View Full Version : Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)
Mum çiçeği kardeşliğinden baya etkilendim.Ben de mum çiçeği yetiştiriyorum.Ama neden japon gül'ü kardeşliğide olmasın dedim.Elimdeki japon gülün den 1 dal çeliklemeye çalışacağım.1 japon gülü kardeşi edinmek isterim.Çiçeği açtığında mükemmel bir görüntüsü oluyor.Elimdeki japon gülünün resmini sitelerden bulamadım.bende yakın bir görüntü olan bu resmi ekledim.
saygılar...:p
http://img162.imageshack.us/img162/4648/japonguluqh9.jpg (http://imageshack.us)
not: arsakay'a yeni bir çiçek daha.ama bunu bulmakta zorlanmıyacağına eminim.:D
Plumbago
14-08-2006, 16:42
3183
Latince Adı : Hibiscus rosa-chinensis
Türkçe Adı : Gül Hatmi, Japon Gülü, Çin gülü
Toprak İsteği : Hafif kuru, kireçli, tuzluluğa dayanıklı
Yetişme Alanı : Kıyı Ege, Akdeniz
3 m.'ye kadar boylanabilen, 2 m.'ye kadar yayılma alanı gösterebilen, yerden sık dallanan, çalı formunda bitkilerdir.
Gövde genç sürgünlerde, yeşil renkli yaşlı dalları gri renklidir. Yapraklar parlak yeşil renkli yumurta şeklindedir.
Çiçekler uzun saplı, çok göz alıcı, iri, beyaz ve kırmızı başta olmak üzere çok farklı renklerde olabilir. Tropik ve sub-tropik iklimlerde yaşar. Hava sıcaklığı 0 ºC' ın altına düşmemelidir.
Tohum ve çelikle üretilebilir.
Park ve bahçe düzenlemelerinde çiçekleri nedeniyle tercih edilir. Tek tek veya gruplar halinde kullanılabilir.
Merhaba
Güzel bir çiçek
Daha önce benimde vardı ..Sonra sizlere ömür..
Daha sonra bulamadım..
Mine Pakkaner
15-08-2006, 10:45
Ege ve Akdeniz'de bütün heryerde bulunabilen bir bitki. Ben kendi uygulamalarımda gülden çok dikiyorum. Bu bölgeler için yazın daha az sorunlu ve daha çok gösterişli .Kışın sert geçtiği yerlerde hemen zararlanıyor ve ilşk donlarda ölüyor.
İthal saksı bitkisi olarak bir dönem bodurlaştırılmış formları da gelmişti. Epeydir bu formlar yok.
İzmir'in sahil kesimlerindeki evlerin bahçe duvarlarında ve balkonlarda sıkça görülen çiçeklerdir...
Görüntüsü muhteşem... Açtığı çiçek anca 1 gün veya en çok 2 gün duruyor, açan çiçek düşerken bir yenisi açıyor...
4 sene sonra yeni taşınacağım eve hazırlık olsun amacıyla 3 küçük fide aldım ve baya da iyi gidiyorlar...
Bende 3 rengi mevcut, kırmızı, sarı ve açık pembe beyaz karışımı...
Resmini ekleyemedim, 398 kb fazla geldi sanırım...
Tohumla üretilmesi nasıl oluyor.
Bir arkadaşın yardımıyla küçültebildim...:p
Bakalım aktarabilecekmiyim...
Baştan ilk 3 çiçek... Başardım sanırım...:p
3339
bonsaireef
20-08-2006, 20:39
Real bunlar harika.Ben japon gülünün bu renklerini görmemiştim.Sadece kırmızısını biliyorum.Çok hoşuma gitti.
Şöyşe bir şey geldi aklıma.Acaba gövdeyi iki dallı şekilde büyütsek ve dalların biri kırmızı iken diğerine sarı aşılasak **** tam tersi sizce nasıl olur.
Doğru söylüyorsun, aşılamak mümkün... (Aşılama sayfalarını tekrar gözden geçirmem gerek) :p
Sarı - Kırmızı bir arada ne kadar da güzel bir görüntü verir, ki dallar da aşılamaya çok elverişli... (Cimbomluyuz sanırım) :p
Seneye aşılamayı iyice öğrenip (Çok az biliyorum) deneyeceğim...
Gerçi çelikleme usülü de üretilebilinir...
Beyaz hakim Benjamin var, aşılı...
Bir dalı düz yeşil yaprak çıkartıyor...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1743
Ama eve getirmem ile yapraklarının tümünü dökmesi bir oldu, şimdi yeni yeni toparlandı, onu da başka bir sayfada örnek olarak resmini koyacağım...
ben sanırım Japon gülünün beş rengini saymıştım.
tekrar aranayım etrafta
Okudum bende, sitenin bir sayfasında...
Denk geldiğim her çiçekçiye sordum, başka rengini bırak, beyaz ve sarısından bile haberleri olmayan çiçekçiler var...
Eflatun ve Şeker pembesi de olması gerek...
bizim pazara getiriyordu bir çiçekçi onda görmüştüm ben değişik renklerini,
Güzelbahçe de
Sarı - Kırmızı -Beyaz dan daha başka rengi varmı o pazarda???
Gelir bulurum o pazarı...
Hangi gün bu pazar???
Tam olarak nerede bu pazar, mevki verebilirmisin???
açıkçası bir süredir dikkat etmedim japon güllerine ne renkler olduğunu söylemem zor.renkler değil sayı kalmış aklımda.
pazar salı günü kuruluyor.sahilde çarşıda ziraat bankası karşısında sokakta yeri kolay ..çiçekçinin serasıda Zeytinalanı nda yol üstünde yeri shell i geçince sağda..
Teşekkürler Memet, adresi yazdım bir kenara...
Eğer akdeniz- ege iklimindeyseniz japon güllerini saksı yerine bahçede deneyin bence. Çiçeklenmesine ve dallanmasına bayılacaksınız garanti veriyorum. Çok farklı form verbiliyorsunuz dallarını örebilir ya da alt tarafını çıplak bırakıp tepe tacı oluşturabilirsiniz.Her durumda muhteşem görünüyor.Tek sorun mantari hastalıklara ve basra dediğimiz böceklere fazla duyarlı.Birde çiçekleri çok gösterişli olduğu için insanlarda koparma arzusu uyandırıyor.Ne yazıkki koparınca hemen soluyor.
Buldum buldum...
Katmerli açık pembe ile ortası sarı dışa doğru kırmızı olmak üzere 2 çeşit daha... (Tam cimbomlu yani):p
Vee tabi hemen aldım...
Tomurcuk halindeler, açsın resmini hemen koyacağım...
;)
japongülü ardeşin olurum. ama çiçekle ilğili çokazşey biliyorum. eğer sevgim onu büyütmeye yeterse kardeş olabiliriz
:p
Hoşgeldiniz...
Burada kalbur üstü çiçek ustaları var, ben kendimi çok şey biliyor sanıyordum oysa hiç bir şey bilmiyormuşum... :cool:
Üstelik bu ustaların da burunları kaf dağında değil, bildiklerini sabırla anlatıyor yardımcı oluyorlar...
Paylaşımcı bir site...
Kardeşlik nasıl oluyor bilmiyorum ki... :p
Samimi söylüyorum bilmiyorum, çiçek göndererek mi oluyor??? Yolda dayanmaz ki???
Teyzemde, ağaç formuna ulaşmış,sıklemen renginde japon gülü vardı,
çok büyüdüğü için kapıcıya verdi.(evde bakıyordu)
Oysa onu ne zorluklarla yetiştirmişti.
Çeliklerin iyi tutması için,çeliği diktikten sonra, siyah bir poşetin saksının üzerine geçirilmesi gerektiğini biliyorum,doğru bilip bilmediğim konusunda uzamanlar yardımcı olur sanırım.
Katmerli sıklamen pembe Japon Gülü bir harika imiş, açtı ve resmini hemen ekliyorum...
3489
Sırada ortası sarı - kenarları kırmızı olan var...
3491
Böylece 5 renk Japon gülüm oldu...
sitemizde kardeşliğin kuralları çok basittir.
Mine Pakkaner her mesajının altında imza olarak kullanıyor.
Hepsi bu....
real ilk resmin benim japon gül'ü lakin yarın açacak bende yarına hazırlanan tomurcuğu vereyim.
http://img322.imageshack.us/img322/7158/1000608dl4.jpg (http://imageshack.us)
Some at;
Senin gülün biraz daha koyu imiş sanki...
Aslında bu japon güllüreni büyütmeyip form vermek daha iyi sanırım...
5 renk oldu, daha da denk gelir ise çeşitlendireceğim...
real ben devam ediyorum form vermeyi sana bırakıyorum
açmaya ramak kala;
http://img416.imageshack.us/img416/9114/1000667ol3.jpg (http://imageshack.us)
Hoş geldin Dünyaya;
http://img356.imageshack.us/img356/9662/1000674sy0.jpg (http://imageshack.us)
http://img243.imageshack.us/img243/9131/1000676ff6.jpg (http://imageshack.us)
http://img243.imageshack.us/img243/2824/1000690jw4.jpg (http://imageshack.us)
Bende 6 tür Hibiskus var:
- Beyaz, Sarı, Pembe, Kırmızı - katmersız;
- Sarı ve Kırmızı - katmerli;
Kendi fotoraflarımı yüklemede biraz zorluk çekiyorum, yinede yakında olur...
Ve son gördüğüm bu çeşitten - yaprakları yeşil-beyaz, çiçeği de çok güzel... Kısmet ise yakında bende de olur...
3664
Bir arkadaşın yardımıyla küçültebildim...:p
Bakalım aktarabilecekmiyim...
Baştan ilk 3 çiçek... Başardım sanırım...:p
3339
Sizi çoook kıskandım.Ben japon gülünün hastasıyımdır.Elinizdeki renkleri çoook çok aradım ama bulamadım.Kırmızısını gördüm ve çoğaltmak için dalını kestim kurudu,ikinci kez kestim gene kurudu üçüncü dördüncüyüde çimlendirmeye çalıştım yine kurudu.Şimdi beşincisiyle uğraşıyorum ama oda kurumaya meyilli.Tesadüfen bir çiçekçide gördüm.Astronomik bir fiyat istedi alamadım.:(
Ağlıyacağım valla....
Bilen varsa lütfen yazsın.Bu çiçekten ANKARADA nerede bulabilirim???Veya nasıl çoğaltabilirim.Dalını kesip bir beze sar,suda beklet demeyim 304156875454 kez denedim.Olmuyor.
Ankarada nerde bulabilirsin bilmiyorum.
Bir beze sar demiyeceğim direk suya koyabilirsiniz. :D
Ankarada nerde bulabilirsin bilmiyorum.
Bir beze sar demiyeceğim direk suya koyabilirsiniz. :D
Onuda denedim.Bu sefer yayık ayranına koyacam.Belki ayran seviyodur.Denemediğim bir bu kaldı.
Plumbago
15-09-2006, 13:24
Hibiscus rosa-chinensis (Japon Gülü, Gül Hatmi) için;
Doğal koşullarda Ankara'da yetişmediği için kolay kolay bulamazsın bu bitkiyi.
Ancak Kıyı Ege ve Akdeniz şehirlerinden bulabilirsiniz. Fakat yetiştirmeniz kolay olmaz. Saksı içerisinde yazın dışarı, kışın içeri taşımakla mümkün olabilir. Fakat saksıda olduğu için asla istediğiniz görüntüyü yakalayamazsınız.
Üretim konusuna gelince Ankara koşulları için ne kadar başarılı olur bilemem ama erken ilkbaharda bir önceki yılın sürgünlerinden 3 yaprak boğumu içeren bir dalı yukardan ve aşağıdan kesin. Alt tarafı 60 derecelik bir açıyla kesmeniz toprağa temas yüzeyini arttırır ve köklenmeye daha çok yüzey bırakır.
En üstteki yaprak kalacak şekilde alttaki yaprakları temizleyin. İki boğun toprağın altına bir boğum toprağın üzerine gelecek şekilde toprağa dikin. (Torf katkılı bitki toprağı olması köklenme şansını arttırır) İlk sulamayı yaptıktan sonra toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayacak şekilde (ne az ne de çok) sulamasını yapın.
Nisan Mayıs aylarında yepyeni bir Japon Gülünüz olacaktır. ;)
Hibiscus rosa-chinensis (Japon Gülü, Gül Hatmi)
Gül hatmi (Althaea rosea) soğuklarda çiçeği kaynatılıpta boğazlara iyi gelen bitki değilmi?
http://www.xtec.es/col-anunciata-cerdanyola/plantes/malva%20reial.jpg
Bu çiçekten bende de var, adını merak eder dururdum...
