Bağlan

View Full Version : Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

bitkiseli
11-07-2006, 02:06
merhaba
ben aranızda yeniyim. bitkilerlede yeni uğraşmaya başladım ve günde enaz 1 saatimi onlara ayırıyorum,onlarda beni sevmiş olacaklarki, şimdiye kadar beni hiç üzmediler.
fakat az önce orkidelerimin yapprak altlarında ve köklerinde örümcek ağı gibi ağ olduğunu gördüm ve çok dikkatli bakıldığında sineğe benzeyen çok minik beyaz böcekler var.
çiçeklerinide tamamen döktüler yeni yaprak veriyorlar ama çiçeklenme yok,böceklerden dolayı olabilirmi? ne yapmamı önerirsiniz çok üzüldüm diğer çiçeklerimede geçme olasılığı varmıdır
önerileriniz için şimdiden teşekkürler




perre
11-07-2006, 15:30
merhabalar
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1166
formu incelerseniz işiize yararlı bilgiler olabilir

perre
11-07-2006, 18:19
merhabalar
az önce afrika menekşemde küçük beyaz kurtçuklara rastladım. bunlar şimdilik yanlızca çiçeklerde var. yapraklarda birşey göremedim. hemen ev yapımı ilaçlar bölümüne baktım orada birkaç tarif var ama hepsi için püskürtün diyor. bu püskürtme işlemi menekşenin yapraklarına kötü gelebilir kanısındayım. bir de çiçeklerde beyaz lekeler başladı. bunlarda sanırım kurtçukların marifeti. çok küçük olduğundan fotoğraflarını çekemedim. bu kurtçuklar ne olabilir. birde nasıl bir ilaç kullanmam gereklidir. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
iyi çalışmalar.

memet
11-07-2006, 19:05
ben yaprakları tüylü bir çiçeğime ilacı kullandım böcekleride yapraklarıda temizledim.Ama Mine hanımda tüylü yapraklar için uyarmıştı ilaç kullanmayı..
deterjanlı tarifi kullanmayı düşünürseniz önce bir yaprakta deneyin.

perre
11-07-2006, 23:35
peki olmazsa ne yapacağım? :(

perre
12-07-2006, 10:56
merhabalar
afrika menekşemde kurtçuklar belirmeye başladı. ayrıca çiçeklerinde de beyaz lekeler war. toprağında ise top şeklinde beyaz şeyler war. bir kaç gün öncesine kadar yoktu. bunlara karşı ne yapmam lazım. sanırım diğer çiçeklerede sıçrıyor... acil yardım...

2538

2539

malina
12-07-2006, 11:24
perre, sorunuz burada yer alıyor, daha sonra arayanlar da hepsini bir arada bulsun diye birleştirdim... Lütfen ayrı başlık açmayın :)

Bir de acil yardım yazmanıza gerek yok. Cevap verebilecek durumda olanlar zaten en kısa sürede cevap veriyor...

bitkiseli
12-07-2006, 15:55
orkidelerim için arapsabunlu karışımı uygulamayı düşünüyorum bi zararı olmaz değilmi çok hassas bitkiler olduğunu bildiğim için cesaret edemiyorum birde oksijenli solisyonuda kullanabilirmiyim?

fmt79
17-07-2006, 23:05
Ya arkadaşlar bişey soracağım, neden Tarım İlaçlarından bu kadar korkuyorsunuz. Uygun tarım ilacını uygun dozda ve uygun şekilde kullanırsak insan sağlığına zararı yok, çevre sağlığına da çok az zararlı olur. Fotoğraftaki larvalar yaprağın mumsu tabakasını yemeyip epidermisi yiyor. Doğal olarak şeffaf alanlar oluşuyor. Pestisit kullanmanı tavsiye ederim. Ya ben illaki çevre dostu bir ürün kullanacağım diyorsan bacillius thrungiensis adlı bakteri ile üretilmiş bir bioinsektisit mevcuttur. Bütün Zirai Mücadele ilaçları satılan bayilerden, Bir Ziraat Mühendisi arkadaştan alabilirsiniz. Bir preparat ismi de yazayım: Delfin WG

bonsaisever
17-07-2006, 23:58
Ftm79 aramıza hoşgeldiniz :)

Gerçi ben sitenize baktım ama yinede siz kendinizi Ziraat Mühendisleri (ve öğrenciler) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=964&page=2) bölümünde tanıtırsanız seviniriz ;)

"Tarım İlaçlarından bu kadar korkuyorsunuz?" sorusuna kendi adıma zehirli oldukları için cevabını verebilirim :)

fmt79
18-07-2006, 20:25
Ftm79 aramıza hoşgeldiniz :)

Gerçi ben sitenize baktım ama yinede siz kendinizi Ziraat Mühendisleri (ve öğrenciler) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=964&page=2) bölümünde tanıtırsanız seviniriz ;)

"Tarım İlaçlarından bu kadar korkuyorsunuz?" sorusuna kendi adıma zehirli oldukları için cevabını verebilirim :)
****** Zehirlidir. Tüm tarım ilaçları insanlar için zehirlidir. Ancak biz tarım ilaçlarını yemiyoruz ki. Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye (ilacın etiketinde yazılması zaruridir) uyulur ise, bir uzman gözetiminde olursa, insan sağlığı açısından hiçbir tehlikesi yoktur. Zaten tehlikesi olsa ruhsat verilmez. Yeter ki kullanım şartlarına uyalım. Size bir örnek vereyim, Tuz (NaCl) insan sağlığı açısından çok önemlidir. Eksikliğinde insan olumsuz etkilenir. Ancak bir çorba kaşığı tuzu birden yersek ölebiliriz. Aynen öyle, Vitaminler de hayat demektir insanlar için, ancak fazlası zehirlenmeye yol açar. Tarım ilaçlarını da uygun şekilde kullanmazsak, başta insanlar olmak üzere tüm canlılar üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.

suat ak
21-07-2006, 15:49
Merhaba:)

Ben İstanbul'dan amatör bitki meraklısı,

Bir yasemin çiçeği aldım yaklaşık 1 mt boyunda ege bölgesinden,
bu güzel kokulu çiçeğime nasıl bakabilirim?

Ve üzerinde beyaz noktalar var,bu bir hastalık mıdır?

Bana yardımcı olabilirseniz çoook sevineceğim:):)

denizakvaryumu
21-07-2006, 16:03
Resim eklemeniz mümkünmü

fmt79
21-07-2006, 16:50
fotoğraf eklerseniz yardımcı olabilirim

perre
26-07-2006, 10:23
merhabalar
küpe çiçeğimin yaprakları kıvrılıyor ve sararıyor
kıvrılma genelde üst yapraklarda oluyor.
2827
sararmada alt yapraklarda
2828
bitkinin sorunun ne olabileceği hakkında bir fikrim yok. yardım edebilirseniz sevinirim. şimdiden teşşekkürler.
Saygılarımla

fmt79
26-07-2006, 15:24
sararan yaprak için birşey söyleyemeyeceğim ama şu üstteki fotoğrafta bombeleşen birkaç yaprak var, onların altına bir bakabilir misin? Böceğe benzer birşeyler görebilirsen bir fotoğrafını çekip siteye eklersen, belki birşeyler çıkar...

perre
26-07-2006, 15:50
hayır ne bir böcek ne de bir leke var.

malina
16-09-2006, 09:08
http://static.flickr.com/58/221972405_c9c9c9636b_o.jpg

http://lezzetinizinde.blogspot.com/2006/08/aalardaki-hastalk.html

Ağacı kaplayan bu açık yeşil, hafif yapışkan oluşum ağacı sarıyor ve bir süre sonra ağacı kurutup öldürüyor. Bu hastalık ormandaki tüm ağaçlara bulaşır mı bilmiyorum ama şu anda bile çok yayılmış durumda. Hastalık oldukça ciddi görünüyor. Bu konu üzerinde çalışılıyor mu, bu hastalığın teşhisini koyacak kişiler bu konudan haberdar mı bilmiyorum.

Burada hastalık hakkında bilgisi olan varsa, blog sahibine bilgi verebiliriz.

Kuruluş amacı yiyeceklerle ilgili bir blogta (lezzetin izinde) ağaçlarla ilgili bilgi bulmak hoşuma gitti :) Atatürk Arboretumu konusunda yazı bile var :) Teşekkürler Başak Gürbüz Derman :)

fmt79
16-09-2006, 12:30
Fotoğraflar pek iyi çekilmemiş, yakından bir çekim olsa iyi olacaktı. Parazit bir bitkiye benziyor. Parazit bitkilerin mücadelesi çok zor. Çünkü konukçu bitki ile tam bir kaynaşma söz konusu. Parazit bitkiyi öldürecek ilaçlar konukçu bitkiyi de öldürüyor. Ama dediğim gibi net anlaşılmıyor. Yardım istenebilecek yerler şunlar:
1) Orman bakanlığı, il ve ilçe orman müdürlükleri
2) Orman fakültesi, Orman Botaniği anabilim dalı
3) Tarım bakanlığı, il ve ilçe müdürlükleri (bitki koruma şubesi), Zirai mücadele araştırma enstitüleri (herboloji şubesi), TAGEM bölge müdürlükleri (herboloji şubesi)
4) Ziraat Fakülteleri Bitki koruma bölümü, (herboloji anabilimdalı)

TigerX
02-10-2006, 10:11
Merhaba...

Foruma katılalı çok bir zaman olmasa da elimden geldiğince katılımcı olmaya gayret ediyorum. Bu arada benim de özellikle bitki zararlıları ve hastalıkları konusunda çok eksiğim var.

Örneğin aşağıdaki resimler, daha sonradan arazime dikmek için ceviz tohumundan saksıya ekerek yetiştirdiğim dahası teyiştirmeye çalıştığım cevizlerimin yaprağından bir görüntü. Aynı görüntü diğer fidanlarımda da mevcut. İncir, kayısı ve narda da benzer görüntüler var. Fıstık çamlarında da var mı bilemiyorum ama onların da gelişimi durdu...

Ayrıca süs narımda da bariz bir şekilde bit vardı. Yazın tatile gittiğimde, susuzluktan bitkiler geldiğimde kurumak üzereydiler. Bu arada bitler de iyi beslenemediği için ölmüşlerdi. Süs narım tekrar kurtuldu ve kuruyan yerlerden şimdi tekrar yeni dallar veriyor hatta çiçek bile açmaya başladı. Sanırım ikinci baharını yaşıyor. Bitlerden nasıl kurtulacağımı forumda okuyup öğrendim. Şimdi havalar nisbeten soğuduğu için de ayrıca bitler pek aktif değil. Tekrar bitleri gördüğümde bu karışımları uygulayacağım...

Aşağıdaki fotoğraflardan belli olduğu olduğu ölçüde, benim sorunuma bir çözüm bulabilirseniz çok memnun olacağım. Kışın hevesle tohumları dikiyorum, baharda yeşeriyor. Çok büyük bir zevk alıyorum. Sonrasında yıllardır hep aynı hastalık ortaya çıkıyor. Tüm hevesim bir anda hüzne dönüşüyor. Birkaç yaprak açtıktan sonra gelişim duruyor. Yaprakların üzeri bu şekilde bir toz bulutu ile kaplı gibi oluyor. Gözle görülür beyaz minicik birşeyler var. Bazan yaklaşınca uçuyorlar. Ama bu beyaz şeylerden ziyade tozlanmış görüntü hakim. Bu durum daha sonra hızla ilerliyor ve tüm yaprağı tamamen kaplıyor. Fidanlar ölmese de yarı ölü gibi oluyorlar. Gelişim tamamen duruyor.

Bir ara bu yaprakları topladım yeni çıkan yapraklar hızla gelişti ve akabinde yine aynı sorun başgösterdi.

Lütfen bu sorunuma bir hal çaresi söyleyin de, çiçek ve fidan yetiştirme zevkinden mahrum kalmayayım. Şimdi bu hastalık adaçaylarıma da bulaşacak diye çok korkuyorum...

Not: Sorun cevizden kaynakalnmıyor. Çünkü cevizi bu sene diktim ama aynı sorun yıllardır var...

Selamlar..


10508


Daha yakın plan görütü...

10509

praecox
02-10-2006, 14:27
Ne olduğuna dair tahminim var. ...? gerçi Mine hanım gerekli bilgileri verecektir ancak meraktandır sorayım...
mahsuru yoksa bu yaprakların bir de alt tarafaının resmi var mı? yoksa ikinci resim yaprağın altdan mı görünüşü ben algılıyamadım da tam olarak?

TigerX
02-10-2006, 14:34
İkinci resim, ilk resmin üzerindekilerin daha net olarak görülmesi için büyütülmüş halidir.

Fotoğraf çekerken alt kısımları çekmeyi unutmuşum. Üst kısım yeterli olur sanmıştım. Eğer alt kısım da gerekiyorsa onları da çekerim.

praecox
02-10-2006, 14:44
Korkarım asıl canavarlar yaprağın altında üstteki kalıntılar ise bir üsteki "arsız-kiracıların" atıkları sanırım...?

TigerX
02-10-2006, 14:55
Akşam veya yarın alt kısımların fotoğraflarını çeker buraya eklerim.

İnşaAllah bu canavarları tez elden teşhis eder de, kökünü kuruturum. Canıma tak etti artık...

Mine Pakkaner
02-10-2006, 21:36
Kırmızı örümcek zararına benzetiyorum, ancak Fmt 79'un fikrini de alalım. Bildiğiniz gibi kendisi akademisyen bir bitki korumacı.

fmt79
02-10-2006, 21:48
Evet haklısınız. Akar sorunu olma ihtimali yüksek. Bir de yaprak altı görebilirsek daha net olacak. TigerX yaprak altını ekleyeceğini yazmış. Fotoğrafı bekleyelim o zaman.

TigerX
03-10-2006, 08:16
Sorunu tam olarak teşhis edebilmek için bol miktarda resim çektim. Bu arada birşey dikkatimi çekti. Yaprakların bazılarının üst kısmı çok kötü olmalarına rağmen, alt kısımlarında gözle görülür birşey yoktu. Bazılarında ise tam tersi durum vardı. Üst kısımda az belirti varken, alt kısımda sanırım sizinde görmek istediğiniz minik yaratıklar vardı.

Ayrıca şunu da belirtmem lazım. Elimi yapraklara yaklaştırdığım zaman, minik beyaz birşeyler hemen uçuyor. Sanki minik bir pamuk ipliği gibi. Resminlerde pek belli olmasa da boyu 1-1.5 mm. olan, iplik gibi pamukumsu, beyaz, uçabilen birşeyler..

Acaba diyorum tek bir sorun mu var yoksa birkaç sorun birden mi var?

Resimlere bakarak, bana yardımcı olabileceğinizi ümit ediyorum...

4161

4162

4163



Selamlar...
Eyüp

TigerX
03-10-2006, 08:33
Resimlerin büyüklüğü için özür dilerim. Fotoğrafla teşhis edildiği için, daha çok detay görülmesi için böyle yüklemek zorunda kaldım...

Çekirdekten yetiştirdiğim bu fidanların gelişmemesi ve zaman içinde yapraklarının kuruyup gitmesi beni üzüyor. Kalıcı bir çözüm olursa çok sevineceğim...

Selamlar...
Eyüp

fmt79
03-10-2006, 10:10
Yaprağı yavaşça ters çevirin, acele etmeden, fazla titretmeden, bu hayvancıkların nimph'lerinin (döl verme yeteneği olmayan, anne babaya benzeyen yavru birey) yan yan yürüdüğünü göreceksiniz. Böceğin türünü fotoğraftan saptamak imkansız. Cins ismi Empoasca. Ancak fotoğrafta görülenlerin yavru bireyler olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü kanatlar henüz tam oluşmamış.

Ancak tek zararlının bu olduğunu düşünmüyorum. Mine hanımın da ilk tahmin ettiği kırmızı örümcek zararının da olduğunu düşünüyorum. Artı, sizin söyleminizle; beyaz, 1 mm civarında, iplikcik gibi bir şeyler uçuyor... Buna göre başka bir homopter daha var. Beyaz sinek olabilir. Bu üç zararlı gurubu da bitkilerde gelişme geriliği yapabilirler. Siz ne kadar bitkinizi iyi besleseniz de bitkinin gelişimi durur.

Dilerseniz bu siteden ev yapımı birşeyler bulabilirsiniz. Zararlılar büyük ihtimalle kırmızı örümcek, yaprak piresi ve beyaz sinek.

Ancak kimyasallar her zaman mevcut. Bu üçüne de etkili sistemik bir insektisit önerilebilir.

Bromo EC 40 (Bromophos 360 g/L). Etki süresi 7 gündür. Hasatlı bitkilerde ilaçlama ile hasat arasındaki süre en az 7 gün olmalıdır.

İlaçlarken unutmayın ki, birçok tarım ilacı bitkisel üretimde kullanılan kültür bitkileri için ruhsatlıdır. Diğer bitkilerde toksisite denenmemiştir. O yüzden ilacı hazırlayınca önce tek bitkinin tek yaprağına uygulayın. Birkaç saat sonra yaprakta anormallik (sararma, kızarma, yanma vb) yoksa tüm bitkiyi ilaçlayın.

