Bağlan

View Full Version : Bardak menekşe (Gloxinia)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7

bengi_su
05-03-2008, 13:46
Ne güzel benim tamamen dökmüştü yapraklarını dinlenmeye geçti bi ay falan sulamadım sonra tekrar suladım bi ay falan oluyo baya büyüdü yeni filizleri.

bengi_su
26-04-2008, 23:00
Arkadaşlar bardak menekşeleriniz ne alemde çicek açan yokmu benimki yaprak vermekle meşgul.:D

özlem11
27-04-2008, 09:38
Benimkinin yan sürgünleri öldü.Tek dal halinde iyi. Canlı duruyor. Ben bu çiçeği pek sevmedim. Koca kış boş saksılı durdu. Şimdide tek dalda çiçek açacak diye gözünün içine bakıyorum.

Penelophe
06-05-2008, 19:55
Yapraktan ürettiğim gloxininam sonunda açtı, rengini sonunda öğrenebildim.:D
36515
Yaprakları çok formsuz herhalde bütün kış hiç yaprak dökmediği için yorgun diye düşünüyorum. Bu yıl yumrusu iyice büyümüş olacak ve kışın yaprak döktükten sonra baharda sanırım daha formlu bir görüntüsü olacak.;)

bengi_su
06-05-2008, 20:42
İnşallah Syn. Penelope çok güzelmiş rengi sizdeki beyaz değilmiydi?

Penelophe
06-05-2008, 22:22
Geçen yıl almıştım, sonra ölmüştü, tek yaprak kalmıştı onu da köklendirdim, buraya kadar biliyorsunuz zaten. Daha önce hiç çiçek açmamıştı, yani rengini bilmiyordum ama beyaz diye tahmin ediyordum, neye dayanarak tahminde bulunduğum konusunda ise hiç fikrim yok.:D Sonunda açtı ve kırmızı çıktı.;)

özlem11
07-05-2008, 09:46
Ben çiçeği hiç dinlendirmedim ya benimki yine yaprak dökmeye başladı. Bu çiçek bende açmayacak. Bakımını yapamıyorum. Bu yumru dinlendirme işini nasıl ve ne zaman yapmalıyım.
Tebrikler penelophe...

Penelophe
07-05-2008, 09:52
Kışa girerken yapraklarını dökmesi lazım, İzmir'de kış pek sert geçmediği için dökmedi benimki fakat sizinkinin Konya'da dökmesi lazım, çok sıcak ortamda bulundurmayın.;)

bengi_su
07-05-2008, 11:12
Benimki döktü ayıramadım ama yavruları acemi olunca şimdi aynı saksıda yeniden filizlendi bakalım nezaman açacak.:D

özlem11
07-05-2008, 14:43
Ben eve almıştım almamak lazımmış. Dışarda değil ama soğukta kalmalıymış.Sağolun...

Gatay
08-05-2008, 09:19
Günaydın,bardak menekşe soğanı ekmiştim.Ancak hala çıkmadı. Neredeyse 1,5 ay olacak.Çok derine ekmedim.Ancak soğan oldukça büyümüş sanırım.Çünkü toprağın dışından gözükmeye başlamış.Patates gibi bir görüntüsü var.Oysa ekerken üstü tamamiyle liflerle kaplıydı. Yerinden oynatmadan üstüne toprak attım. Ama yinede çok derin de değil. Bu aşamada yapabileceğim birşey var mı ?

özlem11
09-05-2008, 08:30
Soğanın bence çatlayıp kök ve filizler vermesi gerekiyor.Yani anca filiz verir...

eylems
12-05-2008, 23:11
Arkadaşlar bu sayfaya uğradıkça sizlerin yetiştirdiğiniz gloxiniaları gördükçe dayanamadım ve bu akşam üstü bauhauseden beyaz gloxinia yumrusu aldım.Çimlenmesi için kutunun içinde yumruların bulunduğu talaşımsı malzemeye su ekleyerek bir köşeye kaldırdım.Bu ayda sizce çimlenirmi yoksa geçmi kaldım:confused:

İklimsiz
12-05-2008, 23:19
Neden su ekleyerek bir köşeye kaldırdınız ki?

Bence hemen ekin yumruyu.

eylems
16-05-2008, 18:08
Sayın arethusa,bir aksilik çıkmazsa yakında(önümüzdeki ay sonuna doğru) Kuşadası'na gelmeyi planlıyorum ve o tarihe kadar benim gloxinialarım(beyaz) canlanırda yapraklanırsa; sizin için kuşadasına kadar getirebilirim.

eylems
16-05-2008, 19:45
Sayın arethusa,yalnız benimde ilk gloxinia deneyimim yumruları ekeli 3-4 gün oldu şimdilik bir kıpırdanma yok.Havalar bugünlerde soğuk belkide havalar ısınıca birden yapraklar fışkırır.Yaprak açarsa söz veriyorum geldiğimde sizin için getireceğim.

eylems
18-05-2008, 18:29
Gloxinia yetiştirmede deneyimli arkadaşlar,yumruları ekeli 5 gün oldu hala bir kıpırdanma yok bu normalmidir?Sürekli nemli olmasına dikkat ediyorum içimden bir seste acaba yumru çürüdümü diyor.Parmağımın ucu ile yumruya hafifçe bastırdım hafif sert süngerimsi bir kütle var hissediliyor ama herhangi bir kıpırtı yok.

Sebahattin Sargın
18-05-2008, 19:05
Sevgili eylems1977;

Bence biraz daha bekleyin 5 gün çimlenme için çok az bana kalırsa. Ayrıca sulama konusuna dikkat edin, soğanı çürütebilirsiniz. Daha tecrübeli arkadaşlarımız detaylı bilgi vericeklerdir.

Sevgiler ;)

Penelophe
19-05-2008, 01:04
Eeylems1977, Sebo haklı, henüz çok erken biraz daha sabır lütfen.;) Yumru nemli kalsın fakat asla sürekli ıslak olmasın, parmaklarınız da rahat dursun, kurcalamayın lütfen.:) Bir 15 gün geçsin daha yeni ekmişsiniz yumruyu..

arethusa
19-05-2008, 22:46
Cumartesi günü muğla'da ne kadar çiçekçi varsa hepsini gezip gloxinia aradım.Tüm çiçekçiler yüzüme şaşkın şaşkın bakıp "menekşenin öyle bi çeşidi de mi varmış" dediler.Buradakiler sadece afrika menekşesini biliyor :(
Çok üzgünüm,çooook...

müge35
21-05-2008, 18:50
herkese merhaba ben yeni üyeyim.bugün koçtaştan gloksinya soğanı aldım.onları üzerlerinde yazılan talimata göre ektim
soğanın yuvarlak kısmı aşşağıya gelicek şekilde dikilmeliymiş bende öyle diktim.inşallah biran önce çıkar.bu çiçeğe bayılıyorum.

müge35
21-05-2008, 18:55
Cumartesi günü muğla'da ne kadar çiçekçi varsa hepsini gezip gloxinia aradım.Tüm çiçekçiler yüzüme şaşkın şaşkın bakıp "menekşenin öyle bi çeşidi de mi varmış" dediler.Buradakiler sadece afrika menekşesini biliyor :(
Çok üzgünüm,çooook...

hiç üzülme arkadaşım.benimde başıma geldi.Çok insan gloksinyayı tanımıyor.sende benim yaptığım gibi koçtaş praktiker gibi **** soğan satan bahçe marketlerden soğanını alıp yetiştirebilirsin.direkt kendindense soğanını bulmak daha kolay.bir pakette 2 soğan var.fiyatıda 4 ytl civarı.:)

eylems
21-05-2008, 22:37
Gloxinia yumrularımdan birisi çürümüş.Paketini açtığımda bir tanesi biraz süngerimsi idi sanırım o yumru çürümüş.**** ben aldığımda içi ölü idi.Çokta sulamadım sadece nemli tuttum acaba diğer yumruda niçin hareket yok.Uf yenisini alsam diyorum ama paketin üstünde dikim için son ay mayıstı.

Ebrucum
22-05-2008, 09:42
merhaba, ben de bu çiçeği çok seviyorum ama adının bardak menekşe olduğunu bilmiyordum, yaşatamam diye korktuğum için alamadım, fakat anladığım kadarıyla yaşam olanakları afrika menekşesi gibi. öğrenmek istediğim afirika menekşelerine baktığım gibi bakarsam yetiştirebilir miyim?

özlem11
22-05-2008, 18:41
Zor. Ben afika menekşesine güzel bakıyorum ama bu çiçek dinlenme dönemine falan giriyor. Saksıda tek bir yaprak bile kalmıyor. Suyu çok sevmiyor. Çok verirsen yaprak döküyor. Az verirsen soluyor. Ben beceremedim...

müge35
26-05-2008, 10:58
Birbuçuk hafta önce koçtaştan aldığım gloksinya soğanlarım (2 adet) yaprak vermeye bşladı.Ufak ufak patlattı.Çok güzel bir duygu.Gidip gelip seviyorum onları.Sıcak ve bol ışıklı ortamda bulundurmak gerekiyormuş.

çiçeksever
26-05-2008, 16:30
Ben daha önce yetiştiriyordum.Fakat geçen sene tomurcuktayken çiçekleri çürüdü. Yumruları saksı içinde saklamıştım.Onlarda kurumuş.Bayağı zor yani.

eylems
26-05-2008, 18:21
Ah gloxinia ah! Çiçek yetiştirme konusunda hayatımda bu güne kadar ilk fiyaskoydu gloxinia.Günlerdir bakıyorum, 1 ay oldu hiç bir kıpırtı yok ve malesef iki yumruda çürümüş.İnat ettim maden yumrudan fayda yok, bauhauseye gelirse saksıda yetişmişlerini alıcam hiç kaçarı yok.

bengi_su
27-05-2008, 11:33
Çok güzelmiş maşallah.:D
Tavsiyem çok az sulayın iyice toprağı kurusun iki haftada bir veriyorum ben su çok sulanırsa çürüyor.

müge35
27-05-2008, 14:19
O kadar karamsar olma olay9,belki bir şeyi eksikti,herşeye ikinci bir şans vermek lazım.yaa tutarsa...

bengi_su
29-05-2008, 08:43
Bende bi yaprak koydum garanti olsun die yumru çabuk veriyo zaten çimlendiyse sorun yoktur benim teyzem benden yaprak götürdü direk ekmiş şimdi benimkinin boyunda gloxseniası var.:D

özlem11
29-05-2008, 10:31
Arkadaşlar geçen sene ben fidanlıktan 3 saksı almıştım. Bu gloxsinyanın her rengi vardı. Ebruliler,mor pembe kırmızı sarı çok güzellerdi. Fiyatı 6 ytl idi. Pahalı bulduğum için almamıştım. Sonra elinde 3 saksı kalınca 3 ytl den aldım. Biri çiçek açtı. Diğerleri kurudu. Bakımını bilmiyordum. Şimdi son kalanda sizlere ömür. Ama bende kuruyup tekrar yeşermişdi. Bir türlü çiçek açmamıştı.

bengi_su
29-05-2008, 11:15
Benimkide kışın tamamen kurudu bi ay kadar hiç sulamadım hiçte açıp bakmadım yumrulara kışın ağır şartlarını atlatınca tekrar sulamaya başladım suyu görür görmez tekrar filizlendi şimdi fena deil ama yaprakları biraz sarardı neden anlamadım bitürlü bakalım nezaman çicek açar.

müge35
29-05-2008, 21:15
Birde gloksinyayı alttanmı yoksa üsttenmi sulamak daha doğrudur.kimi bakımı zor kimide kolay diyor.Bakalım benimkiler nasıl olcak...sevgiler.

müge35
29-05-2008, 21:20
Benimkide kışın tamamen kurudu bi ay kadar hiç sulamadım hiçte açıp bakmadım yumrulara kışın ağır şartlarını atlatınca tekrar sulamaya başladım suyu görür görmez tekrar filizlendi şimdi fena deil ama yaprakları biraz sarardı neden anlamadım bitürlü bakalım nezaman çicek açar.

