PDA

View Full Version : Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6

agartha
26-06-2007, 17:05
forumdaki bilgilerden gercekten cok faydalandım. cok tesekkür ederim herkese. ancak bahçemde bir de kedi problemim var benim. sokak kedileri bahçemi umumi tuvalet gibi kullanıyorlar ve çiçeklerime zarar veriyorlar. onları uzak tutmak için önerebileceğiniz bir formül varsa çok sevineceğim...

Ben de sebzelerimi ve otlarımı kedilerimden korumak için catnip ya da catmint denen bitkiyi (türkçelerini bilmiyorum-ikisi farklı otlar ama işlevleri aynı ve sanırım akrabalar) büyütüyorum. Bu bitkilerin kediler üzerinde acaip bir etkisi varmış. Hatta youtube'da bir araştırırsan videosu bile var. Kediler bu bitki olduğunda diğer bitkileri rahat bırakıp bu bitkinin yanında kendinden geçiyorlarmış neredeyse... Yurtdışında bahçesi ve kedisi olanlar mutlaka ekermiş. Benimkiler henüz küçük olduğundan şimdilik bir etkisini göremedim. Bakalım ileride ne olur! :)

Antaios
27-06-2007, 12:40
Elma ağacımın gövdesini ve yapraklarını bu hale getiren bu hastalık hakkında bilgisi olan varsa sevinirim resimlerini yayınladım umarım yardımcı olan bulunur şimdiden teşekkürleer..

MSaygin
27-06-2007, 13:49
merhaba,

Geçen ay Amerikan Sarmaşığı bulup getirdim eve, yerini de sevdi, hızla uzuyor ancak yaprakların altı ve dalları davetsiz misafir barındırıyor bir süredir.İlk defa görüyorum böyle bir şey, minik minik şeffaf küreler.Elleyince elinize bulaşıyor.

Bunlar nedir, nasıl kurtulurum bilgi verebilir misiniz?

agartha
27-06-2007, 21:46
Bugün bir şey daha öğrendim. İlginç geldi ve paylaşayım dedim. Danaburunlarının bahçenize dadanmasını istemiyorsanız zakkum dikmeliymişsiniz. Bir dönüm gibi bir alana bir zakkum ağacı yeterli oluyormuş. Doğruluk payı nedir acaba?

Mine Pakkaner
27-06-2007, 23:35
Agartha, bu bir şehir efsanesi. Yüzlerce zakkum dikili olan bir bahçenin bakım ve danışmanlığını yapıyorum. Danaburnu mevcuttu ve mücadeleyi de tavukla yaptık. Kısaca zakkum danaburnuna engel olmadı.

lerdemir
28-06-2007, 09:16
Agartha bir kez daha yeni bir şey öğrenmiş oldu bu vesile ile...

"Danaburnu"na karşı "Tavuk"... :)

kmozt
28-06-2007, 11:28
Merhaba, geçen sene bahçemdeki narların %90'ı çürük çıkmıştı. Buna bildiğim kadarıyla mantarlar sebep oluyor. Bu sene narları ilaçlamayı düşünüyorum. Fakat hangi ilaçla ve hangi tarihte ilaçlayacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

Antaios
28-06-2007, 11:40
Benim elma ağacımın hastalığına yardım edebilcek olan yok mu? :o

agartha
28-06-2007, 13:05
Agartha, bu bir şehir efsanesi. Yüzlerce zakkum dikili olan bir bahçenin bakım ve danışmanlığını yapıyorum. Danaburnu mevcuttu ve mücadeleyi de tavukla yaptık. Kısaca zakkum danaburnuna engel olmadı.

Aman iyi ki sormuşum yoksa ileride çok büyük bir hayal kırıklığı beni bekliyor olacaktı ;) Teşekkür ederim Mine Hanım :)

denizakvaryumu
29-06-2007, 09:37
Benim elma ağacımın hastalığına yardım edebilcek olan yok mu? :o

Aynı hastalık benim bodur kirazın yapraklarında da var...yapraklar resimde görüldüğü gibi küçük deliklerle dolu...ama gövdesinde bir şey yok.

Böcek ilacı denedim faydası olmadı eğer forumda cevap gelmezse kükürt ve bordo bulamacı gibi çözümler arayacağım...

.

Antaios
29-06-2007, 10:56
Aynı hastalık benim bodur kirazın yapraklarında da var...yapraklar resimde görüldüğü gibi küçük deliklerle dolu...ama gövdesinde bir şey yok.

Böcek ilacı denedim faydası olmadı eğer forumda cevap gelmezse kükürt ve bordo bulamacı gibi çözümler arayacağım...

.

Merhabalar, kirazda bu şekilde olan hastalığı 'yaprak delen hastalığı' olarak biliyorum ve ilaç olarak da fungusit kullanıldığını fakat elmada ki bu hasarı yapan hastalık etmenini anlamış değilim.

lerdemir
29-06-2007, 11:23
Niceboy,

Avatarınızdaki fotoğraf bir ceviz fotoğrafı mı?

Antaios
29-06-2007, 12:46
Niceboy,

Avatarınızdaki fotoğraf bir ceviz fotoğrafı mı?

Evet, ceviz fotoğrafı kendisi.

MSaygin
29-06-2007, 13:57
merhaba,

Geçen ay Amerikan Sarmaşığı bulup getirdim eve, yerini de sevdi, hızla uzuyor ancak yaprakların altı ve dalları davetsiz misafir barındırıyor bir süredir.İlk defa görüyorum böyle bir şey, minik minik şeffaf küreler.Elleyince elinize bulaşıyor.

Bunlar nedir, nasıl kurtulurum bilgi verebilir misiniz?

Çok ölümcül olmamakla birlikte 317no'lu mesajdaki sorunu gündeme getirmek istiyorum :D
Selamlar,

Mine Pakkaner
30-06-2007, 00:15
Bu Amerikan sarmaşığının doğal yapısı. Fizyolojik bir olay. Kurtulunacak ve dert edinilecek birşey değil. Yetişkin ve sağlıklı her bitkide görülür.

lerdemir
30-06-2007, 01:44
Niceboy, Mine Hn, fmt709,

Benim ceviz fidem serpildi yeni sürgün ve dallar verdi, pek çok büyük yaprak açtı ama şimdi o yaprakların alt yüzlerinde mini minnacık, toplu iğne başından da ufak partiküller var ve yapraklar suyu çekilmiş gibi kurumaya kararmaya başladı.

İyi bildiğim kabuklu bit değiller, pamuklu bit de değiller, onları da biliyorum çünkü.

Hemen arapsabunlu su hazırlayıp o suya batırdığı bulaşık süngeri ile yaprakların alt ve üstlerini sildim ama kalıcı olarak ne yapayım bir daha oluşmamaları için?

Penelophe
30-06-2007, 10:42
Sellukalarımın son fotoğraflarını ekliyorum.
Neden gelişmedikleriyle ilgili bilgisi olan varsa lütfen yardım etsin.
Çıldıracağım artık, neden gelişmiyor bunlar?

karaoglan53
30-06-2007, 12:25
merhabalar. salkım söğütlerin yapraklarının sararması hakkında bilgi edinmek istiyorum. sıcaklardanmı, susuzlıktanmı, yoksa aşırı sulamadanmı?
daha doğrusu salkım söğütlerin hastalıkları hakkında bilgi edinebilsem çok daha iyi olacak.

cerrahnuray
30-06-2007, 14:33
Merhabalar,

Bugün kaktüsümde garip oyuklar gördüm. Baya büyümüşler ama ben dikenlerden farkedemedim sanırım. Kaktüsü 1,5 ay önce migrostan almıştım. Saksısını değiştireli 1 ay oluyor.

14712

14711

Fotoğraflardan belli oluyordur umarım. Kaktüs dıştan bakınca sağlıklı görünüyor ya da ben öyle zannediyorum : (Oyuk en sağdaki büyükte içlerde de var mıdır nasıl kontrol edeceğim bilmiyorum)

14713

Ophrys
01-07-2007, 16:22
Bazı çiçeklerimde örümcek ağı oluşumları ve yapraklarda beyazlamalar var. Nedeni suyun kireçli olmasındanmıdır?
Dün limontuzlu su uygulamasını yaptım. Yarın saçı kıbrıs uygulaması yapmayı düşünüyorum.
Sizlerin önerilerini bekliyorum. Saygılar

limon
01-07-2007, 21:20
Leylandilerimin sadece bir duvarın dibinde olan 6 tanesinde (birbirinden bulaştı sanıyorum) fotoğraftaki beyaz köpük gibi oluşumlar var. Yarın daha net ve yakın fotoğraf eklerim. Ağaçlarıma çok zarar verir mi? Bahçemde yaklaşık 70 adet leylandim var. Hepsi de çok keyifliydi. Bugün bunları görmek tüm keyfimi kaçırdı. Hepsine bulaşmadan ne yapabilirim? Elimde bulunanlar :
İMDA MALATHION 20 EC INSEKTİSİT - BAYER ANTRACOL WP 70 FUNGİSİT -
FESTLINE BAKIR 50 WP
Şimdiden teşekkür ederim.
14816
Bu ayın dergisinde varmış benim sorunum. Şimdi gördüm. Unlu bitmiş. Fakat mücadelesi yazmıyor.

MSaygin
01-07-2007, 21:33
Bu Amerikan sarmaşığının doğal yapısı. Fizyolojik bir olay. Kurtulunacak ve dert edinilecek birşey değil. Yetişkin ve sağlıklı her bitkide görülür.

Teşekkürler Mine Hanım :)

sabah
02-07-2007, 10:20
Bir mazıda aşağıdaki örümcek vardı. Ağını bozarken kendisini farkettim. Ağ biraz daha seyrek ama arı, uğurböceği vs ile doluydu.

Ben adını bulamadım. Adı nedir?
Ne yapmak gerekir?

14845

lerdemir
02-07-2007, 11:58
Bence bunun adını falan boşverin !!

Kaçın hemen !

Uzaklaşın oradan !!

:D

limon
02-07-2007, 12:00
İMDA MALATHION 20 EC INSEKTİSİT Bu yazıyor üzerinde. Akşam pamuklu bitleri farkedince o heyecanla forumu hiç araştırmadan acele yazmıştım. Daha sonra forumu okuyunca Mine Hanım'ın konuyla ilgili yazısını gördüm. Bu sabah ağaçları inceleyince sadece 6 ağacın yeni sürgünlerinin uçlarında yerleştiklerini gördüm. Tazlikli suyla tek tek yıkadım görünürde pamuksu doku kalmadı. (Mine hanım yazısında pamuksu dokunun bitlerin ilaca karşı direncini artırdığını yazmış ve yıkamamızı tavsiye etmiş) Bu akşam gün batımında ilaçlamayı düşünüyorum fmt79. Bendeki ilaç yetersizce bana ne önerirsiniz? Köydeki ziraai ilaç bayiinden hemen alabilirim. Tüm ağaçlarıma yayılırsa diye telaşlıyım.

fmt79
02-07-2007, 12:06
İMDA MALATHION 20 EC INSEKTİSİT Bu yazıyor üzerinde. Akşam pamuklu bitleri farkedince o heyecanla forumu hiç araştırmadan acele yazmıştım. Daha sonra forumu okuyunca Mine Hanım'ın konuyla ilgili yazısını okudum. Bu sabah ağaçları inceleyince sadece 6 ağacın yeni sürgünlerinin uçlarında yerleştiklerini gördüm. Tazlikli suyla tek tek yıkadım görünürde pamuksu doku kalmadı. (Mine hanım yazısında pamuksu dokunun bitlerin ilaca karşı direncini artırdığını yazmış ve yıkmamızı tavsiye etmiş) Bu akşam gün batımında ilaçlamayı düşünüyorum fmt79. Bendeki ilaç yetersizce bana ne önerirsiniz? Köydeki ziraai ilaç bayiinden hemen alabilirim. Tüm ağaçlarıma yayılırsa diye telaşlıyım.

Pamuksu dokuyu temizlediyseniz Malathion fayda edebilir. Ancak pamuksu doku arttıkça malathionun etkisi düşecektir.

EC formülasyonlu insektisitler karınca mücadelesi için pek uygun değil malesef. Malathion'un toz formülasyonunu alırsanız ağaçların altlarına ve gövdelerine uygulayabilirsiniz. Bu daha iyi etki gösterir. Büyük ilaçlama aletiniz varsa Malathionun ıslanabilir toz (WP) formülasyonunu alırsanız karıncalar için çok daha etkili olur. WP formülasyonunudaki malathionu hazırlayıp ilaçlama aleti ile ağaçların altlarına, gövdelerine uygulayabilirsiniz. Etkisi 10 gün kadar sürecektir.

limon
02-07-2007, 12:22
Önerileriniz ve bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Ophrys
02-07-2007, 17:55
331 numaralı mesajımda belirttiğim sorunumun çaresi varmıdır?

Ferda Ülkümen
04-07-2007, 00:26
Geçtiğimiz günlerde petunya fidelerim bir gün içinde adeta söner gibi kurudu.Aynı şey bir adet Thunbergia fidemde de oldu,diğerleri şimdilik sağlıklı.
Aynı şey bugün bir arkadaşımın fasulya fidelerinde olmuş.Topraktan çıkardığı fıdelerin köklerinin içi boş,Tarım müdürlüğüne götürdü,cevap verememişler.
Bu bir hastalıkmı? Zararlımı? suyu az veya çok mu verdik Bir bilenin yardımını bekliyoruz:

limon
04-07-2007, 11:16
Benim de bazı fasulyelerim ve biberlerimde oldu aynısı. Kökleri yokolmuş. Suladığım alandakiler de susuz kalanlarda da aynı durum oldu. Hemen yanındakiler hiç sorun yokken arada bir iki tanesinin kökleri gitmiş.

Ferda Hanım bu sene yere diktiğim petunya fidelerim bir türlü istediğim güzelliğe kavuşamadı. Saksıdakiler çok sağlıklıyken, yerdekiler cılız kaldı ve yarısı kurudu. Toprakta hiç bir sorun yok çünkü petunyaları söküp yerlerine begonya diktim gayet sağlıklı geliştiler.

askindincer
04-07-2007, 14:37
Aynı sorun bende de var!...

lerdemir
04-07-2007, 14:55
Hakan Kınacı,

Kendinizi forumdaki ilgili başlıkta tanıtmamışsınız. Kısa bir "Tüm Forumdaşlarımı selamlıyorum.Saygılar" ile yetinmişsiniz.

Bu durumda sanırım "sorularınıza cevap alamayabilirsiniz" forum teamülleri gereği.

Ferda Ülkümen
04-07-2007, 21:36
Sevgili limon
Birkaç sene öncesine kadar bahçemin her yeri petunya doluydu.Hatta bazıları donmadan ertesi yıla kalır,dökülen tohumlar kendiliğinden filizlenirdi.Son yıllarda ne oldu bilemiyorum,hem hazır aldığım hemde tohumdan yetiştirdiğim fideler 1-2 çiçek açıp,bir günde söner gibi kuruyorlar.Yerlerinden de semizotu ve yabani ot fışkırıyor.

GLCN
05-07-2007, 09:22
Bu sene benimde hazır aldığım petunyalar ertesi gün teker teker sönüp kurudular ve bende aldığıma pişman oldum...

lerdemir
05-07-2007, 10:35
Yok öyle hemen "pişman" olmak.

Nerede kaldı o zaman "Ağaç Dostu" olmalar???

:)

Kendi -amatörce- yaptıklarımdan bahsedersem şunları söyleyebilirim:

- Bitkiyi alırken güvenilir bir yerden almaya özen gösteriyorum ki mümkün olduğunca bakımlı, sağlıklı koşullarda yetiştirilmiş hastalıksız bir bitki almış olayım.

