Bağlan

View Full Version : Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6

Ashba
12-12-2007, 19:03
Gerilmeyelim hemen lütfen... Arkadaşlar, bu konuyla ilgili, Belediye başkanıyla yapılan röportajı okumuştum. Bir düşünün, bu soğanlar için depo, o depoda çalışacak işçiler, o depoda kullanılacak ilaçlar vs vs derken hesap daha tuzluya mal oluyor. Belediyeler lale alırken perakende olandan çok daha uygun fiyata alıyorlar ve birkaç yıllık anlaşma yapmak da mümkün oluyor. Üstelik alınan lalelerin tamamı ithal değil. Türk firmalara öncelik veriliyor. Bakınız: sadece toptan satış yapan soğanlı bitki firmaları.
Başkanın söylediğine göre iki şeklinde hesabı çıkartılmış ve her sene yeni soğan alımının çok daha hesaplı olduğu görülmüş.
Yapmayın.. Mevzu çiçek, çok para harcamanın yöneticilere bir karı olmaz.
Saygılarımla

bursevi
12-12-2007, 19:11
ashba' ya katılıyorum.Bildiğim kadarıyla soğanlar yerli üretrim.Ve lale soğanları hibrit oldukları için ikinci yıl tekrar ekildiklerinde ilk yılki ihtişamı vermiyorlar...Renkleri bozulmasa da boylarında küçülme ve düzensiz gelişim oluyor.Her şey para değil...Bulsanıza o kaybolan o İstanbul Lalesinden bir soğan!!!

Ashba
12-12-2007, 19:13
Cetvel, benim için de toplayabilirsen denk gelince çok sevinirim. Ben Düzce'de oturuyorum ve laleleri kendim için yetiştirebileceğim, başkalarına hediye edebileceğim, yaşadığım bölgelerde değerlendirebileceğim oldukça çok yerim var. Üstelik Düzceli vatandaşlar olarak belediyenin pek ilgilenmediği Kalıcı Konutlar çevre düzeninin de gayrimeşru sorumlusu kesildik :) Hani olur ya bir katliam görürsünüz, ben çuvalları kapar gelirim :D Devletin cebinden çıkan parayla devletin parklarını güzelleştirmiş oluruz.

cetvel
13-12-2007, 00:50
ashba' ya katılıyorum.Bildiğim kadarıyla soğanlar yerli üretrim.Ve lale soğanları hibrit oldukları için ikinci yıl tekrar ekildiklerinde ilk yılki ihtişamı vermiyorlar...Renkleri bozulmasa da boylarında küçülme ve düzensiz gelişim oluyor.Her şey para değil...Bulsanıza o kaybolan o İstanbul Lalesinden bir soğan!!!

bizim bölgemize dikilen bütün lalelerin kutularında "made in holland" ibaresi var... ama yerli üründe tedarik ediyorlarsa; bizim üreticileri destekleme anlamında iyi bir iş yapıyorlar...

ama yine de sökülen soğanların atılması, hiç bir şekilde mazur görülemez. 5 Aralıkta Bakırköy Özgürlük Meydanında lale soğanı dağıtmışlardı... Demekki soğanları atamak yerine böyle bir dağıtma işi planlamak çok zor değil... Umarım bu yönde bir plan yaparlar bu sene için...

cetvel
13-12-2007, 00:51
Cetvel, benim için de toplayabilirsen denk gelince çok sevinirim. Ben Düzce'de oturuyorum ve laleleri kendim için yetiştirebileceğim, başkalarına hediye edebileceğim, yaşadığım bölgelerde değerlendirebileceğim oldukça çok yerim var. Üstelik Düzceli vatandaşlar olarak belediyenin pek ilgilenmediği Kalıcı Konutlar çevre düzeninin de gayrimeşru sorumlusu kesildik :) Hani olur ya bir katliam görürsünüz, ben çuvalları kapar gelirim :D Devletin cebinden çıkan parayla devletin parklarını güzelleştirmiş oluruz.

memnuniyetle... :cool: eğer bu sene de atacaklarda, yüzsüzlük yapıp hepsini isteyeceğim.

sinaninci1
13-12-2007, 00:51
Lale ekim mevsimi geçtimi?

aysemelike
13-12-2007, 08:02
Lale ekim mevsimi geçtimi?

Yalova gibi yumuşak iklimli yerlerde aralık sonuna kadar ekebilirsiniz.....

sinaninci1
13-12-2007, 08:21
Yalova gibi yumuşak iklimli yerlerde aralık sonuna kadar ekebilirsiniz.....

Bu habere çok sevindim.
Teşekkürler.

DivanE
13-12-2007, 22:20
Arkadaşlarda size bilgi vermişler, bir iki tanede ben yukarıda ralara serpiştirdim...Umarım yardımcı olmuştur... Selamlarımla.....

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekür ederim hemen uygulamaya geçeceğim.

sinaninci1
13-12-2007, 22:48
memnuniyetle... :cool: eğer bu sene de atacaklarda, yüzsüzlük yapıp hepsini isteyeceğim.

Cetvel söktükleri zaman sen burdan haber ver, biz gelip toplayalım.

cetvel
14-12-2007, 09:33
Bugün sabah erkenden bim'e gidip lale soğanlarını almak istedim... Pekçok bayan sümbüllere üşüşmüş, 2-3 torba sümbül almaya çalışıyordu... Ben de 9 torba aldım, ağırlıklı olarak lale var, nergis ve süsen de var.

Dikkatimi çeken bir nokta, laleye o kadar ilgi göstermiyorlardı!. Kimbilir, belediyenin lalelerini görmekten bıktı mı millet acaba? :rolleyes:

MSaygin
14-12-2007, 11:43
Bugün sabah ben de 2 Bim mağazasına gittim.Malesef her Bim mağazasına sadece bir kutu soğan koymuşlardı.Sabah 9'da orada olmama rağmen, o kutularda da 4-5 paket soğan ancak vardı.Salome Nergiz, Purrisima-Queen of Night-Golden Aperdorn lalelerinden alabildim.Sitelerindeki o renk renk, çeşit çeşit laleler yoktu ne yazık ki.

GLCN
14-12-2007, 11:57
Herkes birden fazla alırsa ****** kimseye kalmaz...

limon
14-12-2007, 12:27
Bir pakette kaç adet soğan vardı?

cetvel
14-12-2007, 12:43
sanırım istanbul içindeki mağazalara daha fazla kutu göndermişler... ataköydeki mağazada 5 kutu vardı...

her pakette değişik sayıda soğan var... birazdan fototğraflarını çekip burdan yayınlarım sizin için...

MSaygin
14-12-2007, 13:17
Herkes birden fazla alırsa ****** kimseye kalmaz...

Ben her mağazadan ikişer tane aldım ancak hoşuma giden olsa daha fazla da alırdım.Stoklarını yeterli tutmak mağazanın görevi diye düşünüyorum.Mağaza stoğu bitmesin diye bir tane alıp çıkmayı hiç düşünmedim, belki de bencilce davrandım, bilemiyorum :o

Bir pakette kaç adet soğan vardı?

Nergizlerde 5, lalelerde 10 soğan var.

GLCN
14-12-2007, 13:56
Benim amacım sizleri suclamak değil sanırım yanlış anlaşıldı ben sadece neden bu kadar çabuk tükenildiğine konuyu getirmek istedim o marketin müsterisi çok her gelen 1 tane alsa yinede yetmez sanırım otür ürünleri bilinçli olarak az getiriyor...Hep yaptığı bir uygulama..

fevziye
14-12-2007, 14:39
Desenize ben bugün bimlerden soğan bulamıyacağım. Daha iş yerimden çıkamadım ki.!

Buket Aknar
14-12-2007, 14:54
Arkadaşlar bir müddet evvel diktiğim nergis, daffodile, çiğdem, fressia ve lale soğanlarımdan laleler dışındakiler toprak üzerinde uçlarını göstermesine rağmen lalelerden hiç haber yok ne dersiniz? Bir sorun mu var? Yoksa gelişmeleri böyle mi? Bu yıl ilk kez lale dikiyorum da!!!

cetvel
14-12-2007, 15:17
Benim amacım sizleri suclamak değil sanırım yanlış anlaşıldı ben sadece neden bu kadar çabuk tükenildiğine konuyu getirmek istedim o marketin müsterisi çok her gelen 1 tane alsa yinede yetmez sanırım otür ürünleri bilinçli olarak az getiriyor...Hep yaptığı bir uygulama..

her mağazanın satış raporlarına göre göndermişler... daha önceki bu tip satışlarda mağazaların ürün satış hızına göre ürünleri göndermişler. Ataköydeki mağazada son kutunun (5 kutu gelmişti) yarısı kalmıştı saat 15:35'te... sanırım tek kalemde ençok ürünü ben aldım bimden... hatta o kadar çok almışım ki, müşterilerden biri satacak mısın onları diye sordu! :p aldığım ürünlerden bazılarının resmileri aşağıda...

http://img338.imageshack.us/img338/9416/karma2wt9.jpg (http://imageshack.us)

blk
14-12-2007, 15:41
merhaba;

ben de bu öğlen pangaltı mağazasına gittim:) baktım baktım bir türlü karar veremedim..
nergis de hoş iris te :D

cetvel
14-12-2007, 16:45
arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var. soğanlı bitkiler konusunda uzman olan arkadaşlar görüşlerini belirtirlerse memnun olacağım.

dün akşam üzeri belediyenin dikim ekibinin yolun kenarına attığı ezilmiş bir lale soğanı buldum. Soğanı orda bırakmaya içim el vermedi ve aldım. Belki çabam beyhude olacak ama sizce bu soğanı kurtarabilecek miyiz? Neler yapalım? doğrudan toprağa dikeyim mi? Yoksa soğan ezildiği için dışına koruma amaçlı soğanı toplaması için birşeyler yapabilir miyiz?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

http://img214.imageshack.us/img214/2266/dsc03883zma8.jpg (http://imageshack.us)

zenfree
14-12-2007, 16:47
İşte böyle, bir iki paket soğanla reklamlarını yapıyorlar.;)
Herkes lale soğanı almaya gidiyor. Kuru soğan alıp çıkıyor.:)))

Oyaman
14-12-2007, 16:53
Ben de bugün Davutlarda ki Bim mağazasından 5 paket soğan alabildim , kom
şumu da götürdüm o da nasiplendi .
Soğanların boyutları iyi ,sağlıklı , ambalajları da mükemmel ,hele beyaz iris harika ,bir paket kalmıştı onu da ben aldım.
Sümbül soğanları yavrulu ,Koçtaş'tan aldığım kısırlaştırılmış Hollanda malı sümbüllere verdiğim para ( paket fiatı 7 - 9 YTL.) aklıma geldikçe haram olsun
diyorum.

Buket Aknar
14-12-2007, 16:54
[QUOTE=cetvel;184846]arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var. soğanlı bitkiler konusunda uzman olan arkadaşlar görüşlerini belirtirlerse memnun olacağım.

dün akşam üzeri belediyenin dikim ekibinin yolun kenarına attığı ezilmiş bir lale soğanı buldum. Soğanı orda bırakmaya içim el vermedi ve aldım. Belki çabam beyhude olacak ama sizce bu soğanı kurtarabilecek miyiz? Neler yapalım? doğrudan toprağa dikeyim mi? Yoksa soğan ezildiği için dışına koruma amaçlı soğanı toplaması için birşeyler yapabilir miyiz?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Bence direk dikiniz. İnşallah kurtulur. Allahtan ümit kesilmez.

fevziye
14-12-2007, 18:15
Kalmamıştır diye korktum ama, Bim'de sümbül ve nergis soğanlarından bulabildim,çok mutluyum. Sıra geldi onları dikmeye. MSaygın siz Qeen of Nıght soğanı bulduğunuzu yazmışsınız. Çok merak ettim ne soğanı o söylediğiniz.?

limon
14-12-2007, 19:02
Hepimiz bir alemiz farkında mısınız?

Ezilmiş soğanı kurtarma operasyonu...

Queen of Night ;) ne egzotik bir çiçek ismi :) (Gece mi açıyor acaba)

Bu işlerle ilgisi olmayan biri okusa şu yazıları ne düşünürdü acaba :)

MSaygin
14-12-2007, 19:03
Gözünüz aydın :)

Asyalale'nin sitesinde (http://www.asyalale.com) tüm soğanların detayları var.Quuen of Night'ın resmi şurada (http://www.asyalale.com/images/urunler/35queen-of-night.jpg).

Ashba
15-12-2007, 00:22
Ben hayal kırıklığına uğradım. Hiç lale soğanı bulamadım. Düzce'deki üç bim mağazasında da yok...

Penelophe
15-12-2007, 02:47
Arkadaşlar, 14 Aralık'tan itibaren Bim'lerde Asya Lale çiçek soğanları (Lale, Sümbül, Çiğdem, Nergis, Süsen ve Üzüm Sümbülü) 3,50 ytl olacakmış ve bu kampanya 1 hafta sürüyormuş, haber vereyim dedim.;)

Salome Nergiz, Purrisima-Queen of Night-Golden Aperdorn lalelerinden alabildim.Sitelerindeki o renk renk, çeşit çeşit laleler yoktu ne yazık ki.

Benim gittiğim mağazada yukarda alıntıladığım mesajdaki türlerin hepsi vardı.

Bir paket queen of night, bir paket sarı lale ve bir paket de beyaz iris aldım.:) Daha fazla da alabilirdim ama benden sonra gelip hayal kırıklığına uyrayacak insanlar olabileceğini düşünüp almadım. Nasıl olsa seneye yavrulayacaklar..

Soğanlar çok sağlıklı, iri ve 5-10 arlı paketler halindeydi. Dışarıya göre fiyat çok uygundu. Mağazanın satış politikası stoklarla sınırlı ve indirimli ürünler geldiğinde hep bu sorun yaşanıyor.

Ben hayal kırıklığına uğradım. Hiç lale soğanı bulamadım. Düzce'deki üç bim mağazasında da yok...

Ben müşteri hizmetlerini aradığımda bütün mağazalarında olacağını söylemişlerdi oysa..

Oyaman
15-12-2007, 12:59
Hepimiz bir alemiz farkında mısınız?

Ezilmiş soğanı kurtarma operasyonu...

Queen of Night ;) ne egzotik bir çiçek ismi :) (Gece mi açıyor acaba)

Bu işlerle ilgisi olmayan biri okusa şu yazıları ne düşünürdü acaba :)

Evet sevgili Limon ; bir taraftan dışarıya tohum siparişi veriyorum , Almanya ya giden komşumdan istediğim fideyi bekliyorum , o da yetmiyor sitedeki arkadaşlardan istiyorum , yine yetmiyor ,Koçtaş' ı pratiker' i dolanıyorum, yine yine yetmiyor bu seferde hiç gitmediğim Bim' de soğan kuyruğuna takılıyorum .
Bu site ile tanıştığım günden bu yana tam bir çiçek sapığı oldum.
Sonuç ? Psikologta bitecek herhalde ! şaka
Bir emekli için en güzel uğraşı olan doğa ile ilgileniyorum ,bana bu tedavisi olmayan hastalığı bulaştıran Ağaçlar.net ' e binlerce teşekkürler.

fevziye
15-12-2007, 13:43
Haklısınız sevgili Limon. Hepimiz gerçekten çiçek delisi olduk. Ben zaten biraz öyleydim ama bu siteye girdim gireli artık çıkamaz oldum. Bu arada nergislerimi diktim, bakalım ne zaman yüzlerini gösterecekler.

GLCN
15-12-2007, 14:41
sanırım herkes bu bim sayesinde bol bol soğan aldı peki neler aldınız ve nasıl ektiniz ilk defa alanlar için bilgi verirmisini?

