PDA

View Full Version : Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme

Sayfalar : 1 2 3 4 [5]

Bonsaici34
19-01-2015, 00:57
Arkadaslar benimki buyudu essek kadar oldu da simdi yapraklarda bi cesit sararma oldu fotografini atacagim

murix
19-01-2015, 14:47
benim limonum yarım litrelik pet şişede dikili. Dördüncü yaprak açtıktan sonra gelişmesi durdu. Havalar soğuduğundan beri odada tutuyorum ama yaprakların üçü döküldü. Dün Saksıyı büyütüp cam kenarına koydum. Kurtarır mı acaba ne dersiniz. Başka yapmam gereken bir şey var mı.

Cymbelina
20-01-2015, 03:21
Çimlenme gerçekleşip limon fide haline geldikten sonraki aşamalarla ilgili bilgi edinebileceğiniz bir bağlantı paylaşıyorum:

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/3007-19.htm

Burada örneğin 19-20. sayfadan itibaren verilen cevaplar benim için açıklayıcı olmuştu. Vakit oldukça tüm sayfalardaki mesajları inceleyebilirsiniz.

gkhn41
20-01-2015, 10:29
benim limonlarım çimlenmiyor. nemli de tutuyorum. kış olduğu için herhalde. bir de ilkbaharda deneyeceğim.

bendekilerde çimlenmedi seninkiler gibi. limon ekicem diye akşamın 10'unda marketi basıp bir file limon aldım ektim 20 gün önce. halen bir hareket yok. baharı bekliyorum artık pes etmedim :D

murix
20-01-2015, 14:09
Çimlenme gerçekleşip limon fide haline geldikten sonraki aşamalarla ilgili bilgi edinebileceğiniz bir bağlantı paylaşıyorum:

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/3007-19.htm

Burada örneğin 19-20. sayfadan itibaren verilen cevaplar benim için açıklayıcı olmuştu. Vakit oldukça tüm sayfalardaki mesajları inceleyebilirsiniz.

Tamam, teşekkür ederim. Hemen bakıyorum.

Cymbelina
20-01-2015, 18:55
Sayın murix, eğer fotoğraf çekip uygun başlığa fotoğrafı yüklerseniz belki daha çok fikir veren çıkacaktır.

gkhn41
21-01-2015, 16:09
bu sabah kontrol ettiğim limon çekirdeklerim filizlenmeye başladı. torf denen toprağa ekili durumdalar. bir kaç sorum olacak.
direk güneş ışığı alıyorlar sakıncası olurmu?
sulamayı ne sıklıkla yapmalıyım?
torf dolu saksılardan normal toprağa geçirirken ne tür toprak seçmeliyim?
ek bilgi: 8 saksıda limon ekili ve her saksıda 5er çekirdek var.

celalay
21-01-2015, 20:16
Limonlarımdan üçü çimlendi en büyüğü 2 cm oldu. yalnız 2 hafta evde olamayacağım. sulama için bi çaresine bakacağım inşallah kaybetmem. Yalnız ümidi kesmişken çimleniyorlar çok garip

LimonseveN
05-02-2015, 13:55
Benim limonata 1 cm yeni cimlendirdigim sulama ve toprak nasıl olmalı yardimci olabilecek varmı % 20 tork % 80 bahçe toprağı suan saksı da 15 cm

gkhn41
08-02-2015, 14:08
Benim limonata 1 cm yeni cimlendirdigim sulama ve toprak nasıl olmalı yardimci olabilecek varmı % 20 tork % 80 bahçe toprağı suan saksı da 15 cm

bendekilerde 2 3cm oldu yeni çekirdekler ektim torf toprağına. filizlenenleride seninki gibi %20 torf %80 bahçe toprağına ektim 3 4 günde bir suluyorum bakalım ne olacak. birde 15 tl ye 2 yaşında limon fidanı aldım yakınımda sera var. çiçekmi açıyor sürgünmü veriyor tam anlamış değilim ama ondada bir hareketlenme var :rolleyes: uygun zamanda fotoğraflarını eklemeyi düşünüyorum foruma. o zaman sanırım arkadaşlar daha iy yardımcı olabilirler bize. malum konu epey eski.

Juafin
13-02-2015, 19:32
Selamun Aleyküm arkadaşlar birkaç sorum olacak. 1-2 hafta önce iki pamuk arasına 4-5 tane limon ektim. Pamuğun altınada taş taşın altındada toprak var. Sorunum ise limonlarımın halen çimlenmemesi ne yapabilirim?
Birde çatıda yaptığım için toprakta mantar çıkıyor. Sanırım yabani mantar bende mantarları çıkarıp ezip atıyorum. Eğer çimlenirse eve mi ekeyim çatıya mı?

celalay
13-02-2015, 20:29
Limonlarim tatil dönüşü iyiydi. Büyümüşler [emoji4] 536846

aselma
17-02-2015, 22:12
Merhaba ben bugün iki limon çekirdeğini pamuğun arasına koyup nemlendirip kalorifere koydum.Pamukta çimlenmez demişsiniz ne yapayım? Saksıya mı alayım?
Çekirdeğin hangi tarafını batırıcam toprağa? Bir de başlangıç boyutu nasıl olmalı saksının?
Şimdiden çok teşekkür ederim.Çok heyecanlıyım bu konuda.

celalay
18-02-2015, 21:55
Ben büyük pet bardaklara 2 şer adet koymuştum. Bayağı beklememe rağmen bi türlü çimlenmediler. Sonra vazgeçip o toprakları başka birşey için kullandım. 1 ay kadar sonra birseyler çıkmaya başladı saksılardan. Sonradan limon olduğunu anladım. Şu an 10 tane limon fidem var.
Tavsiyem gömün gitsin toprağa. Baş Aşağı veya yatay farketmez. Susuz bırakmayın ama suyu da abartmayın. Arada açıp kontrol falan etmeyin unutun gitsin orda.

aselma
25-02-2015, 11:13
Geç bir cevap olacak ama sonradan burada okuduğum başka birşeyi yaptm. Sanırım yazdktan bir gün sonra yani 18 inde , 6 tane çekirdeği peçeteye sarıp o peçeteyi ıslatıp deldiğim buzdolabı poşetine koydum.poşeti de kaloriferin üstüne.Bugün baktığımda bir tanesi patlamıştı nasıl mutlu oldum anlatamam :)
Gidip saksı toprak vs alıp onu aktarmam lazım.Tavsiyeniz için teşekkür ederim bu arada @celalay :)

LimonseveN
25-02-2015, 19:51
Limonun cimlenmesi 10 gün ile 2 ay arası değişip belli olmuyor ama püf nokta sıcaklık. Kaloriferi sonuna kadar kökleyip 1 ayda çıkmayan limonu 2 günde cimlendirdigim hatırlıyorum. su ve sıcaklık yeterli ise emin olun cimlenir. Benim en son çıkanlar 5 cm oldu bile :D

ahmettugrul55
25-02-2015, 21:15
Limon çekirdeklerinin dış kabukarını çıkarıp dikerseniz çok çabuk çimlenme olmakta.
Teçrübe edilmiştir..

aselma
25-02-2015, 22:05
Kesinlikle mesele sıcaklk katılıyorum.Bizim kaloriferlere el değmiyor.Bu şekilde 8 günde falan çıkmış oldu işte benimkiler.Ayrıca bu poşet yönteminde buharlaşan sıvı tekrar pamuğu ıslattğı için suyunu unuttum olmuyor hiç tekrar sulamak zorunda kalmıyorsunuz.
edit: akşam üzeri ikincisi de patlamış :)

ibrahimov
10-03-2015, 18:17
Meraba sanırım benim limònlar mefta ozaman:)

adasare
11-04-2015, 22:11
Bende hazır aldığım bonzai limon tohumlarını ektim tohumların dış kabuğu soyulmuş bir vaziyetteydi bu şekilde torfa ektim sonucunu bekliyorum... gelişmeleri yazacağım..

ismailaltundaq
13-04-2015, 19:37
Merhaba arkadaşlar,
Limon çekirdeğini yeşillendirmenin en basit yolu limon çekirdekelrinin kabuğunu içine zarar vermeden soyuyoruz,ılık suda 24 saat bekletiyoruz ve iki peçete arasına veya pamuk arasına yerleştirip,bir poşete koyup 1 hafta bekleyin ve sonucu görün ;)

zeyzey
18-04-2015, 13:00
sizlerden öğrendiklerimle yetiştirdiğim limonlarım :) sorum şu sizce ayrı ayrı saksılara ne zaman geçirmeliyim ?geçirirken nasıl bir yol izlemeliyim?
547229
547230

Sykoman
30-04-2015, 15:22
Merhabalar,

Ben bir şeyi merak ediyorum, neden hep limon, portakal, mandalina vs. çekirdeğinden turunç çıkar deniyor? Yani çoğu yorumu okudum; ama belki kaçırmış olabilirim. Bu çekirdeklerden çıkanların genel adı turunç olduğundan mı, yoksa bu Tv'da çıkan prof.lardan da duyduğun gibi ana kök bitkinin özelliğini aldığından mı? Eğer öyleyse bunlar daha önceleri nasıl çıkıyordu? Biz devamlı Aşılama yaparak bunları bozduk mu (yani dünyadaki tüm limon ağaçları ölse bir daha limon yetiştiremeyecek miyiz)?
Ve de aşısız yetiştirenleriniz varsa merak ediyorum da çıkan limonlar limona mı turunç'a mı benziyorlar (tat, koku, şekil olarak)?

Bu arada ben daha önceden mandalinaları sığ bir kapta yeşertip(pamuk yerine bunu tercih ettim) şimdiyse 500ml pet şişelerin altını delerek 5 Lt'lik şişelerin içine 4er pet şişeyi sokarak yaptığım saksılarda devam ediyorlar. Onları sığ kaptan çıkartırken toprağı iyice sulandırdımki daha rahat çıksınlar diye. Zaten çiçek torf toprağı olduğundan çok kolay yumuşayıp direk çekip çıkardım.
Şimdiyse birkaç limon çekirdeğini aynı kaba koydum, bakalım ne olacak.