Demek HATMİ çiçeği... Benimkinin rengi eflatun...
3767
Bilen varsa lütfen yazsın.Bu çiçekten ANKARADA nerede bulabilirim???Veya nasıl çoğaltabilirim.Dalını kesip bir beze sar,suda beklet demeyim 304156875454 kez denedim.Olmuyor.
MCDOGAN;
Abim çaresi Yok İzmir'e yerleşeceksin...
Hem burada dünya para verip de edindiğin o japon güllerinin tanesi 1,5 YTL...
Ne işin var Ankara'da, deniz yok, Japon, çin gülü yok... Gel vatandaş gel, gel, gell sen de gellll...
Çiçeklerin her çeşidi bedavaaaaaa...
Real bence sizin çiçeğinizle hatmi farklı..
hatmi otsu kışın uzun sürgünleri kuruyor baharda tekrar sürüyor.
isimlerden kaynaklanan bir karışıklık var gibi geliyor bana..
Hatmiyi üşütmeler için kullanmamanızı tavsiye ederim. kendisi allerjik sorunlar neden olabilir. Denemeyle sabittir..
Mine Pakkaner
17-09-2006, 11:09
Hibiscus rosa chinensis= Japon gülü- çin gülü
Hibiscus syriacus= Ağaç hatmi
Althea rosea =Gülhatmi
Althaea officinalis = Tıbbi hatmi
ÇAYINI YAPIP İÇMEDEN ÖNCE ÇOK DİKKATLİ OLMALISINIZ.
Gül hatmi (Althaea rosea) soğuklarda çiçeği kaynatılıpta boğazlara iyi gelen bitki değilmi?
http://www.xtec.es/col-anunciata-cerdanyola/plantes/malva%20reial.jpg
Bu çiçeğin tohumların dan isteyenler özele Kütahya bununla kaynıyor.
36 ve 37 nolu mesajları dikkate alıın, riske girmektense çayını içmeyin..
Onuda denedim.Bu sefer yayık ayranına koyacam.Belki ayran seviyodur.Denemediğim bir bu kaldı.
Ben nasıl köklendirdiğimi anlatim:
10-15sm bir filiz, bir bardak içine suya koyuyorum ve daha buyuk plastik şişe ile kapatıyorum - sera ortamı olsun diye; sıcak ve ozellikle ışık bol yerde tutuyorum; bazen plastik şişe çok buharlanınca acıp havalandırıyorum; boyle çok çabuk kök salıyorlar...
lerdemir
23-09-2006, 11:05
Benim de balkonumda güçlü bir biçimde büyümekte olan kırmızı bir japon gülü fidesi var. Biraz daha büyüyünce İstanbul'da isteyenlere çelik ya da fide iletebilirim.
Fotosunu da bugün yarın çeker foruma eklerim...
Levent
Ben nasıl köklendirdiğimi anlatim:
10-15sm bir filiz, bir bardak içine suya koyuyorum ve daha buyuk plastik şişe ile kapatıyorum - sera ortamı olsun diye; sıcak ve ozellikle ışık bol yerde tutuyorum; bazen plastik şişe çok buharlanınca acıp havalandırıyorum; boyle çok çabuk kök salıyorlar...
Aklıma yattı.Çelik alabileceğim biryer bulabilirsem deneyeceğim.Gerçi mevsimi geçtide olsun.Ya tutarsa..
MCDOGAN;
Abim çaresi Yok İzmir'e yerleşeceksin...
Hem burada dünya para verip de edindiğin o japon güllerinin tanesi 1,5 YTL...
Ne işin var Ankara'da, deniz yok, Japon, çin gülü yok... Gel vatandaş gel, gel, gell sen de gellll...
Çiçeklerin her çeşidi bedavaaaaaa...
Olsun.Ankaradada güzel bostan ve baş soğan yetişiyor:D ..Şaka bir tarafa keşke imkanım olsa..
lerdemir
25-09-2006, 22:59
Merhaba,
Balkonumda hızla büyümekte ve çiçekler açmak üzere olan Japon Gülümün yapraklarında problem başgösterdi son günlerde...
Beyaz beyaz kabarcıklar gibi noktacıklar var, ufak tefek tırtıl yenmişi gibi oyuklar var..
Makro fotolardan görüntü ile bir teşhis koyabilecek ve tedavi önerebilecek bir üstadımız var mıdır?
Şimdiden teşekkürlerimle...
Levent
Telaşa gerek yok, bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor. Böyle ufak tefek sararmalar, yaprak yırtılmaları normaldir. En nihayetinde yaprakların bir ömrü var, ve tüm yaprakların yaşı aynı değil. Kimisi daha önce zarar görüp dökülür, kimisi daha geç. Bitki büyümesinde bir sıkıntı yoksa telaş yapmayın derim.
lerdemir
26-09-2006, 11:56
İlgi ve Cevabınıza çok teşekkür ederim.
Oh, çok rahatlattınız beni.
Yani, iyi gidiyor sanırım şimdilik...
4-5 tane çiçeği açaçak, biri ise açmak üzere...
Baktıkça mutlu oluyorum...
Ancak beni asıl endişelendiren, sanki tırtıl veya bir kemirgen yemişcesine oyuk ve kesik olan yaprak idi...
Tekrar teşekkürlerimle,
Levent
Telaşa gerek yok, bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor. Böyle ufak tefek sararmalar, yaprak yırtılmaları normaldir. En nihayetinde yaprakların bir ömrü var, ve tüm yaprakların yaşı aynı değil. Kimisi daha önce zarar görüp dökülür, kimisi daha geç. Bitki büyümesinde bir sıkıntı yoksa telaş yapmayın derim.
lerdemir
27-09-2006, 23:16
Bakın, harika bir Japon Gülü açtı dün sabah...
Seyir zevkinize sunarım...
Levent...
lerdemir
27-09-2006, 23:20
Bu kez de boydan bir görüntü...
Buyurun...
lerdemir
27-09-2006, 23:42
Japon gülüm açtı. İşte ilk iki fotosu...
Benim de balkonumda güçlü bir biçimde büyümekte olan kırmızı bir japon gülü fidesi var. Biraz daha büyüyünce İstanbul'da isteyenlere çelik ya da fide iletebilirim.
Levent
lerdemir
27-09-2006, 23:43
Bu da boydan fotoğrafı
Plumbago
28-09-2006, 08:47
Bu konu ile ilgili olan iki başlığı birleştirdim. Japon Gülü ile ilgili tüm soru ve görüşlerimizi bu başlık altında tartışabiliriz....
Bu da boydan fotoğrafı
Çatlatcakmısın beni..Niyetin bumu? :D .Neyse ben fazla bakmayım gözüm değer.Daha sarı ve beyazıda var(ki ben kırmızısını bile bulamamışken onları nasıl bulurum fikrim yok)..1 japon gülleri 2 mum çiçeği psikolojimi bozdu.İnsanlıktan çıktım vallahi.
lerdemir
28-09-2006, 21:27
mcdoğan,
Beğendiğine çok sevindim...
Buradaki ustalara sorup öğreneyim, bu kırmızı bebekten ne kadar büyüdükten sonra çelik alabilirsem, ilk çeliği alıp sana göndereyim...
Sen kırmızıyı almış bil kendini, sarı ve beyazı ara iyisi mi...
Levent
Çatlatcakmısın beni..Niyetin bumu? :D .Neyse ben fazla bakmayım gözüm değer.Daha sarı ve beyazıda var(ki ben kırmızısını bile bulamamışken onları nasıl bulurum fikrim yok)..1 japon gülleri 2 mum çiçeği psikolojimi bozdu.İnsanlıktan çıktım vallahi.
Düşünmen yeter .Teşekkürler.
lerdemir
30-09-2006, 11:53
Bu arada bizimkisi bu sabah yine nefis bir çiçek daha açtı. Ama yukarıda fotoğrafını eklediğim ile birebir aynı olduğu için yeniden fotoğraflamadım tabii ki... :)
lerdemir
17-10-2006, 13:03
MCDOĞAN merhaba,
Uzun bir aradan sonra konuyu tekrar okudum da; kıştan çıktıktan hemen sonra; erken ilkbaharda benim kırmızı canavardan sana çelik hazırlayacağım inşaallah.
Herşey yolunda gider de ölmez sağ kalırsak yollayacağım inşaallah oldu mu?
Hem bak, bana da bugün "memet" kodlu İzmir Güzelbahçe'den Mehmet Bey'den Mum Çiçeği çelikleri geldi...
Paylaşımlar mutlu ediyor inan.
Kal sağlıcakla (erken ilkbahara kadar tabii) ;)
Levent
MCDOĞAN merhaba,
Uzun bir aradan sonra konuyu tekrar okudum da; kıştan çıktıktan hemen sonra; erken ilkbaharda benim kırmızı canavardan sana çelik hazırlayacağım inşaallah.
Herşey yolunda gider de ölmez sağ kalırsak yollayacağım inşaallah oldu mu?
Hem bak, bana da bugün "memet" kodlu İzmir Güzelbahçe'den Mehmet Bey'den Mum Çiçeği çelikleri geldi...
Paylaşımlar mutlu ediyor inan.
Kal sağlıcakla (erken ilkbahara kadar tabii) ;)
Levent
İlginiz için çok teşekkürler.İnanın söylemeniz bile mutlu etti.Ankara ekibinde yazmıştım burada yazmayı unutmuşum.Sarısını,beyazını,kırmızısını ve yavru ağzı renklerini buldum.Ankarada karşıyaka mezarlığının etrafındaki bir serada hepsi vardı ve fiyat çok uygundu.İsterseniz size farklı renklerini yollayabilirim.Gerçi filizleri daha ufak ama eninde sonunda büyüyecek(vaybe ,daha kırmızısını aylarca arayıp bulamazken neler söyler oldum:D ).
Bu arada benimkiler yapraklarını sarartmaya başladı.Hergün bir yaprağını sararırken buluyorum.Acaba mevsimdenmi yoksa başka bişilermi var?Zaten deynek gibiler.
Tekrardan teşekkürler....
Sanki ben göbeği kırmızı kenarları beyaz olanı gördüm gibi.. sizinki düz beyaz mı?
lerdemir
18-10-2006, 12:42
Yaaa işte böyle MCDOĞAN,
Daha dün "kırmızı" için bizler sana temin edelim diyorduk sana; şimdi ise baksarısı vaarr, beyazı varr, yavruağzı bile var diyen sensin... Ee, kader işte...:rolleyes:
Şaka bir yana, sarı, beyaz ve yavruağzı renklerden -eğer mümkünse tabii- 2şer adet minik çelikçiklere talibim şimdiden...
Teşekkürlerimle
Levent
lerdemir
18-10-2006, 12:46
Bu arada aklıma geldi, üstadlara sormak lazım;
Bu, farklı renkteki çelikler geldikten sonra, en gelişkin Japon Gülümüzün farklı ana dallarına farklı renklerde aşılama yapsak, bir tane Japon Gülünün ana dallarından 4 ayrı renkte güller alsak, ne şahane olur değil mi?
Üstadların görüşlerine arz ederim.
Saygılar
Levent (Biraz dilekçe sonu gibi oldu ama olsun artık :)
Sanki ben göbeği kırmızı kenarları beyaz olanı gördüm gibi.. sizinki düz beyaz mı?
Göbeğinde çok hafif bir kırmızılık var ama %95 belki daha fazla beyaz...
Yaaa işte böyle MCDOĞAN,
Daha dün "kırmızı" için bizler sana temin edelim diyorduk sana; şimdi ise baksarısı vaarr, beyazı varr, yavruağzı bile var diyen sensin... Ee, kader işte...:rolleyes:
Şaka bir yana, sarı, beyaz ve yavruağzı renklerden -eğer mümkünse tabii- 2şer adet minik çelikçiklere talibim şimdiden...
Teşekkürlerimle
Levent
Beni sizler varettiniz.Sağolun varolun :D . İstediğiniz renkleri yollamaktan zevk duyarım fakat şu anda sopa gibiler.Diplerinden filiz veriyor ama çeliklenecek kadar değiller.Daha çok küçükler.Fotolarını çeker yollarım.Bu arada felaket yaprak döküyorlar :( .Kış geldi diyemi yoksa bir dertlerimi var.Onlarda ben gibi kış geldimi depresyonamı giriyor ne?Onları bulana kadar canım çıktı birde kururlarsa dayanamam(gider birer tane daha alırım dermişim ;) ).