Oğuzhan
15-12-2007, 15:49
Ben yetişemedim.Bitmiş:(

Ashba
15-12-2007, 16:30
Şu Asya Lale de en azından internet üzerinden perakende stış yapsa olmaz sanki... :(
Telefonla bile görüştüm kendileriyle vaktinde. 1000 adetten aşağı satmıyorlar çok zorlasanız 500

cetvel
16-12-2007, 00:37
Şu Asya Lale de en azından internet üzerinden perakende stış yapsa olmaz sanki... :(
Telefonla bile görüştüm kendileriyle vaktinde. 1000 adetten aşağı satmıyorlar çok zorlasanız 500

peki birim fiyat nedir ve tek üründen mi 1000 adet satış şartı var?

Buket Aknar
16-12-2007, 10:03
Arkadaşlar bir müddet evvel diktiğim nergis, daffodile, çiğdem, fressia ve lale soğanlarımdan laleler dışındakiler toprak üzerinde uçlarını göstermesine rağmen lalelerden hiç haber yok ne dersiniz? Bir sorun mu var? Yoksa gelişmeleri böyle mi? Bu yıl ilk kez lale dikiyorum da!!!

Arkadaşlar sanırım gözden kaçtı, arkadaşlar arasında bu konuda oldukça bilgili olanlar var. Diğerleri hep çıktığı halde hala benim lale soğanlarımda bir hareket yok. Daha önce de sorduğum bu konuda yardımcı olursanız çok mutlu olacağım.

çiçeksever
16-12-2007, 11:42
Ben 1 paket mor sümbül,1 paket karışık renkli lale,1 paket çiğdem,1 pakette nergis aldım. Sümbülde 3 tane,diğerlerinde 10 tane soğan vardı.Sanırım süsenlerin paketinde 3 tane vardı.En yakın BİM de kalmamış.Başka BİM de yaklaşık 20 paket vardı.Oradan aldım. Paketin üstünde Kasım-Aralık ayında ekilmesi gerektiği yazıyordu.Fırsat bulursam bugün ekeceğim.

Ashba
16-12-2007, 12:37
peki birim fiyat nedir ve tek üründen mi 1000 adet satış şartı var?

Yok, tek ürün değil isteğiniz üzerine sipariş veriyorsunuz bildiğim kadarıyla. Ben telefonla uzun uzun konuştum kendileriyle. 500 soğana kadar düşürdüğümü hatırlıyorum. Buradan bikaç ortak bulup beraber sipariş veririz diye düşünmştüm. Ama olmadı işte. Ayrıca sadece soğan satışı değil, ürün satışıda yapıyorlarmış. Fiyat konusunda birşey söyleyemeyeceğim.

S.İnceçayır
16-12-2007, 13:19
Yok, tek ürün değil isteğiniz üzerine sipariş veriyorsunuz bildiğim kadarıyla. Ben telefonla uzun uzun konuştum kendileriyle. 500 soğana kadar düşürdüğümü hatırlıyorum. Buradan bikaç ortak bulup beraber sipariş veririz diye düşünmştüm. Ama olmadı işte. Ayrıca sadece soğan satışı değil, ürün satışıda yapıyorlarmış. Fiyat konusunda birşey söyleyemeyeceğim.

Fiyatları piyasayla kıyaslanmayacak kadar ucuz ama çok adetli satıyorlar.

cetvel
17-12-2007, 00:20
Fiyatları piyasayla kıyaslanmayacak kadar ucuz ama çok adetli satıyorlar.

fiyatı tam olarak bilsek, ben en az 100 tane civarı alabilirim...

S.İnceçayır
17-12-2007, 06:39
Bana gönderdikleri fiyat listesinde;
Lale....0,230
Sümbül....0,540
Üzüm sümbülü...0,150
Ters lale...1,80-0,230
Nergis......0,230
Çigdem....0,150

Bunlar tek bir soganın fiyatıdır.

Güler
17-12-2007, 06:48
Sevgili Ashba,
Eğer sipariş vermeyi düşünüyorsanız ben 100 tane sümbül 100 tane nergis alabilirim. Sümbüllerin değişik renk olması tercihimdir.

günsu
17-12-2007, 09:29
Bende düşünebilirim ama 100 tane çok fazla benim için :)çünkü bahçemiz yok .Ne zamandır katmeri sümbül istiyordum dün bim´dede kalmamış.Farklı renkler olması tercihimdir.:)50 tane alsam diye düşünüyorum.Frezya,iris de alabilirmiyiz

Penelophe
17-12-2007, 09:53
Aslında herkes 25-50-100 ne kadar almak istediğini ve türünü belirtse, 500 taneye kolayca ulaşabiliriz gibi geliyor. Şimdiden 250 adet olmuş bile. Elfogi'de isteyecektir.:) Daha isteyen ve başlığa bakmamış olan çok kişi vardır gibime geliyor.;)

100 sümbül+100 Nergis Güler Hanım
50 sümbül Günsu Hanım

Sonreis frezya ve nergis çinde fiyat öğrenebilsen ne iyi olur. Ayrıca yukarıdaki 500 adet tek tür soğan için mi gerekli? Yani 500 adet laleyi mi söyledikleri fiyattan perakende verecekler yoksa bu 500 adetin içinde sümbül, nergis, lale vs. var mı?

günsu
17-12-2007, 10:51
Eğer frezya varsa 25 taneside farklı renklerde frezya olabilir fiyatı çok fark etmiyorsa.Aslında bu bile fazla bana ama sayımız artarsa azltsak olur herhalde isteyenler çoğalır herhalde,yani umarım,olmazsada fark etmez yeterki soğanlarımızı alalım dimi ama;)Buarada üzümsümbülü nasıl bişey:confused:katmersizimi acaba:confused:

Penelophe
17-12-2007, 12:14
Farklı renk ve çeşitler için sanırım Sonreis'in yanıtını bekleyeceğiz.;) Yanıtı olumlu olursa ben birçok kişinin talep edeceğini umuyorum.:)

Üzüm Sümbülü (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8505&c=)

zenfree
17-12-2007, 12:30
Bence talepler için başka bir başlık açalım. :)

Penelophe
17-12-2007, 12:36
Bence de açalım fakat bu 500 soğanın farklı türlerde olup olmayacağı çok önemli, eğer firma tek tip için en az 500 adet diyorsa işimiz biraz zor olabilir. Umarım öyle değildir. Sonreis geldiğinde eğer yanıt olumluysa başlığı açsa, biz de anlasak:p

zenfree
17-12-2007, 12:41
Son iki sayfadır hep soğan alımı ve sipariş konuşuluyor zaten.;)

GLCN
17-12-2007, 13:54
Peki bu ektiğimiz soğanlar ne zaman çiçeklenecek?

S.İnceçayır
17-12-2007, 14:08
Ben yaklaşık 2 ay önce görüşmüştüm tek çeşitten 1000adet eger sezon sonu olursa bu sadece tek çeşitten 500 düşüre bileceklerini söylediler,telefonda yaklaşık yarım saat ikna etmye çalıştım ama biraz tok satıcı gibiler.Telefon numaralarını aşagıya yazıyorum belki şansını denemek isteyen arkadaşlar olabilir.

www.asyalale.com
Tel:03322375521

GLCN
17-12-2007, 14:21
Belki herkes arayınca pes edip verirler ne dersiniz?

çiçeksever
17-12-2007, 14:23
http://www.asyalale.com/tr/Sayfa.aspx?sayfa=3&Bas=32
bu sayfada en az 50 paket sipariş olabileceği yazmaktadır.

günsu
17-12-2007, 14:28
Tek çeşitse o zaman işimiz zor,ama herkes ne kadar isticek yekün nekadar olucak bir bakalım bakalım en azından denemiş oluruz:confused:

günsu
17-12-2007, 14:30
Belki herkes arayınca pes edip verirler ne dersiniz?

Bıktırma usulü ha hımm:D

Ashba
17-12-2007, 16:45
Vallahi artık beni tanırlar, arayamam :D

Bende şuan için en fazla 100 lale alabilirim. Mevsimleri geçiyor, kar kapıda. Hem o da aynı cins olamaz... :(:(

Penelophe
17-12-2007, 16:56
Ben de aradım arkadaşlar. Tek çeşitte ısrar ediyorlar. Ve en az 500 tane sipariş verebiliyormuşuz. Gerçekten tok satıcı bu Asya Lale. :mad:

Bende en fazla 100 tane alabilirim ama tek cinste ısrar etmeleri bunuda imkansızlaştırıyor. 100 tane sarı laleyi ben ne yapacağım.:rolleyes:

Aynı renkten en fazla 25'er tane alabilsek, bunun için de yirmi kişi olmamız gerekir. Diğer tür ve renklerde de 20 kişi olabilirsek ancak öyle mümkün görünüyor bu sipariş..:confused:

Güler
17-12-2007, 17:07
Evet aynı renk olması kötü, eğer paylaşımlar değişik olacaksa yani yüz tane sümbülü 4 ayrı renkte alabileceksem adetlerimde duruyorum hatta buna 50 tane frezya da ilave edebilirim, frezya ve nergisler için sorun yok hepsi aynı olabilir.

Oğuzhan
17-12-2007, 19:05
Gerçektende tok bir satıcı.:(

MSaygin
17-12-2007, 21:53
Toplu alım işi ciddileşirse, ben 50 adet nergis almayı garanti ediyorum.

MSaygin
17-12-2007, 21:55
Bu arada nergis mi yoksa nergiz mi? Ben nergis diye biliyordum ama AsyaLale'nin sitesinde nergiz yazıyor.

Güler
17-12-2007, 22:08
Ben de nergis diye biliyorum.

MSaygin
18-12-2007, 09:29
TDK yazım kılavuzunda da nergis diye geçiyor, bizim bildiğimiz doğruymuş.

aysemelike
18-12-2007, 09:31
Arkadaşlar sanırım gözden kaçtı, arkadaşlar arasında bu konuda oldukça bilgili olanlar var. Diğerleri hep çıktığı halde hala benim lale soğanlarımda bir hareket yok. Daha önce de sorduğum bu konuda yardımcı olursanız çok mutlu olacağım.

Buket hanım acele etmeyin, çıkacaklardır....
Hangi cins lale ektiğiniz önemli, eğer geç çiçeklenen bir tür ektiniz ise daha baş vermelerine vakit vardır.....
Yine ektiğiniz yerin güneş alma oranı da filizlenmeyi etkiler....
Bence az öncede dediğim gibi acele etmeyin, onlar zamanını bilir....:rolleyes:
Selamlar

aysemelike
18-12-2007, 09:38
Sevgili arkadaşlar,

Bugün sipariş için olan yoğun yazışmalarınızı gördüm. Bir önerim olacak....

Bu yıl artık oldukça geç oldu, özellikle soğuk bölgede yaşayanlar için ekim dönemi geçti.

Naçizane tavsiyem gelecek sonbaharı bekleyelim.
Söz vermek istemem ama ben kendilerinin eski bir müşterisiyim ve kuvvetle muhtemmel ki sizlere en azından 5-6 tür lale soğanı siparişi verebileceğimizi söyleyebilirim.
Kabul edecek olursanız, bu konuyu burada kapatalım ve en merakliniz ;) lütfen bana eylül başında hatırlatsın, listemizi yapıp, soğanlarımızı agaclar .net olarak alalım, dikelim.....

Haberlerinizi bekliyorum...

Selamlar...

fevziye
18-12-2007, 10:16
Aysemelike hn. size katılıyorum. Haklısınız, en güzeli önümüzdeki sonbaharda ağaçlar.net olarak soğanlarımızı alıp dikmek. Hem hepimiz aynı anda güzel güzel açan çiçeklere sahip oluruz.

blk
18-12-2007, 10:35
merhaba arkadaşlar

ben cuma akşamı nergis ve çiğdem aldım. ancak henüz ekemedim.. bu gece inşallah ekeceğim.. ancak çiğdem aralık ayında ekilemiyor mu? geç mi olur şimdi ekmek için?
istanbulda yaşıyorum ben.... kokusunu da merak ediyorum :D

beyaz orkide
18-12-2007, 11:54
Arkadaslar, Asya lale bizim foruma uye dıye bılıyorum.Gormustum ben yazdıklarını kendısını bulursanız sorun cozulur bence.

Buket Aknar
18-12-2007, 13:30
Bu arada nergis mi yoksa nergiz mi? Ben nergis diye biliyordum ama AsyaLale'nin sitesinde nergiz yazıyor.

Sizler ile ilginç bir şeyi paylaşmak istiyorum. Benim adresim Nergiz sokak No:4 ancak bağlı olduğum muhtara sizin gibi nergis mi nergiz mi diye bunu sorduğumda bana cevap veremedi? Ben de araştırdım TDK yazım klavuzunda doğrusu nergis diye öğrendiğim için o zamandan beridir her yere kendimce Nergis sokak diye yazıyorum ama tabela halen Nergiz...

MSaygin
18-12-2007, 13:35
Sevgili arkadaşlar,

Bu yıl artık oldukça geç oldu, özellikle soğuk bölgede yaşayanlar için ekim dönemi geçti.

Söz vermek istemem ama ben kendilerinin eski bir müşterisiyim ve kuvvetle muhtemmel ki sizlere en azından 5-6 tür lale soğanı siparişi verebileceğimizi söyleyebilirim.
Kabul edecek olursanız, bu konuyu burada kapatalım ve en merakliniz ;) lütfen bana eylül başında hatırlatsın, listemizi yapıp, soğanlarımızı agaclar .net olarak alalım, dikelim.....

Selamlar...

Haklısınız, BİM'di, AsyaLale'ydi derken, heyecanlandık hepimiz.En iyisi, sizin önerdiğiniz gibi gelecek sene, doğru zamanda yapalım bu işi.

aysemelike
18-12-2007, 15:10
Sizler için sitemizi yeniledik.Çiçek soğanları üretimi ve satışı yapan,Türkiye'nin en büyük çiçek soğanı üretim çiftliğine sahip şirketimiz www.asyalale.com sitesini sizler için tekrar düzenledi.

Üretimini ve satışını yaptığımız çiçek soğanları için öğrenmek istediğiniz sorularınız,önerileriniz ve görüşleriniz için lütfen mail atınız.

asyalaleden Korkut bey 28 agustosdan beri siteye birşey yazmamış ama bizi takip ediyor olabilir.....
Nisan ayında geçen yıl konya da bir lale şenliği düzenlediler, belki bu yıl bir grup oluşturup katılabiliriz....
Mart ayında belli olunca kendisi ile yazışır ve gideriz ne dersiniz????? Üretim yerlerini ve tarlalarında açmış laleleri görebiliriz......

S.İnceçayır
18-12-2007, 16:41
Sevgili arkadaşlar,

Selamlar...

Öneriniz cok mantıklı,yaz soganları için;freesia,ranunculus,lilium,hemerrocallis,starg eze,liatris,kniphoia. bunların hepsi bana gönderdikleri katologda var şimdiden baglantı kurmaya çalışsak olmazmı

günsu
18-12-2007, 17:47
Sevgili arkadaşlar,

Selamlar...

******* güzel bir fikir;)Hem belki ozamana isteyenler çoğalır:cool:

aysemelike
19-12-2007, 08:06
Yaz soğanları konusunda bir şey söyleyemeyeceğim,ben hiç almadım. Katalogda satışa başlama zamanı yazıyordur,genelde marttan sonra oluyor gibi geliyor bana ama başladı ise sorulabilir tabii.....

