PDA

View Full Version : Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6

Ophrys
07-03-2008, 14:22
Evet çiğdem.

Penelophe
07-03-2008, 14:25
Işık yetersiz geldiği için mi boyları çok uzun?

ibrahim37
07-03-2008, 15:43
Evet penelophe sanırım haklısınız. Işık biraz yetersiz gelmiş gibi görünüyor. Işık yetersiz gelince bitkilerin boyları uzun ve biraz soluk renkli oluyor.

Buket Aknar
07-03-2008, 16:07
Ama adabayrakoğlu'nun çiğdemleri soluk değil. Acaba farklı bir çiğdem türü mü?

canofer
07-03-2008, 18:07
*** ben ankarada oturuyorum ve kasım aralık arasında 5 buyuk saksı bırcok turden sogan ekmıstım kısın donmasınlar dıye ustlerıne gazete kagıdı koydum (kısın topragın ustu semserttı )sadece 2 tanesinde hareketlenme var:( dıgerlerını bıraz eseleyıp baktım tık yok;) sızce gecmı ekmısım donmus olabılırlermı bundan sonra cıkarlarmı

dal
07-03-2008, 20:00
*** ben ankarada oturuyorum ve kasım aralık arasında 5 buyuk saksı bırcok turden sogan ekmıstım kısın donmasınlar dıye ustlerıne gazete kagıdı koydum (kısın topragın ustu semserttı )sadece 2 tanesinde hareketlenme var:( dıgerlerını bıraz eseleyıp baktım tık yok;) sızce gecmı ekmısım donmus olabılırlermı bundan sonra cıkarlarmı

Hangi soğan türlerinden diktin?Kış soğanları zaten soğuk hava koşullarına dayanıklıdır.Bende Ankara da oturuyorum.Benim laleler ve nergisler yaprak açtı Fakat değişik lale ve nergis türlerini kullandım ve hepsi aynı zamanda çıkmıyor.En kötü ihtimalle soğanlar çürümüştür okadar tabi benden tecrübeli insanlar var sen bence biraz daha bekle.

zenfree
08-03-2008, 00:37
Işık yetersiz geldiği için mi boyları çok uzun?

Çok sağlıklı ve güzel görünüyor. Sanırım türü öyle. Bende de buna benzeyen bir tür var. Saplar uzun, çiçek daha iri. Yarın fotograflamaya çalışırım.

ibrahim37
08-03-2008, 01:07
Çok sağlıklı ve güzel görünüyor. Sanırım türü öyle. Bende de buna benzeyen bir tür var. Saplar uzun, çiçek daha iri. Yarın fotograflamaya çalışırım.

Sayın zenfree benim kastettiğim adabayrakoğlunun çiğdem ve arap sümbüllerinin çok uzun ve beyaz renkli sapları; bu ışık yetersizliğinin sonucudur. Eğer bahçede veya dış mekanlarda yetişen çiğdem, lale ve sümbüllere dikkat ederseniz böyle beyaz renkli uzun sapları göremezsiniz.
Nergisler normal gözüküyor. Zaten nergisler doğadada yarı ışık alan yerlerde yetişiyor.
Selamlar...

Ophrys
08-03-2008, 01:13
Arkadaşlar fotoğrafta uzun görünüyor olabilirler ama aslında 15-20 cm boylarındalar.

ibrahim37
08-03-2008, 01:14
Buket hanım sizinkiler çok sağlıklı görünüyor. Sizin saksılarınız günde kaç saat ışık alıyor?
Bence saksılarınızı çok iyi bir köşeye yerleştirmişsiniz!!

Penelophe
08-03-2008, 02:48
Adabayrakoglu, bendekilerin en uzunu 7 cm.:)

Buket Aknar
08-03-2008, 08:34
Buket hanım sizinkiler çok sağlıklı görünüyor. Sizin saksılarınız günde kaç saat ışık alıyor?
Bence saksılarınızı çok iyi bir köşeye yerleştirmişsiniz!!

Ben diktiğim tüm soğanlı çiçekleri önce yarı gölge (sadece 2-3 saat sabah güneşi gören) bir yerde tuttum geçen ay, hepsini 4-5 saat güneş gören yere aldım. Çiçeklendikten sonra da evimin kapısının önüne çektim. (O kadar emekten sonra sanırım evin en önemli yerine almam gerekiyor ki herkes görsün dedim:D) Şu anda sabah güneşi ile birlikte akşam üzerine kadar güneş görüyorlar. Diğer soğanlı çiçeklerimde de hafiften hareketlemeler var. Ama daffodiller erkenci oldular. Yerli nergislerim hiç açmadı, çiçekciden aldığım aşılı nergisler ise topraktan henüz uç vermeye başladılar. Bakalım onlardan da ayni güzel verimi alabilecekmiyim?

sevil
08-03-2008, 10:06
Gece 2,5-3 civarı dayanamayıp piramit kutusundan sipariş verdim. Sonrada heyecandan sabaha kadar uyuyamadım. (sanki hemen sabah gelecekler) Plan yapıp durdum.

Birde dün bahçemizin bir kenarında Akyıldız olduğunu gördüm. Nasıl sevindim anlatamam, yerlerini değiştirmek için en uygun zaman ne zamandır. Yine doğal ortamlarında ama bahçenin istediğim bölümünde çoğaltmayı istiyorum.

Ve Akzambaklarmın soğanları üçü bir arada çok sıkışık vaziyette şimdi ayırsam sorun olur mu? Yeşermiş vaziyetteler acaba geç mi kaldım? Ayrıca geçen seneki yaprakları halen üzerinde ve yeşil onları kesmeli miyim?

Çok soru sorup sıktıysam heyecanımdandır mazur görün.

Buket Aknar
08-03-2008, 10:32
[QUOTE=sevil;212561]
Birde dün bahçemizin bir kenarında Akyıldız olduğunu gördüm. Nasıl sevindim anlatamam, yerlerini değiştirmek için en uygun zaman ne zamandır. Yine doğal ortamlarında ama bahçenin istediğim bölümünde çoğaltmayı istiyorum.

"Akyıldız" hangi çiçek ?
Belki de bende de var ve ben ismini bilmiyorum veya başka isimle biliyorum.

sevil
08-03-2008, 10:47
Sayın Buket Aknar
Galeride fotoğrafları var bende bu sayede adını öğrendim.
Bahçemizdekileri fotoğrafladım buraya aktarmaya çalışacağım.

sevil
08-03-2008, 12:10
31761
Bahçemizdeki Akyıldızlar

Buket Aknar
08-03-2008, 21:36
Aaaaa, sanırım bunlardan bende de vardı. Geçen yıl tamamen tesadüf eseri başka çiçeklerin yanında bana hediye edilmişti. Çok hafif bir kokusu da vardı sanırım. Bu yıl açmadılar.

BenBen1967
11-03-2008, 12:34
Bunların adı akyıldız mı?Bende de var vede ben bunları çiğdem diye biliyorum,ağustos eylül arası açıyor şuanda çiçek yok üstlerinde;)

altinediz
11-03-2008, 12:57
lale soğanı isteyenler için yeni bir adres buldum ama işleyişini denemedim....

www.osmanlilale.com

umarım işinize yarar....
selamlarımla..
melike

Merhaba arkadaşlar.Ben Karaman'da kurulu olan Osmanlı Lale (http://www.osmanlilale.com) markası ismi ile bilinen Firma ismi HALFA Süs Bitkileri ve Tohumculuk Peyzaj...'da orta düzey yetkili personel olarak çalışmaktayım. www.osmanlilale.com adresli sitemi şuan için yenileme çalışmaları sürmekte olmasından dolayı hizmet verememektedir. Bir kaç gün içerisinde aktif olacaktır. Fakat bu süre içerisinde ve daha ilerisinde sizlere yardımcı olmak için iletişim adreslerimi veriyorum. Bu iletişim adreslerinden özellikle Lale, Sümbül, muscari, crocus, nergiz ile ilgili bilgi almak ve satı işlemleri için bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca
Genelde Belediyeler için toplu satım yapıyorlar.
demiş arkdaşım. evet genel olarak doğrudur. Fakat artık yeni sezon itibari ile perakende satışlarımıza da bire bir başlamış bulunmaktayız. 2008 yılı sezonu itibari ileparekende isteklerinizde vede bilgi edinme konusunda yine aşağıda vereceğim ileişim adreslerimden bana ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Hepinize çalışmalarınızda vede hertürlü bitki yetiştirme girişimlerinizde başarılar dilerim.
Saygılarımla....
EdizALTINDİŞ

www.osmanlilale.com
ediz@osmanlilale.com
03382136478
ofis gsm:05332234858

sevil
11-03-2008, 13:05
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=14672&c=183
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=14777&c=183

Bende bilmiyordum bu resimlere bakınca Akyıldız olduklarını düşündüm.
Yanılmış olabilirim.
Ayrıca ben bunları korumak için ne yapmalıyım, bulundukları yer yabani ot dolu.
En azından yok olmayacakları bir kısma almak iyi olur ama ne zaman?
Sınırdaki tel boyunca taradım iki yerde daha var. Çoğaltma şansımız varsa paylaşırız...

hassoman
11-03-2008, 14:50
Sevgili Sevil,
Çiçek açmış olduklarından şu anda sökmeye kalkarsanız zarar vermiş olursunuz.
Yapacağınız iş önce yerini işaretlemek... Çiçekler solup, yaprakları sarardıktan sonra ancak söküm yapabilirsiniz. O da tahminime göre sonbaharı bulur. Soğanları alır dileğiniz bir yere ekebilirsiniz. Yalnız, sandığınızdan daha derinde olabilirler...
Gerçekten çok güzeller, duyarlılığınızı hakediyorlar:)

sevil
11-03-2008, 17:09
Hasan bey tavsiyelerinize çok teşekkürler
Yapacağınız iş önce yerini işaretlemek... Demişsiniz ya ne kadar da haklısınız sonradan keşfettiğim çiçekleri solmuş olan kökü tekrar bulmak için 2-3 metrekare yeri yarım saat taradım :)
Aslında bu kadar endişelenmem yabani ot ilacı atılırsa diye biz atmasak bile yan tarla **** bahçe atarsa bunlara etki eder...
Soğanlı bitkiler konusundaki tüm başlıkları defalarca okudum ve sonbaharda çıkarmak en uygunu ikna oldum. Gelin görün ki içim el vermiyor ya yok olurlarsa
En iyisi ben onları ilaçlama ve benzeri etkenlerden koruyacak çözümler düşüneyim vakti gelincede yer değişikliği yaparım.
Sahi bunlar Akyıldız mı Çiğdem mi?

Ophrys
23-03-2008, 16:28
hkndal Lale (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3846&page=5) başlığını incelediniz mi? Orada laleler ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Lütfen Forum Kullanma Kılavuzunu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) mutlaka inceleyin.
Katılımlarınızın daim olmasını dileriz.
Aramıza hoşgeldiniz.

Sebahattin Sargın
23-03-2008, 17:45
Hasan bey tavsiyelerinize çok teşekkürler
Yapacağınız iş önce yerini işaretlemek... Demişsiniz ya ne kadar da haklısınız sonradan keşfettiğim çiçekleri solmuş olan kökü tekrar bulmak için 2-3 metrekare yeri yarım saat taradım :)
Aslında bu kadar endişelenmem yabani ot ilacı atılırsa diye biz atmasak bile yan tarla **** bahçe atarsa bunlara etki eder...
Soğanlı bitkiler konusundaki tüm başlıkları defalarca okudum ve sonbaharda çıkarmak en uygunu ikna oldum. Gelin görün ki içim el vermiyor ya yok olurlarsa
En iyisi ben onları ilaçlama ve benzeri etkenlerden koruyacak çözümler düşüneyim vakti gelincede yer değişikliği yaparım.
Sahi bunlar Akyıldız mı Çiğdem mi?

Sevil Hanım bunlar çiğdem değil akyıldız, soğanlarını sonbaharda söküp yeni yerlerine dikebilirsiniz. Yarı ayrdınlık yerleri çok seviyorlar, okulum bahçesinde çok var bunlardan. Ben yaprakları çıktığında soğanlarından bir kaç tane toplayıp saksıya ekmiştim. Balkonumda çok güzel bir şekilde açtılar. Buradaki (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15531&noignore=0&postid=11436#post11436) fotoğrafımda okulumun bahçesindeki akyıldızlardan bir tane var. Otların arasından yarı aydınlık bir yerde çok güzel bir gelişim göstermiş.

Sevgiler ;)

Oğuzhan
24-03-2008, 08:11
28.03.08 BİM Markeltlere soğanlı ve yumrulu bitkiler gelecek.(Begonya-Zambak-Gala vs.)

crocus_07
24-03-2008, 09:58
Sevgili Sebahattin Bey, yeni üye olduğum için bazı konuları nerde bulacağımı bilemiyorum. Frezyalarla ilgili bir sürü şey yazılmış okudum ama yinede ben kendi sorumu sormak istiyorum. Pazar günü köy pazarından yoğurt kabına ekilmiş Frezya satın aldım (arpa çiçeği diyorlar) şu anda yeşilliği bol ve açmış durumda mis gibide kokuyorlar satan kadın, çiçeği bitince bu kapta kalsın yeşilleri kurur Eylül' de sulamaya başlarsın dedi bu uygulama doğru olur mu, soğanları ayırmak gerekir mi Frezyalarımı seneye' de görmek istiyorum ve ne kadar süre çiçek açacaklar merak ediyorum.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
Çiğdem

Sebahattin Sargın
24-03-2008, 20:44
Sevgili crocus;

Frezyalar konusunda detaylı bir bilgiye ne yazık ki sahip değilim bu sene bende ilk defa ektim frezya. Frezya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4302) başlığındaki bilgileri okuyun, eğer sorunuzun cevabını bulamazsanız tekrar o başlık altında sorun. Bilen bir arkadaşımız size yardımcı olacaktır.

