PDA

View Full Version : Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6

nikomedia
14-08-2009, 14:38
İyi günler arkadaşlar yeni bir bahçeli eve sahip olduk, bir heves onunla uğraşıyoruz ancak uzun zamandır bahçesi ile ilgilenilmediği için bahçe harap durumda.Bu arada bahçeyi dev karıncalar sarmış, görseniz Kocaelinin tüm karınca kolonileri burada sanki.Üstelik beyaz beyaz yumurtalarıda var. Bahçemi bunlardan kurtarmak için ne yapmalıyım ,ilaç satan bir yerede sordum ama çokta aydınlatıcı bilgi veremedi.Lütfen bilgi sahibi arkadaşlardan yardım bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.

Funda Kalaycıoğlu
14-08-2009, 16:49
Sevgili arkadaşlar,
Yaz başında saksıdaki Karayemişim bol sürgün vermiş ve coşmuşken birden bire yaprak kenarları yanmaya başlamıştı. O zaman da sormuştum fakat resim çekemediğim için bir yanıt alamamıştım.
Sorunum halen sürüyor. Böcek ilaçlaması periyodik olarak tüm bahçeyle birlikte yapılıyor. Bahçevanlar "Saksıda büyümez bu bitki, ondandır! Toprağa ekelim." dediler ama bildiğim kadarıyla Karayemiş saksıda olabilen ağaççıklardan biri...
Bu kez resim çekebiliyorum. Saksı ile boyut mukayesesi için tam bir resmini, bir de yaprakların resmini ekliyorum.
Fikirlerinize ihtiyacım var.
Saygılar.

thomasina
14-08-2009, 18:06
Merhabalar, evde birkaç saksımda kırkayak sorunum var. Evde ve balkonda kedilerimiz dolaştığı için diğer zirai ilaçları kullanmaya biraz çekindik. Eşim K-Othrine sc 50 isminde bir ilaç almış. Ev içinde daha rahat ilaçlama yapılabilir amacıyla. Bu ilaç kırkayaklar için etkili midir? Şimdi ben tahmini 3-4 litrelik bir saksıya ortalama nasıl bir ölçü ile ilaçlama yapacağım? Suyla karıştırıken nelere dikkat etmem gerekir? Toprakta kullanırken fıs fıs yoluyla yapraklara da yapmalı mıyım? Bir önlem olarak yanyana duran bütün saksılara da aynı ilaçtan kullanmalı mıyım? 50ml lik bir ambalajda bu ilaç ve tamamının 5 lt suyla karıştırıldığında 100 metrekarelik bir alanda kullanılabilir bilgisi var prospektüsünde. Ve belli aralıklarla uygulamayı tekrarlamam gerekir mi? Çok soru sordum ama daha önce bir zararlı ile başım derde girmediğinden ilaçlama hiç yapmadım. Şimdi biraz paniklemiş durumdayım. Bilgisi olan bir arkadaş yardımcı olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Başbahcivan
14-08-2009, 21:26
İyi günler arkadaşlar yeni bir bahçeli eve sahip olduk, bir heves onunla uğraşıyoruz ancak uzun zamandır bahçesi ile ilgilenilmediği için bahçe harap durumda.Bu arada bahçeyi dev karıncalar sarmış, görseniz Kocaelinin tüm karınca kolonileri burada sanki.Üstelik beyaz beyaz yumurtalarıda var. Bahçemi bunlardan kurtarmak için ne yapmalıyım ,ilaç satan bir yerede sordum ama çokta aydınlatıcı bilgi veremedi.Lütfen bilgi sahibi arkadaşlardan yardım bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.
Arkadaşım sürekli geçiş yollarını ve yuvalarını 3 -4 saat ara ile ( Basudin veya Folidol )ilacı ile ilaçlamalısın.

kaspersky2009
18-08-2009, 09:44
selamlar evdeki tüm bitkilerde yesil ucan böcekler bitkilerin yapraklarına yapışıp öz suyunu tüketiyorlar ve kırmızı örümcek var bunlardan hızlıcanasıl kurtulurum yarcımcı olurmusunuz yardımlarınız birde NeemAzal organik ilaç kullandım ama şuana kadar sonuç alamadım için şimdiden teşekkürler

SAGNOPE
18-08-2009, 10:33
Sevgili arkadaşım ,yazdıklarınızı okuyunca dehşete kapıldım eşim geçen hafta budama makasını eline almış, 100 tane kadar çam ağacımızın alt dallarını temizlemiş:-)) ,
birde büyük asmamı budamış birşey olurmu acaba ?

memret
18-08-2009, 18:50
salonda bir yldır neşesi çok iyi olan bitkim birkaç haftada bu hale geldi.98606 yardımcı olun lütfen, neler yapmalıyım?

k0900
18-08-2009, 19:08
Sn. Sagnope, artık budanmış, olan olmuş :)

Muhtemelen çok sert bir budama olmadiysa, bir şey olmayacaktır.

Başbahcivan
18-08-2009, 20:36
selamlar evdeki tüm bitkilerde yesil ucan böcekler bitkilerin yapraklarına yapışıp öz suyunu tüketiyorlar ve kırmızı örümcek var bunlardan hızlıcanasıl kurtulurum yarcımcı olurmusunuz yardımlarınız birde NeemAzal organik ilaç kullandım ama şuana kadar sonuç alamadım için şimdiden teşekkürler
Arkadaşım (Confidor veya Durusban -4 )kullan 1 lt suya herhangi birinden 2 cc koyarak püskürtme usulü yaprak altlarına ve üstlerine ilaçlamalısın.

byfatih
26-08-2009, 09:39
İlaçlama yapmama rağmen çiçeklerimde beyaz küçük böcekler oluşmakta. Dahlia türlerinin genelinde olmuyor bazılarında resimde olduğu gibi görebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=99683&stc=1&d=1251236346

pyroris
27-08-2009, 15:10
Herkese Merhabalar,

İşyerimizde Nolina (Beaucarnea recurvata) isimli bir bitki var. Resimlerini aşağıda bulabilirisiniz. Biz bu bitkiyi 2 sene önce yeni yerine koyduğumuzdan beri yavaş yavaş yapraklarda pamuklanmaya benzer oluşumlar meydana gelmeye başladı. Benzer problemi yaşayanınız oldumu acaba önceden.

Bitki güneşi direkt olarak az gören, ancak dolaylı olarak bolca gören, klimatize bir ortamda. Sıcaklık yaz kış 20-25 derece aralığında. Çok sık sulama yapılmıyor, ancak toprağı şöyle bir katıştırdığımızda tek tük hızlı hareket eden böcekler görüyorum.

Şimdiden herkese teşekkürler.

çözbeniarapsaçı
30-08-2009, 02:50
selamlar neemazal adlı ilacı uyguladığımız bitkinin meyvelerini yiyebiliyormuyuz?

nikomedia
30-08-2009, 09:31
Arkadaşım sürekli geçiş yollarını ve yuvalarını 3 -4 saat ara ile ( Basudin veya Folidol )ilacı ile ilaçlamalısın.

Sayın Başbahcivan ilginize çok teşekkür ederim . Bahsettiğiniz ilaçları hemen tamin edicem.

sercan1969
30-08-2009, 14:02
Sevgili Pyroris bitkinizdeki zararlı unlu bittir.

maki01
01-09-2009, 00:23
Arkadaşlar,
Bu, kanatlı, yaklaşık 1 cm boyundaki böcek ne olabilir ? Nane yemekle mesğul gibi...

100624

sevilla
05-09-2009, 00:05
Geçen sene bir yerden aldığım çeliği köklendirip saksıya dikmiştim. Bahar gelince saksısını değiştirdim. Pek güzelleşti, epeyce boy attı. Bir gün bir de baktım yapraklarda bir gariplik var. Bir hastalık geldiğini anladım.

Doğal terkiplerden, sarmısaklı acı biberli olanı denedim. Sanki geçer gibi oldu ama uzunca zamandır neşesiz sarmaşığım. Hastalanan yerdeki yapraklarda lekeler oluşuyor, renk değişimi görülüyor ve zamanla kuruyorlar.

Öneriye ihtiyacım var.
Merhaba . Aynı sorun benim hederemde oluştu hastalıklı yaprakları kopardım.Bize yardımcı olmak istiyorsanız kesin vede net bu ilacı alın diyin lütfen. Mantar hastalığımı bu yoksa böcekmi?

nuray-emre
06-09-2009, 21:48
merhabalar
benim guzmanyamın çiçeğinin rengi günden güne morarmaya başladı ne yapabilirim.

Başbahcivan
07-09-2009, 19:47
Merhaba . Aynı sorun benim hederemde oluştu hastalıklı yaprakları kopardım.Bize yardımcı olmak istiyorsanız kesin vede net bu ilacı alın diyin lütfen. Mantar hastalığımı bu yoksa böcekmi?
Arkadaşım mantar değil, kabuklu bit daha önce kabuklu bit için gereken ilaçları yazdım, takip ederseniz sizin bitkinizde kurtulur.

acemi ciftci
13-09-2009, 12:31
Burada (http://www.mypicx.com/09102009/melissa/) görebileceğiniz resimlerde melisalarım var. Yaprakları gün geçtikçe delik deşik oluyor ama bir zararlı göremiyorum. En son bugün yakından bakınca üzerinde çok ufak kırmızı noktalar gördüm. Hareket etmiyor ve de böceğe de benzemiyor. Çok ufak oldukları için tam olarak göremedim.

Yakın plan fotoğraf çekmenin ne denli zor olduğunu gördüm ayrıca. Ne kadar uğraşsam da fotoğrafını çekemedim görebileceğiniz şekilde.

Bu zararlı nedir, nasıl mücadele edilir? Bitkiler ölmeden hemen uygulamaya başlayayım ki çok geç olmasın

Başbahcivan
13-09-2009, 19:53
Burada (http://www.mypicx.com/09102009/melissa/) görebileceğiniz resimlerde melisalarım var. Yaprakları gün geçtikçe delik deşik oluyor ama bir zararlı göremiyorum. En son bugün yakından bakınca üzerinde çok ufak kırmızı noktalar gördüm. Hareket etmiyor ve de böceğe de benzemiyor. Çok ufak oldukları için tam olarak göremedim.

Yakın plan fotoğraf çekmenin ne denli zor olduğunu gördüm ayrıca. Ne kadar uğraşsam da fotoğrafını çekemedim görebileceğiniz şekilde.

Bu zararlı nedir, nasıl mücadele edilir? Bitkiler ölmeden hemen uygulamaya başlayayım ki çok geç olmasın
Sayın arkadaşım düşük dozajlı 1 lt suya 2 cc (Confidor )tarım ilacı hazıla hafiften ilaçlamalısın.

acemi ciftci
13-09-2009, 20:51
Peki hangi böcektir, nedir problem? Sadece melisalarda değil patlıcan ve domatesime de sıçradı. Bu gidişle mum çiçeğime de musallat olacak.

Bahsettiğiniz ilacı internetten satan bir yer bulamadım. Elden bulabileceğimi ise sanmıyorum. Eskişehir'de oturuyorum. Tarım ilacı satan bir yer olduğundan şüpheliyim. Ev yapımı ilaçların etki etmesi mümkün değil mi?

celebity
14-09-2009, 00:25
*** ben yeni üyeyim benim drecenayala ilgili problermim var resimleri çekip oraya koydum cevap alamadım bilgili birileri var mı şuan banayardım edecek

Başbahcivan
14-09-2009, 20:09
Peki hangi böcektir, nedir problem? Sadece melisalarda değil patlıcan ve domatesime de sıçradı. Bu gidişle mum çiçeğime de musallat olacak.

Bahsettiğiniz ilacı internetten satan bir yer bulamadım. Elden bulabileceğimi ise sanmıyorum. Eskişehir'de oturuyorum. Tarım ilacı satan bir yer olduğundan şüpheliyim. Ev yapımı ilaçların etki etmesi mümkün değil mi?

Arkadaşım ev yapımı ilaçlar çare olmazmutlaka trım ilacı satan yer vardır.
Bahçenizide ilaçlayacak olursanız, ilaçlamadan sonra 14 günen azından bahçeye girmeyin çünkü bu tür ilaçların etkin süresi 2 haftadır.

Başbahcivan
14-09-2009, 20:11
*** ben yeni üyeyim benim drecenayala ilgili problermim var resimleri çekip oraya koydum cevap alamadım bilgili birileri var mı şuan banayardım edecek
Arkadaşım resmi benmi göremedim yoksa yüklenmedimi?

acemi ciftci
15-09-2009, 13:47
Bahçenizide ilaçlayacak olursanız, ilaçlamadan sonra 14 günen azından bahçeye girmeyin çünkü bu tür ilaçların etkin süresi 2 haftadır.

Benim bitkilerimi yetiştirdiğim yer evimin içi. Bu yapay ilaç kullanma olasılığımı sıfıra indiriyor. Forumdaki karışımlardan birini denedim. Umarım işe yarar

celebity
16-09-2009, 16:45
drecena bölümüne yükledim resimleri buraya da tekrar atayımmı resimleri ne dersiniz?şuan orda baktım duruyolar resimlerim...

celebity
16-09-2009, 16:49
http://img34.imageshack.us/img34/8361/s7301088.jpg...
http://img34.imageshack.us/img34/8361/s7301088.jpg http://img193.imageshack.us/img193/9356/s7301087.jpg

resimler bunlar bahcıvan bir bakarmısınız lütfen

celebity
16-09-2009, 17:00
yeterli değilse çekimler tekrar çeker koyarım resimleri sorunlarını anlaya bilmişsinizdir inşallah bu üç adet çiçeğimin üçüde bir tuhaf ilk çiçeğimin hali içler acısı zaten ikinci ikili yan yana çiçekleriminden şeflara galiba kaç senedir böyle bodur hiç gelişmedi ben bu çiçeği yaprak olarak koparıp suda bekletmeden hemen dikmiştim tuttu lakin 5 senedir bukadar ne yapamalıyım gelişmesi için...dracena marginata ise farklı öbürlerinden ama aynı cins sanırım oda yaprakları sararıyo oda çok gelişmiş değil beş senedir bende...öbür tek çiçeğim ise ne cinsini ne adını biliyorum bakımı nasıl olmalı ve çok kötü durumda şuan yaprakları kahverengi gibi kararı yo çok sağlıksız görünüyo oda uzun zamandır bende bukadar yaprak çıkarıyo taze güzel ama sonra kararıyo ne yapmalıyım yardım lütfen

Başbahcivan
19-09-2009, 14:53
yeterli değilse çekimler tekrar çeker koyarım resimleri sorunlarını anlaya bilmişsinizdir inşallah bu üç adet çiçeğimin üçüde bir tuhaf ilk çiçeğimin hali içler acısı zaten ikinci ikili yan yana çiçekleriminden şeflara galiba kaç senedir böyle bodur hiç gelişmedi ben bu çiçeği yaprak olarak koparıp suda bekletmeden hemen dikmiştim tuttu lakin 5 senedir bukadar ne yapamalıyım gelişmesi için...dracena marginata ise farklı öbürlerinden ama aynı cins sanırım oda yaprakları sararıyo oda çok gelişmiş değil beş senedir bende...öbür tek çiçeğim ise ne cinsini ne adını biliyorum bakımı nasıl olmalı ve çok kötü durumda şuan yaprakları kahverengi gibi kararı yo çok sağlıksız görünüyo oda uzun zamandır bende bukadar yaprak çıkarıyo taze güzel ama sonra kararıyo ne yapmalıyım yardım lütfen
Değerli arkadaşım öncelikle çiçeklerin susuz kalmış ve yaprak uçlarına kadar bitki su ihtiyacını ememediği için yaprak uçlarında yanık oluşmuş,yerleri ışık alamayan kör noktada diye düşünüyorum, ayrıca topraklarını biraz saksıdan boşaltıp yerine taze torf takviyesi yapın birde saksılara 2 şer 3 er çivi veya gazoz kapağı koyarsanız faydalı olacaktır.

celebity
21-09-2009, 18:28
çok teşekkür ederim size hemen dediklerinizi uygulayacağım

güvercin01
22-09-2009, 22:59
Arkadaşlar zaman zaman gördüğüm hataları söyleyeyim : Bitkü türüne uygun saksı seçilmiyor. Farklı gübre, ilaç ve su isteği olan bitkiler aynı saksıya ekilebiliyor.Kökü derine gitmeyi seven bir bitki çok sığ-az derin- bir saksıda gelişemeyebilir.Bitki güneşimi gölgeyimi sever yer seçimine dikkat. Uzun süre gölge bir yerde büyüyen bitkinin yaprakları hassas olur direk güneşli yere bırakılırsa yapraklar yanar, kurur ve dökülebilir,güneşi seven bir bitkiyi de gölgeye hapsetmeyin.Bitki hastalanmadan ara ara ilacını verin.Gübre su ve ilaç aşırı olmasın.Yanlış zamanda ve rastgele budama yapmayın.Biber gibi bitkiler üzerindeki ürünler toplanmadan bırakılırsa verimden düşer. Bitkileri sulama işini sabah erken veya güneş battıktan sonra ve ihtiyaçları kadar yapalım.Çiçek dönemi aşırı su çiçekleri döker bitkinin meyvesi az olur, emekler boşa gider. Fideler toprağa ekilirken derine ekeceğiz diye bitkinin gövde kısmı toprak altıda bırakılmasın. İYİ BAYRAMLAR...