Bu arada dikkat ettim filizleri sopadan daha hızlı büyüyor.Tahminen 2 aya kadar çelik alınabilecek hale gelirler.O zaman size gönderirim,fakat benim köklendirmemi beklemeyin onlarcası elimde kaldı.Keser sarıp sarmalar yollarım.Gerisi size kalmış.
Önümüzdeki ay yine bana hatırlatırsanız iyi olur.Bakarsınız büyüyeceği tutar,unuturuz munuturuz.Çekinmeyim.
lerdemir
19-10-2006, 11:25
Peki Mcdogan,
Çok teşekkür ederim.
Köklendirme sorun değil, susuz veya nemsiz kalmamış çelikler yeter bana...
Sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Levent
japon gülünün çelikleri ne zaman dikiklir.
bilgilendirirseniz sevinirim
Excellium
03-11-2006, 08:42
Çeşme'deki evde kırmızı, sarı, beyaz ve kırmızı-sarıdan boyu 3-4m kadar olmuş bol miktarda japon gülümüz var. Fotograflarını aradım ama bulamadaım. Çekince gönderirim. İsteyene de çelikler gönderebilirim, zira her yıl testere ile kesmek sureti ile ( dallar bilek kalınlığında) buduyorum. Yazın mangaldaki odun ihtiyacını böyle gideriyorum.
Japon gülü bulmak için çırpınan arkadaşlar bunu okurken sandalyeden düşecek..
istanbul'a göndermeniz mümkün mü?
Excellium
03-11-2006, 18:48
Elbette. Doğayı seven insanlar için Mars'a bile gönderirim.
lerdemir
05-11-2006, 16:47
...her yıl testere ile kesmek sureti ile ( dallar bilek kalınlığında) buduyorum. Yazın mangaldaki odun ihtiyacını böyle gideriyorum.
Vahşeett, vahşeettt !!! :p
Sizi şiddetle kınıyorum :D
Hele ki böylesine yeşil dostu bir forumda !!! cık cık cıkk... :D
lerdemir
05-11-2006, 16:49
Elbette. Doğayı seven insanlar için Mars'a bile gönderirim.
Kırmızı renk dışındakilerden eğer mümkün ise 2'şer adet çelik talep edebilir miyim? Hani şöyle en fazla bir kurşunkalemin iki katı kalınlığında ve yarı odunsu bir dal da olursa tadından yenmez.... :o
bahcıvan
05-11-2006, 19:55
Kırmızı renk dışındakilerden eğer mümkün ise 2'şer adet çelik talep edebilir miyim? Hani şöyle en fazla bir kurşunkalemin iki katı kalınlığında ve yarı odunsu bir dal da olursa tadından yenmez.... :o
Levent beye yolladıklarınıza ilave 2 şer dalda ben rica etsem, hatta 2 şer dalda maltepe gurubundan aybala ve turunç için istesem:D :D
Maltepe grubu hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için :dilli: :D :D
Excellium
06-11-2006, 19:02
Arkadaşlar hepsi not alınmıştır. Herkese yetecek kadar odun.. pardon çelik var. İtişip kakışmayalım lütfen. Düzgün bir sıra olalım.
Ancak bu arada cumartesi günü Denizli-Sarayköyde bir trafik kazası geçirdiğim için bir kaç hafta Çeşme'ye gidemeyeceğim sanırım. Ancak ilk gidişimde kucak kucak çelik toplayacağımdır. İlginize teşekkürler
Arkadaşlar hepsi not alınmıştır. Herkese yetecek kadar odun.. pardon çelik var. İtişip kakışmayalım lütfen. Düzgün bir sıra olalım.
Ancak bu arada cumartesi günü Denizli-Sarayköyde bir trafik kazası geçirdiğim için bir kaç hafta Çeşme'ye gidemeyeceğim sanırım. Ancak ilk gidişimde kucak kucak çelik toplayacağımdır. İlginize teşekkürler
geçmiş olsun arkadaşım kaza nasıl oldu,iyimisiniz şimdi
lerdemir
06-11-2006, 23:19
Büyük geçmiş olsun... Umarım sadece maddi hasarlı bir kazadır...
Excellium geçmiş olsun..
Çelik almak için güllerde olduğu gibi mevsimi takip etmek gerekli olabilir..
Mine hanıma danışıp alın çelikleri bence..
Excellium
07-11-2006, 19:37
Mine hn, Mine hn,
Japon gülü için ne zaman çelik almalıyız? Arkadaşlar itişip duruyorlar. Acelemiz var.
Mine hanım bir kaç gün dışarda..siz biraz oyalamaya çalışın sıradakileri..
Excellium
08-11-2006, 08:59
Büyük geçmiş olsun... Umarım sadece maddi hasarlı bir kazadır...
Teşekkürler. Sadece maddi hasar ama araba sanırım hurdaya çıkacak. Biz kemer taktığımız için burnumuz kanamadan çıktık.
bahcıvan
08-11-2006, 10:34
Çok geçmiş olsun. Canınız sağolsun, araba yine olur, olmasa ne olur.(Vay be şiir gibi oldu:D )
Sağlığınız yerindeye önemli olan o.
Ben sıradaki arkadaşları oyalarım siz dert etmeyin. (Bu durumda 2 dal fazladan hak ederim değilmi.
Bu çiçek sevgisi yüzünden, nerde ne görsem, duysam istiyorum, allah sonumu hayır etsin.
BENDE ÇELİK İSTEYEBİLİR MİYİM?
yANMASIN ATEŞLERDE
Çeşme'deki evde kırmızı, sarı, beyaz ve kırmızı-sarıdan boyu 3-4m kadar olmuş bol miktarda japon gülümüz var. Fotograflarını aradım ama bulamadaım. Çekince gönderirim. İsteyene de çelikler gönderebilirim, zira her yıl testere ile kesmek sureti ile ( dallar bilek kalınlığında) buduyorum. Yazın mangaldaki odun ihtiyacını böyle gideriyorum.
pakii benim de kırmızı hariç beyaz sarı - ve kırmızı-sarıdan çelik isteme vede edinme ihtimallaerim nelerdir ;)
size mukabilnde şayet isterseniz sizde yoksa katmerli sarı, katmerli, siklamen pembesi veya (vişneçürüğü) , ve katmerli somon rengi patlıcan rengi çizgili yollıyabilirdim.
saygılar
bahcıvan
12-11-2006, 23:27
Sn praecox olmazki ama böyle nispet yapar gibi :) Bana ne bende istiyorummm :) Aradığınız çiçek varsa adını yazında yerine bulabildiklerimden veririm :)
Sn praecox ayıp olmazsa ben de isteyebilirmiyim.Japon gülüm hiç yok sizdede maşallah herbir çeşitinden mevcut.Hepsinden mümkünse çelik isteyebilirmiyim..
cihan_as
16-11-2006, 18:03
merhaba Excellium çeliklerden bende isteyebilirmiyim ben gelır alırım altındag semtındeyım
bahcıvan
16-11-2006, 18:44
Arkadaşlar sıraya girelim :) Sn praecox'dan ses yok ama biz sırayı bozmadan bekliyelim belki iyi halden renk-renk çelikleri alırız :)))
Daha önce vardı ama tutturamadım.Bende japon gülünün hiçbir rengi yok.Çelik-lerin Mart ayında alınması mı uygun?
Sıra mıra göremiyorum özelime yazan götürüyor. Bence burda neyi bekliyorsunuz ki... :)
İstek ve talepleri büyük miktar özelimden karşılıyorum. son bir kaç çeliği beyaz katmerli ile takasa ayırdım ama şansınızı yine d bir deneyin derim...
ya tutarsa... :)
Sıra mıra göremiyorum özelime yazan götürüyor. Bence burda neyi bekliyorsunuz ki...
Bence bu işte bir terslik var. Neden burada yazışılıyor o zaman? Verme teklifinizde, özelden mesaj atın diye not yoktu...
Ama işler hep böyle yürür :)
bahcıvan
16-11-2006, 22:01
Sıra mıra göremiyorum özelime yazan götürüyor. Bence burda neyi bekliyorsunuz ki... :)
İstek ve talepleri büyük miktar özelimden karşılıyorum. son bir kaç çeliği beyaz katmerli ile takasa ayırdım ama şansınızı yine d bir deneyin derim...
ya tutarsa... :)
Özelede yazdım ama ses seda yok.
Şimdi ne yapayım ? :)
Ben de çoktan yazmıştım özelinize. Bana da ses vermediniz
Yanlış bir şey mi yaptım acaba
BenBen1967
06-12-2006, 20:13
ben bir tane japon gülü aldım kırmızı açtı çiçeği ama bir gün kaldı üstünde çiçek bu normal mi? bu arada bunu nasıl üretebilirim elinde farklı renkte fazla olanlar varsa banada yollayabilir mi? ben bu site yüzünden evi gene botanik bahçesine çevirmeye başladım ev halkı isyana başladı hareket edecek alan kalmamış:) evde her türlü aksiyon hareketi yasaklandı tarafımdan. top oynamak koşmak estirmek fazladan cam pencere açmak yasak:)
bahcıvan
06-12-2006, 20:27
Ben de çoktan yazmıştım özelinize. Bana da ses vermediniz
Yanlış bir şey mi yaptım acaba
Özel, genel fark etmiyor sanırım bende bir cevap almadım. Sağlık olsun. Ben bir kırmızı japon gülü çeliği buldum. Bundan sonra edineceklerimde olmayan arkadaşlarım için olacaktır.
Ben edindimde ne oldu ...
Bilmediğim nedenden dolayı hepsini kaybettim.Çelikleri torfa dikip.Üstüne poşet geçirdim.Birkaç gün sonra Çürümüş bir şekilde buldum.:(
Sevincim kusrağımda kaldı..
Ben sesiz kalayım dedim
ancak sayın Elfogi'nin de belirtiği gibi hibiscuslarım tek bir sap kalana değin çelikleyip dağıttım. ancak sonradan bu tarz haberler beni duraklattı. bir kaç üyeden takas ettiğim çeliklerde de karşı tarafın bunu yaşadığını duyunca burda bir şeylerin yanlış yapıldığı yolunda bir düşünce oluşdu kafamda.
şu anda elimde kendi anaç bitkilerimin çelikleri yok karşı taraflardan aldığım çelikleri geliştiriyorum. bendekilerin gelişimi gayet iyi gibi. belki ilerde hazır köklenmiş küçük saksılar halinde takası kendi fikrimce daha verimli olur kanısındayım.
lerdemir
07-12-2006, 10:40
Elfogi,
Sonuca üzüldüm.
Ancak tekrarının olmaması ve diğer arkadaşlara bilgi olması açısından sormak isterim:
"Poşeti öğlenleri, günün ısındığı saatlerde kaldırıp havalanmasını sağladınız mı? Yoksa, poşetler sürekli çeliklerin üzerinde mi kaldı?"
Sürekli kapalı tutarsanız çürümeye yolaçarsınız; ki sanırım sizin vak'ada da bu olmuş.
Tabii her zaman olduğu gibi bu konuda da yine uzman arkadaşlar kesin teknik açıklamayı yapacaklardır.
Saygılar...
bahcıvan
07-12-2006, 10:42
Takas karşılığında ne isteyeceğinizide bilirsek hazırlık yapardık:dilli:
lerdemir
07-12-2006, 11:32
Elfogi,
Bakın, Mine Hn.'ın bana zamanında çelikler ve poşet uygulamasıyla ilgili yönlendirmesi aşağıdaki bağlantıda.
Sizin de sorununuz çok ıslak toprak ve havasız kalmış zavallı çelikçik olabilir bence...
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=42737&postcount=146
Takas karşılığında ne isteyeceğinizide bilirsek hazırlık yapardık:dilli:
Bahçıvan, bazı aşırı çıkışlar yapıyorsun, anlıyorum/anlamıyorum orasını geçelim.
Ama çok açık yazılmış bu yazının nesini anlamadın da yukarıdaki gibi bir cümle kuruyorsun?
Ben sesiz kalayım dedim
ancak sayın Elfogi'nin de belirtiği gibi hibiscuslarım tek bir sap kalana değin çelikleyip dağıttım. ancak sonradan bu tarz haberler beni duraklattı. bir kaç üyeden takas ettiğim çeliklerde de karşı tarafın bunu yaşadığını duyunca burda bir şeylerin yanlış yapıldığı yolunda bir düşünce oluşdu kafamda.
şu anda elimde kendi anaç bitkilerimin çelikleri yok karşı taraflardan aldığım çelikleri geliştiriyorum. bendekilerin gelişimi gayet iyi gibi. belki ilerde hazır köklenmiş küçük saksılar halinde takası kendi fikrimce daha verimli olur kanısındayım.
