View Full Version : Sebze bahçesi hazırlama
Sizinki çok başarılı olmuş. Ellerinize sağlık. Belki sağ ve sol baştaki 40 cm.lik boşlukları bırakmazsam açığa çıkan 80 cm.lik alanı iç kısımdaki 40 cm.lik alanlara ekleyerek aralardaki mesafeyi 50-55 cm yapabilirim.
Bir de adaların içini doldururken hangi malzemeden ne kadar koymam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?
verdoque
28-04-2010, 09:54
Bizim için nakliye çok problem oldu. Her şeyi kendi imkanlarımızla taşıdık. Bahçe toprağımız çok killi olmasına rağmen büyük miktarda bahçe toprağı kullanmak zorunda kaldık. Cocopeat'i ucuza getirip suda bekletip açmaya üşenmeseydik bol cocopeat iyi olurdu ama onun yerine ada başına yarım paket (125lt) TS1 litvanya torfu, yaklaşık yarım torba leonardit, 1'er çuval gübre katkılarıyla toprağı iyileştirmeye çalıştık. Neden ne kadar koyacağınıza toprağınızın durumuna göre karar verebilirsiniz. Ama asıl tarif aşağıda:)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=583696&postcount=60
Sevgili Uzman kolay gelsin. Ada aralarını 40 cm'den fazla bırakmanda yarar var, bitkiler büyüyünce bunun gerekliliğini daha iyi anlayacağız, 40 cm sıkıntı çıkarır.
Alttaki toprağın da kazılması derinliği arttırdığı için büyük köklü bitkilerde faydalı olacak. Adaları koyduktan sonra sadece içini belledim, böylece yürüme yolları bozulmadı, bu bana daha pratik geldi, sadece ayakları yerleştirmekle biraz uğraştım. Bahçenin tamamını kazan arkadaşlar varsa belki onlar da fikirlerini yazarlar.
Ada eni için OSB plakalar 124 cm tam geliyordu ama uzunmada problem yaşamamak için 1 m ende yaptım.
Tahtaları 40 cm ende yapmak iyi de içini doldurmak ayrı dert oluyor:) Bahçe toprağını kazdığım için 25 cm ende plakalar kullandım.
verdoque
28-04-2010, 10:34
Biz plakaları çerçeve şeklinde çukur kazarak biraz derine yerleştirdik. Sonra yürüme yollarından toprağı kazıp adalara doldurduk. Arkasından adaların içini derince belledik. Malzemeleri karıştırırken tekrar bir havalandı. Şu anda gevşek durumda. Bizim plakalar 40cm, üstten 15 cm kalacak şekilde bahçe toprağı oldu. Gübre-torf-leonardit ekledik, 5-10cm boşluk kaldı. Üstteki boşluğu da (çimlerden yeterince kompost yapabilirsem) havalar ısındığında malçlama için ayırdık.
sındırgılı
28-04-2010, 19:51
Bugün, maydanozları da serpiştirdim.Elimdeki fesleğenleride adacıklara dağıttım.
MeyveliTepe
28-04-2010, 20:52
Haydi hayırlısı. Fesleğenleri kenara değil de, domatesler büyüdüğünde tam olarak kubbelerinin altında kalacak şekilde, iki domates arasına ve domateslerin hizasında dikmek daha iyi olabilir. Fesleğen domatesin gölgesinde çok güzel büyüyor, yapraklanıyor. Yaprakları domates dallarının tam altında kalıyor böylece. Kadifeleri tam kenarlara daha sık dikebilirsiniz. Her bir karışta bir kadife olabilir.
sındırgılı
28-04-2010, 21:09
Haklısınız, maydanozları serpiştirince,sadece adacıkların kenarları kaldı.:) Daha sonra düzenleme yaparım.Tohumdan çıkan kadifeler daha küçük, biraz büyüsünler onlarda yerlerini alırlar.Domates ve biber fidelerinde hiç fire yok.Sadece salatalık fideleri biraz kedilerin hışmına uğramış.Daha dikilecek biber ve cherry domates fideleri var..Fakat şimdiden adacıklar, komşulara malzeme olmaya başladı..Yok, başlarına istavroz koymalıymışım , yok az fide dikmişim. Bu kadar fideye çok uğraşmışım..Bakalım Ada biraz şenlenince ne diyecekler? Hele, kompost yapımında herkesin çöpe attığı biçilen çimleri toplamaya başlayınca adımız ''adanın delisine'' çıkacak ama onlarada bunu başarıp anlatırsam herhalde her bahçede kompost yapımına başlanır..
ssengoren
28-04-2010, 21:31
Sn Sındırgılı hayırlı akşamlar diliyorum.Arzu ederseniz sebze adalarınıza dikmek üzere birer tanede olsa size değişik tür domates fideleri gönderebilirim.Sağolsun arkadaşlar tohumlarını gönderdiler bende fide haline getirebildim.Tohumlar Elazığ,Artvin,Gürcistan ve Slovenyadan geldiler.Geçtiğimiz yıl Elazığdan gelenleri ektim sonuç harikaydı.Diğerlerini çok kısıtlı bahçemde bende ilk kez yetiştireceğim.
Aynı dertten muzdaribiz:))
Aile mezarlığımı burası diyenlerden içime fenalık geldi:))
Kadife ve sebzeler büyüyünce de ben konuşacağım inşallahhh
...Hele, kompost yapımında herkesin çöpe attığı biçilen çimleri toplamaya başlayınca adımız ''adanın delisine'' çıkacak ama onlarada bunu başarıp anlatırsam herhalde her bahçede kompost yapımına başlanır..
Sayın sındırgılı,
Bizim ülkemizde çim belkide en çok kimyasal gübre, kimyasal ilaç kullanılarak yetiştirilen bitkidir. Yemyeşil olsun diye basarlar çeşit çeşit gübreyi, hastalık olunca basarlar ilaçları, doğru seçilmemiş çim çeşidini adam etmek için uğraşır dururlar.
Organik malzemelerle adalarınızı doldurduktan sonra, onca emek onca para harcadıktan sonra yaptığınız kompostun da organik olmasına dikkat etmeniz gerekir. (En azından ben böyle düşünüyorum:))
Herkesin biçtiği çimi almak yerine hangi bahçelerde nasıl bakım yapıldığını gözlemleyerek o bahçelerin çimine talip olun. Bahçe sahipleriyle konuşursanız eminim size seve seve vereceklerdir.
Adalarınız bereketli olsun.
sibelin bahcesi
29-04-2010, 08:36
arkadaşlar bu cocopeat nasıl uygulanır,herhangi bir ön işleme tabii tutuluyormu,yoksa direk toprağamı uygulanır,bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim çünki bende uygulamak istiyorum.birde fidelerin çoğu ürün vermeye başladı bazılarında 1-2 biber var,uygulamanın zararı olurmu.
sibelin bahcesi
29-04-2010, 10:33
139805
sibelin bahcesi
29-04-2010, 10:43
139807
139808
139809
139810
139811
sibelin bahcesi
29-04-2010, 11:02
139817
139818
139819
139820
139821
verdoque
29-04-2010, 11:30
Sn sibelin bahçesi,
Adana'da olunca tabi fideleri dikmiş meyveleri bile görmüşsünüz, ne güzel :)
Cocopeat'i suda bekletip açmak gerekiyor. Ben hiç yapmadım, cocopeat başlığında anlatmışlardı.
Bu işi şimdi yapıp yapamayacağınız bu başlıkta 237. ve 238. mesajlarda var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16978&page=8
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7894
k_donmez
29-04-2010, 20:55
Sayın Sibelin Bahçesi
Fotoğraflar çok güzel. Çukurova'ya da bu yakışır. Ellerinize sağlık.
sındırgılı
29-04-2010, 21:44
Yanımdaki sitenin bahçıvanını tanıyorum.Pek kimyasal ilaç atmaz..Ama çim gübrelerinde mutlaka kimyasallar bulunuyordur. Ayrıca Pazardan toplayacağım atık zerzevatlarda pek masum sayılmazlar :) Elimdeki karbon malzemede ise hiç kimyasal yok.Çünki bahçeden topladığım yaprak çürüntülerinden oluşuyor..1-1,5 ay kompost yapımı sürecek..
Cocopeatleri yandaki arkadaşların çocuklarının havuzunu alıp,her 1 adet cocopeat için 45 lt su hesabıyla hepsini doldurdum.1 saat sonra tüm cocopeatlar çözünmeye başladı.Kolay bir işlemdi.
sayın uzman16, ben bahçemdeki toprağı, oldukça killi olduğu için, kum ile gevşeterek belledim. Böylece derin köklü bitkilerin de gelişmesinin kolaylaşacağını düşündüm. Sonra aradaki yürüyüş yollarını 10 cm derinlikte kazarak diğer bölümlerin etrafını tahta ile çevreleyip adacık haline getirdim. Sebze adalarını önceleri ben de osb ile yapmayı düşünmüştüm. Ama kiminle konuştuysam osb'nin sadece bir sezon idare edeceğini söyledi.
Ben de adaları 2,5 cmlik çam kerestesinden 20 cm yükseklikte yaptım. Gelecek yıllarda gerekirse adaları 10 ya da 15 cmlik ilavelerle yükseltebilirim. Şu anda bu kadar yükseklik işimi görür.
Yerinizin küçük olduğunu belirtmişsiniz ve adalar arasını 40 cm olarak düşünmüşsünüz ama inanın sonradan pişman olabilirsiniz. genelde 60 cm civarında yapıyorlar. Ben 50 cm yaptım, çapa vs. için yeterli geldi.
Bugün bahçıvan ile konuştum, sebze adalarından bahsettim. Gülümsedi; " Ne gerek var abla, biz 300 dönüm ekiyoruz, çok verim alıyoruz, bu işleri boşver. O dediğin malzemeleri toprağa koyarız olur." dedi. Daha fikir aşamasında duyduklarım böyleyse ilerki safhaları düşünemiyorum. :eek:
Bu arada ekim yapabileceğim alanı planlarımda biraz büyüttüm. 3,2 x 10 metre ebatlarına çıkardım. Hal böyle olunca araları da 40 cm. den 50 cm.ye çıkarabilirim. 60 da olabilir ama 50 yeterli gibi geliyor.
Sn. Smyrna, malzemeleriniz ne kadar tuttu? Ben de haftasonu adaların kereste ile yapılması durumundaki maliyeti öğreneceğim. Umarım bahçıvanın dediğini yapmak zorunda olacağım bir maliyetle karşılaşmam. :( Zira yaklaşık 7 tane 2,5x1 ebatlarında adacık olacak ve bunların içinin de doldurulması var ki o da ayrı bir maliyet.
MeyveliTepe
29-04-2010, 23:51
Sn. Didem, rica ederim bulamazsanız haber verin.
Araştırarak yolum gittigidiyor a çıktı, siparişleri verdim bekliyorum, ama toprak, belleme-eleme, tesviye derken bir tek domates ve biberleri fidelediğim geldi aklıma :)
Sn. Meyvelitepe hepimiz izinizden geliyoruz, malzemeleri toparladık, bundan sonraki adımda helvayı kavurmak için belirli bir sıra önerirmisiniz?
Kolay gelsin
Arkadaşlar, yaptıklarınız çok güzel. Doğrunun her zaman daha doğrusu, iyinin de daha iyisi vardır. Herkes en iyi yorumu kendince yapabilir. Adalardaki hedef, bitkilerin kolayca kök geliştirebilecekleri, başlangıçta her türlü besinin organik kaynaklardan sağlandığı, devamında yetiştirdiğiniz bitkiler ve bunların rotasyonuyla kendi kendini besleyebilen, mikroorganizmalarca zengin, solucan dostlarımızı da davet eden, yaşayan bir ortam yaratmak. Öyle ki, bu ortamı bir kere yarattıktan sonra, bitkilerin köklerini dahi sökmeden, kazmadan, çapalamadan her mevsim sizin için güzel ürünler verecek bitkilerin yaşayacağı bir ortam olsun.
Bunu yaparken, bilginin yanısıra hislerinize ve kendinize güvenin :)
MeyveliTepe
29-04-2010, 23:57
Bugün bahçıvan ile konuştum, sebze adalarından bahsettim. Gülümsedi; " Ne gerek var abla, biz 300 dönüm ekiyoruz, çok verim alıyoruz, bu işleri boşver. O dediğin malzemeleri toprağa koyarız olur." dedi. Daha fikir aşamasında duyduklarım böyleyse ilerki safhaları düşünemiyorum. :eek:
Bizim köydekilere de anlatamıyorum. Halihazırda kullandıkları arazinin yarısında, monokültür olarak ürettikleri ürünün yanında en az bir ürün daha üretip, üstelikte ürün miktarları azalmadan (ikinci ürün bonus), yarı yarıya daha az su, gübre kullanarak, hiç zehirli ilaç kullanmadan, çapa yapmadan, ot yolmadan (ilk seferden sonrası tembel işi yani) yapabilirsiniz'i anlıyorlar anlamasına, ama "o kadar adayı nasıl yapalım" deyip tembellik ediyorlar :)
Adalara attığım tohumlar, bahçeye atılanlardan çok çabuk çimlendi. Coco-peat sayesinde nemli ve yumuşacık bir toprak oldu. Bahçe sulanmayınca taş gibi olurken, adalar ıslak değil ama nemli kalıyor. Bir kötü yanı kediler yanından ayrılmıyor, tamamını kapatacak şekilde naylon kafes tel serdim, girecek yer arıyorlar.
İlk iş saksıdaki çileklerimi iki adanın güneş alan kenarlarına geçirmek oldu, geç kalmasaydım yanına ıspanak ekecektim (çilekle tavsiye ediliyor hatta toprağı yumuşattığı için her sıranın arasına ekilebilirmiş ) ama sonbaharda deneyeceğim.
Domates ve biberlerim henüz küçük, acele etmiyorum, hava ısınınca birden gelişip diğerlerine yetişiyorlar zaten. Daha önceki senelerde her erken davranmamda çok fire vermiştim.
Domates yerlerini işaretledim, aralara turp ektim, çimlendi. Geç kalmasaydım aralara marul da ekecektim ama henüz yeni çimleniyorlar, yine de belki denerim.
Kadifeler, fesleğenler ve dereotları çimleniyor. Bir adada domates sırasının yanına 7 adet kabak ektim, diğer adaya da salatalık ekeceğim, onlar henüz bardakta çimleniyorlar.
Fasulyeler bardakta çimleniyor, ada dışında yer arayışındayım, her karış toprağa bakıyorum.
Ağırlığım domates ve biber olacak, diğerleri az miktarda denemelik. Bu yıl yine deneme senem olacak ama önceki yıllardan daha keyifli olacağa benziyor.
Kemik tozu yeni sipariş edebildim, en azından domates ekilecek yerlere karıştırmaya çalışacağım. Kısmi ekim yaptığım için karıştırma iyi olmayacak, gübre şerbeti gibi suda bekletip bu su ile sularsam işe yarar mı?
sibelin bahcesi
30-04-2010, 12:54
resimleri beğenmenize çok sevindim,ilerleyen zamanlarda yeni fotoğraflar ekleyeceğim,çalışmayı seven,emek vermeyi bilen insanların yüreğine sağlık.
MeyveliTepe
30-04-2010, 13:10
Adalara attığım tohumlar, bahçeye atılanlardan çok çabuk çimlendi. Coco-peat sayesinde nemli ve yumuşacık bir toprak oldu. Bahçe sulanmayınca taş gibi olurken, adalar ıslak değil ama nemli kalıyor. Bir kötü yanı kediler yanından ayrılmıyor, tamamını kapatacak şekilde naylon kafes tel serdim, girecek yer arıyorlar.
İlk iş saksıdaki çileklerimi iki adanın güneş alan kenarlarına geçirmek oldu, geç kalmasaydım yanına ıspanak ekecektim (çilekle tavsiye ediliyor hatta toprağı yumuşattığı için her sıranın arasına ekilebilirmiş ) ama sonbaharda deneyeceğim.
Domates ve biberlerim henüz küçük, acele etmiyorum, hava ısınınca birden gelişip diğerlerine yetişiyorlar zaten. Daha önceki senelerde her erken davranmamda çok fire vermiştim.
Domates yerlerini işaretledim, aralara turp ektim, çimlendi. Geç kalmasaydım aralara marul da ekecektim ama henüz yeni çimleniyorlar, yine de belki denerim.
Kadifeler, fesleğenler ve dereotları çimleniyor. Bir adada domates sırasının yanına 7 adet kabak ektim, diğer adaya da salatalık ekeceğim, onlar henüz bardakta çimleniyorlar.
Fasulyeler bardakta çimleniyor, ada dışında yer arayışındayım, her karış toprağa bakıyorum.
Ağırlığım domates ve biber olacak, diğerleri az miktarda denemelik. Bu yıl yine deneme senem olacak ama önceki yıllardan daha keyifli olacağa benziyor.
Kemik tozu yeni sipariş edebildim, en azından domates ekilecek yerlere karıştırmaya çalışacağım. Kısmi ekim yaptığım için karıştırma iyi olmayacak, gübre şerbeti gibi suda bekletip bu su ile sularsam işe yarar mı?
Sn.Kiraz, yaptıklanızını gözümde canlandırabiliyorum. Adalar, içindeki karışım ve farklı çeşitlerin sık dikimi sayesinde ilerleyen günlerde başka pek çok kolaylıklar da göreceksiniz. Söz gelimi, artık çapa, kürek yok. Her şeyi parmaklarınızla kolayca yapabilirsiniz. Sulama çok kolay olacak, yarı yarıya az su kullanacaksınız, bitkilerle uğraşırken beliniz ağrımayacak vs.
Domatesleri dikerken derin çukur açıp, çukurun dibine fideleri dikmeyi, bitki büyüdükçe azar azar çukuru doldurmayı unutmayın.
Kabakları öyle bir şekilde dikmelisiniz ki, kökü adada, bitki ada dışında olsun. Yoksa kocaman yapraklarıyla işgal ederler.
Kemik tozu gelir gelmez her adaya 300-400gr gibi serpiştirip üstten hafifçe karıştırın. Kemik tozu, yavaş salınımlı, 2-3 yıl süreli fosfor ve kalsiyum kaynağı vazifesi görecektir. Aynı sebeple tavsiye edilen fide dikiminden en az bir ay önce uygulanmasıdır. Ama zarar yok. Nasılsa bir ay içinde yeterli besini toprağa bırakacaktır.
Yeni hazırlanan karışım, çiftlik gübresinden bir miktar mikroorganizma alır. Fakat EMA ile takviye etmek çok daha başarı sonuç almanızı sağlayacaktır.
Kolay gelsin.
Kolay gelsin.
Sn. Meyvelitepe teşekkür ederim. Tavsiyeniz gibi EMA'dan yararlanacağım.
Kenara domates, ortaya kabakları ekmiştim, diğer kenara da henüz karar veremediğim, kabaklarla gelişmesi çakışmayan uyum sağlayabilecek kekik, kişniş, mercanköşk,adaçayı, latin çiçeği gibi elimde olan bitkilerden bir şey ekecektim ama dediğiniz çok mantıklı geldi. Bu durumda toprağını bozmadan kabaklarını kenara alırsam, bir kenarda domateslere uygun çimlenen bitkiler bozulacak diğer kenarda da sarkan dallardan yürüyüş yolum daralacak. Bir çare de kabakları adaların kısa kenarlarına bölmek ve yürüyüşün olmadığı yerden sarkıtmak. Önümüzdeki seneye kabaklar ve hatta salatalıklar için şimdiden bir not alıyorum.
Bu durumda kabakları kenara alamayıp orta sırada bırakırsam üçüncü sıra için tavsiye edebileceğiniz bitki var mı?
MeyveliTepe
30-04-2010, 14:02
Patlıcan deneyebilirsiniz. Kısa sürede kabak yapraklarının üzerine çıkacaktır.
Sn MeyveliTepe,
Antiparantez birşeyi yazmadan artık duramayacağım.
