Bağlan

View Full Version : Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6

Lonicera
23-07-2008, 14:53
Küçük yeşil renkteki çekirgelerden kurtulabilmek için bir öneriniz var mı ?Pek çok saksı bitkilerimin,bahçedeki kuşburnu,ahududu daha bir sürü bitkimin en yeni filizlerini kesip yiyen bu yeşil çekirgeleri elle toplamakla baş edemiyorum artık.

sevilla
23-07-2008, 16:40
Bu yumurta paketi. Açılırsa vay halinize. Hemen imha edin. Armut içinse resim yollayın.

Merhaba. Neşe hanım armut fidanının üstündeki parazitlerde bunlar.
Hangi ilacı tavsiye edersiniz, bide üstünde iki adet armut var biri gelişmemiş, şimdi gelişmesi için kök kısmına organik gübre koysammı? Şimdiden teşekkürler.

yakamozsimsek
23-07-2008, 19:02
Bu yumurta paketi. Açılırsa vay halinize. Hemen imha edin. Armut içinse resim yollayın. Kusura bakmayin mine hanim ama merak ettim nedir bu yumurtalar hangi bocuge aittir ?

Mine Pakkaner
24-07-2008, 00:28
Bu arada başlıklara yazan üyelerimizin dil kullanımına azami dikkat etmesinin gerekliliğini yeniden vurgulamak yerinde olacak sanırım. Mesajları lütfen konuşma diliyle yazmayınız, yazım kurallarına da dikkat edilmesini rica ederiz.

Fotoğrafa bakılınca yumurta paketi pis kokulu yeşil böceğinki gibi durmaktadır. Yapraklarda emgi yaparak beslenir. Armut fotoğrafında ise büyüterek bakmama rağmen zararlının ne olduğunu tam göremedim. Yaprak dokusu daha net, zararlı ise flu çıkmış.

fmt79
24-07-2008, 11:24
Merhaba. Neşe hanım armut fidanının üstündeki parazitlerde bunlar.
Hangi ilacı tavsiye edersiniz, bide üstünde iki adet armut var biri gelişmemiş, şimdi gelişmesi için kök kısmına organik gübre koysammı? Şimdiden teşekkürler.

Bu fotoğrafı biraz makrodan çekebilir misiniz acaba? Mine hanım, bu sanki Armut Kaplanı (Stephanitis pyri)'na benziyor...

http://forum.mikroscopia.com/uploads/post-34-1093512051.jpg
armut kaplanı

Mine Pakkaner
24-07-2008, 12:08
Teşekkürler Fatih Bey :)

sevilla
24-07-2008, 20:39
Bu fotoğrafı biraz makrodan çekebilir misiniz acaba? Mine hanım, bu sanki Armut Kaplanı (Stephanitis pyri)'na benziyor...

...

Merhaba.Evet gerçektende araştırdım, armut kaplanıymış, daha çok elma, armut vede ayvaya zarar verirmiş.Valla bu böcekler beni bunalttı.Geçenlerde erik fidanın dallarında kabuklu böcekleri elimle ayıkladım bitirdim. Bugünde gül fidanının üstünde tırtıllar vardı onlarıda ayıkladım.Hani sorarlarsa bu böcekler için bir ilaç, beni tavsiye edebilirsiniz artık:D Şaka bir tarafa, bu bütün değişik böcekler için vede mantar için bir ilaç ( bilhassa markasıyla)tavsiye ederseniz çok mutlu olacağım.Bende üzerinde yazan dozaja göre ilaçlamamı yaparım.İlgilerinize vede yardımlarınıza teşekkürler.

yakamozsimsek
24-07-2008, 21:13
Sevgili ispanyola )) sevgili arkadasim sana bir tarif verecegim ancak bu tarifi yazdigim gibi uygulamazsan bitkilerinede yazik edersin.
Gerekli olan malzeme.
50 gr sigara tutunu
1 litre normal musluk suyu
10 litre normal musluk suyu
Yapilisi
Bir litre suya 50 gr tutun ilave edilir.

On bes gun bu suda tutun bekletilir.

Onbesinci gun su suzulerek tutun parçaciklarindan ayrilir.

Ayrilan suya bir'e 10 yani ayristirilan suya 10 litre su ilave edilir.

Bu su bir pulvisator tarafindan puskurtmek yolu ile birkilerin uzerine puskurtulur.

Eger tarife uygun davranmazsan çok asiri derecede guçlu bir bitki oldurucu konumada gelebilir asit ve toksit olusumundan dolayi tarife uygun davranmalisin.

Bu karisim butun zararli boceklere karsi kullanilabilir ancak yararli boceklerde nasibini alacagini unutmayasin.

denizakvaryumu
24-07-2008, 21:53
Peki tütünde yer alan olası virüsler ilaçlanan bitkiye geçmez mi?

sevilla
25-07-2008, 02:53

Merhaba. Valla dediğiniz gibi kaş yaparken göz çıkarmak adeta!:(

sevilla
25-07-2008, 03:04
Sevgili ispanyola )) sevgili arkadasim sana bir tarif verecegim ancak bu tarifi yazdigim gibi uygulamazsan bitkilerinede yazik edersin.
Gerekli olan malzeme.
50 gr sigara tutunu
1 litre normal musluk suyu
10 litre normal musluk suyu
Yapilisi
Bir litre suya 50 gr tutun ilave edilir.

On bes gun bu suda tutun bekletilir.

Onbesinci gun su suzulerek tutun parçaciklarindan ayrilir.

Ayrilan suya bir'e 10 yani ayristirilan suya 10 litre su ilave edilir.

Bu su bir pulvisator tarafindan puskurtmek yolu ile birkilerin uzerine puskurtulur.

Eger tarife uygun davranmazsan çok asiri derecede guçlu bir bitki oldurucu konumada gelebilir asit ve toksit olusumundan dolayi tarife uygun davranmalisin.

Bu karisim butun zararli boceklere karsi kullanilabilir ancak yararli boceklerde nasibini alacagini unutmayasin.

Merhaba.Tarif için teşekkürler. Fransız arkadaşım, bahçemde bir tanesi günde iki yüz adet bitki biti yiyen uğur böceklerinide telef etmek istemiyorum ama! Diğer ilaçlarıda kullanmam aynı hesaba gelecek:( of valla yoruldum! siz yinede bir ilaç ismi verin. Valla ben kaşınmaya başladım bitkilerin asalaklarınla uğraşmaktan:)

fmt79
25-07-2008, 08:04

Çok nefis bir soru :) Tütünde tüm dünyada yaygın olan TMV (Tütün Mozaik Virüsü) pekçok bitkiye geçebilir. İlaçlama amacıyla kullanılan tütünle de pek tabi geçebilir. Hatta ve hatta sigara içen kişilerin elleriyle de geçebilir. Ancak TMV, otsu veya çok birkaç yıllık bitkileri (sebzelerin hemen hemen hepsi) seçer. Odunsu bitkilerde enfeksiyon yapmaz...

yakamozsimsek
25-07-2008, 12:53
Arkadaslar ben ziraat muhendisi degilim.

Ikinci olarakta verdigim tarif'te dikkat edinizki asitlenme ve toksit olusmaktadir.

Bu olusum içerisinde viruslerin barina bilme sansi ne kadardir bilemem.

Ancak su bir gerçekliktirki eger kimyasal ilaç kullanacaksak ayni hesaba gelmezmi.

Buna ornek sitedeki bir arkadasin kullandigi ilaci dusunursek.

Mine Pakkaner
25-07-2008, 22:19
Aldığım entegre mücadele eğitimlerinde viroloji uzmanları kesinlikle tütün ile yapılmış ilaçları kullanmamak gerektiğini her seferinde gerekçeleri ile açıklarlardı. Bu preparatlar gerçekten etkili ancak getirisi götürüsünden fazla. Çünkü tütün mozaik virüsünün konukçusu çok. Tütünden süs bitkilerine, domatesten kabağa neredeyse bulaşmadığı bitki yok.

Virüslerin ne kadar dayanıklı olduğunu bilseniz şaşarsınız. Bütün hastalık etmenleri ölüyor onlar hala direniyor. Tütün suda bekletilince içindeki nikotin suya geçiyor. Burada kimyasal bir tepkime söz konusu değil. Dolayısıyla virüs ölmeyecektir. Ayrıca bu virüsün bilinen kimyasal bir mücadelesi yok. Zaten virüs hastalıklarının genel olarak tedavisi yok.

Yukarıdaki preparatta virüsler barınır. Dolayısıyla biz uzman ziraatçiler kullanmayız, önermeyiz.

yakamozsimsek
25-07-2008, 23:27
Kimyasal maddelerin kullanilmasi durumunda ilk bastaki olusacak konum. hava sartlarini dengeleyen yararli ve zararli boceklerin oldurulmesi olacaktir. Okullarda malesef bio egitim yerine genel olarak kimyasal egitimlerin verilmesi aslen gunu kurtarma mantiginin disinda ne olabilir.
Kimyasal maddelerin hiç bir zararini gormesekte bal arilarinin tasidigi polenlerden elde etmis olduklari ballari çoçuklarimiza nasil gonul rahatligi ile verebiliriz .
Bio olarak yapilan yani kimyanin disindaki hazirlanan her turlu karisim tabiatin içerisindeki ve tabiatin var ettigi virusler ilen ne kadar insanlara ve bitkilere zarar verebilir .
Dusunursek onlarca yildir iç içe yasamis bir tabiat ana içerisindeki virusleri tanimlayan ve kendini korumaya alan bitkilerin ana kavraminda bulunmamaktamidir. Neden kimyasal? Kimyasal maddelerin uretilmesi dunyadaki nufusun artmasina karsilik uretimin yetersiz olmasindan kaynaklidir.
Ancak bundan bin yil sonra nasil bir kimya ile insanlarin karinlarini doyurabilecegiz?
Oysaki bunun onlemi su sekide alinamazmi .
Nufus planmasindaki dikkat .
Doganin eko sistemine olan uygun yapilar.
Kanalizasyona karistirilan atiklar fabrikalarida katmak gerek.
Gunu kurtardik diyelim. Coçuklarimizin gelecegini nasil bir yontem ile kurtaracagiz.
Ben bireysel olarak her zaman kimyasal maddelere karsi çikmis bir insan olarak var olan bitkilerden yapilacak karisimlar kimyasal ilaçlardan daha hayirlidir diye dusunuyorum. Cunku dogadaki bitki ve hayvanlar zaten içerisinde yasadigi sistemin gerektirdigi fiziki yasama adapte olmus konumdadir.

üzüm
26-07-2008, 03:51
Bildiğim kadarıyla nikotin speyleri hem virüs taşıyabileceği hem de uygulamadan sonra haftalarca yaprak yüzeyinde kaldığı için organik bahçecilikte artık tavsiye edilmiyor. Nikotin spreyi yerine sabun veya neem spreyi kullanılması öneriliyor.

yakamozsimsek
26-07-2008, 10:17
Nikotinin uretilis sekli tutun iledir dogrudur organik tarima uygun degildir çunku tutunun uretiminde çok asiri derecede malesef kimyasal maddeler kullanilmaktadir bunlar sadece bir tanesi bile tehlikeyi gostermektredir termit bu ilac onceleri birin ci dunya ve ikinci cihan savasi sirasinda bit kene pire gibi hayvanlarin oldurulmesinde kullanilmistir su an halen kullanilmaktadir tutunlerin uzerinde.

üzüm
26-07-2008, 11:42
Sayın yakamozsimsek, sizin bahsettiğiniz konuda ayrı bir sorun.
Tütünün toksik etkilerinden dolayı (organik yetiştirilse bile) artık tavsiye edilmiyor.

yakamozsimsek
26-07-2008, 11:58
Sevgili uzum tutun malesef organik yetistirilenleride mevcuttur kesin emin degilim ama sanirim ilç yapimindada kullaniliyor.

denizakvaryumu
26-07-2008, 20:04
Neem oil varken neden risk alınıp tütün suyu kullanılsın ki ?

yakamozsimsek
26-07-2008, 20:15
Deniz akvaryumu risk derken risk her uygulamada mevcuttur .Oil dedigin eger zeytin yagi ise ondada risk bulabilirsin .Zeytin yaglarininda organik harici olanlari mevcuttur .**** icerisine katilan diger yaglarlan karisimi gibi.Ancak sunu ****** kabul ederim uygun bio uygulanislari herzaman istahimi kabartan tarifleri ogrenmek ve yeni insanlara aktarmak en çok sevdigim isttir.

denizakvaryumu
26-07-2008, 20:57
http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.htm

neem ağacının bir riski yok.

yakamozsimsek
26-07-2008, 21:09
Neem agacinin latincesini alabilirmiyim oil yazdigin için ulkedeki bir isim olarak algiladim sanirim.Oil dediginde bildigimiz zeytin degilmi.

aykut99
26-07-2008, 23:49
Lütfen biri bana anlatabilir mi Captan veya Benlate birer ilaç mı yoksa birer yöntem midir?

erasmus
27-07-2008, 07:33
Lütfen biri bana anlatabilir mi Captan veya Benlate birer ilaç mı yoksa birer yöntem midir?

Captan fungal hastalıklarda kullanılan ilaçlardan bir tanesinin etken maddesidir. Diğeri ise benomyl etken maddeli ilacın, üretici firması tarafından piyasaya sürülmüş olan ticari markasıdır.

denizakvaryumu
27-07-2008, 20:56
Neem agacinin latincesini alabilirmiyim oil yazdigin için ulkedeki bir isim olarak algiladim sanirim.Oil dediginde bildigimiz zeytin degilmi.

Oil zeytin değil, yağ demek...Neem oil , neem yağı anlamında.Fransızca linkte ayrıntılı olarak anlatılmış.

http://66.163.168.225/babelfish/translate_url_content?url=http%3A%2F%2Fwww.organic neem.com&lp=en_fr&.intl=us

http://www.organicneem.com/neemOil_intro.htm

http://www.vit-verim.com/tr/neem_tr.htm

yakamozsimsek
27-07-2008, 22:23
Oil zeytin değil, yağ demek...Neem oil , neem yağı anlamında.Fransızca linkte ayrıntılı olarak anlatılmış.

http://66.163.168.225/babelfish/translate_url_content?url=http%3A%2F%2Fwww.organic neem.com&lp=en_fr&.intl=us

Ya çok ozur dilerim ama bu bana vermis oldugun adresle zararlilarla mucadele ile ne alakasi var tam anlamadim. Burada bahsedilen topragin zenginlestirilmesi.
http://66.163.168.225/babelfish/translate_url_content?url=http%3A%2F%2Fwww.organic neem.com&lp=en_fr&.intl=us Digeri ingilizce idi fransiz bayragina tikladim açilmadi .

yakamozsimsek
27-07-2008, 22:30
Eger bana nem agacinin latincesini verirsen bakarim . Ancak bana vermis oldugun linkte sadece topragi zenginlestirme ozelliginden bahsediyor bir de espri katmislar ayni kek tarifi usulu vermisler bu yuzdende adina Gâteau de Parker parkerin keki demisler)).

üzüm
28-07-2008, 08:00
Neem ağacı hakkında bilgi: http://en.wikipedia.org/wiki/Neem

Azadirachta indica

denizakvaryumu
28-07-2008, 08:03
Eger bana nem agacinin latincesini verirsen bakarim .

Azadirachta indica

LuNa
28-07-2008, 23:36
Iyi geceler arkadaslar.
Cileklerimin ve birkac süs bitkisinin topraginda gezinen, cok kücük, normalde fark edilmeyen dikkatli bakinca farkedilen örümcek gibi böcekler gördüm. Farkettigim kadariyla bitkiyle alakalari yok gibi sadece toprakta dolasiyorlar. Bu böceklerin bitkilerime zararlari olur mu acaba. Ne yapmami önerirsiniz.

yakamozsimsek
29-07-2008, 00:08
Tesekkurler deniz akvaryumu linki açtim fransizcaya çevirdim dogrudur meyveleri zararlilar için kullaniliyor. Bu agaç bayagi ilginç . Kuruyan yapraklari sivri sineklere karsida kullanilabiliyormus. Yanliz yaginin çikartilmasinin bayagi zor oldugunu yaziyor.

fiona
29-07-2008, 17:55
Selam ,

Sinonimi: Melia azadirachta. Türkçe'de tesph ağacı diye de biliniyor.Tohumlarından tespih yapılıyor.

burcind
30-07-2008, 09:16
Merhabalar benim 3 saksıda katlı ve harika renklerde açan kedi tırnaklarım var.Ama son 1 haftadır üzerlerinde kendi dökülen tohumları zannettiğim bit gibi siyah böceklenmeler oluşmuş ve her yerlerini sarmış ne yapöalıyım bana yardımcı olurmusunuz.Ayrıca bu saksıların yanında başka çiçeklerimde var acaba onlarada geçermi?