S.İnceçayır
19-12-2007, 08:09
Evet kataloga göre yaz soganları satışı martta başlıyormuş..

aysemelike
19-12-2007, 08:37
Ekli nergis ile herkesin öncelikle bayramını ve yeni yılını kutluyorum...:)

Martta yaz soğanları eylülde de kış soğanları için organize oluyoruz demektir... Bana hatırlatırsanız çok sevinirim...;)

Herkese selamlar.....

bahçevan
19-12-2007, 09:54
******* güzel bir fikir;)Hem belki ozamana isteyenler çoğalır:cool:

soğanlı bitkilerin dikimi için henüz geç kalmadınız.ay sonuna kadar dikebilirsiniz.nisan ve mayıs ayındada çiçeklenmelerini görebilirsiniz.Şimdiden bayramınızı kutluyorum

zenfree
19-12-2007, 10:02
Ben geçen yıl lalelerimi saksılara şubat ayında dikmiştim. İstanbul B.Şehir Belediyesi de aynı tarihlerde dikim yapmıştı. Hiç sorun yaşamdan büyüdüler ve çok güzel çiçeklendiler. Soğanların türünden olabilir mi onu bilemiyorum.
Bu mesajımı tekrar hatırlatıyorum.;)

bahçevan
19-12-2007, 10:08
asya lale büyük şehirlerin siparişini ancak yetiştirebiliyor.

bahçevan
19-12-2007, 10:14
B.Şehirin saksılara dikmiş oldukları lale soğanları kasım ve aralık ayında dikildiğinden şubat ayında sahalara dikilmesi sizi yanıtmasın.

zenfree
19-12-2007, 10:18
Büyük kasalarda gelen lalelerin kasa üzerinde resimleri var. Hepsi de marketten aldığımız gibi kuru ve kesinlikle toprakla buluşmamış.
Dikilecek bölümde yaptıkları renk düzenlemelerine göre kasa üzerindeki fotograflara bakarak dikim yapıyorlar. Yani en azından geçen yıl şubat ayında böyle yaptılar. Yani soğanlar saksılara dikilmiş değildi.

bahçevan
19-12-2007, 10:35
Büyük kasalarda gelen lalelerin kasa üzerinde resimleri var. Hepsi de marketten aldığımız gibi kuru ve kesinlikle toprakla buluşmamış.
Dikilecek bölümde yaptıkları renk düzenlemelerine göre kasa üzerindeki fotograflara bakarak dikim yapıyorlar. Yani en azından geçen yıl şubat ayında böyle yaptılar. Yani soğanlar saksılara dikilmiş değildi.

şubatta lale soğanlarının dikimi öncede belirttiğim gibi saksılara dikildiktensonra sahalara dikilenler olması gerekir.Öbür türlü lale soganları toprakta en az 4 - 5 ay kalması gerekiyor

aysemelike
20-12-2007, 11:18

Sevgili zenfree,

Mesajını ben de görmüştüm.
Belediye şubatta ekmiştir ama ya soğanlar soğutulmuştur **** saksılarda bekletilmiştir. Bir olasılık da İstanbulda don olmadığı için geç ekmek sorun yaratmaz ama biz toplu soğan alacaksak yozgattakinden ankaraya tüm üyeleri düşünmek zorundayız.
İstanbuldakiler şimdi bile ekerler ama daha doğudakiler **** yüksek rakımdakiler havaların çok soğuması nedeni ile soğanlar köklenemeden don görecekleri için ekemezler...
Umarım kaygılarınızı giderecek bir cevap olmuştur.
Selamlarımla..

Ashba
22-12-2007, 00:15
4-5 gün önce kendi fidanlığında üretim-satış yapan çiçekçinin kasalarla lale filizleri çıkardığını gördüm. kendisiyle zaten hukukumuz vardı, çiçek yumruları dahi belirmiş laleleri bu mevsimde görüncede hevesle atıldım. :) Diyaloğu direk yazıyorum :o
-Ooo.. Bunlar lale yahu!
--Öleee öle (gururla sırıtır)
-Abi ben lale soğanlarımı dikmek için toprak almaya geldim, sen çiçeklenmeye hazır lale satıyosun?
--Bu sene karlı oldu, turfanda bunla. Hehe!
-Abi, nası oldu ya? (hayretle çiçekleri mıncıklarım)
--Güzel oldu güzee.. Kapalı yerde yaptım. Çiçekleri de uzun sürüyor bunların.
-İyide ben forumda falan dışarıda durmalı diye okudum. Benim bütün saksılar dışarıda.
--Aa! Ölür onlar don'da. İçeri a.
-Çürümesin?
--Yok yok! Sen içeri aa, bi aya böööle oluverirle! Hehe!
-Sen ordan versene bana iki kırmızı :D

Düzeltme: Lalelar açtı, camımın önünde duruyorlar içeride... Bu manzarayı çok özlemişim...

bahçevan
23-12-2007, 12:22
lale soganları kasım ve aralıkta dikilir nisan ve mayısta çiçeklenme olur bu söylediklerim Türkiye için geçerlidir.bunun dışında turfanda diye bir şey söz konusu değil.Erken çiçeklenme ile çiçeklerin uzun ömürlü olması diye birsöz söylenmesini sadece insanı gülümsetir.Laleler çiçeklenmelerini takip eden hava sıcaklıgını göz önüne alırsak kışın nekadar soğuklanma isteği çok olmuşsa çiçeklenme okadar uzun sürer.Bu mesajı okuyan okumayanlara lütfen iletsin.Teşekkürler.

aysemelike
23-12-2007, 17:40
lale soganları kasım ve aralıkta dikilir nisan ve mayısta çiçeklenme olur bu söylediklerim Türkiye için geçerlidir.bunun dışında turfanda diye bir şey söz konusu değil.Erken çiçeklenme ile çiçeklerin uzun ömürlü olması diye birsöz söylenmesini sadece insanı gülümsetir.Laleler çiçeklenmelerini takip eden hava sıcaklıgını göz önüne alırsak kışın nekadar soğuklanma isteği çok olmuşsa çiçeklenme okadar uzun sürer.Bu mesajı okuyan okumayanlara lütfen iletsin.Teşekkürler.

Sayın bahçevan,

Eminim meraklıları iletilmeye gerek duymadan mesajınızı okuyacaklardır.
Sanırım turfandadan kastedilen soğuklanmış soğanların erken sıcağa alınarak çiçeklenmeye teşvik edilenlenleri ile igilidir.
Ben şahsen nisan ve mayısdan önce saksılarımda salonda laleler açtırıyorum. Aynı şeyi sümbüller ile de yapıyorum. Tabii laleler bahçedekiler gibi büyük gösterişli çiçeklenmeseler de çok hoş bir görüntü verebiliyorlar yine de... Genelde kısa boylu ve erken çiçeklenen türleri tercih ediyorum...
Çiçek ömrü hakkında bilimsel birşey söyleyemeyeceğim ama en azından bahçemdeki lalelerden edindiğim tecrübe ile çiçek ömrünün hava sıcaklığına ve rüzgara bağlı olduğunu söyleyebilirim...
Selamlarımla...

aysemelike
23-12-2007, 17:47
Sevgili arkadaşlar,

sizlere iki kitap adı vermek istiyorum, elde etmesi çok zor değil ve sanırım hoşunuza gidecekler....

1- doğal hayatı koruma derneği tarafından basılmış ve satılan bir kitap "Soğanlı Bitkiler" bu kitabı doğal hayatı koruma derneği web sayfasından isteyebilirsiniz....

2- Şanlıurfa belediyesi tarafından bastırılmış olan "Şanlıurfa'nın Nadide Çiçekleri (Geofitler)" Bu kitabı istemek için şu adrese yazmanız yeterli
Yrd. Doç.Dr. Hasan Akan hakan@harran.edu.tr
Harran Üniversitesi Biyoloji Bölümü - Şanlıurfa
Tel: 0 414 3440020/1240

Ashba
23-12-2007, 21:32
Teşekkürler Melike Hanım. Ayrıca çiçekenme sürelerinse bir kısalma gördünüz mü salonunuzda? Bahçevan'ın bahsettiği isteği konusunda kafam karıştı da...

aysemelike
24-12-2007, 08:27
Teşekkürler Melike Hanım. Ayrıca çiçekenme sürelerinse bir kısalma gördünüz mü salonunuzda? Bahçevan'ın bahsettiği isteği konusunda kafam karıştı da...

Sevgili ashba,
bahcevanın bahsettiği şu, soğanların soğukda kalma süreleri çiçeklerin hem büyüklüğünü hemde ömrünü etkiler.
Benim salondakilerin ömrü oda sıcaklığının fazla olması nedeni ile bahçedekiler göre kısa. Bu sümbüller için de geçerli...
Çiçekçiden lale alındığında hatta sümbül, nergis alındığında da oda sıcaklığı ömürleri kısadır. Ben vazoya koyduklarımı akşamları soğuk pencere **** balkon kapısı önüne korum bu çiçek ömrünü uzatmada epey etkili bir yöntemdir. Aynı şekilde siklamenlerinize de serin pencere önlerine alırsanız çiçek ömürleri uzun olur....

bahçevan
24-12-2007, 23:01
Sevgili ashba,
bahcevanın bahsettiği şu, soğanların soğukda kalma süreleri çiçeklerin hem büyüklüğünü hemde ömrünü etkiler.
Benim salondakilerin ömrü oda sıcaklığının fazla olması nedeni ile bahçedekiler göre kısa. Bu sümbüller için de geçerli...
Çiçekçiden lale alındığında hatta sümbül, nergis alındığında da oda sıcaklığı ömürleri kısadır. Ben vazoya koyduklarımı akşamları soğuk pencere **** balkon kapısı önüne korum bu çiçek ömrünü uzatmada epey etkili bir yöntemdir. Aynı şekilde siklamenlerinize de serin pencere önlerine alırsanız çiçek ömürleri uzun olur....
*** aysemelike soğanların dikim anından itibaren toprak alında kaldıkları süre içersinde olgunlaşmalarını gerektirecek zaman dilimindeki soğukluk istekleridir.bu süre içersinde sıcak ortamın verdiği hızlı gelişim çeçeklenmelerini erkene alır ve tepe tacını oluşturan çiçek bölümünü daha az sürede görmemize neden olur. bir içeri bir dışarı almakla süreyi uzatamazsınız.Sklemenlerde orman altı diğer ifade ile yarı gölge bitkisidir.sıcak ortamda çiçeklenme kısa daha gösterişli olur.yarı gölge ve agaç altı yerlerde o güzelliği daha uzun süredede görme imkanına sahıp olursunuz.sevgi ve saygılarımla

bahçevan
24-12-2007, 23:07

syn ashba kafanıza takılan tüm mesleki soruları cevaplandırmaktan mutluluk duyacağımı belirtmek isterim.saygılar

aysemelike
25-12-2007, 10:07
*** aysemelike soğanların dikim anından itibaren toprak alında kaldıkları süre içersinde olgunlaşmalarını gerektirecek zaman dilimindeki soğukluk istekleridir.bu süre içersinde sıcak ortamın verdiği hızlı gelişim çeçeklenmelerini erkene alır ve tepe tacını oluşturan çiçek bölümünü daha az sürede görmemize neden olur. bir içeri bir dışarı almakla süreyi uzatamazsınız.Sklemenlerde orman altı diğer ifade ile yarı gölge bitkisidir.sıcak ortamda çiçeklenme kısa daha gösterişli olur.yarı gölge ve agaç altı yerlerde o güzelliği daha uzun süredede görme imkanına sahıp olursunuz.sevgi ve saygılarımla

Sanırım bir yanlış anlamaya neden oldum, bahsettiğim çiçek ömrü uzunluğu iç ortama aldığımız, orada baktığımız ve zaten ömrü kısalmış olan çiçekleri nasıl daha uzun süre yaşatabileceğimizdi, Bunlar benim deneyip yaşadıklarımdan söyleyebildiklerim. Gündüz salonu süsleyen bir sklemeni gece soğuğa aldığınızda emin olun sürekli salonda durana göre çiçek ömrü daha uzun oluyor...**** vazodaki laleleri akşam serin yere alınca iki-üç gün daha fazla tadını çıkarabiliyoruz...
yoksa dediklerinizin doğruluğuna aynen katılıyorum... Bahçedeki sıklamenlerim devamlı çiçekteler!
Selamlarımla

sdk
25-12-2007, 14:31
Hepinizin yetiştirdiği çiçeklere ekim ayından itibaren imrenerek bakıyorum ve sizleri kutluyorum.Yazdığım 2-3 mesaja cevap bulamayınca uzun zamandır uğramaz olmuştum(mutlaka yoğunluktan **** başka konular arasında kaynamasından kaynaklanmışıtır).Bugün bimde alışveriş yaparken lale soğanları görünce aldım.Buraya uğrayıp nasıl yetiştirebilirim diye göz atarken,uzun süredir bim ile ilgili mesajlar olduğunu farkettim.İsteyen arkadaşlar olursa izmir çankaya bim mağazasınsa halen 25-30 paket soğan bulunmakta.İsteyen olursa yardımcı olabilirim.İşyerime çok yakın, hatta bugün okudukça imrenip çiğdem soğanı almaya gidicem.
Saygılar,sevgiler...

Ashba
25-12-2007, 18:37
syn ashba kafanıza takılan tüm mesleki soruları cevaplandırmaktan mutluluk duyacağımı belirtmek isterim.saygılar

Yanlış anlaşılma olmasın, Melike Hanım daha çok çevirim içi olduğundan sözlerinizle ilgili sorumu ona yönelttim. Söz konusu Allah'ın çiçeğiyken insan kırmak hak mıdır... Diyeceğim o ki sürç-i lisan ettiysem affola

Bu arada sayın sdk, çok şanslı olduğunuzu belirteyim :) ben 7 bim mağazası dolaştım yetişemedim. Hemde 15-17 Aralıkta...

bahçevan
25-12-2007, 19:47
Yanlış anlaşılma olmasın, Melike Hanım daha çok çevirim içi olduğundan sözlerinizle ilgili sorumu ona yönelttim. Söz konusu Allah'ın çiçeğiyken insan kırmak hak mıdır... Diyeceğim o ki sürç-i lisan ettiysem affola

Bu arada sayın sdk, çok şanslı olduğunuzu belirteyim :) ben 7 bim mağazası dolaştım yetişemedim. Hemde 15-17 Aralıkta...

selam Ashba asıl sizleri kırdıysam ben özür dilerim..Burada olmamın tek nedeni bilgilerimi sizlerle paylaşmak.Peyzaj konusunda ve diğer mesleki konularda bugünüm dünden daha iyi olmalı prensibini işletiyorum.bilgilerimide paylaşmaktan mutlu olurum

sinaninci1
27-12-2007, 12:30
Arkadaşlar bu lale soganlarını yavrularında ayırıpmı ekeyim!! Soganlar hakkında pek bilgim yok.
Saygılar.

Ashba
27-12-2007, 18:13
Ayırmanız için daha erken, bırakın bu sene böyle gelişsinler önümüzdeki sezon ayırırsınız.

bahçevan
27-12-2007, 19:42
Arkadaşlar bu lale soganlarını yavrularında ayırıpmı ekeyim!! Soganlar hakkında pek bilgim yok.
Saygılar.

soğanların ayılmasında fayda var.ayrı ayrı gelişimini sağlarkolay gelsin

tayffun
27-12-2007, 21:29
Merhabalar,
Bu sonbaharda soğanlı çiçeklere merak saldım.
Resimde 3 hafta önce diktiğim amarylisler var.
Odada duruyor.Gelişimlerini zaman zaman göndereceğim.
Umarım güzel çiçek açarlar.

tayffun
27-12-2007, 21:32
Bu frezyaları da iki hafta önce diktim.
Çok arsız gibiler, hemen yeşerdiler ve de boylandılar sanki.

sinaninci1
28-12-2007, 00:12
soğanların ayılmasında fayda var.ayrı ayrı gelişimini sağlarkolay gelsin

Teşekkürler bende öyle dünmüştüm ama emin olmak istedim.
Saygılar.

