PDA

View Full Version : Sebze bahçesi hazırlama

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6]

MeyveliTepe
12-04-2015, 10:56
Bull's blood kırmızı pancara benziyor. Ya tohum karışmış ya da bulls blood'dan hibridlenmiş fakat görüntü hibridlenmekten çok bir bulls blood bitkisine tam benziyor. İster yaprağını kullanın, ister sonbaharda kökünü, ister ikisini birden :)

nkutsay
13-04-2015, 11:32
http://www.agaclar.net/forum/1369529-post134.htm

Buradaki bakla sorum icin yardim rica ediyorum. Bakla cicegi 1 ay boyunca bekler mi meyveye donusmek icin. Tek bir adet bile bakla olusmadi. Yakinlarinda kokulu nergis var. Tozlasmayi mi etkiliyor acaba.

Bu arada 8-10 dallanmanin oldugu bitkilerde ana bitki firtina ve don sebebiyle kurumus solmus. Digerleri topraktan itibaren dallanmislar. Tepe alayim diyorum yine mi enine buyumeyi tesvik etmis olurum.

Marketten aldim zevk vermedi. Biran once bahce baklasi yemek istiyorum.

nkutsay
13-04-2015, 11:51
Belki de iyi bir seydir. Usenmedim saydim. Tek bir bitkide 68 acilmis cicek var.

MeyveliTepe
13-04-2015, 12:59
http://www.agaclar.net/forum/1369529-post134.htm

Buradaki bakla sorum icin yardim rica ediyorum. Bakla cicegi 1 ay boyunca bekler mi meyveye donusmek icin. Tek bir adet bile bakla olusmadi. Yakinlarinda kokulu nergis var. Tozlasmayi mi etkiliyor acaba.

Bu arada 8-10 dallanmanin oldugu bitkilerde ana bitki firtina ve don sebebiyle kurumus solmus. Digerleri topraktan itibaren dallanmislar. Tepe alayim diyorum yine mi enine buyumeyi tesvik etmis olurum.

Marketten aldim zevk vermedi. Biran once bahce baklasi yemek istiyorum.

İstediği ısı ve ışık koşullarını bekler. Tüm kışı bekleyenini bile gördüm.

nkutsay
13-04-2015, 13:13
O halde ne enine ne de dikine budamam gerekmiyor degil mi?

MeyveliTepe
13-04-2015, 17:06
Hayır, hiç ellemeyin.

sakagun
20-04-2015, 08:11
Toplam 17 m3'lük sebze tarhlarımı 7 m3 toprak, 1 m3 kadar yanmış keçi+koyun gübresi ve kalanını da torfla doldurdum. 5 kilo kadar humik asidi de tarhlara paylaştırdım. Bu karışım sebzelerim için yeterli midir? Daha gübre eklemem gerekir mi?

Torf aşağıdaki özelliklere sahip:
Organik Madde: 50-70
PH: 4,5-6,5
EC,ds/m: 0,2-0,4
Organik Karbon: %20-30
Kireç Yok
Su Tutma Kapasitesi,%(Hacimsel): 85-95
Hava Kapasitesi,%(Hacimsel): 15-25
Kolay Alınabilir Su,%(Hacimsel): 13-18
NO3 - N, ppm: 50-150
NH4 - N, ppm: 40-140
K, ppm: 0-20
P, ppm: 0,2-0,7

MeyveliTepe
20-04-2015, 10:41
Torftaki besleyicilik önemli oranlar değil, organik maddesi güzel, su ve hava tutma kapasiteleri iyi. Besleme için etkili olacak olan verdiğiniz koyun-keçi gübresi. Sezon boyunca İrfan çayı yapmayı düşünüyor musunuz? Yaparsanız bitkilerin düzenli beslenmesinde temel araç olur, yapmazsanız besleme için gübre takviyesi yapmanız gerekebilir.

sakagun
20-04-2015, 11:07
Elimde bir miktar yanmamış inek ve koyun gübresi var. Sezon boyunca gübre şerbeti ve Irfan çayı da yapacağım.

gulizgul
22-04-2015, 23:01
Merhabalar önce yabancı bloglarda gördüm sebze adalarını..
Sonra acaba bizde yapan varmı diye aratınca..
Meyvelitepenin bloguyla karşılaştım..
Resmen hayran kaldım..
Sonrada burayı keşfettim..Baştan sona 42 sayfanın hepsini tek tek okudum..hepinize tek tek tebrik ederim...
Bende bu yıl bahçeme sadece 1 adalık deneme yapmak istiyorum..
Meyveli tepenin verdiği karışımdan bazılarını buldum bazılarını bulamadım maalesef :(
Şuan için elimde
COCOPEAT 80 LT - 3 adet

Leonardit Organik Toprak Düzenleyici 25 KG

Combi Mikro Besin Elementleri Karışımı

2 çuval yanmış keçi gübresi

1 çuval dağ gübresi

1 çuval mil (dereden çıkartılmış)

2 çuval normal toprak

birde yarım kilo kükürt..

Bütün aramalarıma rağmen kemik tozu bulamadım :( onun yerine evdeki yumurta kabuklarını biriktirmekteyim :) acaba aynı kapıya gelir mi? :)
Yaptığım karışım yeterlimi...eklemem gereken bir şey varsa aydınlatırsanız sevinirim..

Birde bunların hepsini karıştırsam artan toprağı çiçeklerde kullansam olur mu ?

asmalıtepe
23-04-2015, 05:39
Resmen hayran kaldım..
Sonrada burayı keşfettim..Baştan sona 42 sayfanın hepsini tek tek okudum..hepinize tek tek tebrik ederim...
Meyveli tepenin verdiği karışımdan bazılarını buldum bazılarını bulamadım maalesef :(
Şuan için elimde
COCOPEAT 80 LT - 3 adet

1 çuval dağ gübresi

2 çuval normal toprak

Bütün aramalarıma rağmen kemik tozu bulamadım :( onun yerine evdeki yumurta kabuklarını biriktirmekteyim :) acaba aynı kapıya gelir mi? :)
Yaptığım karışım yeterlimi...eklemem gereken bir şey varsa aydınlatırsanız sevinirim..

Sorularınıza bir ekleme:

Kemik tozu yerine, ne kadar tarım kireci veya yumurta kabuğu? ( 1 ada ya)

gulizgul
23-04-2015, 16:21
Bir soru daha ekleyeyim klinoptilolit = zeolitmidir ....

Muda
23-04-2015, 21:35

ROTA MINING CORPORATION: Rota Madencilik’in hedefi, zeoliti son üründe kullanmak (http://naturalzeolitemineral.blogspot.com.tr/2012/08/rota-madencilikin-hedefi-zeoliti-son.html)

Zeolitin Amerika'da harika taşlar olarak adlandırıldığını çok fazla kullanım alanına sahip olduğunu yaklaşık 25 yıl kadar önce arkadaşım anlatmıştı. O zamanlar dünyadaki en fazla zeolitin Türkiye'de olduğu ancak değerlendiremediğimizi, zeolit üreten firmanın zarar ederek iflas ettiğinide söylemişti. Kendi yerimde en büyük sorun toprağın kumsal olması çok fazla olmaması alt tarafının kist benzeri sert bir zemin olması nedeni ile su tutmaması. Zeolitin özelliklerinden bir tanesi de çok fazla su tutabilmesi. Aynı olayın odun külü kullanılarak da yapılabilmesi. Tabi odun külü bulabilmek büyük sorun. Ph yükseltmesi nedeni ile kükürt de kullanmak gerekmekte. Yanmış hayvan gübresi, zeolit, leonardit, vs. kullanılması durumunda kumsal toprağı daha iyi hale getirmek mümkün olabilir mi diye düşünmekteyim.

MeyveliTepe
24-04-2015, 01:21

Evet, klinoptilolit bir zeolittir, ancak tüm zeolitler klinoptilolit değildir. Zeolit ailesinde klinoptilolitin dışında 7-8 mineral daha var.

MeyveliTepe
24-04-2015, 01:28
Resmen hayran kaldım..
Şuan için elimde
COCOPEAT 80 LT - 3 adet

1 çuval dağ gübresi

2 çuval normal toprak

Kaç tane ada yapıyorsunuz ve boyutları nedir? Ona göre malzemelerde tavsiyeler olabilir.

Kemik tozu zor bulunuyor maalesef. Kalsiyum dışında yavaş yarayışlı fosfor da içerir. Kemik tozunun dekompoze olup içerdiği mineralleri bitkilere bırakması bakteriler vasıtasıyla olur ve oldukça uzun bir zaman alır. Yumurta kabukları sadece kalsiyum içerir, onun da bitkilere yarayışlı hale gelmesi için uzun bir zaman dilimi içinde bakteri faaliyeti gerekir. Kullanacağınız keçi gübresi içinde de gereken mineraller bitkilere yarayışlı olarak vardır.

birnefestoprak
24-04-2015, 04:49
Bütün aramalarıma rağmen kemik tozu bulamadım

Iz elementler ve diger mineraller icin balik (deniz baligi) artiklari da kullanilabilir ama bunun icin artiklari ada malzemesi icine yetistirme mevsiminden once iyice yayilacak sekilde gomup bozunmasini beklemenizi tavsiye ederim. Artiklari balik halinden temin edebilirsiniz.

gulizgul
24-04-2015, 17:13
Öncelikle verdiğiniz cevplar için çok *** ederim...
Sayın meyveli tepe...
adanın boyutu toplamda 150x200cm alanı sadece 1 tane ...denemelik...:)
siz leonardit yarım torba demişsiniz ben hepsini eklesem olurmu....
birde kalan toprağa çiçek eksem olumu...

gulizgul
24-04-2015, 17:16
Kaç tane ada yapıyorsunuz ve boyutları nedir? Ona göre malzemelerde tavsiyeler olabilir.

Kemik tozu zor bulunuyor maalesef. Kalsiyum dışında yavaş yarayışlı fosfor da içerir. Kemik tozunun dekompoze olup içerdiği mineralleri bitkilere bırakması bakteriler vasıtasıyla olur ve oldukça uzun bir zaman alır. Yumurta kabukları sadece kalsiyum içerir, onun da bitkilere yarayışlı hale gelmesi için uzun bir zaman dilimi içinde bakteri faaliyeti gerekir. Kullanacağınız keçi gübresi içinde de gereken mineraller bitkilere yarayışlı olarak vardır.
peki kemik tozu yerine tarım kireci olur mu?

MeyveliTepe
24-04-2015, 18:36
peki kemik tozu yerine tarım kireci olur mu?

Tarım kireci çok alkali, toprağınız çok asitik değil ise toprağın kimyasını bozar. Onun yerine balık kılçıkları vb. daha iyi bir fikir.

MeyveliTepe
24-04-2015, 18:38
Öncelikle verdiğiniz cevplar için çok *** ederim...
Sayın meyveli tepe...
adanın boyutu toplamda 150x200cm alanı sadece 1 tane ...denemelik...:)
siz leonardit yarım torba demişsiniz ben hepsini eklesem olurmu....
birde kalan toprağa çiçek eksem olumu...

Hepsini eklemeyin bence. Kalan toprağa çiçek ekmek derken, hazırlayacağınız karışımdan mı söz ediyorsunuz?

gulizgul
24-04-2015, 19:36
Hepsini eklemeyin bence. Kalan toprağa çiçek ekmek derken, hazırlayacağınız karışımdan mı söz ediyorsunuz?

evet kalan karışımdan bahsediyorum...çiçekler için uygunmudur..mesela petunya,sardunya,mineçiçeği vb. gibi...

gulizgul
24-04-2015, 19:44
Sayın meyvelitepe !!!
Leonardit yarım torba...
iz elementleri 2 avuç
yarım kilo kükürt,
yarım kilo odun külü
2 çuval keçi gübresi
1 çuval dağ gübresi
3 adet cocopeat
1 çuval mil (dereden çıkmış )(öyle dediler :)))
2 çuval normal tarla toprğı
bu kadar yeterlimidir..
klinoptilolit bulamadım...yerine ne kullanmamı önerirsiniz...

gulizgul
24-04-2015, 19:50
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum.

Sayın meyvelitepe çok soru soru sizi bunaltıyorum ama .

bir soru daha sormak istiyorum...
fide dikiminden önce EMA ve mikoriza yapmayı düşünüyorum ne demek...nasıl yapılır....aydınlatırsanız sevinirim...

gulizgul
24-04-2015, 19:56
ROTA MINING CORPORATION: Rota Madencilik’in hedefi, zeoliti son üründe kullanmak (http://naturalzeolitemineral.blogspot.com.tr/2012/08/rota-madencilikin-hedefi-zeoliti-son.html)

Zeolitin Amerika'da harika taşlar olarak adlandırıldığını çok fazla kullanım alanına sahip olduğunu yaklaşık 25 yıl kadar önce arkadaşım anlatmıştı. O zamanlar dünyadaki en fazla zeolitin Türkiye'de olduğu ancak değerlendiremediğimizi, zeolit üreten firmanın zarar ederek iflas ettiğinide söylemişti. Kendi yerimde en büyük sorun toprağın kumsal olması çok fazla olmaması alt tarafının kist benzeri sert bir zemin olması nedeni ile su tutmaması. Zeolitin özelliklerinden bir tanesi de çok fazla su tutabilmesi. Aynı olayın odun külü kullanılarak da yapılabilmesi. Tabi odun külü bulabilmek büyük sorun. Ph yükseltmesi nedeni ile kükürt de kullanmak gerekmekte. Yanmış hayvan gübresi, zeolit, leonardit, vs. kullanılması durumunda kumsal toprağı daha iyi hale getirmek mümkün olabilir mi diye düşünmekteyim.

Odun külü bulmak zeoliti bulmaktan daha kolay benim için :)
doğru anlamışmıyım odun külü ve kükürt benim için yeterli olacaktır...
Birde odun külü derken her odunun külü olurmu?

MeyveliTepe
24-04-2015, 21:45
Sayın meyvelitepe çok soru soru sizi bunaltıyorum ama .

bir soru daha sormak istiyorum...
fide dikiminden önce EMA ve mikoriza yapmayı düşünüyorum ne demek...nasıl yapılır....aydınlatırsanız sevinirim...

Ema bir bakteri kokteyl, fide dikiminden hemen önce veya fide dikildikten sonra can suyuna karıştırılarak can suyu olarak verilebilir. Mikorizalar ise köklerle simbiyotik yaşam oluşturan faydalı mantarlar. Bir kez köklere bulaştırılması yeterli oluyor. Şayet bu malzemeler elinizde varsa, mikorizayı fideleri dikerken köklere çok az miktarda serperek de dikebilirsiniz.

İyi bir karışım hazırladıysanız, fideleriniz sağlıklı ise bu malzemeler şart olan şeyler değil. Fidelerinizi öylece de dikebilirsiniz.

Kül içerdiği zengim potasyum sebebiyle kullanılır, fakat çok alkali olduğu için fazla kullanılmamalı, mutlaka da kükürt desteği yapılmış olmalı ki PH yükselmesin.

MeyveliTepe
24-04-2015, 21:47
Odun külü bulmak zeoliti bulmaktan daha kolay benim için :)
doğru anlamışmıyım odun külü ve kükürt benim için yeterli olacaktır...
Birde odun külü derken her odunun külü olurmu?

Olur, boyalı veya kimyasal işlem görmüş odun olmaması şartıyla her çeşit odun olur. Yanlız miktara dikkat, fazla olmamalı.

Tahirozen
25-04-2015, 15:50
Degerli forum uyeleri,
Bahce islerine yeni giris yaptim.
Bu islerden hic anlamam.
Bu formdan okuyup ben de ada insaati yaptim.
Insaat kalaslarindan 1x5 metre olculerinde 5 adet adamizi yaptik.

Kalaslari herhangi bir islemden (kimyasal) gecirmek istemedim.
Fakat zarari olmayacak ve kalaslarin omrunu uzatacak kullanabilecegim bir malzeme varsa , is isten gecmeden yapmak isterim.
Konu hakkinda bilgisi olanlar, yardimci olursa sevinirim.
(Klavyem Turkce degil, bu nedenle Turkce karakterleri kullanamiyorum. kusura bakmayin.)

Tahirozen
25-04-2015, 15:54
548679

nkutsay
30-04-2015, 12:50
Marmara bolgesinde dikimlere basladiniz mi? Hava tahminlerine gore bir iki hafta icinde birbirine yakin degerler var. Ha simdi ha 2 hafta sonra desek mi? biber salatalik icin ozellikle?

MeyveliTepe
30-04-2015, 14:48
Ben henüz dikmedim ama dikilebilir diye düşünüyorum, yine de hava bir sürpriz yapar mı diye de endişelenmemek elde değil. Öte yandan geçen sene gibi olursa ne yapsak boş :)

İsmail Kuzucu
30-04-2015, 16:10
Hıyar harıc dıger fıdeler ekım yapılabılır. Hıyar gece gunduz sıcaklık farkını sevmedıgı ıcın gelısme olmuyor ve hastalık kapıyor. 2 hafta daha beklemek daha dogru olur.

gulizgul
02-05-2015, 21:58
Bizim buralarda mayıs 15 olmadan fidan koymazlar...toprak ısınmalı derler...ne kadar erken eksende mutlaka toprağın ısınmasını bekler derler :) Bilmem ne kadar doğrudur...

gulizgul
03-05-2015, 19:29
Bugün sebze adası yapacağım yere ısırgan otu gömdüm..Bilmem doğrumu yaptım...Yan komşum baya bir dalgasını geçti...:( dilerim sonum hayırlı olur...:)

gulizgul
03-05-2015, 19:33
Konuyla alakası yok ama bir şey sormak istiyorum...Ben iş yerinden foruma mesaj yazmak istediğimde mesajım gitmeyip hep hata veriyor..Evden gönderdiklerim hemen geliyor...Acaba bakanlık mı kısıtlamış foruma diye düşündüm...Başka forumlarda mesaj attım gitti :( Acaba nedendir..

gulizgul
07-05-2015, 06:25
Ema bir bakteri kokteyl, fide dikiminden hemen önce veya fide dikildikten sonra can suyuna karıştırılarak can suyu olarak verilebilir. Mikorizalar ise köklerle simbiyotik yaşam oluşturan faydalı mantarlar. Bir kez köklere bulaştırılması yeterli oluyor. Şayet bu malzemeler elinizde varsa, mikorizayı fideleri dikerken köklere çok az miktarda serperek de dikebilirsiniz.

İyi bir karışım hazırladıysanız, fideleriniz sağlıklı ise bu malzemeler şart olan şeyler değil. Fidelerinizi öylece de dikebilirsiniz.

Kül içerdiği zengim potasyum sebebiyle kullanılır, fakat çok alkali olduğu için fazla kullanılmamalı, mutlaka da kükürt desteği yapılmış olmalı ki PH yükselmesin.

Sayın Meyvelitepe
Elimde Piranha Mikoriza Mantarları bulunmakta....Ama üzerinde nasıl kullanılacağına dair bir talimat yok..Acaba fısfısın içine koyup köklerine fısfıslamam yeterli olacakmıdır..Birde suyla seyreltmem gerekiyormu...Yoksa sadece kendisinimi kullanacağım...Cevabınız için şimdiden çok *** ederim...

fixture
07-05-2015, 15:06
Arkadaşlar, İstanbul'da klinoptilolit ve leonardit nereden temin edebilirim?

MeyveliTepe
07-05-2015, 20:18
Sayın Meyvelitepe
Elimde Piranha Mikoriza Mantarları bulunmakta....Ama üzerinde nasıl kullanılacağına dair bir talimat yok..Acaba fısfısın içine koyup köklerine fısfıslamam yeterli olacakmıdır..Birde suyla seyreltmem gerekiyormu...Yoksa sadece kendisinimi kullanacağım...Cevabınız için şimdiden çok *** ederim...

Bu ürün toz halinde mi, sıvı halde mi?

Toz halde ise, iki kaşık 2 litre suda eritin, dikmeden önce fidelerinizi onar saniye bu suya daldırıp öyle dikin. Sonunda kalan suyu da fidelerinizin can suyu ile beraber diplerine dökün. Sıvı halde ise aynını bir çay bardağı ürünü 2 litre suya karıştırarak uygulayabilirsiniz.

gulizgul
07-05-2015, 21:17
Bu ürün toz halinde mi, sıvı halde mi?

Toz halde ise, iki kaşık 2 litre suda eritin, dikmeden önce fidelerinizi onar saniye bu suya daldırıp öyle dikin. Sonunda kalan suyu da fidelerinizin can suyu ile beraber diplerine dökün. Sıvı halde ise aynını bir çay bardağı ürünü 2 litre suya karıştırarak uygulayabilirsiniz.

Çok *** ederim cevabınız için..Sıvı halde...O halde 1 çay bardağına 2 litre su....

Abbass
17-05-2015, 22:50
Hazırlanan harcın ömrünü kaç yıl öngörüyorsunuz ve kalitesini kaybetmemesi için her yıl 5-10 santimlik malçtan başka katkı olacak mi ?

MeyveliTepe
17-05-2015, 23:03
Hazırlanan harcın ömrünü kaç yıl öngörüyorsunuz ve kalitesini kaybetmemesi için her yıl 5-10 santimlik malçtan başka katkı olacak mi ?

Organik malzeme 2 senede dekompoze oluyor. Bu yüzden her yıl kompost vb. organik malzeme ilave etmekte fayda var.

nkutsay
24-05-2015, 23:22
Bull's blood kırmızı pancara benziyor. Ya tohum karışmış ya da bulls blood'dan hibridlenmiş fakat görüntü hibridlenmekten çok bir bulls blood bitkisine tam benziyor. İster yaprağını kullanın, ister sonbaharda kökünü, ister ikisini birden :)

Sn.Meyvelitepe bitki boyu 150 cm i gecti. Ama tohum oldugunu dusundugum seyler cok kucuk ve nemli. Tek bitkiden tohum alinir mi. Topragiyla bir saksiya alabilir miyim. Bitkinin sararmasi mi gerek.

