Bağlan

View Full Version : Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6

dal
13-06-2007, 22:22
Benim küçük boyutta açan yıldız çiçeğim çiçeklendi ama böyle pompon gibi olan yıldızlar sadece bir karış felan uzadı acaba ilerliyen aylarda mı açar?Küçük açanlar erkencil midir?12 nisan da dikmiştim yumruları.

zenfree
13-06-2007, 22:28
Seneye kalmaz zenfree,yakında açarlar.

Ferda Hanım ne güzel bir haber.:D

Heyooo heyooo...

cyucel
14-06-2007, 09:44
Sayın can kurtuluş,balkonunuz süper güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

cankurtulus
14-06-2007, 12:06
Sayın can kurtuluş,balkonunuz süper güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

Çok teşekkürler.

cankurtulus
14-06-2007, 12:22
Cankurtulus ne kadar güzel balkon:)
Artık beni size çağırmanız farz oldu:D
Lilyumlar süper.
Orda birde bonsai var sanırım;)

Buket Aknar hanım;

maşallah dalialarınız çok güzeller, imrendim yani. Bende mi eksem:)

Sevgili Penelophe
Her zaman beklerim.Evet balkon güzel ama o balkonu sizin gibi o balkonda emeği olan biriyle paylaşmak çok daha güzel olur.Bu arada o bonsai zannettiğiniz benim fulüm.Gerçekten bende çok benzetiyorum bonsaiye.

cankurtulus
14-06-2007, 12:35
İşte bonsaiye benzeyen fulüm.

NİDA
14-06-2007, 13:47
Merhaba. Buket hanım, yıldız çiçeği ile ilgili yazınızı biraz önce okuma fırsatım oldu. Yıldızlarınızdan ilk resimdeki yıldız çiçeğinin aynısını (aldığım yumruların poşetindeki resim öyle idi) mart ayında bende bahçeme diktim. Ancak daha önce yazdığım gibi, dört tanesi çıktı fakat diğerleri çıkmadı. Bende Penelophe arkadaşımızın dediğini yapıp, dün toprağın içindeki yumruları buldum ve yumrularda, kendimce çürüme belirtisi görmedim. Diktiğim yer, gölge bir alandı. Acaba o yüzdenmi filizlenmediler diye düşünüp, yumruları saksıya dikip, güneş bir ortama bıraktım. Aklıma başka bir fikir gelmedi. Ankara ortamında nasıl olacaklar, filizlenecekler mi? diye merakla bekliyorum. Sizin fikrinizi de alabilirmiyim?

Penelophe
14-06-2007, 14:41
Hımm ful bonsaisi ha :) Bende mi yapsam ne :D

seniseven
14-06-2007, 16:04
Uzun bir zamandır burada bulunamamıştım. Bugün bir arkadaşımın bu sitede dolaşırken gördüm, hemen aklıma geldi daha önce buraya yazıdıklarım. Birçok yazılar yazılmış ben yokken. Tüm bu yazıları gönderenlere şükranlarımı iletirim.

ReaL
14-06-2007, 22:22
Can kurtuluş'un balkonuna çamur atacaktım ama ıhhh... ;)

Gerçekten güzelmiş, her ne kadar benim balkonum kadar olmasa da... :D

Buket Aknar
14-06-2007, 22:24
Merhaba. Buket hanım, yıldız çiçeği ile ilgili yazınızı biraz önce okuma fırsatım oldu. Yıldızlarınızdan ilk resimdeki yıldız çiçeğinin aynısını (aldığım yumruların poşetindeki resim öyle idi) mart ayında bende bahçeme diktim. Ancak daha önce yazdığım gibi, dört tanesi çıktı fakat diğerleri çıkmadı. Bende Penelophe arkadaşımızın dediğini yapıp, dün toprağın içindeki yumruları buldum ve yumrularda, kendimce çürüme belirtisi görmedim. Diktiğim yer, gölge bir alandı. Acaba o yüzdenmi filizlenmediler diye düşünüp, yumruları saksıya dikip, güneş bir ortama bıraktım. Aklıma başka bir fikir gelmedi. Ankara ortamında nasıl olacaklar, filizlenecekler mi? diye merakla bekliyorum. Sizin fikrinizi de alabilirmiyim?

Sevgili Nida, öncelikle acemi olduğumu belirtmek istiyorum, oldukça acemi olmakla birlikte, bahçemdeki yıldız çiçeklerini sanırım güzel yetiştirdim.( oldukça çok beğeni alıyorum) Benim bahçemdeki yıldız çiçekleri sabah güneşi gören , öğleden sonra ise gölgeli bir duvar dibinde ekilidirler. Genellikle akşamları sulanırlar. Bu arada Kıbrıs'ın iklim şartları kesinlikle Ankara'ya benzemiyor onu belirtmeliyim. Yazları çok sıcak, kışları ise serin. Fotoğraflarını gördüğünüz 3 taneyi bu yıl şubat ayı içerisinde satın alıp ektim ancak geçen seneden ektiklerim yaklaşık 1 metre boyunda yeşil yaprakları olmalarına rağmen henüz çiçek açmadı. Yani yeniler eskileri geçti. Açtıklarında onların da fotoğraflarını yükleyeceğim.
Bu arada eskilerin durumunu merak edip ben de biraz karıştırmıştım hatta kendimce topraktan çıkarıp, iyice yıkayıp tekrar ekmiştim. Bu arada bir yumruyu da kopartmıştım. Kopan yumruyu da başka bir yere ektim bir müddet sonra her ikisinin de yeşil yapraklarını gördüm .Yıldız Çiçeklerimin 1. sinin adı Devil Rua imiş onu da yenile öğrendim.

aysemelike
15-06-2007, 08:46

Ankarada Yıldılar daha geç filizlenirler, güneşe almakla iyi etmişsiniz. Ama uzun boylu formlardansalar saksıda cılız ve sağlıksız yetişirler. Bence filizlenince yarı güneşli bir bahçe köşesine almanız daha uygun olacaktır.
Birde Ankara da don tehlikesi nedeni ile sonbaharda çiçekler bitince topraktan yumruları çıkarıp, temizleyip, serin bir yerde muhafaza edin ve donlar geçtikten sonra tekrar toprağa ekin...

NİDA
15-06-2007, 09:09
Buket ve Melike Hanım her ikinizede çok teşekkür ederim. Evet Ankara şartlarında kış boyunca toprakta bırakmayacağım. Bende sizin gibi düşünmüştüm Melike Hanım. Filizlenince tekrar yerlerine alırım diye. Ancak sizinde aynı fikirde olmanız beni rahatlattı. Umarım filizlenirler ve yerlerine dikince orayı severler. Tekrar çok teşekkür ederim.

GLCN
15-06-2007, 11:03
Herkese tekrar merhaba benim mis zambaklarımın çiçeği geçti bundan sonra hangi yolu izlemem gerekiyor birde soğanların etrafındaki pul gibi olanlar soğanmı bunları ekersem çoğaltabilirmiyim.?

arb73
15-06-2007, 12:54
Soğanın etrafındaki pullar zaten soğanın parçaları yani zambak soğanı pulcuklardan meydana gelir.http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=112036&postcount=251 iki önceki sayfada sorduğunuz soruların açıklaması, bilgileri mevcut orada surunuzun cevabını göreceksiniz

Quardi
17-06-2007, 19:35
beyaz ve turuncu iki zambak soğanı almıştım. 1 ay içinde uzayıp çiçeklendi turuncu olan beyaz ise ondan 1 ay sonra açtı şu an ikisi de soldu.
sorum şu ki beyaz zambak anlatılırken soğanı çıkarıp kuru yerde muhafaza edin deniliyor. başka bir yazıda da çıkarmayın topraktan diye okudum.
kafam karıştı. beyaz zambak 1 hafta kadar önce tamamen soldu.
eğer soğanı çıkaracaksam nasıl yapacağım sapı soğana yakın bi yerden kesecekmiyim? hiç bir bilgim yok bu son aşama ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim.

arb73
17-06-2007, 20:01
Yeriniz müsaitse zambak soğanları olduğu yerde bırakılabilir.Yok eğer başka bir şey ekiceğim derseniz çıkartabilirsiniz.Zambak soğanları her iki durumuda tolere edebilir.Zambağınızın yaprakları iyice kuruduysa sapından tutup çektiğinizde kolayca sap soğan kısmından ayrılacaktır.Soğanı çıkarmak istiyorsanız;etrafındaki toprağı dikkatlice kazıp soğana zarar vermemeye özen gösterin.

Quardi
19-06-2007, 21:08
teşekkür ederim
turuncu olan zambağım hiç solmuyor
çiçeklerini dökeli 1 ayı geçti.. ama capcanlı diken gibi yeşil yaprakları da sapı da.
beyaz soluyor evet onu çıkaracağım ama turuncuyu da solması için beklemeli miyim? öyleyse bu haliyle hangi aralıkla ne kadar sulama yapmalıyım?
teşekkür ederim

Penelophe
19-06-2007, 21:14
Yapraklar geçene kadar bekleyin çünkü soğan kendini geliştirmeye devam ediyor.
Toprak kurudukça sularsınız.
Ayrıca sizi önce buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) daha sonrada buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) bekliyoruz.

Buket Aknar
19-06-2007, 22:33
Müjdeler olsun. Pembe ve Beyaz Lilyumlarım sonunda çiçek açtı.

Buket Aknar
19-06-2007, 22:39
Bahçemde yetiştirdiğim Turuncu Lilyumlardan sonra Pembe ve Beyaz Lilyumlar.

NİDA
20-06-2007, 15:04
Buket hanım lilyumlarınız mükemmel. Gözünüz aydın.İyi günler

Buket Aknar
20-06-2007, 22:48
Teşekkürler.

limon
21-06-2007, 14:05
Bahçeme hediye edilen zambağım. İnşallah senelerce ayrılmayız ;)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8918&catid=member&imageuser=11575

arb73
21-06-2007, 16:44

Sevgili Limon;daha önce yapılan bir karışıklık tekrarlanıyor zanedersem:) fotoğrafta yaprak ve gövde yapısı görünmüyor ama;
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=114960&postcount=274
Eğer çiçek ve yaprak yapısı yukarıdaki mesajda bahsedilen gibiyse çiçeğiniz Amaryallis.Yok eğer benzemiyor ve aşağıdaki gibiyse zambak http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=12305&stc=1&d=1180712957

limon
21-06-2007, 20:51
Köyden bir dostum hediye getirdi. Senelerdir yetiştiriyormuş bahçesinde. Zambak dedi verirken. Yanlız çiçeği iki günde soldu gitti. Bu kadar kısa ömürlü müdür? Yoksa havanın aşırı sıcağından mıdır? Yarın tam boy fotoğrafını eklerim.

Buket Aknar
22-06-2007, 00:38
Bu konuda melike hanım ( ayşemelike ) size oldukça ayrıntılı bilgi verebilir. Eğer o göremezse, mesajları geriye dönüp bir okuyun melike hanımın bu konuda gayet ayrıntılı açıklamaları var. Ben de sizin gibi hediye gelen zambağımın fotoğrafını yüklemiştim ancak halk arasında zambak olarak bilinen bu çiçeklerin farklı türleri olduğunu melike hanımdan öğrendim.Bir cinsinin adı "amarillis", diğer bir cins ise hiperastrum.

aysemelike
22-06-2007, 12:11

Sevgili limon,

Bu çiçek hiperastrum. Lilium (yani bizim zambak dediğimiz) değil... Ama çok güzel, güle güle büyütün...
Selamlarımla...

limon
22-06-2007, 20:32
Bilgilerinize çok teşekkür ederim. Yanında yine soğanlı bir çiçek daha var daha açmamış. Onun için lilium dedi ama beraber bakarız açınca :)

dal
25-06-2007, 23:25
Benim glayöller yaprak açalı yıl oldu ama hala çiçeklenmedi nisan başında soğanları toprağa yerleştirmiştim.Ama bir faaliyet yok acaba bende mi hata var glayölleri açan var mı?

zenfree
26-06-2007, 08:39
Yıldız çiçeklerimin yapraklarını -özellikle uçtaki sürgünleri- tırtıl kemirmiş.:(
Yarım günde (bir de bu sıcakta) 7-8 kök çiçeği nasıl kemirdi hayret ettim.

Daha önce yapraklarda beyaz lekeler vardı. Arapsabunlu ilaç yaptığımdan onun izleri diye düşünmüştüm. Yanılmışım.

Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım bitiklerim kuruyup ölür mü yoksa yeniden yaprak verir mi?

Buket Aknar
26-06-2007, 13:04
Benim glayöller yaprak açalı yıl oldu ama hala çiçeklenmedi nisan başında soğanları toprağa yerleştirmiştim.Ama bir faaliyet yok acaba bende mi hata var glayölleri açan var mı?
Benim, bahçeme ektiğim Gladiolus'larım çiçeklenmeye yaklaşık 1 ay önce başladı ve halen de devam ediyor ancak Kıbrıs Ankara'ya nazaran oldukça sıcak. Hava'nın bunda etkisi var mı bilmiyorum.

dal
26-06-2007, 13:08
Olması lazım çünkü belirli bir sıcaklıktan sonra yapraklar gelişmeye başlamıştı.Bakalım bekliyeceğiz.Teşekkürler.

Balıkcı
26-06-2007, 13:11

Var. :D :D :D

http://img525.imageshack.us/img525/6610/barbaros26haziran07045ge4.jpg (http://imageshack.us)
Shot with EX-Z750 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=EX-Z750&make=CASIO+COMPUTER+CO.%2CLTD) at 2007-06-26

NİDA
26-06-2007, 13:20
Bende Ankara'da yaşıyorum.Bahçemdeki glayöllerim yeşilleneli çok oldu, hatta oldukçada uzunlar ama şu ana kadar çiçeklenme belirtisi görmedim. Sanırım Ankara'nın iklimi nedeniyle biraz daha geç çiçeklenecekler. Dal, ben de senin gibi sabırla bekliyorum. (Bu arada, Buket Hanım bahçenizi çok merak etmeye başladım. Resimlerden anladığım kadarıyla muhteşem.Tebrikler)

GLCN
26-06-2007, 19:08
sn balıkçı harikalar seyrine doyulmaz bu güzellerin.

Buket Aknar
26-06-2007, 22:04
Sevgili Nida, teşekkür ediyorum .Bahçemiz oldukça büyük ve eşimle birlikte bahçemizde uğraşmayı çok seviyoruz. Ancak özellikle ben oldukça acemi ama bir o kadar da azimliyim. Sürekli ekip, söküyorum. Sizin için daha sonra bahçemden genel bir manzara yüklemeye çalışacağım.

