View Full Version : Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)
dilek2011
30-03-2011, 15:33
arkadaşlar merhaba :)
hepinizin japon gülleri çok güzel maşallah . benim size bir sorum olucak.japon güllerim gectiğimiz yaz çok güzeldi..bu sene kışın biara üstülerine rüzgarla kar gelmiş.su an bedenleri kuvvetli gözüküyor ama yaprak ve tomurcuk yok.şu an nasıl olması gerekiyordu? yoksa yaprakların cıkmasına daha varmı? yan dalları kesmem gerekirmi?bir tanesinin bedeni yan dallarıyla aynı renk, diğerininki ıslanmış gibi sanki yan dalları.
arkadaşlar bende yeni aldım,çok güzel bir çiçek bahçeye diksem kışın sorun olurmu acaba,yoksa saksıdamı kalsın.
nurcanaybay
31-03-2011, 12:24
arkadaşlar merhaba :)
hepinizin japon gülleri çok güzel maşallah . benim size bir sorum olucak.japon güllerim gectiğimiz yaz çok güzeldi..bu sene kışın biara üstülerine rüzgarla kar gelmiş.su an bedenleri kuvvetli gözüküyor ama yaprak ve tomurcuk yok.şu an nasıl olması gerekiyordu? yoksa yaprakların cıkmasına daha varmı? yan dalları kesmem gerekirmi?bir tanesinin bedeni yan dallarıyla aynı renk, diğerininki ıslanmış gibi sanki yan dalları.
Japon gülleri ile ilgili okuduğum bir yazı da ,her yıl üçte biri budanmalıdır
deniyordu.Ben de 4-5 yıldır buduyorum.Yapraklanması için erken ,budadığınız da
kuruyup kurumadığı belli olur zaten.Gübre verip ,budarsanız mayıs gibi
canlanmaya başlar.
dilek2011
15-04-2011, 00:22
çok tesekkur ederim :)) ümitlendim :))
benim japon gülüm de sonunda açtı. koyu sarı diye almıştım ama farklı bir sarı çıktı. yinede çok güzel görünüyor:))
207395
Ayşe Yıldız
05-06-2011, 14:18
Bu sefer daha büyük açtı.
220590
220591
220599
klubnika
23-06-2011, 13:02
Benim japon gülleri :)
klubnika
23-06-2011, 13:08
Japon gülleri devamı :)
selam japon gulu kardeslerim,
bahcem japon gulleri var. iclerinden birisi tomucuklanıyor. hemde bol miktarda ama cıceklerini acmadan sapından kırılmıs gibi dokuluyor.
cicek gormek mumkun olmadi. sorun hakkında bilgisi olan var mi? neler yapabilirim.
acil yardimlarinizi bekliyorum.
saygilarimla
Sayın gultar çok güzel canlı japon gülünüz tohum yapıyormu?
bozo.0606
17-08-2011, 11:22
bu güzel hibiscusları nasıl yetiştiriyorsunuz? neden ben yetiştiremiyorum. gübre , su , güneş - ışık oranı olarak ne yapıyorsunuzda benden farklı benimkiler ölüyor da sizinkiler maşallah bu kadar kuvvetli. biri bana yardımcı olabilir mi? yoksa adım hibiscus katiline çıkacak..
şimdiden teşekkürler..
Sarı katlı Japon gülümden çelikten bir bitki ürettim.
242774
.
Sayın gultar çok güzel canlı japon gülünüz tohum yapıyormu?
(Geç kalınmış bir cevap. görmemişim.)
Sn.sevim4, teşekkür ederim daha güzelleri sizin olsun.11 yıldır bahçemde tohum görmedim. Çelikle üretildiğini biliyorum. 2 adet yetiştirdim.İsterseniz çelik gönderirim.Selam ve sevgiler.
Hibiscus coccineus Alba tohumu satın almıştım. İkisi çimlendi. Nadir bitkilerden olduğu ve -15°C'ye kadar yaşayabildiği belirtiliyor. Beyaz renkli iri çiçekleri var.
Büyüyünce böyle olacak.
yigit666
20-09-2011, 19:04
246702
Şimdiki hali :)
Tebrikler neşride hanım, çiçekli halini görmeyi çok arzu ediyorum.
Sevgiler.
Merhabalar
Bana sarı ve kavuniçi katmerli japon gülü çeliği bağışlamak isteyen var mı?
Buradaki seradan katmerli kırmızı, beyaz, açık pembe ve yalınkat sıklament buldum. Henüz 40-50 cm boydalar. Büyüyecekler inşallah. Sarı ve kavuniçimiz de olursa çok mutlu olacağız. :)
İki hafta önce aldığım japon gülünün üzerindeki tomurcuk açmaya kalkıştı, ancak açmış halde düştü :( sanırım henüz yerine ve toprağına adapte olamadı.
Tebrikler neşride hanım, çiçekli halini görmeyi çok arzu ediyorum.
Sevgiler.
Teşekkür ederim sevgili Jezebel. Umarım hep beraber görürüz. Diğer japon gülleri gibi çelikle çoğaltılabilir sanırım.
4. yaprağını çıkarıyor.
İnternetten bulduğum birkaç fotoğraf;
Çok güzel gözüküyor.
mono_blaine
11-10-2011, 09:51
Merhaba, evimde biri sarı biri de kırmızı renkli çiçek açan iki farklı japon gülü var ve bunları birkaç yıldır çelikleme yöntemiyle çoğaltıyorum.
Bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamadım, çoğu sağlıklı bir şekilde büyüyüp çiçek açtı. Ancak son çoğalttığım japon gülünün yeni açan çiçeği beni oldukça şaşırttı çünkü rengi sarı da kırmızı da değil, beyaz. Çiçeğin sap kısmı açık kırmızı renkte, ki bu çiçeğin aslında kırmızı olması gerektiğini düşündürüyor, fakat yapraklarının neden beyaz olduğunu anlamadım. Zaten dikkatli bakınca "beyaz" renginden ziyade bir renksizlik görüyorsunuz.
Bu genetik bir sorun mudur, albino çiçek diyebilir miyiz veya japon gülleri çelik yöntemiyle çoğaltıldıkça çiçek kalitesi düşer mi bir fikriniz var mı? Şimdiden teşekkürler...
Şevket Yaşar
12-10-2011, 12:11
Merhabalar
Bana sarı ve kavuniçi katmerli japon gülü çeliği bağışlamak isteyen var mı?
Buradaki seradan katmerli kırmızı, beyaz, açık pembe ve yalınkat sıklament buldum. Henüz 40-50 cm boydalar. Büyüyecekler inşallah. Sarı ve kavuniçimiz de olursa çok mutlu olacağız. :)
Sayın eb_ru,
ilkbaharda hatırlatırsanız size yeni yaptığım kavuniçi japon gülü çeliklerinden köklü olarak gönderebilirim
Sayın eb_ru,
ilkbaharda hatırlatırsanız size yeni yaptığım kavuniçi japon gülü çeliklerinden köklü olarak gönderebilirim
Bugün aldığım en güzel haber :) çok teşekkür ederim Şevket Yaşar Bey. Mart gibi hatırlatırım ben inşallah.
Sade pembe diye aldığım japon gülüm farklı çıktı. Resmini paylaşmak istedim.
Pembe, sarı, turuncu, beyaz katmerli japon gülleri zaman zaman farklı, birbirlerine yakın renkte çiçek açıyorlar. İz elementlerine mi havaya mı bağlı bilmiyorum ama pembe katmerlinin turuncu, beyazın pembe açtığı çok oluyor. Sizin çiçeğiniz de farklı renklerde açabilir dönem dönem, hemen vazgeçmeyin :)
Pembe, sarı, turuncu, beyaz katmerli japon gülleri zaman zaman farklı, birbirlerine yakın renkte çiçek açıyorlar. İz elementlerine mi havaya mı bağlı bilmiyorum ama pembe katmerlinin turuncu, beyazın pembe açtığı çok oluyor. Sizin çiçeğiniz de farklı renklerde açabilir dönem dönem, hemen vazgeçmeyin :)
Çok güzel bir durum öyleyse. Benim için renk önemli değil. İstedikleri gibi açsınlar. :) Ben sadece çeşit çok olsun, eve renk katsınlar istiyorum. Kırmızı, pembe ve beyazımız var. Turuncumuz da olacak inşallah. Geriye sarı kaldı :)
Komşumun verdiği çelikten ürettiğim japon gülü açmak üzere, rengini merakla bekliyorum.:eek:
251548
251549
Katmerli koyu turuncu gibi duruyor :)
Maşallah Sayın Cebeci, çok güzel olmuş japon gülünüz. Yaprakları bizdeki yalınkata benziyor. Bakalım nasıl bir çiçek olacak.
Ben de merakla bekliyorum.İnşallah Sayın MSaygin'in dediği gibi turuncu ve katmerli olur. Haydi hayırlısı :)
metin altay
20-10-2011, 10:39
bende beyaz,turuncu veya sarıda denilebilir birde kırmızı katmerli var.başka renklerini arıyorum. İstanbul da nereden bulabilirim.
Sayın Cebeci çiçeğiniz nasıl açtı?
Şevket Yaşar
23-10-2011, 10:27
Havalar serinleyince ev içine aldığım kavun içi japon gülü bu sabah çiçek açtı.
Maşallah Allah nazarlardan saklasın. Çok güzel çiçek çok. Sabırsızlıkla baharı bekliyoruz :)
jacobinia
25-10-2011, 14:57
Merhaba arkadaşlar! Yeni üye olarak, önce Japon güllerimin fotoğraflarıyla kendimi sizlere tanıtmak istedim!
252555
252556
252557
Aynı japon gülünden bende de var. Ben nisan ayı başında bahceye diktim. 1 aydır sürekli açıyor japon güllerim. İklimimiz aşağı yukarı aynı, donmaz mı diyeceksiniz. Denemek amaclı diktim, 6 saksı japon gülüne yer bulmakta zorlanıyordum hep.
Diplerine bolca koyun gübresi ve talaş örterek bahcede korumayı düşünüyorum.
Umarım yaşatırım. Yaşatamazsam diye birkaç çelik yaptım. Sonra üzülmiyeyim:)
Maşallah hepsi çok güzel, sayın jacobinia ilk çiçeğiniz tohumdan mı üretildi? Kendi tohum üretiyor mu? Suni dölleme yaparak denediniz mi?
Sayın cemo rica etsem uygun olduğunuzda ikinci resimdeki çiçekten bana çelik yapabilir misiniz?
lalesarı
04-11-2011, 09:37
merhabalar,
benim eylül ayında aldığım bir japon gülüm var.. gayet sağlıklı görünüyor, hem çiçekleri açıyor hem de yapraklandı..
yalnız bir sorunum var.. sürekli böcekleniyor. bir gün temizliyorum, ertesi gün tekrar böceklenmiş buluyorum. bu sorunu kesin olarak nasıl çözebilirim?
bozo.0606
04-11-2011, 10:48
sevgili hibiscus severler;
bana bir hibiscus çeliği konusunda yardımcı olabilecek olan var mı? iki kere saksılı aldım maalesef ikisinide öldürdüm. çelikten yetiştirmek istiyorum. yardımcı olabilirseniz sevinirim. kendim köklendirebilirim. şimdiden çok çok teşekkür ederim.
hibiscuslarınızın bol bol çiçek açması dileğiyle..
drhegeli
05-11-2011, 10:29
Hepsine Japon Gülü (Hibiscus rosa-sinensis) diyoruz ama bir sürü türü var. Bizimki hangisi acaba?
1) Hibiscus esculentus L. (Abelmoschus esculentus) (Bamya)
2) Hibiscus manihot (Abelmoschus manihot) (Aibika)
3) Hibiscus abelmoschus (Abelmoschus moschatus) (Amber Çiçeği)
4) Hibiscus cannabinus (Kenaf)
5) Hibiscus diversifolius (Bataklık Hibiscusu)
6) Hibiscus heterophyllus (Native Rosella)
7) Hibiscus moscheutos (Hibiscus coccineus)(Bataklık Gülhatmisi)
8) Hibiscus mutabilis (Yol Hatmisi, Ağaç Gülü, Hint Gülü, Yanardöner, Pamuk Gülü)
9) Hibiscus rosa-sinensis (Çin Gülü, Japon Gülü)
10) Hibiscus sabdariffa (Rosella) (Afrika Bamyası) (Kara Bamya)
11) Hibiscus sinosyriacus (Hibiscus paramutabilis) (Rose of Sharon) (Ağaç Hatmi)
12) Hibiscus syriacus (Rose of Sharon, Syrian Rose) (Ağaç Hatmi)
13) Hibiscus trionum (Flower Of An Hour) (Yabani Bamya)
Kaynak : Plants for A Future (http://www.pfaf.org)
Sayın lalesarı ev yapımı ilaçlar konusunda böcek kaçırıcı-tiksindirici tarifler var. Acı biber-pelin karışımı gibi mesela. Deneyin derim. Yalnız denemeden önce çiçeğinizin bir yaprağında ön deneme yapın gözlemleyin. Ne olur ne olmaz.