Yaşatılamama gibi bir durum var, en iyisi çelikleri köklendirmeyi de ben yapayım deniyor. Karşılığında bilmem ne isterim denmiyor.
Lütfen dikkatli oku olur mu? :)
Sayın praecox
Benim Hatamdan dolayı çelikleri kaybettim.Üzgünüm.Fikrinize saygı duyuyorum.Biz acemiler için güzel bir fikir...:)
Sayın Lerdemir
Ayne sizin tahmin ettiğiniz gibi oldu.İşler yoğun olduğu için sanırım havalandırmayı unuttum.İlginiz için teşşekkürler...:)
bahcıvan
08-12-2006, 23:16
Bahçıvan, bazı aşırı çıkışlar yapıyorsun, anlıyorum/anlamıyorum orasını geçelim.
Ama çok açık yazılmış bu yazının nesini anlamadın da yukarıdaki gibi bir cümle kuruyorsun?
Yaşatılamama gibi bir durum var, en iyisi çelikleri köklendirmeyi de ben yapayım deniyor. Karşılığında bilmem ne isterim denmiyor.
Lütfen dikkatli oku olur mu? :)
Pardonda ben anlayamadım bu tepki neden benim sorduğum ****** çiçek olarak ne istendiğidi. Bunun dışında başka birşey insanın nasıl aklına gelebilirki.
Şuan beni çok üzdüğünüzü belirtmeden edemiyeceğim.
bahcıvan
08-12-2006, 23:24
[QUOTE=malina]yapayım[/B] deniyor. Karşılığında bilmem ne isterim denmiyor.
Şu yukarda yazanıda demin farkedememişim. Böyle anlam çıkarmanız gerçekten çok üzücü.
Aslında şuan çok şey söylenebilir fakat. Sadece şunu söyliyeceğim sitede herkes bir şekilde küstürülüyor . bonsaireef arkasından uyar11 sıra bende mi?
Bunu hakkettik mi?
Eğer hak ettikse açıkca buraya yazın bende bu siteyi terk ederim.
Ama bazıları gibi birşey olmamış gibi davranamam. ben çiçek derken başkalarının aklına bilmem ne mi sorusu gelecek kadar yanlış anlaşılıyorsam orada durmam anlamsızdır bana göre...
bahcıvan
09-12-2006, 02:42
Sayın malina mesajımı yazalı yaklaşık 3 saat oldu siz zahmet edip bir cevap yazmadınız.
Ben 42 yıllık hayatım boyunca hiç korkak olmadım, olanlardanda hoşlanmadım.
Ve 42 yıl boyunca hayatımda ağaçlar net te yoktu bundan sonra olmamasınında çok bir eksikliği olmayacaktır mutlaka ne sizin için nede benim için.
Birde tekrar belirtmek istiyorumki, siz bazı insanlara karşı kayırıcısınız. Bazı hataları görmemek için insanın kör olması gerekir.
****** ben sizin site dışı bağlantılarınızı bilemem bilsemde ilgilenmem. Çünkü bir site içindeyiz ve orda yaşadıklarımız söz konusu.
Dediğim gibi korkuları sevmem, huzursuzluklarıda. Huzurum olmayan yerdede olmam.
Buradan herkese sevgilerimi sunuyor ve sitenizden ayrılıyorum.
Sevgili arkadaşlarım,
Şuan sitemizden ayrılma kararı almış bulunuyorum. Bunun nedeni takas için bir çiçek belirtilmesini istediğim bir mesajımın malina tarafından bel altı bir şekilde algılanmasıdır.
Onurlu bir insan olarak hakkımda böyle düşünebilen bir insanın evinde misafir kalamıyacağım gibi bu sitede de üye kalmamam gerektiğini düşünüyorum.
Hepinizle sanal ve kısmen reel olan bu sohbetler çok keyifliydi.
Buradan kendisine çiçek veya tohum vermeye sözüm olan arkadaşlarıma sözüm geçerlidir.
Ayrıca gerçek hayattaki cafem hepinize açıktır (gelmeden önce haber verirseniz poğaça yaparım :) )
Benimle sohbet etmek isterseniz.
ferihaorman@hotmail.com adresinden görüşebiliriz.
Hepinize gönül dolusu sevgilerimi bırakıyorum.
Mutlu kalın.
Çıkmadan taze çay demledim semaverde, ayrıca size ellerimlede poğaça yaptım, hatta turuncun tavsiye ettiği gibi fırını iyice ısıttıktan sonra tepsiyi fırına koydum. Bu kez daha güzel oldu yani:D
Kahveye (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1864&page=42)yazmışsınız. Konuyu bilmeyen neler olup bittiğini anlamayacak diye buraya alıntılamak zorunda kaldım.
Yazdığım bir cümleyi belaltı ima olarak algılamanızı anlamakta zorlanıyorum. Cümlede o bölüme vurgu yapacak olsam onu kalınlaştırırdım. Ne demek istediğimi doğru ifade ettiğimi sanıyorum.
Algılamakta zorlanışım, bunu ima etmiş olabileceğimi düşünmenizden, yoksa argoda Karşılığında bilmem ne isterim ifadesinin cinsel anlamda istemek olduğunu biliyorum.
İyi de size bunu neden söyliyeyim ki?
Benim de burada sataşma var demem gerekir:)
Tabii ki ben sizin site dışı bağlantılarınızı bilemem, bilsem de ilgilenmem.
Durum gerçekten komik.
"Karşılığında bilmem ne isterim denmiyor" yerine yazılacak başka cümleler tabii ki olabilir. EB mi, orkide mi, torf mu ? Hepsini kapsayan ya da hepsine gönderme yapan anlamda "bilmem ne" kullanılmıştır.
"Belden aşağı" muhabbetiyle hiç suçlanmamıştım. O da oldu :)
Burda ki konu sanırım beni de kapsıyor.
bu özelikle karşılığında "bilmem ne" alırım demek den benim olası kastım veya yazmak istediğim, bilmem sizin elinizde hangi renkler var nelerle takas edebilirim yani hangi renkleri veya hangi diğer değişik ilgimi çekebileceğim türleri anlamında kullanılmıştır.
karşı taraf ben istiyorum diye yazar da bende bu şu var diye karşı teklifte bulunmazsa...
Takdir edersiniz ki fazlasın birileri ile paylaşmak demek çiçekleri bilmeyen birine vermek anlamında değildir. takasdan anladığım bitkilerimi bilen anlıyan birine vermek vede bildiğim bakabileceğim bitkileri almak demektir. sahip olmak istediğim bitkilere bakamıyacaksam ilgimi de çekmiyorlarsa, takasa girmem.
burda tabii iyi niyetli arkadaşların olası hatalar veya bildikleri halde bazı hastalıklara bitkilerin yenik düşmesi sonucu gibi durumlar bu kapsam dışındadır
Hepimiz kardeşiz.Ortada yanlış anlaşılma var.Herkes dile getirmek istediği ifadeyi açıklamış.Ortada herhangi bir sorun da yok..Küçük sebeblerde ya da olmayan bir sebeb yüzünden de siteden ayrılmaya da gerek yok ...:)Hepimizin birbirimize ihtiyacı olabilir ya da olmayabilir.Ama bilgilerimizi ve de elimizdeki çiçekleri paylaşabiliriz.Arzu eden istediği kişiye verebilir.Herkes bu konuda özgürdür. İnsan elinde fazla olan bir türü zaten herkesle paylaşmaya hazırdır.isteyen katılır **** katılmaz.Kimse bir yere gidemez herkes burda kalmalı..Okey...:)
bonsaireef
09-12-2006, 14:36
Aslında şuan çok şey söylenebilir fakat. Sadece şunu söyliyeceğim sitede herkes bir şekilde küstürülüyor . bonsaireef arkasından uyar11 sıra bende mi?
Bunu hakkettik mi?
Konuyu bilmiyorum. Konu ile ilgim yok. Burada sadece benden bahsedildiği için yazıyorum.
Bahçıvan benim siteden bir süreliğine ayrılma nedenim küstürülme değildir. Bu konuda açıklama yapma gereği duyuyorum çünkü başkaları da o şekilde düşünebilir. Editörlükten ve sitede yazmadan bir süreliğine ayrılma nedenim tamamen ders çalışmam gerektiğinden kaynaklanıyor. Çok fazla zaman harcayıp sınavıma gereken önemi veremediğimden böyle bir karar aldım. Sınavımı kazanır kazanmaz tekrar sitede yazmaya devam edeceğim. Sizin anladığınız gibi bir küstürülme durumu söz konusu değildir.
Bu siteden yüzyüze görüştüğüm kimse yok. Herkes ile burada tanıştım ve burada muhabbet ediyorum. Ama öyle güzel dostluklarımız var ki bunu kesinlikle kaybetmek istemem.
Malina bu sitenin ayakta kalması için en çok çaba sarfeden kişidir. Bana her zaman destek olmuştur. Çok sıkıntılı zamanlarımda hep yanımda olmuştur. Bunuda buradan belirtmek istedim. Malina hep yanlış anlaşılıyor. Malinayı çok seviyorum. Diğer arkadaşlarımı da çok seviyorum. Burada bir aile ortamı var ve aile arasında bazen böyle tartışmalar olur ama küslük olmaz, olmamalı!
Ne güzel o zaman ...Buna sevindim...Sınavlarınızda başarılar...
Merhaba,
Uzun yillardir bir japon gülü agacim var.Fakat son dönemde cicek acmiyor? Acaba bununla ilgili bilgisi olan arkadaslar bilgi verebilir mi ? Cicek actirmak icin neler yapmak gerekir ?
Hoş geldiniz Japon; sorularınıza yanıt alabilmek için kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmanız gerekiyor. Ondan sonra uzman arkadaşlarımız size yardımcı olmaya çalışacaklardır. Sevgiler.
Merhaba Todor , ilgili baglantıyı farketmemistim.Yardimci oldugun icin tesekkurler.
Benim de vardı bir zamanlar. Kışın balkonda unutupta donarak ölümüne sebep olana kadar:(
Bol güneş seviyor. Eğer uzun süredir aynı saksıdaysa, yeterli beslenemediğinden toprak değişimi istiyor olabilir. Gübreleme yapıyor musunuz?
Plumbago
19-01-2007, 13:50
Merhaba,
Uzun yillardir bir japon gülü agacim var.Fakat son dönemde cicek acmiyor? Acaba bununla ilgili bilgisi olan arkadaslar bilgi verebilir mi ? Cicek actirmak icin neler yapmak gerekir ?
Merhaba japon, aramıza hoşgeldin ;)
Bize bitki hakkında biraz daha bilgi verebilir misin? Hatta mümkünse resmini de siteye eklersen daha da faydası olur. Mesela, bitki saksıda mı, toprakta mı? Yapraklarda bir problem var mı? Güneş görüyor mu?
Bu tip bilgileri verirsen daha sağlıklı yorum yapabilmemiz mümkün olcaktır.
Merhaba, hosbulduk,
Bitki ev icinde orta buyuklukte bir saksıda , sag taraftan pencereye bakiyor sol yani duvar.Kis ayinda pek gunes almiyor, ama eskiden kisinda cicek acmisti.
Bu bitkilerde kac yasindaki bitkiye yasli denir bilemiyorum ama 15 sene herhalde yasli oluyordur.
Yapraklarinda genel anlamda bir problem yok, bir iki yapraginda kucuk tirtil yenmesi gibi delikler var ama azinlikta. zaten tirtil da yok .
Yakinda topragini degistirmeyi dusunuyorum biraz daha buyuk bir saksiya aktaracagim.Bunlar yeterli olur sanirim.
Suya istekli bir agac ayrica ne kadar cok su verilirse (olcuyu kacirmadan) o kadar canli duruyor.
Birde piyasada cicekler icin vitaminler var bunlarda uygun olabilirmi ?
Ya da gubremi satin almaliyim.
Evde yasayan Japon Gullerinin cinari icin yaptiginiz yardimlara tesekkur ederim.
Umarım; japon gülünüz eskisi gibi bol bol çiçek açar. Sizden bir ricam var. Lütfen, güzelim Türkçe' mizi düzgün kullanalım. İmla kurallarına uyalım ve harfleri doğru kullanalım. ç,ş,ğ,ü,ı bizim dilimizin harfleridir. Kullanmakta tereddüt etmeyin. İngilizce' ye de özenmeyin:)
Plumbago
19-01-2007, 16:03
Saksıdaki bir bitki için 15 yaş oldukça fazla sayılır.
Bitkiyi daha büyük saksıya alırken, dallarına sert budama yapmanız, kök uçlarından aşırıya kaçmamak koşuluyla budama yapmanız durumunda bitkinizi biraz gençleştirmeniz mümkün olacaktır.
