View Full Version : Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)
Sn.tturt toprak seçimi ve diğer incelik gerektiren konularda bilgilerinizi açık forumda paylaşırsanız bir çok kişi faydalanacaktır.
İlk yıl tohumdan yetiştirip çiçek veriyorsa bu bulunmaz bir bitki.
Yanlış anlamadıysam:)
Lütfen bilgilerinizi bizimle paylaşın.
Çelik paylaşmak gibi bir düşünceniz olursa seviniriz.
Saygılar.
Sn.tturt toprak seçimi ve diğer incelik gerektiren konularda bilgilerinizi açık forumda paylaşırsanız bir çok kişi faydalanacaktır.
İlk yıl tohumdan yetiştirip çiçek veriyorsa bu bulunmaz bir bitki.
Yanlış anlamadıysam:)
Lütfen bilgilerinizi bizimle paylaşın.
Çelik paylaşmak gibi bir düşünceniz olursa seviniriz.
Saygılar.
Bilgilerimi mümkün olduğunca forumun bu sayfasından paylaşıyorum. Buradan ve/veya özelden soracağınız tüm sorulara bilgim ve tecrübem ışığında sizlere cevaplarım.
Bu bitki toprak özellikle de iklim koşullarına bağlı olarak 9 ay ile 18 ay arasında çiçek vermektedir. Gübre seçimi konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Yine saksı değişiminde acele edilmemelidir. Toprak mutlaka geçirgen olmalıdır. Kışın mutlaka korunmalı 2 derecenin altında bırakılmamalıdır. Aralık 15'den Şubat sonuna kadar budama yapılmamalıdır. Budama yapıldıktan 3-4 ay sonra çiçeklenmeye başlayacaktır.
Çapraz döllenmiş tohumlar dışında olan hibiscusları Sapancaya gidemediğimden budayamadım. Budadığım zaman isteyenlere gönderebilirim.
Çapraz döllenmiş tohumlardan olan hibiscus rosa sinensislerden alacağım çelikleri de tutturduktan sonra zaman zaman paylaşacağım.
Sn tturt,
Bilgilendirme icin tesekkür ederim. Bilmedigim ne kadar cok sey varmıs…
Ayrıca, çelik denemelerinizin hepsi mi olumsuz sonuclandı ?
Tohum da almak istiyorum... (sabrım yoktu yazınızı okuyuncaya kadar lakin olacak galiba)
Yurt dısından en az 2 celik 1-2 cesit de tohum alarak yaza kadar bir deneme yapsam mı diye hala icten icten dusunuyorum. Belli mi olur belki benim tutar ;)
Gecenin bu saatinde aklımı pek toparlayamıyorum, gün icerisinde mutlaka sorularım devam edecektir.
Sahi unutmadan, Sapanca’da alacaginiz celiklerinize bende talibim.
Bir yerlerden başlamak lazım ;) :D
Çapraz döllenmiş tohumlar dışında olan hibiscusları Sapancaya gidemediğimden budayamadım. Budadığım zaman isteyenlere gönderebilirim.
Çapraz döllenmiş tohumlardan olan hibiscus rosa sinensislerden alacağım çelikleri de tutturduktan sonra zaman zaman paylaşacağım.
;);):p:p
Sn tturt,
Bilgilendirme icin tesekkür ederim. Bilmedigim ne kadar cok sey varmıs…
Ayrıca, çelik denemelerinizin hepsi mi olumsuz sonuclandı ?
Tohum da almak istiyorum... (sabrım yoktu yazınızı okuyuncaya kadar lakin olacak galiba)
Yurt dısından en az 2 celik 1-2 cesit de tohum alarak yaza kadar bir deneme yapsam mı diye hala icten icten dusunuyorum. Belli mi olur belki benim tutar ;)
Gecenin bu saatinde aklımı pek toparlayamıyorum, gün icerisinde mutlaka sorularım devam edecektir.
Sahi unutmadan, Sapanca’da alacaginiz celiklerinize bende talibim.
Bir yerlerden başlamak lazım ;) :D
Yurt dışından 10 çelik getirtmiştim. Bu 10 çelikte başarılı olamadım. Kendi aldığım çeliklerde ise başarı oranım çok yüksek. Çapraz döllenmiş tohumlardan yetişen hibiscuslardan Ekim ayının başında aldığım çelikler şu an için tutmuş gözüküyor.
Denemek istiyorsanız deneyin aklınızda kalmasın. Belki daha kısa sürede gelir ve daha iyi koşullarda gelir.
Tohumdan üretmenin şöyle bir özelliği var çiçek açana kadar ne renk açacak formu nasıl olacak diye düşünüyorsunuz açmasını sabırsızlıkla bekliyorsunuz. Ayrıca çelikle paylaşana kadar tüm özellikleri ile dünyada tek olan bir bitkiniz oluyor. Çelikte ise çok beğendiğiniz bir renk varsa ona sahip olabiliyorsunuz.
Sn.tturt sizin kendi bitkilerinizde tohum kapsülü oluştu mu acaba:confused:
Çelikten ziyade tohumdan yetiştirmek daha ilginç olabilir.
Kolay gelsin.
Sn.tturt sizin kendi bitkilerinizde tohum kapsülü oluştu mu acaba:confused:
Çelikten ziyade tohumdan yetiştirmek daha ilginç olabilir.
Kolay gelsin.
Evet bazılarından tohum aldım ve ektim çimlendiler. Şu anda da tohumlarını olgunlaştıran çapraz döllediğim hibiscuslar var.
Aman diyeyim Sn tturt, iyi bakın tohumlara, yarın öbür gün bizlere lazım olacak onlar. ;)
Bu sene 225 tohumla sezona başladım. Bunlardan 25 adetini ektim. Ekilen tohumların 17 tanesi çimlendi 8 tanesinin çimlenmesini bekliyorum. 200 Tohum sırasını bekliyor. Bu sene tohumları çentik atarak ve atmayarak başlangıçta çimlenmeye aldım. Çentik attıklarım çok kısa sürede çimleniyor. Çentik atılmayanlarda bu süre daha uzun oluyor.
Bu sene çimlendirme için minik kaktüs saksılarını denemeye başladım. Şu anda sonuç çok olumlu bu nedenle minik kaktüs saksısı alacağım. Diğerlerinide bu şekilde çimlendirmeyi planlıyorum. Bu şekilde yerden de tasarruf ediyorum. Ayrıca saksı değişimide çok kolay olacak.
Tohumları saksılara ektikten sonra suyunu verip çimlenene kadar kapalı bir kabın içine koyuyorum. Çimlenene kadar bir daha su vermiyorum. Çimlenip boyu kabın üst kısmına geldiğinde kaptan çıkartıyorum. Kabı 2-3 günde bir
yaklaşık 1 dakikalığına açıp kapatıyorum.
Aşağıya elimdeki tohumların bir kısmının fotoğrafı ile saksı ve kabtan örnek fotoğraflar ekliyorum.
Kendi elde ettiğim tohumlardan kalanlar.
455210
Yurtdışından gelen tohumlardan bazıları.
455211
455212
455216
455217
455218
455219
Çimlenen tohumlar
455221
455222
455223
Olgunlaşan tohumlar
455224
455225
455226
455227
455228
756 Numaralı mesajda bahsettiğim çapraz döllenmiş tohumlardan yetişen hibiscuslardan Ekim ayının başında aldığım çeliklerin bu günkü durumu.
455229
455230
455231
455232
455233
Satış ilânı açarsanız ilk sırayı almak isterim sevgili tturt.
tturt first love hibiscus rosa sinensis
455238
Sayın tturt,
Son eklediğiniz fotoğrafların hepsi aynı bitkinin çiçeklerine mi ait acaba?
Sayın ttrut, tek kelimeyle harikalar:)
Sayın tturt,
Son eklediğiniz fotoğrafların hepsi aynı bitkinin çiçeklerine mi ait acaba?
Evet hepsi aynı hibiscus rosa sinensis'e ait.
sayın tturt, gerçekten renkleri harika. Siz tozlaştırmayı fırça ile mi yapıyorsunuz? Bende de 3 ayrı renk hibiscus var onlardan çapraz dölleme yoluyla tohum almak istiyorum ama henüz başaramadım.
sayın tturt, gerçekten renkleri harika. Siz tozlaştırmayı fırça ile mi yapıyorsunuz? Bende de 3 ayrı renk hibiscus var onlardan çapraz dölleme yoluyla tohum almak istiyorum ama henüz başaramadım.
Ben kulak pamuklarını kullanıyorum.
Sn.tturt harika, sistemli bir çalışma olmuş.
Çok çok başarılı;)
Rus seleksyonculara imreniyordum.
Sizin de seleksyon çalışmalarınız örnek alınacak türden.
Paylaşmaya devam edin lütfen. Bir iz olursa takip eden olur.
Teşekkür ederim.
Uluslararası Hibiscus Derneğinin Soty 2013-2 Sonuçları açıklandı. İlk beş'e girenleri sırasıyla ekliyorum.
455292
455293
455294
455295
455296
Yurt dısından getirttiginiz celiklerde hangi yontemi kullandiniz da basarili olmadı ?
İnternette izledigim bir yontem ilgimi cekti, celiklerdeki gozleri tırnak ebatında kesiyor. Anac fideye de "T" seklinde yara acip icine yerlestiriyor.