Nariel
30-07-2008, 09:23
Sayın burcind, evet diğer bitkilerinize de geçebilir. Sanırım arap sabunlu ve zeytinyağlı su formülü iyi gelecektir. 1 litre suya 1 çorba kaşığı arap sabunu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyun ve püskürteçle püskürtün. Yalnız sürekli çalkalayın ki zeytinyağı suyun yüzeyinde birikmesin. Olmazsa Chrysamed isimli böcek ilacını da kullanabilirsiniz, her derde deva.

yunus91
02-08-2008, 13:54
Bu yaz bahçeme Salatalık, Biber, Domates, Fasulye ektim. İlk önce salatalıklar ürün vermeye başladı. İyi-güzel sevinirken, birkaç hafta sonra (Temmuz'un son haftaları) alt yapraklardan itibaren kurumaya başladı. Hala da meyvesini veriyordu. Fakat yaprakları değişik bir şekilde kuruyordu.
Gövdesinde de soyulmalar gözlemledim.
*Acaba bunun nedeni nedir?
*Bir hastalıktan mı yoksa böcek veya herhangi bir hayvandan mı kaynaklanıyor?

kopshtar
02-08-2008, 15:32
arkadaşlar bu yıl bahçemdeki bitkilerime bişeyler oldu. 4 yıllık mor salkımım tamamen kurudu ve hanımelim de kurumak üzere. diğer bitkilerimin de durumu hiç iyi değil. yapaklar kıvırcık gibi eğri büğrü bir şekil alıp kuruyor. fotoğraflarını gönderiyorum. lütfen bilgisi olan varsa acil cevaplasın :(

aydemir72
03-08-2008, 10:08
Değerli bilgileriniz icin cok teşekkürler. Benim bahcemde 1-2 sorunum var ama en önemlisi
Ortancalarımın yaprakları kuruyor ve taflanlarımı bir tür böcek yiyor ve kurutuyor ekte resimleri var bu konuda yardımlarınız bekliyorum teşekkürler

Emine Aktaş
03-08-2008, 12:53
Iyi geceler arkadaslar.
Cileklerimin ve birkac süs bitkisinin topraginda gezinen, cok kücük, normalde fark edilmeyen dikkatli bakinca farkedilen örümcek gibi böcekler gördüm. Farkettigim kadariyla bitkiyle alakalari yok gibi sadece toprakta dolasiyorlar. Bu böceklerin bitkilerime zararlari olur mu acaba. Ne yapmami önerirsiniz.

Resmini yükleyince daha kolay anlaşılır. Gözlemlediğiniz böcek, çilek kırmızı örümceği ise hemen ilaçlama yapmanız gerekiyor. Bunun için, Neemazal organik böcek ilacı yeterli olur.

Emine Aktaş
03-08-2008, 13:13
Bu yaz bahçeme Salatalık, Biber, Domates, Fasulye ektim. İlk önce salatalıklar ürün vermeye başladı. İyi-güzel sevinirken, birkaç hafta sonra (Temmuz'un son haftaları) alt yapraklardan itibaren kurumaya başladı. Hala da meyvesini veriyordu. Fakat yaprakları değişik bir şekilde kuruyordu.
Gövdesinde de soyulmalar gözlemledim.
*Acaba bunun nedeni nedir?
*Bir hastalıktan mı yoksa böcek veya herhangi bir hayvandan mı kaynaklanıyor?

Bu tür sorularınızda , fotoğraflarla desdekleme yapmanız daha iyi olur. Fakat, anlattığınıza göre, zararın etki zamanı ve şekli kırmızıörümcek şüphesini kafamda canlandırıyor.
Kırmızı Örümcekler: Gözle çok güçlükle farkedilecek kadar küçüktürler yaprakların öz suyunu emerek, yaprakların solgunlaşıp kurumasına sebep olurlar. Bunun için de, kırmızıörümcek mücadelesi yapmanız yeterli olur kanısındayım.

Emine Aktaş
03-08-2008, 13:21
arkadaşlar bu yıl bahçemdeki bitkilerime bişeyler oldu. 4 yıllık mor salkımım tamamen kurudu ve hanımelim de kurumak üzere. diğer bitkilerimin de durumu hiç iyi değil. yapaklar kıvırcık gibi eğri büğrü bir şekil alıp kuruyor. fotoğraflarını gönderiyorum. lütfen bilgisi olan varsa acil cevaplasın :(

Kıvırcık yaprakları iyice incelerseniz, böcekleri yakından görebilirsiniz. Yapraktan böcek ilaçlaması yapmanız gerekiyor.
Ayrıca, taç çevresinden,yaklaşık 15-20 cm derinliğinden nemotot ve toprak örneği alıp, incelettirin. Manas zaralısı var ise ona göre, taç çevresini de, 15-20cm derinliğinde kazıp eylül ayında ilaçlama yapmanız gerekebilir.

Emine Aktaş
03-08-2008, 13:40
Değerli bilgileriniz icin cok teşekkürler. Benim bahcemde 1-2 sorunum var ama en önemlisi
Ortancalarımın yaprakları kuruyor ve taflanlarımı bir tür böcek yiyor ve kurutuyor ekte resimleri var bu konuda yardımlarınız bekliyorum teşekkürler

Böcek ilaçlaması yapın, ayrıca bitkinin dirençli olabilmesi için de, bitkiye dengeli gübre uygulaması yapın.

kopshtar
04-08-2008, 10:35
Sn Emine Aktaş ilginize çok teşekkür ederim.

yaprakları büyüteçle de inceledim. kırmızı örümcek veya daha küçük bir zararlı yok. zaten arada bir bu zararlılara karşı ilaçlama yapıyorum. bursada çevre bahçelerde de bu kurumayı gözlemledim. birçok yakınımın. 10-15 yıllık hanımelileri kurudu. benim de yediveren cinsinde bariz kuruma var. diğer endemik tipinde hiçbir problem yok. yanyana iki bitkiden de birinde sorun var birinde yok. aklıma mantari veya virüs kaynaklı bir sorun olabileceği geliyor.

nix
04-08-2008, 13:07
Merhabalar,
Bahçemde fazla sayıda salyangoz bulunmakta. Forumda bu konu ile ilgili aşağıda tarif veriliyor. Acaba uzun süre uygulamalarda, acı tat ürünlere (domates,biber vs.) geçer mi? Ya da uzun süre uygulamalarda, ürünler yıkandıktantan sonra bu karışım kaybolur mu?
--------------------------
Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır. "

cancan08
04-08-2008, 16:40
Merhaba...benim afrika menekşelerimde beyaz pamuk gibi yapışkan şeyler çıkmaya başladı..hem yaprakta hem de çiçeklerde var...elleyince uzar gibi oluyor..Önce bir tanesinde çıktı sonra diğerlerine de bulaştı.Bnların ne olduğundan ve nasıl çözüm bulacağımdan emin olamadım.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Emine Aktaş
05-08-2008, 13:17
Sn Emine Aktaş ilginize çok teşekkür ederim.

yaprakları büyüteçle de inceledim. kırmızı örümcek veya daha küçük bir zararlı yok. zaten arada bir bu zararlılara karşı ilaçlama yapıyorum. bursada çevre bahçelerde de bu kurumayı gözlemledim. birçok yakınımın. 10-15 yıllık hanımelileri kurudu. benim de yediveren cinsinde bariz kuruma var. diğer endemik tipinde hiçbir problem yok. yanyana iki bitkiden de birinde sorun var birinde yok. aklıma mantari veya virüs kaynaklı bir sorun olabileceği geliyor.

Sayın kalbara,
Gözlem ve inceleme sonucunda varılan teşhis, en gerçekçi yöntemdir. Virüs, elektron mikroskobu ile ancak görülebilen çok küçük varlıklardır. Yayılımı ve bulaşma hızı da yüksektir. Belkide hastalıklı bitkiyi söküp, yakmak bile gerekebilir.

Bunun için, bitki yaprak örneği ve toprak örneği alıp, en kısa zamanda analizini yaptırmanızı öneririm. Ayrıca toprak örneğine göre, yaptığınız gübre uygulamasını gözden geçirebilirsiniz.

Emine Aktaş
05-08-2008, 14:05
[QUOTE=nix;265048]Merhabalar,
Bahçemde fazla sayıda salyangoz bulunmakta. Forumda bu konu ile ilgili aşağıda tarif veriliyor. Acaba uzun süre uygulamalarda, acı tat ürünlere (domates,biber vs.) geçer mi? Ya da uzun süre uygulamalarda, ürünler yıkandıktantan sonra bu karışım kaybolur mu?
--------------------------
Sayın nix,
Yaprak uygulaması yapacağınızdan, sebzelerenin tadının bozulacağını sanmıyorum. Bunlardan farklı olarak, isterseniz aşağıdaki yöntemleri yapabilirbiniz;
Toplayıp yok edilmeli veya Helimacide, limerin, Ariotox, Metadex, Kimtox veya Salyongosid gibi hazır zehirli yemlerden birisi akşam üzeri salyangoz ve sübüklü böceklerin geçebileceği yerlere yığınlar halinde konularak, mücadele edebilirsiniz.

mertaslan
05-08-2008, 15:36
Merhabalar,
Organik güllerimde büyük iki sorunum var. Kabuklu bit ve koşnil.
İlaçlamasında prokan veya hektolineum dışında tavsiye edebileceğiniz ilaçlar varmı?

gravel
10-08-2008, 18:17
Merhaba,
Domateslerimin üzerinde beyaz ağa benzeyen pamuklanmalar ve üzerlerinde çok küçük böcekler oluştu ve birden artı.
Tam olarak ne oldukları ve nasıl müdahale etmem gerektiği konusunda yardımcı olursanız, çok sevinirim.

verdoque
12-08-2008, 20:37
Merhabalar,

Çimlendirdiğim birçok adenium filizinden yaşamayı başaran tek fidemi 2 gün önce balkonda boynu bükük şekilde buldum. O gün güneşe çekmiştim güneş sevdiğini okuduğum için. Onu öyle görünce sulayıp tekrar gölgeye çektim, toprakla kenarlarından destekleyip bıraktım. Ertesi gün yine boynu bükülmüştü ve alt yaprakları kurumaya başlamıştı. Topraktan çıkarıp köküne baktığımda tam gövdenin bitip kök olarak devam eden kısımda (çok bilgili olmadığımdan yanlış adlandırıyor olabilirim, kusuruma bakmayın) ısırık şeklinde bir boşluk gördüm. Ya gövdeyi kenardan bişey ısırmış ya da o kısımdan boğum olacak şekilde kurumuş gibiydi. (Daha önce bu saksıda bir tırtıl (balkondan dışarı attım) ve kıvrıla kıvrıla hızla kaçan, rutubetli evlerde çok görülen böcekten (2 tane öldürdüm) görmüştüm ve sulama miktarını azaltmıştım.) Durum böyle olunca forumda okuduğum bonsai tekniğini denemeye karar verdim. Fideyi boğum olan yerden temiz bir bıçakla kestim, altına bir kayısı çekirdeği koyup plumerialarımın olduğu diğer saksıya ektim.

Son adeniumum da bu şekilde katledilince 15 tane yeni tohum ektim. Ama yeni filizlerimin böceklere yem olmasını istemiyorum. Ne yapmalıyım?

memet
12-08-2008, 20:39
DDTP kullanmayı deneyin böcekler için.

izzeterisen
12-08-2008, 20:51
Benim gravel'in domatesleri için yazdığım mesajım neden silindi?

LuNa
12-08-2008, 22:53
Merhabalar
Bugün Ahududu`mun yapraklarinda delikler gördüm, biraz inceledikten sonra taze filizlerin aralarinda 2 adet tirtil gördüm. Yapraklari kemirip delik desik etmisler. Evde bulunan bir insektisit ile bitkiyi ilacladim. Acaba bu ilaclamam ise yararmi tirtillara karsi yoksa farkli bir yol mu izlemeliyim. **** sizin önerebileceginiz baska bir yol var mi.

erkaygan
19-08-2008, 16:04
Merhaba,limon serviler ile ilgili sorunum var.Bahçeme 50 - 60 servi diktim ancak 15 günde biri önce iğne yaprak uçlarında sararma ve daha sonra gövdede sararma
ve sonunda komple fidan beyazlaşıyor KÖK diye brişey kalmamış olarak ölüyor.
Nedir bu sorun yardımcı olurmusunuz?

Mine Pakkaner
20-08-2008, 14:18
Benim gravel'in domatesleri için yazdığım mesajım neden silindi?

İzzet Bey acaba hangi mesajdan söz ediyorsunuz? http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=267345&postcount=73 mesajı ise yerinde duruyor.

Mine Pakkaner
20-08-2008, 14:20
Merhabalar
Bugün Ahududu`mun yapraklarinda delikler gördüm, biraz inceledikten sonra taze filizlerin aralarinda 2 adet tirtil gördüm. Yapraklari kemirip delik desik etmisler. Evde bulunan bir insektisit ile bitkiyi ilacladim. Acaba bu ilaclamam ise yararmi tirtillara karsi yoksa farkli bir yol mu izlemeliyim. **** sizin önerebileceginiz baska bir yol var mi.

Evdeki insektisitinizin ne olduğunu bilmeden bu ilaçlama işe yarar mı sorusuna cevap verme imkanı yok. Ev yapımı ilaçlarla da mücadeleye devam edebilirsiniz. Başlıkta pekçok tarif var.

ffuruzan
30-08-2008, 17:13
verdiginiz cevaptan bende faydalandım teşekkür ederim.

ffuruzan
31-08-2008, 16:28
Herkese merhabalar..
Adını bilmediğim kırk iki yıllık çiçeğimin yapraklarında kırmızı noktacıklar ve yaprak kenarlarında sararmalar belirdi. Fotoğraflarda bu daha net görülebilmekte. Şimdiye kadar yazılanlardan çok faydalandım. Teşekkür ediyorum. Bu konuda da yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar..
46141

46142

bitkiseli
31-08-2008, 16:41
Sn ffuruzan çiçeğinizin ismini öğrenebilir miyim?

ffuruzan
31-08-2008, 17:02
Sn bitkiseli çiçeğimin adını bilemiyorum hep glingya olarak biliyordum ama değilmiş. bu siteden öğrendim.

ffuruzan
31-08-2008, 17:05
İki fotoğraf yolladım. Becerebildim mi bilmiyorum.

ffuruzan
01-09-2008, 08:39
Arkadaşlar,
Dün yazdığım sorunuma hala bir çözüm bulamadım. Bu çiçek anne yadigarı olduğundan ve elime sonradan geçtiğinden dolayı adını bilmiyorum. Kırk iki yıldır hiç bir sorun çıkartmadı ama şu an evimdeki bütün çiçeklerimde bazı hastalıklar başladı ve bununla da ilgili olabileceğini düşünüyorum. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. ( Fotoğrafları önceki mesajımda yollamıştım)

bitkiseli
01-09-2008, 09:04
Sn ffuruzan, belki bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD) başlık size yardımcı olabilir.

Adalet Yağcı
01-09-2008, 09:10
Sayın Mine Pakkaner;

Domateslerim onbeş yirmi gündür böyleler, geçen yılda böyle olmuştu sanki güneş yanığı gibi.

Sulamaya dikkat ediyorum çok sıcak günlerde damlama ile en az birbuçuk saat su verdim, normal hava şartlarında üç günde bir damlama yapıyorum.

Size göre domateslerim hastamı ne yapabilirim.

Teşekkürler...

ffuruzan
01-09-2008, 09:21
Sn bitkiseli önerinizi hemen uygulayacağım. Sonuçtan haberdar edeceğim, Teşekkür ediyorum

Difference
01-09-2008, 13:47
koçtaştan aldığım gardenyama beyaz pamuk gibi bi zararlı musallat oldu. sanırım pamuk biti denilen şey. nasıl kurtulurum, nereden nasıl ilaç alırım ya da yaparım söylerseniz çok sevinirim. çiçeğimin üstü goncalarla doluydu şimdi bi tane bile kalmadı. çiçekten vazgeçtim bari bitkiyi kurtarayım.

yardım lütfen

Mine Pakkaner
01-09-2008, 21:49
koçtaştan aldığım gardenyama beyaz pamuk gibi bi zararlı musallat oldu. sanırım pamuk biti denilen şey. nasıl kurtulurum, nereden nasıl ilaç alırım ya da yaparım söylerseniz çok sevinirim. çiçeğimin üstü goncalarla doluydu şimdi bi tane bile kalmadı. çiçekten vazgeçtim bari bitkiyi kurtarayım.
...

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23099&postcount=12 başlığını okudunuz mu? Forum içi arama makinasını kullanmanız pek çok sorunuza cevap bulmanızı sağlayacak.

Mine Pakkaner
01-09-2008, 21:59
Sayın Mine Pakkaner;

Domateslerim onbeş yirmi gündür böyleler, geçen yılda böyle olmuştu sanki güneş yanığı gibi.

