View Full Version : Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı
Sevgili Mine Hanım,
Plumeriam ile ilgili bir sıkıntı yaşamaktayım. Sorumu Plumeria başlığı altında sordum.
Teşekkür ederim :)
http://www.agaclar.net/forum/1138735-post2102.htm
http://www.agaclar.net/forum/1138737-post2103.htm
http://www.agaclar.net/forum/1139485-post2109.htm
Frenk üzümünün yapraklarında fark ettiğim bu sorun nedir? Bu bir hastalıksa çözümü tedavi yöntemleri neleredir? Yardımlarınızı rica ediyorum.
396772
396773
agronom_06
02-05-2013, 22:04
Frenk üzümünün yapraklarında fark ettiğim bu sorun nedir? Bu bir hastalıksa çözümü tedavi yöntemleri neleredir? Yardımlarınızı rica ediyorum.
396772
396773
Eriophyes vitis.
Kükürtlü preparatlarla sorununuzu çözebilirsiniz.
Saygılar...
ufuk.tarhan
08-05-2013, 00:10
Güllerde Külleme hastalığı için fungisitlerin kullanım sıklığını öğrenmek istiyorum. Ne yazık ki terasımda açık havada ve kuzey yönüne bakan 13 tane çeşitli güllerim var. Külleme hastalığına geçen yıl yakalandılar. konuya tam olarak vakıf olmadığımdan önce insektisit kullandım. sonradan öğrendim ki insektisitlerin bir yararı olmuyor bu hastalığa. fungisit kullandım ancak bir sonraki ilaçlamamı ne zaman yapmam gerekiyor onu bilmiyorum. ilgilenen bir üye arkadaşımız olur ise müteşekkir olurum.
Merhabalar
Limon ağacımın yapraklarında yağımsı bir sıvı kaplanmaya başladı. Araştırmalarımda kabuklu bitten bahsedildiğini gördüm. Gidip hemen limon ağacımı kontrol ettim. gözle görülür bişey bulamadım ancak daha sonra elime bulaşmış birkaç birşey gördüm. Elime bulaşan şeylerin fotoğrafını çektim. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. bunlar kabuklu bit mi?
Resim 1
http://r1305.hizliresim.com/19/g/n1p8l.jpg
Resim 2
http://j1305.hizliresim.com/19/g/n1p9k.jpg
verdoque
19-05-2013, 20:51
Aşağıdaki başlıkta da sordum, kevzi denen bir zararlı kiraz ağaçlarımıza musallat olmuş. İnternetten araştırdığımda kevzinin bir tür bit olabileceğini düşündüm. Ama söylediklerine göre bizim bahçedekiler uçabiliyor ve yaprakları kemiriyor.
http://www.agaclar.net/forum/1157238-post303.htm
Resimleri ekledim, zararı yapraklarda büyük delikler şeklinde. Maymuncuk olabileceğini söyleyenler oldu. Kimyasalsız bir çözüm önerebilecek kimse var mı?
MeyveliTepe
19-05-2013, 22:08
Merhabalar
Limon ağacımın yapraklarında yağımsı bir sıvı kaplanmaya başladı. Araştırmalarımda kabuklu bitten bahsedildiğini gördüm. Gidip hemen limon ağacımı kontrol ettim. gözle görülür bişey bulamadım ancak daha sonra elime bulaşmış birkaç birşey gördüm. Elime bulaşan şeylerin fotoğrafını çektim. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. bunlar kabuklu bit mi?
Resim 1
Resim 2
Evet, bir tür kabuklu bit. Yumuşak kabuklulardan sayılıyor.
fındıkçı74
22-05-2013, 13:48
Merhabalar bu sene fındık bahçelerime fındık koşnilleri musallat oldular önceden folimat isimli ilaç kullanıyorduk şimdi yasaklandı yerine kullanabileceğimiz ruhsatlı bir ilaç varmıdır.
Merhabalar ekte resimleri mevcut bitkinin adını bilmiyorum ama üzerindeki beyaz şeyler yaprakların rengini sarartıyor. Bu durumda ne yapmalıyım
nurcanaybay
23-05-2013, 12:03
Fotoğraftan net olarak ayırt edemedim ama büyük ihtimalle unlu bit ve çok sarmış , bir an önce müdahale etmelisiniz.Bu başlığa bakın lütfen.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm
Sempati61
26-05-2013, 10:55
Merhabalar,
Sitenin yeni üyesiyim. Bahçelerde bu yıl ilk gördüğüm kabus gibi bir ot var. Kökü yok (toprakla hiçbir bağlantısı yok), sarmaşık gibi bitkileri sarıyor ve boğup kurutuyor. Keçi gübresinden olduğunu söyleyenler var, adının boğucu ot olduğunu söyleyenler var. Yoketmek için hiçbir ilaç olmadığını duydum. Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar paylaşabilir mi?
Teşekkürler.
nurcanaybay
26-05-2013, 13:06
Bu canlıyı nar ağacımın yapraklarında gördüm.Çok fazla olduğu için zararlı olduğunu düşünüyorum.Ağacın meyveye dönüşmeye başlayan çiçekleri dökülüyor , sebebi bu zararlı mı ?
onur eyyüpoğlu
27-05-2013, 13:03
merhabalar
afrika menekşemde kurtçuklar belirmeye başladı. ayrıca çiçeklerinde de beyaz lekeler war. toprağında ise top şeklinde beyaz şeyler war. bir kaç gün öncesine kadar yoktu. bunlara karşı ne yapmam lazım. sanırım diğer çiçeklerede sıçrıyor... acil yardım...
2538
2539
Pek önemli bişey olduğunu sanmam.
onur eyyüpoğlu
27-05-2013, 13:15
1 yıl önce begonyamda beyaz bit ve meyve sineği karışımı uçuşan böceklere rastladım. hemen diğer çiçeklerimden uzaklaştırdım. Böcekler aylarca üzerinde kaldı. Tam yok olduğuna emin oldum. Yeniden çiçek açmaya başladı. Eski yerine koydum ama bir süre sonra birçok çiçeğimde birden ortaya çıktı. Elimden geleni yaptım ama işe yaramayınca çiçekleri atmak zorunda kaldım. Balkon düzelmiş gibiydi. Birkaç gün sonra çiçeklerimi sulamak için balkona girdiğimde bu minik böceklerin tüm çiçeklerimi sardığını gördüm. 1 Haftadır tüm çiçeklerim hasta. Bu böceklerden tiksindiğim için çiçeklerimin yanına yaklaşamıyorum. Böcekleri yok etmemin bir yolu var mı??
Çekirgeler bahçeyi istila etti ve en kıymetli bitkilerimin yapraklarını yiyorlar.
İmdat...
Merhabalar ben bir konuda yardım istiyorum. Benim küçük bir kestane ağacım var, fakat yaprakları kuruyor, fotoğrafını yükledim. Bu konuda ne yapabilirim, bu neden olmuş olabilir acaba yardım ederseniz sevinirim. Bir de vilmorin besin çubuğu var yeşil renkte 4-5 gün kadar ondan koymuştum saksıya, sonra çıkardım acaba ondan olmuş olabilir mi? :(
Üzerinden oldukça zaman geçmiş ama bilgi olarak kalsın diye yazıyorum. Ağacınızdaki bu böcekler uğur böceği pupası (ayaklı uzun olan) ve larvalarıdır. Faydalı olduklarını söylemeye gerek yok tabi. Yeşil bitlerle beslenirler.
Keske benim bahçemde de oyle çok miktarda olabilseler..
Bu canlıyı nar ağacımın yapraklarında gördüm.Çok fazla olduğu için zararlı olduğunu düşünüyorum.Ağacın meyveye dönüşmeye başlayan çiçekleri dökülüyor , sebebi bu zararlı mı ?
Merhabalar,
Sitenin yeni üyesiyim. Bahçelerde bu yıl ilk gördüğüm kabus gibi bir ot var. Kökü yok (toprakla hiçbir bağlantısı yok), sarmaşık gibi bitkileri sarıyor ve boğup kurutuyor. Keçi gübresinden olduğunu söyleyenler var, adının boğucu ot olduğunu söyleyenler var. Yoketmek için hiçbir ilaç olmadığını duydum. Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar paylaşabilir mi?
Teşekkürler.
Uzun zaman olmuş ama belki birilerinin işine yarar.
Görülen yabancı ot küsküt. Parazit bir yabancı ot. Bitkilerin üzerinde çimleniyor doğal olarak, kökleri yok parazitlediği bitkiye yapışıp hayatının evrelerini tamamlıyor. Kimyasal mücadelede kullanılan ilaç var birkaç bitkide ruhsatlı. Yani diğer bitkilerde kullanırsanız sorumluluk sizin.
En uygun mücadele bu ot ilk görüldüğünde yapıştığı bitki ile beraber söküp yakmak.
Kimyasal mücadele diyorsanız "Kerb" isimli ilaç var.
Çekirgeler bahçeyi istila etti ve en kıymetli bitkilerimin yapraklarını yiyorlar.
İmdat...
Cypermethrin içerikli bir ilaç kullanabilirsiniz.
Cypermethrin içerikli bir ilaç kullanabilirsiniz.
Teşekkürler, herşeyi patır patır yiyorlar, onca yaprağın arasında gidip en sevdiklerimi tırtıklıyorlar.
Populasyonu yüksek olunca ne var ne yok talan ediyorlar. Özellikle bazı yıllar epidemi yapıp ne ürün varsa %100'e yakın zarar verebiliyorlar.
Kestane ağacıma ne olduğunu kimse söylemeyecek mi bana :(
Merhabalar bu sene fındık bahçelerime fındık koşnilleri musallat oldular önceden folimat isimli ilaç kullanıyorduk şimdi yasaklandı yerine kullanabileceğimiz ruhsatlı bir ilaç varmıdır.
Safmat sl 50
İmdat...
Bahçede ekili dikili birşey var mı
Merhabalar ben bir konuda yardım istiyorum. Benim küçük bir kestane ağacım var, fakat yaprakları kuruyor, fotoğrafını yükledim. Bu konuda ne yapabilirim, bu neden olmuş olabilir acaba yardım ederseniz sevinirim. Bir de vilmorin besin çubuğu var yeşil renkte 4-5 gün kadar ondan koymuştum saksıya, sonra çıkardım acaba ondan olmuş olabilir mi? :(
Sulama durumu nasıl
Her gün suluyordum az az ama son 4 gündür sulamıyorum
Merhabalar ekte resimleri mevcut bitkinin adını bilmiyorum ama üzerindeki beyaz şeyler yaprakların rengini sarartıyor.
Merhaba, bitkinin adı Dracaena marginata - Madagaskar Ejder Ağacı olarak biliniyor.
verdoque
16-08-2013, 06:42
Merhaba,
Aşağıdaki fotoğraflarda göreceğiniz gibi biberlerin ve domateslerin yapraklarını delik deşik eden bir zararlı ile karşı karşıyayım. Mümkünse kimyasal olmayan bir ilaç arıyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
Mine Pakkaner
27-08-2013, 23:17
Ev yapımı terkiplerden sarımsaklı ve acıbiberli karışımları kullanın.
Merhaba,
Evde baktığım limon ağacımın yapraklarını beyaz noktalar halinde bir şey sardı. Yaprağın ön ve arkasının fotoğrafları aşağıdaki şekilde. Bu nedir ve nasıl kurtulabilirim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
436638
436639
tayfuncapuk
05-09-2013, 09:24
Merhabalar.
Yeni olduğum için bir kusurum olursa affedin lütfen.
Bakım onarım yaptığımız yerde Viburnum tinus (Herdem yeşil kartopu) bulunmaktadır. Bu kartopular çok kötü kokmaktadır. Hele yağmur yağdığında yanından geçilmeyecek seviyeye geliyor. Bunun nedeni ne olabilir. Hem bu işte hem de bu sitede yeniyim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
07-09-2013, 22:21
Merhaba,
Evde baktığım limon ağacımın yapraklarını beyaz noktalar halinde bir şey sardı...
Kabuklu bitten muzdaripsiniz, yazlık yağla çözersiniz. Ev yapımı terkiplerden arap sabunu ve zeytinyağını deneyebilirsiniz.
Mine Pakkaner
07-09-2013, 22:24
...
Bakım onarım yaptığımız yerde Viburnum tinus (Herdem yeşil kartopu) bulunmaktadır. Bu kartopular çok kötü kokmaktadır. Hele yağmur yağdığında yanından geçilmeyecek seviyeye geliyor. Bunun nedeni ne olabilir...
Koku bitkiden olamaz. Muhtemelen toprakta birşey var, çürüyor.Böylesi Kötü kokular bakteri faaliyeti ile ortaya çıkar. Kartopu hiç kötü kokmaz.
koksalan
09-09-2013, 09:30
Selam arkadaslar. Bahcemizde 1 adet ceviz agaci var ve her sene bir miktar ceviz topluyoruz cok sukur ama maalesef topladigimiz cevizlerin yarisi kurtlu cikiyor. Bunu nasil onleyebiliriz? Onerilerinizi bekliyorum. koksalan75@hotmail adresinede mail atabilirsiniz **** 0-312-3560083 nolu telefondan Muharrem Koksalan'a ulasabilirsiniz. Cok tesekkurler
Arkadaşlar merhaba.
Barış çiçeğim çiçek açmıştı. Beyaz olan çiçek açtıktan bir süre sonra yeşile dönüyor. Bu bir sorun mu, yoksa doğal işleyişi böyle mi? Sabah güneşi alan odada aydınlıkta, direkt güneş almadan pencere yanında duruyor.
Kendi cevabımı kendim vereyim. Sonradan gördüm bunu, kusura bakmayın.
Agaclar.net E-Dergi Nisan 2007 (http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html)
huseyinsolmaz
24-10-2013, 07:53
Merhaba arkadaşlar fotoğrafta görünen bitki işyerimde ve geldiğinden beri yaprak döküyor sulama aralığı miktarı, sevdiği konum nedir acaba yaprak dökmesini nasıl engelleyebilirim acil lütfen yardım...
huseyinsolmaz
28-10-2013, 07:36
Bir Allahın kulu cevap vermedi nasıl forum burası?
Merhaba arkadaşlar fotoğrafta görünen bitki işyerimde ve geldiğinden beri yaprak döküyor sulama aralığı miktarı, sevdiği konum nedir acaba yaprak dökmesini nasıl engelleyebilirim acil lütfen yardım...
-İşyeimde geldiğinden beri...- diyorsunuz. Ne zaman geldi belirtmemişsiniz ancak yeni olduğunu düsünüyorum. Benjamin konum değişimine çok hassas bir bitkidir. cins olarak sizinki de iki misli hassastır. Yaprak dökümü sebebi yerinin değişmesidir. Toprağı kurumadan su vermeyin ve yerine alışması için zaman tanıyın. Bu sürede bir hayli yaprak dokebilir. Aydınlık direct güneş almayan bir konumda olması iyidir.
