PDA

View Full Version : Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6

Hakan KINACI
15-10-2007, 13:32
Dostlar, canlar;
Yapraklardaki sinekleri, yaprakları delik deşik ederler mi?
Pepinomda sinekler oluşmuştu bayramda iki gün evde yoktum yapraklarım delik deşik olmuş. Ne yapabilirim?

Penelophe
15-10-2007, 13:45
Hakan bey, yaprak altlarını ve çevreyi kontrol edin, mutlaka yaprakları yiyen bir zararlı vardır.

Hakan KINACI
15-10-2007, 13:54
Sn.Penelophe;
Yaprak sinekleri değil mi? diyorsunuz. Yapraklarımı yiyen. Ne gibi bir ilaçlama yapmalıyım? Pepinomun üzeri sanki yapış yapış gibi duruyor solmuş yaprakları temizlerken dikkat ettim. birde bayaz sinekçikler uçuştu.

Penelophe
15-10-2007, 14:04
Ben sadece tecrübelerime dayanarak, yapraklar delikse eğer bir zararlının yediğini düşünüyorum. Sineklerin bu delikleri yapacağına bir ihtimal vermiyorum. Ama ben uzman değilim tabi ki.
Sinekler için Mine hanımın 'Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar' başlığında tavsiye ettiği ilaçlar var. Oradan faydalanabilirsiniz.:)

Hakan KINACI
15-10-2007, 14:06
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. :)
Saygılar,

Caner86
15-10-2007, 23:13
Çok teşekkür ederim sizinde geçmiş bayramınız kutlu olsun ben ozaman memlekete gidince iyice bi bakim yapılacak ne varsa yapacaz artık tekrardan teşekkürler

hamzagencer
19-10-2007, 10:06
elmada kahverengi pas hastalıgı ıcın bilgi istiyorum yardımcı olabılırmısınız? sımdıden teşekkurler

poinciana
19-10-2007, 15:47
elmada kahverengi pas hastalıgı ıcın bilgi istiyorum yardımcı olabılırmısınız? sımdıden teşekkurler

Hamza Bey
Elmaların en önemli problemi Karaleke olduğu için bununla yapılan fungusit ilaçlamaları elma memeli pasını önleyebilir. Ancak yeterli mücadele yapılmayan bahçelerde memeli pas olabilir.Memeli pasa karşı Mancozeb, Bordo Bulamacı veya hazır bakırlılar kullanılabilir.Bu arada sorduğunuz memeli pas hastalığı mı?
Yoksa kahverengi pas buğdaylarda olmaktadır.Bu konuda açık bir cümle yazarsanız daha iyi cevap yazılabilir.Bildiklerimiz bu kadar.

sokak lambası
19-10-2007, 19:55
Çam kese böceğine karşı ne önerirsiniz? Bulunduğum bölgedeki sarıçamlar kuruyup döküldüğü için kesmeye kalktılar. Ağaçların hastalıklı olduğunu anlatıp zor ikna edebildim.

sukranayalp
19-10-2007, 20:12
Sn Sokak Lambası,
1- Biyolojik mücadele : Colocosma diye bir böcekten ve bazı bakterilerden yararlanılıyor, doğal mücadele oluyor.
2- Mekanik mücadele : Hastalıklı dalları sonbaharda kesip imha edeceksiniz.
3- Kimyasal mücadele :
a-Feromon tuzaklarını duymuştum : Bunda yapışkan bir madde konuyor ve çam kese böcekleri mama yemeye geldiklerinde yapışıp ölüyorlar.
b- Mazot ile imha edildiğini duymuştum.
c- Malathion, Dursban gibi böcek öldürücülerle

sokak lambası
19-10-2007, 20:33
Peki biyolojik mücadele için yararlı böcekleri nereden temin edebilirim?

MSaygin
20-10-2007, 13:25
merhaba,

Hazan Dalı bir sezonda 2 koldan ikişer metre boy atmıştı.1 ay kadar önce büyümesi durdu, mevsimdendir diye düşündüm sonra ilk resimdeki gibi lekeler oluşmaya başladı yapraklarda, en sonunda da uçlardan kurumaya başladı sarmaşık.

Güz geldi kuruyor desem değil, yayladaki kardeşleri kıpkırmızı oldular, halleri de gayet iyi, bunda bir sorun var demek ki :(

Ne yapabilirim acaba?

MSaygin
20-10-2007, 13:28
Peki biyolojik mücadele için yararlı böcekleri nereden temin edebilirim?

Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5554) başlığı okursanız konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

poinciana
21-10-2007, 11:34
Çam kese böceğine karşı ne önerirsiniz? Bulunduğum bölgedeki sarıçamlar kuruyup döküldüğü için kesmeye kalktılar. Ağaçların hastalıklı olduğunu anlatıp zor ikna edebildim.

Çam kese tırtılına karşı genellikle Deltametrin gibi sentetik pretroitler kullanılmaktadır.(Mesela Decis). Ancak bunlarla mücadele çok kolay değil.Çünkü birden fazla nesil veren bu türlerde ilaçlamalar tekerrürlü yapılması başarı şansını artırır.

MSaygin
22-10-2007, 08:58
merhaba,

Hazan Dalı bir sezonda 2 koldan ikişer metre boy atmıştı.1 ay kadar önce büyümesi durdu, mevsimdendir diye düşündüm sonra ilk resimdeki gibi lekeler oluşmaya başladı yapraklarda, en sonunda da uçlardan kurumaya başladı sarmaşık.

Güz geldi kuruyor desem değil, yayladaki kardeşleri kıpkırmızı oldular, halleri de gayet iyi, bunda bir sorun var demek ki :(

Ne yapabilirim acaba?

Geçen hafta çok kuvvetli bir rüzgar vardı, o mu neden oldu acaba? Yanındaki gelinduvağı da aynı şekilde çünkü.

papatya2
23-10-2007, 15:49
Merhaba,
Calathea roseopicta'm sanırım hastalanıyor:( Yapraklarının arkasında pamuk gibi beyaz tüyler var:( Yakından bakınca bunların bazıları yürüyor:( Çiçeğime ne oluyor dersiniz? Ne kullanmam gerekiyor? Bu konu hakkında beni acil bilgilendirirseniz sevinirim. Çiçeğimi kaybetmek istemiyorum:( Şimdiden teşekkürler.

Mine Pakkaner
23-10-2007, 22:33
...
Calathea roseopicta'm sanırım hastalanıyor:( Yapraklarının arkasında pamuk gibi beyaz tüyler var:( Yakından bakınca bunların bazıları yürüyor:( Çiçeğime ne oluyor dersiniz? ...

Sadece bitlenmiş. Bu yürüyen tüyler de pamuklu bit. Bunları mümkün olduğu kadar elle temizleyin. Sonra da ilaçlayın. Konu ile ilgili ilaç önerileri çok yapıldı. Forum içi arama makinası ile bunlara ulaşabilirsiniz. Bir de bu başlığı baştan kontrol edin.

Selamlar.

poinciana
24-10-2007, 08:38
Duygu Hanım
Gerekli bilgileri Mine Hanım yazdı aslında ama ben de katkı yapmak istiyorum.Reçine çıkarma stresten veya aşırı budamadan olabilir.Yaprak bitleriyle mücadele daha kolay.Meyve bahçenizi bilmiyorum ama eğer sayı fazlaysa büyük alanlarda pülverizatörle Confidor ticari isimli preparatı kullanabilirsiniz.Ayrıca başka insektisitler de var.Geniş bilgi isterseniz özele mesaj yazabilirsiniz.

Mine Pakkaner
24-10-2007, 10:28
Poinciana, geniş bilgiyi burada veriniz ki, hepimiz faydalanalım, ne dersiniz?

sinaninci1
24-10-2007, 10:33
Sayin mine hanim zarlilar sayfasinni arastirdim fakat bulamadim herhalde kacirmis olacagim.
Bu sumuklu bocekler cogalmaya basladi benim bahcemde ne yapabilirim.
Saygilarimla

papatya2
24-10-2007, 10:42
Mine hanım vermiş olduğunuz bilgi için çok teşekkür ederim. Dediğinizi aynen uyguladım. Forum içi arama yaparak ilaç önerilerinide buldum. Umarım sorun ortadan kalkar:) İyi çalışmalar.

Sinan9
25-10-2007, 00:28
Bu sumuklu bocekler cogalmaya basladi benim bahcemde ne yapabilirim.
Saygilarimla

Sevgili Sinanİnci1

Ben ağaçların dibine odun külü döküyorum. Çokda memnunum. Potasyum açısından zengin olduğunu biliyorum. Ancak bir zararı varmıdır bilmem. Zararı varsa bilenlerden dinlemeği arzu ederim.

Selamlar

Poyraz__2007
25-10-2007, 15:49
Öncelikle herkese selamlar. Bir arkadaştan bu sarmaşığı 10 gün önce getirip bu saksıya diktim. Getirdiğimde saçaklarıda vardı ve boyu 2 m ye yakın. Ancak 4 gün önce dip yaprakları sararmaya başladı. Sarmaşığım kurumayamı başladı yoksa geçici bir sarsılmamı. Sarmaşığımı kaybetmek istemiyorum bu durum için ne yapabilirim bilgisi olan bi arkadaşım beni aydınlatırsa sevinirim. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

poinciana
25-10-2007, 17:01
Poyraz selamlar
Anladığım kadarıyla sarmaşık yer değişikliği yaşamış. Aynı güneşlenme ve ışık alma istekleri olmadığı zaman böyle sararmalar yapabilir diye düşündüm. Bi nevi bitkinin farklı iklim özelliklerine tepkisi diyebiliriz. Ama fazla sulamadanda yapabilir veya az sulamadan da olabilir. Resimden bunları anlamak çok zor.Selamlar.

Poyraz__2007
25-10-2007, 18:32
Galiba beklemekten başka çare yok. Bakalım ileriki günlerde düzelme olacakmı. Artık allah yardımcısı olsun. poinciana ilgilendiğin içinde sana çok teşekkür ederim.

limon
25-10-2007, 18:32
Sinan Bey bizim burda da milyonlarca sümüklü böcek oluyor. Hatta yürüyüş yaparken ayağınızın altında çıtırtılarını duymak berbat bir duygu ama her yerdeler mecburen basıyorsunuz. Turplarımın yapraklarını delik deşik yapmışlar. Hele karalahana ve pazı yapraklarına bayılıyorlar. Kısacası faydalı sebzeleri seviyorlar :)

Ben, zırai ilaç bayilerinde satılan bir gece önceden suyla ıslatılan bir ilaç alıyorum. Sabahtan bahçenin kıyısına köşesine öbekler halinde bırakıyorum. Bitkilere veya sebzelere hiç değmediği için zararlı olduğunu düşünmüyorum. Ertesi sabah ta nerelere bırakıysam topluyorum ve atıyorum. (Eldivenle tabi) Köpeğiniz, kediniz vb.. evde hayvanınız varsa toplayana kadar kapalı tutmanızda fayda var. Bu işlemi arada bir tekrarlamak gerekiyor.

BAHÇECİ
26-10-2007, 16:32
Merhabalar:
Ben Bodrumdan yazıyorum. Bahçemde toprak altında 3-4 cm uzunluğunda sarımtırak renkli kocaman kancaları olan kurtlar var. Bunlar bitkileri ısırdığında bitkilerim yavaş yavaş solmaya başlıyo ve sonunda kuruyorlar. Bu bahçenin her tarafında var. Bu kurtların nasıl oluştuğunu ve bunlarla nasıl mücadele edileceği hakkında beni bilgilendirirseniz sevinirim. selamlar.

MUSTAFA YILMAZ BODRUM

Mine Pakkaner
27-10-2007, 22:50
#11 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=57041&postcount=11) Böyle canlılarsa Kadılokması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2540) başlığını okuyunuz.

BAHÇECİ
29-10-2007, 08:34
Kadi Lokmasi:

Merhabalar Mine Hanim. Sizin Kadi Lokmasi Diye Adlandirdiğiniz Kurtlar Benim Sorunum. Bahçede Aşiri Derecede Var. Neden Olduğunu Bilmiyorum. Ziraatçiler Kepekle Karişim Yapilacak Bir Ilaç önerdiler. Ancak Benim Kullanacağim Alan çok Geniş Ve Bunu Uygulamam Mümkün Değil. Hadi Uyguladik Diyelim Bu Kurtlar Toprak üstüne çikmiyor. Dolayisiylabana Toprak Altinda Etkili Olacak Ce Geniş Alanda (10,000 Metre Kare) Kullanilabilecek Ilaç Olursa Sevinirim. Ilginize Teşekkür Eder Başarilar Dilerim. Sağlicakla Kalin. Selamlar.

Mustafa Yilmaz Bodrum

Mine Pakkaner
29-10-2007, 09:20
menekşelerimin dipleleri ve yaprakları beyaz pamukcuklar oluştu onlardan nasıl kurtulurum yardım edin

Metin bey hoşgeldiniz,

Bir ara yeni gelen arkadaşlar başlığına da uğramanızı rica ederiz, bu sorulara daha hızlı cevap almanızı sağlar. Menekşenizin bir fotoğrafını koyarsanız durumu daha net görürüz.
Ancak tarifiniz bir bit sorununuz olduğunu düşündürüryor. Elinize alacağınız kürdan gibi bir şeyle mümkün olduğu kadar üzerlerindeki pamuksu tabakayı kaldırın. Sonra da örneğin Malathion'la ilaçlayın. İlacı küçük bir püskürtücüye koyup bit olan yerlere sıkın. Tüylü yapraklı olduğu için her yere sıkmayın.

Ev yapımı ilaç kullanmak isterseniz yine sitede bu konuda başlık var, uygun bir tarif seçip aynı şekilde kullanınız. Fırça ile bitlerin üzerine pamuğu kaldırıp ilaç da sürebilirsiniz.

Bu arada pamuklu bit, unlu bit diye site içi arama makinası ile bir bakarsanız çok bilgi de bulursunuz.

metinkeskin05
29-10-2007, 11:26
Sn. Mine Pakkaner istediğiniz resimleri koydum.İlginize teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
30-10-2007, 01:05
Metin Bey yukarıda önerdiğim ilaçlamayı yapınız, ancak önce bütün bozuk, hastalıklı lekeli yaprakları temizleyiniz. Toprağın üzerindeki yarım cm kadar kısmı alıp atınız. Ayrıca 1 çay bardağı suda 1/4 aspirin eritip saksıyı sulayınız.

williamwallace
03-11-2007, 19:31
Arkadaşlar 2 hafta önce almış olduğum kasımpatılarım harika çiçeklendi yapraktan çok çiçek var ama son birkaç gündür küçük kırmızı böcekler gördüm dallarında ve bugün praktikerden bir sprey aldım kullanma talimatında böceklerin olduğu yarık çatlak duvar dipleri vs. püskürtün yazıyor görevli kıza sordum doğrudan çiçeğe sıklır mı diye o da evet dedi akşam üstü saksının tamamına çiçeklere yapraklara heryerine sıktım spreyi böcekler pek hoşnut olmadı dağıldılar gibi gerçi 10 20 kadar vardı zaten şimdi bu uygulama çiçeğime bir zarar verir mi birde aldığım zamandan beri yaprakları lekeli gibi bunun nedeni nedir yardımcı olurmusunuz?

Koyu yeşil
03-11-2007, 20:25
Merhaba Mine Hanım,

Bahçemdeki defne agacında bitler koloni kurmuş durumda. Aslında epeydir gözüme hasta görünüyordu. Ama ben bu siteyle tanışınca teşhis koyabildim. Bunlar yaprak altlarında yapışık hareketsiz kabuklar gibi durmaktalar. Karıncalarda tam anlattığınız gibi işbirliği içinde. Önceki mesajları okudum ve ilaç isimlerini not ettim. Yanlış anlamadıysam bu ya kabuklu bit **** yaprak biti ve uykudalar. Sonuçta güçlü bir ilaçlama mesela Suprathion 40 EC (Methidathion) kullanmam gerekiyor sanırım. Yalnız bu agacın altında galalarım, ortancalarım, yakınında da yeni çimlenen turp, ıspanak ve rokalarım var. İlacın diğer bitkilerime zararı olur mu acaba?

Ophrys
03-11-2007, 20:33
Sevgili williamwallace burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) kendinizi tanıttıktan sonra buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001) gözatın lütfen.

Teşekkürler

Mine Pakkaner
03-11-2007, 21:52
...Suprathion 40 EC (Methidathion) kullanmam gerekiyor sanırım. Yalnız bu agacın altında galalarım, ortancalarım, yakınında da yeni çimlenen turp, ıspanak ve rokalarım var. İlacın diğer bitkilerime zararı olur mu acaba?