Bu tur tohumlarin nasil alindigini cozemedim. Tohuma bıraktığım ispanaklarin da kendileri sararmaya basladi ama ortada tohum yok. acele mi ediyorum.

gulizgul
02-06-2015, 19:49
556782556786

Sebze bahçesindeki sebzeler acaba neden sarı sarı....Ne vermem gerekiyor **** neyi çok vermiş olabilirim...

gulizgul
02-06-2015, 19:53
556789 Bunlarda diğer fotoğraflar..:(

Safranlı
03-06-2015, 11:21
çok mu su verdini ayrıca direnajı sıkıntılı gibi anlaşılıyor fazla su vermeyının suyun tahlıyesine imkan tanıyınız

MeyveliTepe
03-06-2015, 11:25
Bence renklerde sorun yok. Domates fidelerinde erken yanıklık belirtileri var.

HakanSoyuak
04-07-2015, 15:21
Öncelikle hepnize merhaba.Bahçemde sebze yetiştirmek için 40*40*2metre lik saksı lar hazırlayıp içinde sebze yetiştirmeyi planlıyordum.OSb den yapııyım dedım konu hakkında bıraz araştırırken bu sayfayı gördüm.2 günde 44 sayfayı anca okuyabildim.Gerçekten hayranlık ve hayretle ve imrenerek okudum tüm sayfalrı.Sayın Meyvelitepe nin adaları yapması ve hasat foto ları resmen bir çığ gibi forum üylelerininde bahçelerinde yerini almış.herkes 4 koldan adalar yapmış yetiştirdiği sebzeler harika gerçekten.Büyük emek var her birinde.Sebze adalarından bu yıldan pek fotograf göremedım.Adaların durumunu gerçekten çok merak etmekteyim.Hepinize saygılar.kendi bahçemde heryer çim kaplı ve otomatik yağmurlama sistemi oldugundan bahçenin kenarlarındaki bordürlere saksı gibi minyatür adacıklar yapıp burda sebze yetiştirmeyi deniycem eğer başarabilirsem önümüzdeki yıllarda bir kaç ada bende yaparım :D

HakanSoyuak
13-07-2015, 01:51
Temmuz ayının ortasına geldik ama ben ancak sebze saksılarımı hazırlayabildim Yağmurlar ANCA bitti Bursa'da toprak karışımı için uğraşıyorum şuan ama konu geçen Yılların konusu olduğundan bazı ürünleri internette bulamıyorum 40*40*122 lik 4 adet sebze saksım var :) kemik tozu bulamıyorum iz element çok fazla çeşidi var
COMPO MİKRO ELEMENTLİ YAPRAK GÜBRESİ 1 KG.

Mikro Elementli yaprak gübresidir. Yüksek aktif maddeli bor, bakır, demir, mangan, molibden ve çinko iz elementleri karışımıdır. Bakır, demir, mangan ve çinko EDTA ile şelatlıdır.

Dünya çapında en iyi bilinen ve en çok güvenilen yaprak gübresidir.

Bu ürünü bulabildim olurmu? Zeolit akvaryum cularda var ama toprak zeoliti farklımı ema bulamıyorum

Cocopeat hayvan gübresi leonardit keçi gübresi bahçe toprağı var suanda . Birde benim Saksı larıma nekadar karışım koymalıyım bilemedim saksı başına 1 coco 1/4 gübre 1/4 toprak uygunmu ? Nekadar zeolit leonardit ? Çok sordum ama Yardıma ihtiyacım var ilk kez sebze yetiştirmeyi demiyorum

nkutsay
13-07-2015, 04:13
Ucte bir oranlarda yanmis gubre, toprak ve cocopeat ile baslayabilirsiniz. Yagmurlar anca bitti demissiniz. Saksilari nereye koyacaksiniz. Bu kadar yagmurdan kacmaya gerek yok. Yazlik sebzeler icin gec oldu. Ben olsam saksilara havuc marul pazi ve yesillik ekerim.

nkutsay
25-07-2015, 21:48
Tatildeyken esimden bamyalari toplamasini istedim. Bamya diye acilmamis kabak ciceklerini toplamis :))

MeyveliTepe
25-07-2015, 21:55
Kabak çiçeğine değil de bamya çiçeğine benziyorlar.

nkutsay
25-07-2015, 22:38
Ben de oyle sanmistim :)) bugun bamya bitkisini gostererek ne oldugunu sordu. Ee sen bunun cicegini koparmadin mi deyince yoo deyip ya sn. Heyyamolanin topak kabagi ya da sn. Paresin costato romanesco su olan kabagi gosterdi.

kerkenez
25-08-2015, 15:38
Oldukça verimsiz hale gelmiş bahçemin toprağını yeniden ayağa kaldırmak için bir yıldır uğraşıyorum. Sağolsun herkes buradan edindiğim bilgilerin oldukça yardımı da oldu ancak hala yeterli değil. Çalışan bir insan olduğumdan ancak hafta sonları gidip ilgilenebiliyorum ona da vakit yetmiyor.

Ben sebze adası oluşturmak yerine bahçeyi mevcut şekliyle kullanmaya karar verdim. Geçtiğimiz yıl sonu leonardit ve gübre atmıştım. Bu yılda koyun ve solucan gübresi, humik asit ve biovin ile destekledim. Toprak hala yumuşak durumda değil.

Sonbaharda sebzeleri sökünce toparladağım malzemeler olan cocopeat, tarımsal pomza taşı, klinoptonolit ve satın alacağım koyun gübresi ve leonardit döküp belleyeceğim. Bunun yanında önümüdeki yıl ne yapıp edip kompost ve enzim yapmayı da hedefliyorum.

Sorum şu toprağı yumuşatmak için bir traktör falanda dere mili getirteyim mi? Bunun dışında bir öneriniz var mı?

Taşlıbahçe
25-08-2015, 15:50
Oldukça verimsiz hale gelmiş bahçemin toprağını yeniden ayağa kaldırmak için bir yıldır uğraşıyorum. Sağolsun herkes buradan edindiğim bilgilerin oldukça yardımı da oldu ancak hala yeterli değil. Çalışan bir insan olduğumdan ancak hafta sonları gidip ilgilenebiliyorum ona da vakit yetmiyor.

Ben sebze adası oluşturmak yerine bahçeyi mevcut şekliyle kullanmaya karar verdim. Geçtiğimiz yıl sonu leonardit ve gübre atmıştım. Bu yılda koyun ve solucan gübresi, humik asit ve biovin ile destekledim. Toprak hala yumuşak durumda değil.

Sonbaharda sebzeleri sökünce toparladağım malzemeler olan cocopeat, tarımsal pomza taşı, klinoptonolit ve satın alacağım koyun gübresi ve leonardit döküp belleyeceğim. Bunun yanında önümüdeki yıl ne yapıp edip kompost ve enzim yapmayı da hedefliyorum.

Sorum şu toprağı yumuşatmak için bir traktör falanda dere mili getirteyim mi? Bunun dışında bir öneriniz var mı?

Toprağınız killi mi? Bahsettiğiniz sertlik sulanmamış alanlarda sıcağı yedikten sonra oluşan sertlik mi, sulandıktan sonra sıcağın etkisiyle kabuk mu tuttu; yani sertlik yüzeyde mi ya da aşağılarda devam ediyor mu?

Toğrağınız ağır bünyeli ise uygun oranda mil karıştırmak faydalı olur. Diğer malzemeleri de yazmışsınız zaten. Her fırsatta da organik madde ilavesi.

Yine de, yatak hazırlamayacaksanız, muhtemelen her yıl yeri değişen sıra arası yürüme alanlarındaki dolaşımlarınız toprağınızın farklı yerlerini sıkıştıracaktır. Ama bahsettiğiniz şey bu değil sanırım....

tugrul84
25-08-2015, 19:41
Herkese Merhaba,

Yakın zamanda biraz daha sakin bir hayat için İstanbul'dan Tekirdağ'a taşındım. Şimdi hatrı sayılı bir büyüklükte bahçe yapma imkanım var. Önümüzdeki sene sebze bahçesi denemek istiyorum. Meyvelitepe'nin çalışmaları başta olmak üzere hepinizi tebrik ediyorum. Hayran bırakacak güzellikte bahçeler kurmuşsunuz. Hayal ettiğimden bile güzel bahçeler kurduğunuzu görünce özendim ve imrendim...

Uzun zaman önce bu konu başlığı altında başlamış paylaşımlarınızı bir solukta okudum. Bazı teknik konuları anlamasamda (malç, EM vb...) genel olarak kafamda birşeyler canlandı. Yastık yönteminin hem verimli hem de kullanışlı olduğu anlaşılıyor. OSB'den çerçeve ve bambu çubukları ile başlangıç yapmak benim gibi deneyimsiz biri için mantıklı gibi duruyor.

Önümüzdeki sene için kendime bir planlama yapacağım. Bunun için neler dikeceğime, kaçar adet dikeceğime karar verip gerekli malzemeler için alışveriş yapacağım. Keyiften öleceğimi hissediyorum:) Fakat toprak hazırlığı hususunda tecrübelerini paylaşan birilerini göremedim. Belki de ben satır aralarında kaçırdım. Ya da bunun için ayrı bir başlık var.

Açıkçası daha önce elim saksı toprağından başka bir toprağa değmedi. Yani oldukça deneyimsiz ve bilgisizim. Acaba yastıkların daha da önemlisi toprağının hazırlanmasında kronolojik bir sıra ile hazırlık aşamalarını anlatan hazırda bir paylaşım var mıdır? Hazırda paylaşım yoksa destek olacak birisi var mıdır?

Şimdiden hepinize teşekkürler...

kerkenez
25-08-2015, 20:26
Toprağınız killi mi? Bahsettiğiniz sertlik sulanmamış alanlarda sıcağı yedikten sonra oluşan sertlik mi, sulandıktan sonra sıcağın etkisiyle kabuk mu tuttu; yani sertlik yüzeyde mi ya da aşağılarda devam ediyor mu?

Toğrağınız ağır bünyeli ise uygun oranda mil karıştırmak faydalı olur. Diğer malzemeleri de yazmışsınız zaten. Her fırsatta da organik madde ilavesi.

Yine de, yatak hazırlamayacaksanız, muhtemelen her yıl yeri değişen sıra arası yürüme alanlarındaki dolaşımlarınız toprağınızın farklı yerlerini sıkıştıracaktır. Ama bahsettiğiniz şey bu değil sanırım....

Toprak pek killi değil öyle olsa suyu emmez diye düşünüyorum. Sulandıktan sonra kuruyunca taş gibi oluyor elinizle eşelemeyi bırakın çapalamak bile zorluyor insanı.

Taşlıbahçe
25-08-2015, 22:12
Herkese Merhaba,

Yakın zamanda biraz daha sakin bir hayat için İstanbul'dan Tekirdağ'a taşındım. Şimdi hatrı sayılı bir büyüklükte bahçe yapma imkanım var. Önümüzdeki sene sebze bahçesi denemek istiyorum. Meyvelitepe'nin çalışmaları başta olmak üzere hepinizi tebrik ediyorum. Hayran bırakacak güzellikte bahçeler kurmuşsunuz. Hayal ettiğimden bile güzel bahçeler kurduğunuzu görünce özendim ve imrendim...

Uzun zaman önce bu konu başlığı altında başlamış paylaşımlarınızı bir solukta okudum. Bazı teknik konuları anlamasamda (malç, EM vb...) genel olarak kafamda birşeyler canlandı. Yastık yönteminin hem verimli hem de kullanışlı olduğu anlaşılıyor. OSB'den çerçeve ve bambu çubukları ile başlangıç yapmak benim gibi deneyimsiz biri için mantıklı gibi duruyor.

Önümüzdeki sene için kendime bir planlama yapacağım. Bunun için neler dikeceğime, kaçar adet dikeceğime karar verip gerekli malzemeler için alışveriş yapacağım. Keyiften öleceğimi hissediyorum:) Fakat toprak hazırlığı hususunda tecrübelerini paylaşan birilerini göremedim. Belki de ben satır aralarında kaçırdım. Ya da bunun için ayrı bir başlık var.

Açıkçası daha önce elim saksı toprağından başka bir toprağa değmedi. Yani oldukça deneyimsiz ve bilgisizim. Acaba yastıkların daha da önemlisi toprağının hazırlanmasında kronolojik bir sıra ile hazırlık aşamalarını anlatan hazırda bir paylaşım var mıdır? Hazırda paylaşım yoksa destek olacak birisi var mıdır?

Şimdiden hepinize teşekkürler...

Meyvelitepe'nin bloğunda sebze adalarıyla ilgili olan bölümde yeri geldikçe anlatılan karışımlar var diye hatırlıyorum.

Bir de ağaçlar nette hugelkültürle ilgili sayfaya bir göz atabilirsiniz.

Aslına bakarsanız sebze yataklarında en önemli unsur bitkilerin köklerini rahatça salacakları genişlikte, sıkışmamış ve basılmadığı için sıkışmayacak uygun bir yetişme alanı sağlamak. Daha başka avantajları da yok değil.

Yatağın toprağı ise eldeki imkanlara, harcanacak emeğe, ve hatta ne yetiştirileceğine, sulama imkanlarına göre belirlenecek geniş bir yelpaze...

İçinde kabaca kil, mil, kum ve organik madde olan bir toprak başlangıç olabilir. İstenirse leonardit, zeolit, ponza gibi pek çok malzeme de eklenebilir. Suyu tutan, katyon değişim kapasitesini arttıran, geçirgenliği sağlayan pek çok ürün var piyasada.

zaman içinde PH değerini ölçerek duruma göre asidik veya alkali malzemeler de katılabilir.

Bunlara ilaveten mikoriza(kök mantarları), EM(Etkin mikroorganizmalar) gibi toprak ekosistemini canlandıracak canlılar da eklenebilir. Liste uzar gider...

nkutsay
28-08-2015, 13:14
Forumda aradim bulamadim. Hasat sonrası icin de bir baslik lazim sanirim. Ali's pembe kiraz ve cikolata cerinin verimleri malum. Masallahlari var. Artik tuketmeye yetistiremiyoruz. Ne yapilabilir cerilerle. Kurutmali mi recel mi yapmali. Memnun kaldiginiz yontemler varsa paylasabilir misiniz.

ahmetyasar
28-08-2015, 14:02
Forumda aradim bulamadim. Hasat sonrası icin de bir baslik lazim sanirim. Ali's pembe kiraz ve cikolata cerinin verimleri malum. Masallahlari var. Artik tuketmeye yetistiremiyoruz. Ne yapilabilir cerilerle. Kurutmali mi recel mi yapmali. Memnun kaldiginiz yontemler varsa paylasabilir misiniz.

Merhaba..
Pembe kiraz domatesin verimi ne kadar cok acaba hic yetistirmedim ?
Tohumdan mi yetirtiriyorsunuz.

İbrahim can
21-10-2015, 14:32
merhaba. bahçeme deneme amaçlı bir tane sebze adası yapmak istiyorum. bahçemde sebze adası için belirlediğim yer ayrık otu ile kaplı. ayrık otlarının çok inatçı olduğunu islahının çok zor olduğunu forumdan öğrendim. haftasonu sebze adasını yapmak istiyorum. sebze adasını yapmak istediğim yeri belleyip köklerini sökebildiğim kadar sökmem mi gerekir. sebze adasının tabanını bahçeden yalıtsam olur mu? biraz geç kaldım gibi ama bu haftasonu ıspanak marul gibi sebzeleri ekmek istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

blnturkek
21-10-2015, 16:17
gerçekten güzel çalışmalar. herkese tebrikler

rodeon
29-01-2016, 21:49
Merhaba, benim gibi sebze bahçeciliğine yeni başlayacaklar için tavsiye edebileceğiniz bloglar var mıdır? Bu sene bahçemde bu işe epey zaman harcamak istiyorum fakat hiç bir bilgim yok.

bahcede.com un blog (http://bahcede.com/blog) adresini takip etmeye basladım fakat henüz ordada içerikler çok yeni giriliyor. Daha detaylı nereden güvenilir bilgi alabilirim?

kakaphonic
08-02-2016, 09:38
Bu konuda bir kaç kitap var, yardımcı olabilir:
1- Sebze Yetiştiricisinin El Kitabı-Edward C. Smith, Bilge Kültür Sanat Sebze Yetiştiricisinin El Kitabı %30 indirimli Edward C. Smith (http://www.inkilap.com/edward-c-smith/sebze-yetistiricisinin-el-kitabi.htm#sthash.qJarvYnY.dpuf)

2-Sebze kitabı-Alan Buckingham-Alfa Yayıncılık
D&R - Kültür, Sanat ve Eğlence Dünyası Sebze Kitabı (http://www.dr.com.tr/Kitap/Sebze-Kitabi/Alan-Buckingham/Hobi/Yemek-ve-Tatli/Yemek-Kitaplari/urunno=0000000603866?gclid=CKLNxNLh58oCFRIUGwodfco Cog)

MeyveliTepe
22-08-2016, 01:21
625699

Yeni sebze adalarından bir görünüş. Bu yöntem şimdiye kadar yaptıklarımız içinde en pratik olanı oldu.

kerkenez
22-08-2016, 08:25
625699

Yeni sebze adalarından bir görünüş. Bu yöntem şimdiye kadar yaptıklarımız içinde en pratik olanı oldu.

Siyah malç örtüsü sadece otlardan korumak için herhalde?

Minibahçe
02-09-2016, 21:52
Merhaba.
Bir çırpıda 44 sayfa okudum! Ben de saksıda yetiştirdiğim sebzelerden vazgeçerek sebze adasına geçmeye karar verdim. Haftasonu ilk adamı yapacağım. Bu arada hummalı bir şekilde toprak araştırmasındayım. Forumda okuduklarımı örnek alarak cocopeat, bahçe toprağı,leonardit ve keçi gübresinden oluşan bir karışım kullanmayı planlıyorum. Sizce başlangıç için uygun olur mu?
Malum sonbahar geldiği için havuç,lahana, karnıbahar, ıspanak vs. Sebzeleri ekmeyi planlıyorum. Sizce bunlardan hangilerini fide olarak, hangilerini tohum olarak ekmeliyim? Hazır fide kullanmaktansa tohumdan fide yapmam daha sağlıklı mı olur?
Şimdiden cevaplayan herkese teşekkür ederim...

birnefestoprak
03-09-2016, 06:08
Nasil yapmaniz gerektigini degil ama nasil yaptigimi soyleyeyim, siz nasilsa zaman icinde sizin icin en uygun olan yontemi belirlersiniz. Asagidakiler, tohum hasadi yapmayacagim, sadece tuketim icin ekim yapacagim durumlar icin gecerli.

Havuc, turp: dogrudan topraga ekiyorum. Bu durumda, cok kalabalik oldularsa, seyreltme yapmaniz gerekebilir.
Pancar: viyollere fide yapip oyle topraga aliyorum (bunda boyle bir aliskanlik gelistirdim)
Lahana, karnibahar, brokoli: viyollere fide yapip oyle topraga aliyorum.
Ispanak: dogrudan topraga ekiyorum.

Tohumdan fide yapip gelisimlerini takip etmek bambaska bir tecrube. Bir de tohumu bilerek ekmis oluyorsunuz. Ben tohumdan hasada tum donguyu gorun derim. Bu arada tohumlari da sekil, doku, renk vs itibariyle tanimis olursunuz.

Merhaba.
Bir çırpıda 44 sayfa okudum! Ben de saksıda yetiştirdiğim sebzelerden vazgeçerek sebze adasına geçmeye karar verdim. Haftasonu ilk adamı yapacağım. Bu arada hummalı bir şekilde toprak araştırmasındayım. Forumda okuduklarımı örnek alarak cocopeat, bahçe toprağı,leonardit ve keçi gübresinden oluşan bir karışım kullanmayı planlıyorum. Sizce başlangıç için uygun olur mu?
Malum sonbahar geldiği için havuç,lahana, karnıbahar, ıspanak vs. Sebzeleri ekmeyi planlıyorum. Sizce bunlardan hangilerini fide olarak, hangilerini tohum olarak ekmeliyim? Hazır fide kullanmaktansa tohumdan fide yapmam daha sağlıklı mı olur?
Şimdiden cevaplayan herkese teşekkür ederim...

Minibahçe
03-09-2016, 07:36
Birnefestoprak teşekkür ederim paylaşımınız için. Peki sizce düşündüğüm toprak karışımından yeterli verimi sağlayabilir miyim?

birnefestoprak
03-09-2016, 13:54
Keci gubresi oldukca iyi bir secim. Baslangic icin Leonardit'e (1/4 oraninda) bence gerek yok. Kullandiginiz malzeme suyu tutar, organik madde bakimindan da zengin olacak. Gubre de kompostlanmissa kullanima hazirdir.

Birnefestoprak teşekkür ederim paylaşımınız için. Peki sizce düşündüğüm toprak karışımından yeterli verimi sağlayabilir miyim?

Minibahçe
03-09-2016, 21:00
Keci gubresi oldukca iyi bir secim. Baslangic icin Leonardit'e (1/4 oraninda) bence gerek yok. Kullandiginiz malzeme suyu tutar, organik madde bakimindan da zengin olacak. Gubre de kompostlanmissa kullanima hazirdir.

Yeniden çok teşekkürler. Dikkate alacağım. En kısa zamanda inşallah fotoğrafları paylaşıp yorumlarınızı almak isterim :) iyi akşamlar dilerim.

