PDA

View Full Version : Sebze bahçesi hazırlama

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6

hosseda
07-05-2013, 10:54
Sayın Gastronot,

Espalier ismi verilen ve sizden ilk duyduğum uygulama bahçemize çok uyacak.

Bahçenin güney cephesindeki duvarı sağlam zemine otursun diye yarım metre içeriye çekerek inşa ettik. Yani alttaki komşu bahçe tarafında terkedilmiş gibi duran yer var. Sizden öğrendiğim bu sistemle o tarafa 10-15 meyve ağacı dikme şansım doğdu. Böylece hem tapulu arazimizi terketmiş görüntüsüne son vermiş olacağım ( eski sınırı gösteren kuru taş duvarlar daha da aşağıda ama kadastro ölçümüyle çizilen düz hat komşuya yaramış) hemde bir sürü meyve ağacına kavuşacağım ve de aşağıya doğru göçebilir endişesi taşıdığımız bu istinad duvarına doğal destekler yaratmış olacağım sayenizde.

nkutsay
08-05-2013, 14:18
Halen sebze yataklarini dizayn ediyorum. Umarim bu hafta insa edilirler.
Ceyregi cikarilmis 2.40 x 2.40. x 30 cm.'de karar kilmistim. Biraz once Sn. meyvelitepe baska bir konuda rotasyon gerekliligine dikkat cekince 3 adet 1.20 x 1.20 x 30'a dondum. 2 yatak malzemesiyle 3 yataklik alan insa edicem diye sevinmistim halbuki :))

Adalari eksik gunes alan yan ve arka bahceye degil de guneydeki on bahceye konumlandirmaya karar verdim. Komsularla ilgili goruntu kaygim da var yani.

Adalarin birinden 60 x 60 x 30 cm'lik bir bolum kirpip ufak tefek malzemeler icin gizli kutu yapacagim. Ip, makas, eldiven, kucuk el aletleri, cop kutusu vs. gibi el altinda bulunacak seyler icin. Ada tecrubesi olanlara danismak istedigim boyle bir kutu ihtiyaci hissettiniz mi? 60x60'a ne dersiniz? Baska hangi alet edevat el altinda olmaya aday?

hanımeli
10-05-2013, 18:44
benim adalarda sorun çıktı malesef 3 aydır uğraşıp heveslendiğim bahçeme kaynım dün sormadan kazmış kafasına göre bişeyler ekmiş,halbuki biliyorlar benim nekadar heveslendiğimi ben akılsızım ya bu güne kadar bekledim marangoza vermişim ölçüleri,seracıya toprak,gübre siparişi vermişim,içine etti tüm emeklerimin,Allah kimsye vermesin ne diyeyim,huysuz,aksi,saygısız insanlarla yaşamak çok zor.

birnefestoprak
10-05-2013, 18:58
Araziyi ortak mi kullaniyorsunuz?

benim adalarda sorun çıktı malesef 3 aydır uğraşıp heveslendiğim bahçeme kaynım dün sormadan kazmış kafasına göre bişeyler ekmiş,halbuki biliyorlar benim nekadar heveslendiğimi ben akılsızım ya bu güne kadar bekledim marangoza vermişim ölçüleri,seracıya toprak,gübre siparişi vermişim,içine etti tüm emeklerimin,Allah kimsye vermesin ne diyeyim,huysuz,aksi,saygısız insanlarla yaşamak çok zor.

dağçiçeği
10-05-2013, 21:28
Sayın Hanımeli, bazen bende sizin yaşadığınız tür olaylar yaşıyorum. Ortak kullanılan bahçe de olabiliyor bu tür sorunlar. Ne yazık ki herkes birbirine saygı göstermedikçe iş çığırından çıkıyor.
Benimde kayınpederim maydonozlarıma kimyasal gübre dökmüş. Maalesef hepsini yolmak zorunda kaldım. Şimdi yeniden ekmek zorundayım.

sındırgılı
10-05-2013, 22:21
Sirf, maydanozlari yolmak yetmez.. Toprakta kimyasal gubre ile kirlendi.. :(
Isiniz cok zor...

wisdom
11-05-2013, 16:51
Benzer durum geçen yıl benim de başıma geldi. Komşum kendi bitkilerini, ağaçlarını ilaçladıktan sonra artanı da benim sebzelerime uygulamış. Sebzeler yandı resmen. Hiç verim alamadım geçen yıl. Umarım bu yıl hiçbirimize bu tür şeyler olmaz.

hanımeli
13-05-2013, 17:23
valla saygısızlık oldumu insanın canı sıkılıyor.bizim bahçe ortak ama ben şubat ayında herkese tek tek sordum bu sene baheye bişey ekecekmisiniz,kazacakmısınız diye herkes yok işimiz olmaz uğraşamayız dedi,bende kendi istediğim gibi adalarımı planladım,bahçemi hazırladım hatta 4 bin tl ye sondaj bile vurdurdum.hazır bulnca bunlar kafalarına göre konmuşlar.tam saygısızlık kaç gündür sinirlerim nasıl bozuk anlatamam.

jeozuu
14-05-2013, 13:11
Merhaba arkadaşlar,
Nihayet fasülye ekeceğim alanı temizlemeyi başardım ama bir konuda karar veremediğim için hala daha tohumları toprakla buluşturamadım. Sizce eski usül sırıklara mı sardırayım yine, yoksa ipe mi sardırayım? Deneyimlerinizle beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

attar
14-05-2013, 13:18
valla saygısızlık oldumu insanın canı sıkılıyor.bizim bahçe ortak ama ben şubat ayında herkese tek tek sordum bu sene baheye bişey ekecekmisiniz,kazacakmısınız diye herkes yok işimiz olmaz uğraşamayız dedi,bende kendi istediğim gibi adalarımı planladım,bahçemi hazırladım hatta 4 bin tl ye sondaj bile vurdurdum.hazır bulnca bunlar kafalarına göre konmuşlar.tam saygısızlık kaç gündür sinirlerim nasıl bozuk anlatamam.

hazır sondaj yapılmış,adalar hazır, bahçe ne güzel olmuştur şimdi, artık oraya yerleşmemek için ancak oranın harab ve bakımsız olması lazım;) bizim insanımız malesef böyledir işte, fazla takma kafana keyfin bozulmasın bahçe herkese yeter, kolay gelsin

nkutsay
15-05-2013, 10:37
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum.

Sn. meyvelitepe toprak karisimi ile bazi sorularim var size:
Yarim torba leonardit kac kilodur?
Cocoapeatlerde adet dediginiz sulaninca 65 litre olacagi varsayilan bloklar midir?
Bu karisimi gelistirdiniz mi? Yine benzer bir karisim mi uyguluyorsunuz?

tesekkurler...

MeyveliTepe
15-05-2013, 14:37
Sn. meyvelitepe toprak karisimi ile bazi sorularim var size:
Yarim torba leonardit kac kilodur?
Cocoapeatlerde adet dediginiz sulaninca 65 litre olacagi varsayilan bloklar midir?
Bu karisimi gelistirdiniz mi? Yine benzer bir karisim mi uyguluyorsunuz?

tesekkurler...

Yarım torba leonardit 12,5 kg olur.

Bir cocopeat kalıbı 65 litre oluyor mu bilmiyorum, olmuyor galiba. En fazla 3-4 misli büyüyordu yanılmıyorsam.

Karışımda yerine göre farklı malzemeler kullanabiliyorum. Söz gelimi, kemik tozu yerine alçı tozu kullandım (jips bulamadığımdan). Malzemeler ile ilgili çok detay yok ama son yaptıklarımla ilgili buraya (http://blog.meyvelitepe.org/2013/05/12/yaz-heyecani-ve-isler-isler/)bakabilirsiniz.

nkutsay
15-05-2013, 15:18
Tesekkur ederim. Ben de blogunuzu kontrol ediyordum arasira. Yeni yazinizi gormemistim. Keske hergun rapor etseniz yaptiklarinizi :D

hanımeli
17-05-2013, 21:01
son günlerde İzmir deki yağmurlar çok güzel geliyor,toprak harika tavlandı,umarım ürün verimleride güzel olur.adalarımı oluşurdum,yağmur dinsin içlerine gübre ve elementleri de ekleyeceğim.ağırdan gidiyorum acele edipte hata yapmak istemiyorum.

Gastronot
17-05-2013, 23:33
Adaların içini, kemik tozu hariç (çünkü bulamadık), bulabildiğim diğer malzemeleri harmanlayarak doldurdum (humuslu toprak- cocopeat - leonardit - meşe odunu külü ve eser element), gerçekten de oldukça yumuşak bir malzeme oldu.

Her adanın altından döşediğimiz sulama borularının uçlarına birer musluk koyarak damlama borularını döşedik, ancak ilk başta sebzeler olgunlaşana kadar elle sulamayı, sonrasında düzenli sulamaya geçildiğinde bu sistemi kullanmayı planlıyorum.

Borular döşendikten sonra fidelerin ekimine başladık. Toplam 9 adet adamız vardı, sayın Meyvelitepe'nin önerileri doğrultusunda, kardeş bitkiler prensibine uygun olarak, 4 adayı değişik cinste domates (Çanakkale kırmızı, pembe, Sivas ve kokteyl) ile beraber biber ve patlıcan, 1 ada fasulye, 1 ada bezelye ve 1 ada barbunya (her birinde mısır - patlıcan ve sakız kabak ile), 2 ada ise salatalık - ayçiçeği - sakız kabak olarak diktik.. Her adaya fesleğen ve kadife çiçeklerini de ekmeyi ihmal etmedik, bundan sonra adalar tam bir çiçek bahçesine döndü :D

Bu arada duvar dibinde espalier ağaçlarımız için ayırdığımız bölüme mutfağımız için güzel kokulu bitkilerimizi (reyhan - kekik - nane vs) ektik.. Ağaçlarımızın ilk yaprakları da gelişmeye başladı...

Gastronot
17-05-2013, 23:57
Destekler (trellisler) için ana direkler için 2 m uzunluğunda gürgen süpürge sopalarını adalara vidaladıktan sonra ara bağlantılar için bambulardan yararlandık.

Çalışmada tabi ki en büyük yardımcılarım delikalılarım oldu :p

Şimdi de yürüme yollarına dökmek için mıcırları bekliyorum..

hanımeli
18-05-2013, 14:28
harika çalışmışsınız emeksiz ekmek olaz,ekmeğiniz bol olsun

nkutsay
18-05-2013, 15:05
Sn. MeyveliTepe benim bu cuval olculeriyle basim dertte. Aklimda 3'te bir oraninda gubre diye kalmis. Sizin cuval yaklasik kac litredir acaba. Bizim buradakiler sanirim 20 litre civari. az gelir herhalde. Kafama gore cok koyup karisimi bozmak da istemiyorum.

Ada hacmi 500 litre 3'te biri gubre olsun mu?

Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için ..........2 çuval işlenmiş sığır gübresi,........

MeyveliTepe
18-05-2013, 15:22
Elinizde yeterli gübre varsa olur tabii. Bizdeki çuvallar epey büyük.

nkutsay
19-05-2013, 23:47
Bugun nihayet 2 adet 1.30 x 1.30 x 0.30 cm'lik adayi insa ettik. Sadece civi kulladik. Umarim toprak doldurunca basinctan dagilmazlar. Malzemeler yarin tamamlanacak galiba.

ciroz
20-05-2013, 08:36
Sn nkutsay,

Dağılma ihtimalini, adanın kenarlarını dışarıdan kazıklarla destekleyerek ortadan kaldırabilirsiniz.

jeozuu
20-05-2013, 09:07
Merhaba arkadaşlar,
Nihayet fasülye ekeceğim alanı temizlemeyi başardım ama bir konuda karar veremediğim için hala daha tohumları toprakla buluşturamadım. Sizce eski usül sırıklara mı sardırayım yine, yoksa ipe mi sardırayım? Deneyimlerinizle beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Ne dersiniz?

hanımeli
20-05-2013, 11:37
Ne dersiniz?

ben bir ara iple denemiştim ama yapraklar çoğalınca ipi ağırlığı taşımıyor ve karman çorman birşey oluyor,yerlere düşüyor,karmaşadan fasülyeleri bile toplayamıyorsunuz,sonra sırığa sardırdım rahat ettim,bu senede sırık kullanacağım ama forumda ağ kullananlarda var,sanırım daha düzenli görünüyor.

nkutsay
20-05-2013, 23:17
Şu kazıdan hıc solucan çıkmadı ıyı mı? Yarın bıraz ufalamaya calısacagım toprağı. Sonrasında 6 cocopeat, 6 çuval gübre, 10 kg leonardıt, 50 lıtre perlıt, 2 lıtre zeoton organık toprak duzenleyıcı ve bır avuç ız elementle harmanlanıp EMA'lanacak. Hala odun kulu, kükürt ve kemık tozuna erısemedım.

http://r1305.hizliresim.com/19/n/n97cb.jpg

Yatık dıkım oncesı guneslenen domatesler:

http://j1305.hizliresim.com/19/p/n982h.jpg

hanımeli
21-05-2013, 11:56
bukadar malzemeyi kaç metrekare alanda uygulayacaksınız?

nkutsay
21-05-2013, 12:23
3.4 metrekare ve 40cm derinliği hesap edersek yaklaşık 1.3 metreküp. Aslında ben de kararsızım. 3'te bır gübre ıcın 16 çuval gübre kullanmam lazımken 6 çuvalda kaldım. İlave etmem gerekiyor mu bılemiyorum. 2 kg da solucan gübresi ilave edeceğim.

Safranlı
21-05-2013, 12:47
Ek kardeşim ek
mutlaka bir şeyler yetişecektir
ne bu formulller azizim...
Ek ve geç arada ne bulduysan besleme yaparsınız
keyfini çıkartın
bütün amaç bu değil mi...

nkutsay
21-05-2013, 15:03
:)) Öyle demeyin. Ben mılılıtre kabı olmadan helva yapamayan bırıyım. İşin içine formüller girmeyince bir o kadar bilinmez oluyor herşey. Hele ki kişinin ailesi menekşe bile yetiştirmediyse, bir tomurcuğun açışına şahitlik etmediyse.

İlk defa bu sene tohum geçti elime. Boy boy sebze fidelerim, minicik yaprak güzellerim, hatta sellukam oldu. Reçeteler olmasa cesaret edemezdim hiçbirine...

MeyveliTepe
21-05-2013, 16:54
Sn.nkutsay, bu konuda o kadar hassas reçeteler yok. Her malzemenin özellikleri farklı olduğu için hazırlayacağınız karışım da kendine özel olacaktır. Elinizde olan malzemeden karışımı hazırlayıp fidelerinizi bir an önce dikmenizde fayda var. Karışıma kattığınz bahçe toprağı ve gübrede besin elementleri zaten var olduğu için bitkileriniz her durumda büyür, gelişir.

hanımeli
22-05-2013, 23:23
evet katılıyorum meyvelitepe ye sizin stresiniz bitkilere yansımasın dikkat edin.bazı şeylerde oluruna bırakmak daha iyi...bol ürün alırsınız inşallah...

zebra
26-05-2013, 08:38
Merhaba arkadaslar,

Bu aksamustu fidelerimi yerlerine dikecegim insallah. Ama tahmin ettigimden daha az sebze adasi hazirladigim icin elimde yetistirdigim bircok fide kalacak. Bazilarini konu komsu akrabalara dagitmayi onceden planlamistim ama bahcemde de bolca olsun istiyorum.

Domatesler icin genelde 40-50cm dikim araligi tavsiye ediliyor. Acaba ben bunu 30'a dusursem cok sık mı dikmis olurum? Iki sira arasi bir yerde okudugum gibi 1 metre mi olmak zorunda? Simdiden sagolun cevaplariniz icin.

nkutsay
26-05-2013, 10:14
Nihayet 22 Mayis'ta adalar ve dikim tamamlandi. Tarlasi topragi olanlar kiymetini bilsin. En az 30 cuval malzeme girdi adalara. Tasi tasi bir hal oldum.

Ilk adada 2'ser pembe ve cikolata ceri domates. carliston biber, tatli sivri biber, 3 iri yesil salatalik, feslegenler ve kadifeler: ikincide San marzano, marglobe super supreme, limon domates, red chilly biber, dolmalik biber, feslegen ve kadifeler var.

Kadifeler biraz buyukmus. Sebzeden cok cicek bahcesine dondu benimkiler.

http://j1305.hizliresim.com/19/u/ngvyu.jpg

http://m1305.hizliresim.com/19/u/ngvll.jpg

Bu isi kivirabilirsem seneye adalarin arasini kapatarak uzun bir adaya donusturecegim.

nkutsay
26-05-2013, 10:24
zebra fazlaliklari saksilara alsan?

zebra
26-05-2013, 14:37
zebra fazlaliklari saksilara alsan?

Aklima gelmedi degil ama bahcemi cok doldurmak istemiyorum saksilarla, yoksa hersey ust uste gibi olacak(bahce ufak olunca:rolleyes:). Internette biraz daha detayli arastirma yapayim belki 30cm kurtarir :D

nkutsay
26-05-2013, 14:59
Kurtarmaz :)) Ya yeni ada insa et ya da birkac en buyuk boy plastik uzun balkon saksisinin altini tamamen cikararak ada muamelesi yap.

