Bağlan

View Full Version : Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6]

kgursan
16-11-2012, 19:21
Bugün lale, nergiz ve çiğdem soğanlarımı bahçe toprağı bulamadığım için torflu saksılara diktim; torfta ne kadar olurlar? Eğer olmaz ise hemen torfu değiştireyim!..

Torf da besin yoktur, çok hafif hafif (azar azar) gübre takviyesi yaparsanız iyi olur. Ayrıca, torf u sulamada dikkatli olmalısınız. Çok su verirseniz ıslak kalır ve bitkiler çürür ama torfu kurutursanız da verdiğiniz suyu almaz-çekmez su akar gider ama torf ıslanmaz. Bu nedenle dikkatli sulayın. Sadece nemli kalsın,ıslak olmasın ve kurumasın.

Eğer hasbelkader saksıdaki torfu kuruttuysanız!?? tekrar su çektirmek için saksının su içinde uzunca bir süre (1 saat kadar) kalması, sudan çıkartılıp suyun süzülmesi ve nemli hale gelmesi gerekir. Ancak nemli torf verdiğiniz sulama suyunu emer.

YeniGine
16-11-2012, 23:17
Teşekkürler Sayın kgursan; yarın inşallah ilk işim bahçeden toprak çıkarayım; saksıyı değiştireyim.

burgazada
06-01-2013, 18:22
Merhaba,

Ekteki ufakligi burgazada'da sahilde kayalara yapisik olarak buldum. kucuk bir sogani var, tuylu yapraklari. ne oldugu konusunda bilgisi olan var mi?

Tesekkurler

fikreteren
10-01-2013, 14:58
sanki muskarine benziyor gibi..

burgazada
10-01-2013, 17:29
tesekkurler! adini dah aonce bilmiyordum ama adanin tepesinde bir cok muskari goruyoruz mart-nisan gibi. olabilir. gerci bunun yapraklari epey tuylu belki henuz ufak oldugu icin. tekrar tesekkurler!

burgazada
03-03-2013, 12:34
muskari degil sanirim; bu da simdiki hali. henuz cicek acmadi..

Merhaba,

Ekteki ufakligi burgazada'da sahilde kayalara yapisik olarak buldum. kucuk bir sogani var, tuylu yapraklari. ne oldugu konusunda bilgisi olan var mi?

Tesekkurler

burgazada
04-03-2013, 17:41
muskari degil sanirim; bu da simdiki hali. henuz cicek acmadi..

akyildizmis. bugun mor ve sari benzer cesitlerini de buldum adada.
http://www.agaclar.net/forum/ege-bolgesi/3413.htm

sarı kasımpatı
16-11-2013, 17:59
Sevgili burgazada bu akyıldız en sevdiğim çiçeklerden biridir. Ben de Antalya civarında doğal alanlarda çok görürdüm bu çiçekleri. Ben de sümbül büyütüyorum şu an soğan halinde bekliyor. İki senedir çiçek açıyor çok mutluyum. Umarım bu sene de açar ve o mis kokulu çiçekleri tekrar odamı güzelleştirir. Sizlere çiçek açtığı zamandan fotograf göstereceğim. :D
454606
454607

Laleci_03
07-02-2014, 16:37
Benim bir sorum olacaktı değerli arkadaşlar... Dün A101'den paket halinde sümbül, nergis ve çiğdem soğanları aldım dikim zamanı geçti ama dayanamadım işte :) Hala gelişip çiçek açma şansları var mıdır acaba? (Hepside başını çıkarmış vaziyete.)

kgursan
07-02-2014, 18:39
Benim bir sorum olacaktı değerli arkadaşlar... Dün A101'den paket halinde sümbül, nergis ve çiğdem soğanları aldım dikim zamanı geçti ama dayanamadım işte :) Hala gelişip çiçek açma şansları var mıdır acaba? (Hepside başını çıkarmış vaziyete.)

Toprağa gömün görürsünüz!! Merak etmeyin çiçek açarlar...

Laleci_03
07-02-2014, 20:38
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sn. Kgursan. İnşallah çiçek açarlar.

hüzün
10-02-2014, 15:14
merakla bekliyorum

umayana
28-04-2014, 18:03
lale ve sümbül soğanlarını topraktan erken çıkarmışım hepsi bozuldu.
keşke hiç çıkarmasaydım.