Selimtalas
16-09-2016, 17:05
Çok güzel.

civanmukti
07-02-2017, 15:00
bu konu 2017 için henüz canlanmamış. bu yılın ilk mesajı benden olsun :)

bu sebze adalarına ciddi kafayı takmış biri olarak bazı girişimlerim olacak. özetle eski boyasız ahşap kapılardan (2,05X85 cm) 6 adet 800 Lt. hacimli adalar yapacağım. Malzemeler bahçede. içine orman toprağı, kendi bahçemden toprak (yıllardır ekilip dikilmeyen bir lojman bahçem var), okaliptus ağaçlarından dökülen kalıntılar, yanmış gübre, leonardit, iz elementler ve gerekirse kükürt koymayı planlıyorum. aklımda oturmayan bazı sorular var:
1- okaliptus ağacından dökülen yaprak, dal ve gövdeden soyulan kısımlar hacim yaratma adına uygun mudur? cocopeat çok pahalıya geliyor ve lojmanımızda çok ciddi ağaç kalıntıları var. toplayıp koymak çok kolay olacak.
2- yanmış gübre miktarını nasıl ayarlamak gerekir? 3te 1 gibi düşünürsek toplamda 2 m3 gibi bir gübre ihtiyacım olacak. burdaki köyden eş dosttan biraz temin edebilirim ama bana verecekleri miktarı bilemiyorum. 1/3 oranını koru derseniz gerekirse para verip alacağım.
3-leonardit miktarı nasıl olacak. sevgili meyvelitepe tarifine göre yanlış yorumlamadıysam ada başına 2 kg. gibi bir şey söz konusu. burda şirketimizin kömür madeni var. istemediğimiz kadar leonardit ve hümik asit (toz halinde) bulabilirim.
4-kemik unu/tozunu bulamıyorum. bunun yerine sirkede çözülmüş yumurta kabuğu işe yarar mı?

bunların dışında ışıklanma ile ilgili tavsiyenize ihtiyacım olacak. eklediğim resim kabaca bahçemin krokisi. adaları nereye konumlandırmak daha mantıklı. güney tarafına mı batı tarafına mı? batı tarafında büyük ihtimal sabah güneşi bir süre binadan dolayı kesilecektir ama güneş yükselince problem yaratmaz.

değerli önerilerinizi bekliyorum. teşekkürler.

sevgiler.

hosseda
07-02-2017, 15:22
Sebze bahçesinde en önemli konu olarak güneş ve sulamayı kabul ediyorum.

Son iki yıldır bahçeden aldığımız ürünün haddi hesabı yok ki ekili alan olsa olsa bahçenin 60 m2 lik kısmı. Güneşi kesmeye başlayacak bir ağacı uzağa naklettim. Gayem ilaçsız sebze meyve yemek konusunda engelenmemek. Senede bir veya iki kere kükürt atılıyor bahçeye birde kış başı aldığım ve yerinde yanmakta olan keçi gübresi veriyoruz. Ancak damla sulama ile bahçenin susuz kalmamasına da aşırı dikkat ediyorum.

Yöreniz sebzenin en güzelinin yetiştirilebildiği yerler. Güneş almayan yere domates-biber-patlıcan- karpuz - kavun- kabak vb. leri dikmekten kaçınırsanız netice mutlaka güzel olacaktır.

civanmukti
08-02-2017, 18:36
bu arada iz elementler için ne tavsiye edersiniz?

hosseda
08-02-2017, 20:21
Bu soruyu bana sordunuz sanırım.
Bu konuda hiç bilgim yok. Toprak tahlili de yaptırmadım. Sebzeler evin etrafında yetişiyor ve sonradan serilen 3-5 traktör tarla toprağının altı ise inşaat artıklarıyla doluydu. İnşaattan evvelde aynı yerde aynı verimi almıştım. Bahçemiz harım diye isimlendirilen köylünün sebzesini ektiği yermiş ancak çok uzun yıllar boş olarak kalmış işlenmemiş.
Ben şunu demek istedim; şartlar müsaitse çok uğraşa gerek olmayabilir. Köylü sadece arık-yatak açıyor ve oralara dikiyor sebzelerini, sulama ve gübreyi ihmal etmeyerek yediğini aldığı gibi haftada bir pazara da satacak sebze götürebiliyor.
Benim zaten o kadar fazla uğraşmaya halim de müsait değil. Mevcut durumuma şükrediyorum.

doktorwho
08-02-2017, 20:36
merhaba ben googleda geçirdiğim uzun saatler sonucu ankarada üretim yapan bir firma buldum. ev adresine 2 ltrelik em aktif yolladılar.

civanmukti
09-02-2017, 06:49
Bu soruyu bana sordunuz sanırım.
Bu konuda hiç bilgim yok. Toprak tahlili de yaptırmadım. Sebzeler evin etrafında yetişiyor ve sonradan serilen 3-5 traktör tarla toprağının altı ise inşaat artıklarıyla doluydu. İnşaattan evvelde aynı yerde aynı verimi almıştım. Bahçemiz harım diye isimlendirilen köylünün sebzesini ektiği yermiş ancak çok uzun yıllar boş olarak kalmış işlenmemiş.
Ben şunu demek istedim; şartlar müsaitse çok uğraşa gerek olmayabilir. Köylü sadece arık-yatak açıyor ve oralara dikiyor sebzelerini, sulama ve gübreyi ihmal etmeyerek yediğini aldığı gibi haftada bir pazara da satacak sebze götürebiliyor.
Benim zaten o kadar fazla uğraşmaya halim de müsait değil. Mevcut durumuma şükrediyorum.

aslında genel herkese sordum, bu iz elementleri araştırıyorum bir süredir. piyasada çeşitli ürünler var. ben organik olsun istiyorum. organik kökenli olanlarda ise birkaç iz element koymuşlar içine, seriyi tamamlamak için farklı ürünleri almak zorunda kalıyoruz sanki.
ayrıca sıvı ve toz olarak satılıyor. hangisi daha makbuldür bilemedim.

cevabınız için teşekkürler.

Hellmarch
28-02-2017, 15:55
625699

Sayın MeyveliTepe,

Yanılıyor muyum, yoksa yeni adalarınızda kadife çiçeği kullanmadınız mı?

MeyveliTepe
28-02-2017, 16:32
Hayır kullanmadım. Bendeki çeşit çok devleşen bir çeşit olduğu için adaları işgal ediyordu.

brcparlakkaya
28-03-2017, 10:27
Trabzon genellikle yağışı fazla alan bölge olduğu için sebze adalarının sulanmasıyla ilgili ne önerebilirsiniz?
dikim yapacağım yere ancak haftasonları gidebileceğim için sürekli sulama imkanım olamayacak. Damlama sistemi kurmakta bana ilk etapta çok maliyet getireceğinden yapabileceğimi sanmıyorum. Toprak karışımlarının nem tutma özelliğiyle bu sorunu sizce aşabilir miyim?

pria
28-03-2017, 13:13
Fidanlığımda öncelikli tüm işlerim bitti..zeytinler budandı, nergis çiçekleri kesilip gönderildi, nergis tavalarının otu alındı, zeytin dalları yakılmak üzere toplandı..sıra geldi sebze bahçesini hazırlamaya..
Dün köyden dönerken, kafadengi bi dosta sebze ekeceğim yeri gösterdim..anahtarı bıraktım..evvelki gece baya bi yağmur yağdığı için üç dört gün sonra büyük traktörün çapa makinasıyla önce toprağın üstünde yıllardan beri motorlu tırpanla biçtiğim otları yüzeysel olarak kıyacak..daha sonra da 40 santim kadar çapayı salarak otlarla birlikte iki üç kez git gel yaparak toprağı iyice kabartacak..
Çok çok yorgunun..budama vs işler çok yordu..şöyle bi 5-6 gün dinleneyim; gideceğim sebze ekeceğim tarhları hazırlamaya..
Ben tüm tohumları direkt kendi yerlerine ekeceğim.. köyde 5-10 gün kalıp, sulayıp ve takip edip çıkmalarını bekliyeceğim..ardından da damla sulama işini hallederim..
Sebze ekeceğim yer dolgu mil..gayet süzek..hayvan gübresi falan kullanmayı düşünmüyorum..çünkü yıllardan beri hiçbirşey ekilmedi..zaten solucan kaynıyor toprak..sadece Doktor Tarsa'nın organik deniz yosunu kullanacağım gibi..
Hazırlıklar bitince bi sayfa açıp resimleri paylaşırım inşallah..tüm doğa tutkunlarına selam ve saygılar :)

edemi
29-03-2017, 23:04
2 ölçü torf (hastalık etmenleri barındırmamasına dikkat ediniz.)
2 ölçü klinoptilolit
3 ölçü leonardit
3 ölçü yanmış keçi veya koyun gübresi
10-20 ölçü toprak (ideali 10 ölçü)

Güzel bir karışım olabilir. Sn. MeyveliTepe'nin daha önce belirttiği gibi bu konuda kesin ölçüler yok. Önemli olan imkanlar ölçüsünde toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklerini geliştirip, kendi-kendini yenileyebilen, sürdürülebilir bir ortam hazırlamak...

Torf; su tutabilen, toprağı gevşeten, Klinoptilolit; üst düzeydeki katyon değişim kapasitesiyle, gerekli besin maddelerini saklayıp sunabilen, aynı zamanda bazı zararlı iyonları hapseden, Leonardit; organik madde yüzdesini yükseltip, içerdiği humik ve fulvik asitlerle, 3-4 sene boyunca toprağı iyileştiren, Yanmış keçi veya koyun gübresi; besin maddelerini yan etkisiz karşılayan, toprak canlılığını geliştiren, özelliklere sahip.

Perlit, şart değil. Diğer malzemeler onun sağladığı faydaları zaten karşılıyor. Kullanılırsa iri taneli olanı tercih edilmeli. Onun da tek artısı, toprağın farklı derinliklerinde gezinerek besin maddelerini farklı yerlere taşıması olabilir belki...

Merhaba,

Tüm sayfaları uzun zamandır zevkle okuyorum. Ben de sebze saklılarım için karışım hazırlamaya çalışıyorum. Bir sitede hazır bir sebze toprağı karışımı buldum. İçeriği aşağıdaki gibi anlatılmış, sizin verdiğiniz oranları yine de uygulamalı mıyım yoksa sadece bu hazır toprak karışımı benim için yeterli olur mu?

İçerik: İçeriğinde bulunan organik solucan gübresi ve leonardit, fide dikiminden itibaren bitkinin hızlı ve sağlıklı gelişmesi için fideyi besler. Hazır torfların aksine karışım içeriğinde toprak, Akdeniz siyah orman altı torfu, mil, solucan gübresi ve leonardit ihtiva eder. Süzekliği artırmak ve sıkışmasını engellemek için perlit ve cürüf katkılıdır.

oartuc
06-04-2017, 14:39
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum.

Sayın meyvelitepe;

Blogtaki ve forumdaki yazılarınızdan çok faydalandım,sizin sebze adalarınızı model alarak arka bahçemin yarısına 3,5X1 metre 4 ada yaptım yeni öğrenmeye başladığımdan karışımım sizinki kadar zengin değil ve malzeme temininde de sıkıntı yaşıyorum ve bu konuda sizden yardım rica ediyorum.

Ben her ada için 5 blok 70X5=350 litre cocopeat,1 çuval koyun gübresi,8kg. leonardit,odun külü,kükürt ve geri kalanı da toprak ile karıştırmayı düşünüyorum.

Ulaşamadığım malzemeler kemik tozu,iz element (Bu nedir?) klinoptilolit,em(Em tedarik ettim aslında ama tedarikçiden ve gönderdiği üründen emin değilim,son kullanma tarihi geçmiş ve kapağı açılmış ürün gönderdi.)

Sormak istediğim bir diğer konu ise bu malzemelerin hepsini karıştırmalımıyım yoksa katman katman mı olmalı?

MeyveliTepe
06-04-2017, 14:54
Sayın meyvelitepe;

Blogtaki ve forumdaki yazılarınızdan çok faydalandım,sizin sebze adalarınızı model alarak arka bahçemin yarısına 3,5X1 metre 4 ada yaptım yeni öğrenmeye başladığımdan karışımım sizinki kadar zengin değil ve malzeme temininde de sıkıntı yaşıyorum ve bu konuda sizden yardım rica ediyorum.

Ben her ada için 5 blok 70X5=350 litre cocopeat,1 çuval koyun gübresi,8kg. leonardit,odun külü,kükürt ve geri kalanı da toprak ile karıştırmayı düşünüyorum.

Ulaşamadığım malzemeler kemik tozu,iz element (Bu nedir?) klinoptilolit,em(Em tedarik ettim aslında ama tedarikçiden ve gönderdiği üründen emin değilim,son kullanma tarihi geçmiş ve kapağı açılmış ürün gönderdi.)

Sormak istediğim bir diğer konu ise bu malzemelerin hepsini karıştırmalımıyım yoksa katman katman mı olmalı?

Olması gerekenleri bulmuşsunuz. Hepsini güzelce karıştırın, odun külünü fazla kaçırmayın.

civanmukti
06-04-2017, 15:21
Sayın meyvelitepe;

merhaba siz de benim gibi acemi durumdasınız. ben de sevgili meyvelitepenin blogundan ve burdaki yazılarından bolca faydalandım. zaman zaman da doğrudan sorularımla kendisini meşgul ettim ama sağolsun sabırla bizim gibi acemilere destek veriyor.
cocopeat toplu alımda uygun olabilir ama hala perakende alımda blok başına 15-20 TL seviyelerine geliyor. bu fiyatlara ulaşmasında ana sebep malum döviz kurudur diye düşünüyorum. bunu neden yazıyorum? araştırma yapıp uygun fiyata bulduysanız bilgi isteyeceğim, yok araştırmadım diyorsanız da maliyet çalışmasını yapın diyeceğim.
kemik tozunu ben de bulamadım. internet ortamında kemik unu üreticilerine ulaşılabiliyor ama onlar da endüstriyel düzeyde tavuk üreticilerine hitap ediyorlar genellikle.
mikro element konusunda ise size gübretaşın online satış mağazasını öneririm. sıvı ve toz olmak üzere organik tarımda kullanılabilir açıklamasıyla 2 ürün var:
COMBI - 1 Kg (http://gubretasbahcem.com.tr/combi-1-kg)
bu benim aldığım toz halindeki
MİCRO (http://gubretasbahcem.com.tr/micro)
buysa sıvı olan. kargo bedava fiyatlar uygun ve en önemlisi organik tarımda kullanılabilir olması. kargo konusunda henüz aceleci değiller. bana ulaşması 1 hafta kadar sürdü. ama paniğe gerek yok. illa ki geliyor.

sıvı veya toz konusunda tercih sizin. ama oranlar ve içerik biraz farklı.

umarım bir miktar faydalı olabilmişimdir. kolaylıklar dilerim.

TCM
06-04-2017, 18:59
Koyun - keçi gübresi kullanıyoruz ancak beraberinde getirdikleri pire vb. haşarat için önlem alıyor musunuz? Ben geçen sene öneriyle bahçeye attığım keçi gübrelerini naylonun altına alıp gaz haline dönüşerek etki gösteren ilaç atmıştım. Bu yıl yanmış keçi ve koyun gübresi ile tohum ektiğim köpük bardak ve plastik kapları kısa bir süre dahi olsa evde misafir ediyorum, ettim. Pirelenmeyelim sonra :)

oartuc
07-04-2017, 08:13
merhaba siz de benim gibi acemi durumdasınız. ben de sevgili meyvelitepenin blogundan ve burdaki yazılarından bolca faydalandım. zaman zaman da doğrudan sorularımla kendisini meşgul ettim ama sağolsun sabırla bizim gibi acemilere destek veriyor.
cocopeat toplu alımda uygun olabilir ama hala perakende alımda blok başına 15-20 TL seviyelerine geliyor. bu fiyatlara ulaşmasında ana sebep malum döviz kurudur diye düşünüyorum. bunu neden yazıyorum? araştırma yapıp uygun fiyata bulduysanız bilgi isteyeceğim, yok araştırmadım diyorsanız da maliyet çalışmasını yapın diyeceğim.
kemik tozunu ben de bulamadım. internet ortamında kemik unu üreticilerine ulaşılabiliyor ama onlar da endüstriyel düzeyde tavuk üreticilerine hitap ediyorlar genellikle.
mikro element konusunda ise size gübretaşın online satış mağazasını öneririm. sıvı ve toz olmak üzere organik tarımda kullanılabilir açıklamasıyla 2 ürün var:
bu benim aldığım toz halindeki
MİCRO (http://gubretasbahcem.com.tr/micro)
buysa sıvı olan. kargo bedava fiyatlar uygun ve en önemlisi organik tarımda kullanılabilir olması. kargo konusunda henüz aceleci değiller. bana ulaşması 1 hafta kadar sürdü. ama paniğe gerek yok. illa ki geliyor.

sıvı veya toz konusunda tercih sizin. ama oranlar ve içerik biraz farklı.

umarım bir miktar faydalı olabilmişimdir. kolaylıklar dilerim.

Sayın civanmukti;

Ben acemi değil çok çok çok acemiyim aslında. :)

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim,ben bulmakta zorluk çektiğim ürünleri gördüğümde fiyatlarına pek dikkat etmiyorum.Bir zamanlar forumda bedava dağıtılmış em'in 1 litresine 55 tl verdim mesela gelen ürünün de bozuk olup olmadığından da tam emin değilim zaten,son kullanma tarihi 2015.

Cocopeat e gelince ben bursa'daki bir firmadan 1 bloğunu (70 lt. olduğunu söylüyorlar ama ben öyle olmadığını düşünüyorum maks. 50lt) 15 tl.ye kargo ücretsiz alıyorum. Daha ucuzu varsa bende hayır demem doğrusu. :)

Bu tür ürünleri topluca bir arada bulabileceğim bir yere henüz rastlamadım,(Bunları yazarken aklıma yeni bir iş fikri geldi. :) ) hepsini bir yerde bulabilmek büyük kolaylık olurdu gerçekten.

iyi çalışmalar dilerim.

civanmukti
07-04-2017, 09:11
Sayın civanmukti;

Ben acemi değil çok çok çok acemiyim aslında. :)

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim,ben bulmakta zorluk çektiğim ürünleri gördüğümde fiyatlarına pek dikkat etmiyorum.Bir zamanlar forumda bedava dağıtılmış em'in 1 litresine 55 tl verdim mesela gelen ürünün de bozuk olup olmadığından da tam emin değilim zaten,son kullanma tarihi 2015.

Cocopeat e gelince ben bursa'daki bir firmadan 1 bloğunu (70 lt. olduğunu söylüyorlar ama ben öyle olmadığını düşünüyorum maks. 50lt) 15 tl.ye kargo ücretsiz alıyorum. Daha ucuzu varsa bende hayır demem doğrusu. :)

Bu tür ürünleri topluca bir arada bulabileceğim bir yere henüz rastlamadım,(Bunları yazarken aklıma yeni bir iş fikri geldi. :) ) hepsini bir yerde bulabilmek büyük kolaylık olurdu gerçekten.

iyi çalışmalar dilerim.

maliyet de önemli bir unsur. sizin durumunuzda cocopeate 300 TL veriyorsunuz. böyle olunca alternatif çözümlere yönelmek de iyi olabilir. cocopeat alternatifi olarak hacim yapma amaçlı yaprak çürüntüleri olabilir. neticede bu iş hem emek hem de para gerektiren bir uğraş. doğal ve bedava olan çözümler biraz daha emek istiyor ama herkes sonuçta kendi fiyat/performans analizini yapacaktır. (cocopeatten vazgeçtiğim için daha ucuzunu araştırmadım açıkçası)

bahsettiğiniz EM'in tarihi geçmişse iade edin derim. normalde EM hafif sirkemsi ama rahatsız etmeyen ekşilikte bir kokuya sahip. bunun da altarnatifini evde kendiniz evsel sebze meyve atıklarından yapabilirsiniz. Etkin mikroorganizmalar başlığını araştırabilirsiniz ama yapım 3 aya yakın süreceği için belki bu yıla yetişmez.

bizim sebze adaları için kullanmak istediğimiz malzeme tarifi klasik tarımcılıkta henüz bilinmeyen bir yöntem olduğu için tarım ürünleri satan bir yerde topluca bulmak mümkün değil maalesef. hala insanlar deli gibi kimyasal gübre basıyorlar ve piyasada egemen yöntem hep kimyasal olarak toprak besleme, önlem alma ve mücadele etme yönünde.

selamlar.

brcparlakkaya
07-04-2017, 09:18
sayın oartuc birgün organik gübre için iş yeri kurarsam bir köşesine de bu malzemeleri dizerim inşallah :)))))

şaka bir yana bu toprak karışımı için miktarı nasıl hesaplıyorsunuz. bende sipariş vereceğim ama yaklaşık bir dönüm kadar alan dikeceğim. Hangi üründen ne kadar gerekir hesap yapamadım.

civanmukti
07-04-2017, 09:44
sayın oartuc birgün organik gübre için iş yeri kurarsam bir köşesine de bu malzemeleri dizerim inşallah :)))))

şaka bir yana bu toprak karışımı için miktarı nasıl hesaplıyorsunuz. bende sipariş vereceğim ama yaklaşık bir dönüm kadar alan dikeceğim. Hangi üründen ne kadar gerekir hesap yapamadım.

