View Full Version : Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme
serenity
09-03-2006, 11:52
1 ay kadar önce, 2 tane limon çekirdeğini çimlendirmek için pamukların arasına koydum. Her gün gibi baktım. Geçen gün filizlendi.
Sorum şu:
Şimdi ne yapmalıyım. Toprağa ne zaman geçirmeliyim. Ne tür bir toprak olmalı?
Mine Pakkaner
09-03-2006, 16:16
Hemen vakit kaybetmeden toprağa geçirin, biraz beklerseniz ve cücük büyürse dikerken kırabilirsiniz. Her birini büyük dar uzun bir kola bardağına dikebilirsiniz. Çünkü tohumdan yetişen turunçgiller 2-3 yaşına kadar kazık kök yapar sonra saçak köke döner kök yapısı. Sığ bir kaba dikerseniz kökü dolanıp kuş yuvası dediğimiz oluşumu yapar ve ölür. Uzun bir kaba, torf, humuslu kompost toprağı ve perlit karışımına geçirin. mantari hastalıklara karşı bir koruyucu ilaçlama yapın. Karanlık bir yere asla koymayın.
bonsaisever
09-03-2006, 16:16
Benim limonlar da çıkmış :)
886 887
serenity
09-03-2006, 19:45
Teşekkür ederim Mine hanım, dediklerinizi uygulayacağım. Topraktan yeşeren filizleri görmek için sabırsızlanıyorum :)
Kıskançlıktan ben de limon denemesine giriştim.
İşte sonuç. Tavsiye ederim, kolay çimleniyor.
Bir de sorum var. Limon vermesi için ağacı
aşılanıyor mu?
backyard
21-05-2006, 21:43
seninkiler ne çabuk çıkmış
ben de uzun denemeler sonucu 3 tane birşey çıktı
ya limon ya kumkuat
biraz daha büyümeleri lazım sanırım
önce merhaba benimde saksıda limonum var yaprak ve daldan ibaret Limon vermesi için ağacı
ne yapılması gerekiyor
bonsaisever
08-06-2006, 16:16
Limonun son hali :)
1761
Baki Berk Kayalar
08-06-2006, 19:57
Limonla uzaktan alakalı ama bende küçük sayılabilecek bir belgamut var. Bir tür iri limonmuş. İnce dal yapısına rağmen bol bol çiçek goncası çıkartıp duruyor. Haftalardır güneye bakan pencere kenarında huzurlu bir yaşam sürüyor. İlerde belki fotoğraflarını eklerim.
Benim çiçekler açıp açıp dökülmeye devam ediyor...
bonsaisever
08-06-2006, 22:54
Sağol :)
Büyüyünce bonsai olacak :)
aliveli1212
09-06-2006, 08:44
ben bişe sormak istiyorum yani bilgi almak istiyorum pek anlamıyorum bu işlerden ama meraklıyım öğrenmek istiyorum evde limon çekirdeklerinden fide elde edebilirmiyim edebilirsem eğer tam olarak ne yapmam gerekir yukarda resimler var ama tam anlayamadım daha doğrusu nasıl bi yerede nasıl bir toprağa ekmem lazım bide ne kadar sürede filizlenirlerler **** çimlenişrler ( ne dendiğinide bilmiyorum :) ) sürekli bakmaya çalışıp öldürmek istemiyorumda :D
aliveli1212, nasıl olsa her salatada 2-10 arası limon çekirdeğini çöpe atıyorsun. Yani baştan ölüler :)
Bu yüzden çekinmene gerek yok, bir yandan öğrenmek için sorarken, bir yandan içgüdülerinle deneme yapabilirsin...
aliveli1212
09-06-2006, 13:45
şimdi öle dedinya bi tuaf oldum bundan sonra bütün çekirdekleri götürüp bi yerlere ekicem :) her yer limon ağacı dolsun :) ilk domates denemiştim onlar 3 gün içinde sonuç verdiler küçücük iki yapraklı bişeyler çıkmaya başladı ve felaket hızlı büyüyolar ama limonlarda tık yok acaba uzun mu sürüyolar yoksa bunlardan bişe olmayacakmı bunu merak ediyorum:)
Baki Berk Kayalar
09-06-2006, 18:29
Limonun çimlenmesi için üç günden biraz daha fazla beklemeniz gerekir. Toprak nemli ve bulundukları ortam ılık olduktan sonra elbetki çimleneceklerdir.
Bol şanslar..
bonsaireef
10-06-2006, 00:17
Bir de sorum var. Limon vermesi için ağacı
aşılanıyor mu?
Ektiğiniz tohumların limon ağacı olması için aşılamanız lazım.Yoksa hepinizin turunç ağaçları olacak :)
backyard
10-06-2006, 11:28
ben kışın ektiklerimden sonuç alamadım
baharda ektiklerim çimlendi kısa sürede
şimdi 6 minik limonum var
öğrendiğim bir şey daha var
ya tutmazsa diye bir sürü tohum/çekirdek ektiğinizde ve hepsi birden tuttuğunda ne yapacağınızı şaşırabilirsiniz :)
Ben Tum Meyve Tahumlarini Ektim Kayisi şeftali Elma Armut Zeytin Limon Iğde Hurma Birtek Limon çikti Oda Galiba Biraz Ilgi Istiyior 15 Sm Kadar Oldu Su Az Gelince Kurudu
Acaba Baska Ne Eksek çikar?
aliveli1212
14-06-2006, 12:10
biraz önce ektiğim limon çekirdeklerine baktım 10 gün önce falan ekmiştim ama hiç bişe olmamış bir taneside iğrenç kokuyodu çürümüş gibiydi şimdi yenilerini ektim kafaya taktım o çekirdeklerden limon çıkartacam :) nerde yannışlık yaptım bilemiyorum belkide çekirdeklerde vardı bi tufalık tam olarak nasıl yapacağımı bilen varsa anlatırsa sevinirim yani çekirdeklerinde hepsi olmuyo galiba bi yerde karanlıkta dursunlar yazıyodu buda ne kadar doğru bilemiyorum yardım eden olursa şimdiden teşekkürler
Ne kadar derine gömdüğünü yazmamışsın Aliveli1212.
Çekirdeğin boyu derinliğinde gömdüğünü umuyorum.
Bir de tohumların çürümemesi için Mine hanımın tarifine
uygun olarak oksijenli su ile ilk sulamayı yaparsan
iyi olur gibime geliyor.
Bir de ben ben ekmeden önce yıkamıştım.
aliveli1212
14-06-2006, 12:36
şimdi yeniden diktim yıkadım bende.önce diktiklerimide yıkamıştım onları yaklaşık 1 santim derinliğine dikmiştim oksijenli suyu bilmiyordum bakıyım evde varsa yapayım :) yeni diktiklerimi çok derine dikmedim üstlerine az bişe toprak koydum yani toprağın en fazla 1 santim altındalar
aliveli1212
14-06-2006, 12:38
domates ekmiştim onlar çok güzel oldular evde başka ne yapabilirim böle domates gibi çekirdeklerinden yapabileceğim neler var acaba
Baki Berk Kayalar
14-06-2006, 13:10
domates ekmiştim onlar çok güzel oldular evde başka ne yapabilirim böle domates gibi çekirdeklerinden yapabileceğim neler var acaba
Konu dışına kaçacak ama domatesle birlikte kavun, karpuz, biber gibi dostlarımızı da deneyebilirsiniz. Fasulyeyi, börülceyi saymıyorum bile. Bu saydıklarımın hepsi bir kaç günde çimlenebilecek potansiyele sahip.
Mutfağa gir dolaba bak.Tohumunu ekeceğin o kadar çok sebze bulursun ki!Ooo saymakla bitmez.Hadi kolay gele...
bitkiseli
12-07-2006, 16:39
bende çekirdekten limon yetiştireceğim dün 3 tane limon aldım dolapta beni bekliyorlar.
bir kaç sorum olacak çekirdekler torakla buluşmadan önce bir işlemden geçiyormu? nasıl bir saksı ve torak önerirsiniz? birde oksijenli suyu bir defa mı? yoksa sürekli mi vermem gerekiyor? yarın ekmeyi düşünüyorum uygunmudur yani bunu ekmenin mevsimi varmı?
not:çok soru soruyorum kusura bakmayın ama bitkilerle uğraşmayı çok seviyorum eee pek bilgili olmayınca sorular böyle ardarda geliyoo
drosophila
13-07-2006, 01:19
ben iki ay önce limon denemesi yaptım. bir yoğurt kovasına 15 e yakın tohum ektim. şu anda 12 tane limonum var. çok kolay çimleniyorlar. ortalama 10 günde çimlenme gerçekleşiyor. size tavsiyem tohumları birbirine çok yakın ekmeyin. ben şu anda kara kara düşünüyorum. bu kadar küçüklerken zarar vermeden saksıya nasıl alacağım diye. orman gibi oldular.
sanırım bir ön işlem gerekmiyor. ben sadece çekirdekleri çıkardıktan sonra 24 saat kadar ılık suda beklettim. daha sonra kurutup ektim.
kolay gelsin. muhtemelen başarıya ulaşırsınız.
bitkiseli
13-07-2006, 14:45
dediğiniz gibi çekirdekleri suya koydum bekliyorlar, ben küçük pilastik bardaklara ekmeyi düşünüyorum (bir bardağa 2 şer çekirdek) olurmu?
Mine Pakkaner
19-07-2006, 01:01
Olur tabii, ama birer tane dikerseniz daha iyi olur.Şaşırtma gerektirmez.
berayatalay
04-09-2006, 20:02
Abi benim limonlar 2 3 haftadır saksıda gelen giden yok.
egemenbasar
04-09-2006, 20:34
Arkadaşlar, limon çimlendirmek arkadaşalara benden de bir tavsiye:
sakın ama sakın limon çekirdeklerini sığ bir kaba ekmeyin onları daha derin bir kaba ekin çünkü tecrübe ile sabittir ki sığ,derin olmatan, kaba ekilen çekirdekler çıksa bile limon kazık kök yaptığından soup çürüyor....
berayatalay arkadaşa da tavsiye hidrojen peroksit uygulasın....:D
Mine Pakkaner
05-09-2006, 11:37
berayatalay arkadaşa da tavsiye hidrojen peroksit uygulasın....:D
Egemenbasar hidrojen peroksiti yüzde kaçlıktan hazırlayacağı solüsyondan ve nasıl uygulayacağını da yazmazsanız beraltay için yaptığınız bu öneri havada kalır.
Piyasada hidrojen peroksit pek çok farklı derişiklikte bulunmakta ve bitkilere de her derişim kullanılamamaktadır.
Yanlış bir uygulama bitkinin, tohumun, toprak florasının ölmesine sebep olur.
berayatalay
05-09-2006, 12:32
BU hidrojen peroksit nerden bulunur abi? Ben kastamonuda oturuyorumda. Oksijenli su da aynı işlevi görür mü ? Bir de kap nekadar derin olmalı?TeŞekkürler:) :)
Mine Pakkaner
05-09-2006, 12:47
Oksijenli su hidrojen peroksit solüsyonudur. Kullanabilirsiniz.
egemenbasar
05-09-2006, 17:09
Uyarınız için çok sağolun Mine hanım , bakın bu sefer "ğ" unutmadım:D ,.