Ben geçen yıl kurumasını beleyip saksısından toprağıyla alıp mutfağın serin ışıksız bir yerine çıkarmıştım bu yıl çok zayıf açtılar. Bu sefer neyapmalıyım diye ereştırmaya gveldim. Lütfen yardımcı olun....

umayana
28-04-2014, 18:12
Sarı Kasımpatı,sümbül çiçekleri solunca nasıl davranmalı,lütfen bana anlatır mısınız?
Forumu kullanmayı da pek bilemiyorum. Sadece okuyordum. Merakla yanıtınızı bekliyoum.

ardoise
29-05-2014, 14:12
aralık-ocak gibi çiçek açmak üzereyken çiçekçiden aldığım sümbüllerimi soğanlarını geliştirsin diye bir saksıya koymuş, eskiye nazaran daha nadir de olsa suluyordum. geçen hafta ikinci kez çiçek açtılar.

soğandan yetiştirdiklerim birer defa çiçek verip şimdi kurumak üzereyken sümbülerin aynı yıl içinde ikinci kez açması normal mi? soğanlı bitkilerin özelliği yılda bir kez çiçek açmaları değil mi? bu hadise neden olmuş olabilir acaba?

kgursan
01-06-2014, 00:35
aralık-ocak gibi çiçek açmak üzereyken çiçekçiden aldığım sümbüllerimi soğanlarını geliştirsin diye bir saksıya koymuş, eskiye nazaran daha nadir de olsa suluyordum. geçen hafta ikinci kez çiçek açtılar.

soğandan yetiştirdiklerim birer defa çiçek verip şimdi kurumak üzereyken sümbülerin aynı yıl içinde ikinci kez açması normal mi? soğanlı bitkilerin özelliği yılda bir kez çiçek açmaları değil mi? bu hadise neden olmuş olabilir acaba?

Yanındaki küçük yavru soğanlar çiçek vermiştir.

lilipar
03-06-2014, 15:18
Hocam aramaktan helak oldum bulamıyorum.Yardımcı olursanız çok çok çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürler...

Orjinal ismi Allium beyaz olanın allium hirtifolium var album , mor olanın Allium Gladiator dür.

tac_yaprak
13-06-2014, 12:42
501767

Merhabalar, Bu cicek sumbul mudur? Nisan ayinda cok guzel cicek verdi ama simdi kuruyup gitti :( Nasil bakmaliyim, tekrar cicek acarmi, **** soganlari koruyabilirmiyim bir sonraki sene icin ve nasil ? Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim :))

kgursan
13-06-2014, 22:57
501767

Merhabalar, Bu cicek sumbul mudur? Nisan ayinda cok guzel cicek verdi ama simdi kuruyup gitti :( Nasil bakmaliyim, tekrar cicek acarmi, **** soganlari koruyabilirmiyim bir sonraki sene icin ve nasil ? Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim :))

değişik bir sümbüle benziyor. yaprakları sararmış, artık su vermeyin. saksısı ile serin bir yerde kalsın. Dikim zamanına kadar (Ekim-Kasım) ayı saksıda kalabilir dikerken soğanları çıkarıp , ayırıp tekrar dikebilirsiniz, veya 1 ay kadar sonra Temmuz-Ağustos da soğanları çıkarıp serin, kuru, havadar gölge bir yerde dikim zamanına kadar Bez torba, gazete kağıdı vb. içinde muhafaza etmelisiniz.

pria
14-06-2014, 00:23
Merhabalar, Bu cicek sumbul mudur?

Bu yıl baharda İstanbul'da ARAS kargoya gittiğim yolda yüksek bir taş bahçe duvarının üzerinde aynen bunun gibi çok ilgimi çeken bir çiçek görmüştüm..
Çok ilgimi çekmişti.Çoktular ve çok güzeldiler..

irem35
27-02-2015, 09:53
*** çiçekçiden aldığım sümbülüm eve gelince bir kaç gün içinde sarardı ve çiçekleri döküldü.yeşil yaprakları da sararıyordu ki annem doğanlarına yakın yerlerinden kesmiş.bahara geri çıkar yaprakları dedi.öylece saksıda duruyorlar.ne yapmalıyım sizce?yardım lütfen

kgursan
28-02-2015, 17:34
*** çiçekçiden aldığım sümbülüm eve gelince bir kaç gün içinde sarardı ve çiçekleri döküldü.yeşil yaprakları da sararıyordu ki annem doğanlarına yakın yerlerinden kesmiş.bahara geri çıkar yaprakları dedi.öylece saksıda duruyorlar.ne yapmalıyım sizce?yardım lütfen

Yaprajkları tekrar çıkmaz, belki soğanı çürümüştür. Yapacak birşeyiniz yok. sulamayın, kuru bırakın... En iyisi Eylül Ekimde yeni sağlıklı bir soğan dikin .Kolay gelsin.

akçabardak
28-02-2015, 17:54
501767

Benim küçüklüğümde sınıfça okul gezisi düzenlenirdi öğretmenlerimizle birlikte ormana bu sümbülden toplamaya giderdik,
biz bu sümbüle dağ sümbülü derdik ben onu çok seviyorum, soğanını bulabilirsem hemen alırım, çocukluk hatıram.

