View Full Version : Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme
Viskhy benim sorum arada kaynadı,ben denemelerimde ışık kullanmadım ? Aradaki farkı kıyasladın mı ?_ Zira maliyet açısından önemli bence.
tohum farkını araştırbirde.
Arpa1. tohumu
Arpa2. tohumu
Süre ve fiyatını karşılaştır.
Bir çifttçi Toprağa nasıl hangi arpa tohumunu,hangi dönemde neden eker gibi sorulara yanıtın hazır olmalı.
Fark olmayadabilir bilmiyorum deneme yapılmalı maliyeti açısından .
Sanırım 1 kg arpa tohumununa 8-9kg arpa çimi elde edlilirdeki sır tohum seçimi.
Ben iki ayrı arpa tohumu ile deneme yaptım şimdiye kadar.Ama yerli izmir arpası burda çok yok hasat zamanı maksm 10 ton kadar ama uşak tohumu çok var.Ayrıca uşaktan bir toptancıyla konuşuyorum.Amacım hasat zamanı haziran gibi uşağa giderek üreticiden almak.
Işık konusu ise çok önemli büyümenin yanında fotosentez için mutlaka olmalı
yoksa filizleri beyaz kalıyor.Maliyet 1 ampul saatte 58W yakıyor.1kw nin saati ise herşey dahil 0.40 kr gerisini siz hesaplayın artık.
Ben 2150 lm ampul kullandım ama yeni üretim için 5100 lm ampul aldım onları kullanıcam.
Sevgili Mutasyon tam tersi sindirim gibi başka bir sorun ile karşılaşmadık.Hatta bizim karabaş kendine geldi gülücükler dağıtmaya başladı.Sütü ise daha önceki günlere nazaran yağ oranı arttı.
Ayrıca sevgili Sarıcan ve Malbman harikalar yaratıyorsunuz.Sadece teşekkür etmek az ama elimden süt göndermekten başka birşey gelmiyor.:p:p
Başarılı çalışmalarını izlemek bize yetiyor. Yardımımız dokunabiliyorsa onun mutluluğu yeter de artar bile. Sevgiler.
Sn.Vıskhy benim birkaç sorum olucaktı ben zaanen keçi almayı düşünüyorum bunlarda da süt artışı yaparmı ve kaç kg arpa çimi verilmesi gerekir.
Birde ADRESİNİZ tam olarak çıkmamış özelden tekrardan atarsanız sevinirim saygılar kolay gelsin
Sn.Vıskhy benim birkaç sorum olucaktı ben zaanen keçi almayı düşünüyorum bunlarda da süt artışı yaparmı ve kaç kg arpa çimi verilmesi gerekir.
Birde ADRESİNİZ tam olarak çıkmamış özelden tekrardan atarsanız sevinirim saygılar kolay gelsin
işte atın soru :) Benim planlarımdada Saanen keçi projesi yer almakta.
Keçi yeşilliği sever buda sütünde artışa sebebiyet verir.Ne kadar verilmesi kısmına gelince yemleme rasyonunuza bağlı .
Herkese merhaba,
Bu benim bu forumda ilk mesajım, hayırlısı olsun inşallah.
Balıkesir'in Gönen ilçesinde çeltik tarımı ve seracılıkla uğraş veriyorum.
Beni buraya getiren sebep ise;malum hepimiz arayış içerisindeyiz.Neyi,nasıl daha iyi yapabiliriz?
Et fiyatları arttı ya, bende hayvancılığa merak sardım bu aralar.Google'da 'hayvancılıkta taze yem mi kuru yem mi daha yararlı' diye arama yaptığımda bu konu karşıma çıktı ve inanır mısınız soluksuz okudum, gece saat kaç oldu.
Öncelikle bu konuyu açan Delimus arkadaşıma, konuya faydaları dokunan üyelere ve sonunda kendi imkanlarıyla, 30-40 bin dolarlık makinalar ayarında üretim gerçekleştirmeye yakınlaşan sayın Viskhy arkadaşıma teşekkür ediyorum.
Bu dokuz sayfayı polisiye roman gibi okudum.
Bende nacizane bu konuya katkıda bulunmak istiyorum fakat vakit çok geç oldu. İnşallah yarın.
Saygılar ve sevgilerle.
Mete Adışen
Herkese iyi bir gün geçirmeleri dileğiyle merhaba arkadaşlar.
Sevgili Mete aramıza hoşgeldin.Yeni arkadaşların heves ve merakları ile aramıza katılmaları bizim görmediklerimizi görmemize ve heyacanımızı da katlamaya sebep verir.Ayrıca seninde katılımcı ve yapıcı fikirlerini bekliyoruz.
Arkadaşlar Sanen Severler Derneği (SSD) kurmaya karar verdim.Kurucu üyeleride Sevgili Delimus,Alone35 ve nacizane ben.
Diğer severleri de ayrıca derneğimize bekliyoruz.Kayıtlar şimdilik ücretsizdir.:D:D
Sanen keçisi için rasyon çalışmalarına başlıcam arkadaşlar ama önce çevrede sanen olan birilerini bulmam lazım.Benim araştırmalarıma göre günde 3 kg arpa çimini geçeceğini zannetmiyorum.Üretim hattı başlasın hemen o işe de el atıcam arkadaşlar.
Şaka maka kendimi hayvan yemi danışmanı gibi hissettim bir an için...
Aslında güzel ve yeni bir meslek tam sitemize yakışır bir durum.:D:p
NOT :Sakın yanlış anlamayın sitemiz yeniliklerin öncüsü demek istedim.
drsweetym
19-01-2010, 22:48
Konuyla ilgili gelişmeleri günlerdir merak ve sabırsızlıkla okuyorum. Fikir ve emekleri geçen arkadaşları tebrik ediyorum.
özellikle bu işe ciddi manada karabaşını besleme durumunda olan wisky arkadaşımıza ve bu işe gönül vermiş başlamaya niyetlenen arkadaşlara çok önemli gözden kaçırılmaması gereken bir konuyu gündeme getirmek istiyorum.
Biliyorsunuz ürettiğiniz çimlenme yaşam koşulları aynı zamanda zaralı küf mantarları içinde birer kültür ortamı yaratmaktadır. ısı ve nem zehirli mantarlar içinde besleyici ortam yaratacakdır.
Çimlendirmeye başlamadan önce ortamın ve çimlendirme tablaları hatta ve hatta arpaların sterizasyonu bu konuda çok önem kazanmaktadır.
Konuyla ilgili bulduğum bir yabancı forum sitesinde birçok toplu hayvan ölümlerine sebep olan zaralı bir küf mantarının türü hakkında yorumlar yapılmış ve bunun önüne geçilebilmesi için nasıl ve hangi miktarlarda
kimyasallar kullanılarak mücadele edilmesi gerekliliği tartışılmış.
Fazla verilen ısı ve neminde bu küf mantarına nasıl üreme kolaylığı getirdiği anlatılmış. sonucundada hayvanların sinir yapılarını felç edip ölümlerine sebep oldukları anlatılıyor.
Kendim dişhekimi olduğum için küf mantarları sterizasyonu hakkında yeterli bilgim yok sizlere bu konuda dikkatimi çeken forum sitesinin adresini buraya yazıyorum. dikkatlice forumu ve çözümleri takip edebilecek konu hakkında bilgili ve ingilizce iyi çevirisi olan bir arkadaşın yardımı gerekmektedir.
link adresi
http://www.hydrocentre.com.au/fodder/questions.htm
sağlıcakla kalın
Hakan Akgül - İzmit
gazeteci28
20-01-2010, 23:16
Sayın VISKHY, süt kalitesi ve verimiyle ilgili çalışmalarını bizlerle paylaştı. Ticari faaliyetinde başarılar dilerim.
Arpa çimlerinin hayvan besiciliğinde etkisi nedir, besicilikle ilgili çalışmaları merak ediyorum?
Bir arkadaşımız da hayvan besiciliğiyle ilgili çalışma yaparsa konu tamamlanmış olur kanaatindeyim. Ne dersiniz?
Arkadaşlar tuttuğum mekan için hazırlıklara başladığımdan ötürü çok sık burada olamayabilirim.Fırsat buldukça girerek cevap vermeye çalışıcam.
Besi için bir sorun yaratacağını zannetmiyorum.Çünkü bir hayvanın hem hayatta kalabilmesi için enerji ve proteine hemde süt verebilmesi için enerji ve proteine ihtiyacı olduğuna göre besicilikte süt yerine teoride hayvana et olarak geri dönmesi gerekiyor.
Bunun denemesini ancak 15-20 gün sonra benim çimler yeteri sayıya ulaşınca yapabilicem.Besi için deneklerim hazır, sadece yeme ihtiyaç var.Bekleyip göreceğiz.
Ayrıca küften ötürü mantar üremesine gelince bence ortamın sıcaklığı mantar üremesi için pek uygun olmayacaktır.Çünkü raf sistemini aluminyum profillerden yapıcam.Tavalar ise başlangıç için polyester olacak.Hergün havalanacağını da düşünürsek bence küçük bir ihtimal.
Sevgiler..
Sevgili Viskhy,
Yine işine karışmış gibi olacağım ama raf sistemi için aluminyum profil kullanma diyeceğim. Çünki spreyleme veya sisleme sulama yapacağın için ortam neminden kısa sürede okside olur ve arpa için riskli olur.Bugün mutfaklarda bile alüminyum kullanılması tavsiye edilmiyor.
Bence mutlaka üzeri elektrostatik boya ile boyanmış olması olması şart. O zamanda normal çelik raf malzemesi kullanabilirsin ama tabii ki kesin elektrostatik toz boya ile boyanması kaydıyla. Kafanı karıştırmıyorumdur umarım.
Sayın Vhisky arkadaşım,
Konunun başlarında Cumhur Tonba arkadaşımızın dediği gibi buna benzer bir yöntem çeltik fidesi üretiminde kullanılıyor.2009 yazında Edirne Yetişler Gıda dan gelen çeltik fideleri , yine aynı gruba ait fide ekim makinaları vasıtasıyla Gönen de toprakla buluştu. Bende bu ekimi gözlemledim.
Kullanılan tavalar bildiğiniz yarı sert plastik-zorlarsanız esniyor-, kullanılmadığı zamanlar iç içe geçerek-yaklaşık yarım santim- depolama ve yer avantajı sağlıyorlar. Ebatları 30 cm*60 cm*3cm.Her bir santimetre karede yaklaşık 2-3 milim ebatında tahliye delikleri mevcut. Bu sistem japonların uyguladığı bir sistem.Yani demek istediğim, bu adamlar mutlaka bir şeyleri hesaplamışlardır.
Polyester ,aliminyum yerine bu plastik tavalar yönüne kaymanızı -kendi fikrim- tavsiye ederim.Belki Cumhur Tonba arkadaşımız bu konuda size yardımcı olabilir.Kendisi Trakya da, bu üretimin olduğu yerde.Bu tavaların basıldığı plastik firmasını öğrenebilirseniz sizin için çok faydalı olur kanaatindeyim.
Sevgilerle.
Cumhur Tonba
24-01-2010, 17:30
En kısa zamanda cevap vereceğim.
Bugün arkadaşlarla görüştüm. Yetiş Gıda İpsala'da imiş ve onların çeltik çimlendirme yeri Uzunköprünün bir köyünde. Size araştırıp daha geniş bilgi vereceğim. Şu an yollar bile kar içinde. Evin kapısı önünde 1 metre kar yığılı. Herhalde birkaç gün sabredebilirsiniz.
Saygılarla.
Arkadaşlar Selamlar...
Arayan derviş belasını da bulurmuş mevlasını da bu atasözü tam bana göre çünkü mevlamı buldum.CRP denilen pen doğramaların içine konulan 30*40 ebadında ve 0.5 mm et kalınlığında ham poli üretan bir malzeme buldum 6 mt boyunda ve 1 boyu 16 tl. bu benim için ilaç ötesi oldu arkadaşlar.
Böylece hem oksit ve küf hemde maliyet derdinden epey bir fayda sağlamış oldum.
Sistemin kuruluşunu adım adım sizlere anlatacağım ama şuan malzeme seçim aşaması olduğu için herhangi bir icraat söz konusu değil arkadaşlar.
Sn. Viskhy,
Profilin taşıyacağı yük ve mukavemet konusunu ihmal etmiyorsundur umarım. 30*40*0.5 kutu profil mi? Açık U veya L profil mi? Et kalınlığı biraz ince gibi geldi. Üzerine dizeceğiniz tavaların her biri sulama ile birlikte 8-10 kg arası olacak ve bir kaç raf üst üste çalışacak. Deneme yapmadan toplu malzeme alımı yapmayın derim.
Sevgili Sarıcan malzemeyi bir görsen şaşırırsın kemik kadar sert ve kutu profil oldukça sağlam aralıkları fazla olmayacağı için sanırım kilo sorunu olmayacak.Ama önce deneme yapmam gerekiyor.Buna vaktim olur mu bilemiyorum ama çalışıcam.
egetropical
26-01-2010, 17:35
sn wıskhy crp profil çelikten bile sağlam malzeme. ancak bunların sanırım özel bir kaynak makinası var. ben bu malzemeden sera yapmayı düşünüyorum. izmirde satışı yapan firmalar var. fabrikalarında baglantı yerlerini kaynaklayıp teslim alacağım gerisi arazide çelik civata ile birleştirmek olacak. görüşmelerim sürüyor. fiyat çıkaracaklar.
Rafları bu malzemeden yapabilirsen süper olur. galvanizli boru daha pahalı 25 mm boru 25 tl ikinci kalitesi üstelik.
kolay gelsin.
kolanların arasını boydan 1,5 metre ara ile, en ise 1 metre yaparsan sorun olmaz. rafların arasınada bu malzemeden 15 mmx150 mmx6000 mm zemin kaplama levhaları var.
http://www.crp.com.tr/zemin_tr/index.html
Sn. Viskhy,
Şimdi Sn. egetropical' in verdiği linki inceleyince profil boyutlarını yazarken et kalınlığında beni yanılttığınızı gördüm. Bütün ölçüler mm cinsinden olursa et kalınlığını 5 mm yazmanız gerekirdi. Malzeme gerçekten sağlam bir malzemeye benziyor.
Nemli ortamlar içinde ideal bir malzeme, yıllarca erimeden çürümeden kullanabilirsiniz. Birleşim yerlerini civata bağlantılı yapacaksanız paslanmaz kullanmanızı öneririm. Belki biraz pahalı olur ama daha sonra başınız ağrımaz. Kolaylıklar diliyorum.
Cumhur Tonba
26-01-2010, 19:16
Sayın Viskhy,
http://www.akelgroup.com/contacts.htm (Yetiş Gıda İPSALA/EDİRNE)
http://www.ipsalatarim.gov.tr/haberdetay.asp?ID=5
Bu linklere bir göz atarmısınız? Telefon numaralarıda mevcut. Direkt temasa geçerseniz daha iyi olur sanırım.
egetropical
26-01-2010, 19:34
Bu malzemeler daha çok denizle iç içe olan mekanlarda kullanılıyor hatta villa bile yapılıyor. 100 yıl sorunsuz kullanılır.
aşagıdaki şirket sahibi kemal bey onunlada görüşebilrsin.
http://www.insomak.com/tr/prefabrik.html
egetropical
26-01-2010, 19:41
Sayın Viskhy,
keçi besleme rasyonu hazırladınız mı? benimde saanen keçi projem var. bu günlerde faaliyete gececeğim.
bir şey daha aklıma geldi.
arpaların içine %20 civarında buydağ eklenirse içerik bakımından daha zengin olabilirmi? bir araştırın bakalım. buydağ çimi insanlar için çok faydalı. hastalıklarda tedavi amaçlı sağlıkta ise koruyucu olarak yüz yıldır alternatif tıbda kullanıyor.
Syn Sarıcan çok özür dilerim evet hata benim 5 yazacağıma 0,5 yazmışım.Çok hızlı hareket ettiğim için bu tür hatalar olabiliyor.Ama süt karşılığı hatamı telafi etmeye hazırım.
Syn Egetropikal Kemal Bey ile iletişim kurdum.Tesadüfen oda benim bulunduğum yerdeymiş az sonra bana uğrayacak.Görüşme yapacağız.Saanen ile ilgili lütfen bana 10 gün izin verin size rasyonu vericem ve hatta denemesini de yapmış olurum.Çimlendirme içinde buğday yerine soya fasulyesi,mısır,bakladan oluşan karışım kullanıcaz.
Çünkü buğdayın çimlenmesi sonucunda arpa kadar değerlere ulaşmadığını biliyorum.
Bir diğer deyişle buğdayın protein oranı yüksek, arpanın sindirilebilirliği,kül ve vitamin oranı yüksek, yulafın lif ve kuru madde oranı yüksek gibi bunlardan belirli oranlarda miks yapılırsa elimize muazzam ve eşdeğeri olmayan bir taze yem çıkıyor.
Ayrıca Sn Egetropikal Kemal Bey az önce yanıma geldi uzunca bir görüşme yaptık.Sizinle görüşemediği için sizden özür dilememi rica etti.En kısa zamanda sizin ulaşmanızı beklediğini söyledi.Yalnız belirtmeliyim ki malzemeleri oldukça kaliteli bana yarın numune ve fiyat gönderecekler.
Sizinle paylaşırım gelişmeleri.
egetropical
27-01-2010, 16:07
sizin adınıza sevindim. işallah kemal bey size uygun fiyat verir. sizin yapacağınız protip bizide ilğilendiriyor. karışım (mix) yeşil yem kullanıldığı zaman başka yeme gerek kalmayacağı kanısındayım.
kolay gelsin.
Ben pek uygun vereceğini sanmıyorum ama bekleyip görücez.
rencberdede
27-01-2010, 17:41
Sn. Viskhy, karışım çimlendirmede kullanacağınız baklanın ne gibi artıları var?
Bakla ve mısır ile ilgili herhangi bir analiz raporu elimde yok.Ama arpa,yulaf,buğdayın yukarıda açıklamasını yaptığım değerleri var.Bakla ve mısırın değerlerini yetiştirdikten sonra analiz sonucunda değerlerini öğrenebileceğiz ancak.
Yurt dışındaki yakaladığım linklerde bakla ve özellikle mısır kullandıklarını gördüm.Zaten biliyorsunuz slajın hammaddesi mısırdır ve süt verimini arttırdığını iyi biliyorum.
Syn Egetropikal Kemal Beyden beklediğim fiyatlar geldi.Tam tahmin ettiğim gibi yorumsuz olarak size maili olduğu gibi aşağıya ekledim.
" Ergun Bey: İstediğiniz profillerden elimizde olanların fiyatlarını veriyoruz. Profil listemiz çok uzun ve detaylı olduğu için tek tek fiyat vermemiz mümkün değil.
Eğer fax numaranızı verirseniz profil listesini gönderebilirim.
45 * 45 * 5 mm 16.50 TL / metre + KDV
26 * 26 * 3 mm 6. 60 TL / metre + KDV
Profillerin boyu istediğiniz ölçülerde kesilecektir. "
Sn. Viskhy,
Senin malzeme daha cazip ama fikir edinmek için birde şu (http://www.armaplast.com.tr/2006/profiller/kutu.html) veya bu (http://www.ekofloor.net/?gclid=CMmZ1Y-wyZ8CFc9k4wodlUdHNQ) firma ile iletişim kur istersen. Kutu profilin dışında başka malzemelerde var işine yarayabilir.
egetropical
29-01-2010, 18:28
sevgili Viskys merhaba,
Diğer firmaların Fiyatları konusunda hiç bilğim yok. normal dkp profil de 13-14 tl arası boyu.birde boya masrafı üstüne ilave edilecek. kıyaslama yaparsak bunun 100 yıl gibi kullanım ömrü var.
benim kafama takılan profillerin ekleme işi kaynak ve civata nasıl olacak. kemal bey o konudada yardım eder.
