View Full Version : Bardak menekşe (Gloxinia)
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
çiçeksever
22-04-2011, 16:46
mirbe hanım evet var yeni açıldı baktım büyük avm lerinide gezdim ama malesef yok bu hafta sonu tekrar gideceğim bakalım şansıma bulursam zaten bütün renklerini toplayacağım işin en garibi çiçekçilerin bilmesi gerekiyo ama duymadıklarını söylemeleri beni çok şaşırtıyo
İstanbula yolunuz düşerse Mısır çarşısında 1 ay sonra bulabilirsiniz.
çiçeksever
22-04-2011, 16:48
Yapı marketlerde gloxinia olarak poşetlerde yumrusu satılıyor.Koçtaş,praktiker vb
2 yumruda canlandı yapraklandı darısı çiçeklerine.
Yaşasın Mirbe abla, çiçeklerinide görürüz tabiiki :D
Bardak menekşeler çok güzel görünüyor ellerinize saglık...
İstanbula yolunuz düşerse Mısır çarşısında 1 ay sonra bulabilirsiniz.
burda bulamadım ama azimle hala arıyorum eğer bulamazsam istanbula geleceğim kafaya koydum bulacağım veya bulacağım başka yolu yok.
bettyycim
03-05-2011, 10:46
Acele etmeyin sevgili nuray bir aya kadar çıkar ;)
menekşegül
03-05-2011, 14:19
Merhabalar siteden değerli bir ablamın gönderdiği yumruyu saksıya diktim 2 hafta oluyor filizlenmedi, yumrular kaç günde çimlenir acaba? sabırsızlıkla bekliyorum.
Bardak menekşesinin yumrusunu nereden bulabiliriz acaba
Merhabalar siteden değerli bir ablamın gönderdiği yumruyu saksıya diktim 2 hafta oluyor filizlenmedi, yumrular kaç günde çimlenir acaba? sabırsızlıkla bekliyorum.
Mihricancım,
Geçen sene benim yumrularda geç filizlenmişti. Yumrunun doğru tarafını ekmişindir inşallah:)
menekşegül
05-05-2011, 07:11
Mirbe ablacım yumruyu soğan gibi düşünürsek ben kalın tarafı alta gelecek şekilde diktim böyle dikilecekti değilmi? yoksa ben hatamı yaptım. Eğer başka şekilde dikilecekse hemen çıkarayım belki kurtarabilirim.:confused:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1368&page=19
forumun geri sayflarında var canım pürçekli tarafı üste gelecek.
menekşegül
05-05-2011, 15:19
Ben galiba ters diktim pürçekli tarafı altta kaldı. Akşam eve gidince ilk iş dikkatlice yerinden çıkarıp tekrar dikeceğim çok teşekkürler.
çiçeksever
05-05-2011, 15:22
Bardak menekşesinin yumrusunu nereden bulabiliriz acaba
Mantel Holland firmasının ürünleri metro,kipa ile praktiker,bauhaus,koçtaş gibi yapı marketlerde bulunuyor.
menekşegül
06-05-2011, 07:03
Tahmin ettiğiniz gibi mirbe ablacım, pürçekli taraf altta kalmış saksıyı ters çevirdim bir de baktım ki filizler çıkmış saksının tabanına doğru gidiyor dikkatlice ters çevirip tekrar diktim inşallah zarar görmemiştir.
Mantel Holland firmasının ürünleri metro,kipa ile praktiker,bauhaus,koçtaş gibi yapı marketlerde bulunuyor.
kocaelindeki metroya baktım koçtaşa baktım kipaya baktım bulamadım ben zaman bulabilirsem mısırçarşısının yolunu tutmayı düşünüyorum. bardak menekşesini bulacağım menekşelerimin yanında yerini almalı sohbet etmeliyim bardak menekşelerimlede.
çiçeksever
09-05-2011, 15:04
Ben geçen hafta Adapazarındaydım.Orada Kipada vardı.
ben burda büyük avm leri gezdim ama malesef bulamadım ama dün bi çiçekçi arkadaşım var onun dükkanının önünden geçerken çok güzel menekşeler getirtmiş tabi menekşeleri görünce dayanamadım tekrar sordum bardak menekşeyi abla pek istenen bi çiçek değil getirtmiyoruz o yüzden dedi nasıl yani dedim böyle bir güzellik nasıl istenmez ben istiyorum bul bana ne olur dedim tamam abla dedi perşembe günü gideceğim bakarım varsa alırım dedi şimdi heyecanla cumayı bekliyorum umarım bulabilir.
http://dimetris.com.ua/catalog/gloxinia
bu siteye girdim ama yabancı bi site anlamadım yanlız çok güzel menekşe resimleri vardı
Sevgili özlem gloksinyaların her rengi çok tatlı bu siteden alışveriş yapabiliyormuyuz ben bu çiçege bayıldım ama mersin de bulamıyorum :(
Ben geçen hafta Adapazarındaydım.Orada Kipada vardı.
Geçen hafta arkadaşım tesadüf Karamürselde bi serada aradığım bardak menekşenin pembe beyaz karışık çiçekli açmışından bulmuş bana bitane almış sizin profil resminize benziyor uygun bi zamanda karamürsele gidip farklı renklerinde bakıp alacağım.
alperfect
23-05-2011, 11:10
Bardak menekşelerinin büyüklüğü ne kadardır ya da ne kadar büyük olabilir, burdan takibettiğim kadarı ile şirin küçük bir çiçek diye düşünüyorum ama önceki gün çiçekçilerde gördüklerim maşallah menekşelerin 4-5 katı büyüklükteydi (şüphelenmesem normal olduğunu düşünsem alacaktım) elimle kabaca ölçtümçiçeği elim kadardı yaprağı biraz daha uzun ama el ayasının genişliğinde doğal mı bu kadar büyük olması aslında gloxinia böyle bir çiçek mi (bardak diye aldanmış olabilirim tabi )
Aynen düşündüğünüz gibi kocaman...
Sevgili periş bu bir rus sitesi.... Detay için bize rusyadan afrika nenekşesi temin eden klubnika isimli üye ile görüşmenizi rica ederim...
Bardak menekşelerinin büyüklüğü ne kadardır ya da ne kadar büyük olabilir, burdan takibettiğim kadarı ile şirin küçük bir çiçek diye düşünüyorum ama önceki gün çiçekçilerde gördüklerim maşallah menekşelerin 4-5 katı büyüklükteydi (şüphelenmesem normal olduğunu düşünsem alacaktım) elimle kabaca ölçtümçiçeği elim kadardı yaprağı biraz daha uzun ama el ayasının genişliğinde doğal mı bu kadar büyük olması aslında gloxinia böyle bir çiçek mi (bardak diye aldanmış olabilirim tabi )
Arkadaşımın bana getirdiği bardak menekşe sizin tarif ettiğiniz gibi çiçekseverin profil resmine benziyor arkadaşımın bana getirdiği menekşe bi bakın çiçekseverin resmine sizinkide benziyormu. bardak menekşemin çiçekleri resmen gül gibi o kadar güzelki ve üstünde açmayı bekleyen 10 taneden fazla tomurcık var onlarda açarsa görüntüsü mükemmel olacak . Aslında resmini çekip yüklemek istiyorum ama nasıl resim yüklendiğini bilmediğim için yükleyemiyorum.
Ankara Ankamall Koçtaş a bardak menekşeler gelmiş. Çan çiçeği diye satıyorlar. 5.90 TL. Yaprakları biraz kırılmış ama isteyen arkadaşlara duyrulur ... :)
Bu arada ben de aldım tabi ki:) Üzerinde tomurcukları varken saksı değiştirsem sorun olur mu?
çiçeksever
24-05-2011, 15:18
Cumartesi pazardan 2 tane aldım.
Allahım bu ne güzellik böyle ben mersinde bulamıyorum elinize saglık
Allahım bu ne güzellik böyle ben mersinde bulamıyorum elinize saglık
ah ah ah o güzelliği bulana kadar ben neler çektim bir bilseniz 2 rengini buldum ama buldukçada almaya devam edeceğim çiçekseverin bardak menekşelereide çok güzel
Sevgili nuray bu güzellikleri bulmak zor çok şanslısın....
evet şanslıyım ama kocaelinde aramadığım yer kalmadı dersem abartmış olmam büyük avm lerine bile baktım ama yoktu çiçekçilere sordum kimisi hiç duymamış bardak menekşenin adını kimiside isteyen olmuyo diye getirmiyoruz dedi Kocaelinin Karamürsel ilçesi var arkadaşım tesadüf evlerinin yakınındaki seraya girmiş oda çiçek hastasıdır özellikle sardunyalara bayılır sardunyalara bakarken farketmiş seracı bile çiçeğin adının bardak menekşe olduğunu arkadaşımdan öğrenmiş ertesi gün işyerine elinde saksıyla geldiğinde nasıl sevindiğimi anlatamam Karamürsel benim oturduğum yere biraz uzak bi hafta sonu kuzenimi kandırıp gideceğim arabanın arkasını çiçeklerle doldurup geleceğim arkadaşım çok güzel çiçeklerin olduğunu ve çok uygun olduğunu söyledi fiyatlarınında aldığım bardak menekşelerinde becerebilirsem resimlerini yükleyeceğim.
Nuray hanım bende düne kadar görmemiştim yapımarketlerde. Dün koçtaşta gördüm. Yakınınızda koçtaş varsa tekrar bi bakın isterseniz. Bardak menekşe diye burdaki çiçekçilerde bilmiyor. Gloxinia diye biliyordu çiçekçinin biri. Koçtaşta da çan çiçeği yazmışlardı fiyat etiketine. Kolay gelsin :)
çiçeksever
25-05-2011, 14:13
Avatardaki çiçeği kaybettim.Bulursam alacağım.
çiçeksever
25-05-2011, 14:19
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=65470&postcount=16
Bu da ilk çiçeğimdi.Bu renkten de burada bulamadım
Nuray hanım bende düne kadar görmemiştim yapımarketlerde. Dün koçtaşta gördüm. Yakınınızda koçtaş varsa tekrar bi bakın isterseniz. Bardak menekşe diye burdaki çiçekçilerde bilmiyor. Gloxinia diye biliyordu çiçekçinin biri. Koçtaşta da çan çiçeği yazmışlardı fiyat etiketine. Kolay gelsin :)
kocaelindeki bütün avm lerine baktım bizim burdaki koçtaşta yok baktım burda doğru dürüst çiçek yok. çiçekçilerde bile öyle farklı çiçek yok seraları geziyorum genelde çam ağaçları güller kamelyalar var. Dediğim gibi karamürseldeki seraya gideceğim inşallah kalmıştırta bulup alırım bendeki bardak menekşe pembe beyaz çiçekli farklı renklerinide bulmaya çalışıyorum bu çiçek sevgisi çok başka bişey insanı sera sera gezdiriyor.
evet şanslıyım ama kocaelinde aramadığım yer kalmadı dersem abartmış olmam büyük avm lerine bile baktım ama yoktu çiçekçilere sordum kimisi hiç duymamış bardak menekşenin adını kimiside isteyen olmuyo diye getirmiyoruz dedi Kocaelinin Karamürsel ilçesi var arkadaşım tesadüf evlerinin yakınındaki seraya girmiş oda çiçek hastasıdır özellikle sardunyalara bayılır sardunyalara bakarken farketmiş seracı bile çiçeğin adının bardak menekşe olduğunu arkadaşımdan öğrenmiş ertesi gün işyerine elinde saksıyla geldiğinde nasıl sevindiğimi anlatamam Karamürsel benim oturduğum yere biraz uzak bi hafta sonu kuzenimi kandırıp gideceğim arabanın arkasını çiçeklerle doldurup geleceğim arkadaşım çok güzel çiçeklerin olduğunu ve çok uygun olduğunu söyledi fiyatlarınında aldığım bardak menekşelerinde becerebilirsem resimlerini yükleyeceğim.