Neslihan11
24-09-2009, 12:24
bitki kocayemiş bitkisi resimdeki hastalıkların ne old.öğrenmek istiyorum ,yardımcı olurmusunuz bana.???

sevilla
25-09-2009, 22:17
Merhaba.Benim sardunyalarım maşallah hiç hastalanmıyor derken, yapraklarında resimdeki gibi oluşumlar olmaya başladı. Bunlar nedir acaba? Hangi ilacı önerirsiniz

Neslihan11
02-10-2009, 07:13
kocayemiş bitkimizin yapraklarını bişeyler yiyorr görünürde böcek falan yok ama yaprakların kenarndan yemeye başlıyor ne olabilir sizce kocayemiş hastalık ve zararlıları ile ilgili bi kaynakta bulamadım internette ne yapmalıyım lütfen yardım edin ???

Neslihan11
02-10-2009, 07:14
sevilla hastalık mildiyoyo benziyo foto çok net değil gerçi mildiyo ise bi fungusit atabilirsin

Neslihan11
02-10-2009, 13:08
çekirgelerle mücadele için tavsiye edilebilecek bi zirai ilaç bilen var mıı??

yildiss
02-10-2009, 16:28
Merhaba. Çuha çiçeğimin toprağındaki beyaz kurtçuklar ve şeffaf renkteki kurtlar var. Çiçeğimin yaprakları 1-2 gün once kurudu. Acaba sorun bu canlılardan kaynaklanıyor olabilir mi? Dün bu canlıları farkedince aşırı derecede moralim bozuldu. Önermiş olduğunuz ev yapımı ilaçlardan acıbiberli karışımı kullansam kurtulabilirmiyim? Ya da çiçeğimin daha doğrusu çiçekten geriye kalan kökün toprağını değiştirsem bir işe yarar mı? Resmini çekicektim fakat resimde net olarak görünmüyorlar. Şeffaf renkte olanlar aşağıdaki resimdekilerin küçüklerine benziyor. Diğerleri çok küçük,beyazlar ve çok minik ayakları var.http://img39.imageshack.us/img39/2229/img00539kc.th.jpg (http://img39.imageshack.us/i/img00539kc.jpg/)

muyurdakul
03-10-2009, 15:28
Arkadaşlar forumda yazılanlardan anladığım kadarıyla beyaz sinekler ile ilgili en uygun karışım tesbih ağacı tohumu, ancak Eskişehir'de hiç bir aktarda ve tarım ilacı satan yerde böyle birşey bulamadım, sizler nereden buldunuz? Bana da gönderebilir misiniz (ücreti mukabil) bütün balkonumu hatta evin içini beyaz sinekler istila etmiş durumda SAFA marka kimyasalı da denemiş olmama rağmen sonuç alamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.

Yılmaz Yalçın
08-10-2009, 19:02
Uzman Arkadaşlarım,
Bahçemdeki süs bitkilerinden clematis ve yaseminin toprağında gece bu zararlıları gördüm fotograftaki zararlı nedir ve biltkilerime zarar verir mi çünkü clematisler kurudu şuan:(hangi ilacı kullanmalıyım?

Başbahcivan
12-10-2009, 19:37
Sayın sevilla Sayın muyurdakul ben bunu defalarca yazdım narin otsu bitkilerde 1 litre suya 1,5-2 cc odunsu bitbilerde 1 litre suya 2 -2,5 cc (Confidor veya Durusban -4)kullanılmalı çünkü bu ilaçlar kabuklu bitten yeşil bite beyaz sinekten yaprak içi kurduna kadar her türlü zararlıya çok etkili bir ilaçtır.

nrkrkmz
15-10-2009, 15:09
Geçen hafta aldığım Medillina 3-5 gün içinde bu hale geldi.. Nesi var ve ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

olubitkabuu
06-11-2009, 10:56
resimdeki hastalığın ne olduğunu ve tedavisini öğrenebilr miyim? sadece yaprağın alt bölümünde yoğunlaşıyor
teşekkürler :)

organica
07-11-2009, 21:42
Resim çok net olmadığı için fikir vermiyor? Daha net bir resim ekleyebilerseniz yardımcı olma ihtimali fazla.

emrezgi
25-11-2009, 11:33
Herkese iyi günler forumda aradım fakat bulamadım daha önce aynı soru sorulmuş ve cevap verilmiş olabilir. Balkondaki bütün bitkilerim tırtıl istilasına uğradı hergün görebildiklerimi topluyorum ama yeniden yeniden çıkıyorlar ne yapmam gerktiğini bilemedim lütfen yardım eder misiniz?

verdoque
25-11-2009, 12:48
Tırtılların nemli yerlere geldiğini duymuştum. Toprak çok ıslaksa sulamayı azaltabilirsiniz.

Tırtıl çiğneyici sayılır mı emin değilim ama aşağıdaki dergi sayısında da Mine Hanım'ın sokucu, emici, ısırıcı ve çiğneyiciler için ev yapımı ilaç tarifleri var. Kaçırıcı olarak uygun birini yapabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html

emrezgi
25-11-2009, 17:04
Çok teşekkür ederim fakat topraklar bitkilere gerektiği kadar nemli hatta binanın 3. katına kadar uzanan yaseminin her tarafında var Mine Hanımın yazısını bir bakayım. Mine Hanımın bir tarifi vardı karanfilli yaprak bitlerini uzak tutmak için kokusuna gelmiyorlarmış acaba tırtıllarda da işe yarar mı?

verdoque
25-11-2009, 19:49
Sorun bayağı büyükmüş. Bu kadar büyük bir yasemini sardıysa ev yapımı ilaç pek de yeterli olmayabilir.

emrezgi
25-11-2009, 23:30
Yasemindekiler daha tombik onu artık zirai ilaçla halledicez beni asıl düşündüren diğer çiçeklerim yasminin ilaçlanması bayram sonrasına kaldı mecburen balkondaki çiçeklerimi hemen ilaçlamak istiyorum ve yasemindeki kadar sorunları olmadığı için ev yapımı ilaç kullanmak istiyorum

emrezgi
25-11-2009, 23:33
Mine Hanımın yazısında kadife çiçeği ve yapraklarıyla hazırlanan bir karışım var tırtıllar için fakat kadife çiçeğim yok sanırım zamanıda geçiyor yarın bahçe bahçe gezeyim belki bulurum ve uygularım

Başbahcivan
04-12-2009, 18:22
Mine Hanımın yazısında kadife çiçeği ve yapraklarıyla hazırlanan bir karışım var tırtıllar için fakat kadife çiçeğim yok sanırım zamanıda geçiyor yarın bahçe bahçe gezeyim belki bulurum ve uygularım
Değerli arkadaşım anlaşılan sorun büyük bunun için zirai ilaç kullanmanızı öneririm (Cofidor, Folidol veya Durusban -4)bunların herhangi birinden 1 lt suya 2-2,5 cc karıştırıp püskürtme usulü bitkinin üzerine uygulama yaparsanız sorun çözülmüş olur.

kaybol.2008
06-12-2009, 15:50
Erguvan fideciği yapraklarında herhangi bir böcek vs yok. Ancak, yapraklar ilk günden beri nokta nokta (beyaz) Pek canlı da değil.
Budama yapmalı mıyım? (aralık ayı olduğu dikkate alındığında)
İlaçlama için aralık geç mi?
İlaçlama yapılacak ise ne ile ilaçlamalı? (Ev yapımı ilaçlardan sonuç alamadım)

Başbahcivan
08-12-2009, 17:53
Erguvan fideciği yapraklarında herhangi bir böcek vs yok. Ancak, yapraklar ilk günden beri nokta nokta (beyaz) Pek canlı da değil.
Budama yapmalı mıyım? (aralık ayı olduğu dikkate alındığında)
İlaçlama için aralık geç mi?
İlaçlama yapılacak ise ne ile ilaçlamalı? (Ev yapımı ilaçlardan sonuç alamadım)
Değerli arkadaşım o dediğin beyaz noktacıklara bak baklımyapraklara veya gövdeye yapışık yıldız şeklinde noktalarmı ve canlımıtırnağınla şöyle bir kontrol edermisin.

limoncu
08-12-2009, 18:38
merhabalar, soruda görünce sormak istedim. benim mayer limonumun üzerinde aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere bazı canlılar türedi; fakat ellerimle olabildiğince topladım onları. pek canlı gibi gelmediler bana, donmuş gibi halleri vardı. kıpırtısızdılar. bunlar nedir? nasıl mücadele etmeli? saygılar selamlar.

kaybol.2008
08-12-2009, 18:58
"Değerli arkadaşım o dediğin beyaz noktacıklara bak baklımyapraklara veya gövdeye yapışık yıldız şeklinde noktalarmı ve canlımıtırnağınla şöyle bir kontrol edermisin"

Sayın Başbahcivan,Yapraklarda ya da gövdede yapışık bir şey yok. Tırnağımla kazıdım bir şey olmadı. Tarif etmek gerekirse yaprağın niterliğini bozan bir durum. Sonradan üzerine yapışma gibi bir durum söz konusu değil. Kumaşa çok cüz'i miktarda un elenince noktalı bir görüntü olurya öyle bir görüntü. Bit değil. Diğer bitkilerde bit mücadelesi çok yaptım. Bu yaprağın ana yapısında hasar bırakan bir şey.
Anlatınca, çevreden, mantar dediler.Captan ilacından 1lt'ye 5mg katıp püskürtmem önerildi. Ancak bu teşhis güven vermedi. Mantar ile enfekte yaprak fotoğrafı aramaktayken sizin mesajınızı gördüm.
Öneriniz var mı?
İlginize teşekkür ederim.

Başbahcivan
10-12-2009, 17:41
merhabalar, soruda görünce sormak istedim. benim mayer limonumun üzerinde aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere bazı canlılar türedi; fakat ellerimle olabildiğince topladım onları. pek canlı gibi gelmediler bana, donmuş gibi halleri vardı. kıpırtısızdılar. bunlar nedir? nasıl mücadele etmeli? saygılar selamlar.
Sayın limoncu resimde görülenler kabuklu bit bunlar için (Duruban-4)en etkili ilaçtır 1 lt suya 2 - 2,5 cc karıştırarak ilaçlayınız.

Başbahcivan
10-12-2009, 17:52
"Değerli arkadaşım o dediğin beyaz noktacıklara bak baklımyapraklara veya gövdeye yapışık yıldız şeklinde noktalarmı ve canlımıtırnağınla şöyle bir kontrol edermisin"

Sayın Başbahcivan,Yapraklarda ya da gövdede yapışık bir şey yok. Tırnağımla kazıdım bir şey olmadı. Tarif etmek gerekirse yaprağın niterliğini bozan bir durum. Sonradan üzerine yapışma gibi bir durum söz konusu değil. Kumaşa çok cüz'i miktarda un elenince noktalı bir görüntü olurya öyle bir görüntü. Bit değil. Diğer bitkilerde bit mücadelesi çok yaptım. Bu yaprağın ana yapısında hasar bırakan bir şey.
Anlatınca, çevreden, mantar dediler.Captan ilacından 1lt'ye 5mg katıp püskürtmem önerildi. Ancak bu teşhis güven vermedi. Mantar ile enfekte yaprak fotoğrafı aramaktayken sizin mesajınızı gördüm.
Öneriniz var mı?
İlginize teşekkür ederim.
Sayın arkadaşım erguvan dış mekan bahçe bitkisidir, dışarı çıkartın sizde yarım litre (Durusban-4 ) yarım kilo da (M 22 veya M 45 ) alın bir hafta birinden, bir hafta birinden ilaçlama yapın ( Durusban -4) 1 lt suya 2 -2,5 cc (M22 veya M 45 )1 lt suya normal 1 tatlı kaşığı karıştırmanız yeterli olacaktır püskürtme usulü bunlarla ilaçlamanızı öneririm.

izzeterisen
10-12-2009, 18:55

Onlar kabuklu bit. (Ceroplastes sp.)
Eğer fidanınız bir adet ise bir bezle bu kabuklu bitleri hafifçe bir bezle kopartın atın. Önümüzdeki yıl çok hızlı bir üreme gösterirler.

gzm_zynp
19-12-2009, 16:35
Merhaba.Benim minyatür gülümün üzerinde yapraklarının dallarının arasında ince ağlar oluşuyor özellikle yapraklarının alt kısımlarında ağlar ve ağların üzerinde küçük yumurta gibi beyaz noktacıklar var.İlk farkettiğimde çok kötü bir duruma gelmişti hemen hemen tüm yaprakları kararmış ve dökülmüştü.Yaprak ve dallarının üzerini nemli bir bezle temizledim ozaman biraz rahatladı taze yapraklar ve çiçekler vermeye başladı.Ancak bir iki hafta sonra tekrar oluştuklarını gördüm.Ağların üzerinde küçük beyaz böcekler geziniyordu ve temizledikten sonra verdiği goncaları da açılmadı yeni yaprak vermemeye başladı.Tekrar temizledim birkaç gün önce ama üzerindeki goncalar kuruyup dökülmeye başladı,yaprakların da rengi koyulaştı ve yaprakların üzerlerinde beyazımsı lekeler var o leke yerlerinde yapraklar daha incelmiş gibi.Yaprakların resmini çekmeye çalıştım ama lekeleri net çıkmadı o yüzden koyamadım.Forumlardan okuduğum kadarıyla kırmızı örümcek zararlısının marifeti bu :( bugün tekrar temizledim yapraklarını iyice sildim yıkadım saksısını temizleyip toprağını değiştirdim.Çiçekçiden insect-x diye bir ilaç almıştım ama yaprak bitleri ve sineklere etkili yazıyordu kırmızı örümceğe etkili demediği için kullanmamaya karar verdim.Tekrar ortaya çıkmaması için ne yapmalıyım forumları okuyabildiğim kadar okudum arap sabunlu zeytinyağlı ilacı mı kullanmalıyım bir de kükürt faydalı demişsiniz.
118512
Hastalıklı yapraklarını kopardım ancak çiçeğim zaten çok gür yaprak çıkarmıyor.Bir de bu böcek yüzünden çok zayıf düştü güçlendirmek için ne yapabilirim?yardımcı olursanız çok sevinirim...

organica
19-12-2009, 16:38
Kırmızı örümceklerin erginleri için Agrimec, yumurtaları için ise Nissorun isimli ilaçları kullanabilirsiniz. İkisi aynı anda karışabilir.

verdoque
19-12-2009, 22:04
Arap sabunlu tarifi uyguluyorum ben, etkili oluyor. 2 kez üst üste uyguladıktan sonra yaprakları güzelce siliyorum. Kırmızı kırmızı ölüleri çıkıyor bezin üstüne. Yumurtalar sanırım yaprakların arkasında oluyor. Arkalı önlü siliyorum o yüzden.

gzm_zynp
20-12-2009, 15:24
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Çiçeğimi dün temizlemiştim tüm yapraklarını yıkayıp toprağını değiştirmiştim.Şimdilik hiçbir böcek görmedim üzerinde.Yalnız ben yaprakları sildiğimde kırmızı ölülerini görmüyordum üzerinde gezindiğini gördüğüm böcekler beyazdı küçücük.Acaba kırmızı örümcekten farklı bir böcek mi?Henüz üzerinde yokken koruma amaçlı arap sabunlu tarifi kullanmayı düşünüyorum,eğer göremediğim kaldıysa tekrar üzerine yerleşemesin diye.Eğer yinede yerleşirlerse busefer agrimec ve nissorun karışımını kullanacağım.Bi de çiçeğimin neşesi yerine gelse de güçlendiğini görsem :(

Başbahcivan
20-12-2009, 19:08
Merhaba.Benim minyatür gülümün üzerinde yapraklarının dallarının arasında ince ağlar oluşuyor özellikle yapraklarının alt kısımlarında ağlar ve ağların üzerinde küçük yumurta gibi beyaz noktacıklar var.İlk farkettiğimde çok kötü bir duruma gelmişti hemen hemen tüm yaprakları kararmış ve dökülmüştü.Yaprak ve dallarının üzerini nemli bir bezle temizledim ozaman biraz rahatladı taze yapraklar ve çiçekler vermeye başladı.Ancak bir iki hafta sonra tekrar oluştuklarını gördüm.Ağların üzerinde küçük beyaz böcekler geziniyordu ve temizledikten sonra verdiği goncaları da açılmadı yeni yaprak vermemeye başladı.Tekrar temizledim birkaç gün önce ama üzerindeki goncalar kuruyup dökülmeye başladı,yaprakların da rengi koyulaştı ve yaprakların üzerlerinde beyazımsı lekeler var o leke yerlerinde yapraklar daha incelmiş gibi.Yaprakların resmini çekmeye çalıştım ama lekeleri net çıkmadı o yüzden koyamadım.Forumlardan okuduğum kadarıyla kırmızı örümcek zararlısının marifeti bu :( bugün tekrar temizledim yapraklarını iyice sildim yıkadım saksısını temizleyip toprağını değiştirdim.Çiçekçiden insect-x diye bir ilaç almıştım ama yaprak bitleri ve sineklere etkili yazıyordu kırmızı örümceğe etkili demediği için kullanmamaya karar verdim.Tekrar ortaya çıkmaması için ne yapmalıyım forumları okuyabildiğim kadar okudum arap sabunlu zeytinyağlı ilacı mı kullanmalıyım bir de kükürt faydalı demişsiniz.
118512
Hastalıklı yapraklarını kopardım ancak çiçeğim zaten çok gür yaprak çıkarmıyor.Bir de bu böcek yüzünden çok zayıf düştü güçlendirmek için ne yapabilirim?yardımcı olursanız çok sevinirim...
Değerli arkadaşım bitkilerde her ne türlü canlı zararlı olursa olsun en etkili ilaçlar (Durusban-4, Folidol veya Confidor )bunların her hangi birinden 1 lt suya 2 -2,5 cc karıştırılarak 14 -16 gün ara ile bir kaç defa püskürterek uygulama yapılırsa sorun çözülmüş olur.

envor
20-12-2009, 20:27
Değerli arkadaşım bitkilerde her ne türlü canlı zararlı olursa olsun en etkili ilaçlar (Durusban-4, Folidol veya Confidor )bunların her hangi birinden 1 lt suya 2 -2,5 cc karıştırılarak 14 -16 gün ara ile bir kaç defa püskürterek uygulama yapılırsa sorun çözülmüş olur.