- Bitkiyi alırken, aldığım yerden o bitkinin tüm bakım koşullarını öğrenmeye çalışıyorum; hatta satıcıyı yoruyorum, zorluyorum; ki gerekli koşulları bileyim ve de temin edeyim ki bitkim sağlıklı yaşamaya devam etsin.

- Yetinmiyorum; internetteki yerli yabancı kaynaklardan bu bitkinin isteklerini inceliyorum, size de tavsiye ederim, ana kaynağım agaclar.net :)

- Sulamalarım esnasında sık sık bitkinin yapraklarının hem altını hem üstünü kontrol ediyorum herhangi bir zararlı var mı, yaprakların şeklinde ve renginde vs normalin dışında bir durum var mı diye.

- Aksi bir durum ile karşılaşırsam, ek yük ve mükerrer kayıt olmaması açısından tüm forumu uzun uzun araştırıp, benimle aynı derdi olan bir üye buradan derman bulmuş mu diye bakıyorum ki varsa "burada hazırı var" deyip uyguluyorum.

Böyle bir bilgi bulamamışsam da...

- Mümkün olduğunca detay bilgi içeren -bakım biçimim, bitkinin kısa geçmişi, bulunduğu ortam vb- bir soru metnine ilaveten tüm detayları -yaprakların hem üstü hem de altı, ayrıca da bir genel görünüm- içeren uygun fotoğraflar ekleyerek bu forumdaki değerli uzman gönüllülerden yardım istirham ediyorum.

Kısaca böyle işte sayın GLCN.

Bir sonraki bitkiniz ile mutluluklar ve başarılar dilerim ;)

Deneyin, "pişman" olmayacaksınız... ;)

kanun43tr
05-07-2007, 11:50
değerli bitki dostları resimdeki çiceklerim 1 gün için de bu hale geldi sebebi ne olabilir sizce.

cerrahnuray
05-07-2007, 12:56
Merhabalar

#330 no lu mesajda bir sorum vardı. Kaktüsümdeki oyuklar ile ilgili.Oyuklar çoğalmaya başladı. Kurt gibi bir şey olabilir mi? Gözle görülür bir böcek - kurt vs. yok üstünde. Ama oyuklar sanki bir canlı yemiş gibi.

Her ihtimale karşı sağlam olanlardan çelik alıp yeni bir tane köklendirmeye mi çalışayım ?

İnşallah normal bir şeydir, kaktüsümü kaybetmem :(

Teşekkürler.

Todor
05-07-2007, 13:13
Ne bitkisi bunlar? Ona göre başlığı düzeltelim.

sabah
12-07-2007, 09:29
Benjaminin yapraklarının kenar kısmında su lekesi gibi izler çıktı. Silince bir süre görünmez oluyor sonra tekrar çıkıyor. Herhalde bu da bir hastalık işareti.
Ne yapmalıyım? Teşekkürler
15091 15092

http://www.agaclar.net/forum/newreply.php?do=newreply&p=125379

Benjaminde yaşadığımız ve bir süre sonra yaprak dökümüne yol açan bu sorunu başka bitkilerinde görenler oldu mu?

GLCN
12-07-2007, 09:46
Benimde uygulamalarım sizinkilerele hemen hemen aynı(satıcıyı sıkıstırmak dısında) aslında bu sorun ilk defa basıma geldi yani ilk defa aldığım fideyi kaybettim benim pişmanlığım o satıcıdan alışveriş yapmak ama ne yapayım bu çiçek için çok heveslenmiştim demekki fidelerin son günleriymiş ben alırken.

lerdemir
12-07-2007, 10:36
Kısmet demeli :(

lerdemir
12-07-2007, 10:55
Sabah,

Ben kendi benjaminime yapraktan besin uygulaması (sıvı besin katkılı suyu yapraklara püskürtme şeklinde) uyguladıktan sonra genelde bu görüntü/kalıntı oluyor yapraklarda... Herhangi bir de dökülme olmuyor. Sonrasında, sadece su ile (tercihen kireçsiz su, klima tahliye suyu, içme suyu vb) fısfısladığımda da geçiyor bir süre sonra...

Ama teknik değerlendirmeyi uzmanlardan almak lazım. Benimkisi sadece şahsi gözlem.

sabah
12-07-2007, 17:00
Sabah,

Ben kendi benjaminime yapraktan besin uygulaması (sıvı besin katkılı suyu yapraklara püskürtme şeklinde) uyguladıktan sonra genelde bu görüntü/kalıntı oluyor yapraklarda... Herhangi bir de dökülme olmuyor. Sonrasında, sadece su ile (tercihen kireçsiz su, klima tahliye suyu, içme suyu vb) fısfısladığımda da geçiyor bir süre sonra...

Şimdi o beyaz noktalara tırnağımla dokunduğumda beyaz toz gibi olduklarını gördüm.
Galiba olan şey neyse ileri aşamaya geçti. :-)

çiçeğim
12-07-2007, 22:23
Ben de apartman bahçemizdeki selvilerin tek tek kuruduğunu görüyorum,ek de resimlerini yolluyorum. Bakım olarak her akşam bol sulanıyor ve mayıs ayında koyun gübresi kullanılmış. Kuruyanların sayısı gittikçe fazlalaşıyor. Cinsini tam bilemiyorum isimlerini ve bakımlarını yazan olursa çok sevinirim. O kadar güzeller ki kurumalarına dayanamıyorum. Şimdiden teşekkürler.

Antaios
13-07-2007, 14:21
Bu yabancı otu yıllardır aramizden uzaklaştıramıyorum. Kesin bi çaresini bilen var mı?

lerdemir
13-07-2007, 15:35
Sabah,

"Beyaz toz" ifaden bende ilk olarak "pamuklu bit", "unlu bit" belirtisini çağrıştırdı. Bu başlıkta ve zararlıları tarif etmek için örnek fotolar gibi bir başlıkta göreceğiniz fotoğraflardakilerden teşhis edebileceksinizdir sanırım...

Önce bir teyit edelim isterseniz.

Eğer öyle ise, bu başlıkta pamuklu unlu bit için çare daha evvel açıklanmıştı hatırladığım kadarıyla... Hızlı hareket etmeniz lazım...

Haberinizi bekleriz...

acemi bitkici
13-07-2007, 15:42
Selam

Bitki hastalıkları bölümüne sorunumu ilettim fakat cevabı tam olarak alamadım.
Japon gülü yapraklarında güneş yanığı gibi yeni çıkan yapraklar siyahladı.Güneşe koymuyorum ama hala yeni yapraklar sanki yanmış gibi siyah ve şekli bozuk çıkıyor.

Resim ekleyemem.Yardımlarınızı bekliyorum.

çiçeğim
13-07-2007, 18:46
Hala bana kimse cevap yazmadı,herkes tatilde galiba,gitti bizim çamlar :(

Birol Ketenci
14-07-2007, 00:33
Doğal yöntemlerle tamamen organik pembe domates yetiştirmeye çalışıyorum. Bugün domateslerden birinde lekelenme olduğunu farkettim (iki gün önce bu lekelenme yoktu) Gövde, çiçek saplarında ve yapraklarda güneş altında parlayan zerreciklerden oluşan ve el sürünce yeşilimsi renkte bulaşan bir tabaka mevcut. Pekçok yerde araştırma yapmama rağmen tam olarak hangi hastalık olduğunu anlayamadim. Bu belirtiye yakın hastalık olarak
Lekeli Olgunlaşma
Antraknoz
Mildiyö
Cladosporium cucumerinum (Uyuz veya Zamk Hastalığı)
hastalıklarını buldum fakat hiçbirinin tüm belirtileri yok mesela lekelerde ıslaklık bulunmuyor aksine üstleri oldukça kuru, yapraklarda lekelenme yok bir miktar iki yandan üst iç kısma kıvrılma mevcut. Bitki zararlısı domateslerde yok fakat yan taraftaki biberlerin birkaçında kırmızı olduğundan emin olamadığım örümcek buldum. Onlar için arkadaştan aldığım kükürtü tüm biberlere sıktım.
Baştada bahsetiğim gibi doğal yöntemlerle yetiştirmeye çalıştığım için hastalıkla mücadele konusundada kimyasal ilaç en son başvuracağım çare. Bu sebeble karşı karşıya olduğum bu hastalık ve doğal yöntemlerle mücadele konusunda yardıma ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
14-07-2007, 01:01
Sevgili pdabirol, genelde bu tarz meyvede hatsalık yapan hastalık domates mildiyösüdür. Ancak eğer bitkide hastalık belirtisi görmüyorsanız bu durum bazen bitkideki veya toprğınızdaki kalsiyum noksanlığından kaynaklanabiliyor. Toprağınızı tarım kireci ile gübrelemeyi bir deneyin derim...

Selahattin Yılmaz
14-07-2007, 01:03
Selam

Bitki hastalıkları bölümüne sorunumu ilettim fakat cevabı tam olarak alamadım.
Japon gülü yapraklarında güneş yanığı gibi yeni çıkan yapraklar siyahladı.Güneşe koymuyorum ama hala yeni yapraklar sanki yanmış gibi siyah ve şekli bozuk çıkıyor.

Resim ekleyemem.Yardımlarınızı bekliyorum.

Sevgili acemi bitkici, daha önce forum üyelerimizden sukranayalp size cevap verdi ancak siz cevabı beğenmediniz veya hastalığınızla bağdaştıramadınız. Cevap alamıyorsanız şartlarınızı zorlayın ve bir resim çekip buraya koyun daha iyi yardımcı olalım. Bazen görmeden yardımcı olamıyoruz, zira tarifinizden bir sonuç çıkaramıyoruz.

Birol Ketenci
14-07-2007, 10:44
Selahattin Bey;
İlginiz için teşekkürler. Bitkide, en azından bir amatör olarak benim gözümde herhangi bir hastalık belirtisi yok. Bahsettiğim bitki üzerindeki parlak tabaka sanırım her domateste mevcut. Sadece resimdeki tek domateste o lekelenme var hatta geçen sıcakların olumsuz etkilerinide üstünden atmaya başlamış olacak ki yeni çiçekler meyvaya dönmeye başladılar.
Tarım kireci konusundaki önerinizi dikkate alacak ve en kısa sürede uygulayacağım. Tekrar teşekkürler

acemi bitkici
14-07-2007, 18:44
Selahattin Bey ilginize teşekkürler ama cevabımı alamadığım için tekrar yazdım.Sukranayalp in cevabının son cümlesinde 'bu bana bir bakteriyel hastalığı aklıma getiriyor' dedi ve bende o bakteriyel hastalığı soruyorum(çünkü o hastalık) ama bu 4. gün oluyor hala kimse bana o bakteriyel hastalığı söylemedi.Bitkimde hergeçen gün daha kötü oluyor.Sadece sukranayalp adlı üyenin dediği o bakteriyel hastalığı tanımlamanızı istiyorum.Çünkü hala o üyeden tanımını alamadım(offline olduğundan)
Selahattin Bey, ben hastalığı bağdaştırdım fakat sadece o üyenin dediği hastalığı soruyorum.Yardımlarınızı bekliyorum.

Buket Aknar
15-07-2007, 12:40
Sevgili arkadaşlar. Beni çok üzen bir sorunum var, ancak nereye yazacağımı bir türlü kestiremedim. Umarım doğru yere yazıyorum.
Çiçekciden alırken mazı olduğu söylenen ağaçcıklarım son günlerde kurumaya başladı. Ne yapmalıyım? Yoksa ölecekler.

sezinci
16-07-2007, 01:10
Ne zaman alıp diktiniz bunu.
Dikim hatası olabilir mi diye düşündüm. Başka türlü çiçekçiden getirdikten sonra hemen bu hale gelmesi mümkün değil.

Oğuzhan
16-07-2007, 08:49
Sakız sardunya yapraklarının arka taraflarında kahve ve siyah kaparıklar var.Pıtır pıtır.Bunlar böcek ya da bit değil.Ne olabilir.Üst kısımlarda bir şey yok.Fazla güneş ve sıcaktan olurmu.?

sabah
16-07-2007, 10:52
Sabah,

"Beyaz toz" ifaden bende ilk olarak "pamuklu bit", "unlu bit" belirtisini çağrıştırdı. Bu başlıkta ve zararlıları tarif etmek için örnek fotolar gibi bir başlıkta göreceğiniz fotoğraflardakilerden teşhis edebileceksinizdir sanırım...

Önce bir teyit edelim isterseniz.

Eğer öyle ise, bu başlıkta pamuklu unlu bit için çare daha evvel açıklanmıştı hatırladığım kadarıyla... Hızlı hareket etmeniz lazım...

Haberinizi bekleriz...

ilk lekeleri gördüğümde üzerinde pamuklu bit yoktu. Dikkatli bakmaya çalışmıştım.

Bugün pamuklu bit de gördüm ama farklı dallar üzerinde. Sanırım bu toz biçimindeki şey de ayrı bir sorun.

Pamuklu bit için ilaçlamaya çalışacağım. Bir sürü yaprağı dökülmüş, olanlar kötüleşmiş. Bakalım ne olacak?

Bir de hastalıklı bir yaprağı kopardığımda daldan beyaz sıvı çıktı. Daha önce benjaminde böyle birşeye raslamamıştım.

Oğuzhan
16-07-2007, 11:40
Beyaz sıvı normal.Bitkinin öz suyu ..Tıpkı incir gibi...

lerdemir
16-07-2007, 12:32
Evet, o bitkinin kendi öz suyu...

lerdemir
16-07-2007, 12:34
Bu arada, bu başlığı takip eden uzman üyelerimizden bir yardım ricam olacak.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=130845&postcount=36 bu linkte sormuş olduğum üzere, aşırı doz 20-20-20 gübre vermiş olduğumu düşündüğüm bitkilerimi nasıl kurtarabilirim???

cemal.S
16-07-2007, 14:00
Merhabalar!
Lerdemir bol bol sulamaktan başka çaren yok gözüküyor. Bence hiç bir şey katılmamış suyla bol bol sula umarım bitkilerin kurtulur. Bu hatayı hatada demiyelimde genelde köylerde bilinçsiz çiftçimiz çok yapar. Fazla gübre fazla ürün mantığı ile. Aslında toprağa büyük zarar verir farkında değildir. Sanırım kullandığınız gübrenin ambalajının üzerinde hangi oranlarda verileceği konusunda bir yazı vardır. Lutfen onu okuyun ve bol su verin. Bunlar kesinlikle bir uzman görüşü olarak algılanmasın konunun uzmanı falan değilim ancak 4 yıldır sözkonusu 15-15-15 / 20-20-20 toprak altı gübreleri dış mekan bitkilerin harç oluşumunda kullanıyorum. Sadece bir şeyler seyrettim hepsi o kadar.

Saygıyla kalın.

lerdemir
16-07-2007, 14:56
Tamamdır cemal.S,

Bol bol sulayıp kurtarmaya çalışacağım. Belki haftasonunda da toprak değiştiririm...

Bir de, her ihtimale karşın, çelik alacağım bitkiden...

Ferda Ülkümen
16-07-2007, 15:02
Kuzenim bahçesindeki böceklenen ağaçları ilaçlatmak için bir firmayla anlaştı,firma ilaçlama yaptı,böcekler halen yaşıyor ve ağaçlar ölmek üzere.Durumla hiç ilgilenmeyen firmayı nereye,nasıl şikayet edebiliriz?
Bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum.

lerdemir
16-07-2007, 16:27
Geçmiş olsun!

Dilerseniz, firma ismini buradan ifşa etmekle işe başlayın Ferda Hn -tabi forum kurallarına aykırı olup olmadığını da bilemiyorum bu arada.