Selam arkadaslar. Bahcemizde 1 adet ceviz agaci var ve her sene bir miktar ceviz topluyoruz cok sukur ama maalesef topladigimiz cevizlerin yarisi kurtlu cikiyor. Bunu nasil onleyebiliriz? Onerilerinizi bekliyorum. koksalan75@hotmail adresinede mail atabilirsiniz **** 0-312-3560083 nolu telefondan Muharrem Koksalan'a ulasabilirsiniz. Cok tesekkurler
Elmada olduğu gibi ceviz iç kurdu mücadelesi yapmanız gerekiyor. Elmada bu mücadele 6-8 kez ilaçlama şeklinde yapılıyor. İç kurdu kelebekleri yumurta koymadan, ve /vaya yumurta konmuş ise larva çıkmadan ilaçlanması gerekir. (bölgeye göre değişmekle beraber yanılmıyorsam mücadeleye MAYIS da başlanıyor!!)
Elma iç kurdu gibi mücadele edin.
unlu bit için aldığım DDVP550 adlı ilacın çiçeklerim için ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için yardıım lütfen..
mor kedi
13-01-2014, 19:27
Bir hafta önce başladı bu yuvarlak kararmalar, bir yaprak feda oldu. Yaprağın üstünde bir tane yuvarlak damga gibi başladı önce, sonra iki üç derken o yaprak düştü, şimdi diğer iki yaprakta da başlamış.
Nedir acaba problemi, yardımcı olursanız sevinirim.
464682
464683
psyderta
28-01-2014, 15:40
merhaba ...okulumuzdaki serada yetiştirdiğimiz bitkinin üzeri bu canlılarla dolmuş ve neredeyse öldürmüş dere otunu..diğer sebzelere de sıçramasından endişe ediyorum nedir bu..ne yapmalı korunmak için yardımcı olursanız sevinirim
Mine Pakkaner
29-01-2014, 12:05
Yaprak biti olmuş dereotunuz. Okulda ev yapımı tarifleri kullanın. http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
eylul0504
07-02-2014, 16:52
bunun aynısı benim bahçemde de var kabuklu bit dediler ama ben şüpheliyim. bilgi edinirseniz paylaşabilirmisiniz
eylul0504
07-02-2014, 17:12
bu oluşum hakkında bilgisi olan varmı. nasıl mücadele edebiliriz elma fidanlarımızı nasıl kurtarabiliriz
MeyveliTepe
07-02-2014, 18:19
bu oluşum hakkında bilgisi olan varmı. nasıl mücadele edebiliriz elma fidanlarımızı nasıl kurtarabiliriz
Yakın çekim net resim çekip burada yayınlarsanız zararlıyı tanımlamaya çalışalım.
capsaicin
06-04-2014, 09:40
Öncelikle mesaj başına 5 resim yüklemenin forum dışı uploadlar için bile oldukça can sıkıcı ve zorlaştırıcı olduğunu belirteyim. Mecburen üst üste mesajlar atmak durumunda kalıyorum. Bu kadar katı bir sınırlama olmamalıydı. Neyse soruma geçeyim.
Terasımda üst üste bitkilerimde problemler belirdi, moralim bozuldu. Bu kadar kısa zamanda bu kadar çok sorun nasıl çıkıyor anlamıyorum.
Öncelikle kamelyadan başlayayım. Geldiğinin ilk haftası sonrası bu şekilde yapraklarda sanki kırılma gibi hasarlar, lekelenmeler, sarı/kahverengi lekeli solmalar ve dökülmeler başladı. Yaprak altlarında herhangi bir böcek göremedim. Sorun nedir?
480960
480961
480962
480963
480964
capsaicin
06-04-2014, 09:43
İkinci sorun defnemde, gördüğünüz gibi tüm yaprakların ucu kemirilmiş gibi. Yaprak altlarında haşere yok. Bitkinin üzerinde de yok. Bu hasarı ne nasıl veriyor anlamadım. Çözümü nedir?
480965
Sırada yasemin. Yapraklardan suyumun ne kadar kireçli olduğunu görüyorsunuz eskişehir sağolsun. Bitkinin büyüme hızı sanki durdu gibi. Yine kamelyadaki gibi kırılma, yırtılmayı andıran yaprak hasarıylşa birlikte, sorunlu yapraklar altıkta beyaz/kremsi renkte pamukçuk gibi resimdeki şeyler var. Sünger gibi tırnakla yoklayınca bile gitmeyen yapışık bir şeyler. Nedir, çözümü ne olabilir?
480966
480967
480968
480969
capsaicin
06-04-2014, 09:48
Son olarak misket limonum ve süsenlerim. Lime kışı iç mekanda sorunsuz geçirdi. Yapraklarında fazla sorun yoktu arada bir yaşlı yaprakları sararıp dökülüyordu, ancak havalar düzelip dışarı aldığımdan beridir son bi haftada bu hale geldi. Yapraklarda tamamen sararma var. Demir eksikliği mi, soğuktan etkilenme mi, suyu mu fazla geliyor ne olabilir?
480972
480973
Süsenlere gelirsek yapraklarda uçtan veya aralardan noktasal başlayan ve büyüyerek ilerleyen kuruma problemi. Mantar olduğunu zannediyorum. Kuruyan kısımları düzenli kesiyorum. Su, sirke, yağ, soda karışımını püskürttüm. Ancak daha etkili olabilecek ilaç önerisi var mıdır? Yoksa çiçek açan harici diğerlerini kaybedecekmişim gibi görünüyor.
480974
480975
480976
capsaicin
09-04-2014, 07:54
Arkadaşlar yok mu resimlere bakıp yardım edecek?
Hava durumu nasıldı dışarı aldığınızda? Bitki bayağı strese girmiş. Bir de kırmızı örümcek olabilir, limonda fazla olunca yaprakları sarartıp dökebilir.
Süsen için bir şey diyemeyeceğim.
Son olarak misket limonum ve süsenlerim. Lime kışı iç mekanda sorunsuz geçirdi. Yapraklarında fazla sorun yoktu arada bir yaşlı yaprakları sararıp dökülüyordu, ancak havalar düzelip dışarı aldığımdan beridir son bi haftada bu hale geldi. Yapraklarda tamamen sararma var. Demir eksikliği mi, soğuktan etkilenme mi, suyu mu fazla geliyor ne olabilir?
480972
480973
Süsenlere gelirsek yapraklarda uçtan veya aralardan noktasal başlayan ve büyüyerek ilerleyen kuruma problemi. Mantar olduğunu zannediyorum. Kuruyan kısımları düzenli kesiyorum. Su, sirke, yağ, soda karışımını püskürttüm. Ancak daha etkili olabilecek ilaç önerisi var mıdır? Yoksa çiçek açan harici diğerlerini kaybedecekmişim gibi görünüyor.
480974
480975
480976
Romantik
09-04-2014, 20:18
Dondan etkilenmiş gibi duruyor,
diğerlerindeki sorunda azot eksikliğinden kaynaklı gibi gözüküyorlar,
480972
480973
480974
480975
480976
merhabalar bu soruyu ortanca başlıgındada sordum ama uygun yerı burası sanırım geçen hafta ortanca çiçeği aldım hemen hemen gunde 1 lıtre sabah aksam olmaz uzere sulamasını yaptım fakat gece ogretım ogrencısı oldugumdan 3-4 gun boyunca geceleri su vermek zorunda kaldım ve yapraklarını gene geceleri ıslak sungerle sıldım sanırım mantarlara davetıye cıkardım ortancamın yaprakları su an kurumaya kahverengi lekeler oluşmaya başladı acaba sorunu nasıl çözebilirim şimdiden teşekkürler..
http://i.imgur.com/QGfnucW.jpg?1
capsaicin
16-04-2014, 15:45
Hava durumu nasıldı dışarı aldığınızda? Bitki bayağı strese girmiş. Bir de kırmızı örümcek olabilir, limonda fazla olunca yaprakları sarartıp dökebilir.
Süsen için bir şey diyemeyeceğim.
Nisbeten soğuktu. Lime'da demir eksikliği ibareleri fark ettim. Toprağını dğeiştirip yeni toprak karışımına ektim. Saksı da ufak gelmeye başlamış ki ana kök spiral şeklinde uzamaya başlamıştı. Büyük saksıya aldım. Yavaş yavaş yaprakları yeşillenmeye başladı. Eskişehirde su çok kireçli olduğundan fazla kireçli suda demir eksikliği problemini okumuştum. Şimdi demir ilaveli sıvı gübreleme yaptım. Kendine gelmesini bekliyorum. Yalnız kamelyam giderek kötüye gidiyor. Ne olduğunu bilemediğim bir zararlı tüm yaprakları enine kıtır kıtır kesip bırakıyor. Nedir bu zararlı, nasıl kurtulurum. Bugün de baktım ki kuşlar bütün çileklerimi darmadağın etmişler. Bütün şevkim kırıldı açıkcası, insan bu kadar emek verip sonuç olarak bunu alınca hevesi de, isteği de kalmıyor.
capsaicin
16-04-2014, 15:49
Kamelyamdaki zarar bu, sıvı sabun, yağ, biber tozu karışımını piskürtüyorum ama fayda yok. Bu zararlı nedir, kurtulşuşu nedir. Böyle giderse üstünde sağlam yaprak kalmayacak. Sinirden bütün terası ateşe vereceğim vallaha. :mad:
483544
483545
483546
483547
Bir haftadır çiçeklerim ve hederamın yapraklarımın üzerinde toz yağmış görüntüsü oluştu. Toz değil pudramsı bir hali var :) su püskürterek ve elimde temizlememin faydası olmadı. Tüm saksılarımda yeşik yaprak ve çiçeklerde mevcut. Mantar gibi de görünmüyor. Hercai ve anemon çiçek üzerinde yaprak biti de oluştu. Nasıl bir mücadele yapmam gerekir?
Hedera yaprakları bu şekilde.
Merhaba arkadaşlar aşağıdaki böceklerden bahçemde yoğun bir şekilde mevcut. Çevremizdeki bakımsız bahçelerden de yoğun olarak bahçeme geliyorlar. Bu böceğin adı nedir acaba?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/484512d1398002438-1.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/484513d1398002438-2.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/484514d1398002438-3.jpg
capsaicin
21-04-2014, 18:02
Merhaba arkadaşlar aşağıdaki böceklerden bahçemde yoğun bir şekilde mevcut. Çevremizdeki bakımsız bahçelerden de yoğun olarak bahçeme geliyorlar. Bu böceğin adı nedir acaba?
bokböceğine benzettim ben.
bokböceğine benzettim ben.
Sn. capsaicin, maalesef değil. Bunların larvaları 2-3cm boyunda oluyor ve bitki köklerini yiyorlar. Tehlike anında hareketsiz kalıyorlar ölü taklidi yapıyor. Sebzelere de çok fazla zarar veriyorlar. Saymadım ama şimdiye kadar yüzlerce öldürdüm. Bahçemde tükendi sayılır ama yan bahçelerden çok yoğun bir şekilde geliyorlar.
Karpuz fidelerini tepesinden kesip yiyor. Çilek yapraklarını feci şekilde yiyor ve hatta çileklerin çiçek ve meyvelerini de yiyor. Gözlemlediğim kadarıyla domateslere yanaşmıyor.
Muhsin Hanif
21-04-2014, 18:42
Sn. capsaicin, maalesef değil. Bunların larvaları 2-3cm boyunda oluyor ve bitki köklerini yiyorlar. Tehlike anında hareketsiz kalıyorlar ölü taklidi yapıyor. Sebzelere de çok fazla zarar veriyorlar. Saymadım ama şimdiye kadar yüzlerce öldürdüm. Bahçemde tükendi sayılır ama yan bahçelerden çok yoğun bir şekilde geliyorlar.
Karpuz fidelerini tepesinden kesip yiyor. Çilek yapraklarını feci şekilde yiyor ve hatta çileklerin çiçek ve meyvelerini de yiyor. Gözlemlediğim kadarıyla domateslere yanaşmıyor.
Bakla zınnı'na benziyor ama emin değilim. Forumda bugünlerde bahsi çok geçiyor, mavi feromon tuzak yöntemini deneyin bence. Eğer başarılı olursa teşhis etmiş oluruz.;)
Bakla zınnı'na benziyor ama emin değilim. Forumda bugünlerde bahsi çok geçiyor, mavi feromon tuzak yöntemini deneyin bence. Eğer başarılı olursa teşhis etmiş oluruz.;)
ben de baklazinni diye dusundum ancak mavi kovalar icerisine su koydum hic gelen olmadi. bir de gordugum kadariyla bunlar pek ucmuyor ama bala zinni ucuyor sanirim.
fındıkçı74
28-04-2014, 15:56
487138 kök hastalıkları ve mükemmel köklenme ve meyve tutumu için omri sertifikalı dünya çapında 2 mükekemmel ürün kullanın farkı görün
fındıkçı74
28-04-2014, 16:05
Arkadaşlar ben iki yıldır hekagro firmasına ait ürünleri kullanıyorum sonuç mükemmel firma dünya çapında firmalarla çalışıyorHEKAGRO Bitki Besleme Ürünleri (http://www.hekagro.com) klasik gübrelerden vazgeçtim artık patentli organik asit teknolojisiyle üretilen gübreleri kullanıyorum.
Muhsin Hanif
29-04-2014, 22:38
Merhaba,
Feijoa fidanı yapraklarındaki kararmanın nedenini öğrenebilir miyim?
Aklıma gelenler ;
1- Potasyum eksikliği
2- Pas hastalığı
3- Klor toksisitesi
Ya da başka eksiklik, hastalıklar olabilir.
Muhsin Hanif
29-04-2014, 22:46
Palmiye başlığında geçen ay sormuş olduğum fidanın son durumu bu şekilde :(
Ne olduğunu anlamadım ve kurtarmak için yapabileceklerim konusunda yardım bekliyorum.
kelebek çalısı
02-05-2014, 14:11
Sn. Muhsin Hanif bir kaç gündür sorduğunuz sorulara aydınlatıcı yanıtlar verebilecek üye arkadaşlarımın yanıtlarının gelip gelmediğini takip ediyorum. Anladığım kadarıyla dikim işlemlerini yeni kabul edebileceğimiz bu son dönemde yapmış olduğunuz bitkilerin kritik duruma gelmesinden haklı olarak endişelisiniz.
Kişisel fikrim, az çok bölge toprağını ve iklimi tanıdığımı kabul edersek, yeni dikilen bitkilerin tam anlamıyla ıslahı yapılmamış (ki benim bahçemde özel bir toprak çalışması yapılmadı) topraklarda bu tip reaksiyon göstermesini strese girmelerine bağlıyorum.
Bitki dikildikten sonra köklenme ve yeni yerine adaptasyon sürecinde karşılaştığı sıcaklık, rüzgar şiddeti, yağış rejimi, güneş faktörü, sulama düzeni gibi bir kaç farklı etken ile baş edebilmek zorunda kalıyor.
Toprağınızı, suyunuzu ve belki de mikro klima etkisi ile farklı bir iklimi yaşaması mümkün olabilen arazinizi tanımaya çalışmanızı, düzenli sulama ve staking (rüzgardan koruma amaçlı), ihtiyaç halinde bitki dibine havuz açma, malçlama gibi işlemlere eğilmenizi öneririm.
Ben inanıyorum ki bir sene içinde bitkileriniz olumlu gelişim göstereceklerdir.