Sevgili Nuray bende mersinde gezmedigim yer kalmadı dediginiz gibi ismini bile duyan yok nasıl çiçek satıyorlar anlamadım büyük seralar bile öyle bakıyorlar bu nedir nasıldır diye resimleini çok merak ediyorum canım benim:p
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=65470&postcount=16
Bu da ilk çiçeğimdi.Bu renkten de burada bulamadım
Sevgili Çiçeksever çok güzel her rengi ayrı bir güzellik allahım korusun bayıldım bir harika ;)
Hatice Tarhan
26-05-2011, 19:16
Alanya koçtaşa gelmiş sadece mor rengi vardı hemen aldım bir tane,iki tane daha vardı fakat çok kötü durumdaydı. Arayan arkadaşlar koçtaş lara baksın.
kocaelindeki koçtaşı şikayet edeceğim neden buraya getirmiyorlar bardak menekşeyi
Mihricancım senin bardak menekşe ne alemde yeşerdimi yapraklandımı?
menekşegül
27-05-2011, 09:35
Mirbe ablacım yeşerdi çok şükür resmini de çektim ama net değil istersen yine de yüklerim.
AAA sen ne vakit menekşegül oldun..Yok tatlım ben sadece meraktan sordum çiçeklensin görürüz resimleri.
Buda geçengün arkadaşın getirdiği bardak menekşe iş yerinde seyretmeye doyamıyorum resimde iki çiçeği görünüyor ama şuan 4 tane çiçeği açmış durumda evdede aynısının çiçekleri pembe beyaz olanı var.Çok güzeller ama bunların çoğaltılması nasıl oluyor bilen varmı yardım istiyorum.
Yaprağı direk ekin ya da yaprak ve filiz sürgününü suda köklendirin... Ekilen bitkinin yaprağı kurusada bakım işlemini eksiksiz yapın... Yumru yaprak veriyor zamanla....
çiçeksever
30-05-2011, 13:31
Arkadaşlar.Bu konu başlığını ben açtım.Bardak menekşe bizim taktığımız bir ad.Esas adı gloxinia (gloksinya) Çiçekçilerde ararken bu isimle sorun.Burada Afyonda dün MİGROS ta 3 rengi vardı.Fiyatı da 4.99
bende çiçekçilerde gloxinia diye arıyorum ve tarif ediyorum menekşeyi ama malesef çiçekçilerin çoğu bilmiyor.
merkürvenüs
01-06-2011, 18:45
Merhaba
Geçen yıl gloxinia almıştım 4-5 ay önce kurudu. Toprak altındaki yumrusunu ve köklerini kontrol ettim sağlıklıydı, geçen hafta kontrol ettim hala sağlıklı ama sürgün vermiyor. Ne yapmalıyım?
Arkadaşlar.Bu konu başlığını ben açtım.Bardak menekşe bizim taktığımız bir ad.Esas adı gloxinia (gloksinya) Çiçekçilerde ararken bu isimle sorun.Burada Afyonda dün MİGROS ta 3 rengi vardı.Fiyatı da 4.99
Bende burda seralara migrosa koçtaşa baktım malesef yok fiyatta uygunmuş aslında:(
bettyycim
03-06-2011, 12:55
Artık Gloxinia pazarlara kadar düştü, 15 gün önce 2 tane aldım Kozyatağı Pazarından, bugün Derince pazarınada gelmişti 5 TL. den yine aldım, delimiyim ne 4 tane oldular :D ama heryıl iki tane alırım ve yaz boyu çiçek açarlar, tabi ki bu yıla kadar tekrar çimleneceklerini bilmiyordum :(
Çok güzeller bettyycim ellerine saglık bu çiçekleri çok seviyorum ama Mersinde bulamıyorum renkleri çok güzelmiş güle güle büyüt sevgiler...
füsunANK
03-06-2011, 13:06
Bu da benim gloxinia çiçeğim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=218395&stc=1&d=1306765961)
Bir kaza sonucu geçen yıl kırılmış ve kurumuştu. Ben de kuruyan kısmı kırdım ,kopardım. Daha sonra bir ümit deyip saksıyı sulamaya devam ettim. Bir süre sonra dipten yaprak verdi. Bugün bu durumda çiçek. Ben boş saksıyı sularken yumrulu bitki olduğunu bilmiyordum. Yumrulu olduğu için yeniden doğdu çiçeğim. İyi ki bu öldü artık diye atmamışım.
kocaelili çiçek sevenlere bir müjde benden olsun
bardak menekşe baumax a gelmiş, bu akşam kayınvalideme hediye çiçek almak için gitmiştik alel acale çıkarken birde ne göreyim, bardak menekşeler renk renk, hemen mor bitane kaptım.
fiyatıda uygun baya bence 4 tl
bardak menekşe aşıklarına duyrulur!
narincir
08-06-2011, 10:12
Merhaba,
Benim bardak menekşem de açmış çiçekler kurumaya başladı. Çok üzüldüm, Koçtaştan bir ay kadar önce aldım. Normalden büyük yaprakları ve bir dolu tomurcuğu vardı. Artık ne yapıyorlarsa biraz yapay bir durum olduğunun farkındaydım ama eve direk güneş almayan aydınlık bir yere koyduk iki tomurcuğu açtı.
Sonra dün farkettim ki çiçekleri sararıp soluyor. bana önerebileceğiniz bir şey var mı?
Şimdiden çok teşekkürler,
bettyycim
08-06-2011, 10:20
Dışarı koyun, bir kaç saat güneş alsın ve bol sulayın. O büyük yapraklarıda krsin kendine gelecektir ;)
çiçeksever
08-06-2011, 15:10
Merhaba,
Benim bardak menekşem de açmış çiçekler kurumaya başladı. Çok üzüldüm, Koçtaştan bir ay kadar önce aldım. Normalden büyük yaprakları ve bir dolu tomurcuğu vardı. Artık ne yapıyorlarsa biraz yapay bir durum olduğunun farkındaydım ama eve direk güneş almayan aydınlık bir yere koyduk iki tomurcuğu açtı.
Sonra dün farkettim ki çiçekleri sararıp soluyor. bana önerebileceğiniz bir şey var mı?
Şimdiden çok teşekkürler,
Görüşlerinize katılıyorum.Ben de aldığımda üzeri tomurcuktan geçilmiyordu bazıları açtı,bazıları açmadan çürüdü veya kurudu.
bettyycim
08-06-2011, 15:16
Bunlar benim geçen yıl baktığım Gloxinialar, ben yaprakları genelde keserim ve hemen hemen her gün sularım ;)
Sevgili bettyycim gloksinyalar bir harika ellerinize saglık her biri birbirinden güzel maşallah yapraklarını keserim derken nasıl kesiyorsunuz dalı kırmak gibimi acaba bu çiçekler dallarındanda tutuyormuş
bettyycim
08-06-2011, 18:46
Tomurcuklara zarar vermeyecek şekilde bitki makası ile kesiyorum yaprakları :D
maşallah hepside super,bugun pazardan bende aldim 5tl ye yapragi pek yok hep tomurcuk açar inşallah
narincir
08-06-2011, 23:16
çok teşekkür ederim,
Söylediğiniz gibi büyük yaprakları ayıkladım, hatta biraz abarttım sanırım :) Sonra dayanamadım yaprağın birini dibine daldırdım. bakalım.
Sonracığma bolca su da verdim, ama güneşe çıkaramayacağım, çıkarırısam birkaç saatten çok kalacak dışarıda braz daha güneşli bir yere çekiyorum sadece. Bakalım diğer tomurcuklar canlanacak mı? Sayın bettyycim sizin çiçeklere imrenmemek mümkün değil. Çok güzeller. Nazar değmesin..
elifsirin
10-06-2011, 10:38
bardak menekşem
bettyycim
15-06-2011, 15:18
Bir hafta önce yapraklarını kırptığım gloxinialar çoştular ;)
Bende katlı beyaz ve pembe renginide buldum şuanda 6 rengi mevcut:))
bengi_su
16-06-2011, 09:22
Özlem yapraklarından isterim o zaman ben kaybettim hepsini yine. :(
Herkese selamlar
Bugün metrodan 2 adet bardak menekşe soğanı aldım fakat üzerinde türkçe hiç birşey yazmıyor. Çiçek soğanlarını ne zaman ekmem lazım geçmi kaldım acaba? Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.
bettyycim
16-06-2011, 21:50
İlahi mübet, Baumax te doluydu çiçeklenmişi, biraz sanki geç kaldın ;)
Baumaxtan aldımda mor bitane, metroda 2 soğan 4 tl olunca dayanamadım aldım neyse çok geçse seneyi bekleyeyim bari. yinede eksem hiç umut yokmu büyüme ihtimali hiçmi yok?
İlahi mübet, Baumax te doluydu çiçeklenmişi, biraz sanki geç kaldın ;)
geçen gün bende baumax a gittim ama kalmamıştı. sordum gelirmi diye belli olmaz dediler.
kopshtar
17-06-2011, 15:13
Baumaxtan aldımda mor bitane, metroda 2 soğan 4 tl olunca dayanamadım aldım neyse çok geçse seneyi bekleyeyim bari. yinede eksem hiç umut yokmu büyüme ihtimali hiçmi yok?
Sn musbet; bence hiç beklemeden torfa dikin. Seneyi beklerseniz hiç yeşermeyecektir. Yumruları tohum gibi düşünmeyin. Canlılığı devam ediyorsa mutlaka yeşerecektir. Aman dikkat fazla sulamayın :)
ben dün akşam gittim baumaxa, birsürü bardak menekşe vardı. Yeni getirmişler demekki.
merkürvenüs
18-06-2011, 12:18
Merhaba,
Geçen yıl aldığım gloxinia'nın yaprakları ve sürgünleri öldü sadece yumru kısmı kaldı. Aylardır bu durumda. Yumru sağlam ve köklü ama sürgün vermiyor. Bugün üzerine streç filmle sera yaptım. Bu doğru mu? Yumru yeniden sürgün verir mi?
Sn musbet; bence hiç beklemeden torfa dikin. Seneyi beklerseniz hiç yeşermeyecektir. Yumruları tohum gibi düşünmeyin. Canlılığı devam ediyorsa mutlaka yeşerecektir. Aman dikkat fazla sulamayın :)
söylediğiniz gibi yumruları diktim,hatta bir tanesi pakette filizlenmeye başlamış bile. umarım yeşerirler
ben dün akşam gittim baumaxa, birsürü bardak menekşe vardı. Yeni getirmişler demekki.