Sayın bozo bir gün çiçeklerim çoşar ve dallanıp budaklanırsa size çelik gönderirim ama henüz küçükler 2-3 sürgün dışında dalları yok.
Sayın drhegeli bizimkiler bildiğim kadarıyla hibiscus rosa sinensis. Şurdaki sitede güzel bilgiler mevcut International Hibiscus Society (http://www.internationalhibiscussociety.org/)
Saygılar.
drhegeli
08-11-2011, 20:39
...bizimkiler bildiğim kadarıyla hibiscus rosa sinensis...
Ben emin değilim. Şüphelerim özetle şöyle :
1) Çiçek Rengi
Diğer birçok bitkide olduğu gibi, H.rosa sinensis'de de geçer akçe yeni bir hibrit oluşturmak, ismini vermek, ticari olarak bir avantaj yakalamak. Sayısız çapraz dölleme neticesinde ortaya çıkan hibritlerin çiçekleri en az iki renkli, benekli veya çizgili olduğu görülüyor. Düz renkler hala mevcut. Bitkinin ithal olması gerektiğini düşünürsek, görkemli renk cümbüşü yerine düz renklilere para ödeniyor olması makul gelmiyor bana..
Konu başlığını gözden geçirdiğimde yüklenen fotoğraflardaki çiçekler çoğunlukla düz renk.
Aşağıdakiler varken kim düz renk ithal ederki? (Fotoğraflar İnternational Hibiscus Society web sayfasından alıntıdır.)
Tahitian Baby Bonfire
254669
Tahitian Princess
254670
2) Fiyat, Ulaşabilirlik
İnternational Hibiscus Society (IHS) referanslı, dolaysıyla güvenilir satıcıların ebay'daki açık artırmaları (5 tohum için) 5$'dan başlıyor. Yani H.rosa sinensis'in bir adet tohumunun fiyatı en az 1$. Aynı paraya, yine ebay'da 50 adet H.syriacus tohumu almak mümkün.
Bu pahalı tohumlardan türeyen bitkilerin pazara düşüp 3-5-10 TL'ye satılması zor gibi geliyor bana...
3) Yaprak Dökme
Konu başlığının birkaç yerinde japon gülünün kışın yapraklarını döktüğü, baharda birlikte tekrar canlandığı yazılmış.
H.rosa sinensis yaprak dökmeyen bir bitkidir. (Kaynak: The Royal Horticultural Society Gardeners' Encyclopedia of Plants&Flowers, Sayfa 512)
Tropik bir bitkidir, dona dayanıklı değildir. Kar altında yaşayamaz. Kışın yapraklarını döken, baharda canlanan H.syriacus'dur.
H.rosa sinensis melezleme çalışmalarının bir amacı da, türün bu soğuğa dayanıksızlığını kırmak...
Link : Dr. Sam McFadden (http://www.plantanswers.com/heroes/mcfadden/hibiscus_withoutnet.html)
Yukarıdaki gerekçelere ilave, iki türü ayırtetmek için kullanılan başka kriterler de var. Yaprak yapısı ve rengi, çiçek rengi ve büyüklüğü gibi...
Link : Year 'round Hibiscus (http://www.trop-hibiscus.com/gindr.html)
Bu bilgileri, bazıları eski olduğu için (çiçek rengi, yalınkat-katmerli) bazıları da bakım ve ortama göre değişebileceği için (yaprak rengi, çiçek büyüklüğü) referans olarak almadım.
Sonuç olarak; Japon Gülü (Hibiscus rosa sinensis) olarak baktığımız ve (halen) sevdiğimiz bitkilerin çoğu (benimkiler dahil) Hibiscus syriacus (Rose of Sharon, Syrian Rose) yani Suriye Gülü bence...
maysan80
08-11-2011, 21:07
baya güzelmiş
bozo.0606
09-11-2011, 00:41
Sayın lalesarı ev yapımı ilaçlar konusunda böcek kaçırıcı-tiksindirici tarifler var. Acı biber-pelin karışımı gibi mesela. Deneyin derim. Yalnız denemeden önce çiçeğinizin bir yaprağında ön deneme yapın gözlemleyin. Ne olur ne olmaz.
Sayın bozo bir gün çiçeklerim çoşar ve dallanıp budaklanırsa size çelik gönderirim ama henüz küçükler 2-3 sürgün dışında dalları yok.
Sayın drhegeli bizimkiler bildiğim kadarıyla hibiscus rosa sinensis. Şurdaki sitede güzel bilgiler mevcut International Hibiscus Society (http://www.internationalhibiscussociety.org/)
Saygılar.
sayın eb_ru ilginize çok çok teşekkür ederim.. saygılarımı sunarım..:p
2) Fiyat, Ulaşabilirlik
İnternational Hibiscus Society (IHS) referanslı, dolaysıyla güvenilir satıcıların ebay'daki açık artırmaları (5 tohum için) 5$'dan başlıyor. Yani H.rosa sinensis'in bir adet tohumunun fiyatı en az 1$. Aynı paraya, yine ebay'da 50 adet H.syriacus tohumu almak mümkün.
Bu pahalı tohumlardan türeyen bitkilerin pazara düşüp 3-5-10 TL'ye satılması zor gibi geliyor bana...
Bu konuda haklısınız, ortada bir tezatlık var. Ancak çoğu satıcı bile bu çiçeğin farklı renklerinin olduğundan habersizken renk cümbüşü olan çiçeklere kimse çok para verip almaz ki.(satamayacakları için de uğraşmıyorlar bence, tek renklileri çelikten yetiştirmesi kolay, fakat tohumdan büyütmek çiçeklendirmek zaman gerektiriyor bir de satamazlarsa uğraştıklarına değimiyor olsa gerek). Benim çiçeklerimi edindiğim seradaki satıcı havalar soğuyor çiçekler ölmesin diye 5 tl'ye 40-50 cm'lik bitkileri sattı mesela.(bitkileri koruyacağı kapalı ortamı yoktu.) Hal böyle olunca fiyatların bu durumda olması normal.
drhegeli
13-11-2011, 13:24
Tropikal Hibiscus Mail List (THML)Yahoo Grup'undan alıntı birkaç fotoğraf...
Dreamscape
255394
Grand Design
255395
P. Girl - K. Largo
255396
Rainbow Mountain
255397
Sugar Plum Frost
255398
drhegeli
13-11-2011, 13:26
Yine THML'den... İsimsiz kahverengiler...
Sondan ikinci, ortası lila olan çok güzelmiş
Tek kelimeyle mükemmel...
Merhabalar ;
Geçen yıl fide olarak aldığım japon güllerimi bahçeme dikmiştim. Birinin gelişmesi gayet güzel ve bu yıl bol bol çiceklendi. Digeri ise çiceklenmek için uğraşıyor sürekli tomurcuklanıyor ve açılamadan dökülüyor, gelişmesi de diğerinden daha yavaş hatta büyümedi bile denilebilir. Çaresini bulmak için yardımcı olabilecek arkadaşlar olduğunu umuyorum ve şimdiden çok teşekkür ediyorum..
penguenn
18-11-2011, 18:58
Japon gülüm:) Geçen yıldan bir fotoğraf. Yeni taşındığımız evde salona aldım.Kış mevsimi boyunca seyrek de olsa açtı. Galiba yoruldu yaz pek verimli geçmedi. Şimdi ise kapalı balkonda, yapraklar sararmaya başladı. Sanırım çok güneş alıyor. Bu günlerde budama yapıp yine salona alsam toparlanır mı? Ne dersiniz? (Şunu da söylemeliyim aldığımdan bu güne kadar sıkı bir budama yapmadım)
penguenn
18-11-2011, 19:03
Hepsi de çok güzel...
Sayın penguenn'in resmini yolladığı japon gülünden bir akrabamız çelik vermişti, perlitte 10 günde köklendi. Vakti zamanında bizde 1,5 m boyunda bu çiçekten vardı, akrabamıza biz köklendirip vermiştik, bizim o 1,5 m'lik japon öldü şimdi o akrabadan geriye geldi çiçek, annem torunum diye seviyor :)
Sayın Drhegeli,
Hibiscuslara gönül vermiş birisi olarak bu sayfadaki eksikliği doldurduğunuz için teşekkür ediyorum.
Ulaşabilirlilik konusunu çok uzun zamandır araştırıyorum. Doğru ebay'da tohum olarak melez çeşitlerin tohumlarını sattıklarını söyleyen çok satıcı olmasına rağmen güvenilir satıcılar arasında bu tohumları satan hemen hemen hiç satıcı yok.
Fide olarak almak istediğimizde de maalesef genelde uluslararası gönderim yok. Büyük çoğunluğu ABD ve Kanadaya gönderiyor. Bunun yanında fidelerin Türkiyeye ithalinde de zaman zaman sorunlar çıkabiliyor. Gelen fidelerin sorunsuz bizlere ulaşabilmesi için belli bir bedelin altında olmasının yanında, sertifikalı olması ve numune olarak ticari olmayacak şekilde gönderilmesi gerekiyor.
Amerika menşeili bir firma ile bir süre yazıştıktan sonra minimum 100 USD'lik fide almak şartı ile Türkiye'ye 50 USD kargo bedeli ile göndermeye ikna olmuştu ki sipariş verme aşamasında bir süre maillerime cevap vermediler. Kısaca bu güzel melez çeşitleri ülkemize getirmenin sıkıntıları bir hayli fazla en azından ben başaramadım.
Bu konuya maalesef ülkemizde ki üreticilerde yeteri kadar ilgi göstermedikleri ortada çiçek üretimi ve melezleştirilmesi konusunda çok tecrübeli üreticilerimiz olmasına rağmen sanırım yeteri kadar ticari kazanç görmediklerinden hibiscusların melezleştirilmesine ilgi göstermiyorlar.
Son olarak yaptığım araştırmalara göre benim bulabildiğim en geniş hibiscus çeşitleri bu (http://www.hiddenvalleynaturearts.com/acatalog/varietiesa.htm) link'den verdiğim üreticide mevcut.
Şu an için elimde yurt dışından gelen tohumlardan, üretme aşamasında olduğum Hibiscus Syriacus, Hibiscus Moscheutos, Hibiscus Sabdariffa, Hibiscus manihot, Hibiscus cannabinus, Hibiscus mutabilis, Hibiscus rosa-sinanis mevcut olup çimlendirme çalışmalarım devam etmektedir.
drhegeli
19-11-2011, 16:01
Sn tturt,
ebay'daki şu satıcı : (Richard Johnson (http://www.ebay.com/sch/1hotrj/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=50&_trksid=p3984.m1436.l2654#ptm120809850937)) Uluslararası Hibiscus Derneği (IHS) üyesidir. Aynı derneğin Yahoo grubunun moderatörüdür. Saygın ve güvenilirdir. Ben kendisinden tohum aldım. Makul bir sürede ve eksiksiz elime ulaştı. Çimlendirmeye yeni başladım.
Ebay safyasında yılın son satışlarına devam ediyor. Web sayfası da şu : Hibiscus Of Tahiti (http://www.hibiscus-of-tahiti.com/)
drhegeli
20-11-2011, 11:22
Richard Johnson'ın 19 Kasım 2011 tarihinde IHS Yahoo Grubu'na eklediği, kendi melezleştirdiği ve yetiştirdiği bitkilerin bazıları...
Son ikisi, bitkilerin ilk çiçekleri ve henüz ad konmamış...
256257256258
256259
256260256261
drhegeli
04-12-2011, 13:40
Aynı bitkilerde, yaz (Temmuz) ve kış (Aralık) aylarında görülen renk değişiklikleri...
Fotoğraflar İngiltere'de çekilmiş...
(International Hibiscus Society Mail Group'tan alıntıdır.)
drhegeli
04-12-2011, 16:38
Bu sefer dünyanın başka bir yöresinden : Louisiana, ABD.
Nisan-Kasım aylarında aynı bitkilerin renk değişimleri...