Sayın berayatalay,
Sizin sorunuzada gelince ben kendi örneğimi veriyim ilk önce altı tane limon çekirdeğini aldım.Bir gün normal suda birgün de oksijenli su karışımında beklettim ki onu nasıl yaptım anlatayım küçük su şişisesinin ki takribi 0,5ml 'nin içine musluk suyu çok kireçli olduğu için temiz su koydum ve sonra 9 damla oksijenli damlattım içine ki oksijenli suda %3(a/h) hidrojen peroksit vardı.Daha sonra bunların hepsini küçük bir yoğurt kabına sivri kısımları aşagıya gelicek şekilde toprağın yüzeyine yakın bir yere diktim.Sabah 7 civarı dershaneye giderkende bunları bunları aynı oksijenli su karışımıyla suladım.15 gün içerisinde bunlardan bir tanesi çimledi büyüdü ama aşağıya doğru çok köklendi en sonunda da kurudu ama diğer ikisi çimlendi bende hemen gidip derinliği yaklaşık 35cm olan saksılar aldım ve koydum şimdi ise büyümeleri çok iyi istersen resimlerini yerleştirebilirim.Ya da msn den sana yollarım berayatalay.
berayatalay
05-09-2006, 17:34
Çok teşekkür ederim. Özellikle saksı derinliği konusuna baya takılmıştım. Sizi sıkmak istemem ,ama yayınlarsanız benim için iyi olur. Tekrar çok teşekkür ederim.
Birde bir sorum daha olacak, limon için gerekli olan bu derin saksılar portakal ve mandalina içinde geçerlimidir?
egemenbasar
05-09-2006, 22:49
benim bildiğim kadarıyla ne ekersen,limon,portakal,mandalina,vs... ek turunç bitkisini elde ediyorsun onun için hepsi aynı filizi vereceğinden aynı özelliği gösterirler diye düşünüyorum ama bunu yine de bir profesyonelin cevaplaması doğru olacaktır kesin bilgi için.;) fotoğrafları da yarın ayınlıyacağım eğer başarabilirsem...
berayatalay
06-09-2006, 15:08
Çoook teşekkür ederim. :)
egemenbasar
07-09-2006, 17:46
Önemli değil berayatalay;) . Çimlendirdiğin zaman o haberi bizimle paylaşırsan sevinirim...:D
Mine Pakkaner
07-09-2006, 22:31
benim bildiğim kadarıyla ne ekersen,limon,portakal,mandalina,vs... ek turunç bitkisini elde ediyorsun onun için hepsi aynı filizi vereceğinden aynı özelliği gösterirler diye düşünüyorum ama bunu yine de bir profesyonelin cevaplaması doğru olacaktır kesin bilgi için....
Egemen, hangi narenciyenin tohumunu ekersen ek turunç çıkar bilgisi senin de tahmin ettiğin gibi yanlış.
egemenbasar
08-09-2006, 16:14
Peki mesela mine hanım elimde portakal var ekersem portakal çıkarmı??
drosophila
17-09-2006, 13:45
elimde şu anda bir yoğurt kovasının içinde 9-10 adet limon fidesi var.4 aylık oldular. çok sıkışık durdukları için saksıya almam gerekiyor. fakat bunun için doğru mevsimde miyiz bilmiyorum. sanırım limon kazık kök yapıyormuş. ne kadar derin bir saksıya dikmem gerekiyor.
saksı değiştirmek için en doğru mevsim hangisidir?
3785
3786
berayatalay
25-10-2006, 16:28
Limonlarım çimlendi üç tane.Ama başka bi bitkinin yanındalar ayrı bi yere almam lazım ne zaman almalıyım en erken.
Mine Pakkaner
25-10-2006, 22:13
En erken kış başı, engeç kış sonu.
drosophila
26-10-2006, 00:16
ben dün bardaktaki mavi ladinimi ve kızılçamımı saksıya aldım. iki gündür uyku uyumuyorum birşey olacak diye. umarım erken yapmamışımdır bu işi.
Mine Pakkaner
26-10-2006, 00:39
Kökü dağıtmadıysan hi mi hiç sıkıntı yok :)
drosophila
26-10-2006, 00:50
toprak çok sıkı değildi ve çok sığdı. o yüzden kök biraz dağıldı hatta kılcallardan bazıları bükülmüş bile olabilir. ilk saksıya alma denememdi. sanırım biraz da başarısızdı.
Limon çekirdeğinden yetiştirdiğim 15cm boyunda bir fide var ancak gelişmesi ağır ve yaprakları dökülmeye başladı.Yardımlarınızı bekliyorum.Sevgiler Merih
Mine Pakkaner
30-10-2006, 23:59
Merih, buradaki limon başlığının tüm mesajlarını okuyunuz. Acaba bitkiyi torfa mı ektiniz? Çok su verdiğinizi düşünüyorum. Suyu azaltın. Bu mevsimde büyüme yavaşlar. 0.5 lt suda 1/2 aspirin eritip saksıyı bununla sulayın.
Mehaba arkadaşlar geçen hafta sizlerin yazdıklarını okuduktan sonra buzdolabına yöneldim bir limon çekirdeğide ben deneyeyim diye aa birde ne gördüm çekirdek limonun içinde limonun çapı kadar kök salmış çok şaşırdım tabi birde çok sevindim hemen uzun boylu bir saksıya ektim büyüme yok henüz. Umarım büyür.
Limon ekmek kolaymış diye bende denedim. 3 günde büyüdü.
Aileme gösterdim "bakın limonum büyüdü" diye. Yok dediler 3 günde büyümez. o başka bir ottur dediler. Moralimi bozdular.
Söyleyin üç günde topraktan çıkmazmı limon çekirdeği. Fotoğrafını çektim size göstereyim diye. Ama 10kb boyutunda olmasına rağmen yükleyemedim. Başarırsam yüklemeyi göstereceğim onu sizlere...
Ugkmen arkadaşım ben 1 hafta önce 4 tohum ektim halen sonuç alamadım 3günde büyüyeceğini sanmam. Tabi güneş , su vs. koşullar büyümeyi değiştirebilir.
Ya arkadaşlar! 4 kb lık bir resmim var. UPLOAD edemiyorum. "Upload of file failed." hatası veriyor. Neden olabilir?
lerdemir
14-12-2006, 16:07
ugkmen merhaba,
Şu bağlantıdan foruma fotoğraf yüklemek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487) ile ilgili detaylı yazılı ve görsel aşamaları bulabilirsiniz.
Ondan sonra da olmazsa tekrar haberleşiriz...
Saygılar...
İlgin için teşekkür ederim lerdemir.
Forum Başkanına(Ne denir tam bilmiyorum:confused: ) sordum. teknik bir sorun varmış. Ondan yüklenmiyormuş. Umarım kısa zamanda düzelir.
lerdemir
16-12-2006, 00:34
Biz "Ulu Manitu" diyoruzzz.... :) :)
caploonba
03-01-2007, 16:32
arkadaslar limonumu daha yeni ektim ve aşılama konusunda fazla bilgim yok.
sanırım 1 yaşına gelince aşılama yapılıyormuş.limon için hangi aşı türü ve hangi mevsimde yapılması gerekir?*
Ben bir türlü çmlendiremiyorum limon çekirdeklerini.
Mine Pakkaner
04-01-2007, 14:22
arkadaslar limonumu daha yeni ektim ve aşılama konusunda fazla bilgim yok.
sanırım 1 yaşına gelince aşılama yapılıyormuş.limon için hangi aşı türü ve hangi mevsimde yapılması gerekir?*
Limona genelde göz aşısı yapılır. Aşı konusuna üretim teknikleri kısmında bol bol değindik. Zamanları, şekilleri...
caploonba
05-01-2007, 16:49
teşekkürler.
Limonu ekince toprağı nemli olursa bide ılık olursa çimlenme gerçekleşir diyorsunuz. Ama ben toprağın nemi yetermi yetmezmi diye tedirginlik içindeyim.
Fazla suyun zararı olurmu?
Mine Pakkaner
08-01-2007, 20:51
Fazla su çürümeye sebep olur.
caploonba
04-03-2007, 10:47
Benim edindiğim bilgilere göre turunçgillere aşı yapılmazsa turunç oluyor.Yani aşı yapmalısınız.
Bire de buraya göz atın.
http://www.agaclar.net/index.php?id=2469
aybala nın açtığı aşılama başlığını bulup en son sayfasına bakarsanız aşılama ile ilgili video var onu izleyebilirsiniz.
richirich2
18-03-2007, 22:18
buda benim limonum. Tam olarak çeşidini bilmiyorum.
bitkiseli
31-03-2007, 07:45
Kılıç çiçeğimin dibine zamanını hatırlamıyorum 2 limon çekirdeği atmışım:) filizlendiklerinde hatırladım:p yani büyük ihtimalle limondur diye düşünüyorum ;) ikişer tane yaprakları var onları oradan ne zaman almalıyım?
lerdemir
31-03-2007, 09:43
richirich2,
Senin limonlar limondan çok armuta benziyor sanki. Cinsleri "Armut Limonu" olmasın sakın ?
:)
Bende yeni ektim, cam kenarında derin bir kaptalar. Filizlenme olunca görüntüsünü paylaşırım.:rolleyes:
Bundan yaklaşık 3-4 ay önce sayfada edindiğim bilgilerden yola çıkarak limon çekirdeği çimlendirme işine bende el attım. Düzenli olarak sulama havalandırma ne gerekiyorsa hepsini yaptım. Baktım ki hiçbir hareket yok heralde bu iş olmayacak diyerek pes ettim.
Daha önce limon çekirdeklerini ektiğim aynı saksıya, 20 gün önce budadığım küpelimden birkaç dal diktim. Aradan geçen 20 günlük süre içerisinde birde baktım ki küpeli dalının yanında yabancı bir yeşillik. Koyu yeşil filizlenmiş sağlıkla parıldıyor. Acaba mı dedim kendi kendime... yani bu limon olabilirmiydi? Neyse biraz daha gözlemledim. Sitedeki fotoğraflar ile karşılaştırdım. Bu bi limondu :). Artık benimde bir limonum var...
Ancak işin merak ettiğim yanı; niçin onca özenle bakımlarını yaptığımda 3 ay önce filizlenmedi de; küpeli dikim esnasında köklendi ki bu limoncuk. Neyse herşeye rağmen denememin biraz rötarlıda olsa olumlu sonuç vermesinden mutluyum. Ayrıca limonumun inatçılığını da çok sevdim. Ben istediğim zaman değil kendi istediği zaman fiilizlendi kerata. Paylaşmak istedim. Bi arada onu sizlere göstermek istiyorum. Herkese iyi günler
Sebahattin Sargın
29-04-2007, 15:03
Sevgili küpeli hemşerim demek ki fazla üzerine düşmemek gerekiyor :). Bende bir hevesle limon çekirdeğini suya koydum 2 hafta oldu bi kıpırdanma yok, bakalım ne zaman bir hareketlenme görüceğiz. Sevgili küpeli sizi bu arada bursa başlığında kendinizi tanıtmanızı bekleriz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1379
Bende birkaç kez denedim olmadı.
Sayın sebo 17 aynen sizin dediğiniz gibi üzerine düşmemek gerekiyormuş. Her akşam eve geldiğimde filizlenme varmı diye kontrol ediyordum. Ama o bana sürpriz yaptı. Bunlarda benim limonun fotoğrafları. Tek bir çekirdekten 2 filiz :) Şanslıyım herhalde.. Selamlar.
Arkadaşlık etmesi için yanına birde sarımsak ekmiştim. Uzun filiz sarımsaktır. Bilgilerinize sunarım.
Sevgili Küpeli,
Maşallah çok güzel filizlerin ve arkadaşı sarımsak. Ben de ektim çekirdeği uzun zaman önce ama ne gelen var ne giden.Artık ümidi kestim. Ama seninkiler çok şirinler.Güle güle büyüt.
Sevgili Selen, darısı başına diyorum. İnşallah seninkilerde benimki gibi sana sürpriz yaparlar. En kısa zamanda filizlere kavuşman dileğiyle...
İnşallah Küpeli. Ama ümidim yok darısı yeni tohumların başına artık:)
Bu siteyi terk edicem.
Sürekli provokasyon var.
Şimdi bunu görüp de yapmazsam olmaz ama önce
mstfcn'ı konuşturmak şart. Yoksa o yapar olur, biz yaparız uyur.
yerden göğe haklı walla.....:(
Arkadaşlar limon çimlendirmem başarısızlıkla sonuçlandı:( Galiba fazla nemli tutup tohumu çürüttüm. Toprağın üzeri yosunlandı. Baktım biraz eşeleyerek ama tohum da yok. Sizlere ömür benim limon.