Ayrıca sulama ve gübre konusunda da dikkatli davranmanız gerekir. Çünkü gelişme ortamını çok iyi tuttuğunuz takdirde bitki çiçek açmak yerine boylanmayı ve gelişmeyi tercih edecek çok gür fakat çiçeksiz bir bitkiniz olacaktır.
Japon güllerinin doğal yetişme ortamlarının kısmen kurak bölgeler olduğunu unutmamanız gerekir.
Piyasada bulunan vitaminlerin bitkilere faydası vardır. Saksı değişiminden sonra dozajına uygun olarak kullandığınızda bitkinin gelişmesine ve çiçek açmasına yardımcı olur.
Anladığım kadarıyla bitkinin bulunduğu ortam kışında sıcak. Yine de bu işlemleri yaparken özellikle erken ilkbahar dönemini tercih etmenizi tavsiye ederim. Bitki kendini toparlamaya başladıktan sonraki bahar günlerinde bitkiyi dışarıya çıkarın ve direk güneş ışığı görmesini sağlayın.
Evde yasayan Japon Gullerinin cinari icin yaptiginiz yardimlara tesekkur ederim.
Burada ne demek istediğinizi pek anlamadım ama yine de sitemiz adına "rica ederiz ne demek" diyeyim ;)
Umarım; japon gülünüz eskisi gibi bol bol çiçek açar. Sizden bir ricam var. Lütfen, güzelim Türkçe' mizi düzgün kullanalım. İmla kurallarına uyalım ve harfleri doğru kullanalım. ç,ş,ğ,ü,ı bizim dilimizin harfleridir. Kullanmakta tereddüt etmeyin. İngilizce' ye de özenmeyin:)
Gösterdiğiniz dikkat için çok teşekkür ederim.Hızlı yazım alışkanlığından kalma buna paralel, geçmişte kullanılan değişik dil özelliklerindeki klavye alışkanlıklarından kalma, bir tecrübe olsa gerek.Ayrıca tanımadığınız bir kişi için hangi konuya özendiğini açıklamakta, günümüz önyargı ile insan tanımlama sorunlarının başında gelmektedir.
Dediğiniz gibi; İmla kurallarına uyalım ve harfleri doğru kullanalım.Ayrıca virgülden sonra bir boşluk bırakalım, yazım estetiğine katkı sağlayalım.Forum yüz simgelerini kullanalım , mirc gibi programlar ile karşımıza çıkan noktalama işaretlerinden oluşturulmuş kombinasyonları kullanmayalım.
Üye adlarımızı Türkçe seçmeye ve Türkçe karakter kullanmaya özen gösterelim.Gerekiyorsa program kodlarında değişiklik yapalım.
(Yukarıdaki metinde yapılmış herhangi bir dilbilgisi hatasını mazur karşılamanızı umuyorum.)
Saksıdaki bir bitki için 15 yaş oldukça fazla sayılır.
Bitkiyi daha büyük saksıya alırken, dallarına sert budama yapmanız, kök uçlarından aşırıya kaçmamak koşuluyla budama yapmanız durumunda bitkinizi biraz gençleştirmeniz mümkün olacaktır.
Ayrıca sulama ve gübre konusunda da dikkatli davranmanız gerekir. Çünkü gelişme ortamını çok iyi tuttuğunuz takdirde bitki çiçek açmak yerine boylanmayı ve gelişmeyi tercih edecek çok gür fakat çiçeksiz bir bitkiniz olacaktır.
Japon güllerinin doğal yetişme ortamlarının kısmen kurak bölgeler olduğunu unutmamanız gerekir.
Piyasada bulunan vitaminlerin bitkilere faydası vardır. Saksı değişiminden sonra dozajına uygun olarak kullandığınızda bitkinin gelişmesine ve çiçek açmasına yardımcı olur.
Anladığım kadarıyla bitkinin bulunduğu ortam kışında sıcak. Yine de bu işlemleri yaparken özellikle erken ilkbahar dönemini tercih etmenizi tavsiye ederim. Bitki kendini toparlamaya başladıktan sonraki bahar günlerinde bitkiyi dışarıya çıkarın ve direk güneş ışığı görmesini sağlayın.
Burada ne demek istediğinizi pek anlamadım ama yine de sitemiz adına "rica ederiz ne demek" diyeyim ;)
Önerileriniz için teşekkür ederim.O zaman bu işlemleri ilkbaharda uygulamaya çalışacağım.
Orada demek istediğim ;
Hızlı yazılmış zor anlaşılan hali;
Daha açık anlamı;
Ev ortamında yaşayan japon güllerinin çınarı için yaptığınız yardımlara teşekkür ederim.
Tamamen doğru anlamı;
.........
Merhabalar benim de salonumda bir japon gülüm var katlı kırmızı , takriben 10 lt lik bir saksıda ve boyu 1.5 mt yi geçiyor , çok dallı ve budaklı iyice dağildığı için bir kurdela ile topladım ama ben sadece baharda çiçek açtığını sanıyordum. Yorumlarda kışın da çiçeklendiğini yazanlar olunca endişelendim zira ben bütün yıl bunu bekliyorum.bir süre daha idare eder umarım bu saksıda kırşehirden izmirdeki evimizin bahçesine götürmeyi düşünüyoruz bir şekilde.
Budamaya nedersiniz.Bahara tekrar yeşerir.Belki bizede çelik verir siniz.:)
Elfogi doğru söylüyorsunuz hem bu şekilde İzmire götürmek te çok zor olucak.Budama işini de ancak eşim halleder , tabii ki çelik verebiliriz:)
bitkiseli
08-02-2007, 12:55
O çeliklerden ben de isteyebilir miyim? :o
Sayın Fusnur Çeliklerden Memnuniyetle alarım.:)
Benim Hiç japon gülüm yok .
Budama işini hala halledemedik ama budar budamaz çelikleriniz geliyor bitkiseli ve elfogi.Yalnız ne şekilde göndereceğim köklendirerekmi, yoksa budanan dallardanmı? Bir de basit bir şeyse budama, buradan tarif ederseniz eşimi beklemek zorunda kalmam.iyi günler:)
Sayın Fusnur
Eşinizi bekleriz.Önemli değil.Hele bir budansın Kargo ile gönderirsiniz.
öğretmen
21-02-2007, 01:45
Bizim de kahverengi katmerli,bir de sarılı kırmızılı ( ebruli) iki tane japon gülüm var(dı).Yapraklarını döktü.Eğer kuruduysa üzülürüm,yok normalse sevinirim.Tepelerini budadık.Budadıklarımızı da diktik.Olur mu bilmiyorum.Nazilli'de ağaçlarını gördükçe imrenirdik.Şimdi benim de var.Galiba ben rahmetlik kayınvalidem gibi çiçeklere aşığım...
Mine Pakkaner
21-02-2007, 08:13
Yaprak dökmesi normaldir sıkılmayın. Sadece yüksek sıcaklıklarda yaprak dökmez.
Kahverengiside mi var .Ve üstelik kahverengi.Öğretmenim şu japon güllerini görmek isteriz.
öğretmen
21-02-2007, 18:05
Yaprak döktüğüne sevindim.Bir ara koridora koymuştum.Ozaman demek soğuktan etkilenmiş.Hele bir açsın,söz fotoları çekip göndereceğim...Küçük çeliklerden diktim.Tutarsa çaresine bakarız...
Tutan çeliklerden bizede düşer mi? :))
sadiyeyavuz
09-04-2007, 15:18
geçen yaz antalyadan alıp bende bahçeye bir hevesle ekmişti.çiçekler açtıgında yüzümde gülücüklerde açtı.ama almış oldugum seradaki adama sakaryaya götürücem yetiştirebilirmiyim dememe ragmen ( tabii adamda bana ne demek abla yetişir yetişir demişti )kışa dayanamadı.bende şimdi katmerli açık toz pembesine evin içinde bakıyorum.bahçemde açan kırmızının resmi ise şimdi hatıra kaldı....onunda resmini gönderiyorum.toz pembemde açmak üzere açsın resmini çekip göndericem arkadaşlar....
sadiyeyavuz
17-04-2007, 12:33
Nihayet pembe katmerli japon güllerimde açyı.işte resimleri yarın 2 tanesi daha açıcak galiba o zaman daha güzel oluyorlar :):p
Çok bekledim ama sonunda muradıma erdim.Bugün 2 metre boyunda japon gülü ağacım oldu.Eve taşırlarken ucundan 3 dal kırılmış onları da forumda yazılanları okuyarak diktim.Üstüne geçirdiğim kavonozları hergün açmalı mıyım. Yeni diktiğim çeliklerin ,çok güneş gören yerde durması, sakıncalı olur mu?
Japon gülü ağacımı ,evimin salonuna ,sabahtan akşama kadar güneş alan pencerenin önüne yerleştirdim.Balkonlarımda yer kalmadı:),güneşim bol forumda yazın direkt güneş teması diye okudum.Pencerenin içinde olması yetersiz mi gelir. Suyu sevip sevmediği konusunda bilgi de bulamadım. Gübreleme işini ortama alıştıktan sonra mı yapmalıyım. Çok soru sordum farkındayım.Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın Uslu:
Geçen yaz direk güneşde bıraktım baya bir kendine geldi hertaraftan yaprak ve sayısız tomurcuk verdi.Bende bundan önce içeride yeterli güneş alan bir yere bırakıyordum artık yazları dışarı çıkarıyorum.Aradaki fark 1 ayda ortaya çıkıyor.
Sağlıkla büyütmeniz dileğiyle
Sayın Uslu:
Geçen yaz direk güneşde bıraktım baya bir kendine geldi hertaraftan yaprak ve sayısız tomurcuk verdi.Bende bundan önce içeride yeterli güneş alan bir yere bırakıyordum artık yazları dışarı çıkarıyorum.Aradaki fark 1 ayda ortaya çıkıyor.
Sağlıkla büyütmeniz dileğiyle
Cevabınız için teşekkür ederim.Söylediklerinizi uygulayacağım.
Pembe katmerli çok güzelmiş.:))
Japon gülünün sadece yaprakları yeter.Çok havalı bir çiçek.
Japon gülü aşısını öğrenip ,alacalı olarak değişik çiçekler elde etmeyi ,:) planlıyorum.
Selam arkadaşlar. Foruma yeni üye oldum. ve japon gülü başlığını görünce de dikkatle okudum. Ben Ankara'da yaşıyorum. Birkaç japon gülümle beraber :) tabi ki kış için evin içine büyük boy çöp poşetlerini kesip yapıştırıp 3m kare bir sera yaptım evin içine :)
Ayrıca geçen sene çektiğim bir kısa film var. kırmızı japon gülünün çiçek açışı. Kısa film dedim ama çekmem 2 saat 45 dakka sürdü. isteyen olursa msn den filmi yollayabilirim. boyutu 5 Mb... Teşekkürler.
Ben de size yeni katılanlardanım ve bu site bana bir sürü şey öğretti. Gecen hafta bende bir fide aldım ve ektim üzerinde ne renk oldugunu bilmediğim 2 adet tomurcuk vardı ama onları döktü..Şimdi tekrar 2 tomurcuğu var ama düşürecek diye korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım.:o
BenBen1967
09-06-2007, 13:07
Japon gülüm kurudu sadece dal kaldı.Bir ara gene kuruyordu açmaya başladı ne olduğunu anlamadım kurudu.Ama dallar hala canlı budasam mı ?
umitkubat
12-06-2007, 15:15
merhaba arkadaşlar ben aranıza yeni katılıyorum. japon gülleri ile ilgili sorunuma çare bulmaya çalışırken bu güzel siteye rastladım. iş yerimde bir adet japon gülüm var. bir yakınım vermişti. toprağını değiştirdim. iş yeri güneş almıyor. yaprakları dökülmeye başladı. şu an üzerinde hiç yaprak kalmadı. toprakta gübre vardı sanırım gübre yaktı. çünkü kılıç bitkiminde toprağını değiştirdikten sonra çürümeye başladı. japon gülünü topraktan çıkartıp suyun içine koydum. eğer tekrar canlanırsa yeni toprak alacam. bir de dalları çok fazla. budamak gerekir mi? en önemli sorum da yaptığım işlemler doğru mu ve çiçeğim canlanır mı?
İlk önce yeni gelenler bölümünde kendinizi tanıtmalısınız.Yoksa sorularınıza cevap alamassınız.Aramıza Hoşgeldiniz.