Ayrıyetten Green Life marka genel bitki besini + suda eritilen sert organik gübre karışımıyla 10-15 günde bir yapraklarla beraber veriyorum. Bir yerde okumuştum, normalde doğada rüzgar, böcekler, çamur vs. yapraktan gübreleme yapıyormu diye. Eee tabii bunun ev ortamında olması biraz imkansız.

Ve de sizlere sormak istiyorum, bu yaptığım karışıma tülbent içinde sarımsak kırmızı pul biber koyarak böcek ilacı olarak da etki eder mi?

Son olarak bir yerde de köklerin ışık almaması gerekiyor diye duyduğumdan petlerin etrafını torf toprağın poşetiyle kapladım XD.

Yanlışım warsa düzeltmekten çekinmeyin...

Benim mandalinaların resimleri:

http://i1119.photobucket.com/albums/k626/Sykoman159/Bitki%20Resimleri/Mandalina1_zpsfp57nmay.jpg

http://i1119.photobucket.com/albums/k626/Sykoman159/Bitki%20Resimleri/Mandalina3_zpshlu64uom.jpg

mraccent
06-05-2015, 10:42
bu filizleri aşılamadan meyve almamız mümkün mü ?
teşk.

A_NOMAD
06-05-2015, 23:38
bu filizleri aşılamadan meyve almamız mümkün mü ?...

Aşılamadan da meyve almanız elbette mümkün ama alacağınız meyve limon değil, çok yüksek olasılıkla turunç olacaktır.

mraccent
07-05-2015, 14:10
Aşılamadan da meyve almanız elbette mümkün ama alacağınız meyve limon değil, çok yüksek olasılıkla turunç olacaktır.

mandalinalarımı ,bonsai için yetiştiriyorum.
yorum için teşekkürler.

djtunc
15-06-2015, 15:20
bende bu ağacımı 8 sene evel 2007 yılında askere giderken çimlendirmiştim. ama ne limon ne de turunç veriyor : ( öyle kendi başına büyüyp gidiyor : (

hira
27-06-2015, 21:29
Geçtiğimiz ilkbaharda saksıdan bahçeye aktardığım limonum yoğun kar yağışı ve soğuktan dolayı kışın donmuştu.. Bahar geldi yeşermedi, 'bende öldü gitti napalım artık' derkeen.. Bugün dipten sürüp geldiğini gördüm ve cok mutlu oldum :)

raif_junior
03-07-2015, 10:48
1 çekirdekten 3 fide sizce bu normalmi? yoksa toprakta hormonmu var?

Hazır satılan (bonsai eğitim setlerine benzeyen) paketlerde domatis tohumu almıştım domatesleri ekerkende araya bir tane limon çekirdeği koydum 2 hafta dolmadan 3 fide verdi

http://i.hizliresim.com/EYo1pn.jpg (http://hizliresim.com/EYo1pn)

fatars
03-07-2015, 12:54
benim ektiğim bir çekirdekten 2 fide çıkıyordu. normal bence.

raif_junior
03-07-2015, 15:35
Peki bu limonları şimdiden başka bir saksıya almalımıyım? bu yetiştirme kabı çok derin değil çünkü

Dr - beyazzz
03-07-2015, 15:50
2 gün önce 10 tane ince kabuklu limon tohumuda ben attım arkadaşlar.bakalım ne olacak serin havadar yerde ama sıcaktanda nasibini alıyor nitekim.kaçı çıkar göreceğiz.evde her köşeye bir saksı atıcam ağaç olsun .kiracı olduğum için bahçeye ekmeye kıyamıyorum hiç bir fidemi.

fatars
03-07-2015, 23:21
Peki bu limonları şimdiden başka bir saksıya almalımıyım? bu yetiştirme kabı çok derin değil çünkü

Benimkiler bukadarken derin kaba aldım sorun olmadı.
Alabilirsin bence sorun olmaz.
ben 30 tane attım hepsi cimlendi :)) ama suan 10 cm olmuş duruyor öyle
ne ileri ne geri gidiyor bir aydır boyları aynı anlamadım. Kurumuyorlar milim ilerleme yok :o

djtunc
04-07-2015, 00:12
yaptırdık bakalım aşımızı inşallah tutar :) profesyonel bir bahçıvan abimiz yaptı. daha önce yaptığı bütün aşılar tutmuş inşallah bu da tutucak :)

raif_junior
15-07-2015, 10:44

Hazır satılan (bonsai eğitim setlerine benzeyen) paketlerde domatis tohumu almıştım domatesleri ekerkende araya bir tane limon çekirdeği koydum 2 hafta dolmadan 3 fide verdi

Ben bu üç fideyi ayırabilirmiyim ne yapmam gerekiyor? Yoksa kökeri birmidir hiç dokunmasammı?

NOZDEN
15-07-2015, 10:56
bu da benim denemem...
6 adet mini fidan :)
bugün hepsini büyük saksılara alacağım.

djtunc
22-07-2015, 21:31
bi önceki yaptığım aşı tutmamış tekrar aşı denedik bu sefer çift aşı yaptık bakalım bu da tutmazsa gidip limon alıcam :D

Kripoli
30-07-2015, 17:52
Yaklaşık 2 hafta önce peçeteye ektiğim 6-7 tane limon çekirdeğini peçetede 1 hafta durduktan sonra 2 tane küçük pet bardağa almıştım.Bugun sulamadan önce bir tanesinin topraktan çıkmaya başladığını görünce dünyalar benim oldu.parmağımla biraz eşeleyince çimlenmeye başladığından emin oldum.topraktan iyice çıkmaya başlayanları yavaş yavaş saksıya alacağım.Bu ilk ağaç deneyimim ve mutluluktan uçuyorum,bundan başka şuan toprakta 2 haftadır çimlenmeyi bekleyen 1 cevizim ve ekilmek için suda bekleyen 10adet mazı var :D fotoğrafları buradan sizlerle paylaşacağım

gencerker
02-08-2015, 10:42
27 Temmuz'da limon çekirdeğini çimlendirmek için girişimde bulunduk ve dün 1 ağustos çimlenme başladı. 5 gün sürdü. Sıcaklardan çabuk oldu herhalde.

Şimdi toprağa dikmeli miyim yoksa bekleyecek miyim ?

Kripoli
04-08-2015, 14:27
Limonlarımın ikisini büyük bir saksıya aldım güzel büyüyorlar :D

raif_junior
08-08-2015, 13:54

Limonumun son hali bu az önce bu resimdeki saksiya aldım

http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/08/a44a836d193b173060a061153cc52f58.jpg

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

rodan sarohan
11-08-2015, 14:54
ben 4,5 tane limon çekirdeğini suya koydum 1 gün sonra suyu boşalttıktan sonra limon çekirdekleriyle birlikte sanki joleye benzer birşey var onu ne yapmalıyım LÜTFEN CEVAP VERİN.;) :confused:

fatih_isleyen
12-08-2015, 15:12
merhabalar arkadaşlar çekirdekten çıkan fideler yaklaşık olarak ne zaman aşı yaplır. birde ben çelikten limon üretmeyi düşünüyorum zaman kazanmak acısından ama yinede bundan sonra çekirdekleri atmıcam en azından çıkarsa da evde büyütmeyi denerim

raif_junior
15-08-2015, 16:57
Bitki yetiştirme konusunda tam bir acemiyim. Buradan ögrendiklerim ile birşeyler yapmaya çalışıyorum. 1 çekirdekten 3 fide veren limonumu toprak değiştiriken ayırmaya korktum. Şimdi kısa olan gövdeleri kesmemmi gerekir yoksa kendi halinemi bırakayım? En uzun fide yaklaşik 10 12 cm
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/15/6463d113d066c2590bc193a257e46889.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/15/4c4206ba3c2047a67d39613a7d16f0db.jpg

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kripoli
20-08-2015, 16:48
Arkadaşlar limonlarım bu şekilde büyüyor şimdilik sorun yok ama 1-2 sorum olacaktı

1)Limonlarım bu büyüklüğe erişti kaç günde bir sulamalıyım.Şuanda 2-3 günde bir suluyorum
2)Fotoğrafta gördüğünüz saksıya diktiğim limonlardan biri diğerlerine göre çok küçük kaldı sizce bunu sökeyim mi yoksa biraz daha bekleyim mi

Seabert74
21-08-2015, 14:43
Limon için saksı seçiminiz yanlış olmuş..
Limon kazık köklü oldugu için derin saksıya ihtiyaç duyar. 30 cm derinlikte bir saksı edinin bence.. Bu boyda idare edecektir ancak ne kadar çabuk aktarırsanız yeni yerine o kadar cabuk gelişir.
Ayrıca geniş kahverwengi saksıda toprak çok çabuk kurumayacagı için sulamayı düzene sokmak zor olur.. Gübreli toprak , açıkhava ve bol güneş..yeterli..

Çakopi
20-09-2015, 15:03
Merhaba ben foruma yeni katıldım ama uzun zamandır sizlerin yazılarını okuyom.
Bende 2 buçuk ay önce 2 tane çekirdekten limon yetiştirdim.
Şuanda iki limonumda yaklaşık 7-8 cm boyunda.
Dikkatimi çeken şey, hepinizin limonları önce 3-4 cm uzuyo sonra 2 yaprak açıyo daha sonra 3,4 yapraklı oluyo.
Benim limonlarım ilk topraktan çıktıktan sonra hemen yaprak açtılar ve neredeyse her 4-5 güne yeni yaprakları oluyo.
Ikisininde 9-10 yaprağı var 2 buçuk aylık olmalarına rağmen.

Resim nasıl yüklerim?
Yardımcı olursanız sevinirim.

umutdunyasi
27-10-2015, 09:34
Merhaba arkadaşlar bende limon çekirdeğinden çimlendirdim son hali bu şekilde sizce bu saksıda devam etmelimi :confused:

Turunçgil
28-10-2015, 14:13
Evet artık saksıya alınma zamanı gelmiş :) Yalnız ev içerisinde güneş alan bir yere koyun.Yazılan mesajları okumanızı tavsiye ederim.İyi yetiştirmeler...

umutdunyasi
29-10-2015, 07:23
Teşekkürler sayın Turunçgil...