Desenize yine kaçıracağım cuma gününe kadar sabah 8:30 gece 24:00 kadar çalışıcam işten izin alıp gitme şansımda yok inşallah haftasonuna kadar kalırda alırım
kopshtar
20-06-2011, 10:55
Sn Merkürvenüs; bence bu zamana kadar uyanmadıysa yumru da canlı değil demektir. Ama siz yine de şansınızı deneyin isterseniz.
merkürvenüs
20-06-2011, 20:30
Sanırım haklısınız yumru uyanmayacak sn.kopshtar umudu kestim:(((
füsunANK
20-06-2011, 20:39
GLOKSİNYA (Gloxinia speciosa) Bardak menekşe
Botanik Adı: Sinningia speciosa
Sinonimi: Gloxinia speciosa
Familyası: Gesneriaceae
Vatanı: Brezilya
Tanımı: Yaprakları tüylü, iri veya küçük; çiçekleri çok değişik renklerde, kadife gibi tüylü ve borazan şeklinde-dir.
Diğer Türleri: Doğada 20 türü bulunan Sinningia cinsinin süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan tek türü S. speciosa’dır.
YETİŞME İSTEKLERİ
Sıcaklık: Dinlenme döneminde 12-16 oC’de muhafaza edilmesi gereken yumrular 21 oC’de sürmeye başlarlar. Bitkinin en düşük büyüme sıcaklığı 18 oC, yazın en yüksek sıcaklık 23 oC’dir.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 75-80) ister.
Işık: Yarı gölge yerleri severler. Özellikle çiçekli halde iken doğrudan güneş ışığı alan yerlerde bulundurulma-malıdır.
Saksı Harcı: Yumrular Şubat ayında nemli turbaya dikilmeli, sürmeye başlayınca John Innes saksı kompostu No. 2’ye alınmalıdır. Ayrıca, hacim olarak 3 kısım tınlı toprak, 1 kısım turba, 1 kısım yanmış ahır gübresi ve 1 kısım kumun karışımından elde edilen harç da kullanılabilir. Bir başka harç ise, yine hacim olarak eşit miktarlar-da tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsü ve kumun (veya perlitin) karışımından oluşur.
ÜRETİM TEKNİĞİ
Esas üretim tarzı tohum ile olmasına karşın, yaprak ve sürgün çelikleriyle de üretilebilirler. Tonum ekimi, John Innes tohum kompostuna Şubat-Mart aylarında yapılır. Çimlendirme ortamı olarak hacim olarak eşit miktarlarda ince turba ve orman toprağı karışımına az miktarda kum eklenmesiyle hazırlanan harç da kullanılabilir. Ekim kasaları 20-22 oC’de ve orantılı nemi yüksek bir yerde muhafaza edilir. Sulamanın alttan kapillarite yoluyla yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu koşullarda tohumlar 2-3 hafta içerisinde çimlenirler. Önce kasalara, 4-5 hafta sonra 8 cm’lik saksılara şaşırtılan fideler 30-40 gün sonra 12 cm’lik saksılara alınırlar. Çelikle üretme, 5-7,5 cm uzunluğundaki dip sürgünlerinin yumrudan da bir parça alarak Mart veya Nisan başında ayrılması suretiyle olur. Yaprak çelikleri ise Haziran-Temmuz aylarında alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 21 oC dolayında tutulursa 3-4 hafta içerisinde köklenme gerçekleşir.
BAKIM ÖNLEMLERİ
Saksı Değiştirme: Her yıl Şubat-Mart aylarında yapılır.
Gübreleme: Mart-Mayıs ayları arası haftada bir kez 2 g/l kompoze, Haziran-Ağustos ayları arası ise 2 haftada bir kez 2 g/l potasyumca zengin kompoze gübre verilir.
Sulama: Bitkiler çiçeklenme süresince (Mayıs-Eylül ayları arası) kireçsiz su, olanaklı ise yağmur suyu ile bolca sulanmalı, ancak yapraklara su püskürtülmemeli ve sulama yaparken yaprakların ıslanmamasına özen gösteril-melidir. Sonbaharda verilen su azaltılarak yaprakların sararması ve dökülmesi sağlanmalıdır. Ekim’den Ocak’a değin dinlenme dönemi boyunca bitkilere çok az su verilmelidir. Dormant yumrulara Şubat ayından itibaren yeniden su verilmeye başlanır.
Budama: Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler (saplar ile birlikte) kesilip uzaklaştırılmalıdır.
Hastalıklar ve Zararlılar: Önemli hastalıkları Virus, Kök Çürüklüğü, Soğanımsı gövde çürüklüğü (Pythium ve Thielaviopsis tarafından oluşturulur), Külleme ve Kurşuni Küf; zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Yaprak bitleri ve Unlu Bitler’dir.
Kaynak: Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri
Ektiğim yumrular filizlenmeye başladı, minik minik yapraklar fışkırıyor topraktan.İnşallah çiçeklendiği günleride görürüz. Yanlız çoğaltmak için ektiğim yaprakların hepsi ölüyor, bir tanesini suya koymuştum 2 hafta oluyor ama hala tık yok :(
merhabalar;
bugün arkadaşın difenbahyasının dip kısmında kocaman kocaman çiçekleri ile bardak menekşesi çıkmış. senmi diktin dedim.. hayıırrr. kendiliğinden çıkmış. ismini cisminide bilmiyorlar.. herkes bekliyormuşki tohum verirse tohumunu alıp dikelim.. bende biraz sayfanızı okudum. meğer afrika menekşesi gibi yapraktanda tutabiliyormuş.. hepsinden önce bir tane yaprak aşırdım(laf aramızda).. ama çok tatlı yaa. pembiş pembiş açmış çiçekleri. saksının yan tarafından 3-4 yapraklı bi sürgün daha vermiş.. acaba toprağın içinde yumrusu falanmı kalmıştı anlayamadık.. yalnız arkadaşıma harika bir sürpriz olmuş..
Bizim yaramazlar sanırım basketbolcu olmayı düşünüyor. ;) Sizce bu kadar uzamaları normal mi?
Sûz-i Dilârâ
20-07-2011, 07:08
Nihal Hanım, menekşeleriniz ışıksız kalmışlar, geçen yıl benimkiler de uzamışlardı ve çok sağlıksız bir görüntü oluşturmuşlardı. Bir koca yıl boyunca da sadece bir tane çiçek açtılar. Bu yıl daha tecrübeli olarak saksıyı şubattan sonra perde arkasında sabah güneşi alan camın önüne koydum, susuzluğu sevmiyor, bir gün durup diğer gün abartmamak kaydıyla suladım ve gübreli toprak ilavesi yaptım.
Menekşelerimden bir tanesinin yaramaz kedicikler saksısını devirip soğanını çıkarmışlar, bir güzel oynayıp zavallıyı mahvetmişler, bir umut yeşerir mi diye diktim ama olmadı. :(
Bu da yaramazlardan kurtarabildiğim mor-beyaz bardağım.
ben bardak menekşesi ile bu sene tanıştım,
bende 5 rengi var, bir kısmı katmerli bir kısmı tek kat açanlardan
ama garip bir çiçek alışmak zaman alacak sanırım... Mine hanımın uyarısını yeni okudum, benzer şekilde bende birini kaybettim yani gözdeye ağır geldi çiçekler
ama lattan tekrar büyüdü çok şükür. bilen arkadaşlara bir sorum var benim 3 tanesi soğandan ekme ve fidan aldıklarımla kıyasladığımda yaprak renkleri çok koyu kalıyor bu normal midir? cahil olmak fena, bide ölecekler diye korktuğum için her sabah heyecanla kalkıp kontrol ediyorum hepsini umarım birşey olmaz.
ben fotograf yukleyemiyorum :(
Birde şunu merak ettim arkadaşlar,
bakıyorum birbirinize tohum, soğan ve çelik verebiliyorsunuz ve farklı illerdesiniz
nasıl oluyor bu? kargoyla mı? ben de paylaşmak isterim :)
Birde şunu merak ettim arkadaşlar,
bakıyorum birbirinize tohum, soğan ve çelik verebiliyorsunuz ve farklı illerdesiniz
nasıl oluyor bu? kargoyla mı? ben de paylaşmak isterim :)
Sevgili emily soğan, tohum, çelik paylaşımını kargoyla yapıyoruz çiçekler paylaştıkça güzelleşir...
Tesekkur Periş kesinlikle katılıyorum
ben de birsuru tohum var heryerden topluyorum
denedikçe sizlerle zevkle paylaşacağım :)
Sevgili emily14 çok güzeller maşallah ellerinize sağlık...
teşekkür ederim inşallah sağlıkla benimle olmaya devam ederler...
Sevgili emily14 bardak menekşeleriniz çok güzel.
Benimde çok istediğim bitkilerden biri.
Güle güle büyüt.
teşekkürler Sevgili Sevim4, çok tatlılar mucize gibi her biri
ama pek bir nazlılar :D e güzeller ya ondan...
ilhami bey bende bardak menekşesinden istiyorum antepte yok bu menekşeden sizden rica edebilirmiyim acaba. minnetar kalırım saygılarımla.
yaaaaaa ama bende istiyorum bu menekşelerden daha doğrusu gloksinyalardan antepte yok bunlardan **** varsa bana söyeyin bende alayım arkadaşlar
mümkünse antebede gönderin nolurrr karşı ödemeli alabilirim mümkünse lütfen lütfen lütfennnn
Sevgili Gülsen bu türleri bende arıyorum ama malesef yok ...
Sevgili Periş ve Gülsen,
kendilerini yapraktan yetistirmeyi deniyorum su an
ama çimlenme olunca nasıl yollayabilirim bilemedim
çok narinler, şu dönem soğanları için biraz sakıncalı bir donem
mevsimi geldğinde size soğan alıp yollayabilirim kargoyla
sanırım problem olmaz cunku bu siteden arkadaslar bu şekilde paylaşım yapıyorlar
Benide unutmayın lütfen.;)
Sevgili Periş ve Gülsen,
sanırım problem olmaz cunku bu siteden arkadaslar bu şekilde paylaşım yapıyorlar
Çok sevindim ince düşünceniz için teşekkürler...;)
Mayıs gibi ilk defa gloxinia aldım. Ve burda yazılanları mümkün olduğunca okumaya çalıştım. Tecrübeli arkadaşlar su vermeyi ne zaman kesiyorsunuz? Şu an yaprakları oldukça sağlıklı görünüyor benimkinin ve bir tanede minicik tomurcuk oluşturmuş. Kışın da sulasam ve yeşil kalsa ne olur? Baharda çiçek açmaz mı? Mutlaka dinlenmesi mi gerekir? Çok soru sordum biliyorum ama tecrübesizlik işte :)
Kasım **** aralık gibi sulamayın. subatta yumruyu çıkarın tekrar ekip sulamaya başlayın...