Hasan Lalezar
28-12-2007, 21:57
Ancak şu an soğanların ayrılmasından ziyade toprak altında gelişmesi gereken bir dönem . Bence ayırmasanızda bir an evvel toprağa dikin onları. Ayırma işlemini çiçek zamanı bitip yapraklar kuruduğu zaman topraktan çıkardığınızda yaparsınız.

fyzn
05-01-2008, 08:30
Selam arkadaşlar mesajım pek ilgi görmedi galiba kimseden yanıt alamadım.:p Şimdi de lale ve sümbüllerimin resimlerini gönderiyorum. Bu benim ilk deneyimim. Umarım şimdi yardımcı olacak birilerini bulabilirim.

Güler
05-01-2008, 08:52
Sevgili fyzn, neyi merak ettiğini pek anlıyamadım, kusura bakma. Tabii aldığın lale soğanını saksıya ektiysen ve su da verirsen filizlenir ve çiçek verir. Saksı topraklarını pek kurutma ama bu demek değildir ki suda da boğ. Elini toprağa sürdüğünde zaren su isteyip istemediğini anlarsın. Bu ara 15 günde bir sulama suyuna az bir vitamin koy. çiçeklenme bittiğinde çiçekleri saplarından dipten kes ama sakın yapraklarını kesme. Bu yapraklar topraktaki soğanı besliyecekler bir sene sonraki sezon için. Son olarak biraz daha vitaminli su ver daha sonra suyu çok azalt ve tamamen kes. soğanın saksıda kalabilir veya çıkartıp çamurunu temizledikten sonra kuru bir kaba kağıda sararak veya kuru saman içinde saklıyabilirsin ışıksız bir mekanda.
Resimlerde sümbüller zaten baş vermiş, yakında çiçek açarlar.
Güle güle büyüt.

fyzn
05-01-2008, 09:39
Teşekkür ederim Güler. Merak ettiğim şeyleri anlatmışsın tam olarak. Ben evde yetiştirilse bile seneye artık büyümeyeceğini duymuştum o yüzden sordum evde yetişip yetişemeyeceğini. Elimden gelen her şeyi yapacağım güzel büyümeleri için inşaallah çiçek açınca resmini eklerim.

ibrahim37
05-01-2008, 09:46
Sayın fyzn. Sünbülleriniz çok güzel görünüyor. Bence bu durum sizin şu anda yaptıklarınızın sonucundan ziyade. O sünbüllerin geçen ilkbaharı nasıl geçirdiğinin sonucudur.
Demek istediğim şudur. Benim şahsi tecrubem bu soğanlı bitkiler soğuk ve açık alanların bitkisidir. Sıcak ve kapalı alanlarda sadece geçen yılın sonuçlarını görebilirsiniz. Benim tavsiyem çiçeklerinizi gördükten sonra saksılarınızı mutlaka bahçeye güneş alan yerlere koyunki gelecek yılın hazırlığına başlasınlar.

Sümeyye Polat
07-01-2008, 10:31
Merhaba. Ben de geçen yıl çiçek açmış bir nergis almıştım,küçük saksıdaydı. Daha büyük bir saksıya aldım ve yaprakları kendiliğinden kuruyana kadar suladım. Sonra da saksıyı serin bir yere kaldırdım. Ekim ayının sonlarına doğru tekrar sulamaya başladım ve balkona çıkardım. (forumda soğuk havaya maruz kalmaları gerektiğini okumuştum daha önce) O günden beri toprağı kurudukça sulamaya devam ediyorum ancak hala canlanma belirtisi yok. :( Burada filizlenenleri görünce acaba sıcak yere alırsam canlanır mı diye düşündüm ve içeri aldım.Tabi bir de gece -10 un altında olduğu için donmasından korktum. Ve soğanlar ne alemde çok merak ediyorum. Derinde mi kaldılar acaba?:confused: Saksıyı boşaltıp bakayım mı? Ne dersiniz?

Penelophe
07-01-2008, 11:47
Bence soğanlardan birini çıkarıp bakın bakalım ne alemdeler? Köklenme, çürüme vs. gibi değişiklikler var mı?

Ayseloge
07-01-2008, 13:20
Koçtaş'tan lale soğanı almıştım. Dikmek için geç mi kaldım? Üzerinde 'aralık sonuna kadar dikilebilir ' yazıyordu.Buraların biraz daha ılıman olduğunu düşünürsek dikebilir miyim acaba?

Güler
07-01-2008, 14:55
Sevgili ayselyangili, bence soğanlarınızı hemen 10 cm ara ile ekin bahçenize. Soğanların biraz soğukta kalması lazım toprak sıcaklığı yeter onlara. Hemen ekin ki ilkbaharda güzel güzel çiçekler versin size.

tayffun
07-01-2008, 19:41
Arkadaşlar 27.12.2007 de frezya ve amaryllislerimin resimlerini göndermiştim.
Şimdi de 03.01.2008 de çektiğim fotoğraflarını gönderiyorum.Bir haftada nasıl olduklarını paylaşmak istedim.Bir de bonus lale var.

Güler
08-01-2008, 09:17
Sevgili tayffun, bence 3. resimdeki Amaryllis soğanlarına biraz daha toprak eklesen mi?
Soğanın omuzlarını da gömsen, boynu dışarıda kalsa daha iyi olacak gibi. Yide de sen bilirsin.

denizakvaryumu
08-01-2008, 09:55
Sn.Tayffun
Ankara'da frezya soğanlarını nereden buldunuz?

Bildiğim ve dolaştığım hiçbir market, çiçekçi vs.de frezya soğanı yoktu.

Bauhausda ise frezyaya çok benzeyen ama kokusuz olan frezya benzeri çiçek soğanları satılıyordu sizin frezya dediğiniz de bu soğanlar olmasın.

Ayseloge
08-01-2008, 10:10
Güler Hanım çok teşekkürler.Geç kalmadığıma sevindim.Lale soğanlarımı hemen ekiyorum.

çiçeksever
08-01-2008, 10:44
Frezya soğanlarını ben geçen sene Ankamaldaki Koçtaştan getirtmiştim.

tayffun
08-01-2008, 19:11
Sn.Denizakvaryumu,
Ben de Ankara'da frezya bulamadım. Fotoğraftakileri Antalya'dan bir arkadaşım gönderdi.
Yanlarında glayöl soğanları da vardı.Onları ne zaman ve nasıl dikmeliyim acaba!

Bu arada Sn. Güler ,
Önerinizi uygulayacağım.Teşekkür ederim.Acaba saksısını da büyütsem mi,ne dersiniz?

Ayrıca, Amaryllislerin sol arkasında boş gibi görünen saksıda alyum var.Aynı zamanda dikmeme rağmen bir aktivite görünmüyor.Normal mi acaba?

bahçevan
08-01-2008, 20:54
selam ben küçük bir saksıda 1 tane filizlenmiş lale soğanı aldım. Bunu evde yetiştirmem mümkün mü? Toprağı kuruduktan sonra mı su vermeliyim? Bir de bitki besini aldım lale için bunu ayda bir kere kullanmam yeterli mi? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

soğanlı bitkiler her ortamda yetişebilir.yalnız sıcak ortamda çiçeklenmesi hızlı ve kısa sürer.Bu nedenle soğuk ortama bırakmanız veya balkonunuza koymanız gerekiyor.çiçeklenme döneminden sonra saksıda enaz 15-20 gün kaldıktan sonra bahçenizde bir yere 10 cm kadar derinlikte bırakın seneye birdaha çiçeklenir

denizakvaryumu
08-01-2008, 21:03
Glayöl soğanlarını soğuklar geçince ekeceksiniz yazın çiçeklenecek.

tayffun
11-01-2008, 18:54
Amaryllis ve lalelerin bugünkü hali...

tayffun
11-01-2008, 18:55
Frezyaların bugünkü hali..
Şaşırtmak gerekir mi acaba?

aysemelike
12-01-2008, 08:09
Soğanlı bitkileri şaşıtmanız gerekmez, yeterli mesafede dikmişsiniz zaten, dilerseniz bu sene oluşacak yavruları seneye ayırabilirsiniz, **** bırakırsınız,ki daha kalabalıkve hoş görünür, kendi çoğalır....

Hasan Lalezar
12-01-2008, 10:19
Frezya soğanlarını bahar aylarında marketlerde bulabilirsiniz. Zira baharda ekilmesi ve yaz aylarında çiçeklenmesi gereken bir bitki. Ankara için frezya ve Glayöl ekilmesi için doğru bir zaman değil . İçerde yetiştirebilirsiniz,ancak güzel çiçekler alabileceğinizi pek sanmıyorum. Bahar aylarında dış mekanda ekmekte fayda var.

mehmetalianil
14-01-2008, 19:01
Merhabalar.. Ben saksıda soğangillerden bir çiçek yetiştirmek istiyorum. yılın bu döneminden sonra ekilebilecek türler nelerdir? Bu soğanları nereden alabilirim?

(Yaptığım okumalarda ilkbahar soğanı olarak kategorize edilenler ilkbaharda ekilip yaz sonu açıyormuş. ama ilkbahar soğanı olarak birkaç kaynakta farklı çiçekler buldum ondan sorma gereği hissettim.)

Bir de, bir uyku çiçeği var sevgilimde, kış boyunca soldu ve kurudu sanırım sadece soğanı kaldı şimdi, bu soğandan beklentim ne olmalı? nasıl bakımı yapılmalı? Tahminen ne zaman yeniden sulanmaya başlanılmalı? Çiçek ile ilgili kaynak hiç bulamadım.

Şimdiden teşekkürler..

Bir de bu forum başlığının dışında yapabileceğim okumalar varsa, önerilerinizi bekliyorum.

Hasan Lalezar
14-01-2008, 21:23
Şu anda büyük şehirlerde yapımarketlerde satılan güz soğanları biraz geçmiş olsada ekilebilir ama içerde. Lale ,Nergiz gibi soğanları kontrol edin hafif filizlenme varsa ekilebilir. Çok kuru duruyorlarsa şüphelenmek lazım. Yumuşaklıkda varsa oda soğanın çok sağlıklı olmadığını gösterir.

Ashba
14-01-2008, 21:37
Lale filizlerimin birkaçının ucunda kuruma başladı. Bir tanesi neredeyse tamamen kuruyup büzüştü. Nedeni ne olabilir acaba?

fyzn
15-01-2008, 08:58
Arkadaşlar bakın sümbüllerim çok güzel oldu. Çok mutluyum ama sümbülümün biri çiçeğini taşıyomuyor gibi acaba destek mi yapsam ne tavsiye edersiniz.

Fatma E.
15-01-2008, 09:05
Çok güzeller fyzn, bayıldım. Güle güle kokla sümbüllerini...

ar_da
15-01-2008, 10:22
Feyzan hanım çok güzel açmışlar sümbülleriniz.Birşeyi merak ettim,sümbüller baharda açmaz mı?

fyzn
15-01-2008, 10:32
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Ben de pek bilgili değilim bu konuda. Soğanları hazır dikilmiş koçtaş tan almıştım. Eve getirince hızlıca büyüdüler. Sanırım evde olduğu için çabuk çiçeklendi.

BenBen1967
15-01-2008, 10:39
Demek benim bebişlerde böyle açacaklar,ama ben camın dışına koydun herhalde daha bekleyeceğim;)Mis gibi kokuyor , kokusu buraya kadar ulaştı hımmmmm;)

aysemelike
17-01-2008, 09:10
Feyzan hanım çok güzel açmışlar sümbülleriniz.Birşeyi merak ettim,sümbüller baharda açmaz mı?

Sevgili ar_da,

Sümbüller "şaşırtılırlarsa!" bu mevsimde de açarlar, bunun için çeşitli yollara vardır. Arama motorundan sitede daha önce yazılmış yazıları bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
Kolay gelsin...
Selamlar.

tayffun
18-01-2008, 20:13
Amaryllis ve lalerlimin bugünkü durumu...
Amaryllis yandan çiçek açacak heralde.

tayffun
18-01-2008, 20:14
Bunlar da frezyaların bugünkü hali.

Buket Aknar
18-01-2008, 20:19
Benim lalelerimden hala hiç ses yok. Artık üzülmeye başladım.

Ashba
18-01-2008, 21:44
Bazı cinsler geç filizleniyor. Benimde bir saksı hareketlendi diğerinde tık yok. :) Bu arada kumda lale filizlendirme denemem başarılı sonuç vermişti arkadaşlar. Lale filizlenmişti yavaş yavaş ama bir süre sonra büyümesi durdu ve ucu kurumaya başladı. bende kumdan olabileceğini düşünerekten kumdan çıkarıp saksı toprağına ektim (bayağı köklenmişti bu arada). Sonuç ne mi? Filiz hepten kurudu.... :( Neden oldu anlamadım.

Buket Aknar
18-01-2008, 21:46
Yazık.:(:(

aysemelike
19-01-2008, 09:55
Sevgili arkadaşlar,

Birkaç gündür yazışmalarınızı izliyorum.
Laleler için henüz erken, hem türüne göre hemde havalara göre. Baş vermiş olanlar erkenci lalelerdir ama marttan önce hatta nisan başından önce açmalarını ve güçlü erişkin yaprakları beklemeyin....Bu nedenle üzülmeyin lütfen, sadece sabırlı olun, bir süre unutun....

Kumlu ortamda kuruyan laleye gelince; kumlu ortam kolay kuruyan bir ortamdır, köklenme olsa bile lale gelişimi için çok uygun değildir. Muhtemelen sulama rejimindeki sorunlar kurumaya yol açmış olabilir.
Benim bildiğim kadarı ile kuru kumu soğanları saklamak ve ıslak kumu yeni küçük yavru soğancıkları yapraklandırmak için kullanıyorlar ama gerekli besin verilmezse buda iyi sonuçlar vermeyebilir.....

tayffun arkadaşımızın amarallisleri harika, çiçek açacaklar. Zaten içi ortamda büyümeleri gerektiği için çok sağlıklılar. Ama frezyalar büyümüş görünseler de çiçeklenmeleri konusunda endişelerim var.

Sonuç olarak ben acele etmeyin ve saksıları çok kurcalamayın derim. Saksıda soğanlı bitki yetiştirmek özellikle laleler için zordur, sabırlı olun.....

Benim bunca yıldır edindiğim bir tecrübe; ister bahçede ister balkonda **** evde olsunlar bitkilerimizle ilgilenmemiz iyi ama fazla ellemek ve kurcalamak onları zorluyor ve bizi acele ettirdiği için gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyor. Bırakın doğa biraz kendi bildiğini okusun....

Selamlarımla......

Buket Aknar
19-01-2008, 16:11
Sevgili arkadaşlar, geçen gün Türkiye seyahatinden gelen yengem bana lale soğanları getirmiş. Ekmek için geç mi? Ne dersiniz?
Daha öncekilerini ekim ayında ektim onlardan hala tık yok. Bu gelen soğanların üzerinde Melike Hanımın dediği gibi "early" yazıyor belli ki bunlar erken çiçeklenecekler ama ekmek için geç kalmışsam ne yapmam gerekiyor?

ibrahim37
19-01-2008, 19:37
Sayın Buket hn. İstanbulda parklarda laleleri bugünlerde ekiyorlar. Hatta dünde bir yerde ekerlerken gördüm. Bence onları hemen ekin herhangi bir sorun çıkmaması gerekir. Gerçi bu bitkilere bir müddet kış uykusu gerekir ama sizin bulunduğunuz yere göre özel bir işlem gerekirmi bilmiyorum.