Sayın Başbahcivan tavsiye etmiş olduğunuz ilaçlar kırmızı örümceğe etkili ve de ruhsatlı ilaçlar değildir. Meyve ağaçları ve sebze zararlıları için etkili ilaçlardır ama akarisit değildir.

Başbahcivan
22-12-2009, 19:49
Sayın Başbahcivan tavsiye etmiş olduğunuz ilaçlar kırmızı örümceğe etkili ve de ruhsatlı ilaçlar değildir. Meyve ağaçları ve sebze zararlıları için etkili ilaçlardır ama akarisit değildir.
Değerli arkadaşım ben yıllardır süs bitkilerinde (güllerde ve diğerlerinde)kullandım çokda iyi sonuç aldım kırmızı örümcek için ruhsatlıdır değildir bilmiyorum.
Yeşili bozmadan en iyi yabancı haşerelerden koruyan ilaç folidol olarak biliyorum.

gzm_zynp
30-12-2009, 18:37
Önerileriniz için çok teşekkür ederim.Çiçeğimi yıkayıp saksısını toprağını değiştirdikten sonra üzerinde tekrar kırmızı örümcek görmedim şimdilik durumu iyi görünüyor :)

Başbahcivan
30-12-2009, 19:12
Önerileriniz için çok teşekkür ederim.Çiçeğimi yıkayıp saksısını toprağını değiştirdikten sonra üzerinde tekrar kırmızı örümcek görmedim şimdilik durumu iyi görünüyor :)
Bende teşekkürederim sayın arkadaşım biz 25 yıldır uygulamalı olarak süs bitkileri ile uğraşıyorum ben bakımcıyım.

suzan7
04-01-2010, 18:52
Selam arkadaşlar,
ben de bu unlu bit ve benzer zararlılarından çok çektim.
her şeyi denedim olmadı.
Geçen gün 1/10 oranında domestoslu su ile fısfıslama yaptım.
Gardenyam ve salon bitkilerim kurtuldu.

Başbahcivan
09-01-2010, 18:33
Selam arkadaşlar,
ben de bu unlu bit ve benzer zararlılarından çok çektim.
her şeyi denedim olmadı.
Geçen gün 1/10 oranında domestoslu su ile fısfıslama yaptım.
Gardenyam ve salon bitkilerim kurtuldu.
Daha sonra dometoslu su ile ilaçladıkların kurumaya başlarsa ozamanda üzlme arkadaşım, o dediğiniz temizlikte kullanılır normal su ile yıkaman daha iyi olur.

muratkoç
10-01-2010, 19:36
Sayın Başbahçıvan evdeki süs bitkimin alt yaprakları uçlardan çürüyor.
Bitkimin neyi eksiktir? bu konuda rica etsem bana bilgi verirmisiniz?
fotoğrafını yükleyecektim bir türlü beceremedim:(

Başbahcivan
10-01-2010, 21:18
Sayın Başbahçıvan evdeki süs bitkimin alt yaprakları uçlardan çürüyor.
Bitkimin neyi eksiktir? bu konuda rica etsem bana bilgi verirmisiniz?
fotoğrafını yükleyecektim bir türlü beceremedim:(
Arkadaşım hangi bitki ismi nedir bana bunu yazarsanız hele birde resmini yüklemeye çalışın daha sağlıklı bilgilendirmeye çalışalım.

muratkoç
10-01-2010, 21:41
Sayın Başbahçivan çiçeğimin adı (spathiphyllum) barış çiçeği
Fotoğrafı daha önce eklemiştim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18756

Emre Kuzu
16-02-2010, 17:41
Bu eklemiş olduğum fotoğraf çileğin yaprağına aittir üstünde bugün fark ettiğim minik minik böcekler var renkleri beyaz yeni çıkan yaprakları ve şu an üstünde bulunan yaprakları büyük ihtimalle bu böcekler kurutuyor siyah hale çeviriyorlar ne önerirsiniz ne yapmalıyım neyle ilaçla malıyım?

Böceklerin fotoğrafını çekerdim ancak çok küçükler gözükmezler

Yardımcı olursanız sevinirim

Başbahcivan
22-02-2010, 18:46
Sayın Başbahçivan çiçeğimin adı (spathiphyllum) barış çiçeği
Fotoğrafı daha önce eklemiştim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18756
Değerli arkadaşım senin çiçeğindeki yaprak uçlarının kuruması vitamin yetersizliği ve susuzluktan çünkü susuz kalan bitkinin yaprak uçlarına kadar su isteğini giderememesidir, ayrıca saksısına 3 -5 tane gazoz kapağı gömerseniz bitkinin demir ihtiyacınıda gidererek daha sağlıklı olur arada yapraklarına fıs fıs ile kireçsiz su püskürtün.

Başbahcivan
22-02-2010, 18:53
Bu eklemiş olduğum fotoğraf çileğin yaprağına aittir üstünde bugün fark ettiğim minik minik böcekler var renkleri beyaz yeni çıkan yaprakları ve şu an üstünde bulunan yaprakları büyük ihtimalle bu böcekler kurutuyor siyah hale çeviriyorlar ne önerirsiniz ne yapmalıyım neyle ilaçla malıyım?

Böceklerin fotoğrafını çekerdim ancak çok küçükler gözükmezler

Yardımcı olursanız sevinirim
Arkadaşım bitler nasıl bilmiyorum ama bitkilere genel olarak kullanılan (Durusban-4,Cofidor, Folidol)bunların herhangi birinden 10 lt suya 20 cc karıştırarak bahçeyi genel olarak ilaçlaya bilirsin.

izzeterisen
05-03-2010, 18:07
http://www.adeniumsindia.com/disease-problems.php

Adenium hastalıkları ve sorunları ile ilgili güzel bir site.

verdoque
06-03-2010, 22:18
Merhaba,

Plumeriam uykusundan uyandı ancak çıkardığı yapraklarda şekil bozukluğu var. Durum kötü gibi geliyor, bu hastalık nedir, kurtulabilir miyim?

belizce
10-03-2010, 21:35
merhabalar
nacizane evimde ve balkonumda çiçek yetiştirmeye çalşıyorum. derdim manolyamla. aldığımda gayet sağlıklı ve bol yapraklıydı. evde direk güneş ışığı almayan uygun bir yere koydum. tomurcuklanmaya başladı. tomurcuklar büyüdükçe çiçek açacak diye seviniyordum. sonra tomurcuklar tam açma evresine gelince diplerinde kararma ve çürüme başladı. tek tek tüm tomurcuklar döküldü. daha sonra yapraklar sapla birleşme yerlerinden kararma ve çürümeye başladı. tüm yapraklar döküldü ve kelaynak gibi kaldı çiçeğim. toprağını değiştirdim yerini değiştirdim tekrar yaprak ve tomurcuklanma başladı. ama yine tam çiçek açma döneminde yeniden kararmalar ve dökülmeler başladı ne yapacağımı şaşırdım. çiçeğimi kurtarmak için ne yapabilirim ne önerebilirsiniz acaba. yardımınız için şimdiden teşekkürler.

erol21
11-03-2010, 20:14
Merhabalar 3gün önce bi AVMden kendi küçük saksısında floribunda türü gül aldım Orda gayet serin biryerdeydi. Eve getirince de soğuk olan odada 1 gün kaldı. Sonraki gün sıcak olan kendi odama aldım biraz tomurcuklar dallar kendine gelene kadar şuandaki soğuk geçene kadar diye. 1 gün sonra dikkat ettiğimde daha büyük olan dalların tepesine yakın büyük olan yapraklar dışarı doğru kıvrılmışlar ve sanki ince cansız gibiler Üzerlerinde veya altlarında herhangibirşey yok leke vb. Sebebini veya yaptığım yanlışı bilen varmı? Acaba tekrar soğuk olan odaya mı almalıyım ?

Cumhur Tonba
13-03-2010, 00:46
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556897&postcount=1

Burayı bir okursanız sizin için faydalı olur sanırım.

Başbahcivan
14-03-2010, 19:35
merhabalar
nacizane evimde ve balkonumda çiçek yetiştirmeye çalşıyorum. derdim manolyamla. aldığımda gayet sağlıklı ve bol yapraklıydı. evde direk güneş ışığı almayan uygun bir yere koydum. tomurcuklanmaya başladı. tomurcuklar büyüdükçe çiçek açacak diye seviniyordum. sonra tomurcuklar tam açma evresine gelince diplerinde kararma ve çürüme başladı. tek tek tüm tomurcuklar döküldü. daha sonra yapraklar sapla birleşme yerlerinden kararma ve çürümeye başladı. tüm yapraklar döküldü ve kelaynak gibi kaldı çiçeğim. toprağını değiştirdim yerini değiştirdim tekrar yaprak ve tomurcuklanma başladı. ama yine tam çiçek açma döneminde yeniden kararmalar ve dökülmeler başladı ne yapacağımı şaşırdım. çiçeğimi kurtarmak için ne yapabilirim ne önerebilirsiniz acaba. yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Sayın arkadaşım senin çiçek öncelikle manolya değil gardenya, öncelikle toprağı kurudukca saksıyı orta parmağını 2 nci boğuma kadar saksıya batır nemlilik hissedersen su verme kuruluk hissedersen sulama yapmalısın ayrıca bol ışık alan tül perde arkasına (koyun) yerleştirin, fazla su yaprak sararmasına ve (tomurcuk)gonca kurumasına yol açar.

belizce
15-03-2010, 17:22
Sayın arkadaşım senin çiçek öncelikle manolya değil gardenya, öncelikle toprağı kurudukca saksıyı orta parmağını 2 nci boğuma kadar saksıya batır nemlilik hissedersen su verme kuruluk hissedersen sulama yapmalısın ayrıca bol ışık alan tül perde arkasına (koyun) yerleştirin, fazla su yaprak sararmasına ve (tomurcuk)gonca kurumasına yol açar.

çok özür dilerim dalgınlık işte evet gardenya:(
sulamasına dediğiniz gibi dikkat edeceğim teşekkür ederim. fakat yapraklarda sararma ve tomurcuklarda kuruma olmuyor.tomurcuk diplerinden resmen çürüme oluyor. geri kalan tomurcuk gayet yeşilken çürüyen yerden kopup düşüyor. yapraklarda aynı şekilde oldu. ben virüs gibi bi hastalık olduğundan şüphe etmiştim ama madem sulama diyorsunuz sizin dediğiniz gibi yapacağım umarım yaşar. yardımınız için çok teşekkür ederim.

erol21
18-03-2010, 19:47
Merhaba geçen hafta bir yapı marketten aldığım ve ektiğim zinyalarım çimlendi Yalnız 1 tanesi gövdesi de dahil olmak üzere 2 yaprağı (şuan sdc 2 tane var) tamamen beyaz. Hayvanlar ve insanlar da albino hastalığı var bitkilerde ise görmemiştim. Bu gerçekden albino mu?

belizce
19-03-2010, 18:18
merhabalar
bildiğim kadarıyla bitkilerde de albinoluk vardır. bitkilere yeşil rengi veren klorofildir. albino bitkilerde klorofil yoktur. bu nedenle fotosentez yapamazlar ve çok kısa zamanda yaşayamayıp ölürler. bu nedenlede çevrede albino bitki göremeyiz.

denizakvaryumu
19-03-2010, 19:44
http://www.plants-magazine.com/plants.php?PlantId=13

http://www.guardiangardencentre.co.uk/index.cfm?fuseaction=product.standard&producttype_id=49004

erol21
20-03-2010, 20:05
Merhaba denizakvaryumu Gönderdiğin linktekiler sanırım beyaz bir çiçeğin satışı Yani albino değil gibi

erol21
11-04-2010, 21:29
Selam Bir yapı marketten aldığım gülleri güneş gören kapalı bir balkonda camın dibinde tutuyorum Sarı gülün dallarının en üat yaprakları hariç diğer yapraklar oldukç sağlıklı En üst taze yapraklar ise çok açık yeşil ile sarı arası renkler almaya ve gelişmemeye hatta tepe yaprak tomurcukları kuruyup düşmeye başladı Sizce sorun nedir? ( saksıyı değiştirmedim küçük gelebilir mi saksı çünkü güller baya boy attı )

Jezebel
17-04-2010, 11:43
Belki yeri burası değil , ama neresi olduğunu kestiremedim .
Ömrü-hayatımda ilk defa gördüğüm için de paylaşmak iyi olur diye düşündüm .

136913

SAGNOPE
28-04-2010, 12:40
Sevgili arkadaşlar
Bahçemizde 100 den fazla çam ağaçlarımız var, bu sene baharda yan yana 3 tane ve başka bir alanda 2 tanesi birdenbire kurudu ve sanki yanmış gibi simsiyah oldu, bir tanesinin dibini iyice kürekle kazdım, siyah siyah öbekler halinde sanki çamın dikenleri gibi birşeyler şeyler gördüm, sayıca çok fazla bu öbeklerden vardı, eşim önce bunlar gübremi dedi ama değil, sanki çamın iğneli yaprakları toplu halde çürümüş gibi , diğer çamlarıma birşey olmaması için, bilgisi olan varsa ve beni aydınlatabilirse çok sevinirim, tesekkürler .

gece
28-04-2010, 13:39
Belki yeri burası değil, ama neresi olduğunu kestiremedim.
Ömr'ü hayatımda ilk defa gördüğüm için de paylaşmak iyi olur diye düşündüm.

Paylaşım için teşekkürler.

Sanırım ('sanmak' yerine buradaki gibi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=403846&postcount=28) okumayı tercih ettiğimi hatırlatmalıyım) ağacınız erik ve yine sanırım sorunu da Erik Cep hastalığı (taphrina pruni) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14941).

Linkte de yazdığı gibi mantarların yol açtığı bir hastalık.