Bunlar netten alıntı.

538784

538785

tabus
01-03-2015, 16:56
Benim küçüklüğümde okul gezisi düzenlenirdi öğretmenimizle birlikte ormana bu sümbülden toplamaya giderdik,
biz bu sümbüle dağ sümbülü derdik ben onu çok seviyorum, soğanını bulabilirsem hemen alırım, çocukluk hatıram.

Bunlar netten alıntı.

538784

538785
Sn akçabardak, merakınız , benimki böyle başladı, insanı tohumdan yetiştirme konusuna getiriyor. Ne yazık ki ülkemizde bunun gibi değerli bitkileri üreten ve satan yok. Soğanını sökmek yasak. Yurt dışında bulabilirsiniz fakat gümrük yetkilisinin insafına kalıyor. Bu gibi durumlarda ben de tohumunu bulup sabırla yetiştirip sonucu bekliyorum. Size kolay gelsin.

akçabardak
01-03-2015, 17:22
Sn akçabardak, merakınız , benimki böyle başladı, insanı tohumdan yetiştirme konusuna getiriyor. Ne yazık ki ülkemizde bunun gibi değerli bitkileri üreten ve satan yok. Soğanını sökmek yasak. Yurt dışında bulabilirsiniz fakat gümrük yetkilisinin insafına kalıyor. Bu gibi durumlarda ben de tohumunu bulup sabırla yetiştirip sonucu bekliyorum. Size kolay gelsin.

Teşekkür ederim sayın tabus, evet Türkiye'de ben de hiç rastlamadım, yukarıda da bahsettiğim gibi çocukluk dönemim Bulgaristan'da geçtiği için sık sık okul gezileri düzenlenirdi ve okulca ormana bu sümbüllerden toplamaya giderdik, ormanlarda o kadar çok vardı ki bunlardan, anlatamam size keşke bir yolunu bulabilsek te edinebilsek şimdi daha da çok can atıyorum bulabilmem için, belki siz bulabilirsiniz kimbilir, size de kolay gelsin umarım bir gün bu çiçek karşımıza çıkar.

tabus
01-03-2015, 18:41
Teşekkür ederim sayın tabus, evet Türkiye'de ben de hiç rastlamadım, yukarıda da bahsettiğim gibi çocukluk dönemim Bulgaristan'da geçtiği için sık sık okul gezileri düzenlenirdi ve okulca ormana bu sümbüllerden toplamaya giderdik, ormanlarda o kadar çok vardı ki bunlardan, anlatamam size keşke bir yolunu bulabilsek te edinebilsek şimdi daha da çok can atıyorum bulabilmem için, belki siz bulabilirsiniz kimbilir, size de kolay gelsin umarım bir gün bu çiçek karşımıza çıkar.
Neden tohum alıp yetiştirmeyi denemiyorsunuz? Hem oldukça keyiflidir, tohumdan bir şeyler yetiştirmek.
İlk baktığımda Türkiye'nin batısında yetiştiği yazıyordu. Bir gün rast gelirsem, söz olsun transplant yaparım.

akçabardak
01-03-2015, 18:48
Neden tohum alıp yetiştirmeyi denemiyorsunuz? Hem oldukça keyiflidir, tohumdan bir şeyler yetiştirmek.
İlk baktığımda Türkiye'nin batısında yetiştiği yazıyordu. Bir gün rast gelirsem, söz olsun transplant yaparım.

Çok isterim ama nereden alacağımı bilemiyorum ki, Türkiye'de tohumlarını satanlar var mıdır acaba...

akçabardak
01-03-2015, 19:53
Bu bitki ile biraz araştırma yapmak istedim karşıma burası çıktı, meğer Türkiye'de de varmış bu çiçek.

http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/8346.htm

http://www.agaclar.net/forum/ege-bolgesi/3396.htm

tabus
01-03-2015, 20:43
Çok isterim ama nereden alacağımı bilemiyorum ki, Türkiye'de tohumlarını satanlar var mıdır acaba...
Ben tohumları yurt dışından alıyorum. Kasım gibi hatırlatırsanız benimkilerin arasına ilave ederim.
Benzeri soğanları bulmuşsunuz ne güzel.. Arayan bulur.:)

Lavanta
26-03-2015, 22:41
Arkadaşlar benim safran bahçem de müthiş oldu.Resmini paylaşayım.