Saygılar...

Buket Aknar
19-01-2008, 20:22
Tavsiyenize uyarak hemen yarın ekeceğim.

mehmetalianil
20-01-2008, 13:53
Şu anda büyük şehirlerde yapımarketlerde satılan güz soğanları biraz geçmiş olsada ekilebilir ama içerde. Lale ,Nergiz gibi soğanları kontrol edin hafif filizlenme varsa ekilebilir. Çok kuru duruyorlarsa şüphelenmek lazım. Yumuşaklıkda varsa oda soğanın çok sağlıklı olmadığını gösterir.

Teşekkür ederim..Lale soğanları buldum, sertceneler ve az filizlenmiş gibiler. Saksı boyu, kullanacağım toprak (torf çakıl oranı gibi) , sulama, gübreleme ve nerede yetiştireceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz?

aysemelike
20-01-2008, 16:28
Sevgili arkadaşlar, geçen gün Türkiye seyahatinden gelen yengem bana lale soğanları getirmiş. Ekmek için geç mi? Ne dersiniz?
Daha öncekilerini ekim ayında ektim onlardan hala tık yok. Bu gelen soğanların üzerinde Melike Hanımın dediği gibi "early" yazıyor belli ki bunlar erken çiçeklenecekler ama ekmek için geç kalmışsam ne yapmam gerekiyor?

Sevgili Buket hanım,
Kıbrısta olduğunuz için bence geç bir zaman laleleri ekmek için.Özellikle de erkenci laleler için. Ama seneye bekletmenizde kolay olmayabilir.
Ekerken şimdilerde güneşi az alan serin bir bahçe köşesini tercih edin ki biraz soğuk görmüş olsunlar....İklimin ılımanlığı nedeni ile daha küçük çiçekli olabilirler...
Böyle durumlarda ben fazla da dert etmeden ekerim, bekleyerek çürümelerindense bahçede çiçeklenmeleri daha iyi diye düşünürüm. Bu bence her bitki için geçerli olabilir....
Güle güle büyütün, selamlarımla...

şükran ünal
21-01-2008, 14:00
Sevgili arkadaşlar,bende süsen alıp ekmek istiyorum. Hafta sonu Bahuas' ta minyatür olanlarını gördüm ama hepsi de açıp solmuşlardı. Minik saksılarda 6 adeti 4 ytl idi. Bunlar yeniden açar mı bilemediğim için almak istemedim. Benim istediğim hem biraz iri boydakilerden hemde şu an kapalı balkonda yetiştirip sonra da zamanı gelince bahçeme aktarabilmek. Henüz soğan olarak bulamadım. Süsenler devamlı açar mı yoksa lale gibi bir defa açıp biter mi? Elinde olan arkadaşlardan varsa benimle paylaşır mısınız. Eğer devamlı açacaklarsa gördüğüm minyatürlerden de alıp mutfak penceremde muhafaza edebilirim. Bu konu ile bilgisi olanlardan yardım bekliyorum, sevgiler yolluyorum.

dal
21-01-2008, 17:46
Sevgili arkadaşlar,bende süsen alıp ekmek istiyorum. Hafta sonu Bahuas' ta minyatür olanlarını gördüm ama hepsi de açıp solmuşlardı. Minik saksılarda 6 adeti 4 ytl idi. Bunlar yeniden açar mı bilemediğim için almak istemedim. Benim istediğim hem biraz iri boydakilerden hemde şu an kapalı balkonda yetiştirip sonra da zamanı gelince bahçeme aktarabilmek. Henüz soğan olarak bulamadım. Süsenler devamlı açar mı yoksa lale gibi bir defa açıp biter mi? Elinde olan arkadaşlardan varsa benimle paylaşır mısınız. Eğer devamlı açacaklarsa gördüğüm minyatürlerden de alıp mutfak penceremde muhafaza edebilirim. Bu konu ile bilgisi olanlardan yardım bekliyorum, sevgiler yolluyorum.

Soğanlı bitkilerin geneli yılda bir kez açar.Yani tıpkı lalelerin sezonları geldiği zaman açıp çiçeği bittiği zaman gelecek yıla kadar çiçek açmaması gibi.İris konusunda bir araştırma yapmıştım.İki tür iris çeşidi var.Biri sonbaharın başından kış ortasına kadar olan periyotta dikebildiğimiz soğanlı olan daha küçük çiçekli(Avrupa'da sanırım duch iris yani hollanda süseni deniyor),kısa boylu olanları bizim nevruz adında bildiğimiz ilkbaharın habercisi olan çiçek;10 cm civarı boyu ve çok güzel renkleri vardır.Birde rizomlu yani yumruya benzer kökleri olan cinsine göre ilkbahar ve sonbahar başı dikilebilen daha büyük çiçekli,genelde mor ve eflatun renkleri ile tanıdığımız iris çeşidi mevcutmuş.Eklemek isteyen yanlışlarım varsa beni düzeltebiliriniz.

aysemelike
21-01-2008, 20:31
Süsenler "iris" latince adı ile anılan nevruz **** zambak olarak yöresel isimler alan çiçeklerdir.
Yılda birkez genelde de baharsonu açarlar. Marketlerde gördükleriniz özel ortamda çiçeklendirilenlerdir.
Doğrudur soğanları açısından iki türü vardır, soğanlı olanlar ki daha bodur boyludurlar (10-15cm), baharda açarlar, sarı, mor, beyaz çiçeklileri vardır.
Uzun boylu olan (40cm yaprak boyu, 60-70cm çiçek boyu) ve bizde daha çok mezarlık zambağı olarak anılanları ise büyük çiçekli, eflatun, mor, beyaz, sarı renkte olanlarıdır.Rizomlu köklüdürler, kökler 1.5cm boyutta kesilerek çoğaltılırlar. Bu çoğaltmada bitkinin çiçek vermesi 1-2 yıl sürer. Kışa dayanıklıdırlar. İlginç olarak kurakda da sulakda da büyürler....
Ülkemizde endemik olarak yetişen çok sayıda türleri vardır. Erdoğan Tekin'in "Türkiyenin en güzel yaban çiçekleri" kitabında hepsini fotoğrafları ile görebilirsiniz.
Çokyıllıktırlar, tercihan büyük bahçelerde öbekler halinde, **** duvar diplerine ekilerek hoş görüntüler elde edilebilir.....

Not: markette gördüğünüz bir arad olanın süsen olduğuna eminmisiniz, nergis **** sümbül olmasın????Bu mevsim rastlanması pek olağan değil de?:confused:

şükran ünal
22-01-2008, 15:19
Sevgili Ayşe Melike Hanım evet eminim Müjgan hanım ın İris Nevruz isimli tanıtım yazısında resimlerle aynı tek farkı minyatür olmasıydı. Etiketinde de süsen yazıyordu ayrıca. Mor lila ve sarılı ebruli renkte ve çok ta güzelllerdi..Bence de biraz erken ama gros marketler ne yapıp edip bunları çiçeklendiriyorlar. Örneğin aynı bölümde onlarca yılbaşı çiçeğinin hiç boş olanına rastlayamadım sanki hepsi çiçekte kırılacak kadar çoşkuluydu . Ben evdekileri dah yeni yeni açtırmaya başladım..Çiçek coşturan sa ben de veriyorum Güneş se zaten orada güneşte değiller ne hikmet anlayamadım...

ibrahim37
22-01-2008, 16:54
Bildiğim kadarıyla (forcing bulbs) diyerek bir konu okumuştum. Seracılar veya bu işi ticari olarak yapanlar bu soğanlılarıda istenilen zamanda açacak şekilde üretebiliyorlar. Yani bir yılbaşına veya sevgililer gününe özel istenilen soğanlıları açtırabiliyorlar. Türkiyede bunun ticari olarakta olsa yapıldığını sanmıyorum. Hollandada çok büyük yeraltında soğuk hava depoları olduğunu resimlerden gördüm. İstenilen soğanları istenilen soğuklukta belirli bir süre bekletiyorlar. Ardından açması istenilen zaman yaklaşınca saksılara konup kademeli olarak farklı ısılardaki bölmelere alarak açması istenilen zamandan birkaç gün önce müşterilere ulaştırıyorlar.
Genelde ithal aldığımız çiçeklerin tamamına yakını bu şekilde yetiştiriliyor. Çiçek ani gelen değişiklere kolay adapte olamıyor. Bu soğanlar bazen ertesiyılda çiçek açmayabilir. Ancak bahçenizde bir yıl geçirdikten sonra soğanlar gerçek çiçek açma zamanlarını kendileri bulacaklar ve diğer yıllarda kendilerine ihtiyacı olan miktarlada besin depolamak için yeterli zamanı bulacaklardır. Bundan sonraki yıllarda çiçeklerin gerçek ihtişamını seyretmenin keyfini çıkaracaksınız. ****** toprak, iklim ve yetiştirme rejiminizle bir probleminiz yoksa.

Herkese saygılar ve sevgiler.....

aysemelike
23-01-2008, 10:50
Evet haklısınız "forcing" pek çok çiçek için uygulanan bir yöntem, ben bodur irislere hiç rastlamamıştım onun için şaşırdım.
Bu tip çiçekleri alırken tercihan tomurcukluları seçilmeli ki evdeki çiçek ömürleri biraz daha uzun olsun, çiçekleri geçtikten sonra da toprağı değiştirilerek bir boy büyük saksıya **** direk bahçeye alınmalılar.....

Balıkcı
23-01-2008, 11:17
Tabiattaki hiçbir şeyin zorlanmasına, kendi tabiatının dışına çıkarılmasına (hangi amaçla olursa olsun) razı değilim.

Ashba
23-01-2008, 17:24
İki sene önce apartmanca toplanan parayla çeşit çeşit çiçek almıştık. Diktik. Çok da güzel oldu. Apartmanımızın etrafı ve otoparkımız canlı ve uyumlu renklerle süslenmişti. Bikaç gün sonra eksildiklerini farketmeye başladık. Bir kere de denk geldim, sesimi çıkarmadan yanaştım, izliyorum teyzeleri. Ellerinde poşet, çiçek beğenmeye gelmişler. Beğendiklerini kökleriyle çıkartıp çıkartıp poşetlere... Gereken tepkiyi gösterdik tabi ama genç başımıza yaşını başını almış hanımlara pek de laf edemiyoruz tabi. Sonuç; çiçeklerden hiçbiri yazı bahçemizde göremedi ne yapsakta.
O zamandan beri saksıda lale yetiştiriyorum. Saksıda olunca da erken çıkıyor ve çiçeğide kısa süreli ve nisbeten küçük oluyor tabi. Bi önlem olsa da keşke bahçeye dikebilsem; ama söz konusu lalelerim olunca, çalınmalarına biraz fazla tepki gösterebilirim :o:mad::confused:

Buket Aknar
23-01-2008, 17:31
Sevgili Ashba, yıllar önce Finlandiya'ya gitmiştik, Haziran ayı idi. Dediğiniz gibi her taraf gerek Apartman bahçeleri gerekse yol kenarlarındaki refüjler, nereye dönüp baksak renk renk tülip lale ile doluydu ve hiçkimse ne kesiyordu ne de söküyordu.

tayffun
25-01-2008, 08:02
Arkadaşlar amaryllislerimin son hali...
Diğeri de çiçeklenecek galiba.
Bu resimlerden çiçeğin rengini tahmin etmek mümkün mü?
(Satın aldığım yerde birinin kırmızı birinin de pembe-beyaz renk soğan kabı resmini görmüştüm.)

tayffun
25-01-2008, 08:04
Bunlar da frezya ve lalelerimin son halleri.
Son resimdeki de alyum.O da kendisini gösterdi.

tayffun
25-01-2008, 08:09
Arkadaşlar, bu mesajda yeni çiçeğimi ve hikayesini paylaşmak istiyorum.
Annemlerin apartmanda iris olduğunu düşünmüş olduğum soğanlı bir çiçek vardı.
Kurban bayramında tek saksıda iki büyük soğan görünce saksılarını ayırmak istedim.
Saksısını boşalttığımda bir süprizle karşılaştım. O iki soğanın tam 5 adet yavru soğanı vardı. Yavruları dikip oraya bıraktım.Diğer iki büyük soğanı da kendime alıp fotoğraftaki gibi diktim. Ama iki gün öncesine kadar soğanları kaybettiğimi düşünürken ikisi de yaprak çıkarmaya başladı.
Bu arada annemden de o çiçeklerin zamnbak olduğunu, yıllardır nereye gitse onları yanında götürdüğünü öğrendim.

aysemelike
25-01-2008, 16:15
Arkadaşlar, bu mesajda yeni çiçeğimi ve hikayesini paylaşmak istiyorum.
Annemlerin apartmanda iris olduğunu düşünmüş olduğum soğanlı bir çiçek vardı.
Kurban bayramında tek saksıda iki büyük soğan görünce saksılarını ayırmak istedim.
Saksısını boşalttığımda bir süprizle karşılaştım. O iki soğanın tam 5 adet yavru soğanı vardı. Yavruları dikip oraya bıraktım.Diğer iki büyük soğanı da kendime alıp fotoğraftaki gibi diktim. Ama iki gün öncesine kadar soğanları kaybettiğimi düşünürken ikisi de yaprak çıkarmaya başladı.
Bu arada annemden de o çiçeklerin zamnbak olduğunu, yıllardır nereye gitse onları yanında götürdüğünü öğrendim.

Sayın tayffun,

Bunlar yerel adı ile zambak diye bilinen, "hiperastrum" durlar. Bu yapraklardan sonra tek dal üzerinde 4-6 çiçek olan çiçeğini açacaktır. Çiçek boyu 50-70 cm olabilir....Saksıda **** bahçede yetiştirebilirsiniz. Yanlız birde aynı bu soğana benzeyen ve sadece iç ortamda yetişebilen amarallis vardır onunla sıkça karışır. Anladığım kadarı ile sizinki dış mekanda büyüyor, değil mi? Değilse tanıyı değiştireceğiz.....

Güle güle büyütün....

Birden fark ettim sizin amarallisleriniz var dı değil mi? ;)

tayffun
26-01-2008, 10:02
Sn. aysemelike,
Bilgiler için teşekkür ederim. Benim amarylliaslerimin son resimlerini 2 mesaj önce gönderdim.Onların rengi hakkında tahmin yapabilir misiniz,ben anlamıyorum.
Zambaklar yakından çektiğim için dış mekan gibi görünüyor herhalde.İkisi de saksıda penceremin kenarında duruyor.Bu şekilde fotoğrafını da göndereceğim.
Bu arada http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7085 adresinde amaryllis diye bir yer açılmış.
Amaryllislerle ilgili mesajlarımı oraya nasıl akatarabilirim sn.yönetici?(Amaryllislerimin resimlerini artık orada paylaşacağım.Sn.buket aknarın amaryllisi çok güzel açmış.)

aysemelike
26-01-2008, 10:12
Sayın tayffun,
Bu halleri ile renklerini söylemek çok zor, soğan rengini görebilseydik belki. Soğan rengi koyu olanlar genelde kırmızı, açık olanlar pembe -beyaz tonlarında oluyorlar....

yukka
26-01-2008, 10:38
Benim lalelerim Tayfun'un 701 no'lu mesajındaki alyum kadarlar. Yani yeni yeni uclarını gösterdiler. Çok geç kalmış sayılır mı?? Bir de çiçekleri biten sümbül soğanı nerdeyse 2 aydır öylece duruyor saksısında. Ara ara suluyorum. yapraklar da yarı yeşil yarı sararmış. Bu soğanı ne zaman saklamaya alayım? Teşekkürler.

tayffun
31-01-2008, 23:12
Allium-zambak ve lalemin son halleri...