Etiket dozunda kullanırsanırsanız bitkilerinize zararı olmaz, ancak, yine etiket üzerinde son ilaçlama ve hasat arasındaki süreyi dikkatle takip edip, ıspanak ve rokalarınızı ona göre tüketin.

İlaçlamada iyi bir kaplama yapın. Püskürtücünüz çok iyi olmalı. Sisleme gibi ince taneciklerle atış yapmalı.

Koyu yeşil
04-11-2007, 11:35
Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

Koyu yeşil
05-11-2007, 10:05
Merhabalar,

Afrika menekşelerimin bazılarının yapraklarında beyazlanmalar başladı. Verdiğim suyla mı ilgili yoksa bir beslenme eksikliği midir? Ne yapabilirim?

Sevgiler,

Mine Pakkaner
05-11-2007, 16:22
İkisi de değil gibi görünüyor, ama bir yaprağın daha detaylı yakın çekim görüntüsünü eklerseniz iyi olacak. Bu oluşum ne zaman başladı, kaç menekşede var?

Koyu yeşil
05-11-2007, 16:42
Mine Hanım, oluşum 1-2 haftadır, 8 saksıdan 4 tanesinde var. Bir tanesinde ilerlemiş, diğerlerinde sadece 1-2 yaprakta başlangıç aşamasında. Yarın sabah detay bir fotoğraf ileteceğim.

Saygılar,

Koyu yeşil
06-11-2007, 08:44
Günaydın Mine Hanım,

Menekşelerin istediğiniz gibi detay resimlerini çekmeye çalıştım. Teşekkür ederim.

Koyu yeşil
06-11-2007, 13:26
Bu fotoğraf belki daha iyidir? Sayıgılar.

Mine Pakkaner
06-11-2007, 18:49
Böyle bir durumu ilk kez görüyorum. Yaprağın beyazlayan dokusu yeşil yeri gibi mi, yani tek fark renk oluşumu mu, yaprağın tüylü gevrek yapsısı aynı mı? Yaprak arkası da beyaz mı? Sanki virüs enfeksiyonu gibi.

Bu durumla karşılaşan başka üyemiz var mı?

Oğuzhan
06-11-2007, 20:09
Benim bazı yapraklarda oluyor.Ama bu kadar fazla değil.Ben o yaprağı kırıp uzaklaştırıyorum.Bazı memekşe türleri bu şekilde var.Yaprakları alacalı oluyor.Menekşeler çok değişik bir tür.Bazen süpriz yapabiliyorlar.Mesela katmerli bir menekşe daha sonra yalın kat açabiliyor.Ya da tam tersi.Yaprak şekilleri bazen değişebiliyor.

Oğuzhan
06-11-2007, 20:11
Bu durum benim sakız sardunyada olmuştu.Yeni çıkan yapraklar bu şekilde alacalı idi.Saçı kıbrıs verince eski halini almıştı.Yapraklar yeşillenmişti.

Koyu yeşil
06-11-2007, 21:38
Benim kafam iyice karıştı arkadaşlar. Menekşelerimin yaprakları eskiden yemyeşildi. Biliyorum bazı menekşeler beyaz kırçıllı yapraklara sahip oluyor. Ama bendekilerin yapraklarındaki beyazlamalar sanki giderek ilerliyor. Yarın sabah iyice inceleyip Mine Hanım'ın sorularını yanıtlamaya çalışacağım. (İşyerimde duruyorlarda...)

Bu arada saçı kıbrıs nedir? İlk kez duyuyorum.

zenfree
06-11-2007, 21:45
Saçı kıbrıs aşağıdaki başlıkta.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772

Koyu yeşil
07-11-2007, 09:36
Mine Hanım, yaprağın arka kısmında ve genel dokusunda hiçbir değişiklik yok. Göbekten yeni çıkan minik yapraklarda ya beyaz, ya da bol beyaz benekli çıkmaya başlamış. Genlerinde mi bir bozukluk var acaba :)

BAHÇECİ
11-11-2007, 14:13
Kadi Lokmasi:

Ben Daha önce De Yazmiştim. Bahçemdeki Zararlilar Için Kadi Lokmasi Teşhisi Konmuştu. Fakat Neden Ortaya çiktiği Ve Onunla Nasil Mücadele Edildiği Konusunda Bilgi Alamadim Veya Ben Yanliş Yere Yaziyorum. Bilgilendirirseniz Sevinirim. Selamlar

-----------------------
Mustafa Yilmaz Bodrum

Mine Pakkaner
15-11-2007, 01:11
Kadılokması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2540) başlığına bakınız.
Bir de büyük harfleri sadece cümle başları ve özel isim başları şeklinde dil bilgisi kuralları dahilinde kullanmanızı rica edeceğim. Bu şekilde okumak zor oluyor.

Hakan KINACI
16-11-2007, 08:21
Pepinomda beyaz sinekler var, yanında başka çiçeklerimde var ve ev de salonda duruyor hepsi ama sadece pepinomda beyaz çok küçük sinekler var.
Bahçede kullandığımız zirai ilaç ile ilaçladım pepinom ölüyordu, toparladı ama sinekler hiç kaybolmadı.
Zirai ilaç satan bir dükkandan beyaz sinekler için bir ilaç istiyorum dedim şu an ismini hatırlamıyorum onu da uyguladım, yine duruyorlar.
Bu ara da yıakama da yaptım, bütün yapraklarını yıkadım sanki hiç yıkamamışım gibi sinekler yine duruyordu.
Son olarak evde sinek sivri sinekler için kullanılan detan sıktım ama yine çare yok.
Artık son çare balkona atacağım şiddetli rüzgar ve yağmura maruz kalacak ve pepinom can verecek.
Başka çare bulamadım artık. Ne yapmalıyım ki pepinomu kaybetmeyeyim?

denizakvaryumu
16-11-2007, 09:33
Pepinomda beyaz sinekler var, yanında başka çiçeklerimde var ve ev de salonda duruyor hepsi ama sadece pepinomda beyaz çok küçük sinekler var.
Bahçede kullandığımız zirai ilaç ile ilaçladım pepinom ölüyordu, toparladı ama sinekler hiç kaybolmadı.
Zirai ilaç satan bir dükkandan beyaz sinekler için bir ilaç istiyorum dedim şu an ismini hatırlamıyorum onu da uyguladım, yine duruyorlar.
Bu ara da yıakama da yaptım, bütün yapraklarını yıkadım sanki hiç yıkamamışım gibi sinekler yine duruyordu.
Son olarak evde sinek sivri sinekler için kullanılan detan sıktım ama yine çare yok.
Artık son çare balkona atacağım şiddetli rüzgar ve yağmura maruz kalacak ve pepinom can verecek.
Başka çare bulamadım artık. Ne yapmalıyım ki pepinomu kaybetmeyeyim?

Beyaz sinekler, havanın sıcak (ama çok sıcak değil), nisbi hava neminin oldukça yüksek olduğu ortamları çok severler. Beyaz sineklerde yumurta sayısı çok, döl sayısı oldukça yüksektir. Dolayısıyla çoğalma kapasitesi yüksek olan bir böcektir. Pekçok doğal düşmanı olmakla birlikte, turunçgiller gibi kapama bahçelerin dışında, kimyasal mücadele yapmaktan başka çare bulunmamaktadır. Çoğalma kapasitesi yüksek olduğu için bazı kimyasallara karşı dayanıklılık geliştirebilmektedir, bu yüzden kimyasal kullanırken mutlaka farklı gruptan insektisitleri dönüşümlü olarak kullanmak gerekir.

Kimyasal mücadelenin yanısıra, Biyoteknik mücadele yöntemlerinden olan, yapışkan tuzak kullanmak da iyi sonuç vermektedir. Özellikle düşük yoğunlukta beyaz sinek varsa yapışkan tuzaklar başarılı olmakta, yüksek beyaz sinek yoğunluğunda ise tek başına etkili olmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, beyaz sineklerin renkli ve parlak cisimlere yönelme eğiliminde oldukları, ve en çok sarı renge yöneldikleri belirlenmiştir. Piyasada sarı yapışkan tuzaklar satılmakla birlikte, kırtasiyeden alınabilecek birkaç malzeme ile evde de yapılabilir. Bunun için gerekenler;

Sarı renkli bir plastik: Genellikle sarı renkli telli dosyalar kullanılabilmektedir. Telli dosyanın sadece sarı renkli kapağı kesilip kullanılır.

Diğer bir malzeme ise; Geç kuruyan, yapışkan bir madde. Bunun için de genellikle, her yerde bulunabilen Fare yapışkanı (tutkalı) kullanılmaktadır.

Telli dosyanın sarı kapağı kesilir, üzerine fare yapışkanı ince bir tabaka halinde ve her iki yüzeyini de kaplayacak şekilde sürülür. üst kısmına bir delik açılarak ip bağlanır ve iple bitkilere çok yakın bir yere asılır. Böylece beyaz sinek yoğunluğu azaltılmış olur.

Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde beyaz sineklere etkili, sebzelerde kısa süreli, süs bitkilerinde uzun süreli insektisitler kullanılır.

Sebzeler için Hekplan 20 SP (Acetamiprid)=3 gün, Actellic 50 EC (Pirimiphos methyl)=4 gün, Applaud (Buprofezin)=1 gün vb

Süs bitkileri için Basudin (Diazinon)=21 gün, Afidrex 40 EC (Dimethoate)=7-10 gün,

Kullanılabilir. Kullanılabilecek daha pekçok insektisit mevcuttur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4601

Hakan KINACI
16-11-2007, 10:31
Evet, gerçektende hava sıcak ama denildiği gib çok sıcak değil, ortamda nem her zaman var çünki bitkilerimin olduğu yerde 300 litrelik bir akvaryum var.
İlginç olan bir şey de bu sinekler, diğer salon bitkilerimin, menekşemin ve mum çiçeklerimin üzerine gitmemesi, sadece ve sadece pepinoda durmaları.
Pepinoyu hafifce oynattığınızda bir sürü beyaz sineğin hepsi birden havalanması ve yine dönüp pepinonun üzerine konması çok ilgi çekici, bu yüzden pepinoya büyük çöp poşeti geçirdikten sonra balkona terfi ettirip, yukarıda belirtilen zirai ilaçlama işlemine acilen başlayacağım.

gilan
28-11-2007, 23:25
Kumkatımın ciddi bir sorunu var, umarım çare bulabiliriz :( Bir süredir çok fazla yaprak döküyordu, sonunda nedenini keşfettim. Birkaç yaprağının resmini koyuyorum.

25697
25698 25699

Forumu biraz araştırdım. Bu resimler galeri sineğine benziyor sanırım ama emin değilim. Kumkatlarda rastlanan bir durum mudur onu da bilmiyorum. Sayın fmt79
Trigard 75 WP (Cyromazine)
Agrimec EC (Abamectin)
önermiş galeri sinekleri için. Kumkatıma da uygun olur mu bu ilaçlar acaba? Bir de üstünde çok sayıda henüz olgunlaşmamış meyvesi var. Meyvelere zarar vermeyecek cinsten bir ilaç var mı?
Şimdiden teşekkürler.

lerdemir
29-11-2007, 12:22
Meyveniz var ise "sistemik" olmayan bir ilaç uygulamanız gerekiyormuş benim daha önce sormuş olduğum bir soruya uzman arkadaşımızdan almış olduğum bilgiye istinaden. Çünkü bu durumda -kaba anlatımla- yiyecek olarak tüketilecek meyvenin içine geçiyormuş o zararlı ilaç... Ama daha teknik ve detaylı bilgi kalmadı aklımda. "Sistemik" sözcüğü ile forumda arama yapılabilir diye düşünüyorum bu konu hakkında.

Yanlışım varsa uzmanlarımız uyarırsa çok mutlu olurum...

Bakın, şu başlıkta Mine Hn "sistemik ilaç" hakkında kısaca şöyle demiş (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=181891&postcount=1307):"
"Sistemik etkili ilaç bitkinin özsuyuna geçer ve içinde dolaşır."

gilan
30-11-2007, 17:52
Teşekkürler Lerdemir,
Eğer mümkün olursa meyvelerimi kaybetmeyi hiç istemiyorum tabi ki.

Ama henüz sorunun galeri sineği olduğundan bile emin değilim. Teşhis koyabilecek ve de ilaç önerebilecek uzmanlarımızı bekliyorum :(

chakuza
01-12-2007, 13:38
buyuk bi ihtimal yapak galeri sinegi. onun hakkında internetten **** ziraatla ilgili kitaplardan kaynak bulabilirsin:)

polatuz
01-12-2007, 17:58
Balkonda bulunan ficuslar ile kişniş yapraklarında, sanki üzerleri toz ile kaplanmış gibi noktalar oluştu. Sizce bu ne olabilir. Yapraklarda dökülme yok. Küçük yapraklı ficuslarda bu hastalık varken, bonsai olarak aldığım farklı tür (daha büyük yapraklı) ficusta görünmüyor. Aşağıya bir kaç resmini koydum. Teşhis ve tedavi konusunda öneride bulunabilir misiniz.

Ficus yaprağı
http://an-mak.com/images/ficus_1.jpg

http://an-mak.com/images/ficus_2.jpg

Kişniş yaprağı
http://an-mak.com/images/kisnis.jpg

Crocus Şen
08-12-2007, 20:54
Bende çiçek satan büyük bir marketten sari kenarli kiliçtan aldim,aldigimda yanlarinda 3 grup kök vardi,bunlari ayirdim ve baska saksilara diktim ve bu kökleri ese dosta verdim.Elimde kalan büyük kiliçta ise hiçbir hareket yok!alali yaklasik 3 ay oldu,sabah günesi alan bir yerde duruyor ve sulamasina da çok dikkat ediyorum sürekli ölcüyorum boyuda ayni ve hiçbir gelisme yok ayni zamanda en uzun kiliçlarin uçlarinda beyaz pamukçuklar gördüm.hiç uzamamalari ve yavru çikarmamalari beni çok üzdü yardimlarinizi bekliyorumm..Bu çiçegi çok isteyerek aldim,kurtarmak için ne yapmaliyim?

Ophrys
09-12-2007, 01:06
Polatuz bitkilerinizde kırmızı örümcek zararlısı var gibi.

csen sizin kılıçta da pamuklu bit olsa gerek.

Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) başlığında sorununuza uygun karışımları bulabilirsiniz

Koyu yeşil
17-12-2007, 11:10
Seradan aldığım mum çiçeğimin saksısında eve geldikten sonra siyah sinekcikler oluştu. Daha önce de başıma gelmişte ve güneşte bir süre bıraktığımda yok olmuşlardı. Sanırım güneş zayıf olduğundan bu metod şimdi işe yaramadı. Sarımsak yağ ve arap sabunu denedim. Yine başarılı olamadım. Diğer bitkilerime de dadandılar. Çimlenmesini beklediğim plumeria tohumlarımın toprağına da yerleştiler. Sanki yoprağın içine yuvalıyorlar. Yapraklara konup uçuşuyorlar. Bakınca pireye benziyor biraz ama değil. Bunlardan nasıl kurtulabilirim.

Buket Aknar
23-12-2007, 10:42
Bugün evdeki salon bitkilerimin birisinin üzerinde beyaz bir canlı gördüm. Forumda bu gibi bitki zararlılarına bir baktığımda hangisi olduğunu tam da anlayamadım. Çektiğim fotoğrafta da ayrıntı tam belli değil ancak acaba pamuklu veya unlu bit mi diye merak ediyorum? Üzeri beyaz, okuduklarıma göre pamuklu bite çok benziyor çevresinde pamuk gibi bir oluşum var. 2-3 tane olduğunu görünce önce fotoğraflarını çektim sonra elimle aldım, elimle aldığımda parmağım beyaz değil ezilmiş sıvılı bir madde bulaştı. Uygulayabileceğim birşey varsa hemen yapmalıyım diye düşünüyorum. Çünkü evimde birçok salon bitkisi var ve onlara da geçerse neler olur diye düşündüğümde içimi bir korku alıyor.
Yazılanları okuduğumda arapsabunlu, zeytinyağlı bir karışım gördüm. Doğrusu hangisi ne yapmalıyım?

Koyu yeşil
23-12-2007, 19:53
Buket Hanım bir parça bez **** kağıt mendille bitkinizden temizleyip, arapsabunlu karışımı uygulamanızı önerebilirim.

Mine Pakkaner
23-12-2007, 21:56
Pamuklu bit bu. Koyu yeşilin önerisinden başka kimyasal ilaç kullanmak isterseniz bununla ilgili pek çok öneriyi ve mücadele yöntemlerini başlıkta kısa bir araştırma ile bulacaksınız.

