PDA

View Full Version : Sebze bahçesi hazırlama

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6

ciroz
14-01-2013, 12:18
...
bir adet domates ve kardes bitkilerinden serpistirmeyi dusundum. bir de henuz tasinmadigim evin bahcesi cim dosenmis durumda. yataklarin altindaki cimi kaldirmam mi gerekli? tesekkurler...

Sn nkutsay, Eğer sadece tek bir kök domates ve kardeş bitkiler yetiştirmeyi düşünüyorsanız. Büyükçe bir saksı ya da plastik sebze kasası da işinizi görecektir.
Yatak ( beşik ) yapmaya karar verirseniz, o alandaki çimlerinizi kökleri ile birlikte kaldırmanız faydalı olacaktır.

Bizim bu seneki, ilk sebze beşiği (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/27725.htm) denememizde ( 1m x1mx45cm) biz 2 kök domates, 7-8 kök biber yetiştirmiştik.

Sonuçları da gayet tatmin ediciydi (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/27724-2.htm).

Bu Konunun ilk sayfalarına bakarsanız, yuvarlak yükseltilmiş yataklarla ilgili detaylara da ulaşabilirsiniz.

Keyifli ürünler yetiştirmeniz dileklerimizle...

nkutsay
14-01-2013, 14:03
cok tesekkurler ciroz. umarim ben de o tatmin edici sonuclara ulasirim. eger 77x77cm az gelecekse ben de 1mx1m'lik (peki besik diyelim :)) besik yapmaya calisayim.

dogrusu yatak hazirlayanlarin sinir bozucu komsulari gibi dikdortgen form bana da itici geliyor. o yuzden kare ya da daire forma kafa yoruyorum. daha once lale sogani disinda birsey ekmemis biri icin 1 kucuk besik baslangic icin yeter. altindan kalkabilirsem 1-2 besik ilavesiyle peyzaji destekleyebilecek bir form olustururum.

bir de bolgemiz cogunlukla oldukca sert poyraz aliyor. poyraz yonunde onumuz de arkamiz da acik. sebzeler bu ruzgara dayanir mi? ya da domatesleri besigin kuzeyine yerlestirecegim dusunulurse besigin kuzeyine SIK bir kafes ilavesi ruzgari ehlilestirir mi?

biliyorum bunlar oldukca baslangic duzeyi sorular ama dogru bir planla ilerlemek istiyorum. emekler heba olmasin.

ciroz
14-01-2013, 22:58
...

eger 77x77cm az gelecekse ben de 1mx1m'lik (peki besik diyelim :)) besik yapmaya calisayim.

...

bir de bolgemiz cogunlukla oldukca sert poyraz aliyor. poyraz yonunde onumuz de arkamiz da acik. sebzeler bu ruzgara dayanir mi? ya da domatesleri besigin kuzeyine yerlestirecegim dusunulurse besigin kuzeyine SIK bir kafes ilavesi ruzgari ehlilestirir mi?

...

Yükseltilmiş Sebze yatakları,aslında dar alanda kısa paslaşmalar yapmak için, daha çok İngiliz bahçeciliğinden dünyaya yayılmış bir uygulama,

Uygulamanın avantajları çok, sanırım bunları konunun başlarında okumuşsunuzdur.

Kardeş bitkiler ile organik koruyucular, su tutucular gibi kombinasyonlar yaratıp çok başarılı sonuçlara ulaşmak mümkün.

tek kök domates için 77x77x30 cm3 bir alan sizin için güzel bir etüd alanı yaratacaktır. daha da büyütmenize gerek yok. Ama tek kök domates size yeter mi ? o sizin kararınız olacak.

Hatırlamakta fayda var, domates için, fesleğen, maydanoz ve kadife çiçeği ( her türü değil, Fransız marigold türü) gayet güzel arkadaşlıklar kuruyor.

Yine domates yetiştiriciliği için forumda harika bir konu var.
Oraya bakmanızı tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/14832.htm

nkutsay
15-01-2013, 00:17
evet evet! domates kardesligini ezberledim. fideyi de 15 cm derine ekicem :))

evin icinden once bu besigi ve topragini hazir etmek niyetindeyim. (kompostu nasil bulacagim bir fikrim yok. o zamana kadar olur insallah). muhtemelen esim muhalefet edecek bu besik isine. ben de SINIRLI sayidaki mahsulu ona sadece koklaticam :))

umarim ruzgar veya benim hesap edemedigim baska engeller olusmaz.

ekizilaslan
15-01-2013, 10:18
oh nihayet bitti. iki gündür oku oku. ya ne kadar heyecanlı arkadaşlar var. beni geçmişler :D akşam bir ara duygulandım. bir baktım 2010 hasat bitmiş bir anda ortalık sakinleşmiş, 2011 dikimlerine başlayalım diyenler yavaş yavaş mesaj atmış. okuduklarım bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti. yılları birkaç saat içinde tüketmişim. neyse kısa kesip sadede geleyim. evde topraksız tarımdan öğrendiğim fidelerim hazır (6 çeri domates. 24 marul, 48 soğan, maydanoz, 2 limon vs) sebze yatakları konusunu keşfedince aklım fikrim kiralayacağım bahçede. burada dönümü 50-100 tl. yıllık tabi. 20 de su parası. yarım dönüm bahçe ile sülaleme bakarım. :D şaka tabi. önce işi öğreneyim sülale sonra. bu yaşa kadar (40) nasıl boş durmuşum kendime kızıyorum. ama zararın neresinden dönülürse kârdır. bundan sonra topraklayım. beni bekleyen o bilmediğim bahçeyi bulup kiralamaya bakacağım. herkese kolay gelsin. sorularıma hazır olun sayın meyvelitepe, kiraz, sındırgılı ve diğer tecrübeli abiler, ablalar, kardeşler. görüşürüz.

Safranlı
15-01-2013, 10:34
oh nihayet bitti. iki gündür oku oku. ya ne kadar heyecanlı arkadaşlar var. beni geçmişler :D akşam bir ara duygulandım. bir baktım 2010 hasat bitmiş bir anda ortalık sakinleşmiş, 2011 dikimlerine başlayalım diyenler yavaş yavaş mesaj atmış. okuduklarım bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti. yılları birkaç saat içinde tüketmişim. neyse kısa kesip sadede geleyim. evde topraksız tarımdan öğrendiğim fidelerim hazır (6 çeri domates. 24 marul, 48 soğan, maydanoz, 2 limon vs) sebze yatakları konusunu keşfedince aklım fikrim kiralayacağım bahçede. burada dönümü 50-100 tl. yıllık tabi. 20 de su parası. yarım dönüm bahçe ile sülaleme bakarım. :D şaka tabi. önce işi öğreneyim sülale sonra. bu yaşa kadar (40) nasıl boş durmuşum kendime kızıyorum. ama zararın neresinden dönülürse kârdır. bundan sonra topraklayım. beni bekleyen o bilmediğim bahçeyi bulup kiralamaya bakacağım. herkese kolay gelsin. sorularıma hazır olun sayın meyvelitepe, kiraz, sındırgılı ve diğer tecrübeli abiler, ablalar, kardeşler. görüşürüz.

kiralama yoluna gitmeyiniz
500 m2 dahi olsa satın alınız
biraz tenhada gibi görünen yerler oldukça uygun olabilir
ileride gayrimenkul olarak ta çok kar edersiniz
saglık ve mutluluk kazndırır

ekizilaslan
15-01-2013, 11:04
yerli değilim, öğretmenim tayin çıkınca satma derdi vs.
ama 500m2 harika olur bulabilirsem. gerçi 200 bile yeter. inşaallah bulurum da başlarım

Safranlı
15-01-2013, 11:48
yerli değilim, öğretmenim tayin çıkınca satma derdi vs.
ama 500m2 harika olur bulabilirsem. gerçi 200 bile yeter. inşaalla bulurum da başlarım

Daha iyi ....
hem vakit değerlendirmesi,hem sağlık,hem de yatırım olur
yarın tayininiz çıksada ister satarsınız ki asla zarar etmez,ister emeklilikte degerlendirirsiniz
kiralık olunca emek edersiniz sahibi hemen kıymete bindirir
yok ben ekicem yok ev yapıcam yok satıyorum deyip moralinizi bozar
türk milleti böyledir
hemen kıymete biner
kendi yatırımınızı agır agır yapmış olursunuz
kira yerine malınıza ödersiniz
ileride ev olabilecek yer seçersiniz
demene yanılmayla bile olsa kendi cennetinizi kurarsınız
aileniz dostunuz ve çoçuklarınız dahi daha iyi sahiplenirler daha çok severler
bu mevsimde de toprak alamk için uygundur
en ucuz aylardır
yazın toprak veya emlak alınmaz
alıcı isen kışın
satıcı isen yazın piyasaya çıkılmalııdr
iyi araştırma ile merkeze yakın suyu olan vede en önemlisi iyi komşuları olan bir yer bulun
korkmayın
ilk bakışta dikenlik veya bakımsız görünen yerler daha karlı olabilir
kepce ile temizlenir gider...
imkanınız olursa temiz ve bakımlı yer tabi ki daha kolay olur
farklı bir sayfadada yazmıştım
bire iki milyon kazandıran topraklar oluyor
küçük yatırımlar yıllar içinde altın oluyor
emegiyle çalışan egitim camiası da bu fırsatı degerlendirmelidir
dalından yediğiniz tazecik mahsulun yanında size katacagı sağlık ve huzur her şeye bedeldir
bence şu anda bile işin yarısı tamamlanmış oluyor
çünkü çoktan kafanızda canlandırdınız.....
kendi cenentinizi bir an önce bulmanızı temenni ederim...

ekizilaslan
15-01-2013, 14:20
akıl akıldan üstündür. kafama yattı. haklısınız. bulursam alayım inşaallah

nkutsay
15-01-2013, 15:31
cilek icerikli yatak hazirlayan var mi acaba? soyle osmali cilekli, hodanli, fasulyeli ya da baklali. kardeslermis ama hic gorsel bulamadim. hep sadece cilek ekili yataklar var. ustalar bu sene denese de biz de takip etsek...

Safranlı
15-01-2013, 16:58
akıl akıldan üstündür. Kafama yattı. Haklısınız. Bulursam alayım inşaallah

gerçektende toprak parçası herkese lazım
saglıkta ve iyi günde
aynı zamanda kötü günde
Allah korusun deprem olsa cadır kuracak yeriniz olur
her açıdan bir aileye küçükte olsa lazım...
Gönlünüze göre olmasını dilerim
bence bulursam demeyin mutlak bulun.....
Köy kahvelerinde neler neler oluyor
yok paraya gidiyor çogu...

Kiraz
16-01-2013, 10:29
cilek icerikli yatak hazirlayan var mi acaba? soyle osmali cilekli, hodanli, fasulyeli ya da baklali. kardeslermis ama hic gorsel bulamadim. hep sadece cilek ekili yataklar var. ustalar bu sene denese de biz de takip etsek...

İki yatağın birer kenarına birer sıra çilek dikmiştim (http://www.agaclar.net/forum/642316-post397.htm), diğer sıralarında da mevsimlik sebzeler vardı. (http://www.agaclar.net/forum/822236-post627.htm) Bu sene bütün çilekleri söktüm çünkü ben bir avuç çilek topladıysam iki avucunu sümüklü böceklere verdiğimi fark ettim. Sümüklü böcek bahçemde zaten var ama adaların etrafındaki tahtalar ve içindeki yumuşak toprak onların üreme ve barınmaları için çok uygun oldu galiba, yiyecekler de adalarda bol miktarda, ekmek elden, su gölden geçiniyorlar. Bira işe yaradı ama sık sık yenileyemediğim için hızlarına yetişemedim.

Çileklerin bir kısmını yine adanın yanına ama iyice yükseltilmiş bir bölmeye diktim, bölme için adanın bir kenarına paralel bir ahşap daha kullandım, arada 10-15 boşluk bıraktım ve tepeleme toprak doldurdum. Eskisinde toprak, ahşap seviysinden aşağıdaydı ve çilekler yere değiyordu. Şimdi yaprak ve çilekler saksıya dikili gibi toprağa değmeden kenardan sarkabilir diye düşünüyorum.

Yer değiştirdiğim çileklerin çoğu kurudu, bir kısmını fesleğen saksısına dikmiştim, ya zamansız diktim ya da fesleğen ile anlaşamadılar henüz araştıramadım, tamamı öldü.

Adamda hodan da var ama yaprakları o kadar büyük oluyor ki çileklerin üzerini kapıyor, bu nedenle yanına dikmedim.

MeyveliTepe
16-01-2013, 10:43
Her biri 4 m2'lik (4m x 1m) iki adada yediveren çilek ekili. Çileklerde karışık dikim yapmıyorum çünkü çilekler çok yıllık. Tek mevsimliklerle beraber ekince çileklerin zarar görmesi söz konusu olabiliyor.

nkutsay
16-01-2013, 12:13
o halde salyangozlari yataga tirmandirtmayalim. yatagi hazirladigimiz tahtalarin dis yuzeylerine 90 derecelik bolumu kesilmis pvc boru gibi bir sey caksak. tirmanan bocekler ters bir kaydirakla karsilassalar. gerci bazi saksi kenarlari da buna benzer oluyor. onlara tirmaniyorlarsa bunlari da asarlar mi?

Tura
16-01-2013, 12:23
Bu sene bu boruların daha büyük çaplısını buldum.

362067

Yeniden toprak hazırlamalıyım.

o halde salyangozlari yataga tirmandirtmayalim. yatagi hazirladigimiz tahtalarin dis yuzeylerine 90 derecelik bolumu kesilmis pvc boru gibi bir sey caksak. tirmanan bocekler ters bir kaydirakla karsilassalar. gerci bazi saksi kenarlari da buna benzer oluyor. onlara tirmaniyorlarsa bunlari da asarlar mi?

Salyangozlar için en iyi çözümü Sayın MeyveliTepe anlatmıştı. Yerini bulamıyorum ama okududum.

Şerit Bakır levhalar.

Salyangozlar bakırı sevmiyor.

nkutsay
16-01-2013, 13:01
siz yazinca buldum bakir serit onerisini. ne guzel dekoratif de durur diyecekken fiyat baktim. 16 metrelik bakir bant 300 TL :))

boru yatak da ucuz olacaksa iyi fikir. nerelerden bulunabilir bunlar?

sındırgılı
16-01-2013, 13:17
Buyukada`da yeni aldigim evin bahcesinin buyuk bir kismi cim ekili. Gojiler, dikensiz bogurtlenler, kaz uzumleri, cilekler yerlerini buldular. Sebze bahcesi icin dusundugum alan tam olarak gunes almayan bolumde.Etrafindaki, zakkum ve defne agaclarini iyice budadim.
Evin icinin tadilatina kendimi kaptirdigim icin sadece agac budamasi ile yetinebildim. Bu ay sonu veya subatin 2. haftasinda tasinilacak hale getirebilecegim.
Sebze adaciklarini bu sefer daha uzun sure kullanabilecegim ytong turu malzeme ile yapmak dusuncesindeyim.( Osb malzemenin omru en fazla 2 yil.)
Balik enzimleri bir taraftan olgunlasiyor.Bu sene yine temeli saglam atmak icin calisacagiz.

MeyveliTepe
16-01-2013, 13:28
Salyangozlar için bakır folyo'dan kesilmiş şeritler çok işe yarıyor. Asla geçmek için teşebbüs etmiyorlar. Folyonun kalınlığı önemli değil. En ince folyo olabilir yalnız şeritlerin enleri 5-6 santim olmalı. Bu şekilde kesilmiş folyoları adaların çerçevelerine boydanboya raptiyeliyebilirsiniz. Ben bir sürü folyo almıştım (geçmiş gün kaçaydı tamamen unuttum. Kiloyla satılıyordu), fakat salyangozlar bizde bir problem yapmıyor, o yüzden henüz kullanmadım. Yaptığımız bir deneyin yazısı burada (http://blog.meyvelitepe.org/2010/04/24/salyangozlar-ve-sumuklubocekler/).

nkutsay
16-01-2013, 13:53
super. bu folyo cok isime yarayacak. hem salyagozlara hem yatagi imal edecegim raf unitelerinin 3 sira tahtasi arasindaki 2 sira boslugun birinin kapanmasina hem de dekoratif gorunumden odun vermemeye...

Kiraz
16-01-2013, 20:22
Benim adaların dışından çok içi sümüklüböcek (kabuksuz) dolu. Bu nedenle bakırdan çok bira kapları işe yarıyor. İçindeki toprak o kadar elverişliyken, dışarıyı pek tercih etmiyorlar. Gündüz çok gözükmüyorlar, yumuşak toprağın içine saklanıyorlar, fakat sabah erkek saatte, toprak da nemliyse onlarcası geziniyor. Benim bahçeme göre plan yapmayın, sanırım salyangoz-sümüklü böcek nüfusunda rekor benim bahçede.

Kiraz
16-01-2013, 20:24

Yuvarlak adalarınız çok hoş duruyor, çiçek saksısı olarak da çok pratik.

ekizilaslan
16-01-2013, 21:26

362067

sayın TURA o borular kaçlık ve metresi kaça aldınız acaba.

Tura
17-01-2013, 07:24
Yuvarlak adalarınız çok hoş duruyor, çiçek saksısı olarak da çok pratik.

Onlardan çiçek saksısıda yapmıştım...

362214

Gerçekten güzel oluyor.

Tura
17-01-2013, 07:29
sayın TURA o borular kaçlık ve metresi kaça aldınız acaba.

Sayın ekizilaslan;

Bu gördüğünüzün çapı 1.20 mt.

Ben şu anda 1.50 mt. çaplı olanları buldum.
Sabreder beklersem daha büyük çaplıları bulabileceğim söylendi.
Ben bunlara para vermedim.
Bunlar yakınımdaki bir boru fabrikasının defolu malzemeleri.
Hurdacıya parayla satıyorlar.
Dışarda ne işe yarıyor bilmiyorum ama benim işime bu şekilde yarıyor.
Havuz falan yapmada ideal malzemeler.
Birine, bunlardan kümes yap dedim...aklına yattı.

selis
17-01-2013, 12:09
Havuz falan yapmada ideal malzemeler.
Birine, bunlardan kümes yap dedim...aklına yattı.
Havuz çok iyi fikirmiş.. İçinde nilüferler, su sümbülleri ;)
Kümesi gözümde canlandıramadım..

Hayâl ettim ama; bahçenin bir çok yerinde bu borulardan olacak ve içie farklı bitkiler dikilecek.. Hoş durur..

Bu tür malzemelerin forumda paylaşılması yasaklansın.. Sonra ara dur :p

nkutsay
17-01-2013, 12:46
yazliga kisliga, yaylaya denize gidenler icin de seyyar olur. koy kamyonete git :))

bakayim ben de etrafta borucu var mi. sebze yatagi icin cok hos. S seklinde yataklar da hazirlanabilir.

Murat Öz
17-01-2013, 12:59
yazliga kisliga, yaylaya denize gidenler icin de seyyar olur. koy kamyonete git :))

bakayim ben de etrafta borucu var mi. sebze yatagi icin cok hos. S seklinde yataklar da hazirlanabilir.

Borucu aramayın. Hurdacıları dolaşın. 2. el mobilya satıcılarında eski ahşap dolaplarda çok işe yarar.

bahcedenn
17-01-2013, 22:55
Ada yapmak isteyenlere farklı bir alternatif daha.

