düşünüyorum,ayrıca az da olsa su sorunu yaşayabilirim,fidanlar kaç gün ara ile sulanmalı,sulamayı geciktirmek için ecosorb kullanarak sulama zamanını uzatabilirmiyim,7x7 aralığında 120 adet fidan dikeceğim desteğinize ve bilginize ihtiyacım var selamlar
Sayın popeye42, öncelikle kurban bayramınızı kutlar sağlıklı bir yaşam dilerim.
Öncelikle toprağınızı analiz ettirin cevize elverişliyse ekim yapınız, Sorununuzu iş makinasıyla çözeceğinizi sanmıyorum, geçici bir süre (3-4 yıl) çözüm sağlayabilirsiniz daha sonraki yıllar nasıl sağlayacaksınız? şayet toprağınız cevize elverişli değilse ekmenizi de önermem, emekleriniz boşa gider.
Öncelikle analiz, tüm fidan dikilen yerler öncelikle toprağını analiz ettirmeli ve buna göre bakım gübreleme programı uygulamalı, bilhassa toprağın uygunluğundan endişe edenler buna daha önem vermeliler dikkate almalılar.
ykaya194
27-10-2012, 16:51
sn.popeye42
Arazinize benzer bir problem ile bir yakınım karşılaştı,hevesle erik dikmişti bir kaç yıl iyi verim aldı ancak daha sonra her yıl verim giderek düştü, siz yinede toprak analizi sonucuna göre karar veriniz bilindiği gibi ceviz kazık köklü olduğu için derinlere gitmek ister ve ihtiyacı olan su ve besin alamaz ise verimi düşük olur.
Osman abi okuduklarımdan hala şoktayım, anlamış değilim (Anlamam için şoku atlatmam lazım :)) nasıl olur da makinadan çıktığı gibi Yaş olarak gönderdiğim cevizleri buzdolabında kurutursun.
Sayın osman 45 şin buz dolabında ceviz kurutmayla ilgili çok güzel bilgiler içeren mesaj silinince cevaben yazmış olduğum mesaj da muhalakta kalmış :(
Osman abi böylesine güzel yararlı olan bilgilerin silinmesi sizden kaynaklımı açaba? Ya da bir kusur mu işledik abi. Böyle bir şey de hatırlamıyorum ama, en küçük bir kusurumuzu dahi af etmenizi diler özürlerimi kabul etmenizi diler, yazınızın silinmesi sizden kaynaklıysa tekrar yerine koymanızı istirham ederim.
ykaya194
06-11-2012, 10:01
Sn. Lilium,
Osman bey'in yazısının silinmesine bende üzüldüm umarım teknik bir sorundandır.
ykaya194
06-11-2012, 10:12
Sn. Lilium,
Bu sene mayıs ayında diktiğim chandler cinsi ceviz fidanlarım ekim başı itibarı ile çoğunluğu bir kaç dallı olarak 1,0-1,60 m boylarına ulaştılar,dikimden önce ve dikimde toprağı ahır gübresi ile karıştırdım ve yazında düzenli sulamasını yaptım.
Önümüzdeki kış ve bahar döneminde gübreleme,ilaçlama ve budama gibi bakım işlerini hangi tarihlerde yapmam gerekir bu konuda tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
saygılar.
Ekerken ağır gübresi kullandıysanız, bir kaç yıl kullanmasanızda olur, ben budamalara mart 15 ten sonra başlıyorum, 1 mt -1.60 cm boya gelmiş olanlar tepe vurması ve çatallaşmış dallar alınması gerekir. İlaçlama ise sonbaharda yapraklar döküldükten sonra %2 lik, ilk baharda %1 lik bordo bulamacı uygulaması yapılması gerekir, fidanlarınız küçük olduğu için kabuklu bit mücadelesi olacağını sanmıyorum, yağışlar çok olursa antraknoz mücadelesini yapmak gerekir.
Sayın osman 45 şin buz dolabında ceviz kurutmayla ilgili çok güzel bilgiler içeren mesaj silinince cevaben yazmış olduğum mesaj da muhalakta kalmış :(
Osman abi böylesine güzel yararlı olan bilgilerin silinmesi sizden kaynaklımı açaba? Ya da bir kusur mu işledik abi. Böyle bir şey de hatırlamıyorum ama, en küçük bir kusurumuzu dahi af etmenizi diler özürlerimi kabul etmenizi diler, yazınızın silinmesi sizden kaynaklıysa tekrar yerine koymanızı istirham ederim.
Sevgili hemşehrim ve kardeşim Lilium,
Bende kalmasını istediğim bir nedenden dolayı mesajı kendim sildim ve o günden düne kadar Forum a girmedim. Senin gibi saygılı bir kardeşimin ne kusuru olabilir ki?
Alıntıladığım mesajını da yeni gördüm. Sayın ykaya194 ve sana, paylaştığım bilgileri beğendiğiniz için teşekkür ederim.
Sildiğim mesajı tekrar yerine koymayı bilmiyorum. Ancak bu konuda sorularınız olursa deneme neticelerini sizler ile paylaşırım.
Selamlarımla. Her şey gönlünce olsun.
ykaya194
07-11-2012, 14:11
Ekerken ağır gübresi kullandıysanız, bir kaç yıl kullanmasanızda olur, ben budamalara mart 15 ten sonra başlıyorum, 1 mt -1.60 cm boya gelmiş olanlar tepe vurması ve çatallaşmış dallar alınması gerekir. İlaçlama ise sonbaharda yapraklar döküldükten sonra %2 lik, ilk baharda %1 lik bordo bulamacı uygulaması yapılması gerekir, fidanlarınız küçük olduğu için kabuklu bit mücadelesi olacağını sanmıyorum, yağışlar çok olursa antraknoz mücadelesini yapmak gerekir.
sn. Lilium verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,
Bende tepe vurmalarını mart sonu gibi planlamıştım, boyları yalnız 1,5 m yi geçen fidanların tepe vurma işlemini yapmayı düşünüyordum gerekçe olarakta: fidanların hepsinin aynı boyda gelişmesini sağlamaktı acaba nalıyormuyum.
Ayrıca Osman bey'dende yapacağı çalışmalar sonucunda edindiği yararlı bilgileride paylaşmasını bekliyorum.
saygılar,
Ben başka tesbitlerdeyim şu an. :)
339595
Bir şeye benzemeye başladılar, dün astar boyasını bugünde ilk kat boyasını attım.
344964
344965
344966
344967
Lilium elektrik motorlarını metalik boya ile boyarsanız motorun ısınma problemini azaltırsınız.
ykaya194
10-11-2012, 16:59
Bir şeye benzemeye başladılar, dün astar boyasını bugünde ilk kat boyasını attım.
344964
344965
344966
344967
Sn.Lilium
elektrik motorların gücünü bilmiyorum ancak resimde görünüşüne göre söz konusu makineler için bana gücü yüksekmiş gibi geliyor, güçlerini (Kw, amper) yazarsanız ona göre yorum getirebilirim ayrıca kasnakların çaplarını değiştirerek (1/2,1/3 gibi) daha küçük motorlar ile aynı makine çalıştırılabilir.
kolay gelsin.
Güç, hacime kilograma ve devir sayısına göre değişiyor, daha küçük bir motorla da çalıştırılabilir fakat istenen devir alınmayabilir. İstenen deviri alabilmek ve içindeki ağırlığına sürtünmedeki güç kaybına göre motor gücünü tespit etmek gerekiyor.
Cevizde 60 kg kadar olan hacime kilograma sürtünme hesabına göre istenen devir ve güç denenerek sonuçlar alınmıştır buna göre yapılmıştır.
Motorun güç ve devir sayısına göre istenen devir kasnaklarla düşürülerek hem güç kazanılıyor hem istenen çıkış devrini kasnaklarla elde ediyoruz.
Bunu kasnaklarla yapmamın sebebi de kullanıcıya arıza anında (olmaz ya) büyük masraflar yerine küçük masraf ve herkesin yapabileceği arızalar olması, kayış bilya gibi masraf, başkada arıza yapabilecek bir şeyi yok zaten.
ykaya194
11-11-2012, 07:49
Sn.Lilium,
Benim size önceki yorumumda hatırlatmak isteğim teknik konuları siz zaten deneyerek bulmussunuz, ben yazımda ukalalık olur diye detaya inmedim yalnızca resimde gördüklerimi yazdım ve orada dikkatimi çeken motor (tahrik) ve bıçakları döndüren kasnaklar aynı çaplardaymış ve motor gücünü bilmediğim için bana büyükmüş gibi göründü.
Tebrik ederim tüm arge ve mühendislik çalışmalarını yapmıssınız sonucunu paylaşırsanızda memnun oluruz.
başarılar dilerim.
Nihayet makinaları bitirdim.
Vadideki cennet: Ceviz soyma makinası (http://vadidekicennet.blogspot.com/p/ceviz-soyma-makinas_1.html)
Ellerine sağlık.
Makinelerin her defasında sanki daha güzel olmuş gibi geliyor bana.
Bol kazançlar dilerim.
Teşekkür ederim güler abla, ilk yaptığım makinayı satış amaçlı düşünmemiştim dolayısıyla da estetiğine önem vermemiştim sağlam iş yapar olsun bana yeter demiştim.
Yapıyormusun satıyormusun gibi telefonlar alınca sağlamlığın yanında estetiğini de düşünmek zorunluluğu doğdu, estetiğini bozacak diye de sağlamlığından taviz vermiyorum en az arıza yapabilecek ve arızaları en basit giderilebilecek şekilde düşünüp yapıyorum, İçindeki döner tablosu piyasada satılan makinalarda ince baskı saçtan yapılırken ben üç milimlik krom saçtan yapıyorum delmeye ne matkap dayanıyor ne de kesmeye kesici.
Yaptığımı zevk alarak yapıyorum keyif alıyorum, bazen kafama bir şey takılıyor sabah erkenden kalkıyorum nagihan da şaşırıyor,
Sabah bir başlıyorum akşamın nasıl olduğunu anlamıyorum, nagihan bazen uğrar yahu usta sen yemek su bir şey istemezmisin dediğinde bir bakıyorum saat dört olmuş istemiyorum istemiyorum yine akşam olmuş ben bir şey yapamadım diye hayıflanıyorum.
Akşam oluyor yine iş bitmiyor ki, bu sefer yarın neleri nasıl yapacağım faslı başlıyor, bunları şikayet babında söylemiyorum çok keyif aldığımı anlatmaya çalışıyorum, bir şeyler yapmasını seviyorum.
Cumhur Tonba
19-11-2012, 21:08
Merhaba Lilium,
Selamlar. Elinden hiç bir şey kurtulmuyor. Daha neler neler yapacaksın merak ediyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Nihayet bugün işleri hallettim. Buralardayım artık.
Merhaba Lilium,
Selamlar. Elinden hiç bir şey kurtulmuyor. Daha neler neler yapacaksın merak ediyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Nihayet bugün işleri hallettim. Buralardayım artık.
Hoş geldinin sizi tekrar aramızda görmek güzel ve sevindirici. :)
Valla seninde elinden bir şey kurtulmuyor, daha bugün görüştük daha kurmadım diyordun ne zaman uzun köprüden gittinde kurdunda telekomdan açtırdın? ne bu hız, sanırım sende bizleri özlemişsin.
Lilium kuş kovucu hakkında açıklamalarınızı dört gözle bekliyoruz.yakınada acıklarsınız galıba.özelede yazsanız olur.soyma makinası estetik ve verimli olacak galiba tebrikler.4 gözle takipteyiz.
Teşekkür ederim sayın labtek,
Onbeş yirmi gündür bahçeye gidemiyordum bugün gidip trabzon hurmalarını ve narları toplayayım dedim, trabzon hurmalarında kayıp yokta çekerdeksiz narlardan beş tanecik tadımlık bırakmışlar bana.
347841
347842
Bugün çektiğim bir resim.
Ağustosta yaptığım göz aşılarının hepsinde ceviz çiçeği yapıp dökmerine rağmen biri nereden dozlandıysa irileşmiş. (bunlar kışındamı meyva yapacaklar nedir, yedi veren mûbarek) :)
347843
Hurmalar kuruması için yerlerini aldılar, yarın hava yağmazsa dışarıya cıkacaklar.
Öbür günde gezmeye götür bari mi :) diyorsunuz.
348017
Şimdilik rüzgarın işini aspiratör görüyor.
Halil Önen
21-11-2012, 22:54
Hurmalar kuruması için yerlerini aldılar, yarın hava yağmazsa dışarıya cıkacaklar.
348017
Çamaşır güzgarda kururmuş...:D
Sevgili lilium kardesim yazılarını zevkle okuyorum bende sizin gibi ceviz sevdalısıyım.
Sizin topragınızı resimlerden gördükten sonra kendimi cok sanssız hissettim.100 donume
ceviz ektim fakat topragım oldukca killi 2 senedir toprağımı ıslah etmekle mesgulüm.
Her telden bir ses cıkıyor. Kime guveneceğimizi şaşırdık bu arada :)) fidanlar oldukça iyi
durumda fakat aralara yani yol olan aralara genişlik 8 metre EM le yıkanmış yanmamış
hayvan gübresi dökmeyi düsünüyorum (yanmamıs gubre 3-4 aylık) çünkü yanmamıs gübrenin daha faydalı oldugu
soylenıyor bu konuda yorumlarınızı bekliyorum şimdiden tesekkurler .
agac koklerine 3-4 senelik leonardit takviyeli yanmıs gübre kullanıyorum
Hurmalar kuruması için yerlerini aldılar,
Akıl akıldan üstündür diye boşa dememişler..
Biz asacak yer arayalım halâ ;)
Akıl akıldan üstündür diye boşa dememişler..
Biz asacak yer arayalım halâ ;)
:):)
Valla asacak yer buldum da hanımla kavga ediyoruz, o diyor benim çamaşırlar kuruyacak ben diyorum hayır hayır önce hurmalar kuruyacak, baktım olmayacak çocuklarımın analarını üzeceğime gittim başka bir çamaşır asacağı aldım, satıcı abi çamaşırları sen mi yıkayıp asıyorsun demez mi, satıcıya meram anlatıncaya kadar akla karayı seçtim.
ceviz ektim fakat topragım oldukca killi 2 senedir toprağımı ıslah etmekle mesgulüm.
Moralinizi bozmak istemem ama toprağınız oldukça killiyse ileride sorun yaşarsınız, Kil tabakası nedir ne derinliktedir bu konuda bilgin varmı? ince bir tabakaysa çok sorun olmazda kalın bir tabakaysa sorun yaşarsınız, üstten verdiğiniz hayvan gübresi leonardit üç dört yıl sorunu çözer daha sonraki yıllar kökler derinlere gittiğinde sorunlarda başlar.
Her telden bir ses cıkıyor. Kime guveneceğimizi şaşırdık bu arada :)) fidanlar oldukça iyi
Bu konuda haklısınız en güzeli kendi deneyimleriniz ve herşeyi mantık süzgecinden geçirmek.
EM le yıkanmış yanmamış hayvan gübresi dökmeyi düsünüyorum
EM le yıkanmış hayvan gübresi nasıl oluyor bilmiyorum.