Denizlide hangi ilçedesiniz ?

AgacSevdalisi
16-11-2015, 15:41
Ben clivia ve frezia çiçeklerini tohumdan üretmek istiyorum. elimde biraz tohum var. bu çiçeklerin tohumdan çimlenme zorluğu var mı? Tohumdan yetiştirilebiliyor mu? Bilgisi olan tecrübeli arkadaşarın tavsiyelerini bekliyorum. Belki benim gibi merak eden çok kişi vardır. Forumlarda tohumdan çimlendirme ile ilgili bilgi bulamadım.

alys
16-11-2015, 20:35
Ben clivia ve frezia çiçeklerini tohumdan üretmek istiyorum. elimde biraz tohum var. bu çiçeklerin tohumdan çimlenme zorluğu var mı? Tohumdan yetiştirilebiliyor mu? Bilgisi olan tecrübeli arkadaşarın tavsiyelerini bekliyorum. Belki benim gibi merak eden çok kişi vardır. Forumlarda tohumdan çimlendirme ile ilgili bilgi bulamadım.

Sayın AgacSevdalısı;
Frezya tohumunu denemedim. Cliviayı tohumundan ürettim. Tohumlar şu sıralar olgunlaşma aşamasında. Tohum kapsülleri yeşilden kahverengiye dönüşmeye başladı. Kapsüller hafif yumuşamaya başlayınca tohumları hasat edebilirsiniz. Kapsüllerde 1 veya 1' den fazla tohum olabiliyor. Tohumların taze ekilmesi gerekir. Tohumlar nohuttan biraz küçük ve ya büyük olabilir.

Kapsülden çıkarılan tohumlar ince bir zar ile kaplıdır. Ekmeden önce bu zarın tohumun büyüme noktasına zarar vermeden çıkarılması gerekir. Zarı çıkarılan tohumlar herhangi bir mantari hastalık oluşmaması için suda eritilmiş fungusitte 10 dakika kadar bekletilir. Toprağa 1-2 cm. kadar derine ekilir.

Toprak için torf uygundur. Toprağın nemli kalmasına dikkat edilmelidir. Çok sulanmamalıdır. Sulama üstten püskürtme ile yapılmalıdır. Ortam sıcaklığı 18 derece altına düşmemeli. Çimlenme 2-3 hafta içinde gerçekleşecektir.

Clivianın çiçek açması için 3 yaşında ve 13-14 yapraklı olmasına ihtiyaç var. Aynı zamanda iyi bakılması da gerekir.

Kolay gelsin...

kgursan
18-11-2015, 18:22

Frezya yı tohumdan yetiştirilmesi uzun bir süreç dir. Tohumlar mart cıvarında ekilir, çıkışları düzensiz olur. Çıkanları ilkbahar ve yaz aylarında sulama, ot alma güneşten koruma vs. gibi bakım işleri yapılır son baharda kışa doğru çiçek verebilir . Sıcaklık koşulları önemlidir, fazla sıcağı sevmez, sıcakta çiçek tomurcuğu oluşturmaz. Çiçek tomurcuğu oluşturması için 15 o C sıcaklık ister.

Mücevher Çalısı
18-11-2015, 23:28

Frezya konusunda bilgi verebilirim. Haziran ayında ektim tohumları. Tüm yaz suladım:D Onlar klasik olarak Eylül ayında topraktan çıktılar:p Şimdiye kadar boyları ortalama 5 cm oldu. Büyüyorlar şimdilik, çiçeklenme bu sene beklemiyorum. İnşaallah seneye çiçeklenecekler:)

kgursan
20-11-2015, 16:24
Frezya konusunda bilgi verebilirim. Haziran ayında ektim tohumları. Tüm yaz suladım:D Onlar klasik olarak Eylül ayında topraktan çıktılar:p Şimdiye kadar boyları ortalama 5 cm oldu. Büyüyorlar şimdilik, çiçeklenme bu sene beklemiyorum. İnşaallah seneye çiçeklenecekler:)

seneye derken, Martta çiçek vermeleri lazım. çok yavaş gelişmişler. Benim Ekim ortasında diktiğim yavrular 10 cm oldu! Martta çiçek verecekler. Paylaşırım. kolay gelsin.