TigerX
03-10-2006, 12:13
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler...

Benim de tahminim birden fazla zararlının mevcut olması yönündeydi. Sanki birbirlerini destekler yapıda çalışıyorlar.

Mine hanımın önereceği ev yapımı bir ilaç olursa öncelikle onu kullanmak isterim. Bir sonuç alamazsam o zaman basettiğiniz ilaçları kesinlikle kullanırım. Bitkilerimin ve ağalarımın sağlıklı olduğunu görmek beni çok memnun edecek. Emeklerim boşuna gitmediğini için, daha bir gayretli olacağım...

seldaaydınlar
03-10-2006, 22:40
ağacımda 2 gündür ufak siyah böcekler gordum fazla değil ama bunlarda nasıl kurtulurum.formlara baktım ama ne tür böckler oldugunu anlamadım.pek ilaç kullanmak istemiyorum.sabunlu su diye bişey okudum bunu önerirmisiniz

Mine Pakkaner
03-10-2006, 22:47
Selda Hanım, eğer fotoğraflarını çeker ve yüklerseniz net birşey söyleyebiliriz.

İlaç kullanmak istemiyorsanız ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1166)başlığımıza bakmalısınız. Orada önerdiğimiz tarifleri bulacaksınız. Ancak öncelikle çekeceğiniz fotoğraflara baksak iyi olur. :)

seldaaydınlar
03-10-2006, 23:47
foto.demişsiniz ama cok ufak oldukları için cektiğim resimde gözükmüyorlar ama bit diyebilirim

malina
04-10-2006, 09:04
Buradakilere benziyor mu?

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=25192&postcount=25

Ophrys
04-10-2006, 09:07
Teşekkür ederim. Islak bir bezle sildim sadece. Öyle imha ettim.

smoketernal
07-10-2006, 23:00
merhaba arkadaşlar kurtbağrımın tahliye deliğinden sanırım lavra diyicem **** kurtçuk çıktı .systemic insecticide kullanılması gerektiğini duydum ama bunun ne olduğunu bilmiyorum .ne yapmam gerekitiğine yardımcı olursanız sevinirim

Mine Pakkaner
07-10-2006, 23:12
Smoketernal tahliye deliğinden ne kastettiğinizi inanın hiç anlamadım. Acaba bize bir fotoğraf çekip üzerinde bahsettiğiniz tahliye deliğini işaretleyebilir misiniz? Kurt veya larva olarak adlandırdığınız zararlının da mümkünse bir makro fotoğrafını rica edelim.Böylece size yardımcı olmamız kolaylaşacaktır.


Sistemik ilaç ise kısaca bitki bünyesi içerisinde hareket eden ilaçtır. Meyveye, yaprağa ve bitki köküne ulaşabilirler.

İnsektisit ise zaralı böcek, kurt, larva , sinek vs. canlıları öldüren tarım ilacıdır.

smoketernal
08-10-2006, 16:28
ilk önce ilginize teşekkür ederim mine hanım. tahliye deliği dediğim saksımın altındaki delik :) kurt dediğim canlıda buydu sanırım ama ağacımın fotoğrafını koyamıyorum çünkü mb ufaltsamda çözünürlük sebebi ile sorunla karşılaşıyorum bide ağacımın dallarında yeşillenme farkettim küflenmiş gibi ne yapıcam bilmiyorum valla

Mine Pakkaner
08-10-2006, 17:48
Smoketernal,

Siz ligustrum tahliye deliği deyince oldukça şaşkınlığa düştüğümü ifade edeyim. :)

Üyelerimizden Fmt79 bu konu ile ilgili daha önce soru cevapladı. Resimdeki bit için http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=4 sayfasındaki mesajları okuyun.

Ancak bu olduğuna emin misiniz? Bu canlı öyle saksı tahliye deliğinden çıkacak birşey değil...Çünkü toprakta yaşayan bir canlı değil...

Sayın Fmt79 size daha net ve kesin bilgi verecektir. Onun cevabını beklemenizi öneririm.

fmt79
08-10-2006, 22:22
Sizin fotoğraftaki böceğin saksı deliğinden çıkmasına imkan yok. Bu böceğin anatomisine, fizyolojisine ve biyolojisine ters bir davranış olur. Görünümünün beyaz olduğuna eminmisiniz? Bu fotoğrafı siz mi çektiniz yoksa başka bir yerden alıntı mı acaba? Bu böcek yaprak, dal ve gövdede olabilir, kısacası toprak üstü aksamda olur. Ama toprak içinde yaşayamaz.

Fotoğraf siz çekmemiş iseniz; saksının deliğinden çıkan böcek aşağıdakine benziyor mu?
http://img181.imageshack.us/img181/1550/isopodazt8.th.gif (http://img181.imageshack.us/my.php?image=isopodazt8.gif)

Sizin verdiğiniz fotoğraftaki böcek unlu bittir. Eğer o böceği bitkinizin yapraklarında, dallarında ve gövdelerinde gördüyseniz Mine hanımın verdiği linki okuyun. Oradaki yazı aynen geçerli. Ama böcek yoğunluğu fazla ise o zaman başka ilaçlara başvurmamız lazım. Yoğunluk ne durumda?

smoketernal
09-10-2006, 17:18
bu fotoğrafı ben çekmedim.onu kısa bir zaman içinde sinirden katletmeseydim daha sağlıklı bir silüyet aklımda kalırdı ve size ve kendime daha yardımcı olabilirdim yanlız sizin gösterdiğiniz böcek olduğununu sanmıyorum çünkü bembeyazdı ama yinede yanılıyor olabilirim .böceğin ordan çıktığı konusuna gelince ben o gün saksıyı elime aldım altına baktığımda deliğin içinde gördüm ve sanki köke doğru kaçmaya çalıştığını **** çabaladığını gözlemledim :) başka birtane daha görmedim görmekte istemiyorum:).bide gövdedeki yeşil küf gibi şeyler azalmaya başlamış.sanırım kendine gelmeye başladı

Şule
09-10-2006, 19:01
Badem ağacım kabuklu bitler tarafından istila edildi. Foruma koyduğunuz şu fotoğraf sayesinde sorunun kabuklu bit olduğunu anladım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=43618&postcount=4
Kabuklu bitlerle ilgili forumda bilgi bulamadım. Bu böceklerden nasıl kurtulabiliriz?

bonsaisever
09-10-2006, 20:20
ftm79, 5. mesajınızdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=43864&postcount=5)böcek için neyi öneriyorsunuz?
Bir saksımda bundan görmüştüm.

fmt79
09-10-2006, 20:33
bonsaisever, arkadaş topraktan çıktı deyince unlu biti o böcekle karıştırmış olabilir mi acaba diye düşünmüştüm. 5. mesajımdaki böcek bitki zararlısı değil. Saksı **** bahçe toprağındaki organik maddeler ile besleniyorlar.

bonsaisever
10-10-2006, 03:11
Pek hoş bir böcek değil, kurtulmanın yolu yok mu?

fmt79
10-10-2006, 08:30
Elinizde herhangi bir insektisit var mı? Varsa ismini yazın uygun olup olmayacağını söyleyeyim. Tek çare ilaçlamak. Ama insektisitiniz yoksa almaya değmez bence. Muhtemelen saksı altında, zemine değer yerlerdeki boşluklarda yuvalanmışlardır. Toprağın derinlerine gidemeyeceği için dışarıda görmeniz muhtemel.

Oğuz Sağlam
10-10-2006, 09:14
Entomoloji ile (en azından sucul böcekler bazında) amatör olarak ilgilendiğim için (hoşgörünüze sığınarak) küçük bir müdahalede bulunmadan geçemeyeceğim.

Fotoğrafı görülen omurgasız, bir "böcek" değildir.
İsopod olarak adlandırılan (Suborder Oniscidea) krustaselerdir.
http://bugguide.net/node/view/15976/bgpage

Böcek için bkz;
http://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6cek

Saygılarımla,

fmt79
10-10-2006, 09:15
Siz yine de bir fotoğraf ekleseydiniz iyi olurdu. Kabuklu bitlerin mücadelesi meyve ağaçlarında, süs bitkilerinde, ve turunçgillerde birbirinden farklıdır. Farklı insektisitler kullanılır.

Bademde kabuklu bit sorunu varsa mutlaka kimyasal kullanmak zorundasınız. İki alternatif sunayım, uygun olana siz karar verin.

1) Gusathion M DP 2,5 (Azinphos methyl)

2) Suprathion 40 EC (Methidathion)

İkisinde de etki süresi 21 gündür.

bonsaisever
10-10-2006, 16:16
Bir ara aldığım DDTP var :)

memet
10-10-2006, 17:32
bahçedeki gübre yığının içi bunlarla dolu ..bazen bitki köklerinin içinde görüyorum çiçeklerimin kurumasına neden oluyorlar..

Şule
10-10-2006, 19:24
Çok net bir fotoğraf değil ama bir fotoğraf koyayım. Sorunun ne olduğu bu fotoğraftan anlaşılır mı bilmem. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

http://img163.imageshack.us/img163/277/kabuklubitph8.jpg

smoketernal
10-10-2006, 19:52
ilginiz için teşekkürler

fmt79
10-10-2006, 20:13
Oğuz SAĞLAM, gerçekten çok teşekkür ederim. Entomoloji konusunda eğitim almış olmama rağmen nasıl böyle bir hata yaptım anlayamıyorum. Bir an böcek deyivermişim. Oysa böcek olmadığını zaten biliyorum. Elim sürçmüş galiba :p

Oysa böceklerin vücutları baş, gövde ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşur. Gövdenin her bir segmentinden birer çift gerçek bacak çıkar. Yani toplam 6 bacakları vardır. Kanatlar iki çifttir. Ancak Diptera takımında ikinci çift kanatlar HALTER adı verilen denge organına dönüşmüştür. Başta bir çift antenleri vardır. vs vs vs

Bu canlı hiç böceğe benziyor mu allah aşkına :D

Düzeltiyorum; 5. mesajımdaki canlı Isopoda takımı, Oniscidea familyasından eklem bacaklı bir hayvandır. Arkadaş saksı toprağında unlu bit gördüm deyince, acaba bu canlı ile karıştırdı mı diye düşünmüştüm.

Bu canlılar Kesinlikle bitki zararlısı değildirler. Yosun, humus, funguslar ve ölü bitki dokuları ile beslenirler.

Bu canlıya böcek dediğim için özür diler, tekrar Oğuz SAĞLAM'a teşekkür ederim.

Bonsaisever, DDVP olmaz. WP formülasyonunda herhangi bir insektisit olabilir. Malathion WP 25 bulabilirseniz olabilir. **** toz formu bulabilirseniz o da olur. Yani Malathion dust 5 **** 4. Yalnız uyarayım, toz formülasyonu felaket derecede kötü kokuyor

Mine Pakkaner
10-10-2006, 22:30
Peki bunları görünce ne diyeceğiz? Teknik olarak böcek olmadıkları bir gerçek, ancak birşey demek de gerek.Üyelerimiz bu canlılara ne demeli ? Bunu ifade edecek bir kelime var mı acaba?

malina
10-10-2006, 22:39
Evet, "hayvan" demek de pek uygun gelmiyor kulağa :)

Oğuz Sağlam
11-10-2006, 07:49
Börtü denilebilir.
Atalarımızdan bu yana kullanılagelen "börtü-böcek" tanımlamasının börtü kısmını bunlara kullanıyorum ben :D .
Saygılar,

minka
17-10-2006, 17:37
İyi akşamlar,
Mine Hanım,yaptığım hatayı farkettim ve çok güldüm kendime.:D Sanırım fazla kaptırdım ben kendimi bitkilere...Tabii ki benimki Gazanya olacak.İsimler benzeyince,dikkatsizlik de eklenince...Neyse ilginize çok teşekkürler...:o

lerdemir
24-10-2006, 16:06
Merhaba,

Son derece sağlıklı olan ve fışır fışır yeni taze yapraklar veren koyu yeşil yapraklı benjaminimin yapraklarında dökülme başlamıştı. Nedir ne değildir derken bir de baktım ki eklediğim resimlerde görüleceği gibi -umarım görüleceği gibi desem daha doğru olurdu sanırım :o - özelliklede dökülmek üzere olan yaprakların alt kısımlarında, yaprak sapından başlayarak orta ana çizgi boyunca, açık kahverengimsi, elips biçimine yakın şekilli, sanki yapışmış da kurumuş bir kütleymiş hissi veren, tırnak ile çok hafifçe dokunulduğunda kolayca yaprağın yüzeyinden sıyrılan, zararlı olduğunu zannettiim şeyler keşfettim... Özellikle de en iri ve kart yapraklarda oluyordu bu şeyler. Hatta, yaprağın sapının üzerini de kaplamış ve de bağlı olan dalın bir bölümüne bile sıçramış olduklarını gördüm.

Güneşli ve ılıman İstanbul günlerinin yaşandığı bugünlerde havalansın, güzelleşsin diye açık balkonumda tuttuğum benjaminimin -farkettim de ne kadar da zor söyleniyormuş bu bitkinin sahiplenilmiş söylenişi :D - ilk tedavisi için şunları yaptım:

İnanmayacaksınız ama azmettim, balkondan içeriye alıp onu, banyoda bir güzel mekanik temizlik yaptım fıskiyeli duş başlığı ve diş fırçası eşliğinde. Sadece 2 adet eli olanların -özellikle de benjamin gibi sık yapraklı bir bitkinin hemen hemen tüm yapraklarını tek tek ele almayı deneyecek kadar akıllarını peynir ekmekle yemiş olanların- denemek istemeleri halinde tecrübe etmiş birisi olarak söylemeliyim ki bunun için de en iyi yöntem sağ elinizin başparmağı ve işaret parmağı ile diş fırçasını tutarken, duşbaşlığını da aynı elinizin geri kalan 3 parmağı ile sabitlemek suretiyle dış fırçasının üzerine doğru suyun devamlı gelmesini temin ederken sol eliniz ile de tek tek yaprakların altını çevirmek suretiyle temizlik yapılacak yaprakları tespit edip canavarlarla savaşmak...
(Allaahım, ne kadar da uzun bir cümle olmuş böyle, tekrar okurken içim sıkıldı;okumaya kararlı olanlar beni affetsin) :D

Sonra da tekrar balkona çıkartarak bir güzel yazlık yağ uyguladım sis gibi ince spreyleyen fıs fısım ile. Güneşte uygulamadım ilacı tabii. Rüzgar da yoktu.

Ama baktım ki hepsini yok edememişim haliyle. Zira bir süre sonra deli pöstekisi sayar gibi bir ruh haline giriyor insan ve pes ediyor. Siz etmeyin inşaalah... :rolleyes:

Örnek fotolar kısmında benzerini göremediğim için elimdeki makina ile çekebildiğim en detaylı görüntüleri ekliyorum.

Not: Bu arada, bu kütleciklerden yaprakların üst yüzünde de ve fakat çok daha az sayıda mevcut. 3.resimde de üst yüzü örneklemeye çalıştım.

Ne yapmam gerektiğine dair fikri olan ve ilgi gösteren tüm üyelere şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Levent

4593

4594

4595

memet
24-10-2006, 16:45
Lerdemir durumunu hiç beğenmedim..
Çamkozalağı kahvesi var... burdan çık ilerde ...
orda bir kahve söyle benden..
Mine hanımın evde yapılan ilaçları var. onlar bir göz at kahveden sonra...
birde Fmt79 fikrini söylesin..

lerdemir
24-10-2006, 16:49
Yapacağım yapacağım da, hangi zararlıya ilişkin olanını yapacağım onu bilmiyorum sevgili Memet Bey...

Durumuma gelince... Endişelenmeyiniz, geçecektir inşaallah :)

Kahve? Tam olarak hangi adreste? Kroki vs ? :)

memet
24-10-2006, 16:55
burdan dümdüz git (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1864&page=19&highlight=kozala%F0%FD) kahveyi bulacaksın..
Bayramdan sonra sanırım bir çare gösteren olacaktır.
Tüylü yaprakları olan bir çiçeğimde beyaz pamuksu bir parazit var.. aynı yolla temizliyorum sürekli...

fmt79
26-10-2006, 00:02
Lerdemir, bitkinizdeki zararlı Diaspididae familyasından bir kabuklu bit. Kabuklu bitler ile mekanik mücadele söz konusu değildir. Ama bir adet bitkiniz varsa, vaktiniz de bolsa, o zaman birşey diyemem.

Kimyasallara geçmeden önce birşey söylemek istiyorum; kabuklu bitler genel olarak tozlu bitkilerde daha yoğun olurlar. O yüzden bitkinizin tozlu olmamasına gayret gösterin.

Kimyasal olarak, yazlık yağ çok etkili ve doğal düşmanlara karşı zararsızdır. Kullanımı kusursuz ise etkisi de kusursuz olacaktır. Bitkiye ince tabaka şeklinde uygulamanız yanlış olur, sanki bitki suya batıp çıkmış gibi ıslanmalıdır. Yaprağın hem alt hem de üst yüzeyi ilaçlanmalıdır. Bu şekilde beyaz yağ uygulaması iyi sonuç verir. Tekrar denemenizi tavsiye ederim. Ama yine de olmuyor derseniz, o zaman başka insektisitlere başvurmanız gerekecek.
Mesela;
Suprathion 40 EC (Methidathion) olabilir.
veya Gusathion M WP 25 (Azinphos methyl).