Buket Aknar
26-06-2007, 22:11
Var. :D :D :D

http://img525.imageshack.us/img525/6610/barbaros26haziran07045ge4.jpg (http://imageshack.us)
Shot with EX-Z750 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=EX-Z750&make=CASIO+COMPUTER+CO.%2CLTD) at 2007-06-26
Sn Balıkçı Gladiola'larınız çok güzel. Benimkiler bir duvar boyunda ekili. İlk açtıkları zaman oldukça güzeldiler, ancak son günlerde yere doğru eğilmeye başladılar. O güzel görüntüleri kayboluyor. Yeni açanlar dik duruyor, eskiler yerlerde. Bir dağınıklıktır gidiyor. Ben de ince çubuklar ile onları dik tutmaya çalışıyorum. Sizdekilerde böyle bir durum var mı? Her nekadar da fotoğrafta böyle bir durum görünmüyor ama yine de merak ettim.

GLCN
26-06-2007, 22:36
bu çiçeklerin soğanlarını büyük marketlerde bulabilirmiyiz?Albenisi çok valla.

Penelophe
26-06-2007, 22:44
Evet bulabilirsiniz. Galdyöller, koçtaş, praktiker vb. yerlerde satılıyor.

Buket Aknar
26-06-2007, 22:48
Bu mevsimde ekilmez diye biliyorum. Yoksa ekiliyor mu?

Penelophe
26-06-2007, 22:57
Buket hanım zaten arkadaş ekilir mi diye sormadı ki, soğan bulunur mu diye sordu.
Ama ben ekilmez diye biliyorum.

GLCN
27-06-2007, 10:14
Bulduğum zaman kaçırmadan alıp mevsiminde hemen ekiyorum bu site sayesinde bahçem botanik bahçesine dönüşecek kısmetse..

gilan
27-06-2007, 11:17
Genelde Şubat ayından itibaren büyük marketlerde satılmaya başlıyor, Mayıs sonuna kadar da satılıyor. Siz de Mart-Nisan civarında dikersiniz.

NİDA
27-06-2007, 14:44
Buket Hanım çok teşekkür ederim. Eminim bahçenizin genel görüntüsü de muhteşemdir. Kıbrıstaki su sıkıntısına rağmen çiçekleriniz çok güzel görünüyor. Bende sizin gibi çok meraklıyım çiçekler konusunda, bozuldukları zaman üzülüyorum.

Buket Aknar
27-06-2007, 16:41
Sevgili Penelope, sorum yanlış anlaşılmasın diye açıklama ihtiyacı duydum . Bazen bu gibi şeyleri satanlar ellerinde bitene kadar raflarda tutuyorlar. Ben de zaman zaman kendimi tutamadan böyle, ekim dönemi geçmiş soğanları zamanı gelince ekerim diye aldım. Ardından ekim zamanını bekledim(bazıları paketlerinde filizlendi ve zamansız ekmek zorunda kaldım)ve ektiğimde pek başarılı sonuçlar alamadım tabi bu arada acemilik de var. Ben mi beceremedim, soğanlar mı iyi değildi artık bilemeyeceğim. Yani bu tecrübemden dolayı gayri ihtiyari soruverdim.

Buket Aknar
27-06-2007, 16:46
Buket Hanım çok teşekkür ederim. Eminim bahçenizin genel görüntüsü de muhteşemdir. Kıbrıstaki su sıkıntısına rağmen çiçekleriniz çok güzel görünüyor. Bende sizin gibi çok meraklıyım çiçekler konusunda, bozuldukları zaman üzülüyorum.

Sevgili Nida,Kıbrıs'ta gerçekten su sıkıntısı korkunç boyutta. Şebeke suyu evlerimize haftada 2 kez geliyor.Bu su ile araba yıkamak, bahçe sulamak, balkon v.s yıkamak yasak. Bizim bahçemizde günde yaklaşık 20 ton su kapasitesi olan bir kuyumuz var. Zaten o olmasa herhalde bahçe diye birşey olamazdı. Bu akşama inşallah bahçemizden fotoğraf yükleyebileceğim.

Penelophe
27-06-2007, 17:25
Buket Hanım;

Anlıyorum. İşyerinde zamanım kısıtlı olduğu için çok kısa ve hızlı cevaplar yazmaya çalışıyorum. Şimdi mesajıma baktığımda yanlış anlaşılabilecek gibi duruyor. Benimde art niyetim yoktu arkadaşım.

Buket Aknar
27-06-2007, 22:11
Sevgili Penelophe
Bu sitede bilgiler ve dostluklar paylaşıldıkça en güzel ve en doğrular yakalanabiliyor.Önemli olan karşılıklı anlayış. Bence en güzeli ve değerlisi bu, gerisi boş. Öyle değil mi?

Penelophe
27-06-2007, 22:18
Tabi ki öyle. :)

Buket Aknar
27-06-2007, 23:01
Sevgili Nida'ya söz verdiğim, evimin bahçesinden bir kesit. Bu sadece bir kısmı ... Fotoğrafın sol alt köşesinde gördüğünüz, eşimle birlikte eski banyo küvetinden yaptığımız nilüfer havuzudur. İçerisinde bir kök nilüfer ve iki balık yaşamaktadır.(balıkları havuzda sivri sinek ürememesi için tutuyoruz)

GLCN
28-06-2007, 09:22
Benim mis zambaklarım açmasını bitirdi bende sökmek için hazır olmasını beklerken bugun çiçek soğanının etrafındaki yeni oluşan yavru soğancıkların da yavaştan yaprak vermeye basladığını gördüm sizce ne yapmalıyım?

Buket Aknar
28-06-2007, 10:21
Öyle mi! Çok ilginç. Geçen yıl da saksıda mis zambağı yetiştirmiştim sökmeden saksı ile muhafaza ettim, böyle bir durum olmadı.Ancak bu yıl saksıdan bahçeme, yere geçirdim. Ben de hemen kontrol edeyim. Bakalım benimkilerde de ayni durum var mı?

Penelophe
28-06-2007, 11:03
Buket hanım;

Bahçenize bayıldım.
Çok güzel.
Küvetten havuz fikride çok ilginç ve güzel.
Özellikle bahçede heykel olmasıda çok güzel.
Çok şanslısınız.;)

NİDA
28-06-2007, 15:32
Buket Hanım gerçekten bahçeniz çok hoş. Gereksiz şeylerle doldurulmamış hoş bir bahçe. Ben özellikle ağacın etrafına yaptığınız bank havasındaki çiçekliğe bayıldım. Parklarda o tür dizaynlarla çok karşılaşıyoruz ancak ev bahçesinde hiç düşünmemiştim. Çok hoşuma gitti. Bahçenize bu kadar güzel baktığınız için sizi tebrik ederim.

Balıkcı
28-06-2007, 15:56
Sn Balıkçı Gladiola'larınız çok güzel. Benimkiler bir duvar boyunda ekili. İlk açtıkları zaman oldukça güzeldiler, ancak son günlerde yere doğru eğilmeye başladılar. O güzel görüntüleri kayboluyor. Yeni açanlar dik duruyor, eskiler yerlerde. Bir dağınıklıktır gidiyor. Ben de ince çubuklar ile onları dik tutmaya çalışıyorum. Sizdekilerde böyle bir durum var mı? Her nekadar da fotoğrafta böyle bir durum görünmüyor ama yine de merak ettim.

Teşekkürler.

Benimkiler de boyları uzadıkça yere yatıyor, o yüzden yattıkları tarafa iki sıra ip gerdim, ona yaslanarak ayakta duruyorlar.

Bir de çiçekler çoğalınca ağırlık artıyor, taşıyamadıkları için eğiliyorlar herhalde.

Maşallah, bahçeniz pek güzel, kuyu olması da büyük nimet.

Selam ve sevgiler.

Buket Aknar
28-06-2007, 19:41
Sevgili dostlar; Penelophe, Nida ve Balıkçı bahçemi beğendiğiniz için teşekkür ediyorum. Demekki doğru yoldayız. Ağaçlar.net bize ve bahçemize çok şeyler katıyor. Birlikte daha güzel paylaşımlar dileğiyle...

ReaL
28-06-2007, 22:24
Sevgili Nida'ya söz verdiğim, evimin bahçesinden bir kesit. Bu sadece bir kısmı ... Fotoğrafın sol alt köşesinde gördüğünüz, eşimle birlikte eski banyo küvetinden yaptığımız nilüfer havuzudur. İçerisinde bir kök nilüfer ve iki balık yaşamaktadır.(balıkları havuzda sivri sinek ürememesi için tutuyoruz)

İnsanın böyle bir bahçede ömrü uzar yahu...

Tebrik etmek gerek, çok güzelllll...

* * *

Küçük bir öneri, taş duvarların diplerine, taş duvarları hafif örtecek şekilde çiçekler ekilebilir..

Buket Aknar
29-06-2007, 11:09
Biz evimize yaklaşık bir yıl önce taşındık. Taşındığımız günden itibaren bahçe ile uğraşıyoruz henüz bitiremedik ve yeni önerilere açığız. Taş duvarların diplerinde 40 cm genişliğinde çiçeklikler var, 3 boyutta(uzun,orta,kısa) çiçekler ekmeye çalışıyoruz ancak fotoğrafta görülen duvar boyunda sadece çileklerimiz var köşede ise bildiğiniz ev çiçeği şeflera. Evin geriye kalan duvar boyları hep çiçeklidir. Sonra onları da yüklerim.

cahitusta
29-06-2007, 11:45
merhaba ben yeni üye yim.kafama takılan bir konu var:endemik türlerin doğa dan vahşice yolunmasına karşı tarımı nın yapılabilir olanlarının bakanlık **** üniversitelerce tespit edilip vatandaşlarımıza teşvik edilmesi,olur ise doğa nın binbir zahmet ile yaptığını taklite çalışmak la ve biraz da zahmet göstererek bu değerlerin korunması..
bu ticaret zaten yapılıyor.benim kastettiğim bunun tarımı nın yapılıp (yapılabilirse) doğada kinin rahat bırakılması.
bu konuda bilgili ve muzdarip üyelerin acil iştiraklerini rica ederim.
aranızda olmak güzel.

Buket Aknar
29-06-2007, 14:06
Cahitusta, Merhaba!
Ağaçlar.net'e hoşgeldiniz ama öncelikle "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın..." bölümünde kendinizi tanıtırsanız, foruma daha kolay katılıp, sorularınıza cevaplar alabileceksiniz. Doğayı ve bitkileri seviyorsanız, bu siteyi de seveceksiniz. Emin olabilirsiniz.

selenn
29-06-2007, 14:26
Buket Hanım bahçeniz çok hoş gözüküyor emeğinize sağlık. Ben de bir kitapta görmüştüm eski küvetlerden su birtkisi havuzları yapıldığını. Çok güzel bir fikir.

Tabi bahçe olmayınca balkonla idare ediyoruz. Balkonlar için de bir fikir düşünmek lazım galiba:)

Güler
29-06-2007, 14:39
Sevgili Balıkçı
Ben balkonun ününe (balkon yüksekte ve 16m.uzunluğunda) bol bol glayör ektim. Her renk, geçen sene dediğiniz gibi boylandıkça devrilmeye başladılar. Yalova'da kesme çiçek yapan seralarda gördüm. Eni aşağı yukarı 1m. genişliğinde içi de 15x15 karelere bölünmüş ağlar var. B.house da bulabilirsin. Ondan 20m.aldım da her glayörün dibine bir direk dikmekten kurtuldum. Bu ağın uçlarına 4 tane direk koyarak glayörlerin üstüne gerdim. Glayörlerin yapraklarını da karelerden çıkarttım. Glayörler büyüdükçe ağı sopalarından biraz daha yukarı çekiyorum. Bu sayede hem çiçekler dik duruyor hem de görüntü güzel.
Arzu edersen dene.

Buket Aknar
29-06-2007, 14:54
Sevgili Güler hanım bu sorunu ciddi boyutta yaşayan benim. Ancak yaşadığım yer itibarı ile Bauhouse bana çok uzak. Ağustos'da İstanbul'u ziyaret edeceğim ve uyarınızı dikkate alıp gelecek yıl kullanmak üzere bu ağlardan mutlaka alacağım.
Bu arada Gayörlerinizi dönemi geçince topraktan söküyor musunuz? Benimkilerin çiçekleri yavaş yavaş bitmeye başladılar. Son açanlar da bittikten sonra sökmelimiyim yoksa sökmesem de olur mu diye düşünüyorum da. Önlerinde sürekli sulanan başka çiçekler de var.
Sevgili Selen Hanım beğeniniz için teşekkür ediyorum.

Güler
29-06-2007, 18:42
Sevgili Buket
Balkon önünde herhalde 100 den fazla glayör ekili. Onların yakınlarında sulanması gereken bir bitki yok. Önceleri soğanlar kaybolmasın diye söküyor, gazete kağıtlarına veya saman içinde kuru bir yerde saklamaya çalışıyordum. Ne kadar dikkat ettiysem de çürümelerine mani olamadım, çürümiyenleri de sağlıklı değildi. Bu yüzden vazgeçtim. Çiçekleri kuruyunca önce çiçekleri daha sonra da yaprakları sararınca yapraklarını dipten kesiyorum. Soğan vitamini olan suyla bir defa bolca sulayıp, onları unutuyorum seneye bahara kadar. Baharda aynı sulama teranesi başlıyor tabii.

Balıkcı
29-06-2007, 21:34
Sevgili Balıkçı
Ben balkonun ününe (balkon yüksekte ve 16m.uzunluğunda) bol bol glayör ektim. Her renk, geçen sene dediğiniz gibi boylandıkça devrilmeye başladılar. Yalova'da kesme çiçek yapan seralarda gördüm. Eni aşağı yukarı 1m. genişliğinde içi de 15x15 karelere bölünmüş ağlar var. B.house da bulabilirsin. Ondan 20m.aldım da her glayörün dibine bir direk dikmekten kurtuldum. Bu ağın uçlarına 4 tane direk koyarak glayörlerin üstüne gerdim. Glayörlerin yapraklarını da karelerden çıkarttım. Glayörler büyüdükçe ağı sopalarından biraz daha yukarı çekiyorum. Bu sayede hem çiçekler dik duruyor hem de görüntü güzel.
Arzu edersen dene.