Sevgiler ;)

Penelophe
24-03-2008, 20:50
Oğuzhan, teşekkürler.:)

crocus_07
24-03-2008, 22:44
Sevgili crocus;

Frezyalar konusunda detaylı bir bilgiye ne yazık ki sahip değilim bu sene bende ilk defa ektim frezya. Frezya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4302) başlığındaki bilgileri okuyun, eğer sorunuzun cevabını bulamazsanız tekrar o başlık altında sorun. Bilen bir arkadaşımız size yardımcı olacaktır.

Sevgiler ;)

Teşekkür ederim Sebahattin Bey

Penelophe
28-03-2008, 09:56
Bimden 6 adet torf aldım. Soğanlı bitkilerden, gala, dahlia, yumrulu begonya ve lilium vardı. Bu kez soğanlar çok sağlıklı görünmedi bana. Bazıları geçmiş, bazıları da çürüktü.:( Sağlam olan yumrulu bir begonya aldım sadece.

zenfree
30-03-2008, 01:26
Elime muscari soğanları geçti. Dikim yapmak için geç mi? diye sormuştum.

Bir şansını dene istersen.Saksıya dik.Buzdobında en alt göze yerleştir.1 hafta -10 gün kalsın.Sonra güneşli bir yere çıkart .Ve bekle belki süpriz yapabilir.Devamlı yeni tomurcuk çıkaran bir tür.Açma şansı çok.Ve toprakta kalıyor.:)
Dene istersen.
Bir tür şaşırtma soğuk-karanlıktan gün ışığına :)

diye cevaplamıştı Oğuzhan.

Muscarileri diktim. Buzdolabında bekletemedim malesef.:(
Ama çimlendiler. Umarım çiçeklenirler.

Buket Aknar
30-03-2008, 12:21
Sevgili Zenfree; haydi hayırlısı diyelim inşallah çiçeklerini de görürsün.
Ben de geçtiğimiz aylarda alıp diktiğim sparaxis'lerimden bahsedeyim. Benimkiler gayet güzel yeşerdi hatta çiçek bile açtılar. Bugün tohum çekmecesini tertiplerken çekmecenin arkasına düşmüş bir paket sparaxis soğanı (içerisinde 10 tane soğan var) buldum. Aslında daha önce onları dikerken;
- ben bunlardan daha çok almıştım. Nerde bunlar? diye düşünüyordum.
Demekki aldığım yerde unutmamışım, evdeymişler.

Şimdi ben bunları dikeyim mi? Yoksa bekleyip seneye mi dikeyim? Kısaca ne yapayım?

Penelophe
30-03-2008, 18:01
ASYALALE'DEN KAMPANYA
PİRAMİT KUTUSUNDA ARADIĞINIZ HERŞEY VAR
Değerli Müşterilerimiz,

Piramid kutusu içerisinde 100 adet çiçek soğanı bulunmaktadır.

2 adet zambak pembe beyaz renkli 12/14 kalibreli
2 adet zambak beyaz renkli 14/16 kalibreli
1 adet yıldız mor renkli
1 adet gala çiçeği sarı renkli 12/14 kalibreli
35 adet anemon dağ lalesi karışık renkli 3/4 kalibreli
19 adet frezya karışık renkli 4/5 kalibreli
20 adet glayör pembe renkli 10/12 kalibreli
20 adet glayör beyaz rekli 10/12 kalibreli

KAMPANYALI BİRİM SATIŞ FİYATI : 20 YTL + KDV
5 AL 4 ÖDE

Çok cazip bir fiyat, soğanlı bitki severlere duyurayım dedim.;)

Ayrıntılar.. (http://www.asyalale.com/tr/dayrinti.aspx?DuyuruID=8)

İklimsiz
30-03-2008, 18:56
Aynı çeşit ve aynı miktar burada da var (burada da var)

Penelophe
30-03-2008, 19:18
Sanırım bahceburada da ödeme internet üzerinden yapılıyor. Ama asya lale bunun için bir güzellik yapmış, kargo kapıya gelince ödeme kargo yetkilisine yapılıyor.;)

limon
30-03-2008, 20:49
35 adet anemon dağ lalesi karışık renkli 3/4 kalibreli
19 adet frezya karışık renkli 4/5 kalibreli

Bunların zamanı geçmedi mi? Bu aylar uygun mu? Fiyat oldukça uygun geldi bana da Penelophe.

Penelophe
30-03-2008, 20:59
Ben de 2 kutu sipariş vereceğim sanırım.;)

**** Pramid kutusundaki ürünler renk ayrımlı ayrı paketler içerisinde olup dikim tarihi Mart 15 ve Mayıs 15 tarihleri arasında yapılmaktadır.

demişler sitede.:) Demek ki hepsi bu sezon dililebilecek türler Limon.;)

COYOTE
01-04-2008, 11:10
Üzüm sümbüllerim çok güzel açmıştı ama artık geçtiler. Sanıyorum tohum kapsülleri oluşumu başladı. Acaba tohumdan oluyor mu? Beklemeli miyim yoksa çiçekleri kesmeli mi? Ne dersiniz?;)

dal
01-04-2008, 11:43
Üzüm sümbüllerim çok güzel açmıştı ama artık geçtiler. Sanıyorum tohum kapsülleri oluşumu başladı. Acaba tohumdan oluyor mu? Beklemeli miyim yoksa çiçekleri kesmeli mi? Ne dersiniz?;)

Sevgili Coyote eğer çiçeklerinin gelecek sene de güze güzel çiçek açmasını istiyorsan tohum oluşturan bölgeyi kesmelisin.Kesmemizin nedeni;bitki soğanı tohum oluşturacağım diye tohuma yüklenir ve güçsüz kalır.Buyüzden soğan gelecek seneye zayıf kalır ve çiçek için güçsüz kalır.

COYOTE
01-04-2008, 11:49
Teşekkür ederim sevgili dal. Bu oluşum hepsinde var öyleyse tüm çiçekleri keseyim ben.

limon
01-04-2008, 12:19
Soğanlı bitkiler de bildiğimiz soğan gibiyse eğer şöyle bir açıklama yapmak isterim. Tohumdan soğan yetiştirirken, tohumu attıktan bir sene sonra dipte arpacık soğan oluşumu başlıyor. Sanıyorum soğanlı bitkilerde de durum aynı. Bir sene tohum yeşilleniyor ancak çiçeklenmiyor, dipte soğan oluşturuyor. Ondan sonraki sene çiçek veriyor. (İki sene sonra) Doğru mudur?

Köylerde zambak çiçeklendikten sonra, çiçeğini kesip toprağa baş aşağı dikiyorlarmış. Bir sene sonra soğanını toplayıp, istedikleri yere dikiyorlarmış. Bunu uygulayan oldu mu?

BenBen1967
26-04-2008, 12:43
Limon ilk defa böyle birşey duydum . Şimdi asıl soru çiçekte tohum oluşumundan sonra mı yoksa çiçek kuruduktan sonra mı toprağa baş aşağı dikeceğiz ? Bunu kesinlikle denemem lazım ;)

tomurcuk054
30-04-2008, 02:07
arkadaşlar bahçemde 100 e yakın nergis çiçegi var bunlar bırer defa açtı saksılara alıp satmayı düşünüyorum .soganlarını çıkarsam olurmu

tomurcuk054
30-04-2008, 02:08
hiç üşenmeden 29 sayfayı okudum umarım bana biriniz cvp verir teşekkurler

ataser
30-04-2008, 09:45
Ben de tüm yaprakları kartlaşmış ve hatta kurumuş olan soğanlarımı çıkardım, bir iki gün bekletip kuru bir toprağa ekeceğim tekrar. sanırım sorun olmaz

Tuba
30-04-2008, 12:17
Merhaba,
Soğanlı çiçekler için geniş alan gerektiğini öğrendim ama biraz geç oldu, bütün soğanlar çiçek açmak üzere. Lalenin de kış çiçeği olduğunu biliyorum ama havalar çok ısınmadan ekmiştim belki çiçek görebilirim diye. Hasılı lale,nergis,sümbül,gladious soğanlarını bir arada uzun dikdörtgen saksıya ektim. Sümbül hiç yüz vermedi. Lalelerin biri tam çiçek açıyordu ki çiçek içinde öldü. Söktüm baktım köklndiği yer çürümüş he kök kalmamış dibinde. Diğer lale de yeşil ama çiçeklenecek gibi değil. Nergis ve gladious ise uzun yaprakları var ama çiçek yok. Mevsimini tutturamamış olmanın haricinde bu soğanları kurtarmak için ne yapabilirim? Yerlerinden söküp ayırmalımıyım?
Teşekkürler

dah-lia
30-04-2008, 16:07
tuba hanım kalan soğanlardan sümbül nergis soğanları ayrı bir saksıda ise onları dinlenme kısmına alın mümkün olduğunca az su verin toprakta tutun veya topraktan mayıs ayı gibi söküp serin bir yerde saklayın glayör e gelince o yazın açacak bir çiçek onu normal şekilde sulayıp çiçek açmasını bekleyin

beyaz orkide
01-05-2008, 10:33
Arkadaslar ARISEAMA cıcegı olan arkadasım varmı aranızda?Ben bauhaseden almıştım bu bitkiyi sizdekılerın durumu nasıl merak ettımde?nelerden hoslanıyor tecrubenız nelerdır? benide bilgilendırebılırmısınız?

Tuba
01-05-2008, 11:59
Maalesef hepsi aynı saksıda. Hangisinin yazlık hangisinin kışlık olduğunu bilmeyince çiçeğini beğendiğimi alıp bir arada ektim. Şimdi ayırsam da kökleri zarar görür gibi. :(

rana58
01-05-2008, 12:26
Benimçok güzel çiçeklenen anaç bir siklamenim var ve geçen sene tohumlarını ektim. Çok miktarda yeşillendi ama o kadar sıklar ki ayırma konusunda endişelerim var.
Ekte resimlerini gönderiyorum. Bu konuda katkısı olan varsa sevinirim.

rana58
01-05-2008, 12:39
. Sanıyorum soğanlı bitkilerde de durum aynı. Bir sene tohum yeşilleniyor ancak çiçeklenmiyor, dipte soğan oluşturuyor. Ondan sonraki sene çiçek veriyor. (İki sene sonra) Doğru mudur?

Köylerde zambak çiçeklendikten sonra, çiçeğini kesip toprağa baş aşağı dikiyorlarmış. Bir sene sonra soğanını toplayıp, istedikleri yere dikiyorlarmış. Bunu uygulayan oldu mu?

1.soruya cevap evet ancak süre pek çok soğanlı bitkiiçin daha da uzun
2.soruya da evet ama bunun için çiçek sapının minik yumrular oluşturması gerekiyor. Geçtiğimiz senelerde benim beyaz zambağımda olmuştu, eğer resmini bulabilrsem iletirim.

Lilium
04-05-2008, 14:05
Soğanlı bitkiler de bildiğimiz soğan gibiyse eğer şöyle bir açıklama yapmak isterim. Tohumdan soğan yetiştirirken, tohumu attıktan bir sene sonra dipte arpacık soğan oluşumu başlıyor. Sanıyorum soğanlı bitkilerde de durum aynı. Bir sene tohum yeşilleniyor ancak çiçeklenmiyor, dipte soğan oluşturuyor. Ondan sonraki sene çiçek veriyor. (İki sene sonra) Doğru mudur?

İlk söylediklerin doğru, İkincisi yanlış, Hiçbir bitki baş aşağı dikilmez. Özür diliyorum ukalalık yaptım galiba, sadece yardımcı olmak istemiştim

rana58
05-05-2008, 14:12
.
2.soruya da evet ama bunun için çiçek sapının minik yumrular oluşturması gerekiyor. Geçtiğimiz senelerde benim beyaz zambağımda olmuştu, eğer resmini bulabilrsem iletirim.

Çok iyi çıkmamış ama dal üzerindeki yeni soğanı görebilirsiniz. Amasoğan ters değil:).

Tuba
05-05-2008, 17:08
Merhaba,
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=230734&postcount=847 ' daki mesajda bahsettiğim ikinci lale de soldu, topraktan soğanı çıkardığımda yeşil yeşil küflenmişti. Bu gün sümbülün çürümüş olaileceği geldi aklıma. Saksıyı değiştirmek istersem soğan köklerinin bir kısmını kesmem gerekecek. Soğan toparlayabilir mi kendisini? Hiç dokunmamalı mıyım? Gittiği yere kadar deyip bırakırsam tek tek çürüyecekler gibime geliyor. Ne yapmalıyım?

Tuba
06-05-2008, 16:31
Ben lale koymuştum ve durmuştu ama ekme samanını ayarlayamayınca ve nedenini bilmediğim çürümeler olunca çiçek kendini gösterdi ama açmadı :(

Lilium
06-05-2008, 18:08
Çok iyi çıkmamış ama dal üzerindeki yeni soğanı görebilirsiniz. Amasoğan ters değil:).