Penelophe
09-02-2008, 14:01
Benim bu yıl ektiğim lale, süsen ve sümbüllerde son durum.. Sümbüller pek verimli olacak gibi görünmüyorlar..

29889
Lale ve süsenler..

29890
Laleler..

29891
Laleler..

29892
Sümbüller..

Buket Aknar
09-02-2008, 16:41
Sevgili Penelophe, hepsi iyi görünüyorlar. Sanırım sümbüller konusunda biraz sıkıntı yaşayacaksın. Ama belki de fotoğrafı yukarıdan çektiğin için bana öyle göründüler. Soğanların o kadar derine mi ekilmiş olması gerekiyor. Çevremdeki sümbül soğanları biraz ucundan görünür şekilde ekiliyorlar da! (Bu arada ben hiç cesaret edip sümbül ekmeyi denemedim) Ayrıca lalelerin de iyi, benimkilerden hala ses yok.

Oyaman
09-02-2008, 18:06
Sevgili Penelophe , soğanların durumu gayet iyi .Benim Lalelerim bahçede yeteri kadarda soğuklandı ama ancak çıkmaya başladılar .Süsenlerinde iyi , Asya lalenin sattığı Süsenlerden mi acaba ?
Sümbüllerinizde biraz geç açacak gibi görünüyor .

aysemelike
09-02-2008, 18:12
Penelophe;202675]Benim bu yıl ektiğim lale, süsen ve sümbüllerde son durum.. Sümbüller pek verimli olacak gibi görünmüyorlar..

Sevgili penelophe,

Tümüde çok güzel gelişiyorlar. ;)
Bence sümbülleriniz de iyi gelişmişler. Artık istiyorsanız salona da alabileceğiniz kadar gelişmişler, sıcakta hızla uzar ve açarlar....

Selamlarımla

Buket Aknar
09-02-2008, 19:15
Aman Buket Hanım görende soz konusu sümbül soğanlar değilde eb. tohumları sanır.;)
Benim ilk yetiştirdiğim bitkiler arasında idi sümbül.Yanlış hatırlamıyorsam yıldız sümbülü idi ve 8-10 yaşında bişeydim.Zaten orkidelere ilgimde bu ''bulb''soğansı yapıdan kaynaklanmakta galiba.:D
10 yaşındaki bir çocuk o gün sadece iç güdüleri ve sadece meydan larousse deki bilgilerle onları yapabildiyse bugün siz bu sitenin yardımıyla neler yapmassınız..
Ama hala şu cesaret konusunu anlamış değilim.

Saygılar.[/QUOTE]

Cesaret konusunu şöyle ifade edebilirim.
Ben daha önce de belirttiğim gibi oldukça acemi bir doğa ve bitki sever olarak, buradan edindiğim bilgilerle birçok bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Bazen başarılı bazen ise başarısız oluyorum. Başarılı olduğum durumlarda çok sevinmeme rağmen, başarısız olduğumda inanılmaz üzülüyorum.
Soğanlı bitkilere de inanılmaz ilgim var. Crocus, Nergis, Gladiolus, Fresia, İris, Anemon, Ranunkulus gibi birçok soğanlı bitkiyi yetiştirip, zevkle onların gelişmesini izliyor ve gereken durumlarda buradaki arkadaşlardan yardım alıyorum. Her yıl bir öncekilere ek olarak farklı bir türü deniyorum. Örneğin lale'yi ilk kez bu yıl deniyorum ve lale soğanlarının halen filizlenmemesine bile çok üzülüyorum.
Bu yıl eğer benim lalelerim çiçek açmazsa bu durumun benim hevesimi kıracağını sanıyorum. Kendimce Sümbül bana yetiştirmesi zor görünen bir bitki. Seneye belki de sıra sümbüle gelecek. Acemiliğim ile galiba onu en sona bıraktm. Yani acemilik beraberinde cesaretsizliği de getiriyor.

Penelophe
09-02-2008, 19:52
Sevgili Buket, soğanların neredeyse yarısı dışarıda ama tahminin doğru, fotoğraf yukarıdan çekildiği için derinmiş gibi görünüyorlar..

Sevgili Oyaman, evet asya lalenin süzen soğanları.;)

Sevgili AyşeMelike, sümbüllerin ortalarında çiçek tomurcukları çok az, sıcak ortamda tomurcuklarda büyüme gerçekleşir mi?

fatmadundar
09-02-2008, 20:03
Buket Hanım,
Gözlerime inanamadım.O kadar çok çeşitli ve iddialı çiçekler yetiştiren biri olarak sümbül ekmeye cesaret edememeniz mümkün değil. Ancak "Bu kadar çiçeğin arasında sümbül de olmayıversin" demiş olabilirsiniz:D

fatmadundar
09-02-2008, 20:10
Sevgili Penelophe,
Bence de hepsi güzel ve sağlıklı görünüyor.Sünbüller de.

Buket Aknar
09-02-2008, 20:18
Yok vallahi öyle demedim.:o
Hatta Kıbrıs'ın yerli, yalın kat sümbüllerinden bu yıl denedim. Bugün yarın açacaklar ama yine de diğerleri gibi değil. (Doğru söylemek gerekirse ben onları sümbülden saymadım.)
Bu aşamadan sonra, seneye onlar da inşallah olacak. Buralardaysak ve başarır da yetiştirebilirsem, mutlaka fotoğraflarını buradan sizlerle paylaşacağım.

beyaz orkide
11-02-2008, 08:56
MERHABA ARKADASLAR,
Dün bauhaseye gittim çeşit çeşit çiçek soganları gelmiş.Aglayan kalp(dıcentra)gelmiş kırmızı olanı vardı sadece, beyazı yoktu maalesef.Exocotıc bir sürü çiçek soganı vardı.Hatta nerıne bıle.2 farklı rengi mevcut.İlgilenen arkadaşlara duyrulur.Kısacası bauhaseye hücum.Kredi kartlarınızı yanınıza almayı unutmayın derim ben

GLCN
11-02-2008, 09:37
Sevgili beyaz orkide çok güzel bir haber ama ne yazıkki bizim burda bauhase olmadıgı için bulursak karsılastırmak **** siz sevgili arkadaslara sipariş vermek isteyen arkadaşlar olur maksadıyla fiyat konusunda bilgi verebilirmisiniz?

ayhat
11-02-2008, 10:53
Bende 3 adet sümbül ve 3 adet lale soğanı aldım mutfağıma. Acaba içerde de büyüyüp açarlar mı? Pencerenin önüne koydum ışık alıyorlar birde mutfak serin oluyor.

beyaz orkide
11-02-2008, 11:46
Sevgili beyaz orkide çok güzel bir haber ama ne yazıkki bizim burda bauhase olmadıgı için bulursak karsılastırmak **** siz sevgili arkadaslara sipariş vermek isteyen arkadaşlar olur maksadıyla fiyat konusunda bilgi verebilirmisiniz?

Elbette fiyatlarını verebilirim.Dicentra 6.99ytl idi.Nerın de 2 tane sogan 9.99ytl idi.Şakayık 6.99ytl glorıosa9.99ytl arısaema9.99ytl kısacası exotıc cicekli soganlar hep 9.99ytl idi.Size birkacının fıyatlarını vermeye calıstım siz hangisiyle ilgileniyorsunuz bilmiyorum ama bildirirseniz söylerim elbet.

Buket Aknar
11-02-2008, 11:58
Bunlar da benim fresia'larım. Dikkat ederseniz herhangi bir çiçek belirtisi yok.

GLCN
11-02-2008, 12:00
Çok teşekkürler beyaz orkide ben genel olarak arkadaslar adına sormustum.Ben aglayan kalplerle ilgileniyorum eger burda bulamazsam sizden yardım isterim teşekkürler tekrar..

beyaz orkide
11-02-2008, 12:18
Elbette seve seve yardımcı olurum.

nureste
12-02-2008, 09:58
herkese selamlar öncelikle ben yeni üye oldum sitenize.ben birşey öğrenmek istiyorum benim elimde lale soğanları var yaklaşık 15-20 tane 10 tanesini falan diktim zamanında diğerlerini dikemedim bazı nedenlerden evimde değildim;ben bu lale soğanlarını saklamak seneye dikmek istesem dikebilirmiyim?yoksa zamanı geçmiş olsa da dikmem mi gerekir?:confused:

lemman
12-02-2008, 13:58
Merhabalar,ben de ilk defa sümbül ve nergis aldım minik saksılar içinde ,hepsi çiçek açmıştı.Onları uzun saksıya aldım ,çiçekler bir hafta ancak dayandı ve soldular .Nergiz çiçeksizdi bır saksıda on iki tane vardı büyük saksıya yerleştirdim . Şimdilik boyları uzayıp gidiyor.Acaba nergizlerim çiçek açar mı?Sümbüllerin çiçek iş bitti mi?Bu konuda bilgisi olanlar vardır herhalde.

Ashba
12-02-2008, 15:58
herkese selamlar öncelikle ben yeni üye oldum sitenize.ben birşey öğrenmek istiyorum benim elimde lale soğanları var yaklaşık 15-20 tane 10 tanesini falan diktim zamanında diğerlerini dikemedim bazı nedenlerden evimde değildim;ben bu lale soğanlarını saklamak seneye dikmek istesem dikebilirmiyim?yoksa zamanı geçmiş olsa da dikmem mi gerekir?:confused:

Siz dikin benim de yeni toprağa aldığım soğanlar oldu. Nem oranını iyi ayarladığınız taktirde geç dikildiklerini hiç çaktırmazlar :p Evin içinde yetiştiricekseniz mümkün olduğunca serin bir yerde, mümkünse camın dışına falan koyabilirseniz. Soğuk, onları tetikleyecektir. Belki çiçekleri geç gelir ama seneye ölmezler. Bir senelik bir zek diyorsanız bırakın evin ısısında büyüsün, kısa süre açar, ölür

Penelophe
12-02-2008, 16:00
Nureste, lale soğanlarını geçte olsa dik, hem ankara soğuk olur, belki açtıklarını bile görürsün.:)

Lemman, tam çiçeklenme zamanlarında rahatsız etmişsiniz sümbüllerinizi ya da çiçek zamanları geçmiş de olabilir. Sonuçta çiçekli almışsınız. Nergislerin boyları uzuyorsa sorun yok demektir, açacaklardır.:)

Bora Ank
13-02-2008, 10:02
Herkese merhabalar.. aranıza yeni katıldım ama forumların bana gösterdigi gercek bitki dostlarının arasına geldiğim..
Sorunuma gelince, 3 hafta önce bir marketten çiçek açmaya başlamış sümbüller almıştım.. ilk başlarda harika açtılar ancak galiba direk güneş ışığına maruz kaldıkları ( ankara güneşi ) için çiçekler kurumaya başladı. Bilgisi olan arkadaşlarımızdan ricam bana bundan sonra ne yapmam gerektigini söyleyebilirler mi? çiçeklerin ölmesini kesinlikle istemiyorum.. Evimdeki ve ofisimdeki yavrularım onlar... Yardımlarınız icin şimdiden teşekkür ederim.

günaykarayel
13-02-2008, 16:32
arkadaşlarben bimde sizin söylediginiz bütün ceşitlerden 3 er 5 er paket aldım.
ve diktim şimdi laleler ve nergisler filizlendi daha öncede üzüm sümbülü vardı taaa hollandadan getirtim ve güzelde ürüyorlar .bi sümbüller filiz vermedi onlarda biraz daha uzun sürüyomuş filizlenmeleri

günaykarayel
13-02-2008, 16:45
arkadaşlar ben de alırım cigdem ve ama beyaz ve mor sarı bende cok var
üzüm sümbülü beyaz ve bordo alırım

günaykarayel
13-02-2008, 17:01
ben baya geri kalmışım bir gün size benim ciçeklerin fotolarını yollayyayım

günaykarayel
13-02-2008, 17:05
Bora Ank sümbüller aşı yukarı 10 bilemedi 15 gün acıyor.sonra kurumaya başlıyor ben çicegini kesip bırakıyorumki soganları gelişs,in ve üresin sizede tavsiyem budur

gesen
22-02-2008, 06:53
merhaba,
geçen hafta hollandaya gitmiştim. gelirken havaalanından lillium soğanları satın aldım.
torbalar içinde satılıyorlardı ve ben hem beyaz hem pembe renklilerden birer torba aldım. (sanırım içlerinde ikişer adet soğan var).
bahçeme ya da dış ortamda bir saksıya dikmeyi düşünüyorum.
bu türün açmış olanını geçen yıl ekim ayında saksıda (bauhause'dan) satın almıştım.
sorum şu : sonbaharda açacaklarına göre hangi ayda dikmeliyim ?
tüm bitkiseverlere selamlar.

lemman
22-02-2008, 10:19
İyi günler arkadaşlar,daha önce aldığım sümbüllerin çiçekleri geçmişti. Geçen hafta tomurcuklu üç adet sümbül aldım her gün kontrol ediyordum, sessiz sedasız duruyorlardı . Bu sabah salona girdiğimde sümbüllerimin açmış olduğunu gördüm ,çok mutlu oldum.

abk
22-02-2008, 11:12
Geçen hafta tomurcuklu üç adet sümbül aldım Bu sabah salona girdiğimde sümbüllerimin açmış olduğunu gördüm

Aldıktan sonra sümbüllerin saksısını değiştirdiniz mi?

crocuscuk
22-02-2008, 11:19
merhaba,

her sene saksı da lale soğanı yetiştiririm,ama bu sene nedense çok yavaş büyüyorlar,boyları bile uzamadı daha.Acaba geç açan türünden mi fikri olan var mı?

Buket Aknar
22-02-2008, 13:57
merhaba,
geçen hafta hollandaya gitmiştim. gelirken havaalanından lillium soğanları satın aldım.
torbalar içinde satılıyorlardı ve ben hem beya hem pembe renklilerden birer torba aldım. (sanırım içlerinde ikişer adet soğan var).
bu türün açmış olanını geçen yıl ekim ayında saksıda (bauhause'dan) satın almıştım.

Ben; geçen yıl nisan ayında Lillium soğanlarını dikmiştim. Tüm yaz göreni kendilerine hayran bıraktılar. Çiçekleri geçince soğanlarını topraktan almıştım. Bakalım bu yıl ayni başarıyı yakalayabilecekmiyim?

abk
22-02-2008, 14:19
Ben; geçen yıl nisan ayında Lillium soğanlarını dikmiştim.

Aynı tür ve aynı renk soğanları yeni aldım ve bugünlerde ekmeyi düşünüyordum. Nisan geç değil mi?

cankurtulus
22-02-2008, 17:13
merhaba,
torbalar içinde satılıyorlardı ve ben hem beyaz hem pembe renklilerden birer torba aldım. (sanırım içlerinde ikişer adet soğan var).
Hemen ekebilirsiniz.Geçen sene bende Londradan getirip 15 şubatta ekmiştim.Haziranda açmışlardı.Resimleri 10.sayfada 277. ve 291.mesajlarda var.En geç nisana kadar ekmeniz lazım.Kutusunda öyle yazıyordu.