Evde saksı içinde tohumdan ürettiğim limon, 1-1,5 yıllık oldu.(Aslında güya bonsai yapacaktım .Sabrım yetmedi ,saldım, kendi kendine büyüyor)Yerini sevdi . Büyümeye de devam ediyor . Ben onun ne zaman limon vereceğini merak ediyorum. Formun tamamını okudum ;aşılanması gerek diyen de var ,turunç olarak meyve verir diyen de var .Turunç **** Limon meyve vermesi için ne yapmamı tavsiye edersiniz
caploonba
10-05-2007, 15:32
Benim bildiğim kadar aşılanmazsa turunç olur.Aşılanırsa limon olur.Limonlara bildiğim kadarıyla göz aşısı yapılırmış.
Benim bildiğim kadar aşılanmazsa turunç olur.Aşılanırsa limon olur.Limonlara bildiğim kadarıyla göz aşısı yapılırmış.
Turunçta olsa ben razıyım yeterki renkli meyveleri göreyim. --turuncun turuncurengi olduğunu sanıyorum hiç görmedim ama-:rolleyes:
Benim öldü sandığım hatta saksısına başka şeyler ektiğim çekirdek çimlenmiş.
lerdemir
12-05-2007, 23:46
Peta merhaba,
Turunç meyvesi, amatör bir gözün algılayamayacağı biçimde, bildiğimiz portakalın tıpatıp aynısıdır ağacın dalında...
Turunçta olsa ben razıyım yeterki renkli meyveleri göreyim. --turuncun turuncurengi olduğunu sanıyorum hiç görmedim ama-:rolleyes:
Peta merhaba,
Turunç meyvesi, amatör bir gözün algılayamayacağı biçimde, bildiğimiz portakalın tıpatıp aynısıdır ağacın dalında...
lerdemir,
Limonun yaşı ile meyva gelişimi arasında nasıl bir durum var ? Limonum 1,5 yıllık oldu demiştim ya turunç olması için daha erken mi ?
lerdemir
13-05-2007, 16:50
Peta,
Sorunuzun cevabı için, forumdaki TURUNÇGİL YETİŞTİRİCİLİĞİ başlığını baştan sona okudum ama net bir bilgi edinemedim.
Bu sorunuzun cevabını maalesef bilmiyorum :(
Peta,
Sorunuzun cevabı için, forumdaki TURUNÇGİL YETİŞTİRİCİLİĞİ başlığını baştan sona okudum ama net bir bilgi edinemedim.
Bu sorunuzun cevabını maalesef bilmiyorum :(
lerdemir ,
Çok teşekkür ederim.
Bu forumlarda aradıklarımı bulmakta zorlanıyorum. Mesela bahsettiğin başlığı ben hiç görmedim bile
Penelophe
19-05-2007, 22:36
Selamlar;
Bugün bende 3 adet limon tohumu ektim :)
Umarım kısa sürede çimlenirler. Gelişmeleri eklerim.
Buda benim limonumun geldiği nokta...
lerdemir
22-05-2007, 21:06
lerdemir ,
Çok teşekkür ederim.
Bu forumlarda aradıklarımı bulmakta zorlanıyorum. Mesela bahsettiğin başlığı ben hiç görmedim bile
Mesaj sayınıza bakarak forum kullanımında göreceli olarak deneyimsiz olduğunuzu düşünüyorum. Bundan mütevellit, forumda arama yapmayı bilememeniz ihtimaline binaen aşağıdaki şekilde yardımcı olmak isterim:
Bu satırda koyu renkli ve altı çizili olan yere (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295) tıklarsanız TURUNÇGİL YETİŞTİRİCİLİĞİ başlığına ulaşacaksınız.
Bundan sonrası için de, forum sayfalarının en üst kısmındaki menü satırının sağdan üçüncü sırasındaki ARAMA menüsünü tıklayıp ilgili yerlere merak ettiğiniz (örneğin buradaki mesajınızda sorduğunuz anahtar kelimeleri) yazarak arama yaparak arama konunuz hakkında forumda verilmiş olan bilgiyi etraflıca inceleyebilirsiniz.
Forumda arama yapmak vb gibi diğer forum kullanım yöntemleri için de şuraya tıklayınız (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75).... Orada da Forum Kullanım Kılavuzu'nu bulacaksınız.
Forumumuzda keyifli, aktif ve bol yeşil günler geçirmeniz dileklerimle...
Penelophe
22-05-2007, 21:43
Buda benim limonumun geldiği nokta...
Çok güzel bence. Umarım benim tohumlarda böyle olur.Ekimden ne kadar zamanda erişti bu noktaya?
aklıma birşey geldi ne olduğunu yazmayacağım. şu ana kadar ilkokulda fasulye ve bu ayın başında papatya filizlendirdim. ama limonlar için bir yöntem geliştireceğime inanıyorum. Cahil cesareti de denebilir ama olsun....
tecrübelerimi de buradan sizlere aktarıcam.
Sn. Penelophe,
Benim limonun öyküsü biraz karışık. 5 **** 6 ay oldu ekeli. Merak ederseniz özgeçmişi 76 numaralı mesajda yer alıyor. :D
Limon çekirdeklerini toprağa diktiğim saatdir arkadaşlar....
eğer tekniğim tutarsa haziran ortasında filizlerin resimlerini göreceğiz.....
teknik geliştirdiğime inanıyorum. ehehehe:D
BenBen1967
28-05-2007, 10:50
Serder çekirdekler 1 ay içinde kendi halinde bile filizleniyor zaten;) Mühim olan onu aşılamak sanırım;)
Siz hiç mutfak evyesinin süzgecine takılıp çimlenenini gördünüz mü? Ben gördüm;) Ve şok geçirdim , onca kaynar suyu çamaşır suyunu yediği halde bir gün bir baktık süzgeçten filizlenen bir limon çekirdeği;) Hemen alıp saksıya diktik ama saksıda yaşatamadık . Orda bıraksaydık belkide büyümeye devam edecekti;) (bu olay gerçektir benim başıma geldi gözlerimle şahidim)
Sn. BENBEN
Aslına bakarsanız bu sabah ofisin önündeki küçük alana bakarken aklımdan geçenlerde buna benzer bir şeydi. birçok ot biz istemesek ve yok etmek istesekde büyürken, bizim üretmek istediklerimiz büyümüyor. uğraş = sonuç olmuyor her zaman :(
ben daha evvel ilk okulda fasulye ve mayıs başında da papatya çimlendirdim. bütün tecrübem de bundan ibaret. ama okuduklarımdan yola çıkarak 7 tane çekirdeği (birinden ümidim pey yok ya neyse) plastik bardaklarda toprağa diktim. toprağa birşey koydum? (çimlenme gerçekleşirse yazıcam) denemem o olduğu için bunu paylaştım. tutarsa haber vericem.
şuan 7 plastik bardak balkonda güneş altında duruyor. 1 aydan önce filizlenmeleri dileğiyle :))))
Serder çekirdekler 1 ay içinde kendi halinde bile filizleniyor zaten;) Mühim olan onu aşılamak sanırım;)
Siz hiç mutfak evyesinin süzgecine takılıp çimlenenini gördünüz mü? Ben gördüm;) Ve şok geçirdim , onca kaynar suyu çamaşır suyunu yediği halde bir gün bir baktık süzgeçten filizlenen bir limon çekirdeği;) Hemen alıp saksıya diktik ama saksıda yaşatamadık . Orda bıraksaydık belkide büyümeye devam edecekti;) (bu olay gerçektir benim başıma geldi gözlerimle şahidim)
[QUOTE=lerdemir;107404]Mesaj sayınıza bakarak forum kullanımında göreceli olarak deneyimsiz olduğunuzu düşünüyorum. Bundan mütevellit, forumda arama yapmayı bilememeniz ihtimaline binaen aşağıdaki şekilde yardımcı olmak isterim:
Sayın lerdemir cevabınız ve yardımınız için öncelikle teşekkürler.
Çok haklısınız.Mesela cevabınızı daha henüz bu gün gördüm. Bahsettiğiniz adreslere girip inceledim .
Limon çekirdeklerimden çıkan fide konusunda da kendimce yanıtı buldum. Benim turunç (aslında limon ama sizler turunç diyorsunuz) fidem hiç çiçeklenmedi. Bu da herhalde meyve oluşturacak olgunlukta değil anlamına gelir.
Yine turunç yetiştiriciliği başlığında gördüğüm budamayı da fide üzerinde denemeye karar verdim .
Limon çekirdeğinden bir kaç üretim daha elde ettim. 1,5 yıllık olanında deneme yapmaya da böylece karar verdim.
lerdemir
31-05-2007, 22:13
Hadi bakalım peta,
Hayırlısı olsun;;)
Budama öncesi, sırası ve sonrasında da işlemlerinizi/uygulamalarınızı fotoğraflayabilme imkanınız olursa, bu başlıkta sergilemenizi rica ederim.
Görelim, uzmanlarımıza da danışalım, bakalım neyi nasıl yapmalıyız, neyi yanlış yapıyoruz?
Gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz peta...
NOT: Mesaj yazmış olduğunuz bir konuya bir üyemiz tarafından mesaj yazıldığı anda otomatik bir mail ile haberdar edilmek isterseniz iki yöntem izleyebilirsiniz:
1
Konuya mesaj yazma anında, henüz gönder tuşuna basmadan önce:
Öncelikle mesajı "hızlı cevap" bölümünden değil, mevcut mesajların en sonuncusundan sonra hemen sol alttaki "Konuyu yanıtla" tuşuna basarak yazmalısınız. Mesaj yazma alanının altındaki "Ek Seçenekler" bölümünde "Konu Aboneliği:Bildiri Tipi" ni seçersiniz; ve tüm yeni mesajlarda e posta ile haberdar edilirsiniz.
2
Daha önce yazmış olduğunuz bir mesaj üzerinden:
Kendi mesajınızın hemen altındaki düzelt tuşuna basıp az önce belirttiğim bildiri tipi kısmında değişiklik yaparak değişiklikleri kaydederek gerekli düzeltmeyi yapar ve o konuya aboneliğinizi başlatabilirsiniz.
İyi günler dilerim.
11 Mayıs günü toprağa ektiğim limon çekirdeği iki gün önce dışarı çıktı. Ancak bugün fotoğraflanacak hale geldi.
Penelophe
06-06-2007, 21:56
19-05-2007 de ektiğim limon tohumları başlarını topraktan kaldırdı :)3 tane ekmiştim fakat 2 tane çıktı, olsun çıktı ya ;)
lerdemir
06-06-2007, 22:09
nevsune ve Penelophe,
Penelophe çekirdekleri 1 hafta kadar geç ekmiş olmasına rağmen, daha kısa zamanda daha çabuk sonuç almış gibi görünüyor.
İkiniz de ayrı ayrı ekim safhanızı ve takip eden uygulamalarınızı ve ortam koşullarını detaylıca anlatabilir misiniz?
Belki özellikle fark yaratan bir şey vardır...
Penelophe
06-06-2007, 22:15
Olgun bir limondan 3 tane tohum aldım.
Yıkadım ve oksijenli suda beklettim 1 gün.
Toprağın içine hafifçe parmağımla bastırdım.
Güneş alan bir camın önüne koydum.
Toprağın nemli kalmasına özen gösterdim.
Hiç karıştırmadım toprağı. (Bir ara niyetlendim ama vazgeçtim :D)
Sanki 3. tohum gibi bir kabartı var toprakta ;)
Bir gece ılık suda bekletip, oksijenli suda tutmadan (evde yoktu, telaşıma yenik düştüm) toprağa ektim. Ben hatamı biliyorum galiba. Çok yer değiştirdim. Bir güneşe aldım, bir gölgeye. Başka bir kaba daha dikmiştim ama üzerine not koymayınca unutmuşum, gölgede fazla sulanmadan kalmış. Dün unuttuğum saksıyı kurcalayınca, çekirdeklerin kazık kök yaptığını gördüm, hemen yerlerine tekrar koydum. Bugün daha topraktan çıkma savaşı veriyorlar. Demekki çimlenme aşamasında penelophe'nin yaptığı gibi güneşte tutmak daha doğru.
lerdemir
07-06-2007, 21:28
O zaman tamamdır; bu başlığı okuyacak arkadaşlar çimlendirme çalışmaları için gerekli yönlendirmeyi almış olacaklar böylece...