Cumhur Tonba
02-05-2014, 15:59
Sayın Muhsin Hanif, Sayın kelebek çalısı,
Merhaba. üstteki iki fotoğrafı bir şekilde Mine Pakkener Hanımefendiye ulaştırmanız mümkün olurmu? O biliyorum ki çok yoğun. Her tarafa yetişemez. Fakat net bir cevap alacağınızdan eminim. kelebek çalısı. Siz deneyimlisiniz. Arkadaşa yol gösterebilir ya da yardımcı olursunuz bu hususta tahminim.
Saygılar.
Muhsin Hanif
04-05-2014, 00:47
Sn. kelebek çalısı teşekkür ederim değerli cevabınız için. Tespit ve tavsiyelerinizin faydalı olacağına inanıyorum. Özellikle rüzgar konusunda bir şeyler yapmalıyım ama her konuda araştırma yapıyor, öğrenmeye ve uygulamaya çalışıyorum.
Sn. Cumhur Tonba size de teşekkür ederim ilginiz için. Dediğiniz gibi Mine hanım yoğundur, meşgul etmeyeyim. Eğer daha kötüye giderse (gerçi palmiye gidici gibi) ulaştırmaya çalışırız.
kelebek çalısı
04-05-2014, 01:06
Sn. Muhsin Hanif, palmiye için ben de aynı düşüncedeyim. Palmiyelerin adada çok sık kuruduğuna şahit oluyorum. Sanırım güvenilir bir satıcıdan almanın yanı sıra, palmiyeye yönelik büyük tehdit olan bir tür zararlı var, ondan etkilenmemek biraz zor gibi.
Benim de bahçemde kimi ağaç, çalı ve çiçekler tutmadı, kurudu. Ilex, Delonix regia, Brugmansia, Hibiscus, Myoporum gibi. Kimisi benim hatalı bakım yapmamdan, kimi hava koşulları yüzünden. Sizin de söylediğiniz gibi sürekli öğreniyoruz. Ama en iyi öğrenme deneyimlerimizden çıkardığımız kazanımlar oliyor. Maalesef bedeli biraz ağır olsa da.
Kolaylıklar dilerim.
basardemir
22-05-2014, 08:30
kışın ağaçlarda oluşan bir mantar tabakasının temizlenmesinden sonra bu şekilde oyuklar oluştu incir ağaçlarında.bu sorun ve çözümü nedir acaba? teşekkürler
Crocus-Crocus
22-05-2014, 20:14
Merhaba
Yaklaşık 10 yasında 2m boyundaki benjaminim de bazi irili ufakli beyaz bitlerle karsilastim bunlar toprağında cok miktarda bulunmakta . Gövdede hicbirseye rastlamadim ama yapraklarin arkasinda (yapragin tam basladi yerde) 1-2 mm civarinda beyaz sabun artıgına benzeyen (buyutecle inceledim) canliya benzemeyen uzun sure orada kalirsa yaprakta siyah bir nokta birakan tüysüz sabun artıklari var. ekte topraktaki canlilarin fotografi var.
Önlem olarak topraga NeemAzal karısımlı su doktum. Bitkiyi de arapsabunu ve zeytinyaglı karışımla yıkadim. Başka birsey yapmam gerekir mi ?. Ayrica ikinci ilaçlamayi ne zaman yapmam dogru olur son olarakta paşa kılıclarindan birinin topragında da ayni bitlere rastladim. Acaba diğer bitkilerimi korumak adina da önlem olarak ne önerirsiniz .Tesekkurler
Aynı sorunu ben de yaşıyorum .Mücadelenizin sonuçlarını paylaşır mısınız?Teşekkürler...
esen-akasya
26-05-2014, 17:23
1 ay evvel saksıda alıp ektiğim dragon ağacımın yaprakları dökülüyor ve yeşil yapraklarında bu şekilde sararmalar var
Ne olabilir bilgisi olan arkadaşlar.
danny keane
28-05-2014, 15:48
Merhaba,
Yaklaşık 1-1.5 ay evvel satın aldığım calamondinimle ilgili sıkıntı yaşıyorum. İlk aldığım zamanlar toprağında 3-5 tane ufacık haşerelere rastlamıştım. Araştırmalarım sonucunda bunların çok büyük ihtimalle Kırmızı Örümcek olduklarını anladım. Yine araştırmalarım sonucu bulmuş olduğum ev yapımı bir karışımı tatbik ettim. Son zamanlarda çok detalı incelememiş olsam da şimdilik bu sıkıntıdan kurtuldum diye varsayıyorum.
Asıl sıkıntıya geçersem; Bitkiyi ilk aldığımda bir kısımdaki yapraklar daha açık, sarıya kaçan renge sahipti. Zamanla toparlayacağını düşünerek üstünde durmamıştım. Daha sonra birkaç hafta içinde bitkinin üzerindeki henüz olgunlaşma aşamalarının çok başında olan küçük yeşil meyvelerinin bir kısmı taç yapraklarıyla birlikte patır patır dökülmeye başladı. Meyve dökülmesi bir süre sonra sona erdi. Üzerinde hala hatrı sayılır miktarda meyve var sağlam bir şekilde.
Şu an ise daha önce bahsetmiş olduğum o rengi açık yapraklar dökülüyor. Öyle böyle bir dökülme değil. Kontrol amaçlı dokunduğumda dahi anında kendilerini bırakıyorlar. En önemlisi, bu bahsi geçen yaprakların alt kısımlarında küçük kahverengi noktalar var. Araştırdığım kadarıyla bu bir tür mantar hastalığı. "Greasy Spot Fungus" diye geçiyor ve "Mycosphaerella Citri" diye bir patojen sebep oluyormuş.
Bu hastalığın Türkçe karşılığına dair hiçbir bilgi bulamadım. Bu hastalıkla ilgili bilgiye sahip olan birileri varsa, tedavisi için neler yapmam gerektiği konusunda tarafımı bilgilendirebilirse çok sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497291d1401276927-img_20140528_121038.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497292d1401276927-img_20140528_121110.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497293d1401276927-img_20140528_121047.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497294d1401276927-img_20140528_121121.jpg
esen-akasya
30-05-2014, 14:47
Arkadaşlar 1334 nolu mesajıma cevap verecek kimse yok mu ağacım ölüyor
verdoque
20-06-2014, 13:03
Merhabalar,
Geçtiğimiz haftasonu bir kısmı bostan olan diğer kısımları kullanılmayan, yabani otları biçtirip yerinde bıraktığımız Kayseri Bünyan'daki arazimizde otlardan görünmeyip geçen seneden beri bir köşede bekleyen ambalaj ve naylonları alıp attık. Naylonların içi bilimum böceklerle dolmuştu. Makas böceği vs. çeşit çeşit böcek. Naylonlardan birini attık diğeri de böcekler biraz dağılsınlar diye bir süre kenarda bekledi.
Bu sabah bahçeye giden annem bostanda her tarafın bir çeşit böcekle örüldüğünü görmüş, panikle beni aradı. Çok net olmamakla birlikte ekteki fotoğrafı gönderebildi. Toprak üstü bu böceklerle örülü imiş, ayrıca biber, gül ve asmalarda da bol miktarda varmış. Sulayarak kaçırmaya uğraşmışlar, haşere ilacı var, yapalım mı dediler arkasından :( Ben de ilk fırsatta böceklerden örnek alıp bir ziraat mühendisine göstermelerini söyledim. Panik yapmayın dedim vs. Ama bir an önce çözüm bulmam lazım, yoksa bahçenin durumu çevre bahçelerden birinin şu ilacı yap geçer demesine bağlı :(
Benden habersiz ilaç yaparsanız ölümü görün dediğim bahçede böcek istilası var ne yapmalıyım :( Bu böcekler zararlı mıdır, daha fazla çoğalmadan dağılma ihtimali var mıdır?
s.serdar
20-06-2014, 23:53
Bu böcekler zararlı mıdır, daha fazla çoğalmadan dağılma ihtimali var mıdır?
Gönderdiğiniz fotoğrafa bakıp böcekleri teşhis etmek imkansız.
barba1981
21-06-2014, 00:55
1 ay evvel saksıda alıp ektiğim dragon ağacımın yaprakları dökülüyor ve yeşil yapraklarında bu şekilde sararmalar var
Ne olabilir bilgisi olan arkadaşlar.
Topraktan potasyum takviyesi işe yarayabilir.
ozanemre
21-06-2014, 09:04
Merhaba,
Yaklaşık 1-1.5 ay evvel satın aldığım calamondinimle ilgili sıkıntı yaşıyorum. İlk aldığım zamanlar toprağında 3-5 tane ufacık haşerelere rastlamıştım. Araştırmalarım sonucunda bunların çok büyük ihtimalle Kırmızı Örümcek olduklarını anladım. Yine araştırmalarım sonucu bulmuş olduğum ev yapımı bir karışımı tatbik ettim. Son zamanlarda çok detalı incelememiş olsam da şimdilik bu sıkıntıdan kurtuldum diye varsayıyorum.
Asıl sıkıntıya geçersem; Bitkiyi ilk aldığımda bir kısımdaki yapraklar daha açık, sarıya kaçan renge sahipti. Zamanla toparlayacağını düşünerek üstünde durmamıştım. Daha sonra birkaç hafta içinde bitkinin üzerindeki henüz olgunlaşma aşamalarının çok başında olan küçük yeşil meyvelerinin bir kısmı taç yapraklarıyla birlikte patır patır dökülmeye başladı. Meyve dökülmesi bir süre sonra sona erdi. Üzerinde hala hatrı sayılır miktarda meyve var sağlam bir şekilde.
Şu an ise daha önce bahsetmiş olduğum o rengi açık yapraklar dökülüyor. Öyle böyle bir dökülme değil. Kontrol amaçlı dokunduğumda dahi anında kendilerini bırakıyorlar. En önemlisi, bu bahsi geçen yaprakların alt kısımlarında küçük kahverengi noktalar var. Araştırdığım kadarıyla bu bir tür mantar hastalığı. "Greasy Spot Fungus" diye geçiyor ve "Mycosphaerella Citri" diye bir patojen sebep oluyormuş.
Bu hastalığın Türkçe karşılığına dair hiçbir bilgi bulamadım. Bu hastalıkla ilgili bilgiye sahip olan birileri varsa, tedavisi için neler yapmam gerektiği konusunda tarafımı bilgilendirebilirse çok sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497291d1401276927-img_20140528_121038.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497292d1401276927-img_20140528_121110.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497293d1401276927-img_20140528_121047.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497294d1401276927-img_20140528_121121.jpg
Sayın danny keane,
Süs bitkilerinde yaprak lekelerine ve yaprak dökülmelerine neden olan toprak kökenli Mycosphaerella spp. fungalı (Yaprak Leke Hastalığı) mevcut. Konu çok uzun olduğu için ayrıntıya girmiyorum. Yere dökülen bulaşık yaprakları imha edin.Tomurcukların açılmaya başladığı dönemde başlayan ilaçlamalar, ikincil çiçek tomurcuğu döneminde, çiçek taç yapraklarının % 80'inin döküldüğü zaman ve meyvelerin büyüdüğü dönemler de olmak üzere 4 aşamalı tekrarlanır. İlk iki ilaçlamada bakırlı, daha sonraki ilaçlamalarda ise organik fungisitlerden herhangi birini kullanın. Aşağıda sizin için bitkimizi sarsmayacak ve hızlı bir şekilde kısa periyotta uygulayabileceğiniz bir ilaçlama programı hazırladım. İlaç temin edeceğiniz bayilerdeki yetkin kişilere de konuyu detaylı anlatarak danışmanızı rica ederim.
1.2.Uygulama % 21 Bakır kompleksi+% 20 Mancozeb 1 L el pompasına 3 cc ilave. 5 gün ara ile 2 tekerrür.
3.4.Uygulama Organik bileşikli Bakır Sulfat Pentahidrat etken maddeli ilaç temin edilecek. (MASTERCOP SC) 1 L el pompasına 3 cc ilave. 5 gün ara ile 2 tekerrür.
Ortamdaki nemi düşürün. Sulamayı ve şayet yapıyorsanız aşırı gübrelemeyi azaltın.
Esen kalın.
verdoque
21-06-2014, 11:52
Serdar Bey, haklısınız ama şimdilik annemin elinden bu geliyor. İlk görüşmemizde ona makro çekim yapmayı öğreteceğim.
Böceklerin kaynağı bulundu. Bahçenin dışında bir ot yığını varmış, onun altında yuvalanmışlar. Otlar yakılıp yuva yok edildi. Birkaç gün gidişatı izleyeceğiz.
Merhabalar,
Geçtiğimiz haftasonu bir kısmı bostan olan diğer kısımları kullanılmayan, yabani otları biçtirip yerinde bıraktığımız Kayseri Bünyan'daki arazimizde otlardan görünmeyip geçen seneden beri bir köşede bekleyen ambalaj ve naylonları alıp attık. Naylonların içi bilimum böceklerle dolmuştu. Makas böceği vs. çeşit çeşit böcek. Naylonlardan birini attık diğeri de böcekler biraz dağılsınlar diye bir süre kenarda bekledi.
Bu sabah bahçeye giden annem bostanda her tarafın bir çeşit böcekle örüldüğünü görmüş, panikle beni aradı. Çok net olmamakla birlikte ekteki fotoğrafı gönderebildi. Toprak üstü bu böceklerle örülü imiş, ayrıca biber, gül ve asmalarda da bol miktarda varmış. Sulayarak kaçırmaya uğraşmışlar, haşere ilacı var, yapalım mı dediler arkasından :( Ben de ilk fırsatta böceklerden örnek alıp bir ziraat mühendisine göstermelerini söyledim. Panik yapmayın dedim vs. Ama bir an önce çözüm bulmam lazım, yoksa bahçenin durumu çevre bahçelerden birinin şu ilacı yap geçer demesine bağlı :(
Benden habersiz ilaç yaparsanız ölümü görün dediğim bahçede böcek istilası var ne yapmalıyım :( Bu böcekler zararlı mıdır, daha fazla çoğalmadan dağılma ihtimali var mıdır?
eşekarısı
21-06-2014, 22:27
Değerli üyeler merhaba, iyi geceler. Sizin siteyi facebookta bir arkadaşım sayesinde buldum ve takip etmeye başladım. Bitkilere ilgim olduğu için hazırladığınız siteyi zevkle takip etmeye başladım. Gardenyamın taze yapraklarında (bazılarında hepsinde değil) şekilde gördüğünüz üzere ufak tefek lekelenmeler oldu. Sanki gevreme şeklinde. Ne yapmalıyım. Bu yaprakları koparayım mı? Bu arada toprağı sürekli nemli kalacak kadar suyu hep var. Balkonda, açık, sirkülasyon olan havada ve gölgede duruyor. Her gün tomurcuklarına su püskürtüyorum.
ozanemre
22-06-2014, 01:01
Değerli üyeler merhaba, iyi geceler. Sizin siteyi facebookta bir arkadaşım sayesinde buldum ve takip etmeye başladım. Bitkilere ilgim olduğu için hazırladığınız siteyi zevkle takip etmeye başladım. Gardenyamın taze yapraklarında (bazılarında hepsinde değil) şekilde gördüğünüz üzere ufak tefek lekelenmeler oldu. Sanki gevreme şeklinde. Ne yapmalıyım. Bu yaprakları koparayım mı? Bu arada toprağı sürekli nemli kalacak kadar suyu hep var. Balkonda, açık, sirkülasyon olan havada ve gölgede duruyor. Her gün tomurcuklarına su püskürtüyorum.