Kolaylıklar diliyorum.

gece
mantar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=369) konusuna ilgili forum kişisi

Jezebel
28-04-2010, 20:45
Sayın gece ,
ilgi alanlarım o kadar fazla ki bu sorumu unutmuştum .
Bir de , sanırım yanlış yerde sorduğum için silindi , diye düşünmüştüm .
Erik bana ait değil , tanıdık bir ailenin bahçesinde , merak edip fotograf çekmiştim .
Yanıt için teşekkür ederim .

aytul73
11-05-2010, 17:21
Bahçemde inanılmaz şekilde karınca var siyah renkli bildiğimiz kahverengi karıncalar gibi küçükte değil bahçeye bakım için inince üzerinize tırmanıyorlar o kadar çok ki aylardır vardı ama şu son 10 günde bahçede adım atacak yer yok tamamen kapladılar daha önce zarar vermeyeyim çalışkan hayvanlar onlar diyordum ama bütün bahçeyi fideler ve fidanlar dahil. heryere yuva yapmışlar bahçeme ev yapımı ilaçlar hariç hiç ilaç uygulamadım lütfen bu karıncalardan kısa sürede kurtulabileceğim bir yöntem önerebilir misiniz ( 2 küçük kızım var bahçeye onlarla iniyoruz bakım yapıyoruz vs bu nedenle onların değip bulaşıp zarar görebileceği birşey olmamalı ) şimdiden teşekkür ederim

verdoque
11-05-2010, 17:45
Mine Hanım'ın ev yapımı ilaçlar başlığındaki karınca çözümlerini aşağıya kopyaladım, umarım karıncalardan zehirsiz kurtulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23102&postcount=13

aytul73
11-05-2010, 19:51
teşekkür ederim verdoque
sanırım borik asidi deneyeceğim çünkü sirke püskürtmekle falan başa çıkılabilecek gibi değil hemen yarın bu işi halletmem lazım

erol21
11-05-2010, 22:58
Merhaba gül vb. çiçeklerde külleme için yapacağımız kükürt + karbonat karışımını üzerinde gonca tomurcuk vb. varken yaparsak açacak çiçeklere zarar verir mi? Kaç gün ara ile kaç kez yapmak gerekir ?

meadowsons
12-05-2010, 10:45
Merhaba arkadaşlar.
Uzun süredir erik ağacıma musallat olan böceğe karşı alınabilecek önlem vs. bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Böceğin adını bilen varsa da çok iyi olur.
Not: Böcek yapışkan bir madde salgılıyor ve yapraklarda %90'lara kadar varan kıvrılmaya sebep oluyor.

Nergis
18-05-2010, 09:42
Merhaba,

Çeşitli fidelerimde oluşan bu zararlı için neyapmalıyım ? Forumlarda bu tür zararlıya rastlamadım.Yapraklara arapça yazan bu zararlıya arap sabunu tavsiye edermisiniz?;):confused:

145018

145019

145020

verdoque
18-05-2010, 10:15
Merhaba,

Çeşitli fidelerimde oluşan bu zararlı için neyapmalıyım ? Forumlarda bu tür zararlıya rastlamadım.Yapraklara arapça yazan bu zararlıya arap sabunu tavsiye edermisiniz?;):confused:

145018

145019

145020

Merhaba Sn Nergis,

Aşağıdaki konuda 6 numaralı mesajda benzer bir görüntü var. Devamında da cevap verilmiş.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767

Nergis
18-05-2010, 11:19
Sn.verdoque,

Yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Konuyu inceledim, sanırım şu anda bekleyip gözlemlemek gerekiyor, çok fazla olmadığı takdirde, ilaca gerek olmuyormuş.

Gün Mavi
21-05-2010, 22:26
Merhaba,

Geçen sene aldığım Açelyamda şu sıralar, ekteki resimlerde görülebileceği gibi, yapraklarında bozulmalar oluştu. Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum..

Teşekkürler..

http://img84.imageshack.us/img84/705/aelyay.jpg

http://img168.imageshack.us/img168/9650/aelya1.jpg

http://img72.imageshack.us/img72/172/aelya2.jpg

http://img101.imageshack.us/img101/4402/aelya3.jpg

nariçi
22-05-2010, 18:31
Trabzon hurması yapraklarında siyah puan lekeler var. Bazılarının rengi sararıyor. Bunun nedeni ve önlemi nedir:confused:

146235
146236
146237
146238

escobarcobra
28-05-2010, 16:56
kulaktan dolma bir kaç şey söylediler yaza girerken bordo bulamacı diye bir ilaç yapmanız gerekir filan diye yapraklarının birazının büzüştügünü gördüm(şeftali agacı)üzerinde böyle örümcek agı gibi bir şey vardı. yani ben hersene ilaç yapmak zorunda degilmiyim veya şu an bi ilaç yapacakmıyım.

nariçi
28-05-2010, 20:03
Trabzon hurması yapraklarında siyah puan lekeler var. Bazılarının rengi sararıyor. Bunun nedeni ve önlemi nedir:confused:

146235
146236
146237
146238

Bu görüntülerdeki hastalığı bilen olmadı mı?
Bir de bodur hurma vardı uç sürgünlerini-yaprakları bir haşarat yemiş. Yemeden önce önlem için ne kullanabiliriz :confused:

emmi
06-07-2010, 10:42
SELAM ARKADAŞLAR
Beyaz sineklerle başım dertde!önce japon gülüme musallat oldular şimdide Euphorbia milii'me musallat oldular.yapraklarında yumurtlayarak çoğalıyolar.zirai bir ilaç denedim,sabunlu su denedim olmadı.yardımcı olacak varsa şimdiden teşekkürler.

zeynep18
10-07-2010, 17:18
merhaba arkadaşlar benim de bi bahonya çiçeğim var ben diyarbakırda yaşıyorum ve bu aralar hava gerçekten çok sıcak ve çiçeğmin yaprak uçarı çürümeye başladı acaba havadanmı yoksa başka bişey mi var bir de bazı yaprak üslerinde kum gibi tozlar var. fikri varsa lütfen yardımcı olabilir mi:(((

verdoque
10-07-2010, 21:54
Fotoğraf eklerseniz daha iyi olur. Üzeri toz ile kaplı gibi görünüyor ise külleme olabilir, ilacı sulu kükürt.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062

erol21
12-07-2010, 08:30
Herkese merhaba biraz forumu karıştırmama rağmen tam olarak yanıtını alamadığım için soruyorum: Balkonum da yaklaşık 1,5 m uzunluğunda bir hanımeli bitkim var ve özellikle toprağa yakın bölgedeki yapraklar daha tam sararmadan dokunur dokunmaz kendini bırakıveriyor ve dökülüyor Alt kısım baya bir çıplaklaştı. Bunun sebebi ne olabilir Böyle giderse tüm yapraklar en ufak bir dokunuşta dökülecek..

newlineweb
12-07-2010, 12:13
Merhaba;
Yaprakların dökülmesi genellikle magnezyum eksikliğinden kaynaklanır bence yapraklara demir ve magnezyum takviyesi yap

erol21
12-07-2010, 20:43
Hımm yapraklar için sıvı besinler var ondan deniyeyim o zaman teşekkürler cevap için

rahna_mosa
13-07-2010, 08:38
Merhaba,

145018

145019

145020

Yapraklarda galeri sineği isimli (Liriomyza) böceğin zararı var. zararlıyla bulaşık yaprakları koparın. eğer zarar devam ederse , cromazyne etkili maddeli ilaç ile ilaçlama yapınız. Bu ilaç doğal düşmanlara yani yararlı böceklere zarar vermeyen güvenli bir ilaçtır.

izzeterisen
13-07-2010, 10:26
Merhaba,Çeşitli fidelerimde oluşan bu zararlı için neyapmalıyım ? Forumlarda bu tür zararlıya rastlamadım.Yapraklara arapça yazan bu zararlıya arap sabunu tavsiye edermisiniz?;):confused:
145018
145019
145020
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767
Buradaki 8 no.lu mesajı okursanız detaylı bilgiye sahip olursunuz.

yorumsuzum
22-07-2010, 21:09
merhabalar;
balkonumda domates,biber, çilek yetiştirmeye çalışıyorum.ilk önce çileklerimde;yaprakların etrafında çok ince örümcek ağları görmeye başladım,örümcek aradım ama bulamadım.ağları temizleyebildiğim kadar temizledim, ancak bitkiyede zarar vermiş olmalıyımki kurumaya başladı.

şimdi ise (2 gün sonra ) aynı ağları biberlerimde de gördüm. üzerlerinde gözle çok zor gördüğüm çok küçük yaratıklar (onlarca) haraket ediyordu.ressimleri aşağıya ekledim.bunlar örümcek yavrularımıdır? en küçük karıncanın 1/10 kadar büyüklüğündeler.nasıl mücadele edebilirim? ev ilaçları bölümünde emiciler için tarif edilen ev yapımı ilaçlar kullanılabilirmi? yapacaklarım konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
saygılar.

erol21
23-07-2010, 18:29
Ben de biraz forumu karıştırdım ama net bir sonuç alamadım bu örümcekler ve ağları için Etkili bir ilaç vb. birşey var mı? Lütfen paylaşır mısınız... :(

umutyolcusu
23-07-2010, 20:26
Benim salatalıklarada musalat olan bu zararlıya karşı ben arapsabunlu karışımı kullanıyorum ama bir süre sonra yeniden beliriyorlar.Ben de başka yöntem bilmediğim için devam ediyorum aynı ilaca.

erol21
23-07-2010, 21:33
Umarım biri çıkıp daha etkili zirai bir ilaç adı söyler :(

ggne
10-01-2011, 20:32
Merhaba

Ekte bulunan resimdeki zararlılar Unlu Bit (Pamuklu Bit) midir....teşekkürler...

Eser İlhan
10-01-2011, 20:33
Sanki birçeşit kabuklu bir gibi...

ggne
10-01-2011, 20:56
araştırmama göre KANLI BALSIRA (Ceroplastes rusci) olabilir...

Mine Pakkaner
14-01-2011, 20:25
Bitkinizdeki zararlı turunçgil yıldız koşnili.

G.Ü.L
15-01-2011, 18:05
2 aydır yapraklarında lekeler oluşuyor ve dökülüyor

kar-topu
20-03-2011, 21:43
Benim yılbaşı çiçeğimin yapraklarında sarı noktalı küf gibi lekeler oluştu ve yaprakları dökülüyor , çiçek büyüyemiyor bir türlü mantar mı küf mü anlayamadım. Ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun.

Suryanarayana
23-03-2011, 11:25
Merhaba

Yaklaşık 10 yasında 2m boyundaki benjaminim de bazi irili ufakli beyaz bitlerle karsilastim bunlar toprağında cok miktarda bulunmakta . Gövdede hicbirseye rastlamadim ama yapraklarin arkasinda (yapragin tam basladi yerde) 1-2 mm civarinda beyaz sabun artıgına benzeyen (buyutecle inceledim) canliya benzemeyen uzun sure orada kalirsa yaprakta siyah bir nokta birakan tüysüz sabun artıklari var. ekte topraktaki canlilarin fotografi var.
Önlem olarak topraga NeemAzal karısımlı su doktum. Bitkiyi de arapsabunu ve zeytinyaglı karışımla yıkadim. Başka birsey yapmam gerekir mi ?. Ayrica ikinci ilaçlamayi ne zaman yapmam dogru olur son olarakta paşa kılıclarindan birinin topragında da ayni bitlere rastladim. Acaba diğer bitkilerimi korumak adina da önlem olarak ne önerirsiniz .Tesekkurler

Mine Pakkaner
24-03-2011, 22:23
Toprağın üstten 1 cm derinliğindeki kısmını sıyırıp atınız. Arap sabunu zeytinyağını 2 haftada bir püskürtün. Ayda bir kez de normal suyla yıkayın, benjamin hoşlanır. Paşa kılıcının yapraklarının topraktan çıktığı yeri neem azalla güzelce ilaçlayın.

Suryanarayana
28-03-2011, 20:21
Tesekkurler Mine Hanim.

nariçi
05-04-2011, 15:34
Bugünlerde serada ki bitkilerin (firezya çiçekleri, goji sürgün uçları, bürüksel lahanası yaprakları, süsbiberi yaprakları) sürgün uçları yaprakları kahverengi tonlarında nokta büyüklüklerinde bitler doluyor.

Bunların oluşma nedeni nedir?
Bunları hangi böcekler yapar.
Serada ara sıra karasinek benzeri büyük sinekler görüyorum. Başka böcek pek yok gibi bir gecede bir bakıyorum sürgünler bitle dolmuş.

Pepinoların, süs biberlerinin yaprakları da beyaz toz gibi biraz uzunca oval bitler oluyor ama onlar da çok küçük.

ALONALI
10-05-2011, 11:19
Bahçemde sümüklü ve pamuğa benzeyen bir hastalık var lütfen ne olduğunu söyler misiniz.Ta trabzondan fındık ve çay getirip ektim.Balıkesir'de tutmaz dedikleri halde ektim tuttu.Şimdi hastalık bulaşacak diye ödüm kopuyor.Lütfen yardım edin.Sabun köpüğü gibi beyaz bir illet neki bu.

ALONALI
10-05-2011, 11:23
Bahçemdeki sümüksü bu zararlının adını öğrenmek istiyorum ve mümkünse ilacını...

ligustrum
10-05-2011, 15:42
Aşağıdaki konuda belirtilen böceğe benziyorsa: mekanik mücadele
(Elle toplama, silme) ve basınçlı su ile uzaklaştırma yöntemleri önerilmiş.
Size en uygunu, silme yöntemi gibi gözüküyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=801353#post801353

İlkin
18-05-2011, 09:59
Stapeliad türü sukkulent bitkilerimin uç dallarından başlayıp aşağı doğru yayılan bir beyazlık var. Temizlemeye çalıştığım zamanda, sanki o kısım hafif zedelenmiş erimiş gibi oluyor! Bu beyazlık unlu bit değil ama araştırmalarım sonucunda küllenme türü bir hastalık olabilir diye düşünüyorum. Sıcak ve nemli yerlerde bitkilerde sıkça rastlanan bir sorunmuş. Bununla ilgili ne yapabilirim, bilgisi olan var mı? Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım.

kns
21-05-2011, 16:02
arkadaşlar menekşemdeki küllenme olduğunu düşündüğüm problem için bugün ilaç almak istedim ve gittiğim sera bana Hezudin 20 Em diye bir ilaç verdi ama arkasında böcek ilacı olduğuyla ilgili bilgiler var külleneme ise böcek değil emin olamadım küllenmeye iyi gelirmi çiçeğe veriyim mi ?

Mine Pakkaner
25-05-2011, 21:13
Hezudin bir böcek ilacı. Küllemeyle dediğiniz gibi hiç alakası olamaz. sakın vermeyin, hatta ilacı geri verin.

MeyveliTepe
25-05-2011, 21:40
Biberiye yağı ile herhangi bir deneyimi olan var mı?

Çağlasın
26-05-2011, 14:07
Merhaba bende iki hafta önce sakız sardunya almıştım ve ne yazık ki yeni aldığım sardunyalarımın yapraklarının arkasında kahverengi oluşumlar olduğunu ancak eve gelince gördüm. Bu siteden araştırdığım kadarıyla kabuklu bit veya mantar olabileceğini tahmin ediyorum; fakat her ikisinin de tedavileri farklı olduğu için bitkimdeki sorunu teşhis etme konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Durum aşağıdaki gibi:

Yaprakların arkasındaki bu kahverengi oluşumları tırnak ile kazımaya çalıştığımda bitkinin yapraklarınında zarar gördüğünü ve bunları tam yapraktan uzaklaştıramadığımı farkettim. Daha eskiden başka bitkilerimde rastlamış olduğum kabuklu bitlerin sebep olduğu oluşumlar zorda olsa yapraklardan çıkabiliyordu; ayrıca görüntüleri de daha ufak yuvarlak kabuklar şeklindeydi. Sardunyamın yaprak arkalarındaki oluşumlar ise düzensiz ve yoğun – sanki daha farklı birşey. Bu yüzden kabuklu bittense mantar hastalığı olmasının daha olası olduğundan şüphelendim. Genelde olgunlaşmış yapraklarda (yaprak arkalarında) bu sorun vardı. Etkilenen tüm yaprakları steril bir bahçe makasıyla kestim ve uzaklaştırdım. (Eklediğim resim yaprakları henüz kesilmeden önce çekilmişti.) Bu şekilde bitkinin geriye neredeyse 1/3 oranında yaprağı kaldı ve kalan yaprakların hepsi henüz çok taze ve küçük yapraklardı, ama neyseki iki hafta içinde biraz büyüdüler.

Yaprakları kesmenin ardından önce oksijenli su karışımıyla hem toprağını hem yapraklarını yıkadım. Bundan sonra hangi tedaviyi uygulamam gerektiği konusnunda emin olmamakla birlikte mantar olabileceği şüphesiyle sirkeli sodalı karışım ile yapraklara ilaçlama yaptım. Şimdi yaprakları incelediğimde bir iki yaprak arkasında hala bu kahverengilikten olduğunu gördüm fakat bunların sonradan mı oluştuğunu yoksa en başta hastalıklı yapraklardan koparmayı unuttuklarım mı olduğunu bilemediğim için düzelme var mı hiç bilemiyorum dolayısıyla doğru tedavi uyguladığıma dair bir ipucu da henüz elde edemedim. Bunun dışında sardunyamın tomurcukları açıyor ve herhangi bir solma,sararma şimdilik mevcut değil. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

nicholai hel
26-05-2011, 14:39
Selamlar sevgili dostlar.
Taflanlarımda külleme problemi var. Detayları ve fotoğrafları bu başlıkta görebilirsiniz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=810834&posted=1#post810834).