Avatarınızdaki kedi bu yüzden kızgın kızgın bakıyor sanırım? :)

Buket Aknar
16-07-2007, 22:48
Ne zaman alıp diktiniz bunu.
Dikim hatası olabilir mi diye düşündüm. Başka türlü çiçekçiden getirdikten sonra hemen bu hale gelmesi mümkün değil.

Nisan ayında, bir çift olarak alıp şimdiki yerlerine dikmiştim son 10 güne kadar da gayet iyi gidiyorlardı. Oldukları yer ayrı ayrı birer saksı, sabahtan akşam üzeri 6'ya kadar güneş görmektedir. Bu arada Kıbrıs'ta hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkmıştır.
İyileşmeleri için ne yapabilirim?

sezinci
17-07-2007, 00:22
Saksı küçük gelmiş olabilir. Bunu kışa kada bitkiniz yaşayabilirse düzeltebilirsiniz.
Ama dikim hatası ise bunun geri dönüşü olmayabilir. Ben başka bir nedeni olabileceğini sanmıyorum.

Dünya yeşil kalsın
17-07-2007, 08:00
SELAM

Sardunyalarımın yapraklarını tırtıllardan nasıl koruyabilirim?Sorunları okudum ama benim durumumda olan yok sanırım.Bana yardımcı olurmusunuz?

nevsune
17-07-2007, 12:57
[quote=malina;22249]Zararlılar için size evde yapacağınız basit birkaç tarif...

Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır. "

Yanlış yere yazmışım, belki buradan yanıt alabilirim:)
Yaprak bitinden sarımsaklı solüsyonla kurtardığım bitkilerime şimdi de beyaz sinekler musallat oldu. Burada pelin yaprağı bulamadım onun yerine başka (sarımsaklı hariç, yaprakları fena halde kavurdu)hangi reçeteyi kullanabilirim?

Mine Pakkaner
17-07-2007, 13:12
Tamamdır cemal.S,

Bol bol sulayıp kurtarmaya çalışacağım. Belki haftasonunda da toprak değiştiririm...

Bir de, her ihtimale karşın, çelik alacağım bitkiden...

Toprak değiştirmeyin. Bu aşamada şoka sokar. Toprağı yıkarcasına sulayın, yani bir kova kadar suyu bitkiye yavaş yavaş ve bir kerede verin, alttan serbestçe süzülsün. Bütün bozuk dalları kesin, saksıyı nispeten daha gölge bir yere alın. Çelik alabilirsiniz.

Geçmiş olsun.

memet
17-07-2007, 13:22
Acı biber tek başına da etkili oluyor, Sardunyada ki tırtıla da etkili olacağını düşünüyorum. Kırmızı örümcekte, pamuklu bitte faydasını gördüm.

memet
17-07-2007, 13:23
Dünya Yeşil Kalsın, Bir de buraya tıklayın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&page=5) burada bazı tarifler var. Onları inceleyin.

Mine Pakkaner
17-07-2007, 13:25
... bitkilerime şimdi de beyaz sinekler musallat oldu. Burada pelin yaprağı bulamadım onun yerine başka (sarımsaklı hariç, yaprakları fena halde kavurdu)hangi reçeteyi kullanabilirim?

http://www.horizonherbs.com/images/products/marigold-garland-tagates-erecta-plant-seed-large.jpg
Kadife çiçeğini (Tagates erecta) bütün olarak rondoya koyun parçalayın, üzerine su ekleyin, bütün gece bekletin. Ertesi gün süzün ve bitkinize spreyleyin. Bütün ilaçlarda olduğu gibi önce bir noktaya püskürtüp bekleyin.

Aynı işlemi domates veya patates yaprakları ile de yapabilirsiniz.

Buket Aknar
17-07-2007, 13:40
Saksı küçük gelmiş olabilir. Bunu kışa kada bitkiniz yaşayabilirse düzeltebilirsiniz.
Ama dikim hatası ise bunun geri dönüşü olmayabilir. Ben başka bir nedeni olabileceğini sanmıyorum.

Saksısı içerisinde fotoğrafını eklemeye çalışacağım. Bu fotoğraftan anlaşılırmı bilmiyorum.
Aldığım çiçekci bir kaç sene bu boyda bir saksı sizi idare eder demişti.
Ama sıcaklardan olma ihtimali üzerinde duruyorum. Siz ne dersiniz? Bol su vermeli miyim yoksa suyu azaltmalımıyım? Sanki sıcaktan yanmışlar gibi. Ayrıca bunların adı gerçekten Mazı mı?

Mine Pakkaner
17-07-2007, 13:50
Bu bir mazı Buket Hanım. Bu arada şu anda nasıl bir sulama yapıyorsunuz. Son günlerde yükselen sıcaklarla beraber suyu da arttırmış olmalıydınız. Hiç gübre veriyor musunuz? Bu aralar verdiniz mi? Saksının deliği düzgün mü, suyu güzelce tahliye ediyor mu? Mazınızın kök boğazını yoklayın, kabuk kolaylıkla kalkıyor mu?

Buket Aknar
17-07-2007, 14:49
Sevgili Mine hanım, saksıların deliklerini kontrol ettim. Su tahliyeleri sağlıklı.
Hava sıcaklığının artması ile gündüzleri yaptığım sulamayı akşam üzeri veya saat 9:00 gibi daha serin saatlerde yapmaya başladım.
Gübreleme konusunda ise, mazıları aldığımda (Nisan ayında) bu saksılara ekerken gübrelemiştim, sonrasında gübre vermedim. sadece geçen hafta bu olayın başlaması üzerine hafifçe köklerini eşeleyerek havalandırma yapmaya çalıştım
Kök boğazlarını kontrol ettim ( Bu arada kök boğazı dediğiniz yer kökünün toprak ile ilk dalları arasında kalan kısmı mı?) kabukları kesinlikle soyulamıyor.
Kurumaları fotoğrafta görüldüğü gibi yanık gibi.

Mine Pakkaner
17-07-2007, 15:11
Buket Hanım, sulamanızı değiştirmeyin, ancak mazılarda bu durum genelde mantari hastalık sonucu görülüyor. Buna benzer durumlarda bitkide fusarium, rhizoctonia gibi toprak mantarlarının yol açtığı hastalıklar tesbit edilmiş. Bir toprak zararlısı olan nematod etkisi ile de buna benzer görüntüler ortaya çıkıyor. Şimdi siz nematod varsa evde birşey yapamazsınız, ama mantar hastalığı olma ihtimaline karşın, Benlate + Captan ile ilaçlama yapmalısınız.

lerdemir
17-07-2007, 16:03
Mine Hn

Yönlendirmeniz için çok teşekkür ederim.

Aşırı gübreden yakmama dair soruyu buraya sorduğum günden bu yana sizin dediğiniz gibi, aşırı suyla -minicik bir saksıyı 1,5ltre içme suyu ile- yıkayıp duruyorum son 3 gündür...

Tesadüf; gözüm görmeye elvermediği için bozuk yaprakları da, dalları da tek tek makasla kesip atıyordum. Nispeten gölgelik bir yere almıştım forumdan daha önce okuduğum tedavi süreci bilgilerinden yola çıkarak.

Yani şimdilik herşey sizi tarif ettiğiniz gibi gitmekte. Umarım hayatta kalmasını sağlayabiliriz beraberce.

Tek endişem, aşırı sudan dolayı, bu sefer de çürümeye neden olmak...

Yaseminden çelik almak konusunda biraz kararsızım. Tam olarak neresinden nasıl almalıyım kestiremiyorum da...

Mine Pakkaner
17-07-2007, 19:57
Bu durumda yıkama işlemine bir son verin :) Şimdi normal sulama düzeninize dönün. Bundan sonraki ilk sulamada eğer elinizde varsa deniz yosunu verin, yoksa edinin, yine verin :)

Bu arada son haliyle dalları düzgün gösteren bir fotoğraf çekin, yasemin üretimi başlığına ekleyin, nereden kesebilirsiniz beraber bakalım. (Pembe yasemin inanılmaz keskin ve baygın kokar, en sevdiğim sarılıcılardandır. )

İzmirli
17-07-2007, 22:39
Benimde limon sevim kurumaya başladı.Rengi sarımsı tonundan kahverengiye dönüyor :S

Buket Aknar
18-07-2007, 00:33
Mine hanım, teşekkürler. Tavsiyenizi uygulayacağım. Umarım bu iki ilacı bulurum. Durum ile ilgili size yine bilgi vereceğim.

lerdemir
18-07-2007, 08:17
Mine HN

Dün akşam da bol bol sudan geçirmiştim zaten :(
Suya boğmayı bırakacağım, peki.
Bu akşam ya da yarın sabah erkenden söylediğiniz gibi fotoğraflayıp, ilgili bölüme ekleyeceğim. İlginize çok çok teşekkür ederim.
Sevgi ve saygılar...

yale
22-07-2007, 22:13
Merhabalar umarım doğru bölüme yazmışımdır.Belkide aynı konu önceki yazılarda vardır .versa link atarmısınız lütfen
Bu bölgede (Doğu Karadeniz) daha önce farketmediğimiz en azından biz bilmiyoruz ,çiçeklerimize dadanan "pamuk böceği" diyeyim,zararı varmı veya ne tür bir böcek.
Çiçek saplarını katı yapışkan bir sıvı ile ıslatan herhalde o dur .Fotoğraflarda biraz kötü cıkmış ama ilerde daha netlerini çekeceğim.

fmt79
23-07-2007, 15:49
Merhabalar umarım doğru bölüme yazmışımdır.Belkide aynı konu önceki yazılarda vardır .versa link atarmısınız lütfen
Bu bölgede (Doğu Karadeniz) daha önce farketmediğimiz en azından biz bilmiyoruz ,çiçeklerimize dadanan "pamuk böceği" diyeyim,zararı varmı veya ne tür bir böcek.
Çiçek saplarını katı yapışkan bir sıvı ile ıslatan herhalde o dur .Fotoğraflarda biraz kötü cıkmış ama ilerde daha netlerini çekeceğim.

peki bitkiniz nedir? Hangi bitkilerde bu zararlıyı görüyorsunuz acaba?

sezinci
23-07-2007, 18:44
Ama bu böcekler çok şirin. Neden kurtulmak istiyorsunuz ki?:D

yale
23-07-2007, 20:57
peki bitkiniz nedir? Hangi bitkilerde bu zararlıyı görüyorsunuz acaba?

Hangi tür çiçektir bilmem ,ama en kısa sürede tamamının fotoğrafını çekip yollayacağım.

tourkana
24-07-2007, 19:48
Merhaba ,benim zen bahçemin köşebaşına yerleştirdiğim ve çok değer verdiğim karaçama 3 haftadır bir haller oldu, herşey Bonsai tekniklerinden öğrendiğim uç alımıyla başladı ,sonra annem karınca ilacı döktü..
İşte bu süreçlerden sonra ağacın eski yemyeşil ibreleri kahverengiye döndü,yeni çıkan mumların ibrelerinde de sararmalar olsa da %80 i hala yeşil..
Ne dersiniz ağaç ölüyor mu,yoksa hala ümidimiz var mı?

kmozt
25-07-2007, 21:50
Merhaba, narlarda mantara karşı yapılan fungusit uygulaması için hangi ilacı tavsiye edersiniz. teşekkürler.

scream066
26-07-2007, 10:58
yaa herkese selam ben yenı uyeyım salatalık seralarım var salatalıklarımın yaprak uclarında yanıklar var.bana zıratcı arkadaslar element eksıklıgi dediler.arkadaslar bu turde bıldıgınız hastalıklar veya ogrene bılecegım bılgı alabılecegım yer varsa bana email atarsanız sevınırım...saygılarımla.

murtican
26-07-2007, 16:34
değerli bitki dostları resimdeki çiceklerim 1 gün için de bu hale geldi sebebi ne olabilir sizce. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=125388&postcount=360)

Burdan baktığıma göre yaprakların tamamında aynı şey gözükmüyoz eğer öle ise virüslü bir hastalık olabilir hasta oln yaprakları koparmak bir nebzede olsa sonuç vere bilir ama sanırım onun için geç kalınmış **** azot eksikliğinden kaynaklanan yaşlı yaprakların sararıp kurumasıda olabilir ama tam bir sonuç söyliyemiyorum inşallah bu yardımcı olabilir

casablanca
26-07-2007, 22:00
Merhabalar,
Bambu bölümüne yazmistim ama oraya sanirim pek bakan olmayacak çünkü epey eski mesajlar bambu yetistirme konusunda biri bana bilgi verirse çok sevinirim çünkü gerçekten ihtiyacim var, hiçbirsey bilmiyorum. Bambumun fotoğrafini da "Bambu" konu basliginin altina yazmistim. Tesekkür ederim.

Aşk-ı Asi
28-07-2007, 10:14
Merhaba, birkaç gündür çiçeklerimin üzerinde küfe benzer oluşumlar ve yapraklarda benekler var ve hızla hepsi bozulmaya başladı. Begonya, cam güzeli, petunya, kadife çiçeği ya da gül, hiç farketmiyor hepsine bulaştı... Lütfen bununla başa çıkabileceğim bir yol bulan varsa yardım etsin. İlk kez bu baharda çiçeklerle ilgilenmeye başladım ve sonuç mükemmeldi. Ama onların gözümün önünde bu şekilde yok olmalarına dayanamıyorum :(

Selahattin Yılmaz
28-07-2007, 11:18
Sevgili Aşk-ı Asi forumumuza hoş geldiniz. Bahsettiğiniz oluşumlar Kurşuni küf veya küllemeye benzer belirtiler gösteriyor ancak sizin bir turizmci olarak mutlaka dijital fotoğraf makineniz vardır diye düşünüyorum. Eğer bitkilerinizde bahsettiğiniz oluşumların bitkinin bütününü ve yakın çekim olarak fotoğraflar buraya koyarsanız daha kolay yardımcı olabiliriz.

Siz eski bir forumcusunuz resim yerleştirmekte zorlanacağınızı sanmam ancak yine de sorun yaşarsanız imzamda bulunan Forum Kullanım Klavuzunu okumanızı tavsiye ederim.

Oyaman
28-07-2007, 15:47
Yol Hatmimde son bir aydır her gün 1-2 yaprak kaybediyorum lütfen yardımcı
olun, çiçeklerini görmeden başına bir şeyler gelmesinden korkuyorum.
Ayrıca Dahlialarımın durumuda hiç iyi değil gübre veya su sorunu yok konukçu sorunu yok ne istiyor anlayamıyorum.
İlgilerinizi bekliyorum.

Mine Pakkaner
30-07-2007, 21:49
Deportivo dalyanızın bir yaprağınız kesip kesi yerindeki iletim demetlerinin rengini söyler misiniz? Bir de hasta bitkinin tümünü fotoğraflamanızı rica edeceğim. Hasta bir veya iki yaprağı da daha yakın çekmeniz mümkün mü?

Yol hatmisini ise daha bol sulayın ve dengeli bir gübre verin. Sıcak havalarda yaprak döker endişe etmeyin.

Mine Pakkaner
30-07-2007, 21:53
...birkaç gündür çiçeklerimin üzerinde küfe benzer oluşumlar ...başladı. Begonya, cam güzeli, petunya, kadife çiçeği ya da gül, hiç farketmiyor hepsine bulaştı...

Hoşgeldiniz, http://www.agaclar.net/dergi/ocak07.html adresinde,e-derginin ilk sayısı var. Burada uzmanımız Fmt79 küllemeyi çok detaylı anlattı. Güllerde külleme adlı makaleyi okuyunuz.