Sayın eşekarısı,
Kaygılanmamıza, ilaç, gübre uygulamalarına ve yaprakların kopartılmasına gerek yok. En altta yer alan fotoğraftaki görüntüye dayanarak demir klorozunun ileri safhasından bahsedebiliriz. Uç kurumaları da nem yetersizliği ve su dengesizliğinden. Demir bitkide hareketli element olmadığından noksanlığında en son çıkan genç yapraklar sarımsı yeşil bir hal alır. % 6 demir şelatı temin edin. 1 su bardağına 1 tatlı kaşığı siyah toz haldeki şelatımızdan ilave edin iyi karıştırın sulama suyu şeklinde 1 hafta ara ile 2 defa uygulayın. Aslında amaç toprakta zaten mevcut olan demiri aktif hale getirmektir. Çeşmeden kullandığınız kireçli sulama suyu yerine belirli bir dönem içme suyu kullanın ya da suyu 2 gün dinlendirerek verin. Sulama öncesi toprağı biraz kuru bırakın. Sürekli sulamadan kaçının, toprak sürekli nemli kalmasın. Toprağımızın kireç ve pH oranı değişmiş. Kirecin etkisini azaltmak, pH da 6,5 değerlerinde tutmak önemli (bu iki öneriyi demir noksanlığına dayanarak yaptım. Yoksa en temel sorun gardenyada daima aşırı sulama ve hava dengesizliğidir). Havadar (açık alan ve yarı gölge), orta sıcaklıkta, gün ışığı alan (direkt güneş alan değil) sabit bir açılıkta saksımızı bulundurmaya devam edin. Yaprakları temizlemenize gerek yok. Saksı yüzeyindeki ağırlaşmış toprağı köklere temas etmeden ve havalandırmadan 3 cm mesafede alın, yerine 6,5 pH lı steril humuslu toprak + pomza taşı karışımı hazırlayın ve yayın. Toprak değişimini ve yapraktan su püskürtmesi şeklinde yapacağınız sulamaları mutlaka havadar bir ortamda yapınız, yapraklarda su birikimine izin vermemelisiniz. İstanbul nemlilik açısından iyi olduğundan sadece açık alanda çiçeğimiz güzel tomurcuklar verecektir. Çiçeğimizde düzelmeler olunca tomurcuk dönemi boyunca toprağımızı nemli tutabiliriz. Diğer dönemlerde sulamada biraz temkinli olmalıyız.
Esen kalın.
skorfish
29-06-2014, 18:25
bu bitlerden nasıl kurtulurum...acil yardım...resimler aşağıda:
http://img496.yukle.tc/thumbs/377401.JPG (http://img496.yukle.tc/image.php?id=377401.JPG)
http://img496.yukle.tc/thumbs/720702.JPG (http://img496.yukle.tc/image.php?id=720702.JPG)
http://img496.yukle.tc/thumbs/949004.JPG (http://img496.yukle.tc/image.php?id=949004.JPG)
http://img496.yukle.tc/thumbs/757503.JPG (http://img496.yukle.tc/image.php?id=757503.JPG)
eşekarısı
03-07-2014, 18:16
Bir tarım ilacı satan yere git, insektsit al, belirli ölçülerde suyla inceltip üzerine sprey ile sık. 10 TL falan ilaç.
Merhaba değerli üstadlarım. Fotoğraflarını yüklemiş olduğum incir fidanlarını çelikten ürettim. Fotoğraflarda göründüğü üzere, üç gündür beyazlama ve çatlama meydana geldi. Çelikleri akşamları suluyorum, bazen demlikte kalan çayın posasını azda olsa toprağına ekliyorum.
506636
506637
506638
506639
damlaser
07-07-2014, 17:53
Merhabalar,
Balkonumdaki glayör ve yıldız çiçeğinin yapraklarında bir hastalık var sanırım. önce yıldızda vardı, şimdi glayöre de geçmiş. Forumu inceledim, küllenmeden şüphe ettim ama emin olamadım. hastalık veya zararlı, ne olduğunu öğrensem ona göre önlem alacağım. Diğer çiçeklerime de bulaşmasından korkuyorum. Bana yol gösterirseniz çok sevinirim.
507410
507411
507412
Merhabalar,
Balkonumdaki glayör ve yıldız çiçeğinin yapraklarında bir hastalık var sanırım. önce yıldızda vardı, şimdi glayöre de geçmiş. Forumu inceledim, küllenmeden şüphe ettim ama emin olamadım. hastalık veya zararlı, ne olduğunu öğrensem ona göre önlem alacağım. Diğer çiçeklerime de bulaşmasından korkuyorum. Bana yol gösterirseniz çok sevinirim.
507410
507411
507412
Kırmızı örümceğe benziyor.. Bir akarisit ile ilaçlayın
damlaser
07-07-2014, 20:09
Kırmızı örümceğe benziyor.. Bir akarisit ile ilaçlayın
Çok teşekkür ederim. Deneyeceğim mutlaka.
meraklı68
27-07-2014, 15:41
Merhaba öncelikle şunu söylemek isterim aranıza yeni katıldım,ve bu ilk yorumum neyse ben sorunuma geçeyim doğu cephesinde günde 7-8 saat güneş alan salatalıklarım çiçek açıp yarım parmak boyuna geldiklerinde sararıp kuruyyorlar şuana kadar 6 salatalık kurudu arada bir 2-3 günde suyuna sıvı genel bakım gübresini karıştırıyorum ve suluyorum sulamalrı gece yapıyorum.ve bir şey daha ekleyeceğim saksıda 2 biber de var gerekirse sökebilirim
Merhabalar, okaliptus fidanımızda bu canlıdan iki tane var. Hiç hareket etmiyor biz bakarken ama geceden sabaha yer değiştirmiş oluyor. Bu nedir? Zararlı mıdır?
Zararlı ise çözümü nedir?
Şimdiden çok teşekkürler
Merhaba,
2 ay kadar önce saksıda oksalis triangülaris (süs yoncası) almıştım. Aslında aldığımdan beri bir yandan birkaç dal kururken öbür yandan da yeni dallar çıkartıyordu. Yaklaşık iki hafta kadar kardeşime emanet etmek durumunda kaldım. Bu iki hafta sonunda neredeyse tamamen kuruduğunu gördüm. Baştan susuz kaldığını düşündüm ancak göz önünde olduğundan unutulmamıştı ve 2-3 günde bir azar azar sulanmıştı ki şöyle bir bakınca toprağın da kuru olmadığını gördüm. Başka neler mi gördüm? 5-6 tane büyük böcek ve de küçücük sineğimsi böcekler. Büyük böceklerden kastım 0.5-1 cm kadar nemli yerlerde olan böcekler, hani taşı kaldırdığınızda altından çıkar ya. Yanlış görmediysem bunlar yoncanın kalan son birkaç dalını kemiriyordu. Ben de forumu biraz okumaya başladım ve sigara külü ve izmarit atılmış su dışında hangi akla hizmet bilmiyorum bir de sirkeli su döktüm. Salonda duran çiçeği balkona çıkardım. 4 gün sonra bütün dallar kurumuştu. Tekrar içeri aldım, izmaritli su döktüm ama bu çiçek tamamen öldü mü yoksa yaşaması için umut var mı bilemiyorum. Kökü çok sağlam bir bitkidir solduğu zaman sakın atma bahar gelince tekrar yeşillenir dediklerinden atmak gibi bir niyetim yok aslında ama korkumdan toprağı döküp soğanlarına da bakmadım. Umut var mıdır acaba? Şunu da düşünmeden edemiyorum, bu süreç oksalis triangularisin doğal yaşam döngüsünün bir parçası mıydı acaba? Gereksiz müdahale mi ettim? Ama böcekleri de görünce... Resim eklemeye çalışacağım, benim göremediğim neler var acaba? Şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar merhaba iyi günler.
Balkonda büyük istekle aldığım çiçekleri hastalığa kurban veriyorum. Sanırım mantar.
İlk olarak yıldız cinsi soğanlı bitkilerde gördüm hastalığı ama muhtemelen gülden geçti hepsine.
Fotoğraflarını paylaşıyorum.
Sardunyalara da bulaştıını görüyorum bazı bazı çiçeklere yazık olacak diye korkuyorum.
soğanlı olanlar bu sene maalesef çiçek açmadı acaba hepsini kökten kesip yeni sezonmı hazırlamalıyım.
Yapraklarını sürekli temizlememe rağmen önünü alamadım bu hastalığın.
Üstelik ortanca yapraklarının altında küçük beyaz ve yeşil-sarı böcekler var.
gül zaten böceklere kurban oldu.
İlk olarak ev yapımı bir çözüm önerirseniz sevinirim eğer olazsa ilaçda alabilirim.
Bir diğer problemim gala çiçekleri bir türlü açmadı boyları çok uzadı ama açma belirtisi hiç yok bir yerde yanlış yapmış olmalıyım.
Teşekkür ederim.
erdemreyyan
29-08-2014, 22:18
benim akça ağaç yapraklarında küçük küçük delikler çıkıyo bi hastalık ama ney bilmiyorum deliklerin etrafida kıruyo
Novicegreen
02-09-2014, 12:55
Değerli arkadaşlar,
Kuzeye bakan terasımıza koyacak dayanıklı dış ortam bitkileri için bir seradan alışveriş yaparken, satıcının tavsiyesiyle 3 ağaç -yasemin, defne, goldrider leylandi- aldık. Satıcıya acemi olduğumuzu, terasa koyacağımızı ve bu yüzden de kış şartlarına uygun ağaçlar istediğimiz belirttik. Ağaçlar kışı geçirdi. Fakat bahar sonrası kurumaya başladı. Bunu seraya söylediğimizde bize yuvarlak krem rengi birşeyler sattı. Ağaçlara dibine birer kaşık koyup bakımına devam etmemizi 3 ay sonra aynı işlemi tekrarlamamızı söyledi. Defne ve yaseminde yeni yapraklar var ama sararma tüm ağaca bir yandan da yayılıyor gibi. Leylandinin ise kurumuş yerlerinden bir daha çıkmayacak diye korkuyoruz. Terasın fazla rüzgar almasından şüphelendiğimiz için ağaçları terasta daha gölge bir yere aldık. Yapılacak başka bir şey var mıdır? Ağaçların hastalığı mı var, sulama mı yanlış, yoksa rüzgar almasından mı böyle oldu?
Novicegreen
02-09-2014, 13:15
Arkadaşlar,
Bize verilen dikilmiş çam fidanı şu an bu halde. Ne yapmamız gerekiyor, bilmiyoruz?
alenkaraman
06-09-2014, 18:17
Merhabalar,
Bonsaimin yapraklarının çoğunluğunda noktasal beyaz benekler oluştu, birkaçında vardı fakat diğerlerine de yayıldı. Ne yapmamı önerirsiniz. Önereceğiniz bir ilaç, yöntem vs. varmıdır. Yardımlarınızı rica ediyorum.
Digigang
20-12-2014, 22:16
Areca palmin kök ve yapraklarında siyah noktacıklar oluştu, ne olduğunu bilen paylaşabilri mi?
Arkadaşlar bazı çiçeklerimin yapraklarında yenilmiş gibi çizgiler kırıklar oluşuyor. Dikkatle baktım herhangi bir zararlı bit, böcek göremedim. Sizce ne oluyor olabilir?
didemcenk
23-05-2015, 12:54
Merhabalar, benimde balkonumdaki çiçeklerimde tuhaflık var, begonvilimin Yaprakları salyangoz yemiş gibi ve yapraklarında minik minik yeşil böcekler var., üstelik toprağında kırkayağa benzeyen bir böcek var. Kartopu diye Satın aldığım ağacımsı Bodur bitkimin yapraklarında da siyah siyah böcekler var. Ne yapmam gerek bilmiyorum. Çiçeklerimi aldığım kişi ' hiç birey olmaz 'dedi ancak içim rahat değil. Yardım ederseniz çok mutlu olurum, çiçeklerimi çok seviyorum.
Merhabalar,
Ortancama nazar değdirdim sanırım :( Yapraklarında sararma ile birlikte yer yer kuruma ve lekelenmeler oluyor mantar mı emin olamadım yardım rica ediyorum.
Şimdiden teşekkür ederim
yasminewise
14-06-2015, 13:18
Merhabalar,
Yaz doneminde balkonumda cicek yetistiriyorum. Ilk olarak turuncu renkli yildiz cicegimde boceklenme oldugunu farkettim. Farkettigimde boceklenme saksinin her yerinde bulundugu icin o cicegimi maalesef attim. Bir baska saksida ise gecen yildan biriktirdigim aksam sefasi tohumlarimi yetistiriyordum. Yaklasik 20-25 tane tahum ekmistim ve hepsi de cikti. Ama bugun 2 tanesinde ayni boceklenmeden oldugunu farkettim. Yardim edebilir misiniz lutfen?
1. Bu bocekler nedir ve neden olur?
2. Boceklenen kisimlari kesip atsam kurtulabilir miyim? Ne yapmaliyim?
3. Balkonumda feslegen, taze sogan, kirmizi-turuncu renkli papatya turu bir cicek ve acelya da var. Onlarda henuz bocek gormedim. Onlara da gecer mi? Ilk boceklenen yildiz cicegine en uzak konumda yer alan saksi da aksam sefasi saksisiydi.
Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.
Muhsin Hanif
15-06-2015, 02:50
Merhabalar,
Yaz doneminde balkonumda cicek yetistiriyorum. Ilk olarak turuncu renkli yildiz cicegimde boceklenme oldugunu farkettim. Farkettigimde boceklenme saksinin her yerinde bulundugu icin o cicegimi maalesef attim. Bir baska saksida ise gecen yildan biriktirdigim aksam sefasi tohumlarimi yetistiriyordum. Yaklasik 20-25 tane tahum ekmistim ve hepsi de cikti. Ama bugun 2 tanesinde ayni boceklenmeden oldugunu farkettim. Yardim edebilir misiniz lutfen?
1. Bu bocekler nedir ve neden olur?
2. Boceklenen kisimlari kesip atsam kurtulabilir miyim? Ne yapmaliyim?
3. Balkonumda feslegen, taze sogan, kirmizi-turuncu renkli papatya turu bir cicek ve acelya da var. Onlarda henuz bocek gormedim. Onlara da gecer mi? Ilk boceklenen yildiz cicegine en uzak konumda yer alan saksi da aksam sefasi saksisiydi.
Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.
Merhaba,
Öncelikle hoş geldiniz. Bu zararlılar yaprak biti, bahçelerde balkonlarda yaygındır. Bazen karıncalar bile onları yapraklara taşır, aralarında ekolojik işbirliği vardır :) .
Görülen yaprakları eğer çok kötü değillerse ya da mantari hastalık yoksa kesip atmanıza gerek yok. Eğer vaktiniz varsa hafif sabunlu ıslak bezle yaprak altlarını silerek mekanik mücadele ile başlayabilirsiniz.