Bu sene ben de adalarımı yaparken hazır bu bahçe çitlerini mi kullanayım diye düşünmekteyim. Bu bahçe çitlerinin dayanıklılık açısından emin olmamakla beraber sorun çıkarmayacağını düşünüyorum. İstendiği zaman adanın uzunluğu ya da genişliğinde oynama yapılabilmesinden dolayı avantajı da var.

3,25 metrekare bir adanın maliyeti 80 TL ye denk geliyor. Denk gelip te bir keresteciye sorma fırsatını bulamadım normal ahşap ile aynı ölçüde bir adanın maliyeti ne kadar olur diye. Çitlerin yüksekliği 30 cm. 40 cm olanları da var fakat hesaplama 30 cm lik olan çitlerin fiyatından yapıldı.

Bu sistem ile ada yapmak isteyenler elini çabuk tutmalılar. 1 ay sonra bu ürünlerin fiyatlarında mutlaka oynama olacaktır.

Kiraz
18-01-2013, 12:12
Arada elime geçen büyük strafor kutuların dışını boyayıp maydanoz, roka, tere, fesleğen, çilek gibi bitkileri yetiştirmeyi düşünüyorum. İstediğim yere koyabileceğimden, sümüklüböceklerden de da korunmuş olurum.

362477

Strafor sıcak ve asitli ortamda kansorejen etki yapıyormuş ama sebze yetiştirmede sakıncası var mı diye bilmiyorum. Konu hakkında fikri olan var mı?

Tura
18-01-2013, 12:18
Arada elime geçen büyük strafor kutuların dışını boyayıp maydanoz, roka, tere, fesleğen, çilek gibi bitkileri yetiştirmeyi düşünüyorum.

Strafor sıcak ve asitli ortamda kansorejen etki yapıyormuş ama sebze yetiştirmede sakıncası var mı diye bilmiyorum. Konu hakkında fikri olan var mı?

Fikri beğendim.
Zararlı etkisini bilmiyorum.
Ecza depolarında soğuk zincirde kullandıkları büyük strafor kutuları var.
Bir de dondurma kutuları var.Aynı düşünceye hizmet edebilirler.

Kiraz
18-01-2013, 15:00
Balık kutuları denen büyük boyları çok uygun, yaklaşık 50x35x25(yükseklik) ölçülerinde. Otlar yanında marul, biber, ıspanak, red robin domates yetiştirmeye de uygun.

sındırgılı
18-01-2013, 17:58
Kurumus bir badem agacimiz vardi. 30-40 cm govde capini kullanmak istedim. 15 MM kalinliginda hizarda dildirip etrafi dosemek guzel bir fikir diye dusundum. Buyukadadaki Marangozlar dudak ucurtucu fiatlar isteyince, hepsi sobalarda yakilmaya gittiler.
Gazbeton ile bilgi almaya calisiyorum.Uygun bir fiat cikarmi ?
Istanbul olsa kolayi var da, is Ada olunca hesaplari 3 ile carpmak lazim. Gecen, seramik ve banyo malzemelerini Kartaldan 50 tl ye Buyukadaya goturdum. Buyukadada eve cikartmaya 200 TL para verdim.
Yoksa yine OSB malzememi kullansam :(

YeniGine
19-01-2013, 00:43
Onlardan çiçek saksısıda yapmıştım...

362214

Gerçekten güzel oluyor.

Sayın Tura sizin çiçeklerinizi ilk kez gördüm sitede. Ellerinize sağlık, çok da güzel olmuşlar.
Peki öyle bir çiçekliği ben nasıl yapabilirim? Çok hoşuma gitti.

Kiraz
19-01-2013, 09:31
Benim OSBler iyi durumda, bu sene de ellemeyeceğim. Sn. Sındırgılı bir de Betopan sorun ama aldığınız yerde kestirebilirseniz iyi olur.

Safranlı
19-01-2013, 10:15
en güzeli betopan
uzun yıllar gider
veya pvc lambiri leri var
uzun 6 mt dir
hemde ucuzdur
ancak onada çok sayıda destek vermek gerekir
aslında hurdacılarda neler neler oluyor
bir çok şey bu iş için uygun olabiliyor

Tura
19-01-2013, 10:16
Aslında panel bulabilseniz...arası strafor...içi dışı alüminyum veya saç kaplama. Boyalı.
Her türlü şarta dayanıklı...evladiyelik.
Hurdacıda da ucuz.
Dekopaj makinesi ile de kolayca ölçüye göre kesebilirisiniz.
Birleştirmek için -L- köşebent kulanabilirsiniz.

362750

362751

Peki öyle bir çiçekliği ben nasıl yapabilirim?

Clamatis köklerini sıcaktan korumak için etrafına kedi tırnağı, ebemgümeci çiçeği ve karanfil ekmiştim.
Böyle bir malzeme bulursanız yapabilirsiniz.

MeyveliTepe
19-01-2013, 10:26
İnşaatlık kerestenin metrekübü 350 lira. 2mt boy, 30cm en ve 10cm kalınlığındaki bir keresteyi üçe böldürürsünüz. Size 3 tane 3 cm kalınlığında 2 mt boyda kalas çıkar. Bunlardan birini ortadan ikiye böldürürsünüz. 2m x 1m ebadında bir ada olur. Tutarı da 2x0,3x0,1= 0,06 m3 x 350 = 21TL eder. Bu malzeme ile yapılan bir ada 5 yıl dayanır.

ekizilaslan
19-01-2013, 16:36
bu OSBler yağmurda ne oluyor. şişmiyor mu

Kiraz
20-01-2013, 12:31
bu OSBler yağmurda ne oluyor. şişmiyor mu

Sunta gibi şişmiyor, zamanla yumuşayıp çürüyor. Bu sene benimkilerin üçüncü seneleri olacak ama sonraki senye dayanmaz.

ekizilaslan
20-01-2013, 22:27
baharı dört gözle bekliyorum. ben de evin yanında hazırlıklara başladım. bahar gelince sayfaları tekrar karıştıracağım

Tura
21-01-2013, 09:15
Dün ecza deposundan örnek olarak aldığım bir strafor kutu

Ölçüleri

Boy, en, yükseklik olarak ölçüleri 65 x 55 x 35 cm

Kalınlık 4 cm

363205

363206

cukurovalı
21-01-2013, 10:20
Balıkçılarda biraz daha büyük ebatlıları da var.

ekizilaslan
21-01-2013, 11:51
bu maddeler kimyevi , fayda zarar ne durumda acaba
zararsızsa hazır sebze yatağı
alıp başlarız:D

Denizardacan
21-01-2013, 20:32
Arkadaşlar neler yapmışsınız,
Sebze ekiyim biraz diye bilgi almaya girdim ama kanıma girdiniz yani 5 saattir bilgisayarın başından kalkamadım.
Ellerinize sağlık hepinizin, nasıl yapsam diye düşünürken benim de aklıma bir geri dönüşüm projesi geldi.:D
Değişmesi gereken bir yatak vardı çöpe gidecek.
Ama aklımda nasıl bir ampül yandıysa çöpe gitmeyecek artık yatak ortadan ikiye bölünüp, hesaplarıma göre ve derdimi anlatacağım birini bulursam nerdeyse 3 tane 2 ye 1 ölçülerinde ada olacak gibi.

Yalnız çok okuyunca karışıyor. Şimdi bu ölçülerde 3 ada için ne kadar malzeme gerekli olacak yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler

Tura
22-01-2013, 07:24
Şimdi bu ölçülerde 3 ada için ne kadar malzeme gerekli olacak yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler

Sayın Denizardacan.

1 metrekare ada için şöyle düşünün. ( Ölçü 100 x 100 x 35 cm)

3 adet cocepeat kalıp,5 kilo kadar leonardit, 6-7 kilo undemin,10 kilo kadar büyükbaş hayvan gübresi,bir avuç mağnazyum,demir,çinko gibi muhteviyası olan iz element, bir avuç kükürt, bir avuc kemik tozu, göz kararı bir avuç kadar meşe odunu külü, EMA takviyesi, geri kalanı bahçe toprağı

Bu ölçüler kesin değildir. Aşağı yukarı kullanılan ölçülerdir. Bu ölçüleri kullandığınız adanın metrekaresine göre hazırlayabilirsiniz.

Tura
22-01-2013, 09:06
bu maddeler kimyevi , fayda zarar ne durumda acaba

Bu konuyu Sayın Kiraz da sormuştu. (http://www.agaclar.net/forum/1087448-post777.htm)

Bir cevap gelmedi...

Safranlı
22-01-2013, 10:55
bu konuyu sayın kiraz da sormuştu. (http://www.agaclar.net/forum/1087448-post777.htm)

bir cevap gelmedi...

olaya çok farklı yönden bakılabilir
bir açıdan bakınca neticede petrol esaslı malzemem ve kimyasal hammaddeden üretildiği için tercih edilmeyebilir
ancak hayatımızın her yönü kimyasal hele cebimizdeki tam bir canavar
24 sat yanımızdan ayıramıyoruz
sebze bahçesi için bu straforları kullanma konusunda çok evham yapmamak gerekiyor
neticede bu bir kalıptır
bitkiye besin olmayacaktır
bitkiniz topraktan aldıklarıyla beslenecektir
bence kullanılabilir
bende fide yetiştiriyorum

Kiraz
23-01-2013, 14:44
Bu konuyu Sayın Kiraz da sormuştu. (http://www.agaclar.net/forum/1087448-post777.htm)

Bir cevap gelmedi...

Bir kimya mühendisi ve bir tıp doktoruna sordum, bildikleri bir zararı yokmuş ama onlar da emin değiller.

Sudan etkilenmemesi avantaj, toprak ıslak olsa da içeriğini toprağa vermiyor, bunun yanında ısı ve asitten etkileniyor ve zarar verebiliyor ama bitki yetiştirmek için maruz kaldığı ısı ve topraktaki asit oranı etki eder mi bilemem.

fixture
24-01-2013, 17:02
Osb'den geçen sene yaptığım sebze adaları bu seneyi ya çıkarır ya da yaz ortası dağılır gider. Alternatif olarak demiryolunda kullanılan ahşap traverslerden yenilerini yaptırmayı düşündüm. Aslında çok şık, dekoratif ve uzun ömürlü bir malzeme ancak internette yaptığım araştırmada mide bulandırıcı bilgiler aldım. Traverslerin uzun ömürlü olması için koruma amaçlı kullanılan kimyevi maddelerden ötürü kanserojen olduğu, kesinlikle (peysajda vs.) kullanılmaması gerektiği görüşleri var.

Acaba marangozda ahşap kestirip emprenye yaptırsak anyı riski taşırmı diye düşünüyorum. Galiba zehirsiz emprenye uygulamaları var.

Safranlı
25-01-2013, 08:41
Osb'den geçen sene yaptığım sebze adaları bu seneyi ya çıkarır ya da yaz ortası dağılır gider. Alternatif olarak demiryolunda kullanılan ahşap traverslerden yenilerini yaptırmayı düşündüm. Aslında çok şık, dekoratif ve uzun ömürlü bir malzeme ancak internette yaptığım araştırmada mide bulandırıcı bilgiler aldım. Traverslerin uzun ömürlü olması için koruma amaçlı kullanılan kimyevi maddelerden ötürü kanserojen olduğu, kesinlikle (peysajda vs.) kullanılmaması gerektiği görüşleri var.

Acaba marangozda ahşap kestirip emprenye yaptırsak anyı riski taşırmı diye düşünüyorum. Galiba zehirsiz emprenye uygulamaları var.

aslında sebze adsı için çok seyden yararlanılabilir
ben bir tanesini u şeklinde reklam panosundan yaptım
boş kalan tarafada bildiğimiz tahta koydum
elinizdeki her türlü düzgün odun
kerete kalas olabilir
betopan olabilir
yıllarca eskimez
sağlamca priketten tügladan olabilir
yutongtan olabilir
eldeki malzelerin çogundan olabilir

MeyveliTepe
25-01-2013, 15:36
Yeni tek bir ada hazırlamaya başlıyorum. Boyu 40 metre, eni 1,5 metre ve yüksekliği 30 santim olacak. Bu çok zor değil de zor olan 18m3 malzeme hazırlamak olacak :)

Tura
25-01-2013, 16:51
Yeni tek bir ada hazırlamaya başlıyorum. Boyu 40 metre, eni 1,5 metre ve yüksekliği 30 santim olacak. Bu çok zor değil de zor olan 18m3 malzeme hazırlamak olacak :)

Kolay gelsin.
Sanmam ki malzemeyi hazırlamak sizin için sorun olsun.
Tek bir ürün içinmi bu ada.

MeyveliTepe
25-01-2013, 16:53
Tek ürün olur mu? Bir çok şey bir arada olacak.

sındırgılı
25-01-2013, 17:18
Ben, yeni yerimde kuculdukce sizler ebatlari arttiriyorsunuz. Bugun, domates siriklarini saydim. 35 adet sirik varmis,sasirdim......
Yeni yerimde, sebze bahcesi olarak 1,5 X 5,0 m ebatlarinda tek bir yer yapabilecegim. 2,5 m3 toprak, leonardit, cocopeat, solucan gubresi; vs lazim :(

ciroz
25-01-2013, 17:22
Tek ürün olur mu? Bir çok şey bir arada olacak.

Sanırım Kardeş Bitkiler Panayırı yapmayı planlıyorsunuz ? :)

nkutsay
25-01-2013, 17:47

Merak ettim ama ben simdi :)) Neden 4 adet 1.5 x 9 degil. Arada karsiya gecmeniz gerekir belki. 40m. dile kolay :)) Yanina gunes enerjisiyle calisan bir de tasit lazim.

MeyveliTepe
25-01-2013, 17:59
Uygun bir yerim var. Uçlar arasında pek yükselti farkı olmayan, güzel güneşlenen, doğu-batı doğrultusunda bir yer. Yekpare yapmayıp bölünmüş adalar yapsam hem daha fazla malzeme gerekecek, hem de yerden kaybedeceğim. adanın her iki yakasından çalışmak mümkün. Bu da bir taraftan ortaya doğru 75 santim çalışma mesafesi demek ki gayet yeterli. Karşıdan karşıya geçmek bazen bir sorun olursa da, bir gün içinde bahçenin tamamını kaç kere tavaf ettiğim düşünülürse hiç bir şey sayılmaz. Yine de bir yakadan diğer yakaya uzatacağım kalınca bir kalas ile seyyar bir köprü yapmayı yedek plan olarak bir yere kaydetmiştim :)

ciroz
25-01-2013, 18:15
Uzun vadeli sebze adası/yatağı yapmak için ahşap malzeme kullanmayı düşünürsek.
Emprenye Kalas ile Suya dayanıklı Plywood arasında fiyat ve kullanım farkı nedir ? diye araştırma yapıyoruz.

150 x 200 x 35 mm 4 adet ada yapmayı hedefliyoruz.

Boyutlar ufak olduğu için emprenye kalas daha fazla maliyet getiriyor sanki.

plywood fiyatları değişmekle beraber 125 x 250 mm plaka 90 TL civarı.
bir plakadan bir ada çıkacağı düşünülürse 360 TL bir maliyet getiriyor.

Emprenye kalas fiyatlarına daha ulaşamadık. Genelde toptan satış yapıyoruz cevabıyla karşılaşıyoruz

İç malzemeler içinde eklenecek maliyetleri de göz önüne alırsak,

Sanırım biz yine PALET leri kullanacağız :)

nasıl bir yol izlemeli ?

birnefestoprak
25-01-2013, 18:43
Yukseltilmis yataklar konusundaki daha onceden hesaplanmayan konularin basinda gelen ve sonradan buyuk sorun olan parametre Sn. Meyvelitepe'nin bahsettigi yatak eni. Yatagin eni iki taraftan da rahatlikla uzanabilecek kadar ne cok dar ne de cok genis olmali. Bence yukseltilmis yatak uygulamasinda altin kural: Bitkilere erisim ne kadar kisitlanirsa, alinacak verim de o kadar duser.

sındırgılı
26-01-2013, 09:09
Haftaya,Evin ic isleri bitecek diye umuyorum. Iskele kurulup dis cephe boyasi ile birlikte bahce islerine girisecegim.
Adada da 3-4 marangoz var onlarla konusup, insaat kalaslarinin maliyetlerini ogrenecegim. 8 adet 1,5 metrelik insaat kerestelerine ne isteyecekler ?
Buradan sizler ile paylasirim.

Tura
26-01-2013, 09:23
Sanırım biz yine PALET leri kullanacağız :)

Sayın ciroz.

Paleti kaça alıyorsunuz?

ekizilaslan
26-01-2013, 11:25
ada çalışmaları başlamış ne güzel. ben de evin arkasındaki tepede taşlıkları temizleyip bir veya iki ada yapayım artık :D

ciroz
26-01-2013, 11:46
Sayın ciroz.

Paleti kaça alıyorsunuz?

Sn. Tura,

Paletleri etrafımızdaki inşaatlardan, ufak darbeli olanlarından, rica usulü ile alıyoruz.
Dolayısı ile şimdilik bize bir maliyet yok. ikinci el fiyatlarını bilmiyorum maalesef.

Güncelleme:
İnternet üzerinden bir araştırma yaptım:
ikinci el 120x80 paletlerin fiyatları 6 lira diyorlar. (http://ikincielpalet.com/icerik.php?q=a2ee9fd080c0baa4af081bc1f31fd093)

ciroz
11-02-2013, 16:31
İnternet' te dolaşırken tesadüf eseri bir software/yazılım' a denk geldik. (http://www.motherearthnews.com/garden-planner/vegetable-garden-planner.aspx#axzz2KaWrdKt6)
Belki faydalı olur diye paylaşalım istedik.

Benzer bir çok yazılım var. Bizim denediğimiz program, online olarak indirip kurmadan, sadece kayıt olarak 30 günlük ücretsiz kullanıma izin veriyor.
oluşturduğunuz planları kaydetme, yazıcıdan çıktı alma seçeneklerini de sunuyor.

Programın hoşumuza giden tarafı;
istediğiniz boyutlarda bir alana, istediğiniz sebze meyve ya da çiçeği yerleştiriyorsunuz, yerleştirdiğiniz bitkilere göre size bir rapor hazırlıyor.
Oldukça geniş bir bitki veritabanı da var. Bitkilerin detay özelliklerine de ulaşabiliyorsunuz.

Belki tek dezavantajı bir çok konuda olduğu gibi, bu programın da ingilizce olması.

369101

369099
istediğimiz boyutlarda yükseltilmiş yatakları oluşturup, yetiştirmeyi planladığımız sebzeleri sürükle bırak ile yataklara yerleştirdik.

369100
Bizim yerleştirmemize göre program bir plan çıkarttı.

hberbul
22-02-2013, 15:57
Yükseltilmiş yatakları koyduğumuz alanı bellemesem (yani şuan koyacağım yer ayrık otları ile dolu bir yer olacak,çamur şuan temizlemem imkansız gibi birşey),ilerde sorun yaşar mıyım?

Koyduğumuz alanın taban toprağı yumuşak mı olmalı bitkilerin kök yayılımı açısından?

ciroz
22-02-2013, 17:38
Sn. hberbul,

Bizimde yatakları koyacağımız yer benzer durumda,
Bizim şöyle bir planımız var.

Yatakları 35 cm yüksekliğinde yaptık/yapıyoruz. Koyacağımız yeri belleyip, biraz derinleştireceğiz, bellediğimiz yerin üzerine üstünde yazı olmayan karton serip ıslatacağız, onun üzerine yatak toprağını koyacağız.