Neden eksik ada yaptin? Ben de 3 ada yapacaktim 2'de kaldim. Uc kizkardesleri ekemedim. Tohumlari bulursam saksilara ekerim belki.

zebra
26-05-2013, 15:18
Kurtarmaz :)) Ya yeni ada insa et ya da birkac en buyuk boy plastik uzun balkon saksisinin altini tamamen cikararak ada muamelesi yap.

Neden eksik ada yaptin? Ben de 3 ada yapacaktim 2'de kaldim. Uc kizkardesleri ekemedim. Tohumlari bulursam saksilara ekerim belki.

1 adayi bozmak zorunda kaldim yollugu uzatmak icin, oyle olunca belediye istimlak etmis gibi oldu :D

1 adayi olusturmak icin yilanyastiginin yerini degistirmek istiyordum ama baharin laleler, mugeler(incicicegi) yaninda cikinca kiyamadim, onlari yerinde biraktim.

Ayrica ben bu eve yerlesmeden once 2 ortanca, incir ve birkac agac daha vardi. Onlarda baya yer kapliyor. Ayrica marullari hesaba katmadigim icin, 1 adalik yer marullara gitti.

Neyse nasip olani diker, nasip olan sebze meyveyi yeriz insallah bu yaz. Zaten maksat yemek de degil, bahcede hos vakit gecirmek :D Zaten havalarda yagisli, soguk. Buyuk ihtimalle bazi fidelerim buna dayanamayip, olurler, digerleri yedekte bekleyen oyuncu olur 1-2 hafta :D

zebra
27-05-2013, 23:00
Merhaba arkadaslar,

Bahce sayfamda diktigim fideleri ve adalari gorebilirsiniz (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/31049.htm). Fideleri 35-40cm araliklarla diktim. Goruldugu uzere sık oldu dikim araliklari. Bu yil zaten deneme yili olacak, bakalim hep beraber sonuclari gorecegiz. Fidelerin etrafinda kestigim pet siseleri gecirmek zorunda kaldim yoksa yaramaz kedi hepsini kirip gecirirdi.

Ayrica bu aksam bir site buldum, basit ama cok hosuma giden bir sebze adasi gerceklestirilmis. Bakmanizi tavsiye ederim. Asparagus Luvs Tomato xoxo | Garden for the Health of It (http://gardenforthehealthofit.com/asparagus-luvs-tomato-xoxo/)

ciroz
28-05-2013, 10:19
Daha önceden planladığımız gibi sebze yataklarını çoğaltma işini bitirdik.
Biraz geç olsa da biberler hariç dikim işleri de bitti.

Bu sene domates ağırlıklı bir sezon planlamıştık. 2012 Tohum takasından gelen 8-9 çeşit domates, 3 çeşit biber, 2 çeşit patlıcan tohumlarını çimlendirdik, fidelemeyi de başardık. Umarız ürünlerini de hep beraber görür, bu seneki tohum paylaşımına kendi yetiştirdiklerimizden aldığımız tohumları gönderebiliriz.

Yataklar için yine iki sokak ötedeki inşaattan aldığımız çıkma ahşapları kullandık. İçini de yine yıkılmak üzere olan eski bir evin bahçesindeki uzun yıllardır işlenmemiş ağaç altı toprağı, kendi yaptığımız kompost, yanmış koyun gübresi ve coco peat ile doldurduk.

411057
Yatakları, en altından başlayarak suyu iyice çekmiş karton, kendi hazırladığımız kompost, coco peat ve gübreli toprakla doldurduk.

411058
Fidelerin yerlerini belirledik, Etiketlemek için yine çıkma ahşap çıtalardan faydalandık.

411229
Her fide çukuruna, birer avuç Solucan Gübresi, Leonardit ve kendi yaptığımız karides gübresinden (http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/28547-2.htm#post1112981) hazırladığımız karışımı koyarak fideleri diktik.

411060
Ahşap paletleri kullanarak, destek mekanizmamızı oluşturduk. 1.80 cm uzunluğunda ve iki kat destek sağlayacak "T" leri 20 cm toprağa gömdük ve yatakların kenarlarına vidaladık. En üste bir çıta koyarak içe doğru esnemelerini minimuma indirmeye çalıştık. Daha sonra "T" ler arasına galvanizli tel çektik. Bu teller de birbirlerine destek sağlayacak diye düşünüyoruz.
Fideleri bu tellerden sarkıtacağımız iplere sarmayı planlıyoruz.

411061
Son olarak tüm ahşapları, koyu ceviz renkli ahşap koruyucu ile boyadık.

Sonuç olarak, gözümüze hoş görünen bir sebze bahçesi ortaya çıktı.
Umarız, yetiştirirken başlarına kötü şeyler gelmez, ürünlerini de görme ve tatma şansı yakalarız.

Safranlı
28-05-2013, 10:53
Ne güzel...
Hele geri dönüşümler ile olması dahda güzel
etraftaki nice artılan malzemelerden neler neler olabiliyor sayenizde tekrar görmüş olduk
elinize sağlık

Gastronot
28-05-2013, 15:22
Sayın Ciroz,

Oldukça zahmetli ancak bir o kadarda keyifli bir çalışma yapmışsınız, ellerinize sağlık. Umarım bol bol ve sağıklı ürünler elde edersiniz..

nkutsay
06-06-2013, 19:23
dikimden 2 hafta sonra...

http://t1306.hizliresim.com/1b/6/nvcl7.jpg

Gastronot
10-06-2013, 23:17
Bu kadar sıkıntılı bir dönemde biraz da iyi şeylerden bahsetmek lazım diye düşüyorum.

4 Mayıs'ta ektiğimiz fide ve tohumlar nasıl da büyüdü...
Dün ilk salatalık ve kabakları toplamaya başladık. Komşular "bizim kabaklar daha yeni yeni çiçek açıyor sizin bahçe nasıl böyle oldu? diye şaşırarak soruyorlar.

Cevabı basit: Meyvelitepe öğretileri...:D

fideüreticisi
11-06-2013, 08:05
güzel bir paylaşım teşekkürler...

nkutsay
14-06-2013, 13:10
Yagmur da yaginca renkler muthis oldu.

http://o1306.hizliresim.com/1b/g/p4tbb.jpg

http://o1306.hizliresim.com/1b/g/p4tds.jpg

http://o1306.hizliresim.com/1b/g/p4tgp.jpg

http://o1306.hizliresim.com/1b/g/p4tly.jpg

Vee farkedilen hatalar:

Domateslerin cogunda ana govdeyi muhafaza edemedim. Farketmedigim koltuklar govdeleri catallastirdi. Artik cok gec zira hangisi ana govde belli degil.

Bile bile yaptigim bir diger hata salataliklari domateslerle ekmem. Simdi salatalik yapraklari domates yapraklarina degerek kararmalarina sebep oluyor. Ayni sekilde biber yapraklari da degdiginde karartmis domates yapraklarini.

Simdiden igne atsan yere dusmeyecek. Cok sıkışık ekmişim.

Domatesleri merkeze, dolayısıyla birbirlerine cok yaklaştırmışım.

Sanırım kadifeleri de seyreltmem lazım ama kıyamıyorum.

Elımde başka fide olmadığı için yaprakları sararmış (muhtemelen hastalıklı) salatalıkları ektim. Şimdilik büyüyor ve salatalık veriyorlar. Umarım kendilerini kurtarır ve diğer bitkilere zarar vermezler.

zebra
14-06-2013, 13:38
Yagmur da yaginca renkler muthis oldu.
Vee farkedilen hatalar:

Domateslerin cogunda ana govdeyi muhafaza edemedim. Farketmedigim koltuklar govdeleri catallastirdi. Artik cok gec zira hangisi ana govde belli degil.

Bile bile yaptigim bir diger hata salataliklari domateslerle ekmem. Simdi salatalik yapraklari domates yapraklarina degerek kararmalarina sebep oluyor. Ayni sekilde biber yapraklari da degdiginde karartmis domates yapraklarini.

Simdiden igne atsan yere dusmeyecek. Cok sıkışık ekmişim.

Domatesleri merkeze, dolayısıyla birbirlerine cok yaklaştırmışım.

Sanırım kadifeleri de seyreltmem lazım ama kıyamıyorum.

Elımde başka fide olmadığı için yaprakları sararmış (muhtemelen hastalıklı) salatalıkları ektim. Şimdilik büyüyor ve salatalık veriyorlar. Umarım kendilerini kurtarır ve diğer bitkilere zarar vermezler.

Harika olmus adalariniz. Insallah seneye evinizin etrafini adalarla cevrelersiniz ;). Boylece seneye amator hatasi olan (gecen yildan gormeme ragmen, bu yil sunuda bunuda dikeyim dedigim icin) cok SIK dikme hatasina dusmezsiniz:D.
Boyle guzel fotograflar yukledikce, beni de heveslendirdiniz, ogleden sonra bende birkac fotoyu koyayim bari ;).

sındırgılı
14-06-2013, 14:53
Benim biberler olmaya basladi...Esim, sabah kahvaltisinda olanlari teker teker goturmeye baslamis...(saka tabii ki )Izleri belli oluyor.
Domateslerde ise epey cicek ve de epey yesil domat var.Yer darligindan bu sene caresizlik yasiyorum. Seneye, cim alanin bir kismini yukseltilmis yastiklar ile donatacagim. Tabii, toprak bulma sikintim var.... Gojilerden celik verdigim,hatta yeni cikan meyvelerinden tadimlik yedirdigim, Belediye Fidanligi sorumlusu bana yardimci olmaya soz verdi...:)
Bu arada yeri degil ama, Gojileri Buyukada`da cogaltmaya calisiyoruz..Cikti aldigim antioksidan degerleri ile Adalilari bu meyvaya alistirmaya calisiyoruz.Insallah, basarili oluruz.
Aslinda; en onemlisi Ulkemizin, Ataturk ilke ve Inkilaplarini benimsemis bir iktidar ile yonetilmesini istemek.Gerisi, teferruat..
Her sey gonlunuzce olsun.

nkutsay
14-06-2013, 17:51
Adalari çok sıkışık yaptım dıye hayıflanadurayım biraz önce şeytan dürttü. Bir adanın 3 kenarına nantes havuç tohumlarını ekıverdim. Kadifelerle tahtalar arasına. Tohum paketınde tek bir ekim ayı vardı. O da hazıran. Niyeyse....

Salatalık sırasına da*sira dedigim topu topu 2 kok) 3 adet tohum attım. Boyle sezon ortası ekım yapılır mı acaba salatalıkta?

zebra
14-06-2013, 18:42
Ne kadar nkutsay'in bahcesi kadar guzel ve duzenli olmasa da nacizane yukseltilmemis :D bahce adalarim :

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/417674d1371227450-dsc03862.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/417673d1371227450-dsc03854.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/417671d1371227450-dsc03852.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/417670d1371227450-dsc03851.jpg

Bahcemle diger fotolar icin buraya tiklayiniz (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/31049.htm) lutfen.

nkutsay
14-06-2013, 18:54
birak daginik kalsin zebra. benim bahce duzenli ama cok kucuk. her gecen gun cimlere daha bir sinir olmaya basliyorum. seneye bahcedeki egemenligimi artirip daha cok yer isgal edecegim insallah.

zebra
14-06-2013, 20:07
birak daginik kalsin zebra. benim bahce duzenli ama cok kucuk. her gecen gun cimlere daha bir sinir olmaya basliyorum. seneye bahcedeki egemenligimi artirip daha cok yer isgal edecegim insallah.

Gulumsettin beni valla:p. Ihtiyacin olan asil kan, damarlarinda mevcuttur nkutsay:D.

sındırgılı
15-06-2013, 17:36
resimlerim :

limon_sever
20-06-2013, 15:38
Merhaba arkadaşlar. Sebze bahçemizi sizlerden de fikir alarak seneye daha düzenli hale getirmek istiyorum. Düşündüğüm sebze bahçemizi kabaca çizdim. Bu düzen mantıklı mı yoksa nasıl olmalı? Toplam sebze ekebileceğim alan 25 m2 civarında olacak. Şimdiki hali 15-16 m2 var yok. Alanı iyi kullanmak istiyorum. İleride sera gibi de kullanabilirim. Kullanacağım keresteler hem ucuz hem de dayanıklı olmasını istiyorum. Sizce nasıl bir kereste almalıyım? Damlama sistemini de kurmak istiyorum ki böyle bir düzen üzerinde duruyorum.

419184
(Ölçü birimi: cm)

Safranlı
20-06-2013, 15:52
Sevgili kardeşim
çizimin gayet güzel
ancak hiç bir zaman labirent gibi sonu kapalı olacak aralıklar yapmayınız
iç alana girdiniz
arkasınada bakacaksınız
hadi bakalım o kadar yolu gerimi döneceksiniz
ara koridorlar mutlaka açık olmalı
yeriniz geniş ise bir mt ara koridor daha iyi olabilir
80 cm de fena degil
tercih sizindir
birde bu sebze bahçelerinin yönüde çok önemli...
Imkan var ise güney ve kuzeye dik olmalıdır
rüzgarı ve ışıgı eşit almalıdır
kereste kullannacaksanız kalas dediğimiz kalın olanları kullanınız
üzerine su bazlı ahşap koruyucuyu ucuzdan alabilirsiniz
benim favorim
hep yazdığım gibi
betopandır
normal boyları 120x250 dir 3mt olanda vardır
40 ar cm kesstirebilirseniz
bir adet betopandan 9 mt çıkar
asla sudan etkilenmez
incedir kibar durur fazla alan kaplamaz

limon_sever
20-06-2013, 16:15
Labirent sistemini özellikle, mümkün olduğu kadar çok alanı kullanmak için istiyorum.
Hareket etmekten bıkmam :) Varsın etrafını dolaşayım.
Güney ve kuzeye dik olacak şekilde tasarladım.

normal boyları 120x250 dir 3mt olanda vardır
40 ar cm kesstirebilirseniz
bir adet betopandan 9 mt çıkar

- Ortalama 1 adet betopan kaç liradır? Bu sisteme ortalama ne kadar ödeme yaparım? Ömrü kaç senedir?
- Aynı şekilde kereste veya kalasın fiyatı nedir? Bu sisteme ortalama ne kadar ödeme yaparım? Ömrü kaç senedir?

nkutsay
01-07-2013, 11:48
selamlar, sebze bahcesindeki feslegenlerin (kucuk yaprakli) ikisi cicek acti. kalsin mi? sokup yerlerine yenisini mi dikeyim?

MeyveliTepe
01-07-2013, 12:04
Sökmeyin, kalsın.

MeyveliTepe
01-07-2013, 12:06
Labirent sistemini özellikle, mümkün olduğu kadar çok alanı kullanmak için istiyorum.
Hareket etmekten bıkmam :) Varsın etrafını dolaşayım.
Güney ve kuzeye dik olacak şekilde tasarladım.

Size rahat geliyorsa sorun yok. Tek dikkat etmeniz gereken bitkilerin yeterli güneş alabilmesi, biribirlerinin gölgesinde kalmaması.

nkutsay
01-07-2013, 16:17
yaklasik 6 haftalik bahce artik kontrol disi. nasil derleyip toplayacagimi bilmiyorum.

http://u1307.hizliresim.com/1c/1/psrym.jpg

nkutsay
01-07-2013, 17:26
Iri yesil salatalik ismiyle bir baska siteden edindigim salatalik sekilsiz ve cok iri oluyor ama cok verimli.

http://u1307.hizliresim.com/1c/1/pss8d.jpg

Tatli sivriler yeni yeni buyuyorlar.

http://u1307.hizliresim.com/1c/1/pssdm.jpg

Alttaki iki fotograftaki cikolata ceriler (sn. malbman'in dagitimindan edinmistim) bahcenin en verimli uyesi. Uzerleri hem meyve hem cicek dolu.

http://u1307.hizliresim.com/1c/1/pssgn.jpg

http://n1307.hizliresim.com/1c/1/psstj.jpg

Salatalik tarafindan rahatsiz edilen 1 bucuk metrelik 2 kok pembe domatesteki tek meyve...
http://n1307.hizliresim.com/1c/1/pstp6.jpg

Bunlar da 2. adadan...

Bu domatesin cinsi konusunda yardiminiza ihtiyacim var. Tomato Lemony, Marglobe supreme ya da pembe kalp'ten biri ama hangisi?

http://k1307.hizliresim.com/1c/1/psu44.jpg

5 kok dolmalik bize yetip artacak sanirim.

http://k1307.hizliresim.com/1c/1/psuf7.jpg

3 kok san marzanoda burun curuklugu var. 3 cm'e ulasip da burnu curumeyen tek bir adet meyve var. bakalim yagsiz sut+su uygulamasindan sonra sonuc ne olacak?

cerliston ve red chillyler de gayet guzel buyuyor.

havuclar cimlendi.

Sayfayi cok mu isgal ediyorum acaba? dogrusu bahce sayfamda yayinlayip link vermekse uyarin lutfen...

malbman
02-07-2013, 10:09
Sayın nkutsay, öncelikle başarılı çalışmanız için tebrik ederim.

Cinsini bilmediğiniz domatesiniz muhtemelen Tomato Lemony değil. Zira benim yetiştirdiğim aşağıdaki Lemony domateslere pek benzemiyor.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim :p

nkutsay
04-07-2013, 21:15
Domateslerin yapraklari ice dogru kivrilmaya basladi. Susuzluk sozkonusu degil.