(yanmamıs gubre 3-4 aylık) çünkü yanmamıs gübrenin daha faydalı oldugu
soylenıyor
Doğrudur, yanmamış gübrenin azot oranı yanmış olandan daha yüksektir, fakat çok fazla kalın yayılmamalıdır daha az miktarlarda kullanılmalı ve zaman kaybetmeden toprak altı yapılmalı, toprak üstünde kalırsa içinde var olan azotu da kaybeder.
rise_com
23-11-2012, 15:58
hayvan gübresi dökmeyi düsünüyorum (yanmamıs gubre 3-4 aylık) çünkü yanmamıs gübrenin daha faydalı oldugu
soylenıyor bu konuda yorumlarınızı bekliyorum şimdiden tesekkurler .
Yeni ektiğim ağaçlarımı dip kurdu sayesinde kaybediyorum. Şu ana kadar 10 ağacımı kuruttular. Mühendisin yorumu "Yanmamış ahır gübresinde, yumurtaların yanmaması sonucu olma ihtimali güçlü, çevrede capnodisin geleceği çok yer yok, muhtemelen yanmamış gübreden" dedi.
Zaten dediğiniz kadar büyük araziye de gerçek yanmış gübre bulmanız çok zor. Alacağınız gübre kurumuş gübre olacaktır.
Hakkınızda hayırlısını dilerim
Yeni ektiğim ağaçlarımı dip kurdu sayesinde kaybediyorum. Şu ana kadar 10 ağacımı kuruttular. Mühendisin yorumu "Yanmamış ahır gübresinde, yumurtaların yanması sonucu olma ihtimali güçlü, çevrede capnodisin geleceği çok yer yok, muhtemelen yanmamış gübreden" dedi.
Zaten dediğiniz kadar büyük araziye de gerçek yanmış gübre bulmanız çok zor. Alacağınız gübre kurumuş gübre olacaktır.
Capnodis'in cevize zararı var mı emin değilim, benim bahçemde vişne ve şeftali ağaçlarından dolayı bol bol capnodis var, ama cevizlere şimdilik bir zararı yok.
Size gübreden daha çok dana burnu gelip köklere zarar veriyordur diye düşünüyorum. Forumda dana burnu ile mücadele konusunda pratik öneriler var.
Ama, evet, yazdığınız doğru, eğer gübre iyi yanmamışsa, ya da açıkta muhafaza edildiyse içinde bu tür kurtların bulunması çok normaldir.
Profesyonel yapılacak yatırımlarda fenni koşullarda üretilip paketlenmiş organik gübrelerin kullanılması bu yüzden şarttır.
rise_com
23-11-2012, 22:52
Yok be üstadım. Capnodis ile hasım olduk. Artık hangi ağaçta olabileceklerini bile tahmin edebiliyorum. Tahmin ettiğim ağacı bi kenarından eşiyorum ve kök kabuğunu sıyırıyorum, hooopppp hemen bi capnodis. Mayısa kadar ilaçlayamayacakmışım, bekliyorum tedirgin.
sevgili rise ben zaten koklere yanmıs gubre zaten kullanıyorum. benim solemek istedigim
ceviz aralarına yani 8x4 ektim cevizleri 8 metrelik yola dökmeyi dusunuyorum. 2 senedirde yem bezelyesi ekiyorum oldukca
faydasını gordum tavsiye ederim.
Bu yıl bahçemde bir ceviz ağacım sonbahara kadar iyiyken ikbaharda kurumasına bir anlam veremedim, bu bahsettiğiniz Capnodis olabilirmi diye düşünmeye başladım zira bir kaç defa taze hayvan gübresi kullandım.
Capnodis
348440
rise_com
24-11-2012, 10:11
Ağaçlar normal büyürlerken, ansızın resimde de görüldüğü gibi sarardı. Kökünü eştiğimde, kökte akıntı vardı. Buranın üstünü elimle sıyırdığımda kabuk kalktı ve altından resimdeki dostum çıktı.
En güzel büyüyen, sürgünü güzel ağaçlarımı tercih etmiş yemek için.
Söyleyecek çok söz yok. Yaradan ona da bu görevi verdi. Ben tedbirimi almadığımdan birer birer kaybettim ağaçlarımı. Seneye daha dikkatli olacağım inşallah.
popeye42
25-11-2012, 09:29
348017
sn lilium hurmaları kurutmanızın nedeni ne acaba,ilk defa görüyorum,merakımı mazur görün,uzun süre saklamak mı?
:):)
Valla asacak yer buldum da hanımla kavga ediyoruz, o diyor benim çamaşırlar kuruyacak ben diyorum hayır hayır önce hurmalar kuruyacak, baktım olmayacak çocuklarımın analarını üzeceğime gittim başka bir çamaşır asacağı aldım, satıcı abi çamaşırları sen mi yıkayıp asıyorsun demez mi, satıcıya meram anlatıncaya kadar akla karayı seçtim.
Yengeye kurutma makinası al. Çok işe yarıyor. Hem koragakilere kimse karışmaz.. :D
Bu yıl bahçemde bir ceviz ağacım sonbahara kadar iyiyken ikbaharda kurumasına bir anlam veremedim, bu bahsettiğiniz Capnodis olabilirmi diye düşünmeye başladım zira bir kaç defa taze hayvan gübresi kullandım.
Capnodis
348440
Sn. Lilium,
Capnodis özellikle genç fidanların kurumasına sebep oluyor. Kuvvetli ağaçları tamamen kurutmuyor ancak çok zayıflatıyor, gelişmesini durduruyor.
Capnodis yetişkinleri vişne, şeftali gibi meyvelerde bir de taze sürgün uçlarını yiyerek zarar veriyor. Yani hem köklerden gövdeye girip ağacın damarlarını sömürüyorlar, hem de taze sürgünleri yiyerek uçtan da bitiriyorlar. Sonuç, 2-3 senelik fidanlarda hızlı ölüm.
Cevizin gövdesine girebildiklerini bilmiyordum. Sürgünleri yemediklerini kesinkes söyleyebilirim. Zira bahçede olduğum süre içinde en büyük sporlarımdan birisi bu Capnodis'leri dallardan toplayarak çıtır çıtır ezmek. Cevizlerde rastlamıyorum arkadaşlara.
Dolayısı ile bahsettiğiniz ağaç eğer sizin azmanlardan biriyse tek başına Capnodis'in bu kadar kısa sürede kurumaya sebebiyet vermiş olması zor bir ihtimal.
çekirdeksiz narlardan beş tanecik tadımlık bırakmışlar bana.
Daha önce aynı mesajı okumama rağmen fark etmemişim.. Çekirdeksiz nar nasıl oluyor? Daha neler duyacağız ;)
İçini açıp fotoğraf çekseydiniz keşke..
Bu arada narların desenleri de çok ilginç.. İnceleseydiniz, üzerinde arapça harflerle yazı falan olmasın :) Özellikle en soldaki şahane..
sn lilium hurmaları kurutmanızın nedeni ne acaba,ilk defa görüyorum,merakımı mazur görün,uzun süre saklamak mı?
Hem uzun süre saklamak hem çok leziz bir tat, sanırım şu başlığı okumadınız.
http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/14422.htm
Çekirdeksiz nar nasıl oluyor? Daha neler duyacağız ;)
Bu arada narların desenleri de çok ilginç.. İnceleseydiniz, üzerinde arapça harflerle yazı falan olmasın :) Özellikle en soldaki şahane..
Şurada (http://www.agaclar.net/forum/698311-post82.htm)
ve şurada (http://http://www.agaclar.net/forum/698700-post84.htm)bahsetmişiz sevgili selis,
Narlar duruyor henüz yemedim fotoğraflamaya çalışırım.
Üzerini inceledim arapca harfler de allah yazıyordu :):):):D
Cumhur Tonba
26-11-2012, 07:46
Allah, Allah.
Şanslı kul sun Lilium kardeşim. Üçüncü nar'da da çilli yazıyordu. Fark etmedin mi?
Sayfandaki mesajlar 10 dakikadır okuyorum. Gayet doyurucu.
Kolay gelsin diyorum.
Çilliyle dahada doyurucu olacak sayfalarım diyeceğim fakat çilli bir eşek yükü odunlada pişmez artık, oda benim gibi kartlamıştır, :D Duydum ki, kümeste yeni yetişenler varmış :)
Daha önce aynı mesajı okumama rağmen fark etmemişim.. Çekirdeksiz nar nasıl oluyor? Daha neler duyacağız ;)
Siz dersinizde ben yapmamı :)
Narı önce tabağa koydum baktım baktım ve üzerindeki yazıları okudum. :) neredeyse hatim indirecektim. :)
349403
Daha sonra içini açtım belki bir şeyler bulurum diye :)
349404
Bana bir şey denk gelmeyince çaldım kaşığı :D
349405
Narın çekirdeğini sevmeyenler için..
Tam da aşure sohbetleri çoğalmışken..
Çok güzel görünüyor..
Çini desenlerine de benziyor.. :rolleyes:
Siz dersinizde ben yapmamı :)
Narı önce tabağa koydum baktım baktım ve üzerindeki yazıları okudum. :) neredeyse hatim indirecektim. :)
349403
Daha sonra içini açtım belki bir şeyler bulurum diye :)
349404
Bana bir şey denk gelmeyince çaldım kaşığı :D
349405
Sayın Lilium, herkese her şey denk gelmeyebilir, şaşırmamak lazım.
badembaba
24-12-2012, 23:57
Narları kaşığın içinde görünce ağzım sulandı. Dış görünüşleri de bence hicaz narı denen çeşitten daha alımlı. Afiyet olsun.
ykaya194
25-12-2012, 19:13
sn. lilium,
Son günlerde çalışmalarınızla ilgili yazılarınıza pek rastlamıyorum, soğuklar var diye köşenizemi çekildiniz yoksa yeni ar-ge çalışmalarınızmı var.
selamlar,
Vallah üstadım söyleminizde haklısınız, bir yandan soğukla başım hoş değil bir yandan yapmam gereken işler var hangisinden başlayacağıma karar veremiyorum en iyisi hiç birini yapma diyor yatıyorum, şu bir iki gün havalar iyi hanımıda kandırdım ceviz fidanlarını tüplemeye yardım ediyor.
Arge çalışmalarım olacak :) fakat bir yandan da bütçe açık veriyor bir türlü olmuyor, büyük millet meclisi bütçeyi denkleştirdi bizimki bir türlü denkleşmiyor. :)
rise_com
26-12-2012, 10:07
Sizde akaryakıta zam yapın **** vergileri yükseltin
ykaya194
26-12-2012, 10:18
valla üstadım,
elinizdeki varlıkları(ceviz soyma makinesi vs.leri) ya kiraya verin vaya satın(özelleştirin).
ykaya194
27-12-2012, 09:54
üstadım lilium,
ar-ge çalışmalarına ara vermissin bari uzmanlık bilgilerinden faydalanalım.
Eşe,dosta dağıtmak ve ceviz bahçemdeki eksik kalan yerlere dikmek için tohumdan katlama usulü ile 40-50 adat ceviz çimlendirip mayıs ayındada bahçemin bir köşesine dikmiştim, şu andada fidanların gövde çapları 1 cm civarında olmuşlar, bunlara mart ayında kalem aşısı yapılabilirmi yoksa ağustos ayında göz aşısı yapmak daha uygunmu olur.
Bir santimlik cap kalem aşı için yeterli gelmeyebilir, ama eğli biri olursa neden olmasın derim.
Bir dene bir şey kaybetmezsin, tutmazlarsa yeni sürgünler verir bunlara da ağustosta göz aşısı yaparsın.
alimallah
28-12-2012, 09:11
Sayın Lilium,
(Daha önce sorulduysa özür diliyorum.)
Tohum olarak yerine dikip daha sonra aşı yapmakla, aşılı tüplü fidan alıp dikmek arasındaki farklar konusunda açıklama yapabilir misiniz?
Teşekkürler, saygılar
Sayın Alimallah ben sizi kuş gözlemciliği (trakus) sayfasından tanıyor gibiyim.Meyvecilik konusunda hangi çeşitlerle uğraşmaktasınız.Selamlar..
alimallah
28-12-2012, 15:25
Sayı eko,
Haklısınız, trakus ve tramem'de varım.
Meyvecilik hakkında bilgi toplama safhasındayım.
Küçük bir bahçe aldım. Bahçenin 600 metrekaresini meyve ağaçlarına ayırmayı planlıyorum.
Bu kış toprak ıslahı, tesfiyesi ile uğraşıp, takiben dikime geçeceğim.
İstanbul çevresinde gelişebilen meyve ağaçlarından birer, ikişer tane, geri kalan bölüme de ceviz dikmeyi düşünüyorum.
Saygılar
Sayın Lilium,
(Daha önce sorulduysa özür diliyorum.)
Tohum olarak yerine dikip daha sonra aşı yapmakla, aşılı tüplü fidan alıp dikmek arasındaki farklar konusunda açıklama yapabilir misiniz?
Teşekkürler, saygılar
Sayın alimallah, Tohumdan ekerseniz de olur, tohumdan ektiğiniz de aşı için bir yıl bekleyeceksiniz ikincisi aşıyı yapan ehil biri değilse aşı tutmayabilir tutmadığında ya ağustosta göz aşısı yapacaksınız ya da bir yıl sonra tekrar kalem aşısı yapacaksınız,tuttu tutmadı derken zaman kaybedebilirsiniz, çevrenizde ya da siz aşı işinden anlıyorsanız ekin derim, yoksa aşılı fidan alıp ekmenizi öneririm. Tabii tüplü fidanında bilhassa ilk yıl bakımına önem verilmeli (capalama sulama gibi)
Tohumdan ekmeyi düşünürseniz ve üşenmezseniz ekeceğiniz yeri biraz (40-50 cm gibi) derin kazıp cukurun dibine yarım cay bardağı kök gübresi koyup toprağı doldurunuz tohumada 5 ila 10 santimlik derinlik yeterlidir.
alimallah
29-12-2012, 20:38
Teşekkürler Sn. Lilium.
Selamlar
musculus
02-01-2013, 21:18
Abi ceviz yetiştiriciliği bölümünün 94.sayfasındaki benden alıntı yaparak eklenen resimleri silebilirmisin lütfen. Şimdiden teşekkürler...
Sildim fakat silme nedeninizi merak ettim doğrusu yazarsan sevinirim.
musculus
03-01-2013, 11:34
Sildiğin için teşekkürler Abi. Konuşmamak daha iyi bu ülkede. En azından kafan ağrımaz diyevercem sen anlıyıver artık gerisini...
rise_com
03-01-2013, 13:42
Doğruyu söyleyen 9 köyden kovulsa da 10.köy mutlaka bulunur. Bilgi ve deneyimlerinizi takdir ve hayranlıkla takip ediyorum
Abi aşı bıçağından esinlenerek çok ilginç bir aşı bıçağı yaptık, onun da resmini ayrıca paylaşacağım.
ykaya194
06-01-2013, 10:12
sn.lilium,
Ceviz ağacından iyi verim almanın ana föktörlerin başında, civarında uygun tozlayıcısı olması malumunuzdur, literatürlerde okuduğuma göre bir çok ağacın dişi ve erkek çiçeklerin aktif olma zamanı farklı olabiliyor, döllenecek ağacın dişi çiçeğin çiçeklenme aktif olma zamanı ile diğer (veya kendi) tozlayıcısının erkek çiçeklerin aktif olma zamanının denk gelmesi gerekli olduğu kanısındayım.
