PDA

View Full Version : Bardak menekşe (Gloxinia)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7

glcn06
10-08-2012, 15:03
benim aldığım menekşelerin ikisinde de böyle yumru yoktu. zaten ikiside malesef çürüdü. ben balkon içinde yumrulu diye bazı çiçkler aldım onlarda da yumru yoktu onlarda hemen çürüdü. kafam çok karıştı :(

Canan
11-08-2012, 16:05
Sevgili Canan bende uzun zamandır aramama ve tüm çabalarıma rağmen bu güzelliklere bir türlü kavuşamadım.Mümkünse banada yavrulardan gönderebilirseniz sevinirim, hatta alıp gönderme şansınız varsa ücretinide gönderebilirim.
Bol çiçekli günler.
Sevgilerle...
Sevgili Smiy
mesajı geç gördüm kusura bakmayın, daha önce böyle bir şey yapmamıştım ama madem ulaşamamışsınız Bauhaus bana çok yakın, orada yatıp kalkıyorum desem yeridir. Fakat sadece mesajımdaki türler var, tanesi 4.90 dan. Pakette yumru var mıydı bakmadım, siz yumru mu fide mi istiyorsunuz? Bitki çıtır çıtır bir şey, poşette eve bile zor getirdim ama zorlarsak pamuklara sarar gönderirim:) Haber bekliyorum. Bayramı çiçekle karşılayın...

Ayşe Derin
14-08-2012, 11:30
Sabreden derviş, muradına ermiş tam size uygun bir atasözü oldu. :) Güle güle büyütün, çok sevdiğinizi bildiğim gloksinyalarınızla uzun uzun yıllar, çiçekli günler geçirmenizi dilerim. :) Gaziantep'e yolum düşerse mutlaka haber veririm. :)

Suzi dilara ve Gülşen ;
İkinize birlikte sorup yanıt almak istiyorum.İlk kez tanıştığım gloxiniamı 10 gün önce aldım, sağlıklı bol tomurcukluydu, ışık alan yerde ve toprağı kurumadan sulamadım, ancak tomurcuklar biraz irileşip açma aşamasına gelince önce sapı kahverengileşiyor sonra boynunu büküyorlar.yapraklarsa çok gür ve sağlıklı, acaba dış yaprakları azaltmam gerekir mi ?
Bu durum umarım bitkinin ortam değişikliğiyle strese girmesinden olmuştur.
Ne yapmam gerek, bir de sonbaharda suyu tamamen kesip bitkiyi budayacak mıyız? Tam anlayamadım.
Sevgiyle kalın...

glcn06
14-08-2012, 13:28
benim menekşelerimde sizin dediğiniz gibi oldu ve tamamen çürdüler. suyun kloru ile ilgili olabilir demişti bazı arkadaşlar ama dinlenmiş su ilede suladım bişey değişmedi. umarım siz kurtara bilirsiniz.

çiçeksever
14-08-2012, 14:00
Biraz nazlı bir çiçek.Ben 1 saksıyı eve aldım.Diğerleri bahçede elme ağacının gölgesinde saksıda duruyor.Şu anda hepsini durumu iyi.Fakat çiçekleri geçti.Evdekinde bir tomurcuk var.Üzerleri tomurcuk doluydu.Hepsini açamadı.

Sûz-i Dilârâ
14-08-2012, 16:59
Suzi dilara ve Gülşen ;
İkinize birlikte sorup yanıt almak istiyorum.İlk kez tanıştığım gloxiniamı 10 gün önce aldım, sağlıklı bol tomurcukluydu, ışık alan yerde ve toprağı kurumadan sulamadım, ancak tomurcuklar biraz irileşip açma aşamasına gelince önce sapı kahverengileşiyor sonra boynunu büküyorlar.yapraklarsa çok gür ve sağlıklı, acaba dış yaprakları azaltmam gerekir mi ?
Bu durum umarım bitkinin ortam değişikliğiyle strese girmesinden olmuştur.
Ne yapmam gerek, bir de sonbaharda suyu tamamen kesip bitkiyi budayacak mıyız? Tam anlayamadım.
Sevgiyle kalın...

Sorunun birinci kısmının cevabını ne yazık ki bilmiyorum, gloksinyaya bu yıl üç yıl olacak bakıyorum hiç öyle bir sorun yaşamadım. Bu yıl solucan ve minik bir tırtıl yüzünden sorunlar yaşadım, bir defa komple saksı değişimi ve budama yapmak zorunda kaldım, ilk başta işe yarar gibi olduysa da tırtıl yeniden yaprakları yemeye başlayınca yine budadım ve sağlam yumruyu yeniden diktim. Yeniden minik yapraklar vermeye başlamış.

Eylül ayına kadar yapraklarını büyütmesine izin vereceğim sonra suyunu tamamen kesip sarartacağım ve bir kenara koyup şubata kadar su vermeyeceğim. Budamak yok :) yapraklar kendiliğinden solup sararacak ve kuruyacak. O zaman kuruyan yaprakları temizleyin ve gölge, havadar bir yerde şubata kadar dursun. Şubat ayı geldiğinde toprağını yenileyin, gübreli, güzel bir toprak karışımı ayarlayın. Sulayıp tül arkasından güneş alan (ben sabah güneşi alan tül arkasına koymuştum ve sonuç çok iyiydi) bir pencere önüne koyun toprağı nemli olacak ıslak değil, sularken yapraklarına su değmemesine dikkat edin.
Gözünüzde büyütmeyin gloksinya bakımı kolay bir bitkidir. :) Toprağı kurumasın ama fazla sulayıp yumrunun çürümesine de izin vermeyin. Güneşsiz kalırsa yaprak sapları uzar. Direkt güneşe maruz kalınca da yanar. Perde arkası güneş ister. Çiçek konusunda cömerttir. :)

Canan
17-08-2012, 15:16
Sevgili Smiy sana gelecek olan kızlar bunlar;
Sevgili Ayşe Derin kararmalar devam ediyor mu? Çözüm bulursan burada paylaşır mısın?

Ayşe Derin
17-08-2012, 23:53
Sevgili Smiy sana gelecek olan kızlar bunlar;
Sevgili Ayşe Derin kararmalar devam ediyor mu? Çözüm bulursan burada paylaşır mısın?

Çözüm yok Canan, tüm tomurcuklar o şekilde ziyan oldu.Ama bitki sağlıklı, sanırım ortam değiştirme stresiydi, seradan alıp eve getirdiklerimiz çoklukla böyle olmuyor mu? Ya da ben beceremiyorum, ama 2 yaprak suda köklenmek üzere umut vadediyor :) İyi haber.

Canan
18-08-2012, 11:44
Ayşe benim ilk aldığım grupta aynen senin tarif ettiğin gibi oldu, en sonunda toprak üstünde aksam kalmadı, çıkardım soğanlara baktım, bir şey de anlamadım ya. Yeniden ektim ve bakımlarını yapmadım çünkü umutsuzdum. 4 saksıdan biri kendiliğinden yapraklar dallar çıkardı, o kadar dayanıklı ki güneşi, suyu umursamıyor gelişiyor. Seninkilerde sadece tomurcuklarında sorun varmış, kesin toparlarlar. Belki de sezon boyu açmaya zorlandıkları için erken uyumak istiyorlardır. Keşke Mine Hanım okusada bize doğrusunu söylese.
Ben de de köklü tek yaprak kaldı; bir de Smiy'nin pembesinden bir yaprak aşırdım :) Duymasın :)

Canan
18-08-2012, 11:56
Bu arada başlıkta bulunan Urfa'dan bir arkadaşımız yapraklardan istemişti, köklü yaprağı değil uyanan soğanımı ona göndereceğim, ben yaprağa kaldım:)
Sevgili Suz-i Dilara kalan yaprağı da sana göndereyim kurtulayım şu beni sevmeyen çiçekten ama rengini bilmiyorum. Sen daha iyi bakarsın.
Ayşe bence sende bir tırtıl taraması yap.
Aşağıdaki menekşemde 38 tomurcuk vardı, günlerce uğraştım toparlanamadı. Bu sabah üzerinde tırtıl gördüm, tırtıl bu kadar zarar verir mi? Etrafa toprağı böyle saçmış.
Yumurtlamış mıdır? Çiçeğimi kurtarmak için neler yapmalıyım?

pa_pat_ya
20-08-2012, 12:25
Arkadaşlar yumrularını bauhaustan aldığım gloxinialarımın ilk yaprakları sizinkilere hiç benzemiyor.Yapraklar bana begonyayı anımsattı.Emin olamadığım için sizlere de sormak istedim.
sevgili tolgahan çiçeğin şeker laledir halk dilinde.

Sûz-i Dilârâ
20-08-2012, 15:28
Bu arada başlıkta bulunan Urfa'dan bir arkadaşımız yapraklardan istemişti, köklü yaprağı değil uyanan soğanımı ona göndereceğim, ben yaprağa kaldım:)
Sevgili Suz-i Dilara kalan yaprağı da sana göndereyim kurtulayım şu beni sevmeyen çiçekten ama rengini bilmiyorum. Sen daha iyi bakarsın.
Aşağıdaki menekşemde 38 tomurcuk vardı, günlerce uğraştım toparlanamadı. Bu sabah üzerinde tırtıl gördüm, tırtıl bu kadar zarar verir mi? Etrafa toprağı böyle saçmış.
Yumurtlamış mıdır? Çiçeğimi kurtarmak için neler yapmalıyım?

Bir şey önereceğim sevgili Canan hanım, tırtıl varsa toprağını değiştirin. Bir süre sulayın sonra da suyunu kesip dinlenmeye alın. Balkonun gölge bir yerine bırakın dursun kışa kadar. Kışın tekrar sulamaya başlayın (şubat ayı) bakalım filizlenecek mi?
Bana kalırsa çiçeğinizden vazgeçmeyin derim. :)

Sevgili Başbahçıvan bana bir ay kadar önce saksılı bardak menekşe gönderdi ancak PTT kargo sayesinde zavallıcık çürümüş, vıcık vıcık halde elime ulaştı. Ben de budadım, toprağını değiştirdim, filizlendi. Eylül başına kadar sulayıp sonra suyunu keseceğim, dinlenmeye alacağım. Kışa kadar taciz etmek yok saksıyı. :)

tunyi01
20-08-2012, 20:23
Çok güzel uğraşı annem de yapıyor

tunyi01
20-08-2012, 20:25
çiçeğin şeker laledir halk dilinde.

Canan
20-08-2012, 22:39
Bir şey önereceğim sevgili Canan hanım, tırtıl varsa toprağını değiştirin. Bir süre sulayın sonra da suyunu kesip dinlenmeye alın. Balkonun gölge bir yerine bırakın dursun kışa kadar. Kışın tekrar sulamaya başlayın (şubat ayı) bakalım filizlenecek mi?
Bana kalırsa çiçeğinizden vazgeçmeyin derim. :)

Sevgili Başbahçıvan bana bir ay kadar önce saksılı bardak menekşe gönderdi ancak PTT kargo sayesinde zavallıcık çürümüş, vıcık vıcık halde elime ulaştı. Ben de budadım, toprağını değiştirdim, filizlendi. Eylül başına kadar sulayıp sonra suyunu keseceğim, dinlenmeye alacağım. Kışa kadar taciz etmek yok saksıyı. :)
Çok teşekkür ederim, 38 tomurcuk açabilseydi rekor bir çiçek olacaktı. Neyse hayatta kalsın yeter. Buradan anladığım budama da yapmayacağım. Şimdi başlıktan bir arkadaşa saksılı olarak iki menekşe göndereceğim. Sizce nasıl paketleyeyim, yeni suladım biraz kurutup mu göndereyim Sevgili Suz-i Dilara?

Sûz-i Dilârâ
21-08-2012, 06:32
Bence bu sıcaklarda değil de havalar biraz serinleyince gönderin. Kargoda mahvoluyorlar. O zaman sular bir gün bekletir gönderirsiniz. Paket konusunda bir şey söyleyemeyeceğim saksıların boyutları ne kadar? Eğer küçüklerse pet şişeleri orta yerinden kesip saksıyı içine yerleştirin, kenar boşlukları da gazete kağıtlarıyla doldurun, saksıyı yerleştirdikten sonra kestiğiniz kısmı yeniden şişeye geçirin ve bantla yapıştırın. Saksının toprağı dağılmasın diye bir koli bandıyla saksıyı bantlayabilirsiniz.

Bir de şunu söyleyeyim kargoyu Yurtiçi'nden başkasına vermeyin, çünkü o kadar dikkatsiz ve beceriksizler ki şimdiye kadar sağlam gelen tek paketim olmadı. Hele de PTT kargo! En kötüsü.

Paketin üzerine "kırılacak" notunu düşürtün mutlaka, o zaman daha itinalı oluyorlar.

Canan
21-08-2012, 23:07
Bence bu sıcaklarda değil de havalar biraz serinleyince gönderin. Kargoda mahvoluyorlar. O zaman sular bir gün bekletir gönderirsiniz. Paket konusunda bir şey söyleyemeyeceğim saksıların boyutları ne kadar? Eğer küçüklerse pet şişeleri orta yerinden kesip saksıyı içine yerleştirin, kenar boşlukları da gazete kağıtlarıyla doldurun, saksıyı yerleştirdikten sonra kestiğiniz kısmı yeniden şişeye geçirin ve bantla yapıştırın. Saksının toprağı dağılmasın diye bir koli bandıyla saksıyı bantlayabilirsiniz.

Bir de şunu söyleyeyim kargoyu Yurtiçi'nden başkasına vermeyin, çünkü o kadar dikkatsiz ve beceriksizler ki şimdiye kadar sağlam gelen tek paketim olmadı. Hele de PTT kargo! En kötüsü.

Paketin üzerine "kırılacak" notunu düşürtün mutlaka, o zaman daha itinalı oluyorlar.
Evet saksılar büyük biraz, evde fazla şeffaf ayakkabı kutusu vardı. Onlara koydum, Yurtiçi kargoya kırılacak notuyla verdim; sıcakların geçmesini bekleyemedim, zaten Mersin gibi sıcak yere gidiyorlardı, kızcağız çiçeklerini görsün bari uyumadan. Her soruya yetiştiniz teşekkür ederim.
Bu arada Van'ın o felaketten sonra kalbimizde ayrı bir yeri var. Ulaşamadığınız çiçek, tohum veya ne varsa rahatlıkla isteyin lütfen. Ben seve seve bulur gönderirim.

Ayşe Derin
22-08-2012, 22:26
[QUOTE=Canan;1010192]Bu arada başlıkta bulunan Urfa'dan bir arkadaşımız yapraklardan istemişti, köklü yaprağı değil uyanan soğanımı ona göndereceğim, ben yaprağa kaldım:)
Yumurtlamış mıdır? Çiçeğimi kurtarmak için neler yapmalıyım?[/QUOTE

Tarama sonucu tırtıl yok ama 2 yaprakta şeffaf çizgilenmeler var.Hiç istemiyorum var mıdır hain kurt?? Genel olarak çok sağlıklı görünüyor, sadece çiçeksiz...

