PDA

View Full Version : Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme

Sayfalar : [1] 2 3 4

Delimus
23-05-2009, 10:35
Geçen gün gördüğüm bir firma Hayvan yeminde maliyeti azaltmak için bir unite yapmış.Reklam olmaması için vermiyorum fakat istenirse iletirim.
Makine bu arkadaşlar
85552
Arpa tohumlarını tepsilere sermişler.
85553

6 gün sonra 20 cm boyuna erişiyormuş
85555
85554
85556

Makine belirli aralıklarla yağmurlama sulama yapıyor her rafa.
Hiç katkısız sadece su ile
6 gün sonunda 1 kg arpa tohumundan 7-9 kg arası organik arpa çimi elde ediliyormuş.

Makine çok basit bir sistem olduğundan kendim yapmaya karar verdim haziran sonunda başlıyacam.
Çimlenme = su , sıcaklık , nem , oksijen
Sizden tavsiye istiyorum arkadaşlar .

Çimlenme için en uygun sıcaklık nedir ? ( 20 C uygun mu ve çok önemlimi sonuçta 15-25 C arasında hatta yazın daha fazlası arpa tohumu için sorun teşkil edermi ) Yani biz NEmi dengeleyecek sıcaklığı sağlamamız yeterlimi.
Çimlendikten sonra ışık gerekir mi ( ben çimlenme evresi durana kadar gereksiz diye biliyorum )
Işık Gerekiyorsa çimlenmenin hangi aşamasında kaç lux ve hangi cins lamba kullanmalıyım.
Verilecek su oranı fazlalığı verimi etkiler mi ? ( tohum kg başına %50 %60 oranı düşünüyorum ben 6 gün toplamında )

Birde Ek gübre veya besin verilerek 6 günlük verim artıralabilir mi ?
Tabii hayvanlar için zararsız olmalı.

Tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Delimus
27-05-2009, 09:52
Hiç önerisi olan yok mu :(

arifcan
05-06-2009, 16:42
ışık mutlaka çimlenme için gereklidir.çimlendirmeyi hızlandırmak elimizde.ayrıca soya filizielde etmek içinde kullanılabilir sitenin adresini verirseniz sevinirim

Delimus
05-06-2009, 20:59
1 haftada Işıksız 20cm'e ulaştırdım fakat biraz cılız oldular gibime geliyor Daylight ampül alıp deneme yapıcam en kısa zamanda çünki sanırım fotosentez yapmadığı için tohumun besinden bir yere kadar faydalanabiliyor buda birim ağırlığa etki ediyor.

Adresi gönderdim pm.

Sarıcan
05-06-2009, 21:12
Arpa için bir besin eriyiği formülü var mı? Veriminizi oda etkilemiş olabilir.

Delimus
06-06-2009, 00:24
Hayır, ne yazıkki sizlerden beklediğim halde gönderen olmadı :( Fakat biraz şekerli su ile ayrı bir deneme yapıcam,Birde tohum ıslama yöntemini deniyecem ayrı deneme olarak.
Bir kaç hafta sonra çok ufak bir ünite yapıp koşulları sabitleyip sonucu inceleyecem.
Birkaç denemede en iyi sonucu elde edebilirim umarım ayrıca tavsiyelerinizi bekliyorum.
Biliyorum arpa biraz ilgi çekici değil :(

Bu Resimler 6. gün çekildi.Yani Dün çektim.
Bu deneme Tamamen ışıksız yapıldı. ( Işığın etkisi netleşmesi için )
Sadece Su kullandım.

85562
85563
85564

Sarıcan
06-06-2009, 09:24
Sn. Delimus,

Böyle bir besin formülü buldum ama işinize yarar mı bilemem. Aldığınız makina yerli imalat mı?

ugurtelefon
06-06-2009, 10:10
kırmızı ile çizdiğim yerde,dikkatlice bakarsanız,uzun,yani bizim 40W diye bildiğimiz floresant lamba var.Büyük ihtimal arka taraftada aynısı vardır.
Gün ışığı etkisi verebilmek için 24 saatte ortalama 12saat gibi yakmak gerekir.

basit,prize takılır ayarlı saatler sanırım işinizi görür.

açtığınız konu epeyce enteresanmış.çok fazla takipçisi olacağını sanıyorum.

Acarextt03
06-06-2009, 10:20
Bende merak ettim... Fakat 40W ampulun işe yarabileceği konusunda bazı şüphelerim var... Dediğiniz gibi lux değeri çok önemli...

Kudret Tezel
06-06-2009, 11:06
Kolay gelsin sayın delimus. İlgisizlikten değil çalışmalarınızın biraz ilerlemesini beklemekten.Tohum çimleninceye kadar ışık istemez ama yeşerir yeşermez ışığa ihtiyac duyar. Ben derimki makinanızın köşelerine PHILIPS in TD-L /840 veya 865 floresan
lambalarını bağlıyarak denemekte fayda var. bu lambaların 18, 21,36, 58 Watt ları var. Boyları 56,86,116,146 cm. Uygun bir boyut mutlaka bulunur.
Gübre işine gelince 15 15 15 +iz gübresinin 1 gr / litre lik konsantrasyonunu deneyebilirsiniz. Ama bitkiyi dahada büyütmek niyetindeysek ozaman topraksız tarım kurallarınını harfiyen uygulamak zorundayız diye düşünüyorum.

ugurtelefon
06-06-2009, 16:38
1kg arpadaki şeker,protein vs. açısından, 7kg çimlenmişine oranla fark nedir acaba??

Yani, merak ettiğim;
Fırınlarda satılan ev ekmeği,köy ekmeği,tatlı maya,sıkı maya isimleriyle anılan ekmekten 2 dilim yediğimde rahatlıkla doyuyorum.
Ama normal ekmekten bütün bir taneye yakın yediğimde ancak doyuyorum.

doyuruculuk,besleyicilik açısından 1kg kuru arpa ile çimlenmişi arasında ne gibi bir fark oluşur.
Yani insan bir ton para verip maliyetinden öte hayvanlara çimlenmiş yetiştirmek için boşa uğraşmamalı,değilmi??

amatörce imalat yapması kolay,elektronik olarak yardımcı olabilirim.
ama satın almak dediğimizde ki 60 kadar beside hayvanımız var,değermi değmezmi sorusu çok önemli.

Delimus
06-06-2009, 18:38
Normal floresan ile sanırım istenilen verim alınmaz Daylight(gün ışığı) ÖZelliği olması gerekli , Bunu özellikle akvaryum bitkileri yetiştirmiş olanlar farkı anlıyacaktır, Fakat normal floresanlada bir deneme yapıcam.
Kudret Tezel Verdiğiniz gübreyide deniyecem.

İşte En güzel soru Arpa ile Çimlenmiş Arpa arasındaki Doyuruculuktan öte yararı nedir sorusu HAm protein ve hazmedilir protein çok daha yüksek ayrıca sindirim oranıda daha yüksekmiş Fakat en iyi netice deneme ile olacağı kanatindeyim.
Testler sonucu değerse zaten güzel bir yem maliyetini azaltma yöntemi sunmakta.

Kastesttiğim ampul 15 W Daylight Florans (http://www.hepsiburada.com/sera-brilliant-daylight-15-w./productDetails.aspx?categoryid=561642&productid=ptm1611) 54W kadar mevcut
Fakat Kabin içinde Yağmurlama tarzı bir sulama olacağından iyi bir önlem alınarak bağlanmalı.

Lux Ölçümünü Biraz Anlatırmısınız. Bende MAnuel bir lux ölçer var fakat Hangi güçte(W) ışık,(ampül) olursa olsun en yakında daima max. lux değeri alıyorum.
Sanırım Ölçüm Burda Bitki ile ışık kaynağı arasındaki Değeri Oluyor değilmi Yani ölçeri çiçeğin bulunduğu yere koyup ölçücem.Ona göre uzaklığı ayarlıyacam.Eğer uzaklık istediğim ölçüde değilse W artırmam gerekecek yanlışmıyım.
Yani istediğim lux değeri örneğin 1000 ise çiçekle lambanın mesafesi 30cm ise Ölçümleri yapıp eksikse daha yüksek W ampül seçmeliyim.Sulama yapacağım için yakınlaştıramıyacam çünki.Eğer yanlış düşünüyorsam düzeltin lütfen .

Gereken Lux tavsiyeniz nedir ?

Sarıcan Verdiğiniz Eki biraz daha açıklarmısın ben tam olarak anlamadım.

Birde Özel üretim varmış Bunuda denemek gerek.
Philips Agro-Lite: Philipsin ürettiği bu floarasan bitkilerde fotosentezi arttıracak şekilde tasarlanmıştır.

akya
08-06-2009, 09:47
Tartes'in sitesinde aydınlatma bölümünde bitkiler için özel lambalar mevcut.

Delimus
09-06-2009, 16:07
1. Deneme Bitti. 7 gün + 5gün

7 gün sonu : Canlı Renk ,doku,Yapraklar biraz dar,Boy 20~cm
Diğer +5 gün güneş gördü. 5 günde ortalama +3-4cm boy kazandı.
+3 gün : Yapraklarda biraz kalınlaşma oldu,solgunlaşıyor
+2 gün : Boyda belirgin uzama yok , Canlılığını yitiriyor, solgun 7 gündeki canlı diri yeşillik kalmadı.

Sadece Suyla Gelişim bu kadar oluyor.Güzel bir gübre karışımı hazırlamak gerekli.
Tavsiye bekliyorum :confused: Birkaç seçenek olması daha iyi olur.
Birde köklerde hafif küflenme oldu sanırım verdiğim az şekerli sudan kaynaklandı.

85575 85576
85577 85578

2. Denemede 4 farklı denekle
1.koşulsuz ( diğer koşulların kazandırdıklarını anlamak için )
2.gübreli
3.güneş görücek ( lamba ile )
4. güneş + gübreli
Tohumla, çıkan çim ağırlığıda karşılaştırılacak.
4 Denekte aynı zamanda sulanıcak aynı sıcaklıkta kalıcak.

Sıcaklık olarak yaz olduğu için Günün min. sıcaklık değeri alınacak (maliyeti azaltmak adına ) Şuan Min. sıcaklık 22 C

Tavsiyelerinizi ve eklememi istediklerinizi belirtin lütfen.
Akya oradaki ampül 400W şuan için çok yüksek .

akya
09-06-2009, 18:18
250 w olanı var ama bunlar bitki yetiştirme için, diğerlerinden aynı verim alınamıyor bildiğim kadarıyla.

envor
09-06-2009, 21:42
Sadece Suyla Gelişim bu kadar oluyor.Güzel bir gübre karışımı hazırlamak gerekli.
Tavsiye bekliyorum :confused: Birkaç seçenek olması daha iyi olur.

İşlerim çok yoğun, sabırlıyımdır, beklerim derseniz denemeniz için besin eriyiği gönderebilirim. Beklemekten kastım arpa için özel bir şey düşünüyorum da ondan :)

Delimus
09-06-2009, 21:59
Olur envor beklerim, Ben esas ünitemi (kabin yaptırcam)Haziran sonunu bulucak sanırım benimde işlerim yoğun çiftleğe onun için yer ve elektrik ayarlatmalıyım yani vaktim var.Özellikle çimlenmedeki boy artış süremizi etkilerse çok makbule geçer.

Sarıcan
09-06-2009, 22:03
Plastik kurutma fırınlarını hiç gördünüz mü Sn. Delimus. Belki ikinci elde bulabilirsiniz. İşinize yarayacağını sanırım.

Örnek olarak aşağıdaki linkteki gibi

http://www.mesplas.com/***.html

Delimus
10-06-2009, 16:34
Aslında Tezgah araları modifiye edilirse olabilir bakıcam sanayi eskicilere SArıcan saol Tavsiyen için. ÇAlışmayan bile bulsak en azından ısı yalıtımı gine işimize yarar koşullar istikrarlı olacağından sağlıklı veri elde edebilirim.

Acarextt03
10-06-2009, 17:04
Bütün çiftçilerin en yoğun ayları başladı... Hayırlı hasatlar....

bitkiantifirizi
29-06-2009, 11:54
arkadaşlar bu arpa çimlendirme makinasını duymuştum ama bir türlü sitesini bulamadım site adresini gönderirsenizz sevinirim çok ilgimi çekti bu konu hakkında bilgilendirirsenizde çok memnun olurum çünkü bu cihaz hakkında başka hiç bir yerde bulamadım

VISKHY
30-06-2009, 10:04
Sevgili delimus web adresini bende rica edicem.Yardımcı olursan sevinirim.

Delimus
30-06-2009, 10:27
gönderdim...

Edindiğim Bilgi :
150 kg/gün arpa çim üretim ünitesi fiyatı 29.000$+KDV. Bu dolap 15 inek için. Cihaz bir yıl garantili.

*Site ile alakam bulunmamakta.

ae2001
26-08-2009, 08:53
sayın delimus arpa çimlendirme makinanız ne durumda denemeler yapabildinizmi...

Delimus
29-08-2009, 20:43
sayın delimus arpa çimlendirme makinanız ne durumda denemeler yapabildinizmi...

Kağıt üzerinde bir sorun yok fakat vakit bulamıyorum ,Zaman hiç hesapladığım gibi gitmiyor epey süre askıda...
Fakat takıldığınız sorulara cevap verebilirim.

umit00
29-08-2009, 22:28
Merhaba Arkadaşlar,
Bahsettiğiniz makinayı 7-8 ay önce gazetede haber olarak görmüştüm. İthalatçı firmanın sitesini incelemiştim ve makina toprak tv de tanıtılmıştı. Bir kaç belgeselde de gördüğüm kadarıyla tahılların özellikle arpa için ısı çok önemli.
Arpa için ideal ısı 13 derece ve ortamın nemi sabit olmalıdır. Arpa ve buğdayın sonbaharda ekildiğini hatırladığımızda sanırım çok kuvvetli bir ışık kaynağına ihtiyacınız yok. Ortam ısısını 13 derecede sabitlemek için bir sistem kurun.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

envor
13-09-2009, 20:31
İşlerim çok yoğun, sabırlıyımdır, beklerim derseniz denemeniz için besin eriyiği gönderebilirim. Beklemekten kastım arpa için özel bir şey düşünüyorum da ondan :)

Delimus, özelden adresini gönderirmisin. Bu makinede bir üretim için ne kadar su kullanacaksın?

balıkesirlihoca
19-09-2009, 19:25
ben bu makinayı pazarlayan şirketin ismini ve internet sitesini öğrenebilirmiyim.
saygılar...

Delimus
20-09-2009, 13:31
Özelden gönderdim fakat site açılmıyor şuan .

Cumhur Tonba
07-11-2009, 16:56
Sayın Delimus,
Bu sayfayı ilk dafa gördüm. Güzel bir konu. Sizi tebrik ediyorum. 2 yıldan bu yana köyümüzde çeltik ekimi bazı çiftçilerimiz tarafından çimlendirilip makine ile dikiliyor. Aşağı yukarı çimlenmiş boyu 12-15 sm. Sanırım sistem aynı. Bu konuyu sizin için araştırabilirim. Fakat şu günlerde değil. Yinede bilgi alabilirim. Niyetim çeltik ekim zamanı gelince yerinde görmek ve daha doyurucu bilgiler vermek. Ne dersiniz? Olurmu?
Sevgi ve saygılarla.
Aslında buğday-arpa karışımı ekilip 30-40 sm boylanınca çiftçilerimiz biçip yeşil yem olarak kullanıyor. Fakat sizin bahsettiğğiniz konu da güzel. Danelerdende faydalanmış olacaklar ve yer sorunu olmayacak. İstediği zaman, istediği kadar yetiştirmiş olacak.

Delimus
07-11-2009, 17:56
Aslında sistemin asıl amacı çok kısa zamanda, 4 mevsim taze,organik ve sağlıklı ot yedirmek,yerden kazanç sağlamak,yem maliyetini min. indirmek,Tarlaya arpa ekmek için yer,ekipman,işcilik,zaman,maliyet,risk etmenlerine karşılık makinede bir kaç günde yeşil ot olarak almak gerçektende çok daha avantajlı ayrıca çok daha sağlıklı ve besleyici.Meradan daha avantajlı görmekteyim, hayvanın zehirli ot yeme şansı yok gine sizin vereceğiniz kadar besleneceği için daha sağlıklı oluyor, çoban ve mera ile uğraşmaktan çok daha iyi.
Arpa seçimi buğdaya nazaran çok daha hamprotein ve besleyici olması.

Ben Saanen keçisi yetişmeyi planlıyorum, sadece ailem için sütünden ve etinden yaralanıcam ozaman ufak bir portatifini kendim yapmayı planlıyorum.Resimli olarak burada paylaşıcam kısmet olursa.Ben şuan topraksız sera kurmaktayım sanırım mayısa kadarda başlayamam.Yer ve malzemeler hazır fakat zaman ayırmam mümkün değil :(

Sarıcan
07-11-2009, 18:54
Topraksız tarımda kullandığımız domates besini ile kapalı balkonda kül tablası içinde 7 günde bu hale geldi. Özel iklimlendirilmiş ve gece gündüz aydınlatılmış makinada daha verimli olacağı muhakkak. İlgilenen herkese başarılar.

Burası paylaşıma dayalı bir forum olduğu için bilgilerin özelden paylaşılmasını uygun bulmuyorum. Başka sayfalarda yüzlerce internet sitesinin linki verildi ve hepimiz topraksız tarımı bu linklere ulaşarak öğrendik ve kendimizi öyle geliştirmeye çalışıyoruz.

Arpa makinası türkiye temsilcisi
http://berkatarim.com/

Delimus
07-11-2009, 19:11
Ben ilk mesajım, bu konudaki mesajım olduğundan ve reklam olarak düşünülebileceğinden, Yönetiminde tepki vermesinden çekindiğim için link vermedim yoksa benim için mahsuru yok.

Ben sadece su ile yapmıştım sanırım o yüzden benim renk bakımından epey açıktı sizinkilere göre kaç cm boya ulaştı acaba ?

Sarıcan
07-11-2009, 20:18
Sn. Delimus,

Farkettinizse bunlar buğday, arpa çimi ile renk farkı olur mu bilmiyorum. Ben bunu ineklerden önce kendim için yapmıştım:D Buğday çimi yapıpta yiyebilirmiyim diye. 15 cm ye gelince bir defada biçtim ama yemekte zorlandım. İneklerin çenesi ve dişlerinin bizden daha iyi olduğu ve geviş getirmekte bizden daha sabırlı oldukları bir gerçek. Suyunu çıkarmak içinde imkanım yoktu, aslında buğday çiminin suyunu çıkarıp onu içmek lazımmış antioksidan olarak.

Açık havada belki birazda fazla suladım, kökler küflenince sadece çimlendirme deneyi olarak kaldı. Ama besinsiz su yerine besinli su kullanıldığı kesin. İnternette arpa için bir çok besin formülü vardı hatırladığım kadarıyla ama hiç bir yapılamazsa domates için kullandığımız besin bile başlangıç için yeterli.