Kripoli
19-11-2015, 01:23
Çok değerli arkadaşlar limonum bu boya geldi ve 17-18 yaprağı var 3-4 tane yerden de yeni yaprak çıkmak için uç verdi.Kışın soğuk oluyor diye kaloriferin yanına aldım güneşli havalarda balkona çıkarıp hava ve güneş ışığı almasını sağlıyorum rüzgar falan olduğu için de etrafını kalın bir naylonla çevirip sera yaptık bu kadar emeğe karşı inşallah koca bir ağaç olduğunu göreceğim.

3-4 günde bir suluyorum bazen toprak nemli olursa 5 güne falan çıkarıyorum (sanırım çok sulamadan dolayı başka bir saksıda kurtlanma oldu) sizce 3-4 günde bir sulama iyi mi

Yeşil ❤❤
18-12-2015, 22:46
Buda benim ufaklık :))

yasin-71
17-01-2016, 00:42
Merhaba arkadaşlar aranıza bende yeni katıldım :) siz değerli üstadlara bir sorum olacaktı.yemekten sonra saksıya rastgele diktiğim limon çekirdeği büyüdü benimde sonradan ilgimi çekti ve 25 tane limon çekirdeğini resimlerdeki gibi peçeteye sarıp poşetledim ve filizlendi şimdi toprağa aktaracağım ama nasıl dikmeliyim filizin ucunu aşağı mı yoksa yukarımı dikmeliyim ve kaç cm olmalı derinliği ?

http://i.hizliresim.com/m12yqZ.jpg
http://i.hizliresim.com/jVyOzD.jpg
http://i.hizliresim.com/28J3vd.jpg

hira
17-01-2016, 07:45
Aynen şuan durdukları biçimde ekin gitsin kardeş.

Burdurlu
24-01-2016, 19:41
Haydi Bismillah. Bir gece suda bekledi limoncuklar. Zarlarıyla vedalaştırdım az önce. Ve ıslak peçete arasında kilitli poşet arasında kaldı gariplerim.

Burdurlu
24-01-2016, 19:43
Yasin kalbinin sesini dinle kardeşim :) İstediğin gibi dik ama derine değil.

limon çiçeği
27-01-2016, 03:38
bende limon çekirdeği çimledim ilk önce ikişer tane ektim çıkmadı kızdım sanırım 5.6 çekirdeği bi yere ektim şimdi hepsi çıkmaya başladı bundan sonra ne yapmalıyım

annebonsai
27-01-2016, 17:19
merhaba ben siteye uzun süredir üyeyim ama ilk defa bu konuda yorum yapmak istedim ben limon vb. turunçgil ailesine bayılırım o bahçelere girince çıkmak istemem bide karasal iklimde yaşadığım için çok fazla bu bitkilerle iç içe değilim.limon çimlendirmeye karar verdim burda yazılanları okuyunca aslında çok büyük yanlışlar yaptığımı gördüm en baştada bazı tohum sitelerinden çok fazla tohum aldım sonuç hep hüsran bu kadar başarısız olmayı nasıl başardım bilmiyorum şimdi okuyorum ve insanlar evdeki limonun çekirdeğini ekip filizlendirmiş. gerçekten yürekten tebrikler galiba ben bu işi fazla abartmamalıyım olura bırakıp beklemeliyim belki küçük fideler çıkar herkese tekrar merhabalar

Binbirçeşit
30-01-2016, 09:44
biraz önce ektiğim limon çekirdeklerine baktım 10 gün önce falan ekmiştim ama hiç bişe olmamış bir taneside iğrenç kokuyodu çürümüş gibiydi şimdi yenilerini ektim kafaya taktım o çekirdeklerden limon çıkartacam :) nerde yannışlık yaptım bilemiyorum belkide çekirdeklerde vardı bi tufalık tam olarak nasıl yapacağımı bilen varsa anlatırsa sevinirim yani çekirdeklerinde hepsi olmuyo galiba bi yerde karanlıkta dursunlar yazıyodu buda ne kadar doğru bilemiyorum yardım eden olursa şimdiden teşekkürler

Limon çekirdeklerini bir gece suda bekletiyoruz.ertesi gün üstundeki kalın kabuk yumuşamış oluyor ve onu soyuyoruz.daha sonra ıslattığımız havlu kağıt **** pamuga çekirdekleri yerleştirip (iki kat arasında kalacak şekilde )kilitli bir poşet içine bırakıp agzını kapatıyoruz.güneş görmeyen biyerde 2yada 3hafta gibi bir süre bekletiyoruz.yani çimlenene dek.ara ara kontrl edicez tabi.benimkiler genelde 2 haftada çimlendiler.sonrasın da bir cımboz yardımıyla çimlenen çekirdeklerimizi topraga yerleştıriyoruz ve buyumesini bekliyoruz.bunlarda benim yeni yetiştirdigim bebekler.

spices girl
30-01-2016, 10:54
Kilitli poşete mutlakamı koyulmalı?açık olursa çimlenmezmi?

Greant64
30-01-2016, 22:12
Kilitli olması şart değil posetin sana faydası nemli ortam sağlar ki bu da çekirdeğin patlamasını ve çimlenmesi kolaylaştırır.

spices girl
31-01-2016, 06:36
Teşekkürler

eylence
31-01-2016, 11:34
Merhaba resimlerde paylaştığım gibi 1.5 metrelik bir turunç ağacım var. Ağacın gövdesi kalemden daha kalın. Ben ağacı budamadığım için boy attı. 90 cm ilk kısmında çatal gibi iki dala ayrıldı. Ancak ağacımın daha bodur olmasını dalları olmasını istiyorum. Alttan dal çıkması için üst tarafı kessem olur mu acaba. Alt yapraklar bu ara Sararıp düşüyor. Azotlu besin verdim biraz toparlandı. Resimleri inceleyip bilgi verir misiniz

https://drive.google.com/open?id=0B_qP8S2nv_f3UkxkYlNDLXNhbTA

https://drive.google.com/open?id=0B_qP8S2nv_f3ODFYbGR6ZWRYTUk

https://drive.google.com/open?id=0B_qP8S2nv_f3Wm5tbmRlSS1WQ28

https://drive.google.com/open?id=0B_qP8S2nv_f3UkxkYlNDLXNhbTA

eylence
31-01-2016, 11:36
www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=594080&stc=1&d=1454239295

Bu arada ağacı çekirdekten yetiştirdim. Toprağı orman toprağı ile Çiçek toprağı karışımı.

Burdurlu
31-01-2016, 12:35
Haydi Bismillah. Bir gece suda bekledi limoncuklar. Zarlarıyla vedalaştırdım az önce. Ve ıslak peçete arasında kilitli poşet arasında kaldı gariplerim.

Yedinci günün sabaında kontrol amaçlı çekirdeklere bakayım dedim ve çimlenmişler.:p Lakin daha yeni. Bir kaç gün sonra pet bardaklarda yerlerini alacaklar. İnşallah onları ayrı ayrı saksılamak da nasip olur.

spices girl
31-01-2016, 14:35
Bir an önce ben de bu sevinci yaşamak istiyorum.dün bende poşetleyip koydum.bakalım nolucak

Burdurlu
31-01-2016, 15:48
Bir an önce ben de bu sevinci yaşamak istiyorum.dün bende poşetleyip koydum.bakalım nolucak

Tavsiyem soğuk yerde çimlenmelerini beklemeyiniz. Oda sıcaklığında süreç daha hızlı ilerliyor.

spices girl
31-01-2016, 16:47
evet ben de sobanın etrafına koydum

eylence
01-02-2016, 14:59
Deneyimli arkadaşlardan yardımcı olabilecek kimse yok mu?

Burdurlu
01-02-2016, 15:09
Turuncu boya gitmesi için yan dalları budamışsınız. Bundan sonraki budamalarınızda bodurlaşacaktır ama yüksekten. Ben sizin yerinizde olsam budama vakti gelince iki dalı da en fazla 20 cm bırakarak keserim. Ki hiç olmazsa yüksekten bari bodur görüntü alsın.

Burdurlu
01-02-2016, 16:24
Ve limoncuklarımız torfla buluştu. Şeffaf pet bardaklarının altını normal çivi ile 2'şer tane deldim. Çimlenen tohumları 1 cm kadar altta bıraktım. Fısfıs ile nemlendirdim ve üzerine 1cm kadar torf döküp hafif sıkılaştırdım. Üzerini de az nemlendirdim. Öğleye kadar güneş gören pencerein önüne bıraktım. Bundan sonrası kısmet. :)

eylence
01-02-2016, 20:42
Turuncu boya gitmesi için yan dalları budamışsınız. Bundan sonraki budamalarınızda bodurlaşacaktır ama yüksekten. Ben sizin yerinizde olsam budama vakti gelince iki dalı da en fazla 20 cm bırakarak keserim. Ki hiç olmazsa yüksekten bari bodur görüntü alsın.
Ben aslında hiç Buda'ma yapmadım. Olduğu gibi doğal büyüdü. Artık uzAmasın diye tepeden müdahale ettim uçlarını aldım. Alt taraftan bi yerden kesersem ölür mü

Burdurlu
01-02-2016, 20:56
Bu konuda uzman arkadaşlar da fikir verirlerse sizin için daha aydınlatıcı olur. Alt taraftan kesince ölmese bile bunca zamanlık büyümesine yazık olur. Fidan daha yeni yetişiyor gibi tekrar sürgün vermesini ve bodurlaşmasını beklersiniz. Siz tepe dallarını uzatmaya devam ettiğiniz müddetçe gövde gelişmeyecek ve bir süre sonra bitkiniz ölecek. Boyuna göre gövdesi çok zayıf çünkü. Alt taraftan kesmek yerine, dediğim gibi üst dalları 15-20 cm ye kadar düşürün bu sayede taçlansın bitki.

Binbirçeşit
02-02-2016, 11:56
Ben aslında hiç Buda'ma yapmadım. Olduğu gibi doğal büyüdü. Artık uzAmasın diye tepeden müdahale ettim uçlarını aldım. Alt taraftan bi yerden kesersem ölür mü

Sayın burdurlunun da dediği gibi.yukardan kesmedikçe güç uzamaya gider.ve fikrimce saksı küçük geliyo damarlar sıkışıyo .saksısını da büyütmelisiniz.biraz toparlayıp gövdeyi kalınlaştırın bunun içinde budama şart.benimde 2mt lik bir limon agacım vardı.limonlarıda oluyodu .fakat üstr dalları hep buduyordum.gövde kalınlaşıp kendini toplasın diye.

spices girl
04-02-2016, 09:42
Arkadaşlar,ben tohum çimlendirme konusunda sabırsızım qaliba:)
ben 5 tane limon tohumunu bi poşete koydum,artık 5 gün oldu.hiç uçlarında küçücük bi çimlenme de yok.sizde kaç günde ucu büyümeye başlamışdı????