[Herşeyden öte, şu pozitif attitude'ınız, herkesin nispeten acemi çabalarına zarif, alçakgönüllü (aşağılama ihtiyacı duymadan) verdiğiniz yanıtlarınız beni "hah işte, ne bekliyordun ki" deyip ağaçlar.net'i terketmekten alıkoyuyor. Umarım ne demek istediğimi anlatabiliyorumdur.]
Sn. Kiraz,
Sn.MeyveliTepe'nin yöntemleriyle ada oluşturmak için çalışmalar yaparken patlıcan'ın sanki hem sırık domatesle hem de kabak ve salatalıkla uyum içerisinde olabileceği gibi bir intiba edindim. Özellikle İngilizlerin ve Amerikalıların bu ada tutkusu yüzünden yazdıkları o kadar çok şey vardı ki, sonuçta kafa karış olmama rağmen; tek bir ada oluşturduğum için ve herşeyden azar azar da olsa dikmek istediğim için ortak payda gibi düşünerek araya patlıcan yerleştirdim. Doğru birşeyse belki siz de patlıcan kullanabilirsiniz, hani pek yetiştirmek istediğiniz bir ürün olmasa bile, tampon bölge gibi kullanırsınız belki. MeyveliTepe'nin yorularını bekleyelim..
Ooops, MeyveliTepe çoktan yazmış bile...!
MeyveliTepe
30-04-2010, 14:49
Sn.Didem, nazik sözleriniz için teşekkür ederim. Bildiğim ve denediğim bir şey varsa, bunu paylaşmak doğal olarak keyif verici bir şey. Öte yandan, ağaçlar.net, zaman zaman bir takım yanlış anlaşılmalar, uslup farkları, hatta polemikler olsa bile, günümüzde bulunabilecek en sıcak ve içten ortamlardan biridir. bazen de olsa "terketmek" gibi bir düşünceye sahip olmanıza üzüldüm. Umarım tekrarlanmaz.
Domates, patlıcan ve biber geçen yıl aynı adada deneyip sonuç aldığım bir dikim şeklidir. Hatta, iki adada fasulye, kabak ve patlıcan da denedim. O da çok başarılıydı. Fakat kabaklar çok büyüdüklerinde, başka yerde ekili kabak da olduğu için onları almıştım.
Tek problem yaprakları çok büyük. Sebze adalarında, normal yere ekilenlere göre daha da büyük olur :)
Bizim adalarda (4mt x 1mt), kabağı her adada tek kısa kenara ikişer tane dikeceğim. Böylece, kök adada, bitki dışarıda olacak şekilde bir şekil vermeye çalışacağım.
Patlıcan yetiştirmeyi düşünmüyordum ama yukarıdaki yazılardan sonra bir kaç tane yetiştirmeye karar verdim.
2,5 m ada için 6 tane kabak kullandım ve bunları ortaya sıraladım. Aslında çok yer kaplayacaklarını biliyordum ama bahçe kabağının hazır aldığımdan çok daha lezzetli olduğunu da biliyorum en azından 3-5 kere pişirsem bile değer diye iki-üç taneye gözüm doymadı.
Kabaklarda bildiğim kadarı ile budama olmaz, fazla uzayanları kesersem ne olur? Aradan birer taneyi çıkarmaya elim varmıyor. Belki patlıcanları kabak köklerine çapraz dikip, patlıcanların aralarından kabakları sarkıtırım (???).
Mercanköşk kabak ile uyumluymuş, saksıdakini de yer bulursam yanına koyacağım.
MeyveliTepe
30-04-2010, 15:16
:) Artık deniyeceksiniz, biz de sizin deneyimlerinizden yararlanacağız.
Sayın Sibelin bahçesi
Merhabalar,ben yeni üye oldum sizin gibi bir sebze bahçesi yapıp domates,biber,patlıcan ve salatalık yetiştirmek istiyorum(12 m2)buryı 4 e böldüm yeri henüz hazırlamaya başladım malum trakyada havalar anca ısınmaya başladı sizin sebzelik ise harika görünüyor tebrikler
Öyleyse birer atlayarak kabakları budayacağım, deneyimin sonucunu paylaşacağım:)
kumyaka2010
30-04-2010, 15:43
Sayın Meyvalı tepe !
Yazılanlardan sizin sebze bahcesi hakkında bilgili oldugunuz anlaşılıyor. musadenizle bende bir kaç soru sormak istiyorum.4 evin molozlarının bulundugu 340 m. bahcemde 32 senedir taş ve kiremit topluyoruz bitmiyor, berbat bir topragı var. Gubreleme ve gurgen talaşı ile kabartmaya çalışıyorum . Gubre yuzunden bol solucan oluyor. Sizce çok solucanın zararı varmıdır? Gurgen talaşı sebze ve çiçeklere zararlımıdır? Keçi gubresi,topragı sıkar ve kuvvetlidir yakar diyorlar dogrumudur ? Perliti bahce topragına karıştırsam olurmu?
Biraz fazla sordum galiba,diger arkadaşlarada fikir olur duşuncesi ile danıştım . Teşekkurler.
Bu adacıklar gerçekten çok güzelmiş işi daha zevkli hale getirir. çok güzel de yapmışsınız ..
MeyveliTepe
30-04-2010, 16:29
Sayın Meyvalı tepe !
Yazılanlardan sizin sebze bahcesi hakkında bilgili oldugunuz anlaşılıyor. musadenizle bende bir kaç soru sormak istiyorum.4 evin molozlarının bulundugu 340 m. bahcemde 32 senedir taş ve kiremit topluyoruz bitmiyor, berbat bir topragı var. Gubreleme ve gurgen talaşı ile kabartmaya çalışıyorum . Gubre yuzunden bol solucan oluyor. Sizce çok solucanın zararı varmıdır? Gurgen talaşı sebze ve çiçeklere zararlımıdır? Keçi gubresi,topragı sıkar ve kuvvetlidir yakar diyorlar dogrumudur ? Perliti bahce topragına karıştırsam olurmu?
Biraz fazla sordum galiba,diger arkadaşlarada fikir olur duşuncesi ile danıştım . Teşekkurler.
Eski toprak çok taşlı ise siz de sebze adası yapıp içini istediğiniz gibi doldurabilirsiniz. Tam tersine, solucan toprağa faydalıdır. Çürümüş gürgen talaşı da iyi bir organik malzeme olur. Keçi gübresi yanmış olursa bitkileri yakmaz, gayet yarayışlıdır. Perliti bahçe toprağına karıştırabilirsiniz. Hem toprağın sıkılığını azaltır, hem de su tutma kaabiliyetini arttırır.
Ben seneye sebze adası yapmayı düşünüyorum. Bu sene bu şekilde ekeceğim. 7 sıra, her sıraya farklı sebze. Toprağa torf karıştırdım. Sıraların arası 1 m.
sındırgılı
30-04-2010, 20:02
Patlıcan, Büyükadada hiç yetişmez dediklerinden uzak durdum.Yinede belli olmaz,adacıklar boş kalıyor.Fasulyedende uzak durdum,onun yerine salatalık diktim.Gerçekten adaların toprağı, 1 ay olmasına rağmen çok gevşek ve herşeyi elle dikecek kıvamda. Yarın gittiğimde kadifeleride kenarlara 1 karış arayla dikiyorum..
sındırgılı
30-04-2010, 21:41
Ha, bu arada unuttum, 3 adet adacığada nazar boncuğu koydum.Kem gözlerden korur diye : )
Ha, bu arada unuttum, 3 adet adacığada nazar boncuğu koydum.Kem gözlerden korur diye : )
Bir maşallah da benden Sn. Sındırgılı. Kolay gelsin. ;)
sındırgılı
30-04-2010, 22:12
Teşekkürler. Sevgili Kumyaka, bence adacıklar,sizin içinde uygun çözüm. Bu sene az yapıp deneyin derim.Seneye, adacıkları arttırırsınız. Ben her ıkisinide denıyorum. Diğer tarafa dikmiş olduğum domat fideleriki daha gelişmişlerdi başlarını yerden kaldıramıyorlar.
MeyveliTepe
30-04-2010, 22:51
Arkadaşlar, yukarıdaki bir mesajımda "Kabak çok iyi bir azot fikse edicidir" demişim. Kabak azot fikse etmez, fikse edilen azottan yararlanır. Buna mukabil yaprakları ve yayılışı ile toprağın hızlı kurumasını engeller, doğal malç vazifesi görür.
Klasik bahçecilikte fasulye ve mısır ile birlikte üç kızkardeşten biridir. Fasulye toprağa azot verir, mısır kökleriyle toprağa şekerli bir salgı sağlar ki, bu azot yapan bakterilerin besini olur, aynı zamanda fasulyeye tırmanıp sarılacak ortam sağlar. Kabak da azottan yararlanarak toprak örtüsü görevi görür.
Üç kızkardeşi geçen yıl iki adada denedim. Ancak adaların bir amacı dar alanda çok ürün almak. Mısır da kabak da daha geniş alanlar istiyor. Mevsim ortasında boyu 2 metreden fazla olan mısırları ve her bir yaprağı gerçek bir fil kulağı kadar olan kabakları sökmek zorunda kaldım. Bu adalarda fasulve ve patlıcan kalmıştı sadece (petunya ve fesleğenlar hariç). Patlıcanlara sırık dikmek zorunda kaldım.
Patlıcan ve domates konusunda farklı kaynaklar farklı şeyler söylüyor. Bir kısım, aynı aile olduğu için birlikte olmaması gerektiği söylüyor. Başka bir kısım da gayet uyumlu olduğunu söylüyor. Geçen yılki domates adalarının hepsinde patlıcan da vardı ve çok başarılı olmuştu.
Belki bunun sebebi, hemen hemen %100 organik malzemeden oluşan çok zengin toprak karışımındandır, bilemiyorum. Fakat, şimdiye kadar gördüğüm en büyük ve bol ürünlü domates ve patlıcanlar olmuşlardı.
kumyaka2010
30-04-2010, 23:08
Sayın Meyvalı tepe ve Sındırgı !
Ben 32 sene evvel bahceyi adalara ayırdım.Çiçek grubu meyva grubu olarak. Fakat meyvalar çok buyudu, bir kısmını kestim bir kısmıda golgeden sebze zor yetişiyor. Kabak agaç altında olmaz diyorlar dogrudur. Verniksiz agaç talaşı kabartıyor, sonra çuruyunce yine sıkılaşıyor.3adet 200 dm kup perlit Yalovadan getirtdim, birde bu sene onu deneyecegim .Degerli bilgileriniz için teşekkur ederim .Selamlar.
Patlıcan ve domates konusunda farklı kaynaklar farklı şeyler söylüyor. Bir kısım, aynı aile olduğu için birlikte olmaması gerektiği söylüyor. Başka bir kısım da gayet uyumlu olduğunu söylüyor. Geçen yılki domates adalarının hepsinde patlıcan da vardı ve çok başarılı olmuştu.
Bildiğim kadarıyla patlıcan ve domatesin birlikte ekiminde ne yarar, ne de zarar var. Önemli olan örneğin domatesin ekildiği yere seneye patlıcan (patlıcangiller ailesinden herhangi birinin) ekilmemesi.
Bunun nedenleri :
-Topraktan aldıkları besinlerin aynı olması, seneye aynı aileden ekimde toprakta o besinlerin az miktarda olmasından dolayı verim düşüklüğü.
- Benzer hastalıklara sahip olmaları. Aynı yere ekimde toprak vasıtasıyla bazı hastalıkların taşınması
- Zararlıları şaşırtma.
Gördüğüm kadarıyla besin yönünden hayli zengin bir ortam yaratıldı. Kadife çiçekleride zararlıları uzaklaştırmada üstüne düşeni yapıyor. Seneye ekimde bir tek hastalık problemi gözüküyor. Bu da gözlem yöntemiyle kontrol edilebilinir.
Kafide Çiçekleri Salyangozlara çok cazip geldi. Ancak Kabak fidelerini de yediler aynı zamanda. Ancak Salatalık, Biber ve Domatesleri şimdilik rahat bırakıyorlar.
Yalnız Kadife çiçeklerini sonuna kadar bitirip diğerine geçiyorlar. Bir kasa daha fide alıp bitenlerin yerine dikeceğim. Tohumdan yetirmeyi hiç düşünmüyorum çünkü attığım Roka ve Marul tohumları bile daha yeşerirken bir gece içinde tamamen yenildiler.
Küçücük fidede 2 tane salyangoz var. Bir tanesi o kadar büyük ki çiçek taşıyamamış. Bu sabah 10 a yakın Kadife fidesini yaprakları tamamen yenilmiş, çiçek sapı kırılmış buldum. Bu gidişle bitkiler büyümeye fırsat bulamayacaklar.
140584
sibelin bahcesi
01-05-2010, 12:57
Evet patlıcanı en az 4 yıl aynı yere dikmek gerekiyor,patlıcanın yerini değiştirmek,hem verimi azaltıyor,hemde patlıcan kökü topraktan yeterli besin alamıyor.(google'ye patlıcan yetiştiriciliği yazarsanız,daha detaylı bilgi bulursunuz)yalnız bunu benim gibi patlıcan fidelerini diktikten sonra yapmayın.(üstelik farklı bir yere) :D
....Sn. Smyrna, malzemeleriniz ne kadar tuttu? Ben de haftasonu adaların kereste ile yapılması durumundaki maliyeti öğreneceğim. Umarım bahçıvanın dediğini yapmak zorunda olacağım bir maliyetle karşılaşmam. :( Zira yaklaşık 7 tane 2,5x1 ebatlarında adacık olacak ve bunların içinin de doldurulması var ki o da ayrı bir maliyet.
Yaklaşık 100 mt. (20 cm yüksekliğinde) çam kerestesi (herbiri 2,5 mt) ve 5x5 (5x10 daha iyi olurmuş sonradan anladım) ölçüsünde 60 adet kazık (70 cm uzunluğunda) için 265 tl ödedim.
Yürüme yolları için 3 mt en 17 metre boyunda sera zemin naylonu da 50 tl tuttu. Üstüne mıcır ya da uygun fiyattan bulabilirsem çakıl taşı gelecek . O da tahmini olarak 3-4 m3 tutuyor. Aslında m3 fiyatı fazla değil ama nakliyesi çok tutuyor.
Geçen sene çimlenen ve bunların üzerine satın aldığım kadifelerin tamamını salyangozlar yemişti. Bu sene adalara kadife tohumu attım, çimlendi. Henüz önlem almamama rağmen adaya uğrayan salyangoz yok, yine de çevresine bakır şerit koyacağım.
Üstüne mıcır ya da uygun fiyattan bulabilirsem çakıl taşı gelecek . O da tahmini olarak 3-4 m3 tutuyor. Aslında m3 fiyatı fazla değil ama nakliyesi çok tutuyor.
Ben mıcırı binek arabamla gelip geçerken 4 der veya 2 şer çuval alıyorum. Yürüme yoluna çok fazla gerekmez zaten. 4-5 çuval işinizi görür. Yoksa yazdığınız gibi mıcır çok ucuz nakliyesi daha pahalı.
Üç adanın arasına (ada araları 2,5 m*0,5 m* 2 sıra= 2,5 m2) 4,5 çuval ince mıcır kullandım, şimdiden bile çok işe yaradılar.
Bugün akşama kadar arka bahçeyi temizlemeye, düzenlemeye uğraştım. Mezara benzediğini söyleyenler olmuştu ama farklı açıdan da çok ilgi çekmiş. Bahçe, kaldırımın altında kaldığından geçenlerin dikkatini çekiyormuş, bu sayede bahçede olduğumda tanımadığım bir çok komşuyla sohbet ettim, yakında sitede adalar çoğalacak gibi:)
hbayraktar
02-05-2010, 01:21
Geçen hafta 15 m'lik bahçe'nin yürüyüş yollarını 30 cm kazdım, meğer geçen sene diktiğimiz domates fidelerini 30 cm derinlikte araya toprak karışmış taşta yetiştirmeye çalışmışız, ada değil ama yükseltilmiş yastık yapmaya karar verdim, yoldan çıkan toprağı elle eleyerek iri taşları yollara, fındık büyüklüğündeki taşları yastıkların altına serdim, yola serdiğim iri taşların üzerine küçük taşlar ve kötü olduğunu düşündüğüm toprakla çimento muamelesi yaparak üzerine büyük kayrak taşlarını koyuyorum. Topraktan hiç solucan çıkmadı, iyi yönünden bakalım, solucan olmadığına göre zararlı da yoktur herhalde.
Biraz geç oldu ama denemek için az miktarda bezelye, fasulye, kıvırcık ve patlıcan tohumu ektim. Domates fideleri'nin ilk şaşırtmalarını yapmıştım, fakat biberler için kullandığım viyollerin altını delmeyi unutmuşum, bir de kullandığım torfa, gübre ve bahçe toprağı eklemiş ve güneş altına koymuştum, haliyle kuruduğunu zannettikçe suladım, sonuçta üstü kuru ama altı su dolu viyollerim oldu, altlarını deldim, çimlenirlerse süpriz olacak, tekrar tohum ekmek için yer de kalmadı zamanda. Fransız kadife çiçeği tohumu niyeyse bulamadım, fideler çıksında alayım diyorum ama sardunyadan başka bir şey yok çiçekçilerde.
Bu hafta sonu cocopeat leri suyla gevşeterek, iz elementler, kemik tozu ve leonardit ile harmanlamayıp elediğim bahçe toprağına karıştırarak yürüyüş yoluyla hemzemin olan yastıkların kenarına 20 cm'lik plastik çit geçirerek içlerine dolduracağım (solucansız toprak için yeterli olacağını zannetmiyorum ama yeterli k.rengi bulur bulmaz kompost yaparak malç olarak fide diplerine koymayı planlıyorum), bu durum sebze yastık ve ada kırması olarak literatüre geçer mi acaba?
MeyveliTepe
02-05-2010, 20:36
.. geçenlerin dikkatini çekiyormuş, bu sayede bahçede olduğumda tanımadığım bir çok komşuyla sohbet ettim, yakında sitede adalar çoğalacak gibi:)
Adaların başka bir faydası. Sosyalleşmeye pozitif etki :)
verdoque
02-05-2010, 21:24
Kesinlikle!
Gören geliyor, gören geliyor :)
ozdenarda
02-05-2010, 22:44
Bizim sitede de çok dikkat çekti .Bugün sitede oturan komşu teyzemiz buraya kimi gömeceğiz diye takıldı .Dikkat çektiği kesin bazende anlamayacak birşey yok niye tekrar tekrar sorup duruyorlar diye sinirlenmeden edemiyorum...
Kesinlikle, bu konuyu detaylı konuşmak için kahve içmeye gelecek bile var. Belki yakında sitemizin üyesi de olur:)
verdoque
03-05-2010, 07:56
Herkese aynı şeyi baştan anlatmak sinir bozucu olabiliyor. Kimisi pahalı olmuş diyor kimisi bu tahtalar bozulmayacak mı diyor. Yapmışız bitmiş, neyi sorguluyorlar anlamıyorum.
Dün bütün adaların toprak karışımını bitirdik. Artık fide dikimine hazırız:)
Bu arada vernik araştırması yaptık biraz. En azından dıştan verniklemeyi düşünüyoruz.
Gülen boyanın birkaç çeşit su bazlı ahşap koruyucu verniği var, bunların kokusuz olduğunu öğrendik. Birinin fiyatı uygun. Almayı düşünüyoruz.
http://www.polisan.com.tr/category.php?cat_id=7
Ben mıcırı binek arabamla gelip geçerken 4 der veya 2 şer çuval alıyorum. Yürüme yoluna çok fazla gerekmez zaten. 4-5 çuval işinizi görür. Yoksa yazdığınız gibi mıcır çok ucuz nakliyesi daha pahalı.
Keşke dediğiniz gibi olsa ama yanlış hesap yapmıyorsam 4 çuval değil de 4 m3 gerekebilir. Küçücük bahçede 40 mt'ye yakın yol var. Nasıl iş anlamadım. Duble yol gibi oldu. Tarım mı yapacağım yol mu karar veremedim. :)
Nazara geldim. Kapının önünden her geçen durup, kolay gelsin dedikten sonra "hayırdır? bahçeye beton mu dökülecek" diye soruyor :))
Bahçe bu haliyle permakültür aşamasına gelmediyse de popülerkültür olarak örnek olmaya başladı.