Buket Aknar
24-12-2007, 16:47
Parmağımla üzerindeki 2-3 taneyi aldıktan sonra bu sabah tekrar kontrol ettiğimde üzerinde başka göremedim . Yarına tekrar ortaya çıkarlar mı bilmiyorum. Üzerinde olmasa da kimyasal mücadele değil ama arap sabunlu karışımı yapmam gerekir mi ? ( öncelikle doğal yöntemleri tercih etmekteyim, çaresiz kalırsam kimyasal yöntem kullanmalıyım diye düşünüyorum.)

Filiz
25-12-2007, 15:43
Merhabalar, saksılarımın üzerinde uçuşan sirke sineklerine acayip bozuluyorum :( . Sitede arattım ama sirke sineği ile ilgili birşey bulamadım (varsa da yerini bilen söylesin lütfen). Ben ismini sirke sineği olarak biliyorum çünkü özellikle üzüm bozulunca ya da herhangibir meyve bozulunca etrafına doluşurlar organik gübre de kullanmıyorum acaba sorun torftan mı kaynaklanıyor kimyasal kullanmadan nasıl mücadele ederim?

bahçevan
25-12-2007, 19:55
Parmağımla üzerindeki 2-3 taneyi aldıktan sonra bu sabah tekrar kontrol ettiğimde üzerinde başka göremedim . Yarına tekrar ortaya çıkarlar mı bilmiyorum. Üzerinde olmasa da kimyasal mücadele değil ama arap sabunlu karışımı yapmam gerekir mi ? ( öncelikle doğal yöntemleri tercih etmekteyim, çaresiz kalırsam kimyasal yöntem kullanmalıyım diye düşünüyorum.)

selam Buket hnm saksınızı en son nezaman değiştirdiniz.Bu konuyu göz ardı etmeyiniz.Silme yöntemini devam ettirmeniz daha faydalı.Çünkü fazla bir alan teşkil etmiyor sanıyorum saygılar

Buket Aknar
25-12-2007, 21:02
İlginiz için teşekkürler, çiçeği yaklaşık bir buçuk ay önce aldım ve henüz saksı değiştirmedim ama saksısının küçük olduğunu düşünüyorum. Bugün de baktım henüz yeni bir şey görmedim. Umarım bir daha çıkmazlar.

Sergül
26-12-2007, 16:36
Arkadaşlar merhaba. Yıllarca menekşe yetiştirdim,bir menekşeden onlarca menekşe yetiştirdim. Hatta birtanesi bir koyu renk, birsonraki sefer açık renk açardı. Ev değişikliği nedeni ile menekşelerimi verdim.Şimdi yeniden yetiştiremiyorum.Size menekşemin resmini gönderiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim. Acaba toprağı kalitesiz,suyu süzmüyormu? :confused:

günsu
26-12-2007, 18:46
Toprağı ıslaksa hiç su verme, ortası iyi gibi ama, belki kendine gelir.
Yanmış gibi duruyor sanki fazla gübre yakmış olabilirmi:confused:

Sergül
26-12-2007, 22:45
Üstü kuru gibi görünür ama altının ıslak olduğunu düşünüyorum. Düzeliyor gibi haklısınız ortası iyiye doğru gider ama ölmesinden çok korkuyorum, sanki kopan yaprakların yerinden yeliş yabrağa benzer bir buruncuk görünür.

bahçevan
27-12-2007, 19:56
Arkadaşlar merhaba. Yıllarca menekşe yetiştirdim,bir menekşeden onlarca menekşe yetiştirdim. Hatta birtanesi bir koyu renk, birsonraki sefer açık renk açardı. Ev değişikliği nedeni ile menekşelerimi verdim.Şimdi yeniden yetiştiremiyorum.Size menekşemin resmini gönderiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim. Acaba toprağı kalitesiz,suyu süzmüyormu? :confused:

merhaba SERGÜL SULAMA YAPARKEN YAPRAKTA SU OLMAMASI GREKİYOR,KURUYAN YAPRAKLARI TEMİZLEYİNİ ODA SICAKLIĞINDA BULUNDURUN.SAYGILAR

Filiz
27-12-2007, 21:13
Benim sirke sinekleri ile mücadeleme yardım edecek kimse yok mu...

Sergül
01-01-2008, 14:29
Teşekürler bahçevan. Yeni bir sorunum var,bana yardım edebilecek varsa yardımınızı bekliyorum. Çiçekçiden aldığım çiçeğimde kırmızı örümcek olduğunu öğrendiğim bir zararlı. Çiçeğimi kurutmadan onunla nasıl baş edebilrim.

Mine Pakkaner
01-01-2008, 15:58
Sergül, kırmızı örümcekle ilgili forumda pek çok bilgi bulabilirsiniz. Baştaki arama kutusunu kullanın, postaları göster seçeneğini kullanın. Gelişmiş arama yaparsanız hastalık ve zararlı forumunu seçin, sonuçları da mesallarda göstertin. Şu sonuçlara ulaşacaksınız; http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=369143

Ayrıca derginin Aralık sayısında ( http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html ) "Bitkiler için bitkisel tedavi" isimli yazımda bu konudaki reçeteleri de görebilirsiniz.

Selamlar.

banunur
01-01-2008, 22:56
Mine hanım ben de kırmızı örümcek ile ilgili bahsettiğiniz yerlere baktım , gerçekten çok harika ayrıntılı bilgiler var. Ben de güllerimde kırmızı örümcek sorunu ile karşılaşmıştım bana da %80 lik kükürt içeren wp(sulandırılabilir) ürün tavsiye ettiler. 1 litrelik kaba yarım tatlı kaşığı uyguladım sorun çözüldü paylaşmak istedim...Herkese kolay gelsin.

Sergül
02-01-2008, 12:54
Mine teşekkürler. Verdiğiniz linklere baktım ve daha birçok yararlı bilgi edindim. Yalnız kükürtü sulama suyuna mı yoksa bitkiye mi koymalıyım,çünkü kırmızı örümcek yaprakların altındadır.

banunur
02-01-2008, 22:20
Sergül kükürtü camsil gibi el spreyleri ile sulandırdıktan sonra yaprakların her yanına dokunacak şekilde uygulama yapıyorsunuz. Özellikle doz konusunda beni uyardılar 1 litre suya yarım tatlı kaşığı ıslanabilir wp kükürt den fazla koyarsam yakma yapabileceği şeklinde. Ben bu dozdan iyi netice aldım.

Sergül
03-01-2008, 10:27
Teşekürler,Banunur umarım çiçeğimi kurtarabilecem.

menekşemehtap
07-01-2008, 13:38
Yaklaşık 2 hafta önce eşimin aldığı Atatürk çiçeğinde sanırım bir sorun var.Çiçekli değil, geldiğinden beri sulamadım baya bir su vermişlerdi çünkü.Ve geldiğinde de yaprakları böyleydi daha kötü durumda olan yapraklarını temizledim.Yapraklarının arka kısımlarında hiç bir problem yok dıştaki lekeler görünmüyor. Birde yaprakları çok yumuşak elimde eriyecek gibi duruyor bu doğal mı bilemedim. Işık alan bir yerde duruyor doğrudan güneşe maruz değil ve oda sıcağında.Sorunu umarım bir zararlı değildir bilginize ihtiyacım var.Resimler fazla net değil üzgünüm.

fyzn
08-01-2008, 10:25
Merhaba Mine hanım köklendirmek için saksıya ektiğim menekşemin toprağının üstünde beyaz pamuğa benzer bir tabaka oluştu. Önceki resimlerden baktığıma göre gül yapraklarının üstündeki küllenmeye benziyor. Toprağın üst tabakasını almaya çalışırken bu beyazlıkların en alttan geldiğini gördüm. Acaba ne yapabilirim? Menekşemi kaybetmek istemiyorum. Küllenme için tarif ettiğiniz sodalı karışım uydun olur mu? Yoksa bu başka bir şey midir?

gilan
09-01-2008, 16:58
Benim sirke sinekleri ile mücadeleme yardım edecek kimse yok mu...

Bayağı uzun zaman geçmiş aslında sormanın üstünden ama ben yazayım yine de, belki faydası olur :)

Eğer sirke sineği saksıların toprağından uçuşan minicik sineklerse, toprağa kekik ya da fesleğen ekince kokusundan kaçtıklarını okumuştum.

Filiz
10-01-2008, 08:05
Teşekkürler gilan. Aynen dediğin gibi toprakta uçuşan minicik sinekler. Sanırım aldığım topraktan geldiler (ardıç ağaçlarının diplerinden almıştım).

gilan
10-01-2008, 09:15
Sırf torf olunca bile bazen geliyorlar. Biryerden bir tanesini gelip çoğalıyor herhalde. Fesleğeni dene bakalım, işe yararsa paylaşırsın :)

hneşe
20-01-2008, 12:45
Merhaba yaklaşık 4 aydır sitenin üyesiyim.Son derece güzel hazırlanmış bu sitedeki konu başlıklarını okuyup sürekli yeni bilgiler öğreniyorum.Ancak resmini eklediğim arkadaşlarımın hediyesi olan çiçeğimin ismini siteden öğrenemedim.Çiçeğimin yapraklarında kurumalar var bulunduğum yerde (ilçede)çiçek bakımı konusunda yardım albileceğim bir uzman bulamadım.Acaba çiçeğimi nasıl kurtarabilirim.

filyos
21-01-2008, 08:46
Merhaba.Dracenamın toprağına dışarıdan sirke sinekleri bulaştı.Ne yaptıysam onları uzaklaştıramadım ve bu yüzden içieriye de koyamıyorum.Dracenam ın soğuktan yaprakları sarardı ve hiçbrşey yapamıyorum.Sitede bu sinekler hakkında hiçbir açıklama bulamadım sadece toprağa fesleğen dikilmesi önerilmiş.Fesleğen yetişene kadar da benim çiçeği ölür.Lütfen bu konuyla ilgili ciddi bir bilgi verilsin.

kanun43tr
21-01-2008, 14:11
Çok su vermeme rağmen ağlamaya başladı ve yaprakları kızarıp dökülüyor.Sorun cok büyüdüğünden kaynaklanıyor olabilirmi?Güneşte tam ıstediği gibi üzerine vurmuyor .Köklememi yapssam?Sağolun şimdiden

kanun43tr
21-01-2008, 14:24
Çok su hatta hiç su vermediğim halde ağlamaya ve yaprakları burusup dökülmeya basladı ne yapabilirim tesekküeler

Mine Pakkaner
22-01-2008, 22:48
...Ancak resmini eklediğim arkadaşlarımın hediyesi olan çiçeğimin ismini siteden öğrenemedim.Çiçeğimin yapraklarında kurumalar var bulunduğum yerde (ilçede)çiçek bakımı konusunda yardım albileceğim bir uzman bulamadım.Acaba çiçeğimi nasıl kurtarabilirim.

Bitkiniz Calathea (Kalatya) İndirek ancak bol ışık, bol nem ve yazın bol su sever. Marttan ekime kadar 15 günde bir yapraklı bitkiler için olan gübre verilir. Sizdeki kuruma nem eksikliğinden gibi görünüyor. İki sulama arası kışın toprağın kurumasına izin verin ancak havanın rutubetinin düşmemesine de özen gösterin. Gerekirse bir çakıl tepsisine oturtun. Bu konuda e-derginin eylül sayısına bir yazı yazmıştım, "iç mekan bitkilerinize nasıl bakmalısınız" diye, orada detaylı bilgi bulabilirsiniz. http://www.agaclar.net/dergi/eylul07.html

Mine Pakkaner
22-01-2008, 23:34
Merhaba.Dracenamın toprağına dışarıdan sirke sinekleri bulaştı.Ne yaptıysam onları uzaklaştıramadım ve bu yüzden içieriye de koyamıyorum.Dracenam ın soğuktan yaprakları sarardı ve hiçbrşey yapamıyorum.Sitede bu sinekler hakkında hiçbir açıklama bulamadım sadece toprağa fesleğen dikilmesi önerilmiş.Fesleğen yetişene kadar da benim çiçeği ölür.Lütfen bu konuyla ilgili ciddi bir bilgi verilsin.

Sirke sinekleri ile mücadelede sarı yapışkan tuzak kullanabilirsiniz, eğer bunu istemezseniz ilaç kullanımı gerekir. Bunun için de örneğin Decis kullanabilirsiniz, en yakın zirai ilaç bayisine uğrayıp fikir alın. Dracenanızı da acil içeri almanızı öneririm.

Mine Pakkaner
22-01-2008, 23:37
Çok su vermeme rağmen ağlamaya başladı ve yaprakları kızarıp dökülüyor.Sorun cok büyüdüğünden kaynaklanıyor olabilirmi?Güneşte tam ıstediği gibi üzerine vurmuyor .Köklememi yapssam?Sağolun şimdiden

Ağlama fizyolojik bir olaydır, endişe etmeyin. Suyu çok azaltın, nem sağlamaya devam edin. Güzel bakıp büyütmüşsünüz, kışın serin hava ve ıslak toprak sorun yaratıyor. Forumda oksijenli sulu tarif ve aspiirinli tarifleri aratınız. Bir hafta arayla uygulayınız.

Üretecekseniz çelik almak için bahar sonu yaz başını bekleyin.

hneşe
23-01-2008, 12:26
Yardım için çok teşekkürler Mine Hanım.

berduray
12-02-2008, 15:40
2 senedir ev yapımı karışımıyla temizliyorum ama bu görüntüyü engelleyemedim.

Dibine gübre verdim,yaprakları tek tek temizledim,yeni yapraklar ortaya çıkınca yaprak biti ve sonuç bu.

Yaptırdığım aşı da tutmadı, çiçek açıyor ve öylece dökülüyor, saksıda yetiştirenler bile meyve alıyor benim kaç yıllık limonumdan bir tane yemek nasip olmadı.

Bi yerde yanlış yapıyorum bu kesin , bilgisi olanlar bana bir yol gösterebilirse çok sevineceğim.

Uğraşıp sonucun değişmemesinden çok sıkıldım.

Teşekkür ederim.

berduray
16-02-2008, 12:20
Konuyu yanlış 1 yere mi açtım acaba turuçgillere mi yazmalıydım, derdime kimse derman olmadı.

Yardımlarınızı bekliyorum dostlarım.

opalon
19-02-2008, 23:55
Solucana benzer yaratık pek anlaşılmıyor. Ama telaşa gerek yok. Bu görünüme sahip olan Tel Kurtları var ancak onlar da yumrulu bitkilerin yumru ve köklerinde zarar yaparlar. O yüzden telaşa gerek yok.

İkinci fotoğrafta ise, yani fotoğraf var ama görüntü yok :), unlu bite benziyor sanki. Tabi hayal meyal çıkarabiliyorum. Net bir görüntü olsa daha net konuşabilirim.

http://img72.imageshack.us/img72/328/citriqu0.th.jpg (http://img72.imageshack.us/my.php?image=citriqu0.jpg)

Eklediğim fotoğraftaki böceğe benziyor mu? Teşhisi tam koymamız lazım.

Benimde size bir sorum var
Yapraklarda ve saplarda küçük, içe gömük, önceleri koyu yeşil ve sulu yapıda sonra esmer görünümlü lekelerle ortaya çıkan, ilerleyen safhalarda ölen yaprakların yere döküldüğü mantar hastalığının adı nedir
CVB 22 KAREKTER işin içinden çıkamadık en azından nerde arayacağımızı bilsek. teşekkürler

limon
20-02-2008, 06:30
Pırasalarımda kurtçuklar ve sert yapıda, yumurta olduğunu sandığım oluşumlar var. Taze soğanlarımda da bazen oluyor bu durum. Sorunu nasıl çözerim?
30586

Mine Pakkaner
20-02-2008, 11:16
Konuyu yanlış 1 yere mi açtım acaba turuçgillere mi yazmalıydım, derdime kimse derman olmadı.
...

Berduray öncelikle limonunuzun fizyolojik bir hastalığı var onu çözmek gerek. Besin eksikliği var. Düzgün bir gübreleme yapınız. Ardından da yaprak bitleri ile mücadeleye devam edeceksiniz. Forumdaki Turunçgil hastalık ve zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=134646#post134646) başlığında genel bilgiler var onu da takip edin.

şükran ünal
24-02-2008, 19:48
Çiçeğimdeki bu zararlının, daha önceki konularda da bahsettiğiniz unlu bite benziyor. Ayrıca resimlerde de görüldüğü gibi çiçeğin yaprak ve gövdesinde yapışkanlık ve pamuksu yapılar var. Bunlar da unlu bitin sebep olduğu durumlar mı? Daha önce önerdiğiniz yazlık beyaz yağı kullanmamı bana da tavsiye eder misiniz? Bunun dışında başka ne yapabiirim? Şimdiden teşekkürler.

Mine Pakkaner
24-02-2008, 21:04
Yapışkanlıklar sizin de tahmin ettiğiniz gibi bitten kaynaklanıyor. Yazlık yağ kullanabilirsiniz. Gövdeyi de ilaçladığınız bir bezle güzelce temizlemeyi unutmayın. Sistemik bir böcek öldürücü ilaç da kullanabilirsiniz. Ev ilaçları bu zararlıda çok başarılı olmuyor ancak arapsabunu ve zeytinyağlı solüsyon da denemeniz mümkün.