Teşekkür ederim.

Ben balıkçı olduğum için :p bende ağ da var ip de.

Glayöller de tek sıra gibi ve hep güneş tarafına(güneye) doğru devriliyorlar.
Ben de o yöne iki sıra ip çektim, ona yaslandılar, şimdilik sorun yok.
Ağ da koyabilirim tabii, tekrar teşekkürler.

Balıkcı
29-06-2007, 21:42
Sevgili Güler hanım bu sorunu ciddi boyutta yaşayan benim. Ancak yaşadığım yer itibarı ile Bauhouse bana çok uzak. Ağustos'da İstanbul'u ziyaret edeceğim ve uyarınızı dikkate alıp gelecek yıl kullanmak üzere bu ağlardan mutlaka alacağım.
Bu arada Glayörlerinizi dönemi geçince topraktan söküyor musunuz? Benimkilerin çiçekleri yavaş yavaş bitmeye başladılar. Son açanlar da bittikten sonra sökmelimiyim yoksa sökmesem de olur mu diye düşünüyorum da. Önlerinde sürekli sulanan başka çiçekler de var.
Sevgili Selen Hanım beğeniniz için teşekkür ediyorum.

Ben topraktan çıkarmıyorum fakat bu sene inşallah çıkarıp küçük soğanları ayıracağım.
Üç dört senede epey yavruladılar, artık seneye de aynı şekilde kalırlarsa sıkışacaklar diye düşünüyorum.

Ustalarımız;
Bütün soğanlı bitkiler için geçerli olmak üzere, solan çiçeklerin kesilmesini, soğanların da yapraklar sararıncaya kadar sulanmasını önermişlerdi.
Bu süre zarfında, soğanların kışa hazırlık için besin depoladığını,yapraklar sarardıktan sonra sulamaya gerek olmadığını da belirtmişlerdi.
Kendilerine teşekkür ederek, bu bilgileri aktarmış olayım.

Buket Aknar
30-06-2007, 01:09
Bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum. Ben de hemen sökülmemesi, biraz daha sulanarak soğanların gelecek yıl için daha da güçlendirileceğini biliyorum. Ancak glayör'lerimin hemen önünde gazanya'larım var ve onlar kışta sulanması gerekiyor. Bu sulama işleminden acaba glayör soğanları çürümeyecek mi? onu düşünüyorum.

Balıkcı
30-06-2007, 11:47
Bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum. Ben de hemen sökülmemesi, biraz daha sulanarak soğanların gelecek yıl için daha da güçlendirileceğini biliyorum. Ancak glayör'lerimin hemen önünde gazanya'larım var ve onlar kışta sulanması gerekiyor. Bu sulama işleminden acaba glayör soğanları çürümeyecek mi? onu düşünüyorum.

Hayır zarar görmüyor.
Gazanyalar da zaten kurağa, sıcağa çok dayanıklı çiçekler.(Çok fazla sulanmasa da oluyor.)

Buket Aknar
01-07-2007, 00:52
Tavsiyeleriniz üzerine ben bu yıl glayör soğanlarımı sökmeyeceğim.

cahitusta
01-07-2007, 10:01
Cahitusta, Merhaba!
Ağaçlar.net'e hoşgeldiniz ama öncelikle "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın..." bölümünde kendinizi tanıtırsanız, foruma daha kolay katılıp, sorularınıza cevaplar alabileceksiniz. Doğayı ve bitkileri seviyorsanız, bu siteyi de seveceksiniz. Emin olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederim.En azından 1 kişi alakadar olmuş.Buda birşeydir.Hemen şimdi adı geçen bölüme gidip kendimi tanıtacağım,değişecek şeyleri merak etmeye başladım.

Penelophe
01-07-2007, 10:21
merhaba ben yeni üye yim.kafama takılan bir konu var:endemik türlerin doğa dan vahşice yolunmasına karşı tarımı nın yapılabilir olanlarının bakanlık **** üniversitelerce tespit edilip vatandaşlarımıza teşvik edilmesi,olur ise doğa nın binbir zahmet ile yaptığını taklite çalışmak la ve biraz da zahmet göstererek bu değerlerin korunması..
bu ticaret zaten yapılıyor.benim kastettiğim bunun tarımı nın yapılıp (yapılabilirse) doğada kinin rahat bırakılması.
aranızda olmak güzel.

Cahitusta;

Yukardaki mesajınızı burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1016) bir sorun derim. Herkes herşeyle ilgilenemiyor doğal olarak, soğanlı ve yumrulu bitkilerden ziyade verdiğim başlıkta daha çok kişinin ilgisini çekecektir.

Buket Aknar
01-07-2007, 10:28
Sevgili Penelophe, yaptığınız yönlendirmeyi nasıl yüklediğinizi merak ediyorum. Ben cahitustayı yönlendirirken bunu yapamadım ve gideceği yerin ismini yazmak zorunda kaldım.

Sergüzen
01-07-2007, 20:13
Benim Amarillisler 12 ay toprakta kalıyor ve yaprakları devamlı yeşil.Kışın havalar çok soğuk olursa yapraklar donuyor ve dökülüyorlar,baharda yenileri çıkıyor.Yumruları ayıracaksam topraktan söküyor ve yumruları ayırıyorum.Ayırma işini sonbaharda yapıyorum.Mesela bu sonbahar yine 5-6 yumru sökülüp ayrılacak.

Buket Aknar
01-07-2007, 21:25
Ben bu yıl yetiştirdiğim Nergis, Frezya, Ranuncullus( Biz de Magosa Lalesi deniyor), Çiğdem'lerin soğanlarını yerlerinden çıkarttım. Bahçede ektiğim yerlerinde, eğer derine gitmedilerse ve bulursam Mis Zambaklarını da çıkartmayı düşünüyorum. Canna ve dalia'larımı geçen yıldan elde ettiğim tecrübeler ile çıkartmayacağım. Glayörlerimi de forumdan elde ettiğim bilgiler doğrultusunda çıkartmamaya karar verdim. Lillium'lar konusunda henüz emin değilim.

Balıkcı
01-07-2007, 21:31
Ben bu yıl yetiştirdiğim Nergis, Frezya, Ranuncullus( Biz de Magosa Lalesi deniyor), Çiğdem'lerin soğanlarını yerlerinden çıkarttım. Bahçede ektiğim yerlerinde, eğer derine gitmedilerse ve bulursam Mis Zambaklarını da çıkartmayı düşünüyorum. Canna ve dalia'larımı geçen yıldan elde ettiğim tecrübeler ile çıkartmayacağım. Glayörlerimi de forumdan elde ettiğim bilgiler doğrultusunda çıkartmamaya karar verdim. Lillium'lar konusunda henüz emin değilim.

Mis Zambağı, beyaz zambak ise benimkiler saksıda veya yerde ama topraktalar.
Amarillis saksıda, toprağında, kışın saksıyı içeri alıyorum. Kıbrıs için gerekli mi bilmem.
Lilium, :p :p :p onlar da saksılarında...
Benimki de tembellik galiba.:dilli:
Ama olsun, şimdiye kadar beni mahcup etmediler.
Zamanı gelen açtı.

Buket Aknar
01-07-2007, 21:56
Mis Zambağı; beyaz renkli bir zambak, mis gibi tütüyor. Sizin söylediğinizle ayni mi bilmiyorum. Fotoğrafını ekledim . Benimkiler geçen yıl saksıda olmalarına rağmen yine de yerlerinden almıştım. Bu yıl bahçeye ektim. Şimdi düşünüyorum. Bazı arkadaşlardan duyduğuma göre yumrular derinlere gidebilirmiş. Acaba aradığımda bulabilecek miyim. Yoksa bulmak için erken mi davranmalıyım.

Güler
01-07-2007, 21:58
Sayın Balıkçı,
Benim Amarillis, Lilium, Yıldızlar, Nergisler, sümbüller yani bütün soğanlı bitkilerim bunlara glayörler de dahil hep toprakta hiçbirinin soğanını çıkartmıyorum. Saadece çelebi lalelerim saksıda. (kışın onları sardunyalar ile beraber limonluğa alıyorum) Şimdiye kadar da bozulduklarını görmedim. Sizinkiler de öyleymiş, ne güzel.

Balıkcı
01-07-2007, 22:07
Sayın Balıkçı,
Benim Amarillis, Lilium, Yıldızlar, Nergisler, sümbüller yani bütün soğanlı bitkilerim bunlara glayörler de dahil hep toprakta hiçbirinin soğanını çıkartmıyorum. Saadece çelebi lalelerim saksıda. (kışın onları sardunyalar ile beraber limonluğa alıyorum) Şimdiye kadar da bozulduklarını görmedim. Sizinkiler de öyleymiş, ne güzel.

İyi

Benim gibi şanslı bir tembel daha çıktı.:p

Aslında yerde olanlar daha emniyette. SAksıdakiler, dış şartlara daha açık, kışın donabilir, yazın yanabilir.
Neyse ki böyle bir şey olmadı.
Ben topraktaki sardunyaların üzerini sonbaharda tamamen toprakla örttüm.
Kışın don olmasına rağmen baharda yine sürdüler.
(Tembelliğin ikinci kademesi)

Balıkcı
01-07-2007, 22:13
Mis Zambağı; beyaz renkli bir zambak, mis gibi tütüyor. Sizin söylediğinizle ayni mi bilmiyorum. Fotoğrafını ekledim . Benimkiler geçen yıl saksıda olmalarına rağmen yine de yerlerinden almıştım. Bu yıl bahçeye ektim. Şimdi düşünüyorum. Bazı arkadaşlardan duyduğuma göre yumrular derinlere gidebilirmiş. Acaba aradığımda bulabilecek miyim. Yoksa bulmak için erken mi davranmalıyım.

Evet, bu beyaz zambak.
Çiçekleri, kudret narı gibi zeytinyağı içinde halledilirse boğaz ağrısına dışarıdan sürüldüğünde çok faydalı olur, derler.
Yıllarca aramıştım soğanını, şükür, birdenbire doluverdi her yer.
Çiçekleri geçtikten sonra sapını kesip devamlı ıslak bir toprağa yatırırsak, yaprak diplerinden yeni minik soğanlar verirmiş.
Kışın da bir yere gittikleri yok, aramaya da gerek yok.
Onlar, zamanı gelince ilahi emirle topraktan çıkarıveriyorlar başlarını ve sonra da mis kokan çiçeklerini.:p

Ferda Ülkümen
01-07-2007, 22:32
Sayın BALIKCI
Bu yumruların derine gidebileceği bana da çok söylendi, (babam tarafından) dinlemedim birkaç yıl toprakta bıraktım,şimdi yoklar.

Balıkcı
01-07-2007, 22:39
Sayın BALIKCI
Bu yumruların derine gidebileceği bana da çok söylendi, (babam tarafından) dinlemedim birkaç yıl toprakta bıraktım,şimdi yoklar.

Allah korusun
O sözü ben de duydum ama benimkiler henüz gitmedi diyeyim.

Acaba çürümüş olmasınlar.
Koca soğan nereye gidebilir ki, saksıdakilerin de saksının dibine inmeleri gerekir o zaman.
Olmaz demiyorum, sadece akıl yürütmeye çalışıyorum.(Ne kadar akıl kaldıysa):p

(Bu arada eğer hala yoklarsa, belki bir soğan verebilirim.)

Buket Aknar
01-07-2007, 22:46
Böyle derine gitme ihtimali olan soğanları ekmeden altlarına taş, kiremit v.s koymalı diyenler var. Demekki bir bildikleri de var. Eeee ben şimdi mis zambaklarını sökmeli miyim ?

Balıkcı
01-07-2007, 23:51
Böyle derine gitme ihtimali olan soğanları ekmeden altlarına taş, kiremit v.s koymalı diyenler var. Demekki bir bildikleri de var. Eeee ben şimdi mis zambaklarını sökmeli miyim ?

Bilmeeem. :p

Ben söktüğüm soğanları muhafazada daha çok zorlanıyorum.
O yüzden yerlerinde bırakıyorum, ancak sıkıştıkları zaman söküp ayırıyorum.

Artık herkes içine nasıl doğuyorsa öyle yapacak demektir.

Benim bahçemde çok az toprak tabakası var, belki o yüzden kaçacak yer bulamıyorlardır. (Bir bel kürek boyu toprak, altı kumtaşı.)

Todor
02-07-2007, 06:49
Soğanların ektim seviyeden daha derine gittiğini bende gözlemledim. Fakat öyle kaybolacak bir derinliğe gitmediler hiç. Kendisi için en iyi derinliğe yerleştiğini düşünüyorum.

Ferda Ülkümen
02-07-2007, 11:24
Ektiklerinin içinde mis zambağı varmıydı Todor? Benim soğanlardan sadece mis zambağı yok oldu.
Senin fuardan aldığın hemorocallisler açtı mı? Ne renk? Benimkiler sarı renkli.

Todor
02-07-2007, 12:13
Hayır, zambak yoktu hiç. Zambakları saksıda bakıyorum. Sümbül, galayyör ve zıpçıktılar kendilerini derine çekiyor gibi geliyor bana.

Hemorocallisler (gün güzeli) açmadı. Çünkü ben onları aldığımı unuttum. Kendi kendilerine çimlenmişler ve çürümüşler. O kadar bitki ziyan oldu.:(

nartsawa
02-07-2007, 16:08
aranızda olmak güzel.

Benim de memleketimdeki orkideler için tek istediğim bu :)
Bu konuda bilgili sayılmam ama tam da bu konudan muzdarip üye olarak ızdırabımızın kaynağını teşhis tamam tedavisi konusunda ne yapabiliriz.
Forumun bu başlığının dışına taşacak olduğunu umduğum bilgilerinizden özellikle salep yapımı için yokedilen orkidelerle ilgili olanları forumun ilgili başlıklarında da yer bulmasını dileriz.
EK : http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4080

Buket Aknar
04-07-2007, 17:52
Arkadaşlar çok üzgünüm ki; Calla çiçeğim nisan'dan bu yana gelişmediği için (sadece 2 yaprakcık verdi) biraz yakından bakayım dedim. Ne yazık ki soğanı erimiş. Acaba ben ne yaptım ki ?