...

Zir. Y. Mühendisi üyemiz Sayın İzzet Erişen de Domateste Hastalık ve Zararlılar başlığında harika bilgiler paylaştı.

Ayrıca http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html bu sayıda Zir. Y. Müh. Ayşenur Tokaç'ın Domates Hastalıkları başlıklı bir yazısı var. Cevaplarınızı orada bulabilirsiniz. :)

berduray
01-09-2008, 22:18
Japon gülümü kırmızı örümcek, süsü kabağımı ve limonumu yaprak galeri sineği sardı, ikisi ile aynı anda mücadele edebilecek bir tarım ilacı önerebilecek bir dost varsa bekliyorum.

Mine Pakkaner
01-09-2008, 22:24
Supracide 40 EC kullanabilirsiniz.

Aybars
03-09-2008, 14:29
Balkondaki yaz başında alınmış japon gülümde son 1,5 aydır yaprak üzerinde delikler var, yenmiş gibi ara ara. Yakından bakınca üzerinde böcek yumurtaları gibi şeyler olduğunu gördüm. Büyük saydam tuz tanesi gibi, tane tane bulunuyor, grup halinde değil. Özellikle uç yapraklarda çokça var. Ara ara bakıyorum ama hiç böceğe/sineğe falan denk gelmedim. Öbür balkonda yine yaz başında bu hastalıklı japon gülümden çeliklediğim duruyor. Son 1 haftadır onun da üzerinde yavaş yavaş bu yumurtalar görülmeye başladı. Ayrıca ara ara bu yeni gülün saksısının etrafında ufak siyah sinek görüyorum.

Aslında fotoğraf koyacağım ama bilgisayarımı kurmadım henüz. Hem bonsai bölümünde hem de bu bölümde zararlıları inceledim ama hiç o tuz gibi saydam yumurtalardan görmedim.

Acaba nedir ne değildir? Bazen yaprakların üzerine biraz su döküp yıkıyorum bazen de hazır aldığım sabunlu sudan püskürtüyorum.

Not: Aynı balkonda (gayet ufak) şimşir, ve 2 begonvil duruyor, onlarda bir şey yok.

berduray
03-09-2008, 17:00
Çok teşekkür ederim Mine Hanım, Hızır gibi yetiştiniz...

Hemen o markadan alacağım, teşekkürler.

MSaygin
05-09-2008, 14:21
Sene başında bir seradan ithal ortancalar aldım, seradan çıkınca dengeleri bozuldu, bir süre sonra hepsi mantarla başedemez hale geldi.Sonra bu mantar(?) bütün yaz gitmedi benim ortancalarımdan, evdeki eski, 5 senelik sağlıklı ortancalarımı da mahvetti.Bunca yıl hiç sorun yaşamayan ortancalarım bu sene perişan.Eskiden sprey şeklinde üstten sular, her gün yapraklarını yıkardım, bana mısın demezlerdi.Şimdiki halleri şu;

46471
46472
46473

Hasta yaprakları kesip atıyorum, mantar ilacı atıyorum, yeni çıkan yapraklar bir süre sonra aynı hale geliyor.Mantar ilaçlarını tek sefer uyguluyorum, belki bir kaç kez tekrar etmem lazım bilmiyorum :o

Kalıcı ve kesin bir çözüm önerebilir misiniz? Evde 3-4 çeşit mantar ilacı var, isterseniz listeleyebilirim.

Teşekkürler

Mine Pakkaner
06-09-2008, 11:58
Elinizdeki ilaçları yazar mısınız lütfen?(etkili maddelerini de)

MSaygin
06-09-2008, 12:16
İlginiz için teşekkürler Mine Hanım,

1. ManpowerMZ %64 Mancozeb-%8 Metalaxyl
2. Thiovit 80WP
3. Alliset 80WP %80 Fosethyl-Al
4. Cabrio TR (Bunun ambalajı yok, 8-10 tür mantara karşı çok etkili yeni bir ilaç olarak tanıtılıp, deneme için poşette vermişlerdi)

Bu ilaçların bazıları aynı prensiple çalışıyor olabilir, açıkçası her gittiğimde bayiden başka bir tane verdiler, ev doldu, hangisi ne işe yarar o da belirsiz.Hepsinin kutusunda domates, salatalık vs. yazıyor, olmazsa evden uzaklaştırıp sadece 1 ya da 2 tane en işe yararını bırakayım, o konuda da yönlendirebilirseniz sevinirim.

Ama acil konu ortancalar :D

Kiraz
11-09-2008, 13:52
Ağustos ayından itibaren manolya ağacımın uç yapraklarında resimdeki gibi sararmalar gördüm. Alt yapraklar sağlıklı gözüküyor, zararlı izine de rastlamadım. Sabah sefalarını bu ağaca sardırmıştım, ilk olarak bundan olacağını düşünmüştüm ama sanki hastalık ya da bir şey eksikliği gibi geldi. Bu ağaç yazın bol güneş alıyor, rüzgarı da az değil.

Ayrıca bu ağaca uzak bir yerde bulunan filbahrinin de yaprakları kurudu, gövde de iyi gözükmüyor. Üzerine sabah sefası sardırmıştım ve üzeri oldukça kapandı, bununla ilgili olabilir mi? Yarım güneş alan yerde ama dediğim gibi, diğer bitkilerin yaprakları ile üzeri kapalı.

46967 manolya

46968 filbahri

Ne yapmam gerekir? Teşekkür ederim.

bilce
11-09-2008, 14:26
Merhabalar,
Baharda çok güzel renk ve sağlıklı yapraklara sahip akçaağaçlarım, yaklaşık haziran ayından beri kötü durumda. Yaprak uçları kuruyor ve dökülüyor.İlgili fotoğrafları ekliyorum. Biran önce yardımlarınızı bekliyorum. Sevgiler

Mine Pakkaner
12-09-2008, 22:38
İlginiz için teşekkürler Mine Hanım,

1. ManpowerMZ %64 Mancozeb-%8 Metalaxyl
2. Thiovit 80WP
3. Alliset 80WP %80 Fosethyl-Al
4. Cabrio TR (Bunun ambalajı yok, 8-10 tür mantara karşı çok etkili yeni bir ilaç olarak tanıtılıp, deneme için poşette vermişlerdi)

Bu ilaçların bazıları aynı prensiple çalışıyor olabilir, açıkçası her gittiğimde bayiden başka bir tane verdiler, ev doldu, hangisi ne işe yarar o da belirsiz.Hepsinin kutusunda domates, salatalık vs. yazıyor, olmazsa evden uzaklaştırıp sadece 1 ya da 2 tane en işe yararını bırakayım, o konuda da yönlendirebilirseniz sevinirim.

Ama acil konu ortancalar :D

İlaçlarınız aslında farklı hastalıklar için. Bunlardan Cabrio tr yi duymadım. Etkili madde veremediğiniz için birşey diyemeyeceğim.

Thiovit malumunuz ıslanabilir kükürt. Bağda, süs bitkilerinde, sebzede külleme ve kırmızı örümcek için kullanılır. Sizin narenciyeniz vardı. Turunçgil tomurcuk akarı ve kırmızı örümceğinde kullanılır.
Manpower yalancı mildiyö ilacıdır.
Alliset ise, mildiyö, yalancı mildiyö ve yine turunçgillerde, zamk hastalığı, kahverengi çürüklük hastalığında kullanılır.

Yani hepsini evden uzaklaştırmayın. :)

Bu arada ortancalarınızın bütün bozuk yapraklarını temizleyin. Sanki dallarında da lekeler var. Uzun ve hasta dalları kesin. Elinizdeki ilaçlardan Manpower' ı ortancalarınızda kullanın.

Zaten dolu ilacım var demezseniz ben size bir de Captan almanızı söyleyeceğim. :) Aslında Benlate ve Captan isimli ilaçlar herzaman kurtarıcıdır. Ben ikisini karıştırıp kullanırım. Captan kontakt, Benlate ise sistemik etkili. Birlikte çok geniş bir yelpazede hem tedavi edici hem de koruyucu önleyici etkiye sahip oluyorlar. Yani bu iki ilaç benim olmazsa olmazlarımdan.

MSaygin
13-09-2008, 09:57
Çok teşekkür ederim Mine Hanım, çok faydalı oldu bu mesaj bana.
Ben çekirdeklerde kullandığım için yazmamıştım, Captan da var tabi :D

Bu durumda Manpower öneriniz geçerli mi yoksa Captan mı tercih edilmeli?

Bir de konudan bağımsız soru olarak Captan ve Benlate'ın karıştırılması sırasında oranları nasıl olmalı?

Mine Pakkaner
13-09-2008, 15:57
Önce Captan uygulayın, bir hafta sonra Manpower. Captan 1 lt suya 1 çay kaşığı kullanın.

MSaygin
14-09-2008, 20:29
Çok teşekkür ederim Mine Hanım :)

powered
20-09-2008, 00:57
Merhaba,
Tüm çiçeklerimi öldüren bu hastalık ile nasıl mücadele edebilirim? Lütfen yardım edin. Çok güzel gelişen Zinnia çiçeğimin yapraklarında birden beyaz küf gibi lekeler oluşmaya başladı ve zamanla tüm bitkiyi un serpmişsin gibi bembeyaz yapıp öldürdü. Aynı hastalık Dahlia yıldız çiçeğimdede baş gösterdi yapraklarında küçük küf gibi unsu yapılar oluştu zamanla tüm yapraklar una batırılmış gibi oldu ve çiçek öldü. Şu anda aynı durum onbiray çiçeğim, haseki küpem, çin karanfilim ve hüsnu yusuf çiçeklerimdede baş gösterdi bu nedir? ben tüm çiçeklerimi bu hastalık yüzünden kaybetmek üzereyim lütfen yardımcı olun. Aşağıda Zinnia ve Hüsnu yusufun yapraklarının fotoğrafını ekledim ama cep telefonumla çekmek zorundayım yakın çekim olarak net çekmiyor bir bakarmısınız. Tam olarak tarif edecek olursak forumun Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar bölümünde beyaz pamuksu yapılar (külleme) olarak gösterilen fotoğraf tam olarak benim bitkilerin durumunu gösteren fotoğraf
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=4164&d=1149283825
sanırım hastalık külleme olabilir nasıl bir ilaç kullanmalıyım Zonguldakta bulabileceğim en iyi ilaç SARBAN 4E başka doğru dürüst ilaç bulunmuyor ilacın yanı sıra ev yapımı bir şeyler sorunu çözermi? Lütfen Yardım bekliyorum.

praecox
20-09-2008, 11:55
Sayın powered,

külleme için süs bitkilerinde ben Topas kullanıyorum. Ancak en alttaki resimdeki yaprak bana küllemeden maada kırmızı örümcek hasarı gibi göründü. Kırmızı örümceğe karşı ise en etkili yolu ben Mospilan, Confidor veya Ferplan gibi sistematik bir ilaç ile olduğu kanısına vardım. Bazen bu mered kolay kolay gitmek bilemiyor ve de tüm bitkilerinize musallad olabiliyor.
Tabii bu benim yaptıklarım nedense kimyasal balyozlarla saldırıyorum. Ev yapımı ilaçları dneyip denememekde serbestsiniz. Az miktar bitkide uğraşmıya değebilir ama özeliklede tek tür bir bitki popülasyonunuz var ise kimyasallar kaçınılmaz oluyor. Tabii evdeki evcil hayvanları ve küçük çocukları da düşünmek hesaba katmak kaydı ile. Kendiniz için de önlem almanız gerektiğini özelikle belirtmemde gerek yok sanıyorum :)

powered
20-09-2008, 22:09
Sayın praecox,
Yardımınız için teşekkür ediyorum, yazdığınız ilaçların isimlerini not aldım Pazartesi Zonguldakta toplam 2 tane olan zirai ilaç satıcısına sorucam ama yüksek olasılıkla hiç birini bulamıcam yok dicekler, inşallah bulurum. Acaba bu tip ilaçları internetten online olarak satış yapan bir site varmı bildiğiniz? varsa daha garanti olur hemen alırım.

Burhan Akman
23-09-2008, 20:00
tekrar yazmamak için forumdan link veriyorum. şimdiden teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=290209&postcount=163

velveteen
28-09-2008, 17:24
Merhaba

Kumkuatimda pamuklu bit gördüm ve onlari yıkamak için saksıyı çevirince kalkan toprak altında 3 4 milim uzunluğunda hızlı haraket eden bir kurt vardı. Kalınlığı yarım milim den bile ince.

Pamuklu bit ile ilgili çok fazla mesaj var, elimden geldiğince onlardan aldığım bilgiler ile birsey yapmaya çalışacagım ama toprakda yaşayan kurtlarla ilgili fazla bir şey bulamadim. Ne tür bir ilaçlama yapmam gerekir? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Adalet Yağcı
01-10-2008, 13:00
Sevgili Mine Pakkaner;
Bayramınızı tebrik ediyorum önce, bayram günüde soru olurmuymuş demeyin, bu gün farkettim sanırım önemli bir durum.

Şeftali ağacımın gövdesinde beyazlıklar oluşmuş, kök kısmındada ur benzeri bir oluşuma rastladım, hemen onu çıkartıp ağaçtan uzaklaştırdım, urun içinde minik kurtlar vardı.

Ağacım hastamı, açtığım bölgeyi kapatmadım ne yapacağımıda bilmiyorum, ilaçlamak gerekirmi hangi ilaç kullanılır.

Aşağıda fotograflarını yükledim, şimdiden teşekkür ediyorum.
Sevgiler.

velveteen
03-10-2008, 01:01
Merhaba
İnternet üzerinden tarim ilaçları satışı yapan bir site varmı acaba? Biraz kurcaladim ama maalesef satışı yapan bir siteye rastlayamadım. İstanbul Anadolu yakasinda bu tür ilaçları (Yapı Marketler dışında) nerden temin edebilirim, bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

Ferda Ülkümen
03-10-2008, 01:13
Sayın velveteen

Anadolu yakasını bilmem ama Karaköy Bülent eczanesinde, Karaköy yeraltı geçidinde, Eminönü çiçek pazarında tarım ilaçları bulabilirsiniz.

Mine Pakkaner
03-10-2008, 19:26
Merhaba

Kumkuatimda pamuklu bit gördüm ve onlari yıkamak için saksıyı çevirince kalkan toprak altında 3 4 milim uzunluğunda hızlı haraket eden bir kurt vardı. Kalınlığı yarım milim den bile ince.

Pamuklu bit ile ilgili çok fazla mesaj var, elimden geldiğince onlardan aldığım bilgiler ile birsey yapmaya çalışacagım ama toprakda yaşayan kurtlarla ilgili fazla bir şey bulamadim. Ne tür bir ilaçlama yapmam gerekir? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Şu mesaj :) (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=289285&postcount=1865)

Mine Pakkaner
03-10-2008, 19:36
...
Ağacım hastamı, açtığım bölgeyi kapatmadım ne yapacağımıda bilmiyorum, ilaçlamak gerekirmi hangi ilaç kullanılır.

...
Ağacınız hasta. Yara yerini çok düzgün temizleyin. Gerekirse prümüs alevi ile dağlayın. Sonra ya 250 gr göztaşı ve 750 gr ardıç katranı ile ilaç yapıp yara yerine sürün veya kara boya ile muamele edin.

velveteen
04-10-2008, 14:31
Çok teşekkürler Mine hanım. Bunu not ettim, ilerde ihtiyacım olması ihtimaline karşın.

Şu an sayın Tropik Sera'nın deneyimlerine güvenerek boğma yöntemini uyguluyorum toprakdaki zararlilarla mücadele için. Saksıları tamamen su dolu bir kovaya oturtturdum ve 24 saat sonrada sudan alacağım. (Aslında 2 gün durmasını tavsiye etmişti Mutlu Bey ancak köklerde çürümeye sebep olmasından korktuğumdan, ilk denemede 24 saat ile yetineceğim). Şimdilik herşey yolunda görünüyor, bir sürü beyaz sineğe benzer zararlı, toprak suyla dolar dolmaz yüzeye çıktılar. Inşallah agaçlarıma zarar vermeden atlatırım bu zararlılarla mücadeleyi. Daha sırada unlu bit ilaçlamam var :)

Şu mesaj :) (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=289285&postcount=1865)

Adalet Yağcı
04-10-2008, 19:10
Çok teşekkür ederim Mine Hanım, yarın söylediklerinizi uygulayacağım.
Bu hastalık nedir ve sebepleri nelerdir, diğer ağaçlarımada bulaşmış olabilirmi.

polatuz
09-10-2008, 21:48
Mısır Çarşısı'ndan aldığım pepino yapraklarını yiyen tırtıl benzeri yaratıklar buldum. Elle ayıkladım. Ama sürekli geri geliyorlar. Domates ve goji yapraklarına da yayıldılar. Toplamakla başetmek mümkün değil. Bu yaratıklar acaba nedir ve en etkili mücadeleyi (mümkünse organik yoldan) nasıl yapabilirim. Teşekkürler.