Soğanlar hiçbir zaman hiç bir bitki ters ekilmez. beyaz zambak yavru soğanları satış bölümünde beyaz zambak (lilium candidum) bölümünde yardımcı olabilirim.

Lilium
06-05-2008, 18:20
Merhaba,
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=230734&postcount=847 ' daki mesajda bahsettiğim ikinci lale de soldu, topraktan soğanı çıkardığımda yeşil yeşil küflenmişti. Bu gün sümbülün çürümüş olaileceği geldi aklıma. Saksıyı değiştirmek istersem soğan köklerinin bir kısmını kesmem gerekecek. Soğan toparlayabilir mi kendisini? Hiç dokunmamalı mıyım? Gittiği yere kadar deyip bırakırsam tek tek çürüyecekler gibime geliyor. Ne yapmalıyım?

Merhaba tuğba soğanlı bilhassa lilium candidum'ları fazla sulamayınız. Ara sıra capalayıp havalandırınız. Satış bölümünde beyaz zambak (lilium candidum) dan yardımcı olabilirim.Saygılarımla....

can17can
19-05-2008, 14:03
.
internetten bulduğum bu bilgiyi paylaşayım istedim
AKZAMBAK, Lilium Candidum için kullanılan yaygın bir üretme sistemi ise zambak soğanının pul yapraklarından (scale) yapılan çoğalmadır. Soğanların topraktan sökümünden sonra yapılan toplama, boylama işlemleri sırasında bir çok pul yaprak fiziki darbelerle ana soğandan kopabilir. Soğanlardan ayrılmış bu da pullar üretim amacıyla kullanılabilinirse de çok zaman zedelenmiş olabilirler. Temelde pul yapraklarından yapılacak çoğalmada, materyal olarak sağlıklı bir soğanın ilk iki sıra pulu alınır. 18 Cm ve daha yukarı çevre uzunluğu olan soğanlar bu amaç için seçilmelidir. Seçilen soğanlar düz, yuvarlak, çatalsız sağlıklı olmalıdır. Soğanlardan ayrılan pul yapraklar 2 saat gölgede hava akımı olan bir yerde bekletildikten sonra % 2 lik Orthoci ile 15 dakika dezenfekte edilmelidir. Daha sonra pul yapraklar bol kumlu itina ile hazırlanmış açık dikim yastıklarına 2 Cm ara ile 3 Cm derinliğine dikilir. Pul yapraklar daha iyi yavru soğan yapmaları, dikim yastıklarından çok, içinde kumlu bitkisel artıklardan oluşan komposto bulunan 30 Cm derinlikte kasalarda sağlanmaktadır. Üretim kasaları düzgün sıralar halinde dizilen soğan pulları 18 - 20 °C de 6 hafta 1-3 yavru soğan yapabilirler.Kasalarda nemli vermukulit ya da perlit kullanılırsa 23°C de 4 haftada pullardan yavru soğancıklar oluşur. Bu tip çoğaltmalarda kasalar içine pullar dik olarak ve boyunun yarısına kadar harç içine yerleştirilirse kök ve soğancık oluşumu 3 - 6 hafta içinde olabilmektedir.Genel olarak bu kasalar içine konulan harçlardan toprak-kum karışımı vermukulit ve zar taşlarından daha iyidir. Sıcaklığın 18 - 25 °C arasında, oransal nemin ise % 30-60 arasında olması salık verilir.Ekim yapılacak arazinin her tarafı eşit ve bol sulanması gerekir. Köklerin derinlere doğru gelişmesi, bol saçak yapması Toprak tavında iken derinlemesine sürülmesi gereklidir. İki kez sürülmesi köklerin derinlere doğru gelişmesi, bol saçak yapması için çok faydalıdır. Birinci sürümde toprak 40–50 cm derinlikte işlenmelidir. Birinci sürümden sonra dekara 4- 5 ton yanmış Hayvan ( Ahır ) gübresi verilip, ikinci toprak işlemesi yapılır Zambak Yetiştiriciliği yapılacak toprağın özelliğinin tam anlamı ile bilinmesi gerekir. Bu nedenle yetiştiricilik yapılacak arazinin toprak analizi yapılması gereklidir. Zambak Soğanı yetiştirilecek toprağın hafif kumlu olması arzu edilir. Tınlı, kumlu-tınlı karakter de fakat mutlaka su yönünden geçirgen ve havalanması yeterli topraklar Zambak yetiştiriciliği için uygundur. Ağır karakterli killi, tınlı-killi, su geçirgenliği zayıf havalanması zor olan topraklar yetiştiricilik için uygun olmayıp, zarar ve ziyanın fazla olmasına sebebiyet verir. Toprakta bilinmesi gereken önemli unsurlardan biride toprak ph’sıdır. Toprak ph nın 6-7 arası olması gereklidir. Pullar için hazırlanan yastıklara, fazla derin olmamak kaydı ile serpme usulü veya 5 er cm.lik aralıklar ile seneye sökülmek üzere dikilir. Üzerleri mümkün olduğunca hafif toprak ile örtülür. Burada da toprak, kum ve Ahır gübrelerinden yapılma harçlar devreye girer. Zambaklarda vegatatif üreme soğan tabanında (pulcukların dibinden) yeni bir soğancığın oluşumu ile başlar ve ilk zamanlar soğancıklar gözle görülmez. Lilium Candidum soğanları her yıl belirli sayıda (2 - 4 tane) yavru soğan meydana getirir. Yavru soğanlar ana soğana birkaç yıl yapışık kalabilir.Zambakların yavru soğandan çoğaltılmaları yavaş bir üretme yöntemidir. Ana soğana bitişik olan yavru soğanlar (söküm - toplama) mevsiminde ana soğandan ayrılarak geliştirme yastıklarına dikilmeli çiçeklenme iriliğine ulaşıncaya dek birkaç yıl yastıklarda bırakılmalıdır.Ticari amaçlar için daha hızlı çoğaltılma yöntemleri gereklidir. Bazı zambak sapları üzerinde görülen havai soğancık oluşum (örneğin ;Lilium tigrinum) Lilium candidum da doğal karşılanmaz. Fakat tomurcukları koparılıp bir hafta sonra da çiçek sapı üst yarısından kesilirse ,sap üzerinde havai soğan tomurcukları oluşabilir. Bu yöntemde çiçeklenmeden sonra çiçekleri kesilmiş yapraklı kısa saplar temmuz ayı sonunda toprak içindeki soğandan çekilip alınır ve katlanırsa, sap üzerindeki yaprak koltuklarından yani soğancıkların oluştuğu görülür. Daha sonra bu küçük soğancıklardan kök ve sürgün ortaya çıkar. Aslında bu yöntem, çiçek sapının çiçeklerin toplanmasından sonra geride kalan kısmının katlanmaya alınarak uyur gözlerden yeni soğancıkların oluşmasını sağlamadan başka bir şey değildir.Katlama Ağustos - Eylül ayları içinde yaklaşık 2 ay sürer. Bölgede katlama için ahşap kasalar **** küfeler kullanılmaktadır.Soğanlardan çekilerek toplanan çiçek sapları üst üste 20 - 30 sıra olarak kasa ya da küfe içinde bir kat zambak sapı bir kar 1:1 oranında torak ile kumun karışımı **** zeytin küspesi (pirina) olmak üzere üst üste yerleştirilerek katlama kasası ya da yeterli ölçüde nemlendirilerek yanları otlarla iyice sarılır kasalardaki nemin kaybolması önlenir. Katlama süresince nemliliğin sürmesi için kuru zamanlarda kasalara dıştan belli aralarla su serpilmelidir.Katlanan her saptan ortalama 20 yavru soğan elde edilmektedir. İki aylık gelişme döneminden sonra açılan katlama kasaları içinden alınan küçük soğanlar ekim zamanı içinde büyütme yastıklarına sırayla dikilirler. Bu yıl soğanlar ertesi yıl eylül -ekim ayı içinde hazırlanmış yastıklara ikinci kez şaşırtılarak üçüncü yıl sonunda satış için yeterli büyüklüğü (Çevre uzunluğu 16-18 Cm) kazanmış olurlar.

can17can
01-06-2008, 16:48
arkadaşlar ben yetiştirdiğim Amaryllis lerden bol miktarda tohum aldım incecik,siyah,pul pul ve zar gibi. bunlardan soğan nasıl yetiştiriliyor acaba 3 ila 5 yıl sonra çiçek actığını biliyorum ama ne zaman nasıl ve ne gibi ortama dikmem gerekir.intermette her hangi bir bilgi bulamadım yabancı dilim de yok. yardımcı olacak arkadaş olursa çok sevinirim.
yetiştirdiklerimden bazılarının resmini ekledim tohumların fotoğraflarıda ekleyeceğim.

ziraatçi63
02-06-2008, 15:25
safran ve nergiz soğanları dikmiştim safranlar hiç çıkmadıı attımm bende onlarıı :)nergizlerde çıktıı ama şimdi sararmaya başladı 2-3 gün güneşe çıkardım daa :)çiçek falan açmayacaklar mıı?gübre vermem mi gerekior

Buket Aknar
02-06-2008, 19:53
Sn can17can; maşallah amarillis'leriniz çok çok güzel, ellerinize sağlık. Hepsini çok beğendim ama 4. fotoğraftakilerini bir başka beğendim.

tomurcuk054
02-06-2008, 19:58
Merhaba benım bahçeden görüntüler arkadaşlar

nuzel
03-06-2008, 14:35
Maşallah can17can onlar nekadar güzel çiçekler öyle 4.olan geçekten muhteşem resim gibiler ellerinize sağlık.

Ayşe
03-06-2008, 14:58
arkadaşlar ben yetiştirdiğim Amaryllis lerden bol miktarda tohum aldım incecik,siyah,pul pul ve zar gibi. bunlardan soğan nasıl yetiştiriliyor acaba 3 ila 5 yıl sonra çiçek actığını biliyorum ama ne zaman nasıl ve ne gibi ortama dikmem gerekir.intermette her hangi bir bilgi bulamadım yabancı dilim de yok. yardımcı olacak arkadaş olursa çok sevinirim.
yetiştirdiklerimden bazılarının resmini ekledim tohumların fotoğraflarıda ekleyeceğim.

Çok güzeller! Ellerinize yüreğinize sağlık.Benim en çok sevdiğim renk ve şekilde çiçekler.Acaba çiçekli kalma süreleri nekadar ve hangi aylarda?Bu şekilde açan liliumlarım çok az çiçekli kalıyor.

can17can
05-06-2008, 11:22
Çok güzeller! Ellerinize yüreğinize sağlık.Benim en çok sevdiğim renk ve şekilde çiçekler.Acaba çiçekli kalma süreleri nekadar ve hangi aylarda?Bu şekilde açan liliumlarım çok az çiçekli kalıyor.

teşekkkürler. malesef çiçeklenme dönemi en fazla bir ay kadar 14 günde vazo ömrü olduğu söyleniyor benimkiler çeşit fazla olduğu 2 aydır çiçekleniyor yeni açanlarıda ekliyorum.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39676&d=1212657439
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39677&d=1212657439
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39678&d=1212657439

Ayşe
05-06-2008, 12:21
Hepsi çok güzel can17can,gerçekten muhteşem.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

erbek_
05-06-2008, 13:34
Kadife gibiler...Gerçekten muhteşem....

can17can
05-06-2008, 19:25
Sn can17can; maşallah amarillis'leriniz çok çok güzel, ellerinize sağlık. Hepsini çok beğendim ama 4. fotoğraftakilerini bir başka beğendim.

evet bende en çok onları beğeniyorum çok zor bulunan bi çeşit olmasına rağmen şansıma beyaz olarak aldığım soğanlar picote denilen bu cinsten çıktı
pek şanslı sayılmam ama bu konuda şansım yaver gitti bu arada tüm arkadaşlara teşekürler daha iyisi sizlerin olur işallah

sevil
05-06-2008, 23:36
39759

Bir yakınıma ısmarlamıştım, paket bana ulaşana kadar tomurcuklanmışlardı,
hemen toprakla buluşturdum. Tomurcukların bir kısmı kurudu, bir kısmı cılız açtı. Ve ardından gövdede bu yavrular oluşmaya başladı. :)

sevil
05-06-2008, 23:45
Can17can Amarillis'leriniz çok güzel nazar değmesin.
Bunlarda bizimkiler.
39760

Şimdi çiçekleri geçti tohum yapıyorlar, tohumları ne zaman ve nasıl alacağım konusunda bilgi verebilirmisiniz. Ayrıca yapraklarda sararma var bu normal mi?

can17can
06-06-2008, 07:58
Can17can Amarillis'leriniz çok güzel nazar değmesin.
Bunlarda bizimkiler.
39760

Şimdi çiçekleri geçti tohum yapıyorlar, tohumları ne zaman ve nasıl alacağım konusunda bilgi verebilirmisiniz. Ayrıca yapraklarda sararma var bu normal mi?

tohum başları olgunlastıkları zaman sararıp çatlıyorlar tabi dönlenme olduysa çatladığı zaman ben tohumları karton bi kutuya alıyorum incecik pul gibi oluyor
nasıl cimlendirildiğine dair bilgileri yukarıda bulabilirsin

Lilium
07-06-2008, 00:32
lilium candidum

Lalezar78
10-06-2008, 18:39
Merhaba, ben beyaz zambağın sapından soğan üretildiğini burda okuduktan sonra babamın bahçesindeki zambaklardan birinin kopan sapını aldım.Yaprakları kurumuştu.Gazete kağıdına sardım.Spreyle biraz nemlendirdim.Naylon poşete koydum.Bir haftada minik soğan oluşumu başlamış. Paylaşmak istedim.

erbek_
11-06-2008, 11:52
Merhaba, ben beyaz zambağın sapından soğan üretildiğini burda okuduktan sonra babamın bahçesindeki zambaklardan birinin kopan sapını aldım.Yaprakları kurumuştu.Gazete kağıdına sardım.Spreyle biraz nemlendirdim.Naylon poşete koydum.Bir haftada minik soğan oluşumu başlamış. Paylaşmak istedim.