şükran ünal
25-02-2008, 08:22
Sevgili Mine , hızlı cevap için çok teşekkürler. Çiçeğim annemlerdeydi ve daha önce ev ilacı yapıştık . Dediğiniz gibi faydası olmadı . Bu gün arapsabunu ve zeytinyağı karışımını yapıp sonucu bir kaç gün bekleyeyim. aslında güller ve diğer çiçekler içinde evde böcek ilacım var duruma göre önce hangisini kullanmalıyım sizce? Çiçeğimin tamamını bu hastalık kaplamışve üç beş yaprağı kalmış zavallının..

denizakvaryumu
25-02-2008, 08:56
Mine Hanım
Bazı yerlerde Arap sabunu-zeytinyağı karışımına öldürücü etki olması için 1 lt ye 10 ml etil alkol katıldığını okudum.

Ne dersiniz?

h_berder
26-02-2008, 23:20
Aşağıdaki linklerde hastalıklar ve zararlılar ve mücadele yöntemleri hakkında bilgiler içeren kitapçıklar var.
Umarım yardımcı olur.
http://www.megep.meb.gov.tr/modulson/1112/bahcecilik/bitki%20hastaliklari.zip
http://www.megep.meb.gov.tr/modulson/1112/bahcecilik/bitki%20zararlilari.zip
http://www.megep.meb.gov.tr/modulson/1112/bahcecilik/mucadele%20yontemleri.zip

şükran ünal
28-02-2008, 09:25
Arkadaşlar, 670 no lu mesajda resimlediğim çiçeğimi buradaki bilgiler doğrultusunda adeta çiçeğe toz zerrecikleri halinde ilaçladım.O günden beri düzelmeyi gözle görülür şekilde farkediyorum. Biz Mine hanım ın tavsiyesi ile evde bulunan güllerimize de kullandığımız böcek ilacı ile liaçladık. Hafta sonu ilacı tekrarlamayı düşünüyorum. Çiçeğimin bu arada ismini yazamamıştım. Madagasgar yaseminiydi. Çok gösterişli çiçekleri var ve görünüşü mum çiçeğine benziyor. Hafta sonu çiçeğimi tekrar resimleyeceğim.

M-e-l-t-e-m
29-02-2008, 16:58
Ya arkadaşlar, benim devetabanım çok kötü. Sadece iki yaprağı kaldı biri azıcık sarardı, beyaz benekler çıktı diğer yaprakda ise kıvrılma var, boynu bükük duruyorlar, iple bağladım. :( Ben bir yanlışlık yaptım, Aralık ayında saksısını değiştirdim, ama kendi toprağını değiştirmedim koydum öyle ama kendine gelmedi bi türlü...
Acaba eski saksısına tekrar mı koysam, toprağını da değiştirsem mi? Mart ayı da geldi bişiler yapmalıyız di mi?:) Salonda güneş alan yerde pencerenin yanında duruyor. Sıvı gübresini de düzenli olarak veriyorum ama yok nafileee. Lütfen bilen varsa yardımcı olsun... Offf :(

M-e-l-t-e-m
02-03-2008, 16:09
Yaa kimse devetabanı başlığına uğramıyor muuu? Benim bitkimin durumuna yardım edecek biri yok muu?

cihan_as
03-03-2008, 21:09
Komşu bahcedeki palmiye türü oldugunu sandıgım ağacın yaprakları sararmaya başladı, bahceye bakan bahcıvan tercubesız oldugu için sizden yardım almak istedim, neler yapabiliriz sararmanın sebebi ne olabilr.

memet
03-03-2008, 22:14
Saksı değiştirdikten sonra hemen gübre vermek iyi değil. Beyaz benekler nasıl bir şey?
Fotoğrafı olsa, belki fikir yürütmesi daha kolay olur.

M-e-l-t-e-m
03-03-2008, 22:53
Sn. Memet, şimdi beyaz benekler sarıya döndü büyüdü büyüdü resmen çürüyor, kahverengileşti kenarları. En kısa zamanda fotoğrafını koyarım. Sıvı gübreyi de 10-15 günde bir suya karıştırarak veriyorum. Uzunluğu da 1 metre kadar bitkinin. 10 senelik bir bitki.

berduray
03-03-2008, 23:58
Yaa kimse devetabanı başlığına uğramıyor muuu? Benim bitkimin durumuna yardım edecek biri yok muu?

Meltem merhaba valla ne olacak bu bitkilerle halimiz bilmem.

Ben limonumu adam edemedim, sen de devetabanını.

Benim de var 2-3 yaşında 1 devetabanım öyle duruyor.Özel hiçbir bakım yapmıyorum, gayet iyi durumda.

Acaba fazla mı suladın?

Ya da toprağını 1 değiştir istersen belki solucan vardır.

Maalesef önerebileceğim fazla 1 şey yok, benimki sorunsuz büyüdüğü için hiç bir araştırma yapmadım.

M-e-l-t-e-m
05-03-2008, 00:42
Merhaba Berduray evet derdimiz bitkilerle, dünyanın bütün bitkileri benim olsa yine de bıkmam. :) Senin de limon ağacına geçmiş olsun, umarım sağlığına kavuşur da bol bol limon verir. :) Eee senin devetabanı gençmiş onda pek sorun olmaz tabii ama ben yaşlı devetabanımı Aralık ayında saksısını değiştirmeseymişim keşke, böyle çürüyüp gitmezdi, az bi canı kaldı onu da kurtaracağım sen de öyle zamansız anda değiştirme saksısını veya toğrağını bak benim başıma neler geldi :), yeni toprak aldım önce köklerine iyice bakıp kontrol ettikten sonra yeni toprakla buluşucak. Bu sitenin çok yardımı oldu bana her konuyu geziyorum öğreniyorum. Mine Pakkaner'in hazırlamış olduğu saksı dezenfekte ve aspirinli suyu da yaparsam tamamdır artık, devetabanım iyileşecektir umarım..

M-e-l-t-e-m
05-03-2008, 01:04
Cihan as komşunuzun bahçesindeki bitki Yukka'ya (Yucca) benziyor, onu Evdeki Bitkilerimiz (salon, balkon, teras) adlı başlığın 1. sayfasında bulabilirsiniz. Bana göre fazla güneş ışığından kaynaklanıyor olabilir.

berduray
05-03-2008, 10:10
Saksı değişimini, 1 zaruret olmadıkça sadece bahar aylarında yapmak en iyisi.Umarım sen de,ben de kurtarabiliriz bitkilerimizi.Bol yeşilli günler.

M-e-l-t-e-m
05-03-2008, 15:31
Teşekkürler Berduray, evet ben yanlış yapmışım ilkbaharda olmalı saksı değişimi. Bir daha kışın ortasında aniden değiştirmem bana iyi bir ders oldu :) Bol yeşilli iyi günler....

M-e-l-t-e-m
05-03-2008, 16:19
Yaa ben az önce devetabanımın toprağını değiştirmek için baktım, kök yok biraz daha baktım baktım kökü yok Aralık ayında değiştirirken vardı nasıl kayboldu ki? Parazitler mi yedi kendi kendine mi yok oldu kökler anlamadım. Ne yapacağımı bilemedim, suya koydum duruyor şimdi. :( Acaba suda kolayca köklenir mi arkadaşlar? Boyu 1 metre olduğu için de keserek çoğaltsam mı? Bu yazıyı Devetabanı başlığına taşısa mıydım yoksa? Yardım ederseniz sevinirim, teşekkürler.

praecox
05-03-2008, 16:36
Sayın meltem,

Monstera deliciosa yani devetabanınız korkarım kök çürümezi geçirmiş. Asıl tehlikeli olan bu çürümenin kök boğazından ilerleyip bitkiyi sarması.
Öncelikle Monstera güneş sevmez tasfir etiğiniz gibi yapraktaki beyaz noktalar oluşması ve kahverengiye dönmesi de güneş yanıklarından kaynaklanmış olabilir. Aydınlık ancak güneş almıyan bir yere koyun.
Saksı değişiminde tüm toprağı değiştirmekte fayda vardı. Köklerini görecek kadar açtığınızı varsayarsak, eski saksı harcını atmak iyi olurdu.
Şu etaptda yapabileceğiniz çürüme durumuna göre bitkiyi budamak veya kök budaması yapmak. Yeniz saksı ve saksı harcına ekmeden evvel de benlate ile ilaçlayıp kısmen dezenfekte eder. Bu tarz kök çürümeleri durdurmak için aspirinli su yeterli olamıyacaktır.
Kışın daha az sulanıp gübrelenmemesi veya çok seyrek gübre verilmesi gerekir.
Ancak bitkinizin 10 yıllık olduğunu yazıyorsunuz ve de sadece 1 metre boyunda. Bu da bana bitkinin düzgün gelişmediği konusunu akla getiriyor.

berduray
05-03-2008, 16:49
Şayet saksı bitkinin ebadına göre büyük ise sadece köke gitmiş, yaprak, gövde üretememiş olabilir.
Ya da fazla sulamadan bitkinin dengesi alt üst olmuş, gelişimini durdurmuş olabilir.

Her zaman toprağın durumu kontrol edilerek sulama yapılmalı, tüm bitkiler için, en güzel gösterge o.

M-e-l-t-e-m
05-03-2008, 20:17
Sevgili praecox, gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim. Demek ki kökleri çürümüş, (tamamen yok tek bir kıl bile), henüz o çürüme bitkiyi sarmadı gövdesini. Şu anda maalesef aspirinli suda duruyor, yeterli olmasa da. Toprağına gelince, eski toprağını çöpe attım bence toprağın yararı falan kalmamış, eşeleyip havalandırıyordum toprağı. Yeni toprak aldım tabii, ışığa gelince, tamam güneş almayan aydınlık yere koyarım bugüne kadar hep güneş aldı (öğle-akşam güneşi) pek de zararı olmadı ama olsun hasta bitkiye güneş aldırmayayım, ben de kahverengileşmenin topraktan olduğunu sanıyordum. Bitkiyi kesmeye cesaretim var mı bilmem ama budayacağım :) Kışın zaten fazla sulamıyorum ama devetabanı için çok sulamadım dersem yalan olur :) Son 1 aydır 4-5 günde bir suluyordum çok suçlu hissediyorum kendimi :) Evet bitki 10 yıllık ve 1 metre düzgün gelişmemesinin nedeni yıllardır aynı toprakla yaşaması olabilir bi de son 1 ayda çok sulamamdan :( Saksıya gelince, eski bitkinin saksısını çamaşır suyu ile fırça yardımıyla dezenfekte ettim ve soğuk suyla yıkadım iyice de kuruladım, benlateyi duymadım olsun saksı temiz oldu sakınca olmaz herhalde. Tekrar teşekkür ederim praecox çok bilgilendim, inşallah iyileşir yaşlı bitkim :)

Mine Pakkaner
05-03-2008, 20:56
Komşu bahcedeki palmiye türü oldugunu sandıgım ağacın yaprakları sararmaya başladı, bahceye bakan bahcıvan tercubesız oldugu için sizden yardım almak istedim, neler yapabiliriz sararmanın sebebi ne olabilr.

Cihan merhaba, bu bir yukka, son derece de dayanıklı bitkidir. Don oldu geçenlerde ondan zarar görmüş olabilir. Yapılacak şey, gövdeyi toprağın çıktığı yerden başlayarak kontrol edin çürüme var mı diye, sonra biraz gübre verin ve bekleyin. Don zararı görmüşse maalesef yaza doğru radikal bir budama yapılacak. Şu anda budamayın.

M-e-l-t-e-m
05-03-2008, 21:02
Berduray, haklısın toprağını kontrol etmeden sulamamam gerektiğini biliyorum diğer bitkilerim gayet iyi. Sana da çok teşekkür ederimm yardım ettiğin için.

berduray
05-03-2008, 22:37
Bilgilerimizi paylaşarak, deneme yanılma yöntemiyle hep beraber öğreniyoruz arkadaşım, tıpkı hayatı öğrendiğimiz gibi...

limon
06-03-2008, 16:44
Ayva ağacımı kabuklu bit olduğunu sandığım böcekler sardı. Bahçeci arkadaşın dediğine göre tek tek kazıyıp sonra ilaçlamam gerekiyormuş. Yoksa ilaç fayda etmezmiş. Doğru mudur?
31634

Mine Pakkaner
06-03-2008, 19:13
Bu koşnil. İlaçlı mücadele yapmalısınız. Zirai ilaç bayisinden yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına ruhsatlı bir koşnil ilacı alın ve etiket dozunda kullanın. Bulaşık dalları budarsanız acilen bahçeden uzaklaştırın.

limon
06-03-2008, 20:45
Sağolun Mine Hanım. Budanacak gibi değil gövdeye yakın yerlere yerleşmişler. Bir tek Ayva ağacında var. Diğerlerine de geçmeden dediğinizi yapıcam.

cihan_as
07-03-2008, 20:55
Mine hanım, vermiş oldugunuz bilgiler için çok teşekkürler.

özlem11
14-03-2008, 10:19
Merhaba arkadaşlar benim sorunum birkaç menekşe saksısının toprağın da gözle zor görücek kadar küçük, krem renkte sanki minicik örümcek yavrusuna benzer hızlı yürüyen yaratıklar...
Menekşeye zararı olurmu. Menekşeler yavru olduğu için toprağı yenileyemiyorum da.
Büyük menekşelerimin toprağını yeni değiştirdim. Onlarda sorun yok. Onlara geçmesinden de korkuyorum. Böcekli menekşeleri başka koyacak yerimde yok. Şimdilik masanın altındalar. Lütfen yardımcı olun.

M-e-l-t-e-m
20-03-2008, 22:06
Merhabalar, ben geldim! :) Devetabanımın sadece kökünü budadım ve hemen toprağa diktim, aradan 10-15 gün geçti, tek yapraklı bitki hala değişmedi ama bugün köküne baktım, sonuç iyiye gidiyor gibi 5-6 tane kısacık kökler çıkmış çok sevindim çığlık attım hatta :) Sonunda beklediğim oldu, ama tek yapraklı bitki hiç güzel görünmüyo, nasıl üreyecek tek yapraktan, umarım yavru çıkarır yaza doğru olur bence. Sizce de öyle değil mi arkadaşlar? Çok sevinçliyimmm :)

Burdaki başlık konusuna göre değil benim bitkimin durumu ama. Demek ki aşırı güneşten sararıyormuş, zararlı böcek ya da mantar falan yok, güneştenmiş ben de güneşsiz aydınlık yere aldım.

berduray
20-03-2008, 22:19
Hadi gözün aydın, sana naçizane tavsiyem kökü fazla kurcalama, o bir ameliyat geçirdi, nekahat döneminde böyle düşün. Önümüz yaz güneşi bulunca kendini toparlayıp kuvvetlenecektir.

Ona biraz zaman tanı, hatta unut.

Ben yıllardır hiç sıvı gübre vermedim ama bu yaz ayda bir vermeyi düşünüyorum.

Mutlu haberlerde buluşmak üzere.

Hoşçakal, "AĞAÇLAR"la kal!

berduray
20-03-2008, 22:22
Merhaba arkadaşlar benim sorunum birkaç menekşe saksısının toprağın da gözle zor görücek kadar küçük, krem renkte sanki minicik örümcek yavrusuna benzer hızlı yürüyen yaratıklar...
Menekşeye zararı olurmu. Menekşeler yavru olduğu için toprağı yenileyemiyorum da.
Büyük menekşelerimin toprağını yeni değiştirdim. Onlarda sorun yok. Onlara geçmesinden de korkuyorum. Böcekli menekşeleri başka koyacak yerimde yok. Şimdilik masanın altındalar. Lütfen yardımcı olun.

Aynı ortamda birbirlerine tekrar bulaştırabilirler, sağlıklı bir yavruysa hayatta kalacaktır zaten, bence zedelememeye çalışarak toprağı değiştirmelisin, kolay gelsin.

M-e-l-t-e-m
20-03-2008, 22:43
:) Ameliyat oldu, süper espriydi berduray'cım :) E gerçekten de ameliyat oldu :) Neyse evet fazla kurcalamam, haftada bir sularım, yaprağını öpüp seviyorum beni hissedip kendine gelsin diye :) Ama şimdilik rahat bırakayım belki bana bir sürpriz yapacaktır :))

Sıvı gübreyi ben de 2 senedir kullanıyorum bütün çiçeklerime 1-2 ayda bir veriyorum...