Bengisucum,gloksinyaya afrka menekşeleri için aldığımız sıvı besinden versek çiçek açtırabilirmiyiz acaba.Denemekte yarar var.Nede olsa akrabalar.

özlem11
29-05-2008, 21:36
Deneyin. Sorun olmaz.

bengi_su
29-05-2008, 21:39
Ben verdim hiç bi sorun olmadı bi kere falan güzel besen ver bence denemekten bişey çıkmaz zararlı deil sonuçta.

some_at
30-05-2008, 18:35
Sevgili yeşilim menekşeler için tekrar teşekkür edip son durumu ekliyorum.
http://img.fotoambar.com/img/0/d12ef16ad659840a454ba0f537093d3b.jpg

some_at
30-05-2008, 18:36
Çok mutluyum fakat alttan su olayını anlıyamadım su vermeyede korkuyorum. Açıkçası ilk defa menekşe besliyorum.

some_at
30-05-2008, 18:37
Pencerenin karşısında çok mutlullar ;)
http://img.fotoambar.com/img/0/bb78043b853a4666db3410f7cc39e5b7.jpg

elizabet
31-05-2008, 01:27
Arkadaslar bu da benim bardak menekselm acmaya basladilar
gecen sene koctastan almistim tabii acemilik suyunu altan veriyordum ama devamli da su oluyordu siz sakin fazla su vermeyin ben gecen sene onlarin ciceklerini cabuk dokmesi solmasina sebep olmustum simdi cok dikkatli suyunu veriyorum sabah gunesi cam onunde duruyorlar isallah uzun omurlu olur cicekleri

müge35
31-05-2008, 08:28
İnşallah elizabet çok güzeller,benim soğanlarda epey büyüdü artık yavaş yavaş yaprak kıvamına geliyorlar,bende korka korka az su veriyorum.

müge35
01-06-2008, 11:44
Arkadaşlar işte bunlarda koçtaştan alıp diktiğim gloksinya soğanlarım.Yavrularım yavaş yavaş büyüyor.Yaprak kıvamına gelir gelmezde hemen çoğaltmaya başlıycam.Sevgiler...

çiçeksever
03-06-2008, 11:35
Kırmızı olandan ve beyazdan İstanbuldan yumru aldım.Bakalım büyütebilecekmiyim?Kırmızı olanın 28 nolu mesajdakinden olması lazım.

eylems
04-06-2008, 15:34
İstanbul Beylikdüzü Bauhausa'ye yakın olan arkadaşlar müjde! Bugün bauhauseye şeş kaza öylesine uğramıştım birde ne göreyim eşsiz güzellikte renk renk gloxinialar görünce çıldırdım hatta bikaç müşteride dönüp bana baktı:p.Etiketine Gloxinia-Külah çiçeği yazmışlar.Diğer adıda Külah çiçeği demekki ama çiçekleride külah gibi:D Mor ve koyu pembesini aldım ama uçuk pembe ile ebrulilerde gözüm kaldı.Onlarıda alırdım ama evde yer kalmadı:D
Yumruları çimlendireme hüsranından sonra inşallah bunları yaşatabilirim.

eylems
05-06-2008, 01:11
Bu arada gloksinya yetiştiricileri için bir küçük ama önemli nokta, ikinci senenin sonunda bitkinin gövdesi yükselmeye başlıyor ve yeniden tomurcuklanmaya başladığında gövde bitkiyi zor taşıyor, çiçekler açınca eğer gövdeyi desteklemezseniz kırılıyor. (bunlar tecrübe ile sabit :)

Benim aldığım gloxinianın her yerinden yaprak ve tomurcuk fışkırmış desteği(Örneğin bir ip)çiçeğin gövdesine geçirebileceğim bir açıklık dahi yok.Bu desteği nasıl yapabilirim?

müge35
05-06-2008, 12:55
Ve.... soğan olarak diktiğim gloksinyamın son hali.Çok çabuk büyüyorlar.Elimden geldiği kadar az suluyorum ,1 defada menekşeler için olan sıvı gübreden verdim.Çiçeklenmesini nasıl bekliyorum anlatamam size arkadaşlar.Soğanı alırken paketinin üstünde mor ve beyaz ebruli olarak resmi vardı bakalım doğrumu çıkacak.

elizabet
06-06-2008, 00:55
Arkadaslar bardak meneksemin son hali kucucukken buyumesini seyretmek takip etmek cok zevkliymis hadi sizlerede kolay gelsin

Ebrucum
06-06-2008, 17:06
arkadaşlar bardak menekşeyi üretmek için hangi boy yaprağından koparmak gerekir?

müge35
06-06-2008, 20:52
arkadaşlar bardak menekşeyi üretmek için hangi boy yaprağından koparmak gerekir?

Bildiğim kadarıyla normal boyutunda ne çok kart ne de çok yavru olsun;çünkü kartlar geç yavrulayabiliyormuş, yavrularda da sorun yaşayabilirsin.Aslında senin çoğaltmak istediğin yaprakları görebilseydik iyi olurdu ebrucum.

eylems
07-06-2008, 02:27
Arkadaşlar digital camera'm olmadığı için webcam'imle anlık çekim yaptım. Görüntü kalitesi düşük ama denemekte fayda var deyip saksılarımı bilgisayarın önüne taşıdım ve çekim yapmaya çalıştım.Fotoğraf yükleme başarısız oldu.Boyut ayarlaması ne zormuş.Bakalım beğenecekmisiniz.

Ebrucum
07-06-2008, 18:16
yukarıdaki resimleri eklemeye açlıştım ama olması oradki resimlerden bana yaprak boyutunu tarif edebilir misiniz, eylms in resimlerinden. resim olayını hala öğrenemedim:)

müge35
07-06-2008, 19:38
Ebrucum,evet suya koy ve yaprak kısmı suya deymesin sadece sapının yarısı kadarı suyun içinde dursun.Yaprak boyutuda , çok aşırı küçük yani yavru olmasın saksının en dışındaki yapraklardan kırabillirsin.yani garanti olsun son sıradan kır arkadaşım.Sevgiler.

müge35
07-06-2008, 19:44
Resim için mesaj yazdığın bölümün hemen altında gelişmiş moda dön yazısı var orayı tıkla ,orda fotoğraf ekle seçeneği var,ona da tıkla ,sol üst köşede kare bir sayfa açılcak,orda gözat seçeneği var.tıkla oraya ve istediğin fotoğrafı ekle yükle.Zaten o seni yönlendiriyor.Ebrucum fotoğrafları yükle de görelim o güzel gloksinyalarını.

müge35
09-06-2008, 18:57
Arkadaşlar bir arkadaşım var çiçekleri sever ama bakımından anlamaz.Ona gloksinya hediye gelmiş hemde kırmızı;bakımından anlamadığı için solmuş tüm yaprakları gitmiş malesef.Hatta mevsimlik bir çiçek bile zannetmiş.Onu bana göndermesini söyledim, bugün yarın elime ulaşır.Bitkiye ilk yardım için ne önerirsiniz bana.Şimdiden teşekkürler.

eylems
09-06-2008, 22:50
Teşekkürler sevgili eylems
Yavrular çıkınca haber verirsin artık:))
Kolay gelsin
Sevgilerrrr

Sevgili Cemo, ****** haber veririm.Tomurcuklarda teker teker açmaya başladı.

eylems
10-06-2008, 10:31
Eylems çok güzeller. İçim açıldı doğrusu...

Teşekkür ederim Olay9.Teveccühünüz efendim baktıkça benimde içim açılıyor.Hatta suluboya fırçası ile petunyalara denediğim tozlaşmayı gloxiniayada uyguluyorum bakalım tohum tutacakmı?

Ebrucum
10-06-2008, 15:48
sevgili eylems menekşeleriniz çok güzel:) bu tozlaşma olayını anlatabilir misiniz biz de deneyelim:) bir de menekşeleriniz sulamasını kaç günde bir yapıyorsunuz ben su vermeye korkuyorum.

cybel
10-06-2008, 19:23
Merhaba arkadaşlar kaç zamandır bu bölümü takip ediyorum. Çok farklı bir al benisi var bu çiçeğin. Geçen gün bir çiçekçinin önünden geçerken gördüm bardak menekşesini adını bilmiyorlardı(gerçi bende sizden öğrendim)öğrenmiş oldular. Ama pahalı geldi biraz, almak istediğim çiçeklerden biri oldu sayenizde.Hepinizi kutluyorum tüm menekşeler harika.Sevgiler.

müge35
10-06-2008, 21:08
Merhaba arkadaşlar kaç zamandır bu bölümü takip ediyorum. Çok farklı bir al benisi var bu çiçeğin. Geçen gün bir çiçekçinin önünden geçerken gördüm bardak menekşesini adını bilmiyorlardı(gerçi bende sizden öğrendim)öğrenmiş oldular. Ama pahalı geldi biraz, almak istediğim çiçeklerden biri oldu sayenizde.Hepinizi kutluyorum tüm menekşeler harika.Sevgiler.

Merhaba cybel'cim,ne kadardı fiyatı acaba ;genellikle 5 ya da 6 ytl civarı oluyor.sevgiler.

cybel
10-06-2008, 21:27
Mügecim 10ytl. dediler. Bana biraz pahalı geldi. Çünkü sizlerden dediğin fiyatları duyunca almak istemedim. Daha uygun birşey bulurum belki.;)

Ebrucum
10-06-2008, 21:34
arkadaşlar ben de pazardan 3 ytl'ye aldım

eylems
11-06-2008, 02:22
sevgili eylems menekşeleriniz çok güzel:) bu tozlaşma olayını anlatabilir misiniz biz de deneyelim:) bir de menekşeleriniz sulamasını kaç günde bir yapıyorsunuz ben su vermeye korkuyorum.

Tozlaşma uygulaması petunyada tuttu ve tohum keseciği bağladı ama gloxiniada tutarmı bekleyip göreceğim.Kuru bir suluboya fırçası ile çiçeğin içindeki toz **** polenlerden fırça yardımı ile alıp çiçeğin dişicik organının tepeciğine sürülmesini sağladım.Bu kadar.Sulama işine gelince korkarak sulama yapıyorum.Sürekli aynı nemde kalmasını sağlamak için gözüm hep üzerinde ve genelde arıtılmış su ile 3 günde bir azar azar sulama yapıyorum.

özlem11
11-06-2008, 09:06
Ben sulama hatası yüzünden öldürüdüm. Menekşeden bile hassas geldi bana. Oysa menekşelerime çok iyi bakıyorum.

badem
11-06-2008, 14:44
merhaba arkadaşlar bende çok severim .bu çiçeği arkadaşım iki yaprak aldım biri mor diğeri pembe suya koydum. ne zaman köklenenir acaba yoksa hemenekmelimi.

müge35
11-06-2008, 22:49
merhaba arkadaşlar bende çok severim .bu çiçeği arkadaşım iki yaprak aldım biri mor diğeri pembe suya koydum. ne zaman köklenenir acaba yoksa hemenekmelimi.

Neşe'cim,suda beklet köklensin,hatta yumru bile oluşturuyor sudayken.Sonra gönül rahatlığıyla dikersin.Fakat az sula.

aykut99
14-06-2008, 20:48
Arkadaşlar bu çiçek kışın yaparağını dökerse hiç sulamıyor muyuz? Ayrıca illa evde mi durması lazım?

özlem11
15-06-2008, 16:36
Evet ayda bir su veriyoruz. Baharın ucu görünerekten normal haftalık sulamaya geçiyoruz. Hatta yumruyu topraktan çıkaranlar var.

aykut99
26-06-2008, 12:36
Bardak menekşemin bazı tomurcukları kuruyor.Acaba neden olabilir?

bengi_su
26-06-2008, 14:56
Sulama hatası toprak **** saksıdan **** ışık aldığı ortamdan değişir çok fazla sulamamaya dikkat edin özellikle ışık alan yerlerde dursun umarım iyileşir.

cemo
26-06-2008, 17:52
Bardak menekşemin bazı tomurcukları kuruyor.Acaba neden olabilir?

Benimkiler suyu fazla verdiğimde bozulmuştu.Suyu azalttım,afrika menekşesini sular gibi suluyorum,halinden memnun.Suya dikkat edin derim ben.

cemo
26-06-2008, 17:54
Eylems,toprağa diktiğim yapraklar gayet sağlıklılar.Bakalım yavru da verecekler mi.

eylems
26-06-2008, 19:17
Eylems,toprağa diktiğim yapraklar gayet sağlıklılar.Bakalım yavru da verecekler mi.

Sevgili cemo, merakla bekliyorum fotoğraflarını.yalnız sana çimlendirmeye çalıştığım yaprakta bir sorun var.Sorun şu; hangi yaprak hangi renge aitti karıştırdım.:(
Benim gloxinialarımında bazı tomurcukları açmadan dal kısmından başlayarak çürüyor.Suyuna çok dikkat ediyorum.Tomurcuklar çok sıktı bundan olabilirmi?

özlem11
26-06-2008, 21:26
Besin istiyor olabilir Eylems.
Cemo yapraktan yavru vermesi uzun sürüyor. Yaprak önce kök sonra yumru sonrada yavru veriyor. Bakalım seninkiler ne zaman yavru verecek.

eylems
26-06-2008, 21:36
Besin istiyor olabilir Eylems.
Cemo yapraktan yavru vermesi uzun sürüyor. Yaprak önce kök sonra yumru sonrada yavru veriyor. Bakalım seninkiler ne zaman yavru verecek.

Sayın Olay9, besin derken nasıl besin vermeliyim?Siz nasıl bir besin veriyorsunuz?Çiçekli diye saksısını değiştiremedim.Sadece süzülen güneş ışığı görmelerini sağladım ama yeterli gelirmi?

özlem11
27-06-2008, 12:21
Çiçekli bitkiler için fosfat ağırlıklı bir besin.
Ayrıca bizim fidecide gördüğüm kocamandı. Aydınlık güneş görmeyen bir yerde.

kala
05-07-2008, 09:57
Merhaba Arkadaşlar. Bu da benim külah çiçeğim. 2 hafta önceki hali bu. Yalnız şimdi yeni gelen tomurcuklarına bakıyorum, hafiften kararmalar başlamış ve cılızlaşmaya başlamışlar. aydınlık ve direk güneş almayan bir yerde duruyor. toprağını hiç kuru bırakmam. çok fazla da vermiyorum 2 günde bir hani. acaba neden oldu merak ediyorum. ?

bengi_su
05-07-2008, 10:09
Çok sulamışınız en erken birhaftada falan su verin toprağı iyice kurusun öyle sevmiyo bu çicek suyu benimkini kaybettim malesef. :( Buarada sizinki çok güzelmiş rengi falan bi teyzeme vermiştim ondan yaprak getircem yeniden.:(

bengi_su
05-07-2008, 10:11
Buarada yaprağından suya koyun bitanede toprağa dikin bu çicek çok nazlı yedeğini ayırın.

Benimki çok sulama sonucu soldu hemen yumruyu çıkarıp kuruttum yumru şimdi sağlam onu toprağa aldım sizce sulayımmı yoksa dinlensinmi nedersiniz?

kala
05-07-2008, 10:22
anladım. ***, suyu azaltacağım. inşallah daha da kötüye gitmez.
hmmm. bilemiyorum ki. yanlış bir şey söylemeyeyim. ben bunu bauhouse dan almıştım daha saksısını bile hiç değiştirmediğim için (biraz da cesaret edemedim) yumrusunun neye benzediğini bile bilmiyorum. Ama yerinizde olsam, hemen dikerdim bekletmezdim sanırım. Ayrıca şu yapraklara gelince hemen bir yedeğini alacağım. BU arada uzun zamandır içimi kemiren bir şey var onu da burda itiraf etmek istiyorum. Bauhouse da bu çiçeği alırken bir müddet karar veremedim. çünkü çok güzel renkler vardı. bir tanesi hele, çiçeklerin iç kısmı beyaz, kenarları mavi çizgili idi. ama ben bunu aldım. Fakat kimse görmeden de bir şey yaptım, bu mavili olandan bir yaprak kopardım!!! Aslında böyle bir şeyi ilk kez yapıyorum. Çünkü; hatta buna değinmem iyi oldu. Burdan bunu birileri okuyorsa bouhousedan birileri, önlem almalılar. Şöyle ki; ben bu çiçeği alırken daha yeni geliyordu kolilerden kasalardan ordaki görevliler daha yeni çıkarıp raflara yerleştiriyorlardı. ama öyle bir hoyratça çıkarışları vardı ki, çıkarıp oraya dizme işlemi sırasında pek çoğunun yaprakları (daha taze çıtır çıtır körpecik yapraklar) kopup yerlere düşüyordu. Onları uyarmak çok istedim biraz nazik olun diye ama dilimin ucuna geldi geldi gitti. Neyse ne diyorum, evet ben bu çiçeği aldım ama mavilisinden de bi yaprak kopardım. Bu yaprağı da hemen diktim, şimdi bu çiçek tomurcukları falan kahverengi olmaya başlamış ya, acaba diyorum diğer kopardığım çiçeğin ahı mı tuttu?... Çok üzülüyorum. İnşallah ikisi de tutar bi şey olmaz. Ama bu bauhouse dakilerin acilen kendilerine çeki düzen vermeleri gerekiyor. Çiçeklere çok hoyrat davranıyorlar.

kala
05-07-2008, 10:24
... Bengi su bir de bu yaprağı önce suya koymayı denedim. baktım bir kaç gün sonra, sapın uç tarafı hafiften erimeye başlamış, hemen makasla kestim bu kez direk toprağa diktim biraz derinden. İnşallah tutar.

bengi_su
05-07-2008, 10:31
İnşallah tutar ben bikere suya koymuştum yumru yaptı toprağa diktim kaybettim teyzeme vermiştim iri bi yaprak o tutturmuş şimdi kocaman çicek açacak o direk toprağa dikmiş şimdi yumrumu suladım azbişey umarım kurtulur.

özlem11
07-07-2008, 09:40
Sulama bu bitkide çok önemli. Birde satın alınanlarda toprak torf oluyor su dengesini bulmak zorlaşıyor. Ben olsam çiçeklerini dökünce normal toprağa alırdım yumruyu. Tabi çiçekli dönemdede su dengesini ayarlamak şartıyla...
Ben yaşatamadım. Belkide kışın yaprak dökmesini hazmedemedim.

aykut99
08-07-2008, 14:48
Bir ay kadar önce suya koyduğum yapraklar yaklaşık 1 cm kadar kök saldılar ve minicik yumrular oluşturmaya başladılar.Bunları ne zaman toprağa dikmeliyim:confused:

kala
08-07-2008, 15:38
Bir ay kadar önce suya koyduğum yapraklar yaklaşık 1 cm kadar kök saldılar ve minicik yumrular oluşturmaya başladılar.Bunları ne zaman toprağa dikmeliyim:confused:

hemen

kala
10-07-2008, 09:49
Evet,
çok su vermişim ondanmış. Haklıymışsın Bengisu suya ara verince,şimdi yeni açılan tomurcukların sapları kahverengi değil, kendi renginde ve diri diri geliyor. Teşekkürler:)

cemo
17-07-2008, 07:54

Sevgili olay9
İlk yavruyu bugün gördüm:)diktiğim günü not etmemişim.Neyse burdan bakar bulurum.Diğer 3 tane de tutarsa çok güzel olacak.Geçen hafta 3 yaprak daha koparıp toprağa dikmiştim,onlar çürüdüler.Tekrar deneyeceğim

özlem11
17-07-2008, 11:24
Bende komşumdan dün koparıp, atacağı yaprakları istedim. Sanırım 2 ay kadar sürer kök vermesi. Topraktan çıkmasıda 5 ayı bulur. Daha yumru yapacak çiçek açacak derken bakmışsın baharın ucu görünmüş. Ölmezse tabii...

Kala suyu ölçülümü veriyorsun. Ne kadar mesela...

kala
17-07-2008, 16:32
Bende komşumdan dün koparıp, atacağı yaprakları istedim. Sanırım 2 ay kadar sürer kök vermesi. Topraktan çıkmasıda 5 ayı bulur. Daha yumru yapacak çiçek açacak derken bakmışsın baharın ucu görünmüş. Ölmezse tabii...

Kala suyu ölçülümü veriyorsun. Ne kadar mesela...

yok, iki ay bulacağını sanmıyorum köklenmesinin. Bir ay olmadı ben bu gloksia yı alalı. bir de yaprak koparıp minik bi saksıya dikmiştim. Geçenlerde -pörsümüş iyice küçülmüş hatta kahverengileşmiş bu yapraktan ümidi kesmiştim elime alıverdim bir de ne göreyim bir sürü kök var dalın ucunda. Demek ki bu çiçek yaprak ölse bile dalı diri kaldığı sürece köklenme umudu var.

Olay9, haftada bir alttaki tabağını suyla doldururum çekmesini beklerim o kadar. Öncekilere daha çok su vermiştim ölmüştü. Sağolsun burdaki arkadaşlardan çok şey öğrendim şimdikine iyi bakıyorum. Arkadaşlara da köklendiriyorum.

cemo
17-07-2008, 17:09
Yanılmıyorsam haziran ortası alıp dikmiştim ben yaprakları.1.5 ay kadar olmuştur sevgili olay9.Sen dik ölmezler.

cemo
29-07-2008, 20:12
Bardak menekşe yaprağımın yavruladığını belirtmiştim daha önce. Haziran da ektiğim 4 yapraktan 2 si yavruladı, büyümekteler. Bugün yavrulamayan yaprak olan saksıyı elime aldığımda çok şaşırdım. Yaprak çok büyüktü ve kırılmıştı ortasından. Ben toprak içinde yavru ararken ne göreyim. kırılan yerden ve yaprak altından yavrulamış zavallı.
Şimdi ne yapmam gerekir? Nasıl alacağım da toprağa geçireceğim bunu.
Anlatmakla olmıyacak, en iyisi resim çekeyim ben.
Bu arada geçen hafta daldırdığım yaprak çürüdü.

kala
11-08-2008, 12:55
ARkadaşlar son aldığım çiçeğin son durumunu söylemek istiyorum. 2 hafta tatildeydim. sağolsun arkadaşlar bakmışlar çiçeklere. Geldiğimde çiçeğin yaprakları yenmişti. Eğri büğrü olmuş bazı yapraklar hep kemirilmiş. Anlamadım ilkin ne olduğunu. Solan çiçekleri temizlerken birden yaprakların arasından bir kelebek çıktı. Ya da güveye benziyor kahverengi ama iri bir güve sanırım. İyice bakınca yaprakların arasında kozasını gördüm. Sanırım bu kurtken bu çiçeğin yaprakları ile beslendi ve koza sardı nihayet de kelebek oldu ... Ama yaprakların üzerinde minik yuvarlak siyah şeyler var. Acaba dışkısı mı yoksa yumurtası mı bilen var mı? kelebeği resimleyemedim diğer çiçeklerin arasına uçtu gitti. Bu ne olabilir? Acaba başka kurtlar da olacak mı bilmiyorum?? Yenen yaprakları keseyim mi?

kala
11-08-2008, 13:04
Arkadaşlar bir de aklımdayken paylaşmak istiyorum sizlerle. Hani bu bardak menekşenin yapraklarını koparıp suya koyuyoruz ya köklensin diye. Aklınızda bulunsun, suya koymadan evvel yapraklarının ana damarına (sapına yakın kısma) bir çizik atın ve orasına kadar olan kısmı da suya koyun. O damardan gelen kökler daha güçlü çıkıyor.

İklimsiz
17-08-2008, 12:30
Mayıs ayı ortalarında sevgili Fatma Dündar hanımefendinin gönderdiği gloxinia. Çok badireler atlattı, deyim yerindeyse ölüp ölüp dirildi. Ne renk açacağını bilmiyorum ama çiçeği Fatma hanıma armağan ediyorum.

45293

Bunlar da tohumdan çimlendirdiğim gloxinialar. Sakın şaşırtma yapmalısın demeyin, çok narinler daha:p

45294

kala
18-08-2008, 08:01
İklimsiz
Maaşallah demeliyim. Bu minikler pek sevimliler. İnşallah büyüdüklerini çiçek açtıklarını da görürüz:)

çiçeksever
18-08-2008, 13:31
İklimsiz
Tohumu nasıl elde ettiniz.Çok güzel büyümüşler.
Bayağıdır bu çiçekle haşır neşirim.Hiç tohum elde edemedim.

İklimsiz
18-08-2008, 14:11
Tohumu bitkiden değil Ebay' den satın almıştım.

bengi_su
19-08-2008, 13:15
İlk defa görüyorum bardak menekşesinin tohumdan üretildiğini tohumu nasıl birşeye benziyordu? syn. İklimsiz.

İklimsiz
19-08-2008, 15:55
Gloxinia tohumları incecik, toz gibi, tuz taneleri büyüklüğünde.

kala
19-08-2008, 16:09
bengi_su
Ayrıca sana sevineceğin bir haber vereceğim. yapraklardan birinin dibinden minik minik yapraklar çıkmaya başlamış. Ne yalan söyleyeyim, kendime de minik kaplarda yaprak köklendirmeye çalıştım seninkileri diktiğim aynı tarihlerde hatta. Ama benim yapraklar hem biraz pörsük hem de biraz umutsuz duruyorlar. Seninkiler ilk günkü gibi dimdik ayakta ve yavru verdiler üstelik.

bengi_su
19-08-2008, 23:19
Tohumu nasıl elde ediyorlar acaba?

kala
20-08-2008, 10:30
Benimkilerden de o kadar inceledim baktım kuruyan çiçeklere, hiç tohum falan göremedim içlerinde. Ben de merak ediyorum.

bengi_su
20-08-2008, 10:41
Tek kat olanların çanak kısmında sıralı halde tohum görmüştüm sanırım onlar ama katlılarda onu hiç görmedim.

bengi_su
27-08-2008, 15:38
Syn. Kala sizden gelen yavrum büyüyor sizinle paylaşmak istedim.;)

eylems
27-08-2008, 16:07
Gloxinialarım ikinci tur çiçeklerini açıyor.

kala
27-08-2008, 16:20
Sayın eylems
Hangi renklerde sizdekiler?

eylems
27-08-2008, 16:23
Sayın eylems
Hangi renklerde sizdekiler?

Bende pembe ve mor var.

kala
27-08-2008, 16:35
eylems
çok güzelmiş. bende de pembenin aynısından bir de iç kısmı beyaz çiçeklerin dışa doğru hafif pembeye çalıyor ondan var. morundan da bir yerden buldum şu an çimlenme aşamasında..

özlem11
27-08-2008, 19:21
Bengi su bendede çimlenen yaprak var. Ekim ve bakım konusunda bilgilendirirmisin?

bengi_su
27-08-2008, 21:49
Özlemcim syn. Kala benim için direk şişeye ekmiş bana geldiğinde minik bi yavruydu kapalı bi odada tutuyorum hava almıyo hava değişiminden zarar görmesin die çok çabuk uyum sağladı kocaman oldu yavru birden sn. Kala sizin yavrunuz bence sizi kutlamak lazım.:))

kala
28-08-2008, 15:12
Sn Bengi_su
Siz de olsanız aynını yapardınız. Yeni bir hayatın başlamasına vesile oldum ben sadece.... Siz de ona iyi bakarsanız, herkes mutlu olur:)

çiçeksever
29-08-2008, 14:52
Bizimkiler uyku moduna girdi.

bengi_su
31-08-2008, 09:04
Syn. Kala sizden gelen yavrumu saksıya aldım bugün iyibişeymi yaptım kötümü bilemiyorum ama havalar serinlerse tutmaz korkusuyla ayırdım saksıya bu son aşama umarım kaybetmem onları.:)

eylems
03-09-2008, 00:12
Gloxinialarım ikinci tur çiçeklerini açıyor.

Mor olan çiçekte pembe tomurcukta.

bengi_su
05-09-2008, 10:40
Geçenlerde ayırdığım yavrum tuttu sanırım şuanda çok sağlıklı görünüyor maşallah bu resmi diğeride ayırdığım yaprak umarım zayiat vermeyiz.;)

bengi_su
25-09-2008, 08:18
Syn. Kala nerelerdesiniz bana verdiğiniz diğer yaprakta şimdi yavru verme çabası içerisinde arkadaşlar unuttunuz bu bölümü bir ben kaldım:D

özlem11
26-09-2008, 12:26
Bengi su yaprak benim çürümüştü bende dikkatlice eşeleyip kökü buldum. Ne göreyim yumru büyümüş. Köklenmiş. Tekrar ektim. İnşallah tutar...

özlem11
27-09-2008, 15:40
Yaa çoksevindim. Benimkide inanılmaz halde kök yapmış. Burdan tavsiyem yaprak çürüse bile yumru sağlam kalıyor eninde sonunda yaprak veriyr. Benim gibi hata yapmayın sabredin arkadaşlar...
Bengi su bana vereceğin de tuttumu acaba:confused:. Arsızlık oldu ama napıyım dayanamıyorum...:D:D:D

bengi_su
27-09-2008, 22:24
Benim kendiminki malesef öldü teyzeme yaprak vermiştim kocaman olmuş şimdi o bana ekcek:)) onun karşılığında ikinci yaprağı ona vercektim ondan senin içinde yaprak isteyim o güzel tutturuyor benim yenide büyüsün onun yaprağındanda dikeyim tutturmaya çalıştım ama beceremedim.:)

Gatay
11-10-2008, 16:38
Merhaba, bu yıl Koçtaş'tan bir paket Gloxinia aldım. Köklenip resimdeki gibi gelişmesine rağmen çiçek açmadı. Hala yaprak çıkarıyor. Acaba neyi eksik yapmış olabilirim. Özellikle suyuna dikkat ettim. Paket üzerinde Gloxinia yazmasa başka bir bitki diyeceğim. Yaprakları ince ve tüylü. Geçen sene bir serada gördüğüm Gloxinia'ların yapraklarını sanki daha farklı hatırlıyorum.

bengi_su
12-10-2008, 10:41
Syn. Gatay azmı güneş görüyor acaba yaprakları dalları çok cılız gelişimi aslında normal seradaki gibi dik yapraklı olmuyor benimkilerde ama bu kadarda cılız olunca yapraklar daha çok güneş gören biryere çıkarabilirsiniz diycem ama kış geldi durun yerinde yaprağından kırıp birdaha köklendirin onu güneşi bol olan bir yere koyun umarım yakında çiceklenir.

Penelophe
12-10-2008, 20:06
Gatay, Bengisu haklı, daha fazla ışığa ihtiyacı var..

Gatay
13-10-2008, 10:05
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bitki salonda duruyor. Yazın sıcak olduğundan güneşliği çekmek zorunda kalıyorum. Sanırım ışık yeterli olmadı bu durumda.

gulshenisa
13-10-2008, 12:07
Arkadalşar şu gloxinia merakı yavaş yavaş benide sarmaya başladı fakat nereye koyarım diye düşünüyorum.Muayenehanemde 55 saksı çiçeğim var,evdede aşağı yukarı okadar.Cam kenarını severler inşallah.Önce bi çiçekçilere gitmem lazım.Konyalı arkadaşlar konyada çeşit çok olan fidanlık nerde var.Geçen hafta kipanın ordaki fidanlığa gittim fazla çeşit yoktu.

bengi_su
13-10-2008, 12:13
Syn. Gulshenisa bi kaç ay önce bütün çicekçilerde vardı konyada merkezde fiyatıda 2,5 liraydı çokta güzellerdi ama bu mevsimde çok fazla çeşit bulabilcenizi pek sanmıyorum şimdilik olanlarla yetinin bendeki büyürse yaprağından verebilirim size.

L-EYLA
04-11-2008, 00:19
ARANIZA BENİDE ALIRSANIZ SEVİNİRİM.bendede birtane yumru var camın önünde ama perde arkasında daha hiçbirşey görünmüyor.ben onu tesadüfen buldum.buralarda bulmak çok zor.tekrar ne zaman açar .açmadıkça üzülüyorum

gulshenisa
04-11-2008, 00:32
Sevgili hemşerilerim teşekkür ederim.İlk fırsatta gideceğim.Bu arada konyaya koçtaşın açılması biz çiçek sevdalıları için çok g üzel oldu.çok güzel açelyalar aldım geçen hafta..afrika menekşeleride çok güzeldi..ama gloxinia görmedim.

gulshenisa
04-11-2008, 10:23
Bu sabah arkadaşım kırkağaca gitti,daha önceden yazmış olsaydınız istediğiniz çeşitlerden elden gönderirdim.gene gelip giden olur yinede gönderirim.çiçek kardeşliği başka bişey.siz istediğinizi söyleyin yeter.benimki biraz yeşil ve çiçek deliliği..evde ve iş yerimde yer kalmadı hala da gördüğümü alıyorum.aramıza hoşgeldiniz.

L-EYLA
04-11-2008, 12:37
Yinede teşekkürler.benim evimde de en az 30 saksı çiçek var.bu bambaşka bir duygu.sabah kalkınca birtane daha yaprak **** tomurcuk görmek anlatılmıyor

güliizar
15-11-2008, 00:11
Sanırım bu çiçek gibi herkes uykuya daldı.Kimseden ses yok günlerdir.

Reyhan
20-11-2008, 13:55
Arkadaşlar, geçtiğimiz yaz aldığım bardak menekşem çürüdü, 1 ay sonra da 3 fide verdi. Kaybettiğimi düşünüyordum ama fideler uzadıkça uzuyor az ışıktan olduğunu tahmin ediyorum. Yaprağını suya koymuştum olmadı, toprağa diktim olmadı anlayamadım.

L-EYLA
21-11-2008, 22:53
[QUOTE=Reyhan;319383]Arkadaşlar, geçtiğimiz yaz aldığım bardak menekşem çürüdü, 1 ay sonra da 3 fide verdi. Kaybettiğimi düşünüyordum ama fideler uzadıkça uzuyor az ışıktan olduğunu tahmin ediyorum. Yaprağını suya koymuştum olmadı
, toprağa diktim olmadı anlayamadım.[/QU seninki fide vermiş ya ben ne yapayım arkadaşım kahrımdan öleceğim.hiç kıpırdamıyor bile.acaba bak seni sevmiycem desem korkup kendini gösterirmi? hayır bulabilsem bitane daha alıp yanına koyup kıskandırcam ama bulamadım.

Reyhan
22-11-2008, 09:03
Aslında ben saksısını değerlendirmeyi düşünüyordum:) Çürüdüğünü bile bile saksısına dokunmadım. Bu arada bu bir ay boyunca saksıya tahmin edersiniz, hiç su vermedim. Toprak saksıdan ayrıldı susuzluktan, sonra bir baktım üç filiz çok şaşırdım ve çok sevindim, benimle birlikte bütün ailem sevindi;) Belki de suyu pek sevmiyordur:confused:
Bu en son durumu;

L-EYLA
24-11-2008, 23:36
Sevgili reyhan resmi gördüm gözün aydın çok güzel.Sormak istediğim birşey var ,su vermediğin bu dönemde saksıyı nasıl bir ortamda tuttun?Ben nereye koyacağımı bilemedim.Yardımcı olursan sevinirim.

Reyhan
25-11-2008, 12:20
Aslında doğalgaz sobamızın, diğer menekşelerin yanında. Soba arada bir yanıyordu. Dediğim gibi hiç su vermedim.

nevsune
25-11-2008, 15:54
Biraz nispet yapmış gibi mi olacağım acaba:p

Geçen yıl bu zamanlarda bozulmaya başlamıştı, bu yıl havalar iyi gidince şaşırdı. Üstü tomurcuklarla kaplı.
53829

Bu da anneminki. Rengi çok daha güzel ve hem çiçeği, hem yaprakları daha iri bir cins.
53830

Passion
02-02-2009, 00:00
Arkadaşlar, bardak menekşeleriniz ne durumda?

Bir aydır evden uzaktaydım. Döndüğümde bardak menekşemin biraz daha yapraklandığını fakat bununla birlikte yapraklarının bir kısmında diriliğinin kaybolduğunu gözlemledim. Ben de yumru köke yakın yerinden o dalları kopardım. Birini bir saksıya ektim, diğer ikisini suya koydum. Suya koyduklarımda 1-2 gün içinde köklenme gözlemledim. Henüz dikmedim onları. Kalan saksıyı ( içinde yumrular olan) ise o haliyle bıraktım. Sulamayı bıraktım.

Umarım yanlış birşeyler yapmamışımdır.Bundan sonrasında ne yapmam gerekir acaba?

çiçeksever
02-02-2009, 14:22
Benimkiler yumruları dahi öldü.Geçen sene yapı marketten aldığım yumrular iyi çıkmadı.Birdaha yumru almaya niyetim yok.Yaza çiçekli halde yeni alacağım.

laledevri
13-02-2009, 12:45
buda benim bardak menekşem. Alt kattaki komşum çiçekleri sevdiğimi bildiği için kendisininkinin yanındaki minik yavruyu bana ayırmış. Önce istemedim her ne kadar "ben bakamam soldururum,onlar seni seviyor, yerini yadırgar büyütemem" dediysemde "susuz bırakma sürekli hafif nemli olsun" dedi verdi. Önce 2 yaprağı soldu kalan tek yapraktan minik yapraklar çıkmaya başladı çok sevindim ve merak ediyorum nasıl olacağını.
Her akşam eve gittiğimde ilk işim çiçeklerime bakmak oluyor hergün biraz daha büyüorlar.

perili
30-03-2009, 23:15
Merhabalar
Bu çiçekten bir arkadaşımda var, ancak adını yeni öğrendim. Çok beğendiğim bir çiçek türü. Arkadaşımdaki bardak menekşesinin saksısında hiç bişey kalmamışken, çiçek baharda yeniden canlandı ,yavaş yavaş yeniden yapraklandı ve şu sıralar yeniden çiçek açtı:) Tomurcuk hali de muhteşem,çiçeği de.. Bende istiyorum ama hiç bir yapı markette rastlamadım. Paylaşmak isteyen olursa zevkle alabilirim. Bir de nasıl çoğaltabileceğimi merak ediyorum. En azından arkadaşımdakinden çoğaltmak istiyorum. Yapraktan çoğaltılamıyor mu? Yumru dediğiniz nedir ? Yardımcı olursanız çok bahtiyar olacağım:p Fotoğrafını eklediğim arkadaşımdaki..

özlem11
31-03-2009, 09:35
Yumru dediğimiz çiçeğin kökü soğanıdır. Baus ve koçtaş gibi yapı marketlerde bulmanız mümkün.

perili
31-03-2009, 18:28
Nasıl çoğaltabilirim peki ? :))

İklimsiz
31-03-2009, 19:13
Önce yumru edinmeniz lazım. Daha sonra kendi boyu kadar derinliğe, bir saksıya ekeceksiniz.

Deneyiminiz yoksa yumrunun tersini-düzünü, neresi aşağı, neresi yukarı gelecek karıştırmanız çok muhtemel.

Yumru bulursanız ve fotoğraflayabilirseniz yardımcı oluruz.

fatmadundar
07-04-2009, 18:26
Evet, yapraktan çoğaltılabiliniyor. Afrika menekşesi diker gibi yaprağını dikebilirsiniz. 20-25 derece sıcaklık, nem ve ışık da sağlarsanız çok kolay filizleniyor.

botanica
03-05-2009, 14:10
Merhaba arkadaşlar, bu yıl bende 6 adet gloxinia yumrusu satın aldım... Onları küçük ebatlı saksılara ektim fakat çok ağır gelişiyorlar... Yumrular daha yeni filizlenmeye basladılar... Sizce ne yapmalıyım? Yardımlarınız için teşekkürler...

nevsune
06-05-2009, 09:55
Gloxiniam bu yıl 4 yavru verdi, ayırdım yeni sahiplerinde çoğalacak.

76678

Şu anda 5-6 yaprak ve bir dolu tomurcuğumuz var.

malbman
06-05-2009, 10:02
Çok güzelmiş gerçekten, de, nispet yapar gibi ne o öyle:p:p

selenn
06-05-2009, 23:22
Maşallah sevgili nevsune sizin Gloxinianız çok çalışkan çıkmış. Benim 2 tembel soğanım hala uyuyorlar. Git gel yaprağı görebilir miyim diye kendimi saksının yanında buluyorum ama ne yaprak var ne bişi... Sizinkilerin fotoğrafları ile avunacağız anlaşılan. Sağlıklı, bol çiçekli olsunlar...

özkar
13-05-2009, 20:47
ben bu çiçeğin hayranıyım arkadaşlar yumruyu ne zaman almalıyım dikmeliyim lütfen cevabınızı bekliyorum ayrıca mersinde yaşıyorum buraların yaz sıcağına dayanırmı sıklemen gibi ölüp baharda tekrar mı canlanıyor deneyimlerinizi yazmanızı bekliyorum

COYOTE
13-05-2009, 21:22
Sn özkar yumrusunun satılıp satılmadığını bilmiyorum ama şu ara çiçek olarak almanın tam zamanı. Ben yaşatamadım ama verdiklerim hala duruyor. Kış boyu yoklarmış,şimdi yeşerip tomurcuklanmışlar.

özkar
14-05-2009, 22:42
Sayın Coyote, bazı arkadaşlar yumrudan bahsediyor ama ne zaman çiçeklenir daha sonra ölürmü? Mevsimi nedir?

Mesela sıklemenlerim va safranlarım baharda uyanmak üzere soldular bende onu merak ediyorum? Yumruyu ne zaman ekmeliyim, ekili olarak alsam ölürmü?

Çünkü ekili olarak aldığım çuhalarım açelyam öldüler, kendim ektiğim menekşeler yaşıyor,
ben ekersem daha mı iyi olur?

züboli
15-05-2009, 07:39
sn özkar bardak menekşe yumrulu oluyor(mayıs-eylül arası) çiçek açıyor.sonra kendiliginden yapraklar kendini dökmeye başlıyor bu dinlenmeye geçmesine işaret yani (ekim'den Ocak'a değin)bu dönemde bitkinin suyunu az ver sonra şubatta sulamayı fazlalaştır.bitki kendi kendine tekrar filizleniyor.

meraklı
15-05-2009, 08:08
Bu da bardak menekşem, güneşten biraz etkilenmiş.

tolgahann
19-05-2009, 09:54
Arkadaşlar yumrularını bauhaustan aldığım gloxinialarımın ilk yaprakları sizinkilere hiç benzemiyor.Yapraklar bana begonyayı anımsattı.Emin olamadığım için sizlere de sormak istedim.

bengi_su
19-05-2009, 10:04
Yumrulu begonya:)

tolgahann
19-05-2009, 10:18
Yumrulu begonya:)

Sn.bengi_su bundan eminmisiniz?Bauhaustan yumrulu begonya almadım.Gloxinia paketinden çıkanda bu oldu bir tane daha var ama o daha çıkmadı.Soğanları paketlemede hata yapmışlar sanırım.:(:(:(

Crocus Şen
19-05-2009, 16:32
Sevgili Tolgahann, biraz alakasiz olacak ama 2.fotograftaki diger saksidaki cicek nedir?Sardunyaya benzettim ama bu renk yapraklisini ilk kez goruyorum.

tolgahann
19-05-2009, 17:41
Evet sardunya.Yaprakları değişik olan bir tür.Çiçeği ise yalınkat.Yani değişik ve güzel olan tek yanı yaprakları:)

bengi_su
19-05-2009, 19:16
Malesef tolgahann büyük bi ihtimalle yumrulu begonya ikisinde yumrulu ikiside b başlıyor belki karıştırmışlardır bende var bitane ama yapraktan yetişme daha önce yumruyu hiç oynamadım.

tolgahann
19-05-2009, 20:51
Bu günden itibaren çevre seralarda bitki ve yaprak arayışı içine gireceğim.Umarım bulurum.

tolgahann
20-05-2009, 19:39
Sağolsun yaşlı bir teyze bana bu gün denemem için oldukça fazla gloxinia yaprağı verdi ama sapları çok kısa.Yaprakları bitki gövdesinin dibinden koparmasına rağmen sapları kısa.Ezik olan sapları 3-4 mm.de ben kısalttım.Fotoğraflarını ekliyorum.Şu anda sudalar.5-6 tanesini perlite ekip bolca suladım ama pörsüdüler bende tekrar suya koydum yardımlarınızı bekliyorum...

jineop
20-05-2009, 20:24
Sevgili Tolgahan,
Bir de 1-2 yaprağınızı bu şekilde parçalara ayırıp her birini toprağa ekmeyi lütfen deneyiniz.Sevgiler

tolgahann
20-05-2009, 20:33
Sevgili Tolgahan,
Bir de 1-2 yaprağınızı bu şekilde parçalara ayırıp her birini toprağa ekmeyi lütfen deneyiniz.Sevgiler

Sevgili jineop tabi denerim ama biraz daha açıklarmısınız bu parçaları böldükten sonra,yatay olarak toprak yüzeyine yatırıp üzerini topraklamı örteceğim.?

Faruk
20-05-2009, 20:36
Sayın Tolgahann yaprakların kısa saplı olması daha iyi bence. Kısa saplı olanlar daha kısa zamanda köklenip yavrularlar. Deneyin sizde kısa zamanda köklendiğini ve yavruladığını göreceksiniz...

jineop
20-05-2009, 20:50
Sevgili Tolgahan,
Kestiklerinizin üçtebirini toprağa gömün.Sevgiler

tolgahann
20-05-2009, 21:13
Yaprakların iki tanesini söylediğiniz şekilde ektim, biraz önce.:) Olmuş mu?

jineop
20-05-2009, 21:22
Evet elinize sağlık. Gloxinia nın güneşi ve sıcağı çok sevdiğini lütfen unutmayın,birde mümkün olduğunca yapraklarına su değdirmeden sulamaya çalışın. Ve gloxinia alttan sulanması gereken bitkilerden sevgiler.

Faruk
20-05-2009, 21:56
Sayın Tolgahann yapraklarınız inşallah bol bol yavrular ve çiçeklerini de görürsünüz. Gelişmelerden bizleri de haberdar edin. Tutarsa bizlerde bir yaprağı 3 e bölme yöntemini uygularız...

züleyha
20-05-2009, 22:04
Haftasonu pazardan bende bir adet gloxinia aldım ve aldığıma çok mutlu oldum.Şimdi ben bu çiçeği öğle ve öğleden sonra sürekli bol güneş alan balkonuma koysam, acaba iyi mi olur yoksa daha az güneş gören bir yere mi koymalıyım? İlk defa yetiştireceğim ve ilk fırsatta da yaprağından bahsettiğiniz şekilde üretmeyi deneyeceğim.

selenn
20-05-2009, 22:19
Nihayet tembel Gloxinia soğanım uykusundan uyandı. Yapraklar çoğalıyor. Son hali bu şekilde;

80034

Faruk
20-05-2009, 22:20
Züleyha bu bitki güneşi çok seviyor...

züleyha
20-05-2009, 22:27
Teşekkur ederim Faruk, balkonda hemen yerini ayarlıyorum :)

TuruncuHis
20-05-2009, 22:50
Sayın Faruk,
Güneşi seviyor derken bir hata mı var acaba? Zira yaprak yapısına bakılırsa direkt güneş ışığı uygun değil. Işıklı ortam olabilir de, güneş üzerine vurursa çok hızla zarar göreceğini düşünüyorum.
İlk sayfada yetiştirme tekniklerinde de aynı bilgi var...

Faruk
20-05-2009, 22:52
Sayın TuruncuHis bende güneş ışığı derken direk güneş ışığından söz etmedim. Zira güneş gereksinimi Afrika menekşeleri standartındadır...

tolgahann
20-05-2009, 23:00
Sayın Tolgahann yapraklarınız inşallah bol bol yavrular ve çiçeklerini de görürsünüz. Gelişmelerden bizleri de haberdar edin. Tutarsa bizlerde bir yaprağı 3 e bölme yöntemini uygularız...

Tabii ki de gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz.

jineop
21-05-2009, 06:34
Merhaba
Güneşide ,sıcağıda seviyor.Ama güneşte üstten sulanırsa yaprakları bozuluyor.

silence
24-05-2009, 10:14
Merhaba arkadaşlar ben menekşemle alakalı bir kaç sorum olacak düşünceniz için şimdiden teşekkürler
1. resimde menekşe tomurcuğu üzerinde lekelenmeler var, bikaç defa su püskürttüğümüz için olabilir mi?
2. resimde de çiçekler daha tamamen açmadan solmaya sararmaya başlıyo bunun nedeni ne olabilir .gübresizlik mi yoksa su püskürtmek mi?

http://img228.imageshack.us/img228/6006/bard.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/8516/bard1.jpg

tolgahann
24-05-2009, 10:29
Merhaba arkadaşlar ben menekşemle alakalı bir kaç sorum olacak düşünceniz için şimdiden teşekkürler
1. resimde menekşe tomurcuğu üzerinde lekelenmeler var, bikaç defa su püskürttüğümüz için olabilir mi?
2. resimde de çiçekler daha tamamen açmadan solmaya sararmaya başlıyo bunun nedeni ne olabilir .gübresizlik mi yoksa su püskürtmek mi?

http://img228.imageshack.us/img228/6006/bard.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/8516/bard1.jpg

Su püskürtmemelisiniz.:(:(:(

silence
24-05-2009, 10:34
sadece bir kaç kez oldu önemsiz derecede dibinden suluyoruz genelde başka sorun olmalı :(

Faruk
24-05-2009, 12:54
Sayın Silence bunun değişik nedenleri olabilir. Bunlar son zamanlarda yaptığınız aşırı sulandırılmış kimyasal yani gübre kullanımı **** bitkinin aşırı suya maruz kalması **** evin kuytu bir köşesinde kalıp yeteri kadar gün ışığından faydalanamması **** en önemlisi köklerinde **** yaprak ve çiçek üzerinde gözle görülülen **** görülmeyen zararlıların bulunması olabilir. Bu saydığım bütün etkenler yaşadığınız sorunun sebeblerinden biri olabilir...

silence
24-05-2009, 17:40
tesekkür ederim sayın faruk menekşe bakımında bunlardan haberim var ama önceden bişeyi yoktu belkide ben çok fazla büyüttüm bakalım zaman ne gösterecek

kar-topu
26-05-2009, 16:49
Bugün bir gloxinia aldım ebruli daha eve gelmeden çiçekleri kararmaya başlamış. Oysa bu çiçeği dün akşam ilk gördüğümde heveslenip hemen bugün aldım.:(

kader01
29-05-2009, 11:05
Arkadaşlar 2 gündür heyecanla açıyorum formu ama kimse girmemiş ben bu bardak menekşelerini nerde bulucam bana gönderebilecek veya yardımcı olabilecek arkadaşlar sabırsızlıkla bekliyorum. Birde ben işyerimde bakmak istiyorum hergün yanımda olsun yalnız odamda çok cam olduğu için güneş çok vuruyor yazada girdiğimizden ister istemez klima çalıştırıcam sizce ofiste klimadan dolayı yaşarmı

İklimsiz
29-05-2009, 12:06
İlk kez yumru ekimi deniyorum. İki tomurcuğu mevcut, umarım açmak için çok beklemez:p

82275

çiçeksever
29-05-2009, 16:22
Arkadaşlar 2 gündür heyecanla açıyorum formu ama kimse girmemiş ben bu bardak menekşelerini nerde bulucam bana gönderebilecek veya yardımcı olabilecek arkadaşlar sabırsızlıkla bekliyorum. Birde ben işyerimde bakmak istiyorum hergün yanımda olsun yalnız odamda çok cam olduğu için güneş çok vuruyor yazada girdiğimizden ister istemez klima çalıştırıcam sizce ofiste klimadan dolayı yaşarmı

Praktiker veya Carrefoura bakın.Mental Holland firmasının yumruları satılıyor.Onlardan alabilirsiniz.
http://www.anatoh.com/mgs/urunler/amator/sogan/ana_sogan.htm
http://www.anatoh.com/mgs/markalar/mamator/a_mantel.htm

silence
31-05-2009, 20:27
menekşemin son hali çiçek kalmadı kalanlarda kuruyor imdaaaak menekşem intihar mı ediyor :(

Güngör Salman
31-05-2009, 23:59
Bu da benim gloxiniam.

Passion
01-06-2009, 14:03
Ben bu bardak menekşeleri dalından tutturdum. Yaprakları ortasından sararınca sararan yaprakları kopardım. Fakat sonra yeni gelen yapraklarda sarardı. Pencere önünde aydınlık akşam güneşi alan bir yerdeydi. Böyle olunca pencereden biraz uzağa aldım. Fazla da sulamıyorum. Bunun sebebi ne olabilir? Demir eksikliği olabilir mi ?
8292282923

mandalina
01-06-2009, 17:57
Arkadaşlar bardak menekşesini nasıl çoğaltabiliriz.?

Faruk
01-06-2009, 18:09
Sayın Mandalina en kolay yaprak çeliklerinden yapılan dikimlerle çoğalıyor. Diktikten 1,5-2 ay sonra bardak menekşe yavruları oluşuyor...

Faruk
01-06-2009, 18:11
Sayın Passion eğer bitkiniz hasta değil sağlamsa sulandırılmış demir gübresi verin saksı altından. Yarım çay kaşığı 1 litre suda sulandırılmış olarak...

Passion
01-06-2009, 21:37
Teşekkürler Sn. Faruk. Dediğiniz gibi sorun demirle ilgiliyse demir takviyesi yaparım. Aspirin ve B vitamini takviyesi de iyi gelir mi acaba ?

Faruk
01-06-2009, 21:55
Sayın Passion 1 litre suda 1 aspirin eritilmesinin ve B vitamininin de büyük katkıları vardır. B vitamini toprak hazırlama aşamasında kuşkusuz çok faydalıdır kokusu kötü olsada...

DefneD.
18-06-2009, 00:07
Sonunda bugün Koçtaş'ta Gloxinia buldum:) İkisi de katmerli, bir tane koyu mor, bir tane de bordo aldım. Her ikisinin de çiçeklerinde beyaz hareler var.

Garibanlara ne vermişler bilmiyorum ama dış yaprakları pazı yaprağı kadar büyüktü ve üzerleri can erik büyüklüğünde tomurcuk dolu. Normal olmadığını biliyorum:(

Konuya yazan arkadaşlar çok büyük yapraklar köklenmez demişler ama ben sırf denemiş olmak için bitkilerimi dikerken kestiğim o kocaman yaprakları suya koydum.

Umarım hem çelikler hem de saksıdaki çiçeklerim yaşarlar.

Du bakali n'olcek:)

Faruk
18-06-2009, 09:53
Sayın Defne D. bahsettiğiniz kocaman yapraların ve yeni aldığınız gloxiniaların fotoğraflarını eklemeniz mümkün mü acaba? Merak ettim. Kocaman yaprakların yavrulaması konusunda herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum...

bengi_su
18-06-2009, 10:12
Syn.Defne D. gloksenianın yaprakları mormaldede büyük olur o yüzden bir sorun yok bence seralarda uygun sıcaklık sağlandığı için yapraklar biraz daha iri oluyor ama bildiğim kadarıyla gloksenia için özel bir besin yok çiçekleride gül gibi açıyor zaten yapraklarının boyututa o yüzden normal.:)

DefneD.
18-06-2009, 15:30
Sevgili Faruk ve bengi su, çok teşekkürler yanıtlarınız için.

Teknolocik (!) bir problemden dolayı fotoğraf ekleyemiyorum. Bir süre daha öyle gidecek galiba:(

Ama şöyle söyleyeyim, kestiğim yaprakların tepelerinden sap başlangıcına kadar olan boyları 13-14 cm, enleri 11-12 cm. Bana fazla büyük geldiler. Sizce?

Faruk
18-06-2009, 15:56
Sayın Defne D. sera ortamında yoğun hormon ve gübre takviyesiyle yaprakların büyük bir durum almaları gayet normal bence. Bu sadece gloxinia için değil diğer bitkiler içinde aynı şekilde. Bu büyük yaprakları ya 3-4 parçaya ayırıp toprağa dikin (ben denemedim ama deneyenlerden olumlu sonuç alanlar var) ya da tek olarak dikin her halukarda yavrular. Büyük yaprakların parçalanması ve toprağa dikilmesi önceki sayfalarda işlenmişti. O mesajlara bakın bence. Çok açıklayı şekilde anlatılmıştı...

DefneD.
18-06-2009, 22:15
Sayın Defne D. sera ortamında yoğun hormon ve gübre takviyesiyle yaprakların büyük bir durum almaları gayet normal bence. Bu sadece gloxinia için değil diğer bitkiler içinde aynı şekilde. Bu büyük yaprakları ya 3-4 parçaya ayırıp toprağa dikin (ben denemedim ama deneyenlerden olumlu sonuç alanlar var) ya da tek olarak dikin her halukarda yavrular. Büyük yaprakların parçalanması ve toprağa dikilmesi önceki sayfalarda işlenmişti. O mesajlara bakın bence. Çok açıklayı şekilde anlatılmıştı...

Benim de anlatmaya çalıştığım aynı şey. O kadar fazla hormon ve gübre veriyorlar ki, bizler evlerimizde su ile beslerken zaman zaman uyum sağlayamayan bitkileri kaybedebiliyoruz. Normal şartlarda asla fazla gelişmiş, kocaman çiçekleri olan bitkileri almam. Ama epeyi zamandır gloxinia aradığım için bunları görünce mal bulmuş Mağribi gibi üzerlerine atladım:p

Yaprakları suya koydum. Bol ışık alan sıcak bir ortamdalar. Çelik tutturma konusundaki makus talihimi umarım bunlarla yenebilirim.

Teşekkürler:)

NURSER
19-06-2009, 08:26
ve bu da benim gloxiniam. Satıcı sadece kök yumrudan çoğaltılabileceğini söylemişti, ama burada yaprak çeliğinden de çoğaltılabildiğini öğrendim. Bu beni sevindirdi..
88003

NURSER
19-06-2009, 08:27
Yaprak 3-4 parçaya nasıl ayrılacak, yaprağın sapsız kısmı da toprağa dikildiğinde yavru verebilir mi?

Faruk
19-06-2009, 10:55
Yaprak 3-4 parçaya nasıl ayrılacak, yaprağın sapsız kısmı da toprağa dikildiğinde yavru verebilir mi?

Sayın Nurser bir iki sayfa önce bu konu ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştı...

NURSER
19-06-2009, 14:37
Carrefour'dan paketli olarak gloxinia yumrusu (o zaman yumru mu tohum mu olduğunu bilmiyordum. Sadece resimde çok güzel durduğu için almıştım ;)) aldım. Paketi açtım ve bitki lifleri arasında tohum veya soğan aradım. Ama bişey bulamadım :eek: Elime gelen odunsu bir kitleyi inceledim birşeye benzetemedim. Yine de saksıya liflerle birlikte toprağın üzerine serdim ve üzerini de 1 cm kadar kalınlıkta toprakla örttüm. Aydınlık olmayan odada nemli tutarak 1 haftadan fazla bekledim. Şuna bir bakayım dedim; sözünü ettiğim kitleyi alıp baktım ki çürümüş. 0,5 cm kalınlıktaydı en fazla, yumru olamaz gibi geldi bana. Daha sonra saksıda yetişkin, çiçeklenmiş olarak bir tane gloxinia aldım. Yumrusunu hiç görmedim. Şekil olarak nasıl oluyor?

tolgahann
19-06-2009, 17:19
Tabii ki de gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz.

Arkadaşlar 21/05/2009 tarihinde parçalayıp ektiğim gloxinia yapraklarım malasef çürüdü.Bu yöntem gloxina için pek uygun değil sanırım.

bengi_su
19-06-2009, 19:43
Benim teyzem benden götürdüğü yaprağı yavrulatırdı banada bir tane ekili yaprak geldi onlarda yavruladı ama ben direk yapraktan diktim tutturamadım hala:) ama dalı kırıp ektiğim zaman yumru oluşturuyor daha kolayıma geliyor yavru oluşturmasını beklemiyorum.

Faruk
20-06-2009, 00:02
Bengisu menekşe yaprakları gibi gloxinia yapraklarını sera yöntemiyle yavrulatmayı denedin mi? Sera yönteminde ki başarın aklıma gelince gloxinia yapraklarını da sera yönteminde başarılı bir şekilde çoğaltacağın inancındayım...

bengi_su
20-06-2009, 10:49
Denemezmiyim ama beceremedim onu yederli sayıda deneğimde yoktu ama dalından suya kırıp koyduklarım yumuru oluşturdu.:) Minicik patetesi oldu sonra toprağa diktim öldü bir dahada dirilmedi şimdi bir dal getirdim teyzemden suya koydum benimkide kendine geliyor onun yaprağından alıp direk torağa dikcem yanlız ramazandan sonra şimdi galiba mevsimi değil geçen sene ondan önceki sene hep ağustos eylül aylarında dikimlerden sonuç aldık.

gulshenisa
20-06-2009, 12:42
Arkadaşlar dün koçtaştan katmerli gloxinia aldım fiyatlarıda çok uygundu 3.90.üç renk vardı kırmızı,pembe ve mavi .yaprakları kocaman biraz kendilerini toparlasınlar yaprak denemelerine başlayacağım.siteden öğrendiğime göre tam zamanı.başarılı olursam sizlerle paylaşmaya hazırım.

DefneD.
20-06-2009, 22:05
Bugün oldukça geç bir saatte yeni makinama kavuştum. Makinayı denerken gloxinialarımı fotoğrafladım. Foruma ilk fotoğraf yükleme denemem olarak, buyurun bakalım. (Umarım beceririm)

Mor gloxiniam

88370

Ve eve gelene kadar üzerindeki tek açmış çiçeği düşen, ama bir sürü tomurcuğu olan bordo gloxiniam

88372

Nariel
21-06-2009, 11:11
Bardak menekşelerimin yumrularını zamansızlık nedeniyle ekememiştim ve poşette filizlenmişlerdi. Filizler dışarıda kalacak şekilde ekmiştim. Şimdi filizler büyüyor ama yapraklar hala çok küçük. Umarım zamanla büyürler.

Uzadıkça dibini toprakla örteyim mi?

Faruk
21-06-2009, 11:52
Sevgili Nariel dibine toprak örtüp gövdeyi kapatsan iyi olacak galiba. En azından ben öyle yapardım...

DefneD.
26-06-2009, 21:30
Benim tomurcuklar çiçek oldu :)

89706

NURSER
27-06-2009, 14:48
Sevgili Defne bu sayfa açılır açılmaz senin o şekerleri görmek var ya, yüzümde o kadar derin bir tebessüme neden oldu ki anlatamam. Maşallah nazar değmesin.
Arkadaşlar bu forumda okuduklarıma dayanarak yaprağı üçe böldüm ve saksılara diktim. Ama yapraklar öldü galiba bir bakar mısınız?
89753
BU DA ANNELERİ :D
89754

tolgahann
27-06-2009, 15:03
Sn.NURSER malesef yapraklar ölmüş.Benimkiler de böyle olmuştu.:(

DefneD.
27-06-2009, 22:20
Sevgili NURSER,

Beğenmenize sevindim:) Sizin ''Ana'' menekşenin de maşallahı var, o ne güzel renk. Ama saksıya diktiğiniz yapraklar ölmüş sanki:(
Benim de suya koyduğum yapraklar var. Paşa gönülleri olsunda çimlensinler diye bekliyoruz bakalım.

NURSER
27-06-2009, 23:59
evet arkadaşlar maalesef ölmüşler. çıkardım topraktan baktım, çürümüşler. Bugün bir tane suya koydum. Bir tane de bir kaç ün önce bütün halde bir yaprağı toprağa diktim. İnşallah beni mahçup etmezler

ide
28-06-2009, 00:33
Sevgili Nurser
yaprakları sera şeklinde direk toprağa dikerseniz sanırım sonuca ulaşırsınız. Bir ay önce bende, yaprakları diktikten sonra sulamış ve üzerine bir kaç yerinden delikler açılmış plastik koruyucu ile biraz gölge bir alana almıştım. Canlılığı hala devam ediyor, sanırım yakında beni mutlu edecek;)

bengi_su
29-06-2009, 09:00
Benim glokseniam coşto tomurcuklandı bol güneş seviyor bu çiçek tabi tülün ardında:)

çiçeksever
29-06-2009, 15:24
Ben 1 Lt lik gazoz şişesine yaprak koydum.Şişe yeşil renkli.Yaprak 10 gün içinde yumru yapmaya başladı.

mihrimah
29-06-2009, 16:13
Haftasonu sınav vardı malumunuzdur. Sınava girdiğim okulun epey geniş ve aydınlık olan tuvaletinde, pek çoğunu burdan tanıdığım bi sürü çiçek vardı. Pembe katmerli bir gloxinia da vardı içlerinde. Forumdan yaprakla da çoğaltılabileceğini okuduğum için epey tereddütte kaldım, bir yapraktan ne olurdu ki?
Ama vicdanım müsade etmedi neticede başkasınındı ve izinsiz olmazdı olamazdı, içim buruk döndüm eve.
Sınavımın kötü geçmesi umrumda değildi, yol boyunca bir tuvaleti hangi insan bu denli güzelleştirebilir, nasıl yapabilir, nerden bulabilir bir oda dolusu hepsi de farklı çeşit bitkiyi ve nasıl hepsini çok bakımlı ve güzel yetiştirebilir soruları kafamdaydı.
Darısı benim balkonlarımın başına diyelim ve okullarını temiz, güzel, bol çiçekli tutan tüm öğrenci ve öğretmenlerimize burdan teşekkürü bir borç bilelim...

bengi_su
30-06-2009, 19:47
Hafta içi gidip bi görüşün muhakkak bir görevlisi vardır bir tek yaprağı sizden sakınmayacaktır eminim.:)

Sûz-i Dilârâ
30-06-2009, 22:50
İşte benim bardak menekşelerim.:p Kendileri bugün teşrif ettiler evime.;) Biri mor diğeri pembe galiba ve çiçeklerinin etrafında da beyazlık var. Ptt kargoda biraz hırpalanmışlar, çiçek ve tomurcuklarını dökmüşler ama toparlanacakları kesin.;)

DefneD.
30-06-2009, 23:29
İşte benim bardak menekşelerim.:p Kendileri bugün teşrif ettiler evime.;) Biri mor diğeri pembe galiba ve çiçeklerinin etrafında da beyazlık var. Ptt kargoda biraz hırpalanmışlar, çiçek ve tomurcuklarını dökmüşler ama toparlanacakları kesin.;)

Hoş gelmişler, sefa gelmişler :)
Ben biraz canice davranıp, tomurcuklar boyunlarını eğmeye başlayınca alttan su veriyorum. ''Dipçik'' gibi oluyorlar:dilli:
Bol çiçekle, huzurla büyütün;)

züboli
01-07-2009, 14:21
merhaba nurser bende bahaustan bir ay önce gloxinia aldım iki yapragı bardakta çimlenmesi için bıraktım yaklaşık 20 günde yumru oluşuyo o şekilde denersen yapraklar ölmemiş olur

züboli
03-07-2009, 13:11
bunlarda benim güzellerim

Faruk
03-07-2009, 13:45
İlk resimde ki gloxinianız çok güzelmiş Sayın Züboli. Güzel günlerde büyütün...

bengi_su
03-07-2009, 14:31
Ondan vardı benim faruk ama öldü teyzeme vermiştim o tutturmuş ama ondan yaprak getirdim olmadı yumrusundan ayırcaz artık evdede kırmızılım var:)

supernova
05-07-2009, 00:31
Merhabalar ilk defa gloxinia aldım bahaustan.Çok hoşuma gitmişti.Ama şu an çürümeyemi yoksa kurumayamı başladı bilemiyorum.Geç kalmadan sizlere sormak istedim :)Çok sıcak bir çatı katında kalıyor ama direkt güneş almıyor.Diret alacak şekildemi yerleştirmeliydim?Çiçekleri kurudu ama tomurcukları duruyor.Resimlerini ekledim.Ne yapmalıyım.Lütfen bir fikir verirmisiniz.
Yapraklarını toprağa direkt mi daldırmalıyım yoksa suda köklendiripmi ekmeliyim.Yardımcı olursanız çok sevinirim

züboli
06-07-2009, 12:33
merhaba süpernova bende bahaustan aldım.ama böyle bişeyle karşılaşmadım.ilk önce üzerinde böcek **** tırtıl varmı kontrol et.çünkü önceki sayfalarda böyle bir mesaj vardı seninkine benzer onda tırtıl çıkmıştı.çürüyen yerleri al.yapragın birini direk topraga birinide suya koyarak dene bence ben suya koyarak 20 günde yumru oluşmasını sagladım.toprakta başarılı olamamıştım.umarım anlatabilmişimdir naçizane kendi bilgilerim.

bengi_su
06-07-2009, 12:35
Çok sulamışsınız o yüzden çürüyor tomurcuklar yumrusuda zarar görmüş olabilir suyu tamamen kesin yapraklar kendini bırakana kadar iyce susasın öyle su verin bu çicek suyu çok sevmez toprağı mümkün olduğunca kuru kalmalı...

züboli
06-07-2009, 18:29
pembe gloxiniam tamamen açtı çok tatlı bunlar ya.

DefneD.
07-07-2009, 09:43
Merhaba arkadaşlar,

18 Haziranda suya koyduğum yapraklar köklenip aşağıdaki hale geldiler, yumru da oluştu. Sizce artık toprağa alma zamanı gelmiş mi?

Teşekkürler:)

91159

91160

eylems
07-07-2009, 14:00
Bunlar da benden...

supernova
07-07-2009, 22:39
Cevap veren herkese teşekkür ederim.Bilmediğim bi çiçeği kurutuyormuyum acaba diye yazdım.Sizinkiler çok güzel.Benim ilk aldığımdaki gibi çok güzeller.Suyunu kestim.Meğer çiçekleri solunca o görüntüye ulaşıyorlar galiba.Şimdi yumruların biri açmaya çalışıyor galiba.Merakla nasıl olacak diye bakıp duruyorum:)Defne ve Zübolinin dediği gibi suda köklendireyim bir-iki yaprağı.Ne olur ne olmaz:)

Teşekkürler.Sağlıcakla kalın

_kardelen_
10-07-2009, 12:21
geçen gün çiçekçiye gittim ikinci bir renk gloxiniam olsun diye. Çiçekçidekilerin hepsinin çiçekleri dökülmüş, yanlardan filizler vermişler, yapraklar bozulmuş.
Bir tanesinin rengini sordum, pembe dedi 3 liraya veririm. Ben de aldım. Herhalde artık çiçek vermez dedim kötü de görünüyordu. Saksıdan çıkardım toprağını temizledim. Bir kaç yaprağını diktim, bir yaprak da suya koydum. soğanını aldım tekrar diktim. Acaba tutar mı soğanı tekrar filiz verir mi, mevsim önemli mi soğan dikiminde. Soğan sağlıklı görünüyordu, gövdeden ayırdığım yerden, gövdenin içinin kurumaya başlamış olduğu belli oluyordu çünkü sararmış.soğanda bir şey yoktur umarım

_kardelen_
16-07-2009, 10:33
soğanım yavruladı. 3-4 tane yavru topraktan çıkmak üzere. Bilgisi olan arkadaşlara bir soru daha sormak istiyorum. Soğan kendini çoğaltır mı, yani yavru soğan verir mi? Ya da soğanı ikiye kessem, o şekilde tutar mı yoksa bozulup çürür mü? :(

dilek-ce
17-07-2009, 11:10
Arkadaşlar 2 adet yaprağım vardı birini saksıya diktim ama bi haftaya kalmadan soldu köküne de baktım çürümüş. Diğer yaprağı ise suda köklendirdim. Yağlaşık iki aydır bardakta kökleniyo. Geçen gün kontrol ettiğimde ucunda yumrular oluşmaya başlamış. Sizce ne zaman dikmeliyim. Hemen diksem tutar mı?

Âyine-i Esma
17-07-2009, 20:18
Kışın bizde direk toprağa 2 adet yaprak dikmiştik. Yazın başlarında yeni yapraklar gönderildi. Ve şimdi üzerinde 4 adet tomurcuğu var. Bakalım ne renk açtırılacaklar. Sn. dilek-ce bu anlattığıma dayanaraktan ekerseniz inşaallah tutacağını düşünüyorum. Bu ise en son hali:

dilek-ce
18-07-2009, 14:28
Teşekkürler Ayine-i Esma bugün hemen toprağa dikmeyi düşünüyorum. Gelişmeleri paylaşırım.

denizkedisi
19-07-2009, 23:51
Arkadaşlar afrika menekşesinden daha mı dayanıklı acaba yaz sıcaklarına?

Sûz-i Dilârâ
21-07-2009, 20:00
Bu site insanı çatlatır:dilli: Arkadaşlar güle güle büyütün bardaklarınızı. :)

Benim de bardak menekşelerim var:D (Başbahçıvan'a sonsuz sevgi ve saygılarımla).;)

_kardelen_
22-07-2009, 08:11
Soğanım yavruladı hem de bir sürü yavru verdi. Bunları ayırma imkanım var mı, tek soğan çünkü.

94254

_kardelen_
22-07-2009, 08:15
Arkadaşlar afrika menekşesinden daha mı dayanıklı acaba yaz sıcaklarına?

Güneş isteğinin afrika menekşesinden farklı olmadığını düşünüyorum. Ama suyu afrika menekşesinden biraz daha fazla seviyor.
Gerçi ben de bu konuda daha yeni sayılmakla beraber, bunu sadece deneyimlerime dayanarak söylüyorum.

_kardelen_
30-07-2009, 10:29
Gloxinia severler nerelerdesiniz :confused: Tatile mi gittiniz yoksa. Aaa gloxinialarınızı bırakıp nereye gittiniiz :D
Bir sürü gloxinia yaprağını suya koymuştum, hepside yumru oluşturmaya başlamış. Biri bana yardımcı olabilir mi, soruma cevap alamadım da. Yumruları toprağa dikmek için belli bir mevsim var mı? Soğanlarımı kaybetmek istemiyorum :rolleyes:

_kardelen_
30-07-2009, 10:30
Bir an kendi kendime konuşuyormuş gibi bir hisse kapıldım :D

DefneD.
30-07-2009, 13:18
Sevgili kardelen,
Ben de suda yumru çıkartan yaprağı toprağa diktim. İki haftadan fazla oldu. Yaprak kuruyor ama henüz yavrudan ses seda yok. Bu arada, pembe menekşem sizlere ömür. Ne oldu anlayamadım. Mor olana da aynı şartlarda bakıyorum, o maşallah yeni yaprak çıkartma gayretinde, bir yandan da tomurcuğu açacak. Ama nedense pembe soldu gitti:(

_kardelen_
30-07-2009, 13:23
Yaprakları solan menekşenin yumrusunu topraktan çıkarıp baktın mı? Benim mor gloxiniam da öyle olmuştu, yumrusunu çıkarıp yapraklarını tamamen temizledim tekrar diktim. Şimdi bir sürü filiz vermiş durumda. O kadar filiz bir arada yaşar mı, ayırmalı mıyım, nasıl ayırmalıyım bilmiyorum. Bu forumun ilk sayfasında filizin yumrudan da bir parça keserek ayrılması şeklinde üretilebileceği yazıyor. Ama tamamen kaybederim diye korktuğum için yapmadım. Hele bir sudaki yaprakların yumru oluşumu tamamlansın, o zaman deneyeceğim. işte filizler burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=466460&postcount=621)

DefneD.
30-07-2009, 19:29
Kardelen, sizin tavsiyenizi dinleyip yumru çıkartıp, temizleyip tekrar saksıya koydum. İnşallah benimki de sizin yumru gibi filiz verir.

_kardelen_
31-07-2009, 12:30
inşallah defneciğim.

bengi_su
11-08-2009, 18:53
Glokseniamın heryeri tomurcuk oldu..:))