Greant64
04-02-2016, 19:31
Arkadaşlar,ben tohum çimlendirme konusunda sabırsızım qaliba:)
ben 5 tane limon tohumunu bi poşete koydum,artık 5 gün oldu.hiç uçlarında küçücük bi çimlenme de yok.sizde kaç günde ucu büyümeye başlamışdı????

Çekirdeklerin dışındaki sert beyaz kabuğu soydunuz mu?
Kahverengi kısım görünmeli.
Bir de geccimleniyor. Benimkilerin 1ayda cimlenmişti. :)

spices girl
04-02-2016, 19:44
Evet kabuklarını soydum

eylence
06-02-2016, 11:28
Sayın burdurlunun da dediği gibi.yukardan kesmedikçe güç uzamaya gider.ve fikrimce saksı küçük geliyo damarlar sıkışıyo .saksısını da büyütmelisiniz.biraz toparlayıp gövdeyi kalınlaştırın bunun içinde budama şart.benimde 2mt lik bir limon agacım vardı.limonlarıda oluyodu .fakat üstr dalları hep buduyordum.gövde kalınlaşıp kendini toplasın diye.

Peki50 cm yükseklikten kessem ağacı sorun olur mu sizce. Dallanma 90 cm de başlıyor. Buda'ma işini ne Zaman yapmamı önerirsiniz

djtunc
28-02-2016, 15:31
ben 3 kere aşı yaptırdım turunçuma 3 üde tutmadı sinirlendim sonra ağaç delik deşik olmuştu 20 santim bıraktım komple kestim ucunuda macunladım hava almasın diye şimdi yanlardan bir sürü yeni sürgünler patladı varsın onlar büyüsün :)

seniha
06-03-2016, 08:21
Merhaba. Yeni üye oldum ve forum yazılarını ilgiyle okumaya başladım. Paylaşılanlar çok güzel, ancak öncelikle limon, mandalina gibi tohumların çimlendirilmesi ve ekilmesi ile ilgili özet net bilgilere ihtiyacım var. Acaba bununla ilgili bir bölüm var mı? Forum başlıklarına baktım, ama bana çok karışık geldi, bu konularda çok acemiyim. Bununla ilgili bir bölüm veya tavsiye edebileceğiniz bir kitap vs. var mıdır?

A_NOMAD
06-03-2016, 14:32
...limon, mandalina gibi tohumların çimlendirilmesi ve ekilmesi ile ilgili özet net bilgilere ihtiyacım var. Acaba bununla ilgili bir bölüm var mı?...

İlgili bölümdesiniz şu an :)

ıldır
09-03-2016, 22:53
Bu bölümü okudukça bunca zaman neden limon çekirdeklerini attıgımı anlıyamadım..Yarın ilk işim bol limonlu bir salata yapmak..Tabii maksat salata yemek değil limon dikmek...

baydin
12-03-2016, 08:40
dün artık balkona aldım, yaklaşık 1 saat doğrudan akşam güneşi görüyor, umarım yeterli olur

ortam ise dibi delikli 5 lt su boşu içinde torf, toprak ve solucan gübresi. solucan gübresini 1 kg almıştım meraktan, saksı değişimlerinde ufak ufak pay ettim sırası gelenlere :)

MineBurak
16-03-2016, 09:40
Herkese merhaba bende heveslendim ve dün çekirdeklerimi topraga bıraktım. Doğrumu ilerliyorum bilemedim sizin görüşlerinizi merak ediyorum. İlk önce 37 adet limon çekirdeğini 1 gün suda beklettim bunlardan iki tanesi boştu ve attım onları. Herbir çekirdeki tek tek plastik bardaklara gömdüm üzerlerini kapattım sadece çok derinde değiller. Topragıda sadece nemlendirdim. Suan tam 35 bardak var :) balkonum kapalı ve sadece ışık görüyor güneş almıyor. Eksik bi işlemim var mı ve bugunden sonra ne yapmam lazım. Şimdiden ******

eurosat55
16-03-2016, 10:24
Sayin Mineburak,yaklaşık 1 ay önce mandalina çekirdeği çimlendirmek için torfa ektim,üzerinden 10-15 geçmesine ragmen herhangi bir çimlenme olmamıştı,biraz araştırma yapınca turuçgil çekirdeklerinin etranfında bir zarın olduğu,bununda çimlenmede sıkıntı yarattığı ve bu zarın çekirdek etrafından alınması gerektiğini okudum.Sonuç dogruydu 1 hafta içerisinde aynı tohumlar yeşermeye başladı.Şuan 2-3 cm boylandılar.Tavsiyem bahsedilen zarı çekirdekten zarar vermeden ayırmaya çalışın.

MineBurak
16-03-2016, 14:56
Ya şimdi onları geri mi çıkartmam lazım herkes mi böyle yaptı üzüldm şimdi :(

eurosat55
16-03-2016, 16:01
Sayın MineBurak,bende normal sizin diktiğiniz gibi dikip 15 güne kadar beklemiştim, sonuç olumsuzdu,yazdığım yöntemle başarılı oldum,başka tecrübeli arkadaşlarımın belki farklı yöntem önerisi olabilir.Tabiiki karar sizin.

MineBurak
01-04-2016, 19:02
******, dün dayanamayıp bardağa gömdüğüm bi tane limona bakmak için açtım çekirdeğin sivri tarafından beyazca bişey uzamış hemen geri gömdüm diğerleride böylemi bilmiyorum. Sizce bu durum olumlu mu?

Burdurlu
13-04-2016, 19:54
Benim limonlarım 5 yaprak seviyesine geldi lakin gelişmeleri durdu. Dışarı mı almam lazım yoksa bu durum normal mi?

defender77
14-04-2016, 13:46
Ya şimdi onları geri mi çıkartmam lazım herkes mi böyle yaptı üzüldm şimdi :(

suda beklettiyseniz ve tohumlar şişme yaptıysa, çimlenirler ama biraz daha uzun sürebilir. tohum kabuklarını soyarakta, kabuklu olarakta bir çok limon, mandalina, kamkat çimlendirdim. sıkıntı çıkacağını sanmıyorum.

Kripoli
22-04-2016, 12:59
Herkese merhaba üstatlar
limonum bu boyuta ulaştı (yaklaşık 40 - 45 cm var) 4-5 günde bir suluyorum ve sabahtan akşama kadar pencere dışında doğrudan güneşe koyuyorum. Bazı sorularım olacak

Yukarıda budama konuları geçmiş sizce temmuzda 1 yılını dolduracak bu limonu budamam gerekli mi ?
Doğrudan güneşe koymam doğru mu ?
Sulama aralığım iyi mi yoksa yanlış mı ?

evandevan5
22-04-2016, 13:55
herkese merhaba üstatlar
limonum bu boyuta ulaştı (yaklaşık 40 - 45 cm var) 4-5 günde bir suluyorum ve sabahtan akşama kadar pencere dışında doğrudan güneşe koyuyorum. Bazı sorularım olacak

yukarıda budama konuları geçmiş sizce temmuzda 1 yılını dolduracak bu limonu budamam gerekli mi ?
Doğrudan güneşe koymam doğru mu ?
Sulama aralığım iyi mi yoksa yanlış mı ?

direkt güneş iyi gelir herzaman.
şimdi budama yapmayın zaten tek dal.
Limonun saksısı küçük görüldüğü kadarıyla 1 boy büyük saksı yeterli olabilir.

Kripoli
23-04-2016, 22:44
Cevabınız için teşekkürler hocam 4 - 5 günde bir sulamak doğru mu acaba ?

murat006
30-04-2016, 17:00
Merhaba,

Şubat ayında evimdeki saksıya birkaç adet attığım limon çekirdekleri çimlendi. Şuan saksıda başka bir çiçek daha bulunmakta. Ayrı bir saksıya ne zaman almalıyım. Saksının büyüklüğü ne olmalı ve kaç günde bir sulamalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

http://i.hizliresim.com/GRarn6.jpg
http://i.hizliresim.com/v5rBmz.jpg

Sezgin_
04-06-2016, 12:32
Ali expresten bodur limon tohumu aldım fakat büyüdükçe limondan başka her şeye benzedi acaba lmona benzeyen bir bitki tohumu varmı bildiginiz ilk mesajim resim veremiyorum

serdarkontas
04-06-2016, 14:38
merhaba limon çekirdeğini bir yerden almana gerek yok direk evde kullandığın limon çekirdeklerini cimlendirebilirsin ben forumda yazıldığı şekilde birkaç çekirdek cimlendirdim bazılar 4 günde bazıları en geç bir haftada cimlendi şimdi saksılara koydum bekliyorum sadece dışındaki beyaz kabugunu soymak yeterli oluyor çok çabuk cimleniyor

Sezgin_
04-06-2016, 23:38
Anlattıklarınıza hem fikirim ama sorum o değidi .Bir şekilde limon çekirdeğine benzer tohumlar ektim ve altaki bitkiler yetişti. Limon olmadıkları aşikar fakat ne olduklarını bilmiyorum tanıyan bilen varmı bitki nedir diye merak ettim

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/922/TMsWdy.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/923/Xhq12p.jpg

kaktüsaşığı
31-08-2016, 15:13
Arkadaşlar benim bir sorum olacak internette gördüm limon çekirdeklerini ekince çimlendiğini, dayanamadım gittim ektim pamuğa şuan çimlenmelerini bekliyorum, bu mevsimde olur mu acaba??

mehmet0791
13-09-2016, 17:50
https://www.youtube.com/watch?v=XEooJswGs50

https://www.youtube.com/watch?v=hJjMPh0Akn0

Billytricolor
21-09-2016, 21:42
1 hafta önce pecetenin icerisine koydugum limon cekirdeklerini bir cekmeceye koymustum, cimlenmisler cok mutlu oldum. Cekirdekleri topraga ekmenin herhangi bir stili var mi acaba? Rastgele birakabilir miyim?

mehmet0791
25-09-2016, 16:36
https://www.youtube.com/watch?v=qim1j7Bh6rc

emcmuratçelik
26-09-2016, 19:38
Merhaba terasımda limon biber karpuz çilek yetiştirmiş biri olarak söylüyorum çok basit ama düşünceli davranmak gerekiyor limonum şuanda 3 yılı devirdi gibi karpuzumu afiyetle yedim biberlerim hala veriyor bitmek bilmiyor çok hoşuma gitti bu yönü topladıkça çiçek açıyor ve yine veriyor.