Mücevher Çalısı
20-11-2015, 16:49
seneye derken, Martta çiçek vermeleri lazım. çok yavaş gelişmişler. Benim Ekim ortasında diktiğim yavrular 10 cm oldu! Martta çiçek verecekler. Paylaşırım. kolay gelsin.

İlk defa tohumdan yetiştiriyorum. Haziranda ektiğimde çıkmış olsalardı toprakları onları beslerdi. Lakin onlar dinlenmeyi tercih ettiler ve bu esnada onların saksısı yaz çiçekleri ile işgal oldu. Ben onları tam unutmuşken eylülde çıktılar topraktan. 2,5 litrelik yoğurt kabına 50 civarı ekmişim:o benimkiler biraz bakımsızlar haliyle.
Saygılar...

Ekleme: 21.11.2015
586273

akçabardak
02-12-2015, 22:43

Sn. tabus, sonunda bu soğanlının tohumlarını gökte ararken bakın nerede buldum :D

Sizin bu sözleriniz beni bu bitki konusunda araştırma yapmamı ve tohumları bulmamı sağladı.
Umarım tohumlar tazedir ve çimlenir ve bana yeniden eskisi gibi yukarıda ki mesajlarımda da belirttiğim gibi çocukluk yıllarımı yaşatırlar.

Bu sümbülü çok istiyordum, siz de bana insan isterse ne yapar eder bulur demiştiniz işte buldum, şimdi tohumları ekip
3 ay kadar bir zaman bekleyip sonucu hep birlikte göreceğiz inşallah.

587495

hobiciakvarist
29-02-2016, 15:47
Eminönünde iri soğanlı "Amrylis" adı altında bir bitki satılıyor, ama Amrylis değil. Yapraklar ikişer ikşer soğandan çıkıyor ve ince yapıda. Soğan kahve rengi bir zar ile kaplı. Bu soğan ne olabilir?

eneskrky
29-02-2016, 15:53
amaryllis belladonna

tolgahan83
29-02-2016, 18:40
Eminönünde iri soğanlı "Amrylis" adı altında bir bitki satılıyor, ama Amrylis değil. Yapraklar ikişer ikşer soğandan çıkıyor ve ince yapıda. Soğan kahve rengi bir zar ile kaplı. Bu soğan ne olabilir?

sakın alma onlar sadece yaprak çıkarıp yazın kuruyorlar yaprakları belladonnaya benziyor ama değil bende onların mağdurlarındanım.

eneskrky
29-02-2016, 20:28
Şey tolgahan abicim : Bende memnun değilim çoğu soğan sahte zaten bunun hakkında uyarı bile yapmıştım. Ancak bir dükkan var ve orda gerçekten belladonna var ,bende çok güzel açtılar hatta.
Ancak geri kalanları bilemem yalan söylemiş olmayayım..

hobiciakvarist
01-03-2016, 09:34
Şey tolgahan abicim : Bende memnun değilim çoğu soğan sahte zaten bunun hakkında uyarı bile yapmıştım. Ancak bir dükkan var ve orda gerçekten belladonna var ,bende çok güzel açtılar hatta.
Ancak geri kalanları bilemem yalan söylemiş olmayayım..

Enes Kardeşim, hangi dükkan acaba? :confused:

hobiciakvarist
01-03-2016, 09:35
sakın alma onlar sadece yaprak çıkarıp yazın kuruyorlar yaprakları belladonnaya benziyor ama değil bende onların mağdurlarındanım.

Sadece yaprak çıkartıyor sonra da ölüyor mu? Yoksa seneye tekrar mı yaprak açıyor?

Ben Amarylis olmadığını şu yüzden düşündüm: normalde amarylis önce çiçek sapı göndermezmi bu dönemlerde, yapraklar daha sonra gelir diye biliyordum. Bu yüzden belladona değil diye düşündüm.

tolgahan83
01-03-2016, 09:46
Benim aldıklarım her sene sadece yaprak çıkarıyor siz Enesin aldığı yeri bulun ondan alın .Eminönündekileri çoğu sahte.

eneskrky
01-03-2016, 10:24
Evet çoğu sahte ,sadece amarylliste değil çoğu soğanlıda bunu yapıyorlar..
Burda biraz bahsetmiştim
http://www.agaclar.net/forum/alisverisler-ve-ilanlar-hakkinda/38028.htm#post1443734

hobiciakvarist
02-03-2016, 07:23
Bu sabah deliye döndüm! Dün ben okulda iken kargalar balkonumu basmış! Bütün ektiğim laleleri bir güzel sökmüş, saksılarımını devirmiş, müge filizlerini yemeye çalışmış parçalamış ve sökmüş. Dün gece balkonu kontrol etmedim yorgun olduğumdan olayı, sabah okula gitmeden bir bakayım dedim ve başımın üstünden kaynar sular döküldü...