Biraz geç oldu ama denemek için az miktarda bezelye, fasulye, kıvırcık ve patlıcan tohumu ektim. Domates fideleri'nin ilk şaşırtmalarını yapmıştım, fakat biberler için kullandığım viyollerin altını delmeyi unutmuşum,
Sağolun sayın HBayraktar ! sayenizde benim domateslerimin başına ne geldiğini şimdi anladım. Çok düşündüm nerde yanlış yaptım diye bulamamıştım. Bende altlarını delmeyi unuttum. Heba oldular hergün izledim. Ancak 3 tanesi yaşıyor şimdilik. Teşekkürler
Evin yanındaki boş araziyi, yıllardır hayalini kurduğum bahçe için kullanmaya karar verdim. Toprak çok taşlı ve killi. Niyetim belleyip, biraz da gübre katıp ekmekdi. Fakat ada konusunda forumda yazdıklarınızla aklımı çeldiniz. Eşimin aklını çelmek benimkinden daha zor olduğu için bir kaç gün uğraşmam gerekti. Yazılarınız ve fotoğraflarınız öylesini etkileyici gelmiş olmalı ki; en sonunda pes etti ve dün bauhaus a osb almaya gittik. Bir plakadan bir ada çıkacak şekilde kesim yaptırdık. Pinotexle renklendirdik. Bugün montajını yaptık, İnşallah yarın da yerine koyacağız. Eşim bulaştığı iş için arada söylendiyse de ortaya çıkan şey onu da mutlu etti sanırım. Yarın biraz cocopeat, perlit, çiftlik gübresi, kemik tozu, leonardit ve toprakla bir karışım yapıp adaları doldurucam. Toprak çok taşlı olduğu için bir elek bulabilirsem toprağı elemek de istiyorum. Sanırım öylesi daha sağlıklı olacak. Her taraf yabani otlarla kaplı olduğu için sürekli ot yolucam galba. Dün çalışırken komşumun dediği "belli ki toprak insanısınız" sözü de günün en mutlu edici anıydı.
Lilinin bahcesi
04-05-2010, 21:20
Sayin iko10, adalariniz hayirli olsun. Umarim bol urun alirsiniz. Benim de bahcemde tas problemim var. Sadece tas degil ayni zamanda insaat atiklarida topragin altinda. Bu sebeple bahcenin tamamini temizlemektense adalarin oldugu yerlerin altlarini temizlemek daha kolay oldu. Ayrica sizdeki gibi yabani ot problemimde oldukca cok. Bunun icin tek yapilacak zaman zaman yolmak. Size iyi calismalar.
Merhaba adalarınız güzel olmuş ellerinize sağlık... Ada boyutları nedir bilgi verebilirmisiniz? Ben de bu hafta baslayacak gibiyim.
Çok teşekkür ederim. Hepimize sağlıklı ve bol ürünler dilerim ben de. Çok yorucu ama ondan daha fazla zevk alınacak bir proje. Bir de insanlara dert anlatma kısmı olmasa.
Sayın aydınlı benim kullanabileceğim alan aşağı yukarı 260 a 380 cm idi.30 cm yükseklik olmak üzere osb nin kısa kenarından adanın iki kısa kenarını kesince geriye kalan parçayı dörde böldük. Bu dört parçadan ikisini birleştirince de uzun kenarın birini elde ettik. Böylece 122 ye 368 lik bir ada yaptık. İki plakadan tam iki ada yaptık. Hiç fire olmadı. Adalar uzun olduğu için 18 lik osb kullandık. Esneme fazla olmasın diye. Arada da 50 cm yürüme mesafesi bırakıcaz. Uzun kenarı birleştirirken dikkatli olmak lazım. En zayıf nokta burası.
Ben işimi kolayladım. Yeni başlıycak olanlara kolaylıklar diliyorum.
Bu arada ilk defa paint programını kullandım. Photoshop dan zor mu ne :))
Hızlı cevap ve çizim için teşekkür ederim. 2 parçayı nasıl birleştirdiniz? Ben de o noktayı düşünüyordum.
Bu arada salatalık ve fasulye olacaksa sarılacakları yerleri de OSB levhaya kısa kenarlardan monte edebilirsiniz. Domates için de 2 çıta arasına ip gerebilirsiniz.
Sayın aydınlı birleştirmek için enli inşaat kalası kullandık. Her birleşim için iki parça hazırladık. biri 30 cm diğeri 60 cm (ayak uzunluğumuz). kısa olanı içten uzunu dıştan vidaladık. Adayı çevirmeden öncede destek olması için kısa kenar uzunluğundaki bir adet 5e 3 ü de ( çarpı işaretini bulamıyoıum bu klavyede :rolleyes: ) tam ortadan takozların üzerine geçici olarak vidaladık. Adayı çevirince söktük. Akşama size daha açıklayıcı fotoğraf gönderebilirim. Şu an için sağlam gözüküyor.
Uzun adayla uğraşmak gerçekten çok zormuş. Sayın meyvelitepe size kolaylıklar diliyorum. Ben sadece iki taneyle uğraşıyorum ama çok zorlandık. Eşim yardım etmese hayatta yapamazmışım. Adalardan birine onun adını vericem. Haketti ama gerçekten. Bu arada bu sabah sadece bir adayı yerine koyabildik. Ve öğrendim ki; elek alınmaz yapılırmış.
Sormak istediğim bir şey var; o küçücük alanda tam 3 tane (belki daha fazla) büyük karınca yuvası var. Acaba bitkilere zarar verirler mi? İlaç atmak istemiyorum. Eğer bir zararları yoksa sorun değil.
"Bu arada salatalık ve fasulye olacaksa sarılacakları yerleri de OSB levhaya kısa kenarlardan monte edebilirsiniz. Domates için de 2 çıta arasına ip gerebilirsiniz."
Henüz nasıl yapacağımıza karar veremedik. Birtakım zihri sinir projelerimiz var ama. 380 cm tel germek için uzun bir ölçü gibi gekiyor. Fazla esner. Portatif bir sistem üzerinde tartışıyoruz. Eğer netleşirse sizlerle de paylaşacağım.
Bu arada bahçesine kemik tozu atacakların etraftaki 4 ayaklı haylazlara dikkat etmeleri gerekiyor. Bizim yaramaz Bobi kaşla göz arasında paketi delivermiş. Elinden aldık ama birden bire bahçıvanlık merakı tutmuş olmalı ki oradan ayrılmıyor. :D
MeyveliTepe
05-05-2010, 20:12
... Sayın meyvelitepe size kolaylıklar diliyorum. Ben sadece iki taneyle uğraşıyorum ama çok zorlandık. ..
Kolay değil gerçekten :) Biz dört metrelik 20 tane yaptık. Ama en zoru içlerini doldurmak. Hepsi için 32 m3 toprak karışımı hazırlayıp doldurmuşuz.
Daha kafes yapma, tel çekme işimiz var. Seraya diktiğimiz fasulyeler uzadı bile, sarılacak bir şeyler arıyorlar.
Bizim adalardan detay. Boyasız olan tahta geçici olarak orada. Sadece çevirirken destek oluyor.
Sayin Meyvelitepe Üstadim ;
Memleketimizde ceviz bahcesi kurma düsüncesi ile internette arastirmalar icindeyken agaclar.net ile tanistim. Daha sonra alternatif emeklilik projesi ile yazili bir blogtan sizin (MT) bloga eristim. Calistigim isyerindeki kismin ismide MT, fakat meyvelitepe degil:). Meyvelitepe bence hobi olarak sebze yetistiriciliginde fenomen oldu. Meyvelitepe isminin patentini alacakmisiniz? Arti emeklilik günlerinize 1 sene kaldi. Daha dogrusu sizin belirtmis oldugunuz tarih öyle idi blogtan takip ettigim kadariyla. Kendi deneyimlerinizi kitaplastirmayi dusunuyormusun? Bence boyle bir calisma olursa cok iyi olur. Yeni adalarin bilgilerini merakla ve dortgozle bekliyoruz. Adalariniza ne gibi isimler vereceksiniz. Ben Heybeliada da büyüdüm. Adalariniza Ege adalari, Marmara adalari gibi isimler verebilirsiniz. Iyi calismalar Esenlikler..
MeyveliTepe
06-05-2010, 22:48
Sn.fagu03,
Teşekkür ederim. Bizimkisi de bir tuhaflıktır gidiyor. Bunca yıldır esas mesleğimde kimsenin düşünmeye bile cesaret etmediği bir çok şey yaptım, kitap vs. yazmak aklıma gelmedi. Hiç aklımda yokken, öyle bir iddiam da yokken her mevsimin bir fenomeni ortaya çıktı. Bu mevsim sebze adaları :) Aslında şimdi bir yenisi var, "sebze parkı".
2009 Ocak ayı idi galiba. Bir hafta sonu oturmuşum araştırma yapıyorum. En çok da ingiliz bahçe tekniklerine bakıyorum. Bir yandan da biraz permakültür, companion planting vs. göz gezdiriyorum. Sonra dedim ki, ingiliz teknikleriyle permakültür yaklaşımları bir arada olmaz mı? Akşama adını koymuştum, sebze adaları :)
Geçenlerde gartengold'a gittim. Bir palet coco-peat alacağım. Sahibi ile tanış olduk artık, çay içiyoruz. Derken biri geldi, coco-peat sordu. Konuşkan bir adammış, anlatmaya başladı. İnternette, meyvelitepe'de gördüm. Ada yapacağım, içine koyacağım diye anlatıyor. Coco-peat olduğunu öğrenince sevindi. Şimdi EM ve leonardit arayacağım, buralarda bulunurmu diye soruyor. Ne diyeceğimi bilemedim :)
Bilmiyorum, kısmetse kitap da yazarım belki. Basan ve alan olurmu görürüz artık.
Sebze adalari kurmak isteyenlere belki fikir acisindan yardimci olur.
Bu linkte örnekler mevcut.
http://www.youtube.com/watch?v=gseY2pFN3Fk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VI_vEbezK30&feature=related
2.linkteki gibi bir sulama da kurulabilir. Boyle bir kaplamada yapilirsa ruzgardan doludan korunakli olabilir.
Videodaki adalarda ayak kullanılmaması ilginç değil mi? Acaba ayaklarla boşuna mı uğraşıyoruz?
Ayakları 25 cm yaptığıma pişman olmuştum, daha kısası da olurmuş. Köşebent kullanmayınca bir şekilde köşe için parça kullanmak gerekecekti, bu parçadaki ayak kısmı 10 cm bile olsa kurtarabilir. Ada boyu 2 m veya fazla olunca ortadaki ayaklar daha gerekli, yoksa yanlara doğru şişme yapıyor, bunlarında en az 15 cm olması gerekir diye düşünüyorum. Malzemeniz OSB gibi esnek değilse, ortada ayağa da gerek kalmaz.
Herkese aynı şeyi baştan anlatmak sinir bozucu olabiliyor. Kimisi pahalı olmuş diyor kimisi bu tahtalar bozulmayacak mı diyor. Yapmışız bitmiş, neyi sorguluyorlar anlamıyorum.
Benimle de dalga geçiyorlar sürekli, artık sıkılmaya başladım. "Bu kadar çok şey katmaya ne gerek vardı, 2 çuval yanmış koyun gübresi yeterdi" diyerek hafiften aşağılayıcı bir bakış aldım en son..!
ozdenarda
07-05-2010, 11:43
Sn.fagu03,
Teşekkür ederim. Bizimkisi de bir tuhaflıktır gidiyor. Bunca yıldır esas mesleğimde kimsenin düşünmeye bile cesaret etmediği bir çok şey yaptım, kitap vs. yazmak aklıma gelmedi. Hiç aklımda yokken, öyle bir iddiam da yokken her mevsimin bir fenomeni ortaya çıktı. Bu mevsim sebze adaları :) Aslında şimdi bir yenisi var, "sebze parkı".
2009 Ocak ayı idi galiba. Bir hafta sonu oturmuşum araştırma yapıyorum. En çok da ingiliz bahçe tekniklerine bakıyorum. Bir yandan da biraz permakültür, companion planting vs. göz gezdiriyorum. Sonra dedim ki, ingiliz teknikleriyle permakültür yaklaşımları bir arada olmaz mı? Akşama adını koymuştum, sebze adaları :)
Geçenlerde gartengold'a gittim. Bir palet coco-peat alacağım. Sahibi ile tanış olduk artık, çay içiyoruz. Derken biri geldi, coco-peat sordu. Konuşkan bir adammış, anlatmaya başladı. İnternette, meyvelitepe'de gördüm. Ada yapacağım, içine koyacağım diye anlatıyor. Coco-peat olduğunu öğrenince sevindi. Şimdi EM ve leonardit arayacağım, buralarda bulunurmu diye soruyor. Ne diyeceğimi bilemedim :)
Bilmiyorum, kısmetse kitap da yazarım belki. Basan ve alan olurmu görürüz artık.
Sayın Meyvelitepe 120*80 cm ve 40 cm yüksekliğinde küçük bir ada yaptım şimdilik içine koyun gübresi ve toprak koydum .Eşimi ikna edersem coco_peatte ilave etmek istiyorum .Koyun gübresi miktarı çok oldu gibi geliyor EM ve leonarditte koyarsam ne kadar koymam gerekiyor ,yardım ederseniz sevinirim .İnsanlara açıklamak çok zor oluyor anlamamak da direniyorlar nedense ! Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim .12 sene önce okulu bitirmiş acemi bir ziraat mühendisiyim ,bana faydası oluyor ****** ,yinede birçok şeyde değişmiş (kullanılan malzemeler gibi) uygulamak farklı birşey özelliklede canlılarla uğraşırken diye düşünüyorum .
Eşimi ikna edersem coco_peatte ilave etmek istiyorum .
Sevgili özdenarda ben de başta eşimi; ada konusunda ikna etmekte zorlandım. Sonradan gönülsüzde olsa kabul etti. Cuzi bir miktar cocopeat v.s. almama da ses çıkartmadı. Sonra beraber işe koyulduk. Şimdi ise işe dört elle sarılıyor. "Usta sensin söyle bakalım ne yapıcaz" diyor. Hatta geçen akşam uğradığı arkadaşlarına bir saat brifing vermiş. Bahçenin fotoğraflarını göstermiş. "Bir sürü şey öğrenmişim senden, cocopeat filan. Hepsini anlattım. Gurur duy beninle" dedi. Yani anlaşılan o ki; yeni bir müttefik kazanmışız. :) Zamanla senin eşinin de sana daha çok destek olacağını umuyorum.
MeyveliTepe
07-05-2010, 20:08
Sayın Meyvelitepe 120*80 cm ve 40 cm yüksekliğinde küçük bir ada yaptım şimdilik içine koyun gübresi ve toprak koydum .Eşimi ikna edersem coco_peatte ilave etmek istiyorum .Koyun gübresi miktarı çok oldu gibi geliyor EM ve leonarditte koyarsam ne kadar koymam gerekiyor ,yardım ederseniz sevinirim .İnsanlara açıklamak çok zor oluyor anlamamak da direniyorlar nedense ! Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim .12 sene önce okulu bitirmiş acemi bir ziraat mühendisiyim ,bana faydası oluyor ****** ,yinede birçok şeyde değişmiş (kullanılan malzemeler gibi) uygulamak farklı birşey özelliklede canlılarla uğraşırken diye düşünüyorum .
4-5 kilo kadar leonardit koymanız yeterli. EMA yı sebzelerinizi sularken suya karıştırıp veya yapraklara püskürterek verebilirsiniz.
Coco-peat, gevşek, su ve hava tutan bir toprak hazırlamak için biraz tembel işi bir malzeme. İlle de kullanmanız şart değil, varsa alternatif başka şeyler de kullanabilirsiniz. Burada amaç, toprağın nem muhafaza etmesi, hava barındırması, ki bitki kökleri iyi gelişebilsin. Nemli toprağı avucunuzla sıkıp bıraktıktan sonra kolayca dağılacak kıvamda olmalı.
Sizin bu adanız için yaz boyunca 1-2 litre EMA rahatça yeter. Koyun gübresi varsın çok olsun önemli değil. Yeterki yanmış olsun ve yabani ot tohumu içermesin.
Sayın MeyveliTepe; EMA kullansak bile yaprak gübresi vermek gerekir mi?
MeyveliTepe
07-05-2010, 20:56
Yaprak gübreleri neticede kimyasal ürünler olduğu için bizim bahçenin kapsama alanı dışında :)
Bence başkaca bir gübreye ihtiyacınız yok. Toprakta yeterince besin vardır. Yeter ki toprak canlı olsun ve mikroorganizmalar bulunsun. Onlar besin maddelerini çözerek bitki köklerinin alabileceği şekle sokarlar.
Haklısınız. Kimyasal olduklarını biran için unuttum.
hbayraktar
07-05-2010, 21:10
Sevgili Selmaa,
Geçmiş olsun, umarım kalan fidecikleriniz sağlıkla büyür. Tüm biber viyollerini boşaltıp bu sefer coco-peat'e yeniden tohum ektim.
Sayın MeyveliTepe,
Üretmekten vakit kalmamış, oluşturduğunuz fenomenin farkında değilsiniz.
Dağınık olarak bir çok yerde bilgi vardır elbet ama bilgisi az olanın bunlara ulaşmak için bol vakti, deneme yanılma için de ayrıca sabrı olması gerek. Siz bunların akıllıca birlikte uygulanması konusunda ar-ge'yi hazır mönü olarak sunuyorsunuz, hem de çok cezbedici ve tam da küçük alanlarını değerlendirmek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde. Sadece yazılı iletişim kanalıyla oluşturduğunuz güven, eminim sadece size atıfta bulunanlarla sınırlı değildir.
Bu vesileyle "balık tutmayı" öğrettiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim, 15 yıldır burada yaşayanların "burada hiç bir şey yetişmez" paradigmalarına kapılıp gitmeme ramak kalmıştı, daha benim küçük bahçeden ürün almadım ama şimdiden "UzakYakın" projesinin içinde olmak için hevesleniyorum.
denizakvaryumu
07-05-2010, 21:17
Sayın MeyveliTepe,
Üretmekten vakit kalmamış, oluşturduğunuz fenomenin farkında değilsiniz..
Katılıyorum.
Etrafımda amatör ve hobi düzeyinde bahçe işleri ile uğraşıp da MT blogunu okuyan herkes "demek ki kimyasal gübre ve zehirli ilaç kullanmadan bu iş oluyormuş, ben de başarabilirim" demeye başladı.
hbayraktar
07-05-2010, 22:02
Küçük-minik dediğim bahçede ciddi bir inşaat yapmışım farketmeden, 52 kg. için biraz ağır bir yük oldu ama inşaat mühendisi yan komşumuz kendi çalışanlarından iyi iş çıkardığımı söylüyor, yeni işim hazır :p Yollar kazılınca durum aşağıdaki fotoğraflardaki şekildeydi.
Yol çalışması düşündüğümden çok vaktimi aldı, hazır yapmışken güzelde görünsün diyerek basamak bile yaptım taşlardan, böylece üst katta daha derin toprak ihtiyacı olanları, alt kata derinlik aramayanları ekebileceğim. Bahçeyi 3 tane yükseltilmiş yastık 2 tane de alçak toprak parçasına böldüm, plastik çerçeveleri sabitlemek için 50 cm'lik 65 tane ucu açılmış kazık yaptı bizim usta sağolsun, yere çakması bana ait, epey bir kol çalıştım. Son durumun fotoğrafını çekince ekleyeceğim
Uzun yastığın içini MT formülü (-) gübre (-) klinoptilolit ile doldurdum, toprağın formu şahane oldu, halbuki karışımı koymadan önce orada sadece kum varmış gibi geliyordu, kazmayla zor parçaladığım toprak kütleleri bile kendinden geçip gevşedi.