Emine Aktaş
10-10-2008, 20:36
Sayın polatuz, ev yapımı ilaçları forumdan inceleyebiyirsiniz. Ayrıca ferromen tuzaklar da kullanılabilir.

polatuz
11-10-2008, 09:21
Öneriniz için teşekkürler. Ama ev yapımı ilaçları araştırabilmem için önce bu zararlının adını bulmam gerekiyor.

izzeterisen
11-10-2008, 10:35
Mühendis tırtılı sanırım.
Bitkiniz az ise elle öldürebilirsiniz.
Fazla zararlı olacağını sanmam , sadece yaprak yiyor ise.

Emine Aktaş
11-10-2008, 14:37
Sayın polatuz, yazınızdan tırtıl olabiyleceğini anladığınızı düşünerek, ayrıntı girmemiştim. Ev yapımı ilaçlardan hazırlarken, ****** tırtıllara etkili formulu öneriyorum.
Saygılarımla..

sellyme
23-10-2008, 10:58
Herkese merhabalar ,bu sabah evden alelacele çıkarken bahçemde yetiştirdiğim oğulotundan birkaç tutam koparıp işyerinde çay yaparım diye koparıp geldim. Fakat geldiğmde gördüğüm manzara buydu. Çok üzüldüm. Daha geçen hafta her sabah getirdiğimde böyle birşey yoktu. Marullar da da gördüğümüz yeşil yaratıklardan bunlar. Acaba sürekli bahsi geçen yaprak biti bunlar mıdır diye resmini çektim. Emin olamadım. Nasıl başedebileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.Ve acaba diğer bitkilerime de bulaşırmı ?

Mine Pakkaner
23-10-2008, 19:42
Evet bunlar yaprak biti. Ev ilaçlarında arapsabunlu su solüsyonunu deneyebilirsiniz. Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) başlığında tariler var. Eğer ilaç kullanmak isterseniz forum içi arama makinası size yardımcı olacaktır. Pek çok kez ilaç salık verdik.

sellyme
24-10-2008, 08:26
Çok teşekkür ederim Mine Hanım yardımınız için.

izzeterisen
24-10-2008, 20:25
Mine Hanım,
2 nisan 2008 tarihinde diktiğim Adenium bitkilerinden birinde ekteki resimdeki gibi bir sorun oluştu. Ben kökten şüpheleniyorum ama kestiremiyorum ne olabileceğini.
50752
Sorun 2 günden beri oluştu, yapraklar soluk ve çok düzensiz sararma var. Altta oluşan şişkin kısım sanki diğerlerinden daha yumuşak.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

yasemin
27-10-2008, 11:37
Begonvilimin yapraklarında sararma ve delikler oluşmaya başladı. Ne olduğunu ve neyapmam gerektiğini bilemiyorum. Resimlerini begonvil sayfasına eklemiştim, buraya tekrar ekleyemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum :(

Mine Pakkaner
27-10-2008, 13:19
...kökten şüpheleniyorum ama kestiremiyorum ne olabileceğini.
...
Sorun 2 günden beri oluştu, yapraklar soluk ve çok düzensiz sararma var. Altta oluşan şişkin kısım sanki diğerlerinden daha yumuşak..

İzzet Bey, şimdi gördüm mesajı, adeniumun fitoptoraya hassasiyeti olduğunu biliyorum. Sorun gövde alt kısmı yumuşaması ile baş gösteriyor. İleri durumda bitkiyi kurtarma şansı da pek kalmıyor. Drenaj ve fazla su problemi yok değil mi? Saksı harcınını da su tutan bir formülasyonda seçmemek gerek.

izzeterisen
27-10-2008, 14:14
Teşekkür ederim Mine Hanım.
Drenaj sorunu yok, arada kaçan fazla sulamalar oldu. Karışım torf (fide harcı)+ dişli kum+orman yaprak çürüğü + çok az topraktan ibaret. Kumu fazla hemen süzüyor suyu.
Bitki halen aynı durumunu sürdürüyor. Yalnız birkaç yaprağını döktü. Ölümüne doğru tüm belirtileri resimleyerek buraya koyacağım.
İyi günler.

syıldıran
01-11-2008, 19:58
Sn. İzzet Bey ,
Bitkinizdeki hastalığa üzüldüm , birde ölümünü adım adım resimliyeceğim demişsiniz , buna hem üzüldüm , hemde biraz şaşırdım , sadece seyredecekmisiniz , iyileştirebilmek için bir mücadeleniz olmıyacak mı ? Geçen sene burada çıkan orman yangınında yanan zeytin ağaçlarımı kurtarabilmek için baya uğraşmış ama sonuçta göz göre yanmalarına seyirci kalmıştım , ve ben o manzarayı hayatım boyunca unutamıyacağım . Sizin gibi konusunda uzman birine tavsiyede bulunmak haddime değil biliyorum , forumda bu konuları benden kat kat fazla bilen hocalarımız da var biliyorum , ukalalığımı bağışlarsanız faydası olacağını düşünerek acizane bir tavsiyede bulunmak istiyorum . Narenciyede Phyptora hastalığına karşı etkili olan Fosetyl Aly etkili maddeli Aliette isimli ilacı hasta bitkinizde denemenizi öneririm , zannederim faydası olacaktır. Saygı ve selamlarımla . .

ebrub
07-11-2008, 22:56
Merhaba,aslında bu soruyu geçen hafta ful başlıgında sormuştum ama cevap alamadım, acaba fulümün yapraklarında problem var mı? Ful bana geleli yaklaşık1 ay kadar oldu aslında bitkinin kendisi sağlıklı, birkaç yeni sürgün verdi hatta, tek kafama takılan yapraklarda problem olup olmadıgı. Aynı resimleri tekrar ekleyemediğim için, daha önceki mesajımı ekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=306091&postcount=1033

izzeterisen
09-11-2008, 17:13
Mine Hanım,
2 nisan 2008 tarihinde diktiğim Adenium bitkilerinden birinde ekteki resimdeki gibi bir sorun oluştu. Ben kökten şüpheleniyorum ama kestiremiyorum ne olabileceğini.
50752
Sorun 2 günden beri oluştu, yapraklar soluk ve çok düzensiz sararma var. Altta oluşan şişkin kısım sanki diğerlerinden daha yumuşak.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bu mesajdan sonra bir bitkim daha hastalandı. Bu mesajda verdiğim bitki ile birlikte ikisini resimledim. Köklerde ve şişkin kısımda çürüme, kabuk altında kararma, bitkide solgunluk, şişkin kısımda yumuşama. Gördüğüm belirtiler bunlar. Hasta bitki ile ilgili resimler :

52370
Önce hasta olan bitkininbu günkü durumu

52371
Daha sonra hasta olan bitki

52372
Sağdaki bitki önce hasta olandır.

52373
52374

Sn.Mine Hanım Phytophtora mıdır bu hastalık acaba?
Teşekkürler.

elif59
09-11-2008, 20:05
afrika menekşemin toprağından çıyan çıktı ne yapmam lazım

berduray
09-11-2008, 20:15
İzzet Bey çok üzüldüm, bana yolladığınız adeniumdan biri de aynı sorunla boğuşuyor.

Kök kısmında yumuşama var.

Sizinkiler gibi büyük değil tabi benim adenium, yani bir türlü gelişemedi, tepeye kadar tüm yaprakları döküldü.

Toprağını değiştirdim bilemiyorum atlatacak mı?

Sayın Elif sizde çıyanı öldürün, toprak değişimi yapın :)

izzeterisen
09-11-2008, 21:20
İzzet Bey çok üzüldüm, bana yolladığınız adeniumdan biri de aynı sorunla boğuşuyor. Kök kısmında yumuşama var.
Sizinkiler gibi büyük değil tabi benim adenium, yani bir türlü gelişemedi, tepeye kadar tüm yaprakları döküldü.
Toprağını değiştirdim bilemiyorum atlatacak mı?

Önceleri böyle bir sorun yoktu. Sonbaharda havalar serinleyince ortaya çıktı.
Denize gidiyorum, oraya gidiyorum gibi nedenlerle dönünceye kadar toprağı kurumasın deyip bol su verirken bitkileri hastalandırdım galiba. Karışımım temiz bundan eminim. Şans.

denizakvaryumu
10-11-2008, 07:19
Adeniumlara özgü bir hastalık-virüs olabilir mi?

Sn.Mehtap Gürbüz,
satılığa çıkardığınız adeniumlar da böyle bir hastalık var mı?

sukranayalp
10-11-2008, 19:14
Sn İzzeterişen;
Genel olarak soğanlı ve yumrulu bitkilerde çürüme aşağıdaki şekilde olur.
Bitkiniz (duruyorsa) sirke gibi çirkin kokuyorsa yaş çürüklük vardır.
Koku yoksa, yumuşama olmadan kuru bir siyahlaşma varsa (sanırım kökte yumuşama var)kök boğazı yanıklığı (phytoptora), siyah yanıklık, kuru çürüklük vardır.
Koku yoksa, ama yumuşama ve çürüme oluyorsa botrytis yanıklığı, fusarium solgunluğu ve çöküntüye neden olan pseudomonas vardır. Sizinkinin durumu en çok bu 3 görüntüye uyuyor.
Fusarium olduğunu tahmin ediyorum. Benlate tatbik etmeniz gerekiyor ama sanırım geç kaldık.Asıl uygulamanın zaten ekim öncesinde yapmak gerekiyor. Hastalık bir kere başladımı hızla yayılıyor.

Nariel
21-11-2008, 16:48
Merhaba.
Tohumdan yetiştirdiğim çarkıfeleklerimin alttan başlayarak yapraklarında beyaz lekeler oluşmuş. Yavaş yavaş üst yapraklara doğru ilerlemekte anladığım kadarıyla. Böcek yok bitkide, bir de tıpkı orkide ağacında olduğu gibi yaprak diplerinden yapışkan kristal gibi bir salgı üretiyor.
Bitkim hasta mı?

günebakan
23-11-2008, 20:12
Bugün aldığım mis kokulu gülün yapraklarını birşey yemiş gibi gözüküyor bu gül için ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim:)

53663

53664

53665

elif59
26-11-2008, 10:25
Küpe çiçeği,menekşe,camgüzeli derken canan(ceylangözü) çiçeğimdede solucan gördüm :( toprak değişimi yapsam saksıda büyük çiçekte büyük nasıl çiçeği çıkarıcam..Solucan kaçıran bir ilaç falan varmıdır..Gerçekten solucanlarla başım dertte yardımcı olursanız gerçekten çok sevincem

elif59
26-11-2008, 20:53
Yardım hattı ama kimse yardım etmiyor..!!

Orkun Kırcı
26-11-2008, 21:49
Yaa bende dev gibi bişey bekliyordum. Bak şimdi o yukarı giden dalları iple **** rafya ile bolca bağla sağa sola sarkmasın diye. Çokta serbest bırakma ama merak etme bişey olmaz ona. Ondan sonra toprakla ne yapacaksan yap işte. Bir iki yaprak kırılmakla birşey olmaz.

elif59
26-11-2008, 21:54
zaten çiçek kendini tutamıyor yamuldu bir sopa dikip bağlıycam

derya Derya
27-11-2008, 11:57
Sayın Elif59 bence sizin sardunyanın budanma zamanı gelmiş;)
Benim sardunyam bundan bile daha büyüktü, bir müddet sonra yaprakları sararmaya başladı, ben de 10 cm bırakacak şekilde budadım, çok tazelendi, güzelleşti. Neyse şimdi kırk farklı fikir verilmiştir sana biliyorum ama, budadıktan sonra rahatça toprağından çıkarıp toprağını az miktarda kalacak şekilde temizle ve dikmeden 1-2 gün beton zeminde beklet. Solucanlar kaçacaktır. Sonra yeniden dikersin saksıya. :rolleyes:

katmer
29-11-2008, 23:00
Sayın Mine Pakkaner;
Bazı afrika menekşelerimin yeni çıkan yapraklarında sertleşmeler oluyor.Bu durum gonca ve çiçeklerinde de görülebiliyor.Yani çiçekler sert, ufak ve tam renginde olmuyor.Neden olabileceği ve nasıl giderileceği ile ilgili bilgi verebilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler...

Ketir11
03-12-2008, 21:30
Yok mu burada konuyu bilen acaba?

Antaios
01-01-2009, 16:56
Ben de apartman bahçemizdeki selvilerin tek tek kuruduğunu görüyorum,ek de resimlerini yolluyorum. Bakım olarak her akşam bol sulanıyor ve mayıs ayında koyun gübresi kullanılmış. Kuruyanların sayısı gittikçe fazlalaşıyor. Cinsini tam bilemiyorum isimlerini ve bakımlarını yazan olursa çok sevinirim. O kadar güzeller ki kurumalarına dayanamıyorum. Şimdiden teşekkürler.

Sayın çiçeğim,

Fidanlarınızdaki bu farklılığın fazla sulamadan ileri geldiğini düşünüyorum. Vermiş olduğunuz koyun gübresinin de ne kadar yanmış, olgunlaşmış olduğunu bilmediğimden bu da zarar yapmış olabilir. Çözüm olarak sulama periyodunu uzatmanızı ve bitkilerin kök boğazlarını bitkiye zarar vermeden açarak köklerin hava almasını sağlamalısınız.. Başka bir etken yoksa etkisi olduğunu göreceksiniz..

Antaios
03-01-2009, 15:19
toprakdaki minik böcekler için ne yapmalıyım toprağınımı değiştirsem acaba yelken çiçeğimin içinde minik beyaz böcekçikler var minik kurtçuk gibi bişey ve alttan yaprakları sararmaya başladı çiçeğimin başlık açılalıda 3 sene olmuş ama inşallah gören olur beni :(

Sayın gullyabani,

İlgili resimi koysanız daha iyi fikir yürütebiliriz. Kök bölgesinde zarar yapan bir zararlı olabilir tabi. Zararı ilerlemeden toprağı değiştirmeniz faydalı olabilir ama kök bölgesinin iyi temizlenmesi şartıyla ;)

biyolojici
20-01-2009, 18:03
Afrika menekşesine musallat olan bu böceklerin fotoğraflarını çektim. Bunlar bitkiyi öldürüyor.Pamukçuk yapıp içine de saklanıyorlar.Ayrıca tüm bitkileri sarıyor.

katmer
20-01-2009, 18:43
Sayın Biyolojici, dilerim bu böcekler sizin güzel menekşelerinizde değildir. Eğer öyleyse bu zararlıları, ev yapımı ilaçlar bölümündeki bulaşık deterjanıyla ve arap sabunuyla hazırlanan karışım sayesinde yok ettiklerini biliyorum.

biyolojici
20-01-2009, 19:44
Malesef sayın katmer bunlar benim o canım menekşelerimde oldu.Şu an mekanik mücadele yapıyorum.Mücadele aletim de kürdan.Sürekli takibteyim.Nazar değdi sanıyorum.

Mine Pakkaner
21-01-2009, 00:39
Mekanik mücadele sırasında bir pamuklu çubuğa alkol damlatınız, kürdan yanında onu da kullanınız. Doğrudan üzerindeki pamuksu tabakayı kaldırıp bitin üzerine alkollü çubuğu da sürünüz.

biyolojici
21-01-2009, 12:37
Sayın Mine hanım teşekkürler.Ben genelde biti çıkarıp imha ediyorum.Ama dediğiniz şekilde de uygularım.

erdek
27-01-2009, 15:07
Kaktüslerimde beyaz bayaz küf gibi birşeyler belirdi. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Saygılarımla Doğan ÜTKÜR...60335

deep78
27-01-2009, 17:27
Beyaz çürüklüğe benziyor. Sclerotinia sclerotiorum. Emin değilim. Kaktüs yetiştiricilği hakkında bilgili olanlar yardım edecektir.

loverarch61
01-02-2009, 09:05
bizde de taxus bacccata var ,geel de bu ağcımızda hep sararma meydana geliyor bu konuda yardım alabilirmiyim

Mine Pakkaner
01-02-2009, 18:04
Kaktüslerimde beyaz bayaz küf gibi birşeyler belirdi. ...

Bunlar pamuklu bit, mücadelesi ile ilgili pekçok kez bu başlıkta da yazdım, lütfen onları takip ediniz.