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Benol Hazaroğlu
29-05-2011, 11:47
Galalarımın içi bu böceklerle dolu. Zararları yok ama ne böceği öğrenebilirmiyim?

Mine Pakkaner
30-05-2011, 21:44
Merhaba bende iki hafta önce sakız sardunya almıştım ve ne yazık ki yeni aldığım sardunyalarımın yapraklarının arkasında kahverengi oluşumlar olduğunu ancak eve gelince gördüm. Bu siteden araştırdığım kadarıyla kabuklu bit veya mantar olabileceğini tahmin ediyorum; fakat her ikisinin de tedavileri farklı olduğu için bitkimdeki sorunu teşhis etme konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Durum aşağıdaki gibi:

Yaprakların arkasındaki bu kahverengi oluşumları tırnak ile kazımaya çalıştığımda bitkinin yapraklarınında zarar gördüğünü ve bunları tam yapraktan uzaklaştıramadığımı farkettim. Daha eskiden başka bitkilerimde rastlamış olduğum kabuklu bitlerin sebep olduğu oluşumlar zorda olsa yapraklardan çıkabiliyordu; ayrıca görüntüleri de daha ufak yuvarlak kabuklar şeklindeydi. Sardunyamın yaprak arkalarındaki oluşumlar ise düzensiz ve yoğun � sanki daha farklı birşey. Bu yüzden kabuklu bittense mantar hastalığı olmasının daha olası olduğundan şüphelendim. Genelde olgunlaşmış yapraklarda (yaprak arkalarında) bu sorun vardı. Etkilenen tüm yaprakları steril bir bahçe makasıyla kestim ve uzaklaştırdım. (Eklediğim resim yaprakları henüz kesilmeden önce çekilmişti.) Bu şekilde bitkinin geriye neredeyse 1/3 oranında yaprağı kaldı ve kalan yaprakların hepsi henüz çok taze ve küçük yapraklardı, ama neyseki iki hafta içinde biraz büyüdüler.

Yaprakları kesmenin ardından önce oksijenli su karışımıyla hem toprağını hem yapraklarını yıkadım. Bundan sonra hangi tedaviyi uygulamam gerektiği konusnunda emin olmamakla birlikte mantar olabileceği şüphesiyle sirkeli sodalı karışım ile yapraklara ilaçlama yaptım. Şimdi yaprakları incelediğimde bir iki yaprak arkasında hala bu kahverengilikten olduğunu gördüm fakat bunların sonradan mı oluştuğunu yoksa en başta hastalıklı yapraklardan koparmayı unuttuklarım mı olduğunu bilemediğim için düzelme var mı hiç bilemiyorum dolayısıyla doğru tedavi uyguladığıma dair bir ipucu da henüz elde edemedim. Bunun dışında sardunyamın tomurcukları açıyor ve herhangi bir solma,sararma şimdilik mevcut değil. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

Bu fizyolojik bir problem odema. Bitkinin su alımı ve su kaybı arasındaki dengesizlikten kaynaklanır.

Toprak ılıkken kökler suyu alır, o sırada hava aniden soğur, havada nispi nem artar, havalandırma da düşükse ve ışık da azsa bazı hücreler bundan zarar görür. Zarar gören hücrelerin bulunduğu yerlerde dokular fotoğrafta olduğu gibi kurur zararlanır.

Kırmızı örümcek varsa sorunlar artabilir.

Kısaca, ışık şartları kötüyse iyileştirin, başka yapacak birşey yok, oksijenli suyu vermekle de iyi yapmışsınız.

Halil Önen
30-05-2011, 22:36
Biberiye yağı ile herhangi bir deneyimi olan var mı?

diye sormuşsunuz.

Yook...

Ama biberiye çok.

Bir üst ileti külleme ise biberiye yağı ya da çayı nasıl yapılır sorusu deneme öncesi gelir.;)

218672

Müdürün bahçesi ve biberiyeleri kesip attığını söyledi bu gün.

'Dur kesip atma, meyvelitepe bir şey biliyor, asmada ve güllerde külleme dönemi başladı, şu işi bedavaya getirelim dedim'.:)

'Ben deneye hazırım' dedi.

Ayrıca 'Mine hanım İzmir Ağaçlar.net eğitiminde zehirli kimyasalları en çok çiçek yetiştirenler kullanıyor', demişti.

verda
06-06-2011, 09:56
Enginarlarım çoğalıyor ama ürün veremiyor. İki gün yapraklarının hepsi canlı dik ve sağlıklıydı. Resimlerden pek anlaşılmıyor, üzerlerinde karıncadan başka birşey göremedim.

Geçen senede aynı şey oldu, karıncalar acele acele dolaşıp özellikle yaprakların çıktığı kısma girip çıkıyorlar. Bu zararı karıncalarmı yapıyor, yoksa karıncaların peşinde olduğu birşeymi anlayamadım.

Ev yapımı mücadele hep tercihim, bununla kurtarabilirmiyiz? cevaplarınızı bekliyorum.

Sevgilerimle,

yegena
14-07-2011, 21:14
38285

38286

bahçemin sınırındaki erguvanın yapraklarında, özellikle tohuma yakın yerlerde yoğun bir şekilde iri tuz-şeker görünümlü parçalar var ve rüzgar esice dökülüyor. Yapraklarda hafif yapışkanlık var. Küçük beyaz, hareket halinde böcekler var fakat net fotoğraflayamadım. Böceklerin uçuşan pamuk benzeri uzantıları da var. Ne olabilir? Ne yapmak gerekir? Teşekkürler.

aynı hastalık benim bahçemdeki erguvanlarda da var acaba koşnil olabilir mi ?

yegena
14-07-2011, 21:42
aynı sorun benim erguvanımda da var bir cözüm bulabildiniz mi ?

verdoque
15-07-2011, 15:18
Enginarlarım çoğalıyor ama ürün veremiyor. İki gün yapraklarının hepsi canlı dik ve sağlıklıydı. Resimlerden pek anlaşılmıyor, üzerlerinde karıncadan başka birşey göremedim.

Geçen senede aynı şey oldu, karıncalar acele acele dolaşıp özellikle yaprakların çıktığı kısma girip çıkıyorlar. Bu zararı karıncalarmı yapıyor, yoksa karıncaların peşinde olduğu birşeymi anlayamadım.

Ev yapımı mücadele hep tercihim, bununla kurtarabilirmiyiz? cevaplarınızı bekliyorum.

Sevgilerimle,

Çokça karınca varsa bitler çok uzakta değildir. Görünmeyen yerlerde bit var mı diye kontrol etmenizi tavsiye ederim.

ebrar nisa
18-07-2011, 09:15
iyi günlerben siteye yeni üye oldum.evde çiçek bakmaya da yeni başladım.eşimle pembe mor açan küpeli ile bembeyaz açelya japonica aldık fakat benim acemiliğimden dolayı küpelinin çiçekleri azaldı ve açelyanın hem yaprakları kuruyup dökülüyor hemde çiçekleri sararıp öldü.bütün bu olnlar beni çok üzdü.daha başlamadan çiçek sevdam bitecek.acaba çiçek mevsimi geçtide o yüzdenmi açelyam soluyor yoksa bakımsızlıkdanmı.birde budama yapılmalıymış.ne kadar dipten budanması gerekiyor.lütfen acil yardım bekliyorum.şimdiden teşekkürler

adavci
24-07-2011, 14:15
Geçen sene çiçek yapraklarını daha sık ve gür açardı.Bu sene bir tuhaf oldu.Gübre şerbeti kullandım genede banamısın demedi.Çiçekleride sağlıklı değil.Yardımlarınızı bekliyorum.

gülenmelek
31-07-2011, 11:40
Merhabalar,

Soracağım sorunun cevabı forumda muhakkak vardır ama nerede arayacağımı bilemiyorum. O yüzden umarım burada sormamın sakıncası yoktur.

Mayer Limon ve Kamkatın yapraklarında delikler oluşmaya, sararmaya başladı. Yaprakların arkasına baktığımda minik yuvarlakcıklar var, sanki yumurta gibi. Aynı deliklerden rokalarda da var ama onların suçlusunu buldum. Minicik nerdeyse gözle zor görünen yeşil tırtıllar. Ama limon ve kamkata baktığımda onlardan göremedim.

Sorum şu limon ve kamkattaki zararlılar ne olabilir ve nasıl kurtulabilirim onlardan. Limonda çiçek ve kamkatta bol tomurcuk var. Onlara zarar gelsin istemiyorum. Doğal ilaç veya formül varmıdır acaba. Ve nasıl uygulama yapmam lazım. Şimdiden teşekkürler.

Bir foto eklemeye çalışayım, belki yardımı olur.

Halil Önen
31-07-2011, 21:22
Merhabalar,

..
Mayer Limon ve Kamkatın yapraklarında delikler oluşmaya, sararmaya başladı.

Delikler tırtılın ya da güvenin işi. Delfin wg bu işi çözer.

Ancak sararma besin yetersizliği. Özellikle saksı yetiştiriciliğinde çok sık rastlanır. Sık sulanan az toprakta besinler hızla tüketilirken bir kısmı da saksının altından kaçıyor.

Saksıdan bir çay bardağı toprak alıp yerine -o kadar _solucan ya da yarasa gübresi koymak gerekiyor.

Sonra da yosun gübresi _ alg_ özellikle emek gübre ( yarım lt. suya bir yemek kaşığı kadar) su ile verilmeli.

Halil Önen
31-07-2011, 21:36
...
... Kamkatın ... Yaprakların arkasına baktığımda minik yuvarlakcıklar var, sanki yumurta gibi. .

Ben de iki tane saksıda kamkat var. Birinde akar _ canlı ballık_ denen hastalık var. İlaçlamaktan bıktım. Eğer meyvesi güzel değilse vazgeçebilirim, beslemekten.

Çok besin ve su istiyor. Ege' nin kavruk sıcağına yarı gölgede dayandı ama ılıman kışa dayanır mı bilemem.:)

Yeşil tırtıllar için delfin akar hastalığı için nimisk kullanılabilir.

Ya da ev yapımı;

1 lt suya bir yemek kaşığı arap sabunu, bir yemek kaşığı zeytin yağı, bir yemek kaşığı acı biber, 10 diş ezilmiş sarımsak kullanılabilir. Tam bilemiyeceğim.

Saygılar

gülenmelek
01-08-2011, 00:26
Kurduğunuz cümleler ve yol gösteriminiz için teşekkür ediyorum Halil Bey. Mesajınızdan sonra biraz araştırma yaptım ve yorumlar hep olumlu. Kesinlikle düşüneceğim.
Kamkatın Ege de çok rahat yetiştiği söyleniyor eğer çok soğuk olmazsa tabi ki. Biz (ben) Ankara da korumak için ev ortamına alacağız mecburen. Tavsiye ettiğiniz ev yapımı ilacı da yarın mutlaka deneyeceğim. Gerçi ben acı biber yok diye biliyordum ama onu da ekleriz, yeterki kurtulabilelim.
İşin içine girince ve amatör de olunca, çok şaşırdım. Onlarca gübre, onlarca ilaç, iz elementler, besinler v.s. Toparlayacağıma daha da karışıyor sanki. Sizin gibi yol gösteren kişiler olduğu sürece umarım altından kalkabiliri(z)m.
Teşekkürler ve Saygılar.

Rahşan Yıldırım
05-08-2011, 16:38
Bu hastalık beyaz sinek mi yoksa bir tür virüs falan mı? Arap sabunu işe yaramıyor. Önerebileceğiniz bir organik ilaç var mı? Bütün balkonumu sardı, delireceğim.

Lilium
05-08-2011, 22:22
Kükürt deneyin.

Rahşan Yıldırım
08-08-2011, 08:25
peki hastalık ne hastalığı? geçen sene de olmuştu. belki seneye koruyucu bir önlem almaya çalışırım.

Halil Önen
08-08-2011, 09:53
peki hastalık ne hastalığı? geçen sene de olmuştu. belki seneye koruyucu bir önlem almaya çalışırım.

Farklı hastalıklar var.

İlk resim mantar hastalığı ve kükürt kullanılmalı. Kuru toz kükürt toprağa ve yaprak altı /üstü bol miktarda.

Diğerleri tripsi zararlısı gibi duruyor. Yaprakta da bunu yapar. Daha çok çiçekleri kırar tutmaz. Bunu gözlemleyebiliyor musunuz?

Nimsk (tripsi ilacı) kullanılır.

Rahşan Yıldırım
10-08-2011, 13:40
Fotoğrafı çok iyi çıkmamış ama etrafta şöyle bir böcek var. Bu söylediğiniz böceğe benziyor mu? (İlk fotoğraftaki yaprak adaçayı, belki kendi dokusu da mantar hissi veriyor olabilir. Tahminim hepsinin aynı dertten muzdarip olduğu yönünde ama gene de siz daha iyi bilirsiniz sanırım)

Rahşan Yıldırım
10-08-2011, 13:46
Afedersiniz, fotoğraf yüklenirken kalitesi iyice bozuluyor. Bu kadar kötü çıkacağını tahmin edemedim. Grimsi beyaz kanatlı bir böcek. Çiçek dökülmesini hıyarda gözlemliyorum ama nane ve kekik çiçeksiz olduğundan bir şey söyleyemeyeceğim. Adaçayı da hastalıktan önce çiçeklenmişti. Domatesi ise geç ektiğimden daha gözlemleyebileceğim kadar çiçeklenmedi.

Orhan Özbilgiç
12-08-2011, 09:03
Hünnap yaprağındaki bu asalak konusunda bilgi sahibi olan var mı?
Henüz tek bir yaprak üzerinde gördüm.
Ayrıca, altta görünen beyaz petek gibi oluşumun, geometrik yapısındaki milimetrik düzgünlük ilgimi çekti.

239911

Dagkum
14-08-2011, 11:25
Merhabalar,

Drecena çiçeğimi kendi konusuna da yazdım fakat uzun zamandır kimse birşey yazmadığı için burada tekrar sormak istedim.Resmini de çektim başarabilirsem onu da koyacağım.3 ana dallı drecena'm en ufak boylusuyla ortancası beyaz beyaz noktalanmalar oluştu.Çevremde sorum beyaz sabunlu su ile su püskürtme tekniğini uyguladım 1 kez ama birşey değişmedi.Drevamlı mı yapm am gerekti anlayamadım.Sitede yeni saylırım bazı başlıkları aradım linkleri tıkladım ama kullanılmıyor gibi bir ibare yazmıştı sanırsam bir türlü ulaşamadım.Bu hastalıktan nasıl kurtarabilirim çiçeğimi ?

Ayrıca en uzun kök hastalıksız ona da bulaşmaması için onu farklı saksıya geçirsem mi ???

cinconuk
18-08-2011, 00:04
MErhaba,

Kalanchoe bitkimde yapraklarda bit var. NE yaptıysam bir türlü yok edemedim onalrı. Balkondkiler de de oluşmuşlardı sonunda dayanamadım başını alamyınca tüm bitli olanları söktüm. Ama Kalanchoeme kıyamıyorum. Bu bitlerden nasıl kurtulacağımı bilemedim. Çok araştırdım ama hiç bir şey buamıyorum. Doğru kısma mı yazdım bilemiyorum ama bana yardımcı olursanı çok sevinirim.