Tarihi geçmiş 2 paket kadife çiçeği tohumu buldum fesleğenleri daha önce ekmiştim, şimdi kadife çiçeklerinin filizlenmesini bekliyorum :)
Bir aksilik çıkmazsa fide envanterim:
Domates, biber, fasulye, bezelye, kıvırcık, kabak, patlıcan
yerleşim planını aşağıdaki gibi düşünüyorum, Nar ağacının altı gölgede kaldığından orada da ıspanak, maydanoz, roka vb. ile değerlendirebilirim.
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum.
Sayın Meyvelitepe,
Ben de adaları bugün tamamladım.... Kayınpeder sagolsun yardım etti de kısa sürede bitti. Ama etraftakilerin Kaca mal oldu bunlar... Curur bunlar.. Bunlar ne burada... soruları arasında işi bitirdim. 3 adet 1.22x2.44 lük ada oldu. Size sormak istediğim bir kaç soru vardı...
1. 1 torba klinoptilolit kac kg? Bir de Ankara da nerede bulabilirim?
2. EMA ve B5A benzer ürünler mi?
3. EMA yerine EMA bukaşi denilen bir ürün kullansam nasıl olur?
4. Kükürt saf halde olan mı yoksa tarım kükürdümü ve nereden bulunur?
teşekkürler
Sn.fagu03,
Sayın Meyvelitepe,
Gerçekten çok kişiyi bu işe bulaştırdınız :) Henüz bu işlerin çok başındayım. Bu mükemmel siteden ve sizin gibi değerli katılımcılarından çok faydalanıyorum.
Karşılaştığınız arkadaş gibi Leonardit, EM, Kemik tozu, cocopeat vb ürünlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olanlarını nereden temin edebileceğimiz konusunda da bize yardımcı olabilir misiniz? Reklam olacağı gibi bir endişe varsa da en azından sizin veya sizin gibi tecrübeli başka arkadaşlar bu konuda sizlerin hangi firmayı tercih ettiğinizi söyleyerek yardımcı olabilseniz keşke.
Biz yeniler için hem konuları oku anla hem ürünleri araştır, nerden alsam, acaba bu iyisi mi organik mi vs diye düşünmek o kadar zorlayıcı ki. Çevremdekiler artık "yahu bir işlere bulaştın aklını kaçırdın galiba sen ne kadar çok araştırıyorsun" demeye başladılar :))
Ben de bir Leonardit ve EM firmasıyla görüştüm sizi çok iyi tanıyorlar :)
Leonardit konusunda bir arkadaşımız ürünler ve fiyatlarla ilgili çok detaylı bir çalışma yapmış ama aradığım bir iki firma İstanbul dışında ve biz gönderelim diyorlar ama kargo çok tutuyor.
Kemik tozu sadece magicplant de var başka yerde rastlamadım
İz Elementlerin hepsi aynı mıdır? Organik olmaması söz konusu olabilir mi? Bauhausta bir ürün gördüm yapraktan uygulanı diyordu. Bunlar sulaa suyuna veya toprağa da katılabilir mi?
Ben de sebze bahçelerini yapınca köylü kesin dedikoduya başlar klasik :)
İnşallah başarılı olurum da örnek oluruz köylülerimize.
Kitabınızın ilk müşterisi olacağıma emin olabilirsiniz.
Sayın Meyvelitepe,
Gerçekten çok kişiyi bu işe bulaştırdınız :)
Bulaştırdınız ne demek, boğazıma kadar battım. Şikayetçi miyim? Tabii ki değilim, çok memnunum ama çok da yorgunum.
Bahçenin bir tarafını düzenleyince diğer tarafında da birşeyler yapmak gerekiyor. Du bakalım nereye kadar gidebileceğim...;)
Adalarda kullandığım OSB en çok salyangozlardan korumada işe yaradı. Sanırım yüzeyindeki kıymıklardan dolayı salyangozlar adalara çıkmıyor. Etrafta ne kadar çimlenen kadife ve şaşırtılan domates varsa çoğunu yediler, 1 m yükseklikteki tel raftaki hıyarlara bile tırmandılar ama 25 cm.lik yükseklikteki adalara çıkamadılar.
Adada sadece bir tane salyangoz buldum o da OSBnin yüzeyinden tırmanmamış, kenarına taktığım demir çubuktan tırmanmış.
Sayın Kiraz; bu habere çok sevindim. Ben de adanın etrafına bakır folyo çakmayı düşünüyordum.
MeyveliTepe
11-05-2010, 22:54
Sayın Meyvelitepe,
Ben de adaları bugün tamamladım.... Kayınpeder sagolsun yardım etti de kısa sürede bitti. Ama etraftakilerin Kaca mal oldu bunlar... Curur bunlar.. Bunlar ne burada... soruları arasında işi bitirdim. 3 adet 1.22x2.44 lük ada oldu. Size sormak istediğim bir kaç soru vardı...
1. 1 torba klinoptilolit kac kg? Bir de Ankara da nerede bulabilirim?
2. EMA ve B5A benzer ürünler mi?
3. EMA yerine EMA bukaşi denilen bir ürün kullansam nasıl olur?
4. Kükürt saf halde olan mı yoksa tarım kükürdümü ve nereden bulunur?
teşekkürler
1. Klinoptilolit genelde 25 kg'lık torbalarda oluyor. Aslında her firma başka türlü torbalıyor olabilir. Benim kullandığım umdemin isimli bir ürün. Rota madencilik tarafından üretiliyor. İnternetten telefonunu bulup arayabilirsiniz. Osman bey var orada. Onunla görüşmeye çalışın. Bizim gibilere özel destek vermeye çalışıyor.
2. EMA ve B5A benzer ürünler değil. EMA'nın ne olduğunu biliyoruz. Ancak B5A hakkında bir fikrim yok.
3. Bukashi, EMA emdirilmiş kepek gibi bir malzeme. EM başlığında sn.Doğasever'in çok detaylı anlatımları var.
4. Ben belli bir oranda granül kükürt toprağa karıştırıyorum. Uzun bir sürede mikroorganizmalar tarafından çözülerek toprak asitliğini 6-7 arasında tutmaya çalışıyorum.
MeyveliTepe
11-05-2010, 23:04
Karşılaştığınız arkadaş gibi Leonardit, EM, Kemik tozu, cocopeat vb ürünlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olanlarını nereden temin edebileceğimiz konusunda da bize yardımcı olabilir misiniz? Reklam olacağı gibi bir endişe varsa da en azından sizin veya sizin gibi tecrübeli başka arkadaşlar bu konuda sizlerin hangi firmayı tercih ettiğinizi söyleyerek yardımcı olabilseniz keşke.Forumun ilgili başlıklarında bu konularda çok çeşitli ve alternatifli tedarik tavsiyeleri var zaten. Oralara baksanız, size yakın, fiyatı uygun olana kendiniz karar verseniz daha iyi. EMA konusunda rehberlik EM başlığında sn.Doğasever'den.
Kemik tozu sadece magicplant de var başka yerde rastlamadım
Ben de başka yerden bulamadım. Yalnız, telefon edin. İnternetteki listede olmayan daha büyük ambalajları var ve ambalaj büyüdükçe fiyatı düşüyor.
İz elementlerin hepsi aynı değil tabii ki. İçerikleri farklı farklı. Ben meg-iron-v isimli granül formdaki ürünü kullanıyorum. Onu da sadece yeni tesis ettiğim sebze adası toprağına 2-3 avuç kadar ve bir defaya mahsus. Çokça coco-peat kullanıyorum. Coco-peat, organik, hava ve su tutan bir dolgu maddesi olmasının yanısıra hiç bir makro, mikro element içermez. Bu eksikliği bir kez tamamlamak kafi oluyor.
hbayraktar
11-05-2010, 23:26
Kimse yazmıyor, hazırlıklar hepimizi bitap mı düşürdü, konu mu kapandı?
Benim inşaat bitti sayılır, fideleri dikme zamanı geldi rötuşları daha sonra yapacağım, resimleri çektikten sonra yastık-adaları doldurdum. Yan koyduğum resimleri düzeltmeyi de başardım sanırım.
verdoque
12-05-2010, 07:30
Elinize sağlık Sn hbayraktar, adalarınız hayırlı olsun :)
Biz 2 haftadır pek birşey yapmadık. Geçen haftasonu kararsız kaldım fide dikimi için, havalar sıcak gidiyor diye herkes fide dikti burada. Üstüne yağmur yağdı hava serinledi. Geçen haftalarda kompost çukurunu açıp yakındaki köyden bulduğum koyun gübresini ve yeni parti çim kırpıntısı ekledim, EMA takviye edip karıştırdım.
Kendi yapacağımız bahçe mobilyaları ve ada dış çeperleri için ahşap koruyucu boya aldık. Ama boyamaya vakit olmadı.
Fide dikimini ne aralıkta nasıl yapacağıma karar vermeye çalışıyorum. Domatesli 4 adada kuzey kenar sıraya 4 domates, domateslere yakınca 6-7 biber, diğer kenara yakın patlıcanları dikmeyi düşünüyorum. Sn. Meyvelitepe'nin de söylediği maydonoz ve turpları da aralara serpiştirebilirim. Patlıcan sıcak istiyor, burda olmuyor diyorlar ama az da olsa deneyeceğiz. 2 adada patlıcan yerine salatalık ekebilirim. Kadifeleri tohum olarak eksem çok kolay olacak. Evdekiler çok az ve ışıksızlıktan uzayıp gittiler. Tohumdan ektiğim iri yapraklı fesleğenler 4-6 yaprak oldu, yaklaşık 40 tane var. Bir parti daha ektim, büyüdükçe bahçeye taşıyacağım.
Kalan 4 adanın biri yeşillik-çilek adası. Diğer üçü kabak-kavun-karpuz, fasulye, börülce adası olacak. Kuzey tarafa fasulyeler ekilecek. Ada dışında bol güneş alan güney uca nohutlar, kenarlara mısır ve ayçiçekleri serpiştirilecek.
Sayin yetistiriciler,
Biber tohumlarim 18 gun oldu oda sicakliginda hala cimlenmediler. Domatesler gibi degillermis anladim. Acaba diyorum gec mi kaldim bu sezon icin biberlerde? Yeni bir set tohum cimlendirme yapsam urun alabilir miyim?
Ben tıkandım kaldım. Adaları dolduracak toprağı temin edemedim bir türlü. Yakındaki fidanlık, iki m3 toprağı kapıya dökmek için 200 tl istedi. Mesafe 3-4 km kadar. Bu fiyat normal mi bilmiyorum ama bana fazla geldi. Bir kaç yerden daha fiyat almak istiyorum. Araba eşimle beraber şehir dışında bu yüzden hiçbir şey yapamıyorum. Çok sinir bir durum, fideler kenarda bekliyor.
Boş durmamak için kompost malzemesi topluyorum ben de. Sabahleyin belediye çalışanları yol kenarındaki otları biçti. Bir sürü taze otum oldu. :)
Sayın hbayraktar yastık adalarınız hayırlı olsun. Pratik bir çözüm olmuş. Bol ürün dilerim
MeyveliTepe
12-05-2010, 22:16
Evet, olabildiğince derin çukur açıyorum. Onun da dibinde bir çukur daha açıp oraya dikiyorum. 10 gün önce diktiklerimin boyu çukurun üst hizasına geldi bile. Büyüdükçe de azar azar dibini dolduruyorum. Bu böyle 2-3 hafta devam eder. Ondan sonra tutabilirsen tut bitkileri :)
MeyveliTepe
12-05-2010, 22:26
Bu arada, hafta sonu fırsat bulabilirsem geçen yıldan yapmaya karar verdiğim bir şeyi yapacağım. Bir metre derinliğinde geniş bir çukur açıp, bir çuval keçi gübresini boca edeceğim. Çukurun dibine aynı yöntem ile biribirinden 50-60 santim uzakta iki pembe domates fidesi dikeceğim. Büyüdükçe de çukuru dolduracağım. Amacım bu iki fideye devasa bir kök sistemi yaptırmak.
Tahminim doğru çıkarsa, bu domatesler için kule kurmam gerekecek :)
sındırgılı
12-05-2010, 22:40
Yapmayın, beni kışkırtmayın Sayın MeyveliTepe :) Yarın Adacıklardaki domateslerin köklerini doldurmaya gittiğimde, banada çukur kazdırıp domates fidesi [kule yapamam ama ] diktirmeyin.. :) Hani fena da olmaz..
MeyveliTepe
12-05-2010, 23:15
Bence bir tane olsun deneyin. Farkı görmüş olursunuz. Yanlız çeşitler de uygun olsun. Ben bir kök pembe bir kök de santini deneyeceğim. İki çeşit de kök güçlü olduğu zaman toprağın üstünde harikalar yaratıyorlar.
MeyveliTepe
12-05-2010, 23:19
Bir zaman, bir başlıkta yazmıştım (hangi başlık olduğunu hatırlamıyorum). Bundan 13-14 yıl önce ABD'de otururken, ev sahibim arka bahçesinde tek bir kök domates göstermişti. Bitkinin yüksekliği 2-3 metre arasında, çapı da yine iki metre civarında idi. Tüm yaz yüzlerce kilo domates topladı o tek kökten :)
Hadi hayırlısı. 3 metrelik domatesler öyle mi? Her türlü iddiaya girerim ki meyvelitepe yüksek performans gerektiren bir işte yöneticilik yapıyor. Hedefe ulaşmamız mümkün değil. Tam sebze adalarını yaptık artık yorgunluk atabilirz diyoruz hop yeni hedef. havuç sürekli önde gidiyor. :)
hbayraktar
13-05-2010, 20:43
Teşekkür ederim Sn. verdoque ve iko10, sizlere de kolay gelsin.
Doğrusu toprak getirtmek bana da epey pahalı geldi, bu yıl ilk sebze yetiştirme deneyimimi coco-peat ve yanmış gübre ve yoldan çıkan elenmiş toprak ile deneyip, gelecek sene bulabilirsem bol kompost ile toprak seviyesini daha fazla yükseltmeyi istiyorum, başka türlü 2-3 mt'lik domates ağacı olmaz herhalde. Çapı ne kadar demiştiniz 2 mt mi?
Daha önceki mesajlardan okuduğumu şöyle yorumlamıştım ben 10 cm kadar kazıp oraya dikeyim fideleri, sonra 1. boğazlamada toprak seviyesine çıkarır, ikinci boğazlama da bir 5-10 cm lik tepecik yapıp oluşan arıklardan sularım :) komikmişim, bu durumda salçalık-kurutmalık domates hayallerimi gelecek seneye erteliyorum, sabah kahvaltısına yetsin bari.
Biz daha sebze adalarıyla baş edemezken yeni hedefimiz belli oldu yani. 2 metre çapında domates ağaçları. Sadece imdat diyebiliyorum :D
sındırgılı
13-05-2010, 21:50
Bugün, öğleden sonra gittiğimde ilk işim 6 adet sandelyeyi boyamaktı. Tabii ondan sonra da sebze adaları ve domates ağacı için yer hazırlıkları yapılacaktı. Boyadan sonra, soluğum kesildi. Ne zormuş ? Ağaç başka zamana kaldı !
Sayın Sındırgılı, boyamış olduğunuz beyaz sandalyeleriniz çok zarif . Umarım bu yorgunluğunuzu sandalyenize oturup çayınızı içerken giderirsiniz. Sebze adalarınız ve fideleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor, inşallah seneye nasipse bende tam teşekküllü sebze adası oluşturacağım.
Bir kök domatesten kilolarca toplama fikri çok cazip, büyük bir bölümü sadece tek fideye ayırıp, tarif ettiğiniz gibi çukur kazıp, kademe kademe doldurarak muhakkak deneyeceğim.
Acaba buradaki (http://lovedisney.info/2006/images/disneyworld_2006%20(24).jpg) gibi olur mu? :)
Galiba domatesin cinsinden kaynaklanıyor.
MeyveliTepe
14-05-2010, 12:45
Öyle bir şey büyük ihtimal olmayacaktır. Fotoğraftaki bitkinin türü tam olarak nedir bilmiyorum ama odunsu dallarına bakarsak muhtemelen çok yıllık bir bitki.
Bizimkisi, kuvvetli köke iyi tepki veren bir sırık çeşitine çok büyük ve güçlü kök yapma imkanı vererek tek kök bitkide devasa gövde ve dal yapısıyla çok meyve almaya çalışmaktan ibaret.
Denilebilir ki, tek gövde yerine 8-10 fide dikelim aynı şey olmaz mı? Büyük ihtimal olmaz. Çünkü tahmin ettiğim gibi olursa, bitki 8-10 normal fidenin yapacağından daha geniş ve daha yüksek bir hacime sahip oluyor. Meyveleri 4-5 kat halinde yukarı doğru gidiyor.
Güçlü kök sistemini göz önünde bulundurarak, koltuk alırken uygun sayıda ve yerde koltuğa izin vererek, apartman misali meyve yaptırmaya dikkat göstermeli. Yoksa tek gövdede böyle bir kök ile 10 metre yükselme eğilimi gösterir.
Çeşit olarak pembe domates çok uygun. Geçen yıl, kuvvetli bitkide hem meyve sayısı hem de meyve büyüklüğü bakımından çok cömert olduğunu gördüm.
omer.tuncer
14-05-2010, 12:56
Acaba buradaki (http://lovedisney.info/2006/images/disneyworld_2006%20(24).jpg) gibi olur mu? :)
Galiba domatesin cinsinden kaynaklanıyor.
üzüm: resimdeki sistem hipotronik sistem japonların yaptığı 100 metrekarelik alanda tek kökten 8 ton domates alıyorlar.
ssengoren
14-05-2010, 21:40
Yaklaşık 15 gün önce diktiğim ve şu anda bıldırcın gibi olan domates fidelerini büyük bir cesaret örneği göstererek radikal bir kararla kökleyip şu anda pişmiş aşa su katan üstat Meyvelitepenin yaptığı gibi olabildiğince derin çukurlar açıp yeniden dikeceğim.İnşallah fazla fire vermem.Zararın neresinden dönersem kardır diyorum...Daha yolun çok başında olmalıyım.Rahmetli Barış Manço'nun dediği gibi kendimi hıyar gibi hissediyorum.Bendende bu saatten sonra olsa olsa ancak cacık olur...)
hbayraktar
14-05-2010, 21:52
Ama şimdi uykusu bölünüyor insanın, karşıda boş arazi var, bir bölümünü temizle, kaz, şahane gübre bulmuşsun, boşalt içine 1-2 çuval... yok artık.. şeytana uyma.. uy... uyma... daha belin düzelmedi, uyma sen... ama hergün kilolarca temiz-leziz domates, uy... nasıl uyunur ki
sındırgılı
14-05-2010, 22:05
Al benden de o kadar sevgili hemşerim.. Perşembe günü bahçede, o yorgunlukla yer aradım. Gojileri diktiğim alanda, gözlerden biraz uzak (çünki, meraklı komşulara malzemede vermek istemiyorum. Gerçi adımız çıkmış bir kere ya ! .. Ters domates yetiştirme çalışmalarından sonra tescillendim..) yer belirledim. Bu pazar günü, çukur açma çalışmaları başlıyor. 1 torbada gübrem var..Pembe domates fidem de var..Fakat bu işi Sn. MeyveliTepe' ye iyice anlattırmalı... Adım adım onun yaptıklarını takip edip, bir defa da çözüm bulmalıyız..Ne dersiniz ?
MeyveliTepe
14-05-2010, 22:36
Arkadaşlar, böylesini ben de ilk kez yapıyorum. Yalnız geçen yıl domesleri bu yıl da yaptığım gibi 30'ar santim çukur açıp dibine dikmiştim. Bunlar 2 metrelik kafeslere çıkıp sonrasında da sağa sola büyüdülerdi. Her kök kiloluk bir sürü domates vermişti. Sonra, sözünü ettiğim ev sahibimin domatesini hatırladım.