Arkadaşlar numune bekliyorum yarın gelecek.Eğer elimdeki gibi olursa önümüzdeki hafta ben raf sistemini bitirmiş olurum.
Praktikerde geçenlerde plastik bence tam plastik sepet gördüm 20tl fiyatı ebatları yaklaşık 1mx50cm 40cm civarıda derinliği var kalın plastik yandan tutacaklı .Yolun düşerse bir incele.
Yarın büyük ihtimal gidicem resim ve ayrıntılı bilgi veririm.Plastik daha hijyenik olacağı kanatindeyim Viskhy.
İpsaladaki çeltik yetiştirmede kullanılan tavaları satın alma olanağım yokmuş arkadaşlar.Sanırım oradakiler kopyalama yapacağımı sandılar.Neyi kopyalayacaksam artık.
Bende şu aşamada plastik tava araştırmasına son verdim ve polyesterden dökmeye karar verdim tavaları.Eğer umduğum gibi bir ticari aşama kaydedebilirsem kendim kalıp yaptırmak
suretiyle tava imal ettirmeyi düşünüyorum.Ama ileriki safhalarda.
Sn.Vıskhy zaanen keçiler de arpa çiminiz sonuc verdimi acaba 10 gün sonra sizleri bilgilendirecem demiştiniz saygılar kolay gelsin.
Sevgili Alone35 inanınki profildi tavaydı sislemeydi derken ancak malzemelerin listesi ve cinsini çıkardım.Lütfen biraz daha izin verin.15 şubattan sonra size yardımcu olucam.
Çarşamba günü profiller(PRC) elime geçiyor.Pazar gününe kadar raf sistemi kurulmuş olucak ve bu arada tava imalatınada başlıcam.Hepinizin dualarıyla 15 şubatta ilk hasatımızı yapmış olurum inşalh.
Bu arada netafim sisleme başlakları için tanesine 3,5 TL fiyat aldım.Mini spring denedim ama malesef olmadı.Çünkü valfı olmadığı için borudaki suyu damla damla akıttı.Şu anda sisleme başlığı kullanıcam gibi görünüyor.
gazeteci28
02-02-2010, 13:50
Bu arada netafim sisleme başlakları için tanesine 3,5 TL fiyat aldım.Mini spring denedim ama malesef olmadı.Çünkü valfı olmadığı için borudaki suyu damla damla akıttı.Şu anda sisleme başlığı kullanıcam gibi görünüyor.
Sayın VISKHY, sisleme deyince yazmaktan kendimi alamadım. Sisleme iki şekilde oluyor. Yüksek basınç altında sisleme ve ultrasonik sisleme.
sislemede 0.5-10 mikron arası su damlacık büyüklüğüne kuru sis deniliyor. Sizin yapacağınız ultrasonik sislemedir. Ultrasonik sisleme başlıklarını türkiyede yalnızca üreten ve satanı araştırmama rağmen henüz bulamadım. Ultrasonik sisleme başlıkları ortalama saatte 300 ml suyu sis haline getirir. Sulama rejiminizi buna göre değerlendirerek ayarlamanızı öneririm.
Sisleme bitkinin büyümesindeki etkisi süper. Çimlendirmeyi sisleme kadar hızlı yapan ikinci bir yöntem yok. Sisleme bitki çimlendirmede şampiyon.
Ama sizin sislemeniz üstten olacak. Bitkiyi alttan sislemeyeceksiniz. Daha önceki bir mesajımda sislemeyi denemenizi bunun için tavsiye etmiştim. Malum arpa çiminin ışığa ihtiyacı olacak ve sis ihtiyaç duyulan ışığı engelleyebilir. Sisleme, bitkinin ihtiyaç duyduğu besini en ideal şekilde bitkiye sunarken ışıkla arasında perde görevi görebilir. Belkide görmez bilemiyorum bu bir öngörü. Denemek gerekli.
Tavsiyem geçerli olan mevcut yönteminizi devam ettirmeniz ve sisleme yöntemini deneme sonucunda gündeminize almanızdır.
Hadi hayırlısı dualarımız sizinle çalışmalarınızda başarılar.
egetropical
02-02-2010, 19:24
sn. gazeteci28,
sisleme başlıkları kullanarak bitki yetiştirdiniz mi bilmiyorum ama,
ultrasonik sisleme cihazları pek bitki üretiminde kullanılmaz ülkemizde.bu makinalr fiyatları hem yüksek hemde hastane ve evlerde kullanılıyor.
düşük basınçlı sisleme başlıklarını ben fide yetiştirme kullanıyorum yıllardır. basınç 4-ila 5 bar arası 2-3 saat araile günde 3- 5 kez 2 dakika çalıştırılır.
bunun yanında ortam nemi artırmak için yüksek basınçlı sisleme başlıkları kullanılmaktadır. (100-150 bar arası)
Valla Sayın Gazeteci süpersiniz :"Sisleme bitkinin büyümesindeki etkisi süper. Çimlendirmeyi sisleme kadar hızlı yapan ikinci bir yöntem yok. Sisleme bitki çimlendirmede şampiyon."Peki bu mekanizma nasıl işliyor acaba? Çimlenmeyi teşvik eden bu yöntemi biraz detaylarıyla anlatabilirmisiniz. Bu yöntemle Dormansiyide kırabilirmiyiz.Teşekkür Ederim.
Saygılarımla
gazeteci28
03-02-2010, 03:33
Valla Sayın Gazeteci süpersiniz :"Sisleme bitkinin büyümesindeki etkisi süper. Çimlendirmeyi sisleme kadar hızlı yapan ikinci bir yöntem yok. Sisleme bitki çimlendirmede şampiyon."Peki bu mekanizma nasıl işliyor acaba? Çimlenmeyi teşvik eden bu yöntemi biraz detaylarıyla anlatabilirmisiniz. Bu yöntemle Dormansiyide kırabilirmiyiz.Teşekkür Ederim.
Saygılarımla
Sayın shrub,
sislemeyle ilgili ürün ABD'de satış yapıyor. (http://nutramist.com/)
bir üründe çinde var. (http://www.shira-inc.com/)
Nasa'nın konuyla ilgili araştırması yayınlanmıştır. Aeroponics fogger (http://images.google.com.tr/images?q=Aeroponics%20fogger&oe=utf-8&client=firefox-a&rlz=1R1GGLL_tr___TR364&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=tr&tab=wi) diye araştırma ya yapılırsa örnek çalışmalar görülebilir.
arpa çimlendirmede durum biraz farklı. test edip denemek gerekli. arpa ile ışık arasında perde görevi görebilir. Vermiş olduğum linklerde sislendirme bitkinin köküne yapılıyor. Arpa çimlendirmede durum biraz değişik. Yine de denemekte fayda var. sinbo bebek nemlendirici 40 lira civarında satılıyor. tıpta nebilizatör olarak anılıyor. temel işlevi aynı olup suyu 1-10 mikron arasında partiküllere bölüyor. bitkinin kök gözenekleri kaç partikül büyüklüğünde besin ve suyu alıyor onu bilemiyorum. Bu konuda da sizin katkınızı bekliyorum.
Bakın sayın gazeteci size şunu sordum "ÇİMLENMEDE EN BÜYÜK ŞAMPİYON DEMİŞİNİZ" Bunu kaynak göstererek açıklamanız gerekir bu birincisi. İkincisi Çimlenme tohumun ekiminden sonraki dönemi ifade eder ve ilk kökçük(radicula) çıkışıyla başlar. Bana bu konudaki Bildiklerinizden bahsedin. Sizin bugüne kadar tüm forumda verdiğiniz linklerin bununla yakından uzaktan alakası yok. Aeroponic bir sistemin parçasını gelipte burda çimlendirme aparatı diye bahsetmeyin. Bir konuda konuşmanız için eser düzeydede olsa bilginiz veya tecrübeniz olması lazım. Yoksa tüm forumları bir başlıkta toplamaya çalışmak bir eylem yapıyormuş izleniminden başka bir anlam ifade etmiyor. Orda bu yapılıyor orda bunu kullanıyorlarmış değil. Nerde ne yapılabilir insanların bekledikleri veya bekleyecekleri budur.
Saygılarımla.
gazeteci28
03-02-2010, 16:46
Sayın egetropical, mesajınızı geç gördüm. Yüksek basınçla sera içi üst sisleme ideal. Tecrübe yapan arkadaşlar konu hakkında yazabilir. Ultrasonik sisleme olayı farklı. 297. mesajda altı çizili kelimelere tıklarsanız ultrasonik sisleme ile ilgili yapılan çalışmalara ulaşma imkanınız olabilir.
Bu sistem türkiyede de kullanılıyor ama pek bilen yok. Sır gibi saklanıyor :) Forumdakiler üzerine alınmasınlar. Ultrasonik sisleme makinası satışı yapan firmalarla yaptığım konuşmanın neticesini veriyorum. Sislemeyle ilgili tavsiyem sayın VISKHY'yedir. Konuyla ilgili daha önce tatsızlık oldu.
Arpa çimlemesi yapan sayın VISKHY bunu da isterse denerler istemezlerse denemezler. benim açımdan konu kapanmıştır.
Ya arkadaşlar içimizden bazı arkadaşlar destek olmaya mı yoksa köstek olmaya mı çalışıyor anlayamadım.Ben yeni ve bizim emeklerimizle meydana gelmiş bir ticari faaliyet kurmaktayım.Kurmak için çabaladığım bu faaliyet için harcamam gerekli sermayeyi tamamen kendi öz kaynaklarımla yapmaktayım.Yani demem o ki benim kenarda bu iş için harcamayı düşündüğüm sermaye ayrılmış değildir.
Çevremdeki arkadaşlarımdan tamamen iş gücü olarak yardım alarak,malzemeleri ise kendim finans ederek bu işi yapmak üzereyim.Bunun böyle bilinmesini istiyorum.
Ayrıca tahmini olarak 8.000 ile 10.000 TL arası bir maliyet söz konusu olacaktır.
O yüzden kurulum aşamasında olduğum için tüm planlamalar yapılmış ve malzeme temini bitmiştir.Bu saatten sonra lütfen şunu deneyelim bunu deneyelim gibi isteklerde bulunmamız sadece bana sekte vuracaktır.Kaldı ki biz ana hatlarıyla denememizi zaten yapmış uygulamasınıda sizler paylaşmıştım.
Sevgiler...
gazeteci28
04-02-2010, 10:17
Bu arada netafim sisleme başlakları için tanesine 3,5 TL fiyat aldım.Mini spring denedim ama malesef olmadı.Çünkü valfı olmadığı için borudaki suyu damla damla akıttı.Şu anda sisleme başlığı kullanıcam gibi görünüyor.
Sayın VISKHY, sisleme deyince ultrasonik sislemeyi tavsiye ettim. Bildiğin yol en iyi yoldur.
Başarılar.
Volkan Kesici
04-02-2010, 10:22
Arkadaşlar uzaya canlı göndermiyoruz ,alt tarafı arpa çimlenecek. Raflı bir dolap içinde yerterli sayıda floresan, termostatlı ısıtıcı ve sulama sistemi. Sistem bundan ibaret.
8-10bin bile aşırı bir rakam ki üreticinin istediği raklamlar çok komik.
Hatta maliyeti düşürmek adına şu da yapılabilir. Işık kaynağı olarak helezon tasarruflu ampuller kullanılabilir. Tavsiyem 23watt'lık olanlar. Daha küçüğü yetersiz gelebilir. Bu ampuller kendi balastlarını içerdiğinden , uzun floresanların aksine ısı da yayarlar. Bu şekilde ısıtma işini halledip ,ısıtıcı ve termostatı sistemden çıkarabiliriz. Sıcaklığı gerekli seviyede tutmak için de fan yardımıyla hava sirkülasyonunu sağlayabiliriz.
Bu şekilde 1000tl nin oldukça altında bir maliyeti olur ve bence çalışır :)
Yazdığım maliyet 80 m2 bir alanı komple kapatacak şekilde PRC profil,aydınlatma,klima ve sulama yani sisleme ve 1000 ad. tava dahil rakamdır
Sevgili Alone35 senin için az önce 1 aylık gebe sanenn keçisi aldım.:p
Yarın dama getirecekler.1 haftaya kadarda çimler yetişir yemlemeye başlarım.
Sende gelip görürsün.:D:D
Duruma göre de eğer istersen sanada alırız bir sürü...:D
Sevgili VISKHY, Saanen keçilerinin fiyatları nedir acaba?
Tamam teşekkür ederim bende dün almaya gittim ama günüm maf oldu araba arızalandı yollarda kaldım akşamı ettim senin anlıcan üstüne birde bulamadım güzel keçi almadık yani kaça aldın sayın viskhy?
Sabırsızlıkla bekliyorum sonucları.
Sevgili arkadaşlar şuanda benim böyle bir niyetim yoktu ama sadece Alone35 için deneme yapacağımdan ve de burdaki bir hayvan tüccarı abimden bana gelen teklif sonucu 550 tl ye aldım.
Fiyatı bana makul geldi çünkü 1 aylık gebe oluşu çok güzel, hem süt için hazır hemde bir tane daha bebek geleceği için mutluyum.:D
Eğer niyetiniz varsa yardımcı olurum çünkü elinde 4 tane daha var.Yarın hayvan pazarına götürecekmiş.
Bu arada aracın için çok üzüldüm arada böyle yapıyor meretler.:D
1 aylık gebe oluşu çok güzel, hem süt için hazır hemde bir tane daha bebek geleceği için mutluyum.
Sevgili VISKHY bakarsın bir değil de iki bebeğin olur. Zira saanen keçilerinde ikiz doğum oranları çok yüksekmiş.
İnşallah sevgili Malbman bakarsınız 1 beklerken 2 gelir.Ne güzel olur ama mutluluktan uçarız artık ailecek biz.
Ben resim isterim :) Hayırlı olsun Viskhy
istatistik çok önemli senin için kesinlikle karşılaştırmaların için verileri ayrıntılı ve titiz tut.
Hiç aklımda yokken Alone35 için yapacağım denemeden dolayı aldım.Fotoğraflarını yarın çekerim.
:D
Hayırlısı olsun geldimi hadi benim sayemde keçi sahibi oldunuz sayın Vıskhy :D Yarın olmaz artık:rolleyes:
Arkadaşlar merhaba, sonunda bu başılığa da yazdım.:D
Her konudan yakınlık duyuyor ve ilgileniyoruz ama böylece yapacak çok alternatif çalışma alanları olduğunu da biliyoruz ama zamana sığdıramıyoruz.
Daha önce saanen keçi için yarım ahır çalışmam olduğunu yazmıştım. Bu kış orayı sera olarak kullanıyorum. Yaza doğru serayı yapınca burası ahır olarak (3x4 kulübe) bitirilip keçi için faaliyete hazırlanacak.
Şimdi bir tarafında da solucan gübre seti var. Bugün sağlıklı çalışmalarına devam ediyorlardı (ancak solucan sayısı az).
Şimdi evde bunan motoru yanmış (öyle zannediyorum) Buzdolabını bu arpa çimlendirma işine kullanmaya karar verdim.
Bizim tavuklar 10 M2 yerde yaz kış kapalı kalıyorlar, bunların da taze ota ihtiyaçları var. Yazın bazan çim biçince onlara veriyorum çok iyi yiyorlar. Bu durumda bu arpa çimlendirme işi hem tavuklara hem de ahır hayvanı için iyi olacak.
Buzdolabına toprak doldurup soğanlı bitkiler dikmeyi düşünüyordum vazgeçtim.
gazeteci28
05-02-2010, 22:07
Arkadaşlar, hayvan yem makinası tamam gibi. Birde kuzu makinası var ismi romanov (http://www.anadoluromanov.com/). Hayvan besiciliği yapan arkadaşlar bu koyunla ilgili neler biliyorlar. İnternette değişik bilgiler var ama güven olmuyor.
aklıma şöyle bir fikir geliyor. bitki çimleme makinası ile hayvanın besin ihtiyacı karşılanır. Romanov koyunuyla da yüksek miktarlarda üretim yapılabilir. Hayvancılık yapan arkadaşlar bilgileri varsa paylaşabilirler, bilgi sahibi olmayanlarda araştırmalarında fayda var.
konu arpa çimlemeyle ilgili olduğu ve besicilik yapan arkadaşlar bu başlığı takip ettikleri için buraya yazıverdim.
Aklıma şu durum geldi; buzdolabını kışın termostatla istene sıcaklıkta tutarız. Peki yazın sıcak hava nasıl ılık tutacağız?
Arkadaşlar üretimhanenin kurulmasına bugün başladım.Yarın fotoğrafları çekip yüklerim herhalde ama çok yorucu, bugün baya bir yorulduk.Ama diyebilirim ki muhteşem oluyor.İnşallah sonu iyi biter....
Ayrıca inanırmısınız keçiyi aldım ama görmeye bile gidemedim.Nasip olursa perşembe günü gidicem.Gelişmelerden haber vermek üzere HOŞÇAKALIN...
rencberdede
09-02-2010, 21:12
Aklıma şu durum geldi; buzdolabını kışın termostatla istene sıcaklıkta tutarız. Peki yazın sıcak hava nasıl ılık tutacağız?
1. Yaza kadar buzdolabının motorunu tamir edersiniz, ara sıra çalıştırarak çimleri serin ve nemli tutarsınız.
2. Yazın çim üretmeyip, tavukları ya da keçileri çayıra salarsınız.
3. yaz gelince tavukları ve keçileri kesersiniz.
:p :p :p
Şaka bir yana, yazın taze çim üretmeyi düşünenler, sıcak ve kuru havada iklimlendirmeyi de düşünmeliler. Yazın basit ve ekonomik bir iklimlendirmenin nasıl olabileceği şimdiden tartışılmalı. Temmuz-Ağustos aylarındaki iklim şartlarında sağlıklı çimlenecek ve hayvanlara yararlı olabilecek tohum çeşitleri var mıdır? Bu da tartışılmalı.
Canınız sağolsun sayın vıskhy bu kadar bekledik 2 gün daha bekleriz:p
Hadi hayırlısı bunlar tatlı telaşlar kolay gelsin.
gazeteci28
09-02-2010, 23:07
Sevgili VISKHY, yorulduğunuza göre üretimhanenin imalatına başlamışsınız demektir.
Hayırlı olsun.
Daha önceki mesajınızda, arpa için ısı, ışık ve su üçlüsünün dengede tutulmasından bahsediyordunuz. Üçlü saçayağı. Işık ve su daha sonra da halledilebilecek bir konu. Her an müdahale edilerek olası sorunların önüne geçilebilir.
Isı olayının sabit tutulabilmesi ve işletme maliyetinin düşürülmesi için izolasyon şart. Aksi taktirde yazın soğutmak için, kışın ısıtmak için enerji harcamak zorunda kalırsınız.
Forumda izolasyon konusu pek tartışılmadı. Isı 20 C de ideal denildi hepsi o kadar. Alan küçük olduğu için belki gözden kaçtı. Şimdi ise 80-100 m2 lik alanın 20 C de sabit tutulması sözkonusu. İzolasyonu tartışmamız gerekli diye düşünüyorum. Bilmem ne dersiniz?
Resimleri yüklerseniz daha ayrıntılı fikir yürütme imkanı olur.
drsweetym
15-02-2010, 12:41
Viskhy arkadaşım çalışmalarınız hangi konumdadır. yapım aşamaları ve şimdiki durumu resimlerle görmek için sabırsızlanıyorum.
Arkadaşlar Selam...
MÜJDEMİ İSTERİM.....
Çalışmalarımda hiçbir sorun yok çimlenme odası tamamen hazırlandı.Mutlaka ufak tefek sorunları var ama sonucu etkileyecek sorunlar değil.
Bugün ilk ekimi yaptım.Akşama tüm fotoğrafları yükleyeceğim.
Bu kadar zaman sesimin çıkmaması çimlenme odasını hatasız bitirmek istememdir.Bana ve size faydalı olmak için hata olmaması gerekiyordu..