Buket Aknar
11-07-2007, 23:33
Arkadaşlar, baharda isminin Tigeria olduğunu öğrendiğim soğanlı bir çiçek ekmiştim ancak yeşillenen yaprakları çiçek açmadan sarardı. Biraz kurcalayınca soğanlarının da hiç gelişmediğini gördüm. Bu çiçeği tanıyan var mı?

asyalale
28-07-2007, 13:58
Merhaba Arkadaşlar Asyalale üretim Görüntülerinden Bazilari

Penelophe
28-07-2007, 14:11
Asyalale aramıza hoşgeldiniz.:)
Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191) başlığına uğrayın isterseniz.

asyalale
28-07-2007, 14:21
Merhaba Arkadaşlar soğanlı bitkiler hakkında öğrenmek istediğiniz bilgileri www.asyalale.com adresinde bulabilirsiniz.Satışını yaptığımız çiçek soğanları hakkında sormak istediklerinizi mail atabilirsiniz.

asyalale
28-07-2007, 14:35
Sizler için sitemizi yeniledik.Çiçek soğanları üretimi ve satışı yapan,Türkiye'nin en büyük çiçek soğanı üretim çiftliğine sahip şirketimiz www.asyalale.com sitesini sizler için tekrar düzenledi.

Üretimini ve satışını yaptığımız çiçek soğanları için öğrenmek istediğiniz sorularınız,önerileriniz ve görüşleriniz için lütfen mail atınız.

adz80
29-07-2007, 00:07
asyalale *** sümbül üretimine yeniden başladınızmı?

çiçeksever
31-07-2007, 13:06
Bunları bu sene ektim.Resim iyi çıkmadı,çit arkasında olduğu için.

limon
06-08-2007, 13:03
Zambak diye hediye gelen aslında zambak olmayan :) çiçeğimin yanından çok güzel bir sürpriz belirdi. Bu çiçek Gladiolus mudur? Ben evdeyken gözlerini içine baktığım çiçeklerim 4 günlüğüne bir yere gidince sürpriz yapmaya bayılıyorlar ;)
1801718018

Penelophe
06-08-2007, 23:40
Evet sevgili Limon, bu beyaz ve çok güzel bir glayöl.:)
Benim bu yıl 10 tane glayöl soğanı ektim. Fakat saksıda 15 cm felan boylanıp kurumaya başladılar. Bende bahçeye aldım. İçlerinden sadece bir tanesi 30 cm kadar boylanıp çiçek verdi ve kısa sürede kurudu.:(
Çok şanslısın güzel ve sağlıklı görünüyor.;)

GLCN
08-08-2007, 14:06
Sevgili arkadaşlar uzun zamandır saksıda yerlerinden memnun olan Hemerocallis
ve amarylislerimi bahçeye almak istiyorum bunun için en uygun zaman nedir yardımcı olurmusunuz?

dal
22-09-2007, 22:23
Bugün dolaşırken lale soğanlarını gördüm rafta.Sizce erken degil mi?Hava çok sıcak bahçe için soğanlardan alasım geldi ama kararsız kaldım.Sıcak havadan etkilenir mi acaba?

nayda
23-09-2007, 20:33
Sobo birşey sorabilirmiyim? Soğanlı çiçeklerin soğanlarını yaza kadar nasıl saklayabilirim? Başka fikri olan arkadaşlar varsa yazarsalar sevinirim.

Güler
23-09-2007, 20:43
Sevgili Nayda, bildiğim kadar ıle soğanlı bitkinin çamurunu iyice temizle, kuru bir yerde ya gazete kağıdına sararak veya yine kuru rutubetsiz bir mekanda içi saman dolu bir karton kutu içinde ışık almadan saklıyabilirsin. Soğanlar saman içinde de birbirlerine değmemeliler.
Ben lale soğanlarında böyle yaptım ve başardım. Ama sen istersen yine de bir bilene soralımda konuyu ele al. Sevgiler.

şükran ünal
26-09-2007, 10:02
Değerli Arkadaşlar,hepinize merhabalar.Dün Koçtaş tan birer paket lale ve kardelen soğanları aldım .Ne yapayım bu site beni çiçek delisi yaptı çıktı (evdekiler artık böyle diyor)Şimdi sizin engin bilgilerinizle bunları bu günlerde direk toprağa mı dikmeliyim yoksa önce geniş saksılara belli aralıkla dikip sonrada bahçeye mi aktarmalıyım ? Şu an bahçemde hem lalelerim var hem bir tutam kardelenlerim var ayrı ayrı yerdeler fakat lalelerim geçen sene çok dikkat etmedim ama sanki birkaç tanesi açmadı gibi dedimya çok fazla ilginememedim ayrıca lale aralarında sümbül ve sarı çiçek açan altın kadeh diye bildiğim(mutlaka bununda bir adı vardır) çiçeklerim var.Ben bu soğanları aslında topraktan çıkartıp kontrol mu etsem de eğer kayıplar varsa onların yerine lale soğanlarını diksem? Yoksa laleleri loş ve hafif serin olan bodrum katımda geniş bir saksıda mı önce yetiştirip sonra bahçeye alsam ?Yıllardır bahçede don olayı yaşamadım,dolayısıyla da soğanlar hep oradaydılar.Kardelenler hakkındada fazla bilgi bulamadım. Bu bölümü okumama rağmen en doğru ekimi yapabileyim diye tecrübesi olanlardan gelen cevaplara göre bunları bir an önce ekmek için sabırsızlanıyorum..Sevgiler...

aysemelike
27-09-2007, 09:08
Merhabalar şükran ünal,

arama motorundan "soğanlı bitkiler" "lale" yazıp sorularınıza cevap olabilecek forum sayfalarını bulabilirsiniz, ayrıca yaz başındaki agaclar.net dergilerinden birinde benim soğanlı bitkilerle ilgili bir yazım vardı size yol gösterecektir diye düşünüyorum.

Bahsettiğiniz soğanlıların tamamı soğuğa dayanıklıdır, çıkarmanıza gerek yok, laleleri direk toprağa ekin bahara çiçeklenecekleridir. Buda kısaca bir cevap olsun;)

Kolay gelsin....

Melike

Ashba
13-10-2007, 23:00
Sorun şu ki, bilgiler çok dağınık. Tek tek toparlamak lazım. Örneğin; "Genel lale bakımı" "Genel Sümbül bakımı". Eğer yapılacak olursa, lale konusunda emek harcamaya gönüllüyüm. Yeter ki bilgi gelsin :)

Oğuzhan
18-10-2007, 19:21
22710Nergis ve sümbül soğanı aldım.İntertente gezerken aşağıdaki fotoğrafları gördüm ve paylaşmak istedim.Nergisleri bu şekilde yetiştirebilir miyiz.?Sanırım su içindeler.

GLCN
18-10-2007, 20:57
Çok güzeller elfogi güle güle büyüt...

aysemelike
19-10-2007, 10:28
Sevgili Elfogi,
Nergisleri bu şekilde yetiştirebilirsin, su içinde değiller, çok az torflu toprak içindeler, ben Amsterdamda yakından görmüştüm. Yanlız bu şekilde yetiştirmek için uygun ısı-ışık ortamını yaratmak lazım, yoksa cılız oluyorlar ve çiçekleri az sayıda açıyor.....

şükran ünal
19-10-2007, 10:45
Sevgili Elfogi hepside gerçekten çok güzel Ayşemelike nin de dediği gibi güneş ve ısı çok önemli. Biim ev güneş almadığı için benim bu şekilde yetiştirdiklerim doğru dürüst açamadılar..

dal
19-10-2007, 20:51
Anneannem bana rahmetli dedemin diktiği günzambaklarının köklerinden söktü sanırım rizomlu bi bitki olmalı yumru gibi kökleri var.3 gündür dikemedim dışarıda durduğunda zarar görür mü talaşın içinde duruyor biraz daha bekletebilir miyim?

Oğuzhan
20-10-2007, 12:06
Sevgili Ayşemelike ve Sükran Ünal teşekkür ederim.Güneşli bir cam önünde deniyecem.:)

çiçeksever
23-10-2007, 12:56
benim siklamenimin yaprakları çok uzuyor ve eğiliyor.sorunu ne olabilir.

limon
23-10-2007, 13:39
Hep aynı yerde miydi? (camın önü) Sanki ışığı az görmüş te ulaşmaya çalışmış gibi geldi bana. Ama her zaman cam önündeyse bilemiyorum.

çiçeksever
23-10-2007, 13:48
hayır sağ yan tarafta çiçeklik vardı,oradaydı.Cam önüne yeni aldım.

Hakan KINACI
23-10-2007, 14:22
Benim Sümbül soğanım geçen sene açtıktan sonra yeşil olan kısmı tamamen kurudu bende soğanı balkonumda ki sarmaşığımın toprağına gömdüm, şimdi ne durumda bilmiyorum.
En son saksımın toprağını havalandırmak için (yaz ortalarında) çapaladığımda hiç bir bozulma görmemiştim.
Aceba şimdi bu soğan, hala bozulmamışsa, çıkarsam, tekrar küçük bir saksıya diksem. Sümbülüm yine canlanıp çiçek açarmı?

Arzu Kasapoğlu
23-10-2007, 14:26
Merhaba Çiçeksever,

Yaprak saplarının uzama nedeni içerde ve gölgede olmaları, aynı durumu bende yaşamıştım. Balkona koyunca yeni çıkan saplar kısa ve kalın oluyor. Ayrıca sıklamenin çiçek açabilmesi için soğuk yemesi gerekir. Sizinkiler hep içerde mi?

Ophrys
23-10-2007, 14:38
Hakan Bey, sümbül soğanlarımı her sene ilk yağmurla birlikte sulamaya başlarım ve her sene çiçek verir.

Hakan KINACI
23-10-2007, 15:18
Bu durumda ben soğanıma bakayım, eğer halen bir bozulma yok ise tekrar ufak bir saksıya dikeyim. İnşallah açar :)

sinaninci1
23-10-2007, 18:15
Gecen sene firizye sogani ekmistim, fakat ben onlari bahcede unuttum.
Simdi hatirladim, akibeti ne olmustur bilgisi olan varmi.Yarin bir bakayim duruyorlarmi.

Balıkcı
23-10-2007, 18:25
Bu durumda ben soğanıma bakayım, eğer halen bir bozulma yok ise tekrar ufak bir saksıya dikeyim. İnşallah açar :)

Hiç ellemesen de onlar zamanı gelince bulundukları yerden başlarını çıkarırlar, merak etme.:p

çiçeksever
24-10-2007, 11:38
Merhaba Çiçeksever,

Yaprak saplarının uzama nedeni içerde ve gölgede olmaları, aynı durumu bende yaşamıştım. Balkona koyunca yeni çıkan saplar kısa ve kalın oluyor. Ayrıca sıklamenin çiçek açabilmesi için soğuk yemesi gerekir. Sizinkiler hep içerde mi?

geçen sene ilk aldığım sıklameni soğuk odada bulundurdum.Bir gecede öldü.Onun için bunun üzerine titriyorum.Normal ısıda odada bulunduruyorum.

Ashba
24-10-2007, 20:13
Arkadaşlar, bol çeşit kaliteli lale soğanları bulabileceğim bir yer biliyor musunuz? İstanbul olması makul olur. Asya lale 1000 adet veya 500 soğan satışından az satış yapmıyor. E, oda beni aşıyor tabi...

Hakan KINACI
25-10-2007, 14:02
Sn.Balıkçı,
Sizi dinleyemedim :) özür diliyorum.
Dün akşam eve gidince bütün çiçeklerimi ziyaret ettim. :) Sonra sarmaşığım dibni karıştırmaya başladım, bir baktım ki soğanlarım yavru vermiş ve eski kuruluğu kalmadığı gibi kökleri de uzamış ve canlanmış.
İşin en ilginç yanı ise bu yumrular kendilerini nasıl düzelttiği? çünki ben bu soğanları tamamen gelişi güzel bir şekilde saksının içine atmıştım ve farklı saksılardan çürüyen topraklarımı gübreleyerek sarmaşığımın saksısına döküyordum.
Soğanlarım da bu toprakların altında kalmıştı. Şimdi dün akşam çıkan soğanlarımı saksıya aldım ve artık açmalarını bekleyeceğim.

sdk
30-10-2007, 14:20
Merhabalar
Nergisi çok sevdiğim için deneme amaçlı bir tane soğan aldım nasıl yetişeceği konusunda pek bilgim yok.Evim sabahtan 1 saat akşam üzeri 1 saat olmak üzere güneş görüyor.Durum çok mu vahim sizce?Bana yardımcı olabilirmisiniz?

denizakvaryumu
30-10-2007, 14:36
İthal soğanlı bitkilerde özellikle lale soğanlarınn çoğunda şahit olduğum olay şu;

Lale soğanlarının üzerindeki kahverengi kurumuş kabuğun altına bakarsanız, bir bölümde küçük kahverengi benekler (lezyon-bozukluk-hastalık) göreceksiniz -bana göre-mantar ya da virus kalıntısı...

Bu laleler, bu hastalıkla dikildiği zaman, çiçek veriyor ama sonrasında soğan çürüyüp bozuluyor...özellikle hibrit lalelerde çok hızlı bozulma oluyor, hatta dikilip çiçek açmadan da çürüme-bozulma söz konusu...bu durumda artık bu soğandan fayda gelmiyor.

Bunu önlemek için captan tatbik etmek yararlı mı değil mi bilmiyorum...