Teşekkürler; güzel günlerde büyürler inşaallah.
Gelişmeleri de fotoğrafları ile bekleriz buradan :)
Bir de bütün ektiklerime önceleri yaptığım ama yeni dengeleyebildiğim bir yanlışım var ki bu çok önemli. Annelerin çocuklarına, zayıf kalır da gelişemezler diye her an ağızlarına birşey tıkmaları sonucunda ortaya çıkarttıkları sağlıksız sonuçlar gibi ben de su dengesini tutturamadım. Aman kurumasınlar diye boğdum zavallıları. (tüm bitkilerimden özür diliyorum)
Bence en dikkat edilmesi gereken konu da bu.
Selamlar,
Sonunda bir adet limon ağacım oldu. Ancak çiçekçide kalan son ağaçmış ve hali biraz perişan durumda...Resmini yollamayı çok isterdim ama şimdilik ancak tarif edebilirim.
Öncelikle saksıda değil, siyah bir poşetin içinde ve toprağı macun gibi semsert, toprağın rengi de çok koyu değil. Yaklaşık 30 cm boyunda ve en alttaki yaprakları delik deşik; sanki tırtıl yemiş gibi...Üzerinde herhangi bir böceğe rastlamadım. Bir de üstteki yaprakları sararmış.
Sorum ise toprak değiştirme konusunda olacak...Biliyorum bu konuda çok şey yazılmış ama şu anda ona karşı hiçbir hatayı kaldıracak durumda olmadığı için bana burdan yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...
Macun gibi olan toprağı ne yapmam lazım, parçalamalı mıyım ve saksıya toprak torf karışımı mı koymam gerekiyor?
Şimdiden teşekkür ederim.
Selamlar...
merhaba arkadaşlar ben de limon çekirdeği diktim ve çimlendiler
çok mutluyum umarım meyvede verirler
ama aşılamak gerek herhalde onu nası yapıcam bilmiyorum
ayrıca bu siteyi yeni keşfettim
bence süper
egemenbasar
12-06-2007, 18:07
Selamlar,
Sonunda bir adet limon ağacım oldu. Ancak çiçekçide kalan son ağaçmış ve hali biraz perişan durumda...Resmini yollamayı çok isterdim ama şimdilik ancak tarif edebilirim.
Öncelikle saksıda değil, siyah bir poşetin içinde ve toprağı macun gibi semsert, toprağın rengi de çok koyu değil. Yaklaşık 30 cm boyunda ve en alttaki yaprakları delik deşik; sanki tırtıl yemiş gibi...Üzerinde herhangi bir böceğe rastlamadım. Bir de üstteki yaprakları sararmış.
Sorum ise toprak değiştirme konusunda olacak...Biliyorum bu konuda çok şey yazılmış ama şu anda ona karşı hiçbir hatayı kaldıracak durumda olmadığı için bana burdan yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...
Macun gibi olan toprağı ne yapmam lazım, parçalamalı mıyım ve saksıya toprak torf karışımı mı koymam gerekiyor?
Şimdiden teşekkür ederim.
Selamlar...
sayın fulane,
fazla bilimsel olmasa da deneyimimi paylaşmak isterim, benim çekirdekten çimlendirdiğim 1,5 yaşında bir limonum var turunç desem daha iyi olucak onun toprağını ve saksısını daha yeni değiştirdim size tavsiyem derin olan bir saksıya çiçek toprağı diye satılan topraktan onun içine dikerdeniz verim alırsınız sanırım,delikler ise rüzgar yemesinden olabilir rüzgara maruz kaldıktan sonra yapraklarında delinme olabiliyor...
soframiz
12-06-2007, 18:26
Arkadaslar 2 sene evvel hediye gelen ufak bir limon agacim var, gecenlerde cicek acmisti ve dün tesadüfen ekledigim resimde ki manzara ile karsilastim. Sevincimi tahmin edersiniz. Sizlere sorum simdi bundan sonra nasil bakmam gerekir bu minik limon agacima. Alman bitki sayfalarin da cok su verilmemesi gerektigi yaziyor. Gübre vermek gerekir mi acaba?
Eğer narenciyeyi saksıya alıp evde tutacaksanız saksının drenajını çok iyi ayarlamanız gerekiyor, dip kısımlardaki toprağa torf karıştırmanızı öneririm.Torf karıştırmazsanız, ileride kök geliştikçe saksıdaki toprak kökleri sıkıştırıyor ve ağacınızda olumsuzluklar başlıyor, yaprakların sararması, lekeler, meyve büyütmeme gibi.
Yaklaşık 30 cm boyunda ve en alttaki yaprakları delik deşik; sanki tırtıl yemiş gibi...
Bu delikler dolunun neden olduğu zedelenmeler olabilir.
Selamlar,
Selamlar,
Tavsiyeler doğrultusunda limonumu torfla karıştırdığım toprağa yerleştirdim, sulamasını da yaptım. Eski toprağı parçaladığımda kumlu, taş gibi sert garip bir toprakla karşılaştım. Kökü toprağın ortasında değildi, kenarından doğru sarılmıştı ve dışarı çıkıp kurtulmak ister gibi bir hali vardı, aslında böyle olması biraz da işime yaradı yoksa zor çıkacaktı. Buna rağmen sanırım kökü de zedeledim, inşaallah kendine gelir.
Şimdi yapacağım şey sanırım beklemek ve çok az sulamak olacak...İnşaallah yanılmıyorumdur...
Selamlar.
Birol Ketenci
15-06-2007, 20:01
Arkadaşlar bunlarda benim ne zaman ektiğimi bilmediğim limonlarım. Öyle gelişigüzel ve olmaması gereken biryere ekmişimki ben bile kendime kızdım. Herhalde çıkacaklarına pek ihtimal vermemişim ama onlar öyle azimlilerki neredeyse hepsi aynı gün çıktılar. Resimde daha az görünsede tam tamına 11 taneler. Cep telefonuyla bu saatte ancak bu kalitede fotoğraflar çıkıyor
Penelophe
15-06-2007, 20:15
Çok sıkışık görünüyorlar, bence biraz daha büyüyünce ayırın.
Renkleri çok güzel koyu.
Benimkiler açık renk.
Penelophe
15-06-2007, 20:19
Benim limonlarda son durum.
Selamlar,
Maşaallah, limon adaylarınız gayet sağlıklı görünüyorlar. Bizimkiler biraz cılız kalmış sizinkilerin yanında, üstelik aynı zamanda ektik sanırım. Ekim tarihleri 16 Mayıs 2007, yalnız bir fire verdik galiba. Bir tanesinin büyümesi durunca merak edip baktım, kökünde beyaz renkli küçük bir kurtçuk ya da solucan vardı. Ben de ordan çıkarıp başka yere aldım ama sanırım kendine gelemedi...Aşağıdaki ilk üç fotoğraf bizim küçümenlerin son hali. Sizinkileri de Allah nazardan saklasın bizimkileri de...
Selamlar...
Benim limonlarda son durum.
Sevgili Penelophe
Benim üç çekirdeğimden biri yokoldu. Birinin toprak hizasında görünen sapı var, yaprakları yok:( Şükür bu gelişiyor. Yani ben 1/3 teyim. Seninkiler benden önde. Benimkinin dibinde, bir dal mı yoksa o kaybolan 2. çekirdek mi olduğunu anlayamadığım bir oluşum var. O kadar yakın ekmiş olma olasılığım yok ama yine de bilmiyorum. Kurcalamak da istemiyorum, bakalım ilerde anlarım.
İstersen arada bir karşılaştırmak için resimlere devam edelim. Sonuçta doğru yöntemi yakalayacağız.
Bu arada ben uyguladıklarımla ilgili bir günlük tutuyorum. Belki başkalarına yardımcı olur.
Penelophe
16-06-2007, 13:41
Fulane;
19 mayısta ekmiştim bende, 3 gün büyük sizinkiler :p
Sanki sizin ki fazla güneş görmüyor gibi?
Birde çok mu suluyorsunuz?
Penelophe
16-06-2007, 13:43
Nevsune;
Yapraklarını bişey yemiş olmalı:(
İyice bir bakın bence etrafa.
Evet fotoğraflara devam edelim, hem bizden başka Lerdemirde merak ediyor :)
Penelophe
Böcüklere geçit yok. Sarımsaklı ilacı yiyince yokoldular. Bilgisayar kamerasından çekince böyle amorf görünüyor. Aslında çok güzeL!!!! (diyeyim de belki gelişmesini hızlandırır).
Penelophe
16-06-2007, 15:51
:D Aaa evet farkedememişim, ne kadar da güzel :)
Teşekkürler teyzesi. Aman pek sevindi.
Penelophe
16-06-2007, 15:56
:D İlahi Nevsune hanım çok güldürdünüz beni :))
Fulane;
19 mayısta ekmiştim bende, 3 gün büyük sizinkiler :p
Sanki sizin ki fazla güneş görmüyor gibi?
Birde çok mu suluyorsunuz?
;)
Selamlar,
Penelophe, çok güneş görmüyor ve sadece hergün fısfısla suluyorum. Aslında ilk başta elimle damlatıyordum; bir hafta kadar böyle yaptım sonra okuduklarımdan fısfıs yapmam gerektiği kanısına vardım ve öyle de yaptım. Hatta bugün biraz vitamin verdim sizinkileri görünce :rolleyes:. Siz nasıl suluyorsunuz?
Penelophe
16-06-2007, 16:11
Fulane;
Topraktan başını kaldırana kadar bende damla damla suluyordum ama şu anda normal çiçeklerimi suladığım gibi yağmurlama suluyorum. Bazen zamanım olmadığında bardaktaki suyu bile döküveriyorum torağa :p
Benimkiler balkonda diğer çiçeklerin yanında duruyorlar. Günün büyük bir bölümü güneş alıyorlar.
Fulane;
Günün büyük bir bölümü güneş alıyorlar.
Belki de çok güneş gördüğü için çok su vermenizin de bir sakıncası olmuyordur. Benim ki hemen hemen hiç görmüyor diyebilirim. Peki sulama sıklığınızı da öğrenebilir miyim...
Bu arada sorunlu limon ağacımı gördünüz mü?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=118568#post118568
934. mesaj sizin mesajın biraz altında, kalitesiz olsa da resimleri var...Hiç başınıza böyle bir şey geldi mi?
Selamlar.
Penelophe
16-06-2007, 16:21
Bence güneş alan bir yere koyun mutlaka.
Ben toprak kurudukça suluyorum.
Linke bakacağım şimdi.
Penelophe
16-06-2007, 16:23
Baktım şimdi ama bilemiyorum neden olabileceğini, Mine Hanım yardımcı olur size mutlaka.
Baktım şimdi ama bilemiyorum neden olabileceğini, Mine Hanım yardımcı olur size mutlaka.
Çok teşekkür ederim zahmet verdim...
Hayırlı günler dilerim...
Penelophe
16-06-2007, 17:42
Rica ederim ne demek :)
Penelophe
30-06-2007, 11:27
Benim limonlarda son durum. :cool:
Haftaya ayırmayı düşünüyorum, erken mi acaba ne dersiniz?
Benim limonlarda son durum. :cool:
Haftaya ayırmayı düşünüyorum, erken mi acaba ne dersiniz?
Selamlar,
Sanırım kestiğiniz bir pet şişeye ektiniz limonlarınızı. Ben nacizane altına bir bakın derim, kök görebiliyor musunuz...Ben ilk ektiklerimi değil de 7 haziranda ektiklerimi yerlerine aldım. Kökleri o kadar çabuk uzuyor ki şaşarsınız. Malum kazık kök yapıyorlar...