Afrika menekşeleriyle aram hiç iyi olamamıştı ama bardak menekşelerle aramız çok iyi haziranda çiçekli olarak aldığım bardak menekşe yeniden çiçeklenmeye başladı. şimdilik 1 tane açtı seyrine doyum olmuyor.
Yine haziranda 2 renk yumru alıp dikmiştim çok keyifliler hatta bir tanesinin üzerinde tomurcuklar oluşmaya başladı.çok mutlu ediyorlar beni.
benim gibi menekşelerle arası iyi olmayanlara tavsiye ederim gerçekten harika bir çiçek.
Buarada elimde bir kaç tane fide var köklenmiş durumda, kocaelinde yaşayanlara **** yolu kocaeline düşenlere elden teslim verebilirim. sehirdışına kargoyla gönderme imkanım yok malesef:( zaten çok narin bir çiçek kargoyla yolculuğa dayanmaz.
Afrika menekşeleriyle aram hiç iyi olamamıştı ama bardak menekşelerle aramız çok iyi haziranda çiçekli olarak aldığım bardak menekşe yeniden çiçeklenmeye başladı. şimdilik 1 tane açtı seyrine doyum olmuyor.
Yine haziranda 2 renk yumru alıp dikmiştim çok keyifliler hatta bir tanesinin üzerinde tomurcuklar oluşmaya başladı.çok mutlu ediyorlar beni.
benim gibi menekşelerle arası iyi olmayanlara tavsiye ederim gerçekten harika bir çiçek.
Buarada elimde bir kaç tane fide var köklenmiş durumda, kocaelinde yaşayanlara **** yolu kocaeline düşenlere elden teslim verebilirim. sehirdışına kargoyla gönderme imkanım yok malesef:( zaten çok narin bir çiçek kargoyla yolculuğa dayanmaz.
ben düzcedeyim ve eger yolum düşerse bu yakınlarda sizden alabilirim.benim bardak menekşem bir tane fakat afrika menekşem fazla :))
bunlarda annemin menekşeleri :))
248525
ben düzcedeyim ve eger yolum düşerse bu yakınlarda sizden alabilirim.benim bardak menekşem bir tane fakat afrika menekşem fazla :))
Tabi buyrun gelin seve seve veririm 2 renk var bende aslında 3 renk ama mor olanı bir türlü üretemiyorum beyaz ve bordo verebilirim size.
Buarada annenizin menekşeside harika bende ondan bir dal isteyebilirmiyim aacaba;)
Tabi buyrun gelin seve seve veririm 2 renk var bende aslında 3 renk ama mor olanı bir türlü üretemiyorum beyaz ve bordo verebilirim size.
Buarada annenizin menekşeside harika bende ondan bir dal isteyebilirmiyim aacaba;)
tabi ben izmite gelmeden hem size haber veririm hemde annemin menekşesinden getiririm ..inşallah en kısa zamanda yolum düşerse ;)
inşallah en kısa zamanda bekliyorum. çiçekseverlerle buluşmak beni çok mutlu ediyor.
Sayın çetik,bardak menekşeniz çok güzel güle güle büyütün.
Benimde çok isdediğim çiçek malesef bulamadım.
Sayın çetik,bardak menekşeniz çok güzel güle güle büyütün.
Benimde çok isdediğim çiçek malesef bulamadım.
ben bir çoğaltabilsem sizede yollarım soğanından seve seve ..
Çok teşekkür ederim sizin oralardaki yapı marketlerde soğanını görüp yardımcı olursanız çok sevnirim.
İnanır mısınız daha bugun çiçekçilere sordum hem bitkiyi yoksa soğanını ama maalesef...Düzcedede maalesef yapı market filan yok bende başka şehirlere gittiğimde bakıyorum :(
imdaaaat kimse yok mu yardım edecek arkadaşlar benim gloksinyama bişiler oluyoooo birden bire yaprakları yumuşadı yoksa ölüyo muuuu çok üzgünüm lütfen yardım edin banaaa
Normaldir.Sulamayı azaltınız ve kış uykusuna bırakınız... Yumru üşümeyecek soguklukda biyerde olmalı. ayda birde çay bardağının yarısından az su veriniz. Şubatta oda sıcaklıgına alıp Normal sulamaya devam ediniz. Tabi yumruyu çıkarıp yeniden ekiniz...
Sevgili Periş, Sevim 4 ve Gulsen kismetse Aralik gibi Osmaniye, İskenderun Dortyol taraflarina 3-4 gunluk ziyaretim olacak, yapraktan yetistirmeye calistigim bardaklarim o zaman yaprak cikarirlar ise sizlere onlardan getirecegim, eger basaramazlarsa bulabilirsem yumru getirmeye calisacagim ... bana ve bardaklarima sans dileyin :)
Bardak menekşeleri şubat ayı gibi yumrularını çıkarıp ekebilirsiniz...toprak değişimide yapabilirsiniz ve oda sıcaklığına alıp rutin sulamaya geçmelisiniz...
yaprak üretiminde en güzeli suya koymak direk ekildiyse yaprak kurusa bile toprak üzerinde yaprak ve sapına dair hiçbi belirti kalmasa bile normal oda sıcaklığında sulayınız...direk yumru yaptıgı için zamanla yaprak çıkarıyor... ölmüyor...
bu çiçek harikaymış manisada nerden alabilirim
Arkadaslar gecen gun yapraklarimi birbirinden ayirdim, altlarinda bissuru yumru olusmaya baslamis, bayildim cok sirinler... anladigim kadariyla bahara kadar yumru buyutecek patates gibi :) elimde mor beyaz katmerli, bordu tek kat, kırmızı beyaz tek kat, pembe katmerli ve kırmızı katmerli var... eger yumurcaklar basarabilirler yaza dogru tam yapraga gecme doneminde kargo yapacagim sizlere... görünen o ki aralik programima yetismeyecek :( bugün baktim satinalmak icin ama ne koçtaşta, ne bahouseta ne de benim bir seracım var onda yumrusu yoktu. Sizleri biran önce kavuşturmak istiyorum ama accık daha sabır arkadaşlar...
teşekkürler, aaaah bir de o yumruların yaprak vermelerini görürsem değmeyin keyfime. kış ortası çiçek açan bardaklarımı ve yeni ektiğim yapraklarımı paylaşıyorum şu an diplerindeki yumrular yaklaşık mercimek ve nohut arası :D
Sûz-i Dilârâ
27-12-2011, 16:51
Çok güzeller nazar değmesin.
Gelecekteki güzellerimi görüyorum. :))
Manolya_
27-12-2011, 17:13
Sevgili emily14,
Bardak menekşenin seyrine doyum olmuyor.Favorilerim arasındadır.
Kadife gibi tüylü çiçekleri oluyor.
(benim bardak menekşemi maalesef ben tatilde iken oglum bakımını becerememiş ve kaybettim)
Yaza dogru umarım marketlerde yeniden bulabilirim.
Minikleriniz bahara kadar kocaman olup güzel çiçeklerini sunarlar inşallah.
Bebişlerin büyüme aşamalarını bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Güle güle büyütmeniz dileklerimle
Asu
teşekkür ederim,
hele bi buyusunler sadece fotolarını değil yumrularını da paylaşırım.
bir oneri yetişkin yerine yumrudan yetiştirin daha dayanıklı oluyorlar,
örneğin yetişkinlerin yaprakları bile zor çilleniyor ve saksıda çok çabuk çürüyebiliyorlar
ama yumrudan yetişenler kırılan her yerden ek tutuyor, ya bitki gelişimi devam ediyor
ya yumru veriyor :) her haliyle büyüleyiciler :D
Manolya_
27-12-2011, 22:51
Her hafta marketleri didik didik edip bardak menekşesi arayacak artık gözlerim :))
çiçeksever
29-12-2011, 10:44
Baharda yapı marketlerde yumrusunu,Mısır Çarşısında çiçeğini bulmak mümkün.
Manolya_
29-12-2011, 11:39
Baharda yapı marketlerde yumrusunu,Mısır Çarşısında çiçeğini bulmak mümkün.
Sayın çiçeksever,
Bahara ne kaldıki;)
zaman dediğimiz şey göz açıp kapayıncaya kadar çok çabuk geçiyor.
inşallah bu bitkiyi bekleyen bütün arkadaşlarımız (ben de dahil) sahip oluruz
[QUOTE=emily14;845853]Sevgili Periş ve Gülsen,
sanırım problem olmaz cunku bu siteden arkadaslar bu şekilde paylaşım yapıyorlar[/Q
sevgili emily 14 şimdiden çok teşekkür ettim inanın çok mutlu oldum. sizlerinde benden istediğiniz çiçek varsa bende olanlardan arkadaşlarla paylaşmak isterim.
sevgilerimle
Sevgili emily soğan, tohum, çelik paylaşımını kargoyla yapıyoruz çiçekler paylaştıkça güzelleşir...sevgili periş kesinlikle sana katılıyorum, yalnız çiçekler değil güzelliklerin çoğu paylaştıkça dahada güzel oluyor dünyamız
Arkadaslar gecen gun yapraklarimi birbirinden ayirdim, altlarinda bissuru yumru olusmaya baslamis, bayildim cok sirinler... anladigim kadariyla bahara kadar yumru buyutecek patates gibi :) elimde mor beyaz katmerli, bordu tek kat, kırmızı beyaz tek kat, pembe katmerli ve kırmızı katmerli var... eger yumurcaklar basarabilirler yaza dogru tam yapraga gecme doneminde kargo yapacagim sizlere... görünen o ki aralik programima yetismeyecek :( bugün baktim satinalmak icin ama ne koçtaşta, ne bahouseta ne de benim bir seracım var onda yumrusu yoktu. Sizleri biran önce kavuşturmak istiyorum ama accık daha sabır arkadaşlar...
inşallah emily14 büyük bir sabırla bekliyorum ben beyaz mor katmerli, pembe katmerli,kırmızı katmerli rica edebilirmiyim sizlerde benden ne isterseniz arkadaşlar başım üstüne
Sûz-i Dilârâ
29-01-2012, 15:08
Tek gloxinia patatesim :) değerli ve çok sevdiğim Başbahçıvan göndermişti üç sene önce iki patates gelmişti ama pembe-beyazı kedi saksısından çıkarıp bir güzel oynamış, tırnaklamış tekrar ekmiştim ama olmadı. :(
Bu sene patates erken uyandı, geçen yıl şubat ortasında uyanmıştı, hem de geçen sene kış daha yumuşak geçtiği halde.