Sirf bu denemeyi yapmak icin satılık odunsu govdeli 1-2 tane japon gulu aramaya başladım. Deliriyorum galiba ! :o:o:o
Aranıyorrrrrr, aranıyorrrr satılık odunsu gövdeli japon gülü aranıyor. :D:D
1 numarali foto benimde favorimdi, Chris'i tebrik etmek lazım... ;)
Yurt dısından getirttiginiz celiklerde hangi yontemi kullandiniz da basarili olmadı ?
İnternette izledigim bir yontem ilgimi cekti, celiklerdeki gozleri tırnak ebatında kesiyor. Anac fideye de "T" seklinde yara acip icine yerlestiriyor.
Sirf bu denemeyi yapmak icin satılık odunsu govdeli 1-2 tane japon gulu aramaya başladım. Deliriyorum galiba ! :o:o:o
Aranıyorrrrrr, aranıyorrrr satılık odunsu gövdeli japon gülü aranıyor. :D:D
Sizin gördüğünüz sanırım aynı gövde üzerinde birden fazla renk açması için yapılan aşı olsa gerek.
Çelikler elime yaklaşık bir ay sonra ulaşmıştı. Sanıyorum bu sürede köklenme özelliğini kaybetti. Size daha erken gelirse şansınız olabilir.
Yukarıya çelik fotoğrafları eklemiştim hepsi de kısa sürede tuttu. Acele etmezseniz size çelik verebilirim.
Cok mutlu, musmutlu olurum :D (ağzı kulaklarında zeliş)
KAPTANzst
20-11-2013, 09:24
Benimde perlitte IBA 2000 ile çelik denemelerim var . Şu anda filizler görünmeye başladı. Ama köklenme varmı henüz bilmiyorum. Cesaret edipde bakamıyorum :D
Benimde perlitte IBA 2000 ile çelik denemelerim var . Şu anda filizler görünmeye başladı. Ama köklenme varmı henüz bilmiyorum. Cesaret edipde bakamıyorum :D
Ziya Bey,
Bende bazılarında IBA kullanıyorum yukarıda örnek olarak eklediğim fotoğraflardaki çeliklerde kullanmıştım.
Naçizane tavsiyem merakınızı biraz daha yenin zaten bitki mevsim itibariyle durağan bir döneme giriyor. Bırakın kök yapmaya çalışsın. Zaten köklenme yoksa kısa bir süre sonra filizlenme duracak çeliğin rengi bozulmaya başlayacaktır.
Fırça ile tozlaşmayı birçok kez denedim ama bir türlü tohum oluşturamadım bende. Şu an sarı japonumda dökülmeyen geçmiş bir çiçek var, umarım kendi kendine tohum oluşturmuştur.;)
tturt ottoman sunshine
455550
Sayın tturt maşallah, hepsi tek kelimeyle harika. Emek emek uğraşın sonu mutluluk verici olmuş çok şükür. Üretimlerinizin "firesiz" devamını dilerim. Bu arada çelik paylaşacak olduğunuzda ben de (büyük bir istekle) talip olabilirim umarım ;)
Benim bodur Japon gülümde tohum kesesi benzeri oluşum var.
Olgunlaşması için ne yapayım bilmiyorum.
Çok heyecanlandım:)
462181
462182
Aynı renk veya komşunun gülünden genetik olarak nasiplendiğini umarak bekliyorum..
KAPTANzst
27-12-2013, 16:07
Düşmemesi için fazla sallamadan bekletmek en iyisi.
Bundan sonrası onun elinde .
merhabalar acaba japon gülünün tohumu neye benziyor bilen var mı
merhabalar acaba japon gülünün tohumu neye benziyor bilen var mı
463004
463005
aydindeniz
02-01-2014, 10:57
çok farklı renklerde japon güllerinden yazlığımın bahçesine çelikleme yöntemi ile diktim. bu forumdakileri görünce bizimkilerin ne kadar basit kaldığını anladım :(( ben iskenderunda yaşadığımdan dolayı burda bol miktarda japon gülü mevcut çok farklı çeşitleri de var. isteyene çelik gönderebilirim. iklim müsait olduğundan dolayı ben direkt dışarıya bahçede yere dikiyorum. nadiren kışın sıcaklık geceleri 5 derecenin altına düşüyor. şu anda dışarıda sıcaklık 15 derece civarında. çelik paylaşımı yaparsanız ben mutlaka istiyorum. çelikleme yöntemi için özel dikkat edeceğimiz bir şey varmı. ben şu ana kadar pek dikkat etmedim ama tutturabildiğim çok oldu. sanırım sıcak iklim olmasında kaynaklanıyor. herkese güzel günler...
Bu sabah mail kutuma gelen mailler beni çok mutlu etti. Çapraz döllenmiş tohumlardan kendi yetiştirdiğim dört hibiscus'u Uluslararası Hibiscus Derneği'nin web sayfasına kayıt için göndermiştim. Bu dört hibiscus'da kayıt onayı almış ve yayımlanmış. Yanlış bilmiyorsam bu aynı zamanda ülkemizden listeye tescil ettirilen ilk hibiscuslar. Bundan sonra açacak hibiscusları da kayıt altına aldırmaya çalışacağım. Bundan sonraki hedefim ise kendi çapraz döllediğim tohumlardan elde edeceğim hibiscusları tescil ettirmek. Böylece hem üretici hem de hybridizer olarak tescil olmak.
Aşağıdaki linklerden tescil bilgilerine ulaşabilirsiniz. İsimler Tturt ile başlıyor.
Hibiscus rosa-sinensis cultivars (http://www.internationalhibiscussociety.org/SEArchive/T/cvindex1.php?letter=t)
KAPTANzst
03-01-2014, 08:45
Taner bey, bu güzel çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ederim.
İnşallah tescilli sayınız artar. Sizin adınıza bizde sevindik. Başarılarınızın devamı dileğiyle
KAPTANzst
03-01-2014, 08:46
Taner bey çelikler için çok teşekkür ederim.
drhegeli
03-01-2014, 10:55
Sevgili tturt çok sevindim, gururlandım.
Beni de heveslendirdin. İki yıldır beklettiğim tohumlarımı bu yaz çimlendirmiştim. Çimlenme oranları çok düştü ama 7 tanesi hayata tutundu. Aralarında Richard Johnson'unkiler de var. :)
463115
Sevgili tturt çok sevindim, gururlandım.
Beni de heveslendirdin. İki yıldır beklettiğim tohumlarımı bu yaz çimlendirmiştim. Çimlenme oranları çok düştü ama 7 tanesi hayata tutundu. Aralarında Richard Johnson'unkiler de var. :)
463115
Çok güzel görünüyorlar. Çiçeklerini de hep beraber görürüz inşallah.
Dün 44 adet çapraz döllenmiş hibiscus tohumu ektim. Bakalım yeni yılın ilk ekilen tohumları bizlere nasıl güzellikler sunacaklar.
463156
463157
463158
aydindeniz
03-01-2014, 15:36
Taner bey gerçekten harikalar yaratmışsınız acaba istesem bana da çelik gönderirmisiniz? öyle bir paylaşımınız var mı bilmiyorum forumda görünce şansımı deniyeyim istedim. yazlığımın bahçesininin duvar kenarını tamamen japon gülü yapmayı planlıyorum. sizden çelik temin etmek beni çok mutlu edecektir. emeğinize ilginize sağlık bol çiçekli güzel günler diliyorum.
Taner bey gerçekten harikalar yaratmışsınız acaba istesem bana da çelik gönderirmisiniz? öyle bir paylaşımınız var mı bilmiyorum forumda görünce şansımı deniyeyim istedim. yazlığımın bahçesininin duvar kenarını tamamen japon gülü yapmayı planlıyorum. sizden çelik temin etmek beni çok mutlu edecektir. emeğinize ilginize sağlık bol çiçekli güzel günler diliyorum.
Sayın Aydindeniz,
Bu sene çelikleri dağıttım. Kısmet seneye artık.
aydindeniz
04-01-2014, 19:52
sağlık olsun ilginiz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. gelecek seneye inşallah.
Hibiscuslar mevsime göre sıcaklığa göre farklı renkte açabiliyorlar. Tescil olan hibiscuslardan olan tturt first love'un bugün açmış halini ve tescil edilen halini ekliyorum. İlk fotoğraf bugün açmış hali.
463489
463490
Tescili yapılan dört hibiscus ICRA'nın Aralık yayınında yayımlandı. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Sayfa 195'ten başlıyor. Harf sırasına göre tturt ile başlayanlar.
http://delatorre.ph/images/stories/Nomenclature/2013-10%20December%20with%20Cover.pdf
KAPTANzst
06-01-2014, 17:54
Bu güzelliğe destek :)
YeniGine
07-01-2014, 00:24
Merhaba japon gülü severler; bu bitkiyi ben de çok seviyorum... Ama biliyorsunuz benim bahçem sitenin bahçesi, ortak alan. Onun için bildiğimiz klasik, şu kırmızı kırmızı olan japon gülünden köklenmiş, köklü bir şekilde bana göndererek beni sevindirmek isteyen üyemiz bulunur mu? Sevinirim...