Senin limon ağacında bir gelişme var mı, merak ettim, umarım iyi olmuştur...

berduray
20-03-2008, 23:46
Toptan budadım ve kelaynak kuşuna döndü garibim, bol gübreleme yaptım bir de püskürtme yöntemiyle zirai ilaç verdim, sabırla tekrar yapraklanmasını bekliyorum.

web_tur
21-03-2008, 10:17
Merhaba,

Son 3 haftadır, bahçemde bulunan pitos ve defnelerin yapraklarında, yer yer uçlardan kurumalar başladı. Bitkinin tümüne yayılmış olan bir kuruma gibi durmuyor, sanki rastgele bazı yapraklar kuruyor gibi.

Ekte resimleri gönderiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla.

M-e-l-t-e-m
21-03-2008, 12:54
İnşallah yaprak çıkarır, bu martta tabii ki yeşerecek bence. Çok iyi yapmışsın besin konusunda, ben de devetabanımın tekrar eski bol yapraklı günlerine dönmesini bekliyorum sabırsızlıkla :) İkimiz de bekleyip göreceğiz...

Şimdilik görüşmek üzere, kendinize iyi bakın.

ar_da
21-03-2008, 16:48
Saksıdaki salon çiçeğimin toprağında siyah minik böcekler var. Nasıl kurtulabilirim? Bitkide yok.

dedil
21-03-2008, 17:04
Saksıdaki solucanların bitkiye zararı var mıdır?Varsa eğer nasıl mücadele edebilirim?Bilgilerinizi paylaşırsanız sevineceğim.

tijeen
21-03-2008, 17:26
Sayın dedil ;sorunuza verilecek cevabı ben-de merak ediyorum

Mine Pakkaner
21-03-2008, 21:10
Bu soruyu birçok kez cevapladık, arama makinasını kullanır ve başlığı okursanız enteresan bilgiler bulacaksınız.

dedil
22-03-2008, 08:50
Teşekkür ederim Mine Hanım.

merih
23-03-2008, 08:35
--------------------------------------------------------------------------------

Orkidem de böyle birşey gördüm yardımınızı bekliyorum.Çok ürkütücü bir görüntü daha önce hiç böyle birşey görmemiştim.İlk önce küpeli çiçeğimde pamuklanma oldu.Bu görüntünün küçük halini küpeli yaprağında gördüm fakat ilaçlayınca yok oldu.Hatta ne olur olmaz diye küpeli çiçeğini balkona çıkardım .Fakat kaktüslerimden birine sıçradığını görünce onu attım.Orkideme yeni tomurcuk var mı diye bakarken bu görüntüye rastladım .Canım çok sıkıldı.Fotoğrafları phalaenopsis sayfasına yüklediğim için buraya tekrar yükleyemedim.Ne yapmam gerekir:confused:Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar Merih

tourkana
23-03-2008, 09:27
Merhaba,
Bonsai yapmaya çalıştığım Sarıçam 'da önce budamadan kaynaklanan kurumuş reçine sandığım beyaz maddeler tüm gövdeyi sardı. Ayrıca ağaçta karınca nüfusu artmaya başladı,bu yeni bir bit istilası habercisi mi acaba?
Buna karşı nasıl bir ilaç kullanmalıyız?

Mine Pakkaner
23-03-2008, 09:54
Hemen ilaçlamaya başlayın Tourkana, karınca varsa bit var demektir.

tourkana
23-03-2008, 09:57
Teşekkür ederim Mine hanım, bir de ilaç adı verebilir misiniz ? Ya da Bauhaustan alabileceğim herhangi bir insektisit yeterli olur mu acaba?

Ophrys
23-03-2008, 18:38
hkndal fotoğraf eklemeniz mümkün olursa cevap almanız kolaylaşacaktır.

osm_sahin54
25-03-2008, 08:16
Öncelikle merhaba ağaçlar.net dostları;
sorunuma yardımcı olmanızı rica edecektim; sitedeki dostlardan temin ettiğim bazı çam ağaçı tohumlarını çimlendirdim. bir kısmı yaklaşık 7-8 cm boylandıktan sonra kök kısmında yukarı doğru kırmızılaşmaya başladı ve zamanla çimlenen fide boynunu büktü. Sizce bu neden kaynaklanmaktadır. tohumlar pamukta çimlendi torfun içine alındı. ve soğuk bir ortamda bulunmadı. 2 günde bir havalandırılıdı. yardımcı olmanızı rica edecektim. şimdiden teşekkür ederim.

tourkana
25-03-2008, 12:21
Aynısı bende de oldu.. Sanırım bir böcek yapıyor bu işi..

ahsencemre
27-03-2008, 21:50
Bunlar kabuklu bitmidir?Uzun zamandır iki çiçeğimde varlar benjamin altı yıl oldu bizimle diğer çiçegimin ismini bilmiyorum

nkbalki
28-03-2008, 09:46
Şeflera bitkisindeki kabuklubit fakat benjamindeki net görülmediğinden birşey söyleyemiyorum.

tourkana
29-03-2008, 06:12
Sayın AhsenCemre, Ficus Benjamin deki gövde üzerindeki izler herhangi bir böcek,bit veya hastalık olmayıp ağacın doğasında olan izlerdir. İncir türlerinde bu tip izler herzaman mevcuttur.Bir işlem yapmamanızı öneririm.

ahsencemre
29-03-2008, 08:39
İlginize teşekkür ediyorum henüz bir işlem yapmamıştım fakat uzun zamandır üzerinde çok az yapragı var acaba o da mı hasta demiştim. Önerilerinizi bekliyordum peki diger çiçekle ilgili fikriniz nedir?ne yapmam gerekir.şimdiden teşekkürler

nuran berna
29-03-2008, 21:45
Sevgili ahsencemre bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar kısmını ilk mesajında(malina'nın mesajı)kabuklu bite karşı ilaç yapımı var.Bitkine acil şifalar diliyorum. Kolay gelsin.

ahsencemre
29-03-2008, 23:01
teşekkür ediyorum hemşerim:)

nuran berna
30-03-2008, 10:42
Hiç önemli değil ahsencemre lafımı olur sevgiler

dedil
04-04-2008, 20:45
Arkadaşlar,güllerimin yapraklarında fotoğrafta gördüğünüz gibi lekeler oluştu.Pas hastalığı mı,külleme mi ya da başka birşey mi anlayamadım.Bu konuda yardımcı olursanız sevineceğim.

Mine Pakkaner
04-04-2008, 21:52
Bu yapraklekesi hastalığı. Sularken yaprakları ıslatmaktan kaçının. Mancozeb'li bir ilaç kullanın.

dedil
05-04-2008, 00:01
Mine Hanım,yağmur yağmadığı sürece yapraklarına su değdirmemeye özen gösteriyorum.Söylediğiniz ilacı uygulayacağım.Umarım iyi gelir.Hastalığın gelişimi ve sonuçlarıyla ilgili bilginiz var mı acaba?

Mine Pakkaner
05-04-2008, 10:04
Hastalık ya karaleke ya da bir tür mildiyö. Üst yapraklardan başladıysa ve açılıysa mildiyö, alt yapraklardan başladıysa ve hep yuvarlaksa karaleke. Sizin resiminiz çok açıklayıcı değil. ANcak uygulama ikisinde de aynı. Suya dikkat, güneşlenme ve havalanmaya dikkat. Kesinlikle ıslanmaması gerek (yağmura yapacak bişey yok tabii), dökülen yaprakları toplayın, o gülü kestiğiniz makası diğer güllere sürmeyin. Lekelerin etrafında daha sonra sarı halkalar oluşur veya yaprak tamamen sararır.

İlaçla tedavisi de kolay değil. Haftalık koruyucu ilaçlama yapın. Mancozebli bir ilaç veya captan kullanın. Gece asla sulamayın.

miriel
08-04-2008, 13:46
Arkadaşlar merhaba;

Bonzaimin toprağında örümceğe benzeyen küçük kırmızı böcekler var. Biraz araştırmadan sonra örümcek olabilmeleri için yapraklar arasında ağ oluşumu olması gerektiğini öğrendim. Herhangi bi yerinde ağ oluşumu yok. Acaba ne yapmam gerekir? Teşekkürler

Ophrys
08-04-2008, 22:09
Sevgili miriel anlatımınıza göre sorununuz kırmızı örümcek zararlısı.

İlk etapta Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) başlığındaki tarifleri uygulayabilirsiniz.

Bonsai hastalık ve zaralıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=599) başlığımızda da, sorunlarınızı paylaşabiirsiniz.

.

dedil
10-04-2008, 23:55
Mine Hanım,ben yaşadığım yerde söylediğiniz ilaçları bulamadım.Gittiğim zirai ilaç satıcısı onun yerine DİKOTAN M22 diye bir ilaç verdi.Hemen sulandırıp kullandım(karaleke için).Yalnız ilaçlama yaparken bazı güllerde de pas hastalığı olduğunu farkettim.Kullandığım bu ilaç ona da etki eder mi?Yoksa ayrı bir ilaç mı kullanmalıyım?Ve ne sıklıkla uygulamalıyım?Hastalık belirtisi olmayan güllere de koruma amaçlı olacağını düşünerek ilaç sıktım.Umarım yanlış yapmamışımdır.Yanıtınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim.Kolay gelsin.

miriel
12-04-2008, 00:54
Sevgili miriel anlatımınıza göre sorununuz kırmızı örümcek zararlısı.

İlk etapta Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) başlığındaki tarifleri uygulayabilirsiniz.

Bonsai hastalık ve zaralıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=599) başlığımızda da, sorunlarınızı paylaşabiirsiniz.

.

Çok teşekkür ederim iyi günler dilerim.

igidu
13-04-2008, 16:22
Benim gazanyaların durumu çok fena. :(
İlk fotoğraf daha 3 aylıkken çekilmişti, diğerleri şuan ki durumu aradan 1 sene geçti ve böceklendiler. Ziraatçiden böyle bir ilaç aldım suya karıştırıp gazanyaya püskürtmeyi düşünüyorum. İşe yarar mı sizce? :confused:

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=34588&stc=1&d=1208085737
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=34589&stc=1&d=1208085737
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=34591&stc=1&d=1208085979
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=34592&stc=1&d=1208086082

lizard
15-04-2008, 12:30
Merhaba;
Geçen gün aldığım cherry domates fidemden dün yeni bir domates çıkmıştı. Bunu görmek çok mutlu edici. Fakat bugün bir bakayım dediğimde daha önceden açmış olduğu çiçeklerin döküldüğünü gördüm. Fidede kalan çiçeklere bakarken de çiçeklerin ana daldan çıktıkları yerlerden kolayca kopup düştüğünü anladım. Biraz daha dikkat ettiğimde ise fotoğraftaki ufaklığa denk geldim. Acaba yaprak dökülmeleriyle bir ilgisi var mıdır?

Fotoğraflardan göreceğiniz üzere bazı yapraklarda da sorunlar mevcut. Birkaç dal kıtırt diye elimde kaldı. Fideyi aldığımda saksısı çok ufaktı. Ben de onu büyükçe bir saksıya koydum. Yeni koyduğum saksıya ise coco peat eklemiştim. Pencere önünde havadar ve Güneş alan yöne bakmakta kendileri.

lizard
15-04-2008, 12:56
Bir de pek iyi görünmeyen bir yaprağın altından da fotoğraf yollamak istedim.

igidu
15-04-2008, 14:58
Benim Gazanyalara cevap gelmiyor :(

yolac
16-04-2008, 11:50
KURUMA NEDENİ; Benim saksılarda muhafaza ettiğim blueberry ve sarı ithal(dikensiz) böğürtlenim çok güzelleşti ve gelişti o kadar ki her ikisi de meyve verdiler ancak meyveler belirginleştikten sonra olgunlaşamadan önce her iki saksımda adeta kaynar su dökülmüş gibi bir görünüm aldıktan sonra kurumaya başladılar.NEKADAR ÜZÜLDÜM BİLEMEZSİNİZ.
Bir bilene danışmak istiyorum?Neden böyle oldu acaba,ben bilmeden bir hata mı yapıyordum.Konuyu bilen birisinden bilgi rica ediyorum.(Yapraklarına da su pulvarize ediyordum)
Teşekkürler...

izzeterisen
16-04-2008, 21:17
Merhaba;
Geçen gün aldığım cherry domates fidemden dün yeni bir domates çıkmıştı. Bunu görmek çok mutlu edici. Fakat bugün bir bakayım dediğimde daha önceden açmış olduğu çiçeklerin döküldüğünü gördüm. Fidede kalan çiçeklere bakarken de çiçeklerin ana daldan çıktıkları yerlerden kolayca kopup düştüğünü anladım. Biraz daha dikkat ettiğimde ise fotoğraftaki ufaklığa denk geldim. Acaba yaprak dökülmeleriyle bir ilgisi var mıdır?

Fotoğraflardan göreceğiniz üzere bazı yapraklarda da sorunlar mevcut. Birkaç dal kıtırt diye elimde kaldı. Fideyi aldığımda saksısı çok ufaktı. Ben de onu büyükçe bir saksıya koydum. Yeni koyduğum saksıya ise coco peat eklemiştim. Pencere önünde havadar ve Güneş alan yöne bakmakta kendileri.

Domateslerinizdeki hastalık domates mildiyösüdür.görünen fotoğraflardan bu anlaşılıyor. yaprakların altında da muhakkak beyaz küf vardır değil mi?
İlaçlayın diyeceğim ama artık ilaçlasanız da o domatesler size yaramaz. Aşırı etkilenmişler. Hastalığı erken farketseniz de buraya bildirseydiniz ilaç çözüm olurdu.
Bu hastalık aşırı nemli ortamları ve ılık havayı sever. Bulunduğunuz çevrede de bu hastalıktan muhakkak vardır. Ordan domatesinize bulaşmıştır. Bu bitkiyi ve bitki parçalarını imha edin.

ripola
17-04-2008, 02:00
bitkimin toprağı içinde beyaz küçük böcekler var onlardan nasıl kurtulabilirim lütfen yardım edin ??

Bu arkadaşın sorusuna cevap verilmemiş. Sanırım aynı parazitten benim bitkilerimin saksılarında da var. Yüzlercesi sürekli kaynaşıyorlar. Çoğunlukla yürüyorlar. Arasıra zıplıyorlar. Forumun hiçbir yerinde bu parazitle ilgili bilgi yok. Sarmısak/acı biber/bulaşık deterjanı terkibini denedim sonuç alamadım.

igidu
17-04-2008, 20:32
Bu arkadaşın sorusuna cevap verilmemiş. Sanırım aynı parazitten benim bitkilerimin saksılarında da var. Yüzlercesi sürekli kaynaşıyorlar. Çoğunlukla yürüyorlar. Arasıra zıplıyorlar. Forumun hiçbir yerinde bu parazitle ilgili bilgi yok. Sarmısak/acı biber/bulaşık deterjanı terkibini denedim sonuç alamadım.

Geçen sene Coleos'ları tohumdan yetiştirirken aynı parazitleri ben de gördüm. Onlarca görmüştüm. :mad:

minka
18-04-2008, 00:03
Merhaba ,
Bahçede nar ağacında bu böceği buldum. Tam olarak bilemedim ne olduğunu ama pamuksu yapısından unlu bit olacağını düşündüm. Doğru mudur ? Beyaz sineklerde mevcut. Bir kez seradan aldığım ilaçla spreyleme yaptım. Geç mi kalmış oluyorum? Elimde 100 EC fungusit var. Bunu da kullanmalı mıyım? Teşekkürler.

izzeterisen
18-04-2008, 09:44
Merhaba ,
Bahçede nar ağacında bu böceği buldum. Tam olarak bilemedim ne olduğunu ama pamuksu yapısından unlu bit olacağını düşündüm. Doğru mudur ? Beyaz sineklerde mevcut. Bir kez seradan aldığım ilaçla spreyleme yaptım. Geç mi kalmış oluyorum? Elimde 100 EC fungusit var. Bunu da kullanmalı mıyım? Teşekkürler.

Sanırım nar ağaçlarınızda yaprak biti vardı

35105

Yaprak biti

Resmini koyduğunuz böcek zararlı değil. Tam kestiremiyorum ama uğur böceklerinden birinin larvası olması gerekir. Uğur böcekleri yaprak biti ile (de) beslenir. predatördür.
"Yani siz yararlı bir canlıyı yok etmişsiniz."
Bir yerde bir zararlı varsa yararlı dediğimiz doğal düşmanlar buraya gelerek onda beslenirler ve onların bize olan zararını azaltırlar veya yok ederler.
Keşke ilaç sıkmadan önce bilseydiniz bunları.

nkbalki
18-04-2008, 10:57
Sn Minka,
Boyutunu tam kestiremiyorum. Eğer çok hareketli ise bu böcek unlubit zararlısının predetörüdür. bu safası larva dönemidir.

minka
20-04-2008, 16:52
Merhaba,

Sayın İzzeterisen,
Yaprak bitleri yoktu. Onlar ve beyaz sinekler gülde vardı. Bu böceğin öyle beyaz olmayan halini de gördüm ama fotoğraflayamadım. O nedenle unlu bit diye düşündüm. Daha bunlar için ilaç yapmadım. Beyaz sinekler ve bitler için 1 hafta önce spreyleme yapmıştım. Sadece Mine ağacı var bahçede onun yaprakları ile bir şeyler yapıp sıktım. Unlu bitler var ağaçta. Özellikle yoğun şekilde pamuksu koza gibi kendini kapatmış. Ama predatör olabileceğini doğal olarak düşünemedim. Kaktüsümde de vardı bunun gibi 2 tane... Toplamda 3-4 tane öldürdüm. Üzgünüm:( Ağaçlardakiler çoğalıyor. Beyazlama da öyle. Başka bir ilaç daha varmış ama diğer canlıları da etkiliyormuş. Onu kullanmak istemedim.