Mine Pakkaner
01-02-2009, 18:12
bizde de taxus bacccata var ,geel de bu ağcımızda hep sararma meydana geliyor bu konuda yardım alabilirmiyim

Nasıl bir sararma, bitki nasıl bir yere dikili? Bir fotoğrafı yok mu acaba?

amaryllis
13-02-2009, 02:24
merhaba ben yeni üyeyim,
medinilla isimli bitkim bir seneden fazla bir zamandır bende ve saglıklı günlerindeki resmini ekledim. son bir haftada bütün saglıklı olan güzelim yapraklarını döktü ve suan hiç yaprağı yok. onu kurtarmak istiyorum
yerini değiştirmedim geçen kışı geçirdiği yerinde duruyor sorunu ne olabilir bilmiyorum. bana yardımcı olabilirseniz cok sevinirim

Nesli-hanım
25-02-2009, 00:02
Merhabalar..
Benim sorunum melissa ( cestrum nocturnum) la ilgili.Gözüm gibi baktığım bu çok güzel kokulu çiçeğimi bir türlü çok sağlıklı yapamıyorum .Normal suladığımda dallarda yapraklarda pamukçuklar oluşuyor.Suyu az verdiğimdede yaprakları sararıp dökülüyor.Çiçekçiden aldığım insect-x 18-p sulandırıp sıktığımda 15-20 gün geçiyor gibi oluyor sonra tekrar yenileniyor.Ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz sevinirim ..

Nesli-hanım
25-02-2009, 00:18
ayrıca sitenin tarihinde bi yanlışlık var sanırım bugün ocağın 3 ü ve sene 2009 oldu siteye bakan yok mu :D

Sizde benim gibi terkedilmiş site sandınız sanırım...Gördüğünüz eski tarihler üyelerin siteye giriş tarihi.. Mesajların sol üst tarafındaki hardal rengi şeride bakarsanız yeni tarili cevaplar göreceksiniz.Şu ana kadar gördüğüm en geniş kapsamlı site ..insan bağımlısı oluyor :)

Minem
09-03-2009, 17:49
Mine hanım merhaba...

Dün kumkuatın yaprakların da toprak rengi toz gibi bir şeyler gördüm. Tozlandı sanırım diyerek nemli bir pamukla yaprakları temizlemiştim. Fakat bir kaç saat sonra yine aynı şeyler oldu. Konuyu inceledim ama bir çözüm bulamadım. Ne böceğe benziyor nede başka birşeye. Yaprak üzerindekiler o kadar küçükler ki fotoğraflarını nasıl çekeceğim diye düşünüyorum. Toprak rengi ve tozumsu şeyler. Parmağımla yaprak üstüne dokunduğumda sanki parmak uçlarım nemlendi.

Kendi kendime deneme amaçlı oksijenli su püskürttüm. Sabah kalktığım da yine vardı aynı tozlardan. Acaba iyi mi yaptım? Yoksa farklı bir uygulama mı yapmam gerekiyordu? Ayrıca işyerinde (kuaför salonu) boya hazırlamak için kullandığımız peroksit, oksijenden daha mı yüksek etkili? Çünkü sizin verdiğiniz ölçülerde kullanmıştım. 0,5 litre suya bir tatlı kaşığı oksijenli su...

Mine Pakkaner
18-03-2009, 22:25
Bu tarifiniz bana bir şey anlatmadı Minem. Sorunun ne olduğunu anlaymadığım için çözüm üretemiyorum.

Kuaför salonunda kullanılan peroksit tabletleri bitkinizi yakar. Onları sakın bitkilerde kullanmayın.

Minem
19-03-2009, 09:52
Mine hanım ben de bu zararlıların ne olduğunu anlayamadım. Forumdaki neredeyse bütün zararlı fotoğraflarına ve tariflerine baktım ama benim bitkimdeki zararlıya hiç biri benzemiyor. Normal olarak bitkinin yapraklarına baktığınızda tozlanmış gibi görünüyor ama parmaklarınızı yaprağa sürdüğünüzde parmağınıza bulaşıyor.

Biz peroksiti tablet halinde değil ama sıvı olarak kullanıyoruz işyerinde. Kullanırken ölçek kullanarak dozunu ayarlıyoruz... (Yoğun olduğunuzu bildiğim için)Sizden cevap gelene kadar, sizin daha önce verdiğiniz oksijenli su tarifini baz alarak(biraz daha volumunu düşürerek) kullandım mecburen. Bir kaç gün sonra baktım tekrar aynı toz gibi şeyleri görünce acı biberli solüsyonu uyguladım. Şu anda kumkuatımın durumu iyi görünüyor. Bir kaç yaprak döktü ama zararlılardan kurtuldum.
Teşekkür ederim.

hippocrat
22-03-2009, 21:51
Merhabalar,
Benim sorunum ise yaklaşık 2-3 ay önce seradan aldığım süs bitkilerinin toprakları üzerinde 1 cm boyunda beyaz-sarı renkli ufak kurtçuklar gördüm. Toprağı incelediğimde hemen her katmanda olduklarını gördüm. Forumu incelediğimde çiyana benzediğini görmekle beraber tam olarak da uymadığını düşünüyorum. Makro fotosunu ekliyorum, ne yapmam konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu arada kurtçuktan korktuğumdan, gynura bitkisini 2 hafta önce tüm toprağından uzaklaştırdım ve yeni torf ile tekrar ektim başta iyi görünüyordu ama son 2-3 gündür pek mutlu değil gibi yeni halinden. Sıvı gübre veriyorum. Bu konuda da bilgisi olan varsa sevinirim. Selamlar...

Karşıyakalı
23-03-2009, 15:56
Kalanşolarımın üzerinde yoğun şekilde siyah küçük şeyler var. Bunların böcek olduğuna karar vermek bile çok zor. İnsektisit kullandım ama faydalı olmadı. Bu konuda yardım edrseniz sevinirim.

hippocrat
25-03-2009, 21:58
Arkadaşlar yardımcı olabilecek birileri yok mu? (#954) Ne yapacağımı bilemedim. Teşekkürler...

dileközgür
30-03-2009, 14:14
Arkadaşlar merhaba,

Ben yeni üyeyim yeni yeni siteye ayak uydurmaya çalışıyorum ve sorunum hakkında bu başlık altında cevap bulabileceğimi düşündüm.
Evimde baktığım kaktüsümün üzerinde siyah benekler oluştu, aşırı su verdiğimden kaynaklandığını düşünüp çok uzun süre su vermedim. Ancak sonra kaktüsümün yeşil kısmının sararmaya ve yumuşamaya başladığını hissettim.
Kaktüsümün fotoğrafını daha çekmedim ama bir fotoğraf buldum benimkisiyle aynı cins;

http://img18.imageshack.us/img18/9063/kaktusb.th.jpg (http://img18.imageshack.us/my.php?image=kaktusb.jpg)

Benim kaktüsüm bu fotoğrafta en sağdaki kırmızı olandan.

Gerekirse kendi kaktüsümün fotoğrafını da bu akşam çekebilirim.

Yardımcı olursanız çok mutlu olucam.

Şimdiden çok teşekkürler.

cdemircioglu
30-03-2009, 23:13
merhaba arkadaşlar,

yukkamın yapraklarında kabarık koyu renk lekeler oluştu.ayrıca odunsu gövdesine yaprakların bağlandığı nodda yumuşama oluştu yaprağın resmini ekledim ama çok net değil.forumu okuduğum kadarıyla ben kabuklu bite benzettim ama emin olmadan ilaç kullanmak istemedim.aynı sorun areca palm ve kalanşomun da gövdesinde var.onların da resimlerini ekliyorum.bitkilerim ölmek üzere yaprakları sararıp ölüyor.bitkilerimi nasıl kurtarabilirim?

yardımcı olursanız sevinirim

joshuaa
31-03-2009, 22:37
selam dostlar ,

geçen sene ekmiş olduğum yasemin biraz etrafı sardıktan sonra su anda 2 hafta içinde bu hale geldi . resimlerini yüklüyorum lütfen yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Aynı zamanda ekmiş olduğum gül acemilik yüzünden yaprakları ufak ve de sorunlu acıyor gibi geldi bana budama olayını istanbul dışında olmamdan ötürü zamanını sanırım kaçırdım. Resimler ektedir saydılar. http://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03530small.jpg
http://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03532small.jpg

joshuaa
31-03-2009, 22:41
http://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03537small.jpg
http://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03533small.jpg
http://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03534small.jpg
http://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03536small.jpg

ilknur aşık
03-04-2009, 10:25
Hoyalarımın yapraklarında yumuşama olup sonra da ölüyor. Diversifolia öldü, aynı sorun silverpinkte te var. Lütfen bu konuda bilgisi olan yardım etsin.

lerdemir
03-04-2009, 11:24
Hoyalarınızın toprağı aşırı ıslak olabilir mi Sn. ilknur aşık?
Bir nedenle kök çürümesi olmuş olabilir mi acaba?

Saksınızın alt delikleri kapalı mı? Ya da o delikleri kapatacak kadar yüksek su mu dolu saksı altlıklarında?

ilknur aşık
03-04-2009, 12:51
Sn lerdemir toprağı aşırı ıslak olamaz, sulamayı çok az yaptığımdan şüpheleniyorum ben.
Saksı altlarında su yok ama akşam deliklerine bakayım, açık diye biliyorum, ama tıkanmış olabilirmi bilmiyorum.
Evde captan var yanlış hatırlamıyorsam mantar vs ye kullanılıyor. Akşam ondan uygulayacağım.(Tabi önce araştırarak) Yardımlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

perili
03-04-2009, 21:38
Merhaba Kalanchoem de çok çok minik siyah böcekler var...Bunlara arap sabunlu tariften yapıp uygulasam işe yarar mı?Neden kaynaklanıyor bu böcekler acaba?

nesquiks
09-04-2009, 14:04
merhaba anthoriumumun yapraklarında kahverengileşme var sizce neden olabilir?

nesquiks
09-04-2009, 14:17
Resim ve yazıyı aynı anda yollama işini öğrenecem sanırım :)buda anthoriumumun resmi ve diğer çiçeklerim

hozat
10-04-2009, 03:07
SAYIN mine pakkaner,

Bu başlık altındaki onlarca yazıyı okudum ama benim sorunuma uyan bir iletiye rastlamadım. atlamışta olabilirim.
1. Sorunum şu:Toprağı çapalarken derinlerde rastladığım ka buksuz(çıplak) beyaza yakın, kıvrık bir kurda rastlıyorum çok küçük değil .Geçen yaz Bodrum,da bir ziraatçıya sordum adının MANAS olduğunu söyledi.

kepek karıştırarak ismini hatırlamadığım bir ilaç uygulaması yaptım biraz azaldı ama yine de rastlıyorum.Toprak altında yaşadığı için mücadelesi pek kolay olmuyor. bazen ektigim taze fidelerin toprağa yakın yerleri bıçakla kesimiş gibi oluyor acaba bu kurt mu yapıyor? Bu konuda bir öneriniz olabilir mi?
2. Sorunum galeri sineği bu konuda epeyce bilgi okudum ama çok aydınlamadım geçen yaz bu zararlı birçok bitkimde görüldü özellikle domateslerde.Çok acemi değilim
7yıldır Bodrum.da bahçe ile bilinçli olarak uğraşmaya çalışıyorum.çok uzun yazmadan bu sorunlarımın bir mücadelesi var mıdır diyerek şimdiden ilgi ve yardyardımlarınıza teşekkür ediyorum.

Ferda Ülkümen
10-04-2009, 03:27
Sayın hozat

Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2540&highlight=kad%FD+lokmas%FD) manaslarla ilgili bir başlığımız var.

oobd
10-04-2009, 08:41
merhaba,
benim saksılarımın bazılarında mini mini gri renkte böcekçikler oluşuyor,sanırım birki kökünü kemiriyorlarki çiçeğim güçsüzleşiyor..
toprak biti gibi ..minicik..
nasıl çözüm bulabilirim acaba?saksı yüzeyinden saksının tabağına kadar yayılıyorlar..çok hareketli ve miktarca fazlalar..
ben alkol sabun tozu ve su karışımı yaptım.mum çiçeğindeki gitti sanırım ama bitkiye zarar verdimmi onuda bilmiyorum..

hozat
10-04-2009, 12:04
Sayın Ülkümen,
Size çok teşekkür ediyorum uyarınıza göre buldum ,önce size yazıyorum şimdi açıp okuyacağım.
Bilgisayarı yeni kullanıyorum ,emekli öğretmenim ,sizlerden öğreneceğim çok şeyolacak
"Ben küçük sözü dinlerim":D
Bol çiçekli günler

kaktüs
21-04-2009, 16:50
Sn lerdemir toprağı aşırı ıslak olamaz, sulamayı çok az yaptığımdan şüpheleniyorum ben.
Saksı altlarında su yok ama akşam deliklerine bakayım, açık diye biliyorum, ama tıkanmış olabilirmi bilmiyorum.
Evde captan var yanlış hatırlamıyorsam mantar vs ye kullanılıyor. Akşam ondan uygulayacağım.(Tabi önce araştırarak) Yardımlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

Sebebi bulabildiniz mi?

lerdemir
26-04-2009, 20:17
Bu sefer de ben, ceviz fidanım için yardım aramaktayım.

Şu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=407482&postcount=392)daki sorunum nedir, çözümü nedir onu arıyorum bir kaç koldan...

sukranayalp
26-04-2009, 21:22
Sevgili Lerdemir, ceviz fidanı fotoğrafını gördüm.
Yaprakta ur meydana gelmiş. Bu ur, gözle göremediğimiz akarlarda kaynaklanıyor.
Ceviz erinosu olarak adlandırılan bir hastalık.
Akarlar yaprağın üst yüzeyini emiyorlar ve salgıları ile burda yeni bir teşekkül meydana geliyor. Ceviz harici başka ağaçlarda da rastladığımız bir durum. Ancak oluşum nedenini bilmiyorum. Belki zamansız budama olabilir; bu dönemde bitkiler hastalık kapmaya çok açıktırlar. Belki de diğer hastalıklı fidanlardan bulaşma olabilir.
Akarlara karşı aklıma gelen ilaçlar şunlar:
1- Malathion
2- Supracide
3- Dursban
4- Islanabilir toz kükürt (WP)

Zirai ilaç satan yere gidip bu konuda daha detaylı bilgi alabileceğini sanıyorum.

Kolay gelsin.
Bir de uygulama yapacak olursan kesinlikle tek kerede bitirme. En azından 3-4 defa 15 gün ara ile devam ettir. Yumurtalar içerde kalabilir ve gözle asla göremezsin.

kaktüs
28-04-2009, 10:05
Buna benzer urlar (daha küçük ve yuvarlak top şeklinde) meşe yapraklarında rastlıyorum kimi zaman. Nedeni gene aynı zararlılar mı?

Mine Pakkaner
28-04-2009, 17:26
Hayır burada akarlar söz konusu değil. Nedeni mazı arısı denen bir minik arıcık. Cynips gallaetinctoriae .

jineop
29-04-2009, 07:01
Merhaba Arkadaşlar
Bahçede gezinirken bir anda küçük siyah toz bulutları gibi sinekler var.Yakından bakınca açık kahve-kül rengi arası renkleri .Forumu araştırdım ama net bir sonuca gidemedim.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Sevgiyle kalın.

zelish
29-04-2009, 14:42
Herkese merhaba,

Yaklaşık 1 aydır elimde bulunan Full Yaseminim ve Full Yasemin Grand Duke'm geldiği gün itibariyle birtürlü gelişme göstermedi.
Yapraklarındaki yanıkların geçici mevsimsel birşey olduğunu düşünmüştüm ta ki, geçen sabah minicik bir örümceğin sarktığını görünceye kadar...

Sonra yaprak altlarına baktım sap kısımlarına yakın 4-5 tane yumurtacıklar ??!! :(:confused:

zelish
29-04-2009, 14:46
Örümceğin rengi sarı gibiydi sanki, kaybettim zaten fotoğraflayamadım. :(

Yaprak bozulmalarının haricinde ve ****** gelişmemesinin haricinde başka bir sorun yok, kurtarmak istiyorum yardımcı olurmusunuz ???

Muhtelif birkaç fotoğraf daha...

fiancee
29-04-2009, 23:29
Bu resimde gorulduğu uzere yapraklarının üzerlerinde beyaz lekeler oluşmaya başladı,hastalandı küf gibi herhalde.Yapraklar kuruyup dökülüyor maalesef ki.Bu kadar büyüttükten sora,hele çiçekte vermeye başladı,kıyamıyorum.Ne yapmam gerek acaba?Şimdiden teşekkürler.

şabanoğluşaban
30-04-2009, 10:22
herkeze merhabalar,

benim zavallı minyatür gülüm ölmek üzere, üzeri örümcek ağı gibi pamuksularla kaplanan bütün dalları kestim ve sadece çiçekli bir dalı kaldı daha önce hiçbir ilaçlama tecrübem olmadığı için ne yapacağımı bilemedim ve sizlere danışmak istedim kurtarmak için yapabileceğim birşey varmı acaba? şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

kaktüs
30-04-2009, 10:55
Yazlığa gidince Manolya'daki bu manzara ile karşılaştım. Geçen yaz oysa ki oldukça keyifliydi.