KSÜ üniversitesi araştırma sonucuna göre (gerçi 2000 yılında yapılmış) bazı yabancı cins cevizlerin çiçeklenmesi aktif olma zamanı aşağıdaki gibidir.
chandler : D 24 nisan - 7 mayıs E 12 nisan - 21 nisan
pedro : D 21 nisan - 5 mayıs E 20 nisan - 26 nisan
frenguete : D 7 mayıs -15 mayıs E yok
fernette :yok
fernor :yok
yerli
kaman1 D 17 nisan - 30 nisan E 23 nisan - 30 nisan
bu durumda chandler cinsine en yakın tozlayıcısının pedro ve kaman 1 olduğu gözükmekte zira
chandler: dişi 24 nisan - 7 mayıs
pedro : erkek 20 nisan - 26 nisan
kaman 1: erkek 23 nisan - 30 nisan
sormak istediğim sizin bu konuda gözlemleriniz varmı varsa paylaşırmısınız.
teşekkür ederim.
frenguette erkek, fernettenin erkek ve dişi aktif çiçeklenme zamanı verilmediği için bir şey söyleyemiyorum.
Kaman 1 hakkında tecrübeye sahip değilim fikir vermekte yanlış olur.
Google amcada arama yaparken bakın nelere denk geldim.
Bloğumdan izinsiz olarak alınmış resimlerle fidan satışı yapan bazı uyanıklar, bunları yapanlarda bandırma sahil yenice köyündeki fidan satıcısı bazı uyanıklar, bunları yapabilenler fidan satışında neler yapabileceklerini siz tahmin edin artık.
Resminizi kullanabilirmiyiz ya da bu ne cinstir ne ne değildir gibi hiç bir bilgi izin almadan sitelerine koyabiliyorlar.
Bu sitedeki tüm resimler bana aittir. (Hatta kenardaki ismim dahi duruyor.)
Kaman-1 Ceviz Fidanı - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 97591865 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-kaman-1-ceviz-fidani-97591865/detay/)
Burada da 1 ve 14 resimler bana aittir.
Ceviz Fidanı (http://www.chandlercevizfidani.net/album/1/Ceviz-Fidani)
Safranlı
10-01-2013, 14:17
evet ilk resimlerin hepsi tanıdıgımız sizin bahçeniz
hatta ada şeklindeki toprakta ekilen fidanarda belli oluyor
malesef bu durum her alanda yapılıyor
Sn. Lilium,
Taklit edilen olmak biraz buruk da olsa güzeldir :) Bakın bende o bile yok..(Hakkınızı da arayın tabi :))
Selamlar
rise_com
10-01-2013, 20:57
Abi ekranın resmini çektikten sonra yerinde olsam (tabii vaktim çoksa) Savcılığa suç duyurusunda bulunurum iki site ve ilan veren için.
Eğer sabrın varsa sonucunda mutlaka ceza alırlar.
Yok arkadaşlar ben hak arama derdinde değilim, böyle bir düşüncem olsa bu kadar bilgi resim paylaşırmıyım, ben sadece ahlaki bulmadığım için yazdım, ahlaki değil, bir başkasının resimlerini hiç sorgusuz alıp kendi resimleriymiş gibi yayınlamak ve bunları görenleri kandırmayı içime sindiremiyorum, hiç değilse Resimler alıntıdır dense yinede bir nepze diyeceğim.
Bandırma sahil yeniceliler (Tabi herkesi kastetmiyorum) bu hususlarda ne kadar becerikli olduklarını iyi bilirim.
"Taklit edilen olmak biraz buruk da olsa güzeldir"
Sayın Çamtepe, bu sözü tuttum,
Taklitlerimden sakınınız. :)
Hakikaten fotoğrafı büyütünce sağ köşede Nail Çimen yazısını okudum, hay Allah ne günlere kaldık.
Google amcada arama yaparken bakın nelere denk geldim.
Bloğumdan izinsiz olarak alınmış resimlerle fidan satışı yapan bazı uyanıklar, bunları yapanlarda bandırma sahil yenice köyündeki fidan satıcısı bazı uyanıklar, bunları yapabilenler fidan satışında neler yapabileceklerini siz tahmin edin artık.
Resminizi kullanabilirmiyiz ya da bu ne cinstir ne ne değildir gibi hiç bir bilgi izin almadan sitelerine koyabiliyorlar.
Bu sitedeki tüm resimler bana aittir. (Hatta kenardaki ismim dahi duruyor.)
Kaman-1 Ceviz Fidanı - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 97591865 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-kaman-1-ceviz-fidani-97591865/detay/)
Burada da 1 ve 14 resimler bana aittir.
Ceviz Fidanı (http://www.chandlercevizfidani.net/album/1/Ceviz-Fidani)
Hırsız hırsızdır vay be demek fotoğraf çalmaya kadar geldi iş.:(:(:( Dikkat etmek lazım. Yasal durumu nasıl acaba merak ettim şimdi.
Halil Önen
12-01-2013, 01:04
Yok arkadaşlar ben hak arama derdinde değilim.. ben sadece ahlaki bulmadığım için yazdım..
gerçek bir üretici duruşu; saygılar...
..
Taklit edilen olmak biraz buruk da olsa güzeldir :)..
çok doğru...
Yaptığınızla değil taklit edildiğinizle değerlisinizdir...
Sadece fotoğraf çalmak olsa iyi, daha neler var, söylesem diliniz uçuklar.
Aynı topraklarda uzun yıllar fidan Yetiştiriciliği yapanlar Toprak analizine iki yılda bir mecburi tutulduğu için toprağı hasta mantari hastalıkları olanlar analize toprak götürürken mezarlıklardan toprak alıp analiz ettirip yetiştiricilik yapabilir raporu aldıkları duyumlarını da alıyorum.
İnsan zekasına ayran olmamak elde değil. :)
Sitelerinde güzel güzel (çalma) resimler, güzel çekilmiş videolar, eh dili de güzel sözler ediyorsa her şey dört dörtlük oluyor,
İşini hakikaten vijdanıyla dürüstlüğüyle yapanlara sözümüz yok olamazda zaten ama bir kaç çürük onları da lekeliyor.
Bu konularda İyi araştırıp karar vermemize dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatmış olayım.
Sitede bazı arkadaşlar fidanları ektik kurudular dediklerinde su dengesini tutturamamıştır çapalamamıştır hava aldırmıştır kurumuşlardır diye bir taraftan bakıyoruz, aslında işin bir de bu yönü var, şayet böyle hastalıklı topraklarda yetişmiş fungal hastalıkların olduğu topraklarda yetişmiş fidanların kurumalarının büyük nedenlerinden sebeplerinden biri olması büyük bir olasılık..
almanyalı
12-01-2013, 01:25
merhaba,
Sevgili lilium, gerçekten çok sinir bozucu bir durum.
verdiğiniz linkte bide utanmadan sahibinden yazmışlar...
eğer başkasının emek verip yetiştirdiği fidanların resimlerini çalıp kendisininmiş gibi satıyorlarsa...
Allah bilir o fidanları nereden buluyorlar...!
Hem resimleri çaldıkları kişilere haksızlık, hemde o siteye güvenip fidan alanlara karşı dolandırıcılık bu resmen...
kimbilir sizin gibi kaç kişinin emeğini çalıp kullandılar..
mutlaka şikayet etmelisiniz, bu sizin hakkınız, alın terinizin başkasına sermaye olmasına ve insanların kandırılmasına sessiz kalmayın.
sevgilerimle
Çinliler taklitçilikte yarışamaz bizimle diye düşünüyorum!!!...
Artık emeğe saygı yok malesef.
Sn. Lilium üzülmeyin en azından adınızı yaşatıyorlar.
Akhisarlı
12-01-2013, 11:32
Üç yıl önce chandler ceviz fidanı almaya karar verince ,Akhisardaki fidancılar fidanların sahil Yeniceden geldiğini söylemişlerdi.
Beş Lira chandler fidanı . Denizlide on Lira.Bu fark niye diye sorduğumda .Abi onlar marka o yüzden vs .Bir de chandler cevizini Sahil yeniceliler getirmiş ilk defa.
Üstelik Denizlideki fidancı tok satıcı tavrında .
Güvensizlik oldu bende. Araştırırken ismine doğru fidan diye bir şey öğrendim.
Sana verdikleri fidanlar yıllar sonra alakasız bir çeşit çıkabiliyormuş.
Oldukça sinir bozucu .İnsanın yıllarını çalıyorlar.Bize daha yakın olmasına rağmen ceviz dışında da herhangi bir fidan almadım o bölgeden .
Kendi ayaklarına kurşun sıkıyorlar.
musculus
12-01-2013, 12:10
Almanyalı arkadaş nail abi ye şikayet etmelisiniz demiş. Türkiye burası uyanın almanyalı. Hak aradığın anda başına neler geleceğinin farkında olarak yazmalıyız bazı şeyleri.. Buraya yazan üyelerinin tamamına yakını adalet aradığında neyle karşılaştığı ile ilgili başına neler geldiğini yazsalar roman yazarlar kanısındayım. Hakkımızı bizler eninde sonunda HAKTAN alacağız bunu unutmasın hak yiyenler.
Bir bakanımız söylemişti "rüşvetin belgesimi olur" diye, bende diyorum ki, "dilimin belgesi olsa da konuşsam".
Bir de chandler cevizini Sahil yeniceliler getirmiş ilk defa.
Bırakın getirmeyi çoğunun aşı kalemi alacak anaçları yok, geçen yıl denizliden 25 kuruştan chandler kalemi diye gelmişşşş bilemiyorum artık belgesi yok ki söyleyeyim.
Kendi ayaklarına kurşun sıkıyorlar
Farkında olmadıkları Eskiden iletişim bilgilenme bu kadar hızlı değildi ve söylenenler toplumca kabul görüyordu ya da inanılıyordu, bu iletişim çağında kendi ayaklarına kurşun sıktıkları bir gerçek.
Arkadaşlar beni daha fazla konuşturmayın şimdi hakaret ettin zan altında bıraktın diyecekler bir sürü laf kalabalığı demogoji (http://www.uludagsozluk.com/k/demogoji/) yaparak tartışmalara girmek istemiyorum. konuyu kapatalım.
Rüşvetin belgesi olmadığı gibi bazı şeylerinde belgesi olamıyor malesef, inanıp inanmamakta herkes hürdür.
İşini doğru yapana kim ne diyebilir ki, (Onlara bir sözümüz yok) önlerinde her zaman eğilir saygı duyarım.
Sayın musculus, almanyalı üyemiz bayan bir üyemiz beyefendi diye hitap etmişsiniz düzeltirsen sevinirim.
Oda iyi niyetiyle hakkımı aramamı
mutlaka şikayet etmelisiniz, bu sizin hakkınız, alın terinizin başkasına sermaye olmasına ve insanların kandırılmasına sessiz kalmayın.
Söylemiş,
Haklı, sessiz kalmak kabullenmektir.
Dediğiniz gibi olayın birde türkiye tarafı var burası Türkiye dedirten bir durum.
rise_com
12-01-2013, 15:28
Almanyalı arkadaş nail abi ye şikayet etmelisiniz demiş. Türkiye burası uyanın almanyalı beyfendi. Hak aradığın anda başına neler geleceğinin farkında olarak yazmalıyız bazı şeyleri.. Buraya yazan üyelerinin tamamına yakını adalet aradığında neyle karşılaştığı ile ilgili başına neler geldiğini yazsalar roman yazarlar kanısındayım. Hakkımızı bizler eninde sonunda HAKTAN alacağız bunu unutmasın hak yiyenler.
Beğensekte beğenmesekte Türkiye Cumhuriyet'inde yaşıyoruz. Bu devletin hakimleri savcıları var. Ali kıran başkesenlik yok. Adalet geç sonuçlanıyor da olabilir ancak bu tarz yaklaşımlar değil mi bizi Almanya'dan geri bırakan.
Almanya'da resmi kopyalıyacaklar!... Kişiler sonuna kadar hakkını aradığı için orası Almanya burası da Türkiye...
Adaletten hakkınızı istemezseniz Haktan da isteyemeyiz. Haksızlığa ses çıkarmayan sessiz şeytandır diyor Resul. Bu hadis sonrası mı sessiz kalıp Haktan hak istiyeceğiz.
almanyalı
13-01-2013, 16:54
Almanyalı arkadaş nail abi ye şikayet etmelisiniz demiş. Türkiye burası uyanın almanyalı. Hak aradığın anda başına neler geleceğinin farkında olarak yazmalıyız bazı şeyleri.. Buraya yazan üyelerinin tamamına yakını adalet aradığında neyle karşılaştığı ile ilgili başına neler geldiğini yazsalar roman yazarlar kanısındayım. Hakkımızı bizler eninde sonunda HAKTAN alacağız bunu unutmasın hak yiyenler.
merhaba,
Mesajınızı gördüm ve anlam veremedim kusura bakmayın..
Ben mesajımda," burası Almanya, orası Türkiye, burda böyle şeyler olmaz" demedim...ima dahi etmedim.
Emek hırsızlığına sessiz kalınması, gerek sayın Lilium' a, gerek o ürünleri güvenip alan insanlara karşı suçtur.
eğer her gördüğümüze sessiz kalırsak..sonu nereye varır..? hiç düşündünüz mü? ortalık sahtekarlarla düzenbazlarla dolar..
"Uyan almanyalı"demişsiniz...?
Nail abiye demiş" siniz? o kim? ben mesajımı sayın Lilium' yazdım.
Forumda gerçek isimle hitap konusunda düşüncemi zaten başka biryerde dile getirdim, ne kadar haklı olduğumu da bir kez daha görmüş oldum..
yazılanları başka konulara çekmeyelim, olduğu gibi okuyup yorumu öyle yapalım.
sevgilerimle
musculus
13-01-2013, 17:47
Hak aramaya devam o zaman...
Sayın Lilium,
Sahibinden.com sitesindeki ilanda "ilan ile ilgili şikayetim var" diye bir link var. Oradaki formu doldurursanız ilanı yayından kaldırırlar.
iyi çalışmalar
murat
seymen66
13-01-2013, 22:47
Sayfada yararlanabileceğimiz pek çok bilgi var. Başta Lilium olmak üzere hepinizin emeğinize sağlık, 5 dönümlük arazime zeytin dikmeyi düşünürken aklıma aşılı ceviz fikrini sokan ziraatçılarımızın sayesinde aralık ayında chandler cinsi tüplü fidanlarımı diktim. ümit ediyorum ki güzel bir bahçe kurabilirim??? bahçem yaşadığım yere biraz mesafeli (200 km cik)
Sayın seymen66 foruma hoş geldiniz, umarım paylaşımlarınızla katkıda da bulunursunuz.