Tek gloxinia patatesim :) değerli ve çok sevdiğim Başbahçıvan göndermişti üç sene önce iki patates gelmişti ama pembe-beyazı kedi saksısından çıkarıp bir güzel oynamış, tırnaklamış tekrar ekmiştim ama olmadı. :(
Bu sene patates erken uyandı, geçen yıl şubat ortasında uyanmıştı, hem de geçen sene kış daha yumuşak geçtiği halde.
maaşallah sayın su-i Dilara çok güzeller kıskandım inanın, inşallah bir gün benimde olucak bunlardan göndericek arkadaşlardan haber bekliyorum. bana özelden mesaj atarsanız açık adresimi vericem beklemedeyim herkese ANTEPTEN SAYGILAR
Sûz-i Dilârâ
14-02-2012, 20:43
Teşekkür ederim sevgili Gülsen, bakımından şikâyet etmeden yetişen nadir çiçeklerimden, diğerlerinin her zaman bir sorunu vardır. :)
Ben de emily14'ten haber bekliyorum. :)
Teşekkür ederim sevgili Gülsen, bakımından şikâyet etmeden yetişen nadir çiçeklerimden, diğerlerinin her zaman bir sorunu vardır. :)
Ben de emily14'ten haber bekliyorum. :)
Sevgili arkadaşlar,
bizim patateslerden son durum :D;
bu arada yazılara bakıyorum eskiden soğan demişim, acemilik hat safada :D
neyse, iki gun önce bizimkilerden birini ektiğim yeri unutmuşum :o
havalandırmak için deştim biraz aaaaa bi baktım ceviz büyüklüğüne gelmiş biri...
ama bi şirin bir şirin sormayın... Kısmetse galiba bu bahar emelimize kavuşacağız... Heee bu arada bir tanesi yumru büyütmeden, direk yaprak verdi :eek: :confused: acaba nasıl olacak...
Sevgili emily14,resim ekleyinde bizde görelim şu şirini.:p
Sûz-i Dilârâ
15-02-2012, 15:08
Sevgili emily14, aslında "patates" değil de daha çok "yumru" deniyor forumda. Ben de aklıma hangisi gelirse kullanıyorum. :)
Gloxinia yumrularının son durumlarına çok sevindim. Merakla bekliyoruz. :)
Sevgili emily14,resim ekleyinde bizde görelim şu şirini.:p
Ay panikle hemen geri gömdüm toprağa. Ama çimleneni çeker paylaşırım
Sûz-i Dilârâ
15-02-2012, 19:01
Hepimize yetecek kadar yumru var mı sevgili emily14 ? :) Ben bütün renklerden istediğimi daha önce yazmıştım. :)
Hepimize yetecek kadar yumru var mı sevgili emily14 ? :) Ben bütün renklerden istediğimi daha önce yazmıştım. :)
aynen emily14bende her renginden rica ediyorum mümkünse sabırsızlıkla bekliyoruz bütün gloksinya severler olarak, hepsi sağlıkla büyüsün inşallah bu güzellikleri paylaşalım, bendekiler büyürse söz arkadaşlar isteyenlerle paylaşıcam
sevgili suz-i Dilara sendende bu güzellikten rica edicem mümkünse
Sûz-i Dilârâ
15-02-2012, 22:29
Sevgili Gülsen, yapraklar iyice büyüsün sizin için dikerim. Yalnız daha önce hiç denemedim, başarılı olursam seve seve gönderirim. Sadece biraz sabır. :)
Arkadaşlar yaprağı ekip sera ortamı yapın... Yaprak çürüsede kökünde hemen yumru olusuyor. Sadece dikkatli sulamak gerek.... Toprak üstünde yaprak sap belirtisi kalmasa bile sakın vazgeçmeyin... Çünkü yumrusu ölmüyor...
Sevgili Gülsen, yapraklar iyice büyüsün sizin için dikerim. Yalnız daha önce hiç denemedim, başarılı olursam seve seve gönderirim. Sadece biraz sabır. :)
büyük bir zevkle ve sabırla beklemekteyim sevgili Süz-i Dilara şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Arkadaşlar yaprağı ekip sera ortamı yapın... Yaprak çürüsede kökünde hemen yumru olusuyor. Sadece dikkatli sulamak gerek.... Toprak üstünde yaprak sap belirtisi kalmasa bile sakın vazgeçmeyin... Çünkü yumrusu ölmüyor...
teşekkürler sevgili özlem bu bilgilere ihtiyacımız var. Üretme yönteminde deneyimli arkadaşların bilgilerini bizimle paylaşması bana ve diğer arkadaşlarıma büyük faydaları oluyor tekrar teşekkürler benimde gloksinyam olursa bu bilgilerinizden faydalanıcam sevgiyle kalın
Ben yaprakları nasıl ektiğime dair bir fotoğraf paylaşmıştım.
Fırsat bulunca bir bakayım buraya link eklerim.
Tek yapraktan (kocaman yaprakları var malum) yaklaşık 4 şerit çıkıyor.
Özellikle Orta şeritlerin damara denk gelen her noktasından 1 veya 2 yumru büyüyor.
Yaprağı şerit halinde kesmeden tek yaprak dikmek isterseniz iş biraz daha riskli
(bissürü denediğim için kayıpları biliyorum) hem yaprak kendini taşıyamadığı için besini tüm yaprağa yaydığı için yumru da az besleniyor. Bir de ben tek yaprak ta en yüksek verimi, ekmeden önce suda köklendirerek aldım. 1 hafta gibi kısa bir sürede kıl gibi tüylü tüylü kökler çıkıyor. DİKKAT!! bu yolu seçerseniz, yaprağın yine çürümemesi için bardaktaki suyu 2-3 günde bir değiştirmeniz ama her gün hafif hafif çalkalayarak hareket ettirmiz gerekiyor. Sanıyorum suda çözünmüş oksijen seviyesi sağlığı için önemli.
Yumrular yeter mi acabaya gelince ???
Hele bi büyüsünler, bir şekilde yetecektir.... :D
Ben 2 kişiye gönderirim, o iki kişi ve ben bir sonraki sene 8 kişiye yollarız... sonraki sene onlar 30 kişiye..... bu böyle devam eder :D
:D buldum fotoğrafı hemen bir önceki sayfada 869.mesajdaymış... Bu arada eski mesajlara baktım, ilk ektiklerim temmuzda ekilmiş şu an yumrular fındık-ceviz arası... acelesi olmayan bir bitki :) Ama direk yumrudan ektiklerim 1 ayda 25 cm civarı olup çiçeklenmişti.
Sanıyorum olay yumruyu büyütmekte, sonrası daha kolay ve çabuk olacak gibi...
Yine ben :p
Bardak menekşeleri söz konusu olunca böyle ;)
Benim bücürlerin fotoğrafını çekebildim. Oldukça zor oldu ama umuyorum seçilebilir. Şansımıza aynı yaprakta hem çimlenmeyi hem yumruyu göreceksiniz ...
Mavi halka içindeki çatlak patatesi görüyor musunuz? Şirin şeeeyyy...
269404
Manolya_
16-02-2012, 17:58
A a a a emelcim yine harikalar yaratmışsın,
ellerine sağlık ne hoş olmuş bu bebişler.
Aman iyi bak bu minik bebeklere.
Beni unutma sakın. Biliyorsun bardak menekşemi oğlum fazla su vererek öldürmüştü ben tatildeyken :((
A a a a emelcim yine harikalar yaratmışsın,
ellerine sağlık ne hoş olmuş bu bebişler.
Aman iyi bak bu minik bebeklere.
Beni unutma sakın. Biliyorsun bardak menekşemi oğlum fazla su vererek öldürmüştü ben tatildeyken :((
Ahhh Erkan ah... :D
Bir çiçeğe bakamadın demek ...:p
Selamlar,
Geçen sene ektiğim bardak menekşe yumruları çok çılız bir şekilde büyümüşlerdi, hatta boyları çok uzadı diye tepelerinden kırıp yeniden ekmiştim, bugün kontrol ettim ektiğim dallar ve yapraklar yumru yapmış, ama dallar çok cılız.
Sormak istediğim şu, o cılız dalları tam yumrunun dibinden kırıp, yumruyu iyi bir toprağa yeniden eksem yumru yeniden sağlıklı filiz verirmi? hemde kırdığım dallardan yeni bitkilerde elde etmiş olurum.
Ya da sağlıklı gelişmeleri için,sadece yumrulu dalları söküp toprağını değiştirsem yeterli olurmu?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sevgiler.
Sevgili Musbet aynı sorun ben de var. Çok denedim ama, yumrudan büyüttüğüm bitkiler satınaldığım bitkiler gibi böyle dolu dolu, bodur ve kalın gövdeli olmuyorlar. Yaprakları da kocaman, gövde cılız olunca bolca kırılma olayı yaşanıyor. Ben denemekten vazgeçtim. Onları böyle kabul ettim :) Çok güzel çiçekleri var ve sağlıklılar, yeterli diyorum kendi adıma... Sanıyorum yetişkin alınanlarda besin maddeleri veya hormanlar bu tarz bir forma girmelerine sebep oluyor olabilir. Hatta ilk yazışmalarda güneş eksikliğinden olabilir denilmişti ama benimkiler gayet aydınlık bir yerdeler gene de sarmaşık gibi uzuyorlar...
İnce memetlerim benim diye seviyorum kendilerini :D
Bulamayan sevgili arkadaşlarım sıkın dişinizi az kaldı, yumrular 1 aya kadar piyasaya çıkar...
çiçeksever
29-02-2012, 14:51
Bu sitede satış başlamış.Meraklılara duyurulur.
fidanlar, çiçek tohumu, sarmaşık tohumu, bonsai, kaktüs tohumu, sebze tohumu, domates, biber, meyve fidesi, şifalı bitkiler, etobur bitki, lale soğanı, nergis soğanı, saksı, plastik saksı (http://www.zengardentr.com/Gloxinia-yumru-sogani,LA_565-2.html)
:p Çok hoşsunuz sevgili emily14, tekrar teşekkürler. Bu arada hangi renklerden yaprak diktiniz?
Valla sevgili Dilara, evde ne kadar varsa hepsinden diktim :o
1-3-5-7 deneme deneme...
ama hangileri tuttu hangiler bıraktı inanın bilmiyorum... :p
Çünküüüüüüü... o vakitler tam acemi olan beeennn... öyle etiketleme falan bilmiyordum. Bakacağız artık kadere ne çıkarsa :rolleyes:
Valla sevgili Dilara, evde ne kadar varsa hepsinden diktim :o
1-3-5-7 deneme deneme...
ama hangileri tuttu hangiler bıraktı inanın bilmiyorum... :p
Çünküüüüüüü... o vakitler tam acemi olan beeennn... öyle etiketleme falan bilmiyordum. Bakacağız artık kadere ne çıkarsa :rolleyes:
sevgili emily ben razıyım kaderime ne çıkarsa:p bir an önce çıksın yeter sabrsızlıkla beklemedeyim emilycim ve sevgili suzi_Dilaradan hepinize sevgiler:eek:
çiçeksever
15-03-2012, 11:10
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00076.pdf
Burada gloksinya yetiştirme hakkında bilgiler var.Aynı sitede iç ve dış mekan başka çiçekler için de bilgi var.
Bizim bebişlerin son durumu... Paylaşmak istedim...
274542
274543
274544
Arkadaşlar boyunun uzaması güneş ve vitamin eksikliğinden kaynaklıyor. Ayrıca gür olması için yumrunuzunda formu yerinde olmalı. Siz daldan yumru elde edipte yeni bitki yetiştiriyorsunuz. Yumru 1-2 sene geçip ceviz büyüklüğüne ulaşınca dediğiniz gibi olur...