Gübrenin sorun olcağını zannetmiyorum.Tabi ki aşırı değilse.Bu arada japon gülü güneş sever.Bunun nedeni güneşsizlik olabilir.Ben ce güneş gören bir yere al.Hemen yeşerir.
umitkubat
13-06-2007, 08:48
ben Ümit Kubat. gebze de ikamet ediyorum. makina mühendisiyim. elfogi dediğiniz gibi japon gülümü güneşe koydum. yeşermesi için bekliyorum. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
BenBen1967
13-06-2007, 11:28
Dün bir mağzada pembe japon gülü mvardı .Ben her zaman ki gibi etrafında dolanmaya başladım neresinden uygun bir dal koparabilirim diye.Birde bakarım ki kırk bir dal üstünde tomurcukla bana bakıyor ,sormadan bu dal zaten kırılmış burda öleceğine bende ölsün dedim ve bağlı olduğu yerinden (zaten minicik bir yerden bağlı duruyordu)kopartıp aldım.Tomurcuğu komple yaprak biti doluydu evde iyicene yıkadım tüm bitleri sanırm kaybettim suya koydum . Şimdi köklenmesini bekliyorum.Ekstra birşey yapmam lazım mı köklenmesi için? ;)
ben Ümit Kubat. gebze de ikamet ediyorum. makina mühendisiyim. elfogi dediğiniz gibi japon gülümü güneşe koydum. yeşermesi için bekliyorum. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Toprağını değiştirdiniz sanırım.Güneşede koymuşsunuz.Bol bol çiçek açar inşallah.:))
Japon gülüm açmak üzere olan bir tomurcuğunu düşürdü galiba diğerinide dökecek yardım edermisiniz ne yapmalıyım sağlıklı olması konusunda.Ayrıca benimki sanırım kırmızı katmerli(daha açması kısmet olmadı ama).Gidiyo canım çiçek yaa...
umitkubat
21-06-2007, 17:30
japon gülüm kurudu arkadaşlar... çok üzüldüm. şimdi ismini bilmediğim bir çiçekle kendimi avutuyorum. çok güzel çiçek açıyor ama japon gülümün yeri başkaydı.
Japon Gülümü geçtiğimiz yıl seradan almıştım. Kavuniçi renginde ve katmerli. Tomurcuklarını daha yeni gösterdi. Geçtiğimiz yıl üstü vıcır vıcır çiçek kaynıyordu. Bu sene hem geç geldi tomurcuklar hemde yalnızca 2 tane. Tembelleşti galiba.
Japon Gülümü geçtiğimiz yıl seradan almıştım. Kavuniçi renginde ve katmerli. Tomurcuklarını daha yeni gösterdi. Geçtiğimiz yıl üstü vıcır vıcır çiçek kaynıyordu. Bu sene hem geç geldi tomurcuklar hemde yalnızca 2 tane. Tembelleşti galiba.
Bende yeni aldım sanırım katmerli kırmızı ama daha göremedim ne yazıkki.Aldığımda balkona güneş gören yere koymuştum ama rüzgar etkiliyor diye şimdi güneşli olan odaya koydum.Siz yeni aldığınızda tomurcuk dökme sorunu yaşadınızmı?Nasıl bir ortama koydunuz?Belki benimkine bir faydanız olur çünkü yaptığı tomurcukları açmaya ramak kala döküyor.
evandevan5
25-06-2007, 23:00
Merhaba.Bende iki gün önce Japon gülü ağacı aldım.Aslında normal Japonla aynı,tek farkı dallrını sürekli alttan budayarak ana dalın uzamasını sağlıyorlarmış,sonra bu ana dal bir **** bir buçuk metrelik ağaççıklara dönüşüveriyorlar.Benim aldığım beyaz renk açan,katmersiz ve ortası koyu pembe renkte olan bir ağaççık.Tam dikecekken bahçeye,gördüm ki dibinde siyah renktte tıpkı karıncaya benzer bitçikler var.Aynı sizinde dediğiniz gibi Sayın GLCN kimi tomurcuklar açamadan boynunu büküyordu.Zaten üstündeki çiçekler sadece bir gün açık kalıyor,sonra dökülüyor ve yerine yeni tomurcuklar açıyorlar.Bence sizde Japon Gülünüzün toprağını bir kontrol edin,karıncaya benzer küçük bitçikler köküne bir zarar veriyor olabilirlerve sorununuz bundan kaynaklanıyor olabilir.Babam bizimkine adını bilmediğim bir ilaçla spreyledi.Dün ve bugün o ufak zararlıları görmedik toprağında ve çiçek dallarında.
İlginize çok teşekkür ediyorum ama saksısına aldığım yer ekmişti dikkat etmedim birde toprağına bakayım inşallah düzelir.
evandevan5
26-06-2007, 23:31
İnşallah düzelir.Ama çok güçlü bir bitki,bu zamana kadar benimde aynı sorunlar çok başıma geldi yinede çok çabuk toparlanıyorlar.Birde yazmayı unuttum rüzgaralmasa çok iyi olur sizde belirtmişsiniz.Çiçekleri rüzgara karşı duyarlı.En azından benimkiler öyleler:)
:D Çiçeğimi rüzgar almayan direk sabah güneşi olan havalı bir yere koydum yanınada korkutma ve tehtit amaçlı bahçe makasını koydum.Bu seferde dökerse cesur bir bitkiye sahibim demektir:D
acemi bitkici
30-06-2007, 19:51
Herkese selam
Bugün aldığım 15 cm lik japon gülünün üstteki yaprağının bir kısmı büzüşmüş uca doğru. Acaba bitki kendini yeniler mi, değiştireyim mi yoksa ilaç mı almalıyım?
Teşekkürler.
Dört gözle beklediğim olay gerçeklerşti ve japon gülüm nihayet tüm görkemiyle açtı..Rengi koyu pembe vede katmerliymiş.. Artık kocaman bir ohhhh çekebilirm...:p :p :p
BenBen1967
03-07-2007, 12:15
Tatil köyünün her yeri japon gülü ekili köküyle yürütmek gibi hain planlarım var;)Bu arada toprağı kapatma özelliği olan çiçeklerde var onlardanda ****** alacağım;)
acemi bitkici
10-07-2007, 13:12
Herkese selam
Arkadaşlar benim japon gülümde sıcaktan dolayı yaprakları yanmış gibi.Yeni çıkan yapraklar hep siyah renkte yanık gibi çıkıyor.Yaprak sapını dibinden keseyim mi?Şuan gölgede.
Teşekkürler.
sukranayalp
11-07-2007, 12:54
Yaprağı dipten kesereseniz ve tüm yaprakları keserseniz bitkini kök ve yaprak dengesi bozacağınızdan bitkiyi kaybedersiniz.
Bu nedenle eğer tüm yapraklar yanıksa, yaprakların 3/4 'ünü kesin. Ama şayet alttaki yaşlı yapraklar sağlamsa yanık olanların tümünü kesebilirsiniz.
Yeni çıkan yaprakların siyah renkli çıkması güneş yanıklığının dışında bakteriyel bir hastalığı aklıma getiriyor.Fotoğraf ekleyebilirseniz diğer arkadaşlarla birlikte yardımcı olmaya çalışırız.
acemi bitkici
11-07-2007, 13:19
Yardım için sağolun fakat resim ekleyemem.Dediğiniz bakteriyel hastalık nasıl birşey?Kesmeyi bende düşündüm fakat o bakterinin ilacı var mı?
ALİ YUSUF ÜZÜM
12-07-2007, 17:16
Merhaba arkadaşlar, bir japon gülüm var bu kış aldım üzerinde çiçek vardı. çiçekleri düştükten sonra tekrar çiçek açmadı. Ama boyu uzuyor ve yaprakları çok büyük çıkıyor. Acaba normal mi? ne zaman çiçek açar çiçek açması için ne yapmalıyım? Bulunduğu yer aydınlık ama direk güneş almıyor. Güneşe koyarsam yaprakları hemen buruşuyor. bana cevap verirseniz sevinirim.
Japon gülü güneşten hoşlanır.Açması için güneş görmesi gerek..:)Birazda gübreyle işiniz tamam..
Arkadaşlar japon gülünün çiçeklerini dökmesinin sebebi, tomurcuğa dokunmak olabilirmi? Japon gülünün üzerindeki ilk tomurcuğun dolgunluğunu hissetmek için parmaklarımla bir kontrol yapmıştım. O tomurcuk sararıp hemen düştü. Bu konuyu test etmek için yanındaki ufak tomurcuğa hiç dokunmadım. Ve o tomurcuğun şu anki görüntüsü... Aslında geçen yıl aldığımda koyu turuncu renk açmıştı çiçekler. Bu yıl sanki daha çok sarı gibi...
Masallah aman nazar değmesin rengi çok güzelmiş bayıldım.Bursada nerden aldınız sorabilirmiyim benimkine arkadaş alayım bitane.Dökülme konusunda haklı olabilirsiniz çünkü dalına göre çok ağır bir tomurcuk olduğu için taşıyamıyor olabilir bende rüzgar olmayan bir yere koyduğumdan beri gayet sağlıklı birde sanırım tam açarken susuz kalırsa oda dökmesine yardımcı oluyor gibi çünkü son tomurcuğu bu şekilde kaybettim ama olsun yinede rengini görmek kısmet oldu:Çok uzun yazdım ama olsun artık:
syn denizkızı çiçeğinizin resmini eklermisiniz?belki sizinki farklıdır.
Masallah aman nazar değmesin rengi çok güzelmiş bayıldım.Bursada nerden aldınız sorabilirmiyim benimkine arkadaş alayım bitane.Dökülme konusunda haklı olabilirsiniz çünkü dalına göre çok ağır bir tomurcuk olduğu için taşıyamıyor olabilir bende rüzgar olmayan bir yere koyduğumdan beri gayet sağlıklı birde sanırım tam açarken susuz kalırsa oda dökmesine yardımcı oluyor gibi çünkü son tomurcuğu bu şekilde kaybettim ama olsun yinede rengini görmek kısmet oldu:Çok uzun yazdım ama olsun artık:
Teşekkürler Sn. GLCN
Yanılmıyorsam geçen yıl, Mudanya Yolu üzeri, Geçit Köyü civarındaki seralardan birisinden almıştım. Ama ismini hatırlamıyorum. Abelia olabilir ya da başka bişey.... Neyse oralara bakarsanız bulabilirsiniz herhalde.. Sizinkinin açmasınada çok sevindim. Sevgiler..
acemi bitkici
13-07-2007, 15:30
2 gün bekledim ama hala bu kendi tabirimce yanık hastalığına neden olan bakteri hakkında bilgi verilmedi.Hala yardımlarınızı bekliyorum.
Sn. GLCN
Şimdi hatırladım seranın ismini :)
Bahçe Peyzaj.... Yer önceki mesajda tarif ettiğim gibi...
gecerken dikkat edicem tekrar teşekkürler..
Sevgili GLCN, Sevgili Küpeli
İkinizin japon gülleri birbirinden güzel. Güle güle büyütün.
Fazla kireçli ve klorlu suda yaprakları kurutuyor.Ya da fazla gübrede yakabiliyor...
Benim de bir japongülüm var.Gayet de güzel büyüyordu ama son günlerde çıkan yaprakların üzerine sarımsı noktalar oluşmaya başladı.Sadece tek bir yaprakta da değil.Çıkan bütün yeni yapraklarda bu garip noktalardan var.Bu duruma nasıl bir çözüm bulabilirim?:( yardımlarınızı bekliyorum.
sukranayalp
26-07-2007, 15:12
Sn Acemi bitkici, siyah yerleri ellediğinizde kurum gibi ya da toz gibi dağılıyor mu , yoksa ele zift gibi yapışkan ve sulu mu geliyor?
Siyah kurumalar sadece uçlarda mı var? Sadece uçlarda varsa son dönemde çiçeğe gereğinden fazla suni gübre vermiş olmayasınız...
Sn Acemi bitkici, şayet fazla gübre vermediyseniz, sorununuz tamamen mantar sorunudur. Bordo bulamacını tavsiye edeceğim. Mavi renkli bir tozdur. 1 lt suya 1 gram (1 çay kaşığı) ekleyip çalkalayarak ve sabah erken saatlerinde yaprağa püskürterek verebilirsiniz. Bordo bulamacı bulamazsanız yerine Captan da kullanabilirsiniz.
Japon gülümün üzerindeki noktalar giderek artmaya başladı.Ayrıca tek bir dalında varken diğer dallarına da sıçradı.Yaprakların tekrar normale dönmesi için ya da diğerlerine sıçramaması için ne yapabilirim.