Beş dönüm kendi kendinize başarabileceğiniz bir büyüklük fakat uzaklığı baya sorun olacak gibi yardım edecek birileri varsa iyi olur.
Başarılar kolay gelsin.
Aman oda birşeymi ben 400 km uzağım yeterki belli zamanlarda yardım alacak veya gündelik le tutabilecek kişileri ayarlasın başarılır zannedersem ..
Sayın Lilium cevizlerin budanmasını resim üzerinde işaretlerseniz sevinirim.Selamlar..
Safranlı
14-01-2013, 13:32
cevizlerinizin çeşidi nedir
2. resimde gövde üzerindeki meyve gözlerini önümüzdeki budama mevsiminde almalı mıyım? 4. resimde sola doğru dal oluşturmak için gövdede çizme yapmam gerekir mi?
Ayrıca taçlandırmayı 130-150 cm den yapmayı düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler..
Sayın safranlı cevizler chandler.
Sevgili eko
Son mesajından başlayayım budamayı daha sonra anlatayım. Değinmek istediğim ayrı ayrı başka konularda var, Ağaçlar fotoğraflar güzel olunca anlatabildiğimiz kadarıyla anlatmaya çalışalım.
Fidanların uc dalları alınmış gibi geldi, yanılıyormuyum yoksa?
4. resimde sola doğru dal oluşturmak için gövdede çizme yapmam gerekir mi?
Dördüncü resimde sanırım gövde üzerinde bir sorun var ya da ben öyle gördüm resimde, gördüğüm kadarıyla gövde yaralanmış ve gözler yok gibi, şayet gördüğüm gibiyse burada göz yok, o nedenle oluşturmanızda imkansız.
Sağlam göz varsa gözün üzerinden ince diş bir destereyle çakıyla kabuğu kesmeniz yeterlidir. (Fır dolay kesmiyoruz 2-3 cm yeterlidir.)
Nacizane görüşüm,
Bunu yapmanıza da gerek yok gibi, çok güzel bir lider dalınız var ve 130-150 lerden taçlandırma istiyorsanız bu lider daldan taçlandırma yapabilirsiniz, lideri ucundan vurmanız diğerlerini de zayıflatmanız yeterlidir. Bu liderden taçlanma olacaktır.
2. resimde gövde üzerindeki meyve gözlerini önümüzdeki budama mevsiminde almalı mıyım?
Hayır almayınız, Ağaç henüz yeterli ana yandallarını oluşturamamış o nedenle bu meyva gözleri bir iki yıl daha kalabilir sonraki yıllar kademeli olarak çıkarabilirsiniz.
Ayrıca taçlandırmayı 130-150 cm den yapmayı düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler.
130-150 cm ler bana göre yüksek bir taçlandırma, yinede bu yüksekliklerde bir taçlandırma istersen bunu yaparken de birden yüksek bir taçlandırma yapmayınız yıllara yayarak ve ileride keseceğin alt dalları zayıflatarak 130-150 deki dalları geliştirerek ilerideki yıllarda gelişimini durdurduğun dalları da birer birer çıkararak taç yapınızı 130-150 lere çıkarabilirsiniz.
Eksik bir şey kaldı mı bilmiyorum, kaldıysa hatırlatın lütfen..
Sorular güzel ve net olunca cevaplaması da kolay oluyor :)
Sonbaharda uç dallardan 10 cm gibi kısaltmalar yaptım.
seymen66
14-01-2013, 23:02
1200 rakımlı yerimde yaklaşık 8 yıllık tohumdan yetişme kaman cevizlerim var(iki senedir mirasdan dolayı bana geçti) yıllardır tohumdan dikilen ceviz kendi orjinini bulmaz bunların aşılanması gerekir dedimse de köydekilere bunu anlatamadım şimdi yer bana geçti ve bunları aşılamayı düşünüyorum. yeni kurduğum ceviz bahçem 500 rakımda ve chandler acaba bu cevizlerimi de chandler aşılayabilirmiyim yoksa yerli cinsmi önerirsiniz
seymen66
14-01-2013, 23:04
Birde bu çevizlere yarma vb gibi aşılama yöntemleriylemi çevirmeliyim yoksa göz aşısıylamı tavsiye edersiniz
ceviz bahçem 500 rakımda ve chandler acaba bu cevizlerimi de chandler aşılayabilirmiyim yoksa yerli cinsmi önerirsiniz
Aşılamak istiyorsanız aşılayabilirsiniz, bu sizin tercihiniz.
Birde bu çevizlere yarma vb gibi aşılama yöntemleriylemi çevirmeliyim yoksa göz aşısıylamı tavsiye edersiniz
Büyük ağaçlar yarma aşı zor olur kabuk aşıyı öneririm, tutmazlarsa patlayan filizlere ağustosta göz aşısı yaparsın.
seymen66
15-01-2013, 17:17
361923
361924
361925
sevgili lilium hazırlıklara başladım. tabana koyulan fırçayı resimdeki fırçalardan fırçaların uzunluğunu 0,5-1 cm bırakıp takmayı düşünüyorum. olabilirmi
seymen66
15-01-2013, 17:20
Kazan olarak 2mm galvanizli sacdan büktürüp onu kullanmayı düşünüyorum.resimdeki kazan bana ince ve tabanın da çeşitli delikler olduğu için kullanmayı düşünmüyorum
sevgili lilium hazırlıklara başladım. tabana koyulan fırçayı resimdeki fırçalardan fırçaların uzunluğunu 0,5-1 cm bırakıp takmayı düşünüyorum. olabilirmi
O fırcanın biraz çalışmadan sonra iş görmeyeceğini söyleyebilirim.
Fırçaları tabanamı koyacaksınız, nasıl yapacaksınız sisteminiz nasıl çalışaçak.
seymen66
15-01-2013, 21:43
İlham kaynağım sizsiniz. fırçaları bu şekliyle kullanmayı düşünmüyorum boylarını
5 mm kadar düşürüp 2. resimde kazanın yanındaki alt tablaya vidalamak niyetindeyim (sanayi de şöyle bir dolaşıp ne kullanırım diye bakmadım elimin altındaki ilk olabilecek alet olarak dikkatimi çekti) , tablaya kabuklar için kanal açmayı da düşünmüyorum tabla ile kazan arasında 1.5 cm boşluk olacak tablam aşağıya doğru meğilli de olunca kabukların oradan alt kısma geçeceğini düşünüyorum. ilk etap da bunu deneyeceğim. yapım aşamalarını burada paylaşır fikirlerinizi beklerim.
Sayın Lilium cevizlerin budanmasını resim üzerinde işaretlerseniz sevinirim.Selamlar..
Sevgili eko geç cevabımdan dolayı özür dilerim,
Taçlandırmayı 130-150 cm den yapmayı düşünüyorum. demeniz iyi olmuş (tabi bu sizin terciğiniz) zira nasıl bir şekil nasıl bir taçlandırma yapmak istediğiniz sizin kararınızdır, karar vermek ve uygulamak ve bu uygulamaları diğer yıllar takiben uygulamak gerekir Yani bu yıl böyle diğer yıl başka türlü olmaz.
Budamalarda ilk dikkat edeceğiniz şey ana yan dal tercihi Yani önce kalıcı ana yandallarınızı tesbit edip buna göre cıkaracağınız dalları seçmek ne kadar dal cıkaracağınızı tespit etmek, dalları ne kadar kısaltıcağınızı ağacın gelişimine göre karar vermek olacağı için tüm bunları ağaçın başında yapmak en doğrusu resimlerden görebildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım.
Ağaç taç yapılarını tahmini 130cm olarak siyah çizgiyle işaretledim ve buna göre kesilecek kalacak kısaltılacak dalları ve bir sonraki sene kesilecekleri işaretleme çalıştım.
İlk resimde 1 nolu dalı bu yıl hiç ellemiyoruz 2 nolu dalın uçundan az bir şey alıyoruz ve gelecek yıl bu 2 dalı da çıkarıyoruz..
Arka taraftaki ağaçın alt dalları düğme gözlerden oluştuğu için geniş açılı dallar ve çok alçak taç oluşturmuş bunları da kademeli olarak kesebilirsin yani bu yıl ikisini gelecek yıl ikisini şeklinde, seneye keseceklerini dik yarıdan zayıflat.
362480
Bu resimde de taç yapını yüksek istediğin için kalıcı ana yandallarını 1-2-3 şeklinde işaretledim. Birinci yıl ikinci yıl çıkacak dalları ve seneye kesileceklerinde kısaltılacakları da maviyle işaretledim.
362481
Buradada 1 nolu küçük dala hiç dokunmuyoruz, ikinci yıl alınır dediklerimin bir kısmını 3 cü yılda alabilirsin.
362482
Bu fidan yaralanmış bir fidana benziyor, fakat dikine gelişen güzel bir dal, bu dalı lider dal olarak tercih edebilirsiniz, gövdedeki yaraların çok bir zararı olmamış sanırım lider dal güzel gelişmiş, İşaretlediğim birini bu yıl çıkar diğerini zayıflat seneye de onu çıkarırsın.
362483
Not:Ağaç taç yapısı terciğiniz yüksek bir taç yapısı olsa dahi birden yüksek bir taç yapısı oluşturmayınız, kesilecek dalları tespit ediniz bunları zayıflatınız gelişimlerini durdurunuz diğer dallar geliştikten sonra yıllara yayarak daima kademeli olarak yapınız.
Unutmayınız, keseceğiniz dal bırakacağınız daldan daima ince olmalıdır
Üç nolu resimde arka taraftaki üç ayaklı şeyi merak ettim,:) merdiven desem değil nasıl bir icattır o :) yoksa merdivenmi ?
Sayın LİLİUM verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Ağaçları yüksekten taçlandırma nedenlerimden birisi arazim 20 dekar gibi bir geniş alan olduğu için traktörle daha rahat işlemem için. İkincisi dağlarla çevrili ve domuzlar sürü halinde geziyorlar ve ağaçtaki cevizleri yemek için dalları kırıyorlar.Şu anda tel ile çevirmek için maddi kaynak ayıramıyorum.Budama konusunda harika anlatımlarınızla, fidanlarımın yanına vardığımda ağaçları budarken kuşatmaya alabilirim ve daha güvenle budarım.Çok sağolun.
Resimdeki üç ayak komşumun merdiveni klasik kiraz ağaçları var ,onların budanması ve toplanmasında kullanıyor.Buralarda cambaz veya eşek diyorlar.Selvi ve kavaktan yapmış yani,kendi icadı.
Evimin arka tarafında iki adet 65 yaşlarında ceviz ağacım var araları 2m kadar onlarada baktığımda sanki taçlandırma yüksek yapılmalı gibi geliyor bana.İkisi bütünleşmiş bir ağaç konumunu almış dal yapısıyla,bunlarında resmini göndereceğim.
Önde olana yıldırım düşmüş yıllar önce.
Burada yapraklı halleri ile
Evimin arka tarafında iki adet 65 yaşlarında ceviz ağacım var araları 2m kadar onlarada baktığımda sanki taçlandırma yüksek yapılmalı gibi geliyor bana.
Ama bunların 65 yıllık olduğunu unutmayalım 65 yıllık bir süreç içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı taç yapıları bu kadar yukarılara çekilmiş.
Daha kısa sürelerde de taç yapıları bu seviyelere çekilebilir (10 yıllık olduktan sonra gibi) Ama daha bir kaç yıllık fidanı birden yükseltmemiz doğru değil.
Gördüm sordum bende bir şey öğrendim ve daha soracağım. :)
Ben böyle merdiven hiç görmemiştim :( Sanırım sabit ve katlanmıyor,Kullanışlığı hoşuma gitti de, peki taşıması zor olmuyor mu? Kavaktan yapılması hafif olur ama bu şekilde taşımak sorun olur gibime geldi.
rise_com
18-01-2013, 14:52
Kesinlikle katlanır haline göre bu hali ile taşımak zor olacaktır. Ağaçların dallarına takılacak, zor hareket ettirilecek gibi görünüyor
Bir şeye biraz daha değineyim, hani bazı söylemlerimizde geniş açılı dal deriz, işte bu resimdeki alt dallar geniş açılı dallar, boyunlu gözlerden değilde düğme gözlerden uyanan gelişen dallar, buradaki resimde bu dallar alçaktan taçlanmış.
Daha yukarılarda böyle geniş açılı dallar oluşturmak istiyorsanız dal oluşturmak istediğiniz yerdeki boyunlu gözleri koparınız ya da kesiniz, düğme gözler uyanıp geniş açılı dallarınız oluşacak.
362505
Örneğin şu fidanda geniş açılı dal uygulaması yapılabilir buradaki gözlerin boyunlu gözleri kesilerek düğme gözler uyandırılarak kalıcı geniş açılı yan dal oluşturabilirsiniz..
362510
Sayın Lilium yazdıklarınıza ve budama resimlerine tamamen katılıyorum.Anlatımlarınız çok harika.350 adet ağacın budaması sadece hafta sonuna kalınca biraz zorlanıyorum.Budama konusunda yardım edecek kimse olmayınca ağır aksak gidiyoruz.Alınmaması gereken bir dalı bilmeyen alınca telafisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkıyor.
Üç ayak merdivenin taşınması ve ağaca yanaştırılması zor oluyor fakat, komşu pek masraf etmek istemeyince öyle idare ediyor.
Hoşça kalın..
Bu da benim geliştirdiğim merdiven.Hasat zamanı elimiz,ayağımız.Dalların arasına rahatca girebiliyor ve taşıması çok kolay.363338363339
Safranlı
22-01-2013, 08:11
Bu da benim geliştirdiğim merdiven.Hasat zamanı elimiz,ayağımız.Dalların arasına rahatca girebiliyor ve taşıması çok kolay.363338363339
bahçeniz çok güzel görünüyor
cevizlerin çeşidi nedir acaba
Sayın mitat10, bahçeniz güzel, epey budanması gereken dallar var gibi, sizde benim gibi bazılarını kıyamayıp kesememişsiniz, alçaktan taçlandırma yapmışsınız.
Alçaktan taçlandırmanın faydaları olduğu gibi zararları da var, hasatta rahat edersin kültürel mücadelede zahmet çekersin.
Merdiveniniz güzel fakat tekerlek takınca dört ayak gibi olmuş taşıma zahmeti yok çekerek taşıyorsunuz herhalde, peki dört ayak olunca denge kurmada dengesizlik olmuyor mu?
Budamada merdiven kullanmak baya bir zor oluyor ben geçen yıl arkadaşımdan aldığım yüksek dal budama makasıyla çok rahat ettim en kısa zamanda bende almayı düşünüyorum çok rahat.
Hasat merdivensiz olmuyor, işin kolayını aylaza sor demişler, o nedenle şöyle gezer bir merdiven olsa iyi olur derim, merdiven in çık merdiven taşı baya bir zor oluyor bahçem büyük olsa şöyle hidrolikli gezer bir şey düşüneceğim.