Öncelikle yazlık yağı tekrar denemenizi öneririm.
Kükürt, Captan ve Folpet ile yazlık yağ ilaçlamaları arasında en az 21 gün geçmeli, yazlık yağ uygulama sırasında bitkiler su stresinde olmamalı, hava sıcaklığı 32 derecenin üzerinde olmamalıdır.

Başarılı olmazsa Suprathion'u kullanmanızı tavsiye ederim.

lerdemir
26-10-2006, 19:11
Peki fmt79, bilgi için teşekkür ederim. Yazlık yağı bir daha uygulayayım ıslak ıslak...

Gelişmeleri aktaracağım.

Bu arada hiç üşenmeyip, ısrarla tüm sorunlara çare oluyorsunuz ya, gıpta ediyorum azminize sabrınıza, şükran da tabii...

Saygılar,


Levent

BenBen1967
27-10-2006, 11:34
Solucana benzer yaratık pek anlaşılmıyor. Ama telaşa gerek yok. Bu görünüme sahip olan Tel Kurtları var ancak onlar da yumrulu bitkilerin yumru ve köklerinde zarar yaparlar. O yüzden telaşa gerek yok.

İkinci fotoğrafta ise, yani fotoğraf var ama görüntü yok :), unlu bite benziyor sanki. Tabi hayal meyal çıkarabiliyorum. Net bir görüntü olsa daha net konuşabilirim.

http://img72.imageshack.us/img72/328/citriqu0.th.jpg (http://img72.imageshack.us/my.php?image=citriqu0.jpg)

Eklediğim fotoğraftaki böceğe benziyor mu? Teşhisi tam koymamız lazım.
BU BÖCEKTEN BENİM sakız sardunyalarımda var dün emnönü'nden (çiem makathion 20 ec)diye bir ilaç aldım insektisit akarisit diyor üstünde, bu ilaç faydalı olur mu? kullanmadan önce bir sorayım dedim. dadece sardunyalara mı sıkayım yoksa çevresindeki diğer çiçeklere de sıkmalımıyım? teşekkür ederim

lerdemir
27-10-2006, 12:17
Merhaba,

Sorunuzun tanımı ve çözümüne yönelik olarak sevgili Mine Pakkaner'in verdiği bilgiler için şu bağlantılara bakabilirsiniz http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23099&postcount=12
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=18256&postcount=54


Ayrıca, yine aynı detayda sevgili fmt79'un verdiği bilgiye de şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=41360&postcount=20

Buralardaki yönlendirmelere dikkatle uyarsanız eminim istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Ayrıca, bu bağlantılar dışında da bilgi ihtiyacınız olursa, ya da diğer mağdurları :dilli: da tanımak adına "unlu bit", "pamuklu bit" kelimeleri ile forum içi arama yapabilirsiniz.

Geçmiş olsun,

Saygılar

Levent

fmt79
27-10-2006, 12:51
BU BÖCEKTEN BENİM sakız sardunyalarımda var dün emnönü'nden (çiem makathion 20 ec)diye bir ilaç aldım insektisit akarisit diyor üstünde, bu ilaç faydalı olur mu? kullanmadan önce bir sorayım dedim. dadece sardunyalara mı sıkayım yoksa çevresindeki diğer çiçeklere de sıkmalımıyım? teşekkür ederim

Malathion etkili maddeli insektisitler Unlubitin başlangıç dönemlerinde kullanılabilir. Bu dönemlerde etkinlikleri iyidir. Ancak, ileriki dönemlerde, yani unlubitler çoğalıp, salgıları kendi büyüklüklerine ulaşınca, bitkide sadece beyaz bir tabaka görmeye başladığınız zaman, Malathion etkisiz kalır. Yoğunluk o kadar yüksek ise sistemik etkili insektisitler kullanmanız gerekecek.

Unlubit yoğunluğu fazla ise, bitkiniz de az sayıda ise, elinize bir patates filesi alın (Bitkiye zarar vermeyecek herhangi bir şey olabilir aklıma şu anda patates filesi geldi), unlu bitleri bitkiye zarar vermeden azaltın. Fileyi sürterek salgıları ve fazla unlubitleri düşürün. Sonra Malathionu uygulayın.

Başka bitkilerde unlubiti görmediğiniz sürece onları ilaçlamanıza gerek yok.

Aslında forumda biryere yazsam mı, sürekli tekrarlıyorum aynı şeyleri ama;

Tarım ilaçları etiketlerinde yazan bitkilerde güvenle kullanılabilirler. Çünkü o bitkilerde toksikolojik testler yapılmıştır ve toksik olmadığına karar verilmiştir. Ancak, süs bitkileri gibi etikette yazmayan bitkilerde kullanırken yapmanız gereken şey;

Öncelikle bir bitkinin bir yaprağına pestisiti püskürtün, aradan 2-3 saat geçtikten sonra bitkide bir anormallik (sararma, kızarma, solgunluk vb) yoksa o zaman tüm bitkileri ilaçlayabilirsiniz.

BenBen1967
27-10-2006, 18:33
Bu unlu bit denen melun şey şu anda yaprakları tam olarak istila etmedi ben onları her bulduğumda elimle temizliyordum:) bu yüzden olsa gerek tam olarak büyüyemiyorlar demekki file olayına girmeden bunu yok edebileceğim zira devamlı elim üstlerindeydi sil allah sil durumu.tavsiyenize göre önce yaprakta deneyeyim sonra tümüne sıkarım çünkü çiçekler çok fazla sonucu bildiririm.ilginize teşekkür ederim

duygu86
04-11-2006, 16:05
Merhaba..
Bahçedeki kayısı ağacımın kök kısmında ve dallarında fazla miktarda sakızlanma meydana geldi.Nasıl düzeltebilirim acaba yardımcı olabilir misiniz?:(

fmt79
04-11-2006, 19:34
Sert çekirdekli meyve ağaçları hastalık, zararlı, toprak koşulları, hava ve su koşulları gibi pek çok uygunsuz faktörden etkilendikleri zaman sakız çıkarabilirler. Çok yönlü bir konu bu. O yüzden bitkinin kökleri dahil bütün aksamın dikkatle bakın. Normal olmayan bir görünüm mevcutsa onu yazarsanız daha aydınlatıcı olur.

qblie
21-11-2006, 13:29
merhaba,
terasımda bulunan güllerin üçünün yapraklarında koyu kahverengi benekler oluşmaya başladı. Sanki yanmış gibi görünüyor. Soğuktan olabileceğini söyleyenler oldu ancak terasın diğer köşesindeki güllerde böyle bir sorun yok. Beneklere rağmen güller açmaya ve yaşamaya devam ediyor:) . resimlerini de ekliyorum ama pek iyi resimler olmdı sanırım:(
bitkimin başına ne geldiğini ve düzelmesi için ne yapabileceğimi söylerseniz sevinirim

5431

5432

fmt79
21-11-2006, 14:20
Fotoğraflar pek güzel olmamış. O yüzden tam anlamıyla görme şansım olmadı. Ama hayal meyal gördüğümden yola çıkarak bir tahminde bulunabilirim. Büyük ihtimalle güllerinizde Türkçe'de Karaleke olarak anılan bir hastalık mevcut.
Ama emin olmak için aşağıdaki fotoğrafa bir bakın. Sizin güllerdeki belirtilere benziyor mu? Emin olduktan sonra mücadele yollarını yazarım...

http://img138.imageshack.us/img138/6375/gulkaralekeab3.jpg

qblie
21-11-2006, 16:10
evet bendeki lekeler daha buyuk ama benziyorlar

qblie
23-11-2006, 11:14
Fotoğraflar pek güzel olmamış. O yüzden tam anlamıyla görme şansım olmadı. Ama hayal meyal gördüğümden yola çıkarak bir tahminde bulunabilirim. Büyük ihtimalle güllerinizde Türkçe'de Karaleke olarak anılan bir hastalık mevcut.
Ama emin olmak için aşağıdaki fotoğrafa bir bakın. Sizin güllerdeki belirtilere benziyor mu? Emin olduktan sonra mücadele yollarını yazarım...

http://img138.imageshack.us/img138/6375/gulkaralekeab3.jpg

Fmt79, mücadele için ne önerirsin?

fmt79
23-11-2006, 15:01
Malesef kış döneminde bu hastalığı tamamen yok etmek imkansız. Bu dönemde patojen durgun ve dayanıklı bir yapıda kalıyor. O yüzden şimdilerde yapmanız gereken şey;
Hastalıklı yaprakları olabildiğinde uzaklaştırın. Gerekirse sert budama yapın. Hastalığın belirtisi olan yaprakları ve dalları mümkün olduğu kadar uzak bir yere atın. Budamanın hemen ardından bir fungisit uygulaması gerekiyor.

Budamadan hemen sonra Dithane-Blue (Mancozeb) ile ilaçlayın. Bahara kadar bu şekilde kalabilirler. Ancak baharda her 14 günde bir Dithane-Blue ile ilaçlama yapmanız gerekiyor. Yağmurlu günlerde yağış biter bitmez tekrar ilaçlamalısınız. Yağış varsa kaç gün geçtiği önemli değil.

Gülleriniz az sayıda ise bir kutu fungisit ile bu sorunu yıllarca ortadan kaldırırsınız diye düşünüyorum. Ama unutmayın, tavsiye ettiğim fungisit ucuz ve değme etkili. O yüzden Baharda hastalık görülmeden ilaçlama yapmanız çok önemli. Buna rağmen hastalık görülürse daha farklı, sistemik ve pahalı fungisitler kullanmanız gerekecek. Yani baharda hastalık çıkışı olursa daha farklı fungisitler kullanacaksınız.

qblie
29-11-2006, 21:44
yardımların için teşekkürler

wholusee
05-12-2006, 02:19
http://img216.imageshack.us/img216/1442/cimg2026hc4.jpghttp://img292.imageshack.us/img292/7898/cimg2025cw7.jpg

Herkese selam, benim derdim bitkimin toprağının üst kısmında bu tip ağa benzer oluşumlar var ve toprakta kırmızımsı böcekler gördüm. Sanırım kırmızı örümcek olabilir. Toprak su vermememe rağmen hep nemli ve bitkim yaprak döküyor. Önce kışa bağladım ama çığrından çıkmış durumda. Nasıl yok edebilirim. Acil yardım edrseniz çok sevinirim..
Saygılarımla...

fmt79
06-12-2006, 22:02
Herkese selam, benim derdim bitkimin toprağının üst kısmında bu tip ağa benzer oluşumlar var ve toprakta kırmızımsı böcekler gördüm. Sanırım kırmızı örümcek olabilir. Toprak su vermememe rağmen hep nemli ve bitkim yaprak döküyor. Önce kışa bağladım ama çığrından çıkmış durumda. Nasıl yok edebilirim. Acil yardım edrseniz çok sevinirim..
Saygılarımla...

Toprağınız çok ağır olmalı, o yüzden az da sulasanız uzun süre kurumuyor galiba. Bitkiniz için daha hafif bir toprak hazırlamanız iyi olur bence. Toprak üzerinde görülebilir tipte hifsel gelişmeler genellikle saprofit fungusların olduğunu gösterir. Patojen funguslar toprağın üzerinde gelişmezler. Bunun nedeni de toprağınızın ağır bünyeli oluşu. Bitkinizin yaprak dökmesi de bana göre yine toprakla ilgili. Ben toprağı değiştiremem fakat bu beyaz fungus gelişimini istemiyorum diyorsanız, o zaman Captan **** Thiram gibi fungisitlerle toprağı sulamanız yeterli. Uzun bir süre görünmeyeceklerdir. Ama korkarım böyle yaparsanız bitkinizin yaprakları sararmaya ve dökülmeye devam edecektir...

Mine Pakkaner
22-12-2006, 21:30
Hatice Hanım, resimlerinizin boyutları çok büyüktü. Bu yüzden hepsini yeniden düzenledim. Şimdi sorunuzu Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535) başlığına taşıdım. Bitki koruma uzmanı Sayın Fmt79 a da danışalım. Kamelyanıza bir zararlı dadanmış görünüyor.

Hhatice
23-12-2006, 23:04
Çok teşekkür ederim. Sizi uğraştırdım ,kusura bakmayın anlaşılabilir olsun diye çok yakın çektim . Umarım çaresi vardır.

Hhatice
24-12-2006, 11:31
Bu şekilde bir beyazlama yok sadece kıvrılma var.Gözle görülür herhangi bir canlı yok(böcek kurt sinek ) Saksıda olması içerinin sıcak olması mı sebep oldu dersiniz? İlginize çok teşekkür ederim.

Ophrys
25-12-2006, 14:03
Mine Hanım fotoğraf yüklemeye çalışıyorum her boyutunu denedim sürekli yükleme hatası veriyor.

fmt79
25-12-2006, 14:37
Acaba forumda yazdığınız mesajın içine fotoğraf eklemeye mi çalışıyorsunuz? Öyle yapmak istiyorsanız, herhangi bir fotoğraf depolama sitesini kullanmanız daha iyi. Örneğin ben aşağıdaki adresi kullanıyorum.
http://www.imageshack.us

Fotoğrafı o siteye yüklerken 320*240 boyutlandırırsanız daha iyi olur. Sonra açılan tablolardan direct link yazan yeri kopyalayıp, forumda yazdığınız mesaj penceresinin üzerindeki insert image'yi tıklayıp linki buraya yapıştırmanız gerekiyor. Kolay gelsin...

Cahide Kartal
25-12-2006, 15:01
arkadaşlar benim bu unlu bitlerle başım belada menekşelerimi istila ettiler kürdanla temizleyebileceğim büyüklükte olanları temizledim ama bitecek gibi değil çok küçükleri de var mine hanımın tariflerinin yanı sıra önereceğiniz zirai ilaçlar var mı ispirtolu pamukla yapraklarını da siliyorum böcekleri sadece sarartıyor öldürüyor mu bilmiyorum bunu yaparken neye dikkat etmeliyim direkt püskürtme yapayım mı?

fmt79
25-12-2006, 21:50
arkadaşlar benim bu unlu bitlerle başım belada menekşelerimi istila ettiler kürdanla temizleyebileceğim büyüklükte olanları temizledim ama bitecek gibi değil çok küçükleri de var mine hanımın tariflerinin yanı sıra önereceğiniz zirai ilaçlar var mı ispirtolu pamukla yapraklarını da siliyorum böcekleri sadece sarartıyor öldürüyor mu bilmiyorum bunu yaparken neye dikkat etmeliyim direkt püskürtme yapayım mı?

Unlu bit ile mücadele konusunda forumda bilgiler var aslında. Yoğunluk ne durumda acaba? Az yoğunluklarda çevre dostu pestisitler mevcut iken, çok yoğunluklarda bunlar faydasız, o yüzden daha zehirli ama etkili pestisitler kullanılacak. Yazlık yağ bulma şansınız varsa etkisi güzel, yine Malathion da iyi, ama bu ikisini de yoğunluk azsa kullanın.

Hektolineum (yazlık beyaz yağ)
Malathion WP 25 (Malathion)

fmt79
25-12-2006, 21:52
http://img247.imageshack.us/img247/4442/bcek1ct2.th.jpg (http://img247.imageshack.us/my.php?image=bcek1ct2.jpg)
çiçeklerimi kemiren bu tırtılla nasıl mücadele edilir


Fotoğraf o kadar küçük olmuş ki hiçbir şey görülmüyor, yüklerken bir hata olmuş sanırım. Ama kelebek larvaları ile mücadele çok zor değil. Basit bir insektisit uygulaması yeterli. Elinizde hiç insektisit var mı? Varsa ismini yazın, kullanabilir misiniz bakalım. Yoksa başka birşey önerelim...

Hhatice
26-12-2006, 08:03
fmt 79 ilginize teşekkür ederim.Benim kamelya ile ilgili bilgi alabileceğim başka bir bölüm varmı? Bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

fmt79
26-12-2006, 09:57
Bitkinizin hastalık **** zararlı sorunu yok gibi görünüyor. Site içinde arama yapın, bir de mine hanıma soralım, başka bilgi bulabilirmiyiz diye.

Ophrys
27-12-2006, 12:51
Fmt79 elimde ilaç yok önerebileceğiniz bişey varsa hemen temin ederim. Teşekkürler.

Mine Pakkaner
27-12-2006, 14:03
fmt 79 ilginize teşekkür ederim.Benim kamelya ile ilgili bilgi alabileceğim başka bir bölüm varmı? Bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Hatice Hanım,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1268 başlığına bir göz atarsanız kamelya ile ilgili çeşitli bilgiler bulabilirsiniz.

fmt79
28-12-2006, 10:31
Fmt79 elimde ilaç yok önerebileceğiniz bişey varsa hemen temin ederim. Teşekkürler.

Hektavin 50 WP (%50 Carbaryl)
****
Decis EC 2,5 (25 g/L Deltamethrin)

Bu iki insektisitten birisini kullanabilirsiniz, **** muadilleri de olabilir...