Kontrol ederken yaprak altlarinda acik yesil renkli bitlere de rastladim. kimi sabit duruyor kimi de oldukca hizli yuruyordu.

Simdilik alt yapraklar ust yapraklar ayird etmeksizin yaprak basina en fazla 2-3 adet gordum. Yaprak kivrilmalarina bunlar mi sebep oluyordur.

Neemazalim var.

Sitede bir yerde yaprak basina 10-20 adet bit varsa ilacli mucadele yapiir diye okudum.

Onerilerinize ihtiyacim var...

Kiraz
05-07-2013, 10:22
Yaprak başına 10-20 adet bit bana çok gibi geldi, o zaman bitkide yüzlerce olur. Ben olsam daha çoğalmasını beklemeden neemazal kullanmaya başlardım, yapraklarda da kıvrılmalar başlamış.

zebra
05-07-2013, 10:50
Yaprak başına 10-20 adet bit bana çok gibi geldi, o zaman bitkide yüzlerce olur. Ben olsam daha çoğalmasını beklemeden neemazal kullanmaya başlardım, yapraklarda da kıvrılmalar başlamış.

Ben de kiraza katiliyorum. Arapsabunu+zeytinyagini kullandim, cogu oldu ama devamli kontrol altinda tutmak gerekiyor. Yoksa yeniden basliyor.

sındırgılı
05-07-2013, 11:08
Bugun evdeyim. Ben de yapraklarin altlarinda cok olmasa da yesi yesil yaprak bitlerini gordum. Aksama dogru ( arapsabunu+ aycicekyagi + sarimsak ) hazirlayip, iyice bir yikamak gerekiyor.

nkutsay
07-07-2013, 18:51
merhaba,

Marul, pazi, ispanak, turp gibi sebzeler icin bir yer olusturmayi dusunuyorum. Tohumlari ekmek icin erken mi? Salata bahcesi deneyimleriniz varsa paylasirsaniz sevinirim.

Bir de swiss chard (isvicre pazisi) yetistiren, deneyen var mi? Tavsiye ederseniz tohum siparisi verecegim.

birnefestoprak
07-07-2013, 19:22
Pazi, sicaga marul ve ispanaga gore daha dayaniklidir. Erken tohuma kalkmaya ve sicaga dayanikli marul ve ispanak cesitleri var, onlari deneyebilirsiniz.

Yabanci tohum alacaksaniz, ispanak icin Bloomsdale Long Standing marul icin Tom Thumb (kucuk bas yapar) cesidini tavsiye ederim (ikisi de hibrit degildir). Turbun genelde sonbaharda ekilmesi tavsiye edilir ama ben yazin da ekiyorum.

Swiss Chard'i kesinlikle tavsiye ederim. Bright Lights adiyla alirsaniz, 5 farkli renkte satilir. Bahcede de cok guzel gorunur.

merhaba,

Marul, pazi, ispanak, turp gibi sebzeler icin bir yer olusturmayi dusunuyorum. Tohumlari ekmek icin erken mi? Salata bahcesi deneyimleriniz varsa paylasirsaniz sevinirim.

Bir de swiss chard (isvicre pazisi) yetistiren, deneyen var mi? Tavsiye ederseniz tohum siparisi verecegim.

nkutsay
07-07-2013, 22:27
Cok tesekkur ederim sn.birnefestoprak.Zaten paziyla aram oldugundan degil bahcedeki goruntusune vuruldum swiss chard'in :))

Bu sebzeleri direkt yerine mi dikmek lazim. Viyol sonrasi sasirtmaya uygunlar mi?

birnefestoprak
07-07-2013, 23:31
Ben once cimlendirip fideleri guclendirdikten sonra yerine almayi tercih ediyorum. Ozellikle marul fideleri yagmur yagdiginda kolaylikla telef olabiliyor.

Bir de kac tane tohumun cimlendigini bildikten sonra ekimi planlamak daha kolay oluyor. Yerine dogrudan ekseniz, cimlenmeyen tohumlarin bulundugu kisimlar bos kalacak. Oralara tohum ekseniz bu sefer de onceden ekilenler sonradan ekilenlerin alanini isgal edecek. Bir de surekli yemek istiyorsaniz iki haftada bir ardisik sekilde cimlendirmeye devam etmenizi oneririm. Tom Thumb tek kisinin tek ogunde yiyebilecegi buyuklukte bas verir, dolapta saklama sorunu da daha az.

Daha buyuk cesit olarak da yerli tohumlarimizdan Yedikule var, henuz denemedigim icin sicaklik dayanimini bilmiyorum ama cok ekilen bir cesittir. Yedikule'ye benzeyen yabanci cesit de Parris Island Cos'tur. Bu da tohuma gec kalkar, sicaklik dayanimi iyidir.

Cok tesekkur ederim sn.birnefestoprak.Zaten paziyla aram oldugundan degil bahcedeki goruntusune vuruldum swiss chard'in :))

Bu sebzeleri direkt yerine mi dikmek lazim. Viyol sonrasi sasirtmaya uygunlar mi?

nkutsay
08-07-2013, 06:08
Cok isime yarayacak bu bilgiler. Tesekkur ederim...

zebra
08-07-2013, 10:03
Ben once cimlendirip fideleri guclendirdikten sonra yerine almayi tercih ediyorum. Ozellikle marul fideleri yagmur yagdiginda kolaylikla telef olabiliyor.

Bir de kac tane tohumun cimlendigini bildikten sonra ekimi planlamak daha kolay oluyor. Yerine dogrudan ekseniz, cimlenmeyen tohumlarin bulundugu kisimlar bos kalacak. Oralara tohum ekseniz bu sefer de onceden ekilenler sonradan ekilenlerin alanini isgal edecek. Bir de surekli yemek istiyorsaniz iki haftada bir ardisik sekilde cimlendirmeye devam etmenizi oneririm. Tom Thumb tek kisinin tek ogunde yiyebilecegi buyuklukte bas verir, dolapta saklama sorunu da daha az.

Daha buyuk cesit olarak da yerli tohumlarimizdan Yedikule var, henuz denemedigim icin sicaklik dayanimini bilmiyorum ama cok ekilen bir cesittir. Yedikule'ye benzeyen yabanci cesit de Parris Island Cos'tur. Bu da tohuma gec kalkar, sicaklik dayanimi iyidir.

Marullari cimlendirme yonteminiz var mi acaba? Bu yil viyollerde tohumdan uretmek istedigim marullar, boya gitti, incecik saplari belki 10cm kadar uzadi. Haliyle, bu haliyle yerlerine dikince, curuyup gittikler. Acaba soyle 1m*1m boyutunda kaliba tohumlari ekip, icinden guzellerini secip, yerlerine mi diksek acaba? Ilginiz icin tesekkur ederim.

malbman
09-07-2013, 11:33
Sayın zebra, marullarınızın boya gidip saplarının ince kalması çimlendirme hatası değil. Büyük ihtimalle çimlendikten sonra güneşi az aldıkları (etiyole oldukları) içindir. Tohumlarınız çimlendikten sonra doğrudan güneş almayacak ama bolca ışık görecekleri bir yerde tutun. Zira doğrudan güneş te yeni çimlenen fidecikleri anında öldürecektir.

zebra
09-07-2013, 12:29
Sayın zebra, marullarınızın boya gidip saplarının ince kalması çimlendirme hatası değil. Büyük ihtimalle çimlendikten sonra güneşi az aldıkları (etiyole oldukları) içindir. Tohumlarınız çimlendikten sonra doğrudan güneş almayacak ama bolca ışık görecekleri bir yerde tutun. Zira doğrudan güneş te yeni çimlenen fidecikleri anında öldürecektir.

Ozaman benim icin marul uretimi hayal gibi :D Kaldigim yerde kislari (yazlarda oyle ama) gunes ve dolayisiyla isik biraz zor bulunan bir nimet:o. Dediginizi uygulamaya calisacagim seneye. Cevabiniz icin tesekkurler.

MeyveliTepe
09-07-2013, 14:43
424597

40 metrelik ada böyle oldu.

bahcedenn
09-07-2013, 15:16
Daha yakından resimleri yok mu? :)

MeyveliTepe
09-07-2013, 18:38
Domates başlığındaki resimler bu adadan. Buradaki ana sebze domates. Ön sırada (güney kanadı) beşerli gruplar halinde biber ve patlıcan var.

ciroz
11-07-2013, 22:16
Dikim için geç kalmamıza rağmen gelişimleri fena değil...

425269

425270

425271

Kiraz
22-07-2013, 10:12
İlk başta bahçe böyle boşken;http://www.agaclar.net/forum/610930-post171.htm

Sonra gelen adalarla yürüyecek yer kalmadı :) İlk seneler 20-30 domates dikip, bahçeyi arap saçına çeviriyordum, 13 adede indirmeme rağmen yine de doldu.

Tarçının bu bahçeye girmesi yasak, kediler ise yasak dinlemiyor. Onlara da önlem olsun diye ince plastik kafes tel kullanıyorum çok işe yaradı. Bitkiler küçükken adaların üzerine sermiştim, uzayınca şeritler halinde aralara serdim.

Bir de altında soluklanmak ve mis gibi üzümlerini alabilmek için izabel üzümüne küçük bir çardak yapıldı. Fotoğraf kalitem yeterince iyi değil, 2 metreyi geçen domates ve salatalıkları da çekemedim.

428305

Ada kenarlarında ve ortalarda bol kadife çiçeği var. Toprağın yapısından kadifeler öyle gelişti ki, biberler yaşamayacak sandım. Neyse ki biberler bu günlerde kadifeleri aşıp güneş görmeye başladılar. Fesleğenlerin ise çoğu öldü, kenardakiler kaldı. Adalardaki ısırganlar, her geçişte ısrsa da kökünden sökmüyorum. Uzayan dallarını, yapraklarını suda bekletip, çürüyünce sulandırıp bahçede kullanıyorum.

428306

Santini domates (Meyvelitepe'den tohum takasta almıştım), çok verimli ve ilk kızaran cins oldu. Kesinlikle tohum ayıracağım. İkinci çalışkan ise sarı domates. Pembe domateslerin bir kökü çok güzel verdi ama diğerlerinin çiçeklerine çekirge, tırtıl zarar vermiş olabilir. Şimdilik üstlerde çiçekler var.
Bu sene en büyük zararlım tırtıl. domateslerdeki hasarın arttığını görünce geçen hafta Delfin uyguladım.
428307

428308

Her sabah çıtır çıtır hıyar topluyoruz. Boyları 2 metreyi geçti.
428309

En güzel haber, bu sene kabuksuz salyangozlar adalara hiç zarar vermedi. Geçen sene bir kasa kadife çiçeğinden sadece iki kökü sağlam bırakmışlardı. geçen sene arada biralarını tazeliyordum, bu sene hiç kullanmadığım halde en korktuğum kalıcı ıspanaklar bile sağ-salim:) Sonbaharda önlem olarak biraz bira tuzağı daha hazırlamakta yarar olacak, neredeyse kökünü kurutmuş.

hozat
22-07-2013, 12:02
Sevgili Kiraz,

Çiçekte olduğu kadar, sebze yetiştirme konusunda da çok başarılısın.

Hıyarların çok sağlıklı görünüyor, salyangozlara çektiğin "bira" ziyafetinden sonuç almakta önemli. Bira, kabuklu salyangozlarda pek etkili olmuyor. Onlarında en sevdiği bitki, "sukkulentler" oluyor yapraklarını paramparça ediyorlar.

ciroz
25-07-2013, 11:17
İki hafta sonra, heyecan büyüyor...

429375
Sebze adaları etkisi, 2 metreye yaklaşan boylanmalar var..

429376
ve ilk kızaranlar, hafta sonu hasat var :)

efor
27-07-2013, 08:49
merhabalar
sebze bahçesinde ada uygulamasını sanırım önümüzdeki seneye başlayacağım. fakat yaşadığım şehirde cocopeat satan biryer olmadığı için internetten alışveriş yaptığımda kargosuyla beraber çok pahalıya mal oluyor.. aklıma şöyle birşey geldi. cocopeat hindistan cevizi ve ağacının parçası olduğuna göre belirli bir süre sonra diğer ağaç talaş ve parçalarında olduğu gibi mikroorganizmalarca parçalacaktır. bu parçalanma sırasında toprağın azotunu kullanacaklar ve bitkilerle rekabete girecekler.yani cocopeat ve talaş aynı sürece tabi olacak. ben cocopeat yerine kavak talaşını ya da çam olmayan başka ağacın talaşını ekim yapmadan 3-4 ay önce gübreli toprakla karıştırıp bakterilerin çürütmesini beklesem sonra toprağı tekrar gübreleyip sebzeleri eksem olur mu. cocopeatı suyu daha çok tutuyor ama aradaki farkı da maçlamayla ve bitkileri biraz daha sık sulamayla gideririm artık.sayın meyvelitepe işin piri olduğunuza göre fikrinizi belirtirseniz sevinirim.

MeyveliTepe
27-07-2013, 10:29
Öncelikle şunu söylemeliyim. Coco-peat, sebze adalarının olmazsa olmazı değildir. Bu malzeme, temiz, organik, gevşek bir dolgu malzemesi işlevi görür, kolay bir malzemedir. Başka malzemelerle de aynı işlevi sağlamak mümkün.

Kavak talaşı ile ilgili sorunuza gelince, 3-4 ayda kompostlaştırmayı başarabilirseniz olur tabii. Fakat bildiğim kadarıyla kavak bile olsa odun talaşı 2 yıldan önce olgun kompost haline gelmiyor. Kompostlaşmamış talaş ise toprakta bahsettiğiniz mahzurlara sebep olur. Bunun bir istisnası yaş talaş olabilir belki. Yaş derken ıslatılmış talaş değil, yaş ağaçtan elde edilen talaş demek istiyorum. Böyle malzemenin 4-5 ayda kompostlaştığını gördüm.

limon_sever
27-07-2013, 12:12
Samanı gevşetici malzeme olarak kullanabilirsiniz. Bu yıl ucuz bir ürün.

efor
27-07-2013, 15:51
samanda talaş etkisini göstermez mi cürürken acaba? olursa saman,hayvan gübresi, kompost bir miktarda torf katabilirim malzemeye. coco-peat katmayışımdaki amacımı önceki mesajımda yazmıştım. yaşadığım şehirde satılmadığı için kargoyla istemek uçuk fiyatlara sebep oluyor buda beni kızdırıyor. internette deseniz kimi 9.5tl diyor kimi 19 tl aynı malzemeden bu kadar rant oluşturulmasına sinirleniyorum. aslında onun yerine samanda olmadan torf uygun olursa toprak-gübre-torf-kompost karışıyla hallederim.torf burada satılıyor ve internettekiyle hemen hemen aynı fiyat.

nkutsay
01-08-2013, 17:17
:))

http://k1308.hizliresim.com/1d/1/r05wn.jpg

MeyveliTepe
01-08-2013, 17:59
samanda talaş etkisini göstermez mi cürürken acaba? olursa saman,hayvan gübresi, kompost bir miktarda torf katabilirim malzemeye. coco-peat katmayışımdaki amacımı önceki mesajımda yazmıştım. yaşadığım şehirde satılmadığı için kargoyla istemek uçuk fiyatlara sebep oluyor buda beni kızdırıyor. internette deseniz kimi 9.5tl diyor kimi 19 tl aynı malzemeden bu kadar rant oluşturulmasına sinirleniyorum. aslında onun yerine samanda olmadan torf uygun olursa toprak-gübre-torf-kompost karışıyla hallederim.torf burada satılıyor ve internettekiyle hemen hemen aynı fiyat.

Bol saman kompostlayabilirseniz çabuk dekompoze olur, çok da işinize yarar. Hacim çok azalacağı için miktar da çok olmalı.

resimsel
02-08-2013, 08:11
Sayın site sakinleri, ben, ağaçlar net ve onunla ilgili forumlara girmekle harika bir iş yaptığımı düşünüyorum. Bu siteyi fark edeli üç gün oldu ve çok faydalı bilgilere sahip oldum, bundan dolayı; başta MeyveliTepe olmak üzere her katılımcıya sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Yaklaşık 8 yıldır kendi küçük bahçemde hem bodur meyveler ve hem de Ankara'da yetiştirebileceğim türlü sebzelerle uğraştım. İtiraf etmem gerekirse sadece duyduklarımla hareket ettiğim için yeterli verimi alamadım, işte bu nedenlerle sizlerin tecrübeleri bana ışık tutmaya başladı. Siteye üye olarak dostluğunuzu kazanacağımı umar hepinize saygılar sunarım.