Sayın mitat10, bahçeniz güzel, epey budanması gereken dallar var gibi, sizde benim gibi bazılarını kıyamayıp kesememişsiniz, alçaktan taçlandırma yapmışsınız.
Alçaktan taçlandırmanın faydaları olduğu gibi zararları da var, hasatta rahat edersin kültürel mücadelede zahmet çekersin.
.
Evet abi bundan on sene öncesi ceviz hakkında,ne bu kadar bilgi vardı ne de merak.Dediğin gibi bizde kıyamamaktan çok bilgisizlikten bu şekli aldılar.Bu şekil taçlandırmanın her yönden çok zararı oluyor.Arkadaşlarada bu şekil taçlandırma yapmalarını hiç tavsiye etmem.Bizim cevizler yerli çeşit ama bizde her sene 15-20 ağaç aşılayarak hem yeniden doruk dallı lider sistem şekil veriyoruz hemde yavaş yavaş yabancı çeşite dönüyoruz.
Merdivene gelince ,imkanlar dahilinde ancak bu kadar oluyor.Denge sorunu yok.Tekerlek olmayan iki ayağın ucunda ince,ucu sivri 15cm çubuk demir kaynaklı siz yukarı çıkarken onlar toprağa saplanıyor ve hiç kımıldamıyor.
Evet abi bundan on sene öncesi ceviz hakkında,ne bu kadar bilgi vardı ne de merak.Dediğin gibi bizde kıyamamaktan çok bilgisizlikten bu şekli aldılar.Bu şekil taçlandırmanın her yönden çok zararı oluyor.Arkadaşlarada bu şekil taçlandırma yapmalarını hiç tavsiye etmem.Bizim cevizler yerli çeşit ama bizde her sene 15-20 ağaç aşılayarak hem yeniden doruk dallı lider sistem şekil veriyoruz hemde yavaş yavaş yabancı çeşite dönüyoruz.
Ayrıca, eğer bahçeniz yabani hayvanlara karşı korumasızsa ceviz olsun, başka meyve ağacı olsun, alçaktan taçlandırdığınızda domuz gibi hayvanların saldırısına zemin hazırlamış oluyorsunuz. Sn. Lilium'un dediği gibi bir tercih meselesi, ama yeni bahçe kuran arkadaşların kendi koşullarına göre göze almaları gereken bir konu.
Saygılar.
Ç.
Evet abi bundan on sene öncesi ceviz hakkında,ne bu kadar bilgi vardı ne de merak.Dediğin gibi bizde kıyamamaktan çok bilgisizlikten bu şekli aldılar..
Ama yinede yavaş yavaş taç yapılarını düzeltebilirsin,
Görebildiğim kadarıyla işaretlemeye çalıştım, bu gibi dalları yıllara yayarak birer birer alabilir biraz daha düzgün ve yüksek taç yapısı oluşturabilirsin
363458
363459
İçleri de çok sık gibi, içlerinden de üst üste gelen güneş almasına engel olan ince dallar çıkarılması gerekir, uzayıp giden dalları da kısaltırsan iyi olur.
Safranlı
22-01-2013, 16:39
[QUOTE=mitat10;1089303]Evet abi bundan on sene öncesi ceviz hakkında,ne bu kadar bilgi vardı ne de merak. yavaş yavaş yabancı çeşite dönüyoruz.
Toprağınız oldukça verimli görünüyor
ağaçlar gayet güçlü
yaklaşık bir ağaçtan ne kadar kazanç sağlayabildiniz
birde fidan aralarınız ne kadar acaba...
seymen66
23-01-2013, 21:36
Sayın Lilium takip edebildiğim kadarıyla bunlar yaptığınız 3 ve 4. ceviz soyma makineleriniz . bu konuda bayağı tecrübe sahibi de oldunuz. benim öğrenmek istediğim elektrik motorunun güç ve devir sayısı, birde kazandaki devir sayısını kaç hedeflemeliyiz.(Kasnakları ona göre ayarlamaya çalışıcam) yapmaya çalıştığım makinanın kazan çapı 50 cm kazan yüksekliğini de 50 cm düşünüyorum (1 tabaka sacdan bütün malzemeleri çıkartabilmek için)
50 cm cap ve 50 cm yükseklik net bir kullanım alanıysa kazan yaklaşık olarak 40 kg soyulmamış ceviz alır, bir beygir motor işinizi rahatlıkla görür, devir sayısı ceviz cinslerine göre değişir, bu bilecik şebin gibi cinslerde daha düşük devirli olması gerektiriyor, bu soyma süresinin uzamasına da neden oluyor.
Devir ölçümü deneysel olarak denenmiş en iyi radıman en kısa sürede soyma hızı ve (Zahiyat vermeden) ceşitli denemelerden sonra deneysel olarak en uygun devir tesbit edildikten sonra devir hasapları yapma gereği görmedim, en kısa sürede soyma ve kırmadan soyacağı deviri bulabilmek en doğru devir.
Şubatta böyle havalar hayra elamet değil, iklimlerde büyük değişiklikler var, bugün samsundan bir arkadaş aradı abi havalar 20 derecelerde ne olacak böyle diye, hani derler ya kelin merhemi olsa başına sürer bizimkide o hesap.
Havaların bir hafta daha böyle gitmesi halinde ağaçları uyandırır bir don her şeyi bitirir.
Bordo bulamacını genelde martta atarım, henüz erken fakat havaların nasıl olacağını bilemediğim için bir şey diyemiyorum, Ama her ihtimale karşı atılabilir zararı olmaz.
Sevgili Lilium, pazar günü Manyas'a gelirken Yalova civarında ısı 19, Bursa Karacabey arasında 24° yi gösteriyordu. Manyas'a akşam 18.00 de geldiğimizde de ısı 17 di.
Biz de şaşırdık ne yapacağız, budamaya erken girişeceğiz gibi görünüyor.
Sevgili Lilium, pazar günü Manyas'a gelirken
Manyasa gelirsin de gönene gelmezsin sana küstüm :mad: Şaka şaka :D
(Eteğinde sigara dumanından nasibini alıyor bilesin)
Güler abla mart onbeşten önce elime makas almamaya yeminliyim fakat havaların böyle gitmesi durumunda tarih değişecek gibi,
Nasıl haraket edeceğimi hava koşulları tayin edecek, biraz daha bekleyip göreceğiz, yarım saat önce hava soğudu yağış başladı arkadan kar gelirmi gelir bilemiyorum, daha önce dediğim gibi merhemim olsa başıma süreceğim,( Kelde değilim ama)
:)
Ama ben yinede acele etmemeyi düşünüyorum.
bademceviz
07-02-2013, 17:04
Sn.Lilium,
e-postanız için teşekkürler..Yanıt gönderdim ama sizi çevrimiçi görünce buradanda temas kurmak istedim.Gerçekten çok kıymetli bir yanıttı yalnız kokunun kimyası ve uygulaması ile ilgili bilgide alabilirsem minnettar kalırım.Saygılarımla
Halil Önen
08-02-2013, 00:21
Abi bordo bulamacı zamanı geliyormu. 6.2.2013 de Balıkesirde hava sıcaklığı 24 dereceydi. Erken açacak sanırsam ağaçlar bu sene. Hadi hayırlısı.
Bence bu sıralar bordo bulamacı atarsanız iyi olur. Bordo bulamacı bitkiyi biraz yavaşlatır ve gözlerin uyanmasını biraz geciktirir...
Sayın Lillium elinizde fernor varmı biraz bu sene dikmek istiyorum ... 5-10 tane yeter..
Sayın lillium okudugum makalelerde hiç budanmayan ağaçların budananlara göre daha erken verime yattıgı sonraki yıllarda ise verim açısından bir fark görünmedigini okuyorum .. tabi kuruyan veya dikine büyüyen kısacası bakım budaması diyebilirim bu hariç... hatta budanan ağaçların ertesi yılki veriminin yarıya yakın düştügü yazılıyor.. şimdi yeni akım aynen toprak işlemede oldugu gibi mümkün olan en az müdahale ... Bu konuda ne düşünüyorsunuz bir denemeniz oldumu...
Bu arada güzel tartışmaların burada devam ettigini gördüm memnun oldum...
Sayın bozy, fidancı olmadığım için elimde olan chadler ağaçlarımdan adına doğru chandler fidan isteyen arkadaşlara gönül ve vijdan rahatlığıyla bu chandler diyebilmem için üretmeye başladım ve elimde sadece chandler var. onlarıda mayıs gibi satışa sunacağım.
İkinci mesajınıza gelirsek, en sondan başlayayım.
Bu arada güzel tartışmaların burada devam ettigini gördüm memnun oldum...
Bahçe sayfamda soruların olmasının bence bir sakıncası yok ama yönetimce nasıl karşılanır bilmiyorum sanırım konuların bilgilerin bölünmemesi adına iyi karşılamazlar, diğer ceviz yetiştiriciliği bölümlerdeki gereksiz tartışmalar beni biraz yazmaktan soğuttu diyelim.
okudugum makalelerde hiç budanmayan ağaçların budananlara göre daha erken verime yattıgı sonraki yıllarda ise verim açısından bir fark görünmedigini okuyorum
Doğrudur, daha erken verime yatar fakat ağaç daha gençken kendini çok yorar erken yaşlanır, bunu şöylede düşünebilirsiniz onbeş yaşında iki genci evlendirirseniz ne olur. :)
İleriki yıllarda verim açısından belki fazla bir fark olmaz ama taç yapılarını çabuk büyütürsün, içleri çok sıklaşır bazı mantari hastalıklara zemin hazırlar (vs).
hatta budanan ağaçların ertesi yılki veriminin yarıya yakın düştügü yazılıyor.
Düzenli bir budamada böyle bir şey olamaz, iki üç yıl budamayıp bir yıl sert budarsanız verim düşüklüğü olur.
aynen toprak işlemede oldugu gibi mümkün olan en az müdahale
En doğrusu ağacın gelişimine göre müdehale.
En dogrusu agacın gelişimine göre müdahale .. işin sırrı burada ******* ..
Mayısta bir kaç adet chandler alabilirim o zaman ... bende de zaten agırlıklı chandler var en azından ben öyle biliyorum..Sizinkilerle mukayese ederim ...
Gercek fernor bildiginiz biyer varsa özelden mesaj atarmısınız fernoru merak ediyorum son moda o, siz de biliyorsunuz...
Burada ayrı bir ceviz başlıgı acmak bence de hoş degil tabi ama yinede sizi bulunca soru sormadan da olmuyor.. Teşekkürler..
En dogrusu agacın gelişimine göre müdahale .. işin sırrı burada ******* ..
Noktalı cümleleri anlayamadım,
Buna sır diyemeyiz ama ağaçın durumunu tanıma diyebiliriz bunun içinde iyi bir tecrübe deneyime ve bilgilenmeye sahip olmak gerekir, yani budayıcı ağaçın başına geldiğinde ağaçın nasıl bir bakımla ne gelişim gösterdiğini ne gösteremediğini kestirebilmeli ve buna göre uygulama yapmalı. Bu sadece ceviz için değil diğer meyva ağaçları içinde geçerlidir.
Cumhur Tonba
24-02-2013, 20:29
Budama;
Ağaca bir kere müdahale ettiniz mi artık peşini bırakmamanız lazım. Budama ile onu bazı şeylere zorluyor ve benim emrimdesin diyorsunuz. O hep isyan etmeye çalışacak ve siz isyanı bastırmak için her sene uğraşmalısınız.
Bir kaç gündür tırakya turuna çıktım, hemen bahsedeyim giderken sevgili cumhur tonbayada uğrayacaktım sabahın erken saati olduğu için uğrayamadım dönüşte uğrarım derken tekirdağ üzerinden gelmem gerekti ve görüşmek başka bir bahara kaldı :) Ha bu arada çilli hakkım saklıdır bilesin)
Ceviz budaması için davet edildiğim kırlarelindeki chandler bahçesi için yola çıktım giderken uzunköprüde aviator34 de uğrayıp bahçesini ziyaret ederek bahçesine gereken müdehaleyi yaparak biraz bilgi alışverişi yaparak güzel bir günden sonra ayrılıp yoluma yoluma devam etmek zorundaydım, kendilerine göstermiş oldukları ilgi alaka samimiyetlerinden ve her zamanki ince davranışından dolayı çok teşekkür ederim.
Rotam kırlareli, bir gece istiraatten sonra ertesi gün bahçedeydik, daha öncedende aldığım bilgiye göre bahçe üç yıl önce kurulmuş bir bahçe olduğu için gördüklerim beni büyük hayal kırıklığına uğrattı daha önce görüştüğümüz ve sitemizinde üyesi bir arkadaşımız, bahçeyi de kuranın sitede çok tartıştığımız biri olduğunu öğrenince çok da şaşırmadım dersem yalan olmaz.
İsterseniz sözlerle değilde biraz resimlerle konuşalım zira sitede bu kişiden sıkça bahsedildi.
Elli dönüm olan bahçe
379076
379077
Onbeş dönüm olan bahçe
379075
379078
Yirmibeş dönüm olan bahçe
379079
Tüm arazilerde ekilen fidanlar bu şekildedir.
379080
Toplamda 90 dönüm üç yıl önce ekimi bir ustad diye adlandırdığımız kişi tarafından ocak ayında çamura ekilen ve aşı yerleri hiç dikkate alınmadan kurulan bir bahçenin görüntüleri,
Hiç ilgim olmamasına rahmen içim sızladı yazıktır günahtır,bunca emek hayal hepsi heba bahçe sahibinin ifadesine göre harçadığı para 100 bin tl geçtiği, nasıl bir kursak ki boğazdan geçebiliyor.
Üç gün bu bahçede yapabileceğimiz müdehaleleri yapmaya çalıştık, kurtarabileceklerimiz bizim için bir kazanç olacak fakat bu şekilde de zor, yapılması gerekenleri arkadaşımıza anlatmaya çalıştım, bazı sonuçlara göre devam ya da tamam kararını alaçağı sonuçlara göre kararlaştıracağız.
Bu moral bozukluğu ve kar geliyor gelecek derken kara yakalandık, kar yağışı başladı, kırıkkaleden ayrılarak yola koyuldum, yola koyuldum fakat kar beni bırakmıyor tam kesti derken arkamdan tekrar yetişiyordu.
Kırklarelinden kaçarken araçın içinden çektiğim fotoğraflar
379085
379084
Siteden arkadaşımız acemi caylak'a uğramadan edemezdim, babaeski taraflarında kar yoğun beni bırakmıyordu acemi caylağın çayını içip hemen yola koyulum ama ne mümkün tekirdağ da daha da bastırdı.
379086
Yolumuza devam ederek şarköy'de bahçesi olan Luglandales'e uğradım ve tanışma şansını buldum çok da memnun oldum doğa aşığı bir arkadaşımız bu nedenle biraz daha fazla sitede yazmalı diye düşünüyorum,havanın soğuk olmasına hiç aldırış etmeden hemen bahçe gezmelerine başladık gördüklerim moral kaynağımda oldu.