Tuba
01-08-2007, 13:30
Merhaba,

Bu resmi siteden aldım. Gül yapraklarında küllenme olarak tanıtılmış. Benim "küpeli"min yapraklarında da aynısı var. Küllenme küpeli de de olur mu oksa başka birşey mi?

sukranayalp
01-08-2007, 14:44
Sn. Feyzan,
1- Beyaz sinek(genelde sıcaklığın ve hava neminin arttığı dönemde görülen ve çok çabuk üreyen, bitkinin özsuyunu emerek iletim demetlerini tıkayan, bu şekilde önce yaprak kuruma ve sararmaları ile bitki ölümlerine neden olan ayrıca virüs bulaştıran böceklerdir.
2- İnsektisit kullanarak mücadele yapabilirsiniz. 2 haftada bir ilaçlama yapın. Komşu bahçeerde de ilaçlama yapılması gerekir. Çünkü çok çabuk bulaşan ve yayılan böceklerdir. Sonbahar geldiğinde gerekli budamaları yapın ve dökülen yaprakları toplayıp yakın.Uzun süre aynı tür ilaç kullanırsanız bağışıklık kazanırlar. Supracıde güzel bir ilaçtır.
3- Mine hn veya Ferhat 29'a da danışın. Daha etkili ilaçlar önerebilirler.
4- Evet o.
5- Evet o.

onder1111
03-08-2007, 08:15
Merhabalar,

Henüz foruma yeni katıldım. Bu konu başka bir başlık altında geçti mi bilmiyorum fakat aramalarım netice vermedi. Herneyse konuya geliyorum.

Ben geniş balkonumda bir toprak havuzu içerisinde süs bitkileri yetiştirmeye çalışıyorum fakat şu bitlerden bir türlü başımı kurtaramadım. Önce yeşil gül bitleri musallat oldu, onları bulduğum bir ilaç sayesinde temizledim fakat fazla kullanmış olucam güllerim 1,5 ay sonra kendilerine gelebildiler.
Şimdi ise beyaz pamuklu bitler (sanırım) musallat oldu, bunun için yakındaki bir seradan bir ilaç aldım, tarif edildiği gibi kullandım. Bitler bir süre çiçeklerden uzaklaşıp ortalarda gezdikten sonra muhtemelen ilacın etkisini kaybetmesiyle geri çiçeklerin üzerine kondular ve çiçeklerim ölmeye yüz tuttu. (Özellikle yıldız ve ateş çiçeği üzerinde konuşlandılar)

Mucize çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler

COYOTE
03-08-2007, 08:21
Sn onder1111 Ağaç ve Bitki hastalıkları tedavi yolları başlğı altında sorununuzun çeşitli çözümleri mevcut. Hatta pek çok ev yapımı ilaç tarifide var. Umarım bir an önce kurtulursunuz. :)

bagerhk
03-08-2007, 10:49
kavun yapraklarında sararma ve çürüme oluyor.bulaşan kısımlarda kavun da sararıyor, ayrıca geç ektiğim diğer parselde ise çıkışa olumsuz etki ediyor.. mantari hastalık olduğunu zannediyorum. böcek veya haşere değil. tarlaya yeni yeni bulaşmış. diğer kısımlara bulaşmadan hangi ilacı tavsiye edersibniz. şimdiden teşekkürler

Oğuzhan
04-08-2007, 14:56
Bugün Samsun'da bir ziirat mühendisi ile görüştüm.Neem Azal ilaç satışı yapıyorlar.İlaç 1 Lt.Oda kullanmak için 250 lt suda çözülmesi gerekiyormuş.O yüzden ilaç alamıyorum.Hobi amaçlıda satılmıyormuş.Yardımcı olmak için 10 YTL 100ml sizin için yaparız dediler.Bakalım birkaç yeri daha araştırcam.Ona göre karar vercem.Bu kırmızı öümceklerle başım dertte...:(

denizakvaryumu
04-08-2007, 15:09
Bugün Samsun'da bir ziirat mühendisi ile görüştüm.Neem Azal ilaç satışı yapıyorlar.İlaç 1 Lt.Oda kullanmak için 250 lt suda çözülmesi gerekiyormuş.O yüzden ilaç alamıyorum.Hobi amaçlıda satılmıyormuş.Yardımcı olmak için 10 YTL 100ml sizin için yaparız dediler.Bakalım birkaç yeri daha araştırcam.Ona göre karar vercem.Bu kırmızı öümceklerle başım dertte...:(

Neem azalı deneyin ...organik bir ilaç, Ankara'da bulsam ben de alacağım ama yok.

Oğuzhan
04-08-2007, 16:54
Burda da yok.Samsun 'da varmış.Kargoyla bana 18 ytl mal olur.Burlarda başka bir ilaca bakacam.Bakalım hangisi uygunsa ...

Ophrys
04-08-2007, 16:57
Kırmızı örümcekler benide bezdirdi.
Yepyeni alıyorum bitkiyi, ertesi gün ağlarla istila edilmiş durumda buluyorum. Dün yine acı biber uyguladım bakalım sonuç ne olacak?

Oğuzhan
04-08-2007, 19:13
Acı biber-Arapsabunu-Pelin hepsini denedim..
Kökten yok etmek lazım.

nevsune
04-08-2007, 20:56
"Kükürt başlıca olarak mantari hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kırmızı örümcek mücadelesinde ve toprak asitliğini düşürmekte kullanılır.Bunun dışında örneğin kuru meyve ve sebze üretiminde de kullanılıyor. Ayrıca bir bitki besin maddesi. Organik tarımda da izinli bir madde.Kolay temin ediliyor, ucuz."

Mine Hanım yazmış.

Benim de başıma bela oldular bu kırmızı örümcekler. hem de pepinomda mantar oluştu. İkisi için de çözüm galiba. Ben bu hafta alacağım.

denizakvaryumu
05-08-2007, 09:51
"Kükürt başlıca olarak mantari hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kırmızı örümcek mücadelesinde ve toprak asitliğini düşürmekte kullanılır.Bunun dışında örneğin kuru meyve ve sebze üretiminde de kullanılıyor. Ayrıca bir bitki besin maddesi. Organik tarımda da izinli bir madde.Kolay temin ediliyor, ucuz."

Mine Hanım yazmış. Benimde başıma bela oldular bu kırmızı örümcekler. hem de pepinomda mantar oluştu. İkisi için de çözüm galiba. Ben bu hafta alacağım.

Zannedersem saksıda çiçekleri olan ve profosyonel olmayan biri olarak bir ilki başaracaksınız.

Daha önce evde-balkonda, kükürtü kimse denememişti en azından bu forumda yazılmamıştı.

Deneyimleriniz bu bakımdan önemli...uygulamayı resimlerle anlatırsanız çok iyi olur.Bu arada bilinen ve markalı olan bir kükürt alın derim gerçi bunlar büyük torbalarda satılıyor açık olarak satılır mı bilemem.

Ben de kükürt ve özellikle Aralık gibi bordo bulamacı uygulaması yapacağım.

Tuba
06-08-2007, 12:16
Küpeli küllenir miiiiii?

Mine Pakkaner
06-08-2007, 12:21
Külleniiiiiir. :rolleyes:

Küpe çiçeği de külleme olur Tuba. Çözümü de forumdaki basit ev yapımı fungusitler veya ticari fungusitlerdir. Havalandırmaya ve ortam nemine dikkat edin, hastalıklı yaprakları usulca, üzerindeki tabakayı dağıtmadan toplayın. Sağlam yapraklara temas etmeyin.

KÜPEÇİÇEĞİ
06-08-2007, 13:06
Bir hafta önce aldığım küpeçiçeğimin yaprak uçlarında çürümeler var. Ayrıca yaprak kenarlarında çürüme ve siyah noktalar bulunmakta. Arap sabunlu karışımı uyguladım daha beter oldu. Yapraklar sararıp düşmeye başladı .Bana yardımcı olursanız sevinirim bir daha almıcam dedim yine aldım ,dayanamadım yine hastalandı. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.:(

Mine Pakkaner
06-08-2007, 13:13
Arap sabunlu karışım yaprak bitleri vs. içindir. Dolayısıyla bu durumda uygulanmaz. Hasta bitkiden fotoğraf ekleyip kendinizi yeni gelen arkadaşlar bahsinde tanıtmanızı rica ederiz.

KÜPEÇİÇEĞİ
06-08-2007, 15:28
Size küpeçiçeğimin yapraklarının resmini gönderiyorum. Ancak bu kadar net çıktı.Aldığımda ilaçlanmıştı.Eski yapraklar da bir sorun yok .Sorun sadece yeni çıkan yapraklarda.Yardımlarınız için teşekkür ederim.

GLCN
06-08-2007, 16:45
Minemde durduramadığım bir kuruma var yeni dallar ve yapraklar çıkıyor ama oda kuruyor küllenme olabilirmi?Eğer öyleyse ne yapabilirim?

Tuba
07-08-2007, 08:59
hımm... Teşekkür ederim cevap gelmeyince sulandırılmış kükürt alıp satıcının tavsiyesine göre sulandırıp fısfısla küpelime sıktım ama daha kötüye gitti :(

Sürekli kuruyan hasta yapraklarını temizliyorum ama sağlamlar da bitmek üzere... Tüm yapraklarını kopartırsam ölür mü?

Mine Pakkaner
07-08-2007, 10:09
...cevap gelmeyince ...

Tuba, sorunu dün 13.16 da sormuşsun, bense 13.21 de cevaplamışım. Daha seri olma imkanımız yok.:rolleyes: Bu kadar hızlı cevap aldığınız için de şanslısınız. Sürekli ekran başında, sizlerin sorularını anında cevaplayacak birer uzman bulunduramadık maalesef.

Bu arada hem sen, hem de GLCN' den yazım kurallarınıza uymanızı rica ederim. Cümlelere büyük harfle başlayınız.

Tuba
07-08-2007, 10:39
Uyarı için teşekkürler. Düzelttim.

01-08-2007, 14:30 tarihindeki 422 nolu mesaj da bana ait. Dünkü sorunun arada kaynamasından dolayı tekrar ettiğim mesajdı.

Bu kadar hızlı cevap aldığım için şanslımıyım bilmem çünkü küpelim halen kötüye gidiyor. Hızlı cevap alabilseydim belki bu kadar ilerlemezdi.

Ama burada olmak başlı başına bir şans zaten. Güzel insanların içinde, güzel şeyler öğrenmek... Evet bu kısmı şans:)

Mine Pakkaner
08-08-2007, 11:21
Size küpeçiçeğimin yapraklarının resmini gönderiyorum. Ancak bu kadar net çıktı.Aldığımda ilaçlanmıştı.Eski yapraklar da bir sorun yok .Sorun sadece yeni çıkan yapraklarda.Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Küpe çiçeği bundan daha net bir fotoğraf gerek. Makro çekmenizi rica ederim, bir de bitkinin genel halini çekip yollayın.

bagerhk
08-08-2007, 15:20
merhabalar , kavunda sararmalar meydana gelmiş. mantari hastalık olduğunu zannediyorum. kullanılabilecek kimyasal ilaç hakkında bilgi istiyorum. şimdiden teşekkürler....

Mine Pakkaner
08-08-2007, 20:51
Bagerhk merhaba, hoşgeldiniz, öncelikle kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında bize tanıtmanızı ve cümlelerinize büyük harfle başlamanızı rica ederiz. Daha sonra bitkinin bir fotoğrafını isteri ki, size yardımcı olma şansımız olsun.

Fotoğrafı görünce bilgisi olan bir arkadaşımız olursa size yardım eder.

KÜPEÇİÇEĞİ
09-08-2007, 16:46
Fotoğraf makinemde sorun var .Net çekmiyor.Yaprak altlarında nokta nokta çürümeler var. Yeni çıkan tomurcuklarda kendilerini döküyorlar.İki günde bir sulamam yeterlimi ?Balkonum kapalı.

ekip2004
09-08-2007, 20:57
Merbaba,küpeçiçeği ile ilgili sitede bilgiler var sanırım.Yinede tekrarlamak isterim soruna bakılırsa çiçeğin nemli toprağı ve direkt güneş ışığı almayan yeri sevdiğini düşünerek normalin üzerinde suladınız ve yapraklarına su püskürttünüz,öncelikle hava sirkülasyonu olabilecek bir yer seçmelisiniz,toprağını nemli tutmalısınız,aşırı sudan kaçınmalısınız,mevcut çiçek toprağınız aşırı sulamayı da göz önüne alırsak asidik karekterli(ph sı 7 nin epeyce altında)yapraklarına kükürt uygulamanız buradan sızan kükürt vasıtası ile saksıdaki toprağın ph sını epeyce aşağıya indirmiştir.Dolayısı ile hastalık elemanları için dahada uygun ortam hazırladınız.zaten resimlere baktığımda yoğun kükürt uyguladığınız görülüyor.Kükürt doğru yerde doğru zamanda doğru dozda uygulandığında mükemmel bir ürün ancak siz yanlış yaptınız.Benomyl 50 wp veya Thiram 80 wp aktifli fungusitlerden ziraii ilaç satan bayilerden temin edebilirseniz benomyl den 1 litre suya 1 çay kaşığı(teknik doz 60gr/100lt),thiram kullanacaksanız 1 tatlı kaşığı 1 lt suya(teknik doz 250gr/100lt)eritip yapraklar haftada bir olmak şekilde ilaçlanmalı saksı toprağının üzeri kabartılarak bir miktar yeni çiçek toprağı eklenerek saksı toprağı da bu ilaçlı su ile sulanmalıdır.

ekip2004
09-08-2007, 21:19
merhaba,bagerhak,kavunda sararma ,çürüme var çare diyorsunuz.Kavunda sararmaya sebep olacak onlarca değişik hastalık ve bir okadar başka sebep var.Ancak en yaygın olarak gördüklerimizin başında yalancı mildiyö dediğimiz hastalık var bunun için kullanılan 40-50 adet ruhsatlı fungusit var.Bulunduğunuz yerde ziraii ilaç bayisi varsa zaten bunlardan çoğu mevcuttur.cymoxanil%50 bu konuda çok etkili netice verebilir.metalaxyl+mancocep karışımı,fosethyl al%80,propineb%70 ...gibi birçok ilaç işi görür.Ancak beslenme ile ilgili problemler,kırmızı örümcek dolayısı ile ilgili saramalar olabilir.Bu tür problemi bulunduğunuz yerdeki uzman bir ziraat mühendisine numune bitki getirerek daha doğru teşhis yapılmasını sağlayabilirsiniz.düzgün fotoğraf siteye gönderebilseniz ben de size yardımcı olmaya çalışırım.

ekip2004
09-08-2007, 21:29
Beyaz sinek ile ilgili gereğinden çok çeşit ilaç karışımları kullanıldığını sitede okuyorum benim bu durumdaki arkadaşlara önerim Acetamiprit 20sp veya acetamiprit 20 sl.aktifli ilaçalardır.Bu ilaçlar 100gr.gibi küçük ambalajlarda perakende çok ucuz fiyata satılmakta olup kullanım dozu 1 litre suya yarım çay kaşığı yetmekte,sistemik olması ,uzun süre koruyucu olması,sebebi ile de tercih edilmelidir.

GLCN
09-08-2007, 22:09
Benimde cananımda vardı beyaz sineklerden ne yaptımsa kurtulamamıstım şimdi ise ben ilgilenmediğim için sanırım küsüp gittiler.Çünkü eser kalmadı onlardan..

Ophrys
09-08-2007, 23:19
Domatesimde ve bir kaç bitkimde yapraklar bu haldeler. Ne yapmalıyım?

Mine Pakkaner
10-08-2007, 00:25
Ada, derginin http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html sayısında Zir. Yük. Müh. Ayşenur Tokaç'ın domates hastalıkları yazısı vardı. Orada detaylı, resimli bilgiler ve ilaç önerileri mevcut. Bu aşamada artık kimyasal kullanmalısın. Kırmızı örümcek de var gibi. Kükürt kullanırsan çift taraflı işine yarayacak. Hem hastalık hem zararlıyı çözecek.