Akşamı bekleyin....
Hadi hayırlısı. Umarım her şey gönlünce olur. Bebek keçiler yeni çimle büyüyecekler anlaşılan. Keçinin resmini de yüklesene foruma. Onu da görelim. Bizim besleme imkanımız yok, o bizim de keçimiz olsun bari.
Sevgili VISKHY çok sevindim hayırlı olsun. Hakikaten, sevgili Sarıcan'ın dediği gibi keçinin resmini de koy da biz de uzaktan da olsa sahiplenelim.
Yapım aşamalarını ve yetiştirme işlemlerini detaylı olarak anlatacaksın değil mi?
Sn. Vıskhy hayırlısı olsun benim kusuruma bakma gelemedim.
İnşallah bu hafta gelmeye çalışıcam bir aksilik çıkmaz ise,
gazeteci28
19-02-2010, 15:10
Vıskhy, yapıyı görelim müjdeni karşılıksız bırakmayız. Üretime başladığın için bir kilo fındığı hak ettin. Resimleri gördükten sonra hak edişin artacaktır bilesin.
Ellerine Sağlık, Hayırlı olsun VISKHY Resimleri dört gözle bekliyoruz.
Herkese selam Arkadaşlar...
Şimdi resimleri yayımlıyorum.Açıklamada yapıcam ancak onu yarına bırakalım bugün resimlerle merak ve hevesimizi giderelim.
Resimleri evrelere ayırarak yayımladıktan sonra yarında açıklamalarını yaparım..
Herkese iyi seyirler.....
Profiller demir mi sevgili VISKHY?
Sn Malbman bu çimleme odasında demir aksam olarak sadece vidalar kullanıldı.
Profiller Compozit Rest Profile yani plastik destek profilidir.
Diğer bir tabirle CRP..
Hani şu bahsettiğin malzeme mi? Penlerin içinde kullanılan rofillerden bahsetmiştin yanlış hatırlamıyorsam.
Bu arada; ellerine sağlık arkadaşım. Muhteşem bir iş çıkarmışsın. Gıptayla bakıyorum fotoğraflara.
Senin üretimhaneye uğramak farz oldu. En kısa zamanda yerinde görmek için gelmeyi çok isterim. Tabii sakıncası yoksa.
Arkadaşlar bu çimleme odası bildiğiniz gibi Türkiye de bir ilk başka yok.Ne zaman isterseniz buyrun gelin her zaman kapım açık...
Ayrıca profiller daha önce bahsettiğim profiller sn Malbman
Maliyetleri hakkındada bilgi verirsen iyi olur , Şimdi bunu tamamen ticari amaçlı yapıyorsun yani ürettiklerini satacaksın değil mi ?
Talep olurmu bilmem fakat soya filizide bu sistemle yapılabilir.Aklında bulunsun.
İleride para kazandıkça diyelim UVC cihazı ekle o tanka ben 2 tonluğa 1000 tl civarinda saatte 6 ton temizliyen cihaz eklettim sana çok daha ufağı yeterli olur aynı şekil Hava için olanlarıda var eklersen mantar küf sorununa çare olur.
Birde mantar ve küf olayını iyi araştır.
Ayrıca bir sinek öldürücü tak şu et reyonlarında mavi cız cızlardan veya engel olduğundan emin ol ,tamamen yumurtlamaya elverişli ortam.Daha sonra firma sırrı olsada ilerde hayvancılık yapacaklara fikir olması açısından 1kg arpaçim maliyetini belirtirsen çok seviniriz.
Tekrar Hayırlı olsun sistem çok güzel olmuş.
Kudret Tezel
19-02-2010, 20:14
Tebrikler sevgili VISKHY, başarmak , BAŞARDIM !!!!! diye haykıra bilmektir. Sesini buradan duyar gibiyim. Eline, emeğine sağlık.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Eline sağlık sevgili Viskhy, karkas muhteşem olmuş. Malzemede antikorozif, evladiyelik olmuş. Umarım vidaları paraya kıyıp paslanmaz vida yapmışsındır. Bu kadar emeğe değer doğrusu.
Tekneleri hazır buldun herhalde ama benim kafama takılan bir şey var. Onu paylaşmazsam kendimi eksik hissederim. Tekne derinlikleri çok fazla olmuş. Senin tekne derinliğin 4cm' yi geçmemesini dilerdim. Nerede ise tekneye koyduğun arpayı tavaya yaydığın zaman 1 cm kadar derinlikten sıyırabileceğin gibi.
Bunu neden söylüyorum. Belki başlangıçta teknelerin şeffaflığından çimlenmiş arpa taneleri biraz ışık alabilir ama iki gün sonra tekneler matlaşınca ışık problem olmaya başlayacak. Tekne derinliğin 8-10 cm var herhalde. Oysa sen çimi zaten 10-15 cm civarında hasat edeceksin.
Avusturalya menşeyli makinalara bakarsan tavalar sadece tohumun dağılmasını engellemek için. Çim neredeyse tamamen tavanın dışında gelişiyor. Elin ilk rahatladığında tavaları yeniden düşünmeni tavsiye ederim. Tabii ki bu benim naçizane önerim. En güzel cevap deneme üretiminde çıkacak.
Ama yinede azmine ve bu kadar kısa sürede yaptığın işe şapka çıkarıyorum. Tekrar hayırlı uğurlu olsun. İzmir' e yolum düşerse bende tanışmak ve keçimizi görmek için uğramak isterim. Keçinin resmini unuttuk zannetme.
rencberdede
19-02-2010, 21:37
Ellerine sağlık Sn. Viskhy. Böyle bir girişimciliğin meyvelerini alacağına inanıyorum.
Bu çimlerle beslenen hayvanların etinin daha lezzetli olacağını düşünebilir miyiz? Eğer öyleyse, bu etin fiyatı marketlerde satılan plastik tadındaki etle aynı olmaz. Bu çimler besicilere de artı gelir getirebilir mi?
gazeteci28
20-02-2010, 01:10
Çimlendirmede ilham aldığımız örnekler konteyner tipi çimlendirmelerden oluşuyor. Zaten ilk fotoğraflarda konteynerdan.
Viskyh nin çalışması ise sabit ve kapalı bir alanda. Konteyner tipi büyümede tepsiler bir taraftan sisteme giriyor öbür taraftan ışık görerek sistemden çıkıyor.
Çimlendirmeden önce tohum sterilize edilmeli. Bunun için çamaşır suyu kullanılabilir. Sonra 1 gün suda bekletilmeli.
Çimlendirmede ilk 5 gün ışığa ihtiyaç yok. Konteynerlarda arka taraftan sisteme giren tepsiler ön 5. günden sonra ışığı görüyorlar. Verim için karanlık oda gerekli görünüyor.
5. günden itibaren ışık ve besin eriği ile devam ediliyor. Son 2 günde besin eriği kesiliyor ve sulamaya devam ediliyor.
Enerji tasarrufu için tepsiler zikzak şeklinde dizilebilir. Damlama sulama ile en üst tepsiye su verilir ve alt tepsiden suyun deşarjı sağlanır.
Video linklerini birde bu gözle izlemekte fayda var.
linkler şunlar:
1 (http://www.youtube.com/watch?v=EF-FuXltobs)
2 (http://randomthoughts.ws/youtube.php?video=YWlaeedn8pI)
3 (http://www.jahu.net/videos/video/W_0JQ9IIUfM&feature=youtube_gdata/Forraje_Verde_Hidroponico_Parte_I.html)
FORRAJE HIDROPONICO diye arama yaptırırsanız eğitici bilgiler çıkacaktır. google çeviriciyi kullanın. Videoda sorun yaşayanlar winish (http://www.youtubegiris.com/)'i kurabilirler.
Ortamın ve suyun sterilize olması olası zararlı bakterilerin oluşmasını önleyecektir.
Daha fazla eğitici bilgi linkleri verilirse ülkemizde et fiyatlarının düşmesine katkımız olur. :) Et yiyen topluluklar ot yiyen topluluklara karşı güçlü olmuşlardır. (Vejeteryan arkadaşlar alınmasınlar)
Sn Viskhy ortaya çıkan tablo tek kelimeyle harika umarım beklentilerini tam anlamıyla karşılar. Paylaşımlarınızı katılımımız olmasada heyecanlı bir macera filmi gibi nefessiz izliyoruz.
İyi çalışmalar.
VISKHY ellerine sağlık bence mükemmel olmuş bazı eksiklikler üretim safhasında çıkacak ve onları kabullenip değiştireceğini tahmin ediyorum. Benimki sadece bir öneri olacak bunuda değerlendirmeni isterim piyasada çok pahalı fiyatlara satılan ozon jeneratörleri normalda maliyetleri çok komik miktar olan cihazlardır. Burada bu cihazlarla suyu steril ve ortamdaki havayı da steril yapmak kaliteyi artıracağını tahmin ediyorum. Üretimin 4,5 inci aylarında sıkıntı yaşamanı istemiyorum. Bu küflerle yüksek frekanslarlada savaşacağını biliyorum o konu üzerinde de araştırma yapabilirsin ama suyu streril etmen onunla çok zor.
Çalışmalarının devamını bekliyor ve başarılar seni yanlız bırakmasın.
egetropical
20-02-2010, 19:33
sevgili Viskyh,
kutlarım çok güzel bir çalışma olmuş. eksikler zamanla düzeltilir. ana hatlarıyla iş tamamdır.
sulama suyuna enzim ilave ederek hem gübre, hem bakteriler için zirai ilaç hemde organik ürün elde edebilirsin. bunu araştır istersen. bu konuda açılmış bir başlık var.
kolay gelsin.
fırsat bulursam ziyaretinize geleceğim.
Sayın Vhisky,
Hayırlısı olsun, bol kazançlar dilerim.Benim nacizane gördüğüm eksiklikler1- ortamın küf oluşumuna çok uygun olması bu sebeple arkadaşların belirttiği önlemleri almanız 2- florasan lambaları korunak içine almanız.Camdan kestirilip akvaryum yapar gibi lambaların üzerine giydirilebilir.Bu kadar nemli,rutubetli bir ortamda daha iyi olur sanırım.
Selamlar.
karaveli
21-02-2010, 04:10
Bayadir misafir olarak takip ettim bu konuyu ve dusuncelerimi yazmak icin uye oldum. Suan Amerikada yasiyorum ve insaallah yakin zamanda Turkiye'ye donecegim. Hayvancilikta maliyeti nasil dusurebiliriz, nasil karli hayvancilik yapariz diye Turkce ve Ingilizce yazi ve bilimsel makale okurken burayi kesfetmistim. Oncelikle boyle girisimci ruhlu oldugunuz icin tebrik ederim. Sizlerinde bildigi gibi Turkiyede yapilmasa bile yurtdisinda ozellikle Avusturalyada bu isi cok iyi yapanlar var. Burdaki insanlarin da amaci ordaki gibi birseyler yapmak ve Hasilmatik denilen aletin aslinda gereksiz oldugunu gormekti. Sonuclara bakilirsa arkadasimiz basarmis gibi gorunuyor.
Bundan sonraki amacimiz yapilan isi gelistirmek, maliyeti dusurecek fikirler surmek ve hata payini en aza indirmektir.
Benim sormak istedigim arpanin kg fiyati ne kadar? Galiba 6-7 kg verim elde edilebiliniyor bu cimlenmeyle ve kar durumu nasil olur. Bana maliyeti cok dusuk gibi gelmedi. Elektrik, su ve diger masraflarla beraber bu otun kg maliyeti ne olacak bu onemli konu.
Mesala 6 gunde urunu elde edebiliyorsak 7. gunu tepsileri temizlemeye, odayi havalandirmaya ve temizlemeye ayirsak kuflenmeyi **** mikrop uremesini engelleyebilir miyiz? **** urunu 6 gunde aliyorsak ve 6 gunluk urun uretecek olursak son gunlerde bu ot bozulurmu? Bozulursa bunu onlemek icin gunluk yiyecegi kadarini birinci gun, digerini 2. gun, 3. gun gibi devam etsek ve sadece hayvanlarin o gun yiyecegi miktar kadar uretsek nasil olur? Eger ilk gunler isiksiZ son gun **** gunler isikli olacaksa bu ayarlanma biraz zor olabilir. Cikan ot direk hayvanin onune mi konuluyor yoksa bazi videolarda izledigim gibi yem karistirma makinasinda karistirilip mi veriliyor? Gunluk ne kadar ot verilmesi dogru olur gibi sorulara ve goruslere katki saglarsaniz sevinirim.
Volkan Kesici
21-02-2010, 08:46
Gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş.
fskandemir
22-02-2010, 09:57
WISKY arkadaşımızı tebrik ederim, inşallah alacağı verim ile çok ama çok memnun olur.
Yaptığım literatür aramasında küf vb için ozon, UV, Hidrojen Peroksit veya monochloramine ile dezenfeksiyon yapılmasını tavsiye ediliyor. Hidrojen Peroksiti çalıştığım işyerinde (tekstil) yoğun olarak kullanılıyor ve çok ucuz. Kullanım da seyreltilerek yapılacağı için çok ciddi maliyet çıkarmayacaktır.
Hidrojen peroksit yarılanma süreci çok hızlı, dezenfaktan için tek başına pek fazla işe yarayacağını sanmıyorum çünkü sürekli yeni almak zorundasınız. Onların bağlananları var bu yüzden dolayı (yarılanma süreleri çok hızlı olduğu için). Hidrojen peroksiti kollaid gümüşle bağlıyorlar eğer dezenfektan olarak kullanılacaksa bunlar uygun bu ürünlerde çok pahalı yine en ucuzu ozon jenaratörü çok büyük bir ihtimal kesin çözüm.
fskandemir
22-02-2010, 14:30
Sayın Seazone teşekkürler. Yaptığım taramalarda plastik tavalarında sterilizasyonundan bahsediyordu, acaba ozonlu su (Net ifadesini bilemiyorum-ozon jeneratörü ile ozon ilae edilmiş su) tavaların sterilizasyonunda başarılı olur mu?
Virüs mantar ve küflerde ozon gazı çok başarılı çok eskiden bir kaç denemelerim olmuştu svap sonuçları mükemmeldi herhangi bir üreme gerçekleşmemişti. Söyleyebileceğim sadece bunlar şu an aklıma gelmiyor soracağınız başka bir soru aklınıza gelirse cevap verebildiğim kadar cevaplarım. Bir de aklıma gelmişken ozon gazı sıcak ortamlarda hemen O2 ye dönüyor soğuk ortamlarda çok uzun kalabiliyor.
Zafer İnandıklı
22-02-2010, 19:50
Sayın VISKHY, bende konuyu uzun zamandır sessizce izleyenlerdenim. Arkadaşım eline, emeğine, beynine, yüreğine sağlık kolay gelsin.
karaveli
25-02-2010, 23:36
yeni gelisme varmi VISHKY?
Son mesajları okumadım ama önce kendi mesajımı yazmak sabırsızlığını gösterdim.
Benim arpa tepsisi bir hafta oldu, iki gündür yeni yeni çimlenme emareleri gösteriyor. Bu gecikme nedendir? 10-15 derece sıcaklıkta duruyor.
gazeteci28
28-02-2010, 16:06
hava ve su 20 derece olacak
Önceki mesajlarda 10 derece diye yazıyordu!
Çimlenme kök damarlarından başlıyor, amuda kalkmış gibi oluyorlar !
drsweetym
01-03-2010, 07:25
netde yurt dışı uygulamalrında gördüğüm çimlendirme öncesi 12 saat suda bekleterek çimlendirme tepsilerine alırsanız reaksiyon hızlanacak ve tepsi zamanını kısaltmış olursunuz.ortam ısısının ise 15 ile 20 derece aralığına olması gerekiyor.
Teşekkür ederim, ben bir santim kalınlığında kuru arpa koydum. Şimdi 5 cm yeşil sürgün verdi, arpa taban kalınlığı da 5 cm kadar kabardı. Bir daha ki sefere önceden ıslatarak daha ince arpa koymayı düşünüyorum.
Üretim nasıl gidiyor ? Yeni resimler bekliyoruz, viskhy .
arkadaşımız ya gerçek anlamda gaza gelip battı **** gerçek anlamda çıktı ama o kadar ilgisiz ki foruma saat başı yazan arkadaş 20 günü geçti yazmıyor merak ediyoruz yanı bi arpa boyu yol alınmışmı diye
Arkadaşlar Sayın VISKHY'nin yayınlamış olduğu fotoğrafları göremiyorum sorun hakkında bilgisi olan var mı?
Arkadaşlar herkese çok selamlar..
Haklısınız yorum yapmıyorum.Ama inanın hergün siteye girip çıkıyorum.Açıklanacak birşey kalmadığı için yorum yapma gereği duymadım sadece o kadar.
Ama inanın ki işlerim oldukça fazla.Günde 100 ad. çim üretip onları hayvanlara veriyorum. Gelen,giden,arayan çok olduğu için fazla zamanım kalmıyor.Yani anlayacağınız arpa boyunu 100 kat aşmış konumdayım.Tekrarlıyorum kapım herkese açık...
Ayrıca bizim Sannen doğurdu 3 günlük dişi bir oğlağımız oldu. iLGİLİLERE DUYURULUR...
Tüh... İkiz değilmiymiş bebe:p:p Kolay gelsin sevgili VISKHY. İşler yoğun olsun da, varsın 20 günde bir yaz sen buralara. Yeter ki iş olsun.
Elimdeki işi teslim ettiğimde uğranılacak yerler listesinde ikinci sıradasın, haberin olsun. Bu muhteşem çalışmayı yerinde ve etten kemikten haliyle görmek istiyorum. Gelmeden bir kaç gün önce haber ederim.
Sevgilerimle
İlgililer duydu da, biz nasıl seveceğiz. Resim istediğimizi söylemiştik değil mi?
İşlerin iyi gitmesine çok sevindim. asıl bundan sonra açıklanacak çok şey var. Anadoluda süt ve et hayvancılığı yapan herkese örnek olacak bir çalışma yaptın. Bu tekniğin ne kadar verimli olduğunu insanlara anlatmak senin için artık bir borç olmalı.
Başarılarının devamını diliyorum. Minik ve annesinin resimlerini bir kez daha hatırlatayım.
Arkadaşlar haklısınız resimleri çektim ama yayımşamayı atladım maruz görün.
Ayrıca sevgili Malbman ikinci sıra yerine ilk sırayı tercih ederim.Ama mutlaka ilk sıradaki daha önemlidir.Bence sen beni ilk sıraya al mahcup olmayacağın kesin.
Bu resimler doğum yapmadan önceki hali arkadaşlar.
Birde çim bebeklerimin resimleri var..
Keçimiz ile bebeğinin resimlerini söz akşama çekip yükleyeceğim.
Arkadaşlar şunu belirtmek isterim ki bu yem bir devrim niteliğinde.Düşünsenize günde 3 ile 4 L. arasında bir maliyetle 30 ile 35 LT. süt alıyorsunuz.Hem hayvan metabolik olarak güçleniyor hem taze ve yeşil yem yiyor hem de kaliteli ve ucuza süt temin ediyorsunuz.
Bir de Tescil işlemlerini bitirirsem tadından yenmeyecek duruma gelecek.
Sevgiler Saygılar...
Maşallah. Verim kaç? Beklediğimiz ölçüde oldu mu? 1:6 - 1:8 ? Hala normal su ile mi sulama yapıyorsun, yoksa besin eriyiği kullanmaya başladın mı? Teknelerin derinliğinin bir dezavantajı veya avantajı oldu mu?
Miniğin bir de vesikalık resmini koyda kimlik çıkaralım.
Arkadaşlar Kudret Hoca bana haklı olarak çok kızmış ondan tekrar özür diliyorum.
Aynı zamanda sevimli birde torun gelmiş dede olmuş bu yüzden de kutluyorum.