Taner bey hepsi mükemmel renkteler. Uzun yıllar soğuk bölgede olmam nedeni ile kapalı mekanda japon gülü yetiştirmeye çalışıyorum. Bir kısmı çiçek açar, bir kısmını ise yeterli ışık gelmediği için herhalde kaybederim. Katmerli olanları farkettiğim zaman katmerli japon güllerini almaya başladım. Onların içinden farklı zamanlarda farklı çiçekler gördüğümde nasıl olduğunu düşünürdüm. Demek ki olabiliyormuş. Bu gün açan çiçeğinizin resmini göndermiş olsanız muhtemelen onu da tescil ederler. O kadar yılda nedense hiç bir tohum alma durumum olmadı. Belki nem, sıcaklık, yazın bile çok kısa bir zaman dışında gece havaların soğuk gitmesi bunda etken olabilir.
Çalışmalarınızdan dolayı tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim.
sevgili yenigine bahçeye gittiğimiz zaman hemen sizin için çelik dikeceğim umarım köklendirebilirim.kısmet olurda toplantıya gelebilirsem getirebilirim...
YeniGine
07-01-2014, 23:18
Sevgili efeege, çok teşekkür ediyorum, haydi inşallaah; rastgelsin...
Sayın Yeni Gine,
Benden alacağınız olsun Haziran ayı gibi hatırlatın size kırmızı olanlarından birini getireyim.
796 Numaralı mesajdaki tohumlar merhaba demeye başladılar.
463797
KAPTANzst
08-01-2014, 16:35
6 günde, maşallah.
İnşallah sayıları fazla olur.
Emeğin karşılığını almaya başlamak çok güzel bir duygu.
Siz başardıkça bizde payımıza düşen mutluluğu alıyoruz.
Tebrikler.
YeniGine
08-01-2014, 16:47
Sayın Yeni Gine,
Benden alacağınız olsun Haziran ayı gibi hatırlatın size kırmızı olanlarından birini getireyim.
Sayın tturt çok teşekkürleer, sağolun. Çok sevindim, inşallah haziranda hatırlatacağım...
Tturt first love
464342
464343
464344
796 Numaralı mesajda fotoğrafları bulunan ekilen 44 tohumun son durumları.
464658
464659
464660
Bu fotoğraftaki hibiscuslar 22/11/2013 ektiğim hibiscuslardan bazıları bunları bugün şaşırttım.
464672
464673
celalim01
13-01-2014, 22:51
Geç girdim ve sayfayı gördüm zamanım yok umarım ilk başlarda tohum ile ilgili yetiştirme bilgileri paylaşılmıştır.Yarın okurum sayfaları.
Sayın tturt; Sizi daha öncede tebrik etmiştim ,başarılarınızın tamamını dilerim ama aklıma takılan bir soru var bunca japon gülü yetiştiriyorsunuz bu kadarını ne yapıyorsunuz ? İsteyenlerle mi paylaşıyorsunuz, satışını mı yapıyorsunuz? Mümkün ise ben de talip olmak istiyorum.
Sayın tturt; Sizi daha öncede tebrik etmiştim ,başarılarınızın tamamını dilerim ama aklıma takılan bir soru var bunca japon gülü yetiştiriyorsunuz bu kadarını ne yapıyorsunuz ? İsteyenlerle mi paylaşıyorsunuz, satışını mı yapıyorsunuz? Mümkün ise ben de talip olmak istiyorum.
Şu anda sadece yetiştiriyorum. henüz yeteri kadar çeşidim yok. İleride ne olur bilmiyorum. Şu ana kadar satış yapmadım. Zaman zaman çelik paylaşımlarım oldu. Şu an için elimde çelik yok. Amacım yetiştirdiğim hibiscuslardan kendi farklı çapraz döllemelerle farklı tohumlar alıp onları üretmek kısaca önümde daha ortalama 3 sene var.
KAPTANzst
18-01-2014, 18:57
Kolay gelsin Taner bey.
Bu hastalığa bende bulaştım bu sene.
Çok çeliğim oldu. Size ve diğer gönderen arkadaşlara teşekkür ederim.
Bu sene yazın çapraz döllenme ama her tür çiçekle denemeler yapacağım :D
Birde aynı fidana bir kaç çeşi,t aşı ile değişik renkleri tek fidanda buluşturmak olacak. İnşallah başarırım.
Ustam izindeyim kısaca :D
Şu anda sadece yetiştiriyorum. henüz yeteri kadar çeşidim yok. İleride ne olur bilmiyorum. Şu ana kadar satış yapmadım. Zaman zaman çelik paylaşımlarım oldu. Şu an için elimde çelik yok. Amacım yetiştirdiğim hibiscuslardan kendi farklı çapraz döllemelerle farklı tohumlar alıp onları üretmek kısaca önümde daha ortalama 3 sene var.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Eğer tohumlarınızdan ya da çeliklerinizden paylaşmayı düşünürseniz sizden ricam beni unutmayın, benim tek amacım sadece birer tane sizdeki güzelliklerden sahip olmak ,çokta gözüm yok. Benim de sahip olduğum bir iki cins var çiçeklendikleri zaman seve seve sizlerle paylaşırım fotoğraflarını, ve eğer isterseniz, siz de olmayan cinslerden olurlar ise seve seve size de verebilirim cinslerinizi çoğaltmaya ve değişik türler elde etmenize yardımcı olabilrsem bundan memnuniyet ve mutluluk duyarım.
Kolay gelsin Taner bey.
Bu hastalığa bende bulaştım bu sene.
Çok çeliğim oldu. Size ve diğer gönderen arkadaşlara teşekkür ederim.
Bu sene yazın çapraz döllenme ama her tür çiçekle denemeler yapacağım :D
Birde aynı fidana bir kaç çeşi,t aşı ile değişik renkleri tek fidanda buluşturmak olacak. İnşallah başarırım.
Ustam izindeyim kısaca :D
Ziya Bey,
Rica ederim ustalık için daha çok erken daha çıraklık dönemindeyiz.
Sizin yeterli vaktiniz oluyordur. Bu nedenle farklı arayışlar yapabilir farklı tecrübeler elde edebilirsiniz. Ben yaz döneminde hafta sonları, kışında ancak işyerinde ki hibiscuslara maksimum haftada 2-3 saat ayırabiliyorum.
Tek fidanda farklı renkler elde edebilmeniz için en az 2 cm çevresi olan 3 dallı hibiscuslarınız olmalı ve bunlara aşı yapmalısınız. Bulunduğunuz yerde en uygun aşı dönemi ne zamansa o zaman yapmanızı öneririm. Bu konuda internette pek çok örnek mevcut. Ben şuana kadar denemedim. Ben daha çok çapraz tohum almak , aldığım ve satın aldığım tohumlardan farklı renkli hibiscuslar yetiştirmek üzerinde duruyorum.
Hibiscuslar sabır istiyor bol zaman istiyor. Ben de sabır var bol zaman yok :) Bu nedenle siz beni kısa zamanda geçersiniz.
Ben asıl Antalya'da ki arkadaşımızın bu sene açacak hibiscuslarını merak ediyorum. Serasında keyifle büyüyorlar baharla birlikte atağa geçecekler ve yazın çiçeklerini görmeye başlayacağız.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Eğer tohumlarınızdan ya da çeliklerinizden paylaşmayı düşünürseniz sizden ricam beni unutmayın, benim tek amacım sadece birer tane sizdeki güzelliklerden sahip olmak ,çokta gözüm yok. Benim de sahip olduğum bir iki cins var çiçeklendikleri zaman seve seve sizlerle paylaşırım fotoğraflarını, ve eğer isterseniz, siz de olmayan cinslerden olurlar ise seve seve size de verebilirim cinslerinizi çoğaltmaya ve değişik türler elde etmenize yardımcı olabilrsem bundan memnuniyet ve mutluluk duyarım.
Sizdeki hibiscusların fotoğraflarını çekip buradan diğer arkadaşlarımızla paylaşmanızı öneririm.
Antalya'da olan bir arkadaşımız serasında sayısını bilmiyorum ama tahminen 200 civarında çapraz tohumdan hibiscus yetiştiriyor. Zaman içinde satış yapacak o zaman hibiscusa gönül veren arkadaşlarımız ondan alabilecek.
Sizdeki hibiscusların fotoğraflarını çekip buradan diğer arkadaşlarımızla paylaşmanızı öneririm.
Antalya'da olan bir arkadaşımız serasında sayısını bilmiyorum ama tahminen 200 civarında çapraz tohumdan hibiscus yetiştiriyor. Zaman içinde satış yapacak o zaman hibiscusa gönül veren arkadaşlarımız ondan alabilecek.
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Toplam 4 tane hibiscusum var zaten.Bu sabah hayatına çiçekli halde devam eden hibiscuslarımdan bir tanesinin resmini çektim sizlerle de paylaşmak istiyorum ( çelikten ürettim ).
SOTY (Seedling of the Year) 2013 Champion sonuçları belli oldu. İlk 5'e giren hibiscusların fotoğraflarını paylaşıyorum.
Lillian's Cosmopolitan
SOTY 2013 1.
Hybridized by Chris Chang
466695
Tahitian Purple Passion
2.
Hybridized by Dick Johnson
466696
PM Miss Rio De Janeiro
3.
Hybridized by Peter Moll
466697
Midnight Snow
4.
