Bağlan

View Full Version : Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme




Sayfalar : 1 2 [3] 4

Sarıcan
19-01-2011, 09:06
Sn. seyyah53,

Bu konu açıldığından beri en ilginç tartışmalardan biri. Hayvancılıkla uğraşan veya bilgisi olan arkadaşların paylaşımı bu bakımdan gerekli. Ben bu durumu daha önce arpa çimlendirme makinası yapan arkadaşlara da sormuştum ama bir paylaşım olmadı.Yoksa arpa çimlendirmek o kadar da zor bir iş değil. Amatör olarak yoğurt kaplarında bile yapılabildiğinin resimlerini ekledim. Önemli olan üretilen çimin hayvanın beslenme rejiminde ne kadarlık bir kısmı karşılayacağı.

Çünki sadece merada otlanan hayvanlar bile bu çeşitliliği kendi içgüdüleri ile hallediyorlar sanırım. Hergün veya bütün gün boyunca aynı otu otladıklarını zannetmiyorum. Vücutlarının gereksinimleri olan mineral veya besinleri seçerek yediklerinden eminim ve hatta belki de tıbbi amaçlı olarak yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları otlar bile vardır.

Oysa kapalı ortamda beslenen hayvanlar için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Besicinin bu konudaki bilgisi ve bilinci çok önemli. Yatırım yapıp sadece arpa çimi satmak isteyen arkadaşlar düşünmeyebilir. Ben çimlendirir satarım, benim sorunum değildir diyebilir ama hem üretip hem de kendi hayvanlarını besleyecek olanlar, ya da hazır arpa çimi satın alıp besicilikte kullanmak isteyen arkadaşlar sizin uyarılarınızı dikkate almak zorundadırlar.

Sizinde belirttiğiniz gibi küçük çaplı hayvan besiciliği yapan köylülerimizin ise mutlaka amatör olarak küçük bir çimlendirme ortamı yaratıp hayvanlarına bu güzelliği tattırmalarını, en azından günlük besinlerini çeşitlendirmek bakımından taze ota ulaşmanın zor olduğu mevsimlerde havvanlarına yedirmelerinin faydalı olacağı kanısındayım. Hatta Sn. Wiskhy' nin başlarda verdiği değerlerdeki gibi bilinçli yapıldığı sürece et ve süt ürünlerinde verimin belirli düzeyde artacağı ve maliyetlerin düşeceği kanısındayım.

Geçen günlerden birinde Sevgili Ensar ile telefonda konuşurken yurtdışı fuar izlenimlerini ve et fiyatlarını tartışırken şöyle bir değerlendirme yapmıştı. "- Kapalı ortam hayvan besiciliği ile et maliyetlerinde yurtdışı ile başetmek mümkün değil. Çünki hayvanın merada bedava otlayacağı bir materyali siz tohuma para vererek, bunu bir tesiste su, enerji ve işçilik girdilerini de katarak elde edeceğiniz maliyeti yüksek bir yem (arpa çimi) ile besleyerek nasıl daha ucuza mal edebilirsiniz. Yurtdışı hayvan besiciliğinde mera otlatmasının ağırlığı çok fazla." demişti. Bu tesbit bana da çok makul gelmişti.




mirsat
19-01-2011, 09:54
Sayın Seyyah ın vurguları çok güzel. Bu başlıkta görülenlerin çoğu fantazi gibi. Epeydir hayvancılık ve yem üretimi adına araştırma yapıyorum. Seyyahında belirttiği gibi bir mısır slajının yerini veya korunga fiğ gibi yemlerin yerini tutması zor maliyet fayda ilişkiside epey tartışılır. Değişik olmasına değişik bir fikir yapanlara kolay gelsin demek düşer. Memleketimizin kışı ağır geçen yerlerinde az da olsa hayvanlara yeşillik yedirmek için yapılabilecek bir uygulama olarak ta düşünülebilir.

gazeteci28
19-01-2011, 18:24
Konu başlığı arpa çimlendirme olmasına rağmen bu yöntemle arpanın yanı sıra buğday, mısır, yulaf ve aklına gelebilecek pek çok bitki çimlendiriliyor. Konu yalnızca arpa çimlendirmeden ibaret değil. Meranın avantajına elbette itirazımız yok ama üç beş çeşit karma bir şekilde yapılsa nasıl olur diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

seyyah53
19-01-2011, 19:26
Selam Dostlar...

Bilenin bilmeyene borcu vardır...

Bu cümleyi ilk olarak agaclar.net de okudumo yüzden dir ki bu kadar yazmam...

Sayın sarıcan ...

Meraların hayvancılıkta kullanımı tartışmasız en ekonomik çözümdür...fakat ülkemizde meraların kullanılmamasının nedenleri tamamen doğanın ve hayvancılığın dışındadır...

kısaca ülkemizde mevsimlerin avantajından kaynaklanan çok geniş bir ürün yetiştiriciliği yapılabilmektedir buda meraların işlenmesine sebeb olmuştur...bir köy merasının tamamen kestane fidanlığı yapıldığı gibi...

Meralar kullanılamaz...çünki ülkemizdeki meralara hayvan götürmeye kimsenin cesareti yoktur sebebi açıktır...

meraya hayvan götüren genç bulamazsınız çünki bunun adına çoban denir...ve ülkemizde garson, komi,bulaşıkçı bile çobandan daha vizyon sahibidir...en azından vizyonda olan bir filme gitme imkanı varıdr...halbuki bilen bilir kurtuluş savaşında çobanların kurdukları organizasyonlar ve kazanılan zafer tartışılmazdır...

Sayın mirsad ve gazeteci...arpa çiminin kışı ağır geçen yerlerde yeşil yem olarak bir alternatif olarak düşünülmesi bana pek uygun gelmiyor..nedeni yeşil yem hayvan beslemede suca zengin yem olarak geçer yani su içeriği fazla olan yemdir...diğer yandan güzel yapılmış bir mısır silajının içerisndeki su miktarı % 70 civarında dır% 30 a yakınıda kuru maddedir...dahası kışı ağır geçen yerlerde tavsiye edilen en önemli yöntem silaj dır zaten silajın keşfedilme yöntemi kuzeyde hayvanların kışın karları eşeleyerek toprak içinde fermente olmuş bitkileri yemeleridir...


saygılarımla

VISKHY
20-01-2011, 10:38
Arkadaşlar Selamlar...

Konu başlığını hergün takip ediyorum ve buraya yazmaktan imtina ediyorum.

Nedeni ise belli 1982 doğumlu bir arkadaş çıkıyor defterden ve kitaptan okuduklarını bize yazıyor, daha sonrada bu işi senelerce araştırmış sistemi kurmuş uygulama yapmış ve en önemlisi TECRÜBE etmiş kişilerin emeklerine saygı göstermeden bu iş FANTEZİ diyebiliyorsa bu konu başlığına yazacak birşey kalmıyor demektir.

Herşeyi bir kenara bırakalım.İlk yazısında en kazançlı yemlemenin meralar olduğunu, ikinci yazısında ülkemizde meraların olmadığını söyleyerek kendi yazdığını kendi çürütüyor.

Neyse kendime yine hakim olamadım uzatmayacağım konuyu fikirlerini doğru ya da yanlış paylaşan herkese teşekkürler.

Sevgili arkadaş lütfen iyi araştır.Çünkü arpa çimlendirme bu konu başlığı altında sınırlı değil dünya bunu yapıyor ve kabul ediyor.

Saygılarımla...

Sarıcan
20-01-2011, 11:12
Sevgili Viskhy,

Dünyada hiç bir ortam boşluk kabul etmez. Paylaşımlarını ve deneysel sonuçlarını paylaşmaktan imtina ettiğin sürece bu tip tartışmalar sürecektir. Çimlendirme odasını yaptıktan sonra yaşadığın olumlu ve olumsuz gelişimleri paylaşırsan senden sonra bu işe gönül verecek arkadaşlara ışık tutarsın.

Ben bu işi ticari olarak yapmaya başladım, kazanımlarım benim için ticari sırdır düşüncesi ile bakıyorsan çok yanlış yapıyorsun derim. 72 milyonluk ülkede arz talep dengesini tek başına karşılaman mümkün değil. Bu sayfada bile senden sonra başka bir üretici arkadaş çıkıp ürününü tanıtmak durumunda kaldı. Sizin gelişiminizden emin bir arkadaşınız olarak, firmayı siz kurdunuz diye sizin adınıza sevindim ama farklı bir firma olduğu anlaşıldı.

Forumda bir çok arkadaş size ulaşmak, deneyimlerinizden faydalanmak için çabalarken sizin bu sayfadan uzak durmanızı pek anlamış değilim. Herkes kısmetini yer, paylaşmaktan çekinmeyiniz.Tartışma konusu olan beslenme reçetesindeki deneyimlerinizi paylaşırsanız elde ettiğiniz verimlilik artışı burada tartışılan sorulara bir nebze cevap olur ama besi hayvancılığında, özellikle et üretiminde girdi maliyetleri düşünülürse mera tipi beslenmenin ekonomik olduğu kaçınılmaz.

Bu konu başlığında öne sürülen her olumsuz düşünceyi direk kendinize karşı yapılmış bir tavır olarak algılarsanız işin içinden çıkamazsınız. Olumlu olumsuz her tür tarışma yapılmalı, olumsuzluklar deneysel ve tecrübi rakamlarla çürütülmeliki konu daha da çok gelişsin.

Siz hala hayvan beslemeye devam ediyormusunuz? Yoksa ben çimden daha fazla kazanmaya başladım deyip çim satmaya mı yöneldiniz? Eğer hayvan beslemeye devam ediyorsanız elde ettiğiniz başarıları paylaşırsanız, bu konuya yakın hayvan besleyicisi müşterileriniz daha da artacaktır.

mirsat
20-01-2011, 15:15
Sayın VISKHY , 82 li ve fantezici olarak beni nitelediyseniz benden 1 yaş büyüksünüz sadece kitaplar değil araştırmalar ve fizibilite raporları var. Sizin fayda maliyet sonuçlarınızı görseydik te o şekil karar verseydik verimli veya değil değerlendirebilirdik. HAyvancılığa başlayacak biri olarak tecrübelerinizden faydalanabilirim. Selamlar.

seyyah53
20-01-2011, 23:18
Selam Dostlar...

Yok sayın mirsat o 82 li ve fantazici BENİM...

Şimdi kısaca kendimi tanıtayım...

Evet 82 doğumluyum ve Rize -Çayelinde doğdum......fakat bunların hayvan beslemeyle bir alakası yok.

Alakası olan kısma gelelim...

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü mezunuyum...

Zooteknist ne yapar:Zootenist hayvan besler...zootenist en iyi ve en ekonomik yem formülasyonunu hazırlayarak hayvanın sağlığına zarar vermeyecek şekilde bir hayvandan optimum verimi almaya çalışır...

peki ben daha ne yaptım...

Ben kendi bölümümü 2. olarak bitirdim...

İzmir tobalıda 4000 başlık bir besi işletmesinde sürü yönetimini öğrendim...

bir yem firmasında Trakyanın bütün köylerini dalaşarak insanlara nasıl hayvan besleyeceklerini anlattım...

Üniversite yıllarımdan beri sahibi olduğum kovanlarımda arıcılık yaptım....insanlara propolisi anlattım...

Ülke hayvancılığı hakkında yazdığım yazılar hakkında kooparatif başkanlarından ve tarım yazarlarından övgüler aldım...

Bir çok süt kurultaylarına ve konferanslarına katıldım...

Aynı anda doğmuş 3 buzağının yanlış beslenme yüzünden ölümünü izledim...aynı çiftlikte yeni doğmuş başka bir buzağının hayatını kurtardım...

Şu anda kendi çiftliğimi kuruyorum...bildiklerim bilmediklerimin yanında hiç birşey mantığı ile okumaya devam ediyorum...

Agaclar. net e üye oldum ....Hayvancılık bir yana bitkilerin nasıl besleneğini hala öğreniyorum...kimseye yazdığı yazı hakkında **** söylediği fikir hakkında eleştiride **** küçük düşürücü bir hitamda bulunmadım...

Evet 82 doğumluyum...Ben bunların hepsini KİTAPTAN OKUDUKLARIMLA yaptım ve yazdım...

Halen okuyorum gene okuyacağım...ve YAZICAM...

sercan2011
25-01-2011, 02:27
Merhaba arkadaslar,
tesadufen bu siteyi buldum, baslangicta cok ilgimi cekti, bu konuyu daha once hic duymamistim, arastirmalarimi buyutunce aslinda bu cimlendirme sisteminin yeni birsey olmadigini ogrendim, yillardir varmisda haberim yokmus!!!
Arkadaslar burada vermis oldugunuz bilgilerden dolayi hepinize cok tesekkur ediyorum, kafamdaki sorulara sizlerin sayesinde cevaplar bulmus oldum, bilgi gercekten paylasmakla guzeldir. Saygilar.

Volkan Kesici
26-01-2011, 09:26
Şu ana kadar sistemin işe yaradığıyla ilgili somut bir veri var mı? Yabancı kaynaklarda hem yaradığı hem de yaramadığı ile ilgili bir sürü şey mevcut ama deneyen biri somut birşey yazmadıkça olay havada kalıyor.

supermen666
27-01-2011, 23:46
degerli beyler her yazının bir degeri birde üzüntüsü vardır bazen sevinçleri yansıtır bazen hüzünleri sitemiz güzel bir site arkadaşlıklarımızda öyle her üyenin ayrı bir degeri vardır.bazen yeni bir üye neler yapabiliyor görüyoruz.her bireyin bir birine karşı bir sorumlulugu oldugunu düşünüyorum tabi her birimiz bir şeyler yapmak istiyor.bazen yapanların sevincini paylaşmakta yetiyor.degerli arkadaşımızın çalışmasıyla gururduyorum.bir elin neyi var sitemizin ise sesi var çünkü burdaki büyüklerimiz bizi boş cevirmeyecek kadar tok gözlü ve cömert insanlar bazen cümlelerimizin insanları kırabiliyor sanırım .:(

supermen666
27-01-2011, 23:52
konuyla alakalı bir kaç cümlede ben sarf etmek istiyorum bu projede emegi gecen arkadaşların hepsine teşekkür ediyorum bende bir kaç ay önce hayvan işine gir meyi düşüyordum kredimide aldım ama son dakikada vaz geçmek zorumda kaldım sebebi karlılık süt hayvancılı en önemli kalemi yem bu sorunu atlatınca sanırım gerisi emek verip karşılıgını beklemektir.hoştain cinsi bir inek 27 ila 35 kg süt verir buna göre siz hesaplayın arkadaşlar

sercan2011
28-01-2011, 02:01
Sayin supermen666,
son dakikada vazgecmekle cok iyi yapmissiniz, bilindigi gibi hayvancilikta ithale suresiz izin verildi. Bu durumda yem maliyetini azaltsak bile sonu yine zarar.

Bu sitedeki cok degerli,deneyimli uyelere bir soru sormak istiyorum; Bu et ithali devam ederken hayvancilik ile ilgili herhangi bir yatirima girmek dogrumudur ?

seyyah53
28-01-2011, 08:56
İthalat t kalemlerinde sayın sercan2011...süt kalemlerinde ise süt tozu geliyor bu süt piyasasını etkiliyor fakat ithal et kadar yoğun değil....

ithal et ile piyasada(internette değil) canlı hayvan fiyatları bundan 6 ay öncesine göre biraz ucuzladı ...

Devletin 0 faizli kredi imkanını kullanan bir çok yeni girişimci hayvancılığa yatırım yaptı...

benim size tavsiyem bir müddet daha beklemeniz...nedeni ise piyasa daha stabil hale gelecek yaşananlar unutulacak,balıklama bu işe giren beceremeyen bu işten çıkacak,hayvanlarını satacak...bu iş eninde sonun da bize yani köylüye kalacak...

serdardercan
28-01-2011, 12:02
arkadaslar ben bu sİstenİ evİmde deneme yanılma yoluyla 2 aydyr denemkteyİm..sonuc olarak 7gunde arpayı cİmlendİrmeyİ basardım..20 derece oda sıcaklıgı,dİnlendİrİlmİs ılık su ve 10 w beyaz lamba,7 gun İcİnde 20 cm boya ulastılar ve de cok saglıklı cem yesİller..asıl sorun artık hayvanlarıma bu yemİ vermem denemem İcİn serİ uretİme baslamak..yer olarak ahırımın lcİne bİr oda yaptım raflarımı hazırladım ısıklandırmayı florasanla yatım,klİma taktırdım,ozon jeneratoru aldım hersey hazır gİbİ gorunuyor ama tava bulamıyorum şlmdİ oturdum kara kara dusunuyorum

a.akıncı
28-01-2011, 12:47
sn.serdardercan,
başarılar dilerim.bu konuda en iyi yardım alabileceğinizi düşündüğüm kişi sn.wiskhy arkadaşımız olduğuna inanıyorum.çünkü kendisi bu işi uygulamada tamamlamış ve başarıyla yürüten bir kişi.ve oldukça büyük bir tesis kurdu.tecrübelerini herkesle olduğu gibi sizinlede paylaşacağına inanıyorum.kolaylıklar dilerim,sonuçlardan bizleride mahrum etmeyinki bizlerde uygulamalar konusunda birşeyler daha öğrenebilelim.

Sarıcan
28-01-2011, 13:26
Sn. serdardercan,

Rafları hazırladım diyorsunuz. Raf ölçüleriniz nedir? Bence erken davranmışsınız. Önce kullanacağınız tavayı seçip sonra raf yapsaydınız daha iyi olurdu. Çünki tabanı tamamen kapalı raf yapmanıza gerek yoktu. Kullanacağınız tavayı yanlarından tutacak kızak sistemi yapmanız daha uygun olurdu. Eğer yaptığınız sistemin resmini eklerseniz size en uygun çözümü bulmaya çalışırız.

serdardercan
28-01-2011, 14:09
Sn. serdardercan,

Rafları hazırladım diyorsunuz. Raf ölçüleriniz nedir? Bence erken davranmışsınız. Önce kullanacağınız tavayı seçip sonra raf yapsaydınız daha iyi olurdu. Çünki tabanı tamamen kapalı raf yapmanıza gerek yoktu. Kullanacağınız tavayı yanlarından tutacak kızak sistemi yapmanız daha uygun olurdu. Eğer yaptığınız sistemin resmini eklerseniz size en uygun çözümü bulmaya çalışırız.

rafları dedİgİnİz gİbİ kızaklı yaptım 40*60 olculerİnde tavaya gore.sİmdİ dereyİ gormeden pacayı neden sıvadınız dİyeceksİnİz,bİr numune vardı bende arkadasım İzmİrden getİrdİ plastİk 40*60*3 olculerİnde bana 5 lİradan aldım deyİnce tamam budur dedİm 100 tane sİparİs verdİm,malum tavalar 18 lİraymıs..arkadas kurbanı olduk ..malum cok para harcadım bu lse para kalmadı..masraflar klİma 500tl,ozon jenaratoru 400tl,raflar 300tl,aydınlatma 100tl,damlama sulama 200tl,ısı yalıtımı 200tl,ytong tugla 500tl,cİmanto vs 250tl ya boyle gİdİyor İste..resİm konuduna gelİnce cepten baglanıyorum İnternete cepten atılmıyor

serdardercan
28-01-2011, 15:08
arkadaslar bİr kac sorum olacak,arpa ciminle rasyon denemesi yapan var mı? arpa cimiyle ilgili daha detaylı bir form bilgisi olan varmı?...bilgi paylastıkca degerlenir ve kıymete biner diye dusunuyorum,ben 2 aydır gece gunduz kafa patlattım bu konuya belki 100kg arpayı cope atmak zorunda kaldım ya kuflendi **** eksidi **** cimlenmedi,deneme yanılma yaparak cok yol kat ettlm..12 derecede yaptım eksidi,20 derecede yaptım sulamayı soguk suyla yaptım cimlenmedi,az su verdim buyume yavasladı cok su verdim curudu,ısıksız yaptım rengi sarımsı oldu vss,size tavsiyelerim..ortam ısısı 18-20 derece su ısısı 10 derece..suyu klorla dezenfekte etmeyin cimlenmeyi yavaslatıyor,,arpaları secerken icinde kırık olanları ayıklayın,kırık arpalar saglam arpaları bozuyor,,ozon suyunu tavsiye ederim dezenfekte acısından cok lyi ,aynı zamanda havadaki mikroplarıda olduruyor..en guzel aleminyum folyoda yetisiyor cimler ama cok dayanıksız,,aklıma geldikce yazacagım,,

yucel286
28-01-2011, 16:11
Herkese selamlar..
Foruma yeni katıldım, neredeyse 5-6 saattir tüm yorumları okudum.
VISKHY arkadaşımızı tebrik ediyorum öncelikle.
Bu arada faydalı bilgilerinden dolayı diğer katılımcıların da hakkını yememek lazım tabii..
Ancak sarıcan arkadaşımızda sık sık belirtiği gibi neden son dönemdeki bilgileri ve gelişmeleri bizlerle paylaşmadığını söylersen buraddaki diğer girişimci arkadaşlarda tereddütte kalmaktan kurtulacaktır.
Eğer artık bunlar bir ticari sırdır diosanda lütfen bunu belirt bizde olmusluklar bizde büyük olumsuzluklar yaşadığın fikrine kapılmıyalım..

tugrulbaba
28-01-2011, 17:07
Belki daha evvel sorulmuştur. Tamamını okuyamadım. Bilgisayarımda bir arıza var kısıtlı giriş yapabiliyorum. Bundan dolayı kusura bakmayınız.


Arpa + buğday + mısır + yulaf + yonca + vs. bitki türevi..

bunlar birleştirilerek karışık bir salata verilse (çimlendirme sürelerini bilemiyorum) aynı tavada çimlendirilse (mümkünse) bu nebatat, hayvanata faydalı olur mu?

Daha da önemlisi, bunu yapmak mümkün mü?
Merak ettim.

Son derece faydalı bir konu. Bu, topraksız tarım sayfasında ufkum açılıyor. Emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Sarıcan
28-01-2011, 17:21
Sn. serdardercan,

Tavaları 40x60 seçmekle iyi yapmışsınız. Bu ölçüde bir çok seçenek mevcut, paslanmaz, alüminyum (teflon kaplamalı), laminat. Fakat fiyat konusu biraz düşündürücü. 18 TL fiyat iyi görünüyor. Bir tek laminat tepsi fiyatları belki bu seviyededir. Birde Istanbulda her köşede açılmış olan ucuzcu mağazalar var, onlara baklmak lazım. Geçen gün aldın ünceledim ama ebatlarına bakmadım. Yeni çıkan şeffaf ayakkabı kutuları var. Bunların teklisi değil de çok ayakkabı konulan cinsleri var, ya da çizme kutusu diyorlar. Açıldığı zaman iki adet tava oluşabilir ama ölçüleri size uyar mı bilemem. Fiyatlarının ucuz olması lazım.

İnternette arpa çimlendirme yapan firmaların bir kısmında için teflon kaplamalı tavalar kullanılmış ama bu tavalar tahmin ediyorum 18 TL den pahalıdır. Fırın malzemesi imaş edenlerde bulabilirsiniz.

Yaptığınız sistemde damla sulama değil de sisleme sulama yapan ekipman kursaydınız daha homojen bir sulama yapardınız. Küflenmeyi engellemek için mutlaka tava içindeki sızan suyu drenaj yapmalısınız. Ozon cihazı almakla iyi yapmışsınız. Keşke daha önce haberimiz olsaydı Kudret Bey daha ekonomik bir çözüm sunabilirdi diye düşünüyorum. Aldığınız ozon cihazının özelliklerini yazabilirmisiniz? Çimlenen arpanın yeşil olabilmesi içinde mutlaka fotosentez için gerekli olan aydınlatmayı yapmak lazım.

sercan2011
28-01-2011, 22:47
İthalat t kalemlerinde sayın sercan2011...süt kalemlerinde ise süt tozu geliyor bu süt piyasasını etkiliyor fakat ithal et kadar yoğun değil....

ithal et ile piyasada(internette değil) canlı hayvan fiyatları bundan 6 ay öncesine göre biraz ucuzladı ...

Devletin 0 faizli kredi imkanını kullanan bir çok yeni girişimci hayvancılığa yatırım yaptı...

benim size tavsiyem bir müddet daha beklemeniz...nedeni ise piyasa daha stabil hale gelecek yaşananlar unutulacak,balıklama bu işe giren beceremeyen bu işten çıkacak,hayvanlarını satacak...bu iş eninde sonun da bize yani köylüye kalacak...

Sayin seyyah53, cok degerli tavsiyeniz icin tesekkur ederim. Daha onceki yazinizda kendi ciftligiizi kurmaktan bahsediyordunuz, calismalarinizi burada bizimle paylasirsaniz cok sevinirim.

seyyah53
28-01-2011, 23:27
****** sayın sercan....

Ne biliyorsam ne yapmıssam burada paylaşırım ...

serdardercan
29-01-2011, 06:30
evet ayakkabı kutuları benİm de aklıma cok yatmıstı yanlız buyuk olanlarından bulamadım,ama baska bİr cozum buldum gİbİ dun hurdacıları gezdİm ve fırın tepsİsİ aradım :) ve 8 tane buldum her fırında iki tane oluyor,hepsine haber bıraktım cıkacak olursa 10 lira veririm tanesine dedim telefonumu istediler,iki taraf icinde kazanclı bir is olacak..ozon jen.. Gelince 1 kilo civarında,zaman ayarlı,saatte 500mg ozon gazı uretiyor,15 dk 40 metre kup odayı sterilize ediyor ve yine 15 dk 10lt suyu temizlliyor,220 w cekip 15 w kullanıyor...sislemeye gelince ortamın cok iyi olması gerekiyor,nem oranı ayarlamak cok zor,mesela hasılmatik cihazı sisleme yaparken ortam ısısını sisleme yapmadan 10 dk once 28 dereceye cıkarıyor,sislemeyi yapıyor ve 28 derecelilk ısı dk da 2 derece dusurulerek 18 dereceye indiriyor,nedeni sisleme soguk dus etkisi yapar buda arpanın eksimesine ve bozulmasına neden oluyor..

serdardercan
29-01-2011, 10:02
İbrahİm basaran yem,buluş dİye google dan aratmanızı onerİrİm,sn İbrahİm bey guzel bİr calısma yapmıs..

gazeteci28
29-01-2011, 12:52
Youtube'de hayvan yemi çimlendirmeyle ilgili güzel videolar var. Yeşil yem 'green fodder' diye arama yaptırdır link aşağıda. Gelen sayfada ve devam eden sayfalarda pek çok çalışma var. Buradan ulaşabilirsiniz. (http://www.youtube.com/results?search_query=green+fodder&aq=f)

Bir de bu link var (http://www.youtube.com/results?search_query=barley+hydroponic&aq=0)

serdardercan
29-01-2011, 14:35
barley fodder,grenn fodder genelde makina hakkında reklam veren yuzeysel videolar gosteriyor,soyle tratmanızı oneririm.. FORRAJE HİDROPONİCO

garlangufa
01-02-2011, 13:39
Saanen sevenler derneğinin kurucu üyesi olmak isterim....:)
Sn. VISKHY bu konuda size özel mesaj atacağım. Sesimiz çıkmıyor diye sakın gelişmeleri takip etmediğim anlaşılmasın. Istanbulda 4 duvar arasında kıvranıp duruyorum, evde odanın birine el koyayım dedim fakat odayı tamirhaneye çevirince (pompalar, akvaryumlar, borular, torbalar, leğenler, tanklar, tohumlar, eriyikler, torf, ...) yine içişleri bakanı olaya el koydu...Kendimi emekli etmeden bu işleri yapamıyacağım belli oldu...Kudret beyden aldığım malzemeleri bile kullanma fırsatım olmadı, tabanı yanık kediler gibi ev içinde dolaşıp duruyorum. Birşey yapamadığım için de sizlerle paylaşacak birşeyim olmuyor.

Bilgi paylaştıkca çoğalır....sağlıklı ve mutlu kalın..

garlangufa
01-02-2011, 13:44
Bende üye olmak istiyorum, saanen sevenler derneğine
Not: daha önce dernek yöneticiliğim vardır (Faal Yelken Hakemleri Derneği)
Herkese iyi bir gün geçirmeleri dileğiyle merhaba arkadaşlar.

Sevgili Mete aramıza hoşgeldin.Yeni arkadaşların heves ve merakları ile aramıza katılmaları bizim görmediklerimizi görmemize ve heyacanımızı da katlamaya sebep verir.Ayrıca seninde katılımcı ve yapıcı fikirlerini bekliyoruz.

Arkadaşlar Sanen Severler Derneği (SSD) kurmaya karar verdim.Kurucu üyeleride Sevgili Delimus,Alone35 ve nacizane ben.

Diğer severleri de ayrıca derneğimize bekliyoruz.Kayıtlar şimdilik ücretsizdir.:D:D

Sanen keçisi için rasyon çalışmalarına başlıcam arkadaşlar ama önce çevrede sanen olan birilerini bulmam lazım.Benim araştırmalarıma göre günde 3 kg arpa çimini geçeceğini zannetmiyorum.Üretim hattı başlasın hemen o işe de el atıcam arkadaşlar.

garlangufa
01-02-2011, 15:21
Sayın VISKHY,
Aldığınız saanen keçi nin kaydı varmı (kulağı küpelimi) ?, saflığı nedir, saanen kırmasımı, süt verimi nedir ?
Eğer bu konularda da bilgi verebilirseniz çok makbule geçer. Çünkü saf saanen keçi bulmak çok zor. Eğer sizin keçinizin süt verimi iyi olur ise ilk yavrularından birine talibim.

Kolay gelsin,
Bilgi paylaştıkca çoğalır.

Sevgili arkadaşlar şuanda benim böyle bir niyetim yoktu ama sadece Alone35 için deneme yapacağımdan ve de burdaki bir hayvan tüccarı abimden bana gelen teklif sonucu 550 tl ye aldım.
Fiyatı bana makul geldi çünkü 1 aylık gebe oluşu çok güzel, hem süt için hazır hemde bir tane daha bebek geleceği için mutluyum.:D

Eğer niyetiniz varsa yardımcı olurum çünkü elinde 4 tane daha var.Yarın hayvan pazarına götürecekmiş.

Bu arada aracın için çok üzüldüm arada böyle yapıyor meretler.:D

malina
01-02-2011, 15:52
Bir konu altında farklı şeylerden söz ederseniz, Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme ile dernek üyeliği birbirine karışır :)

Lütfen Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme konusunda başka bir başlık altına taşınacak mesaj numaralarını bir arkadaş tespit edip bana iletsin. Ayrı başlık olarak taşıyayım...