(International Hibiscus Society Mail Group'tan alıntıdır.)
herkese merhaba , beyaz renkli japon gülünü (hibiscus arnottianus) izmirde nerden bulabilirim , izmirli arkadaşlar yardımcı olursanız çook sevinirim :)
Sayın Cii,
Öncelikle sitemize hoş geldiniz.
İzmirli arkadaşlar size daha çok yardımcı olacaktır. Ben bildiğim satın aldığım bir yeri söyleyeyim.
Kemeraltında Hisarönünde ki çiçeklerde bulabilirsiniz.
Bugün ebay'dan açık artırmadan Brezilyadan tohum aldım. İnceleme yaparken tohum çimlenmesi, çimlenen tohumların gelişmesi, farklı melezler için tozlaşma gibi konuları resimli anlatan web sayfalarına ulaştım bu sayfaları aşağıya ekliyorum.
Konular portekizce ağırlıklı anlatılmış bazı yerler ingilizce. Google Translate ve diğer cümle çeviri programları sizlere yardımcı olacaktır.
Seeds Germinations (http://ritamabr.sites.uol.com.br/NossasMsgs/Metodos/SeedsGermination.html)
Some blooms of my collection 41 (http://ritamabr.sites.uol.com.br/NossasMsgs/Mensagem41/Mensagem41.html)
Some blooms of my collection 40 (http://ritamabr.sites.uol.com.br/NossasMsgs/Mensagem40/Mensagem40.html)
Polinização nos Hibiscos Híbridos (http://roizzo.sites.uol.com.br/Fotos/Hibiscus/Polen/Polinizacao.html)
Descascando semente.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=1GomHZ0a2k8)
nicking_seeds - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5lQ92ay0Ty4&feature=related)
drhegeli
01-01-2012, 21:57
...satın aldığım bir yeri söyleyeyim...
Sevgili tturt,
aldığın beyaz hibiscus H. arnottianus mu? Hawaii orjinli ve kokulu bildiğim kadarıyla... Elinde varsa, budamada falan artan çeliklere talibim...:)
Verdiğin linkler çok faydalı oldu. Pamukta çimlendirmeyi mutlaka deneyeceğim...
%100 başarı bu değerli tohumlar için muhteşem...
Bu arada, Uluslararası Hibiscus Derneği'nin yılın ilk ebay satışı başladı.
winkes | eBay (http://www.ebay.com/sch/winkes/m.html?_clu=2&_fcid=204&_ipg=50&_localstpos=&_ssn=winkes&_stpos=&gbr=1)
Sevgili drhegeli,
Ben bir kaç çelik aldım umarım tutarlar. Saksıdakileri yaşatabilirsem yeni çelikler alacağım.
Tutan çelik olursa biri sizindir. Olmazsa da çelik alır onu size veririm.
Fuardan aldıklarım hibiscus Tylene ve Hibiscus baby blue (bu ismi satıcı vermiş olabilir) bahsettiğin arnottianus üzgünüm bende yok.
Bu akşam ebay'da ki açık arttırmada 5 tohum 54,50 ve 52,50 USD'ya alıcı buldu. Çoğu 20 USD'nin üzerinde satıldı.
Bu gece ebay'dan aldığım hibiscum tohumlarının resimlerini burada (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17476-79.htm#post897177) görebilirsiniz.
dilerim çimlendirip çiçeklerini görebilrsiniz ve görebiliriz sayın tturt
bol şans
[QUOTE=drhegeli;894598]Sevgili tturt,
aldığın beyaz hibiscus H. arnottianus mu? Hawaii orjinli ve kokulu bildiğim kadarıyla... Elinde varsa, budamada falan artan çeliklere talibim...:)
Sevgili Drhegeli,
Bu aralar tamamen ithal rosa sinensis tohumlarına ve bitkilerine odaklandığımdan bu mesajınızı doğru algılamamışım. Geçtiğimiz sezon içinde çektiğim hibiscus fotoğraflarına bakarken bu mesajın aklıma geldi ve araştırdım.
Haklısın aşağıya fotoğraflarını koyduğum hibiscus arnottianus, internetten yaptığım araştırmada hem yaprak yapısı hem çiçek yapısı hem de çiçek tomurcuğu olarak aynı. Çiçek tomurcuğu rosa sinensislerden farklı. Ben hibiscuslar kokmuyor bildiğim için hiç koklamadım. İlk işim ilk çiçeğinde koklamak olacak.
Bu sene ondan da çelik almıştım. yarın işyerinde bakacağım umarım tutmuştur. Birden fazla çelik almıştım. Mart ayında da alacağım. Tutmuş çeliklerden biri sizindir sevgili drhegeli.
Aşağıya üç fotoğraf koyuyorum. İlk fotoğrafın sol alt tarafına bakarsanız tomurcuk yapısının farklı olduğunu göreceksiniz. 2. Fotoğraf açarken tam açmamış hali. Son fotoğraf ise tam açmış hali. Çoğu hibiscus bir gün açıkkalırken bu 2-3 gün açık kalıyor.
264311
264312
264313
drhegeli
15-01-2012, 15:58
Sevgili tturt,
inşallah kokuludur. Melezleştirme çalışmalarında da kullanabiliriz...:D
Bu arada "2006 Yılın Hibiscus'u Yarışması" sonuçladı :
1. Grand Slam (Scarlet Angel X Remembrance) Bob Carran
264320
2. Gator Magic (Gator Pride X Remembrance) Bob Carran
264321
3. Tahitian Romance (Grand Hyatt X Tahitian Rainbows) Richard Johnson
264322
İşyerindeki hibiscusların durumu gayet iyi. Budamalara cevap vermeye başladılar yeni sürgünler oluşmaya başladı.
Çelik aldığım kırmızı rosa sinensis çok ilginç ama ilk çiçeklerini verdi. Bende zamansız olmakla birlikte sadece merakımı gidermek amacıyla tohum oluşumu olsun diye gerekli çalışmayı yaptım. Eğer tohum oluşumu gerçekleşirse 3 ay içinde tohumların olgunlaşması gerekiyor. Nisan ortalarını bulmuş oluruz. Tohumlar toplandıktan sonra rosa-sinensis kaldığı yerden gelişimine devam edecektir.
İlk iki fotoğraf dölleme işlemi gerçekleşmeden önce, sonraki iki fotoğraf işlem gerçekleştikten sonra. Dikkatinizi ortadaki kırmızı kısmın sarı olmasına çekmek istiyorum.
264407
264408
264409
264410
264411
Hibiscus arnottianus dört çelikten ikisi şimdilik tutmuş görünüyor. Yapraklanmaya devam ediyorlar. Kendisininde durumu iyi Mart ayının sonlarına doğru tekrar çelik alabileceğim.
264416
264417
Hibiscus tohumlarına çentik atarak pamuk üstünde çimlendirme çalışmasının ilk örneğine Hibiscus Sharon tohumlarıyla başladım. Bu cinsi tercih etmemin sebebi tohumlarının ucuz ve elimde bol olması. Hem ilk defa çentik atacak olmam sebebiyle çentik atarken fazla kesme riskine karşı diğer değerli rosa sinensis tohumlarını riske atmak istemem, son olarak da mevsim itibariyle çimlendirme için erken bir mevsim. Çimlenme sonrası hayatta kalma şanslarının az olması, amacım sadece bu yöntemle çimlenme oranını ve çimlenme süresini görebilmek.
264474
264475
Pamukta çimlendirme de son durum.
265498
Uluslararası Hibiscus Derneği (IHS) üyesi Sayın Richard Johnson'dan hibiscus rosa sinensis çelikleri istemiştim, uzun yazışmalar sonucunda sağolsun çeliklerimi bugün göndermiş.
Fotoğraflarını buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17476-80.htm#post904051) ekledim.
Umarım sağ salim elime ulaşırlar umarım, köklendirmeyi başarıp güzel çiçeklerini görüp sizlerle paylaşabilirim.
drhegeli
26-01-2012, 18:16
Sevgili tturt,
umarım çeliklerin zarar görmeden eline ulaşır, buraya bol bol çiçek resim yüklersin...
Bu arada, nicklemeden pamuğa ektiğim Rose of Sharon tohumlarının tümü çürüdü. Tam bir başarısızlık...:(
Sayın Richard Johnson'dan aldığım Hibiscus rosa sinensis çeliklerim bir saat kadar önce elime ulaştı durumları iyi gözüküyordu. hemen toprakla buluşturdum. Umarım köklenirler ve güzel çiçeklerini görmek nasip olur.
269011
269012
Bu seneki kış soğuklarında gerek benim ihmalim ve gerekse elde olmayan nedenler ile bitkilerimin çoğunu kaybettim. Elimde kalanları da kurtarmay çalışıyorum. Forumu inceledim ve burada birçok kişinin benim gibi Japon gülü meraklısı olduğunu görmek çok güzel. Ekte elimde kalan Japon gülünün fotorafını gönderiyorum.
Forumda farklı renk ve çeşitlerde Japon gülü ne sahip olanlar oduğunu gördüm. Kargo ücreti bana ait olmak üzere bana tohum veya çelik gönderebilirseniz çok çok memnun olurum.Bu sezon kaybettiklerimi yerine koymak istiyorum.
İsteyenlere bendeki çeşitten sınırlı miktarda olan çeliklerimden gönderebilirim. Ancak çok küçük olduğu için sınırlı sayıda çelik çıkarabilirim.
Pylaşım yapacak herkese şimdiden teşekkür ederim.
drhegeli
28-02-2012, 10:47
Ululararası Hibiscus Derneği'nin (IHS) her sene düzenlediği, (yılın tohumdan yetişen hibiscusu) SOTY (Seedling of the Year) yarışmasının 2011 sonuçları açıklandı. İşte ilk üç :
1) Black Rainbow
Ebeveyn : White Diamonds x Stormy Rainbow
Melezleyen : Nola & Carlos Reynolds
271207
2) Tot's My Love
Ebeveyn : Mr. Ace x Pro Legato
Melezleyen : Beth Jordan
271208
3) Classical Dancer
Ebeveyn : Dark Continent x unknown Indian cv
Melezleyen : Shyamala Madappa
271209
Yarışmada ilk ona giren bitkiler, üç ayrı merkezde çoğaltılıp üç sene boyunca gözlenecek. Bu süre sonunda formunu koruyabilen hibiscuslar arasından 2011'in (senenin hibiscusu) HOTY (Hibiscus of the Year) birincisi seçilecek.
Tam listeyi görmek isteyenler için link :
SOTY 2011 (http://www.delatorre.ph/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=137)
bozo.0606
28-02-2012, 11:52
dehşet verici güzelliğe sahipler. bunlar gerçekten bizim gezegenden mi?
cem sanyeli
02-03-2012, 06:52
japon gülünün diğer ismi hatmimi hibiskus da yanımıdır...
Sayın Hulam,
Elimde yeteri kadar tohum yok bende tohumları ebay üzerinden edindim. Son tohumlarda bitmek üzere ebay'dan edinmeniz hala mümkün.
Bu sene hava şartları bu değerli çiçekleri olumsuz yönde etkiledi.
Sayın Cem Sanyeli,
Japon gülü dediğimiz çiçeğin orjinal adı Hibiscus olup bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bence de en değerlisi hibiscus rosa sinensis'dir. Bu forumu baştan sona incelediğinizde bir çok değerli bilgiye ulaşmanız mümkün olacaktır.
bozo.0606
06-03-2012, 20:05
buda beim miniş hibiscuslarımdan bir tanesi. şimdilik rengini bilmiyorum ancak bir aksilik olmazsa yakın zamanda tüm güzelliğini sergileyecek.:D hem de boyuna posuna bakmadan..:p:p
bana bu güzelliklerde yardımcı olan değerli insana en samimi saygılarımı sunarım. inşallah kendisi de farkeder.
bozo.0606
14-03-2012, 11:40
bunlarde diğerleri..:o
bozo.0606
20-03-2012, 23:16
tam açmış halini bekleyemedim , hemen paylaşmak istedim.:D
tamamen açtığında da paylaşmak istiyorum.
Evimizde çiçeklerimiz tomurcuklandığında böyle bekliyoruz..
Açıncada böyle seviniyoruz...
nılgun_dogan
15-04-2012, 00:38
Kendi çiçeklerin en güzeli bende onu görünce yüzüm güldü maşşallah.
bozo.0606
15-04-2012, 11:42
Allah c.c. nazardan saklasın.. maşallah..
melih500
14-05-2012, 20:55
Japon Gülümün üstünde mink yeşil bitler var asalak gibi bişiler goncasının her yerine sarmışlar ne yapabilirim ??