Bu kış bol yağışlı ve ılıman geçtiği için bütün bitkiler keyifliyken bu garibin bir derdi var. Rengi bana buralarda öğrendiğim kadarı ile demir eksikliğini anımsatsa da emin olamadım. Yapraklarda kurumalar da var. Ne yapabilirim?

fiancee
30-04-2009, 12:05
Arkadaşlar ,acil cevap bekliyorum Cezayir menekşem içinnnnn,lütfennnn...

suzan7
01-05-2009, 11:39
Selamlar,
2 yıl önce aldığım,çiçekçinin gardenya dedigi bitkim,
iki yıldır hiç çiçek açmadı.
Üstelik te yaprakları sararıp duruyor.
Geçen gün limontuzulu su verdim yapraklardaki sararmalar daha çoğaldı.
Yardım edrseniz sevinirim.

lerdemir
01-05-2009, 22:02
Bilgi için çok teşekkür ederim Sn. sukranayalp.

Sevgili Lerdemir, ceviz fidanı fotoğrafını gördüm.
Yaprakta ur meydana gelmiş. Bu ur, gözle göremediğimiz akarlarda kaynaklanıyor.
Ceviz erinosu olarak adlandırılan bir hastalık.
Akarlar yaprağın üst yüzeyini emiyorlar ve salgıları ile burda yeni bir teşekkül meydana geliyor. Ceviz harici başka ağaçlarda da rastladığımız bir durum. Ancak oluşum nedenini bilmiyorum. Belki zamansız budama olabilir; bu dönemde bitkiler hastalık kapmaya çok açıktırlar. Belki de diğer hastalıklı fidanlardan bulaşma olabilir.
Akarlara karşı aklıma gelen ilaçlar şunlar:
1- Malathion
2- Supracide
3- Dursban
4- Islanabilir toz kükürt (WP)...

Bir de uygulama yapacak olursan kesinlikle tek kerede bitirme. En azından 3-4 defa 15 gün ara ile devam ettir. Yumurtalar içerde kalabilir ve gözle asla göremezsin.

lerdemir
01-05-2009, 22:15
Sn. suzan7,

Limontuzlu su uygulamasını bizler burada Mine Hn.'ın tavsiyelerinden öğrendik.

Onun uygulanmasından dolayı sararmanın artmasının pek mümkün olacağını sanmıyorum.

Diğer şartlardan kaynaklanan bir rahatsızlık olmalı.

İlk müsait olduklarında yanıtlayacaklardır, ancak bu durumda sağlıklı bir yanıt alabilmek için bitkinin bulunduğu şartlar ile ilgili, bakım koşulları ile ilgili de biraz bilgi aktarabilseniz çok faydalı olurdu.

suzan7
02-05-2009, 11:43
sn lardemir,
gardenyam çam kaplı sabahtan öğlene kasar güneş alan terasımda duruyor.
Terasımın sadece önü camlı diger üç tarafı beton duvar, camadan üç saksı ileride duruyor,
geceleri camlar kapalı, sabahtan akşama kadar camları açık bırakıyorum, arada bir de su püskürtüyorum,topragını nemli tutuyorum.Şimdilik yazabildiklerim bu kadar ilginize teşekkür ederim.

suzan7
02-05-2009, 19:12
gardenyamsa resimdeki gibi canlıya benzeyen bir şeyler var.
Beyaz pamukgibi ezince kanlı bir sıvı çıkıyor.

lerdemir
03-05-2009, 01:22
Bu forumda "pamuklu/unlu bit" kelimeleri ile arama yaparsanız ve zararlının örnek fotoğraflarını görevilirseniz, akabinde konuşalım.

suzan7
03-05-2009, 14:26
Sarı katmerli gülümde yapraklarında kararmalar oluştu.Bü gün üzerinde örümcek ağları gördüm .Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.Birde bahçelerde meyve agaçlarına uyguladıkları zirrai ilaçlarla ilaçlama yaptım.

organic neem
04-05-2009, 16:35
Ya çok ozur dilerim ama bu bana vermis oldugun adresle zararlilarla mucadele ile ne alakasi var tam anlamadim. Burada bahsedilen topragin zenginlestirilmesi.
http://66.163.168.225/babelfish/translate_url_content?url=http%3A%2F%2Fwww.organic neem.com&lp=en_fr&.intl=us Digeri ingilizce idi fransiz bayragina tikladim açilmadi .

http://www.organicneem.com/neem_oil.php

Neem oil

organic neem
04-05-2009, 16:36

http://www.organicneem.com/neem_oil.php
NEW updated URL

fiancee
04-05-2009, 22:21
Bu resimde gorulduğu uzere yapraklarının üzerlerinde beyaz lekeler oluşmaya başladı,hastalandı küf gibi herhalde.Yapraklar kuruyup dökülüyor maalesef ki.Bu kadar büyüttükten sora,hele çiçekte vermeye başladı,kıyamıyorum.Ne yapmam gerek acaba?Şimdiden teşekkürler.

Arkadaşlar hala bir cevap alamadım,lütfen bana cevap verebilecek kimse yok mu?

optimus
06-05-2009, 08:30
Merhaba,

Eğer bu sorun daha önce yazıldıysa kusuruma bakmayın linki koyarsanız memnun olurum. 35 sayfanın hepsini okuyamadım. baştan azimle başladım ama hepsi olmadı. :( özür dilerim.

resimde görüleceği gibi bu bitkimin üst yapraklarında içe doğru bir kıvrılma ve yer yer kabarmalr var. hani asma yapraklarında olur ya... kimi yerleri yaprakların çukur çukur olur. onun tıpatıp aynısı işte. herhangibir zararlı göremedim ben. yaprağın altına üstüne baktım ama yok.

Ve sanki bu bozuk olan yaprakların renklerinde de bozulmalr var gibi hafiften. koyu olması gereken orta kısımlarında nokta nokta açık renkler var. Yapraklar çift renkli. Diğer yapraklarında böyle görünüm yok. Özellikle bu bozuk yapraklarda var.

acaba yardımcı olabilir misiniz?

Büyümesi inanılmaz yavş, bununla alakalı bir durum söz konusu olabilir mi acaba?

nariçi
07-05-2009, 18:20
Arkadaşlar merhaba, Erik ağacında meyveler henüz nohut kadar iken nokta büyüklüğünde bir delik açılmış. içindeki çekirdek kısmını yemiş ve siyah bir görüntü bırakmış. Bu zarar gören meyvelerin çoğu dibine düşmüş ve bir kısmıda düşmeye aday. sağlıklı erik meyveleri ise setyrek olarak küçük fındık büyüklüğündeler. Bunu hengi böcek tırtılı yapmış olabilir. Mücadele yöntemi nedir?

verdoque
08-05-2009, 21:17
Merhaba,

Kış sonunda Bauhaus'tan aldığım hanımelimi 19lt lik saksıya dikmiştim. 1-2 hafta öncesine kadar çok güzel büyüyordu. Ama büyümesi birden durdu. Eski yaprakları sararıp kurudu. Yeşil canlı yaprakları üzerinde tebeşir tozu (ama daha incesi) bulaşmış gibi benekler var. Fotoğraflarını ekliyorum.

Zararlı başlıklarındaki resimlere biraz baktım. Küllemeye benziyor ama öbek öbek bir yaprak üstünde dağılmış şekildeler. Aslında sadece toz olmasından şüphelenmeye başladım. 2 numaralı resimde parmağımla sildiğim kısım parlak görünüyor. Üst yapraklara çıktıkça lekeler azalıyor.

Yardım rica ediyorum, teşekkürler...

verdoque
14-05-2009, 22:15
Merhaba,

Kış sonunda Bauhaus'tan aldığım hanımelimi 19lt lik saksıya dikmiştim. 1-2 hafta öncesine kadar çok güzel büyüyordu. Ama büyümesi birden durdu. Eski yaprakları sararıp kurudu. Yeşil canlı yaprakları üzerinde tebeşir tozu (ama daha incesi) bulaşmış gibi benekler var. Fotoğraflarını ekliyorum.

Zararlı başlıklarındaki resimlere biraz baktım. Küllemeye benziyor ama öbek öbek bir yaprak üstünde dağılmış şekildeler. Aslında sadece toz olmasından şüphelenmeye başladım. 2 numaralı resimde parmağımla sildiğim kısım parlak görünüyor. Üst yapraklara çıktıkça lekeler azalıyor.

Yardım rica ediyorum, teşekkürler...

Hanımelim yapraklarını dökmeye devam ediyor, diğer çiçeklerime bulaşmasından korkuyorum. Lütfen acil yardım :(

optimus
16-05-2009, 07:06
yapraklarımda grdüğüm bu şeyler hangi zararlının eseri yardım eder misiniz? ona göre arama yapacağım. yaprakların arkasında da yumurta gibi şeyler var. üstünde ise beyaz bir yol ve o yolda micik siyah noktalr...

lütfen yardım edin...
fotoğraflarını ekliyorum.

:confused::(

sufi1969
16-05-2009, 20:37
Aşağıya resimlerini eklediğim iki adet ağacımda değişik hastalıklar oluştu.
Bodur elmam'da yer yer küfe benzeyen pamuk gibi beyaz bir şey oluştu.

Diğerinde ise küçük beyaz bite benzeyen şeyler var bunlara ne gibi bir ilaç uygulayabilirim ve bu hastalıkların ismini bilen varsa yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

maviyeşil
18-05-2009, 10:20
yapraklarımda grdüğüm bu şeyler hangi zararlının eseri yardım eder misiniz? ona göre arama yapacağım. yaprakların arkasında da yumurta gibi şeyler var. üstünde ise beyaz bir yol ve o yolda micik siyah noktalr...
:confused::(

Yaprak galari sineğine bakın.

optimus
18-05-2009, 14:34
çok teşekkür ederim sayın maviyeşil, gerçekten yardımcı oldunuz... hemen gerekenleri yapacağım inşallah.

k0900
18-05-2009, 17:53
İlk güllerimiz dün açtı, yaklaşık 60 gülün 2 tanesi önce filizlendi, sonra durdu.

Adım adım kuruyor, geçen hafta bionem uyguladım, dikkatimi çeken suya doymuyor, sanki kumu sular gibi.

Dibini açtım. Diğer gül zeminlerinden farksız, yani normal toprak.

Fikri olan veye buna benzer bir gül hastalığı yaşayan varmı?

cenan
19-05-2009, 15:12
Arkadaşlar aradım taradım ama benim derdime deva bir yazı bulamadım.Varsa kusurama bakmayın nolur bana yol gösterin.Balkonumda saksıda ekili gül fidanım var.minik minik güller açar.birden kurumaya başladığını farkettim.Yapraklarıda dökülüyor.Tomurrcuklarıda açmayacak gibi duruyor.Baktımki üstünde heryeri bitler kaplamış..Lütfen bana acil yardım edin.Balkonumda başka bitkiler ve çiçeklerde var,onlarada bulaşırmı acaba?

berduray
19-05-2009, 17:16
Yaprak bitinden kesin olarak kurtulmanın formülünü şu şekilde buldum, sobadan elde ettiğim odun külünü sulandırarak dibe çöktürdükten sonra süzerek kül suyu elde ettim.

Domates fidelerimin alt yapraklarından 3-4 yaprağı da yağmur suyunda 2-3 gün beklettim.

Kül suyu ve domates yaprağı suyunu yarı yarıya karıştırdım, 1 çorba kaşığı da sıvıyağ( suyun akıp gitmemesi, yaprakların üzerinde kalması için) ekledim, sprey kabında güzelce çalkaladıktan sonra bitlere fısfıs yaptım, 1 saat sonra hepsi ölmüştü.

optimus
20-05-2009, 08:09
Arkadaşlar aradım taradım ama benim derdime deva bir yazı bulamadım.Varsa kusurama bakmayın nolur bana yol gösterin.Balkonumda saksıda ekili gül fidanım var.minik minik güller açar.birden kurumaya başladığını farkettim.Yapraklarıda dökülüyor.Tomurrcuklarıda açmayacak gibi duruyor.Baktımki üstünde heryeri bitler kaplamış..Lütfen bana acil yardım edin.Balkonumda başka bitkiler ve çiçeklerde var,onlarada bulaşırmı acaba?

sayın cenan benimde minyatür saksı gülüm vardı, her tarafını yeşil bitler istila etmişti, önce foruma sordum ama cevap gelmeyince bende daha fazla bekleyemeyerek bir yandan da defalarca temizlemiş olmama rağmen her defasında çıkan bu bitlere sinirlenerek açmış 8-9 çiçeğini ve artık neredeyse hiç yaprak kalmayan dallarını bir güzel makasla kestim (budadım, budama işinden katiyyen anlamamakla ve ilk defa yapmakla birlikte). bitkimin her bir ana dalı 4-5cm uzunluğunda kaldı en fazla. aradan 1 hafta bile geçmedi hemen yeni yapraklar çıkarmaya başladı, şimdi üzeri yaprak doldu nerdeyse, hemde oldukça sağlıklı ve parlak görünüyorlar, bitlerden de eser kalmadı. tomurcuklarını da çıkartacağı gün yakındır diye düşünüyorum.

aynı şekilde budadığım ve üzerinde tek bir sürgün, filiz bırakmadığım başka b ir bitkim vardı. eğer önceki mesajlara bakarsanız görürsünüz fotoğrflarını. onuda defalarca temizlememe rağmen ne yazık ki bitlerden kurtulamadım. şimdi o kupkuru dalında pek çok yeni filiz var (tabi bunun filizlenmesi biraz daha geç oldu, 1 haftayı biraz aştı diyebilirim) ama şimdi oldukça iyi görünüyorlar. yaprak biti bulaşabilecek arka balkonumdan da hepsini kaldırıp ön balkona getirdim. eğer yakın çevrede yaprak biti olan bitkiler ağaçlar varsa budamanız da işe yaramaz. benim arka balkonuma dalları uzanan bitlerce istila edilmiş bir nar ağacı var...

isterseniz yeni yapraklı halinin de fotolarını çekerim. ama tabi sizin bitkinz için de budama yapın diyemem. ben sadece kendi tecrübemi anlattım. sizde aynı sonuç verir vermez bilemem. forumda ev yapımı ilaçların olduğu kısım var, deneyebilirsiniz. daha bilgili uzman arkadaşlarda size cevap verebilr...

uzun oldu ama anlaşılır yazmak istedim...
saygılar...

optimus
20-05-2009, 08:11
ayrıca hemen o bitkinizi diğer bitkilerin yanında çekin, gerçekten inanılmaz bir hızda bulaşıp bitkiyi mahvediyorlar. yaprak bitinden ölen birkaç bitkim oldu ne yazık ki...

cenan
20-05-2009, 09:05
İnanmıyorum optimus yaaa:(( kabus gibi.. minyatür gül benimkide galiba ama boyu 110cm vardır.Ötekilere bulaştırırsa kahrolurum yaa..Ben bu yeşillik işine bu sene merak saldım dolayısıyla tecrübemde yok.ama onları seğretmek bile terapi gibi bana.Açıklamalı yazın içinde ayrıca teşekkür ederim.En basiti arap sabunlu ilaç sanırım,önce onu denesem diyorum.Olmadı bende keserim senin yaptığın gibi.

optimus
20-05-2009, 13:38
bu arada cenan benm minyatür gülümün boyu o kadar yoktu. en fazla 20cm çiçekleriyle o da. çiçeklerini direk sapa bağlandığı yerden kestim, yapraklarını da öyle, bütün dallarının da ucundan yarım santim şeklinde ancak kestim galiba. keserken toprağa yaprak biti düşürmemeye çalıştım saksıyı eğdim, her ihtimale karşıda toprağın üstünden biraz kısım alıp attım. şimdi keyfi yerinde (her iki bitkiminde). işin doğrusu ben o ev tariflerinden yaptım ama tabi karışımları söyledindiği şekilde hazırlayamadım, sanırım ondan pek kar etmedi. ama siz tam tarif edildiği şekilde yapın. olmadı toptan sıkı bir şekilde budayın. bu arada tüm bunalrı yaparken o bitkilerinizi tabiri caizse karantinaya alın, diğerlerine de bulaşmasın. iyice bittiğine emin olduktan sonra çıakrın. ben iyice bittiğine emin olduğumu düşünüyordum (budama yapmadan önceki temizliklerimde) her bir yapraklarını tek tek kontrol ediyordum üşenmeyip. her bir sürgünün içine bakıyordum. (özellikle taze yapraklarda bolca bulunurlar)ve hiç bir şey görmedim bir müddet. ama yaklaşık 1-1,5 hafta sonra o kadar temizliğe rağmen tekrar görünce yaprak bitlerini sinirlenip budadım. iyiki budamışım diyorum, yaz başı zaten, daha çiçek açıp yaprak vermeleri için çok vakitleri olacak değil mi :)

zenfree
20-05-2009, 20:59
Hederamın yeni sürgünlerinde aşağıdaki böcekleri farkettim. Bunlar kabuklu bit mi? Bir de ikinci fotograftaki beyaz şeyler böcek mi anlayamadım.