Safranlı
02-08-2013, 10:15
sayın site sakinleri, ben, ağaçlar net ve onunla ilgili forumlara girmekle harika bir iş yaptığımı düşünüyorum. Bu siteyi fark edeli üç gün oldu ve çok faydalı bilgilere sahip oldum, bundan dolayı; başta meyvelitepe olmak üzere her katılımcıya sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Yaklaşık 8 yıldır kendi küçük bahçemde hem bodur meyveler ve hem de ankara'da yetiştirebileceğim türlü sebzelerle uğraştım. Itiraf etmem gerekirse sadece duyduklarımla hareket ettiğim için yeterli verimi alamadım, işte bu nedenlerle sizlerin tecrübeleri bana ışık tutmaya başladı. Siteye üye olarak dostluğunuzu kazanacağımı umar hepinize saygılar sunarım.

hoşgeldiniz....
Sizlerdende çok şeyler ögrenebiliriz..
Herlesim iyi bildiği bir alan olabilir

resimsel
02-08-2013, 10:30
Hoşbuldum Sayın Safranlı, haklısınız herkesin bir uzmanlık alanı vardır ama ben forumdaki bilgileri okuduktan sonra okuyup öğrenmeyi tercih ediyorum..

zebra
02-08-2013, 14:40
Sayın site sakinleri, ben, ağaçlar net ve onunla ilgili forumlara girmekle harika bir iş yaptığımı düşünüyorum. Bu siteyi fark edeli üç gün oldu ve çok faydalı bilgilere sahip oldum, bundan dolayı; başta MeyveliTepe olmak üzere her katılımcıya sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Yaklaşık 8 yıldır kendi küçük bahçemde hem bodur meyveler ve hem de Ankara'da yetiştirebileceğim türlü sebzelerle uğraştım. İtiraf etmem gerekirse sadece duyduklarımla hareket ettiğim için yeterli verimi alamadım, işte bu nedenlerle sizlerin tecrübeleri bana ışık tutmaya başladı. Siteye üye olarak dostluğunuzu kazanacağımı umar hepinize saygılar sunarım.

Hosgeldiniz aramiza. Her iste oldugu gibi burada da bolca vakit gecirirseniz cok seyler ogreneceginiz kesin. Bu yil, buradaki tavsiyeler sayesinde, guzel bir organik bahcem oldu. Insallah darisi sizin basiniza.;)

resimsel
05-08-2013, 07:46
Hoşbuldum sevgili ağaç dostu zebra,umarım faydalanırım amacım bu zaten,sizin yapmış olduğunuz bahçe gibi bir bahçem olsun isterim, zaten ilgiliydim ama bilinçlenmek için burası çok uygun bir yer tekrar teşekkür ederim.

nkutsay
29-08-2013, 12:04
Bitkiler icin guzel bir etiketleme yontemi...

http://t1308.hizliresim.com/1d/x/s1c9y.jpg

resimsel
04-09-2013, 12:33
Ankara'da yağmur yağıyor,toprak çok güzel kokuyor ama benim aklımda KARADUT var, acaba çelikten yetiştirilir mi, daha önce denemiş kimse varmı?

nkutsay
04-09-2013, 20:02
Sanirim artik domateslerden hevesimi aldim ve kisliklar icin sebze adama goz dikmis durumdayim.

Cogu bitkiyi kökünden kestim. Kadıfelerı de sökmüştüm ama bır kac haftadır yenı cımlenen kadıfeler sardı adayı. Halen çiçekler fışkırtan birkac kök biberle tuta emarelerı gosteren domatesler var.

Biberler ve çiçeklenen yeni kadifeler haricindeki her şeyi söküp ıspanak, turp, marul, pazı vs. gibi tohumları dırekt ekmeyi düşünüyorum. Birer ikişer de brokoli, kereviz ve lahana...

Kalsiyum ıcın bırıktırdıgım yaklasık yarım kılo yumurta kabuklarını cımlenen kadıfelerle ve keçi gubresıyle karıstırıp adalara ilave edeceğim.

Uyarı ve önerilere açığım.

Sizler kış için neler yapıyorsunuz meraktayım...

Bu arada bahçede çimlerden 2-3 metrekare daha çalarak adamsı bir yer oluşturdum. 3 cins marul, 2 cins ıspanak ve isvicre pazısı vıyollerde çimlendi.

resimsel
05-09-2013, 09:08
Kış için hiç bir hazırlık yapmamıştım ancak sayın Nkutsay'ın yazdıklarından sonra hızla hareket edip en azından marul,ıspanak,turp bulabilirsem pazı ekmeliyim diye düşünüyorum.

tatlı bezelye
25-09-2013, 11:18
Merhaba,

Sayın NKutsay yazınca ben de sorunun kapsamını genişletmek istedim.
Marul, ıspanak ve havuç tohumlarını doğrudan toprağa serpebiliyor muyuz.
Şaşırtmadığımızda verim ne seviyede olur?

selamlar

resimsel
25-09-2013, 11:50
sayın tatlı bezelye,ben 15 gün kadar önce ,marul,kıvırcık,ıspanak,tere,roka,havuç ve turp ektim,tam söylediğiniz gibi olmadı, yani küçük karıklara ekip üstlerini torfla kapattım.
Sonuç: marul, turp,roka ve tere çıkıverdiler diğerlerinden henüz bir görüntü yok. Biraz büyüdükten sonra seyrekleştirmek gerekir aksi halde verim düşük olur.

yağmur
25-09-2013, 22:16
Yanlışım varsa düzeltin; ıspanak ve havuç şaşırtılmıyor diye biliyorum. Marul ise şaşırtılırsa daha verimli olur sanıyorum.

resimsel
26-09-2013, 13:21
Sayın Yağmur, haklısınız turp,havuç ıspanak,tere,roka bunlar ekildiği yerde büyüyor ancak sık olmuşsa bazıları seyreltilebilir, marul,kıvırcık ise yerinde de olabilir şaşırtarak daha güzel olur.

cemo
04-10-2013, 10:51
Sebze bahçesi düzene girdi. Kapı önlerine kadar çamur geliyordu bahçeden. Yürüme yolları yapılınca otomatikman bana sebze adaları oluştu. Seneye daha rahat ekim yapabileceğim.
Damlama sulama için borular geçti, seneye kısmet olursa damlama ile sulamak istiyorum sebzeleri.

Şimdilik maydanoz, marul, turp, ıspanak ve soğan ektim.

Yağmur durduğunda yakın çekim fotoğraflarım.

Gecen yıl deneme amaçlı ıspanak şaşırtmıştım. Şaşırttığım ıspanakların daha iri olduğunu gözlemledim. Deneyen arkadaşlar var mı acaba? Bu yıl yeniden deneyeceğim.

cemo
04-10-2013, 15:55
Sevgili osman45 hocamın bahcesinde hugel kultur denemesi okudum. Aklıma yattı hemen sebze adasının baş tarafına çukuru actım. Odun, talaş ve bahce atıklarını gömdüm. Düzeltip maydanozu ektim.

Sanırım, benim maydanoz tohumum iyi değildi tek tük cıkmış:(

cemo
05-10-2013, 10:41
Sebze adalarının yakın çekimi. 3 ada oluştu yürüme yolu yapılınca.

Büyük oldular biraz ama, yürüme yolu yapılırken bahçede domates biber dikiliydi. Sökmeye kıyamazdım tabii. O nedenle 3 ada oluştu.

Turplar cıkmış, baş yapmaya başlamış. Soğanlar büyümüş, maydanoz olmamış.

Adanın birine marul şaşırtacağım. Biri ıspanak olacak. Diğeri karışık.

Ormandan topladığım kompostlaşmış topraktan serptim adalara ve bellettim. Bidonda gübre şerbeti kalmıştı onu da döktük.

Kış sebzelerine hazırız ;)

efor
05-10-2013, 16:26
Sevgili osman45 hocamın bahcesinde hugel kultur denemesi okudum. Aklıma yattı hemen sebze adasının baş tarafına çukuru actım. Odun, talaş ve bahce atıklarını gömdüm. Düzeltip maydanozu ektim.

Sanırım, benim maydanoz tohumum iyi değildi tek tük cıkmış:(

hugel kultur denemelerinde odunsu malzemeler kullanılır.bu malzemeler kütükler ve ağaç dallarından oluşur. kalın malzemeler uzun yıllar içinde bozulduğu için sorun çıkarmaz. talaş ve çabuk bozulan malzemeler ise toprağa karıştırıldıktan hemen sonra ekim yapılırsa bu maddeler çürüken topraktaki azotu kullandığı için bitkinin yetişmesinde sorun çıkarır.en iyisi kolay bozulan malzemeyle beraber toprağa azotlu gübre karıştırmalı ve ekledikten bir sezon sonra ekim yapılmalıdır.

cemo
05-10-2013, 16:49
Bilgi için teşekkürler Sn efor

Ben coğunluk odun ve tahta olarak gömdüm. Bir daha sadece kalın malzeme ile yapacağım.

nkutsay
09-10-2013, 12:11
Ben de kis icin yeni bir bolge daha actim cimlik alanda. Sokakata kurudugu icin sokulen 6 adet 2 metrelik akasya fidanlarinin govdelerini gomdum topraga.

Simdi derdim roka brokoli turp ne varsa yapraklarini delik desik eden sey. Sanirim musebbibi bugun roka yapraginda buldugum yesil bir tirtil. Bunlarla nasil organik sekilde mucadele edebilirim.

Baska bir adada da fotografini cekmeye bile tahammul edemedigim bir canli gordum. Bakalim tarif edebilecekiyim. Seffaf beyaz bir tirtil gibi ama agzi belirgin hatta disleri var gibiydi :((

MeyveliTepe
09-10-2013, 12:28
Baska bir adada da fotografini cekmeye bile tahammul edemedigim bir canli gordum. Bakalim tarif edebilecekiyim. Seffaf beyaz bir tirtil gibi ama agzi belirgin hatta disleri var gibiydi :((

Tırtıllar için organik ve biyolojik çözüm delfin wg.

Diğer zararlının bir resmini çekin siz yine de :)

yağmur
09-10-2013, 14:42
Sayın nkutsay dişleri var gibi mi? :eek: Çok merak ettim neymiş bu canlı lütfen bir fotoğrafını çeker misiniz?

nkutsay
09-10-2013, 15:19
Gorur gormez yan arsaya firlattim. Umarim bir daha gormem de resmini de cekmem. Topragin icindeydi ve sanirim marul fidesinin kokunu yemisti. Marulun yerine yenisini dikerken farkettim. Sebze bahceleri sonbaharda daha fazla zararliya ev sahipligi yapiyor sanirim.

Havuclarda da bir seyler var. Yogun karinca trafigi var uzerlerinde. Salyangoz da merhaba dedi. Turp yapraklarinda bit var gibi. Daha buyuk bir tirtil bir tutam maydanozun sadece saplarini birakmis.

birnefestoprak
09-10-2013, 16:05
Boyle birsey miydi?

Ben de kis icin yeni bir bolge daha actim cimlik alanda. Sokakata kurudugu icin sokulen 6 adet 2 metrelik akasya fidanlarinin govdelerini gomdum topraga.

Simdi derdim roka brokoli turp ne varsa yapraklarini delik desik eden sey. Sanirim musebbibi bugun roka yapraginda buldugum yesil bir tirtil. Bunlarla nasil organik sekilde mucadele edebilirim.

nkutsay
09-10-2013, 17:58
Sanirim ta kendisi...

MeyveliTepe
09-10-2013, 19:38
Kadı lokması. Mücadelesi kolay değil. Muhtemelen gübre ile gelmiştir. Mücadelesinde yırtıcı nematod kullanılıyor ama ülkemizde elde etmek mümkün görünmüyor. En iyisi bir köşeye bolca gübre + kompost yığın, 10-15 gün bekledikten sonra alt üst edip bulduklarınızı toplayıp imha edin (varsa tavuklara verin).

nkutsay
03-12-2013, 15:17
yeniden selamlar. bahçem çok rafine olduğundan onerinizi uygulayamadım onun yerine kökünden kesilmiş olarak buldugum marulların diplerini eseledigimde hep bir adet kadi lokmasi bulup imha ettim. sanırım 10 tane falandir. Birkac haftadir marullar hic zarar gormedi. Kokleri mi kumustur yoksa kis uykusuna falan mi gectiler bilmiyorum.

Gastronot
10-12-2013, 15:17
Sevgili arkadaşlar,

Sonbahar ile beraber sanki herkes uykuya daldı. Bu güzel blok sayfasında paylaşımların azaldığını görmek üzücü. Oysa ki gerçekten çok değerli bilgiler ediniyorduk.

Kış sebzeciliği konusunda deneyimlerini paylaşacak kimse yok mu ?:(

yağmur
10-12-2013, 23:28
Kış sebzesi olarak kara lahana ve roka dikmiştim ancak şu an başlayan kar sonrası durumları ne olacak merak ediyorum :(

birnefestoprak
11-12-2013, 01:52
Rokayi sonbaharda ekerseniz cok daha iyi olur, soguga dayanmaz. Lahanayi da seffaf plastik ortu altinda kisin yetistirebilirsiniz ama tabii onun da soguga dayanimi sinirsiz degil.

Kış sebzesi olarak kara lahana ve roka dikmiştim ancak şu an başlayan kar sonrası durumları ne olacak merak ediyorum :(

nkutsay
13-12-2013, 15:32
biraz once ispanaklari dis yapraklarini kesmek suretiyle topladim. ispanakli pideye donusecekler. soguktan ellerimin tum kemikleri sizliyor.

ben kis bahcesini cok sevdim. hazirlayip bir kere tohum atiyorsunuz. sonra hasattan hasada megsul olsaniz yetiyor. toplam 7 metrekarelik 3 bahceye sunlari ektim:

3 cins marul (kos ada, tiny tomb. red romaine)
2 cins ispanak (bloomsdale, mini)
2 cins turp (karpuz turp, kucuk kirmizi)
isvicre pazisi (3 ayri renk)
2 cins brokoli
lahana - yalova
lahana - kirmizi
tere
roka
maydanoz
dereotu
ayrica pazardan aldigim pirasa ve kereviz fideleri ile kuru soganlar var.

kendime gore deneyimlediklerim:

tohumlari eylulde ektim. daha erken dikmeliymisim.

tiny tomb marullari topraga cok yakin buyuduklerinden bir daha ekmeyecegim. kos ada marulundan cok memnunum. dayanikli ve diriler. koklemeden yaprak kesmeye de cok uygun. defalarca hasat edebiliyorsunuz. marullarin neredeyse yarisini kadi lokmasina kurban verdigim halde henuz marketten marul almadim. red romainler fazlaca narinler. daha mi erken ekmeliydim bilmiyorum.

tum bu sebzeler icindeki favorim bloomsdale ispanak. onu da koklemeden yaprak keserek hasat ediyorum. her hafta hasat var. bu soguklardan sonra nasil olur bilmiyorum.

bir de aceleci turplar var. her bahceye lazim. marul ya da ispanak siralarinin arasina ekebiliyorsunuz. marullar yayilana kadar hasad edebilirsiniz ya da marulari kokleyip turplara yer acabilirsiniz.

pazilari sirf renk olsun diye tutuyorum. hic hasat etmedim.

anladim ki bizde tere ve roka yenmiyor. onlari da ekmeyecegim bir daha.

maydanozlari en fazla 20 santim capli bir alana ekmistim. seyrek seyrek 1-2 santim uzamalari aylar surdu. sonra ne ara costular bilmiyorum. hakim de olamiyorum. su anda 50 cm yuksekliginde 70 cm caplik yer kapliyorlar bir daha ekerken daha kucuk gruplar halinde ekip hasatta tumunu dipten keserek tekrar buyumelerine izin verecegim. simdi eskilerle hasat sonrasi buyuyen korpeler icice.

brokoli ve lahanalar hasat olgunluguna erisebilecekler mi bilmiyorum. henuz 20-40 cm civarindalar.

pazardan aldigim soganlardan cikan taze soganlari begenmedim. hem cok uzun hem de cok acilar. tadlari da cok keskin. ilk firsatta sokulmeleri gerekiyor.

dune kadar yaz kadifelerinden cimlenen ve sonrasinda seyreltilen 10 kadar kadife de eslik ediyordu sebzelere. dun soktum.

seneye adanin birini sera naylonu ile kaplayacagim. ya da dogrusu ikisini de mi kaplamak bilmiyorum. mevcut bitkilerden hangisi her turlu hava sartina dayanacak acaba?

nkutsay
13-12-2013, 17:50
http://u1312.hizliresim.com/1j/f/vh197.jpg

Gastronot
28-12-2013, 10:44
Vallahi canımız çekti. Ellerinize sağlık.

nkutsay
01-01-2014, 16:29
Bu konunun 35. Sayfasinda 1046 nolu mesajda resimleri bulunan sebze adalarimi sera naylonuyla kaplamaya karar verdim. En pratik, kullanisli, saglam ve ucuz serayi nasil yaparim tavsiyelerinize ihtiyacim var.

Ayrica internetten baktigim sera naylonculari cok buyuk ebatta satiyorlar. Daha kucuk boyutlardaki naylonu nereden temin edebilirim.

Sera naylonlarinin ozellikleri cok onemli mi. Nalburdan alacagim normal naylon da is gorur mu.
Sera ile ilgili acilan konulara da baktim ama hep buyuk seralar islenmis oralarda.

nkutsay
01-01-2014, 16:35
Buradaki yontem bana uygun gorunuyor ama tam ruzgar alan bogazda yerlesen adalarda bunu nasil saglamlastirabilirim. Yaylaro hangi malzeden olusturmami ve nasil konumlandirmami tavsiye edersiniz. Adanin icine mi disina mi.

http://www.agaclar.net/forum/387824-post87.htm

nkutsay
03-01-2014, 12:49
Kendim calip kendim oynayayim :)

Kullanirken de pratik.