1 dönümü yükseltilmiş yatak şeklinde yapmayacaksınız diye düşünüyorum. burda meyvelitepenin bir tarifi var: http://www.agaclar.net/forum/583696-post60.htm

burda da başka bir tarif var: http://www.agaclar.net/forum/1366111-post1242.htm

bunlar hep yükseltilmiş yatak için yapılan planlamalar. 1 dönüm arazide böyle bir ölçüye girişirseniz çok pahalıya gelir diye düşünüyorum.

bence önce yükseltip yükseltmemeye karar verin derim.

oartuc
07-04-2017, 09:45
maliyet de önemli bir unsur. sizin durumunuzda cocopeate 300 TL veriyorsunuz. böyle olunca alternatif çözümlere yönelmek de iyi olabilir. cocopeat alternatifi olarak hacim yapma amaçlı yaprak çürüntüleri olabilir. neticede bu iş hem emek hem de para gerektiren bir uğraş. doğal ve bedava olan çözümler biraz daha emek istiyor ama herkes sonuçta kendi fiyat/performans analizini yapacaktır. (cocopeatten vazgeçtiğim için daha ucuzunu araştırmadım açıkçası)

bahsettiğiniz EM'in tarihi geçmişse iade edin derim. normalde EM hafif sirkemsi ama rahatsız etmeyen ekşilikte bir kokuya sahip. bunun da altarnatifini evde kendiniz evsel sebze meyve atıklarından yapabilirsiniz. Etkin mikroorganizmalar başlığını araştırabilirsiniz ama yapım 3 aya yakın süreceği için belki bu yıla yetişmez.

bizim sebze adaları için kullanmak istediğimiz malzeme tarifi klasik tarımcılıkta henüz bilinmeyen bir yöntem olduğu için tarım ürünleri satan bir yerde topluca bulmak mümkün değil maalesef. hala insanlar deli gibi kimyasal gübre basıyorlar ve piyasada egemen yöntem hep kimyasal olarak toprak besleme, önlem alma ve mücadele etme yönünde.

selamlar.

Haklısınız,maliyet önemli bir unsur.Henüz acemi sınıfında bile olamadığım için bahçe maceram biraz karışık,o yüzden tam hazırlıklı değilim.Araştırdıkça yeni şeyler öğreniyor ve denemek istiyorum haliyle sürekli bahçe planı değişiyor.

Bahçeyi tamamen bozup yaptığım için bu sene biraz maliyetli ve yorucu oldu açıkçası ama seneye her şey çok daha kolay ve ucuz olacak ******.Sebze adalarını,etkim mikro organizmaları yeni keşfettim hazırlanacak vaktim olmadı,seneye bokashi ile kompost çalışmalarım olacak ***.

Em'nin tarihi geçmiş ama kokusu kötü olmadığı için bozulmadığını düşünüyorum ama yine de emin değilim,başka da bulamadığım için geri gönderip eldekinden de olmak istemiyorum.

Sayın brcparlakkaya

Ben karışımı tamamen meyvelitepe'nin yazılarından yola çıkarak hazırlıyorum. Aşağıdaki mesaj size ipucu olabilir.

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

MeyveliTepe
07-04-2017, 10:27
Arkadaşlar, burada önemli olan adalara dolduracağınız toprak karışımıdır. Yani içinde yanmış hayvan gübresi veya hayvan gübresinden femente edilerek hazırlanmış kompost olan, organik maddesi yüksek, yeterli kil bulunan ama aynı zamanda gevşek, hava ve su tutma kaabiliyetine sahip karışımdır. Bu karışımda yüksek organik madde, gevşeklik, hava ve su tutma kaabiliyetinde en kolay malzeme coco-peat'dir. Yakınınızda varsa yerine başka malzemeler de kullanılabilir (söz gelimi meşe veya kestane ormanı dibindeki çürüntü tabakası). Böyle bir karışım hazırladığınızda sebze yetiştirmeniz için gayet yeterlidir. Diğer eklentiler şart değildir. Gereken mineral ve besinlerin karışıma koyacağınız yanmış gübre ve killi toprakta zaten bulunuyor olması büyük olasılık.

Bundan sonrasında en büyük başarı faktörü adanın güneş ve havalanma bakımından konumudur. Adalarınız tam güneş alıyorsa, basık ve havasız konumda değil ise, sulama sistemini de düzgün kurarsanız mükemmel sebzeler yetiştirebilirsiniz.

brcparlakkaya
07-04-2017, 13:16
1 dönümü yükseltilmiş yatak şeklinde yapmayacaksınız diye düşünüyorum. burda meyvelitepenin bir tarifi var: http://www.agaclar.net/forum/583696-post60.htm

burda da başka bir tarif var: http://www.agaclar.net/forum/1366111-post1242.htm

bunlar hep yükseltilmiş yatak için yapılan planlamalar. 1 dönüm arazide böyle bir ölçüye girişirseniz çok pahalıya gelir diye düşünüyorum.

bence önce yükseltip yükseltmemeye karar verin derim.

yükselti yapacağımı sanmıyorum. zaten bahçem karadenizde olduğu için fazlasıyla eğimli. onu düzleyip yükseltmek fazlasıyla toprak kaybına yol açar diye düşünüyorum

mister73
07-04-2017, 13:52
bu benim aldığım toz halindeki.

Paylaşım için çok teşekkürler. Yalnız kafama takılan bir konu var, fikrinizi almak isterim. Gübretaş'ın toz ürününü incelediğimde uygulama tavsiyesi olarak yapraktan ve damlama sulama olarak iki uygulamadan bahsetmiş, bizim düşündüğümüz ise toprak harcına karıştırmak; beklenen fayda sağlanabilir mi acaba?

civanmukti
07-04-2017, 14:07
Paylaşım için çok teşekkürler. Yalnız kafama takılan bir konu var, fikrinizi almak isterim. Gübretaş'ın toz ürününü incelediğimde uygulama tavsiyesi olarak yapraktan ve damlama sulama olarak iki uygulamadan bahsetmiş, bizim düşündüğümüz ise toprak harcına karıştırmak; beklenen fayda sağlanabilir mi acaba?

ben şahsen hem toprağa karıştırmayı hem de arada bir yapraktan vermeyi düşünüyordum. toprakta çözünmesi gerekir ve umudum ve tahminim de akıp gitmemesi yönünde.

kırkdilim
25-04-2017, 22:14
Sebze adalarıyla 4.yıla başlıyorum.Betopandan yapmıştım şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım.Sadece köşebent olarak kullandığım ağaç kazıkların birkaç tanesi çürüdü o kadar.

Hep ertelediğim damlama sistemini de nihayet kurdum.Ana hat olarak mavi renkli kangal boru kullanıp her çıkışa vana takacaktım,adaların hepsi düz bir hatta olmadığı için yapamadım.Boru sert,isteğin gibi eğilip bükülmüyor.

Ana hat olarak deliksiz damlatıcı kullandım.Ardından "T" leri takıp delikli damlatıcıları serdim.Aslında T'ye ek bir boru takıp vanayı yine de takabilirdim ama mesafeyi uzattığı için vazgeçtim.

csakin
11-05-2017, 10:21
Merhaba arkadaşlar. Sebze yetiştiriciliği virüsü bana da bulaştı. Üniversitemizin verdiği 80 metrekarelik alanda (hobi bahçesi) 200cm*120cm lik yükseltilmiş sebze yatağı düşünüyorum. Toprak karışımını kendim hazırlayacağım. Yatakların yönü konusunda bilgilendiriseniz sevinirim.

Poizer
16-05-2017, 15:01
Sebze yataklarımı hazırladım. Bütün malzemeleri temin lakin. Lakin çok büyük bir hata yaptığımı düşünüyorum. Aldığım malzemeleri karıştırmak yerine kat kat attım. Toprak-Torf-Gübre-Toprak-Leonardit-Toprak şeklinde sıra sıra yaptım ve karıştırmadım. Bunun zararı olur mu? Ne önerirsiniz?

yeşilyaka
22-06-2017, 23:34
Herkese merhabalar,

Henüz ilk 10 sayfayı okuyabildim ama gerçekten muhteşem işler çıkarmışsınız ve benim gibi acemilere inanılmaz bir tecrübe aktarımı sağlamışsınız, hepinize çok teşekkürler.

İstanbul Kurtköy civarında bir çiftlikte toplamda 65 m2'lik kiralık bir hobi bahçem var. Bahçenin toprağı daha önce ekim dikim yapılmadığı için ve eskiden üzerinde gübre durduğu için oldukça iyi durumda.

Geçen haftasonu apar topar yükseltilmiş yataklar inşa edip bulabildiğim salatalık, cherry, sırık domates, biber, fesleğen fidelerini biraz aceleyle diktim.

Ofisten arda kalan zamanda tek başıma uğraştığım için hala yatak yapımı bitmedi .Ben de tamamını yetiştiremeyeceğim için yarısını yükseltip, kalan yarısına da damla sulama yapıp normal dikim yapmaya karar verdim.

Çok acemi olduğum için (hayatımdaki ilk sebze yetiştiricilik deneyimi) sizlere bir kaç sorum var:

1. Fide dikim zamanını çok mu kaçırdım? Bulduğum fidelerin tutma şansı sizce nedir? Ekstra gübre vs. tavsiyeniz olur mu?

2. Toprağın durumu gözüme iyi göründüğü için yataklara hiçbir katkı yapmadan tamamen bahçe toprağı kullandım. Bahçe de kiralık olduğu için çok maliyetli yatırım yapmak da istemedim açıkçası. Fakat istanbul'un son yağmurlarının ardından toprağın çatlayıp sertleştiğini gözlemledim. Gevşetmek için cocopeat, solucan kompostu gibi malzemeler şart mı?

3. 10 tane OSB levha almıştım ancak yatakları inşa ederken bahçeyi kiraladığımız çiftliğin sahipleri OSB'yi imal ederken kullanılan yapıştırıcı kimyasalların nemle birlikte mutlaka toprağa karışacağını, bunun da toprağa ve bitkilere geçip zarar vereceğini söyleyerek bu malzemeyi kullanmamın doğru olmadığını belirtti. Ancak gördüğüm kadarıyla burada da pek çoğunuz OSB kullanmışsınız. Uzun yıllardır kullananların deneyimlerini merak ediyorum.

Bahçemin planlarını ve resimlerini de ayrıca paylaşacağım. Herkese bereketli bir yaz mevsimi dilerim.

hamaratçiftçi
20-09-2017, 09:17
Forumda henüz yeniyim. Sebze adası fikri henüz 2-3 ay önce bahçeyi nasıl ekip biçeceğimin araştırmaları sırasında oluştu. 411 m2 arsamın yanlızca 200 m2 sini bahçe olarak tahsis etmek, aynı zamanda hem maksimum verimlilik sağlamak ve estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olması açısından ben de sebze adası yapmaya karar verdim. aklımdaki soru işretleri sayenizde giderildi.
Ben sebze adalarını estetik açıdan farklı boyutlarda yapmayı planladım. malzeme olarak da hem uzun ömürlülük, hem sökülme kolaylığı ve maliyet açısından briket kullanmayı düşünüyorum. 1,5 x 3 mt ve 40 cm derinliğe sahip bir sebze adasının maliyeti(48 adet x1,5 tl =66 tl) 66 TL. yaklaşık 12-14 adet arasında ortalama bu ölçülere yakın sebze adası yapmayı planlıyorum. Sulamayı damla sulama sistemiyle çözmeyi düşünüyorum. Kırkdilim arkadaşımızın fotoğrafları baya bi işime yaradı, sanırım aynı sistem yapmayı planlıyorum. Yanlız arsaya haftadda 1 gün uğrayabileceğimden su deposu koymak istiyorum.

Birçok forum adayı hazırlarken karşılaştığım tabloda sebze yatağının tamamen topranının temizlenerek altına kağıt örtülüp üzerine toprağın atılması suretiyle adaların hazırlandığını gördüm. Ancak ben bu yolu tercih etmek istemiyorum. kenarlarına blokları döşeyerek yürüme yolundaki bahçe toprağını adanın üzerine yığmayı düşünüyorum.

Bahçede çalışırken yağmur ve güneşten korunmak için 9 m2 bir baraka planladım. iskeleti ahşaptan yapacağım barakanın tüm malzemelerini satın aldım. Çatı sandviç panel, duvarlar betopan, iskelet ahşap olacak. Geçen hafta 8 adet ayağın takılacağı perguleleri betona gömüp geldik. bu hafta sonu da barakayı yapmayı planlıyoruz. Şimdilik bana maliyeti 1500 tl civarı.

İlerleyen dönemde bu konu başlığından fotoğrafları paylaşmaya başlayacağım. İnşallah düşündüğüm gibi olur. Önerilerinizi bekliyorum.

Taşlıbahçe
20-09-2017, 11:44
Forumda henüz yeniyim. Sebze adası fikri henüz 2-3 ay önce bahçeyi nasıl ekip biçeceğimin araştırmaları sırasında oluştu. 411 m2 arsamın yanlızca 200 m2 sini bahçe olarak tahsis etmek, aynı zamanda hem maksimum verimlilik sağlamak ve estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olması açısından ben de sebze adası yapmaya karar verdim. aklımdaki soru işretleri sayenizde giderildi.
Ben sebze adalarını estetik açıdan farklı boyutlarda yapmayı planladım. malzeme olarak da hem uzun ömürlülük, hem sökülme kolaylığı ve maliyet açısından briket kullanmayı düşünüyorum. 1,5 x 3 mt ve 40 cm derinliğe sahip bir sebze adasının maliyeti(48 adet x1,5 tl =66 tl) 66 TL. yaklaşık 12-14 adet arasında ortalama bu ölçülere yakın sebze adası yapmayı planlıyorum. Sulamayı damla sulama sistemiyle çözmeyi düşünüyorum. Kırkdilim arkadaşımızın fotoğrafları baya bi işime yaradı, sanırım aynı sistem yapmayı planlıyorum. Yanlız arsaya haftadda 1 gün uğrayabileceğimden su deposu koymak istiyorum.

Birçok forum adayı hazırlarken karşılaştığım tabloda sebze yatağının tamamen topranının temizlenerek altına kağıt örtülüp üzerine toprağın atılması suretiyle adaların hazırlandığını gördüm. Ancak ben bu yolu tercih etmek istemiyorum. kenarlarına blokları döşeyerek yürüme yolundaki bahçe toprağını adanın üzerine yığmayı düşünüyorum.

Bahçede çalışırken yağmur ve güneşten korunmak için 9 m2 bir baraka planladım. iskeleti ahşaptan yapacağım barakanın tüm malzemelerini satın aldım. Çatı sandviç panel, duvarlar betopan, iskelet ahşap olacak. Geçen hafta 8 adet ayağın takılacağı perguleleri betona gömüp geldik. bu hafta sonu da barakayı yapmayı planlıyoruz. Şimdilik bana maliyeti 1500 tl civarı.

İlerleyen dönemde bu konu başlığından fotoğrafları paylaşmaya başlayacağım. İnşallah düşündüğüm gibi olur. Önerilerinizi bekliyorum.

40 cm derinlik derken yerden yükseklikten mi bahsediyorsunuz? Eğer öyleyse özellikle su kaybı ve buna bağlı sorunlar öne çıkar, maliyet olarak da en az iki katını bulur. Tavsiyem bir karışı geçmemeniz.

1.5 m en ölçüsü size bilhassa hasat ve bakım işlerinde zor anlar yaşatır, önerim en fazla 1.20 m olur.

Kolaygelsin...

hamaratçiftçi
20-09-2017, 20:50
40 cm den yüksekliği kastettim. ideal yüksekliğin 40 cm olduğunu biliyorum. Bir de benim bahçenin toprağı sert olduğu için yerden yüksek olması, fidelerin kök salması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. tabi bunun için 2 sıra briket döşemem gerekecek. Aslında tek sıra mı 2 sıramı noktasında kararsız kaldım. tek sıra olması işime gelirdi zira maliyet yarıya düşecek. ama bir karış yüksekliğin de yeterli olacağından emin değilim. eni konusunda ise yapım aşamasında son kararı veririm muhtemelen. önerin için teşekkürler taşlıbahçe.

Taşlıbahçe
20-09-2017, 21:39
40 cm den yüksekliği kastettim. ideal yüksekliğin 40 cm olduğunu biliyorum. Bir de benim bahçenin toprağı sert olduğu için yerden yüksek olması, fidelerin kök salması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. tabi bunun için 2 sıra briket döşemem gerekecek. Aslında tek sıra mı 2 sıramı noktasında kararsız kaldım. tek sıra olması işime gelirdi zira maliyet yarıya düşecek. ama bir karış yüksekliğin de yeterli olacağından emin değilim. eni konusunda ise yapım aşamasında son kararı veririm muhtemelen. önerin için teşekkürler taşlıbahçe.

Bu işte genel geçer bir ideal yükseklik yok, en fazla kabaca iklime göre değişen ideal ölçülerden bahsedilebilir. Yerden 40 cm çok. Sert zemini bir karış alır, zemine yerleşen briket hizasına kadar istediğiniz karışımı veya toprağı eklerseniz 40 cm yi bulursunuz.

Yatakların boy ölçüsü değil ama en ölçüsü çok önemli. Bu yatakların toprağını basarak ezmeyeceğinizi düşünürsek 1.50 boyutlarda işiniz zor.

MeyveliTepe
20-09-2017, 21:52
Bizde 40 metrelik bir adanın eni 150 cm. İki tarafından da çalışabilmeme rağmen geniş olmasından dolayı yönetmesi kolay olmuyor. 120 cm ideal bir genişlik.

Adaları çok yükseltmek yerine, 10-15 santim kadar yüzeyi kazıp briket yüksekliğine kadar malzeme doldurmak 30 santim kadar derinlik imkanı veriyor. Bu da gayet yeterli, sulama bakımından da daha tasarruflu olur.

Hoş, boyu 3 metre, eni 70-80 cm, yüksekliği de 60 santim olan, ve bir kaç tuğlanın üzerinde havada duran sandıklara 45-50 cm kalınlığında gevşek malzeme doldurarak tatlı patates yetiştiriyorum, mükemmel oluyor. Öyle ki, artık toprağa tatlı patates ekmekten de vazgeçtim.

kerkenez
21-09-2017, 08:16
Ben 120 cm genişlik ve aralarındaki yolları 60 cm bıraktım. 120 cm' nin ortasına bile ulaşmak güç oluyor. Bugün olsa yatakları 90 cm yolları 40 cm olarak yapardım.

MeyveliTepe
21-09-2017, 10:31
Ben 120 cm genişlik ve aralarındaki yolları 60 cm bıraktım. 120 cm' nin ortasına bile ulaşmak güç oluyor. Bugün olsa yatakları 90 cm yolları 40 cm olarak yapardım.

40 santim yol yeterli değil. Adalar arasındaki yolların bir el arabasını rahatlıkla geçirebileceğiniz genişlikte olmasında fayda var.

hamaratçiftçi
21-09-2017, 13:26
40 cm derinlik derken yerden yükseklikten mi bahsediyorsunuz? Eğer öyleyse özellikle su kaybı ve buna bağlı sorunlar öne çıkar, maliyet olarak da en az iki katını bulur. Tavsiyem bir karışı geçmemeniz.

1.5 m en ölçüsü size bilhassa hasat ve bakım işlerinde zor anlar yaşatır, önerim en fazla 1.20 m olur.

Kolaygelsin...

40 cm yi derinlik olarak düşündüm. aslında daha alçak yapmak hem maliyet açısından hem de emek açısından işime gelirdi ancak bahçemdeki toprağın sert olması, fidelerin kolay kök salması açısından gevşek toprağı sevmesi beni 40 cm derinliğe yöneltti.

1,5 metre en ölçüsü bana normal gibi geliyor zira her iki taraftan da 75 er cm uzanma alanı kalacağından kolaylıkla uzanılabilirim gibi geliyor. ama yinede yapım aşamasında son testleri yapacağım. öneriler için teşekkürler.

mohito
16-10-2017, 23:11
Çok önceleri kanal açıp, domateslerin bu kanallara dikildiğini ve bu kanaldan sulandığını bilirdim. Kuzey Ege'de bir bahçevanla sohbet ederken bana güldü, "Hiç öyle olur mu? Önce kanallara dikeceksin, büyüdükçe yanındaki toprağı köke atıp, yanda başka kanal açıp sulayacaksın." dedi. Böylece hem kök toprakla doluyor, hem de sulama sırasında zarar görmüyor. Sanırım bu damla sulama için geçerli değil (?).

Merhaba! Ben çok çok yeniyim ve ''kanallar açmak ve bu kanallara dikmek''le bile ilgili görsele ihtiyacım var. Yani gözümün önüne gelen bir görüntü var ama teyit etsem iyi olur. Varsa görüntü paylaşabilir misiniz? Teşekkür ederim..

mohito
17-10-2017, 20:22
[/URL] (http://www.lifeinitaly.com/img/Italian-vegetable-garden.jpg)Yataklar hazırlanarak yapılan uygulamalara örnekler.

98747

[url]http://www.penick.net/digging/images/2009_05_09%20Gardens%20on%20Tour/Buckeye%20garden%209_Vegetable%20garden.JPG

98748
Google Images (http://images.google.com/imgres?imgurl=http://gardeninglandscaping.files.wordpress.com/2008/06/httpfarm2staticflickrcom1427622595704_c5d28fb98b.j pg&imgrefurl=http://gardeninglandscaping.wordpress.com/2008/06/pag)

98746
http://www.lifeinitaly.com/img/Italian-vegetable-garden.jpg

Bahçemin toprağı çok kötü olduğu için bu tür uygulamayı deneyeceğim. Böylece gelen iyi toprak sadece gerekli alanlara konur, yürüme yollarına ziyan edilmez. Farklı bitkiler için farklı toprak karışımları da rahatlıkla kullanılabilir (kumlu toprakta yetişenler için ayrı yatak hazırlamak gibi)

Yol aralarının en az 1 m olması tavsiye ediliyor ama benim gibi yeri dar olanlara 60 cm de yeter belki, el arabası ile hasılat toplamayacağım nasıl olsa.