Ophrys
10-08-2007, 00:26
Çok teşekkürler Mine Hanım. Hemen bakıyorum.

Güler
10-08-2007, 20:51
Sayın Mine Pakkaner,
Benim sorunum, bahçemdeki güllere dadanan,sert kabuklu başparmağımızın tırnağı büyüklükteki, parlak gri yeşil arası renkteki böcekler. Ben onlara doz doz diyorum. Çünkü kuyruk kısımlarında istediğinde açtığı ve uçmasını sağlayan kanatları var. Zoru görünce dozzz diye uçuyorlar. Gül goncalarının ve açmış güllerin içine girerek spermleri yiyorlar. Böyle olunca çiçek de açamıyor, soluyor veya cansız bir çiçek oluyor. Birkaç defa toplamayı denedim, ama başedemedim. Bahçemde 100 kökten fazla gül var. Topladığım böceklerden birkaç tanesini ziraatçılara götürüp ilaç istedim. Verilen ilaçlar da maalesef tesir etmedi. En kısa zamanda resimlerini çekip yüklemeye çalışacağım.
Beni aydınlatırsanız memnun olurum.
Saygılar.

Antaios
13-08-2007, 12:33
Domateslerde buna yola açan sorun konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

lavanta7
16-08-2007, 22:23
Merhaba,

Ben de aranizda yeniyim, cok saglikli olan şeflaram hastalandi, yapraklarin altinda siyah noktaciklar oluyor sonra yaprak dusuyor, sizin resimlerdeki hic birine benzetemedim. Resim cekme olanagim da yok yok ne yapmaliyim.

teskkurler

ekip2004
17-08-2007, 01:46
Merhaba niceboy,Domateste çiçekburnu çürüklüğü dediğimiz kalsiyum eksikliği var,bukadar ilerlemişi de nadir görünür ,kalsiyum nitrat içerikli damla sulama gübresi ile eritilerek tabandan veya aynı gübre çözeltisinin sıvısını yapraktan sık sık uygularsanız sorun çözülür.Öğrencisiniz sanırım dün yeni konu olarak açtığım türkiye topraklarında kireç problemlerine göz atarsanız faydalı olur.Ayrıca sitede diğer arkadaşlar hastalıklarla ilgili çok ayrıntılı bilgiler derlemişler ,biraz karıştırın ...

Antaios
17-08-2007, 11:30
Çok teşekkür ederim ekip2004.

atakan01
17-08-2007, 13:27
merhabalar benim zeytin fidanımın yaprakları pamuklanmıştı ve bir yaprağın

arkasında da yarısı olgunlaşmış kırmızı, yavaş hareket eden ve tosbaha

arabaya benzeyen yani yuvarlak hatlı bir takım böcek larvaları buldum ve

hepsini tek tek bulup öldürdüm ve bunlardan müthiş bir pembe renkte kan

gibi bir sıvı çıkıyordu acaba bunlar kene yavruları olabilir mi?keneler

yaprakların arkasına bu şekilde yavrularmı?

kmozt
18-08-2007, 22:13
Merhaba. İzmir'de tarım ilaçlarını nereden almamı tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

KÜPEÇİÇEĞİ
19-08-2007, 15:17
Küpeçiçeğimde yeni oluşmuş beyaz sinekler ve yumurtalarını buldum.Yumurtalı yaprakları temizledim.Pelin otunu kaynattım, fakat acı biber yoktu. Pelin otunu yanlız uygulasam olurmu bana yardım edebilirmisiniz?Teşekkür ederim.

Güzelözlü
20-08-2007, 09:09
Yanlış yerdeysem lütfen ben doğru yere taşıyın.
Nisan ayında yaklaşık 50 metrekarelik bahçame çim ektirdim. 15-20 gün sonra çimler çıkmaya başladı ve 10-15 cm. büyüklüğü ulaşınca makas ile biçtim.Çimler tekrar büyümeye başlayınca bazı yerlerden bölge bölge yavaş yavaş sararmaya başladı, yaklaşık bir ay sonra tamamen sarardı.Bu arada düzenli olarak özellikle akşamları suluyordum.Tamamen sararınca sulamayı bıraktım.15 gün önce Ziraat Mühendisinin tavsiyesi ile çimlere mantar ilacı uyguladım.Şu anda hiçbir değişiklik yok.8-10 günde bir olmak üzere suluyorum.Bahçem çok fazla güneş almıyor.genellikle akşam saatlerinde suluyorum
Çim dikilen yerde yetişmiş kayısı ve kiraz ağacım var.Bu ağaçlara özellikle de kayısı ağacına ikbahardan başlamak üzere 2-3 defa böcek ilacı uyguladım.Çimlerdeki sararmaya bu ilacın da etkisi olabilirmi?
Birkaç gün önce kiraz ağacının bazı dallarının kurumaya başladığını fark ettim.Bu dallarda beyaz kurtçuğa benzer akıntıların ağacın dallarından fışkırır gibi dışarı çıkıp, katılaştığını fark ettim.Kiraz ağacımın kurumasını hiç istemiyorum.
Çimlerdeki sararmaları ve kiraz ağacındaki beyaz oluşumların resimlerini mail ile birlikte gönderiyorum.
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Yaşar Ünal

memet
20-08-2007, 09:43
Güzelözlü hoşgeldiniz, Buraya tıklarsanız, (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487&highlight=foruma+galeriye+foto%F0raf)Yeni arkadaşlara yardımcı olacak bilgiye ulaşabilirsiniz. Fotoğraf yüklemeyi açıklıyor.

Mine Pakkaner
20-08-2007, 23:11
Küpeçiçeğimde yeni oluşmuş beyaz sinekler ve yumurtalarını buldum.Yumurtalı yaprakları temizledim.Pelin otunu kaynattım, fakat acı biber yoktu. Pelin otunu yanlız uygulasam olurmu bana yardım edebilirmisiniz?Teşekkür ederim.

Kullanabilirsiniz. Ancak, acı biber etkiyi arttıracaktır.

Mine Pakkaner
20-08-2007, 23:13
...İzmir'de tarım ilaçlarını nereden almamı tavsiye edersiniz? ...

Kemeraltı'nda Özel İdare'nin arka sokağında tohum, ekipman ve ilaç bayileri var. Oradan temin edebilirsiniz.

şükran ünal
21-08-2007, 16:04
Değerli Forum üyeleri ,yukarıda güzeözlü' nün yani eşimin (ikimizde üye olduk ne mutlu) yolladığı mesajı ve resimler için yok mu bir önerisi olan? Her akşam eve gidince canım napolyon kirazımıza bakmaya dayanamıyoruz.çimler zaten ölmüş vaziyette ama kirazı olsun kurtaralım diyorum..bahçemize gösterdiğimiz özene rağmen nerede bir hastalık var gelip bizi buluyor sanki.Yanlış anlamayın ne olur. Çoğu komşumuz hiç bakım yapmıyor aylarca terk edip yazlığına gidiyor ve biz ilaçlama yaparkende onlarında bakımını yapıyoruz ama olmuyor bu da eşimi ve beni çok üzüyor.ilaç alırkende mutlaka sertifikalı ilaç satanlardan ve örnek götürerek alıyoruz.nerede hata yapıyoruz **** bunlar ne kadar normal bilemiyoruz.Hepinize saygılar..

Güler
21-08-2007, 19:06
Sevgili Şükran Ünal,
Benim de çimlerimde bozulma başladı. Canım çok sıkılıyor. Mine hanıma danıştım. Çimlerle ilgili ne kadar yazı varsa, sabahtan beri okuyor, notlar alıyorum. İnşallah başedebilirim. Yoksa bir dönüm yeri tekrardan çimlemeyi göze alamıyorum. Uykularım kaçıyor desem inan. Yalnız birşey var; çim alan her gün sulandığından bu alan içinde bulunan ağaçlar fazla yaşamıyor. Erguvan ağacım öldü.
3 adet oya var, onlar şimdilik idare ediyorlar. Herhalde kiraz da o yüzden bozulmaya başladı diye düşünüyorum. Siz yine de hocalara sorun derim.

Mine Pakkaner
21-08-2007, 23:36
Guler çok haklısınız aşırı sulama kirazda zamklanmaya sebep oluyor ve bir süre sonra ağaç ölüyor. Meyve ağaçları çim içerisinde olunca hep bu tür sorunlar zaman içerisinde ortaya çıkıyor. Koca ağaçlar bile birden ölebiliyor.

Şükran Hanım ve Güzelözlü, çiminizi boşvermeyin. Lütfen çim hastalıkları ile ilgili başlığı okuyarak bahçenizi ilaçlayın. Sonbaharda yeniden bir tohumlama yapacaksınız gibi görünüyor.

Sayın Fmt 79 siteye uğrayınca kirazınız hakkında fikir beyan eder sanırım.

ekip2004
22-08-2007, 00:38
Merhaba,Mine hanımın da belirttiği gibi aşırı sulama,drenaj problemi,kötü havalanma sebebi ile köklerin hastalanması ,çürümesi ardından kirazda zamk oluşumu görülüyor.Kiraz ağacı dikimlerinde iyi drene olan,hafif tekstürlü,toprak yapısına sahip alanlar seçilmesi dikkate alınırsa güzelözlü'nün bahçesi sanırım tüm olumsuz şartları taşıyor.Bu alanda ideal şartların sağlanması zor görünüyor,ileriki dikimlerde drenej,tekstür,gibi kriterlere asgari özen gösterilirse benzer problemler yaşanmaz.(sert çekirdekli meyvelerde genellikle benzer sorunlar yaşanmaktadır.)

şükran ünal
22-08-2007, 09:57
Bilgileriniz için çok teşekkür ederiz.çim için yeniden ekim yaptırabilir zaten düzenli sulamaya başladık.Tabi eğer kökten kurumadılarsa .. Ama kiraz ağcımızın kurtulma şansı var mı?Yapılacak bir şey varsa hemen harekete geçelim.Sevgili ekip 2004 , tekstür dediğiniz nedir drenajı anladım ama bunu bilemedim .Bir yerlerde eminim vardır ama bulamıyorum **** ben göremiyorum.Kiraz ağacımızı rahmetli kayınpederim dikmişti ve babamda kendi napolyon kiraz ağacından aşılamıştı bu yüzden onu kaybetmek istemiyoruz.yoksa yeni bir fidan alınıp ta dikilebilirde. Sn. Fmt 79 un da bu mesajı bir an görmesini diliyorum. Tekrar teşekkürler ,saygılar

Mine Pakkaner
22-08-2007, 10:09
Drenaj topraktaki fazla suyun süzdürülüp tahliye edilmesi demektir. Hafif tekstürlü hafif bünyeli demektir. Yani hafif tekstürlü toprak deyince kumlu tınlı, çakıllı geçirgen bir toprak düşünürüz. Eğer toprağınız killi ve çabuk çamurlaşan, sonra da suyunu zor kaybeden bir yapıdaysa ağır topraktır.

Çiminizi yeniden suladığınız için kirazınızdaki hastalık devam edecektir. Kiraz ağacınızın taç izdüşümünün çapında yere bir bordür yaptırın ve içini çakıl döşeyin. Bu alanı sulamayın. Size pratikte sunubileceğimiz tek önlem bu.
(Bu arada çim hastalıkları ile ilgili başlığı dikkatle okuyup gerekli ilaçlamaları yapın.)

şükran ünal
22-08-2007, 10:24
Tamam Sn. Mine Hanım,değerli önerilerinizi uygulayacağız.Toprağımız ne yazıkki killi ve sulanınca çamurlaşan, kuruduğunda kısa sürede de taş gibi sertleşen bir yapıda.Tekrar teşekkürler...

Mine Pakkaner
22-08-2007, 10:40
Bu ağacınızın durumunu açıklıyor. Siz bahçede çim tesis edip bol sulamaya başlayınca kirazınız da zaman içinde hastalanmış. Bu çiminiz için de tehlikeli bir durum. Biz ağır topraklara çim ekmeden önce mutlaka ıslah ederiz, drenaj hatları yaparız.

Sulamaya ve hastalık kontrolüne azami dikkat etmelisiniz.

kmozt
22-08-2007, 11:58
Teşekkür ederim.

şükran ünal
23-08-2007, 13:45
Sayın Mine Hanım ve konunun uzmanı arkadaşlar,yukarıda eşimin yolladığı 457 nolu mesaja ve resimlere ilave olarak yazıyorum.Daha önce de bahçemizde 13 yıllık çimimiz vardı hiç sorun yaşamamıştık.sadece kayısıda arada bir hastalık oluyordu ve ilgili ilaçla sorunu gideriyorduk.Mine hanımın önerisi için kirazın taç izdüşümüne göre çakıl döşeyecek olursak zaten geriye çok az bir alanda sulanabilecek çim kalıyor hatta kalmıyor denebilir ağaç 15 yıllık. alanın bir köşesinde 10m2 kadar veranda var.yani bu çimi sulamasak mı yoksa( bu arada çimde de en ufacık bir değişiklik yok,yazdığınız üzere çimle ilgili bölümdende faydalanıyoruz.)toprak analizi denen işlemi de bu arada yaptırıp kiraz ağacımızın durumunu mu gözlemlesek. Bu sonbaharı ve kışı çıkartıp bahçemize neyin uygun olup olmadığını öğrenip ona göre mi hareket etsek ne dersiniz?peysaj için birkaç sene evvel çok fahiş ücretler istediler bunun piyasasını açıkcası bilmiyoruz.zaten geniş bir yelpaze .Yakınımızda da bu işi yaptıranlarda olmadığı için bir fikir yürütmek imkanı yok. Yani eğer bahçemize böyle bir hizmete karar verirsek neleri gözönünde tutmalıyız.Şimdilik kiraz ağacının kurtulması için dua ediyoruz.Şimdilerde evimizin iki girişi var ve bu kısımda oturamıyorum baktıkça içim yanıyor. orada sulanması gereken büyük saksı çiçeklerimi ön verandaya taşıdım bakımını yapıyorum.duvar diplerine yeni diktiğimiz sarmaşık fidelerini de düzenli olarak suluyoruz.ben ve eşim değerli önerileriniz için teşekkür ederiz.

demian
23-08-2007, 23:12
Merhabalar,
Oda ciceklerimde, meyve sineklerine benzeyen kücük, siyah renkli sinekler ucusuyor.Bunlar da beni hayli rahatsiz ediyor.
Bunlarla nasil bas edebilirim, sebebi ne olabilir? Bilenler cevaplarsa sevinirim.

Yaşar Aydın
25-08-2007, 22:34
Polatlı'daki bahçeme ait hastalıklı ağaçların yapraklarının henüz çekilmiş ön ve arka yüzlerinin fotoğraflarını gönderiyorum.

Havaların kurak ve sıcak gittiği Polatlı'da badem, aynalı kavak ve kiraz ağaçları Nisan ve Mayıs başlarına kadar hiç sulanamadı. Daha sonra 10 günde bir sulandılar... Söğüt ağaçlarının dibinden akan köy çeşmesi suyu da Mayıstan sonra kurudu ve daha sonra söğütler hiç sulanamadı...

Bu yapraklardaki hastalıkların sebepleri ne olabilir, ne yapmamı önerirsiniz.

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

nevsune
26-08-2007, 08:47
Physallis Peruviana yapraklarında küflenmiş gibi yeni bir hastalık başladı.