Tavsiyem odurki çok zevkli farklı 1 kaç ağacım var terasda ama tam olarak nedir bilmiyorum tahminim sadece kara yemiş dediğimiz bir ağaç türü olması gerek boyları ortalama 5 cm ile 30 cm arası oldu.

misoo83
24-10-2016, 07:03
Hi in this video you can see how to preserve and germinate lemon seeds.

https://www.youtube.com/watch?v=10v1IVeY9Hc

ilkerr84
04-12-2016, 13:15
merhaba arkadaşlar :)
en sonunda dayanamadım gittim, aşılı bodur limon aldım..
birkaç ay oluyor. yaz gibi almıştım. yeşildi limonum.
artık sarardı :) inşallah birdahaki hasatta sayısı fazlalaşır

dans4me
14-01-2017, 18:21
https://www.youtube.com/watch?v=Qn5dr49wXB4

dans4me
31-03-2017, 15:56
https://www.youtube.com/watch?v=Qn5dr49wXB4

videoda ektiğim çekirdeklerin 3 aylık hali bu foğrafta. Herkese başarılar.

17634434_10155272046818514_2799073900634826962_n.j pg - directupload.net (http://www.directupload.net/file/d/4677/dlv7ugqu_jpg.htm)

kiraz78
01-04-2017, 06:08
merhaba arkadaşlar benim sorunuma bir cağre buşabilirmiyiz balkonda yetiştirdiğim su anda 5/6 yaslarında iki adet limonum var yapraklarında parazit tarzı bişeyler oluştu yaprakların üzeri parlak yapışkan bir cisimle kaplı aşırı derecede rahatsız edici açıkçası ben bunları ılık suyla siliyorum ayda bir ama yine çoğalıyorlar kesin çözüm bulabilirmiyiz

kiraz78
01-04-2017, 06:19
bir sorum daha olcak bu limonlar yukarıya doğru uzayıp gidecekmi tepesini alım alt dalmı yaplamlı lütfen bilgisi olan yanıtlasın

edahoca
05-04-2017, 08:17
Mart ayının başında memleketten gelen yediveren limon çekirdekleri ıslak peçetede (poşete koyup 10 gün beklettikten sonra) filizlendi. Fotoğraftaki gibi pet şişelere ekip 3 hafta sonra da yapraklanan filizleri tekrar yeni şişelere ektik. Buraya kadar kolaydı. Şimdi ben bu minik tatlı şeyleri kaybetmek istemiyorum. Bursa'da yaşıyorum, kapalı balkonumuz uygun olur diye düşünüyorum. Sağlıklı bir ağaca dönüşmesi için neler yapmalıyım? Bazı yazılarda güneşten koruyun denmiş, bazıları güneşe koyun demiş, kimi bahçe toprağı kullanın, gübreleyin, kimi kireç/çay karıştırın vs. demiş. (Bu arada bu yeni toprağa çok azıcık kuru çay ekledim)
Deneyen arkadaşlar yardımcı olursa çok seviniriz.

edahoca
08-04-2017, 09:57
Arkadaşlar, benim filizler milim büyümüyor, sebebi ne olabilir? Yukarıdaki son fotoğraftaki gibi 1 haftadır. Toprağına (torfa) az miktarda bahçe toprağı ve çok az kuru çay eklemiştim.

MSaygin
10-04-2017, 13:27
kiraz78, normalde ağaçlarınızın şekil verme budama zamanı gelmiş ama ilk fotoğraftakinin yeni yaprakları da patlamış geliyor, ona dokunmayın bence ağaç çalışsın. Sağdaki ağaç da gayet sağlıklı, iyi duruyor, onun dalları uzamış gidiyor, onu budayıp taç şeklini verebilirsiniz.

edahoca
05-05-2017, 07:57
Mart ayının 3.haftası çimlenen filizleri toprağa ektim. 10gün sonra başka bir kaba aldım, 20-25 gün sonra saksıya ektim. Ama saksıya aldığımdan beri 2 yaprak verdi, boyu uzamıyor. Saksıya genel amaçlı bitki toprağı ve çok az orkide toprağı karıştırırarak koydum. Güneş görüyor, günlük az miktarda su verdim. Geçen hafta toprak yeşillendi, buradan baktım, nemli toprak özelliğiymiş, suyu daha seyrek verdim. Toprak kuru değil, hafif nemli. Sabah su verdim olduğu gibi tabağa aktı. Noluyor acaba? Normal mi? Bi limon ağacım olsun istiyorum. Fikir verecek olan var mı?

edahoca
05-05-2017, 07:58
Bu arada küçük saksıdaki yeşil elma, o daha iyi şimdi

edahoca
05-05-2017, 08:01
Bugün itibariyle...

Sezgin_69
05-05-2017, 22:35
Arkadaslar merhaba 15 ay once limon cekirdegini cimlendirip saksilara ekmistim
Birini 10cm yuksekligine gelince uç kismini budadim digerini ise daha uzun biraktim bilmiyorum hangisi daha dogru
Simdi acaba bundan sonra ne yapmaliyim yardimci olabilirmisiniz

Sezgin_69
05-05-2017, 22:51
o ikili olan limonun birini kesmesem sikinti olurmu acaba kiyamiyorum kesmeye o kadar buyudu buyuk olana bi destek olarak yanina bi cubuk takmam lazim orasi kesin kendi basina duz duramiyor baska onerileriniz vArsa yazin lutfen

latif.07
06-05-2017, 01:59
Tahminim o iki limonun birisini kesmeye gerek yok, birbirine yakın olan iki dalı kökleri de uygunsa birbirinden ayırarak farklı iki saksıya dikebilirsiniz bu durumda 3 tane limonunuz olacaktır. Ayırma işlemini yaparken dikkatli olun. Budanmış olması pek bir şeyi degiştirmez çekirdekten ekilen limonlar turunç olur meyve vermezler aşılanması gerekir, zamanı geldiginde köke yakın bir yerden topraktan yaklaşık 10-20cm üstüne aşı yapılır agacın aşıdan sonraki yabani olan üst kısımları kesilir. Agaç büyümeye aşılı dalından devam eder

Sezgin_69
06-05-2017, 11:24
Cevabınız icin tesekkurler latif.07 bey asil merak ettigim ciftli olanın en ust kisimlarindan kesmem lazimmi bir kac yerde gordum kalinlasmasi icin oyle bir uygulama yapiyorlar

Sezgin_69
06-05-2017, 23:09
Eda hoca agac topraklari satiliyor ozel ondan kullansaydin daha guzel olurdu ama yinede sorun yok bence sizin fideler kokten gelisiyor yani saksi ona gore buyuk oldugu icin yapraklarindan cok koke gucunu veriyir diye dusunuyorum cok sulamayada gerek yok benimkini haftada bir suluyorum ben

Sezgin_69
06-05-2017, 23:12
Bu arada benim konu dun turuncgiller menusundeydi bugun niye buraya kaymis anlamadim

latif.07
07-05-2017, 00:46
Cevabınız icin tesekkurler latif.07 bey asil merak ettigim ciftli olanın en ust kisimlarindan kesmem lazimmi bir kac yerde gordum kalinlasmasi icin oyle bir uygulama yapiyorlar

Boyuna uzayabilirler sorun değil budamanıza gerek yok. Turunçlar belli bir yaştan sonra aşı tutmaz derler 2 yaşını geçirmezseniz iyi olur. Yaz sonuna dogru (eylül ayında) durgun göz aşısı yapılır turunçlara aşı yapılırken boyları zaten kısaltılır. Galiba turunçlarınızın kalınlaşmasını istiyorsunuz şahsi görüşüm kalınlaşmasın kalın turuncun aşı tutması zorlaşıyor bırakın hem boyuna uzasın hem kökleri gelişsin.

Sezgin_69
08-05-2017, 11:04
Boyuna uzayabilirler sorun değil budamanıza gerek yok. Turunçlar belli bir yaştan sonra aşı tutmaz derler 2 yaşını geçirmezseniz iyi olur. Yaz sonuna dogru (eylül ayında) durgun göz aşısı yapılır turunçlara aşı yapılırken boyları zaten kısaltılır. Galiba turunçlarınızın kalınlaşmasını istiyorsunuz şahsi görüşüm kalınlaşmasın kalın turuncun aşı tutması zorlaşıyor bırakın hem boyuna uzasın hem kökleri gelişsin.

Gercekten cok yardimci oldunuz ben fransada oturuyorum asi icin bu agactan bulmak imkansiz bir kac ay sonra turkiyeye gidecegim ordan gelirken bir dal alip islak peceteye sarip ortesi gun asiyi yapsam olur galiba kurumaz

Birde asidan sonra asi tutarsa asi gozunun ustunden kesiliyo agac yanlis anlamadiysam yani agacin boyu asidab sonra 10-20cm ye dusecek?

Son birsey agac simdi tam olarak odunsulasmadi aşı icin biraz erken gibi geliyor sanki
Ilgilendiginiz icin tesekkurler

XGSpirit
10-05-2017, 09:21
Limon ağacına(turunç), limonu tam olarak nasıl aşılıyoruz? Birkaç video izledim, bazı yazılar okudum ve hepsi nasıl aşılanıcağı vb. şeylerden bahsediyor ancak bizim diktiğimiz limon ağacına yapacağımız aşının nerede bulunduğunu, tam olarak hiçbiri söylemiyor. Tam anlaşılır olmadıysa kısaca demek istediğim şey: Limon ağacını aşılamamız için gerekli olan aşıyı tam olarak nasıl elde ediyoruz(nereden buluyoruz)?