Islak Karton alttaki ayrık otlarını maskeleyecek.

Alttaki toprağın drenajı çok kötü olmamalı. Bizim bahçe toprağı killi olduğu için geçen seneki sebze beşiğini biraz daha derin kazmıştık drenajı arttırmak için çakıl sermiştik.

Domates, biber, patlıcan, salatalık, 30-40 cm derinliğinde kök yapıyor diye biliyoruz.

Konuyu baştan tararsanız daha çok bilgiye erişebilirsiniz.

Sn.Sındırgılı, çok güzel olmuşlar.

Bizim domates ağacındaki durum şöyle. Pembe olan 2.5 metre yükseldi. Santini ise 2 metrede.Her ikisi de büyümeye devam ediyor ancak seradaki 4 metreye ulaşan pembelerle kıyaslanınca gelişim çok iyi değil. Santinin verimi çok iyi. Sürekli çiçek açıp domates veriyor. Pembede daha az domates var, fakat son bir iki haftadır domates bağlamaya başladı.

Bu arada farkına vardığım bir şeyi yazayım. Biz derin çukur açarak büyük ve her yerden kök salan bir bitki elde etmek istedik. Problemli olduğunu düşünerek söktüğüm 2-3 kök domatesin kök yapısını incelediğimde şunu gördüm. 30 santime dikim yapıp diplerini doldurduğum domateslerin ilk fide kökleri normal bir kök büyüklüğünde, ancak bu köklerin üzerinde ve toprak yüzeyine 15-20 santim kadar kala attığı kökler çok büyük ve yaygın. Esas uzun ve kılcal kökleri buradan atmış ve esas olarak buradan besleniyor.

Bu durumda bitki çok derindeki kökleri kullanmıyor anlamı çıkabilir. Biz bu kadar derine dikip sürekli dip doldurunca her seferinde biraz daha yukarıdan kök yaptırmaya teşvik ettik. O da muhtemelen yaptı ve bununla uğraştı. Sonunda toprak yüzeyine yakın bir yerden attığı kökleri kullanıyor (bunu sonbaharda çukuru kazıp kökü çıkarabilirsem daha iyi görürüm).

Yani biz kökü bu kadar derine dikmek yerine, gövdeyi 25-30 santimde yatırarak toprak yüzeyine yakın ama toprak altında kalan uzun bir gövde elde etseydik o zaman gerçekten çok büyük kök elde etmiş olurduk. Bu da bir teori tabii. Denemesi seneye :)

birnefestoprak
23-02-2013, 02:52
Bu karton uygulamasiyla ilgili bir tavsiyem olacak: Kartonlarin ustune eklediginiz topragin yuksekliginin 25-30 cm'den az olmamasina dikkat edin. Karton bozunurken topragin azotundan calar. Bu da bir sure sonra iyice yayilmaya baslayan bitki kokleri icin iyi degil. Aslinda en iyisi topragi tabandaki kartonla birlikte kis boyunca dinlendirip mikroorganizmalarin iyice neselenmesine, halay cekme noktasina gelmesine ve herseyin bozunmasina imkan saglamak :)
Bir de aslinda ustu yazili ve renkli gazete ve karton parcalarini kullanmanin da eger basimda soya murekkebi kullanildiysa bir sakincasi yok. Yalniz bu murekkep Turkiye'de kullaniliyor mu bilmiyorum. Bunun yaninda bu murekkebin ana maddesi olan soya fasulyesi ya GDO'luysa sorusu hemen akla geliyor. Herhangi bir zarari olur mu bilemiyorum.

Sn. hberbul,

Bizimde yatakları koyacağımız yer benzer durumda,
Bizim şöyle bir planımız var.

Yatakları 35 cm yüksekliğinde yaptık/yapıyoruz. Koyacağımız yeri belleyip, biraz derinleştireceğiz, bellediğimiz yerin üzerine üstünde yazı olmayan karton serip ıslatacağız, onun üzerine yatak toprağını koyacağız.

Islak Karton alttaki ayrık otlarını maskeleyecek.

Alttaki toprağın drenajı çok kötü olmamalı. Bizim bahçe toprağı killi olduğu için geçen seneki sebze beşiğini biraz daha derin kazmıştık drenajı arttırmak için çakıl sermiştik.

Domates, biber, patlıcan, salatalık, 30-40 cm derinliğinde kök yapıyor diye biliyoruz.

Konuyu baştan tararsanız daha çok bilgiye erişebilirsiniz.

ciroz
23-02-2013, 10:14
Bu karton uygulamasiyla ilgili bir tavsiyem olacak: Kartonlarin ustune eklediginiz topragin yuksekliginin 25-30 cm'den az olmamasina dikkat edin. Karton bozunurken topragin azotundan calar. Bu da bir sure sonra iyice yayilmaya baslayan bitki kokleri icin iyi degil. Aslinda en iyisi topragi tabandaki kartonla birlikte kis boyunca dinlendirip mikroorganizmalarin iyice neselenmesine, halay cekme noktasina gelmesine ve herseyin bozunmasina imkan saglamak :)
Bir de aslinda ustu yazili ve renkli gazete ve karton parcalarini kullanmanin da eger basimda soya murekkebi kullanildiysa bir sakincasi yok. Yalniz bu murekkep Turkiye'de kullaniliyor mu bilmiyorum. Bunun yaninda bu murekkebin ana maddesi olan soya fasulyesi ya GDO'luysa sorusu hemen akla geliyor. Herhangi bir zarari olur mu bilemiyorum.

Maalesef bu sene yeni yataklar için biz de biraz geç kaldık. Yatakların yüksekliği 35 cm, yerlestireceğimiz yeride 10 cm derinlestireceğiz. Dolayısı ile 45 cm bir derinliğimiz olacak. Belki planı revize edip, neşeleri arttırmak için karton yerine yaptığımız kompost' tan ince bir tabaka kullanabiliriz.

Türkiye' de karton ya da gazetelerin kullandığı mürekkebin muhteviyatının yazılı olduğu bir yer görmedim henüz.:) Belki benim gözümden kaçmıştır.

birnefestoprak
23-02-2013, 17:45
Karton bir de fiziksel bir bariyer, bozunma suresince derinlere yayilma isteyen bitkilerin koklerinin yayilmasini engelliyebiliyor ama ben de hep sizin gibi henuz tam bozunma gerceklesmeden fideleri topraga cok almisimdir. Felaket habercisi gibi ne kadar olumsuz sey varsa siraladim gibi oldu :)

ciroz
24-02-2013, 15:10
Karton bir de fiziksel bir bariyer, bozunma suresince derinlere yayilma isteyen bitkilerin koklerinin yayilmasini engelliyebiliyor ama ben de hep sizin gibi henuz tam bozunma gerceklesmeden fideleri topraga cok almisimdir. Felaket habercisi gibi ne kadar olumsuz sey varsa siraladim gibi oldu :)

Felaket habercisi olur mu hiç Sn birnefestoprak,

Bilgilerimizi, deneyimlerimizi paylaşacağız ki, fikirlerimizi süzelim, doğruya daha da yaklaşalım.

Biz, Karton yerine kompost kullanmaya karar verdik. Tabana ince tabaka kompost serip üzerine yine kompost karışımı da olan yatak toprağını ekleyeceğiz.

Bu arada, Valide Bağ Korusu bize çok yakın bir koruymuş meğerse, bugün orada yürüyüşe çıktık. Çok güzel orman topraklarına rastladık. Bizim bahçe toprağı oldukça killi, orman toprağından da yatak topraklarına karıştırmak istiyoruz. Bir yandan da olası hastalık/mantar vs.vs. riskini nasıl engelleriz diye araştırıyoruz.

birnefestoprak
24-02-2013, 19:50
Sizin bahsettiginiz o orman topragi, hastaliklara karsi da topragi guclendirmek icin de birebir. Ozellikle yasli agaclarin dibine bakin ve agac diplerindeki genc katmanlari siyirip bunlarin altinda kalan bozunmus katmanlari toplayin. Bu katmanlar mikroorganizma bakimindan cok zengindir. Aslinda cok miktarda toplamaniza da gerek yok. Bunun birazi ekmek yapmak icin bir cay kasigi kullanilan maya gibi. En etkin kullanma yollarindan birisinin de kompost cayi oldugunu dusunuyorum. Cayi yaptiktan sonra geriye kalan posayi da yataklara katabilirsiniz.

adacık
26-02-2013, 11:28
Biz de bu sene sebze adaları hazırlama sürecine girdik. 2 metreye 1,20 lik 4 ada ihtiyacımız olduğunu tespit ettik. Önce yapı marketlerde işimize yarayacak ahşap ve maliyetlerini araştırdık. 200-250 civarında fiyat çıkarttılar. Bu fiyatlardan dolayı yapı market işini iptal ettik.

Daha sonra tesadüfen ağaç ürünleri satan bir depo bulduk. (Santral İstanbul, Bilgi Üniversitesinin giriş kapısına paralel) Çok tonton bir sahibi vardı. Derdimizi anlatmaya çalıştık. Ölçtü biçti bize 100 TL kadar bir fiyat çıkarttı.

Sonra yahuu 100 TL'ye dünyanın sebzesini satın alırsınız siz neden bu işi ondoline ile yapmıyorsunuz. Çürümez, hafif daha sağlıklı bir malzeme üstelik dedi. 2 metreye 80 CM'lik ölcü 15-18 civarında 3 plaka işini görür ben de ölçülerinize göre keserim dedi.

Ondoline konusunda tecrübesi olan var mı ne dersiniz işimizi görür mü.

ciroz
26-02-2013, 11:48
Sn adacık,

Yabancı kaynaklarda, Ondoline ya da saç çatı malzemesi ile yapılmış örnekler var. Tuğla ya da gaz beton ile yapılanlarda var. Önemli bir sakıncası olacağını düşünmüyoruz.

Ondoline' de dikkat edilmesi gereken, zamanla yatağın dışa doğru esnememesi için önlemi baştan almak diye düşünüyoruz.

373318

373319

373320

373321

373322

Bizim ondoline tecrübemiz olmadı, estetik açıdan ahşabı tercih ettik.

Tura
26-02-2013, 12:27
Biz, Karton yerine kompost kullanmaya karar verdik. Tabana ince tabaka kompost serip üzerine yine kompost karışımı da olan yatak toprağını ekleyeceğiz.

Ben bu kartonu 2 sene önce yaptığım adalarda kullandım.hatta karton da değil...oluklu mukavva kullandım.1 cm ye yakın kalınlığı vardı.
Çok ayrık vardı, mani olmak istedim. Sebze adalarımın yüksekliği 40 cm idi.
Ayrıkların alttan gelişimini önledim. Adalarımdan çok verim aldım. İkinci sene adaları bozdum.

Mukavvayı tavsiye ederim.

adacık
26-02-2013, 12:36
Sayın Ciroz hakılısınız ondoline esneyebilir. İç ve dış ceplerine destek yerleştirip sabit tutmak sanırım sorunu çözer.

ciroz
26-02-2013, 12:42
Sn Tura,
Adaları ikinci sene neden bozdunuz ?

Daha geniş alana klasik metotla mı ekim yaptınız ?

Tura
26-02-2013, 12:45
Ben bozmadım.Öyle güzel bir şeyi bozarmıyım da.

Gece hırsızlar bahçeyi talan etmişler.
Ben onları panelden yapmıştım, çok dekoratif ve sağlam bir şeydi.
Hurda da para yapmaz ama, kazma kürek ne varsa toplamışlar.

Şöyle bir şeydi onlar.... Zaten bahçe de başkasının bahçesiydi. Topraklarımı çuvallara doldurup başka yerde başka yükseltilmiş adalar yaptım.

373354

Ayşe Yıldız
26-02-2013, 13:06
Hırsızlara bak sen. Ölüler para etse mezardan adam toplayacaklar neredeyse. Çalacak başka birşey kalmamış gibi...

ciroz
26-02-2013, 13:13
Ben bozmadım.Öyle güzel bir şeyi bozarmıyım da.

...

Sn Tura, siz bozdum deyince şaşırmış, o yüzden acaba daha geniş bir alanı kullanmak üzere bir karar mı aldınız diye düşünmüştüm.

Hırsızlar esas ganimeti ( toprağı ) bırakmışlar allahtan :)

Gerçekten şık görünüyorlarmış. Ellerinize sağlık.

Tura
26-02-2013, 13:27
Teşekkür ederim, gerçekten çok güzellerdi.

Şu yukarıdaki proğram: 30 gün sonra çalışmıyor mu?

ciroz
26-02-2013, 13:41
Teşekkür ederim, gerçekten çok güzellerdi.

Şu yukarıdaki proğram: 30 gün sonra çalışmıyor mu?

Yukarıdaki programa biz de deneme amaçlı üye olmuştuk. Daha 30 gün geçmedi sanırım.

Benim tahminim, daha önce yaptığınız tasarımlara eriştirecek ama yeni tasarım yapmanız için sizden aylık bir ücret talep edecek yönünde.

30 gün geçtiğinde unutmayıp bakarsam, burayı da güncellerim.

Tura
26-02-2013, 13:53
Anladım.
Teşekkür ederim Sayın ciroz.

Safranlı
26-02-2013, 14:39
sebze adaları için çok şey olabilir
özellikle tabelacıların metalden yaptıkları reklam panoları çok güzel oluyor
ben elimdeki reklam panosonun içini temizledim ve toprakla doldurdum çok sağlam ve şık oldu
hurdacılarda **** tanıdıgınız bir esnafta mutlaka olur
en kötü ıhtımalle hiç bozulmayacak betopandan yapılabilir
aldıgınız yerde kestirip kullanılabilir
adedi 25 tl civarı idi

denizakvaryumu
26-02-2013, 16:39
Sebze adalarının en pratik olarak BİMS den yapılır kanaatindeyim...

fixture
26-02-2013, 16:59
Sn Tura,

Panelleri kaça maletmiştiniz? Aslında fena görünmüyorlar. Sanırım uzun ömürlüdür.

+

Sn denizakvaryumu,

BİMS nedir?

ciroz
26-02-2013, 17:14
Sebze adalarının en pratik olarak BİMS den yapılır kanaatindeyim...

BIMS fiyatlarını tam olarak bilmiyorum o yüzden maliyet konusunda bir şey diyemeyeceğim.

Tanımadığım bir malzeme olduğu içinde, sayenizde tanışmış oldum.
Sizin kast ettiğiniz sanırım BIMS (pomza) BLOK.

Benim gibi malzemeyi tanımayanlar için faydalı olur diye araştırırken bulduğum bir tanımı paylaşmak istedim.

Pomza (bims) İtalyan dilinden gelir ve değişik dillerde farklı adlandırılır. Türkçe'de ise süngertaşı, nasır taşı, hasır taşı, topuktaşı gibi adlarla bilinmektedir.
Pomza (bims) volkanik bir kayaç türüdür. Volkanik bir cam yapısındadır. Yeryüzünde en yaygın olarak bulunan ve kullanılan türü asidik pomzadır. Bu tür beyaz, kirli renkte olanıdır. Oluşum esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani olarak terketmesi sonucu oldukça gözenekli bir yapı kazanmıştır. Gözenekler birbirleri ile bağlantılı değildir. Yoğunluğu 0,5-1 gr/cm3 arasında değişmektedir. Pomzanın fazla gözenekliliğinden dolayı ısı ve ses geçirgenliği oldukça düşüktür. Kristal suyu ihtiva etmez.

Kaynak: burası (http://www.metaspumice.com.tr/viewpage.php?page_id=1)

BIMS BLOK Uygulaması: burada (http://www.blokbims.com.tr/bimsduvor.html)

birnefestoprak
26-02-2013, 17:21
Sn ciroz yukarda tugladan bahsetmis, yeri sabit kalacaksa ates tuglasindan yapilanlar cok guzel gozukuyor. Bir de isiyi cok iyi absorbe edecegi icin benim acimdan ayrica bir tercih sebebi olurdu.

ciroz
26-02-2013, 17:36
Sn ciroz yukarda tugladan bahsetmis, yeri sabit kalacaksa ates tuglasindan yapilanlar cok guzel gozukuyor. Bir de isiyi cok iyi absorbe edecegi icin benim acimdan ayrica bir tercih sebebi olurdu.

Sn birnefestoprak,
Bir gün hedefimizi gerçekleştirir/az kaldı, sabit bir bahçeye sahip olursak bizimde ilk tercihimiz ateş tuğlası, gerçekten çok şık uygulamalarına rastladık.

Bizim sabit bahçedeki tasarım fikrimizi bir ara vakit bulduğumda daha net çizerek anlatırım ama fikir versin diye söyle izah edebilirim.

373438
Buradaki uygulamadan bir sıra azalttığımızı düşünün.

373439
Üzerine buradaki sepet örgüsü ile tasarımı tamamlıyoruz.
Buradaki alttaki ahşap yerine yukarıdaki ateş tuğlasını koyduğumuzu düşünürsek bir fikir verir sanırım.

Tura
26-02-2013, 18:22
Sn Tura,

Panelleri kaça maletmiştiniz? Aslında fena görünmüyorlar. Sanırım uzun ömürlüdür.

+

Sn denizakvaryumu,

BİMS nedir?

Hurda paneller...bedel ödemememiştim. Hurdacılar 3 sınıf demir hurdası olarak alıyorlar.

Tura
26-02-2013, 18:45
6-7 Renk seçenekli doğal Nevşehir taşı var.
Nemlendimi renkleri değişiryor.
Sabit bahçelerde çok güzel olacağını düşünürüm.
Özellikle Elazığ Vişnesi denilen ve şöminelerde kullanılan taş aralara serpiştirilirse, görsel bir ziyafet olur.

373467

birnefestoprak
26-02-2013, 19:20
Sn. Tura,
Bu taslarin tugla kalinliginda ve eni daha kucuk olanlari var mi?

6-7 Renk seçenekli doğal Nevşehir taşı var.
Nemlendimi renkleri değişiryor.
Sabit bahçelerde çok güzel olacağını düşünürüm.
Özellikle Elazığ Vişnesi denilen ve şöminelerde kullanılan taş aralara serpiştirilirse, görsel bir ziyafet olur.

373467

Tura
26-02-2013, 20:20
Sn. Tura,
Bu taslarin tugla kalinliginda ve eni daha kucuk olanlari var mi?

Evet. Benim bildiğim, istenilen ebatta kesildigidir.

tiryaki
26-02-2013, 21:30
Selamlar,
Hugel Kultur deneyen oldu mu?
hugelkultur: the ultimate raised garden beds (http://www.richsoil.com/hugelkultur/)
murat

ciroz
26-02-2013, 23:09
Selamlar,
Hugel Kultur deneyen oldu mu?
hugelkultur: the ultimate raised garden beds (http://www.richsoil.com/hugelkultur/)
murat

Sn. tiryaki

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/26534.htm

Forumda böyle bir konu var...

Murat Uysal
04-03-2013, 01:04

Düşünceniz beni çok şaşırttı Sayın Meyveli Tepe. Çok uzunmuş..

Şahsen beni 90 cm- 1m eninde olan yer bile çok yormakta.. Hatta boyu 4-5 'metreyi geçen yataklar beni bunalıma sokar.

nevol
04-03-2013, 10:35
bende bu hafta sonu ekim yapacağım alanı kabarttım. ardından sebze kümelerinioluşturacağım tahta ve suntaları hazırladım. tohumlarmı ektim. 15 gün içinde yerlerine dikme niyetindeyim

Kiraz
05-03-2013, 09:13
Sn. Nevol, domates, biber ektiyseniz, yerlerine geçmesi için yaklaşık altı hafta gerekiyor. İstanbul'da 20 nisana kadar don riski var, bu tarihten önce her bitkiyi bahçeye geçiremiyoruz. Yine de bu gelişme süresini hesaplarsak tohum ekme zamanınız iyi olmuş.