Cumhur Tonba
07-11-2009, 20:31
Ben Saanen keçisi yetişmeyi planlıyorum, sadece ailem için sütünden ve etinden yaralanıcam :(

Van da çalışırken Van Tarım Meslek Lisesine 1982 yılında İsveç'ten Saanen keçisi getirmiştik. Bahçenizde besleyecek iseniz ideal. Zaten onlar ev ve bahçe keçisi. Süt verimi bir hayli yüksek. İç ve dış parazit mücadelesini ihmal etmeyin. Kolay gelsin diyorum.

Ayrıca çimlendirmede sizin için vegetatif gelişme ön planda. Bildiğiniz üre gübresi (% 46) suda eriterek pülverize edilebilir. Tatbikatta (Pancar da tatbik etmiştik) 4oo litrelik tarala 25-30 kg kg üre koyup, yapraklarına pülverize edince çok iyi netice almıştık. Sizde buna göre bir orantı yapıp yapraktan azot takviyesi yapabilirsiniz. Pratik ve ucuz.

fıratplastik
07-11-2009, 23:24
değerli dostlarım hayvan yetiştiriciliği yapmaktayım.bu yeşillendirmede kullanılacak miktardaki kaloriyi yeşillendikten sonra ortaya çıkan kalori arasındaki farkı ve giderleri hesapladıktan sonra denemenizi öneririm.slajda önemli bir geçiştirici hayvan için.bence gereksiz

Cumhur Tonba
08-11-2009, 00:51
Sayın fıratplastik,
Zaten hayvancılık yapan bir kişi slaj yapmıyorsa, ben o na hayvancılık yapıyor demem. Yeşil yemin değerini 100 olarak kabul edersek, silaj da 90 olur. Silaj olmadan, kaliteli kuru kaba yem olmadan hayvancılık yapmak boşuna kürek çekmektir. Ve çevremizdeki hayvan yetiştiricilerine slaj yapımını, faydalarını, kullanımını muhakkak öğretmeliyiz. Yaşadığım köyde 17 sene evvel bir arkadaşa yalvar yakar silaj yaptırmıştım. Şu an çoğu yapıyor.

Sarıcan
08-11-2009, 07:35
Belki ilerde hayvancılık yaparız. Şu slaj denilen ne menem şeydir, bir güzel anlatsanızda bizde fransız kalmasak konuya. Türkçesi varsa türkçe karşılığınıda yazarsanız iyi olur. Diyordum ki, internette olduğum aklıma geldi ve sözlük anlamına bakayım dedim. Ekşi sözlükte şöyle yazıyor.

silaj : ekseriyetle besicilikte , hayvan yemi temini icin ve yem sıkıntısının yaşandığı dönemlerde ki cogunluklu kisin,acigi karsin olusan talebi karsilamak üzere, belli bir oranda büyümüs misirlarin -ki ozel olarak silajlik misir yetistiriciligi de mevcuttur- ya da arpa-cavdar gibi bugdaygillerin, acilan cukarlara / silolara doldurulmasi, gomuldukten sonra üstüne naylon ortu gecirilmesi ve toprak altinda bir süre bekletilmesiyle elde edilen eksimsi hayvan yeminin adidir. hayvan tursusu olarak anildigi da gorulur.

Basit bir ayrıntı gibi gelebilir ama okuduğumuzu anlayabilmemiz için bazı kelimeleri açmak iyi olur kanısındayım. Saygılar.

tabiat
08-11-2009, 08:15
Sn Sarıcan yukarıda verdiğiniz tanım doğru. Ben slajı tam olarak hayvan turşusu olarak değerlendiriyorum.
Özellikle hayvanların taze ot bulamadığı dönemde kullanılır;
İştah açıcı özelliği vardır;
Yemden yararlanmayı artırır;
Yem bıkkınlığını giderir ( lezzetli bir şey olmalı ki hayvanlar zevkle yerler);
Samana kıyasla çok daha besleyicidir;
Kesif yem dediğimiz et ve süt yemlerine takviye olduğu için yem maliyetini düşürür.

Kendimi hayvan besleme dersi sınav sorusunu cevaplar gibi hissettim. Hocam görse ağlardı herhalde:)))

Sarıcan
08-11-2009, 08:31
Sn. Tabiat,

Balkonda tarım yapmaya çalışan arkadaşlarıda düşünmek lazım değil mi? Gerçi balkonda hayvancılık yapacak halimiz yok ama yinede öğrenmek lazım. Farkına varmadan balkonda bir haftadır silaj yapıyormuşum.

Sn. Epsody' nin ısrarı ile on gündür balkonda fermentasyonla sıvı gübre yapmaya çalışıyorum. Silaj ın minyatürü olduğunu farkettim. Kokusu güzel ama tadına bakmadım. Ne dersiniz biraz tatsam mı? Çıkan sıvının tadını merak ediyorum zaten. Mikrop kapacağımı bilmesem tadacağım:D:D:D

Buğdayı çimlendirdim ama yiyemedim. Acaba silajını mı yapsam:D:D:D

Delimus
08-11-2009, 10:03
Özellikle küçükbaş hayvancılık için çok avantajlı olur böyle bir unite.
fıratplastik arpa değerleri verilmiş sitede incelemeni tavsiye ederim.
Sılaj ayrı birşey sadece hayvana silaj vererek besilik yapmak mümkün değil.
Ayrıca normalde zaten hayvancılığın en iyi besin elementi arpadır.
Birde yeşil taze çim oluşu sindirebilirliğini max. seviyeye çıkarıyor.
Gine belirtmek isterim ki arpa çimi verirken silaj yemide vereceksiniz elbette burda karlı kılan olayı şöyle özetliyeyim.
Bir süt ineğine günlük 12kg kesif yem ,22 kg silaj mısır , 3 kg saman verdiğinizde 30lt süt alıyorsunuz.İşte burada kullanacağınız kesif yemin maliyeti sizin kazancınızı etkilemekte.
Kesif yemde kullanılan arpa yerine çimlenmiş arpa kullanarak hem maliyetten (1kg tohum yerine 5 kg çim) , kazanç hemde ek besin.
Sitesindeki belirtilen avantajlarıda inceleyin.

* İklim koşullarına bağlı olmaksızın 365 gün taze yem
* Hayvanlar da süt artışı ve besi de artış
* Et ve süt besin değerlerinde artış
* Yarış atlarında performans artışı
* Yem giderlerinden %50 tasarruf
* Sıfır Atık (Hasılmatik 'te yetişen hasıllar %100 yenilir)
* Çiftlik giderlerinde tasarruf
* Yem bitkisi yetiştirmek için arazi ihtiyacının olmaması
* Çevre dostu ve sürdürülebilir hayvancılık
* Minumum iş gücü gereksinimi
* Kolay kullanım

Sarıcan buğdaymış gerçekten :) kusura bakmak yorgunluk işte.
Sarıcan Bahsettiğin olay arpa suyundan yapılıyor ABD. cafelerde mevcut youtube'de videolarıda var incele istersen.

Sarıcan
08-11-2009, 10:16
Sn. Delimus,

Kanser ilacı olarak buğday şırası veya buğday çimi etkili oluyor diye biliyorum. Arpa suyu ne amaçla kullanılıyor acaba? Sadece anti oksidan mı? Gördüğün videolardan bir link paylaşırsan başka arkadaşlarda faydalanır.

Delimus
08-11-2009, 10:20
Green Tea olarak aratırsanız çıkar, ben arpa çimlendirme için video ararken rastlamıştım oyüzden arpa olarak tahmin ediyorum,aynı böyle çimi alıp katı meyve sıkacağında sıkıp direk içiyorlardı.Büyük bir sektör haline gelmiş kapalı raflarda sera sistemlerinde çimlendirmeleri anlatan videolarda olması lazım.Hatta anımsadığım kadarı ilede bir kaç kişide mutfakta kavanozda çimlendirmeyi ve sonra sıkma aşamasını anlatıyorlardı.
Bulabilirsem link atarım.

alone35
08-11-2009, 12:51
Valla çok enterasan bişey arkadaşalar bu şimlendirme makinası nasıl bişey yapma imkanımız var mı acaba?

Delimus
08-11-2009, 15:25
Çok ucuz maliyetlerle yapılanabilecek birşey kullandığın malzemeye görede ürün kalite ve miktarı artacaktır.Klimalı bir unite yapmak gibi.Sonuçta amatörce kullanılacak fakat ticari bir işletme için firmayla görüşmeli.

epsody
10-11-2009, 07:14
Arkadaşım Delimus konun içine gimemin sebebi, fermantasyon konularına giren açıklamalar gördüm ve fermantasyona olayına katkı sağlayan paylaşımlar edindim.

Bu arada senin arapa tohumu çimledirmedeki maksadını öğrendim, senin bu çalışmana faydalı olabilecek paylaşımlarım var, başlığın anlamına ters bir bilgi olduğunu farkındayım ama sizede iletmek arzusundayım, ben ekliyeyim okuyup uygun görmezde, belirtirseniz silebilirim,omca mineralin hayvan yemlerine katkı malzemesini kullanarak yemden yararlamayı sağlayıp hayvanlarınızın et ve süt verimini arttırabilirsiniz, işlerinizde başarılar dilerim.

nirengi
13-11-2009, 01:35
Merhabalar,

Bahsedilen teknoloji hayvancalıkta lider ülkelerden biri olan Avusturalya menşeilidir.
(Hayvancılıkta yem maliyetlerini azaltılması amacı ile geliştirilmiştir, artı olarak et & süt veriminde %30 lara varan artış olduğu iddaa edilmektedir.)

Berka Tarım da bir Avusturalya firması olan foddersolutions'un Türkiye distribütörüdür. (Hasılmatik markası adı altında pazarlanmaktadır)

Fodder (Hayvan Yemi) Üretim Sistemleri Firma Linkleri:

http://www.foddersolutions.org/ (http://berkatarim.com/)
http://www.dynamicfodder.com/
http://www.globalfodder.com/
http://www.greenfield-hydroponics.com/
http://www.abhydroponics.com.au/
http://oasis.pixelfetish.com.au/index.html
http://www.hydroponicdoctor.com/

nirengi
14-11-2009, 00:01
Bu firmaların bir çoğunun kendine ait patenti var. Ancak sistemlerin hepsi çok az farklılıklarla biribirinin aynı. Bütün sistemler 6-7 günde 1 Kg arpa tohumundan 6-8 Kg arpa çimi üretimi amaçlıdır.

Ana mantık, kapalı sistemde (ısı ve nem sabit tutularak) suni ışık ile topraksız tarım.
Daha önce de bahsedildiği gibi arpanın çok fazla ışığa ihtiyacı yok. Düşük voltajlı "Bitki yetiştirme ampulü veya florasanı" yeterli olmaktadır ancak klima sistemi olmazsa olmazdır.
Besin takviyeli veya takviyesiz su ile yetiştirme yapmak mümkün. (Kanımca besin takviyeli üretim daha verimli ve de daha faydalı olacaktır hayvan sağılığı açısından)

Bu sitede yer alan güzel bilgiler ve bilgili insanların ışığında herkesin kendi sistemini daha uygun maliyetlerle oluşturabileceği kanaatindeyim. (Topraksız tarım ile ilgili tüm başlıkları okuyun lütfen)
"http://www.jandenrene.com/GreenFodder.html" Bu linkte hayvancılıka uğraşan bir şahsın kişisel tecrübesini yansıttığı bir arpa çimi çalışması yer almakta. (Site ingilizcedir. Google'ın dil araçlarından çeviri yapabilirsiniz)

Bu sistem gerçekten hayvancılık açısından çok başarılı ve faydalı bir buluş. Büyükbaş veya küçükbaş işletme sahibi arkadaşların ilgilenmesini şiddetle tavsiye ederim.

VISKHY
02-12-2009, 12:16
Arkadaşlar bende uzun süreden beri bu konuyla ilgileniyorum.Firma yetkilileri ile yaptığım görüşmede bu makinanın İzmir-Menemen ilçesinde bir çiftlikte kurulu olduğu ve eğer istersem orada görebileceğimi söylediler.Ayrıca İzmir'de geçen hafta düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarına büyük bir merak ve istekle gitmeme rağmen firmanın fuara katılmadığını gördüm.

Buda bana bu üretimin safhalarının oldukça basit olduğunu ve bizim bu tartışma ve paylaşma sitemizdeki yazılarımızdan daha zor olmadığını gösterdi.Yani bu üretim sadece aşağıdaki safhalardan oluşuyor.Ayrıva Envor arkadaşımızın su ile ilgili sorusunu da sanırım yanıtlamış olacaktır.

SABİT YERDE KURULU DÜZEN
SADE SU İLE SULAMA 1 SAATTE 2 DK.FISKIYELEME
DAYLIGHT FLORASAN İLE AYDINLATMA
VE EN ÖNEMLİSİ ORTAMIN KLİMA İLE SICAKLIĞININ SABİT TUTULMASI

VISKHY
02-12-2009, 12:29
Şimdi çözmemiz gereken sıcaklık konusu var.Yani bir arkadaşımız arpanın çimlenmesi için 13derece en uygun sıcaklık demişti.Bende bu sıcaklığın 20 derece olması gerektiğini öğrendim.Önce bunu denemeiz gerekiyor.

Birde aydınlatma düzeneği var.Kesin olan Daylight florasan ampul olacağı, çözmemiz gereken kaç saat aydınlatma yapılacağı.Bunada cevap istersek, bir araştırma sonucunda arpanın çimlenmesi için 16 saat aydınlatma, 8 saat karanlık ortamın en iyi verimi verdiği söylenmiştir.

Sulama zaten firma yetkililerinden öğrendiğim için oda kesin, her saat başı 2 dk. otomatik fıskıyeli sulama yapılacağı, çözmemiz gereken bu sulama günün 24 saati mi olacak.?

Bunları ancak düzeneği kurduktan sonra deneme yanılma yöntemiyle hangisinin daha iyi verim vereceği konusudur.

Ben henüz düzeneği işlerimin sıkı olmasından dolayı kuramadım.Fakat ampulu aldım.:D

skanatlar
02-12-2009, 16:04
Merhaba,

Aşağıdaki linkte el yapımı kuluçka makinası ile ilgili güzel bilgiler var. Kuluçka makinasının mantığı yukarıdaki makinaya çok benziyor. Eski bir buzdalabının kasası( izolasyonu çok iyidir ve çok ucuza temin edilebilir ), termostat ( sıcaklığı istediğimiz değerlere ayarlayıp bu sıcaklık aralığında ısı kaynağını açıp kapatmak için ), bilgisayar fanı ( içerideki sıcaklığın her yere eşit dağılımını sağlayacak sirkülasyon için ), aydınlatma ve ısıtmayı sağlayacak lamba ve nem sağlayacak bir mekanizma ( basit olarak alt kısıma konulacak su dolu kaplar olabilir ) kullanarak çok kolay ve ucuza ( 100 tl gibi bir fiyata ) yapılabileceğini düşünüyorum.

http://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=432916

saygılarımla

alone35
02-12-2009, 19:34
Sn.Vıskhy ben izmir menemende oturuyorum bu makinanın nerde olduğunu sölerseniz resmini çeker buraya koyarımbilirim.
Birde kulucka makinası olarak yapmış oldum makina var bir tane ama suntadan civcivler oluştu ama çıkaramadım nem ayarnını tam tutamadığım için bu çimleme işin de belki faydası olur bu kadar basit birşeyse ben içine 2 tane 100wtlık ampül koydum bunlar yeterli ise başlayabilirim denemeye saygılar kolay gelsin.

seazone
02-12-2009, 21:08
Arkadaşlar istediğiniz şekilde bu cihaz yapılabilir. O konuda hiç şüpheniz olmasın panelden de yapılabilir buzdolabı kapağındanda strofordanda . Eğer klima ortamı gerekli ise bence çok küçük buzdolap motorları var onlardan çok rahat yapılır eğer işi içinden çıkamıyorsanız. Kıyma makinası soğutucuları var ayrı olanlardan onların çıkmaları 200 liraya bulunabiliyor bilginize. Timer ve seloid vanalarla bu cihaz için gerekli her şey yapılır.

VISKHY
03-12-2009, 17:42
Sevgili arkadaşlar bu söylediklerinize aynen katılıyorum.Ama bu deneme için nerden baksanız çıkma dolap vs. bile alsanız takriben 300 ile 400 tl.arasında bir masraf yapılması olası.

Ben madem bu işi yapmayı düşünüyorum o zaman biraz daha fazla bir bedel harcayarak ileriyi de düşünerek tam bir düzenek kurma taraftarıyım.O yüzden bu iş için tam anlamıyla bir plan yaparak ve soru işaretlerini de minimuma indirerek bu düzeneği kurmak istiyorum.

Sevgili alone35 ben Menemendeki çiftliğin yerini veya telefonunu öğreneyim sizden bu konuda yardım isteyeceğim.

alone35
03-12-2009, 17:55
Tamam sizden haber beklicem çalışmalarınızda başarılar.

nirengi
04-12-2009, 17:44
Sayın Viskhy ve hayvancılıkla uğraşan diğer arkadaşlarım, aşağıdaki link lerden günlük 1 ve 2 ton arpa çimi üretimi genel planlarını görsel olarak bulabilirsiniz. (Sistemler 12 mt.lik konteynırlar baz alınarak tasarlanmıştır)

http://picasaweb.google.co.in/vishy62/1TonneFodderSystem?authkey=Gv1sRgCIDlypL8huLM_gE#

http://picasaweb.google.co.in/vishy62/2TonneFodderSystem#

Bir de
http://picasaweb.google.co.in/vishy62/HydroponicRotatingGrowingSystem#531558506602223227 4
adresindeki videoyu izlemenizi öneririm ki "Topraksız Tarım" ın potansiyeline şahane bir örnektir.

Saygılar

VISKHY
05-12-2009, 14:34
Kesinlikle haklısınız Sn.Nirengi videoyu izleyen arkadaşlar da görmüşlerdir ki adamlar aşmış...
Böyle bir sistemi Türkiyede kurmak isteseniz, kesinlikle delilik olarak adlandıracaklardır. Fakat bu kişiler sisteme inanmış ve uygulamışlar.

Ayrıca ilginiz için teşekkürler. Düzeneğin kurulması için elimizde olması gereken güzel bir kaynak.

nirengi
05-12-2009, 20:27
Rica ederim sayın Vhisky. Bu konuya (Arpa çimi üretimi) gerçekten inanıyorum ve sizin gibi ben de araştırma içerisindeyim. Çıkış noktam ise mümkün olan en kısa sürede süt hayvancılığı işine girmek. Şu anda sadece okumak ile yetinebiliyorum :)

Takipçinizim, lütfen edineceğiniz tecrübelerden bizi mahrum bırakmayınız.

Saygılar...

nirengi
05-12-2009, 20:28
İsminizi de yanlış yazmışım kusuruma bakmayın lütfen sayın VISKHY...

Sarıcan
05-12-2009, 22:00
Sn. delimus,

Sayfadaki hızlı gelişimi ve arkadaşların ne kadar istekli olduklarını gördükçe aylarca pasif kalan sayfanıza haddim olmayarak müdahele etmemin ne kadar faydalı olduğunu görüyor ve mutlu oluyorum. Sizin çalışmalarınızı ve yaptığınız çim makinasını merakla bekliyoruz.