Bilgi ve mücadele için Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm#post23102) bölümünden yararlanabilirsiniz. Konuda yazıyor ama benim tekrar hatırlatmak istediğim; böcekleri görür görmez fıs fıslara :) başlayın ve çok ara vermeden ilaçları dönüşümlü kullanın. Ayrıca Mine hanımın diğer önemli uyarılarını da uygularsanız başarılı olursunuz.
defnilaume
26-07-2015, 17:16
Merhaba,plumeria ve lotus çiçeğimin yapraklarında noktalar ve çürümeler oluştu. sürekli güneş görmeleriyle ilgili olabilir mi yoksa bakımıyla ilgili hata mı yapıyorum bilemedim,bu konuda yardımınızı rica ediyorum.
orealinde
31-07-2015, 18:44
Merhabalar, benimde sellukamın yapraklarının rengi açılmıştı .bugun yakından baktığımda üzerinde kahverengi minik böcekler vardı, bütün yapraklarını kestim, evde yaptığım arapsabunu satımsaklı karışımdan püskürteceğim ama zirai ilaç mi kullanmam gerekiyo?
Pervane çiçekli yaseminime neler oluyor? Yaprağın alt kısmında bi anormallik yok.
ozanemre
31-08-2015, 10:42
Pervane çiçekli yaseminime neler oluyor? Yaprağın alt kısmında bi anormallik yok.
Sayın hira,
Halkaları fotoğraf netliğinden dolayı tam olarak tespit edemedim. Ancak tecrübelerime dayanarak halkalı leke hastalığı-alternaria fungusu etmeni olduğu kanısındayım. Funguslar yüksek sıcaklık, uzun süre yüksek nem ve besin elementi noksanlığı koşullarında Ağustos-Ekim aylarında yayılım gösteriyorlar. Fosfor ve potasyumlu zengin gübreli ortam yaratın. Havalandırma koşullarını iyileştirin, enfekteli, kuruyan yaprakları alandan uzaklaştırın. Hastalık yayılım gösterir ise maalesef erken sonbaharda bakıroksit bileşikli ilaçlar uygulamak zorunda kalabilirsiniz.
Esenlikler dilerim.
yolgezerr
02-09-2015, 12:45
Bahçem böcek yuvası olmuş, ilaç kullanmak istemiyorum, küçük bir bahçe başedebileceğimi düşünüyorum, maddi bir zararım olmayacak pek,
Bahçemde kavun, kabak, salatalık, brokoli (10-15 gün önce ektim), karnıbahar (10-15 gün önce ektim), domates, marul, patlıcan, dut ağacı, şeftali ağacı.
Bahçemde tespit ettiğim ve isimlerini öğrendiğim kadarı ile isimlerini öğrendiğim kadarı ile beyaz sinek (akşam sefası ve marulda), kızmızı örümcek (şeftali, ve patlıcanda ve brokolide), yeşil kurt (brokoli, lahana ve patlıcanda), karpuz telli böceği (kabakta), yaprak biti (patlıcanda) birde tespit edemediğim siyah bir böcek var.
Neler yapmam gerekiyor acaba?
Beyaz sinek için pelin otu yaprağı ve acı biber li tarifte belirtilen pelin yaprağı taze mi olmalı?
Tesbih ağacı tohumu kurumlu tarifinizde tesbih ağacı hotumu kurusu olurmu, taze mi olmalı?
Kırmızı örümcek için kükürt gerekiyor onuda sitede buldum,
bunu ndışında neler önerirsiniz?
İlginiz ve Siteniz için çook teşekkürler.
MeyveliTepe
02-09-2015, 14:13
İkinci resimdeki sarı larvalar faydalı (sarı uğur böceklerinin larvası, mildiyo mantarlarını yerler), diğerleri zararlı. Tırtılları elle de temizleyebilirsiniz, çoksa bt içerikli bir biyolojik ilaç çok etkilidir. Diğerleri için neem ağacı özütünden organik bir ilaç iş görür.
yolgezerr
02-09-2015, 15:27
Yaprakları yeme şekli, telli böcek tanımına uyuyor, sarı uğur böceği olmasını umarım ama yaprakları yedikleri için ümidim yok.
Diğer organik ilaç içi bir öneriniz varmı marka olarak?
yolgezerr
03-09-2015, 10:20
1. Foto: Telli böcek olduğunu düşündüğüm böceğin ardında bırktıkları
2. Foto: Sanırım bu beyaz sinek
3. Foto: Bu da hızlı hareket ediyor yeşil yaprak altlarında yakalıyorum
4. Foto: Kabak bitkisi üzerideki mantar olduğunu düşündüğüm lekeler
5. Foto: Kendi adıma iyi haberlerde var, bir kızmızı uğur böceği ve küçük bir araştırmadan sonra sanırım iki sarı uğur böceği (Psyllobora vigintiduopunctata) buldum.
Teli böcek larvalarını topladım ve imha ettim
yolgezerr
03-09-2015, 13:18
İkinci resimdeki sarı larvalar faydalı (sarı uğur böceklerinin larvası, mildiyo mantarlarını yerler), diğerleri zararlı. Tırtılları elle de temizleyebilirsiniz, çoksa bt içerikli bir biyolojik ilaç çok etkilidir. Diğerleri için neem ağacı özütünden organik bir ilaç iş görür.
Dün söylediklerinizi üzerine küçük bir araştırma yaptım, aşağıdaki bağlantılları buldum
https://en.wikipedia.org/wiki/Coccinellidae
https://en.wikipedia.org/wiki/Epilachna_varivestis
https://en.wikipedia.org/wiki/Epilachninae
https://en.wikipedia.org/wiki/Henosepilachna_vigintioctopunctata
1. foto sarı uğur böceği larvası
2. foto telli böcek larvası
masal_naz
13-09-2015, 10:29
Arkadaşlar yardım edermisiniz melisa gövdesinde ve bazı yapraklarda beyaz lekeler var, bir tane yaprak altında beyaz bit gördüm ne yapmalıyım
masal_naz
13-09-2015, 10:30
Bu da yaprağı
MeyveliTepe
13-09-2015, 11:13
Dün söylediklerinizi üzerine küçük bir araştırma yaptım, aşağıdaki bağlantılları buldum
https://en.wikipedia.org/wiki/Coccinellidae
https://en.wikipedia.org/wiki/Epilachna_varivestis
https://en.wikipedia.org/wiki/Epilachninae
https://en.wikipedia.org/wiki/Henosepilachna_vigintioctopunctata
1. foto sarı uğur böceği larvası
2. foto telli böcek larvası
Haklısınız, teşekkürler.
Epilachna varivestis
574832
574833
Bu tür yapraklarda zarar yapan bir zararlı.
Psyllobora vigintiduopunctata (22 noktalı sarı uğur böceği)
574834
574835
Yapraklar üzerindeki mildiyo fungusları ile beslenen bir faydalı.
Mücevher Çalısı
16-09-2015, 19:36
Arkadaşlar Kalanşo çiçeğimde küçük boyutlarda tırtıllar var. Tepe sürgünü kısmında oluşmuşlar ve ağ yapmışlar. Hızlı hareket ediyorlar. Yapraklarına hızlı bir şekilde zarar vermişler. Hayat döngülerini takip edemedim, sadece 1-2 mm boyutlarında kurtçuk hallerini fark ettim. Kurtçukları ve ağlarını fiziksel olarak temizledim. Bir ilaçlama yapmadığım için tekrar edeceğini tahmin ediyorum. Zararlının ne olduğu ve nasıl mücadele edeceğim konusunda yardım ederseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.
577675
577676
Merhabalar;
Erguvanımın yapraklarında peydah olan rahatsızlığın ve çaresinin ne olduğunu bilen var mıdır.
1 metre kadar uzağında yapraklarında beyazlıklar (pamuksu değil, elle silince bile gitmeyen bir şey) olan bir çınar ağacım var. Ağacın saksıda olduğunu da söylemeliyim.
Şimdiden teşekkürler...
MeyveliTepe
18-09-2015, 01:34
Arkadaşlar Kalanşo çiçeğimde küçük boyutlarda tırtıllar var. Tepe sürgünü kısmında oluşmuşlar ve ağ yapmışlar. Hızlı hareket ediyorlar. Yapraklarına hızlı bir şekilde zarar vermişler. Hayat döngülerini takip edemedim, sadece 1-2 mm boyutlarında kurtçuk hallerini fark ettim. Kurtçukları ve ağlarını fiziksel olarak temizledim. Bir ilaçlama yapmadığım için tekrar edeceğini tahmin ediyorum. Zararlının ne olduğu ve nasıl mücadele edeceğim konusunda yardım ederseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Bunlar tırtıl. Elle hepsini topladıysanız bir kelebek gelip tekrar yumurta bırakmadıkça tekrar üremeyeceklerdir. Yaprakların altını da iyice kontrol edin ki henüz çatlamamış yumurta olmasın.
Mücevher Çalısı
18-09-2015, 13:09
Bunlar tırtıl. Elle hepsini topladıysanız bir kelebek gelip tekrar yumurta bırakmadıkça tekrar üremeyeceklerdir. Yaprakların altını da iyice kontrol edin ki henüz çatlamamış yumurta olmasın.
Cevabınız için teşekkür ederim...
Bitkilerime bugüne kadar çeşitli tırtıllar musallat oldu. Bunlar değişik olarak; zararda, harekette, yayılmada çok hızlılar. Boyutları çok küçük olmasına karşılık bitkiye bir günde zarar verdiler.
Boylarına bakmadan ağ örmüşler, cambaz gibi dolaşıyorlardı saksının içinde ve böylece dağılmışlar. Bu sebeplerle bu minik, değişik tırtıllardan tırstım biraz...
MeyveliTepe
18-09-2015, 14:20
Küçük tırtıllar fazlasıyla iştahlıdır, çok hızlı yerler. Yayılma kelebeğin bıraktığı yumurta sayısıyla sınırlıdır. Ayrıca üreyemezler, üreyebilmeleri için önce pupa sonra da kelebek olmaları gerekir. Bitkiden bitkiye normalde yürüyerek geçemezler, bazı türleri ağ ipliği sallandırarak bunu yapabilir.
Başka bitkilerinizde de sık sık oluyor ise elinizin altında bir paket Delfin WG bulundurun, zehirsiz bir biyolojik ilaç olarak tırtıllara çok etkilidir. Sadece saksı bitkileriniz varsa çok gelir, belki başkalarıyla paylaşırsınız.
Mücevher Çalısı
18-09-2015, 16:26
İlgilendiğiniz ve bilgilendirdiğiniz için tekrar teşekkürler. İlaca bir şekilde ulaşmaya çalışacağım...
masal_naz
21-09-2015, 17:06
Arkadaşlar yardım edermisiniz melisa gövdesinde ve bazı yapraklarda beyaz lekeler var, bir tane yaprak altında beyaz bit gördüm ne yapmalıyım
bana yardım edermisiniz :confused: bitkimin yapraklarında kararma oluyor sanırım toprakta kurt var üst dalını kesip toprağa dikmiştim çıkarıp baktığımda içine beyaz ince birşey kaçtı :(
bladimir
22-09-2015, 12:58
Görsel 1 (http://i.hizliresim.com/kgVD1D.jpg)
Görsel 2 (http://i.hizliresim.com/lynDrg.jpg)
Görsel 3 (http://i.hizliresim.com/WZJPzm.jpg)
Geçtiğimiz sonbahar el kadarken diktiğim Erguvan ağacım, bu sene bacak boyuna ulaştı ve yer yer yarım avuç büyüklüğünde geniş ve gür yapraklar verdi.
Fakat civardaki büyük erguvan ağaçlarından farklı olarak, yaprakları parlak değil, çoğunlukla kurumuş gibi noktalanmalar var. Bazıları ucundan, bazıları ise ortalarından kesilmiş/yenmiş gibi. (Yani düzgün bir yaprak formunda değiller)
Sadece 2 yaprakta ise resimdeki ağlanma/tüylenme benzeri yapılarla karşılaştım. Yaprakları kontrol ettim ama böcek göremedim. Belki de ben görememişimdir.
Erguvan'ın yaprakları için ne yapabilirim?
onedemio
11-11-2015, 19:56
merhabalar.
sardunya dal ve yapraklarda siyah noktacıklar oluşmaya başladı.
devamında yapraklarda hızlı sararma gözlemliyorum.
ve tomurcuk henüz açmadan içi karardı ve düştü.
arap sabunu, sarımsak, acı biber karışımlarını fıs fıs şeklinde uyguladım 7-10 gündür ancak bir iyileşme gözlemleyemedim.
zaten sonbaharın yıkıcı etkisi de mevcut bitkiler üzerine.
sardunyalarımı tamamen kaybetmeden hızlı ve net bir çözüm rica ediyorum sizlerden. bu bir ilaç tavsiyesi de olabilir.
pazar günü eminönü çiçekçiler çarşısına gidip mücadele ilaçlarına bakacağım. tavsiye rica ediyorum sizden.
teşekkürler.
onedemio
28-11-2015, 19:58
merhabalar.
20 gün önce, görsel ve ayrıntılı bir açıklamayla besleyip sorduğum soruya 1 tane bile cevap gelmedi. hergün kontrol ediyorum.
forumu üye olmadan uzun süredir takip ediyorum. soru sormak için de üye oldum.
sayfalarca okuma yaptım ancak soruna cevap bulamadım. ve bu yüzden de sorumu ilettim.
20 gündür cevap yok.
burası insanların çiçeklerini defileye çıkartıp birbirlerinden beğeni aldıkları bir forum mu yoksa doğa severlerin gerçekten sorunlarına derman bulabilecekleri, insanların birbirlerine yardım etmeleri gereken bir forum mu?
20 gündür hala çözüm bulamadım için yaklaşık 1 metreye dayanan ve orman gibi olan sardunyamda toplamda 10-15yaprak kaldı. yeni çıkan küçük yapraklar simsiyah çıkıp büyümeden düşüyor. alt yapraklar da zaten hızlıca sararıp soluyor. yani 20 gündür hergün cevap bekliiyorum ama yakında sardunyama veda edeceğim galiba.
yardım lütfen!
ParlakYıldızlar
18-06-2016, 10:10
Merhaba,önce herkese geçmiş olsun diyorum.Ve bu da benim Nisanda tohumdan yetiştirdiğim şu an 2 mt olan selluka nin alt yaprağı,önce sabunlu karışım yaptım, öncesinde çok minik kızıl tonlarda bir zararlı sanırım elle imha ettim 3 veya 4 tane acaba kırmızı orumcek mi bu aksamda tuz spreyi deneyecegim,sorun devam ederse kukurt uygulamayı düşünüyorum.Fotoğraf yükleyebilirsem?..
İyi geceler herkese.Sitemizde bulunan çamların yaklaşık 10 tanesi alttan solmaya kahveringileşmeye başladı.bunun için ne yapabilirim günbegün ölümlerini izliyorum çaresizce.ilgilenen arkadaşlarıma teşekkür ederim şimdiden.
Merhaba arkadaşlar bahçemizde bi sürü gül var ve güllerin yaprakları bu şekilde kuruyor ve güller tamamen ölüyor.Şimdiye kadar kompoze yaprak gübresi denemesi yaptım ve bakırlı ilaçlardan kullandım ama fayda etmedi acaba ne olabilir fungal bi hastalık olabilir mi acaba fikri olan varsa yardımcı olabilirseniz sevinirim.