Buket Aknar
22-02-2008, 17:24
Çiçekçi'de nisan ayında görüp, almıştım. Dikilmesi gereken zamanı sanırım öyle gösteriyordu ama şimdi tam hatırlamıyorum. (üzerinden 10 ay geçmiş) Yaşadığınız yerdeki iklim şartları da önemli. Aslında bu konuda en aydınlatıcı bilgileri sanırım Melike Hanım yapabilir. En iyisi onu beklemek.

dal
22-02-2008, 21:36
Bu akşam bahause ziyaret ettim.Bahar soğanları gelmiş istiyorum ki yavaş yavaş alıp zamanı geldiginde topraga ekmek.Ama dikkatimi çeken birşeyler var.10 luk paketler halinde satılan soğanların yanında dha büyük ama fiyatı öbürüne kıyasla daha düşük olan paketler vardı acaba kalitesinde mi fark var ikiside aynı markaydı.Çok soğan alacagım için aklım öbür büyük paketlere takıldı.Eğer farkı yoksa onlardan alacağım.Fark varmıdır?

melnils
22-02-2008, 22:06
Merhaba,
Safran soğanı dikimi, yetiştirilmesi ve toplanması hakkında bilgisi olan var mı?

gesen
23-02-2008, 10:38
Hemen ekebilirsiniz.Geçen sene bende Londradan getirip 15 şubatta ekmiştim.Haziranda açmışlardı.Resimleri 10.sayfada 277. ve 291.mesajlarda var.En geç nisana kadar ekmeniz lazım.Kutusunda öyle yazıyordu.

can bey tebrikler,
ne kadar sağlıklı lilliumlar onlar öyle,
umarım aynı başarıyı bu yıl da yakalarsınız.
tabii darısı başıma.

aysemelike
23-02-2008, 18:43
Bu akşam bahause ziyaret ettim.Bahar soğanları gelmiş istiyorum ki yavaş yavaş alıp zamanı geldiginde topraga ekmek.Ama dikkatimi çeken birşeyler var.10 luk paketler halinde satılan soğanların yanında dha büyük ama fiyatı öbürüne kıyasla daha düşük olan paketler vardı acaba kalitesinde mi fark var ikiside aynı markaydı.Çok soğan alacagım için aklım öbür büyük paketlere takıldı.Eğer farkı yoksa onlardan alacağım.Fark varmıdır?

Bu tip durumlarda genelde iki olasılık oluyor.

İlk olasılık; çoklu paketler kolay yetişen, kolay üreyen türlere ait oluyor. Az sayıda ve pahalı olanlar nadir türler olabiliyor.

ikinci olasılık; çoklu paketler geçen yıldan kalan, ama sağlıklı soğanlardan, pahalı ve az sayıda olanlarsa yeni soğanlardan olabiliyor...

selamlar....

aysemelike
23-02-2008, 18:52
Herkese merhaba,

Lilium ve yaz soğanlılarını ekmenin tam zamanı tabi kar olmayan ve yumuşak batı ilklimlerinde. Orta ve doğu anadolu için biraz daha zaman var.
Yazın çiçeklenen soğanlılar (zambak yani lilium, yıldız yani dalia, yer şakayıkları, iris, allium, vs... mayıs sonuna kadar ekilebilirler. Ekim zamanlaması sadece çiçeklenme zamanlarını etkileyecektir. Geç ekilen geç açar...

Bu soğanlıların hemen hepsini topraktan çıkarmanıza da gerek yoktur....Genel kural olarak solan çiçeği çiçek sapından koparın yeter....

Selamlarımla...

aysemelike
23-02-2008, 18:54
Merhaba,
Safran soğanı dikimi, yetiştirilmesi ve toplanması hakkında bilgisi olan var mı?

Safran konusunda 'safranbolu'yu web de tarattığınızda aradığınız konuya ait bilgi bulabileceğinizi sanıyorum....

Gatay
23-02-2008, 21:39
Ayşe Melike Hanım, iyi akşamlar. Yakın zamanda Amaryllis soğanı aldım.Bu sitede ve internette yaptığım araştırmalarda eylül ekim gibi ekildiğini öğrendim.Ancak paketin üzerinde yaz soğanı yazıyor.Yaz soğanları ılıman iklimlerde mart gibi, soğuk iklimlerde haziran gibi ekiliyormuş. Bu durumda bende amaryllis'i ekebilirim sanırım.

Yardımınız için teşekkür

dal
23-02-2008, 21:47
Bu tip durumlarda genelde iki olasılık oluyor.

İlk olasılık; çoklu paketler kolay yetişen, kolay üreyen türlere ait oluyor. Az sayıda ve pahalı olanlar nadir türler olabiliyor.

ikinci olasılık; çoklu paketler geçen yıldan kalan, ama sağlıklı soğanlardan, pahalı ve az sayıda olanlarsa yeni soğanlardan olabiliyor...

selamlar....

Ozaman her iki durumda alınabilir.Yani sonuçta kalite bakımından aynı fakat nadir türler yok.Benim amacım koleksyon yapmak değil bahçeme renk katmasını istiyorum çiçeklerin.En iyisi o büyük paketlerden almak:)

hassoman
24-02-2008, 13:49
Sayın dal
Benim bildiğim çiçekler açık artırmayla fiyatlandırılıyor. Büyük soğanların çiçeklerinin büyük olması nedeniyle küçük soğanlılara göre paketlerde daha az ve daha pahalıdır. Bu nedenle küçük soğanlılar çoklu paketler halinde satılmaktadır. O zaman şöyle yapabilirsiniz. Büyük soğanlıları ana yere (örneğin ortaya) küçük soğanlıları da çevresine renklendirici olarak ekebilirsiniz. Elbette boyları uygunsa... Ama haklısınız, küçük soğanlı çiçekler bahçenizi daha çok şenlendirecektir..

handanhanım
24-02-2008, 16:24
Anemon toplarken bu bitkiye rastladım, leblebi kadar soğanı var, iki adet söküp bahçemde uygun ortamda korumaya aldım. Gerçekten çok güzel.

dal
24-02-2008, 16:47
Sayın dal
Benim bildiğim çiçekler açık artırmayla fiyatlandırılıyor. Büyük soğanların çiçeklerinin büyük olması nedeniyle küçük soğanlılara göre paketlerde daha az ve daha pahalıdır. Bu nedenle küçük soğanlılar çoklu paketler halinde satılmaktadır. O zaman şöyle yapabilirsiniz. Büyük soğanlıları ana yere (örneğin ortaya) küçük soğanlıları da çevresine renklendirici olarak ekebilirsiniz. Elbette boyları uygunsa... Ama haklısınız, küçük soğanlı çiçekler bahçenizi daha çok şenlendirecektir..

Olabilir..Ama ben çok dikkatlice baktım Ayşemelike hanımın dediği gibi bence nadir bulunanlar pahalı.Büyük paketlerdeki soğanlar küçük soğanlardan oluşmuyor aksine karışık hatta büyükçeler.Tek fark üretimdeki nadir bulunan çeşitlerin olmaması.

beyaz orkide
25-02-2008, 12:14
Merhaba arkadaslar,dun esenler bauhasedeydim maalesef şakayıktan hıc kalmamış ilgilenenlere duyrulur.

h_berder
26-02-2008, 23:11
Aşağıdaki linkte Lilium yetiştiriciliği hakkında bilgi içeren pdf kitapçık var umarım bilgilendiricidir.
http://www.megep.meb.gov.tr/modulson/1112/bahcecilik/lilium%20yetistiriciligi.zip

nevsune
26-02-2008, 23:14
Bim, bitki soğanları sattığı sırada ben de üzüm sümbülü soğanlarından almıştım. Laleler çıkmaya başladılar ama üzüm sümbüllerinden hiç bir ses yok. Acaba bunlar daha sonra mı çıkacaklar, daha önce yetiştiren oldu mu?

Sonja Varol
27-02-2008, 06:11
http://img407.imageshack.us/img407/7582/zmsmbl3ll1.jpg
Fotografini gördügünüz üzüm sümbüllerimi dut agacimizin kök cevresine dikmistim. Yaklasik onbes yildir istisnasiz heryil cikiyorlar. Siz diktiginizde soganlariniz saglikli ise mutlaka cikacaktir dert etmeyin.

denizakvaryumu
27-02-2008, 07:36
Bim, bitki soğanları sattığı sırada ben de üzüm sümbülü soğanlarından almıştım. Laleler çıkmaya başladılar ama üzüm sümbüllerinden hiç bir ses yok. Acaba bunlar daha sonra mı çıkacaklar, daha önce yetiştiren oldu mu?

Üzüm sümbülleri çok dayanıklıdır, mutlaka çıkarlar.Ben de beyaz çiçekli olanlarından almıştım, henüz bir hareket yok.

nevsune
27-02-2008, 08:39
[QUOTE=Sonja VarolFotografini gördügünüz üzüm sümbüllerimi dut agacimizin kök cevresine dikmistim. Yaklasik onbes yildir istisnasiz heryil cikiyorlar. QUOTE]

Beklemedeyim.

Demek gölgede de yetişebiliyor, ağacın dibinde olduğuna göre fazla güneş alma şansı yok. Benimkilerin de güneşi az görecek bir konumda durabileceklerine çok sevindim doğrusu:)

Oğuzhan
27-02-2008, 08:44
Sevgili Nevsune dert etme çıkar.Bende BİM den almıştım.Çıktı ve açmak üzereler.:)

Tubay
27-02-2008, 12:28
Merhaba,fritillaria imperialis(ters lale)Müjdan Hanım Güneydoğuanadoluda yetişen bitkiler başlığında resim ve bilgisini vermiş.Ben Hakkari'ye yaptığım bir ziyarette bu lalelerden almıştım,soğanlarını saklayıp daha sonra dikmeme rağmen verim alamadım.Hayran kaldığım bir lale türü aranızda yetiştiren varmı?Hakkariden tekrar soğan isteyeceğim ama tekrar hüsrana uğramak istemiyorum yetiştiren varsa bana yardımcı olabilirmi?

denizakvaryumu
27-02-2008, 13:49
Hakkari'den istemenize gerek yok (doğadan söküm bildiğim kadarı ile yasak), Bauhausda sarı ve turuncu renkli kültür çeşitlerini gördüm.

Buket Aknar
27-02-2008, 17:39
Geçen yıl çiçekleri geçtikten sonra söküp, sakladığım Lilliyum'larımı bugün dikmek için çıkardım ancak beklediğim gibi değil şöyle kuru; parça parça soğanlar buldum. Bu arada bu yıl geçen yılkilerden farklı renklerini de aldığım için karşılaştırma fırsatı buldum. Birbirlerine benzemiyorlardı. Geçen yıldan kalanlar acaba öldüler mi? Doğrusu çok moralim bozuldu.:(
Korunan lilyum soğanları nasıl oluyor? Yoksa yerlerinden sökmemem mi gerekiyordu?

Sonja Varol
27-02-2008, 17:46
Merhaba,fritillaria imperialis(ters lale)Müjdan Hanım Güneydoğuanadoluda yetişen bitkiler başlığında resim ve bilgisini vermiş.Ben Hakkari'ye yaptığım bir ziyarette bu lalelerden almıştım,soğanlarını saklayıp daha sonra dikmeme rağmen verim alamadım.Hayran kaldığım bir lale türü aranızda yetiştiren varmı?Hakkariden tekrar soğan isteyeceğim ama tekrar hüsrana uğramak istemiyorum yetiştiren varsa bana yardımcı olabilirmi?

Bizim bahcede bol miktarda yetisiyor. Dikimi ve bakimi gayet kolay, daha fazla bilgi isterseniz Buraya bakiniz... (http://wilderrose.blogspot.com/2008/02/ters-lale-die-kaiserkrone-fritillaria.html)

Ludisa Excellence
27-02-2008, 21:39
Geçen yıl çiçekleri geçtikten sonra söküp, sakladığım Lilliyum'larımı bugün dikmek için çıkardım ancak beklediğim gibi değil şöyle kuru; parça parça soğanlar buldum. Bu arada bu yıl geçen yılkilerden farklı renklerini de aldığım için karşılaştırma fırsatı buldum. Birbirlerine benzemiyorlardı. Geçen yıldan kalanlar acaba öldüler mi? Doğrusu çok moralim bozuldu.:(
Korunan lilyum soğanları nasıl oluyor? Yoksa yerlerinden sökmemem mi gerekiyordu?

Sn. Buket Aktar;

Soğanlı bitkilerin ölmesi öyle çokta kolay değildir hani.
Şimdi;

Eğer soğanlarınızı hala ekmedi iseniz akşamdan bir miktar suyun içine atıp ıslata bilirsiniz.Ertesi günde dikim işlemine geçersiniz.
Şayet eğer ki lilliyumlarınızı ekti iseniz çok abatmamak koşulu ile sulamaya devam.

Koruma hususuna gelince;
Ben genelde bahçe koşullarında soğanlarımı kısmen yüksek yerlere dikmeye çalışıyorum.O zaman sökmeye pek gerek kalmıyor.
Şayet topkak killi, ver eğimli vs... ve soğan sayısı az ise soğanları söküp dış ortamda bektetmek en ideali.
Bu noktata soğanları koyduğunuz torbaya/poşete bir miktar nemli turuba
( ki piyasada torf diye satılır) eklemekte ve poşete de bir kaç delik açmakta yarar var.Tabi iğne ucuyla değil.Tabiyki bu tavsiyem yaz soğanları için.

Soğan kıyasına gelince;
Her soğan bir birinin tıpkısı olacak değil.Tabi en azından şeklen andırmalı ama...
Piyasada sonuçta bir sürü hibrit tür var.:confused:
Hımm...:confused:
Benimkiler çok daha içini çekmiş durumda diyorsanız...
Olabilir, sonuçta gerekli nemi ortamdan alamamış olabilir.Sonuçta siz gerekenleri yapında gerisini onlar düşünsün.:p

Saygılar.

Buket Aknar
27-02-2008, 22:14
Sn. Buket Aktar;

Soğanlı bitkilerin ölmesi öyle çokta kolay değildir hani.
Şimdi;

Eğer soğanlarınızı hala ekmedi iseniz akşamdan bir miktar suyun içine atıp ıslata bilirsiniz.Ertesi günde dikim işlemine geçersiniz.
Şayet eğer ki lilliyumlarınızı ekti iseniz çok abatmamak koşulu ile sulamaya devam.

Koruma hususuna gelince;
Ben genelde bahçe koşullarında soğanlarımı kısmen yüksek yerlere dikmeye çalışıyorum.O zaman sökmeye pek gerek kalmıyor.
Şayet topkak killi, ver eğimli vs... ve soğan sayısı az ise soğanları söküp dış ortamda bektetmek en ideali.
Bu noktata soğanları koyduğunuz torbaya/poşete bir miktar nemli turuba
( ki piyasada torf diye satılır) eklemekte ve poşete de bir kaç delik açmakta yarar var.Tabi iğne ucuyla değil.Tabiyki bu tavsiyem yaz soğanları için.

Soğan kıyasına gelince;
Her soğan bir birinin tıpkısı olacak değil.Tabi en azından şeklen andırmalı ama...
Piyasada sonuçta bir sürü hibrit tür var.:confused:
Hımm...:confused:
Benimkiler çok daha içini çekmiş durumda diyorsanız...
Olabilir, sonuçta gerekli nemi ortamdan alamamış olabilir.Sonuçta siz gerekenleri yapında gerisini onlar düşünsün.:p

Saygılar.

sn LUDİSİA_BAHYA, ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, ne yazık ki geçen yıldan kalanları diktim, yarın da yenileri dikmeyi düşünüyorum. Tavsiyenize uyarak fazla abartmadan sulamayı düşünüyorum, bu arada burada bizim mis zambağı dediğimiz, kokusu çok güzel bir lillium çeşidi var ki geçen yıl onlarıda topraktan çıkartmıştım. Az önce onlara da baktığımda muhafaza ettiğim karton kutuda tıpkı soğan gibi kat kat ayrıldıklarını (bir soğandan belki de 15 tane dilim oluşmuş) gördüm. Onları nasıl dikmem gerekiyor?