Memleketin ekonomik bağımsızlığı için katkıda bulunmaya çalışan, gelişime açık tüm arkadaşlara en içten başarılar diliyorum.

Delimus
05-12-2009, 23:36
En iyi şartları bulmak için daha önceki mesajlarımdada belirttiğim gibi ufak birden fazla unite yapmalıyız,kuluçka makinası tarzında,karşılaştırmalar bizi başarıya götürecektir.Ne yazıkki hiç vaktim yok :(

nirengi
06-12-2009, 01:41
http://www.hydroponicdoctor.com/

Böyle de bir model var arkadaşlar, bildiğimiz hydro sistemlere yakın.

Fikir, tasarım açısından faydalı olur kanaatindeyim.

Diğer taraftan bu işe TİCARİ bir yaklaşım getirilebilir mi ülkemizde (Toplu üretim yapıp hayvan sahiplerine günlük servis yapmak anlamında)
Lütfen inceleyin... http://www.abhydroponics.com.au/7.html

Sizce iş yapar mı?

VISKHY
06-12-2009, 07:24
Syn.Nirengi ve sevgili arkadaşlar ;

Ben bu projeye başlarken amacım kendi hayvanlarıma yem sağlamak değil, tam aksine hayvanları olan küçük çiftçilere sağlıklı ve devamlı yem sağlamaktı. O yüzden bu çalışmalarımın odağı tamamen hayvan sahipleridir.

Şimdi projeyi bir adım daha ileri götürerek hydro sistem kurmak yerine bu işi kapalı bir depo içinde yapmayı planlıyorum.Yani bizim düzeneği bir kutu içinde değil, varolan
80-90 m2 bir kapalı alanda klima ile ısıyı sabit tutarak, daylight ampuller ile de fotosentezi sağlayarak,zamanlayıcı fıskıye ile sulama yapmayı düşünüyorum.Bunun için bölgemde uygun yer bakmaya başladım.Şimdiye kadar bir iki yer bakmıştım ama uygun değildi.

Uygun yer bulunca hep beraber kendi sistemimizi orada kurup deneme olanağı bulucaz.Böylece AR-GE çalışmasını küçük finans kaynağımla halletmiş olucaz düşüncesindeyim..

VISKHY
06-12-2009, 07:32
Ayrıca syn DELİMUS'a konuyu açtığı için, syn SARICAN'a da desteklerinden dolayı teşekkür ederim.Bu konu epeydir açılmıyordu.Kimi arkadaşlarımızın zaman problemi, kimi arkadaşlarımızın da şartları uygunsuzdu.

Ben epeydir konuyu araştırıyordum, fakat bu işin bu kadar kolay alamayacağını zannettiğim için pek üstünde durmamıştım.Taki hayvancılık fuarında bu işle ilgi firmayı göremeyinceye kadar.Beni ateşleyen bu oldu.Birde sizlerin araştırmaları üzerine eklenince tamam dedim bu iş olacak...

BAŞLAMAK BİTİRMENİN YARISIYMIŞ...

VISKHY
06-12-2009, 07:39
Arpa genelde özel bir tahıl olarak üretilir. Hayvancılıkta besin olarak kullanılır ve bira yapımı için önemlidir. Aynı zamanda un ve kahvaltı gevreklerinin yapımında kullanılır. Frenk Arpası çorbalarda kullanılır ve OrtaDoğuda çok yenir.

Arpa çimi, yani arpanın yeşil sapları ve yaprakları dünyada insanoğlu için doğumdan ölüme kadar tek başına tam besin desteği olabilecek özelliğe sahip tek bitkidir. İçinde sayısız vitamin ve mineral içerir. 6 cm civarındayken insanın tüm besin ihtiyacını karşılayabilecek bir bitki haline gelir ve ek olarak da klorofil desteği sağlar.

Arpa çiminde 5 adet B vitamini (B12 dahil) vardır. Ayrıca folik asit, pantotenik asit, B1, B2, B6, beta karoten, C ve E vitamini içerir. Son yapılan laboratuar tahlillerinde arpa çiminde 70'in üzerinde mineral bulunmuştur - bunlardan bazıları kalsiyu, demir, magnezyum ve fosfordur.

Arpa çiminde ayrıca 18 amino asit bulunmaktadır. Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Arpa çiminde bulunan proteinler polipeptid, ya da bir başka deyişle daha küçük proteinler, olduklarından kanda emilimi daha hızlı ve doğrudan olur.

Arpa çimi yapraklarında da enzimler vardır. Çoğumuz pişirilmiş yemek yediğimizden gıdalardaki enzimleri besinlerden yok ederiz. Taze arpa çiminde binlerce aktif enzim bulunmaktadır.

Arpa çiminde ayrıca klorofil vardır. Klorifil deodorant özelliği için incelenmiştir. Ayrıca hücre yenileme özelliği ve kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesi açısışından da incelenmiştir. Klorofil ayrıca yaraların iyileşmesini sağlama özelliğine sahiptir.

Arpa çiminin ayrıca içinde barındırdığı sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum sayesinde yüksek düzeyde alkali etkisi yaptığı bilinir.

ALINTIDIR.

Arkadaşlar heyecanım gitgide artmaya başladı...:eek::eek:

Delimus
06-12-2009, 10:22
VISKHY Ticari amaçla yapacaksanız Depo değilde fidelik tarzında sera yaptırmak daha mantıklı fakat izolasyonlu,otomatik havalandırma ve sulama sistemine sahip, raflı , gölgelendirmeye sahip olmalı.Fakat normal sera kadar yüksek olmasın.Youtube'da araştırmanızı tavsiye ederim benzer sistemlerin videoları mevcut.
Ticari amaçla satmak türkiye şartlarında pazar bulmak veya yaratmak epey emek isteyecek zira bulunduğunuz bölge hayvancılık bakımından çok gelişmiş olmalı.

VISKHY
06-12-2009, 10:46
Önerileriniz için teşekkür ederim.Bulunduğum bölgede şuanda yaklaşık 150 sağmal inek olan 5 ayrı çiftçi var bu yemi bekleyen onlar ile iletişimi daha önce kurmuştum zaten hazırda bekliyorlar.

Ayrıca sera fikrini bende düşündüm ama maliyeti şuanda yüksek görünüyor.Bölgemde 80-90 m2 bir deponun aylık kirası yaklaşık 200-300 TL arasında.Başlangıç için düşük bir sermaye olsun diye böyle bir seçim yaptım.

Delimus
06-12-2009, 10:51
Bir de sanırım 1 sağmal inek için günlük 10-15 kg. üzerinde tavsiye edilmiyormuş. Bunu da araştırmanı tavsiye ederim .Sindirim sisteminde sorun yaratıyordu sanırım tam hatırlamıyorum.

VISKHY
06-12-2009, 11:06
Şuanki üretimle bir tava 1kg arpa üretimi çimlendikten sonra 7-8 kg oluyor.Hergün 1 sağmala 2 tava verilebilir.Bunun yanında 5 kg da saman verilirse yemleme tamamlanıyor.

Bunun araştırmasını yapmıştım.Nede olsa neyi neden üreteceğimizi bilmemiz lazım.Yoksa hayalden öteye geçmez.;)

nirengi
08-12-2009, 16:43
Benim de okuduğum kadarıyla inek kütle ağırlığının %2'si kadar arpa çimi + %1'i kadar kuru besin (saman) günlük ihtiyacı karşılıyor.

Ama merak ettiğim ve de bilgisine ulaşamadığım konu, sağmal inekler için süt yemi (kesif yem) tamamen kesiliyor mu, azaltılıyor mu yoksa aynen verilmeye devam mı ediliyor? Bilginiz var mıdır?

Delimus
09-12-2009, 08:32
Nirengi, unutulmaması gereken inekler makine değil ve süt verimini bir çok etmen etkilemekte , kesif yemi tamamen kesmek süt verimini düşürecektir.Oranları ise tecrübe,ineğin özellikleri (yaşı,cinsi vb) kullandığın yem içeriği gibi birçok etmen göze alınmalı.
Arpa çimi maliyeti azalatmakta ve dört mevsim yeşil yem yeme avatajı elde edilmekte.

nirengi
10-12-2009, 00:07
Cevabınızı tam olarak anlayamadım sayın Delimus. Dedikleriniz elbette doğru, ama sorum;
Arpa çimi + Saman beslenmesi seçildiğinde Kesif yemin oranında değişim olacak mıdır?
Değişim olacaksa bu değişime Arpa Çiminin etkisi ne kadardır?

mutasyon
10-12-2009, 17:43
merhaba bu hasılmatik en büyük makinası 300 kg aşşahıda

* T 72

Kapasite: 300 Kg/gün

Tava sayısı: 36

Ebatları: 5,9 x 2,45 x 3,1 m

şimdi bu 300 kg arpa koyup 6 gun sonra 300*9=2700 kg almakmı yoksa direk 6 günde 300 kg almakmı cihazın 300 kg kapasiteli olan 45 bin ytl civarıymış haftalık 2700 kg ise alınabilir kredi vs ile ancak haftalık 300 kg ise alınmaz zarar

Sarıcan
10-12-2009, 18:19
Sn. Mutasyon,

Makinanın kapasitesi 300 kg gün ise pratikte şöyle bir hesap çıkması lazım. 36 tava var, 6 günde sirkülasyonu sağlayabilmeniz için sizin hergün 36/6=6 tava arpa çimi alıp, boşalanın yerine 6 tava arpa koymanız lazım. Bu altı tava arpa çiminin ağırlığıda 300 kg veya 300/6=50 kg/tava arpa çimi, bunun karşılığıda takriben 300/8,3=36 kg arpa olması lazım.

Yani başka bir deyişle her bir tavaya 36/6=6 kg arpa koyup 50 kg civarında arpa çimi almış olmanız lazım. Makinanın bu özelliğini firmadan sorarsanız size bu bilgiyi vermeleri lazım. Hesabınızı da ona göre yaparsınız. Makina alırken yurtdışından leasing imkanını da araştırın. Kolaylıklar diliyorum.

mutasyon
10-12-2009, 19:24
firma yetkililerine 2 kez mail attım ancak cevap gelmedi 45 bin ytl sizce uygunmu cevaplarınızı bekliyorum k.gelsin

Sarıcan
10-12-2009, 20:46
T72 modeli günlük 55 kg arpadan 300 kg arpa çimi yaptığını söylüyor ve Avustralya fabrika çıkış fiyatı 30.800 Dolar. Lesaing imkanı var. Buna göre Türkiye mümessili Berka Tarım Ercan Baysal Beyle görüşülmesi öneriliyor. Berkatarım Tel: 0 232 421 11 33

Türkiye teslim olarak 45.000 TL iyi fiyat ama yinede pazarlık edin.

mutasyon
10-12-2009, 20:52
fiyatı çok yüksek şu an için uygun olmadığı kanısındayım belki 1-4 yıl arasında fiyatlarında büyük bir düşüş olabilir

Sarıcan
10-12-2009, 20:57
O zaman sende okulu bitirir, askere gider gelirsin. Hemde iyi olur öylesi.

mutasyon
10-12-2009, 22:20
bu hayvancılık işi karlımı krediyle girmek akıllıcamı ?

mutasyon
10-12-2009, 22:28
nirengi benim araştırmalarıma göre de günlük
4 kilo kuru yonca
10 kilo mısır silajı
15 kg pancar posası
kaliteli süt yemi 8 kg
tam randımanlı bir inek için yalnız bilen birinden bilgi almak gerek bu işi yapan insanlar ne derece karlıdır değildir yazarlarsa sevinirim k.gelsin

nirengi
11-12-2009, 01:29
Sayın mutasyon,
Sizin yazdığınız oranlarda bir seçenek. Şu ana kadar süt sığırcılığı ile ilgili edindiğim bilgilere göre oldukça çeşitli rasyonlar (Yem karışımları) var. Bu elinizdeki veya temin edebileceğiniz yem çeşitlerine göre değişiyor. (Google dan RASYON şeklinde aratırsanız oldukça geniş bir kaynağa ulaşırsınız. www.sutas.com.tr sitesinde de oldukça güzel e-kitaplar var)

Süt hayvancılığının işletme maliyetinde temel kalem yem giderleri. Bu gideri ne kadar düşürebilirseniz bu iş o kadar karlı.
Fikir vermesi açısında yem maliyetleri;
http://www.vatbo.org.tr/icerik_yorumla.php?ic_no=29&kat=13

Gelir açısından bakarsanız da şu anda süt birliklerinde litre alım fiyatları 70 kuruş civarında.
Bu yüzden bu işe girerken seçeçeğiniz ırk ve verimleri çok önem taşıyor.Ör: 2 Ad. 20 lt. süt verimli hayvanla 1 Ad. 40 lt. süt verimli hayvanın geliri aynı olacaktır. Ancak yem maliyeti 2 Ad.te oldukça fazlalaşacaktır.

Kaba (Yaşamsal) Yem (Silaj, gıda posaları, saman, yonca gibi...) ve süt yemi (Kesif Yem) olarak iki temel besin kaynağı var. Kaba yem kütle ağırlığına bağlı olarak, kesif yem ise süt verimi, laktoz dönemi gibi kriterele bağlı olarak hesaplanıp besleme yapılıyor.

Forumda tartıştığımız arpa çimi hayvanların (Sadece inek için değil, at, deve, koyun, keçi...) kaba yem ihtiyacını karşılmaya yönelik (+ Kuru besin takviyesiyle.)
Faydalarını yukarı da okumuşsunuzdur.
Kesif yeme etkisi ile ilgili şu ana kadar bir bilgiye rastlamadım. Ben de merak içerisindeyim.

Saygılar

nirengi
11-12-2009, 01:38
Arpa çimi makinesi alma konusuna gelince; parası olup zamanı olmayanlar için oldukça başarılı ve uzun vadede geri dönüşünü alabileceğiniz bir yatırım olarak düşünüyorum.

Ama şahsi kanaatim; öncelikle bu forum başlığını, diğer topraksız tarım başlıklarını ve sınırsız internet kütüphanesini kullanarak daha uygun maliyetli ve yüksek kapasiteli sistemleri herkesin kurabileceği yönündedir.

Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Bu site ve değerli, bilgili, tecrübeli/tecrübesiz tüm kullanıcıları da bu bilgiyi paylaşmaktadır...

mutasyon
11-12-2009, 15:46
saol nirengi verdiğin siteler işime yaradı 8 inek ile bu işe giricem deneme amaclı yerim var ekicek arazimde var 13 dönüm ama ne bir traktör ne bir pulluk yani ekemem onları nasıl kullanırım diye düşünüyorum bu topraksız tarıma gelince gördümki arkadaşlar kül tablasında bile yetiştirmiş en cok 10 milyar bir fiyatla kendi makinanızı yapabilirsiniz
ihtiyaclar
--bir elektirikci/zaman rölesi ile fiskiye sistemi yapıp su gereksimi ne ise o zaman sulama
--fotosentez sağlayan nitelikli bir ampul sistemi
--konteynr
--tavalar ve ısıyı ayarlıyıcı makina..

VISKHY
11-12-2009, 17:22
Sevgili Mutasyon, bence sen önce bu konu başlığı altındaki yazıları sindirerek oku lütfen, bizim amacımız bu makinayı en iyi işler şekilde yapabilmek.Bunu yaparkende hayalperestlik yerine çalışıp üretim yapabilen bir makina yapmak.Bu iş içinde bırak 10 milyarı 2 milyar bile çok.

Ayrıca arkadaşlar yine ilgili firma ile yaptığım önceki görüşmelerimde ANKARA-Güdüllü de bölge bayiliği yapan ve sağmal inek çiftliği olan Vet.Abidin BAYRAK adında bir bey olduğunu şuan hali hazırda bu çiftlikte rasyonun arpa çimi ve saman ile yapıldığını öğrendim.İsteyen arkadaşlara özelden Abidin beyin telefonunu verebilirim.

VISKHY
11-12-2009, 17:25
Ayrıca İzmir'de düzenlenen fuardan elde ettiğim kesif yemdeki besin değerleriyle arpa çimindeki besin değerlerini 1-2 gün içinde karşılaştırarak aradığımız cevabı bulacağımıza inanıyorum.Raporuda burada yayınlıyacağım..SEVGİLER

Delimus
11-12-2009, 17:53
Ayrıca İzmir'de düzenlenen fuardan elde ettiğim kesif yemdeki besin değerleriyle arpa çimindeki besin değerlerini 1-2 gün içinde karşılaştırarak aradığımız cevabı bulacağımıza inanıyorum.Raporuda burada yayınlıyacağım..SEVGİLER

Çok iyi olur Viskhy bekliyoruz.

mutasyon
11-12-2009, 22:16
tmm da bende fikrimi belirttim benim bilgimde senin bilgin kadar sadece aklımdakileri belirtim birisi çıkıp dahada geliştirebilir sen istiyorsunki herkez makinadan alsın.....

nirengi
11-12-2009, 23:23
Evet sayın Viskhy şahane olur...

Ayrıca Abidin beyin numarasını da alabilir miyim sizden. Pratikteki uygulamayı ilk ağızdan duymak faydalı olacaktır.

VISKHY
12-12-2009, 10:20
Arkadaşlar yaptığım ön çalışma sonucunda sizede daha önce belirttiğim gibi laktasyon döneminde rasyon olarak arpa çimi ve saman yeterli olacağı kanısına vardım.Şimdi rapor hazırlayarak sizlerle paylaşıcam.

Taabiki bu yorumlar teoriden ibarettir.Pratiğe geçince uygulama sonucuna bakmak gerekiyor.Ama ülkemizde herzaman uygulama teorinin yarısı olduğu düşünülürse sanırım biz bu işi galiba çözücez.

mutasyon
12-12-2009, 12:03
inşallah başarılı olur...

Sarıcan
12-12-2009, 12:25
Sayın Viskhy,

Öncü çalışmalarınızı sevgiyle izliyor, başarılarızı ve yeni paylaşımlarınızı bekliyorum. Saygılar.

VISKHY
12-12-2009, 13:04
Teşekkür ederim sevgili Sarıcan...

İyi dileklerinizi umarım güzel bir son ile bitiririz.

Ama Kudret Hoca ve Envor arkadaşımızdan ses seda çıkmayınca kendimi biraz eksik hissettim.Acaba bu konu ilgilerini mi çekmiyor acaba ne dersiniz...!