Ashba
30-10-2007, 19:49
katılıyorum ama soğaları sökerken kullandıkları araçtan kaynaklandığını düşünmüştüm ben...

celalsungur
31-10-2007, 09:32
Dün Bauhaus'tan fotoğraftaki sümbül soğanını satın aldım. Görüldüğü gibi, küçük bir saksıda ve soğanı dışarıda, Daha büyük bir saksıya aktarmalı mıyım, aktaracaksam soğanının üzerine kadar toprak doldurmalı mıyım?

aysemelike
31-10-2007, 09:47
Sayın celelsungur
Bu zaten çiçek açmak üzere hiç dokunmayın, çiçeğini açsın, çiçek solduktan sonra çiçeksapının en dibinden kesin. Yapraklar kalsın. Daha sonra derince bir saksıya, 5 cm derine ekin ve yapraklar sararıp solana kadar diğer çiçekleriniz gibi bakmaya devam edin. Yapraklar solup, çektiğinizde kendiliğinden elinize geldiğinde soğanı çıkarın, yıkayın, kurulayın ve kuru, serin, karanlık bir yerde gelecek sonbaharı bekletin. Seneye kasım başında afrika menekşesi saksısına soğanın 1cm si dışarıda kalacak şekilde ekin. Devamını merak ediyorsanız seneye kasımda yeniden sorun **** www.blogcu.com/aysemelike sayfasında cevabı bulun...
Selamlarımla...
Melike

celalsungur
31-10-2007, 10:24
Sayın celelsungur
Bu zaten çiçek açmak üzere hiç dokunmayın, çiçeğini açsın,Devamını merak ediyorsanız seneye kasımda yeniden sorun **** www.blogcu.com/aysemelike sayfasında cevabı bulun...
Selamlarımla...
MelikeMelike Hanım, çok teşekkür ederim, birde Bauhaus'ta birşey dikkatimi çekti, pempe sümbüllerin hepsi çiçek açmıştı, maviler henüz açmamıştı, renge göre böyle bir farklılık varmı?

denizakvaryumu
31-10-2007, 10:39
Bu sene satılan paket soğanlarda bir yenilik var...Koçtaşda satılan paket ,Nergiz ve sümbül soğanları üzerindeki resimde, outdoor veya indoor yazıyor...indoor yazılanı alırsanız farklı bir uygulamaya tabi tutacaksınız ve şartları farklı.

http://www.dutchgrown.com/narcissus_indoor.htm

http://www.suttons.co.uk/pd_212716_Hyacinth_Indoor_Collection_-_plus_Hyacinth_Isabelle_FREE.htm

S.İnceçayır
31-10-2007, 12:44
indoor olanından anladıgım kadarıyla toprak olmadan çakılda bile büyüye biliyormuş.

denizakvaryumu
31-10-2007, 13:36
indoor olanından anladıgım kadarıyla toprak olmadan çakılda bile büyüye biliyormuş.

Çakıla da gerek yok... özel vazo ya da bardaklarda sadece su ile çiçek açıyor.

Hakan KINACI
31-10-2007, 13:55
Bende yavrularla birlikte saksıya dikmiştim. Şimdi uç kısımları çimlenmeye başlamış hem yavruların hem de anaçların.
Ancak burada okuduklarım özellikle de Ayşemelike hanımın sitesini de ziyaretten sonra, diktiğim soğanları saksıdan alıp daha farklı vazo ve bardaklara dikeceğim. :)

sabah
31-10-2007, 14:03
Ben de indoor yazılı sümbüllerden alıp ayşemelike'nin tarifine göre Paşabahçe'den aldığım köpüklü bira bardaklarına yerleştirdim.
Karanlık bir yerde beklemedeyiz.
23432

sabah
01-11-2007, 08:44
Merhaba kambium034,

Uyarınız için teşekkürler. ****** evin içinde bir güzellik olsun diye denediğim birşeydi.:rolleyes:

Bu arada içmekan -indoor- soğanlılar konusunda bildiklerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim.

Ashba
02-11-2007, 18:21
Kaliteli lale soğanları bulabileceğim bir yer var mı acaba istanbul'da veya internette?

NİDA
05-11-2007, 11:03
Merhaba, ben eylül ayı içinde Bauhaus'tan nergis ve çiğdem soğanı almış ve hemen bahçeye dikmiştim. Aynı zamanda geçen yıldan kalan sümbül ve lale soğanlarımı da aynı anda bahçeye dikmiştim. Bir haftadır diktiğim nergis, sümbül ve çiğdem soğanlarımın topraktan çıkmaya (filizlenmeye) başladıklarını gördüm. Filizlenmeleri için erken değilmi, acaba bozulurlarmı?Geçen yıldan bazı nergis soğanlarımı deneme amaçlı topraktan çıkarmamış yaz boyu toprakta bırakmıştım. Onlardan bazılarıda filizlenmeye başlamış. Bu zamanda filizlenmeleri normalmi? Bir önlem almam gerekirmi? Lütfen beni bilgilendirirmisiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

COYOTE
05-11-2007, 11:19
Sn sabah sizin bu denemenizi geçen sene bende yapmıştım. Çok da şeker olmuştu. Yalnız ben sn kambium034 ün dediği gibi soğanı atmadım. Çiçeği geçtikten sonra kuruttum ve toprağa diktim. Şu an gayet iyi durumda.

aysemelike
05-11-2007, 15:31
Merhaba, ben eylül ayı içinde Bauhaus'tan nergis ve çiğdem soğanı almış ve hemen bahçeye dikmiştim. Aynı zamanda geçen yıldan kalan sümbül ve lale soğanlarımı da aynı anda bahçeye dikmiştim. Bir haftadır diktiğim nergis, sümbül ve çiğdem soğanlarımın topraktan çıkmaya (filizlenmeye) başladıklarını gördüm. Filizlenmeleri için erken değilmi, acaba bozulurlarmı?Geçen yıldan bazı nergis soğanlarımı deneme amaçlı topraktan çıkarmamış yaz boyu toprakta bırakmıştım. Onlardan bazılarıda filizlenmeye başlamış. Bu zamanda filizlenmeleri normalmi? Bir önlem almam gerekirmi? Lütfen beni bilgilendirirmisiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

Aslına sayın Nida bu dönemde filizlenmeleri pek doğal değil ama korkmayın bozulmazlar çünkü saydıklarınızın tümü soğuğa dayanıklılar, yinede bu haftadan sonra hava ani soğuyacak olursa üzerlerini çok hafif saksı toprağı ile örtebilirsiniz.....
Bu yıl benim nergislerimde yeşerip boy verdiler, hatta üzüm sümbüllerimin yaprakları upuzun oldu bile.... Dedim ya bu yıl bir tuhaf:(
Selamlar..
Melike

NİDA
06-11-2007, 08:19
Ayşemelike ve kambium034, ikinize de teşekkür ederim. İçimi rahatlattınız. Benim korkum; havalar bu kadar güzel giderse, soğanlı bitkilerimin zamansız çiçek açması ve sonrasında soğanların bozulması. Ben normalde bahçenin her tarafını (çimlerin üzeri dahil) kış öncesi yanmış gübre ile örterim. Ancak bu işlem için henüz erken. Bu yüzden tedirgin oldum, soğanların çimlenmesinden. Kambium34 straforda iyi bir fikir. Çok teşekkür ederim.

GLCN
06-11-2007, 08:59
Benimde saksıda unuttuğum sümbüllerim filizlenmeye başlamış ama bu sümbüller hiç öyle topluca açanlardan değil yabani olabilir herhalde çünkü bir sapın üzerinde 1 veya 2 çiçek açıyor..

Buket Aknar
06-11-2007, 19:02
Arkadaşlar, geçen yılki Gladiolus'larımı yerden almıştım (Anaları avuç içi kadar ve birçok minik yavru). Geçen hafta yeni Gladilus soğanları aldım. Benim geçen yılki soğanlarımla yenileri karşılaştırdığımda eski soğanların yenilere oranla çok çok büyük olduğunu gördüm. Bu günlerde tümünü dikmeyi düşünüyorum. Minik soğanları ki pekte soğana benzemiyorlar (fındık gibi) onları nasıl dikmeliyim.Yardımcı olursanız memnun olacağım.

Oğuzhan
06-11-2007, 19:44
Onları toprakla buluşturun.Beslenip büyürler..:)

Buket Aknar
06-11-2007, 20:06
Altları, üstleri neresi o bile belli değil. Toprağa hangi yönde koyacağım ona karar veremiyorum. Yoksa öylesine bırakayım mı?

Oğuzhan
06-11-2007, 20:17
23984

Oğuzhan
06-11-2007, 20:19
Bu size bir örnek olabilir sanırım.Bence olduğu gibi bırakın.O yolu bulacaktır.

limon
07-11-2007, 15:05
Geçen seneden kalan ve Hollanda'dan gelen lale soğanlarımı ektim. Geçen seneye göre daha erken ektim galiba ama zamanı gelince yaprak çıkaracaktır diye düşündüm. Gelişmeleri takip ederiz.

Ashba
09-11-2007, 17:23
Arkadaşlar, sırf lale soğanı bakmak için İstanbul'a ya da Ankara'ya gideceğim ilk müsait zamanda. Bauhaus ve praktikerden başka nerelerde oluyor soğan satışı acaba?

denizakvaryumu
09-11-2007, 19:49
Belirttiğiniz mağazalarda hem çeşit çok fazla hem de fiyatlar uygun...başka yer aramanıza gerek yok derim .

celalsungur
10-11-2007, 11:11
Arkadaşlar, sırf lale soğanı bakmak için İstanbul'a ya da Ankara'ya gideceğim ilk müsait zamanda. Bauhaus ve praktikerden başka nerelerde oluyor soğan satışı acaba?
Koçtaş

limon
12-11-2007, 20:24
Dün Praktikerden çok değişik bir lale türünün soğanını aldım. Çok güzel ve değişik çiçek soğanları vardı. 5 YTL ile 10 YTL arasında değişiyor fiyatlar. Aldıklarım açınca paylaşırım fotoğraflarını.

celalsungur
13-11-2007, 10:13
Dün Praktikerden çok değişik bir lale türünün soğanını aldım. Çok güzel ve değişik çiçek soğanları vardı. 5 YTL ile 10 YTL arasında değişiyor fiyatlar. Aldıklarım açınca paylaşırım fotoğraflarını.Sevgili Kardeşim,
Bunlar da benim dün Bauhaus'tan aldığım süsen (iris) ler. Yumrulu bitkilerin saksıya dikildiğinde karanlık bir yere konmasını okumuştum forum'un bir yerinde, bende karanlık koridora koydum. Doğru mu yaptım acaba?
Süsenler, benim çocukluğum'un hayal çiçekleridir. Ankara'da, büyüdüm orada çok vardı ama, İzmir'de, İstanbul'da pek göremedim. Yunan mitolojisinde cennet'in habercisi olarak nitelendirilirmiş, iris.

dal
13-11-2007, 10:53
Benim anlamadığım nokta şu gördüğüm kadarıyla patates gibi rizomlara sahiptiler irisler acaba iki çeşidi mi var.Çünkü satılanlar soğan gibi tür tür değişiklik mi gösteriyorlar?**** ben mi yanlış biliyorum?

celalsungur
13-11-2007, 12:24
Benim anlamadığım nokta şu gördüğüm kadarıyla patates gibi rizomlara sahiptiler irisler acaba iki çeşidi mi var.Çünkü satılanlar soğan gibi tür tür değişiklik mi gösteriyorlar?**** ben mi yanlış biliyorum?
En boylanacak olanından (H=30'', 75 cm.) aldım ama, 3-4 santimdi soğanların boyu, Güler hanım'ın verdiği soğanları sığ ve derin 2 ayrı saksıya dikmiştim, (derin saksı fotoğrafta yerde duran mavi saksı), sığ saksıda filizler görünmeye başladı derin olanda bir hareket olmayınca ben de irisleri daha çok sığ saksılara diktim. Yeşerince aktarma yapabilirim herhalde diye düşünerek.

darla
13-11-2007, 12:26
Merhaba,
Özellikle bu zamanlarda iyi sümbül ve lale soğanı bulmak isterseniz muhakkak Eminönü Mısır çarşısına uğrayın derim.3 yıl önce almış olduğum soğanlar her sene yavru yapmaktalar ve ben her yıl açtıklarını görmekteyim.
Sevgiler...

Ashba
13-11-2007, 19:49
Merhaba,
Özellikle bu zamanlarda iyi sümbül ve lale soğanı bulmak isterseniz muhakkak Eminönü Mısır çarşısına uğrayın derim.3 yıl önce almış olduğum soğanlar her sene yavru yapmaktalar ve ben her yıl açtıklarını görmekteyim.
Sevgiler...

Mısır çarşısından hiç haberim yoktu, sağolun. Bilgi veren diğer arkadaşlarada teşekkürler.

aysemelike
14-11-2007, 13:59

Sayın dal,

İris bizim bildiğimiz mezarlık zambağı **** süsen rizomlu bir bitki, hazır satılanlarda iris ama farklı bir varyetesi ve haklısınız soğan şeklinde yumru köklüler. Bu gruptakiler boyu kısa, çiçekleri daha küçük ama çiçek ve yaprak formu olarak son derece benzerler. Sizin için bahçemden her ikisine de ait birkaç foto ekliyorum...
1 v2. fotolor soğanlı, diğerleri rizomlu büyük (süsenler) irisler....( 2. fotoya suluboya etkisi verilmiştir...)
Selamlarımla...
melike

celalsungur
15-11-2007, 16:21
indoor olanından anladıgım kadarıyla toprak olmadan çakılda bile büyüye biliyormuş.Sonreis66, dün aldım mavisiyle birlikte yarın kısmetse kargoya veririm. Selamlar,

celalsungur
16-11-2007, 05:11
- Soğanlı Çiçekler 1 - Ana Sayfa

LALE..SÜMBÜL..NERGİS..

SOĞANLI BİTKİLERİN EVDE YETİŞTİRİLMESİ
Saksıları soğuk ve karanlık bir yere yerleştirin. Saksıları 2 ay kadar öylece bırakın. Ara sıra kontrol edin.Toprağı kurumuşsa biraz sulayın.
6-10 hafta içinde soğanlar uç verecektir. Karanlıktan önce gölge,bir iki gün sonra da aydınlık bir yere alın.Yapraklar uzayıp tomurcuk sapları kendini gösterince saksıyı evde direkt günışığından uzak aydınlık bir yere yerleştirin.
1 2 3
Benim diktiğim soğanlar şu anda karanlıkta duruyor ama 6 hafta geçmeden uç verdi. Karanlıktan gölgeye çıkarayım mı?

S.İnceçayır
16-11-2007, 06:43
Celal bey zahmetleriniz için çok teşekkür ederim..

MSaygin
18-11-2007, 08:55
merhaba,

Soğanlı bitkilere yabancıyım, ilk defa geçen baharda bir kaç kök nergis, zambak almıştım.Çiçekleri geçince soğanları çıkartmadan, yarı gölge bir yere koymuştum saksıları.Dün uçları hafif dışarıda olan soğanlar çürümüş gibi geldi bana ve kazıp, soğanları çıkarttım.Benim 5 soğan olmuş 20 soğan :)

24812

Küçükleri ayırdım, hepsi de köklenmiş.Sanırım şimdi bunları ayrı ayrı saksılarına alma zamanı, köklenmeye de başlamış, yazılarda da hep sonbaharda yerlerine alın denilmiş.

20cm derinliğinde saksılara ikişer ikişer ekeceğim, uygun mu?

özlem11
18-11-2007, 09:28
Merhabalar, ben de eve saksıya sümbül ektim. Canlanmış soğanlar. Sizce ev ortamında büyürmü?

aysemelike
18-11-2007, 21:31
Benim diktiğim soğanlar şu anda karanlıkta duruyor ama 6 hafta geçmeden uç verdi. Karanlıktan gölgeye çıkarayım mı?