Sevgili Sarıcan verim kullandığım tepsilerin ufak olmasından dolayı şu anda düşük 1:5 gibi.
Besin kaynağı kullanmadım henüz hocam ne derse onu yapıcam.Tavaların derinlikleri çok fazla dezavantaj sağlamadı ama yinede 3 cm ye çekmek zorundayım.Buda ancak kalıp yaptırmam sonucu olacak.
Sn.Vıskhy hayırlısı olsun bebeğin ve çimlerin inşallah beklediklerinin kat kat fazlasını alırsın kolay gelsin.
Sayın Viskhy herşeyin yolunda gittiğini buradan gözlemlemek inan çok mutlu verici ürünlerin çok daha fazla verimli olması dileğiyle. İyi çalışmalar.
karaveli
19-03-2010, 07:08
Sayin Viskhy:
Yaptiginiz calismanin boyutunu ve biraz ayrintili maliyet analizini yaparsaniz bu calismadan feyz alip boyle bir sistem kurmak isteyen arkadaslara yardimci olmus olursunuz. Boylelikle insanlar ilerisini gorebilir.
drsweetym
19-03-2010, 17:06
sevgili wisky arkadaşım 30-35 lt süt veren ineklerdeki yem rasyonun hakkında bilgi verebilirmisin birde et besiciliğinde mesela dana veya kuzu besiciliğinde arpa çimlendirmesi kullanılabilirmi denemen oldumu.
Arkadaşlar ben oda aydınlığında (oda çok aydınlık 5 pencereli salon) iki haftada ancak tüketime uygun duruma geliyor. 25X40X8 cm ebatlarında plastik dikdörtgen tekneler de iki bardak arpa koyuyorum. Bir defa ürün aldım üç'e keserek üç günde kümese koydum. Tavuklar tamamını yiyorlar. Taban kök kısmı kapı paspası gibi keçeleşiyor. Suyu sprey ve bazanda dökerek veriyorum. Ürün boyu 25 cm yi buluyor. Daha fazla bekletsek nasıl olur bilmem.
Sevgili Nariçi yapılan araştırmalar sonucunda arpa çimi ekildikten sonra 8. gün minarel,protein ve Metabolik enerji bakımından maksimum değerlere ulaşıyor.
Demem o ki 8. günden sonra isterse 30 cm boy olsun veya kalın kök yapısı olsun değerleri gerilemeye başladığı için yem olarak vasfını yitiriyor.Çalışmalarınızı bunu göze alarak yapınız.
Ayrıca arkadaşlar bu yemin besicilikte daha hızlı ve kesin sonuç alınacağını düşünüyorum.Çimdeki değerler buna oldukça müsait.
Ben daha önceki yazılarımda verilecek rasyonu yazmıştım.O yazıları tekrar değerlendirirseniz göreceksiniz.10 gündür bir dana için besiye başladık ama 1-2 aydan önce sonuç alacağımızı zannetmiyorum.Ama diyebilirim ki verdiğimiz ineklerde de dana da şimdiden metabolik olarak ilerlemeler gözledik.
gazeteci28
25-03-2010, 13:53
Gelen,giden,arayan çok olduğu için fazla zamanım kalmıyor.Yani anlayacağınız arpa boyunu 100 kat aşmış konumdayım.Tekrarlıyorum kapım herkese açık...
Sevgili viskhy, kapınızı nasıl tıkırdatacağız? Profil bilgilerinizde ve geçmiş mesajlarınızda bulunduğunuz yerle ilgili bilgiye ulaşamadım.
Çayınızı içmek isterim, mümkünse keçi sütüde kabulümüzdür. :)
Arkadaşlar artık yeni bir dönem başlıyor.Bu sayfaya yazmam ne kadar doğru bilmiyorum ama bu işi hep beraber paylaştığımız için yazma gereği duydum.
Şimdiye kadar ki geri dönüşler muhteşemdi.Gerek hayvan denemelerim gerekse müşteri memnuniyeti bu işi başardığımı gösterdi.
Bu yüzden her bölgeye yetişmek ve hayvancılık yapanlara ulaşıp,onların memnuniyetini de kazanmak için kendi bölgelerinde bu işi yapmak isteyen arkadaşların bana özelden ulaşmasını rica ediyorum.
Yakında bir çok yerde reklamlarımızı göreceksiniz.O yüzden ilk önce buraya yazmak istedim.
SAYGILAR..
Tarım fuarlarındada yer almanı ve önem vermeni tavsiye ederim.Başarılar.
Arpa iki haftadan önce normal görünüme ulaşmıyor. Oda ortamında böyle özel ortam oluşturulsa ne olur bilmiyorum.
İki defa arpa çimlendirdim, bıçakla keserek üçer defa tavuklara verdim. İştahla yiyorlar. Şimdi de bir hafta oldu buğday çimlendirdim. Yeşil yaprak kısmı 10 cm oldu. Buda iki haftayı bulacak gibi.
Şöyle bir durum gözledim, neden oluyor acaba?
Çimlenme ve sürgün verme kabın her yerinde aynı homojenlikte - eşitlikte olmuyor bazı bölümler geç çıkıyor.
yeşilyol74
02-04-2010, 23:02
sayın vıskhy bu siteye yeni üye oldum.fakat çalışmalarınızı soluksuz okudum.öncelikle sizi tebrik ederim.ayrıca bu sitede size teknik olarak yardımcı olan arkadaşlarada teşekkürlerimi sunmak isterim.benim yaşadığım ortam hayvancılıkla uğraşıyor.özellikle büyükbaş hayvancılığı ile ilgililer.bu işi geliştirip avrupadaki gibi büyük konteynırlarda üretime geçip hayvancılık yapan yerlerde arpa çimini satmayı düşünün bence.herhalde çok tutulur diye düşünüyorum.türkiyede birşeyleri her zaman ilk yapanlar kazanır. kolay gelsin. çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Sevgili arkadaşım biz Hasılmatik denilen yurtdışındaki bir firmanın üreterek pazarladığı ve Berka Tarım şirketinin de bu makineyi Türkiyede pazarlamak isteyerek dağıtıcılık aldığı arpa tohumunu çimlendiren bu makinayı bırak model olarak almayı ne şekil ne de kullanılan malzeme olarak aynı olmadığı gibi sistemini bile farklı olarak tasarladık...
Sen bu konu başlığı altındaki yazılanları iyice okumamışsın herhalde, biz burada o senin bahsettiğin birleşmeyi manevi olarak yapmış,fikirlerimizi paylaşarak ortaya senin bahsettiğin makine ile alakası olmayan sadece hedefi aynı olan yani arpa tohumunu çimlendirmek olan işi zaten başardık.
Ayrıca girişimcilikten bahsediyorsun iyi güzelde ben bireysel olarak bu konu başlığı altındaki başarımızı ticari boyuta taşıdım zaten.Benim sana önerim illaki ticari kazanç elde etmek istiyorsan ki hayvancılık hakkında bilgim yok diyorsun, çiftlik kurarak riske girmek yerine seni bölgende bayim olarak görmek ve bu paylaşımın sonucu olarak ortaya çıkartığım ÇİM ODASI sistemlerinin satışını yapmanı isterim.
İlgilenirsen diyer arkadaşlarım gibi bana mesaj ile ulaşabilirsin..
Dört tabak yaptım havalar ısınınca geç çimlenmeye başladı, bende ara verdim kışa yeniden başlarız.
gazeteci28
16-05-2010, 17:45
Sayın VISKHY, çalışmalarını ve yaptığın harcamaları adım adım takip ettim. forumda kıyıda köşede kalan bir projeyi ele alıp canlandırdınız ve sonlandırdınız. Sizi tebrik ediyorum.
Bayin olmaya talibim. Başka arkadaşlar da başka konularda projelerini sonlandırılarsa onların da bayiliğine talip olduğumu belirtmek isterim.
Saygılar sevgiler.
vesiburbey
16-05-2010, 18:09
mrh delımus siteyı gonderırsen sevınırım istanbulakay@hotmail.com
mrh delımus siteyı gonderırsen sevınırım istanbulakay@hotmail.com
Berka Tarım (http://www.berkatarim.com)
cyberking
17-05-2010, 22:41
Sayın VISKHY çalışmanız tebrik ederim, çoğu kimsenin olurmu dediği bir işi başarmışsınız
daha önce yazdıgınız yazıda sadece arpa çimi ve saman vererek verimden düşmediğini yazmıştınız şuan hala sadece arpa çimi ve saman vererek devam ediyormusunuz yoksa yem takviyesi yapmaktamısınız. ?
kalender19
07-06-2010, 19:40
uzun süredir siteyi takip ediyorum güzel bir çalışma olmuş çok ilgimi çekti bende denemek istiyorum son çalışmalarınızı sitede paylaşırsanız sevinirim benim için yol gösterici oluyor şimdiden teşekkür ederim.
yaklasık bir aydır birşey yazmamışşınız çalışmanızda herhangi bir düzensizlik veya olumsuzluk varsa belirtmenizi rica ederim.
Normal floresan ile sanırım istenilen verim alınmaz Daylight(gün ışığı) ÖZelliği olması gerekli , Bunu özellikle akvaryum bitkileri yetiştirmiş olanlar farkı anlıyacaktır, Fakat normal floresanlada bir deneme yapıcam.
Sn. Delimus,
Işıklandırma konusunda ben Osram-Sylvania-Aquastar floresan ampul kullanıyorum. Aslında bizim için Osram-Sylvania-Groluxx floresan ampul daha uygun. Bu ampuller fotosentez için gerekli olan dalga boylarına yakın ışık veriyorlar o nedenle fotosentezi hızlandırıyorlar.. İki ampulun de farkını görebilmeniz için resimlerini ekliyorum. Dalga boylarına dikkat edecek olursanız ikiside birbirine çok yakın..
Denemelerinizde bunları da kullanmanızı tavsiye ederim.
İyi çalışmalar..
asiyan43
20-06-2010, 21:33
aşağıdaki plastik kapları tava niyetine kullanabiliriz herhalde...
ne dersiniz???
hoppala007
20-07-2010, 19:58
Selamlar
Hayvanciliga ve ekin yetistirmeye uzak birisiyim.
Bu tür bir yöntemle 1000 sigirlik bir ciftligin tüm yem ihtiyacini karsilamak ne kadar gercekci ?
bana sanki ufak sayilardaki sigir ciftlikleri icin olabilir ama rakam büyüdükce imkansiz mis gibi geliyor.
birde ortalama bir sigir günde kac kilo ot yer ? ve maliyeti ne kadardir ?
bilgisi olup paylasan olursa sevinirim.
iyi aksamlar
Sayın Hoppala007,
3 kg. arpa çimi 1 kg.konsantre yemin yerini tutmaktadır.Hesap buna göre yapılabilir.1000 başı bırakın 10 bin baş hayvanı 365 gün yeşil yemle besleyecek sistemi bile kurabilirim.Tabi sistem ucuz değil ama 1 yılda kendini amorti ediyor.
Saygı ve sevgilerimle.
thempest
22-07-2010, 18:20
MERHABA ;
Size aydınlatmacı birisi olarak hemen cevap vereyim piyasada bulma şansınız biraz zor olabilir ama yeşil bitkiler için satılan özel bir ampul bulunuyor şu anda adı aklıma gelmiyor ama onun araştırmasını yaparak size haber vericeğim bu ampul sizin ihtiyacınızı karşılayacağı düşüncesindeyim.
milyonstar
22-07-2010, 20:03
delimus merhaba o ampul beyaz tasaruf ampulu oldugu için bitkiyi büyütmez sen bitkinin boya gitmesini istiyorsun bunun için sarı ısık veren yani bildigimiz 75 vatt ve 100 vatt ampuller senin işini görür ama bu ampulleri sallama duy ile kullana bilirsin tabi bu arada elektirik tüketimin artar
canerman
25-07-2010, 14:59
hoppala007 sorduğun sorunun cevabını bulmak senin elinde hemen öyle hoppala yok :) , şunu sadece kısaca belirtmek isterim düşündüklerin yanlış istersen 1.000.000 tane sığır besle fark etmez.
zaten 1000 başlık bir tesisim olsa kesin yaparım bir inek 10-13kg günlük tüketebiliyor zaten sonrası zarar buda imkansız değil.
fskandemir
03-08-2010, 10:20
Hayır sevgili arkadaşım rasyon artık hep aynı saman ve arpa çimi başka bir yem yok.Ayrıca iyi niyetiniz için teşekkür ederim.
Rasyonda değişiklik yapmadığını belirtmiştin acaba hayvanların değişik dönemlerinde de (kuruda, pik dönemi vb) değişim yapmıyorsun...
Whısky, inşallah karında huzurunda artıyordur.
Sevgili fskandemir kuru dönemdeki bir hayvana biz ürettiğimiz yemi önermiyoruz.Veterinerimle de daha önce aldığımız karar ile verdiğimiz yemin besin değerleri yüksekliğinin ketoz hastalığına yol açabileceği düşünerek kuru dönemde arpa çimini önermiyoruz.
Pik döneminde ise çim ile birlikte kesif yem rasyonu öneriyoruz.
Sn.Vıskhy nasılsınız işleriniz iyidir inşallah bizim keçi duruyormu hala ve arpa çimi vererek süt verimi nasıl oldu ve besi olayını denediniz mi saygılar.
Yaptıklarımı yeni bir konu altında anlatmayı düşünüyorum sevgili alone35.Bizim keçi oldukça iyi kızıyla birlikte yaşıyorlar.Ama fazla ilgilenemiyorum şu aralar.
bozkurtfistik
07-08-2010, 16:06
sayın wıskhy arkadaşım çok syler yapmışşın çıkardığın ürünlerin resimlerini koysan çok iyi olacak
seni merakla izliyorum
birde arkadaşım bunu başından nasıl yaptın anlatabilirmisin
arpayı kaç ğün suda ıslı bıraktın
kaç ğün ışıksız yerde bıraktın
kaçğün günde ne kadar ısık veriyosun
sulamasını kaç dakikakaya bir veriyosun
ortam sıcaklığı ve nemi kaç olması lazım
veya bilğilerini böyle bir kaç başlık alştında ilaç kullanmııssan ilaç isimleri ve miktarları nedir kullandığın suda klor varmı yoksa normal kuy suyumu v.s.
bu şekilde yaptıklarını anlatabilirmisin
hayavnlarına sen yedirmeye başlamışşın herhalde nasıl etki ğördün normal hayvanların kaçar kilo gelir hangi yemlerle birlikte veriyosun nekadar karışım olarak veriyon ortalama yemi önceki verdiğinb yemlere göre ne farklılıklar gördün
bunlarıda bizimle paylaşırsan sevinirim
çalışmalarında başarılar dilerim
Sayın asiyan43;
Belirttiğiniz tavaları nerden bulabiliriz? Bilgi verirseniz sevinirim....
Akrep953
10-08-2010, 16:18
merhaba viskhy
sana ulaşabileceğim bir telefon numarası verebilirmisin.
asiyan43
14-08-2010, 00:15
Sayın asiyan43;
Belirttiğiniz tavaları nerden bulabiliriz? Bilgi verirseniz sevinirim....
2.95 tl ikinci kalite 1.kalite ise 3.85 tl idi yanılmıyorsam.
ürünün adresi şu:
http://www.benoplast.com/Benoplast-Urunleri/Genel-Amacli-Kasalar-Deniz-Urunleri-Kasalari-2.html
B720 ve B730
bunlara da bakabilirsiniz.kolay gelsin.
http://www.gurtanplastik.com/UrunDetay.Asp?id=158
http://www.gurtanplastik.com/UrunDetay.Asp?id=180
Konu başlığını uzun zamandır görüyorum,ancak okuma fırsatım olmamıştı bugün inceledim.
2 yıl önce yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış topraksız tarım yem üretim olanakları araştırmasını okumuştum,araştırmada sonuç; yemleme yapılan ivesi kuzularda kontrol grubuna göre herhangi bir canlı ağırlık artışı olmamıştı ancak çimlendirilmiş yemle beslenenlerde iştah artışı olmuş sonuç olarak daha fazla araştırma gerektiği yanlış hatırlamıyorsam 45 günlük sürenin uzatılarak belki ilerde canlı ağırlık performansı yapabileceği yazıyordu.Bende az önce kısa bir araştırma yaptım konuya ilgi duyanlar için hemen hemen tüm sorulara cevap olacak bir makale buldum makaleyi okuduktan sonra konuyu tartışmak daha doğru olacaktır,ilgili arkadaşlara katkılarından dolayı teşekkür ederim.
http://qcl.farmonline.com.au/files/48/20/01/000012048/Hydroponicfodder.pdf
mehmetcoşkun
16-08-2010, 00:39
*** site acılmıyo linkmi bozuk acaba
Sn Mehmetcoşkun link çalışıyor.
Tek mesajlar geldiğine göre yalnızca yem konusuyla ilgileniliyor.Topraksız yem denemelerini boşa yapmayın çimlenme esnasında enerji harcandığı için totalde hiçbir getirisi yok,yaptığınız masraf ve el emeği yanınıza kar kalıyor.Bir miktar vitaminlerde artış olsada hayvanlar için önemli olmuyor.Aynı vitaminin başka yollarla takviyesi işçilik açısından daha karlı oluyor.
Not:Yukardaki makalenin türkçe özeti.
Sn derin size maddeler halinde bu konu başlığı altında ne anlatılmak istendiğini yazmak istedim.Ama mesajlarınızı okuduğum tarihten itibaren cevap yazıp yazmamak konusunda karar verememiştim.Bunun nedeni ise bu başlığını tam okumamış olup, kulaktan dolma bilgilerle araştırmaya girmiş olmanızdır.Yazdıklarımı okuduktan sonra eminim ki bu " Bu yazdıklarım benim fikrim değil makaleden çevirdim" olacaktır.Tabi buda güzel bir stratejidir.Neyse maddelere geçeyim.
1- Yıl 2010 teknoloji önü alınamayan bir şekilde ilerliyor.Hangi dalda olursa olsun hepimiz teknolojiyi kabul edip uygulamak durumundayız aksi takdirde bizde yok olup gideriz.
2- Bizi ilgilendiren ve bu konu başlığı altında tartışıp geliştirmek istediğimiz konu Yeşil Bitki Yemi olan Arpa Çimlendirmedir.Bu yüzdendir ki herkes YEM KONUSUYLA ilgileniyor.
3- Benim için araştırmalar ve yazıların önemli olması yanında en değerli olan uygulama ve tecrübedir.Okullarımızda da birçok bilgi kitapta yazıldığı gibi aktarılır ama yazılanı uygulama fırsatı bulamazsanız sonuçları göremezsiniz.
4- Eğer bu konu başlığını iyice okuyup ne yapılmak istendiğini öğrenseydiniz, bize yön çizmek yerine burada sarf edilen emeğe anlamsız bir makale ile "İŞE YARAMAZ HİÇ UĞRAŞMAYIN" demek yerine saygı duyar kendi fikirlerinizi belirtirdiniz.
5- Sonuç olarak "Ben şunu yaptım,ben böyle uyguladım,ben şöyle denedim." demek yerine bana ulaşırsanız size yerinde nasıl yetiştirildiğini ve hayvanlar üzerinde 6 aydan bu yana ne gibi değişmeler sağladığını,süt verimini nasıl etkilediğini MAKALE ile yazmadan görsel olarak kendi gözlerinizle görmenize yardımcı olurum.
Ama en azından MAKALE bile araştırdığınız için emeğinize sağlık.
SAYGILARIMLA...
Şunuda belirtmeden geçmek istemedim.Ulaşım aracı olan otomobillerde bir enerji kaynağı yakıt olmadan bizleri taşıyamamaktadır.Demem o ki otomobillerde enerji harcıyor diye hiç kimse kullanmamalımıdır.