Delimus
01-02-2011, 17:27
Ben bir isyan ettim ama büyüttüğüm düşünüldü ,karışmıyorum karışmam :(

sercan2011
01-02-2011, 20:29
Sayin uyeler, Topraksiz tarimda,hayvan yemi olarak arpa cimlendirmek ile ilgili burada bazi uyelerin deneme sonuclarini sabirsizlikla bekliyorum ama maalesef sonuclar hakkinda uygulama yapmis olan uyelerden henuz bir olumlu cevap gelmedi, bu durumda ana konumuz dagilmaya basladi. Sonuc olarak ; arpa cimlendirme de Sayin Seyyah55 in verdigi bilgileri kabul etmekteyim, yeni bilgiler ortaya cikana kadar.

serdardercan
03-02-2011, 15:58
Arkadaslar,gecen hafta hasılmatik sahibi bir abimize mail gondermistim,toprak tv de cifligindeki saanen kecilerini tanıtıyorlardı,tv de adı soyadı gecinde facebook tan ekledim derken mail vs derken sorularımdan cok sıkılmıs ve bunalmıs olacak ki gelip kendin gormek istemez misin dedi,kuzenimle dun yanındaydık,makinanın bir ucundan girdim diyer ucundan cıktım :) hatta ve de malesef ayagımıda burktum suan sargılı..hasılmatik kullanma klavuzunu gordum ama fotokopisini cekmeme izin vermedi gerci avır zıvır seyler yazıyordu,ama yem rasyonunu kaptım :) suan yoldayız cepten baglanıyorum.. İns daha sonra uzun uzun konısuruz

Delimus
03-02-2011, 19:06
Bekliyoruz deneyimlerinizi....

yucel286
07-02-2011, 09:09
Arkadaslar,gecen hafta hasılmatik sahibi bir abimize mail gondermistim,toprak tv de cifligindeki saanen kecilerini tanıtıyorlardı,tv de adı soyadı gecinde facebook tan ekledim derken mail vs derken sorularımdan cok sıkılmıs ve bunalmıs olacak ki gelip kendin gormek istemez misin dedi,kuzenimle dun yanındaydık,makinanın bir ucundan girdim diyer ucundan cıktım :) hatta ve de malesef ayagımıda burktum suan sargılı..hasılmatik kullanma klavuzunu gordum ama fotokopisini cekmeme izin vermedi gerci avır zıvır seyler yazıyordu,ama yem rasyonunu kaptım :) suan yoldayız cepten baglanıyorum.. İns daha sonra uzun uzun konısuruz

SERCANDERCAN
Rasyonu kapmayı başardım demiştin bizimlede payşalışıcakmısın,
birde bir arkadaşımız arpa buğday mısır v.b karışık yetişip yetişmediğini sormuştu onuda cevaplıyım bu arada ben karışık ve ayrı ayrı tepsilerde hepsini deniyorum şuan çimlenmeya başladılar
çimlenme süreleri aynı gibi şimdiye kadar
ama mısır **** mısırın olduğu karışım daha fazla suya ihtiyaç duyuyor.

akinselcuk
11-02-2011, 20:36
Yok kapanmadı.

Ama benim bu forumun bu başlığını ilk keşfettiğimdeki canlılık, canayakınlık, samimiyet ve paylaşım istekliliğini pek göremiyorum. Gerçi bende de kalmadı galiba.

Hayırlısı, alışmış kudurmuştan beterdir.

Bir dolap yaptık. Prototip niyetine. Anlatmak için olayı bir taşınabilir örnek olarak. Yani üretim için ideal bir şey değil. Sadece buradaki mentaliteyi bir odada taklit ederseniz bu sonucu alırsınız mahiyetinde bir çalışma.

İki raflık bir dolap. Led aydınlatması var. ledler aynı zamanda dolabın içini de ısıtıyor. Otomatik çalışan bir saatle su pompası çalışıp arpa raflarını ıslatıyor. tabanında bir su deposu var.

Malzeme :

12 V adaptör.
En ucuzundan beyaz şerit led 5 makara.
2 vertex su motoru araba silecek motoru.
Bir zaman saati 15 dakika tırnağı olanlardan 24 saatlik.
Bir tane 15 dakikayı kısıtlayıcı röle, piyasada hazır bulunabilen 0-3 dakika ayarlanabilen bir şey.
Akvaryum hava hortumunun biraz etlisi. 4 adet otrivine pediatrik nazal sprey ucu.
Beş on adet akvaryum hava hortumu için satılan T bağlantısı.
Plastik tavalar.

akinselcuk
11-02-2011, 20:44
Bizim dolap tahtadan. İçene şerit ledleri döşemekle işe başlıyoruz. İşin sonunda dolabın içine astro boya tabancası ve bir küçük kompresör yardımıyla su geçirmez bir lak püskürtmek suretiyle ledlerin üzerini ve dolabın sudan etkilenebilecek yerlerini kaplayacağız. Bu tahta dolapcık elimizin altında boştaydı çöpe atmak yerine arpa dolabı olmakla görevlendirdik kendisini. Siz daha iyi malzemeler kullanabilirsiniz.

akinselcuk
11-02-2011, 20:53
Ledleri döşeyip adaptöre bağladıktan sonra içi epey aydınlık oluyor. Aynı işi iki yarım flerosan lamba da görürdü. Bu makara ledler de benim elimde atıl vaziyette duruyordu o bakımdan led kullandım ayrıca ledlerin ışık gücünü de merak ediyordum. Bakalım ne sonuç verecek ?

Şerit ledleri kesime uygun yerlerinden dolabın ölçüsüne göre kesşyoruz. sonra bu kesim yerlerini tel köprülerle birbirine lehimleyip yanmalarını temin ediyoruz. Lehimlemek için bildiğimiz zil teli diye satılan telleri kullanıyoruz.

akinselcuk
11-02-2011, 20:59
Su basacağımız pompa daha öncede epey konusunu ettiğimiz silecek su motoru. Vertex 12volt doğru akım motoru. Bu motor suyu basınçlı verdiğinden sisleme yapabiliyoruz. Hortumları çok sıkı olmalarına rağmen yerinden çıkarabiliyor. Bu motoru oto parçacılarında oto aksesuar satıcılarında bulmak mümkün. Ortalama 10 lira.

Suyu sisleyecek nozüller otrivine pediatrik nazal spreyin ucu. Fiyatı tane 2,5 lira. Tüm eczanelerde mevcut. Akvaryum hortumuna uygun. Ucuz. Çok atomize veriyor suyu. Fotoğrafta gözlemek zor ama canlısı baya buhar gibi görünüyor bu motorun basmasıyla. Daha kuvvetli bir motor kullanılırsa bu nozülün ucunu çıkarır. Nozül iki parcadan oluşuyor ve bu vertex motorla gayet uygun oluyorlar.

akinselcuk
11-02-2011, 21:12
Arpa tavası olarak tanesi 4 liradan bu plastik tavaları buldum. Bir rafa iki tane yanyana koymayı planladım. Dolabı yapmaya başlayınca arpaları da tavalara ıslatıp yaydım.

Dolabın içine yarım parmak (1inch 1 parmak) plastik su borularını raf yaptım. iki ucunu dolaba tutturmak için 5-6 cm uzunluğunda metrik 6mm somunlu cıvata kullandım. Dolabın yan duvarlarına 6 mm delik açtım. somun suntaya gömülsün diye iç taraftan delikleri 12mm lik matkap ucu ile bir kaç mm derinlikte geniş tuttum. Plastik su borusunu biraz büküp bu cıvatalara geçirdim.

akinselcuk
11-02-2011, 21:15
Bir boru da tavanın arkasına denk getirdim ki tava ledlere dayanmasın diye.

akinselcuk
11-02-2011, 21:21
Tavalar yanyana bir rafı böyle kaplamış oluyor. Dolapta dört tava var. Sisleme nozüllerini önce borulara tutturmayı düşünmüştüm ama uymadı vazgeçtim. Ama T bağlantılarını göstersin düzeni anlatsın diye yükledim. Bu nozülleri dolabın yan duvarlarına taktım daha sonra. Bir motor dört nozüle su basacak. Gayet güzel basıyor. Ama tava başına bir nozülün yettiğini dolap bittiğinde anladım. motor başına dört nozüle gerek yokmuş.

akinselcuk
11-02-2011, 21:26
Motorları dolabın altında bir yere yerleştirdim. Ledlerin kabloları arkadan çıktı. Dolaba belli aralıklarla vidalar taktım. kabloları bunların kafalarına lehimledim.

akinselcuk
11-02-2011, 21:54
Adaptör şöyle kuvvetli bir şey. hem motorları hemde ledleri kolayca besleyecek. Bu adaptör 20 lira civarında ama ben eskiden beri toptan aldığım için parakendede kaça satarlar bilmiyorum. 30-40 lira da diyebilirler emin değilim. Toptanı 15-20 liradan fazla değil. şerit ledin bir makarası 5 metre 12 volt 24 wat yani 2 amper çekiyor. Bu adaptör 10 makarayı aydınlatabilir. Biz dolapta 5 makara kullandık. yani 10 amper lazım ya da 12 voltta 120 wat lazım. Bu adaptör 120 wattan fazla verebiliyor. 18 amperlik yani 216 watlık bir adaptör. Ayrıca kısa devre olduğunda elektriği keser kısa devre ortadan kalktığında tekrar verir. Fakat suya karşı korumasız bu yüzden uygun bir yere takılması özen gösterilmesi lazım.

Zaman saati sigorta biçiminde 24 saatlik 15 dakikalık tırnakları olan bir şey. Fiyatı ortalama 10 liradır. Zaman saati olarak prize takılan zaman saatlerini kullanmak bağlantı açısından daha kolaydır aslında.

Su motorları 15 dakika kesintisiz çalışmaya yatkın değiller ayrıca 15 dakika kesintisiz sisleme yapmanında gereği yok dolabı ve arpaları gölleriz. Bu yüzden 0-3 dakika aralığında çalışan bir geciktirci röle kullanacağız. Yani zaman saati ayarladığımız tırnağa sıra gelince elektriği verecek bu elektiriği geçiktirici röleden geçirip 15 dakikadan daha önce keseceğiz. Mantık bu.

Piyasada 24 saat genişliğinde çalışan ve her ayarı 15 dakikadan kısa ayarlanabilen ve çok ucuz olan bir mamül yok. Bizde 2 adet 10 liralık ürünle bu sonuca ulaşacağımız bir düzenek yapmış oluyoruz.

Bu basit ve ucuz düzenekle her 15 dakikada bir 10 saniyelik sislemeler yapabiliriz. İster günde tek bir 10 saniye ister 15 dakikada bir 10 saniye.

akinselcuk
11-02-2011, 22:06
Dolab sonuçta şöyle bir şey oldu. Fakat nozülleri yan duvarlara döşerken resimlemeyi unutmuşum. Sol duvarı bir motor sağ duvarı bir motor besliyor. Ledler adaptöre direk bağlı hep yanıyor su motorları zamanlayıcıdan geçerek bağlı. Arpaları kurutmayacak aralıklarla sisleme yapıyorlar. Dolabın içi 22-23 derecelerde gezdiğinden kısa aralıklarla kısa süreli sislemenin uygun olacağını düşündüm. Suyu tavadan drene etmedim şimdilik. Ne olacağına bakacağım.

Dolabın içini su için laklamadan suyu verdim. Yarın kurutup laklarım. Bu haliyle (laklamadan) bu dolap sudan bozulacaktır, sunta bir ürün olduğu için. Yani bu işe plastik bir malzeme daha uygun olur. Policarbon levhalar mesela 6X1,5 metre levha 130 lira bizim dolabın büyüklüğünde 2 dolap ve biraz fire çıkar.

akinselcuk
11-02-2011, 22:19
Nozülleri yan duvarlara vidaladığım aliminyum kanal profillerin içine yerleştirdim. Hem sabit duruyorlar hem de kolayca müdahele edilebiliyor. Hortumların üzerine sabitlemek kaucuk şeritler bastım. Bu kaucuk şeritleri Karaköyde Galata hırdavatcılar çarşının karşısındaki bir yerlerden almıştım. Başka kim satar ve kaça satar bilmiyorum. Strafor köük kesip aynı iş görülebilir. Veya daha kalın bir yumuşak bahçe hortumu bu amaç için kesip kullanılabilir.

Tavadaki bazı arpalar ufaktan filiz verdiler. Bir kaç gündür dışarda ıslaklar. Dolaba bugün girdiler. Ama dolabın içi ile aynı şartlarda duruyorlardı.

Dolabın içi 22-23 derece, nemi % 60-70 arasında. Ama henüz bu verleri kontrol altında tutup ayarlayacak bir düxen yapılı değil. Bu durum kendiliğinden ortaya çıkmış bir durum. Yani bir havalandırma soğutma sistemi ile ilave bir ısıtma sistemi gerekir. Büyük çapta üretim için.

1415 nolu resimdeki derecede üstteki rakam dış ortam sıcaklığı iken altındaki rakam dolabın içinin sıcaklığıdır. 1417 nolu resimde de dolap içi nemi görünüyor. Ledler hafifde olsa bir ısıtma yapıyor.

akinselcuk
11-02-2011, 22:26
Sisleme biraz olsun görünmüş.

akinselcuk
11-02-2011, 23:11
Zaman saatinin motora bağlanış şeması.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=67674&d=1237442860

Delimus
12-02-2011, 07:10
Ellerine sağlık akınselçuk çok güzel olmuş ,

Sarıcan
12-02-2011, 07:26
Eline sağlık. Akşam resimlerin devamı gelecek diye yazmadım. Çok güzel buğday çimlendirme dolabı olmuş. İnternetten birde buğday çimi sıkacağı alırsan evdekiler sana dua eder. Gençlik iksiri (antiaging) ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanırsınız. Sağlıklı günler dileğiyle.

seazone
12-02-2011, 08:31
Sayın Akınselçuk ellerine kollarına sağlık çok güzel bir düzenek olmuş ama negatiflik değil gerçekten sanki bir kaç ay sonra ziyan olabilir düşüncesinden keşke polyamit levhaların en incesinden yapsaydın. Sakın negatiflik olsun diye söylediğimi düşünme. Kolay gelsin.

malbman
12-02-2011, 09:53
Sayın akınselçuk, sanki bir an teknik bir okulun sınıflarından birinde ders dinliyormuşum gibi geldi. Hem akıcı anlatımınız, hem de konuya hakimiyetiniz muhteşem. Aklınıza emeğinize sağlık.

katsu
12-02-2011, 16:48
Sayın Akınselçuk;
Paylaşımınız çok güzel olmuş. Anlatım gayet iyi olmuş. Birde yetişme evrelerini takip ettikmi harika olur. Ellerinize sağlık.

akçay
13-02-2011, 15:39
Sayın Akınselçuk yaptığınız şey çok güzel,nerdeyse nefes almadan okudum, benimde eğer kabül ederseniz bir katkım olsun isterim.benim mesleğim ısı ve su yalıtımı.Suntalarınızın bozulmaması için adresinizi verirseniz su yalıtımı için malzeme gönderebilirim. uygulaması kolay.kolay gelsin sonucunu merakla bekliyorum.

Delimus
13-02-2011, 15:59
Sayın Akınselçuk yaptığınız şey çok güzel,nerdeyse nefes almadan okudum, benimde eğer kabül ederseniz bir katkım olsun isterim.benim mesleğim ısı ve su yalıtımı.Suntalarınızın bozulmaması için adresinizi verirseniz su yalıtımı için malzeme gönderebilirim. uygulaması kolay.kolay gelsin sonucunu merakla bekliyorum.

Malzemenin adını ve uygulama biçimini paylaşırsanız bizim içinde faydası olur bende kuluçka dolabıma düşünüyorum.

Vernik benzeri bir boya filan mı acaba ?

akinselcuk
14-02-2011, 19:19
Sayın Akınselçuk yaptığınız şey çok güzel,nerdeyse nefes almadan okudum, benimde eğer kabül ederseniz bir katkım olsun isterim.benim mesleğim ısı ve su yalıtımı.Suntalarınızın bozulmaması için adresinizi verirseniz su yalıtımı için malzeme gönderebilirim. uygulaması kolay.kolay gelsin sonucunu merakla bekliyorum.

Sayın Akçay,

Adresimi özel mesaj olarak gönderdim. Teşekkürler.

akinselcuk
14-02-2011, 19:42
Herkese çok teşekkür ederim.

Sayın Seazone, haklısınız su ile suntayı yanyana getirmek uygun değil. Ama ben genellikle elimin altındaki malzemeyi kullanmak zorunda kalıyorum. Bu tahta dolap elimin altındaydı, suya dayanıklı ne bulurum diye depoyu çok araştırdım uygun bir şeyler bulamayınca sonunda yapmamaktan iyidir diyerek bu dolabı kullandım. Benim çarşı pazar malzeme alabilmem inanın çok zor. Zaman yetmiyor, sürekli araba yok vs. Aslında polikarbon levhanın 6 metresi 130 lira 1,5 metre eninde hep ondan düşünmüştüm ama gidemedim.


Sayın Sarıcan,

Valla ben şaka diye okudum ama herhalde gerçek. Arpa çimi suyu ! Bir araştırayım. : )

Sayın Katsu, Delimus ve Malbman size de çok teşekkürler. Bu sitede insanın her an fıça yeme ihtimalide olduğundan övgüleriniz ne kadar kıymetli tahmin edemezsiniz. Valla çok sağolun. : )

Büyüme evrelerini de görüntülerim ama beni çok şaşırtan bir gelişme olarak arpalar çok yavaş gelişti. 4-5 günde hepsinin filizini görmem gerekirdi ama hala çim çıkarmamış arpalar var. Sanki 23 derece biraz fazla geldi gibi bir hissiyata kapıldım. Bu akşam dolabın kapağını açık bıraktım. İçine de min-max termometresi koydum. Ortam sıcaklığı 18-19 derece falan olur diye umuyorum. Bunu ancak yarın öğrenebilirim. Ya arpamızda bir problem var ya da baştan fazla sıcak geldi.

Sarıcan
14-02-2011, 20:08
Ben buğday çimi dedim. Kanser ilacı ve gençlik iksiri olarak.

http://www.sihirliiksir.com/forum/forum_posts.asp?TID=887&PID=13625

http://bugdaycimi.com.tr/

Arpayı hayvan beslemek isteyenler yapsın.

Bu da buğday çimi sıkacağı

http://www.cimsuyusikacagi.com/tag/bugday-cimi-sikacagi

maybach
18-02-2011, 01:41
selçukta çok sık gittiğim biri eski ev tipi standart bir buzdolabını modifiye ederek böyle bir şey örneklemiş bir dahaki gidişimde ayrıntı resimi çekmeye çalışırım ısıtmayı elektrik soğutmayı ise sulama sisteminden hariç su devirdaimi ile yapıyor ve yeni projesi çıkma bir termoking kamyon kasasına güneş enerjisi gibi sistemler ile entegre uygulamak olduğunu biliyorum

akçay
18-02-2011, 07:33
sayın Delimus malzememiz yağlı boya gibi bir şey ,ama su yalıtım malzemesi oluyor.ürün markası bana ait adı termosür. boya gibi fırçayla sürerek kullanıyorsun.her kat kurudukça üstüne kat atıyorsun elastik bir yapıya sahip işte öyle birşey.

mbordinc
10-03-2011, 10:18
Arkadaşlar,
Arpa hasılının besin değeri konusunda bilgisi olan varsa , bu bilgiyi paylaşmalarını bekliyorum.Selamlar.

idris şenol
10-03-2011, 11:00
çok güzel çalışmalar elinize sağlık
bu gördüklerimiz basit gibi ama insan işe başlayaınca bağzen çiviyi çakarken bile aksilk çıakbiliyor ,önemli olan uğraşmak başarmak,,durmak yok fotoğraflarınızı ısrarla bekliyorum:))

Kudret Tezel
10-03-2011, 11:14
Ellerinize emeğinize sağlık sevgili akınselcuk, teknik donanımı mükemmel gerçekten örnek olacak çok güzel bir çalışma yaptınız. Sevgili sarıcanın dediği gibi buğday çimi yetiştirip sağlığınıza katkıda bulunacak ev tipi çok güzel bir çimlendirme dolabı oldu.
Yaptığınız her çalışmayı samimi olarak paylaşmanızdan dolayıda ayrıca teşekkür ederiz .
Başarılarınızın devamını dilerim kolay gelsin.

akinselcuk
10-03-2011, 14:30
Beğenen herkese teşekkür ederim.

Bu dolabın 12 hayvanlık bir çalışması da yapıldı. Malzemeler ve fiyatları araştırıldı. Yaklaşık 3500 lira bir maliyetle kamyonetle taşınır bir yere monte edip kullanılır bir hali nasıl olur diye kağıt üzerinde plan proje yapıldı. 2 adet dolabın yani toplam 8 duvarın her gün bir tanesi 8. günü doldurup hasad edildi ve 12 hayvana verildi. Bir duvardan 120 kg alındı.

Çimlenme sıcaklığı en uygun 20 derece tespit edildi. 10-15-20 ve 25 derecede denemeler yapıldı. 20 dereceden biraz daha soğukta 17-18 derecede daha fazla besin yapıyor ama 18 derecede tutma maliyetini karşılamıyor. Bu yüzden en verimli sıcaklık 20 derece.

8 günlük düzenli kamera çekimlerini de yaptık ama onlar benim makinamda değil ve formatları farklı işlenmesi gerek buraya koyamıyorum. Fırsat bulunca o görüntüleride ya buraya koyar ya da bir siteden yayınlarım. Arpanın bir kaç saat içinde uygun ortamı bulunca nasıl boy attığını gözlemek çok enteresan oluyor.

Şimdi bir arpa danesi toplam besini ile 8 gün sonraki çimdeki toplam besini hakkında bilimsel çalışma yapılacak. Fakat hemen sonuçlanacağını sanmam çünkü bazı ekipmanlarımız eksik. Kül fırını gibi. Üniversiteye gidip bir konuşmayı düşünüyorum. Belki yardımcı olurlar.

Bir de bu yeşil yem+saman karışımını hayvana ne kadar süreyle kesintisiz verebiliriz aralara nasıl yemlerin katılması gerek bunun araştırılıp ortaya çıkarılması gerek.

Bizim dolapta drenaj düzeni yoktu. Çok az su harcayarak çimlendirme yapabildik ama ayarlayana kadar çok fazla deneme gerekti. Büyük modelinde de bu denemenin aynen yapılıp anlaşılması gerek. Nem oranı %90 lara çıkınca da % 60 altına düşüncede sorun oluyordu.

Kendimize ait hayvan olmadığından verim artışlarının kayıtları bence çok sağlıklı olmadı ama insanları şaşırtan bir süt artışı burada da gözlendi.

Parası kıt küçük besicilerle üç beş hayvan alıp besicilik yapmaya hevesli insanlar için çok harika bir başlık oldu burası. Prefabrik bir hayvan barınağı da tasarlansa tam olacak . . .

akinselcuk
10-03-2011, 14:58
Bazı bilgilerin paylaşımı konusunda konuya ticari yaklaşan insanlarda belki bir duraksama oluyor olabilir. Fikir üretmekten ziyade fikri paraya dönüştürmektir zor olan.

Bir kişinin düşündüğünü keşke herkes iş olarak yapabilse.

Delimus
10-03-2011, 17:56
Akinselçuk çok saol , çok titiz bir çalışma olmuş 18-20 derece arsındaki farkı bile gözlemlemeniz için ayrıca teşekkürler.

Taze ot olması zaten sindirime etki ediyor buda süte direk etki eder.
Ayrıca besin değerleride yüksek olması zaten belirli bir günlük taze ot tüketim kotasında ek kalori elde etmesini sağlıyor. iştah açıyor vs...

Bence besin değeri normal arpa değerinden düşük olsa bile taze ot olduğundan ve normal taze ottan besin değeri yüksek olacağından ginede tercih edilmeli.
Hayvan yaymak ot bedava olsa bile ek maliyet hayvanların yürümesinden ayrı kalori kaybı olmakta ayrıca yılın her ayında merada ot bol olmuyor,her bölgede merada olmuyor vs...
Bu yüzden hayvan işletmesi için tercih edilmeli bence.

toprak-1
10-03-2011, 18:04
sayın akın selçuk gerçekten daha detaylı bir şekilde konuya yaklaşıp daha çok genişletmişsiniz. katkılarınız için teşekkürler.ayrıca video ları ve besin değerlerinide bekliyoruz.

seyyah53
10-03-2011, 18:13
Sn Delimus..

Bir süt hayvanının merada, çayrda,evin önünde,yolda nerde olursa olsun gezinmesi kadar muhteşem bir olay daha yoktur...

Bu gezinmenin sonucunda elde edilen faydalar,kaybolan enerjiyle kıyaslamak çok yanlış olacaktır..

Bir hayvanın gezinmesi demek;hayvanlarda yemden daha önemli olan STRESS faktörünün ortadan kalkması,laministis,timpani,ödem,solunum yolu enfeksiyonları vb..bir çok hastalığın önüne geçilmesinde çok çok önemli rol oynayacaktır...

özür dileyerek söylüyorum yazdığınız...'Hayvan yaymak ot bedava olsa bile ek maliyet hayvanların yürümesinden ayrı kalori kaybı olmakta ' cümlesi hayvancılık açısından son derece yanıltıcı bir cümledir...kaldiki konu hakkında hiç birşey bilmeyen üyelerde buradaki bilgileri okuyor...saygılarımla

akinselcuk
10-03-2011, 18:54
Bence besin değeri normal arpa değerinden düşük olsa bile taze ot olduğundan ve normal taze ottan besin değeri yüksek olacağından ginede tercih edilmeli.


Ben tam tersi çıkacak diye tahmin ediyorum. Yani tek arpa tanesinin toplam besin değerinden 8 günlük çimlenmiş yeşil arpa da daha fazla besin çıkacak. Danede var olan bir takım nişasta ilk dört günde yakılmış ve harcanmış olsa bile son dört günde fotosentezle çok daha fazlası yerine konuyor. Zira çimlenmeye başlayan tohumun ilk fotosentez başlangıçında normalin çok üzerinde bir yapım gerçekleşiyor. Bitki bu aşamada hayatta kalabilmek için ölesiye bir üretim gerçekleştiriyor.

Zaten bu teori yanlış olsaydı hayvan aynı süt artışını sadece arpa yiyerekte sağlayabilirdi. Oysa sağlayamıyor. Bu işin avantajı kalan danenin ve oluşan kökün, meydana gelmiş olan yeşil otla beraber yenebiliyor olmasında. Aslında danenin yaktığı tüm enerji gene bitkinin üzerinde duruyor. Daneden köke ve yeşil aksamın mekanik gövdesine aktarılıyor. Üzerine fotosentezle üretilen dört günlük besin ilave oluyor.

Burada son dört günlük fotosentezde kullanılan ışık gücü çok önemli. Led ışığında çok düşük enerji tüketimi sebebiyle ısrar edeceğim ama toplam besin denemeleri belkide daha güçlü bir ışık kullanılması konusunda bizi arayışa itecek. Led ışığın ilk maliyeti pahalı ama sonrasında kilo yeşil yem başına enerji maliyeti çok düşük. Eğer %20 yi geçmeyen bir enerji maliyet artışı ile besin değerinde %10-20 ekstra artış sağlayacak bir ışık kaynağı tespit edebilirsek led sistemini değiştiririz. Çünkü %20 enerji maliyet artışı kilo başına bir kaç kuruşa tekabül ederken, % 10 besin değeri artışı süt olarak bize bir kaç kuruştan çok daha fazla girdi sağlar. Belki fazladan 1 kilo süt mesela o da en azından 50 kuruş eder.

Drenaj yapılmamasının bir sebebi de çok az su harcamak ve su motorunu en az seviyede çalıştırmak için. Hem ekipman ömrü uzayacak hem de fazladan enerji tüketilmeyecek. Fazla suyun yaratacağı sorunlardan da kurtulunmuş olacak.

Biz bu dolapta 40X50cm tavada 8 günde 1 litreden az bir su harcadık. Suyun daha çok buharlaşma ile harcandı. İlk 4 günde tava başına neredeyse eser miktarda su püskürdü. Tohumları belli bir sebiyede nemli tutmak için sadece. 5 ve 6. gün daha fazla. Göllleme yapmayacak kadar. Ama 7 ve 8. gün çok çok fazla su püskürdü. Kökler suyu anında emiyordu. Yani 1 litre suyun aşağı yukarı % 80 i son 2 günde harcandı. %15 i 5 ve 6. gün, %5 i de ilk günler. Su püskürtme tekniğini bu drenajsız sistemde çok iyi tasarlamak gerek. Tavanın su değmeyen yeri anında ölüyor çünkü. Bildik nozüller yetersiz kalıyor.

Biz bu konuda boyacıların kullandığı tabancanın uçlarıyla bir iki deneme yaptık. Tam tavanın genişliğinde bir püskürtme yapmaya çalıştık. Güzel oldu ama böyle bir nozül yok piyasada. Püskürtmenin dışında da sıhhatli bir yol hali hazırda bilmiyoruz.

seyyah53
10-03-2011, 19:19
sn. akınselcuk...

Bu besin değerinden neyi elde etmek istediğinize bağlıdır...

arpa danesinin genellikle ham protein değeri %9-10 dur...enerji değeri 1500 den 2000 kcal a kadar gider...

Diğer yandan dane çmlenmeye başlayıpta hasıl halini aldığında protein oranı ve enerji değeri düşüp...selüloz ve selülozu oluşturan adf+ndf değerli farklılık gösterir...

fakat sizinde dediğiniz gibi bunların hepsi besin değerleridir...

burada önemli olan nüans hayvanın verim yönünden yetiştirilmesinde hangisine ihtiyaç duyulduğudur...

Ben para kazanmak amaçlı hayvan yetiştirciliği yapıyor olsaydım...arpa danesini enerji yemi olarak...sap ve samanını da balans(işkembe dolgu maddesi) ve selüloz maddesi olarak kullanırdım...ki günümüzde selüloz ve protein,enerji açısından yetiştiricilikte en çok parayı tutan enerjidir...

%10 besin değeri artışı 1 kilo süt artışı gibi bir hesap yapmıssınız...

Şu bir gerçektirki ; siz arpa danesini çimlendirerek protein yapısını bozuyor ve aynı zamanda düşürüyorsunuz....sütün bileşimlerinden olan protein hayvan vucuduna daha az gireceğinden süt miktarı düşecektir...bu yüzdendirki yüksek verimli süy hayvanlarında yeşil yemlerin yanında kesif(dane) yemlerin kullanılması besim madde açıklarını kapatmak adına kullanılmaya başlanmıştır...

akinselcuk
10-03-2011, 23:18
sn. akınselcuk...

Bu besin değerinden neyi elde etmek istediğinize bağlıdır...

%10 besin değeri artışı 1 kilo süt artışı gibi bir hesap yapmıssınız...


Bize lazım olan süt verimini arttıran besin değer artışı. İşte bunu istiyoruz.

%10 besin değeri artışı 1 kilo süt arttırır diye bir hesap yapmadık. Işık gücündeki artışla bir besin artışı sağlayacaksak led yerine başka ışık kaynağı kullanabiliriz mantığını seslendirmek için öyle bir cümle kurduk.

Dolgu maddesinden çok kana karışacak besinlere ihtiyaç var. Eğer sütte artış hedefleniyorsa.


Çimlenme başlangıcında dane protein yapısının bozulmasından çok karbonhidratın parçalanması sözkonusu çünkü kök ve gövde oluşturmak için enerjiye ihtiyaç var. Bu harcanan karbonhidratlar da son 3 günde harcanandan daha fazla üretilip yerine konuyor olmalı. Ama ne kadar ? Tespit edeceğimiz şey bu fazla miktarın büyüklüğüdür. Eğer fazladan bir besin değeri almıyorsak sütte bir artış sağlamamalıydık.

Biz bu daneye fazladan su, ışık ve havadan karbondioksit verdik. O dane de içindeki enzim ve klorofil molekülü sayesinde bu karbondioksidi su ile birleştirip yeni karbonhidratlara çevirdi. Yani ortamda fazladan bir karbonhidrat üretimi söz konusu. Daneden ilk 4 günde yakılan karbonhidratlardan fazlası geri geldi. Hatta harcanan protein ve karbonhidratın bir kısmıda daneden çıkıp kök ve gövdede tekrar yerini aldı.

Kayıp olmadığı gibi fazladan bir besin ilavesi söz konusu oldu. Ama temel besinlerin danedeki oranları ile çimlenmiş arpadaki oranları nedir bunu tam olarak bilmiyoruz. Fazla çıkacak ama ne kadar fazla ?

Bunu da kuru madde testleri yaparak, nişaşta testleri yaparak, protein testleri yaparak bulmaya çalışacağız. Bu testler dane için yapılmış ama çimlenmiş aksam için yapılıp literatüre geçmemiş. (Ya da ben rastlamadım)

Bizim kendi çimlendirdiğimiz bir arpada bu testleri yapmamız gerek. Hatta 5. 6. 7, ve 8. gün için ayrı ayrı. Kolay telaffuz edilse de yapması ve doğru sonuca ulaşılması epey zor. Hem çok fazla ekipman hemde ciddi uzmanlık gerektriyor. Ama yapılırsa gayet iyi olur.