Bunun dışında limon hiçbir şekilde aşısız elde edilemeyen bir ağaç(turunçdan elde edilen bir) tür mü?

edahoca
10-05-2017, 22:29
Eda hoca agac topraklari satiliyor ozel ondan kullansaydin daha guzel olurdu ama yinede sorun yok bence sizin fideler kokten gelisiyor yani saksi ona gore buyuk oldugu icin yapraklarindan cok koke gucunu veriyir diye dusunuyorum cok sulamayada gerek yok benimkini haftada bir suluyorum ben

Teşekkürler Sezgin_69, toprak aldığım yerdeki görevli ısrarla bu torfu verdi, izlediğim videolarda da ağaç kabuğu karıştırıyorlar diye denedim. Ama toprak resmen yeşillendi, 1 haftadır sulamıyorum, hala ıslak, güneş görüyor pencere de yarım açık hep, anlayamadım gitti.

latif.07
11-05-2017, 00:06
Limon ağacına(turunç), limonu tam olarak nasıl aşılıyoruz? Birkaç video izledim, bazı yazılar okudum ve hepsi nasıl aşılanıcağı vb. şeylerden bahsediyor ancak bizim diktiğimiz limon ağacına yapacağımız aşının nerede bulunduğunu, tam olarak hiçbiri söylemiyor. Tam anlaşılır olmadıysa kısaca demek istediğim şey: Limon ağacını aşılamamız için gerekli olan aşıyı tam olarak nasıl elde ediyoruz(nereden buluyoruz)?

Bunun dışında limon hiçbir şekilde aşısız elde edilemeyen bir ağaç(turunçdan elde edilen bir) tür mü?

Limon ağacını aşılamamız için gerekli olan aşıyı tam olarak nasıl elde ediyoruz sorusunun cevabı, limon veren bir limon agacından yapıcagınız aşı türüne göre herhangi bir kalınlıkta -limon agacı dalını- steril bir bıçakla zarar vermeden kesip alıyoruz. Elde ettiğimiz bu dalı çekirdekten yetiştirdiğimiz turunca aşılıyoruz 2-3 sene sonra agacımız limon vermeye başlıyor.

limonu aşısız elde edemezsiniz, limon tohumlarını alıp topraga ekseniz 5 sene sonra agacınız meyve verdiginde boyutları kırmızı erikten biraz daha büyük tadı ekşi ve şekersiz görüntüsü mandaline benzeyen bir meyve elde edersiniz.

latif.07
11-05-2017, 00:19
Gercekten cok yardimci oldunuz ben fransada oturuyorum asi icin bu agactan bulmak imkansiz bir kac ay sonra turkiyeye gidecegim ordan gelirken bir dal alip islak peceteye sarip ortesi gun asiyi yapsam olur galiba kurumaz

Birde asidan sonra asi tutarsa asi gozunun ustunden kesiliyo agac yanlis anlamadiysam yani agacin boyu asidab sonra 10-20cm ye dusecek?

Son birsey agac simdi tam olarak odunsulasmadi aşı icin biraz erken gibi geliyor sanki
Ilgilendiginiz icin tesekkurler

Rica ederim. Islak peçetede olur ıce tea şişeleri var agzı geniş onun içine 3-5 tane agaç dalını koyup kalan boşlugu suyla doldurup agzını güzelce kapatabilirsiniz, 2-3 gün saklama süresi var.

evet aşı yapıldıktan sonra aşının yapıldıgı yerin üstünden itibaren agaç kesilir, boyu kısalır. agacınız aşının yapıldıgı yerden büyümeye başlar kökler gelişmiş oldugu için kısa sürede kendisini toparlar ve boya gene gider.

Fransa aşı takvimini hakkındada pek bilgim yok erken oldugunu düşünüyorsanız 1 sene daha bekleyebilirsiniz sorun olmaz gelicek yıl aşı yaparsınız ;)

masal_naz
13-05-2017, 21:42
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170513/9380b2bc1a7dc0b3599b853c85dc179e.jpglimon çekirdeklerim bir türlü çimlenmedi, küfleniyor sanırım [emoji20] neden böyle oldu

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Kripoli
24-05-2017, 12:07
2 sene önce çekirdekten büyüttüğüm limonumu geçen sene tepeden budadık ve aşıladık ancak tutmadı sanırım, geçen sene tüm yapraklarını döktü ve daha çıkmadı, uzun bir süredir fidanın üst tarafının %30 u kahverengi bir renk aldı en tepede 1 yaprak var oda kahverengi bir şekilde kurumuş gibi duruyor acaba limonum kuruyor mu ? Kurtarmanın bir yolu varmı ? bilen arkadaşlardan acil cevap bekliyorum :(

hicran ankara
26-05-2017, 03:12
Merhabalar masal naz hn. Ben 3 ay once bu yontemle cimlendirdim. Kurutulmus tohummu yoksa taze limon cekirdegimi. Taze limon cekirdegi ise ekmeden once bir peceteyle iyice kurulayin. Sonra cok dikkatlice uc kismindan tirnakla veya falcata ile çentik acin. Yapabilirseniz diştaki kalin kabugu tamamen soyabiliesinizde. Ben oyle yaptim. Ama icinde ince bir yesilimsi tabaka var ona zarar vermeden yapmalisiniz. Birde pamuklari fazla sulu yapmayin hafif spreyle nemlendirin yeterli. Kolay gelsin.

edahoca
03-06-2017, 12:07
Martta çimlendirdiğim çekirdekler şimdi 15cmlik filizler oldular. Herşey yolunda giderken bu hafta çıkan yeni yapraklar açık yeşil ve buruşuk. Alttakiler gayet sert ve koyu yeşil, canlı. Toprak hafif kuruyunca su veriyorum. Yalnız havalar ısındıktan sonra minik sinekler çıkmaya başladı toprağın içinden. Sebebi bu olabilir mi?

edahoca
04-06-2017, 16:42
Deneyimli arkadaşlar lütfen bir tavsiye/bilgi/tespit paylaşanilir misiniz? Limon filizlerimi kaybetmek istemiyorum. Yapraklardaki kenarlardan başlayan dalgalar ve yeni çıkan açık yeşil yapraklar bana birşeylerin ters gittiğini düşündürüyor. Allardaki canlı koyu yeşil sağlıklı yaprak kenarlarında sanki hafiften açılıyor renk. Bu siyah minik sineklerden olabilir mi? Havalandırdığım kapalı balkonda, (sabah 1-2 saat güneş alan) aydınlık bir yerde duruyorlar. İlk 2 ay cam kenarında yoğun güneş aldılar. Gelişince balkona çok güneş almayan bir yere koydum. (Sinekler çoğaldı balkona aldıktan sonra) Toprağın 1 cm derinliğe kadar kurumasını bekliyorum sulamak için, (sinekler artmasın diye)
Onlarca sayfa okudum bir çare bulamadım henüz. Lütfen bilgisi olan yazsın, 2 saatte bir açıp bakıyorum cevap var mı diye...

latif.07
04-06-2017, 22:18
Deneyimli arkadaşlar lütfen bir tavsiye/bilgi/tespit paylaşanilir misiniz? Limon filizlerimi kaybetmek istemiyorum. Yapraklardaki kenarlardan başlayan dalgalar ve yeni çıkan açık yeşil yapraklar bana birşeylerin ters gittiğini düşündürüyor. Allardaki canlı koyu yeşil sağlıklı yaprak kenarlarında sanki hafiften açılıyor renk. Bu siyah minik sineklerden olabilir mi? Havalandırdığım kapalı balkonda, (sabah 1-2 saat güneş alan) aydınlık bir yerde duruyorlar. İlk 2 ay cam kenarında yoğun güneş aldılar. Gelişince balkona çok güneş almayan bir yere koydum. (Sinekler çoğaldı balkona aldıktan sonra) Toprağın 1 cm derinliğe kadar kurumasını bekliyorum sulamak için, (sinekler artmasın diye)
Onlarca sayfa okudum bir çare bulamadım henüz. Lütfen bilgisi olan yazsın, 2 saatte bir açıp bakıyorum cevap var mı diye...

Resimden de gördügüm üzere hiç bir sorun problem yok limonlarınızda. Turunçlar ailesinde yeni çıkan yapraklar açık yeşil renk olur zamanla koyulaşır. Günde 5-6 saat güneş alan bir yere çıkarırsanız daha iyi olur, zamanla 2 saat güneş yetmeyecektir.

Levonardo
14-06-2017, 18:46
Haziran ayında birkaç Limon çekirdeğini çimlendirme çalışması yapmıştım. Islak pamukla buluşan Limon çekirdeklerinden bazıları çimlenemese de fotoğrafını koyduğum çekirdek, bir an önce ağaç olmak istercesine büyüdü ( yaklaşık 2 hafta önceki fotoğrafı ). Belki bir Limon, Mandalina ya da Portakal olacak veya Turunç kalacak bilemiyorum ama çok güzel bir ağaç olacağına inanıyorum. Birkaç ay sonra aramızda binlerce kilometrelik bir mesafe olacak ve belki bir daha hiç görüşemeyeceğiz. Ama hiçbir zaman " bir dikili ağacım yok " demeyeceğim çünkü o benim gözümde koca bir ağaç.

Selamlar herkese, bir önceki mesajımı 03.2012 tarihinde yazmışım ve Haziran ayında çimlenen Limon çekirdeğimi anlatmışım. Öyleyse 2011'de çimlenmiş yani içinde bulunduğumuz Haziran ayında 6 yaşına girmiş :)) Vay be! "Limon ağacım" demekle haklıymışım :) En son geçen sene Temmuz ayında görmüştüm onu ve 1 metreden fazla boyu vardı. Gelecek sene eğer gelebilirsem, İstanbul'da yaşayan, ağaç dostu bir arkadaşımıza emanet etmek isterim ( geri istemeyeceğim tabi ki, ara sıra fotoğraf yollayıp mutlu ederseniz ne alâ ).

Bu vesileyle Limon Ağacımın Doğum gününü kutlarım ve saksıdan kurtulup toprakla buluşmasını dilerim.