[/URL][URL]http://i.hizliresim.com/l1VAzl.jpg (http://hizliresim.com/l1VAzl)
merhaba ben de evimde balkon aşırı rüzgar aldığı için salonda bir limon bir de mandalina ağacı yetiştiriyorum.ancak son zamanlarda ağaçlarda beyaz renkli bir şeyler belirdi.ne olduğunu nasıl tedavi edileceğini bilen varsa ve de acilen cevap verirse çok sevinirim :( bir de ilk kez besliyorum bu ağaçları ve şu anki hali ve genel durumu hakkında yorum yaparsanız ne güzel olur :o
frangipani-
14-10-2016, 12:56
Merhaba,
Bali'den getirip ektiğim Frangipani'nin (plumeria) yapraklarında beyaz noktalar olduğunu görüyorum. Alt tarafında sinekler bazen yapışmış oluyor. Bitkiyi korumak adına nasıl bir önlem alabilirim?
630244
Yardımcı olursanız sevinirim.
Potasyum ve mangan eksikliği gibi duruyor. Bence bu yönde eksikliği gidermeye dönük bir gübreleme yapmayı deneyin.
[QUOTE=aslaan;1473826]Merhaba arkadaşlar bahçemizde bi sürü gül var ve güllerin yaprakları bu şekilde kuruyor ve güller tamamen ölüyor.Şimdiye kadar kompoze yaprak gübresi denemesi yaptım ve bakırlı ilaçlardan kullandım ama fayda etmedi acaba ne olabilir fungal bi hastalık olabilir mi acaba fikri olan varsa yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Böceklenen çiçekler
Bazı dönemlerde çiçeklerimizde ufak böcekler oluşur.Bunları yok etmek için kibrit çöpünün yanan tarafı alta gelicek şekilde saksıya batırmak yeterlidir.
Bahçemde 3 adet kayısı ağacı var. Diğer ikisinde görünmeyen bu ''kurt yeniği'' dallar oluştu.. Pestisid ve fungisid kullanmıyorum. Pek anladığımdan değil ama sanki ağacın kurtulacağı yok gibi. Nedir bu? Diğer çeşitli ağaçlara sirayet eder mi? Tedavisi var mıdır, yoksa ağacı kesmek gerekir mi?
Arkadaşlar lavanta yapraklarımda son 2-3 haftada bu grimsi lekeler oluşmaya başladı. yaprakları solduruyor ve öldürüyor. sanki yapraklar üzerinde küçük izler var gibi ve küçük siyah noktalar var kuruyan yerlerde... fesleğene de sıçradı nedir bu ve çözüm bilen var mı ? şimdiden teşekkürler.
648545
güncel lütfen
Küllenmeye benziyor ancak emin olamadım.daha detaylı resim gerek. Yaprak altları temiz sadece üzerinde ise ve herhangi bir canlı görünmüyorsa büyük ihtimal küllenmedir.
Kırmızı örümcek de olabilir. Yaprak ve saplarda çok ince bir ağ yapısı varsa ( su pülverize ederseniz ağ yapısı daha iyi anlaşılır) o zaman bir akarisitle ilaçlamanız gerekecek.
Küllenmeye benziyor ancak emin olamadım.daha detaylı resim gerek. Yaprak altları temiz sadece üzerinde ise ve herhangi bir canlı görünmüyorsa büyük ihtimal küllenmedir.
Kırmızı örümcek de olabilir. Yaprak ve saplarda çok ince bir ağ yapısı varsa ( su pülverize ederseniz ağ yapısı daha iyi anlaşılır) o zaman bir akarisitle ilaçlamanız gerekecek.
hocam öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
yaprak altları da üstüne benzer şekilde aynı... hastalığı ileri olan yapraklarda minik minik nokta şeklinde bir sürü siyah noktalar vardı. sorunlu olan tüm yaprak ve dalları budadım bu akşam. neredeyse bitkinin yüzde 70 i gitti... bazı dalların dip kısmına yakın yaklaşık pirinç büyüklüğünde bir ağ yapıları vardı... sanırsam bu hastalığı üreten şey buydu... hatta bahsettiğim ağların birisinde minik bir böcek gibi bir şey de vardı.
hocam öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
yaprak altları da üstüne benzer şekilde aynı... hastalığı ileri olan yapraklarda minik minik nokta şeklinde bir sürü siyah noktalar vardı. sorunlu olan tüm yaprak ve dalları budadım bu akşam. neredeyse bitkinin yüzde 70 i gitti... bazı dalların dip kısmına yakın yaklaşık pirinç büyüklüğünde bir ağ yapıları vardı... sanırsam bu hastalığı üreten şey buydu... hatta bahsettiğim ağların birisinde minik bir böcek gibi bir şey de vardı.
Ok. Kırmızı örümcek. Kesin. Ziraatçilerden kırmızı örümcek için bir akarisit temin edip bitki/bitkileri güzelce ilaçlayın. O nokta dedikleriniz kırmızı örümceğin takendisidir. Çıplak gözle zor görülür.
Ok. Kırmızı örümcek. Kesin. Ziraatçilerden kırmızı örümcek için bir akarisit temin edip bitki/bitkileri güzelce ilaçlayın. O nokta dedikleriniz kırmızı örümceğin takendisidir. Çıplak gözle zor görülür.
hocam yaptığım araştırmalarda öğrendimki bu zararlı trips... arap sabunu su karışımı uyguladım spreyle sonuçları bekliyorum...
hocam yaptığım araştırmalarda öğrendimki bu zararlı trips... arap sabunu su karışımı uyguladım spreyle sonuçları bekliyorum... Tarifiniz kırmızı örümcek gibi gösteriyor ama, hata olabilir tabi. Kırmızı örümcekle zirai ilaçlarla bile mücadele oldukça zordur, Trips ise, ev yapımı ilaçlarla popülasyon yüksek değilse sonuç alınabilir ama kırmızı örümcekse zor. Kolay gelsin.
Metin Can
24-05-2017, 16:09
Merhaba,
Bahçeme yeni ektiğim 2 adet kiraz ağacım var (0900 ve Starksgold). Hemen hemen her yaprağın sapında aşağıda fotoğrafta işaretlediğim şekilde ur benzeri çıkıntılar bulunmakta. Bilgim olmadığı için soruyorum, bunlar normal mi?
http://3.1m.yt/5T1goEp.jpg
Bahçemde 3 adet kayısı ağacı var. Diğer ikisinde görünmeyen bu ''kurt yeniği'' dallar oluştu.. Pestisid ve fungisid kullanmıyorum. Pek anladığımdan değil ama sanki ağacın kurtulacağı yok gibi. Nedir bu? Diğer çeşitli ağaçlara sirayet eder mi? Tedavisi var mıdır, yoksa ağacı kesmek gerekir mi?
Sn. tabus; ağacınızda kabuk yazıcı böceğinin yaptığı zarar söz konusu. Benim eriklerden üç tanesi kurudu.
Yazıcı Böcekleri : ARIKOY (http://www.arikoy.com.tr/yazycy-bocekleri/)
Tarifiniz kırmızı örümcek gibi gösteriyor ama, hata olabilir tabi. Kırmızı örümcekle zirai ilaçlarla bile mücadele oldukça zordur, Trips ise, ev yapımı ilaçlarla popülasyon yüksek değilse sonuç alınabilir ama kırmızı örümcekse zor. Kolay gelsin.
hocam bu zararlı lavanta kasımpatı ve fesleğenimde var... siyah noktalı yaprakların çoğunu budadım... her gün kontrol edip bulduğum zararlıları öldürüyorum... arap sabunu uygulamasını ikişer kez yaptım ama yine de görünüyorlar... bahsettiğim şeyler çok küçük 2-3 mm uzunluğunda ve ince sarımsı zararlılar... ayrıca hızlı hareket ediyorlar .... benim internetten yaptığım araştırmalarda daha çok trips tanımına uyuyorlar... bu mücadelesi zor bir zararlı gibi... ama ilgi alakan için çok teşekkür ederim kardeş... gelişmeleri yazarım yine buraya...
merhabalar balkonda yetiştirdiğim biber ve maydanozuma çekirgeler saldırmış durumda yapraklarını yiyerek gelişmesine ve ürün vermesine engel oluyor maydanozlarında yapraklarını yiyerek sadece dallarını bırakıyor doğal yöntemlerle bunları uzaklaştımak mümkün mü **** en son çare engelleyecek ilaç bilgsi olan varsa benimle paylaşabilir mi ?
fotoğraf eklemek istedim ama sanırım daha yeni olduğum için başaramadım
nilufers
13-08-2017, 11:15
merhabalar, arkadaşlar , herkese kolay gelsin
başka konuda da yazdım, ama burası acil yardım hattı ise, tırtıla -kelebeklere karşı bildiğiniz etkili bir ilaç varsa paylaşır mısınız ?
çok zarar veriyorlar, güllerin yeni sürgünlerini , yaprak, dal, gonca - ne varsa hızlıca tüketiyorlar
sakin1006
15-10-2017, 13:05
Öncelikle herkese kolay gelsin.
Limon ağacım daha önce kurumuştu ve budama soncunda tekrar kendine geldi. Yaprakları daha parlak ve iri çıktı. Yaklaşık 1 ay önce yapraklarında yeşilimsi toz gibi bir şeyler gördüm 3-4 yaprakta olduğu için önemsemedim. Tabi ki kontrolü de ihmal etmedim. 3-4 yaprakta gördüğüm için o yaprakları kestim. Daha sonrasında yeniden oluştuğunu gördüm. yapraklarına dokunduğumda elime aynı pudra gibi bulaştığını gördüm. Sonrasında da resimdeki gibi koyu bir renk haline geldi. üzerinde 2 adet örümcek ağ yapmışlardı onlarıda alıp balkondan aşağı attım :) Bu normal midir? ya da yapmam gereken nedir bilgi verebilirseniz sevinirim.
Cappadocia5035
25-10-2017, 00:14
Merhaba arkadaşlar ben bunda yaklaşık 3-4 ay evvel limon çekirdeği ekmiştim, filizlendi büyüdü fakat şuan yapraklrının uçları kurumaya başladı bunun sebebi hakkında en ufak bir bilgim yok, sebebi konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa yardım ederlerse çok memnun olurum
https://i.hizliresim.com/JOlbDj.jpg
Ferhannt
03-12-2017, 11:27
Merhaba,limon ağaçlarımda rastladığım bir sorun hakkında yardım rica ediyorum. Balkonumda yetiştirdiğim ağaçlarım hem yaprak döküyor hem de yaprakların üzerimde örümcek ağı gibi şeyler ve onun üzerinde de minicik beyaz böcekler var. Bunu gidermek için ne yapabilirim. Şimdiden teşekkürler.
Batı Rüzgarı
23-12-2017, 17:29
selamlar.
elimde bi kaç yıllık lilium var. geçen yaz çiçeklendi ama yaprakları biraz alacalıydı. acaba bir virüs hastalığımı yoksa toprakta element eksikliğimi bilemedim. ona göre müdahale edicem. tomurcuklarda herhangi bir sorun olmadı. gerçi ilk aldığım gibi de açmadı ama sanırım bu bakımsızlıktan...
element eksikliği ise ne ilave etmem gerekiyor bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim...
663171663172
acemi ciftci
20-05-2018, 05:55
Asagidaki canli nedir? Nasil onlenir?
BayEğrelti
22-05-2018, 19:09
Merhabalar, sorunumu paylaşmam gereken yer burası mıdır bilemiyorum, ancak hem dış mekan bitkileri, hem de sebzelerimde yaşadığım bir sıkıntı olduğu için buraya yazma kararı aldım. Hatam olmuş ise uyarırsanız sevinirim.
Havaların ısınmasıyla birlikte mart sonuna doğru ektiğim tohumlar çimlendi. Güzel güzel yaza hazırlanıyoruz derken önce yaprak bitleri ve unlu bitler vurdu bitkilerimi, önce önemsemedim pek, eskiden beri bitkinin üzerinde yaşayan canlılar olabileceğini ve aşırı bir çoğalma söz konusu değilse sorun olmayacağını düşünürdüm. Fakat yaprak bitlerine unlu bitler, thripsler ve kırmızı örümcekler eşlik edince tehlike çanları çalmaya başladı. Önce naneler ve sultan çiçekleri, biberler ve daha sonra sarmaşıkların büyümesi durdu daha dikkatli incelediğimde ise reyhanlar hariç her bitkide zararlıların ürediğini fark ettim. Bu arada biberler ne yazık ki ölümle burun buruna şu an, bir umut kurtulurlar diye bekliyorum sökmeye kıyamadım.
Ben bitki yağları ve esansların hastasıyım, sık sık parfüm ve çeşitli merhem denemeleri yaparım o yüzden geniş bir bitki yağı envanterim var. Neler yapabilirim diye düşünürken de bu yağlara başvurdum. Arap sabunu, sarımsak yağı ve suyu karıştırıp bir solüsyon yaptım. Yaprak bitleri ve unlu bitler ilk günde yok oldu, kırmızı örümcekler için 2-3 gün uğraştım. Fakat thripsler başka bir alemden gelmiş gibiler, tamam larvaları yok edebiliyorum bu solüsyonla, ancak saksı altları, kuytu köseler ergin thripslerle dolu, tabiri caize kımıl kımıl acayip aktif yaratıklar. Kimyasal ile mücadeleye son çare olarak başvurmak istiyorum, tamam kendimi korurum zehirden, fakat balkonu bizimle paylaşan kuşlar, kediler, uğur böcekleri, arılar ve daha birçok yararlı canlı bulunmakta ve zirai ilaç kullanmaya çekinmem de onlara zarar vermek istemememle alakalı. Artık bugün hazırladığım solüsyona da biberiye yağı damlattım son çare, domateslere de uygulamak durumunda kaldım, bir sağlam onlar vardı bugün baktım ki onları da üzüyor bu zararlılar. Sizlerden bilgi almak istiyorum. Organik mücadele çerçevesine ben bu thripslerden nasıl kurtulurum ? Teşekkür ederim şimdiden.
Hellmarch
09-07-2018, 12:00
Merhaba,
Geçen sene diktiğim stevia(şeker otu) bitkilerinin yapraklarında resimlerdeki gibi sararma, sonrasında kuruma mevcut. Sararma ve kurumaların çoğunluğu alt yapraklarda olsa da, gövdenin tamamına yayılma gösteriyor. Bazı bitkiler tamamen kuruyup ölüyor, bazılarının da yapraklarının yarıya yakını sararıp kuruyor.
Bütün bitkilerin durumu böyle değil, tamamen sağlıklı (ya da birkaç yaprak sararmış durumda) bitkilet de var.
Fotoğraflardan yola çıkarak, bitkilerdeki hastalık veya besin noksanlığı konusunda yorum yapabilir misiniz? Toprak tahlili için kurumanın olduğu bitkilerin oradan numune aldım, numne haftaya elimde olacak.
Teşekkürler.
tanitamum
10-07-2018, 11:25
arkadaşlar merhaba,çiçeklerimde özellikle mum çiçeğimde küçük sirke sineklerinden var.elma sirkeli sıvı bulaşık deterjanlı bir suyu küçük bir kaseye koydum yok etmek için.fakat tamamen yok olmuyor bu sinekler.toprağınıda yeni bunlardan tamamen nasıl kurtulunur acaba birde çiçeklere zararı var mı bu sineklerin??
gmzokumus
12-08-2018, 08:09
Merhaba,
Schefflera bitkimde kahverengi lekeler oluşmaya başladı. Herhangi bir zararlı tespit edemedim. Acaba bir mantar hastalığı mı söz konusu? Ne yapmalıyım?