Ophrys
28-12-2006, 15:56
Teşekkürler. Evde küçük çocuk var yapraklardaki ilaçlara yanlışlıkla dokunsa zarar vermez mi? Sebze türü bitkilerimdede var bu zararlıdan sebzelerdede kullanılabiliyor mu? Sebzeleri yıkayınca ilaç hemen etkisini kaybeder mi?

Mine Pakkaner
28-12-2006, 16:07
Sayın Adabayrakoğlu, sebzeleri yıkayınca ilaçlar etkilerini hemen kaybetmez. Bu yüzden son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre etiketlerde belirtilmektedir. Lütfen bu süreye kesinlikle uyarak ilaçladığınız sebzeyi tüketiniz.

Aynı şekilde ilaçlama yaptıktan sonra çocuğunuzun bitkiye dokunmasına engel olunuz. Çocukların ne zaman yaprağa dokunup ağzına sokacağı belli olmaz. İlaçlı bitkiye çocuğun teması çok gereksiz.

fmt79
28-12-2006, 16:11
Bütün tarım ilaçları ****** insan sağlığına zararlıdır. O yüzden mümkün olduğu kadar dokundurtmamaya çalışın. Malesef Carbaryl hafif sistemik o yüzden 7 gün beklemeniz gerekiyor. Carbaryl'i öneririm. İlaçlamadan 7 gün sonra yıkayıp rahatlıkla tüketebilirsiniz...
Mine hanımın da söylediği gibi, bir uzmandan da görüş alsanız, mutlaka tarım ilaçlarının etiketini okuyun, ilaçlama ile hasat arası süreyi dikkate alın, sonra yıkayıp rahatlıkla tüketebilirsiniz. Carbaryl %50 için bu süre 7 gün, ama siz yine de etiketi bir kez okuyun...

Hhatice
29-12-2006, 12:49
Hatice Hanım,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1268 başlığına bir göz atarsanız kamelya ile ilgili çeşitli bilgiler bulabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim Mine Hanım aradığım bilgi buydu.İyi ki varsınız.

Ophrys
29-12-2006, 15:11
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. İyi bayramlar , İyi seneler...

kmozt
17-01-2007, 20:04
Merhaba. narlarda mantarın neden olduğu çürüklerin ve zeytinde kurtlanmanın önlenebilmesi için hangi aylarda ilaçlama yapılmalı ve hangi ilaçlar kullanılmalıdır. teşekkür ederim.

fmt79
18-01-2007, 09:07
Soru çok ticari olmuş :) Forumda daha çok herkesin yararlanabileceği bilgiler paylaşmak isterim.

Nar bitkisinde meyve çürümeleri ülkemizde çok yaygındır. Bunların başlıca sebebi yöreye çeşidin uyumsuzluğudur. Nar bitkisinin ekolojik isteklerine aldırmadan istenilen yere komşudan çelik alıp köklendirmek/aşılamak vs ile bahçe tesis edilmektedir. Ve yöredeki sıcaklık değişikliği, su faktörleri, özellikle ve en önemlisi ışık faktörleri nedeniyle nar olgunlaştıkça çatlamaktadır. Bu çatlamaları da çürümeler izlemektedir. Burada çürümelerin asıl nedeni, çatlamış olan narın ekşi ve cezbedici kokusuna kapılıp gelen pekçok zararlı, yarı zararlı **** çürükçül böcek türleridir.

Bu tip çatlaklara eşlik eden zararlı türlerinin başında Harnup güvesi ve Akdeniz meyve sineği gelmektedir. Aslında bitki zararlısı olmakla birlikte, çatlaklarla zayıflamış meyveleri tercih ederler. Bitki zararlısı olmayan, ancak çatlamış meyvelerin suyu ile beslenip larvalarını bırakın bir böcek de sirke sineğidir.

Zeytinde ise meyvede larva zararı yapan en önemli zararlı Zeytin sineğidir. Narda ve zeytinde zarar yapan bu iki böcek de (zeytin sineği ve akdeniz meyve sineği) aynı familyadandır. Mücadeleleri de benzerlikler gösterir.

Zeytin sineği ile mücadelede çevre dostu yöntemler varken onların kullanılmasında yarar var. Ülkemizde yaygın olarak bilinen ancak kullanılmayan en önemli yöntem feromon tuzaklarıdır. Zeytin sineği için çok rahatlıkla bulabileceğiniz bir tuzaktır. İçinde bir insektisit (deltamethrin) emdirilmiş bir kağıt, üzerinde de zeytin sineğinin cinsiyet hormonu (feromon) bulunmaktadır. Dolayısıyla feromonun cazibesine kapılan sinekler insektisitli kağıda temas ederek ölmektedir.

Diğer yöntem ise her iki zararlı için de (narda akdeniz meyve sineği ve zeytin sineği) önerilmektedir. Çok etkili bir yöntemdir ve çevre dostudur. Bu yöntemde ağaçların güneydoğu yöneylerinde her ağaç için 1 metre karelik bir alanın zehirli yem ile ilaçlanmasıdır. Burada çekici olarak protein hidralizat (hidrolize protein, ziray vb isimlerle biliniyor), insektisit olarak da malathion kullanılır. Protein hidralizat'ın kokusuna gelen sinekler insektisiti alınca ölürler.

Zeytinde feromon tuzağını asmak için fazla geç kalmayın, meyveler irileşmeye başlayınca asın. Zehirli yemi uygulamak için ise, vuruklu meyve arayın. Meyveleri gözlemleyin, böceğin yumurta bıraktığı meyvelerde kahverengi delikler olur. Bu meyveler çabucak dökülür. Yere düşen meyveleri gözlemleyin, vuruklu meyve varsa kısmi dal ilaçlaması yapın.

Narda ise, aynı şekilde kısmi dal ilaçlaması yapabilirsiniz. ama nar için daha erken davranmalısınız. Sürekli her yıl tekrarlayan bir sorun ise, meyveler küçükken, hiç zararlı görmeden ilaçlamanızda fayda var.

kmozt
18-01-2007, 21:13
teşekkür ederim

kmozt
19-01-2007, 19:03
ağaçların güneydoğu yönünde her ağaç için 1 metre karelik bir alanın ilaçlanması konusunu tam olarak anlamadım. biraz açabilirseniz sevinirim .teşekkürler.
Bir de, protein hidralizat'ın insektisit ile birlikte kullanılması gerekiyor değil mi?

fmt79
20-01-2007, 21:56
Yani demek istiyorum ki, bir ağacı ilaçlarken ağacın güneydoğu yönündeki bir kısmını ilaçlayacaksınız. İlaçladığınız alan, ağaç başına ortalama 1 metre kare olacak. Bir ağacın bir metrekaresini ilaçlamanız yeterli. Fazlasını ilaçlarsanız kesenize zarar.

caucasus
21-01-2007, 12:01
Herşeyden önce herkese selamlar.Bende yardım istiyorum,benim yardım istediğim konu çam ağacı ile ilgili.Köyde bahçemizde 10 çeşit kadar çam ağacı var bunlardan bir tanesinin üzerinde dalların uç kısımlarında örümcek ağı gibi örülmüş ancak ondan çok daha yoğun bir şekilde,zannedersem tırtıl yuvaları gibi birşey ağacın üstü kurur gibi oldu daha önceki senelerde de ormanda olmuş ancak ormancılar ilgilenmişlerdi.ben bizim ağacımız için ne yapabilirim acilen yardım bekliyorum.
not;Ağac çıkamayacak kadar yüksek **** çok zor çıkıllır alt dallarını ben budamıştım ;) ilginiz ve bilginiz için teşekkür ederim.esenlkle kalın

kmozt
21-01-2007, 12:35
anladım. teşekkürler.

fmt79
21-01-2007, 13:30
Çam kese tırtılı ile mücadele çok zor ve zahmetlidir. En iyi mücadele yöntemi ağacın üstündeki tırtıl yuvaralırın toplamak ve imha etmektir. Aman dikkat, bu tırtılın üzerindeki tüyler ve salgılar insanlar için allerjiktir. Yuvalarına temas etseniz bile, hatta yuvayı sertçe parçalarsanız uçan tüylerden dolayı allerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. İnsanın yüzünü gözünü şişirir. Ölüme kadar giden ciddi reaksiyonlar var.

Keselerin toplanamadığı durumlarda uçakla ilaçlamalar yapılıyor bazı yörlerde. Bunun için ya böcek büyüme düzenleyiciler **** bacillius thrungiensis adında bir bakteriden üretilmiş insektisitler kullanılıyor. Bu iki mücadele yönteminden başka bir yolu yok. Kendinize en uygun olanı siz seçmelisiniz...

caucasus
21-01-2007, 16:06
Cevabınız için teşekkür ederim ( fmt79 )ucağım olmadığına göre desenize ağacın üzerine çıkacam :) neyse artık ağacı kurtarmak için gerekeni yapmaya çalışacam.Ben yanlış hatırlamıyorsam aynı hastalık için ormancılar başka bir böcek türünün üremesini sağlamışlardı bu böceklerde onları yiyerek ormanı kurtarmışlardı.Tekrar teşekkürler sağolun.

flyakan
24-01-2007, 18:05
Arkadaşlar merhaba bodur jonagold elma ağacımın gövde kabuğunda ve dallarında soyulma oldu.Aşı gözünün altındaki bölgede ise kabuk soyulunca kahverengi olan rengin siyahlaştığını farkettim.Kabuk altındaki gövde yumuşamış elimle azıcık zorlayınca çamur kıvamında dökülmelerde oldu.Sanki dallardaki tomurcuklarında içi boşalmış gibi.Şu anda gözlemlediğim belirtiler bu kadar yakın takipteyim ama daha önceden böyle bir durumla karşılaşmış olanlar varsa aranızda bilgilerinizi paylaşmak isterim.

webber
26-01-2007, 12:09
lalelerimin toprağıda sineğe benzeyen böçekler var ne yapmam gerekiyor

emekli
28-01-2007, 13:20
oya agacı fidanlarımda galiba sorun var... biraz önce baktım birkaç yaprakta beyazlaşma ve kıvrılmalar var acaba küllenme dedikleri hastalık bu olabilirmi? duydugum kadarıyla kükürt iyi geliyormuş dogrumu?

emekli
28-01-2007, 16:23
Arkadaşlar...:-)
iyi olacak hastanın ayağına doktor gelirmiş derler ya...öyle de oldu biraz önce ziraat mühendisi bir arkadaşla tesadüfen tanıştım benim oya ağacındaki sorun gerçekten küllenme dedikleri hastalık imiş..ve sinsi bir hastalık olduğunu ağacı kurutabileceğini söyledi ...kendisi "topas" diye bir ilaçtan benim püskürtücüme birkaç damla koyarak üstüne su ilave etti...bende fidanlarıma püskürttüm 2-3 gün sonra yeniden püskürteceğim...öğrendiğim başka bir detay da özellikle mart nisan aylarında bu hastalığa çok dikkat etmek...istanbulda oturanlara bilgi mahiyetinde karaköy yeraltı geçidinde bu ilaç varmış...ben en yakın zaman da alacağım...öğrendiğim bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim...eksiklerim varsa af ola

fmt79
28-01-2007, 16:28
evet külleme denilen hastalık bu. Doğru tespit etmişsiniz. kükürtün küllemeye iyi geldiği de doğru olmakla birlikte, külleme için önerilen pekçok sistemik fungusit mevcut. Küllemede sistemik ve küllemeye özel fungusitler daha iyi sonuç veriyor.

Harun Parlak
28-01-2007, 16:36
arkadaşlar bilahhsa ev ortamında bitkileri ilaclama yapıp büyütüyorsanız eğer biraz pahalıdır ama mimkünse organik mantar ilaçları var onlardan kullanmanızı öneririm

Balıkcı
28-01-2007, 17:01
Gözlediğim kadarıyla Oya Ağacı, İstanbul'da biraz gölge veya rutubetli ortamlarda çok çabuk küllleme oluyor.
Dikkat edip erkenden tedbir almak gerek.

Emekli dostumuzun gerçekten doktor ayağına gelmiş, demek ki Oyalarının daha ömrü varmış.:D

emekli
28-01-2007, 17:11
Arkadaşlar verdiğiniz ilave bilgiler için hepinize teşekkür ederim.

Kagan
08-02-2007, 11:19
Dün, sulama yaparken Yelken Çiçeğimin (Spathiphyllum wallisii) saksısının altından aşağıdaki fotoğraftakine benzer bir kurt çıktı. Kurt çıkmadan önce saksıyı aspirin ve B vitaminli su ile iyice sulamıştım. Ayrıca saksının drenaj delikleri çok geniş ve çok sayıda.

Bitkiyi yaklaşık üç ay önce satın almıştım. Nedense, seralardan gelen bitkilerin topraklarında bu canlılardan bulunuyor. Bitkinin toprağına hiç dokunmadım, toprağı çok hafif bir karışım.

Benim saksımdan çıkan kurt (ya da çıyan ?) her ne kadar aşağıdaki fotoğraftakine benzese de aralarında farklar var. Öncelikle benimkinin rengi sarı idi. Boyu 2 cm'den azdı. Ayak yapısı fotoğraftakine benziyordu.

Bu yaratığın bitkime ve bitkimin köklerine zarar verme olasılığı var mıdır, varsa ne kadar zarar verebilir? Bitkimi bu yaratıktan kurtarmak için neler yapabilirim?

NOT: Yelken Çiçeğim çok sağlıklı ve çok gürbüz. Durmadan gelişiyor, yaprak üstüne yaprak çıkarıyor ve çiçekler veriyor. Yani, bu kurt (ya da çıyan ?) saksıda yuvalanmış olsa bile bitkiye bir zarar vermemiş gibi. Ama yine de yeni çıkan bazı yapraklar hafifçe pörsük duruyorlar.

bitkiseli
08-02-2007, 13:01
Acaba bu böceğin dışarı atılmasında aspirinli suyun bir etkisi olmuş mudur?

Mine Pakkaner
08-02-2007, 13:23
Olabilir Bitkiseli, belki de salisilik asit onu rahatsız etti. Elbette bunlar varsayım.

Sayın Fmt79 bu zararlı ve mücadelesini anlattı. Bir aramanız gerecek Kagan.

Mine Pakkaner
09-02-2007, 13:00
Kagan, bilgiyi ben de bulamadım, belki de yanlış hatırlıyorum. Anlattığınız şekildeki bir zararlı akla tek kurtlarını getiriyor. Ancak endişelenmeyin tel kurtları yumru köklü bitkilerin yumrularında zarar yapıyor. Yine de rahatsız olursanız Diazion'u etiket bilgisine göre kullanınız.

flyakan
20-02-2007, 16:44
Arkadaşlar merhaba bir yaşında ve saksıda büyümeye çalışan böğürtlenimin yaprakları bu şekilde.Yaprakların arkasındaki sarı tozdur leke değildir önce bir fungus hastalığı olarak değerlendirdim ama daha sonra mineral eksiklği olabileceğini düşündüm.Fikri olanlar benle paylaşırsa sevinirim.Herkese kolaylıklar dilerim

Mine Pakkaner
20-02-2007, 20:21
Bu pas hastalığı.Hemen bütün hastalıklı yaprakları, yaprak arkasındaki sarı toz gibi görünen püstülleri döküp dağıtmadan toplayıp atın. Bitkinizi akşama ıslak sokmayın. Sulamayı sabah yapın, dal ve yapraklar ıslanmasın. Toprak nemini çok yüksek tutmayın. İlaçlı mücadele yapın. Mancozeb, propineb %70 terkipli bir ilaç kullanabilirsiniz. Zirai ilaç bayinize de ilaç için danışın.

flyakan
20-02-2007, 22:46
Mine hanım çok teşekkür ederim yardımınız için sayenizde benim gibi genç arkadaşlar tecrübe edinmiş oluyor.

Oğuzhan
23-02-2007, 17:59
Gardenyada sorun var.Yapraklar Sararıyor ve zamanla kahverengine dönüp kuruyor.Offfff Şimdi tomurçuk .Yeni filizler kuruma yapıyor.Ne yapmalıyım..

çekirdek
27-02-2007, 20:22
Mine Hanım; sitede aradım ama bulamadım. Topraklarımın içinde kıldan daha kalınca,çok bacaklı,olgunları yarım cm olabilen ve hızlı hareketli böcekler var.Özellikle yeni diktiğim mevsimliklere dadanıyorlar,öldürüyorlar.Bu tırtıl dediklerimiz olabilir mi?Ama hep topraktalar.

Mine Pakkaner
27-02-2007, 20:32
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=73679&postcount=127

Çekirdek, acaba toprağınızdaki böyle bir canlı mı?

çekirdek
27-02-2007, 22:37
Evet benziyor,Kagan'ın da dediği gibi küçükler ama.Yukarıdaki yazışmalar doğrultusundaki ilaçları mı kullansam?

Mine Pakkaner
27-02-2007, 22:40
Sorun buysa evet. Ancak emin misiniz?

Mine Pakkaner
27-02-2007, 22:57
Gardenyada sorun var.Yapraklar Sararıyor ve zamanla kahverengine dönüp kuruyor.Offfff Şimdi tomurçuk .Yeni filizler kuruma yapıyor.Ne yapmalıyım..