Süper :eek: Teşekkürler Lalezar... Ben deki lale farklı bir çeşit yoksa ben de denerdim :rolleyes:

sevil
13-06-2008, 04:59
tohum başları olgunlastıkları zaman sararıp çatlıyorlar tabi dönlenme olduysa çatladığı zaman ben tohumları karton bi kutuya alıyorum incecik pul gibi oluyor
nasıl cimlendirildiğine dair bilgileri yukarıda bulabilirsin

Sayın can17can,
Çok teşekkürler.
Çimlenme bilgilerini de aldım, heyecanla tohumların çatlamasını beklemekteyim.

fevziye
13-06-2008, 07:25
Dün Zeytinburnu soğanlı bitkiler parkına gittik. Öğrencilerimizi dolaştırdık. Sizler için birkaç fotoğraf çektim. Daha önce satış var diye söylenmişti, hatta yazılmıştı. Dün çiçek almak istediğimizde satış yok, sadece dikim yapıyoruz dediler.

fevziye
13-06-2008, 07:27
Bunlarda devamı.

dal
15-06-2008, 11:25
Ben nergis ve laleleri sökmek istiyorum.Çünkü soğanların olduğu yerin yakını sulanan biryerde.Sizce soğanları söktüğüm zaman başka yere hemen dikeyim mi yoksa saklıyabilir miyim?Yani laleleri belki koruyabilirim de nergislerden şüpheliyim.Bir başka sorunda laleler çoğalmış böyle doğurmuş gibi onları ayırıp mı dikeceğim yoksa öyle bırakayım mı?

Buket Aknar
15-06-2008, 13:51
Arkadaşlar benim de çok ilginç bir sorunum var. Ben lalelerimi saksılarından sökmeden olduğu gibi bırakmıştım. Hiç sulanmamasına da önem veriyorum. Bir kaç gündür şımarık yavru kedilerimin saksıları karıştırıp lale soğanlarını dışarı çıkardıklarını görüyorum. Ben onları tekrar toprağa gömsem de onlar tekrar çıkarıyor. Bugün lale soğanlarının kahverengi kabuk oluşturduklarını ve yavrulu olduklarını da gördüm.

Sizce bu durum karşısında ne yapabilirim? Saksıların sulama tabakları ile üzerlerini kapatırsam bir sorun olur mu? veya başka önerisi olan var mı?

erbek_
15-06-2008, 17:46
Üzerine daha ağır birşey de koyabilirsiniz, belki tabak yeterli gelmeyebilir, kedicikler onu da indirip eşelemeye devam edebilir :) Düşüremeyecekleri daha ağır birşeyler bulup saksıların üzerine oturtun bence. Üzerinin kapalı olması kışın daha da muhafaza ediyor. Ayrıca soğanları buzdolabında da, saklayabilirsiniz. **** iyice kurutup talaş içince de muhafaza edebilirsiniz.

dal
15-06-2008, 19:35
Aslında tek sorun sulama da değildi benim için.Bende de tam 4 kedicik 2 tane köpek var onlar diplerini kurcalıyolar oyüzden de zarar görmesin istiyorum.Laleler neyse de nergisleri söksem kesin çürüyecekler.Başka yere transfer etsem tekrar çıkmazlar öyle değil mi?

Buket Aknar
15-06-2008, 21:35
Ben geçen yıl lale yetiştirmemiştim ancak nergis, fressia gibi soğanlı bitkileri yazın korumak için topraktan alıp uygun şartlarda sakladığımda yeniden ekmek için açtığım zaman durumlarını pek de beğenmediğim için bu yıl saksılarda olduğu gibi muhafaza edip zamanı gelince sulamayı düşündüm. Bu kez de bu sorun ortaya çıktı. Ne yapacağımı bilemiyorum. Doğrusu sökmeyi de istemiyorum.

Lilium
16-06-2008, 23:55
Arkadaşlar soğanlı bitkilerinizi söktükten sonra serin ve karanlık ortamlarda bekletiniz.

Lalezar78
01-07-2008, 16:24
876 nolu mesajımda bahsettiğim beyaz zambak sapında oluşan soğanlar şimdi bu halde

Lilium
01-07-2008, 17:06
876 nolu mesajımda bahsettiğim beyaz zambak sapında oluşan soğanlar şimdi bu halde

Kutlarım bayağı başarılı bir çalışma, acemilik için büyük başarı.

ibni-avvam
02-07-2008, 15:02
bu yavru soğanlar nasıl oluşuyor

Nihal
07-07-2008, 17:02
Arkadaşlar kağıt çiçeği burda geçmiş ama ayrı bir başlık var mı?

Lilium
26-07-2008, 22:51

Sayın LALEZAR78 yavru soğanlar ne alemde

Lalezar78
02-08-2008, 17:06
Sn. Lilium biraz daha büyüdüler, hatta birkaç sap daha koydum.Bir ara fotoğraf yüklerim. Ben de size sormayı düşünüyordum .Bunları ne zaman ve nasıl dikeceğiz?

Lilium
02-08-2008, 22:37
Sayın lalezar78 Daha önçe fotoğraflarını göstermiş oldukların bunlar (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=42156&d=1214922242)ı artık toprak altına gömebilirsin, yalnız toprağı kumlu olsun, olduğu gibi yere yatır, üstüne 5 cm toprak at, hafif su ver.

Lalezar78
04-08-2008, 12:55
Sn. Lilium, teşekkür ederim. Sapıyla birlikte mi gömeceğim?

Lilium
04-08-2008, 20:40
Sapıyla birlikte gömüleçek, zambak bitkisi aynı bir çocuk gibi düşünün, hem anne sütü hem mama, saptan anne sütü topraktan mama

Kharel
06-08-2008, 19:50
Acaba bu teknik başka soğanlı bitkiler için de mümkün mü?

ilyas2
06-08-2008, 21:39
Soğanlı, Yumrulu ve Rizomlu Bitkilerin Açıklamasını burada bulabilirsiniz. Bu konu şu açıdan çok önemli; Hollanda ülkemizin bütçesinin üçte biri kadar yıllık gelirini bu bitkileri yetiştirerek sağlamaktadır. Bizde bir tane bile işsiz insanın olmasının ana sebebi bu güzel değerlere sahip çıkmamamızdır. Hollanda'nın ürettiği bitkiler ülkemizden götürülerek kendilerine sermaye ettiler ve hala devam etmektedirler. Bu bölümü açmaktaki sebeb; bu tür değerlerimize sahip çıkacak kardeşlerimize bilgi vermek içindir. Hayırlı olması dileği ile şükranlarımı iletirim.....

Arkadaşım şu sözü o kadar çok kişiden duydum ki( Tabi hepsi türktü)... Bu söze inanmıyorum ben türkiyeden başka bir kimsenin bu konudan bahsettiğini duymadım.. doğrulaması olmamıştır yalnızca bizim hüsnü kuruntumuz bu mesele..

Kharel
06-08-2008, 22:09
Hollandalı din adamlarının, yanılmıyorsam lale devri zamanında yanlarında laleler ile hollandaya döndükleri bir gerçek.

Lilium
06-08-2008, 23:29
Acaba bu teknik başka soğanlı bitkiler için de mümkün mü?

Her soğanlı bitki'in ayrı ayrı tektikleri vardır, bütün soğanlı bitkiler bu şekilde olmaz.
Bu lilium için üretim şeklinden biridir.
Örneğin lilium candidumun üç değişik üretim şekli vardır.

Lalezar78
07-08-2008, 00:55
Sn lilium, renkli zambaklarda da oluyormu bu üretim şekli bilginiz var mı?

Lilium
07-08-2008, 02:00
Sn lilium, renkli zambaklarda da oluyormu bu üretim şekli bilginiz var mı?

Bildiğim ikiyüz çeşidi var hangisini soruyorsunuz, sanırım bu üretim şekli sadece lilium candidumda.

Lalezar78
08-08-2008, 00:42
Örneğin bu, yaprak ve sap yapısı hemen hemen aynı http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=19525&c=608

Lilium
08-08-2008, 17:12
Sayın lalezar78;
Bundanda üretebilirsin, toğumundan üretebilirsen daha çok üretirsin.

Lalezar78
09-08-2008, 07:56
İşte yavru soğanlar Sn.Lilium, bunları dediğiniz gibi gömdüm. Bunlar da yenileri.

Lilium
09-08-2008, 12:41
İşte yavru soğanlar Sn.Lilium, bunları dediğiniz gibi gömdüm. Bunlar da yenileri.

Onlarıda bir hafta on gün sonra dediğim gibi gömebilirsin.

cemo
09-08-2008, 18:42
Sevgili lilium,
Gömdüğümüz soğanları sadece saksının üstü kuruyunca sulayacaktık ya. Havalar sıcak olduğundan hergün kuru oluyor saksının üstü. Şimdi ben kaç günde bir su vereceğimi şaşırdım. Hergün versem yumru çürür heralde.

Lilium
09-08-2008, 23:49
Sevgili lilium,
Gömdüğümüz soğanları sadece saksının üstü kuruyunca sulayacaktık ya.

Ben böyle birşey yazdığımı hatırlamıyorum!

Ya arkadaşlar benim yazdıklarım yanlışmı anlaşılıyor,

Soğanlarınızı ekin, ektikten sonra sulayın, saksıda olanlar on günde bir veya saksının kuruduğu zaman, hafif bir su veriniz, yani çok az hafif nemlendiriniz.

cemo
10-08-2008, 02:41
Sorumu geri aldım. Teşekkür ederim

fsuzen
12-08-2008, 12:17
Martta yaz soğanları eylülde de kış soğanları için organize oluyoruz demektir... Bana hatırlatırsanız çok sevinirim...;)

Herkese selamlar.....

Sayın AyşeMelike

Eylül ayına gelmek üzere olduğumuzu hatırlatmak istedim.

Saygılarımla

Emel Yılmaz
12-08-2008, 13:44
Arkadaşlar ben birşey sormak istiyorum. Ben ilk baharda bizim yörede sümbül tabağı denen bir çiçek aldım. Yaz başında soğanlarını olduğu yerden çıkarıp gazete kağıdına sarıp kaldırdım. Acaba o soğanlarıda şu anda dikmem uygun olurmu.:):)

Ali H. ALI
13-08-2008, 10:45
Arkadaşım şu sözü o kadar çok kişiden duydum ki( Tabi hepsi türktü)... Bu söze inanmıyorum ben türkiyeden başka bir kimsenin bu konudan bahsettiğini duymadım.. doğrulaması olmamıştır yalnızca bizim hüsnü kuruntumuz bu mesele..

Ilyas2 yalniz turklerden duydum dedigin ve pek inanmadiginiz, lalelerin tarihinden bahseden yabanci bir kaynak(Holanda) var asagida. Umarim Lalenin Avrupaya Turkiyeden gittigine inanirsiniz.

http://www.holland.nl/uk/holland/sights/tulips-history.html

Emel Yılmaz
13-08-2008, 11:38
Arkadaşlar aldığım çiçeğin adı frezya imiş beyazı. Ne zaman dikmem lazım soğanlarını. Bana bu konuda bilgi verirmisiniz.

berduray
13-08-2008, 11:54
Baharda dikebilirsin.

Nihal
27-08-2008, 08:51
Kağıt çiçeğimin 11 tane sürgüsünden 8ini saksıyı yere düşürerek kırmama rağmen bana inat çiçeklerini açtı.Hemde kırılan yerden tekrar büyüdüler.;)

fdikbas
27-08-2008, 09:10
Merhaba arkadaşlar,
Soğanlı bitkiler için saksıda kullanıma yönelik olarak hazırlanmış torf bulmak mümkün müdür acaba. Yaklaşık 60 saksım var. 300-400 lt. almam gerekecek sanırım. Hem fiyat olarak uygun hem de kaliteli bir torf önerebilir misiniz?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Hepinize bol çiçekli günler dilerim.

Arzu Kasapoğlu
27-08-2008, 11:50
Sevgili Nihal, kağıt çiçeği soğanlı mı acaba ?

Nihal
28-08-2008, 08:41
Evet soğanlı.Uzunca bir soğanlı kök var.Her ne kadar insanın aklına soğan deyince yuvarlak,bildiğimiz soğan gibi bir oluşum gelsede...Kağıt çiçeği her sene baharda yeniden yeşerip görevi bitince kayboluyor.Ertesi yıl tekrardan kaldığı yerden devam;)

Arzu Kasapoğlu
28-08-2008, 09:29
Bir kaç ay önce l bu çiçekten dal alıp dikmiştim. Soğanlı bir bitki olduğunu bilmiyordum.

Benimki kırmızı herhalde, henüz çiçek açmadı.