Şöyle yapacağız; tam güneş gören bir yerde mümkünse bir metre derinliğinde, bir metre çapında çukur açacağız. Buraya gübreyi boca edip toprakla iyice karıştıracağız. Gübre karışımından sonra çukurun derinliği 70-80 santime düşecek. Buraya fideyi dikip can suyu vereceğiz.
Bundan sonra 3 günde bir sulayacağız ama, can suyundan sonraki ilk suyu fide boğazının 20 santim dışından çember gibi vereceğiz. Ondan sonrakini 25 santim dıştan. Ve böylece çemberi hep genişleteceğiz. Fide büyüdükçe çukura gübreli topra ilavesi yapacağız. Yapraklar toprakta kalırsa yaprakları koparacağız ama yaprak sapını bırakacağız. Sapın her yerinden de kök salacak. Toprak ilavesi yaparken toprağı çok sıkmayacağız. Gübre, varsa kompost, ya da coco-peat ile karışık olacağı olacağı için sertleşmeyecek. Bu böyle herhalde bir ay kadar devam eder. Çukur tamamen dolduğunda, kök boğazının 40-50 santim dışından çepeçevre kadifeleri de dikebilir ve kule inşaatına başlayabiliriz. Kuleyi en azından 5x5 çıtalarla yapmalı, hatta merdiven gibi de olmalı ki tırmanabilelim :)
sındırgılı
14-05-2010, 22:43
Babil Kulesine hoş geldiniz .. :) Girdik bir alamete..Sonumuzu hayırlı eyle.. Şaka bir yana, benim gojiler sabah güneşi alan yerdeler. O zaman yer değişikliği yapıp, sebze adalarının önüne yapmalı. Pazar gününü iple çekiyorum.
sibelin bahcesi
15-05-2010, 10:36
Acaba bende şeytana uysammı:confused:
Acaba bende şeytana uysammı:confused:
ben bugün uydum ve gecen hafta yaptıgım adaları doldurdum. Ozellikle cocopeatleri eritmek biraz uğrastırdı. yarın da fideleri dikeceğim insallah.
MeyveliTepe
16-05-2010, 23:12
144643
Hadi hayırlısı. Bakalım ne olacak?
Zeytinlibahçe
16-05-2010, 23:50
Tam işleri bitirmiştik dedik, yeni bir şey daha çıktı. :)
Halil bey bizde varmıyız bu domates ağacı işinde? Ben kazarım dersen ben varım.:) :)
Halil Önen
17-05-2010, 00:57
Halil bey bizde varmıyız bu domates ağacı işinde? Ben kazarım dersen ben varım.:) :)
Tamam ben varım.
Biz iki metre kazalım.
Arif Usta ile bizim Müdürü de çağıralım.
Domates ağacı projesinin sonuçlarını merakla bekliyorum. Uygun bir yer bulabilirsem ben de varım bu işte. Nasılsa artık bolca toprağım ve gübrem var:). Yeni proje herkese hayırlı olsun.
Hadi hayırlısı. Bakalım ne olacak?
Adalara yapılan konu komşu yorumlarından sonra bir de bu çukuru görürlerse, taziye ziyaretleri başlayabilir. :)
sibelin bahcesi
17-05-2010, 10:16
Benim bahçeye bu çukurlardan 4 tane açsam, sanırım bütün adananın domates ihtiyacını karşılarım.:D
Hasat sonrası fazla domatesten salça, süs biberlerinden turşu, sanırım ticarete atılıyorum:D ( gerçi 11 yaşındaki oğlum, yaklaşık 2 ay önce fideleri diktiğimde, çıkmayan biberleri dersanenin yanındaki şalgamcıya satmış:D)
Sonuçları sabırsızlıkla bekliyorum, hepinize başarılar diliyorum.
YıldızHan
17-05-2010, 10:49
aylardır sadece okuyorum...
yazmamak için, fotoğraf eklememek için kendimi hep tutuyordum...
hep istedim ki her şey bitsin bizim de "hikayemizi" sizlerle öyle paylaşayım...
ama artık ben de dayanamayacağım galiba...
en kısa zamanda bizim de fotoğraflarımızı sizlerle paylaşacağım...
çok yakında... :)
resmen gaza geldik...
MeyveliTepe
17-05-2010, 11:01
Sn.YıldızHan, bekliyoruz.
Sn. Limon, bizim adalar da 1 metreye 4 metre olduğu için daha önceden evliya mezarlığı diyenler olmuştu :)
Bu büyük çukur nasıl olacak bilmiyorum gerçekten. Fakat, serada 2 hafta önce 30 santimlik çukurların dibinde, ayrıca 15 santim kazarak diktiklerimin çukurlarını hemen hemen doldurdum. Üstten üç parmak kaldı. Domatesler sadece iki haftada çukurun üst hizasını bir karışa yakın geçtiler ve gövde kalınlıkları da bir santim kadar oldu. Yani bu mekanizma çalışıyor.
Büyük çukura dikilenlerde, çukur doldurma işlemini fide yürümeye başlar başlamaz sık sık yapmalı ki, bitki çiçeklenmek yerine sürekli kök yapıp boyunu toprağın üzerinde uzatmak için uğraşsın.
sındırgılı
17-05-2010, 19:42
Bende, çukur işine Pazar günü başladım, başladım da maalesef bitiremedim. 56 yaşında olduğumu unutmuşum :) Bu çukur işi bana hatırlattı. Artık adım adım bitireceğim. O gazla, bitirmeyi çok istedim. Solucan gübresindeki solucanları doğaya bırakıp, gübrelerinide kullanacağım. Her halde, bu kadar ilgiyle ne kadar ürün alırız :)
Sayın Meyvelitepe müfredatı gittikçe genişletip hızlandırıyor.
Kompost ile başladık, Sebze adaları, Sebze Parkı.. derken şimdi de Domates Çukuru.
Sanırım Kompost ve Sebze Adaları'ndan geçer not almıştım. Neyseki Sebze Parkı'nı kendileri de es geçtiler de ondan yırttık. Domates Çukuru'nu ne yapacağız ki... Yapmasına yapacağım da sırık pembe domates bulamıyorum. Olmazsa elimdeki normal sırık domateslerden birini bu işe ayrıracağım.
Bu kış bitişiğimdeki arsanın 100 metrekarelik bölümüne bakla ekmiştim. 1,5 metre kadar boylandılar. Çok da lezzetli idiler. Eş-dost, konu-komşu baklaya doyduk. En güzel kompostum galiba dördüncüsü olacak. Zira, içerisinde 5-6 el arabası pazarcıların dolmalık enginar hazırlarken kestikleri enginar kabukları, 4 torba yanmış keçi gübresi, talaş ve biçtiğim bakla bitkilerinin tamamı var.
Sebze adalarının işlemleri bitmek üzere. Yaptığım üçüncü kompostu leonardit, cocopeat ve klinoptilolit ile karıştırıp adalara yaydıktan sonra 15 gün önce domates ve biber fidelerini dikmiştim. Önümüzdeki hafta sonu oluşacak olan dördüncü parti kompostumu da adalara yaydıktan sonra resimlerini yayınlayacağım.
MeyveliTepe
17-05-2010, 23:29
Sn.İndomie, yaptıklarınız mükemmel. Sizin kadar titiz çalışan az bulunur herhalde. Bakla ektiğiniz yeri elden bırakmayın. Oranın toprağına paha biçilmez.
Bu domates çukuru meselesi aslında sadece bir deneme. İmkanı olan herkesin bir köşede deneyerek bitkinin tepkisini bizzat gözlemiş olmasını isterim.
Sebze parkını es geçmiyoruz :) Son aylarda yaptığım her şey onunla ilgili. Sebze parkının temel taşları sebze adaları. Adına "park" dememin sebebi, bir aradaki adaların bir mantık içerisinde bir bütün oluşturması, içinde topraktan ısıtmalı bir sera, özel sulama düzeni, hatta öğle sıcaklarında siesta ve akşamüstü çayına mekan olacak serin bir kulübe içermesi (bu kulübedeki izolasyon bir çok evde yoktur). Geniş bir alana yayılan bu yapı tabii ki çalışmayı kolaylaştıran bir ergonomiyi de barındırıyor. Yürüme yolları, merdivenler, en lazım olan yerlerde musluklar, adanın hemen yakınında bir mavi yemiş bahçesi vs. Zaman ilerledikçe birer birer ortaya çıkıyor. Son parçası ise becerebilirsem bir teleferik olacak :)
YıldızHan
18-05-2010, 08:54
bir "ev" hikayesi: özlenen mekan, yıldız-han
sebze adaları 1
Toplam alan 1 dönüm. Arka bahçe yaklaşık olarak 500 m2 kadar. Arka bahçenin çevresi çift sıra meyve ağacı, ortada sebze adaları, kümes, köy fırını, bahçe şöminesi ve 60 m2 kadar çim alanı olacak şekilde planlama yapıldı (Resim 1, 2).
Sebze adaları bitti gibi ama toprak işi yağmur ve kara yakalandı (Resim 3).
Komşudan kuş bakışı kar altında uyuyan arka bahçe (Resim 4).
YıldızHan
18-05-2010, 08:56
Meyvelitepe’den alınan tarife göre kendi “hislerimizle” modifiye edilerek harmanlanmayı bekliyen malzemeler: Klinoptilolit (herhalde böyle yazılıyordu), vermikülit, ponza taşı, iz elementler, leonardit, killi bahçe toprağı, koyun gübresi, coco peat, taze bakla ve perlitli torf (Resim 5, 6).
Toprak tam olarak tavına gelmese de sabredemedik. Ve vira bismillah dedik (Resim 7).
Ortadaki iki bölümü aynı zamanda sera şeklinde mevsim sonunda kapatmayı düşünüyoruz. Arka planda bahçe şöminesi ve köy fırını yavaş yavaş şekillenirken geçici kümes yıkılmayı bekliyor (Resim8).
Aklımıza gelen her yeri değerlendirmeye çalışıyoruz. Oturma bölümü ile köpekler arasında doğal çit görevi görecek olan sebze adaları kümes bittiğinde kümese kadar uzanacaklar (Resim 9).
YıldızHan
18-05-2010, 08:58
Sebze adalarına “koruyucu üç kız kardeş” olarak kadifeler, fesleğenler ve sarımsaklar dikildi. Sebzeler dikilene kadar onlar güzelce gelişirken doğal malç olacak semiz otu gibi örtücülerimizde yavaş yavaş gelişecekler (Resim 10, 11).
Ortada yaklaşık olarak 60 m2 kadar bir çim alanı bırakıldı. Çitlerin dibine çimlerin kenarına gelecek şekilde yaklaşık olarak 25 cm genişliğinde bordür şeklinde sebze adaları yapıldı (Resim 13).
Yavaş yavaş şekle giriyoruz gibi (Resim 14).
Ağaçlar.net aracılığı ile (sercan1969) aldığımız tohumları kalıcı yerlerine şaşırtmak üzere nisan sonu itibari ile sebze adalarına diktik (Resim 15). Seneye kendi seramızda kendi tohumlarımızı daha erken yetiştirmeyi umuyoruz. Bu sene böyle…
YıldızHan
18-05-2010, 09:01
Ön bahçeye mutfağın hemen yanına roka, tere, dereotu ve maydanoz için iki “mezarlık” yaptık… Bizim ufaklığa ve ev erkanına göre bu mezarlıkların boyu iki dedeye göreymiş. Artık kendimiz için başka alternatifler düşüneceğiz… :) (Resim 16, 17).
Veee “yükseltilmiş sebze adalarında son nokta”… Bir çılgınlık yapıp verandanın korkuluklarını da “hallettik”… Ön kısımda mevsimlik çiçekler arkada mevsimlik midelikler… (Resim 19-22).
Aslında hikayemizi daha detaylı ve derli toplu bir şekilde paylaşmayı planlıyorduk. Ama bu sebze adaları olayı bizi de gaza getirince daha fazla dayanamadık. Şimdilik sebze adalarının “bir kısmını” sizlerle paylaşmış olduk… Sebze adalarının sonraki kısmı ve hikayemiz diğer bölümlerini sonraki yazılarımızda paylaşmak üzere muhabbetle…
YıldızHan
18-05-2010, 09:03
Not: Şu günlerde site ile pek ilgilenememekle birlikte devamını aşağıdaki adresten takip edebilirsiniz...
http://www.pediatrikradyoloji.com/yildizhan/yildizhan.htm
verdoque
18-05-2010, 09:16
Elinize sağlık Sn Yıldızhan,
Bahçeniz, adalarınız çok güzel görünüyor.
MeyveliTepe
18-05-2010, 09:45
Sn.YıldızHan,
Evinizin ve bahçenizin resimlerine daha önce bakmıştım. Görmeyeli her şey epeyce ilerlemiş. Ellerinize sağlık. Her şey çok güzel oluyor. Bahçenizin düzenini sevdim. Dar alanlar bile iyi değerlendirilmiş, Orada dolaşması ve çalışması da hem pratik hem de zevkli olacak gibi görünüyor.
hbayraktar
18-05-2010, 20:42
Hoşgeldiniz Sn. Yıldızhan, yeni eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun, hepsi çok güzel görünüyor.
1 mt. kazmayı göze alan arkadaşları canı gönülden kutluyorum, o kuvveti yolları yaparken harcamışım, benden bu sezonluk pas. MeyveliTepe'nin yeni hedefleri için enerji biriktirecek ve sizlerin geri bildirimlerinizi keyifle okuyacağım.
Bu şahane projeye katılamayacağıma karar verince hırsımdan, zaten ölmek üzere görünürken üzerine bir de fırtına yiyerek iyice komaya giren dikemediğim domates fidelerine, tamamen içgüdüsel bir canlandırma operasyonu yaptım, başarı oranı 15/18 :).
Hızımı alamadım, hırsım da geçmedi, kardeşlerini ararken kafam karıştığı için bir yastığa bezelye fideleri ile birlikte bamya tohumu attım, diğer yastığa kabak-kıvırcık ve patlıcanları diktim, kenarlarına yine kadife tohumu ekip elimde kalan son fesleğenleri yerleştirdim.
Yetmedi, kedilerin sürekli erken boğazlama yaptığı domateslerin kök ve boğazlarını temizleyip ferahlattım, forumda sebze bahçesi kedilerden nasıl korunur başlığı aradım, bulamayınca hain planlar geliştirdim, bu kadar da gaddar olamayacağıma karar verip hepsinden vazgeçtim, ama farkettim ki arada kürdan sapladığım yerler nazaran rahat kalıyor.
İlk sebze bahçem hemen hemen hazırlandı, hemde tümü tohumdan yetiştirdiğim fidelerle, arada bilgisizliğe kurban gidip yenilenen biberler büyüyünce onları yerlerine yerleştirip, çok sık diktiğimi düşündüğüm son partiyi rahatlatmak dışında, onları az az sulayıp, çok çok seyredip bir an önce ürün vermelerini bekleyeceğim, sonrada afiyetle yiyeceğim, bir de salçalık ve kurutmalık erzak için yeterli ürün çıkmazsa, istanbul yolcuklarında bildiğim domates ağaçlı bahçelere girip hırsızlık yapmakla ilgili planlar hazırlayacağım :D
sındırgılı
18-05-2010, 21:09
Sn. YıldızHan, Elinize ve yüreğinize sağlık.. Ben 3 ada da pes ettim. Bir de çukur açıp domates ağacı projesi yorgunluğuma tuz biber ekti..Fakat yine de devam...Sizlerin, devamlı yaşadığınız bir alanı cennete çevirmeniz gerçekten çok güzel..Her şey gönlünüzce olsun..
dağ çiği
18-05-2010, 21:53
Sn Yıldız Han evinizde sebze adalarınızda çok güzel olmuşlar.Sağlıkla huzurla yaşarsınız inşallah.
YıldızHan
19-05-2010, 06:17
güzel duygularınız için teşekkürler...
daha önceden de söylediğimiz gibi hikayemizi daha bir derli toplu paylaşmak niyetinde idik...
bu sebze adaları ve domates ağacı olayı bizi gerçekten gaza getirdi...
biraz erken davranmış olduk...
yıldız-han, aklımızın erdiğince zevkimize göre yavaş yavaş şekilleniyor işte...
tabi "sebze bahçesi hazırlarken" bizimkisi gibi dar bir alanınız ve de yetersiz bir toprağınız var ise bayağı bir sıkıntı yaşıyorsunuz doğal olarak...
en büyük sorun: yeterli güneş alabilecek bir konum ayarlayabilmek, sonrasında toprak kalitesi, ve de su kalitesi...
sebzelik bölümünü konumlandırırken 5-10 yıl sonra bahçenin durumunu hayal ederek uygun bir planlama yapmaya çalıştık... ileride de güneş açısından bir sorun olmayacakmış gibi duruyor...
toprağımız çok sıkıntılı idi. kireçten zengin bir topraktı.
inşaata başlarken arka bahçedeki toprağın yaklaşık 80 cm kadarını komple kazdırıp yerini daha kaliteli toprak ile doldurduk. bahçeye yaklaşık 100 kamyon kadar toprak gitti. şimdiye kadar 20 traktör kasası kadar da yanmış hayvan gübresi ilave edildi.
ancak bunun da istediğimiz kalitede olmadığını görünce bir arayış içerisine girdik.
gördük ki yurtdışında insanlar tahta sandıklarda özenle hazırladıkları topraklar ile bu işi hallediyorlarmış.
ve böylece biz de sebzeler için içindeki toprağı bahçe toprağına göre daha yumuşak ve daha verimli olan tahta sandıklar yapmaya karar verdik...
sonrasında tesadüfen meyvelitepe ile karşılaştık...
işin ciddiyetini meyvelitepe aracılığı ile iyice anlayınca toprak işini de böylece halletmiş olduk...
şimdilik su sorunumuz kaldı...
şu an için şebeke suyu kullanıyoruz...
yakın zamanda bir kuyu açmayı artı yağmur sularını değerlendirmeyi planlıyoruz...
artık bu yaz dananın kuyruğu kopacak...
bekleyip göreceğiz...
unutmadan; şu "domates ağacı" projesi insanın içini tırtıklıyor...
ama çukuru açma olayı insanın ayaklarını yere bastırıyor doğrusu...
açılmış bir çukur veya çukura benzer bir şey olsa bu iş dahi tamam... :)
Sn.İndomie, yaptıklarınız mükemmel. Sizin kadar titiz çalışan az bulunur herhalde. Bakla ektiğiniz yeri elden bırakmayın. Oranın toprağına paha biçilmez.
Bu domates çukuru meselesi aslında sadece bir deneme. İmkanı olan herkesin bir köşede deneyerek bitkinin tepkisini bizzat gözlemiş olmasını isterim.
Teşekkürler Sayın Meyvelitepe,
Siz yavaş yavaş Meyvelitepe'yi Disneyland'a, Keukenhof'a çeviriyorsunuz. Allah kolaylık ve gönlünüze göre versin. Sebze Parkı beni aşar. Yapmağa dahi yeltenemiyeceğim Sebze Parkı yerine, blogunuzdaki yazılarınızı zevkle okuyup, resimleri hayranlıkla izlemeğe devam edeyim yine.
Arsa 320 metrekare olunca sadece sebze adacıkları ve bitişiğimdeki 320 metrekarelik arsanın sahibi ile görüşüp "dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz, arsama bakım yaptığınız için ben teşekkür ederim" cevabını aldıktan sonra rahatça eşeleyebildiğim 100 metrekarelik bölümü ile yetineceğim artık.
Bitişik arsaya diktiğim bakla bitkilerini toprak seviyesinin 15-20 cm üzerinden keserek toplamıştım. Daha sonra bir defa belletmiş iki defa da 150 kg'lık çapa makinesi ile çapalatmıştım.
Dün sabah erkenden kalkıp işe koyuldum. Önce evimin bahçe duvarı üzerinden iki sulama borusu indirerek şu anda sebze dikili yerlere damla sulama borularını yerleştirip test için suyu açtım. Sistem iyi çalışıyor.