Mine Pakkaner
08-07-2007, 22:09
O arkadaki difenbahya mı? Limonları alırken ona zarar gelmesin, daha fazla bekletmeden de hemen alın. :)
Penelophe
08-07-2007, 22:19
Evet difenbahya.:)
Ama limonlarım difenbahya saksısının üzerinde, kesilmiş bir pet şişedeler Mine hanım. Yarın limonları da saksılarına dikeceğim.
Fulane hanım, yarın fotoğrafları çeker, eklerim.
Nevsune hanımın limonları ne durumda acaba?
Sizinkiyle kıyas kabul etmez.
İlk fotoğraflarını koyduklarımı güvercinler devirdi (daha önce elma fidemi, bugün de yeni çıkmış kekik ve brokoli filizlerimi devirdikleri gibi). İkinci posta çimlendirdiğim çekirdeklerin son halini sabah görüntülerim.
Benim yercücelerini görüntüledim.
1. resim yeni çimlenen,
2. ve 3. resimler ise güvercinlerin hışmından arta kalanlar. Düşünce çok hırpalanmışlar. Neyse yavaş, yavaş toparlanıyorlar.
Yenisi neredeyse diğerlerini geçmiş durumda.
Penelophe
09-07-2007, 09:15
Aslında ikincileri ekmeniz isabet olmuş diyeceğim, çünkü ilk limonlarınız pek iyi gelişememişlerdi.
İkincilerin maşallahı var.
Akşam eve gidince bende eklerim..
Bu arada daha önce size de "ne olabilir?" diye sorduğum sorunlu limon ağacım tamamen kurudu...Ben de dipten hala yeşil görünen yerinden kestim, şimdi bakıyorum ne olacak diye...Sanırım soru sorarken bir şeyleri yanlış yapıyorum, çünkü uzmanlardan cevap alamadım şimdiye kadar...Gübrelerle ilgili sormuştum, uzun süre cevap gelmeyince ben de sabredemeyip üre gübresinden limon ağacına çok az sulandırıp verdim ve sonuç malum...öldü...
Sabırsızlığımın sonucu...
Selamlar...
Penelophe
09-07-2007, 13:21
Sevgili Fulane, ilgili başlıklarda sormaya özen gösterin.
Hala birileri cevap vermiyorsa mutlaka gözden kaçmıştır.
Tekrar sorun arkadaşım, çekinmeyin.
Ben cevap alana kadar soruyorum.:)
Geçtiğimz ay Babamın rahatsızlığından dolayı çiçeklerim ve limon fidelerimle ilgilenemedim. Ve tüm fidelerimi kaybettim. :(
Neyseki bugün babamın rahatsızlığı ile ilgili olarak çok iç açıcı haberler aldım ve neşem ve enerjim yerine geldi. Teknik diye cüretkarca yazdığım şeyi de açıklayayım ama süre konusunda 18-19 gün gibi bir zaman söz konusu.
Çekirdekleri diktiğim plastik bardakların altına yani en alta pamuk koydum. deliği kapatmasınada özen gösterdim. Çekirdekli plstik bardağı içine su koyduğum ikinci bir bardağın içine koydum. bu şekilde suyu bitene kadar (3 gün kadar) su koymad. suyu bittikçede iki bardak arasına su koydum. ama süredende anlaşılacağı gibi hızlandırma olmadı. Bilgiyi paylaşayım istedim.
Limon çekirdeklerini toprağa diktiğim saatdir arkadaşlar....
eğer tekniğim tutarsa haziran ortasında filizlerin resimlerini göreceğiz.....
teknik geliştirdiğime inanıyorum. ehehehe:D
lerdemir
09-07-2007, 16:38
Geçmiş olsun.
İyi haberlere çok sevindik.
Sevincinizi can-ı gönülden paylaşıyoruz. Sevdiklerinizle beraber sağlıklı günler hepimize...
Umarım bu seferkiler tutar. Oğum 1 Ağustosda 1 yaşına girecek. Bende ona bir bonsai büyütmek istiyorum ****** limon :). O büyüdükçe bonsai de onunla büyür umarım. ömür boyu sürecek bir hediye tabi becerebilirsem :)
Geçmiş olsun Serder
Nasılsa fideler yeniden büyütülür. Önemli olan sağlık.
Geçmiş olsun Serder
Nasılsa fideler yeniden büyütülür. Önemli olan sağlık.
Çok teşekkür ederim....:p
Penelophe
09-07-2007, 17:00
Geçmiş olsun Serder.
Yeni fidelerinizin resimlerini bekleriz artık.;)
Elbette Sn. Penelophe. Çıktıklarında burada paylaşırım....
Geçmiş olsun dilekleriniz içinde teşekkür ederim...
Geçmiş olsun Serder.
Yeni fidelerinizin resimlerini bekleriz artık.;)
lerdemir
10-07-2007, 15:30
Hayırdır serder;
Aramız limoni mi? :)
Geçmiş olsun.
İyi haberlere çok sevindik.
Sevincinizi can-ı gönülden paylaşıyoruz. Sevdiklerinizle beraber sağlıklı günler hepimize...
Yok dostum. Görmemişim, kusuruma bakma lütfen. Bende grip oldum 10 gündür hayatımdan bezdim.... Hastalıkla uğraşıyorum günlerdir yorgunum. Görmemem ondandır. Kusura bakma....
Hayırdır serder;
Aramız limoni mi? :)
Penelophe
12-07-2007, 22:01
Akşam eve gidince bende eklerim..
Selamlar, biraz geciktim galiba.:(
İşler çok yoğun bu aralar, hala saksıya da alamadım limonlarımı.
Ama en azından fotoğrafını çekebildim.
Artık fazla gelişmiyorlar, bu haftasonu mutlaka saksıya almam lazım.
Evet zamanı gelmiş de geçiyor bile.
Zavallıcıklar oldukça sıkılmışlardır;)
mehmet korkut çaycı
23-07-2007, 14:26
özürdilerim Bu Konularda Bilgim Zayiftir. Limon çekirdeğini Ekmeden önce Kurutma **** Suda Bekletme Gibi Bir Işlem Yaptiniz Mi? Beni Aydinlatirsaniz Memnun Olurum Teşekkürler.
Penelophe
23-07-2007, 15:31
Mehmet bey hoşgeldiniz.:)
Önceki sayfaları okursanız eğer sorunuzun cevabına ulaşırsınız.
Penelophe
Büyük saksıya aldınız mı limonları? Ne alemdeler? Yakında meyve de verir sizinkiler:)
Penelophe
23-07-2007, 16:40
Nevsune Hanım,
Bu hafta sonu kesin alacağım.:( :o
Saksı değiştirmediğim için sanırım, son hallerinden farklı bir gelişim göstermediler.
Fotoğraf eklerim.:)
drosophila
29-07-2007, 12:27
1 yaşında 50-60 cm lik bir limonum var. budamam gerekiyor. bu mevsimlerde pek budama yapılmadığını biliyorum. ancak kış sonuna kadar beklersem limon balkona sığmayacak bi hale gelecek. bu mevsimde budama yapmam limona büyük zarar verir mi?
mehmetalianil
18-08-2007, 13:37
Bugün ben de evdeki limonlardan 8 tane çekirdek çıkardım. Ilık suya bıraktım tohumları, ne yazık ki oksijenli suyum yoktu. Yarın sabah 500 ml lik su şişelerini kesip onlara dikmeyi planlıyorum, tohum boyu derinliğinde. Konunun başındaki gibi pamukta çimlendirmek risk taşımakta mıdır?
Eğer sonunda minik limon fidanlarım olursa, bilginiz sayesinde şanslı olacaklar. Onlara isim olarak isimlerinizi vereceğim. :rolleyes:
merhabalar.bu yanda gördügünüz resim benim limon agacım 2 yaşında ama limon vermiyor çiçekte açmıyor neden.a bu arada ben bunu çekirdekten yetirştirdim aşıdan bahsedilmiş bunun için geçmi kaldım?şimdi kabını degişsem zarar verirmiyim baya büyüdü korkuyorum...yardımcı olursanız sevinirim.şimdi den tşkrler
sanırım resim çıkmamış :(
Penelophe
20-08-2007, 10:11
Mehmetalianil, tohum boyu derinliğinde ekin ve suladıktan sonra direk güneş ışığı almayan bir yere alın.
Oksijenli su olsaydı iyi olurdu aslında, çürümeyi engellerdi.
Lütfen tohumlarınız çimlenince fotoğraflarını bizimle paylaşın.;)
Kolay gelsin.
ben de iki ay kadar önce saksıda limon yetiştirmeye başladım ve iki tane minik limon fidanım var şu anda..forumda okuduğum kadarıyla limon yetiştirebilmem için aşılamam gerekiyormuş.nasıl aşılanması gerektiği hakkında bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
Turuçgiller hakkında genel bilgi içeren şu sayfada (http://www.ordutarim.gov.tr/turetim/turuncgil/turuncgil.htm), nasıl aşı yapılacağı da resimli olarak anlatılıyor.
merhabalar.bu yanda gördügünüz resim benim limon agacım 2 yaşında ama limon vermiyor çiçekte açmıyor neden.a bu arada ben bunu çekirdekten yetirştirdim aşıdan bahsedilmiş bunun için geçmi kaldım?şimdi kabını degişsem zarar verirmiyim baya büyüdü korkuyorum...yardımcı olursanız sevinirim.şimdi den tşkrler
merhaba,
Fotoğraf görünmüyor. Aşı için geç kalmış sayılmazsınız ama çekirdekten yetişen ağacınızın ne olduğu tam olarak belli değil.Turunç gibi yaygın kullanılan bir anaca bir limondan aşı yaptırsanız, daha sağlıklı bir ağacınız olur ve iyi bakılırsa bol bol da limon verir.
Saksısını değiştirmek için sonbaharın sonunu bekleseniz daha iyi olur ama bitki çok zorlanıyorsa, köklerini zedelemeden, bitkiyi strese sokmadan yılın her mevsimi saksı değiştirebilirsiniz.
Eğer çok küçük bir saksı değilse muhtemelen 2 yaşındaki ağaç için saksı değiştirmenize gerek olmayabilir, fotoğraf olsa daha kesin konuşurduk ama.
Ağaç çok büyüdü demişsiniz, iyi bir budamayla ağacınızı şekle sokabilirsiniz.
İsterseniz, önce fotoğrafını bir yükleyin, sonra daha net konuşalım :)
*** msaygin resmi bir türlü yükliyemiyorum sorun ne olabilir ...
19266
sanırım bu sefer başardım :)
Bana kalırsa o saksı o ağaç için gayet yeterli, şimdilik değiştirmenize gerek yok.Sonbaharda o altta yana doğru uzayan dalı kesip, ağacın 50-60cm yükseliğinde, bir taç oluşturmaya çalışın budayarak.
Taç için mümkünse 3 farklı yönde, birbirine 120derece açıyla büyüyen 3 dal bırakmaya çalışın.
Fotoğraftan göründüğü kadarıyla ağacınızın bir sıkıntısı da yok gibi :)
Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2675), şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295) ve şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2151) başlıklarda, evde yetişen turunçgiller ve bakımlarıyla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.
mehmetalianil
24-08-2007, 20:28
Teşekkürler, Okisjenli su temin ettim acaba kaç molarlık bir çözeltide vermem gerekir?
Valla foruma şöyle bir göz attım benim limonların resmini koymaya utandım,arkadaşlar ne güzel limonlar yetiştirmişler maşallah:)gerçi ben bu işte hem çok yeni hem de çok acemiyim ama iyiki bu forumla tanışmışım çok şey öğrendim.Ben limonlarımı çok sığ bir kaba ekmiştim,tabi kazık kök yaptığını bilmiyordum,dikeli yaklaşık 2 ay oldu ama büyümüyorlardı.forumu okuduktan sonra hemen derince bir kaba aldım inşallah büyürler artık..