Sayın Nkbalki,

Teşekkür ederim size de. Bu çok hızlı hareket etmiyordu ama çok yavaş da olmadığını söyleyebilirim. Anlatabildim umarım. Predatör -Predetör ? olduğunu düşünmemedim. Zenk deniyormuş buralarda bu böceğe. Ha bir de sıvı yapışkan da vardı bir tanesinde. O yüzden öyle düşündüm.

Uygun bir ilaçlama yapılacak zaten ama doğrusunu yapmalı. Benim ayrı olarak yetiştirmeye çalıştıklarımı korumam da gerekiyor.

minka
20-04-2008, 17:05
Bu böcek zararlı mı predator mu ?
Bu pamuklu oluyor sonra. Benim çektiğim fotoğraftaki de böyle. Sadece çok büyütülmüş durumda.

izzeterisen
20-04-2008, 17:28
S. minka.
Yanılmış olabilirim ama unlu bit ile yararlı larvasının resimlerini yanyana koymak istiyorum

35165

unlu bit

35164

Yararlı larvası

İyi inceledikten sonra bitkiyi ve üzerinde bulunan zararlıları bu konuda fikir yürütmek daha kolay olur. Görmeden yapılan şeyler tahminlerde ibarettir.
Ama şunu da söyliyeyim, mevsim erken ama olduğunuz yerde kırmızı örümcek olma ihtimali de yüksek. Havalar nemli ve ılık gidiyor. Resimde bildirdiğiniz yararlının Scymnus sp. larvası olması gerekir.
İnternetten araştırın.

minka
20-04-2008, 22:36
Sayın İzzeterisen, haklısınız. Arada oldukça fark var. Ben bundan bir tane buldum o da yararlı olanmış. Umarım daha vardır. Afitlere, beyaz sineklere, solucanlara,karıncalara vb. karşı avcı oluyorlarmış. Anladığım bu. Teşekkür ederim. Bundan sonra ayrı bir yerleri olacak :)

izzeterisen
20-04-2008, 22:50
Sayın İzzeterisen, haklısınız. Arada oldukça fark var. Ben bundan bir tane buldum o da yararlı olanmış. Umarım daha vardır. Afitlere, beyaz sineklere, solucanlara,karıncalara vb. karşı avcı oluyorlarmış. Anladığım bu. Teşekkür ederim. Bundan sonra ayrı bir yerleri olacak :)

Zararlılarla beslenen "doğal düşman" dediğimiz canlılar her yerde vardır. mücadelede amaç hem zarar görmemek hem de onları korumak olmalı. Size zarar veren bir zararlı varsa onun zarar seviyesinin ne olduğunu bilmek gerekiyor ve eğer zarar veriyorsa mücadeleye karar vermek gerekir.Mücadele ederken de doğa dostu ilaçlar seçilirse en doğru hareket yapılmış olur.
Örtüaltında bu konuda çiftçi eğitmek için 8 yılımı verdim. Sizin gibi birini kazanmak güzel.
İyi çalışmalar

torossediri
21-04-2008, 07:55
Sayın İzzeterisen;

Sedir ağaçlarımızda heryıl ortaya çıkan sedir yaprak biti için bu sene DDVP simli lacı kullanmak istiyorum.

Artık ağaçlara zarar vermeye başladı,özsuyunu emdiği dalın uçları kuruyor.

Siz uygulamama nedersiniz? Başka bir öneriniz olabilirmi?

Saygılar.

togay
30-04-2008, 13:05
merhaba...

yeni aldığım ardıç türü bonsaimde susam şeklinde beyaz böcekler mevcut.. ağaç biti olabileceği söylendi. bir süre önce çiçekçiden aldığım bir ilacı uyguladım.böcekleri azalttı fakat bitirmedi.
bu sorunun giderilmesi için ne yapabilirim? bilgisi olanlar yardımcı olurlarsa sevinirim..

dedil
30-04-2008, 19:11
Arkadaşlar,resmini eklediğim asmamın yapraklarında beyaz pamukçuğu andırır oluşumlar başladı.yaprağın diğer yüzünde de de kabarcıklar oluştu.Ne olduğu ve nasıl tedavi edebileceğim hakkında bilginiz var mı acaba?

izzeterisen
30-04-2008, 19:21
[QUOTE=dedil;230889]Arkadaşlar,resmini eklediğim asmamın yapraklarında beyaz pamukçuğu andırır oluşumlar başladı.yaprağın diğer yüzünde de de kabarcıklar oluştu.Ne olduğu ve nasıl tedavi edebileceğim hakkında bilginiz var mı acaba?[/QUOTE

sorun uyuz.
Kükürt WP ile ,ilaçlama yapmanız gerek.

http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/KITAP3/bagyapuyuz.html

izzeterisen
30-04-2008, 19:25
Sayın İzzeterisen;

Sedir ağaçlarımızda heryıl ortaya çıkan sedir yaprak biti için bu sene DDVP simli lacı kullanmak istiyorum.

Artık ağaçlara zarar vermeye başladı,özsuyunu emdiği dalın uçları kuruyor.

Siz uygulamama nedersiniz? Başka bir öneriniz olabilirmi?

Saygılar.

Kusura bakmayın sedir ağacındaki zararlılarla ilgili bir şey söyliyemem.
Sanırım Mine Hanım bu konuda bilgilidir.
Mine Hanım cevap verirse ben de öğrenmiş olacağım.

nix
01-05-2008, 09:30
Merhaba, aşılı süseriğimin dallarında resimdeki gibi hastalık oluştu. Bütün dallarda var bu hastalıktan. Ne yapabilirim? Ne olabilir bu hastalık? YArdımcı olursanız sevinirim.

gangava
06-05-2008, 21:36
Merhaba, bahçemdeki kayısı, ayva ve elma ağaçlarıma her yıl düzenli olarak meyva iç kurdu için ilaç yapıyorum ve netice alıyorum. Fakat bunun ilaçsız bir çözümü var mıdır çok merak ediyorum. Acaba diğer bitkiler için kullandığımız ( acı biber, arap sabunu vs. gibi )doğal ilaçlarımızdan bunlara da uygulayabileceğimiz bir yöntem var mı?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.:)

nix
06-05-2008, 23:29
Merhaba, aşılı süseriğimin dallarında resimdeki gibi hastalık oluştu. Bütün dallarda var bu hastalıktan. Ne yapabilirim? Ne olabilir bu hastalık? YArdımcı olursanız sevinirim.

Arkadaşlar konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum.

Mine Pakkaner
08-05-2008, 00:25
Nix, bu bir hastalık değil, zararlı, erik koşnili. Malathion % 25 WP ilacından bir litre suya 3 gr dozunda uygulayınız. Çok iyi kaplama yapmanız şart.

nix
10-05-2008, 18:43
Nix, bu bir hastalık değil, zararlı, erik koşnili. Malathion % 25 WP ilacından bir litre suya 3 gr dozunda uygulayınız. Çok iyi kaplama yapmanız şart.

Sayın Pakkaner bilgi için teşekkür ederim. Uygulamadan sonra sonuçları bildireceğim. İnşallah sonuca ulaşırım.

Belmas
12-05-2008, 19:36
Salondaki bitkimin yapraklarında kahverengi noktacıklar var. Bit olabilir mi acaba? Bugün farkettim ve çok panik oldum :( Resimde tam fark edilmiyor. Ne yapmam lazım:confused: Acaba, 72. mesajdaki gibi Diaspididae familyasından bir kabuklu bit mi?

Mine Pakkaner
12-05-2008, 21:20
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&page=36 başlığında sorunuz cevapladım Sn. Belmas.

mmcfv4
16-05-2008, 14:33
bahçe deki ağaç kurumaya ve yaprak dökmeye başladı..kuruma tüm ağaçta homojen değil ve bir zararlıda görünmüyor..sebebi ne olabilir.bahçe homojen sulanıyor..ama bir tek bu ağaçta sorun var..

Buket Aknar
16-05-2008, 15:49
Merhaba; geçen hafta aldığım Fussia çiçeğim dünden beri solgun duruyor. Forumda ilgili başlığı okudum ve ne seviyorsa uygun şartları ona verdim. Ben nerede yanlış yaptım ki solgun duruyor. Fussia konusunda geçen yıl acı bir tecrübe yaşamama rağmen yine duramadım bu yıl da aldım ve sonunun yine hüsran olmasından korduyorum.

kontes
18-05-2008, 01:57
Merhaba.Çiçeğimin yaprakları önce hafif sararıp sonra da pas rengine dönüyorlar.Geçen sene kabuku bit sorunu yaşadım.İlaçlama yaptım fakat sonra yukarıda belirttiğim durumu yaşadım.Önceleri ilçtan etkilendiğini düşündüm ama bu sene aynı durum var.Acaba kökte mi bir sorun var?Ne yapmam gerekiyor? Yardım edin lütfen.:(

Kiraz
23-05-2008, 11:34
38285

38286

Bahçemin sınırındaki erguvanın yapraklarında, özellikle tohuma yakın yerlerde yoğun bir şekilde iri tuz-şeker görünümlü parçalar var ve rüzgar esice dökülüyor. Yapraklarda hafif yapışkanlık var. Küçük beyaz, hareket halinde böcekler var fakat net fotoğraflayamadım. Böceklerin uçuşan pamuk benzeri uzantıları da var. Ne olabilir? Ne yapmak gerekir? Teşekkürler.

Kiraz
25-05-2008, 13:40
38285

38286

Bahçemin sınırındaki erguvanın yapraklarında, özellikle tohuma yakın yerlerde yoğun bir şekilde iri tuz-şeker görünümlü parçalar var ve rüzgar esice dökülüyor. Yapraklarda hafif yapışkanlık var. Küçük beyaz, hareket halinde böcekler var fakat net fotoğraflayamadım. Böceklerin uçuşan pamuk benzeri uzantıları da var. Ne olabilir? Ne yapmak gerekir? Teşekkürler.

Bütün ağacı sardılar, ne yapabilirim?

do-ha
26-05-2008, 21:58
merhabalar çelikle ürettiğim 2 yaşındaki japon gülümü bu sene balkona çıkardığımda koyu yeşil yapraklarının benek benek acılarak acık sarı olduğunu ve uçlarından yanarak sararmaya başladığını gördüm aynı olay ondan aldığım iki çelikte de oldu onlarda yarım metre boyunda ve yine mayısta ektiğim dahliamın üzerinde çok derin olmamakla beraber beyaz lekeler oluştu ne yapmayılıyım yardımınızı bekliyorum

do-ha
28-05-2008, 10:03
merhabalar daha önce de yazmıştım ama bi sorun oldu sanırım bütün gün güneş alan bir balkonum var geçen sene sorunsuz büyüyen japon gülümün bu sene balkona koyduğumda yapraklarının ortasından benek benek sararmaya başladığını gördüm mayısta ektiğim dahlia mın da güneş gören yapraklarında hem beyaz benekler oluştu hem de uçları yanmaya başladı acaba güneşe dayınıklı değil mi? çiçekli bitkiler gübresi verdim ikisine de (çiçek coşturan) bu yüzden olabilir mi?

nix
28-05-2008, 15:02
Enginarlarımın dar yaprak diplerinde, siyah küçücük sinek veya böcekvari, hareket etmeyen şeyler türedi. Bu canlılar, bahçedeki domateslerin de gövdelerine geçtiler. Ne yapmam gerekir? Çevreden, arapsabununu su ile karıştırıp püskürtün diyorlar. Acaba yapsam mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Penelophe
29-05-2008, 22:27
Balkona ektiğim sabah sefalarım önce normal gelişme gösterdiler fakat daha sonra yaprakları büzülmeye ve bitkiler gelişememeye başladılar. Yakından incelediğimde yapraklarda bitler olduğunu farkettim ve sabunlu su ile müdahale ettim, geçde olsa etkisini gösterdi fakat bu kez de yapraklarda delikler olduğunu farkettim.:( Delikli yaprakları koparırken, yapraklardan birinin altında yeşil bir tırtıl olduğunu farkettim. Tırtılı attım ve çok önemsemedim ama tedbir olarak aşağıdaki ilaçları buldum.

Tarif 7
Patates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun, kaynatın. Yapraklar yumuşayıp pişince kapatın kendi soğusun ve sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Tarif 8

Domates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun.Sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Patates yaprakları bulamadım ama domates fidelerimden birini feda edip domates yapraklarını suda bekletip hem bu su ile suladım hem de fısfısladım. Sorun yok gibiydi. (Acaba sadece sulayacak **** sadece fısfıslayacak mıydım?)

Taki bugün yumrulu begonyalarımın ve sardunyalarımın yapraklarının delik deşik olduğunu görene dek..

39069

39070

39071

Az önce bitkileri salona taşıyıp bol ışık altında yaprakları inceledim ve aşağıdaki arkadaşları buldum.:(

39072

39073

Tıtılları ve tırtıl yemiş yaprakları temizledim. Sardunyanın yaprakları çok fazla, illaki gözden kaçırdığım tırtıl vardır diye düşünüyorum.

Bu tırtıllarla nasıl mücadele edeceğim? Balkondaki bütün bitkilerimi sarmalarını istemiyorum..

Teşekkürler..

oceanheart
30-05-2008, 09:35
Aslında sorunumu daha önce Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar bölümüne yazmıştım ama yanlış olmuş o yüzden şimdi bu başlık altında tekrar sizlerden yardım talep ediyorum.ekte resimleri olan Medinilla magnifica çiçeğimin sorununa bir çare arıyorum.
maalesef resimler diğer foruma yüklenmiş olduğu için burada ancak bağlantıya müsade ediyor, o nedenle resimler ancak aşağıdaki linkten görülebilir

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&page=7

erbek_
31-05-2008, 22:32
İki gündür mahf oldum!!! Dün Arekamı pamuklu bit sardı diye paçalarım tutuşmuştu, hemen el yapımı ilaçlar bölümünde bi tarama yapıp, arap sabunu + sıvı yağ+ sarmısak karışımını hazırlayıp uyguladım. Baktım bugün bi kısmı ölmüş ama hala canlı böcekler var. Tekrar püskürttüm. Sonra akşama bir de ne göreyim? Bütün dracenalarım da bitlenmiş :( Hem D. marginatama hem de D.massenganama. Çok fena moralim bozuldu! Hemen onları da ilaçladım, ayrıca alkollu ilaç da yaptım, umarım fazla gelmez ama böcekleri öyle gördükçe hertarafımı kaşıntı tuttu, tüm çiçekleri saracak diye korktum. Şimdi balkona çıkarttım bu gece orda bırakacam, sabaha ne halde olurlar bilmem ama canım çok sıkkın, kurtarabileceğimi hiç sanmıyorum. Nerden dadandı hiç bilmiyorum, ilk defa başıma böyle birşey geliyor ve çok üzgünüm... :(

iboiboibo
01-06-2008, 17:05
Merhaba, ben forumunuza şimdi üye oldum.. beyaz lekeler hakkında 1-2 konu bulup okudum ancak gerek farklı bitki oluşundan gerekse yeterli bi yanıt bulamadığımdan yeni bir konu açmak istedim.Öncelikle hiç bir şekilde bakımdan anlamadığımı belirtmek isterim onun için lütfen olabildğiince açık olursanız sevinirim :)

Sorunum şudur ki anneler gününde anneme aldığım begonya ki çiçekçi öle dedi heralde doğrudur :p yaprakları üstünde beyaz beyaz lekeler barındırıyor.. ve çiçekleride çok sık kuruyup dökülüyor gerçi ona görede çok hızlı yenileri geliyo fakat bu konu hakkında tam net bi bilgim olsun istiyorum beni hem bu lekelerin doğal olup olmadığı, doğal deilse nasıl tedavi edebileceğim hakkında hemde nasıl bakım yapacağım hakkında bilgilendirirmisiniz. teşekkürler şimdiden..