Nihal
28-08-2008, 15:08
Ben de dalından büyüdüğünü bilmiyordum.Tomurcuklar çıkmaya başlamış.Bundan sonra çıkan her yaprağın üstünden bir çiçek açacaktır.

hexus
28-08-2008, 15:28
merhabalar internet üzerinden lale soğanı alabileceğim bi yer var mı? özellikle siyah lale soğanı almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba Emel Hanım , internet üzerinden lale alacağınız web sitesi adresi www.erciyestohum.com
birçok çeşit lale soğanları var stoklarında.

oceanheart
29-08-2008, 10:12
Merhaba Nihal hanım,

Gerçekten mor çiçekli kağıt çiçeğiniz çok güzelmiş.Bende kırmızısı var çok ta arsızlar
eğer mümkünse havalar soğuyunca sürgünlerinden almak isterim.Karşılığında size tohum, rizom **** sürgün olarak çok bol seçenek sunabilirim.

Nihal
29-08-2008, 23:38
Havalar soğuyunca neden olmasın.Siz istediğiniz zaman adresinizi özelime yazın.Ordan haberleşiriz.Eğer sizde fotoğraf koyabilirseniz güzel olur;)

keçi boynuzu
09-09-2008, 20:33
Galeriye eklediğim tek fotoğraftaki bitki ekim sonu kasım başına kadar yeni sahiplerini arayacaktır.Elden alınması tercih sebebidir.Toplam sekiz kök olup
1.Ben
2.Mermaid (kargo listesi)
3.Nisan0671(elden)

aysemelike
11-09-2008, 15:32

Sayın İlyas2,

Size internet üzerinden kaynak göstermiş arkadaşlar ama ben size bir türkçe birde ingilizce yazılı kaynak vermek istiyorum.

The Tulip , Anna Pavarod
Güller,karanfiller, laleler ve sümbüller Dr. Gürkan Ceylan

Bu konuda emin olun kuşku yok...

Selamlarımla

aysemelike
11-09-2008, 15:35
Arkadaşlar, soğanlı bitki meraklıları,

İstanbula taşındım. Uzun süredir siteye giremiyordum(vakitsizlikten, taşınma iş değişikliği telaşından). Şimdi buralardayım. Özlemişim.

Bu arada sevgili bahçemi geride bıraktım, tabii lale bahçemi de ama ne yapalım kısmet böyle imiş.

Selamlarımla....:)
Melike

oceanheart
11-09-2008, 16:13
Havalar soğuyunca neden olmasın.Siz istediğiniz zaman adresinizi özelime yazın.Ordan haberleşiriz.Eğer sizde fotoğraf koyabilirseniz güzel olur;)

Nihal Hanım,
Kusura bakmayın gönderdiğiniz cevabı yeni farkettim ve çok sevindim hemen bendeki kağıt çiçeğinin resmini de ekliyorum.
Havalar soğuyana kadar bol sabırlar dilerim artık size de bana da:)

Nihal
11-09-2008, 19:39
Çok güzelmiş gerçekten oceanheart.Sabırsızlıkla bekliyorum ;)

Kharel
12-09-2008, 11:07
Arkadaşlar, soğanlı bitki meraklıları,

İstanbula taşındım. Uzun süredir siteye giremiyordum(vakitsizlikten, taşınma iş değişikliği telaşından). Şimdi buralardayım. Özlemişim.

Bu arada sevgili bahçemi geride bıraktım, tabii lale bahçemi de ama ne yapalım kısmet böyle imiş.

Selamlarımla....:)
MelikeYeni eviniz hayırlı olsun.
Soğanları getirseydiniz keşke:D

keçi boynuzu
13-09-2008, 08:43
Dağıttığım bitki clivia'ymış

1.Ben
2.Mermaid(kargo)
3.Nisan0671(elden)
4.Arzu Kasapoğlu(kargo)
5.Snoopy(kargo)

son üç

eylems
13-09-2008, 09:17
1.Ben
2.Mermaid(kargo)
3.Nisan0671(elden)
4.Arzu Kasapoğlu(kargo)
5.Snoopy(kargo)
6.Eylems (elden veya kargo)

bitkiseli
13-09-2008, 09:41
1.Ben
2.Mermaid(kargo)
3.Nisan0671(elden)
4.Arzu Kasapoğlu(kargo)
5.Snoopy(kargo)
6.Eylems (elden veya kargo)
7.Bitkiseli (kargo)

keçi boynuzu
13-09-2008, 10:00
O çok sevindim beni işten kurtarmışsınız .Eylems elden alın.Son bir tane kaldı

Arzu Kasapoğlu
13-09-2008, 12:20
Benim kağıt çiçeğimi kırmızı sanıyordum, mor açtı :)

dican
13-09-2008, 12:51
Merhaba arkadaşlar
Geçen sene alıp saksıya diktiğim zambak soğanlarım kışı toprakta geçirdiler bu sene de yeşerdiler ama çiçek vermediler bir türlü. Kocaman yeşil yaprakları oldu ama çiçek yok. Özel bir gübre kullanmadım normal çiçekli bitkilerime verdiğim gübrelerden ekledim 1-2 kere ama hiçbir şey yok. Nerde yanlış yapmış olabilirim? Çok mu suladım, saksısını büyütsemiydim vs.? Yoksa bu sene açmamaları normal mi? Ayrıca bu sene gladiolus da diktim ama onlar da sadece yeşil yaprak oldu çiçek oluşmadı bir türlü. Ne oluyor bu sene bahçeme :(
Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim

keçi boynuzu
13-09-2008, 17:51
clivia bitti son soğanı Merih elden almak üzere istedi

fatmadundar
14-09-2008, 20:24
Sayın Oceanheart,
Kağıt çiçeğiniz çok güzel. Ben bunu internette görüyor, çok beğeniyordum. Ama şimdiye kadar hiç bir yerde rastlamadım. Çok arsız diyorsunuz. Ben de alabilir miyim?

Cohn
16-09-2008, 12:30
Hepinize merhaba,
Umarim dogru basliginin altinda yaziyorum - ben zengifil ve zerdecal yetistimeye calisiyorum hobi olarak.
Acaba formumda kimse Turkiye'de yetistirmeye basardi mi?
Bir kac kere denedim - bitki cok buyuk ve guzel buyuyor fakat iyi buyuk rhizome vermiyor.

eger sizin bir deneymiz varsa chat yapmak isterdim
saygilarimla
john

keçi boynuzu
16-09-2008, 12:42
İlgili bitkiler hakkında bilgim yok.Adından anladığım yabancı asıllısın.Çiğdem bulursan es geçme derim soğanı şifalı çok güzel bir bitkidir.Sadece Anadoluda yaşıyor diye biliyorum

aysemelike
17-09-2008, 16:40
Sayın cohn,

ben zencefili hem saksıda hemde toprak da yetiştirdim. Toprak daki daha iyi gelişti. Fazla su vememelisiniz. tercihan iyi geçirgen yerde ve suyu az alan bir yerde ekili olmalılar.

Bir de ilk yıl çok gelişmelerini beklemeyin.

Selamlarımla.
melike

Ludisa Excellence
17-09-2008, 19:12
Sn. Melike Hanım;

Zencefili İstanbul'da mı yetiştirdiniz ?
Bu süre içinde çiçek açtı mı ?
Yetiştirdim derken sadece rizom mu ürettiniz ?

Teşekkürler.

Cohn
18-09-2008, 06:35
Merhaba Melike Hnm
Ben Sn. Ludisanın aynı soru sorucaktım. Istanbulda mı yetıstırdınız?
seneler once istanbulda yetistirmeye calsitim - cok buyuk yapraklari verdi ama sadece kucucuk yeni bir rizom - 8 ay ilk rizom parcasi ektikdan sonra.
Acaba ne kadar gubre vermek lazim?

Bildigim kardarila cicek pek acmaz ve cicek bu tur (yani Zingiber officanilis) pek guzel degil. Benim icin onemli degil zaten- sadece rizom yemek icin kullanmak istiyorum.

Siz surekli ayni rizom toprakta birakiyormusunuz ve parca parca rizom koparip kullaniyormusunuz acaba yoksa sezon sonunda butun rizom cikarap ve sonra yeniden mi ekiyormusunuz?

her neyse, bu cok heycan verici bir sonuc Melike hnm - ben 5 senedir Uzak doguda yasadim ve sanki zengifilsiz yasiyamam :-)
Istanbulda Supermarketlerde zengifil bulmak mumkun artik ama ben Datcada oturyorum artik - orada yok tabii.

tessekurler

John

aysemelike
19-09-2008, 20:26
sevgili zencefilciler :)

bugün küçük bir araştırma yaptım, sizin ve benim verilerimi de göz önüne alınca çıkan sonuç şu:

özetle:
zencefil büyüme döneminde (yapraklanırken vs..) sulanacak,
sonra suyu azaltılacak,
kışın kesinlikle su almayan kuru toprakda bırakılacak....
kuru,sıcak iklimi seviyor...

artık gerisi size kalmış...
selamlarımla....

Ludisa Excellence
19-09-2008, 20:47
Yok, Melike Hanım!
Yanlış anlamayın.Ben öyle bir sonuç istememiştim... :(

ben zencefili hem saksıda hemde toprak da yetiştirdim. Toprak daki daha iyi gelişti.

Bir de ilk yıl çok gelişmelerini beklemeyin.

Deyince bende el elden üstündür,
belki Melike Hanım çiçeklendirmiştir demiştim ama... ;)
Sanırsam ''zencefil'' formundaki arkadaşların denemelerinden farklı değil,
sizin uygulamalarınız. :confused: :)

Teşekkürler.

aysemelike
22-09-2008, 11:46
Birşeyi yanlış anlamamıştım ama şimdi anlayamadım?
Her neyse sorun değil.
Benimkiler tektük çiçek açtı, ama biraz gölgede idiler. Okuduğum kaynak der ki: güneşli yerde olurlar ve gelişme döneminde iyi sulanırlarsa, suyu kesildiğinde bolca çiçeklenebilirler.
Selamlarımla...

Cohn
22-09-2008, 18:12
Sn Melike Hnm
bu gercekten cok ılgınc - benim okudugum kaynaklarim gore cicegi pek acmaz
mesela:
http://www.floridata.com/ref/Z/zing_off.cfm

sizin bahsettiniz ve yetistidiginiz tur mutfak'ta kullanilan zencefil mi acaba? (cunku bir cok GINGERS var tabii

tessekurler
John

Kharel
22-09-2008, 18:28
Selamlar
Yeni bir başlık açmak istemediğim için buraya yazıyorum.
Soğanlı bitkileri topraktan sökerken nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl muhafaza etmeliyiz? Doğadan endemik türleri almak istediğimizde bunu ne şekilde yapmalıyız?

aysemelike
23-09-2008, 09:19
Sn Melike Hnm
bu gercekten cok ılgınc - benim okudugum kaynaklarim gore cicegi pek acmaz
mesela:
http://www.floridata.com/ref/Z/zing_off.cfm

sizin bahsettiniz ve yetistidiginiz tur mutfak'ta kullanilan zencefil mi acaba? (cunku bir cok GINGERS var tabii

tessekurler
John

Bu konuda çok haklısınız. Zencefilin (ginger) hindistandan,afrikaya,güney amerikaya kadar uzanan çok çeşitli türleri var. Benim yetiştirdiğim de mutfak da kullanılandan, çiçeklenebilmesi oratamına çok bağlı ve anladığım kadarı ile hasadı fazla olduğu için çiçeği az. Bildiğiniz gibi soğanlı-yumrulu bitkilerde çiçek yumruyu güçsüz kılıyor...

imgelem
23-09-2008, 22:47
sizlerle yeni bir sağonalı bitki getirdiğim için mutluyum. konuyla ilgili yardımlarınızı bekliyorum.

Sevgili Gülorkn;
Eğer linki vermezseniz benim gibi bir sürü arkadaş ,ne demek istedi acaba diye düşünüp durur...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10396

susam
02-10-2008, 14:44
Arkadaşlar aldığım çiçeğin adı frezya imiş beyazı. Ne zaman dikmem lazım soğanlarını. Bana bu konuda bilgi verirmisiniz.

Emel. Bende frezya soğanları aldım. Yaklaşık 2 hafta önce diktim. Şimdiden 2 cm filizlendi. Henüz geç kalmış sayılmazsın. Bu günlerde dikmelisin. İlk baharda çiçeklenmeleri gerekiyormuş. Umarım ikimizin frezyaları da şahane çiçekler açar.;)

susam
02-10-2008, 14:52
[QUOTE=fdikbas;272019]Merhaba arkadaşlar,
Soğanlı bitkiler için saksıda kullanıma yönelik olarak hazırlanmış torf bulmak mümkün müdür acaba. Yaklaşık 60 saksım var. 300-400 lt. almam gerekecek sanırım. Hem fiyat olarak uygun hem de kaliteli bir torf önerebilir misiniz?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Hepinize bol çiçekli günler dilerim.[/QUOTE
Selam. Denizli forumda koçtaş mağzası olması lazım. Orada bu sıralar çok kaliteli torf satılıyor. Fiyatları da çok uygun. Ben trabzondaki koçtaş tan aldım. Çok memnunum. Büyük çuvalları 10.50 YTL den satılıyor. Sanırım daha iyisini bulamazsın. Bende bu torflara dünyanın soğanını diktim. Mutlaka oraya uğra

susam
02-10-2008, 14:59
Nihal Hanım,
Kusura bakmayın gönderdiğiniz cevabı yeni farkettim ve çok sevindim hemen bendeki kağıt çiçeğinin resmini de ekliyorum.
Havalar soğuyana kadar bol sabırlar dilerim artık size de bana da:)

Merhaba. Ben bu çiçeğe bayıldım. Gerçi bayılmadığım bir çiçek türü varmı ki...:D Taaa İzmir"den buralara göndermeniz mümkün değildir herhalde değilmi?
Keşke mümkün olsaydı.

susam
05-10-2008, 01:07
Arkadaşlar. Daha önce bahsettiğim erken filizlenen frezyalarım vardı ya... İşte onların fotoğrafları. Bu kadar erken filizlenmesi normalmi? Yapmam gereken herhangi bir şey varmı? Bir bilen varsa lütfen bildiğini söylesin.