Selamlar, sevgiler.

cemdogu
22-06-2017, 18:28
Geçenlerde ilgi gören bir içerik sitesinin post'unda görmüş, çekirdeğinden yetişebileceğini öğrenince pek sevinmiştim. Derdim açıkçası limon toplamak değildi, sadece odamda yetiştirebileceğim, saksıda büyüyüşünü izleyebileceğim birşey olmasıydı. Daha sonraları gelişimini tamamlayınca dekor amaçlı terasıma alacaktım.

Gece gece inip dolaptan 2 tane limon aşırdım hemen. Biri bereketsiz çıktı, içinden bir tane mi çekirdek çıkmaz? GDO'lu ürünlere söverken diğerinden 4 tane iri çekirdek çıkarabildim. Hemen cam bir kavanoza 1,5 2 santim derinliğe gömdüm. Terasta eski çiçeklerden kalmış, havalandırdığım elenmiş bahçe toprağım vardı. Ona gömdüm ve ilk suyunu verdim.

Sulama konusunda hiçbir fikrim yoktu ilk başta. Çimlenme olana kadar nem önemliydi, tek bildiğim de buydu. Bu yüzden kavanozun ağzına streç film çekip, üzerine birkaç delik açtım. Bu sayede ilk gün yaptığım sulama, kavanozun içerisinde kaldı ve toprağı sürekli nemli tuttu. 1 hafta sonunda saçma sapan uzun köklü anormal bitkiler çıktığını gördüm. Limon olmadıklarına emindim.

Pencerem çok güzel güneş alıyor. Ayrıca havalandırma konusunda da en üst katta oturduğum için sorun çekmedim. Ancak sürekli uzayan bitkiler moralimi bozuyordu. Gün aşırı o bitkileri söküyordum resmen. 1 günde çimlenen saçma sapan bitkilerdi.

Takribi 2. haftada. Fazlaca derine gömdüğümü ve o yüzden baş vermediğini düşünmeye başladım. Sonra aklıma toprağı birazcık kurutup, camı kırarak toprağın içine bakmak geldi. Folyoyu çıkartıp 2 gün sulamadan toprağın nem kaybeymesini, ama tam kurumamasını sağladım.

Camı bir hışım kırdım. Neyse ki toprak tam kurumadığı için kalıp şeklinde kaldı. Birazcık eşeleyince, ektiğim çekirdeklerin 3 tanesinin şahane bir şekilde çimlendiğini, hatta 2 çekirdekten 2 tane fide çıktığını gördüm. Benden mutlusu yoktu gerçekten. Rengi yemyeşil, çekirdek gayet temiz ve sağlıklı görünüyordu. 4. çekirdek ise hiç çimlenmemişti.

Saksı için ileride kolayca kesebileceğim bir malzeme tercih ettim. Geçen sene aldığımız dönemlik çiçeklerin yetiştirme saksıları. Hem altında drenaj için delikleri var, hem de kolayca kesilebiliyor. Ağaçlarım yetiştiğinde büyük saksıya daha kolay alabilirim diye düşündüm. Bence güzel bir tercih oldu.

1 haftadır bu saksıdalar. Her gün takip ediyorum ve takribi 4 günde 1 suluyorum. Toprağın iç nemini kürdan yardımıyla kontrol ediyorum. 1 haftadır burada olmalarına rağmen, yeni saksılarına ilk aldığım halleriyle uzaktan yakından alakası yok. Birinin yaprakları tam 4 tane oldu, diğerleri 2 yaprak olarak devam ediyorlar. Gövdeleri dikenlenmeye başladı. Koyu yeşil yaprakları, açık yeşil gövdeleri var ki bu da sulama tercihimin doğru olduğuna beni itiyor.

İsimleri bile var. En küçüğü Ron, ortanca olan Fred, en irisi George. Bildiğimiz Harry Potter serisindeki Weasley kardeşler yani :)

Fazla uzattım. Sizlere sormak istediğim şeyler var. Daha önceki postları detaylıca okumama rağmen, tekrar ettiğim sorular varsa şimdiden özür dilerim.

- Görsellerini göreceğiniz minyonlar için herhangi bir vitamin kullanmalı mıyım? Şu durumda bana gayet sağlıklı göründüler. Ancak ileriki dönemler için kullanmam gereken birşey var mı?

- Gelişimlerini hızlandırmak için ne tavsiye edersiniz?

- Meyve niyetim yok, ama limon kokusuna bayılırım. Şu anda bu arkadaş Turunç ağacı olma yolunda ilerliyor biliyorum. Ne zaman aşılama yapmalıyım? Aynı çekirdekten çıkan 3 tane fide bunlar, kendi aralarında aşılama yapmam fayda getirir mi?

- Sulama tercihim sizce doğru mu? Dediğim gibi 3,4 günde 1 suluyorum ve toprak üstü tam nemli olunca sulamayı kesiyorum. 50cc kadar su yeterli geliyor her biri için.

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın :)

Fotoğrafları : Tıklayarak büyük boyutlarını görebilirsiniz.

http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/22/IMG_20170620_184105.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/FS3bK) http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/22/IMG_20170620_184110.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/FSjKA) http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/22/IMG_20170620_184118.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/FSN26)

Kripoli
05-08-2017, 14:29
2 senelik limonumun yapraklarına baktığımda birkaç yaprakta şöyle delikler olduğunu gördüm arkadaşlar nedir bu hastalık falan mı ?

Kripoli
10-08-2017, 14:46
bilen yokmu arkadaşlar

Emine:
10-09-2017, 18:53
Merhaba. Benim 3 yıllık bir limonum var. Henüz bir yıllıkken dipten bir danaburnu böceği limonumu kemirmis ben ancak kurumaya yüz tuttuğunda farkettim.sonrasında saksısını değiştirip limonumu kurtardım. Yeni yeni toparladı diyebilirim.
Benim sorum turunç bile verecek olsa kaldı ki aşılı değil. Kaç yıl daha beklmemem gerekecek. Saksıdan toprağa almak için hangi ayı beklemeliyim. Cevaplarsanız sevinirim.

mehmet0791
12-09-2017, 13:57
Cevap: 70 cm boyunda etrafına limon kokusu veren bir ağacın olur . Ama diğer duyguları yaşamak için hemen bir limon çekirdeğini çimlendirmen lazım !

https://www.youtube.com/watch?v=ZDCpSU1AkU8

seko10
21-09-2017, 11:26
Merhabalar, İzmir Dikili'de yaşıyorum. Nisan ayından bu yana çekirdekten yetiştirmeye çalışıyorum bu arkadaşları.Bir tanesi yaklaşık olarak 35 cm kadar oldu, diğerleri daha kısa olarak farklı boylara geldi. Evimin bahçesi var ve ben bu limonları bahçeye toprağa almalımıyım acaba? Aslında amacım iki üç tanesi hariç eşe dosta hediye etmek biraz daha büyük saksılara ne zaman geçireyim?

seko10
21-09-2017, 12:01
5 adet saksım var ve içlerinde üçer dörder tane limonlarım var.

hazan..
29-09-2017, 16:16
Cevap: 70 cm boyunda etrafına limon kokusu veren bir ağacın olur . Ama diğer duyguları yaşamak için hemen bir limon çekirdeğini çimlendirmen lazım !

https://www.youtube.com/watch?v=ZDCpSU1AkU8

Benim de 3 yaşına yaklaşan bir limonum var evde, 2 metreye yaklaştı boyu ancak dümdüz uzuyor, daha yeni bir dal verdi tepesinden. Budamalı mıyım? Kesmeye kıyamadım ya kurursa diye, alt kısmı bayağı odunlaştı. Fotoğraf da ekleyeceğim eve geçtiğimde. Ne yapmalıyım yol gösterebilecek olan var mı?

cevizsevdalısı
19-10-2017, 07:57
zengin mineral degerine sahip ve koklerin havalanmasına imkan verdiği icin torf **** kum kullanabilirsin:rolleyes:

edahoca
30-10-2017, 14:53
Merhabalar, geçen Martta çimlendirdiğim limonlarımız :) çok şükür sağlıklılar ama boyuna uzayıp gidiyorlar. Araştırırken bir video izledim, altı kalınlaşınca biraz üstten kesip çatallandırabiliriz diyor. Cesaret edemedim, ayrıca budama mevsimi var mıdır bilemedim. Bilen, uygulayan varsa yazabilir mi? Aşılama için 3 yıl beklemek gerek diyordu bir sayfada da. Çatallandırdıktan sonra mı aşılayacağız yoksa zaten aşılayınca çatallanacak mı? Ayrıca, budamazsam çatallanmaz mı, böyle uzayp gidecek mi? (Sağdaki bıdık mandalina, aynı hafta diktim ama o pek büyümedi)

Çimlendirmek kolay da sonrasında yapılacaklarla ilgili yeterli bilgi bulamıyorum :/

latif.07
30-10-2017, 18:43
Merhabalar, geçen Martta çimlendirdiğim limonlarımız :) çok şükür sağlıklılar ama boyuna uzayıp gidiyorlar. Araştırırken bir video izledim, altı kalınlaşınca biraz üstten kesip çatallandırabiliriz diyor. Cesaret edemedim, ayrıca budama mevsimi var mıdır bilemedim. Bilen, uygulayan varsa yazabilir mi? Aşılama için 3 yıl beklemek gerek diyordu bir sayfada da. Çatallandırdıktan sonra mı aşılayacağız yoksa zaten aşılayınca çatallanacak mı? Ayrıca, budamazsam çatallanmaz mı, böyle uzayp gidecek mi? (Sağdaki bıdık mandalina, aynı hafta diktim ama o pek büyümedi)

Çimlendirmek kolay da sonrasında yapılacaklarla ilgili yeterli bilgi bulamıyorum :/

en üstünden yaklaşık 1 karış kadar kesin artık boyuna gitmesinler. saksılarına biraz daha toprak doldurun soguklarda kökleri ölmesin. güneş alan bir yere koyun şeker gübresi degil şeker gübresi boylarına gitmelerine neden oluyor ve hayvan gübreside degil, NPK 15 15 15 verin biraz kalınlaşsınlar tabi güneş alan bir yere koyun. 1 sene sonra aşıdan anlayan birisi iyi bir kalem bulup aşı yapar.

sag taraftaki kısa boylu olanı budamayın ona da npk 15 15 15 verin ihtiyacı varsa toprak eklemesi yapın.

edahoca
30-10-2017, 22:31
en üstünden yaklaşık 1 karış kadar kesin artık boyuna gitmesinler. saksılarına biraz daha toprak doldurun soguklarda kökleri ölmesin. güneş alan bir yere koyun şeker gübresi degil şeker gübresi boylarına gitmelerine neden oluyor ve hayvan gübreside degil, NPK 15 15 15 verin biraz kalınlaşsınlar tabi güneş alan bir yere koyun. 1 sene sonra aşıdan anlayan birisi iyi bir kalem bulup aşı yapar.

sag taraftaki kısa boylu olanı budamayın ona da npk 15 15 15 verin ihtiyacı varsa toprak eklemesi yapın.