Resimler:
http://img261.imageshack.us/img261/9332/fotoraf0040he3.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/828/fotoraf0041if7.jpg

Penelophe
02-06-2008, 01:19
Tırtıllar için yapılacak birşey yok mu? Hala defedemedim başımdan..

habibe
03-06-2008, 14:34
Penelophe,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=156745&highlight=limon+tuzu#post156745

540 nolu zenfreninn mesajında Acı biberli solüsyonun denenebileceğinden söz edilmiş.

Penelophe
03-06-2008, 17:09
Teşekkür ederim ama begonya ve sardunyalara zararı olur mu acaba? Sabunlu karışım kadifelerimi öldürdü.:(

usoydal
03-06-2008, 17:52
Merhabalar,

Benim sorunum yıldız yaseminim (ya da madagascar yasemini, tam adını bilmiyorum) ve mor salkımımın böceklenmesi. Bununla ilgili gittiğim bir fidancı ve çiçekçiler birbiriyle çelişen ve güven vermeyen önerilerde bulundular. (Hatta içlerinden biri çiçekleri sökmemi bile önerdi!) Ben de en iyisini agaclar.net üyeleri bilir diyerek danışmak istedim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Yasemin böcekleri;

usoydal
03-06-2008, 17:53
Mor salkım böcekleri;

yasemin
04-06-2008, 17:24
Merhaba...
bahçemizdeki erik ağacını resimdekine benzer tarzda bişeyler sardı. Ağacın büyük kısmı ıslak gibi görünüyor ve ağaçtan yapışkanımsı damlacıklar düşüyor. ve bu damlacıkların düştüğü yerler siyahımsı bir görüntü alıyor. Ağacın bazı dallarındaki yapraklarda sararma sonrasındada ölme başladı

Sn Pakkaner'in tavsiye ettiği Malathion % 25 WP ilacından kullanabilirmiyim **** başka ne yapabiliriz

yasemin
06-06-2008, 15:26
ağacın yaprakları yavaş yavaş sararıp kurumaya başlıdıı :(

ben bu mesajı yanlış biyerdemi yazdım acaba.. eğer öyleyse uygun yere taşınabilirmi?? :confused:

burcind
06-06-2008, 16:29
Balkondaki bazı saksı çiçeklerimi karıncalar sarmış ne yapmalıyım?

izzeterisen
06-06-2008, 19:06
Balkondaki bazı saksı çiçeklerimi karıncalar sarmış ne yapmalıyım?

Karıncaların geldiği yerlere veya bitkilerin diplerine malathion 25 WP adlı ilacı olduğ gibi biraz serperseniz hepsi ölürler.

KaRaMeLa
09-06-2008, 06:30
Merhaba arkadaslar. Foruma bugun uye oldum ve simdiden bircok sey ogrendim. basta mine hanim olmak uzere herkese tesekkurler.

Bitki ve cicek bakimi konusunda hic birsey bilmiordum. zaten cicek bakiminada yaklasik bir ay evvel basladim ama bu sabaha kadar herseyin iyi gittigini dusunuyordum.

Birkac hafta once aldigim gardenyamda pamutlu bit tespit ettim. ( pamuklu bit turu oldugunuda bu forum sayesinde ogrendim) bir panik halinde internete kosup arastirma yaparken forumu kesfettim ve haril haril okumaya careler aramaya basladim. arap sabunu ve bazi diger urunleri bulamayacagim icin ev yapimi ilaclardan umudumu kestim ve kimyasal ilac alip ilacladim hemen. ilaclama yapmadan once balkonumdaki diger bitkilerimede goz attim ve gordum ki gulumde ve diger (turunu bilmiorum) ismini bilmedigim cicegimde bit gordum. bende hepsini toptan ilaclamaya karar verdim ve ilacladim.

bu arada sardunyalarimda ilactan nasibini aldilar.

Simdi benim sorum. sardunyalarim epeyce tomurcuklu ve cicekli idi. diger bitlenmis olan adini bilmedigim ciceklerimde epeyce cicekli ve tomurcukluydu. Tabi gardenyamda tomurcukluydu. Gardenyam tomurcuklarini dokerse sasirmayacagim ama digerleride doker mi acaba? Birde bu bitler olup dokulecek mi yoksa benim temizlemem gerekir? kendiliklerinden mi yokolacaklar ?
birde ben bu bitleri sabah 9 da tespit ettim su anda gece 12 ve bu saate kadar bunlarla ugrastim allah sizi inandirsin kasinti tuttu.

sabah kalktigimda eger bitler hala gezior olurlarsa yeniden ilaclama yapmali miyim yoksa beklemeli miyim? zarari olur mu ust uste ilaclamanin?

tesekkurler . :(

yasemin
09-06-2008, 12:36
776 nolu mesajıma cevap verebilecek kimse yokmu:confused: ağaç ölüyo galiba

erasmus
09-06-2008, 17:27
Öncelikle geçmiş olsun...Kullandığınız ilacı yazmadığınız için, doğru ilacı, doğru dozda kullandığınızı varsayarak; bitkilerinize bir zararı olmayacağını söyleyebilirim...ilaçlar bitkilerde kullanım amacıyla üretilmiş olduklarından istisnalar dışında bitkilere zarar vermezler. Buradaki en önemli husus ilacın dozunu ayarlamaktır. İlacı önerilenden seyreltik hazırlarsanız, hedef aldığınız zararlı ya da hastalık bitkideki yaşantısını devam ettirebilir. Diğer halde ilacı önerilenden daha yüksek dozda kullanırsanız(özellikle yüksek ortam sıcaklığında) bitkinizde ilaçtan kaynaklanan hasarlanmalara ya da bitkinin ölümüne sebep olabilirsiniz. Bitkilerinizdeki zararlılara karşı kullandığınız ilaç kontak etkili bir insektisitse ve ilaç bitkinin her yerine homojen bir şekilde uygulanmışsa yaprak bitleriniz çok kısa bir sürede (bir günden az) ölecek, ama çoğunluğu bitki üzerinde asılı şekilde kalacaklardır. Bunlardan da bitkilerinize banyoda küçük bir duş yaptırarak kurtulabilirsiniz(soğuk suyla tabii ki):)) Eğer kullandığınız ilaç sistemik etkili bir mide zehiriyse bu süre 1-2 gün uzayabilir.. Ancak etkisi daha uzun sürelidir ve bitkinizi kullandığınız ilaca göre bir kaç aya kadar süreyle yeni bulaşmalara karşı da korur...Yaprakbitsiz günler dileklerimle:))

erasmus
09-06-2008, 17:40
Merhaba...
bahçemizdeki erik ağacını resimdekine benzer tarzda bişeyler sardı. Ağacın büyük kısmı ıslak gibi görünüyor ve ağaçtan yapışkanımsı damlacıklar düşüyor. ve bu damlacıkların düştüğü yerler siyahımsı bir görüntü alıyor. Ağacın bazı dallarındaki yapraklarda sararma sonrasındada ölme başladı

Sn Pakkaner'in tavsiye ettiği Malathion % 25 WP ilacından kullanabilirmiyim **** başka ne yapabiliriz

Öncelikle geçmiş olsun...ağacınızı saran zararlı büyük bir ihtimalle Sphaerolecanium prunastri (erik koşnili)...Malathion tavsiyesine katılıyorum... Buna ilave olarak kabuklu bit ve koşnil mücadelelerinde her zaman etkili bulduğum ve toksik olmaması ve faydalı böceklere zarar vermemesi nedeniyle öncelik tanıdığım, yazlık yağ kullanımını da tavsiye olarak eklemek isterim... 1 litre suya 15 ml dozda hazırladığınız ilacı, bulaşık dallara uygulayabilirsiniz(Ağaca son 20 gün içinde kükürtlü bir ilaç kullanılmamış olmalıdır)

erasmus
09-06-2008, 17:48
Merhaba arkadaslar. Foruma bugun uye oldum ve simdiden bircok sey ogrendim. basta mine hanim olmak uzere herkese tesekkurler.

Bitki ve cicek bakimi konusunda hic birsey bilmiordum. zaten cicek bakiminada yaklasik bir ay evvel basladim ama bu sabaha kadar herseyin iyi gittigini dusunuyordum.

Birkac hafta once aldigim gardenyamda pamutlu bit tespit ettim. ( pamuklu bit turu oldugunuda bu forum sayesinde ogrendim) bir panik halinde internete kosup arastirma yaparken forumu kesfettim ve haril haril okumaya careler aramaya basladim. arap sabunu ve bazi diger urunleri bulamayacagim icin ev yapimi ilaclardan umudumu kestim ve kimyasal ilac alip ilacladim hemen. ilaclama yapmadan once balkonumdaki diger bitkilerimede goz attim ve gordum ki gulumde ve diger (turunu bilmiorum) ismini bilmedigim cicegimde bit gordum. bende hepsini toptan ilaclamaya karar verdim ve ilacladim.

bu arada sardunyalarimda ilactan nasibini aldilar.

Simdi benim sorum. sardunyalarim epeyce tomurcuklu ve cicekli idi. diger bitlenmis olan adini bilmedigim ciceklerimde epeyce cicekli ve tomurcukluydu. Tabi gardenyamda tomurcukluydu. Gardenyam tomurcuklarini dokerse sasirmayacagim ama digerleride doker mi acaba? Birde bu bitler olup dokulecek mi yoksa benim temizlemem gerekir? kendiliklerinden mi yokolacaklar ?
birde ben bu bitleri sabah 9 da tespit ettim su anda gece 12 ve bu saate kadar bunlarla ugrastim allah sizi inandirsin kasinti tuttu.

sabah kalktigimda eger bitler hala gezior olurlarsa yeniden ilaclama yapmali miyim yoksa beklemeli miyim? zarari olur mu ust uste ilaclamanin?

tesekkurler . :(
Öncelikle geçmiş olsun...Kullandığınız ilacı yazmadığınız için, doğru ilacı, doğru dozda kullandığınızı varsayarak; bitkilerinize bir zararı olmayacağını söyleyebilirim...ilaçlar bitkilerde kullanım amacıyla üretilmiş olduklarından istisnalar dışında bitkilere zarar vermezler. Buradaki en önemli husus ilacın dozunu ayarlamaktır. İlacı önerilenden seyreltik hazırlarsanız, hedef aldığınız zararlı ya da hastalık bitkideki yaşantısını devam ettirebilir. Diğer halde ilacı önerilenden daha yüksek dozda kullanırsanız(özellikle yüksek ortam sıcaklığında) bitkinizde ilaçtan kaynaklanan hasarlanmalara ya da bitkinin ölümüne sebep olabilirsiniz. Bitkilerinizdeki zararlılara karşı kullandığınız ilaç kontak etkili bir insektisitse ve ilaç bitkinin her yerine homojen bir şekilde uygulanmışsa yaprak bitleriniz çok kısa bir sürede (bir günden az) ölecek, ama çoğunluğu bitki üzerinde asılı şekilde kalacaklardır. Bunlardan da bitkilerinize banyoda küçük bir duş yaptırarak kurtulabilirsiniz(soğuk suyla tabii ki) :)) Eğer kullandığınız ilaç sistemik etkili bir mide zehiriyse bu süre 1-2 gün uzayabilir.. Ancak etkisi daha uzun sürelidir ve bitkinizi kullandığınız ilaca göre bir kaç aya kadar süreyle yeni bulaşmalara karşı da korur... Kısa süre aralıklarla ilaç tekrarını ise hiç bir zaman önermiyorum. Birazcık sabredin. Yaprak bitsiz günler dileklerimle :)

KaRaMeLa
09-06-2008, 22:47
Cok tesekkur ederim Erasmus. Onerilerinizi dikkate aldim. Sabah uyandigimda cicegimin ikisinde bitler olmustu fakat gardenyamda bulunan unlu bitler biraz inatci cikti yeniden ilaclamak zorunda kaldim. Su ana kadar bir sorun gozukmuyor. Yaklasik 6 saattir de ara ara kontrol ediyorum bit gormedim. Umarim tamamen temizlenmistir. Ciceklerime kucuk capli bir dus yaptirdim ve olmus olanlardan da kurtuldum sonunda zira gordukce olu de olsalar kasinti tutuyordu.

Yeniden tesekkur ederim..

yasemin
10-06-2008, 11:38
Erasmus yanıtın için teşekkür ederim. Bahsettiğin yazlık yağ sanırım hazır olarak temin edilebiliyor. Bulup ağaca tatbik edicez, umarım çok geç kalmamışızdır.

erasmus
10-06-2008, 12:45
Erasmus yanıtın için teşekkür ederim. Bahsettiğin yazlık yağ sanırım hazır olarak temin edilebiliyor. Bulup ağaca tatbik edicez, umarım çok geç kalmamışızdır.

Rica ederim. yazlık yağı, tarımsal ilaç satan yerlerden sorabilirsin. Ancak genellikle trunçgillerde yaygın olarak kullanıldığından, güneydeki illerimizde çok kolay bulunmasına rağmen, bunun dışında kalan yörelerde tüm satıcılarda bulunmayabilir. Bir kaç yer dolaşman gerekebilir. Boğucu etkisinden dolayı çok sık aralıklarda kullanımlarda bitki gözeneklerinin kapanmasına yol açabilme riski olabileceğinden, iki kullanım arasında en az bir ay süre bırakın. Yaz döneminde de 3 uygulamayı aşmazsanız hiç bir problem çıkarmaz. Kış döneminde korkmadan kullanabilirsiniz. Ağacınız yaşadığı sürece de geç kalınmış sayılmaz:))

erasmus
10-06-2008, 12:52
Cok tesekkur ederim Erasmus. Onerilerinizi dikkate aldim. Sabah uyandigimda cicegimin ikisinde bitler olmustu fakat gardenyamda bulunan unlu bitler biraz inatci cikti yeniden ilaclamak zorunda kaldim. Su ana kadar bir sorun gozukmuyor. Yaklasik 6 saattir de ara ara kontrol ediyorum bit gormedim. Umarim tamamen temizlenmistir. Ciceklerime kucuk capli bir dus yaptirdim ve olmus olanlardan da kurtuldum sonunda zira gordukce olu de olsalar kasinti tutuyordu.

Yeniden tesekkur ederim..

Rica ederim. Peşpeşe ilaçlama zararlı demiştim ama; neyse olmuş bir kez:) Bitkiyi gözlemlemeye devam edip, zararlının yoğunluğunda tekrar bir artış görürsen, ilaçlamayı bir kaç hafta sonra tekrarlayabilirsin...

serenity
10-06-2008, 17:38
Benim 2 yıl önce çekirdekten yetiştirdiğim bir limon ağacım var. Daha 2 yaşında ağaç denemez belki ama! :)

Son günlerde üzerinde minik minik siyah böcekler görmeye başladım. Bu böcekler yeni çıkan filizlerin kurumasına sebep oluyor. Ayrıca yaprakların kenarları da sararıyor. Yine bu sorundan olabilir mi acaba? Çaresi nedir? Bu minik böceklerden nasıl kurtulabilirim? Yardım ederseniz çook sevinirim.

http://farm4.static.flickr.com/3074/2555199825_452b7dacb5.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3111/2556026388_4f14bb5dea.jpg

erasmus
11-06-2008, 16:51
Benim 2 yıl önce çekirdekten yetiştirdiğim bir limon ağacım var. Daha 2 yaşında ağaç denemez belki ama! :)

Son günlerde üzerinde minik minik siyah böcekler görmeye başladım. Bu böcekler yeni çıkan filizlerin kurumasına sebep oluyor. Ayrıca yaprakların kenarları da sararıyor. Yine bu sorundan olabilir mi acaba? Çaresi nedir? Bu minik böceklerden nasıl kurtulabilirim? Yardım ederseniz çook sevinirim.

Merhaba. Küçük ağacınızın :) yapraklarındaki canlılar çok iyi seçilmiyor ama birkaç noktayı inceleyebilirseniz sanırım türü belirleyebiliriz... Böceklerinizin boyutlarını göz önüne alacak olursak kabuklu bit, akar, pas böcüsü ya da aphid olma ihtimali yüksek. Nasıl ayırdedebilirim derseniz yakından bakıp öncelikle böceğin ayak, kanat gibi vücut parçalarını seçip seçemediğinizi inceleyin. akar ve pas böcüsü kanatsıdır. Aphidse dönemine göre kanatlı ya da kanatsız olabilir. Eğer gezinmeyip sabit duruyorsa ya da çok ağır devinimlerde bulunuyorsa aphiddir. akar ve pas böcüsü daha hareketli olur.Ayakları ya da kanatları seçilmiyorsa ve hareketsizse(başka da şansı yok sanırım:) büyük ihtimal kabuklu bit ya da koşnil olabilir. Zararlının tespitinden sonra uygun bir yolla mücadelesi de kolayca yapılır. Bu arada yapraktaki sararmaların sebebi bu zararlılar, mineral madde eksiklikleri ya da bitkiyi üzerine koyduğunuz kalorifer de olabilir. Sıcaktan hoşlansalar da hiç bir bitkiyi kalorifer üzerine ya da yakınına koymasanız iyi olur.

serenity
11-06-2008, 23:21
erasmus,

cevabınız için teşekkürler.