Roka, marul, maydanoz,,, için yukarıda yazdıklarım geçerli değil.

nevol
05-03-2013, 11:07
Sn. Nevol, domates, biber ektiyseniz, yerlerine geçmesi için yaklaşık altı hafta gerekiyor. İstanbul'da 20 nisana kadar don riski var, bu tarihten önce her bitkiyi bahçeye geçiremiyoruz. Yine de bu gelişme süresini hesaplarsak tohum ekme zamanınız iyi olmuş.

Roka, marul, maydanoz,,, için yukarıda yazdıklarım geçerli değil.

merhabalar sn kiraz;
tohumların fideye dönmesi ve ekime hazır hale gelmesi muhtemelen nisan ayının ilk ongünü içinde olacak ki don konusunda haklısın bu aralar hava pek parlak değil. poyrazın ardından muhtemelen lodos gelecektir. buda havada ısınmaya delalet edecektir.
bundan sonra ancak tohumlar çimlenir diye tahmin ediyorum. bugün tohumlara fıskıye usulu ilk suyunu verecektim. fakat havanın bukadar soğuk olması beni korkutuyor.
bu sene ilkdefa havuç ve barbunya ekimide yaptım. çim bahçenin yarısını sebze bahçesine çevirdim. bakalım bundan sonrasında başarılı olabilecek miyiz :)

sındırgılı
08-03-2013, 21:54
Bahcemin, cim ( ya da cim sanilan ) kismin diger tarafinda 1,2 x 1,5 ebatlarinda ve 30 cm yuksekliginde 2 adet yastik hazirladim. Icindeki topraklarida eski bahcemdeki topraklari torbalara doldurarak (Yaklasik 40 torba ) 1 sene onceden hazirladigim kompost ile karistirip doldurdum. Sirada Gubre ilavesi kaldi..Enzimler tabii ki haric....
Tohumlar, evde viyollerde cimlenmeye alindi...
Foto isi daha sonraya kaldi.Bahcemde, yine kedilerim var, ve onlardan korumak icin kumes teli ile adaciklari koruma isi var...
Gecen hafta, saat 19.30 da Belediye de calisan arkadaslara gelin, yevmiyenizi vereyim de 40 torba topragi eve goturelim dedim.
Abi, bugun cok yorgunuz yarin yapsak diye cevapladilar da o da benim icime oturdu...Yukaridaki yildizlarla konusa konusa 40 torba topragi bahceme getirmis olmaktan ne gurur duydum ne de sagligim bir yarar sagladi. Fakat, bitki deliligi bu olmali....
Kasa imalatina 100 tl ver,topraklari tasi,
Enzimleri hazirla,kedilere karsi koruma duvari hazirla........
Bizi, bize karsi koruyacak duvari ne zaman orecegiz ?:eek:

hanımeli
09-03-2013, 19:33
Merhaba ben domates ve biber tohumlarını viyollere çimlemeyi düşünüyorum,viyole çimlenen tohum başka yere şaşırtılırmı?

yoksa olgunlaşana kadar viyolde kalabilirmi.

toprağa dikene kadar kaç kere şaşırtmak sağlıklı olur?

Tura
09-03-2013, 20:05
Merhaba ben domates ve biber tohumlarını viyollere çimlemeyi düşünüyorum,viyole çimlenen tohum başka yere şaşırtılırmı?

yoksa olgunlaşana kadar viyolde kalabilirmi.

toprağa dikene kadar kaç kere şaşırtmak sağlıklı olur?

İzmir bölgesi olarak geç kalmış sayılırsınız. Özellikle biberler geç çimlenir.
Şu başlığı mutlaka okuyunuz. (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm)
Çimlenme ile ilgili çok güzel bilgiler bulacaksınız.
Viyole çimlendirmeyi bir başka yere taşımalısınız. Kök gelişimlerini şaşırttığınız yerde tamamlayacaktır.

nevol
11-03-2013, 13:55
hafta sonu topağı tekrar kabarttım ve yanmış koyun gübresi ile harmanladım. bu arada diktiğim ilk tohumlarda halen bir gelişme ve çimlenme olmayışı nedeni ile 2 posta domates,salaalık,patlıcan,havuç,brbunya vb tohumları yeni kaplarda çimlendirmek üzere ekimini yaptım. tahminen ilk tohumlar çıkmayacak gibi bu hafta içinde çimlenme olmaz ise topraklarını açıp bir bakacağım

Safranlı
11-03-2013, 14:01
hafta sonu topağı tekrar kabarttım ve yanmış koyun gübresi ile harmanladım. Bu arada diktiğim ilk tohumlarda halen bir gelişme ve çimlenme olmayışı nedeni ile 2 posta domates,salaalık,patlıcan,havuç,brbunya vb tohumları yeni kaplarda çimlendirmek üzere ekimini yaptım. Tahminen ilk tohumlar çıkmayacak gibi bu hafta içinde çimlenme olmaz ise topraklarını açıp bir bakacağım

sakın ellemeyin zamanı geldimi yeşerecektir

nevol
11-03-2013, 14:21
sakın ellemeyin zamanı geldimi yeşerecektir

İnşallah sevgili Safranlı.
çimlenmemesi nedeni ile biraz moral bozukluğu oluşmadı dersem yalan olur :p

hanımeli
11-03-2013, 16:11
Geçen senenin çalışmalarını okudum da nasıl geçmiş zaman,çimlenmeler bitmiş,bitkiler yeşermiş, çiçek açmış,meyveler bol bol vermişte menemenler bile yapılmış. çok kıskandım. inşallah bizde görürüz o günleri,herkesin ürünleri bol olsun,bakalım en tatlı menemeni kim yapacak?

adacık
11-03-2013, 17:06
1 Martta torfa ektiğim domates tohumları 6 Martta çimledi (çeşitli çeri, ve ayaş domates) 7 cm kadar oldular :confused:. Çok erken yakalandım. Planlarıma göre mart sonuna kadar çimlenecek, şaşırtacak ve nisan başı gibi bahçeye alacaktım. Pek bi aceleci çıktı benim tohumlar. Acilen fide poşetlerine almam gerekecek kapalı balkonda ne kadar idare edebilirim acaba! :(

hanımeli
11-03-2013, 20:24
1 Martta torfa ektiğim domates tohumları 6 Martta çimledi (çeşitli çeri, ve ayaş domates) 7 cm kadar oldular :confused:. Çok erken yakalandım. Planlarıma göre mart sonuna kadar çimlenecek, şaşırtacak ve nisan başı gibi bahçeye alacaktım. Pek bi aceleci çıktı benim tohumlar. Acilen fide poşetlerine almam gerekecek kapalı balkonda ne kadar idare edebilirim acaba! :(

merhaba benim forumdan öğrendiğim bir bilgiyi paylaşayım.eğer çimlerinizin boyu hızlı uzamışsa ışık yetersizliği vardır.bir florasan ile 25 cm üzerlerinden gece ışığı verin uzamaları durur,gövde ve yaprak gelişimi sürer böylece nisan ayını yakalarsınız.ustalar daha detaylı bilgi verecektir.ürünleriniz bol olsun inşallah

Murat Uysal
11-03-2013, 23:31
Geçen senenin çalışmalarını okudum da nasıl geçmiş zaman,çimlenmeler bitmiş,bitkiler yeşermiş, çiçek açmış,meyveler bol bol vermişte menemenler bile yapılmış. çok kıskandım. inşallah bizde görürüz o günleri,herkesin ürünleri bol olsun,bakalım en tatlı menemeni kim yapacak?

Ne yalan söyleyim Black Plum domates, tohumlarını Sayın Meyvelitepe'den aldığım OX Heartth domateslerle yaptığımız menemene kimse doyamıyor. Favorim black plumlar. biraz kabuğu kalın ama önemli değil. Bu sene tam tamına 50 kavanoz kışlık hazırladım bu domatesten çok mükemmel hala yiyoruz. Bu sene üretimini artıracam..

Murat Uysal
11-03-2013, 23:35
bu arada size sormak istediğim bazı şeyler var arkadaşlar. domateslerde sırıkla uğraşmak budamak çok zoruma gidiyor. Hele birde eldivensiz çalışırsan elinden yıka yıka gitmez domates lekesi. Hani diyorum şu oturak-yarı bodur çeşit olan bartın pembesi ile bostan domatesini diksek, bizim sırık köy domateslerinin yerini tutarmı. Yetiştiren varmı? (Bahçe kaynanamın olunca anlayın işte.... :) )

MeyveliTepe
11-03-2013, 23:51
Kiler kavanoz kavanoz domates sosu dolu. Yapılacak yemeğe göre üzerinde çeşit yazılı kavanoz seçiyoruz, spagetti yapılırken mutlaka san marzano :)

Yazın üretilen sebzeleri kış için hazırlamak çok zaman alıyor, bazen bunaltıyor ama kışın kendi organik sebzelerimizden yaz türlüsü, organik kabaklarımızdan mücver, sanki 10 dakika önce közlenmiş gibi patlıcan salatası çok keyifli oluyor.

Yaz sebzelerinin bazıları doğrudan veya az bir ön işlemden sonra dondurucularda çok güzel saklanabiliyor.

Murat Uysal
12-03-2013, 01:59
Doğrudur sayın MeyveliTepe. Dondurucu işi iyi fikirde kışın ıspanakla balıkla dolduruyoruz. Yazında kurban bayramından sonra etle kıymayla. Çok büyük değil.

Sadece bahçeden olsa kavanozlar. Fasülye konserveleri, turşular, salçalar, erik kompostosu, erik ve dut ezmesi, dut kurusu, erik kurusu, Mantar konserveleri (Çeşit çeşit yabani mantarlar), Yine dağdan toplanan buralarda adına "Kabalak" denen otun konservesi, kuşburnu, kızılcı ve böğürtlenden envayi çeşit yiyecekler, çilekden hazırlananlar vs.

Bu yüzden mevsimler hemen geçiveriyor. İş güçden anlamıyoruz bile.

Murat Uysal
12-03-2013, 02:00
Kiler kavanoz kavanoz domates sosu dolu. Yapılacak yemeğe göre üzerinde çeşit yazılı kavanoz seçiyoruz, spagetti yapılırken mutlaka san marzano :)

Yazın üretilen sebzeleri kış için hazırlamak çok zaman alıyor, bazen bunaltıyor ama kışın kendi organik sebzelerimizden yaz türlüsü, organik kabaklarımızdan mücver, sanki 10 dakika önce közlenmiş gibi patlıcan salatası çok keyifli oluyor.

Yaz sebzelerinin bazıları doğrudan veya az bir ön işlemden sonra dondurucularda çok güzel saklanabiliyor.

Bu arada şu San Marzano ilgimi çekti bir inceliycem.

hanımeli
12-03-2013, 08:52
Ne yalan söyleyim Black Plum domates, tohumlarını Sayın Meyvelitepe'den aldığım OX Heartth domateslerle yaptığımız menemene kimse doyamıyor. Favorim black plumlar. biraz kabuğu kalın ama önemli değil. Bu sene tam tamına 50 kavanoz kışlık hazırladım bu domatesten çok mükemmel hala yiyoruz. Bu sene üretimini artıracam..

sn Murat Uysal benim amacında tam buydu bu sayede bilmediğimiz çeşitleri öğreniyoruz,bu sene bulamam artık bu çeşitleri de seneye bende denemek isterim.

nkutsay
13-03-2013, 15:34
Bahce hazirlayanlar, lutfen bu konuyu habersiz birakmayin. ne cimlendiriyorsunuz :)) ne ekiyorsunuz?

Don dolas pek cok konu okudum. Her sey de corba olmus vaziyette. Yardiminiza ihtiyacim var. Bolgemde gec donlar 20 nisanmis. Ben simdi hangi tohumu ne zaman ekeyim? Kapali balkonum yok. Fideleri evde olgunlastirip birer kok olmak uzere direkt bahcede saksilara ekecegim. Anladigim kadariyla 1 mayis gibi dikmem uygun. Bekleyen tohumlar sunlar:

Cesitli domates tohumlari (Pembe, marglobe supreme, red robin, lemony, chocolate cherry,sn marzano)
Cesitli biber
Salatalik
Feslegen
Kadife

Bir de yerim cok degil, yukarida saydigim domateslerden bazilarini elemem gerekiyor. Digerlerini baskilayan bir tur var mi iclerinde ya da acemi bir bahcivanin 40 firin ekmek yedikten sonra ekmesi gereken?

zebra
13-03-2013, 15:46
Bahce hazirlayanlar, lutfen bu konuyu habersiz birakmayin. ne cimlendiriyorsunuz :)) ne ekiyorsunuz?

Don dolas pek cok konu okudum. Her sey de corba olmus vaziyette. Yardiminiza ihtiyacim var. Bolgemde gec donlar 20 nisanmis. Ben simdi hangi tohumu ne zaman ekeyim? Kapali balkonum yok. Fideleri evde olgunlastirip birer kok olmak uzere direkt bahcede saksilara ekecegim. Anladigim kadariyla 1 mayis gibi dikmem uygun. Bekleyen tohumlar sunlar:

Cesitli domates tohumlari (Pembe, marglobe supreme, red robin, lemony, chocolate cherry,sn marzano)
Cesitli biber
Salatalik
Feslegen
Kadife

Bir de yerim cok degil, yukarida saydigim domateslerden bazilarini elemem gerekiyor. Digerlerini baskilayan bir tur var mi iclerinde ya da acemi bir bahcivanin 40 firin ekmek yedikten sonra ekmesi gereken?

Benim (azicik) bilgime gore, yaklasik 6-8 hafta arasi gerekiyor cimlenmeden-fide halini almasi. Yani simdi dikseniz, mayis basi bahceye koyabilirsiniz, bu da 20 nisan sonrasi oldugu icin, sorun yok demektir.

Bu dediklerim tomates-biber icin. Cicek konusunda bilgim yok, ben de bilgilenmis olacagim sayenizde :)

hanımeli
14-03-2013, 20:23

Cesitli biber
Salatalik
Feslegen
Kadife

bende naçizhane fikrim aynı.şimdi tohumları ekin mayıs başı toprağa geçecek hale gelir.benimde kapalı balkonum yok,güneş gören bir odanın pencere önüne yüksek bir masa koyup tohumlarımı ektim,yanlarındada bir derece var ısı 20-22 arası,daha fazla **** 15 in altında olmasın onlar yavaş yavaş büyür,çeşitlerinizden eleme kısmına gelince bence hapsini yetiştirebilirsiniz,hiçbirini elemeyin,zaten onlar büyüyünce kıyamayacaksınız,en kötü ihtimalle benimde yapacağım gibi fazla olanları küçük birer saksıda dostlarınıza hediye edebilirsiniz.sorunsuz büyüsünler inşallah.

nkutsay
14-03-2013, 20:35
O kadar uzaktim ki su ana kadar bir seyler yetistirmekten. Ne yapsam yanlis olacakmis gibi geliyor. Cesaret edemiyorum hicbir seye. Ama zaman kalmadi, hafta sonu ekecegim artik tohumlari.

Elimdeki az miktarda tohumun yarisini da koy pazarinda tohum satan teyzeye verecegim. Olasi zayiati azaltmak icin...

zebra
14-03-2013, 20:46
O kadar uzaktim ki su ana kadar bir seyler yetistirmekten. Ne yapsam yanlis olacakmis gibi geliyor. Cesaret edemiyorum hicbir seye. Ama zaman kalmadi, hafta sonu ekecegim artik tohumlari.

Elimdeki az miktarda tohumun yarisini da koy pazarinda tohum satan teyzeye verecegim. Olasi zayiati azaltmak icin...

Arkadasim sen gonlunu ferah tut ve su konuyu (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm) ilk mesajtan sonuna kadar okumani siddetle oneriyorum. Orada Zeki bey cok sade ve mukemmel sekilde anlatmis. Zeki beyin mesajlari sayesinde hic telas etmeden, tohum yetistirmeye basladim bu sene ilk defa.

Ayrica domatesler icin isirgan otunun faydalarini okudum (ilk defa bu sene deneme firsatim olacak), eger onu da ekersen insallah faydasini gorursun.

Kolay gele :rolleyes:

SZT
14-03-2013, 21:22
Geçen haftasonu ben de biraz hazırlık yaptım. Tasarım ve gerçekleşme durumunu fotoğraflarla aktarmaya çalışayım.

nkutsay
14-03-2013, 21:22
Okumusum zebra onu da okumusum :)) Hadi bakalim gazamiz mubarek olsun. Elimde ne var ne yok hepsini ayni zamanda ekecegim bu durumda. Siz de kadife ve feslegen ekecek misiniz ve ayni zamanda mi ektiniz sebzelerle?

SZT
14-03-2013, 21:25
Bizim köyde buna "meşdele" diyorlar.

zebra
14-03-2013, 21:44
Okumusum zebra onu da okumusum :)) Hadi bakalim gazamiz mubarek olsun. Elimde ne var ne yok hepsini ayni zamanda ekecegim bu durumda. Siz de kadife ve feslegen ekecek misiniz ve ayni zamanda mi ektiniz sebzelerle?

Ekecegim insallah, elime tohumlar gecer gecmez :) Isirgan otlarinin yapraklarini kesip, dikeceginiz domates fidelerinin altina yerlestirin diye okudum bazi forumlarda. Azot ihtiyacina iyi geliyormus, domatesler icin. Ama ben de sizin gibi comezim, bir bilen belki daha cok yardimci olabilir size.:rolleyes:

sındırgılı
16-03-2013, 13:22
Bahcemin bu seneki hali ;

Seneye daha farkli olacak.

Safranlı
16-03-2013, 15:59
Kafesler neden
kanatlılar çok mu yoksa

sındırgılı
16-03-2013, 16:01
Kedilerden korumak icin :(

(O guzelim topraga ne cis ne de kaka yaptiririm.)

Safranlı
16-03-2013, 16:23
Hiç düşünmemiştim
bravo vallahi

cliepy
16-03-2013, 16:40
Kedilerden korumak icin :(

(O guzelim topraga ne cis ne de kaka yaptiririm.)