Bu kargalar neden böyle? Neden bu kadar fazla'lar (bizim Güngören'de her 10 kuştan 7si karga) ve neden belediye bunlara bir çözüm bulmuyor? kafamda böyle düşünceler geçti bir an... Tabi sinirin etkisi sanırım yoksa Belediye ne yapsın (çöpleri daha iyi toplamak ve muhafaza etmek dışında...)

Neyse, şimdi hepsini tekrar ekeceğim artık ama müge'ler toplar mı kendini bilemedim. Kökleri tamamen kurumuş dışarda kaldıklarından dolayı sanırım, birkaçtanesinin de filizi kurumuş/parçalanmış... Offf ya offf düşündükçe deli oluyorum!

Batı Rüzgarı
02-03-2016, 10:09
Bu sabah deliye döndüm! Dün ben okulda iken kargalar balkonumu basmış! Bütün ektiğim laleleri bir güzel sökmüş, saksılarımını devirmiş, müge filizlerini yemeye çalışmış parçalamış ve sökmüş. Dün gece balkonu kontrol etmedim yorgun olduğumdan olayı, sabah okula gitmeden bir bakayım dedim ve başımın üstünden kaynar sular döküldü...

Bu kargalar neden böyle? Neden bu kadar fazla'lar (bizim Güngören'de her 10 kuştan 7si karga) ve neden belediye bunlara bir çözüm bulmuyor? kafamda böyle düşünceler geçti bir an... Tabi sinirin etkisi sanırım yoksa Belediye ne yapsın (çöpleri daha iyi toplamak ve muhafaza etmek dışında...)

Neyse, şimdi hepsini tekrar ekeceğim artık ama müge'ler toplar mı kendini bilemedim. Kökleri tamamen kurumuş dışarda kaldıklarından dolayı sanırım, birkaçtanesinin de filizi kurumuş/parçalanmış... Offf ya offf düşündükçe deli oluyorum!
geçmiş olsun öncelikle
kargaların yaptığından eminmisiniz başka tür bir kuş yapmış olabilir mi?

aslında geçen yaz benim de başıma böyle birşey geldi.gerçi pek fazla bir tahribat yoktu bi soğanı dışarı çıkarıp bırakmış ne amaçla yapılmış anlamadım.
muhtemelen açlıktan dolayı yapıyorlar. belki bi kaç ekmek kırıntısı bunu engelleyebilirdi tabi böyle birşey olacağı kimsenin aklına gelmez ki önlem alınsın...

efiltem
26-03-2016, 12:31
2 yıldır ektiğim ama nerden geldiğini hatırlamadığım bir soğan var elimde. acaba adı nedir bunun?

hocam100
26-03-2016, 12:35
Nergis

mobil telefondan tapatalk ile yollandı

özfidan
26-03-2016, 17:04
Evet Nergis bunlar. Görsel olarak harikalar ama kokuları pek yoğun değil.

çiçeksever
29-03-2016, 08:59
2 tane sorum olacak.
1-Bir tanıdık bazı soğanlı bitkilerin zamanla toprağın derinliklerine indiğini ve bu nedenle kaybolduğunu söyledi. Bu doğru mudur?
2-Bir yerde 1 soğanın ömrünün 3 sene olduğunu 3. sene sonunda yavrulayarak ana soğanın öldüğünü okudum. Bunu doğruluğunu teyit etmek istiyorum. Buradan işin uzmanlarından (özellikle kgursan ve hocam100) cevap bekliyorum

hocam100
04-04-2016, 20:32
2 tane sorum olacak.
1-Bir tanıdık bazı soğanlı bitkilerin zamanla toprağın derinliklerine indiğini ve bu nedenle kaybolduğunu söyledi. Bu doğru mudur?
2-Bir yerde 1 soğanın ömrünün 3 sene olduğunu 3. sene sonunda yavrulayarak ana soğanın öldüğünü okudum. Bunu doğruluğunu teyit etmek istiyorum. Buradan işin uzmanlarından (özellikle kgursan ve hocam100) cevap bekliyorum

1-Hiç duymadım.Soğanlar derine inmez eğer bakım yapılmazsa zayıflar ve ölür.
2-Bir spğanın ömrü eğer iyi bakılırsa 10-15 belki de 20 yıldan fazladır.Benim 15 yıllık sümbül soğanım var.

kgursan
18-06-2016, 02:14
2 tane sorum olacak.