Yerli çeşitlerimizden olan 10x10 ve 12 yaşında olan bir bahçe
379087
379088
Evet işte bahçe bu dediğim ve 8x4 ekimin dışında çok beğendiğim yeni kurulmuş bir bahçe kapısını dahi uzaktan telefondan kumanda edilerek açılan tüm her tarafı kameralarla izlenen bahçenin içini çok merak ediyordum (Bahçenin maliyetini duyduğumda bakış ifademi arkadaşımız anlatsa daha iyi olur) fidanların yanlarına koyulan hayvan gübrelerinin koyuluş şeklini gördükten sonra bana söyleyecek bir şey kalmadı.
Sizin varmı?
379089
379090
379091
Köpeklerin kulubesi, bu arkadan çekimi öntarafını siz tahmin edin.
379092
Hava yağışlı yerlerde çamur olduğu için fazla çekim yapamadım, iyi bir günde çok güzel detaylar yakalanabilinir.
ykaya194
17-03-2013, 09:48
Sevgili lilium,hoş geldiniz.
Paylaşımlarınızda, gezdiğiniz bahçelerin fotoğraflarını çekerek çok güzel yorumlamıssınız,aynı örnek bahçeleri ceviz yetiştiriciliği konulu başlıklardada yazabilirmişiniz.
Yalova gezimizin fotoğraflarınıda baloncuklar yaparak ayrıca yorumlamınızıda bekliyorum.
selamlar.
Sevgili lilium,hoş geldiniz.
Paylaşımlarınızda, gezdiğiniz bahçelerin fotoğraflarını çekerek çok güzel yorumlamıssınız,aynı örnek bahçeleri ceviz yetiştiriciliği konulu başlıklardada yazabilirmişiniz.
Yalova gezimizin fotoğraflarınıda baloncuklar yaparak ayrıca yorumlamınızıda bekliyorum.
selamlar.
Hoş bulduk sevgili ykaya194, daha önceleri paylaşımlarımı yapıyor ve bildiklerimi gördüklerimi tecrübe edindiklerimi yazıyordum yazdıklarımdan da bir cümle yakalanıp sinir bozucu tartışmalara varıyor, Ben gördüğümü görüyorum aldığımı alıyor burada sitede de bilmeyenlerde görsün alabileceği bilgileri alsın diye yazarken bazı cümlelerden de vay efendim sen hakaret ettin meselesi başlıyor, yani bilgiye ihtiyacı olmayana zorla vermek gibi bir şey doğuyor,
Kırklareline kadar olan gezimde küfür ederken ağzım yamuldu desem yeridir, gördüklerimi yazsam hakaretten dava acarlar, zira bizler bilgi olan cümlelere bakmayız hakaret olan cümlelere takılıp dururuz neden hakaret ediyoru bile düşünmeyiz, Karşı taraftaki kişinin aldatıldığı kandırıldığı dolandırıldığı yüz binlerce türk liralarının nasıl gittiği heba edildiği bizi hiç ilgilendirmez bir hakaret cümlesi öylesine çok ilgilendiriyor ki, yakıp yıkıyoruz.
Efendim hakaret etmeden anlat,
Bu mümkün değil ki, nasıl anlatacağım
Bu bahçeleri kuranı açıklarsam avukatlarının parmakları klavyede şakır şakır çalışmaya başlayacağından hiç şüphem yok, yeni bir tartışmanın olmasını istemiyorum, doğruları yazarken herkese yaranmak çok zor, yaranmak gibi bir derdimde yok, ne çıkarım ne kazancım var tüm niyetim herkes görsün öğrensin bilsin.
Biz, paylaşarak görmek bilmek öğrenmek değilde bazı cümlelere takıldığımız sürece ve bu cümlelere takılıp bilgiye ihtiyacı olan kişilere de engel olunduğunu bilmediğimiz sürece bilgi sahibi kişilerinde yazıpta sinirlerini niye bozsunlar ki, ne zorları var.
Tecrübesi bilgisi olan bir çok kişinin var olduğunu çok iyi biliyorum bir çoğu bu nedenlerden kaçarken, kimisi ise sadece bilgiyi alır ama vermez. Bir kısmıysa canı gönülden paylaşır ama hor görülür. O nedenle ceviz yetiştiriciliği konulu başlıklara yazmama kararım güncelliğini koruyor.
Yalova gezisi bölümüne daha bakamadım, bir bakayım bana malzeme çıkmışmı. :)
YeniGine
17-03-2013, 17:23
:) Sayın Lilium evet bakın bence de Yalova gezi sayfamıza. Ben dün gece bakarken bir kare var ki; dedim tamam işte bu kare 'Tam Sayın Lilium'luk...
bernacyhn
18-03-2013, 17:13
Merhaba Sayın Lilium.
Ben, aslında bahçe başlıklarına bakmaktan çekinirim ancak sizin bahçeniz beni kendine çekti ve karşı koyamayıp dolaşmaya başladım. Yaklaşık iki saattir hayranlıkla paylaşımlarınıza bakıyorum. Cevizleriniz, meyveleriniz, diktiğiniz tulum, ceviz kabuklarını soymak için kurduğunuz makineler, kısacası emekleriniz... İşte sırf bu yüzden bahçe başlıklarına bakamıyorum. O kadar özeniyorum ki sizin yaptıklarınıza, ben binde birini bile küçücük balkonlara sığdıramayınca gözlerim doluyor.
Fazla meşgul etmeyeyim sayfanızı. İyi dileklerimi paylaşıp gideyim. Yeni gelen baharla bereketli bahçeleriniz ve güzel günleriniz olsun.
Sayın bernacyhn, öncelikle ziyaretinizden ve övgü dolu sözlerinizden dolayı çok teşekkür ederim, aslında yapabildiklerimiz çok büyük bir şeyler değil elimizden geldiğince yaptığımız yapabildiğimiz şeyler.
Bahçem sizleri çekebildiyse kendimi mutlu adlederim çok teşekkür ederim.
Fazla meşgul etmek ne kelime her zaman beklerim onur verirsiniz.
Geçen sene tepe kesimi yapılarak ana yan dallarını oluşturulmasına bırakılan fidanlar, bu yıl ana yandallar seçilerek ikinci yılki budaması
Budanmamış hali
380125
Budanmış hali.
380126
Ve diğerleri
380127
380128
380129
Taç yapıları biraz alçaktan yapılıyormuş gibi görülebilir, bu, bir tercih ve budayıcının bu dallardan bir kaç yıl meyva alma tercihi ve ağaçın gelişimini durdurmaması, Sadece dalların gelişimini biraz durdurarak az da olsa meyva alması, budayıcı bilgisi dahilinde daha üstte dallar oluşturulup sonraki yıllar bu dalları alarak taç yapıları daha yukarılara çekilebilir.
ykaya194
21-03-2013, 18:43
http://g1303.hizliresim.com/17/p/l9muc.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Sevgili lilium,
Bundan her bahçeye çok gerekli. Bahçemin her tarafı olmuş diz boyu ot, çapalamak lazım ayrıca malzeme getir götür, bahçeye git gel çok gerekli. ( arabam yalnızca bizi taşıyor, çapa kürek bile zor sığıyor)
Kafama yatan bi tane bulursam almayı düşünüyorum. düt..düt.haydamayı ise sonra öğrenirim.
bukalemune
21-03-2013, 22:31
Lilium görünce bende sevdiğim lilium ağacı sanarak girdim ama cevizle ilgili resimler gördüm. Cevizin bir türü galiba
parantez içinde ceviz diye belirtilirse iyi olur kanısındayım, yanılan çok olacaktır.
Bununla taşıma işini rahatlıkla yapacağınıza şüphem yok, fakat çapalama da kullanılmıyor sanırım,
Bahçeniz küçük sayılmayacak büyüklükte olduğunu biliyorum bu yaştan sonra da alttan frezeli ve iş yapacak büyüklükte çapa makinası da çok yorucu olur, yutupta (http://www.agaclar.net/forum/1112997-post240.htm)gördüğüm paletli makina çok hoşuma gitti. Böyle bir şey bulabilsem hiç durmam alırım.
Geçenlerde gönende gezerken güzel bir alet gördüm çok hoşuma gitti sokakları süpürmek için direksiyonlu hidrolikli süpürge makinası yapmışlar ve satıyorlardı, düşündüm de bazı değişiklikler yapılarak hidrolikli çok güzel bahçe traktörü olur, hem taşımada kullanılabilir hem kaz ayağı pulluk takılabilir duruma getirilebilir, direksiyonun da hidrolik oluşu kullanım açısından çok rahat olur.
Köyde bir tane satılık küçük çapa makinası var, geçen yıl aldılar pancar çapalama da kullandılar bir daha pancar ekimi dört yıl sonra olduğu için satılığa çıkardılar, bilgilerinize arz ederim.
Lilium görünce bende sevdiğim lilium ağacı sanarak girdim ama cevizle ilgili resimler gördüm. Cevizin bir türü galiba
parantez içinde ceviz diye belirtilirse iyi olur kanısındayım, yanılan çok olacaktır.
2005-2013 ve 11 mesaj, böyle olunca lilium ağacıda olur. :)
Sayın bukalemune, bilemediniz lilium bir ceviz türü de değil, (Kalas'ı belki olabilir) ağaçını bende merak ettim,
Üzülmeyin yanılan olmuyor nick'im olduğunu herkes biliyor, sizler gibi eski üyelerimizin bilmemesi de manidardır.
bukalemune görünce bu bukalemun la ilgili bir şey diyemi bakmalıyız?
ykaya194
22-03-2013, 07:58
Bununla taşıma işini rahatlıkla yapacağınıza şüphem yok, fakat çapalama da kullanılmıyor sanırım,
Köyde bir tane satılık küçük çapa makinası var, geçen yıl aldılar pancar çapalama da kullandılar bir daha pancar ekimi dört yıl sonra olduğu için satılığa çıkardılar, bilgilerinize arz ederim.
Evin bahçesi 1300 m2 çapa makinesi kafi gelir ancak çeviz bahçesinin olduğu yer 1-2 km uzaklıkta her gün git gel, eşya,malzeme getir götür, arabamı bu amaçla kullanmak istemiyorum hemde zor oluyor.
Hem çapa yapabilecek hemde taşıma işi yapabilecek bi şey olursa daha uygun olur düşüncesindeyim.
bukalemune
22-03-2013, 09:17
2005-2013 ve 11 mesaj, böyle olunca lilium ağacıda olur. :)
Sayın bukalemune, bilemediniz lilium bir ceviz türü de değil, (Kalas'ı belki olabilir) ağaçını bende merak ettim,
Üzülmeyin yanılan olmuyor nick'im olduğunu herkes biliyor, sizler gibi eski üyelerimizin bilmemesi de manidardır.
bukalemune görünce bu bukalemun la ilgili bir şey diyemi bakmalıyız?
2005 de üye olmuştum merak ettiğim bir kaç ağaçla ilgili araştırma yapmak için, daha sonra ilgim geçti bugünlere kadar foruma hiç bakmadım çünkü şehir ortasında ağaç kuş böcekle ilgilenmek istemiyorum, ancak bahçeli şehir dışında bir evim olduğu zaman ilgilenirim diye rafa kaldırmıştım doğa sevgisini.
Orman içinde bir ev satın alınca bahçe ağaç kuş böcek sevgisi hortladı ve araştırmaya okumaya başladım yeniden, yani üyeliğim aslında çok yeni sayılır.
Lilium, eskiden Datça da yazlığımız vardı, fidanlıktan bir ağaç almıştık, tam kapının yanına diktik, mükemmel çiçekleri kokusu vardı ve çok estetik görünümlü idi bana göre, satıcı ağaca lilium dedi belki de salladı bilemiyorum.
Oradan sürekli ağacın adı aklımda lilum olarak kaldı ve bir gün bahçem olduğunda olması gereken ağaç olarak kayda aldım, belki de yoktur bu isimde bu ağaç **** ismi başkadır araştırmak gerek.
Anladığıma göre herkes ismi ile başlık açabiliyor, **** ilgili yerde açıyor karışıklık da oradan kaynaklandı, benim forumun işleyişini iyi bilmediğimden :)
Geçen sene tepe kesimi yapılarak ana yan dallarını oluşturulmasına bırakılan fidanlar, bu yıl ana yandallar seçilerek ikinci yılki budaması
Budanmamış hali
380125
Budanmış hali.
380126
Ve diğerleri
380127
380128
380129
Taç yapıları biraz alçaktan yapılıyormuş gibi görülebilir, bu, bir tercih ve budayıcının bu dallardan bir kaç yıl meyva alma tercihi ve ağaçın gelişimini durdurmaması, Sadece dalların gelişimini biraz durdurarak az da olsa meyva alması, budayıcı bilgisi dahilinde daha üstte dallar oluşturulup sonraki yıllar bu dalları alarak taç yapıları daha yukarılara çekilebilir.
Sn. Lilium fidanlarınız güzel görünüyor merak ettim boyunlu göz budaması yaptınız mı ayrıca size sormak istediğim bir şey vardı yaklaşık 120 tane tüplü ceviz fidanını kasım ayında diktim toprak tahlili yaptırmadım dikerken toprağa leonardit , hümik asit ve zannediyorum 20-20-20 gübre verdim şimdi mart ayında hem fidancım hem de ceviz kursuna gittiğim hocam fidan başı 100 gr azotlu gübre vermemi söylüyorlar sizin yorumlarınız benim için önemli siz ne tavsiye edersiniz ...
Sayın Lilium,
Yaptığınız çalışmaları büyük bir hevesle okuyorum. Yazılarınızdan çok faydalanıyorum, teşekkür ederim.
Ceviz hastalığı ile ilgili yardımcı olabilir misiniz? Konu ile ilgili link http://www.agaclar.net/forum/1123249-post176.htm
Saygılarımla.
Boyunlu göz budaması yapmadım kontrolüm altında olduğu için ihtiyaç duymadım.
Toprak tahlili yaptırmanızı öneririm,
Fidancınız bu mevsimde azotlu gübre kullanımı konusunda haklı fakat toprağınızın azot oranı düşük mü yüksek mi bilmek ve buna göre ne miktarda kullanacağımızı tespit açısından toprak analizi önemli.
Azot eksikliği varsa üre kullanmanızı öneririm.
Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Sayın Lilium,
Yaptığınız çalışmaları büyük bir hevesle okuyorum. Yazılarınızdan çok faydalanıyorum, teşekkür ederim.
Ceviz hastalığı ile ilgili yardımcı olabilir misiniz? Konu ile ilgili link http://www.agaclar.net/forum/1123249-post176.htm
Saygılarımla.
Sayın tasci, bahçenizin bulunduğu yer hakında bilgi verebilirmisiniz, bahçeniz vadi bir yerde mi? Nem rutubet oranı nedir? Mantari hastalıklara karşı herhangi bir uygulama yaptınız mı?
Gördüğüm kadarıyla ağaçlarınız ölmek üzere, bazı önlemler için çok geç kalınmış diyebilirim.
Sorunun bir kaç nedeni olabilir, en başta nem rutubet, daha sonra toprak koşulları olabilir.