Sarıcan
12-12-2009, 14:35
sn. Viskhy,

Gübre eksiğiniz konusunda her iki arkadaşımı sıkıştırmak borcum olsun. Siz işin mekanik kısmını bitirin. İş besin konusuna gelince onlarında size canı gönülden destek vereceklerini adım gibi biliyorum. Kolay gelsin.

seazone
12-12-2009, 16:16
Sn Viskhy fazla miktarda taze yem süt yağını düşürmektedir. Süt yağı düşünce memede sentezlenen yağın önemli bir miktarı rumende bakteri fermantasyonu ile meydana getirilen asetik aside dayanmaktadır fazla taze yem ve düşük kaba yem rasyonları alınması halinde selülozsuz normal bir işkembe faaliyeti olmamakla birlikte hayvan kendini rahatsız hissetmektedir. Fikir olarak sadece arpa çimi ve samanla bu iş verimsizleşir.

seazone
12-12-2009, 16:26
Bu yapılan arpa çimleri minarel yapıları henüz körpe olduklarından çok fakir (minarel) olacaklarını düşünüyorum. Mutlaka tuz ve mineral takviyesi yapılması gerekli ve çok önemli olmakla beraber hayvan mağnezyum kaybedecektir. Bunun sebebi arpa çiminde yüksek miktarda protein vardır. Proteinler parçalanma sonucu amonyak açığa çıkacak bu amonyak tamamen hayvansal proteine dönüştürülemeyeceği için kana geçecek ve PH düşücek en kolay kandaki PH düzeltmek için hayvan mağneyum kullanacak o yüzden mağnezyum kaybına uğrayacak.

Kudret Tezel
12-12-2009, 17:23
Sevgili arkadaşım vıskhy, konunun alakamı çekmediğinden yakınıyorsunuz. Oysa her yazdığınızı satırı satırına dikkatlice okuyorum. Ancak konu biraz değişik olduğu için yorum yapmaktan kaçınıyorum. Zira benim hayvancılık konusunda bir deneyimim yok. Sarıcan arkadaşımızdan başkası kültablasındada olsa bir deneme yapma girişiminde bulunmadı.Dolayısıyla arpa buğday vs çimlendirmek için gerekli besin eriyiklerinin hazırlanmasına sıra gelmedi diye düşünüyorum. Kesinlikle yanınızdayım. Konu topraksız tarım olunca ilgilenmemem diye birşey söz konusu olamaz.
Çimlendirme makinaları hakkındaki düşüncelerinize katılıyorum. Günümüzde herşey para olmuş. Kimse bukadar para vererek almaya gerek yok şöyle şöyle yaparsanız çok daha ucuza mal edebilirsiniz demiyor. Dediğiniz gibi 30-40 bin ler yerine çok daha ucuza, çok güzel makinalar yapılabilir. Bence para tutacak kısım kabin , üretim tavaları ve raflarıdır
Önce ihtiyaç sahibleri nekadar çinlenmiş yeme ihtiyacları vardır onu tesbit etmelidirler.
sn sarıcan arkadaşımız güzel bir hesap örneği sunmuş teşekkür ederiz ihtiyacı olan arkadaşlara ışık tutacaktır.
Aklımın erdiği, bilgimin olduğu her konuda yanınızdayım, şüpheniz olmasın.

VISKHY
12-12-2009, 18:09
Sayın hocam sizin bir iki satır bile yazmanız benim için önemli siz yazdınız ya bu bana epey bir ivme verdi şimdi.

Ben bu üretimin zor olduğunu zannetmiyorum.Tam tersine hayal ettiğimden oldukça kolay, sadece iyi bir planlama ile fazla deneme yapmadan mükemmeli yakalamak istediğim için arkadaşlarımla bu platformda bilgilerimizi çarpıştırıyoruz.

Her yazılandan bir iki kelime alsak makinede üretimde kolay olacak kanısındayım.Hafta arası inşallah imalata başlayacağım ve sizlerle paylaşacağım.Ama önce şu raporu hazırlamam gerekiyor ki ürünümüzü nasıl kullanmamız gerektiğini bir çözelim.
Sevgiler.

VISKHY
12-12-2009, 18:12
Sayın Seazone dediklerinize katılıyorum.

Sağmal ineğin protein ve iz element ihtiyacını laktasyon dönemlerine göre inceliyordum zaten, çıkarttığım sonucu sizlerle paylaşıp fikirlerinizi alıcam.Sadece 1-2 güne ihtiyacım var.

mutasyon
13-12-2009, 11:35
Düşünceleriniz çok güzel. Bende Kudret Tezel beye katılıyorum. Bu arpa çiminin ve hayvanın ihtiyaçlarını bulduktan sonra, en iyi şekilde en ucuz maliyetle nasıl yaparız ve hayvan besleyenlerin yararlanmasını sağlarız bunu bulmalıyız.

Ama bu vitamin konusunda tuzu inekler gördüğü yerde yalıyor ancak diğer mineralleri nasıl verebiliriz bilgim yok. Ancak forumda çok bilgili insanlar var. Herkese iyi çalışmalar... ...

vela1
13-12-2009, 18:19
Kolay gelsin arkadaşlar konunuzu tesadüfen gördüm ve bir kaç aydır yapmış olduğunuz yazışmaların hepsini okudum.

Bu konuda benim biraz çalışmalarım oldu sizlerle paylaşmak istedim.
25 m2 alanlı bir büroda klimalı bir ortamda zaman saatli bir sulama sistemi ve ışık la birlikte yaklaşık 30 günlük basit bir çalışma ile 1 kg arpadan yaklaşık 6,5 kg yeşil ot elde edebildim.

Bu yeşil otu da 3. laktasyonda 5 aylık gebe yaklaşık 500 kg ağırlığında 16 kg süt veren bir simental büyükbaş hayvana günlük 10 kg kadar 23 gün boyunca yedirdim.

Daha önceki yediği hiçbir yeme dokunmadan süt verimi 20 kg düzeylerine çıktı. Bizlere en iyi sonucu verecek olan kuşkusuz hayvanlarımızdır.

Bunu göz ardı etmeden pratik çalışmalara ihtiyaç var. Değişik süt verim düzeyinde, hayvanlarla da çalışma yapmak bu elde edilen otun gerçekte yem maliyetine ne oranda etki edeceği ortaya konmalı ve bu bilgiler paylaşılarak ilgili arkadaşlarımızın ne düşündüğü öğrenilmelidir.

Hepinize iyi çalışmalar, kolay gelsin.

shrub
14-12-2009, 09:52
Merhabalar bu konu başlığını tam olarak incelemedim, fakat size önerim deneyimli bir Zooteknist(hayvan besleme üzerine uzmanlaşmış)'ten yadım alınması ve ona göre hayvan metabolizması ve hatta yem bitkileri ile çalışan bir Tarla bitkileri uzmanında iyi etüd edilmiş yorumlarının alınması gerekir.

Tıpkı bizler gibi hayvanlarda herşeyi yiyemezler. Verim, yanında sütün içeriğide araştırılmalı sağlık yönünden avantaj, dezavantajları bilinmelidir. Taki memlekette kendi yem bitkilerini eken, hasat eden kaç çiftçi var?

Hazır yem dışı silajlık üretim yapıp yem masraflarını düşüren ne kadar bilinçli insan var?
Çünkü bir işletmedeki masrafların en büyük olanı %65-70 ile Yem girdileridir. Bu oranı ne kadar asgariye düşürebilirseniz kar marjınız o oranla artmaktadır.
Saygılarımla

Sarıcan
14-12-2009, 10:57
Bu sayfa şimdi daha güzel olmaya başladı. Forumun en iddialı ve en güzel paylaşımlarının olduğu bir sayfa olma yolunda her gün biraz daha ilerliyor.

Sn. vela1' in deneyselliği, Sn. scrub' un teorik katkıları ve Sn. Viskhy' in cesur girişimciliği ile yakında hayvancılık yapan tüm insanlarımıza inanılmaz paylaşımlar çıkacaktır.

Bilgi paylaştıkça güzeldir.

tabiat
14-12-2009, 12:17
Sayın vela1 rasyondaki diğer yemler ve miktarları nelerdi acaba?

seazone
14-12-2009, 13:19
Tekrar kolay gelsin bu makina için istediğiniz denenmesi gerekli girdiler varsa çok rahat deneyebileceğim aletler var soğutma, ısıtma, ışık, spreyleme gibi merek ettiğiniz bir şey varsa hemen uygulayıp buraya tüm bilgileriyle yansıtabilirim.

Özellikle vıskhy için yazıyorum (masrafa girmeden) diğer ilgilenen arkadaşlar içinde aynı yazılar geçerlidir. florasanla ayrı sodyum buharlıyla ayrı teslerde yapabiliriz. Kullanılacak bütün gerekli cihazlar mevcuttur. Çalışmalarınızda başarılar.

vela1
14-12-2009, 18:13
Sevgili dostlar ben bu deneyleri yaperken yaklaşık olarak 2 ay kadar yurt dışı kaynaklı topraksız tarım yapan ve bu tekniği kullanarak hayvan yemi yetiştiren sitelerin, bu sitelerle ilgili kurulmuş forumların büyük bölümünü inceledim.

Benim edindiğim bilgilerle, yaptığım deneyler arasında büyük parelellikler var. İlgimi çeken bu konuyla ilgili veteriner ve zooteknist arkadaşlarımdanda yardım aldım.

Hayvanlar üzerinde kesinlikle olumlu yönde etkisinin olduğunu söylediler, bu arpa hasılının tahlilini yaptırdık geçen hafta, yeşil ot olarak 1 kg hasılda KM % 20, HP % 3, ME 710 Kcal değelerinde çıktı.

Bu sonuçlar 1 kg slajlık mısırdada biraz düşük olarak bulunmaktadır bu noktada maliyet hesabını yapmaya çalışıyorum sizlerde yardımcı olursanız hep beraber hızlı bir şekilde sonuca ulaşırız.

vela1
14-12-2009, 18:16
sn. tabiat bu rasyonda 1 kg kuru pancar posası , 7 kg civarında saman, 8 kg 16 protein süt yemi, 10 kg arpa çimi vardı

shrub
15-12-2009, 14:35
Sayın Vela1 ve forumdaki dostlar çalışmalarınızı bu ivme ve bu özveriyle yapmanızdan ötürü sizleri kutlarım. İnanki bu hasaslığı göösteremiyecek sayıda pek çok meslek erbabı olduğunu söyleyebilirim. Saygılarımla.

VISKHY
15-12-2009, 16:44
Arkadaşlar raporu bitirmeme az kaldı bütün hafta sonu çalışıp araştırma yaptım.Sanırım yarın bu saatlerde sizlerle paylaşmış olurum.

Edinilen bilgilere göre laktasyon dönemleri için ayrı ayrı rasyonlar hazırlıyorum.Ama bu çalışmalar teoride, ancak bu rasyonları denedikten sonra gerçekliği ortaya çıkacaktır.

Ayrıca vela1 arkadaşımızın üreterek uygulama şanşı bulduğu arpa çimide bize doğru yolda olduğumuzu göstermiştir.
SEVGİLER..

VISKHY
15-12-2009, 16:48
'' Daha önceki yediği hiçbir yeme dokunmadan süt verimi 20 kg düzeylerine çıktı. Bizlere en iyi sonucu verecek olan kuşkusuz hayvanlarımızdır. ''

sevgili vela1 sadece arpa çimi mi yiyerek 20 lt.süte ulaştılar.Yoksa başka yem ile de takviye yapıldı mı..?

vela1
15-12-2009, 17:22
20 kg süt alınan rasyon 1 kg kuru pancar posası , 7 kg civarında saman, 8 kg 16 protein süt yemi, 10 kg arpa çimi vardı. hayvan 5--6 aylık gebe 500-550 kg agırlıığında simental. arpa çimini vermeden önce 15,5 kg süt veriyordu yukardaki arpa çimi hariç yemlerle

alone35
15-12-2009, 19:22
Sn.vela1 bu arpa çimini vermeden önce ne kadar süt veriyordu bu inek?

nirengi
16-12-2009, 00:59
Bu başlık her gün daha da keyifle okunası bir hal alıyor...

Daha çok insan, daha çok bilgi, daha çok tecrübe.... Daha daha daha....

skanatlar
17-12-2009, 08:10
Yaklaşık 1,5kg arpadan elde edilecek 10kg arpa çimi ilavesi ile % 25 verim artışı sağlaması gerçekten mucize gibi birşey.

Bir nevi sürekli ve kaliteli bir YAPAY MERA.

Bu başlık altında çalışma yapan, tecrübelerini paylaşan, düşünen , fikir beyan eden herkese teşekkürler. Çok değerli bir konu bence.

mutasyon
17-12-2009, 23:07
Evet çok güzel bir şey, ancak makina fiyatları çok pahalı, o konuda ne yapabililiriz.

skanatlar
18-12-2009, 08:12
Sn.Mutasyon

Makinayı kendimiz yapacağız hemde çok ucuza mal olacak. Eski bir buzdolaba( sadece kabini ) dolabın altına yayvan içi su dolu bir kap, hemen üzerine 40 Watt bir ampul, ufak bir bilgisayar fanı, dış mekan da kullanılan florasan armatür ( nemden etkilenmesin diye ), zaman saatli priz, 30 derece açılı raflar, sulama için fısfıs.

Buzdolabını iolasyonu iyi olduğu için kullanıyoruz kabinini eski buzdolabı tamircilerinde 10-15 tl ye temin edilebilir. Su kabı ve ampul kabinin içerideki nemi % 60-70 seviyelerine getirecektir. Bilgisayar fanı sıcaklığı ve nemi kabinin her tarafına yayacaktır. dış mekan florasan armatür ve zaman saatli priz istediğimiz zaman diliminde aydınlatmayı sağlayacak. raflara konulacak kaplara arpa doldurup üzerne su koyacağız zaten çimlenme esnasında bu suyu kullanacak. Fısfıs olayıda çimlenmeye başladıktan sonra bi şekilde kullanılır.

Kapasitesi ne olur bilemiyorum ama alt tarı arpa çimlendireceğiz. İdeale yakın ortam elde edilenilir benca.

nirengi
18-12-2009, 14:50
Arkadaşlar, sistemlerde kullanılacak tava nasıl olmalıdır sizce?

* En/Boy/Derinlik (Tava kapasitesi 1 Kg. tohum = 6,7 Kg. Çim olarak mı hedef alınmalıdır?)
* Drenaj yapılmalı mıdır? Nasıl?
* Tek yönden drenaj yapılırsa ideal eğim ne olmalıdır?
* Malzemesi ne olmalıdır (Plastik, paslanmaz vs...)
* Piyasada bu kullanıma uygun hazır/olası bir ürün var mıdır?

Özellikle mevcut makineyi gören arkadaşlar bilgi verebilir mi? Ne tür bir tava kullanılıyor?

Sayın Viskhy, sizin de sesiniz çıkmıyor bir süredir (Umarım sisteminizi yapılandırmaya başlamışsınızdır.)

Saygılar, sevgiler...

VISKHY
18-12-2009, 18:26
Arkadaşlar bir kaç gündür annanemin hastalığı ile uğraştığım için giremedim.

Rapor hazır, sizinle paylaşıcam ama vakit bulamıyorum.Sizlerle bir iki gün içinde buluşucaz.

Sevgiler..

ieski
18-12-2009, 21:01
geçmiş olsun acil şifalar.

nirengi
18-12-2009, 23:53
Geçmiş olsun sayın Viskhy, acil şifalar...

Kudret Tezel
19-12-2009, 10:18
Geçmişoldun sn VISKHY, annenize açil şifalar dilerim. Biran önce iyileşmek dileğiyle.

seazone
19-12-2009, 22:24
Geçmiş olsun her şey en iyi şekilde olması dileğiyle acil şifalar.

shrub
19-12-2009, 22:52
Sayın "Wisky" Geçmiş olsun diliyorum, En kısa zamanda sağlığına kavuşması dileklerimle.

nirengi
20-12-2009, 03:46
TAVA konusunda, mevcut veriler ve resimler üzerinden bir çalışma yaptım, sizlerle paylaşayım... Yorum ve doğru/yanlış bulduğunuz tespitlerinizi lütfen eksik etmeyiniz...

*Öncelikle şunu söyleyeyim ki TAVA özellikleri, özellikle de ebatları oldukça önemli.
Çünkü bu noktada hesaplarımızı yaparak ideal çimlenme alanını bulmamız gerekiyor. (Alana/Tavaya konulacak fazla tohum; Tohum ve gelişim kaybına, eksik tohum ise yer (+Su, Işık, Klima giderleri) kaybına, her iki seçenekte toplamda verim kaybına yol açacaktır.

Piyasadaki mevcut ürünün optimum kriterlerde olduğunu varsayarak (Ki sanırım öyledir, bütün dünyaya satılıyor bu ürün) yaptığım çalışmanın sonucu tava ölçülerinin ExBxY 35x80x4 cm. olması yönündedir (Tahmini)

Tahmini diyorum, çünkü sağlamasını yapamıyorum. Sebebi ise hem orijinal firmanın hem de TR dist.ünün sitelerindeki veriler birbirini tutmamaktadır :)
Ne komiktir ki hem makine ölçüleri hem de günlük hasat edilen ürün miktarları aynı modellerde farklı rakamlarla belirtilmiştir. Kaldı ki orijinal firmanın ürün değerlerinin (TR'de 4, AU'da 8 modeli pazarlanmakta) kendi içinde bile tutarsızlıkları var.

* Her bir tavaya konan tohum miktarını 1,5 Kg. Arpa çimi karşılığını ise 8,3 Kg. olarak hesapladım. (Ortalama değerler üzerinden) Bu hesap bizi 1 Kg. Tohum = 5,5 Kg. Arpa çimine götürüyor ki iddaa edilen 7-9 Kg.ın çok gerisinde.

* Sistem, Üretim, taşıma/nakliye, bireysel besleme gibi kriterler yönünden tava ebatını, mevcut sistemin tavasına yakın bir ölçüde tespit etmeliyiz diye düşünüyorum.

* Drenaj; Delimus'un koyduğu resimlere baktığımızda drenajın tek yönden, sol ve sağ taraftaki 3'er cm.lik açık alanlardan yapıldığını görüyorum.

1-2 derece eğimin drenaj için yeterli olacağı kanaatindeyim. (Saat başı 2 dk. sulama yapılcağını ve NFT sistemlerde bu eğimin 2-5 derece olduğunu düşünürsek)

* Malzeme konusunda fazla bir fikrim olamadı. Metalimsi bir görüntü var, ama aklım da yatmıyor metal olacağına. Sanırım topraksız tarım konusundaki deneyimli arkadaşlar olası mlz. konusunda daha sağlıklı bilgi verebilirler. Bu makineyi gören arkadaşlar da kullanılan tavanın mlz. bilgisini...

Şimdilik bu kadar. Değerlendirmeleriniz değerlendirecektir...

Saygılar, sevgiler...

Sarıcan
20-12-2009, 09:51
Sn. Nirengi,

Çimlendirme makinasında en doğru kapasite rakamlarına deneysel olarak ulaşabilirsiniz. Bu otomobillerin kataloğunda yazan yakıt sarfiyatlarına benzer bir durum. Bilmem denediniz mi ama kataloglardaki yakıt değerine bir türlü ulaşılamaz. Üretici firmaya sorulduğunda da pratik hayata bir türlü uymayan bir sürü ön şartlar öne sürerler. (90 km/h sabit hız vb.) Bu yüzden üretici firmanın verdiği değerlere pek takılmadan yapılacak bir prototip çimlendirme dolabında kendi deneysel değerlerinizi yakalayıp ona göre verimlilik hesabı yaparsanız daha doğru olur.