Sn sındırgılı,
Sizi o kadar iyi anlıyorum ki, komşumuzun kedileriyle olan maceralarımı anlatsam komedi film tadında bişey çıkar, biraz da trajikomik benim bakış açımdan. Ben onları sevip acıdıkça avlu dışında sürekli besledikçe özellikle de karlı kış günlerinde üşümesinler diye (en buyuk tencerelerle taze yemek pişirdiğim günler oldu) onlar daha da nankör oldu. İnanır mısınız 10.000 Euro masraf edip duvar çevreledim bahçemin kenarlarını üzerine 1 metre de kafesli tel yaptırdım, onun üzerine de dikenli ince tel geçirttim ki girmesinler gene de engel olamadım. 1-2 tane olsa baş edilir de 12-15 civarı olunca, hele şimdi doğurunca kaç olacaklar kim bilir? Frenk üzümlerimi, roka, tere, üzüm, domates, biber, fasulye, odunluk .. vs heryeri talan ettiler. Beyaz bayrağı kaldıran ben oldum nihayetinde :(

sındırgılı
16-03-2013, 16:51
Ben de cok severım, fakat o yumusak topragi gorunce hemen operasyona baslarlar. Eski bahcemde onlara acemi bahcivan adini takmistim. Kirmadiklari fide kalmamisti.
Bari, sebze fidelerini dikene kadar topragim ozgur kalsin. :)
Gecen sene, 7-8 disi kediyi kisirlastirmistim. Tabii sagdan soldan gelenler kadroyu tamamliyorlardi :(
Bu yeni evimde isi biraz siki tutmak istiyorum.

cliepy
16-03-2013, 17:01
Sn sındırgılı,
Ben pek başarılı olamadım umarım siz başarılı olursunuz, bahçenizi takip ediyor olacağım bizi görsellerinizde de desteklerseniz çok mutlu olacağız. Ben de yazlığıma gider gitmez resim çekip paylaşmayı dününuyorum.

sındırgılı
16-03-2013, 17:24
En azindan, fidelerim kurtulacak hale gelsinler sonrasi kolay.
Hafta ortasinda blok cocopeatleri de Adaya goturmeli.Bu arada, motor sahiplerini zengin ediyormusuz gibi gelsede her sene yaptigim isten vazgecmeye niyetim yok.
Kendini cim sanan bolgelerde, seneye yukseltilmis yastik olarak hizmet vermeye devam edecekler. (en azindan bir bolumu )
Yan bahcenin 3 yavru ve 1 kisirlastirilmis analari su anda gozetim altinda.Hafta sonlari yapilan bbq lerden arta kalanlari evin disinda verip, alistirilmamaya calisiyorum, ama bu arada yavrularin vitamin ve antibiyotikleri agizdan verilmeye devam ediliyor.
Hem sev, hem de bahceni koru. Ne yaman bir celiski :(

Konuyu bayagi dagitmisim, tum yazdiklarimi sonra silecegim.

tiryaki
16-03-2013, 18:04
kediler lavantayı sevmezmiş, başka şeyler de var:
How to Keep Cats Away From Yards | Cat Repellents (http://landscaping.about.com/od/pestcontrol/a/cat_repellents.htm)

verdoque
16-03-2013, 18:26
How to Keep Cats Away From Yards | Cat Repellents (http://landscaping.about.com/od/pestcontrol/a/cat_repellents.htm)

Toprağın üzerini telle kaplayıp fide dikilen yerleri kesip açmak da güzel bir çözümmüş. Ancak erkek kedilerin bitkilere idrar püskürtmesine engel değil.

"A Cat Repellent for Before You Even Begin

If you haven't planted a flower bed yet, but you anticipate having trouble keeping cats out of your yard, be aware that one of the most effective cat repellents is readily available at most any hardware store: chicken wire.

No, I'm not going to suggest you erect a chicken-wire fence. Instead, lay chicken wire down on top of your soil (or mulch, if you're using mulch in the bed), across the planting bed, before you plant. Why? Because cats disdain walking on chicken wire. Using wire cutters, you'll be able to open up pockets in the chicken wire sufficiently large for installing your plants."

sındırgılı
17-03-2013, 17:55
Bugun, Sapanca`ya gittigimde 100 KG yanmis koyun gubresi de tedarik ettim.
Hafta icinde Buyukada`ya goturulecek.:o

hanımeli
18-03-2013, 11:20
Belki hayvan severler kızacak ama bende bitki severim :p napiyim.

Valla benim bahçeme dadanan 2 dev kedi vardı,ne yaptıysam uzaklaştıramadım,
bi gün elimde bir tas su çiçekleri suluyodum
yine kedi geldi.refleks olarak suyu attım üzerine.
akşam 2. kedi geldi onuda ıslattım biraz
ertesi gün yine geldiler yine kovaladım suyla,

7 aydır hiçbiri gelmiyo,valla son çare deneyin derim.:rolleyes:

karahanoglu
18-03-2013, 17:25
[/URL] (http://www.lifeinitaly.com/img/Italian-vegetable-garden.jpg)Yataklar hazırlanarak yapılan uygulamalara örnekler.

98747

[url]http://www.penick.net/digging/images/2009_05_09%20Gardens%20on%20Tour/Buckeye%20garden%209_Vegetable%20garden.JPG

98748
Google Images (http://images.google.com/imgres?imgurl=http://gardeninglandscaping.files.wordpress.com/2008/06/httpfarm2staticflickrcom1427622595704_c5d28fb98b.j pg&imgrefurl=http://gardeninglandscaping.wordpress.com/2008/06/pag)

98746
http://www.lifeinitaly.com/img/Italian-vegetable-garden.jpg

Bahçemin toprağı çok kötü olduğu için bu tür uygulamayı deneyeceğim. Böylece gelen iyi toprak sadece gerekli alanlara konur, yürüme yollarına ziyan edilmez. Farklı bitkiler için farklı toprak karışımları da rahatlıkla kullanılabilir (kumlu toprakta yetişenler için ayrı yatak hazırlamak gibi)

Yol aralarının en az 1 m olması tavsiye ediliyor ama benim gibi yeri dar olanlara 60 cm de yeter belki, el arabası ile hasılat toplamayacağım nasıl olsa.
bence çok güzel olur,,fikrini destekliyorum arkadaşım bende bahçemde bu sistemi kurma aşamasındayım,ama ben blokların enini 1 metre olarak uygulayacagım sebzeleri hasat ederken hem çamurlu topraga basmam,hem fidanları korumuş olurum,bahçe toprağım çok taşlı ve verimsiz olduğu için bu uygulamayı denemek istiyorum

zebra
18-03-2013, 18:32
bence çok güzel olur,,fikrini destekliyorum arkadaşım bende bahçemde bu sistemi kurma aşamasındayım,ama ben blokların enini 1 metre olarak uygulayacagım sebzeleri hasat ederken hem çamurlu topraga basmam,hem fidanları korumuş olurum,bahçe toprağım çok taşlı ve verimsiz olduğu için bu uygulamayı denemek istiyorum

Insallah guzel bir duzenleme yaparsin, oncesi ve sonrasi olarak burada fotograflarla paylasirsin. Ben aralarda yabani ot cikmamasi icin, malç naylonu serdim, uzerine hafif toprak serptim ve onun uzerinide beyaz cakil tasi yerlestirdim. Hem gorunus insallah guzel olacak hem de yazin birde yabani otlarla ugrasmak zorunda kalmayacagim:eek:

Seneye de belki uzerlerine yapay cim koyabilirsem, daha guzel olabilir :rolleyes:

nevol
19-03-2013, 10:09
nihayet benim tohumlarda çimlenmeye başladı.nisan başı gibi ilk şaşırtmayı yapacağım artık.
çimlenme süresi yaklaşık 3 hafta sürdü.

hanımeli
19-03-2013, 11:28
Bende bu sene ilk defa sebze adaları hazırlıycam,
önce bahçeme ilave toprak atılacak,sonra ben 2x1mt 7 adet ada oluşturacağım,
yalnız izmir de tohum çimlendirmekte geç kaldım,1 hafta önce ektim domates,biber,kabak tohumlarını,
domatesler çıktı,biberler ve kabaklarda ses yok,
umarım çıkarlar,yoksa bide fide alma derdine gircez,onlarda hibrit olacak,ben geleneksel ürün yetiştirmek istiyorum.
şimdilik bahçede solucan toplama seansları yapıyorum,onlarla başım dertte,

zebra
19-03-2013, 12:02
Bende bu sene ilk defa sebze adaları hazırlıycam,
önce bahçeme ilave toprak atılacak,sonra ben 2x1mt 7 adet ada oluşturacağım,
yalnız izmir de tohum çimlendirmekte geç kaldım,1 hafta önce ektim domates,biber,kabak tohumlarını,
domatesler çıktı,biberler ve kabaklarda ses yok,
umarım çıkarlar,yoksa bide fide alma derdine gircez,onlarda hibrit olacak,ben geleneksel ürün yetiştirmek istiyorum.
şimdilik bahçede solucan toplama seansları yapıyorum,onlarla başım dertte,

Neden solucan topluyorsunuz?:o

Kiraz
19-03-2013, 12:24

Lavantadan emin değilim, dallarını kırıyorlar ve koku bırakıyorlar, belki de parazitlerden arınmak için sürtünüyorlar.

İlk sene sebzelerin etrafına yüksekçe tel sarmıştım ama yan duvardan içine atlıyorlardı, girecek bir yer buluyorlar. Artık bitkiler bir-iki karış uzayana kadar, adaların üzerine plastik kafes tel geriyorum, bitkiler büyüyünce gerekli yerleri kaldırıyorum. Bahçe iyice yeşerince pek girmiyorlar.

Çok acı biber, pelin otu serpmek de işe yarıyor ama arda tekrarlamak lazım. İçine lavanta çiçeği, yaprağı da katılabilir. Bu sene onlara ada toprağından ayrı yer hazırlayacağım, orayı kullanacaklar:)

cliepy
19-03-2013, 12:53
Belki hayvan severler kızacak ama bende bitki severim :p napiyim.

Valla benim bahçeme dadanan 2 dev kedi vardı,ne yaptıysam uzaklaştıramadım,
bi gün elimde bir tas su çiçekleri suluyodum
yine kedi geldi.refleks olarak suyu attım üzerine.
akşam 2. kedi geldi onuda ıslattım biraz
ertesi gün yine geldiler yine kovaladım suyla,

7 aydır hiçbiri gelmiyo,valla son çare deneyin derim.:rolleyes:

Sayın HANIMELİ,
Ben de aynı yola başvurdum hemde kışın ortasında yarım metre kar var iken.
Odun almaya gittiğimde odunluğun üzerindeydi kedi bir sürü korkutma hareketi, bağırma çığırma vs. hiç tepki vermeyince ben daha da sinirlendim gidip içerden su alıp üzerine attım. Ne oldu dersiniz kedi 1 cm bile kımıldamadı yüzüme bön bön bakmaya devam etti sanki sen ne yaparsan yap ben gitmiycem der gibi, bırakıp içeri girdim. Çok affedersiniz bu beyaz erkek kedi kaka yapınca gömme zahmetine bile girmiyor. Mutfak ve salonumuz manzaraya karşı konumlandırmıştık yaparken ve devasa büyük camları var. Salondan kar yağışını seyrederken veya mutfakta yemek yerken bu kedi gelip tam karşımızda kakasını yapıyor ve biz soğuk havada kakadan çıkan dumanı izlemek zorunda kalıyoruz. Düşünün artık, sinir boyutlarımı zorladı bu hayvan. İstanbul'a döndükten 2-3 ay sonra öldüğü haberini aldım. Vicdanım sızladı, günlerce uyuyamadım. Ne yapmalı veya yapmamalı, çözüm nedir hiç bilmiyorum.

nevol
19-03-2013, 13:58
Sayın HANIMELİ,
Ben de aynı yola başvurdum hemde kışın ortasında yarım metre kar var iken.
Odun almaya gittiğimde odunluğun üzerindeydi kedi bir sürü korkutma hareketi, bağırma çığırma vs. hiç tepki vermeyince ben daha da sinirlendim gidip içerden su alıp üzerine attım. Ne oldu dersiniz kedi 1 cm bile kımıldamadı yüzüme bön bön bakmaya devam etti sanki sen ne yaparsan yap ben gitmiycem der gibi, bırakıp içeri girdim. Çok affedersiniz bu beyaz erkek kedi kaka yapınca gömme zahmetine bile girmiyor. Mutfak ve salonumuz manzaraya karşı konumlandırmıştık yaparken ve devasa büyük camları var. Salondan kar yağışını seyrederken veya mutfakta yemek yerken bu kedi gelip tam karşımızda kakasını yapıyor ve biz soğuk havada kakadan çıkan dumanı izlemek zorunda kalıyoruz. Düşünün artık, sinir boyutlarımı zorladı bu hayvan. İstanbul'a döndükten 2-3 ay sonra öldüğü haberini aldım. Vicdanım sızladı, günlerce uyuyamadım. Ne yapmalı veya yapmamalı, çözüm nedir hiç bilmiyorum.

burada sorun hayvansever insansevmezlerde. benimde benzeri sorunlarım var. komşulardan biri evinde 7 kedi bahçesinde 3 köpek bahçe dışında 4 köpek besliyor. buraya kadar beni ilgilendiren birşey yok. Fakat bütün kediler sabahtan akşama kadar dışarıda üreme ve çiftleşmelerine kadar herşeyi gözümüzün önünde yapıyorlar. sahibine söyleyince iser kavga ediyoruz. bu sene dedektör alıp bahçeye koyacağım. belki on kez ıslattım. serbetlenmişler banamısın demiyolar

cliepy
19-03-2013, 14:31
burada sorun hayvansever insansevmezlerde. benimde benzeri sorunlarım var. komşulardan biri evinde 7 kedi bahçesinde 3 köpek bahçe dışında 4 köpek besliyor. buraya kadar beni ilgilendiren birşey yok. Fakat bütün kediler sabahtan akşama kadar dışarıda üreme ve çiftleşmelerine kadar herşeyi gözümüzün önünde yapıyorlar. sahibine söyleyince iser kavga ediyoruz. bu sene dedektör alıp bahçeye koyacağım. belki on kez ıslattım. serbetlenmişler banamısın demiyolar

Benim bahçeme dadanan kedilerin tamamı komşuma ait 12-15 civarı idiler şimdi doğurduktan sonra kaç olacaklar düşünmek bile istemiyorum. Kedilerin özel bir kulubesi var geceleri kaldıkları yabani hayvanlardan korunmak için ama gündüzleri serbestler. Ben de bazen onları besliyorum ama bahçe avlumun dışında çok uzağında. Bu kediler o kadar nankör ki sahibini bile usandırmış durumda, hatta içlerinden bazısı sahibini kahveye kadar takip ediyor çıkışına kadar bekliyor, adamcağız arkadaşlarının alay konusu olmuş durumda. Kovalasa bile işe yaramıyor, oysa ki komşum onlar hastalanınca onlara bebek gibi bakıyor ilaç veriyor gerekirse yenidoğanları şiringa ile besliyor.

Acaba sebze bahçelerimizi bu hayvanlardan nasıl koruyabiliriz?

sındırgılı
19-03-2013, 15:10
Meger; herkesin ayni derdi varmis.Iki sene once onlarin duyacagi frekansta ses cikartan elektronik alet almistim. 1 hafta gercekten ise yaradi gibi oldu, fakat sonra ne oldu bilmiyorum, yanlarinda oturmaya hatta uyumaya bile basladilar.
Yan komsunun bebegi sesten rahatsiz oldu, (ince tiz bir ses cikartiyordu ) bizim acemi bahcivanlar sebze bahcesinde cirit atiyorlardi....

Yarin, 100 kg gubreyi Buyukadaya goturecegim. Ne kadar zor bir operasyon :( yapildigini fotograflarla gosterecegim.( Araba ile bahcelerine ulasanlar, kiymetini bilsin diye....)

hanımeli
19-03-2013, 18:07
Meger; herkesin ayni derdi varmis.Iki sene once onlarin duyacagi frekansta ses cikartan elektronik alet almistim. 1 hafta gercekten ise yaradi gibi oldu, fakat sonra ne oldu bilmiyorum, yanlarinda oturmaya hatta uyumaya bile basladilar.
Yan komsunun bebegi sesten rahatsiz oldu, (ince tiz bir ses cikartiyordu ) bizim acemi bahcivanlar sebze bahcesinde cirit atiyorlardi....

Yarin, 100 kg gubreyi Buyukadaya goturecegim. Ne kadar zor bir operasyon :( yapildigini fotograflarla gosterecegim.( Araba ile bahcelerine ulasanlar, kiymetini bilsin diye....)

size katılıyorum,kedi konusunda başarabildiğim başka bir yöntem olursa mutlaka paylaşacağım.
bide büyük adaya nasıl götüreceksiniz,merak ediyorum,100 kg ne kadar tutarki,kaç çuval,araba bagajında gidermi,Allah yatdımcınız olsun,bizim bahçeyede 2 kamyon toprak gelecek

bide yeri uygun değil biliyorum ama,sebze bahçenmin yanına çim bahçesi yapacağız,acaba tohum ekmemi mi,hazır metre çimlerden döşetmemi mi tavsiye edersiniz?

MeyveliTepe
20-03-2013, 19:02
380063

Yeni sebze adası. Evdekiler bu ada değil kıta oldu diyor :)

tiryaki
20-03-2013, 19:40
Çin seddi olmuş :)

birnefestoprak
20-03-2013, 19:44
Sn MeyveliTepe, her bir sunta parcasinin uzunlugu nedir?

380063

MeyveliTepe
20-03-2013, 20:00
Sunta değil, inşaatlık kereste. Her biri 3mt. Aslında tahtaların enleri 15 santim. Şaşırtarak iki tahtayı üst üste koyup 1,5 metrede bir, bir içten, bir dıştan kazıklara vidaladım. Toplam uzunluk 40 metre, en 1,5 metre, her iki taraftan erişilebilir durumda.

nkutsay
20-03-2013, 20:00
Çin seddi olmuş :)

sebze seddi :))

MeyveliTepe
20-03-2013, 20:05
Bir önemli ayrıntı. Doğu-batı doğrultusunda ve gün doğumundan gün batımına kadar her yeri tam ve eşit güneş alıyor.

zebra
20-03-2013, 20:25
380063

Mukemmel olmus, ellerinize saglik.

hanımeli
21-03-2013, 20:31
Bir önemli ayrıntı. Doğu-batı doğrultusunda ve gün doğumundan gün batımına kadar her yeri tam ve eşit güneş alıyor.

hem seyirlik,hem keyiflik olmuş,ellerinize sağlık,bizimkiler bunun yanında kulak kaldı.

hanımeli
21-03-2013, 20:34
Neden solucan topluyorsunuz?:o

sn zebra okadar çok solucan varki bahçede toprağı belleyeyim dedim,toprağa elleyemedim,cm karede 5 solucan,topraktan çok onlar var bahçede anlayacağınız,bende ara ara kazıp seriyorum güneşe,kuşlar gelip topluyor,ben toplayamam ki.elleyemem bile.ilaç ta kullanmak istemiyorum,

zebra
21-03-2013, 21:45
sn zebra okadar çok solucan varki bahçede toprağı belleyeyim dedim,toprağa elleyemedim,cm karede 5 solucan,topraktan çok onlar var bahçede anlayacağınız,bende ara ara kazıp seriyorum güneşe,kuşlar gelip topluyor,ben toplayamam ki.elleyemem bile.ilaç ta kullanmak istemiyorum,

Anliyorum. Bugun bende gullerin yerini degistireyim derken, baya kazi yaptim. Umdugumdan daha cok solucanla karsilastim. Cesit cesit, kucuk, kalin, uzun, koyu kirzimsi, ...
Solucandan herhalde zarar gelmez diye ben ellemedim:o

MeyveliTepe
21-03-2013, 21:54
Arkadaşlar, solucanlar toprağınız için gayet faydalıdırlar, ayrıca çok solucan bulunması toprağınızdaki organik maddenin yeterli olduğu, faydalı mikroorganizmalarca da zengin olduğunun göstergesidir.

zebra
21-03-2013, 22:09
Arkadaşlar, solucanlar toprağınız için gayet faydalıdırlar, ayrıca çok solucan bulunması toprağınızdaki organik maddenin yeterli olduğu, faydalı mikroorganizmalarca da zengin olduğunun göstergesidir.