Canan
23-08-2012, 09:23
[QUOTE=Canan;1010192]Bu arada başlıkta bulunan Urfa'dan bir arkadaşımız yapraklardan istemişti, köklü yaprağı değil uyanan soğanımı ona göndereceğim, ben yaprağa kaldım:)
Yumurtlamış mıdır? Çiçeğimi kurtarmak için neler yapmalıyım?[/QUOTE

Tarama sonucu tırtıl yok ama 2 yaprakta şeffaf çizgilenmeler var.Hiç istemiyorum var mıdır hain kurt?? Genel olarak çok sağlıklı görünüyor, sadece çiçeksiz...
Smiy'nin çiçeklerinin fotolarını gördün, çok sağlıklı görünüyorlar ama tam kargo için paketlerken goncanın içinde yakaladım, kendisi bahçeye transfer oldu. Suz_i Dilara tırtıl için toprak değiştirmemi önermiş. Sen çiçekleri aldığında değiştirdiysen herhalde korkmana gerek yok ama çiçeklerin ortasını alırken de bakarken de kontrol etmek gerek, ben yumurtalar buldum. Ya seni korkutmak istemem ama o şeffaf çizgiler sümüklü böcek geçen yerlerde olur ya, onlar gibi mi? Çünkü tırtılın iz bıraktığını görmedim. Döktüğü topraktan anladım ama tanecikler aynı boy, toprak mı başka birşeyi mi bilmem artık :)
Bu arada gerekirse -ki öyle oldu- başlığı soru yağmuruna tutarım, cevap alamazsam çirkinleşirim :) bilesiniz.
-Köklendirdiğim yapraklardan biri kökten sonra yumru vereceğine 4-5 tane yaprak çıkardı köklerin arasından, başlıkta böyle birşey görmedim ben.
Eylül'den itibaren yetişkin bitkiyi uyutacağız ama ben bu köklü yaprağı ne yapacağım? Eksem uyutamam, yaşamaz. Ekmesem suyun içinde ne kadar dayanır? Acil bilen biri aranıyor.......

smiy
25-08-2012, 13:03
Sevgili Canan, verdiğin emekler için tekrar teşekkürler.Çiçekler büyük ve kırılgan olmalarına rağmen o kadar güzel paketlemişsin ki sadece pembenin çiçekleri ve bazı yaprakları kırılmış.Ama benim için bu bile büyük mutluluk.O hain tırtıllara gereken muamele yapılacaktır şüphen olmasın. Bu kadar zor kavuştuktan sonra çiçeklerimi onlara kaptırmam. :))

Canan
25-08-2012, 13:41
Sevgili Canan, verdiğin emekler için tekrar teşekkürler.Çiçekler büyük ve kırılgan olmalarına rağmen o kadar güzel paketlemişsin ki sadece pembenin çiçekleri ve bazı yaprakları kırılmış.Ama benim için bu bile büyük mutluluk.O hain tırtıllara gereken muamele yapılacaktır şüphen olmasın. Bu kadar zor kavuştuktan sonra çiçeklerimi onlara kaptırmam. :))
Rica ederim, benim için zevkti. Pembenin çiçekleri geçmek üzereydi, kırıldıklarına üzülme. Tırtılcığı yakalarsan hatırım için bahçe dışında bir yere bırakır mısın? Deli miyim neyim? Bakalım özellikle Ayşe Derin ve benim gibi maceraların olacak mı, umarım olmaz. Kızlarının fotolarını arada bir paylaşırsan sevinirim.

Ayşe Derin
26-08-2012, 10:16
Rica ederim, benim için zevkti. Pembenin çiçekleri geçmek üzereydi, kırıldıklarına üzülme. Tırtılcığı yakalarsan hatırım için bahçe dışında bir yere bırakır mısın? Deli miyim neyim? Bakalım özellikle Ayşe Derin ve benim gibi maceraların olacak mı, umarım olmaz. Kızlarının fotolarını arada bir paylaşırsan sevinirim.

Sevgili Canan;
Hem de ne macera !! Benim yapraklarım kök ve yumru yapmaya başladı, ama eylülde uykuya bırakma konusunda bu yenilere nasıl davranacağız?
Biliyorsun gloxiniamı 1 ay önce alıp toprak ve saksı yeniledim, onun uykusunı nasıl ayarlayım ? Yine Eylülde suyu kesmeli miyim?
Sevgiyle kal...

Canan
26-08-2012, 13:50
Kader ortağım Ayşe, herkes tatilde galiba, kaderimizle başbaşayız :) Birşey bildiğimden değil ama anaç bitkileri Suz_i Dilara'yı dinleyip hiç değilse iki ay uyutacağım (Bir kaynakta en az iki, en çok dört ay uyutun denmişti.) Yani Aralık ve Şubat arası düşünüyorum. Suz-i Dilara Eylül'de sulamayı kesip, karanlık ve serin bir yere alın, budamayın, Şubat'a kadar saksıyı taciz etmeyin demişti. Fakat yaprakları ve yavru yumruları tam gelişirken ekip, uyutmak bence makul değil, hem gelişimlerini ortalık yerde durdurmak istemiyorum hem de yorulacakları bir sezon yaşamadılar. Yalnız başlığı tararsan bulursun; yumruyu gördükten sonra eken bir arkadaş ektikten sonra kaybetmişti. Sebebini anlayamadım, ekim koşullarına ve zamanına dikkat etmek gerekecek. Maalesef bu bitkiye ilişkin yeterli deneyim ve bilgi hiçbirimizde yok, deneme-yanılma öğreneceğiz. Fakat küpe çiçeğinde olduğu gibi inat ettim, ben bu bitkiyi hakedeceğim. Seninkiler ne alemde ?

Ayşe Derin
26-08-2012, 16:57
Kader ortağım Ayşe, herkes tatilde galiba, kaderimizle başbaşayız :) Birşey bildiğimden değil ama anaç bitkileri Suz_i Dilara'yı dinleyip hiç değilse iki ay uyutacağım (Bir kaynakta en az iki, en çok dört ay uyutun denmişti.) Yani Aralık ve Şubat arası düşünüyorum. Suz-i Dilara Eylül'de sulamayı kesip, karanlık ve serin bir yere alın, budamayın, Şubat'a kadar saksıyı taciz etmeyin demişti. Fakat yaprakları ve yavru yumruları tam gelişirken ekip, uyutmak bence makul değil, hem gelişimlerini ortalık yerde durdurmak istemiyorum hem de yorulacakları bir sezon yaşamadılar. Yalnız başlığı tararsan bulursun; yumruyu gördükten sonra eken bir arkadaş ektikten sonra kaybetmişti. Sebebini anlayamadım, ekim koşullarına ve zamanına dikkat etmek gerekecek. Maalesef bu bitkiye ilişkin yeterli deneyim ve bilgi hiçbirimizde yok, deneme-yanılma öğreneceğiz. Fakat küpe çiçeğinde olduğu gibi inat ettim, ben bu bitkiyi hakedeceğim. Seninkiler ne alemde ?

Allahım deştikçe dibe batıyorum, şimdi de küpe çiçeği çıktı, ben o sera turumda küpe çiçeği de almıştım, aydınlık güneşsiz balkonda duruyor, sürgünler başladı, ama ayrıntı isterim senden madem onca inat var, başarıyı paylaşalım.
Bu arada ev toprak-kum-çamur ağırlıklı halde.Enzimim oldu, kompost bahara hazır olacak şekilde istiflendi, humik asit- leonardit vs...
Gloxiniam sağlıklı ama çiçeksiz, şeffaf izlerin devamı gelmedi.Benim fikrim şu günlerde yaprakları seyreltip suya koymak ( bir tanesini hakettim sanki seri üretime niyetlendim :) ), kalanı uyuturuz, ama Eylül erken gibi belki Van daha serin, biz şunu Aralık yapalım senin dediğin olsun.Suda bekleyenler bozulma eğilimi göstermediğine göre ekme işlemini uzatabiliriz, ama ne kadar erteleyeceğiz önerileri bekleyelim.SEN VE BEN nöbetçi çiçekçiler....

Canan
26-08-2012, 19:51
Hah hah Ayşe işe bak, başlıkta in cin top oynuyor :) Sen çok yaşa Suz-i Dilara Eylül'den Şubat'a deyince anlayamamıştım, onun Van'da olduğunu yine unutmuşum. Enzim ve kompost konusu gerçekten harika ve detaylı bir konu. Benim yerim olmadığı için yapamayacağım sanki. Ama öğrenmek istiyorum gerçekten, konu sadece bitki değil, atık su, kirli su temizliğine kadar gidiyor, çok hoşuma gitti.
Küpe çiçeği için ne karın ağrıları çektim burada http://http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1545.htm (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1545.htm) 91.sayfada var. Senin zorlanacağın nokta küpe kızın Mersin sıcağına dayanamaması olabilir, başlıkta kökün etrafını sıcaklayınca buz torbaları koyan, Mersin'den yaylaya getir götür yapan, plastik değil toprak saksı da çözüm bulan bir sürü deneyimli arkadaş var. Bir de felaket böceklenebiliyor, güllere yaptığım gibi hergün klorlu musluk suyu ile fısfıs yapınca engel olabiliyorum böceklenmeye.
Bence de ekmeyelim hemen, bozulma belirtisi yok henüz, ne kadar gelişirse o kadar iyi. Bir de emin değilim ama bu bitki galiba çokça yapraktan besleniyor, bilgi de değil sadece his. O yüzden yaprak seyreltmeyi büyüklerden yapma, çok yapma bence.
Nöbetçi Çiçekçi süper :)

GÜLSEN_
31-08-2012, 12:48
arkadaşlar uzun zamandır bardak menekşesi sayfasını ziyeret edemedim:psevgili canan ve ayşecim yazışmalarınızı gülerek okudum öncelikle kusuruma bakma arkadaşım ayşecim sorduğun soruyu şimdi gördüm ama çok geç kalmıştım:ogloxinia lar çok hassaslar kim ne derse desin ben 5 saksı getirdim izmirden şuanda biri çürüdü :(bi kere su kesinlikle yapraklara değmiycek hemen çürüyor, bir arkadaşımız suda köklendirmiş bayıldım:rolleyes:ama ben ne zaman suya koysam ertesi gün çürüdü yapraklar bir yerde hatamı yapıyoruz anlamadım ama, burdaki gloxinia resimlerimi kendi sayfama taşıyorum :p

Ayşe Derin
31-08-2012, 14:04
Sevgili Gülsen;
Sen de olmasa şaşardım zaten, bizim çiçekleri çabuk geçti Canan'la paslaşıp duruyoruz.Gloxinia yapraklarım içme suyunda ışıklı ortamda çok güzel köklenip yumru oluşumu başladı, sadece biz 2 nöbetçi çiçekçiler onları ne zaman saksıya alalım karar veremiyoruz.Seninkiler süper görünüyor, aldıktan sonra böyle ama ya sonrası????
Resimler hangi aşamaya ait, senin özel gayretin varsa paylaşalım.

Canan
31-08-2012, 14:05
arkadaşlar uzun zamandır bardak menekşesi sayfasını ziyeret edemedim:psevgili canan ve ayşecim yazışmalarınızı gülerek okudum öncelikle kusuruma bakma arkadaşım ayşecim sorduğun soruyu şimdi gördüm ama çok geç kalmıştım:ogloxinia lar çok hassaslar kim ne derse desin ben 5 saksı getirdim izmirden şuanda biri çürüdü :(bi kere su kesinlikle yapraklara değmiycek hemen çürüyor, bir arkadaşımız suda köklendirmiş bayıldım:rolleyes:ama ben ne zaman suya koysam ertesi gün çürüdü yapraklar bir yerde hatamı yapıyoruz anlamadım ama, burdaki gloxinia resimlerimi kendi sayfama taşıyorum :p

Yaşasın başlığa biri geldi, tut Ayşe, bırakma :) Gülsen merhaba, bakma güldüğümüze, şu bardak menekşe konusu Ayşe'yi de beni de gerdi, kimsede bizimle ilgilenmedi :( . Benim toprakta ve suda yaklaşık 25 yaprak denemem oldu bir tanesini tutturdum ama onu tutturduktan sonra hepsini tutturmaya başladım. Başlıkta çeşit çeşit yöntem var ama ben uzun saplı yapraklarda başarılı oldum, yaprak ayası kesinlikle suya değmeyecek, yaprak çok iri veya çok küçük olmayacak, steril birşeyle kesilecek, temiz suya koyulup birkaç günde bir değişecek, kesinlikle sağlıklı bir bitkinin yaprağı olacak, perde arkasından güneş alan havadar bir yerde duruyor, sap ucu kararsada aldırma kökleniyor. Bence hemen tekrar dene ama sabırlı ol. Bakalım Ayşe ne diyecek? Hadi kolay gelsin.

Canan
31-08-2012, 14:24
Ayşe yazılarımda Mersin Mersin diyip durmuşum, Konya sıcağı diyeceğidim. B12 eksikliği yapıyor böyle, bilirsin işte. Affola...

Ayşe Derin
31-08-2012, 18:29
Bak nasıl hareketlendi başlık ?
Ama halâ yumruları ne zaman ekeceğiz söyleyen yok.Azimle bekleyelim Canan.
Anladım Mersin karışıklığını, sen yaman kadınsın merak etme çok yanılmadın.30 yıldır yazlıktan dolayı bir ayağım Mersin'de.Yalnız bitkiler Konya'da :)
Öte yandan anladım ki; bu işin sonu yok, onu da oku bunu da derken zavallı gözlerim perişan, ev dersen çöp ev olmaya aday, yolda yürürken düşen yaprakları toplayasım geliyor.....''gören ne der !!!'' diyerek vazgeçiyorum. Cahit Sıtkı bir şiirinde ''kabirde böceklere ezberletirim güzelliğini '' diyordu.Ben de uğraşır sonuna kadar, sonra kabirde böceklere ezberletirim buradan öğrenip, gördüklerimi....

Canan
31-08-2012, 21:59
Sen çok yaşa Ayşe, hiç gülesim yoktu, güldüm sayende... Hani dalga geçtikleri çöp evler veya yüzlerce kedili saçıbaşı dağınık, garip kadınlar var ya, sonumuz onlara benzemesin, geçenlerde bende çok işlek bir caddede abuk subuk hareketler yaptım çiçek aşkıyla, tinerciler kaçtı benden :)
Şimdi bir şekilde buradan bir arkadaşa kargo ile çiçek göndermem gerekti,
yanına da bardak menekşe yaprağı koydum :) Tabi kızcağız neye bulaştığını bilmiyor, böyle böyle kendimizi çoğaltıp, başlığı hareketlendiririz. Yakında o da düşer buraya :)

füsunANK
31-08-2012, 22:16
Bunlarda benim menekşelerim. Bende çoğaltmayı yapraktan , aynı Afrika menekşesi gibi yaptım. Kurudu diye sakın atmayın menekşenizi, sabırla bekleyin size sürpriz yapabiliyor.

Ayşe Derin
31-08-2012, 22:27
Hoşgeldin Füsun;

Sen de bize ne güzel sürpriz yaptın.Oysa Canan'la ben başlıkta nüfus artırımı için türlü manevralar yapıyorduk.Evlerdeki nüfus zaten aldı başını gidiyor, yeşil ağırlıklı...
Sahi şu bizim yumrulu köklü suda gelişen yapraklarımızı ne zaman saksıya alsak dersin??

Canan
31-08-2012, 22:30
Bunlarda benim menekşelerim. Bende çoğaltmayı yapraktan , aynı Afrika menekşesi gibi yaptım. Kurudu diye sakın atmayın menekşenizi, sabırla bekleyin size sürpriz yapabiliyor.
Çok çok güzeller bunlar, elinize sağlık gerçekten Ayşe'de sormuş yaprakların dikimiyle ilgili neler yapmak gerek detaylıca anlatır mısınız?

füsunANK
31-08-2012, 22:30
Hoşbuldum . Okuyunca, destek olayım istedim. Pek fazla anlamıyorum o konulardan ne yazık ki. Ben yaprağı, yetiştireceğim saksıya dikiyorum, orada da büyüyor. Hiç bir değişiklik yapmıyorum. O yüzden cevaplayamayacağım bu soruyu sevgili Ayşe :o

füsunANK
31-08-2012, 22:32
Güçlü bir kaç yaprağı toprağa hafif yatay , yaprak toprağa değmeyecek şekilde yerleştiriyorum. Arada da suluyorum. İş beklemeye kalıyor. Sonra ansızın yaprak dibinden patlayıveriyor. Yaptığım sadece bu .

Ayşe Derin
31-08-2012, 22:37
Duydun mu Canan???
Biz de hergün suyunu değiştirelim, olmadı sevgiler ışınlayalım ve gerim gerim gerinelim yapraklarımız yumruladı diye....Oysa ne kadar basitmiş.
Füsun iyi ki geldin, sakın bizi izlemekten vazgeçme.Canan'la başbaşa kalırsak sabırsız -zor kadınlar kulübü kuracağız.

Canan
31-08-2012, 23:05
Duydun mu Canan???
Biz de hergün suyunu değiştirelim, olmadı sevgiler ışınlayalım ve gerim gerim gerinelim yapraklarımız yumruladı diye....Oysa ne kadar basitmiş.
Füsun iyi ki geldin, sakın bizi izlemekten vazgeçme.Canan'la başbaşa kalırsak sabırsız -zor kadınlar kulübü kuracağız.
Duydum, onu da denedim başaramadım zaten, fakat dikim işi yumru ne kadarken v.s sorularım hala mevcut.... Seninki yumrulu, benimki acaip midir nedir suyun içinde yapraklı. Bizimkiler bardakta ya yani hala ne yapacağız?
Birimiz köklü yaprağı saksı toprağına yatıracak, oooo piti piti :) Füsun kardeş, gitmeee, yaprağı değdirmeden yatırmak nasıl birşey? Sapı toprağa sokmadan olmaz herhalde? Varya şimdi gidip hepsini salata yapasım var.