Merhabalar...
Limon çekirdeklerimi ekeli 6 gün kadar oldu, balkonda, sabah güneşini alan bir yerde bekliyorler.
O zaman elimde oksijenli su olmadığı için ilk sulamalarını daha önce bahsedilen hidrojen peroksit çözeltisiyle yapamadım. Şu anda aynı çözeltiyi kullanmam doğru olur mu yoksa geç mi kaldım?
Benim her saksının dibinden çıkıyor bu limonlar kızıcaksınız ama ben istemediğim için söküyorum.
Sebahattin Sargın
26-08-2007, 09:46
Bu limonun çok ilginç bir hikayesi var. Sevgili Selenn arkadaşım bana sakız çiçekleri hediye etmişti. Bende o dönemde limon çimlendirmeye çalışıyordum ama beceremiyordum. Bir gün bu sakızların dibinden bir şey çıktığını fark ettim yabani ot dedim kendi kendime. Sonra yakından baktım, kökünü açıp baktım meğerse limonmuş. Selenciğim saksının dibine atmış çekirdeği orada unutmuş ve bende çimlenmiş çekirdek ;). İşte selenciğimin ektiği ve benim yanımda çimlenen limonum. Maşallah çok hızlı büyüyor. Selenciğime buradan çok teşekkür ediyorum.
19418
canerbull
29-08-2007, 15:13
merhabalar.
limonların çimlenme süreçlerini gösteren resimleri göremiyorum fakat bir fotğraf gördüm hani şu limonları pamuk yöntemiyle çimlendiğini gösteren ben de onun gibi pamuğumu ıslatıp 6-7 tane limon çekirdeğimi içine koydum fakat tam olarak nasıl bi şekilde saklamalıyım bilmiyorum fazla güneş almasın ılık bi ortam alsın diye okudum doğrumu bilmiyorum çimlendikleri an resmini eklerim saygılar...
caploonba
30-08-2007, 11:33
Bende pamukla çimlendirmek istemiştim ilk zamanlar. Ama tohumlar çürüdü. Sanırsam çürümemesi için oksijenli su formülü vardı. Ama unuttum.
Ben de limon çekirdeği ekeceğim.Dün öğlen oksijenli su+normal su karışımında beklettim çekirdekleri.Birazdan toprağa atıcam.Ama sulama periyotları nasıl olmalı ve sulama suyuna da oksijenli su katmalı mıyım?Bi de ayın 16 sından bayrama kadar ben başlarında olamıyacağım ve http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=149711&postcount=75 şu adreste anlattığım sistemi kurup bırakacağım.Sizce damlama miktarı ne olmalı ve fazla suyun zararı olurmu?
lerdemir
05-09-2007, 16:40
Su fazlalığının bitkilerde çürümeye ve bitkinin kaybına; ayrıca tohumlarda da çürüme nedeniyle çimlenmemeye ve tohumun zayiine yol açtığı muhakkak.
İlk sulama suyuna da oksijenli su uygulanması yönende Mine Hn'ın yönlendirmesi olduğunu hatırlıyorum sanki.
Mine Hn tarafından gönderilmiş ve içinde "oksijen" kelimesi geçen mesajları arattırırsanız ulaşacaksınızdır...
Bağlantıdaki çizimdeki metod acaba işe yarayacak mı çok merak ediyorum sonucu... Bir tür "Damlama sulama sistemi" olmuş ne güzel...
Tekrar merhaba :)))
Hastalıklar işimin dönemsel yoğunluğu derken artık daha seyrek bir iş temposuna girdim. Bundan sonra daha sık yazar tecrübelerimi aktarırım. Limon denemesi yaparken epey sıkıntılı bir dönemi atlattım ve artık ilk fidelerim saksıdan çıtııı :))),
bu akşam kısmetse fotolarını çekip ekleyeceğim. bu arada iki adet de ÇAM FISTIĞI filizim oldu :)
Yakında evim ağaç fideleri ile dolarsa memun bir bahtiyar, ne yapacağını bilemeyen bir şaşkın olacağım sanırım :)
Penelophe
10-09-2007, 23:23
Serder, geçmiş olsun ve hoşgeldin.:)
Limonlar harika görünüyor. Kazık kök saldıkları için saksısının derin olması gerekiyor. Ben derin bir saksıya şaşırtmadığım için birini kaybettim.:( Senin saksı derindir umarım.
Yaklaşık 10 santim derinlik var. toprak ve saksı alıp şaşırtacağım. Ama biraz daha güçlendiklerinde....
lerdemir
11-09-2007, 11:21
Bebişler enfes görünüyor...
Sağlıkla büyütün inşaallah...
Ben, benim limonumu en büyük boy peynir tenekesine almıştım. Sıhhatli bir biçimde büyüdü ve meyve verir oldu son iki yıldır. Bu yılki meyvesi daha bol ve büyüktü...
Forumda http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=114887&postcount=45 mesajımdaki son ve sondan bir önceki fotoğraflar ona ait.
Ayrıca http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=101972&postcount=26 burada da fotoğraf görebilirsiniz...
En büyük boy tenekenin iyi geldiği kanaatindeyim...
Limonunz aşılımı sevgili lerdemir?
lerdemir
11-09-2007, 13:01
Evet, aşılı minik bir fide olarak gelmişti bana Kıbrıs'tan.
lerdemir dost,
seni görmek ne güzel :))))))
Ben de limon çekirdeği ekeceğim.Dün öğlen oksijenli su+normal su karışımında beklettim çekirdekleri.Birazdan toprağa atıcam.Ama sulama periyotları nasıl olmalı ve sulama suyuna da oksijenli su katmalı mıyım?Bi de ayın 16 sından bayrama kadar ben başlarında olamıyacağım ve http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=149711&postcount=75 şu adreste anlattığım sistemi kurup bırakacağım.Sizce damlama miktarı ne olmalı ve fazla suyun zararı olurmu?
Dün baktığımda tohumlardan birinin çimlendiğini gördüm :D
Zafer ALV
26-09-2007, 18:53
Konuyu okuduktan sonra salatayı didik didik edip birkaç limon çekirdeği bulup ektim...
2 haftada bu resimdeki hallerini aldılar ...
Büyüsünlerde aşı maşı istemiyom...:D
Gözümü kumkuat ve amerikan limonlarına diktim...
not= eğer limoncuklarımı yaşatabilirsem büyüdüklerinde bonzai çalışmalarına katılacaklar...
mehmetalianil
30-09-2007, 20:48
Ben de buradan yola çıkarak 6 tane limon çekirdeği dikmiştim.
2 si diktiğimden 1 hafta sonra beni şaşırttı. Biri 2,5 hafta sonra biri de dün beni şaşırttı. o kadar geç çıktı ki bu sonuncusu, geriye kalan 2 sinden umudu kesemiyorum. ;) Buyrun resimleri:
http://img229.imageshack.us/img229/9149/dscf0371jz1.th.jpg (http://img229.imageshack.us/my.php?image=dscf0371jz1.jpg) http://img24.imagevenue.com/loc981/th_79694_DSCF0370_122_981lo.JPG (http://img24.imagevenue.com/img.php?image=79694_DSCF0370_122_981lo.JPG) http://img190.imagevenue.com/loc504/th_79701_DSCF0376_122_504lo.JPG (http://img190.imagevenue.com/img.php?image=79701_DSCF0376_122_504lo.JPG) http://img124.imagevenue.com/loc1102/th_79709_DSCF0385_122_1102lo.JPG (http://img124.imagevenue.com/img.php?image=79709_DSCF0385_122_1102lo.JPG)
http://img157.imagevenue.com/loc1079/th_79717_DSCF0381_122_1079lo.JPG (http://img157.imagevenue.com/img.php?image=79717_DSCF0381_122_1079lo.JPG) http://img170.imagevenue.com/loc1154/th_79724_DSCF0376_122_1154lo.JPG (http://img170.imagevenue.com/img.php?image=79724_DSCF0376_122_1154lo.JPG) http://img45.imagevenue.com/loc1003/th_80430_DSCF0380_122_1003lo.JPG (http://img45.imagevenue.com/img.php?image=80430_DSCF0380_122_1003lo.JPG)
aşı sorun olacak ya... Nereden bulurum ki aşı yapabileceğim göz
aşı sorun olacak ya... Nereden bulurum ki aşı yapabileceğim göz
bence de güzel soru
lerdemir
07-10-2007, 12:17
Bende Kıbrıs Limonu var; aşılı.
Eğer ehil eller yapacaksa ve bu uygulama ağacımı çok hırpalamayacaksa, aşı için göz almak isteyenlere limonumun bulunduğu balkonumu açabilirim...
Bende Kıbrıs Limonu var; aşılı.
Eğer ehil eller yapacaksa ve bu uygulama ağacımı çok hırpalamayacaksa, aşı için göz almak isteyenlere limonumun bulunduğu balkonumu açabilirim...
Ben laleden başka bitki yetiştirmedim kardeş. Göz alacaz derken parçalayıveririz mazallah:o Aşı sorun olmasa limona da başlarım ama işte...
lerdemir
10-10-2007, 07:43
O zaman en iyisi sana aşılı bir fide bulmak derim, ne dersin?
:) Güzel fikir aslında. Ama sezon açılıyor, az olan para da lalelerin bakımına :rolleyes:
merhabalar.acemi bir limon ağacı yetiştircisiyim( çekirdekten yetiştirdim:) limon(turunç)ağaçlarımı balkondan içeri alma zamanı geldimi?yoksa geçtimii:(benim ağacımın yaprakları sararmaya başladı neden acaba?
Evinizdeki büyük yapraklı bitkilere ya da çiçeklere ayda bir kez, bir tatlı kaşığı zeytinyağı dökerseniz hem canlanır hem de beslenmiş olur. diyor lar ne kadar dogru? limon agacımda uygulamanın sizce bir sakıncası olurmu?
Merhaba sevgili tulay
Seni önce burada (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) tanısak. Sonrada burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?goto=newpost&t=1669) incelemeni rica etsek.
Teşekkürler
Sebahattin Sargın
04-11-2007, 12:19
Benim limonumun güzelce boyu uzuyor ;). Acaba bu boydaki bir limona aşı yapılabilir mi?
23754
Merhaba
Yaklaşık 4 yıl önce Alanya"da bir seradan almıştım limonumu.yaklaşık 70 cm boylarındaydı.Sonra üst tarafı kurudu ama alt taraftan sürekli yaprak vermeye başladı.Üst taraf kuruyunca da yaklaşık 40 cm oldu boyu.İşin gerçeği hiç budamadım çünkü nasıl budanır bilmiyorum.Kendi aleminde bol yapraklı bir şekilde yaşıyor.Bir kez çiçek açtığını gördüm.Onlar da kuruyup gittiler.Biliyorum ya bir şeyi yanlış yapıyorum ya da hiç bir şey yapmıyorum ama ne olduğunu da bilmiyorum.Düşüncelerinizi bekliyorum.
mehtap051
05-11-2007, 23:29
Bende sizlere özenerek 7-8 tane tohum diktim.Umarım başarılı olurum.Çıkarlarsa resimlerini paylaşırım.
Maydon0z
06-11-2007, 11:46
28 ekim de pamuga diktigim 8 cekirdekten 1 tanesi dun cikmi$ti :D
Onu $imdi Fanta $i$esine almayi dü$ünüyorum, aceba uygunmudur?
menekşemehtap
08-11-2007, 15:39
Arkadaşlar merhaba bende yaklaşık 3 hafta önce limonlarımın çekirdeklerini bir gece ılık suda beklettikten sonra uzun bir plastik kaba diktim.Limonlarım çıktımı bilemiyorum çünkü bir iki tane ince ve cılız kök gibi ama değil gibi bir şeyin üstünde yine yaprağı andıran 2 yaprak gibi birşey çıkmış.Merak edip elimi değmemle biri elimde kaldı.Birazdan sizlere resmini göndereceğim sizce bunlar limon filizlerimi?