Bu elbetteki sonuçta belki başarısız olacak veya tadil edilmesi gereken masrafları beraberinde getirecektir ama Ar-Ge çalışmasının mantığı budur ve biraz ön masraf gerektirir. Bu yüzden mevcut makinayı 1:1 aynen kopya etmeye çalışmadan pratikte kolayca ulaşabileceğiniz cihaz veya aparatlardan faydalanarak en ucuz çözümü yakalamaya çalışın derim.

Benim daha önceki bir mesajımda Sn. Mutasyonun sorusuna karşılık yaptığım basit hesaplamada da 36 tavalı 300 kg/gün kapasiteli makinada da günlük olarak 6 tavanın sirkülasyonu gerektiği ve bu 6 tavaya takriben 36 kg arpa konulması gerektiğini yani tava başına takriben 1 kg arpa tohumu konulması gerektiğini basit olarak hesaplamıştım.

Fakat burada tavanın boyutlarına hiç bakmamıştım. Bence tavaya konulması gereken tohum miktarı veya daha açıkçası tavadaki tohum derinliği ilk yaptığınız bir iki çimlendirmeden sonra daha netleşecektir. Çünki çimlenme sonucu tavadaki çimlenme verimini deneysel olarak göreceksiniz. Bunun için benim yaptığım gibi kül tablasında çimlendirme yapmanız bile size fikir verecektir.

Tava malzemesi ile tereddütlerinizde çok haklısınız. Çünki sonuçta yaptığınız işlem bir gıda operasyonu ve bu operasyon sonucunda elde edilen gıdanın hayvanlarımızın sağlığına veya onlardan elde edilen ürünlerle bizim sağlığımıza olumsuz etkileri olmaması lazım. Bu çimlendirmme işlemi topraksız tarımda kullanılan sıvı gübre mantığı ile yapıldığından muhtelif kimyasalları içeren bir sıvı ile karşı karşıyayız. Bu yüzden ilk etapta akla gelen tava malzemesinin kimyasal maddelere dayanıklı ve çözünmeyen bir malzemeden olması gerekir.

Resimler de görünen malzemeler mekanik dayanım açısından metal malzemelerden imal edilmiş ama kimyasal dayanım için üzerinde bir kaplama malzemesi olduğu muhakkak. Bunu resimlerden çözmek mümkün değil ama ilk izlenimlerimi şöyle sıralayabilirim. Tamamen gıda imalinde kullandığımız evsel malzemelerden esinlenerek tava malzemelerinin üstü teflon kaplama olabilir (Teflon tencere ve tavalar örneğinde olduğu gibi), emaye kaplı olabilir (Emaye çelik tencere ve yemek kaplarında olduğu gibi) veya bizim topraksız tarımda en çok kullandığımız PVC boru veya olukların malzemesi olan PVC levhadan yapılmış tavalar ki bu örnek sizin verdiğiniz linklerin birinde PVC yağmur oluğundan uygulanmış olarak vardı.

Benim aklıma gelen başka bir pratik tava çözümüde evlerde mutfakta kullandığımız fırınların emaye börek tavaları. Hatta deney yapmak isteyen arkadaşlar eski bir fırının karkasından faydalanarak bir iki küçük ilave ile üç veya dört raflı çim makinası olarak faydalanabilirler.

Bir başka çözümde metal malzemeden herhangi bir imalat metodu ile şekillendirilmiş metal tavaların elektrostatik toz boya ile biraz kalın olarak boyanıp pişirilmesi veya buzdolabı tel raflarının kaplama metodu olan ısıtılmış metalin toz plastiğe daldırılarak kaplanması ile kimyasala dayanıklı hale getirilmesidir.

Bu sayfaya ilk yazdığımda Sn. Delimus' a plastik atölyelerinde kullanılan plastik kurutma fırınlarının çimlendirme makinası olarak kullanılabileceğini önermiştim. O fırınlarda ise tavalar paslanmaz çelik malzemeden yapılmıştır ve paslanmaz çeliğin kalitesi iyi seçilmişse kimyasal malzeme ve gıda üretimi için en uygun tava malzemesidir.

Bu arada Sn. Vıskhy' e bende geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum. Çalışmalarınızı merakla bekliyorum. Saygılar.

Not: Bu arada aklıma gelmişken şunuda ilave edeyim. Hep tava malzemesine odaklanıp çimlendirme makinasının karkasından ve özellikle iç yüzeyinin kaplamasından dikkatlerinizi kaçırmamanızı dilerim.

Çünki makinanın sisleme olarak püskürteceği besin sıvısınını ve makina içinde olan ısıdan kaynaklanan buharlaşmanın makina iç yüzeyinde paslanma, çürüme ve çözünme gibi bir işleme uğrayarak çimlenen malzemeye bulaşmamasını sağlamakta en az tava malzemeleri kadar önemlidir.

Delimus
20-12-2009, 11:21
Her bir tavaya konan tohum miktarını 1,5 Kg. Arpa çimi karşılığını ise 8,3 Kg. olarak hesapladım. (Ortalama değerler üzerinden) Bu hesap bizi 1 Kg. Tohum = 5,5 Kg. Arpa çimine götürüyor ki iddaa edilen 7-9 Kg.ın çok gerisinde.

Sanırım bu farkı Arpa tohum cinsi etkilemekte.Arpanın bir çok tohum çeşidi bulunmakta, Dekar başına verim farkı yarattığına göre arpa çimindede fark yaratacaktır.

Birde Sadece Arpa çimi kullanmamız şart mı ? Direk kesif yemini çimlendirmeyide denemek lazım bence.

Türkiyede cihaz sadece su ile çalışmaktaymış.Besin Eriği Kullanmıyorlar.Tohumun besini yetmekte.

VISKHY
20-12-2009, 11:55
Arkadaşlar hepinize iyi pazarlar diyerek başlamak istiyorum..

Ayrıca iyi dileklerini ileten tüm dostlara ayrı ayrı teşekkürlerimi yolluyorum.Hastam oldukça kötü beyin kılcal damarlarından biri tıkandığı için şuanda sol tarafı felçli durumda, biz elimizden geleni yaparak allaha dua ediyoruz..

Şimdi konumuza geçersek eğer, bu yazımda bu konu başlığını özetlemek istiyorum.Biraz da hayvancılık konusunu değerlendireceğiz.

VISKHY
20-12-2009, 12:17
Şimdi amacımız arpa tohumundan çim üreterek hayvansal taze yeşil yem elde etmek.Bunun için bize bir düzenek gerekiyor.Bu düzeneğin en iyi şekilde verim vermesi için de AR-GE çalışmasına ihtiyacımız var.

Bu amacımızı gerçekleştirirken iki yoldan birisini izleyeceğiz.

1. YOL: Amatör olarak çoğu arkadaşımızın önereilerini göz önünde bulundurarak ucuz maliyetlerle (dolap vs.) gibi araçları kullanmak suretiyle sadece merakımızı gidermek niyetiyle arpa çimlendirmek;

2. YOL: Amatörlükten proffesyonelliğe geçiş yaparak,ticari amaçlar uğruna orjinal profile çok uygun ve geliştirilmeye müsahit bir düzenek kurmak ve maliyet konusunda daha cömert olarak arpa çimlendirmek.

Delimus
20-12-2009, 12:22
Dolabı direk suntadan yapılması yeterli,36 aylık (Kalın olması için) sera naylonuyla güzelce kaplanıp yalıtım yapıldığında iş görecektir.

VISKHY
20-12-2009, 12:48
Ben kendi adıma ticareti öngörmemden dolayı 2.yolu seçiyorum ve sizlerinde tavsiyelerini gözönünde bulundurarak daha profesyonel bir düzenek kurmak üzere çalışmalarımı bu yönde yapmak istiyorum.

Bu düzeneği oluşturmak için ilgili makinayı üreten üretici firmadaki full otomatik sistemin küçük bir profilini yaparak işe başlamak istiyorum.

Bu sistemi daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi kapalı 70 m2 bir depodan faydalanıcam.Bu depoyu seçmemdeki sebeb maliyetin düşük olmasıdır.Aynı alana sahip bir sera oluşturma maliyeti izolasyonu da işin içine kattığımızı düşünecek olursak oldukça külfetli olduğundandır.

Şimdi bahse konu depo için uygulayacağımız düzenek, hepimizin bildiği ve hem fikir olduğu ISI - IŞIK - SULAMA üçgeninden oluşacaktır.

ISI için 13-18 derece aralığında sabit kalmasını sağlayacak bir klimaya ihtiyacımız var.Bu klima şuanda bende mevcuttur.AR-GE çalışması yaparak en iyi verimi alacağımız ısı sabitlemesi yapılmalıdır.

IŞIK için hepimizin bildiği DAYLIGHT tipi 50W florasanlar kullanılacak ve 16 saat aydınlık 8 saat karanlık ortam kullanılacaktır.Bu ortam için dijital zamanlayıcıya ihtiyaç duyulmaktadır.Yine AR-GE çalışması yaparak kaç adet florasan lambaya ihtiyaç olduğu tespit edilmelidir.

SULAMA içinse yine dijital sulama aparatı ile fiskiyeler yardımıyla 2 saat te 1 dk vermek suretiyle 100 lt su deposunda dinlendirilmiş suya ihtiyaç duyulmaktadır.

Ana hatlarıyla düzenek bu şekilde olmalıdır.

mutasyon
20-12-2009, 13:12
sayın viskhy ve diğer arkadaşlarımın dediklerine katılıyorum ******* vishy nin tezinde olduğu gibi 2. yöntemi yapmak zorundayız 1 .yöntem ile yaptığımız makina bize arpa çiminin cılız yeterli büyüklüğe ulaşmaması gibi sorunlar verebilir ve zaman kaybı yaşamış oluruz onun için 2. yöntemi en iyi şekilde yapmalıyız iyi çalışmalar...

VISKHY
20-12-2009, 13:20
Gelelim yardımcı öğelere, şimdi okuduğum kadarıyla tava boyu ve cinsi için henuz bir sonuca varamadık.

Bende varamadım:p O yüzden bu işten vazgeçtim.:p:p:p

Sulamayı sadece su ile yapacağımızdan dolayı tava cinsinin paslanmaması için krom olması gerekir ki bence sadece maliyeti ciddi anlamda yükseltir düşüncesindeyim.Bu yüzden plastik yoğurt tavalarına benzer 2 - 3 cm kalınlığında dikdörtgen bir tava işimizi görecektir ve oldukça ekonomik olacaktır.

Tava ebadının içine 1 kg arpa tohumu konacak şekilde 60*40 veya 70*40 olacağını düşünüyorum.

VISKHY
20-12-2009, 13:23
30 dk yemek molası arkadaşlar..

Aç .... oynamazmış..:p

VISKHY
20-12-2009, 16:03
Şimdi gelelim arpa çiminin rasyondaki yerine.Bence bu konuyu üretimimizi yaptıktan sonra tartışsak daha iyi olacak gibi geliyor ama biraz bilgilerimizi tazelesek iyi olacak gibi.

Yaklaşık 1 haftadan bu yana yaptığım araştırmalar ve çiftçilerle görüşmeler sonrasında kesin olan tek şey bu yemi sağmal ineklerin normaldeki rasyonlarına bile ekleyerek verilmesi durumunda en az 5 lt süt veriminin artacağıdır.

Bizim yapmamız gereken ve araştırmalarımızın odak noktası ise arpa çiminin yanında ne kadar ve hangi kaba yemlerden verirsek süt verimini aynı miktarda tutup, daha da yükseltmek olacaktır.

Kısaca bir sağmal ineğin hangi laktasyon evresinde olursa olsun ihtiyacı olan 2 faktör vardır.Bunlar;

1-) Yaşama Payı için Rasyon
2-) Süt Verim Payı için Rasyon

Yani bir ineğin yaşaması ve süt vermesi bu iki rasyonun birleşmesi ile mümkündür.Bir ineğin rasyon (beslenme) ihtiyaçları aşağıdaki gibidir.

KURU MADDE
METABOLİK ENERJİ (ME)
PROTEİN (HAM)
MİNERAL (Na,Cl,Mg)
VİTAMİN (A,D En çok)
KALSİYUM VE FOSFOR

ÖRNEK:

500 kg canlı ağırlığa sahip %3,5 yağ oranı olan ve günlük 30 lt süt veren bir sağmal düşünelim.

Bu sağmalın yukarıdaki şartlarda süt verebilmesi için ağırlığının %2,5 ile %3,5 oranında kuru madde ile günlük beslenmesi gerekmektedir.Süt veriminin iyi olması için günde en az 2 öğünde rasyon verilmelidir.
Bir üniversite araştırmasına göre sabah sağımının rasyon verilmeden önce yapılmasının süt verimini biraz daha arttırdığı gözlemlenmiştir.

Sağmal ineğin ihtiyacı olduğu besinlerin değerleri bir sonraki bölümde bulunmaktadır.

VISKHY
20-12-2009, 17:01
Arkadaşlar yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz.

HAYIRLI AKŞAMLAR ve SEVGİLER.

egetropical
20-12-2009, 17:05
Sulama için netafim in sisleme başlıkları bu iş için ideal. saatte 20 litre su verir. Su tanecik kalınlıgı 0,30-0,50 micron civarında (toz halinde su veriyor).
bu sisleme başlığını kullancaksanız 1 bg. gücün de su pompası ve fitreye ihtiyacınız olacak. sisleme başlığındaki vanalar basınca ayarlı 3 barda açılıyor.
1 metre çapındaki alanı sular. fiyatıda ucuz gecen sene takım halinde tanesi 2,5 $ dı.
ben bu başlıkları fideliğimde kullanıyorum.
118643 118644

ÇeteÇakal
20-12-2009, 17:29
Bu konuyu baştan aşağı okudum ancak insanı tatmin etmeyen eksik bilgiler var. Açıkçası aklıma takılan cevaplar alıntı olarak ticari firmaların sitelerinden alınmış. Yem maaliyetlerinin düşmesi için yapıldığından bahsediliyor. Ancak 15 inek için kullanılan 29$+ kdv gibi bir fiyat vererek yem maaliyetinden 300tl kar ederek bu makinenin parasını kaç yılda çıkarmış olacağız. Bu makineyi kendimizin ürettiğini düşünelim Holstein ırkı inek yetiştiricisi olarak kesif yem giderimiz aylık 1500TL+ silaj+yonca +güneşte kurutulmuş ot+buğday ezmesi+ yulaf ezmesi + arpa ezmesi hayvanların yaşına cinsiyetine ve içinde bulunduğu döneme göre farklı şekilde kullanıyoruz. Eskiden arpu buğday ve mısırı kırdırarak yedirirdik ve sonra silaja geçtik çok memnunuz. Bu şekilde arpayı çimlendirerek vermemizin tam anlamıyla bizim için kazancı nedir?

mutasyon
20-12-2009, 20:42
Sn. cetecakal kaç inek için gideriniz 1500 ytl ?

nirengi
20-12-2009, 23:07
Arkadaşlar tava yorumlarınız için teşekkürler. Belirtmek istediğim nokta, tabii ki mevcut ürünün kopyasını yapalım demiyorum, ama hepimizin de bildiği ve uyguladığı gibi topraksız tarımın mevcut tüm modellerini de internet ve diğer kaynaklardan temin edip yorumlayarak kendi sistemlerimizi oluşturmamızdır. Internet dışında elimizde olan ve görüp dokunabildiğimiz tek model bu olduğuna göre gözardı etmeyelim.

Elbetteki deneme/yanılma yöntemi en başarılı model olacaktır. Ama sapma aralığını daraltmak ve en düşük maliyetle sonuca ulaşmak adına da başlangıçta kullanabileceğimiz somut rakamlara ihtiyacımız var.

Bu noktada; ışık konusunda da modelleme yapar ve Delimus'un yüklediği resimleri incelersek 6 Tava x 6 Katlı sistemde 2 adet florasan kullanılıyor. Bu da hesaplarıma göre 1 florasanın dik/arkadan aydınlatmada 5 m2 lik bir alana yeterli olduğunu göstermektedir. Fikir verir umarım.

Sıcaklık konusu; Sayın Viskhy 20 C'den vazgeçip 13-18 e karar vermiş gibi gözüküyorsunuz. Ben de net incelemelerimde 18-23 C (65-70 F) rakamlarına rastladım hep. Bunun dışında bir sıcakları değeri ile karşılaşmadım henüz.

Son olarak, ortam değerleri ile ilgili olarak değinmediğimiz bir nokta da NEM oranıdır. Bu konuda da bilgi ihtiyacımız olduğu düşüncesindeyim.

Saygılar, sevgiler...

ÇeteÇakal
21-12-2009, 12:50
Sn. cetecakal kaç inek için gideriniz 1500 ytl ?

Buzağı, erkek dana, düve ve ineklerden opluşan toplam 18 baş holstein. Söylediğim yemciden alınan kesif yem bedelidir. Silaj, yonca, kuru ot, saman, arpa-buğday ve yulaf ezmesi kendi üretimimiz olduğu için ona ücret ödemiyoruz.

mutasyon
21-12-2009, 17:42
aylık 1 ineğin gideri ne kadar olur tahminince her türlü yem dışarıdan alınırsa ona göre 1-2 şey hesaplıcam teşekkürler

ÇeteÇakal
21-12-2009, 18:28
aylık 1 ineğin gideri ne kadar olur tahminince her türlü yem dışarıdan alınırsa ona göre 1-2 şey hesaplıcam teşekkürler

Bunu hesaplamak çok güç . Çünkü hiç bir yemi kilo hesabı ile vermiyoruz.

mutasyon
21-12-2009, 19:41
yok hayvancılıgı ödev tezi olarak hazırlıyorumda uludag ünüversitesi karacabey meslek yüksek okulunda okuyorum mesela ay lık 1 inek şu fiyatı gecmez deseniz yeterlidir..

tabiat
22-12-2009, 08:23
Sn mutasyon,
Peyzajda çalışan bir zooteknist olarak hatırlatmak isterim ki bilimsel bir tezde 1 inek aylık şu kadarı geçmez diye bir hesap yapılamaz. Hayvancılıkta 2 seçenek vardır.
1- Elinizdeki sermaye ile ulaşılabilecek max. verime ulaşmak.( ki bu sürü büyüklüğünü de belirlemenin koşuludur)
2- Yetiştiriciliğini yapacağınız türde max. verime ulaşmak için gerekli olan girdi.

Hangi seçenekten yola çıkıyorsanız ödevi ona göre hazırlamalısınız.

nirengi
22-12-2009, 18:21
Arpa Çimi yetiştirme ortamı ile ilgili bulduğum yeni bir bilgi;

Su Sıcaklığı <23, >16 C

pH 6.4

CF 16 - 18

Nem < 80%, >40%

Ortam Sıcaklığı < 23, > 18 degrees C.

http://www.peterdoyleconsultancy.com.au/ firma sahibinin forum cevabından alınmıştır.

Bir de CF'nin ne olduğu ilgili bilgisi olan aydınlatabilirse çok sevinirim.