Canan
01-09-2012, 00:08
Ayşe ben dayanamadım, bu saatte operasyonu yaptım. Seninde şu dakikalarda bir operasyon yapıyor olmandan şüpheleniyorum :) Yapraklı, köklü ana yaprak sulanmış 1/3 perlit ve toprak karışımına yaprak ve köklerin üzeri birkaç mm örtülü olarak, yaprak toprağa değmeyecek şekilde yatırıldı. Artık bekleyeceğim...

Ayşe Derin
01-09-2012, 10:06
Ayşe ben dayanamadım, bu saatte operasyonu yaptım. Seninde şu dakikalarda bir operasyon yapıyor olmandan şüpheleniyorum :) Yapraklı, köklü ana yaprak sulanmış 1/3 perlit ve toprak karışımına yaprak ve köklerin üzeri birkaç mm örtülü olarak, yaprak toprağa değmeyecek şekilde yatırıldı. Artık bekleyeceğim...

Tahmin etmiştim duramayacağını, en azından benden 1 aşama öndesin, kesinlikle tutacak diyorum. Ben sadece yeni bir yaprağı bu kez toprağa yatırdım, seninle aynı saatlerde :))

Sırrı neymiş? SABIR.Bekleyelim bakalım.

Ayşe Derin
02-09-2012, 20:40
Canan ektin saksıya gloxiniayı, işler yolunda demek sesin çıkmıyor.
Ben bonsai yapmaya karar verdim, çok gerginim.Ne dersin?

Canan
02-09-2012, 23:02
Canan ektin saksıya gloxiniayı, işler yolunda demek sesin çıkmıyor.
Ben bonsai yapmaya karar verdim, çok gerginim.Ne dersin?
Gloxiniam saksıda ben her daim tepesinde, beklemeye çalışıyorum :) Bir hareket olur olmaz resimleyeceğim.
Bonsai mi ???!!!!.... (Pörtlemiş göz efekti). Hem de EM'den sonra !...
Dur ben sana mesaj atayım...

sbl80
19-09-2012, 01:17
ben geldim canan hanım *** soğanı kaçırmamışımdır izindeydim nete giremedim:(

Canan
19-09-2012, 09:18
ben geldim canan hanım *** soğanı kaçırmamışımdır izindeydim nete giremedim:(
Merhaba, bu arada soğan oldu kocaman :) Dallarının kırılmasını göze alarak onu gönderebilirim veya
bir tane köklü yaprak. Hangisi olsun...? http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/28159-2.htm
bu linkte 55.mesajda elimdekilerin durumu var, seçebilirsin. Yolda hangisinin şansı varsa o olsun bence ama renk bilmiyorum, büyük olasılıkla hepsi mor kenarları beyaz.. kargo kaç günde ulaşır? Kars'a karışık kargo göndermiştim, 5 gün sürdü, kayıplar var, bardak menekşe yaprakları da dahil, dikkat edelim.

şehzade
19-09-2012, 14:53
Bir ay önce suda köklendirip diktiğim bardak menekşemde hiç bir değişiklik yok. Meraktan çatlicam içerde neler oluyo açıp bakıcam sonunda. Kayınvalidem de diyo ki açmayan çiçekleri korkuturlarmış kesicem seni diye o zaman açarmış.:D

Ayşe Derin
19-09-2012, 16:29
Canan hoşgeldin sayfaya, nasıl kocaman olur dünkü çocuk? Bende de hareket yok ama ektiğim yumrular köklendi, ana bitki sağlam..İşte sadece o kadar.Her zaman ki gibi tüm umutlarım yeni bahara...

Şehzade, ben de seninle aynı durumdayım, fakat daha sabırsız olduğum için toprak altına göz attım, derine doğru kökleniyorlar, görünürde bir şey yok.Denendi-onaylandı, o halde sen ve ben bekleyeceğiz.Olmadı baharda kayınvalidenin yöntemini uygularız da, söz mü dinlerler yoksa ucundan kesmek mi gerek?

loveforlife
19-09-2012, 16:55
Hani biz bu kızları uykuya yatıracağız ya, bu kızın uyumaya hiç niyeti yok ama! Aylardır maşallahı var, hiç bitirmedi tomurcuklarını... Nasıl bırakırım ki susuz?

Canan
19-09-2012, 18:13
Canan hoşgeldin sayfaya, nasıl kocaman olur dünkü çocuk? Bende de hareket yok ama ektiğim yumrular köklendi, ana bitki sağlam..İşte sadece o kadar.Her zaman ki gibi tüm umutlarım yeni bahara...
Şehzade, ben de seninle aynı durumdayım, fakat daha sabırsız olduğum için toprak altına göz attım, derine doğru kökleniyorlar, görünürde bir şey yok.Denendi-onaylandı, o halde sen ve ben bekleyeceğiz.Olmadı baharda kayınvalidenin yöntemini uygularız da, söz mü dinlerler yoksa ucundan kesmek mi gerek?
Hoşbulduk efenim, hani senin sayfana yüklemişim ya bazılarını, orada Safinaz gibi uzamış olan dallı yumru vereceğimi yazdığım yumru. Bayağı bir zaman oldu tabi.
Öbürlerininde yeni resimlerini yüklerim farkı kendininkilerle kıyaslarsın istersen. Yaprak sapının çok derinde olmadığına emin misin? Sapın üstü bir kaç mm kapatılacak. Birde yeterli güneş almıyor olabilirler, benimkiler öğleden sonra 15 den itibaren güneş batana kadar tül perde arkasından güneş alıyorlar....

Canan
19-09-2012, 18:17
Bir ay önce suda köklendirip diktiğim bardak menekşemde hiç bir değişiklik yok. Meraktan çatlicam içerde neler oluyo açıp bakıcam sonunda. Kayınvalidem de diyo ki açmayan çiçekleri korkuturlarmış kesicem seni diye o zaman açarmış.:D Bir ay uzun zaman bence de birşeyler çıkması lazımdı, yaprak sapı ucu sadece birkaç mm bakın cm değil, toprak altında olacak bir de iyi güneş alması lazım.

Ayşe Derin
19-09-2012, 18:58
Hoşbulduk efenim, hani senin sayfana yüklemişim ya bazılarını, orada Safinaz gibi uzamış olan dallı yumru vereceğimi yazdığım yumru. Bayağı bir zaman oldu tabi.
Öbürlerininde yeni resimlerini yüklerim farkı kendininkilerle kıyaslarsın istersen. Yaprak sapının çok derinde olmadığına emin misin? Sapın üstü bir kaç mm kapatılacak. Birde yeterli güneş almıyor olabilirler, benimkiler öğleden sonra 15 den itibaren güneş batana kadar tül perde arkasından güneş alıyorlar....

İyi de arkadaşım aydınlık güneşsiz ortam deniyordu, ben bir de önüne bariyer koydum.Varmış bir hata işte.Yumru çok derinde değil ama yine 1 cm vardır, tekrar deşmeyeyim artık değil mi?
Lithopslarım, echeveriam geldiiii !!!
Çimlenen kaktüslerin sayısı 30 oldu, 5 mm boydalar.Büyüklerinse üzerinde bıraksam bir o kadar toz olacak.

Deşmeyim dedim durur muyum ? Yeşermişler :)))

Canan
19-09-2012, 19:17
İyi de arkadaşım aydınlık güneşsiz ortam deniyordu, ben bir de önüne bariyer koydum.Varmış bir hata işte.Yumru çok derinde değil ama yine 1 cm vardır, tekrar deşmeyeyim artık değil mi?
Lithopslarım, echeveriam geldiiii !!!
Çimlenen kaktüslerin sayısı 30 oldu, 5 mm boydalar.Büyüklerinse üzerinde bıraksam bir o kadar toz olacak.
Deşmeyim dedim durur muyum ? Yeşermişler :)))
Evet varmış bir terslik tabi ben dört saksıyı küt diye kaybetmedim, deneme yanılma oldu da anladım huyunu suyunu. Başlıklarda bakım önerileri doğru olmayabiliyor. Bitkileri iyi takip etmek lazım. 1 cm sorun değil bence de , güneş yetmemiş belliki. Koy şıkır şıkır filtreli güneşe bakalım ne yapacak? Echeverian harika ama sanırım başlığında okumuştum uçlarındaki renk boya galiba. Ben de az daha alacaktım, çiçekleri çok güzel. Hele lithopslar bir uzaylı acaip değişik şeyler. Güle güle büyüt hepsini arkadaşım.

Canan
19-09-2012, 19:34
Boya mııı?:( Ama bunun fiyatı diğerlerinden çok farklıymış, marketteki görevli ithal demiş, umarım yanılmayız.Aslında bitkilere gıda boyası koymak aklıma geliyordu da, vicdanım kabul etmiyordu.
Teşekkür ederim umarım ziyansız büyürler.
Benim de siteden bakım önerileri diye okuyup uygulayınca son derece olumsuz sonuçlar aldığım oldu.Mutlaka ayrıntılarda gizli olan ve yaparken farketmediğimiz incelikler var.
Yok yok üzülme zararı yok sanırım, kazımakla değil ama zamanla çıkıyormuş. sen de okursun. Bitki kayıplarını abartmamak lazım, maydonozuda biz yetiştirip söküp yiyoruz, o zavallı da bitki :) Bilerek zarar vermemek için fasikül fasikül okuyoruz ya.

şehzade
19-09-2012, 22:59
Bir ay uzun zaman bence de birşeyler çıkması lazımdı, yaprak sapı ucu sadece birkaç mm bakın cm değil, toprak altında olacak bir de iyi güneş alması lazım.

Doğru söylüyosunuz hiç böyle düşünmemiştim ben biraz derine ektim galiba yarın mutlaka kurcalarım. Teşekkürler.

Canan
20-09-2012, 09:06
Doğru söylüyosunuz hiç böyle düşünmemiştim ben biraz derine ektim galiba yarın mutlaka kurcalarım. Teşekkürler.

Kurcalamak doğru olur mu bilmiyorum ama neden uzun sürdüğünün bir açıklaması olabilir, gömülüp kalmaz herhalde çıkar. Kolay gelsin, büyüdüğünde fotolarını görmek isteriz...

sbl80
21-09-2012, 00:59
Merhaba, bu arada soğan oldu kocaman :) Dallarının kırılmasını göze alarak onu gönderebilirim veya
bir tane köklü yaprak. Hangisi olsun...? http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/28159-2.htm
bu linkte 55.mesajda elimdekilerin durumu var, seçebilirsin. Yolda hangisinin şansı varsa o olsun bence ama renk bilmiyorum, büyük olasılıkla hepsi mor kenarları beyaz.. kargo kaç günde ulaşır? Kars'a karışık kargo göndermiştim, 5 gün sürdü, kayıplar var, bardak menekşe yaprakları da dahil, dikkat edelim.

soğan olsa olurmu?ne kadar büyük olursa o kadar iyi benim için.sabırsızlanıyorum.çok teşekkür ederim.yurtiçi kargo çabuk oluyor onunla ödemeli olarak gönderir misiniz.size çok minnetar olurum.çok teşekkürler

Canan
21-09-2012, 08:28
soğan olsa olurmu?ne kadar büyük olursa o kadar iyi benim için.sabırsızlanıyorum.çok teşekkür ederim.yurtiçi kargo çabuk oluyor onunla ödemeli olarak gönderir misiniz.size çok minnetar olurum.çok teşekkürler
Peki kardeşim, dallı olanı gönderiyorum, Yurtiçi Kargo ile ama pazartesi göndereceğim araya pazar günü girmesin. Nete çok giremiyorsun sanırım, o güne kadar aklında başka birşey varsa söyle, isteyebilirsin, kargoya değsin. Görüşürüz...
Ha unutmadan dinlenme dönemine girmek üzere aman aman bir gelişim hele çiçek beklememek lazım, önümüzdeki bahara artık.

şehzade
21-09-2012, 11:18
Sonunda saksıyı boşalttım. Dediğiniz gibi çıktı sn canan toprağın dibine doğru kök salmış ve iki tane fındık büyüklüğünde yumru olmuş. Toprağın yüzeyine daha yakın diktim bakalım yaprak da verecekmi.

Canan
21-09-2012, 11:33
Sonunda saksıyı boşalttım. Dediğiniz gibi çıktı sn canan toprağın dibine doğru kök salmış ve iki tane fındık büyüklüğünde yumru olmuş. Toprağın yüzeyine daha yakın diktim bakalım yaprak da verecekmi.
Bravo derinlerde iyi çalışmış :) Şimdi güneşi alabileceği bir yere koyarsanız kesinlikle yapraklarını çıkarır merak etmeyin ama malum dinlenme dönemine girecekler, kelli felli birşey beklemeyin.

sbl80
21-09-2012, 13:18
Peki kardeşim, dallı olanı gönderiyorum, Yurtiçi Kargo ile ama pazartesi göndereceğim araya pazar günü girmesin. Nete çok giremiyorsun sanırım, o güne kadar aklında başka birşey varsa söyle, isteyebilirsin, kargoya değsin. Görüşürüz...
Ha unutmadan dinlenme dönemine girmek üzere aman aman bir gelişim hele çiçek beklememek lazım, önümüzdeki bahara artık.

çok teşekkür ederim.bekliyorum

Canan
24-09-2012, 22:25
Sevgili Sbl80 kargoyu bugün çıkardım, içinde çam sakızı sürprizler de var, güle güle büyüt.

sbl80
25-09-2012, 08:35
yaaa inanmıyorum.zaten bir sürü zahmet verdim.birde sürpriz göndermişsiniz.çok teşekkürler.urfadan bir isteğiniz olursa bende beklerim her zaman.

Canan
25-09-2012, 10:54
yaaa inanmıyorum.zaten bir sürü zahmet verdim.birde sürpriz göndermişsiniz.çok teşekkürler.urfadan bir isteğiniz olursa bende beklerim her zaman.
Ne zahmeti ben seve seve yapıyorum ve hep diyorum. Bir bitkiye ulaşamayan arkadaşlar Bauhaus bana yakın, alır gönderirim hiç sorun değil. Özellikle büyük yapı market ve seraların olmadığı kentlerdeki arkadaşlar için yaparım. Urfa'ya sevgilerimle...

sbl80
26-09-2012, 08:37
çok teşekkür ederim.çok iyi olur bahause.başka bardak menekşe soğanı görürseniz haber verirseniz sevinirim.

sbl80
26-09-2012, 19:20
canan hanım kargo elime ulaştı çok teşekkür ederim.bir kaç yaprak kırılmış o kadar.sürpriz hediyeler de koymuşsunuz çok incesiniz.hiç bir beklentisi olmadan sadece birilerini mutlu etmek için yaptığınız bu jestiniz insanlığın varlığına olan güvenimi tazeledi.çok sevindirdiniz beni.Allah ta sizi sevindirsin.

sbl80
26-09-2012, 19:21
internetten bakacağım ama kısaca bakımından bahsedermisiniz?

Canan
26-09-2012, 19:52
internetten bakacağım ama kısaca bakımından bahsedermisiniz?
Eveeet asıl iş şimdi başlıyor çünkü bu başlıkta olan bilgilerle ve el yordamı bakmaya devam edeceğiz :) Kaynak sınırlı...Bu başlıkta özellikle Suz-i Dilara'nın ve FüsunANK ın yazdıklarını okumanı öneririm, bizde Ayşe'yle bakımını öğrenmeye çalışıyoruz o yüzden seni yanıltmak istemem. Su ihtiyacı diğer bitkiler gibi, perde arkası kırık güneş seviyor, ben onu gübrelemedim, uyumadan gübrelenirse iyi olur.
Başlıkta kırılan sapı köklendirebilen birileri vardı, inşallah atmamışsındır. Soğumuş kaynamış (tersi tabi :) )suya sapı dibe değmeyecek şekilde diye genel geçer bir tavsiye var. Orada iklim nasıl bilemiyorum ama Suz_i Dilara Van'da Eylül'de azar azar sulamayı kesip bitki sararıp kuruduktan sonra budayıp, serin ve karanlık bir yere kaldırın, Şubat'ta azar azar sulayarak uyandırın demişti. Halinden de anlayacağın gibi uyumak isteyecek yakında. Bakalım Ayşe görürse belki onunda ekleyip düzeltecekleri olur, ben bu kadar söyleyebiliyorum. Umarım bahara bolca çiçeklenip seni sevindirir. Bir iki güne kadar Bauhaus'a gideceğim, kalmışsa alırım ama iyi durumda olacaklarını sanmam arkadaşım. Güzel dualarına teşekkürler, umutsuz olma insanlığın ölmesi öyle kolay değil :) Doğa dostları yeter...

resul22
02-10-2012, 09:34
Bende istiyorum bu çiçekten ama hiç bir yerde satışta olanını bulamıyorum. Sanırım soğanların ekim zamanı şubatmış. Saksılı olarak satış yapan site biliyor musunuz?

sakdag
02-10-2012, 09:39
Saksılı olarak baharda tüm çiçekçilerde bol bol satılıyor Sn resul22, bu aralar bulmanız biraz zor.

resul22
02-10-2012, 09:51
Saksılı olarak baharda tüm çiçekçilerde bol bol satılıyor Sn resul22, bu aralar bulmanız biraz zor.