Bir süre önce beyaz sinekler vardı ve sarımsaklı ilaç yapmıştım. Şimdi sinekler yok oldu, iki gündür de bunlardan oluşmaya başladı. Evde kükürt var. Kükürt uygulaması yapsam kurtarabilir miyim?

nilgun
26-08-2007, 10:41
merhabalar
Ben de İstanbul' da terasta çiçek-ağaç yetiştirmeye çalışıyorum. Kışın da naylondan bir yuva yaptım soğuğa dayanıksızları oraya taşıyorum. Güller dışında bitkiler genellikle iyi durumdalar. Güller ise ilkbahar-ilk yaz da açıyor, sonra yaprakları sarararak dökülüyor, çiçekler küçülüyor ve bitki kuruyor. Ne yapacağımı bilemedim. Bir de yonca merakım var. Ancak yoncalar iki-üç yaşından sonra kuruyorlar. Nerede hata yapıyorum acep?
Böyle bir bilgi-iletişim sitesi kurduğunuz için çok teşekkürler. Sağlıcakla kalın. nilgün

Sevilay
27-08-2007, 22:28
Bu soruyu burada mı,Mine Pakkaner'e soralım başlığında mı soracağımı bilemedim.:confused:

Daha önce de bahsettiğim gibi eşime bir gardenya aldık.Aldığımız yerden 2 yaşında olduğunu söylediler.

Aldığımızda yaprakları oldukça açık yeşildi ve üzerinde küçük kahverengi lekeler vardı.Aldığımız zaman gölgede duruyordu.Yaprakların açık yeşil oluşunu gölgede oluşuna bağladık.
Yapraklardaki kahverengi lekeleri de püskürtme ile sulayıp güneşte kalmış olabileceğine yorduk.

Bayağı yapraklıydı ve dallarında yeni minik yapraklar yetişmekteydi.
Ama o lekeler başka yapraklarda da başladı.
Yapraklar yuvarlak yuvarlak delinmeye başladı.Aynı cam güzelinde olduğu gibi gardenyanın da sağlıklı yaprakları durup dururken düşmeye başladı.

Bir de sanki görünmeyen bir tırtıl yaprakları kenarından yiyormuş gibi bir görüntü var.

Sayın Lerdemir'in önerisiyle son sulamada limon tuzu ilave ettim suyuna.
Bauhausta Demir sülfat veye saçı kıbrıs bulamadım.Burada okumuştum,paslı çivi olabilir mi diye sordum. ''Neden olmasın'' dediler.Ben de 2-3 küçük paslı çivi bulup toprağına gömdüm.Zararlılara karşı ilaçladım.Yenmiş gibi olan yaprakları makasla kesip temizledim.

Bunların dışında ne yapabilirim?
Mine hanım vaktiniz olur da bu sorunuma bir çözüm önerebilirseniz size minnettar olurum.

Mine Pakkaner
28-08-2007, 00:13
Lekelerin etrafında sarımsı bir hale var mı? Fotoğraf göndermeniz mümkün mü?

Sevilay
28-08-2007, 00:30
Ah Mine hanım ne kadar teşekkür ederim hemen döndüğünüz için.:)

Lekelerin etrafında sarımsı bir hale görmedim.Gerçekten de baktığınız zaman spreyle sulanmış da güneşte kalmış gibi kahverengi ve yuvarlak idi lekeler.
Ancak az önce yazdığım gibi eşimin tavsiyesi ile hepsini kesip attım.

Sanırım daha sonra o lekelerden delikler oluşuyor.
Bir de kenarları gerçekten tırtıl yemiş gibi.(onları da kestirdi eşim)

Çok çok teşekkürler ve sevgiler.

Sevilay
28-08-2007, 00:35
Mine hanım siz sorunca merak edip gittim çöpe baktım.
Hakikaten hafif sarımsı bir hale var lekelerin etrafında.Ayın etrafındaki hale gibi belli belirsiz.
Daha sonra dediğim gibi oralar deliniyor.
Eşim ''pas hastalığımı bu'' dedi.Pas hastalığı böyle mi olur acaba?:(

Mine Pakkaner
28-08-2007, 00:45
Bu durumda takip için yeni çıkan yaprakları gözleyeceğiz. Yarım lt. iyi suya 3 çorba kaşığı oksijenli su katın ve bu suyu yapraklara püskürtün (önce bir yaprağa püskürtün, ertesi gün bakın yaprakta bir bozulma yoksa tüm bitkiye püskürtün.Yine yarım lt suda yarım aspirin ezin ve bununla da saksıyı sulayın.

Mine Pakkaner
28-08-2007, 00:53
Hayır bu pas hastalığı değil. Gardenya bakteriyel yaprak lekesi hastalığında lekenin etrafında sarı bir hale olur. Mantar hastalığından kaynaklananlarda bu yok. Ayırd etmek için sordum.

Bu bitkilerden çelik alıp üretim yapmayın. Aşırı sulamadan sakının. Hastalıklı olanla sağlıklı olanı yan yana tutmayın. Makas kullandığınızda başka bitkiye geçmeden önce çamaşır suyuna batırılmış bezle silin. Yukarıda iki basit ilaç önermiştim. Onları acil uygulayın.

Sevilay
28-08-2007, 09:55
Mine hanım,ilginize çok teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla o hafif sarı hale o kadar önemli değil.Herhalde daha belirgin olması lazım dediğiniz teşhisi koymak için.

Dediğiniz gibi yeni çıkan yaprakları gözlemleyip size bilgi vereceğim ve hemen tavsiye ettiğiniz oksijenli su+aspirin tavsiyesini uygulayacağım.

Tekrar çok çok teşekkürler ve sevgiler.:)

Mine Pakkaner
28-08-2007, 10:12
Physallis Peruviana yapraklarında küflenmiş gibi yeni bir hastalık başladı.

Bir süre önce beyaz sinekler vardı ve sarımsaklı ilaç yapmıştım. Şimdi sinekler yok oldu, iki gündür de bunlardan oluşmaya başladı. Evde kükürt var. Kükürt uygulaması yapsam kurtarabilir miyim?

Fotoğraf net değil, ancak küf gibi oluşum mevcutsa hemen ilaçlayın. Kükürt kullanabilirsiniz.

Sevilay
28-08-2007, 13:06
Mine hanım,izninizle bir problemimle ilgili bir sorum daha olacak.

Ben yazın başında bir kaç saksı cherry domates aldım.Domatesler meyvalarını verdikten sonra tekrar çiçeklendiler ve meyvaya dönüşmeye başladılar.
Sonra farkettim ki küçük,minik beyaz sinekler sarmış domatesleri.

Apartmandaki bahçıvanın verdiği bir ilaçla ilaçladım ve onun tavsiyesine uyarak yanındaki sardunyalarımı da ilaçladım.Ama kurtulamadım ve domatesleri bahçıvana verdim.Sardunyalar da görünürde iyi idi.

Daha sonra bir kaç saksı küpe çiçeği aldım.Çiçekler cansızlaşıp,yaprak ve çiçekleri kurumaya başlayınca meşhur beyaz sinekleri farkettim.

Bauhaustan DDVP önerdiler.1 litre suya 2cc. enjektörle koyup ilaçlamamı tavsiye ettiler.
Yıllar önce sardunyalarımdaki tırtıllardan beni kurtardığı için DDVP'den memnundum.Küpelere de uyguladım.

Maalesef bu beyaz sinekler ölmüyor.Şimdi sardunyalarıma tekrar sıçramış bu pis mahluklar.Küpeler ve sardunyaları bu dayanıklı hayvanlardan nasıl kurtarabilirim?

Son soru:Bunlar DDVP ile de ölmüyorlarsa atom bombası deneyeyim mi?:( :confused:

Mine Pakkaner
28-08-2007, 13:30
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=113601&postcount=6 burada Sayın Fmt79 beyaz sinek mücadelesini detaylı anlatıyor.

Sevilay
28-08-2007, 13:47
Mine hanım verdiğiniz linkteki bilgileri hemen okudum.
Anladığım kadarıyla benim sinekler yapışkanlı tuzak aşamasını geçmişler.
O kadar yoğunlar ki.
Basudin önermiş sayın fmt79.
DDVP'den daha mı etkili bu insektisit?

Yani DDVP'ye devam mı edeyim,gidip Basudin mi alayım bilemedim.

(Benim bu ahret suallerime sabırla ve incelikle cevap verdiğiniz ve çiçeklerim için benimle beraber uğraşıp,yönlendirmeler yaptığınız için size yürek dolusu sevgiler Mine hanım.)

Mine Pakkaner
28-08-2007, 15:07
Fmt79 akademisyen bir bitki korumacı. Ben onun önerisine uyarım.

Fatma E.
29-08-2007, 09:42
Merhaba,
Benim gardenyamda da Sevilay Hanım'ınkine benzer bir sorun var. Aldığımdan beri sürekli tomurcukta olmasına rağmen bir tane bile çiçek açmadı. Bu arada alalı 1 aydan fazla zaman oldu. Tomurcuklar büyüyünce düşüveriyor. Yapraklarda da sararma var. Dün topladığım bazı (hastalıklı olduğunu düşündüğüm) yapraklar ve bugün yaprakların altında bulduğum tomurcuğun fotoğrafı ekte. En sondaki fotoğrafta da kurumaya başlamış yaprak ve solda dipten sararmaya başlamış tomurcuk görünüyor.

Bunun dışında gelişimi gayet güzel görünüyor. Sürekli yeni tomurcuk çıkarıyor ve yeni oluşan yaprakları sağlıklı.

Limon tuzunu son 4-5 sulamadan beri uyguluyorum. Toprağına da paslı bir çivi yerleştirdim. Demir tozu bulmuştum ama lerdemir "saksıyı çok ağırlaştırıyor tavsiye etmem" deyince kullanmadım. Daha önce gardenya başlığında problemimi yazdım ama sadece tomurcukların düştüğünü yazmıştım. Nedense yaprak sararması o kadar önemli değilmiş gibi gelmişti. Sevilay Hanım'ın sorusunu görünce ben de yazma ihtiyacı hissettim.

Aspirin ve oksijenli su önerileriniz benim için de geçerli midir? Yoksa benim çiçeğimde pas hastalığı mı var?

şükran ünal
29-08-2007, 10:24
Sevgili Fatma E.Yapraktaki lekeyi bilemeyeceğim ama tomurcuklarının dökülmesi gerekli nemi alamamasından. Bendeki gardenia dan bunu anladım. Hergün çok ince su püskürtün ve toprağına da gün aşırı su verin .geçen hafta sonu benim çiçeğime odacımız hiç su vermemiş pazartesi geldiğimde beynimden vurulmuş gibi oldum çiçeği görünce, sanki bir gazete kağıdını iyice buruşturup serbest bırakmışsın gibiydi kaptığım gibi lavaboda iyice yıkadım ve gün boyunca iki üç kere topraktan ve yapraklarından püskürtme ile suladım .İnanın kopan tomurcukların yerine yenileri çıkıyor ve iki taneside açmak üzere. diğer sorunun için mutlaka b,irileri yardımcı olacaktır.Sevgiler..

Fatma E.
29-08-2007, 10:45
Şükran Hanım çok teşekkür ederim. Arasıra su püskürtüyordum ama bundan düşüyor olabilirler diye bırakmıştım bugünlerde. Devam etmem gerekiyormuş demek :( Yapraklardaki sararma için de birileri yardım edebilirse çok sevinirim.

Fatma E.
31-08-2007, 12:55
Merhaba Arkadaşlar, acil yardımınıza ihtiyacım var. Biraz önce yuccamın saksısını değiştirsem mi acaba diye saksının altına baktım (kökler dışarı çıkmış mı diye kontrol etmek için), ama malesef bambaşka bir sorunla karşılaştım :(
Saksının altındaki deliklerde kurtçuklar vardı :( 3 taneydiler. 2 tanesini imha edebildim, ama bu saksının altındaki ben fotoğrafını çekeyim derken şaşkınlığımdan da yararlanıp saksının içine kaçtı :eek: Tabi toprağın içinde bunların kardeşleri, anneleri, babalarının olma ihtimali de var :(
Ne yapmam lazım?

Kusura bakmayın pek net değil ama ancak bu kadar net çekebildim :o

Fatma E.
01-09-2007, 11:21
Arkadaşlar, bu mesajlar gözden kaçtı galiba :( Çiçeğim ölmesin ne olur. Gerçi şu anda çok sağlıklı görünüyor ama korkuyorum. İçinde birsürü kurtçuk var gibi geliyor. Zira dünkü mesajımdan sonra 4 tane daha kurtçukla karşılaştım. Gidip gelip saksının altını kontrol ediyorum :(

Bu arada gardenyama sürekli su püskürtüyorum. Umarım tomurcuk dökülmesiyle başa çıkabilirim. Ve yine umarım yaprak sararması sadece yaprakların yaşlanmasıyla ilgilidir. Çünkü ona da bir çözüm gelmedi henüz :(

Fatma E.
01-09-2007, 11:23
Birşey daha sorayım, yuccadaki kurtçuklar için toprağı değiştirmem gerekecek sanırım. Tüm toprağı değiştirirsem köklere zarar verebilirim diye korkuyorum. Eğer çözüm toprak değiştirmekse nasıl yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.

Oğuzhan
01-09-2007, 11:46
Nashi isimli bir armut elma melezi meyve fidanım var.Kırmızı örümcek istilasına uğradı.Bütün yapraklarda var.Yapraklar dökülüyor.Kalanlarıda ben komple kestim.Bir sorun olur mu?
Kesmemin nedeni tüm yapraklara yuva yapmışlar ve çoğalmışlar.

tegabion
10-09-2007, 08:05
Kırmızı Örümcek için Agrimec 50cc 100 lt su kullanabilirsiniz
Topraktaki kurtlar için imperator kullanabilirsiniz saksı için topraga damlatarak 30cc 100 lt su hesabı ile, daha geniş alanlar için Proclaim öneririm 30GR 100 Lt su

Cahide Kartal
17-09-2007, 12:28
Baharın kurtardığım menekşelerime unlu bitler yeniden musallat oluyorlar bir kaç aydır bir şey yoktu havadan mı topraktan mı meydana geliyor bu böcekler henüz küçükler mücadeleye hemen mi başlayayım (yağlı arap sabunu tekniği)büyümelerini mi bekleyeyim birkaç tanesini kürdanla temizledim

metinkeskin05
20-09-2007, 18:43
menekşelerimin dipleleri ve yaprakları beyaz pamukcuklar oluştu onlardan nasıl kurtulurum yardım edin

COYOTE
20-09-2007, 22:57
Yaseminin yaprakları arkasında bulunan beyaz noktalar ne olabilir? Unlu bit gibi değilmiş ancak tırnakla kazıyınca çıkıyormuş. Mantar belirtisi bu şekilde olur mu acaba?

mehtap gürbüz
20-09-2007, 23:08
Coyote, yaprakları tırnakla kazıyınca kırmızı renkli bir sıvı çıkıyormu ? Yaprağın tamolarak neresinde sapta mı? yaprak arkasındamı? Gövdede varmı ?

COYOTE
20-09-2007, 23:13
Ah mehtap hanım bilsem. Babamlarda onlarda istanbul'da panik yapmışlar.Unlu bit gibi öyle sıvı yapışkan bişey çıkmadığını söylediler ama. Yarın tam olarak anlayıp tekrar yazsam buraya olur mu? Çok teşekkür ederim.

COYOTE
21-09-2007, 09:01
Merhaba Mehtap Hanım az önce öğrendim. Kazıyınca bir sıvı çıkmıyormuş. Gövdede birşey yokmuş. Benekler yaprakların altında ve üstünde ortadaki damara yakın yerlerde bulunuyormuş.

şükran ünal
21-09-2007, 10:34
Sevgili Fatma, eğer geç kalmamışsam kurtçuklar için bir iki diş sarımsak soy ve saksı toprağına göm bakalım .annem öyle yapardı ve sonuç alırdık .İnşallah işine yarar.