Bir hammaddeyi hiçbir enerji tipi kullanmadan mamul haline getirip kullanamazsınız.Kaldı ki arpa tohumu sadece uygun ortamda kendi içindeki enerjiyi kullanarak MAKALEDE de anlatıldığı üzere tohum halindeki vitamin ve minarel değerlerinin, çimlendikten sonraki durumuna oranla en az 4 katına ulaştığı yazıyor.
Sayın VISKHY;
Aslında 6 aylık değişimi buraya yazsanızda sizinle beraber bizde mutlu olsak iyi olurdu. Sonuçta ne olduğunu herkes gibi ben de merak ediyorum gerçekten. Makale yerine tecrübe daha kıymetlidir ibarenize kesinlikle katıldığımı da ayrıca belirtmek isterim. Bu bilimselliği reddetmek değildir, ama her makalenin doğru olduğunu peşinen kabul etmekte saflık olur. Bu nedenle makalelerin sonu genelde şöyle biter : " Bu konuda daha geniş araştırmalara ihtiyaç vardır." :))
Sn VISKHY o kadar masraf yapmadan önce keşke daha çok araştırma yapsaydınız,siz zaten yeterince masrafa girişmişsiniz enazından başkaları girmeden önce biraz düşünsünler istedim.
Eğer siz bu tekniğe yeni yaklaşımlar kattıysanız onu bilemiyorum,bugünkü şartlarda bu yöntemle elde edilen bu.
Bizim kapı komşumuz iki adet dev sütaş çiftliği var ben böyle bir yöntem görmedim,eğer karlı ve sağlıklı bir girişim olsaydı onlar çoktan el atmış olurlardı diye düşnüyorum.
fskandemir
31-08-2010, 13:03
Sayın Derin; Sözkonusu sistemin benzerleri Avustralya' dan ABD' ye ihraç bile edildi. O ülkelerdeki yetiştiriciler ülkemizdeki çoğu yetiştiriciden daha fazla deneyime, bilgiye ve verime sahipler.
Bunun yanında araştırdığım bazı kaynaklarda olumlu etkilerinden bahsetmekle beraber yatırıma gerek yok tarzında açıklamalar yapılıyor. Ancak çoğunluk yapılması yönünde, bence siz 14 sayfayı baştan okuyun, notlar alın ve aşamaları kaydedin. Gerçekten birçok makaleden fazla bilgi var.
http://tez2.yok.gov.tr/tez.htm Tez no:120016
Sn katsu tecrübe bilgiden kıymetli olsaydı köyler profesörlerle dolu olurdu,gerçi bilgi sahibi olmadan profesör olan çok oluyor ancak onlar bizim için söz konusu değil.
Bilimsel makale diyince siz herhaldehikayelerle karıştırdınız bilimsel makale demek,bilimsel yöntemler kullanılarak,deney,gözlem,verilerin derlenerek bilimsel tez öne sürülümesi demektir.Makalenin içindeki hiçbir veri uydurma değildir.Sonundaki daha fazla araştırma gerekiyor kısmı bilimsel olarak mutlak doğru yoktur ilkesine dayanır.
Örneğin 1 kilo yemin 7 kilo yeme dönüşmesi kısmı doğrudur ancak,yüzde doksanlık kısmının su olduğu söylenmzse insanlar bir koyup 7 aldıkları hissine kapılıyorlar.14 sayfalık bilgi hazinenizde kuru madde miktarının azalıp aslında geri kalan kısmın hep su olduğu yazıyor.
1 kilo koyup 800 gr kuru madde elde edildiği bu kaybın neden kaynaklandığı yazmıyor.
Eğer sizin elinizde araştırmalara dayalı başka bilgiler varsa buyrun sizde onları açıklayın tecrübeyle edindiğiniz bilgiler ancak sizi ilgilendirir bizim için dünyaca kabul görmesi önemlidir.
Sn fskandemir sizin araştırmalarınız hangi kaynaklara dayanıyor ve nasıl yararlı olduğu kanısına vardınız onlarıda açıklarsanız belki yatırım yapmak isteyenler için aydınlatıcı olabilir.
Sn derin önceki mesajımda da belirttiğim gibi size cevap yazıp yazmamakta ikilem içinde kaldığımı söylemiştim, şimdi yazmamam gerektiğini daha iyi anlıyorum.Çünkü ne desem boş o yüzden size bir şey demeden komşunuzu uyarın baride onlarda faydalansın bu teknolojiden..
Sayın derin, gereksiz stres yapmayalım. Makale nasıl yazılır ve okunur iyi bilirim. Ben de yazdım oradan biliyorum. :D Neden bu kadar sert olduğunuzu da anlamadım. Canlılarla uğraşırken ( burada arpa ve sığır gibi iki ayrı canlının etkileşimi söz konusu) hesap edilemeyen birçok faktör söz konusu olabilir. Burada en güzeli, olan, denenmiş bir şeyin sonuçlarını konuşyor olmaktı. Böylece gelişme varsa bunun neden makale ile çeliştiğini, gelişme yoksa da makalenin doğruluğunu konuşuyor olurduk. Herkes mutlu olurdu. Sayın vhiskhy'nin yazdıklarından gelişme olduğu anlaşılıyor ama gelişmenin ne kadar olduğunu yazmamış. Bildiğiniz üzere bilimde birde cost-effectivite denen maliyet yarar hesabı vardır. Gelişme olması tek başına yeterli değildir. Yaptığınız harcamanın buna değer olup olmaması da önemlidir. Yani gelişti ama ne kadar sorusu çok önemli. Belki sütaş bu maliyet yarar oranı nedeniyle bu işe başlamamıştır, bilemiyorum. Yani en güzeli sayın vhiskhy nin bize sonuçları yazmasını beklemek.
Bu arada 1 kg arpadan 7 kg çim elde edildiğinde bunun hepsi kuru madde demek de doğru değil. (Zaten arpa çimlenmemiş haliyle de saf kuru madde değildir o da ayrı mesele tabii). Ben bu işlerden çok anlamam, benim bildiğim sizin ve benim vucudumun da yarısından çok daha fazlasının sudan oluştuğudur. Bu bizi kıymetsiz yapmaz. Ben sonuca bakarım, sonuçta siz de sitenin kıymetli bir üyesisiniz, ben de acizene bişeyler öğrenmeye çalışan biriyim.
Sonuç olarak ben sayın vhiskhy'nin sonuçları vereceğini ümit ederek bekliyorum. Katkısı olan herkese de tekrar teşekkür ediyorum.
fskandemir
01-09-2010, 07:51
Sayın derin, geçen mesajımda belirtmiştim lütfen 14 sayfayı bir defa okuyun. Hatta gözden geçirin. Yine geçen mesajımda belirtmiştim bu sistem Avustralya' dan ABD' ye ihraç oldu. İsterseniz firma bilgilerini internetten bulabilirim ancak biraz aramam lazım. Heralde oradaki çiftçiler bizden verimli çalışıyor.
İşin köylü kısmına gelirsek, Bursa' da yerleşik agrosan (http://agrosan.net/) diye bir firma var. Firma sahibi ile, Allah(cc) kendisine uzun ömürler eylesin, 2005 yılında yaptığım bir görüşmede 1970'lerden bu yana inek işkembesinde canlı yaşadığını anlatıyorum ancak kimse anlamıyor, illa saman diyorlar, silajın öneminden, arpa/buğday silajının gerekliliğinden vb konularda dert yanmıştı. İşinin ehli bir amcam oldupğu için lafının üzerine laf koymadık ancak araştırdık ve bugün görüyoruz ki;
>İnek vb. doğada yeşil ot yerler.Silaj bunun bir kopyası ise arpa çimi bunun yansımasıdır.
>Bırakın inek işkembesini midemizde bile trilyonlarca(tahmini) canlı var ve bunlar bizlere sağlık kaynağı bunlarda artık "Faydalı Mikroorganizmalar" şeklinde geçiyor.
İlimizde birçok besicide (küçükbaş ve büyükbaş) ilk ürün olarak tarlalara arpa eker ve onları hayvanlara yedirirler. Bundan da çok memnundurlar.
İşin ticari yönünde ise; Büyükler herşeyi bilir, en iyi onlar yapar diye bir kural yok. Çoğu kerede küçük balık büyük balığı yer. Ancak onlar çoğumuza da yol göstericidir.
Unutmayalım hayvan için kuru madde ihtiyacı yeterli olsa idi sadece saman yerdi ancak yeterli değil. Sadece saman ve fabrika yemi yese de bazı rahatsızlıklar nüksediyor ki bunlar çoğu kere hayvanı pert ediyor.
Kaynaklarıma gelince ilk olarak lütfen 14 sayfayı baştan sona okuyun. Deneme, tesis inşaatı, maliyetler, Karabaşımız ve bir simentalimiz hakkında bilgiler bulacaksınız. Unutmadan hayvanın farklı beslenme dönemlerini bile açıkladı sayın Vishky, yeter ki soran olsun. Ayrıca bu fikri yıllar önce Prof. Dr. Ekremm Pakdemirli hocamızın bir yazısından okumuştum, kendisinin uyguladığını ve veriminden bahsetmişti. Ayrıca elimde bir çok makale var isterseniz özelden maillinizi belirtirseniz onlarıda yollarım.Unutmadan olumsuzluklar belirten makaleler de yok değil:)
Sn katsu ve sn kandemir sizlerde fayda maliyete takılmışsınız demekki sizlerinde aklında şüpheler var 14 sayfayı ben daha önce okudum zaten içinde aykırı bir ses bulamadığım için ve bu aykırı ses çıkmadığı için bir başkasının gidip o kadar masrafa girmesine gönlüm elvermedi.Burada yazılan 1-7 oranını tek mesajlık çiftçilerimiz 1 koyup 7 aldıklarını zannedip bazı firmaların insiyatifine kalmalarını istemiyorum.Eğer elinizde maliyet şu,işçilik bu,elde edilen gelir şu diye net bir çalışma varsa ve sürdürülebilirse yani ilerde ölümler **** hayvanlarda şişlik vs yapmıyorsa onları özelden değil buradan paylaşırsanız memnun olurum.Benim ne hayvana nede yemine ihtiyacım var.
Teşekkür ederim.
Malesef sayın derin benim bilgim yok. Bu nedenle sayın vhiskhy'den merakla verileri bekliyorum zaten.
tarık şahin
02-09-2010, 11:28
Merhaba
Ben aranıza yeni katıldım. Üretken insanlara her daim saygım vardır. Kendim bilgisayarcıyım ama yerimi çalışanlarıma bırakıp böyle bir şey yapmayı, toprağa ve hayvancılağa başlamak istiyorum. Doğal olarak çokta fazla bir şey bilmiyorum. Konuyu okudum ama aklımda netleşmeyen birkaç yer kaldı. Müsadenizle bunları sormak istiyorum. Cevap verirseniz sevinirim.
1-) Bu şekilde sadece arpa değilde kekik gibi soya gibi yine hayvana yedirebileceğimiz şeyleri yetiştirebilirmiyiz. **** buğday, soya ve arpa tohumlarını aynı tavada aynı şartlarda yetiştirebilirmiyiz?
2-) Bu yemi verdiğimiz hayvana kaba yem harici başka bir şey vermemiz gerekirmi?
3-) 1000 tavalık bir yer yapmışsınız. Ne güzel bir girişim. acaba ilk başlangıç maliyeti hariç bir tavada yem yetiştirme maliyetini hiç hesapladınızmı?
4-) Bu yemi yetiştirirken sulamasına katılabilecek ekstra bir vitamin/vitamin grubu işe hayvan açısından ne kadar faydalı olur?
Son olarak Sayın WHISKEY unutmayın
TÜRKİYE`de hiç bir başarı cezasız kalmaz. Üretmeye bu ülkeye bir şey katmaya çalışan insanlar hep dövülür. Türkiye tarihi boyunca ne çektiyse ulemadan çekmiştir. Eskiden şeyh-ül İslamlar vardı çok bilen. Şimdi de "bu bi işe yaramaz ne gerek var"cılar var. Onlar unutulur ama HEZARFEN Ahmet`ler unutulmaz. Siz çalışmaya devam edin.. Bilgilerinizi bizimle paylaşın.
gazeteci28
02-09-2010, 16:26
Arkadaşlar bir konuyla ilgili hem olumlu ve olumsuz makale bulmak mümkün.
iki araştırmadan birisi konunun olumsuz yönlerini ele alır diğeri ise olumlu yönlerini ele alır.
Ortada yapılmış denenmiş bir eylem var. wiskhy bu denemeyi yaptı bitirdi ve neticeyi hiç yorum katmadan bizlerle paylaştı. Konuyu baştan sona okumayanlar mesajlarında anlaşılıyor ve cehaletini yazdıklarında gösteriyorlar.
Mahallenin biçkin delikanlısının sözüne güvenmeyipte bilmem ne adamın yazdıklarına güvenenler varsa, varsın onların tecrübelerine güvensinler. Mahallenin delikanlısına sahip çıkma adına konuşuyorum.
Ne idüğü belirsiz diyeceğim (çünkü herkes ingilizce bilmiyor) yazı için burada kafa karıştırmayalım. Çokta meraklı olan deneme yapar neticeyi gözüyle görür. Hayvancılık yapıyor ise bu denemeyi yapmak kolay, yapmıyor ise de hayvancılıkta arpa çimlendirmeyi deneyecek olanların kafası karıştırılmasın. Oturduğu yerden ahkam kesmesin.
Bu tür eylemler burada wiskhy'nin çalışmalarına katkıda bulunan insanlara da saygısızlıktır. Konu çalışılmış bitmiş sanki biz o zamanlar bu tür olumsuzlukları hiç görmemişizde yeni yeni haberdar ediliyoruz durumu sözkonusu.
Birşeyler yapmak isteyen arkadaşlar buradalar ve gayretleriyle paylaşımda bulunuyorlar. Yıkım müteahhitlerine pek iş düşmez.
Bana da kimse cevap vermesin çünkü cevabım kimseye değil.
Vay vay vay vay ben buna sadece Karadenizli tokatı derim arkadaşlar..
Ben bile okurken bir ara tırstım.Ahmet abi yüreğine ve ellerine sağlık....
Sevgili meslektaşım Tarık Şahin yarın sorularınızı elimden geldiğince cevaplayacağım.Şu an çok yorgun olduğum için affına sığınıyorum...
Ayrıca düşüncelerin için teşekkür ederim..
tarık şahin
03-09-2010, 16:19
Sorun değil. Yeterki uygulama ve gözlemlerinizi paylaşın. bu arada bu çeşit yemlerle ilgili bilgiye daha doğrusu besin değerlerine bu linkten ulaşabilirsiniz.
http://berkatarim.com/PDFs/hasilmatik_katalog.pdf
Bilen bir arkadaş bilimsel açıklamasını Türkçe yaparsa sevinirim :rolleyes:
Arkadaşlar selam ;
Derin arkadaşa bu kadar yüklenilmemesi gerektiğini düşünüyorum.Sonuçta aramızda ****** muhalif düşüncelerde olmalı ki en doğrusuna ulaşalım.
Benim fikirlerim şu şekilde olgunlaştı.Makaleye göz attım.Üzerinde çok durmadım.
Kendimi tanıtmak gerekirse ben dış ticaret firması sahibiyim.Ankarada 5 dönüm üzerine babam bir ahır kurdu.10 adet süt ineği (düve) ile 3 ay önce başladık.İneklerden 8 adeti 6-7 aylık gebe durumda.Besi kooperatifi üyesiyiz.Hasıl üretimini bende ciddi ciddi düşünmeyteyim ve 2 aydır forumu takip ediyorum.
Bence konuya şu açıdan bakmak lazım.
1.Rapor 2003 tarihli neredeyse 7 yıllık.
2.Raporun Türkiye şartları için hazırlanmış bir ropor değil.Türkiye şartlarında maliyet hesaplaması yapılması gerekir.Toprak kullanımı,işçilik,su,elektrik,mazot ( ki dünyanın en yüksek yakıt fiyatına sahibiz).Benim yaptığım ilk yatırım maliyetleri bu iş için değer diye düşünüyorum.Lakin dediğim işletme maliyetleri ülkeden ülkeye hatta Türkiye içinde şehirden şehire değişim göstercektir.
Ben bu sistemle kazancım olacağına inanmaktayım.Kooperatifin bize verdiği ana girdi işletme maliyetleri şu şekildedir.
1kw elektrik : 0,40Krş. Yeni teknoloji klimalarında A enerji elektrik sarf ettiğini düşünürsek mantıklı olacaktır.
1 ton su : 0,20Krş tan bizlere sağlanmaktadır.
Peki ilk yatırım için maliyet ;
Kapalı mekan konusunda elimde 40" lik bir konteyner bulunmakta.Müşterim ücretsiz olarak bana hediye etti.İç malzemelerin maliyeti ise tüm malzemeler dahil 4000TL ye mal olmaktadır.
Yem değeri ile ilgili incelemelerimde ürünün gerçekten faydalı olacağını görmekteyim.Sonuçta dünyada bu tarz bir ürün var ve insanlar kullanmaktadır.Özellikle Hasılmatik firmasının getirmiş olduğu makine Avusturalya menşeili olup firma patent tarihi 2009 yılını göstermektedir.Yani yeni bir teknoloji.
Mantıklı düşünürsek bu hayvanın doğasında zaten yeşil yem yemek var.
Bu işi düşünmeme 2 konu sebeb oldu.
1. Hayvanımızın biri hastalandı ve kuru yemden dolayı olduğunu söyledi veteriner.Hayvan 3 gün çok ağır durumdaydı.Biz telef olcak diye düşünürken - ki 6 aylı gebe - ilaçlar,iğneler,özel bakım vs ile kendine getirebildik hayvanı.****** karşılığında masraf oldu.Araştırma sonrasında yeşil yemin gerçekten kuru öksürüğe sebeb olmadığını gördüm.( Sadece yeşil yem kullanmayı planladığım manasına gelmesin.)
2.NTV de yayınlanan bir belgesel.İsmini tam hatırlamıyorum ama Amerikadaki et kartelinin max. kar amacı için hayvanlara yaptıklarını anlatıyor.Mısırın besi ve süt hayvanlarının doğasına aykırı olduğu ve mısır yemlerinin hayvanlarda öldürücü bakteriler oluşturduğunu gösterdiler.Bir küçük işletme ise arazide doğal yemlenmeye bırakıyordu - ki adamın ürettiği tavuk ve büyükbaş etleri organik diye geçiyordu.Hepsini biraraya getirince bence mantıklı bir yatırım olacak diye düşünüyorum.
Gelelim en kötüsüne.****** denemelerden sonra netice çıkacaktır ortaya.Eğer faydasız olacak olarsa zarar edeceğimizi düşünmüyorum.Klima her zaman evlerde de kullanılabilir.Raf sistemi alet odalarında kullanılabilir.Hayvancılıkla uğraşan herkesin ufakta olsa bir bahçesi vardır ve sulama sistemide orada kullanılabilir.Konteynerimi de kuru yem deposu yapabilirim.Bence herkes için denemeye değer.
WHISKY ARKADAŞIMIZ BUGÜNE KADAR BİZİ ÇOK GÜZEL CESARETLENDİRDİ.KENDİSİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM.SONUÇ KISMINA GELDİK WHISKY.ÜRÜNÜ ŞU AN KULLANIYORSUN VE BİZLER NACİZANE SENDEN GÖRÜŞLERİNİ BEKLİYORUZ.HAYVANLARIN VE SÜT ÜRETİMİNİN DURUMU NEDİR? OLUMLU VE VAR İSE OLUMSUZ YANLARI NELERDİR? BİZLERİ BİLGİLENDİRİRSEN ÇOK MUTLU OLURUZ.
egetropical
06-09-2010, 19:00
arkadaşlar bu sitemi toprak altına yapabilirsiniz. Toprak sıcaklığı yaz kış 12-22 derece arası değişir. buda daha az enerji tüketmemeize neden olur. sistemde zaten havalandırma sisitemi olacak. yazın 40-50 derece sıcaklığı 18 dereceye düşürmek için veya ankara koşullarında -3, +5 dereceleri 18 dereceye yükseltek gerekmeyecektir.
bu konuda bir araştırma yapılma diye düşünüyorum.
punisher81
06-09-2010, 21:24
Şimdi çözmemiz gereken sıcaklık konusu var.Yani bir arkadaşımız arpanın çimlenmesi için 13derece en uygun sıcaklık demişti.Bende bu sıcaklığın 20 derece olması gerektiğini öğrendim.Önce bunu denemeiz gerekiyor.