Merhaba Kiraz..Yataklar hazırlanırken kenarları dışında toprağın altında da mı tahta var? Yoksa sadece kenarlar mı tahta ya da kullanılacak malzeme neyse onunla çevriliyor ve içine toprak dolduruluyor?

zeynepkavi
09-04-2018, 12:58
Merhaba,

bu başlıktaki 46 sayfayı çıktı alıp kendime el kitabı yaptım desem bilmem inanır mısnız ? Benim tecrubemin de birilerine fayda sağlaması için aşağıdaki gibi kısaca paylaşıyorum.

Bahçem geçtiğimiz sene fotografta şu an bakla ekili olarak gördüğünüz 1.20 cm x 2.40 lık bölümden ibaret idi. Etrafına tahtalar çakarak içine plastik çim bordürünü geçirmiş ve içine 2-3 blok cocopeat + gübre ve bahçe toprağı doldurmuştuk. Hazır fideden, sadece domates, biber ve patlıcan ektik, 2017 yazında her hafta sonu bir orta boy tencereyi dolduracak kadar sebze toplamıştık. Ekim ayına kadar.

Bu yıl plastikler gevredi ve kırıldı, hem biraz daha büyük hem de kalıcı bir sebze bahçesi olsun istedik. Ancak bahçenin güneş alan yeri aynı zamanda ön bahçenin en göz önünde olan yeri olduğundan seyyar olsun, seneye istersek tamamen bozup çim yapabilelim de istedik. Bu yüzden tercihimizi limonluk taşı denilen kaldırım taşlarından yana kullandık.

670305

kullandığımız taşlar 18 cm yükseklik 50 cm boy, kalınlığı 10 cm tabanda, pah kırarak 8 cm e düşüyor. tanesi 5 tl ye satın aldık, nakliyesi 25 tl. Dizmesi bize ait. Her biri 20 kg dan fazla olduğu içi ertesi gün bize yardımcı olcak bir de adam ayarladık.

Benim köşelere ip çekerek topragı tam oalrak düzleyip taşları düzgünce yerleştirme isteğime rağmen o gün bulduğumuz adam yine kendi bildiği gibi taşları dizdi, eşim ve ben bir sonraki hafta sonu yeniden ip dizip ince ince uğraşmak zorunda kalacağız.

Mevcut düzende içten içe bir tarafı 1.10, diğeri 1 metre genişlikte, bir tarafı 5 diğer tarafı 5.20 cm boyunda (!) bir sebze adamız olmuş oldu. aradaki geçiş yolu ise 35 cm gibi kaldı, alanımız da çok kısıtlı olduğundan biz yeterli bulduk, ayaklarımız rahatça sığıyor ve dizimizi taşa dayayarak her yerine ulaşabiliyoruz.

Toprak için ise öncelikle zemin toprağını derince belledik ve olabildiğince ayrık otunda arındırdık. Sığ olduğundan zemin örtüsü kullanmadık. 15 çuval bahçe toprağı, 2 çuval keç gübresi, yarım çuvaldan biraz fazla leonardit, 7 küp cocopeat ile doldurduk. U nun bir bacağına 50 litre kadar vermikülit ve 50 lt kadar ponza taşı da ilave etik. Elimizde o kadar vardı.

Geçici olarak tüm bahçeye semizotu ektik, nisan sonu gibi fideleri toprak ile buluştururken bunlar yolunacak.

Fideler ekildiğinde ise fide çukurlarında mikoriza, yumurta kabuğu ve solucan gübresi kullanacağız. Üzerini keçi gübresi ve cocopeat karışımı ile malçlayacağız (çünkü bence cocopeat karışımda daha fazla olmalıydı ve yabancı tohum / böcek / salyangoz yavrusu/yumurtası içermeyen malç malzemesi bulmak pek kolay değil bizim için)

Böylece 2.8 m2 olan ekilebilir tarım arazimiz 11,5 m2 ye çıkmış oldu.

Tek endişem ayrık otlarını yeterince derin temizleyemediysek onların yüzeye çıkmaları, onunla da artık yolarak mücadele edip gelecek sene sezon başında adayı yeniden derince belleyerek çözeriz diye umuyoruz.

Tavsiyeleriniz ve yorumlarınızı rica ederim,

g.c.
09-04-2018, 13:23
@zeynepkavi

Toprak hazırlığı olarak yapılması gereken her şeyi yapmışsınız.(bence) Bundan sonrası için fide ekim aralıklarına dikkat etmeniz, tohum alınacak ise araya set bitkiler ile aynı türden sebzeler arasında mesafe bırakmanız gibi temel prensipler kalıyor.

Damla sulama kullanırsınız sanırım ama ben yine de damla sulama kullanmanız yönünde tavsiyede bulunayım.

zeynepkavi
09-04-2018, 14:04
Teşekkürler Sayın G.C.
Evet terleyen boru ile damla sulama yapacağım, fidelerin yerleşimini de biraz Sn. Meyvelitepe'nin kardeş bitkiler ve sebze adaları yazı dizisinden biraz da square foot gardening prensiplerinden göz kararı yapacağız.

Sadece hafta sonu gidebileceğimiz için pazar öğleden sonra sulandıktan sonra cuma akşamına kadar bahçe sulanamayacak. Geçen sene de böyle idi ama bitkiler buna uyum sağlayabildiler. Kısmet bu seneye.

Tohumluk almayı da her ne kadar çok istesem de birden fazla tür ektiğim bitkilerden tohum almaya hiç yeltenmeyeceğim, zira alan cok küçük, çapraz tozlaşma olmaması imkansız sanıyorum.

Herkese bol bereketli bir sene dilerim.

g.c.
09-04-2018, 14:17
Teşekkürler Sayın G.C.
Evet terleyen boru ile damla sulama yapacağım, fidelerin yerleşimini de biraz Sn. Meyvelitepe'nin kardeş bitkiler ve sebze adaları yazı dizisinden biraz da square foot gardening prensiplerinden göz kararı yapacağız.

Sadece hafta sonu gidebileceğimiz için pazar öğleden sonra sulandıktan sonra cuma akşamına kadar bahçe sulanamayacak. Geçen sene de böyle idi ama bitkiler buna uyum sağlayabildiler. Kısmet bu seneye.

Tohumluk almayı da her ne kadar çok istesem de birden fazla tür ektiğim bitkilerden tohum almaya hiç yeltenmeyeceğim, zira alan cok küçük, çapraz tozlaşma olmaması imkansız sanıyorum.

Herkese bol bereketli bir sene dilerim.

İmkansız sayılmaz aslında ama meşakkatli. Bununla beraber programlı sulama sayaçları mevcut 8 dolar civarlarında Aliexpressten edinebilirsiniz.

MeyveliTepe
09-04-2018, 14:55
Merhaba,

bu başlıktaki 46 sayfayı çıktı alıp kendime el kitabı yaptım desem bilmem inanır mısnız ? Benim tecrubemin de birilerine fayda sağlaması için aşağıdaki gibi kısaca paylaşıyorum.

Bahçem geçtiğimiz sene fotografta şu an bakla ekili olarak gördüğünüz 1.20 cm x 2.40 lık bölümden ibaret idi. Etrafına tahtalar çakarak içine plastik çim bordürünü geçirmiş ve içine 2-3 blok cocopeat + gübre ve bahçe toprağı doldurmuştuk. Hazır fideden, sadece domates, biber ve patlıcan ektik, 2017 yazında her hafta sonu bir orta boy tencereyi dolduracak kadar sebze toplamıştık. Ekim ayına kadar.

Bu yıl plastikler gevredi ve kırıldı, hem biraz daha büyük hem de kalıcı bir sebze bahçesi olsun istedik. Ancak bahçenin güneş alan yeri aynı zamanda ön bahçenin en göz önünde olan yeri olduğundan seyyar olsun, seneye istersek tamamen bozup çim yapabilelim de istedik. Bu yüzden tercihimizi limonluk taşı denilen kaldırım taşlarından yana kullandık.

670305

kullandığımız taşlar 18 cm yükseklik 50 cm boy, kalınlığı 10 cm tabanda, pah kırarak 8 cm e düşüyor. tanesi 5 tl ye satın aldık, nakliyesi 25 tl. Dizmesi bize ait. Her biri 20 kg dan fazla olduğu içi ertesi gün bize yardımcı olcak bir de adam ayarladık.

Benim köşelere ip çekerek topragı tam oalrak düzleyip taşları düzgünce yerleştirme isteğime rağmen o gün bulduğumuz adam yine kendi bildiği gibi taşları dizdi, eşim ve ben bir sonraki hafta sonu yeniden ip dizip ince ince uğraşmak zorunda kalacağız.

Mevcut düzende içten içe bir tarafı 1.10, diğeri 1 metre genişlikte, bir tarafı 5 diğer tarafı 5.20 cm boyunda (!) bir sebze adamız olmuş oldu. aradaki geçiş yolu ise 35 cm gibi kaldı, alanımız da çok kısıtlı olduğundan biz yeterli bulduk, ayaklarımız rahatça sığıyor ve dizimizi taşa dayayarak her yerine ulaşabiliyoruz.

Toprak için ise öncelikle zemin toprağını derince belledik ve olabildiğince ayrık otunda arındırdık. Sığ olduğundan zemin örtüsü kullanmadık. 15 çuval bahçe toprağı, 2 çuval keç gübresi, yarım çuvaldan biraz fazla leonardit, 7 küp cocopeat ile doldurduk. U nun bir bacağına 50 litre kadar vermikülit ve 50 lt kadar ponza taşı da ilave etik. Elimizde o kadar vardı.

Geçici olarak tüm bahçeye semizotu ektik, nisan sonu gibi fideleri toprak ile buluştururken bunlar yolunacak.

Fideler ekildiğinde ise fide çukurlarında mikoriza, yumurta kabuğu ve solucan gübresi kullanacağız. Üzerini keçi gübresi ve cocopeat karışımı ile malçlayacağız (çünkü bence cocopeat karışımda daha fazla olmalıydı ve yabancı tohum / böcek / salyangoz yavrusu/yumurtası içermeyen malç malzemesi bulmak pek kolay değil bizim için)

Böylece 2.8 m2 olan ekilebilir tarım arazimiz 11,5 m2 ye çıkmış oldu.

Tek endişem ayrık otlarını yeterince derin temizleyemediysek onların yüzeye çıkmaları, onunla da artık yolarak mücadele edip gelecek sene sezon başında adayı yeniden derince belleyerek çözeriz diye umuyoruz.

Tavsiyeleriniz ve yorumlarınızı rica ederim,

Dip köşe gölgede mi kalıyor?

U'nun ortasındaki yola el arabası sokabiliyor musunuz?

zeynepkavi
10-04-2018, 11:14
Sayın G.C, Ali express e bakacağım çok tesekkurler,

Sayın Meyvelitepe,

Yok girmez ancak 35 cm bir boşluk var ama zaten el arabamiz da yok, öyle bir kaygımız olmadı. Topu topu 100 m2 bir bahçemiz var.

Dip köşe evet öğleden sonra gölgede kalıyor ama o köşede yetişen biber ile güneşte yetişen biber arasında bir verim farkı görmedik geçen sene.

O dip köşeye bir de tel çit içine sinek teli döşeyerek silindir şeklinde kompost ünitesi yapmayı düşünüyorum.

erdmozcn
12-04-2018, 19:11
6x6 ölçülerinde küçük bir bahçem var. Burada sadece domates yetiştirmek istiyorum. 50 cm arayla dikmeyi planlıyorum fakat içime sinmeyen birşeyler var. Benim hesaplarıma göre çok fazla oluyor :) Değerli bilgileriniz ile bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. Kendim yetiştirdiğim pembe ve mini yuvarlak olmak üzere iki çeşit fidem var sadece bunları dikmeyi planlıyorum. değişik fikirlere de ihtiyacım var.

its_just_a_ride
12-04-2018, 21:29
6x6 ölçülerinde küçük bir bahçem var. Burada sadece domates yetiştirmek istiyorum. 50 cm arayla dikmeyi planlıyorum fakat içime sinmeyen birşeyler var. Benim hesaplarıma göre çok fazla oluyor :) Değerli bilgileriniz ile bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. Kendim yetiştirdiğim pembe ve mini yuvarlak olmak üzere iki çeşit fidem var sadece bunları dikmeyi planlıyorum. değişik fikirlere de ihtiyacım var.

Sıra arası da sıra üzeri de buna yakın ölçüde boşluk bırakmanız gerekiyor. Hatta oturak tür varsa 50 cm yetmeyebilir bile.

erdmozcn
13-04-2018, 16:44
çok teşekkür ederim. oturaklara daha fazla yer vereceğim.

g.c.
19-04-2018, 14:44
Sn.fagu03,
Teşekkür ederim. Bizimkisi de bir tuhaflıktır gidiyor. Bunca yıldır esas mesleğimde kimsenin düşünmeye bile cesaret etmediği bir çok şey yaptım, kitap vs. yazmak aklıma gelmedi. Hiç aklımda yokken, öyle bir iddiam da yokken her mevsimin bir fenomeni ortaya çıktı. Bu mevsim sebze adaları :) Aslında şimdi bir yenisi var, "sebze parkı".

2009 Ocak ayı idi galiba. Bir hafta sonu oturmuşum araştırma yapıyorum. En çok da ingiliz bahçe tekniklerine bakıyorum. Bir yandan da biraz permakültür, companion planting vs. göz gezdiriyorum. Sonra dedim ki, ingiliz teknikleriyle permakültür yaklaşımları bir arada olmaz mı? Akşama adını koymuştum, sebze adaları :)

Geçenlerde gartengold'a gittim. Bir palet coco-peat alacağım. Sahibi ile tanış olduk artık, çay içiyoruz. Derken biri geldi, coco-peat sordu. Konuşkan bir adammış, anlatmaya başladı. İnternette, meyvelitepe'de gördüm. Ada yapacağım, içine koyacağım diye anlatıyor. Coco-peat olduğunu öğrenince sevindi. Şimdi EM ve leonardit arayacağım, buralarda bulunurmu diye soruyor. Ne diyeceğimi bilemedim :)

Bilmiyorum, kısmetse kitap da yazarım belki. Basan ve alan olurmu görürüz artık.

Nedendir bilmem, bu ileti gözlerimi yaşarttı. Bir an olsun o cocopeati arayanın ben olduğumu düşündüm. Sayenizde çok şey öğrendim sevgili MeyveliTepe. 2010 ileti tarihi imiş, o günden bugüne belki kitap yazma aşamasına gelmediniz ama artık Seminere katılıp kompostu, solucanı anlatıp sesinizi daha çok insana duyuruyorsunuz.

Kim bilir belki de Türkiye'nin Bill Mollison'u, Vandana Shiva'sı olabilirsiniz. Sizi seven, takip eden ve destekleyen olarak yanınıza olacağımdan şüpheniz olmasın.

edadilek
16-07-2018, 15:55
merhabalar tohumlarınızın cinsini biliyor musunuz acaba ?

Ruberto
29-07-2018, 21:15
Çok fazla rüzgar alan bir bölgede nasıl bir sebze adası yapabilirim. Ayrıca hangi sebzeleri yetiştirebilirim.

its_just_a_ride
30-07-2018, 13:20
Çok fazla rüzgar alan bir bölgede nasıl bir sebze adası yapabilirim. Ayrıca hangi sebzeleri yetiştirebilirim.

Alanın etrafına rüzgar kesici çalılar ekerek işe başlayabilirsiniz. Söz konusu çalılar hem yenilebilir hem de azot bağlayıcı olursa ekstra avantajınız olur.

TCM
30-07-2018, 14:03
Alanın etrafına rüzgar kesici çalılar ekerek işe başlayabilirsiniz. Söz konusu çalılar hem yenilebilir hem de azot bağlayıcı olursa ekstra avantajınız olur.

Azotu bağlar mı bilmiyorum da benim ilk aklıma böğürtlen ile ahududu geldi.

its_just_a_ride
31-07-2018, 10:54
Azotu bağlar mı bilmiyorum da benim ilk aklıma böğürtlen ile ahududu geldi.

Böğürtlen daha iyi bir seçim olabilir. İkisi de azot bağlamaz.

g.c.
31-07-2018, 11:22
Düzensiz yağışlar ve aniden artan sıcaklıklar domateslerde ki verimi düşürüp, çokça güneş yanığına sebep oldu. Domatesleri söküp yerine ekebileceğim sebze öneriniz olur mu? Mevsimsel olarak Manisa'da tohumdan yetiştirmeye elverişli seçeneklerim neler acaba?

(Benim aklıma sadece lahana geldi)

Musa Gündoğan
31-07-2018, 11:34
g.c şu an bölgenizde dikebileceğiniz ürünler

Havuç, Ispanak, Marul, Roka, Dere otu, Kara Turp, Kırmızı Turp, Tere

benim aklıma gelenler bunlar. lahana biraz geç oldu. tohumdan olursa olmaz diye düşünüyorum

Ruberto
05-08-2018, 21:22
Sebze adalarını 25 cm lik tahta ile yapmayı düşünüyorum. Bulunduğum bölge 900 mt rakımlı rüzgar tribünlerinin olduğu aşırı rüzgar alıyor. Rüzgar gelen yönü 75 cm daha yükseltsem (3 tarafı 25 cm 1 tarafı 1 mt ) verimli olurmu.

its_just_a_ride
06-08-2018, 13:27
Sebze adalarını 25 cm lik tahta ile yapmayı düşünüyorum. Bulunduğum bölge 900 mt rakımlı rüzgar tribünlerinin olduğu aşırı rüzgar alıyor. Rüzgar gelen yönü 75 cm daha yükseltsem (3 tarafı 25 cm 1 tarafı 1 mt ) verimli olurmu.

Boyu 1 mt'yi geçen sebzeler var. Çok verimli olmayabilir. Doğal çalıları da düşünün derim naçizane.

Ruberto
07-08-2018, 06:58
Yalancı iğde dikersem çözüm olabilir mi.

its_just_a_ride
09-08-2018, 23:03
Yalancı iğde dikersem çözüm olabilir mi.

Bütçeniz varsa Elaeagnus ailesinden bir çalı ekin. Hem çok iyi rüzgar kırar hem de yemişlerini yersiniz. Katırtırnağı da olabilir. Hızlı büyür hem.

Ruberto
18-09-2018, 15:45
1*2 MT 6 tane ada hazırladım. Sizce şimdiden topraklarını koyayım mı. Yoksa baharı mı beklemeliyim.

MeyveliTepe
18-09-2018, 22:30
1*2 MT 6 tane ada hazırladım. Sizce şimdiden topraklarını koyayım mı. Yoksa baharı mı beklemeliyim.

Baharı bekleseniz de olur.

CornusMas
19-09-2018, 07:29
Bahçem güney Marmarada. Ben ve benden daha güneyde yeri olan herkes için yaz kuraklığı önemli bir sorun. Sulama imkanım olsa da su tüketimini minimuma indirmek istiyorum. Sayın Meyvelitepe ve sayın Taşlıbahçe'nin yazdıkları mesajlarda zaman zaman su ihtiyacı konusuna değindiklerini gördüm ancak bilenlerden biraz daha bilgi rica edeceğim.

"Raised beds" yani yükseltilmiş sebze yatakları aslında bir anlamda saksıda bitki yetiştirmek gibi birşey (dibi olmayan saksı diyelim). Sadece yatağın içine konan toprağın geçirgen olması sebebiyle değil, yatağı çevreleyen malzemeden suyun buharlaşarak kaybolması da su ihtiyacını artıracaktır. Tıpkı saksı topraklarının hızlı kuruması gibi. Ben doğrudan bahçe yüzeyine ekim yaptığımda organik malç malzemleriyle buharlaşmayı yeterli oranda azaltabiliyorum. Yükseltilmiş yataklarda artık yan yüzeylerden gerçekleşecek su kaybını da bir şekilde engellemek gerekecek.

Çözüm ne olabilir? Yatak duvarlarının iç yüzeyini geçirgen olmayan plastik malzemeyle kaplamak istemiyorum. (daha doğrusu plastik kullanmak istemiyorum, doğal malzemeler olabilir) Yatak duvarlarının yüksekliğini az tutsam bu sefer de yükseltme işleminin avantajlarını kaybetmeye başlayacağım. Bu yıl bir deneme yapmak istiyorum. 2x1m boyutlarında, yüksekliği 17cm olan, herhangi bir işlemden geçirilmemiş tahta bloklar aldım. Bunlarla yataklar yapacağım. Bu yatakları verimli bahçe toprağı üzerine kuracağım için köklenmede sıkıntı olmayacaktır. Belki yatakların altındaki toprağı da 10-15cm kadar kazıp dolgu malzemesi ile karıştırırsam daha iyi olacak. Fakat "no dig gardening" kavramını da çok beğendim. Olasılıkla yatakların bir kısmında gerçekleştireceğim son kazma işlemi bu olacak. Böylece "no dig" kavramını test etme şansım olacak.

Son bir yıldır organik malç uygulamasının inanılmaz faydasını görüyorum. Yatakları mutlaka doğal malç örtüsüyle (kompost/kuru yaprak/kuru ot/saman) kaplayacağım. Dolgu toprağı organic materyalce zengin olup su tutabilecek. Sulama ihtiyacını azaltacak başka neler yapılabilir? (Bahçemin olduğu bölgenin yıllık yağış ortalaması 600-700mm, Temmuz-Ağustos ayları oldukça kurak geçiyor)

dongyul
19-09-2018, 11:41
Bahçem güney Marmarada. Ben ve benden daha güneyde yeri olan herkes için yaz kuraklığı önemli bir sorun. Sulama imkanım olsa da su tüketimini minimuma indirmek istiyorum. Sayın Meyvelitepe ve sayın Taşlıbahçe'nin yazdıkları mesajlarda zaman zaman su ihtiyacı konusuna değindiklerini gördüm ancak bilenlerden biraz daha bilgi rica edeceğim.