Yine MeyveliTepe, yine faydali bilgi :)

idris şenol
21-03-2013, 22:14
meyvelitepe sizi görmek ne hoş:))
yaklşık 110 dönüm buğday arazim var
artık topraklarımızda kalıcı ot ilaçları kullanmıyorum birkaç yılda faydasını gördüm
benden öncekiler arazileri hoyratça kullanmışlar nerde en zehirli ilaçlar var uygulamışlar solcanlar toprakları terk ettiğini ben kendim gördüm ama son yıllardaki solcan artışı inanılmaz artmış:)

sındırgılı
22-03-2013, 08:54
Sn. MeyveliTepe, 18 m3 karisimli toprak...( adaciklari doldurmak icin )
Ben, 1 m3 toprak icin denizler asayim :)
Saka bir yana, cok guzel olmuslar.
Benim evin arkasinda Adalar Belediyesinin islettigi Sera var. Buyuksehir Belediyesi ile aralari limoni oldugu icin topraksizliktan cicek fidelerini sasirtmada kahverengi toprak ile gubreyi karistirip kullaniyorlar.
2 gun once 4 torba gubre goturdum, adaciklara dagitip harmanladim. Aksam ,yorgunluktan cesaret edip Istanbula donemedim.( Tabii ki Adaya gidip te mangal balik raki olmadan olmaz )

tiryaki
24-03-2013, 18:58
Yazlığımızda bulunan, kare şeklinde olan minik sebze bahçemizi 4 saatlik bir çalışma sonucunda daha kolay ulaşılabilir bir şekle soktuk.

domates, biber, salatalık, kavun, karpuz, fesleğen, marul ve roka tohumu ektik. Maydonoz ve nanelerimiz geçen seneden kalma.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/sebzeler/381265d1364147585-dscn5671.jpg

nar ve kayısı fidanımız uyanmış, mandalina fidanımız geçen seneden beri keyifsiz.

nevol
25-03-2013, 12:50
Merhabalar arkadaşlar;
dün istanbulda havanın iyi olmasını fırsat bilip, adaların içini doldurdum. yaklaşık 150 kilo toprak ve 20 kilo iyi yanmış keçi gübresini harmanladıktan sonra adaların içini doldurdum.

gelişmeye başlayan fideleri 14 nisan günü toprakla buluşturmayı amaçlıyorum. bu arada dün ilk olarak soğan fidelerini de toprağa ektim.

ilk fırsatta fotoları da burada paylaşacağım

saygılar

nevol
28-03-2013, 10:44
sabah sabah bütün moral motivasyon kayboldu sevgili dostlar.
binbir emekle çimlendirdiğim salatalık tohumlarımın yaprakları haşat edilmiş. bir iki tanesinde ise yaprak bile kalmamış nasıl bir canlı olduğu ve ilacının ne olacağı konusunda bilgisi olan var mıdır.
geçen gece biradet kelebek vardı etraflarında telef ettim hayvanı gerçi ama sonuç hüsran kalan saplardan tekrar yaprak çıkar mı
yoksa fide olamadan çöp mü oldular.
çimlendirdiğim tohumlar halen evin içerisinde havaların soğuk olmasından dolayı halen dışarı çıkarmadım. çıkarsam birşey fark eder mi

sındırgılı
28-03-2013, 11:11
Sumuklubocek ve salyangoz;
en sevdikleri yesil yaprakli bitkilerdir. Roka ve ispanaklarimi soyup sogana cevirmislerdi..:mad:

h_dogan
29-03-2013, 20:49
Bu yağmurlu ve nemli havalarda salyangozlar iyi çalışır. Kabakgilleri de çok severler. ;)

hanımeli
29-03-2013, 21:00
ben geçen gün semtimdeki zirartçilere bi sorayımda gübre neyin varsa alayım dedim,hiçbirinde gübre bulmadım inanırmısınız hepsi ilaç ve npk **** kimyasal gübre satıyor.

dedimki; ya ben hobi amaçlı yapıyoum bana ne verebilirsiniz sebzelerim gelişsin büyüsün diye, bana torf verelim dediler :eek:

yok abi ben gübre istiyorum elinizde paketlenmiş hayvan gübresi falan yokmu dedim önce uzun uzun baktılar sonra çeşit çeşit npk sıvı,katı gübrelerini çıkarıp bunu kullan dediler.

hele bitanesi nasıl küstah anlatamam.:eek: kadındı dükkandaki heh dedim buna daha iyi anlatırım kadın nede olsa.ben bahçemde 10-20 kök sebze yetiştireceğim gübre ne verebilirsiniz dedim kadın pişkin pişkin güldü ve bana küstahça -bırakında bu işleri çiftçiler yapsın dedi.

sen ne diyosun abla dedim duymadın galiba kimsenin ekmeğinde gözümüz yok ağız tadıyla organik bişeyle yiyelim istiyoruz okadar.
-siz yapamazsınız en sonunda ya çürür ya böcek gelir yine ilaç atmak zorunda kalırsın,boşver sen. dedi bana küstah. :dilli:

insanlara ne olmuş böyle anlamadım. dükkanına yazmış tarım ziraat tohum,ilaç,gübre diye ama bişey yok .
anladımki dışardan yediklerimiz alabildiğine ilaçlı alabildiğine gdo lu.ben dahada hırslandım bu sayede tarla alıp geniş ekim yapıcam kendi nohutumu,fasülyemi hatta buğdayımı bile kendim ekicem bundan sonra.:mad:

tiryaki
29-03-2013, 21:19
Bu tip yerlerin raflarının yarısında sentetik gübre, diğer yarısında pestisid oluyor genelde.

Murat Uysal
31-03-2013, 23:57
ben geçen gün semtimdeki zirartçilere bi sorayımda gübre neyin varsa alayım dedim,hiçbirinde gübre bulmadım inanırmısınız hepsi ilaç ve npk **** kimyasal gübre satıyor.

dedimki; ya ben hobi amaçlı yapıyoum bana ne verebilirsiniz sebzelerim gelişsin büyüsün diye, bana torf verelim dediler :eek:

yok abi ben gübre istiyorum elinizde paketlenmiş hayvan gübresi falan yokmu dedim önce uzun uzun baktılar sonra çeşit çeşit npk sıvı,katı gübrelerini çıkarıp bunu kullan dediler.

hele bitanesi nasıl küstah anlatamam.:eek: kadındı dükkandaki heh dedim buna daha iyi anlatırım kadın nede olsa.ben bahçemde 10-20 kök sebze yetiştireceğim gübre ne verebilirsiniz dedim kadın pişkin pişkin güldü ve bana küstahça -bırakında bu işleri çiftçiler yapsın dedi.

sen ne diyosun abla dedim duymadın galiba kimsenin ekmeğinde gözümüz yok ağız tadıyla organik bişeyle yiyelim istiyoruz okadar.
-siz yapamazsınız en sonunda ya çürür ya böcek gelir yine ilaç atmak zorunda kalırsın,boşver sen. dedi bana küstah. :dilli:

insanlara ne olmuş böyle anlamadım. dükkanına yazmış tarım ziraat tohum,ilaç,gübre diye ama bişey yok .
anladımki dışardan yediklerimiz alabildiğine ilaçlı alabildiğine gdo lu.ben dahada hırslandım bu sayede tarla alıp geniş ekim yapıcam kendi nohutumu,fasülyemi hatta buğdayımı bile kendim ekicem bundan sonra.:mad:

Aramıza hoş geldin..

zebra
05-04-2013, 17:04
Merhaba arkadaslar,

Kusura bakmayin basinizi agritiyorum ama aklima ufak bir soru takildi. Adalara fideleri yerlestiriken soyle bir fikrim var, acaba mantikli midir?

Sol tarafa domatesler, ortaya feslegen ve kadifecicekleri ve en saga biberler(carliston, sivri biber turleri).

Boyle olmasi mantikli geldi cunku gunes sagdan vuracak ve domatesler sirik oldugu icin uzun boylari ile digerlerini engellemeyecekler (Ama sagdaki adanin domatesleri, soldaki bitkilerin gunesi engelleyecek!)

Ikinci olasilik: Kirmizi okla cizdigim yerler (adalarin on taraf oluyor) gunesi en cok goren kisim, o yuzden domatesleri oralara yerlestirmek belki daha mantikli da olabilir.

Biber mi yoksa domates mi daha cok gunese ihtiyac duyar bilemiyorum ama fikirlerinizi bekliyorum arkadaslar.

ciroz
05-04-2013, 19:12
Sn zebra,

Genel uygulama ( Biz de geçen sene aynı uygulamayı yaptık ) kadifeleri (nematod uzaklaştırıcı) adaların sınırlarını çevreleyecek şekilde yerleştirmek. Kadife çiçeği güneşi sever. Domates ve biberlerin gölgesinde kalmaması gerekir.

Fesleğen gibi kokulu bitkileri ( Kokularıyla zararlıları şaşırtıyorlar ) ise domates ve biberlerin gölgesinde kalacak şekilde yerleştirmeniz iyi olur. Geçen sene, gölge sevdikleri için epeyce mutlu olmuşlardı. Mutluluklarını bizimle domateslerdeki aromalarıyla da paylaşmışlardı.

Benim tavsiyem bu yönde.

Sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileklerimle.

zebra
05-04-2013, 19:57
Sn zebra,

Genel uygulama ( Biz de geçen sene aynı uygulamayı yaptık ) kadifeleri (nematod uzaklaştırıcı) adaların sınırlarını çevreleyecek şekilde yerleştirmek. Kadife çiçeği güneşi sever. Domates ve biberlerin gölgesinde kalmaması gerekir.

Fesleğen gibi kokulu bitkileri ( Kokularıyla zararlıları şaşırtıyorlar ) ise domates ve biberlerin gölgesinde kalacak şekilde yerleştirmeniz iyi olur. Geçen sene, gölge sevdikleri için epeyce mutlu olmuşlardı. Mutluluklarını bizimle domateslerdeki aromalarıyla da paylaşmışlardı.

Benim tavsiyem bu yönde.

Sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileklerimle.

Detayli tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim. Bahcem ufak ve bicimsiz oldugu icin, adalarim ufak. En buyugu 1*1,5m boyutunda. Acaba bu bilgilere gore tavsiyenizi alsam. Buyuk ihtimalle adalarin bir tarafina kadifeleri diger tarafina feslegenleri ekecegim gibi ama bu seferde domatesler feslegenlere uzak kalacak gibi.
Her iki tarafa kadifeleri koysam, acaba ortada domates ve biberlere yer kalir mi acaba?

ciroz
06-04-2013, 01:29
Sn zebra,

Şöyle bir yaklaşım olabilir.

386072

Yükseltilmiş yataklarda/Adalarda, kardeş bitkilerle beraber dikim aralığı çok daha kısa/yakın olabiliyor.

Eğer biberleriniz birbirinden farklı çeşitlerse, çapraz tozlaşma (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28602.htm) ihtimalini de göz önünde bulundurarak, biberler arasına domatesleri bariyer olarak kullanmak bir fayda sağlayabilir.

zebra
06-04-2013, 02:27
Sn zebra,

Şöyle bir yaklaşım olabilir.

386072

Yükseltilmiş yataklarda/Adalarda, kardeş bitkilerle beraber dikim aralığı çok daha kısa/yakın olabiliyor.

Eğer biberleriniz birbirinden farklı çeşitlerse, çapraz tozlaşma (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28602.htm) ihtimalini de göz önünde bulundurarak, biberler arasına domatesleri bariyer olarak kullanmak bir fayda sağlayabilir.

Tesekkur ederim. Bu sistemi deneyecegim bu sene, insallah olumlu sonuc alirim, almasamda farketmez, eninde sonunda birseyler ogrenmis olarak sezonu kapatacagim.:D

zebra
06-04-2013, 10:29
Dun gece, baya bir sizin yolladiginiz plan uzerinde dusundum. Ufak bir degisikle bu sene kendimce mantikli olan ada planini denemek istiyorum. Bakalim sonuc ne olacak. Tek korkum, kadifelerin cok genis bir alani kaplamalari, sonucta adalarimin genisligi en fazla 1 metre. Hayirlisiyla dikelim fidelerimizi, afiyetle yiyelim sebzelerimizi.:D

hanımeli
07-04-2013, 13:04
sizin planı bende uygulayacağım ama siz yapmadan önce aynısını tasarlamıştım.
sizdede görünce yanlış yapmadığıma sevindim,
benim adalarımda 2x1 olacak,ama önce fidelerimin büyümesi lazım :))

nkutsay
07-04-2013, 13:06
zebra, o iki gobege dikilebilecek 5. bir bitki var mi acaba? Kadife cok fonksiyonel olmaz orada. Olabiliyorsa cesit olsun.

Bu arada bu sene ada yapanlarin hepsi boyle plan cizse de fikir olsa bize.

Meyvelitepe, ciroz, kiraz ve deneyimli diger uyelerden daha cok fotograf ve aciklama gelse. Hasada kadar bu sayfa senlense. Kardes bitkiler konusunda yeni denemeleriniz olacak mi mesela?

Adalara patlican koyacak olursak en iyi sonucu hangi grupla aliriz?

zebra
07-04-2013, 13:31
zebra, o iki gobege dikilebilecek 5. bir bitki var mi acaba? Kadife cok fonksiyonel olmaz orada. Olabiliyorsa cesit olsun.

Bu arada bu sene ada yapanlarin hepsi boyle plan cizse de fikir olsa bize.

Meyvelitepe, ciroz, kiraz ve deneyimli diger uyelerden daha cok fotograf ve aciklama gelse. Hasada kadar bu sayfa senlense. Kardes bitkiler konusunda yeni denemeleriniz olacak mi mesela?

Adalara patlican koyacak olursak en iyi sonucu hangi grupla aliriz?

http://asu.edu/fm/documents/arboretum/CommunityGardenATTRACompanionPlanting.pdf

Bu siteden diger kardes bitkileri bulabilirsiniz. Zaten benimde ilk denemem olacak o yuzden bu yaz acemice birseyler yapmaya calisacagim. Gecen sene domatesleri neredeyse hic budamadim, arasira suladim, uc-bes tane vermislerdi. Bu yil tohumdan uretip, uzerlerine titriyorum bakalim sonuc ne olacak.:eek:

Eger basarabilirsem "Nasturtium" koyabilirim gobege.

zebra
07-04-2013, 14:03
Kafide Çiçekleri Salyangozlara çok cazip geldi. Ancak Kabak fidelerini de yediler aynı zamanda. Ancak Salatalık, Biber ve Domatesleri şimdilik rahat bırakıyorlar.
Yalnız Kadife çiçeklerini sonuna kadar bitirip diğerine geçiyorlar. Bir kasa daha fide alıp bitenlerin yerine dikeceğim. Tohumdan yetirmeyi hiç düşünmüyorum çünkü attığım Roka ve Marul tohumları bile daha yeşerirken bir gece içinde tamamen yenildiler.

Küçücük fidede 2 tane salyangoz var. Bir tanesi o kadar büyük ki çiçek taşıyamamış. Bu sabah 10 a yakın Kadife fidesini yaprakları tamamen yenilmiş, çiçek sapı kırılmış buldum. Bu gidişle bitkiler büyümeye fırsat bulamayacaklar.
140584

Limon arkadasin basina gelenler, buyuk ihtimalle bizim basimiza gelebilir, o yuzden kadifeleri koruyucu onlem almak gerektigini dusunuyorum. Ben kimyasal olmayan dogal ilac kullanimini deniyecegim. Ayrica toprakta bos kalan yerlere malc ile doldurmayi dusunuyorum (su tasarrufu, yabani bitkilerle ve sumuklu bocek/salyangoz gibilerle ugrasmamak icin).

:) teşekkürler.

Aklıma gelmişken, domates fidelerinizi adalarda dikerken boğaz doldurmaya imkan verebilmek için olabildiğince derine dikmek gerekir. Bunun için adada her bir domates için derin bir çukur açıp bu çukurun en dibine fideyi dikmeli, sonra fide büyüdükçe dibini kademe kademe doldurmalı. Böylece, adadaki gevşek toprağa çok noktadan yayılan büyük ve güçlü bir kök sistemi olacaktır. Bu da 3 metreye kadar uzayan, tek kökten onlarca kilo verim alabileceğiniz güçte bitkiler yetiştirmenizi sağlar.

Yanlis anlamadiysam, fidenin boyundan buyuk ya da boyunda cukur acilacak ve zamanla bu cukur yavas yavas doldurulacak mi?

nkutsay
07-04-2013, 15:52
Cok fazla kardes bitki listesi var zebra. Hepsi de birbirinin ayni degil. O yuzden memleketimde denenmis uygulamalar daha degerli benim icin. Bir de teoriyle uygulama cok farkli. Hodan cilekle kardes bitkiymis. Yapsak mi diye sorup hodanin sezon bitiminde cok yillik olan cileklere zarar verebilecegi cevabini alip macera aramaktan vazgecmistim.

Havuc da kardesmis bizimkilerle. Mevsimi uygun mu acaba? Ben soyle amazon gibi bir goruntu istiyorum. her taraftan degisik bir sey fiskirsin :))

MeyveliTepe
07-04-2013, 16:58
Limon arkadasin basina gelenler, buyuk ihtimalle bizim basimiza gelebilir, o yuzden kadifeleri koruyucu onlem almak gerektigini dusunuyorum. Ben kimyasal olmayan dogal ilac kullanimini deniyecegim. Ayrica toprakta bos kalan yerlere malc ile doldurmayi dusunuyorum (su tasarrufu, yabani bitkilerle ve sumuklu bocek/salyangoz gibilerle ugrasmamak icin).

Yanlis anlamadiysam, fidenin boyundan buyuk ya da boyunda cukur acilacak ve zamanla bu cukur yavas yavas doldurulacak mi?

Bu epey eskide kalmış bir deneme idi. Denemede çok derinde kalan köklerin iş yapmadığını, yukardan gelen yeni köklerin iş yaptığını gözlemlemiştim.

Bu yüzden, fideyi derine dikmek yerine yüzeyden yaklaşık 15-16 santim kadar derine gövdeyi yatırarak dikmenizi tavsiye ederim. Böylece yine gövdeden başka kökler veriyor ve hepsi bitkiye besin taşımak için işlevsel oluyor.

Bu şekilde diktikten sonra fide biraz büyüdüğünde dibine ve kökün bulunduğu alana 5-6 santim (10 santime kadar) kök doldurması yapabilirsiniz.

zebra
07-04-2013, 17:54
Bu epey eskide kalmış bir deneme idi. Denemede çok derinde kalan köklerin iş yapmadığını, yukardan gelen yeni köklerin iş yaptığını gözlemlemiştim.

Bu yüzden, fideyi derine dikmek yerine yüzeyden yaklaşık 15-16 santim kadar derine gövdeyi yatırarak dikmenizi tavsiye ederim. Böylece yine gövdeden başka kökler veriyor ve hepsi bitkiye besin taşımak için işlevsel oluyor.

Bu şekilde diktikten sonra fide biraz büyüdüğünde dibine ve kökün bulunduğu alana 5-6 santim (10 santime kadar) kök doldurması yapabilirsiniz.

Cevabiniz icin tesekkurler. Hala aklima takilan sorular var.:(

MeyveliTepe
07-04-2013, 18:32
386829

Kasteddiğim böyle bir şey. (1) nolu durum ilk dikim. Kök 15 santim derinde. Bitki biraz büyüdükten sonra (2) nolu durumda göründüğü üzere 5 santim daha toprak ekleyebilirsiniz.