Birde aydınlatma düzeneği var.Kesin olan Daylight florasan ampul olacağı, çözmemiz gereken kaç saat aydınlatma yapılacağı.Bunada cevap istersek, bir araştırma sonucunda arpanın çimlenmesi için 16 saat aydınlatma, 8 saat karanlık ortamın en iyi verimi verdiği söylenmiştir.
Sulama zaten firma yetkililerinden öğrendiğim için oda kesin, her saat başı 2 dk. otomatik fıskıyeli sulama yapılacağı, çözmemiz gereken bu sulama günün 24 saati mi olacak.?
Bunları ancak düzeneği kurduktan sonra deneme yanılma yöntemiyle hangisinin daha iyi verim vereceği konusudur.
Ben henüz düzeneği işlerimin sıkı olmasından dolayı kuramadım.Fakat ampulu aldım.:D
Öncelikle VISKHY arkadaşım azminle yapmış olduğun çalışma için seni canı gönülden kutluyorum.
Yukarıda konunun en başlarında senin de diğer arkadaşlarında kafasına takılmış olan sorulara yine şu süreçte de en uygun cevapları deneyimleriyle senin vereceğin kanaatindeyim.
1. Sulama = Gün boyu Saatte 2 dk mı yapıyorsun.
2. Aydınlatma = Kaç saat ve ne tür sistem ile
3. Sıcaklık = Kaç derece yeterli oluyor , klima ile yapıldığında sıkıntılar yaşanıyor mu?
Bunlar için yaptığın denemelerde ve şuan en iyi sonuçları aldığın veriler nelerdir?
4. Ayrıca zararlı problemi yaşanıyor mu? Herhangi bir mücadele yöntemi uyguluyormusun?
Bunları bizimle paylaşırsan çok sevinirim.
Bu cevapların konu ile ilgilenen arkadaşlar için en gerekli şeyler olduğunu düşünüyorum.
visky usta ve emeği geçen bütün arkadaşlara abilere gerçekten teşekkür edip helal olsun demek gerekti kanatındayım
belki yardımım olur düşünce siyle bi iki şey yazmak istiyom müsadenizle
plastik tepsi konusunda işim bu benim vakum baskı antishock malzemenin dayanımı olcukcaa düşük olur 1-2 sene gibi belki daha kısa bi ömrü olur malzemeni o yüzden pek tavsiye etmem visky usta ve maliyeti olcukca yüksek olur şöyle izah ediyim 70-40 bi plastik malzemenin basımı için kullanıcan malzemenin baskıcıya minimum baskı maliyeti 16 dolar civarında olur işcilik baskı ücreti hariç sanırım kafanızda mal edicen konusuyla ilgili bi fikir oluşmuştu işin erbabı olarak gereksiz olduğu için fazla deyinmeye gerek yok sanırsam polyester malzemenin de üretimini olumsuz yönden etkiliceni düşünmekteyim çünki o meretin kokusu ortamı oldukca olumsuzz yönden etkiler diye tamin ediyom ama eğer ısrarlıysan bu konuda yardımcı ola bilirim kalıp da dahil olmak üzere kalıbı kendinde yapa bilirsin bi iki tarif le usta öte yandan forumda arkadaşımızın vermiş olduğu bi linkte balık kasalarının seninn işini fazlasıyla görüce kanaatindeyim sana gerekli olan ölçüden 10 cm küçük sadece 1kg değilde 900 gr arpa koyarsın sadece :D
usta işine karışmak gibi olmasında ışıklandırma da birazda yansıma olayını kullansan daha iyi bi verim elde edemezmiydin
tekrar tekrar çalışmalarınızdan dolayı tebrik etmek isterimsizi elinize emeğinize yüreğinize sağlık
bi konuda yardım rica edicem bi de sizden benbi sanayi çalışanı olarak yaptınız işin sulama sistemi konusuna oldukca yabancı kaldım acaba hidrafor pompası fiskiyeler boru hattı bi de zamanlama kısmında kullandığın malzemeleri nasıl temin edebilirim nerde kim satar profosyonel bi yardım nasıl ala bilirim yardımcı olursanızz sevinirim benimde ufak çaplı bazı planlarım var bu konuda küçücük çaplı senelerdir ist elektirik su faturasına çalışmaktan stresten gına geldi artık
sanırım planlarım hakkında bu kadarını söylemem yetmiştir tir malum ist detleri işte :p
asiyan43 arkadaşımızın verdiği link te b-750 bi ürün var vısky usta senin için biçilmiş kaftan desem yeridir sadece boydan 8 cm kısa 1 cm yüksek ihtiyaç duyulan malzemeye
Bu başlığın bir roman gibi okuduktan sonra yıllardır atıl duran arazimde bir çiftlik kurmak için ilham aldım.
Whisky ve olumlu destek veren tüm arkadaşları kutluyorum.
Bende bu yaratıcı ortamda bir fikir danışmak istiyorum..Komşum bahçesine 40 günlük fasulyesi dikti. 2-3 hafta içinde ciddi bir yeşillik oluştu. Yani heralde tohumunun 100 katı falan bir ağırlığa erişmiştir. Bu raflı sistemlerde veya topraklı ortamda bu fasulyeden hayvan yemi üretmek için ne yapılabilir? En başta hayvan bu bitkiyi severek yer mi?
teşekkürler herkese
yarenimex
16-09-2010, 13:47
Bu başlığın bir roman gibi okuduktan sonra yıllardır atıl duran arazimde bir çiftlik kurmak için ilham aldım.
Whisky ve olumlu destek veren tüm arkadaşları kutluyorum.
Bende bu yaratıcı ortamda bir fikir danışmak istiyorum..Komşum bahçesine 40 günlük fasulyesi dikti. 2-3 hafta içinde ciddi bir yeşillik oluştu. Yani heralde tohumunun 100 katı falan bir ağırlığa erişmiştir. Bu raflı sistemlerde veya topraklı ortamda bu fasulyeden hayvan yemi üretmek için ne yapılabilir? En başta hayvan bu bitkiyi severek yer mi?
teşekkürler herkese
Evet fasulye bitkisinin yaşını da kurusunu da hayvanlar severek yer ve hayvanlar için de gayet iyi besin kaynağıdır . Ancak üretim maliyetleri ile elde edilecek hasıl maliyetleri önemli olan..
değerli arkadaşlar formunuzu 2 aydır takip ediyorum.çok hoş ve zevkli.sonunda dayanamadım bende üye oldum.
tıbbi cihaz ve üniversitelerin bab projelerine üretim yapan bir firmam var.biz profesyonel olarak bitki böcek yetiştirme kabinleri üretiyoruz.
dolayısı ile bukadar azim ve meraklısına bazı teknik konularda destek atmayı borç bildim..
sonuçta elde edilecek bilgi hepimizin ve bilgiyi elde etmek içinde zaman harcamamak gerekir.hatta böyle bir şeyin üretimine profesyonelce geçmeyi bile düşünmeye başladım.
formda okuduğum ve arkadaşların patinaja düştüğü konular ve cevapları aşağıda olduğu gibidir.eğer bu yöntemleri dikkate alırsanız hem başarılı olur hemde düşük maliyetle ürün elde etmiş olursunuz.
1-sulamanızı pulvarizasyon metodu ile yapmanız gerekir,
2-sulama saat ve dk göre olamaz ortamın ve kökün nemi RH değerinden ölçülür ve gerektiği kadarsu verilir.suyun fazlası her nekadar atısada bitki kökü sualtında kalmış olur buda çürüme ve büyümenin yavaşlaması demektir.yani sizin deyiminizle slaj/bitki turşusu.buda bitkide kaliteyi düşürür.aynı arkadaşlarımızın evlerinde yaptıkları saksı deneyi gibi.
3 klimalar ortamdaki nem dengesini bozar.ve istenmeyen bakteriler üretir.ortama steril hava ile sirkülasyon yapmak gerekir ki sistem bakteri küf ve mantarlara karşı dirençli olsun
buda sistemdeki havanın UV 254 nm ve HEPA fitreden geçirilmesi anlamına gelir.UV yi direk bitkiye verirseniz bitki ölür.
4- bitkiye vereceğiniz susıcaklığı ortam sıcaklığı ile aynı olmalı hatta 3 derece fazla olmalıdır.biliyorsunuz ki yüzeye su geldiği anda buharlaşma yöntemiyle bitkinin ısısını düşürür,bitkiyi geresiniz.
5- kullanacağınız ampuller 400-700 nm ışık saçan gün ışığı olamalı , UV a bantıda ışık vermelisiniz.ve lambaların balastları piyasadaki klasik balast olmamalıdır.klASİK balastlarda 50 hz titreşimi vardır.bu da bitkide straoba etkisi yani stres oluşturur.
6-kullanacağınız tepsiler paslanmaz çelik,aliminyum veya dışarıya plastik molekülü olamayan materyallar olmalı ve temiz olmalıdır.yoksa çimlediğiniz üründen önce küf bütün ortama yayılır.
7 -çimlenme ve büyüme sonuçta bir fosentez olduğuna göre ortama kontrollü CO2 vermek gerekmezmi,ki bitki CO2 alıp O2 yi dışarı versin.
işin püf noktalarından bazıları
sizleri izlemeye devam edeceğim.
ayrıca daha fazla bilgi alabileceğiniz link aşağıdadır
http://www.teknomar.com.tr/bitkikabini.asp
değerli arkadaşlar formunuzu 2 aydır takip ediyorum.çok hoş ve zevkli.sonunda dayanamadım bende üye oldum.
tıbbi cihaz ve üniversitelerin bab projelerine üretim yapan bir firmam var.biz profesyonel olarak bitki böcek yetiştirme kabinleri üretiyoruz.
dolayısı ile bukadar azim ve meraklısına bazı teknik konularda destek atmayı borç bildim..
sonuçta elde edilecek bilgi hepimizin ve bilgiyi elde etmek içinde zaman harcamamak gerekir.hatta böyle bir şeyin üretimine profesyonelce geçmeyi bile düşünmeye başladım.
formda okuduğum ve arkadaşların patinaja düştüğü konular ve cevapları aşağıda olduğu gibidir.eğer bu yöntemleri dikkate alırsanız hem başarılı olur hemde düşük maliyetle ürün elde etmiş olursunuz.
1-sulamanızı pulvarizasyon metodu ile yapmanız gerekir,
2-sulama saat ve dk göre olamaz ortamın ve kökün nemi RH değerinden ölçülür ve gerektiği kadarsu verilir.suyun fazlası her nekadar atısada bitki kökü sualtında kalmış olur buda çürüme ve büyümenin yavaşlaması demektir.yani sizin deyiminizle slaj/bitki turşusu.buda bitkide kaliteyi düşürür.aynı arkadaşlarımızın evlerinde yaptıkları saksı deneyi gibi.
3 klimalar ortamdaki nem dengesini bozar.ve istenmeyen bakteriler üretir.ortama steril hava ile sirkülasyon yapmak gerekir ki sistem bakteri küf ve mantarlara karşı dirençli olsun
buda sistemdeki havanın UV 254 nm ve HEPA fitreden geçirilmesi anlamına gelir.UV yi direk bitkiye verirseniz bitki ölür.
4- bitkiye vereceğiniz susıcaklığı ortam sıcaklığı ile aynı olmalı hatta 3 derece fazla olmalıdır.biliyorsunuz ki yüzeye su geldiği anda buharlaşma yöntemiyle bitkinin ısısını düşürür,bitkiyi geresiniz.
5- kullanacağınız ampuller 400-700 nm ışık saçan gün ışığı olamalı , UV a bantıda ışık vermelisiniz.ve lambaların balastları piyasadaki klasik balast olmamalıdır.klASİK balastlarda 50 hz titreşimi vardır.bu da bitkide straoba etkisi yani stres oluşturur.
6-kullanacağınız tepsiler paslanmaz çelik,aliminyum veya dışarıya plastik molekülü olamayan materyallar olmalı ve temiz olmalıdır.yoksa çimlediğiniz üründen önce küf bütün ortama yayılır.
7 -çimlenme ve büyüme sonuçta bir fosentez olduğuna göre ortama kontrollü CO2 vermek gerekmezmi,ki bitki CO2 alıp O2 yi dışarı versin.
işin püf noktalarından bazıları
sizleri izlemeye devam edeceğim.
ayrıca daha fazla bilgi alabileceğiniz link aşağıdadır
http://www.teknomar.com.tr/bitkikabini.asp
Sn htozbek bilgiler için teşekkür ederim.Aslında sizin verdiğiniz bilgiler zaten topraksız tarım sistemleri için geçerli,full otomasyon seralarda kullanılıyor,birde doku kültründe yeni geliştirilen bir teknikte kitlesel üretim serası yani kavanozlar yerine kabin,oda,ve sera şeklinde büyüyerek giden kontrol odaları sistemlerinde aynı ilkelere dayanıyor.Bu konuda bir kaç kaynakta var.Küf mantarlarıın hayvanlarda ölüme sebebiyet verebileceği gibi bir durumda var.
Sn visky size cevap yazmamamın nedeni bilgilerinizi paylaşacaktınız o yüzden engel olmak istemedim,bunca zamandır yazmadınız.Başkalarının desteğine ihtiyaç duymanız insani birşey ancak başkalarının hakaretlerini alkışlamanızı insanlığa yakıştıramıyorum.Yapmaya çalıştığınız sistemin hiçbir işe yaramadığını ben değil iki adet araştırma ortaya koyuyor şimdi araştırmaya başlasam enaz yüz tanede bulurum sizde elinizde bilimsel olarak yapılmış bu yöntemin işe yaradığını gösterir bulgular varsa onları paylaşın.
Çölde yeşil ot yetiştirme fikri mantıklı olabilir ancak yaylada yeşilin içinde ot yetiştirmeye çalışmak mantıklı olmayabilir.Havadaki nemi alıp suya çeviren sistem çölde hayat kurtarabilir ancak dere kenarında bu sistemle su üretmeye çalışmakla 1000 tl ye bir bardak su içersiniz **** dereye uzanıp istediğiniz kadar bedava su doldurursunuz.
arkadaşlar herkese teşekkürlerimi sunuyorum konu başlatan arkadaşa saygılar konu ilgili çalışan arkadaşlarında emegine saygı duyuyorumm bu gün araştırmaya başladım sebebte toprak tv olduuu böle bir form sayfası bulduguma memlun oldun bu saate kadar 2 yıllık geçmişinizi tektek okudummm en kısa zaman daaaa kendi hayvanlarıma ve ilçemde bulunn büyük baş sayısına göre üretime geçmek istiyorummm konuyla gerçekten ilgilenen arkadaşlardan irtibak kurmak istiyorumm bilgi veriseniz sevinirimmm
sayın viskhy çalışmalarınızı izliyorum.takdir ediyorum.izmir de oturan uşakta 50 donum arazi uzerınde meyve ve hayvan yetistıryorum.sizinle görüşüp çalışmalaranıza bende katılmak ıstıyorum.bana ulaşırsanız sevınırım.ben ulaşamadım
Arkadaşlar hepinize merhabalar, grubu bu akşam mesajı yazdığım saatlerde fark ettim, firmam AgriMakina 18 kişilik kadrosuyla Hydroponic Yetiştirme kabini ve odaları üretmekte olup aşağıdaki linkten bana veya firmama ulaşabilirsiniz.
Saygılarımla,
http://www.agrimakina.com
Tevfik ÇAĞLAN
555 5020055
530 9325594
tevfik@agrimakina.com
agrimakina@gmail.com
Sevgili Wiskhy,
Tebrik ediyorum. Dilerim her şey gönlünce olur. Başarılar.
gazeteci28
22-10-2010, 17:39
Tebrikler
Kudret Tezel
22-10-2010, 22:44
Sayın Tevfik Çağlan tebrik ederim hayırlı olsun. Başarılarılı çalışmalar dilerim.
Arkadaşlar agrimakina ile hiçbir alakam yoktur.Kendilerini tanımam.
Benim kendi internet sayfam hazırlandı bir iki değişiklikten sonra sizlere bilgi vericem.
Bilginiz olsun ...
Sevgili Viskhy,
Firma İzmir firması olunca bize sürpriz yaptınız zannettim. Daha fazla geç kalmayın. İyi haberlerini bekliyorum. Yine de agrimakinaya' da hoş geldin demiş olayım. Böyle güzel çalışmalara memleketin ihtiyacı var.
agrimakina' da sadece firma reklamı ile kalmayıp bilgi paylaşımında bulunur ve sistemin çalışması hakkında daha fazla detay paylaşır, ilgilenen arkadaşların sorularını forum aracılığı ile paylaşırsa daha faydalı olur kanısındayım. Geçmiş sayfalarda sorulmuş ve cevap bekleyen yığınla soru var.
Başarılar.
Herkese selamlar,
Arkadaşlar çalışmalarınız gayet hoş ve başarılı ancak bu hayvan besleme işi şakaya gelicek bir şey değil. Vishky arkadaşım öncelikle tebrik ederim. Ancak bu besin içinde hayvanları ölüme götüren bakteri ve maya sorununu nasıl çözdün? Sonuçta nemli bir ortam büyüyen bir yem bu. Nem alan bina bile dayanmıyor ki hayvan metabolizması nasıl dayansın. Yaptığın işe saygım sonsuz ancak hayvancılığa bile yabancıyım demişsin. Anladıgım yeni okuyup ki onlarda çogunlukla yurtdısı kaynaklardır hayvancılığı yeni öğreniyorsun. Bence Türkiye'de bu işi yapan profesyonel firmalar var. Onlara danışmanı öneririm. Tevfik Bey İzmir Fuarında görmüştüm firmanızı. Başarılarınızın devamını diliyorum. Viskhy şahsi olarak algılamassın umarım konuyu. Sadece hayvancılık üzerine bilgi sahibiyim ve merak ediyorum.
Arkadaşlar,
gözlerim perişan oldu iki gündür tüm yazılanları okuyayım derken.. ne iyi olmuş da bu sayfaya rastlayıvermişim.. Viskhy arkadaşın çalışmalarından önce en beğendiğim taraf ise buradaki katılımcılık ve birlikte duyulan heyecan oldu..
eh bu işler de ancak böyle oluyor işte.. tebrik ney az gelir.. helal olsun..
eğer Viskhy arkadaş adres veya tlf numarası verirse, yolum düştüğünde şahsen kutlamak ve kendisinden faydalanmak isterim. ehh, bu iş çözüldü demektir. bundan sonrası veri toplayıp kayıtlara geçerek değerlendirme yapmak.. iyi dee.. bundan sonraki projenin adı nedir ???? deyiverin hele..
geç girdim aranıza diye benim de heyecan duyma hakkım yok mu??? :D
Sevgili srcn ben hayvancılık ile ilgim yok dediğimi hatırlamıyorum.Sadece bu işe başlarken yani 3 sene önce hayvancılık yapmak istemiyorum demiştim ve bilgim olmasına rağmen tecrübem yoktu.Bu zaman zarfı içinde gerekli tecrübeyi kendi adıma edindiğime inanıyorum ki
****** bu işler 2-3 senede tecrübe edilmez..
Agri makinayı bende gördüm izmir fuarında ama sadece arpa çimlerini..?????
makina ortada yoktu.Herhalde onlarda diğer firma gibi kopyalanacağını mı düşündüler nedir bilmiyorum.Onlara sormak lazım...!