Sevgi Durul
17-05-2012, 09:22
Sayın tturt'un gönderdiği hibiskus tohumlarından ilk çimlenenler. Hibiskus rosella.
296685
296686
Sayın Melih500,
Fıs fıslı boş bir camsil şişesinin içine dolu dolu 2 çay kaşığı ARAP SABUNU atıyoruz. (Eğer mevcutsa toz karbonatta ilave edebiliriz..Yoksa problem değil) Sonra tamamen su ile dolduruyoruz. Evde veya bahçedeki tüm bitkileri bu karışım ile sabah veya akşam serinliğinde hafifçe ilaçlıyoruz. 2 gün sonunda ilaçlanan tüm bitkilerin asalaklardan kurtulduğuna şahit olacaksınız. Hepsi o bitkilerin üzerinde sadece küçük bir kahverengi ölü parçalar olacaklar. Ve bu ilaçlama tamamen doğal, hiçbir yan etkisi, bitkiye zararı yok. Ben oturduğum evin önündeki bahçede yer alan yaklaşık 20 kök gülü, balkonumda bulunan tüm çiçeklerimi/ bitkilerimi (6 aylık oğlum kucağımda olmasına rağmen korkmadan...) ilaçladım ve sonuç aldım... Sizde korkmadan deneyin....
Ben de hibiscus elde etmek istiyorum. Düzce'de yaşıyorum. Bana yakın olup yardımcı olabilecek birisi olursa sevinirim. Güvenilir satın alabileceğim bir yer yazarsanız satın alabilirim...
tabiata dair
19-05-2012, 22:02
Elimde kırmızı yalın kat ve pembe katmerli japon gülü var. Ancak beyaz ve kavuniçi renkte özellikle de kavuniçi olanından temin etmek istiyorum. Çok dayanıklı ve sürekli açan fakat bir günde solan çiçekleri çok güzel bence. Sadece susuz kalmaya dayanamıyorlar. Kavuniçi japon gülü olup da elinde fazla çeliği olanlardan rica edebilir miyim? Belki fazla çeliklerini paylaşmak isteyenler vardır. Teşekkürler..
geçen hafta sonu uğradım çavuşbaşı pazarından yalın kat japon gülü satın aldım kırmızı renkte ( 2.5 liraya) bu sabah bütün ihtişamı ile açtı ... bu hafta sonu gittiğimde bulursa haftaya katmerli olanından getirecek fiyat 3 lira tabi :) çelikle uğraşmaktan daha kolay .. ayrıca köklendirmek gerçekten zor .
Bu sene bahçeye 2 kök diktim gayet güzel gelişiyor ve sürekli çiçek açıyorlar. Sorun kışın nasıl koruyacağım. Malum İstanbul'un kışları fena dondurucu olmaya başladı. İçeri almak gibi bir şansım da yok. Baharla bilikte tekrar yeşerir mi.
bozo.0606
16-06-2012, 22:50
çelikten diktiğim hibiscus um ilk çiçeğini açtı. paylaşmak istedim.
evinizde mutlaka bu bitkiden olmasını şiddetle tavsiye ederim. insana güzel bir enerji veriyor.
hele ki çiçek açınca..:D
Sevgi Durul
24-06-2012, 11:46
Sayın tturt'un gönderdiği hibiskus tohumlarından ilk çimlenenler. Hibiskus rosella.
296685
296686
Bu gün itibariyle durumları. Ne zaman açarlar?:)
311700
311699
kelebek çalısı
27-06-2012, 22:45
Beyaz çiçekli iki adet japon gülü dikmiştim bir kaç yıl önce. Bir de açık sarı edindim daha sonra. Beyaz renkli olanlardan biri katmerli açtı, diğeri yalın kat. Katmerli açması benim için güzel bir sürpriz olmuştu.
Bugün fotoğrafladım.
312959
Yine aynı katmerli. Bu kez renkte görüldüğü gibi bir bozulma mevcut.
312960
Açık sarı tonlamalara sahip olan.
312961
fatma_demirel
30-06-2012, 07:26
sayın kelebekçalısı aynı açık sarıdan bende de var ama tomurcuklar açılmadan düşüyor, bir fikriniz varmı nedendir? saygılar
drhegeli
30-06-2012, 17:01
Fatma Hanım, bitkiniz saksıda mı, toprakta mı? Sulama sıklığınız ne? Gübre veriyor musunuz?
fatma_demirel
30-06-2012, 17:38
saksıda hasan bey, 15 -20 günde bir sıvı besin veriyorum. sulamayı toprağı kontrol ederek genelde sabah erken yapıyorum.teşekkür ederim ilginize saygılar
kelebek çalısı
30-06-2012, 18:43
sayın kelebekçalısı aynı açık sarıdan bende de var ama tomurcuklar açılmadan düşüyor, bir fikriniz varmı nedendir? saygılar
Tomurcuk düşmesi bir ara benim bitkimde de çok oluyordu ve bu yüzden de sene boyunca pek çiçek göremiyordum. Sebebi yaprak bitleri veya afitler olabilir. Bu zararlılara karşı önlem almak şart. Bu bitkinin tomurcuk ve yeni çıkan yapraklarına kümelenmeyi çok sevdiklerini gözlemledim. Bitki üzerinde bu zararlılardan olduğunda yapraklar ve tomurcuklar etkileniyor. Tomurcuklar dökülüyor ayrıca yapraklar da yine sararıp dökülme eğilimine girebiliyor.
Saygılarımla.
drhegeli
01-07-2012, 11:15
Zararlılara ek olarak bazı etkenlerin fazlalığı veya eksikliği de tomurcuk kaybına neden olabiliyor.
Aşırı sıcak hava bunlardan bir tanesi. Hibiscuslar, genelde direkt güneş ışığına dayanılıklıdırlar; ancak saksının, dolayısıyla köklerin aşırı ısınması bitkiyi strese sokabilir.
Kullandığımız gübredeki yüksek azot oranı da tomurcuk azalmasına neden olabilir. Toprakta fazla azot bulunması bitkiyi yeşil aksamını büyütmeye itecek, çiçeklenme (dolayısıyla üreme) ihtiyacı duymayacaktır. Azot oranı nispeten düşük, potasyum oranı daha yüksek ve iz elementler (öz. bor) içeren bir gübre işe yarayabilir.
fatma_demirel
01-07-2012, 11:54
sayın kelebek çalısı çok haklısınız, taze yaprakları hemen sarıveriyorlar.ilginize teşekkürler
teşekkür ederim hasan bey. gübre aldığım yere bi başvurayım.saygılar
Hibiscuslarda bu sene çapraz dölleme yapmaya çalışıyorum. Hibiscuslar yoğun olarak açmaya başlamadı. Bu sene iki kere çapraz dölleme yaptık. İkisinde de kırmızı rosa sinensis'den kulak pamuğu yardımıyla aldığımız polenleri(sarı kısımlar) dölleme yapacağımız hibiscusların stigma kısmına taşıyoruz (uçtaki kırmızı kısım) Birinde katmerli beyaz hibiscusu dölledik. 2. de kırmızı dili dışarıda olan hibiscus'u dölledik. Bakalım tohum yapacakmı.
Size bu aşamayı fotoğraflamaya çalıştım.
Polenleri aldığımız hibiscus rosa sinensis
316613
Polenleri taşıdığımız hibiscuslar
316614
316615
Polenleri sarı kısımlar kulak pamuğu ile topluyoruz.
316619
Polenleri stigmaya taşıyoruz.
316622
Stigmaya taşınma sonrası
316620
Sevgi Durul
08-07-2012, 18:04
Katmerli Japon gülümün tomurcuk ve çiçeği.
316624
316625
Katmerli Japon gülüm bu kış donmuştu.
Ara ara sulamaya devam ettim, sonuç;)
317869
.
Evet Sn. Jezebel. Çiçeklerimiz kurudu diye hemen söküp atmamamız gerekiyor. Benim de terasımdaki begovilim kış şartlarına dayanamadı kurudu diye üzülüyordum. Ancak, sökmeye de kıyamadım. Diğer saksılara su verirken ona da verdim. Şimdi dipten taze sürgünler verdi:)))
Bu yaşayacağını kanıtladı.
323156
.
kelebek çalısı
04-08-2012, 02:20
Bahçemdeki üç adet japon gülünden beyaz yalın kat çiçekleneni kaybettim. Nedenini anlayamadığım bir sebepten kurudu. Kök sisteminde oluşan bir durumdan kaynaklı olduğuna inanıyorum. 2 metreye yakın boylanma yapmıştı ve çok güzel şekil almıştı.
İnsan üzülüyor, demoralize oluyor, hevesi kırılıyor. Özellikle de elinden bir şey gelmeden sadece seyirci kalınca çok çok üzülüyor...
Mutlu Kutlu
04-08-2012, 19:39
Bu japonlar geçen senelerde de vardı ama resim eklemek şimdiye denk geldi.
Sn. kelebek çalısı üzüntüleri ve kederleri çabuk geçiştirmek, sevinç ve mutlulukları uzatabildiğince uzatmak lazım. Bir şekilde buna alışmak lazım, ölümde hayatın bir gerçeği.
kopshtar
07-08-2012, 13:10
Benim çiçeği burnunda japonum da bu yıl kapalı balkonda olmasına rağmen dondu. Çok kısa budayıp bahçeye atmıştım. Neredeyse Haziran sonunda saksısını değerlendireyim diye baktığımda odunsu gövdeden patlamaya başladığını gördüm. Kesinlikle yaz sonuna kadar bekleyip şans vermek gerekiyormuş . Bunu öğrenmiş oldum. :)
Sevgi Durul
21-08-2012, 21:12
Katmerli japon gülümün hiç olmadığı kadar çok tomurcuğu var ve durmaksızın açıyor.
326508
Bunlar da tohumdan yetiştirdiklerim. Aynı saksıda dört taneler. Ne zaman ayırmalıyım?
326509
kelebek çalısı
22-08-2012, 19:55
Tek bitki, üç renk...
326720
326721
326722
326723
Rana+miraç
02-09-2012, 13:00
Merhaba... Bahar aylarında çeliklediğim japon gülüm tuttu ve bir karış boyuna bakmadan açmaya başladı. Bu bitkiyi daha önce yetiştirmediğim için bilmiyorum, çiçeği sadece bir gün açtı akşama kapanıp soldu.Çiçeğin doğal hali mi, yoksa benim çiçeği hep gözümün önünde olsun diye, saksıyı gün boyu evde odadan odaya peşimde gezdirdiğimden mi oldu diye düşünmekteyim.Görmemişin japon gülü açmış ! o da ne yapacağını bilememiş !
bozo.0606
02-09-2012, 13:16
Tek bitki, üç renk...
326720
326721
326722
326723
Sayın kelebek çalısı, aşılamamı yaptınız ya da yapıldı?
kelebek çalısı
02-09-2012, 14:29
Sayın kelebek çalısı, aşılamamı yaptınız ya da yapıldı?
Bu üç rengi aynı dalda görmek benim için rastlantısal bir durum oldu. Bir müdahalem olmadı, aşılama gibi. Zaman zaman krem çiçeklerin aralarında kırmızı tonlar görüyordum fakat bu üç farklı renk bana da tamamen süpriz oldu ;).
.....Bu bitkiyi daha önce yetiştirmediğim için bilmiyorum, çiçeği sadece bir gün açtı akşama kapanıp soldu.Çiçeğin doğal hali mi....
Evet doğal hali, çiçeğinin ömrü 1 gündür.
Merhaba,
Mevsimsel bir problemde olabilir kanaatindeyim. Çiçeklerimiz bol güneş alsın diyerek onları evimizde en güzel güneş gören yerlere alıyoruz. Ancak güneşin onların yapraklarını ve gövdesini ısıttığı kadar köklerin bulunduğu o ufak alanı yani saksıyıda ısıttığını ve toprak ısısının artması sonucu köklerde meydana gelen bozulmalardan kaynaklı yaprak sararmalarını ve tomurcuk dökülmelerini yaşamamız kaçınılmaz oluyor. Bunlarıda bir dip not olarak değerlendirmenizi rica ederim.
Saygılarımla.