Fatma E.
21-09-2007, 13:10
Şükran Hanım cevabınız için teşekkür ederim.
Sanırım artık kurtçuk yok :) Mesajı yazdıktan sonra üç dört gün daha kurtçuk gördüm saksının altında. Ama bir daha görmedim. Sanırım kökünü temizledim o kurtçukların.

Ama yine de dediğinizi yapacağım. Eve gidince bir sarmısak koyarım, belli mi olur belki hala içerde yerleşmiş olanlar vardır.

mehtap gürbüz
21-09-2007, 17:33
Merhaba Mehtap Hanım az önce öğrendim. Kazıyınca bir sıvı çıkmıyormuş. Gövdede birşey yokmuş. Benekler yaprakların altında ve üstünde ortadaki damara yakın yerlerde bulunuyormuş.

Merhaba, eğer size tarif ettiğim gibi olsaydı KOŞNİL diyecektim ancak yanlış bilgide vermiş olmamak için okudum ama cevaplamadım. Bahçeden yeni geldim mesajınızı gördüm, inanın emin olamadım görmeyince ama kazıyınca çıkıyor diyince aklıma ilk o geliyor. Kabuk benzeri bir yapısı varmı? büyüklüğü ne kadar her birinin? Eğer bunlarda değilse bir tür mantar olabilir. Yine ezbere konuşuyorum. Bu konunun kesin sonuçlanması için birkaç yaprak koparıp bir tarım ilacı satışı yapan bir yere götürüp göstermesinde yarar var, veya tarım ilçe teşkilatlarına göstersinler ilaç konusundada yardımcı olurlar. Selamlar.

mehtap gürbüz
21-09-2007, 17:37
Birşey daha sorayım, yuccadaki kurtçuklar için toprağı değiştirmem gerekecek sanırım. Tüm toprağı değiştirirsem köklere zarar verebilirim diye korkuyorum. Eğer çözüm toprak değiştirmekse nasıl yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba Fatma hanım; Bu kurtçuk dediğiniz şey solucanmı ?

COYOTE
21-09-2007, 18:13
Tamam Mehtap hanım çok teşekkür ederim. :)Dolaylı yoldan aktardığım için ben de tam net yazamıyorum.Örnek götürmeleri en sağlıklısı olacak gerçekten.

Sebahattin Sargın
22-09-2007, 09:49
Arkadaşlar yardım edin başım fena halde dertte yahu.

Bir süredir "ballıca" denilen hastalıkla uğraşıyorum. Cam güzellerimi ve küpelilerimi o yüzden kaybettim. Şimdi de güvey fenerlerimden birine saldırdı. İlk önce yaprakta sarı sarı, minicik noktacıklar çıktı. Bu noktacıklar bütün yaprakları sardı. Sonra yapraklarda örümcek ağı benzeri şeyler oluşmaya başladı ve yapraklar yapış yapış oldu.

Bu hastalığa nasıl çözüm bulabilirim?

zenfree
22-09-2007, 19:58
Sardunya yapraklarında sararma ve kuruma var. Sakızlarda problem yok normal sardunyalarımın özellikle genç yapraklarında meydana geliyor. Sararanları bitkiden uzaklaştırıyorum. Ertesi gün bir bakıyorum bir kaç yaprak daha sararmış. Fotografları yüklüyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Sararmalar bu hızla giderse korkarım sardunyalarımı kaybedeceğim.:(

limon
22-09-2007, 21:19
Zenfree bu mevsim tırtıllar çok faal oluyorlar. Yaprakların arkasına bakar mısın? Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla yapraklarında delikler var, genelde tırtıllar yapıyor bunu. Yarın fotoğrafını çekip eklerim unutmazsam.

zenfree
23-09-2007, 14:41
Çok dikkatli kontrol ettiğimi düşünüyordum, herhangi bir zararlı görememiştim. Teşekkürler Limon...

Oğuzhan
24-09-2007, 19:01
21366
Aynı sorun benimkilerdede vardı.Onları kaybettim .Tek kalan bu.Bundada sararma başlıyor.

Oğuzhan
24-09-2007, 19:08
21367

Dipten budama yapsam bozulur mu?

şükran ünal
25-09-2007, 09:46
Arkadaşlar bana emanet bırakılan maranta çiçeğinin yaprak arkaları toz şeker tanecikleriyle bulanmış gibi üstleri de yapış yapış oldu .nedir bu acaba?.ayrıca kahverengi lekelerde var .Düzenli suluyorum ve fısı fıs sulama yapıyorum .ne yapmalı bu emaneti kurtarmalı?

GLCN
25-09-2007, 10:10
Sararmanın nedenini bilemiyorum ama sakın dipten budama ben bu şekilde budayınca kaybettim bu çiçeği ama arkadaşlar daha ıyı bilir...

Mine Pakkaner
25-09-2007, 14:55
Elfogi'ninki gibi sarama ve genelde v şeklinde bir kuruma varsa bu maalesef sardunya bakteriyel yanık hastalığı. Spesifik bir tedavisi yok. İlerlemiş vakalarda ölüme sebep oluyor. Sularken yaprakların ıslanmasına, tabakta su kalmamasına, bozuk yaprakların düzenli toplanmasına dikkat edin. Sulamayı azaltın. Bitkiyi güçlü tutmak besinle beraber deniz yosunu da verin. Hasta bitkiyi diğerlerinden ayırın, üzerinden çelik almayın. Belirgin bir ilacı yok. Ev ilacı olarak, dezenfektan etkiisnden yararlanmak üzere oksijenli su uygulayın.

Ophrys
26-09-2007, 16:02
Bu zararlı nedir? Bitkimi nerdeyse tamamen yemiş bitirmiş.

Mine Pakkaner
26-09-2007, 22:11
Ada bakın Sn Fmt79 ne demişti daha önce.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=40116&postcount=424

Hakan KINACI
27-09-2007, 09:32
Adını henüz öğrenemediğim salon bitkimin yapraklarında sarama aceba vitaminsiz mi? kaldı diye düşünüyorum.
Sizler ne dersiniz bu konuda;
21510

Sevilay
27-09-2007, 18:29
Mine hanım,size daha önce de anlattığım gibi hasta olan Gardenyamın fotoğraflarını aşağıya ekledim.

O zaman sizin önerinizle yapraklarına oksijenli su püskürtüp,toprağına da aspirinli su vermiştim.

Biraz düzeldi gibi.(ya da hasta yaprakları kesince bana öyle geldi)

Daha sonra peyzaj mimarı bir tanıdığım,toprağını değiştirmemi ve Supravit Ob 21 adlı bir fungusiti yapraklarına spreylememi tavsiye etti.

Onun dediklerini de yaptım.Durum aşağıda.

Mine hanım sizden ricam,bu geçmeyecek bir hastalıksa,yani tedavisi yoksa,diğer çiçeklerime de zarar verecekse(çünkü ne kadar ayrı tutayım desem de her taraf çiçek)ben bu çiçeği bir cami avlusuna koyayım mı?

21543

21544

21545

21546

21547

Sevilay
27-09-2007, 18:58
Aslında sayın Hakan Kınacı'nın Difenbahya'sı gibi oluyor Gardenyadaki çoğu yaprak.Ama benim resimler iyi çıkmamış.

Mine Pakkaner
27-09-2007, 19:22
Sevilay gardenyanızdaki klorozun yani bu tip bir sararmanın size ilaç önerdiğim hastalıkla bir ilgisi yok. Bitkinin genel bir fotoğrafını acil yollayınız.

ozz
27-09-2007, 20:04
Sevgili Mine hanım .
Çiçeklerimin ikisi aşağıda göründüğü gibi ne yapmalıyım sizce?

Sevilay
27-09-2007, 20:22
Benim çektiklerim çok iyi değil ama anlaşılır umarım.
Göreceğiniz gibi arada sağlıklı sürgünler çıkıyor,daha sonra onlar da bozuluyor Mine hanım.

Bir de sayın Ozz'un çiçeğindeki rahatsızlık benim sevgi çiçeğinde başladı.Yaprakların uçları aynen böyle oluyor.
(doktoru bulunca her hastalığını anlatan hasta gibi oldum:o)

21553

21554

21555

Mine Pakkaner
27-09-2007, 21:09
...
Çiçeklerimin ikisi aşağıda göründüğü gibi ne yapmalıyım sizce?
Ozz http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html adresindeki dergi naisan sayısında yelken çiçeğini okuyunuz, burada detaylı bilgi bulacaksınız.

Ctenanthe'nizin ise bazı fizyolojik sorunları var. Birincisi toprağı tuzlanmış, bol kireçsiz suyla yıkayın. pH da muhtemelen yükselmiş, klorlu ve kireçli çeşme suları bu tip fizyolojik zararlara yol açıyor. Bu dönemde fosforlu gübrelemeden kaçının. pH yı düşürmek için limon tuzu uygulaması yapın. Hava akımına maruz kalmasın. Şeker gübre ( amonyum sülfat) bulmanız mümkünse 1 lt suya 1 silme tatlı kaşığı eritip onunla sulayın. Genel sararmasını düzenleyecektir. Tabağında su bırakmayın. Bu ilk bahar yeni saksıya ve toprağa geçirin. Dergide mart sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html) saksı değiştirme ve hijyen konularında yazdığım iki ayrı yazıyı yeniden okuyun.

Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981) başlığını da her üyemize keşke okutabilsem. :)

Mine Pakkaner
27-09-2007, 21:19
Benim çektiklerim çok iyi değil ama anlaşılır umarım.
Göreceğiniz gibi arada sağlıklı sürgünler çıkıyor,daha sonra onlar da bozuluyor Mine hanım.

Bir de sayın Ozz'un çiçeğindeki rahatsızlık benim sevgi çiçeğinde başladı.Yaprakların uçları aynen böyle oluyor.
(doktoru bulunca her hastalığını anlatan hasta gibi oldum:o)

Sevilay gardenyanızın çok acil bir besleme programı uygulayın. Toprak pH sını limon tuzu uygulayarak düşürün ki bitkiniz besin elementlerinden faydalanabilsin. Sonra da demir ve diğer mikroelementleri de içeren bir besin verin. Limon tuzu uygulamanız güç olursa amonyum sülfat yani şeker gübre de verebilirsiniz, asit karakterli olduğu için pH yı düşürdüğü gibi, azot gübrelemesi de yapmış olursunuz. Yalnız eğer şeker gübre verirseniz diğer mikroelement ve demirli gübrelemeyi 15 gün sonra yapın. Bu arada gardenyaların yaprak uçları nem dengesi ayarlanmazsa kurur. Tabakta su bırakmayın, aşırı sulamayın.

Sevilay
27-09-2007, 21:26
Sevgili Mine hanım,aslında toprağını değiştirdikden sonra limon tuzu uygulaması yaptım.(bir kere)

Bir de 8 Eylül İstanbul toplantısında Sayın Bonsaisever hepimize demir gübresi vermiş,saksılarımıza çay kaşığının ucuyla serpip sulama yapmamızı önermişti.
Onu da yaptım.Ayrıca çeşme suyu değil,içme suyu veriyorum.

Ama bizimki hala aynı.

Şeker gübre buralarda bulmam mümkün değil.Onunyerine limon tuzunu uygulayabilirim.
Limon tuzunu ne sıklıkta yapayım?
Bir de sayın Bonsaisever'in verdiğini uyguladıktan sonra tekrar demirli bir gübre verirsem aşırı mı beslemiş olurum?

Sevgiler

Mine Pakkaner
27-09-2007, 21:58
En son ne zaman bir azotlu gübre uyguladınız? Temel besinler malum azot fosfor potasyum.

ozz
27-09-2007, 22:09
mine hanım ilginiz için teşekkür ederim.gübrelerle ilgili her ne kadar çok bilgim olmasada buradan araştırıp okuyacağım .inşallah düzeldiğinin haberini veririm.
Bu arada diğer sayfada yazdığım soru ile sizin burada yanıtlamanız eş zmanlı olmuş kusura bakmayın tekrar teşekkürler

Sevilay
27-09-2007, 22:23
Sevgili Mine hanım,şimdi yazacaklarım sayın Bonsaisever'in koyu ayran,açık ayran olayına benzeyecek ama;

Bu çiçeği aldığım yerdeki bey bana poşet içinde bir gübre verdi ve tüm iç mekan çiçek açan bitkilerine bunu uyguladığını söyledi.15 günde bir 250lt.suya o bir paketi döküp tüm çiçeklerini suluyorlarmış.

İçeriğini ben sormadım(akıllıyım ya)o da söylemedi.Hafif sarımsı toz şeker kıvamında bir şey.

Ben onu çay kaşığıyla tek tek sayıp,2lt.suya 1/2 çay kaşığı sonucunu orantıyla bulup 2 kere 15 günde bir verdim.
Sonra da bilmediğim şeyi ne veriyorum diye kendime kızdım ve bir daha uygulamadım.

(aslında bunları yazdıkça acıyorum da zavallı çiçeğe)

Mine Pakkaner
27-09-2007, 22:32
Bu durumda içeriği belli bir bitki besini edinmenizin zamanı gelmiş :)

Sevilay
27-09-2007, 22:53
Yani sorun sadece besinden mi kaynaklanıyormuş Mine hanım?
Ben de Gardenyanın bulaşıcı bir hastalığı var zannettim.

O zaman hemen 20-20-20 bir besin alıp,üstündeki tarife göre uygulayayım mı?
Limon tuzunu da ayda bir uygulasam olur mu?

Bu arada verdiğiniz tüm cevaplar ve yardım severliğiniz için çok çok teşekkür ederim.

Sevgiler

Mine Pakkaner
27-09-2007, 23:34
Bu genel sararma beslenme sorunu. Limon tuzunu 15 günde bir yapın. Bol ışık alsın, iki sulama arası hafifçe kurumaya izin verin.Kök çürüklüğü olmasın, bu da saramaya ve ölmeye sebep olur.
Koruyucu ve aktivatör olarak oksijenli su uygulayın. 3-4 sulamada bir verin. Bulaşıcı bir hastalığı olduğunu düşünmüyorum. Cupravit bakırlı bir fungusittir ve ağır bir ilaçtır. Bir daha vermeyin.

Sevilay
28-09-2007, 09:36
Sevgili Mine hanım,değerli yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Dediklerinizi aynen uygulayacağım.

Artık yine düzelmezse ya sevgili Lerdemir'in kapısına,ya da bir cami avlusuna saksı dibinde''ona iyi bakın''notuyla bırakacağım.:p

Bu arada Cupravit'i uygulama demişsiniz.Bana o ilacı kocaman bir kutu olarak sattılar.
Ben uygulayamayacaksam,farklı bir alanda uygulayabilecek bir arkadaşa seve seve yollarım.Bende durmasının bir anlamı yok bu durumda.

İsteyen olursa bana adresini versin yeter.

Bir de geceleri yaprakları yiyen bir canlı varmış.Fidanlıkta çalışan bir görevlinin dediğine göre adı maymuncuk muş.
Onun ve diğer börtü böcek için de bana Supracide 40 Ec diye bir ilaç sattılar.Ve 15 günde bir uygulama yapmamı önerdiler.
Üstünde çok zehirli yazıyor.
Ben onu balkondaki kamelya,ful,yasemin,açelya,limon,süs narı v.s gibi bitkilerime uygulamayı düşünüyordum,ancak size sormadan da uygulamak istemedim.

Bu konudaki önerinizi de bana yazarsanız çok sevinirim.

Her şey için çok teşekkür ederim sevgili Mine hanım.