Delimus
10-03-2011, 23:30
Sayın seyyah53
Hayvanları zincire vuralım demedim , olaya mesajıma çok düz bakmışsınız , hayvan sayısına bağlı olarak çifliğinize bağlı 1 dekar çevrili bir alanda zaten serbest dolaştırmanız yeterli ve gerekli özellikle inek için sütte artış için bahsettiğiniz hastalıklarıda önlersiniz,hemde sizin kontrolünüzde ve maliyetsiz olur , eski yöntemlerde solunum rahatsızlıkları olmakta fakat büyükbaş işletmeleri artık yarı açık ahırlarda yetiştiricilik yapılmakta, kar yağsa dahil.
Kaldıki türkiyemde heryer düz ova değil tepeye çıkması o hayvanın ayrı kalori yakması demek ayrıca inek yayılması 1 saatlik bir yürüyüşte değil bu yüzden calori yakar , yabancı otların kalorisi çok düşük karşılamaz zaten işletmede Kâr bu calori dengesini sağlayabilmekdir.

Ben kendi köyümde mera 3 saatten fazla uzaklıkta oda otobana çok yakın risk içermekte, Tarla kenarındaki otu başka çiftçinin bahçesine sokmak zaten suç kimsede izin vermez çünki inekler zarar veriyorlar ,3 saat öyle 3 saat dönücek 6 saat birde otlanacak, ottan alacağı kaloride çok düşük ne olucak ,ıslandığında rüzgardan korunacak barakada yok direk o rüzgarıda yiyecek bunlar hep sütüme yansıyacak aradaki fark, artı yılın her ayı otlanmaya götüremessiniz hayvanları artı birde çoban masrafı , ineğin zehirli atık yeme ihtimali , yaralanma ihtimali,düşük yapma ihtimali , memesine zarar verme ihtimali,işletmede elbet boğada olacaktır o ayrı bir dert .... Siz 500 başlık bir işletmenin hüraaa hayvanları meraya saldığını duydunuz mu ? Verim de aksine yüksek.

Streside açıklıyalım ben hapisanede doğsam büyüsem dışarı çıkarsam stres yaşarım, dışardan hapse girende hapiste stres yaşar işin örneklemeside inek için daha basit.
Zaten o işletmeye gelmiş veya doğmuş hayvan 1 dekar alan yerine 10 dekar arasında kıyaslama yapamaz stres yaşamaz.


Çok geniş bir konu fakat meraya kıyasla , hergün taze , kalorili , zararsız , organik arpa çimi yemesi büyük fayda sağlıyacağını düşünüyorum.

Akınselçuk yorumlar için ayrıca teşekkürler.

akinselcuk
10-03-2011, 23:31
Sn Delimus..

Bir süt hayvanının merada, çayrda,evin önünde,yolda nerde olursa olsun gezinmesi kadar muhteşem bir olay daha yoktur...

Bu gezinmenin sonucunda elde edilen faydalar,kaybolan enerjiyle kıyaslamak çok yanlış olacaktır..

Bir hayvanın gezinmesi demek;hayvanlarda yemden daha önemli olan STRESS faktörünün ortadan kalkması,laministis,timpani,ödem,solunum yolu enfeksiyonları vb..bir çok hastalığın önüne geçilmesinde çok çok önemli rol oynayacaktır...






Bu sistem hayvanlarıda topraksız tarımdaki bitkiler gibi olduğu yerde yeşil yem yedirerek sütte ve ette artış sağlatmak gibi algılanabilir. Ancak hayvan bitkiden çok farklı yaklaşılacak bir yaratık. Ev kedisi kadar sosyal bir yönü var.

Yeşil ot için dağ taş gezdirmek gerekmese de çıkıp yayılacağı belli bir oranda da olsa sosyalleşebileceği bir ortamın kendine sunulması gerek. Burada mutabıkız.

skanatlar
11-03-2011, 16:22
Merhabalar,

Ev tipi hasılmatik yapmak için Kabin olarak eski bir buzdolabı kabini kullanılabilir. İzalasyon vu neme dayanımı yuksek olacaktır.

seyyah53
11-03-2011, 18:47
Sn.Selçuk ve Delimus...

Bakın size ve diğer hayvancılık yapan ve yapacak olan dostlara yardımcı olmak istiyorum...

Yazdıklarım benim tahminlerim ve öngörülerim değil,bu güne kadar aldığım eğitimin ve tecrübelerimin sonuçlarıdır...

Sn.Selçuk şunu size çok açık bir şekilde söyleyebilirimki;ürettiğiniz arpa çimi bir nevi arpa hasılıdır ve arpa tanesine vegetasyon uyguladığınızda...bileşimindeki besim madde değerleri ham selüloz,lignin,gibi yapılara dönüşecektir ve bitki bünyesine su girecektir...sonuç olarak elde ettiğiniz arpa çimi arpa danesinden daha enerjili ,daha proteinli bir yapı olmayacaktır...tüm hasıllarda kural budur...

ben enerjide,proteinde değilim yeşil yem istiyorum dersenizde daha önceki yazılarımda hiç bir yeşil yemin (mera hariç) mısır silajından daha ekonomik ve randımanlı olamayacağını yazdım...

Sn Delimus..

Özür dileyerekten son yazınızda neyi savunduğunuzu **** benim hangi düşünceme karşılık neyi yazdığınızı anlayamadım..

fakat ben size olan yazımı hayvanları gezdirebildiğimiz kadar gezdirelim kaybettiği enerjiyi düşünmeyelim konu tabanına göre yazmıştım...dahada temeli; eğer hayvanlarınızı gezdirecek mera imkanıznız yok ise zaten yapacak bişey yok...ama bunun kurtarıcısı hiç bir analiz değerine sahip olmayan ekonomik değeri hesaplanmamış arpa çimi değil,silajdır...temel düşüncem bu...

Genel olarak şunu söylemek istiyorum benim bu konudaki yazılarım tamemen kar amaçlı işletmeler için geçerlidir...

daha önceki yazımın başında hobi amaçlı 3-5 tane hayvan besleyen dostlar için olmadığını belirtmiştim...

Evinde bahçesinde hobi amaçlı hayvan besleyen dostlara söyleyecek hiç bir laım yok...değil arpa çimlendirme makinesi ,isterse evinde pişirdiği yemeğini hayvanıyla paylassın çünlü bu zevk ve motivasyon işidir...saygılarımla

gazeteci28
11-03-2011, 19:17
Püskürtmenin dışında da sıhhatli bir yol hali hazırda bilmiyoruz.

Sayın Akın selçuk Auto pot (akıllı saksı) olayını düşündünüz mü?

gazeteci28
12-03-2011, 20:27
Arpa çimlendirmede alttan sulamaya örnek. Akıllı saksı mantığı ile çalışıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=qTYp4rO62dE&feature=related

akinselcuk
12-03-2011, 23:55
Niye uğraşıyoruz ki o zaman ? Direk arpayı yesin hayvancağızlar. Süt niye artıyor ? Bu tır konteynerları ne işe yarıyor bu sinerji bir hayal mi ? Bu iş bitti mi ? Gidip yatalım mı ? Bu da bu sitenin bir güzelliği olsa gerek. Her başlıkta aynı şey . . .

muammer74
13-03-2011, 02:07
akinselcuk araştırmalarınız güzel kardeşim devam edin viskh ticari işletme olarak satış yapıyor sanırım
ayrıca izmir civarında birkac firma yurtdışından getiriyor bumakinaları
burada daha iyisini bulana yapana kadar araştırılmalıdır
eğer yeşil otun bir önemi yok ise yazın hayvanların sütü artmazdı
süt fiyatları yazın ucuzlamazdı sanırım gerçi buyıl süt tozumu ithal edildi nedir kışında süt fiyatları ucuzladı

maybach
13-03-2011, 02:17
bu mevzuyu tv de seyrettim kar amacı güden işletmelerde bu mazemeyi tercih ediyor Sn. muammer75'ündediği gibi Sn. akınselçuğun örneklediği düzeneğin ticari ölçeklendirilmiş varyasyonları ticari olarak ithal ediliyor mevcut bu durum bu makinenin ve ya siz ne diyor isenız ekonomik olduğunu isbatlar

seyyah53
13-03-2011, 10:01
Valla sn.akınselçuk ne diyeyim...çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum...umarım başarılı olurusunuz...ben üstüme düşen görevi yaptım...doğru bildiğim gerçekleri söyledim...alınganlık **** karşı tavır olmasın lütfen...eğer hayvancılık konusunda yardımcı olabileceğim başka bir konu olursa elimden gelen yarımı her zaman yapmaya hazırım...her zaman özelden mesaj gönderebilirsiniz ...saygılarımla

akinselcuk
13-03-2011, 13:28
Bir şeyler bildiğinize eminim. Teşekkür ederim.

aliosmankuresir
14-03-2011, 09:34
Aklıma değişik bir teori geldi. şimdi bu arpalar 7 günde süper hızlı büyüyor. biz bunu 7 günle sınırlamadan besin eriği ile beslemeye devam etsek, tabi iklim isteklerini göz önünde bulundursak olma mı. Fabrikalardaki bantlar hesabı bant belirli bir hızla ilerlese gün gün değşimine uygun kabinlere ulaşşsa ve en son olarakda bant sonundaki hasat makinası sürekli çalışsa hasat etse dünya buğday krizi çözülmez mi acaba.banlar biraz işin fantazi kısmı. :) adına da buğday üretim hattı deriz şu japonların marul üretim hattı gibi :)

aliosmankuresir
14-03-2011, 10:01
başka bir konu daha var size aktarmak istediğim bizim burda civar köylerden birinde bir abi oda şeklinde yaptırmıştı ben bugün yarın giderim derken adam sökmüş bütün sistemi en sonunda köylülerin dediğine göre profosyonel klima vs bile takılmış. ben hayvancılık yapıyorum süt sığırcılığı ve tesadüfen benim veterinerim o adama da hizmet veriyormuş. Veterinere bu hususu sordum o da anlattı. sistem çimlendirme hesabı olarrak çalışmış fakat beslenmede hayvanlarda problemler sıkıntılar çıkmış.veterinerin dediğine göre hayvanlar bir deri kemik kalmış. beslenmeleri yanlış diyor veteriner.

işin aslı bana göre şu hayvanlarda işkembe vardır burada yaşayan bakteriler vasıtasıyla yediklerini eritirler bu bakterlerin yaşaması içinde selüloz yani saman vs ihtiyaçları vardır. şimdi çimlendirmeyi soldurmadan direk verdiğiniz de bütün hayvanlar ishal olacak hayvan bütün yediğini direk tahliye edecek süt üretecek fakat kendinden verecek zayıflayacak kemikleri kuvvet yitrecek. ve şundan eminim doğduğundan beri bu şekilde beslenen bir düve ele alınırsa ikinci buzağı doğurduktan sonra doğum felci olup mezbahaya doğru yol alacaktır. şöyle bir sistem olabilir sadece bir adet yem karma makinası olup da bu otları kuru samanla tamamen karıştırılıp verilebilir. ama onda da bir garANti yok. yeşil en güzel beslenme diyenler için söylüyorum bu yanlış. beslenen hayvan doğada bulduğu kadarını yer sınırlı ama evde en çok performans için zorlanır. evdeki hesap otlağa uymaz. size çok kolay bir deneme yolu söyleyeyim bir adet ineği yonca tarlasına salın veyahut yiyebildiği kadar günlük taze yonca yedirin. bunları yaparken veterineri de hazır bulundurun bakalım inek kaç gün dayanabilecek. bu sistem yanlış demek yersiz fakat bu sistem çok eksileri var ve hiç de ekonomik değil. bende 10 adet holstein var günlük en az 20 kg yeşil ot vermem 4 - 8 kg arası saman vermem gerek sütüne göre de laktasyon dönemine ait süt yeminden yani benim günlük en az 200 kg ot ihtiyacım var en iyi şartta 70 kg arpa koymam gerek sisteme. bence sisteme 70 kg arpa koymaktansa kışlık sılajlık ürünler ekerim tarlaya hiç müdahale etmeden yaz başında gider biçerim bütün yıl yediririm. 70 kg arpa yerine de gider onun parasıyla bir çuval daha süt yemi alırım. saman para değil memlekette su aralar biraz pahalı. doldururum samanı alırım sütü. 7 kg yerine süt yemini 13 kg veririm inekler show yapar. slaj asit oranına dikkat edilmeside gerek tabi fazla asitliler sirke etksi yapıyıor hayvanlarda. 70 kg arpa demiştik yılda 30 tona yakın bir mbla yapıyor 30 ton arpa için en az 100 dekar aazi işlemek gerek o da bi hastalık vs olmadığını düşünüp 3oo kg alınabilirse. ama yeşillik olsun diye sılaj ekip biçmek için sadece 20 dekar mısır 10 ineğe 12 ay bakar.bi önce verdiğim cevapta ki söylediklerim olsa keşke sistem arpayı da kendi üretse ...

seyyah53
14-03-2011, 14:50
Sn Ali Osman...

İşte benim aylardır bu başlık altında anlatmak istediğimde buydu...

Siz bir yetiştirici edasıyla daha basit ve anlaşılır bir dille durumu gayet güzel özetlemişssiniz...

Tabi burda bu konu başlığı altında yazan dostların hepsi hayvancılık ile uğraşmıyor..en azından bununla geçinmiyor..sizin anlatımınızdaki başarı direk hayvancılık yapmanızdan kaynaklanıyor...

Çanakkalenin neresindesiniz?

seyyah53
14-03-2011, 14:57
Bir şeyler bildiğinize eminim. Teşekkür ederim.

:D Beyfendi benim işim bu...paramı bu işten kazanıyorum...

akinselcuk
14-03-2011, 20:18
Tebrik ederim sizi ne güzel bir işiniz var. Benim işim yok, daha ilk okula gidiyorum babamın verdiği harçlıklarla geçimimi sağlıyorum. Büyüyünce doktor olacağım. : )



Sayın Aliosmankuresir,

Başlığın ilk dört sayfasını bir tararsanız bu yemin tek başına verilmediğini görürsünüz. En çok günde 10 kilo arpa çimi verebiliyoruz. Ayrıca tek başına değil de 7-8 kilo saman ile beraberce veriliyor. Hatta ne kadar aralıklarla başkaca yemlerin araya sokulması gerektiği konusunda da bir tartışma vardı sonuca bağlanamayan.

Hayvan fizyolojisini iyi kötü kavramış bir besici hayvanı kolay kolay ishal etmez. Topraksız tarımdan pek bir farkı yok. Protein, karbonhidrat ve vitaminler ana besinler. Yapım-yıkım için azotlu yani proteinli bileşikler lazım. Enerji için karbonlu bileşikler birtçok aşamada katalizör etkisi için de vitaminler mineraller lazım. (Tabi bunu ham selülöz , abc, bsr, nft gibi terimlerle süslemekte mümkün)

Hasıl ve saman bunların hepsini karşılıyor. Fakat hasılla samanı hayvana dayadık iş bitti gibi algılanmamalı bu iş. Hayvanın hem kendisi hem de fizyolojisi daha bir sürü şey ister. Ara vitaminler , ekstra protein takviyesi , bazı doğal alkoloidler, düzenli enerji harcaması hatta şefkat , ruhsal rahatlık gibi mesela.

Hali hazırda 40 hayvan rasyon denemesinde. Gerçekten çok enteresan sonuçlar gözlüyoruz. Bizim laboratuar biraz yetersiz kalıyor ama üniversitenin laboratuarında 8 günlük arpa çimi içeriğini çıkarağız. Süt neden artıyormuş anlarız o zaman. Şimdilik bu işin manuel sonuçlarını gördük , sıra dijital sonuçları görmekte. Bir de burada şu konu var. Hatta anafikir. Yem üretimini ucuzlatırken sütü arttırmak. Yoksa sizin dedikleriniz tabi ki doğru, yonca vs ile besleyip hayvana show yaptırılabilir. Mesela 12 hayvanlık bir denmede hayvan başına 17 lira olan günlük yem masrafını 5 liraya indirip günlük 15 kilo olan sütü 30 kilo sınırına dayamaya çalışmak bu başlıkta yapıldı. Oldukça hassas bir iş aslında. Bir çok küçük besiciye çok faydalı olabilecek denemeler bunlar. İlk yazılarda bazı linkler var. oralara bir bakın. Bu iş yurt dışında bir sektör.


Söz meclisten dışarı ; Bir eğitimin başka insanlar üzerinde sinerjik bir etkisi yok da zıddı bir etkisi varsa pekde geçer akçe değildir kanaatimce....

dark_blue
14-03-2011, 21:34
Sayın Akın Selçuk,

Bu forum başlığını uzun zamandır takip ediyorum. Buradan ve diğer araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle ben de arpa çimini problemsiz yetiştirmeyi başardım. Hayvanlarımdan ikisinde denedim ve diğer hayvanlarımla karşılaştırma şansım oldu. Yaptığım çalışma deneyseldi ve 15 gün süreyle iki hayvanıma 15 kg arpa çimi 6 kg saman ve 4 kg süt yemi yedirdim. Süt verimlerinde yaklaşık %40 lık bir artış oldu. Sütü iki kez analiz ettirdim; yağ ve protin oranları tamamen normal sınırlar içindeydi.

Şimdi, arpa çimi yetiştirmeyi kapasitesi hayvanlarıma yetecek büyüklükte kapalı sabit bir ortamda (bir odada) yapmak için çalışmalara başlayacağım. Hayvancılıkla uğraşan herkesin böyle bir ortamı mutlaka vardır. Bu ortamı ısı kaybına karşı basitçe izole ederek kullanmaları daha ekonomik olacaktır.

Arpa çiminin besin değerleri ile ilgili yapılmış çalışmaları www.berkatarim.com adresinde bilimsel çalışmalar konu başlığında bulabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili araştırmalarınıza devam etmenizi diliyorum. Zira bu pekçok üretici için çok faydalı ve yol gösterici olacaktır. Bu konuya muhalifler olacaktır, bu sizi yıldırmasın. Süt hayvancılığının en önemli meselesi girdi maliyetleridir. Girdi maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek bu işi sürdürebilmemiz o kadar mümkün olabilecektir. Süt fiyatlarının düştüğü ve girdi fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir ortamda süt üretimi yapmak imkansız hale gelmiştir. Bu yüzden ineklerini satarak ve kestirerek üreticilikten vazgeçen pek çok insan var.

Yapacağınız çalışmalar benim gibi bu işten geçinen insanlar için çok faydalı olacaktır. Ve bu faydalı çalışmaları, bu işten geçinen insanlara duyurmak onların da bu yöntemle hayvanlarını daha ucuza ve daha kaliteli beslemelerine yardımcı olmak gerçekten çok hayırlı olacaktır.

Başarılar diliyorum.

aliosmankuresir
14-03-2011, 21:47
sayın akınselçuk ; dediğiniz ülkelerde bu sistem sesktör olabilir fakat bizim ülkemizde arpa dahil bütün hepsi pahalı. en pahalı akaryakıtla üretimden yola çıkın. o yüzden sorum size bu sistem ile dane arpa da yetişirmi diye. yeşil ot verildiğinde hayvan suya daha fazla yüklenir ve daha fazla su içer bununla oranla süt artar fakat yağ oranı kuru madde oranı süt içinde bariz düşer bunu da mandıracılar asla istemez ya da süt fiyatında ciddi değşiklikler olur. ülkemiz hayvancılığının tek eksiği ucuz hammadde yokluğudur. devlet ha bire ithal düve getirmeye insanları borçla bu sektörde tutup tekerleği döndürme çabasına girmekte. bize çuvalı 35 tl değil de 10 tl den süt yemi besi yemii getirsinler ithal bizde seve seve 25 krş"a süt satalım **** etin kilosu 10 tl olsun.

birde ben az önce zaten saman vs rasyonuma eklemiştim, birde 10 kg çim + 7-8 kg saman +süt yeminin bir ineği doyurabileceği kesinlikle yanlış çünkü ben aynı rasyonu slajla yapıyorum ki slajı kendim yaparım mısır dane oranı oldukça yüksek, hayvanlar yemlikleri yalıyor. denk geliyor yani. siz dışarıdan bakanların **** amatör uğraşı sahilerinin göremediği çok şey var mesela protein fazlası ineklerde tırnak uzaması kısırlık topallama gibi çok olumsuz etkilere sebep olmakta enerji fazlası da aynı şekilde metabolik faliyetlerinde aksamalar yaratmakta yani demem o ki uç değerler hayvanların dengesini bozuyor. ben elimden gelse slaj bile vermem ineklerime ama maliyetler sebebiyle vermek zorunda kalıyorum.
benim şu an işletme süt ortalamam 32 ki bu kadar süt için minimum tüketim miktarlarım şunlar.

yem karma makinasında hazırlanmış
saman 4 kg
yulaf 3 kg
mısır sılajı 20-25 kg
21 protein 2800cal süt yemi 10 kg

gördüğünüz üzere 35-40 kg yem yemesi gerekiyor dediğiniz gibi 10 kg ot 8 kg saman bu işin üretim kısmın da hiçbir işe yaramaz pratikte tamam sütünüz artar vs ama süt yağ oranları düşer. hayvanlarınızda bir sürü problem çıkar. bakınız ben bütün bunları yazıyorum diye yanlış anlamayın yaptınız emeğe saygı duyuyorum fakat bu sistemin ucuca gelmesi için arpa ucuz olması gerek. benim günde 70 kg arpa ota ayırmaya hiç mantıklı bakasım yok 70 kg arpa demek iki çuval kuru pancar küspesi demek o da 700 kg yaş pancar küspesi demek

70 kg arpa= en az 40 tl
40 tl demek bir çuval en kaliteli süt yemi demek
40 tl demek 400 kg mısır sılajı demek
40 tl demek çok para demek. bunlara gerek yok demek

yurdışında bunun bir sektör olması hammaddenin ucuz olmasından tarla traktör vs uğraşmak yerine adamlar bir kabinde bütün işlerini hallediyorlar.
bana göre insanların bu sistemde yoğunlaşması gereken sistem şu arpayıda aynı sistemle üretin gerçekten bu bir hayvancılık devrimi olsun heycanlanalım.
(çan ilçesinde oturuyorum)

seyyah53
14-03-2011, 22:07
Bende sizi tebrik ederim doktorluk ta saygı duyulacak bir meslek fakat ...hayvancılıkla alakası yok daha farklı konulara odaklanmalısınız...

Çok yanlış bir cümle yazmıssınız bu konu hakkında gerçekten bişey bilmediğiniz belli ruminantların beslenmesinde ham selüloz en önemli besindir, siz bir ruminant hayvana nitelikli bir selüloz veremezseniz o hayvanın rumenini dengeleyemez ve randımanlı çalıştıramazssınız ,

'abc ,bsr ,nft' değil ham selülozu oluşturan adf ve ndf oranları vardır asıl burda öemli olan adf ve ndf nin belirli bir oranda sülüloz yapısında olması gerektiği kadardır...

sağlıklı çalışan bir işkembe ve işkembede ki bakteri ortamı yakalandığı zaman bundan sonra hayvana yedirilen yemlerin sindirim oranlarının artması ve uygulanan yemden daha randımanlı yararlanmayı sağlar...

Ülkemizde bu güne kadar bütün makineler yurt dışından ithal **** yabancılar bunu kullanıyor ,bütün dünya bunu yapıyor şeklinde pazarlandı,,,hayvancılıkta son uygulamalar gösteriyorki bizim girişimci dediğimiz yetiştiriciler FANTEZİ ve yurt dışı takibi değil kendi üniversitelerimizi ve denemelerimizi takip ediyor...yurt dışı bizim ülkemizde sadece bir pazarlama metodudur...her zaman doğru değildir...bil hassa broiler yetiştirciliğinde yurt dışından çok çok ilerdeyiz...

çalışmalrınızdan ve girşimciliğinizden dolayı sizleri kutluyorum, saygı duyuyorum...fakat yazılarınızdan da anladığım kadari ile gerçek bilgiye ve karşı görüşe son derece kapalısınız...hayvan besleme hakkındada kulaktan dolma bir çok bilgiye sahipsiniz, burada bu başlığı okuyan çoğu insanı yanlış yönlendiriyorsunuz...

o zaman benimde sözüm meclisten dışarı olsun; mevlanın bir lafı vardır...'oğul senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır' diye ben daha ne yapayım...

seyyah53
14-03-2011, 22:19
Sayın Akın Selçuk,

Bu forum başlığını uzun zamandır takip ediyorum. Buradan ve diğer araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle ben de arpa çimini problemsiz yetiştirmeyi başardım. Hayvanlarımdan ikisinde denedim ve diğer hayvanlarımla karşılaştırma şansım oldu. Yaptığım çalışma deneyseldi ve 15 gün süreyle iki hayvanıma 15 kg arpa çimi 6 kg saman ve 4 kg süt yemi yedirdim. Süt verimlerinde yaklaşık %40 lık bir artış oldu. Sütü iki kez analiz ettirdim; yağ ve protin oranları tamamen normal sınırlar içindeydi.

Şimdi, arpa çimi yetiştirmeyi kapasitesi hayvanlarıma yetecek büyüklükte kapalı sabit bir ortamda (bir odada) yapmak için çalışmalara başlayacağım. Hayvancılıkla uğraşan herkesin böyle bir ortamı mutlaka vardır. Bu ortamı ısı kaybına karşı basitçe izole ederek kullanmaları daha ekonomik olacaktır.

Arpa çiminin besin değerleri ile ilgili yapılmış çalışmaları www.berkatarim.com adresinde bilimsel çalışmalar konu başlığında bulabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili araştırmalarınıza devam etmenizi diliyorum. Zira bu pekçok üretici için çok faydalı ve yol gösterici olacaktır. Bu konuya muhalifler olacaktır, bu sizi yıldırmasın. Süt hayvancılığının en önemli meselesi girdi maliyetleridir. Girdi maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek bu işi sürdürebilmemiz o kadar mümkün olabilecektir. Süt fiyatlarının düştüğü ve girdi fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir ortamda süt üretimi yapmak imkansız hale gelmiştir. Bu yüzden ineklerini satarak ve kestirerek üreticilikten vazgeçen pek çok insan var.

Yapacağınız çalışmalar benim gibi bu işten geçinen insanlar için çok faydalı olacaktır. Ve bu faydalı çalışmaları, bu işten geçinen insanlara duyurmak onların da bu yöntemle hayvanlarını daha ucuza ve daha kaliteli beslemelerine yardımcı olmak gerçekten çok hayırlı olacaktır.

Başarılar diliyorum.


En başta foruma olan ilk mesjınızdan dolayı sizin kimliğinizle ve yazılarınıza inanmayarak...şunu söylemek istiyorum...

Siz bir süt hayvanına 15 gün bu arpa çiminden verdiniz bu hayvan şişme (timpani ) olmadı 15 kilo su içeriği yüksek arpa çimini verdikten sonra bu hayvan 6 kilo samanı yedi? ve onun yanında da bir düveye verilecek miktarda 4 kilo süt yemi verdiniz ...? bu hayvanın sütü % 40 arttı?

Hayatımda bu kadar basit ve tutarsız bir hesap görmedim...

Bir kere şu var :; bir süt hayvanı işkembesinde bulunan bakterilerin besin maddelerini parçalayark daha sonra bunların sindirim kanallarından emilmesi esassına dayanır...

işkembede her besin maddesini ayrı ayrı parçalayack bakteriler vardır bunların en önemlisi sülolozik bekterilerdir ...siz hayvana değişik bir yem maddesi verdiğinizde bu bakteriyel ortamın ilk önce besin maddesini sindirecek ortamı oluşturması lazım...

hayvan besiciliğinden bir süt yeminden diğer bir süt yemine geçişte bile ki içerikleri hemen hemen aynı materyallerden oluşturmuştur...1 hafta 10 gün süre tanınır hayvana ama siz birden yemi değiştirdiniz 15 gün denediniz hatta süt yemini 4 kiloya düşürdünüz? hayvanın sütü % 40 arttı?...yani bu hayvan 30 kilo süt veriyordu 42 kilo süt vermeye başladı...?

biz süt yemindeki artışla bile böylesine bir süt artışını yakalaymıyoruz ,yakalayan da yok zaten...

teewfix
14-03-2011, 22:26
Ekteki ürünümüz Agritom XL modeli olup günlük 560 Kg kapasitelidir. İşletmemizde üretilip satılan 17. makinadır.
saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN
Agrimakina

teewfix
14-03-2011, 22:39
Az önce attığım Mesajın yanlış anlaşılmaması için bir ek yapmayı uygun görüyorum, ürünün satış adedini vermekteki niyetim mutlu ve memnun müşterilerin referansları ile kazanılmış yeni çiftlik sayısını belirtmesi açısındadır.
Ayrıca bu model 2 güzide üniversitemizde ve Tarım Bakanlığınca Mayıs ayında denemeleri bitecek olup sonuçlar sektör ile paylaşılacaktır.
Saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN
Agri Makina

akinselcuk
15-03-2011, 00:41
fakat yazılarınızdan da anladığım kadari ile gerçek bilgiye ve karşı görüşe son derece kapalısınız...hayvan besleme hakkındada kulaktan dolma bir çok bilgiye sahipsiniz, burada bu başlığı okuyan çoğu insanı yanlış yönlendiriyorsunuz...

Korkmayın kimse bana bakıp yanlış yönlenmez. Herkes işini bilir. Danışmanlık firması değil ki burası . . .

Doktor değilim. Ziraat Mühendisiyim, ve de meslek öğretmeniyim. Bilgiye kapalı olduğumdan değil, ne zaman bu forumda bir başlık açılsa baştan bir fikir beyan etmeyen ama konu iyice şekillendikten sonra bilgi satmaya çalışan yazılar gelmeye başlar ve ne hikmetse bir işin olmayacağını ispata çalışır ben sizlerden daha çok biliyorum der işte buna kapalıyım.

(Samimi fikrini paylaşıp tecrübelerini yazanları kastetmiyorum. Onların ki bilgi satıp manevi tatmin bulmakla alakalı değil zira)

mevlanın bir lafı vardır...'oğul senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır' diye ben daha ne yapayım... (Hadiste bu manada, özellikle Rabb anlamında kula mevlā denilmesi yasaklanmıştır) Ayet olur yoksa . . . Dikkat !!


Anlamayacağımıza göre bir şey yapmanız da gerekmez kendinizi neden yoruyorsunuz ki zaten ?

a.akıncı
15-03-2011, 20:13
sn:aliosman,hesapta bir hata yapıyorsunuz sanırım.


benim şu an işletme süt ortalamam 32 ki bu kadar süt için minimum tüketim miktarlarım şunlar.

yem karma makinasında hazırlanmış
saman 4 kg
yulaf 3 kg
mısır sılajı 20-25 kg
21 protein 2800cal süt yemi 10 kg

gördüğünüz üzere 35-40 kg yem yemesi gerekiyor dediğiniz gibi 10 kg ot 8 kg saman bu işin üretim kısmın da hiçbir işe yaramaz pratikte tamam sütünüz artar vs ama süt yağ oranları düşer. hayvanlarınızda bir sürü problem çıkar. bakınız ben bütün bunları yazıyorum diye yanlış anlamayın yaptınız emeğe saygı duyuyorum fakat bu sistemin ucuca gelmesi için arpa ucuz olması gerek. benim günde 70 kg arpa ota ayırmaya hiç mantıklı bakasım yok 70 kg arpa demek iki çuval kuru pancar küspesi demek o da 700 kg yaş pancar küspesi demek

70 kg arpa= en az 40 tl
40 tl demek bir çuval en kaliteli süt yemi demek
40 tl demek 400 kg mısır sılajı demek
40 tl demek çok para demek. bunlara gerek yok demek

10 tane inek için günlük 20 kğ.arpadan üretilen hasıl yeterli gelmekte.70 kğ. arpayı nerden çıkarıyorsunuz.10 kğ.arpa hasılı ve8 kğ saman sabah ve akşam öğünleri için ayrı ayrıdır.yani toplamda sizin belirttiğiniz gibi 35-40 kğ yeme karşılık geliyor.yani 20kğ arpa yaklaşık 10 tl.yani sizin mısır silajından daha ucuz ve besleyici;sütte kokuya sebep olmaz,fazla verilmesi hayvana zarar vermez,protein ,vitamin ve mineral oranı mısır silajına göre % 10 gibi daha fazladır.(çanakkale üniversitesine sorabilirsiniz.)(prf.dr.harun baydemir)

dark_blue
15-03-2011, 20:49
Sayın Seyyah53,

Sizin benim kiliğime ve yazdıklarıma inanıp inanmamanız beni pek alakadar etmiyor.