Merhaba... Bahar aylarında çeliklediğim japon gülüm tuttu ve bir karış boyuna bakmadan açmaya başladı. Bu bitkiyi daha önce yetiştirmediğim için bilmiyorum, çiçeği sadece bir gün açtı akşama kapanıp soldu.Çiçeğin doğal hali mi, yoksa benim çiçeği hep gözümün önünde olsun diye, saksıyı gün boyu evde odadan odaya peşimde gezdirdiğimden mi oldu diye düşünmekteyim.Görmemişin japon gülü açmış ! o da ne yapacağını bilememiş !
Merhaba,
Maalesef demek durumundayım. Çiçeğin ömrü sadece birgün. Ancak o tomurcuğun açmasını bekleyerek ve hangi gün açacağını hesap ederek o gün erkenden kalkıp onun açılmasını izlemnin verdiği haz bir ömür gibi oluyor. Deneyin sizde beğeneceksiniz..
Saygılarımla...
Baharda bahçeye diktiğim 2 kök japon gülüm var gayet güzel geliştiler. Sonbaharda saksıya geçirip içeri almam gerekir mi
[URL="http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/26866.htm"]
kelebek çalısı
05-09-2012, 14:10
Baharda bahçeye diktiğim 2 kök japon gülüm var gayet güzel geliştiler. Sonbaharda saksıya geçirip içeri almam gerekir mi
Bahçe toprağından saksıya geçirmenizi önermem Sn. adacık. Kışı atlatarak donmamaları için bahçede gerekli önlemleri alabilirsiniz. Ama bahçe toprağından saksıya alırsanız bitkilerinizin bu durumdan pek mutlu olacağını zannetmiyorum.
Merhaba,
Bence bırakın onlar dışarıda kalsın. Donmamaları için gereken özeni gösterin ve deneyim kazanın. Fakat; her ihtimale karşı imkanınız ve çiçeklerinizin durumu uygunsa çelik veya çelikler alıp evinizde saksı içinde güzelliklerini yaşamak için yeni bireyler elde etmeyi deneyebilirsiniz.
Saygılarımla..
Sayfamızı takip edenler ve bu sayfaya eklediklerimi okuyanlar Hibiscuslara olan ilgimi bilirler.
Son yazılanlara baktığımda üzülerek görüyorum bir çok soru ve bunlara verilen cevaplar bu sayfanın yeterince incelenmeden soru sorulduğunu yine yeterince incelenmeden bilgi eksikleri ile cevap verildiğini gösteriyor.
20 Sayfa yeterince incelense bu sayfaya katkı yapan değerli üyelerimizin verdiği bilgiler ışığında soruyu soranlar soru sormadan cevabını bulacak, hadi soru soruldu cevabı veren üyemiz bu konuda yeterli donanıma sahip değilse o bu 20 sayfayı okusa doğru cevabı verebilecek.
Lütfen bu ve bunun gibi sayfaları okumadan yeterli donanıma sahip olmadan yanıltıcı bilgiler vermeyelim.
Sevgili Drhegeli 541 nolu mesajda hibiscus türlerini bu sayfayı takip edenlere aktarmıştı.
Bu türler incelendiğinde, bazı hibiscus türlerinin çiçek ömürlerinin 1 gün bazılarının 1 günden fazla bazılarının bir hafta olduğu görülürken çoğu türün soğuklara ve dona dayanıksız olduğu bu nedenle toprakta korumanın çok zor olduğunu ama bazı türlerin kışa ve donlara dayanıklı olduğunu görüyoruz.
Yine bir türde çiçek renginin çiçeğin açık kaldığı süre içinde beyaz, pembe, koyu pembe olduğunu hayretle görüyoruz. Yine bir türün çiçeklerinden son derece faydalı bir çay yapıldığı görebiliyoruz.
Yapmamız gereken biraz incelemek ve bu konuda deneyimli üyelerimize sorular sorarak doğru bilgiye ulaşmaya çalışmak olmalıdır diye düşünüyorum.
Merhaba,
İmrenerek baktığımız japonlarımızın ne kadar güzel bir form alabileceğinin kanıtı lütfen izleyiniz... Ve imkanınız varsa yapınız ve resimleri buradan paylaşınız..
How to braid a plant (hibiscus) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JNgBQFn1hSE&feature=related)
Saygılarımla...
Merhaba,
İmrenerek baktığımız japonlarımızın ne kadar güzel bir form alabileceğinin kanıtı lütfen izleyiniz... Ve imkanınız varsa yapınız ve resimleri buradan paylaşınız..
How to braid a plant (hibiscus) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JNgBQFn1hSE&feature=related)
Saygılarımla...
4 adet aynı boy ve kalınlıkta fideyi aynı saksıya alıyor. Sadece üst dalları bırakıp diğerlerini güzelce buduyor. Hepsini aynı saksı içine ekip, birbirine örgü yapıyor. Sonrasında en büyük emek olan beklemeye ve büyütmeye başlıyor. En sonunda bizim imrenerek baktığımız ve almaya birçoğumuzun gücünün yetmediği muhteşem formlu bitkiler meydana çıkarıyorlar.
Hiç japon güllerinizin dallarının ne kadar esnek olduğunu test ettinizmi? Bence test edin. Çok sert gibi duran o dallar hiç beklemediğiniz kadar esnekler...
Saygılarımla...
kelebek çalısı
06-09-2012, 01:06
Çok güzel tijli bir japon gülü oluşmuş sonuçta. Neden denenmesin ki? Bahçemde bir yaşında bir Hibiscus syriacus var. Birden fazla gövdesi var ve bu videodaki yöntemi denemek için çok uygun.
kelebek çalısı
12-09-2012, 18:20
Sıradanlığı hiç sevmeyen japon gülüm illa ki dikkatimi çekmek istiyor diye düşünmek istiyorum. Böyle düşünmek daha keyifli ;)
331185
Olağandışı misafirperver biri olsamda evdeki tüm bitkilerime bana iyilik yapmak ister gibi benim haberim olmadan kafalarına göre su vermelerinden, yerlerini değiştirmelerinden, hiç hoşlanmadığım halde gereksiz bitkileri alıp evime sokmalarından, yeşil ne bulurlarsa benden meraklanıp benim evimde tohumlarını ayıklamaya çalışmalarından, güneşlenme vakti değilken tenteyi açmalarından, güneşlenme vaktiyken tenteyi kapamalarından ve tüm bunlar sonucu evimdeki bitkilerime zarar vermelerinden nefret ediyorum. Misafir diyorum, başımın üstünde yerin var diyorum ama ne olur bitkilerimi elleme diyorum. Ancak yinede söz geçiremiyorum. Sonuç; Yine 20 günlük misafir periyodu ve yine onca emekle yetişmiş Japon ve Melisamın çok sulamadan dolayı köklerinin çürümesi ve makus son.. Uzun süreli ve meraklı misafiri sevmiyorum :(
Bugün hibiscuslara bakarken ilginç bir durumla karşılaştım. Beyaz katmerli açan bu hibiscus'un üzerinde kırmızı bir çiçek gördüm. Aynı çiçek sapı grubu içinde beyaz katmerli de çiçeğini olgunlaştırmaya çalışıyor. Bu nasıl oldu bilmiyorum. Kırmızı renkli açan hibiskuslar diğer hibiscuslarla bir arada bir tek bu hibiscus bulunduğu bölgede tek hibiscus. Bu durum nasıl açıklanır bilmiyorum. Bilen üyelerimizden yorumlarını bekliyorum.
335532
335533
Yukarıda ki mesajda bahsettiğim hibiscus'un açmış halinde Sapanca'da olmadığım için fotoğraflayamamıştım. Bu hafta aynı hibiscus da yine beyaz dışında kırmızı beyaz gonca gördüm. Bu sefer açmış halini fotoğrafladım. Aynı hibiscus'da farklı renk görmek oldukça ilginç geliyor. Acaba dıbinde az olan kırmızı renk mi etkiliyor bilemedim.
337394
337395
337396
İlk defa hibiscuslarımdan tohum aldım. Kırmızı renkli hibiscus'un çok net olmayan 3 adet tohum içeren tohum kapsülününün fotoğrafını ekliyorum.
337406
beyaz yalınkat japon gülümü kendi polenleriyle tozlaştırmıştım, sanırsam tohum yapıyor :)
fotoğrafdaki tohumsa bendeki japon gülü baya tohum vermiş bilmeden bahçeye atıyordum bahçede bolca çıksa hiç fena olmaz :)
Sevgili sibelim
şu videoyu ( http://www.internationalhibiscussociety.org/wmvfiles/MOVIE2.wmv ) izledikten sonra tohum yaptığı kanaatine varmıştım,ilk tozlaştırdığımda minicik bir kapsül vardı 10 gün falan oldu bu boya ulaştı
şimdi önemli olan tohumların olgunlaşması, tohum kapsülü büyüyecek, kuruyacak, çatlayacak ve tohumları toplama zamanı gelecek :)
daha fazla video için şu sayfada International Hibiscus Society (http://www.internationalhibiscussociety.org/)
videos kısmına bakabilirsiniz
sevgili ebru bazı kapsuller çiçek olmadan yukarıdaki resimdeki hale dönüşüyordu boş diye cehalet buya koparıp atıyordum gülüm kimbilir ne kadar isyan etti bana :) bir dursanda tohuma kalsak çoğalsak diye . birde onca koparıp attığımı düşününce çiçek beni kendi için ciddi ciddi tehlike gördü ki devamlılığını sağlamak için boyuna tohum kapsulu verdi durdu. zaten anladığım eziyet etmeden çiçek açmıyor bitkiler :)
:)
bakalım koparmayın bir tanesini, gerçekten tohum olacak mı? çiçeklerin hepsini tozlaştırmıyorum bu sefer açacak çiçek sayısı azalıyor, bir tanesini bıraktım sadece bakalım ne olacak
acaba katmerli japon gülünün polenleri ile yalınkat japon gülü tohum yapar mı?
evde 4 farklı renkte japon gülü var, üçü katmerli biri yalınkat, farklı renkte çiçekler elde edebilir miyiz acaba?
sevgili ebru sen işi sakince profesyonelliğe döküyorsun bense eline su dökemem :) bakalım bu sefer bırakayım kapsul ne olacak. balkonda çiçekler için tozlaşmayı sağolsun arılar yapıyor yan komşunun bahçesinde arı kovanları var . kendileri muhtelif zamanda teftişe çıkarlar balkonda :) işi ehline bırakanlardanım.
:)) ahh nerde o profosyonellik
bahçe yok balkon yok doğru dürüst ışık alan iki pencere var, bu koşulları zorlayarak bitki yaşatma gayretindeyim
bu arada benim kapsül kopmuş düşmüş, çok üzüldüm
annem benden habersiz saksısını değiştirmiş, köklerine ellemedim sadece saksıyı genişlettim diyor ama olan benim kapsüle oldu sanırım
neyse başka çiçeklere nasipse...
Yukarıda ki mesajda bahsettiğim hibiscus'un açmış halinde Sapanca'da olmadığım için fotoğraflayamamıştım. Bu hafta aynı hibiscus da yine beyaz dışında kırmızı beyaz gonca gördüm. Bu sefer açmış halini fotoğrafladım. Aynı hibiscus'da farklı renk görmek oldukça ilginç geliyor. Acaba dıbinde az olan kırmızı renk mi etkiliyor bilemedim.
337394
337395
337396
İki ayrı renk hibiscus yakın duruyorlarsa bir etkileşime giriyorlar. Kırmızı baskın bir renk olarak açık rengi etkiliyor sanırım.
Burada (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=40729&catid=member&imageuser=14854) yanında duran kırmızıdan etkilenmiş sarı hibiskus çiçeğimi görebilirsiniz.
drhegeli
28-10-2012, 10:26
Aynı kök üzerinde farklı renklerde açanlara bir başka örnek :
341739
341740
Çok şaşırtıcı ve çok güzel.
Bu mevsimde japon gülü çeliklerini nasıl köklendirmeliyiz acaba? 10 gün önce bir çeliği suya koydum, önce bütün yaprakları soldu, solan yaprakları koparıp en tepedekileri bıraktım, köklenme yok ama solma durmuş görünüyor. Çeliğimi kaybetmek istemiyorum doğrusu, çünkü çok güzel katmerli somon renginde. ;)
bu yaz bütün bereketi ile açan gülüm ... hayırlı bayramlar
Rana+miraç
29-10-2012, 09:04
Bu mevsimde japon gülü çeliklerini nasıl köklendirmeliyiz acaba? 10 gün önce bir çeliği suya koydum, önce bütün yaprakları soldu, solan yaprakları koparıp en tepedekileri bıraktım, köklenme yok ama solma durmuş görünüyor. Çeliğimi kaybetmek istemiyorum doğrusu, çünkü çok güzel katmerli somon renginde. ;)
Ben haziran ayında aldığım çeliği hemen dikmiş ve saksının üzerine naylon poşet geçirip sera yapmıştım. Çeliğim tuttu büyüyüp çiçek bile açtı. Su kaybına dayanamayıp çelikler kuruyor sonra da köklenemiyorlar. Suda bekletmekten artık kaçınıyorum .İnşallah çeliğiniz tutar biz de harika rengini görürüz.