"Raised beds" yani yükseltilmiş sebze yatakları aslında bir anlamda saksıda bitki yetiştirmek gibi birşey (dibi olmayan saksı diyelim). Sadece yatağın içine konan toprağın geçirgen olması sebebiyle değil, yatağı çevreleyen malzemeden suyun buharlaşarak kaybolması da su ihtiyacını artıracaktır. Tıpkı saksı topraklarının hızlı kuruması gibi. Ben doğrudan bahçe yüzeyine ekim yaptığımda organik malç malzemleriyle buharlaşmayı yeterli oranda azaltabiliyorum. Yükseltilmiş yataklarda artık yan yüzeylerden gerçekleşecek su kaybını da bir şekilde engellemek gerekecek.

Çözüm ne olabilir? Yatak duvarlarının iç yüzeyini geçirgen olmayan plastik malzemeyle kaplamak istemiyorum. (daha doğrusu plastik kullanmak istemiyorum, doğal malzemeler olabilir) Yatak duvarlarının yüksekliğini az tutsam bu sefer de yükseltme işleminin avantajlarını kaybetmeye başlayacağım. Bu yıl bir deneme yapmak istiyorum. 2x1m boyutlarında, yüksekliği 17cm olan, herhangi bir işlemden geçirilmemiş tahta bloklar aldım. Bunlarla yataklar yapacağım. Bu yatakları verimli bahçe toprağı üzerine kuracağım için köklenmede sıkıntı olmayacaktır. Belki yatakların altındaki toprağı da 10-15cm kadar kazıp dolgu malzemesi ile karıştırırsam daha iyi olacak. Fakat "no dig gardening" kavramını da çok beğendim. Olasılıkla yatakların bir kısmında gerçekleştireceğim son kazma işlemi bu olacak. Böylece "no dig" kavramını test etme şansım olacak.

Son bir yıldır organik malç uygulamasının inanılmaz faydasını görüyorum. Yatakları mutlaka doğal malç örtüsüyle (kompost/kuru yaprak/kuru ot/saman) kaplayacağım. Dolgu toprağı organic materyalce zengin olup su tutabilecek. Sulama ihtiyacını azaltacak başka neler yapılabilir? (Bahçemin olduğu bölgenin yıllık yağış ortalaması 600-700mm, Temmuz-Ağustos ayları oldukça kurak geçiyor)

Merhaba yazınızı okudum gerçekten güzel noktalara değinmişsiniz ancak bir yerlerde yanlış algı olmuş diye düşünüyorum sebze yatağı yapmak sadece yükseltmek anlamına gelmiyor sebze yatağı besince zengin toprak parçası oluşturmak. Benim fikrim toprağı yükseltmeden direk toprak yüzeyinden aşağıda sebze yatağı kazarak bir derinlik oluşturmak bu derinlik benim bahçemde 40 50 cm civarında ve bu derinliğe besin artıklarını gömerek sebze yatağı oluşturmuş oluyorum bu sayede yükseltmeden normal seviyede sebze yatağım olmuş oluyor. Denemek istiyorsanız bu şekilde yapabilirsiniz gömdüğünüz artıklar kompost evsel atıklar odun çalı çırpı neyse suyu yeterince tutuyor yüksek sebze yatağı olmadı için su buharlaşıp gitmiyor içeride kalıyor helede yağmur yağarsa su rezerviniz daime toprak altında suyu emmiş sünger gibi kalıyor. bu sene ben bahçemde böyle yaparak yağmurlarda güzel yağdı aslında maksimum koca yaz 4 ya da 5 defa suladım. bunlarda genelde bitkiyi ekerken dikerken ya da ürün olgunlaşmaya dönerken oldu. Mutlaka bu şekilde öneririm ayrıca eğer doğal malzeme kullanmak isterseniz sebze yataklarının etrafını çevrelemek için kerpiç kullanabilirsiniz ya da pişmiş ateş tuğlası suyu gayet iyi tutacaktır. Ayrıca meyveli tepenin bahçesini ziyaret ettiğimde kendisi de birket kullanmış ve gayet memnun ve başarılı bir yöntem bu şekilde de yapabilirsiniz.

CornusMas
19-09-2018, 21:56
Teşekkür ederim sayın dongyul. Aslında çocukluğumdan bu yana her türlü sebze yatağını gördüm ve çalıştım. Yüzeyden daha derinde, yüzeyle eş yükseklikte ya da toprak yığarak yüzeyin yükseltimesi şeklinde. Hatta şu an meyvelerini tükettiğimiz domatesler yerden yaklaşık 10cm kadar daha alçak olan yataklardalar.

Yükseltilmiş yataklar iki nedenle ilgimi çekiyor: 1-(Bence) güzel görünüyorlar 2-Yatak üzerinde çalışmak kolay. Örneğin toprağı sıkıştırmamak (compaction) için üzerine basmamak ya da elle bastırmamak istiyoruz ya, yükseltilmiş yataklarda bu daha kolay. Ayrıca yüzeyden daha alçak yatakların kenarına basarsanız yatak duvarı içeriği doğru çökebiliyor. Tabi bunun da çözümü bulunur.

Yüzeyden alçak yataklarda kışın su birikmesi tehlikesi var. Özellikle toprak bir parça killi ve geçirgenliği az ise? Yükseltilmiş yataklardaki sorunun tam tersi yani. Yazın hızlı kurumanın tersine kışın çok ıslak olması durumu. Benim şu anki bahçemde yüzeyden alçak olan yataklar yaz sebzeleri için. Kışın üretim yapacağım yataklar toprak bir miktar üst üste yığılıp yükseltilerek oluşturulmuş yataklar olacak.

Kerpiç fikriniz oldukça ilginç geldi, deneyebilirim. Fakat ateş tuğlası konusunda emin değilim. Sulama için "Olla irrigation technique" adında bir yöntem var. Pişirilmiş topraktan yapılmış ve dış yüzeyi sırlanmamış (non-glazed) kaplara su doldurup bitkinin köklerine yakın bir yere gömmek şeklindeki bu tekniğin dayandığı ana düşünce pişirilmiş toprak yüzeyden suyun yavaş yavaş dışarıya sızması ve bitki tarafından kullanılması. Pişmiş ateş tuğlaları da bu şekilde suyu kaybedebilirler mi acaba? Aslına bakarsanız kerpiç, ateş tuğlası ya da ağaç tüm organik yapılarla kurulan yatak duvarlarında su kaybı olur gibi geliyor.

Yine de önerdiğiniz yüzeyden alçak yatak şeklinin su kaybını engelleme açısından en doğru yöntem olduğunda hemfikirim. Sizin öneriniz ve benim yükseltilmiş yatak hevesimi birleştirmek en iyisi olacak. Daha önce yazdığım gibi 15-17cm kadar yükseklikte tahta duvarlar yapıp yatağın asıl kısmını yüzeyin altına doğru 20cm kadar kazacağım, sonra da tüm yatağı (30-35cm derinlik elde edilecek) uygun karışım ile dolduracağım. Yatağın yüzeyindeki 8-10cm'lik kısmı zaten malç malzemesiyle kaplayacağım. Bu yüzden yan yüzeylerdeki buharlaşma alanı bir hayli az olup, buharlaşma kabul edilebilir düzeyde olacaktır.

its_just_a_ride
20-09-2018, 00:24

Merhaba,

Yanal yüzeylerden oluşabilecek su kaybından neden endişe ediyorsunuz ? Sulamayı düzenli yapamayacak mısınız ? Tereddüt ettiğiniz alanlar yaklaşık 1,02 metrekare iken, güzel bir malçla nemini muhafaza edeceğiniz toprak yüzey alanı 2 metrekare. Bana elimine edilebilir gibi geldi.

Ruberto
20-09-2018, 13:58
Sn. Meyvelitepe adalardaki toprak karışımlarını halen 60. mesajdaki gibi mi yapıtorsunuz. Hobi bahçeciliğini yeni öğrenmeye çalışıyorum. Ailemde ve çevremde sebze yetiştirme üzerine kimse bilgi sahibi değil. Burada yazılanları okudukça hevesim daha da çok artıyor. Size ve diğer bilgilerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkürler.

CornusMas
21-09-2018, 06:59
Merhaba,

Yanal yüzeylerden oluşabilecek su kaybından neden endişe ediyorsunuz ? Sulamayı düzenli yapamayacak mısınız ? Tereddüt ettiğiniz alanlar yaklaşık 1,02 metrekare iken, güzel bir malçla nemini muhafaza edeceğiniz toprak yüzey alanı 2 metrekare. Bana elimine edilebilir gibi geldi.

Sayın it_just_a_ride, amacım hoşuma giden ve işimi gören bir bahçe yapmak ancak bunu yaparken bulunduğum bölgeye (iklim, toprak yapısı gibi) en uygun özelliklerde olmasını sağlamak. Akdeniz ikliminin belirgin özelliği sıcak ve kurak yaz ayları. Küresel ısınma ile kurak ve sıcak dönemin artacağı da hepimizin malumu. Bu nedenle su kaybını ne kadar azaltabilirsem bölgedeki su rezervleri üzerinde oluşturduğum baskı o miktarda azalacak, ben de rahat edeceğim. Hoşuma gidiyor ve güzel görünüyor diye yükseltilmiş yataklar yapıp su tüketimimi artırmak istemiyorum. Ama yükseltilmiş yataklar yapmayı da istiyorum doğrusu :)

Her zaman bahçemin olduğu yerde bulunamasam da bir adet RaspberryPi, birkaç sensör, kontrol bileşeni ve internet bağlantısıyla yapamayacağınız şey yok. Bahçemi toprak nemi azaldığında ya da bir zaman çizelgesine göre otomatik olarak sulayabildiğim gibi uzaktan kontrolle de sulayabiliyorum. Fakat sorunum düzenli sulayamamak değil, su ihtiyacı.

Bu nedenle bir süredir farklı sulama teknikleri, malç uygulamaları, toprak yapısının iyileştirilmesi, farklı ekim teknikleri, xeriscaping, no dig/no tilling gardening, yağmur suyu hasatı gibi konuları araştırıyorum. Sizler gibi agaclar.net sitesinin değerli üyelerinden ne öğrenebilirsem benim için büyük kar. Israrım bu yüzden. Türkiye için yakın ve uzun dönem iklim değişim senaryolarında hiç iç açıcı şeyler yok çünkü. Çanakkale'nin güney ucundan Kars'ın güney ucuna çekeceğiniz çizginin altında (güneyinde) kalan yerler için durum daha da kötü ki zaten hepimiz iklimdeki değişimi hissetmeye başladık.

MeyveliTepe
21-09-2018, 10:41
Sn. Meyvelitepe adalardaki toprak karışımlarını halen 60. mesajdaki gibi mi yapıtorsunuz. Hobi bahçeciliğini yeni öğrenmeye çalışıyorum. Ailemde ve çevremde sebze yetiştirme üzerine kimse bilgi sahibi değil. Burada yazılanları okudukça hevesim daha da çok artıyor. Size ve diğer bilgilerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkürler.

Toprak karışımını daha basit hazırlıyorum. Bahçe toprağı, coco-peat veya o sırada varsa bol kompost, fermente edilmiş veya yanmış keçi veya büyükbaş gübresi yeterli oluyor. Ayrıca başka bir malzeme ilave etmiyorum. Ancak artık sıfırdan yeni malzeme hazırlamak yerine adalarda zaten bulunan malzemeye ilave yaptığımı da belirtmeliyim.

Adaları mutlaka yükseltilmiş yastıklarla yapıyorum. Yükseltilmiş yastıklar diğer bir çok avantajının yanısıra sebze köklerinin yeterli oksijen almasında doğrudan etkili oluyorlar. Bu yüzden kökler çok güzel gelişiyor, dolayısıyla da bitki çok iyi gelişiyor, verimi de ona göre oluyor.

Ruberto
21-09-2018, 10:59
Toprak karışımını daha basit hazırlıyorum. Bahçe toprağı, coco-peat veya o sırada varsa bol kompost, fermente edilmiş veya yanmış keçi veya büyükbaş gübresi yeterli oluyor. Ayrıca başka bir malzeme ilave etmiyorum. Ancak artık sıfırdan yeni malzeme hazırlamak yerine adalarda zaten bulunan malzemeye ilave yaptığımı da belirtmeliyim.

Adaları mutlaka yükseltilmiş yastıklarla yapıyorum. Yükseltilmiş yastıklar diğer bir çok avantajının yanısıra sebze köklerinin yeterli oksijen almasında doğrudan etkili oluyorlar. Bu yüzden kökler çok güzel gelişiyor, dolayısıyla da bitki çok iyi gelişiyor, verimi de ona göre oluyor.
Teşekkür ederim.

its_just_a_ride
21-09-2018, 13:39
Sayın it_just_a_ride, amacım hoşuma giden ve işimi gören bir bahçe yapmak ancak bunu yaparken bulunduğum bölgeye (iklim, toprak yapısı gibi) en uygun özelliklerde olmasını sağlamak. Akdeniz ikliminin belirgin özelliği sıcak ve kurak yaz ayları. Küresel ısınma ile kurak ve sıcak dönemin artacağı da hepimizin malumu. Bu nedenle su kaybını ne kadar azaltabilirsem bölgedeki su rezervleri üzerinde oluşturduğum baskı o miktarda azalacak, ben de rahat edeceğim. Hoşuma gidiyor ve güzel görünüyor diye yükseltilmiş yataklar yapıp su tüketimimi artırmak istemiyorum. Ama yükseltilmiş yataklar yapmayı da istiyorum doğrusu :)

Her zaman bahçemin olduğu yerde bulunamasam da bir adet RaspberryPi, birkaç sensör, kontrol bileşeni ve internet bağlantısıyla yapamayacağınız şey yok. Bahçemi toprak nemi azaldığında ya da bir zaman çizelgesine göre otomatik olarak sulayabildiğim gibi uzaktan kontrolle de sulayabiliyorum. Fakat sorunum düzenli sulayamamak değil, su ihtiyacı.

Bu nedenle bir süredir farklı sulama teknikleri, malç uygulamaları, toprak yapısının iyileştirilmesi, farklı ekim teknikleri, xeriscaping, no dig/no tilling gardening, yağmur suyu hasatı gibi konuları araştırıyorum. Sizler gibi agaclar.net sitesinin değerli üyelerinden ne öğrenebilirsem benim için büyük kar. Israrım bu yüzden. Türkiye için yakın ve uzun dönem iklim değişim senaryolarında hiç iç açıcı şeyler yok çünkü. Çanakkale'nin güney ucundan Kars'ın güney ucuna çekeceğiniz çizginin altında (güneyinde) kalan yerler için durum daha da kötü ki zaten hepimiz iklimdeki değişimi hissetmeye başladık.

Endişenizi kesinlikle anlıyorum. Kaldı ki kuraklık hepimizin problemi. Bu durumda ahşap malzemeye kıyasla geçirimi düşük kompozit malzemelere yönelebilirsiniz. Bütçenize uyarsa amazon.com'da çok güzel yükseltilmiş yatak materyalleri var. Almasanız bile kesinlikle fikir verir. Belki de kendiniz kestirirsiniz.

Kolay gelsin.

obabilgesi
04-03-2019, 19:56
Merhabalar;
Bu sene ev tüketimi için sebze bahçesi yapmaya karar verdim. Bahçede domates, biber, patlıcan, kabak, ıspanak, mısır vs gibi sebzeler yetiştireceğim. Bu arada kardeş bitkiler prensibinde ve fesleğen, kadife çiçekleri ile zenginleşen bir düzen sağlamayı düşünüyorum. İhtiyaç oldukça kullanacağım preparatlar ise organik olacak.
Ben İstanbul'da ikamet etmekteyim, bahçem ise Balıkesir Gönen'de. Ekmiş olduğum ağaçların bakımı, sulanması ve bahçe kontrolü için 13-15 günde 1 düzenli gitmekteyim.
Sizlere şöyle bir sorum olacaktı...
Bahsettiğim sebzelerden oluşan bir bahçe hazırlasam ve otomatik saatli sulama sistemi kursam (2 lt damlatıcılar ile haftada 2 defa, 2'şer saat) bu şekilde verim beklemek ütopik bir durum mu olur? Tabi 10 günde bir bahçeye gideceğim, mümkünse hasat yapacağım. Veya sulama gün sayısı, saatte vereceğim litre ölçüsü önerilerinize göre şekillenebilir.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...

MeyveliTepe
04-03-2019, 21:03
Merhabalar;
Bu sene ev tüketimi için sebze bahçesi yapmaya karar verdim. Bahçede domates, biber, patlıcan, kabak, ıspanak, mısır vs gibi sebzeler yetiştireceğim. Bu arada kardeş bitkiler prensibinde ve fesleğen, kadife çiçekleri ile zenginleşen bir düzen sağlamayı düşünüyorum. İhtiyaç oldukça kullanacağım preparatlar ise organik olacak.
Ben İstanbul'da ikamet etmekteyim, bahçem ise Balıkesir Gönen'de. Ekmiş olduğum ağaçların bakımı, sulanması ve bahçe kontrolü için 13-15 günde 1 düzenli gitmekteyim.
Sizlere şöyle bir sorum olacaktı...
Bahsettiğim sebzelerden oluşan bir bahçe hazırlasam ve otomatik saatli sulama sistemi kursam (2 lt damlatıcılar ile haftada 2 defa, 2'şer saat) bu şekilde verim beklemek ütopik bir durum mu olur? Tabi 10 günde bir bahçeye gideceğim, mümkünse hasat yapacağım. Veya sulama gün sayısı, saatte vereceğim litre ölçüsü önerilerinize göre şekillenebilir.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...

Biraz sıkıntılı.
Doğru gitmeyen bir şeyi ancak bir sonraki gidişinizde anlayabileceksiniz, ki iş işten geçmiş olabilir.

Günlük yapılması gereken bakımları da yapamayacaksınız.

obabilgesi
04-03-2019, 22:20
Cevabınız için teşekkür ederim, ama heyecanımı anladığınızı umuyorum. Hani derler ya kurda, kuşa, aşa... Aş kısmını çoookkk altlarda tutup, şansımı denemek istiyorum. Ufaktan kıskançlıklarım oluyor, belki bir nebze rahatlarım☺️

MeyveliTepe
04-03-2019, 22:59
Cevabınız için teşekkür ederim, ama heyecanımı anladığınızı umuyorum. Hani derler ya kurda, kuşa, aşa... Aş kısmını çoookkk altlarda tutup, şansımı denemek istiyorum. Ufaktan kıskançlıklarım oluyor, belki bir nebze rahatlarım☺️

Deneyin tabii. Oralardan göz kulak olacak biri de olursa daha iyi.

obabilgesi
05-03-2019, 10:49
Tabi, rica edeceğim birisini bulacağımı umuyorum. Takdir edersiniz bu tür yerlerde yevmiyeli adam bulmak çok zor, yevmiyesiz ise ne kadar ricada bulunabileceğim bilmiyorum. O yüzden ben planımı kışa göre yapıyorum, bahar gelirse bahtıma :)
Peki sayın Meyvelitepe;
Tecrübelerinize istinaden son bir sorum olacaktı. Ortalama bir değer almak istersem, her bitkiye haftalık 8 lt su (4ltx2 defa) gibi bir program uygulasam yorumunuz ne olur?Elimle kontrol ettiğimde toprak ne çok kumlu, ne de çok killi. Birkaç köylüden de sebze için çok ideal toprak yapısı olduğunu duymuştum.
Son bir dipnot ile;
1)Sebze ekeceğim alana biohumus kompost, hayvan gübresi ve leonardit karıştırılacak
2)Siyah jüt taban örtüsü ile yabani ot mücadelesi yapılacak.
3)Fidelerde mutlaka ema ve hümik asit kullanılacak.
4)Kadifeler, fesleğenler eşliğinde, kardeş bitkiler prensibinde bir düzen sağlanacak.
5)Neemzal, delfin, kükürt ve bira ise zararlılarla mücadelede etkin silahlarım olacak :)

güllüsinem
14-03-2019, 10:00
merhaba,
değerli üyeler yükseltilmiş sebze bahçesi yaparken fiyat avantajından dolayı 13,5 luk tuğla (kiremit) kullanmayı düşünüyorum (19x19x13,5). Sizce bu malzeme yükseltilmiş bahçe için uygun olur mu, yoksa bütçemi aşarak bims blok tuğlaya mı yönelmeliyim?http://aslantugla.com.tr/Dosyalar/Urun/Resim/1352.jpg

selim_50
14-03-2019, 10:43
sayın güllüsinem; tuğla fiyat olarak ilk aşamada cazip gelebilir ama 20x40x15 lik briket (bims tuğla dediğiniz) ebatlarından dolayı toplamda daha hesaplı gelecektir, ayrıca briket'in dayanımı tuğlaya göre daha uzun ömürlüdür.

SmuraY
17-03-2019, 17:03
Ben bahçem için aşağıdaki üründen 2 tane aldım 1 metre kare ölçüde köşebentleri ve birleştirme pimleri üzerinde geliyor kurulum 2 dakika bence fiyat performans süper. 100 tl üzeri kargo bedava değerlendirmenizi tavsiye ederim.

https://www.bauhaus.com.tr/gardol-ahsap-peyzaj-kasasi

chelik26
17-03-2019, 19:24
Her yıl aynı yere aynı sebze ve bitkileri ekiyormusunuz?
Ekiyorsanız verim düşüklüğü oluyor mu?

oguzsolmaz
02-04-2019, 17:03
Harika olmuş.

obabilgesi
27-05-2019, 20:14
Merhabalar;
Bahçede ciddi yer kaldığı için 15 haziran öncesi ikinci tur fide dikmeyi düşünüyorum. Marmara bölgesi için fidelerin açık araziye dikiminde son tarih ne olabilir(domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz)? Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim...