Ben sadece denediğim bir olayın sonuçlarını paylaşmak istedim. 15 Kg arpa çimini 1 günde
hayvana verilmeyeceğini, 9 kg yemin 1 günde 4 kg yeme düşürülemeyeceğini bilecek bir süre dir hayvancılık yapıyorum.

7 günlük bir sürede bu yeni rasyona alıştırdım. Herhangi bir şişme ve ishal olayı meydana gelmedi. İlk üçgün, süt önce 20 lt den 17 lt ye kadar düştü. Sonrasında her gün yaklaşık 1 lt artarak 15 günün sonunda 28 lt ye ulaştı.

15 günlük sürenin sonunda tekrar 7 günde eski rasyona geri döndüm. Süt miktarı da 20 - 21 lt seviyesine düştü.

Bu süt miktarındaki artıştan daha önemlisi, hormon iğneleri yaptırmış olmama rağmen göğsemeyen iki ineğim göğsedi ve aşılattım.

Başta Sayın Seyyah53 olmak üzere kimsenin bu yazdıklarıma inanmasını beklemiyorum. Fakat bu işten geçimini sağlayan insanların bu konuyu denemelerini tavsiye ediyorum.

Bir ihtimal olsa bile; yem fabrikalarına ve süt firmalarına bedavaya uşaklık yaptırıldığımız bu dönemde böyle bir imkanı değerlendirmeye çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Akın Selçuk'un bu konudaki çalışmalarını destekliyorum ve kendisine teşekkür ediyorum. Umarım bu konudaki çalışmalarını devam ettirir ve bizimle paylaşmaya devam eder.

aliosmankuresir
15-03-2011, 21:30
bilmiyorum arkadaşlar burda yapan arkadaşın veterinerime yakınmasından biliyorum hayvanlarının hepsi problem yaşamış.sadece 10 kg ot +8 kg saman +4 kg süt yemi verilerek 30 litreye yakın süt almak ve bu hayvanların sağlıklarında bozulma olmaması tartışılır bence. hiç içim ısınmıyor fakat sırf merak ettiğimden elimdeki bir adet kapağı vs sağlam eski buzdolabında bu işi denemeyi düşünüyorum. tek hayvan için. bir buzdolabında (battal boyuzun) bir hayvanlık üretim olur mu bilmiyorum. tek hayvan için deneyeceğim.

aliosmankuresir
16-03-2011, 08:47
10 tane inek için günlük 20 kğ.arpadan üretilen hasıl yeterli gelmekte.70 kğ. arpayı nerden çıkarıyorsunuz.10 kğ.arpa hasılı ve8 kğ saman sabah ve akşam öğünleri için ayrı ayrıdır.yani toplamda sizin belirttiğiniz gibi 35-40 kğ yeme karşılık geliyor.yani 20kğ arpa yaklaşık 10 tl.yani sizin mısır silajından daha ucuz ve besleyici;sütte kokuya sebep olmaz,fazla verilmesi hayvana zarar vermez,protein ,vitamin ve mineral oranı mısır silajına göre % 10 gibi daha fazladır.(çanakkale üniversitesine sorabilirsiniz.)(prf.dr.harun baydemir)

10 ineğe 2o kg arpadan üretilen arpa çimi yeterli gelen ve bunu uzun süredir devam eden( 2 laktasyon dönemi ) bildiğiniz bir işletme varmı varsa ben ziyaret etmek istiyorum.

a.akıncı
16-03-2011, 10:15
sn.aliosman;
sn.akinselcuk ve dark blue deneme yaptıklarını ve sonuçlarını açıklıyorlar.bunun dışında sn.wiskhy denemeden ziyade bu işi ticari olarak yapıyorlar.siteden kendileriyle görüşüp ziyaretlerine gidebilirsiniz.hadi bu arkadaşlarımıza inanmadınız,gidip yerinde görebilirsiniz.
onlara uzak diye gidemediniz.size çok yakın çanakkale üniversitesine gidip orada direkt olarak prf.dr. olan hocalardan en yetkili ağızlardan konuyu öğrenebilir,bilgi alabilirsiniz.(prf.dr. harun baytekin ve kars kafkas üniversitesinden prf.dr.şaban maraşlı beylerden bilgi alabilirsiniz.google'dan prf.dr.harun baydemir olarak girerseniz tlf.nosunada ulaşabilirsiniz.)
benim anlayamadığım insanların yeni teknolojilere kapalı olması.yurt dışındaki insanlar neden onca para harcayıp bu yatırım yapsınlar.ülkemizde bilmem kaç tane yapılıp satıldı.bunların yanında forumdaki bilgilerden yararlanıp daha ucuz maliyetle kendisi yapan birçok insan olduğunu düşünüyorum. denerseniz sizinde maliyetlerinizin düşüp veriminizin artacağı inancındayım.sağlıklı ve bol verimli günler geçirmenizi dilerim.

akinselcuk
16-03-2011, 22:08
Azot protein oranı gibi bir özellik öğrenince bilim adamı olunamayacağı gibi ticari hayattada da fazla deneme yanılma yapılamağı çok açık. Ekmeğini bu işten çıkaran insanın şüpheyle yaklaşmasını anlamak mümkün amma insanlara bilgisiyle yardımcı olmayı kendine görev addetmiş insanın inatçılığını anlayışla karşılamak zor.

Güzel laflar ''işletmemi kurdum, 2. likle bitirdim okulumu, diplomamla on takla attım vs.'' madem o kadar çok biliyorsun, sen aç başlığı biz açmadan da yardımcı ol bize önderlik et biz sana geyik yapalım 200. yazıdan sonra . . . Gene de kızma bize anlayışla karşıla bakalım. Sukunette olgunluktur ya , o dersi alıyoruz şimdi zaar. . .

Ben bu başlığı bir dosya halinde özetledim. Ders notu yaptım. Kendi denemelerimizi de içine ilave edip meslek lisesinde ilgili dersin modülüne (kitabına) girmesini de önereceğim.

Mumla arasak bulamayacağımız bilgilerle dolu bir başlık oldu.

Ama herşeye rağmen!

Şüpheyle yaklaşanlardan değil amma bilgiç ve inatcı eli boşlardan düzen bozulmasa bu başlıkların çok daha verimli bir hale geleceğinden eminim. Bir çok araştırmacı ruhlu kişi yazmayı bırakıveriyor zira . . .

dark_blue
17-03-2011, 21:06
Formun bu konu başlığına ilgi duyan herkese arpa çimi üretmenin benim için neden önemli olduğunu ve neden bukadar üzerinde durduğumu izah etmeye çalışayım.

Ben 6 yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum, tarlam ve traktörüm yok. 9 adedi sağılır 16 adet hoştain cinsi hayvanım var. Tarlan yoksa traktörün yoksa bu işi niye yapıyorsun diyenler olabilir. Haklı da olabilirler ama ben bu işi yapıyorum ve götürebildiğim yere kadar yapmaya da niyetliyim.

Tarla kiralayarak traktör kiralayarak sılaj ektim, arpa buğday ektim, korunga ektim. Fakat hepsi bana astarı yüzünden pahalıya maloldu. Tarlası ve traktörü olanlar bunları daha uzuza maledebilirler. Ama bu da herzaman mümkün olmuyor. Geçtiğimiz yıl aşırı kuraklık oldu ve ekilen dikilen hiçbirşey randıman vermedi. Ondan önceki sene aşırı yağışlardan dolayı çok düşük randıman oldu. Dolayısıyle kimse ucuza kabayem temin edemedi.

İmkanların yoksa bu işi yapma diyebilirsiniz. Ama hayvancılık yapanların (özellikle bu yörede) %80'i benimle aynı durumdadır.

Geniş tarlaları, traktörü ve gerekli ekipmanı olanların arpa çimlendirme olayına ilgi göstermemelerini anlayabilirim. Zira sılajla, yoncayla, korungayla ve fabrika yemiyle hayvanlardan yüksek miktarda süt elde etmek mümkün. Ama benim gibi bu işi küçük çapta yapan ve girdilerini dışarıdan temin etmek zorunda olan üreticiler için arpa çimi
yetiştirmek ve girdi maaliyetlerini düşürebilmek çok önemli bir fırsattır.

Ben bu işi deneme amaçlı olarak 15 gün yaptım ve sonuçları beni memnun etti. Ama bu işin sürdürülebilirliği nedir, uzun vadede de iyi sonuçlar devam eder mi bilemiyorum. Bu yüzden bunu denemeye kararlıyım.

Araştırma imkanları ve bilgisi benden çok daha iyi olan Sn. Akın Selçuk ve onun gibi arkadaşların araştırmaları benim için çok önemli. Onların araştırmaları bize yol gösterici olacaktır. Bu yüzden böyle insanların önünü kesmeyelim ve küstürmeyelim. Bilgi çok zor elde edilen bir nimettir. Bunu değerlendirelim veya bizim değerlendirmemize izin verin.

aliosmankuresir
18-03-2011, 21:11
sevgili arkadaşlar;

az önce yazdıklarımı okurken görgüğüm bir hatayı belirtmek istedim ben hesaplama hatası yapıp yanlış düşünmüşüm. 200 kg yeşil arpa için 70 kg değil 30 kg arpa gerekiyor ben ordan yanlış yapıp ona göre gereksiz tavrı koymuştum bu hesaplama hatası için sizden özür dilerim.
30 ton arpa değil yıllık 9 ton arpa gerek. o da abartılacak bir miktar değil...

fakat besleme konusunda yeşile olan korkum uzun zamandır kullanan bir işletme olmadan ya da kendim bir dişi buzağıyı arpa çimi ile büyütüp doğurtup süt sağıp 3 dört buzağı alana kadar geçecek gibi değil.

aliosmankuresir
18-03-2011, 21:13
saman balyası için biraz daha fazla uzunlaştırıp arpaları kurumaya bıraksak sonrada saman olarakda arpa samanı versek olmamı. çok mu büyük bir sistem gerekir acaba.

a.akıncı
19-03-2011, 02:10
saman balyası için biraz daha fazla uzunlaştırıp arpaları kurumaya bıraksak sonrada saman olarakda arpa samanı versek olmamı. çok mu büyük bir sistem gerekir acaba.

sn.aliosman
forumu baştan sona dikkatlice okumadığınız anlaşılıyor.önemli olan hayvana;protein,vitamin,mineral bakımından en faydalı olduğu dönemde yedirmektir.bu verimli döneminde,bitkinin bu 7.gündeki hali olduğunu,tecrübeleri ve yaptırdıkları analizlerle ortaya koyan insanların emekleri ortaya koyuyor ki; dünyada bu tip hasıl yetiştirme ticari bir sektöre dönüşmüş durumda.yurt dışındaki büyük çiftlikler binlerce hayvan için tam otomatik sistemler kurdurmuşlar.(forumdaki çeşitli videolardan da görebilirsiniz.)veya sn.wiskhy gibi girişimci ruhlu insanlar kendi sistemlerini çok daha ucuza kurabiliyorlar.
yoksa sizin söylediğiniz gibi daha fazla büyütüp kuruttuktan sonra saman olarak yedirmenin,normal samandan belki biraz daha iyi olabileceğini,fakat;7 günlük taze arpa hasılının verdiği faydaları vermeyeceğini düşünüyorum.(sn.akinselcuk çok geniş deneyler ,tahliller yaparak imkanı olmayan bizleri bilgilendiriyor.ve daha geniş lab.sonuçlarını yakında vereceğini söylüyor.böyle bilgiler aramakla bulabileceğimiz şeyler değil.çoğu baba evladına yapmaz diyebilirim.)
sizin dediğiniz gibi taze ottan hayvanlar hasta olsalardı,(ki arpa hasılı doğadaki taze ottan kat kat faydalı)vahşi doğada hiçbir işkembeli hayvanın sağ kalmaması ve nesillerinin yok olması gerekmezmiydi?halbuki doğada binlerce yıldır en sağlıklı şekilde nesillerini sürdürüyorlar,hatta taze ota ulaşabilmek için yüzlerce km.göç ediyorlar.
sn. aliosman;bazı insanlar vardır ki;hayatı boyunca iyi veya kötü herşeye muhalefettir.herşeye muhalefet etmek için yaşarlar.böyle insanları da dinlemek gerek bir yere kadar. fakat bizim için iyi olana en iyi kendimiz karar verebiliriz.
bu forumda bilgilerini,birikimlerini ve araştırmalarını paylaşan güzide insanların,ülkemiz insanına ve ülkemizin ekonomisine acaba ne faydamız olur düşüncesiyle başlattıklarını, fikir,tecrübe ve araştırma paylaşımları olduğunu düşünerek;yeniden konuyu değerlendirmenizi öneririm.
yoksa burdan çıkan faydalı fikirlerden faydalananlardan komisyon isteyen yok.aklına yatan varsa faydalanıyor.bu vesileyle konuyu açan sn.delimus ve hertürlü bilgisini paylaşan güzide insanlara teşekkür ediyorum.paylaşılan bilginin nerelere ulaştırdığını bir defa daha görmüş olduk.paylaşım olmasa bir kişinin ne maddi imkanı,ne bilgisi ,nede vakti bu tecrübeye ulaştırır.ancak çok büyük maddi imkanı olan ulaşabilir.

Sarıcan
19-03-2011, 10:55
Az önce attığım Mesajın yanlış anlaşılmaması için bir ek yapmayı uygun görüyorum, ürünün satış adedini vermekteki niyetim mutlu ve memnun müşterilerin referansları ile kazanılmış yeni çiftlik sayısını belirtmesi açısındadır.
Ayrıca bu model 2 güzide üniversitemizde ve Tarım Bakanlığınca Mayıs ayında denemeleri bitecek olup sonuçlar sektör ile paylaşılacaktır.
Saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN
Agri Makina

Tevfik Bey,

Forumda bu kadar tartışma yaşanırken sizin sadece makina resmi paylaşmanızı yadırgıyorum. Arpa çimlendirmeyi amatörce de olsa bir çok insan yapabiliyor. Bu işi profesyonel olarak yapmak isteyen arkadaşlarda mutlaka sizlerden birine mutlaka başvuracaktır.

Arpa çiminin hayvan beslenmesinde ve metabolizmasında ne gibi değişiklikler yaptığı ile ilgili hiç bir bilgi paylaşmıyorsunuz. Bu bilgiler olmadan insanlara nasıl makina satmayı düşünüyorsunuz? Bu konuda yatırım yapmayı düşünen arkadaşları bilgilendirmeniz gerekmez mi?

Mayıs ayı başında sektörle paylaşacağınız bilgiler hangi konuda? Beslenme ile mi ilgili, makinanın ne kadar verimli çim ürettiği ile mi ilgili? Bence sektörden biri olarak, insanlar arpa çiminin hayvan sağlığına zaralı olduğuna karar vermeden faydaları konusundaki bilgilerinizi paylaşmanız gerekir. Arpa çimi zararlı ise verimli makina imal etseniz ne olur? Etmeseniz ne olur?

Kusura bakmayın, bu konuda özellikle ısrarcı oluyorum. Çünki hayvan yetiştiren bir çok arkadaş bu bilgileri bekliyor sizden.

Saygılar.

aliosmankuresir
19-03-2011, 18:42
hayvan sadece yeşil ot yemiyor arkadaşım. 10 kg ot 8kg saman deniyor. bende diyorum ki arpaların bi kısmı 7 günde hasat edilse ayrı bir makina da saman olarak üretse yani 7 günde değilde daha fazla günde çıksa kurumaya bırakılsa olmaz mı diye sordum.

siz, hemen yargıya hüküm vermeye çalışıyorsunuz. sizden arpa çimi besin değeri hakkında bilgi istemedim sadece bu konunun başından beri herkesin yaptığı gibi fikir beyan ettim. hatta ben saman balya kalitesinden de değil üretilmesinin pratik olup olamayacağından bahsetmek istedim. bir kaç cevap önce yazdıklarımda da durum yine aynı; bende biliyorum hayvan doğada yeşil ot yiyebiliyor fakat bulabildiğini veyahut istediğini yiyor. bizim hibir işletmemiz bu şekilde hayvan beslemeye uygun olmadığından ve doğada ki hayvan sadece karnını doyurmak ve yavrusunu büyütmek için beslenir. biz ise bunu beseriz fazladan süt alabilmek için slaj ot saman vs kombinasyonlar yaparız kesif yem takviyeleri sunarız. öyle dediğiniz kadar kolay değil yeni trende geçmek hayvancılık da...

onun içindir ki herşeye aldığımız yeme çağırdığımız veterinere seçtiğimiz spermaya kadar bir sürü şüpheden geçerek tayin ederiz kullanacaklarımızı.

hanginizin bir sabah kaltığında mali değeri 7000 tl olan hayvanı protein fazlasında yatıp kaldı da bildik bildik konuşup hesap ediyorsunuz. hanginiz tam 22 kez tutmayan sunni tohumlama parası üstüne fertilite ücretleri ödemiş olabilir. bir de kalkmış muhalefet etmekten bahsediyorsunuz. siz masalarınızı bırakıp gelin de sizi bir arazide görelim beyim. o milletin efendisinin gerçek halini görün de bir o zaman böyle konuşun.

biz yaptığınıza yanlış mı dedik şunlar şunlar olabilir dedik beslemede azami dikkat gerekir dedik burda yapan biri var fakat söktürdü dedik.

maybach
20-03-2011, 01:20
suni tohumlamada devlet teşvik veriyor çiftçi buradan kar bile kalıyor diye biliyorum

aliosmankuresir
20-03-2011, 21:25
sunni tohumlama vs vs desteklemeler var evet bunların bir çoğu zararı karşılamaya bazıları birlik oda üyeliklerine gitmekte durum sanıldığı gibi değil mesela halen küpeleme sistemi bir düzeni girmedi kim yapacak diye hala şekil değiştirmekte. damızlık birliği ilçe tarım süt birliği arasında geziyor. ben bütün bu odalara kayıtlı yetiştiriciyim ama daha hiç küpeleme bedeli alamadım. birde ufak bir ayrıntı daha var ; sunni tohumlama desteği yerli tohum fiyatları civarı yani bizim kullandığımız tohum fşiyatları şu an 125- 280 tl civarı bize gelişi var + buna veteriner uygulaması eklediğinizde durum çok farklı boyutlara taşınıyor. desteklemeler sanıldığı gibi değil 1000 tl desteklemede bile 100 tl kesintiler oluyor. mesela benim 3 yıldır en az 20 adet buzağı oldu bunların hepsi sunni tohumlama ve tamamı bütün şartları taşıyordu fakat 7 adet buzağı desteği aldım. mesela bir tanesi var hala sinir oluyorum anne holstein baba holstein olması gerek fakat bizim veteriner simental tohumlandı göstermiş ve o buzağı destek alamadı. suni tohumlama desteği de sadece yerli tohum fiyatları verildiğini biliyorum hatta bir ara direkt parsyı veterinerle çıkarttılar fakat 6 ay filan gecikmeli ödedikleri için veterinerlerimiz çok zor durumda kalmışlardı.

YANİ KISACA HİÇBİRŞEY SANDIĞINIZ GİBİ DIŞARIDAN GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİL.

aliosmankuresir
20-03-2011, 21:27
birde bu çimlenme odası için tüm ayvancılık işletmesi olanların 1 günde kurabilicekleri kadsr kolay ve ucuz sistem tasarladım en kısa zamanda modelleyip buraya sunarım...

maybach
21-03-2011, 01:48
YANİ KISACA HİÇBİRŞEY SANDIĞINIZ GİBİ DIŞARIDAN GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİL.

aliosman bey yeni bir fikir uygulama açısından sonuçlarına çekinceli yaklaşılması doğal fakat çekinmek başka bir şey sonucu görmeden muhalefet başka sizin daha ılımlı yaklaştığınızı görüyorum fakat bazı arkadaşlarınki sabit fikirlilik savlar sürekli ben bu işten para kazanıyorum bu iş olmaz olmaz olmaz ile temellendiriliyor pratikte uygulanan bir fikre sonuçlar alınmadan ben bu işten para kazanıyorum veya o kurdu beceremedi geri söktü haydee diye karşı çıkmak sektördeki ticari geleceğiniz açısından doğru bir yaklaşım değil

yıllar önce atalarımız öküzler ile tarla işlermiş ve başarmışlar bu yolla evlerini geçindirip servet biriktirmiş olmaları traktörün toprak işlemeye kattığı büyük faydayı yatsımaz

birde bu çimlenme odası için tüm ayvancılık işletmesi olanların 1 günde kurabilicekleri kadsr kolay ve ucuz sistem tasarladım en kısa zamanda modelleyip buraya sunarım...

Sn. akınselçuk zaten yapım aşamaları ve işletim açısından açıklayıcı bilgileri adım adım paylaşmış durumda örneklediği düzeneğin basit ve ucuz olması sağlayacağı fayda veya zarara etki eder bir durum değil ki kendisi burada paylaşarak geliştirme gayreti ile düzeneğini tartışmaya açmış durumda


sizin tanıdığınız biri kurdurup söktürmiş benim tanıdığım buz dolabı ile yapmış merinos koyunları var ve koyunlar keyifle yiyor görüyorum en basiti hayvan psikolojisinin verime etkisinden söz edilmişti kışın hayvanların önüne kuru saman ve yeşil hasılı koyun hangisini tercih edecekler? yeşil ot onları mutlu ediyor ise mutlu hayvan verimli hayvan olmazmı? ölçek konusu tartışılır fakat tek başına bu denklem dahi bu çalışmayı kıymetlendirir

a.akıncı
21-03-2011, 22:12
onun içindir ki herşeye aldığımız yeme çağırdığımız veterinere seçtiğimiz spermaya kadar bir sürü şüpheden geçerek tayin ederiz kullanacaklarımızı.

hanginizin bir sabah kaltığında mali değeri 7000 tl olan hayvanı protein fazlasında yatıp kaldı da bildik bildik konuşup hesap ediyorsunuz. hanginiz tam 22 kez tutmayan sunni tohumlama parası üstüne fertilite ücretleri ödemiş olabilir. bir de kalkmış muhalefet etmekten bahsediyorsunuz. siz masalarınızı bırakıp gelin de sizi bir arazide görelim beyim. o milletin efendisinin gerçek halini görün de bir o zaman böyle konuşun.

biz yaptığınıza yanlış mı dedik şunlar şunlar olabilir dedik beslemede azami dikkat gerekir dedik burda yapan biri var fakat söktürdü dedik.
sn.aliosman;
buradaki yazışmalarda kimse bildik bildik konuşarak kimseye karşı terbiyesizlik etmiyor.amaç herkes bildiğini söyler,tartışarak doğruya ulaşmaya çalışılır.burdaki herkesin amacı bu,yoksa birilerini incitmek değil.
alınganlık yapmanızı gerektirecek,veya sizi kıracak birşey söylediğimi sanmıyorum.benim amacım sadece bazı insanların yaptığı gibi;insanlara önyargıyla ve gereksiz muhalefet yaparak bir yere varılamayacağını DOSTANE bir şekilde hatırlatmaktı.
şimdi siz diyorsunuz ki;7000 tl.lik hayvanım protein fazlasından hastalandı.tam 22 defa suni tohumlama yaptırdım, tutmadı .
hayvanlarınızın sağlığı için veterinere onca para veriyorsunuz ve ters giden işlerin faturasını bana çıkarıyorsunuz.bence veteriniz hakkında tekrar tekrar düşünün.bir hayvan neden döl tutmaz acaba.ya hayvanın sağlık problemi var veya spermler kalitesiz.veya veteriniz işini ciddiye almıyor.bir veteriner döl tutmama sebebini araştırmadan 22 kez suni tohumlama yapıyorsa!!! o kişi hakkında çok düşünmek lazım bence.

muammer74
22-03-2011, 11:16
birde bu çimlenme odası için tüm ayvancılık işletmesi olanların 1 günde kurabilicekleri kadsr kolay ve ucuz sistem tasarladım en kısa zamanda modelleyip buraya sunarım...

bukadar eleştiriden sonra aliosman bey
tüm hayvancılık işletmesi olanlar için
1 günde kurabilecakleri kolay ve ucuz sistemi tasarlamış ve modelleyip en kısa sürede bilere sunacakmış dört gözle bekliyoruzzz
hayvan ların yemleme maliyeti 25kg süt veren bir hayvan için yaklaşık 15tl
bu sistam yaklaşık 7tl cıvarına düşürüyor gözükuyor
süt verimi artmasa dahi iyi bir sistem yeterki hayvanlarda hastalığa ve verim kaybına sebebiyet vermesin
sistemi ucuza kendimiz kurarak hayvancılık için bece devrim bir proje
sadece dışardan bir kamyon arpa bir kamyon yem ve samanla bu işi yapmak ve kar etmek mümkün gözüküyor

muammer74
22-03-2011, 11:30
4kg saman 1tl
3kgyulaf 1,5tl
25kg slaj 5tl
10kg yem 7,5tl
toplam 15tl normal beslenme
2kg arpa 1tl yaklaşık 14kg arpa hasılı yapar
16kgsaman 4tl
3kg yem 2,5tl
toplam 7,5 tl
karımız bir hayvan icin 7,5tl *10baş olsun günlük 75*30=2250 tl daha az bir masrafla hayvanlarımıza bakmak mümkün
birde sütte yüde 20 artış sağlasa dört köşe oluruz herhalde
emeği gecen herkese sonsuz teşekkurler

aliosmankuresir
22-03-2011, 15:42
sayın muammer 74;

eleştiri yapmak endişe duyulan taraflarını gözlemek ayrı şey, yapılışı hakkında kolaylık sunmak ayrı şey.

aliosmankuresir
22-03-2011, 17:12
sayyın a.akıncı;

benim yaptığım mesleğimin bazı dip noktalarını vurgulamak, alınganlık değil. ayrıca protein fazlasının veterinerle değil yemi satan fabrikanın bize öngördüğü içerikle beslemekten doğduğunu. tohumlamada da çeşitli veteriner arkadaşlarla çalıştığımı ve bu sperma işinde ciddi rantların döndüğünü de belirtmek isterim. preteinden kastım da beslenme o kadar ince bir çizgi ki hiç taviz vermiyor ve bu sisteme soğuk bakma sebebimde beslenme hatalısı olan hayvanlardan ettiğim zarardır

aliosmankuresir
22-03-2011, 17:13
sayın muammer74

bir inek bir günde 16kg saman nasıl yiyebiliyor???

seazone
22-03-2011, 17:22
Arkadaşlar işin içinden gelen belli bir tecrübesi olan saygı değer insanların fikirlerini daha çok dinleyip onlarla daha fazla diyolağa geçildiğinde her taraf için daha çok verim alınır diye düşünüyorum. Bu konuda aliosmankuresir beye tamamen katılıyorum. Herkes uzmanlık yaptığı konuda mutlaka artı ve eksilerini konuyla ilgisi olmayan insanlardan daha hızlı düşünerek cevap verir. Bu konuda size söyleyebileceğim özellikle dikkat etmeniz gereken süt inekleri yeşile çıktıkları zaman günde 70 kg ve üstü yeşil ot tüketir. Siz bu miktar kadar yeşil ot verirseniz zaten bütün hesaplar bir olur. Diye düşünüyorum. İşin diğer bir tarafı bu konu gerçekten de kabullenmesi zor bir konu gerçekte yeşili (yani körpe yeşil) severek yediğini düşündüğünüz ineklerin yapısı tam anlamıyla yeşil ot için değil ot gelişimini tamamlamış çiçeğini açmış tarzında olanlar için yapıları daha geçerlidir. Bilindiği gibi mineral ve selüloz tarafından körpe otlar çok zayıftır. Fazla olmamak kaydıyla yemlerine ilave olarak kesinlikle yeşil ot bence makbul ama bazı ihtiyaçları çıkartıp yok saman artı arpa yeşili besleyecek bunlar düşünülürse daha öncede yazmıştım hayvan kesinlikle tetani olur.

aliosmankuresir
22-03-2011, 17:36
teşekkürler seazone birde bu arada diğer mesajlarımda belittiğim bu sistemle saman üretimi hakkında bir video buldum bu olayı araştırıken linki veriyorum.05:55 ile 06:15 dakikada geçiyor mevzu

youtube (http://www.youtube.com/watch?v=pZ8tZXTCu14&feature=related)

muammer74
29-03-2011, 11:59
sayı akın selcuk
bir haftalık olan arpa hasılını yonca gibi kurutup depolsak yazın
sindirim acısından bir faidesi olurmu
kuruyan hasılda besin değer kaybı olurmu
yaptığın calışmalarda başarılar dilerim

maybach
29-03-2011, 16:18
sayı akın selcuk
bir haftalık olan arpa hasılını yonca gibi kurutup depolsak yazın
sindirim acısından bir faidesi olurmu
kuruyan hasılda besin değer kaybı olurmu
yaptığın calışmalarda başarılar dilerim

kuru tüketim için asırlardır sürüp gelen adetlere uygun olarak mevsiminde yetişen bitkiden elde edilen kesi depolayıp yedirmek hala daha pratik değilmi

hsan72
12-04-2011, 20:59
Herkese merhabalar, siz en iyisi, yeşillendirilmiş arpa ile saman yerine yonca balyasi verin süt verimini o zaman görürsünüz. Ne dersiniz?

akinselcuk
12-04-2011, 22:45
Yonca balyası kaça ?

hsan72
13-04-2011, 10:59
Yazın yonca balyasi 5-6 TL oluyor. Yazdan stok yapıp yonca balyası ile cimlenmiş arpa harmanlanıp süt ineğine verilse verim artışı nasıl olur acaba bunu bilmek istemiştim. Bu işe ne dersiniz? Yoncada protein ve enerji sütü arttırıyorsa fayda-maliyet analizleri yapılmalıdır? Yoksa zaten çimlenmiş arpa veriliyor, yonca balyasına gerek yok, sadece hayvanın işkembesini çalıştırmaya yarayan ve gıda noktasında ineğe hiç bir faydası olmayan saman balyası mı verelim? Tabii süt artışına pek etkisi yoksa. Fikriniz nedir?

Bir de: Bu cimlenmiş arpa işine benimde aklim yatti ama ben bunu seracıların yaptığı gibi naylon içerisinde yapmaya çalışsam, verim alabilirmiyim acaba? çok soğuklarda içerisinin ısınması gerekir belki çalı-çırpı yakarak halledebilirim bunu, izmit doğu gibi soğuk değil.
Bir de: illaki 7 günde çimlenmiş arpayı almam gerekmez, 10 günde olsun diye düşünüyorum. Yani kışın soğuk havalarda arpanın çimlenmesi geçikebilir. Ben sılaja takviye yaparak yani harmanlayarak çimlenmiş tohumu veririm diye aklıma geliyor. Sılajı tamamen bırakmayı düşünmüyorum. Çok soğuklarda da çimlenmiş arpa olmazsa sadece sılaj veririm. Sera tipi çimlenme işi ile karanlık odalarda çimlenme için gerekli ozon gazı aletlerine de gerek kalmaz herhalde. Fikriniz nedir?