Desenize baharı beklemek zorundayım. :(

şehzade
09-10-2012, 10:10
Suda köklendirdiğim yaprağı iki ay önce diktim. Hala aynı duruyo 15 gün önce meraktan kenarını açıp baktım iki yumru olmuştu. Yaprakta hiç bozulma yok ilerleme de yok.

Canan
09-10-2012, 21:13
Suda köklendirdiğim yaprağı iki ay önce diktim. Hala aynı duruyo 15 gün önce meraktan kenarını açıp baktım iki yumru olmuştu. Yaprakta hiç bozulma yok ilerleme de yok.
Genel olarak Ayşe ve benimkilerde durağan, ben o yüzden balkona çıkardım, kasım sonu gibi nasılsa sulamayı keseceğim diye. Fakat annemin kapalı balkonda duran Gloxiniası gonca yapmış, onunki de ilk geldiğinde bizimki gibi dal yaprak ne varsa çürütmüştü, annemde saksıyı bir kenara atmış ve unutmuş, bir ay sonra falan herhalde tesadüfen görmüş topraktan yaprak çıktığını, ben anlamadım bu bitkiyi....

Güzin Çakar
10-10-2012, 09:52
Daha önceleri ilgimi çekmeyen bu bitkiyle, sayenizde ilkbaharda soğan olarak tanıştım (önceki sayfalarda fotoğrafları var). Kırmızı olanı yeşerdi, yaprakları büyüdü. Çiçek falan açmadı, kendi kendine eğleniyor.
Beyaz olan çok uzun süre sonra, tam ümidimi kesmişken yeşerdi, yaprakları hızla büyüdü. Sonra aynı hızla sarardı kurudu. Soğanı sağlam olduğundan sulamayı kesip saksıyı bir kenara kaldırdım. Sulanmayan bu saksıda bir hafta kadar önce tekrar yeşermeye başladı. Kendisine 'su vereyim mi, vermeyim mi, ne istiyorsun, derdin ne?' diye soruyorum. Gerçekten ne istediğini anlayamıyorum. Artık kendi haline bırakıyorum. Ne yapmak istiyorsa onu yapsın...

kastamonuluyum
10-10-2012, 12:37
bir sorum olucak sana nasıl bir toprağa dikmeliyim ve hemen dikmeklazımmı yoksa birazdaha köklenmesini beklemelimiyim.

sbl80
25-10-2012, 11:34
herkese iyi bayramlar arkadaşlar geçen sene siteyi keşfetmiş olsaydım keşke bende vandaydım.suzi dilara hanımla tanışmayı isterdim.

dağçiçeği
30-10-2012, 06:31
Merhabalar hepinize,
Benim gloxiniam iki ay önce ben evde olmadığım için kurumuş,ben döndüğümde sulamıştım ve canlanmıştı.Yavaş yavaş gelişiyor derken bu gün baktım ki tomurcuklaniyor.Bu dönem dinlenme dönemi diye biliyordum.Acaba kuruduğu için dinlenme dönemini atlamışmı oldu? Şimdi çiçeklenmesi bir sorun yaratır mı ?

cherry
17-12-2012, 17:28
canan hanım elinizde çoğaltılmış var mı bilemedim ama soğan bulma şansınız olur mu oralarda? benim yaşadığım yerde yok da..

Canan
17-12-2012, 23:32
canan hanım elinizde çoğaltılmış var mı bilemedim ama soğan bulma şansınız olur mu oralarda? benim yaşadığım yerde yok da..
Sayın Cherry biliyorsunuz bu mevsimde uykuda gibiler, elimdekiler yaşıyor mu bilemiyorum, baharda göreceğiz. Bu arada Bauhaus'a her gittiğimde mutlaka yumru gelmişmi diye bakıyorum ama maalesef henüz görmedim. Eğer satışa çıkarılmış yumru görürsem burada duyurup isteyenlere göndereceğim. En kötü ihtimal benimkiler baharda uyanır, duruma bakar paylaşırız veya yine markete gelince isteyenlere alır gönderirim. Haberleşelim...

cherry
19-12-2012, 13:58
çok teşekkür ederim haber bekleyeceğim sizden

çiçeksever
16-01-2013, 12:50
Kışın bu soğuğunda biraz içiniz ısınsın.
5-6 taneden biri çiçek açmak üzere.

goodfriend
16-01-2013, 14:19
Bu çiçeği geçen yıldan beri almak istiyorum fakat bir türlü ulaşamıyorum. Sormadığım çiçekçi kalmadı. Eğer bir markette satışa çıkarsa lütfen bana mesaj atın. Ben Denizli'de bulamıyorum çünkü. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.

adneser
16-01-2013, 17:27
Bu çiçeği geçen yıldan beri almak istiyorum fakat bir türlü ulaşamıyorum. Sormadığım çiçekçi kalmadı. Eğer bir markette satışa çıkarsa lütfen bana mesaj atın. Ben Denizli'de bulamıyorum çünkü. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.

Sayın goodfriend

Bardak menekşe (Gloxinia) yumrulu kök olarak çiçek tohumu ve çiçek soğanı satan büyük marketlerde satılıyor bilginiz olsun

yeşildente
18-01-2013, 10:46

Semt pazarlarında oluyo. Yaz aylarında takip edin. Ben Aydın'da, Acıpayam'da gördüm.

goodfriend
21-01-2013, 21:15
Çiçekçilerde bulamadım ama tavsiyeniz üzerine semt pazarlarına da bakacağım.

Canan
04-02-2013, 09:46
Arkadaşlar merhaba
Geçen bahardan beri edinemeyen bazı arkadaşlara kendi imkanlarımla üreterek ya da satınalarak gloxinia tedarik etmeye çalıştım ama hala edinemeyenler olduğunu görüyorum.
Sitemize de üye olan çok ilgili bir arkadaşımız bu işleri yapıyor,ben de yeni tanıdım. Kendisine sizler için yumrulardan getirip getiremeyeceğini sordum, ilgileneceğini ve kesinleşince bilgi vereceğini söyledi. Ben Bauhaus'da yumru satışına rastlamadım, arkadaşımız getirince burada duyuracağım. Büyük marketlerin olmadığı illere buradan alıp göndermek sorunlu iş. Bitki çok kırılgan, en iyisi şimdiden yumruları tedarik edip, yetiştirmeniz...Başlığı takip edin..

MİRBE
06-02-2013, 13:29
kaiser gloxinia soğanı, kaiser bardak menekşesi yumrusu, kaiser gloxinia yumrusu dikimi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Kirmizi-beyaz-gloxinia-sogani-bardak-meneksesi-ithal-kaiser-friedrich,PR-2385.html)

Canan
06-02-2013, 20:11
kaiser gloxinia soğanı, kaiser bardak menekşesi yumrusu, kaiser gloxinia yumrusu dikimi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Kirmizi-beyaz-gloxinia-sogani-bardak-meneksesi-ithal-kaiser-friedrich,PR-2385.html)
Stokta olmadığı görülüyor, tükendi mi zaten çoktandır mı yok, biliyor musunuz?

MİRBE
12-02-2013, 21:29
Şu an itibariyle var.

goodfriend
08-03-2013, 16:04
Sonunda Zengarden dan aldım gloxinia yumrularını. Bu gün saksıya dikimini yapacağım. İnşallah tez zamanda gelişirler.

züboli
14-03-2013, 12:12
Bardak menekşelerim filizlerini çıkarttı.

yeşildente
15-03-2013, 10:04
Benimde filizlendi ancak yumrusu çok küçük. Merak ediyorum çiçeklenirmi?

bay tömürcek
19-03-2013, 19:40
çiçekçidede bu çiçek yok

Kılıçh gloxinia çiçekçilerde pek bulunmaz çok nadir belki getirebilirler ama büyük yapı marketlerde ya da çiçek fuarlarında oluyor bazen. İmkanın varsa büyük yapı marketlere bak.

ngr33
18-04-2013, 00:57
Merhaba arkadaşlar..menekşe hayranıyım ama bu menekşe türüne aşık oldum :) boluda yaşıyorum ve malesef bulamadım burda..bana yardımcı olabilecek bir arkadas olursa cok dua edeceğim:)

Canan
18-04-2013, 06:26
Merhaba arkadaşlar..menekşe hayranıyım ama bu menekşe türüne aşık oldum :) boluda yaşıyorum ve malesef bulamadım burda..bana yardımcı olabilecek bir arkadas olursa cok dua edeceğim:)

Merhaba Zengarden sitesinde yumru satışı var, bazen stok tükenmiş gibi görünebilir ama mail atın geleceği zamanı bildiriler.

adneser
18-04-2013, 07:14

Arkadaşlar bulunduğnuz yerde metro mağzası varsa bakın orada var ve 4-5 renk gloxinia.

Selamlar

ngr33
18-04-2013, 17:39
maalesef büyük market sıkıntısı var burada.. bir market var ama orada çiçek çeşidi yok gibi zaten :( imkanım olsa sırf bu çiçek için Ankara ya da İstanbul'a gitmek istiyorum ama imkanım yok ..yinede çok teşekkür ederim arkadaşlar..

Canan
18-04-2013, 19:23
maalesef büyük market sıkıntısı var burada.. bir market var ama orada çiçek çeşidi yok gibi zaten :( imkanım olsa sırf bu çiçek için Ankara ya da İstanbul'a gitmek istiyorum ama imkanım yok ..yinede çok teşekkür ederim arkadaşlar..
Bu kadar üzülmeyin, Bauhaus'da görmedim şimdiye kadar ama gelirse ben size alır gönderirim, tabi sitede yenisiniz, güvenebilecekseniz, sonradan sıkıntı olmasın.

ngr33
18-04-2013, 19:51
Bu kadar üzülmeyin, Bauhaus'da görmedim şimdiye kadar ama gelirse ben size alır gönderirim, tabi sitede yenisiniz, güvenebilecekseniz, sonradan sıkıntı olmasın.

çookk teşekkür ederim çok mutlu oldum.. aslında sitede yeni sayılmam uzun süredir sessiz takipteydim daha öncede arkadaşlara yardım etmiştiniz biliyorum..bu yardımlaşma için sizi gerçekten tebrik ediyorum :rolleyes: istanbula giden arkadaşlarım olursa onlarada haber vereceğim çok fena taktım bu menekşeye özellikle kırmızı beyaz olana o nasıl bir güzelliktir öyle Rabbim :) iletişim halinde olursak burdan çoookk çook mutlu olurum..

birde şuan metro marketlerde var mı acaba bu menekşeden bilgisi olan var mı??

ezafma
01-05-2013, 20:43
Merhaba. 2 gün önce Metro marketten aldığım menekşelerimi diktim, birinin üstünde filizleri vardı bile :) çok seviyordum bir akrabada görmüştüm bir kaç sene evvel onlardan yapraktan bir türlü tutturamadık. Neyse ki en sonunda buldum :) darısı olmayanlara :)

SUDEM
14-05-2013, 08:49
Arkadaslar bardak meneksemin son hali kucucukken buyumesini seyretmek takip etmek cok zevkliymis hadi sizlerede kolay gelsin

Banada yumru gönderirmisiniz (hediye) nolurrr...

yeşildente
23-05-2013, 09:26
Semt pazarlarına bardak menekşeler gelmeye başlamış bende geçen hafta rengini bilmediğim henüz tomurcukta olan bi tane aldım ama 1,5 hafta geçmesine rağmen sanki hiç açmaya niyeti yok gibi aynı duruyo. Yaprakları gayet sağlıklı sert canlı ama tomurcuklarda hiç gelişme yok. Gübre filan mı vermeliyim acaba. Okuduğum yerlerde tomurcuktan sonra gübre vermeyin yazıyo genelde. Çiçeklenme süreci ne kadar oluyor ki bardak menekşenin.

dağçiçeği
23-05-2013, 18:37
Tomurcuklar biraz geç gelişiyor sabredin açacaktır.

SUDEM
24-05-2013, 08:45
Tomurcuklar biraz geç gelişiyor sabredin açacaktır.

bende yaprak aşıladım..bir haftayı geçti.çürüme ya da kuruma yok ama bir hareketlenme de yok..ne zaman çıkacak minik yapraklar...merakla heyecanla hergün sohbet ediyorum....Allahım bi gözükselerdi... :)

ngr33
24-05-2013, 12:47
bir ben edinemedim şu güzellikten ya :( her hafta pazarda çiçek aramaktan yoruldum :(

abk
24-05-2013, 13:14
bende yaprak aşıladım..bir haftayı geçti.çürüme ya da kuruma yok ama bir hareketlenme de yok..ne zaman çıkacak minik yapraklar...merakla heyecanla hergün sohbet ediyorum....Allahım bi gözükselerdi... :)

Üç hafta kadar önce suya koyduğum iki yaprak minik minik kökler oluşturmuş. Biraz daha sabredin, az kalmış. :)

SUDEM
24-05-2013, 13:17
Üç hafta kadar önce suya koyduğum iki yaprak minik minik kökler oluşturmuş. Biraz daha sabredin, az kalmış. :)

***.heyecanla bekliyorum..

olcim
24-05-2013, 13:47
Bardak menekşelerim filizlerini çıkarttı.

Sayın züboli ,

Bu ilk resmin bize göre sol üst köşesinden dalı görünen çiçekli bitkinin adını biliyorsanız yazar mısınız ? Ben de var ancak adını bilmiyorum , latincesi sanırım red ineer gibi bişeydi :(

ngr33
24-05-2013, 15:38
bana da yaprak ya da yumru gönderecek yardım sever bir arkadaş arıyorum .. lütfeen :)

yeşildente
27-05-2013, 08:36
Sayın züboli ,

Bu ilk resmin bize göre sol üst köşesinden dalı görünen çiçekli bitkinin adını biliyorsanız yazar mısınız ? Ben de var ancak adını bilmiyorum , latincesi sanırım red ineer gibi bişeydi :(

Japon Küpesi (Kohleria) diye biliyorum ama. Yapraktanda tam anlaşılmıyor. Siz bi aratıp bakın aynı çiçek mi?

yeşildente
29-05-2013, 08:14
Veee bardak menekşemin açılış safhaları :)) rengide çok güzelmiş.

Emine Akman
02-06-2013, 20:15
Bir arkadaşımın hediyesi olarak geldi bu çiçek bana da.

413146

Sımdıye dek neden dikkatimi çekmedi bu çiçek kendime şaştım ama sanırım dış mekan bitkisi olmadığı için. Ayıptır söylemesi benim gözüm hep dışarıda :p

redbullah
03-06-2013, 09:22
Sizlere çiçeğimi sunuyorum..

413275

kılıçh
03-06-2013, 09:34
redbullah sizinki ayrı bir güzelmiş....:o
ağzım açık kaldı..:D
tohum oluşturursa talibiyim bilmenizi isterim..;)

SUDEM
04-06-2013, 13:11
bende :D

sarigoz
04-06-2013, 16:20
Merhaba bardak menekse severler..Bende 8 Mart Kadinlar gunu dolayi anneme bir Gloxinia aldim.Mor beyaz renk ,lakin hala acmadi..Son hali..Sabredecegiz.Cogaltmak istiyorum..

eceyıldız
06-06-2013, 11:37

canan hanım merhaba;
bardak menekşeyi bende çok sevdim burada hatay'da hiç görmedim istanbul'da halam var nerede satılıyor bana yazarsanız halamı oraya yönlendireceğim. sizden isterdim ama halam daha kolay gönderir.**** alır buraya geldiğinde getirir diye sizden istemedim. sizden yetiştirilmesi ve çoğaltılması konusunda yardım isterim yardım ederseniz tabi. şimdiden teşekkürler....

eceyıldız
07-06-2013, 08:54
Sizlere çiçeğimi sunuyorum..