679662
679663
ebusssttt
03-09-2018, 12:45
Merhaba. Ben bitki yetiştirme konusunda yeniyim. Gardenya bitkimde fotoğraftaki gibi zararlılar var ve yapraklarının üzerinde yapışkan salgılar birikmiş. Yaprak biti olup olmadığından emin olamadım çünkü yapraklarda salgı dışında bir şey yok. dallara tutunmuş durumdalar. ne önerirsiniz?
ParlakYıldızlar
04-09-2018, 13:53
Sayin:ebussstt,
Gardenyanizda ki Kabuklu bit.
archangel
23-09-2018, 16:51
Merhaba, 2 sene once aldigim kumkuat agacimin ustunde damlalar gordum dokununca yapiskan oldugunu farkettim biraz daha inceleyince yaprak allarinda aralarinda beyaz renk toz gibi bşrsetler farlettim sonra iyice yaklasinca maalesef meyvelere tutunmus beyaz canlilar gordum cok korktum hemen sivi arapsabunu ve su ile spreyledim .. birkacgun sonra tekrarladim .. Ama olmadi iste enson budadim haslikli yerleri beklemeye karar verdim derken bugun canim kaktuslerimden birinde ve sonrasinda cogunda o recine gibi yapiskan saydam parlak siviyla karsilastim .. hemen arapsabunuyla spreyledim .. bocek yok sadece sivi vardi ne dir sizce bilen varsa lutfen yardimci olsun .. tamamen coktum moralsizim cok uZgunum cokk ..
Merhaba arkadaşlar Benjamin ağacının yapraklarında kahverengi lekeler var ve yaprak döküyor ne yapabilirim teşekkürler
zubeydezg
23-06-2019, 15:27
Merhabalar Mine Hnm,Ginseng aldim bugun buyuk bir marketten.Ilk kez bakacagim Ginseng.Kok ve yapraklari cok saglikli degilmis gibime geldi.Yapraklarinda pamuk tarzi zararlilar gozlemledim.Kokler de cok kuru gibime geldi.Ancak yapraklar canli gibi.Gorselleri ekleyemedim,bilgim yok..Ne zaman saksi degistireyim,Ginseng nasil bakilir.Tavsiyeleriniz hazine niteliginde,selamlar...
gülkayalı
11-07-2019, 12:47
Merhabalar Mine Hnm,Ginseng aldim bugun buyuk bir marketten.Ilk kez bakacagim Ginseng.Kok ve yapraklari cok saglikli degilmis gibime geldi.Yapraklarinda pamuk tarzi zararlilar gozlemledim.Kokler de cok kuru gibime geldi.Ancak yapraklar canli gibi.Gorselleri ekleyemedim,bilgim yok..Ne zaman saksi degistireyim,Ginseng nasil bakilir.Tavsiyeleriniz hazine niteliginde,selamlar...
Arkadaşım 1 litre suya 1 çay kaşıgı Arap sabunu koy İyice çalkala ve Sıpreyli fıs fıs ile Üstten ve alttan Yapraklara püskürt Fakat sabun fazla olmasın
** Birde ısırgan otu VARSA 100 GR 1 litre suya koy 4 -5 gün sona O suyu süzz 1 litre temiz suya ,Hazırladıgın sudan 1 Çay bardagı koy püskürt iyi olur hemde güçlendirir. bK benimköydeki ev Bahçemdeki bazı Çiçeklerim Gül ve Hatmi çeçegim .
mono_blaine
05-09-2019, 11:41
Merhaba,
Birkaç gün önce bir kaldırımın kenarında gördüğüm amerikan sarmaşığının filizlerinden kopardım ve filizleri köklenmeleri için su dolu bir kaba yerleştirdim. Bugün filizlere baktığımda bazı yerlerde (çoğunlukla yaprakların olduğu yerler galiba) minik şeffaf baloncuk gibi şeyler gördüm. Fotoğrafı aşağıya ekliyorum. Umarım zararlı bir şey değildir. Eğer beyaz sinek yumurtası falansa evi yakarım! Geçmişte çok çektim onlardan :(
Buradan eklediğim fotoğraflar otomatik olarak küçültülüyor. Fotoğrafın daha büyük boyutlu olanı için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:
https://eksiup.com/p/s7101520nz6r
Şimdiden teşekkür ederim.
NurNatalya
05-09-2019, 15:31
[/LEFT][QUOTE=Başbahcivan;468713]Sayın kallium sizin sarmaşık (hedere)da yaprak altlarında,resimlerdeki görünüme bakarak, yaprak biti ve kabuklu bit var diye düşünüyorum, bunlar için (Basudin,Folidol,Confidor,Durusban -4)bu tarım ilaçlarının.
Bir şey sormak istiyorum, şü 4 ilaç kariştirilip mı uygulama yapacağız, daha ayrıntılı yazar mısınız.
Merhaba Arkadaşlar begonvilim y apraklarını bıraktı hastalandımı acaba ne yapmalıyım https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190909/ed82c7d735b819996dd6306a9e01098d.jpg
MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190909/b0b63a69e3fd1c8ac9e768179950a659.jpg
Okay1988
30-11-2019, 10:02
Arkadaşlar merhaba, benim benjamin bitkisinin yapraklarının hepsinin altında tam yaprak kökünde mumsu bir yapı oluşmuş nedir bu normal midir?
Fidanci33
02-05-2020, 13:00
İyi günler sizden yardım istiyorum. Limon fidanımın yapraklarında hafif sarılıklar var ve o sarılıkların içinde beyaz noktalar oluştu. Yavaş yavaşta yuvarlanıyorlar. Acaba ne yapmam gerekli.
bu saksımdaki çiçekler için ne yapabiliriz. kuruyorlar. bir bilgisi olan var mıdır?
https://i.imgyukle.com/2020/06/16/CCGo4c.md.jpg (https://imgyukle.com/i/CCGo4c)
https://i.imgyukle.com/2020/06/16/CCGRyR.md.jpg (https://imgyukle.com/i/CCGRyR)
https://i.imgyukle.com/2020/06/16/CCGkGt.md.jpg (https://imgyukle.com/i/CCGkGt)
aksamsefasi
18-06-2020, 20:31
merhaba; biber bitkilerimin yapraklarının altında böyle şeyler var ve çok çiçek yaprak döküyorlar,yardımcı olabilir misiniz?
https://live.staticflickr.com/65535/49991569338_9f8667c185_z.jpg
Sardunya81
21-06-2020, 19:48
Merhaba aranızda yeniyim nasıl soru sorucam bilmediğimden tedirginim nereye yazdım emin değilim yanlış birşey yaptıysam şimdiden özür diliyorum ☺️küpe çiçeğimde fotoğraftaki gibi beyaz lekeler oluştu onların dışında sağlıklı görünüyor bunlar nedir bir çeşit hastalıkmı bilgisi olan varmı acaba?
Merhabalar, lütfen cahilliğimi mazur görün, ben bilgi edinmek için buraya yazmak istedim. Çok yeni balkonumda patlıcan biber ve domates yetiştirmeye başladım.
Tüm fideler yanyana gayet sağlıklı devam etti. Bugün patlıcan yaprakları üzerinde farklı yeşil larvalar ve tüylü beyaz uçan küçük canlılar fark ettim. Yapraklarda beyaz noktalar da vardı. Dün bişey yokken bugün patlıcan genç yaprakları doldu. Ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiiniz? ilaç vb ne alabilirim nereden alabilirim?
Evde 2 küçük çocuk var, zararı olur mu?
Çok teşekkür ederim.
ipekella
05-08-2020, 10:00
711905Merhabalar,
Begonvilim hasta,
Camekanlı terasta bakıyorum,
Yardımcı olursanız sevinirim.
Peacemaker_tr
19-12-2020, 22:37
Merhaba.limonumda serhetimsi yapışkan sıvılar vardı.dallarini bı elledim kahverengi parçacıklar geldi elime...sanırım kabuklu bit.fotifraflarini eklemeye çalışacağım.bi başlıkta beyaz yağ diye birşey okudum. Doğru ilacmidir ?
https://imghub.io/i/faPuJ
https://imghub.io/i/faYGk
https://imghub.io/i/faXtH
Ahmet Kağan
21-12-2020, 15:10
Merhaba.limonumda serhetimsi yapışkan sıvılar vardı.dallarini bı elledim kahverengi parçacıklar geldi elime...sanırım kabuklu bit.fotifraflarini eklemeye çalışacağım.bi başlıkta beyaz yağ diye birşey okudum. Doğru ilacmidir ?
https://imghub.io/i/faPuJ
https://imghub.io/i/faYGk
https://imghub.io/i/faXtH
Merhaba;
Evet epey yoğun bir kabuklu bit sorununuz mevcut aşağıdaki linkte benzer bir sorunu olan arkadaşa yanıt vermiştim. Beyaz yağ önerdikleri doğrudur, hatta galiba tek kati çözümü, ancak ilgili linkte verdiğim yöntemle de ev şartlarında bulunabilecek malzemelerle ciddi oranda başarı yakaladım. Saksı bitkileri için bu yöntemin uygulanabilir olduğunu düşünüyorum. Bitkinizi bu parazitlerden arındırdıktan sonra bir sonraki sefer bu illetler çoğalmadan tek tük görülmeye başladıkları anda harekete geçmenizi ve tüm bitkiyi sarmışçasına aynı ilaçlamayı gerçekleştirmenizi öneririm.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062-26.htm#post1600764
Peacemaker_tr
21-01-2021, 23:21
Ahmet bey ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. kışlık yağ buldum ve 2 hafta arayla 2 kere uyguladım.meyvemin üzerindeki siyah yapışkanımsı şey geçmedi.tek tek dallardan kabuklu bitleri ayıkladım. Bazı ince dallar kurudu.bunun sebebi kabuklu bitler mi yoksa ev içinde bulundurmak mı bilemedim. Kışlık yağ öncesinde her gün spreyleme ile nemlendiriyordum bitkimi. kışlık yağ uyguladığım süre boyunca ilaç etkisi azalmasın diye nemlendirme yapmadım.sebebi bu da olabilir belki. Bu bahsettiğim dallar yanmışcasına kararmış ve kurumuştu.kestim ve resmen kırıldı. Gövdenin bazı yerleri ise açık gri renkte bir hal aldı. bu da yağdan mı kaynaklandı yoksa başka bir sorunum mu var bilemedim. Fotoğraflarını ekliyorum. Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Korkuyorum bitkinin ölmesinden...
Fotoğrafları da ekte gönderiyorum. Şimdiden çok teşekkürler.
FOTOĞRAFLARI SİLDİM SİTEYİ AÇANLAR SORUN YAŞAMASIN DİYE. AŞAĞIYA LİNK KOYDUM.ORADAN AÇILIYOR. İlginiz ve bilginiz için teşekkür ederim.
Peacemaker_tr
21-01-2021, 23:24
Fotoğraf gönderme işini bı türlü çözemedim. bende göründüğü gibi eşek kadar görünmüyordur umarım
MeyveliTepe
22-01-2021, 01:12
Fotoğraf gönderme işini bı türlü çözemedim. bende göründüğü gibi eşek kadar görünmüyordur umarım ��
Öyle gözüküyor, aslında gözükemeyecek durumda.
Fotoğrafları foruma yükleyin.
Peacemaker_tr
22-01-2021, 08:16
https://hizliresim.com/PWj7yW
https://hizliresim.com/IMiZAQ
https://hizliresim.com/BzjHUh
https://hizliresim.com/PWj7yW
Son durum bu. En çok korktuğum gövdedeki renk değişimi...
https://hizliresim.com/IMiZAQ
https://hizliresim.com/BzjHUh
Peacemaker_tr
22-01-2021, 08:18
Fotoğraflar görünüyordur umarım.
Merhabalar aranıza yeni katıldım ismim hakan,
Forumu uzun süre takip ettikten sonra küçük bir balkon bahçesi yaptım
yaklaşık 35 adet saksım mevcut,
ve 4 - 5 saksım da unlu bit çıktı
muhtemelen diğerlerine de sıçrayacaktır
böyle bir yeri nasıl muhafaza etmem gerekiyor ?
belli periyodlarda genel olarak ilaçlama yapmalımıyım ?
Değerli bilgilerinize ihtiyacım var
verdiğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ediyorum ve birde küçük balkon bahçesinden bir resim paylaşıyorum :rolleyes:
Ahmet Kağan
03-02-2021, 09:16
Fotoğraflar görünüyordur umarım.
Merhaba Sn. Peacemaker_tr;
Dediğim gibi tarım ilaçları yerine ev yapımı ilaçları öneririm. Ancak tarım ilacı kullanılacaksa da uygulama dozlarına çok dikkat etmek ve içeriği iyi araştırmak lazım.
Fotoğraflara baktım uç dallardaki kararma haricinde bana sanki uygulama dozu ve şekli ile ilgili bir problem varmış gibi geldi. Kullanmadan önce kışlık yağ başlığını okudunuz mu ? İlgili başlıkta kullanılacak kışlık yağın seçimi ile ilgili çok faydalı bilgiler paylaşılmış sorun bundan kaynaklı da olabilir. Uzmanlığım olmamakla birlikte kullandığınız mineral yağın içerisine DNOC veya imidacloprid gibi bir etken madde karıştırılıp kışlık yağ adı altında size pazarlanmış olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise bitkiyi arap sabunu su karışımı ile bir güzel yıkayın mart ortalarına kadarda sadece rutin suyunu verip bitkinin uyanmasını bekleyin.
Umarım faydalı olmuştur.
ihsan0959
13-02-2021, 17:23
Merhabalar,
ayva ağacımı budadıktan sonra resimde meyve dallarında yoğunlukla yerleşmiş parazit larvalarına rastladım. Ağaçta bu yıl neredeyse tüm ayvaların çekirdekleri çürük çıkmıştı. ayrıca meyve dallarının dip kısımlarında fotoğrafını çekemediğim kırmızı bitler de var. bu sorunlar için mümkünse doğal çözümler var mıdır ? Teşekkür ederim.
Merhabalar,
ayva ağacımı budadıktan sonra resimde meyve dallarında yoğunlukla yerleşmiş parazit larvalarına rastladım. Ağaçta bu yıl neredeyse tüm ayvaların çekirdekleri çürük çıkmıştı. ayrıca meyve dallarının dip kısımlarında fotoğrafını çekemediğim kırmızı bitler de var. bu sorunlar için mümkünse doğal çözümler var mıdır ? Teşekkür ederim.
Sn. ihsan0959;
http://www.agaclar.net/forum/zeytin/29145.htm
https://takimo.net/Zar_YildizKosnili.aspx
https://agrobaseapp.com/turkey/pest/kanli-balsira
ihsan0959
14-02-2021, 11:36
Teşekkürler sayın Muda
ihsan0959
21-02-2021, 19:43
Merhaba,
Bir üstteki gönderimde kabuk altında özellikle meyve dalları koltukları altına girmiş kırmızı parazitlerden bahsetmiştim. Zirai bayiye sorduğumda bu mevsimde göremezsiniz falan dedi ama kabuk kaldırıp foto almaya çalıştım.