1. Bazı soğanlı bitkilerin örneğin LALE soğanları bazı hallerde normal soğandan başka "Drop" soğan denilen, dikilen soğanın tabanından daha derine doğru bir göbek bağı uzatır ve ucunda soğan oluşur. Duruma göre göbek bağının uzunlupu 10-12 cm olabilir.

2. Bir soğanın ömrü bitkilere göre değişir. örneğin frezya soğanları her sene kendilerini yeniler, yavrular dolayısıyla yenilenen soğanın ömrü uzun yıllar devam eder. Ancak dikilen soğan ölmüştür.,
Lale soğanlarında dikilen soğan çiçek verdikten sonra parçalanır ve yavrular oluşur, ana ölür, Sümbül de dikilen soğan çiçek verdikten sonra içten dışarı doğru yeni scaleler yapar, dış kabuk kısmı kurur ama iç kısımda yeni scaleler oluşu ve ömrü devam eder.

tatlı bezelye
25-06-2016, 15:44
Merhaba,

Bunlar bahcenin mini tohum hasilati. Tekrar cicekligin icine dokecegim ve hafifce gomerim.

Evdeki hesap bahceye uyarsa seneye mini allium, mini yabani glayol ve mini mini muscarilerim olur. Kismet :)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160625/ecede8a80800a3a886e7b837bb38bd5a.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

tabus
05-11-2016, 20:58
2 tane sorum olacak.
1-Özellikle bazı soğanlı bitkilerin Contractile (Türkçesini bilmiyorum)denilen kök sistemi vardır. Bu kök, soğanı en ideal yetişme ortamına uygun olacak şekilde aşağı doğru çeker. Nergis bunun bir örneğidir.Bu sebeple satın alınan soğanların ortama alışmaları ortalam 2 yıl sürer diyebilirim.

kgursan
09-12-2016, 20:13
1-Özellikle bazı soğanlı bitkilerin Contractile (Türkçesini bilmiyorum)denilen kök sistemi vardır. Bu kök, soğanı en ideal yetişme ortamına uygun olacak şekilde aşağı doğru çeker. Nergis bunun bir örneğidir.Bu sebeple satın alınan soğanların ortama alışmaları ortalam 2 yıl sürer diyebilirim.

Kontractil kök (Hortum kök) ; Gladiol, Frezya vb. Soğanımsı gövdesi (Corm) olan bitkilerde , soğanı diktikten sonra ,soğandan önce ince kökler çıkar. sonra toprak üstünde 3. yaprak çıkarken dikilen yumru büzüşür, işlevini kaybeder ve bu yumrunun üzerinde gövdenin farklılaşması ile yeni yumru (soğan) oluşmaya başlar ve yeni oluşan yumrunun tabanından KALIN. ETLİ.Kontraktil kökler (Hortum kökler) çıkar ve beslenme işini bu kökler üstlenir bunlar aynı zamanda bitkiyi aşşağı doğru çekerek sağlamlaşmasını sağlarlar.

(Lale , lilium ve nergis vb. soğanlı bitkilerin kökleri normal köklerdir.) Bu cümle yanlış olmuş düzeltiyorum!..Bunların kökleri de Kontractil köklerdenmiş...

kolay gelsin.

tabus
31-12-2016, 21:44
Kontractil kök (Hortum kök) ; Gladiol, Frezya vb. Soğanımsı gövdesi (Corm) olan bitkilerde , soğanı diktikten sonra ,soğandan önce ince kökler çıkar. sonra toprak üstünde 3. yaprak çıkarken dikilen yumru büzüşür, işlevini kaybeder ve bu yumrunun üzerinde gövdenin farklılaşması ile yeni yumru (soğan) oluşmaya başlar ve yeni oluşan yumrunun tabanından KALIN. ETLİ.Kontraktil kökler (Hortum kökler) çıkar ve beslenme işini bu kökler üstlenir bunlar aynı zamanda bitkiyi aşşağı doğru çekerek sağlamlaşmasını sağlarlar.

Lale , lilium ve nergis vb. soğanlı bitkilerin kökleri normal köklerdir.

kolay gelsin.