Damla sulama çalışa dursun, aldım elime kazma ve küreği başladım 75 x 75 x 100 cm ebadında bir domates çukuru kazmağa. Yüzeden çıkan ilk 30 cm'lik toprağı ayrı bir yere topladım. Karışım için bu toprağı kullanacağım. Daha derinlerden çıkardığım toprağı ise sağa-sola yayacağım.
Eeee yaş 65 olunca 75 x 75 x 65 cm'de biraz yorulduğumu hissettim ve bu yıl için 65 cm derinliği yeterli bulup bıraktım kazmayı.
Gerçi şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı "Yaş Altmış Beş! yolun yarısı eder" demiş ama, şuncacık çukuru kazarken yorulduğumu hissetmeğe başladığıma göre, yolun yarısını geçtim mi ne? ;)
Bu arada, 50 santimetrekarelik alanda 50 kg patates (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16092)yetiştirme denemesine de giriştim. İyice kabarttığım toprağa 20 cm kadar bir çukur açarak içini yaptığım karışımla (kompost, cocopeat, klinoptilolit, leonardit, bahçe toprağı) doldurdum. Filizlenecek patatesin etrafına 75 x 75 cm ebadında bir kasa yapacağım ve patates boy attıkça kök boğazını aynı karışımla doldurup bir metre kadar yükseltmeğe çalışacağım.
50 kg kadar bir ürün hasat etmeyi ümit ediyorum. 50 kg olmazsa 25 kg, yeterli ilgi ve bakımı gösteremezsem 10 kg, havalar kurak giderse 5 kg, öngöremediğim başka aksilikler çıkarsa en azından 1 kg garantisi var. Daha aşağısı da kurtarmaz zaten. :D
verdoque
19-05-2010, 08:25
Benim yerim olmadığı için domates ağacı projesini ileriki yıllara bıraktım ama görüyorum ki 1m derinlikte çukuru açmak çok zor. Ki benim kompost çukurunda gördüğüm bizim bahçede 20-30cm indikten sonra toprak çok sıkı ve sert. Daha fazla kazamayıp çareyi çukuru genişletmekte bulmuştum.
Bunun yerine Sn indomie'nin bahsettiği patates yetiştirme yöntemi uygulansa nasıl olur? Yine küçük bir çukurla başlayıp domates yükseldikçe boğaz doldurup toprak seviyesine çıktığında etrafını tahtayla kapatarak devam etsek?
Tabi her durumda ağaçtan domatesleri toplamak için bir merdiven gerekecek :)
hbayraktar
19-05-2010, 13:05
Yapmasına yapacağım da sırık pembe domates bulamıyorum. Olmazsa elimdeki normal sırık domateslerden birini bu işe ayrıracağım.
Sn. indomie, fazla kalan pembe domates fidelerimi komadan çıkardım, gayet sağlıklı görünüyorlar, sahiplendirmeye başladım, isterseniz haber verin sizin içinde ayırayım.
Sayın indomie bahçe toprağınız çok kaliteli gözüküyor keske bizim bahçede öle olsa. Ben hazırlığı bitirip ektim bile hemde 2 donum arazi. Ben sizler gibi ole ozel sekilli yapamıyorum yapmak isterim ama o zaman 1.5 haftada anca bitiririm heralde birde imkan yetmez. Ama inşallah sağlıklı sebzeler yetiştirir yersiniz.
Bunun yerine Sn indomie'nin bahsettiği patates yetiştirme yöntemi uygulansa nasıl olur? Yine küçük bir çukurla başlayıp domates yükseldikçe boğaz doldurup toprak seviyesine çıktığında etrafını tahtayla kapatarak devam etsek?
Sayın verdoque,
Bu konuda hiçbir deneyimim olmamasına rağmen aklıma, sulama sorunu ve bir metre daha yüksek kule gibi dezavatajlar geliyor. Sulama sorunu patateste de olacak. Ben, dört tarafına dikey yerleştireceğim damla sulama boruları ile sulama sorununu halletmeyi düşünüyorum.
Sn. indomie, fazla kalan pembe domates fidelerimi komadan çıkardım, gayet sağlıklı görünüyorlar, sahiplendirmeye başladım, isterseniz haber verin sizin içinde ayırayım.
Sayın hbayraktar,
Nazik ilginiz için teşekkür ederim. Çeşme'de şubesinin olduğunu bildiğim Sürat Kargo ile adresinizden alınarak alıcı ödemeli olarak gönderebilirseniz memnun olurum. Adres bilgilerimi özel mesaj olarak gönderiyorum.
Sayın indomie, bahçe toprağınız çok kaliteli gözüküyor, keşke bizim bahçe de öyle olsa. Ben hazırlığı bitirip ektim bile, hem de 2 dönüm arazi. Ben, sizler gibi öyle özel şekilli yapamıyorum. Yapmak isterim ama o zaman 1.5 haftada anca bitiririm herhalde, bir de imkan yetmez. Ama inşallah sağlıklı sebzeler yetiştirir yersiniz.
Sayın isolet,
Temennileriniz için teşekkürler. İşlenecek toprak az olunca teferruatlarla da uğraşabiliyorsunuz. Eh bir de emekli olunca... Vakit geçirmek için birşeyler yapmak gerekiyor.
Saygılar.
Arkadaşlar, böylesini ben de ilk kez yapıyorum. Yalnız geçen yıl domesleri bu yıl da yaptığım gibi 30'ar santim çukur açıp dibine dikmiştim. Bunlar 2 metrelik kafeslere çıkıp sonrasında da sağa sola büyüdülerdi. Her kök kiloluk bir sürü domates vermişti. Sonra, sözünü ettiğim ev sahibimin domatesini hatırladım.
Şöyle yapacağız; tam güneş gören bir yerde mümkünse bir metre derinliğinde, bir metre çapında çukur açacağız. Buraya gübreyi boca edip toprakla iyice karıştıracağız. Gübre karışımından sonra çukurun derinliği 70-80 santime düşecek. Buraya fideyi dikip can suyu vereceğiz.
Bundan sonra 3 günde bir sulayacağız ama, can suyundan sonraki ilk suyu fide boğazının 20 santim dışından çember gibi vereceğiz. Ondan sonrakini 25 santim dıştan. Ve böylece çemberi hep genişleteceğiz. Fide büyüdükçe çukura gübreli topra ilavesi yapacağız. Yapraklar toprakta kalırsa yaprakları koparacağız ama yaprak sapını bırakacağız. Sapın her yerinden de kök salacak. Toprak ilavesi yaparken toprağı çok sıkmayacağız. Gübre, varsa kompost, ya da coco-peat ile karışık olacağı olacağı için sertleşmeyecek. Bu böyle herhalde bir ay kadar devam eder. Çukur tamamen dolduğunda, kök boğazının 40-50 santim dışından çepeçevre kadifeleri de dikebilir ve kule inşaatına başlayabiliriz. Kuleyi en azından 5x5 çıtalarla yapmalı, hatta merdiven gibi de olmalı ki tırmanabilelim :)
Sayın Meyvelitepe, bu şekilde çukura ektiğimiz domates fidesi ne kadar zamanda yüzeye çıkması gerekiyor. Bu ne kadar zaman alıcak?
3 günde bir toprak ve gübre karışımıyla fidenin dibini besliyoruz anladığım kadarıyla dormudur.
Çukuru açmak dert ben beceremedim. Babama yalvar yakar açtırdım ama 1metre değil. ikna edemedim. Fide ekildikten sonra kalan 38 cm. boyu da 1 metre değil ancak bu kadarına ikna edebildim.
Tutturdu 4 fide olmalı diye 2 taneye ikna ettim sonunda. Sonra bir çukur daha açıldı. (babama ait) Onun derinliği diğerinden derin ancak, buyu 60 cm. içinde de 4 pembe fidesi ekildi öyle istedi. Bakalım hangisi verimli olacak.
Her gören bir sürü akıl verdi. Kimi dibinde kum olmalı (olmalı mı?) Kimi delimisiniz ne gerek var bu kadar çukura vs. :D İnşallah rezil olmayız. Hoşçakalın
İki adanın kenarına diktiğim çilekler.
145657
Kabakların büyüme hızından şimdiden korktum. Bir tarafa domates, turp, arada havuç diktim, ortada kabaklar. Diğer kenara henüz patlıcan bulamadım, yolu daraltır diye domates de dikemiyorum. Domatesleri kenara değil de kabaklara yakın (iki kabağın ortası hizasına, 25 cm kadar sağa) diksem problem olur mu? Kabak, domatesin gölgesinde kalırsa problem olur mu?
145658
Dereotu domatesle ileri dönemde uyumsuz diye bir kısmını kürekle alıp, salatalığın yanına taşımıştım, kalanını bırakmıştım. Nasıl olsa domates büyüyene kadar biz dereotunu bitireceğiz. Çimlenen fideler sümüklüböceklere karşı adalarda korunuyor, bu arada güneşe de alışıyorlar.
145659
Turplerı seyrelttim. Kadife-domates-turp-kekik bir arada. Kekiği saksıdan çıkarıp olduğu gibi buraya dikmiştim, gereken yerelere buradan dağıtıyorum.
145660
Adaların ve kardeş bitkilerin en sevdiğim yanı; geçen sene zar"zor 25 domates ve 10 biberden fazla sebze yetiştiremediğim alanda daha fazla sebze ve bir çok çeşit ot + 25 kök çilek yetiştirebiliyorum .
2 gün önce yağan yağmur toprağı iyi yumuşatmış, sebze bahçesi için benim eklediğim 40 cm kadarlık topraktan sonrası tamamen sarı kum olduğundan(belki daha da rahat köklenmesini sağlar), kolay açtım çukuru. Pembe Domates değil ama oldukça iri ve ince kabuklu ve bol verimli bir tür diktim. Bu arada derine dikmenin de kolay olmadığını anladım. Haydi hayırlısı... :)
145911
Teşekkürler Sayın hbayraktar,
Gönderdiğiniz koli iki saat kadar önce elime geçti. Fideler gayet sağlıklı.
Hakikaten sahanesiniz, fidelerin arasına dolgu maddesi olarak koyduğunuz kağıt havluları çıkarırken büyük bir sürprizle karşılaştım. Bir sürü tohum göndermiş, içine koyduğunuz fermuarlı küçük naylon poşetlerin üzerine de özenle cinsini ve menşeini yazmışsınız. Sırık Fasulya, Bamya, Börülce vs vs vs. Tekrar tekrar teşekkürler ve saygılar.
Sevgili Limon, dev bir kratere benzemiş:)
Yer yokluğundan ve zeminin çok kötü olmasından bu işe girişmedim, sizleri izleyeceğim. Çukur açmaktan çok, dev domatesi taşıyacak destekleri hazırlamak daha zor olacağa benziyor. Malzeme eksikliğinden sırık domatesin sırıklarıyla cebelleşirken, başıma yeni iş çıkarmamayım:)
Bu sebze bahçesi işi beni de değiştirdi. Ön bahçeye uğramıyorum artık, sebzelerin yanına iki de sandalye koydum, çay molalarında hem sebzelere bakıyorum hem dinleniyorum hem de gözüme takılana bir el atıyorum. Bu arada yoldan geçenler artık bakıp geçmekle kalmıyor, demirden aşağı sarkıp uzun uzun izliyorlar.
Bugün çok üzüntülüyüm arkadaşlar. Bu sabah fidelerimin büyük bir kısmını parçalanmış olarak buldum. Sanırım köpeklerin işi. Sabahtan beri dut gibiyim. En çok da iki gün uğraşıp açtığım çukura ektiğim pembeye yandım.
Kırılan fidelerin tekrar yeşermesi mümkün olmaz değil mi? Ekeli daha beş gün olmuştu.
verdoque
22-05-2010, 19:50
Geçmiş olsun Sn. iko10, daha önce domatesin çelik olarak köklenebildiğini okumuştum forumda bir yerlerde ama denediğimde başarılı olamadım. Uç sürgünü kırılan domateslerim de öyle duruyor, büyümüyor.
sındırgılı
22-05-2010, 22:17
1 haftadan beri, bende adalarımı göremedim. Fakat, komşuların demelerine göre tüm domateslerde çiçeklenme varmış. Salatalıklardaki çiçekler meyvaya dönmüş..Biberler iyi durumdaymış.. Yarın gittiğimde fotoğraflarını çekerim. Asıl beni düşündüren, pazartesi günü çukur kazmaya devam edip domates ağacı projesini bitirmek..Tabii yağmur yağmaz ise..
hbayraktar
22-05-2010, 22:25
Güle güle büyütün Sn. indomie, domates ağacı maceralarını okumak için sabırsızlanıyorum.
Sn. iko10 geçmiş olsun, yakın olsaydınız size de yollardım fide ama oraya kadar dayanmaz sanırım, daha önce bir kaç yerde daha okumuştum, alınan koltuklar alındığı fideden daha verimli bile olabiliyor, bir kaç tanesini direkt suya daldırın isterseniz. Ben geçen gün komadakileri çıkartmak için 4 tanesini 2 gün boyunca köklerinin hafif toprağıyla suda tuttum, bir tanesi ilk gün kafasını kaldırdı, ikinci gün neredeyse kendi başına dik durur hale geldi, suya dayanamıyorlar.
Herkese teşekkür ederim. Tecrübesizlik işte. Yarın çok fazla çiğnenmemiş olanları suya koyayayım bakalım ne olacak. Fidecikler resmen havalarda uçmuş :( Pazartesiye de adaların etrafını kümes teliyle çeviricez. 1.20 metre yükseklik onları durdurmaya yeter sanırım. Kalanları koruyalım bari.
sındırgılı
23-05-2010, 21:28
Ah ! Sn. MeyveliTepe, başımıza neler sardırdın öyle ! Yok adacıklar, o da yetmedi domates ağacı : 0,7 mt derinlik yetmez ise, ben yokum :)
sındırgılı
23-05-2010, 21:32
devamı :
Halil Önen
23-05-2010, 23:00
Bu gün Ayhan Kapta'nın bahçesindeydik.
3 pembe için çukur kazdık.
Uzunluk 1m. 70 cm.
Genişlik 70 cm.
Yükseklik 1 m. 10 cm. (Neden 10 cm. fazla, Ayhan Dukel' in zeytinli bahçesi sayfasına bakınız.):D
146512
Çıkan topraktan harç hazırladık.
2 torba bioform
1 paket coco peat
1 torba klino
1 kg. leonardit
1 su bardağı filorikan gübre
1 çay bardağı yosun (ismini unuttum)
Bir kova Ayhan beyin özel olarak hazırlattığı karışım. İçinde neler var belli değil.:)
Bu harcın 40 cm' sini şimdi kullanacağız. Geri kalanları, pembeler büyüdükce diplerine yükselteceğiz.
Pembelerin yapraklarını biraz ileriden kıracağız. Oralardan kök atacak. Çiçeklerini koparacağız. Meyveye yatırmıyacağız.
Pembe domates yukarı doğru kök atma özelliğine sahip bir çeşittir.
146523
En ince ayrıntısına kadar hesaplanıyor. :) (hikayesi zeytinlibahcede);)
146531
En son diplerine 1 çay bardağı kemik tozu kondu, Simderma (kök hastalıkları için) uygulandı ve EMA ile sulandı.
Kökü bu kadar olursa boyu ne kadar olur; bakıveces gari. :)
sındırgılı
24-05-2010, 06:57
Günaydın, Sn. Halil Bey tam ekip çalışması olmuş. Ben ise tek başıma ancak bu kadar yapabildim. Gerisi hafta içinde yapılacak. Fakat, şimdiden komşular dalga geçmeye başladılar. Adacıklara istavrozu yakıştırdılar, çukur da İski çukuru olmaya aday. Kimisi de merdiven 'damattan hediye' diye laf yapıyor. Ne etcez şimdik ? Sevgiyle kalın.
verdoque
24-05-2010, 10:20
Bizim burda komşu bahçelerde inanılmaz sık dikim yapıyorlar, domatesler bile bir karış arayla. Dün komşulardan biri de şöyle bir yorum yaptı. Bu kutular inanılmaz yer kaybıymış. Akıl erdirememiş. Sanırım yürüme yollarını kastediyor.
Onların bahçeleri görünce moralim bozuluyor, daha çok fide dikesim geliyor. Haftasonu o yüzden yeni biber fideleri alıp biberleri sıklaştırdım.
2.4X1m lik adalarda kenarda 4 domates, ortada sıra halinde 10-12 biber diğer kenara 4-5 salatalık var, 2 adada salatalık yerine patlıcan olacak, fidelerin biraz daha büyümesini bekliyorum. Bir de kabakgil- fasulye adalarına başka ne çeşit ekebiliriz? Mısırları-ayçiçeklerini ada dışına alıp yayılıcı kabakları da kısa kenara ekince büyük bir boşluk kaldı. Kavun-karpuz dikeceğim ama 3 ada karpuz kavun için fazla geliyor.
Sn. Verdouque, kabak ve fasulye adaları için kardeş bitkilerden otları ( Ispanak, marul, biberiye, sater, dereotu, havuç, brassicalar, pancar, turp, çilek ve salatalık ) (http://translate.google.com/translate?hl=tr&sl=en&tl=tr&u=http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants) ve petunyayı düşünebilirsiniz.
Buda benim toprağı kazarak yaptığım küçük adam.:p
Önce baya bi kazarak çukur açtım ve içene coco-peat,kemik tozu,leonardit ve keçi gübresiyle harmanlayıp doldurdum fideler birazdaha uzayınca coco-peat ilave edip düzleyip üstünede bir çuval keçi gübresi dökücem.Tabi kenarlara kadifeleride dikicem sonucun nasıl olacağını bilmediğim için sık ekim yaptım 4 adet domates fidesi 1 acur 2 adet biber ve 1 adet patlıcan fidesi var.
aslında 3adet pembe vardı ama pazarda köylü bir teyze domates satıyordu gözlerime inanamadım her biri 1 kiloya yakındı ve tadıda çok güzeldi yanında domates fidesi vardı ve aynı domateslerinmiş bende dayanamayıp aldım 1 adet o fideden ilave ettim geri kalanlarıda bahçeye ektim.
Tohumdan plastik bardaklarda kendim fide yaptım.
Fideleri dikeli kısa bir süre oldu ama hızla büyümeye hatta ilk sebzelerini vermeye başladılar bile.
Hatta bazıları tabakta yerini aldı bile bu sene ilk kez diktiğim turplar hasat edildi:p
İyi günler, tüm bahçe dostlarına kolay gelsin..Meyveli tepenin sebze adalarını geçen ay internet sitelerini dolaşırken görmüştüm ve hafta sonu beykozdaki bahçeme gidince rahat duramadım kendimce bende bir iki tane yapayım dedim tüm bahçeyi çilek sarmıştı. yer açıp bir taneyle başladım öyle bir şeyki insan doymuyor hadi bir tane daha derken üç dört tane oldular. Kompost kovasıda ekledim bahçenin bir köşesine. Ondan elde edeceğim kompostu oldukça bu adacıklara ekleyeceğim. Torf ve coco peat almadan gitmiştim o nedenle sadece keçi gübresi ve toprak kullandım. zamanla ekleyerek yükselteceğim. her hafta bahçeye birşeyler yapıp düzenlemeyi düşünüyorum. İki küçük kızımla zor olsada yapabildiğim kadar yapıyorum küçük sandıklarda kızlarımın maydanoz ve naneleri onlar ektiler. Bakalım daha neler ekleyeceğiz.. Bu arada bende organik tohum istiyorum bu senelik pakette biber tohumu almıştım onları büyütüp ektim 10-15 tanede domates fidesi. Birkaç fasulye ve salatalık ve artık ne geçerse elime ekeceğim bu gidişle bahçeyi kaplayacağım..Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..
MeyveliTepe
25-05-2010, 16:45
Taşınma durumum sebebiyle bir kaç gündür siteye giremiyordum. Ne kadar güzel şeyler olmuş görmeyeli.
Sn.Sındırgılı, o resimler adalardakiler herhalde. Ne kadar hızlı büyümüşler.
idris şenol
25-05-2010, 19:25
http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productid=86207
Çıkan topraktan harç hazırladık.