Bölgenizdeki ilçe tarıma giderek bizzat inceleterek daha iyi sonuçlar alınabilir, bizlerin fotoğraftan görerek nedeni şudur demek yanıltıcı olabilir, araziyi görmek koşulları öğrenmek tesbit açısından önemlidir.
Not: Arkadaşlar sabah saat 5 te şarköye hareket ediyorum pazartesi ya da salı gününe kadar tekirdağ şarköy de ceviz budamasına gideceğim dolayısıyla siteye giremeyebilirim, cevap yazamazsam kusuruma bakmayın.
Sayın Lilium merhaba,
Bahçem, İzmir Menderes'te. Bahçe işlerine yeni başladım, ağaç üzerinde herhangi bir ilaçlama yapmadım. Diğer ağaçlarda böyle bir sorun yok. Ayrıca diğer ağaçlar yeni yaprak açmaya başladı, bu hastalıklı ağaç onlardan önce yapraklarını açtı.
Hafta içi çalıştığım için ilçe tarımdan hizmet almam zor olacak. Yinede oradaya danışmaya çalışacağım. İlginiz için teşekkür ederim.
İyi günler.
Sayın lillium gecen pazar agacları budadım bazı dalları atmaya kıyamadım bahcemde tohumdan dikilen ve de cinsini bilmedigim agaclarım var sizce hangi aşı daha iyi olur şimdi dilciklimi ,yongalı göz aşısı mı ? ayrıca ceviz forumu ambargonuz daha ne kadar sürecek .. arıyor ger gün gözlerimiz sizi ...
juglandales
29-03-2013, 17:20
Sayın Lilium, zorlu geçen hava ve yol koşullarına rağmen yaklaşık 350 -400 ceviz ağacımla bir terzi edası ile tek tek ilgilenmenizden ötürü tekrar tekrar teşekkürlerimi sunarım.
Sayın lillium gecen pazar agacları budadım bazı dalları atmaya kıyamadım bahcemde tohumdan dikilen ve de cinsini bilmedigim agaclarım var sizce hangi aşı daha iyi olur şimdi dilciklimi ,yongalı göz aşısı mı ? ayrıca ceviz forumu ambargonuz daha ne kadar sürecek .. arıyor ger gün gözlerimiz sizi ...
Budadığınız dalları neden atmaya kıyamadığınızı anlamadım, bunlar chandler fernor fernette franguette gibi cinslerse kalem talebi olan cinsler, fidan üreticileri bu gibi kalemleri ücreti karşılığında satış yapabilirsin, yerli cinslerse pek telebi olmaz onlarıda fırınlık çırpı olarak değerlendirebilirsin.
Tohumdan diktiklerin belirli kalınlığa geldiyseler bunları mart ayında dilcikli aşı yapabilirdiniz, uyanmayan kalem bulabilirseniz hala yapabilirsiniz, Tutmayanlarada ağustosta göz aşısı yaparsınız.
Benimki ambargo sayılmaz, yarananamak diyelim, bilmeyenlerde öğrensiler görsünler diye bazı şeyler gösteriyoruz bunu gösterirken de ağzımızdan bir cümle çıkıyor vay efendim hakaret ettin durumları çıkıyor, ben göreceğim görüyorum alacağımı alıyorum neden bu adamda bu cümleyi bu görüntüyü kullanıyor diye kimse düşünmüyor, kendim için mi?
Sadece hakaret bölümüne takılıp konu farklı tartışmalara neden oluyor ben böyle tartışmalara girmek istemiyorum zaman kaybetmekte istemiyorum gereksizce sinirlerimi bozmakta istemiyorum, tüm iyi niyetimle bilmeyenler de öğrensin bilsin diye paylaşmaya çalışıyoruz yaranamıyoruz,
Kırklarelinde gördüklerimi ben şimdi sizlere nasıl anlatayım da sizlerde bir şeyler öğrenin, anlatırsan hakaret olacak o nedenle hiç giremiyorum. Ama bakarsınız bir gün birilerinin önüne delil koyabilirim o günleri beklemek lazım.
Bekleyen derviş muradına erermiş. :)
Bekleyen derviş muradına erermiş. :)
eee... o halde, takipteyiz... :)
Sayın juglandales, cümlesini kullanmayacağım, sevgili eralp kardeşim demek istiyorum müsaden olursa. Sizler gibi doğa sevgisi olan birini tanımaktan bende çok memnun oldum. Azminize hayran olmamak mümkün değil.
Sizinde dediğiniz gibi zorlu geçen hava ve yol koşullarına ben alışığım da önemli olan sonuç almak, yapmış olduğumuz uygulamadan memnuniyetinizi duymak onur verici sizleri bir ceviz sevdalısı olarak kutlar çok teşekkür ederim.
Bahçenizin toprağını ve imkanlarınızı görünce ve bu imkanlarla bu kadar güzel bir bahçe oluşturmak herkesin başarabileceği bir şey değil, bunu tüm samimiyetimle söylüyorum.
Toprağınız killli su imkanınız kısıtlı ve bir de sadece cumartesi pazarla bu kadar başarabilmek gerçekten övgüye değer, sizlere çok bir şey söylememe gerek görmedim, sadece budama eksikliğinizden olan hataları sanırım fark ettiniz ve bu budamadan sonra çok şey aldığınıza ben eminim, bundan sonrada bu doğrultuda gideceğinize şüphem yok. Yinede tereddüt ettiğiniz noktalar olursa yardıma her zaman hazır olduğumu bilmeni isterim.
Her ne kadar cevizlerimi ellemeee dediysen de her seferinde beş kilo ceviz gitti :)
Bir kaç fotoğraf bende paylaşayım.
383350
İlk budamaları geç kalınmış olsa da bazı ağaçlarda iki kat bazılarındaysa üç kat ana yandal oluşumları yapabildik.
383351
Bunda üç kat uygulamasını bazı dallar ileride çıkmak şartıyla uyguladık.
383352
383353
Bunda da sanırım alt katında bir dal eksikliği vardı göze müdehale ederek dal oluşumunu sağlamaya çalıştık inşallah başarılı olur.
Haaa üzüm fidanlarımı unuttuğuma üzüldüm, kargoyla almayada razıyım. :)
YeniGine
30-03-2013, 01:23
:) Çok hoşuma gitti... İşte budur; usta, bilir kişi iş başında. Bilerek uygulamak, yardım etmek ne kadar güzel Sayın Lilium. Rastgelsin...
fındıkçı74
31-03-2013, 20:50
sayın lilium göze müdahele gözün hemen üstünden yatay çizik atmakmıdır bu şekilde yapılırsa ordan dal çıkarmı saygılar selamlar.
Doğrudur sayın fındıkcı, gözün üzerinden çizik (ya da kabuğu kesmek diyelim) atıp üzerindeki dallarıda biraz zayıflatırsanız göz daha iyi harakete geçecektir.
musculus
01-04-2013, 19:06
Abi budadığınız jungaldes e ait olduğunu belirttiğin cevizlerin çeşitleri nedir acaba?
Bahçesinin birini kaman, bilecik, pedro, diğerini chandler olarak kurmuş.
Sn. Lilium teleskopik budama makasının markası ve fiyatı nedir acaba
Sayın çetiner, budama makasım fiskars marka, geçen yıl bir arkadaşımınkini kullanmıştım çok memnun kalmıştım bu yıl kendime de aldım o kadar rahat ve hafif ki en güzeli de oynar başlık olması istediğin açıya ayarlayıp 3.2 cm kalın dal kesebiliyorsun ayrıca ucunda daha kalın dallar için testeresi de var. (Fotoğraflarda yok fakat gönderiyorlar)
İki elle tutulması kullanım kolaylığı sağlıyor, benim çok hoşuma gittiği için her bahçe sahibine önerebilirim, ağaçtan düşme tehlikesi olmadan 5,5- 6 metre yüksekliğe ulaşabiliyorsun ağaçın etrafında rahatça gezerek hangi dalın alınacağını daha iyi görerek budama uygulamalarını yapıyorsun, en uygun fiatı burada buldum, kredi kartına dört taksit yapıyorlar.
Fiskars 115560 Evrensel Teleskopik Bahçe Keskisi (http://www.bahcecenter.com.tr/bahce-el-aletleri/fiskars-urunleri/fiskars-115560-evrensel-teleskopik-bahce-keskisi)
murat gelibolu
06-04-2013, 16:36
Sayın Lilium gelibolunda babam için2008 yılında oluşturduğumuz kapama ceviz bahçesi yaşlılıktan dolayı şubattan beri ben ilgileniyorum doğru işler yapabilmem için yardımlarınızı rica edicem saygılarımla.
Sayın murat, mart ayında iki defa geliboludan geçtim bu mesajı daha önce yazsaydın gelmişken uğrar yerinde görme inceleme fırsatımız olurdu, Nasıl bir yardım istiyorsunuz bahçenizle ilgili sorunlar nedir.
murat gelibolu
07-04-2013, 14:26
Size ait blogtaki tlf numaranızı nezaman müsaitseniz arayıp bilgi vermek isterim saygılarımla.
fındıkçı74
07-04-2013, 19:39
iyi akşamlar sayın lilium ağustos ayında yapmış olduğum ceviz yama göz aşılarım patlamak üzere üst kısmı ne zaman keseyim yamanın 1 cm üzerinden kessem göze zarar verirmi daha önce elma kiraz vs böyle yapmıştım gayet iyi idi ama cevizde bu benim ilk denemem
Size ait blogtaki tlf numaranızı nezaman müsaitseniz arayıp bilgi vermek isterim saygılarımla.
Her zaman arayabilirsiniz.
iyi akşamlar sayın lilium ağustos ayında yapmış olduğum ceviz yama göz aşılarım patlamak üzere üst kısmı ne zaman keseyim yamanın 1 cm üzerinden kessem göze zarar verirmi daha önce elma kiraz vs böyle yapmıştım gayet iyi idi ama cevizde bu benim ilk denemem
Martta kesmeliydiniz, geç kalınmış değil zaman kaybetmeden kesiniz sutut ya da aşı macunuyla yarayı kapatınız.
yamanın bir santim üstünden aşıya zarar vermeden kesiniz.
fındıkçı74
08-04-2013, 12:49
çok teşekkür ederim nail abi hemen dediğiniz gibi kesip sutut ile kapatacağım saygılar selamlar.
Yaz geldi bahçe işleri yoğun, bugün bahçeye giderken yol üzerinde bir katlima şahit oldum çok hüzünlendim bir ara kendi yaşadıklarım filim şeridi gibi gözümün önünden geçti bir kaç resim çektim.
On dönüm ve Bildiğim en az Otuz yıllık bir zeytin bahçesi, tahminimde yanılmıyorsam zeytinini değerlendiremediğinden satamadığından sökmek zorunda kaldı söküm devam ediyor yarın zaman bulabilirsem bir video çekip dertlerini dinlemek ve bunu yayınlamak istiyorum belki birileri duyarda zor durumdaki üreticiler için bir şey düşünürler.
393997
Bahçede beni ilk karşılayan mor salkımım
393999
394000
Liliumlarım çiçek sapına dikilmiş
394001
394002
Bunu Salyangozlar tıraşlamış :(
394003
Hemen işe koyularak bahçeyi çapalamaya başladım ot epey büyümüş çapa makinasını beni baya bir zorladı.
394004
Mola esnasında bir kaç resim çekeyim dedim.
394005
Yeni uyanmaya başlayan fernette aşılarım.
394006
394007
Ayva çiçek açmış yazmı gelecek.
394023
Ceviz fidanlarım
394021
Büyük saksılara ektiğim ceviz fidanları.
394022
Bu yıl bordo bulamacının yerine gülleci bulamacı atayım dedim şeftaliler malesef klok yaptı :(
394029
Araya sıkışan bir güzel.
394030
Defne ağacım
394036
Sayın Lilium Merhaba,
Bahçenize bahar gelmiş, bizim buralara bahar daha önce geldiği için, çiçekler meyveye döndü. Sizlerin tecrübe ve bilgilerinizden yararlanarak umarım bahçeden iyi ürünler alırım.
Benim şeftali ağacıda klok yaptı. Klok nedir bilmiyorum, resimden görünce aynı sorun diye bende klok dedim. Bu hastalık için ne yapıyor sunuz?
Saygılarımla.
Bu hastalık için ne yapıyor sunuz?
Gözler patlamadan patlayacağına yakın mart ayında bordo bulamacı atıyoruz.
YeniGine
23-04-2013, 23:30
Sayın Lilium; mor salkım, liliumlarınız maşallah çok güzeller. Ellerinize sağlık; size kolaylıklar diliyorum inşallah.
Yolunuzun üzerindeki katliam dediğiniz bahçeye ben de çok üzüldüm; yazık. :( İnşallah bahçeyi beton yığınına döndürmezler, yine bahçe olarak kalır.
Ben de merak ettim bakalım ne yapacaklar o bahçeye?
sn. lilium çok güzel resimler paylaşmışsınız size bir sorum olacak ağaçların gövdelerini boyadığımız boyalar illa su bazlı mı olmalı su bazlı olmamasının ne mahsuru var acaba saygılar sunuyorum
Üst mesajımda belirtmeyi unutmuşum
Geçen yıl ağustosta yaptığım fernette aşılarım sürgün verip sonbahara kadar büyüdüler, kıştan zarar göreceklerini beklerken hiç bir zarar donma görülmemiştir.
395515
sn. lilium çok güzel resimler paylaşmışsınız size bir sorum olacak ağaçların gövdelerini boyadığımız boyalar illa su bazlı mı olmalı su bazlı olmamasının ne mahsuru var acaba saygılar sunuyorum
Hayır illa su bazlı olacak diye bir şey yok, kireçle boyamak en güzeli, kireç yağışlardan dolayı yıkanabiliyor, su bazlı boyalar yağışlara karşı daha dayanıklı o nedenle su bazlı plastik boyalarla boyayabilirsiniz diyoruz.
Su bazlı olmayan boyalarda sentetik bilmediğimiz zararlı maddeler olabilir o nedenle önermiyoruz.
Bu güzellikleri Gönenin içindemi yetiştiriyorsunuz,**** köyündemi....
Sayın sonkez, hoşgeldiniz, gönende değil ama en yakın köyü gönene 1.5 kilometre hasanbey köyü.
Hoşbulduk...Evet orayı biliyorum..Çok güzel bir köy ve tanıdıklarım var....Sağlıkla yaşayın inşaALLAH..
Ben sizi gerçekten tebrik ediyorum. Bunca uğraş, bunca iş meşakkatli şeyler. Başarılarınızın devamını dilerim.
ykaya194
08-05-2013, 21:20
Bu yıl bordo bulamacının yerine gülleci bulamacı atayım dedim şeftaliler malesef klok yaptı :(
394029
Araya sıkışan bir güzel.
394030
Defne ağacım
394036
Yalnız senin şeftaliler değil tüm Biga civarındaki şeftali ağaçların durumu aynı,benim havluda gördüğün şeftali gibi yaprakları klok olmuş durumdalar.
Bordo bulamacı atılmadığını gösterir.
Yusuf bey belediyenin cevizlerine herhangi bir uygulama yapıldı mı? Durumları nedir?
ykaya194
09-05-2013, 16:10
Yapılacak işlerin listesini başkana verdim, birşeyler yapıyorlarmış o tarafa gidemedim.