Şunu da belirtmeliyim ki ben ve diğer arkadaşlarım bu işi ilk mesaj tarihine bakarsanız ne zamandan beri yapmaya başladığımızı görürsünüz.Ben sadece bu sayfadakileri kendi imkanımca uyguladım ve iyi,kötü taraflarını bizzat uygulama sırasında gördüm.
Diğer firmalar gibi sonradan değil..... ::)
İşte bu yüzden hazır olanı satmak ile hazırlamak arasında zaman farkı oluyor Sevgili Sarıcan....
Ben senin en iyisini yapacağına inanıyorum. Dileğim geç kalmaman. Çünki gerçekten senin başarılı olmanı istiyorum. Sevgiler.
Arkadaşlar sizlere bir kaç konuda bilgi vermem gerektiğini düşünüyorum;
Bizler Agri Grup çatısı altındaki şirketlerimizden Ozonmarine firması olarak 9 yıldır Türkiyedeki toplam 193 hydroponic modern seranın 65 i ile su dezenfektasyonu üzerine çalışıyoruz,yani ortam fumigasyonu ve dezenfaktasyonu konusunda tecrübeliyiz.
grup şirketlerimizden AgriFOG son 4 yıldır 10 dönüm ile 100 dönüm arasında 11 modern seraya yüksek basınçlı (70-100 bar) sisleme (fog) projesi gerçekleştirdik.Bu porojelerde askıdaki mikrobiyel yükün indirgenmesi konusundada kendi üretimimiz olan ozon jeneratörleri kullanıldı.
Son üç yıldırda modern fideliklere çimlendirme odası yapmaktayız. Bu konuda Agri MAkina tecrübe olarak sanırım yeterli bilgi birikimine sahip Türkiyedeki tek şirket durumundadır.
İzmirde Fuar organizatörü firmanın makinamızı teşhir izni vermemesi sebebi ile (kullandığımız suyu vermeyi ve deşarj işini çözemediler, kendilerine sorulabilir-orion fuarcılık) Fuar alanında sadece çimlendirdiğimiz arpa filizleri yeraldı. Ancak bizim yetiştirdiğimiz tüm ürünleri içeren bir slaytshow sürekli ekranda dönüyordu sanırım ziyaretçi arkadaşların dikkatinden kaçmış.
Ancak fabrikamızda demo olarak sürekli üretim yapan günlük 560 kg kapasiteli sistemde her türlü filiz örneği (karamba,tritikale, mısır, fiğ, yulaf, çavdar, buğday vs.) görmek mümkün.
Sizleri işletmemde ağırlamaktan ve sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyacağımı bildirir işlerinizde kolaylıklar dilerim,
Tevfik ÇAĞLAN
Ozon konusu açılmışken, forumda topraksız tarım başlığını okuyan arkadaşlara bir müjdem var. Forumun her derde deva abisi Kudret Bey' e biraz rica, biraz mete zoru ozon jeneratörü yaptırdım. Bir haftadır onu kullanıyorum. Ben sağlık için yaptırmıştım. Evde hava temizleme ve mikroplardan arınma için ama topraksız tarımda besin eriyiğinin dezenfeksiyonu içinde kullanıldığını biliyorum ama henüz uygulama yapmadım. Bu sene balkonda bir şey yapmamıştım ama cihazı denemek için benim Home Hyponica dediğim küçük sistemimi devreye aldım ve 3 adet domates fidesi koydum. Besin eriyiğini oksijen bakımından zenginleştirmek için daha önce akvaryum kompresörü ile hava basıyordum bu sene besin eriyiğini ozon gazı ile hem dezenfeksiyon hemde oksijen zenginleştirmesi yapmak istiyorum. Amatör olarak uğraşıp besin eriyiğinden taşınan hastalıklarla baş edemeyen arkadaşlara duyurulur. Kudret Bey böyle bir cihazı yapabiliyor. İsterseniz sanayi boyutlu büyük jeneratörde yapabilir. Benden söylemesi.
Tevfik Bey,
Forumda yazdığınıza göre bu ortama uygun daha detaylı bilgiler paylaşabilirsiniz. Sağolun, misafiriniz olduğumuz zaman bizi en iyi şekilde ağırlayacağınızdan eminiz ama bizim gibi İzmir dışından yazan arkadaşlara ve özellikle azda olsa kendi çabaşı ile hayvancılık yapan veya yapmayı düşünen arkadaşların daha önce sorduğu sorularıda örnek alarak bir takım bilgiler paylaşırsanız memnun oluruz.
Avantajları, deneysel sonuçları vb. Benim bildiğim Sn. Viskhy böyle bir paylaşıma başlamıştı ama sonradan arkadaşların ısrarlı sorularına rağmen, yoğunluğundan olacak bu sorular hep cevapsız kaldı. Fayda-maliyet analizleri, normal beslenen hayvana göre et ve süt verimindeki artışlar gibi konular mesela.
Bu konuda yatırım yapmak, makina almak isteyen her hayvan sahibinin bilmek isteyeceği, merak edeceği deneysel sonuçlar. Firmanızı tanıdık, sizden artık böyle paylaşımlar bekliyoruz.
Saygılar.
Sayın Viskhy Bey,
Öncelikle uğraşınıza saygım sonsuz demiştim zaten. Yaptığınız iş hayvancılık için çok önemli bir icraat olmasa sanıyorum ki bu kadar takipçiniz olmazdı. Okurken insanı sürükleyen bir sonraki adımı merak ettiren bir konu. Benim söylemeye çalıştığım şu ki bu işi uzun bir yol olarak düşünürsek şuan bu yolun neresindesiniz? Yani dediğiniz gibi öğrenmenin sonu yok. Ancak hangi aşamadaki bilgi üretim için yeterlidir tartışılır. Bu bakımdan sorumu sormuştum ve profesyonel firmalara yönelmenizi önermiştim. ****** önerim kimine göre doğru kimine göre yanlış olacaktır ki bende mühendisim aynı zamanda hepimiz biliyoruz ki firmalarda Ar-ge departmanı olur ve araştırma geliştirme işleri bu bölümden yürür ve ciddi paralar harcanır bu işe. Sonuçta üretime geçirilen ürün mühendislik açısından optimum ürün olur.
Saygılar.
Arkadaşlar, benden istediğiniz bilgiler konusuna isterseniz şöyle bir yol izleyeyim. Ben her hafta bir konu başlığı altında sistemi anlatmaya çalışayım, sizlerde sorularınızı ona göre yönlendirin, ay başından itibaren;
1-Sistem;
Başlığının altında
a- Kullanılacak materyaller,
b- sulama,
c-dezenfektasyon,
d-iklimlendirme vs diye devam edip sonunda birlikte örneğin belirli bir hayvan ırkının yaşı, laktasyon dönemi, şu anki rasyonu ve bizim ürettiğimiz filizin metabolik enerji, protein vs değerleri ile yeni bir rasyona kadar gidip, fayda /maliyet analizleri yapalım.
Ne dersiniz?
Saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN
Başlığının altında
a- Kullanılacak materyaller,
b- sulama,
c-dezenfektasyon,
d-iklimlendirme vs diye devam edip sonunda birlikte örneğin belirli bir hayvan ırkının yaşı, laktasyon dönemi, şu anki rasyonu ve bizim ürettiğimiz filizin metabolik enerji, protein vs değerleri ile yeni bir rasyona kadar gidip, fayda /maliyet analizleri yapalım.
Ne dersiniz?
Saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN
Sistematik cevapları pek severim. Bence gayet güzel olur.:D
kalender19
28-10-2010, 17:41
Merhaba arkadaşlar bu sitede tesadüfen gördüğüm bir videodan(yabancı dille çekilmiş bir video idi anladığım kadarıyla yaptım)yararlanarak bu denemeleri yaptım.Bu çimlenme 8 günlük boyu yaklaşık 18-22cm ,damlama sulama ile yaptım,24 saatte 20lt su verildi.çalışmalarınızın sıkı takipçisiyim önümüzdeki hafta hayvanları alıyorum ve bu çalışmayı geliştirip kullanmayı düşünüyorum.
Not:11 adet gebe düve(hoştain ırkı sertifikalı) araştırıyorum tavsiyelere açığım.
Çok güzel görünüyorlar , ellerine sağlık ...
Yukardakiler sistememi yoksa damlatıcımı ?
Lamba olarak ne kullandın?
Sn. kalender19,
Forumdaki en güzel ve en pratik çalışmalardan biri olmuş. Hayvan besleyen tüm arkadaşların yapabileceği bir uygulama. Milyonlarca lira harcamaya gerek yok. Eli keser tutan, çivi çakmayı bilen herkes yapar.
Bu işin ticaretini yapmayacaksan, sadece kendi hayvanlarını besleyeceksen aynı sehpayı çoğaltarak veya genişleterek daha büyük sistemler kurabilirsin. Kolay gelsin.
leon_adam
30-10-2010, 14:16
40 w lamba ne kadarlık bir alan için yeterli olur yani daha küçük bir alan için daha küçük bi lamba etkili olabilir mi sulama ve diğer yaptıklarınız hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz çok sevinirim
Kalender19, resimleri gösterdi, balı ağzıma çaldı gitti :)
Sevgili Delimus,
Resimde her şey çok net. Tavaların altına delik açmış (kevgir gibi). En üste ise bildiğimiz damla sulama boru, dirsek, tee ve damla ayar memeleri ile bir kollektör yapmış. En altta bildiğimiz çamaşır leğenini depo olarak kullanıp bir akvaryum motoru ile en üsten damla sulama yapmış. Alttaki tavalar ise kevgir gibi deliklerden akan sularla sulanmış. Bu yüzden deliklerden çimlenen arpanın kökleri sallanmış.
Bence kalender19 en üste yaptığı damlatma kollektörlerinden her tavanın üstüne birer adet yapıp tavaları delik deşik etmese imiş daha iyi olurmuş. Çimlenen arpaları tavadan alırken çıkarmak daha kolay olurdu. Her tavanın sadece en alt köşesinden tek delikle depoya dönüş sağlanabilirdi ama yinede amacına erişmiş bir sistem. Sn. kalender19'u tebrik etmek lazım.
Sarıcan peki lamba olarak ne kullanmış _? Düz florasans mı ? daytlight mı ?
kalender19
30-10-2010, 20:05
24 saat arpayı suda beklettim, 10 lt suya çay bardağının 3 de 1 i kadar ozon karıştırdım (amaç parazitlerin arınması)
arpayı tepsiye koydum damlama sulama verdim, 3 gün sonra, çimlenme 2cm olulca normal florasan ampulle 12 saat aydınlatma yaptım 12 saat aydınlatmayı kestim 7 gün sonra resimde görülen hale geldi. Sıcaklık 18 ila 20 derece. Uygun ısının 16 derece olduğunu zannediyorum. 2 çeşit arpa denedim ve büyüme hızındaki farkı gördüm
Sn. kalender19,
Ozonu nasıl temin ettiniz. Ozon generatörünüz mü var? Birde Sn. Delimus lambanın cinsini soruyordu. Standart floresan lamba herhalde değil mi? Her şey güzel görünüyor eline sağlık.
kalender19
30-10-2010, 21:09
Tepsiler rasgele delinmedi,ölçülü vede gerekliydi köklerin suda havasıs kalmamaları için en üste bulunan damlamanın aynışekilde biralt tepsiye damlamasını sağlamak çünkü arpa kalınlığı 1 cm olarak düşünürsek üstte kalan arpa ancak 1hafta sonra suya ulaşabilir.
kalender19
30-10-2010, 21:18
OZON = çamaşır suyu normal florasan
Sn. kalender19,
Zaten şaşırdığım için sormuştum, ozon=çamaşır suyu değildir. Çamaşır suyu=sodyum hipoklorit' tir ve bitkilerde kullanımı pekte tercih edilen bir şey değildir. Ozon oksijen atomunun 3'lü bileşenidir. Yani Ozon=O3 demektir. Elde etmek için de ozon jeneratörü lazım. Hiç bir kimyasal kalıntı yapmadan tüm bakterileri öldürür, rahat edersiniz.
Tavaların altına deldiğiniz delikler için bir şey demedim. Nasıl olsa iş görmüş. Daha iyisini yapmak için her tava üzerine damlatma borularından koysa idin daha iyi olur demiştim. Elbetteki tavalardaki suyun kökleri çürütmemesi için tahliye edilmesi lazımdı. Ama bunu tavaların bir köşesinden delip arpa köklerinin tüm tavaya sarılmasını engelleyebilirdiniz.
Yeriniz kaç metrekare, sisteminizi büyütmek için yeterli yeriniz var mı? Sisteminizi büyütürken forumdaki arkadaşlardan fikir sorarsanız size çok yardımcı olanlar çıkabilir.
Kolay gelsin.
peki hep tohumdan üretmeye ugraşmak yerine belli bir boya uzadıgında biçilse torf perlit karışımına veya degişik strüktürlü topraklara ekilip üretilse nasıl olur?
Burada amaç topraksız yetiştirmek ve hayvanın sıfır fire ile kökler, taneler ve çimler dahil tüm üretileni tüketmesidir.
Burada amaç topraksız yetiştirmek ve hayvanın sıfır fire ile kökler, taneler ve çimler dahil tüm üretileni tüketmesidir.
sıfır fire ile
bende demek istedigim tohuma devamlı para vermek yerine bir sefer ekilsin devamlı biçilsin. ( ata sözü gibi oldu :D ) arpanın kilosu 30 kr oldugunu düşünürsek bi fark yok lakin arpaların uzuma süreleri kısalacagını düşünüyorum.
mesela ben taşvanlarıma bu şekilde üretip veriyorum :) :cool: tavşanlar kökünü yemiyor açılmış tanesinide yemiyor bende böyle yapıyorum açıkcası.
Bir kere ekip sürekli biçmek çok akılcı bir çözüm olmuş:) bence denemeye değer ancak çimi biçtikçe eğer çim kalınlaşıp odunlaşacaksa ve besin değerleri ne kadar yeterli olur o kısım tartışılır.
Sevgili Tevfik Bey, sistemden biraz bahsedicem demiştiniz sizden bir daha cevap gelmedi. Bekliyoruz ve merak ediyoruz.
muammer74
05-11-2010, 07:23
arpa protein 7 günün sonunda en yüksek seviyede oluyor diye daha önce yazılmış idi 7 günden sonra boy olarak uzsada verimi yükselmiyor (protain olarak) hacim olarak yeşil otu yükselsede enerji ve verimi yükselmiyor bu değerler besi ve süt sığıcılığı icin önemli bir değer (tavşan için biçme olabilir )
arkadaşlar 7 günden sonrada protein sentezlemesi gerekir. şöyle bi mantıkla yaklaşıyorsunuz. bir insan 10 yaşına kadar protein sentezliyor sonrasında amino asitlerle geçinmeye çalışıyor. her çanlı yaşamı için protein sentezlemek zorunda. yani her zaman belirli bir miktarda protein ve diger vitamin, mineraller bulunmak zorunda. bu demek olmuyo herkes biçsin. çiftçilerin çogu özellikle besiciler bahar ayında arpa eker 2-3 hafta arayla biçer, böyle 2-3 ay aynı mahsülü biçerler. odunlaşma seliloz hemiseliloz ve lignin sentezlenmesi sonucu oluşur. tek yıllık bitkilerde bu oluşum yüksek miktarlarda oluşmaz.
ben sadece bi kaç öneride bulundum konu itibariyle siz topraksız tarım uygulamanızda fayda var.
tohumları ekmeden önce iyi yıkamalısınız topraksız tarımda küf oluyor çogunlukla. birde arpa yerine bugday ekini daha gür ve sert cıkıyor arpadaki gibi hemen yere yatmıyor. bugday kulanmakda akıllıca olur sanırım.
unutmadan arpayı alırken kazıklanmayın özellikle sehirde yaşayan ve deneme yapacak arkadaşlar. kilosunu 2 liradan satıyor vicdansızlar. biz 50 - 60 dekar arpa ekiyoruz. bizden alırken 30-40 kuruş satarken 2 lira, iyi valla bunların işi.
resimdekiler bugday
Arkadaşlar bu arpa çimlendirme işi gayet pratik, hayata geçirilebilir birşey. Ama ben ısrarla uzun süreli sonuçları merak ediyorum. Sayın vhisky 1 hafta süreyle sadece çimlendirilmiş arpa ve saman vererek ciddi tasarruf elde etti, ayrıca süt üretimi de artmış. Ben uzun süreli takibi merak ediyorum. Mesela hala sadece çeşme suyu mu kullanıyorlar? Sadece çimlenmiş arpa ve saman yeterli oldu mu, yoksa sonradan tekrar ek yem kullanıldı mı? Ek yem kullanıldıysa sebebi nedir? ( sindirim problemi? veya uzun vadede et ve süt veriminde düşme?)
Birde bir ara yulaf, mısır vb karışımını çimlendirmek tartışılmıştı, acaba denendimi, sonuçları nedir?
Çok soru sordum biliyorum ama çalışmanın ilkokulda yaptığımız fasulye çimlendirilmesinden farkının olduğunu anlamamız için deneyenlerin sonuçlarını merak ediyorum doğrusu. Elbette deneyenler cevap yazmak zorunda değil ama hem buranın bir paylaşım platformu olması, hem de ticari anlamda arpa çimlendirme sistemi kuran, satan arkadaşların sistemin maliyet-fayda hesabını ifade edebilmeleri açısından faydalı olacağını düşünüyorum.
Sn. Katsu,
Bende Sn. Teewfix' e onun için sormuştum. Amaç makinayı tanıtmak değil sistemin faydasını ve maliyetin ne kadar ucuzlayacağını insanlara anlatmak olmalı, süt fiyatınız şu kadar ucuza maledilir denilebilmeli. Yoksa millet neden yatırım yapsın ki?
hayvanlarda her ögünde hep aynı yemleri istekli bir biçiimde yemez. papazın hep pilav yememesi gibi :) bu yüzden besiciler kuru yonca , ot samanı , slaj vs vs ögünler arası değiştirmek suretiyle verirler kış aylarında. otcul hayvanlar yeşil bulduklarında iştahlı bir şekilde yer sonrada kuru yeme saldırır. işte burda yapılan bu bakımdan önemlidir. tek bir besin türü hiç bir hayvana yeterli degildir.
doga ve hayvan sever forum üyesi olarak açıklamış olmayı ümit ediyorum.
Sn. Katsu,
Bende Sn. Teewfix' e onun için sormuştum. Amaç makinayı tanıtmak değil sistemin faydasını ve maliyetin ne kadar ucuzlayacağını insanlara anlatmak olmalı, süt fiyatınız şu kadar ucuza maledilir denilebilmeli. Yoksa millet neden yatırım yapsın ki?
Sn Sarıcan;
Israrlı sorulara rağmen ( hele de sizin gibi forumun abilerinden, kıdemlilerinden sayılan kişilerin sorularına rağmen) cevap gelmemesi aslında başlı başına bir cevaptır diye düşünsem hata etmiş olurmuyum sizce?:confused:
Buna sadece yemden kâr olarak bakmamalı yani sadece çim yedirerek süt alamassınız olay meraların azlığı, her mevsim yeşil ot yedirebilmeniz ve bunun sindirime etkisi gine vereceğiniz arpa miktarını düşürerek maliyetten kâr.
Makinede birşey yok sarıcan Yalıtımlı ortam, klima ile iklimlendirme sadece su ile sulama,görünüşe göre tam emin değilim ama floresansla ışıklandırma.
Ben şuan fidelerim için iklimlendirme odası yapmaktayım son resimlerden sonra uzun florasans eklemeye bende karar verdim.Faydasını görmessem belirtirim fakat kalender19 un resimlerine bakılırsa yetirli görünüyor.Daylight sanırım daha büyük bitkiler için gerekli.
Buna sadece yemden kâr olarak bakmamalı yani sadece çim yedirerek süt alamassınız olay meraların azlığı, her mevsim yeşil ot yedirebilmeniz ve bunun sindirime etkisi gine vereceğiniz arpa miktarını düşürerek maliyetten kâr.