Ama sıcaklarda nasıl olur sera ile yapmayı denemek? Seranın naylonunu açarım. Su problemim yok benim tarlanın ve ahırın alt kısmından parmak kadar su fışkırıyor. Ne dersiniz?

Not: Yakın zamanda çimlenmiş arpa yapma makinalarının amorti sürelerini size izah ederim. Tanıdığım bir ekonomist var o bildirecek. gelen bilgileri size aktaracağım.

Sarıcan
13-04-2011, 12:22
Herkese merhabalar, siz en iyisi, yeşillendirilmiş arpa ile saman yerine yonca balyasi verin süt verimini o zaman görürsünüz. Ne dersiniz?

Birinci yazdığınız mesajla ikincisi çelişmiyor mu? Birinci mesajınızda tamamen reddediyor, ikinci mesajınızda nerede ise

Not: Yakın zamanda çimlenmiş arpa yapma makinalarının amorti sürelerini size izah ederim. Tanıdığım bir ekonomist var o bildirecek. gelen bilgileri size aktaracağım.

arpa çimlendirme makinasının amortismanını çıkaracak kadar konuyla ilgili olduğunuzu belirtiyorsunuz.

Bu sayfadaki bütün bilgiler siz üretici arkadaşların ufkunu açmak ve maliyetlerini düşürmek için yapılıyor. Bu yüzden görüş bildirirken insanların şevkini kırmayacak şekilde konuya yaklaşırsak daha iyi olur. Ama deneysel olarak arpa çiminin zararlarını gören arkadaşlar varsa sadece deneylerini paylaşırlarsa en faydalı eleştiriyi yapmış olurlar.

Bu iş için ayırabileceğiniz bir sera hazırlayabilirseniz yapay ışıklandırmaya gerek kalmadan arpa çimlendirebilirsiniz ama burada yapılan yapay aydınlatma bitkinin geceyi de gündüz gibi algılayarak büyümesini sağladığı için hasat etme süresi daha uzun olabilir. Birde yaz sıcaklarında sera içi sıcaklık istenilen ısıdan fazla olacağı için ısıtmanın tersine ortamı klimatize etmeniz gerekebilir. Aşırı sıcak ve buharlaşma istenilmeyen sonuçların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Dikkatinize.

strongmister
13-04-2011, 17:16
merhabalar arkadaşlar
bende uzun zamandır arpa hasılı üretmek amacıyla bu tarz makineleri inceliyorum,iç anadolu bölgesinde olduğumuzdan kuru tarım yoğunlukta,çiflik kurmayı planlıyorum falan ön fizibilitesini yapıyorum..angus cinsi üzerine
şimdi öncelikle mevcut firmanın referanslarından makine almaya başlayanların olduğunu resimlerle görüyoruz.proflar da destekliyor
arpa çiminin tek başına verilmediği taktirde sindirimde bir prooblem yaratacağını düşünmüyorum neden derseniz bizim buralarda arpaları erken ektiklerinden erken yetişme oldu ve yatmasın diye herkes arpaları yaydı günlerce..
ben bu makineden nasip olursa alacam fakat arpa çimini tek başına vermeyi düşünmüyorum,inek başına 10kg arpa hasılı,5 kg arpa fiğ slajı,5 kg saman ,1kg karma yem,
ki bunu angus cinsi inekler için söylüyorum vle yem karma makinesiyle vereceğim,arpa fiğ slajı zaten kendi arazilerimde..
işin aslı bence çok ama çok yararlı bir makina,deneyecez bakalım

malbman
13-04-2011, 18:01
Neden sistemi kendiniz kurmayı düşünmüyorsunuz?

akinselcuk
14-04-2011, 05:32
Sera tipi çimlenme işi ile karanlık odalarda çimlenme için gerekli ozon gazı aletlerine de gerek kalmaz herhalde. Fikriniz nedir?



Not: Yakın zamanda çimlenmiş arpa yapma makinalarının amorti sürelerini size izah ederim. Tanıdığım bir ekonomist var o bildirecek. gelen bilgileri size aktaracağım.

Bu işin içine ozon gazı ne zaman girdi ? Neresinde kullanılıyor ?

Ekonomistin bildireceği amorti sürelerini bize izah edeceğiniz zamanı merak içinde bekleyeceğiz . . .

aliosmankuresir
14-04-2011, 11:58
sevgili arkadaşlar

yem karma makinası bu iş için çok gerekli bence,(yüksek hacimde saman yeşilin cazibesiyle yedirilmesi için.)

birde forumda aradım ama bi türlü denk gelmedim çok fazla zaman da ayıramıyorum. yapılacak cihaz sıcaklık 18-20 derece sulama suyu sıcaklığı bu sıcaklıktan 2-3 derece fazla olacak sulama sisleme olacak NEM ile ilgili birsey görmedim sistemin nemi kaç olcak.

hsan72
14-04-2011, 15:07
Bu sayfadaki bütün bilgiler siz üretici arkadaşların ufkunu açmak ve maliyetlerini düşürmek için yapılıyor. Bu yüzden görüş bildirirken insanların şevkini kırmayacak şekilde konuya yaklaşırsak daha iyi olur.

Sayın Sarıcan: Araştırmalarım bu konuda çalışanların şevkini değil, bilakis bu işe devam etmesini gösteriyor.

Butun herkese arpa çimleme işine devam etmesini tavsiye ederim. Sakın çimlendirme makinesi almaya kalkmasınlar zarar ederler. Arzu eden olursa topladığım bulguları buraya yazabilirim.

Sarıcan
14-04-2011, 16:17
Sn. hsan72,

Ben birinci mesajınızı baz alarak yazdım yukardaki cümleleri. Eğer birinci mesajınızda arpa çimlendirmeyi tavsiye ediyorsanız ben yanlış anladım demek ki.

Forum ortamında sizin elinizde hangi değerli bilgilerin olduğunu bilmedikleri için hiç kimse bu bulguları talep edemez. Eğer elinizde bu konu ile bilgi ve bulgular varsa lütfen çekinmeden ve kimsenin arzu veya talep etmesini beklemeden paylaşınız.

Şu anda hangi aşamadasınız? Her hangi bir çimlendirme ortamı hazırladınız mı? Makinaların satınalma maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı mı zarar ederler? Hiç çimlendirme makinası fiyatı aldınız mı? Yukarda Sn. aliosmankuresir çimlendirme ortamındaki nem oranı ile bir bilgiye ulaşamadığını soruyor. Elinizde bununla ilgili bir bilgi var mı?

Sn. aliosmankuresir,

Çimlendirme ortamı ile ilgili sıcaklık ve nem oranlarını en iyi bu makinaları imal edenler bilebilir. Eğer bu bilgileri bilmiyorlarsa boşuna makina diye demir yığınını satmasınlar. Siz bu bilgiler için firmalarla görüşmeye çalışın, bende sizin için bu bilgiyi araştırayım.

hsan72
14-04-2011, 16:40
Bu işi TR de üretim yapan 4 değişik firmadan fiyat aldım. fiyatlar 65.000 TL ile 45.000 TL arasında değişiyor. Az üretim için daha az fiyat isteyen var ama hayvan sayısı ile verilecek yem doğru orantılı olduğundan bir şey değişmez. Daha az üretim yapan makinanın fiyatı da daha ucuz olacaktır. Fakat amorti süresi değişmiyor. Ekonomist bir tanıdığım var demiştim, bunun 6 yılda amorti edilebileceğini rakamsal olarak ispat etti.

Ben bilhassa bu siteyi takip edenlere kesinlikle bu çimlendirme makinalarından almamalarini hassaten tavsiye ederim. Kendilerinin yapmaya çalışmaları oldukça ucuz olacaktır. Biraz deneme-yanılma yolu olacak ama buradaki bilgilerden çok faydalanacaklarını düşünüyorum. Bu durum bilhassa küçük çiftçileri oldukça ilgilendirmektedir. Hele maliyetlerin yüksekliğinden şikayet edildiği bu dönemde. Yakında bu maliyet tablosunu sizlere sunmak bana mutluluk verecektir.


Suyu temiz ve temizleyici, İslamı da nur kılan Allah her türlü övgü ve medhe müstehak ve layıktır.

akinselcuk
14-04-2011, 16:43
Çimlenme ortamında sürekli bulundurduğumuz nem ölçer %55-60 gösterirken bir sorun çıkmıyordu. Havalandırmayı kesildiğinde, nem %80-90 seviyelerine çıktığı zaman çürümeler başlıyor. İster 18 derece ister 22 derece nem %60 ın altında olacak. Ya da bir diğer deyişle çimlenme ortamında sorun çıkmaması için en çok % 60 a kadar çıkacak.

Sulama suyunun sıcaklığının ortam sıcaklığından 2-3 derece yüksek olması gerekmiyor. Biz ortam sıcaklığı ile aynı derecede su ile suladık. Çünkü su deposu çimlenme odası yanındaydı. Ancak sulama suyu sıcaklığı ortam sıcaklığından % 10 farklı derecede olsaydı da bunun çimlenmeye bir etkisi olmazdı. Yüksek ya da az. Yani 22 derecede büyüyen arpaları 25 derece su ile sulasaydık da , 18 derecede suyla sulasaydık da sonuçlara bir etkisi olmazdı.

Sulama için sisleme homojen dağılım için ideal. Ama şart değil. Otomasyonla sorunsuz çalışacak başka bir yolla da sulama yapılabilir.

aliosmankuresir
14-04-2011, 17:04
nem ve sıcaklık olayını şimdi anladım sayın akınselcuk tesekkür ederim bu iş için bir kuluçka makinası termostatı buldum tek alet fanı ısıtıcıyı ve nemlendiriciyi komutluyor. yanlız benim kafama takılan şu konu var bu makinayı fabrikasyon yapanlar bu kadar pahalı satarkrn biz bunu nasıl böyle ucuz yapıyoruz ya da onlar nasıl bu kadar pahalı satıyor. çelişki değil mi. birde hangi mesajda bilmiyorum ibrahim başaran yem buluş google yazın bakın diyen arkadas vardı. bu ibrahim başaran dediği abi benim daha önce bir abi yapıyomuş vs dediğim adammış ben adını yeni öğrendim ve adam başarısız değil tek başına yaparken felç olmuş ondan duraksamış sistem ve şuan biraz akli olarak zordaymış sanırım. bizim komşu köyden adam ama bir türlü gidip göremedim birde hiç iyi değil dediler ondan sonra da canım istemedi.

Sarıcan
14-04-2011, 20:09
Ben bilhassa bu siteyi takip edenlere kesinlikle bu çimlendirme makinalarından almamalarini hassaten tavsiye ederim. Kendilerinin yapmaya çalışmaları oldukça ucuz olacaktır. Biraz deneme-yanılma yolu olacak ama buradaki bilgilerden çok faydalanacaklarını düşünüyorum.

Bu başlığı birinci sayfasından başlayarak tam olarak okumamışsınız anlaşılan. Bu başlıkta hiç kimseye makina alması tavsiye edilmemiştir. Tam tersine hayvancılıkla uğraşan tüm vatandaşlarımızın bu teknolojiyi yurdun her köşesinde kendi imkanları ile yapmaları için her türlü ipucu ve yardım verilmeye çalışılmıştır.

Kendi imkanları ile bu işi yapmak isteyen arkadaşlara (başta Sevgili Viskhy' e olamak üzere) her türlü destek ve motivasyon sağlanmaya çalışılmıştır. Belkide tüm ağaclar.net camiasında ilk defa bir arkadaşımız (Viskhy) burada paylaşılan bilgilerden faydalanarak önce kendi hayvanlarında kullanmak üzere, daha sonrada işin cazibesini görerek ticari olarak bu işi yapmaya karar vermiştir.

Umudumuz ve beklentimiz daha bir çok arkadaşımızın bu işi kendi imkanları ile yapabilmesi. Bahsettiğiniz rakamları üç aşağı beş yukarı zaten tahmin ediyordum. Çünki yurtdışı satış fiyatları internette mevcut. Bu söylenilen rakamlara aynı kapasitelerde olmak kaydıyla en azından dört adet makina yapılır. Aslında ahırı veya yerleşik düzeni olan arkadaşların bu işi Sn. Viskhy' nin yaptığı gibi bir odada sabit tesisi olarak yapması daha pratik.

Sorularıma cevap vermediğinize göre henüz başlangıç yapmamışsınız. Bu konuda amortisman analizi yapmak için önce yem maliyeti ne kadar ucuzluyor, buna karşılık süt veya et verimi ne kadar artıyor onu bilmek lazım. ayrıca beslenen hayvan sayısı alınan makina kapasitesi ile uyumlumu ona bakmak lazım. Halbuki kendi imkanı ile bu işi yapan arkadaş en küçüğünden başlayarak deneye deneye kapasiteyi büyütme imkanına sahip olurlar. Elinizdeki maliyet analizlerini açıklarsanız bizimde ufkumuz açılır.

akinselcuk
14-04-2011, 20:35
Makineler neden pahalı, neden biz ucuza yapabiliyoruz ? Çünkü onlar akıllı boşa kürek çekmiyorlar, bizler ise anlamsız bir yardımlaşma, paylaşma içgüdüsüne sahibiz. Bir bakıma onlardan daha az akıllıyız !

Biz burada 450X450X200 ebatlarında polikarbonat malzemeden aydınlatmalı, sulamalı, tekerlekli, sökülüp takılır, taşınabilir, 12 hayvana günlük yeterince yeşil yem sağlayacak bir yapı tasarladık. Malzemeleri bulup maliyet hesabını yaptık.

Sonra burada geçimini süt satarak sağlayan ve ipi ucu ucuna yakalayabilen sütçülere durumu anlattık. Gördük ki bunu mamül hale getirsek üzerine bir marka vurup hadi buyrun desek ki biz okuluz okula bir güven var bu konuda hepsi mal bulmuş gibi para vermeye hazırlar. Oysaki arpayı çimlendirmeyi hepsi de becerir. Çimlendirip hayvanınıza yedirin şu miktarlarda dediğimiz zaman duraksıyorlar. Bu dolaptan yedirince ne değişecek diyoruz, o bir makine diyorlar. Bu noktada insan aklıyla mücadele yersizdir.

Kilolu bir insan yola çıkıp koşarsa kilo verir. Ama spor salonuna yazılırsa da kilo verir. Genellikle bir salona para ödeyerek zayıflama yolu seçilir. Bu bir umuttur.

Arpa çimlendirmek çok kolay. Hesabını yapmak da çok kolay sonuçlarını değerlendirmekte çok kolay ve anlaşılır. Topraksız tarımla domates üretmekten, topraksız tarımı tarif etmekten çok daha basit. Ama gene de bir alete sırtını dayamak motive olmak istiyor insanlar. Kendine güvenmiyor çünkü. Hepsi de çan eğrisinin tam ortasındalar.

seyyah53
14-04-2011, 21:25
Azot protein oranı gibi bir özellik öğrenince bilim adamı olunamayacağı gibi ticari hayattada da fazla deneme yanılma yapılamağı çok açık. Ekmeğini bu işten çıkaran insanın şüpheyle yaklaşmasını anlamak mümkün amma insanlara bilgisiyle yardımcı olmayı kendine görev addetmiş insanın inatçılığını anlayışla karşılamak zor.

Güzel laflar ''işletmemi kurdum, 2. likle bitirdim okulumu, diplomamla on takla attım vs.'' madem o kadar çok biliyorsun, sen aç başlığı biz açmadan da yardımcı ol bize önderlik et biz sana geyik yapalım 200. yazıdan sonra . . . Gene de kızma bize anlayışla karşıla bakalım. Sukunette olgunluktur ya , o dersi alıyoruz şimdi zaar. . .

Ben bu başlığı bir dosya halinde özetledim. Ders notu yaptım. Kendi denemelerimizi de içine ilave edip meslek lisesinde ilgili dersin modülüne (kitabına) girmesini de önereceğim.

Mumla arasak bulamayacağımız bilgilerle dolu bir başlık oldu.

Ama herşeye rağmen!

Şüpheyle yaklaşanlardan değil amma bilgiç ve inatcı eli boşlardan düzen bozulmasa bu başlıkların çok daha verimli bir hale geleceğinden eminim. Bir çok araştırmacı ruhlu kişi yazmayı bırakıveriyor zira . . .

Şimdi Sn.Akınselcuk...bu mesjdan belli başlı bölümleri alıntı yapacaktım fakat yazının tamamında şahsıma karşı bir şataşma var...aslında bu konu başlığını sizin konunun dışına olayı kişişelleştirmenizden dolayı okumayacktım fakat burda bana bir cevap hakkı doğduğuna inanıyorum...

Bakın 'inat etmek 'demişsiniz ya yani doğru bildiğimi söylemek ve bunda ısrar etmek daha doğrusu sizin söylediklerinizi kabul etmemek 'inatçı anlayış' a mı giriyor...o zaman sizde aynısını yapıyorsunuz....

'Güzel laflar ''işletmemi kurdum, 2. likle bitirdim okulumu, diplomamla on takla attım vs'

Bu cümleyi bu cevabı benim yazıma '82 doğumlu biri gelmiş bu konuda bize ahkam kesiyor' diyen birine yazmıştım....size ya da sizin yazılarınıza karşı yazılmış bir cevap değil di fakat bu ' on takla attım ' dan anlıyorum ki sizde o kişiden çok da farklı bir zihniyette değilsiniz...

Bu konu başlığını ders notu yapmanız çok güzel, hatta varsa bir kopyasını da Üniversitelerin hayvan besleme bölümlerinden beslemeci bir hocaya gönderelim bize özet olarak yanlışlarımızı ya da doğrularımızı fazla masraf yapmadan ve de fazla zaman kaybetmeden bildirsin...

Konumuza geri gelirsek Ben arpanın çimlendirerek hayvan yemi olarak kullanılmasının besin madde içeriği ve ekonomik açıdan hali hazırda üretilen yonca,korunga vb.,arpa HASILI, ve diğer hasıllardan daha faydalı olacağını düşünmüyorum...

Aynı zamanda dane yemin çimlenmiş olmasından ve su içeriğinin fazla olmasından dolayı işkemde hızlı yıkılacağından işkembediki ph yı arrtıracağı için mikrobiyal sindirimin çok yavaşlayacağını ve hayvanda şişme(timpani) gerçekleşeceğini,daha önceki deneyimlermden sezinliyorum....

Bunlar benim şahsi düşüncelerim konu hakkında her türlü tartışmaya varım....fakat olayı kişiselleştirecek ya da tartışma kişiye yönelik olacaksa lütfen bana mesaj yolamayın...

hsan72
14-04-2011, 22:03
Bu başlığı birinci sayfasından başlayarak tam olarak okumamışsınız anlaşılan. Bu başlıkta hiç kimseye makina alması tavsiye edilmemiştir. Tam tersine hayvancılıkla uğraşan tüm vatandaşlarımızın bu teknolojiyi yurdun her köşesinde kendi imkanları ile yapmaları için her türlü ipucu ve yardım verilmeye çalışılmıştır.

Kendi imkanları ile bu işi yapmak isteyen arkadaşlara (başta Sevgili Viskhy' e olamak üzere) her türlü destek ve motivasyon sağlanmaya çalışılmıştır.

Umudumuz ve beklentimiz daha bir çok arkadaşımızın bu işi kendi imkanları ile yapabilmesi.

Bu konuda amortisman analizi yapmak için önce yem maliyeti ne kadar ucuzluyor, buna karşılık süt veya et verimi ne kadar artıyor onu bilmek lazım. Elinizdeki maliyet analizlerini açıklarsanız bizimde ufkumuz açılır.

İlgilenenlere sunulur: İşte maliyet hebası:

Günde 70 kg arpa X 365 gün = 25550 kg yıllık arpa. X kilosu 0.6 TL = 15300 TL eder.
Şu anda bu makine 60 Bin TL ise 4 yıl da kendini amorti edebilir. Ama daha bitmedi!

Ben sılaj alsam günde her hayvana 15 kg versem X 50 inek = 750 kg eder günde. Bunu da 300 gün ile çarparsak (70X300) yıllık = 225 Tona ihtiyaç vardır. 225.000 kg X kilosu 0.13 TL = 29250 TL eder.
Kısaca 30Bin TL diyelim. Ben sadece sılaj verse idim yıllık 30Bin TL harcamam olurdu. Bunu yeşillendirilmiş arpa ile yaparsam 15 Bin TL harcayacağım. Tabi buna elektrik ve su masrafları dahil değil. Bunun için de yıllık en az 5 Bin TL gider diye düşünüyorum. Toplam 20 Bin TL eder.

Şimdi gelelim asıl hesap yapmaya:

sılaja verilen yıllık 30 Bin TL – yeşillendirilmiş arpaya verilen yıllık 20 Bin TL.
Aradaki fark : 10 Bin TL. Arpa Çimlendirme makinesi 60 Bin TL ise Bunu 6 senede amorti edersiniz.

Netice: Bu makinanın alınması mantıklı değildir. Makine üreticilerinin ayakları biraz daha yere değsin. Kazançlarını % 500 lerden, % 200 lere veya % 300 lere getirirlerse o zaman almak mantıklı olabilir. Bu çimlendirme makinalarını istediğiniz sanayi çarsısına gidin en fazla 25 Bin TL ye istediğiniz şekilde kurabilir veya kurdurabilirsiniz. Ve 50 büyükbaş hayvan bakarsınız.

Suyu temiz ve temizleyici, İslamı da nur kılan Allah her türlü övgü ve medhe müstehak ve layıktır.

akinselcuk
14-04-2011, 22:43
Bu forum siteleri olmasa bildiklerinizden insanlar yeterince yararlanamayaktı. Ne yazık olacaktı.

Nedense bu bilgiçler bir şeyin olmayacağını bilirler. Olacak bir konuda başlık açsanızda direk bilgilensek eğitilsek. Başlığı hiç onlar açmazlar, başlık açıldıktan sonra hemen de konuya dahil olmazlar bir süre yazanları ölçer tartarlar. Ardından olmayacak olan şeyi açıklarlar. Hepimize bir anda nur saçılır.

Hocam aç bir başlık başla bildiklerini yazmaya. Okuyup öğrenelim. Ülke kazansın.

Demirci bilirkişi ile tanışmıştık daha önce. Şimdi hayvancı bilirkişi ile de tanıştık. Hayırlısı bakalım.

bana bir cevap hakkı doğduğuna inanıyorum...

Tabi ki. Sonuna kadar kullanın hakkınızı.

akinselcuk
14-04-2011, 22:59
sılaja verilen yıllık 30 Bin TL – yeşillendirilmiş arpaya verilen yıllık 20 Bin TL.
Aradaki fark : 10 Bin TL. Arpa Çimlendirme makinesi 60 Bin TL ise Bunu 6 senede amorti edersiniz.

.

Bizim oda 12 hayvanı günlük çeviriyor. 5bine mal oluyor. Günlük hayvan başı maliyeti 17 liradan 5 liraya düşürüyor ve amortiside en çok 3 ay sürüyor. 10-12 sağmalı olan adamın 60binle işi yok ki zaten.

12x12lirax365=52.560lira/yıl cepte kalan
12x5lirax365= 21.900lira/yıl yeşil maliyet
12x17lirax365=74.460lira/yıl eskiden harcadığı

Teorik olarak budur. teori pratiğe tam uymaz ama aradaki fark bunu tolere edecek kadar fazla.

Silaj ilk keşfedildiğinde ülkemizde aynı türden itirazlar silaja yapılmıştı o zamanlar.

Ekonomist falan deyince daha profesyonel bir hesap beklerdik. Bizimkisi gibi Cin Ali hesabı değil.

Tabi buna elektrik ve su masrafları dahil değil. Bunun için de yıllık en az 5 Bin TL gider diye düşünüyorum.

5000liralık elektrik 18520KW harcama eder yıllık. Günlük 50KW elektrik eder. 2 televizyon bir buzdolabı bir bilgisayarlı bir evin aylık tüketimi fazla fazla 250 KW anca harcayabilir. Günde 50bin Wat elektriği arpanın neresinde yakacaksınız ? Hangi su motorunda harcayacaksınız ? 24 daireli 8 katlı bir apartmanın hidroforu 24 daireye banyo ve mutfak suyu bastığı halde bir ay da anca yakar 50KWatı. Günlük 3-5 kilo arpaya ne kadar su basacaksınız ki su motoru o kadar elektrik harcayacak ?

Suyun tonu yani 1000 litresi 2 lira. Ev suyu. Kuyu suyu daha da ucuz. 280 gr arpaya 8 günde 1 litre su harcadık. 2-2,5 kilo yeşillik aldık. Buharlaşma kayıplarıyla beraber. Yani 5 kilo yeşilliğin su parası 1kuruşun yarısından daha az. Yani ineğe günde 10 kilo yeşillik verseniz yıllık bu yeşilliğe harcadığınız su parası 292 kuruş olur. 5000lirada 1712 tane 292 kuruş var.

malina
14-04-2011, 23:45
Suyu temiz ve temizleyici, İslamı da nur kılan Allah her türlü övgü ve medhe müstehak ve layıktır.

hsan72,

Tüm mesajlarınız bu konuda diye uyarıyı da burada yapayım. Mesajlarınızdan "Düzelt" düğmesini kullanarak bu cümleyi silin.

Konuyla ilgisiz mesajlar istemiyoruz. Farkındaysanız bu forumda, üyelerin imza olarak bir cümle kullanmaları yasaklanmıştır.

akinselcuk
14-04-2011, 23:46
Bakın 'inat etmek 'demişsiniz ya yani doğru bildiğimi söylemek ve bunda ısrar etmek daha doğrusu sizin söylediklerinizi kabul etmemek 'inatçı anlayış' a mı giriyor...o zaman sizde aynısını yapıyorsunuz....

Arada bir fark var. Sizin yazdığınız bir şeye ben itiraz etmek için gelmem. Hele ki on kişinin tartışmakta olduğu bir konuya girip onları aydınlatmaya hayatta kalkmam. Yanlış bir konuyu analiz etseler bile, benim çok iyi bildiğim üzerinde ihtisas yaptığım bir konu olsa bile o kadar insanı küçümsemek gibi olur çünkü bu yaklaşım tarzı. Konu önemini yitiriyor burada. Burada takıldığımız şey davranış biçimi, yaklaşım tarzı. Bu tarzı da umursamıyorduk ama nedense çok sık olmaya başladı. Ya biz bir şey bilmiyoruz, çok yanlış bir şey söylüyoruz, insanlar itiraz ediyor ya da sorun bizde değil.

Sarıcan
15-04-2011, 00:12
Bu sayfadaki bütün bilgiler siz üretici arkadaşların ufkunu açmak ve maliyetlerini düşürmek için yapılıyor. Bu yüzden görüş bildirirken insanların şevkini kırmayacak şekilde konuya yaklaşırsak daha iyi olur. Ama deneysel olarak arpa çiminin zararlarını gören arkadaşlar varsa sadece deneylerini paylaşırlarsa en faydalı eleştiriyi yapmış olurlar.

Sn. akınselcuk,

Bir önceki mesajımda böyle bir paragraf kullanmışım. Ben bunu bir arkadaşa hitaben yazmıştım ama şimdi genele hitaben yazmış olayım. Pratikte deneyip zararını gören varsa eleştiriler başımızın üstüne. Bizde gözden kaçırdığımız şeyleri öğreniriz ama Avusturalya gibi hayvancılığın en yoğun olarak yapıldığı bir yerde bu teknoloji yoğun olarak kullanılıyorsa bildiğimiz bütün doğruları yeni baştan gözden geçirmeliyiz. Deneysel olumsuzluklar varsa onları tartışıp araştıralım. Başka türlü tartışmak bu sayfayı tatsız kılıyor. Fazla da üzülmene gerek yoktur.

Konuya kafadan bodoslama olumsuz giren vatandaş araya birde ekonomist sokarak benim 30 yıldır yaptığım amortisman hesabını bana yazıyor. Elektrik su parasını koyarken, üretim yaptığı sütten maliyet azalması ve hacim artmasından kaynaklanan pariteyi hiç kesaba katmıyor. Yersen tabii ki. Ben tecrübe olarak hangi aşamadasın, denedin mi diyorum o başka şeyler anlatıyor. Ben yine de seyyah53 arkadaşın seni tanıdıkça daha faydalı paylaşımlarda bulunacağına inanıyorum. Burası bir yarışma programı değil. Fazla zorlamanıza da gerek yoktur.

aliosmankuresir
15-04-2011, 10:28
teorik olarak iki tane buzdolabı birinin kapağı sökülmüş birisi de arkası kesilmiş biçimde birbirine eklesem, bir ineği beslermi acaba soğutma için buzdolap tessatı çalışsa terostatını değiştirip, ısıtma için buzluk denen yere bi ısıtıcı fan taksak bitane de nemlendirici kullansak bu cihazların hepsini de kuluçka termostatları(sıcaklık nem fan kontrol özellikli) var onunla idare etsek sulamayı sebeke suyundan selenoid valf ile idare etsek. bu sekilde bir sistem iş görür mü acaba ne dersiniz arkadaşlar...

Sarıcan
15-04-2011, 10:33
Sn. aliosmankuresir, bence o kadar uğraşacağınıza sevgili Viskhy' nin yaptığı gibi bir raf sistemi yapsan daha pratik olur. yenisini yapmak tamir etmek veya modifiye etmekten daha kolay ve ucuzdur. Adopen pencerelerin içine konulan crp profillerden rutubete dayanıklı çok güzel bir raf sistemi yapabilirsin.

seyyah53
15-04-2011, 11:38
Arada bir fark var. Sizin yazdığınız bir şeye ben itiraz etmek için gelmem. Hele ki on kişinin tartışmakta olduğu bir konuya girip onları aydınlatmaya hayatta kalkmam. Yanlış bir konuyu analiz etseler bile, benim çok iyi bildiğim üzerinde ihtisas yaptığım bir konu olsa bile o kadar insanı küçümsemek gibi olur çünkü bu yaklaşım tarzı. Konu önemini yitiriyor burada. Burada takıldığımız şey davranış biçimi, yaklaşım tarzı. Bu tarzı da umursamıyorduk ama nedense çok sık olmaya başladı. Ya biz bir şey bilmiyoruz, çok yanlış bir şey söylüyoruz, insanlar itiraz ediyor ya da sorun bizde değil.

Sn.Akınselcuk sizin yazdığınız bir şeye ben ne zaman itiraz ettim...bakın şunu gerçekten anlarım siz benim uslubuma takılmıssınız tamam...eğer benim uslubumda bir hata varsa ben sonuna kadar özür dilemeye razıyım...

evet bu konuda çok doğru söylüyorsunuz kişi yapsa bile uslublu bir şekilde yanlışı söyleyip heves kırmamak lazım....

Sizin bir cümleniz vardı ve bu arpa çimlendirmenin çoğu kaba yeme alternatif olduğu anlamını taşıyordu,ben bunda hala ısrarlıyım ama neyse...

bakın yukarıda ki yazınızda ekonomil hesab yapmış bir arkadaş ve sizde karşılık vermişsiniz ben bu konu hakkında ağzımı bile açmam çünki son ayların yem fiyatlarını bilmiyorum hele ki eletrik konusundan ve fiyatlarından hiç anlamam...

bunun bir sebebide yörelerimize göre yem fiyatları o kadar çok değişiyor ki...bakın izmirde torbalıda yonca nın kilosunu 0,32 kuruşa bulurlken biz...Memleketim rizede 0,70 kuruşa alıyordu akrabalarım....saman izmirde yoncayla aynı değerde iken Edirne süloğlunda 500 balya samanı yağmurda heba eden çiftçinin umrunda değildi...

Şimdi bakın çok sevecenlikle ve iyi niyetle size soruyorum bu hesabı hangi yöreye göre yapacağız...?

Sn. Akınselcuk..daha önce söyledim gene söylüyorum muhteşem bir makine yapmıssınız...ben ise elektirk prizi değiştiremem...