Günüm
05-10-2008, 08:28
Çok normal sevgili hatcce. Sağlıklı soğanlar dikmişsiniz. Ancak çiçek vermesi için daha epeyi zamana ihtiyaçları var.
Elinize sağlık. Güle güle büyütün.

susam
05-10-2008, 19:14
Teşekkür ederim Günüm. Biraz olsun içimi rahatlattın. Heyecanla çiçek vereceği günleri bekleyeceğim. Bu arada gelişimlerini zaman içinde resimleyip burada yayınlayacağım. Umarım bol çiçek verirler.

keçi boynuzu
17-10-2008, 08:26
Cliviacılarım artık adresleri telefonları buyurun. Rezerve olan dostlar clivia konusu üzerinden görüşelim.

snoopy
17-10-2008, 09:00
Cliviacılarım artık adresleri buyurun. Rezerve olan dostlar clivia konusu üzerinden görüşelim.

Ben göndermiştim ama, gerekiyorsa yeniden göndereyim..

keçi boynuzu
17-10-2008, 09:06
Gönder şeker garanti olsun:)

snoopy
17-10-2008, 09:15
Hemen..Hakımı kaybetmeyeyim de..:(

keçi boynuzu
17-10-2008, 13:00
Korkma öyle kolay kaybetmezsin:)

hayriyekemal
19-10-2008, 15:06
beyaz zambak soğanını nereden satın alabilirim

hocam100
19-10-2008, 15:48
TERS LALE HAKKINDA BİLGİ

Geofiîerden olan soğanlı bitkimiz Fritillaria Imperialis diğer bir adıyla ters lale veya ağlayan gelin dünyanın en nadide çiçeklerinden biridir. Fritillaria imperilis 80-100 cm boylanır. Mart ve nisan aylarında çiçeklenir. Dikim zamanı Eylül-Kasım ayları arasında yapılmalıdır. pH derecesi 6,0-7.5 olan topraklarda gelişmesi iyi olur.
Yarı gölgede veya günün en sıcak zamanında gölge olan yerde severek büyür. Yatağına biraz kum ve ayrıca, üstüne de kum serpilir. Daha sonra toprak atılır. Bu şekilde sürmesini engelleyecek olan suyun içinde kalması da önlenmiş olur. Suyu çok iyi geçiren toprağın olması aranan bir şarttır. Arada bir çürük komposto ve yıllanmış ahır gübresi verilmesi bitki gelişimi için idealdir. Fritillaria imperialis ve Fritillaria Persika 12-15 cm mesafeyle 15-20 cm derinliğe dikilir. Soğan çevresi 16cm den küçük olanlar genellikle çiçek vermezler **** cılız çiçekleri olur. F.meleagris ve uvavufpis soğanları çevresi 8-10 cm civarındadır. F.meleagris, uvavtfpis soğanlan 8-10 cm mesafeyle 8-10 cm derinliğe dikilir.

Fritillaria imperialis ve Persica fazla suyu sevmezler sadece toprak neminin korunması yeterlidir. Doğal olarak yetişirler. Yerinde kışı geçirerek yıllarca kalabilir. Park ve bahçe alanlarında son yıllarda refüjlerde kullanıldığında dikkat çekici bir özelliği vardır.

Önemli bir özellik olarak, soğanların ağır kokusu köstebekleri kaçınr. Köstebek problemi yaşanan park ve bahçelerde kullanıldığında biyolojik mücadele yapılmış olur.
Soğanlı bitkilerle ilgili görüş öneri ve sorularınız için mevlutdag@hotmail.com adresine mail atabilirsiniz.Saygılar…

hocam100
19-10-2008, 15:51
Bu çiçeğiniz amarylistir..

bitkiseli
19-10-2008, 22:18
Cliviacılarım artık adresleri telefonları buyurun. Rezerve olan dostlar clivia konusu üzerinden görüşelim.
Sn Keçi boynuzu ev taşıdığım için bu aralar pek sık giremiyorum siteye o nedenle mesajınızı geç gördüm adres bilgilerimi özelinize yazdım zahmetiniz için şimdiden çok teşekkür ederim

ibrahim37
19-10-2008, 23:34
Sayın hocam100 bu köstebek konusunda ciddimisiniz.
Geçen sene açık alanda ektiğim çiğdem soğanlarımın neredeyse hepsini köstebekler toplamıştı. Bir türlü çaresini bulamamıştım bende kalanları köstebeklerden önce toplayıp saksıya aldım. Yani aralarına biraz ters lale ekersem sorun çözülürmü dersiniz? Ayrıca bu özellik tüm ters lalelerde varmı?

hocam100
20-10-2008, 19:01
Ben denedim ,bahçemin kenarlarına ekmiştim köstebekler gelmez oldu ayrıca ziraatçi bir tanıdığımdan toz bir ilaç aldım patetesleri el değmeden eldivenle bıçakla ortadan kesip o tozdan döktüm.Patatesleri alıp giden köstebekler bir daha görünmedi. Saygılarımla..

ibrahim37
20-10-2008, 23:20
Hocan sağolun ben zaten ters laleleride çok severim. Aralara birazda onlardan serpiştiririm inşallah kurban gitmezler.

hocam100
21-10-2008, 10:14
Eğer nergiz olsun sümbül olsun imkanınız varsa bahçeye dikiniz,imkanınız yoksa geniş olan saksılara dikiniz.Nergiz soğanı pek soğanlarının oynanmasını yerinden kaldırılmasını sevmez.Ondan dolayı şaşırtma yapmayınız.Soğanlarınız çürüyebilir. Sorularınız olursa yardımcı olayım.

Mermaid
21-10-2008, 11:00
Sn Hocam100; siz şimdi negizleri ektikten sonra hiç ellememiz gerktiğini mi söylüyorsunuz.
Ben çiğdemlerle birlikte bir kompozisyon yaptım yanlışmı oldu şimdi:confused:

nisan0671
30-10-2008, 14:19
Sevgili Keçiboynuzu'nun bana emanet ettiği cliviaları pazartesi gönderdim arkadaşlara. Eylems'den bugün mesaj geldi. Almış emaneti. Çok sevindim. Güle güle büyütsün minik kızını. Selamlar

snoopy
04-11-2008, 11:05
Sevgili nisan0671 ben de az önce cliviamı aldım, çok teşekkür ederim. Hem ambalajla uğraşmışsınız hem de masraf etmişsiniz..:o Lütfen sevgili keçiboynuzu'na da tarafımdan teşekkürlerimi iletin.

nisan0671
06-11-2008, 13:20
Sevgili Snoopy zahmet ne demek. Sağ salim aldıysanız ne mutlu bana. Keçiboynuzu da merak ediyordu zaten. Ben sadece aracı oldum. Güle güle büyütün minik kızınızı. Selamlar..

bitkiseli
07-11-2008, 10:39
Benim de cliviam da geldi, Keçiboynuzu ve Nisan0671 çok teşekkür ederim.

bu arada Nisan0671 ben sana çok zahmet verdim çok mahçubum hakkını nasıl öderim bilmiyorum.

Arzu Kasapoğlu
07-11-2008, 11:39
Sevgili keçiboynuzuna ve nisan0671, clivia için tekrar her ikinize de teşekkür ederim.

Sevgiler...

bilce
08-11-2008, 10:33
Merhabalar,
Ankara için lale,nergis ve sümbül soğanlarının en uygun dikim zamanı ne zamandır.(Saksıya ya da poşete dikim için.) Dikilen soğanların dışarıda gölge, serin biyerde mi yoksa sera içinde mi muhafaza edilmesi lazım? Dikimden hemen sonra üzeri gübre ile kapatılmalı mı, yoksa havalar soğuduğunda mı bu işlem yapılmalıdır? Şimdi diktiğim soğanlar ne zaman çiçeklenir? (Biliyorum çok soru sordum, bunun nedeni ilk defa soğandanlı bitki yetiştitircek olmam, soğanlı bitkiler konusunda tecrübesi olmayan genç bir peyzaj mimarı olarak bir serada görev yapmamdır.:) Forumda bu başlıkla ilgili konuları okudum. Dikimin bu aylarda yapılmasının doğru olduğu yazılıyor, fakat gerek geçen yıllarda gerekse bu yıl ekim ayında dikim yapan arkadaşların soğanları filizlenmiş bile. Bende dolayısıyla ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Tecrübeli sitesakinlerinin yardımlarını bekliyorum:)

fsuzen
10-11-2008, 08:54
Sayın Bilce

Soğanlarınızı dikmek için geç kalmış sayılmazsınız ama dikimi çok fazla geciktirmeyin. Dikilen soğanlar sürgün veriyor ama çiçeklenmesi ilkbaharda oluyor.

Saygılarımla:)

nisan0671
10-11-2008, 11:41
Sevgili Bitkiseli ve Arzu,
Ne güzel, kızlarınıza kavuşmuşsunuz. Güle güle büyütün.
Clivia kardeşlerimiz burada haberleşip durumlarını resimleyelim. Selam ve sevgiler

bilce
10-11-2008, 12:00
Teşekkür ederim. Soğanları dikmeden önce Captan marka mantar ilacı ve humatla bir karışım oluşturacağım, ardından bu karışımda soğanları bir gün süreyle bekletip dikim yapacağım. İşallah sonuçları olumlu olur:)

fsuzen
10-11-2008, 12:38
Ben soğanlara Captan mantar ilacını toz olarak uyguluyorum.Torf yoğun toprağa dikip üstten gübreleme yapıyorum.

Saygılarımla:)

bilce
10-11-2008, 13:30
Sevgili fsuzen,
Geçen sene sizin bahsettiğiniz gibi dikilmiş soğanlar. Benim geçen yıldan kalan soğanları kullanacak olmam, onlara ekstra bir besin takviyesi yapma gerekliliği uyandırıyor bende. Onun için bu yıl humatta kullanacağım. Neticenin iyi olacağını tahmin ediyor ve umuyorum:).
Sonuçları sizlerle paylaşırım.

cevreizcisi
12-11-2008, 20:03
merhaba arkadaşlar .ben uzun zamandır lale.sümbül ve nergiz yetiştirmekteyim.sıcaklık ortamı iyi ayarlanmalı.yeterince ayarlanmazsa çiçek açması zor oluyor.açan çiçekler yerine göre 15 güne kadar açık olabiliyor.

her soğanlı bitkinin genel olarak sonbaharda ekilmesi gerekmekle birlikte farklı zamanlarda ekilmesi gerekebiliyor.elbetteki bunda bölge şartlarıda ele alınması gerekmektedir.Erken ekmek biraz daha avantajlıdır.Ben kasım ayı içinde ekmekteyim.Aralığa kalmamak daha iyi yaptığım denemeler sonucu böyle bir tecrübe edindim.Yaklaşık olarak 7-8 yıldır lale ekmekteyim.sümbülü ise 5 yıldır 6 rengi mevcuttur.nergiz ise 15 yıldır ekmekteyim.Saksıda olmadığı durumunda asla çıkarmasakta sorun olmuyor.kendini yenileyerek devam etmektedir.Saksıda ise çıkardığımızda da olur ama çıkarmasakta eğer güneş almazsa.toprak içinde belirli bir nemde kalırsa sorun olmaz.soğanlı bitkiler yeşil bölümleri tam olarak kurumadan az az sulamaya devam edilmelidir.Çiçeği bitti artık sulamayalım diye düşünmemek gerekir.Yaprakları kuruyup soluk renge geldiğinde artık sulamadan toprağının iyice kurumasını bekleyip sonradan çıkarmak gerekmektedir.Farklı renklerde lale.sümbül bulduğumda almayı düşünmekteyim.Elimde belirli renklerde bulunmaktadır.Ama özellikle siyah rengini bulamadım.birçok yere sordum zamanında ama bulamadım.özellikle beyaz rengide nadir bulunmaktadır.Yavruağzı rengide çoık hoşuma gitmektedir.Bu renk hollandada çok bulunmaktaymış ama soğanını bulamadım.

nisan0671
17-12-2008, 15:38
Selam arkadaşlar, Arzu, Bitkiseli, Mermaid, Snoopy clivialarınız ne durumda? Kızlar yerlerini beğendiler mi? Benim kız yeni yapraklarını göstermeye başladı.
Sevgiler..

altinediz
18-12-2008, 08:21
Sayın çevreizcisi biz lale sümbül nergiz muscari yani üzüm sümbülü ve crocus yani çiğdem satışı yapmaktayız. Elimde az miktarda kalmış olan beyaz ve yavruağzı renkleri bulunmaktadır. Bilginize...

altinediz
18-12-2008, 08:29
Sayın cevreizcisi sağonların toprakta kalması konusunda söylediklerinize katılıyorum.