Bitki yatık büyümez. En fazla 3-4 gün sonra kökün hangi yönde olduğunu dahi anlayamazsınız (bu yüzden hep standart bir yönde dikin ki sonradan unutmayın).

zebra
07-04-2013, 18:52
386829

Kasteddiğim böyle bir şey. (1) nolu durum ilk dikim. Kök 15 santim derinde. Bitki biraz büyüdükten sonra (2) nolu durumda göründüğü üzere 5 santim daha toprak ekleyebilirsiniz.

Bitki yatık büyümez. En fazla 3-4 gün sonra kökün hangi yönde olduğunu dahi anlayamazsınız (bu yüzden hep standart bir yönde dikin ki sonradan unutmayın).

Tesekkurler tavsiyeleriniz icin. Bu yonteminizi kesinlikle deniyecegim. Bana cok mantikli geldi. Ayrica kedilerde, fideleri kirma gibi yaramazlik etmemis olurlar.

bugrahan45
08-04-2013, 16:56
386829

rahmetli anneannemde aynı dikme şeklini uygulardı domateslerde. eskiler demekki bu işi çok iyi biliyormuş ama biz sanırım amerikayı yeniden keşfedeceğiz.

nkutsay
09-04-2013, 21:56
Fidenin yatik dikimi ile ilgili uygulama ornegi:

Ayni videoyu domates yetistirmeye de koydum. Ama konu burada konusulmus. Buraya da koyayim.

Planting Tomatoes - A Quick Tip - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=GDA4FuOosXw)

Kiraz
11-04-2013, 12:17
Bu dördüncü yazışım, umarım bu sefer gönderebilirim :)

Bu sene mart başında ektiğim domates ve biberleri, martın son haftası şaşırtıp, dışarıda korunaklı bir yere çıkardım. Nisanın son haftasında adalara dikmeyi planlıyordum ama soğukların da etkisiyle, gelişimleri yavaş, mayısa sarkacak gibi gözüküyor.

Geçen seneki hatalarımı paylaşayım:
Adaların toprakları o kadar yumuşak ki, elle bile çukur açılabiliyor. Geçen sene, ilkbahardan kalan yemeklik otları sökmemek için sadece domates ve biberler için çukur açıp, içine biraz gübre takviyesiyle dikim yapmıştım. Gübreler iyice yanmamış olduğu için ilk dikilen fidelerden oldukça fazla fire verdim. Yazın aşırı sıcakların dışında başka keyifsiz durumları da vardı, erkenden kurudular. Sonbaharda sökerken ilk defa kök ur nemadotu (http://www.agaclar.net/forum/1017103-post604.htm) ile karşılaştım. Bir kaynakta, nemadotlara önlem olarak, toprağın iyice kazılıp havalandırılması ve eksik elementlerin tamamlanması gerektiği yazıyordu. Bu sene sadece çukur açmadım, ilkbaharda adaların tamamını kazdım, havalandırıdım, koyun gübresi, kemik tozu ilavesi yaptım. Toprak ilavesi yapmam gerekecek, o arada kükürt de ilave edeceğim.

En büyük hatam da, yerin azlığına rağmen çok dikmem istemem. Sonunda öğrendim ki, bu daha çok ürün almamı sağlamıyor, aksine az alıyorum. Domatesler sık olunca arkaya güneş gitmiyor, kafide ve fesleğenler yaşamıyor; yüksek duvarlar varken bir de sık ekimle hava akımı hiç olmuyor, önceki sene bu ortamı seven beyaz sineklerle başa çıkamamıştım. Bir karış domatesler iki metre olunca dallarıyla ara yolu kapatıyorlar,…

Bu sene çiçekler hariç üç sıra sebze dikmekten vazgeçtim. Domatesleri biraz ortaya kaydırarak iki sıra sebze dikeceğim.
Kadife çiçeklerini geçen sene çok miktarda dikmiştima ama sümüklüböceklerden sadece üç-dört tane sağlam kalmıştı, bu sene iyice gelişince dikeceğim ve sümüklüböceklerin biralarını tazelemeyi ihmal etmeyeceğim :)
Küçük domatesleri ve bazı domatesleri saksılara dikeceğim, acı süsü biberlerini ise, tatlıları etkilemesin diye evin başka bir cephesinde saksılarda yetiştireceğim. Saksılara da kadife ve fesleğen dikeceğim elbette.

Basitçe planım aşağıda.
Sağ adada hodanlar ve mayer limon yer kapladığı için az sebze bol çiçek olacak, bu ada çok göz önünde olduğu için çiçekli olmasını özellikle istiyorum, bol petunya ve sardunya ile sarı domates ve hıyar olacak.

Solda sebzelerim yazılı:
Köy domatesi
Pembe domates
Sarı domates
Tatlı biber
Hıyar
Kişniş, semizotu, fesleğen,...uygun yerlere

Sağda çiçekler yazılı:
Kadife
Sardunya-petunya

Sardunya ve petunyalar yararlı olmalarının dışında, adalarda, saksıda olduklarından çok daha güzel yetişiyorlar, tavsiye ederim.
389238

Kedilere önlemim (http://www.agaclar.net/forum/642316-post397.htm)aynı şekilde devam ediyor.

nkutsay
11-04-2013, 13:00
Ada olculerinizi ve guney yonunu de paylasir misiniz kiraz?

nkutsay
11-04-2013, 13:43
Bu kadife cicegiyle en cok sebzeciler ilgilendigine gore burada sorayim.

Tohumlari ekecegim. Elimde turuncu - bordo renkli kurumus tac yapraklarinin arasinda ince siyah dikenimsi yapida bir seyler var. Siyahlar tohumsa onlari tek tek ayirmak zor gorunuyor. ben bunlari karisik vaziyette bir kaba cimlendirmeye alirsam daha sonra ayirmasi zor olacak mi? sasirtmasi kolay mi? Yoksa tek tek viyollere mi ekeyim.

zebra
11-04-2013, 13:47
Bu kadife cicegiyle en cok sebzeciler ilgilendigine gore burada sorayim.

Tohumlari ekecegim. Elimde turuncu - bordo renkli kurumus tac yapraklarinin arasinda ince siyah dikenimsi yapida bir seyler var. Siyahlar tohumsa onlari tek tek ayirmak zor gorunuyor. ben bunlari karisik vaziyette bir kaba cimlendirmeye alirsam daha sonra ayirmasi zor olacak mi? sasirtmasi kolay mi? Yoksa tek tek viyollere mi ekeyim.

http://www.agaclar.net/forum/fotograf/10303.htm

3 nolu mesajdaki ilk fotograf kadifenin tohumudur. Tohumun yarisi acik sari, diger kismi siyah. Yani ayirmakla filan ugrasmayin, Yaratan oyle yaratmis.

nkutsay
11-04-2013, 13:57
Ayirmak derken turunculardan ayirmayi kastetmistim. Serpme sekilde ek cimlendir diyorsun degil mi? tek tek viyollere ekmekle ugrasmayayim?

Kiraz
11-04-2013, 14:03
Ada olculerinizi ve guney yonunu de paylasir misiniz kiraz?

Ada ölçülerim 2,44*1 m. Detayları burada. (http://www.agaclar.net/forum/610099-post157.htm)

Yönler aşağıdaki gibi. Dört tarafı kapalı (üç taraf duvar- bir taraf leylandi ile). Kışın hiç güneş almıyor ama yazın saat 10.00-17.00 arası güneşli.

390096:

Not: Ada yönleri 937 mesajda ters, doğru yönler yukarıdaki gibi.

Kiraz
11-04-2013, 14:07
Ayirmak derken turunculardan ayirmayi kastetmistim. Serpme sekilde ek cimlendir diyorsun degil mi? tek tek viyollere ekmekle ugrasmayayim?

Tek tek viyollere ekmeye gerek yok, salyangoz ulaşmayacak şekilde bir alana veya saksıya ekebilirsiniz. Çok sık olursa başka bir alana şaşırtırtabilirsiniz, yine tek tek viyol olması şart değil, 10'ar cm ara ile dikmek yeterli. İyice gelişince gerçek yerine alırsınız.

nkutsay
11-04-2013, 14:54
Tesekkurler, bir kosu kadife ve feslegenleri ekip geldim :)) Umarim kolay cimlenirler. Gec kaldim galiba.

Kiraz, bir suru sorum var size :))

OSB'ler 2010'dan bu yana dayaniyor olamaz degil mi?
Bu seyrek dikilmis hal mi :) 2.44m'ye 6 adet pembe dikilebilirse benim hazirlamayi dusundugum 1.2mx1.2m ada 3 pembe kaldirir mi? Cok sevinirim oyle olursa. Hele de onlerine de birer sira cherry ekebilirsem pazardan domates almam sanirim.

Bol bereketli bir sezon dilerim.

Kiraz
11-04-2013, 15:01
OSB.ler bu sene de dayanır, hafif bel veren yeri var ama çatlak-kırık yok. Seneye malzemeyi de yerleşimi de değiştirmeyi düşünüyorum.
Aslında beş adet diksem daha iyi de, kendimi bu kadar tutabiliyorum :)

İlk sene 7,şer'den iki sıra domates, bir sıra da biber dikmiştim (çilek-çiçek sırası hariç), bin pişman oldum.

Sizin adalarda 2 sıra sebze ve ayrıca çiçek rahat olur. Ben olsam, köşelerde size geçiş yeri bırakıyorsa 3 adet pembe domatesi bir sıraya dikerdim ama başkalarının da tecrübesini dikkate alın, ne kadar azaltayım desem de başıma gelmeden akıllanmıyorum (hatta başıma gelse de akıllanamıyorum:))

Sizin de bereketiniz bol olsun.

zebra
13-04-2013, 16:13
Merhaba arkadaslar,

Aklima uzun suredir takilan bir soru vardi. Bahcede bolca salyangoz var ve onlardan daha cok rahmetli olmus olanlar var. Acaba salyangoz kabuklarini sebze adalarina yerlestirsem(parcalayarak daha mantikli herhalde), yumurta kabugu ya da kemik gibi faydasi olur mu? Biraz uçuk soru gibi duruyor ama en azindan en uçuk sorum degil:rolleyes:.

tiryaki
13-04-2013, 16:16
Gastropod shell - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Gastropod_shell)
Anladğım kadarıyla yumurta kabuğu gibi kalsiyum içeriyor. fırınlayıp toz haline getirebilirsiniz.

zebra
13-04-2013, 17:19
Gastropod shell - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Gastropod_shell)
Anladğım kadarıyla yumurta kabuğu gibi kalsiyum içeriyor. fırınlayıp toz haline getirebilirsiniz.

Sagolasin kaynak icin. Bende birkac turkce site buldum, sizinle paylasayim arkadaslar. Bu salyangozlar, marul ve cilekleri yemekle kalmiyor, topraktaki kalsiyumu somuruyorlar:D. Artik eminim ki salyangoz kabuklari ise yarayacaktir. Bir usta aklima takilan baska soruya cevap verebilirse. Bu kabuklari un sekline getirmekle, buyuk parca halinde adalara karistirmak arasinda fark nedir? Un seklinde olunca daha cabuk mu cozunuyor kalsiyum? Ayrica cozunme su ile mi oluyor? Biz comez bahcevanlarin da aklima acayip sorular takiliyor kardesim.:rolleyes:

Salyangoz (Orthogastropoda) (http://www.discoveranimal.com/salyangoz.html)

"
KABUK YAPISI
Salyangoz kabuğu, mantonun yaptığı organik bir çıkıntının kireçleşmesiyle oluşmuştur.Kabuğun büyümesi aslında karmaşık bir süreçle oluşur.Salyangozun manto kenarının salgıladığı kabuk maddesi, ağız çevresinde birikir.Kabuğun uzaması, manto alanının genişlemesine bağlıdır.Kabuğun kalınlığı ise mantonun kabuk içine salgıladığı madde oranında artar.Kabuğun iç katı vardır.Periostrakum adı verilen en dıştaki kat genellikle ince, kahverengi ve organik yapılıdır.Periostrakumun altında, kristalleşmiş iki kat yer alır.Periostrakuma komşu olan dış kristal kat mantonun özelleşmiş bir bölümü tarafından salgılanır.Mantonun bir başka bölümü ise, iç kristal tabakayı salgılar.Bu iki tabakanın da yapısında bulunan kalsiyum karbonat, çeşitli kristal biçimlerinde (Kalsit, aragonit ya da vaterit) çökelmiştir.Kara salyangozları, hırpalanan kabuklarını onarabilirler.Deniz salyangozları ise yalnız kabuğun kenarındaki aşınmaları onarabilirler.Bütün salyangozlar, kabuklarından kalsiyum alırlar.Bu durum, kabukların bir çeşit kalsiyum deposu olarak kullanılmasına yol açar."

Fagus Sylvatica
13-04-2013, 19:11
Salyangozla mücadele konusunda, sayın almanyalının gözlemine göre nane ve karanfil işe yarıyormuş. Ben de doğal mücadeleyi deneyeceğim için bu yıl sebze adacıklarını bu tarz bitkilerle çevireceğim. Yani benim önerim, zararlı mücadelesinde (eğer adacık sistemi yapıyorsanız) adacığın çevresinde uygun bitkileri kullanarak ilaçlamadan bitkilerinizi koruyabileceğiniz.

adacık
13-04-2013, 22:15
Ben geçen sene fideleri diktikten hemen sonra sarımsaklı sos yapmıştım. Fidelerde hiç fire vermedim. Ayda bir de tekrarladım. Şiddetle tavsiye ederim. 3-4 Baş sarımsağı ezip 3 litre kadar kaynar suyun içine atıyordunuz. Su tamamen soğuduktan sonra süzgeçle suyu süzüp fısfısla fidelerin üzerine sıkıyorsunuz. Kalan tortuyu da toprağa serpiyorsunuz.

Salyangoz dışında tırtıllar da sarımsaklı sosu sevmiyor. Bira yöntemi açıkçası bana zahmetli geliyor.

hanımeli
15-04-2013, 20:22
herşey iyi hoş ta bu adaları ne ile doldurucaz ya hala kafam çok karışık,iz element,leonardit,klinoptilolit,ema,bunları nerden nasıl bulucaz,of of düşündükçe içim kararıyor valla.

Fagus Sylvatica
15-04-2013, 20:52
herşey iyi hoş ta bu adaları ne ile doldurucaz ya hala kafam çok karışık,iz element,leonardit,klinoptilolit,ema,bunları nerden nasıl bulucaz,of of düşündükçe içim kararıyor valla.

Sayın HANIMELİ, biz bahçede bunların hiçbrini kullanmadık. Sadece bahçe kazıldıntan sonra, yol olacak kısımlardaki toprağı adacıklarda biriktirdik böylece yol çukurlaşırken adacık yükseliyor ve yeterli bir fark da oluşuyor. Tabii bunları kullanırsanız muhtemelen daha iyi olur ancak pratik ve kolay yolu bu.

tiryaki
16-04-2013, 08:59

bence bunlara çok takılmayın. sürdürülebilir tarım teknikleri üzerine yazılar okursanız EMA dahil bunların çok da olmazsa olmaz şeyler olmadığını görürsünüz.
Kompost yapmayı öğrenin, malçlamayı anlayın. Göreceksiniz ki etrafınızdaki herşey potansiyel organik gübre aslında.

adacık
16-04-2013, 09:30
Ben mutfaktan çıkan meyve ve sebze atıklarını kullanıyorum.

tiryaki
16-04-2013, 13:11
Ben elektrikli traş makinesinde biriken sakalları bile atmıyorum desem :)

MeyveliTepe
16-04-2013, 13:28

Öncelikle düşünülmesi gereken fiziksel dolgu malzemesi. Adaların içindeki toprağı siz bir karışım olarak hazırlıyorsunuz. Biraz killi, organik malzemesi bol, su tutan, sertleşmeyen, köklerin hava almasına izin verecek gevşeklikte, geçirgen, toprak mikroorganizmalarının yaşamasını teşvik eden bir karışım hazırlamanız gerekir.

Bunun için kullanılacak malzemelerde bazen bulunması kolay olmasa da farklı seçenekler olabiliyor. Organik malzeme sanırım en önemlisi. Normal bahçe toprağında %2'lik organik malzeme iyi sayılıyor. Fakat adalarda bu oran %5'in üzerinde olmalı ki küçük alanda çok ve kaliteli ürün alabilmek mümkün olsun. Organik malzeme için bol yanmış hayvan gübresi (tercihan keçi gübresi), iyice olgunlaşmış kompost, orman dibi çürütüsü (bulabilirseniz), coco-peat vb. ya da bunların tümü birden kullanılabilir.

Adaların en büyük faydası da burada. Bahçeniz toprağının tümüne bu özellikleri ya kazandıramazsınız, ya da çok uzun zaman alır. Fakat 2 m2'lik bir adada kolayca yapılabilir.

nkutsay
16-04-2013, 16:22
..... Adaların en büyük faydası da burada. Bahçeniz toprağının tümüne bu özellikleri ya kazandıramazsınız, ya da çok uzun zaman alır. Fakat 2 m2'lik bir adada kolayca yapılabilir....

:) Bizim isimiz kolay belki de siz nasil dolduracaksiniz adaciginizi :)

Ben en cok kompost konusunda dertleniyorum. Yabanci videolarda adamlar markete gidip alip geliyorlar ne guzel. Bizde satisi yok sanirim. Varsa da benim haberim yok. Kompost bulamayanlar

kompost = yanmis hayvan gubresi

olacak sekilde kullanima gidebilirler mi? Ya da denklemdeki esitligi olabildigince saglamanin yolu nedir?

heyyamola
17-04-2013, 18:32
Sera içine yapmış olduğum sebze adacıklarının yapım aşamaları:

Adaların yapımında çim bordürü olarak adlandırılan, bordür taşlarını tercih ettik.
391499

Taşların eni 8 cm, yüksekliği 25 cm, uzunluğu 100 cm

391500

Tanesi 550 kuruştan satılıyor. Biz kırılmış, hafif defolu olanlara pazarlık yapıp, metresini 250 kuruştan aldık.
391501

İp çektik, hizaladık, su terazisi kullanarak düzgün yapmaya çalıştık.
391502

İçlerindeki toprağı boşalttık.
391503

heyyamola
17-04-2013, 18:42
Tabanını iyice belleyip, yumuşattık. Tırmıkla düzledik.