Hybridized by Sonny Stollings
466698
PM Miss Sergipe
5.
Hybridized by Peter Moll
466699
edelvays58
25-01-2014, 09:58
Hepsi çok güzel ama ilk resimdeki gerçekten çok farklı ve albenili
lenavita
27-01-2014, 15:29
bende parktan dalını aldım 4 de böldüm 10 cm tek bardaga ektim yagmuru yedi yaprakları koparmıştım şimdi ufak yapraklar çıkmış bi köklense tamam bu iş
Charlaux
08-03-2014, 19:49
Merhaba arkadaslar,
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-maratonu-2013-2016/33371.htm#post1257230 buradaki japon gulunun tahmini yasi nedir dersiniz ? Bir diger sorumda japon gulunun yasam suresi hakkinda olacak;kac yasina kadar yasamini surdurebilen bir tur ?
Sevgiler
Bütün kış çiçeği eksik olmadı, gübre takviyesinden sonra çiçek çapı bariz büyüyor.
475183
Bu nasıl güzel bir renk bayıldım, bayıldım sevgili Sakdag. :)
ekşipatlıcan
13-03-2014, 20:39
Merhabalar
Japon güllerinize bayılıyorum. 4 defa çelik alarak köklendirmeyi denedim hatta söğüt ağacı suyu bile ekledim yok başaramadım, köklendiremedim.:((Artık çelik alabilecek dal da kalmadı :( Sırf belki benimle paylaşırsınız belki diye foruma üye oldum. Eğer satarsanız da almaya hazırım bir dal olsun yeter özellikle kırmızı katmerli olan varsa. Umarım güzel haberler verirsiniz. Heyecanla bekliyorum.
real gerçekten çiçeklerin çok güzeller.maşallah..
aydindeniz
14-03-2014, 10:12
herkse selam, bende akdeniz kuşağında yaşamanın verdiği avantaj ile çok sayıda hibiscus sahibiyim. ama ne yalan söyliyeyim hiçbiri tturt'un sahip oldukları kadar güzel değil :( burda ara ara çok farklı türlere rastlıyorum. arabamda devamlı taşıdığım bahçe makasımla hemen bir dal alıyorum. çelikleme yöntemiyle üretmeye çalışıyorum. ancak yöntem hatası mı yapıyorum bilemiyorum çok az bir kısmı tutuyor. çelikleme için özel bir teknik kullanan varmı. köklendirme hormonu da kullandım ama çeliklerim halen yeşermiş değiller. yeşermelerini beklemek için daha çok erken mi? bu çeliklerin toğrağa yerleştirilmeleri için özel bir ay varmı? hibiscuslara özel bir yöntem bilen varsa paylaşırsa sevinirim. bu arada sayın TTurt daha önce de söylemiştim gerçekten harikalar yaratmışsınız emeğinize sağlık. paylaşım zamanı lütfen beni de unutmayın. bu arada isteyen olursa pembe katmerli, sarı katmerli, turuncu, kırmızı, beyaz, çelik gönderebilirim. bol çiçekli güzel günler dilerim herekese.
Ben talibim.Onaylarsanız adresimi yazarım.
celalim01
14-03-2014, 21:33
Merhaba bende elinizde olan çeliklerden alabilirim.Özelden bilgileri iletirim sizden onay gelince.
Sayın aydındeniz,uygunsa çeliklere ben de talibim,özelden adresimi yazıyorum.Selamlar.
aydindeniz
18-03-2014, 08:45
selamlar, özelden bana telefon numarası ve adresini yazanlara en kısa sürede göndermeye çalışacağım. iyi günler.
herkse selam, bende akdeniz kuşağında yaşamanın verdiği avantaj ile çok sayıda hibiscus sahibiyim. ama ne yalan söyliyeyim hiçbiri tturt'un sahip oldukları kadar güzel değil :( burda ara ara çok farklı türlere rastlıyorum. arabamda devamlı taşıdığım bahçe makasımla hemen bir dal alıyorum. çelikleme yöntemiyle üretmeye çalışıyorum. ancak yöntem hatası mı yapıyorum bilemiyorum çok az bir kısmı tutuyor. çelikleme için özel bir teknik kullanan varmı. köklendirme hormonu da kullandım ama çeliklerim halen yeşermiş değiller. yeşermelerini beklemek için daha çok erken mi? bu çeliklerin toğrağa yerleştirilmeleri için özel bir ay varmı? hibiscuslara özel bir yöntem bilen varsa paylaşırsa sevinirim. bu arada sayın TTurt daha önce de söylemiştim gerçekten harikalar yaratmışsınız emeğinize sağlık. paylaşım zamanı lütfen beni de unutmayın. bu arada isteyen olursa pembe katmerli, sarı katmerli, turuncu, kırmızı, beyaz, çelik gönderebilirim. bol çiçekli güzel günler dilerim herekese.
Öncelikle toprak harcınızın %60'ı perlit %20'si bahçe toprağı %20'si cocopeat ve ince elenmiş torf olmasına dikkat edin.
Aldığınız çeliklerin iki boğumu toprak altında kalsın, üste 2 veya 3 göz kalabilir. Üste kalan kısımlardaki yapraklar geniş değilse dalında kalsın koparmayın yapraklar büyükse eninden yarısını kesin. Sonra bolca sulayın. Sonra buzdolabı poşetlerini üsten aşağı doğru geçirin büyük saksı kullanmayın buzdolabı poşeti saksıyı bir bütün olarak içine alsın. 3-4 Gün güneş almayan fakat sıcak bir ortamda bekletin sonra üzerindeki poşeti alın ve direk güneş görmeyen bir yere alın. Bundan sonra yaklaşık 15 gün gün aşırı su verin. Toprağınız çok geçirgen olacağından sular süzülüp gidecektir. Bundan sonra sulamayı hava şartlarına ve toprağın durumuna göre ayarlarsınız.
Bir sonraki Kasım ya da Mart ayına kadar saksını değiştirmeyin. Bu yöntemle %75-80 başarılı olacaksınız.
Son bir şey çevresi yaklaşık 1 cm'lik dalları seçerseniz başarı şansınız artacaktır. Ben çok daha ince ve kalın dallarda da başarılı oldum ama önerilen dalın çevresi 1 cm'den az olmaması.
aydindeniz
19-03-2014, 13:46
çok teşekkür ederim. ben genelde doğrudan toğrağa dikiyordum. sizin dediğiniz yöntemi de denecem.
aydindeniz
25-03-2014, 08:07
herkese selam, japon gülü çeliği talep edenlere çeliklerini gönderdim. bu yıl itibari ile daha fazla çelik almam münkün olmayabilir bu nedenle başka isteyen olursa seneye kısmet. umrım herkesin eline sağ salim ulaşır. gönderdiğim çeliklerin tamamı farklı renk. pembe katmerli, sarı katmerli, turuncu, kırmızı, ve kırmızı renkte farklı bir tür gönderdim. ilerde başka türlerle de paylaşım yapmak üzere. iyi yetiştirmeler.
Sayın Aydindeniz,
Kargo az önce geldi.Paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum. Bol çiçekli günler diliyorum.
Sn.tturt , tohumları ekmeden önce çıtlatmak gerekli mi?
Ilık su içinde bekletmek gerekli mi?
Teşekkürler.
Sn.tturt , tohumları ekmeden önce çıtlatmak gerekli mi?
Ilık su içinde bekletmek gerekli mi?
Teşekkürler.
Sayın Jezebel,
Ben çentik atarak tohumları ekiyorum. Yalnız çentik atarken dikkatli olmak gerekiyor yoksa tohum kaybedilebiliyor. Bu sayfalarda ben bu konuda örnekler yayımlamıştım.
Uluslararası Hibiscus Derneği (IHS) başkanı sayın Kes Winwood üç ayda bir yayımlanan IHS dergisi için benden bir makale yazmamı istedi. Bu makalenin yazımında katkı sağlayan sevgili Caner Özbilek kardeşime ve sevgili eşime teşekkür etmek istiyorum. 2014 yılının ilk sayısında makale yayımlandı. Bu makaleye aşağıdaki linkten ulaşmanız mümkün. Bu makale IHS yayımları içinde ülkemizden yayımlanan ilk makale olma özelliğini de taşıyor.
Makale (http://www.delatorre.ph/newsletters/hiv14n58.pdf)
Makaleyi açamadım.
Makale yazısını tıkladığınızda biraz bekleyin açılacaktır.
Tebrik ederim.
Bayrağımızın altına yazmış olmanız ayrıca beni gururlandırdı.
Teşekkür ederim.
herkese selam, japon gülü çeliği talep edenlere çeliklerini gönderdim. bu yıl itibari ile daha fazla çelik almam münkün olmayabilir bu nedenle başka isteyen olursa seneye kısmet. umrım herkesin eline sağ salim ulaşır. gönderdiğim çeliklerin tamamı farklı renk. pembe katmerli, sarı katmerli, turuncu, kırmızı, ve kırmızı renkte farklı bir tür gönderdim. ilerde başka türlerle de paylaşım yapmak üzere. iyi yetiştirmeler.