Sayın Sakdag,
Uzun zamandır hibiscus yetiştirmeye çalışan biri olarak size tecrübelerim ışığında şunları önerebilirim.
Aldığınız çeliği hemen kendi saksısına dikebilirsiniz uygun alınmış bir çelikse tutma ihtimali yüksek olacaktır. Başka bir yöntem geçirgenliği iyi bir toprak hazırlayıp saksılara koyun. Aldığınız çeliği köklendirici hormonunuz varsa batırıp sonra saksıya alın, köklendirici hormonunuz yoksa o şekilde dikin büyük ihtimalle tutacaktır. Başlangıçta 3-4 gün her gün su verin sonra normal seyrine bırakın.
Aldığınız çelikleri bir ve iki göz bırakacak şekilde toprağa dikin eğer bir göz dikiyorsanız yapraklarını yaprak sapının başladığı yerden kesin, ik göz bırakıyorsanız ilk gözün üstündeki yaprakları aynı şekilde kesin 2. Gözün üstündeki yaprakları çok çok az kalacak şekilde dikin.
Çelikleri hava sıcaklığı 10 derecelerin altına düştüğünde mutlaka içeri alın.
Umarım yazdıklarım faydalı olur bol şanslar.
Son bir not bu başlığı baştan okursanız faydalı olabilecek bir çok bilgi ve link bulabileceksiniz.
Hibiscus mutabilis'i açıkken gördüm. gerçi tam beyazken yakalayamadım ama beyaz pembe, pembe ve koyu pembe halini fotoğrafladım.
343839
343840
343841
343842
sayın tturt Hibiscus mutabilis iniz harika görünüyor ellerinize sağlık.
Kaç gündür açsınlar diye bekliyorum ama güneşsizlikten açamıyorlar galiba... Açsalar da güzellerimin yüzünü bir görsem diye bekliyorum...:D
346418
346419
Bakalım hangimizinki önce açacak ;)
346451
346452
Bunu da sokakta çektim.. Boynu bükük hallerine bayılıyorum :)
346453
nedense bu sene benimki hiç acmadı...napalım kurumasında varsın acmasın:)
Hibiscusların çapraz döllenmesinden oluşan tohumlar farklı çiçek renkleri ve/veya çiçek yapıları oluşturabiliyorlar. Yine bu çapraz döllenmeden meydana gelen tohumlar oluşan çiçekler aynı kökte farklı tonlarda çiçekler verebiliyorlar. Bu yazdıklarımı anlatan fotoğrafları ekliyorum.
Daha fazla fotoğraf görmek isteyenler buradan (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17476-85.htm#post1049717) bahçemizi ziyaret edebilirler.
346707
346708
Aynı çapraz döllemeden oluşan farklı renklerdeki hibiscuslar.
346709
346710
346711
346712
346713
346714
346715
Hibiscus mutabilis'in geçen hafta çektiğim fotoğrafları. Beyaz ve açık pembeyi bir arada yakaladım.
346982
346983
346984
[QUOTE=selis;1049215]Bakalım hangimizinki önce açacak ;)
QUOTE]
Açtılar bile, turuncu ve koyu kırmızı açmalarını beklerken açık pembe ve pembemsi kırmızı çıktı renkler... Çok güzeller...;)
347022
347023
347024
Ebay'da açık arttırmadan Richard Johnson'un sattığı tohumlardan toplam üç ihaleyi kazandım. Bu üç açık arttırmada 15 tohum için 30 USD+ nakliye bedeli ödeyeceğim. Ayrıca yine ebay'da Brezilya'dan 30 tohumu 40 USD + nakliye bedeline aldım.
Richard Johnson seyehatte olacağından tohumları 16 Aralıktan sonra gönderecek bu durumda Aralık sonu Ocak başı elimde olur. Brezilya'dan gelecek tohumlar ise 15 güne kadar elimde olur.
Elimde onca tohum onca çiçek onca fide onca çelik varken yerimizde kalmamışken hibiscus olunca sanki aklım başımdan gidiyor.
Sayın tturt,
Eğer yardımcı ya da ortak ararsanız, her zaman hazırım :)
Sayın tturt,
Eğer yardımcı ya da ortak ararsanız, her zaman hazırım :)
Bu tohumlar çapraz döllenme sonucu oluşan tohumlar. Ne renk çıkacağını tahmin etmek mümkün değil. Bunun yanında toplam 5 tohum iki farklı çapraz döllenmeden oluyor ve bir çapraz döllenme için 2 diğeri için 3 tohum gönderiyorlar. Brezilyadan gelen tohumlar ise her bir çapraz döllenme için 3'er tohum gelecek. Bu tohumların maalesef hepsininde çimlenmeyeceğini düşünürsek ancak kendime kadar.
Geçtiğimiz sene ebey'dan ve Brezilyadan aldığım tohumlardan çimlenen hibiscusların seneye çiçek açmasını bekliyorum, bu hibiscuslardan inşallah seneye çelik dağıtma şansım olacak.
Bu tohumlar çapraz döllenme sonucu oluşan tohumlar. Ne renk çıkacağını tahmin etmek mümkün değil. Bunun yanında toplam 5 tohum iki farklı çapraz döllenmeden oluyor ve bir çapraz döllenme için 2 diğeri için 3 tohum gönderiyorlar. Brezilyadan gelen tohumlar ise her bir çapraz döllenme için 3'er tohum gelecek. Bu tohumların maalesef hepsininde çimlenmeyeceğini düşünürsek ancak kendime kadar.
Geçtiğimiz sene ebey'dan ve Brezilyadan aldığım tohumlardan çimlenen hibiscusların seneye çiçek açmasını bekliyorum, bu hibiscuslardan inşallah seneye çelik dağıtma şansım olacak.
Teşekkur ederim cevabınız için. Umarım aldığınız tohumlar farklı renkler çıkar ve kayıpsız hepsi çimlenir. Çimlendirme sürecinde başarılar dilerim.
Bir deneme
347795
347796
Sanki, her gördüğümüzü denemek zorundayız?
İnsanın doğasında olan merakı durdurmak ne mümkün..
Ya tutarsa..
Ayşe Yıldız
22-11-2012, 08:04
Bir deneme
347795
347796
Sanki, her gördüğümüzü denemek zorundayız?
İnsanın doğasında olan merakı durdurmak ne mümkün..
Ya tutarsa..
Tutarsa turuncu olur.:dilli: Hoca Nasreddin tutturamadı. Belki sen başarırsın.
ben Bursa da oturuyorum ve japon gülüm balkonda gündüzleri burası sıcak ama geceleri soğuk acaba içeri almam gerekir mi...bozulur diye korkuyorum...
naz-kelebeq
23-11-2012, 14:05
benim balkondaki japon gülünün yerini değiştirdim ancak üstünde tomurcuğu var ufacık,güneş gören bir yerdeydi ama havalar soğuyunca rüzgar çok olduğu içn birazdaha az rüzgar alan bir yere koydum araştırınca yer değişikliğinde tomurcuğunu dökebileceği yazıyordu böyle bir durumla karşılaşanınız varmı ?
ne yazıkkı japon gülü rüzgara karsı hassas en azından benimki..genelde rüzgar oldugunda **** yerini değiştirdiğimde bendede tomuscuk dökümü oluyor...
Şevki Çelik
24-11-2012, 14:43
Hangi ayda çelik alıyosunuz
Sayın GLCN,
Sorunuzu yeni fark ettim. Hibiscuslar'ın soğuğa dayanıklı türleri olmakla birlikte bir çok hibiscus için zarar görmeden yaşama sınırı 2 derecedir.
Sayın Şevki Çelik,
Benim tecrübelerime göre en uygun çelik alma ayları Kasım ve Mart-Nisan ayları.
Sayın Naz-kelebeg,
Bende fazla miktarda hibiscus bulunmakla bir çoğunun yerini değiştiririm. Bulunduğumuz bölgede sert rüzgarlar alır, hatta bazı saksılar bu rüzgarlardan devrilir. Başıma böyle bir şey gelmedi. Benim tahminim besin eksikliğinden kaynaklanabilir toprağınıza iz elementler eklemenizi tavsiye ederim.
Sayın Selis,
Denemenizin sonucunu buradan paylaşmanızı rica edeceğim. Denemelerinize özellikle Temmuz ayında yapmanızı nacizane öneriyorum.
Bu sene Brezilyadan gelen hibiscus rosa-sinensis tohumlarından bir kaçını çentik atma yöntemi ile çimlendirdim. 3 Tohumdan birini fazla çentik attığımdan, ikisini ise sanırım tohum yeterli olgunlukta olmadığından kaybettim. Diğer tohumları 3-4 gün sonra kabuklarından ayırarak kök yapmasını bekledim sonra toprağa aldım. Bir tanesini ise kök yünün üzerine koyarak denemeye karar verdim.
Yine bu sene ilk defa aldığım tohumlardan bir tanesini de çentik yöntemiyle başarı ile çimlendirdim.
359678
359679
359680
359681
359682
Bir gün aşağıya koyduğum fotoğraflardaki hibiscuslar gibi hibiscuslarıma çiçek açtırmayı hayal ediyorum.
359685
359686
359687
359688
359689
kelebek çalısı
06-02-2013, 03:00
Henüz kış ile tanışmayan Japon gülünün bu halini dün görüntüledim.
367572
367573
mineyalcin
27-02-2013, 18:18
Classical Dancer cinsinin tohumuna nasıl ulaşabilirim acaba bununla ilgili bilgi verirseniz sevinirim
drhegeli
27-02-2013, 20:52
Classical Dancer cinsinin tohumuna nasıl ulaşabilirim acaba bununla ilgili bilgi verirseniz sevinirim
Aradığınız bu mu : Hibiscus rosa sinensis 'Classical Dancer'?
373669
Tohumunu bulamazsınız. Çelik ile üretebilirsiniz.
bahçede kışın kalan ve muhtemel donan japon gülümün yeşerme şansı var mı sizce
drhegeli
28-02-2013, 08:01
Yeşereni de duydum, yeşermeyeni de... Bakalım sizinki ne olacak?...:)
can17can
09-03-2013, 04:47
burda bulma sansınız var. belkide tek sansınız
Hibiscus rosa sinensis seeds | eBay (http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=Hibiscus+seeds+rosa+sinensis&_sop=3&_fcid=204&gbr=1&_osacat=0&_from=R40&_clu=2&_trksid=p2045573.m570.l1313&_nkw=Hibiscus+rosa+sinensis+seeds+&_sacat=0)
kopshtar
10-03-2013, 23:30
Sn adacık; dışarıda kaldıysa yeşerme ihtimali düşük. Benimki kapalı balkonda olmasına rağmen toprak üstü kısmı donmuş ve kökten ancak Haziran sonunda yeşermişti. Yani kısacası yaz ortasına kadar sıkılmadan bekleyin derim.
Şu japon gülleri ilginç bitkiler: Pembe japon gülümün aslı böyleydi, yanında bir bitkim beyaz çiçekler açınca ondan renk çaldı. ;)
408176
408177
Sarı japon gülüm, yeni gözdem. O da normalde sarı sarı açıyordu, pembe japonla yanyana duruyordu birkaç gündür. Bugün açan çiçeği resmen pembe damarlara bürünmüş.
408178
408179
Bugün iki tane japon gülünü çin gülü adı altında satan bahause'dan aldım. Yurt dışından geldikleri belirli. Muhtemelen küçücük yerde üç dal var. Tabi kontrol etmedim. Tturt arkadaşımızın 673. mesajındaki çiçeklere benzer çiçek yapısı ve benim gördüğüm turuncu ve sarı gibi renkten değişik versiyonları açmıştı. İki saksı aldım. Açanların çoğu katmersiz idi. Benim tahminime göre tomurcuklardan anladığım iki tane katmerli olandan birini aldım. turuncuya yakın bir rengi vardı. Bakalım açtığı zaman asıl rengi nasıl olacak. Boyut olarak küçükler. Ancak renklerini beğenince aldım. Fiyat 14,50 TL.