Yıldız koşnili için de Spret Oil önerdi, tüm meyve ağaçlarıma attım,
Kırmızı parazitin resmini yükledim,
Acaba bu parazit kırmızı örümcek midir? Bunun için ayrıca ilaçlama yapmamı tavsiye eder misiniz?
25 kadar farklı türlerde meyve ağacım var, ağaç aralıkları çok az, taçlar neredeyse hep iç içe bu arada,
Teşekkürler
flora_fauna
14-05-2021, 15:44
arkadaşlar merhaba evimde baktığım 7 yaşındaki limon ağacımda hem kırmızı örümcek hem de unlu bir var. unlu bit için neem azal aldım, uyguladım ama ertesi gün yine unlu bitlere rastladım, bu normal mi? etkisi için bir süre geçmesi gerekiyor mu? bir de aynı miktarda karıştırıp saksıdan da uygulamam gerekli mi?
ikinci sorum da kırmızı örümcekler için, onun için de suda çözünebilen bir akarsit olan power sulphur 80 aldım, neemazal uygulamasından sonraki gün uygulayabilir miyim arada bir zaman geçmesi gerekli mi?
Belirtmiş olduğunuz zararlılarla ilgili soner beyin yayınlarını izlemekte fayda var.https://www.youtube.com/user/sonerkazaz
Choco_xc
13-06-2021, 05:35
Arkadaşlar, bahçedeki limon kokulu yaseminimde bu küçük yeşil tırtılları gördüm. Yeni açacak çiçekleri delip geçiyor bi de larva gibi noktalar var. Kapon gülünün de goncaları pıt pıt gövdeden kopup düşüyor, yaprakları da içe kıvrık, sanırım bu arkadaş sorumlu. Elimle gördüğümü alsam da ertesi gün yine var. Dün tespih agacı tohumu ilacından spreyledim. Tam olarak ne yapmalıyım???
https://i.hizliresim.com/fzm9zgk.jpeg (https://www.hizliresim.com/fzm9zgk)
https://i.hizliresim.com/bbmybcg.jpeg (https://www.hizliresim.com/bbmybcg)
Basil Lover
08-08-2021, 11:10
merhaba fesleğenimde beyaz lekeler ve o lekelerin üstünde siyah toz gibi şeyler var neden oluyor nasıl önleyebilirim acaba? https://i.hizliresim.com/i1aweya.jpg
Mehmet027
16-08-2021, 13:05
Merhabalar, lütfen cahilliğimi mazur görün, ben bilgi edinmek için buraya yazmak istedim. Çok yeni balkonumda patlıcan biber ve domates yetiştirmeye başladım.
Tüm fideler yanyana gayet sağlıklı devam etti. Bugün patlıcan yaprakları üzerinde farklı yeşil larvalar ve tüylü beyaz uçan küçük canlılar fark ettim. Yapraklarda beyaz noktalar da vardı. Dün bişey yokken bugün patlıcan genç yaprakları doldu. Ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiiniz? ilaç vb ne alabilirim nereden alabilirim?
Evde 2 küçük çocuk var, zararı olur mu?
Çok teşekkür ederim.
Bu görüntüdeki böcek yaprak bitidir böcek olan yaprağını koparıp poşete koyup ağzını bağlayarak size en yakın bulunan zirai ilaç bayisine gidip sonuç alabilirsiniz.
Herkese selamlar, aksam sefasi bitkimizde boyle bir sorun var, budadik, ama yine ayni olmaya basladi. Sebebi nedir ? Lutfen yardimci olurmusunuz ?
https://imgyukle.com/f/2021/10/14/knKkQH.jpg
https://imgyukle.com/f/2021/10/14/kn1ADo.jpg
https://imgyukle.com/f/2021/10/14/kn1dZU.jpg
Herkese selamlar, aksam sefasi bitkimizde boyle bir sorun var, budadik, ama yine ayni olmaya basladi. Sebebi nedir ? Lutfen yardimci olurmusunuz ?
https://imgyukle.com/f/2021/10/14/knKkQH.jpg
https://imgyukle.com/f/2021/10/14/kn1ADo.jpg
https://imgyukle.com/f/2021/10/14/kn1dZU.jpg
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm
birmucizeolsun
15-10-2021, 04:45
Merhabalar, ciceklerimde nokta nokta ve yayık şekilde kabarmalar meydana geldi ve sanirim bulaşıcı cok sayıda cicegimde mevcut. Bu kabarmalar neden dolayı meydana geliyor olabilir? Nasıl onlem alabilirim? Simdilik mantar ilaci kullanıyorum. Onerebileceginiz bir ilaç var mıdır? Teşekkürler
https://i.hizliresim.com/b0iuhz0.jpg (https://www.hizliresim.com/b0iuhz0)
https://i.hizliresim.com/ih2jhy2.jpg (https://www.hizliresim.com/ih2jhy2)
https://i.hizliresim.com/6eoz8md.jpg (https://www.hizliresim.com/6eoz8md)[/QUOTE]
KüRESEL lSlNMA
16-10-2021, 18:14
Defne ağacınızın sararmasına sebep olur mu bunun hakkında bilgim yok ama; Yıldız koşnili (Ceroplastes floridensis) gibi geldi bana...
Merhaba herkese,
Kapımızda 2 tane ıhlamur ağacı var. Son birkaç yıldır hastaydı biliyorduk ama gün geçtikçe daha da kötüleşti. Ağacın altına araba park ediliyor ve arabalar kirlendiği için ağaçları kesmek üzereler. Zaten düzelteceğiz diye mahvetmişlerdi. Arabaların üstü ballı. Sürekli yapraklardan bir şeyler düşüyor. Bazıları sıvı şeklinde bazıları bal. Bir sürü minik minik böcekler var. Fotoğrafları ekliyorum. Bu iki ağaç için ne yapabilirim? Yıllarca ıhlamurunu kullandık. Büyük yapraklı çok güzel bir ağaçtı. Şu an resmen can çekişiyor. Büyüklüğü de 4 katlı bir bina kadar.
https://resimyukle.io/g/1tRHCg7RxY
Yaprak lekeleri
02-05-2022, 15:50
Yeni oluşan yaklaşık 2 cm mini defne yapraklarında noktalı lekelerin sebebi ne olabilir, geçen yıl olmamıştı, önemsiz bir sorun mu, yani bitkiyi tehlikeye sokar mı, gerçi bu yıl iç anadoluda iklim sert geçti, halen daha havalar ısınmadı, bazı yapraklar sağlıklı, serin nemli havalardan olmuş olabilir mi, havalar biraz ısınınca geçer mi?
Alltech ISR 2000 kullansam düzelir mi?
https://ibb.co/vkGqx9H
https://ibb.co/gt9fPhm
Merhaba
Nolina’nın iki dalında fotolardaki gibi çürümeye benzer bir renklenme mevcut. Acemi bir yetiştirici olarak ne yapacağımı bilemiyorum.
Yardım ederseniz sevinirim.
İyi günler dilerim.
Mihael Nasr
05-06-2022, 23:21
Merhaba, 2 yıl kadar önce botanik marketten aldığım sapindus mukorrosi ağacım çok güzel bir şekilde gelişip, büyürken 1 ay kadar önce yapraklarında bir bozukluk fark ettim (fotoğrafta var). Diğer ağaçlara da uyguladığım arap sabunlu karışımı püskürttüm ama pek bir işe yaramış gibi görünmüyor. Kendisi tropik bir tür olarak, akdeniz iklimine adapte olmuş gibi görünüyor belki ileride amanos bölgesinde tohumlarından çoğaltıp yabana aktarabilirim, ölmesini istemem lütfen bu işleri bilen birisi ilgilensin. teşekkürler.
mesut çelik
06-06-2022, 00:46
https://youtube.com/channel/UCJ67EN985mlQiFiLfjEbkxA bu linke bir göz atabilirsiniz
cii_them
27-12-2022, 22:03
https://www.hizliresim.com/6brreyo
https://www.hizliresim.com/10ucn44
Merhaba şefleramı tavana deyeceği için budamıştım. Sonra alttan ve budanan yerden tekrar dal verdi ama 1 karış büyüdükten sonra ikisindede yeni çıkan yapraklar kahverengi lekeli vede kurumuş şekilde çıkıyor. En ufak temasta bu yeni yapraklar dökülüyor. Çiçeğimin nesi var? Çözümü nedir? Çok üzülüyorum bu haline
cii_them
27-12-2022, 22:09
Resimleri yükleyememişim mesajıma
Merhaba ceviz ağaçlarımın üstünde garip bir şekilde çizgi çizgi şekiller belirmiş bu ne hastalığıdır acaba bilen varsa yardımcı olur ise çok sevinirim.
Makro ile veya yakın plan resmini çekerseniz daha iyi anlaşılır. Kabuklu bitin bir çeşidine benziyor. Virgül kabuklu bite bir bakın isterseniz.
https://www.hobitohum.com/bitki-hastalik-ve-zararlilari/elma-erik-seftalide-virgul-kabuklu-biti-lepidosaphes-ulmi/
Makro ile veya yakın plan resmini çekerseniz daha iyi anlaşılır. Kabuklu bitin bir çeşidine benziyor. Virgül kabuklu bite bir bakın isterseniz.
https://www.hobitohum.com/bitki-hastalik-ve-zararlilari/elma-erik-seftalide-virgul-kabuklu-biti-lepidosaphes-ulmi/
Haklısınız başka bir kişiden de aynı bilgiyi aldım. Peki çözümüne yönelik bir tecrübesi olan biri var mı?
Verdiğim linkteki bilgileri okumadınız sanırım. Biraz da siz çaba gösterin.
Merhabalar,
3 yıldır büyütüp kocaman hale getirdiğim devetabanında aniden yaprak sararmaları başladı. Tamamen sararıp solan yapraklarda görünen birşeyler var ama ne olduğunda emin olamıyorum çünkü hareket eden böcek v.s görünmüyor. Bir kaç ay önce yaprakları sulandırılmış sirke ile sildim o kalıntıları temizledim, yine oluşmuşlar. Yardımcı olabilecek biri var mıdır ne yapmalıyım? Çok fazla yaprak kaybetti :(
727858
727859
727860
727861
Mesut Temiz
01-03-2023, 03:35
Merhabalar,
3 yıldır büyütüp kocaman hale getirdiğim devetabanında aniden yaprak sararmaları başladı. Tamamen sararıp solan yapraklarda görünen birşeyler var ama ne olduğunda emin olamıyorum çünkü hareket eden böcek v.s görünmüyor. Bir kaç ay önce yaprakları sulandırılmış sirke ile sildim o kalıntıları temizledim, yine oluşmuşlar. Yardımcı olabilecek biri var mıdır ne yapmalıyım? Çok fazla yaprak kaybetti :(
727858
727859
727860
727861
Sanırım monstera'nız örümcek akarları ya da trips adlı haşerelerle ciddi şekilde enfekte olmuş... Aslında monstera diğer çoğu bitkiye kıyasla bu konuda çok dirençli bir bitkidir, ama sizin bitkiniz bayağı zarar görmüş... Bazı yapraklar çok kötü durumda, neredeyse hiç yeşil dokusu kalmamış zaten.. Onları kesip atın bence... Geri kalan yaprakların hem üst hem alt yüzeylerini ve tüm dalları sünger ve sabunlu suyla güzelce silerek temizleyin... Sabunlu su hem örümcek akarlarına hem trips'lere karşı etkili... Bitkiyi gözlemlemeye devam edip belli aralıklarla tekrarlarsanız kökü kurur bu haşerelerin... Erken müdahale edebilmiş olsaydınız kayda değer bir zarar oluşmadan yok olup giderlerdi... Umarım kısa sürede sağlıklı yapraklar verir...
Çoook teşekkürler, hemen deniyorum.
Toprağı da tamamen değiştirip köklere kadar yıkayıp temizlersem sorun kalmaz umarım.
Mesut Temiz
01-03-2023, 11:49
Çoook teşekkürler, hemen deniyorum.
Toprağı da tamamen değiştirip köklere kadar yıkayıp temizlersem sorun kalmaz umarım.
Bence toprağı şimdilik değiştirmeyin, çünkü bitki zaten oldukça yıpranmış durumda, daha fazla müdahale çok sarsabilir... Baktığım kaynaklarda söz konusu yaprak parazitleri için toprakla ilgili bir şey söylenmiyordu, sadece yaprak yüzeylerinin (alt ve üst) ve dalların temizlenmesi yeterli gibi görünüyor... Zaten aralıklarla tekrarlanacağı için toprakta yumurta veya larva şeklinde kalmış bile olsalar tekrar yapraklara yerleşemeyeceklerinden, büyük ihtimalle yok olup gideceklerdir...
Siz bu doğal yöntemi uygulayıp bir süre gözlemleyin, daha da olmazsa söz konusu parazitlerle ilgili tarım ilacı da bakılabilir.. Bol şans...
Herkese merhaba. Siteyi biraz incelediğimde aslında birazdan soracağım sorunun cevabını almış gibiyim fakat emin olmak için sizlerin bilgisine danışmak istiyorum. Ekli fotoğrafta görünen yapışkan şekilde ağ biçiminds yapraklar üzerinde birşeyler var bunlardan kurtulmak için bazı ilaçları burada okudum fakat o ilaçları nereden temin edeceğimi bilemiyorum. İnternette aradığımda genellikle 17 lt şeklinde bidonlar halinde görüyorum ve haliyle bu evde bir limon ağacı yetiştirmeye çalışan biri için fazla miktar. Bu konuda daha az ilacı temin edebileceğim yerler hakkında bilgi verirseniz memnun olurum. İyi pazarlar diliyorum
AlimHakan
27-03-2023, 11:57
İyi günle.Zirai ilaçların internet üzerinden satışı yasaktır.Zirai malzeme satan yerlerden elinizdeki fotoğrafı gösterip doğru ilacı alabilirsiniz.Fotoğraftaki zararlı un bitine benziyor Sirkeli ve Arap sabunlu su ile temizleyebilirsiniz.Ayrıca evde yapabileceğiniz gülleci bulamacını da kullanabilirsiniz.Bunların etkisi zararlının yayılışına göre etkisi azalıp artacaktır.Her tarafa yayıldıysa kullanacağınız ilaçlar bile tam etki etmeyecektir.Şuan için tazyikli su ile ön müdahale yapabilirsiniz.
zarifegulerrr1
26-04-2023, 13:04
merhaba,
küçük bir limon ağacım var evde bakıyorum. dal ve gözdesinde kahverengi yapışkan sanki çiçeklerdeki un biti gibi böcekler çıktı. dalların ucu kararıp kurumaya başladı bütün yapraklarını döktü. böceklere dokununca çıtır çıtır ses gelip kazıyarak çıkıyorlar. ne yapmam lazım yardımıcı olabilir misiniz?
Bitkisevici
20-07-2023, 18:39
Selamlar ,
Fil kulağımın bugün yaprakları solgundu sulamaya karar verdim suladım ve yeşil bir böcek çıktı sudan 40 ayak benzeri . İlaçlama vesair be yapmam lazım yardımcı olabilecek var mı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.