DIY PVC Green House/ Cold frame - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=s7s4jfFiXxU)

uzman16
03-01-2014, 23:04
Faydalı bir video paylaşımı olmuş. Teşekkürler.
1117 nolu mesajınız öğretici bilgiler içeriyor. Not alacağım. :)

OSMAN45
11-01-2014, 11:51
TOHUM TAKAS ETKİNLİĞİ nden temin ettiğim domates tohumları ile biber ve diğerlerini planda görüldüğü gibi ekeceğim. Gönderenlere tekrar teşekkür.

Yanda görülen listedeki domates çeşitlerinin yerleştirilmesi konusunda çok derin olmayan bilgilere sahibim. Ancak tecrübeli arkadaşlarımın yorum ve bilgilendirmelerine çok memnun olacağım.

limon_sever
11-01-2014, 12:50
Sebze adalarında kullanılan toprak üstü kısım sanırım kompost. Ama benim yaptığım kompostlar genelde toprak gibi oluyor. Bu ise daha çok gübre veya torf gibi duruyor. Bunun sırrı nedir? Bir de hortum ile sulamada sorun oluşmuyor mu diye de düşünüyorum. Su bu tabakanın üstünden kayar.

464212
Kaynak (http://www.mylilikoikitchen.com/wp-content/uploads/2013/07/Jalapeno-Plant.jpg)

MeyveliTepe
11-01-2014, 13:16
TOHUM TAKAS ETKİNLİĞİ nden temin ettiğim domates tohumları ile biber ve diğerlerini planda görüldüğü gibi ekeceğim. Gönderenlere tekrar teşekkür.

Yanda görülen listedeki domates çeşitlerinin yerleştirilmesi konusunda çok derin olmayan bilgilere sahibim. Ancak tecrübeli arkadaşlarımın yorum ve bilgilendirmelerine çok memnun olacağım.

Biberleri güneye alsanız daha iyi.

OSMAN45
11-01-2014, 14:16
Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe. Dikkatsizliğim ve yanlışımı hemen yakaladınız. El alışkanlığı, yön oku altına N yazmaya alışmışız. Aslında S olacak. Ve biberler güneyde.

heyyamola
13-01-2014, 00:04
Bugün bahçe toprağımızın en verimsiz yerinde, yaklaşık 140 X 250 X 50 cm boyutlarında bir çukur hazırladık.

464457

Tabanına, fazla suyun süzülmesi ve nemli ortamın muhafazası için, irili-ufaklı taş döşedik. (10-12 cm yüksekliğinde)

464458

Onun üzerine kalın ağaç dalları,

464462

Daha sonra ayçiçeği ve mısır sapları,

464463

Çalı-çırpı ve ince dalcıkları da yerleştirdik.
464464

heyyamola
13-01-2014, 00:26
En üst kısma biraz da kuru otlardan yaydık.
464465

Çukurun yerini belirlemek için köşelerine kazık çakarak, üzerini şimdilik 15 cm yüksekliğinde toprakla kapattık.
464466

Daha sonra çukurun üzerine sebze adası yapıp, bol keçi gübresi, leonardit ve kompost içeren bir toprak karışımıyla 20 cm kadar daha doldurmayı düşünüyorum.

İlk seferde, Fasulye, Kabak ve Mısır birarada yetişecekler. Bakalım nasıl olacak?.

Murat Uysal
30-01-2014, 00:43
Ellerinize sağlık iyi bir hugelkultür denemesi. Ama keşke biraz da alt kısma talaş koysaydınız. Sonuçları ilk sezonda paylaşırsanız sevinirim...

nkutsay
18-02-2014, 17:09
Merhaba. Brokoli ciceginin seyreklegi neden kaynaklanır. Cinsinden mi topraktaki bir eksiklikten mi?

birnefestoprak
18-02-2014, 18:30
Kimisi dolgun bas yapar, kimisi de resimdeki gibi kucuk buketler halinde gelisir ve yanlardan cok sayida surgun verir. Sizin yetistirdirginiz cesit, yaygin bilinen ticari tohum ismi Calabrese Green Sprouting olan ceside benziyor.

Merhaba. Brokoli ciceginin seyreklegi neden kaynaklanır. Cinsinden mi topraktaki bir eksiklikten mi?

nkutsay
18-02-2014, 19:27
Teşekkürler sn.birnefestoprak. 1 ay once tepesini hasat ettigim ayni tur brokoli daha sıkı bir bas yapmisti. simdikilerin her bir topcugunu sapiyla ayirdedebilir durumdasiniz. Bir seyi yNlis mi yapiyorum diye dusundum.

birnefestoprak
18-02-2014, 20:38
Bana gore bir sorun yok. Ticari tohumdan aldiysaniz, baska cesidin tohumu da karismis olabilir. Bir de bazi cesitler daha cabuk cicege donuyor ve bas yapmadan ana buketten ayriliyor.

Hava sicakliklari orda nasil gidiyor bilmiyorum ama, yine bazi cesitler, sicaklik artisina normalden daha duyarli, bunun da etkisi olabilir. Her durumda, cicegi de, nodulleri de, saplari da cok lezzetli oluyor. Hatta polen alerjisi olanlarin ciceklerinden azar azar yemesi bunyelerinin alerji direncini gelistirir mi merak etmiyor degilim.

Teşekkürler sn.birnefestoprak. 1 ay once tepesini hasat ettigim ayni tur brokoli daha sıkı bir bas yapmisti. simdikilerin her bir topcugunu sapiyla ayirdedebilir durumdasiniz. Bir seyi yNlis mi yapiyorum diye dusundum.

nkutsay
18-02-2014, 21:34
havalar oldukca sıcak burada. gunduz 15 derece ve guneslı. gece de 8-9 cıvarı. o alerjıklerden 3 kısı var bızde. deneyeyim bari :))

hanımeli
19-02-2014, 14:55
Sn limon sever 1125. Mesajınızdaki çember ve çubukları nasıl temin edebileceğimiz hakkında bilginiz varmı,yapı marketlerde bulunurmu mesela,yoksa inşaat malzemesi satan yerlerimi bakmalıyız?

limon_sever
19-02-2014, 15:23
Sn limon sever 1125. Mesajınızdaki çember ve çubukları nasıl temin edebileceğimiz hakkında bilginiz varmı,yapı marketlerde bulunurmu mesela,yoksa inşaat malzemesi satan yerlerimi bakmalıyız?

Konya'daki yapı marketlerde görmedim ve varsa da kuytu köşelerdeydi ben görmemişimdir.

Demirci veya kaynakçı bulabilirseniz iskelet sistemini çok ucuza bu düzenekleri yaptırabilirsiniz. Plastik aksam için de plastik boya kutularının kapaklarını düzenleyip kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe
19-02-2014, 15:57
Sebze adalarında kullanılan toprak üstü kısım sanırım kompost. Ama benim yaptığım kompostlar genelde toprak gibi oluyor. Bu ise daha çok gübre veya torf gibi duruyor. Bunun sırrı nedir? Bir de hortum ile sulamada sorun oluşmuyor mu diye de düşünüyorum. Su bu tabakanın üstünden kayar.

464212
Kaynak (http://www.mylilikoikitchen.com/wp-content/uploads/2013/07/Jalapeno-Plant.jpg)

Bitkilerin dibinde yayılı gördüğünüz öğütülmüş ağaç, malç olarak kullanılıyor. ABD'de çok yaygındır, neredeyse dibi çıplak toprak olan bir bitki görmezsiniz :)

erencool
21-02-2014, 11:10
kuzey batı

kuzey batı

sakagun
21-02-2014, 15:55
İlk yükseltilmiş tarh denemem. Üzerindeki naylon sera iki taraftan da açılabiliyor.

Sebze bahçemde geçen sene dökülen tohumlardan endivyen, şeker pancarı (yapraklarını pazı gibi kullanıyorum) yetişmiş. Onları buraya aktardım. Birkaç kök nane, bakla, biraz maydanoz, birkaç kök ebegümeci, bol miktarda arpacık soğanı da diktim. Pazı ve ıspanak tohumu serptim. Ayrıca birkaç pembe domates, hıyar ve biber tohumu da ektim. Domates ve hıyar tohumları çimlendi.

Birkaç yükseltilmiş tarh daha yapmam gerekecek anlaşılan. :D

aigneis
22-02-2014, 12:57
Selamlar. OSB'den 2mx1m boyutunda sebze adası yapacağız. Adaları toprağa 3-5cm gömmeyi düşünüyorduk ama fotoğraflardan anladığım kadarıyla adalar direk toprağın üstüne konulmuş. Hangisini önerirsiniz? Adayı gömmezsek aradan su ve toprak sızmaz mı?

bahcedenn
22-02-2014, 13:42
Selamlar. OSB'den 2mx1m boyutunda sebze adası yapacağız. Adaları toprağa 3-5cm gömmeyi düşünüyorduk ama fotoğraflardan anladığım kadarıyla adalar direk toprağın üstüne konulmuş. Hangisini önerirsiniz? Adayı gömmezsek aradan su ve toprak sızmaz mı?

Kesinlikle gömmeyiniz. Çok kısa zamanda adanızın çürümesine sebep olursunuz. Toprak sızmıyor. Zaten suyu da sızacak kadar vermenize hiç ihtiyaç olmuyor.

aigneis
22-02-2014, 15:46
Kesinlikle gömmeyiniz. Çok kısa zamanda adanızın çürümesine sebep olursunuz. Toprak sızmıyor. Zaten suyu da sızacak kadar vermenize hiç ihtiyaç olmuyor.

Çok teşekkür ederim. Elimizdeki parçaların yüksekliği 25 cm. Bu çok derin olmaz mı? Gömeceğimizi düşünerek bu yükseklikte kestirmiştik.

sakagun
22-02-2014, 15:56
Benimki yaklaşık 30 cm.
Bahçemizde köstebek olduğundan alt kısmını tel örgü ile kapladık.

aşkan
22-02-2014, 22:35
iyi akşamlar fidan zamanı iyi domates biber fidanı alabilecegim yer varmı acaba aslında konunuzla alakası pek yok ama nereye yazmam gerektigini pek bilemedim şimdiye kadar aldıgım fidanlardan hiç memnun kalmadım bu arad izirde oturuyorum izmir içi olursa çok daha iyi olur teşekkürler

hanımeli
23-02-2014, 12:28
iyi akşamlar fidan zamanı iyi domates biber fidanı alabilecegim yer varmı acaba aslında konunuzla alakası pek yok ama nereye yazmam gerektigini pek bilemedim şimdiye kadar aldıgım fidanlardan hiç memnun kalmadım bu arad izirde oturuyorum izmir içi olursa çok daha iyi olur teşekkürler

Izmirde hemen hemen her pazarda bulabilirsiniz,daha yeni fidanlar çıkmaya başladı,ama fidan dikimi için daha erken Mart ortasını bekleyin derim ben,birde iyi verim almak için toprağınızı iyi hazırlamanız gerekli,bu konunun ilk sayfalarında nasıl toprak olacağı çok güzel anlatılıyor,tamamını okuyun bence.

aşkan
24-02-2014, 20:07
Izmirde hemen hemen her pazarda bulabilirsiniz,daha yeni fidanlar çıkmaya başladı,ama fidan dikimi için daha erken Mart ortasını bekleyin derim ben,birde iyi verim almak için toprağınızı iyi hazırlamanız gerekli,bu konunun ilk sayfalarında nasıl toprak olacağı çok güzel anlatılıyor,tamamını okuyun bence.

bilgileriniz için teşekkür ederim bizim 3 senelik küçük bir bahçemiz var ve en büyük sıkıntıız iyi güzel bir domates fidanı bulamadık geçen sene bayındır çiçek şenliginden aldık lezzeti çok güzel ama çakıl taşı gibi çok küçük domatesler ondan önceki senenin sebzelerini hiç anlatmayayım bu sebeblerden dolayı fidanından emin oldugunuz satış yerleri ögrenmek istiyorum

hanımeli
25-02-2014, 19:06
Sayın aşkan Urla organik pazarı var,uzak değilse orayı tavsiye ederim,kendim yetiştiririm derseniz bende organik geleneksel domates tohumu var,daha yeni ektim çimlendiriyorum,elimde daha bayağı var,iyi bir gübreleme ile iri ince kabuklu bol bol domatesler oluyor,isterseniz posta ile eğer yakınlarda iseniz elden verebilirim size

nkutsay
26-02-2014, 14:12
Sebze bahcemdeki bakla bitkilerini sapina kadar yiyen hangi zararlidir sizce?

MeyveliTepe
26-02-2014, 16:41
Sadece kesmiş mi, yoksa tamamını yemiş mi?

nkutsay
26-02-2014, 17:10
Afiyetle yemis sanirim. kalinti gormedim. Ilk resimdeki gibi olmasi gereken iki bitkinin kalintisi 2. Resimde. Kedi falan mi yedi ki?

MeyveliTepe
26-02-2014, 17:43
Mevsim itibarıyla sümüklüböcek olması büyük ihtimal ama çok iştahlıymış ki saplarını da yemiş.

nkutsay
26-02-2014, 20:16
Simdiye kadar da ne sumuklubocek ne de salyangoz gordum aslinda. Takip edeyim bakalim.

MeyveliTepe
26-02-2014, 21:21
Gece çıkarlar gündüzleri suçüstü yapamazsınız.

Kiraz
27-02-2014, 15:13
Sebze bahcemdeki bakla bitkilerini sapina kadar yiyen hangi zararlidir sizce?

Sümüklüböcek (kabuksuz) olma ihtimali çok fazla. Hiç zaman kaybetmeden, bir kabın veya şişenin içine yarıya kadar doldurduğunuz birayı toprağa gömün. Kabın ağzı, içine kolay girecekleri şekilde olsun. Çok şey denedim ama kabuksuzlara bira kadar etkilisini görmedim. Arada birayı değiştirin ama yaza kadar denemenizde yarar var.

İstanbul'da salyangozlar (kabuklu) henüz çok aktif değil ama sümüklüböcekler ortaya çıktı ve dipten götürüyorlar. Toprağın içinde olduğu için pek göremezsiniz, adaların iç yüzeyinde, saksı tabaklarının altında, poşetlerin, çuvalların kuytu yerlerinde saklanıyorlar.

nkutsay
27-02-2014, 17:13
Offf offff buyukce bocekleri oldurmek geriyor beni. Kadi lokmasi oldurmeye yeni yeni alismistim. Simdi bira icinde olmus sumuklubocege hazir degilim :(( sn.kiraz dipten goturuyorlar derken kokleri mi yedigini soyluyorsunuz. Soylediginiz yontem icin plastik bardagi topraga gommek uygun mu?

erencool
27-02-2014, 18:12
Herkese, özellikle de birçok kişi gibi bana da yol haritası belirleyen, Sn. Meyvelitepe'ye merhabalar.
Bu sezon soğan, turp,, sarımsak, roka gibi sebzeler aldıysam da, bahçeden haz alamadım. Geçen sezonda ekemediğim yazlık sebze tohumlarımı bu sezon umarım sebze yataklarına ekme planları yapıyorum. Emprenye katrandan 2 mt boy 1 mt en 25 cm yüksekliğinde kuzey Güney yönünde 16 ada planladık. Sormak istediğim buraya kadar ki planlamada eksik tespitleriniz var mı, adalar içerisine toprak ve sudan koruyucu olarak parke şiltesini yoksa Strafor köpük mü önerirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

orhtrn26
27-02-2014, 20:05
3 senedir çeri domateslerini olgularını bahçenin bir köşesine ekim kasım ayları gibi limon sıkar gibi toprağın üzerine serpiştirip, ( Çapalanmış toprağın üzerine ) yazında yeni yerlerine ekiyorum.

Bu senede aynı şekilde: Pembe, çaltı, erik, çeri domateslerini ve 4 çeşit biber tohumunu da 2013 ekim kasım aylarında toprakla buluşturdum. Üzerlerinde yaprak serpiştirdim.

Açıkta bakalım çıkacak mı. Merakla bekliyorum.

http://i.imgur.com/iwiypGEl.jpg

MeyveliTepe
27-02-2014, 20:45
Herkese, özellikle de birçok kişi gibi bana da yol haritası belirleyen, Sn. Meyvelitepe'ye merhabalar.
Bu sezon soğan, turp,, sarımsak, roka gibi sebzeler aldıysam da, bahçeden haz alamadım. Geçen sezonda ekemediğim yazlık sebze tohumlarımı bu sezon umarım sebze yataklarına ekme planları yapıyorum. Emprenye katrandan 2 mt boy 1 mt en 25 cm yüksekliğinde kuzey Güney yönünde 16 ada planladık. Sormak istediğim buraya kadar ki planlamada eksik tespitleriniz var mı, adalar içerisine toprak ve sudan koruyucu olarak parke şiltesini yoksa Strafor köpük mü önerirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Adaların içine bu türden bir örtü tavsiye etmem. En iyisi adaların dibini biraz kazarak toprağı 5-10 santim daha indirin, ot kökü varsa temizleyin.

Şayet bahçede köstebek varsa adaların dibine ince dokulu tel örgü yaymak işe yarar (yoksa gerek de yok). Ayrık kökleri varsa mukavva veya iki üç kat gazete kağıdı yayabilirsiniz.

Bazı sebze kökleri yüzeysel kalacaktır fakat bazıları aşağıdaki toprağa gitmeye meyillidir. Onlara da fırsat vermek gerekir.

Geçen seneki adalardan birinde bir patlıcanın kökünü kim denediyse topraktan sökemedik, artık nerelere gittiyse.