Sarıcan
22-12-2009, 20:15

Su Sıcaklığı <23, >16 C

pH 6.4

CF 16 - 18

Nem < 80%, >40%

http://www.peterdoyleconsultancy.com.au/ firma sahibinin forum cevabından alınmıştır.

Sn. Nirengi,

CF ile ilgili şöyle bir tanım buldum. Tercüme etmeden gönderiyorum. Mesleki terimler olabileceği için ziraat mühendisi arkadaşların tercümesi daha iyi olur ama anladığım kadarıyla elde edilen çimin lif oranı ile ilgili bir tanım.

Crude Fiber

One gram of the dried and fat free plant sample was digested first with 200 ml 1,25 percent sodium hydroxide solution for 30 minutes and subsequently with 200 ml 1,25 percent Sulphuric acid for another 30 minutes to disolve alkali soluble carbohydrates minerals and protein. The residue was dried and its weight was recorded. The dried residue was ignited in muffle furnace and the weight of ash was recorded. Crude fibre was calculated as under:

crude fiber (%) = Weight of dried residue - Weight of ash / Weight of dried sample

ham lif (%) = Ağırlık kuru kalıntı - Ağırlık kül / Ağırlık kurutulmuş numunenin

nirengi
22-12-2009, 21:42
Teşekürrler sayın Sarıcan.
Değindiğiniz gibi oldukça teknik bir bilgi. Kısmen anlayabildim :D

Nette gördüğüm kadarıyla bazı TDS/EC ölçerlerin CF fonksiyonu da var. Ama diyelim ki ölçtük, tespit ettik... İstediğimiz değeri nasıl ayarlayacağız :)

Kafam bulandı birazcık...

Saygılar, sevgiler...

Delimus
23-12-2009, 20:21
Lütfen açtığım konuyu saptırmayın, 1 ineğin gideri nedir diye bir soruyu bir üniversite öğrencisine hiç yakıştıramadım.

mutasyon
23-12-2009, 23:38
konuyu dagıtmadım işi yapan bir arkadaş buldum ve arkadaşlarla bu işi yapıcam ve hoca ile yıllık ödev olarak bu ödevi istedim yani anlıcanız sonra demişinki üniversiteli bir öğrenci bu üniversitede olsun 1 artı puan almak için neler yapabilecegini görmek isterdim amacım konuyu dagıtmak değildi kusura bakmayın ztn bu konunun başarıya ulaşmasını en çok isteyenlerden biride benim iyi çalışmalar..

tabiat
24-12-2009, 09:18
Biz okulda hep ham selüloz diye öğrendik ama biraz araştırınca CF = ham lif= ham selüloz sonucuna ulaştım.
Ham selüloz büyükbaş hayvan beslemede önemli bir yer tutar. Özellikle rumen faaliyetleri ve sindirim üzerinde etkili rol oynar. İnsan vucudunda selülozu sindiren enzimler olmamasına rağmen büyükbaşlarda selülaz enzimi salgılanır ve selülozdan yararlanmayı sağlar. Bunu tıpkı bizlerin vucudunda lifli besinlerin yaptığı işlem gibi düşünebiliriz.

Aşağıda da netten bulduğum bir analiz örneğini veriyorum. Anlayacağınız bizlerin evde yapacağı bir ölçüm şekli değil.

Yöntemin İlkesi : Numunenin örtücü çözelti ile (asit bir karışım) örtülerek, ısıtılması, kalıntının asetik asit ile muamele edilmesi, sıcak su ile yıkandıktan sonra değişmez ağırlığa kadar ısıtılarak tartılması, kalıntının küllendirilmesi, kül kısmının tartıdan çıkarılarak; geriye kalan ağırlığın bulunması ilkesine dayanır.
Araç - Gereç :
- Analitik terazi ± 0,001 g duyarlıkta
- Etüv, 105 ± 1°C'de tutulabilen
- Kül fırını 525 ± 25°C'de tutulabilen
- Dik soğutucu
- Beher, 100 ve 200 ml'lik
- Erlen, 100 ve 200 ml'lik
- Pipetler, 5, 10 ve 25 ml'lik
- Cam huni
- Süzgeç kağıdı
- Kaynatma balonu, 250 - 300 ml'lik
- Genel laboratuar araç ve gereçleri
Ayıraç ve çözeltiler :
- Örtücü çözelti; 70 ml % 70'lik, asetik asit, 5 ml derişik nitrik asit ve 2 g triklorasetik ile hazırlanır.
- Asetik asit, % 70'lik
- Etil alkol, % 96'lık
- Eter
- Aseton
- Sıcak destile su
İşlem :
1 g numune tartılır ve kaynatma balonuna konulur, üzerine 25 ml örtücü çözelti katılır ve dik soğutucuya bağlanır. 30 dakika doğrudan doğruya kaynatılır, sonra balon alevden geri çekilir, su akımı ile soğutulur, önceden tartılıp darası alınmış bir süzgeçten süzülür. En son damla da süzülünceye kadar beklenir, süzgeç ve balon % 70'lik asetik asit ile bir kez yıkanır ve tamamen süzülünceye kadar beklenir. Alttan süzülen su, tam nötr reaksiyon verinceye kadar, süzgeç ve kalıntı, sıcak destile su ile, sonra üç kez aseton ile yıkanır. Aseton tamamen süzüldükten sonra bir kez de eterle yıkanır. Süzgeç kağıdı dikkatle huniden ayrılır, katlanır ve bir saat camı üzerine yerleştirilir. 105°C'da dikkatle kurutulur ve tartılır. Kuru ve tartılmış kalıntı süzgeç, tartısı belli bir krozeye yerleştirilir, 500 - 550°C'da küllendirilir. İçinde kül bulunan kroze yeniden tartılır.
Sonuç: Ham selüloz % g - A - B
Burada;
A = Kurutulmuş süzgecin selülozla birlikte ağırlığı, g
B = Süzgeç kağıdının önceden bulunan darası, g’dır.
Saf selüloz % g = C - F
Burada;
C = Ham selüloz, g
F = Selülozlu süzgeç, kağıdı ve kroze ağırlığından küllendirmeden sonraki ağırlığın çıkarılması ile elde olunan değer (g) dir.

Sarıcan
24-12-2009, 17:56
Sn. Tabiat,

Neyseki ben yorum yapmamışım:D:D:D ama ham lif oranı olduğunu tutturmuşum değil mi? Bu konularla uğraştığımı bir yakınım görse hayrola balkonda domates bitti, şimdi de balkonda inek mi beslemeye başladın diyecekler.

Ama bilginin paylaşılmasını seviyorum. Bilgiler dağarcıkta kalmamalı, ihtiyacı olan yurttaşlarımızın kullanımına açıp, ülke ekonomisine katılmalı. Belki ekonomik esaretten ve sömürülmekten o zaman kurtuluruz.

Hoşunuza gideceğini umduğum bir konu başlığı daha açtım. Uygulama alanı oldukça geniş. Topraksız tarımla ilgisi kısıtlı olduğu için forumun başka bir köşesinde. Forumun bu bölümünde de işinize yarayacak bir yığın pratik bilgiler var. Çoğunuzun pratik hayatta faydalanacağından eminim. İncelemenizi ve birikimlerinizi buralarda da paylaşmanızı öneririm. Saygılar.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541

nirengi
25-12-2009, 02:02
:D Teşekkürler sayın Tabiat...

Delimus
25-12-2009, 04:36
Tekrar Belirtiyorum....
Konu Başlığı : Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme

Amaç: Hayvan yem maliyetinini düşürmek için yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak.

O Resimlerde inek olması vb. sebebler konumuzu saptırmak,hayvancılığın kar oranını vs. içerikli mesaj göndermeniz için etken değildir. :mad:

Çok gerekli ise Konu açınız. :mad:

tabiat
25-12-2009, 08:12
Sn sarıcan ve nirengi,asıl ben teşekkür ederim. Kafanızdaki soru işaretini kaldırdıysam ne mutlu bana.

Sn delimus açıkçası öfkenizi anlamış değilim. Biz bu forumda yüzlerce konuda zaman zaman asıl başlıktan sapıp kafamızdaki soruları netleştirdikten sonra tekrar konuya dönmüş ve daha bilinçli yazışmışızdır. Tepkiniz bana ise kusura bakmayın. Ama ben eğitim sistemimizin bize aşıladığı ''sadece konuya bak, anlamadığın yerleri sorma, araştırma'' mantığını kabullenemedim bir türlü. Hem sorarım hem sorulanı biliyorsam cevaplarım.
Hatırlarsanız Kudret bey besin eriyiği hazırlama başlıklarında defalarca temel kimya dersi verdi. Ya da domates sistemlerinde maruldan turptan bahsedildi vs.
E hadi buyrun devam edin.

Sarıcan
25-12-2009, 08:37
Sn. tabiat,

Sn. Delimus' un öfkesi size değil, genç arkadaşlar bazan çok güzel soruları biraz gayri ciddi havada soruyorlar, genç bir arkadaşımız olan Sn. Delimus' ta gereksiz tepki gösteriyor.

Sayfa paylaşım olarak çok güzel gidiyor, elbette konu bir ineğin maliyeti ve arpa çiminin karlılığa etkiside tartışılacak. Öğrenci olan arkadaşın bu maliyeti hayvancılık yapan büyüklerinden sorması kadar doğal bir şey yok ama soruyu sorarken biraz daha ciddi ve amacını önceden açıklayarak sormak lazım.

Çünki bir ara bende kızar gibi olmuştum.:D:D:D

Delimus
25-12-2009, 12:31
Neden Üzerinize alındınız bilemedim (Tabiat hnm,Sarıcan) .

Sarıcan
25-12-2009, 13:08
Sn. Delimus,

Ben sana kızmamıştım, üzerime de alınmadım. Ben sevgili Mutasyon' a biraz daha dikkatli davranmasını önermek istemiştim, sevgili Tabiat' ın da alınganlığını bertaraf edeyim diye uğraşıyorum. Ama anladım ki sizde neye kızdınız bilmiyorum ama, biraz alıngan davranıyorsunuz. Açtığınız konu başlığı gerçekten iyi gidiyor. Tadını çıkarın. Sevgiler.

tabiat
25-12-2009, 13:32
Kim kime niye kızmış işler iyice karıştı. Neyse demek ki bir yanlış anlama olmuş. Bizler arkadaşız olur böyle yanılmalar.

nirengi
25-12-2009, 14:38
http://www.eleusis.es/fhv_sistemas_eng.htm

Tüm alt sayfalarını inceleme şansım henüz olmadı ama gördüğüm kadarıyla siteyi çok beğendim. (İspanyol Firması) Bir çok farklı sistemleri var. İlginizi çeker umarım...

Saygılar, sevgiler...

VISKHY
25-12-2009, 14:48
Kesinlikle Delimus arkadaşıma katılıyorum.Konuyu saptırdığınızı düşünüyorum arkadaşlar. Ayrıca artık teoriden pratiğe geçiyorum.Üretime başladım 2 gün oldu fotoları yayınlayacağım ama biraz heycanlanın istiyorum..
Sevgiler...

nirengi
25-12-2009, 14:51
Bu da firmanın At Çiftliği uygulaması. Youtube video linki...

http://www.youtube.com/watch?v=qTYp4rO62dE&feature=PlayList&p=60D1B5AD88E46B3C&playnext=1&playnext_from=PL&index=8

mutasyon
25-12-2009, 15:45
konunun dahıldığı yok arada arkadaşlar dip not diye bir şeyler duymuşlardır o şekilde sorular soruyorum 1 cevap sadece yani bu arpa çimi meselesini ben dahil herkez merakla bekliyor heyecanınızı anlıyorum ancak rahat olun elbet bir sonuca varıcaz bu sonuc iyi olur kötü olur herkeze iyi şanslar iyi çalışmalar

h.furkan şahin
26-12-2009, 17:38
öncelikle bu kadar faydalı çalışmalar yaptığınız için hepinize teşekkür ediyorum ben hasan furkan şahin giresun fen lisesi 10.sınıf öğrencisiyim bu aralar bir projeyle ilgileniyorum projemi topraksız tarımla alakalı yapmak istiyorum bunun için kullanacağım taşları buldum fakat bu işte biraz acemiyim bana yardım ederseniz çok mutlu olurum e-posta adresim thecup66@hotmail.com her türlü önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler...

VISKHY
26-12-2009, 17:54
Furkancım bu başlık altındaki tüm sayfaları ve özellikle topraksız tarıma başlangıç başlığı altındaki yazıları okursan bir çok şeyi sen çözmüş olacaksın.

Ayrıca ödev yapmak demek ilgili konuyla alakalı temel bilgileri alarak kendi fikir ve bilgilerini de ekleyerek araştırmak ve ortaya güzel bir oluşum çıkarmak demektir.Bunu unutma...

Sevgiler...

Delimus
26-12-2009, 22:48
Vishy Drenaja çok önem ver ,yani sulandıktan sonra tepsiden su aksın bunun için deliklerine sinek teli yerleştirebilirsin,tohumlar delikten geçmez suda tahliye olur yoksa çürüme,küflenmeye başlıyor.Kaliteli fotoğraf makinem yoktu fazla belli olmuyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=85578&d=1244648880

VISKHY
28-12-2009, 09:20
Sevgili Delimus haklısın drenaj yapmamıştım o yüzden gecikme oldu ve dediğin gibi hafif küflenmeye başladılar.Hemen drenaj yapıcam..

Delimus
28-12-2009, 10:19
Sulama suyundaki oksijen oranını artırmakta bir çözüm fakat en kolay ve kesin olanı drenaj çünki hiçbir dolgu maddesi (torf,perlit vb. ) kullanmadığımızdan kökler suyun içinde havasız kalıyor,buda küflenmesine sebeb olmakta.Çok az eğim ve eğime göre delikler işini görür.Ayrıca min. ve sık Sulama yapmalısın.
Resimleride beklemekteyiz.

VISKHY
28-12-2009, 14:49
Resimleri yaymlayıncada görüleceği gibi daha önce paslanmaz tepsilerde yaptığım çimlendirmeyi bugün Delimusun uyarısı sonrasında altlrını delip eğim verdiğim plastik kablara aldım.

Umarım tek korkum yer değişikliğinden etkilenmezler.Biraz daha meraklanmanız için resimleri 2 gün sonra yeşerirlerse şayet :p:p yayımlayacağım.

VISKHY
31-12-2009, 14:53
EVREKA Arkadaşlar...

Bu iş tamamdır dostlar buyrun yeni yıl fotoğraflarına...

VISKHY
31-12-2009, 14:56
Bu bebeklerim henüz 4 günlük filiz boyları 3-4 cm arası ama dirençleri çok güçlü yani sert ve yeşil renkliler.

En çok fotosentez yapamayacakları için korkmuştum, ama şükür ki renkleri yemyeşil.

Aşamaları tek tek anlatıcam ama 1-2 gün zevkini çıkarmak istiyorum arkadaşlar.

VISKHY
31-12-2009, 15:22
Herbir kabın içinde 500 gr arpa tohumu var.Kabları küçük geldiği için kök boyları yaklaşık 3 cm kadar oldu.Bu denemeden ötürü tava boyunuda çözdüm arkadaşlar.Tava ebatları minimum 70*40 cm. olmalıdır.

Yeni denememde sevgili Delimusun önerisi ile kesinlikle su drenajı için delikler olacaktır.

Ayrıca hergün 1kg olmak üzere şu an 6 günlük ürün ekimi yapılmıştır.Sağmal ineklerimiz de hazır olup, bizim çimlerimizi beklemekteler.

VISKHY
31-12-2009, 15:23
Bu arada tüm arkadaşların ve dostların yeni yılını kutlar,mutlu ve en önemlisi sağlıklı yeni bir yıl dilerim.

Sevgiler...

Sarıcan
31-12-2009, 16:07
Eline sağlık Sayın Wıskhy,

Azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz. Sizin gibi genç ve yetenekli arkadaşları tanıdıkça kıvanç duyuyorum. İlginizi çekeceğini umduğum ve sizleride yakından ilgilendiren yeni bir konu başlığı daha açmıştım. Çalışmalarınızla katılımlarınızı ve paylaşımlarınızı bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541

2010' un tüm arkadaşlara bol bol sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.
Sevgiler...

Kudret Tezel
31-12-2009, 17:01
Ellerinize sağlık sevgili VISKHY, böylece sıfır noktasından başlamış oldunuz. İşin geleceğini bu noktadan alınan neticelerle çok daha bilinçli olarak şekillendireceğinizden eminim . Başarılar dilerim kolay gelsin.
Bu vesile ile tüm arkadaşlarınım yeniyılını kutlar , sağlık ,mutluluk ve esnlikler dilerim.

Delimus
01-01-2010, 00:56
Lütfen beni örnek al (ilk mesajımdaki resimler gibi genelde kullanılan eşyalar ile resim çekki,kıyaslayabilelim,3 cm 4cm demekle olmaz :( ).

Mesajdaki resim örnekleri :
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=438798&postcount=6
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=85577&d=1244648880

nirengi
01-01-2010, 13:59
Tebrikler sayın Viskhy, resimlerin devamını bekliyoruz.

Herkese kendince güzel bir yıl diliyorum.

Saygılar, sevgiler...

VISKHY
01-01-2010, 14:25
Sevgili Delimus öncelikle yeni yılın sana şans ve mutluluk getirmesini dilerim.:o

Sonrada bu konuyu açıp feyz almamızı sağladığın için daha öncede tebrik ettiğim gibi tekrar teşekkür ederim.Benim amacım aylardır uğraşıp,araştırıp teorisini geliştirdiğimiz bu işi pratiğe dökerek bulunduğumuz hayat şartları içinde biraz olsun mutluluk yaratmaktı.

Bu üretimi teoriye uygun yapabilmek ve sonuca ulaşmak ticari amaç güdenler için çok önemlidir.O yüzden benim için arpa çiminin boyu ve ebadı önemli değil tam aksine kalitesi ve zamana yaygınlığı önemlidir.

Yani demem o ki;

Bir işi başarmak o işe başlamakla olur...

Ayrıca sevgili Kudret Hocam,Sarıcan ve Nirengiye de tebriklerinden ötürü çok teşekkür ederim.Bu işi tek başıma yapmama rağmen işe başlamam hepimizin yüzünden olmuştur.

NOT: Sevgili Delimus elinde mutlaka bir cetvel vardır.Bu cetvele bakarak 3-4 cm' nin neye mukabil geldiğini görmek çok zor olmasa gerek...:D:D

mutasyon
01-01-2010, 23:48
Süper olmuşlar, inşl. sağlam bitki olacaklar ...

VISKHY
02-01-2010, 12:41
Evet arkadaşlar bunlarda son fotoğraflar;

VISKHY
02-01-2010, 12:43
Şuanda boyları 15 cm ve yarın sabah sağmal ineklere verilecekler.Sağlıkları ve kaliteleri muhteşem görünüyor.Elimde 6 günlük inek besini mevcut hergün alınmak koşulu ile ..

VISKHY
02-01-2010, 12:45
Mevcut rasyona ekleme yapacağımız için sanırm 3 gün sonra süt veriminin artmasını bekliyorum.Eğer umduğum gibi giderse ticari düzenek kurmaya hemen başlayabilirim.