Maliyeci-38
29-08-2011, 06:43
Herkese Merhaba. Sorunlarımızda bizlere yardımcı olduğunuz için sizlere çok teşekkür ederim. benim sorunum saksıda yetiştirdiğim küpe çiçeğim ile ilgili. Küpe çiçeğimin yapraklarının üzerinde beyaz toz gibi sanki un serpilmiş gibi bazı oluşumlar gözlemlemekteyim. çiçeğimin yapraklarına yakından baktığımda üst tarafının beyaz tozlarla kaplı olduğunu ve bu nedenle gelişimlerinin durduklarını görüyorum ve bu beni çok üzüyor. Halbuki yeni yeni tomurcuklar açıyor ve ardı ardına tomurcuklar veriyor.ama çiçeğimin alt kısımlarında ki yapraklar yer yer kızarmış şekilde ve üzeri beyaz tozla kaplı ve bu bitkinin her yerinde mevcut sanki çiçeğime un serpilmiş gibi.yanlardan tam yeni bir göz açıyorken hemen üstü beyaz tozlarla kaplanıyor ve yaprakları daha tam büyüyemeden gelişimleri duruyor. büyük yaprakları ise kenarlardan içeri kıvrılmış şekilde ve yaprağın altına baktığımda küçük beyaz sinek gibi bir şeylerin uçuştuğunu fark ediyorum. bu sorunumdan dolayı çiçeğimin gelişiminin durmuş olması beni ve annemi çok üzüyor.tam yeni bir gözden tomurcuk açacak ve kendine gelecek diyoruz yeniden beyaz tozla kaplanıyor ve yaprakların kenarları içe doğru kıvrılıyor ve yine aynı uçuşan beyaz küçük sinekler :( . çiçeğim bunlara rağmen çiçeklerini arka arkaya açıyor. çiçeklerini izlemesi gerçekten mükemmel ama yapraklarının gelişemeden beyaz tozlarla kaplanıp sertleşmesi acı verici. bu konuda ne yapacağımı bilmiyorum. bu durum diğer çiçeklerimin başına da geliyor. çiçeklerimin göz göre göre beyaz toz ve küçük sinek gibi beyaz böcekler yüzünden küsmesi ne yazık ki tüm şevkimi kırıyor. Değerli arkadaşlarım bana bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim . çiçeklerimin başına gelen bu durumu hiç bir şey yapamadan seyretmek çok acı veriyor. lütfen yardım ederseniz çok sevinirim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim Saygılarımla...

Halil Önen
29-08-2011, 13:51
...

Ya da ev yapımı;

1 lt suya bir yemek kaşığı arap sabunu, bir yemek kaşığı zeytin yağı, bir yemek kaşığı acı biber, 10 diş ezilmiş sarımsak kullanılabilir. Tam bilemiyeceğim.

Saygılar

Sn.cinconuk ve Sn. Maliyeci_38,

ev yapımı diyeceğim ama etkisini 3-4 gün sonra gösteriyor ve sık kullanmak gerekiyor.

Oysa çiçekler hassas ve kısa sürede bu hastalıklardan_ akar, yaprak birleri, beyaz sinek vb._ çok hızlı etkileniyor.

Kimyasal zehir kullanımına karşıyım ama yenilir içilir olmadığı için ve tarımda değil en çok çiçek yetiştiriciliğinde kullanılmasına rağmen; üzülerek öneriyorum...

Mostar bu hastalıklara çok etkili. Ve oldukça ucuz. Çiçeklerinizi kaybetmektense kullanmalısınız.

Saygılar

Maliyeci-38
30-08-2011, 23:32
Sayın Halil Önen yardımınız için teşekkür ederim umarım sorunumu net olarak aktarabilmişimdir. söylemiş olduğunuz mostar dan bulmaya çalışacağım ama ev yapımı tarifiniz de hazırlanışını ve bitkiye nasıl verileceğini tam olarak verebilirmisiniz öncelikli olarak ev tarifini deneyeceğim çünkü kimyasal ilaçlar bitkiye zarar verebiliyor bir kere başıma gelmişte ondan sonra bir daha kullanmaya cesaret edemiyorum. tekrar teşekkür ederim saygılarımla...

Maliyeci-38
01-09-2011, 17:53
Merhaba Arkadaşlar. Ben 2.5 aydır meyve yaprağından çimlendirdiğim ananasımı yetiştirmekteyim. Bu gün toprağının yüzeyini karıştırınca ince yarım santim uzunluğunda beyaz kurtçuklara rastladım birden fazlalardı. Çok endişeliyim. Saksının tabağına biriken suda da bir tane aynı kurttan rastladım. Ananasıma bir zararı olur diye çok tedirginim ve ne yapacağımı bilmiyorum. Özenle yetiştirdiğim ananasımın başına böyle bir şeyin gelmesi beni çok üzüyor. Bilgisi olan arkadaşlarım yardım ederseniz çok sevinirim. Acaba çok mu abartıyorum yoksa zararı olmaz mı bilmiyorum ama bu kurtçuklar bana hiç de normalmiş gibi gelmedi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler sağlıcakla kalın Saygılarımla... (not kurtlar hafif şeffafımsı ve saç telinden çok az kalınlardır.)
Samet.

ebrar nisa
01-09-2011, 18:38
Merhabalar. Köyden getirip saksıya torfla diktiğim saray patı çiçeklerim külleme hastalığına yakalandı. Acaba sorun torf olabilirmi? Çünkü köyde bahçe toprağında çok sağlıklıydılar. **** İstanbul un sıcağına dayanamamış olabilirlermi? Çıkan yapraklar sağlıklı görünüyor sonra beyaz toz üstlerini sarıyor. Kükürt karbonat karışımı işe yararmı? kükürdü nerden bulabilirim?

Sevgi Durul
15-10-2011, 22:05
Nerede soracağımı bilemedim. Sanırım doğru yerdeyim. Ağaç bamyadaki bu zararlının adı nedir? Teşekkürler.

251301

verdoque
15-10-2011, 22:41
Yaprak bitine benziyor. Eğer öyleyse, zehirsiz ilacı uğur böcekleri, aşağıdaki ev yapımı ilaçlardan ya da Neemazal.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm

Manolya_
04-12-2011, 13:15
Of offf, Başım feci şekilde belada arkadaşlar.YARDIM LÜTFEN !!!!!
Şöyle özetleyeyim: bu bölümü ilk sayfasından son sayfasına kadar okudum. Gereksiz yazılım kirliliği yaratmamak adına.
Menekşemdunlu bit oluşmuştu. Arap sabunlu su sülüsyonu hazırladım ve mücadele etmeye başladım. Heniz tüketebilmiş değilim :((
Hatta topragını bile tamamen değiştirdim kökleri hırpalamadan yıkadım.
Ama sanırım en sonunda bu hasta olan menekşemi tümü ile atmam gerekecek.

Bu unlu bit denilen illet ile uğraşırken cok tiksindim( hatta bununla ilgili yazıları resimleri incelerekn bile feci halde tiksiniyorum) Ama bitkilerim adına buna mecburum.
Asıl olay ise, vücudumda aşırı kaşıntı ve kızarıklıkların oluşması. Bu unlu bit acaba insanlara bulaşıyormu?
Gerçi acilen doktora gideceğim. Fakat bu konuda bilgisi olan bir arkadaşımız var ise, rica etsem bana yardımcı olabilirmi?
Şimdiden yardımcı olabilecek arkadaşlarıma teşekkür ederim
Asuman

mommo
10-01-2012, 07:32
selam arkadaşlar bitkilerdeki hastalık veya zararlı nedir acaba yardımcı olabilirsenizi sevinirim.

dağçiçeği
13-01-2012, 12:17
Bir ay kadar önce aldığım atatürk çiçeğim yapraklarını dökmeye başladı.Acaba nedeni fazla sulamam olabilirmi .Çok fazla gün ışığıda almıyor .Malum kış mevsimi.Salonda dip kısımda duruyor.Yapraklarında herhangi bir zararlıya da rastlamadım ama her ihtimale karşı ev yapımı ilaçlardan kullanmamı önerir misini?

dağçiçeği
13-01-2012, 12:27
Bunlarda da atatürk çiçeğimin son halleri

kentia
03-02-2012, 16:08
Arkadaşlar benjaminde beyaz küf gibi larvalar ve bal dökmüş gibi yapışkanlıklar mevcut. Bu yaprak biti midir? Hangi ilacı ve nasıl bir tedavi önerirsiniz?

ayrıca http://www.rentabilities.com/images/products/originals/1304232979.jpg bu bitkinin daha kalın gövde ve yapraklısından var. saksısında daha önce mantar çıkmıştı. temizlemiştim. şimdiyse alt yapraklardan başlayarak yumuşayıp kurumaya başladı.

lütfen yardımcı olun :(

kentia
03-02-2012, 19:49
Bakıp geçen arkadaşlar yorum da bıraksanız giderken?

ddmk
09-02-2012, 20:17
Merhaba
balkon bahçe olayına yeni başlayan biriyim ve nane kekik gibi baharatlarımın tohumlarını seracıdan aldığım bahçe toprağına 2 gün önce ektim ve biraz önce ne göreyim nane saksının üstünde kırkayak ve böceklerden çok tiksiniyorum :( bunlarla mücadele yolu yok mu ben hiç sebze yetiştiremeyecek miyim yoksa:( tohumlar henüz çimlenmedi. Oluşmuş olan ve oluşabilecekleri şimdiden engeleyebileğim bir yöntem var mı lütfen yardım edin yoksa hepsini evden çıkartmak zorunda kalacağım:( ama bende bahçe yapmak istiyorum :((

dağçiçeği
13-02-2012, 22:14
Bende bu işlerde yeni sayılırım , saksının üzerini streç film le kapatsanız acaba nasıl olur? .Hem çabuk büyümeleri (sera etkisi),hemde böceklerden koruma amaçlı ...:confused:

yaramazbjk
14-02-2012, 22:19
Merhaba,

daha yeni aldığım orkidenin yapraklarnın üstünde sararma altında da kabarcık tarzı birşeyler oluşmuş bunlar bir hastalığın belirtisimi acaba? Ayrıca bir de Orkide phalaenopsis resimde de görüldüğü gibi su ile şişmiş topcuklar içersinde aca burada yaşarmı yoksa toprağa almalımıyım ? Bana bu konuda ne yapmam gerktiği konusunda yardımcı olmanızı rica ediyorum.

yaramazbjk
15-02-2012, 03:26
lütfen çiçeğimkurumadan ceap lütfennn....

elta
22-02-2012, 10:12
Merhaba,
Bugün ateş çiçeğimin üzerinde kahverengi kabuklu (uğur böceğine benziyor) zararlılar gördüm. Dallar üzerinde sıralanmışlar. Birkaç tanesi kazıdığımda içlerinden bembeyaz un gibi tozlar dağıldı.
Acaba nedir bunlar? Nasıl bir ilaç kullanmalıyım?

Fotoğrafını ekliyorum ancak fotoğraf net çıkmadı. Kahverengi canlıyı ve kazıdığımda ardında bıraktığı beyazlığı işaretledim.

elta
22-02-2012, 10:28
Daha yakından görünümü böyle...

elta
22-02-2012, 15:32
Bitkimin çiçeklenme dönemi bittiği için budadım. Ardından karbonat-arap sabunu-yağ-su- sarımsaklı karışım hazırlayıp ilaçladım.
Daha sık gözlemleyeceğim. Önerileniriz olursa onları da denerim...

Zararlıyı teşhis ettim; Kahverengi Koşnil imiş.
http://www.ziraatciler.com/kahverengi-kosnil-parthenolecanium-corni/

Toprağa bir dolu koşnil yumurtası dağıldı. Üstteki toprağı atacağım. Umarım diğer bitkilerime yayılmaz. Haziran sonu gibi larvalar çıkmaya başlarmış. O zaman ilaçlamak gerekirmiş. Kimyasal ilaç kullanmadan kurtulabilir miiyim?

volkanx
22-02-2012, 18:26
Merhaba,

daha yeni aldığım orkidenin yapraklarnın üstünde sararma altında da kabarcık tarzı birşeyler oluşmuş bunlar bir hastalığın belirtisimi acaba? Ayrıca bir de Orkide phalaenopsis resimde de görüldüğü gibi su ile şişmiş topcuklar içersinde aca burada yaşarmı yoksa toprağa almalımıyım ? Bana bu konuda ne yapmam gerktiği konusunda yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Sanırım sorununuzun çözümünü buldum Orkide Bakımı ve Orkideler Hakkında Bilinmeyenler. | Ziraatciler - ziraatciler.com (http://www.ziraatciler.com/orkide-bakimi-ve-orkideler-hakkinda-bilinmeyenler/) sitesinde 6 soruda biriside sormus aşırı sıkcaklık **** gunes ısıgı neden olabilirmiş bide kökleri ile ilgili sorunlar olabilirmiş.

yaramazbjk
25-02-2012, 19:24
çok teşekkür ederim volkanx. şu o görülen o yapraktaki yaralanma ilerlemeyi durdurdu ancak o bölgesi kurudu. Sorun olmaz artık diye ümit ediyorum.

edasu
03-03-2012, 12:08
kaşık çiçeğimde kırk ayak var .kırk ayağı yok etmek için ne yapabilirim

papatya73
16-03-2012, 13:09
Benim de begonvilimin toprağında kırayakcıklar var ne yapsam bilmiyorum. Sayın edasu forumda toprak değiştirmem önerildi, ama acaba ilaçla yok olur mu bilemiyorum. Kökleri hassas daha bebek begonvil ölür mü acaba diye düşünüyorum. Umarım bi çözüm buluruz.

Belladonna
22-03-2012, 20:42
Merhabalar, http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/26707.htm#post929631 basliginda da fotograflariyla beraber anlatmis oldugum bir zararli var. Hawaii orman gülü sarmaşığımın gövde ve yapraklarında durmadan çoğalan hareketsiz yarım küre boncuk gibi siyah ve bazıları da kahverengi bir yaratık. Kabugu sert, başı veya bacakları, anteni gibi uzuvları yok. Dediğim gibi, tıpkı bir yarim kure boncuk. 1-2 mm çapında yaklaşık olarak ve yapışık olduğu gövde veya yaprak üzerinde hiç hareket etmiyor ancak gittikçe sarıyor bitkiyi. Bitlerin fotograflarına baktım çok farklı. Ne olabilir acaba?

kelebek çalısı
23-03-2012, 00:03
Merhabalar, http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/26707.htm#post929631 basliginda da fotograflariyla beraber anlatmis oldugum bir zararli var. Hawaii orman gülü sarmaşığımın gövde ve yapraklarında durmadan çoğalan hareketsiz yarım küre boncuk gibi siyah ve bazıları da kahverengi bir yaratık. Kabugu sert, başı veya bacakları, anteni gibi uzuvları yok. Dediğim gibi, tıpkı bir yarim kure boncuk. 1-2 mm çapında yaklaşık olarak ve yapışık olduğu gövde veya yaprak üzerinde hiç hareket etmiyor ancak gittikçe sarıyor bitkiyi. Bitlerin fotograflarına baktım çok farklı. Ne olabilir acaba?

Açtığınız başlıktaki sorunuz üzerine verilen yanıtta, kabuklu bit teşhisinin doğru olduğunu düşünmekteyim. Gerçi fotoğraf kaliteniz düşük olduğundan, anlaşılması zor. Fakat anlatımınıza göre kabuklu bit ihtimali epey güçlü. Yarım daire şeklinde bitkinin gövdesine tutunurlar ve renkleri siyah veya kahverengi olabilir. Kabuklu bit için size bir insektisit önermesi için ziraai ilaç bayilerinden birine de danışabilirsiniz. Yanınıza numune alarak gidiniz. İnsektisit uygulaması ile kurtulabileceğiniz bir durum kısacası.

Belladonna
24-03-2012, 22:55
Sn. kelebek çalısı yanıtınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda ilacımı alıp sonuçları yazacagım

mrhccr
28-03-2012, 10:51
çok teşekkürler bilgilendirici olmuş

bademu
29-03-2012, 07:37
bordo bulamacı kimyasal ilaçmıdır?EĞER ÖYLEYSE yerine ne kullanabilirim?ilgilenenlere teşekkürler.

ferba266
29-03-2012, 10:33
syn bademu, bordo bulamacı kimyasal ilaç nitelğindedir. bakırlı bir preperattır.
Bordo bulamacı birçok fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılır. Genelde sonbaharda yaprakların % 70 i döküldüğünde ve İlkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarında kullanılabilir. Ekonomiktir.

Sonbaharda kullanılırsa bazı bakteriyel hastalıklara karşı daha iyi başarı sağlanır. İlaç bayilerinde hazır olarakta satılmaktadır.

Meyve ağaçlarında Sonbahar ve İlkbaharda koruma amaçlı olarak genellikle %1 lik ve % 2 lik dozlarda hazırlanır.
sizlere en hafif ilaç olarak önerebileceğimiz bordo bulamacıdır. diğerlerine oranla daha zararsızdır.
ayrıntılı bilgi için;
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/14799-2.htm

bademu
29-03-2012, 17:51
sayın ferba266 bilgi için teşekkürler.Öğrenmek istediğim bu değil.Bu sitenin bir yerinde bordo bulamacının zararı ve yerine kullanılan bileşiklerden bahsediliyordu.Ama bulamıyorum.

kelebek çalısı
29-03-2012, 18:21
sayın ferba266 bilgi için teşekkürler.Öğrenmek istediğim bu değil.Bu sitenin bir yerinde bordo bulamacının zararı ve yerine kullanılan bileşiklerden bahsediliyordu.Ama bulamıyorum.