Ayrıca dreneja engel olacak bir şey yapılmamalıdır.

En son sn.Heyyamola bazı sebze adası hazırlıkları yapmıştı. Buradan (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/29116-38.htm) inceleyebilirsiniz.

Kiraz
28-02-2014, 18:56
Offf offff buyukce bocekleri oldurmek geriyor beni. Kadi lokmasi oldurmeye yeni yeni alismistim. Simdi bira icinde olmus sumuklubocege hazir degilim :(( sn.kiraz dipten goturuyorlar derken kokleri mi yedigini soyluyorsunuz. Soylediginiz yontem icin plastik bardagi topraga gommek uygun mu?

Kökleri yemiyor ama toprak üstündendeki taze sürgünleri, dibinden yiyor. Plastik bardak da olur, ben genelde pet şişe kullanıyorum. Açılı olarak toprağa gömünce içine yağmur dolmuyor, çok derin çukur açmanıza da gerek kalmıyor.

aigneis
02-03-2014, 07:47
Selamlar yeniden. Verdiğiniz bilgiler ışığında sebze bahçemizi yaptık. Çok güzel oldu. Teşekkür ederim.

Sırada toprak hazırlığı var. Bahçe toprağımız kumlu ve biraz killi. Geçirgenliği iyi, su yatakları oluşmuyor. Ama bazen sanırım kilden dolayı birbirine sıkıca yapışmış, ağır toprak parçaları oluyor. %10 civarında. İçerisinde taşlar olduğu için dün büyük bir kısmını eledik. Böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama elle ayırmaktan daha kolay geldi. Tabi bugün kas ağrıları çekiyoruz :) 2 senedir bu toprağa herhangi bir işlem yapmadan ekim yaptık ve çok güzel verim aldık. Ama bu sene çok küçük bir alanda yapacağımız için toprak daha da önemli oldu.

Bauhaus'a neler alabiliriz diye baktık. Sıvı halde hümik asit (%15 hümik + fülvik asit,%15 organik madde, pH8-10), toprak zenginleştirici (biyolojik aktivasyonlu doğla humus) ve perlit var. Bizde de yanlış gübre var. İçlerinden önerdiğiniz var mı?

İnternetten de solucan gübresi araştırdım. Onu da alabilirim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

heyyamola
02-03-2014, 22:37
Selamlar yeniden. Verdiğiniz bilgiler ışığında sebze bahçemizi yaptık. Çok güzel oldu. Teşekkür ederim.

Sırada toprak hazırlığı var. Bahçe toprağımız kumlu ve biraz killi. Geçirgenliği iyi, su yatakları oluşmuyor. Ama bazen sanırım kilden dolayı birbirine sıkıca yapışmış, ağır toprak parçaları oluyor. %10 civarında. İçerisinde taşlar olduğu için dün büyük bir kısmını eledik. Böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama elle ayırmaktan daha kolay geldi. Tabi bugün kas ağrıları çekiyoruz :) 2 senedir bu toprağa herhangi bir işlem yapmadan ekim yaptık ve çok güzel verim aldık. Ama bu sene çok küçük bir alanda yapacağımız için toprak daha da önemli oldu.

Bauhaus'a neler alabiliriz diye baktık. Sıvı halde hümik asit (%15 hümik + fülvik asit,%15 organik madde, pH8-10), toprak zenginleştirici (biyolojik aktivasyonlu doğla humus) ve perlit var. Bizde de yanlış gübre var. İçlerinden önerdiğiniz var mı?

İnternetten de solucan gübresi araştırdım. Onu da alabilirim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Ben şöyle bir karışım (http://www.agaclar.net/forum/1140500-post960.htm)hazırlamıştım.

Aslında toprağın killi olması bir avantaj.. Besin maddeleri ve nemi daha iyi saklar. Sıvı haldeki hümik asit yerine leonardit düşünebilirsiniz. Aynı etkiyi zamana yayarak elde edersiniz. Yanmış keçi veya koyun gübreniz varsa, şimdilik solucan gübresi almanıza gerek olmayabilir. Perlit yerine vermikülit çok daha iyi olur. Perlit kullanacaksanız iri olanını tercih ediniz. Coco-peat hem steril, hem de çok iyi bir fiziksel ortam sağlar. Coco-peat yerine torf da kullanabilirsiniz, ancak hastalıklardan ari olmasına dikkat ediniz. Klino (klinoptilolit) da, zararlı iyonlar için hapishane, faydalı iyonlar için otel vazifesi gören harika bir malzemedir.

aercan
17-03-2014, 09:42
Sebze adaları için topak inek gübresi leonardit karıştırıp sebze fidanlarını diksem sizce nasıl olur? coco peat tamini zor.

zülal gümüş
21-03-2014, 14:55
merhaba ben meyvelitepenin blogunu gördüm ve yazılarını okudum .bizimde bagcemiz var ama daha cok agaclar sebze yetistirmek zor geliyordu ama sizin adaları gördükten sonra bu sene bende deneyecegim.aldıgımız yerin topragı killi oldugundan burda bisey olmaz dedi köylüler boşuna ugrasmayın ama meyvelitepenin yazılarından sonra fikrim degişti mesala burada leonardit bulamadım cok arastırdım ama yok .yazılarınız icin tesekkür ederim toprakla ugraşmak icin artık nedenim var .
.

sakagun
24-03-2014, 05:00
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/1251841-post1140.htm) sebze tarhım 1 ay sonra bu hale geldi.
Her sabah taze soğan, bakla yaprağı, pazı, maydanoz, nane ve endivyenle güzel bir salata yapıyorum.
Üzeri naylonla kaplı olduğundan kırağılardan etkilenmedi. Gündüzleri naylonu açıyorum.
Bu tarhı tohum çimlendirmede de kullanıyorum.

nkutsay
26-03-2014, 22:59
Merhaba. Geçtiğimiz yaz domates biber gibi sebzeler, sonrasında da maydanoz ıspanak marul gibi sebzelere ev sahipliği yapan sebze bahcemde yeşilliklerin rengi sarmaya başladı. Maydanoz sarımsı yeşil renkte. Bazı ıspanak yapraklarının kenarları sararmaya başladı. Sonbaharda keçi gübresi kullanmıştım. Sizce eksiklik ne olabilir ve hangi organik takviyeyi yapayım. Yazlık fideleri dikmeden yine keçi gübresi ekleyecegim. Sizce yeterli olur mu.

zebra
27-03-2014, 08:43
Merhaba. Geçtiğimiz yaz domates biber gibi sebzeler, sonrasında da maydanoz ıspanak marul gibi sebzelere ev sahipliği yapan sebze bahcemde yeşilliklerin rengi sarmaya başladı. Maydanoz sarımsı yeşil renkte. Bazı ıspanak yapraklarının kenarları sararmaya başladı. Sonbaharda keçi gübresi kullanmıştım. Sizce eksiklik ne olabilir ve hangi organik takviyeyi yapayım. Yazlık fideleri dikmeden yine keçi gübresi ekleyecegim. Sizce yeterli olur mu.

Ispanak ekmedigimden bilemiyorum ama maydanoz yapraklari biraz narin. Cok boy-pos atmadan kesmek gerekiyor herhalde. Bir de gece cok soguk oldugunda, sarariyor hemencecik. Tabi uzmanlar ne der bilemiyorum.

münevver
27-03-2014, 13:04
Sn Meyvelitepe
Yataklara konulacak iz elementlerini toz olarak mı alıp karıştınız?
İz elementi araştırıyorum ama sürekli sıvı olanlarla karşılasıyorum. Onlarda suyla dikimden sonra veriliyor. Toprağa karıştırmak için toz halinde olmalı değil mi? Siz nereden temin etmiştiniz?

M.Faruk
10-04-2014, 20:06
sn. Z. gümüş orgo power leonarditin istanbul bayii telefonu 05326162694 dür iletişim kurarsanız belki yardımcı olabilir.
sn.Nkutsay sera naylonu için Eminönündeki sobacıların hemen yakınında naylon vb. malzemeler satan dükkanlar var.Bazılarında sera naylonu var oradan temin edebilirsiniz.

nkutsay
22-04-2014, 10:47
Kis boyunca sebze bahcemin gozdesi ispanakti. Yarim metrekareden aylardir yaprak koparma yontemiyle kilolarca ispanak yemistik. Ama gecen gun farkettim ki maalesef yaprak biti midir minik sinek midir ikisi birlikte midir neyse istila etmisler resmen. Yikarken farkettim. Inatla defalarca yikadim ama nafile. Simdi gidip hepsini kokunden kesicem. Artik icime sinmez marullari da keserim.

Yazlik dikime kadar adalari naylonla kaplayip birkac hafta solarizasyon tavsiye eder misiniz. Oylece bos mu birakayim. Kadi lokmalari da var toprakta.

yağmur
22-04-2014, 11:37
Sebze bahçesinde bambu çubuk kullanan var mı? Memnun musunuz? Nereden temin ediyorsunuz?

Orhank
22-04-2014, 12:31
Sebze bahçesinde bambu çubuk kullanan var mı? Memnun musunuz? Nereden temin ediyorsunuz?

Kullanılabilir ama çok pahalılar
Kerestecilerin kestiği ağaçların artıklarından **** budanan ağaçlardan kendinize çubuk yapabilirsiniz

HAKAN_O
22-04-2014, 13:19
bambu nun avantajı çok yıllık kullanılması ama pahalı.
Ben yaklaşık 20 tane 2,30 mt, 20 tanede 1 mt var işe yarıyor

sakagun
22-04-2014, 16:05
Bendeki bambular 3 yıllık oldu. Hala sağlamlar.

yağmur
22-04-2014, 16:37
Acaba nereden aldınız bambuları? Ne kadar tuttu?

fagu03
22-04-2014, 21:54
Salatalik fidelerini toprakla bulusturdum. Cengelkoy ve iki cesit daha.

sakagun
23-04-2014, 19:20
Acaba nereden aldınız bambuları? Ne kadar tuttu?

Arifiye Çetin Plastik'ten almıştım. 3 sene önce tanesi 30 kuruştu sanırım.

sakagun
27-04-2014, 12:04
6x1,2 m boyutunda 3 yükseltilmiş tarh yaptık. Gübreci gübreyi bir türlü getirmeyince elimizdeki gübreyle birini doldurmaya karar verdik. Geyve'nin toprağı sebze yetiştiriciliğine uygun değil. Sakız gibi bir toprak. Tam saksı yapmalık. Torfu, kendi yaptığımız kompostu, nehir kumunu, koyun gübresini, tavuklarımızın gübresini, bahçe toprağını, humik asiti iyice karıştırarak tarhın içini doldurduk. Tarha tohumdan yetiştirdiğim hıyar, domates ve biber çeşitleri diktim. Ayrıca fesleğen, karanfil, aslanağzı ve kadife çiçeği de diktim.
Tarhların ilerisinde görünen bölümü de sürüp 6 sıra sebze ektik. Barbunya, mısır, kabak, karpuz, kavun çeşitleri.
Umarım bu yıl iyi ürün alırız.

limon_sever
01-05-2014, 09:51
Böyle bir uygulama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978-36.htm#post1171975) yapma düşüncem vardı. Ama yol geçeceği için bu uygulamayı askıya aldım.

Şubatta hugel kültür (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/26534.htm#post1250350) yaptığım yerin yanına, nispeten ağaçların gölgesinde kalan yere dün akşam üzeri sebze yatağı yaptım. İleride burası şekillenecek. Şimdilik idare eder bir çalışma olacak. Bir miktar yonca biçtim(bir bu kadar daha biçeceğim) ve yağmur yağınca öylece serpivermiştim.(Toprak kuruduğu zaman, toprağa karıştıracağım.) Koyun gübresi gelirse dikim yapacağım.

488124

Biraz önce yoncaların tamamını biçtim ve yatağa serdim...

488225

Sonra bir miktar ezilmiş yumurta kabuğunu döktüm ve karıştırdım...

488226

Geriye bir koyun gübresi kaldı...

resimsel
08-05-2014, 09:27
Sn.nkutsay,geriye dönüp sebze adaları oluşumunu okurken sizin panik halinize bir hayli güldüm çünki ben sizden beterdim,şimdi ise sık diktiğim pembe domateslerin halini haziranda görür gibiyim, sizlerin deneyimi bana ışık tuttu ve hemen adalara diktiklerimin bir kısmını sökeceğim.

resimsel
09-05-2014, 07:15
Sebze adalarında tohum takastan Sn.meyvelitepe'nin göndermiş olduğu pembe domatesler ve Sn. bahçeden'den gelen tatlı türk biberleri yerlerini aldı.

MeyveliTepe
09-05-2014, 10:02
Bu adada iki kenardaki domatesler ortadaki biberleri tamamen ışıksız bırakırlar. Adaların boyutlarını bilmiyorum ama domates sayısı fazla görünüyor.

resimsel
09-05-2014, 11:57
Bu adada iki kenardaki domatesler ortadaki biberleri tamamen ışıksız bırakırlar. Adaların boyutlarını bilmiyorum ama domates sayısı fazla görünüyor.

Çok haklısınız,dün o konuyu tekrar gözden geçirdim, sizin eski yazılarınızı okudum ve domateslerin bir kenarındakileri söküp başka adaya dikeceğim.
Adaların ebatları 175x90cm.

sakagun
14-05-2014, 06:11
Yükseltilmiş sebze tarhlarımdaki domates ve salatalık fideleri çiçek vermeye başladı. Henüz 1 karışlar. Büyümeleri için çiçeklerini koparıyorum. Doğru mu yapıyorum?

TCM
14-05-2014, 09:24
Yükseltilmiş sebze tarhlarımdaki domates ve salatalık fideleri çiçek vermeye başladı. Henüz 1 karışlar. Büyümeleri için çiçeklerini koparıyorum. Doğru mu yapıyorum?

Bir bilenden alıntıladım, sanırım alınsa iyi olur.

Hıyarları geç şaşırttığınız için meyve bağlamış. Onları hemen koparın ki bitkiler gelişsin, yoksa küçücük boyuyla meyveyi büyütmeye çalışır. Bir de mantar ilacı atarsanız iyi olur. Yağmurdan sonra hıyar ve domatesler çabuk hastalanıyorlar.

sakagun
14-05-2014, 10:09
Doğrudur, yerini hazırlayıncaya kadar fidelerin kökleri kaplarını iyice sarmış, gövdeleri kalınlaşmıştı. Biraz önce tüm çiçekleri topladım.

kerkenez
21-05-2014, 13:29
Herkese merhaba,

Yazlıktaki bahçemin verimi düştü ayrıca artık sulayacak insanda bulmak zorlaştı. Bende radikal bir karar alarak önümüzdeki yıl bahçeyi yeniden düzenlemeye karar verdim. Şimdi yavaş yavaş planlama aşamasındayım. Burada yazılanların bir kısmını okudum ve aklıma yattı.

Kafamda şöyle bir taslak var. Bahçeyi beşe ayırıp bunlardan birini henüz tohumdan çimlendirdiğim kuşkonmazlara ayırmayı düşünüyorum. Kalan dört bölümdede yaklaşık 16 kadar sebze adası oluşturacağım. Bunlara bir damlama sulama sistemi kurarak sulama sorununu da halletmeyi planlıyorum.

İlk olarak adaları hangi malzemeden oluşturmak daha uygun olur ona karar vereceğim. En ucuz yollusu OSB kullanmak gibi gözükmekle birlikte dayanıklılığı konusunda şüphelerim var. OSB' yi güzelce cilalarsam ne kadar zaman dayanır? Ya da daha kalın ahşap ya da tuğla beton vs kullanmak daha mı iyidir?

zeki.turkmen
03-06-2014, 11:12
Öncelikle selamlar, ben kendi bahçemde yükseltilmiş yastıklar yaparak sebze yetiştirmeyi planlıyorum, forumları incelediğimde toprak hazırlığında özellikle sayın Meyvelitepe'nin, sayın Zeytinlibahçe'nin cocopeat kullandıklarını )tabii sadece bu malzeme değil...) öğrendim, araştırdığımda aslında benim için bu malzemeyi kullanmak fiyat açısından biraz pahalı gelecek gibi, bir de grow bag denilen malzemeyi gördüm, sanki fiyatı daha uygun gibi, acaba bu malzemeyi toprak hazırlığında kullanmam mümkün olur mu? Cocopeatin sağlayacağı faydaları bu malzeme ile de elde edebilir miyim? şimdiden çok teşekkürler, saygılar.

limon_sever
03-06-2014, 12:43
Öncelikle selamlar, ben kendi bahçemde yükseltilmiş yastıklar yaparak sebze yetiştirmeyi planlıyorum, forumları incelediğimde toprak hazırlığında özellikle sayın Meyvelitepe'nin, sayın Zeytinlibahçe'nin cocopeat kullandıklarını )tabii sadece bu malzeme değil...) öğrendim, araştırdığımda aslında benim için bu malzemeyi kullanmak fiyat açısından biraz pahalı gelecek gibi, bir de grow bag denilen malzemeyi gördüm, sanki fiyatı daha uygun gibi, acaba bu malzemeyi toprak hazırlığında kullanmam mümkün olur mu? Cocopeatin sağlayacağı faydaları bu malzeme ile de elde edebilir miyim? şimdiden çok teşekkürler, saygılar.