Sayın aydindeniz, bir süredir sayfaya uğramadığımdan güzel bir fırsatı kaçırmışım :( ...neyse sağlık olsun. İskenderun'a eşimle akraba ziyareti için Kasım ayında gelmiştik. Oradaki Japon gülü çeşitlerini görünce aklımı oynatacaktım :) ve birkaç çelik almayı denedim ancak sanırım hem zaman yanlıştı hem de çekinerek aldığım için çelikleri hep ince dallardan seçmişim, hiç birini tutturamadım, çok üzüldüm. Bir sonraki çelik gönderme aşamasına geldiğinizde benim de talip olduğumu hatırlarsanız çok sevinirim :) Özele adres ve tel. bildiriyorum. Bol çiçekli güzel günler...
İki Tohumum çimlendi, çok mutlu oldum, darısı diğerlerinin başına :)
aydindeniz
10-04-2014, 10:45
sayın adesto, bende malesef çelik kalmadı. ama sizinde dediğiniz gibi burda çok fazla türde japon gülü var. Bu aralar başka yerlerden çelik bulmayı düşünüyorum bulabilirsem size de gönderiririm
sayın adesto, bende malesef çelik kalmadı. ama sizinde dediğiniz gibi burda çok fazla türde japon gülü var. Bu aralar başka yerlerden çelik bulmayı düşünüyorum bulabilirsem size de gönderiririm
Çok sevinirim :), ilginize çok teşekkür ederim sayın aydindeniz...
YeniGine
10-04-2014, 23:21
Sayın tturt, büyük bir heyecan ve hevesle ben haziran ayını bekliyorum. Unutturma haziran ayında şu bildiğimiz klasik japon güllerinden vereceğim demiş idiniz. Hatırlatayım dedim kendimce... :o
3 renk japon gülüm var, üçünün de aynı dönem açtığı bir anda, sarı olanın 2 ayrı çiçeğini açık pembe ve koyu pembenin çiçekleriyle yapay tozlaştırma yaptım. Aynı şekilde sarının çiçeğiyle de pembeleri denedim.
Tesadüfen mi oldu, denk mi geldi bilmiyorum. Sarı çiçekli bitkide 2 tane pembelerle tozlanmış tohum kesesi oluştu ve gelişmeye devam ediyorlar.
Pembe bitkilerde tohum kesesi oluşmadı.
484034
484035
bu yılın ilk çiçeğini açtı... ;)
Japon gülü severler, rengarenk çiçeklerle bu sayfayı renklendirelim biraz. Destek verin lütfen.;)
490846
Sayın sakdag; Harika gözüküyor, bu ne güzellik, bu ne endam.
Ellerinize sağlık.
ilksenozturk
09-05-2014, 07:06
hakikaten harika görünüyorlar sn sakdağ,
benimki de adesto'nun fotoğrafladığı çeşitinden, sürekli çiçekte
ama unlu bitten bir türlü kurtaramıyorum onu. sürekli bir temizlik halindeyiz :(
Maşallah ne hoş rengi var. Benim japon gülüm ilk katmerliden sonra üç tane yalın kat açtı. Bakalım devamı nasıl gelecek...daha önce hep katmerli açıyordu :confused:
Bu daha öncede sizlerle paylaştığım sarı japon gülü. Neden renk değiştirdi, bana yardımcı olabilirmisiniz?
Bunlarda benim Hibiscus ler umarim begenirsiniz.
Çelikten yetişen pembe japon gülü...
851.mesajdaki tohum kesesi olgunlaşıp bugün düşmüş. İçinden iki tohum çıktı, taze taze hemen ektim. 2 tane daha olgunlaşmayı bekleyen tohum kesesi var.;)
501649
Bazi arkadaslar Japon gulune asi olurmu diye sormuslardi.
Mayis sonlarinda yaptigim asi tuttu, turuncu japon gulume pembe olanini asiladim asi dalinda hic yaprak yoktu suan hersey guzel gidiyor cicek acinca resimleri paylasirim, bitanede beyaz denemsi yaptim resimde mevcut.
Sevgili Norsk; Sizi tebrik ederim. Bu hep benim de aklımda olan ama cesaret edemediğim bir olaydı.
Size rica etsem aşılamanızı ayrıntılı bir şekilde anlatabilirmisiniz?
Sevgili Norsk; Sizi tebrik ederim. Bu hep benim de aklımda olan ama cesaret edemediğim bir olaydı.
Size rica etsem aşılamanızı ayrıntılı bir şekilde anlatabilirmisiniz?
sevgili lusoari aslinda cok basit bir islem, yarma asi diye tabir ettigimiz asi teknigini uyguladim, yeni filizlenmis dali kesip resimde goruldugu uzere digerini yarip acarak yerlestirdim ve daha sonra seffaf naylon la sarip bagladim, asi tutana kadar serin biryerde tuttum vede hergun birazcik su verdim cicege.
Asi zamani yasadiginiz ulkeye bolgeye gore degisebilir birde asilayacaginiz dallarin kalinligi ayni olmasina dikkat edin iyi verim almak icin saygilar.
İlginiz için çok teşekkür ederim Sayın Norsk. İnşallah bir gün bizlerde deneme fırsatını yakalarız.
Sarı ve pembe japon güllerini tozlaştırarak elde ettiğim iki tohumdan biri topraktan çıkmaya başladı.;)
505511
Açan japon gülüm...
506021
Her gün ayrı bir güzellik.
507131
507132
Bebek japon gülüm, 4 yaprağa doğru yol alıyor..:p
507133
2 sene önce Fethiye'de bir çiçekçiden almıştım...Harika bir çiçek bu
Çelikten yetişen pembe japon gülü...
çok güzel bir renkmiş gerçekten.Sizden ricam bundan bir çelik almam mümkünmü?
851.mesajdaki tohum kesesi olgunlaşıp bugün düşmüş. İçinden iki tohum çıktı, taze taze hemen ektim. 2 tane daha olgunlaşmayı bekleyen tohum kesesi var.;)
501649
Bende sadece 1 tane japon gülü var.Bu yüzden mi tohum olmadan düşüyor yere olgunlaşmıyorlar...
Sayın keopstr,
Japon güllerini kendiniz elle döllemelisiniz. Çiçek organının yan tarafındaki tüylü sarı kıımları bir kulak pamuğu yardımıyla alıp, organın üzerindeki beş noktalı kısıma hafifçe dokundurmalısınız. Bu forumda daha önce fotoğraflı olarak anlatmıştım.
Oylama bu gece yarısı 12 de bitiyor, desteklerinizi rica ediyorum. Oylamaya buradaki (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/35080.htm) linkten katılabilirsiniz.
Sayın keopstr,
Japon güllerini kendiniz elle döllemelisiniz. Çiçek organının yan tarafındaki tüylü sarı kıımları bir kulak pamuğu yardımıyla alıp, organın üzerindeki beş noktalı kısıma hafifçe dokundurmalısınız. Bu forumda daha önce fotoğraflı olarak anlatmıştım.
teşekkürler taner bey bugün açan 2 tane çiçeğini forumda belirtiğiniz gibi yaptım bakalım bekliyeceğim...
Uluslararası Hibiscus Derneği'nin sonuçları bu yılın 2. Dergisinde yayımlandı. 2014-2016 Dönemi için sizlerin desteği ile yönetim kuruluna seçilmişim hepinize çok teşekkür ediyorum.
Dergiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.delatorre.ph/newsletters/hiv14n59.pdf
Lonicera
17-07-2014, 13:11
Bu yıl çiçek açması biraz gecikti. Uzun dilli, yırtmaçlı kırmızı çiçeği var. Sırf yaprağı için almıştım.
Uluslararası hibiscus derneği (IHS) tarafından 2014 yılında tescili yapılan tüm hibiscuslara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Sormak istedikleriniz olursa lütfen sorun yanıtlamaya çalışırım.
ICRA Publications 2014 (http://www.delatorre.ph/index.php?option=com_content&view=article&id=240&Itemid=200)
Şu an gelişmekte olan hibiscuslarımdan bazıları, bir kısmının Ağustos-Kasım döneminde ilk çiçeklerini vermelerini bekliyorum.
509614
509615
509616
509617
509618
509619
509620
509621
509622
509623
509624
509625
Sevgili tturt bir sürü hibiscus türlerinizin olduğunu biliyorum ama son paylaştığınız resimlerdeki yaprak yapısı değişik olanlar dikkatimi çok çekti isimleri nedir, ya da ne renk açıyorlar biliyormusunuz?
Yeni edindiğim Hibiscusum :)
510885
Çapraz tozlaştıracağım
Bu da yenilerden ;)
510924
Turuncu ve katlı
Maşallah, turuncu ve katlı bir arada çok güzel... Benim turuncum yalınkat ve İstanbul'da katlı değişik renk bulmak çok zor :(
Sevgili Jezebel bayılmamak mümkün değil biraz daha değişik resimler paylaşırsanız bizler kendimizden keçeriz kesin. :D
Bunlar nasıl?
511459
Katsız ama sevimli.
Renk harika, şekil de öyle.
Elleriniz dert görmesin.
Bir ay önce edindiğim çok değişik bir japon gülünün resmini sizlerle paylaşmak istedim.
(Resim netten alıntıdır)
Şimdi biz bundan 12 cm. bir dal istesek çok ayıp etmiş olurmuyuz?
:D
Şimdi biz bundan 12 cm. bir dal istesek çok ayıp etmiş olurmuyuz?