Evde bakılan gardenyaların en büyük sorunu kireçli su ve toprakta kireç birikimi, çünkü gardenya asit topraklardan hoşlanıyor. Aşırı kireç yüzünden zaten besin maddelerinden de faydalanamıyor. Aşırı su veya az su da sorun yaratıyor, gonca döküyor. Aynı şekilde rutubet eksikliği de srun. Ama en büyük problem yukarıda da dediğim gibi yüksek pH.

Bir de Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981)
başlığını okuyunuz. Aslında bu başlığı hepimizin birkaç kez okumamız gerekir :)

çekirdek
27-02-2007, 23:29
'Emin misiniz'de haklısınız Mine Hanım. Bir de gündüz gözü ile bakayım tekrar.

çekirdek
28-02-2007, 18:35
Toprak ve saksı degiştirmesi yaparken tekrar bakayım. Az deşelemekle göremedim.

Oğuzhan
01-03-2007, 18:57
Mine Hanım Teşekkür ederim.Hemen bakıyorum.Su olarak hazır su kullanıyorum.Çeşme suyu çok kireçli.

denizakvaryumu
06-03-2007, 15:47
arkadaşlar bilahhsa ev ortamında bitkileri ilaclama yapıp büyütüyorsanız eğer biraz pahalıdır ama mimkünse organik mantar ilaçları var onlardan kullanmanızı öneririm

bitki bitleri vs. için organik ilaç biliyorum...

Ancak mantar için organik ilaç bilmiyorum.İlaç ismi ve web sayfası verirseniz sevinirim.


.

mcalticak
08-03-2007, 16:21
Erik ağacımın gövde ve dallarında sakızlanma var. Bu soruna karşı ne yapmam gerekir? Göztaşı eriyiği bulamaç halde sakız çıkan yere sürülmesi şeklinde bir öneri duydum bu ne kadar doğru ve eğer uygunsa oranı ne olmalı ?

caucasus
09-03-2007, 09:50
Resimlerde görünen çiçeğin saksisini değiştirdim.Değiştirmeden önce köklerini temizlemem **** filizlerinde ayırma yapmam gerekirmiydi ?
yapılacak yardımlar için teşekkürler.:D

Balıkcı
09-03-2007, 10:04
Resimlerde görünen çiçeğin saksisini değiştirdim.Değiştirmeden önce köklerini temizlemem **** filizlerinde ayırma yapmam gerekirmiydi ?
yapılacak yardımlar için teşekkürler.:D

Dergiye (http://www.agaclar.net/dergi/dergiarsiv.html) müracaat.:p

imo
29-03-2007, 13:09
Sanıyorum minyatür olan bir karanfil almıştım,aldığımda gayet iyi durumdaydı fakat her geçen gün kötüleşti durumu.Yakından bakınca minik kahverengi kabartılar gördüm,bunlar kabuklu bitmidir?Mine Pakkaner in reçetelerinden birini(arap sabunu,sarımsak,ayçiçek yağı)uyguladım.Hergünmü sıkmalıyım bu ilacı?

Mine Pakkaner
29-03-2007, 16:12
Ev ilacı uygularken bit ilacınızı 5-7 gün ara ile vermelisiniz, ancak resimdeki bitleri göremedim. Acaba bit olduğunu düşündüğünüz şeyi makro çekip yollar mısınız?

imo
29-03-2007, 22:28
Aslında tabi bit olup olmadıklarını bilmiyorum malesef,sitede sorunla ilgili bulabildiğim en yakın ihtimaldi bu.Belkide bambaşka bir şeydir.Genede reçetedeki ilaç pek çok zaralı üzerinde etkilidir diye uyguladım.

imo
03-04-2007, 14:41
Karanfil için bir çözüm yoktu sanırsam,bir cevap gelmedi.Bende bütün yaprakları kestim belki yeni çıkanlar sağlıklı olur diye umut ediyorum.

FIRUZAN
05-04-2007, 10:10
Merhaba ;
Gecen sene aldığım küpe çiçeğinin üzerinde beyaz küçük canlılar vardı ve çiçeğim soldu.Bu sene gene almak istiyorum,ancak böceklenmemesi için ne yapmalıyım.Diyolarki arap sabununu sulandırıp yapraklara püskürtülebilirmiş.
Ne kadar dogru ve ölçüsü nedir bilen varmı?Bir de nasıl bir ortamı seviyorlar

Mine Pakkaner
05-04-2007, 10:33
Firuzan selamlar. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 başlığında ev yapımı ilaçları bulacaksınız. Bu sorunuzu da siz mesajımı okuyunca Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535) başlığına taşıyacağım. Hem bakımı hem de hastalık zararlıyı aynı başlık altında sorarsanız cevaplamamız güçleşir. ;)

Küpe çiçeği http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1545&highlight=k%FCpeli+k%FCpe başlığında konuşuldu. Forum içi arama makinasını kullanarak postaları ara seçeneğiyle aradığınız konuya ulaşabilirsiniz. :)

FIRUZAN
05-04-2007, 11:07
İlgilerinize teşekkür ederim.Öğrenmeye calışıyorum.Site içinde inanın hangi başlık altında yazdığımı bulamıyorum bazen.Sanıyorum daha yeni olduğum icin.Todorda uyardı beni dikkat edeceğim

merdiye
07-04-2007, 22:37
Mine Hanım merhaba, size bir sorum var. Zararlılara karşı kullanmak üzere önerdiğiniz tarifleri inceledim ama ben henüz sorunu tam tespit edemedim ki!

Bonsai yapmak için aldığım mazı fidanımın üzerine şerbet dökülmüş gibi yapış yapış oldu. Küçük böcekler var. Şimdi bunun adı ne? Yani ona göre bir yöntem izleyeyim diye soruyorum.

Yeni fark ettim bu durumu ve fotoğraf çekmek için sabaha beklemem gerek çok zor görünüyorlar çünkü.

Teşekkürler..

imo
09-04-2007, 21:12
Limon fidanımın toprağında pek çok ve çeşitli böcek olduğunu gördüm,tam bir ekosistem kurmuşlar.Burdaki fotoğraflarından tanıdığım kadarıyla kırmızı örümcek,yaprak biti,ve tanımadığım bir kaç çeşit daha mevcut.Ayrıca bir kaç seferde yapraklarda pamuklu bir denen zatla karşılaşıp yok etmiştim.Limonumu aldığım haftadan beri(bir problem olduğunu hissetmiştim) yaklaşık bir hafta aralarla arap sabunu,z.yağı,sarımsak karışımı ilaçla ilaçlamıştım demekki vız gelmiş onlara bu,gerçi yaprakları koruduğuna inanıyorum,tatlı sıvı yok olmuştu neredeyse(pamuklu arkadaşların bıraktığını sandığım).
Şu anki planım kükürt alıp bolca toprağa serpmek ve bir şekilde yapraklara bulaştırmak.Genede evde 2,5 yaşında bir çocuğum olduğu için bilmediğim maddelerle uğraşmak pek cazip gelmiyor.
Bana önerebileceğiniz zararsız maddeler varsa çok sevinirim.

imo
11-04-2007, 11:20
Kimse sorularıma cevap vermiyor :( :(

Mine Pakkaner
11-04-2007, 21:19
İmo selamlar, bu aralar cevaplar için acele etmemelisiniz :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 başlığında pek çok ev yapımı tarif bulacaksınız.

Ophrys
13-04-2007, 14:15
Latin çiçeğimin yaprağının içine girip onu içten içe kemiren bu zararlı nedir? Ne yapmalıyım?

bilgekaan
13-04-2007, 14:36
Latin çiçeğimin yaprağının içine girip onu içten içe kemiren bu zararlı nedir? Ne yapmalıyım?

Ben biliyorum galiba.Galeri sineği.Zararı veren bunun larvalrı.Az sayıda ise yaprakları koparıp imha etmen gerekiyor.Yoksa ilaçlı mücadele gerekiyor.

Ophrys
13-04-2007, 14:42
Birkaç yaprakta var, onları koparıcam artık. Çok teşekkürler.

çekirdek
14-04-2007, 22:23
İthal Yasemin denen bu çiçeğimde sararıp dökülmeler var. Üzerinde herhangi bir zararlı görünmüyor. Saksnın üzerinden bir metre kadarlık yrdeki yapraklarım sararıp döküldüler. Toprak geçen sene değişti. Azot ya da demir eksikliği aklıma geliyor ama yanlış yapmayayım.
Nedendir, ne önerirsiniz?

Mine Pakkaner
14-04-2007, 22:43
Önce bitkinin uzaktan genel görünümünü ve sararmanın olduğu birkaç yaprağın genel görünümünü çekiniz, yükleyiniz. Sararma alt, yaşlı yapraklarda mı taze yeni yapraklarda mı? Damar arası mı, genel mi? Bitki ne zamandır sizde, hep aynı yerde mi, bu durum ne zaman başladı? Son dönemde farklı bir bakım veya işlem yaptınız mı? Sulama rejiminiz nasıl? Toprak nemi nasıl? Hafifçe kök boğazını açın, çürüme var mı? Son olarak da olabilecek ebattaysa saksıyı çıkarıp köklere bakın, açık renk ve sağlıklılar mı?

fmt79
15-04-2007, 11:29
Limon fidanımın toprağında pek çok ve çeşitli böcek olduğunu gördüm,tam bir ekosistem kurmuşlar.Burdaki fotoğraflarından tanıdığım kadarıyla kırmızı örümcek,yaprak biti,ve tanımadığım bir kaç çeşit daha mevcut.Ayrıca bir kaç seferde yapraklarda pamuklu bir denen zatla karşılaşıp yok etmiştim.Limonumu aldığım haftadan beri(bir problem olduğunu hissetmiştim) yaklaşık bir hafta aralarla arap sabunu,z.yağı,sarımsak karışımı ilaçla ilaçlamıştım demekki vız gelmiş onlara bu,gerçi yaprakları koruduğuna inanıyorum,tatlı sıvı yok olmuştu neredeyse(pamuklu arkadaşların bıraktığını sandığım).
Şu anki planım kükürt alıp bolca toprağa serpmek ve bir şekilde yapraklara bulaştırmak.Genede evde 2,5 yaşında bir çocuğum olduğu için bilmediğim maddelerle uğraşmak pek cazip gelmiyor.
Bana önerebileceğiniz zararsız maddeler varsa çok sevinirim.

Toprağınızda ekosistemin sağlam olmasına sevinmeniz gerekiyor, dünyada bozulan o kadar çok sistem var ki. O yüzden aynı toprakta pekçok canlılın yanyana yaşamasına sevinmelisiniz. Merak etmeyin sizin toprakta görüp de yaprak biti ve kırmızı örümcek dediğiniz canlılar kesinlikle benzettikleriniz olamaz. Zira yaprak biti bitkinin çoğunlukla yaprağı, bazen yumuşak sapları ve bazen de yumuşak gövdelerde bulunur. Kırmızı örümcekler de çoğunlukla bitkinin yaprağı ve nadiren de kışlamak için bitkinin gövdelerinde bulunurlar, bu iki zararlı da toprakta bulunmazlar. Olsa olsa saprofit akarlar olabilir. Bitkinizde belirgin bir zarar yoksa telaş etmeyin. Yapraklarda meydana gelen tatlı maddelere gelince, yaprak altlarına bakın, mutlaka emici bir böcek mevcuttur. Yaprak bitleri, pamuklu bitler, kabuklu bitler vs. homopter emiciler bitki öz suyunda kendileri için gerekli maddeleri alıp geri kalanını (çoğunlukla şekerler) dışarı atarlar. Buharlaşmanın etkisiyle bu şekerli maddeler giderek yoğunlaşır. Bitkinin solunumunu ve fotosentezini olumsuz etkiler. O yüzden hangi yolla olursa olsun mücadele etmelisiniz. Bu böceklerle mücadelede önemli noktalardan birisi de karınca mücadelesidir. Çünkü karıncalarla mutualist bir ilişkileri vardır.

imo
15-04-2007, 22:04
Sevgili fmt79 ,
Çok çok teşekkür ederim açıkçası artık bir cevap alabileceğimi ummuyordum.
Aslında kükürtüde serpmiş bulundum,kaçıştı zavallıcıklar,üzüldüm şimdi.Evet bitkinin yapraklarında kimi zaman kabuklu bit kimi zamanda pamuklu bit oluyor,bir kürdanla alıp atıyorum arkasındanda ilaçlıyorum.Böceklerden kaynaklanan belirgin bir bozulma yok gibi.

ecegül
15-04-2007, 22:56
Selam
Benim yaklaşık 1.60 cm boyunda bir benjamin'im var.Bir süre önce toprağında beyaz gözle çok zor görülen canlılar gözlemledim.Ama öle bir iki tane değil çok vardı.Fazla su verdiğimi düşünerek bir müddet su vermedim.Çiçeğim yaprak dökmeye başladı yeni çıkan yaprakları bile çok cansız ve bazıları büyümeden dökülüyor.Bu arada sadece marketlerde satılan yeşil yapraklı bitki ilacı veriyordum.Artık onu da vermiyorum.Çiçeğimin kurtulması için ne yapabilirim?Kök kısmı zarar görmüş olabilirmi?Toprak değişimi zamanı ve budanması ile ilgili de bilgi alabilirsem çok sevineceğim.Site için emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

Mine Pakkaner
16-04-2007, 06:58
E-dergi Mart sayısını okursanız saksı değiştirme ve toprak hijyeni konuusnda iki yazımdan faydalanabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html

Bahsettiğiniz beyaz canlıların fotoğrafını koysanız, baksak.

Budama zayıf bitkiler için çözüm olabilir, ama öncesinde bitkinin de boydan bir resmini yollayınız.

çekirdek
19-04-2007, 12:13
Genel görünümü parçalayarak verebiliyorum malesef.

çekirdek
19-04-2007, 12:35
-Sararmalar en eski alt yapraklardan başladı, öyle de devam ediyor.
-Dört yıldır bende. İlk iki sene kışın içeriye aldım, baharda çıkardım. Terası tamamen örtnce geçen bahar başından beri dışarıda bıraktım. Ve geçen bahar başı saksısını büyüterek toprağı yeniledim, pek az çiçek açmıştı zaten. Saksı değişimine bağladım nedenini.
-Sararıp dökülmeler geçen Ağustos gibi başladı.
-Suyu kış ve soğuk aylarda haftada bir, bugünlerki gibi ısılarda iki, yazlarda her gün ya da iki günde bir yapıyorum. Düzenlice değil ama senede 4, 5 kere sıvı vitamin veriyorum.
-Boğaz noktasını eşeledim, çürüme gözükmüyor, boğazının ve toprak üstüne yakın kökçüklerinin rengi oldukça iyi görünüyr.
-Yaprak arkasında damar bitişiklerinde görünen oluşumlar böcek türü birşey değil.En başından beri hep vardı, keçe gibi, yapışık şeyler,zararsız gibi duruyorlar..