391519

Taban malzemesi olarak pomza taşı kullandık.
391520

Eşit kalınlıkta yaymaya özen gösterdik.
391521

Pomza taşımız yaklaşık 6 cm yüksekliğinde
391522

İkinci kat olarak bims (bimis) kullandık.
391523

heyyamola
17-04-2013, 19:01
Bims' in yüksekliği de yaklaşık 3 cm

391524

Sıra geldi asıl kahramanlarımızdan oluşan kokteyl' e

5 ölçü iyi yanmış, elenmiş keçi gübresi
3 ölçü leonardit
3 ölçü coco-peat
2 ölçü klinoptilolit (zeolit)
2 ölçü bims
1 ölçü perlit
1 ölçü pomza taşı
17 ölçü elenmiş bahçe toprağı
391525

Tam kıvamındaki (tavlı) bahçe toprağımızı eledik.
391526

Ölçüleri oranında her malzemeyi, sırasıyla üst-üste dağıtarak, yığın yaptık.
391527

Yığını tekrar aktardık ki, malzememiz homojen bir şekilde iyice karışsın.
391528

heyyamola
17-04-2013, 19:08
Hazırladığımız karışımı,

391531

Son kat olarak yaydık.
391532

Yaklaşık 20 cm yüksekliğinde
391533

Malzeme artınca,
391534

Bir ada da sera dışına yaptık.
391535

Safranlı
18-04-2013, 09:28
ben elektrikli traş makinesinde biriken sakalları bile atmıyorum desem :)

bende düşündümde o kadar değil diye cesaret edemedim.....
Ne mutlu sizlere

Safranlı
18-04-2013, 09:34
hazırladığımız karışımı,

391531

son kat olarak yaydık.
391532

yaklaşık 20 cm yüksekliğinde
391533

malzeme artınca,
391534

bir ada da sera dışına yaptık.
391535

süpersiniz yürekten tebrik ederim

hanımeli
18-04-2013, 17:37
sn heyyamola tebrik edrim benim bahsettiğimde buydu bizim gibi acemi ve çulsuzlara hiçte iyi önek olmuyosunuz :( çok kıskandıyor ve imreniyorum,ben nasıl bulucam da alıcam bu malzemeleri şimdi

valla ben toprak ve gübre koyucam heralde gerisi Allah kerim:(

zebra
21-04-2013, 15:09
Benim kadifelere, petunyalara ve marullara sumuklubocekler ve salyangozlar dadanmis haberim yok. Yazik bazi kadifeler soyulmus sogana donmusler. Artik yarin organik ilac alma zamani, yoksa yaza kadar cicek micek kalmayacak.:mad:

fixture
24-04-2013, 14:01
Arkadaşlar; Istanbul ve cıvarında fideleri toprağa dikmeye başlayalımmı yoksa bir hafta daha beklemekte yarar varmı?

nkutsay
24-04-2013, 14:17
weather.com'a gore 10 gun boyunca en dusuk sicaklik 12 derece olacak.

attar
25-04-2013, 10:29
Arkadaşlar; Istanbul ve cıvarında fideleri toprağa dikmeye başlayalımmı yoksa bir hafta daha beklemekte yarar varmı?

mayıs ilk haftayı geçirsen daha iyi olur, bu arada toprağı iyi hazırla daha iyi netice alırsın, saygılar

fixture
25-04-2013, 10:43
Ben de öyle düşündüm. Riske atmayalım.

zebra
25-04-2013, 11:51
mayıs ilk haftayı geçirsen daha iyi olur, bu arada toprağı iyi hazırla daha iyi netice alırsın, saygılar

Topragi iyi hazirla demekle neyi kastettiniz acaba? Capalamak, gubrelemek, **** diger isleri mi kastettiniz? Benim gibi comezler icin konuyu acarsaniz cok sevinecegim. Kalin saglicakla.

attar
25-04-2013, 14:08
Topragi iyi hazirla demekle neyi kastettiniz acaba? Capalamak, gubrelemek, **** diger isleri mi kastettiniz? Benim gibi comezler icin konuyu acarsaniz cok sevinecegim. Kalin saglicakla.

estağfirullah sayın zebra, toprak nekadar incelirse ve havalanırsa okadar dikime hazır hale gelir tabi ki gübreleme de olursa daha diyecek söz kalmaz, saygılar

sındırgılı
25-04-2013, 18:03
Ben, Buyukada da domates ve biberleri gecen hafta basinda yerlerine yerlestirdim.Biberlerde buyume var ama domateslerde herhangi bir gelisme de yok ilerleme de yok....Ya nasip :rolleyes:

Gastronot
25-04-2013, 23:49
Herkese merhaba,

İstanbul Ömerli'de bitirmeye çalıştığım ve sabırsızlıkla içinde yaşamayı beklediğim evimin arkasında set üstü sebze ve meyve bahçesi yapmayı planlıyorum.

Bu amaçla yaptığım araştırmalar esnasında bu site içerisindeki uygulamaları görünce kafamda neyi nasıl yapmam gerektiği süratle şekillendi ve sebze bahçesini adalar halinde planlamaya ve buradaki güneye bakan geniş duvarımda ise Espalier tarzında elma ve armut ağaçları dikmeye karar verdim (bakınız www.espalierservices.com (http://www.espalierservices.com) )

İşe önce setin zeminine dernaj ve sulama boruları döşetip sonrasında üzerini humuslu orman toprağı ile kapatıp alanı düzleyerek başladık.

Gastronot
26-04-2013, 00:48
Sonrasında adaları suya uzun süreli dayanıklı olduğunu öğrendiğim KESTANE AĞACINDAN 4x15 cm'lik tahtalar ile yapmaya karar verdim. Arazimin elverdiği ölçüde 130 cm genişliğinde ve değişen boylarda (1.5-2.5 m arası) araları 75 cm olacak şekilde toplam 9 adet ada yapmayı planladım. Ağaçlar verdiğim ölçülere uygun olarak kesilip araziye geldikten sonra benim gibi doğaya tutkun biyolog bir arkadaşım ile kolları sıvayıp işe giriştik.

Önce tahtaları düz bir zeminde birbirlerine bir el zımbalama aleti yardımıyla zımbalayarak teraziye aldıktan sonra şarjlı el vidalama aleti yardımıyla 6 ve 8 cm'lik ahşap vidaları kullanarak önce birbirlerine sonra da 10x10x25 cm'lik birleştirici ara dayanak bölümlerine vidalayarak 30 cm yüksekliğindeki adaların montajını tamamladık (ara dayanakları üstten görmek istemediğimden üst yüzeyden 5 cm kadar aşağıdan monte ettik).

Gastronot
26-04-2013, 01:11
Montaj bittikten sonra Pinoteks ahşap koruyucu ile cilalayarak ahşapların dayanıklılığını arttırmaya çalıştık.

En sonunda da adaların iç yüzeylerine direkt su temasını engelleyebilmek amacıyla, bir brandacıdan oldukça ucuza aldığım, 35 cm genişliğinde ince branda şeritlerini yine el zımbasıyla zımbalayarak montajları tamamladık (burada büyük oğlanı da işe dahil etmeyi ihmal etmedik !!)

EN SONUNDA İŞİN EN ZEVKLİ KISMI, ADALARI YERLERİNE YERLEŞTİRDİK...

Safranlı
26-04-2013, 11:16
branda işi çok mantıklı olmuş
hiç düşünmemiştik..

Gastronot
26-04-2013, 16:06
Sayın Safranlı,
Fikri beğendiğinize sevindim, ne kadar işe yaradığını zaman gösterecek....

Gastronot
27-04-2013, 22:25
Adaları yerine yerleştikten sonra sıra duvar kenarına ekilerek terbiye edilecek 5 elma ve 5 armut ağacını almaya geldi.

Bu amaçla Yalova'ya giderek aldığımız ağaçları arabamıza yükleyerek geri geldiğimizde neredeyse akşam olmak üzereydi, gönlümüz rahat etmediğinden aydınlatma ışığı altında gece 22:00'e kadar çalışarak ağaçları hemen yerine diktik...

Gastronot
27-04-2013, 23:04
Diktiğimiz ağaçların önünde 15 cm yüksekliğinde tahtadan bir set oluşturmak amacıyla tekrar işe koyulduk. Yine Kestane ağacından aynı kalınlıkta 2 m uzunluğunda tahtalar ile aralarda 20 cm uzunluğunda 5x10 cm uçları sivriltilmiş kazıklar kullandık, montajı aynen adalarda olduğu gibi vidalayarak bitirdik. Gelen tahtaların 1-2 tanesi düz değil eğimli olduğundan istediğimiz kadar düzgün bir hat oluşturamaksa da genel görünüm pek fena olmadı galiba..

Bu arada damla sulama yapabilmek amacıyla her adanın altından sulama boruları döşettik, bunlara birer musluk koyarak ada duvarına sabitlemeyi planlıyorum.

Şimdi ise son olarak adaları, sayın Meyvelitepe'nin bizlerle paylaştığı deneyimlerinden yola çıkarak, ince elenmiş humuslu toprağa ilave olarak, bol miktarda coco-peat, çeyrek torba leonardit, bir miktar kemik tozu ve iz elemente ilave olarak, farklı olarak gübre için keçi-koyun gübresi yerine, üretim yeri bana da çok yakın olan, SOLUCAN GÜBRESİ ile doldurmayı düşünüyorum. Aslında sanırım en zor kısmı bu aşama, çünkü malzemelerin bazılarını hala bulmaya çalışıyorum, artık ne kadarını temin edebileceğim bilmiyorum, artık bulabildiğimiz ile yetineceğim herhalde...

münevver
30-04-2013, 14:19
Galiba salyangozlara çözüm buldum.
Henüz deneme aşamasındayım. Ama galiba olacak.
Salyangozlar yataklardan yukarı doğru yarışır gibi çıkmaktaydı. Hatta bazıları yatakların içine girmeyi bile başarmıştı.

Yatakların çevresini külle sınır çizdim. Köür külü ile. Hem tahtalara hem de tahtaların toprağa değdiği yerlere.
Faydasını olduğunu düşünmeme sebep olan şey ise: Tırmanmakta olan salyangozların bazılarının üzerinde kül serpildi ve öylece kalakaldılar.Ne yukarı tırmanıyorlar ne de aşağı düştüler. Ayrıca iki gündür de yatak duvarlarında hiç tırmanmakta olan salyangoz yok.
Bakalım ne kadar işe yarayacak.

ciroz
30-04-2013, 19:27
Sn Gastronot,

Ellerinize sağlık, titiz ve estetik açıdan da keyifli bir çalışma yapmışsınız.

Bir sorum olacak, yatakların olduğu yer, gün içinde kaç saat güneş alıyor ?
Fotoğraflardan, evin gölgesi üzerlerine düşüyor gibi bir izlenim edindim.

Gastronot
30-04-2013, 21:37
Sayın Ciroz'
Fotograflar genellikle aksam üzeri çekildiğinden gölgede kalıyor gibi görünmekle beraber yaklaşık 6-8 saat güneş alıyorlar....

bugrahan45
01-05-2013, 15:30
How To Be A Gardener 7 - The Productive Garden - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=AKrkaSf8aT4)

http://www.youtube.com/watch?v=j-OAtCZ89jk

sebze adalarına faydalı olabilecek bir kaynak.2 ci videoda evsel atıklar ile gübre yapımıda anlatılıyor.

nkutsay
02-05-2013, 13:03
Sebze yataklarinda malc olarak torf ya da cocopeat kullanabilir miyiz? Evetse hangisi daha iyi olur?

Malci dikimden once mi sonra mi yaymaliyiz?

tiryaki
02-05-2013, 14:05
Malç ortü malzemesi diye biliyorum, toprağın nemli kalmasını sağlarken aynı zamanda uzun vadede çözünebilen bitkilerin kullanabileceği formdaki organik maddelerden seçilir, mesela öğütülmüş ağaç dalı, saman ya da kuru yaprak gibi. Bahsettiğiniz malzemeler bununla çok uyuşmuyor.
Zaten her ikisi de malç olabilmek için fazlaca pahalılar

nkutsay
02-05-2013, 14:34
Pahalilik oyle goreceli ki :)) karsimdaki marketten 10 liraya 40 lt torf alip 1 m2'lik sebze adasini kaplayabilirim. Ama digerlerine erisimim yok. Saman bulmak icin nerelere gitmem lazim kimbilir?

Torflar da degisik degisik. Son aldigim torf agac parcaciklari ve uzun uzun liflerden ibaret. Humus katkiliymis. Simdilik secenegim bunu kullanmak ya da hicbir sey kullanmamak. Olur demeniz icin israr ediyorum anlayacaginiz :))

MeyveliTepe
02-05-2013, 15:15
Evde koyu renkli bez vb. varsa malç yerine toprağa yayabilirsiniz.

tiryaki
02-05-2013, 16:03
Pahalilik oyle goreceli ki :)) karsimdaki marketten 10 liraya 40 lt torf alip 1 m2'lik sebze adasini kaplayabilirim. Ama digerlerine erisimim yok. Saman bulmak icin nerelere gitmem lazim kimbilir?

Torflar da degisik degisik. Son aldigim torf agac parcaciklari ve uzun uzun liflerden ibaret. Humus katkiliymis. Simdilik secenegim bunu kullanmak ya da hicbir sey kullanmamak. Olur demeniz icin israr ediyorum anlayacaginiz :))

Açıkçası bahsettiğiniz şey malçlamanın mantığına aykırı, toprağın kurumasını önlemek için topraktan daha kaliteli birşeyi kullanıyorsunuz. Ben balkondaki saksılarımın üstünü kurumuş çay ve kahve artıklarıyla malçladım, sinekler ıslak yerlere gelip yumurtladığı için. Etrafınıza bakın, bence bedava malç malzemesi bulabilirsiniz.

hosseda
02-05-2013, 16:16
Sayın Gastronot,
Eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun.

Diktiğiniz fidanları duvara çok yaklaştırmışsınız. Onların mesafesini açmanız lazım duvardan.

Büyüdüklerinde mecburen açacaksınız ama size ve ağaçlara boşuna eziyet olacak.

nkutsay
02-05-2013, 18:08
Peki vazgectim torf ve cocopeatten. Ortalama 2 yilda bir tasinan bir aile olarak evde bir parca bile luzumsuz bez vs. de yok. Bu durumda siyah sera naylonu alayim diyorum. Onda da plastik erir mi zarar verir mi gibi endiselerim var. 130 cm'lik 10 metre naylonu 5 liraya satiyorlar. Ne dersiniz?

MeyveliTepe
02-05-2013, 19:25
Peki vazgectim torf ve cocopeatten. Ortalama 2 yilda bir tasinan bir aile olarak evde bir parca bile luzumsuz bez vs. de yok. Bu durumda siyah sera naylonu alayim diyorum. Onda da plastik erir mi zarar verir mi gibi endiselerim var. 130 cm'lik 10 metre naylonu 5 liraya satiyorlar. Ne dersiniz?

Olur. Sulamayı örtünün altından yapacak şekilde ayarlamanız gerekecek.

nkutsay
02-05-2013, 20:08
Itiraf ediyorum!! Sulama aklima gelmemisti. Demeseniz siparisi verebilirdim her an. :)) Peki saman arayisina giriyorum :S

Gastronot
02-05-2013, 21:29
Sayın Hosseda,
Uygulamaya çalıştığım yöntem ülkemizde çok da fazla bilinmeyen "Espalier uygulaması". Burada özellikle güneye bakan duvar diplerine dikilen elma ve armut ağaçları sarmaşığa benzer şekilde duvara yaslanarak büyütülüyor ve özel bir budamadan geçirilerek terbiye ediliyor (buradaki amaç güneye bakan duvarın sıcaklığından yararlanmak). Bu konuda açıkçası hiç deneyimim yok, ama bu konudaki deneyimleri takip ederek başarılı olmayı arzu ediyorum.

birnefestoprak
03-05-2013, 05:11
Turkiye'de var mi bilmiyorum ama kirmizi plastik malc siyah olana oranla daha iyi sonuclar veriyor; isik tayfindaki belli kirmizi tonlari bitkiye yansitma ozelliginden dolayi domateslerde hem erken meyve gelisimini sagliyor, hem de %20'ye varan verim artisi sagladigi biliniyor.

Kirmizi plastik malc, ayni zamanda ozellikle topragin dogru durust don gormedigi iklimlerde domatesin kok bolgesinden beslenerek yil boyunca yasamaya devam eden nematodlari da bertaraf etmekte etkili oluyor cunku esas bitki gelisiminin koklerden ziyade bitkinin toprak ustundeki kisminda yogunlasmasini sagliyor (besin de bu kisimlarda koklerden daha cok toplaniyor). Yeteri kadar besin olmayinca da koklerdeki nematod populasyonu azaliyor.

Diger bir ifadeyle, malcin tek gorevi topragin nemini korumak olmayabilir. Kullanacaginiz malzemeye gore islev degisecektir.

Itiraf ediyorum!! Sulama aklima gelmemisti. Demeseniz siparisi verebilirdim her an. :)) Peki saman arayisina giriyorum :S

hosseda
03-05-2013, 09:21
Sayın Gastronot, Fidanların dikilişini yansıtan fotoğrafı görünce bir anda eyvah dedim yanlış yaptılar... Bilinçli yapmışsınız halbuki, inşallah başarılı olursunuz.

(Bahçemde çok keyfle büyümekte olan 3-4 yaşlarındaki genç keçi boynuzu fidanımı bu kış yerinden söktük. Sebebi de zeytinleri budamaya gelen köylü komşumun uyarısı oldu. Bu ağaç ileride bu duvarın yıkılmasına sebep olur, yakın dikilmiş duvara uyarısıydı. Peki ne yapalım dedim taşıyalım dedi. Tamam dedim aynı gün söktü ağacı 2-3 metre beride eve yakın bir yere dikti. Ama ne yazıkki ağaç kurumaya başladı. Ağacı kurtarabilecekmiyiz bilmiyorum ama çok üzülmüşümki sizinkilerinde aynı duruma düşebileceği endişesiyle yazdım hemen.)

Gastronot
03-05-2013, 11:23
Sayın Hosseda, ilginize gerçekten çok teşekkür ederim. Her türlü öneri ve düşünce benim için çok değerli. Burada yapmak istediğim özel uygulamada sonuçları zaman gösterecek, bakalım nasıl olacak, umarım iyi olur :))))

MeyveliTepe
03-05-2013, 12:29

Biraz damlama sulama borusu bulabilirseniz hem plastik malç örtüsü, hem de örtü altından sulamayı halledebilirsiniz.

nkutsay
03-05-2013, 18:36
Hortum bulup doseyip cesmeyi kendim acip kapatabilirim ama sulamayi az mi cok mu yapacagimi anlayamam diye hic konsantre olmadim bu damlama isine. Aslinda elle de sulasam deneme yanilma ile ihtiyaci belirleyecegim. Cesaret gelirse alayim onu da.

nkutsay
04-05-2013, 23:48
Don dolas sebze bahcesi ile yaziilanlari okuyup duruyorum. Konu kabaga gelince hep bir adanin tamamini kaplayabilir endisesi var. Yerim fazla degil. Ama yetistirmek de istiyorum. Denemeyi dusundugum sey su: 100 cm boyunda 30 cm yuksekligindeki balkon saksisinin altini tamamen cikarip sebze adasiymis gibi bir duvar kenarina konuslandiracagim. saksinin uzerine konulacagi yeri de kazip toprak hacmini artiracagim. Kabak kardes yerini sevip urun verir mi bana? denemeye deger mi?

MeyveliTepe
04-05-2013, 23:54
Kabakta problem kök değil, etrafa yürüyen kol ve yapraklar :) Kısa sürede kontrol edemiyeceğiniz bir şekilde kollarını etraftaki diğer sebzelerin üzerine uzatır. Bu yüzden kabak ekili yerin etrafının açıklık olmasında fayda var.

nkutsay
05-05-2013, 00:35
Etrafi acik olacak, cimlik alan uzerinde. Kok sorun olmuyorsa yeri eselemeden direkt cim uzerine oturtayim. Saksinin altini cikartirim. Cok isterse cimi assin yere kok salsin.

duvartarimi
06-05-2013, 00:59
merakla okuyorum gerçekten güzel çalışmalar yapılmış ben biraz farklı bir metod deneyerek en başta sulama problemi, yer problemi, birde bitki zararlarına karşın daha öncede yaptığım gayet iyi netice aldığım şimdi ise tamamen güneş gören ön balkonumda deniyeceğim sistemi tanıtmak istiyorum

balcony garden, vertcal garden - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_AEZYgmANr8)