Uçlar 2-3cm olana kadar bekleyin, daha sonra çıkarabilirsiniz.
selamalr.
melike

aysemelike
18-11-2007, 21:33
merhaba,

Soğanlı bitkilere yabancıyım, ilk defa geçen baharda bir kaç kök nergis, zambak almıştım.Çiçekleri geçince soğanları çıkartmadan, yarı gölge bir yere koymuştum saksıları.Dün uçları hafif dışarıda olan soğanlar çürümüş gibi geldi bana ve kazıp, soğanları çıkarttım.Benim 5 soğan olmuş 20 soğan :)

24812

Küçükleri ayırdım, hepsi de köklenmiş.Sanırım şimdi bunları ayrı ayrı saksılarına alma zamanı, köklenmeye de başlamış, yazılarda da hep sonbaharda yerlerine alın denilmiş.

20cm derinliğinde saksılara ikişer ikişer ekeceğim, uygun mu?

kendi uzunluklarının 2-3 katı derinlik yeter,kolay gelsin.
melike

aysemelike
18-11-2007, 21:38
Merhabalar, ben de eve saksıya sümbül ektim. Canlanmış soğanlar. Sizce ev ortamında büyürmü?

serin ve ışıklı bir köşede tutarsanız çok da güzel büyürler. Dilerseniz örnekler için bkz. www.aysemelike.blogcu.com
Selamalrımla.
melike

özlem11
19-11-2007, 08:25
Teşekkürler Ayşemelike hanım...

celalsungur
19-11-2007, 10:10
Uçlar 2-3cm olana kadar bekleyin, daha sonra çıkarabilirsiniz.
selamalr.
melikeÇok teşekkür ederim, Mine Hanım ve siz, iyi ki varsınız.
Herşey gönlünüzce olsun.

MSaygin
19-11-2007, 10:55
Teşekkürler Melike Hanım :)

denizakvaryumu
19-11-2007, 11:35
Bu günlerde marketlerde satılan soğanları toprağa dikmeden önce bir gece captanlı suda bekletsek çok daha iyi olmaz mı?

aysemelike
19-11-2007, 11:48
Bu günlerde marketlerde satılan soğanları toprağa dikmeden önce bir gece captanlı suda bekletsek çok daha iyi olmaz mı?

Bildiğim kadarı ile bu tip paketli satılan soğanlar üretim sırasında ilaçlanıyorlar. Paketi seçerken yaralı, küflü olmamalarına dikkat etmek yeterli.
Birde bir gece bir soğanı suda bekletmek ne kadar doğru olur bilemiyorum bana çürüme riski artar gibi geliyor... Bir bilene sormalı!
Selamlarımla...
melike

aysemelike
21-11-2007, 08:57
lale soğanı isteyenler için yeni bir adres buldum ama işleyişini denemedim....

www.osmanlilale.com

umarım işinize yarar....
selamlarımla..
melike

limon
21-11-2007, 10:07
Geçen hafta ektiğim soğanlarımda canlanmalar başladı :)

denizakvaryumu
21-11-2007, 10:33
lale soğanı isteyenler için yeni bir adres buldum ama işleyişini denemedim....

www.osmanlilale.com

umarım işinize yarar....
selamlarımla..
melike

Genelde Belediyeler için toplu satım yapıyorlar.

darla
21-11-2007, 14:12
Merhaba,
Bende sümbül ve lale soğanlarımı geçen hafta ektim zamnanını umarım iyi ayarlamışımdır.Şuan beklemedeyim.
Büyüdüklerini görmek şahane olacak...

Ashba
21-11-2007, 19:07
Ya, acaba ben mi yanlış biliyorum? Laleler derinlemesine kök salmayı severler değil mi? Yani derin saksılara dikmeliyiz?

Penelophe
21-11-2007, 19:49
Ben 8 cm boyundaki saksılara dikiyorum, hem çiçek açıyorlar hemde saksıdan çıkarmazsam yavruluyorlar..

Oğuzhan
22-11-2007, 13:50
25278Benim sümbüller çıkmaya başladı.:)

MSaygin
22-11-2007, 14:33
Ben 8 cm boyundaki saksılara dikiyorum, hem çiçek açıyorlar hemde saksıdan çıkarmazsam yavruluyorlar..

8cm boy derken, derinliğini mi kastettiniz, çok az değil mi? Ben de 10cmlik saksılar da var uygun, onların derinliği yetmez diye düşünmüştüm.

Güler
22-11-2007, 14:40
Soğan boyunun 3 katı kadar derinlik bence ideal oluyor.

celalsungur
22-11-2007, 15:16
8cm boy derken, derinliğini mi kastettiniz, çok az değil mi? Ben de 10cmlik saksılar da var uygun, onların derinliği yetmez diye düşünmüştüm.
Sığ saksıda daha çabuk baş veriyorlar.

MSaygin
22-11-2007, 16:04
Teşekkürler, acelem yok, ben yine Melike Hanım ve Guler'in önerdiği gibi 3 kat kuralına göre ekeyim :)

aysemelike
23-11-2007, 07:31
Sığ saksıda daha çabuk baş veriyorlar.

celal bey,
sığ saksıda çabuk baş verse bile çiçeği büyük ve olgun oluyor mu? Çünkü bildiğim kadarı ile kökler derine gitmese bile ortam nemi gelişimi çok etkiliyor bu nedenle sığ saksıda yavrulasa bile çiçekleri aynı gösteriş de olmuyor....
Ama yinede açık kapı bırakmak isterim zira ortam koşulları da çok etkili...

Selamlarımla..
melike

celalsungur
23-11-2007, 08:40
celal bey,
sığ saksıda çabuk baş verse bile çiçeği büyük ve olgun oluyor mu? Çünkü bildiğim kadarı ile kökler derine gitmese bile ortam nemi gelişimi çok etkiliyor bu nedenle sığ saksıda yavrulasa bile çiçekleri aynı gösteriş de olmuyor....
Ama yinede açık kapı bırakmak isterim zira ortam koşulları da çok etkili...

Selamlarımla..
melikeMelike Hanım, açıkçası azıcık büyüyünce daha büyük saksıya alırım diye düşünüyorum, tesadüfen ilk diktiklerimden sığ saksıda olan daha önce baş verdi öbürlerinden hala haber yok, ben de ona istinaden yeni diktiklerimden hepsini küçük saksılara diktim. İlginize çok teşekkür ederim. Selamlar, sevgiler.

Güler
25-11-2007, 20:21
http://img139.imageshack.us/img139/7241/topcg0.png (http://imageshack.us)
Sevgili celalsungur, bunlar bahçemdeki irisler madem seviyorsun sana resimlerini yolluyorum.

celalsungur
25-11-2007, 20:50
[QUOTE=Guler;177832 Sevgili celalsungur, bunlar bahçemdeki irisler madem seviyorsun sana resimlerini yolluyorum.[/QUOTE]
Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılacak ta Yalova'dan korkuyorum.

Ashba
26-11-2007, 14:01
http://www.osmanlilale.com/index.asp?LANG=_TR

Bu adreste laleleri çiçek sapları çıkıncaya kadar kumda filizlendiriyorlar. Aynı yöntemi uygularsak laleler besinsiz kalır mı? Düzce'de havalar çok dengesiz ve bende tüm gün evden uzak olduğumdan toprağın nemini ayarlayamıyorum bir türlü. Sanırım kum **** az gübre/kum karışımı kullansam çürümeden korkmadan sulama yapabilirim?

darla
26-11-2007, 15:14
Merhaba,
Geçen hafta ektiğim lale ve sümbüllerim feci derecede köklenmiş.Ama bazıları da hiç köklenmemiş acaba sebebi ne olabilir?Saksılar çok büyük de değil tam gelişecekleri rahatlıkta ve derinlikte.

aysemelike
26-11-2007, 17:47
Merhaba,
Geçen hafta ektiğim lale ve sümbüllerim feci derecede köklenmiş.Ama bazıları da hiç köklenmemiş acaba sebebi ne olabilir?Saksılar çok büyük de değil tam gelişecekleri rahatlıkta ve derinlikte.

Sevgili darla
Öncelikle neden kökleri deşelediğinizi merak ediyorum ;), bırakın kendi hallerine.

Sorduğunuz soru çocukların büyümelerini karşılaştırmaya benzer, tombik çocuğu olan biri zayıf çocuğu olan tarafından kıskanılır, ay şekerim benimki yemiyor kilo almıyor diye hayıflanır durur anneler. Bu gereksiz bir telaştır.

Büyümek, köklenmek özde genlerinizle, ve daha sonrada çevresel faktörlerle ilgilidir. Bırakın kökler bildiği gibi büyüsün, eğer çok bakarak olursanız gelişimlerini olumsuz etkilersiniz, kökler havalanmayı, özelliklede gelişim zamanı pek sevmezler....

:) selamalrımla.

Melike

aysemelike
26-11-2007, 17:50
http://www.osmanlilale.com/index.asp?LANG=_TR

Bu adreste laleleri çiçek sapları çıkıncaya kadar kumda filizlendiriyorlar. Aynı yöntemi uygularsak laleler besinsiz kalır mı? Düzce'de havalar çok dengesiz ve bende tüm gün evden uzak olduğumdan toprağın nemini ayarlayamıyorum bir türlü. Sanırım kum **** az gübre/kum karışımı kullansam çürümeden korkmadan sulama yapabilirim?

Sevgili ashba,
Laleler ve soağnlı bitkiler zaten besinlerini soğanlarında saklamaktadırlar.Bu aşamada kumlu toprak onları etkilemez. Çiçekleri geçtikten sonra yaprakları solmadan biraz besin takviyesi yapmanız iyi olur, daha sonrada sonbahrada yeniden sulamaya başladığınızda gübrede verdiniz mi çok güzel gelişirler...
Selamlarımla.
Melike

çiçeksever
27-11-2007, 13:59
ayşemelikenin dediği gibi cam vazoya sümbül koydum.Vazoyu müdürümden görünce istedim.Çok güzel köklendi.Bakalım ne zaman açacak

aysemelike
27-11-2007, 15:30
Sevgili çiçeksever,

Kök gelişimi çok güzel görünüyor, filizlenmeside öyle umarım güzel gelişkin bir çiçeğiniz olur...
Elinize sağlık....
Melike

MSaygin
27-11-2007, 15:53
http://img139.imageshack.us/img139/7241/topcg0.png (http://imageshack.us)
Sevgili celalsungur, bunlar bahçemdeki irisler madem seviyorsun sana resimlerini yolluyorum.

Celal Bey yerine ben bir of çekeyim, ne kadar güzeller :)

bursevi
27-11-2007, 19:24
Sevgili darla; Bence laleleri kumlu ortamdan kurtarın.Çünkü soğanların yaprak kısımlarının çıkana kadar toprağının aşırı olmamak kaydıyla nemli kalması gerekiyor.Ve ayşemelike nin dediği gibi besinleri soğanlarda olduğu için gübrelemeye gerek yok.

tayffun
27-11-2007, 22:36
Arkadaşlar,
Lale soğanına ihtiyacım var, yardım etmek isteyen var mı?

aysemelike
27-11-2007, 22:47
Arkadaşlar,
Lale soğanına ihtiyacım var, yardım etmek isteyen var mı?

Lale soğanlarını Ankara'da bilkentteki praktikerde bulabilirsiniz sanıyorum. **** istanbulda bir arkadaşınız varsa bauhaus da bu hafta çok çeşitli soğanlar vardı, size yollayabilirler belki....Ben dönmesem alır yollardım ama ne yazıkki öbür gün ayrılıyorum....
Ama Ankara'da dikmek için biraz geç kaldınız gibi, soğuklar başladı, köklenme iyi olmayabilir.... Yinede donlar başlamadan acele ederseniz olabilir. Unutmadan geç ektiğiniz için çiçeklenmede geç olacaktır....
Selamlarımla.
Melike

darla
28-11-2007, 09:49
Sayın Ayşemelike,
Haklısınız eşelemek değil benimkisi aslında lalelerimin ekili olduğu saksıyı düşürünce hepsini yeniden ekmek zorunda kaldım.O yüzden görmüş oldum..Ama tavsiyelerinize kulak asarım teşekkürler...

dal
02-12-2007, 10:06
Başta lale olmak üzere soğanlı bitkilerin hangi tür toprakta en verimli hale geldiğini biriniz yazabilir mi?Suyu bünyesinde bulundurmayacak bir toprak türü mü?Yoksa kil gibi suyu tutan,su içeriği fazla olan bir toprak türü mü?

Penelophe
02-12-2007, 15:10
Bildiğim kadarı ile, suyu bünyesinde bulundurmayacak toprak türleri tercih etmek gerekiyor. Fazla suyla temas yumru veya soğanların çürümesine neden oluyor..

nazlı06
03-12-2007, 12:30
Ben haftasonu çiçeği kuruyan ve dalları sararan lilyumları soğanlarını ayırarak (4 köktü saksıdakile) bulundukları torfun içinden alıp başka saksıya naklettim. Ama su vermedim çünkü toprak nemliydi. Sizce acaba doğrumu yapmışım?

MSaygin
03-12-2007, 15:07
Koçtaş, Praktiker gibi mağazalarda nergis soğanlarının satış fiyatı ne kadar, son dönemde alanlar varsa bilgi verebilirler mi?

sdk
03-12-2007, 17:08
Sümbülümü bende cam vazoya koymuştum çok güzel köklendi.Bugün sabah baktığımda yeşil ucunu gördüm,artık ışıklı bir yere koymam gerekir galiba ama benim sorunum aynı zamanda nergisde ekmiştim hiçbir hareket yok dibinide eşelemek istemiyorum.Aldığım yerdeki satıcı nergisi balkona koy demişti bu yüzden olabilirmi?
yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

limon
03-12-2007, 17:38
M.Saygın, 5 YTL'den başlıyor 10 YTL'ye kadar çıkıyor. Praktiker'de çok çeşit vardı. Koçtaş'a bakmadım hiç.

MSaygin
03-12-2007, 21:00
Teşekkürler limon, oldukça pahalıymış.

Hasan Lalezar
03-12-2007, 22:06
Sayın Msaygın bu fiyat poşet fiyatı .İçerisinde soğanların cinsine göre 5-10 adet var. Bauhaus da ise 30-50 li paketler var. Daha ucuza geliyor onlar. Ama bu soğanları ithal ediyor olmamız acı tabii.