Stapes
23-04-2007, 10:08
Sayın FMT79;benim antoriumumda (aslında sahip olduğum farklı boylardaki üçünde de) moniliazis (yaprakların ortasında leke tarzında kahverengileşme ve sonrasında kurumalar,delinmeler mevcut,büyük olasılıkla moniliazis olduğunu tahmin ediyorum) var. Mücadelesinde ne yapmam gerekiyor.İlginize şimdiden teşekkürler

lizard
27-04-2007, 12:49
Merhaba;
Yeni taşındığımız evin küçük sayılacak bahçesinde 2 - 2,5 metre uzunluğunda limon ağacı var. 1 ay önce üzerinde bulunan 3 tane limonu koparıp keyifle tükettik :)

Ağaç yeni sürgünler vermeye, yeni yapraklar ve çiçekler açmaya başladı. Fakat bazı yapraklarında sorunlar görüyorum. Fotoğrafları ağacın üst dallarından çektim. Burada hem bozulmuş, sararmış yaprakları görebilirsiniz hem de yeni çıkan dalları görebilirsiniz.

http://img49.imageshack.us/img49/7098/dsc4660op6.jpg

http://img49.imageshack.us/img49/4844/dsc4661kx9.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/7565/dsc4662bm1.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/3007/dsc4664jk1.jpg

Yanda bulunan evin bahçesinde yaklaşık limon ağacımın 1,5 metre yakınında bulunan güldeki yapraklarda da bazı bozulmalar var. Bunun da fotoğrafını yolluyorum acaba bir ilişkisi var mı bilmiyorum.

http://img104.imageshack.us/img104/305/dsc4668kn4.jpg

Mine Pakkaner
29-04-2007, 22:49
Gülünüzdeki sorunla limonunuzdakinin hiç ilgisi yok, endişelenmeyin. Limonunuzda hem besin eksikliği var, hem de muhtemelen bir zararlı dadanmış. İz element de içeren bir demirli bir gübre verin. İlaç için de Kemeraltı'ndaki zirai ilaç bayilerine bir uğrayıp danışın, yaprak örneği de götürün. O kıvrık yaprakların arkasını çevirip bakın ne görüyorsunuz?

lizard
30-04-2007, 00:26
Yaprakların arkasında herhangi bir canlı yok. Sanırım besin eksikliği asıl derdi. Çünkü evi aldıktan sonra tamiratlar yaklaşık 3 ay sürdü. Ocak - Mart arası ve bu 3 ay içinde herhangi bir sulama yapılmadı. Sadece yağan az biraz yağmur o kadar. Eve taşınalı 1 ay oldu. Her akşam sulama yapmaya özen gösteriyorum. Yalnız gördüğüm toprak suyu hemen emmiyor. Toprak üstünde çok su birikiyor. Bu iyi birşey mi bilmiyorum. Bunun yanında ne kadar çok su vermeliyim onu da tam kestirebilmiş değilim. Suyu normal düzeyde açıp yaklaşık 20 dakika kadar suluyorum.
Yarın ilk iş olarak kemeraltına uğrayacağım. İlginiz için teşekkürler.

ceren yıldız
03-05-2007, 10:41
forumdaki bilgilerden gercekten cok faydalandım. cok tesekkür ederim herkese. ancak bahçemde bir de kedi problemim var benim. sokak kedileri bahçemi umumi tuvalet gibi kullanıyorlar ve çiçeklerime zarar veriyorlar. onları uzak tutmak için önerebileceğiniz bir formül varsa çok sevineceğim...

ceviz ağacı
03-05-2007, 10:59
Bahçeye bir köpek alın ;)))

lizard
04-05-2007, 22:00
Merhaba;
Evimin dışında betondan büyükçe bir saksıya aldığım karışık süs çiçekleri tohumlarını ekmiştim. Çok güzel bir şekilde büyümeye başladılar. Fakat içlerinden rengi farklı olan bir tür var kırmızıya çalar bir renkte. Bugün yapraklarında bazı kahverengi - kırmızı lekeler ve delikler gördüm.
Yaprakların arkasına baktım ve birkaç tane küçük sinekten başka birşey göremedim. Sanırım bu sinekler de sirke sineklerinden. Fotoğraflarını gönderiyorum, konuyla ilgili bilgisi olan varsa çok memnun olacağım. Bu arada saksının içinde önceden toprak vardı. Ben ekim yapmadan önce toprağı çapalayım üstüne torf ekledim. Ekimi de buraya yaptım. Genelde geceleri geç vakit sulamaya dikkat ediyorum.

http://img516.imageshack.us/img516/9611/dsc4758px6.jpg
http://img504.imageshack.us/img504/3271/dsc4755rg5.jpg
http://img524.imageshack.us/img524/7056/dsc4756fj9.jpg
http://img458.imageshack.us/img458/7391/dsc4757lp4.jpg

lizard
06-05-2007, 00:28
Bitkilerimdeki bu sorunlar için bugun kemeraltından ilaç satın aldım. Aldığım ilaç bazinon 20 em. litrede 185 gr diazinon var içerik olarak. Acaba uygunmudur diye bir de buradan sormak istedim.

memet
06-05-2007, 07:46
Sulamayı geceye bırakmayın. Gece toprağın ıslak olması, mantar üremesini artırabilir. Bitkiler için olumsuz olabilir.

fmt79
06-05-2007, 12:58
Bitkilerimdeki bu sorunlar için bugun kemeraltından ilaç satın aldım. Aldığım ilaç bazinon 20 em. litrede 185 gr diazinon var içerik olarak. Acaba uygunmudur diye bir de buradan sormak istedim.

Diazinon geniş spekturumlu ve genel olarak emici böcekler için kullanılan bir insektisittir. Yaprakta görülen bu deliklerin emici böceklerle hiçbir ilgisi yok. Fotoğrafa bakarak bunu anlamak zor. Ya herhangi bir yaprak patojeni yapmıştır **** göremediğiniz bir tırtıl. Eninde sonunda Bazinon'a ihtiyacınız olacak, çünkü yaprak biti dönemi geldi çattı.

lerdemir
06-05-2007, 13:25
Sayın fmt79 merhaba,

Uzun bir zaman sonra yeniden irtibattayız işte.;)

Benim balkonumda hanımeli var...

Yeni bir sorun peydah oldu hanımelimde. Şöyle ki: Aynen gülde gördüğümüz külleme benzeri küfümsü bir yapı oluşmuş kimi yapraklarda ve bazı dal/gövdenin kimi bölümlerinde.

Bu küf görünümlü (sanırım mantari, fungus yapı) durumun ilerlediği yapraklar var bir iki tane; onlar da yaş bir halde kararmaya yüz tutmuşlar.

Bu, bahsettiğim gibi mantari bir hastalık mıdır? Külleme için tarif edilen ilaçlar iyi gelir mi? Ne yapmalıyım?

Tarifimi daha netleştirebilmek için ekte fotoğrafları ilginize sunarım.

Teşekkür ve saygılarımla.

lizard
06-05-2007, 14:12
Sayın fmt79 benim de sorum sulama zamanı ile ilgili olacak. Çoğu kaynakta okuduğum sulamayı ya gece geç vakit veya sabah erken vakitte yapmak gerektiği idi. Genelde sabahları öğlen vakti uyandığım için ben de gece 2 - 3 gibi sulamaya çalışıyorum. Gün batarken toprak halen daha sıcak olduğu için sulamanın uygun olmayacağını düşündüm hep.

bgulec
06-05-2007, 16:25
:confused: Merhabalar...

Benim Areka'larımın dibinde bugün toprak üzerinde binlerce beyaz beyaz küçük küçük sineğe benzer yaratıklar gördüm. Nasıl bir yöntem izlemeliyim? İlaç kullanmam gerekir mi? Gerekirse hangi ilaç veya ilaçlar? Nereden bulabilirim?

fmt79
07-05-2007, 11:58
Sayın fmt79 merhaba,

Uzun bir zaman sonra yeniden irtibattayız işte.;)

Benim balkonumda hanımeli var...

Yeni bir sorun peydah oldu hanımelimde. Şöyle ki: Aynen gülde gördüğümüz külleme benzeri küfümsü bir yapı oluşmuş kimi yapraklarda ve bazı dal/gövdenin kimi bölümlerinde.

Bu küf görünümlü (sanırım mantari, fungus yapı) durumun ilerlediği yapraklar var bir iki tane; onlar da yaş bir halde kararmaya yüz tutmuşlar.

Bu, bahsettiğim gibi mantari bir hastalık mıdır? Külleme için tarif edilen ilaçlar iyi gelir mi? Ne yapmalıyım?

Tarifimi daha netleştirebilmek için ekte fotoğrafları ilginize sunarım.

Teşekkür ve saygılarımla.

Ah keşke bütün üyeler böyle net fotoğraflar çekse. Çok güzel görüntülemişsiniz. Evet bu ismini sıkça duyduğumuz meşhur külleme hastalığıdır. Patojen mikroorganizma bir fungustur (mantar). Önlem almadığınız takdirde kül serpilmiş gibi görünen yaprakların hepsi kahverengi-siyah bir renk alıp kuruyacaktır.

Forumda külleme için pekçok bilgi vardı sanırım. Gül için önerilen fungusitleri de kullanabilirsiniz.

fmt79
07-05-2007, 12:04
Sayın fmt79 benim de sorum sulama zamanı ile ilgili olacak. Çoğu kaynakta okuduğum sulamayı ya gece geç vakit veya sabah erken vakitte yapmak gerektiği idi. Genelde sabahları öğlen vakti uyandığım için ben de gece 2 - 3 gibi sulamaya çalışıyorum. Gün batarken toprak halen daha sıcak olduğu için sulamanın uygun olmayacağını düşündüm hep.

Sadece çiçek sulamak için gece o saatlerde kalkmanıza gerek yok. Doğrudur, en iyi sulama zamanı akşam geç saatler **** sabah erken saatlerdir. Burada önemli olan bitkinin en az su kaybettiği zamanda sulamayı yapmaktır. Çünkü su toprakta kalmadan bitki suyu alırsa, çözünmesi uzun süren besin maddelerini daha az alacak, sizin verdiğiniz su bitkiye sadece su olarak girecektir. Sulamadaki amaç sadece su vermek değil aynı zamanda topraktaki besin maddelerini de bitkinin almasını sağlamaktır.

O yüzden mümkün olduğunca gece geç saatlerde (23:00-24:00) **** sabah erken saatlerde (05:00-06:00) sularsanız bitki için en uygun sulama olur. Burada önemli olan saat değil havanın serin olmasıdır. Sıcak ortamda bitkiler daha hızlı su kaybederler. Gece geç saatlerde ve sabah erken saatlerde hava nispeten serin olduğu için sulama bu dönemlerde yapılmalıdır.

fmt79
07-05-2007, 12:04
:confused: Merhabalar...

Benim Areka'larımın dibinde bugün toprak üzerinde binlerce beyaz beyaz küçük küçük sineğe benzer yaratıklar gördüm. Nasıl bir yöntem izlemeliyim? İlaç kullanmam gerekir mi? Gerekirse hangi ilaç veya ilaçlar? Nereden bulabilirim?

Fotoğraf eklemeniz mümkün mü?

lerdemir
07-05-2007, 20:54
Sevgili fmt79,

İlginiz ve hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Amme hizmeti gibi birşey sizin bu yaptığınız.

Forumda, bu durum, giderek normalmiş gibi algılanmaya ve kanıksanmaya başladı bence; lakin kıymeti bilmek ve takdir etmek lazım.

Tüm danışan ve danışacak arkadaşlar adına şükranlarımı sunmama izin verin lütfen...

fmt79
08-05-2007, 11:39
Sevgili fmt79,

İlginiz ve hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Amme hizmeti gibi birşey sizin bu yaptığınız.

Forumda, bu durum, giderek normalmiş gibi algılanmaya ve kanıksanmaya başladı bence; lakin kıymeti bilmek ve takdir etmek lazım.

Tüm danışan ve danışacak arkadaşlar adına şükranlarımı sunmama izin verin lütfen...

Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...

lizard
08-05-2007, 18:21
Evin etrafındaki yabani otlarda gördüğüm siyah leker çok dikkatimi çekmeye başladı. Bahçedeki begonvilin de birkaç yaprağında bu siyah lekelerden gördüm. Bunların sebepleri ne olabilir?

http://img517.imageshack.us/img517/7205/dsc4818ky9.jpg

http://img395.imageshack.us/img395/5076/dsc4813do7.jpg

caucasus
09-05-2007, 21:37
Çam ağacımdaki tırtılların tahrip edip yok ettiği dallar tekrar yeşillenmeye başladılar.Bu konuda yardımlarını esirgemeyen arkadaşlara teşekkürler.

zenfree
10-05-2007, 19:02
Petunyalarımın üzerinde şeker şerbeti gibi yapışkan bir tabaka oluştu.
Yapraklar yapış yapış oldu. :( :( :(

Bunun Basara adlı bir hastalık olduğu Zirai ilaç satan firmalardan basara ilacı alıp bitkiye gerekli dozda püskürtürsem geçeceğini Sevgili Gözde arkadaşımız yazmış.

Ben evde yapacağım doğal bir ilaçla sorunu çözebilir miyim acaba?

Şimdiden teşkkürler...

limon
11-05-2007, 06:42
Gece forumları okudum görememiştim fakat sabah gördüm. Pas hastalığı sanırım bendeki sorun. Yaprakları keserek doğru yapmışım. Mine hanım'ın önerdiği ilaçlamayı yapıcam. Teşekkürler...

fmt79
11-05-2007, 07:52
Petunyalarımın üzerinde şeker şerbeti gibi yapışkan bir tabaka oluştu.
Yapraklar yapış yapış oldu. :( :( :(

Bunun Basara adlı bir hastalık olduğu Zirai ilaç satan firmalardan basara ilacı alıp bitkiye gerekli dozda püskürtürsem geçeceğini Sevgili Gözde arkadaşımız yazmış.

Ben evde yapacağım doğal bir ilaçla sorunu çözebilir miyim acaba?

Şimdiden teşkkürler...

Kanlı Balsıra diyecektiniz galiba. Fakat kanlı balsıra mı yoksa yıldız koşnili mi olduğunu anlamak için birkaç kriter var. Neyse sorun bu değil de, gördüğünüz şeyler hastalık değil bitki zararlısıdır.

zenfree
11-05-2007, 13:30
Kanlı Balsıra diyecektiniz galiba. Fakat kanlı balsıra mı yoksa yıldız koşnili mi olduğunu anlamak için birkaç kriter var. Neyse sorun bu değil de, gördüğünüz şeyler hastalık değil bitki zararlısıdır.

Sevgili fmt79 ne olduğunu tam bilemiyorum petunyların yapraklarında yapışkanlık olduğunu yazdığımda basara cevabını almıştım.

Bitkilerime bakıyorum ama böcek türü birşey göremiyorum. Mesajını okuduktan sonra daha yakından inceledim. Sanki çok küçük kahverengi bitler var. Ama emin değilim hareket etmiyorlar.:o

Fotoğraflamayı düşündüm ama çok küçüktü. Elimele ezdim yaprağın üzerinde iz bırakarak ezildi. Güve kelebeği gibi bir iz bıraktı.

Dün akşam arapsabunlu su püskürmüştüm. Bugün sanki biraz daha yapışkanlık azalmış. Ama güneşte sanki daha çok artıyor. Püskürtmeden sonra henüz güneş görmedi.

Ne yapmam gerekiyor. Yardımını bekliyorum. Çok teşekkürler şimdiden.

fmt79
11-05-2007, 16:23
Petunyalarımın üzerinde şeker şerbeti gibi yapışkan bir tabaka oluştu.
Yapraklar yapış yapış oldu. :( :( :(

Bunun Basara adlı bir hastalık olduğu Zirai ilaç satan firmalardan basara ilacı alıp bitkiye gerekli dozda püskürtürsem geçeceğini Sevgili Gözde arkadaşımız yazmış.

Ben evde yapacağım doğal bir ilaçla sorunu çözebilir miyim acaba?

Şimdiden teşkkürler...

Ev yapımı ilaçlar konusunda fazla bilgi sahibi değilim. Bu zararlılara karşı biyo-insektisit de yok. Ama petrol yağları ile hazırlanan insan ve çevre sağlığına, yararlı böceklere etkisi çok düşük bir insektisit var. Kabuklu bitler ve koşniller için rahatlıkla kullanılabilir.

Yazlık Beyaz yağ diye sorabilirsiniz. **** birçok ticari isim var Hektolineum ve Porkan bunlardan birkaçı. En azından yararlı böcekleri öldürmemiş olursunuz...

zenfree
11-05-2007, 17:05
Sevgili fmt79 bilgiler için çok teşekkürler.

Diğer konularda sizin de belirttiğiniz gibi doğru uygulandığında zirai ilaçların bir çok problemi çözdüğünü düşünüyorum. Ev yapımı ilaç dememdeki kasıt hemen önlem alabilmek içindi. Zira hafta sonuna kadar ilaç bulma şansım yok. Yanlış anlaşılmak istemem. Üstelik süs bitkisi için kullanacağım sebze meyve olsa belki daha seçici olmak gerekir diye düşünüyorum.

Tekrar çok teşekkürler...

fmt79
11-05-2007, 17:32
Sevgili fmt79 bilgiler için çok teşekkürler.

Diğer konularda sizin de belirttiğiniz gibi doğru uygulandığında zirai ilaçların bir çok problemi çözdüğünü düşünüyorum. Ev yapımı ilaç dememdeki kasıt hemen önlem alabilmek içindi. Zira hafta sonuna kadar ilaç bulma şansım yok. Yanlış anlaşılmak istemem. Üstelik süs bitkisi için kullanacağım sebze meyve olsa belki daha seçici olmak gerekir diye düşünüyorum.

Tekrar çok teşekkürler...

Forumdaki ev yapımı ilaçlardan pekçoğu dünya çapında bilinen ve kullanılan doğal pestisitlerdendir. Hatta bazıları organik tarımda kullanılmaktadır. Deneyebilirsiniz, hatta iyi sonuç ta alabilirsiniz. Çözüm önerileri forumda var, karar tamamen size kalmış.

tasdelenmurat
13-05-2007, 00:15
bende 46 tane ıhlamur fidesi var. bonsai aday adayları ( canımın içi fidelerim )

bu fideleri bir kum yığınının içinden çıkardım. humuslu toprağa diktim.
son 2-3 gündür bir kaç yaprakta pamuksu/mantarımsı beyazlıklar oluştu. sanki duvar boyası düsmüs gibi üstlerine. Galiba Külleme / küllenme denen rahatsızlık.

Külleme/ Küllenmeye karşı ne yapabilirim acaba?

fideleri çıkardığım yer bol gölgeliydi. simdi biraz güneş görebildikleri bir yerdeler.

acaba bol güneş görmeleri yüzündenmi **** sulama yaptığım sehir suyu veya sulamanın fazla gelmesi, toprağın yapısı **** başka bir seymi neden oluyor.

Nedeni hakkında da bilgi verebilcek arkadaslara simdiden teşekkürler

Mine Pakkaner
13-05-2007, 00:49
http://www.agaclar.net/dergi/ocak07.html
Derginin ilk sayısında bu konuda Sayın Fmt79'un detaylı bir yazısını bulacaksınız.

tasdelenmurat
13-05-2007, 14:53
belirttiginiz dergi faydalı oldu.

fidelerimi sık dikmem.
ortamın nemi
hava sirkulasyonun azlığı

benim fidelere olan bunlar. yazıdan anladığım ve ev ortamımı degerlendirdiğimde

* fideleri arasını ayıracam.
* hava sirkulasyonu için biraz pencere acacam. ( hiç pencerisini açmadığım , biraz depomsu bir havada olan bir odadaydılar )
* ortamın nemi için ne yapacağımı bilmiyorum. keza altlarına su tepsisi koyduklarımdada aynı problem var. nemi azaltacammı, çoğaltacammı.?