Buraya bir göz atın isterseniz.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/14799.htm

kullanılan bileşikler derken formülasyonu ise bu sayfada mevcut.

yaramazbjk
01-04-2012, 09:40
Merhaba,

dün bir süs kirazı birde Parfüm Kutusu olarak adlandırılan (sarcococca) bitkisi aldım ancak saksıyı değiştirip yeni toprak koymak isterken 3-4 mm büyüklüğünde kimi beyaz kimi sarımsı ve yeşilimsi olmak üzere misket gibi yuvarlak topcuklar gördüm bir tanesini ezdim içersinde sıvı fışkırdı acaba bu bir zararlı yumurtasımıdır yoksa başka bişeymi gördüklerimi ayrıdım ama yine olabileceğini tahmin ediyorum. vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim. Resim eklemek isterdim ancak şuan resim çekmemiyorum fotoraf makinesi arızalandı :(

kelebek çalısı
01-04-2012, 11:33
Merhaba,

dün bir süs kirazı birde Parfüm Kutusu olarak adlandırılan (sarcococca) bitkisi aldım ancak saksıyı değiştirip yeni toprak koymak isterken 3-4 mm büyüklüğünde kimi beyaz kimi sarımsı ve yeşilimsi olmak üzere misket gibi yuvarlak topcuklar gördüm bir tanesini ezdim içersinde sıvı fışkırdı acaba bu bir zararlı yumurtasımıdır yoksa başka bişeymi gördüklerimi ayrıdım ama yine olabileceğini tahmin ediyorum. vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim. Resim eklemek isterdim ancak şuan resim çekmemiyorum fotoraf makinesi arızalandı :(

Torfun içinden çıkan bir madde olduğunu düşünüyorum. Benim de bugune dek kullandığım çimlendirme torflarının ve saksı torflarının içinde genelde bulduğum bir şey. Belki bir çeşit besin veya suyu tutması, nemli kalması için ilave edilen bir şey olabilir diye düşünüyorum. Hatta bulursam torfun içinde ben de fotoğrafını yükleyeceğim.

Bence endişe etmeyin, ama fotoğraf eklemeniz mümkün olabilirse yine ekleyiniz.

Nuri Murvet
02-04-2012, 17:13
Merhaba

Torfun içinden 3-4 mm büyüklüğünde kimi beyaz, kimi sarımsı ve yeşilimsi olmak üzere misket gibi yuvarlak topcuklar :

Yavaş salınımlı ozmokot ( NPK oranlı) gübredir.

maggellan
19-04-2012, 18:26
Sevgili Bitki dostu,ben yıllardır balkonumda domates,salatalık,biber,roka,maydanoz yetiştiriyorum.Toprak olarak torf kullanıyorum.Geçen yıl hiç ürün alamadım,sebebi önce salatalıkta sonra diğerlerine sıçrayan beyaz,yapışkan,sanki örümcek ağıyla birbirine bağlanmış bir böcek türü sebebiyle,Geçen kışın başında bitki köklerini tamamen temizleyip toprağı dışarda nadasa bıraktım.3-4 hafta toprağı önce iyice havalandırdıktan sonra başka yerden aldığım tohumlarla yeniden dikim yaptım.Fakat o bahsettiğim böceklerin şu an toprakta bol miktarda gezdiğini gördüm.Henüz tohumlar filiz aşamasında ve yapraklara böcek bulaşmamış.Bu durumda bu böcekleri nasıl yok ederim.Yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden tüm bitki dostlarına teşekkür ederim.Saygılarımla

kelebek çalısı
19-04-2012, 19:05
Sevgili Bitki dostu,ben yıllardır balkonumda domates,salatalık,biber,roka,maydanoz yetiştiriyorum.Toprak olarak torf kullanıyorum.Geçen yıl hiç ürün alamadım,sebebi önce salatalıkta sonra diğerlerine sıçrayan beyaz,yapışkan,sanki örümcek ağıyla birbirine bağlanmış bir böcek türü sebebiyle,Geçen kışın başında bitki köklerini tamamen temizleyip toprağı dışarda nadasa bıraktım.3-4 hafta toprağı önce iyice havalandırdıktan sonra başka yerden aldığım tohumlarla yeniden dikim yaptım.Fakat o bahsettiğim böceklerin şu an toprakta bol miktarda gezdiğini gördüm.Henüz tohumlar filiz aşamasında ve yapraklara böcek bulaşmamış.Bu durumda bu böcekleri nasıl yok ederim.Yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden tüm bitki dostlarına teşekkür ederim.Saygılarımla

Domates yanına dikilebilecek bazı bitkiler, borage(hodan), marigold(kadife), nasturtium(latin)çiçeği, asparagus(kuşkonmaz), basil(fesleğen), yeşil soğan ve taze sarımsak bildiğim kadarıyla domatesle dost ve zararlılarına karşı etkili olabiliyorlar. Bunlar organik çözümlerden.

Antar Satya
29-04-2012, 11:38
Sanırım sorumu buraya yazmam gerekiyormuş, 2. kez yazdığım için kusura bakmayın lütfen...

Merhaba,
Balkonumda 2 hafta kadar önce aldığım gül fidanım var. Koçtaş'tan aldım. Çok tecrübesiz olduğum için, alırken farketmemişim, üzerinde bit varmış... Sonra nasıl bakmam gerektiğini araştırırken, forumu inceleyip bir sürü yöntem okudum.

Önce sadece su püskürttüm, bitler bir kaç gün yok oldu ama sonra tekrar döndüler.
Daha kötüsü külleme denen hastalığın da başladığını farkettim... Anlatılan belirtiler, ve başkalarının koyduğu fotoğraflardan bu hastalık olduğunu gösteriyor sanki.

İçme sodası+yağ+su karışımını hazırlayıp bu sabah püskürttüm. Sormak istediğim şey şu: Şimdi yaprakların üzerinde beyaz beyaz kalıntılar oldu. Bunları öylece bırakmalı mıyım, yoksa bir süre sonra yıkamalı mıyım?

Uygulanan ilacın faydalı olup olmadığı ne kadar sürede anlaşılır? Faydalı olmamışsa başka bir formül ne zaman denenmelidir?

Bir de bitler için örneğin sarmısaklı, arapsabunlu ilacı hazırlasam onu ne zaman uygulamalıyım? Kısacası, 2 farklı sorun için ilaçların zamanlaması ne olmalıdır?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Forum harika, hepinizin ellerine sağlık... Benim için tek sorun; bir soru sormak istediğimde doğru başlığın hangisi olduğunu bir türlü çıkaramamak... Umarım doğru yerdeyimdir...

Sevgiler

akalay
30-04-2012, 17:33
domateslerimi gezip rokalara ve marullara dadanan bub kucuk mahlukatlar nedir bana yardımcı olurmusunuz çözüm için

gülenmelek
05-05-2012, 07:27
Passifloramın yapraklarında bahar başı dışarı çıkardığım zaman beyazlanma ve kurumalar oldu.
Herhalde soğuktandır, alışması lazım dedim ama havalar ısındı, ağır da olsa bu problem devam ediyor. Acaba sebebi ne olabilir ?
Uçlarda gelişmesi güzel. Sorun alt yapraklardan başlayıp, üstlere doğru yavaş da olsa ilerlemesi.

Ekrem Uslu
05-05-2012, 07:43
Fosfor ağırlıklı,iz element içerikli dengeli gübre kullanırsanız problem çözülür.

gülenmelek
05-05-2012, 07:56
Evde gübrelerim var, hemen gidip uygunu hangisi bakayım ;)
Teşekkür ediyorum ! Sayın adanatarımhane.

arapsabunu
06-05-2012, 16:51
Sabah güneşi alan balkonda ufak bir saksıda yaşayan ve bir ay önce diktiğim lavantamın yapraklarının üstünde beyaz tozumsu şeyler vardı az önce; elimle silmeye çalıştım.

Forumda araştırdığım kadarı ile külleme ya da kırmızı örümcek olabilir ama emin olamadığımdan yaprakların ön ve arka yüzlerinin fotolarını yüklüyorum, lütfen yardım eder misiniz?

Her gün su vermemden kaynaklanmış olabilir mi, fıs fısla dipten suluyordum.

291879

kelebek çalısı
20-05-2012, 18:16
Bir de buradan seslenmek istedim. Impatiens holstii , camgüzeli ile ilgili olarak, linkteki fotoğraflarla aktarmaya çalıştığım sorunu tanımlayabilecek ve çözüm önerisinde bulunabilecek üyelerimizin yardımlarını rica ediyorum.

Teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/968957-post562.htm

engin1981
23-05-2012, 11:08
tesbih (boncuk) böceği zararlımıdır bitkilrtimize.zaralıysa eğer kurtulma yolu varmıdır.teşekürler

dogasevdalisi
31-05-2012, 09:51
Arkadaşlar Merhaba, büyük saksılarda yetiştirdiğim altı adet çam ağacım var. bir süredir. ağaçların gövdesinde ve dallarından yapışkan akıntılar olmaya başladrı. reçinedir dedim. ancak, ağaçların akındı olan yerleri kararmaya başladı ve üzerinde beyaz renkli kurtçuk tarzında cansız cisimler oluşmaya başladı. ne yapabilirim.

elek
10-06-2012, 09:39
Ballıca ve kedi nanesinin yapraklarında sanatsal çalışmalara rastlıyorum 2 gündür, ne olduğu hakkında bilgisi olan var mı? Araştırdığımda benzer zararı veren virüs ve kurtçuklar olduğunu gördüm ama emin olamadım :(

Ekleme: Aramaları 'sinek' şeklinde yapmadığım için sonuca ulaşamamışım. Zararlı galeri sineğiymiş, kanalları da larvaları açıyormuş. Aşağıdaki mesajda oldukça detaylı bilgi var.

http://www.agaclar.net/forum/238544-post8.htm

ggargamell
20-06-2012, 12:06
Arkadaşlar, yaklaşık 5000 adet Pavlonya fidanlığında yoğun karınca ve çekirge var, fidanlar ortalama 1-1,5 m boyunda ve fidanlık çevresinde tahıl arazileri mevcut. Karınca ve çekirge için kullanabileceğim bir ilaç önerebilirmisiniz.

kelebek çalısı
20-06-2012, 16:53
Arkadaşlar, yaklaşık 5000 adet Pavlonya fidanlığında yoğun karınca ve çekirge var, fidanlar ortalama 1-1,5 m boyunda ve fidanlık çevresinde tahıl arazileri mevcut. Karınca ve çekirge için kullanabileceğim bir ilaç önerebilirmisiniz.

Karşılaştığınız problemin çözümü adına yetkili ve ruhsatlı ilaç bayilerinden birine başvurarak danışmanızı, size orada önerilen ilaçları kullanım ve uygulama yolları konusunda bilgi almanızı tavsiye etmek için, K.K.T.C Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu' nun yayınladığı 2012 için yetkili ilaç satış yerlerinin listesinin linkini veriyorum.

http://www.tdkb.gov.ct.tr/Portals/13/TARIMSAL%20%C4%B0LA%C3%87LAR%20HAKKINDA/ithalat%C3%A7%C4%B1lar-g%C3%BCncel.pdf

Yararı olmasını umarım.

ozlemden
24-06-2012, 11:35
Merhaba,
evdeki bütün bitkilerimde sorun var gibi.
Areca, kauçuk ve madagaskar yasemininin ortak sorunu yapraklarında açık sarı-yeşil tonlarında lekeler olması (her yaprakta yok).
Yine areca ve yaseminde siyah minik noktacıklar var, silinince büyük oranda çıkıyor. Bunlar birer hastalık mıdır?
Güldeki problemi başka başlıkta da paylaştım. Sanırım onun için ilaç şart.

yasminum
29-06-2012, 12:07
Merhaba, benim de balon otumun yapraklarında benekler var. Başka başlığa yazmıştım ama onu buraya alıntılayamadım. Fotoğraflarını eklemiştim. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Yazdığım post:

http://www.agaclar.net/forum/990722-post238.htm

kgursu
12-07-2012, 18:22
Merhaba,

http://www.agaclar.net/forum/997072-post57.htm
Burada belirttiğim soruna yanıt arıyorum, yardımcı olur musunuz?

Ayrıca orkidem ve benjaminimde toprakta beyaz böcekler var, toprağa üfleyince hareketleniyorlar. Yapraklarda birşey göremedim. Bunların burada (http://www.bitkivecicek.com/toprakta-minik-beyaz-bocekler-mini-bitler) zararsız olduğu ve çözümün olmadığı yazılmış, burada (http://www.bitkivecicek.com/saksidaki-solucanlardan-boceklerden-kurtulmanin-en-zararsiz-yolu) ise bir çözüm önerisi yapılmış. Bu konuda bilgisi olanlar lütfen bir cevap verebilir mi?

Teşekkürler.

Gelişmeye ilişkin ek not: Elimde daha önce unlu bitte kullanıp savaşta başarılı olduğum doğal ilaç NeemAzal (http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.php) vardı. 2,5 ml/1 l su formülü ile uygulayarak bahsettiğim tüm zararlılarla savaşta başarı sağladım. Yanlız sadece daha önce unlu bitte de başıma gelen zararlıların donmuş gibi kalmış hallerini nasıl temizlemem gerektiğini bir türlü çözemedim. Bir yardımcı olabilir misiniz?
Bu mesaja daha önce cevap alamadım, ancak bu sorunla ilgili en az bir kişiden cevap bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Düzeltme: İkinci uygulama gününün sonunda Krotonlarda yaşayan kırmızı örümceklerin sayısında büyük azalma, Benjamin ve orkidedeki toprak böceklerinde ise nispi bir azalma görüyorum.

incii
28-07-2012, 13:27
Merhaba Arkadaslar,
Ficus Panda bonsaimi sularken bazi yapraklarin altinda beyaz pamuksu birsey izlemledim, bu konu hakkinda daha önce forumda bir yazi okumustum ama dünden beri ariyorum bulamadim malesef.
Agacin genel durumu cok iyi, en az suan, topragini kontrol edip suluyorum, düzenli olarak yapraklarini fisfisliyorum, bütün gün günesde teras kapisinin önünde icerde duruyor. Bu konuda yardimci ola bilirmisiniz, mantar veya örümcek herneyse ona karsi bende müdahale ederim.
Simdikten ilgililenen arkadaslara tesekkür ederim. Saygilarimla

Sevgi Durul
28-07-2012, 13:35
Sayın incii, ben pamuklu bite benzettim, daha iyi bilenler yardımcı olacaktır.

incii
28-07-2012, 13:42
Hizli cevap icin cok tesekkür ederim sayin SDurul,
Sanki bende ona benzettim, dünden beri ariyorum bu sayfayi bügün mesaj yazdiktan sonra hemen buldum:)
Tekrardan tesekkür ederim bu basligi iyice inceleyim artik, Saygilar

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740-3.htm

polatuz
07-08-2012, 16:11
Daha önce Doğu Ladini başlığında sormuştum ama yorum alamadım. Şile'de bulunan ladinin alt dallarında mantar olduğunu tahmin ettiğim bir hastalık var. Bu hastalık ve nasıl mücadele edilebileceği konusunda bilgi verebilir misiniz.
Teşekkür ederim.

hevesli meraklı
20-08-2012, 15:44
Lilium saksısında fark ettiğimiz böceğin ne olduğunu bilmiyoruz. Saksı toprağının üstünde beyaz kırpıntılar var, böcekten kaynaklandığını düşünüyoruz. Fotoğraflarda çok çıkmamış olsa da çıplak gözle bile bakıldığında diğer saksılardan farklı duruyor toprağı, beyazlıklar çok fazla.

Böcek, çok ayaklı böceklerden annem eline alınca kıvrılır gibi oldu. Annem saksıda bundan çokça olduğunu söyledi.

Ne tür bir zararlıdır? Nasıl kurtulacağız? Toprağın üstündeki beyaz kırpıntıları da böcek mi yapıyor?

ciroz
21-08-2012, 16:47
Konunun bütün sayfalarındaki fotoğrafları taradık ama bu "sevimli" arkadaşa rastlayamadık. Eğer yazıların içinde geçiyor ve biz kaçırdıysak kusura bakmayın.

İlk salatalıklarda görmeye başladığımız, daha sonra sebze beşiğine imparatorluklarını kurmaya çalışan bu sevimli böcekcikler zararlı mıdır ?

Her şeyin fazlası zarar gerçi, yardımlarınızı bekliyoruz...