Bende Kasımın sonunda ekim yaptım. Karaman da hava havalar soğuk fakat ben balkonumuzu kapatmıştım. Sabah güneşini alan balkonumda saksılaa ektiğim lale sümbül nergiz crocus ve muscarilerimden bazı ları filizlenmeye başladı. Hatta Crocuslarin yeşil aksamları baya boylanıyr. Normal şartlarda bu aylarda çok soğuk olması hatta kar yağması gereken ilimizde hala soğukların tam olarak gelmemiş olmasıda beni korkutmuyor değil. Soğanlı bitkiler ki özellikle lale sümbül gibi olanların soğuklanma ihtiyacı dediğimiz soğuk hava koşullarında beklemesi gerekmekte oldunu biliyorum. Elimdeki soğanlarda zaten önceden soğuklanma ihtiyacı giderilmiş yani prepara bitkiler. Fakat yeşil aksamların çıkmaya başlaması beni dona karşı korkutuyor. Bu yüzden çok hassass davranıyorum ve hergün balkon sıcaklığını kontrol ediyorum. Don olması ihtimalinde ise elektrikli soba kullanmayı düşünüyorum. Bakalım inşallah dona kaptırmayız bitkileri.

Mine
18-12-2008, 08:31
Sayın çevreizcisi biz lale sümbül nergiz muscari yani üzüm sümbülü ve crocus yani çiğdem satışı yapmaktayız. Elimde az miktarda kalmış olan beyaz ve yavruağzı renkleri bulunmaktadır. Bilginize...

Beyaz ve yavruağzı çiçekleri olan hangi bitki acaba? Çiğdem mi?

altinediz
18-12-2008, 08:36
Beyaz; Muscari, lale ve sümbülde, nergizlerde ise beyaz kırmızı şeklinde bulunmkatadır.
Yavruağzı rengi ise sadece sümbül için geçerlidir.

Başbahcivan
18-12-2008, 21:24
Beyaz ve yavruağzı çiçekleri olan hangi bitki acaba? Çiğdem mi?

Sevgili arkadaşım sümbül,de var beyaz ve yavruağzı renkleri bulabilirsin.

busralonso
02-01-2009, 20:10
*** ben yenı sumbul aldım yaprakları we ortasında henuz acmamıs ancak acıcak olan cıcegı war ama *** kafam ıyıce karıstı hafta da 1 sulayın we serın yerde tutun dıyor saksısında ama ınternette bol bol sulayın yazıyor bırı bana bunu ıyıce acıklıyabılırmı??? yapmam gerkenlerı kısca anlatabılırsenız ıyı olur zahmet olmazsa

altinediz
02-01-2009, 20:18
Merhaba arkadaşım. Görüyorum ki yeni üyesin. YAlnız forum içerisinde önce kendini tanıtman gerekli. Tabi ki de ilgili konu başlığında. Sonra en önemli olanı ise Türkçe yazım kuralları ve harfler. Senden ricam "ve" yeri "we" benze şeyler yazmaman, cümleye başlarken büyük harfle başlamaya özen göstermendır.
Soruna gelince;

Soğanı ektikten sonra can suyunu vermen şu mevsim şartklarında yeterlidir. Daha sonrasında ise ilk bahra kadar bırak. o kendi gelişmesine baksın. Saksıda olduğunu yazmışsın. O halde toprağı kurudukca az bir su vermen yeterli olacakktır.

SAHIRE
06-01-2009, 01:41
Begonya-Çiçekli begonya ile ilgili bilgi bulamadım.Aramaktan gözlerim yoruldu...

nuzel
06-01-2009, 10:56
Yumrulu begonya başlığında bulabilirsiniz.

gazisalih
06-01-2009, 11:18
Gloksinya yetiştiren varmı?Nerede bulunabilir.

züleyha
10-01-2009, 22:21
Merhaba,
Bugün Carrefour'da ufacık saksıların içinde sümbüller gördüm. Sümbül soğanının yarısından fazlası topragın dışında, sadece kök sacakları toprağın içinde olacak şekilde dikilmişlerdi. Hepsi de çiçek açmıştı ve çok hoş görünüyorlardı. Acaba bende elimdeki sümbül soğanını böyle diksen büyürmü? Bu şekilde dikim ve sulama için neye dikkat etmek lazım? Bana yardımcı olabilir misiniz?

Orkun Kırcı
10-01-2009, 22:23
Zaten gördükleriniz normal dikim şekli. Herhalde şimdiye kadar yanlış yönten uyguladınız. Sümbül başlığına uğrarsanız gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

züleyha
10-01-2009, 22:27
Açıkçası ilk defa sümbül dikeceğim ama ben soğanın tamamen toprağın altına dikildiğini düşünüyordum. Teşekkür ederim.

ismet şenad
10-01-2009, 23:08
Sayın Züleyha: soğanlar dışarıda ekildiği zaman çiçeklenme daha çabuk olur.

züleyha
10-01-2009, 23:16
Teşekkür ederim İsmet Bey yarın ilk iş bu şekilde soğanları dikeceğim.

ismet şenad
10-01-2009, 23:28
Yalnız bu şekilde bahçeye ekmeyin,havalar bayağı soğuk don olursa zarar görür.

züleyha
11-01-2009, 21:18
Ah keşke bir bahçem olsa ama maalesef apartmanda oturuyorum. O nedenle hepsini saksılara dikeceğim. Yine evim botanik bahçesine döndü. :)

aysemelike
12-01-2009, 21:10
Açıkçası ilk defa sümbül dikeceğim ama ben soğanın tamamen toprağın altına dikildiğini düşünüyordum. Teşekkür ederim.

Sayın züleyha,

sümbül derin ve yüzeyel dikim yapılabilen bir soğanlı bitkidir. Kullanım amacınıza ve ortamınıza bağlı olarak seçimi siz yapabilirsiniz. özel vazolarda bile yetiştirilebilir. Bu amaçla (erişebileceğinzi düşünüyorum) agaclar.net dergilerinden eski sayılardan birinde soğanlı bitkilerle ilgili benim bir yazım olacaktı size çok yol gösterecektir diye düşünüyorum, **** www.aysemelike.blogcu.com adresinde benim blog sayfam var, orada da sümbülün değişik yetiştirme biçimlerini bulabilirsiniz...

Daha önceki mesajlarda birde erken açanlarla ilgili soru vardı; onlar tamamen çok erken sıcağa alınma nedeni ile güdük ve yaprakların arasına sıkışmış çiçek açıyorlar.Yapraklar yeterince gelişmeden soğuktan içeriye alınmamalılar....

selamlarımla
melike

züleyha
13-01-2009, 18:04
Teşekkür ederim Melike hanım, blogunuza baktım gerçekten çok güzel. Emeğinize sağlık. Sümbüllerimin bazısını uzun saksılara diktim, bir kac tane de ufacık saksıya toprağın üstünde kalacak şekilde diktim. Hangisi açacak bekleyip göreceğim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

SAHIRE
17-01-2009, 00:20
Yumrulu begonya başlığında bulabilirsiniz.

çok teşekkürler,tekrar bakıyorum:)

Lilium
17-01-2009, 12:58
Dur sayın şahin şimdi birilerinin yüreğine indireceksin, şimdi böyle güzel şeyler gösterilirmi.:D

Adalet Yağcı
17-01-2009, 13:12
Vallahi yüreğime indi bile...
Dört tane Amaryllis soğanım var, dün diktim, ama kimbilir ne zaman açacak.
En iyisi yarın Praktikere gidip açılmış olanlarından bir kaç tane alayım bari.

günebakan
17-01-2009, 15:45
Siz gene iyisiniz Adalet hanım 4 tane amaryllisiniz var bende hiç yok praktikerde bize oldukça uzak gitmem mümkün değil bakalım kısmet ne zaman bulurum amaryllis:)

Adalet Yağcı
17-01-2009, 20:52
Sevgili Günebakan, İzmir de Praktiker vardır, hiç durmayın, ben Mersin den Adana ya gideceğim almak için :o

günebakan
17-01-2009, 20:57
Neyse bu kadar bekledim artık haftasonu Allah kısmet ederse İstanbula gideceğim tatil için inşallah ordan alırım. Praktikere gitmem çok zor çünkü:)

Başbahcivan
17-01-2009, 22:01
Vallahi yüreğime indi bile...
Dört tane Amaryllis soğanım var, dün diktim, ama kimbilir ne zaman açacak.
En iyisi yarın Praktikere gidip açılmış olanlarından bir kaç tane alayım bari.

Değerli Adalet hanım açar açar insan kendi diktiğini beklemek çok güzel bir olay.

hocam100
02-02-2009, 16:58
Zambağım
3601

Manisa lalem
3599

Bu da bahçede doğal olarak yetişen soğanlı bitki. Ne olduğunu bilmiyorum. Fındıktan biraz büyük soğanları var. Çayır ve tarlalarda yetişiyor. Bahar gelince hemencecik açıverir.
3602

Bunlardan başka nergis, zıpçıktı, glayyör, lale soğanlarım var. Resimleri yok :(
Geçtiğimiz baharda yalovada yapılan fuardan aldığım bi poşet yumrulu bitki var ama sadece yıldızlar açtı. Gerisi nedir bilmiyorum. Satan kızda bilmiyodu.

Bu çiçek de allium gilerdern bir çiçektir. Bende de var hemde ürettim .Tohumdan bile ürüyor.

mor papatya
02-02-2009, 20:09
arkadaşlar şubat ayından itibaren ileri aylarda ekilen çiçek soğanları varmı acaba?

hocam100
02-02-2009, 20:12
arkadaşlar şubat ayından itibaren ileri aylarda ekilen çiçek soğanları varmı acaba?

Ever var, mesela Sümbülteber,Dahlia,glayör,lilium,gibi.Bunları marttan sonra şimdi ekip yaza çiçek alırsınzı.

ilksenozturk
03-02-2009, 19:42
merhabalar;

bu sorunun konusu aslında tam olarak bu alan olmasa da ağırlıklı olarak soğanlı bitkiler ile ilgilendiğim için burada sormak istedim.
evdeki bitkilerime kimyasal olduğu için ve faydası kadar da zararı olduğunu düşündüğüm için kimyasal gübre - bitki besini vermiyorum. ama birçok yazıda çeşitli tavsiye bitki besinlerini okudum. evde çıkan tüm sebze meyve kabuklarını içinde bir miktar toprak bulunan küçük bidonlarda biriktiriyorum fakat bunların erimesi de zaman alıyor(1 yıldan fazla sürebileceğini okumuştum)
soğanlı bitkilerim için (ve ****** diğerleri için de)tavsiye edebileceğiniz bir besin takviye yöntemi var mıdır?

hocam100
03-02-2009, 19:47
Soğanlı bitkiler aslında kimyasal gübre istemezler soğanınız yeteri kadar iri ise gübrelemenizi tavsiye etmem. Fakat ikinci yılı ve soğanlarınız ufalmış ise ya hazır soğanlı bitkiler gübrelerden veriniz, mesela genta marka. Marka ve çeşit çoktur. Ya da 8-8-8- NPK GÜBRE yi çiçeklenmeden sıonra az miktarda verebilirsiniz.

ilksenozturk
04-02-2009, 08:37
Soğanlı bitkiler aslında kimyasal gübre istemezler soğanınız yeteri kadar iri ise gübrelemenizi tavsiye etmem. Fakat ikinci yılı ve soğanlarınız ufalmış ise ya hazır soğanlı bitkiler gübrelerden veriniz, mesela genta marka. Marka ve çeşit çoktur. Ya da 8-8-8- NPK GÜBRE yi çiçeklenmeden sıonra az miktarda verebilirsiniz.

hocam100 merhaba;

bilgi için çok teşekkürler. benim soğanlarım 4 yıllık ve sürekli bölünüyor. küçük olanları da mevsiminde çiçek açmadan sadece yapraklanıyor. Ben de güçlenmesini beklerken toprağından çıkardığımda yeniden ufacık ufacık soğanlar yavruladığını görüyorum:eek: ortada bir bereket var ama büyümüyorlar da :p. esasen bu yavrular için besin takviyesi düşünüyorum. tekrar sağolun.

hocam100
04-02-2009, 08:38
Merkez çıkarma katmanlı olan soğanalr için söz konusu mesela sümbül amarilis gibi.Eksik bilgiler var tammalayalım ki amaç bilgilendirmek tabi arıca uyarınız için teşekkürler.

çiçeksever
04-02-2009, 13:50
Bu bir soğanlı çiçek.Adını öğrenebilirmiyim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=150
4493 sayılı mesajdaki resim

Gülbeşeker
07-02-2009, 13:10
hocam çidemlerim yaprak çıkarmaya başladılar ama sonra uçlarıkurumaya başladı ne yapmam lazım diyer soğanlarımı çürüttüm diye çidemlerimde çürümesin diye çok az su veriyorum bana bir akıl verin

hocam100
07-02-2009, 14:27
Aslında hiç çürümez ama siz nasıl yaptınız. Çok sıcak ortamda olmasın ondan olabilir.