Deneme amaçlı 70cm X 70cm bir ada oluşturdum. İçine 20 litrelik 2 tane sıkıştırılmış grow bag cocopeat ve 30 litrelik iz elementli hazır toprakla karıştırıp, altı toprak olan zemine yaydım.

Şimdi üzerinde 2 kök kabak, 1 kök salatalık, 4 kök biber(Çin'den bir arkadaşım getirmişti. Nasıl bir meyvesi olduğunu sormayı unuttum.) ve 2 kökte domates var. (Bu adayı sadece deneme amaçlı yaptığım için bu kadar çok çeşit diktim. Seneye sadece kabak dikmeyi düşünüyorum.)

Kabaklar çok güzel gelişti. Yakında fotolarını paylaşırım. Bitkiler biraz gelişsin, üst zemine malç yaparak su kaybını önlemeyi düşünüyorum. Bir de üzerine 1-2 litrelik çay posası döktüm.

Domatesler çok çelimsiz bir şeydi. Onlarda güzel gelişti. Tomurcuk aşamasındalar.

Biberler üstten değilde yaprak sürgünlerinden büyüyorlar.

Salatalıkta çok iyi değildi. Onu da öylesine dikmiştim. Şimdilik çok gelişemedi. Ama bir atak yapacak gibi bir görüntüsü var.

10 gün önce felan hümik asit uygulaması yapmıştım.

Gözlemlemeye devam ediyorum.

efor
04-06-2014, 17:20
cocopeatı aşağıdaki adresten temin edebilirsiniz. en uygun fiyat burda olduğu için ben de oradan aldım.

HİNDİSTAN CEVİZİ KABUĞU (COCOPEAT) - ÜRÜNLER > YETİŞTİRME ORTAMI (http://www.e-tartes.com/urun_detay.aspx?urn=273597&kat=5415&lang=tr-TR)

Kiraz
04-06-2014, 18:01
Herkese merhaba,

Yazlıktaki bahçemin verimi düştü ayrıca artık sulayacak insanda bulmak zorlaştı. Bende radikal bir karar alarak önümüzdeki yıl bahçeyi yeniden düzenlemeye karar verdim. Şimdi yavaş yavaş planlama aşamasındayım. Burada yazılanların bir kısmını okudum ve aklıma yattı.

Kafamda şöyle bir taslak var. Bahçeyi beşe ayırıp bunlardan birini henüz tohumdan çimlendirdiğim kuşkonmazlara ayırmayı düşünüyorum. Kalan dört bölümdede yaklaşık 16 kadar sebze adası oluşturacağım. Bunlara bir damlama sulama sistemi kurarak sulama sorununu da halletmeyi planlıyorum.

İlk olarak adaları hangi malzemeden oluşturmak daha uygun olur ona karar vereceğim. En ucuz yollusu OSB kullanmak gibi gözükmekle birlikte dayanıklılığı konusunda şüphelerim var. OSB' yi güzelce cilalarsam ne kadar zaman dayanır? Ya da daha kalın ahşap ya da tuğla beton vs kullanmak daha mı iyidir?

OSB adaları dört sene kullandım, sökmeseydim bu sene de idare ederlerdi, yani en fazla beş sene kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe
04-06-2014, 19:52
İyi kullanmışsınız, ben iki sene kullandıktan sonra ahşap ile değiştirmiştim :)

kerkenez
05-06-2014, 08:59
OSB adaları dört sene kullandım, sökmeseydim bu sene de idare ederlerdi, yani en fazla beş sene kullanabilirsiniz.

Teşekkürler,

Bakayım bir OSB birde tahta için fiyat çıkarıp karşılaştırayım.

sakagun
10-06-2014, 12:30
Sebze tahlarımın son hali. Sebzelerim daha önce hiç bu kadar verimli ve sağlıklı olmamıştı. Toprağı küçük, üç dişli bir el çapasıyla havalandırabiliyorum. Sarmaşık dışında hemen hemen hiç ot çıkmıyor. Yere diktiklerimde ise sürekli ot yoluyorum. En güzeli de tarhların altına kümes teli döşediğimden, köstebeklerin tarhlara teğet geçmeleri :)

resimsel
10-06-2014, 13:14
Ankara'nın ikliminde hala sebzeler çiçek açmaya çalışıyor.
Dolu zaten yeterince zarar vermişti henüz toparlanamadılar.

resimsel
16-06-2014, 09:10
Anlaşılan yükseltilmiş sebze adalarında tüm sebzeler, hızla gelişip azmanlaşıyor.

limon_sever
21-06-2014, 11:53
1189. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978-40.htm#post1291642)da bahsettiğim cocopeat ile oluşturduğum, 70cm X 70cm sebze adasından görüntüler...

503803

503804

503805

503806

(2 gün önce hızı saatte 100 km'yi bulan fırtınadan kabaklar devrilmişti. Dallarla destekledim.)

limon_sever
23-06-2014, 11:27
1179. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978-40.htm#post1277974)daki sebze adalarındaki durum...

504198

Büyük adaya fazla gelişmeyen patlıcanları dikmiştim. 3-4 tanesi haricinde pek gelişen olmadı. Bundan sonra bu adayı iyileştirip pazı, bezelye vs. dikmeyi düşünüyorum.

Hugelkültür içinde domates, ayçiçeği, sap kereviz var. Yarı gölge yerde olduğu için domatesler biraz fazla boylandı. 2-3 çiçek salkımı var. İlk salkımda şimdilik bir tane domates oluşmuş.

sakagun
09-07-2014, 19:31
Yükseltilmiş tarhta patates denemem. Acemilik, çok sık ekmişim.

Dayanamayıp kökenler sararmadan hasat ettim. Bu kadar alandan
507834

1,5 kilo patates çıktı.
507835
507838

Bunları daha geç ekmiştim. Sararmalarını bekleyeceğim.
507837

Bunları da en son ektim.
507836

nkutsay
31-07-2014, 16:40
1 haftalik tatilde devasa boyuta ulasan sakiz kabagin kullanim alani var midir. Yemegi kizartmasi yapilir mi? Cop mudur?

sakagun
31-07-2014, 18:31
Kabuklarını kalınca soyup, çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayarak yemeğini yapabilirsiniz.

zebra
31-07-2014, 21:31
1 haftalik tatilde devasa boyuta ulasan sakiz kabagin kullanim alani var midir. Yemegi kizartmasi yapilir mi? Cop mudur?

Kabak helvasini israrla tavsiye ederim. Memleketimin guzel tatlilarindan biridir. Cok asiri pisirmeyin, kabaklar hafig agzina gelsin, kitir kitir, super olur. Icine kayisi cekirdeginin icini de koyarsaniz, yeme de yaninda yat :) Kolay gelsin.

nkutsay
18-09-2014, 20:37
Kisliklar icin yukseltilmis yatagi planlarken aklima geldi. Madem kisin daha fazla gunese ihtiyacimiz var. Yatagin kuzey cephesine ayna yerlestirip hem ruzgari kessem hem de gunes isigini artirsam dedim. Siz ne dersiniz?

alimallah
19-09-2014, 15:24
Kisliklar icin yukseltilmis yatagi planlarken aklima geldi. Madem kisin daha fazla gunese ihtiyacimiz var. Yatagin kuzey cephesine ayna yerlestirip hem ruzgari kessem hem de gunes isigini artirsam dedim. Siz ne dersiniz?

tövbe tövbe..
derim:)

cetiner
31-10-2014, 19:55
Sadece keçi gübresi ve çim kırpıntısından yaptığım kompostu malç olarak eski adalara diktiğim yeni fidelerin dibine sereceğim. Ayrıca başka bir malzemeye gerek olmayacak. Tabii, eski adalarda halihazırda ekili olan baklagillerin toprağa yaptığı önemli azot takviyesini saymazssak.

Bu toprak, gerek üzerindeki bitkilerden, gerek içindeki canlılardan kendi kendini yenileyebilir bir ortam oldu.

Bu arada, eski adalardaki bitkileri mevsim sonunda kök boğazından kesmekle yetiniyorum. Eski kökleri sökmek, kazıp çapalamak gibi bir şey yok.

Sn. MeyveliTepe; Kesilen bitki kökleri bir daha ki sene dikimde engel olmuyorlar mı?

MeyveliTepe
31-10-2014, 21:32
Topraktaki ölü bitki kökleri bahara kadar dekompoze oluyorlar.

Alıntıladığınız mesaj epey eski. Sonraki yıllarda solanium ailesi (domates, biber, patlıcan vs.) sebzeleri ve cucurbit (salatalık vs.) köklerini mevsim sonunda sökerek nematod kontrolü yapmaya başladım.

cetiner
31-10-2014, 22:25
Topraktaki ölü bitki kökleri bahara kadar dekompoze oluyorlar.

Alıntıladığınız mesaj epey eski. Sonraki yıllarda solanium ailesi (domates, biber, patlıcan vs.) sebzeleri ve cucurbit (salatalık vs.) köklerini mevsim sonunda sökerek nematod kontrolü yapmaya başladım.

Bize öneriniz nedir kökleri sökmek mi toprakta mı bırakmak? Ayrıca size bir sorum daha olacak, sn. vetman996 cocopeat yerine solucan gübreli torf kullanmamı önerdi . Siz bu konuda ne düşünürsünüz? Görüşleriniz benim için çok önemli.

MeyveliTepe
31-10-2014, 22:54
Solanium ve cucurbit köklerini sökün derim.

Coco-peat'in özelliği steril, açıldığında köklerin kolayca oksijen almasını sağlayacak kadar gevşek ve gözenekli organik bir malzeme. Bir kalıp coco-peat açıldığında 65 lt organik yetiştirme ortamı sağlar, iki yıl sonra tamamen dekompoze olarak toprak olur.

Torf göl tabanlarında bin yılda oluşan bir malzeme ve hızla tükeniyor, buna karşın coco-peat yıllık hindistan cevizi üretiminin yan ürünüdür. Maliyet bakımından bir kalıp coco-peat 6-7 TL'ye bulunabiliyor. 65 litre torf kaçadır bilmiyorum.

Bu sebeplerle benim tercihim her zaman coco-peat olmuştur. Solucan gübresi her durumda kullanabilirsiniz.

naci03
01-11-2014, 23:49
*** herkese iyi geceler... benim minik bi oğlum 7 aylık ve şimdiden domatesi çok seviyor.balkonda 1-2 domates yetiştirebilirmiyim diye araştırma yaparken bu siteyi buldum ve takıldım kaldım suda toprakta dağda bayırda sebze yetiştiriyorsunuz harikasınız. lütfen üstelik birde genc insanlar olduğunuzu söyleyin :P projeleriniz harika söyleyecek söz yok.
benimse hala tam olusmamıs bi tasarım var.balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum ancak oğlumun (allah muhafaza)balkondan **** camdan düşmesinden çok korkuyorum.o yüzden kare olan balkonumun kenarlarına yapmasam diyorum e o zaman ortsında mı olacak diyorum ne yapacağımı bilmiyorum :(

MeyveliTepe
02-11-2014, 00:21

O kadar ayna bulursanız olur tabii.

nkutsay
02-11-2014, 05:47
Benim yatak 130cm x 130cm :)) 130 x 50 lik bir seyi yerlestireyim diye dusundum ama komsulara yansima ihtimali var diye vazgectim. Yine de isigi tasima fikri uzerinde kafa yormaya deger sanki.

naci03
02-11-2014, 17:01
O kadar ayna bulursanız olur tabii.

fransada böyle bi uygulama görmüştüm.hatta sebze kasasının üstüne cam konulmustu.verimlibi çalısma

h_dogan
03-11-2014, 19:17
*** herkese iyi geceler... benim minik bi oğlum 7 aylık ve şimdiden domatesi çok seviyor.balkonda 1-2 domates yetiştirebilirmiyim diye araştırma yaparken bu siteyi buldum ve takıldım kaldım suda toprakta dağda bayırda sebze yetiştiriyorsunuz harikasınız. lütfen üstelik birde genc insanlar olduğunuzu söyleyin :P projeleriniz harika söyleyecek söz yok.
benimse hala tam olusmamıs bi tasarım var.balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum ancak oğlumun (allah muhafaza)balkondan **** camdan düşmesinden çok korkuyorum.o yüzden kare olan balkonumun kenarlarına yapmasam diyorum e o zaman ortsında mı olacak diyorum ne yapacağımı bilmiyorum :(

İlk işiniz balkona korkuluk yapmak olmalı. :)

Balkonda sebze yetiştireceğinize göre sebze bahçesi hazırlanmasına gerek yok.
Öncelikle bölüme bir bakın: Balkon Bahçeciliği - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
Anlamadığınız bir şey olursa sorarsınız. Elimizden geldiğince ve tabi ki siteye girebildiğimiz zaman yardımcı olmaya çalışırız.
Kolay gelsin.

kerkenez
04-11-2014, 09:00
3 metrekare taban alanı ve 30 cm. yüksekliğinde bir sebze yatağını doldurmak için yanlış hesaplamıyorsam yaklaşık 900 litre malzeme gerekiyor değil mi? Böyle bir yatak için cocopeat, toprak, gübre vs. miktarı ne tavsiye edersiniz? 10 yatak yapmaya kalksak baya bir malzeme tedarik etmek gerekir gibime geliyor.

heyyamola
04-11-2014, 10:00
3 metrekare taban alanı ve 30 cm. yüksekliğinde bir sebze yatağını doldurmak için yanlış hesaplamıyorsam yaklaşık 900 litre malzeme gerekiyor değil mi? Böyle bir yatak için cocopeat, toprak, gübre vs. miktarı ne tavsiye edersiniz? 10 yatak yapmaya kalksak baya bir malzeme tedarik etmek gerekir gibime geliyor.

Bu sene şöyle bir karışım (http://www.agaclar.net/forum/1257860-post1147.htm)hazırlayıp, tatminkar sonuçlar almıştım.

nkutsay
05-11-2014, 19:46
Kardes bitki olduklari rivayet olunan ispanak ve baklayi 100 cm x 100 cm lik bir alana en sık ne sekilde ekebilirim sizce?

cetiner
21-11-2014, 21:03
Sn. MeyveliTepe; Bulunduğum şehirde bir firmada bir miktar coco-peat olduğunu öğrendim, yarın bakıp almayı düşünüyorum. Kaliteli olup olmadığını nasıl anlarım, nelere dikkat etmeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

nkutsay
21-11-2014, 22:21
Havuc, pazi, 4 cesit marul ve taze sogandan olusan salata bahcem bitki koruma ortusu ile yapilan sera sayesinde tirtilsiz salyangozsuz mutlu mesut. Her maruldan hergun bir yaprak kopariyorum. Havucun da hem kendi rendeleniyor hem yapraklari dograniyor. Haftalar oncesinde hasat edilen turplar da buzdolabinda depolanmis durumda. Eskiden salata yapmaya usendiginden marketten aldigi her 3 maruldan 2 sini cope atan ben evdekileri salatadan bezdirmis durumdayim.

sakagun
23-11-2014, 14:37
Ben de her öğün kıvırcık, taze soğan, pazı, ıspanak, maydanoz, nane ve bakla yaprağıyla bahçeden yeşil salata yapıyorum. İçine yoğurttan yaptığım çökeleği de ekliyorum. Böylece mevsimsiz domates yemek zorunda kalmıyorum.

MeyveliTepe
23-11-2014, 15:00
Havuc, pazi, 4 cesit marul ve taze sogandan olusan salata bahcem bitki koruma ortusu ile yapilan sera sayesinde tirtilsiz salyangozsuz mutlu mesut. Her maruldan hergun bir yaprak kopariyorum. Havucun da hem kendi rendeleniyor hem yapraklari dograniyor. Haftalar oncesinde hasat edilen turplar da buzdolabinda depolanmis durumda. Eskiden salata yapmaya usendiginden marketten aldigi her 3 maruldan 2 sini cope atan ben evdekileri salatadan bezdirmis durumdayim.

Örtü hava geçiriyor sanırım. Çok güzel bir uygulama olmuş. Öyle iki ada size kış boyunca mükemmel yeter.

nkutsay
23-11-2014, 17:22
Havayi da sogugu da geciriyor. Esas kedi kopekten korumak icin yaptim. Aciktaki bitkileri gorunce boceklerden de korudugumu anliyorum. Gecen kis soguktan hic zarar gormemistik. Bu sene de baska bir tecrube olacak.

MeyveliTepe
23-11-2014, 18:30
Açıktaki kıvırcıkların, maydanozların üzerine kar yağdığında kıvırcıklar bozuluyor. Bu örtü kardan da korur.

sernur
28-11-2014, 22:08
Bitkileri örtme işini bende düşünmüştüm ama ne malzeme kullanacağımı araştırıyordum,nkutsay hangi malzeme kullandınız hazır mı aldınız? Teşekkürler

nkutsay
29-11-2014, 06:22
Bauhausda satilan bitki koruma ortusu. Metrekaresi 17 gr imis.

sakagun
29-11-2014, 16:10
Şubat ayında yaptığım naylondan sera tarhıma diktiğim arpacık soğanlarını çıkarmamıştım. Yeniden yeşerdiler.

Köylü pazarından aldığım köklü kıvırcıkların yapraklarını kopartıp yükseltilmiş tarhıma şaşırttım. Yeni yapraklar vermeye başladı.