Makinede birşey yok sarıcan Yalıtımlı ortam, klima ile iklimlendirme sadece su ile sulama,görünüşe göre tam emin değilim ama floresansla ışıklandırma.
Ben şuan fidelerim için iklimlendirme odası yapmaktayım son resimlerden sonra uzun florasans eklemeye bende karar verdim.Faydasını görmessem belirtirim fakat kalender19 un resimlerine bakılırsa yetirli görünüyor.Daylight sanırım daha büyük bitkiler için gerekli.
Sevgili Delismus;
Burada amatör denemeler için sormadım soruları. Ticari anlamda (makinanın veya arpa çimlendirme odası diyelim) satışını yapan ya da yapmayı düşünen arkadaşlardan bu malzemeyi satın almak istediğinizi düşünün. Bilmem kaçbin dolar ya da TL isteniyor. Uzun süreli sonuçları ben doğrusu merak ederim. Yani videolarda hayvanlar zevkle yiyorlar , sayın whiskhy'nin belirttiği gibi ilk haftanın sonuçları süper. Ama o kadar para vereceksem uzun süreli sonuçları merak etmem doğal olur. Soruların sebebi odur.
Bu arada senin çimlendirme odan şimdiden hayırlı olsun.
Sn. delimus,
Sn. Katsu' nun dediği gibi benim arpa tesisi yapacak ve balkonda inek besleyecek halim yok. Amacım forumdaki arkadaşların ufkunu genişletmek. Keşke sizler gibi imkanım olsaydı bu tecrübemle makinanın en güzelini yapardım herhalde.
Önünde Sn. Viskhy' nin senin ihtiyaçlarına cevap verebilecek daha büyük bir uygulama örneği varken neden Sn. kalender19' un amatör çalışmasına takıldın anlayamadım. Senin daha profesyonel bir uygulama yapman lazım. Bu konuyu ilk açan sensin. Herkesin senden bir şeyler görüp öğrenmesi lazım.
Bu konu başlığında hala tek eksik çimlendirilmiş arpayı yiyen süt ve et hayvanlarının sindirim sisteminde olumlu ve olumsuz etkileri, et veya süt verimliliğindeki artışın fayda-maliyet mantığı ile analizi. Ben yatırım yapacak olsam makinanın şeklinden çok buna bakardım. Makina ve çalışma prensibi apaçık ortada ve herkes bir değişik dizaynla yapabilir.
Önemli olan ben sütü şu an kaç litre süt alıyorum ve mevcut besleme rejimi ile kaça malediyorum, arpa makinası alırsam veya yaparsam kaç litre süt alırım (artış ne kadar) ve litresini kaça malediyorum. Yaptığım yatırımı ne kadar sürede amorti ederim.
forumun bana açılan sayfalarında eksiklikler mi var, yoksa buraya birkaç sözcük düştüğüm 20.10 gününden beri birçok kişinin sorgulamalarına karşın Whisky arkadaşımızdan hala bir cevaplandırma yok mu?
velev ki çok meşguldur..
ancak bize yerleştirdiği heyecanın verdiği sabırsızlığı umarım yanlış anlamaz.
Whisky arkadaşım, birçok kişi gibi ben de merakla cevaplamalarını, yönlendirmelerini bekliyorum. Ve hattâ eğer münasip ise İzmir'e kadar uzanıp seni bir ziyaret etmek isterim. mail adresime sana ulaşabileceğim adres veya tlf numaranı iletirsen sevineceğim. omolla12@yahoo.com
bilvesile Bayram günlerinizin çok olmasını dilerim.
Sn. molla,
Mesaj numaranıza bakarsanız bu ilk mesajınız. Cevaplanmamış bir mesajınız yok. Mesajınızı hangi başlığa yazdınız? Hangi kapsamda bir çalışma yapmayı düşündüğünüzü yazarsanız başka arkadaşlar da yardımcı olabilirler.
forumun bana açılan sayfalarında eksiklikler mi var, yoksa buraya birkaç sözcük düştüğüm 20.10 gününden beri birçok kişinin sorgulamalarına karşın Whisky arkadaşımızdan hala bir cevaplandırma yok mu?
İki ayrı üyelik almışsınız.
Arkadaşlar,
gözlerim perişan oldu iki gündür tüm yazılanları okuyayım derken.. ne iyi olmuş da bu sayfaya rastlayıvermişim.. Viskhy arkadaşın çalışmalarından önce en beğendiğim taraf ise buradaki katılımcılık ve birlikte duyulan heyecan oldu..
eh bu işler de ancak böyle oluyor işte.. tebrik ney az gelir.. helal olsun..
eğer Viskhy arkadaş adres veya tlf numarası verirse, yolum düştüğünde şahsen kutlamak ve kendisinden faydalanmak isterim. ehh, bu iş çözüldü demektir. bundan sonrası veri toplayıp kayıtlara geçerek değerlendirme yapmak.. iyi dee.. bundan sonraki projenin adı nedir ???? deyiverin hele..
geç girdim aranıza diye benim de heyecan duyma hakkım yok mu??? :D
Hangisini kullanacağınıza karar verir misiniz?
Diğerini sileyim.
samotraki
09-12-2010, 21:48
Çimi salataya karıştırarak tüketmek daha kolay ve lezzetli olabilir
kalender19
14-12-2010, 22:19
Uzun zamandır kimseden ses çıkmıyor. Hayırdır herhalde herkez çalışmalara başladı onun için yazmaya vakit ayıramıyorsunuz.
mbordinc
15-12-2010, 16:57
Sayın Viskhy;
Bu forumda ilk defa yazıyorum.Ancak uzun zamandır takip etmekteyim.Bu sistemin hayvancılık için katkılarını görmek için,elde edilen hasılın Kuru madde miktarı,HP oranı,enerji ve vitamin değerlerini bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.Bu konuda bir analiz yaptırdınız mı?Yaptırdıysanız sonuçlar nelerdir?Yayınlarsanız çok faydalı olacaktır.
Size ve foruma katılan tüm arkadaşlara selamlar.
olgunsmv
19-12-2010, 11:03
Arkadaşlar arpa çimlendirme konusunda en faydalı Türkçe bilgileri paylaştığınız için teşekkürler
kapalı alan olarak sera kullana bilirsiniz. kapalı alanlarda ışık yokluğu çekiyor bitkiler. benim bitkilerimin tamamı bu şekilde öldü. lamba kullanırım diyorsanız elektirik faturası kabarık gelir.
suntalam
20-12-2010, 23:17
Saanen keçi yetiştiriyorum ve arpa çimlendirmesini nasıl yapabilirim demir profilmi yapsam ısı ne olacak plastik kasa ürüten firmaları ararken forumda açılan konuya rastladım. Birbuçuk senelik bir serüvenin burada kayıt altında olması müthiş birşey. Bütün gece okuyarak geçirdim ve kafamdaki birçok soruya cevap buldum. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Viskhy arkadaşın projeyi hayata geçirmesi ve adım adım anlatması diğer arkadaşlarında katkıları gerçekten taktire şayan. Bazı arkadaşların acımasız ve anlamsız eleştiriler yapmak yerine projede gördükleri eksikleri giderebilecek önerilerde bulunmaları daha iyi olurdu. Bu işi profesyonel olarak yapan arkadaşlarında foruma girip bakın biz bunu üretiyoruz diyerek reklam yapmak yerine işin püf noktalarını paylaşıp bilgimizi arttırmalarını tercih ederiz. Zira zaten üretilmiş makinalar olduğunu biliyoruz gidip satın alacak olsak irtibata geçeceğimiz yerleri bulmak bizim için sorun olmazdı. Boşuna forumlarda vakit geçirmezdik.
Sn. suntalam,
Kuracağınız çimlendirme ortamının kapasitesi ve ortamını tarif ederseniz daha kolay çözümler bulunabilir. Demir profil kullanmanızı önermem ya da kullanırsanız modüler yapıp, yaptığınız iskeleti toz boya tekniği ile boyatmanızı öneririm. Çok nemli bir ortam oluşacağı için istenmeyen paslanmalarla uğraşırsınız. Sn. Viskhy PVC pencere profillerinin içine konulan takviye kompozit malzemelerden kullanmıştı. Bakteride üretmeyeceği için en uygun malzeme o bence. Kolay gelsin.
suntalam
21-12-2010, 11:48
sn sarıcan,
On gün oldu 12 adet gebe keçi aldım. Daha sahiiplerinde duruyor yer hazır olmadığı için teslim almadım. Keçi bakmaya da devam ediyorum. 40-50 keçiye tamamlamak istiyorum. Tabi istenen kalitede keçi bulmak biraz zaman alıyor. Dolayısıyla bu 40-50 keçi birkaç aysonra doğurunca min 100 keçi olacak. Şuan kiralık bir yer buldum tutacağım ama birkaç pürüz var. Çiftliğin içinde birde boş ev var oranın bir odasını çimlendirme odası yapmalı düşünüyorum. Şimdilik 100 keçi kapasiteli düşünüyorum ama becerebilirsem giderek büyüyecek. Şu demir profil düşüncesi forumdaki paylaşılanları okumadan önceydi. İnverter kaynak makinası profil kesme ve taşlama makinasını internetten almıştım bile. :))) Şimdi CRP düşünüyorum. Şu yer meseleleri hallolup keçiler gelince hemen işi koyulabiliriz. İlgilenen arkadaşlarla forumun ikinci ortak projesi olarak başlayıp biterebiliriz. Nede olsa birbuçuk senelik bir tecrübede var forumdakiler için.
Süt verimlerini paylaşırsanız sevinirim , Arpa çim öncesi sonrası...
mbordinc
30-12-2010, 17:11
Arkadaşlar;
Arpa hasılı için hasılmatik firmasının verdiği analiz değerlerinin doğruluğunu onaylayabilecek kullanıcılardan mesaj bekliyorum.
Saygılarımla.
ilgimi çekti, gayet başarılı. tebrikler.
a.akıncı
12-01-2011, 14:19
selam abiler.ben akşam farkettim ve sabah 6:30 a kadar başından ayrılamadım.katılan herkese sonsuz teşekkürler.
bugüne kadar internette boşuna vakit öldürüyormuşum diye düşündüm bu siteyi bulunca.anlatmam o kadar heyacanlandım ki anlatamam.
benim hayvanım yok ama hayvan vetarım konusunda çok meeraklıyım.imkanım olsa her türlüsünü yapmak isterim.yeşil arpa yetiştirme konusunda çok güzel bilgiler edindim,sn.wisky'nin cesaretinden ve diğer abilerin tecrübelerinden çok etkilendim.sn.wisky'nin izlediği yoldan sistemi kurmak çokta zor değil;fakat,ben ozon jeneratörü konusunda takıldım.100 m2'lik bir alanda ne kapasitede bir ozon jeneratörü kullanılması gerekir ve ne sıklıkla çalıştırılmalı.arpa için özel bir değeri varmı?
yakın bir akrabam memlekette besi hayvanı yetiştiriyor(şu an 28 adet).fakat dededen kalma yöntemlere yakın ve maliyetlerin yüksekliğinden yakınıyor.belki yardımlarınızla ona bir tane kurabiliriz.yardımcı olursanız sevinirim.
sn. a.akıncı,
Ozon bu sistem için olmazsa olmaz değil. Kafa karıştırmaktan başka bir şeye yaramamış. Siz Viskhy' nin yaptığı sistemi anladınızsa yeter. Önce normal su ile sularsın, daha sonra arpa için hazırlanmış besin eriyiği ile sularsan daha iyi olur.
a.akıncı
13-01-2011, 21:23
sn.sarıcan,
ilginiz için teşekkür ederim.
ozon işi kafama çok takılmıştı.çünkü mantari hastalıklardan,hayvanların hastalanabileceğinden bahsedildi.sn.wıskhy'dende ses çıkmadığına göre şimdilik bir problem yok.(belkide sn.wıskhy işin ticari boyutuna kaydığı için daha fazla açıklama yapmak istemiyor olabilir.belkide ben yanlış düşünüyorum;işlerinin yoğunluğundan bilgileri paylaşamıyordur.)
ne kadar güzel bir fikir alışverişi olmuş ve ortaya en küçüğü 40.000 tl'den başlayan bir makinenin kat kat büyüğü 1/5 fiyatına maledilmiş.atalarımız boşuna söylememiş.danışan dağları aşmış,danışmayan düz yolda şaşmış;diye.
fikrimi bugün(daha doğrusu sizlerin fikir alışverişleriyle olgunlaştırıp ortaya çıkardığınız bu dahiyane fikri )akrabama açtım.makineyi oda duymuş ama çok pahalı olduğu içi o kadar parayı bağlamayacağını söyledi.durumu anlattım.o makinelerin kat kat büyüğünü çok ucuza (10.000 tl civarı)yapılabileceğini ve siteyi takip etmesini söyledim.çok heyecanlandı.herhalde onun gibi birçok insanda bu fikirden fazlasıyla faydalanacaktır.
bundan sonra sizlerin sıkı bir takipçiniz olacağım.
Sn. a.akıncı,
Bu sayfaya kadar olan bilgilerle bir çimlendirme odası rahatlıkla yapılabilir. Geliştirmek için biraz okumak ve araştırmak gerekir. Onuda rahatlıkla yaparsınız. Önemli olan başlamak. Başlamak için ve sistemi anlamak için masraf yapmanızada gerek yok. En basit bir veya bir kaç yoğurt kabı ile basit bir çimlendirme düzeneği yapabilirsin. Daha sonrada büyüğünü yaparsınız.
Kolay gelsin. Gelişmeleride paylaşırsan sevinirim.
Not: Resimler seni yanıltmasın. Bunlar buğday çimlendirme resimleri ama arpa ile hiç bir farkı yok.
kalender19
15-01-2011, 14:22
çok yakında üretime ve hayvanlara vermeye başlıyorum.
akinselcuk
16-01-2011, 20:34
Yazıların bir yerinde tava temini ile ilgili yazılar gördüm dü. Bu iş için 5-10 liraya satılan bulaşık eyvelerinin altındaki tablaları tava diye kullanabiliriz. Bu dolaptan bir tane yapıyorum. Işık diye şerit led kullanıyorum. Tava diye de dediğim eyvelerin altını kullanacağım.
Tek düşündüğüm yani aklıma takılan hayvan bu yemi kökler ve içi faaliyete geçmiş enzimlerle dolu tohum artığıyla beraber yiyor. Sindirim veya gaz sorunu olmayacağından eminmisiniz ?
akinselcuk
16-01-2011, 20:41
Sayn Wısky sizin hayvanların cinsi nedir. 18 Lt den 27 Lt süt verimine çıkan hayvanların cinsi ? Bu arpa çimine saman yerine biraz yonca ve fiğ karıştırarark verilse bu verimin tavanı acaba ne olurdu ?
a.akıncı
16-01-2011, 22:07
sn.akinselçuk,
bu konuda çok fazla çabalayıp alınteri döken ve çok fazla beyin jimnastiği yaparak araştırma yapan arkadaşlardan özür dileyerek;(başarılan işten dolayı olan aşırı heyecanıma verin.)nacizane fikrimi paylaşmak istedim.
sn.wıskhy'nin önceki paylaşımlarından anlayabildiğim kadarıyla,sadece arpa hasılı ve saman veriyordu.bu durumda süt verimi 18 lt'den 27 lt'ye yükseldiyse herhalde dediğiniz gibi saman yerine yonca ve fiğ karışımıda verilirse süt verimi 36 lt'lere doğru fırlayacakmış gibi görünüyor.galiba bu durumda kar patlaması olarak dönüş yapar.
insanlar iyi niyetle bilgi paylaşınca ve ortayada Türk insanının girişimci ruhu girince;dışarıya vereceğimiz onca para milletimizin cebinde kalıyor ve çok çok ucuza yaklaşık 10 kat kapasite artışıyla birlikte kendi insanımız yapabiliyor.
Türk insanının pratik zekası ve dayanışması daha nice pratik buluşlara imza atacaktır.
kusuruma bakmayın kendimi tutamayıp biraz fazla heyecanlandım galiba.
emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum.
merhabalar arkadaşlar hepinize selam emekleriniz için. Wısky arkadaşa ulaşmanın bir yolunu bilen varmı işi ticarete döktüyse ürettiği makinayı görüp pazarlık yapmak isterim duyan bilen gören olursa husen_67@hotmail.com mailime gönderirseniz sevinirim hepinize teşekkürler
seyyah53
18-01-2011, 21:08
Selam Dostlar...
Yaklaşık bir yıldır agaclar.net üyesiyim fakat bu konu başlığını yeni okuma fırsatım oldu.
Mesleğimle çok yakın bir alakası bulunması açısından bende şahsi fikirlerimi burdan bildirmek isterim...
İlk husus; Eğer bu arpa çimi üretimi küçük çaplı(3-5 koyun,keçi...v.b) **** 1-2 baş büyük baş hayvanlar için üretilip hobi amaçlı hayvanlarda kullanılacaksa lütfen bu yazdıklarımı dikkate almayın ...
ikinci husus Gelelim esas konuya arpa çimi yani tohuma kaçmamış ki biz bunlara pratik yetiştiricilikte hasıl deriz yani yeşil yem olarak hayvanlarda değerlendirilebilen yemler...
kar amacı güden büyük çaplı yetiştiricilikte kullanılacaksa şahsi fikrim 'fantaziden' öteye gidemeyecektir...
neden ;birincisi süt ineklerinde ve diğer süt hayvanlarında biz kaba yem(yeşil yemler) ve kesif yem oranının %40 -%60 **** tam tersi aralığında olmasını isteriz(rumen faaaliyetlerinin tam olarak düzenli işleyebilmesi için )
ve bu bahsettiğimiz kaba yemlerin bu günkü şartlarda daha ekonomik olarak karşılandığı tek materyal vardır oda mısır silajı dır...bugün bir tonluk ambalaj haline getirilmiş mısır silajı balyasını ortama 150 tl ye alabiliyorsunuz...
içerdiği besin maddesi açısından arpa hasılana karşı mısır silajının yeşil aksamının içerisnde bulundurduğu karbonhidrat düzeyi arpa hasılına oranla daha fazladır...zaten ülkemizde silaj yapımında en çok mısır bitkisinin kullanılmasının başlıca sebebi mısır içerisndeki karbonhidrat(enerji) düzeyinin fazla olduğunda ermente olmasının kolay ve hızlı olmasından kaynaklanmaktadır...
diğer yandan karşılaştırmaya protein yönünden devam edersek yonca ,korunca gibi ülkemizde kolayca yetiştiriciliği yapılan ve bu yıl kg en çok 0,50 krş a kadar çıkan bu bitkilerin sindirilebilir ve kanıtlanmış protein içerikleri yine arpa hasılından daha fazladır....
fakat burada bahsedilen arpa çiminin tohum ile hasıl arasında bir bitki olduğundan henüz bilimsel araştırmalar yapılarak hayvanların sindirim sistemlerinde ...işlenebilir protein ve enerji ,ndf,adf gibi değerlemeleri henüz yapılamamıştır ...
fakat biz burda en yakın örnek arpa hasılını alırsak yine karşımıza çıkan sonuç ekonomik açıdan elde edilen mısır silajı ,yonca,tritikale,korunca,çayır otundan daha iyi değildir....
günümzüde hayvan yetiştiriciliğinde evet kaba yem açığı vardır fakat bu açık ülkemizdeki bir çok sebeb ten dolayı kaynaklanmaktadır ...
yoksa ülkemizde yeterli arazi ve sertifikalı tohum mevcuttur ...
toprağa bakteri aşılayark yapraklarında daha fazla protein barındıran bir yonca yetiştirmek yerine ...30 000 dolar verilerek arpa çimi yetiştirmenin ...değirmene bardakla su taşımaktan başka bir farkı olduğunu düşünmüyorum...saygılarımla
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.