Cumartesi İstanbul'a dönmeyi düşünüyorum, musaitseniz sana baskın yapabilirim, gelirken yanımda sucuk olacak ona göre mangalın ateşini şimdiden hazırla.
Gelmeden önce sana telefon ederim.
Beklerim yusuf bey, memnun olurum memnun edersiniz(de), mahcup da edersiniz, Bizde sucuk yoktu da siz mi yediniz, :o
Mangalı yaktım ateş geçmek üzere. :D
ykaya194
10-05-2013, 11:30
Sizde olduğunu biliyorum ama buranın özel sucuğundan bahsediyorum, tadına bakar beğenirsen belki alış veriş yaparsın diye söyledim zira benimki hem ticaret hem ziyaret olsun bari.
İnşallah yarın öğleye doğru ordayım,görüşmek üzere.
ykaya194
11-05-2013, 20:58
394004[/ATTACH]
Mola esnasında bir kaç resim çekeyim dedim.
394005
Yeni uyanmaya başlayan fernette aşılarım.
394006
394007
Resimdede görüldüğüne göre, fernette erkek çiçek 23 nisanda yani chandlerin dişisinden bir hafa önce açmış sayılır, olgunlaşıp aktif hale gelmesi (kuruyup tozların etrafa dağılması) 10 gün sürer sanırım demekki bu şekilde chandleride mayıs başında döllemiş olur.
Kafama takılan soru bugün konuştuğumuz gibi yavaş yavaş netleşiyor.
ykaya194
11-05-2013, 21:50
http://m1305.hizliresim.com/19/c/mz61k.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
sayın Lilium ziyaretinde gördüğün boyumca ot olan bahçemin son hali
ykaya194
11-05-2013, 22:27
http://r1305.hizliresim.com/19/c/mz7lf.jpg (http://bit.ly/c25MCx) [img]http://j13 [url=http://bit.ly/c25MCx]http://j1305.hizliresim.com/19/c/mz7qs.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bir kaç resim daha
ykaya194
11-05-2013, 22:31
http://o1305.hizliresim.com/19/c/mz7xs.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
sen ve ben iki yakışıklı delikanlı çeşme başında
Sayın ykaya194, ziyaretim ve ziyaretinizden dolayı oldukça memnunum sizleri tanımaktan memnun hoş sohpetinizden keyif aldığımı belirtmek isterim.
Şu çeşme başı delikanlılarına gelecek olursak,
delikanlı demek hakaret olur.
Süt kuzuları mübarekler :D :D
ykaya194
12-05-2013, 10:29
Üstad yine sabahlamıssın.
Forumda yeni bahçe sayfamı biraz önce açtım, süt kuzuları oradada boy gösteriyorlar.
sayın lilium kuş kovma formülüzü daha açıklamayacakmısınız .sezon yaklaşıyor.
Sayın labtek, açıklayacağım diye bir şey yazdığımı hatırlamıyorum, Kendi başıma yaptığım bir şey değil, püf noktasını arkadaşım gizliyor, denemeleri henüz bitmemiş, sonuçlarına göre ruhsatlandırmayı düşünüyor sanırım, Bende sizler gibi bekliyorum, bir farkla, iki yıldır cevizde deniyorum güzel sonuçlar aldığımı da söylüyorum zaten.
hayırlısı olsun.sayın lilium ,ben sadece geçmişte böyle bir şöhbet geçmişti onun için sordum.vede bu konunun takipcisiydim.
proje aşamasında olduğunu bilseydim sizi rahatsız etmezdim.teşekkürler iyi calışmalar.
enerecep
18-05-2013, 13:41
sayın lilium abi...
siz ve o güzel bahçeniz beni büyüledi.gerçekten harika çalışmalarınız var...
1 haftadır bütün yazılanları resimleri inceledim hayran kaldım ve içimde acayip bir özenme meydana geldi.:)
Allah yardımcınız olsun bol bereketli mahsülleriniz olsun inşAllah...
1 ay içinde gönen e tatile gelicem...sizle tanışmayı ve bahçenizi ziyaret etmeyi çok isterim...
Hoş geldiniz sayın enerecep,
Bir haftadır tüm mesajları okuyarak sindirerek beğene beğene geldiğinizin farkındayım,
Beğeninize teşekkür ederim, sizleri özendirebildiysem ne mutlu.
Gelin buyrun her zaman beklerim,
Bir kaç gündür yoğundum bazı işlerimden bahçeye de gidemiyordum Bu gün ceviz iç kurdu ilacını atmak için bahçeye gittim, ama önce fotoğraf makinqmı alıp bir kaç resim çekeyim dedim,
Bakalım neler çekmişim,
Baktım ki, amaryllisler açmış hemen onlardan başladım.
406794
406795
406796
406797
Sarı liliumum henüz tomurcukta
406798
Cevizlerden bir kaç fotoğraf alayım dedim ki, her yıl başıma gelen üzüntülü günüm olacakmış bugün yine. :(
Dozlayıcı eksikliğinden çok döküm oluyor, dozlayıcılarımı aşıladım ama büyüyüp erkek çiçek yapıncaya kadar bu hüznü yaşayacağım. :(
406816
406817
Kendimi toparlayıp rızkımıza ne varsa odur deyip chandlerlerden gezmeye bakınmaya başladım ki, yüzüme biraz tebessüm geldi, gördüklerim moral kaynağım oldu. :)
406826
406827
406828
406829
406830
Devam.
406835
406836
406837
406838
YeniGine
20-05-2013, 00:38
Sayın Lilium, maşallah maşallah hepsine. Bereketleri bol olsun, hep yüzünüzü güldürsünler inşallah.
Bir kendisine bak bir de meyvasına bak dediklerim. :D
406842
406843
406844
406845
Resim çekildikten sonra bunlar koparıldı. :(
Maaşallah, bol ürünler dileriz Sn. Lilium :) Sondaki 8'li salkım süper.. Yapraklarda da hiç hastalık ya da besin noksanlığı emaresi yok, tahtaya da vuruldu :)
Deveci armudum
406848
Dal arasında yaprak üstünde kalanlar, bunlar henüz yere ulaşamayanlar
406849
406850
Bu resmi bilgilendirme için koydum, böyle ısırık şeklinde görülen yara aslında dökülen meyvanın izi.
406851
Bitler yapraktaki yerlerini almışlar karıncalarda görevlerini yerine getiriyorlar
406852
Aşılı ceviz fidanlarım.
406858
Bu yıl ektiğim dört adet Bodur elma üzerlerin de meyva var :)
406859
Önceki sene göz aşısıyla aşıladığım chandler, üzerinde meyva var. alt dallar geçen yıl ağustosta yaptığım göz aşıları fernette.
406860
Buda ağustosta yaptığım bir fernette. bunlar büyüyüp erkek çiçek yaparlarsa chandlerler dozlanacak
406861
Bir ağaç pedrom var ondan da bir kaç kare çektim.
406872
406873
406874
406875
406876
Devam.
406877
406878
406879
406880
Pedro da yaz boyunca çiçek görebilirsiniz, bana biraz manyak ağaç gibime geliyor. :D
406881
ykaya194
20-05-2013, 05:22
San Lilium,
Musade edersen ceviz konulu başlıkta altay ceviz tartışmalarına katkı sağlamak amacıyla, resimlerinizi o başlıkta paylaşabilirmiyim?, gerçi siz o görevi benim yerime yapsanız daha iyi olur sanırım.
Bol ürünler temennisiyle.
Sayın Lilium,
Ceviz ağaçlarını böyle bereketli, bakımlı görünce imreniyorum. Okulda okurken, bizim üst sınıftakiler çok becerikli kişilerdi. Bizlerde onları örnek alıp çalışma yapardık. Sizin bahçede benim gözümde örnek bir bahçe.
San Lilium,
Musade edersen ceviz konulu başlıkta altay ceviz tartışmalarına katkı sağlamak amacıyla, resimlerinizi o başlıkta paylaşabilirmiyim?, gerçi siz o görevi benim yerime yapsanız daha iyi olur sanırım.
Bol ürünler temennisiyle.
Sevgili ykaya194, aynı resimlerin diğer başlıklarda da olması hem doğru olmaz hem kafa karışıklığı yaratır, anlamı da olmaz zaten, ama başka başlıklarda bir şey anlatmak için görsellik gerekliliği varsa tabi ki, kullanılabilir.
Buradaki amaç altay cevizine katkı sağlamaksa chandler ya da pedro bu cinse katkı sağlamaz,
Altay cevizi rakipsiz gösteriliyor zaten, :) katkısı da olacağını sanmıyorum.
ykaya194
20-05-2013, 14:03
Sevgili ykaya194, başka başlıklarda bir şey anlatmak için görsellik gerekliliği varsa tabi ki, kullanılabilir.
Buradaki amaç altay cevizine katkı sağlamaksa chandler ya da pedro bu cinse katkı sağlamaz,
Altay cevizi rakipsiz gösteriliyor zaten, :) katkısı da olacağını sanmıyorum.
Sevgili lilium,
Ben zaten görsellik gerekliliği olduğunda kullanabilirmiyim demek istedim ve altay cevize katkı sağlar derken; tartışmalarda altay cevizi rakipsiz göstermelerine karşı tez olarak kullanmak istiyorum. (sanırım satırlarımda çümle düşüklüğü olmuş)
Uzun süredir altay cevizinden yazılarımızda sorduğumuz sorulara cevap alamadık. Sanıyorum kendilerine şimdilik yeni anti tez üretmeye pek gerek yok.
Haklısınız, cevap alamadığımız bir şeye anti tez üretmeye gerek yok,
Sorduğum soruların cevabını alamadığım gibi bir de görmezden geliyorsunuz diye suçlandık.
Sorduklarımızın karşılığı ya yok, ya da biz kaale almadılar, ve ya abartı yalan var.
Bizim için bir mahsuru yok bekler görürüz, Ama beklemeyipte 25 tl den fidan alıp bahçe kuranlar bizim kadar şanslı olmayabilirler,
Oda bir şanstır.
Erken kalkan yok alır demişler, ama nasıl bir pabuçla yola çıkarsan yol alırsın bilmek lazım.
Şanslarına karanlıkta iyi bir pabuç gelmişse ne halaa, Ya gelmemişse, ayaklarım maf oldu öldüm bittim demek yok.
ykaya194
20-05-2013, 20:14
Erken kalkan yok alır demişler, ama nasıl bir pabuçla yola çıkarsan yol alırsın bilmek lazım.
Şanslarına karanlıkta iyi bir pabuç gelmişse ne halaa, Ya gelmemişse, ayaklarım maf oldu öldüm bittim demek yok.
Siteye az önce girip sayfanda gezinirken karşıma hoş sözlerin çıktı, yine
döktürdün sevgili Lilium.
Ceviz resimlerini tekrar gözden geçirdim, on gün önce bahçeni ziyeretimde meyveleri henüz çiçekti maşallah epey büyümüşler. Benimkilerde çiçek dökmediyse büyümüşlerdir bir an önce gidip koparmalıyım.
Benimde favorim pedro. hem cicek hem iç doldurma yönünden chander den iyi gibi geliyor bana.5 yaşındaki pedroda 7-9 arlı cicek chander de 3-4 erli en fazla cicek var.pedroyu ön plana cıkarmak gerekir diye düşünüyorum.ama ilerisi için chander ne olur bilinmez.zaman tecrübe gösterecek.erkende konuşmak istemem.
Sayın lilium görüşlerinizin hepsine katılıyorum.ben sadece şu ana kadarki tecrübelerimi söyledim.chander için kiminle görüşsem bütün fikirler sizin ki gibi .ben de bunu zamanla görcez diyorum.sizce chander dozlayıcı olarak franguette mi fernette mi .şimdilerde tozlamayı ,sırt tulumbası ile yapılıyormuş ama ben görmedim.teşekkürler iyi calışmalar.
jackoceans
27-05-2013, 13:04
Öncelikle herkese merhabalar diliyorum, ben 22 yaşında genç bir toprak severim ve memleketteki arazimize cevz ağacı dikmeye karar verdim.
sevgili lilium forumun çoğunu ve senin başlığını baştan sona okudum, ve kafam açıkcası çok karıştı ve genç olduğum şehrde yaşadığım için bu konulara biraz yabancı olduğumu farkettim açıkcası ama ceviz bahçemi kurmakta kararlıyım ve şuanda bahçemin modelinide bulduğuma inanıyorum, eğer ki bi sakıncası yok ise seninle iletişime geçmek isterm yaklaşık 1 ay sonra okulum bitmiş ve bende inşallah mezun olmuş olucam ve o andan itibarende memlekete gidip bahçemde keşif yapacağım senin ışığın doğrultusunda bahçemi kurmak istiyorum bana yardımcı olma şansın var mı?
şimdiden teşekkür ediyorum, istersen özelden de iletişime geçebilirsin ve çok memnun olurum açıkcası yardımına ihtiyacım olucak.Eğer ki kısa sürede cevap yazarsan ben hemen cevap veremiyeceğim çünkü sınav dönemim ve çok yoğun olucak ama muhakkak cevap vereceğim
Başarılarının devamını diliyorum.
Öncelikle herkese merhabalar diliyorum, ben 22 yaşında genç bir toprak severim ve memleketteki arazimize cevz ağacı dikmeye karar verdim.
sevgili lilium forumun çoğunu ve senin başlığını baştan sona okudum,
Sayın jackoceans;, öncelikle sayfamı okuma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkür ederim,
Genç bir toprak severle karşılaşmam beni oldukça memnun etti, şehirde yaşamanız bazı bilgileri bilmemeniz kafa karışıklığı yaratabilir bilgilere ulaştıkca kafanda rahatlayacaktır önemli olan yapacağın işi sevmek doğru bilgiyle bu işe başlamak ve iyi bir araştırmacı olarak yanlış bilgiyle doğru bilgiyi ayırabilmek eleyebilmek doğruyu uygulamak seni başarıya götürecektir.
Şehirde büyümeniz toprağı tanımamak toprağın zor koşullarını bilmemekle maça bir sıfır mağlup başlıyorsunuz, buda morelinizi bozmasın zira ben ne bilmeyenler gördüm o çok bilen çiftçileri geçtiler yeter ki, başarıya azimli olun gerisi gelir.
Sizler gibi genç arkadaşlara yardımcı olmak gurur verici bir şey olması gerek, her zaman yardım etmek isterim çekinmeden sorabilirsiniz.
İletişim bilgilerimi özelinize yazıyorum.
alimallah
27-05-2013, 14:42
her zaman yardım etmek isterim çekinmeden sorabilirsiniz.
İletişim bilgilerimi özelinize yazıyorum.
Gel de kıskanma şimdi:(
...
forumun çoğunu ve senin başlığını baştan sona okudum
....
bi sakıncası yok ise seninle iletişime geçmek isterim
...
istersen özelden de iletişime geçebilirsin
...
Herkes özelden iletişime geçseydi, yazdığınız ilk cümleyi gerçekleştiremezdiniz değil mi? :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.