ALİ YUSUF ÜZÜM
31-07-2007, 12:06
Elfogi cevap için teşekkürler çiçeği balkona koydum , şimdilik fazla güneş almayan bir yerde. Çünkü güneşte yaprakları buruşuyor. zaten çiçeğin alt yaprakları sararıp dökülmüştü. şimdi güneş görünce altlarda tekrar tomurcuklar çıkmaya başladı. Gübre olarak da 'vilmorin' kullanıyorum. Tavsiye edebileceğiniz başka birşey varmı ? Bunu kullanmaya devam edeyim mi?
lLütfen bana yardımcı olabilir misiniz?Çünkü çiçeğimin kurumasından korkuyoum.Gün geçtikçe artıyor..:(
Japon gülüm ilk seferki gibi büyük çiçekler açmıyor artık neden acaba?
Bugün bir apartmanın 5. katında bir japon gülü gördüm aman allahım o neydi öyle boyu tavana değmiş dallar desen çiçek dolu.Sahibini kıskandım doğrusu aşağı katlarda olsaydı mutlaka birşeyler düşünürdüm!!!!Heralde en yakın zamanda sahibiyle arkadaş olmalı''':D :rolleyes:
Arzu Kasapoğlu
11-08-2007, 23:51
Sayın GLCN,
İsterseniz gübre takviyesi yapın.Saksıdaki ağaçsı bitkilerin çiçekleri zamanla küçülüyor.Hem saksı küçük geldiği için hemde çiçek topraktan yeterli besin alamadığı için.Ben çiçek çoşturan kullanıyorum.Benim katmerli japon gülüm coşmuş bir durumda.Balkona bakan herkesin ilgisini çekiyor.
benim japon gülümde katmerli yeni aldığımda tomurcuklarını döktü sonra açtı önceki resimlerdeki gibi kocamandı çiçekleri bugün açanlar ve tomurcuk olanların boyu diğerlerine göre küçük kaldı.yeni aldığım için saksıyı artık seneye değiştiririm .sizin saksının ve bitkinin boyutları nedir?resim ekleyebilirmisiniz?
Arzu Kasapoğlu
12-08-2007, 01:48
Resimleri cep telefonumla çekiyorum.Bluetooth şuan bende değil,alınca gönderirim.Benimkinin üç ay önce uçlarından azıcık budadım.Şu an çok dallı ve tomurcuklu.Çiçeğin boyu yarım metre kadar.Saksısı orta boy ve artık çiçeğe yetmiyor.Sarım bir süre daha böyle idare decek çünkü balkonda çiçekten yüremeye yer kalmadı.
Syn gnc nihal çiçeğinizin sorunu büyüdümü demir eksikliği olabilrmi? ya da yer değişimi falan?
Lekeler salondayken oluşmuştu.Bende belki içerde böyle olmuştur diye düşünüp balkona çıkardım.Balkonda kendini toparladı.Artık çıkan yapraklar normaller.Heralde tek derdi bu sıcak yaz aylarında biraz hava almakmış:D
İlginiz için teşekkürler
Forumlarda okuyorumda bu limon tuzu hikayeri japongülü için geçerlimi acaba tecrübe eden varmı?
Japongülümü budamayı (tabi zamanında) düşünüyorum sizde doğrumu yoksa kendi haline mi bırakmalı? ne dersiniz..
Mine Pakkaner
29-08-2007, 20:36
Neden budamayı düşünüyorsunuz, şimdi tam çiçeklenme mevsimleri. Bu bitki ilkbaharda budanır.
Yukarıdaki resimlerde gözüktüğü gibi tek bir dal ve allttan 2 dal çıkıyo biraz budaklansın istiyorum eğer budanıyorsa diye merak ettim zaten şimdi budamayacağım zamanı ne zamansa ozaman şimdiden öğrenmek istedim.Teşekkürler..
Zafer ALV
04-09-2007, 17:47
Merheba,bizde bir japon gülüne sahibiz,bu sene hiç çiçeklenmeyen japon gülüne :(
1 ay öncesine kadar ev içinde gölgede duruyordu şimdi yerini değiştirdik ve öğleden sonra evin içinde sağ tarafından güneş alıyor.Yerini değiştirdikten sonra gelişimi fark etti ve boy attı ama hala çicek yok.
Şimdilerde bonzai tutkusu sardı gidiyor bizi ablamla (üyelerimizden),bende japon gülünü budayıp çeliklerinden bonzai yatırımı düşünüyorum.
Sizce işaretli yerlerden budama yapayım mı,kırmızı çizgi arkadaki gözükmeyen dalı belirtiyor,Mine Pakkaner çiçeklenme mevsimi demiş ama bizimkinde tık yok ve bonzai yatırımı diyorum budayayım diyorumm...?
Sizce..? hepinize şimdiden teşekkür ederim,saygılar...
http://img255.imageshack.us/img255/2441/88295069rx8.th.png (http://img255.imageshack.us/my.php?image=88295069rx8.png)
Bildiğim kadarıyla güneşi sever bu çiçek benimki hep güneşli bir yerde(arada tül var)...Gerçi güneşide bir dert tül olmadan güneşe koyuyorum yaprakları kendini salıyor tülün arkasından güneşe koyuyorum ozamanda çiçek döküyor.Bıraktım kendi haline kurumasında varsın açmasın..
oyaağacı
10-09-2007, 09:49
Benim de bir adet pembe katlı japon gülüm var.Aydınlık ve bol güneşi seviyorlar çünkü Antalya'da sokaklarda direkt güneşe maruz çok mutlu görünüyorlar.Benimkide balkonumun en çok güneş alan güneybatı cephesinde sürekli açtı.Bence ev çiçeği değil en azından soğuk olmayan havalarda(dondan korumak lazım).Resimlerini çekip göndermeğe çalışacağım.
oyaağacı
10-09-2007, 09:52
Şimdilerde de de köklendirmeye merak saldım.Çeşitli yerlerden kırdığım sarı beyaz ve kırmızı dalları IBA layıp diktim.Mine Hanım'dan öğrendiğim gibi. Bakalım tutturabilecek miyim?
Ben balkona koyamıyorum çünkü sanırım rüzgar çiçeklerini döktürüyor ama tamgün güneş alan odamda cam önünde..
Biz gözünün içine bakaduralım bir tane açtıracağım diye, millet sokakta yetiştiriyor.
Sokaklarda, parklarda olanca güzellikleriyle göz okşuyorlar.
Hele açık renklisi muhteşem bir görüntüdeydi.
TRUMPETS
17-09-2007, 20:58
japon gülleri...
Arzu Kasapoğlu
17-09-2007, 21:39
Çok güzel sayın Trumpets, maşaallah diyelim de nazarlanmasın.
iktisatci22
19-09-2007, 11:12
Güzelmiş tesekürler
Bu sene benim olan japon gülü yaz boyunca çiçek açtı ve hala çok çiçekli. Bu kadar fazla çiçek açmak ağacı yorar mı?dinlenme dönemine girmesi için suyu azaltmak istiyorum fakat üstünde çok çiçek var.Nasıl davranmam gerekir?
japon gülümün fotoğrafları:cool::D
Benim japongülüm yaklaşık 3 hafta önce tomurcuklarını göstermeye başladı.Ama hala bi tanesi bile açmadı.Geliştiklerini görebiliyorum ama çok yavaş acaba herhangi bir eksiklik mi var.Bu arada saksısıda biraz küçüldüğü için değiştirmeyi planlıyorum.Üzerinde tomurcuk varken değiştirmek doğru olur mu?
Sanırım benimki dinleniyor çünkü üzerinde hiç tomurcuk yok ve habire yeni dallar çıkartıyor...
yasemin çiçeği
13-10-2007, 21:25
Arkadaşlar uzun zamandır benim japon güllerinin resmini yollamaya çalışıyordum.Sonunda oldu galiba:)
yasemin çiçeği
13-10-2007, 21:29
Ankara'dan almıştım.Aldığımda çiçeklerinin rengini bilmiyordum.Satıcı bana yapraklarının renkleri farklı çiçekleri de farklı renkte olur herhalde demişti.Ama en güzel sürpriz aynı zamanda katmerli olmaları benim için.Sanki her çiçekte daha da katmerleniyor ve büyüyor çiçekleri.
oyaağacı
14-10-2007, 10:16
Pembesine hayran olduğum japon gülüm.
ALİ YUSUF ÜZÜM
14-10-2007, 23:30
arkadaşlar japon gülüm balkonda onu şimdi içeri almama gerek varmı veya ne zaman almalıyım? istanbuldayım hava çok soğudu soğuk ona zarar verir mi ?kışı dışarda geçirsede olurmu ? boyu çok uzadı ama çiçek açmıyor vitamin veriyorum , başka yapmam gereken bir şey varmı ? saksısını değiştireyim mi ? bana yardım ederseniz çok sevinirim...
arkadaşlar japon gülüm balkonda onu şimdi içeri almama gerek varmı veya ne zaman almalıyım? istanbuldayım hava çok soğudu soğuk ona zarar verir mi ?kışı dışarda geçirsede olurmu ? boyu çok uzadı ama çiçek açmıyor vitamin veriyorum , başka yapmam gereken bir şey varmı ? saksısını değiştireyim mi ? bana yardım ederseniz çok sevinirim...
Japon gülü soğuklara hiç dayanamıyor. Bol güneş istiyor. Sabahtan akşama kadar güneş alsa çok memnun olur.:p
Zafer ALV
18-10-2007, 15:27
Merhabalar,bayramda dışarıda bıraktığımız çiçeğimiz soğuktan mı fazla yağmurdan mıdır nedir bu hale geldi...
Resimde sol üstteki yaprak delik delik oldu diğer yapraklarda kurumaya başladılar,resim kötü çıktığı için kusura bakmayın...
1 ay kadar önce çiöeklenir belki diye balkona almıştık hiç sorunu yokken bayramdaki havanın kötü olmasından bu hale geldiğini düşünüyoruz..
Sizce düzelmesi için ne yapmalıyız ?
http://img522.imageshack.us/img522/8339/imasfge096ql4.jpg (http://imageshack.us)
Bugün benimkide pek bir solgun toprağı ıslak olmasına rağmen yapraklarını susuz kalmıiş gibi sarkıtmış önce güneşten zannettim güneş gideli saatler oldu ama hala kendine gelmedi...
Arzu Kasapoğlu
18-10-2007, 17:51
Arkadaşlar hava soğudu, japon gülünüzü hemen içeri alın, yoksa çiçeğinizi kaybedeceksiniz.
:cool:Sonunda japongülüm açtı.O kadar uzun süre beklediğim için olsa gerek çiçekleri kocaman.Geride açacak bir sürü tomurcuğu var.İnşallah dökülmeden açarlar.Çünkü bazı tomurcuklar döküldü.Fazla çiçek açması bitkiyi yorar mı acaba?
Yerini değişyirmeyin(güneşli bir ortam ) birde su stresine sokmayın, tomurcuklara dokunmayın, birde bitkinin sarsmayın(rüzgarda döküyor)ozaman dökülmeler azalır..
Nev_Bahar
20-10-2007, 11:23
Bir zamanlar bizimde japon gülümüz vardı. Boyu 2 metreden fazla olmuştu (Annem devamlı buduyordu salona sığsın diye) Ama birdenbire kötüleşti ve bir iki hafta içinde kurudu :(
Kırmızı kırmızı katmerli güllerine herkes hayran kalırdı, öyle bir iki tane değil bir sürü gülü olurdu. :cool:
Şimdi yeniden yetiştirmek için uğraşıyoruz ama nafile :(
Japon gülünün saksısının kaç yılda bir değiştirilmesi gerekir? Aslında nisan ayı geldiği zaman ;japon gülümün saksısını değiştirmeye korkuyorum çünkü o kadar güzel ki ona birşey olursa ,çok üzülürüm.
Sayın Zerrin hanım şükran hanım bana böyle bir cevap vermişti işinize yararmı bilmem....
en iyi kontrol yöntemi :
1- SAKSI ALTI : saksının deliğinden çıkan kök uzantılarının olup olmadığına bakmaktır.
2- TOPRAKÜSTÜ YAPISI : bitkinin topraküstünde kalan kısmı, saksı çapından en azından 4 katı izdüşüm yapıyorsa,
3- TOPRAKTAN ÇIKAN GÖVDELER : saksı toprağından çıkan gövdeler en azından saksının yarısını kaplayarak toprak yüzeyini azaltmışsa,
4- BİTKİNİN KÖK YAPISI : bitkilerin genetik özelliklerinden biri olan kök derinliği konusunda bilgi edinmek gerekir. Bitkiden bitkiye kök derinliğine bağlı olarak saksı büyüklüğü de değişir.
Örneğin Afrika menekşesi yayvan ve basık saksı isterken, kumkuat derin saksı ister. Japon gülleri de derin saksı isteyen çiçeklerdir.