GLCN
28-09-2007, 10:19
Sevgili sevilay sanırım sizede ne bulsalar satmış bu ilaç sahipleri::)))İşiniz çok karışık...

Hakan KINACI
28-09-2007, 10:30
Eh, bu durumda ben ne yapayım? besin takviyesi mi yapmalıyım?

Sevilay
28-09-2007, 10:32
Sevgili GLCN,aslında gardenya eşimin.

Daha önce yer değişikliği,saksı değişikliği gibi nedenlerle öldürdüğüm gardenyasının yerine bunu aldık.Bu garibim de böyle hasta olunca ne derlerse alıyorum.(Kendimi borçlu hissettiğimden olsa gerek):(

GLCN
28-09-2007, 11:24
Sizin bu çabanız boşa çıkmaz diye umuyorum en kısa zamanda toparlanır umarım(isterseniz birde tehtit edin ben yapıyorum bazen işe yarıyor)

lerdemir
30-09-2007, 00:38
Birileri beni mi andı? İsmim mi geçti??? :)

Gardenya deyince akan sular durur!

Sevilay,

Benim evi ve balkonumu hiç çekinmeden cami avlusu niyetine kullanabilirsin, memnuniyetle...

Yakında kartvizimin altına "Gardenyacı" yazacağım :)

Bu arada, Sevilay'ın bahsettiği ve Mine Hn'ın çok ağırdır dediği ilaç habire mantarlanan gülüm için kullanılabilecek bir ilaçsa ben talibim...

Mine Pakkaner
30-09-2007, 00:45
O ilacı bence paylaşın, bakır etkili bir ilaçtır, ama her hastalığa zaten kullanılmaz. :)

ozz
30-09-2007, 20:15
Selamlar ,
Bir şey paylaşmak istiyorum.Hatta doğruluk payı var mıdır sormak istiyorum.Ben sebzelerimi sirkeyle yıkayarak tüketiyorum.Gecen gün nar üzerindeki bitleri nasıl yok ederim diye düşünürkenaklıma sirke geldi ve sirkeyi fısfısa sulandırarak koydum ve gözümü karartıp nara sıktım..aynı gün kontrol ettiğimde nar üzerindeki bitlerin bir kısmının saksı toprağına döküldüğünü gördüm.Tabi bitmediler.hala bir dolu varr .arap sabunlu tarifide denedim ama hala bitler var .Acaba sirkeden denesem mi tekrar.Bir zararı olur mu?

Mine Pakkaner
30-09-2007, 20:27
Sirke asetik asit içeriyor. Bitler üzerindeki etkisini bilmiyorum. Bir noktada deneyin, ertesi gün bakın soru yoksa yeniden atın. Acı biberli solüsyonu da denemenizi öneririm.

ozz
30-09-2007, 20:51
Acı biberi kasımpatındada kullanabilir miyim.Kasımpatının yaprak altında olduğu için bitleri temizlemek zor oluyor.Bir de bu sene kasım patı çok küçük çiçek açtı acaba bu bitlerden mi?

zenfree
30-09-2007, 21:52
Sayın Ozz, bu soruya ben cevap verebilirim sanırım. Acı biberi kasımpatıda kullanabilirsiniz. Bir kaç gün önce tırtıl problemi için Mine Hanım'ın tavsiyesiyle uyguladım.

Küçük çiçek açma konusunu ise bilemiyorum. :)

ozz
01-10-2007, 03:20
Aslında çok uzun zamandı o kadar çok tomurcuk vardıki hepsini sabırsızlıkla beklerken çiçekler küçücük açtı.Belki gübreyle falan da alakalı olabilir.Ben bu zamana kadar ne yazıkki çiçeklerimin gübre ihtiyacını gözardı etmişim.:o

Mine Pakkaner
01-10-2007, 10:32
Dediğiniz gibi bu genelde bir bitki besleme sorunu.

luya
01-10-2007, 18:22
Kupe cicegimin solmasina yol actigini dusundugum beyaz pamuksu seyler var yapraklarda. Bu hastaligin adi nedir ve ne ilac almam gerekir? Tesekkurler

Mine Pakkaner
01-10-2007, 19:14
Bu iki şey olabilir ya pamuklu bit ya da külleme. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003 başlığına bakın, sorununuzu tanırsınız belki. Ya da bize fotoğraf yollayın.

GLCN
01-10-2007, 21:37
Minemdeki küllemeyi durduramıyorum tam düzeliyor tekrar başlıyor sizce ne uygulamalıyım?

Mine Pakkaner
02-10-2007, 09:11
Yeniden ilaçlayacaksınız. Özellikle ev ilaçları kullanıyorsanız haftalık uygulama yapın. Direnç sağlamaması için her saferinde yeni bir tarif kullanın. Kükürdünüz varsa onu da kullanın.

luya
02-10-2007, 18:21
Mine Hanim,

Pamuk bitinden baska bir bitkimde var. O bocekleri gorebiliyorum ama kupe cicegimde henuz bit gormedim. Birbirine cok yakin tutmadim aslinda bu iki bitkiyi. 2 metre mesafeden gecer mi bilmiyorum. Kullemeye de benzetemedim. O kadar kucuk seyin resmini cekebilecek kalitede bir makinem yok maalesef. Sivi gubre verdim, biraz budadim. Bekleyeyim mi bir muddet daha?

Ferda Ülkümen
05-10-2007, 14:00
Bahçemdeki zeytinlere bakan kişi iki gün önce ağaçları mantar için dediği bir ilaçla ilaçlamış. Her yer yeşile boyanmış (göztaşı rengi gibi?) Çimleri günde iki defa suluyorum,o yeşillik gitmiyor.
Bahçede anneleriyle yaşayan iki aylık kedi yavruları var, devamlı oralarda oynuyorlardı. yavruları ardiyeye kapattım,anneleri girip çıkıyor.
Bu ilacın toksisitesi hakkında bilgi rica ediyorum, yavruları ne kadar zaman kapalı tutmalıyım?

Mine Pakkaner
05-10-2007, 14:21
Bakırlı bir ilaç olması muhtemeldir. Adını öğrenirseniz hemen bilgi vermek mümkün olur. Bu arada yavruları bir hafta ilaçli alana sokmayın.

Selahattin Yılmaz
05-10-2007, 17:50
Ferda hanım, kedilere bir şey olmadıysa bitkileriniz ilacın etkisini atlatacaktır, elbette bu bir zaman gerektirir. Yeşil deyince sanki yağlık ilaç akla gelmiyor değil en iyisi ilacın ismini öğrenmeniz. O zaman Mine hanımında dediği gibi daha kolay fikir verilir ve yardımcı olunabilir diye düşünüyorum...

Ferda Ülkümen
05-10-2007, 19:11
Mine hanım;
Selahattin hocam ;
ilginize teşekkürler.
İlacı uygulayan kişiyi bulamadım, kendisini görünce ilacın ismini soracağım.
Sorduğum diğer üreticiler içinde göztaşı var, kireç var, zehir var gibi cevaplar verdiler.
Bu arada yavrular kapalı ama anneleri dolaşıyor ve onlara süt veriyor.

Oğuzhan
06-10-2007, 10:02
Akarlardan kurtulmam için nasıl bir ilaç kullanmalıyım.Sellukamda hiç yaprak kalmadı.Kırmızı örümceklerden bıktım artık.Saksı toprağında küçük akarlar var.Acı biber ,arapsabunu işe yaramıyor.

Melih Bakırlıoğlu
06-10-2007, 13:30
Sayın Ferda Ülkümen zeytininize atılan ilaç bordo bulamacıdır(büyük ihtimalle%2 lik). Göztaşı ve kireçkarışımıdır. Hoşçakalın.

Mine Pakkaner
06-10-2007, 22:18
Elfogi, kükürt kullandınız mı? Ya da doğrudan bir akarsit alınız.

habibe
06-10-2007, 22:30
Salon çiçeğimin içinde 5-4 tane mantar türemiş . Bildiğimiz mantarlar gibi değil tabi ki serçe parmak boyunda, sigaradan az ince kalınlıkta, leblebi kadar başı olan bembeyaz bir mantardı. Çekip aldım. Ama merak ettim neden oluştu bunlar

tourkana
07-10-2007, 10:54
Merhaba ,
Yaklaşık 1 ay önce aldığım bu çam bonsainin ana sürgünlerine giden dal kenarlarındaki iğneleri sararmaya başladı.Ağacın geneline yayılmasından korkuyorum,nasıl önlemler almalıyım.Yardımcı olursanız sevinirim.

fotoğrafı şu bölümde 11. mesajda: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5862

hoyadag
07-10-2007, 22:03
Fotoğraf, Bağlarbaşı Camii bahçesindeki 4 metre boya erişmiş defne ağacına ait. Neredeyse tüm ağacın üstü bunlarla dolu. Ayrıca ağacın yapraklarının tamamı yarı yapışkan, dokunduğunuzda elinizde iz bırakan, rahatsız edici bir maddeyle kaplı. Sabah alacakaranlıkta koklamak için bir yaprak kırmıştım. Bu canlıları burnumun dibinde görünce şoka giriyordum az daha. Ağaca ciddi manada zarar verecek bir durum ise dernek yetkililerini uyarmak isterim. Çözüm yöntemi önerirseniz işim daha kolay olacaktır.

mehtap gürbüz
07-10-2007, 22:23
Hoyadag merhaba, bu zararlı "KOŞNİL". Bunu "sistemik esaslı özellikle koşnile etkili bir insektist kullanmak gerekli, belki birkaç defa ilaçlamak gerekecek. Bu bilginin hem teyidi hemde ilaç ismi Mine Hanımdan mutlaka gelecektir. Umarım yanılmamışımdır.(ben epey uğraşmıştım). Sevgiler.

Mine Pakkaner
08-10-2007, 21:52
10 lt suya 10 cc oranında Supracide 40 EC ile ilaçlamalarını sağlayın. 15 gün sonra uygulamayı tekrarlasınlar. Çok iyi bir kaplama yapılarak ilaçlanması şart.

hoyadag
09-10-2007, 04:32
Mehtap hanım, ve Mine hanım, tavsiyeleriniz için teşekkürler. Elimden geleni yapmaya çalışacağım, selamlar.

petulya
12-10-2007, 00:40
Arkadaşlar elimde ÇİEM- MALATHION 20 EC adlı bir insektisit var. Bu ilaç unlu ve pamuklu bitlerde ne kadar etkin? bu ilaçların açıldıktan sonra son kullanma tarihi olurmu? ilacı 2-3 kez püskürterek kullandım ama baş edemeyince çiçeklerimi attım. Atmamın bir sebebide her seferinde tırsıyarak püskürtüyordum acaba zehirlenirmiyim diye :(
Ama gel gelelim elimde en son balkonda sakladığım bir tane Rex black beauty begonyam var. kıyıp atamıyorum üzerinde yaprak kalmadı sadece toprak üstündeki kalın ve yaygın gövdesi üzerinde kısım kısım unlu bitlerle duruyor.. Acaba diyorum topraktaki bu yumruyu tamamen söksem bu ilaçtan yapılan suyun içinde 1 gün bekletip sonra yeni topraklı bir saksıya diksem başarılı olurmuyum? Evetse uygulamayı nasıl yapmalıyım..Bu pamuklu bitlerin yumurtalarını gelecek yıl çıkmaması için nasıl öldürürüz?Teşekkürler
Üzgünüm fotoğraf ekleyemiyorum...

GLCN
12-10-2007, 17:24
Yaprak kenarlarında kuruma oluşuyor acaba ortancamdaki sorun ne olabilir?Ayrıca iki yaprak arası mesafede kısaldı bu normalmi?...

sukranayalp
12-10-2007, 18:29
Sn GLCN
Yaprak aralıklarının kısalması , toprakta Fosfor (P) eksikliğini gösteriyor.
Yaprak kenarlarındaki kahverengileşmenin nedeni de sanırım Potasyum (K) eksikliğindendir.

Önemli olan husus bu çiçeğin toprakta mı yoksa saksıdamı olduğu. Saksıda ise 20-20-20 lik gübrelerden kullanabilirsiniz.
Toprakta ise (fotoğraftan belli değil) :P eksikliği için süperfosfat, K eksikliği için potasyum oksit kullanmanızı ve toprağı bu besinlerce takviye etmenizi öneririm.

poinciana
12-10-2007, 21:38
Petulya Merhaba
Malathion ilacının kabuklu bitlere yeterli olduğunu sanmıyorum.564 nolu Mine hanımın mesajı sizin içinde geçerli bence.Supracide 40 EC kabuklu bitlerin en etkili ilacı.Ancak alan küçükse kabuklu bitler eldeki bir bulaşık süngeriylede temizlenebilir.Biraz zahmetli ama daha çevreci bir yöntem.Temiz ve yeni bir bulaşık süngeri az alanlar için ve de çalımsı bitkilerde uygulanabilir.Çok yumuşak dokulu bitkilerde zor olabilir.Benim bildiklerim bu kadar .Eksiğim varsa arkadaşlar tamamlasınlar lütfen.İyi bayramlar.

poinciana
12-10-2007, 21:59
Ferda Hanım,
Bursa bölgesinde Eylül sonu Ekim başı gibi zeytinlere %1,5'luk Bordo Bulamacı atıldı.Zeytin Halkalı Leke Hastalığına karşı yapıldı ve Bordo Bulamacıyla genellikle çiftçiler insektisitleri karıştırmaz.Bordo Bulamacı tek atılır.Aksi halde diğer ilaçların etkisini azaltır.

çekirdek
12-10-2007, 22:48
Sevgili Gülcan, 550 nolu mesajındaki külleme hastalığını çözemediysen;
Ben benim ortancalarımdaki küllemede şöyle yaptım ve bütün bir yıl iyi gitti.
Mine hanımın 1/2 lt suya 1 tatlı kaşığı oksijenli su tarifiyle bolca su hazırlayıp bütün bitkiyi güzelce yıkadım. Ama sabah ve nemsiz havada. Üç dört gün sonra da (hem su iyice buharlaşmış oldu hem de etkisini yok etmeyeyim diye) toz kükürdü, ince bayan çorabının içine koyup bütün yaprakların üzerine sallayarak incecik dökülmesini sağladım. İnce bir tabaka halinde. Küllülerde az daha yoğun.
Sonuç harika. Bu uygulamayı geçen yaz başında yapmıştım, iki dönem idare etti.
Bir de;
külleme ve mantarlara karşı, gece sulaması yapmamanın çok faydasını gördüm.

GLCN
13-10-2007, 09:52
Çok teşekkür ederim sevgili çekirdek bende gece sulaması yapmamama rağmen bu mineyle başım dertte oksijenli su denedim fakat kükürtü denemedim ilk fırsatta kükürt alıp uygulayacağım umarım düzelir....Ve ayrıca sevgili sukranayalp sizede teşekkürler ortancam saksıda hemen sizin önerilerinizi uygulayacağım..

Caner86
14-10-2007, 21:07
erik ağacım gövdeden sakızlandı bunun nedeni ne olabilir ne yapmam lazım

poinciana
15-10-2007, 11:21
erik ağacım gövdeden sakızlandı bunun nedeni ne olabilir ne yapmam lazım

Caner bey
Öncelikle geçmiş Bayramınız kutlu olsun.Erikle ilgili geniş bilgi yazmamışsnız ama bildiklerimi aktarayım.Sert çekirdekli ağaçlar bu şekilde sakızlanmaya meyillidir.Zamansız ve aşırı budama sakızlanma yapabilir.O yüzden budamalar her yıl düzenli yapılmalı bir yıl yapmayıp ertesi yıl aşırı kesme yapılmamalı.Ayrıca gövde,kök kurtları veya stres olursa o zamanda zamklanma yapabilir.Bildiklerim bu kadar.Hoşçakalın.