Sonja Varol
27-02-2008, 22:20
Sevgili Buket Aknar, ben bahcemizdeki hicbir soganli cicegimi diktigim yerden cikarmam. Soganli ciceklerim ciceklerini bitirdikten sonra üst bölümden kurumaya baslamalarini beklerim. Liliumlari topraga dogru bölüm bölüm keserek kisaltirim. Zamanla soganlar kendilerini dibe dogru cekerek korumaya alirlar. Ayni topragin üzerine mevsimlik cicek dikerim. Bahcemizdeki liliumlar cok uzun yillardir var ve heryil daha da cogaliyorlar...
Sadece yumrulu ciceklerimi (Dahlien-Yildiz vb.) don olmadan topraktan cikararak muhafaza altina alirim.

Buket Aknar
27-02-2008, 22:29
Sevgili Buket Aknar, ben bahcemizdeki hicbir soganli cicegimi diktigim yerden cikarmam. Soganli ciceklerim ciceklerini bitirdikten sonra üst bölümden kurumaya baslamalarini beklerim. Liliumlari topraga dogru bölüm bölüm keserek kisaltirim. Zamanla soganlar kendilerini dibe dogru cekerek korumaya alirlar. Ayni topragin üzerine mevsimlik cicek dikerim. Bahcemizdeki liliumlar cok uzun yillardir var ve heryil daha da cogaliyorlar...
Sadece yumrulu ciceklerimi (Dahlien-Yildiz vb.) don olmadan topraktan cikararak muhafaza altina alirim.

Kıbrıs'ın iklimi kış mevsiminde çok soğuk değil, buna rağmen geçen yıl tüm soğanlı bitkilerimi (Dalia'lar hariç) topraktan çıkarıp muhafaza etmeye çalıştım. Yaz mevsimine gelince oldukça sıcak geçer ve ben yaz mevsiminde bahçemde oldukça çok su kullanırım. Okuduklarımdan veya duyduklarımdan edindiğim bilgilerle soğanlar çürüyüp erimesin diye hiç üşenmeden birçok soğanı topraktan çıkardım ama ne derece başarılı oldum orası mechul. Çünkü daha önce çıkarıp diktiğim soğanlardan sadece dafodil'lerden bir tanesi çiçeklendi gerisini halen bekliyorum.
Yaz soğanlarına gelince onların durumu da malum.

GLCN
28-02-2008, 09:32
Benimde saksıdaki mis zambağım çürümüş halbuki eskisinden farklı birşey yani asırı sulama falan yapmamıstım çok üzüldüm...

Tubay
28-02-2008, 09:55
Sayın Denizakvaryum'u sökülmesi yasakmıdır bende bilmiyorum ama Hakkari'de bu laleler büyük su dolu variller içerisinde soğanlarından sökülmüş vaziyette satılıyor.Bu tür yokolma tehlikesindeyse bu acı bir durum olur.burada bahaus yok yinede verdiğiniz bilgi için teşekkürler.

dal
28-02-2008, 12:57
Sayın Denizakvaryum'u sökülmesi yasakmıdır bende bilmiyorum ama Hakkari'de bu laleler büyük su dolu variller içerisinde soğanlarından sökülmüş vaziyette satılıyor.Bu tür yokolma tehlikesindeyse bu acı bir durum olur.burada bahaus yok yinede verdiğiniz bilgi için teşekkürler.

Sökülmesi yasak olan tür adıyaman lalesi yani F.Persica türüdür.Öbür bildiğimiz turuncu sarı kırmızımsı türde olan imperyalis türü yurtdışına çıkışı kısıtlı sayıdadır.Yakın zamanda adıyaman tarım il müdürlüğü tarafından şehre bir girdi oluştursun diye ihraç ürünü olarak soğan üretimine girişmiştir.

Tubay
28-02-2008, 16:33
Sayın Dal teşekkürler.Adıyaman laleside malesef ters laleler gibi hala tarlalarda sıradan ot muamelesi görüyor.Bende bu konuda geçen yıl Adıyaman'da birkaç çalışmayı takip etmiştim fakat sonucu ne oldu bilemiyorum

zenfree
28-02-2008, 21:07
Elime muscari soğanları geçti. Dikim yapmak için geç mi?

Penelophe
29-02-2008, 17:45
...

ÜZÜM SÜMBÜLÜ (Muscari)
Anadolu'da, çayırlarda tabii olarak yetişir. Boyu 15-20 cm.,çiçekleri genelde mor olmakla beraber,sarı ve beyaz çeşitleri de vardır. Katmerli olanları çok güzeldir. Kolay yetişir. Zamanla çoğalır. Diğer gösterişli çiçeklerin arasında güzel bir zemin oluşturabilir. Çim alanlara dikilebilir.
Soğanları eylül-ekim aylarında,7,5 cm. derinlik,10 cm. aralıklarla dikilir. Mart-mayıs aylarında çiçeklenir. Güneşi sever. Soğanları topraktan çıkarmak gerekmez...

İlk sayfada böyle bir bilgi buldum Sevgili Zenfree, sanırım geç kaldın.:(

Oğuzhan
29-02-2008, 17:51
Bir şansını dene istersen.Saksıya dik.Buzdobında en alt göze yerleştir.1 hafta -10 gün kalsın.Sonra güneşli bir yere çıkart .Ve bekle belki süpriz yapabilir.Devamlı yeni tomurcuk çıkaran bir tür.Açma şansı çok.Ve toprakta kalıyor.:)
Dene istersen.
Bir tür şaşırtma soğuk-karanlıktan gün ışığına :)

aysemelike
29-02-2008, 19:12
Konuyu çok yakın takip edemedim ama ters lale ile ilgili soruların neredeyse tamamına arama motoruna 'fritillaria imperyalis' yazdığınızda başlıklardan ulaşabilirsiniz...Benim bahçemde yetiştirdiklerimin fotoları da var....

Ters lalenin imperyalis dışında en az beş türü daha Türkiye de endemik olarak yetişir, onların fotolarını 'türkiyenin en güzel yaban çiçekleri ' kitabında yörelerine kadar görebilirsiniz.....

Bu arada hemen tamamı koruma altındadır... Van, Elazığ, Urfa üniversitelerinde bu konu ile ilgilenen öğretim üyeleri hatta yetiştirme denemeleri vardır. Yurt dışına da satış en iyi bildiğim Elazığ üniversitesi yüksek okullarından biri tarafından yapılmaktaydı 6 yıl önce oradan almıştım....

Vakit bulduğum bir ara tüm türlerini isimleri ile ayrıca yazamaya çalışırım ama söz vermiyorum....:rolleyes:

Selamlarımla

dal
01-03-2008, 15:55
Ankara'da havaların ısınmasıyla soğanlar çoştu.İyi mi oldu kötü mü oldu bilmiyorum ama benim lale nergiz hollanda irislerim yapraklanmışlar.Bahçede baya güneşli ondan mı acaba?Birde nergislerin yeşil soğana benziyen yapraklarının ucları sarı sarı sizce çok erken mi çıktılar resimlerini çekip koymayı düşünüyorum..

Buket Aknar
01-03-2008, 17:23
Ankara'da havaların ısınmasıyla soğanlar çoştu.İyi mi oldu kötü mü oldu bilmiyorum ama benim lale nergiz hollanda irislerim yapraklanmışlar.Bahçede baya güneşli ondan mı acaba?Birde nergislerin yeşil soğana benziyen yapraklarının ucları sarı sarı sizce çok erken mi çıktılar resimlerini çekip koymayı düşünüyorum..

Bende de ayni durum var!!! Yarına fotğraflarını ekleyeceğim. Laleler topraktan uç verdiler, dafodiller uçlarında sarı tomucuk açtılar, ferizia'lar da tomucuklandı.

Buket Aknar
02-03-2008, 17:27
Lale ve daffodil'lerim.

dal
02-03-2008, 20:04
Buket hanım sizin nergisler resmen tomurcuk atmış benimkisi daha yeni yapragını çıkartırken rengi beyazımsı uçları daha yeni topraktan çıkıyolar.

Buket Aknar
02-03-2008, 20:11
Benim "Aşı Nergislerim" de (Bir de Kıbrıs'ın Yerli Nergislerin'den var onlar bol yeşil yaprak verdi ama çiçek yok.) sizin dediğiniz gibi. Yarına onların da fotoğrafını eklerim. Burada gördükleriniz daffodil dediğimiz tür.

dal
02-03-2008, 20:38
Aslında daffodil dediğiniz nergisin yani Narcissus un ingilizcesinden başka birşey değil.Tıpkı foxglove ingilizcesi Digitalis latincesi yüzük otu türkçesi...

Buket Aknar
02-03-2008, 20:43
Negisleri aldığımda paketlerinde "Narcissius" yazıyordu bunlarda ise "Daffodile" yazıyordu. Farklarını bilmiyorum ama bence ikisi birbirinden farklı. Kıbrıs'ta biz nergis'i aynen kullanıyoruz, ancak dafodil'lere bazılarının şeklinden dolayı "Fincan Tabağı" dediğini de biliyorum.

uolcay
04-03-2008, 11:04
Merhaba ben yeni üye oldum Muğla Fethiyede oturuyorum ve büyük bir bahçem var. Birçok ağaç ve çiçeklerim var
bahçemde çok fazla miktarda sümbülteber var. bu sitede ilgilenen birçok arkadaş gördüm. ben de hobi olarak yetiştiriyorum. ama şimdi çok fazla soğanım oldu, bunları isteyenlere satabilirim

KIRLARIN SESI
04-03-2008, 20:41
aklima bir soru takildi arkadasalr. Soganli cicek ektigimizde bahceye her bittiginde cicegi soganlarini hep cikarip tekrar mi ekmek lazim??
tesekkurler

Güler
04-03-2008, 21:22
Sevgili Kırların sesi, sanırım arkadaşlarımızın çoğu soğanları çıkartıyor, kuru ve kuytu bir yerde saman arasında veya kağıda sararak, bir sene sonrası için saklıyorlar. Ama ben hiçbir soğanı topraktan çıkartmıyorum. Çiçeklenme bittiğinde, çiçek sapını dipten kesiyor ve suyunu iyice azaltıyorum. Yaprakları da tamamen ölünce, dipten kesiyor ve soğanlı bitki gübresi ile iyice bir sulama yapıyor, üstüne de bir avuç toprak atarak kış dinlenmesine bırakıyorum ve artık hiç sulamıyorum.

KIRLARIN SESI
05-03-2008, 10:42
cok tesekkur ederim canim
1 ay sonra bahcem duzenlenirken sizden coook bilgi almam gerekecek sakin bir yere gitmeyin olur mu:D
sevgili gunesli gunler dilegiyle...

asyalale
05-03-2008, 14:53
Sayın Müşterilerimiz,
Yazlık Çiçek soğanları satışlarımız başlamıştır.Yazlık ürünlerimizde Perakende satışımız bulunmamaktadır.Nisan ayının ilk haftasından itibaren Türkiye geneli BİM marketlerinden alabilirsiniz.Amatör bahçecilik için kampanyalı ürünümüz ''Piramid kutusu ''sitemize eklenmiştir.Siparişlerinizi Mail **** fax yoluyla gönderebilirsiniz.
ASYALALE
www.asyalale.com

berduray
05-03-2008, 15:11
Merhaba ben yeni üye oldum Muğla Fethiyede oturuyorum ve büyük bir bahçem var. Birçok ağaç ve çiçeklerim var
bahçemde çok fazla miktarda sümbülteber var. bu sitede ilgilenen birçok arkadaş gördüm. ben de hobi olarak yetiştiriyorum. ama şimdi çok fazla soğanım oldu, bunları isteyenlere satabilirim

Özelinize ne kadar diye yazmıştım ama bir cevap alamadım?

Buket Aknar
05-03-2008, 20:06
Arkadaşlar; hafta sonu tomurcuklanan Dafodil'lerim çiçeklerini açtı. Sizlerle paylaşmak istedim.

Güler
05-03-2008, 21:11
Sevgili Buket, maşallah, ne güzel açmışlar. Benimkiler daha çiçeğe dönüşmedi. Seninkiler kokuyor mu?

Buket Aknar
05-03-2008, 21:19
Güler hanım; beğendiğinize çok sevindim. Siz sorunca, çıkıp kokladım. Yok denecek kadar az bir kokuları var. Bunlar nergis gibi kokmuyor. Bu görüntü ile bir de koksalardı sanırım bir o kadar daha muhteşem olacaklardı.

MSaygin
06-03-2008, 10:53
Sayın Müşterilerimiz,
Yazlık Çiçek soğanları satışlarımız başlamıştır.Yazlık ürünlerimizde Perakende satışımız bulunmamaktadır.Nisan ayının ilk haftasından itibaren Türkiye geneli BİM marketlerinden alabilirsiniz.Amatör bahçecilik için kampanyalı ürünümüz ''Piramid kutusu ''sitemize eklenmiştir.Siparişlerinizi Mail **** fax yoluyla gönderebilirsiniz.
ASYALALE
www.asyalale.com

Asyalale, piramit kutusu deyip geçmiş ama detay ve bağlantı vermemiş, onun yerine ben yapayım reklamlarını :)

Asyalale, perakende olarak da satışa sunduğu bir set yapmış, içinde;

2 adet zambak pembe beyaz renkli 12/14 kalibreli
2 adet zambak beyaz renkli 14/16 kalibreli
1 adet yıldız mor renkli
1 adet gala çiçeği sarı renkli 12/14 kalibreli
35 adet anemon dağ lalesi karışık renkli 3/4 kalibreli
19 adet frezya karışık renkli 4/5 kalibreli
20 adet glayör pembe renkli 10/12 kalibreli
20 adet glayör beyaz rekli 10/12 kalibreli

soğanı var, fiyatı 20ytl+kdv+kargo bedeli.Yurtiçi kargo ile ödemeli gönderiliyor ve ürün bedelini de kargoya ödeyebiliyorsunuz.Ayrıca 5 set alıp 4 set fiyatı ödeme gibi de bir kampanyası var :D

Sayfası da şurada (http://www.asyalale.com/tr/Dayrinti.aspx?DuyuruID=8).

Ben internet sitelerindeki sipariş formunu doldurup gönderdim.Setleri de mart sonu gibi göndereceklermiş.

Oğuzhan
06-03-2008, 11:06
Sevgili MSaygın Teşekkürler.
Güzel bir haber.:)
Takip edelim.

Fatma E.
06-03-2008, 11:17
Ben siparişimi verdim bile :) Teşekkürler Msaygın

Ophrys
07-03-2008, 01:33
Buket Hanım, bunlarda benimkiler:)

Oğuzhan
07-03-2008, 08:19
Hımmm. Adabayrakoğlu çok güzeller.:)
Nergis de koku var mı?
Bendeki kokmuyor.

acemi çiçekçi
07-03-2008, 10:06
ıkı senedr bende de nergıs soğanı var ama acmıyolar:( Neden olabilirki? Boyları uzun yapraklar cıkıyor ama çiçek yok. Ve soğanları öyle yarısı dışarda kalacak şekildemi dikmeliyim

Buket Aknar
07-03-2008, 13:27
Buket Hanım, bunlarda benimkiler:)

Ellerinize sağlık, çok güzel ve dekoratif.
Sarı saksıdakiler, çiğdem. Öyle mi?