:D
Aaaa ne demek tabi ki de ayıp etmiş olmazsınız, seve seve veririm. Hatta değiş tokuş bile yapabiliriz. :D
Resim netten alıntıdır. Bana veren kişi küçük bir dal vermişti şu anda üzerinde 3 dal var tuttu ama gelişimi diğer türlere göre çok yavaş ya da havalar sıcak olduğu için yavaş gelişim gösteriyor anlamış değilim. :confused:
Bir de şu dili dışarıda olanlardan bari bir tane bulabilsem demeyin keyfime..... :D
Bir de şu dili dışarıda olanlardan bari bir tane bulabilsem demeyin keyfime..... :D
Kastettiğiniz bitki buysa
511557
Adres bu
Kod:hib08 Çiçeği burnunda kırmızı katmerli (duble) japon gülü, hibiscus (50-80 cm boyda) | Japon gülleri (Hibiscus) (http://tropiksera.com/Kodhib08-Cicegi-burnunda-kirmizi-katmerli-duble-japon-gulu-hibiscus-50-80-cm-boyda,PR-200.html)
Evet bundan istiyorum ama malesef stokta kalmamış. :(
Zaten fidancılarımızın en büyük sorunu bu:(
Parayı bastırana elindeki son anacı satıyorlar, sonra da böyle...
Neyse vardır bir yerlerde.
Dediğiniz çok doğru sevgili Jezebel, dünyanın neresine gidersek gidelim genelinde bu böyle. :(
Neyse sahip olan arkadaşlarımız vardır sitemizde bizde onlardan minik bir çelik rica ederiz. :D
aydindeniz
04-08-2014, 14:52
eğer isterseniz çeliğinden size temin edebilirim. ama havalar çok sıcak baharıda bekleyebilirsiniz. bir kaç ay önce çelik dağıtmıştım bu türden de göndermiştim.
eğer isterseniz çeliğinden size temin edebilirim. ama havalar çok sıcak baharıda bekleyebilirsiniz. bir kaç ay önce çelik dağıtmıştım bu türden de göndermiştim.
Sevgili aydındeniz bana mı soruyorsunuz? Anlayamadım da, çelik dağıttığınızıda duymadım ne yazık ki. :o
aydindeniz
08-08-2014, 09:13
evet sayın lusori, gösterdiğiniz türünden çalıştığım işyerinin bahçesinde mevcut, size çeliğinden temin edebilirim demek istedim. ancak bu aralar çelikleri için uygun mevsim değil, havalar çok sıcak tutma ihtimali yok gibi bahar ayını beklemeniz en iyisi, bahar ayında epey bir çelik paylaşmıştım, hatta bu türünden de paylaşmıştım. o zaman farketmemişsiniz kısmet değilmiş. ilerde hatırlatırsanız size butüründen gönderebilirim.
Çok teşekkür ederim sayın Aydındeniz, senenin bağzı zamanları İstanbul'a geliyorum kısmet olursa o zaman haber veririm. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
Haziran başında İskenderun'dan bir kaç çelik getirmiştim kimi tuttu, kimi öldü. 3 aydır sıcaktan ölmesinler diye saplarına ve yapraklarına her gün su püskürtüyorum. 1.5 ay kadar da üstlerini şeffaf poşetle örtmüştüm. Şimdiki durum bu :) bakalım açarlarsa hangi renk olacaklar. Bu arada hepsi yalın kat...
Bu çelik ektiğimde tomurcukluydu ve beyaz açtı, diğer Japon güllerimle yan yana :)
Bu çelik ise biraz büyüdükten sonra tomurcuk verdi ve turuncuya yakın, koyu somon rengi açıyor :)
Önceki Japon güllerim de açmaya devam ediyor ;)
Sevgili tturt bir sürü hibiscus türlerinizin olduğunu biliyorum ama son paylaştığınız resimlerdeki yaprak yapısı değişik olanlar dikkatimi çok çekti isimleri nedir, ya da ne renk açıyorlar biliyormusunuz?
Öncelikle mesajınızı atlamışım yeni fark ettim bu nedenle yeni cevap verebilyorum.
Gelişmekte olanların ne renk açacağını bilmiyorum. İki tanesi açtı birazdan paylaşacağım. Yaprak yapıları farklı olanlardan bir tanesi geliştikçe yaprakları normale döndü şu an tomurcuk yaptı açabilirse önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşırım.
Tohumdan yetişen hibiscusların ne renk açacağı tam bir sürpriz çok farklı renklerde açabiliyorlar oldukça geniş renk çeşitliliğine sahipler.
Kastettiğiniz bitki buysa
511557
Adres bu
Kod:hib08 Çiçeği burnunda kırmızı katmerli (duble) japon gülü, hibiscus (50-80 cm boyda) | Japon gülleri (Hibiscus) (http://tropiksera.com/Kodhib08-Cicegi-burnunda-kirmizi-katmerli-duble-japon-gulu-hibiscus-50-80-cm-boyda,PR-200.html)
Bu hibiscus'un adı El Capitolio
Bir ay önce edindiğim çok değişik bir japon gülünün resmini sizlerle paylaşmak istedim.
(Resim netten alıntıdır)
Bu hibiscus'un adı Gran Canaria
514075
Tturt yellow canary
Bu sene tohumdan yeni açanlardan.
514098
514099
Tturt pink charm
Bu da tohumdan bu sene açanlardan
514100
514101
Aynı saksıda iki farklı renkte katmerli hibiscus. Aşılama yok kendi kendine oluşan bir durum.
514102
514103
Aynı saksıda oluşan çok özel bir durum. Bir kısmı pembe bir kısmı beyaz.
514104
514105
Tturt first love.
514106
514107
514108
514109
Tturt ottoman sunshine
514112
514113
514114
514115
514116
Brown Derby
514119
514120
Bunlarda diğer hibiscuslardan bazıları
514121
514122
514123
El Capitolio
514124
514125
514126
Bu senenin çapraz tozlaşmış ilk tohumları. Taze taze ekildi.
Anne Brown Derby x Baba President
514129
514130
Sayın tturt,
Hibiscuslarınız harika, emeğinize sağlık.
Bayılmamak elde değil ellerinize sağlık sevgili tturt. Bu güzelliklerin karşısında büyülendim.
Tatile gittiğim yerden iki adet Çelik getirdim. Üç haftadır perlitte duruyorlar ve yeni sürgün verdiler, hatta olan yaprakları da büyüdü. Bugün baktığımda henüz hiçbir kök oluşumu olmadığını gördüm. Ilk defa hibiscus çeliği köklendireceğim. Acaba perlitte tutmaya devam mı etsem yoksa toprak ortamına geçirsem mi? Şimdiden teşekkürler yardımınız için
Tatile gittiğim yerden iki adet Çelik getirdim. Üç haftadır perlitte duruyorlar ve yeni sürgün verdiler, hatta olan yaprakları da büyüdü. Bugün baktığımda henüz hiçbir kök oluşumu olmadığını gördüm. Ilk defa hibiscus çeliği köklendireceğim. Acaba perlitte tutmaya devam mı etsem yoksa toprak ortamına geçirsem mi? Şimdiden teşekkürler yardımınız için
Perlit ortamında köklenme gerçekleşebilir ama zaman alacaktır. Toprak ortamına da alabilirsiniz. Elinizde IBA köklendirici varsa toz veya solüsyon kullanabilirsiniz.
Muhtemelen şu ana kadar kendi özü ile büyüme gerçekleşmiştir. Eğer çeliklerin fotoğrafını eklerseniz daha çok yardımcı olabilirim.
Sayın Limonik,
Bana da çelik gelmişti ve ben de perlite koymuştum. Baktım yapraklanmaya başladı ben de kökü hiç olmadığı halde ektim. İki tane minik çok güzel turuncu çiçek açtı arka arkaya. Şu anda kök durumunu bilmiyorum ama sonbaharda bakacağım saksı değişirken. Benzer durum olduğu için paylaşmak istedim sizinle.
Sayın Limonik,
Bana da çelik gelmişti ve ben de perlite koymuştum. Baktım yapraklanmaya başladı ben de kökü hiç olmadığı halde ektim. İki tane minik çok güzel turuncu çiçek açtı arka arkaya. Şu anda kök durumunu bilmiyorum ama sonbaharda bakacağım saksı değişirken. Benzer durum olduğu için paylaşmak istedim sizinle.
Turuncu renkli çiçekleri merak ettim doğrusu. :D
Ben de hep çelikleri toprağa dikip, üzerinede yapay sera etkisi yaparım bu sayede bir çok japon gülü yetiştirmişimdir ama bağzı cinsler zor kökleniyor.
Minik,çok canlı bir renk açtı. Fotoğraflar fotoğraf makinemde,tabletten resim yükleyemiyorum. Kısmetse 2-3 güne bilgisayar sorunum halloluyor o zaman yüklerim.
Sabırsızlıkla bekleyeceğimize emin olabilirsin sevgili Milla. :)
Perlit ortamında köklenme gerçekleşebilir ama zaman alacaktır. Toprak ortamına da alabilirsiniz. Elinizde IBA köklendirici varsa toz veya solüsyon kullanabilirsiniz.