Ben her kaba 500 gr. arpa koymuştum,resimlerdeki çimlenmiş arpa ise şuanda 2500 gr.

Sulamayı ve aydınlatmayı manuel yaptığım için 2 gün gecikme oldu.Yani 6 günde bu hale gelmesi gerekirken 8 günde oldu.Tek tesellim sağlıklı ve kaliteli oluşları,yaprakları da yemyeşil klorofil oldukça yoğun gözüküyor.Demek ki fotosentezi çok iyi yapmışlar buda aydınlatmanın yettiğini gösteriyor.

Ayrıca 2 kaptaki sulamayı içtiğimiz madran şişe su ile yaptım.Sonuç oldukça kötü 2 gün geriden geliyorlar.
Buda çeşme suyunun bu iş için çok yeterli olduğunu gösterdi.

mutasyon
03-01-2010, 12:33
çok iyi bir çalışma oldu tebrikler hangi ampul modelini kullandınız ? düzenegi bize biraz anlatabilirmiisiniz k.gelsin

vela1
03-01-2010, 21:49
benimde yapmış olduğum calışmaların düşük pikselli örnek resimleri bunlar bende 7 günde 1 kg arpadan 6,5 kg ot elde etmiştim

VISKHY
09-01-2010, 13:01
Evet arkadaşlar üretim hattına bir adım daha yaklaştık.Bu güne kadar ürettiğim çimleri sağmal ineğe bir hafta boyunca normal rasyonunun yanına ek besin olarak vererek hayvanı yeşil yeme alıştırdım.Fazla üretimim olmadığı için günde 5 kg. çim verebildim ve günlük 2 lt kadar sütü arttı.

Şimdiki hedef aşağıdaki resimlerden de göreceğiniz gibi üretim sayısı ve şekli değişti.Şimdi daha profesyonel ama küçük bir üretim hattı kurdum.

BUYRUN..:

mutasyon
10-01-2010, 20:01
çok iyi olmuş bu çimlendirme viskhy çabalarıyla başarıya ulaştı galiba ancak bu maddi yönden getirisi varmı örnek o florasanlar günde en az 8 saat yanıyorsa aylık elektirik faturasına epey yansıyacaktır sonra ısıyı kaç derecede tuttugunu bilmiyorum ancak o nun içinde eletirik faturası biraz artıyor 1 kilo arpadan 6 kilo elde ediliyorsa o 1 kilo arpanın parası var her tava için sadece maddi yönü yani ancak 365 gün yeşil yemin alınacak olması ve süt veriminin artacak olması eksi leri artıya çevirmiştir heralde sizce?

Sarıcan
10-01-2010, 20:22
Eline sağlık Sn. Viskhy,

Herşey yerine oturmuş görünüyor. Birde işletme maliyetlerini yazarsan tamam olur.

VISKHY
10-01-2010, 21:27
Arkadaşlar ilginize teşekkür ederim.Bu arada bu konu bir ara çok hareketlendi ve sonra durgunlaştı nedenini anlayamadım ama hayırdır inşşallah...

Bir kere tava boyutları 60*40*3cm olacak bu kesin.

Isı 16 ile 18 derece arası olacak buda kesin..

Aydınlatma için ben 2 si yukarıda 2 si yanlarda 4 adet 36W lık daylight florasan kullandım.12 saat aydınlık 12 saat karanlık ortam.

Sulama ise 2 saatte bir 1 dakika fıskıyeleme ile manuel yapmaya çalışıyorum ama geceleri mümkün olmuyor tabi.

Maliyete gelince tavaları 0.50 mm galvaniz saçtan yaptırdım tanesi 8.TL diğer tüm teşkilat bende vardı zaten..

Satış için şu aşamada bir fiyat belirlemedim.Onun için ayrı bir hesaplama yapmam gerekiyor.Şuan zaten deneme aşamasında.Çarşamba gününden itibaren benim sağmal ineğe sabah 1 tava akşam 1 tava olmak üzere vermeye başlayacağım ve süt yemini 5 kg 'ye indirerek.(daha önceki rasyonda süt yemi 9 kg idi.)

İlerleyen günlerde süt yemini tamamen kesip sadece çim ve saman vermeye başlayacağım.Bakalım süt verimi nasıl değişecek.

Sevgiler...

Sarıcan
10-01-2010, 23:22
Sevgili Viskhy,

İşine karışmak gibi olmasın ama galvaniz sactaki çinko çok aktif bir elementtir ve kimyasal reaksiyona çabuk cevap verir. Besin sıvısı yoluyla yeme karışmasından, dolayısıyla süte geçmesinden korkarım. Keşke plastik tavalar kullanabilseydiniz. Konuyu araştırdınız mı?

VISKHY
11-01-2010, 12:24
Rica ederim sevgili Sarıcan işe karışmak değil bunu bir eleştiri olarak kabul eder tam tersine değer veririm.

Zaten şu aşama tamamen deneme aşaması galvaniz saç uzun süre kullanımdan sonra dediğin gibi defermasyona uğrayıp reaksiyon vermeye başlıyor.

Ben aradığım ölçülerde palstik moblen baskı tepsi bulamadım.Fakat kalıp yaptırmak için birkaç firmadan teklif istedim.Bunları değerlendirdikten sonra seri üretimi palstik tepsilerde yapacağım.

Kudret Tezel
11-01-2010, 16:29
ellerinize sağlık sevgili VISKHY, denemeler bayağı iyi gidiyor.samimi paylaşımlarınız içinde teşekkür ederiz.Fakat hemen şunu söylemek istiyorum, sevgili sarıcan a ikazı için teşekkür ediyorum yerinde bir ikazda bulunmuşlar, ayni ikazı bende yapmak istiyorum
Ancak bir fikrim var, mümkünse yaptığınız galvaniz tavaları elektrostatik toz boya ile kaplatmak belki pratik bir yol olabilir . Zira toz boyalar polyester esasaslı plastiklerdir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Kolay gelsin.

seazone
11-01-2010, 17:33
Sayın VISKHY şu anda krom fiyatları bayağı düşük plaka saç olarak, al büktürürsün onları sonra istediğin kadar kullan evladiyelik eğer biraz kaynak bilginiz var ise kimseye ihtiyaç yok krom elektrotla bunları halledebilirsiniz. Mutlaka araştırmışınızdır bu konuyla ilgili bilginiz vardır eminim ben sadece fikir vermek için yazdım. Çalışmalarınız bu arada merakla beklendiği için durağan gibi duruyor inanın buradaki herkes mutlaka benim gibi hergün bakıyor sonuçlarını merak ettiği için şaşkınlıkla bekliyor diyebilirim.

rencberdede
11-01-2010, 20:59
Sn.Viskhy, ışığı sürekli açık bırakarak denediniz mi? Yetişme süresi kısalır diye düşünüyorum. Tabii enerji gideri artar, ama sürenin kısalması bunu karşılar mı?

skanatlar
12-01-2010, 08:04
Sn.Viskhy

Bu başlığı hergün takip ediyorum. Benim gibi birçok kişi ilgi ile takip ediyordur sanırım.

Gün ışığından faydalanabilmeye bir şekilde sağlanabilirsi süreden ve enerjiden tasarruf edilebilir diye düşünüyorum.

Çalışmalrınızda başaralır.

VISKHY
13-01-2010, 11:00
Evet arkadaşlar eleştirilerinizi gözönüne alarak tepsilerin hepsini film kaplattım.
Ayrıca dün geceden itibaren 24 saat florasanlar açık bugün sabah ineğimize çim vermeye başladık.

Rasyon ise şöyle; Sabah ve Akşam olmak üzere ayrı ayrı 8 kg çim, 10 kg saman
ve ayrıca 3 kg süt yemi.
Yarından itibaren süt yemini tamamen kesicem.
Sevgiler..

malbman
13-01-2010, 11:55
Sevgili VISKHY, canı gönülden tebrik ederim. Umarım tasarladığın ticari başarıya da ulaşır ve bu cesurca girişiminin karşılğını maddi olarak da alırsın.

Sevgilerimle

Sarıcan
13-01-2010, 11:59
Sn. Viskhy,

Film kaplatma operasyonunu biraz açarmısınız. Daldırma metodu ile plastik kaplamadan mı bahsediyoruz yoksa elektrostatik metodla boyamı yaptırdınız.

Ama şimdi biraz içim daha rahat, umarım sağlıklı yemlerle sağlıklı ve bol sütler elde edersiniz. Bu işi bu kadar çabuk pratiğe döküp ve üstelik ineklerinizi beslemeye başlamanıza çok sevindim.

Başarılarınızın devamını diliyorum. Sevgiler.

malbman
13-01-2010, 12:14
Bir de, Pişmiş aşa su katmak gibi gelebilir ama, bu konuda bir katkıda bulunmak isterim.

Su Sıcaklığı <23, >16 C

pH 6.4

CF 16 - 18

Nem < 80%, >40%

Buradaki CF sevgili Sarıcan ve Tabiat'ın belirttiği Crude fiber ya da ham lif/çözülmeyen lif değildir. Bunun Crude fiber olmadığı en başta, sevgili nirengi'nin verdiği "yetiştirme ortamı" bilgisi içinde yer almaması gerektiğinden anlaşılabilir zaten. Zira yetiştirme ortamından söz ederken, hayvan beslenmesinde yer alan bir malzemenin ya da maddenin yetiştirme ortamında bulunması gerektiğini sanmıyorum.

Buradaki CF "Conductivity Factor" yani bizim basitçe electroconductivity/EC dediğimiz şeydir. Zaten yetiştirme ortamı dendiğinde akla su sıcaklığı ve suyun ph'ından sonra suyun ya da besin eriyiğinin EC değeri geliyor. Zaten sevgili nirengi'nin bir sonraki mesajında belirttiği
Nette gördüğüm kadarıyla bazı TDS/EC ölçerlerin CF fonksiyonu da olması bu yüzden.

Bu konu üzerinde araştırma yapan arkadaşlar bilgilerini bu yönde tazelerse, alınacak sonuçların daha doğru olacağı kanaatindeyim.

Sevgilerimle

Sarıcan
13-01-2010, 12:56
Sevgili Malbman,

Yanlış hesap Bağdat' tan döner derler. Allahtan ukalalık edip sadece çevirdiğim yeri yazmamışım. Profesyonel mütercimlik bu olsa gerek, kelimenin sadece kelime anlamı değil durduğu satırın bile önemli olduğu ve oraya göre yorumlanmasının gereği bir kez daha ortaya çıktı.

Konu hayvan yemi olarak arpa olunca, bulduğum dökümanların içinde CF olarak arama yapınca CF (Crude Fiber) terimine ulaştım. Buda yemin niteliği ile ilgili çok önemli bir veri olduğu için herhalde bundan bahsediyordur yorumunu yaptım. Demek ki yapmamak gerekiyormuş.

Gerçi Peter Doyle amcada ayıp etmiş, hepimizin bildiği EC veya microsimens ifadesini kullansa bizi yanılgıdan kurtaracaktı. Şimdi düşünmemiz gereken bu CF nin birimi nedir? EC metremizle nasıl ölçeriz.

Çünki bildiğim kadarıyla Sn. Viskhy' de sulama suyuna bir şey katmadan sadece su ile çimlendirme yaptı. Hem besin kalitesini artırmak, hem de çimlenme hızını artırmak için arpaya uygun besin eriyiği düşünmeninde zamanı geldi herhalde.

Uyarın için teşekkürler.

malbman
13-01-2010, 13:22
Sevgili Sarıcan, teşekkür ederim. Dediğiniz gibi meslek gereği algıda seçici davranınca bazı şeyler çok daha rahat fark ediliyor.

hepimizin bildiği EC veya microsimens ifadesini kullansa bizi yanılgıdan kurtaracaktı. Şimdi düşünmemiz gereken bu CF nin birimi nedir? EC metremizle nasıl ölçeriz.

CF ile EC aynı şey. Dünyanın kimi yerlerinde EC kimi yerlerinde de CF olarak kullanılıyor. Aralarındaki değişim oranı ise 1:10. Yani atıyorum Afrika'da CF kullanılıyor ve elinizdeki cihaz 1 gösteriyorsa, bunun EC olarak dedğerinin 0.1 olduğunu anlayacağız. Dolayısıyla EC ölçtüğümüz zaman CF ölçmüş oluyoruz. Yani bizdeki gibi söylersek "ha Hasan Hüseyin, Ha Hüseyin Hasan" gibi bir şey:p:p Bu nedenle sevgili VISKHY'nin, eğer arpa için özel hazırlanmış bir besin eriyiğine sahipse, tamamen bildiği gibi EC ölçümü yapması yeterli olacaktır.

VISKHY
13-01-2010, 14:21
Sevgili canlar besin işi de tamamdır zaten 3 gün önce sevgili Envor 'dan daha önce de yardımcı olacağını belirttiği için formül veya besin istemiştim.

Sağolsun beni kırmayıp adresimi istedi.Bende şimdi besin eriyiğinin gelmesini dört gözle bekliyorum..

VISKHY
13-01-2010, 14:25
Sevgili sarıcan film kaplatma işine gelince, tavaların yüzeylerini kalın streç film ile ısıtarak yapıştırmayı kasdetmiştim.Yüzeylerinde boşluk kalmadan o işide halletmiş oldum.Maliyetide oldukça ucuza geldi ama bu iş sadece eleimdeki tavalar için.

Burda da belirttiğim gibi asıl üretim plastik UV katkılı PP Moblen dedikleri plastik tavalarda olacak.Kalıp fiyatları gelmeye başladı bile...

Ama fiyatları sormayın çünkü şimdiden dudaklarım uçukladı bile...

Sarıcan
13-01-2010, 14:45
Elinizdeki metal tavalardan bir kaç tanesini elektrostatik toz boya yapan bir yerde (radyatör, havlupan tesisleri veya fason boya yapan bir yer) deneme için boyatın derim.

Ya da İzmir' de bulabilirsiniz diye düşünüyorum buzdolapların tel raflarını veya krom kaplama atölyelerindeki bakır askıları ısıtarak toz plastiğe batırdıkları bir plastik kaplama metodu vardır, o metodla metal tavaları plastik kaplatabilirsiniz. Size daha ucuza malolur.

Plastik kalıp fiyatları oldukça pahalıdır. Üreteceğiniz tava sayısı düşük olunca birim tavaya düşen kalıp maliyeti fazla gelir.

VISKHY
13-01-2010, 14:56
Bunlarda kuzularımın son resimleri..

Üretim hattı sanki 5 katlı gökdelen gibi Maşallah...:D:D

malbman
13-01-2010, 15:24
Sevgili VISKHY tepsilerde drenaj var mı? Varsa fazla su nereye drene oluyor? Bir de sistemin genel görünümünü bir kaç poz (önden, arkadan, yandan) fotoğraflayabilirsen diğer detayları da görebiliriz.
Teşekkürler

VISKHY
13-01-2010, 17:23
Evet sevgili malbman tepsiler eğimli oldukları bölgeye doğru drenajlı.Bütün eğim rafların orta bölümüne doğru ve en altta su tepsilere dökülüyor.Ordanda bir kovanın içine.

Bu sistem tarafımdan icat edilmiş olup,bütün hakları tarafıma mahsustur.Lütfen kopyalamayınız...
:D:D:D

VISKHY
13-01-2010, 17:28
Arkadaşlar az önce süt sağımından geldim.Sonucu açıklamayacağım heyecan kalbe iyi gelir diye...
Yarını bekleyin lütfen...

Sevgiler

alone35
13-01-2010, 21:57
sabırsızlıkla bekliyoruz sayın vıskhy

rencberdede
13-01-2010, 22:53
Sn. Viskhy,

Siz sonucu açıklamasanız da biz anladık zaten. Şanslı ineğin bu yemle çok mutlu olduğu belli oldu. Darısı diğer ineklerin başına. Sizi çalışmalarınız için kutlarız. Bir de resimler net olsa, sanırım başka da bir kusur bulamayız artık :)

Sarıcan
13-01-2010, 23:44
Sn. rencberdede,

Sistemi kopyalamayasınız diye Sn. Viskhy' e resimleri flu çekmesini ben tembih etmiştim. Tavaların drenaj sistemine patent aldıktan sonra net resimleri ancak görebilirsiniz. Ya da yeni bir fotoğraf makinesi alıp hediye ederseniz:D.

VISKHY
14-01-2010, 18:47
Arkadaşlar yarın sabah saat 09.00 sıralarında size harikalar yaratıcam...

Beni izlemeye devam edin...

Sevgiler Hayırlı geceler..

VISKHY
14-01-2010, 18:48
NOT : Lütfen sevgili Sarıcan'ın uyarısını dikkate alıp bana güzel bir el kamerası alınız....
:D:D:D

gazeteci28
14-01-2010, 21:44
Sayın VISKHY,
Çayır çimen havasında (çimlendirmede) sislendirmeyi hiç düşündünüz mü?

Ayrıca süt verimini de merakla bekliyorum. Verim yüksek olursa sütü bedavaya getirdim demektir.

Malum süt getiren sütçüye bu sistemden kurabilirim.

nirengi
14-01-2010, 22:41
Sayın Viskhy, tava için "propagation tray" olarak netten aratırsanız 25X50x3-5 ebatlarında plastik tavalar bulabilirsiniz. (Sizin ölçünüzün yarısı kadar alana sahip.) Fiyatları da 1-2 $ civarında. Ürettirmekten ucuza mal olur düşüncesindeyim (Delikli ve deliksiz tipleri var)

Sayın Malban CF bilgilendirmesi için teşekkürler...

Delimus
15-01-2010, 00:08
Ben daylight(gün ışığı) gerekçesini çözemedim ?

Nirengi Türkiye'de satılmaktamı bahsettiğiniz ürün ?

egetropical
15-01-2010, 07:16
Bu tip sistemlerde güneş ışığı faydalı olmaz alt raflar yeterli ışık almaz. tek sıra yapılırsada çok geniş alanda yapılması gerekir. kaldıki amaç ısı ve ışık kontrollü sistem hazırlamak. sistem 365 gün esaslı çalışacağı için kışın yeterli güneş olmaz, yazın ise güneş ışığı fazla gelir.

Sayın VISKHY, öncelikle kutlarım ve başarılarınız devamını dilerim.

Lambaların ikisini kırmızı bir tanesinide mavi renkli ampül kullanın filizler daha koyu yeşil olacaktır. (bu yöntem nasa tarafından uzayda bitki yetiştirme yöntemidir)
filizler daha uzun olacaktır. Sislemeyi mutlaka yapmanız gerekir.

( sisleme fazla pahalı değil. netafim başlıkları var 1 başlık 2,5 $, 0,5 bg. pompa ve bir adet tank. tank içine organik sıvı gübre kullanabilirsiniz. B5A veya Süper Biofer ve içerisine iz elementler katabilirsiniz. ürününüz organik bir ürün olur.)

sn. malbman uyarı için teşekkür ederim evet mavi olacaktı.

malbman
15-01-2010, 07:34
Lambaların ikisini kırmızı bir tanesinide kırmızı renkli ampül kullanın

Sayın egetropical iki kırmızı bir de mavi mi demek istediniz acaba?