öncelikle şunu belirteyim, yaz geldiği için kalorifer yanmıyor ve o yüzden saksıları kalorifer üzerine koydum : ) yoksa sıcaktan hiçbiri kalmazdı : ))

Bu böcekler o kadar küçükler ki, ilk resimde yaprağın üzerinde görünen halleri bile büyük sayılır. bazen hareket ediyorlar. ama genelde hareketsiz duruyorlar.

buna göre tedavisi ne olmalı acaba?

tekrar teşekkürler: )

erasmus
12-06-2008, 10:40
erasmus,

cevabınız için teşekkürler.

öncelikle şunu belirteyim, yaz geldiği için kalorifer yanmıyor ve o yüzden saksıları kalorifer üzerine koydum : ) yoksa sıcaktan hiçbiri kalmazdı : ))

Bu böcekler o kadar küçükler ki, ilk resimde yaprağın üzerinde görünen halleri bile büyük sayılır. bazen hareket ediyorlar. ama genelde hareketsiz duruyorlar.

buna göre tedavisi ne olmalı acaba?

tekrar teşekkürler: )

Arada hareket ediyorsa kabuklu biti eledik demektir:) Geriye akar, pas böcüsü ve aphid kaldı. Ama hareket etme konusu biraz ortada kaldı. Böceklerin bacaklarını sayabilseniz iş çözülecek gibi:) 6 bacaklıysa aphid 8 bacaklıysa(erginleri) akar ya da pas böcüsü olabilir. Ama arada hareket ettiklerini ve çok küçük olduklarını söylediğiniz için benim tahminim akar ya da pas böcüsü. İkisinin de mücadelesi benzerdir .Bir ilaç bayiine gidip akrisit bir ilaç isteyin ve talimatına göre kullanın..Tek bitki için bir kutu ilaç fazla olacak ama pek öyle komşuda bulunacak bir şey değil:)) şimdiden geçmiş olsun...

tufan
19-06-2008, 23:18
Merhaba;
arkadaşlar, petunyalardaki, uzun beyaz sinek mücadelesi ve ilk önceleri pek önemsemediğim, ama zamanla bitkinin köklerine kadar uzanan bir hastalık var yapraklarda. Ne olduğunu da anlayamadım, yapraklar önce sönükleşiyor, sararıyor ve en sonunda da kuruyor. Daha sonra dallar da kurumaya başlıyor. Bir iki kök söküp attım. Acaba nasıl bir ilaç kullanmam gerekiyor. Ya da neler yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.

tourkana
26-06-2008, 20:40
Bu yaprakları yeşil bir çekirge gibi böcek veya sinek yiyor... Önlemi nasıl almalıyım acaba?
Yakında yaprak kalmayacak..

karanfilsi
02-07-2008, 14:37

794 mesajınızda limonda görülen kırmızı örümcek ama büyük olasılıkla yalnız değil yüksek olasılık akarda var.Benim size önerim arap sabunu zeytinyağı.Bitkinizde gelişmesinde problem olduğundan zararlıya karşı dayanımı düşük.1 lt suya 2 yemek kaşığı arap sabunu 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup karıştırın.Karışımı akşam üstü serinde (hava sıcaklığı iyice düşmeli)uygulayın.Zararlıya mutlak temas etmesi lazım sürgün ucu yaprak altı gibi kısımlara spreyle uygulayın.
Genelde örümcekler düşük nemden hoşlanırlar akşamları spreyle sulama yaparak nemi arttırırsanız da etkileri zayıflar.Bu arada pencereden toz geliyorsa tozlu ortamlarda örümcekler için çok uygun ortamdır.
Alt yapraklarda sararma var büyük olasılıkla eksiklik mevcut.Buda yaşlı yapraklarda olduğu için tanışanabilir element eksikliği demek yüksek ihtimal çinko eksikliği.Çinko içeren bir gübreyle bayii tavsiyesiyle iz element takviyesi yapabilirsiniz.
Ayrıca turunçgil kökleride fazla suda boğulma gözlenir.Fazla sulamamaya dikkat edin..

Kiraz
02-07-2008, 15:50
Sayın Tourkana, yapraklarınızı tırtıl yemiş. Hala aynı bitki üzerindeyse bulabilirsiniz.

Penelophe
02-07-2008, 16:51
Merhabalar, geçen yıl 2 tane sellukam forumda da paylaştığım ve tam olarak tesbit edilemeyen nedenlerle ölmüştü. Bu yılda sellukam haslandı ve bu kez kaybetmek istemiyorum.:(

Yaprak uçlarında kuruma ve yaprak üstlerinde lekeler var ama asıl önemlisi, yaprak altlarında tırtıl kozasını **** örümcek ağını andıran oluşumlar var. Tam olarak adlandıramıyorum, yakın çekimde çekebildiğim en iyi fotoğrafları çektim. İlk fotoğraf daha yakın gerçeğe, 2. fotoğraftaki parlayan şey su damlası, normalde o kadar parlamıyor bu pamuksu oluşumlar.

'Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar ' başlığına baktım ama oradaki zararlılara pek benzetemedim. Bunlar nedir ve mücadelesini nasıl yapmalıyım, bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa çok sevinirim, panikledim..

Teşekkür ederim..

42208

42209

42210

42207

Penelophe
02-07-2008, 16:55
Yapraklardan birini kurusun diye güneşe koymuştum, burada sorun daha belirgin sanırım..

42211

nazlı06
02-07-2008, 19:36
Benimkide öyleydi. kırmızı örümcek ilacı atıp kurtardım. Şimdi iştahla büyüyor.

Mine Pakkaner
03-07-2008, 12:47
Evet, Nazlı'nın dediği gibi bir kırmızı örümcek ilacı ile sorunu çözebilirsin Penelophe.

Penelophe
03-07-2008, 13:04
Nazlı, Mine hanım teşekkürler.:)

mirage-mirage
09-07-2008, 11:08
Umarım bu resim işeyarar çünkü çok küçükler pek belli olmuyorlar ama gerçekten toprağın içinde çok var bu böceklerden

aynı sorun benim çiçeklerimde de var. nasıl kurtulabilrim???
diğer çiçeklerime de bulaşmadan yardım bekliyorum.

ahmetkara
15-07-2008, 20:51
Merhaba, limon selvi hakkinda bir sorunum var.
Kucuk sinek veya kurtcuk gibi seyler dallarin dibinde delik aciyor ve dal kuruyor, yardimci olursaniz sevinirim.

erdek
16-07-2008, 19:47
Çiçeğin gövde ve yapraklarında çıban benzeri bir hastalık oluştu. Sıktığımda içinden öz gibi bir madde çıkıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

43149

43150

43151

yakamozsimsek
16-07-2008, 21:37
http://static.flickr.com/58/221972405_c9c9c9636b_o.jpg

http://lezzetinizinde.blogspot.com/2006/08/aalardaki-hastalk.html

Burada hastalık hakkında bilgisi olan varsa, blog sahibine bilgi verebiliriz.

Kuruluş amacı yiyeceklerle ilgili bir blogta (lezzetin izinde) ağaçlarla ilgili bilgi bulmak hoşuma gitti :) Atatürk Arboretumu konusunda yazı bile var :) Teşekkürler Başak Gürbüz Derman :)

Ilginç bir resim benim ozel e mail adresime genis bir resim ile gonderebilirseniz incelemek isterim.

aykut99
17-07-2008, 14:15
Menekşelerimin diplerinde bazı beyaz garip şeyler oluştu.Acaba ne olduğu hakkında fikriniz var mı?Veya nasıl mücadele edebilirim?

Mine Pakkaner
17-07-2008, 14:21
Çiçeğin gövde ve yapraklarında çıban benzeri bir hastalık oluştu. Sıktığımda içinden öz gibi bir madde çıkıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

Pamuklu bit sorununuz var. Forum içi arama makinasında bu konuda yazdığımız tedavi reçetelerini bulacaksınız. Ancak durum ağır. Bir ilaçlama ile çözemezsiniz.

Mine Pakkaner
17-07-2008, 16:29
Menekşelerimin diplerinde bazı beyaz garip şeyler oluştu.Acaba ne olduğu hakkında fikriniz var mı?Veya nasıl mücadele edebilirim?

Aykut hemen bir fungusit uygulamanız gerek. Captan veya Benlate uygulayın (1lt suya 1 çay kaşığı). Havalandırma yetersiz. Suyu hemen azaltın.

Mine Pakkaner
17-07-2008, 16:46
Merhaba, limon selvi hakkinda bir sorunum var.
Kucuk sinek veya kurtcuk gibi seyler dallarin dibinde delik aciyor ve dal kuruyor, yardimci olursaniz sevinirim.

Sistemik bir insektisit kullanırsanız, bitki özsuyuna geçeceği için böcek dal içerisinde beslense de onu etkileyecektir.

aykut99
17-07-2008, 23:39
Mine Hanım öncelikle yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler.Ancak bu Captan veya Benlate nedir ben tam anlayamadım?

aliş
18-07-2008, 06:23
Benimde yukkam da aynı sorun var ama daha yeni başladı örümcek ağı gibi ve beyaz böceklri inceledim bulamadım .Bana da ne kullamam gerekir söylermisiniz .
Ben daha acemi olduğumdan ilaçların adını ve nerden tamin edceğimi bilmiyorum.Eğer sorun olmazsa nerden temin edebileceğimide yazarmısınız.Teşekkürler

damat ferit
18-07-2008, 09:23
Merhaba bahcemdeki süsbitkisinin yaprak uçları ve yaprak kenarları kahverengileşiyor ve kuruyor,sebebini birtürlü keşfedemedim ??

bütün gün güneşin altında acaba sebebi bumudur,eğer öyleyse aynı bitkiden olanıda bütün gün aynı şartlar altında ama bişeyi yok..??!!

npk 20-20-20 veriyorum............yardıma ihtiyacım var bilen varsa bana lütfen bir yanıt versin...:(

erasmus
18-07-2008, 11:13
Merhaba bahcemdeki süsbitkisinin yaprak uçları ve yaprak kenarları kahverengileşiyor ve kuruyor,sebebini birtürlü keşfedemedim ??

bütün gün güneşin altında acaba sebebi bumudur,eğer öyleyse aynı bitkiden olanıda bütün gün aynı şartlar altında ama bişeyi yok..??!!

npk 20-20-20 veriyorum............yardıma ihtiyacım var bilen varsa bana lütfen bir yanıt versin...:(

Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Forumdaki arkadaşlarımızın size yardımcı olmak isteyeceklerinden eminim ancak sebebini anlayamadığınız kurumanın sebebini bizlerin de anlayamaması için hemen hemen hiç bir bilgi vermemişsiniz:) Genelde bu tür şikayetlere yakın plan resim eklenmediğinden dolayı sitem ederdik ama siz bunun üzerine hasta bitkimizin türünü bile yazmamışsınız ki inanın bilmecelerde bile daha çok ipucu verilir düşüncesindeyim:) Yaprak kuruması çok genel bir belirtidir ve aşırı güneşten,oransal nem düşüklüğünden,hastalıklardan, zararlılardan,mineral madde noksanlıklarından kaynaklanan yüzlerce sebebi olabilir:( ama diğer bitkinizde olmaması bir hastalık ya da zaralı ihtimalini daha kuvvetli hale getiriyor. Ama ne olduğunu tahmin etmek çok zor tabi...

sevilla
18-07-2008, 18:16
Herkeze merhaba. Arkadaşlar benimde kamelyam hasta, resimdede belli oluyor geçen senede çiçekleri açıyordu lakin! çiçekleri solmadan bir bütün halinde düşüyordu. nedeni nedir acaba?. Bu senede gördügünüz gibi yapraklarda kahverengi benekler, sararma, kararma vede yaprak dökülmesi valla ne yapacağımı şaşırdım yarı gölge bir yerde.Lütfen bilen bir arkadaş yardımcı olursa çok memnun olacağım. Şimdiden teşekkürler.

erasmus
19-07-2008, 00:23
Herkeze merhaba. Arkadaşlar benimde kamelyam hasta, resimdede belli oluyor geçen senede çiçekleri açıyordu lakin! çiçekleri solmadan bir bütün halinde düşüyordu. nedeni nedir acaba?. Bu senede gördügünüz gibi yapraklarda kahverengi benekler, sararma, kararma vede yaprak dökülmesi valla ne yapacağımı şaşırdım yarı gölge bir yerde.Lütfen bilen bir arkadaş yardımcı olursa çok memnun olacağım. Şimdiden teşekkürler.

Öncelikle geçmiş olsun. Kamelya bitkisi yarı gölge ortamlardan ve özellikle asit karakterdeki topraklardan hoşlanır. Yapraklarınızda (görebildiğim kadarıyla) kloroz, ağırlıklı bir problem gibi görünüyor. Toprağınız asit karakterini kaybetmişse bu hem bitkinin istemediği bir ortamda yaşamasına ve bitki için gerekli olan bir çok elementi (demir başta olmak üzere) alamamasına neden olur. Bu durum bitkinin eksikliğini hissettiği elementlere göre değişmekle birlikte yapraklarda renk açılmaları, kurumalar ve çiçeklerde dökülmeye kadar uzanan pek çok probleme neden olur. Toprağın ph değeri ayarlanmadıkça vereceğiniz gübreler de bitki tarafından alınamayacağı için pek fayda sağlamaz. Yapacağınız ilk şey bitkinin toprağını değiştirmek olabilir ve bunu yaparken organik madde açısından yüksek ya da torf(genelde asidik karakterdedir)ağırlıklı bir karışım kullanmanız probleminizi çözebilir...

yakamozsimsek
19-07-2008, 12:25
Degerli ispanyol arkadasim bence kamalyani gunese çikartmalisin son bahar ve kisin çiçekleri korumaya alman gerek camelia soguga dayaniklidir ancak çiçekleri degil eger bir saksida ise kok bolgeside donma yasayacaktir buyuk saksiya al toprak ph 4_4.5_5olarak satin al ve ekleme yap ancak kamelyalar asitli topragi sevmelerine karsi 8 ph li topraktada rahatlila yasar ve boy atarlar çiçeklerde yeterli verimi alamazsiniz neyse siz dediklerimi yapin seneye bolca çiçeklenen kamalyaniz olacaktir.Evinizde omlet yaptiginizda yumurtalari tam ortadan kirarak kobuklari saklayiniz sonbaharda kamelyanizin tomurcuklarinin uzerine koyarak koruma saglamis olursunuz ama simdi saksiyi buyultum hemde dort kati kadar yani buyuk bir saksi aliniz ve gunesin alnina koyunuz bitkinizi aksamlari sulayiniz nemli kalsin bir hafta toprak sonra normal sulama duzeninize gecebilirsiniz.
saygilarimla
ibrahim simsek
travaux paysagist

sevilla
19-07-2008, 17:53
Verdiğiniz değerli bilgiler için size ve erasmusa teşekkürler.

mertaslan
21-07-2008, 13:08
Arkadaşlar merhaba...
Ben bir Ziraat Mühendisiyim ve aranıza yeni katıldım. Umuyorum çok iyi paylaşımlarda bulunacağız.
Kabuklu bit veya koşnil hakkında bilgisi olanlar, ilaçlama zamanı konuşunda bana yardımcı olabilirlerse sevinirim.
Şimdiden teşekkürler...

sevilla
22-07-2008, 22:30
Merhaba.Arkadaşlar buğün çiçeklerimi incelerken bakın bu yaprağın üzerindeki sanırım bir asalak yuvası sanki bal peteği gibi çok ilğinç.Nedir bu acaba? Birde armut fidanımın yapraklarının arkalarında siyah noktalar gördüm hareket etmiyorlar vede yapraklarda bir bozulma yok .Şimdilik tabi! daha sonra ne olur bilemem. İlaçlama yapsammı acaba? hangi ilacı tavsiye edersiniz.İlaçı kullanacağım kadarmı hazırlıyım? Kalanı bozuluyormuş galiba! Öyle aklımda kalmış.

Mine Pakkaner
22-07-2008, 23:04
Bu yumurta paketi. Açılırsa vay halinize. Hemen imha edin. Armut içinse resim yollayın.

sevilla
22-07-2008, 23:46
Bu yumurta paketi. Açılırsa vay halinize. Hemen imha edin. Armut içinse resim yollayın.

Çok teşekkür ederim Mine hanım. onlar yaprak biti yumurtalarımı yani? Tam zamanında görmüşüm demekki.Armut fidanınında resmini yarın gönderirim.Tekrar teşekkürler.