Arkadaşlar birde ben bugün bir pamuğu ıslatıp içine bir limon çekirdeği daha koydum umarım o filizlenir.Pamukta filizlendiren arkadaşlardan yardım istiyorum siz pamuğu ıslatmışmıydınız?
menekşemehtap
08-11-2007, 16:09
İşte limon mu? Değil mi? bilemediğim şeyler.
Sebahattin Sargın
08-11-2007, 17:14
Mehtap Hanım;
Resmin sol tarafındaki limon değil, diğer tarftakini ise net olmadığı için anlıyamadım. Biraz daha büyümelerini bekleyin bence, sonra belli olur zaten.
192. nolu mesajda çimleniş limonlar var, sizinkiler bu limonlara hiç benzemiyor. Sizde bir karşılaştırın isterseniz.
Sevgiler ;)
menekşe mehtap, limon fidesi olup olmadığını anlamanın en iyi yolu: biraz ortaya çıktıklarında, yapraklarını parmaklarınız arasında biraz ezip kokusuna bakın. Limon gibi kokuyorsa tamamdır.
menekşemehtap
09-11-2007, 00:15
Evet sebahattin bey bende benzetemedim ama işte ya limonsa diyede içim kıpır kıpır oluyordu bir kaç gündür.Sayın nevsune sizin mesajınızıda dikkate alıcam şuan tüy gibiler zaten biraz büyümelerine izin vereyim bakalım limon gibi kokacaklarmı.
Bu arada bir çekirdeğimide ıslak bir pamuğa sarmaladım orda filizlenirmi bilemiyorum sitede bir arkadaş pamuğun arasında filizlendirmişti ama nasıl yaptığını yazmamıştı sanırım umarım mesajımı okur bilgilendirir.
herkul565
09-11-2007, 22:11
merhaba Selahattin abi benim sorumda limon yetiştirmekle ilgili limonun kendi çekirdeğinden
toğum olurmu çekirdekten nasıl yeşillen dierebilirim ben saksıya ektim çıkmadı bide ekme zamanı varmı beni bilgilendirirseniz çoksevinirim cevabınızı bekliyorum....
herkul565
09-11-2007, 22:16
Benim sorumda limon yetiştirmekle ilgili. Limonun kendi çekirdeğinden tohum olur mu? Çekirdekten nasıl yeşillendirebilirim? Ben saksıya ektim çıkmadı bide ekme zamanı varmı beni bilgilendirirseniz çok sevinirim cevabınızı bekliyorum....
Selahattin Yılmaz
09-11-2007, 22:53
Limon çekirdeklerini alır almaz hemen bir saksıya ekin. Önümüz kış ayları olduğu için korunaklı sıcak bir yerde saksıyı muhafaza edin her saksıya birden fazla çekirdek ekerseniz çimlenme şansı artar. Limon çekirdeklerinde püf nokta diğer narenciyelerde olduğu gibi meyvenin içerisinden alır almaz ekmektir. Zira narenciye tohumları çok çabuk çimlenme kabiliyetlerini yitirirler bu nedenle meyveden ayrılır ayrılmaz ekilmelidirler.
Ektiğiniz tohumların limon ağacı olması için aşılamanız lazım.Yoksa hepinizin turunç ağaçları olacak :)
İste bu kismi anlamiyorum. neden asilamamiz lazim, birde turunc agaclari olacak demissiniz? yani meyvesi portakal mi olucak? ve en önemli konu neyle asiliycaz. ben ciddi ciddi kafayi yicem sanirim hicbirsey anlamiyorum:o
Harun Parlak
12-11-2007, 20:36
Sayın kuzen38 Limon istiyorsanız Limon aşılayacaksınız Portakal istiyorsanız Portakal aşılayacaksınız Mandalina istiyorsanız mandalina aşılayacaksınız.
Hangisine karar verirseniz Şubat Mart kalem aşısı Mayıs Haziran göz aşısı yapacaksınız.
Aşılama bölümlerini inceleyin.
menekşemehtap
13-11-2007, 18:34
Benim çekirdeklerin filizleneceği yok.Bugün onlara kızıp tekrar bir pet şişeyi kesip sayısını hatırlayamayacağım kadar çok çekirdek ektim bakalım sonuç ne olacak.Eğer çıkarlarsa biliyorum asıl sorun o zaman başlayacak bu kadar çok çekirdeği aynı saksıya ektiğim için ayırmam sorun olacak.Ama çıksınlarda o sorunu bir şekilde kırmadan inciltmeden hallederim.
Senior_Duke
18-12-2007, 12:49
Merhaba.. Bilgilendirmelerden ötürü hepinize çok teşekkür ederim öncelikle.
Çünkü uzun zamandır evde limon çimlendirme işiyle uğraşıyorum ve her defasında başarılı olmama rağmen normal vazoya aldığım için soluyordu. En son ölen (35cm kadardı emeklerim boşa gitti)
Şimdi yaklaşık 3 haftalık 2 tane limonum var. İkisinide şu bildiğiniz 1Kg'lık Ülker İçim Süt (beyaz şişe) şişesine diktim.. Gayet sağlıklı görünüyorlar..
Benim sormak istediğim aylara göre nasıl bir sulama yolu izlenemeli?
Mesela şimdi kış ayındayız kaç günde bir ne kadar su vermek daha sağlıklı olur?
Birde burada söylenen perlit karışımlı toprağa değilde ne olduğunu bilmediğim ama ormandan gelmiş olan bir toprağa diktim.. Genel olarak verimli gibi.
Sormak istediğim diğer bir hususta: Nasıl bir gübre almalıyız limon için?
Birde limon süt şişesinde ne zamana kadar kalmalı? Ne zaman saksıya alınmalıdır?
Teşekkürler.. Yakında resimlerinide eklerim (Büyüsün biraz)
durakkan
22-12-2007, 17:14
Merhabalar,2 Aralık 2007 de ektiğim limon çekirdeklerinden ancak bir tanesi çimlendi.Bunun kısa bir zaman süreci içinde gerçekleşmesi çok sevindirici...En kısa zamanda yeni yerine şaşırtacağım.Umarım başına birşey gelmez.Fotoğraflarını en kısa zamanda sizinle paylaşacağım.
Maydon0z
26-12-2007, 14:56
Benim limonum yaklasik 3-4 santim oldu sonra kurumaya basladi..
Su desem, hic unutmadim, kurutmadim?
Günes desem o da var?
Sicaklik 25 derece felan.. Niye öldu:(
2 tane daha var onlarinda abilerine cekmelerini istemiyom :p
TURKPRINC3SS
01-01-2008, 20:06
Merhabalar,benim de limonum var :rolleyes: iki hafta önceye kadar kötü ve küçük bir saksıda,killi bir toprağın içinde duruyordu.Sonradan gördüm,mutlu oldum nasılsa hiç farkına varmamışım.Hemen bir kaç çeşit iyi toprak karıştırdım yarım metre derinliğinde toprak bir saksının içine,limonun saksısıı değiştirdim.Yaprakları biraz deforme olmuş,şekil bozuklukları var.Saksısını ve yerini sevdi sanırım,acaba yapraklar düzelir mi ? Ankara'da yaşıyorum,limonum için en uygun yer neresi olur ? Ne kadar su vermeliyim...Aşılama yapmak istemiyorum,turunç meyve istiyorum,minacık kavanozlara turunç reçeli yapıcam :rolleyes:
Benim sormak istediğim aylara göre nasıl bir sulama yolu izlenemeli?
Mesela şimdi kış ayındayız kaç günde bir ne kadar su vermek daha sağlıklı olur?
Birde burada söylenen perlit karışımlı toprağa değilde ne olduğunu bilmediğim ama ormandan gelmiş olan bir toprağa diktim.. Genel olarak verimli gibi.
Sormak istediğim diğer bir hususta: Nasıl bir gübre almalıyız limon için?
Birde limon süt şişesinde ne zamana kadar kalmalı? Ne zaman saksıya alınmalıdır?
Teşekkürler.. Yakında resimlerinide eklerim (Büyüsün biraz)
merhaba,
Aylara göre değil ama saksı harcının durumuna göre sulamaya karar vermelisiniz.Üstten 2-3cm kadar kurumuşsa toprağınız, sulama yapmalısınız.Turunçgiller köklerinin nemli kalmasından hiç hoşlanmıyorlar, o yüzden sulama yaparken buna dikkat etmelisiniz ve drenajı çok iyi bir saksı harcı oluşturmalısınız.
Bulduğunuz toprak verimli görünebilir ama yeni çıkan köklerin mantar gibi oluşumlardan etkilenmemesi için çekirdeklerinizi hazır torflar gibi steril bir yetiştirme ortamında çimlendirmeniz daha doğru olacaktır.
Süt şişesinin yüksekliği ne kadar bilmiyorum ama çekirdekten çıkan kazık kök dibe vurup, kıvrılmadan daha büyük bir yere almanızı öneririm.Kıvrılan kazık köklü bir turunçgil ağacı tüm ömrü boyunca bunun sıkıntısını çekecektir.
Turunçgil fidenize boyu 5cm olana kadar gübre vermeyin.Daha sonra mümkünse NPK oranı 5-1-3 olan ya da en azından 3-1-1 oranında bir gübre uygulayın.Şubat sonunda gübreşemeye başlayın, seraya alma durumunuz yoksa eylül ayında sonlandırın gübrelemeyi.Turunçgil yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295)başlığında daha detaylı konuşuldu.
Bol meyveli ağaçlar dilerim :)
Merhabalar,benim de limonum var :rolleyes: iki hafta önceye kadar kötü ve küçük bir saksıda,killi bir toprağın içinde duruyordu.Sonradan gördüm,mutlu oldum nasılsa hiç farkına varmamışım.Hemen bir kaç çeşit iyi toprak karıştırdım yarım metre derinliğinde toprak bir saksının içine,limonun saksısıı değiştirdim.Yaprakları biraz deforme olmuş,şekil bozuklukları var.Saksısını ve yerini sevdi sanırım,acaba yapraklar düzelir mi ? Ankara'da yaşıyorum,limonum için en uygun yer neresi olur ? Ne kadar su vermeliyim...Aşılama yapmak istemiyorum,turunç meyve istiyorum,minacık kavanozlara turunç reçeli yapıcam :rolleyes:
Baharda yeni çıkan sağlıklı yapraklarla ağacın forumu düzelecektir.
Ankara'da evde, güney cephesinde bir pencere önüğne koyarsanız çok iyi olur.Tüm gün doğrudan güneş görecekse öğleden sonra tül perde ya da benzeri bir filtrelemeyle güneşi görmesi iyi olur.
Limonu bulmuşsunuz anladığım kadarıyla, aşı istemiyorum demişsiniz ama zaten aşılı olabilir.Aşısız, çekirdekten çıkmış bile olsa muhtemelen yine limon olacaktır turunç değil.Konuyla ilgili daha detaylı bilgi şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=172860&postcount=105) var, okumanızı öneririm.
Bir de sorularınızı seçtiğiniz en uygun, tek başlıkta sorarsanız forumumuz daha derli toplu kalacaktır :)
TURKPRINC3SS
02-01-2008, 16:37
Çok sağolun MSaygın.Firefox hata verdi,mesajı gönderemedim sandım,grip tekrardan gönderdim,başka konuya göndermişim.
Senior_Duke
03-01-2008, 22:14
Süt şişesinin yüksekliği ne kadar bilmiyorum ama çekirdekten çıkan kazık kök dibe vurup, kıvrılmadan daha büyük bir yere almanızı öneririm.
Peki kazık kök yapmaya ne zaman son veriyor? Çünkü şişenin dibinde kökün kıvrıldığını görebiliyorum.. 4Kg.lık yağ tenekem var boyu baya iyi.. Acaba ona mı diksem?
Peki kazık kök yapmaya ne zaman son veriyor? Çünkü şişenin dibinde kökün kıvrıldığını görebiliyorum.. 4Kg.lık yağ tenekem var boyu baya iyi.. Acaba ona mı diksem?