çiçeğim
13-03-2020, 19:39
Merhabalar baştan sona bütün yazdıklarınızı okumaya başladım:)emeğinize sağlık.Ormandan toplayacağımız çürüntüler hastalıklara neden olur mu acaba?mantar gibi...

çiçeğim
13-03-2020, 19:51
Bence ayını şey değil. Perlit veya klio kullanabilirsiniz ama bunlar toprak harcının yarısını oluşturamazlar. Coco-peat alternatifi orman tabanından alacağınız yaprak çürüntüleri, kendi yaptığınız kompost gibi malzemeler olabilir. Etraftaki ormanlık alanları keşfe çıkın. Özellikle kestane ağaçlarının bulunduğu yerlerde çukurluklarda birikmiş, yıllardır bekleyen çok güzel malzeme bulabilirsiniz.

Öte yandan, bir torba perlit kaç paradır bilmiyorum ama iki kalıp coco-peat ile bir torba perlitin hacmi aşağı yukarı aynıdır.

Yarın kesinlikle bir ormana gitmek istiyorum ama size bir mesaj yazdım yazdığınıza ekleyemediğim için son sayfa da kaldı sorum:(o yüzden tekrar sormak istiyorum acaba bahçeme hastalık veya zararlı canlı getirir miyim??cevaplarsanız çok mutlu olurum teşekkürler 🙏

MeyveliTepe
13-03-2020, 21:23
Yarın kesinlikle bir ormana gitmek istiyorum ama size bir mesaj yazdım yazdığınıza ekleyemediğim için son sayfa da kaldı sorum:(o yüzden tekrar sormak istiyorum acaba bahçeme hastalık veya zararlı canlı getirir miyim??cevaplarsanız çok mutlu olurum teşekkürler 🙏

Orman dibi sağlıklıdır. Hastalık geleceğini sanmam. Belki böcek yumurtası gelir ama onların da sebzelerinize bir zararı olmaz.

naturedesign
18-03-2020, 22:44
Sebze bahçesinde boş alanlara : odun külü, ezilmiş yumurta kabukları , çay demi , kafelerden alınabilen kahve telvesi, perlit , saman , muz kabuğu - sebze kabukları vb. toprağa karıştırmak fayda sağlar.

Arı popülasyonu için, bir köşeye su kabı koyarak arıların su ihtiyacı da giderilmeli.

çiçeğim
29-03-2020, 14:25
Sebze bahçesinde boş alanlara : odun külü, ezilmiş yumurta kabukları , çay demi , kafelerden alınabilen kahve telvesi, perlit , saman , muz kabuğu - sebze kabukları vb. toprağa karıştırmak fayda sağlar.

Arı popülasyonu için, bir köşeye su kabı koyarak arıların su ihtiyacı da giderilmeli.

peki bu söylediklerinizi toprağa gelişi güzel mi serpmeliyiz?yoksa belli ölçülere sadık mı kalmalıyız?

naturedesign
29-03-2020, 15:24
peki bu söylediklerinizi toprağa gelişi güzel mi serpmeliyiz?yoksa belli ölçülere sadık mı kalmalıyız?

Bu bir alışkanlık olmalı, toprağı rutin olarak organik maddelerle beslemek amaçlı. Doğada var olan hiçbirşeyin çöp olmadığı mantığıyla. Belli ölçü yok, önemli olan toprağa katkı yapmak. Örneğin ; o gün evden çıkan sebze-meyva kabuklarını çöpe atmak yerine , el çapasıyla bir köşede ufak çukur açıp toprağa gömersek bu bile toprağa faydadır. (doğada plastik dışında hiçbirşey çöp değildir )

çiçeğim
29-03-2020, 16:42
Bu bir alışkanlık olmalı, toprağı rutin olarak organik maddelerle beslemek amaçlı. Doğada var olan hiçbirşeyin çöp olmadığı mantığıyla. Belli ölçü yok, önemli olan toprağa katkı yapmak. Örneğin ; o gün evden çıkan sebze-meyva kabuklarını çöpe atmak yerine , el çapasıyla bir köşede ufak çukur açıp toprağa gömersek bu bile toprağa faydadır. (doğada plastik dışında hiçbirşey çöp değildir )

çok uzun bir yol katetmem gerekiyor ama bu sezon kaçmadan bunu nasıl yapacağım? sürekli okuyarak deneyim kazanmaya çalışıyorum.Adalara dolduracağımız toprak karışımı ile ilgili o kadar çok şey yazıyor ki hepsinin bir arada olduğu bir satıcı bulmak,satıcının güvenli olduğuna emin olmak,toprağı sadece bir seradan alacağımız toprak ve gübreyle karıştırmaktan ne derece verim alırız bunu bilememek.yapacağımız adalara hangi sebzeleri yan yana dikebileceğiz bunları öğrenmek...
Başlayabilmek her halde en önemli adım olacak.Tek temennimiz içinde bulunduğumuz korona hastalığı sürecini hayırlısıyla en kısa zamanda atlatabilmek.

zafertopcu
08-04-2020, 15:57
İyi günler. Çok güzel bir konu tüm katkı sunanlara sonsuz teşekkürler. Benim sormak istediğim ana materyal için 10*60*25 ölçülerinde ytong kullanılamaz mi ? Ortalama fiyat 4.5 TL deniyor.

Mi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

selim_50
09-04-2020, 07:30
ytong güzel bir malzeme ama maliyet biraz yüksek çıkabilir.

zafertopcu
09-04-2020, 12:38
Teşekkür ederim Selim bey.

Bugün briket araştırma imkanım oldu 40 cm lik olanını bulabildim onada 3 tl para istiyorlar ytong ile aşağı yukarı aynı paraya geliyor sanırım tercihimi ytongtan yana kullanacağım daha hafif bir malzeme olduğu için nakliyatı arabam ile yapacağım için daha cazip geliyor.

Tek aklıma takılan Sayın Meyvelitepenin paylaşımlarında bu tür briket kullanılarak briketlerin içine destek konularak bir tür çardak gibi sistemin oluşturulması.

ytong güzel bir malzeme ama maliyet biraz yüksek çıkabilir.

MeyveliTepe
09-04-2020, 14:25
Teşekkür ederim Selim bey.

Bugün briket araştırma imkanım oldu 40 cm lik olanını bulabildim onada 3 tl para istiyorlar ytong ile aşağı yukarı aynı paraya geliyor sanırım tercihimi ytongtan yana kullanacağım daha hafif bir malzeme olduğu için nakliyatı arabam ile yapacağım için daha cazip geliyor.

Tek aklıma takılan Sayın Meyvelitepenin paylaşımlarında bu tür briket kullanılarak briketlerin içine destek konularak bir tür çardak gibi sistemin oluşturulması.

Ytong hafif bir malzeme ama bir dezavantajı var. Briketin de fazladan bir avantajı var.

Malzeme hafif olduğunda, dıştan desteklenmezse toprak basıncıyla kolayca devrilebilir.

Briketin ekstra avantajı, delikli kısımlar yukarı bakacak şekilde yerleştirildiğinde, askı çıtalarının ayaklarının bu deliklere yerleştirilmesi işe epey bir pratiklik sağlıyor.

Hellmarch
11-04-2020, 16:04

Merhaba,

Coco-peat' i toptan aldığınız bir yer var mı? Varsa ismini verebilir misiniz?

MeyveliTepe
11-04-2020, 17:50
Merhaba,

Coco-peat' i toptan aldığınız bir yer var mı? Varsa ismini verebilir misiniz?

Altınova Tavşanlı ışıklardan deniz tarafına dönüldüğünde (İstanbul Lines'a giden yol) hemen solda.

zafertopcu
13-04-2020, 13:07
Sayın Meyvelitepe tavsiyenize uyarak 100 adet briket aldım.

Haftasonu güzelce yerleştirerek 1,20* 3,60 ölçülerinde 4 adet ada oluşturmak istiyorum fakat aklıma takılan kardeş bitkiler sistemiyle domates, biber, patlıcan, fasulye gibi ürünlerin arasında kaçar cm aralık olmalı ?

Bahçem güneye bakan bir yamaçta olduğu için domastes ve fasulye gibi büyüyen bitkileri güneşi kesmeyecek şekilde adaların üst kısımlarına mı ekmeliyim kısaca bilgi verirseniz çok sevinirim.

Ytong hafif bir malzeme ama bir dezavantajı var. Briketin de fazladan bir avantajı var.

Malzeme hafif olduğunda, dıştan desteklenmezse toprak basıncıyla kolayca devrilebilir.

Briketin ekstra avantajı, delikli kısımlar yukarı bakacak şekilde yerleştirildiğinde, askı çıtalarının ayaklarının bu deliklere yerleştirilmesi işe epey bir pratiklik sağlıyor.

fagu03
20-04-2020, 00:01
Buda yeni adamız. Prens adaları gibi çoğalacak.

domata
21-04-2020, 09:27
Buda yeni adamız. Prens adaları gibi çoğalacak.
Sanırım fotoğraf yüklemesinde hata olmuş, adanızın fotoğrafını göremiyorum.

zafertopcu
23-04-2020, 20:51
Acemi işi oldu sizinkiler yanında ama burada yazılanları okuyunca kendimi tutamadım işe koyuldum. Sadece Em konusunda karar veremedim. Aldığım ürünün ağzı açık olmasada kapak delinmiş kötü bir kokusuda yok. Bu ürünü ne zaman kullanmalıyım ne dersiniz ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200423/0e20b368939fcf96608e0fc23cada3c1.jpg

selimiyeden
29-04-2020, 18:26
Merhaba arkadaşlar,
Siteye sizlerden yardım istemek için üye oldum.
İlk kez kendi bahçemi yapacağım, önümüzdeki hafta ekim yapacağım.
Toprak geçen seneden gübreli, bel 1 hafta önce yapıldı.
Ama fideleri hangi sırayla ekeceğimi bilmiyorum. Araştırdıkça da kafam karıştı.
Aslında çok da çeşidim yok.
Hepsinden 5'er fide dikeceğim: Domates, salatalık, kıl biber, bamya, taze fasulye, çilek, roka, dere otu, semiz, yeşil soğan.

Bana dikim sırası önerirseniz memnun olurum. Teşekkürler.

Gaiagarden
30-04-2020, 09:03
Merhaba ;
Ben yeni üye oldum. Hobi amaçlı bir sebze yetiştiricisi olmaya niyet ettim. Hepiniz harika bahçeler yapmışsınız. Bayıldım...
Yüksek bahçemi yaptırdım. Forumda yazmış olduğunuz toprak ve yardımcı malzemeleri aldım. Komşu yardımcılar çiçek ve bitkileri de aldım. Sizlerden iki konuda yardımınızı rica ediyorum;
1. Tüm o toprak ve yardımcı malzemeleri karıştırarak mı yoksa katman katman mı üst üste koyacağım yüksek bahçeme?
2. Komşu yardımcıları(kozmos gibi çiçeklerden bahsediyorum) sebzelerin içine mi ekliycem? sebzelerin yanına mı ? yoksa bahçe alanları içinde olması yeterli mi?

şimdiden çok teşekkür ediyorum sevgili dostlar...

Gaia

evandevan5
30-04-2020, 09:22
Acemi işi oldu sizinkiler yanında ama burada yazılanları okuyunca kendimi tutamadım işe koyuldum. Sadece Em konusunda karar veremedim. Aldığım ürünün ağzı açık olmasada kapak delinmiş kötü bir kokusuda yok. Bu ürünü ne zaman kullanmalıyım ne dersiniz ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200423/0e20b368939fcf96608e0fc23cada3c1.jpg

elinize sağlık güzel olmuş bahçeniz.

zafertopcu
01-05-2020, 17:01
elinize sağlık güzel olmuş bahçeniz.Teşekkür ederim sayın evandevan5. Elimizden bu kadar geldi ustaların yanında [emoji4]

meeteine
14-05-2020, 18:41
Sayın Meyvelitepe, dört gece uykusuz kaldım forumu baştan sona okumak ve blogunuzda gezinmek için. Yıllardır üyeyim agaclar.net'e, bu bölüm hiç dikkatimi çekmemişti.
Bu sene 10m2+3m2 küçük bir bahçem oldu ve nihayet balkondan bahçeye taşınmaya başladım.
10m2 olana ekim yaptım fidelerim büyümeye başlıyorlar. 3m2 içinse yükseltilmiş yatak hazırlayıp bu sonbahar ilk denememi yapacağım.
Forumdan çok yararlandım, bir hazine gibi. Katkı koyan herkese teşekkürler.
Sayın Meyvelitepe (hala) bir sorum var benim. Bahçenizdeki zararlılarla nasıl mücadele ediyorsunuz? Salyangoz, sümüklüböcek, karınca, beyaz sinek ve ne yazık ki tuta var.
Arap sabunu+alkol karışımını denedim, neemazal denedim, gülleci bulamacı denedim ama hiç birisi hiç birisine çare olmadı. Özellikle yükseltilmiş yataklarda (hele 40metrelik olanda) bunlarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

MeyveliTepe
14-05-2020, 19:54
Sayın Meyvelitepe, dört gece uykusuz kaldım forumu baştan sona okumak ve blogunuzda gezinmek için. Yıllardır üyeyim agaclar.net'e, bu bölüm hiç dikkatimi çekmemişti.
Bu sene 10m2+3m2 küçük bir bahçem oldu ve nihayet balkondan bahçeye taşınmaya başladım.
10m2 olana ekim yaptım fidelerim büyümeye başlıyorlar. 3m2 içinse yükseltilmiş yatak hazırlayıp bu sonbahar ilk denememi yapacağım.
Forumdan çok yararlandım, bir hazine gibi. Katkı koyan herkese teşekkürler.
Sayın Meyvelitepe (hala) bir sorum var benim. Bahçenizdeki zararlılarla nasıl mücadele ediyorsunuz? Salyangoz, sümüklüböcek, karınca, beyaz sinek ve ne yazık ki tuta var.
Arap sabunu+alkol karışımını denedim, neemazal denedim, gülleci bulamacı denedim ama hiç birisi hiç birisine çare olmadı. Özellikle yükseltilmiş yataklarda (hele 40metrelik olanda) bunlarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Pek bir şey yaptığımız söylenemez. Tırtıllara karşı (tuta dahil) Bacillus Thrungiensis içerikli biyolojik ilaç kullanıyoruz ama o da görürsek, sadece görülen yere. Kaolin kullanabilirsiniz, kısmen de olsa işe yarar. Bizim arazide zararlıların zarar eşiği geçilmiyor pek, başka bir çok yararlı böcek ve küçük kuşlar da var, onlar hallediyor.

meeteine
17-05-2020, 22:51
Rebound BIOINSECTICIDE WP ya da benzeri bir ilacı online bulamadım. Mağduriyet bölgesinde karantina günlerinde satın alabileceğim bir yer de yok. Bu yüzden kaolinde karar kıldım.
Sayın Meyvelitepe, sizin yazılarınızın birinde Kaolin satıcılarının işlemden geçirilmemiş kaolin sattıklarını (insan sağlığına zararlı olabilecek) okumuştum. Düzgün kaolin satın alabileceğim (online) bir site tavsiyesinde bulunur musunuz?

MeyveliTepe
17-05-2020, 23:13
Rebound BIOINSECTICIDE WP ya da benzeri bir ilacı online bulamadım. Mağduriyet bölgesinde karantina günlerinde satın alabileceğim bir yer de yok. Bu yüzden kaolinde karar kıldım.
Sayın Meyvelitepe, sizin yazılarınızın birinde Kaolin satıcılarının işlemden geçirilmemiş kaolin sattıklarını (insan sağlığına zararlı olabilecek) okumuştum. Düzgün kaolin satın alabileceğim (online) bir site tavsiyesinde bulunur musunuz?

Kaokil var, spekleri doğru özellikte ve uygun fiyatlı. Sun Guard doğru özelliklerde ama fiyatı yüksek olabilir. Bir de orijinal malzeme Surround var. Bu sene satan var mı bilmiyorum, çok el değiştirdi. Doğru özelliklerde bir ürün daha çıkacak diye duydum ama galiba daha çıkmadı.

domata
27-05-2020, 12:02
1 ay kadar önce anneannemin küçük bahçesinde atıl durumdaki kiremitler ile sebze bahçesi yapmayı denedim. Zaman ve enerji olarak çok zorlasa da malzemeyi kullanmış oldum.
Hem bahçenin çok su tutması hem de anneannemin yaşlı olması nedeniyle biraz yüksek yapmayı denedim. Sebzeler şimdilik iyi durumda. Her aşamasa faydalandığım Sn. MeyveliTepe’ye ve diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim.[emoji3526]

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/f1169ff41a990e87c26ced9743728278.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200528/5c7ca38af7743c749faf5caa8613247d.jpg

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

latif37
30-05-2020, 11:38
Değerli forum üyeleri,
Sizlerden ilham alarak bahçemize yükseltilmiş sebze yatağı yapmaya karar verdim. Forumu baştan sona okudum, notlarımı aldım. Yığma tuğladan ortalama 130x300 cm. ebatlarında 40 cm derinliğinde 2 adet yatak oluşturdum. Yatakların altına mukavva yerleştirdim. Toprak karışımı olarak her bir yatağa ortalama olarak; vermikülit yarım çuval 25 lt. , Leonardit yarım çuval 12,5 kg. , 1 çuval perlit 40 lt. , umdemin zeolit 25 kg. , combi plus iz element toz şeklinde 1 kg. , toz tarım kükürdü göz kararı , 1 çuval yanmış koyun gübresi 17 kg. ve kalanını da cocopeat ile doldurdum tamamını karıştırdım. 1-2 gün suladıktan sonra beklemeden fidelerimizi ektik. Fakat şöyle bir durumla karşılaştım. Fideler bir gelişme kaydetmemeye veya çok yavaş gelişme göstermeye başladı (çevre bahçelerdeki toprağa dikilen fidelere göre). Yeterli süre beklemediğimiz için yatağın toprak özellikleri ve ph dengesinin oturmadığını düşünerek ph’ı ölçtüm ve 7 veya biraz üzerinde olduğunu gördüm. Toprak pH - Azot - Fosfor - Potasyum test kiti ile yaptığım ölçümde NPK oranları yeterli olarak gözüküyordu. Araştırmalarımın sonunda kullandığım toz kükürdün toprak ph’ını 1 ile 3 ay içinde eriyerek düşürdüğünü gördüm. Bunun üzerine sıvı kükürt aldım ve hem yapraktan hem de toprağa uyguladım. Fideler yine gelişmedi. Topraktaki gübre miktarının azlığından mı acaba gelişme yavaş diye düşünerek koyun gübresini su ile karıştırarak şerbet oluşturarak fidelere uyguladım. Gözle görülür bir fark oluştu ve gelişme hızlandı sonra yine durdu. Ayrıca hem EM Aktif hem de EM5 ve EMfpe haftalık olarak uyguladım. Domatesler de gelişme var. Biber, Salatalık ve patlıcanlardaki gelişme çok yavaş.
Benim sorularım şunlar. Yardımcı olursanız sevinirim.
1- Oluşturduğum toprak karışımı ve oranlar nasıl? Tecrübelerinize göre eksik varsa nasıl tamamlarım?
2- Gübre eksik ise bundan sonraki süreçte nasıl bir yol haritası izlemeliyim?

Fotoğraf ilk dikim sonrası

azorka
12-06-2020, 04:05
Selamlar,bu yazın keyfi bizim için sebze adaları oldu. Sayın Meyvelitepe ve ağaçlar.net üyeleri bize çok şey öğrettiler. Lakin eskiler ile uğraşmak çok zor. Adım adım harika giden çalışmalarımız nasıl baba ve amca çabasıyla estetikten yoksun bir alana çevrildi fotoğraflar ile göstermek istedim. Biz gönül kırmak istemediğimiz için sürece devam ettik. İşe tohum takasından edindiğim tohumlar ile başladık,tüm tohumlarım çok iyi oranda çimlendi. Hayalim 1,5 x 2,5 mt şeklinde adalar yapmaktı ama elimizde bulunan tahtalar 2x2 olduğu için adalarımızı kare yaptık. Eğer damlama sistemi çekmezsek zorlanacağımı biliyordum,diğer işlemler için de çok zorlandık. Seneye mutlaka genişlik en fazla 1,5 metre olacak. 1,90 boyunda olmam bile işe yaramadı gerçekten adaların içine girmemek için cambaz oldu. Buraya kadar hatalarımız olsa da güzel gidiyordu bakın sonrasında ne oldu. Bir gün bir geldik adaların dördü birleşmiş. "E buraya soğan ekeriz alan kaybetmeyelim". E ama hani adaydı bunlar? Nasıl dolaşacağız baba? Kenardan geçeriz ile geçiştirildik. Olayı tane tane anlattım,Meyvelitepe bloğunda bulunan sebze adaları ve sebze parkı konularının her birini en az 2-3 sefer okudum öğrendiklerimi aktardım ama nafile. Ertesi gün ne göreyim benim sebze adalarımın yarım metre ilerisinde eski çirkin tenekeler ve onların içinde biberler. Ben tadımız kaçmasın diye bahçenin tenekeli halini atmayacağım. Çünkü tüm tenekelere tüm engellemelere rağmen bahçemiz güzel oldu,sebze adalarımızda çok fazla domates türümüz çiçek açtı. Hala domates sulaması nasıl yapılır bilmiyoruz ama okuduklarımızı uyguluyoruz. Misal domatesin kök boğazını ıslatmadan nasıl sulanır aklımız almıyor,çünkü sebze adalarında damlama sistemi yoksa su kök boğazına elbet değiyor. Çok şey öğreniyoruz,öğrenmeye devam. Seneye tahtaların yerine çıkma kiremitleri istediğimiz boyutta kullanacağız,bahçenin girişine babalar ve amcalar giremez yazacağız. :D Bu yıl bizim için yetiştirdiğimiz domates türlerinden en iyilerini seçip tohumunu seneye hazırlayacağımız bir yıl olacak. 10-12 domates türü arasında seçim yapmak zor olacak.

azorka
12-06-2020, 04:22
Adaların güncel hali ise böyle (http://www.agaclar.net/forum/1590773-post7.htm). :) Domateslerimiz epey büyüdüler. Adalara basmıyoruz ama kenarlarına ayağımızı uzatabiliyoruz. Domateslere güzel bir yağmur dışında çiçeklenene kadar sadece 2 sefer su verdik. Domatese çiçek ve meyve tutana kadar fazla su vermenin iyi olmadığını okumuştum. Artık hemen hemen tüm domateslerim çiçeklendi İzmir sıcağında 4 günde bir su vermek iyidir diye düşünüyorum.