Özlem geçen hafta yumruları çıkardım saksıdan toprağı değiştim yeniden ektim bekliyorum daha yaprak falan yok görüntüde..
Yumru varsa normal sulayın nemli olacak şekilde yeri sıcak ve aydınlık olsun....
Sûz-i Dilârâ
17-03-2012, 16:14
Gloxinia'da bir sorun var sanırım, yaprakları sararıyor, ilk başta cam önündeki güneşe direkt koydum ondan oldu sandım ama aradan birkaç hafta geçti düzelmedi. Bir besin eksikliği diye düşünüyorum ama siz ne dersiniz arkadaşlar?
Bildiğim kadarı ile yeşil renkli bitkilerin rengindeki sarılık demir eksikliğinden kaynaklandığı için... Kısa yoldan yumruya yakın olmamak koşulu ile toprağa 7-8 çivi saplayabilirsiniz...
Sûz-i Dilârâ
18-03-2012, 10:51
Özlem Hanım, bir hafta önce Emek sıvı gübreden verdim çiçeklerime, biraz daha bekleyelim daha sonra çivi saplayacağım toprağına.
Gübrelemekle hemen çivi saplamak bitkiye zararlı gelmez... Zaten çivi nemden küflenip yavaş yavaş toprağa demir elementini verecektir:) Hemen yapılabilir...
sofistike
20-03-2012, 20:51
Merhabalar arkadaşlar. Bende yapraktan sera yöntemi ile bir bardak menekşesi sahibi olmaya çalıştım. Lakin çok yavaş büyüyor ama azim ve sabırla bekliyorum 1 yıldır ancak bukadar oldu.
sofistike
20-03-2012, 20:56
Özlem arkadaşın dediği yöntemi denerken saksının hemen dibine yani bitkiden en uzak yere çiviyi saplayın , çünkü bitkiye zarar veriyor. Bitki sallanmaya başlayınca ataşla toprağa tutturayım dedim bir, iki gün sonra baktımki demirin geldiği yer kararmış hemen çıkardım.Bilginize.
sofistike
02-04-2012, 23:34
Bardak menekşem baharla birlikte tomurcuklandı tek yapraktan bu günlere, çok mutlu ve heyecanlıyım.
darısı başıma darısı başıma :)
sofistike
03-04-2012, 13:20
Amin herkesein tatmasını dilerim çok keyifli bir uğraş :)
İNŞALLAH sevgili emily bende sabırsızlıkla bekliyorum gloksinya çiçeklerinizi görmeyi
Sûz-i Dilârâ
06-04-2012, 22:27
Bardak menekşemde vitamin eksikliği sorununun yanında bir de böcek sorunu çıktı. Kendisiyle henüz tanışamadık ama bitkimin yapraklarını yiyor. Hem de en ortadaki yeni çıkan taze yaprakları, kenarları tırtık tırtık oluyor. Dİğer çiçeklerden ayırdım ama durumu pek iç açıcı değil. Ne olur ne olmaz diye yapraklarından seraya dikim yaptım. 911 numaralı mesajda yer alan menekşem için konuşuyorum. :(
sofistike
07-04-2012, 13:33
Toprağını tamamen değiştirin .çiçeği saksıdan çıkarıp kök kısmını ılık suyla yıkayıp topraktan arındırıp yeni toprağa dikin bir kaçgün sera ortamı uygulayın sonra normal oda ortamına alın belki düzelir.:)
Atacağım kendimi şu balkondan aşağı her gün 40 defa gidip bakıyorum tık yok yumrularda ne yaprak ne belirti sinirlendim gittim Metrodan bir yumru daha aldım ektim..
İlk defa başıma geldi her sene yaprak yaprak çiçek çiçek açardı..
Sûz-i Dilârâ
10-04-2012, 13:22
Bizim aldığımız soğanlar çürümüş, iki tane üst komşum üç tane de ben almıştım beşi birden erimiş. :(
Sn. Mirbe, soğanı dikeli ne kadar süre oldu? Zedelemeden bir çıkarıp bakın isterseniz çürüme ihtimaline karşı.
Yumru değil de artık saksılı çiçeğini alacağım.
Ben metroya gittim yoktu amaaa... Acaba kalmadımı yumrusu?
çiçeksever
10-04-2012, 16:28
Geçen hafta üniversitede okuyan oğlumu görmek için gittiğim İstanbulda ne Bauhaus ne de Koçtaşta bulamadım.Geçen sene Ankara da Koçtaş ve Metroda vardı.
çiçeksever
10-04-2012, 16:32
Artık bende pazarda saksıda alacağım.Mayıs başı gibi pazara gelir herhalde.Geçen seneden kışı atlatan olmadı.Her sene 4-5 tane alıyorum.Fakat bu sene yumruyu çıkarıp saklayacağım.İlk yetiştirdiğim zamanlarda saksıdan hiç çıkarmıyordum ve gübre filan vermiyordum.Ama hep çiçek açıyordu.
Sûz-i Dilârâ
10-04-2012, 18:53
Hasta menekşemi saksısından çıkardım, soğanında bir sorun görünmüyordu ama saksısında kocaman bir solucan gördüm.:( Temiz torf, perlit, akıllı gübre karışımı toprak hazırlayıp yeni saksıya aldım ha bu arada dallarını da kökledim. Yeniden yapraklanır mı bilmem ama en azından soğanı korumaya çalışacağım seneye için.
Bu arada Gülsen Hanım aklımdasınız, yaprakları keserken sizin için de yaprak diktim ama sonucu bilmiyorum o yüzden başarısız olursam kusuruma bakmayın. Sizi boşu boşuna ümitlendirmek istemem.
Özlem c.tesi aldım metrodan ve dahada vardı bileydim alırdım sanada canım.
Hmm ben göremedim belkide... Kendim için değil arkadaşıma alıp gönderecektim. Bir daha gitmek gerekecek....
Yumrular satışa çıktı demek. Kızlar benimkileri beklersek ömürümüz yetmeyecek... Ben de istanbula dönünce alıp yollayayım size.
Sevim4 sabrın sonu selamet malum :) özellikle şöyle olsun diyor musun yoksaaaa ne bulursan al mı dersin?
Güzin Çakar
15-04-2012, 13:24
Bütün sevdiklerimde Gloxinia var, bunda da bir keramet vardır dedim ve aldım.Anlayacağınız tamamen sizlerin dolduruşuna geldim :)
283187
283188
Kızlar bugün bahouse ve metro'da yumru baktım. Gelmişler ama yumrular çoook küçüktü nerdeyse cevizin yarısı kadar. Hiç güven vermedi, benim ektiklerim yaklaşık irice bir ceviz büyüklüğündeydi. Bir de Koçtaşa'a bakayım. Ona göre alacağım. Hiç katmerli yoktu yalnız. Beyaz, kırmızı beyaz ve mor var.
Güzin Çakar
15-04-2012, 14:34
Sevgili emily14
Ben Metro'dan dün aldım. Yalnız fotoğaftaki 2 tür vardı. Yumrular fotoğrafların sağ alt köşelerinde. Normal büyüklüğünü bilmediğimden,hiç düşünmeden almıştım. Bunların büyüklüğü nasıl? Gerçi olan oldu artık.
Sevgili gçakar,
ben geçen sene yaklaşık 6 adet bu boyutttaki yumruyu ektiğimde maalesef çürümüşlerdi. Aynı koşullarda yaza yakın bir seradan denk gelip aldığım yumrular, bunlardan oldukça iri ve çimlenme başlamış şeklinde aldığım yumruların hepsinden sonuç aldım. Gerçi markalar farklıydı, muhtemelen sadece boyut değil üretici de etkili olmuştur. Önerim, oldukça geçirgen bir toprak hazırlayıp, yumruları çok derin olamayacak şekilde ekmeniz. Çok çabuk çürüyorlar çok sulamayın nemli kalmalarını sağlayın. Sıkça gözlemleyip, üzerinde küflenme pamukçuklanma olup olamadığına dikkat edin. Umarım sonuç başarılı olur. Gelişmeleri bekliyoruz. :)
Bekleriz.:)
Sevimcim ben sana geçen sene yollamışmıydım?
Geçen sene aldığım katmerli mor bardak menekşem şu günlerde öyle keyifli ki üzeri çiçek ve tomurcuk dolu , nazar değer diye tomurcuklarını saymadım bile. Ama kendisi çok cimri çıktı diğer renkleri yapraktan çok kolay üretebiliyorum, mor olanı ne yaparsam yapayım banamısın demiyor, güzeliz ya kendini naza çekiyor:)))
sofistike
28-04-2012, 10:36
Gloxinia namın yükü çok ağır her taraf tomurcuk doldu rengide sanırım beyaz. Tek yapraktan taaa buralara gelmek çok mutluluk verici :)
http://i45.tinypic.com/2cgknwz.jpg
Sûz-i Dilârâ
29-04-2012, 08:47
Toprağında solucan, yaprağında minik böcekler ve vitamin eksikliği bulunan ve bu sebeplerden yoğun bakıma aldığım bardak menekşemin son durumu. Bu haldeydi.http://www.agaclar.net/forum/926971-post911.htm
Bütün yaprak, dal ne varsa budamış ve saksı toprağını komple değiştirmiştim. Şimdi yeni sürgünlerimizle yolumuza devam ediyoruz.
Bu arada kestiğim yaprakları atmadım, köklendirdim ve şimdi onları da pet bardaklara aldım.
sofistike
04-05-2012, 18:09
Sûz-i Dilârâ arkadaşım bizde böyle küçücük yapraklarla yola çıktık veee şimdi buradayız sanada kısmet olur bu güzellikler dilerim
Sûz-i Dilârâ
04-05-2012, 22:08
Çok güzel bir pembesi varmış çiçeğinizin sofistike. :) Ben yukarıdaki yumruya 2 senedir bakıyorum her yaz çok güzel mor-beyaz iki katlı çiçek verir bol bol. Bu yıl solucanın azizliğine uğradı, kocaman olmuştu, tomurcuk verip çiçeğe durmuştu ama tamamen budanıp toprağı değiştirildi. Şimdi yeniden toparlanıyor ve bu hızla giderse bu sene yine çiçek açacak.
bende hatırlıyorum annemin vardı.bu resimlere de bayıldım.yaşadığım şehirde fazla büyük market yok.on line alaabileceğim bir yer yok mu?zen garden sitesinde stokta yok.
allahım gözlerimi alamıyorum.yeni üye oldum.öğrenecek çok şeyim var.bayıldım çiçeklere.urfada bu çiçekten görmedim malesef.
valla ben 2yıldır arıyorum, arkadaşlarda saolsunlar yardımcı oluyorlar ama bende bulamıyorum, sayın sbl80 siz daha eni görmüşsünüz. sevgili emily14 ve suzi_dilara arayışlarım hala sürüyor saolsun özlemcimde benm için arayışta ama bulamıyorum lütfen arkadaşlar umudumu yitirmedim beklemedeyim
Sûz-i Dilârâ
07-05-2012, 21:05
Gülsen Hanım ben sizin için mor-beyaz iki katlı gloksinya yaprağı diktim şu anda köklendi, toparlanır, filiz ve yumru oluşturabilirse size göndereceğim. :) Verdiğim sözü unutmam endişeniz olmasın buzdolabının kapağında notunuz var :) Hatta K.Maraş'a giderken belki Antep'ten geçeriz, buluşur elden teslim ederim size.