Gülbeşeker
08-02-2009, 13:42
hocam evim kalürüferli salonun peteklerini kapattım orada duruyorlar vanda artık donlar azaldı -5 lerde gece sıcaklığı balkona bıraksam olurmu apartmanın bahçesinde nergisler var yaz kış topraktalar kapıcı yazın bahçeyi göllenene kadarda sular nisan geldimi hepsi açarlar ben gözlerinin içine baktım karanlık oda, soğuk oda, az su yinede olmadı

Nariel
08-02-2009, 14:16
Bunlar da soğanlı bitki ama ne olduklarını bilemedim:

Günüm
08-02-2009, 17:32
Zıpçıktıya benziyor sevgili Nariel.

hocam100
08-02-2009, 18:22
hocam evim kalürüferli salonun peteklerini kapattım orada duruyorlar vanda artık donlar azaldı -5 lerde gece sıcaklığı balkona bıraksam olurmu apartmanın bahçesinde nergisler var yaz kış topraktalar kapıcı yazın bahçeyi göllenene kadarda sular nisan geldimi hepsi açarlar ben gözlerinin içine baktım karanlık oda, soğuk oda, az su yinede olmadı

Yavaş yavaş dışarı çıkarın.Seneye en iyisi bahçeye dikin.

Orkun Kırcı
09-02-2009, 09:14
amarillys, nergis, lale ve frezyalarımdan bazıları.

62111

günebakan
12-02-2009, 10:52
Bunlarda benim İstanbul bauhauseden aldığım mavi kardelen ve muscari ayrıca sümbüllerimde yeni yeni açmaya başladı ama bodur kalacak galiba:)

62500

62501

62502

çiçeksever
17-02-2009, 16:03
Soğanlı bitkilerin dikiminde soğan toprakta mı olmalı,yoksa bir kısmı dışarıda kalmalı mı?Çeşitlerine göre değişiyor mu?

Lonicera
17-02-2009, 17:00
Sn hocam100, sizden almış olduğum lale soğanları için bir sorum olacaktı. Asıl başlık kapanmış olduğundan burada soracağım mecburen. Soğanlarım gayet sağlıklı gelişiyorlar. Ancak lale soğanları arasında 1 adet sümbül ve 2 adet ne olduğunu bilmediğim farklı çiçek çıktı. Biri çiçeklendi diğeri sadece boy yaptı, çiçek oluşturmadı. Resmini cep telefonu ile çektiğim için biraz bozuk çıktı. Bu mis kokulu çiçek acep ne ola ki?

Nariel
17-02-2009, 17:09
Sayın hocam100'e sormuşsunuz ama duramadım yazıyorum, zira bu bitkiyi görünce çok seviniyorum. Bu bir yaban sümbülü, yani hakiki sümbül. Eskiden tarlalardan yabani olarak çıkan bu sümbülleri demet demet toplardık.

Hatta sokakta çiçekçi kadınların sattığı sümbül demetleri bu sümbüllerden oluşur.

Lonicera
17-02-2009, 17:14
Teşekkürler Sn nariel. Çok ilginç doğrusu. Yabani olanda tek çiçek var, bildiğimiz sümbülde ise çiçek yumağı. Kokusu nefis ama. Bundan bir vazo kadar yapabilmek için yüzlerce soğana ihtiyaç var herhalde.

Nariel
17-02-2009, 17:21
Genelde 4-5 çiçek oluyor bir sapta ama sizinki iyice cılızmış :p

Bir büyük, bir küçük demet yabani sümbülün resmini gönderiyorum:

Lonicera
17-02-2009, 17:27
Çok güzeller gerçekten. Bende şans eseri çıkan bu yabani sümbül sadece tek çiçek verdi. Artık soğanını çoğaltmak farz oldu.

kaktüs
24-02-2009, 14:38
Merhabalar

33 sayfanın 33'ünü de bir solukta okudum. Sabahtan beri kilitlenmiş şekilde bilgisayar başındayım. Bunca yılın birikimleri beni de heyecanlandırdı doğrusu :p

Şu anda benim de saksılarımda açmakta olan sümbüllerim, filizlenmekte olan safranlarım (croccus), iris'lerim ve lale'lerim var. Önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmayı çok isterim.

Doymak bilmeden soğanlı bitkiler almakta ve yetiştirmekteyim. İnanılmaz keyif alıyorum onların topraktan fışkırmalarını, tomurcuklanmalarını ve çiçekler açmalarını izlemekten...

Kendimle ilgili tanıtım yazısını BU BAŞLIKTA (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=366651#post366651) bulabilirsiniz :)

çiçeksever
25-02-2009, 13:16
Bir senedir uyuyan soğanlarım uyanmaya başlıyor.

çiçeksever
25-02-2009, 13:27
Bu bir soğanlı çiçek.Adını öğrenebilirmiyim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=150
4493 sayılı mesajdaki resim

Burada bahsetiğim çiçeğin toprağını değiştirdim.Soğanının resmini çektim.Belki soğandan bilinir diye.Çiçeği açamadan mı ölmek üzere,yoksa çiçeği mi böyle anlayamadım.

aysemelike
27-02-2009, 09:23
Bu ada soğanına banziyor... Çiçeği güdük kaldığı için soluyor diye düşünüyorum...

kaktüs
05-03-2009, 09:19
Ben de sizlerle bizdeki soğanlı aileyi paylaşmak istiyorum... (Umarım becerebilirim)

Bunlar sümbüllerim:

kaktüs
05-03-2009, 09:21
Bunlar nergislerim:

kaktüs
05-03-2009, 09:24
Bu küçükler de çiğdemlerim...

Bunlar 28 Şubatta çekilenler. Dün ise havaların ısınması ile hepsi tomurcuklamış açtı açacak...

hocam100
06-03-2009, 18:02
Sn hocam100, sizden almış olduğum lale soğanları için bir sorum olacaktı. Asıl başlık kapanmış olduğundan burada soracağım mecburen. Soğanlarım gayet sağlıklı gelişiyorlar. Ancak lale soğanları arasında 1 adet sümbül ve 2 adet ne olduğunu bilmediğim farklı çiçek çıktı. Biri çiçeklendi diğeri sadece boy yaptı, çiçek oluşturmadı. Resmini cep telefonu ile çektiğim için biraz bozuk çıktı. Bu mis kokulu çiçek acep ne ola ki?

Bu çiçek sümbül soğanı ama kokulu cinstir.

Adalet Yağcı
13-03-2009, 08:41
Lale, İris, Nergis diken arkadaşlar, soğanlarınız yeterince üşümedilerse çiçeklenme verimli olmuyor, Fresialar hariç, diğerleri bol ışık ve ayaz istiyor.

Ben aynı bitkilerden Yaylada ve Mersin'de yetiştiriyorum, yayladakiler sorunsuz çok güzel ve uzun süreli açmalarına rağmen, Mersin'dekiler bolca yaprak verip açmıyor veya sağlıksız ve ömürsüz açıyorlar.

kaktüs
13-03-2009, 09:07
Evet sümbüller de öyle... Ben nergis, çiğdem, iris, lale ve sümbülleri diktiğim saksıları diktikten sonra balkona koydum. Kasımdan marta kadar kışı dışarıda geçirdiler. İlk sümbüller açtı ondan sonra saksıyı evin içine aldım. Nergisler için de... Ama sıcağa girdiklerinde 1 haftanın sonunda yapraklar canlılığını kaybediyor. Ben de nergis ve sümbülleri kesip vazoya koydum :)) 2 haftadır da vazoda gayet keyifli duruyorlar... Saksıları tekrardan balkona koydum, kendilerine geldiler. Kesinlikle soğuktan hoşlanıyorlar..

Şimdi sırada nergislerimin kalanı ve çiğdemlerin resmi geçit törenleri var... Beklemedeyim :)

habibe
13-03-2009, 13:46
Gladiolus soğanını sıcak suda bekletip dikmek veya dış kabuklarını soyarak dikmek, gelişim sürecine hızlandırıcı etkisi var mı?.

kgursan
15-03-2009, 18:29
Gladiolus soğanını sıcak suda bekletip dikmek veya dış kabuklarını soyarak dikmek, gelişim sürecine hızlandırıcı etkisi var mı?.

Gladiol soğanını suda bekletmek gerekmez. benim önerim bahçeye Nisan15 den önce dikmeyin. Dikim zamanına kadar ılık ve biraz nemli ortamda tutarsanız kök yerleri kabarır (şişer) ve dikime hazır olur.

kgursan
15-03-2009, 18:37
Lale, İris, Nergis diken arkadaşlar, soğanlarınız yeterince üşümedilerse çiçeklenme verimli olmuyor, Fresialar hariç, diğerleri bol ışık ve ayaz istiyor.

Ben aynı bitkilerden Yaylada ve Mersin'de yetiştiriyorum, yayladakiler sorunsuz çok güzel ve uzun süreli açmalarına rağmen, Mersin'dekiler bolca yaprak verip açmıyor veya sağlıksız ve ömürsüz açıyorlar.

Galanthus,Lale, sümbül, nergisler gibi soğanlı bitkilerin çoğu serin zaman bitkileridir. serin iklimlerde daha güzel olurlar. Lalenin Hikayesi size ipucu verir. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=353561&postcount=342

merih
16-03-2009, 07:12
Merhaba,çok güzel çiçek açtıktan sonra böyle oldu,çiçek sapını kesmelimiyim,sulamaya devam edecekmiyim ve son soru bu yıl tekrar çiçek açarmı:confused:Şimdiden cevaplar için teşekkür ediyorum sevgi ve saygılarımla;)

nuzel
16-03-2009, 07:49
Yaprakları solana kadar sulamaya devam ediliyor.Çiçek sapını dipten dikkatlice kesebilirsin.Tekrar çiçek açabilir, açmayabilirde.. Benimkiler genellikle 2 kere açtılar hatta bir tanesi 3 kere açtı.

merih
16-03-2009, 22:01
Çok teşekkür ederim,Nuzel:)

jineop
18-03-2009, 12:25
merhaba
fındık kabuğundan ve tozundan malç olarak faydalanabilirmiyim? cevaplar için şimdiden teşekkürler
]

optimus
22-04-2009, 09:18
bu benim cyclamenim, alalı 2-3 hafta oluyor, yeni çiçekleri ve bir kaç da yaprakları çıkıyor ama devamlı bir kaç güne bir 1-2 yaprak sararıyor, birde sanki boylarında uzama gördüm, biraz uzaması normalmidir? bulundugu yer aydınlık, ikindi vaktide gün baterken yakmayan zayıf bir güneş ışığı alıyor, yalnız ben dibine su döküyordum sonradan öğrendim kenardan verilmeliymiş, *** çiçeğe bir zarar vermemişimdir.:( satıcıalrı hiç anlamıyorum ağzından kerpetenle alıyorum çiçeğin bakımına dair bilgileri, yani o çiçekelr ölünce çok mu mutlu olcaklar ....:mad:

meraklı
22-04-2009, 10:35
Sn Optimus;

Sklamen başlığı altında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Bir de sulamayı azaltın isterseniz bir de öyle deneyin. Benim de bir klamenim var, enardan ya da ortasından fark etmiyor sulama şeklim ve çiçeğim çok çok sağlıklı.

meraklı
12-05-2009, 20:44
Sayın Kgursan,

Yaklaşık 2 ay önce 5 adet satıcının zambak dediği yumruk büyüklüğünde soğanlar aldım ve ektim. Saksıya ektiğim yaprak çıkarmayınca soğanı saksıdan çıkarıp baktım. Kökler çürümüş, neredeyse soğan da çürüyecekti. Ben de soğanların hepsini çıkarttım. Ancak diğer soğanlar bahçedeydi ve kök salmışlardı. Acaba bu soğanlar zambak soğanı mıdır? Şimdi ne yapmam gerekir, yardımcı olabilir misiniz? Soğanları lillum gibi değil, sarımsak gibi dişli değiller.

hüsnüyusuf
12-05-2009, 20:52
Amaryllis soğanına benzettiğim büyük soğanı bugün lale soğanı olarak aldım.:p
Lale soğanı olmadığına eminim.Satıcı Konya'dan getirdiklerini, gelecek sene açacağını söyledi.Küçük olanın ne soğanı olduğunu çıkaramadım.
Soğanları şimdi ekmeli miyim? Yardımlarınızı bekliyorum.

78083

hocam100
12-05-2009, 22:59
Bu tür ne olduğu belli olmayan soğanlar çiçek açmayabilir.Çünkü bu amarilise benzemiyor.Soğanlı bitkileri dağdan yol kenarlarından da kazıp satabiliyorlar.Sonu hüsran oluyor.Bence bilmeden ekmeyin.

meraklı
13-05-2009, 08:25
Sayın Kgursan,

Yaklaşık 2 ay önce 5 adet satıcının zambak dediği yumruk büyüklüğünde soğanlar aldım ve ektim. Saksıya ektiğim yaprak çıkarmayınca soğanı saksıdan çıkarıp baktım. Kökler çürümüş, neredeyse soğan da çürüyecekti. Ben de soğanların hepsini çıkarttım. Ancak diğer soğanlar bahçedeydi ve kök salmışlardı. Acaba bu soğanlar zambak soğanı mıdır? Şimdi ne yapmam gerekir, yardımcı olabilir misiniz? Soğanları lillum gibi değil, sarımsak gibi dişli değiller.

Cevap verebilecek arkadaş yok mu?
Şu an resim ekleyemiyorum ama ne yapacağım konusunda fikri olan bana yardımcı olabilirse sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

hüsnüyusuf
13-05-2009, 15:04
Bu tür ne olduğu belli olmayan soğanlar çiçek açmayabilir.Çünkü bu amarilise benzemiyor.Soğanlı bitkileri dağdan yol kenarlarından da kazıp satabiliyorlar.Sonu hüsran oluyor.Bence bilmeden ekmeyin.

Sn. Hocam100, amarilis olmadığına üzüldüm, ama yine de ekip denemek istiyorum. Cevabınız için teşekkürler.