Merhaba,
Ağaç yaşadıkça kazık kök gelişimi sürecektir.Eğer ağaç yere, toprağa alıncaksa bu kıvrılmış kazık köklü fidanı kullanmamalıyız, ömrü boyunca problemli bir ağaç olacaktır.Eğer saksıda yetiştirecekseniz, ki öyle görünüyor, gövde yaklaşık olarak kurşunkalem çapına ulaşınca kazık kökü kıvrılan yerin üzerinden budayıp saksıya alabilirsiniz.Bence şimdilik yeni tenekeye alın, orada büyümeye devam etsin, daha sonra kökü budar asıl saksısına alırsınız.
lerdemir
04-01-2008, 11:08
MSaygin,
Bu durumda Turunçgil Yetiştiriciliği başlığındaki benim şu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=190118&postcount=161)limon ağacımın akıbeti ne olacak?
Onu toprağa almayı hiç düşünmüyorum. İçinde bulunduğu en büyük boy peynir tenekesinde de kökünün durumunu göremiyorum haliyle.
Sonu belli bir yok oluşa doğru mu gidiyoruz ağacımla yoksa? :(
merhaba,
Kök kıvrılması ile ilgili yazdıklarım daha çok fidan olurken dikkat edeceğimiz bir nokta.Sizin ağacınız uzun zamandır o tenekede yaşıyor artık, bu noktadan sonra kökü temizleyip budamak ne kadar doğru olur bilemiyorum.Saçak kökleriyle kendi kök yapısını kurmuştur zaten.
Yalnız bence o ağaç artık o tenekede rahat edemeyecek hale gelmiştir, oldukça büyük.Bence hazır bakıma almışken onun saksısını da değiştirin, oldukça uygun bir zaman.
Saksı değiştirirken aman harcın drenajı çok çok iyi olsun, turunçgilde en önemli konu o.
lerdemir
04-01-2008, 13:48
Bunu tek başıma yapamam gibime geliyor benim...
Bu konuda uzman İstanbul'lu yardımsever gönüllü bir üyemiz var mıdır ki? :)
bende sizden özenip bir pamuğa 2 tane limon koydum nezaman çimlenir acaba cuma günü pamuğa yerleştirdim
1 ay kadar önce, 2 tane limon çekirdeğini çimlendirmek için pamukların arasına koydum. Her gün gibi baktım. Geçen gün filizlendi.
Sorum şu:
Şimdi ne yapmalıyım. Toprağa ne zaman geçirmeliyim. Ne tür bir toprak olmalı? süs narı tohumlarım var yetiştirmek istiyorum yukarıdaki gıbı pamuk arasına konan lımon cekırdeklerı gıbı bır uygulama yaparsam sonuç alabılırmıyım acaba aydınlatırsanız sevınırım;)
lerdemir
20-01-2008, 01:51
tugrulS,
Konu hakkında uzman bir büyüğümüz şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=180204&postcount=10) anlatmıştı nasıl yapmamız gerektiğini. Altı çizili ve koyu renkli yazının üzerine fareniz ile bir kez tıklarsanız ilgili sayfa kendiliğinden açılacaktır.
Buna ilaveten Üretim Teknikleri (Tohum Çimlendirme/Çelikleme/Aşılama) başlığı altındaki Süs Narı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1232) başlığına tıklarsanız orada süs narı uzmanları var. Süs narı ile ilgili her türlü sorunuzu detaylıca cevaplayacaklardır.
Forumda bilgi arayanların, bilgiye daha çabuk erişebilmelerini sağlamak için, sorularımızı ilgili başlıklar altında sorabilmek üzere önce forumun arama fonksiyonunu kullanıp, cevabını aradığımız konu ile ilgili daha önceden açılmış bir başlık olup olmadığını tarıyoruz genellikle.
Yukarıdakine ilaveten; diğer süs narı yazışmaları da bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5681) ve şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6867) başlıklarda olmuş...
Bu arada aramıza hoşgeldiniz der, hayırlı günler dilerim.
durakkan
20-01-2008, 11:29
Merhabalar herkese,
Buradaki paylaşımlar sayesinde, ben de kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum.Ve bu da insanın psikolojik olarak kendini çok iyi hissetmesini sağlıyor.4 Araslık 2007 de 3-5 limon çekirdeği ile başlayan köklendirme maceram,14 Aralık 2007 de ilk sonuçlarını verdi,bunlardan 2 tanesi çimlendi.Bunları da 12 Ocak 2008 de ayrı ayrı saksılara aldım.Umarım en kısa zamanda küçücük fidancık olurlar :)
Limon çekirdeklerinden çimlendirme yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyem.
Eğer eviniz kaloriferli ise,banyoyu kullanmaları,nem ve sıcaklık çok fazla olduğundan dolayı çimlenme çok kısa zamanda olabiliyor.İsteğe göre banyonun ışığını günde 2-3 saat yakabilirsiniz...
Herkese sevgilerimle...
Maydon0z
21-01-2008, 13:33
süs narı tohumlarım var yetiştirmek istiyorum yukarıdaki gıbı pamuk arasına konan lımon cekırdeklerı gıbı bır uygulama yaparsam sonuç alabılırmıyım acaba aydınlatırsanız sevınırım;)
Nemli degil islak tutarsaniz 1-2 haftaya kadar cimlenirler :cool: Benimkiler oyle cimlendi.
Merhaba Bende Portakal Limon Ve Kücük Mandalina Benzeri Bir Fide Aldim önce Meyvalarini Sonra Yapraklarini Tamamen Döktü özellikle Portakalim Tek Bir Dal Kaldi Acaba Tekrar Yapraklanip Kendine Gelirmi Evde Ne Yapabilirim
Merhabalar Tekrar Birde Gardenyam Var üzerinde Bir çok Tomurcuğu Var Ama Acamadan Elimde Kaliyorlar önce Büyük Bir Hizla Yapraklarini Döktü şimdide Tomurcuklarini Ne Yapmaliyim Fikri Olan Varmi
Merhaba,
Iki minik limonum var iki ay once ektim, simdi 5 cm. civarindalar ama kac haftadir bir yaprak bile acmiyorlar, ve biri sararmaya basladi.Bunlar neden buyumuyor ki :(((
Halbuki, nemine, suyuna ve topragina o kadar dikkat ediyorum ki...Biri bana yardim edebilir mi?
Maydon0z
09-02-2008, 23:27
Benimkiler de buyumuyorlardi, 1 hafta su vermedim, toprak baya nemliydi. Bir de baktim yeni yapraklar cikmaya baslamis :p Bence ara sira topragi hafif kurutmak lazim?
Ilginc oldugu kadar risklide bir yontem :) Bende deneyeyim umarim ise yarar...
Bu arada kac gundur bekliyorum birilerinin cevap yazmasini, kimseden ses cikmadi.Tesekkur ederim.
:p Buradaki bilgilerden yola çıktım :cool: hepinize teşekkürler açıklayıcı bilgiler ve yorumlarınız için artık benimde salonumda bir limonum var... :p
http://img356.imageshack.us/img356/1479/im000356ra0.th.jpg (http://img356.imageshack.us/my.php?image=im000356ra0.jpg)
Hayirli olsun Kop, umarim gelsitiginide gorursun , benimki aylardir hep ayni :(
Selamlar..
4 ayda ektigim 20-25 çekirdekten hayatta kalan 3 limon
Bunlar sağlıklı yetişsinler, bana yeter:)
32537
deniz-kızı
20-04-2008, 16:53
ya çok güzel ben her gün bakıyorum fakat bi hareket göremiyorum üstelik toprak olsun güneş ve sulama olsun her şey iyi düzenli ama...:(
Maydon0z
22-04-2008, 17:21
Deniz kizi suyunu azalt biraz, ben oyle yaptim ve 1 hafta sonra buyumeye devam etti :D Yakinda foto yukerim buraya
deniz-kızı
24-04-2008, 21:41
saol arkadaşım ya ben dün su verdim tohumun ucu göründü toprak kabarınca ve hiç kımldamadı heralde kök salmaya başladı yani köklenmese suda yüzerdi değil mi ay sevindim ya :D
limon_agaci
01-05-2008, 22:42
yaklaşik 15 gün önce 13 cm lik saksıya 3 er adet çekirdek ektim o gün bugündür bekliyorum. Ama bir gelişme yok, tabii bilmiyordum 1 cm e ekileceğini biraz derine gömdüm zannedersem, acaba gene de çıkar mı yoksa yeni çekirdekler ekeyim mi? Bir de karanlıkta mı duracak bunlar yoksa aydınlıkta mı onu anlamadım, birileri karannlıkta durmasın demiş. Ne yapmam gerek? teşekkurler.
15 gün limon çekirdeğinin çimlenmesi için yeterli bir süre değil.Özellikle ısıtma uygulanmadıysa, şartları çok iyi değilse 1 ay kadar sürebilir, acele etmeyin :)
deniz-kızı
02-05-2008, 17:12
ya ben sizin koyduğunuz resimlere bakıyorum benim sksıda çıkan bitkilere pek benzemiyor sizinki limon sa benim ki ney papatya olabilir çünkü papatya tohumu düşmüştü içine. ya hala bekliyorum ben. geçengün çok sevinmiştim çimlendi diye fakat başka birşey çıktı:(
[B]sabah ilk işim limon[ çekirdeği dikmek olacak.banane ya bende limon istiyorum/B]
deniz-kızı
04-05-2008, 12:26
Benim saksımda çıkanların ne olduğunu hala anlayamadım.:o
omereser
04-05-2008, 16:01
Benim de tohumdan çıkma bir turunçgilim var. Ama mandalina mı, limon mu, portakal mı olduğunu bilmiyorum. Çünkü saksıya üç türün de tohumlarını atmıştım. Boyum kadar oldu. Büyük saksıya alınca daha rahat gelişti.
deniz-kızı
06-05-2008, 10:55
Ben hala bkliyorum yazık bana ya.Bir tutturaadım şu limonu.
Benimkilerde hayirdir hic hareket yok :(
bu benim çekirdekten yetiştirdigim limon ağacım... ben aşı yapmadım sadece geçen yaz budadım 2 yaşında. bu sene çiçek açarmı?ben sulamak dışında hiç birşey yapmıyorum takviye besin vermelimiyim hani çiçek açtıran gibi?bu sene bir sürü daha limon çekirdegi ektim hepsi çıkarsa vay halime...:(
Cok özendim bugün bende birkac tane limon cekirdegi ekecegim. Umarim cimlenir sabirla bekleyecegim. Daha önce ektigim lici cekirdegi cimlendi simdi kücücük lici fidem var. Sanirim ayni sartlarda limon cekirdegi de cimlenir. Eger limon fidesini asi yapmazsak yinede ciceklenirmi cok merak ediyorum. Ben limonu meyvesi icin degil cicekleri icin istiyorum aslinda. Illaki asilamak mi gerek cicek icin.
bir de her sene budamak gerekirmi?
deniz-kızı
20-05-2008, 15:16
Müjde dün baktım çıkmış limonum he de bir parmağa yakın boyu var.Darısı başınıza.:D:D:D:D:D
deniz-kızı
20-05-2008, 15:23
Az büyüsün resimlerini de koyarım.:D
turkuazmavisi
22-05-2008, 12:42
Bundan iki ay öncesinde bu sayfayı okurken acaba ben de çekirdekten limon yetiştirebilirmiyim diye düşündüm ve buzdolabını açtım iki limon ve bir kaç mandalinadan 13 tane çekirdek aldım ve saksıdaki benjamin ile difenbahyanın altına ektim. Bir buçuk ay kadar bekledim hiç çimlenme olmamıştı. Hatta toprağı karıştırdım baktım tohumlardan eser kalmamıştı. Tam ümidimi yitirmiştim ki; yarım saat önce difenbahyamı sularken bir limon fidesi ile karşılaştam ve inanılmaz mutlu oldum.
Bilgi ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlara teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.