Alıntı:
2 torba bioform
1 paket coco peat
1 torba klino
1 kg. leonardit
1 su bardağı filorikan gübre:::::::::::!!!!
1 çay bardağı yosun (ismini unuttum)
Bir kova Ayhan beyin özel olarak hazırlattığı karışım. İçinde neler var belli değil.
.................................................. .................
sayın halil önen güzel uğraşılarınızı ilgi ile takip ediyorum
umarım zeytinleriniz iyi durumdadır
filorikan gübre ilgimi çekti 250 tl civarında bir hayli iddalı bir gübre
içeriğne bakılırsa tek kişilik ordu
benim merakım şu
bu adamlar bu tarz gübreleri güzel analatıyorlar
ama nekadar doğru
aynı işelemi benim GÜBRETAŞIN 15,15,15 gübresi yapamazmı
yağni kaısacası 1 kg süt için bir inekmi bakıyoruz
yoksa gerçekten değermi
burdaki değerli arkadaşlardan ricam
bu gibi iddalı gübreleri sizler deneyerek bizleride sonuçlardan haberdar ederseniz hem paramız boşa gitmez hem daha çabuk sonuca ulaşırız:)
sındırgılı
28-05-2010, 15:47
Adacıklardaki domates ve biberlerlerde bolca çiçeklenme var. Hatta domates kendini göstermeye başladı. Salatalıkta ise, herhalde bu hafta sonu hasada başlarım. Domates ağacı fidesini pazartesi dikeceğim. Gözümün önünde büyümesini istediğimden, taşınmadan dikmek istemedim. Bu arada, elimde bolca enzim var,haftada 2 defa 1/500 karışım yapıp sulamaya katıyorum. Yalnız, domateslerin kökleri keşke daha derinde olsaydı diye de hayıflanıyorum. Artık seneye :)
Ben bu forumu dün baştan sona okudum. Biraz gübre ile biraz da kompost bulunmayacak şey değil. Sayın meyvelitepenin uygulamasına bakıp çiçekbahçesini sökmüşlüğüm kadife çiçeklerle bezeyerek domates dikmişliğim var ama acaba o domateslerle şu güzelim biberleri söküp 1 metre derinleştirdiğim çukurlara mı dikseydim. :)
148201
Ya peki hemen dipteki maydanozlar, sayın Meyvelitepe maydanoz da derine dikilir mi tarif ettiğiniz gibi ne dersiniz ? Bir de , bu sebze bölümünü sonbaharda derince kanal gibi kazıp EM ve bukaşi kullanarak soğuk kompost yapıp bırakmayı düşünüyorum. Ne dersiniz olur mu ?
sibelbozo
31-05-2010, 07:19
mehabalar ben kemik tozunu nerden temin edebileceğimi sormak istedim
bahçede kullanacağım nettte bulamadım yardımcı olursanız sevinirim
Sayın sibelbozo bu adresten temin edebilirsiniz. Aynı satıcının gitti gidiyorda da satışı var.
http://www.magicplant.net/search.php?search_query=kemik+tozu&submit_search=Arama
Adaların toprak karışımını istediğim gibi yapamadığım halde bahçe toprağına göre çok güzel oldu. Attığım tohum, diğer yerlere atılana göre çabuk ve yüksek oranda çimleniyor. İki hafta dikemeyip suda beklettiğim naneleri adaların köşelerine dikmiştim. Bugün birine vermek için söktüğümde bir kaç haftada inanılmaz yeni kökler yaptığını gördüm, adaları istila etmemesi için sökecektim, acele etmem gerekecek.
sındırgılı
31-05-2010, 21:00
Nihayet, domates ağacı bitti. Tek başına işe kalkışınca bu kadar gecikme normal sayılır. Öyle, 1 mt derinlik olmadı ama tam tavında toprak oldu. Diğer adacıkların hal ve gidişleri de pek iyi.
Sayın Sındırdılı, bahçenizin gelişimi muhteşem. Ada'nın havasından mı, sizin enzimlerden mi, Ada'daki adalardan mı, elinizden mi? :)
sındırgılı
31-05-2010, 21:38
Sn. Kiraz, teşekkürler. Yorulmanın semeresini inşallah sağlıkla görürüz. Sn.MeyveliTepenin çalışmalarını gördükçe gaza geliyoruz. Her halde biz de yaban ellere adım adım yaklaşıyoruz. Hadi hayırlısı : ) Bu arada kıvırcık tohumu elime geçti, onlar içinde ufak bir adacık yapıp eksem. Tohuma kaçmadan ürün alınırmı ? Rokalar ve tereler tohuma kaçmaya başladı.
Halil Önen
31-05-2010, 21:52
Nihayet, domates ağacı bitti. Tek başına işe kalkışınca bu kadar gecikme normal sayılır. Öyle, 1 mt derinlik olmadı ama tam tavında toprak oldu. Diğer adacıkların hal ve gidişleri de pek iyi.
Sn.sındırgılı,
sizin domates cukuru 1 m. değil ama elinizde 1/500 oranı ile uyguldığınız enzimleriniz var, haberimiz yok sanmayın.
Bakarsınız enzim işi tutarsa, denediğimiz bazı pahalı gübrelerden vazgeçeriz. Sn. idris şenol da, bir kilo süt inek için bir inek beslemek fikrinde bir az daha fazla haklılık kazanmış olur.
Çukur için ' merdiven damattan hediye' deniyormuş ya; damadım daha yok ama 'domates çukuru' açması bilmiyorsa kızımı zor alır.:) Merdiven işine gelince; 'bi çaresine bakıveriz gari'.:)
sındırgılı
31-05-2010, 22:20
Sn.Halil Bey, kuşlar domates çukurunun yarısının dolduğunu bildirdiler. Daha biz yolun başındayız. Sevgili Acemi Ustayıda not vermesi için bir türlü Adaya getiremedik. Böyle giderse ürünlerin kalitesini tatmaya gelecek :)
sibelbozo
01-06-2010, 08:00
Sayın sibelbozo bu adresten temin edebilirsiniz. Aynı satıcının gitti gidiyorda da satışı var.
http://www.magicplant.net/search.php?search_query=kemik+tozu&submit_search=Arama
ilko10 bilgi için teşekkürler
sındırgılı
04-06-2010, 16:27
Sn. MeyveliTepe, Pazar günü site bahçesindeki zeytin ve nar ağaçlarını kaolin kili ile kaplayacağım. Adacıklardaki domates ve biberlere de uygularsam, çiçeklenmelerine zarar verirmiyim? Siz, geçen sene uyguladığınız da olumsuzluk oldumu ?
sibelbozo
04-06-2010, 16:42
Sn. MeyveliTepe, Pazar günü site bahçesindeki zeytin ve nar ağaçlarını kaolin kili ile kaplayacağım. Adacıklardaki domates ve biberlere de uygularsam, çiçeklenmelerine zarar verirmiyim? Siz, geçen sene uyguladığınız da olumsuzluk oldumu ?
sayın sındırgıllı kaollin kilini nerden temin ettiniz paylaşabilirseniz sevinirim
MeyveliTepe
04-06-2010, 16:54
Geçen yıl sebzelerin çiçeklenmesinde kaolinin hiç bir negatif etkisi olmamıştı. Bu yüzden, bu yıl zeytinler henüz tomurcuktayken uyguladım.
sındırgılı
04-06-2010, 17:03
Tamam, o zaman bahçeye kışı erken getireceğiz :)
sındırgılı
04-06-2010, 17:20
Sn. Sibelbozo, Orfe Tarım dan aldım. 2 torba yani 20 kg aldım, şimdi 2 dönüm kadar zeytinlik bakıyorum.Yani, yaban ellere doğru yol aldık. Sn. MeyveliTepe, domates ağacınız ne durumda ?
MeyveliTepe
04-06-2010, 21:45
Domates ağacı fena değil. Çukurun yarısı doldu bile. Çukuru kazıp fideyi diktikten sonra iki gün yağmur yağdı. Bu da bir hafta kadar büyümeyi geciktirdi. Son bir haftadır ciddi atılımda. Böyle giderse 10 güne kadar çukur dolar.
Merhaba Arkadaşlar
Sayın Meyvelitepe'nin tanıştırdığı sebze adalarını birkaç fotoğrafla anlatacağım. Kış sonunda; üstünü naylonla kapattığım adaya birkaç kırmızı pancar tohumu atmıştım.Bir tanesi yaklaşık 950gr. ağırlığa ulaşmış. Yine üstü örtülü adalara nisan başında diktiğim cherry domates fidelerinin şu andaki durumunu fotoğraflarda göreceksiniz. Üstleri çiçek ve domates dolu. Başka bir adaya mayıs ilk haftasında diktiğim fasulyeler 2metrelik sırığı geçtiler. Bu hafta 1metre sırık daha eklemeyi düşünüyorum.
Bilgi ve tecrübelerini sakınmadan paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
MeyveliTepe
07-06-2010, 16:37
Sn.ggirgin, tebrikler, elinize sağlık. Bu pancar ve cherry'ler de bana tanıdık geldi :)
Sayın Meyvelitepe;
Hatırlarsanız pancar tohumlarını siz vermiştiniz. Cherry tohumlarını da 3 senedir ben devam ettiriyorum.
verdoque
07-06-2010, 17:27
Elinize sağlık. Bizim sebzelerde henüz çiçek yok malesef. Ankara havasından heralde.
Sn ggirgin, bunlar siyah cherryler mi?
sındırgılı
07-06-2010, 20:01
Pazar günü yağmurdan bırakın kendimizi, burnumuzu dahi çıkaramadık:) Arada, yağmur şiddetini azalttığında domates ağacı kök doldurması ve mangal yakma dışında (kar,dolu,tipi bile yağsa vazgeçmem) hiç bir şey yapılamadı. Sözde kaolin kili uygulayacaktım.Artık haftaya yapılacak. Domates ağacı iyi durumda, bol bol salatalık ve maydonoz topladım. Biberler, domateslere nazaran küçük fakat üzerileri çiçek ve ufak biber dolu. Bitlenme görünce neemazal uygulaması yapıldı da , yağmur etkisini azaltmaz inşallah :
sındırgılı
07-06-2010, 20:04
Sn. Ggirgin, elinize sağlık. Bereketli ürünler.
Sayın Meyveli Tepe,
Sebze parkında ahşap malzemeyi ısı yalıtkanlığı ve doğal olması nedeniyle tercih ettiğinizi düşünüyorum.
Gazbeton da bildiğim kadarıyla doğal ve ısı iletkenliği ahşapla yakın olan bir malzeme.
Sebze adalarının gazbetonla yapılmasında bildiğiniz bir sakinca var mı acaba?
MeyveliTepe
08-06-2010, 19:27
Bildiğim kadarı ile bir sakınca yok, isterseniz yapabilirsiniz. Aslında elinizin altında ne malzeme varsa onu kullanabilirsiniz.
idris şenol
08-06-2010, 19:34
bizimde bahçede dikili ağcımız olsun dedim:(
idris şenol
08-06-2010, 19:50
Sn.sındırgılı,
Bakarsınız enzim işi tutarsa, denediğimiz bazı pahalı gübrelerden vazgeçeriz. Sn. idris şenol da, bir kilo süt inek için bir inek beslemek fikrinde bir az daha fazla haklılık kazanmış olur.
.:)
sn halil önen mesajınızı yeni fark ettim
yazılarımı yanlış anlamayın
sevgili arkadaşlar benim naçizane düşüncem en az maliyet en yüksek ürün elde etme
bu yüzden gün içersinde onlarca sayfa ,site ziyeret ediyorum
gördüğüm kadarı ile yurt dışından gelen ürünler gümrükmü desem adamlar allayıp pulluyormu desem bir dünya parayı belkide tabiri caisse 1 kg süt için bir inek bakıyoruz
sizlerden ricam bir birimize faydamız olsun yaptığımız yetiştiricilik işlerini ne gibi başarıları nasıl sağladımızı en ince ayrıntısına kadar yazalım
çeşitli firmalardan aldığımız ürünlerin artı **** eksilerini ,,,,dolayı yoldanda olsa tanıtalım
sındırgılı
08-06-2010, 20:16
Ben, sebze adalarinda 15 gunde bir 1/500 oraninda sulandirarak enzimleri kullaniyorum. Gelismelerinde, topragin kokteyl olmasimi yoksa enzimlerinmi katkisi oldu ? Inanin, o kadar bilgim ve tecrubem yok. Bir fayda var ama ne ? Bunu, ustadlarimiz degerledirirse iyi olur. Bu arada cok yagmur yagdi, insallah domates agaci cukurumun topragi gecirimlidir de domatesim bogulmaz .
idris şenol
08-06-2010, 20:43
sebze bahçeleri için dozlama pomaları pahalı olduğu için
damla sulamaları için ucuza maal ettim sıvı gübre dozlama ünitesi yaptım
umarım sizlere fikir verip sizler daha üst modelini tasarlarsınız
paylaşmayı unutmayın haaaaa:))
en önemli parçamız musluklu pilastik bidon
akavryum hava hortumu
bağlantı için t 1/2 parmak
punomatik hava hortum ve ekipman bağlantı parçaları satan bir mağzadan hepsini temin edebilirsiniz
Sevgili ustadlarim,
Bahcemin bir kosesine domates diger kosesine salatalik bir diger kosesine de kabak dikmistim. Salatalik ve kabaklar, her gece salyangoz istilasina ugruyor. Kahve ile kurtarmaya calisiyorum ancak nereye kadar surecek bilemiyorum. Ancak domateslere hic ellememisler(en azindan simdilik). Bu salyangoz denilen HAYVAN ( :) ) domatese zararli degil midir? Yoksa cicek actiginda domateslere de sira gelecek mi?
Sn. Koliva, bahçemdeki her şeyin tadına baktılar ama henüz domatese gelen yok. Yazınızdan sonra domates yapraklı bir ilaç mı denesem diye düşündüm.
idris şenol
09-06-2010, 21:05
Sevgili ustadlarim,
Bahcemin bir kosesine domates diger kosesine salatalik bir diger kosesine de kabak dikmistim. Salatalik ve kabaklar, her gece salyangoz istilasina ugruyor. Kahve ile kurtarmaya calisiyorum ancak nereye kadar surecek bilemiyorum. Ancak domateslere hic ellememisler(en azindan simdilik). Bu salyangoz denilen HAYVAN ( :) ) domatese zararli degil midir? Yoksa cicek actiginda domateslere de sira gelecek mi?
salyongozlar için tuz cizmenizi öneririm
geçiş bölgelerine bitkilere zararı olmayacak yerlere hat ,sınır çizgisi gibi tuz çizin veya serin salyongozlar tuzu hiç sevmez kabukları eriyip yok olurlar
salyongozlar için tuz cizmenizi öneririm
geçiş bölgelerine bitkilere zararı olmayacak yerlere hat ,sınır çizgisi gibi tuz çizin veya serin salyongozlar tuzu hiç sevmez kabukları eriyip yok olurlar
Sn idris şenol bey,
cevabiniz icin tesekkurler. Kahve de guzel is goruyor. Sabah kalkip bakiyorum oyle orda burusmus duruyorlar kahvenin uzerinde. Sonra alip atiyorum. Ancak benim sorunum bunlarla mucadeleden daha cok, domateslere zararli olup olmadigiydi. Cunku domateslerimi korumam gerekirse bunun altindan kalkamayacagim. Sebzelerim domateslere oranla cok az miktardalar. O yuzden eger ilac alip uygulayacaksam simdiden alip halletmeyi dusundum. Hic domates fidesi yiyen salyangozla karsilastiniz mi? Ya da ciceklerini yiyen?
Sn. Koliva, bahçemdeki her şeyin tadına baktılar ama henüz domatese gelen yok. Yazınızdan sonra domates yapraklı bir ilaç mı denesem diye düşündüm.
Iste benim de ogrenmek istedigim sey bu. Acaba bunlara bi sekilde domates ozlu bir ev yapimi ilac hazirlanabilir mi. Tabi eger domatese gelmiyorlarsa. Ancak bunu tam bir denemek gerek. Eger buraya "benim domateslerimi yedi" cinsinden bir yazi yazilmazsa, denenebilir derim.
sındırgılı
09-06-2010, 21:55
Aslinda, bende de cok salyangoz vardi. Fakat adaciklarda hic rastlamadim? Bu yagmurlardan sonra da gidip bakamadim.Malum, yagmur nedeniyle Istanbula donduk.Yarin gittigimde bakarim. Domates cukurunu da merak ediyorum. Insallah, sel altinda kalip boynunu bukmemistir! Benim sorunumda, salataliklar cok buyuduler.Yapraklarini biraz budamak gerekiyor.[domateslere biraz daha nefes aldirmak icin]
athena -asena
09-06-2010, 22:22
sayın meyvelitepe ;bende yazınızı şimdi görüyorum yarın ilk iş olarak bunu denesem geçmi kaldık acaba?.
MeyveliTepe
09-06-2010, 23:26
Geç sayılmaz, fideniz varsa hala yapabilirsiniz.
athena -asena
09-06-2010, 23:30
teşekkürler.. dibine yanmış hayvan gübresi ve fındık çonçisi koyacam .
Sevgili ustadlarim,
Bu zarar yapan bahçedeki salyangozları sabah erken saatlerinde baskın vererek onları suç üstü yakalıp tutukluyarak, onları cebren bu zararlarını ödetmek için, mutfaktaki sebze artıklarını besin eriyklerine çevirme cezası verirseniz bu zararlının zararlarından kurtularak fayda sağlamış olursunuz.
Salyangozlar sebzeleri çok hızlı tüketerek aynı solucan gübresi gibi besin eriyiklerini dışkılarıya sağlıyorlar
athena -asena
11-06-2010, 00:00
Geç sayılmaz, fideniz varsa hala yapabilirsiniz.
sayın meyvelitepe , bugün dikim işini hallettim çukurun derinliği 80 cm oldu ama çapı dar oldu yer musait olmadığından dolayı .
sındırgılı
11-06-2010, 00:36
Turkiyenin dort bir yaninda, domates agaci calismasi yapiliyor. Sn. MeyveliTepe, sizin domates agaci ne durumda? Blogunuzda ne zaman haberlerini duyacagiz? Halil Bey de ser veriyor, sir vermiyor ! [Acaba, Hocanin nefesi fazlami geldi?]
hbayraktar
11-06-2010, 01:07
Domates ağacı hayal olunca bir fideyi söküp zeminini 30 cm ye indirmiştim, yanında da 10 cm de diktiğim var, ikisi arasındaki gövde ve yaprak gelişim farkı çok ilginç, aradaki tek fark 30 cm. dikili olanın haftada bir kez fazla sulanması (boğaz doldurdukça) fakat yeşil aksamdan sağlık fışkırıyor. Boğaz doldurdukça topladığım yaprakları suda beklettim, beyaz ve siyah sinekler için bugün süzüp tüm bitkilerin yapraklarına spreyledim.
Salatalıklar çiçeklendi, hemen hepsi boş çiçek, kabaklardan korkarken salatalık fidelerinin devlemesiyle şaşırdım, bu kadar büyüyeceklerini düşünmemiştim.
Kabak ve fasulye de çiçeklenmeye başladı, marular gelişiyor, bibercikler fide haline gelemedi henüz, bezelye ve patıcan da bir hareket yok.
Roka ve maydanozları saksılara ekmiştim, maydanoz çimlenmemekte direniyor, halbuki aynı zamanda ektiğim rokalar çimlendi tam gelişirken kediler üzerine yatıp kırdılar, ikinci parti ekildi onlarda çimlendi.
Hepinizin domates ağaçlarını merak ediyorum, bizim buraya uğramayan yağmurlar gelişimlerine faydalı olmuştur umarım.
sındırgılı
12-06-2010, 10:04
Adalardan son görüntüleri, sizlerle paylaşmak istedim :
sındırgılı
12-06-2010, 10:11
Diğerleri:
sındırgılı
12-06-2010, 10:20
Son kareler:
Sebze adacıklarından önce. (16.06.2008)
154636
Sebze adacıklarından sonra (20.06.2010)
154637
154638
154639
İlk hasat ve bahçemin bonus'u pepinolar.