413275

bende isterim...

kılıçh
07-06-2013, 09:09
bende :D

bende isterim...

hoop önde sıra var kaynak yapmayın..:D
daha sahipine bile sormadık bakalım bize verecek mi;)

esmus80
07-06-2013, 15:34
414876

eceyıldız
07-06-2013, 22:33
hoop önde sıra var kaynak yapmayın..:D
daha sahipine bile sormadık bakalım bize verecek mi;)

soralım o zaman

redbullah
08-06-2013, 03:32
Aslında renk tonları farklı ama herhalde flaş sanki aynı renk gibi gösteriyor..415314

redbullah
08-06-2013, 04:11
Herkeze saygılar,selamlar.
Menekşelerim normal bir şekilde büyüyordu.Tarım dükkanından NİTRAT diye bir gübre aldım.Suda hemen eriyen,beyaz,boncuk boncuk birşey.Çiçeklerimin alt tabakları müşterek,yani uzun saksı altları var,ondan.Dördü bir arada.Her altlığa tahminen 50 gr.bu gübreden suda eritip döktüm.Yaprakları devasa olduğu gibi üzeride çiçek doldu.Bu gübre bir harikaymış.
Arkadaşlar tohum istemiş.Hemen yarın fırçayla karışık tozlaşma yapıcam.Epey tohum alacağımı umuyorum.Ama çapraşık tozlama olduğundan yeni renk ve şekilde çiçeklerde olabilir.Şans.

kılıçh
08-06-2013, 07:29
çok teşekkür ederim sn redbullah...:D
bende hemen gübre almalıyım..;)

eceyıldız
08-06-2013, 07:31
Menekşelerim normal bir şekilde büyüyordu.Tarım dükkanından NİTRAT diye bir gübre aldım.Suda hemen eriyen,beyaz,boncuk boncuk birşey.Çiçeklerimin alt tabakları müşterek,yani uzun saksı altları var,ondan.Dördü bir arada.Her altlığa tahminen 50 gr.bu gübreden suda eritip döktüm.Yaprakları devasa olduğu gibi üzeride çiçek doldu.Bu gübre bir harikaymış.
Arkadaşlar tohum istemiş.Hemen yarın fırçayla karışık tozlaşma yapıcam.Epey tohum alacağımı umuyorum.Ama çapraşık tozlama olduğundan yeni renk ve şekilde çiçeklerde olabilir.Şans.İsteyen tüm arkadaşlarada mektup zarfı ile yollıyacağım.Yaprak köklendirmeyi düşünüyorum.Olursa onlardanda yollarım.
Hoşçakalın..

şimdiden teşekkürler kolay gelsin bekliyoruz....

eceyıldız
08-06-2013, 16:55
Arkadaşlar tohum istemiş.Hemen yarın fırçayla karışık tozlaşma yapıcam.Epey tohum alacağımı umuyorum.Ama çapraşık tozlama olduğundan yeni renk ve şekilde çiçeklerde olabilir.Şans.İsteyen tüm arkadaşlarada mektup zarfı ile yollıyacağım.Yaprak köklendirmeyi düşünüyorum.Olursa onlardanda yollarım.
Hoşçakalın..

bu dediğin gübre her çiçeye oluyormu acaba*

redbullah
09-06-2013, 01:47
bu dediğin gübre her çiçeye oluyormu acaba*

Ben aslında bu gübreyi ufak fidanlar var.Onların gelişmesi için almıştım.Zaten içeriği azot olduğundan bütün bitkilere iyi geliyor.

kılıçh
09-06-2013, 09:42
arkadaşlar ben bardak menekşeden tohum üretmek istiyorum fakat her seferinde tohum üretmeden çiçek soluyor geride sadece kahverengi bir olgunlaşmamış tohum kesesi kalıyor sizce neyapmayılım ?

eceyıldız
10-06-2013, 11:26
Ben aslında bu gübreyi ufak fidanlar var.Onların gelişmesi için almıştım.Zaten içeriği azot olduğundan bütün bitkilere iyi geliyor.

afrika menekşelerine de olur mu acaba?

redbullah
10-06-2013, 12:22
afrika menekşelerine de olur mu acaba?

Pek tabii olur.

eceyıldız
10-06-2013, 21:59
çook naziksiniz..ben 2.sıradaydım unutulmasın lütfen :D

bende 3. sıradayım sabırsızlıkla bekliyorum...

eceyıldız
10-06-2013, 21:59
Pek tabii olur.

o zaman en kısa zamanda bu gübreden almam lazım teşekkür ederim....

kılıçh
11-06-2013, 07:12
haydaa benim soru arada kaynadı...:D
sn redbullah bardak menekşede tohumu nasıl üretiyorsunuz?

redbullah
12-06-2013, 03:34
haydaa benim soru arada kaynadı...:D
sn redbullah bardak menekşede tohumu nasıl üretiyorsunuz?

Öncelikle döllüyeceğiniz çiçek katmersiz olacak.Buna katmerli veya katmersiz başka bir çiçekteki polenleri yumuşak bir suluboya fırçasıyla alarak dişi organın tepesine sürüyorsunuz.Dölliyeceğiniz çiçek yeni açmış olursa daha iyi olur.Sonrada bekliyeceksiniz.Zamanla çiçek düştüğü halde dip kısmı kalıyor.Onun iyice olgunlaşmasını bekleyin.
Ama size tavsiyem bu işle uğraşacağınıza çoğaltmayı yapraktan yapın derim.200 miligramlık süt kartonları var.Pipet giren deliğini 1,5 santim kadar genişletin.Su koyduktan sonra keskin bir aletle sapını kestiğiniz yaprağı buraya koyun.Az güneş gören,ama aydınlık bir yerde bekletin.Suyu eksildikçe tamamlayın.Kısa zamanda sapın ucunda yumru oluşuyor.Yani bu usulde yaprak ayası aydınlıkta kalacak.Sapı ise karanlıkta.
Kolay gelsin.

kılıçh
12-06-2013, 09:29
Öncelikle döllüyeceğiniz çiçek katmersiz olacak.Buna katmerli veya katmersiz başka bir çiçekteki polenleri yumuşak bir suluboya fırçasıyla alarak dişi organın tepesine sürüyorsunuz.Dölliyeceğiniz çiçek yeni açmış olursa daha iyi olur.Sonrada bekliyeceksiniz.Zamanla çiçek düştüğü halde dip kısmı kalıyor.Onun iyice olgunlaşmasını bekleyin.
Ama size tavsiyem bu işle uğraşacağınıza çoğaltmayı yapraktan yapın derim.200 miligramlık süt kartonları var.Pipet giren deliğini 1,5 santim kadar genişletin.Su koyduktan sonra keskin bir aletle sapını kestiğiniz yaprağı buraya koyun.Az güneş gören,ama aydınlık bir yerde bekletin.Suyu eksildikçe tamamlayın.Kısa zamanda sapın ucunda yumru oluşuyor.Yani bu usulde yaprak ayası aydınlıkta kalacak.Sapı ise karanlıkta.
Kolay gelsin.

yani katmerli çiçekte olmuyor bu iş....:D
yaprak işini ise niye beceremedim diyorum demekkii bundanmış...:D
bunuda hemen deneyeceğim cevap için çok sağolun sn redbullah:D;)

redbullah
13-06-2013, 07:22
Selamlar,saygılar..
Birde şunu belirteyim.Yaprak sapında küçükte olsa yumru oluştuğunda,bezelye tanesi kadar olduğunda bunu üzerindeki yaprakla birlikte normal bir saksıya dikin.Sulamayı alttan yapın.Zamanla bu ana yaprak kuruyabiliyor.Yumrusu o kadar küçükki meraklılar toprağı karıştırdığında göremiyorlar.İşte herkezi yanıltanda bu.Öldü,bitti diye üzerine başka çiçek ekiliyor.Bu olay -İzmir için-ekime kadar uygulanırsa küçük yapraklar filizleniyor.Kasımdan sonraya kalırsa su verildiğinde şubat-mart gibi filizleniyor.
Bir başka usul ise tıpkı Afrika Menekşesi gibi yaprağını verevine bir şekilde,yani yataya yakın,sap ucu en fazla 1 cm derinlikte olacak şekilde dikin.Toprakta nemli kalırsa bir müddet sonra filizleniyor.
Yaprak yeterli büyüklükte ise 3-4 parça enine jiletle dilimleyin,genişçe yayvan bir saksıdaki nemli tutacağınız toprağa,alt yüzeylerindeki kalın ana damar tamamen değecek şekilde serin,mesela uzunlamasına açacağınız ataş teli v.s uçlarını kıvırarak sabitleyin.Alttan(Yani saksı tabağından) su verdiğinizde zamanla her parça yaprağın altında,ana damar üzerinde bir,iki yumru oluşuyor.Ama ben her zaman suda köklendirmeyi tercih ediyorum
Hoşçakalın..

eceyıldız
13-06-2013, 09:04
Selamlar,saygılar..
Birde şunu belirteyim.Yaprak sapında küçükte olsa yumru oluştuğunda,bezelye tanesi kadar olduğunda bunu üzerindeki yaprakla birlikte normal bir saksıya dikin.Sulamayı alttan yapın.Zamanla bu ana yaprak kuruyabiliyor.Yumrusu o kadar küçükki meraklılar toprağı karıştırdığında göremiyorlar.İşte herkezi yanıltanda bu.Öldü,bitti diye üzerine başka çiçek ekiliyor.Bu olay -İzmir için-ekime kadar uygulanırsa küçük yapraklar filizleniyor.Kasımdan sonraya kalırsa su verildiğinde şubat-mart gibi filizleniyor.
Bir başka usul ise tıpkı Afrika Menekşesi gibi yaprağını verevine bir şekilde,yani yataya yakın,sap ucu en fazla 1 cm derinlikte olacak şekilde dikin.Toprakta nemli kalırsa bir müddet sonra filizleniyor.
Yaprak yeterli büyüklükte ise 3-4 parça enine jiletle dilimleyin,genişçe yayvan bir saksıdaki nemli tutacağınız toprağa,alt yüzeylerindeki kalın ana damar tamamen değecek şekilde serin,mesela uzunlamasına açacağınız ataş teli v.s uçlarını kıvırarak sabitleyin.Alttan(Yani saksı tabağından) su verdiğinizde zamanla her parça yaprağın altında,ana damar üzerinde bir,iki yumru oluşuyor.Ama ben her zaman suda köklendirmeyi tercih ediyorum
Hoşçakalın..
bardak menekşe bulduğumda deneyeceğim. üretmek yetiştirmek kadar zevkli hatta daha fazla zevkli....

eceyıldız
13-06-2013, 13:57
malesef bizim burada bardak menekşe bulma çalışmalarım sonuçsuz kaldı bir çok çiçekçiye sordum yok.

eceyıldız
14-06-2013, 11:56
Pek tabii olur.

malesef burda o gübreden alamıyorum kilo ile satılmıyor....

çiçeksever
14-06-2013, 14:46
İlk göz ağrım cinsinden bardak menekşeden bularak aldım.

esmus80
14-06-2013, 15:27
2 tane karsılıklı büyük yaprakları dibe yakın yerden falcatayla kesip suya koyarsan hem yenilerinden üretirsin hemde bitki gücünü yaprak yerine çiçeğe verir dene bence

goodfriend
18-06-2013, 15:00
Bu da benim bardak menekşem. İnternetten alıp dikmiştim. Şimdi çok güzel açtı. 3 tane almıştım biri çürüdü.Diğer ikisi hayatta.

418752

418753

sarigoz
19-06-2013, 22:54
Merhaba arkadaslar
Onceleri,cicek acmadan once cekmis,eklemistim.Simdi ise ciceklenmis hali ile..

masallale
27-06-2013, 13:29
***. ben mersinde oturuyorum. iki tane bardak menekşem var. kuzularımın biri hastalandı :( çiçekleri açmadan sapları kahverengi renk aldı ve kurudu. ben menekşelerimi çoğaltmak istiyorum. bu konuda bana yardımcı olacak birileri vardır umarım aranızda. temin edebileceğim yer **** kişiler varmı :((( benim kuzucuklarım mor renkli. değişik renklerinide bulmak istiyorum

Canan
29-06-2013, 16:08
canan hanım merhaba;
bardak menekşeyi bende çok sevdim burada hatay'da hiç görmedim istanbul'da halam var nerede satılıyor bana yazarsanız halamı oraya yönlendireceğim. sizden isterdim ama halam daha kolay gönderir.**** alır buraya geldiğinde getirir diye sizden istemedim. sizden yetiştirilmesi ve çoğaltılması konusunda yardım isterim yardım ederseniz tabi. şimdiden teşekkürler....

Kusura bakmayın mesajı yeni gördüm. Halanız nerede oturuyor bilmiyorum ama Kozyatağı Bauhausla bugün görüştüm, ellerindekiler bitmiş. Salı günü saat 3-4 gibi yeni parti gelecek dediler.. Halanız civarındaki büyük yapı marketlere telefon edip gitmeden sorsun bence.. Fakat hepinize söylemekte fayda görüyorum ben kaç tane hazır satın aldıysam yaşatamadım, martta yumru alıp ektim sorunsuz gelişiyorlar..hele bir de bu sıcakta uzun yol görecekler, yaşatamazsanız üzülmeyin...

eceyıldız
01-07-2013, 07:58
Kusura bakmayın mesajı yeni gördüm. Halanız nerede oturuyor bilmiyorum ama Kozyatağı Bauhausla bugün görüştüm, ellerindekiler bitmiş. Salı günü saat 3-4 gibi yeni parti gelecek dediler.. Halanız civarındaki büyük yapı marketlere telefon edip gitmeden sorsun bence.. Fakat hepinize söylemekte fayda görüyorum ben kaç tane hazır satın aldıysam yaşatamadım, martta yumru alıp ektim sorunsuz gelişiyorlar..hele bir de bu sıcakta uzun yol görecekler, yaşatamazsanız üzülmeyin...

sorun değil cevap için teşekkürler. halam içerenköy de **** o civarlarda istanbulu pek bilmem Kozyatağına yakınmı bilmiyorum artık marta kadar bekleyeceğim çünkü hatayda bulma umudum hiç kalmadı tekrar teşekkür ederim iyi günler...

Canan
01-07-2013, 11:49
sorun değil cevap için teşekkürler. halam içerenköy de **** o civarlarda istanbulu pek bilmem Kozyatağına yakınmı bilmiyorum artık marta kadar bekleyeceğim çünkü hatayda bulma umudum hiç kalmadı tekrar teşekkür ederim iyi günler...
Yakın İçerenköy'e.. Kendi imkanlarıyla gelse bile Carrefour un araçlarıyla dönmesi de kolay olur..

eceyıldız
01-07-2013, 11:56
Yakın İçerenköy'e.. Kendi imkanlarıyla gelse bile Carrefour un araçlarıyla dönmesi de kolay olur..

bu günlerde yumru bulunur mu acaba...

Canan
01-07-2013, 12:19
bu günlerde yumru bulunur mu acaba...