1 m. uzamış japon gülünün 15 cm. uzunlukta ana kök yapısı ve bunların etrafında yanlara dağılmış kökleri vardır.
Ana kök saksı dibinden yaklaşık 10 cm. yukarda olmalı ve üst yüzeyi de (kök boğumuna dikkat etmek sureti ile) 3 cm. kaplanmalı, onun üstünde de yaklaşık 5 cm. kadar saksı boşluğu olamlıdır. Bu durumda 35 cm. boyunda saksı japon gülünüzün ihtiyacını karşılayacaktır.
5- SAKSI DEĞİŞTİRME ESNASINDA GÖRDÜKLERİNİZ : Özellikle Şubat ayındaki saksı değişikliklerinde çıkan köklerin adeta helezonik oluşum göstermesi
İşte bu maddeler saksı değişiminde en azından bir boy büyük saksı kullanımını gösterirler.
Sanırm Mine hanım ilk dergi sayısında bu konudan bahsetmişti. Onu okuyabilirseniz belki daha da çok faydası olacaktır.
Çok teşekkür ederim,ben birçok bilgiyi kaçırmışım,sayenizde öğreneceğim.
hacerbaskurt
01-11-2007, 16:58
sayın mina hanım sorum size ben bu japon gülü sayfasını okuyunca hemen bi japon gülüm olsun istedim yan bahçede 1 tane vardı ve ondan çelki aldım sayfada anlatıldığı gibi...tutarmı bilmiyorum (zaman açısından)ama tutmasını istiyorum beni bilgilendirirseniz sevinirim.mutfağımız sera gibi yani kapalı ve uygun bi ortam tutarmı sizce?şimdiden teşekkür ederim...
İremsıla
13-12-2007, 12:33
Arkadaşlar,annem bir akrabamızdan japon gülü tohumu getirmiş ve dün bahçemizdeki büyük bir saksıya ekti ve üzerini sitreçle kapattı.
Benim merak ettiğim acaba tohumlar bahara üşümeden yetişirler mi dersiniz,annem şimdi ekiliyor diye duymuş.
Harun Parlak
13-12-2007, 12:58
Ankara ikliminde çok zor bitki +2 derece lere kadar dayanabilir altına düştüğü an ölebilir.
Soğuklar başlayınca daha doğrusu başlamadan ısıtmalı seralara **** iç mekana almalısınız.
Toprak isteği rutubetli iyi drane edilebilen organik maddece zengin topraklarda iyi gelişim gösterir.
Derin zengin balçıklı toprakları sever. Nisan ayından itibaren bol sulamalı ve bol çiçek açması için haftada bir gübre şerbeti verilmeli.
Güneşli ve sıcak yerlerde iyi gelişir.Genellikle budanmaz ancak kırpmalar uygulanır.
Geçen seneye ait dallardan bir iki tomurcuk veya yaşlısürgünlerin üçte birisi alınırsa daha büyük çiçek açar.
Japon gülünün tohumumu varmış?
Bitki çayı karışımına hibiscus da koyduruyorum, öyle güzel renk ve hafif bir mayhoşlık veriyor ki.
Bişey sormak istiyorum.Japongülünün bu ayda tomurcuklaması normal mi?Çünkü benim japongülümün üstünde eğer yanlış görmediysem(inşallah yanlış görmedim:o)tomurcuklar var.
Benimkindede tomurcuklar var hemde yaz sonundan beri saksısını değiştireceğim ama tomurcuk var diye elleyemiyorum..
Ben bu fotograflardaki japon gülünü istiyorum.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=14571&c=296
Gönderdiğim fotograflar çok küçülüyor ve iyi görünmüyor. Bir de adres yazarak göndermeyi deniyorum. Umarım işe yarar.
Merhaba arkadaşlar,
benimde iki yıllık bir japon gülüm var. Geçtiğimiz yaz çok güzel açtı.Resimdeki de kendileridir. Ama şimdi yaprakları azaldı ve boyu uzadı.Bu normal midir yoksa yerinimi beğenmedi yardımcı olursanız sevinirim.
ALİ YUSUF ÜZÜM
29-02-2008, 07:21
selam arkadaşlar , japon gülümü budamak istiyorum ama nasıl yapmalıyım bilmiyorum. Budasam belki daha canlı olur diye düşünüyorum. Budadığım çelikleri dikebilirmiyim. nelere dikkat etmem gerekir. yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba arkadaşlar,
benimde iki yıllık bir japon gülüm var. Geçtiğimiz yaz çok güzel açtı.Resimdeki de kendileridir. Ama şimdi yaprakları azaldı ve boyu uzadı.Bu normal midir yoksa yerinimi beğenmedi yardımcı olursanız sevinirim.
Nasıl bir yerde duruyor?
selam arkadaşlar , japon gülümü budamak istiyorum ama nasıl yapmalıyım bilmiyorum. Budasam belki daha canlı olur diye düşünüyorum. Budadığım çelikleri dikebilirmiyim. nelere dikkat etmem gerekir. yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ben geçen sene nisanda japon gülünün kırılan 3 dalını 3 farklı yöntem denedim. Biri tuttu.1.dalı suya koydum çürüdü,2.dalı torfa dikip üstüne şeffaf poşet geçirdim ,öğlen poşeti açıp 1 saat havalandırdım.Geri kapattım 1 ay sonra yaprak verdi,şu anda iyice büyüdü.3.dalı suya koydum üstünü poşetle örttüm ama o da çürüdü.
Sn. Ela merhaba,
benim japon gülü sabah güneşini alıyor, oda sıcaklığında duruyor. Ben bu soruyu sorduğumdan bu yana düzelmeler oldu. Alt taraftan yapraklar çoğalmaya başladı, üst yapraklar gelişme gösterdi. Yazın balkonda duruyor, balkonda yine sabah güneşi alıyor. Yalnız balkon biraz esintili, bunu dikkate alarak saksının yerini ayarlayacağım. Çok teşekkür ederim.
Seneye kışın bence daha serin bir yere al.Balkona çıkardığın zamanda dediğin gibi mutlaka rüzgardan korunması için önlem al.Çiçeğinin düzelmesine sevindim:)
Ponpon gibi açan yani katmerli açan japonum huy değiştirdi ve iki katlı olark açtı ama eskisi gibi ponpon gibi değil neden acaba...
Japon gülü çelikleri ne kadar zamanda kökleniyor acaba*?
Japon gülünün kırmızısını ben de çok seviyorum. Geçen yaz Adana'da görmüştüm. Benim bahçede ağaç hatmi var. Rengi koyu pembe, biraz mora dönük bir pembe ve yalınkat. Şu aralar yeni yeni yapraklanıyor ve her tarafını bit bastı. Bugün ilaçlama yaptım.
Ağaç hatminin tohumları oluyor. Hem de bolca tohum veriyor. Benim merak ettiğim japon gülünün tohumu oluyor mu? Adana'da ki arkadaşıma bu sene başında bahçesindeki kırmızı japon gülünün varsa bakıp tohumlarından göndermesini istemiştim; bakmış fakat tohum görememiş. Zamanı mı geçmişti , yoksa tohum mu yapmıyor bilmiyorum? Ama yabancı bir internet sitesinde yanlış hatırlamıyorsam tohumları olduğunu okumuştum.
Sn. İremsila'da tohumdan bahsetmiş. Tohumlar Japon gülü mü yoksa Ağaç hatmiye mi ait merak ettim. Şu anda ne durumdalar fide haline gelebildiler mi?
Japon gülü çelikleri ne kadar zamanda kökleniyor acaba*?
Ben geçen sene epeyce uğraşmıştım.1 ayda köklendi
Benim bahçedeki Japon gülüm..Pembe
Komşumun da sarısı var.. Bende gördüğümden benim sayılır :)
Daha önceki bahçemde kırmızı ve damla kırmızı vardı..
Bence en güzeli pembe..Açmadan somon rengi tomurcukları oluyor..
Bu da benim kızım..Havalar soğuyunca içeri alınıyor.Cam kenarında köşesine konuyor..Ve açmaya devam ediyor bütün kış.Baharla birlikte yeniden balkona,güneşin altına..Haftada bir gübre veriyorum.Her akşam güneşin kaybolması ile birlikte tomurcukları da dahil olmak üzere her tarafına su sıkıyorum.. Islanmayı çok sevdiğini farkettim..Boy atmıyor.Şemsiye şeklinde demişti benim aldığım çiçekçi..
Yeri gelmişken hepimizin çiçeklerine maaşallah..;)
Sevgili Caretta,
Bu çiçeğin tohumu oluyor mu?
Arkadaşlar yeni üyeyim.Mum çiçeğim var sadece büyüyor çiçek açaakmış gibi durmuyor sıkıldım balkona koydumve az önce nette mum çiçeği fotoğraflarını gödüm harika bir şey.Benim ki neden çiçek açmıyor
Sevgili Arsunal,
Mum çiçeği ile ilgili sorularınızı Mum çiçeği konulu forumda sorabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1209&page=108
Japon gülünün kırmızısını ben de çok seviyorum. Geçen yaz Adana'da görmüştüm. Benim bahçede ağaç hatmi var. Rengi koyu pembe, biraz mora dönük bir pembe ve yalınkat. Şu aralar yeni yeni yapraklanıyor ve her tarafını bit bastı. Bugün ilaçlama yaptım.
Ağaç hatminin tohumları oluyor. Hem de bolca tohum veriyor. Benim merak ettiğim japon gülünün tohumu oluyor mu? Adana'da ki arkadaşıma bu sene başında bahçesindeki kırmızı japon gülünün varsa bakıp tohumlarından göndermesini istemiştim; bakmış fakat tohum görememiş. Zamanı mı geçmişti , yoksa tohum mu yapmıyor bilmiyorum? Ama yabancı bir internet sitesinde yanlış hatırlamıyorsam tohumları olduğunu okumuştum.
Yanılmıyorsam Japon gülü'nün tohumdan üretimi de , ticari olarak tohum satışı da yok.Ağaç hatminin tohumları da dediğiniz gibi bol ve kolayca bulunabiliyor.
Sevgili Caretta,
Bu çiçeğin tohumu oluyor mu?
Tohumdan zor ürüyordur herhalde ama çelikten tuttuğunu biliyorum..Budama zamanı hatırlatın arzu ederseniz her iki renginden yollarım :)
Aslında fazla büyümesi istenmiyor nedense bu ağaçların..Genelde boydan buduyorlar, ben balkonun tam yanında olduğundan biraz boyunu uzun tutuyorum ki Akdeniz güneşi bizi yakmasın..
arionemre
08-06-2008, 17:19
yaklaşık evimizde 15 senedir baktığımız bir japon gülü var. geçen seneye kadar çok güzel bir şekilde açıyordu ve yapralanıyordu. bu sene yeni bir eve taşındık. haziran ayı gelmesine rağmen hala bir yaprak bile açmadı. şimdi nedenlerinden biri olarak belki de yerini yadırgadı gibi yorumlar gelebilir ama bunlar yerine benim ne yapmam gerektiği ile bilgisi olanlar bilgi verirse sevinirim.
arionemre
08-06-2008, 17:51
Levent
bu teklifiniz hala geçerli mi?
yaklaşık evimizde 15 senedir baktığımız bir japon gülü var. geçen seneye kadar çok güzel bir şekilde açıyordu ve yapralanıyordu. bu sene yeni bir eve taşındık. haziran ayı gelmesine rağmen hala bir yaprak bile açmadı. şimdi nedenlerinden biri olarak belki de yerini yadırgadı gibi yorumlar gelebilir ama bunlar yerine benim ne yapmam gerektiği ile bilgisi olanlar bilgi verirse sevinirim.
Suyunu vermeye devam edin..Gübre eklemeyi unutmayın..Sık sık gövdesine su püskürtün..Benim bir sene önce sadece gövde ve birkaç dal halinde çıplak kalan japon gülüm yukarıda yazdıklarımı ısrarla yaptığımı görünce minicik iki tane yaprak vererek canlandım demeye karar verdi.
Dilerim sizinki çok fazla bekletmez..
arionemre
15-06-2008, 22:54
Suyunu vermeye devam edin..Gübre eklemeyi unutmayın..Sık sık gövdesine su püskürtün..Benim bir sene önce sadece gövde ve birkaç dal halinde çıplak kalan japon gülüm yukarıda yazdıklarımı ısrarla yaptığımı görünce minicik iki tane yaprak vererek canlandım demeye karar verdi.
Dilerim sizinki çok fazla bekletmez..
ilgilendiğiniz ve cevap verdiğiniz için teşekkür ederim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.