MSaygin
04-12-2007, 12:05
Hah, şimdi oldu :) Yoksa soğan başına 5-10ytl gibi düşünmüştüm, yüreğim ağzıma gelmişti :)

limon
04-12-2007, 19:19
Benim açıklamam eksik olmuş :) Bir pakette 10 soğan olan her çeşit soğanlı çiçek türleri 5 YTL- 10 YTL arası. Büyük paketlere de bakmıştım ama o an çok pahalı gelmişti, hatırlayamıyorum fiyatını.

DivanE
05-12-2007, 17:24
Merhabalar.
Arkaşalar dün abim almanyadan geldi.
Eli boş belmemiş sağolsun aşı makası istemiştim. bulamamış yerine Bir kaç poşet yumrulu bitki soğanı getirmiş uzun süredir almanyaya gitmediğim için poşetlerin üstündeki yazıları okuyamıyorum ve yumrulu bitkiler konusunda hiç bilgim yok acaba bu bitkileri bahara kadar nasıl korumalıyım ve baharın nasıl yetiştirmem gerekiyor ?
konyada yaşıyorum.
birinci bitki
http://img517.imageshack.us/img517/2195/foto135yx4.jpg
ikinci bitki
http://img112.imageshack.us/img112/2130/foto136mr4.jpg
üçüncü bitki
http://img112.imageshack.us/img112/539/foto137sl9.jpg
dördüncü bitki
http://img230.imageshack.us/img230/7770/foto138ts7.jpg
beşinci bitki
http://img230.imageshack.us/img230/5536/foto139cm7.jpg
altıncı bitki
http://img223.imageshack.us/img223/4936/foto140yv2.jpg
yedinci bitki
http://img134.imageshack.us/img134/4738/foto141cy1.jpg
sekizinci bitki
http://img510.imageshack.us/img510/5236/foto142fa3.jpg
dokuzuncu bitki
http://img510.imageshack.us/img510/3971/foto143zt2.jpg

Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara çok teşekürler

Buket Aknar
05-12-2007, 18:52
Bana göre 5-9. paketlerdeki laler şimdi ekilmiş olmalıydılar. Ancak konunun uzmanları halen ekilebilir mi bilgi verirler sanırım.

zenfree
05-12-2007, 20:23
Ben geçen yıl lalelerimi saksılara şubat ayında dikmiştim. İstanbul B.Şehir Belediyesi de aynı tarihlerde dikim yapmıştı. Hiç sorun yaşamdan büyüdüler ve çok güzel çiçeklendiler. Soğanların türünden olabilir mi onu bilemiyorum.

Sayın DivanE, bence poşetin arka tarafında dikim zamanını şekillerle gösteren bir bölüm olmalı. Genellikle 12 ay sıralanır, bazı ayların altında kürek resimi, bazılarında da çiçek resmi olur.

DivanE
05-12-2007, 20:33
Evet fakat aklımı kurcalayan Almanya'nın iklimi ile Konya'nın iklimi bayağı farklı o yüzden Konya, Ankara gibi iklim şartlarında ne zaman dikim yapılmalı olarak sorumu değiştireyim o zaman birde üstteki lale olmayan bitkiler hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Ashba
05-12-2007, 21:24
Ah.. içim gitti :) O black hero sık rastlanan bir tür değil hele de ülkemizde... Aman diyim, dikkat edin. 2 senedir raflarda denk gelemiyorum onlara bauhaus da
İthalatını yapan firma tek sanırsam

zenfree
05-12-2007, 21:24
Yıldız çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4806&highlight=y%FDld%FDz)ve yumrulu begonya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5719&highlight=yumrulu+begonya)başlıklarına bakabilirsiniz.

Koyu yeşil
06-12-2007, 10:36
Sayın Divan E. 1 ve 3 nolu resimler ters lale sanırım. Yurdumuzda sadece Artvin de yetişiyor ve dünyaya ihraç ediliyor. Aslında sahip çıkmamız gereken bir değer bence. Çünkü gelen maillerden birinde korunma altına alınması gerektiği, ticari kaygı ile neslinin tükenme ihtimali olduğunu okumuştum. Almanya'dan satın alınmış olması da zaten bu acınası durumumuzu gözler önüne sermiyor mu?

Koyu yeşil
06-12-2007, 10:39
''Sadece Hakkari'de doğada kendiliğinden yetişen ters lale ile tanıştınız mı?, Yakında onu tüm dünya tanıyacak ve nesli Türkiye'de tükenecek '' şeklindeydi gelen mail.
Belki Artvin'den üyemiz varsa bize daha detaylı bilgi verebilir. Saygılar,

sdk
06-12-2007, 10:44
Sümbülümü bende cam vazoya koymuştum çok güzel köklendi.Bugün sabah baktığımda yeşil ucunu gördüm,artık ışıklı bir yere koymam gerekir galiba ama benim sorunum aynı zamanda nergisde ekmiştim hiçbir hareket yok dibinide eşelemek istemiyorum.Aldığım yerdeki satıcı nergisi balkona koy demişti bu yüzden olabilirmi?
yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

Bu konuyla ilgili verebilirmisiniz?Yardımcı olursanız sevinirim

praecox
06-12-2007, 11:02
''Sadece Hakkari'de doğada kendiliğinden yetişen ters lale ile tanıştınız mı?, Yakında onu tüm dünya tanıyacak ve nesli Türkiye'de tükenecek '' şeklindeydi gelen mail.
Belki Artvin'den üyemiz varsa bize daha detaylı bilgi verebilir. Saygılar,

O ters-lale ile yani fritalaria'larla biz yeni tanışıyor olabiliriz ancak avrupa onu çoktan tanıdı üretti kultive etti vede gördüğünüz gibi değişik renklerini değişik boy ve büyüklükde üretip ticari satışına başladı bile. Adeta bizim lalemiz misali. artık kimse Türkiyeden flitaria veya lale vs. ihraç edemiyor, gerek de yok, bir dizi metodla çok fazla miktarlarda üretiyorlar.
Bizim ise endemik olarak doğadan toplamayıp üretiğimiz tek resmi ihraç izinli tür lilium candidum ancak o da şimdilerde lilium adı ile o kadar değiş türleri üretildi ki... soğanları ithal ediyoruz bir kez açtırıp soğanı atıp yenizini dışardan satın alıyoruz yine çiçek açan soğanı dinlendirip seneye de açmasını bekleyenimiz yok.

tüketim toplumu olduk bu konuda...

Koyu yeşil
06-12-2007, 12:00
Bilgilendirmeniz ve düzeltmeniz için teşekkürler, demek bana gelen mail yanlış bilgiler de içeriyormuş :) Yine de ters laleye sahip çıkamamış olamamız üzücü. Hatta adını yeni duyuyor olamamız.

Penelophe
07-12-2007, 18:24
Arkadaşlar, 14 Aralık'tan itibaren Bim'lerde Asya Lale çiçek soğanları (Lale, Sümbül, Çiğdem, Nergis, Süsen ve Üzüm Sümbülü) 3,50 ytl olacakmış ve bu kampanya 1 hafta sürüyormuş, haber vereyim dedim.;)

Ashba
09-12-2007, 21:14
Arkadaşlar, 14 Aralık'tan itibaren Bim'lerde Asya Lale çiçek soğanları (Lale, Sümbül, Çiğdem, Nergis, Süsen ve Üzüm Sümbülü) 3,50 ytl olacakmış ve bu kampanya 1 hafta sürüyormuş, haber vereyim dedim.;)

PENELOPHEEEEE!! DİLE BENDEN NE DİLERSEN!! :D:D:D

Oh yahu! Şimdi düşünüyodum soğan dikme mevsimi hepten geçmeden İstanbul'a yeniden gitmeli diye... Bu kadar rahatlatabilirdin beni yani:eek:

MSaygin
09-12-2007, 22:50
Ben de alarm kurdum bekliyorum :) Adana'daki Bim'lere gelir mi bilmem ya, gidip bakacağım.

Penelophe
10-12-2007, 07:34
Sabah erken saatte gitmekte fayda var zira bizim gibi meraklılar zaten sınırlı sayıda olacak olan soğanları erkenden bitireceklerdir.:p

Sayın M.Saygın, sizin için sordum, Bütün bimlerde olacakmış.;)

denizakvaryumu
10-12-2007, 08:26
Karaburun nergiz ve sümbül soğanı bulabilirseniz bu soğanları alın, marketkerde satılan nergiz soğanlarının çoğu kokmayan türden...yine sümbüller de asla yerliler gibi kokmuyor.

aysemelike
10-12-2007, 09:31
Merhabalar.
Arkaşalar dün abim almanyadan geldi.
Eli boş belmemiş sağolsun aşı makası istemiştim. bulamamış yerine Bir kaç poşet yumrulu bitki soğanı getirmiş uzun süredir almanyaya gitmediğim için poşetlerin üstündeki yazıları okuyamıyorum ve yumrulu bitkiler konusunda hiç bilgim yok acaba bu bitkileri bahara kadar nasıl korumalıyım ve baharın nasıl yetiştirmem gerekiyor ?
konyada yaşıyorum.

Sayın DivanE,
aslında arkadaşlar size pekçeok bilgi vermişler amam bende birşeyler yazmak istedim.
Herşeyden önce henüz don başlamadı ise her örneğin altına yazacağım zamanlarda ekim yapabilirsiniz....
Korumanız gerekenleri serin, kuru ve karanlık bir yerde tutmanız yeterli olur. Naylon içindelerse kesekağıdına almanız , **** bir sepetle açığa bırakmanız daha uygundur...
birinci bitki Bu ters lale, ağlayan gelin **** kral tacı olrak anılan, doğu anadolu ve iran dağlık bölgelerinde yetişir. Don yoksa hemen ekmenizi öneririm,(mümkün oldukça derine, 20 cm kadar) ekerken orta deliğini hafif yan çevirerek ekmeniz önemli, böylece içine su girip bozulmasını engellemiş olursunuz....
http://img517.imageshack.us/img517/2195/foto135yx4.jpg
ikinci bitki Yıldız çiçeği, ekmek için baharı beklemelisiniz, kurumaması için bu dönemde sığ bir kasaya torf koyup içine gömerseniz daha sağlıklı olur, bahar geldiğinde, toprak yumuşayınca hafif yanlamasına, 10 cm derine ekmeniz yeterlidir....
http://img112.imageshack.us/img112/2130/foto136mr4.jpg
üçüncü bitki yine ters lale, sarısı....
http://img112.imageshack.us/img112/539/foto137sl9.jpg
dördüncü bitki Begonya, baharda aynen yıldız gibi... ancak bunu saksıda yetiştirmeniz de mümkün...
http://img230.imageshack.us/img230/7770/foto138ts7.jpg
beşinci bitki Bundan sonrakilerin tümü lale ama oldukça ilginç türleri. Don yoksa hemen ekin derim. Kenid büyüklüklerinin 3 misli derine ekin, sizin oralar soğuk zira....Tümünü güler güle büyütün.....
http://img230.imageshack.us/img230/5536/foto139cm7.jpg
altıncı bitki
http://img223.imageshack.us/img223/4936/foto140yv2.jpg
yedinci bitki
http://img134.imageshack.us/img134/4738/foto141cy1.jpg
sekizinci bitki
http://img510.imageshack.us/img510/5236/foto142fa3.jpg
dokuzuncu bitki
http://img510.imageshack.us/img510/3971/foto143zt2.jpg

Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara çok teşekürler

Arkadaşlarda size bilgi vermişler, bir iki tanede ben yukarıda ralara serpiştirdim...Umarım yardımcı olmuştur... Selamlarımla.....

aysemelike
10-12-2007, 09:39
O ters-lale ile yani fritalaria'larla biz yeni tanışıyor olabiliriz ancak avrupa onu çoktan tanıdı üretti kultive etti vede gördüğünüz gibi değişik renklerini değişik boy ve büyüklükde üretip ticari satışına başladı bile. Adeta bizim lalemiz misali. artık kimse Türkiyeden flitaria veya lale vs. ihraç edemiyor, gerek de yok, bir dizi metodla çok fazla miktarlarda üretiyorlar.
Bizim ise endemik olarak doğadan toplamayıp üretiğimiz tek resmi ihraç izinli tür lilium candidum ancak o da şimdilerde lilium adı ile o kadar değiş türleri üretildi ki... soğanları ithal ediyoruz bir kez açtırıp soğanı atıp yenizini dışardan satın alıyoruz yine çiçek açan soğanı dinlendirip seneye de açmasını bekleyenimiz yok.

Sevgili praecox,

Aslında ters lale artık ihraç yasağı olan ve kontrollü çıkışına izin verilen bir tür. Elazığ üniversitesi, van ve sanırın urfada da üretimine başlandı ve en kesin bildiğim Elazığ üniversitesi bu konuda yurtdışı satıştan ciddi bir gelir de elde ediyor.
Soğanlı bitkiler kültüre olsalarda ve senelerle birlikte öz haline dönselerde toprakda bırakılarak üremeleri ve doğal bir bahar örtüsü oluşturmaları sağlanabilir. Sanırım bahçelerdeki kullanımı estetik amaçlı olduğu için kaygınız yerinde oluyor.
Yazdığınız sıkıntıları tüketim toplumu olmaktan çok bilinçsiz satıcı olduğumuz için yaşıyoruz. Doğadan insafsızca sökmüşüz ve kontrol eden bile olmamış, şimdi yeni yeni uyanıyoruz... Sadece ters lale değil, sahlep orkidesi, safran çiğdemi ve daha bir çokları tehdit altında....Bu konuda bilinçli çalışan ziraat fakülteleri var ve bence umut ollarda....
Selamlarımla...
Melike

aysemelike
10-12-2007, 09:40

Sevgili praecox,

Aslında ters lale artık ihraç yasağı olan ve kontrollü çıkışına izin verilen bir tür. Elazığ üniversitesi, van ve sanırım urfada da üretimine başlandı ve en kesin bildiğim Elazığ üniversitesi bu konuda yurtdışı satıştan ciddi bir gelir de elde ediyor.
Soğanlı bitkiler kültüre olsalarda ve senelerle birlikte öz haline dönselerde toprakda bırakılarak üremeleri ve doğal bir bahar örtüsü oluşturmaları sağlanabilir. Sanırım bahçelerdeki kullanımı estetik amaçlı olduğu için kaygınız yerinde oluyor.
Yazdığınız sıkıntıları tüketim toplumu olmaktan çok bilinçsiz satıcı olduğumuz için yaşıyoruz. Doğadan insafsızca sökmüşüz ve kontrol eden bile olmamış, şimdi yeni yeni uyanıyoruz... Sadece ters lale değil, sahlep orkidesi, safran çiğdemi ve daha bir çokları tehdit altında....Bu konuda bilinçli çalışan ziraat fakülteleri var ve bence umut ollarda....
Selamlarımla...
Melike

aysemelike
10-12-2007, 09:43

Sevgili arkadaşlar,

Bu dönem alacağınız soğanlarda aman dikkat edin, dogun ve ele gelir olsunlar ve üzerlerinde yara, bere ve küf olmasın.....
Don yoksa hemen ekin, birde çiçeklenmelerini paketin üzerindeki tarihden biraz daha geç bekleyin.....
Selamlar..
Melike

MSaygin
10-12-2007, 10:59
Sayın M.Saygın, sizin için sordum, Bütün bimlerde olacakmış.;)

Teşekkür ederim, çok düşüncelisiniz :)

zenfree
10-12-2007, 11:12
Parkta yürüyüş yaparken sökülmüş, sağa sola atılmış soğanlar gördüm.:(

Hepsi de filizlenmişti. Ölmesinler diye alıp saksıya diktim. Lale soğanı olup olmadığından emin değilim. Lale soğanından daha küçük gibiler. Ya da filizlendikleri için küçülmüşler. Çok fazla yağmur altında kaldıkları için biraz çürümüşler sanki.