MeyveliTepe
12-06-2020, 11:09
Ortalara dikili bitkilerdeki olan domatesleri adalardaki toprağa basmamak şartıyla babanıza toplatın, seneye şekillerini değiştirirsiniz :)

Çamfıstığı
12-06-2020, 11:38
Adaların orta yerine denk gelecek bir tane kalas kestirin ve hangi adanın ortasında işiniz varsa o adanın orta yerine koyar işinizi görürsünüz.

Portakal Rengi
12-06-2020, 13:02
Planlama yapaken, adaların ortasına gelen bitkileri az uğramanız gerekenlerden seçebilirsiniz. :)

hsynmrngz
24-07-2020, 15:25
Arkadaşlar öncellikle herkese hayırlı bereketli günler dilerim. Bir sorum olacakti
12 dönümlük bir arazimiz var sivas zarada Ben bu arazide mikroklimal alan yaratmak istiyorum. Bu konu hakkında yardimci olabilcek olan var mi? Simdiden tesekkur ederim.

nervusopticus
01-10-2020, 10:00
klasik bir bahçem var.eski usullerle ekip dikiyoruz.fakat permakültür çalışmalarına çok hevesim var, ama doğal tarım felsefesi gereği hiçbişey yapma doğaya bırak felsefesinden payımıza tembellik düşmüş:) sebze yatağı yapasım gelmiyor,bazen bi gaza geliyorum ama öyle kalıyor. gerçekten verim anlamında daha mı iyi, test eden deneyen arkadaş oldu mu acaba? öncesi ile sonrası arasnda farkı anlatabilecek kimse?

nervusopticus
01-10-2020, 10:15
şu an hangi aşamadasınız hocam?geçen yıllara göre verim anlamında frk var mı gözle görülür?

nervusopticus
01-10-2020, 10:16
sebze bahçelerinin altına karton ile kapatmak yerıne acaba naylon çekmek çok mu mantıksız olur? solucan giremez mi?

nervusopticus
01-10-2020, 10:24
acaba sulamada tahtaların altından damlama borularını geçirsek, topragın altından sulama yapılsa mantıklı olmaz mı?
veya sebze yatagında sulama ideali nedir?

104690

Yeni adaların montajına başladık. Arazinin bu kısmı meyilli olduğu için tesviye ederek yapıyoruz. Her biri 4 metrekare. Bunlardan 20 tane olacak. Daha çok işimiz var. Tamamlandığında, tamamının bir adı olacak :)

MeyveliTepe
01-10-2020, 11:01
sebze bahçelerinin altına karton ile kapatmak yerıne acaba naylon çekmek çok mu mantıksız olur? solucan giremez mi?

Drenajı engellersiniz.

MeyveliTepe
01-10-2020, 11:02
acaba sulamada tahtaların altından damlama borularını geçirsek, topragın altından sulama yapılsa mantıklı olmaz mı?
veya sebze yatagında sulama ideali nedir?

Toprağın altından sulama için geliştirilmiş özel borular da var ama sakıncası çabuk tıkanması, toprak altında olması yüzünden de farkedilmemesi.

karetta
08-10-2020, 13:45
Sayın MeyveliTepe,

İki aydır Bahçemi düzenlemeye çalışıyorum. Çok yorulduğum gerçek ama bir o kadarda heyecanlıyım.
Sizin ve foruma yazan tüm arkadaşların rehberliğinde 10 adet sebze yatağını yaptım, yerleştirdim ve gübreli toprak ile doldurdum. Fotoğraflarını hava biraz düzelince çekip göndereceğim. Ben adaların zeminine karton veya başka bir malzeme sermedim. Sakıncası olur mu ?
Birde belkide size defalarca soruldu özür dileyerek bende soracağım. Kemik tozuna bir türlü ulaşamadım. Belirtilen sitede satışı artık yapılmıyormuş. Nasıl ve nereden temin edebilirim. meg-iron v ürünü bulamadım. temini için yardımcı olabilir misiniz. Bu adaların 3 tanesine bakla, bezelye, kıvırcık maydanoz vs. kalan adalara baharda sebze ekeceğim. O zamana kadar üzerine saman ve keçi gübresi yayıp naylonla kapatsam nasıl olur.

MeyveliTepe
08-10-2020, 14:09
Sayın MeyveliTepe,

İki aydır Bahçemi düzenlemeye çalışıyorum. Çok yorulduğum gerçek ama bir o kadarda heyecanlıyım.
Sizin ve foruma yazan tüm arkadaşların rehberliğinde 10 adet sebze yatağını yaptım, yerleştirdim ve gübreli toprak ile doldurdum. Fotoğraflarını hava biraz düzelince çekip göndereceğim. Ben adaların zeminine karton veya başka bir malzeme sermedim. Sakıncası olur mu ?
Birde belkide size defalarca soruldu özür dileyerek bende soracağım. Kemik tozuna bir türlü ulaşamadım. Belirtilen sitede satışı artık yapılmıyormuş. Nasıl ve nereden temin edebilirim. meg-iron v ürünü bulamadım. temini için yardımcı olabilir misiniz. Bu adaların 3 tanesine bakla, bezelye, kıvırcık maydanoz vs. kalan adalara baharda sebze ekeceğim. O zamana kadar üzerine saman ve keçi gübresi yayıp naylonla kapatsam nasıl olur.

Karton mukavva koymasanız da olur. Kemik tozu ve mikro besin de çok önemli değil. Organik gübre kullandınız ise gereken mineralleri içerir zaten.

karetta
09-10-2020, 15:25
Teşekkür ederim Sayın MeyveliTepe

ekolojikmezra
08-12-2020, 11:09
Herkese selamlar, ben geçen seneden beri uzun yıllardır kimsenin ilgilenmediği bahçemizi düzenlemek için uğraşıyorum. MeyveliTepe'nin tavsiyelerine uyarak briketlerle çevirdiğim alanları organik maddesi yüksek toprak ile dolduruyorum. Bu organik maddesi yüksek toprağı çiftlikteki ağaçların yapraklarından ve keçimizin dışkısından elde ediyorum. Merak ettiğim husus çuvallara doldurduğum bu yapraklar bazen tamamen topraklaşmıyor. Yarı yarıya dönüşmüş yığınları toprağa karıştırıp sebze eksem bir zararı olur mu?

alkan6363
08-12-2020, 19:41
Biz traktör kullanıyoruz, Urfa biberi. (https://urfayoresi.com/aci-biberler-dunyanin-en-aci-biberleri-2302/)... yetiştiriyoruz, hayvan gübresi vs her şeyi yapıyoruz. Organik gübre kullanıyoruz. (https://urfayoresi.com/isot-biber-olarak-bilinen-urfa-biberi-siparisi-nasil-verilir-2295/)

MeyveliTepe
08-12-2020, 20:46
Herkese selamlar, ben geçen seneden beri uzun yıllardır kimsenin ilgilenmediği bahçemizi düzenlemek için uğraşıyorum. MeyveliTepe'nin tavsiyelerine uyarak briketlerle çevirdiğim alanları organik maddesi yüksek toprak ile dolduruyorum. Bu organik maddesi yüksek toprağı çiftlikteki ağaçların yapraklarından ve keçimizin dışkısından elde ediyorum. Merak ettiğim husus çuvallara doldurduğum bu yapraklar bazen tamamen topraklaşmıyor. Yarı yarıya dönüşmüş yığınları toprağa karıştırıp sebze eksem bir zararı olur mu?

Tam topraklaşmamışsa toprağa karışık olarak kullanmayın.

karetta
12-12-2020, 21:32
Herkese merhaba.
Uzun süredir düzenlemeye çalıştığım bahçemizi azda olsa yoluna koyabildik Bu arada meyve fidanları ve birazda kışlık sebze ekmeyi de başarabildim. Kamelya ve Malzeme deposu olarak kullanabileceğimiz bir yer de yapabildik.

Şubat ayına kadar Sulama sistemini de yaparsak yaz için hazır olacağız. Fide yetiştirmeye başlayabileceğim.
Sebze yatakları 1 metreye 2 metre. 10 adet Güney-Kuzey yönünde yerleştirildi.

Şimdi bu bahçeyi planlamam gerekiyor. Ama ilk defa yapacağım için çok tereddütteyim bir yatağa kaç domates kaç biber kaç salatalık, fasulye dikebilirim bilemedim Önerileriniz olur ise sevinirim arkadaşlar. Birde burası çok fazla rüzgar alıyor. Bitkilere sırık mı dikeyim yoksa her yatağın üzenine T yapıp Kafes tel mi gereyim acaba bitkileri de bunlara bağlarım. rüzgar alan yerlerde tecrübesi olan arkadaşlar öneride bulunabilir mi?
Bahçenin son halinden birkaç fotoğraf ekleyeceğim başarabilirsem.

715130
715131
715132
715133
715134

OSMAN45
13-12-2020, 14:42
Sayın karetta,

Bahçeniz hayırlı ve bol bereketli olsun. Yöresi ve az eğimli olması birçok bakımdan iyi. Kameriye ve kulübecik de güzel görünüyor. Sebze için yükseltilmiş adaları düzgün yapmışsınız.

Sorduğunuz soruların bir kısmını deneyimlerimi paylaşarak cevaplandırmaya çalışayım:

Bahçemin bulunduğu yöre de aşırı rüzgarlı olduğu için kuzey ve doğu yönlerine ev yapımından önce mavi servi dikmiştim. Şimdi 5 metreye çıktılar.

Bahçemdeki 6 adet olan yükseltilmiş adaları sebzelerin her sene dönüşümlü yetiştirilmesini göz önüne alarak, sizin son resimde solda yaptığınız gibi daha yüksek plastik boruları kullandım. Uzayan sebzelerin yer değişiminde toprağa sapladığım boruların da yerini değiştirdim.

Ancak 15 yıl önce sadece PVC boru bulunabildiğinden onları kullandım. Yeni aldıklarımın PP boru olmasına dikkat ettim. PVC borular güneş altında daha kısa zamanda bozulup tozlaşma yapıyor. PP boruların ömrü daha fazla. Şimdi artık inşaat demirini aynı tarzda büküp kullanıyorum. Böylece bitkilerimin demir ihtiyacını da karşılamış oluyorum.

Diğer sorularınızın cevabını ise bu forumu okuyarak rahatlıkla bulabilirsiniz. Burası bilgilenmek için bir derya.

Ayrıca bahçenizi ÜYELERİN BAHÇELERİ başlığı altında formata uygun paylaşırsanız daha fazla bilgi ve paylaşım görürsünüz.

Her şey gönlünüzce olsun.

karetta
13-12-2020, 15:15
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim sayın Osman45

chntskn06
06-01-2021, 10:15
Arkadaşlar merhabalar,
Forum mesajlarını hala okuyorum ve daha da sürecek gibi okumam hayli çok mesaj var:) Çok güzel bir platform olmuş çok faydalanıyorum.
Bu sene ben de yükseltilmiş sebze yatağı ile bahçe oluşturmayı planlıyorum.
Planımı resim olarak ekliyorum. Yatak genişlikleri karpuz kavun haricindekiler 1,2m karpuz-kavun-kabak için ise 1,8m. Sebze dikim sıklığına göre daireler oluşturarak fide adedini belirledim resimlerden çok okunmayabilir büyük harflerle de ifade ettim türleri. Çok kıymetli yorumlarınızı bekliyorum.
Bir resimde de damlama sulama planımı göreceksiniz, bahçemde otomatik sulama sistemim var ve sebze bahçemi iki vanaya ayırdım. Sık sulananlar olarak salatalık-fasülye-sakız kabak-marul ve yeşillikleri, az sulanan olarak karpuz-kavun-kabak-domates-biber-patates-bamya-patlıcan vs. yaptım. 20cm aralıklı 16fi çapında boru kullanmayı düşünüyorum. Bu konuyla alakalı da yorumlarınızı bekliyorum.
Bir de şunu sorayım istisnasız tüm sebzelerin etrafına kadife içlerine fesleğen dikeyim mi? Salatalıklarda fesleğen yerine reyhan diksem aynı etkiyi gösterir mi?https://i.hizliresim.com/cX4Hoo.jpg (https://hizliresim.com/cX4Hoo)
https://i.hizliresim.com/rRpyfR.jpg (https://hizliresim.com/rRpyfR)

ihsan0959
06-02-2021, 13:48
Selamlar herkese,
yaklaşık 20 senedir işlem görmemiş meyve ağaçlarının arasında, sitede hayranlıkla okuduğum yükseltilmiş sebze ada/yataklarında sebze yetiştirme yoluna girmiş bulunuyorum.
Toprak daha önce hiç sürülmemiş, öncelikle ekim yapmayı belirlediğim alanları 15-20 cm derine inecek kadar aralıklarla belledim ve taşları temizledim. Bir taraftan tohumdan fide eldesi için hazırlıklarımı tamamlamaktayım.
İlk kez sebze yetiştireceğim, acaba meyve ağaçlarının altında verim alabilir miyim?
Sizlerin öneri ve tavsiyeleriniz ne olur?
Eklediğim fotoda adaların yerlerini ve yönleri belirttim,
bahçenin doğu cephesini ev tamamen kapatıyor,
bu şartlar altında yola devam etmeli miyim?
Önerilerinizi merak ve heyecanla bekliyorum,
gününüz bereketli olsun,
selamlar

TCM
06-02-2021, 17:59
Duvar kenarları, ağaç altları randımanlı olmayabilir, yükselteceğiniz için bir nebze artısı olacaktır ama, beklentilerinizi çok fazla tutmayın.

ihsan0959
09-03-2021, 19:59
Merhaba arkadaşlar,
#1451' de görselde olduğu gibi bahçeye sebze yataklarımı yerleştirdim,
Toprak analiz sonucum elime ulaştı, ağaç gölgesi ve duvar, doğu cephenin ev ile kapalı olması gibi dezavantajlar yanında toprak kalitesinin durumu da vahim...
Toprak analiz sonucunu ekliyorum; mühendis arkadaş şimdi çiftlik gübresi at, sonbaharda kükürt atarsın dedi..
ben her adaya iki blok coco-peat ve bir çuval (50 kg'lık yem çuvallarından) gübre eklemek istiyorum, ayrıca leonardit takviye edeceğim,
bu hususta önerileriniz neler olur?
sabırsızlıkla bekliyorum,
selamlar

Portakal Rengi
10-03-2021, 08:48
Merhaba arkadaşlar,
#1451' de görselde olduğu gibi bahçeye sebze yataklarımı yerleştirdim,
Toprak analiz sonucum elime ulaştı, ağaç gölgesi ve duvar, doğu cephenin ev ile kapalı olması gibi dezavantajlar yanında toprak kalitesinin durumu da vahim...
Toprak analiz sonucunu ekliyorum; mühendis arkadaş şimdi çiftlik gübresi at, sonbaharda kükürt atarsın dedi..
ben her adaya iki blok coco-peat ve bir çuval (50 kg'lık yem çuvallarından) gübre eklemek istiyorum, ayrıca leonardit takviye edeceğim,
bu hususta önerileriniz neler olur?
sabırsızlıkla bekliyorum,
selamlar

Toprağınız hiç de berbat görünmüyor. Organik madde SIFIR idi benim kullandığım toprakta. Ancak, o yıl verim aldım. (Gübre şerbeti yaparak.)
Coco-peat den beklentiniz nedir ? Toprak değil, besin içermez.
Forumda toprak iyileştirmek için kullanılacak yöntemler ile ilgili bölümler var. Onları inceleyip kendinize uygun gelecek olanları seçebilirsiniz. Hayvan gübresi ve kompost en çok kullanılanlar. Mühendis arkadaş'ı dinlemekte yarar var.
Kolaylıklar dilerim.

piyon_go
30-03-2021, 20:37
merhaba arkadaşlar. bahçemde çok ot olduğundan dolayı hobi olarak yaptığım sebze meyve yetiştiriciliğinde malç naylonu kullanmaya karar verdim... hem toprak nemli kalır ham de ot çıkmaz dediler... otun çıkmadığı toprağın da nemli kaldığı doğru... ancak bu naylon altı çok sıcak oluyor sanırım... biberler ölmüş çilekler ise can çekişiyor... neyi yanlış yaptık acaba ? bilen uğraşan biri varsa bir selam verirse sevinirim

melihcem
03-04-2021, 12:29
Selamlar,
Sebze yataklarında ayrık otu olmaya başladı. Kökünden sökmek uğraştırıcı. Eğer kendi haline bırakırsam bütün yatağı kaplayacak gibi yayılıyor.
Alternatif bir kullanımı var mı bilmiyorum? Aslında üzerinde gezilebilecek alternatif bir örtü bitkisi; çok dayanıklı, fakat su istiyor.
Ayrık otu ile nasıl başa çıkılır, bilen var mı?

Portakal Rengi
04-04-2021, 08:13
Selamlar,
Sebze yataklarında ayrık otu olmaya başladı. Kökünden sökmek uğraştırıcı. Eğer kendi haline bırakırsam bütün yatağı kaplayacak gibi yayılıyor.
Alternatif bir kullanımı var mı bilmiyorum? Aslında üzerinde gezilebilecek alternatif bir örtü bitkisi; çok dayanıklı, fakat su istiyor.
Ayrık otu ile nasıl başa çıkılır, bilen var mı?

Kendi haline bırakırsanız boş toprak bulamazsınız. Toprak altından sinir ağları gibi ağla oluşturarak bütün bahçeyi kaplar. Kazarak kökleri ve kök sistemini yok etmek gerek. Bir yerde parçacığını atlarsanız yeniden ürer. İstilacıdır.
Temizlemeyi deneyin. Olmazsa ot ilacı + ayrıntılı temizlik. İlaçlı temizlik uzun sürelidir.

melihcem
04-04-2021, 18:51
Kendi haline bırakırsanız boş toprak bulamazsınız. Toprak altından sinir ağları gibi ağla oluşturarak bütün bahçeyi kaplar. Kazarak kökleri ve kök sistemini yok etmek gerek. Bir yerde parçacığını atlarsanız yeniden ürer. İstilacıdır.
Temizlemeyi deneyin. Olmazsa ot ilacı + ayrıntılı temizlik. İlaçlı temizlik uzun sürelidir.
Bunların dışında alternatif bir yöntem biliyor musunuz? Susuzluğa dayanıklı değiller, toprak kuru kaldığında geri çekiliyorlar.

Portakal Rengi
05-04-2021, 06:59
Bunların dışında alternatif bir yöntem biliyor musunuz? Susuzluğa dayanıklı değiller, toprak kuru kaldığında geri çekiliyorlar.

Yalnızca geri çekiliyorlar. Toprak altında kök ağı sapasağlam. Alt alt bir kaç katman. Şakaya gelmez. Çevrede köylü varsa sorabilirsiniz.

almuud
15-08-2023, 22:07
Sn. MeyveliTepe 4m2 alana 12 blok cocopeat kullandığınızı söylemişsiniz. Bu şu anki cocopeat fiyatlarını düşünürsek çok ciddi bir para gerektirir. (en azından benim için:o) Bu işin bir alternatifi yok mudur? Ya da bir adaya (benim adalar 2.44*1.22 metre ölçülerinde olacak) 2-3 blok cocopeat ekleyerek bu işi çözemez miyiz?:(

Bir de bu yükseltilmiş sebze adalarının derinliği ne kadar olmalı. Osb levhaların 244cm*122cm olduğunu düşünürsek bir levhadan bir sebze yatağı çıkacak şekilde yapılınca 40cm gibi bir derinlik oluşuyor. Bir levhadan parçaları 30cm olacak şekilde kesersek de, başka bir adada kullanılabilecek şekilde parça artıyor. Önümüzde ki sezon denemek istediğim bu sistem için tavsiyelerinizi bekliyorum.

MeyveliTepe
16-08-2023, 17:00
Sn. MeyveliTepe 4m2 alana 12 blok cocopeat kullandığınızı söylemişsiniz. Bu şu anki cocopeat fiyatlarını düşünürsek çok ciddi bir para gerektirir. (en azından benim için:o) Bu işin bir alternatifi yok mudur? Ya da bir adaya (benim adalar 2.44*1.22 metre ölçülerinde olacak) 2-3 blok cocopeat ekleyerek bu işi çözemez miyiz?:(

Bir de bu yükseltilmiş sebze adalarının derinliği ne kadar olmalı. Osb levhaların 244cm*122cm olduğunu düşünürsek bir levhadan bir sebze yatağı çıkacak şekilde yapılınca 40cm gibi bir derinlik oluşuyor. Bir levhadan parçaları 30cm olacak şekilde kesersek de, başka bir adada kullanılabilecek şekilde parça artıyor. Önümüzde ki sezon denemek istediğim bu sistem için tavsiyelerinizi bekliyorum.

Evet, maalesef. Eskiden hiç dokunmazken şimdi imkansız.

Organik maddesi yüksek kompost vb. ne bulursanız kullanabilirsiniz. Belli bir oranda pirinç kavuzu da işe yarıyor.