Açıkçası ben mevsiminde bile Bauhaus da görmedim, şimdi hiç olmaz hepsi artık yeşermiştir diye tahmin ediyorum, olsa bile yaşıyor olma ihtimali az... Siz yine de Zengarden' ı takibe alın...

yenerr
01-07-2013, 23:06
Sn alacakaranlık'a bir sormanizi tavsiye ederim.
Googledan şeyma çiçekçilik olarakta ararsaniz belki bulursunuz.
Bilirim bir cicek arayipta bulamamanin sancisini
ara ara kriz gelir insana.
Bol sanslar.

eceyıldız
01-07-2013, 23:23
Sn alacakaranlık'a bir sormanizi tavsiye ederim.
Googledan şeyma çiçekçilik olarakta ararsaniz belki bulursunuz.
Bilirim bir cicek arayipta bulamamanin sancisini
ara ara kriz gelir insana.
Bol sanslar.

sanırım sizde aynı sancıyı yaşamışsınız. şeyma çiçekçilikte var olduğunu biliyorum ama kargo iki günde geliyor. bu yüzden yumru arıyorum

yenerr
02-07-2013, 14:02
sanırım sizde aynı sancıyı yaşamışsınız. şeyma çiçekçilikte var olduğunu biliyorum ama kargo iki günde geliyor. bu yüzden yumru arıyorum

Evet halende yasiyorum o sanciyi. Episcia ariyorum ama satisi olan bi yer bulamadim.
Yilmak yok ama er **** gec bulacagim.

eceyıldız
02-07-2013, 14:07
Evet halende yasiyorum o sanciyi. Episcia ariyorum ama satisi olan bi yer bulamadim.

hadi bakalım inşallah bulursunuz ve sıra bana gelir kesinlikle yılmak yokben bu gloksinyayı bulacağım ama nasıl bilmiyorum...;)

masallale
02-07-2013, 14:52

annemde yıllar öncesi kırmızı çiçek açanı vardı. ismini bile bilmiyorduk. yaban küpelisi ismini koymuştu annem :) o kadar seri çoğalıyordu ki sıkıldı dağıttı hepsini. :)

Canan
02-07-2013, 22:07
Bugün bauhaus a gittim rezaletti, yüzün üzerinde bardak menekşe vardı ama hepsi perişan. genel olarak da herşey kötüydü... Gitmeyi düşünenler hiç uğraşmasın...

esmus80
03-07-2013, 13:55
Bende bilir kişilere şunu sormak istiyorum. Yaprak çeliği ile çoğaltılabiliyormu. Ve bu aylar çoğaltmak için uygunmu?
Selamlar

ekim ayına kadar olur 1-2 günde suyunu değiştirmek sartıyla 1-2 damlada azotu fazla olanından bitkibesini eklersen suya kökler daha güçlü oluyor.en büyük yapragını veya bir küçüğünü alacaksın yan kesilecek 45 dercelik acıyla 7-10 sonrası köklenir 5 cm gectikten sonra köklerin dikebilirsin(diktikten sonrada 10 direk güneş göstermezsen iyi olur

Hülya
03-07-2013, 22:41
Renkleri çok güzel.

masallale
04-07-2013, 16:22
ben bu çiçeklere meleklerim diyorum. Çok hassas ve kırılganlar. Ama çok keyifli evde onlarla vakit geçirmek. Benim evdeki meleklerime bugün yeni kardeş melekler geliyor. Şimdi kargodalar. Dört gözle gelmelerini bekliyorum :)

yenerr
04-07-2013, 19:58
annemde yıllar öncesi kırmızı çiçek açanı vardı. ismini bile bilmiyorduk. yaban küpelisi ismini koymuştu annem :) o kadar seri çoğalıyordu ki sıkıldı dağıttı hepsini. :)

sn masallale,
yaban kupelisi ismi gercekten guzel uymus.
sahsen annenizin dagittigi o sansli kisilerden olmak isterdim:(
saglik olsun bi sekilde bulucam ama ulkemizde cesiti fazla yok.
violetbarn sitesi:confused:nde 30 kadar cesiti var. yaprak guzellikleriyle de
ön plana cikiyorlar. insallah bulurum ve paylastigim gunleride gorurum.
Selamlar.

yenerr
04-07-2013, 20:06
ekim ayına kadar olur 1-2 günde suyunu değiştirmek sartıyla 1-2 damlada azotu fazla olanından bitkibesini eklersen suya kökler daha güçlü oluyor.en büyük yapragını veya bir küçüğünü alacaksın yan kesilecek 45 dercelik acıyla 7-10 sonrası köklenir 5 cm gectikten sonra köklerin dikebilirsin(diktikten sonrada 10 direk güneş göstermezsen iyi olur

sn esmus dediginiz gibi deniyecegim. koklenme saglanirsa bu donem bitene kadar
yumru olusmus olucakmi acaba?
degerli bilgileriniz icin tesekkurler.
selamlar.

masallale
05-07-2013, 08:10
sn masallale,
yaban kupelisi ismi gercekten guzel uymus.
sahsen annenizin dagittigi o sansli kisilerden olmak isterdim:(
saglik olsun bi sekilde bulucam ama ulkemizde cesiti fazla yok.
violetbarn sitesi:confused:nde 30 kadar cesiti var. yaprak guzellikleriyle de
ön plana cikiyorlar. insallah bulurum ve paylastigim gunleride gorurum.
Selamlar.

ben sizin için konyaya gittiğimde araştırırım. komşularımızda haala olduğunu biliyorum. eğer onlarda sıkılıp dağıtmadıysa size mutlaka gönderirim. bizim küpelilerimizin rengi kırmızı ve yerini sevdiğinde çiçekleri gerçekten çok iri oluyor ;) :p

masallale
05-07-2013, 10:15
423563

annemin Episcia sı böyleydi işte :)

yenerr
06-07-2013, 00:07
Sn masallale,
Sayenizde haftanin finali muthis oldu. Cok tesekkur ederim.Hersey gonlunuzce olsun.
Selamlar.

masallale
06-07-2013, 09:08
ben teşekkür ederim. sizinde herşey gönlünüzce olsun. güzellik dileyen herkezin her isteği gerçek olur umarım.

yenerr
12-07-2013, 05:49
ben bu çiçeklere meleklerim diyorum. Çok hassas ve kırılganlar. Ama çok keyifli evde onlarla vakit geçirmek. Benim evdeki meleklerime bugün yeni kardeş melekler geliyor. Şimdi kargodalar. Dört gözle gelmelerini bekliyorum :)

Sn masallale,
eceyıldız arkadaşımız da büyük bir özlemle yumru arıyordu. Melekleriniz geldiğinde acaba kargo şartları nasıldı? Kaç gün sürdü ve problem oldumu? Paylaşabilirseniz sn ece yıldız'da bu güzellikleri bu sene görmüş olur. Yumrudan yetiştirmeye kalksa da bu sene zaman yetmiyecek galiba.
Selamlar...

eceyıldız
12-07-2013, 17:21
Sn masallale,
eceyıldız arkadaşımız da büyük bir özlemle yumru arıyordu. Melekleriniz geldiğinde acaba kargo şartları nasıldı? Kaç gün sürdü ve problem oldumu? Paylaşabilirseniz sn ece yıldız'da bu güzellikleri bu sene görmüş olur. Yumrudan yetiştirmeye kalksa da bu sene zaman yetmiyecek galiba.
Selamlar...

aynen öyle. bir yerden yumru buldum kargoda yanlış adrese gitti ama bir arkadaş bu mvsimde yumruların ölü olduğunu söyldi şimdi kargoyu bekliyorum yumruların ölü olup olmadığını nasıl anlarım acaba.

Canan
13-07-2013, 13:09
aynen öyle. bir yerden yumru buldum kargoda yanlış adrese gitti ama bir arkadaş bu mvsimde yumruların ölü olduğunu söyldi şimdi kargoyu bekliyorum yumruların ölü olup olmadığını nasıl anlarım acaba.

Yumrunun canlı olup olmadığını anlamak zor, bu zamana kadar saklandığı yerde bile kendi kendine yeşermesi gerekirdi, eğer soğuk depoda saklanmadıysa, depodan çıkarıp gönderiyorlarsa bile fazla uyumuş olacak, zor ihtimal... Ekip bekleyecekseniz, biz de merakla sonucu bekliyoruz..

adneser
13-07-2013, 16:23
Bardak menekşe (Gloxinia) katmerli olmasada çiçeğini açtı.

426008

426009

eceyıldız
13-07-2013, 20:18
Yumrunun canlı olup olmadığını anlamak zor, bu zamana kadar saklandığı yerde bile kendi kendine yeşermesi gerekirdi, eğer soğuk depoda saklanmadıysa, depodan çıkarıp gönderiyorlarsa bile fazla uyumuş olacak, zor ihtimal... Ekip bekleyecekseniz, biz de merakla sonucu bekliyoruz..

yani artık kargo elime geçsin ekeyim sonuçları paylaşırım tabi ki. inşallah başlarına kötün birşey gelmez.

masallale
18-07-2013, 12:33
Sn masallale,
Selamlar...

:( benim meleklerim ne yazıkki kargonun geç gelmesi yüzünden öldüler. canan hanım sağolsun meleklerimi o kadar güzel paketlemiş olmasına rağmen meleklerim eve geldiklerinde çok kötü durumdaydılar ki 1 haftada falan ulaştılar elime. aspirinli su yaptım ne yaptıysam önce yapraklar ın kalanları çürüdü sonra soğanlar :(
oturup ağladım günlerce inanırmısınız. şimdi yana yakıla mersindeki çiçekçileri arıyorum. şimdiye kadar bir kişi elimde var **** gelme ümidi var demedi :( anlaşılan gloksinya diye diye ölüp gidecem :):(

adneser
18-07-2013, 12:46
:( benim meleklerim ne yazıkki kargonun geç gelmesi yüzünden öldüler. canan hanım sağolsun meleklerimi o kadar güzel paketlemiş olmasına rağmen meleklerim eve geldiklerinde çok kötü durumdaydılar ki 1 haftada falan ulaştılar elime. aspirinli su yaptım ne yaptıysam önce yapraklar ın kalanları çürüdü sonra soğanlar :(
oturup ağladım günlerce inanırmısınız. şimdi yana yakıla mersindeki çiçekçileri arıyorum. şimdiye kadar bir kişi elimde var **** gelme ümidi var demedi :( anlaşılan gloksinya diye diye ölüp gidecem :):(

Sayın Masallale

Son gördüğümde bir hafta önce verdiğim link'te vardı irtibata geçerseniz ve otbüse vermelerini sağlarsanız hasar görmeden elinize ulaşır, sanırım deneyin belki kabul ederler

Firma Profili | Maki.com.tr (http://www.maki.com.tr/?page_id=882#)

eceyıldız
18-07-2013, 16:27

sevgili masallale;
inan çok üzüldüm bir ümitle senden gelecek iyi haberi bekliyordum aynı yöntemle bende getirteyim diye ama sendende üzücü haber geldi bende bu gidişle gloksinya diye diye ölecem senin gibi..

eceyıldız
18-07-2013, 16:29
bu arada benim yumrular kargoda kayboldu gitti. artık seneye bekleyeceğiz başka çaresi yok gibi

masallale
20-07-2013, 08:29
bu arada benim yumrular kargoda kayboldu gitti. artık seneye bekleyeceğiz başka çaresi yok gibi

:( çok üzüldüm sizin için :( meleklerim çoğalsın her renkten olsun istedim bende ama olmadı. şimdi mor meleğimin yaprak fotoğraflarını yüklemeye çalışacağım. bişeyler oldu da yapraklara ne oldu anlayamadım :)

masallale
20-07-2013, 08:32
427800 yapraklardaki yumru oluşumumu anlayamadım :( 427799

eceyıldız
20-07-2013, 09:05
belki yumru yapıyorlardır. çünkü yapraklar suya **** toprağa konulduğunda yumru **** kök yapıyorlarmış. onlara iyi bakın yüzünüzü güldürürler inşallah.

eceyıldız
21-07-2013, 21:58
Evet bugün bir mucize oldu olacağını hiç tahmin etmediğim bir çiçekçi de bardak menekşe buldum hemde bir sürü vardı bu çiçekçiye daha öncede gitmiştim ama o zaman görmedim belki olmayacağını düşünmüştüm bu yüzden gözüme çarpmadı.
Ama bu gloksinyalar perperişan bir durumda çiçekleri olan ve iyi durumda olan ve hepsinin aynı renk olma ihtimaline karşın renkleri belli olan iki tanesini aldım.
Dediğim gibi çok kötü durumdalar bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Satıcı onları çok büyük saksılara koymuş sabahı bekleyemedim fotoğraflarını çektim şimdi onları canlandırıp güzelliştermek için bilgi ve deneyimlerinize ihtiyacım var. Yaprakları nerdeyse elimden büyük bu normal mi bu kadar büyürmü yaprakları...

eceyıldız
21-07-2013, 22:01
Haftaya gidebilirsem tekrar gideceğim çoğu çok kötü durumda ama aldığım gibi olanlarında tomurcukları var belki açmış olurlar varsa başka renkler onlarıda alırım...

dağçiçeği
22-07-2013, 00:25
Sevgili Eceyıldız senin adına çok sevindim. En sonunda menekşelerine kavuşmuşsun.
Evet yapraklar büyük oluyor. Ben sabah güneşi gören balkonumda bakıyorum. Ama sana şöyle yap şuraya koy diyemiyorum. İklim farkı var çünkü. Söyleyebileceklerim şunlar ; Fazla susuzluğa gelemiyorlar. Çok güneş sevmiyorlar. Çiçekleri geçince (hava soğuyunca) uyku dönemi başlıyor. Kışın uyuyor baharda tekrar uyanıyorlar. Uyku dönemine girince susuz ve serin yerde tutmanı tavsiye ederim.
Bence senin menekşeler çok çok kötü durumda sayılmaz. Çabuk toparlar gibi geldiler bana. Bu bir kaç gün ortama alışmaları için pek bir uygulama yapma bence. Toprağını değiştirme ( mecbur kalmadıkça) bırak ortama alışsınlar. Suyu da toprak kurudukça ver. Çürümesinler.
Benim söyleyebileceklerim bunlar. İnşallah uzun yıllar çiçeklerini görürsün.

eceyıldız
22-07-2013, 00:31
o çok kötü yaprakları bırakayım mı yoksa koparayım mı.
şimdilik akşam güneşi gören pencere önüne koydum burası çok sıcak ve nemli olduğu halda ve çok kötü bakıldıkları halde böyle hayatta kalabilmişler. şimdi toparlanmaları için elimden ne geliyorsa yapacağım bakalım...

dağçiçeği
22-07-2013, 00:41
Yapraklar çok çok kötü ise koparabilirsin tabii. Çok ta horpalanmasın. Dikkat et gloksania çok kırılgan bir bitki. Yapraklarını kopartırken kökü de kırılabilir. Makas ya da bir aletle keserek kopar en iyisi.
Artık gerisi senin sevgin ve ilgine kalmış . Eminim kısa zamanda toparlanırlar.

dağçiçeği
22-07-2013, 00:44
Sayın masallale , bence o yapraklar yumru oluşturmaya başlamış. Bundan sonra nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? Toprağa mı alacaksınız yoksa suda devam mı edecekler ? Ben kaç kere denesemde başarılı olamadım. Tekrar denemek istiyorum. Sizin özel yaptığınız bir şey varmı ?

eceyıldız
22-07-2013, 00:44
çok teşekkür ederim. elimden geleni yapacağım bunları bulmak için ne kadar uğraştım bu sayfann müdavimleri bilir. artık haftaya inşallah tekrar gideceğim başka kurtarılacak renkler varmı ona bakacağım...

eceyıldız
22-07-2013, 00:46
Sayın masallale , bence o yapraklar yumru oluşturmaya başlamış. Bundan sonra nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? Toprağa mı alacaksınız yoksa suda devam mı edecekler ? Ben kaç kere denesemde başarılı olamadım. Tekrar denemek istiyorum. Sizin özel yaptığınız bir şey varmı ?