Muhtemelen şu ana kadar kendi özü ile büyüme gerçekleşmiştir. Eğer çeliklerin fotoğrafını eklerseniz daha çok yardımcı olabilirim.
Teşekkürler sayın tturt, yarın fotoğrafını ekleyeceğim. Maalesef IBA yok ama köklenmesi için uğraşacağım.
Sevgili Milla, bana umut oldunuz. Yarın güzel bir toprak ortamı hazırlayıp, bir çeliği dikmeyi düşünüyorum. Sizinkine maşallah. Ben de çiçeklerini görmek için hevesliyim. Kısmet :)
Bugün Japon Gül'ü çeliğimin fotoğrafını çekmek üzere incelediğimde köklendiğini gördüm :) çiçeklerini görmek de nasip olur inşallah.
Tohumdan büyüyen hibiscusların son durumları.
515220
515221
515222
515223
515224
515225
515226
515227
515228
515229
günebakan
27-08-2014, 21:18
Tturt serisine bayıldım sevgili Tturt hepside birbirinden güzel ellerinize sağlık ben ne yazıkki çeliklerin hiçbirini yaşatamadım
Tturt yellow canary
515456
515457
515458
515459
515460
Sayın tturt, sizi tebrik ederim. Uluslararası bir dergide güzel çalışmalarınızı görmek, ülkemizin adını duyurmanız gurur verici. Bu mevsimde japon gülü nasıl köklendirilir diye konuyu okumaya başladım. Sayfalar ilerledikçe bu güzelliklerle karşılaştım, hepsine hayran kaldım. Başarılarınızın devamını dilerim.
Bu başlığa uğramamın sebebi üstte de belirttiğim gibi çelik köklendirme. Daha önce bir defa japon gülü köklendirdim. Onun çeliğini teyzemin tarifi üzerine dikmiştim. O zaman Aydın'daydım, ekim sonları gibiydi. Bitkinin çeliği yapraklıydı, alt kısımları hafif odunumsu olmaya başlamıştı, üst kısımları oldukça tazeydi. 30-40 cm arası uzunluğu vardı. 2,5 litrelik bir kola şişesinin üst tarafını kesip o uzun dalı hiç bölmeden derince dikmiştim. Üzerine de poşet geçirip hafifçe bağlamıştım. Kışı o şekilde bahçede geçirmişti. Sonra saksını değiştirdik. Toprağını hiç dağıtmadık, kalıp şeklinde başka saksıya aktardık.
Şimdi benim elimde yine çelikler var. Yolda 6 saat kadar suda kaldılar. Yine aynı şekilde üstte belirttiğim gibi köklendiremem sanırım. Bu defa evin içinde kapalı ortamda olacaklar. Bursa'da dışarıda bırakılamaz. Benim aldığım çeliklerde yeni yeni odunsu gövde oluşur gibi olmuş. Dallar taze. Hele hele bahsettiğiniz gibi çeliklerin çevresi 1 cm hiç değil. Gövdeye çizik atmayı da anlayamadım. Köklendirme hormonu kullananlar için miydi o tavsiye? (bende köklendirme hormonu yok ama mutlaka gerekirse bulmaya çalışırım.) Sayfaları okudukça " Keşke önce okuyup sonra çelik alsaydım." dedim.
Bu çelikleri dikmek için beni yönlendirebilir misiniz? Fotoğraflarını çekip yüklemeye çalışırım isterseniz.
Bir de tohumlarını ilk kez burada gördüm. Bamya çekirdeklerine çok benziyor. :)
celalim01
01-09-2014, 17:25
Valla arkadaşlar bunları gördükçe içimiz eriyor.Maşallahı var çiçeklerin.Bol çiçekler açması dleğiyle.
Katmerli japon gullerinde tozlasmayi nasil yapiyoruz arkadaslar, deneyen ve tohum alan arkadaslarimiz varmi?
Şimdi benim elimde yine çelikler var. Yolda 6 saat kadar suda kaldılar. Yine aynı şekilde üstte belirttiğim gibi köklendiremem sanırım. Bu defa evin içinde kapalı ortamda olacaklar. Bursa'da dışarıda bırakılamaz. Benim aldığım çeliklerde yeni yeni odunsu gövde oluşur gibi olmuş. Dallar taze. Hele hele bahsettiğiniz gibi çeliklerin çevresi 1 cm hiç değil. Gövdeye çizik atmayı da anlayamadım. Köklendirme hormonu kullananlar için miydi o tavsiye? (bende köklendirme hormonu yok ama mutlaka gerekirse bulmaya çalışırım.) Sayfaları okudukça " Keşke önce okuyup sonra çelik alsaydım." dedim.
Bu çelikleri dikmek için beni yönlendirebilir misiniz? Fotoğraflarını çekip yüklemeye çalışırım isterseniz.
Anlattığınız yöntem çeliği köklendirme yöntemleri arasında.
Çeliklerin suyu kaçmadığı sürece köklendirebilirsiniz. Köklendirme hormonu işlemi hızlandırır ama şart değil.
Suyu geçirgen bir toprak hazırlayın perlit, cocopeat'i karışımda kullanabilirsiniz. Sonra 20 cm'lik çeliğin yarısını toprağa dikin suyunu verin üzerine buzdolabı poşetini geçirin 2-3 günde bir 5-10 dakika havalandırın poşeti tekrar üzerine geçirin toprak nemli kalsın. Ekim Kasım aylarında çelik alabilirsiniz.
Bu forumun geçmiş sayfalarında detaylı açıklamalar bulabilirsiniz.
İsterseniz facebook üzerinden Türkiye Hibiscus Topluluğunu takip edebilirsiniz.
Katmerli japon gullerinde tozlasmayi nasil yapiyoruz arkadaslar, deneyen ve tohum alan arkadaslarimiz varmi?
Geçmiş sayfalarda fotoğraflı olarak anlatmıştım. Bir bakın isterseniz.
Geçmiş sayfalarda fotoğraflı olarak anlatmıştım. Bir bakın isterseniz.
tesekkur ederim sayin tturt defalarca okumama ragmen gozumden kacmis saygilar.
Selam Hibiscus severler bu katmerli cicegin stigmasi nere acaba, nasil tohumunu alabilirim kendisi uzerinde, daha once tohum alan arkadaslar varmi.
http://www.agaclar.net/forum/1302985-post868.htm
Yukarıdaki mesajımdaki pembe ve sarı katmerli japonları kendim tozlaştırarak elde ettiğim tohumdan çıkan bitkim yaz boyu çok iyi bir şekilde gelişti. Annesi olan sarı katmerli japonu kök çürüklüğünden kaybettim maalesef.
Son hali böyle:
518912
Çelikten yetişen turuncu renkli japon gülüm bugün ilk defa çiçek açınca sizlerle paylaşmak istedim ama renginin güzelliği objektifte pek belli olmadı. :mad:
KAPTANzst
29-09-2014, 07:30
Değişik bir tür.
eneskrky
29-09-2014, 17:43
bu güller soğuğa dayanıklımıdır yani bahçeye dikilebilirmi istanbulda ?
Bu sizin İstanbul'da yaşadığınız semte göre değişebilir mesela ben doğma, büyüme İstanbul Bakırköy'lüyüm seneler evvel yaz kız balkonda yaşayan ve üzerinden çiçeği hiç eksik olmayan sıradan kırmızı bir japon gülüm vardı ve hayatından gayet memnundu. Tabii ki bu benim şahsi denemem sonucu verilmiş bir kara.
eneskrky
29-09-2014, 18:52
hmm ben beykozdayım sanırım fazla değişiklik olmaz diye düşünüyorum :)
hmm ben beykozdayım sanırım fazla değişiklik olmaz diye düşünüyorum :)
Bence işe bir tane alıp deneyerek başlayabilirsiniz.
murvettuncer
29-09-2014, 20:08
Merhaba ne tatlı açmıç küçümen şey...ağaç olur inşallah.Benimde 3 renk japonum var,şu an sarısı açtı
murvettuncer
29-09-2014, 20:10
Beyazve kırmızı açmak üzereler fotolarını yükleyeceğim sevgiler....
eneskrky
29-09-2014, 20:29
inşallah başarırım sayın lusoari :D
Bu bitki 2 dereceden sonra zarar görmeye başlar daha soğuk derecelerde de ölür. İstisnalar olabilir ama hibiscus rosa sinensis'i kışın kapalı ve soğuk olmayan bir yere almak gerekir. Yazları soğuk geçmeyen Marmaris, Göcek vb. yerlerde dış ortamda rahatlıkla yaşayabilmektedir.
Şu ana kadar tohumdan yetiştirdiğim ve Uluslararası Hibiscus derneği tarafından tescil edilen hibiscuslarım.
Anne ve babasını bildiklerimin fotoğraflarını da ekliyorum.
İlk isim anneyi X sonraki isimde babayı temsil ediyor.
Tturt first love anne babasını bilmiyorum
520755
Tturt ottoman sunshine anne babasını bilmiyorum
520756
Tturt pink charm
520769
Anne
520770
Baba
520771
Tturt pink dreams Anne ve baba bilinmiyor
520772
Tturt salmon pink Anne ve baba bilinmiyor
520773
Tturt yellow canary
520774
Anne Yoda
520775
Baba Black dragon
520776
Tturt red flag
520777
Anne ve baba President
520778
861 nolu mesajimdaki yaptigim asi denemem ilk cicegini verdi, gunesin yeterli olmamasindan dolayi zannedersem biraz kucuk, asidan sonraki gozlemim cicek daha saglikli ve saglam oluyor bide cicek saplari eskisine gore cok uzun, ana govdeyi kestim cunku asili dal daha cabuk gelissin diye.