sofistike
07-05-2012, 22:20
Mayıs aylarının ortasında buradaki çiçekçilere geliyor ama size ulaştırana kadar kırlıp dökülür gelebilsede göndersem :(
Gülsen Hanım ben sizin için mor-beyaz iki katlı gloksinya yaprağı diktim şu anda köklendi, toparlanır, filiz ve yumru oluşturabilirse size göndereceğim. :) Verdiğim sözü unutmam endişeniz olmasın buzdolabının kapağında notunuz var :) Hatta K.Maraş'a giderken belki Antep'ten geçeriz, buluşur elden teslim ederim size.
benim can arkadaşlarım hepinize güzel gönlünüzden dolayı çok teşekkür ediyorum ben şuanda izmirdeyim kızımın yanına gelmiştim ne mutlu banaki izmir karşıyakada çiçek festivaline denk geldim hatta siteden 7 üye arkadaşımla tanışma fırsatımda oldu ne kadar mutlu olduğumu anlatamam hele birde festivalde gloksinyalarla karşılaşmam mutluluğuma kat kat mutluluk kattı, ama gloksinyaları aldığımda henüz tomurcukları açmamıştı onun için renklerini bilmeden aldım, bir gün içinde açtılar 2katmerli kenarı beyaz çerçeveli mordu diğeri ise yine katmerli kenarı beyza çerçeveli krmızı çıktı biri tek kat pembe çıktı onuda geri götürdüm değişmeye ama yine açmamış olduklarını gördüm rast gele biriyle değiştirdim oda katmerli kırmızı çıktı saolsun çiçekçi birde üstüne hediye verdi oda beyaz çerçeveli krmızı çıktı yani anlıycanız arkadaşlar 5 saksı ve hepsi katmerli gloksinyalarım oldu:Dama sevgili suz_i dilara gaziantebe gelme gibi bir şansın olursa seninle tanışmak beni çok mutlu edcektir can arkadaşım sevgiyle kal
nılgun_dogan
19-05-2012, 22:40
Arkadaşlar benim gloksinyalarımın tam göbek kısmı yanık gibi oldu çiçeği yok henüz çokta güzel büyüyordu neden oldu bir bilen varmı?
Sûz-i Dilârâ
20-05-2012, 14:59
benim can arkadaşlarım hepinize güzel gönlünüzden dolayı çok teşekkür ediyorum ben şuanda izmirdeyim kızımın yanına gelmiştim ne mutlu banaki izmir karşıyakada çiçek festivaline denk geldim hatta siteden 7 üye arkadaşımla tanışma fırsatımda oldu ne kadar mutlu olduğumu anlatamam hele birde festivalde gloksinyalarla karşılaşmam mutluluğuma kat kat mutluluk kattı, ama gloksinyaları aldığımda henüz tomurcukları açmamıştı onun için renklerini bilmeden aldım, bir gün içinde açtılar 2katmerli kenarı beyaz çerçeveli mordu diğeri ise yine katmerli kenarı beyza çerçeveli krmızı çıktı biri tek kat pembe çıktı onuda geri götürdüm değişmeye ama yine açmamış olduklarını gördüm rast gele biriyle değiştirdim oda katmerli kırmızı çıktı saolsun çiçekçi birde üstüne hediye verdi oda beyaz çerçeveli krmızı çıktı yani anlıycanız arkadaşlar 5 saksı ve hepsi katmerli gloksinyalarım oldu:Dama sevgili suz_i dilara gaziantebe gelme gibi bir şansın olursa seninle tanışmak beni çok mutlu edcektir can arkadaşım sevgiyle kal
Sabreden derviş, muradına ermiş tam size uygun bir atasözü oldu. :) Güle güle büyütün, çok sevdiğinizi bildiğim gloksinyalarınızla uzun uzun yıllar, çiçekli günler geçirmenizi dilerim. :) Gaziantep'e yolum düşerse mutlaka haber veririm. :)
çiçeksever
21-05-2012, 13:53
Ben de bu sene bu haftayı dört gözle bekledim.Geçen hafta serada henüz tomurcukta çiçekleri gördüm,daha piyasaya sürmemişledi.Bu hafta çalıştığımdan dolayı Cumartesi günü pazara öğleden sonra çıktım.2 tane kalmıştı.Benimkiler de tomurcuktaydı.Ne renk olduklarını bilmeden aldım.Fakat ilk kez bu sene bahara gloksinyasız girdim.Tomurcuklar büyüdü.Renginden biri pembe,biri kırmızı olacak gibi.
Havalardanmıdır nedir anlamadım bu sene burada da nisanda olurdu hala tık yok bakınıyorum ama...
Arkadaşlar bende uzun süredir özellikle katmerli olanından arıyorum ama maalesef buralarda bulamadım.Benimde bu güzellere kavuşmam için yardımcı olabilirmisiniz.
loveforlife
23-05-2012, 17:04
Benim güzel kızlarım da tomurcukla dolu.Umarım keyifleri kaçmaz...
çiçeksever
24-05-2012, 16:07
İlk resim 22/05 tarihli,diğerlerini sabah çektim.
çiçeksever
24-05-2012, 16:14
Son hali
çiçeksever
24-05-2012, 16:18
Resimleri birarada göndermede sıkıntı çektim.O yüzden tek tek yüklüyorum.
Forumda hep okuyordum ama nihayet canlı olarak bugün gördüm gloxiniayı çiçekçide. ;)
Ne kadar albenili bir çiçekmiş. Kocaman yaprak ve çiçekleri varmış meğerse. Hayran oldum. Mor ve kırmızı renkleri vardı. Çiçekçiye bunun adı ne dedim: Hanım kadehi dedi. ;)
Bir tane aldım tabi.Eve getirirken 2 yaprağını kırmışım. Açmış olanlardan değil de tomurcuklu aldım gerçek rengi süpriz olsun bakalım...
301272
çiçeksever
28-05-2012, 13:57
Haftasonu 4 ayrı renkte 5 tane bardak menekşe aldım.Resimleri bahçe sayfamda.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21480-3.htm#post974654
Arkadaşlar konya Arelya çiçekçiliğe gayet bakımlı gloksinya gelmişti. 10 tl dir. Yeride beşyolun orada. Netten telefonunada ulaşabilirsniz....
sofistike
30-05-2012, 21:03
çiçeksever arkadaşım sizin çiçeklerinizde bir harika olmuş güle güle büyütün
Süpriz renkli gloxinia çiçeğim nihayet açtı. Koyu pembe renkli çiçekleri çıktı, çiçek kenarları da açık pembe biyeli. Kokusuz ama güzel bir çiçek.
Hindistan cevizi torfuna ekilmiş; toprak ve saksı değişimi yapmalıyım acaba? Belli bir zamanı var mıdır? Kökler saksıyı o kadar doldurmuş ki kalıp şeklinde çıkıyor bitki saksıdan...
Bir de iri çiçekleri zamanla küçülüyor mu merak ettim, malum seralarda aşırı besin takviyesi almışlar bu bitkiler.
302622
Tunatuna
31-05-2012, 09:59
Ne kadar güzel bir çiçekmiş bu böyle. Ağaçlar net hergün yeni bir çiçeği keşfedip sevmeme neden oluyor. Umarım bende Kayseri'de bulup bardak menekşe edinebilirim. Hepinizin çiçekleri çok güzel güle güle büyütün.
Güzin Çakar
01-06-2012, 14:19
Nisan ayında diktiğim yumrularımdan beyaz olan yeşermedi. Kırmızı yavaş yavaş büyüyor.
Dikimden 1 ay kadar sonra
303187
Bu da yaklaşık 10 gün önce
303188
Çiçekçiden ismini bilmeden aldım.Aldığımda böyle idiler.303218
2 gün bahçede bazen yağmur bazen de güneşin altında kaldılar.Sonuç...
303219
303220
Bardak menekşe olduğunu öğrenince hemen kamelyaya aldım.Şimdi bu sayfayı inceleyince içeriye almam gerektiğini öğrendim.
Süpriz renkli gloxinia çiçeğim nihayet açtı. Koyu pembe renkli çiçekleri çıktı, çiçek kenarları da açık pembe biyeli. Kokusuz ama güzel bir çiçek.
Hindistan cevizi torfuna ekilmiş; toprak ve saksı değişimi yapmalıyım acaba? Belli bir zamanı var mıdır? Kökler saksıyı o kadar doldurmuş ki kalıp şeklinde çıkıyor bitki saksıdan...
Bir de iri çiçekleri zamanla küçülüyor mu merak ettim, malum seralarda aşırı besin takviyesi almışlar bu bitkiler.
302622
Sevgili sakdağ çiçeğin çok güzelmiş güle güle büyüt, bende bugün pazardan aynı rengin düz olanını aldım.
Bence toprak ve saksı değişimi yapma dicem ama ben olsam dayanamaz kesin değişirdim toprağını.
O iri çiçekler küçülmüyor şayet toprağı kuvvetli ise yapraklar dahada büyüyor,
gecen sene torfa ektiğim yumrular çok cılız gelişmişti.
bu sene yanmış hayvan gübresi torf az bahçe toprağı ve az kum karışımlı toprağım vardı ona ektim yumruları bu sene coştu çiçekler maşallah yaprakları elimden epeyce büyük oldu.
Ben denedim memnun kaldım tavsiye ederim.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 10:41
Yapraktan üretim bardak menekşelerim filizlenmeye başladılar.
Orhan Özbilgiç
16-06-2012, 16:57
Bu menekşenin adını bende bugün öğrendim.
Eminönü' ne dün gittiğimde farketmemiştim. Bugün, eşimle birlikte gittiğimde fotoğraflarınıda çektim. Gerçekten çok güzeller.
Fiyatı 5 lira idi.
309539
309540
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 17:22
Orhan Bey, fiyatları çok uygunmuş. Van'da bunları geçen sene 25,00 TL'ye satıyorlardı.:D
Milletimiz ne çıkarcı... 5 tl ye verende kazanıyor 25 tlye verendi. İnsafa kalmış artık bazı şeyler... Çok yazık!!!
Güzin Çakar
23-06-2012, 09:51
Dün Bauhaus'da 5 TL'ye Gloxinia'lar vardı. İyi görünüyorlardı ama benimki büyüyor diye almadım. Son durumunu da göstereyim.
311361
Bitkim gloxinia mı tam emin olamadım. :p Çiçek açalı 2 gün oldu ama taç yapraklar daha fazla açılmıyor, borazan gibi kaldı ve hafif kokulu.
311743
311744
Bitkim gloxinia mı tam emin olamadım. :p Çiçek açalı 2 gün oldu ama taç yapraklar daha fazla açılmıyor, borazan gibi kaldı ve hafif kokulu.