Japonlarım sürekli açıyor, biraz NPK gübre takviyesiyle çiçekleri daha da büyüdü. Katmerleri daha da arttı.
429879429877429878
günebakan
27-07-2013, 14:38
Benim japon gülleri tomurcuk oluşturuyor tomurcuk biraz büyüyünce kopuyor neden acaba? bir fikri olan varmı
Sevgili Günebakan, Japon güllerinize belirli bir sulama düzeni uygulayın. Biraz toprakları kurudu mu tomurcuklarını döküyorlar, zaman zaman bu sorunu ben de yaşıyorum.
Bu sene Brezilyadan gelen hibiscus rosa-sinensis tohumlarından bir kaçını çentik atma yöntemi ile çimlendirdim. 3 Tohumdan birini fazla çentik attığımdan, ikisini ise sanırım tohum yeterli olgunlukta olmadığından kaybettim. Diğer tohumları 3-4 gün sonra kabuklarından ayırarak kök yapmasını bekledim sonra toprağa aldım. Bir tanesini ise kök yünün üzerine koyarak denemeye karar verdim.
Yine bu sene ilk defa aldığım tohumlardan bir tanesini de çentik yöntemiyle başarı ile çimlendirdim.
359678
359679
359680
359681
359682
Sn.tturt bunların akibeti ne oldu acaba:confused:
Saygılar.
Sakdag'cıgım bayıldım japon güllerine. Benimkiler strese girdi sanırım açmıyorlar. tomurcuklarını döküyorlar, yapraklarıda çok azaldı valla moralim bozuldu çok. :(
Züleyhacığım, üzülme; senin japon gülün önce içerden balkona çıkınca bir adaptasyon süreci geçirdi; tam alışmışken sonra da başka şehire taşındı. Yine adaptasyon süreci yaşıyordur ama eminim düzelecektir. Hatta daha iyi olacaktır çünkü oranın havası burdan daha nemlidir, daha iyi gelecektir.
günebakan
27-07-2013, 20:48
Teşekkürler Sn Sakdağ:)
Aşağıdaki türlerin tohumunu tedarik ettim. Ancak daha önce japon gülü tohumu çimlendirmesine yönelik bir deneyimim olmadı. Tohum sayıları az olduğu için de risk alamıyorum. Çimlendirme yöntemine dair dataylı bilgi verebilir misiniz?
Saygılar.
430343
430344
430345
dağçiçeği
29-07-2013, 11:54
Sevgili Kelebek , inşallah hasarsız şekilde çimlendirir , büyütüp çiçeklerini görürsün. Benim hiç deneyimim olmadı. Hatta Japongülüm bile yok. Ama ben riski azaltmak için her türün tohumuna farklı yöntem uygula derim. Mesela bir türden üç tohumun varsa üçüne de farklı yöntem uygulamanı tavsiye ederim.
Sen tohum çimlendirmede oldukça başarılı olduğun için bunu da başaracağından eminim. Gelişmeleri paylaşırsan sevinirim. Merakla takip edeceğim. Kolaylıklar diliyorum.
drhegeli
29-07-2013, 12:32
Çin gülü tohumları (genelde) ekilmeden önce çentikleniyor. Çentikleme derken, tohum kabuğunun küçük bir kısmının, alttaki beyaz doku görünecek şekilde, kesilip atılmasını kastediyorum. Buradaki amaç da, sert tohum kabuğunda bir boşluk açıp, suyun embriyoya nüfuz etmesini sağlamak. Sonrası rutin ekim işlemleri gibi :
*geçirgen ve su tutan bir ortam (torf veya cocopeat gibi),
* nemli ama satüre olmayan bir ortam,
*tohum kalınlığının bir-iki katı kadar derinliğe ekim,
*gölgede bekletme,
*ekim yerinin üstünün (streç film vb. ile) kapatılıp kapatılmaması bir tercihtir. Kapatılırsa, havalandırma için arada üstü açılmalı; kapatılmazsa, kuruma olmayacak şekilde spreylenmelidir.
*çimlenme 5 gün - 1 ay arasında...
* çimlenme oranı en az %60...
Aşağıdaki linkte üstat Ricahard Johnson'ın çimlendirme tavsiyeleri var.
Hot Seed Info (http://www.hibiscus-of-tahiti.com/seed_growing_from.htm)
Aşağıdaki linkte ise çentikleme ile ilgili bir video var. (Sol üsteki kutucuklardan "Videos"'su tıklatın. Açılan kutudan "Seed Nicking"'i seçin.)
International Hibiscus Society (http://www.internationalhibiscussociety.org/index.htm)
Kolay gelsin.
(Bu arada tohumları nereden aldınız?)
Sn. drhegeli,
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Tohumları ebay'den tedarik ettim.
Saygılar.
Sevgi Durul
31-07-2013, 11:54
Ben tohumdan yetişenleri videodaki gibi örmeye çalıştım. Başaramadım. Üçü de yaşamadılar, denediğime pişman oldum.
Ben tohumdan yetişenleri videodaki gibi örmeye çalıştım. Başaramadım. Üçü de yaşamadılar, denediğime pişman oldum.
Sn.SDurul,
Başka bir öneriniz var mı çimlendirme yöntemi için?
Saygılar.
edelvays58
02-09-2013, 21:23
Keçi gübresi şerbeti veriyorum arada.
438196
438197
Babamın çelikten ürettiği yaklaşık 4 yaşındaki Japon gülümün tomurcukları. Gerçi bu yaz epey tomurcuk döktü :( neyse ki şimdikiler inşallah açacak gibi görünüyor.
Umarım açmış halinin resmini de koyabilirim ;)
Nihayet güzellerim açtılar... :)
İnşallah çelik bulabilirsem diğer renklerinden de yetiştirmeyi çok istiyorum ;)
Bodur cins Hibiscus
439811
Nema çiçekçilikte çok çeşit vardı, katlı dahil;)
[QUOTE=drhegeli;
(Bu arada tohumları nereden aldınız?)[/QUOTE]
Ebay'da satış yapan Brezilya'da yaşayan satıcıdan.
Bu satıcının bazen tohumları boş çıkıyor. Çimlenme ve çimlenme sonrası büyüme oranı % 20-25 seviyesinde.
Tohum arayanlar için Ebay'da açık arttırmada olan Sayın Richard Johnson'un tohumlarını öneririm. Açık arttırmada şansınıza ve o anda o tohumları isteyenlerin isteme gücüne bağlı olarak 5 USD ile 40 USD arasında arasında alabilirsiniz. Buna nakliye masraflarını eklemeniz gerekecek.
Aşağıdaki türlerin tohumunu tedarik ettim. Ancak daha önce japon gülü tohumu çimlendirmesine yönelik bir deneyimim olmadı. Tohum sayıları az olduğu için de risk alamıyorum. Çimlendirme yöntemine dair dataylı bilgi verebilir misiniz?
Saygılar.
430343
430344
430345
Sayın Drhegeli sorunuzu çok güzel cevaplamış. Bu başlık altında konuları geriye doğru giderek incelerseniz. Hem deneyimleri görürsünüz hem de ulaşabileceğiniz kaynakları öğrenmiş olursunuz. Yine de takıldığınz yer olursa lütfen sorun cevaplayalım.
Sn.tturt bunların akibeti ne oldu acaba:confused:
Saygılar.
Sayın Jezebel,
Sorunuzu yeni gördüm bu sorunuzu şöyle yanıtlayayım. Son iki yılda elime geçen çapraz döllenmiş tohumlardan 2012 ve 2013 başında çeşitli yöntemlerle filizlendirdiğim 35 adet rosa sinensis var. Bunlardan 2012 başında çimlendirdiklerimden iki tanesi açmaya başladı. Yine 2012 yılında çimlenenlerin bazıları çiçek tomurcuğu vermeye başladı.
2013 yılının çeşitli dönemlerinde çimlenenler ise büyümeye devam ediyor. Ben ilk yıl çiçek açtıramadım. Sapanca'nın sıcaklık değerleri buna müsade etmiyor. Çimlemeden sonra 1 ay güneşe çıkmadan beklemeli sonra tüm gün ne kadar çok güneş görüyorsa o kadar hızlı büyüyorlar. Antalya, Adana gibi yüksek sıcaklık değerlerine sahip illerimizde ilk yıl çiçeğini görmek mümkün diye düşünüyorum.
Rosa sinensislerin son durumlarını gösteren bazı fotoğraflarla açanların fotoğraflarını ekliyrum. Son açan 2 gün açık kaldı 3. Günde büyük ihtimalle açık kalacaktı fakat ben göremeden İstanbul'a döndüm.
440127
440128
440129
440130
440131
440132
440133
440134
440135
440136
440137
440138
440139
440140
440141
İlk açan
440143
440144
440145
440146
drhegeli
09-09-2013, 19:46
İlk açan
440143
440144
440145
440146
Seceresi?
İlk böyleydi
440152
440153
440154
Sabah böyleydi
440155
440156
440157
Öğlende böyle
440158
440159
Öğleden sonra
440160
440161
Akşama doğru
440162
440163
440164
Ertesi gün
440165
440166
440167
440168
Önce açan çiçeğin kapanmış hali
440169
Seceresi?
Geçtiğimiz kışı kış bahçesinde geçirirken site görevlisi yere düşen etiketleri attığı için bilmiyrum.
Richard johnson'a yazdım, tecrübelerine göre ne olabileceğini çünkü üzerindeki ilk yapışkan etiketinde Richard Johnson yazıyor. Cevap yazınca buradan yazarım. Bende bilgisayardaki notlarımdan hangileri olabileceğini tahmin etmeye çalışıyorum.
Sanıyorum bir isim bulmak gerekecek.
Bunlarda diğer hibiscuslardan bazıları
440198
440199
440200
440201
440202
Maşallah, hepsi ayrı güzel ve bence çok kıymetliler...
helin-123
10-09-2013, 00:06
doğanın bize verdiği inanılmaz renk renk güzellikler
Geçtiğimiz kışı kış bahçesinde geçirirken site görevlisi yere düşen etiketleri attığı için bilmiyrum.
Richard johnson'a yazdım, tecrübelerine göre ne olabileceğini çünkü üzerindeki ilk yapışkan etiketinde Richard Johnson yazıyor. Cevap yazınca buradan yazarım. Bende bilgisayardaki notlarımdan hangileri olabileceğini tahmin etmeye çalışıyorum.
Sanıyorum bir isim bulmak gerekecek.
Sayın Richard Johnson'dan cevap geldi.
Kısaca şöyle söylüyor. Eğer isimler not alınmamışsa hangi cinslerin karışımından oluşmuş tohum olduğunun bilmenin imkansız olduğunu, her tohum ayrı özelliklere sahip fide olacağını söylüyor. Ayrıca buna istediğim ismi verebileceğimi hybridizer olarak Richard Johnson yazılacağını üretici olarak da benim ismimin yazılacağını söylemiş.
Bir sene önce yaptığımız bir yazışmada da üç sene boyunca aynı özellikleri taşıması halinde 3. Sene Uluslararası Hibiscus Derneğine kayıt ettirebileceğinden bahsetmişti. Bu kısmı tekrar kendisine soracağım.
Bilgisayarımdaki notlarıma baktım çok emin olmamakla birlikte;
706 numaralı mesajda ki rosa sinensis'in Tahitian Bronzed Orange Starburst X Tahitian Yellow Cloud çapraz döllenmesi ile oluşan hybrid tohumunlarından,
709,710,711 numaralı mesajlardaki rosa sinensis'in ise Tahitian Flamingo X Tahitian Lavender Blush çapraz döllemesi ile oluşan hybrid tohumlarından olabileceğini tahmin ediyorum. fakat kesinlikle emin değilim.
Tahitian Bronzed Orange Starburst
440296
Tahitian Yellow Cloud
440297
Tahitian Flamingo
440298
Tahitian Lavender Blush
440299
Bu forumdan çok faydalandım, sağolun arkadaşlar;), Japon gülümü rüzgardan daha korunaklı yere alınca tomurcuk dökmeyi bıraktı :)
Bunlar da Antalya'da "ciğerci kedisi" gibi baktığım benim olmayan, olmasını çok istediklerim ;)
Sayın adesto umarım sizinde birgün olur...Tabii bizim gibi olmayanlarında...
Sayın adesto umarım sizinde birgün olur...Tabii bizim gibi olmayanlarında...