154640
Pepinoları kışın soğuk vurmuştu, sadece bir gece ısı sıfırın altına düşmüştü, ama esen sert rüzgar bütün yaprakları kavurmuştu. Bu meyveler donmamak için direndiler, ancak fazla da büyüyemediler. Bu yıl maşallahları var, üzerleri meyve dolu, dalları yıkılıyor.
sındırgılı
21-06-2010, 10:01
Domates ağacının çukurunun dolmasına az kaldı. Sırada etrafına kadifeler ve fesleğen dikilecek. Ayrıca, adaların son durumları:
sındırgılı
21-06-2010, 10:06
Yalnız, adalardaki domateslerde boy olarak ağaca yaklaşıcaklar. 2,5 mt kargılar koymaya başlıyacağım.
hbayraktar
21-06-2010, 13:26
Maşallah, benimkilere göstereyim bu resimleri, utansınlar :)
Em kullanmamamı buranın havaları dengeler aynı zamanlarda ürün alırız diye düşünüyordum, fakat benimkiler daha çiçekleriyle uğraştığına göre gelecek sene bionem veya em şart olacak.
sındırgılı
21-06-2010, 14:50
Salatalıklar, domatesleri kapattığı için biraz problem yaşadım. Toprağa kattığımız cocopeat'ler gerçekten nemli ve yumuşak tutuyor. Salyangoz yok demiştim ama kadifelerin üzerilerinde bayağı vardı, biberlerde ise yaprak biti ile biraz uğraştım. 2 defa neemazal uyguladım. Adaların yanındaki sunshine blue'ya bile sıçramışlar.Neyse şimdilik ortam sakin gözüküyor,Kaolin kilide bu sıcaklarda adacıkları koruyordur.Diğer tarafta yaptığım domateslerde daha yeni çiçeklenme başladığına göre yükseltilmiş yastıklar ve kullandığımız materyaller rüştünü ispatladı diye düşünüyorum. Teşekkürler Sn.MeyveliTepe.
acemi_caylak
23-06-2010, 08:06
Sn. Sındırgılı,
Yaprak bitini yenmene çok sevindim. Sen küçücük adada bunları başardığına göre, devamını daha büyük bahçelerde bekleriz.
Ürünün her daim bol olsun.
MeyveliTepe
23-06-2010, 09:40
Sebze adalarının birçok arkadaş tarafından uygulanıp avantajlarının görülmesi çok sevindirici. Mevsim ilerleyip ürün alındıkça da farkın daha da iyi anlaşılacağını umuyorum.
Bunun, zaman içinde uygulanabilir her yerde önemli bir değişime yol açacağını düşünüyorum. İnsanlar, küçücük bahçelerinde, hatta apartmanların yan bahçelerinde, uygun olan teras ve balkonlarında 3-5 metrekarelik bir yerde, hiç de küçümsenmeyecek miktarda kendi yetiştirdikleri gıdaya ulaşabildiklerini gördüğünde, buna göre beklentileri de değişecektir, çocuklar da işin içine girecektir, bir çocuğa kendine ve gücüne güveni öğretmenin en güzel yollarından biri, bitki yetiştirmesi ve bundan hızlı sonuç almasıdır.
sındırgılı
23-06-2010, 20:06
Insallah, Sn.Indomie gibi tam emekli oldugumuzda torunlarla bahce isleri yapar,bal arilarinin polenlerini toplariz. Su anda, uzak ara hayal gibi gozukmekte ise de hic belli olmaz :)
(Sevgili Acemi Ustam, kaolin kili dukkanin deposunda seni bekliyor. Mesaj kutun dolu galiba)
celalsungur
24-06-2010, 00:08
Bu yıl sebze bahçesine ekte resmi görülen organik gübreden kullandım. Arka tarafta komşumun koyun gübresiyle desteklediği sebzelerinin gelişim düzeyi görülüyor. Öndekiler de benimkiler.
Duruma çözüm önerisi için gittiğim güvenilir bir ziraatçı da aynı gübreyi önerdi.
Burada yanlışlık nerede, çözümü nedir? Tavsiyesi olan var mı?;)
Selahattin Yılmaz
24-06-2010, 23:33
Celal abi, sanırım fide, toprak ve büyük projelere bakmaktan sebze bahcesini ihmal etmek gibi sorunlardan kaynaklanan problemler yaşıyorsunuz :D. Size 100 gr B5A gödnereyim 20 günde bir süzgeçli kova ile yaprağına ve toprağına gelecek şekilde dökün diğerlerini geçmesede yakalayacaktır.
celalsungur
24-06-2010, 23:41
Biofarm aldım. Organik yaprak gübresi, 20 günde bir yapraktan vereceğimi söylediler. Onun faydası olur mu? Sabah yapraklara biofarm sıktım, akşam yağmur yağdı. Yaprak gübresi ile yağmur ilişkisi nasıldır?
Teşekkür ederim.
B5A'yı bekliyorum.
Selahattin Yılmaz
24-06-2010, 23:44
Diğer bahceye göre beklediğiniz performansı o gübrelerle sağlayacağınızı sanmıyorum siz yinede kullanın b5a ile hepsi bir uçarlar, b5a yı siz 15 günde bir dediğim gibi kullanın...
athena -asena
24-06-2010, 23:55
benim Domates ağacının çukuru yağan yağmurlarla içi su dolmuş vaziyette ve domates fidesini de zannedersem kaybediyorum. hava raporuna baktım önümüzdeki çarşambaya kadar yağışlı gösteriyor.tekrar denemem için bi hafta bekliyecez.
Selahattin Yılmaz
25-06-2010, 00:16
Kesinkes drenajla fazla suyu tahliye etmeniz gerekiyor.
Cumhur Tonba
25-06-2010, 00:43
Celal Beyimiz alışmış çizmelerle suların içinde gezmeye, bahçedeki nem o na kuru toprak gibi geliyordur.
sındırgılı
25-06-2010, 07:26
Ben de, hafta başından beri adalarımı (hava muhalefetinden dolayı) göremedim.Yarın akşam gittiğimde ne ile karşılaşırım bilmiyorum ? Celal Bey, isterseniz biraz enzim de ben göndereyim. Aman. sonra, arpası fazla geldi demeyin !
Domates ağacım, nerdeyse dolduğu için içim rahat.
( Yok, arkadaşlar benim de içime kurt düşürdünùz, iş dönùşü Büyükada ya gitmeli.Kuzucukların durumlarını görmeli. )
sındırgılı
01-07-2010, 11:49
Benden başka sebzekolik yok galiba :)
Adaların son hali ve domates ağacım:
Size yetişmeye imkan yok Sn. Sındırgılı. Uyarılara rağmen dayanamayıp diktiğim kabaklar bir adayı tamamen istila etti. Alttaki kekik, maydanoz, fesleğenler güneş görmüyor, domatesler henüz başlarını yaprakların arasında çıkardılar. Kabak ara yolu kapadığı gibi yan adaya uzanmaya çalışıyor. Yola engel olanı sökmek adayı çok rahatlatacak ama uçlardaki küçük kabaklardan dolayı kıyamıyorum. Bu arada kabaklardan yedik, çok lezzetli.
Domatesler tam çiçeğe durmuşken kaç haftadır yağan yağmurla bol yapraklı ve azman oldular, çiçeklenme beklediğim kadar henüz olamadı, arada meyve oluşumları başladı.
Senelerdir bu kadar lezzetli semizotu yememiştim, adayı saran semizotlarını topladıkça yemek yapıyorum.
Salyangozlar adaya pek zarar vermedi, biber hariç. 40 kök biberden yaklaşık on köküm kaldı.
Kadife çiçeklerim yağmurla oldukça büyüdü ama henüz çiçek yok. Salatalıklar dereotu ve petunyalarla çok keyifli, bol ürün veriyor.
Ne zamandır vakit ayıramamıştım, yağmur sonrası ormana döndü, bugün temizlik yapacağım.
verdoque
01-07-2010, 12:42
Bizde de önce çeri domatesler sonra ilk pembe domatesler oluşmaya başladı, daha bilye büyüklüğündeler. Minik salatalıklar, kabaklar, fasulyeler büyümekte. Biberlerde çiçek var meyve göremedim henüz. Kavunlar daha çiçek açmadı, karpuzda tek tük çiçek var. Sonradan eklenen yer kirazları yeni yaprak vermeye başladılar.
Sn Sındırgılı açık ara önde :)
sındırgılı
01-07-2010, 13:48
Erken diktiğim için bôyle oldular. Şansıma,havalarda iyi gitti. Kurtlardan fırsat bulupta kızarabilirse harika olacaklar. (Sonbaharda tohum almalı)
sibelbozo
06-07-2010, 10:23
merhabalar ben fotoğraf yüklemeyi ancak başarabilmiş bir bahçe sever olarak bakırköyde e-5 kenarında bol egzoz dumanlı :) şantiyemin köşesinde oluşturduğum sebze bahçemi paylaşmak ve öenerilerini almaya çalışacağım
bahçe toprağı olarak 1) boş bir alandan kazılarak temin edilen toprak, yanmış koyun gübresi, istacın ürettiği kompost, çayposası kullanıldı, ayrıca em1 lede gübrelendi.bahçem iki bölümden oluşmakata ilk olarak küçük bir alan oluşturduk burdaki sebze fidelerinin bir çoğunu satın aldık ,domateslerim epeyce var fakat öğlenden sonra tamamen gölgeye kaldığı için domateslerimiz birtürlü kızaramadı . 2 adet sebze adası oluşturduk . ama biraz sık dikebildik.biberler gölgede kaldığı için verime pek geçemedi
2. kısım bahçemizi 3 hafta önce yaptık bol güneş alıyor domates fidelerini netten aldığım tohumları serada fide haline getirerek diktim küçük boylarına rağmen çiçeğe durdular bakalım satın alınan fide ve tohumdan yetiştirmelerle karşılaştıracağım
neyse fotoğrafları sizlerle paylaşıyım
158112158113158114158115158116
sibelbozo
06-07-2010, 11:24
158123
158124
158125
158126
158127
süleyman bey
06-07-2010, 13:59
Değerli arkadaşlar,
İstanbul'da beton bahçeli bir apartmanzede olarak sizlere özendik.
Bahçede, beton üzerinde kendi sebze bahçemi yapmaya çalışıyorum.
Bu şartlarda dahi olsa yaptığımdan büyük keyif alıyorum.
İlk başlarda hakkımda pek iyi şeyler söylenmesede şimdi bana özenir oldular.
Çünkü benim örnek aldığım arkadaşlar doğru işler yapıyorlar ve üstelik bunu
bizlere iletiyorlar.Paylaşımda bulunan bütün arkadaşlara teşekkür ederim.
iki adet sebze adam var.ebatları.40x200cm. içine konan malzemelerim 1kg.leonardit.
1kg.kemik tozu 3adet coco peat. 1kg. meg ıron 1 çuval iyi yanmış sığır gübresi ve
torfla karışmış bahçe toprağı.Bu yazdığım miktarlar iki adaya eşit olarak dağıtıldı.
Fideden itibarende Yapraktan Süper Biofer kullanmaktayım.En önemliside Şu ana kadarda
3 kez toprağı sularken EM kullandım.Em ve biofer kullanıcağım zaman çeşme suyunu
3-7 gün dinlendiriyorum.Malum şimdilik başka alternatifim yok.
süleyman bey
06-07-2010, 14:08
Sebze adalarımdan görüntüler.
süleyman bey
06-07-2010, 14:12
Bu da benim torun diye takıldığım meraklım.
süleyman bey
06-07-2010, 14:15
Sığır gübresi,em,biofer ve bahçe toprağında yetişen salatalıklarım.
athena -asena
06-07-2010, 21:37
Kesinkes drenajla fazla suyu tahliye etmeniz gerekiyor.
içinden suyunu boşalttım şimdi ise Domates ağacının çukurunun dolmasına az kaldı.
sındırgılı
07-07-2010, 16:53
Domates ağacını, acemi bahçıvanlarından kurtaran çitimi kaldırdım. Artık hür :)
Adacıklarda domates hasadı başladı:
sındırgılı
07-07-2010, 17:07
Uzaktan,adacıklar:
athena -asena
07-07-2010, 20:55
sayın sındırgılı ; maşallah domatesleriniz kızarmaya başlamışlar benimkiler daha yeşiller.
sındırgılı
07-07-2010, 21:17
Domates agacini merakla bekliyorum. Bakalim, kisin etrafini sera gibi kapatip seneye de yasatabilecekmiyiz?
Sevgili Hemserimin gonderdigi domates fideleri diger adada dikili.Onlarda yavas yavas kizarmaya basladi.Onlarin hasadina ne zaman basliyacagiz.Fakat, biberler golgede kaldiklari icin gelisimleri yavas.Aslinda, onlara ayri bir ada yapsaydim daha iyi olurdu.Gecen sene, Demre biber tohumu alip dikmistim.Bu sene degisiklik yapip tatli kil biber diktim.Fakat,tadi bana cazip gelmedi.Seneye Allah omur verirse tekrar Demre Biber dikmeli.Bu arada, domates kurtlarina karsi Roa-Natura kullaniyorum. 3.uygulama sonucunda kurtlari bertaraf ettim.(Reklama girmesin lutfen)
Bence, (tabii bu kendi dusuncem) enzimlerin faydasi cok.Bunu daha cok gelistirmeli.Sevgili Ensara ve Acemi Ustaya ve Saricana cok is dusecek.Yurt disindan ithal edilen organik gubrelere, onlarca para vermek su asamadan sonra safdillik gibi geliyor.Kisin adalara (tabiiki kasalar saglam durursa) fig ekip, azot ihtiyacini karsilarim diye dusunuyorum.Bahcenin geri kalan kismina da adaciklar yapip,yukseltilmis yataklara onem vermeli. Sn. SibelBozo, ben daha kompost yapimina basliyamadim.Kizim, Istoc un kompost tesislerini ziyaret ettiginde disariya satis olmadigini soylemisler.Siz nasil tedarik ettiniz?
Karsimiza, pazar yeri kurulacak ama burokratik (ya da politik) nedenlerden dolayi henuz faaliyete gecemedi.Kopmost tesisini 1 gunde kurmak imkanim var ama onu besleyecek olanak zor.
athena -asena
07-07-2010, 21:30
benim domates ağacının fotoğrafını yükleyemiyorum devamlı yükleme hatası diyor. herhalde utanıyor sizinkilerin yanın da . inşallah seneye de yaşatırız .
sındırgılı
07-07-2010, 21:58
Aslinda, ben Halil Beyin ve MeyveliTepe Ustadlarimizin domates agaclarini merak ediyorum. Inanin, benimki veya sizinki o kadar onemli degil. Seneye, deneme icin baz alinacak olanlar onlar.Hele ZeytinliBahcede, 3 adet domates agacindan 1 tanesinin yasadigini biliyorum.(Hocanin nefesi yetmemis yasatmaya )
Halil Önen
07-07-2010, 23:54
Aslinda, ben Halil Beyin ve MeyveliTepe Ustadlarimizin domates agaclarini merak ediyorum. Inanin, benimki veya sizinki o kadar onemli degil. Seneye, deneme icin baz alinacak olanlar onlar.Hele ZeytinliBahcede, 3 adet domates agacindan 1 tanesinin yasadigini biliyorum.(Hocanin nefesi yetmemis yasatmaya )
Bizimkiler daha çiçekte ve yeni yeni meyve bağlıyor. Siz erkencilik yaptınız. Biz geç uyandık. Daha doğrusu yağmurlardan çukuru kazamadık.
Şimdi çukur hazır. Üstünü örteceğiz. Ocak da dikeceğiz.:) İçine bir de küçük bir soba kurduk mu...:)
Artık sizi de üstatlıklığa terfi ettim..:) Enzimli domateslerin tadı nasıl.?
Gerçekten soruyorum.
Domatesleriniz çok güzel görünüyor. Güle gele tükedin efendim.
sındırgılı
08-07-2010, 00:09
Enzimi bilmemde yanlarindaki feslegenin kokusu resmen domatese islemis.Yiyenler, bu feslegen kokusu nereden geliyor diye sordular? Bilmem, ben onlarin yalancisiyim.
Gercekten, domatesler feslegen kokuyorlar. Enzim de kivi enzimi idi. Kivi kokusu kimse almadi.Gerci, kivi kokulu domateste hos olmaz. Yalniz Ensar ve Acemi Usta dan korkulur.Onlar, agir agir ve de derinden yabanci uyruklu organik gubrelerin kokunu kaziyacak gibime geliyor. *bdala malum olurmus derler:
Ustatlika terfi edisinizde sertifika veriyormusunuz?
Adaciklarin yanina asayimda, madalyali olsunlar.(saka saka)
Sn Sındırgılı, hem sizin eliniz, adalarınız, enziminiz hem de adanın ılıman havası birleşince domatesler harika ve erkenden olmuş.
Sizinkilerinin de boylarının çok uzadığını gördüm. Geçen sene bahçeye ektiğim aynı domatesler bu sene adaların içinde bir buçuk kat kata boylu ve azman oldular. Bunu çok yağan yağmur kadar adaların toprağına da bağlıyorum. Bağlamak için istediğim destekleri henüz yapamadım, kara kara düşünüyorum. Son günlerin güneşiyle çiçekler çoğaldı, ceviz kadar domatesler var ama daha pembe bile değil.
Toprak hâlâ çok güzel ufalanıyor, kedilerden korumak için toprağa serdiğim kafesleri kaldıramıyorum, parçalayıp aralara sermeye başladım.
Önceki seneler salatalıkta hiç başarılı olamıyordum, adadakiler çok sağlıklı ve verimli. Coco-peat'in nem tutması işi kolaylaştırıyor diye düşünüyorum.
Adada iki kök kabak bıraktım, arada kabak alıyorum ama bol çiçekteler, çiçek dolması bile yaptım.
athena -asena
08-07-2010, 15:48
Domates ağacının çukurunun dolmasına az kaldı.
Zeytinlibahçe
09-07-2010, 21:08
Arkadaşlar selamlar
Bizim domates ağacının onbeş gün önceki ve bugünkü son durumu, kökten itibaren tek gövde üzerinde büyüseydi ve zamanında budasaydık herhalde çok daha gelişmiş olurdu.
Şaka sanki, kök yaklaşık bir metre aşağıda.
http://img576.imageshack.us/img576/2441/domatesagac1.jpg
Bugün tek gövde üzerinde kalacak şekilde budadım.biraz sert oldu gibi :)
http://img243.imageshack.us/img243/6828/domatesaac.jpg
Neredeyse görünen kadar dal atılmış oldu, bundan sonra bakalım nasıl olacak.
Domates cukurumu 1 mt kazdırıp, kompost ve yanmış koyun gübresi ile doldurtmuştum. Fide büyüdükçe, toprak atıp kapattık.( ilk resim, aralara yazı yazmayı hala öğrenemedim de):(
Şimdiki durum bu, sürekli büyüyor ama üzerinde henüz domates yok. Sanırım sonradan atağa gececek.
Bugün inip baktığımda, cok dallanmış olduğunu gördüm. 2 dal olarak bırakıp, diğerlerini kesem mi karar veremedim. Bir öneriniz olurmu acaba.
Sebze adalarını durumu da gayet iyi. Bana göre tabii:p
Bir kere EM ile su verildi adalara. Kaolinkili uygulayamadım ve bionem.
Son resim, gecen hafta semizlerin yerine dikilen domatesler.
Adalardaki sebzelerim
Dün dolma biberlerden bir tencere pişirildi. Eşim yaptığım en iyi dolma olduğunu söyledi:) Eee pazardan aldığına benzemez, bunlar doğal diye havamı bastım:))
Fasulye, biber ve patlıcandan türlü yapıldı. Domateslerden bir tane tadabildik, beklemedeyiz.
Ve papağan yemi olarak satılan ayçekirdeğinden ektiğim ayçiçeklerim. Bu şehirde bir ayçiçeği tohumu bulamadım ya:(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.