* gündüz 11 den öğlen 3-4 e kadar günes alıyorlar . bu yetersizmi? dergide okuduğum yazıda çok gölgeli yerlerde zararlı diyor.

bugün kendi evimde yapabilceğim "bir ev tarifi ilaç araştırıyorum ". sizin tariflerden birini begenmeye çalısıyorum :P

bunlar yeni baslayanların resimleri

http://i186.photobucket.com/albums/x318/bonsaigunlugum/DSC00014.jpg

buda biraz ilerlemi olanın

http://i186.photobucket.com/albums/x318/bonsaigunlugum/DSC00011.jpg

Sergüzen
14-05-2007, 09:51
Arap sabunu +yağ+sarımsak çözeltisi bazen güllere zarar veriyor.Benim tatbik ettiğim gülün bir dalı kurudu.Dikkat!

tosarik
14-05-2007, 10:34
fmt79 tesekkür ederim. Durspan 4 kullandığım bir ilaç. Şimdi daha inanarak kullanacağım :)

fmt79
14-05-2007, 14:33
fmt79 tesekkür ederim. Durspan 4 kullandığım bir ilaç. Şimdi daha inanarak kullanacağım :)

Her ne kadar ruhsatlı ise de Dursban 4 ve muadillerini (Chlorpyrifos Ethyl) sakın ola ki beslenmek amacıyla ürettiğiniz bitkilerde kullanmayın. Çok zehirli ve kalıntı bırakan bir insektisittir. Ama süs bitkileri için ideal.

tasdelenmurat
14-05-2007, 17:19
bu uyarıyı dikkate alacam. bide mine hanımın dediği gibi önce bir yaprak üstünde deneyecem. 1-2 gün sonra yaprakta ters giden birsey yoksa bütün yapraklara tatbik edecem.

ÇILGINYA
15-05-2007, 10:49
Mine hanım,
Yazılarınızın çoğunu okumaya çalıştım.Fakat benim sorunuma net olarak benzeyen sorun bulamadığım için çözüm de alamadım.
Balkonda bibe ve domates yetiştiriyorum.Biberlerimin bir kısmı henüz yaprak ,bir kısmı da çiçek ve meyve vermiş durumda.Bir süre önce yaprak ve dallarda özellikle çiçek erafında küçücük kara sineğe benzeyen böcekler oluştu.izlediğime göre önce yaprak altındave üzerinde küçük yuvarlak tahum gibi birşey oluşuyor.Sanırım daha sonra bunlardan küçük sinekler çıkıyor.çiçeğin etrafını sarıyor ve çiçek ölüyor.Bu sinekler henüz yaprak halinde olan diğer biber ve domateslere de gidiyor.Elimle temizledim ilk önce fakat bitkinin en tepesinde yaprak ve meyve kısmı çok sık olduğu için ulaşamıyorum.Önerebileceğiniz doğal ilaç yöntemi bulunuyor mu? Çiçekçilere sorduğumda zenk ilacı verdiler.Adı DVPP 53 MM.1 L suya 3 damla diye.Ancak emin olamıyorum.
Ayrıca biberim birçok çiçek veriyor.Tam meyve oluşuyor ama çiçek üzerindeyken kopup düşüyor.
Nedeni ne olabilir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Bu arada foruma nasıl yazacağımı bilmiyorum. Şu an yine şansımı denedim.Burası cevapla bölümü sanırım. Nereden ve nasıl yazışma yapabileceğimi söyler misiniz?

memet
15-05-2007, 11:06
Gördüğünüz gibi mesajınız çıkmış.
Forum kullanımıyla ilgili bir başlık var orası faydalı olacaktır.
Mesajların altındaki hızlı cevap ya da konuyu yanıtla seçeneklerinden birini tıklayıp mesajınızı yazabilirsiniz.
Çabuk cevap almak için mesajın uygun başlıkta olmasının faydası var.
Evde yapılabilen ilaçlar tarifini de bulup bakabilirsiniz

ÇILGINYA
15-05-2007, 17:09
İlgin için teşekkür ederim. Hangi ilacı kullanmam gerektiğini bilmediğim için detaylı uzman bilgisine ihtiyacım var. Ayrıca aldığım ilaç ve kullanım şeklinin doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Biberlerim ölsün istemiyorum elbette.

akoman
15-05-2007, 18:57
Sayın fmt79 benim de sorum sulama zamanı ile ilgili olacak. Çoğu kaynakta okuduğum sulamayı ya gece geç vakit veya sabah erken vakitte yapmak gerektiği idi. Genelde sabahları öğlen vakti uyandığım için ben de gece 2 - 3 gibi sulamaya çalışıyorum. Gün batarken toprak halen daha sıcak olduğu için sulamanın uygun olmayacağını düşündüm hep.

Sevgili izmirli dostum lizard su resimlerdeki hasta yapraklar uzerinde **** diger sebzelerin uzerinde hani su balkonda sebze bolumundeki korunakli olanlar degil ****** (onlari da begeni ile takip ettigimizi bildiriyim sirasi gelmisken) bu resimdeki gibi hasereler dikkatinizi cektimi cok cok kucukturler eger gorduyseniz ve ilac iyi gelirse lutfen banada bildirin cunku bana tavsiye edilen bir ilac malesef olmadi
10734

10735

10736

10737

daliha cinsi cicegime domateslerime ozellikle domateslerime zarar veren bocegin resmini cekemedim teknik olanaklardan dolayi ( 2 mega pixel bir digital camera dan dolayi makro cekim yapamadim ) ancak bir arkadasimiz meneksesinin uzerinde cektigi bir bocegi gorunce ona cok benzedigini gordum sizde dikkatlice asagidaki resme bakin ve ve bu meneksenin uzerindeki bocege cok benzeyen kucukken biraz daha ince olan bit gibi bir bocek bunlara neden oluyor. ziraai ilac satan bir firmaya gosterdim aldigim ilaci bir domatesimde denedim olculendirmeyi dedigi gibi yapmama ragmen domatesin yapraklarinin lekeli olan yerlerden kurumaa be diger yapraklarina hizla yayilmaya basladigini gordum bunun uzerine ziraai ilac kulanmak artik istemiyorum sanada tavsiyem bu tur boceklere karsi dogal ilaclarla mucadele saygilar

Mine Pakkaner
15-05-2007, 19:07
Doğru yerdesiniz Çılgınya. Ancak ben bu sorunuza cevap veremeyeceğim. Bir fotoğraf eklerseniz uzman üyemiz sayın Fmt79 sorunuza cevap verebilir.

akoman
16-05-2007, 23:32
Doğru yerdesiniz Çılgınya. Ancak ben bu sorunuza cevap veremeyeceğim. Bir fotoğraf eklerseniz uzman üyemiz sayın Fmt79 sorunuza cevap verebilir.
Mine Hanim insallah FMT79 benimde bu resimlerde gosterdigim domates lerim icn yardimci olur cunku bnu kucuk hasereler o kadsar kucuk ve hafiflerki ruzgarla ucup balkonumdaki tum sebze ve ciceklerimi yok etmeye calisiyorlar bu arada bu sabah bir cok domatesimin tamamen telef oldugunu gordum ne dogal ilac nede ziraai ilac fayda etmedi

daha temiz ve uzak bir yerde sasirtma yaptim ama sanirim buda ise yaramicak cunku bit gibi gorunen hasereleri oldurmek cok zor

fmt79
17-05-2007, 20:26
Mine hanım,
Yazılarınızın çoğunu okumaya çalıştım.Fakat benim sorunuma net olarak benzeyen sorun bulamadığım için çözüm de alamadım.
Balkonda bibe ve domates yetiştiriyorum.Biberlerimin bir kısmı henüz yaprak ,bir kısmı da çiçek ve meyve vermiş durumda.Bir süre önce yaprak ve dallarda özellikle çiçek erafında küçücük kara sineğe benzeyen böcekler oluştu.izlediğime göre önce yaprak altındave üzerinde küçük yuvarlak tahum gibi birşey oluşuyor.Sanırım daha sonra bunlardan küçük sinekler çıkıyor.çiçeğin etrafını sarıyor ve çiçek ölüyor.Bu sinekler henüz yaprak halinde olan diğer biber ve domateslere de gidiyor.Elimle temizledim ilk önce fakat bitkinin en tepesinde yaprak ve meyve kısmı çok sık olduğu için ulaşamıyorum.Önerebileceğiniz doğal ilaç yöntemi bulunuyor mu? Çiçekçilere sorduğumda zenk ilacı verdiler.Adı DVPP 53 MM.1 L suya 3 damla diye.Ancak emin olamıyorum.
Ayrıca biberim birçok çiçek veriyor.Tam meyve oluşuyor ama çiçek üzerindeyken kopup düşüyor.
Nedeni ne olabilir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Bu arada foruma nasıl yazacağımı bilmiyorum. Şu an yine şansımı denedim.Burası cevapla bölümü sanırım. Nereden ve nasıl yazışma yapabileceğimi söyler misiniz?

DDVP çok geniş spektrumlu bir insektisittir. Açık alanda fayda görmeniz zor. Sera gibi örtü altı yetiştiriciliğinde yaprak bitlerinde daha üstün başarı gösterir. Sebzeleriniz için birkaç insektisit;

Calypso (Thiacloprid) Bayer, ilaçlama-hasat aralığı: 3 gün
Actara 240 SC (Thiametoxam) Syngenta, hasat aralığı: 5 gün
Oncaplan 20 SP (Acetamiprid) Onca Tarım, hasat aralığı: 3 gün

Üçü de başarılı insektisitler, hangisi size uygun gelirse onu kullanın...

Ophrys
18-05-2007, 14:41
Sellukamın yaprakları garip bir hal almaya başladı. Neden olmuş olabilir yardımlarınızı bekliyorum. Umarım fotoğraflar anlatıcı olmuştur.

Ophrys
18-05-2007, 14:44
Latin bitkimin yaprakları sanırım bir zararlı tarafından yeniyor.
Ne yapabilirim? Teşekkürler.

lerdemir
18-05-2007, 19:44
Sevgili fmt79,

Gördüğüm kadarıyla benim fotoğraflara bir rakip çıktı :)

Bravo ada, fotoğraflar şahane olmuş, tam teşhislik :)


...Vee sahneden usulca çekilir; perdenin ardında uzmanı beklemeye başlar kahramanımız...

tasdelenmurat
18-05-2007, 20:43
benim küllenme problemim yüzde 90 oranında simdilik yok oldu.

hazırladığım ilaçları 2 gün arayla kullanıyorum artık. ard arda kullandığım fidelerin yaprakları buruş buruş oldular. ama yasıyorlar. yeni yapraklarında hiç problem yok. ve küllenmeli olan bitkileri iyice ayırdım diğerlerinden.

46 bonsai aday adayımdan 2 si meftah oldu :( acım büyük. ölenlen bide en küçük fidelerdi. dahada bi acım büyüdü.

doplhin_ege
18-05-2007, 21:09
İkisi de homopter, ikisi de emici böcekler. Ama ilk iki fotoğraftaki böceklerin dişileri kanatsız ve görüldüğü gibi hareketsizdir. Sadece birinci larva döneminde hareket ederler.

Üçüncü fotoğraftaki ise meşhur yaprak biti'dir. Bu dönemlerde ikisini de çıkışı normal. Forumda evde yapabileceğiniz ilaçlar mevcut olabilir. İnsektisit kullanmak isterseniz sistemik ve geniş spektrumlu insektisitler tercih edin. İnsan beslenmesi için kullanılan bitkilerde önermiyorum ama, süs bitkilerinde Dursban 4 (Chlorpyrifos ethyl) kullanırsanız çok hızlı ve uzun süren bir etki sağlayacaktır.

fmt 79,öncelikle ilk resimdeki zararlıyı göremedim sanki bana hastalık gibi geldi yaprak yanıklıgına benziyor sanki..

Ophrys
18-05-2007, 21:25
Teşekkürler Lerdemir fotoğraf iyi güzel ama durum fena.
Sellukanın üstüne titremekten oldu böyle. Çok üzülüyorum ne yapmalı acaba?

fmt79
18-05-2007, 21:26
fmt 79,öncelikle ilk resimdeki zararlıyı göremedim sanki bana hastalık gibi geldi yaprak yanıklıgına benziyor sanki..

http://img372.imageshack.us/img372/3791/tosarikse5.jpg

Not: fotoğraf tosarik'ten alıntı.

fmt79
18-05-2007, 21:40
Latin bitkimin yaprakları sanırım bir zararlı tarafından yeniyor.
Ne yapabilirim? Teşekkürler.

Dikkatlice bakarsanız zararlıyı da göreceksiniz. Mutlaka yaprak altlarında biryerlerde saklanmışlardır.

Zararlının ismi Thrips, malesef Türkçe bir ismi yok.

http://img527.imageshack.us/img527/6959/thripstn0.jpg

Mücadelesinde geniş etkili herhangi bir insektisit kullanılabilir. Bu zararlıya özelleşmiş bir insektisit yok.

Ophrys
19-05-2007, 10:37
Selluka'nın problemini anlayabildiniz mi? Asıl onu kurtarmalıyım.
Her ikisine de ev yapımı ilaçlar(Mine Hanımın tarifleri) uygulasam yeterli olur mu?
Teşekkür ederim...

hilalim
20-05-2007, 00:47
merhabalar
az önce afrika menekşemde küçük beyaz kurtçuklara rastladım. bunlar şimdilik yanlızca çiçeklerde var. yapraklarda birşey göremedim. hemen ev yapımı ilaçlar bölümüne baktım orada birkaç tarif var ama hepsi için püskürtün diyor. bu püskürtme işlemi menekşenin yapraklarına kötü gelebilir kanısındayım. bir de çiçeklerde beyaz lekeler başladı. bunlarda sanırım kurtçukların marifeti. çok küçük olduğundan fotoğraflarını çekemedim. bu kurtçuklar ne olabilir. birde nasıl bir ilaç kullanmam gereklidir. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
iyi çalışmalar.

bana acil yardımı dokunacak biri varmı acaba aynı problem benim menekşemde başgösterdi.hatta toprağında bile beyaz kurtçuklar var toprağı biraz kaldırdım kıvıl kıvıl oynaşıyorlardı.1 sorun ne? 2 tedavisi ne? yardımcı olabilen arkadaşıma minnettar kalacağım.

kardelen64
20-05-2007, 11:10
arkadaşlar aynı zararlılar benim bitkilerimdede vardı DECLARE ve SULPHOMAX 80WG adlı ilaçları kullandım .Şimdi hiç bir sorun kalmadı.Yalnız kullanmadan önce bitkinin yapraklarını yıkayınız

Ophrys
20-05-2007, 11:15
Zararlı çok minik bir iki gün içinde fotoğraflarını eklerim
Ben ilaç kullanamıyorum çünkü oğlum bitkilerimle çok iç içe. Mine Hanımın tariflerini uygulayacağım.

Selahattin Yılmaz
20-05-2007, 11:52
Sellukamın yaprakları garip bir hal almaya başladı. Neden olmuş olabilir yardımlarınızı bekliyorum. Umarım fotoğraflar anlatıcı olmuştur.

Selluka da sanırım mantari hastalık var. Antraknoz veya mildiyöye benziyor ama tam kestiremiyorum. Bakırlı fungusitlerle yaprakla ltlarından ve yaprak üstlerinden koruyucu ilaçlama yapılmalı diye düşünüyorum..

Ophrys
20-05-2007, 12:06
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772&highlight=demir+s%FClfat

Burada resimlediğim şeyi başka bir bitkinin yaprakları sararıyor diye almıştım. Bunu sellukada kullanabilir miyim? Demir sülfat değilmiş zaten.

Ophrys
20-05-2007, 13:59
Latinimde ki zararlı

Ophrys
20-05-2007, 14:05
Bu da.

Ferda Ülkümen
20-05-2007, 14:08
Bu latin yapraklarını tırtıllar da çok seviyor,bir günde bütün bitkiyi yediklerini gördüm.

fmt79
20-05-2007, 20:37
Bu da.