80006
80007

lerdemir
21-05-2009, 11:04
Sevgili zenfree,

Ben kabuklu biti tanıyorum, senin fotoğraftakiler kabuklu bit değil; ama ne olduklarını bilmiyorum.

Durum ileri ve ciddi safhada görünüyor; mücadelende kolaylıklar dilerim.

NOT: Bu arada, makroların ölümcül; yaprağın fonundaki malzemenin dokusunu bile almış görüntüye.

zenfree
21-05-2009, 22:34
Lerdemir teşekkür ederim. Bu böcekler sadece iki yeni yaprağın üzerindeydi. Koparttım ve yok ettim. Sonra Basudin (http://www.bitkidoktoru.gen.tr/ilaclar/insektisitler/basudin.htm)ile tüm bitkiyi ilaçladım. Bu ilacın çok zehirli olduğunu düşünüyorum. Makro fotografını gördükten sonra arapsabunu fayda etmeyecek gibi geldi.;)

Beyaz olanlar da böcek mi acaba? Sanki örümceğe benziyor.

lerdemir
22-05-2009, 00:15
Böcek mi örümcek mi bilemedim ama, çok vahşi göründükleri kesin! :)

maki01
28-05-2009, 23:10
Bitkilerim ölüyor. Ne olduğunu anlamadığım bir zararlı yaprakların üzerinde minik noktalar şeklinde lekeler oluşturuyor. O noktaların oldugu yerde yaprak sanki şeffafa yakın inceliyor. Sonra o noktalar çoğalarak tüm yaprağı kaplıyor ve ölüyorlar. Sanırım bitki özsuyunu emen bir şey bu. Yaprağın arkasında çok küçük nerdeyse nokta kadar yürüyen siyah bir şey gördüm. Yaprak bitleriyle ilgili yazılarda okuduğum yapışkan sıvıya rastlamadım . Fotoğraf çekme olanaklarım şimdilik eklediklerimle sınırlı. 3 aydır zorlukla tohumdan yetiştirdiğim karanfil fidelerime, fesleğen ve biber fidelerine de atlamış. Çok üzgünüm, napacağımı bilemiyorum.
Güller (yeşil bite karşı) için hazırladığım arap sabunu solüsyonunu biber ve fesleğene uyguladım karanfilimde kaldım. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum.

Fotoğraftaki geçen sene çin karanfilinin ekiliği olduğu saksıdan kendiliğinden çıkan bir bitki. Diğerlerindeki manzara da bununla aynı.

Lütfen yardım.

82195

82196

sibelyasar
01-06-2009, 09:24
Merhabalar
Benim de işyerinde harika bir difenbahya çiçeğim var. İki gün içerisinde ne olduysa üzerinde küçük küçük yapraklara yapışmış halinde böcekler oluşmuş. Bir tane ölen yaprağı koparıp çiçekçiye götürdüm. Ağaç biti olmuş dedi. Ne olur yardımcı oun bana. Çünkü çiçekçi çok zor yaşaması dedi. Kocaman çiçek gözlerimin önünde ölecekmişş. ): ):

h_dogan
01-06-2009, 10:54
maki01 fotoğraflar net değil ama kırmızı örümcek olabilir sizin sorununuz. Daha net çekemez misiniz?

h_dogan
01-06-2009, 10:57
zenfree siyah yaprak bitine benziyorlar o beyazlar da evrim geçirirken attıkları kabuklara benziyor. Attığınız ilaç yaprak bitlerini öldürüyordu sanırım.

N.Hel
05-06-2009, 22:38
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 m2lik bir alanda ekinezyalarım var (ekinezyalar (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=83576&d=1244060848)). Çiçek açmak üzereler. Çiçeklere yakın yapraklarda ve çiçek sapında "böcek.1" resmindeki sorun mevcut. Farklı bölgelerde sorun olan yerlerde 3 ayrı böcek daha görüyorum:
Biri uğurböceği ""böcek.4". Onun iyi bir amaçla orada olduğunu forumdan öğrenmiştim.
İkincisi "böcek.3" kabaca uğurböceğine benziyor. Onun da uğurböceği gibi bit/akar her ne ise onları yediğini düşünüyorum. Bu böcek bahçenin başka bir yerinde bulunan dev ayçiçeklerin üzerinde de var. Fotoğrafı ayçiçeklerinde çektim. (Ayçiçeklerinde yaprak biti var. Ev yapımı ilaçlarda tarif edilen pelin-biber karışımını uygulamıştım. Faydalı oldu ama bitler tamamanen yok olmadı.)
Üçüncüsü de "böcek-2". Hiç hoş görünmüyor.

Öğrenmek istediğim:
1- Sorun -böcek.1- nedir?
2- Uğur böceği haricindeki böcekler nedir? Faydalı mı zararlı mıdır?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

NURSER
06-06-2009, 13:02
Bu çiçeğimin de ismini bilmiyorum. Yaprakları yer yer sararıp kuruyor. Alttan kuruyan bozulanları temizledim ama hala yer yer sararmalar var. Nedeni ne olabilir ne yapmalıyım. Güneş almayan fakat aydınlık bir yerde bulunuyor. Acaba ışık mı az, yoksa saksı mı küçük geliyor, bilemiyorum.
84290

NURSER
06-06-2009, 13:06
Yakın zamanda her iki yaprağın tepesinden birer tane yeni yaprakcık çıkıverdi. O kadar sevindim ki. Bir gün güneşlenmeye balkona çıkardım. Sanırım güneş dokundu. ertesi gün o yapraklar döküldü. Yine aynı yerine aldım. Bitki besini verdim. Acaba tekrar yaprak verir mi, yaşar mı?
84291

84292

NURSER
06-06-2009, 13:13
İsmini belki yanlış biliyorum. Aylar oldu hiçbir değişiklik yok ne ileri ne geri. Olduğu gibi kaldı. Bugün çiçeklerimle meşgul olma günüm olduğundan, ona da el atayım dedim. Saksıdan toprağını döktüm. bakın kökü bu halde:
84293
Çillerinin büyük bir kısmı sararmış. Dış yapraklarını budadım. 84294
Ve yeniden diktim. Sizce yaşar mı? Umarım canlanır.

berduray
06-06-2009, 14:57
Sağlıklı görünüyor, dikdikten sonra hemen direkt güneşe çıkarmadan, gölge bir yerde toparlamasını beklerseniz, yaşaması garanti olur.

N.Hel
11-06-2009, 10:11
Ekinezyalardaki sorunla ilgili henüz yanıt alamadım: mesaj 961 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=438721&postcount=961)

Uğurböcekleri çoğalmaya başladı ama yeni böcekler de türedi. Mahlukat sayısı giderek artıyor. (Bugün çekebilirsem yenilerin de fotoğrafını ekleyeceğim.)

Yardım lütfen!

emrezgi
12-06-2009, 12:06
selam arkadaşlar benim de gardenyamda sorun var alt yapraklardan başlayarak önce yaprakların rengi açılıyor daha sonra sarıdan kahveregine dönüşüp dökülüyorlar şuan çok az yaprağı kaldı bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim

pm_deniz
13-06-2009, 08:38
Alevlerin yapraklarında kıvrılma mevcut.Hastalığın teşhis ve tedavisi konusunda bilgi sahibi arkadaşların yorumlarını rica ediyorum.

sessiz
15-06-2009, 02:06
Merhaba arkadaşlar. Bu sitede önerilen herşeyi yapmama rağmen, Gardenyamın alt yaprakları birkaç haftadır durmadan kararıp dökülüyor, hatta artık yeşilken de dokununca düşüyor. Tomurcukları da dibinden sararıp düşüyor. Dün bitkinin yapraklarından bazılarının arasında örümcek ağı gibi bir oluşum ve bu ağ ile yaprakların altında ve üstünde hareketsiz duran kahverengi-kırmızı ve çok küçük cisimler gördüm. Ayrıca yaprakların üstü de (sanki uzun zamandır tozu alınmamış bir eşya gibi) tozlu, ama bu toz beyaz değil.
Bana bu sorunla nasıl mücadele etmem gerektiği konusunda yardım edebilirmisiniz lütfen? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

verdoque
15-06-2009, 15:02
Kırmızı örümcek olabilir, forumda aratıp biraz okuyun, belirtiler uyuyorsa birçok ilaç ismi ve tarifi bulacaksınız, uygun gelen birini kullanırsınız...

sessiz
15-06-2009, 20:20
çok sağolun Verdoque, haklısınız burada cevap bulabilirim. Hemen aramaya başlıyorum.

optimus
16-06-2009, 18:56
merhaba
sorum şu: karınca ile bitler arasındaki ilişkiyi biliyorum. peki bitlerle örümcekler arasında bir ilişki varmı? balkonumda bulunan çiçeklerim gayet sağlıklı görünüyor son zamanalrda.
uzun süredir içerideki begonyalarım bitlerden muzdarip olduğu için dışarı güneşe çıkartamıyordum. evde de bol aydınlık olmasına rağmen güneşi tam göremediklerinden çürümeye başladılar. bugün dışarı çıkartayım dedim, ama içeri aldığımda yine bir dolu yavru halde yeşil ve beyaz bit temziledim. anlamadığım nokta, bu yavrular nasıl geliyor. balkonumda hiç karınca yok, ama örümcek dolu. hergün başka bir çeşit örümcek görüyorum. acaba aynı ilişki örümcek-bit arasında da varmdırı merak ediyorum.

bir diğer sorunum begonia tigerımda vardı. günden güne yaprakalrı biraz daha eğilen begonia tigerımın acaba saksısımı küçük diyerek bugün büyük bir saksıyla değiştirmeye kalktım. o da ne?! içinden neredeyse elim gibi 2 tane solucan çıktı, kahverengi. bilinen toprakaltı solucanalrı. bitkimi öyle cansızlaştıran acaba o solucanalr mıydı? bitkim artık kendini toparl mı?

son sorum: unlu bitler sadece kırmızı yapraklı kalanchoe'me musallat oluyor her çıakrdığımda balkonuma (ve yalnızca 3saat belki daha az bir süreliğine çıkartmış olmama rağmen.) balkonumdaki yeşil yapraklı olanlarında hiç bişey yok.

bütün bu musallat olmalar sadece 2-3 saatte oluyor, ve bugün gene çıkardığıma bin pişman oldum. o minicik begonia yapraklarını tek tek ıslak peçeteyle silmek zorunda kaldım. bir dolu yavru bit o kadar kısa sürede nasıl geldiler? örümcekler tarafından gelmiş olabilir mi?

uzun oldu kusuruma bakmayın. ama lütfen yardım...

echnaton
17-06-2009, 21:35
bitler, karıncalar yahut örümcekler yoluyla taşınmazlar.. ama bitlerin dışkısı şeker içerdiği için bir çok böcek türü bit olan bitkilere misafir olur. bitlerin taşınmasında bir çok vektör etkendir, bunlardan en bilinenleri toprak, rüzgar ve organik gübrelerdir. hızlı çoğalma özelliğine sahip olduklarından uygun koşullarda (örneğin güneşe çıkardığınızda) bir kaç bit bile kısa sürede milyonlarla ifade edebileceğimiz popülasyonlar oluşturabilirler. yazıkki yaprakları bu şekerli dışkıdan temizlemeniz bir işe yaramaz, en doğrusu uygun bir insektisitle bitkilerinizi ilaçlamanız olacaktır. arap sabunlu içeriklere pek itimat etmemenizi de not düşmek isterim..
kahverengi toprak solucanlarınıza da çok iyi bakmanızı, çünkü toprak solucanlarının kök gelişiminde, toprak havalandırmasında ve toprağın organik kalitesinin yükselmesinde son derece önemli bir yeri vardır, organik tarımda çok kullanılan bu kıvrıksı canlılar asla bitki köklerini de yemezler

optimus
18-06-2009, 06:36
echnaton öyle bilgiler verdiniz ki ezber bozdurdunuz diyorum :) saolun yardımlarınız için ama balkonumda çeşit çeşit çiçek var hiç birinde bit yok, özellikle ben begonyalarımı çıkardığımda begonyalarıma geliyorlar. organik gübre kullanmıyorum, rüzgar burada bol, ancak rüzzgar kaynaklı olsa tüm bitkilerimde olması daha muhtemel değil mi? ve ben hiç büyük bit hörmüyorum, hepsi çok küçük yeni yavrulardan. insektisit olarak ne öneriyorsunuz bu arada.

ayrıca siz hiçbir böcek, bitleri taşımaz dedinniz ancak ben pek çok yerde karıancaların bitleri özellikle taşıdığını okudum.

solucanalra gelince, hepsi artık birer ölü oldular. ben genede bitkimi toprağında bir solucan istemiyorum. begoina tigerım uzun süredir benimle. yakın bir zamana kadar büyümesi herşeyi çok iyiydi. fakat 2 hafta gibi bir süredir kendinden geçmeye başlamıştı. çok dikkatli çıkarmaya çalıştım bitkiyi topraktan. kökü nerdeyse hiç yok gibiydi. benimde zarar vermiş olmam mümkün tabi, ama bu ilk bir çiçeği kökünden çıkarışım değil..

tekrar yarımlarınız için saolun...

NURSER
18-06-2009, 08:25
Karides çiçeğimi karıncalar bastı. Çiçeği bir tür sıvı (muhtemelen tatlı) salgıladığından, ona geliyorlar sanırım. bitkiye zarar vermeyecek ama karıncaları kaçıracak bir ilaç bilen var mı? Bende karınca ilacı var, bir ara her yere o ilaçtan sıkmıştım uzun süre karıncaları uzak tutmuştu ama yine geldiler.
Çiçeklerime zarar verir diye o ilacı kullanmaktan korkuyorum, bitkilere zarar verdiği yazıyor prospektüsünde.

echnaton
19-06-2009, 18:28
her bitkinin özsuyu farklıdır ve bu farklılıklara göre de her zararlı her bitkiye aynı ilgiyi göstermez, nasıl biz yemek yerken tercih yapıyor isek böceklerinde tercihleri vardır :) mesela gül hemen hemen tüm zararlıların menüsündeki ilk bitkidir, begonyanız teslim bayrağını çeker çekmez bitlerin diğer bitkilerinize de musallat olacağına dair sizi temin ederim, tabi siz bir insektisitle onların dünyasını bozmazsanız. insektisit konusunda ise diazinon içerikli basudin ilk tavsiyem olur, ama bunların satışı zorlaştı artık tarım il müdürlüklerinden alabileceğiniz reçeteler karşılığında satılmakta bu tür insektisitler..
bildiğiniz karınca bit ilişkisiyle ilgili kaynakçalarınızı çok merak ettim paylaşırsanız sevinirim, ziraa ben aldığım eğitimde böyle bir bilgiyi hocalarımdan almadım, karıncalar ortak yaşam özelliği olan canlılar değildir, bazı böcek türleri bu tür bir yola başvurabilir ama ben bilmiyorum, ki yazımda hiçbir böcek taşımaz demedim, sadece örümcekler ve karıncalar taşımaz dedim. . tekrar söylüyorum bitkinizdeki bitlerin sebebi karıncalar yahut örümcekler değil saydığım vektörlerdir.
solucanlar konusunda tercih elbette sizindir, yalnız bu konuda bir küçük not daha aktarayım ülkemiz bu solucanları organik tarımda kullanılmak üzere bir çok ülkeye ihraç etmekte ne ilginç değil mi :)
bir küçük notçuk daha bitki ilaçlamalarında ilacı bitkiye ne kadar ince spreyle -pülverize- verirseniz o kadar iyi sonuç alırsınız.

çilek59
27-06-2009, 17:21
cananımda beyaz sinekler var,Özellikle yaprak altlarında yapış yapış yapıyorlar yaprakları ve diğer çiçeklerede bulaştı..karanfil,küpe çiçeği,kolonşe,sardunya,canan,japon gülü sineklenmiş durumda lütfen yardım.

Başbahcivan
27-06-2009, 21:18
cananımda beyaz sinekler var,Özellikle yaprak altlarında yapış yapış yapıyorlar yaprakları ve diğer çiçeklerede bulaştı..karanfil,küpe çiçeği,kolonşe,sardunya,canan,japon gülü sineklenmiş durumda lütfen yardım.
Sayın çilek59 (durusban-4, folidol veya basudin) bunların herhangi birinden 1 lt suya 2 cc karıştır ve püskürtme usulü üzerlerine uygula haftada bir yaparsan 3 -4 uygulamadan sonra temizleneceklerdir,yaprak altlarınada uygulamayı ihmal etmeyiniz.