Yaşatmak için yapabileceğim özel ve yoğun bir bakım var mı?

çiçeksever
10-12-2007, 13:53
aysemelike Hanım 487 nolu mesajımdaki vazoda bulunan sümbüle suyuna sıvı gübre vereyim mi?Yoksa sadece su yeterli mi?

aysemelike
10-12-2007, 16:03

Hepsi de filizlenmişti. Ölmesinler diye alıp saksıya diktim. Lale soğanı olup olmadığından emin değilim. Lale soğanından daha küçük gibiler. Ya da filizlendikleri için küçülmüşler. Çok fazla yağmur altında kaldıkları için biraz çürümüşler sanki.

Belki geçen yıldan kalan lale soğanlarının yavruları olabilirler, yenileri ekilirken kenara atılmışlardır :(
Kumla karışık torfa ekip, besleyici sıvı gübrelerden vererek serin bir yerde korursanız belki büyütebilir ve seneye çiçek bile alabilirsiniz..... Yazın yapraklar geçince kuytuda kuru halde bırakın, sonbahara sulşamaya başlayın...

Deneyin derim...

Selamlarımla..
Melike

aysemelike
10-12-2007, 16:05
aysemelike Hanım 487 nolu mesajımdaki vazoda bulunan sümbüle suyuna sıvı gübre vereyim mi?Yoksa sadece su yeterli mi?

Hayır, şimdi vermenize gerek yok.Soğanı zaten ona gerekli herşeyi taşımakta, su yeter....
Çiçeği geçtikten sonra bir saksıya almak isterseniz o zaman verebilirsiniz....

bahçevan
11-12-2007, 11:41

***.parkta sağa sola atılmış lale soğanlrı görmeniz atılmış anlamına gelmemeli.Çünkü kargalar lale soğanlarını topraktan söküp atabiliiyor.Bunaönlemde bir elemanın devamlı o bölgede olmasını gerektiriyor.Buda zor çünkü geniş alanlara lale dikimi yapıldığından kontrol etmekte geç kalınıyor.Bazende özellikle korularda çatapat patlatılarak ürkütülmek yoluluyla lale soğanları kurtarılmaya çalışılıyor.

bahçevan
11-12-2007, 11:51
lale soğanları kasım ayından aralık ayının sonuna kadar dikilmesi gerekiyor.Soganların sağlıklı bümesi için çiçeklenme döneminden sonra yaklaşık 1,5-2 ay süre içersinde toprakta bekletimesi gerekiyor.Daha sonra kuru ve serin ortamda karanlık bir yerde depolana bilir.Eğer böyle bir imkan yoksa Çiçekelenme döneminden sonra kök boğazından kırılarak bahçenizin yani dikmiş olduğunuz yerde bir sonraki yıla kadar toprakta kalmasında bir sakıncası yoktur.Bu olay tum soğanlı bitkiler için geçerli olduğu gibi yumru köke sahip çiçekler içinde geöerli Örnek yıldız çiçeği çok yıllıbitki olduğu için onuda sökmenize gerek yoktur.

bahçevan
11-12-2007, 11:56
Ters lalaler güneydoğuanadolu Siirt,Hakkari ve özellikle Van illerimizin yüksek bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir.Bunların soğanları diğersonlı bitkilere göre biraz büyük.Dikim yapılırken sonlar karşılıklı olarak 4 noktadan çizilir ve daha sonra büyülüğünün 3 katı derinliğe dikilir.

bahçevan
11-12-2007, 12:03
Sevgili arkadaşlar,

Bu dönem alacağınız soğanlarda aman dikkat edin, dogun ve ele gelir olsunlar ve üzerlerinde yara, bere ve küf olmasın.....
Don yoksa hemen ekin, birde çiçeklenmelerini paketin üzerindeki tarihden biraz daha geç bekleyin.....
Selamlar..
Melike

Lalelerde çiçeklenmenin geç olması için kışı yaşaması gerekiyor.Aksi takdirde geçenyıl yaşanan sıcaklıklar nedeniyle erken çiçeklenme yaşana bilir.Geç çiçeklenmesi için sürekli 2 3 günde bir sulanmasında fayda var.Busene havalar fena gitmiyor.Eğer kışı yaşamzsa sulama proğramına devam .

aysemelike
11-12-2007, 15:13
Lalelerde çiçeklenmenin geç olması için kışı yaşaması gerekiyor.Aksi takdirde geçenyıl yaşanan sıcaklıklar nedeniyle erken çiçeklenme yaşana bilir.Geç çiçeklenmesi için sürekli 2 3 günde bir sulanmasında fayda var.Busene havalar fena gitmiyor.Eğer kışı yaşamzsa sulama proğramına devam .

Bahçevan çok haklı.
Yaşadığınız yerin iklimi size verilen tüm bilgilerde göz önünde bulundurulması gereken bir konu.Örneğin bahçevan'ın verdiği bilgi İstanbul için geçerli .

Ama örneğin Ankarada bu aralar hava güzel laleleri ekebilirsiniz ama sulamanız soğanı çürütebilir, **** yozgatta ekersiniz sulamanız gece soğuğunda sorun yaratabilir....

Yine İstanbulda yüzeyel ekersiniz erken çiçek alırsınız ama marmara bölgesinin dışına çıktınız mı **** biraz yükseldinizmi hem biraz daha derine ekmeniz gerekir soğanı, hem de daha geç çiçek alırsınız....

Bu bilgiler malina'nın oluşturmak istediği zon haritasına ihtiyacımızı gösteren bir konudur. Hangi bitki olursa olsun çok marjinal özellikler içermiyorsa zon haritasındaki konumunuza göre çiçeklenmesinden, boylanmasına kadar pek çok bölgesel farklılıklar olabilir....Dikkatinize.....

nevsune
11-12-2007, 15:46
Eyvah benimkileri sulamıştım kurudukları için(Ankara'da). Peki ama zaten, dışarda ekili olanlar şu anda yağmurla sulanmakta. Aynı şey değil mi?

Ashba
11-12-2007, 21:51
Şuanda ektiğim lale soğanları Martta çiçeklenmiş olurlar mı? Laleleri çok sever can dostum, doğum gününe yetişseydi çok iyi olurdu ;)

cetvel
12-12-2007, 00:21
Bugün İstanbulda havanın da güzel olması sebebiyle sahilde yürüyüş yapmak istedim. Bakırköy Sahil Yolundan Ataköy'e doğru yürürken Galleria civarına İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çuha çiçeği ve lale soğanı dikimini seyrettim... Kutularda 10 binlerce lale soğanı vardı ve çuha çiçeklerinin arasına dikiyorlardı. Bütün kutularda "made in Holland" yazıyordu. İçimden "yine bizim paralar gitti" diye geçirdim inşallah harcanan paralara ve emeklere değer bir iş çıkar da, geçen senelerdeki gibi göze hoş gelen görüntüleri görürüz.

zenfree
12-12-2007, 00:31
Geçen yıl dikilenlerden bir örnek. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=11674&catid=member&imageuser=11935)

Güler
12-12-2007, 07:55
Sevgili cetvel, çok haklısın demek geldi içimden. Evet etraf çok güzel görünüyor ben de beğeniyorum ama madem bu kadar masraf ediliyor, paralar harcanıyor (çoğu ithal bitki) neden daha uzun süre dayanacak türler seçilmiyor diyorum. Şehrimizin simgesi ama nereden baksan en fazla20 gün dayanır. Neden kendimiz üretmiyor ve onları değerlendirmiyoruz. Geçen gün devlet fidanlıklarını ve seraları gezdim. İçler acısıydı. Saraylarımızın bahçesindeki üretim yerleri de aynı şekilde. Birkaç pitosparum ve yığınla çam. Seneler önce ne güzel çiçekler üretiliyordu, Emirgan korusunda satmaları için binbir dil dökerdim. Birkaç Osmanlı şimşiri alabilmek için yapmadığım şaklabanlık kalmamıştı, hiç unutmam.
Herhalde birileri iyi para kazansınlar diye böyle devam ediyorlar diye düşündüm.

MSaygin
12-12-2007, 08:14
Şehrimizin simgesi ama nereden baksan en fazla20 gün dayanır.

Kentinin simgesini başka ülkelerden ithal eden pek az kent vardır sanırım :rolleyes:

denizakvaryumu
12-12-2007, 08:56
Peki geçen sene İstanbul'a dikilen lale soğanları ne oldu? Sonuçta bu sene tekrar ithal soğan almaya gerek yok, geçen sene dikilenlerin tekrar toprağa geri dönmesi lazım.

cetvel
12-12-2007, 09:39
Peki geçen sene İstanbul'a dikilen lale soğanları ne oldu? Sonuçta bu sene tekrar ithal soğan almaya gerek yok, geçen sene dikilenlerin tekrar toprağa geri dönmesi lazım.

Sanırım birkaç sayfa geride yazmışlardı bunu... Malesef renk ayrımı yapılmaksızın birbirlerine karıştırılmıştı ve soğanların çok fazla olması sebebiyle, saklayacak kapasite olmadığı için atılmışlardı...

Ben bu sene de öyle yapacaklarını düşünüyorum; eğer öyle olursa bütün hepsini bu kişilerden isteyip alacağım, gerekirse çöpten toplayacağım!!! Sonra burdan isteyen arkadaşlara dağıtırım.

Güler
12-12-2007, 09:48
Arkadaşlar, sevgili zenfree, çöpten topladı. Hersene atıyorlar, israf diz boyu. 20 gün sonra sökülüp atılıyor, ve başka çiçekler papatya bellisler ekiliyor.

zenfree
12-12-2007, 09:51
Sayın Cetvel, bu söylediğinizi yapabilmeniz mümkün değil malesef. Ben bu yıl bahardan beri takip ediyorum. Dikim yapılan yeri oturduğum yerden görebiliyorum.;) Yani o kadar yakınım. Laleler solduktan sonra daha soğanlar oluşmadan, yeni çiçekleri dikmek için söküyorlar.

Sökümde gözden kaçanlar ise, daha sonraki dikimlerde kaldırılıyor. Geçen hafta mıntıka temizliği yapılan, çalı çırpı ve toparkaların yığın haline getirildiği yerde soğanlar buldum. Filizlenmişlerdi ve atılmışlardı.:(

fevziye
12-12-2007, 10:26
Sevgili Güler hn., sevgili Zenfree o çöplüklerin yerini söylermisiniz? Şaka bir yana gerçekten yazık oluyor. Güzelim soğanlar madem saklanmıyacak neden o kadar masraf yapılıyor. Dediğiniz gibi görünüşleri çok çok güzel ama sürekliliği sağlanmalı.

GLCN
12-12-2007, 11:08
Benim kendiliğinden saksıda çıkan(kimbilir nezamandan kalmış) (yaprakları 10 cm kadar) sümbüllerim güneste dursa olurmu yoksa güneşi sevmezlermi?:D

çiçeksever
12-12-2007, 13:38
Arkadaşlar!Bu hafta Cuma günü BİM e lale,sümbül,nergis v.b. soğanları gelecekmiş.3.5 YTL olacakmış.Fakat paketlerde kaç tane olacağını broşürden anlayamadım.

cetvel
12-12-2007, 14:05
Sayın Cetvel, bu söylediğinizi yapabilmeniz mümkün değil malesef. Ben bu yıl bahardan beri takip ediyorum. Dikim yapılan yeri oturduğum yerden görebiliyorum.;) Yani o kadar yakınım. Laleler solduktan sonra daha soğanlar oluşmadan, yeni çiçekleri dikmek için söküyorlar.

Sökümde gözden kaçanlar ise, daha sonraki dikimlerde kaldırılıyor. Geçen hafta mıntıka temizliği yapılan, çalı çırpı ve toparkaların yığın haline getirildiği yerde soğanlar buldum. Filizlenmişlerdi ve atılmışlardı.:(

geçen sene çok üstünde durmadığım için takip etmemiştim ama bu sene bu lale dikiminden bir hafta on gün önce sağlı sollu yol kenarları (yaklaşık 1,5km toplam 3 km) ve orta refujde toprak hazırlandı (belleyip çapaladılar ve her türlü bitkiyi söktüler) Bu sırada geçen seneden kaldığı belli olan pekçok soğan ve daha küçük soğanları topraktan aldım. Geçen sene takip etmediğim için açıkçası pişmanlık duydum, ama bu sene tüm arkadaşlara söz, takip edeceğim. İnşallah şansım da yaver giderse, hepinize soğanlardan bol bol göndereceğim. :p

not: yol kenarında yüzlerce gül vardı daha önceki sene, hemen hemen iki üç seneliklerdi. Bu sene onlarıda söküp kenarlara bıraktılar ve neredeyse tamamı kurudu. Ben 3 tanesini kurtarabildim ama dün yol kenarını gezerken birşeye dikkat ettim; insanoğlunun tüm vahşetine rağmen doğa, güllerin bazılarında yeniden filizlenmeye imkan vermişti. Birazdan gidip onları da alacağım atıldıkları yerden!... Fotoğraflarını çeker burdan gösteririm sizlere...