Aslında bende o kötü yaprakları suya **** toprağa koysam mı belki yumru yaparlar.
Sevgili masallale; dağçiçeğinin de dediği gibi yaptığın özel birşey var mı...

dağçiçeği
22-07-2013, 01:00
Bence de iyi fikir. Bakarsın başarırsın bu sefer sen bana deneyimlerini aktarırsın. Harika olur.;) Yarın bende bir yaparak deneyeyim unutmazsam.:rolleyes:

eceyıldız
22-07-2013, 01:07
Tamam bakalım hangimiz başaracak yarın denemeden önce beni bekle birkaç bilgi var onları paylaşayım aklına yatarsa denersin oldu mu....

eceyıldız
22-07-2013, 08:18
Kolay gelsin.[/QUOTE]

Sevgili Dağçiçeği;
Redbullah Beyin tavsiyelerine göre ekelim yaprakları ne dersin.

dağçiçeği
22-07-2013, 22:03
Tamam arkadaşım karanlıkta kalabileceği bir kap bulmam lazım.Ben evde bir araştırayım.Suyu değiştirmiyoruz.Ekleme yapıyoruz .Ben menekşeler içinde genelde bu yöntemi uyguluyorum ama tek farkla .Suyu değiştiriyorum.
Haydi hayırlısı bakalım sonuç ne olacak. Kıyaslama açısından beraber yapacak olmamız iyi olur.Gelişmeleri karşılaştırırız.

dağçiçeği
22-07-2013, 22:16
Ben heyecan yaptım ve hemen başladım. İki kap buldum , küçük olanın sapını makasla kestim diğerini elimde kırarak koparttım. İkisinide içme suyuna koydum. Aşırı güneş almayan aydınlık bir yere koyuyorum. Haydi hayırlısı. Senin resimleri de bekliyorum arkadaşım.

dağçiçeği
22-07-2013, 22:17
İşte resimler :rolleyes: bir önceki mesaja eklemeyi unutmuşum :o :D

eceyıldız
23-07-2013, 09:00
Bende dün bir yaprağı keskin bir bıçakla kestim parçalanmış kısmını de kestim ve süt kutusuna koydım parçalanmış kısımın arkasına çetikler atıp toprağa serdim üzerine taş koydum ki toprağa sabit kalsın fotolarını birazdan koyarım hadi ikimize başarılar. bu yaprakta başarılı olursam öbür hasarlı yaprağı da kesip suya koyacağım.

masallale
23-07-2013, 09:41

iki tane mor melek almıştım. bunlar onların yapraklarıydı. denemek için bir kaç tanesini toprağa diktim. bir kaçını da suya ısladım. şimdi iki tanesini küçük pet bardaklara toprak katıp onlara aldım. diğerleri köklenince onları da almayı düşünüyorum. ben yaprakları ıslattığım bardağa bir tane çiy nohut attım. annem bitkilerin böyle daha çabuk kökleneceğini söylemişti :) :rolleyes:

eceyıldız
23-07-2013, 09:50
şimdi durumları nasıl yumru oldumu peki

eceyıldız
23-07-2013, 09:53
bunlarda benim yapraklarım. inşallah olur... görüldüğü gibi yaprak çok hırpalanmış ve parçalanmış parçalanan bölümü kesip toprağa yatırdım tabi alttan ana dalına çentik te attım

masallale
23-07-2013, 10:55
minik minik yumrular oluşuyor gibi bekliyorum bende
birazdan tekrar fotoğraflarını çeker eklerim

masallale
23-07-2013, 10:56
bence süt şişesi iyi fikir değil ama :( ben normal su bardağına ısladım

masallale
23-07-2013, 11:07
428785 428786 428787 428788 işte buda benim bıcırık meleklerin son durumları. topraktakiler sanırım tutkun. ama ne olacağı konusunda en ufak bir fikrim dahi yok :)

dağçiçeği
23-07-2013, 11:31
Sayın Masallale resimleriniz umut oldu bana. ;) çünkü ben kaç kere denediysem hep suda çürüme yaptı yapraklar. Sizinkiler maşallah gayet sağlıklı. Su içme suyu mu ? ;) Yani hazır satın alınan sulardan mı ? Yoksa musluk suyu mu ?

masallale
23-07-2013, 12:14
:) musluk suyu. saksılardan biri normal bahçeden kattığım toprak. biri de çürüyen orkidemin torfu. hiç özenmiyorum desem inanır mısınız. sadece başlangıçta nohut attım suyun içerisine. nohut belli bir süre kaldıktan sonra çıkarıp çok azıcık çiçek torfu attım. ama çook azıcık. şimdi doğru dürüst su bile dökmüyorum birde böyle deneyeceğim bakalım :) çünkü gözlerine baktıkça geriledi çiçeklerim

eceyıldız
23-07-2013, 12:25
ben çok güzel bardak menekşeleri olan Redbullah Bey'in tavsiyesine uyarak bu şekilde denedim yaprak sapı karanlıkta kalacak yaprak ayası aydınlıkta olacak şekilde bunun için bu süt kutualarının uygun olduğunu yazmıştı. 38. sayfada hatta onun yazısından alıntı alıp yukarıda yazmıştım. o zaman şimdi öyle bir durum gelişti sevgili Dağçiçeği sapları karanlıkta bırakacak şekilde kaplara bende süt kutusuna koydum bu hepimiz için güzel bir deneme olacak bakalım hangisi olacak birde Masallale'nin uygulaması var hadi bakalım hepimize bol şans diliyorum. inşallah hepimiz başarılı oluruz...

masallale
23-07-2013, 12:39
umarım sizin melekleriniz benim meleklerimden çok çok daha iyi olurlar. ben çok mutlu oluyorum bende olmasa bile çevremdeki insanların daha iyilerine sahip olmasından

eceyıldız
23-07-2013, 12:44
Hepimizin melekleri çok üzel olur inşallah ve birbirimizle paylaşırız bu güzellikleri...
daha önce yazdığım gibi bu satıcıda 30-40 kadar bardak menekşe var ama adam 4 renk olduğunu ve şimdi çiçekli olmadıkları için ayırt edemediğini söyledi benim aldıklarımın rengi belli oluyordu hemen hepsinin tomurcukları vardı haftaya tekrar bir yoklayacağım bakalım. belki başka renkler kendini belli etmiştir...

dağçiçeği
23-07-2013, 15:20
umarım sizin melekleriniz benim meleklerimden çok çok daha iyi olurlar. ben çok mutlu oluyorum bende olmasa bile çevremdeki insanların daha iyilerine sahip olmasından

Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler.Sözleriniz ne kadar gönlü zengin bir insan olduğunuzu belli ediyor.
Hepimizin çiçekleri sağlıklı ve güzel olsun. Hepimiz emek harcıyoruz , umut bağlıyoruz çiçeklerimize.
Saygılar.

eceyıldız
28-07-2013, 20:34
arkadaşlar benim yaprak çürümüş.
sevgili Dağçiçeği senin yapraklar ne durumda...

dağçiçeği
28-07-2013, 21:16
Hâlâ aynı şekilde duruyorlar. Bir değişiklik yok. Ama seninkiler çok çabuk çürümüş. Yaprakları da suya değiyor muydu ? Genelde yapraklar suya değerse çürüme oluşuyor. Sadece sap kısmının suya değmesi gerekiyor.
Üzülme arkadaşım yeniden denersin. Pes etmek yok. Başaramasak bile yumrulu çiçeklerimiz var nasılsa. ;)

eceyıldız
29-07-2013, 10:47
yok valla yaprak suya değmiyordu ama hava çok sıcak ondan olabilir anlamadım bende...
denemeye devam ellette her ne kadar yumrulu çiçeğimiz olsada başarmakta çok güzel....

dağçiçeği
04-08-2013, 15:55
Arkadaşlar gloxinia çillendirme denememin bu günkü hallerini paylaşmak istiyorum. Daha önce takipedenler bilir iki farklı renk çiçekten iki yaprak alıp suya koymuştum. Büyük yaprak iyi güzel çimllenirken nedense çürümeye başladı. Bende sağlam olan kısımdan kesip yeniden suya koydum.

dağçiçeği
04-08-2013, 15:57
Bu yaprakta küçük olan kırmızı renk gloxinia . Gayet güzel çillendi. Bakalım gidişat nasıl olacak. ;)

yenerr
04-08-2013, 21:18
Çiçekçiden aldığım 2 adet bardak menekşesini paylaşmak istedim.
Çiçekçinin bahçesinde Bol bol sulanmaktan çürümek üzereydi ikiside.

431884

Fuşya olanın dalının bir tanesi çürümüştü gövdeye kadar inmek üzereyken kesip kurtardım. Şu anki durumu gayet iyi.

431885

Yumrudan yetiştirdiğim gloxinia larda nedense bu performans sağlanamıyor.
Üzeri bol çiçekliydi ve 15 i geçkin tomurcuk vardı. Bu hali nasıl alıyor acaba?
Nasıl bir gübreleme yapılıyor? Benim için yumrudan yetiştirdiğim bardak menekşeleri daha da önem taşıyor ve bu şekilde bol çiçekli olmasını istiyorum ama olmuyor...

431886

Umarım yetiştiren arkadaşlarımız daha güzel performasları ve güzellikleri görürler.
Selamlar...

yenerr
04-08-2013, 21:30
Arkadaşlar gloxinia çillendirme denememin bu günkü hallerini paylaşmak istiyorum. Daha önce takipedenler bilir iki farklı renk çiçekten iki yaprak alıp suya koymuştum. Büyük yaprak iyi güzel çimllenirken nedense çürümeye başladı. Bende sağlam olan kısımdan kesip yeniden suya koydum.

Sn Dağçiçeği,
Yapraklar gayet sağlıklı gözüküyor, 2. resimdeki yaprakta yumru oluşturucak gibi gözüküyor. Yabancı bir sitede direk torf+perlit+vermükülit karışımında köklenme sağlanmıştı. Yaprak uçları kurumuş gibi olsada yumru oluşturmayı başarmışlardı. Sizin yapraklarda da daha fazla ümit var gibi geldi bana. Umarım başarılı olursunuz.
Selamlar...

dağçiçeği
04-08-2013, 23:20
Teşekkür ederim. Umarım bu kez başarırım.

eceyıldız
05-08-2013, 10:06
inşallah başarırsın bu hepimiz için olacak...

redbullah
08-08-2013, 01:44
Menekşelerim tohum veriyor.Ama daha olmalarına var.Dikkatimi çekti,tohum için beklediğimde ne yaprak veriyor,nede çiçek açıyor.
432314
432315
432316

redbullah
08-08-2013, 01:49
Bu resimlerde gördüğünüz yapraklar üç hafta evvel suya konuldu.
432317
432318

432319
432320

redbullah
08-08-2013, 01:54
İlk defa bir sürgünü köklendirmeye çalıştım.Maalesef köklenmedi.Birde saksıda gibi yeni yapraklar çıkarıyor.
432321
432322

redbullah
08-08-2013, 01:58
Bu basit kabı geçen sene yaptım.İçine koyduğum yapraklardan köklenmiyen yok.Tek bir yaprak dahi çürümedi.
432323
432324

redbullah
08-08-2013, 02:01
Bir haftada gördüğünüz gibi köklenme başlamış.
Herkeze esenlikler diliyor,tüm Müslümanların Bayramını kutluyorum..
432325
432326

Emine
10-08-2013, 12:32
4 ay önce komşum bana suda köklendirdiği bu yaprağı vermişti. Çok güzel bir çiçek olduğunu söylemişti. Meğer bardak menekşeymiş. Siteden öğrendim. Hala beklemedeyim. Bir hareket yok. Komşum soğan yapmaya çalıştığını söyledi. İnşallah öyledir.

ngr33
11-08-2013, 02:06
Bu güzellik bir türlü kısmet olmadı bana..boludayken her hafta semt pazarında aradim bu çiçeği çünkü buradan bir arkadaslar pazara geldiğini söylemişti gercektende geldi hemde her rengi vardı..fakat 2 gün sonra taşınacaktım aksam sağsalim bakmam mümkün değildi ve fiyatı 10 liraydı o an icin biraz pahali geldi ve alamadım..için gitti boynum günlerce aradım buldum ama kısmet olmadı işte simdi boynum bükük sizlerin yükleyeceği resimlere bakıyorum..:) hepinize bol çiçekli günler arkadaşlar..

Emine
11-08-2013, 13:13
Sevgili ngr33;
Siz de benim gibi yeni üyesiniz. Forumda mesaj yazmadan önce dikkat etmemiz gereken imla kurallarını okursanız iyi olur. Sakın yanlış anlamayın, ben uyarmasam site sizi muhakkak uyarır. Aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz. Sevgiler. ;)
http://www.agaclar.net/forum/#agaclar-net-kullanici-hizmetleri

ngr33
11-08-2013, 15:33
Sevgili Emine uyarın için teşekkür ederim dikkat edeceğim..sevgiler..

eceyıldız
12-08-2013, 10:58
Bu basit kabı geçen sene yaptım.İçine koyduğum yapraklardan köklenmiyen yok.Tek bir yaprak dahi çürümedi.
432323
432324

Sayın Redbullah, bu kabın içinde ne var toprak mı su mu? ben sizin önerdiğiniz gibi süt kutusuna koydum ama 2 günde çürüdü. bir de yaprağın genç bir yaprak mı olması mı gerekiyor...

redbullah
13-08-2013, 04:59
İçerisi tamamen su dolu.Hatta biraz yosunlaşıyorda.Eksildikçe tamamlıyorum.Süt kutularını iyicene durulayın.İçinde süt artığı kalırsa mantar üretebilir.Buda çürüme yapar.Yaprakları çok keskin ve temiz bir aletle kesin.Ben büyük,küçük her türlü yaprağı,sapları biraz uzunca,koyuyorum,hepside kökleniyor.Onları koyduğum yer akşam 1-2 saat güneş alıyor,bunun dışında oldukça aydınlık bir ortam.Tohumlar yüzünden yeni yaprak çıkmıyor.Bir sürü çiçekten köklendirecek yaprak bulamıyorum.Çiçeklerde az bir yaprak var,oda ancak kendisine yetiyor.hepside kel gibi oldu.

eceyıldız
13-08-2013, 08:03
Belki okumuşsunuzdur ama burada kaderine terk edilmiş gloxinia buldum ve şimdi iyi görünüyorlar yalnız yeni yaprak yapmıyorlar ama tomurcukları var onlar büyüyor. Bu arada birkaç tomurcuk kurudu akşam güneşini az gören bir yerde duruyorlar hafta da 1 suluyorum. çok büyük saksıların içindeler daha da gelişip güzelleşmeleri için ne yapabilirim...

aheste
13-08-2013, 09:16
En sonunda ben de yapraktan çimlendirebildim gloxiniayı..

433183

redbullah
13-08-2013, 12:35
Belki okumuşsunuzdur ama burada kaderine terk edilmiş gloxinia buldum ve şimdi iyi görünüyorlar yalnız yeni yaprak yapmıyorlar ama tomurcukları var onlar büyüyor. Bu arada birkaç tomurcuk kurudu akşam güneşini az gören bir yerde duruyorlar hafta da 1 suluyorum. çok büyük saksıların içindeler daha da gelişip güzelleşmeleri için ne yapabilirim...

Sayın Eceyıldız,Çiçekleriniz sağlıklı görülüyor.Bazı tomurcukların kuruması normal.Bitki gücüne göre çiçekleri ayarlıyor.Bu durum su azlığı veya besin yetersizliğinden olabilir.Benim menekşelerimin tabaklarından genelde su eksik olmaz.Tam suyun bittiği anda yeni su koyarım.Bu menekşeler gübreyi çok seviyor.AVM lerde satılan Coşturan v.s sıvı gübrelerden alın.Tabaklarındaki suya ayda bir ,bir tatlı kaşığı ilave edin.Bulundukları yerin ışık durumu iyi.Zaten yaprak sapları uzamaya başlarsa anlarsınız ışığın yetersiz olduğunu,yer değiştirirsiniz.Saksılarınız gerçekten büyük.Ama şimdi değiştirmeye kalkmayın.Bahara yeni 12-15 cm.lik saksılara alırsınız.Tabi ki yeni toprak koyarak.
Esenlikler dilerim..

eceyıldız
13-08-2013, 13:23
Çok teşekkür ederim bilgileriniz için. dediklerinize uyarak onlara daha iyi bakacağım birde sizin dediğiniz nitratı bulabilsem keşke. bitki ve sebzelere konulan şeker gibi bir gübre var ondan koyarsak olurmu acaba...

redbullah
14-08-2013, 03:30
Tabi koyabilirsiniz.Fakat fazla olursa bitkiyi yakıyor.Çay kaşığının 4/1 kadarı yeterde artar bile.Tabağına koyun,su döktükçe bitki yavaş yavaş onuda alır.

SUDEM
15-08-2013, 10:16
Bundan aylar önce bir yaprak dikmiştim toprağa..Aylar geçti bi hareket yoktu..Ve ben akıllısı dayanamayıp döktüm saksıyı.Gloksinya yaprağımın yumru oluşturduğunu gördüm..O kadar üzüldüm ki sabredemediğim için...Tekrar özene bezene geri diktim ama yaprak 2 günde kurudu gitti.Ben can çıkmayınca umut kesilmez misali yaprağı yumrudan ayırdım yumruyu bir başka menekşemin saksısına toprak altına koydum.o menekşeyle beraber oda sulanmış oldu.Ve dün akşam tıpkı ahestenin yavrusu gibi 3 minnacık yaprak olduğunu farkettim.İnanılmaz mutluyum.Kaybetmemişim..Evde attığım çığlığı komşular bile duymuş... :D .İnşallah bir daha başına bişey gelmez...Bende sizler gibi çiçeklendiği günleri de görürüm.İnşallah.

cörekotu
16-08-2013, 00:02
Bu da ayri bir güzellik, kücücük evimde bunada biryer bulabilirim sanirim :)

cörekotu
16-08-2013, 00:29
Akadaslar ambalaj kutularda daha cabuk mu kök saliyor?

eceyıldız
26-08-2013, 10:26
Sevgili Dağçiçeği, yapraklardan yeni haber yok mu. Ben bu gün bir yaprağı direk toprağa gömdüm havaların biraz serinlemiş olması cesaretlendirdi bakalım ne olacak...

eceyıldız
29-08-2013, 11:47
Malesef toprakta ki denememde başarısız oldu yaprak dipten yukarı doğru çürümeye başlamış.

hlycd
10-09-2013, 14:27
Alırken adını bile bilmeden, çiçeklerini beğenerek aldığım bardak menekşe bir haftada gövdesinden çürümeye başladı ve kısa sürede öldü. Bir sitede gördüğüm üretim yöntemini denemek için aldığım ve elimde kalan tek yaprakla işe koyuldum. Şu an 4-5 sürgünü olan menekşemin yeni saksılarında uzun süre yaşamasını diliyorum.