VISKHY
15-01-2010, 08:25
Evet arkadaşlar yaklaşık 2 aydan beri çalışıp didinerek sizlerinde yardım ve uyarılarınızla üretmeye başladığım arpa çimi KESİN başarıya ulaşmıştır.

Tabiiki ufak tefek hataları ve eksikleri var ama amacımız mükemmele yaklaşmak olduğu için zaman içinde onlarda yerlerine oturacaktır.

600 kg canlı ağırlığa sahip 3 aylık gebe 5 yaşında olan KARABAŞ'a verdiğim rasyon aşağıdadır.

Resmini görünce neden karabaş olduğunu anlayacaksınız..

VISKHY
15-01-2010, 08:28
12/01/2010

SABAH : 6.700 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN
SÜT : 17 LT.

AKŞAM : 7.050 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN
SÜT : 10 LT.

13/01/2010

SABAH : 6.850 gr. ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN
SÜT : 17 LT

AKŞAM : 6.950 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN
SÜT : 10 LT

14/01/2010

SABAH : 6.500 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN
SÜT: 17 LT

AKŞAM : 7.200 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN
SÜT : 10 LT

15/01/2010

SABAH : 6.000 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN
SÜT : 17 LT.

AKŞAM : ??????

VISKHY
15-01-2010, 08:42
Bu sağmal ineğin arpa çiminden önceki rasyonu ise sabah ve akşam olmak üzere ayrı ayrı 9 kg süt yemi(palet) + 8 kg saman + 3 kg malt(arpa posası)+
3 kg küspe idi.

Bunların maliyeti ise günlük yaklaşık 17.-TL idi.Ayrıca süt verimi aynıydı.Yani bir önceki tablodaki sütün aynısını veriyordu.

Şimdi sizlere soruyorum.BU İŞ TAMAMMIDIR..?

NOT: Kurulu sistem ve uygulama yapılan ahır İZMİR de olup, ziyaret etmek isteyen olursa elimden geldiğince ağırlamak isterim.

Ayrıca süt sağımlarında sabah akşam ben bulundum ve sayımı ben yaptım.

malbman
15-01-2010, 08:43
Üretim anlamında çok güzel bir iş başardınız sevgili VISKHY, tebrik ederim. Ama Karabaş'a bu rasyondan önce verdiğiniz rasyonu ve sabah-akşam aldığınız süt miktarlarını da yazarsanız, karşılaştırma imkanımız olur.

Bir de şunu sormak isterim: ilk gün sabah verdiğiniz arpa çimi miktarını ikinci günün sabahında 150 gr. arttırırken, sabah verdiğiniz miktarlar arasında ikinci günde ilk güne nazaran 100 gramlık bir düşüş söz konusu. Diğer günlerde de belirgin farklar var.

Bu farklar tavalarda yetişen çim miktarının homojen olmayışından mı kaynaklanıyor, yoksa süt verimi açısından yaratacağı farkı görmek (ya da incelemek) adına, miktarları planlı bir şekilde kendiniz mi belirliyorsunuz?

Kolaylıkar dilerim.

malbman
15-01-2010, 08:44
Diyordum ki ben sorana kadar siz ilk sorumun cevabın vermişsiniz bile :p

Ancak; bu işin tamam olup olmadığını söyleyebilmek için sanırım henüz erken. Zira öncelikle yeni rasyonun maliyetini belirlemeniz gerekiyor, ki bu da üç günde ortaya çıkarılabilir bir şey değil bildiğim kadarıyla.

VISKHY
15-01-2010, 08:59
Ünlü fizikçi Albert Einstein ölümünden sonra okunması için bıraktığı mektupda ;

" Benim IQ seviyemin bu kadar yüksek olmasının sebebini beynim üzerinde yaptığınız çalışmalardan sonra anlayamamış olduğunuzu biliyorum.Benim beyin yapımın yağtığınız araştırmalar sonucunda normal bir insandan farklı olmadığını gördünüz.Benim farkım ise;

SADECE HAYAL KURMAKTAN İBARETTİ... " demiştir.

malbman
15-01-2010, 09:30
Pardon? Pek bir şey anlayamadım ama...

seazone
15-01-2010, 10:58
VISKY bir şey sorabilir miyim? Yem maliyetlerinin birim fiyatlarını yazarmısın bu rakamlar çok yüksek rakam değilmi günlük 17 lira *30 ayda 510 lira burdan gelen verim günde 27 litre süt *30=810 kg süt eş değer sütün toptan satışı *0,65,=526,5 getiri sizin ağırın yem maliyetlerinde bir problem var gibi gözüküyor. Günlük bir inek 10 liranın üzerinde yerse zaten kar getirmeyen bir işletme olur yanlış düşünmüyorum herhalde. kesif yemi 7,5 lira civarında yemesi gerekli 2,5 lirada diğer girdiler. Mesala bizim burda pancar küspesi 1100 kg luk torbalarda torbası 60 lira şu anda.

seazone
15-01-2010, 11:04
Benim, çok fazla hesap etmeden tahmini olarak düşündüğüm rakam günlük inek başına 1,5-2 lira arasında yem maliyetini düşüreceği rasyonu bozmadan üstüne ilave olarak yaş arpanın verilmesi daha randımanlı olacaktır. Şimdi bahsetiğimde yem fiyatını günlük 1,5-2 lira aşağıya çekmekte çok büyük bir olaydır bunu sakın küçümsemeyin sadece ilave verilmesi daha mantıklı gibi gözüküyor randıman açısından.

VISKHY
15-01-2010, 16:57
Arkadaşlar lütfen yazdıklarımı iyi okuyun ben günde bana maliyeti (arpa,elektrik,su) 0.80 kuruş olan yemi ki bunun ağırlığı 7 kg iki defa verdiğimi bunun yanında 8 kg saman maliyeti 1.50 tl ilavesi ile yazdığım süt miktarını aldığımı söylerken, siz bana normal rasyonun yanında ek olarak verilse daha iyi olmaz mı diye soruyorsunuz....

1 günlük yem maliyeti arpa çimi 1.60 kr + saman 3.tl = 4.60 tl.

Bu maliyetle ben günde 27lt x 0.70 kr = 19 tl lik süt aldığımı tekrar tekrar söylüyorum.

Artık maliyet konusunda kimseye cevap vermiyeceğim.Olabildiğince açık yazdığımı sanıyorum...

VISKHY
15-01-2010, 17:02
Sevgili Malbman sizin dediğinizi de istemeyerek bugün sabah denemiş oldum.Yani hergün 7 kg ye yakın arpa çimi verirken bugün fazla yetişmediği için mecburen 6 kg verdim.Akşamki süt sayımı bittiğinde 9 lt süt aldığımı gördüm.Buda gösterdiki bu sağmal için günlük min.14 kg arpa çimi vermem gerekiyormuş.

VISKHY
15-01-2010, 17:06
Syn seazone nin uyarısıyla daha önceki rasyon 17 tl değil 13 tl olacak.Tekrar tekrar hesapladım bu rakamı yazmadan. Bu yanlışlığı sabah mahmurluğuna ve heyecanıma verin lütfen..

VISKHY
15-01-2010, 17:08
Pardon? Pek bir şey anlayamadım ama...

Sevgili Malbman şunu anlatmak istedim.Bundan 6 ay önce bana bu işi yapacaksın deselerdi, başka işiniz mi yok maytap geçmeyin derdim.Yani herşey hayal etmekle başlıyor...

envor
15-01-2010, 21:36
Sayın VISKHY bu yeşil yemin fazlası hayvana dokunur mu? Yoksa istediğimiz kadar verebilirmiyiz?

Bu arada başarınızı tebrik ederim. Bravo:)

Sarıcan
15-01-2010, 23:00
Sn. Viskhy,

Eline, emeğine sağlık. Artık bunu bir kutlamak lazım. İhtiyacın olan tavaları belki sen kendinde şekillendirebilirsin.

http://www.malzemeci.net/index.php?p=list&k_id=282&kn=Polistren+Levhalar

1 veya 1.2 mm antişok levhaları bir ahşap kalıp üzerine sıcak hava üfleyen bir cihazla ısıtıp şekillendirerek bir deneme yapabilirsin. Bunun ideali vakum makinası ile şekillendirmektir ama belki sen bile yapabilirsin. Tava mukavemetli olsun diye taban yüzeyininde kanallı olması gerekir.

Resimdeki kadar derin bir tavaya ihtiyacın yok. Ne kadar sığ olursa o kadar kolay şekillendirirsin. İzmirde vakum ambalaj yapan yer bulursan orada da yaptırabilirsin. Kalıplar enjeksiyon kalıpları kadar pahalı değildir.

http://homeharvest.com/propagationflatsdomesinserts.htm

Yurtdışından gelir mi veya yurtiçinde seracılara viyol satan yerlerde böyle düz tavalar varmı onu da bir araştırmak lazım.

Delimus
16-01-2010, 02:49
Sayın VISKHY bu yeşil yemin fazlası hayvana dokunur mu? Yoksa istediğimiz kadar verebilirmiyiz?

Bu arada başarınızı tebrik ederim. Bravo:)

Yeşil çim diye mera ile karıştırılmamalı envor hocam daya suyu yeşil otu gelsin sütler :D gibi bir yaklaşımdan lütfen kaçınalım.İnekte bir canlı, hatırladığım kadarıyla 10 kg üzerinde vermek sindirim sorunlarına sebebiyet vermekte.

envor
16-01-2010, 07:55
Yeşil çim diye mera ile karıştırılmamalı envor hocam daya suyu yeşil otu gelsin sütler :D gibi bir yaklaşımdan lütfen kaçınalım.İnekte bir canlı, hatırladığım kadarıyla 10 kg üzerinde vermek sindirim sorunlarına sebebiyet vermekte.

Dayayalım otu alalım sütü demek istemedim sayın Delimus:D:D elbet onlarda canlı, öğrenmek istediğim buydu, 10 kg aşmayacağız tamam anladım...:p

Teşekkürler.

VISKHY
16-01-2010, 11:26
Sevgili Delimus yanlış hatırlıyorsun.Normalde zaten maksimum 8 kg yeşil yem yeterli oluyor.Fazla vermek sadece maliyet arttırıyor sindirilebilirliği ve kuru madde oranı yüksek olduğu için bir sorun yaratmıyor.

VISKHY
16-01-2010, 11:27
Ayrıca sevgili Envor besin eriyiğini şiddetle bekliyorum.

nirengi
16-01-2010, 12:05
Sayın Delimus, sayın Sarıcan bu tavaları ne yazık ki henüz T.C. sınırları içerisinde bulamadım.
Yutdışı sitelerinde 100'lük paketler 120$ civarında, kargosu ile beraber 200$ civarında bir rakama temin edilebilir.

Bitki Işıklandırma konusunuda; Daylight-Mavi (6400K), Warmwhite-Kırmızı (2700K) bitkilerin farklı dönemlerinde ihtiyaç duydukları ana renkler.
Mavi ışık, bitkinin gelişim/yeşil dönemi için; Kırmızı ışık ise çiçeklenme/meyve döneminde gerekli.

Konumuz arpa çiminde de, anlaşılacağı gibi ana renk olarak mavi ışığı kullanmalıyız.
T5, T8 floarsanlarda bu iki seçenek mevcut.
Bildiğiniz gibi arpa çimininin çok ışığa ihtiyacı yok. Bu yüzden florasan yeterli.

Eğer daha fazla ışığa ihtiyaç duyan sebze/meyve yetiştirilecek ise kullanılacak ışıklar HID (High Intensity Discharge) tipinde olmalıdır. (70W'dan 1000W'a kadar var)
HID seçiminde ise gelişim dönemi için MH (Metal Halide - Mavi Yoğunluklu) çiçeklenme/meyve dönemi için HPS (High Pressure Sodium - Kırmızı Yoğunluklu) ampuller seçilmellidir. Not: HID lambalar "Ballast" ile beraber kullanılma zorunluluğundadır.

Son olarak; Bitki yetiştirme lambalarında geleceğin teknolojisi LED lambalardır. Yurtdışında hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Düşük enerji ile yüksek verim elde edilmektedir. (Ör: 90W LED = 400W HID) Ne yazık ki şu anda oldukça pahalıdır. Hele ki Türkiye'de :)
(gittigidiyor ve tartes sitelerinde bir kaç model var)
Ayrıca T5 ve T8 lerin LED alternatifleri de yurtdışındaki sitelerde mevcut.

Saygılar, sevgiler...

envor
16-01-2010, 13:05
Ayrıca sevgili Envor besin eriyiğini şiddetle bekliyorum.

Elinize geçmiş olması lazımdı. Ben bir araştırayım size bildiririm.

VISKHY
17-01-2010, 06:54
Sevgili Sarıcan Antişok levhalar çok işime yarayabilir.Şimdiden teşekkür ederim.Ben polyesterden dökmeyi planlıyordum, bu eğer umduğum gibi bir malzeme ise çok işime yarayacak.

Sarıcan
17-01-2010, 07:56
Vakum ambalaj kutularının imalinde ve çimlendirme viyollerinde bu malzemenin en incesi kullanılıyor. Sen tava yapacağın ve çimlendikten sonra 7-8 kilo taşıyacağın için levha kalınlığı biraz fazla olması lazım. Resimdeki tavaya bakarsan ince malzemeye mukavemet kazandırmak için tabana boydan boya kanallar yapmış. Verdiğim linkte muhtelif kalınlıkta levhalar mevcut, şekillendirmeyi de kendin kolayca yapabilirsin diye düşünüyorum. Kolay gelsin.

http://www.larplast.com/uretimsep.html
http://www.egemakine.com.tr/index-2.html

mutasyon
17-01-2010, 15:29
süper viskhy bu işi başardın demektir yalnız bu hayvanlarda dolaşım sisteminde bir aksaklık ishal olabilir sütün kalite durumuda var onlarda bir eksilme oluyormu ?

malbman
17-01-2010, 15:37
Sevgili VISKHY "uğraşırım, onu da kendim yaparım" dersen burada (http://www.instructables.com/id/Vacuum-Former/)da ev yapmı bir vakumlama makinesi tarifi var. Tavalarını kendin de vakumlayabilirsin.

VISKHY
17-01-2010, 15:58
Sevgili Mutasyon tam tersi sindirim gibi başka bir sorun ile karşılaşmadık.Hatta bizim karabaş kendine geldi gülücükler dağıtmaya başladı.Sütü ise daha önceki günlere nazaran yağ oranı arttı.

Ayrıca sevgili Sarıcan ve Malbman harikalar yaratıyorsunuz.Sadece teşekkür etmek az ama elimden süt göndermekten başka birşey gelmiyor.:p:p

alone35
17-01-2010, 16:14
Sn.vıskhy çok güzel olmuş başarılarınızın devamını dilerim eğer sizin içinde sakıncası yoksa bunları yerinde görmek isterim saygılar.

mutasyon
17-01-2010, 17:13
güzel karabaş mutlu olduysa bizde mutlu olduk demektir karabaş sucuk olana kadar bu metotla beslenicek sanırım ?:D

indomie
17-01-2010, 18:16
Ayrıca sevgili Sarıcan ve Malbman harikalar yaratıyorsunuz.Sadece teşekkür etmek az ama elimden süt göndermekten başka birşey gelmiyor.:p:p

Sayın VISKHY,

Hayvan beslemiyorum ama çalışmalarınızı gün be gün izliyorum. Azminizi ve başarınızı tebrik ederim.

Sayın Malbman İzmir'de olduğu için hakkını kaptırmaz ama Sayın Sarıcan'ın hakkına talibim. :D

malbman
17-01-2010, 18:32
Sayın Malbman İzmir'de olduğu için hakkını kaptırmaz ama Sayın Sarıcan'ın hakkına talibim. :D

Sevgili indomie, kendi hakkımı makul ölçülerde ateş suyu ile takas edebilirim:p:p

indomie
17-01-2010, 19:36
Yukarıda espri olsun diye yazdığım mesaja sadece 9 dakika sonra Sayın VISKHY'den özel mesaj kutuma yanıt geldi.

Sayın VISKHY'nin hoşgörüsüne sığınarak aşağıya (özel mesajlardan nasıl alıntı yapıldığını bilmediğim için resim olarak) kopyaladım.

Sayın VISKHY inceliğinize hayran oldum. Çeşmealtı'nın merkezi sayılabilecek bir yerinde oturuyorum. Bir kahvemi (kahve mi yoksa başka bir içecek mi artık bilemem) içmek için geldiğinizde sizi ağırlamaktan mutluluk duyarım. Size kahve! ikram edebilmek üzere adresimi ve telefonumu özelden gönderiyorum.

Sevgi ve saygılarımla.

indomie
17-01-2010, 19:42
Sevgili indomie, kendi hakkımı makul ölçülerde ateş suyu ile takas edebilirim:p:p

Sevgili malbman,

Biliyorsun bende de sizin gibi gastrit var. Bu yüzden süt içemiyoruz ve eksiğimizi başka içeceklerle karşılamaya çalışıyoruz. :D Takas'a gerek yok. Sizinle birlikte ateş suyu içmekten zevk alırım.

Sevgi ve saygılarımla.

VISKHY
18-01-2010, 16:38
Evet arkadaşlar seri üretim için bugün ilk adımı attım.80 m2 bir depoyu kiraladım.Yarın maliyet hesabı yaparak hızlı adımlarla üretim hattını kurmaya başlayacağım.

Sanırım bu ay sonuna doğru ilk hasatları almaya başlarım.

Böylece bildiğim kadarıyla bizim sitenin ilk profesyonel ve ticari anlamda bilgilerin paylaşımı ile kurulacak olan tesisi olacaktır.

Hadi hayırlısı bakalım...

malbman
18-01-2010, 17:02
Sevgili malbman,

Biliyorsun bende de sizin gibi gastrit var. Bu yüzden süt içemiyoruz ve eksiğimizi başka içeceklerle karşılamaya çalışıyoruz. :D Takas'a gerek yok. Sizinle birlikte ateş suyu içmekten zevk alırım.

Sevgi ve saygılarımla.

Sevgili indomie en kısa zamanda şu gastrit tedavisine başlayalım derim :D:D

malbman
18-01-2010, 17:04
Evet arkadaşlar seri üretim için bugün ilk adımı attım.80 m2 bir depoyu kiraladım.Yarın maliyet hesabı yaparak hızlı adımlarla üretim hattını kurmaya başlayacağım.

Sanırım bu ay sonuna doğru ilk hasatları almaya başlarım.

Böylece bildiğim kadarıyla bizim sitenin ilk profesyonel ve ticari anlamda bilgilerin paylaşımı ile kurulacak olan tesisi olacaktır.

Hadi hayırlısı bakalım...

Sevgili VISKHY hayırlı olsun. Gerçekten de her şeyi ile tam bir paylaşım ürünü olduğu için sitede bir ilk olacak. Umarım senin için de her anlamda tatminkar olur.

Şu videonun linkini de bir verirsen, en azından arada sırada bir göz atarım.