Conractile kök için ''hortum Kök '' demişsiniz, inanın bilmiyordum, teşekkür ederim.
Siteye de yazmıştım yıllar oldu, botanik terimlerini resimli açıklayan Türkçe,sözlük/kitap
sormuştum..
Biyoloji ve veya ziraat eğitimi almadığım için, anlamakta ve öğrenmekte zorluk çekiyorum..
Zaten az buçuk bildiğim var onu da Sn kgursan alt üst ediyor.
Müsaadenizle, muhalefet edeyim: Öncelikle, nergis konusunda rastladığım her yerde 'Contractil' kök sistemine sahip olduğu ve bu sebeple, kendini ideal derinliğe çekebildiğini yazıyordu.
Bu konuya, bahçe - bahçevan,ziraat siteleri yanında bilimsel yazılarda da rastladım.Bu hususta ısrarlıyım.
Bulabildiklerimin bir kısmını aşağıya yazıyorum:

The Growth of Bulbs..Yazar: A Rees E-kitap,2012 S:40
''Contractile roots are found in Narcissus, hyacinth and Iris and a number of investigations
of their structure and mode of action have been made.''

Food and Agriculture Organization of the United Nation FAO
Makale: contractile roots of Narcissus [1969]
Chen, S.

oregonstate.edu, botany 313;Roots Contractile kök için örnek olarak Nergis resmi verilmiş

Benim için önemli bilgi kaynağı, Ian Young'un düzenli yayınladığı,SRGC Bulb Log Diary,
7th JANUARY 2004 ''This Narcissus seedling illustrates very well the large thick
contractile root that will pull this young bulb deeper into the sand as it

Ayrıca Lilium için de, http://dept.ca.uky.edu/Morphology/rootadaptcontractileroots.pdf
görüldüğü üzre, Contactile kök için Lilium örneği verilmiş.

Sanıyorum konu biraz izaha muhtaç..Ya Contractile-Kontraktil/hortum kök kelimeleri bir birini karşılamıyor veya benim bilgi kaynaklarım yeterli değil..
Umarım sizi kıracak kelimeler kullanmadım.Sizi değerli paylaşımlarınızdan tanıyorum,özel önem veriyorum.
Amacım sadece konuyu açıklığa kavuşturmaktır.
Bitki yetiştiren herkesin yeni yılını kutluyorum..

kgursan
04-01-2017, 22:07
Sn Tabus,

Öncelikle yeni yılınızı kutlular, mutlu ve sağlıklı günler dilerim. Umarım daha güzel bir yıl geçiririz.

Yukarıdaki mesajda açıkladığınız Kontraktil Kökler konusu için teşekkür ederim. Bilmediğim bazı şeyleri öğrenmiş oldum. soğanlı bitkilerde Kontraktil kökler denince sadece frezya,gladiol gibi soğanımsı gövdeli (cormlu) bitkilere has kökler olarak biliyordum, demek yanılmışım. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim.

Rees in Growth of Bulbs, kitabını Çiçek soğanlarına yönelik bir çalışmam için pek çok yerini okumuş incelemiştim. Soğan yapısı, depolaması, erken (değişik zamanlarda ) çiçek açtırma fizyolojısı ile ilgili bir çalışmaydı. Ama dediğim gibi kökler konusuna dikkat etmemişim.

Bazı yurt dışı çalışmalardaki kelime/deyim vs. hepsinin türkçe de pek karşılığı maalesef yok. örneğin: Corm lu bitkiler, pek çok yerde Bulb olarak geçer, ama bizde bazı hocalarımız bile 'yumru' olarak söylerler ki bence doğru değildir, çünkü KÖK izleri vardır, Cyclamen, patates yumrudur kök yerleri yoktur, ticari kataloglarda da bulb olarak geçerler vs. bu konuda da hocalarımızla epey tartışmalarım olmuştu.

Her neyse konuyu uzatmayayım. sonuç olarak , ben sadece frezyanın ,veya gladiol un ikincil etli köklerini Kontraktil kök olduğunu sanıyordum,(Bu bitkileri çokça yetiştirdiğimiz için) Oysa Lilium soğanlarının, Nerine soğanlarının, Daffodil (nergis) soğanlarının vb. etli kalın köklerinin Kontraktil Kök olduklarını düşünmemiştim. Dün nettde araştırınca gördüm ki kökler konusunda daha geniş bilgiler var . Örneğin mısır bitkisinin kökleri ??? Bilmiyorum..

Son olarak Kontraktil kök lere bizim buralarda üreticiler Hortum kökler derler, kontraktile dilleri pek dönmez.. Ben de bu benzetmeyi beğenirim.

kolay gelsin.