Aşağıda resimlerini verdiğim ve çok severek büyüttüğüm japon güllerimden 2 tane var aynı yaşta 2-3 yıllık , biri evde biri işyerinde ancak sadece 2 tane geçen sene çiçek açtı artık açmıyor. sadece büyüyür. Çeliklerini aldığım orijinal çiçek birdenbire kurumuştu. Ancak yıl boyu katmerli çiçekler açıyordu.
Bu çiçeklerde bu durum normal midir neler yapabilirim.
KAPTANzst
22-10-2014, 19:51
Biraz suyunu azaltırsanız çiçeğe dönme oranı artar.
Güneş görmeden çiçek açmıyor. Kardeşimde olan japon gülü dükkanın cam kenarında nerede ise günün büyük kısmında güneş alarak kışın bile çiçek açarken arka güneş almayan yere konulduğu için hiç çiçek açmıyor. Sadece dal yaprak yapıyor.
Baktım bir türlü tohum tutturamadım...Tohuma durmadan yeşilken dökülüyor her yolu denedim hala tohum alamadım:( Bende kırmızıya beyaz renk aşısı yaptım (göz aşısı) sanırım tuttu...bakalım sonu ne olacak?
naçizane 2 beyaz 1 kırmızı japon gülüm var...Sevgili arkadaşlarımdan her türlü renkte japon gülü tohum çelik itina ile kabul edilir:)
2014 SOTY Yarışmasında yılın fidesi seçiliyor. İçlerinde benimde bir hibiscusum yarışıyor sizler onu tturt first love olarak tanıyorsunuz. Daha önce bu sayfalarda fotoğraflarını yayımlamıştım.
Oylamaya katılarak tüm hibiscusları oylamanızı rica ediyorum hak eden kazansın. Oylama 9 Kasım gece yarısı bitecek.
Oylama bu linkten katılabilirsiniz. (https://adobeformscentral.com/?f=iG0pKSRGQ1QxNM913ztp2Q)
Kutlarım Sn tturt. Tarafımdan gereği yapılmıştır. Hayırlı olsun.
Sn tturt,
Oylamayı yaptım.. Diğerleri ''çok'' güzel , sizinki kayırma olmadan ''çok çok'' güzel :))
aydindeniz
08-11-2014, 08:43
tamamdır..
Gerçekten hepsi güzel. Yetiştiricilerini tebrik ederim.
Oylamaya yetiştim... :) gerçekten hepsi çok güzel...
Beyaz bu mevsimde iyice coştu.
525933
:)
Sevgili Jezebel maşallah bayıldım, harika görünüyor!
Bu türü çelikten yetiştirmeyi denedin mi, kolay kökleniyor mu?
Sevgili Jezebel maşallah bayıldım, harika görünüyor!
Bu türü çelikten yetiştirmeyi denedin mi, kolay kökleniyor mu?
Üstü başı çiçek ve tomurcuk içinde, çelik alamıyorum.
Uluslararası Hibiscus Derneğinin (IHS) SOTY (Seedling of the Year) 2014 sonuçları açıklandı. Tohumdan yetiştirdiğimiz tropical hibiscuslardan ilk çiçeğimizi gördüğümüzde çok sevinmiştik ismini first love koymuştuk. Bugün 2014 yılının en iyi 2. Hibiscus'u seçilmesi bizi çok mutlu etti.
Oylamaya ilgi gösteren herkese teşekkür ederim.
Buradan sonuçları görebilirsiniz. (http://internationalhibiscussociety.org/new/index.php/competitions/soty-winners/soty-2013-2017/soty-2014/soty-2014-champions)
Tebrikler sayın tturt, başarılı çalışmalarınızın ödüllendirilmesi de ayrı bir gurur olmalı. Devamını dilerim.
Başarılarınızın devamını dilerim. Diğerlerine oy vermeseydim biraz daha iyi sonuç olabilirdi diye düşünmekten kendimi alamadım şimdi. Yarışmaya katılanların tümüne oy verdim. Tartışmasız hepimizin kendisinde olmasını isteyeceği çiçekler.
sinan yavuzz
17-11-2014, 18:26
Elinde fazla japon gülü çeliği olup'ta benimle paylaşmak isteyen var mı :(
Uluslararası Hibiscus Derneği'nin tohum müzayedesi 21/11/2014 tarihinde öğle saatlerinde başlıyor. İlgi duyan arkadaşlarımız bu linkten (www.internationalhibiscussociety.org/new/) takip edebilirler.
526791
KAPTANzst
19-11-2014, 15:38
Tohumdan ilk çimlenenler..
Verdiği bilgiler eşliğinde bu başarıyı sağlatan tturt a teşekkürler
akçabardak
19-11-2014, 16:45
Bu da benim hibiskusum.
Lonicera
06-12-2014, 12:47
Gece dışarısı soğuk olmasına rağmen hala açmaya çalışıyorlar. Katmerli kırmızıdan ümidi kestim açmayacak. Yalınkat sarı ve kırmızı daha az nazlı.
KAPTANzst
06-12-2014, 16:43
Hibiscus tohumları.
Çin'den sipariş ettiğim tohumlar aşırı uzadılar. Yerli tohumlar kısa ve güçlü oluyorlar.
bitkiler
18-12-2014, 02:37
Kırmızı çiçekli Japon gülü güneydoğu Asya bölgesinde yetişmekte ve adını buradan almaktadır. Kırmızı iri çiçekleri ile göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip olan Japon gülü yaklaşık olarak 10 – 12 cm uzunluğunda çiçeklere sahiptir. Saksıda Japon gülü yetiştirmek isteyenler için oldukça uygun bir bitkidir. Çünkü Japon gülü soğukta yaşayamaz sıcak ortamlar Japon gülü için daha uygundur. Bu yüzden Türkiye’de daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmesi daha kolay olmaktadır.
Japon gülünün bilinen en büyük boyutu 2,5 metredir. Japon gülünü düzenli olarak her gün sulamanız gereklidir. Japon gülü tohumlar çoğaltılabilmektedir. Japon gülünün bilinen bir diğer adı da Çin gülüdür.
Lonicera
18-12-2014, 13:07
Renk değişimini havalara bağlıyorum. Bunu da çok beğendim.
butterfly_f
05-01-2015, 07:56
Merhabalar, evimin balkonunda japon gülü var. Geçtiğimiz birkaç gün hava epeyce soğuktu, zarar görmez diye düşünmüştüm fakat yaprakları soldu. Sanırım gece don yaptı ve dondan zarar gördü. şu an içeriye aldım belki toparlar diye.ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.:(
Arkadaşlar elime geçen japon gülü dalının yeşil olan dal sürgününu suya koydum koklensin diye odunsu kısmını da toprağa diktim doğru mu yaptım? Koklenmesi ne kadar sürer?
Ben 1 ay once dikmistim odunsu celikleri sadece biri koklendi, sadece topragi nemli tuttum sera yapmadim
hercai73
20-05-2015, 15:59
554022
Hibiscus kırmızı bugün açtı :rolleyes:
Lonicera
23-05-2015, 06:21
Sarısı açtı. Kırmızı beklemede. Katmerliler donmuş, hiç hayat belirtisi yok:(
İskenderundan çelik getirip tutturduğum japon güllerim iki farklı cins ikisi de kırmızı. Ayrıca iki tane de büyümeye çalışıyor. Bakalım ne renk olacak? :)
Tohumdan yetiştirdiğim bitkimin son hali, bu yaz inşallah çiçek görürüm. Tozlaşmayı da kendim sarı ve pembe japonlardan yaptığım için ortaya çıkacak rengi merak ediyorum.
Yan taraflarında annesi ise bir türlü kendine gelip yapraklanamıyor...
557812
Tohumdan yetiştirdiğim bitkimin son hali, bu yaz inşallah çiçek görürüm. Tozlaşmayı da kendim sarı ve pembe japonlardan yaptığım için ortaya çıkacak rengi merak ediyorum.
557812
Sevgili sakdag ne zaman ekim yaptiniz benim ektiklerim henuz minikler, masaallah sizinkiler buyumus, ciceklerini de paylasmaniz dilegiyle sevgiler...
Bir yıl önce, tam da bugünlerde ekmişim Sevgili Samur. ;)
Yaaaa ben de bu sene ciceklenir mi diyordum bir sene daha bekleyecegiz demek ki, kismet. Ben de suan mevcut olan beyaz pemde turuncu olanlari tozlastirayim bakalim seneye ekeriz
Lonicera
08-06-2015, 11:41
3 yıl önce tohumdan yetiştirip kışın içeriye yazın dışarıya taşıyıp durduğum gözbebeğimiz.
KAPTANzst
08-06-2015, 16:02
Hürrem çiçekte. Pembe açan çiçeğimden çelik yaptım fakat daha açık renk açtı..
Japon Güllerim açmaya devam... ;)
557812
Aynı şey benim japon gülüm de de var bir türlü yapraklanmadı.sizde son durum nedir?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.