Topraksız tarımdaki yazılarınızı okudum...hayran kaldım..hatta sizden miracle berry lerim için aistli bir bitki besin formülü isteyecektim...ama şahsıma karşı tutumunuz hele ki o 'takla atmak' yüzünden bunların hepsi gömüldü kaldı...

Şimdi Sayın Akınselcuk dilerseniz şöyle yapalım...sizin yaptığınız makineden 2 kg arpa çimi çimlendirelim...1 kg ı asıl diğer 1 kg ı şahit örnektir...laben yem analiz laboratuavrına gönderelim...dilerseniz yarı parasını ben vereyim...

Analizini yaptığımız arpa çimi nin içerisindeki selüloz,protein,enerji,değerleri elimizde bulunsun ondan sonra 1 kg ının maliyetini çıkartalım...tabi bunların sindirilebilirlik dereceleri de önemli...yani biz 1 kg içerisindeki % * proteine ne kadar para harcamısız...selüloza ne kadar para harcamısız ..benim bildiğim yem değeri böyle hesaplanır...

Tartıştığımız konu kazanmıyor Sn.Akınselcuk...ikimiz birbirmizi kırıyoruz..

Sarıcan
15-04-2011, 12:51
Sn.Akınselcuk sizin yazdığınız bir şeye ben ne zaman itiraz ettim...bakın şunu gerçekten anlarım siz benim uslubuma takılmıssınız tamam...eğer benim uslubumda bir hata varsa ben sonuna kadar özür dilemeye razıyım...

evet bu konuda çok doğru söylüyorsunuz kişi yapsa bile uslublu bir şekilde yanlışı söyleyip heves kırmamak lazım....

Sn. Akınselcuk..daha önce söyledim gene söylüyorum muhteşem bir makine yapmıssınız...ben ise elektirk prizi değiştiremem...

Topraksız tarımdaki yazılarınızı okudum...hayran kaldım..hatta sizden miracle berry lerim için aistli bir bitki besin formülü isteyecektim...ama şahsıma karşı tutumunuz hele ki o 'takla atmak' yüzünden bunların hepsi gömüldü kaldı...

Tartıştığımız konu kazanmıyor Sn.Akınselcuk...ikimiz birbirmizi kırıyoruz..

Sevgili seyyah53,

Bu mesajın beni sevindirdi. Çünki eleştiri yaparken üslubu kaçırmamak lazım. Ben biliyorum ki Sevgili akınselçuk' un burada paylaştığı çalışmaların çoğu kendisi için ekonomik yüktür ve karşılığında da en küçük bir ticari beklentisi yoktur. Eğitimci olmanın erdemiyle belki olursa da okulunun döner sermayesine olur. Bu yüzden biz yaşlılar bazan karşılıksız yaptığımız bu çalışmalara en azından saygı duyulmasını istiyoruz.

Genç beyinlerin edindikleri güncel bilgileri paylaşmalarını hep desteklemişimdir. Bu yüzden ilk mesajında da başlığa yeni bir nefes geldi ve konu başlığını ilgilendiren ilk olumlu eleştiri geldi diye sizi teşvik etmiştim. ama iş benim beklediğimden çok değişik noktalara taşındı. Karşılıklı iddia veya bahis tutulacağı yerde gerçekten bilimsel deneyler varsa ya da teorik olarak bildiklerinizin pratikte uygulanmış ve zarar görmüş hayvan veya akademik çalışma varsa o konuda bizi bilgilendirin.

Dünyadaki uygulanış biçimlerinin ve bunca yatırımın boş olduğunu bilimsel olarak açıklarsanız bizde bizim gençlerimiz artık gelişmiş ülkelerle baş edecek donanıma sahipler diye olsa olsa gurur duyarız. Hiç şüpheniz olmasın. Ben tarımla hiç ilgili bir eğitim almadım ama biliyorumki benim ülkeme dışardan makina getirip 50-60.000 TL para isteyenler, bu işi gerektiğinden çok abartıp havadan para kazanmaktalar. Örnek ortada Sevgili Viskhy bildiğim kadarıyla 6-8.000 TL civarında 80-90 metre karelik tesis yaptı. Ben buna sevinirim işte. Eğer bir katkımız olduysada mutlu olurum.

Sevgili Viskhy yaptığı paylaşımlarda hayvanlarını beslerken yem maliyetlerinin yarı yarıya düştüğünü, buna karşılık süt veriminin bir o kadar arttığını paylaşmıştı. Benim için en anlamlı referansta budur. Çünki bir deneyin sonucudur.

Bence hiç çekinmeden Topraksız Tarım ve otomasyon konusundaki eksiklerinizi siz yinede akınselcuk ağabeyinize sorunuz. Eminim ki size en fazla yardımcı olacak kendisidir.

Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Sevgiler.

aliosmankuresir
15-04-2011, 13:17
sayın sarıcan

sıkıntı şu ki yalıtım sağlamak için uygun yerim yok kapalı şu an. kapalı yer çok ama hem alıtım için zor hemde tahıl deposu ve saman deposu konumundalar şu an. tarımda da işler hemen değişemediği için tarla ekimiş ürünler olduğu için vs vs değişim yapmak sıkıntı oluyor. buzdolaplar elimde mevcut ve bunları şekle koymak için amatör garajım da var. ekipman sıkıntım yok. birde genel olarak bu işe geçmek için önümüzde ki yıl temmuz beklemem gerek çünkü bu yıl hiç arpa ekmedim elimde tohum bile yok. ancak bu yıl bir ekim takvimi hazırlayıp ihtyaca cevap verecek ekimi yapmam gerek.
ikinci husus aslında şu pratik olarak deneyen varmı bilmiyorum besin ile destekleyip devam etsek arpaya dane oluşumu sağlanamazmı acaba kısa sürede. yani işletmede iki ayrı ünite olsa biri otu biri tohumu üretse...

aliosmankuresir
15-04-2011, 13:21
bir de bu iş köylerde yapılacak genel olarak. bu durum da köylerde genelde her evde bir taş kuyu bulunur. bu kuyular yazları genelde 10 derece olarak su çıkışı yaparlar. bence bu suyla soğutma yapılablir. klima ağır gideri gerekmez. hatta ben bu yaz evimde denemeyi düşünüyorum. araçlardaki aliminyum radyatörlerden **** çıkma iç ünitelerden alıp içine kuyu suyu basıp soğutma yapmasını sağlamayı düşünüyorum.

seazone
15-04-2011, 13:45
Kuyu suları genelde kireçli olur. Sizin kullanmak istediğiniz alüminyum radyatörler tıkanacaktır kapalı sistem yapmanız gerekli bunun içinde eşanjör kullanmalısınız. Bir de diğer bir sorun suyun üstünden enerjisini alıdıktan sonra suyu tekrar doğayamı atacaksınız. O da ziyan olacaktır. Böyle yapmanızı istemem. Kuyuya tekrar atarsanınız devir daim olmayacağı için kuyudaki su zamanla ısınacaktır.

seyyah53
15-04-2011, 14:25
Sevgili seyyah53,


Dünyadaki uygulanış biçimlerinin ve bunca yatırımın boş olduğunu bilimsel olarak açıklarsanız bizde bizim gençlerimiz artık gelişmiş ülkelerle baş edecek donanıma sahipler diye olsa olsa gurur duyarız. Hiç şüpheniz olmasın. Ben tarımla hiç ilgili bir eğitim almadım ama biliyorumki benim ülkeme dışardan makina getirip 50-60.000 TL para isteyenler, bu işi gerektiğinden çok abartıp havadan para kazanmaktalar. Örnek ortada Sevgili Viskhy bildiğim kadarıyla 6-8.000 TL civarında 80-90 metre karelik tesis yaptı. Ben buna sevinirim işte. Eğer bir katkımız olduysada mutlu olurum.

Sevgili Viskhy yaptığı paylaşımlarda hayvanlarını beslerken yem maliyetlerinin yarı yarıya düştüğünü, buna karşılık süt veriminin bir o kadar arttığını paylaşmıştı. Benim için en anlamlı referansta budur. Çünki bir deneyin sonucudur. .

Sn.Sarıcan hocam..Bu dünyadaki uygulamalara heleki avrupadaki uygulamara karşı evvela tutumumu açıklamak isterim...

Bakınız yem kırma makinesi ilk defa avrupada bulundu...bu dane yemleri ortadan ikiye kırıyordu ve hayvan bu yemi daha iyi sindiriyordu yemden daha fazla yararlanıyordu...bize geldi on yıl sonra ...tabi bu arada alan aldı satan satı simsarlar tonlarca para kazandı...sonra dedilerki yemi kırmayalım...ezelim yemi ezdiler ..daha mı iyi oldu evet oldu...alan aldı satan gene sattı ..kırmalar hurdaya hala kullananda var...halbuki makinenin mantığı aynı...zamanında ezmede yapılabilirdi...

diğer bir yandan şimdi avrupada otomotik sağım sistemleri var...inek gidiyor altına robot hayvanı kendi sağıyor...

bunu bizde alan var...tercih meselesi başka ...şimdi bu otomatik robotu....tavsiye edebilirmiyiz bizim üretimize...fiyatı bir arabadan daha yüksek...

bu yazdıklarım şunun için dir...birincisi dünyada uygulanması hiç bir zaman bize doğru olduğu kanısını getirmemeli...çok farklı politik oyunlar var bu işin içinde ...bu konuya girersek çıkamayız zaten konu başlığı içinde yer alması sakıncalı...ki avrupa şu anda türkiyenin fazla broiler üretmemesi için ve bunu dışarıya satamaması için elinden geleni yapıyor...konuyla ilgili arkadaşlar bunu biliyorlardır...

ikincisi bu yazdıklarımın sebebi..bu makineyi 50 bin 60 bin liraya satan ları ve bende bunu burda okuduğum zaman deliye döndüm ...bu elinde hayvanı olmayan daha korunga üretmeyi bilmeyen çiftçiye git otomatik sağım robotu al demek gibi bişey....

diyar diyar gezdiğim bu ülkede çiftçi kadar kazıklanan bir kesim yoktur...bana inanın ...

Sn.wisky bu makineyi yapmış...kendisini tebrik ediyorum...fakat Sn. Wisky bu makineyi aynı zamanda satıyorsa...onun yaptığı denemeler ve söyledikleri benim için hiç bir şey ifade etmez...ki bana yaptığı tek açıklama 'sen 82 lisin ahkam kesiyorsun'...'bütün dünya kullanıyor'....yorumların basitliği kendi görüşümce beni halkı çıkartıyor...

Akınselcuk üstadıma karşı uslubumda bir hata varsa sonuna kadar özür diliyorum...kendisi bu makinenin bir benzerini yapmıştır...tebrik ediyorum...ve bu makine diğerlerine nazaran daha ekonomiktir...tamam...

şimdi olayın daha derinine inip şunları belirlemeliyiz...

1_arpa çiminin elimizde besin maddece analizi varmı..?bunu yapalım...ki şahsi görüşümdür...arpa hasılından çok bir farkı olmayacak...

2_bir tarlada çok yetiştirilen yonca,korunga,aspir,vb...kaba yemlerin içerisindeki sindirilebilir besin maddelerinin maliyetlerine ödediğimiz para ile arpa çiminin içerisndeki besin maddelerine ödedeiğimiz para arasındaki fark ne kadardır...ki şahsi görüşümdür...amortismanları ve işçilik,zaman da eklersek zarar edeceğiz...ama bu hesabıda yapalım..

3_normal bir kaba yem yerine kullandığımızda hayvan sağlığı üzerine ne gibi bir etkisi olacak...gene şahsi görüşümdür...çimin su içeriğinin fazla olması ve kök sisteminde fazla miktarda mikrobiyal bulundurması açısından işkembede sorunlar yaratacaktır...bunu bilimsel verlerle değil fakat...şöyle örnekleyebilirim...istediğiniz yem hammaddesi satan yere gidin hiç bir çiftçi çimlenme başlangıcında dane yemi satın almaz konunun özünü bilmese bile bunun hayvana zarar vereceğini bilir...

İlk cümlemde söyledim gene söylüyorum...bu yazdıklarım ekonomik hayvancılık yapan parasını bu işten kazanan üreticiler içindir....hobi olarak 2 tane keçi besleyen birisi isterse evindeki yemeği paylassın diyecek hiç bir lafım yok...

saygılarımla

teewfix
15-04-2011, 14:46
İlgilenenlere sunulur: İşte maliyet hebası:

Günde 70 kg arpa X 365 gün = 25550 kg yıllık arpa. X kilosu 0.6 TL = 15300 TL eder.
Şu anda bu makine 60 Bin TL ise 4 yıl da kendini amorti edebilir. Ama daha bitmedi!

Ben sılaj alsam günde her hayvana 15 kg versem X 50 inek = 750 kg eder günde. Bunu da 300 gün ile çarparsak (70X300) yıllık = 225 Tona ihtiyaç vardır. 225.000 kg X kilosu 0.13 TL = 29250 TL eder.
Kısaca 30Bin TL diyelim. Ben sadece sılaj verse idim yıllık 30Bin TL harcamam olurdu. Bunu yeşillendirilmiş arpa ile yaparsam 15 Bin TL harcayacağım. Tabi buna elektrik ve su masrafları dahil değil. Bunun için de yıllık en az 5 Bin TL gider diye düşünüyorum. Toplam 20 Bin TL eder.

Şimdi gelelim asıl hesap yapmaya:

sılaja verilen yıllık 30 Bin TL – yeşillendirilmiş arpaya verilen yıllık 20 Bin TL.
Aradaki fark : 10 Bin TL. Arpa Çimlendirme makinesi 60 Bin TL ise Bunu 6 senede amorti edersiniz.

Netice: Bu makinanın alınması mantıklı değildir. Makine üreticilerinin ayakları biraz daha yere değsin. Kazançlarını % 500 lerden, % 200 lere veya % 300 lere getirirlerse o zaman almak mantıklı olabilir. Bu çimlendirme makinalarını istediğiniz sanayi çarsısına gidin en fazla 25 Bin TL ye istediğiniz şekilde kurabilir veya kurdurabilirsiniz. Ve 50 büyükbaş hayvan bakarsınız.

Suyu temiz ve temizleyici, İslamı da nur kılan Allah her türlü övgü ve medhe müstehak ve layıktır.

Uzun zamandır yazmak için çok istememe rağmen fırsat bulamadım, neresinden başlayacağımıda bilemiyorum ancak sizi temin ederim bu işte üretici olarak iddia ediyorum değil %500 ler %100 karlılık bile mümkün değildir.

teewfix
15-04-2011, 14:51
şöyle söyleyeyim bizim için günlük 560 kg kapasiteli XL modelimizin sadece kabini maliyet olarak 15.000tl dir aşağıda üretecek arkadaşlardan alım garantisi verebilirim.
Üzerine konan iklimlendirme sisteminin maliyeti 4.500 tl altnda olamaz....sadece bu sistemde 196 adet tepsi var ve 4.000 tl maliyeti var.
****** kullandığımız ürünler özelliği olan ürünler bunu daha sonra fotoğraflarla destekleyecek ürün detay bilgileri göndereceğim ancak yapılan aşağı yukarı tüm hesaplarda yanlış olduğunu söyleyebilirim. Bunlar hem yem miktarı ve maliyetlerinde hata var hemde ürünün olmazsa olmazları anlamında.
Saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN
Agri Makina

teewfix
15-04-2011, 15:24
Kimyasal analizler (Doğal halde);
Kuru madde: 11,90
Metabolojik enerji: 320 (kcal/kg)
:11,70 (Mjme/kgDM)
:2864 (kcal/kgDM)
Ham Kül: 0,40
ham protein: 2,44
: 20,50 (%DM)
ham yağ:0,35
ham selüloz:1,94
NDF:4,99
ADF:2,32
ADL(liğnin):0,26

aliosmankuresir
15-04-2011, 15:31
sayın seazone


kuyu içine bir 100mt/top halinde bahçe hortumu salınır aynı kuyuya birde bahçeye uzanan hayvanlar uzanan su motoru konulur. 100mt hortum ucuna da yalıtımlı boru ile eve taşıma hattı takılır hat içine mini bir genleşme kazanı konur içi su doldurulur mini sirkilasyon pompası uygun şekilde montajlanır. esanjör de hazır kuyu da devirdaim de. 10derecelik sıvı geçişi bir evi ya da bir çimlendirme odasını soğutmaya yeter mi acaba

sayın tevfik 15000 altında kabin alırım demişsiniz bakın bu adresde 3000 tlye adam ev gibi döşeyip satıyor. yalıtımlı su elektirk tesisatlı sizin üretim müdürüyle bi sıkıntınız var da siz mi bilmiyorsunuz acaba bu bir çelişki midir değil midir saygılarımla
linkhttp://www.sahibinden.com/search.php?b[search_text]=konteyner&b[sort_field]=date_first_activated&b[sort_order]=desc&c2=&c=&sKlasik=1&b[page]=1

ali osman küreşir
tarım makinası almaktan gına gelmiş masum köylü

seyyah53
15-04-2011, 15:37
Sn. teewifix...Sizin sitenizden aynen alıntı yapıyorum ve gerekli açıklamaları buraya yazmanızı sizden rica ediyorum...

AgriTom taze arpa yemiyle beslenen orta laktasyondaki bir ineğin süt verimini ve doğurganlığını arttırır. Sağlıklı bir hayvana daha az veteriner bakımı gerektirir. Arpa yemin her bir kg'ı besin değeri açısından 3 kg yoncaya eşdeğerdir.

AgriTom'daki çözünür şeker ve nişasta, düşük ADF ve NDF değerleri ile yüksek konsantrasyondaki nem süt inekleri ve büyükbaş için kaliteli yem anlamına gelir.

%30 ham protein oranı, geviş getiren hayvanlar için istenen aralığın üzerindedir. Sodyum ve kalsiyum AgriTom'da temel yem olarak kullanılabilir düzeydedir

Evvela %30 ham protein değeri demişsiniz...bunun herhangi bir laboratuvar da yapılmış analiz sonucunu scnerda kopyalayarak buraya yapıştırabilirmisiniz...

Yoncadan 3 kat daha fazla protein içeridğini yazmışssınız bunu hangi dayanağa hangi bilimsel araştırmaya hangi analiz sonucuna göre yazıyorsunuz...?

Genç biçilen yaş yonca otunda protein oranı % 30 lardadır zaten ,siz 'Arpa yemin her bir kg'ı besin değeri açısından 3 kg yoncaya eşdeğerdir.' demişsiniz o zaman sizin elde ettiğiniz yemde % 90 lara varan bir protein olması gerekiyor...ki

Siz elde etiğiniz yemde % 30 lara varan bir protein olduğunu yazmıssınız...fakat yonca otundaki protein oranı sizin hesabınıza göre % 10 değil ...% 30 dur...merak edenler üniversite kaynaklarına aşağıdaki yazılardan bakabilir...

http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/yonca_yetistiriciligi.html

http://www.dicle.edu.tr/suryayin/zgegitimder/tam_metinler/7pdf/07_07_Demir-Yilmaz-Maskan.pdf

aliosmankuresir
15-04-2011, 15:39
15000 tl burda bir evin kaba inşaatı bitiyor orta ölçekli bir ahırın tüm demirlerini karşılıyor ya da makul bir modern sağımhane kuruluyor ya da bir soğutma tankı alınıyor en az 2 tonluk

seyyah53
15-04-2011, 15:41
Kimyasal analizler (Doğal halde);
Kuru madde: 11,90
ham protein: 2,44
: 20,50 (%DM)


2,44 nedir? birimi nedir?

20,50 nedir?birimi nedir ...açıklayabilirmisiniz...?(ben biliyorum forumdaki arkadaşlar için)

seazone
15-04-2011, 16:24
Sayın Aliosmankuresir,

Bildiğim kadarıyla plastik boruları izole değerleri yüksek. Çok rahat kullanabileceğiniz bir materyel geldi aklıma bunları izole değerleri bayağı düşük ve fiyatlarıda yeraltı kalorifer ısıtma plastik boruları bunları dediğiniz gibi ne kadar ihtiyacınız varsa kaloriye o kadar miktar kuyunun içine atıp oradan enerjiyi alabilirsiniz.

aliosmankuresir
15-04-2011, 16:34
sayın seazone

bu boruyu nasıl bulabilirim peki google da bikaç arama yaptım bulamadım

Sarıcan
15-04-2011, 16:38
http://www.yerdenisi.com/urun.asp?cat=1&id=23

http://www.yerdenisi.com/fiyatdetay.asp?id=6

http://www.vesbo.com/tr/product.asp?idPro=50&idProCat=3

http://www.kar-el.com.tr/detail.aspx?id=147

aliosmankuresir
15-04-2011, 17:57
sayın sarıcan

vermiş olduğunuz linkler için teşekkür ederim.

hsan72
15-04-2011, 18:40
10-12 sağmalı olan adamın 60binle işi yok ki zaten.

Ekonomist falan deyince daha profesyonel bir hesap beklerdik. Bizimkisi gibi Cin Ali hesabı değil.

Günlük 3-5 kilo arpaya ne kadar su basacaksınız ki su motoru o kadar elektrik harcayacak ?

Ben maliyet hesaplarını vererek hata ettiğimi zannetmiyorum isine gelen alır,

ben günde 70kg arpa x30 gün x 12 ay demişim. yılda 25.250 kg eder. siz belki 3-5 kilo arpa ile idare edebilirsiniz. Amma illaki makina alcam diyorsanız seçim sizindir. Benim yeşillenmiş arpa ihtiyacım yılda 30 ton kadar oluyor.

aliosmankuresir
15-04-2011, 19:00
agritomdan ses yok galiba müdürü arıyor:)

hsan72
15-04-2011, 19:20
Ben bunu bir arkadaşa hitaben yazmıştım ama şimdi genele hitaben yazmış olayım.
Ben tecrübe olarak hangi aşamadasın, denedin mi diyorum o başka şeyler anlatıyor.
Ben yine de seyyah53 arkadaşın seni tanıdıkça daha faydalı paylaşımlarda bulunacağına inanıyorum. Burası bir yarışma programı değil. Fazla zorlamanıza da gerek yoktur.

Sayın Sarıcan, siz bu siteden para kazanıyorsunuz, istanbulun en güzel yerlerinde küçükyalı da herhalde hayvancılık yapamayacağınızı herkes bilir. Ben bu konuyu ortaya atmadan arpadan çimlendirme işi bitmişti diye düşünüyorum. çünkü ben buraya gelene (yani maliyet hesaplarını anlatana kadar) nerdeyse mart'ın ilk haftasından beri bir kişi bu konuya katılmıyordu. Konu nerdeyse kapanmıştı, şimdi yeniden canlandığını düşünüyorum.

Ben sitede maliyet hesapları için kaldım ve baktım banada faydalı olacak önce maliyeti bitireyim de sonra bunlardan bahsedeyim dedim daha sözümü bitirmeden bombardıman başladı.

Neyse ben konuyu dağılmasın diye arpa çimine dönmek istiyorum. Benim hangi aşamada olduğumu sordunuz. Şu anda seyirciyim. yakında denemelerime de başlarım. Muvaffak olamazsam tewfik bey den (iyi ki maliyet hesaplarından bahsettim, o da kendi maliyet hesaplarından bahsetti, belki de his bahis etmeyecekti.) en son çare olarak bir tane almayı düşünebilirim. Ama şunuda belirteyim ki bu fiyatlar ile çok çok az kişi bu makinaları satın alabilir.

Sn. Aliosman Kuruesir, arpa çimlendirmesinde ozon gazı makinasini ihmal etme, duvarlarda mantarlar, küfler olur. Bunlar arpaya geçerse, oradan süt'e ve ordan insan sağlığına zarar verebilir.

Sn. Akınselçuk, sizde dediniz, nem oranı artınca küf oluyor, aynı şey sizin içinde geçerli ozon gazı makinası çok önemlidir. Aksi halde küfün önünün daha değişik neler ile alınacağı araştırılmalıdır.

teewfix
15-04-2011, 19:36
ali osman bey tam da anlatmak istediğim buydu, bu sistemin kuruluşu sırasında kullanılacak olan kabin bedeli başlangıç maliyetinin yüksek olması bahasına (15.000tl) başka seçenek şu sebeple yoktur. Sistemi öyle kurmalısınızki sürdürülebilir maliyetinindüşük olması ve çiftçi için aylık iklimlendirme bedelinin düşük olması için bu şarttır.

teewfix
15-04-2011, 19:49
Sistemin kabininde çok alternatif düşünebilirsiniz ancak biz uzun araştırmalarımız sonunda;
Sistemin çalışma koşulları açısından su, nem, korozyondan etkilenmemesi ve ısı yalıtımının sağlanabilmesi için sistemin şöyle planladık;
1- sistemin içve dış kısımlarını CTP (cam takviyeli polyester)den. orta kısmında ısı yalıtımını sağlayacak Dowe chemikalin ürettiği ve sudan etkilenmeyen .40 densiteli özel bir yalıtım malzemesi kullanıyoruz. sistemin büyüklüğüne görede ctp ile yalıtım maddeleri arasında playwood(su kontroplağı) da sistemin ayakta durabilmesi ve yüzeyine vidalama amaçlı kullanıyoruz. Sistemi bu şekilde planlamaz isek mutlaka bir yerde sıkıntı yaşayabiliyorsunuz örneğin ;
normal konteyner kullanımında paslanma ilk ayda başlıyor,
dışı 0.40 saç sandwich panel kullanımında bu süre 3-4 ayda mutlaka görülüyor ve panellerin her 80-100 cmde bir yapıştırma yüzeyi düşünüldüğünde mutlaka arasında bakteri üretimi oluyor. bunun önünede geçmek mümkün olamıyor malesef.
yani özetle bina yapmak ile bizim kabinlerin maliyetleri malesef aynı bedellerde seyrediyor...tüm soruları doğru cümlelerle sorulursa cevaplamaya çalışacağım yarın devam ederiz, uçağı kaçırmamak lazım, herkese hayırlı akşamlar...
tevfik çağlan

malbman
15-04-2011, 20:37
Sayın Sarıcan, siz bu siteden para kazanıyorsunuz

hsan72, klavyenden yazdığını görmesi gereken organların hissediyor mu? Anlamadın değil mi? Ben de senin yukarıdaki alıntıda yazdığını anlamadığım için anlamadığımı böyle beirtmeye çalıştım. Kısacası; oha dememek için bunları yazdım.

Sarıcan
15-04-2011, 20:37
Sayın Sarıcan, siz bu siteden para kazanıyorsunuz, istanbulun en güzel yerlerinde küçükyalı da herhalde hayvancılık yapamayacağınızı herkes bilir.

Allah müstehakını versin. akşam akşam güldürdün beni.:D:D:D Daha dün geldin, benim bu siteden ne kadar çok para kazandığımı nasıl öğrendin. Ben herkese sıkı sıkı tembih etmiştim yeni gelenlere açık etmeyin diye.

Ama bir konuda haklısın. Evet, Küçükyalı Istanbul' un en güzel yerlerinden biridir. Neyse bozuk saatler bile günde iki defa doğru söyleme şansına sahiptir. Özür dilemek meziyettir, birinci mesajımda yeni olmanın heyecanı ile hata yaptım, kontrolsüz yazdım deseydin belki hoşgörürdük ama zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalıştıkça batıyorsun.

Ben bu siteden kazandıklarımın tümünü arkadaşlarımla paylaşıyorum. Hatanı anlarsan sende bu paylaşımdan hissene düşeni alırsın. Daha fazla ne söyliyeyim sana. Allah müstehakını versin.:D:D:D

aliosmankuresir
15-04-2011, 21:55
Çok güldüm adama hakketten.

neyse agritom yazmış birseyler. bende yazmak istiyorum.

nem bakteri küf dediğin duvar ebatları kadar bir uv naylonu şeffaf silikonla duvarları kaplayana dek. yalıtım dediğin de topragı konteyner kadar kazıp içine gömene kadar. bu her köyde yapılabilir uygulamadır. hadi onları da geç hadi konteyner yapmadık da senin agritom kullandık 15000 tl sadece kabin dedik en az 11000 tl kadar elektirikten ne kadar zamanda geri dönecek. sonuçta benim dediğim 4000 tl civarı konteynerlar da yalıtımlı ne kadar fark ederki.

Delimus
15-04-2011, 22:36
Youtubeda Çim suyu için çimlendiren ufak bir işletme topel tünellerde(ufak serada) yetiştiriyordu , Mantık aynı olduğu için Akdeniz bölgesinde güneşten yararlandığımız için sadece sulama gideriyle yetiştiricilik yapılabilir.

seyyah53
15-04-2011, 22:50
tüm soruları doğru cümlelerle sorulursa cevaplamaya çalışacağım yarın devam ederiz, uçağı kaçırmamak lazım, herkese hayırlı akşamlar...
tevfik çağlan


Ben sorumun daha ilk başında açık ve net sorular sordum...sonunda da rica ettim daha ne kadar doğru cümleler yazarak sorabilirim.....?

hsan72
16-04-2011, 09:02
hsan72, klavyenden yazdığını görmesi gereken organların hissediyor mu? Anlamadın değil mi? Ben de senin yukarıdaki alıntıda yazdığını anlamadığım için anlamadığımı böyle beirtmeye çalıştım. Kısacası; oha dememek için bunları yazdım.

Sn, site ilişkilisi Malbman'mısın, sarıcan mısın, değişik isim alıp farklı kişiymiş gibi yazı yazmanızda mumkun, bunu anlıcak kadar bilgi sahibi değilim. Neden kızgınlığa geldigini anlayamadım. Foyanı ortaya mı çıkardım yoksa? Ama bizim orda kızgınlığa gelenleri bogaya çekerler. Oha diyene çuşş deyip geçip giderim. Lütfen karşılıklı kırıcı olmayalım ve Rating yapmaya çalışıp konuyu dağıtmayalım. Arpanın çimlendirilmesi hem üreticiler, hem sanayiciler hem de Türkiye açısından çok önemlidir.

Sn.Seyyah 53, Tevfik bey ileride yazacağını söylüyor. Böyle bir iş adamının tenezzül edip burada yazı yazması bile alkışa değerdir. Biraz sabır diyor ve yazacaklarını bende merakla bekliyorum.

Sn. Aliosmankuresir, sizin azminizden bu makineyi yapacağınıza inanıyorum. Sizin tecrübelerinizden bizlerde yararlanacağız inşallah.

hsan72
16-04-2011, 09:37
Sn. sarıcan sitedekileri arpa çimlendirme konusunda teşvik ettiğiniz için sizi takdir ederim.

İngilizcem oldukça iyidir. yabancı site biliyorsanız buraya link atarsanız oradaki bilgileri burada sizlerle paylaşmak bana mutluluk verecektir.

malbman
16-04-2011, 10:43
Sn, site ilişkilisi Malbman'mısın, sarıcan mısın, değişik isim alıp farklı kişiymiş gibi yazı yazmanızda mumkun, bunu anlıcak kadar bilgi sahibi değilim. Neden kızgınlığa geldigini anlayamadım. Foyanı ortaya mı çıkardım yoksa? Ama bizim orda kızgınlığa gelenleri bogaya çekerler. Oha diyene çuşş deyip geçip giderim. Lütfen karşılıklı kırıcı olmayalım ve Rating yapmaya çalışıp konuyu dağıtmayalım. Arpanın çimlendirilmesi hem üreticiler, hem sanayiciler hem de Türkiye açısından çok önemlidir.

Sn.Seyyah 53, Tevfik bey ileride yazacağını söylüyor. Böyle bir iş adamının tenezzül edip burada yazı yazması bile alkışa değerdir. Biraz sabır diyor ve yazacaklarını bende merakla bekliyorum.

Sn. Aliosmankuresir, sizin azminizden bu makineyi yapacağınıza inanıyorum. Sizin tecrübelerinizden bizlerde yararlanacağız inşallah.


Vücudunun oturduğu kısmıyla düşünen bir insanın böyle çoklu kişilik bozuklukları göstermesi, lafı o kısmından anlaması çok normal. Ama hem orasıyla düşünüp hem de hafiyeliğe soyunması hiç normal değil.