311743
311744
evet sakdag bitkiniz tek katlı gloksinya kokusu olduğunu bilmiyordum ama :rolleyes:güle güle büyütün güzellikleri bile yetiyor:p
Güzin Çakar
26-06-2012, 19:11
Yumrusu herhalde çürüdü diye düşündüğümden artık ilgilenmiyordum. Bugün farkettim. Beyaz Gloxinia da büyümeye karar vermiş.
312429
Kırmızının hatırı kalmasın.(Beyaz da üstten kareye girmiş. Minicik)
312430
Aynı büyüklükteki yumrular, aynı zamanda toprakla buluştu. Saksıları yanyana duruyor. Toprakları ve sulamaları aynı. Nasıl bu kadar farklı oldular,anlayamadım.
yeşildente
03-07-2012, 12:54
Bardak menekşeyi bu site sayesinde öğrendim. Geçenlerde pazarda çiçek satan birinin önünde yere düşmüş bir yaprak vardı bende alıp onu burda anlatıldığı gibi parçalara bölüp diktim. 2-3 hafta oluyor. Bu gün meraktan çıkarıp baktım. 1 parçanın altında nohutun 4 te biri kadar bi parça var :). İnşallah yaşar. Sonrada sağlıklı bir bardak menekşem olur.
Arkadaşlar selamlar
Geçen hafta 4 çeşit bardak menekşe aldım ve buradan öğrendiğim gibi büyük yaprakları budayıp suya koydum. Başlıkta bulunduğu yerde bu çiçeği bulamayan arkadaşların olduğunu görüp onlar için deneme yaptım. Üç gün önce suya koydum ve kökleri görmeye başladım, inanamıyorum hızına. Yumru vermesini beklemek gerek sanırım. Ücretsiz paylaşım başlığında yazmıyorum çünkü özellikle bu başlıkta bulamayan arkadaşlar için yaptım.
Yaklaşık 20-25 çok sağlıklı yaprağım var ama renklerine göre ayırmayı unutmuşum.
Ne çıkarsa bahtınıza olacak. Bir aksilik olmazsa her isteyene gönderebileceğim.
Bence yavaş yavaş isim, adres ve telefon numaralarınızı gönderin. Dilerim bir aksilik yaşamadan paylaşırız. Kızlarımız aşağıda...
yeşildente
05-07-2012, 08:20
Suda yumru yapmasını mı bekleyeceksiniz yoksa toprağa alacakmısınız ? Ben direk toprağa diktim.
Suda yumru yapmasını mı bekleyeceksiniz yoksa toprağa alacakmısınız ? Ben direk toprağa diktim.
Suda yumru yapmasını bekleyeceğim, o biçimiyle kargolamak daha kolay olur diye düşündüm. Topraktan yumruyu sökmek gerekecek diğer türlü.
Sûz-i Dilârâ
08-07-2012, 06:16
Arkadaşlar, yavru bardak menekşelerinin de sularını yazın kesecek miyiz?
http://www.agaclar.net/forum/985709-post968.htm bu başlıktaki yaprak, yavru verdi ve yavrusu da biraz büyüdü ama gözüme pek küçük ve savunmasız görünüyorlar.
Ağustos sonu gibi sularını kesip kurutmayı düşünüyorum, yavruların gelişimine zarar verir mi bu durum?
dün ankarada bauhausta borazan çiçeği diye bardak menekşe satıyorlardı.:confused: tanesi 4,90 her renginden vardı. ben sadece 2 renginden alabildim. araba çok dolu idi onlarıda kucağımda taşıdım eve kadar bir sürü yaprağı kırıldı.
Merhaba ben de iki gün önce bauhaustan aldım 5 tl fiyatları çok iyi bence. Bu kadar güzel çiçekli bir menekşeye ilk defa rastladım ve hemen aldım. Forumdan anladığım kadarıyla da bir yaprağını suya koydum. Bakalım kök verecek mi?
Bu sene yumru kök olarak yeni aldığım bardak menekşem malesef katmerli çıkmadı, olsun yinede güzel bir sürü tomurcuğu var.
318694
#982 numaralı mesajımda aldığım menekşelerim tomurcuklarının dibinden çürüyor ve çiçek açmadan kuruyor. aldığımdan beri hiç çiçek açmadı oysa ki bir sürü tomurcuğu vardı.
nılgun_dogan
19-07-2012, 13:51
Benimkilerde öyle oldu yanılmıyorsam çeşme suyundan diye tahmin ediyorum 2 saksımı kaybettim ama yaprak alıp suda köklendirdim ve diktim seneye görez durumlarını size tavsiyem yapraktan yedekleyin ve yamur suyu kullanın.
kırılan yaprakları suya koymuştum bir kaç tane daha koyayım.
acaba dinlenmiş , kaynamış soğumuş suyla sulasak bir değişiklik olurmu? birde benikiler farklı odalarda duruyorlar sanki birinde var bu sorun akşam diğerine iyice bakayım eğer onda aynı sorun yoksa belki yerindedir.
nılgun_dogan
19-07-2012, 20:36
Çeşme suyundan hoşlanmayan çiçeklerim için yağmur suyu veya arıtıcıdan alıyorum kaynamış soğumuş su denemedim.
bahsettiğim çiçeğimin resmini çektim .resim biraz kötü ama çiçekler açacak kadar büyüyor sonra çiçeğin dibinden kuruyor. akşam baktım diğer odadakinde de var.:(
Merhaba, benim gloxinam da aynı bu şekilde çiçekleri açmadan çürümeye başladı.
Bunlarda benim güzel kızlarım
ilki 2 senedir benimle geçen sene aramız pek iyi değildi ama bu sene güzelliklerini esirgemedi. çok kez yapraktan üretmeye çalıştım ve sonunda başardım. bu annemiz
321729
Bu güzelde geçen sene yumru olarak alıp bir türlü açtıramadığım çiçeğim, bu sene keyfi yerinde..
çiçekleri neredeyse el byüklüğünde.
321730
321731
nılgun_dogan
28-07-2012, 17:36
Sevgili musbet bende 3 saksıdan 1 tane kaldı hep çiçekleri açmadan çürüdü 1 saksıma sürekli yağmur suyu kullanıyorum bakımlarını nasıl yapıyorsunuz.
2 yaşında br kızım var ve şimdide 2 aylık hamileyim hiç vaktim yok suratlarına bakmıyorum desem yeridir:)
sadece yumru ekim mevsiminde güzelce bahçe toprağı, çok iyi yanmış hayvan gübresi, torf ve çok az kum katarak bir karışım hazırlayıp yapraktan ürettiğim irili ufaklı bir sürü yumruyu ektim ve dirak gün ışığı almayan bir cam önüne yerleitirdim aklıma geldikçe suladım. ektiklerimin hepsi yeşerdi hatta bir kaçını fazla sulamaktan kaybettim ama kalanlar yetti şükür eşe dosta hediye verdim çoğunu.
şuanda varsa bardakta kalan şişe suyuyla yoksa çeşme suyuyla suluyorum çoğunlukla sulamayı unutuyorum.
Bence bu çiçek torfu çok sevmiyor, torf çok su tutuyor ve fazla su yumruları çürütüyor. pazardan aldığım çok güzel bir türün toprağını değişmedim ve sulama ayarını iyi yapamadığım için 15gün sonra öldü gitti.
benden bu kadar umarım işinize yarar:)
Sûz-i Dilârâ
29-07-2012, 23:55
Arkadaşlar selamlar
Geçen hafta 4 çeşit bardak menekşe aldım ve buradan öğrendiğim gibi büyük yaprakları budayıp suya koydum. Başlıkta bulunduğu yerde bu çiçeği bulamayan arkadaşların olduğunu görüp onlar için deneme yaptım. Üç gün önce suya koydum ve kökleri görmeye başladım, inanamıyorum hızına. Yumru vermesini beklemek gerek sanırım. Ücretsiz paylaşım başlığında yazmıyorum çünkü özellikle bu başlıkta bulamayan arkadaşlar için yaptım.
Yaklaşık 20-25 çok sağlıklı yaprağım var ama renklerine göre ayırmayı unutmuşum.
Ne çıkarsa bahtınıza olacak. Bir aksilik olmazsa her isteyene gönderebileceğim.
Bence yavaş yavaş isim, adres ve telefon numaralarınızı gönderin. Dilerim bir aksilik yaşamadan paylaşırız. Kızlarımız aşağıda...
Valla ben alabilirim, elimde üç renk var: kırmızı-beyaz, mor-beyaz ve pembe-beyaz. Sizdeki renkler çok hoş görünüyor ama Van'a sağlam gelebilmesi için iyi bir paket yapmak gerekiyor, pet şişeye sağlamca yerleştirmek gibi ve kargo da yurtiçi kargo olursa tabi. Eğer şartlar size uyarsa bu çok sevdiğim çiçekten isteyebilirim sizden. ;)
arkadaşlar bu menekşelerin yumruları nasıl oluyor. yaklaşık bir ay önce aldığım bardak menekşelerimin üstündeki çiçekler daha açmadan kurumaya başlamıştı şimdi baktım dallarıda kuruyor saksını çıkardım çürüme falan mı var diye toprak tamamen kök doluydu ve yumru falan da yoktu. ama sonradan fark ettim toprağın içinde turuncu gibi minik minik toplar vardı. ne olduklarını anlamadım böcek yumurtası falan mı acaba yoksa yumrular böylemi oluşuyor.
Ayşe Derin
03-08-2012, 01:59
bu benim ilk göz ağrım
Emeğinize sağlık, olmayan uykumu hepten kaçırdınız :) Böyle bir güzellik olamaz maşallah diyelim....
Valla ben alabilirim, elimde üç renk var: kırmızı-beyaz, mor-beyaz ve pembe-beyaz. Sizdeki renkler çok hoş görünüyor ama Van'a sağlam gelebilmesi için iyi bir paket yapmak gerekiyor, pet şişeye sağlamca yerleştirmek gibi ve kargo da yurtiçi kargo olursa tabi. Eğer şartlar size uyarsa bu çok sevdiğim çiçekten isteyebilirim sizden. ;)
Sevgili Suz-i Dilara
Bendeki renklerde sizdekinden farklı değil, resimleri gördünüz. Yapraklar biz dizi aksilik sonucu çok fire verdi ama her isteyene göndermeye çalışacağım. Hiç sahip olmamış ve ulaşamayan arkadaşları bir aradan çıkaralım istiyorum.
Sayın glcn06
Büyük ihtimalle yumru çürüdüğü için yumruyu görememişsinizdir. o minik mimik şeylerde yumru değildir, yumru yaklaşık ceviz büyüklüğümde patatesimsi bir oluşumdur.
Sevgili Canan bende uzun zamandır aramama ve tüm çabalarıma rağmen bu güzelliklere bir türlü kavuşamadım.Mümkünse banada yavrulardan gönderebilirseniz sevinirim, hatta alıp gönderme şansınız varsa ücretinide gönderebilirim.
Bol çiçekli günler.
Sevgilerle...
çiçeksever
07-08-2012, 15:56
Yumrular bunun gibi oluyor.
Merhaba,
Suda köklendirdiğim gloxiniamın resmini ekliyorum sizce bu sıcakta diksem tutarmı evim 33-34 derece.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.