GÜNCELLEME:

Pis kokulu Kahverengi böcek / nimf haliymiş kendileri

yeşil akrabası için bir konu da varmış: http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10807.htm

dilekagaci
21-08-2012, 20:18
Fittonia 'da yapraklar önce soluklaştı, kurumaya başladı, şimdi böyle nasıl kurtulur ? :(

gayet canlıydı, bir süredir kendini bıraktı vitamin vs. verdim ama bir değişiklik olmadı. 3 dalını kesip suya koydum kökünü bıraktım saksısında :(:(

hevesli meraklı
02-09-2012, 15:17
Komşumuzdan gelen begonyada bir sorun olduğuna eminim.

Yaprakları yeşilliklerini kaybetti, neredeyse şeffaflaştı. Alt kısımlardaki yapraklar hala yeşil yanlız.

Ne yapmalıyız. Bir süredir suda kökleniyordu hatta suda beklerken çiçek dahi açmıştı 2 gece önce saksıya geçirdik. Problem nerde?

pilott146
15-09-2012, 12:09
merhaba formda yeniyim nereye nasıl yazacağımı bilemedim ama sorunum bahçe çimleri ile ilgili. sorun yer yer çim mantarı var bahçemde yer yerde kuruma oluştu resimlerde görüldüğü üzere bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler.

striga
05-10-2012, 13:07
cüce nar (2 yaşında fidan - tohumdan kendim ekmiştim) bonsaimin yapraklarında yeşil renkten çürürcesine kahverengiye dönüşme söz konusu... bazı yapraklarda yeşil kalmadı hiç, ayrıca bütün dallarda bu sorun yok sadece bir dalda şimdilik... acaba bu bir hastalık mı yoksa mevsimsel mi? bir hafta önce saksı değiştirmiştim, can suyuna da düşük nitrojenli bonsai özel besini diye bir sıvı kattım (1LT için 1 kapak) fotoğraf görmek isteyeceksiniz ama yeni üye oldum fotoğraf koyamıyorum galiba...

fotoğraf eklemeyebiliyormuşum...
Bahsettiğim soruna ait fotoğraf aşağıda... yardımlarınızı bekliyorum.

striga
05-10-2012, 13:46
yukarıda bahsettiğim soruna ait bir fotoğraf daha yüklüyorum...

Ozlem A
16-10-2012, 11:53
Resimdeki arkadasin cesitli boylarda kuzenlerini balkonumda ozellikle zeytinimin uzerinde bulup kovaliyorum. Faydali mi yoksa zararli bir bocek midir taniyan var midir?

ciroz
16-10-2012, 12:31
Resimdeki arkadasin cesitli boylarda kuzenlerini balkonumda ozellikle zeytinimin uzerinde bulup kovaliyorum. Faydali mi yoksa zararli bir bocek midir taniyan var midir?

Kahverengi pis kokulu böcek.

yeşil akrabası için:

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10807.htm

linkine bakabilirsiniz.

Bu konunun başlarında da bahsediliyor. Konuyu deşerseniz daha detaylı bilgiye de ulaşabilirsiniz...

ciroz
16-10-2012, 12:36
merhaba formda yeniyim nereye nasıl yazacağımı bilemedim ama sorunum bahçe çimleri ile ilgili. sorun yer yer çim mantarı var bahçemde yer yerde kuruma oluştu resimlerde görüldüğü üzere bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4333.htm

linkinde konu üzerine bilgi bulabilirsiniz.

Forumun arama özelliğini kullanmanızı tavsiye ederim.

kelebek çalısı
29-10-2012, 22:59
Yıldız yaseminin gövdesinde fotoğrafladığım bu böcek yumurtalarını(ben öyle olduğuna dair tahminde bulunuyorum)tanıyan, bilen var mı?

342055

musk
30-10-2012, 17:46
Yıldız yaseminin gövdesinde fotoğrafladığım bu böcek yumurtalarını(ben öyle olduğuna dair tahminde bulunuyorum)tanıyan, bilen var mı?

342055

Fotoğrafda söz konusu bölümde parlama olduğundan emin olamadım ama bence onlar bitkinin aynı zamanda yapışarak da tırmanıp yükselmesine yarayan, dallarının belli kısımlarında geliştirdiği uzantılardan başka bir şey değil.

kelebek çalısı
30-10-2012, 19:11
Fotoğrafda söz konusu bölümde parlama olduğundan emin olamadım ama bence onlar bitkinin aynı zamanda yapışarak da tırmanıp yükselmesine yarayan, dallarının belli kısımlarında geliştirdiği uzantılardan başka bir şey değil.

Merhaba Sn. musk,

İlk gördüğümde ben de sizin gibi bunların tutunma amaçlı olarak bazı sarmaşıklarda gördüğümüz oluşumlara benzetsem de (örneğin hedera sarmaşıklarında sıklıkla rastlarız), yakından incelediğimde bu fikirden uzaklaştım.

Bir kaç yakın kare fotoğrafa daha göz atmanızı rica edebilir miyim?

Aynı fikirde olup olmadığınızı söylerseniz sevinirim.

Teşekkürler.

342179

342180

342181

musk
30-10-2012, 20:32
Merhaba Sn. musk,

İlk gördüğümde ben de sizin gibi bunların tutunma amaçlı olarak bazı sarmaşıklarda gördüğümüz oluşumlara benzetsem de (örneğin hedera sarmaşıklarında sıklıkla rastlarız), yakından incelediğimde bu fikirden uzaklaştım.

Bir kaç yakın kare fotoğrafa daha göz atmanızı rica edebilir miyim?

Aynı fikirde olup olmadığınızı söylerseniz sevinirim.

Teşekkürler.

342179

342180

342181
Sayın Kelebek Çalısı,
Bendekileri ekliyorum. Tabi benimki 7-8 yaşında olduğundan ya da iklim farklılığı sebebiyle dallardaki bu oluşumların rengi değişmiş ve sertleşmiş durumda. Açıkçası yeni çıktıklarında pek dikkat etmedim muhtemelen sizdeki gibi bir renkteydiler. Görüntü renk dışında hemen hemen aynı. Bir müddet sonra sizdekiler de bu resimdekiler gibi sertlesip odunumsu bir şekil alacaklardır. Zaten bunlar yumurta olsa elle dokunulduğunda hemen daldan ayrılır.

kelebek çalısı
30-10-2012, 20:40
Sn. musk,

fotoğrafla örneklemeniz için çok teşekkür ederim. Çok aydınlatıcı oldu. Açıkçası ellemeyi hiç düşünmedim, bu oluşumlar pek dokunma hissi vermiyordu doğrusu ;).

Haklı olabileceğinizi düşünüyorum, yeni bir ufuk oldu benim için de, tekrar teşekkür ediyorum.

Benol Hazaroğlu
10-12-2012, 08:57
Bütün yaprakları kızamık döktü. Kırmızı örümcek olabilir mi? Çok üzgünüm.

kelebek çalısı
23-01-2013, 18:05
Wisteria ve Solanum rantonetti dal ve gövde üzerinde öbekler halinde konuşlanarak yıl boyunca varlığını sürdüren bu böcek zararlı mıdır?

Öbeklenmiş halde iken fotoğraflayamadım ama zoom yaparak çektiğim fotoğraflarında büyük görünse bile aslında 0.3-0.5 mm arası bir boya sahip.

363797

363798

363799

heyyamola
29-01-2013, 21:13
30 Aralık 2012' de elma fidanı dallarında görüntülenen bu oluşum nedir?

365625

365626

didem akay
14-02-2013, 07:18
Günaydın,
Gaura çalımda beyaz topak gibi oluşumlar var. Ancak bunun ne olduğu ile ilgili bir bilgiye ulaşamadığım için tedavi de uygulayamıyorum. Pamuklu bite benzediğinin farkındayım. Ancak, daha önce pamuklu bit mücadelesi yaptığım için biliyorum, pamuklu bit değil. Daha çok, rutubet almış çamaşır deterjanı gibi bir şey. Elime aldığımda da hiç bir yere bulaşmıyor.. Umarım tarif edebilmişimdir. Yardım ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler..Sevgiyle..

didem akay
14-02-2013, 07:23
Dalında da var

elek
14-02-2013, 08:02
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/24188.htm) bir bakın sayın didem akay, umarım kurtulursunuz.

didem akay
14-02-2013, 12:38
ilginize teşekkür ederim. Önerdiğiniz sayfaya baktım. Ancak benimkinde köpük yok. Kuru bir topak..:(

didem akay
15-02-2013, 08:39
Haini yakaladım :mad:

didem akay
15-02-2013, 08:41
Şimdi ne yapmam gerektiğini bulmam lazım...:(

ligustrum
15-02-2013, 10:13
"Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, ......." (Ev yapımı ilaçlar bölümünden alıntı)

Kolay gelsin. Çalınıza sıhhatler olsun.:)

alpcicek
12-03-2013, 09:09
Arkadaşlar merhaba;
Aşağıdaki linkte dut ağacımda görüntülerini resimlediğim hastalık nedir ve nasıl mücadele edebilirim...İlginiz için şimdiden teşekkürler..

http://www.agaclar.net/forum/1117819-post9.htm

ligustrum
27-03-2013, 01:43
Sayın alpçiçek; Dutunuzun resimlerinde kabuklu biti andıran görüntüler var.
Bir ağaç için ilaç almaya değmez. Elinize bir eldiven takıp, bitli yerler sıvazlanırsa;
yoğunluk çok azalacaktır.
Ev yapımı ilaçlar bölümünden de faydalanmak gerek.

Yosunlanmayı andıran görüntüler, muhtemelen; bitlerin yaptığı tahribata ağacın verdiği
tepki..

vek66
28-03-2013, 17:16
merhabalar kolay gelsin herkese.benim yelken çiçeğim sularken dikkat ettim toprağın da hareket halinde 2-3 mm lik beyaz böcekler gördüm şok oldum.Toprağını yeni değiştirdim sayılır. Bunu önlemek için ne yapabilirim teşekkürler.

şimdi tekrar bakım evdeki bütün saksılarda bu böcekten mevcut. toprağın üzerine su döktüğüm zaman üste çıkıyorlar. Google dan resimlere baktığım kadar springtails cins böceğin ta kendisi. kısacası İMDATTT!!!

bpkushan
31-03-2013, 17:20
Merhaba,

Bir suredir kapali balkonumdaki yaseminimi ihmal ettim maalesef. Sadece ara sira geceleri suluyordum. Bugun de sulamak icin yanina gittigimde ise gunduz gozuyle gariban cicegimi cok hasta buldum ve cok vicdan azabi duydum. Yapraklarin ustu islak agdamsi bir tabakayla kapli ve orumcek agi gibi birtakim aglar var. Bir de boceklenme olmus. Nesi var, iyilestirmek icin ne yapabilirim?

Mine Pakkaner
31-03-2013, 21:10
Bitkinize kabuklu bitler musallat olmuş. Gördüğüm kadarıyla pek büyük değil. Elle mücadele edebilirsiniz. Arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlayıp bir sünger vasıtasıyla yaprakları zararlılardan temizleyebilirsiniz. Tek tek silerek çıkarmanız gerekir. Ya da yazlık yağ ile ilaçlamalısınız. Elle temizlerseniz gövdeyi de temizlemeyi unutmayın.

Mine Pakkaner
31-03-2013, 21:20
merhabalar kolay gelsin herkese.benim yelken çiçeğim sularken dikkat ettim toprağın da hareket halinde 2-3 mm lik beyaz böcekler gördüm şok oldum.Toprağını yeni değiştirdim sayılır. Bunu önlemek için ne yapabilirim teşekkürler.

şimdi tekrar bakım evdeki bütün saksılarda bu böcekten mevcut. toprağın üzerine su döktüğüm zaman üste çıkıyorlar. Google dan resimlere baktığım kadar springtails cins böceğin ta kendisi. kısacası İMDATTT!!!

Saksıyı su dolu bir kovaya sokun, içinde hava kabarcığı kalmayana kadar dursun, bu arada su yüzeyine çıkan zararlıları da toplayın.

bpkushan
01-04-2013, 08:41
Bitkinize kabuklu bitler musallat olmuş. Gördüğüm kadarıyla pek büyük değil. Elle mücadele edebilirsiniz. Arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlayıp bir sünger vasıtasıyla yaprakları zararlılardan temizleyebilirsiniz. Tek tek silerek çıkarmanız gerekir. Ya da yazlık yağ ile ilaçlamalısınız. Elle temizlerseniz gövdeyi de temizlemeyi unutmayın.

Açıklamanız için teşekkür ederim,

Oldukça yaygın görünüyorlar, elle temizlenecek gibi gelmedi bana. Bitki yetiştirme işlerinin acemisiyim, pek fazla bilgim yok, yazlık yağ nedir, kendim mi hazırlıyorum, yoksa satın mı alacağım, biraz açabilir misiniz?

Bir de kapalı balkonda bu tür bitler nasıl olabiliyor, acaba bana geldiğinde var mıydı dersiniz?

bpkushan
01-04-2013, 08:47
Açıklamanız için teşekkür ederim,

Oldukça yaygın görünüyorlar, elle temizlenecek gibi gelmedi bana. Bitki yetiştirme işlerinin acemisiyim, pek fazla bilgim yok, yazlık yağ nedir, kendim mi hazırlıyorum, yoksa satın mı alacağım, biraz açabilir misiniz?

Bir de kapalı balkonda bu tür bitler nasıl olabiliyor, acaba bana geldiğinde var mıydı dersiniz?

Kusura bakmayın, araştırma yapmadan evvel soruyu sormuş bulundum, yazlık yağın ne olduğunu yine ağaçlar.net'ten öğrendim :)

Bu arada yukarıdaki ikinci sorumla bağlantılı olarak; bitkinin kapalı balkonda olması sebebiyle yapacağım herhangi bir uygulama bitleri öldürür mü, kaçırtır mı? Çünkü balkonumda keyfi yerinde olan iki başka tür yaseminim daha var, bu sefer kaçıp onlara musallat olmalarını istemem :)

Hülyab
03-04-2013, 10:59
Arkadaşlar merhaba, benim minik sarmısaklarım bu sabah uyandığımda minik uçuşan sineklerle doluydu buradan öğrendiğim bilgilere dayanarak hemen arapsabunlu su yaparak püskürttüm üzerlerine ve toprağına öldü gibi görünüyorlar ama aradan birkaç saat geçtiğinde toprak üzerinde ilki kadar fazla olmasada yeniden dolaştıklarını gördüm ve yeniden arapsabunlu su sıktım.

Balkonumda domates çeşitlerinden salatalığa fasülyeden havuca biberden marula ve kamkata kadar pek çok bitki çeşidim var diğerlerinede zarar vermesini istemem başka yapabileceğim birşey var mıdır? bu minik sinekçikler tüm bitkilerime ulaşmadan onları durdurmam lazım :(

Hülyab
03-04-2013, 11:00
Birde neden olmuş olabilir bu sorun burda fazla sulamak gibi bazı etkenler yazıyor ama emin olamadım bileyim ki tekrarlamayayım hatamı...

h_dogan
03-04-2013, 13:12
Arapsabunlu su sonuç veriyorsa yani azaltıyorsa birkaç gün ara ile tekrarlarsınız. Diğer bitkilere bulaşmasın diye onlara da atabilirsiniz.

Hülyab
03-04-2013, 17:16
Yazdığımdan beri tekrar sineklenmedi kapalı balkonumun dış kısmına koydum sarımsaklarımı bakalım yarın yine olursa yine sıkarım artık balkonda havalarda gördüğü uçan sineklere fıs fısla su sıkan bir şaşkın görüntüsü oluyor dışardan bakanlara ama olcak artık :)

bpkushan
06-04-2013, 10:45
Arapsabunlu su sonuç veriyorsa yani azaltıyorsa birkaç gün ara ile tekrarlarsınız. Diğer bitkilere bulaşmasın diye onlara da atabilirsiniz.

Cok tesekkurler...

Hülyab
07-04-2013, 02:15
H doğan bey merhaba gecenin bu vakti uyku tutmadı akşam üstü sulamak için baktığım saksılarımdan birinde beyaz renkli ince 3 cm boylarında bir solucana rastladım alıp atmak için mutfağa gittiğimde solucak yon olmuştu şu saate kadar o solucan ve tüm arkadaşları her gözümü kapattığımda üstüme üstüme geliyor :( (böyle şeylere karşı biraz hassasım hobime çok ters olsada) Ben balkonumdaki bitkilerime ne yapabilirim böcek solucan gibi şeylerle uğraşmamak için, bu gördüğüm nedir çoğalır mı? bitkilerime zarar verir mi? iki gündür sizinde dediğiniz gibi (sinekler için) arapsabunlu su sıkıyorum ama daha etkili ne yapabilirim acaba? Evde sürekli balkonumda koşuşturan henüz 15 aylık bir kızım olduğundan konu benim için extra önem taşıyor...