Umarım sizin de benim de olur sayın sonkez ;) temenniniz için teşekkürler. Japon gülü yetiştirmek bana göre bir ayrıcalık. Çiçeği bir günlük bile olsa, arkadan gelen yeni tomurcukları görmek insana "umudu" hatırlatıyor...
İsmini tturt first love koyduğumuz çapraz döllenmiş tohumdan elde bu hibiscus rosa sinensis çiçeklerini sunmaya devam ediyor. İki gün açık kalıp 2. Günün akşamı kapanıyor. İlk açtığındaki renkle kapanırken rengi farklı. İki iyi anlatmak adına 1. Gün ve 2. Gün fotoğraflarını ekliyorum.
1. Gün
443466
443467
443468
443469
443470
2. Gün
443471
443472
443473
Hibiscus rosa sinensis
443474
443475
443476
443477
Yine çapraz döllenmiş tohumlardan yetişen rosa sinensislerden bazıları tomurcukta bakalım ne renk açacak.
443478
443479
Bu akşam ebay'da açık artırmada 11 çapraz döllenmiş tohum ihalesini kazandım. Yaklaşık 20-30 içinde tohumlar elimde olacaktır. Yeni heyecan başlıyor.
Ne mutlu size, maşallah çok nadide, çok güzeller...yalnız yapraklarını yemekte olan bir tırtıl mı var acaba? O görünen delikler bunu düşündürdü, umarım yanılmışımdır.
Tomurcuklardan biri kendini göstemeye başladı. Diğeri büyümeye devam ediyor.
444270
444271
444272
tturt first love hibiscus rosa sinensis açmaya devam ediyor.
444274
Sevgili Tturt cok guzeller ellerinize saglik bu cinslerden celik olarak yetistirmeyi denedinizmi?
Sevgili Tturt cok guzeller ellerinize saglik bu cinslerden celik olarak yetistirmeyi denedinizmi?
Bunlar yeni bunlardan henüz çelik almadım. Daha önce başka hibiscuslardan çelik alarak yetiştirmiştim.
Bunlar yeni bunlardan henüz çelik almadım. Daha önce başka hibiscuslardan çelik alarak yetiştirmiştim.
Teşekkür ederim bende 2 tane klasik olan kırmızı renki olanı var biri katmerli öbürüde yalın kat çiçekli onlardan nekadar diktimse sorunsuz tutuyorlar. Geçen senede arkadaşım yalın kat sarı çiçeklisinden 10 adet çelik verdi ama ne yazıkki bir tanesi tuttu oyüzden sormuştum heralde hibrit oldukları için zor tutuyorlar :confused:
Çapraz döllenmiş tohumlardan yetiştirdiğim hibiscus rosa sinensis'lerden biri daha çiçeklendi.
445632
445633
445634
445635
Koyu pembe katmerli Japon gülüme, bu gün Bauhaus'tan bir arkadaş aldım ;) genelde turuncu çiçeklidir dediler ama bekleyelim görelim. Bakalım sarı mı açacak, turuncu mu? Katmerli mi yoksa yalın kat mı? Sağlıkla büyüsün de...gerisi teferruat ;)
Bu da yeni açacak çapraz döllenmiş tohumlardan yetişen hibiscus rosa sinensis. Bakalım ne renk açacak.
446173
Çapraz olarak döllediğim rosa sinensis'den 10 tohum aldım. Bakalım çimlenip büyütebilirsem ne renk çiçek açacak.
446174
446175
Çapraz olarak döllediğim rosa sinensis'den 10 tohum aldım. Bakalım çimlenip büyütebilirsem ne renk çiçek açacak.
446174
446175
Sayın Tturt; Çiçekleriniz çok güzel. Tebrik ederim. Yıllardır japon gülü yetiştirmeye çalışırım. Genellikle çiçek açarlar. Ancak bugüne kadar hiç tohum oluşturana rastlamadım.Bulunduğum bölge itibari ile daha soğuk ve kuru bir iklime sahip. Hava şartları nedeni ile mi tohum oluşturamadığı ilk aklıma gelen ihtimallerden. Belki bende bulunanlar katmerli olanlar olması nedeni ile tohum oluşturamadıkları ikinci ihtimal. Son ihtimal ise çiçeklerin döllenmemesi nedeni ile bir süre sonra sararıp dökülmesi. Çarpraz dölleme yaptığınıza göre muhtemelen suni dölleme yapıyorsunuz. Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Sayın Tturt; Çiçekleriniz çok güzel. Tebrik ederim. Yıllardır japon gülü yetiştirmeye çalışırım. Genellikle çiçek açarlar. Ancak bugüne kadar hiç tohum oluşturana rastlamadım.Bulunduğum bölge itibari ile daha soğuk ve kuru bir iklime sahip. Hava şartları nedeni ile mi tohum oluşturamadığı ilk aklıma gelen ihtimallerden. Belki bende bulunanlar katmerli olanlar olması nedeni ile tohum oluşturamadıkları ikinci ihtimal. Son ihtimal ise çiçeklerin döllenmemesi nedeni ile bir süre sonra sararıp dökülmesi. Çarpraz dölleme yaptığınıza göre muhtemelen suni dölleme yapıyorsunuz. Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Ben de sizin gibi uzun süredir Hibiscus'larla ilgileniyorum. Ben son senelerde özellikle rosa sinensislerle ilgileniyorum.
Çapraz döllemeyi suni olarak yapıyorum. Genellikle de bu bitkide dölleme suni yapılıyor.
Bu sayfada zaman zaman yapay dölleme ilgili örnekleri fotoğraflayıp ekledim. Ben ve bazı arkadaşlarımız bu konuda bu sayfaya linkler ekledi. Fırsatınız olduğunda geriye doğru bu sayfaları incelerseniz size çok yararlı olacağını düşündüğüm linklere ve fotoğraflara ulaşabileceksiniz.
Şu an tohum yapmış ve tohumları olgunlaştırmaya çalışan hibiscuslarım var. Eminim sizinde olacaktır bazen şans da gerekiyor.
Uzun bir bekleyişin ardından bayram sabahı açan güzellik... ;) İyi Bayramlar...
Ebruli yapraklı bir Japon gülüm oldu.
Seradan çıktığı için ilk hafta biraz bozuldu.
Artık toparlandı.
Çiçek rengi kırmızı (http://www.colorfulnature.com/flowers/__ORIGINALS/Hibiscus_Rosa_Sinensis_Variegata-m.JPG), anne bitki açmıştı.
Diğer güllere göre biraz ufak sadece.
448665
Dayanıklılığını bilmediğim için evde ışıklı bir yerde tutuyorum:rolleyes:
Sevgili arkadaşım çok dayanıksız maalesef. Diğer japon güllerinin aksine güneşten çok hoşlanmıyor. Ben hızla kaybettim. Neyi sevdiğini anlamak çok zor. Tek anladığım İstanbul'u sevmediği oldu. İzmir'i sevecektir.
Anne bitkinin fotoğraflarını çekmiştim. Gerek yaprakları gerek çiçeğiyle çok güzel, albenili bir tür, çiçeği bir avuç içine sığacak kadar.Dalları ve çiçekleri sarkıcı özellikte sanırım...
448804448805
Çapraz döllenmiş hibiscus tohumlarından yetiştirdiğim hibiscus rosa sinensislerden biri daha ilk çiçeğini açtı. İsmini tturt salmon pink koyduk. 1. Günkü hali.
450284
450285
450286
450287
450288
3. Günkü hali
450289
450290
450291
Sayın tturt, ellerinize sağlık,emeginize saģlık,benim de yalın kat kırmızım var ama bu kadar renk oldugunu sayenizde ögrendim.
Hoyalardan sonra birde bu güzelliklere tutuldum:)
Merhaba Sn. tturt,
Bahçenize bir girdim çıkmak bilmiyorum. :) Emeğiniz çok, ellerinize emeğinize sağlık.
Bu arada şu yaşıma kadar japon güllerinin yalın kat/katlı olmak üzere, kırmızı, sarı, pembe ve beyazdan başka renkleri olmadığını biliyordum.
Hibiscuslarınıza hayran kaldım, aşık oldum. Onlar nasıl renk öyle ? Bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için size ne kadar teşekkür etsem azdır.
Son 15 gündür aklımdan çıkmıyor. Gece gündüz fırsat buldukça (IHS) grubunun paylaşımlarını takip ediyorum. İnanılmaz güzeller.
Tüm cesaretimi toplayıp çelik ve tohum satışı yapan birkac site buldum. Ayrıca (IHS) üyelerinden Tayvan'dan Chris Chang ile yazısmalarım oldu. (Kendisi de çelik satışı yapıyor)
Hani diyorum sizin desteğiniz ve tecrübenizle junior hibiskus severler olarak yurt dısında çelik ve tohum sipariş etsek ne dersiniz ???
Üyelerden de talep gelirse, toplu sipariş verebiliriz. Yoksa ben kendi imkanlarımla getirteceğim. Aklıma koydum bir kere ;)
Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgiler,
Zeliş
Tohum siparişine ben de katılırım açıkçası. :)
Yokmu başka tohum ve ya çelik isteyen... ? :o
Merhaba Sayın Zelish,
Öncelikle hibiscuslara sizin de gönül vermenizden büyük mutluluk duydum.
Çelik konusunda tecrübelerimi sizinle paylaşayım. Ben daha önce sevgili Richard Johnson'dan çelik getirtmiştim. Maalesef hiçbiri tutmadı. Bunun nedeni Fransız Polenezyasından yola çıkan bir kargonun tarafıma teslimi yaklaşık 20-30 gün sürüyor, bu süre içinde sanıyorum çelikler köklenme özelliklerini yitiriyorlar. Ben Fransız Polenezyasından, Tahiti'den, Hawai'den, Brezilya'dan tohumlar aldım. Tohumlar 20 gün ile 45 gün arasında elime ulaştı.
Chris Chang ve Linda Lee bu konuda oldukça iyiler birde Charles Atiu (Moorea) var o da çok çok iyidir. O da Fransız Polenezyasında yaşıyor. size sitesinin web adresini yazıyorum bir de onu inceleyin lütfen. Ayrıca size Richard Johnson'un web sitesinin de adresini veriyorum onu da inceleyin lütfen. Ayrıca size yetişmiş bitki satan bir sitenin adresini ekliyorum bu siteden ayrıca bu bitkinin hastalıkları, istekleri vb pek çok konuda bilgi bulabilirsiniz geçmişte bir çok defalar yazışmıştım fakat bir türlü nakliye konusunda anlaşamadığımızdan bitki getirtememiştim. Size bir site daha ekliyorum bu sitede farklı kişilerin çeliklerini ve tohumlarını bulmanız mümkün.
Naçizane önerim çelik konusunda ısrar etmeyin. Ben şu anda çelik alma aşamasındayım. Geçen sene tohum alımında yardımcı olduğum Antalya da yaşayan bir ağaçlar.net üyemiz var. Bir kısmını yanlış toprak seçimi sonucu kaybetse de bir çok tohumu çimlenmiş ve büyüme aşamasında acele etmezseniz yazın bunların bir çoğu çiçek açacak ve satılacak konuma gelecek. Onlardan almanızı öneririm.
Benim elimde de yazın açacak bir çok hibiscus rosa sinensis var seneye onlardan da çelik alabileceğim.
Son olarak size çeliklerin köklenmesi ile ilgili basit bir yöntem anlatayım. Öncelikle toprak harçınızın %60 perlit %20 ince elenmiş torf %20 bahçe toprağı olmasına dikkat edin. Elinizdeki çeliğin alt tarafını bir bıçak yardımı ile bir kaç çizik atın saksıya yerleştirin suyunu verin. Sonra buzdolabı poşetlerinden birini üsten geçiririn saksını altına getirin böylece hava akışını kesin. Bu şekilde kıpırdatmadan 3-5 gün bekletin sonra üzerinden buzdolabı poşetini çıkartıp bir miktar su verin sonra 2-3 gün aralıklar su verin toprak geçirgen olduğu için altındaki saksı altlığına geçecektir çok fazla değilse boşaltmayın içinde beklesin. Bu şekilde çelikleri en az %80 başarıyla köklendirebilirsiniz.
Bu bitkiyle ilgili her konuda soru sorabilirsiniz tecrübelerimi seve seve paylaşırım.
Not : Size ayrıca mail de gönderdim.
http://www.hibiscusofmoorea.com/
http://www.hibiscus-of-tahiti.com/
http://www.exotic-hibiscus.com/
http://www.prettilife.com/hibiscus/
drhegeli
15-11-2013, 21:24
Adresler nerde sevgili tturt? :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.