Boğa işini iyi bildiğin belli. Sanırım bundan önce epey bir tecrüben var boğaya çekilmek ile ilgili. Çok sakinsin çünkü...

teewfix
16-04-2011, 10:54
ali osman bey 4.000tl lik konteynerlarla bu işi deneyen firma 6 ay içinde 5 makinasını korozyon yapması sebebi ile geri almak zorunda kalınca sektörün aşağı yukarı tamamı CTP konteynerlara yönelmek zorunda kaldı. Ancak bizler sadece konteynerlar ile çözüm üretmiyoruz. 1.120 kg kapasiteli XXL ürünümün yetmediği işletmelere yan yana konteyner koymaktansa sabit tesis yapıyorum, yani tamda sizin söylediğiniz şekilde bina inşa ediliyor. Eğer çiftlikte kullanılabilecek olan bir oda varsa orayı yalıtıp, bakteri içinde sadece yüzey kaplayıp iklimlendirme ve havalandırma yapıyoruz. Dolayısı ile kabin maliyeti olmuyor ve maliyet çok ciddi miktarda düşüyor.
Ancak olay bildiğiniz üzere sadece ısı değildir. Çok ciddi bir havalandırma ve dış ortamdan sisteme taze hava sokmak gerekmekte dışarıdan alınan bu havada ve sisteme giren personelin sürekli olarak sistem içinde kirlilik yaratması içinde bir önlem almak gerekir tabi tohumdan ve sudan gelebilecekleride düşünmek lazımdır.

yakan1
16-04-2011, 12:05
tevfik bey bu konuda verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.sizin gibi üretici insanların bu konuda duyarlı olarak biz besicilere yardımcı olması çok güzel.bu cihazları bize sizin anlatmanız lazımki gercekten bizler için ihtiyac olduğuna inanalım ve satın alabilelim. örneğin bir süt ineğine ne kadar yedirmemiz lazım ve bunun karşısında ne alacaz, fayda maliyet noktasında bize ne gibi avantajlar sağlar ,amortisman süresi reel oolarak ne kadardır. vs. gibi

aliosmankuresir
16-04-2011, 12:05
sayın tevfik bey peki ben odayı yalıtımlı steril hale getirip size bıraksam 50 hayvanlık bir üretim için kaç lira daha vermem gerekir size. raflar sulama sistem iklim size oda yalıtım bize ait olmak kaydıyla ve bu işin gerçek bir otamasyon olması şartıyla.

yani demem o ki ben arpayı koyup otu alayım ama odaya müdahale etmeyeyim tam otamatik çalışsın.

aliosmankuresir
16-04-2011, 12:08
birde adamlara bakıyorum youtube da naylon serada basit bir odada çok basit üretiyorlar otları da bizde neden bisürü kalem girsisi oluyor. hiç anlamıyorum kabullenemiyorum. ben sanırım sabit fikirliyim ne bilim.

seazone
16-04-2011, 12:30
Sayın Aliosmankuresir kusura bakmayın bugün girdim internete ama sayın Sarıcana teşekkürler linkleri verdiği için.

teewfix
16-04-2011, 12:38
arkadaşlar benim bu güne kadar amortisman hesaplarına pek girmek istemedim, zira bu iş aslında kolay hesaplanabilir durumda değil, sırf bu sebepledir ki sizlerinde doğruluğundan şüphe etmeyeceğiniz bir devlet kurumu ve 2 üniversitemizin deneme sonuçlarını netleşince paylaşabileceğimi söylemiştim. ancak görünen o ki bu sistemler yem fiyatları bölgesellik arzetsede günlük hayvan başı maximum 2,5- 3 TL tasarruf ettirebiliyor daha fazlası beklenmemeli,
örneğin benim erken laktasyondaki 500 kg ortalamalı 70 baş siyah alaca için rasyonları danışman prof. hocalarım tarafından hazırlanan XL modelimde gözlemlenen ve ölçebildiğimiz ancak tekrar ediyorum bunlar birer akademik araştırma sonuçları değildir(ki onlarıda mayıs-haziran gibi netleştiğinde aktaracağım)
Yaklaşık %10 süt veriminde artış ve para değeri olarak yem maliyetindeki ekonomisi ile ;
70 baş x 2,5 TL X 30 gün = 5.000 tl civarında ayda gelir demektir.(daha fazlası değil)
bu da sistemlerin 1 yıl gibi bir sürede amortismanı demektir. burada yanılma payı olsa bile zirai kredi ile 2 yıl ödemesiz 0 faizli ve 7 yıl ödemeli ziraat bankası kredisinden faydalanan bir üretici daha taksitlerini ödemeye başlamadan amorti etmiiş olacak demektir. Ancak tekrar etmekte fayda var bu hesaplamalar şu an kullanımdaki özel sektör temsilcilerinden alınan verilerledir. Devlet kurumu ve üniversiteden gelecek daha ölçülebilir sonuçlardan önce açıklayabileceklerim bu kadar,
saygılar,

yakan1
16-04-2011, 12:39
syn teewfix bey
merakla bilgisayar başında bekliyorum

teewfix
16-04-2011, 12:47
Ali osman bey aslında yaptıklarımız sizin yutube ta gördüklerinizden farklı değil arpa çimlendirmek çok kolaydır, ancak bunu her mevsim erzincanın soğuğundan diyarbakırın yaz sıcağına antalyanın neminden konyanın iklimine kadar her bölgede hergün sürekli aynı kalitede üretmekte sıkıntı, o gördüğünüz naylon seralarda veya yurtdışı rakiplerimdede göreceksiniz mutlaka ve mutlaya bitki besin solüsyonu ve dezenfektan da beraberinde satarlar... çünkü bakteri bu gün olmayabilir ama 3 gün sonranın garantisi yok...
saygılar,
tevfik

yakan1
16-04-2011, 14:32
tevfik bey siz besin ve dezenfektan olarak herhangi birşey kullanmıyorsunuz sanırım.**** bizmi alacaz bunların maliyeti varmı.**** yularda bahsedildiği gibi ozon gazımı alacaz

hsan72
16-04-2011, 15:25
Sn. yakan1 ozon gazı satılmaz, bu gaz zaten her yerde var, karbondioksit te var heryerde, insanlar nasıl karbondioksit yapıyor, aynı oyle ozon gazı üreten makinalar var, onlardan birini almak gerekir.

Bu arada Tevfik bey'e soralım. Siz ozon gazını işini nasıl hallediyorsunuz. Yani sizin arpa imlenme makinasında küflenme olayı olmuyor mu? yani duvarlarda mantarlaş ma?

aliosmankuresir
16-04-2011, 17:33
ozon cihazı sürekli çalışmalı mı acaba

Sarıcan
16-04-2011, 19:49
Sn. hsan72,

675 nolu mesajı yazıp küfreden de sensin, 676 nolu mesajı yazıp takdir eden de. Ben şimdi senin hangi mesajını kaale alıp cevap vereyim. Bir önceki mesaj dada yazdım. Özür dilemek bir meziyettir. Ama sen öyle laflar ediyorsun ki, beni forumdan ikibuçuk yıldır tanıyan bir arkadaşım sana belki de gereksiz yere sert çıkmak zorunda kalıyor. Ama sen yine anlamamakta ısrar edip, hakaret edecek kadar küçülüyorsun.

İnsan bir topluluğa merhaba derken önce bir çevresine bakınır. Ben nereye adım attım diye. Bilmiyorum yaşın kaç ama ben belkide yaşça büyüğün olarak konuya girişteki yaman çelişkini hatırlatmak istemiştim sana. 624 nolu ilk mesajını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=784811&postcount=624)istersen bir daha oku, sonra 626 nolu mesajını oku (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=785083&postcount=626).Daha sonra da benim sana yazdığım 627 nolu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=785138&postcount=627)cevabı oku. Ben sana hakaret mi etmişim, küfür mü etmişim, iftira mı etmişim. Ama sen ne konuyu baştan sona okuyup, ne de bana cevap yazan arkadaş kim diye araştırmadan benim bu siteden para kazandığı mı, oda yetmezmiş gibi değişik isim alıp çift kişilikli olarak yazdığımı iddia ediyorsun, o da yetmiyor küfrediyorsun.

Söyle, sen nasıl bir insansın? Sana hangi mesajını esas alarak hitap edeyim. Biraz okusan, bana yaptığın çirkin iftiraya kızıp sana kızgınlıkla mesaj yazan arkadaşın bu forumda benden daha eski bir geçmişe sahip olduğunu göreceksin ve hem tekrar iftiralara devam etmeyeceksin (Foyamı ortaya çıkarmak gibi), hem de küfür etmeyeceksin.

Eğer bu forumda kalacaksan bu yazdığın mesajların ayıbından nasıl kurtulacaksın bilmiyorum? Bu insanların yüzüne nasıl bakacaksın? Gerçi sanal ortamda kimsenin yüzünü görmüyorsun ama bu forumda yaşadıkça arkadaşlık ve dostluğun ne olduğunu da öğreneceksin. Ama sizden ricam bir konuyu okumadan ve çevrenizi tanımadan insanlara küfretmeyin. Sonra çok mahçup olursunuz, tabii ki içinizde ve yüreğinizde birazcık kırıntı kaldı ise.

Bu yaptığın mesaj sonu imza olarak yazdığın kelamlara da ters. İnsanlar da davranışları ile bazı şeylere müstehaktırlar. Bu yüzden bir önceki mesajda "Allah müstehakını versin" diye yazmıştım. Bu yüzden bu mesajlarına cevaben de diyecek başka söz bulamıyorum. İnsanlar sevgide de saygıda da, bunun zıddı kızgınlıkda ve nefrette de yaptıklarının karşılığı olarak bazı şeylere müstehak olurlar. Bu yüzden bu mesajımı da "Allah müstehakını ve layıkını versin." diye bitirmek zorundayım.

akinselcuk
16-04-2011, 23:04
Sayın Seyyah53,

Gerildik biraz ama herhalde ben sizi yanlış anlamışım. Kusura bakmayın.

hsan72
17-04-2011, 10:13
Sn. Sarıcan sizi takdir ettiğimi söyledim bunu alay manasında söylemedim, içimden gelerek söylenmiş bir sözdür.
Ama malbman la ikiniz ayni gun ayni anda yani 20.37 de bana cevap yazınca, ayni kişi olabileceğinizi, fakat zaten bunu bilemeyeceğimi ve hele ilk yazan malbmanın oha demesine oldukça sinirlenip bana oha deyene çuşş deyip geçip giderim dedim. Bu sadece bana oha deyip soyleyene bir cevap olsun diye yazıldı, aslinda bunu yazmaya bile vaktim yok ama beni yanlış anlamayın diye yazıyorum. Sizin yazınıza asla kızmış değilim. Sizi takdir ettiğimi şimdi de söylüyorum. Aslında kim olursa olsun, boyle cevap yazmakla terbiyeme yakismayan bir yazi olduğunu ve o anki sinirimin kusuru olduğunu da kabul ettiğimi soyleyeyim. Hiç kimsenin sinirlenmesini istemem ve buna vesile olmayı da istemem doğrusu. Öfke şeytandandır... Allah affetsin bizlere sabır versin, bazen hepimiz öfkeleniyoruz,şeytana uyuyoruz, başkasının hoşuna gitmeyen şeyler söyleyebiliyoruz.Biraz gerildik, benim de kusuruma bakmayın.

Dediğim gibi bu arpa çimlendirme işinin gerek üreticiler, gerek sanayiciler, gerek Türkiye için çok büyük kazanımlara vesile olacağına inanıyorum.

hsan72
17-04-2011, 10:17
Sn. Akın selçuk, siz arpa çimlendirme işini köylülere bile anlattığınızı ve bundan imtina ettiklerini hazir satın almak istediklerini söylediniz. Yeniliklere baştan çok kişi karşıdır ama zamanla bunu öğreneceklerine inanıyorum.

Sizin arpa çimlendirme esnasında küflenme ve duvarlarda mantarlaşma oluyor mu?

Sarıcan
17-04-2011, 11:17
Sn. hsan72,

Seni allah affetsin. Ama daha hala benim bu siteden para kazandığım ve senin bu foyamı ortaya çıkardığınla ilgili en küçük bir hareket görmedim. Siz hayvan besliyorsunuz, siz belirli bir yola çekmek istediğiniz halde, hala burnunun dikine gidene ne diyorsunuz. Size söylenen belki biraz fazla ileri gittiğinizi hatırlatmak için söylenmiş bir sözdü. Buna karşılık sizin cevabınız edebe sığmayacak küfür.

İslamın ilk emri "Oku". Baştan okuyarak başlasanız bunların hiç biri olmayacaktı. Okudukça kim ne yazmış? Kim nasıl bir insan? Onu öğrenecek ve ona göre davranacaktınız. Sonraki takdiriniz, okudukça yüzünüze vuran utancınızdan kaynaklandı herhalde. Ama bunu dışa vurmayı bile beceremiyorsunuz. Ben bu sayfada ve hatta forumun tamamın da paylaştıklarımı para karşılığı yapmıyorum, bilen bilir.

Sen beni takdir etsen ne olacak, etmesen ne olacak. Şu son üç sayfa da yazdığın çamur benim üstüme bulaşmaz ki. Sayfa kirliliğinden başka bir şeye yol açmadı. Senin yaptığın pişkinlik. Önce insan-ı kamil olun, ondan sonra çaresine bakarız.

aliosmankuresir
17-04-2011, 14:09
aklıma şöyle geliyor hayvan doğal olarak beslenmiş olup tohumlama kızgın vs daha iyi olursa sonra süt aynı olursa slaj yedirmeden sağlıklı olursa bence zaten daha iyi. işletmenin bazen para kazanmasını değil sağlığını koruması bile bizim için büyük kazanım oluyor arkadaşlar...

aliosmankuresir
17-04-2011, 15:19
bu ucuz konteynerlar için başka bir çözüm geldi aklıma.

en yalıtımsız nakliye için olanlar var.birtane onlardan alıp içine gazbeton uygulanır ince ebatlı olanlarından. sonra da o gazbetona da endüstriyel dedikleri ucuz seramik kaplarız.

tavanı da ilk önce renkli straforla kaplarız sonra da pvc tavan kaplama çekeriz. hijyen + yalıtım tamam olmaz mı.

teewfix
18-04-2011, 09:17
Ozon jeneratörleri havadan aldıkları oksijeni veya beraberinde kullaılabilecek oksijen konsantratörü eşliğinde üretim yapar. Bizim 9 yıldır kendi üretimimiz olan ozon jeneratörlerini sistemle entegre kullanıyoruz. Ozon gazı dünyada bilinen en güçlü oksidanlardan olduğu için yeterli ozon baskısında tutulan sistem içinden veya duvarlardan alınan swap analizlerinden içeride mantar, küf patojen barınma imkanı yok kadar düşük oluyor. Ancak bu ozon baskısı sürekli olmalıdır, yani bir kere ozonladım bir daha gerek yok demek doğru değil.

seyyah53
18-04-2011, 12:51
Sayın Seyyah53,

Gerildik biraz ama herhalde ben sizi yanlış anlamışım. Kusura bakmayın.

Ne demek hocam...üreticiyi korumak amaçlı,aynı amaçla birbirimizi yanlış ifade ettik...ben özür dilerim...

seyyah53
18-04-2011, 12:51
Sn.teewfix...

658 ve 660 nolu mesajlarıma neden cevap vermiyorsunuz...

teewfix
18-04-2011, 14:09
yazdığım bilgiler Ege Üniversitesi Lab. sonuçlarıdır.(Analiz sıra no: 102,
Rapor No: 102, Rapor Tarihi 15.9.2010)

teewfix
18-04-2011, 14:14
test sonuçları doğal halde alınmış sonuçları olarak yazıyor zaten, kuru maddeye oranlarıda DM olarak eklenmiş şekilde parantez içinde varlar...

yakan1
18-04-2011, 22:02
tevfik bey bu ozonu sulama suyunamı karıştırıyorsunuz.çihazınızı aldım diyelim bu işlemler için bizim herhangi bir çaba sarfetmemize gereek varmı.

homonkulus
18-04-2011, 22:39
Hasılmatik konusundaki bilgi ve tecrübeleriniz beni gerçekten etkiledi. Foruma hemen üye olarak merek ettiğim bir soruyu sormak istiyorum. Hasılmatikten elde edilen ürünler küçükbaş hayvan besisinde de kullanılabilir mi? Özellikle merası olmayan ve kapalı veya yarı açık küçükbaş besi yapanlara ne kadar fayda sağlar? Aletten ekonomik olarak verim almamız için en az hayvan sayısı ne olmalı? Teşekkürler..

drsweetym
19-04-2011, 15:45
sayın teewfix
foruma olan yardımsever tutumunuzdan dolayı teşekkür ederim. Seyyah53 arkadaşımızında dile getirdiği 1 kilo arpa hasılının 3 kilo yoncaya eşit olduğu değerlendirmesini çözemedim. yurtdışı kaynaklı belgeledede bu şekilde yazılmış ve neye göre değerlendirilmiş hiçbir açıklık yok. 1kilo arpanın 8 kilo haline gelmiş total hasılının protein değerimi 3 kilo kuru yonca otuna denk geliyor.. **** 1 kilo yaş hasıl 3 kilo yaş yonca otunamı denk geliyor. rasyon hesabı yaparken neye göre yapacağız.
bilginiz dahilinde ise paylaşırsanız aydınlanmış olacağız
iyi çalışmalar dilerim
Hakan Akgül

malbman
19-04-2011, 20:08
Arkadaşlar, Kudret tezel hoca ozon jeneratörü de yapıyor. Yukarıda adı geçtiği için hatırlatayım istedim. İhtiyaçlarınız doğrultusunda kendisinden temin edebilirsiniz. Ben bir tane aldım, kullanıyorum ve çok memnunum.

Benim kullandığım ev tipi ama endüstriyel ihtiyaçlar için yüksek kapasiteli olanlarını da yapar sanırım Kudret hoca.

thempest
20-04-2011, 11:44
Allah müstehakını versin. akşam akşam güldürdün beni.:D:D:D Daha dün geldin, benim bu siteden ne kadar çok para kazandığımı nasıl öğrendin. Ben herkese sıkı sıkı tembih etmiştim yeni gelenlere açık etmeyin diye.

Ama bir konuda haklısın. Evet, Küçükyalı Istanbul' un en güzel yerlerinden biridir. Neyse bozuk saatler bile günde iki defa doğru söyleme şansına sahiptir. Özür dilemek meziyettir, birinci mesajımda yeni olmanın heyecanı ile hata yaptım, kontrolsüz yazdım deseydin belki hoşgörürdük ama zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalıştıkça batıyorsun.

Ben bu siteden kazandıklarımın tümünü arkadaşlarımla paylaşıyorum. Hatanı anlarsan sende bu paylaşımdan hissene düşeni alırsın. Daha fazla ne söyliyeyim sana. Allah müstehakını versin.:D:D:D

Bence küçükyalının ıstenılen yerlerınde hayvancılık yapılabılır yapan tanıdıklarım vardı.

İŞ BENCE AZİM OLAYIDIR.
BENİM KÜÇÜKYALIMDA HERSEY OLUR...
BUNU SOYLEMEK ISTEMISTIM YANLIS ANLASILMAMASINI RICA EDERIM.

akinselcuk
23-04-2011, 15:20
birde adamlara bakıyorum youtube da naylon serada basit bir odada çok basit üretiyorlar otları da bizde neden bisürü kalem girsisi oluyor. hiç anlamıyorum kabullenemiyorum. ben sanırım sabit fikirliyim ne bilim.

Sayın Aliosmankuresir,

Bir atasözü var, ucuz mal alacak kadar zengin değilim diye. Şimdi o yurtdışı sitelerde kurulan basit sistemler de, büyük sistemler de baştan çok para harcayarak yapılıyor. Bizler ise çok az bir para harcayarak kurmaya çalışıyoruz. Haliyle gösterişli olmuyor. Bu gösterişsizlik , sistemin ömrünün kısa olması, iyi sonuç alınamaması ve sisteme duyulacak güvenin baştan sarsılması ile motivasyonsuzluğu da beraberinde getiriyor.

Bu bakımdan bir sisteme ihtiyaç duyulduğunda iyice analiz edilip araştırılması, doğuracağı sonuçların anlaşılması ve emin olduktan sonra adamakıllı kurulması daha iyi olacaktır. Ama imkanlar olayı belirler tabi ki.

Şu ara arıcılıkla ilgili bir çalışmaya katıldım. Kara düzen çiftçilerimiz bir çok şey biliyor. Hiç kitabi bilgisi olmayanların bile kendi kendine keşfedip doğru sonuca ulaştığı bir çok unsur var. Kendi içlerine kapanmayıp, zamanlarını harcayıp, bu çalışmalara katılarak daha da iyi noktalara geleceklerini kanıtlamış oluyorlar.

Fakat gözlediğim şu ki ; kovanlar , işletmeler hep kırık dökük. Profesyonel bir görüntü yok. Oysa yurtdışındaki işletmeler ve hatta yutrtdışı köylülerinin kurduğu küçük kovan sistemleri bile pırıl pırıl çok profesyonel görünüyor. Artık bu durum onların malzemeye zengin olup kolay ulaşmalarından mıdır yoksa hayat görüşlerinden yaşam standartlarının yüksek oluşundan mıdır bilemiyorum.

Ancak bir sistem kurulacaksa düpdüzgün jilet gibi kurulmasında fayda var. Ama o youtube de veya diğer dış mihraklı [ : ) ] sitelerde bizleri imrendiren düzenekler hep iyi para harcayarak kurulmuşlar bence.

Geçen gün bir hidroponik düzenek için saklama kabı lamak üzere plastik toptancılarına gittim. Bir kap aldım elime fiyatını sordum. Adam 5 lira dedi. Yarım saat konuşup 3 liraya aldım. Ama ben dükkancı olsam o kabı 10 liraya satardım. Yani satamazdım ! O dükkanın kirasını eleman masrafını vergilerini aidatını düşününce pazarlık yapmak kadar kötü bir iş olamaz ama öte yandan bizim, sizin cebinize de fazladan konan bir para yok. Yani 2 liranın hesabını yapmak durumundayız.

Hal böyleyken bile bir sistem kurarken en düzgününü kurup çevreye örnek olmak da fayda var. Aksi takdirde 50 yıl sonra da yurt dışındaki köylü dayı bizim profesörlerden daha düzgün sistemler kuruyor olacak.

Saygılar...

aliosmankuresir
23-04-2011, 16:29
sayın akın selçuk ;

haklısınız...

sorun şu ki ülkemizde enerji pahalı olduğundan üretim ne olursa olsun dışarıya göre pahalı oluyor. yalnız demem o ki tevfik beyin dediği kabin yerine firigo kasa dedikleri kasa kullanılsa yine olur düşüncesi hakim bende.

aliosmankuresir
23-04-2011, 16:30
bu yaz bir kara r alarak hayvanlarımı tarlada yetişecek yeşil ot ve kuru ot saman karışımı ile besleyeceğim. bakalım neler değişecek.

derin
11-05-2011, 21:21
Sn. hsan72,

Seni allah affetsin. Ama daha hala benim bu siteden para kazandığım ve senin bu foyamı ortaya çıkardığınla ilgili en küçük bir hareket görmedim. Siz hayvan besliyorsunuz, siz belirli bir yola çekmek istediğiniz halde, hala burnunun dikine gidene ne diyorsunuz. Size söylenen belki biraz fazla ileri gittiğinizi hatırlatmak için söylenmiş bir sözdü. Buna karşılık sizin cevabınız edebe sığmayacak küfür.

İslamın ilk emri "Oku". Baştan okuyarak başlasanız bunların hiç biri olmayacaktı. Okudukça kim ne yazmış? Kim nasıl bir insan? Onu öğrenecek ve ona göre davranacaktınız. Sonraki takdiriniz, okudukça yüzünüze vuran utancınızdan kaynaklandı herhalde. Ama bunu dışa vurmayı bile beceremiyorsunuz. Ben bu sayfada ve hatta forumun tamamın da paylaştıklarımı para karşılığı yapmıyorum, bilen bilir.

Sen beni takdir etsen ne olacak, etmesen ne olacak. Şu son üç sayfa da yazdığın çamur benim üstüme bulaşmaz ki. Sayfa kirliliğinden başka bir şeye yol açmadı. Senin yaptığın pişkinlik. Önce insan-ı kamil olun, ondan sonra çaresine bakarız.
Sn sarıcan,ı şahsen tanımıyorum ancak çok iyi niyetli bir insan olduğunu biliyorum. Bu forumdan para kazandığı doğru değil ancak yeşil soğandan köşeyi döndüğünü zannediyorum. Kişisel bloğu var kim olduğunu ve neler yaptığını oradan detaylıca öğrenebilirsiniz.

Sarıcan
11-05-2011, 21:38
Sn. derin,

Paraları koyacak yer bulamıyorum.:D Eşe dosta dağıtır oldum ama foruma yeni girenlere söylemeyin demiştim.:mad: Eskilerin bir deyimi vardır. "Torba değil ki ağzını büzesin." Yeniler de "Ağzı olan konuşuyor." diyor zannederim. Yeşil soğanda rekabet kızıştı, fiyatlar taban taptı. Bende bıraktım o işi.:D

akinselcuk
12-05-2011, 17:13
Başlık sukunet dolu günlerdir. Bilgi yoksa itiraz da yok. İster sera demiri ister arpa farktmiyor. Bilgi vermiyorlar bir şey paylaşmıyorlar ama biri bir şey denedi ise hayatta olmayacağını satırlarca yazabiliyorlar.

Denemesi bedava. Sıkıysa bir şey deneyip yazın hemen hareketlenecek bu başlık gene.

doğan86
02-06-2011, 21:32
meraba arkadaslar aranıza yeni katılıyorum ama konuyu bastan sona okudum bir deneme de ben yaptım 7 günde 8.5 kg ye ulaştı şimdi bir depoda daha büyük bir sistem yapmaktayım takıldığım bazı konular var yardımcı olabilrmisiniz.birde sayın vishky nin yaptığı sistem halen çalışmaktamı?sayın viskhy cevaplarsanız sevinirim.(hayvanlarıma fabrika yemi vermeden arpa çimi yedirerek aynı sütü alıyrm) iyi çalısmalar...

HASILmatik
03-06-2011, 01:50
Her gün 50 kg (1 Çuval) Arpadan, 400 kg Taze Yeşil Yem hasat edebileceğiniz HASILMATİK T-84 Modelimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için www.ekohasil.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz

akinselcuk
03-06-2011, 10:42
calismaz o makine hayvanlar ishal olur silaj daha ucuz zaten hayvancilik zor is ugrasmayin bu bos islerle yabancilar yaparsa alin buradakiler calismaz.

Sarıcan
03-06-2011, 10:56
Sevgili akınselcuk,

Seni kızdırmışlar anlaşılan. Sn. doğan86 deneme yaptığını ve olumlu sonuçlar aldığını söylüyor ve yeni yapacağı sistem konusunda size bayağı ihtiyacı olacak. Başlık epeyden beri sessizdi. Sn. doğan86 yaptıklarını paylaşır, yapmayı düşündüğü sistem hakkında bilgi verirse iyi olur diye düşünüyorum.

Bu arada Sn. Hasılmatik' te sattıkları sistemlerin yanında arpa çimini hayvan besleme konusunda akıllara takılan ve sizi kızdıran yorumlara vereceği bir cevabı mutlaka vardır. Makina yapan firmaların foruma sadece reklam amaçlı gelmeyip arpa çiminin hayvan metabolizmasındaki yararlarını da bilimsel olarak açıklamalarını bekliyoruz.

Bu arada sizin yaptığınız çalışmalardan da bahsederseniz ufkumuz açılır. Sevgiler.

akinselcuk
03-06-2011, 11:45
Kızmak değil de bir yılgınlık var. Çalışmalar sürüyor. Bizim proje 12 sağmal ineğe yetecek bir düzen. 7000 liraya mal olan seyyar bir sistem. Rasyonda arpa çimi ile yeşil yem ihtiyacını sürekli bu yolla karşılayan hayvanlara belli dönemlerde yapılan vitamin ve ilaç dengelemeleri var. 7bin maliyet+kar+KDV+nakliye. Okulun döner sermayesi üzerinden ticari satış yapılabilir. Görüşmek gerek. Üniversite ile de besin dengesi üzerine sertifikasyon çalışmasına ve marka tesciline çalışılıyor.

doğan86
05-06-2011, 19:14
7 günde yetiştirdiğim arpa çimleri

Sarıcan
05-06-2011, 22:19
Sn. doğan86,

Siz bu meseleyi çözmüşsünüz. Sizin bundan sonra yapacağınız hijyen ve güzel bir sistem sorunu. Bu yaptığınız ilk deneyler için tamamdır ama resimlerden gördüğüm kadarıyla bu ortamda yakın zamanda mantar, küf vb. bir takım olumsuzluklar üreyip hayvanlarınıza zarar verir. Bu yüzden yakın zamanda bulunduğunuz ortamı biraz derleyip toparlayıp daha sağlıklı bir raf sistemi, daha sağlıklı tavalar ve daha sağlıklı bir sulama sistemi ile çok güzel çimler yetiştirebilirsiniz. Yalnız tabanda bu kadar su ve kirlilik olmaması lazım. Hatta siz dışardan içeri girerken kendinizi bile sterilize ederek girerseniz iyi olur. Sn. Viskhy' nin yaptığı raf sisteminin resimleri forumda var. Nemden ve rutubetten etkilenmeyecek ve mantar, küf barındırmayacak kompozit malzemeden çok rahatlıkla bir kafes sistemi kendiniz bile yapabilirsiniz. Paslanacak malzemelerden uzak durmanızı öneririm ya da çok güzel izole edecek şekilde kaplanması gerekir.

Delimus
05-06-2011, 23:04
Sarıcana katılıyorum , Arpaların renkleri çok süper olmuş , ellerinize sağlık.

Kullandığınız tepsi köpük mü nedir ?

doğan86
06-06-2011, 18:53
tesekkür ederim tepsi saçtan bu denemelikti 60x40x9 balık kasalarında yapmayı düşünüyrm.biraz küflenme oldu ama bittkiden kaynaklı degil metal tava paslandı şimdi ben oraya 220 tava alacak sekilde bir raf yaptım fotoğrafları yükleyeyim bi bakın..

doğan86
06-06-2011, 18:58
raflar bunlar yarın ışık ve sulama sistemi bağlanacak

doğan86
06-06-2011, 19:08
sayın sarıcan ilginiz için çok tesekkür ederim raflar gördüğünüz gibi boyalı plastik tava kullanacağım bi sorun olmaz diye düşünüyrm.ama dediğiniz gibi ortamı birz temizlemeliym:)

doğan86
06-06-2011, 19:16
bide arkadaşlar bu sisteme kaçtane florasan bağlamalıyım ?

Sarıcan
06-06-2011, 19:24
Sn. doğan86,

Keşke karkası yapmadan önce tartışabilseydik size önerilerimiz olurdu. Rafların tabanını öyle sık ızgara yapmanıza gerek yoktu. Hem fazla malzeme kullanmışsınız hemde rafların fonksiyonelliği bozulmuş diyeyim.