Emine
11-09-2013, 12:47
Tamamen çürüdü menekşem. Fotoğraftaki halinden daha kötü oldu. Yaprağı attım ümidi kestim toprağı boşaltayım derken ne göreyim. Soğan yapmış dibinde. Tekrar diktim ama yaşar mı acaba bilmiyorum.

SUDEM
13-09-2013, 08:23
Sevgili emine aynı hataya bende düştüm...Ancak umut kesilmez deyip çıkan o minnacık soğanı bir başka menekşe saksımın içine diktim..Tam tamına 1 ay sonra bir de ne görsem minnacık yapraklar çıkıvermiş şu an hızla büyümeye devam ediyor.Çiçekleneği günleri dört gözle bekliyorum.Bence o soğanı toprağa gömmelisin ve rutin olarak bir gün aralıklarla püskürtme yoluyla sulamalısın...
bu arada hlycd'nin köklendirme işlemine şaştım kaldım.sadece yaprağa kesi atıp toprak üzerine bırakmış gibi duruyor...Ben o kadar gözünün içine bakarken kurusun,şu minik hanımlara da bak hele nasılda yeşermişler.vallahi maşallah.

Emine
13-09-2013, 09:03
Soğanı görür görmez hemen toprağa diktim zaten. Sabretmediğim için kendime çok kızdım. Bayağı da büyük bir soğandı. İnşallah beni sevindirir.

eceyıldız
14-09-2013, 11:31
Alırken adını bile bilmeden, çiçeklerini beğenerek aldığım bardak menekşe bir haftada gövdesinden çürümeye başladı ve kısa sürede öldü. Bir sitede gördüğüm üretim yöntemini denemek için aldığım ve elimde kalan tek yaprakla işe koyuldum. Şu an 4-5 sürgünü olan menekşemin yeni saksılarında uzun süre yaşamasını diliyorum.

Sayın hlycd, bu yöntemi bizede anlatırsanız bizde denesek, o kadar uğraşmama rağmen olmuyor yaprak hemen çürüyor ben sizin gibi toprağa yatırıp bıraktım ama yine olmadı.

hlycd
16-09-2013, 13:33
bu arada hlycd'nin köklendirme işlemine şaştım kaldım.sadece yaprağa kesi atıp toprak üzerine bırakmış gibi duruyor...Ben o kadar gözünün içine bakarken kurusun,şu minik hanımlara da bak hele nasılda yeşermişler.vallahi maşallah.

Nazar etmeyelim sizin de olsun diyelim öncelikle :) çiçeğin ismi nedir bakımı nasıl yapılır diye öylesine yaptığım bir araştırmada rastlamıştım bu yönteme. Denemek için gözüme kestirdiğim bir yaprağını koparıp anlatılan şekilde kesip toprağa sabitledim ve fısfıs şeklinde suladım. O siteyi tekrar bulunca tabi ki paylaşırım. Beğenen herkese teşekkür ederim.

hlycd
16-09-2013, 13:35
Sayın hlycd, bu yöntemi bizede anlatırsanız bizde denesek, o kadar uğraşmama rağmen olmuyor yaprak hemen çürüyor ben sizin gibi toprağa yatırıp bıraktım ama yine olmadı.

Normal toprak değil torf diye satın aldım. Ve kımıldamaması için ortasından toprağa sabitledim. Ben ataç kullandım ama siz de buna benzer bir başka tel ya da bu işi görecek pratik bir çözüm bulabilirsiniz. Faydalandığım siteyi budum istifadelerinize sunuyorum :) Kolay gelsin.

http://www.msxlabs.org/forum/tarim/358436-bardak-menekse-yetistiriciligi.html

SUDEM
16-09-2013, 14:08
vay be ne kadar teferruatlı anlatmışlar bardak menekşeyi..şu an benim küçük hanım 5 minicik yaprak oldu.ama o kadar tıkış pıkış bi yere bırakmışımki soğanı (ne olsa çıkmayacak diye ) şimdi yeri dar geliyor.ama kıpırdatmaya korkuyorum...orda büyür inşallah....

eceyıldız
16-09-2013, 14:30
[QUOTE=hlycd;1199912]Normal Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim o kadar denemem oldu ki anlatamam hep yaprak çürüdü aslında amacım sadece üretip bunun zevkine varmak yoksa zaten bir sürü yumrusu olmuştur. Ama üretince başka bir duygu kaplıyor insanı.

hlycd
16-09-2013, 14:57
[QUOTE=hlycd;1199912]Çok teşekkür ederim o kadar denemem oldu ki anlatamam hep yaprak çürüdü aslında amacım sadece üretip bunun zevkine varmak yoksa zaten bir sürü yumrusu olmuştur. Ama üretince başka bir duygu kaplıyor insanı.

O duygu insanı sarınca etrafındaki insanlara da bulaşıyor ve bu güzel bir şey.

SUDEM
31-10-2013, 08:21
vay be ne kadar teferruatlı anlatmışlar bardak menekşeyi..şu an benim küçük hanım 5 minicik yaprak oldu.ama o kadar tıkış pıkış bi yere bırakmışımki soğanı (ne olsa çıkmayacak diye ) şimdi yeri dar geliyor.ama kıpırdatmaya korkuyorum...orda büyür inşallah....

ben çatlağı çiçeğin o sıkışık haline acıyıp başka bi saksıya aldım.:o yaklaşık 1 ay oldu.ne ondu ne dondu diyenin hesap öylece kala kaldı.:eek: halen 5 yapraktayız.hiçbir ilerleme yok.gayet te canlı gözüküyor oysa..:(

redbullah
09-11-2013, 03:20
ben çatlağı çiçeğin o sıkışık haline acıyıp başka bi saksıya aldım.:o yaklaşık 1 ay oldu.ne ondu ne dondu diyenin hesap öylece kala kaldı.:eek: halen 5 yapraktayız.hiçbir ilerleme yok.gayet te canlı gözüküyor oysa..:(

Bence bugünden tezi yok,çiçeğinizi sulamayın.Bırakın kurusun.Kururkende mevcut yaprakları ile yumruyu geliştiriyor.Yapraklar tam kuruyuncada kesin,yumru toprağında öylece kalsın.Onunda uyumaya ihtiyacı var.Yumru ne kadar küçük olursa olsun martta havalar ısınırken suladığınızda uyanıyor.Marta kadar 20-25 günde bir çok az su fısfıs layın.Mart gelip havalar ısınınca uygun göreceğiniz saksıya yumruyu süreceği yer yukarda olmak üzere 1 cm derine ekin.Sulamayı önce bir kaç kere üstten yapın,yapraklar görününce alttan tabaktan yapın.Bu menekşe gübreyi çok seviyor.Ölçüsüne göre Çiçek Coşturan falan verin.
Esenlikler diliyorum..

eceyıldız
11-11-2013, 11:55
Sayın Redbullah, benim gloxsinyalarımın yaprakları capcanlı duruyor nasılsa kuruyacaklar diye toprağa bir iki yaprak ektim ama iki gün içinde çürüdüler nedenini hala çözmüş değilim bu kadar çabuk çürümesini önce sıcaklara bağladım ama şimdi havalar serinledi ve yine çürüdüler tavsiyeniz ne olur acaba kuruyup gidecek olan bu yapraklardan yavru veya yumru almam mümkün değil mi? Bugünden itibaren sulamayı kesin demişsiniz Sudem arkadaşımıza bu bizim içinde geçerli mi acaba...

redbullah
12-11-2013, 03:26
Benimde son zamanlarda köklendirmek istediğim Gloxinia lar hep çürüdü.Demekki zamansız olunca köklenmiyor.Bitki kış boyu yumrusunu yapıp dinlenmek istiyor.Belki suyunu,besinini muntazam vererek,aydınlığı bol bir yerde kışın uyumadan yeşil kalabiliyor,çiçek dahi verebiliyor ama,o sene pek düzensiz oluyor,uzun sürgünler veriyor,çiçeği az oluyor.Artık kasım ayı geldi.Yaprak köklendirmekden vazgeçin.Suyunu keserek yapraklarının kurumasını bekleyin.Yapraklar kururken yumru gelişiyor.Tamamen kuruduğunda tüm yaprak v.s uzantılarını kesin,ya aynı toprakta veya kum koyacağınız bir kutuda yumruları muhafaza edin.Arada bir fısfıs ile rutubet verin.Fazla olmasın hemen yaprak sürüyor.Bu dediğimi yaparsanız sağlıklı bir yumru alırsınız.Bir kaç sene evvel bende bir yumru oluştu,bir kiloya yakın.İri yumruları düzgünce bölerek yeni köklerde elde edebilirsiniz.Böleceğiniz yerler,yumruda yüzeydeki çukur yerler olmasın.Oralar genelde sürgün yeri oluyor.Bu işlerde Hatay için şubat ayı uygun.Kestiğiniz yüzeylere mantar ve çürümeyi önlemek için tuz serper gibi kükürt serpin,elinizle kesik yüzeye yayın.En iyisi siz bu sene bölme falan yapmayın.Çiçekleriniz daha genç.İlerideki yıllarda yaparsınız.Baharda (Şubat ta)ekerken bir de çok dikkat etmek lazım.Süreceği yer altta kalırsa süremeden yumru çürüyor.Sürgün yeri diğer taraflara göre ya düz,ya da biraz çukur oluyor.Ya şimdi kuru yaprakları keserken sürgün tarafına bir işaret koyun,ya da ekmeden toprağın yüzeyine koyarak bir kaç gün ışık ve ısı alabileceği bir yerde sulayın.Küçük sürgünler görülünce toprağın bir cm.altına ekin.Sulamayı alttan yapın.
Kolaygelsin,esenlikler diliyorum..

eceyıldız
12-11-2013, 08:49
Çok teşekkür ederin Sayın Redbullah, dediklerine harfiyen uyacağım ve suyu bu gün itibarı ile kesiyorum. Yumrular baharı kendi saksılarında bekleyecekler. Tohum alma çalışmalarınız ne alemde bu konuda bizlerle bişey paylaşmıyorsunuz artık.

SUDEM
13-11-2013, 08:06
Bence bugünden tezi yok,çiçeğinizi sulamayın.Bırakın kurusun.Kururkende mevcut yaprakları ile yumruyu geliştiriyor.Yapraklar tam kuruyuncada kesin,yumru toprağında öylece kalsın.Onunda uyumaya ihtiyacı var.Yumru ne kadar küçük olursa olsun martta havalar ısınırken suladığınızda uyanıyor.Marta kadar 20-25 günde bir çok az su fısfıs layın.Mart gelip havalar ısınınca uygun göreceğiniz saksıya yumruyu süreceği yer yukarda olmak üzere 1 cm derine ekin.Sulamayı önce bir kaç kere üstten yapın,yapraklar görününce alttan tabaktan yapın.Bu menekşe gübreyi çok seviyor.Ölçüsüne göre Çiçek Coşturan falan verin.
Esenlikler diliyorum..

Nasıl kıyıpta suyunu keseyim? :( Ya tamamen kaybedersem? :confused: Bu bahsettikleriniz sıklamene yapılan muameleyi hatırlattı bana. :eek: Bu arada tohumları da ektim..Yanlış mı ettim acaba? :rolleyes:
Not:Söylediklerinize bakılırsa siz ciddisiniz..Uygulamaya geçeyim mi? Tamamen kaybedersem alırım bir bardak menekşe ama :D haberiniz olsun..

redbullah
13-11-2013, 20:00
Nasıl kıyıpta suyunu keseyim? :( Ya tamamen kaybedersem? :confused: Bu bahsettikleriniz sıklamene yapılan muameleyi hatırlattı bana. :eek: Bu arada tohumları da ektim..Yanlış mı ettim acaba? :rolleyes:
Not:Söylediklerinize bakılırsa siz ciddisiniz..Uygulamaya geçeyim mi? Tamamen kaybedersem alırım bir bardak menekşe ama :D haberiniz olsun..

Ben senelerdir anlattığım gibi yapıyorum.Hiç bir aksama olmadı.Bu işin yöntemi bu.Ama emin değilseniz net'te bu konudaki diğer bilgileride okuyun.Takdir sizin.Tohumları ekerek yanlış yapmışsınız.Bilmiyorsanızda,sitemizde bu konuda anlatımlar var.Olay Mart'ta havalar ısınmaya başladığında olacaktı.Keşke sorup ta ekseydiniz.Tohumların çimlenmesi için;Yassı bir kaba,ince torf veya elenmiş çiçek toprağı ile kumu karıştırıp serecek,fısfıslama ile ıslatacaksınız..Bu kap aynı zamanda ağzına streç film gerilecek gibi olmalı.Daha sonra tohumları toprağın üzerine eşit bir şekilde yayacaksınız.Üzerlerine asla kum,toprak v.s konulmayacak.Tohumların çimlenmesi ışık almasına bağlı.Tohumları serpiştirdikten sonra bir kez daha fısfıslayın.Ve kabın ağzını bir streç ile kapatın.En az bir hafta bu yoğun nemli ve aydnlık ortamda kalacak.Sakın açmayın.Birde en az 20 derece sıcaklık.Yani bir bakıma mini bir sera yapıcaksınız.10-15 gün arası çimlenme başlıyor ve yüzlerce mini Gloxinia nız oluyor.Sulama yine fısfıs ile.Büyüdükçe hassas bir şekilde alıp başka kaplara aktarın.Tabi küçüklüğüyle orantılı saksılara dikin.Büyüdükçe saksı ebadını değiştirirsiniz.Fakat siz ektiğinize göre,şayet ortam kaloriferli ise aydınlık da varsa,tohumların üzerinede toprak,kum v.s atmadıysanız,gerekli nem ve sera ortamını sağlıyarak çimlendirebilirsiniz.Varsa kalorifer üzerine bir köpük levha konulduktan sonra kap bunun üzerine konulabilir.Kaloriferlerde bazen mermer oluyor,mermere rağmen yinede köpük levha koyun.Artık ısının aşırı olup olmamasını siz ayarlıyacaksınız.20 derece civarında olsun.Hemde bahara daha yetişmiş çiçekleriniz olur.Çimlenmesi,büyümesi ilk hafta biraz zor,daha sonra çok kolay,bir sıkıntısı yok.
(Bu notum aynı zamanda kılıch'a)
Hoşçakalın,esenlikler diliyorum..

redbullah
13-11-2013, 20:09
Çok teşekkür ederin Sayın Redbullah, dediklerine harfiyen uyacağım ve suyu bu gün itibarı ile kesiyorum. Yumrular baharı kendi saksılarında bekleyecekler. Tohum alma çalışmalarınız ne alemde bu konuda bizlerle bişey paylaşmıyorsunuz artık.
Sayın Eceyıldız,elimde çok az Gloxinia tohumu kaldı.Şayet isterseniz,mesajdaki adresinizde değişmediyse mektup ile bir miktar tohum yollıyabilirim.
Genel bir bilgi olarak vereyim,ekme zamanına kadar tohumlar hava almıyacak bir şekilde kapalı küçük bir şişede veya naylonda saklanmalı.
Esenlikler diliyorum.

SUDEM
14-11-2013, 07:28
Günaydınlar,
Sayın Redbullah..Sizle konuşmadık ama ben aynen de anlattığınız gibi yaptım ekim işlemini :D Umarım bir sürü gloksinyam olur.Ev kaloriferli ve tüm önerileriniz bir bir uygulandı.Evde var olan 5 minik yaprak gloksinyama sabah bi bakayım dedim 2 minik yaprak daha açmış.geliyor.suyun kesilmesi konusunda halen tereddütüm var.neden mi?zavallıcım kaç kez öldü,yeniden diktim,yumrunun yeri değişti bekledi bişey olmadı.daha ben onun hiç çiçekli halini görmedim.yapraktan bu konuma geldim..
not:bu arada. kaybedersem alırım bi gloksinya diyorum da, sesiniz çıkmıyor hiç :eek: