View Full Version : Bardak menekşe (Gloxinia)
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
çiçeksever
12-06-2006, 16:14
merhaba.ben yaklaşık 10 senedir bu çiçeği besliyorum.bu çiçeği çok seviyorum.çiçekçilerden değişik renklerini aldım,fakat yaşatmakta başarılı olamadım.dün çiçeği yumrusunu bıçakla kesmek suretiyle ikiye ayırdım.böyle tutar mı.değişik renklerin yumrularını değişelim
SINNINGIA SPECIOSA
“Gloksinya”
Botanik Adı: Sinningia speciosa
Sinonimi: Gloxinia speciosa
Familyası: Gesneriaceae
Vatanı: Brezilya
Tanımı: Yaprakları tüylü, iri veya küçük; çiçekleri çok değişik renklerde, kadife gibi tüylü ve borazan şeklinde-dir.
Diğer Türleri: Doğada 20 türü bulunan Sinningia cinsinin süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan tek türü S. speciosa’dır.
YETİŞME İSTEKLERİ
Sıcaklık: Dinlenme döneminde 12-16 oC’de muhafaza edilmesi gereken yumrular 21 oC’de sürmeye başlarlar. Bitkinin en düşük büyüme sıcaklığı 18 oC, yazın en yüksek sıcaklık 23 oC’dir.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 75-80) ister.
Işık: Yarı gölge yerleri severler. Özellikle çiçekli halde iken doğrudan güneş ışığı alan yerlerde bulundurulma-malıdır.
Saksı Harcı: Yumrular Şubat ayında nemli turbaya dikilmeli, sürmeye başlayınca John Innes saksı kompostu No. 2’ye alınmalıdır. Ayrıca, hacim olarak 3 kısım tınlı toprak, 1 kısım turba, 1 kısım yanmış ahır gübresi ve 1 kısım kumun karışımından elde edilen harç da kullanılabilir. Bir başka harç ise, yine hacim olarak eşit miktarlar-da tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsü ve kumun (veya perlitin) karışımından oluşur.
ÜRETİM TEKNİĞİ
Esas üretim tarzı tohum ile olmasına karşın, yaprak ve sürgün çelikleriyle de üretilebilirler. Tonum ekimi, John Innes tohum kompostuna Şubat-Mart aylarında yapılır. Çimlendirme ortamı olarak hacim olarak eşit miktarlarda ince turba ve orman toprağı karışımına az miktarda kum eklenmesiyle hazırlanan harç da kullanılabilir. Ekim kasaları 20-22 oC’de ve orantılı nemi yüksek bir yerde muhafaza edilir. Sulamanın alttan kapillarite yoluyla yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu koşullarda tohumlar 2-3 hafta içerisinde çimlenirler. Önce kasalara, 4-5 hafta sonra 8 cm’lik saksılara şaşırtılan fideler 30-40 gün sonra 12 cm’lik saksılara alınırlar. Çelikle üretme, 5-7,5 cm uzunluğundaki dip sürgünlerinin yumrudan da bir parça alarak Mart veya Nisan başında ayrılması suretiyle olur. Yaprak çelikleri ise Haziran-Temmuz aylarında alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 21 oC dolayında tutulursa 3-4 hafta içerisinde köklenme gerçekleşir.
BAKIM ÖNLEMLERİ
Saksı Değiştirme: Her yıl Şubat-Mart aylarında yapılır.
Gübreleme: Mart-Mayıs ayları arası haftada bir kez 2 g/l kompoze, Haziran-Ağustos ayları arası ise 2 haftada bir kez 2 g/l potasyumca zengin kompoze gübre verilir.
Sulama: Bitkiler çiçeklenme süresince (Mayıs-Eylül ayları arası) kireçsiz su, olanaklı ise yağmur suyu ile bolca sulanmalı, ancak yapraklara su püskürtülmemeli ve sulama yaparken yaprakların ıslanmamasına özen gösteril-melidir. Sonbaharda verilen su azaltılarak yaprakların sararması ve dökülmesi sağlanmalıdır. Ekim’den Ocak’a değin dinlenme dönemi boyunca bitkilere çok az su verilmelidir. Dormant yumrulara Şubat ayından itibaren yeniden su verilmeye başlanır.
Budama: Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler (saplar ile birlikte) kesilip uzaklaştırılmalıdır.
Hastalıklar ve Zararlılar: Önemli hastalıkları Virus, Kök Çürüklüğü, Soğanımsı gövde çürüklüğü (Pythium ve Thielaviopsis tarafından oluşturulur), Külleme ve Kurşuni Küf; zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Yaprak bitleri ve Unlu Bitler’dir.
Kaynak: Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri
……………….………………………………………………………………………….………........... ..........
GLOKSİNYA
(Gloxinia speciosa)
Familya: Gesneriaceae
Orijini ve Gelişmesi: Orijini Brezilya’dır. Mayıs-ekim arası güzel kadifemsi kırmızı çiçekler verir. Yumru köklü bir bitkidir. Nem ve sıcaklık sabit olunca çiçekler uzun süre dayanır.
Toprak: Torf + kum + kestane toprağı karışımı uygundur.
Gübreleme: Gübreyi en çok seven bitkidir. Şubattan çiçeklenmeye kadar her hafta çiçekli gübre solüsyonu verilir. Çiçeklenince gübre kesilir.
Sulama: Yazın ve ilkbaharda toprak daima nemli tutulur ve kurutulmaz. Su en az 25 oC sıcaklıkta olmalıdır. Ekimde çiçeklenme bitince su yavaş yavaş azaltılır. Yapraklar solmaya başlayınca tamamen kesilir.
Saksı Değiştirme: Yumru saksıdan çıkarılır ve kuru torf içinde 6-10 oC’de muhafaza edilir. Şubatta yumrular nemli torfa konur ve sıcak tutulur. Sürgünler görülünce toprak karışımı ile saksıya dikilir (yumruların üzeri 2 cm kalınlıkta örtülür) ve sıcak tutulur.
Işık: Yarı gölgeyi sever. Direkt ışık iyi gelmez.
Sıcaklık: Şubat-ekim arası minimum 18-22 oC uygundur.
Hava: Nemli havayı sever. Çiçek ve yapraklara su damlatılmamalıdır. Aksi halde lekeler oluşur. Toprak yüzeyi her zaman nemli olmalıdır.
Üretim: Tohum, yaprak veya gövde çeliği ile yapılır.
Not: Çok kuru havada yaprak kenarları kıvrılır ve kahverengi olur.
Kaynak: Aslı B. Korkut, İ. Hakkı İnan – Saksılı Süs Bitkileri
……………….………………………………………………………………………….………………………..... ...
Mine Pakkaner
12-06-2006, 21:15
Annem aynı muhteşem kökene 2 senedir bakıyor. :)
Bu sene de goncadan kendini taşıyamıyor.;) Galeriye daha önce resmini yüklemiştim.
1800
Merhaba, çok güzel renkli bir gloksinyam var ve açması için çok uğraştım.
Ben ışık konusunda size katılmıyorum, çünkü yaz başında yarı gölgede tutuyordum.Bir türlü açamadı, çiçek tomurcukları kahverengileşti ve koptu.
Sabah güneşini alan bir pencere önüne koydum, çok fazla olmamak kaydıyla sürekli nemli tuttum, şimdi çok iyi durumda ve çiçekleri de çok güzel.
Birkaç değişik renkte goksinya yaprağı buldum, suda köklendirdim. Bu arada tuberleride oluşmaya başladı.Bir tanesi tomucuk verdi, diğerlerini merakla bekliyorum.
Önerileriniz olursa sevinirim.
üç saksı menekşem vardı ve bir türlü büyütemiyordum.
sonra kızdım, hepsini anneanneme götürdüm.
sanki bana nispet bir büyüdüler serpildiler
çiçek açmada birbirleri ile yarışıyorlardı.
ışık ısı falan da etkilidir ama
sonra öğrendimki anneannem menekşeleri beni sever gibi seviyormuş.
çiçeklerin sevgiye cevap verdiklerini bir kere daha anladım.
birde koyu renk menekşe ile beyaz menekşenin çiçek tozlarını bir birine karıştırdığım da ,beyaz olan gelecek yıl ebruli açtı.
denedim oldu, bunun bilimsel bir yanı varmıdır?
Bu konuda kesinlikle size katılıyorum, çiçekler sevildiklerini biliyor.;)
Eş baskınlıktaki allelleri tozlaşmayla bir araya getirdiğiniz için ebruli açmış olmalı.
çiçeksever
20-10-2006, 16:38
bu benim ilk göz ağrım
çiçeksever
20-10-2006, 16:40
bunlarda diğer renkleri
çiçeksever
20-10-2006, 16:43
bir başkası
Çok güzeller. Koçtaş ta satılıyordu bir ara. cesaret edip almadım. Ya bakamazda bu güzelleri soldurursam dedim.
Sayın Çiçeksever
Çok şekerler.Renkler süper.
çiçeksever
22-10-2006, 11:33
bu benim ilk göz ağrım şu anda bundan tek çiçek açtı.bunlar çok güzel yumrulu olduğu için kolay kolay ölmüyor.bahçıvan sana bir yumru göndermeye çalışayım.geçen sene Eskişehirde bir çiçekçi çiçeği geçtiği için 2 tane bedavadan verdi.yumrulu olduğu için bir süre sonra açtı
bu da yazın açan renk
buda bizim güzelimiz bu bahar bir çok kişiye dağıttım ama kendime kalan yalnızca bir tane açtı çünkü o pamukçuklu hastalığa yakalandı ölmedi ama bir daha açamadı umarım tamamen kaybetmeyiz
merhaba
ben çiçeğimizi çoğaltma aşamasındayım
kaybetmedik şükürler olsun bahar aylarında
yapraklandığında isteyen herkesle paylaşacağız inşallah
birde mor olanı var kenarları beyaz ve katmersiz
ilk sırada papatyam ve elfogi var sözüm söz
çiçeksever
09-01-2007, 14:29
resimleri ancak bilgisayara aktardım
çiçeksever
10-01-2007, 11:25
sonbaharda toprağına baktım ufak ufak 2-3 tane yavru yapmış.onu ayrı saksıya diktim.bakalım nasıl olacak.Afyona yolu düşene yumrusundan verebilirim.ben şu anda 2-3 tane yumruyu dinlenmeye bıraktım.1-2 tanesini suluyorum.Üzerinde yaprağı var.2 ay önce açtı.Kırmızı-beyaz cinsli olanı.
Merhaba Sevil
Yaprak çelikleri Haziran-Temmuz aylarında alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 21 oC dolayında tutulursa 3-4 hafta içerisinde köklenme gerçekleşir.Şimdi gönderirsen yapraklar boşa gidebilir.Zaten bulamıyoruz onlarda telef olmasın.Yapraklar Çoğalsın.
peki o zaman ben herkes merakla ve heyecanla bekliyor diye acele edeyim dedim zaten normalde bu çiçek kışın yapraksız kalıyor fethiyenin havasından halen ayakta ve çiçekli
aslında bir ay önce istanbulda almış olduğum yaprak suda köklendi ama sizler işi garantilemek için illede haziran temmuz diyorsanız tamamdır.
Kökleniyorsa alalım ozaman ...
papatyam
24-01-2007, 09:21
benim evim çok acayip güneş alıyo bütün çiçekler olurken bir tek menekşeyi yetiştiremedim o kadar güzel menekşelerim vardı ki
bakalım bu olur inşallah
Mine Pakkaner
24-01-2007, 12:22
Aaa, Papatya, sizin de bir süredir klavyeniz bozuk:D, mesajlarınıza bakıyorum "r" harfleri basmıyor, "yapıyo, bişey" gibi kelimelerde takılıyor. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif Bir de sağol yazarken "ğ" tuşu bozulup duruyor, çıkmıyor arada http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
papatyam
24-01-2007, 12:30
pardon ;) aslında dikkat etmeye çalışıyorum ama
arada kaçırıyorum demek ki
daha çok özen gösteririm
Mine Pakkaner
24-01-2007, 12:52
Bu arada gloksinya yetiştiricileri için bir küçük ama önemli nokta, ikinci senenin sonunda bitkinin gövdesi yükselmeye başlıyor ve yeniden tomurcuklanmaya başladığında gövde bitkiyi zor taşıyor, çiçekler açınca eğer gövdeyi desteklemezseniz kırılıyor. (bunlar tecrübe ile sabit :)
papatyam
24-01-2007, 15:32
sağolun mine hanım
rica ederim beyazgül
umarım çabuçak kök salıp yeşerir
elfogi üzülme olmazsa baharda tekrar deneriz yaprakları ucundan biraz kestikten sonra suya koymanda fayda var bu durumda yıpranmış uç kısım köklenmeye bilir. bir müddet suda kalıpta köklenmeyip ucları yumuşayan yapraklara ben hep böyle yapıyorum işe yarıyor.
İnşallah Sonuç Alırım.Teşekkür ederim.Torfla sarıp poşete koymayı düşünüyorum.Bir sitede gördüm.Yaprakların uç kısmını torfa sarıp. poşete koymuşlar.Daha sonra köklenme gerçekleşince saksıya dikiyorlar.Bir deneme yapacam.
papatyam
09-02-2007, 16:20
Sevil , benimkiler öldü. :(:(:(
Aynen bendeki bir tane mefta biri hala direniyor.Ama oda gidici görünüyor.Demek ki zamansız olduğu için .
papatyam
10-02-2007, 07:53
Evet Elfogi, bence de zamanı olmadığı için öldüler.
Nasıl olur benim Bahçıvan için getirdiklerim köklendi bile az önce farkettim, neyse üzülmeyin tekrar deneriz baharda :)
Beyazgül'den ses yok onunkiler iyi herhalde.
Menekşenin böylesini de hiç görmemiştim.Ayrıca siteyi kullanmayı tam olarak çözemedim ama uğraşıyorum, aslında üye olalı epey oldu.
beyazgul
13-02-2007, 18:50
benim biri kurudu digerininde ucundan kumaya basladi oda kuruyacak galiba
bahcıvan
13-02-2007, 22:00
Yaşasın benimkiler köklenmiş :) Sevgili Sevil onlara cici baktığın için teşekkür ederim :)
Rica ederim Bahçıvan
Ben bir şey yapmadım, suya koydum köklendiler.
Önümüzdeki hafta bir buluşma ayarlayalım mı?
Diğer arkadaşlarda kıskanmasın, bir dahaki sefer size de köklenmiş olarak yollarım.
Merhabalar. Bugün kendimi tanıtmaya çalıştım,
2-3 ay kadar önce menekşe yaprağını suda köklendirmeden direk toprağa ekmiştim ama biraz derin ekmişim, hala işaret yoktu, yazılarınızı okuyunca öğlen eve gittiğimde toprağından çıkardım, baktım ki bir sürü filizlenmiş, hemen geri ektim ama bu sefer derin değil, daha toprağın üstüne yakın ektim. Hatta filizlerini biraz toprağın üstünde bıraktım. inşallah kocaman olur.
bu arada araştırdım, benimki bardak menekşesi değilmiş, afrika menekşesiymiş.
sayın çiçeksever ve sayın sevil hanım
1.sayfadaki bu menekşeler gerçekten çok çok güzeller, nazar değmesin inşallah. Eğer İstanbul'da filan bulabileceğim bir yer varsa arkadaşlarımdan göndermelerini isterim, tavsiye edebileceğiniz yerler var mı?
Sayın Drogba
Öncelikle çok geç cevap verdiğim için özür diliyorum.
Geçtiğimiz senelerde büyük bir yapı marketin çiçek bölümünde ve Pamukova'daki bir dinlenme tesisinin çiçek satış bölümünde bu çiçeğe rastlamıştım. Külah çiçeği **** dondurma çiçeği olarak adlandırmışlardı.
Eminönü çiçek pazarında ise hiç rastlamadım ayrıca bu çiçek toğumdan da üretiliyormuş ama ben toğum almayı hiç beceremedim.
Eğer arzu ederseniz baharda diğer arkadaşlara gönderirken sizede yaprak göndermeye çalışırım.
Sevil Hanım çok teşekkür ederim.
O zaman inşallah demekten başka bişey kalmıyor bana. Bu mesajı yazdıktan sonra arkadaşlarıma söyledim. Birkaç markete de baktırdım ama sonuç olumsuz.
Merhabalar
Yeni üye oldum ama Sevil Hn ın çiçeklerine hayran kaldım ellerinize sağlık.Kıskanılacak kadar güzeller.Herkes kendinde olsun istiyor valla..
DİDEMNAZ
26-02-2007, 22:17
Annem aynı muhteşem kökene 2 senedir bakıyor. :)
Bu sene de goncadan kendini taşıyamıyor.;) Galeriye daha önce resmini yüklemiştim.
1800
merhaba benimde iki yumru vardı uzadı durdu küçük bir çubukla destek yaptım çiçek te açmayınca kendini toplasın diye köke yakın yerden kopardım.DİĞERİDE İNAT YAPAR GİBİ iki küçük yaprak açtı aylarca öyle kaldı. Siz nasıl yapıyorsunuzda böyle büyütüp çiçek açtırıyorsunuz .Ant. arkadaşlar varmı bu çiçeği yetiştiren .Bunlardan mutlaka bende yetiştirmeliyim
DİDEMNAZ
01-03-2007, 08:47
Günaydın herkese, size bir şey soracam bendeki yumruların biri çürüdü .Satıldığı yerde de artık bulunmuyor.Kalan tek yumrumu nasıl saklıyabilirim.
çiçeksever
01-03-2007, 11:32
Günaydın herkese, size bir şey soracam bendeki yumruların biri çürüdü .Satıldığı yerde de artık bulunmuyor.Kalan tek yumrumu nasıl saklıyabilirim.
Merhaba Didemnaz,Bende 4 tane kadar var 2 tanesini toprağında sakladım.2 tanesini sulamağa devam ettim.onlarda şu anda tomurcuk oluşmaya başladı.Geçen sene yumrular yavru yapmıştı, onlarıda toprakta saklamıştım fakat geçen hafta baktığımda kuruduklarını gördüm.Bir yumruda çürüdü. Yapraktan biraz zor yetişiyor.Yumru daha kolay oluyor
çiçeksever
02-03-2007, 12:34
Afyonda Mayıs-Haziran aylarında pazarda çiçek açmış vaziyette saksıda 5 ytl ye satılıyor.Eskişehirde de çiçekçi ve pazarda satıldığını gördüm.Ben de avatarda görülen ve 7 nolu mesajda bulunan renkler var.İsteğene yaprak çıkınca gönderebilirim.
Merhaba bi süredir siteye üyeyim. Ama genelde yazılanları okuyarak, bu siteyi bilgi almak için kullanıyorum. Bende menekşe yetiştiriyorum. Menekşenin yaprakları çok fazla olduğunda onları kesmek gerekir mi yoksa onun yapraklar vasıtasıyla beslenmesini önlemiş olurmuyum?
Bozulan yaprakları budayabilirsin.
çiçeksever
07-03-2007, 16:54
http://www.anadolutohum.com/mgs/urunler/amator/sogan/ana_sogan.htm
burada soğanlı bitkiler ve gloksinya ile ilgili bilgiler var satışı nasıl bilmiyorum
çok güzel çiçekler ya. Bende evde çiçek yetiştirmekistiyorum ama ne zaman çiçek alsam hep kuruyorlar artık almaya kıyamıyorum:(
Merhabalar,
Aslında evimde menekşelerim daha çok ama bu bölümde Gloxinia'ı da takip ettikçe inanılmaz iştahım kabardı.. :dilli:
Ne de olsa bakımı menekşeye çok benziyor..
2 yıl önce Alsancak'ta bir çiçekçiden 2 adet çiçek aldım annem için..(Netliği biraz kötü ama resimlerini ekledim ilk Gloxinia'larımızla tanışmamızın; o zaman adını bile bilmiyordum) Çiçekçi bakımını bile bilmiyordu.. O yaz çok güzel açtılar.. Yaz sonuna doğru bozulmaya başlamışlar annem çok üzülmüştü sonrasında kurudular bakamadım diye.. Saksıları atmış bahçede bir köşeye.. Bir sonraki baharda yeni çiçekler dikmek için saksıları boşaltırken birinde canlanan bir filiz görmüş hatırlamamış ne olduğunu ama yine de dikmiş onu özenle.. Ve geçtiğimiz yaz o filiz inanılmaz güzel çiçekler açan bir Gloxinia oldu.. Annemin ve tüm komşularının gözdesi olunca takip edip Hisarönü'nden tüm renklerini aldım anneme..( Bu araştırmalarım sırasında agaclar.net'den öğrendim adının Gloxinia olduğunu ve bakımını..) Ocak ayında gittiğimde hepsi yeni yeni yaprak vermeye başlamıştı..
Bu arada geçtiğimiz yaz yapraktan çoğaltmayı tüm komşularla birlikte başaramadılar.. Sanırım yapraktan üretmek biraz zor oluyor..
Ve ben bu yıl eğer çiçekçilerde bulamazsam annemin yapraklarına dadanıp kendime üretmeye çalışacağım.. Umarım çoğaltmayı ve hatta paylaşmayı başarabilirim :p
Maşallah çok güzeller.Malesef bizde yaprak denedik başarılı olamadık.
papatyam
10-03-2007, 10:20
Elfogi,
Ben kuruyan yaprakları atmamıştım, suda duruyorlar hala ve köklendiler inanırmısın,
Maşallah çok güzeller.Malesef bizde yaprak denedik başarılı olamadık.
Benimkiler kurudu kayboldu.Çok şanslısınız.:)Çok ilginç.Hemen dikin ozaman.
papatyam
10-03-2007, 11:12
Dikerim dikmesine de gerçekten ilginç, yaprak kısmı kuru ama köklendi.
Önce çürür gibi oldu kestim tekrar suya koydum ondan sonra köklendi.
Yapraktan çoğaltmada menekşelerimde başarılı olamıyorum. Suda köklenmesini sağlıyorum hatta yaprak bile verenler oluyor. Ama toprağa diktikten sonra yaşatmayı başaramıyorum. Belki su çok geliyordur diye üstten tam yapraklara gelmeyecek şekilde toprağına az su vermeyi bile denedim. Yine de yaşatamadım. Şu anda topraktan yeni yaprağını gösteren bir menekşem var her gün tepesindeyim çiçeğimin yaşatabilmek, büyüdüğünü görebilmek için. :p
Bu kez hem menekşelerimde hem de Gloxinia'da direkt toprağa dikeceğim. Bu dikimden daha umutluyum.. Yine umarım; ben de, sizler de yapraktan çoğaltmayı başarabiliriz.. Pes etmek yok ! :p
Yapraktan çoğaltmada menekşelerimde başarılı olamıyorum. Suda köklenmesini sağlıyorum hatta yaprak bile verenler oluyor. Ama toprağa diktikten sonra yaşatmayı başaramıyorum. Belki su çok geliyordur diye üstten tam yapraklara gelmeyecek şekilde toprağına az su vermeyi bile denedim. Yine de yaşatamadım. Şu anda topraktan yeni yaprağını gösteren bir menekşem var her gün tepesindeyim çiçeğimin yaşatabilmek, büyüdüğünü görebilmek için. :p
Bu kez hem menekşelerimde hem de Gloxinia'da direkt toprağa dikeceğim. Bu dikimden daha umutluyum.. Yine umarım; ben de, sizler de yapraktan çoğaltmayı başarabiliriz.. Pes etmek yok ! :p
Sn.hfz koçtaş'ta çok güzel çeşit çeşit Gloxinia soğanları (rizom da olabilir) var , biraz önce oradan geldim harika çiçek soğanları ve rizomları
gelmiş çok güzellerdi dayanamadım yine bir yığın soğan aldım sizde İzmir'desiniz gidip görmenizi tavsiye ederim.Saygılar..
Sn.hfz koçtaş'ta çok güzel çeşit çeşit Gloxinia soğanları (rizom da olabilir) var , biraz önce oradan geldim harika çiçek soğanları ve rizomları
gelmiş çok güzellerdi dayanamadım yine bir yığın soğan aldım sizde İzmir'desiniz gidip görmenizi tavsiye ederim.Saygılar..
Bugün 17.00 civarı Koçtaş'taydım! :p Ama soğanlarla hiç ilgilenmedim.. 4 adet afrika menekşesi ve menekşe saksısı aldım.. Bu arada yeni menekşelerimin resimlerini birazdan Afrika Menekşesi bölümüne ekleyeceğim.. Birkaç gün içerisinde tekrar giderim Gloxinia soğanları için..
Bu arada menekşeler dikkatinizi çekti mi bilmiyorum inanılmaz kötü durumdalar..:( İnşallah aldığım menekşeleri yaşatabilirim.. Ve sadece bir adet vardı çok severim Cocos.. O da inanılmaz kötü durumdaydı :( Çok üzüldüm pek çok çiçeğin o şekilde sergilenmesine ve cansız muamelesi görmesine..
richirich2
13-03-2007, 22:18
benim gloxinia larım bunlar. Reesmi yükleyebilmişimdir umarım.
çiçeksever
14-03-2007, 13:47
gloxinia tarlası benim de orda olmam lazım
çiçeksever
14-03-2007, 13:49
fotoğrafta 2005 yılı gözüküyor.Şu an durumu nasıl
richirich2
14-03-2007, 19:10
Bunlar evde yetiştirme değil.Kendi üretim seralarım var.resimdekiler satış amaçlı bir araya geldiler resimden bir kaç dakika sonra kamyona yüklenip gittiler..:)))belkide şu an evlerinizdeki çiçeklerden birileri olabilir.2005 ti onlar ama şuan 2007 versiyonları da yolda..:))):p
Bunlar evde yetiştirme değil.Kendi üretim seralarım var.resimdekiler satış amaçlı bir araya geldiler resimden bir kaç dakika sonra kamyona yüklenip gittiler..:)))belkide şu an evlerinizdeki çiçeklerden birileri olabilir.2005 ti onlar ama şuan 2007 versiyonları da yolda..:))):p
O tarladan hiç çıkmak istemezdim:p İnanılmaz güzeller..
Sn. richirich, yolda olanlar İzmir'e de geliyorlar mı? Geliyorlarsa nerelerden temin edebiliriz? Açıkçası deneyeceğim ama, benim yapraktan üretmede pek umudum yok.. O yüzden saksılı almak daha mantıklı geliyor..
Temin konusunda yardımcı olursanız çok memnun oluruz.. Şimdiden teşekkürler.;)
richirich2
15-03-2007, 19:07
O tarladan hiç çıkmak istemezdim:p İnanılmaz güzeller..
Sn. richirich, yolda olanlar İzmir'e de geliyorlar mı? Geliyorlarsa nerelerden temin edebiliriz? Açıkçası deneyeceğim ama, benim yapraktan üretmede pek umudum yok.. O yüzden saksılı almak daha mantıklı geliyor..
Temin konusunda yardımcı olursanız çok memnun oluruz.. Şimdiden teşekkürler.;)
Yolda derken daha bebek sayılırlar resmini eklerim bir ara. Satışa mayısın ilk haftası gibi geliyorlar. Arkadaşlar üzülmeyin gloxinia ihtiyaçlarınızı ben karşılarım siz merak etmeyin.:p
Yolda derken daha bebek sayılırlar resmini eklerim bir ara. Satışa mayısın ilk haftası gibi geliyorlar. Arkadaşlar üzülmeyin gloxinia ihtiyaçlarınızı ben karşılarım siz merak etmeyin.:p
Sanırım Gloxinia konusunda deyim yerinde ise 'arsız' bir görüntü sergiledim..:o
Mayıs'ı beklerken; Sn. arb73, sizin uyarınızla bugün Koçtaş'tan 2 li bir Gloxinia buldum.. Beyaz.. Piyasada hiç bu rengini görmemiştim.. Bayağı soğan gibi kökler. Patates gibi yuvarlak, küçük bir yumurta büyüklüğünde.. Hatta uyanmaya bile başlamışlar.. Hemen 2 saksıya diktim.. Sanırım bakıma alınan tüm çiçeklerim gibi bunların da her gün tepesindeyim artık. :p
Aşağıda yeni Gloxinia yumrularımı (yumru doğru mudur bilemedim ama) ve broşüründeki resmini ekledim.. Ve ümid ediyorum; minik yaprakların çıkıp büyümesini ve inşallah açtırmayı başaracağım o güzel çiçeklerinin resimlerini de eklemeyi umuyorum..
Sevgilerimle..
Mayıs'ı beklerken; Sn. arb73, sizin uyarınızla bugün Koçtaş'tan 2 li bir Gloxinia buldum.. Beyaz.. Piyasada hiç bu rengini görmemiştim.. Bayağı soğan gibi kökler. Patates gibi yuvarlak, küçük bir yumurta büyüklüğünde.. Hatta uyanmaya bile başlamışlar.. Hemen 2 saksıya diktim.. Sanırım bakıma alınan tüm çiçeklerim gibi bunların da her gün tepesindeyim artık. :p
Aşağıda yeni Gloxinia yumrularımı (yumru doğru mudur bilemedim ama) ve broşüründeki resmini ekledim.. Ve ümid ediyorum; minik yaprakların çıkıp büyümesini ve inşallah açtırmayı başaracağım o güzel çiçeklerinin resimlerini de eklemeyi umuyorum..
Sevgilerimle..
Hayırlı olsun.Güle güle büyütün.Doğru söylüyorsunuz yumrulu bir bitkiymiş.Geçenlerde bende eşimin çok beğendiği bir gloxina aldım. Paket içerisinde ağaç talaşlarının içinde olduğu için anlayamamıştım.Daha sonra paketi açtığımda aynı Sıklamen gibi yumrulu olduğunu gördüm.Güle güle büyütelim artık
richirich2
16-03-2007, 17:55
Sn. richirich bekliyoruz artık.Bir kere gösterdiniz.Devamı gelir inşallah.:)
****** yeni resimleride eklerim. 2007 versiyonlarının resimlerini paylaşırız.
richirich2
16-03-2007, 17:58
Sevgilerimle..
Evet bu bitki yumrulu. Yalnız resimde görünen yalın kat çiçekli gloxinia. Benim resimdekilere bakarsanız hepsi katmerli. ****** o da çok güzel ama katmerli çiçekler herzaman daha uzun süreli ve dayanıklı olur. İyi günlerde büyütün.
Evet bu bitki yumrulu. Yalnız resimde görünen yalın kat çiçekli gloxinia. Benim resimdekilere bakarsanız hepsi katmerli. ****** o da çok güzel ama katmerli çiçekler herzaman daha uzun süreli ve dayanıklı olur. İyi günlerde büyütün.
Sayın richirich2, Mayıs'a kadar sizi takib edeceğimden emin olabilirsiniz.:p
Bu arada yalın olup olmadığının farkına bile varamadım.:( Beyaz diye öyle sevinmiştim ki..:p
-Sümbülteber ve Frezya'yı saymazsak ki geçen yıl açtıramamıştım her ikisini de- Yine de ilk kez yumrudan bir ev çiçeği yetiştireceğim için çok heyecanlıyım.
Sn.Elfogi ve arb73 teşekkürler.. Bu arada Sn. arb73 Gloxinia'nızın gelişimi konusunda bilgilendirirseniz bizleri ben de benimki ile kıyaslar, varsa hatalarımı düzeltmeye çalışırım.. Ne de olsa soğanlı bitkilerde benden çok tecrübeniz var.;)
Sayın richirich2, Mayıs'a kadar sizi takib edeceğimden emin olabilirsiniz.:p
Bu arada yalın olup olmadığının farkına bile varamadım.:( Beyaz diye öyle sevinmiştim ki..:p
-Sümbülteber ve Frezya'yı saymazsak ki geçen yıl açtıramamıştım her ikisini de- Yine de ilk kez yumrudan bir ev çiçeği yetiştireceğim için çok heyecanlıyım.
Sn.Elfogi ve arb73 teşekkürler.. Bu arada Sn. arb73 Gloxinia'nızın gelişimi konusunda bilgilendirirseniz bizleri ben de benimki ile kıyaslar, varsa hatalarımı düzeltmeye çalışırım.. Ne de olsa soğanlı bitkilerde benden çok tecrübeniz var.;)
****** bilgilendirmeye çalışırım.Ama tecrübe konusuna gelince orası hiç belli olmaz :D ben sümbülteberi daha geçen sene duydum ama maşaallah siz çiçeğini bile almışsınız.:))
nazlı menekşe
16-03-2007, 22:35
:eek: Bu gloxinia çiçeklerini ilk kez bu sitede gördüm.Çok güzel ve gösterişli çiçeklermiş.menekşeye benzediği yazılmış acaba tüylü mü yaprakları? Hem soğanı var hem de yapraktan üretilebiliyor sanırım doğru mu anladım acaba? En kısa zamanda bu çiçekten bulmaya çalışacağım, çok çekici...
richirich2
17-03-2007, 20:10
:eek: Bu gloxinia çiçeklerini ilk kez bu sitede gördüm.Çok güzel ve gösterişli çiçeklermiş.menekşeye benzediği yazılmış acaba tüylü mü yaprakları? Hem soğanı var hem de yapraktan üretilebiliyor sanırım doğru mu anladım acaba? En kısa zamanda bu çiçekten bulmaya çalışacağım, çok çekici...
Evet yapralakları aynı afrika menekşesi (ev menekşesi) ile hemen hemen aynı ebat olarakbiraz daha büyükler. Üretim için sizinde yumru temin etmeniz daha sağlılkı olur yapraktan olabilir ama çiçek açmayabilir. **** biraz daha bekleyip yetişmiş vede açmış bir gloxinia sahibi olabilirisiniz.
çiçeksever
19-03-2007, 13:56
bana da Ankara Koçtaştan bir arkadaşım aldı.Pakette 2 yumru var fiyatı 7.95
9 numaralı mesajdaki resimdeki mor olandan.Çiçek iyi bakılırsa yavru yumru veriyor.Oradan da çoğaltılıyor.
Yaklaşık 2 hafta önce ektiğim gloxinia yumruları uyanıyorlar....
Yaklaşık 2 hafta önce ektiğim gloxinia yumruları uyanıyorlar....
Benimkiler de..:dilli:
Katalogda çok güzel Gloxinia'lar var.pdf formatlı bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.
http://www.elt.nl/overig/Sinningia%20fotoblad.pdf
Bende 3 hafta önce bir yumru ektim ama hala uyanmadı,acaba hiç uyanmayacakmı:( :( :( :( :(
Bende 3 hafta önce bir yumru ektim ama hala uyanmadı,acaba hiç uyanmayacakmı:( :( :( :( :(
-Derin diktiyseniz yaprakların topraktan çıkması uzun sürebilir. Ben yumrunun yaprak çıkacak yerini hemen hemen açıkta bıraktım diyebilirim..
-Bulunduğu yer soğuk ise uzun sürebilir..
-Ters dikmiş olabilirsiniz..( Ben biraz aramıştım neresi yukarıda olacak diye):p
:o ters olabilirmi acaba bilmiyorum ki,yusyuvarlaktı her yeri köklerle çevriliydi:o Balkonda duruyor ama yinede çok soğuk değil.içeri aldım dün.topraktan çıkarıp bakayım ters mi değil mi diye ama nasıl anlayabilirim??:( :confused:
Ben olsam çıkarıp bakardım dikkatlice..:dilli: Bir de benim bir suluboya fırçam var.. Onunla toprağı hafif hafif eşerek alttan yaprak geliyor mu diye bakarım pek çok çiçeğimde..:p Merak bu ya!
Soğanın alt kısmı biraz daha sivrice, ya da yuvarlak.. Yaprak çıkan yeri daha düz.. Umarım anlayabilirsiniz.. Ayrıca açtığınızda belki de yaprak göreceksinizdir...:p
Vallahi merak ettim şimdi ben de..:dilli: Bilgilendirirseniz çok sevinirim..
Çıkardım. Alttan üstten basık kenarları şişkin bir elips şeklinde.ama bu elipsin ne altından ne üstünden hiçbirşey çıkmamış.kenarda minicik pembe-sarı,solucanımsı bir uzantı oluşmuş.Hatta hala emin değilim sanki solucan saplanmış gibi:p Bende belki oradan yaprak oluşacaktır diye onu üste gelecek şekilde tekrar ektim.Acaba o minicik uzantı nedirki???:confused: :o :o
Sn. papoila, 64. mesajda benim gönderdiğim gloxinia yumrularının resimleri var. Dikkatli bakarsanız alttaki yumrunun tam ortasında yapraklanmayı görebilirsiniz.
Yani yapraklar yumrunun tam ortasından çıkıyor ve uzantı şeklinde değil.. Tüylü bir yaprak çıkacak.. Yumrunun tamamında kökler var. Büyük ihtimalle o köklerden biri uyanmıştır. Yaprak çıkan kısım tam ortada biraz düz veya çukur gibi..Altta kalması gereken kısım da üste göre birazcık daha çıkıntılı..
Hazır çıkarmışken isterseniz dikkatli bir şekilde su altında topraktan arındırarak iyice bakın. Çünki şu anda sanırım yan bir şekilde diktiniz yumruyu..:p
:D :D :D Çok teşekkür ederim hemen yıkayıp bakacağım.Bir zararı olmaz değil mi?:confused:
Çok sevindim altını-üstünü anlayabilmenize.. Dikerken tam yaprak kısmını biraz açıkta bırakın. Çok toprak koymayın üzerine.. Bir de daha sıcak güneş alan bir yere koyarsanız, eminim iki hafta içinde göreceksiniz yaprakların çıkışını..:p
Liliumlarınızı da bence hemen kendi saksılarına yerleştirin.. Kök çevresindeki topraklarını fazla açmamaya dikkat edin dikerken..
Bol çiçekli günler..;)
:rolleyes: Teşekkür ederim.Söylediklerinizi yaptım şimdi beklemedeyim;)
Buket Aknar
13-04-2007, 19:12
ben de gloxinia yumrusu aldım ancak ne yönden ekeceğimi ayırt edemiyorum, üstelik pakette iki farklı büyüklükte yumru var bir tanesi iri diğeri iri yumruya göre daha küçük bir yumru . Yumruyu incelediğimde küçücük bir filizlenme gördüm ama o acaba kök mü yoksa filiz mi ayırdedemiyorum bir zarar verirsem diye de dokunmuyorum .....
ben de gloxinia yumrusu aldım ancak ne yönden ekeceğimi ayırt edemiyorum, üstelik pakette iki farklı büyüklükte yumru var bir tanesi iri diğeri iri yumruya göre daha küçük bir yumru . Yumruyu incelediğimde küçücük bir filizlenme gördüm ama o acaba kök mü yoksa filiz mi ayırdedemiyorum bir zarar verirsem diye de dokunmuyorum .....
Filizlenme elipsin düz kısmındaysa büyük ihtimal yapraktır.. Yukarıdaki mesajları tekrar okuyup incelemenizi ve dikiminizi hemen yapmanızı tavsiye ederim..;)
Hfz Hn gelişmeleri bildiririm demiştim size,benimkinin ilk ve son hali işte böyle böyle.Ayrıca size çiçek soğanı sözüm var unutmuş değilim:)
Çok güzel olmuuşşş... Allah nazardan saklasın..:p
Benimki biraz daha mı büyümüş sizinkinden? Bana mı öyle geldi acaba?:dilli:
Bu arada ne kadar gür duruyorlar. Bir saksıda 2 adet sogan mı var? Sanki daha çok yerden patlamış gibi..
Çiçek soğanını ben de unutmadım..:dilli: Teşekkür ederim çok.. En kötü ihtimal Mayıs'ta Fuar'da, Agaclar.net standında artık elimizde ne varsa:dilli: değiş-tokuş edebiliriz..
Sizinkinin yaprakları maşaalah kocaman olmuşlar.Doğru tahmin bu arada saksıda iki adet yumru var.Ama biri ötekinden daha hızlı gelişiyor aynı anda dikmeme rağmen.Soğanlarında bir ara çaresine bakarız O tarihte görevim olmazsa dediğiniz gibi fuarda,**** başka şekilde hallederiz önemli değil.
Arkadaşlar
Yapraklardan sonra, dallarını da köklendirmeyi başardım.
Geçen seneki yaşlı dalları geçen ay kesmiştim, çiçek kendisini tazelesin diye.
Ve kestiğim dalları kıyamayıp suya koymuştum, yaprak diplerinden yeni filizler verdi ve köklendi. Yalnız şimdi bir sorunum var ben o dalları nasıl ekeceğim.
Yani o uzun dal büyümekte olan filizleri nasıl taşıyacak?
Yapraktan ürettiklerimde şimdiye kadar çiçeklenmeme gibi bir sorunla da karşılaşmadım. Daha önceki mesajlarda bir arkadaş böyle bir sorun yaşanabileceğini yazmıştı.
Arkadaşlar
Yapraklardan sonra, dallarını da köklendirmeyi başardım.
Geçen seneki yaşlı dalları geçen ay kesmiştim, çiçek kendisini tazelesin diye.
Ve kestiğim dalları kıyamayıp suya koymuştum, yaprak diplerinden yeni filizler verdi ve köklendi. Yalnız şimdi bir sorunum var ben o dalları nasıl ekeceğim.
Yani o uzun dal büyümekte olan filizleri nasıl taşıyacak?
Yapraktan ürettiklerimde şimdiye kadar çiçeklenmeme gibi bir sorunla da karşılaşmadım. Daha önceki mesajlarda bir arkadaş böyle bir sorun yaşanabileceğini yazmıştı.
Önce sizi tebrik edelim..:p Çünki sizden başka kimse değil dal, yapraktan üretimi bile başaramadı.. Bu yıl deneriz tekrar.. Valla yetiştirenler de sanırım çiçeği zaman içinde tanıyorlar.. Çünki söylediklerinizin hepsi bize çok uzak.. Siz fersah fersah aşmışsınız artık konuyu..:p
Dallar için de Mum Çiçeği gibi saksıya bir çubuk yerleştirip, hırpalanmayacak şekilde bir kaç yerden bu çubuğa bağlayarak destek yapabilirsiniz.. Geçen yıl annem de boyu çok uzadığı için kırılmasın diye aynı şeyi yapmıştı.. Çok işe yaradı..
Bu arada köklendirdiğiniz dalın resimlerini koyarsanız çok seviniriz.. Merak ettim çok..;)
Önce sizi tebrik edelim..:p Çünki sizden başka kimse değil dal, yapraktan üretimi bile başaramadı.. Bu yıl deneriz tekrar.. Valla yetiştirenler de sanırım çiçeği zaman içinde tanıyorlar.. Çünki söylediklerinizin hepsi bize çok uzak.. Siz fersah fersah aşmışsınız artık konuyu..:p
Dallar için de Mum Çiçeği gibi saksıya bir çubuk yerleştirip, hırpalanmayacak şekilde bir kaç yerden bu çubuğa bağlayarak destek yapabilirsiniz.. Geçen yıl annem de boyu çok uzadığı için kırılmasın diye aynı şeyi yapmıştı.. Çok işe yaradı..
Bu arada köklendirdiğiniz dalın resimlerini koyarsanız çok seviniriz.. Merak ettim çok..;)
Sayın Hfz
Tebrikleriniz için teşekkürler. Yaprak **** dalları köklendirmek için hiçbir zaman özel bir işlem yapmadım, sadece suya koydum, aydınlık ve ılık bir ortam sağladım o kadar.
Çubuklu öneriniz için teşekkürler eminim işe yarayacaktır.
En kısa zamanda fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.
Bugün Hatay (İzmir) pazarının orada bir çiçekçide 4 adet Gloxinia gördüm! Daha çiçek açmamışlardı..
Sn. richirich2, acaba sizinkiler mi? Yoksunuz uzun zamandır.. Sanırım işleriniz yoğunlaştı.. Umarım yine uğrarsınız buralara, gördüğünüz gibi biz hala bekliyoruz..;)
İşte köklenen dal :)
İlginç.. :confused:
Yumrulu bir bitki.. Bu köklenen daldan nasıl büyüyüp gelişecek merak ettim.. Acaba kök yumruya mı dönüşecek daha sonra?
Bu yıl ben de deneyeceğim.. :dilli:
Yapraklar köklendikten sonra yumru oluşuyor. Dalda da aynı şekilde olur sanırım. Ama dalların köklenmesi yaprağa göre daha uzun sürdü, öncelikle filizler gelişti.
Yapraklar köklendikten sonra yumru oluşuyor. Dalda da aynı şekilde olur sanırım. Ama dalların köklenmesi yaprağa göre daha uzun sürdü, öncelikle filizler gelişti.
Sevgili Sevil,
Yumrulu olduğundan, çiçeklenmeden sonra bitkiyi dinlenmeye alıyor musunuz? Yani tamamen kurumasını sağlıyor musunuz? Yoksa yaşatıyor musunuz? Köklenen dalı ne zaman almıştınız? Bizim yeni diktiklerimiz daha o kadar büyüyemedi çünki..
Annemin geçen yıl tamamen ölmeden cılız yaşayan Gloxinia'ları var.. Hafta sonu göreceğiz ne durumda olduklarını.. Acaba budama yapabilir miyim diye soruyorum.
Sevgili Sevil,
Yumrulu olduğundan, çiçeklenmeden sonra bitkiyi dinlenmeye alıyor musunuz? Yani tamamen kurumasını sağlıyor musunuz? Yoksa yaşatıyor musunuz? Köklenen dalı ne zaman almıştınız? Bizim yeni diktiklerimiz daha o kadar büyüyemedi çünki..
Annemin geçen yıl tamamen ölmeden cılız yaşayan Gloxinia'ları var.. Hafta sonu göreceğiz ne durumda olduklarını.. Acaba budama yapabilir miyim diye soruyorum.
Fotoğrafta görülen dal geçen seneden, önceki senelerde İstanbul'da olduğundan tamamen kuruyup, kışın dinlenebiliyordu. Geçtiğimiz yazı Fethiye'de geçirince şaşırdı tabi, kurumadı, üstelik sonbaharda (kasım gibi) tekrar çiçek açtı. Ve ben mart ayında kalan tüm dalları ve tabi yaprakları budadım. Yapraklar da dallar da köklendi, yapraklar daha çabuk köklendi hatta yumruları oluştu desem yeridir. Saksıda kalan yumrularda yeni filizler verdi. Size köklenen yaprakların ve yeni filizlerin de fotosunu yollamak isterdim, ama şuan onlar Fethiye'de ben İstanbul'dayım.
Sizde çiçeğinizin durumuna göre budama yapabilirsiniz. Eğer yeni filizlerini yaprak diplerinden değilde yumrudan verdiyse işiniz çok kolay, ama yaprak diplerinden verdiyse karar size kalmış. Yapraklar uygun ortam sağlanırsa her mevsim kökleniyor. (kesinlikle denedim) Ama dallar konusunda henüz o kadar tecrübeli değilim.
Bol şanslar dilerim.
Sevgili Sevil,
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim..;) Sanırım aramızda Gloxinia konusunda en çok deneyimi olan kişisin..:p Bizler bu aşamalara gelemedik henüz.. Ama senin yaptıklarını ben de bu yıl deneyeceğim. Umarım senin kadar başarılı olurum çoğaltma konusunda..;)
Tekrar teşekkür ederim samimi ve ilgili olmana.;)
Sevgili Sevil,
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim..;) Sanırım aramızda Gloxinia konusunda en çok deneyimi olan kişisin..:p Bizler bu aşamalara gelemedik henüz.. Ama senin yaptıklarını ben de bu yıl deneyeceğim. Umarım senin kadar başarılı olurum çoğaltma konusunda..;)
Tekrar teşekkür ederim samimi ve ilgili olmana.;)
Ben teşekkür ederim, bu sayede paylaşmanın hazzını yaşıyorum.
Penelophe
14-05-2007, 21:38
Selamlar;
Bu akşam Kipada çiçek reyonunda üzerinde beyaz beyaz top gibi tomurcukları olan bir çiçek gördüm. İlk defa gördüm bu çiçeği (tomurcuğu) ama tomurcukları çok büyüktü ve bundan kimbilir nasıl bir çiçek açar diyerek aldım koydum sepete. Gloxinia :)
Henüz alalı bir saat olmadı hemen girdim siteye şöyle bir araştırdım, birde baktım burası var :) Baştan sona okudum.
Benim çiçek biraz halsiz bir çok yaprağı kırık, baktım reyonda başka yoktu, şansım buymuş demek ki deyip aldım.
Ezik ve kırık yaprakları budayacağım. Yapraktan çoğaltmak çok zor demişsiniz. Yinede deneyeceğim belki muaffak olurum.
En kısa sürede resimlerini eklerim.. Alır almaz girdim siteye, biraz panik yaptım sanki..
Saygılar.
Bir süre önce çıkmıyor diye mızmızlandığım gloxiniam şimdi serpilmeye başladı;)
çiçeksever
15-05-2007, 13:39
geçen haftaki durumu,şu an tomurcuklar iyice büyüdü.
Maşallah, maşallah...;)
Benimki de yapraklarını taşıyamıyor..:dilli: Marul gibi yaprakları var.. Ve tabii üzerinde tomurcukları..:p
Sevgili Arb73, senin Gloxinia nasıl? Tomurcuk yaptı mı? Merak ediyorum seninkinin rengini de..:dilli:
Salata yapar yeriz.Hem budanmış olur.:))
Destek yapmanız gerekiyor.Dikkat edin Boğumdan kırılabilir.
Penelophe
15-05-2007, 18:53
Selamlar;
İşte buda benim güzelim.
İlk aldığımda biraz hırpalanmıştı ama kırık, ezik bütün yapraklarını temizledim.
İşte en son haliyle (en altta sağdaki)huzurlarınızda. Taa taaa Gloxinia.. ;)
Penelophe
15-05-2007, 18:55
Selamlar;
Benimkinden de çok yaprak çıktı bir tanesi sağlamdı (arada kaynamış oda) onuda bardağa suya koydum , belki çoğaltabilirim.
Saygılar.
:p :p :p
Bugün güzelce destekledim Sevgili Elfogi..;)
Qxyl, Senin Gloxinian da çok güzel görünüyor.. Artık açtığında da resmini koyarsın gözlerimiz bayram eder..;)
Maşallah nazar değmesin çiçeklerinize, bol bol tomurcuk yapmışlar.
Benim Gloxinia nın son durumu böyle üzerinde sizinkiler gibi tomurcukları var ama fotoğrafta pek belli olmamış, yapraklar çok sık arada görünmüyorlar.
Tomurcukların açmasını bekliyorum.Herhelde 1 haftaya açmış olurlar,sizin gibi bende merakla bekliyorum:).
:D :D :D
Sevgili Arb73,
Fazlasıyla arsız görünüyorum artık sanırım.. Her gördüğünü iste, her gördüğünü iste..:dilli:
Bahsettiğim yaprak benim Gloxinia'ma ait..;) Söz sizinkine dokunmayacağım..:p
Malum geçen yıl çoğaltmayı başaramamış arkadaşlar. Ben de merak ediyorum bakalım biz başarabilecek miyiz? Nasıl olsa deneyebileceğimiz bir Gloxinia'mız var artık..;)
Bir yaprakçığın lafımı olur ne kadar isterseniz.Peki o zaman şöyle yapabiliriz, siz oradan ben buradan bir deneyelim,bakalım başarılı olabilecekmiyiz.
çiçeksever
17-05-2007, 16:21
ben 2 sene önce yapraktan ürettim.Ama hangi aydı hatırlamıyorum.Bana sanki aya veya mevsime göre tutması farkediyor gibi geliyor.
bengi_su
18-05-2007, 06:57
mevsime göre hark ediyor tam sebze fidanları dikilirken tutuyor tavsiye ederim deneyin tam mevsimi ben menekşelerle 5 senedir uğraşıyorum hermevsim bıkmadan yeniden ektim ilk 3 sene başarısız oldum ama şimdi bisürü menekşem oldu zamanla bakımını öğreniyor insan:)
Ne renkler var Katmerli olarak.
bengi_su
18-05-2007, 14:29
normal menekşem var katmerli beyaz içinde eflatun var ebruli yani ama çicek açmadı ayırmıştım çicek açmasını bekliyorum:p
Penelophe
18-05-2007, 17:47
canım ya ***. açsın koyarım tabi ama şimdilerde açacağa benzemiyor her gün gözüne bakıyorum açsın diye bakalım artık
Çiçekcoşturanı denedin mi?
Benimkide açmıyordu, yapraklarını kopartıp, çiçekcosturan verdim tam 1 haftada süper çiçeklere sahip oldum , önceki sayfalara bakarsan benim beyaz mekşemle olan maceramı resimleriyle görebilirsin.
bengi_su
18-05-2007, 21:03
kapım her zaman açık ben bazen yapıyorum birinin penceresinde istediğim menekşeler olursa utana sıkıla gidiyorum bi yaprak istiyorum biraz aptallık oluyor ama ya bu ebruliler el emeği tamamen inanılmaz renkler çıkıyor denedim bakalım ***. tutar aşılarım
Penelophe
21-05-2007, 22:31
Selamlar;
Benim gloxinia da hiç bir gelişme yok, hala tomurcuk, daha açamadı. Genelde geç mi açıyor tomurcukları?
Saygılar.
Penelophe
21-05-2007, 22:49
İşte son hali.
çiçeksever
22-05-2007, 14:09
sizinkine ne kalmış ha açtı ha açacak
Penelophe
22-05-2007, 15:24
Ama 2 haftadır böyle, bir sorun var sanırım:(
Beyaz olmayabilir.Sonradan renkleniyor.
Arkadaşlar ben bu çiçeği normal menekşe gibi zannediyordum.Dev gibi.Çiçekleri bile büyük.Kadife çok şeker.:)
Penelophe
23-05-2007, 16:23
Bir açsaydıda canlı canlı görseydim :(
Benimki birden yaprakları ve tomurcukları cansızlaştı.Neden olabilir.Resmen pörsüdü.:(
çiçeksever
25-05-2007, 15:13
2 sene önce benim çiçekte öyle oldu.Tomurcuklar açmadan çürüdü
zooteknist
25-05-2007, 15:46
Sayın Çiçeksever
Afyon 'da canlı çiçek satan bir yer nereden bulabilirim?Bildiğiniz bir yeri tarif edermisiniz? Teşekkürler.
çiçeksever
25-05-2007, 16:11
Gazlıgöl kavşağında Tarım İl müdürlüğünde ev çiçekleri satılıyor.Sera yolun kenarında bankamatiklerin arkasında,yoldan gözüküyor.Ayrıca Çrş+C.tesi pazarında çiçekçilerde var.Onbir ay,Sardunya,Gloxina vb.Geçen sene Gloxina Haziran veya Temmuz ayında vardı.Çarşıdaki çiçekçilerde de çeşitli çiçek bulabilirsin.Bir de Belediyenin arkasında Belediyenin serası varmış diye duydum.
nazlı menekşe
25-05-2007, 22:04
Herkese merhaba
Ben de bir gloxinia sahibi oldum. Nisanda onları toprağa yerleştirdim ve filizlendiler. Bir yumrudan iki tane büyük, bir de küçük gövde çıkmaya başladı.Şu anda 10 cm kadar boya sahipler.Szinkilerin resimlerine bakınca anlıyorum ki benimki biraz anormal.Her yaprak sırası arasında en az 5 cm aralık var.Gövde cok uzun ama yaprak sayısı az ve yaprakların uçları alta doğru oldukça kıvrık.
Soru:Acaba bu şekilde olan bir çeşit mi var? Yoksa bu anormal şekil birşeylerin (güneş,su vb.) azlığından ya da çokluğundan mı kaynaklarıyor? Ne yapmalıyım sizce, tecrübeli arkadaşlar lütfen yardııım.
Bir fotoğraf ekleme imkanınız var mı acaba? Uzman üyelerimiz umarım yardımcı olacaklardır.
Penelophe
26-05-2007, 23:34
Eğer güneş görmüyorsa yaprak araları geniş olur. Daha fazla güneşe ihtiyacı var demek ki.
Penelophe
30-05-2007, 22:25
Selamlar;
Mükemmel tomurcukları olan gloxiniyama birşeyler oldu. İki gün içinde tomurcuk sapları önce sararmaya sonrada kurumaya başladı, resimleri yüklüyorum, neler yapmam gerekli?
Teşekkürler.
Mine Pakkaner
30-05-2007, 23:32
Zayıf ışık, düşük nem, su stresi ( aşırı veya az sulama ) bunlara sebep olur. Sulama esnasında yaprak ve tomurcukları ıslatmayın. Bozulan tomurcukları kesip uzaklaştırın.
Penelophe
31-05-2007, 08:48
Mine Hanım çok teşekkür ederim,
Direk güneş ışığı almıyor fakat ışık alıyor, afrika menekşelerimle aynı yerde duruyor, onlarda bozulma yok ama gloxiniam bu durumda. Toprakta genelde nemli kalıyor.
Bugün bozulan tomurcuk ve dalları budayıp beklemeye başlayacağım.
Geçmiş olsun.:(Benimkide aynı olmuştu.Zamanla hepsi soldu.Onu kaybettim.Sanırım fazla suyu sevmiyor.
Penelophe
31-05-2007, 19:46
Geçmiş olsun.:(Benimkide aynı olmuştu.Zamanla hepsi soldu.Onu kaybettim.Sanırım fazla suyu sevmiyor.
Mine Hanım'ın söylediklerini yaptım ama sonuç değişmeyecek gibi. Bekliyorum.
gulsen05
01-06-2007, 23:18
merhaba arkadaşlar sitenize yeni üye oldum ya ben bu siteye bayıldımyaaaa
bende busene ilk kez bu çiçeğe sahip oldum ne renk açıcak bilmiyorum ama tomurcuk daha resimlerini görünce bayıldım iyiki bu çiçeyi almışım
çiçeksever
04-06-2007, 15:38
C.tesi günü pazarda 3,5-4 ytl ye 5-6 renk gloxina vardı.Vallahi ben Ankaradan Koçtaştan 8 Ytl ye 2 tane yumru almıştım.Daha 4-5 yaprak çıkardı.Hazır almak daha iyi.1-2 gün sonra benim ve pazardaki gloxinaların resmini ekleyeceğim. Benim avatardaki gibi renkte olanı açmak üzere
çiçeksever
07-06-2007, 13:40
2 tanesi pazardan,alttaki benim
12853
Buda benim kızım
Birde mor vardı o mefta oldu.
Penelophe sizinki düzeldi mi?
Benimkinde yine tomurcuklar çürümeye başladı.Bu çok nazlı bir çiçek galiba.
Çok sevdim ama üstüne düştükçe mi yapıyor ki.
Sebahattin Sargın
10-06-2007, 09:33
Sevgili elfogi, bardak menekşelerinin ömrü ne kadar:confused: Dün çiçekçiler çarşısına gittim, çok güzel menekşeler vardı, harika renklere sahiplerdi :).
Bence bir tane almanı tavsiye ederim.Çok şeker..
Yalnız biraz nazlı..
Bakabildiğin sürece baya bir ömrü var sanırım.Çiçekli dönemi var. Sonra kışın dinlenme dönemi var.Sayfa birde baya açıklayıcı bilgiler var. :))
Penelophe
10-06-2007, 11:12
Penelophe sizinki düzeldi mi?
Benimkinde yine tomurcuklar çürümeye başladı.Bu çok nazlı bir çiçek galiba.
Çok sevdim ama üstüne düştükçe mi yapıyor ki.
Selamlar;
Hiç tomurcuk kalmadı:( Tek tük yaprakları var, onlarda solacak gibi eve gidince resimlerini yüklerim. Zaten neyin üstüne düşersek ölüyor, 4 tane gardenya almıştım geçen yıl, ben üzerlerine düştükçe onlar öldü:(
Bu yıl aldığımı attım balkona, arada suladım deli gibi çiçek açıyor :)
Üzülme sen elinden geleni yapmışsın. Birde bazen deneme yanılma oluyor. Bir daha ki sefere daha güzel olur mutlaka. Sevgiyse sevgi gösteriyorsun zaten.
çiçeksever
11-06-2007, 11:12
Sevgili elfogi, bardak menekşelerinin ömrü ne kadar:confused: Dün çiçekçiler çarşısına gittim, çok güzel menekşeler vardı, harika renklere sahiplerdi :).
ben5-6 senedir yetiştiriyorum.Bazen senede 2 kere açıyor.Yumrusunu iyi muhafaza edin.Ben 1-2 tanesini 12 ay suluyorum.Belki yumru yoruluyor,fakat
öbür türlü yumruyu dışarıda muhafaza edemiyorum.
Çiçeksever sulamayı hergün mü yapıyorsunuz.?
Gloxinia yaprağından köklendirme çalışmam.İki hafta önce suya koymuştum yaklaşık 5 gün önce kökler meydana gelmeye başladı.Yapraktan üretmek isteyen arkadaşlara duyurulur.
Bu arada yaprakların saplarını uzun budayıp suya koymayın çünki bende bu durumda olan yapraklar henüz köklenmedi,sanırım kısa olanlar daha çabuk kökleniyor
Bunlarda yaprak sapı uzun olanlar henüz bir gelişme olmadığı gibi sap ucundan çüreme yapmaya başlamış.
Penelophe
11-06-2007, 13:44
Arb73 selamlar arkadaşım, gloxinianın yaprağına su değdirilmez deniyor, ama sizin yaprak suda yüzüyor neredeyse, anlamadım ben bu işi?
Arb73 selamlar arkadaşım, gloxinianın yaprağına su değdirilmez deniyor, ama sizin yaprak suda yüzüyor neredeyse, anlamadım ben bu işi?
Merhabalar; Selam saygı bizden.O sizin dediğiniz sulama yaparken.
Köklendirmede böyle.Hem mum çiçeğide suyu sevmez ama oda suda köklendiriliyor misal:)
Penelophe
11-06-2007, 14:24
Yok anlatamadım ben, menekşenin yaprakları suyu neden sevmiyor?
Yapraklara çok su değerse leke olmuyor mu?
bengi_su
11-06-2007, 14:26
Ya bende normal menekşe yaprağı ekmiştim sapı çürüdü sadece yaprak kaldı ve ben onun köklenmesini çok istiyorum acaba böyle kök ondada olurmu ki?
Deneyip görmekte fayda var.Tecrübe etmiş olursunuz.
Cahide Kartal
11-06-2007, 20:04
Ya bende normal menekşe yaprağı ekmiştim sapı çürüdü sadece yaprak kaldı ve ben onun köklenmesini çok istiyorum acaba böyle kök ondada olurmu ki?
Ben denedim oluyor sapı tamamen çürüyüp sadece yaprağı kalmışsa yaprağı yerinden alıp çürüyen kısmını temizledikten sonra yarısına yakın kısmını destekli bir şekilde yeniden gömün saplı olarak ekilenlerden daha erken yavru veriyor.
Bu arada bardak menekşleriniz çok güzeller ben de temin etmek istiyorum ama burada bu çeşit menekşeyi fazla bilen yok.
Penelophe
11-06-2007, 20:12
Cahide Hanım, gloxinia daha çok kıyı bölgelerde biliniyor.
bengi_su
11-06-2007, 20:30
Ben denedim oluyor sapı tamamen çürüyüp sadece yaprağı kalmışsa yaprağı yerinden alıp çürüyen kısmını temizledikten sonra yarısına yakın kısmını destekli bir şekilde yeniden gömün saplı olarak ekilenlerden daha erken yavru veriyor.
Bu arada bardak menekşleriniz çok güzeller ben de temin etmek istiyorum ama burada bu çeşit menekşeyi fazla bilen yok.
İnş. Cahide hanım ***. tutar daha az suluyorum kuru toprağa ektim yaprak canlı duruyor ama sapı kalmadı:o ***. köklenir bi an önce. Bardak menekşeden bende çok istiyorum ama gitmediğim market kalmadı realede baktım yok nerden bulabiliriz acaba?
Cahide Kartal
11-06-2007, 22:39
Cahide Hanım, gloxinia daha çok kıyı bölgelerde biliniyor.
İşte kıyı bölgeleri bu yüzden çok seviyorum (nerdeyse bütün bitkiler de öyle) İçanadolu da yetiştirmek problem olur mu.
Penelophe
12-06-2007, 08:27
Cahide Hanım, yazın olur ama sanki kışın dayanamaz soğuğa gibi geliyor bana, ama ısıyı temin ederseniz neden olmasın :)
Kısalar her zaman tutuyor.Benim uzun saplı olanlarda çürüdü.Kısalar da kalalım.
aysemelike
12-06-2007, 09:51
Cahide Hanım, yazın olur ama sanki kışın dayanamaz soğuğa gibi geliyor bana, ama ısıyı temin ederseniz neden olmasın :)
Teyzem aynı afrika menekşesi gibi güneş gören bir cam önünde kışlar dahil üç yıldır bakıyor bardak menekşesine, çok da güzel büyümüş. Deneyebilirsiniz bence....
Sevgili Arb73, ben de sapını uzun bırakmıştım yaprağı suya koyarken. Sizinkini görünce kestim hemen.;)
Bu arada Gloxiniam çiçeğini açtı. Beyaz ve yalın.:p Pek bir kibar görünüyor.;) Webcam'da çektiğim için daha net olamıyor resimler.:(
Haf güle güle büyüt beyaz ayrı bir güzel..
Benim tomucukların bir kısmı açmadan çürüyor.Bu neden ki ?
Offf ya offf
Çokmu üstüne düşüyoruz.
HFZ hn. çiçeğinize maşallah diyelim.Benim Gloxinia da diğer arkadaşların başına geldiği gibi hemen hemen bütün tomurcuklarını döktü:(.Sulama konusunda gayet istikrarlı davranmama besin konusunda da gereğini yapmama rağmen malesef çiçeklerini göremedim.Ama yinede çiçeğimden ümidimi kesmiş değilim beklentilerim hala mevcut.Bu sene olmasada seneye kısmetse çiçeklerini görürüz inşallah.
Sevgili Elfogi, Arb73,
Çok üzüldüm.:( Bildiğim kadarıyla bir kez çiçek vermiyor. Yani tekrar tekrar tomurcuk yapıp çiçek veriyor. Geçen yıl annemin Gloxinia'ları hiç çiçeksiz kalmadı. O yüzden ümidinizi kaybetmeyin.
Penelophe
15-06-2007, 20:10
Gloxinia yaprağı çimlendirme denemem sonunda sonuç verdi :)
Ama bu nasıl bir çimlenmedir çözebilmiş değilim.
Şimdi bu erken mi yavru verecek, yoksa geç mi?
Fatma E.
24-06-2007, 09:57
ben5-6 senedir yetiştiriyorum.Bazen senede 2 kere açıyor.Yumrusunu iyi muhafaza edin.Ben 1-2 tanesini 12 ay suluyorum.Belki yumru yoruluyor,fakat
öbür türlü yumruyu dışarıda muhafaza edemiyorum.
Benim geçen yıl aldığım gloxiniam da malesef öldü :( Kışın hiç yaprağı kalmamıştı, kökü var diye sulamaya devam ettim ve yeniden yeşermişti. Ama yaprakları biraz büyüyünce kararmaya başlıyor sonra da dökülüyordu. Israrla atmadım. Sonunda geçen hafta ne kök kaldı ne yaprak. Toprağına başka çiçek ekecektim ki yumrusunu farkettim. Şimdi yumruyu başka bir saksıya aldım. Pek umudum yok ama bir türlü kıyamıyorum atmaya. Siz yumruyu nasıl saklamamı tavsiye edersiniz?
Sevgili Elfogi, Arb73,
Çok üzüldüm.:( Bildiğim kadarıyla bir kez çiçek vermiyor. Yani tekrar tekrar tomurcuk yapıp çiçek veriyor. Geçen yıl annemin Gloxinia'ları hiç çiçeksiz kalmadı. O yüzden ümidinizi kaybetmeyin.
Sevgili Hfz Hn.aynen dediğiniz gibi oldu.En sonunda Gloxinia'mın (her ne kadar 1 tanecik de olsa)çiçeğini görmek nasip oldu.Şimdi üzerinde yeni tomurcuklar da var ama tabi ki sayı (nazardan dolayı) :) :D vermiyorum.
Çok sevindim sevgili Arb73,
Ne renk? Katlı mı? Merak ettim. Aman fazla sulamayın biliyorsunuz çok suyu sevmiyorlar. Ben benim beyazı da anneme verdim.. Maşallah sürekli tomurcuktalar..
Teşekkür ederim.Rengi uçları beyaz içi vişne rengi ve yalınkat.Şu an kendi bilgisayarımdan yazmadığım için fotoğraf yükleyemiyorum.Bir ara fotoğrafını da yüklerim.
:eek: :eek: :eek:
Sevgili Arb73, öyle bir renk hiç görmedim... Bir an önce resmini görmek isterim.
Hatta daha ileri gidip bir yumrunuza talip olmak isterim.:dilli: :dilli: İki adet idi yanılmıyorsam. Karşılığında verebileceğim hangi çiçek olursa da veririm. Hatta listeleyebilirim bile verebileceğim çiçeklerimi.:p
Ne dersiniz?
Çok mu ileri gittim?:o :o :o
Benim Gloxinia'nın fotoğrafları.http://img185.imageshack.us/img185/2703/resim002hx5.th.jpghttp://img165.imageshack.us/img165/715/resim008sn5.th.jpg.
http://img165.imageshack.us/my.php?image=resim008sn5.jpg
http://img185.imageshack.us/img185/2703/resim002hx5.jpg
:eek: :eek: :eek:
Sevgili Arb73, öyle bir renk hiç görmedim... Bir an önce resmini görmek isterim.
Hatta daha ileri gidip bir yumrunuza talip olmak isterim.:dilli: :dilli: İki adet idi yanılmıyorsam. Karşılığında verebileceğim hangi çiçek olursa da veririm. Hatta listeleyebilirim bile verebileceğim çiçeklerimi.:p
Ne dersiniz?
Çok mu ileri gittim?:o :o :o
Çiçekleri ve yaprakları geçtikten sonra,yumrunun birini size ayırdım bile.
:eek: :eek: Oy, oy, oy.... O ne güzellik öyle.:dilli: Maşallah, 41 kere....
Sevgili Arb73,
Gerçekten çok güzelmiş. Allah nazarlardan saklasın.. Ayrıca beni düşündüğünüz için de çok teşekkür ederim. Anneciğime tüm renklerinden aldım. İnanılmaz seviyor onları. Annem mutlu, Gloxinialar mutlu..:p Artık nasıl bakacağını da biliyor.;) Ama sizdeki renk hiç biryerde yok. Sanırım bizler yumru aldığımızdan piyasada yok bunlar. Dilerseniz ben de size benim yalın beyazın birini verebilirim. Veya başka bir Gloxinia alabilirim.
Sevgili Adabayrakoğlu,
Aynı menekşe gibi.. Az suyu seviyor, bol ışık seviyor. Hatta anneminkiler sabah güneşi bile alıyorlar. Ayda bir de size verdiğim Hümik Asit ile bir vitamin kullanırsanız eminim sorun yaşamazsınız.
Sonunda bu haftasonu Bursa'da Gloxinia buldum. Önce Kipa'ya gittim fakat orada ne kadar üzüldüğümü anlatamam sizlere. Çiçekler perişan haldeler. Susuzluktan yapraklar ölmüş, kaktüsler saksılarından düşmüş, menekşeleri çürütmüşler üstlerinde minik sinekler uçuşuyordu. Orada paramparça olmuş bir gloxinia gördüm. Dayanamayıp kopmuş olan yaprağını aldım. Eve gelip suya koydum. Bu kadar bakımsız kalmış halde oluşları beni çok üzdü. Şikayet maili göndermeyi düşünüyorum Kipaya. Daha sonra da semt pazarında bir çiçekçide denk geldim gloxinia'lara ve hemen iki tane aldım. Yaprakları çok kırılgan dedi çiçekçi. En hafif rüzgarda bile kırılıyor. Şimdi gözüm gibi bakmaya dikkat ediyorum. Umarım sağlıklarına kavuşurlar.
Sebahattin Sargın
02-07-2007, 16:09
Sevgili selen cumhuriyet caddesindeki çiçekçilerde değişik renklerde gloxinia var, oraya gitmeni tavsiye ederim...
Güle güle büyütün çiçeğinizi selenn Hn.Yaprakları gevrek yapılı olduğu için evet doğrudur kolayca kırılıyor.Ama kırılsada üzülmeyin hemen suya koyun köklendirme şansınız var.Nitekim evimde benim kaza ile kırılmış 3-4 köklenmeyi bekleyen yaprağım var bu durumda.
Bende çok sevdim.Ama her aldığım birkaç gün sonra çürüdü.Sanırım aldığım yer çok sulama yapıyor.
Sevgili Elfogi,
Çiçek çürüse bile soğanı yaşıyor. Hemen suyu tamamen kesip toprağı kurutun. Toprak iyice kuruduktan sonra soğanı dikkatlice çıkarıp bakın. Soğanı bu şekilde önümüzdeki yıl için kurtarma şansınız olabilir.
Sevgili Arb73, değiş-tokuş güzel fikir.. En azından daha rahat isteyebilirim sizden her çiçeği..:p :p ( Sanki istemekten utanıyormuşum gibi..):o
Sevgili Arb 73;
Evet kırılmış olan 2 yaprağı suya koydum ben de. Bu arada 282 no'lu mesajımda Kipaya çiçeklerin bakımsızlığı sebebiyle şikayet maili atacağımdan söz etmiştim. Dün sözkonusu maili gönderdim. Bu sabah mağaza müdürü telefon ederek özür diledi. Duyarlılık için teşekkür etti. Çiçek reyonu için ayrı bir personel görevlendireceklerin bahsetti. En azından dikkate almalarını sağlamış olduk. Umarım daha duyarlı olurlar. Sizlere de bilgi vermek istedim.
Sevgiler.
İnşallah bakalım.Çok güzel bir çiçek ama çok nazlı.
Yok bence diğer cinslerine nazaran çok kalender. Ben minicik bir dalını dikmiştim, kışın da çok su vermişim, küçücük yaprakları çürüdü. A z daha atıyordum, hadi bir deneyeyim dedim. Şimdi üstü tomurcuk dolu. Açınca resimlerim.
Biraz bitki besini takviyesi iyi geliyor.
çiçeksever
09-07-2007, 10:48
eşimin teyzesinde yaşlı bir bayanla tanıştım.Bana gloxinanın yaprağının suda bekletildiği zaman küçük yumru yaptığını söyledi.Ben izinden gelir gelmez dün 2 yaprak suya koydum.Bakalım doğru çıkacak mı?
çiçeksever
25-07-2007, 16:41
çiçeğimin bir tanesinin yapraklarını bir şey yemiş.Böyle delik delik olmuş.Bunu hangi zararlı yapar acaba.Sanki menekşede de var.
Ferda Ülkümen
25-07-2007, 23:58
Ben o zararlıyı yakaladım,aç gözlü bir tırtıldı! ve ****** yok ettim;
Nerden geliyor.Geçen gün benim kurdeleyi komple yemiş.Resmen tıraş etmiş.Gece yakaladım.Piyasaya gece çıkıyor.
Ferda Ülkümen
26-07-2007, 11:22
Evet gece çıkıyordu.Aldığımda üzerinde olduğunu sanıyorum.
çiçeksever
01-08-2007, 14:20
bunları 2 hafta önce suya koydum.Yapraklar kök saldı,fakat yumru yapsın diye bekliyorum.Yaprak sapları bayağı kıvrıldı,bakalım ne kadar dayanacak.
Sevgili bengi su, o kadar çok yazıldı ki tecrübeler ve bu tarz sorular. İlk sayfadan itibaren tüm yazıları okursanız eminim size verilecek cevaptan çok daha fazlasını bulacaksınız.
Sevgili Arb73, sizin beyaz Gloxinia'nızı getirdim köyden. ;) Dilediğiniz zaman değiş-tokuş yapabiliriz.
Penelophe
05-08-2007, 16:05
Ölmek üzere olan gloxiniamdan koparıp, suda çimlendirdiğim yaprak sonunda yavru verdi.:)
Benim yaprak kurudu sapı sağlam.Ama daha yavru yok.
elizabet
12-08-2007, 20:17
Merhaba arkadaşlar
Ben emekli ev hanımıyım Kocaeli Derince'de oturuyorum çiçekleri hayvanları doğayı cok seviyorum
1 ay önce aldığım glaxınya saksı çiçeğimin ciceklerinin açmasıyla boyunlarını bukmesi beni cok üzdü. Nette çiçegimin bakımında bir eksiklik var kesin dedim.
Nette arama yaparken burayı buldum cok ta iyi yer bulmuşum diye düşünüyorum. Bana yardımcı olursunuz umarım. Çiçeğimin suyunu alt tabağından veriyorum, balkonda gölgede duruyor. Acaba havalar cok sıcak, o etkiliyor olabilir mi?
Şimdiden teşekkürler
Merhabalar Elizabet Hn.Sorduğunuz soru ile ilgili başlığımız mevcut http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1368 buraya tıklayarak çiçeğinizin bakımı hakkında bilgiler alabilir soru yöneltebilirsiniz.Saygılar.
çiçeksever
13-08-2007, 12:58
benim çiçekte de aynı sorun var.3 tane tomurcuk vardı.Tomurcuğun 2 tanesi berelenmiş,öbürü de canlı değil,ölüşmüş gibi.
Arkadaşlar kendi haline bırakın.Fazla sulamayın.Benimkiler açmaya başladı.İlk aldığımda dağa büyük açıyordu.Şimdi çiçek büyüklüğü yarıya indi.Sanırım bol hormon veriyorlar.Bir de çok fazla ışık istiyor.Gölge yerde bolbol uzuyor.Güneş gören bir yerde tomurcuklanıyor.
Koçtaş, hepinizin malumudur, çiçeklere yeterince özen göstermiyor, bozulanları geri vermek üzere anlaşmışlar. Ya da çöpe atıyorlar.
Çoğu kurtulabilecek durumdaki çiçekler atılıyor.
Ama bazı (http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=2698)arkadaşlarımız o kadar duyarsız değil, atılan Gloxiniaları toplayıp çantasına atıyor.
Bana getirdiği oniki kök çiçeğin hepsi tekrar canlandı.
Soğanlı olduğu için biraz bakım tekrar dirilmesine yetti.
Bendeki gloxinialardan biri malesef yanlış sulama sonucu öldü. Şuanda resmini eklediğime dikkatli ve az su veriyorum. Teyzemin uyarısı sonucu kuruyan çiçeklerini saplarının en altından kesip uzaklaştırınca durum bu şekilde oluyor.
19030
bengi_su
23-08-2007, 10:11
Ben ekledim canım resimleri.;)
Artık yorumları sevgili olay9'a yaparsınız.:D
bengi_su
23-08-2007, 12:06
Buda benim gloxiniam:D
Bengi Su teşekker ederim nasıl yaptın bu arada. Penelophe nasıl? Sanırım diğer uçtan da yumru gelicek.
Penelophe
23-08-2007, 17:35
:D Yumru diye bunlara mı diyordunuz.:) Bende bayağı büyük yumru oldu sanmıştım ve o yüzden merak etmiştim.;) Bu durumda benim diktiğim yaprakta da yumru vardı.
Sevgili Penelophe,
yaprağı suya koyalı daha 2 hafta oldu. Yaprak kökünde hiç bir çıkıntı yoktu. Sana biraz daha büyümesi gerektiğini yazmıştım. Ayrıca suya koyduğum hiç bir yaprakta böyle çıkıntı oluşmadı. Direkt köklendi. İleriki günlerde hep beraber görüceğiz yumru mu değil mi? Yumru değilse ne o zaman bende karıştırdım şimdi...
çiçeksever
24-08-2007, 11:16
aynı şey benim yaprakta oldu.bunlar benden yumru.Daha önceki kök salmıştı.
çiçeksever
24-08-2007, 11:17
bu yaprak diğerlerinden daha büyük ve canlıydı.
Tamam işte, sevgili Çiçeksever benimde köklenmeden çıkıntı oluştu. Yeni yumrular da yolda aynı seninki gibi olacak. Dediğin gibi yaprak avuç içi kadar büyüktü. Canlıydı. Umarım sağlıkla büyütürsün. Beni aydınlattığın teşekkürler...
çiçeksever
27-08-2007, 13:30
bu ara şansın yaver gitmiyor.çiçekler gonca halindeyken çürüyor.Sebebini anlayamadım.Bu resimdeki ikincisi.
Penelophe
27-08-2007, 13:45
Fazla sulamaktan kaynaklanıyor bu çiçek çürümeleri.
Suyu kesin bence.
Evet Penelophe haklı,çok sulamaktan...
Az daha bende öldürüyordum b.menekşelerimi. Az suluyorum. Şuan yeni yeni kendilerine geliyorlar. Ayrıca yeni filizleri öldü benimkinin tomurcuklarıda kararıp kurudu. Az su idael bu çiçekğe...
elizabet
01-09-2007, 12:10
Çiçek sever çiçeğinin durumu nasıl şimdi
bende cok su veriyormuşum alt tabağında devamlı su bulunduruyordum bu yöntem doğru sanıyordum çiçek istediği kadar su emer gibi
artık tabakta su bırakmıyorum üst toprağından kontrol ediyorum hafıf kuru ise su veriyorum şimdi daha iyi şuan yaprak veriyor :))
Şükürler olsun, en az onbeş yaprak heba ettikten sonra başardım.:p Umarım diktikten sonra da yaşar.
bengi_su
07-09-2007, 22:14
Gözünüz aydın umarım benimkinide görmek nasip olur.:))
Toprağa kavuştu, umarım suda gösterdiği gelişmeyi toprakta da sürdürür.:)
İnşallah.Başarılar.Sulamayı alttan yap.Yeni filizler çürümesin.
Penelophe
08-09-2007, 15:29
Yapraktan çoğalttığım buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=138226&postcount=304) gloxiniamda son durum.:cool:
Ayrıca öldü sandığım gloxinianın saksısına başka bir çiçek ekecektim ve yumrusunun sağlam olduğunu farkettim bugün.
Bakalım yumrudan yeni yaprak patlayacak mı?
Penelophe
28-09-2007, 11:26
Saksıya aldım, çok hızlı gelişiyor.:)
Bir yapraktan bu kadar kısa sürede buralara geleceğimi hiç sanmazdım.;)
Çiçeksever, fotoğraf eklediğiniz mesajınızda, toprakta, kireçlenmeden kaynaklanan beyazlıklar var gibi görünüyor.
Eğer öyleyse, bu çiçeğin keyifsizliğine neden olabilir.
Mine hanımın kara boya tarifini uygulayın.
aysemelike
01-10-2007, 11:11
Bu yıl paketle aldığım dört adet gloxinia yumrusunu verandamdaki saksıda yetiştirdim. Açık ortamda çok güzel gelişim gösterdiler, şimdi yapraklarından sizlerin verdiği bilgilerle üretime başladım. Bir iki güne kadar bununla ilgili fotoğraflar koyacağım ama şimdi iki ay kadar önceki ilk açan çiçeği yolluyorum.....
Selamlar....
aysemelike
10-10-2007, 10:04
Sizlere geçem mesajda gönderdiğim gloxinialarımı yapraktan üretmek için yaptığım düzeneğin resimlerini yolluyorum....Geliştikeç ekleyeceğim
çiçeksever
10-10-2007, 13:38
güzel fakat köklenince oradan çıkartması zor olur.
Penelophe
10-10-2007, 15:59
Melike hanım, bende bütün menekşe yapraklarını bu şekilde köklendiriyorum fakat tek fark ben kartonu kalemle deliyorum.:)
Köklenenleri de rahatça çıkarabiliyorum. Sizinki de rahat çıkar gibi duruyor fakat çıkmazsa da küçük tırnakçıkları hafifçe kırarsınız.;)
aysemelike
15-10-2007, 08:52
Uyarı için teşekkürler, ben çıkarma işini düşünmemişim :( ama bir büyüsünler ona da çare buluruz.....
çiçeksever
16-10-2007, 15:04
köklenmesi için renkli bardak olması forumda belirtildiğinden bir keresinde madensuyu şiseşine yaprakları diktim.Kızılay bir ara çıkarmıştı.Kapak yivli.kapakta delik delmiştim.Çıkarırken baktım bayağı güzel köklenmiş,deliği büyüterek zor çıkarmıştım.
Penelophe
16-10-2007, 15:12
Yapraktan ürettiğim bardak menekşemde son durum.:cool:
Arkadaşlar bu yapraklar suda ortalama ne kadar sürede köklenirler:confused:
Penelophe
17-10-2007, 18:08
Atkut99, 30.05.2007 tarihinde köklenmesi için suya koyduğum yaprak, 15.06.2007 tarihinde köklenmişti.
22650
22651
22652
22653
22654
İklimsiz
06-11-2007, 22:01
Arkadaşlar merakımı hoşgörün bardak menekşenin afrika menekşesinden farkı ne acaba?
Arzu Kasapoğlu
06-11-2007, 22:29
Bardak menekşesi soğanlı bir bitki. Çiçeklenme dönemi bitince bazı soğanlı bitkiler gibi yaprakları sararıp dökülerek kısa bir dinlenme dönemine giriyor. Sonra yeniden filiz veriyor.
bengi_su
26-11-2007, 17:43
İşte benim bardak menekşem mutfaktaydı üşümesin diye içeriye aldım şimdi yaprakları kararım dökülmeye başladı normalmi acaba:(
aysemelike
26-11-2007, 17:52
sayın bengisu,
Lütfen sizinkinden iki önceki mesaja bakınız...
Selamalr.
Melike
bengi_su
26-11-2007, 21:05
Ben onu okudum ama benim sorunum farklı daha yeni çicek açtı benim bardak menekşem ve mutfaktan içeriye aldım iki gün içinde daha çiceği yeniyken yapraklar çürür gibi oldu..:(
Bengisu bu havalardan ve çiçeğin kendini dinlenmeye almak istemesinden kaynaklanıyor. Benimkilerde de hiç yaprak kalmadı.Boş saksı gibi birinin yumrusunu çıkardım diğer saksıya ektim. Yeniden filiz verecektir inşallah...
Bu arada rengi şahane çıkmış...
aysemelike
27-11-2007, 15:27
Ben onu okudum ama benim sorunum farklı daha yeni çicek açtı benim bardak menekşem ve mutfaktan içeriye aldım iki gün içinde daha çiceği yeniyken yapraklar çürür gibi oldu..:(
sevgili bengisu,
Sakin olun, bu kadar üzülmenize gerek yok. Siz çiçeğinize aniden yer ve ısı değişikliği yaptığınız ve kış da yaklaştığı ve o da bunun farkında olduğu için hızlı bir değişim geçiriyordur, suyunu azaltın, hatta biraz toprağının kurumasına izin verin....
Tüm yapraklar döküldükten sonra ister topraktan yumrusunu çıkarıp kuru, serin bir yerde saklayın, isterseniz aynı saksıda , sulamadan bahara kadar bekletip şubat sonu mart başı gibi sulamaya başlayıp dışarı bırakın, yeniden filizlenecektir....
**** tıpkı afrika menekşeleri gibi şöyle güneş gören bir cam önüne koyun ve fazla ilgilenmeden neler olacak bir bekleyin.....
Selamlarımla...
Melike
Penelophe
27-11-2007, 22:14
Melike hanım selamlar, köklendirmek için suya koyduğunuz gloxinia yapraklarında bir gelişme var mı? 48 gün geçmiş aradan.;)
aysemelike
27-11-2007, 22:42
Melike hanım selamlar, köklendirmek için suya koyduğunuz gloxinia yapraklarında bir gelişme var mı? 48 gün geçmiş aradan.;)
Bunu sormanızdan korkuyordum bende..:(
Ne yazıkki ilk denememdekiler köklenip filizlendikleri halde sorduğunuz denememdeki yapraklar nedense çürüdüler, ben çok sayıda olmalarına ve kabın büyük olması nedeni ile diplerinin fazla ışık almasına bağladım ama bilemiyorum...
Şimdi ana kökler dinlenmedeler, bakalım senye neler yaşayacağız.....:confused:
Selamlarımla...
Melike
Penelophe
27-11-2007, 23:12
Hımm.. Üzüldüm, çok yaprak vardı hepsi ziyan oldu.. Işık konusunda haklı olabilirsiniz fakat ısı da etkili olmuştur diye düşünüyorum.. Sıkmayın canınızı, kökler sağlam..;)
bengi_su
28-11-2007, 18:09
Teşekkürler arkadaşlar yardımlarınız için kurtarabildiğim yaprakları suya koydum daha çiçekte çok yıpratmak istemedim dışarıya çıkardım havadar bi yere bi dalından çoğaltmıştım onunda yaprakları döküldü öldü sanmıştım ama küçücük yumrusu varmış bugün çıkardım baktım bezelye tanesi kadar acaba oda yaşarmı ?
Benim gloxiniam yok.:(
Aranıza katılmak için eşimi de alıp böyle gelebilir miyim?:p
http://img239.imageshack.us/img239/8653/amerika037pj8.jpg (http://imageshack.us)
http://img512.imageshack.us/img512/6533/amerika036wd7.jpg (http://imageshack.us)
http://img512.imageshack.us/img512/6533/amerika036wd7.f9ac1aa5a7.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=512&i=amerika036wd7.jpg)
çiçeksever
11-12-2007, 12:58
Yapı marketlerde yumrusu satılıyor.
bengi_su
02-01-2008, 13:40
Benim gloxinia' mın yaprakları artık çok az kaldı onlarda gidici gibi normaldir umarım iyice kurumasınımı bekliyim yaprakların yoksa yumrularını çıkarıyımmı?
Penelophe
02-01-2008, 15:54
Yumruları toprakta kalsın ama çok sulayıp da çürütme. Her ihtimale karşı bir yaprak alıp suda köklendirmeyi dene bence.:) Benim yapraktan ürettiğim gloxininamın yaprakları hala çok sağlam. Akşam fotoğraf eklerim.
bengi_su
04-01-2008, 10:24
Ürettim bi tane oda yapraklarını döktü yumrusunu çıkardım bakim die küçücük zaten kurudu gitti o diğer çiceğim salamda yapraklarını döküyo yavaş yavaş.
fatmadundar
05-01-2008, 21:06
Ben gloxinyamdan aldığım yaprakları direk toprağa dikmiştim ozaman yazdı daha.Hangi aylar olduğunu hatırlamıyorum.Onlar tutmadı ,kurudu(öyle sandım).İki küçük filizinden diktim onlar tuttu,çiçek açtı.Anaç, çiçekleri bittikten sonra yaprakları sarardı kurudu.Kısa bir süre sonra anacın yumrusu yeniden yeşerdi.Çok çabuk büyüdüler.O kuruyan yaprakların olduğu toprakları başka birşey için boşalttığımda gözlerime inanamadım.Kimisi filizlenmeye başlamış,kimisi yumru oluşturmuş.Define bulmuş gibi sevindim.Anladım ki bu gloxsinyayı üretmek afrika menekşesinden daha kolay olacak.Hiç suya koyarak köklendirmeyi denememiştim.Bugün sizlerin çalışmalarınızı gördüm.Ne güzel ,suyun içinde daha yumrular oluşmaya başlamış.
Çiçeği de çok güzel yetiştirmesi de.Daha yeni başladık. Bu gidişle hertarafımız gloxinya olacak.Bende sadece mor var şimdilik.
Penelophe
05-01-2008, 22:08
Ürettim bi tane oda yapraklarını döktü yumrusunu çıkardım bakim die küçücük zaten kurudu gitti o diğer çiceğim salamda yapraklarını döküyo yavaş yavaş.
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=162786&postcount=369) gloxininamda sorun yok şimdilik. Son fotoğrafları..
27581
27582
Benimkide yaprağını dökmüştü.Bu gün baktım yeniden filizlenmiş.cam önüne koymuştum.Haftada bir suluyordum.Diğer saksıda bi taraftan döktü bir taraftan yeni filiz verdi.Diğer yumru da faliyet yok.İnşallah çiçeklerinide görürüz.
Bengi su üzülme çıkar filizlenir yeniden.
bengi_su
23-01-2008, 12:01
Dün bi süprizle karşılaştım benimde bardak menekşem yeniden yavrular veriyodu çok tatlı ya çok mutlu oldum:D
Kalbimiz çok temiz Bengi su sayfayı takip ediyordum.Hiç faliyet yoktu.Bu gün bir baktım ki ne göreyim.Yukarıdaki bardak menekşemin filiz uçları dolu dizgin tomurcuk.Çok mutlu oldum bende...
Deneme yapmıştım.Birinin dalını kırıp suya koydum.3 ay kadar suda kök verip yumru yaptı.Ektim 2 hafta poşet giydirdim. Fakat yine de boynunu büküp buruştu.Ama yumrusu vardı. Çıkarmı acaba yeni filizler.Kökünüde kurcalayamıyor.Zarar veririm diye...İnşallah tutar.Bir gün yeni filiziyle sevinirim...
Bengi su ne farkettim biliyormusun.Bu bardak menekşe güneşe hasta...
Sabah ve öğle güneşini gören camın mermerinde..Bana mısın demiyor.Menekşeyi koysak yaprakların da yanıklar lekeler olur.Bu da aksine biraz daha güneş dercesine yaprakları canlı pırılpırıl...
Birde çiçekleri için herhangi bir besin versek mi acaba...
Çiçekçiler de, nisan gibi seralarda.Büyük alışveriş merkezlerinde.Birde çiçek tohumu satan yerlere sorun soğanı pakette satılıyor...
çiçeksever
25-01-2008, 16:38
Merhaba.Şimdi bulamazsınız,Ben geçen sene pazarda Mayıs-Haziran gibi bulmuştum. Çiçekçilerde şimdi çiçekli olmayacağı için getirtmiyorlar.
bengi_su
30-01-2008, 10:53
Ben gloxinia'mın yumrularını ayıramamıştım daha doğrusu korktumda ellemedim duruyodu şimdi filiz veriyo belki ontane falan sürgünü var çanakta küçük toprağı açtım biraz bi yumruyu kopardım zar zor şimdi o yumruyu ektim ama çok zor ayırdım ana kökten bu normalmi? o yumru filizlenirmi? bide bunun daha kolay bi yöntemi varmıdır.
Penelophe
01-03-2008, 15:44
Yapraktan yetiştirdiğim bardak menekşem tomurcuklandı.:)
31154
çiçeksever
05-03-2008, 13:43
Yumruları sulamaya başladınız mı?Ben geçen ay iki yaprağı madensuyu şişesine koymuştum. Kök verdi.1-2 güne toprağa dikeceğim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.