Tarhımda bakla, endivyen, pazı ve ıspanak da var.

yellowhouse
05-01-2015, 14:34
Bu yıl uyguladığımız yöntemi beğendiğiniz için teşekkür ederim.

Sebze adaları, yükseltilmiş yastıklar pensibinden hareket ediyor. Siz de çok güzel fotoğraflar bulmuşsunuz. İngiliz bahçeciliğinin çok uzun süredir kullandığı bir teknik.

Bizim buna katkımız, bu tekniği yoldaş bitkiler (campanion plants) prensipleriyle birlikte denemek oldu. Belki buna biraz da zararlılarla doğal yöntemlerle mücade etmeyi ekleyebiliriz.

Sonuç tahmin ettiğimin çok ötesinde oldu. Bazı ufak tefek dersler de çıkardım elbette. Sanırım önümüzdeki yıl biraz daha gelişecek.

Kullandığımız tekniği beş ayrı yazıda anlatmaya çalışmıştım. Forumda hepsini tekrarlamak pek mümkün olmayacak.

İlgilenenler için yazıların ayrı ayrı linklerini vereyim.
Sebze adaları - 1
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/05/19/sebze-adalari-1/) Sebze adaları - 2
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/05/24/sebze-adalari-2/) Sebze adaları - 3
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/06/13/sebze-adalari-3/) Sebze adaları - 4
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/07/27/sebze-adalari-4/) Sebze adaları - 5
(http://blog.meyvelitepe.org/2009/08/16/kadifeler/)

Sayın Meyvelitepe ve kıymetli forum üyeleri,

Uzunca bir zamandır forumun ve kişisel bloglarınızın takipçisiyim. Tüm kıymetli üyelerin bilgi, yorum ve tecrübelerini detaylı bir şekilde izlemeye çalışıyorum. Kısmet olursa önümüzdeki yaz evimin bahçesinde belirleyeceğim bir alanda amatör sebzecilik çalışmalarına başlayacağım. Şu an planlama ve maliyet analizi aşamasındayım. Detayları belirledikçe paylaşımda bulunup yorumlarınızı almak isterim.

Değerli katkılarınız için çok teşekkürler.

yellowhouse
07-01-2015, 00:43
İlk zor soru: Bahçenin neresini kullanacağız ? Bu konuda ev ahalisi olarak farklı düşüncelere sahibiz. Bahçe tamamen çim kaplı ve kısmen peyzaj uygulaması var. Bir de son 5 yılda çok da planlama yapamadan diktiğimiz muhtelif fidanlar. Adaları her istediğimiz yere konumlandırmak mümkün değil. Forumdaki yazılardan öğrendiğim kadarıyla mümkünse kuzey-güney hattında, bol güneş ve az rüzgar alan bir alan bulmak gerekiyor. Tam ideal bir yer olmasa da uygun bir yerde karar kıldık. Bu amaçla, devleşmiş ve içleri kuruyup kış fırtınalarında sürekli sağı solu kırılan 3 adet limon çamına veda etme kararı aldık. Hem güneşi engelliyorlar hem de tam köşede kıymetli bir alanı işgal ediyorlar. Güzel kokularından mahrum kalacağız ama buna mecburuz. Başarabilirsek ağaçları bir dal öğütücüsünden geçirip kompost yapmak için dengeli bir oranda kullanırız (Kompost denemesi de hayatımızda ilk olacak). Belki ilerde başka bir köşeye küçüklerinden diker yine büyütürüz. İşin bu kısmı biraz burukluk veriyor olsa da geçen hafta yan komşunun 3 limonundan 2 si lodos fırtınasında komple yıkıldığı için bu karar çok da incitmedi bizi.

Bir diğer sorun yaz gecelerinde otomatik çalışan yağmurlama sulama sistemi. Bu sistem çimler için güzel ancak etraftaki diğer bitkiler için hiç iyi olmuyor. Külleme, kara leke gibi mantar hastalıklarına zemin oluşturuyor. Yıllardır güller ve leylaklar bu dertten muzdarip. Fazla ilaçlama da yapmıyoruz.

Bahçenin söz sahibi çimler yani. Ama sebze alanına denk gelen bölgeyi sulayan fıskıyeleri kör tıpa ile kapatmayı düşünüyorum. Orda çimlerin söz hakkı olmayacak. Yine de bölgeye az da olsa tozuma şeklinde su gelecektir rüzgardan dolayı. Bunu çözecek bir yöntem şimdilik bulamadım. Adalardaki çevresel kısımlara hangi yüksek sebzeyi diksek bu işe çözüm olur? Önerilere açığım. Domates olmayacağına emin gibiyim.

Alanımız 6*5 metre şeklinde ayrılmış bir bölge olacak. 30 m2 lik alan içinde 15 ya da en fazla 20 m2 yi adalara ayırmayı düşünüyoruz. Geri kalan kısımlar boş alan olacak. Çok sıkışık olmasını istemiyoruz. Güneş durumu %75 uygun. Doğu-güney ve batı güneşi alabilecek bir yer. Rüzgar poyraz ve yıldız olarak kış ve baharlarda sert, yazın daha hafif esiyor. Lodosu da unutmamak lazım tabi. Ara sıra coşkun eser. Özetle bizim bahçede sürekli serinlik ve rüzgar bulunur. Oksijen bol ve hava güzel. İstanbul'un en yüksek rakımlı yerlerinden birisi burası. Aşağılarla 2-3 derece fark yapar. Sabahtan bu yana kar yağıyor ve şu an bahçede 20 cm kar birikti. Halbuki biraz aşağılarda hafif kar ya da sadece yağmur yağar.

Şimdilik bu kadar. Bir sonraki adımda düşündüğümüz alternatif ada planlarını foruma yazıp en uygun olanını belirlemek istiyoruz. Evde finale kalan 2 planı paylaşacağım.

Tüm bahçenin kış uykusunda olmasına rağmen bu uğraş hepimizde yeni bir heyecan ve farklı bir birliktelik oluşturdu. Bahara kadar bakalım neler olacak.

Selamlar.

nkutsay
28-01-2015, 15:51
Birkac hafta once brokoliler bordo bulamacina maruz kaldilar. O sirada minicik olan brokoli de hasat boyutunda. tuketim açısından markettekinden daha zararli midir sizce?

birnefestoprak
28-01-2015, 17:06
Brokoliye niye uygulama yaptiniz? Alternaria icin mi?

Birkac hafta once brokoliler bordo bulamacina maruz kaldilar. O sirada minicik olan brokoli de hasat boyutunda. tuketim açısından markettekinden daha zararli midir sizce?

İsmail Kuzucu
28-01-2015, 17:26

Bahçede ağaç altında kalan ürünlere ister istemez damlama oluyordu. Yanlış hatırlamıyorsam 14 gün bitki bünyesinden çıkmıyor. Bitki bünyesine girdiği zaman yapacak bişeyde kalmıyor.

Paket üzerinden son ilaçlama ve hasat arasındaki gün sayısı yazar, oraya bakabilirsiniz.

nkutsay
28-01-2015, 19:32
Yakinindaki meyve agaciyla birlikte ilaclanmislar. Ilac bende degil. 14 gunu gecti. Yapacak bir sey kalmiyor derken. Yemeyin mi diyorsunuz?

İsmail Kuzucu
28-01-2015, 19:54
Etki süresi geçti ise yemenizde bir sorun yok. Bünyesine geçti ise yıkasanızda o belirli sürenin geçmesini gerektiği için yazdım. Genelde 14-21 gündür fakat yine de paket içeriği daha önemli.

nkutsay
31-01-2015, 11:41
Bundan onceki 2 yilda da tohum ekim ve sasirtmasinda biraz gac kaldim. Bu sene erken davranayim diyorum ama emin olamadim. Su an domates fasulye salatalik karpuz ekimleri icin cok mu erken ne dersiniz.

MeyveliTepe
31-01-2015, 12:31
Fideleri açığa dikecekseniz erken.

nkutsay
31-01-2015, 13:02
Evet aciga dikecegim. 4-6 hafta kadar ev ortaminda tutup arada balkonda havalandiririm demistim. Aciga dikeceginiz fidelerin tohumlari icin sizin planiniz nedir sn.meyvelitepe. iklimimiz benziyor sizinle.

MeyveliTepe
31-01-2015, 13:31
Domates için tohumdan fideye 6-7 hafta, biber için 10-11 hafta, patlıcan için 7-8 hafta, fasulye için 3 hafta, salatalık için 2-3 hafta, kabak için 3 hafta gibi süreler gerektiğini düşünelim. Bu fideleri ideal olarak ne zaman bahçeye dikersiniz bilmiyorum. Ben Nisan sonu - Mayıs başından önce dikmiyorum. Bu durumda dikim tarihinden tohumdan fideye gereken zaman kadar geri gidilip tohumların ekilmesi gerekir.

yellowhouse
01-02-2015, 19:38
Adaların yerleşim şeklini aşağıdaki plana göre belirledik
adalar arası boşluklar 40 cm den az olmayacak şekilde planlandı..dış kısımda yine 40 cm boşluk bırakılıp çit yapmayı düşünüyorum.

Yalnız 1. şekilde ada eni 1 metre, 2.şekilde ise 1.20 metre. hangisi daha uygun olur. tecrübelerden istifade etmek istiyorum. teşekkürler.

heyyamola
01-02-2015, 21:07
adalar arası boşluklar 40 cm den az olmayacak şekilde planlandı..dış kısımda yine 40 cm boşluk bırakılıp çit yapmayı düşünüyorum.

Yalnız 1. şekilde ada eni 1 metre, 2.şekilde ise 1.20 metre. hangisi daha uygun olur. tecrübelerden istifade etmek istiyorum. teşekkürler.

Adalar arası boşluk 60 cm bırakılırsa daha uygun olur. Ekim, dikim, bakım işlerini yaparken rahatlık sağlar. El arabası girebilmeli, rahatça çömelip, tabureye oturabilmelisiniz. Alandan fedakarlık yaparsınız, ama ilerde rahat edersiniz.

Adaların en ve boylarını 30 cm'nin katları şeklinde (60-90-120....) ayarlamanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin.

yellowhouse
04-02-2015, 15:13
sayın heyyamola teşekkür ederim. Planı bu şekilde tekrar gözden geçireceğim

zynlby
05-02-2015, 11:49

ya çok güzel çalışma olmuş, ellerinize sağlık. faydalı çalışma saolun

inch
16-03-2015, 15:04
adalar yapılırken çeşitli karışımlardan bahsedilmiş. bulunduğum yerde yaklaşık 70 litrelik torfu uygun fiyata alabiliyorum. acaba leonardit, klinoptiolit, cocopeat gibi ürünler yerine sadece torf ve yanmış ahır gübresi koysam, ya da torf+tarla toprağı ve yanmış ahır gübresi ile karışım hazırlasam doğru olur mu?

MeyveliTepe
16-03-2015, 15:19
adalar yapılırken çeşitli karışımlardan bahsedilmiş. bulunduğum yerde yaklaşık 70 litrelik torfu uygun fiyata alabiliyorum. acaba leonardit, klinoptiolit, cocopeat gibi ürünler yerine sadece torf ve yanmış ahır gübresi koysam, ya da torf+tarla toprağı ve yanmış ahır gübresi ile karışım hazırlasam doğru olur mu?

Olur. Burada amaç fiziksel olarak organik maddesi yüksek, gevşek ve hava alan ama su da tutan bir karışım hazırlamak. Bunun için ulaşabileceğiniz ve size uygun her malzemeyi kullanabilirsiniz.

inch
26-03-2015, 14:11
Olur. Burada amaç fiziksel olarak organik maddesi yüksek, gevşek ve hava alan ama su da tutan bir karışım hazırlamak. Bunun için ulaşabileceğiniz ve size uygun her malzemeyi kullanabilirsiniz.
70 lt lik torfu yaklaşık 7-8 tl ye temin ediyorum. cocopeat almaktan vazgeçtim. çünkü bana maliyeti özellikle kargosu çok pahalı oluyor. klinoptiolit (umdemin)
fiyat olarak uygun (rota maden 200 tl/ton) ancak yine işin içerisine nakliye giriyor. Ambar ile çözmeye çalışacağım. Sizlerden ricam mevcut durum ışığında
bana önereceğiniz karışım ne olur?
not: leonardit, perlit gibi ürünler daha kolay ulaşılabilir durumda.

heyyamola
27-03-2015, 00:15
70 lt lik torfu yaklaşık 7-8 tl ye temin ediyorum. cocopeat almaktan vazgeçtim. çünkü bana maliyeti özellikle kargosu çok pahalı oluyor. klinoptiolit (umdemin)
fiyat olarak uygun (rota maden 200 tl/ton) ancak yine işin içerisine nakliye giriyor. Ambar ile çözmeye çalışacağım. Sizlerden ricam mevcut durum ışığında
bana önereceğiniz karışım ne olur?
not: leonardit, perlit gibi ürünler daha kolay ulaşılabilir durumda.

2 ölçü torf (hastalık etmenleri barındırmamasına dikkat ediniz.)
2 ölçü klinoptilolit
3 ölçü leonardit
3 ölçü yanmış keçi veya koyun gübresi
10-20 ölçü toprak (ideali 10 ölçü)

Güzel bir karışım olabilir. Sn. MeyveliTepe'nin daha önce belirttiği gibi bu konuda kesin ölçüler yok. Önemli olan imkanlar ölçüsünde toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklerini geliştirip, kendi-kendini yenileyebilen, sürdürülebilir bir ortam hazırlamak...

Torf; su tutabilen, toprağı gevşeten, Klinoptilolit; üst düzeydeki katyon değişim kapasitesiyle, gerekli besin maddelerini saklayıp sunabilen, aynı zamanda bazı zararlı iyonları hapseden, Leonardit; organik madde yüzdesini yükseltip, içerdiği humik ve fulvik asitlerle, 3-4 sene boyunca toprağı iyileştiren, Yanmış keçi veya koyun gübresi; besin maddelerini yan etkisiz karşılayan, toprak canlılığını geliştiren, özelliklere sahip.

Perlit, şart değil. Diğer malzemeler onun sağladığı faydaları zaten karşılıyor. Kullanılırsa iri taneli olanı tercih edilmeli. Onun da tek artısı, toprağın farklı derinliklerinde gezinerek besin maddelerini farklı yerlere taşıması olabilir belki...

nkutsay
05-04-2015, 13:49
Bu senberber fasulyelerini ekmek icin cok mu aceleci davrandim? 10 gunde bu hale geldiler. Bahce icin daha ne kadar bekletebilirim. Suyunu mu cok veriyorum acaba?

nkutsay
05-04-2015, 13:52
544893

heyyamola
06-04-2015, 01:12
Bu senberber fasulyelerini ekmek icin cok mu aceleci davrandim? 10 gunde bu hale geldiler. Bahce icin daha ne kadar bekletebilirim. Suyunu mu cok veriyorum acaba?

Birazcık erken olmuş. 20 Nisan-10 Mayıs arasında direk toprağa ekseniz daha güzel olur. Hem çimlenme için toprak yeterince ısınmış olur. hem de çimlenince don tehlikesi kalmamış olur. O zaman direk toprağa ekilenler bir ay önce iç mekanda ekilenleri sollayacaktır.

Fideleri dış mekan şartlarına (güneş ışığı, rüzgar, ani sıcaklık değişimleri) 3-4 gün boyunca alıştıra-alıştıra bahçeye alsanız ve iple desteklesiniz, inşallah soğuk vurmaz. Aksi halde o minik saksılarda hele de iç mekandalarsa durumları pek iç açıcı değil... Ya da daha derin bir saksıya alıp destekleyerek 10-15 gün boyunca daha serin bir ortamda bulunduracaksınız idareten.

Yedeğinizde tohum yoksa bir özel mesaj kafidir... :)

nkutsay
06-04-2015, 07:53
neyse ki yedegim var :)) haftaya gece sicakliklari 10 ve ustu olacakmis gunduzleri 18. Umarim adapte olabilirler disari.

nkutsay
10-04-2015, 22:03
Sogan, maydanoz, salgam, sap kereviz, havuc, ispanak, cigdem, cuha, cilek, marul. Oldukca sert bir kisi atlattilar.

ozlem39
11-04-2015, 17:35
Arkadaşlar bu tür sebze bakçeleri illaki toprak üzerinemi hazırlanmalı yoksa beton üzerine konulup toprakla doldurulabilir mi?

heyyamola
11-04-2015, 21:07
Arkadaşlar bu tür sebze bakçeleri illaki toprak üzerinemi hazırlanmalı yoksa beton üzerine konulup toprakla doldurulabilir mi?

Toprak üzerine hazırlanırsa daha güzel olur. Beton veya herhangi bir geçirimsiz tabaka üzerine kurduğunuzda bir yığın olumsuzlukla karşılaşırsınız. Beton üzerinde tela malzemeden yapılmış yetiştirme çantaları daha uygun olur. Altına çakıl taşı, pomza taşı, saman vs. yayıp üzerine muhtelif ebatlarda hazırlayabileceğiniz bu çantaları yerleştirebilirsiniz.

nkutsay
11-04-2015, 22:02
Sn. Meyvelitepe bu bitki sizin kalici ispanaklarin arasindan cikti. Ne oldugunu biliyor musunuz? Yapragi mi yenir koku mu? Cig mi pismis mi? Hazir kismetime gelmisken deneyeyim de gerekirse tohuma birakayim :))