Bu sistemde en önemli detay kullanacağınız veya bulabildiğiniz tavalar olacaktı. Keşke kullanmak istediğiniz balık kasalarının resmini de koysaydınız. Tavalara göre bir dizayn önerebilirdik size. Birde aklınızda bulunsun, PVC pencere kasalarının içine takviye olarak kullanılan kompozit profilleri bulmaya çalışın. Size bu virüs bulaştıktan siz rahat durmazsınız artık. Yeni yapacağınızda daha hazırlıklı olursunuz. Umarım çelik karkası paslanmayacak şekilde önce astar sonra rutubete dayanıklı bir boya ile boyamışsınızdır. Kutu profillerin ucunu açık bırakmışsınız, çelik profiller içerden de paslanmaya başlayabilir. Kolay gelsin.

drsweetym
08-06-2011, 22:24
Sayın Akınselçuk imal etmiş olduğunuz seyyar çimlendirme odasının resimlerini ve malzeme içeriğini bizimle paylaşırmısınız

yakan1
04-07-2011, 21:27
arkadaşlar yine nereye kayboldunuz. neler yapıyorsunuz.

yakan1
05-07-2011, 20:24
herkes gitti demekki

GUNDOGDU2
20-07-2011, 11:59
Sevgili vishy kardeşim özelden mesaj attım lütfen dönüş yapar mısınız. Merakla bekliyorum.

smarty17
20-07-2011, 13:47
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum.Kendimiz yapınca maliyet ne kadar oluyor ?

Delimus
20-07-2011, 17:25
Yapmaya düşündüğünüz sisteme , kullandığınız malzemeye bağlı fakat en kaliteli malzeme büyük bir sistem bile 10/1 fiyatına gelir...

tarık şahin
28-07-2011, 08:34
Arkadaşlar, Bilen birileri,

Lütfen bu işi yapan biri var ise;
1- Yaptığına değdimi. Gerçekten yem maliyetinde önemli bir avantaj sağladımı. (benim gibi yeri az olan kişiler için soruyorum.)
2- Verilen yemler hayvanlarda reel olarak kilo artışı sağladımı?
3- Besi hayvancılığında bunu kullanabilirmiyiz?
4- Daha başka ne gibi faydası olduğu düşünülen tohumları kullanabiliriz?
5- Bu memlekette o kadar aramama rağmen bunları soracak bir zooteknist bulamamak benim şanssızlığımmıdır? :)

mbordinc
30-07-2011, 08:19
Sayın Tarık Şahin'in sorusunun cevaplarını merak ve hasretle bekliyorum.

drsweetym
01-08-2011, 13:43
sayın Doğan86 çim üretiminiz ne durumdadır. plastik tepsi için nasıl çözüm buldunuz. çimi rasyonda kullanıyorsanız size olan faydalarını ve son halinin resimlerini görebilirmiyiz.

smarty17
03-08-2011, 15:26
Arkadaşlar youtubede ararken buldum.Türkçe olarak anlattığı için oldukça iyi


http://www.youtube.com/watch?v=N529Jbi0gUs&feature=related

rasheedsky
09-08-2011, 03:38
merhaba ben türkiyenin büyük bir çiftliğinde çalışmaktayım görevim besi hayvanlarının yem ve rasyonları sağlık durumlarıyla ilgileniyorum arpa hasılını kullandık bu sene tarlamızda bulunan arpayı bictik ve rasyona karıştırdık hayvan başı 3 kg olarak tam 1 hafya boyunca kullandık ve tartım yaptık holstein ırkının besi performansı iyi değildir ve günlük canlı ağırlık artışını 1.5 oranında ( 270 hayvanın ortalamasıdır) oluştu ve bende bi heyecan uyandırdı :)).Hemen rasyonu vereyim sizlere 1kg yonca 1 kg arpa samanı 6.2 kg kesif (fenni) yem ve o günden beridir arpa hasılını nasıl elde ederim diye araştırma yapıyordum helal olsun sizlere süper bir iş çıkartmışsınız şimdi baştan sona kadar bi kaç defa okuyup deneyimlerinizden yola çıkarak denemeler yaparak bu işi burada yapamyı planlıyorum tabi ondan sonra kendi işletmemde inşallah besleme yönünden merak ettiğiniz bişeyler varsa besi dana ve koyunculuk namına yardım ederim saygılarımla

rasheedsky
09-08-2011, 03:44
Arkadaşlar, Bilen birileri,

Lütfen bu işi yapan biri var ise;
1- Yaptığına değdimi. Gerçekten yem maliyetinde önemli bir avantaj sağladımı. (benim gibi yeri az olan kişiler için soruyorum.)
2- Verilen yemler hayvanlarda reel olarak kilo artışı sağladımı?
3- Besi hayvancılığında bunu kullanabilirmiyiz?
4- Daha başka ne gibi faydası olduğu düşünülen tohumları kullanabiliriz?
5- Bu memlekette o kadar aramama rağmen bunları soracak bir zooteknist bulamamak benim şanssızlığımmıdır? :)

tarık şahin bey zooteknistler genelde böyle bilgileri vermez nedendir bilinmez bilgi karışıklığı olmasın diye genelde biri başka der öbürü başka ben hasıl matik veya bu yöntemle arpa hasılını denemedim ama tarlada var olan yeşil arpayı denedim mükemmel birşeymiş gerçekten çok faydasını gördük gerçekten şaşırdık tabi biz bir gün boyunca soldurduk arpa hasılını ne olur ne olmaz diye

tarık şahin
09-08-2011, 13:00
merhaba ben Türkiye`nin büyük bir çiftliğinde çalışmaktayım görevim besi hayvanlarının yem ve rasyonları sağlık durumlarıyla ilgileniyorum arpa hasılını kullandık bu sene tarlamızda bulunan arpayı biçtik ve rasyona karıştırdık hayvan başı 3 kg olarak tam 1 hafta boyunca kullandık ve tartım yaptık holstein ırkının besi performansı iyi değildir ve günlük canlı ağırlık artışını 1.5 oranında ( 270 hayvanın ortalamasıdır) oluştu ve bende bi heyecan uyandırdı :)).Hemen rasyonu vereyim sizlere 1kg yonca 1 kg arpa samanı 6.2 kg kesif (fenni) yem ve o günden beridir arpa hasılını nasıl elde ederim diye araştırma yapıyordum helal olsun sizlere süper bir iş çıkartmışsınız şimdi baştan sona kadar bi kaç defa okuyup deneyimlerinizden yola çıkarak denemeler yaparak bu işi burada yapmayı planlıyorum tabi ondan sonra kendi işletmemde inşallah besleme yönünden merak ettiğiniz bişeyler varsa besi dana ve koyunculuk namına yardım ederim saygılarımla

İnşallah paylaşırsınız sayın rasheedsky. Aslında sizin nezdiniz de bu konudaki tüm arkadaşlara yazmak istediğim bir iki şey var.
Ya mutlaka buluşunuzdan bir miktar para kazanacaksınız. Kazanmanızda gerekir zaten. Herkesin kazancı kendisine. Fakat adı üzerinde burası bir forum ve bilgi paylaşımı için var. Ve bilgi paylaşımında olay iki aşamalı gerçekleşir.
1- Soru sorma
2- İmkânı olan/bilen/deneyen/gören arkadaşların dilleri döndüğünce bunu anlatması.

Sayın rasheedsky yanlış anlamadıysam bu sistemi amatör olarak kuracaksınız. Ve Büyük bir hayvan çiftliğinde çalışıyorsunuz. Hayvanların besi ve sağlıklarıyla ilgileniyorsunuz.
Şimdi bu hiç deneyinize başlamadan önce bir kaç soru sorayım size.
1- Bu makinede ürettiğimiz ürünlere ek olarak fabrikadan ne tip ürünler almalıyız.
2- Birkaç kişiyle görüşmemde selüloz için mutlaka kuru ot tüketmeleri gerektiği söylendi. Bu makinede ürettiğimiz ürünleri kuru ot olarak kullanma imkânımız olur mu. (bilen birine bu soru komik gelebilir ama bilmeyen birine çok gereklidir.)
3- Bu hesabı yapabilir misiniz bilmiyorum ama yeni doğmuş bir buzağının 1 yaşına gelene kadar (iyi bir cins ise yani günde ortalama bir kilo aldığını düşünerek) 1. Ayında şu kadar 2. Ayında şu kadar 3. Ayında şu kadar gibi örnek bir yemleme örneği yazabilir misiniz. (1 ayında 5 kilo çimlendirilmiş arpa/buğday tohumu 3 kilo şu özellikte fabrika yemi 1 kilo saman. 2. Ayında 6 kilo çimlendirilmiş tohum 2,5 kilo fabrika yemi 2 kilo saman gibi)
4- Muhtemelen size saçma gelen sorular sorduğumun farkındayım ama hoşgörünüze atfen bu çimlendirme işinin işe yaradığını varsayarak yazıyorum. 40 hayvana 150 dönüm yerde merada Erzurum Erzincan Samsun gibi metropollere uzak bir yerde bakmak mı avantajlıdır. Yoksa aynı sayıdaki hayvana 20 dönüm gibi yerde Düzce, Adapazarı gibi metropole yakın yerde mi bakmak daha avantajlıdır.
5- Bu sorum herkese olacak. Arpa, buğday, çavdar, yulaf, tritikale, yem bezelyesi haricinde başka ne yetiştirebiliriz.

rasheedsky
09-08-2011, 18:05
İnşallah paylaşırsınız sayın rasheedsky. Aslında sizin nezdiniz de bu konudaki tüm arkadaşlara yazmak istediğim bir iki şey var.
Ya mutlaka buluşunuzdan bir miktar para kazanacaksınız. Kazanmanızda gerekir zaten. Herkesin kazancı kendisine. Fakat adı üzerinde burası bir forum ve bilgi paylaşımı için var. Ve bilgi paylaşımında olay iki aşamalı gerçekleşir.
1- Soru sorma
2- İmkânı olan/bilen/deneyen/gören arkadaşların dilleri döndüğünce bunu anlatması.

Sayın rasheedsky yanlış anlamadıysam bu sistemi amatör olarak kuracaksınız. Ve Büyük bir hayvan çiftliğinde çalışıyorsunuz. Hayvanların besi ve sağlıklarıyla ilgileniyorsunuz.
Şimdi bu hiç deneyinize başlamadan önce bir kaç soru sorayım size.
1- Bu makinede ürettiğimiz ürünlere ek olarak fabrikadan ne tip ürünler almalıyız.
2- Birkaç kişiyle görüşmemde selüloz için mutlaka kuru ot tüketmeleri gerektiği söylendi. Bu makinede ürettiğimiz ürünleri kuru ot olarak kullanma imkânımız olur mu. (bilen birine bu soru komik gelebilir ama bilmeyen birine çok gereklidir.)
3- Bu hesabı yapabilir misiniz bilmiyorum ama yeni doğmuş bir buzağının 1 yaşına gelene kadar (iyi bir cins ise yani günde ortalama bir kilo aldığını düşünerek) 1. Ayında şu kadar 2. Ayında şu kadar 3. Ayında şu kadar gibi örnek bir yemleme örneği yazabilir misiniz. (1 ayında 5 kilo çimlendirilmiş arpa/buğday tohumu 3 kilo şu özellikte fabrika yemi 1 kilo saman. 2. Ayında 6 kilo çimlendirilmiş tohum 2,5 kilo fabrika yemi 2 kilo saman gibi)
4- Muhtemelen size saçma gelen sorular sorduğumun farkındayım ama hoşgörünüze atfen bu çimlendirme işinin işe yaradığını varsayarak yazıyorum. 40 hayvana 150 dönüm yerde merada Erzurum Erzincan Samsun gibi metropollere uzak bir yerde bakmak mı avantajlıdır. Yoksa aynı sayıdaki hayvana 20 dönüm gibi yerde Düzce, Adapazarı gibi metropole yakın yerde mi bakmak daha avantajlıdır.
5- Bu sorum herkese olacak. Arpa, buğday, çavdar, yulaf, tritikale, yem bezelyesi haricinde başka ne yetiştirebiliriz.

cevap 1 : yetiştireceğiniz hayvanın ırkına verim özelliklerine göre değişir mesela besi bitiş yeminin %80 arpadan oluşmaktadır soypass vitamin mineral takviyeleri mısır kepek mermemrtozu vs. şeyler

cevap 2 : hayvanın kendi ağırlığının %3ü kadar kaba yem tüketmelidir bir yem ile olmaz bu rumen fermantosyonu diye birşey var bir insan her gün hep aynı çorbayı içmez veya sadece çorba içilmez aynı onu8n gibi besi alıştırmada farklı rasyon ve farklı uygulama yaparsınız besi bitişde farklı bir uygulama farklı bir rasyon kullanırsınız.

cevap 3: yeni doğmuş bir buzağıya hemen yem verilmez hayvan 4 gün ağın içer sonra süt ve süt ikame yemi verilir. 4.haftanın sonunda yonca verilir. 60 ve 80. günde sütten kesilir yonca ve yem verilir neden yonca yoncada bulunan adf ve ndf oranı çok yüksektir adf ve ndf nedir diyorsanız lütfen araştırın uzun bir konudur.4. ayından sonra diğer yemelere geçersiniz 4. ve 6. ayda vereceğiniz otun kalitesi ne kadar iyi olursa hayvan ileride o kadar çok iyi olur

cevap 4: hayvanın yararlanma yönü ve besi kabiliyeti nerde daha iyiyse orada olur yer farketmez. fakat daha fazla karlılık için etin pahalı olduğu sütün pahalı olduğu yerlerde bu işi yapmak daha iyidir. kısacası kendi memleketin neresiyse orada yap derim. Yem bütün hayvancılık giderlerinin %80ini oluşturur işçi masrafları veteriner ilaç masrafları devede kulaktır.

cevap 5 : mısır, yonca, sorgum, çayır otu, kanola, ay çiçeği, korunga vs. yemeler yem bitmez ayrık otu vs bi çok yemler var.

mehsar33
10-08-2011, 09:43
merhabalar,
Forumun bu başlığını uzun suredir takip ediyordum ve biraz öncede üye oldum.
Arpa çimi yetiştirme ve büyük baş hayvancılık ile ilgili internetten bulabildiğim tüm dökümanları ve vidoları arşivliyorum. Ekte linkini vereceğim bir video da diğerlerinde bulunmayan bir ayrıntı var ( zaten vidonun kendisinde de aynı şey söyleniyor) Islatılmış arpanın tavaya serilme esnasında, arpanın üstüne toz halinde bir katkı maddesi koyuyorlar, bu katkı maddesinin hayvanların asidoz' a maruz kalmasını önlüyormuş. Bu madde hakkında bilgisi olan varmı acaba?

Videonun 1.30 dk sında "Biz herkesin yaptığından farklı olarak arpaların üzerine
120 gram SUPER MEAN denen SUPPLEMENT ( katkı maddesi ) koyuyoruz. Bu da hayvanlar devamlı yeşil arpa çimi yediklerinde Asidoz oluşmasını önlüyor diyor"

Sorum:
Acaba Bu SUPER MEAN dedikleri PH dengeleyici özelliği ile hayvan rumeninde ki asidoz olayını önleyen katkı maddesi ne olabilir.?

Video linki:
http://www.youtube.com/watch?v=GbsT1sLBCgA

smarty17
10-08-2011, 14:17
SUPPLEMENT googlede aradığımızda protein tozu çıkıyor.Ayrıca video ingilizce. O yüzden birşey diyemiyeceğim.

mehsar33
10-08-2011, 14:53
SUPPLEMENT googlede aradığımızda protein tozu çıkıyor.Ayrıca video ingilizce. O yüzden birşey diyemiyeceğim.

SUPPLEMENT in Türkçe karşılığı KATKI MADDESİ demek bunu zaten biliyoruz. Bilmediğimiz SUPER MEAN denen katkı maddesinin içinde ne olabilir? Bu bir karışım ama muhteviyatı nedir?

Yinede teşekkürler yanıt verdiğiniz için.

rasheedsky
11-08-2011, 18:02
aranızda hidroponik mısır yetiştiren oldumu bildiğim kadarıyla 10. günün sonunda besleyici özellikli bir yem maddesi ortaya çıkıyor

tarık şahin
11-08-2011, 18:21
http://www.agrosan.net/ziraat/fizibilite.php

Biraz eski bir çalışma ama yazan fiyatlar güncellendiğinde umarım faydası olur.

Kaan903
11-08-2011, 19:25
SUPPLEMENT in Türkçe karşılığı KATKI MADDESİ demek bunu zaten biliyoruz. Bilmediğimiz SUPER MEAN denen katkı maddesinin içinde ne olabilir? Bu bir karışım ama muhteviyatı nedir?

Yinede teşekkürler yanıt verdiğiniz için.

Bence videoda bahsedilen katkı maddesinin adı SUPER MEAN değil, SUPER MİN (Mineral bir maddeden bahsediyor, min bunun kısaltması olsa gerek). Web de bu şekilde aratırsanız bir çok katkı maddesi var.

rasheedsky
11-08-2011, 20:00
http://www.agrosan.net/ziraat/fizibilite.php

Biraz eski bir çalışma ama yazan fiyatlar güncellendiğinde umarım faydası olur.

ataların bir sözü var :''EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMAZ'' fizibilite sadece bi fikir veriri oysaki arazi şartları çevresel faktörler bu işin içine girdiği zaman yaw biz ne hesapladık ne aldık dersiniz. o yüzden hayvancılık büyük bir risktir sadece riskleri azaltabilirsiniz. şap olur aşı yaptırmazsınız hayvan şaptan ölür hayvan brucella olur atık buzağı yapar buzağınız ölür. veya 25 lt süt hesaplarsınız 35 lt süt alırsınız gibi şeyler en iyi fizibilite gözlem dir yani deneyim insan bir şeyde uzman olmak istiyorsa gönül vermeli. siz inekleri bir duygusal bağlı hayvan olarak görürseniz ki ben ilk zamanlar öle görüyordum kaybedersiniz. onlar adete bir makina gibi düşünün sürekli üretim yapıyorlar hem makina yapan hemde ürün çıkartan bir maki buzağı vermesi süt vermesi et vermesi gibi şeyler.o yüzden benden size tavsiye elinizdeki paranın son kuruşuna kadar hayvancılığa girmeyin deneyiminiz yoksa batarsınız.DOST ACI SÖYLER. alın 5 tane hayvan ne yapıyo hangi saatlerde yem yiyo hangi saatlerde yatıyo hangisi yem yemedi hangisi su içmedi yürüyüşü kafası dikmi eğikmi kulaklar düşmüşmü vs. şeyler ben okulu bitirince herşeyi biliyorum demiştim. işe girince her gün bir şey öğrendim dedimki ben boşa okumuşum yine de okumak bize bi taban hazırladı ama sizde gözlem edin bu işi yapanların yanına gidip bilgi alın hayvancılık sınırsız paralı sınırsız cefalı sınırsız zevkli bir o kadarda can sıkıcı ve zevksiz yeri gelir bıkar yeri geldiğinde iyiki bu işi yapıyorum dersiniz. o yüzden diyorum ki hayvancılıkta herşey GÖZLEM ile başlar

tarık şahin
12-08-2011, 11:28
ataların bir sözü var :''EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMAZ'' fizibilite sadece bi fikir veriri oysaki arazi şartları çevresel faktörler bu işin içine girdiği zaman yaw biz ne hesapladık ne aldık dersiniz. o yüzden hayvancılık büyük bir risktir sadece riskleri azaltabilirsiniz. şap olur aşı yaptırmazsınız hayvan şaptan ölür hayvan brucella olur atık buzağı yapar buzağınız ölür. veya 25 lt süt hesaplarsınız 35 lt süt alırsınız gibi şeyler en iyi fizibilite gözlem dir yani deneyim insan bir şeyde uzman olmak istiyorsa gönül vermeli. siz inekleri bir duygusal bağlı hayvan olarak görürseniz ki ben ilk zamanlar öle görüyordum kaybedersiniz. onlar adete bir makina gibi düşünün sürekli üretim yapıyorlar hem makina yapan hemde ürün çıkartan bir maki buzağı vermesi süt vermesi et vermesi gibi şeyler.o yüzden benden size tavsiye elinizdeki paranın son kuruşuna kadar hayvancılığa girmeyin deneyiminiz yoksa batarsınız.DOST ACI SÖYLER. alın 5 tane hayvan ne yapıyo hangi saatlerde yem yiyo hangi saatlerde yatıyo hangisi yem yemedi hangisi su içmedi yürüyüşü kafası dikmi eğikmi kulaklar düşmüşmü vs. şeyler ben okulu bitirince herşeyi biliyorum demiştim. işe girince her gün bir şey öğrendim dedimki ben boşa okumuşum yine de okumak bize bi taban hazırladı ama sizde gözlem edin bu işi yapanların yanına gidip bilgi alın hayvancılık sınırsız paralı sınırsız cefalı sınırsız zevkli bir o kadarda can sıkıcı ve zevksiz yeri gelir bıkar yeri geldiğinde iyiki bu işi yapıyorum dersiniz. o yüzden diyorum ki hayvancılıkta herşey GÖZLEM ile başlar

Sayın rasheedsky

Öncelikle tevekkül. Benim koyduğum liste sadece bir fikir vermesi içindi. Yoksa bugün değil hayvancılıkla uğraşmak, bakkal bile olsanız malınıza ve etrafınıza dikkat etmezseniz batarsınız. Fakat siz tevekkülle çalışır elinizden gelen bakımı/özeni gösterirseniz sonrası Allahtandır. Arabanızın yağını koymazsanız sonucu bellidir. Hayvanın aşısını/bakımını yaptırmazsanız olacağıınz belli olduğu gibi.

Şu an burada bunu okuyanlar dahil olmak üzere herkese bir sorum olacak. Başarıyı sevdiğiniz işmi getirir. Yoksa yapmak zorunda olduğunuz işmi. Bu tartışma/fikir alışverişi ortamında bulunanların kaç tanesinin gerçekten 10 15 hayvanı var **** öyle bir ortamda sanıyorsunuzki. Burada sizlerin yani bu işi yapanların tecrübelerinden yararlanmak istiyor. Yol göstermenize birikimlerinizi aktarmanızı bekliyor ben ve benim gibi çoğu kişi.

yani deneyim insan bir şeyde uzman olmak istiyorsa gönül vermeli. siz inekleri bir duygusal bağlı hayvan olarak görürseniz ki ben ilk zamanlar öle görüyordum kaybedersiniz. onlar adete bir makina gibi düşünün sürekli üretim yapıyorlar hem makina yapan hemde ürün çıkartan bir maki buzağı vermesi süt vermesi et vermesi gibi şeyler. Bakın bu sizin bir birikiminiz. Ben nacizane bu söze şöyle bir katkıda bulunabilirim. Ya sevdiğiniz işi yapın. **** yaptığınız işi sevmeye çalışın. Ama asla işinizdeki metaya (gömlek,hayvan,araba parçası,makina,personel) bağlanmayın. Yarın olmasada sizin yerine ikame yapacağınız fikir/ürün/kişi/makina mutlaka olmalıdır.

benden size tavsiye elinizdeki paranın son kuruşuna kadar hayvancılığa girmeyin deneyiminiz yoksa batarsınız.DOST ACI SÖYLER. alın 5 tane hayvan ne yapıyo hangi saatlerde yem yiyo hangi saatlerde yatıyo hangisi yem yemedi hangisi su içmedi yürüyüşü kafası dikmi eğikmi kulaklar düşmüşmü vs. şeyler. Tecrübe mutlaka önemlidir. Benim 12 senelik ehliyetim var ama 18 yaşındaki yiğenim benden iyi araba kullanıyor. Velakin siz ve sizin gibi deneyimli ve artık bu işte uzman olmuş arkadaşların bildiklerini aktarması inanınki çok kıymetli şeylerdir. Çünkü tecrübe parayla alınmaz. Benimde arkadaşlara tavsiyem paranızın yarısını veya üçte birini bu işe ayırın. Çünkü hangi iş olursa olsun bir işe başlarken tüm paranızla yatırım yaparsanız ilk rüzgarda yıkılırsınız.

bu işi yapanların yanına gidip bilgi alın İşte bu dediğiniz zor. Çünkü; bir kere cahil adama (okul okumuşluktan bahsetmiyorum) bir şey sorduğunuzda öyle bir konuşurki paspas olursunuz. Buradaki paylaşımcılar ve okuyucular birazda bilimsel yapmak istiyor. şu an siz ve sizin gibilerin sahip olduğu teknik bilgiye (en azından bir miktarına)sahip olmaya çalışıyor.
Tecrübe ise 1 veya 2 sene sene 4-5 hayvana bakmakla belki telef etmekle edinelebilecek bir olgudur.

Şimdi tecrübelerinize dayanarak size bir soruyu tekrar sorayım. Slaj şartmıdır. Çimlendireceğimiz ürünleri slaj yerine kullanabilirmiyiz. yani bu sistemle yem maliyetimizi düşürebilirmiyiz. Tekara sormuş olacağım ama bu sistemi kurduğumda 4 aylık bir hayvan için soruyorum fabrikadan besi yemi haricinde başka bir şey almama gerek varmı. (çorba örneğinize atfen, mutlaka arpadan başka şeylerde yeşillendiririz. buğday gibi bezelye gibi vs.)

Sizin denemeleriniz nasıl gidiyor. (Yorduğumun farkındayım ama öğrenmek öğrendiklerini paylaşmak büyük bir zevktir. Bana Bilgisayar ve yönetimle ilgili her şeyi sorabillirsiniz. Sıkılmadan cevaplarım)

rasheedsky
12-08-2011, 19:48
şimdi silaj tabikide kalitelidir. Fakat şunu söyleyebilirim kaliteli ot arpa çimi deneyimden sonra testlere göndercem ph shp adf ndf oranlarını km oramlarına bi baktırcam.Formun başında yazmışlar sadece arpa çimi ve aman diye ama bu dediğiniz imkansız hayvanı kaybedersiniz rasyon süt veren hayvanda zengin olmalı besi hayvanında ama mümkün ben bunu yapayım tarlaya sadece arpa ekcem sapını saman arpayı çimlendirme kırma fenni yeme katark vercem sonucu ondan sonra işte göreceksiniz. Maliyetleri düşürür ama %50 abartı zannetmiyorum hemen size süt inekleri ortalama 30 lt veren ineklerin rasyon örneğini vereyim

ARPA SAMANI 1,5
YONCA 7
PANCAR POSASI 2,79
MISIR SİLAJI 11
Konsantre Süt Yemi (Yeni) 9
Soypass 1
Su 3


GİBİ olur süt hayvanlarının rasyonu

fusion1
12-08-2011, 20:21
degerli arkadaşım biliyorum konunun uzmanısınız. Ben çocuk hastalıkları uzmanıyım ve yıllarım bebek rasyonu ,reçetesi yazmakla geçti. Bu KONUDAKİ rasyon reçete ve olur olmaz yorumlarına sadece gülümsedim. Haydi hep beraber etegimizdeki taşları dökelim ve BİR inegin,koyunun, keçinin hangi ortamlarda ( yaz, kış sıcak iklim, soguk iklim ...vb etmenler de )ne tür beslenmesi gereksinmelerini irdeleyebilelim. RASYON analizlerimizi inek, koyun,keçi arpaçimi ,bugday çimi, arpa,darı,çavdar,yonca, hava iklim yaz ,kış .. ve diger parametreleri degerlendirerek tartışabilelim..

fusion1
12-08-2011, 20:28
yanlış anlaşılmasın gülümsemem arpa çimiyle inek besleyemezsiniz yorumlarına idi..yoksa sizin getirdiginiz bence oldukça bilimsel bakışa degil Saygılarımla..

rasheedsky
13-08-2011, 04:08
Ben arpa çimiyle beslenilmez demiyorum sadece arpa çimi ve samanla bu iş olmaz şimdi hayvan insana benzemez hele ki inek hiç benzemez insanda bir miğde var ama inekte 4 e bölün müş halde her biri başka emilim başka öğütme sindirim ile çalışır. hayvan için güzel bi besin değeri neden sindirebilir ham protein oranı çok yüksek hemen kana karışıyor doktorsunuz portakal suyu hemen kana karışır değil mi buda öyle ama nasıl anne sütünün yerini bişey tutmuyor yemlerde de yoncanın yerini hiç bir şey tutmuyo sanmayın ki zamanında araştırmalar yapılmamamış bir çok üniveriste arpa hasılı ile bir çok deneyler yapmış ve melasla karıştırılarak silaj yapılmasını önermiş.En büyük problem şişme yapması hayvan çatlar ölür gaz sıkışması çünkü bunun önüne geçmeniz için rasyonu iyi ayarlamak gerekir. yazın rasyon farklıdır kışın başka yazın yemi az tüketirler sütçüler farklı oranı biraz daha düşüktür ama kışın yem masrafları artar hayvan kendini ısıtacak enerji proteini bulacak ondan sonra gelişimini sağlayacak protein ve enerjiyi et ve süte dönüştürecek. İnsanlar basit bir olay olarak görüyor ama yeminiz ne kadar kaliteli olursa o kadar az veterinere ihtiyaç duyarsınız. Kaliteli ot arpa çimi fazla kullanım ve miktarlar beni şu anda düşündürüyor ve 3 gündür toplantı halindeyiz uçuk bi fikir ama imkansızda değil benim patronum yeni şeylere çok açık bakın türkiyenin en büyük biogaz tesisleri burada türkiyede koyunlara çoğuz doğurtturma denemesi ilk burada yapıldı bir çok şeyi deniyoruz ben deniycem ve görcem bakalım ne olacak bunu profesionel bir rasyoncu ile yapcam.

rasheedsky
13-08-2011, 04:34
degerli arkadaşım biliyorum konunun uzmanısınız. Ben çocuk hastalıkları uzmanıyım ve yıllarım bebek rasyonu ,reçetesi yazmakla geçti. Bu KONUDAKİ rasyon reçete ve olur olmaz yorumlarına sadece gülümsedim. Haydi hep beraber etegimizdeki taşları dökelim ve BİR inegin,koyunun, keçinin hangi ortamlarda ( yaz, kış sıcak iklim, soguk iklim ...vb etmenler de )ne tür beslenmesi gereksinmelerini irdeleyebilelim. RASYON analizlerimizi inek, koyun,keçi arpaçimi ,bugday çimi, arpa,darı,çavdar,yonca, hava iklim yaz ,kış .. ve diger parametreleri degerlendirerek tartışabilelim..

estağfirullah daha uzmanı değiliz ne ki 3 senemizi vermişiz daha hele bir 15 seneyi bulalım adam gibi gecemizi gündüzümüzü verelim ondan sonra olduk herhalde deriz şimdi olur veya olmaz adamlar besler veya beslemez ben diyorumki olur beslenir ayakları tutmaz yine beslenir zayıflar yine beslenir buzağısı atık yapar yine beslenir ama besi hayvanında süper olur çünkü sadece et içindir bu zağı ve süt verme gibi ibr ihtimali yok araştırdım bunu söyleyen prof. allah öle profların neyse bişey demiycem biz ne tubitak projeleri gördük aylık 6ilyarı alıp saçma sapan işler yapan profları 1 değil 2 değil ben size rahat 15 adet sayayım ama ne gerek var oda işini yapıyo konumuz o değil adam demişki 2 tava yedirebilinir yani 8 kg dan 16 kg demekki 16 değilde 17 yeyince bu hayvana bişey oldu şimdi 35 ile 42 kg arasında miğdesi bunu kaldıran bir hayvanı siz 18 kg arpa çimi 5 kg ( o bile fazla saman fazla verilmez) 10 kgda fenni yem verdik (fazla fenni yem şişmeye neden olur) hayvan yedi afiyet olsun yesin ben size diyorum verimi yükselir bir anda ilginç gelir sevinirsiniz tam 10 gün sonra anya ve konya olayını görürsünüz. Biz bunlara maruz kalınmasın istiyoruz atlar yesin süper atlar için besi hayvanıda yesi ama inekte orada bi dursun sadece rasyondaki diğer yem oranları azaltarak arpa çimini yükseltin çok şahane yaratıklardır inekler ama dengesi bozuldumu neler olur neler haberlerde izlediniz mi bilmiyorum angusların ciğerleri eriyor dediler neden olur:
1 hastalıktan (gelenlerin hepsi hasta geldi o zaman )
2 yediği besinden ( amerika kıtasında mısır silajı hayvanlara çok verilir buda eti yeşilimsi ve diğer organları dayanıksız hale getirir.)
size sadece bir örnek