Bakınız 219 --->224 nolu mesajlar

limon
21-05-2007, 21:00
Dün enginarlarımın yapraklarının aynı uğur böceğine benzeyen ama ondan biraz daha küçük rengi biraz daha turuncumsu böcekler tarafından sarıldığını gördüm. Bozulan yaprakları koparayım diye tuttuğumda bu böceklerin kene gibi yapıştığını düşünürken hepsinin yapraktan toprağa atladıklarını gördüm. Aynı pire gibi sıçrıyorlardı. Bunlar mevsimsel ve zararsız böcekler midir? Hiç ilaçlama yapmasam enginarlarım ölürler mi? :(

11256

11247

limon
21-05-2007, 21:04
Güllerimden sonra nanelerimde de pas hastalığı olmuş sanırım. Aynı güllerimin yaprakları gibi olmuş nanelerim. Havanın çok nemli olması bu durumu etkiler mi?
Gülleri ilaçlıyorum fakat aralıklarla yağmur yağıyor ve ilaç tam etkili olamıyor. Sebzelerimi ilaçlamaya karşıyım. Zıraat ilaçları dışında nanelerim için ne yapabilirim?
1125911260

lerdemir
22-05-2007, 19:12
Limon,

Görünüşe bakılırsa istilaya uğramış senin bahçe :(

limon
22-05-2007, 20:01
Limon,

Görünüşe bakılırsa istilaya uğramış senin bahçe :(

Sorma, bir iki gün içinde oluyor ne oluyorsa. Bu kadar hızlı nasıl istila ediyor bunlar anlamıyorum. Ama geçen sene bir anda da yok olmuşlardı. Bu sene arttılar sanki sayıca.

lerdemir
22-05-2007, 20:10
Sevgili fmt79 bir gelse de senin bahçeyi bir okusa üflese ha?

Neyse, muhabbeti keseyim de, başlığı ana amacından uzaklaştırmayalım/saptırmayalım.

Geçmiş olsun, kolaylıklar dilerim...

memet
22-05-2007, 23:12
Hoşgeldin aramıza. Forumu dolaşınca bu sorununla ilgili daha önce yapılan konuşmaları bulacaksın. Ayrıca bu zararlılarla mücedele yollarını da. Zararlılar için evde yapılan ilaçlar tarifleri var, kolayca yapabilirsin. Daha olmadı uygun ilaçların da yine forumda adlarını bulabilirsin

zenfree
24-05-2007, 20:04
Ev yapımı ilaçlar konusunda fazla bilgi sahibi değilim. Bu zararlılara karşı biyo-insektisit de yok. Ama petrol yağları ile hazırlanan insan ve çevre sağlığına, yararlı böceklere etkisi çok düşük bir insektisit var. Kabuklu bitler ve koşniller için rahatlıkla kullanılabilir.

Yazlık Beyaz yağ diye sorabilirsiniz. **** birçok ticari isim var Hektolineum ve Porkan bunlardan birkaçı. En azından yararlı böcekleri öldürmemiş olursunuz...

Petunyalarımdaki yapışkanlık için Sevgili fmt79 yukarıda alıntıladığım mesajda yazlık yağ önermişti.

Petunyalarıma 1 haftada 2 defa arapsabunlu ev ilacını uyguladıktan sonra, yazlık yağ püskürttüm. 24 saat gibi kısa bir sürede sorun çözlümüş görünüyor. Sadece 1 defa kullandım. Çok teşekkürler fmt79.

Bu problemi yaşayanlara kullanmalarını öneriyorum.

fmt79
24-05-2007, 21:01
Petunyalarımdaki yapışkanlık için Sevgili fmt79 yukarıda alıntıladığım mesajda yazlık yağ önermişti.

Petunyalarıma 1 haftada 2 defa arapsabunlu ev ilacını uyguladıktan sonra, yazlık yağ püskürttüm. 24 saat gibi kısa bir sürede sorun çözlümüş görünüyor. Sadece 1 defa kullandım. Çok teşekkürler fmt79.

Bu problemi yaşayanlara kullanmalarını öneriyorum.

Rica ederim, ne demek, yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...

fmt79
24-05-2007, 21:14
Dün enginarlarımın yapraklarının aynı uğur böceğine benzeyen ama ondan biraz daha küçük rengi biraz daha turuncumsu böcekler tarafından sarıldığını gördüm. Bozulan yaprakları koparayım diye tuttuğumda bu böceklerin kene gibi yapıştığını düşünürken hepsinin yapraktan toprağa atladıklarını gördüm. Aynı pire gibi sıçrıyorlardı. Bunlar mevsimsel ve zararsız böcekler midir? Hiç ilaçlama yapmasam enginarlarım ölürler mi? :(
1125611247

Bu mesajı yazana kadar bitkileriniz ölmüş olabilirler. Gerçekten çok zararlı böceklerdir. Toprak pireleri diye de anılan bu böceklerin çok farklı türleri pekçok geniş yapraklı bitkide zararlı olabilmektedir. Mücadele etmeniz şart. Yoksa yaprakların tamamını yiyebilirler. Enginarı beslenmek amacıyla kullanacak mısınız? Bu kullanacağınız ilacı seçerken önemli bir kriter olacak. Eğer enginarı tüketmeyeceğiz diyorsanız Dursban 4 uygulayın. Hem de acele edin ki bitkide biraz yaprak kalsın...

limon
24-05-2007, 21:39
Enginarlarım bu sene mahsül vermeyecek. Daha yeni büyümeye çalışıyorlar. Ne dersiniz ilaçlayım mı? Böcekler bugün daha da artmıştı ve anladığım kadarıyla güneşi (sıcağı) seviyorlar. Güneşe bakan yaprağı tamamen kaplamışlardı diğerinde hiç yoktu. Elimde olan ilaç: impa malathion 20 ec insektisit. Bu olur mu?

fmt79
24-05-2007, 22:04
Evet olur, vakit geçirmeden ilaçlamanızı tavsiye ederim. Değme etkili bir insektisit olduğu için, tek ilaçlamada hepsini öldürmeniz mümkün olmayabilir. Bir hafta sonra dikkatlice kontrol edin, canlı varsa tekrar ilaçlamanız iyi olur, kolay gelsin...

sabah
25-05-2007, 13:36
Bahçede bu böcekten ara sıra görüyordum. Bugün bir mazıda büyük bir partileri vardı. Eşini alan gelmiş.
Mazıda bir sorun yok. Daha sonra çıkar mı diye meraklandım.
Acaba adı nedir?
11602

Bekir S.
26-05-2007, 21:03
Bahçede bu böcekten ara sıra görüyordum. Bugün bir mazıda büyük bir partileri vardı. Eşini alan gelmiş.
Mazıda bir sorun yok. Daha sonra çıkar mı diye meraklandım.
Acaba adı nedir?
11602

Benim konu ile ilgili bilgim yok ama çevreye zarar vermiyorlarsa bırakın eğlensinler.Başkasına zarar vermedikçe özgürlükten yanayım.:rolleyes:

fiancee
31-05-2007, 12:54
arkadaşlar meraba,hergün bişey sorar oldum ama bugünde yeni aldığım cherry domatesimde bilhassa yaprakların altında beyaz kanatlı sinekler gördüm elleyince uçuyorlar.sarmısaklı karışımdan püskürttüm biraz ama sonradan da acaba yapraklarına sıkmasamıydım diye tereddüt ettim.acaba napabilirim?:(

sarıaltıngül
01-06-2007, 17:57
Merhaba afrika menekşelerimde beyaz pamuklu bit var nasıl onları yok edebilirim siliyorum, kulak pamukları kürdanlarıyla kazıyorum yine oluyorlar

egome
03-06-2007, 12:14
Merhabalar.
Kamkat dal ve yapraklarında 1 aydır resimlerde görünen zararlı bulunmakta. 2-3 gün arayla bitkiden temizleyip yok etmeme rağmen tekrar oluşmakta. Ayrıca yapraklarda yapışkan sıvılar var bunlarıda silsemde hergün olmakta. Bu zararlının adını ve mücadele yöntemi hakkındaki bilgileriniz nelerdir acaba:confused:

gilan
03-06-2007, 17:15
Bahçedeki bitkilerimi birşeyler kemiriyor. Önce çuha çiçeklerini ve yapraklarını kemirdi, bazen cam güzeli çiçeklerinde oluyor ısırıklar. Süsen yapraklarının da tadına baktı ama pek sevmedi herhalde. Frambuaz yapraklarında da birkaç ısırık gördüm.
Bahsettiğim bitkilerde resmen ısırık izi gibi izler oluyor. Bu kimin işi olabilir? Çok ciddi seviyede değil şimdilik ama işi ilerletmelerinden korkuyorum. Bahçede kıskaç böcekleri (gerçek adı bu mu acaba?) görüyorum, onlar olabilir mi?

Farmi
03-06-2007, 17:47
Merhaba
Sitenizden dün gece birçok çiçeğimin sorununa cevap bulduğum için çok heyecanlandım ve birkaçını denedim bile :)

Güllerimdeki küllenme için soda, yağ ve su karışımını püskürttüm.
Yeşilliğin üzerindeki beyaz pamukumsular için sarımsak, arap sabunu, yag karışımını püskürttüm.
Sabırsızlıkla sonucu gözlemleyeceğim.

Benjaminime dair bir ipucu bulamadım. Gövdesinde, insanlardaki nasır gibi oluşumlar var. Resmini daha güzel çekmeye çok gayret ettim, umarım yeterince görünüyordur.

Bana ne yapmam gerektiğini veya bu oluşumların normal olup olmadığını söyleyebilirseniz sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

http://img296.imageshack.us/my.php?image=benjamin3aa8.jpg
http://img296.imageshack.us/my.php?image=benjamin1vy7.jpg
http://img471.imageshack.us/my.php?image=bejamin2gw5.jpg

Selahattin Yılmaz
03-06-2007, 18:26
Ficuslarınızdaki oluşumlar normal. Bitkinin kabukları kalkıyor yani kendi dokusu.

fmt79
04-06-2007, 09:53
Merhabalar.
Kamkat dal ve yapraklarında 1 aydır resimlerde görünen zararlı bulunmakta. 2-3 gün arayla bitkiden temizleyip yok etmeme rağmen tekrar oluşmakta. Ayrıca yapraklarda yapışkan sıvılar var bunlarıda silsemde hergün olmakta. Bu zararlının adını ve mücadele yöntemi hakkındaki bilgileriniz nelerdir acaba:confused:

Net olarak göremiyorum ama, kabuklu bitlerden bir tanesi, yıldız koşnili de olabilir. Zaten mücadeleleri ortaktır. Aslında forumda mevcut, turunçgillerde yazlık beyaz yağ kullanıyoruz, çünkü turunçgillerde yararlı ve zararlı böcekler arasındaki denge hala (bilinçsiz insanlara rağmen) mevcut. Beyaz yağ ise yararlı böceklere olumsuz bir etki yapmıyor. Piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz. Ama şuna dikkat edin:

Aşağıdaki durumlarda yazlık yağlar bitkiye toksik etki yapabilir
Su stresi
32 derecenin üzerindeki hava sıcaklığı
Kükürt ile beyaz yağ uygulaması arasında 3 haftadan daha az bir sürenin olması

Örnek bir beyaz yağ ticari ismi: HEKTOLİNEUM (HEKTAŞ FİRMASI)

Farmi
04-06-2007, 19:14
İlginize çok teşekkür ederim. İçimi rahatlattınız :)

egome
06-06-2007, 17:24
Sayın fmt79 teşekkürler.

Farmi
09-06-2007, 16:14
[QUOTE=Farmi;112811]Merhaba
Sitenizden dün gece birçok çiçeğimin sorununa cevap bulduğum için çok heyecanlandım ve birkaçını denedim bile :)

Güllerimdeki küllenme için soda, yağ ve su karışımını püskürttüm.
Yeşilliğin üzerindeki beyaz pamukumsular için sarımsak, arap sabunu, yag karışımını püskürttüm.
Sabırsızlıkla sonucu gözlemleyeceğim.

QUOTE]

Yeşilliğimin üzerine bir kez sarımsaklı karışımı püskürttüm ve sorun tamamen çözüldü. :D

Güllerime ise tam bir haftadir 2 günde bir yağ, soda, su karışımını püskürtüyorum bir ilerleme yok sanki. :( 2 günde bir diye okumuştum forumlardan acaba yanlış mı kullanıyorum?

Bir de sarımsaklı karışım galiba kabuklu bitte işe yaramıyor. Elimde kalan fazlasını apartmanın bahçesindeki bir bitkiye sıkmıştım bir gelişme olmamış. Belediyeye yazdım, umarım gelip ilaçlayacaklar

SEFA49
11-06-2007, 11:51
benim cicekleriminde yapraklarında kıvrılmalar oluyor.birtanesinde de nokta halinde kahve rengi lekeler var.bu konularda yardım edebilirseniz sevinirim.

SABUN
12-06-2007, 15:59
gözüm gibi baktığım sardunyalarıma ilk defa tırtıl bastı .:o balkonumuz kapalı ve yazın çok sıcak olduğu için diğer odanın dış camına yerleştirdim sıcaktan kavrulmasınlar derken tırtılar çıktı.birde kışın çok çiçek verirken yazın çiçek tormurcukları çıkıyor büyümeden yanıyor düşüyor.tırtıllı yaprakları kestim arap sabunu karışımı ile domates yapraklarında oluşan karışımları denesem bir faydasını görebilirmiyim.yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

saydemir
12-06-2007, 17:27
Birkaç ay önce bir passiflora çelik almıştım. Meyve vermeyen cinsinden. Bitki saksıda büyüdü gelişti fakat yaklaşık bir haftadır yapraklarında beyaz benekler oluştu ve yapraklarıda biraz sarardı. Acaba bunun nedeni ne olabilir?

Tariuq
12-06-2007, 22:19
selam,bahcemdeki limon servilerimin birinin govdesinde bu tip olusumlar var,ekledigim foto.dan anlayip ne yapmam gerektigini soyleyen ustad lara simdiden tesekkurler?un bitimi acaba?gerci suyla yikadim kayboldu ama tekrar olusurmu??

Selahattin Yılmaz
12-06-2007, 22:39
Kabuklu bite benziyor. Kabuklu bitler için sistemik insektisit kullanacaksınız. Bu isimle ilaç bayinizden isteyiniz ve uygun dozda ilaçlayınız.

Tariuq
12-06-2007, 22:52
Çok teşekkürler,daha dikkatli olmaya çalışırım..

flower
12-06-2007, 23:11
gül fidem de örümcek ağına benzer ipimsi şeyler oluştu yaprakları da kurudu ve bende ilerlemeyi önlemek için yapraklarını kestim.Acaba bu hastalık ne olabilir?çiçeğimi kurtarabilirmiyim? ve nasıl kurtarırım?
lütfen bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.:( :confused:

atastan
13-06-2007, 07:53
Merhaba. çimimde sarı, ip gibi ve çimin üzerine tutunmuş bir hastalık oluştu. Kanser ya da verem denirmiş. tedavisi nedir acaba ?

Selahattin Yılmaz
13-06-2007, 08:10
Fotoğraf koyabilirmisibniz acaba? Fakat benim bildiğim örümcek ağı varsa iyidir muhtemelen yaprak bi,tleri vardır örümcekte onlara karşı yuva kurmuştur orada. Yinede resim çok şeyi anlatacaktır.

cemal.S
13-06-2007, 08:50
gül fidem de örümcek ağına benzer ipimsi şeyler oluştu yaprakları da kurudu ve bende ilerlemeyi önlemek için yapraklarını kestim.Acaba bu hastalık ne olabilir?çiçeğimi kurtarabilirmiyim? ve nasıl kurtarırım?
lütfen bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.:( :confused:

Konudan pek anlamam ama sanırım ikinci bir zararlı ot gülün dibinden gelip gülü boğmaya çalışmış diye düşünüyorum. Sarımtırak çok çabuk ilerleyen zararlı bir ot var bitkiyi yakalıyor ve adeta boğuyor. Sararmalara hatta bitki kayıplarına sebep olabiliyor. Bir an önce diğer güllerinizi ve bitkilerinizi kontrol edin ve görürseniz ortamdan uzakta bir yerde yok edin. Hatta attığımız ilaç bile pek faydalı olmamıştı sonradan hızla ilerlemesine devam etmişti diye hatırlıyorum. Selahattin beyin dediği gibi bir resim koyabilirseniz sayfaya daha net birşeyler söyleyenebilir.

Saygıyla kalın.

Ophrys
17-06-2007, 21:38
6 no lu fotoğraftaki bu zararlı, bitkilerimi kemiriyor ve dokununca dal numarası yapıyor.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003

Fotoğraftaki yaratığın gerçek boyu 2 cm civarında.

sempe
19-06-2007, 10:26
Küpe çiçeğimin yapraklarında parça parça kopmalar vardı ne olabileceğini düşünürken, uçan arı gibi bir böcek belki de arıydı tam ayırtedemedim geldi ve 2-3 saniye içinde yaprağın 1-2 cm lik bölümünü testere gibi kesti gitti. Aynı şeyi hanımeliyede yaptığını düşüyorum. :mad:

cem bayman
19-06-2007, 16:02
orkidelerden çok anlamam ama büyük ihtimalle kırmızı örümcek[Tetranchus spp.] sorununuz var .Herhangi bir zirai ilaç bayine giderseniz sorununuzu çözecek bir kimyasal bulabilirsiniz , tavsiye edilen dozda kullanınız aksi takdirde bitkinizi yakabilirsiniz . Pratikte yaprak altlarını suyla yıkamanızda olumlu sonuç verebilir.selamlar .

fiancee
23-06-2007, 10:31
Arkadaşlar,acil cevap almalıyım.Cherry domateslerimde beyaz sinekler var ve yaprakların altına bit gibi bişiler bırakmış herhalde yavruluyor.Sarımsaklı yağlı karışımdan püskürttüm ama pek bir faydalı olmadı galiba.Yapraklarına püskürtmekle iyi yapmadım gibi geliyor ama nasıl başa çıkacağım yoksa....