çilek59
27-06-2009, 21:28
Bunlar ne?nerde bulabilirim(durusban-4, folidol veya basudin)

Başbahcivan
27-06-2009, 21:31
Bunlar ne?nerde bulabilirim(durusban-4, folidol veya basudin)
Zirai ilaç satan yerlerden bulabilirsiniz, bunlar tarım ilacı diye geçer.

çilek59
27-06-2009, 21:33
Teşekkürler

Poyraz__2007
29-06-2009, 10:58
Öncelikle Selam
Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Yan komşumun bahçesinde bulunan kiraz ağacının yapraklarında sararma olmaya başladı. Ayrıca dalına dokunduğumda elime yapışkan bi madde bulaşıyor. Şu anda çok güzel kirazlarıda var ama sararma halen devam ediyor. Yaklaşık 15 gün önce hastalığın diğer taraflara geçmemesi bazı dallarını kesmiştik. Yaptığımız bu uygulama doğrumu bilmiyorum ama şu an ağacın durumu pek iyi görünmüyor. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

berduray
29-06-2009, 11:19
Uzman arkadaşlar teknik bilgi verene dek; bence,

Ele gelen yapışkan madde, yaprak biti ihtimaline benziyor.

Mevsimsiz budamalar ağacın hayatıyla oynar, asla yapmamalısınız.

Bu tip zararlılardan budama yaparak değil, ancak ilaçlama yoluyla kurtulabilirsiniz.

Başbahcivan
29-06-2009, 22:56
Öncelikle Selam
Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Yan komşumun bahçesinde bulunan kiraz ağacının yapraklarında sararma olmaya başladı. Ayrıca dalına dokunduğumda elime yapışkan bi madde bulaşıyor. Şu anda çok güzel kirazlarıda var ama sararma halen devam ediyor. Yaklaşık 15 gün önce hastalığın diğer taraflara geçmemesi bazı dallarını kesmiştik. Yaptığımız bu uygulama doğrumu bilmiyorum ama şu an ağacın durumu pek iyi görünmüyor. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Bu mevsimde budama (hatalı)yapılmamalı, ayrıca bu yapışkanlığı kabuklu bit veya yaprak biti yapar,bunun için ağacın her tarafı güzelce ilaçlama yapılmalı.
Bunun içinde yine (durusban -4 )tarım ilacı 10 lt suya 20 - 22 cc karıştırılarak püskütme usulü uygulanmalıdır.Bu işlemi 14 gün ara ile 3 - 4 defa gerçekleştirilir.
Ayrıca yaz döneminde haftada 1 defa sularsanız bitkiye destek vermiş olursunuz.

Poyraz__2007
30-06-2009, 00:18
Syn berduray ve baçbahçıvan verdiğiniz bilgilerden dolayı size çok teşekkür ederim. Komşumun budamayı yapması kuruma olan dallardan diğer dallara dağılmaması düşüncesiyle ama yaptığı uygulamanında yanlış olduğunu böylece öğrenmiş olduk. Başbahcıvan arkadaşım verdiğin bilgiye dayanarak uygulamaya yarından itibaren mutlaka başlayacağız inşallah olumlu sonuç alırız. Tekrar teşekkür ederim.

Funda Kalaycıoğlu
08-07-2009, 14:58
Sevgili Arkadaşlar,
Nisan ayında ektiğim Latin çiçeği tohumları Mayıs ayından beri çok muhteşem bir şekilde fışkırmıştı. Fakat saksıya ekmiş olduklarım birden bozulmaya başladı. Yapraklarında beyaz benekler oluşuyor ve kısa süre sonra sararıp ölüyor. Toprağında beyaz örümcekler gördüm. Acaba ne yapmalıyım? Kurtarabilir miyim? Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.
Saygılar.

Kiraz
10-07-2009, 17:35
Çan sarmaşığımın yeni çıkan tüm sürgünlerinde yapraklar fotoğraftaki gibi kıvrık. Bu durum iki gündür var, aşırı sıcaklar yapabilir mi? Yaprak altlarında böcek göremedim, virüs mü? Şimdilik gördüklerimi kopardım, ne yapayım?

92000

91999

Kiraz
11-07-2009, 13:09
Galiba başım dertte, başka çiçeklerde de yukarıdaki durum var. Çözüm bulamazsam, hastaları dibinden kesmem gerekecek, çan sarmaşığına üzülürüm.

Başbahcivan
12-07-2009, 21:18
Galiba başım dertte, başka çiçeklerde de yukarıdaki durum var. Çözüm bulamazsam, hastaları dibinden kesmem gerekecek, çan sarmaşığına üzülürüm.
Arkadaşım bu bitkilerde yaprak altlarında gözle göremeyeceğimiz küçüklükte zararlı bitler var bunlara( subrasit,basudin,durusban-4),gibi bu ilaçların her hangi birinden alın 1 lt suya 2 cc karıştırın yaprak altlarına püskürterek ilçlama yapın , bu işlemi 10 gün ara ile 3 - 4 defa tekrarladığınızda bitkiniz sağlığına kavuşacaktır.

Kiraz
13-07-2009, 06:36
Sn. Başbahçivan çok teşekkür ederim. İlaç temin etmem uzun zaman alabilir, ev yapımı ilaçlar etkili olur mu?

Sebahattin Sargın
13-07-2009, 18:38
Gözünün içine baktığım passiflora mollisimamın yaprakları bir kaç gündür bu halde;
92537

92538

Yapraklarında beyaz noktalar ve yaprak uçlarında kıvrılmalar oluşuyor...

Bunlarla nasıl başedebilirim, nedir bu sorunun adı acaba?

Başbahcivan
13-07-2009, 20:27
Sn. Başbahçivan çok teşekkür ederim. İlaç temin etmem uzun zaman alabilir, ev yapımı ilaçlar etkili olur mu?
Ev yapımı ilaçların mutlaka faydası olur, ama bu ilaçların içinde en etkilisi (durusban-4)dür.

Başbahcivan
13-07-2009, 20:39
Gözünün içine baktığım passiflora mollisimamın yaprakları bir kaç gündür bu halde;
92537

92538

Yapraklarında beyaz noktalar ve yaprak uçlarında kıvrılmalar oluşuyor...

Bunlarla nasıl başedebilirim, nedir bu sorunun adı acaba?
Sayın arkadaşın sizin bitkidede beyaz yıldız şeklinde kabuklu bit başlangıcı var.
Bitkilerdeki kabuklu bit ve diğer haşereler için en etkili ilaç (Durusban-4)dür.

Sebahattin Sargın
13-07-2009, 21:23
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim Sn. Başbahcivan...

Sevgiler ;)

optimus
22-07-2009, 07:54
hypoesteslerimin toprağında minik beyaz böcekelr gördüm. bunlar yavru mudur, yoksa büyük hali midir bilemiyorum. çok hızlı hareket ediyorlar. sanırım bir parça toprak alıtına da giriyorlar. ne yapabilriim? arkası yuvarlak, ön tarafı daha sivrimsi ve antenleri var. herhlade boyu 1mm ancak vardır. gerçekten çok minik. zararlı mıdır bunlar?

diğer sorunum, balkonumda innaılmaz siyah örümcekler var. acaba bitkilere zarar veren böyle bir böcek, **** örümcek mevcut mu? son zamanalrda örümceklerin sayısında ki artışla bazı bitkilerimin yapraklarındaki ağımsı yapılar ve üzerindeki beyaz şeylerin sayısı arasında doğru bir orantı gördüm. ayrıca o yaprakalrı ne kadar yıkarsam yıkayayım yaprağın yapısı bozuk olarak kalıyor, üzeri hep nokta nokta lekeler var. hatta bir iki bitkimin dibinde delik gördüm. birini geçen gün bir spatulayla oynayınca içinden bu örümcek çıktı. bir fotoğraf çekmeye çalışacağım bu 2.durum için. ancak 1.durumdaki böcekleri çekmem pek mümkün değil çok hızlı hareket ediyorlar, yerlerinde durmuyorlar.

1.durum için ne öneriyorsunujz? toprak değişimi yapayım mı? 2. durumda bu şey zararlıysa o örümceği balkonumdan nasıl uzak tutarım. herhangibir ilacı avr mı?

kumlutoprak
22-07-2009, 19:42
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003&page=2 adresindeki fotoğraflar umarım sorunun ne olduğunu anlamak için yeterli olur. Bu sorun aslında birkaç aydır var. İki ay önce balkona çıkarıp yıkayım temizledim ağlarını. Buna rağmen sanırım fotoğraftaki böceğin larvaları üzerinde kalmış olmalı ki sorun yaprakların dökülmesine ve sararmasına ağların hepten artmasına meyvelerin dökülüp kalan bir tanenin de küçük kalmasına kadar vardı. Artık çiçekten hiç bahsetmiyorum. Yaprakların kokusu hala var. Ama köklerin toprak üstüne çıkmış olması çok düşündürücü. Umarım kurtarılabilir durumdadır. Bu arada başka saksılardaki bitkilere yayılmasından da endişeliyim.
Şimdiden teşekkürler

kallium
23-07-2009, 20:09
Geçen sene bir yerden aldığım çeliği köklendirip saksıya dikmiştim. Bahar gelince saksısını değiştirdim. Pek güzelleşti, epeyce boy attı. Bir gün bir de baktım yapraklarda bir gariplik var. Bir hastalık geldiğini anladım.

Doğal terkiplerden, sarmısaklı acı biberli olanı denedim. Sanki geçer gibi oldu ama uzunca zamandır neşesiz sarmaşığım. Hastalanan yerdeki yapraklarda lekeler oluşuyor, renk değişimi görülüyor ve zamanla kuruyorlar.

Öneriye ihtiyacım var.

Başbahcivan
25-07-2009, 20:52
Geçen sene bir yerden aldığım çeliği köklendirip saksıya dikmiştim. Bahar gelince saksısını değiştirdim. Pek güzelleşti, epeyce boy attı. Bir gün bir de baktım yapraklarda bir gariplik var. Bir hastalık geldiğini anladım.

Doğal terkiplerden, sarmısaklı acı biberli olanı denedim. Sanki geçer gibi oldu ama uzunca zamandır neşesiz sarmaşığım. Hastalanan yerdeki yapraklarda lekeler oluşuyor, renk değişimi görülüyor ve zamanla kuruyorlar.

Öneriye ihtiyacım var.
Sayın kallium sizin sarmaşık (hedere)da yaprak altlarında,resimlerdeki görünüme bakarak, yaprak biti ve kabuklu bit var diye düşünüyorum, bunlar için (Basudin,Folidol,Confidor,Durusban -4)bu tarım ilaçlarının herhangi birinden 1 lt suya 2 - 2,5 cc karıştırılıp üzerine püskürtme yaparsanız sorun çözülmüş olur.

Ülker
07-08-2009, 09:46
Çiçeğime neler oluyor?
Son birkaç haftadır, yeni çıkan yaprakları birşeyler yemiş gibi küçülüp şekli değişiyor ve eski yapraklarının üstünde sütümsü bir sıvı çıkıp, yaprağı çürütüyor.
Böcek gibi birşey de göremedim, acaba çok küçük bir zararlıyla mı karşı karşıyayım, yoksa hastalık mı?
Başlıktaki 153 numaralı mesajla yardım istemiştim, ama sonuç alamadım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5539

cukurovalı
07-08-2009, 13:40
elma ağacımın yaprakların da kahverengi benekler var ne olabilir.
teşekkürler

Sebahattin Sargın
07-08-2009, 20:20
Arkadaşlar Zerrin Hanımın ve benim pas. edulislerimizin yapraklarında buruşma problemi var, Zerrin hanımım edulisinin resmi burada;
96997

Sorunumuz nedir ve nasıl çözebiliriz acaba?

Teşekkürler...

Sevgiler ;)

k0900
07-08-2009, 21:50
teşekkürler

Kırmızı örümcek olabilir.

Zararlının yapraklardaki belirtisi;

Kırmızı örümcekler elma, armut, ayva, şeftali, kiraz, vişne, erik ve kayısı gibi yumuşak ve sert çekirdekli meyve ağaçlarında zarar yaparlar. Bulundukları ağaçlarda yaprakların bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Bunun sonucunda yapraklarda önce beyaz, sonra sarı kahverengi lekeler meydana gelir. Daha sonra bu lekeler birleşerek yaprağın kuruyup dökülmesine, dolayısıyla önemli derecede ürün kaybına neden olurlar.

Kara leke olabilir.

Hastalık hakkında bilgi;

Hastalığın belirtileri ağacın yaprak, meyve ve sürgünlerinde görülür. Yaprağın üst ve alt yüzünde oluşan lekeler başlangıçta yağlımsı görünüştedir, giderek zeytin rengini alır ve daha sonra da kahverengileşir. Lekeler kadifemsi yapıdadır ve bu kısımdaki dokular zamanla ölür, üzerinde çatlaklar ve delikler oluşur. Ağır enfekteli yapraklar erkenden sarararak dökülür.

Meyvedeki lekeler yeşilimtrak olup zamanla kahverengine dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşirler ve bu kısımlarda meyvenin gelişmesi durduğu için deforme meyveler oluşur.

Halil Önen
07-08-2009, 23:41
teşekkürler

Sn.çukurovalı,

bi fotağrafı olsa belki bilirdik.

Elmanın da o kadar hastalığı var ki...

Saygılar

Başbahcivan
08-08-2009, 20:22
teşekkürler
Elma ağaçlarındaki dediğiniz bu lekeler için (Captan veya Cofidor )10 lt suya 20 -25 cc karıştırarak ilaçlama yapınız, bir süre sonra yapraklar canlı parlak ve sağlıklı görünümüne kavuşacaktır.
İlaçlama yapılan bitkide ilacın etkisi 14 ila 21 gün kalır meyveleri yenilmemesi gerekir.

Başbahcivan
08-08-2009, 20:28
Arkadaşlar Zerrin Hanımın ve benim pas. edulislerimizin yapraklarında buruşma problemi var, Zerrin hanımım edulisinin resmi burada;
96997

Sorunumuz nedir ve nasıl çözebiliriz acaba?

Teşekkürler...

Sevgiler ;)
Bu bitkinin yapraklarının ters tarafında gözle görülebilir veya daha küçük yaprak biti (resimdeki görünüme göre)var, bunun için (Folidol veya Durusban-4)1 lt suya 2 cc karıştırılarak yaprak altlarına ve üstlerine püskürtme usulü ilaçlanmalıdır.

Başbahcivan
08-08-2009, 20:43
Çiçeğime neler oluyor?
Son birkaç haftadır, yeni çıkan yaprakları birşeyler yemiş gibi küçülüp şekli değişiyor ve eski yapraklarının üstünde sütümsü bir sıvı çıkıp, yaprağı çürütüyor.
Böcek gibi birşey de göremedim, acaba çok küçük bir zararlıyla mı karşı karşıyayım, yoksa hastalık mı?
Başlıktaki 153 numaralı mesajla yardım istemiştim, ama sonuç alamadım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5539
Sayın Ülker 153 nolu mesjda, Benjamin bitkisinden bahsediliyor.
Bu sorun Benjamin, Gardenya ve bunun gibi bitkilerde yaprakların üstlerinde yapış yapış bal gibi bir sıvı olur,bu yapraklarda çok küçük şekilde yaprak bitlerinin yapraktaki suyu emerek çıkardıkları dışkıdır, ilaçlanması gerekir( Folidol, Confidor,Durusban -4)bunların herhangi birinden 1 lt suya 1,5-2 cc karıştırılarak üzerine hafiften tozattırarak ilaçlama yapın.
Ayrıca bitkinizi dışarı çıkartın güneş alsın akşam saatlerinde hava serinleyince üzerine çiseleme yaparak yapraklarını yıkayın.

zerrinsrt
09-08-2009, 21:55
Sayın başbahcıvan, yanıtınız için teşekkür ederim.Bir hafta arayla iki defa durusban 4 le ilaçlamıştım. Umarım yeni yaprakları düzgün çıkar.
Durusban 4 ü birkaç senedir kullanıyorum. Bana sanki beyaz sinekler direnç kazanmış gibi geliyor. İlk çıkan yapraklar yine bozuk çıkarsa diğer önerdiğiniz ilaçı denerim. Saygılar.

cukurovalı
13-08-2009, 09:26
Elma ağaçlarındaki dediğiniz bu lekeler için (Captan veya Cofidor )10 lt suya 20 -25 cc karıştırarak ilaçlama yapınız, bir süre sonra yapraklar canlı parlak ve sağlıklı görünümüne kavuşacaktır.
İlaçlama yapılan bitkide ilacın etkisi 14 ila 21 gün kalır meyveleri yenilmemesi gerekir.

yeni olduğum için daha fotoğraf ekleyemedim
ama tarifler tam uyuyor cevap yazan tüm dostlara teşekkürler
ilaçlamaya başladım.