Cevap için çok teşekkür ederim latif.07 budamak için mevsim farketmez değil mi? Şuan kapalı balkonda güneş alan yerdeler(Bursa). Npk da bitki besini herhalde.

dans4me
23-12-2017, 17:55
https://www.youtube.com/watch?v=Qn5dr49wXB4&feature=youtu.be

mia06
26-01-2018, 09:41
merhaba. limon ve mandalina çekirdeğinden fide aldım. mandalinanın dip yapraklarında sararma başladı .ne yapmam gerekir. bir arkadaşımdan aldığım bilgi çekirdek ten yetişen limon ürün vermez dedi. aşılamam gerekirmiş. doğru mudur ?
saksıları değiştiricem. nasıl bir toprak önerirsiniz

blick
26-01-2018, 11:59
Merhaba sayın mia06

Mevsimsel bir sararma olma olasılığı yüksek. Sulama suyuna gübre ekleyerek ek besinlerle destekleyebilirsiniz. Evin içinde bol gün ışı bir yerde kalsın.
Evet çekirdekten yetiştirdiğiniz limon limon değil turunçtur. Meyve verse de uzun sürer ve turunç verecektir. Limon için aşı yapılması gerekir.

merhaba. limon ve mandalina çekirdeğinden fide aldım. mandalinanın dip yapraklarında sararma başladı .ne yapmam gerekir. bir arkadaşımdan aldığım bilgi çekirdek ten yetişen limon ürün vermez dedi. aşılamam gerekirmiş. doğru mudur ?
saksıları değiştiricem. nasıl bir toprak önerirsiniz

Sred
18-02-2018, 12:15
Limon ve diğer turunçgillerin aşılanmasını şu mesajımda detaylıca anlattım. Sormak istediğiniz şeyler olursa oradan sorabilirsiniz:

http://www.agaclar.net/forum/1531620-post68.htm

Papatyacı
06-03-2018, 10:42
Merhabalar limonu çekirdekten yetiştirdim bunu nasıl bonsai yapabilirim boyu çok uzadı daha 1 yaşında ucundan mı kesmek gerekiyor.bilgili arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

tabiatsever
19-03-2018, 21:15
Herkese iyi akşamlar. Çocukluğumdan beri bitkilere, doğaya, yeşile hep hayran oldum, onları sevdim ve onlara saygı duydum. Bu akşam o kadar çok işim olmasına rağmen yaklaşık 3 saattir sitenizdeyim. Bir çok bilgi edindim. Dayanamadım üye oldum. yaklaşık 1 yıl önce hocama gelen bodrum limonlarının çekirdeklerini almış ve çimlendirmeyi başarmıştım. 3 tane sağlıklı limon fidem oldu. Ama okuduklarımdan sonra ''eyvah'' dedim ''fidelerin kökleri kıvırıldı mı?'' Terasa çıktım ve kontrol ettim. Evet kıvrılmaya başlamışlar. Yarın işten dönerken her birine cici saksılar alıp, onları şenlendirmek istiyorum. Becerebilirsem fotoğraflarını da paylaşmak istiyorum. Bilgisini esiremeden paylaşan tüm ustalara saygılarımla.
iyi geceler

ilkerr84
23-04-2018, 16:19
Çiçeklerin içerisinden
Limonlar küçük küçük baş verdiler :)

Miisssss gibi de kokuyor sokak kapısından eve, bahçeye girişte

İnşallah bol bereketli bir sene olsun :));)

İnşallah büyümüş hallerini de ekleyebildiğim gün gelir :)
zayiat var çünkü

Bengrim
24-04-2018, 17:40
Çiçeklerin içerisinden
Limonlar küçük küçük baş verdiler :)

Miisssss gibi de kokuyor sokak kapısından eve, bahçeye girişte

İnşallah bol bereketli bir sene olsun :));)

İnşallah büyümüş hallerini de ekleyebildiğim gün gelir :)
zayiat var çünkü

maşallah. böyle bol çiçekli limon görünce içim gidiyor.ben balkonumun yönü itibariyle az güneş aldığım için az çiçek ve minimum zaiat ile meyvalanmak zorunda kalıyorum hep.böyle bolbol çiçeklenip bütün balkonun kokmasına hasret kaldım.

ilknur123
25-04-2018, 12:09
Benimde çekirdekten yetiştirdiğim limonum 1 yaşında. Şu an ne sıkıntısı var anlayamadım yaprak uçlarında bozulmalar var ne yapabilirim.

latif.07
25-04-2018, 12:34
Benimde çekirdekten yetiştirdiğim limonum 1 yaşında. Şu an ne sıkıntısı var anlayamadım yaprak uçlarında bozulmalar var ne yapabilirim.

Potasyum eksikliği var gibi duruyor. Yakınlarınızdaki bir ziratciden npk 15-15-15 gübresini her bitkiye 1 şeker kaşığı olacak şekilde 3 haftada 1 kere verin. Gübreyi akşam üstü verin ve tekrar akşam üstü takriben saat 19.00 dan sonra bitkiyi sulayın.

ilknur123
25-04-2018, 20:18
Çok teşekkür ederim

Levonardo
01-05-2018, 12:15
Haziran ayında birkaç Limon çekirdeğini çimlendirme çalışması yapmıştım. Islak pamukla buluşan Limon çekirdeklerinden bazıları çimlenemese de fotoğrafını koyduğum çekirdek, bir an önce ağaç olmak istercesine büyüdü ( yaklaşık 2 hafta önceki fotoğrafı ). Belki bir Limon, Mandalina ya da Portakal olacak veya Turunç kalacak bilemiyorum ama çok güzel bir ağaç olacağına inanıyorum. Birkaç ay sonra aramızda binlerce kilometrelik bir mesafe olacak ve belki bir daha hiç görüşemeyeceğiz. Ama hiçbir zaman " bir dikili ağacım yok " demeyeceğim çünkü o benim gözümde koca bir ağaç.

Dün ağacımla görüntülü görüştük :D Bu yıl Haziran’da 6 yaşını bitirecek olmasına rağmen aynı saksıda ve aynı toprakta, bir metreden fazla boya ulaşmış fakat henüz hiç çiçek açmamış. Aldığı tek besin su ve birazda güneş, yavaş ve verimsiz gelişmesi normaldir. Bu ay 25 15 15 gübre göndermeyi umuyorum, toprağın üstüne her ay bir yemek kaşığı serpilirse bile faydası olur diye düşünüyorum. Sağolsun annem suyunu eksik etmiyor, daha fazlasını yapması pek mümkün değil. Kısmet olurda 2019’da gelirsem ve iyi bakabilecek birini bulursam, bahçesinde uzun bir ömür sürmesini isterim.

Tohumdan/çekirdekten yetiştirince daha bir başka oluyor...

EAkpınar
07-05-2018, 16:48
Çekirdekten yetiştirilen her tür bitki tabi ki çok daha büyük bir mutluluk bence de. Ancak aşılanmazsa meyve vermez dediler. Benimkiler şuan dikenli. Meyveden geçtim, çiçek demi açmazlar aşısız olunca. Ya da çiçek açtırmak için ne yapmalıyım. Sadece su verdim. Gübre hiç kullanmadım. Şuan 4 yaşındalar.

Draconiac
29-05-2018, 15:57
Merhabalar,

Benim limon ağacım da çekirdekten büyüme(1 yıl kadar oldu), fotoğraflarını ekte görebilirsiniz. Şöyle bir sorum olacak. Boyu 60-70 cm civarında. Ben bu minik arkadaşımın dümdüz yukarı büyümesi haricinde (doğru tarifimi kullanıyorum bilmiyorum) sağa sola dal çıkartmasını nasıl sağlarım?

blick
30-05-2018, 10:25
Sayın Draconiac

Fidanınızı tepe noktasından budarsanız yanlardan filizler verip dallanmaya başlayacaktır.

Draconiac
30-05-2018, 12:35
Sayın Draconiac

Fidanınızı tepe noktasından budarsanız yanlardan filizler verip dallanmaya başlayacaktır.

Peki bunu rastgele bir yerden mi budamamız gerekiyor. Bu işlemin bir kuralı varmı, ne biliyim özel bir durumu zamanı ? Nelere dikkat etmem gerekiyor burada?

Sonradan aşağıdaki sitelerden biraz okuyup kendim halettim, ilginiz için teşekkür ederim.

https://demirelkardesler.com/blog/meyve-agaci-budama-resimli-anlatim
https://azbitki.com/suda-koklendirme

blick
30-05-2018, 17:06
Cevap beklemeden halletmiş olmanıza sevindim :)
Elinize sağlık. Çok geçmeden yanlardan filizler görmeye başlarsınız. Aşağıdan (30-50cm) çıkanları büyümeden kopartmanızı tavsiye ederim. Üst taraflardan dallanmaya yönlendirmiş olursunuz.
Bu arada suya koyduğunuz filizinde kökleneceğini sanmıyorum.
Ağacınıza da önümüzdeki bahar başında aşı yaparsanız meyvelerini görmemeniz için hiç bir engel kalmaz

ilkerr84
04-06-2018, 01:19
veeeee
çiçeklerden
meyve haline geçilirrr :) :rolleyes::D:p

ilkerr84
04-06-2018, 01:22
:p;):cool:

Draconiac
18-06-2018, 15:05
Cevap beklemeden halletmiş olmanıza sevindim :)
Elinize sağlık. Çok geçmeden yanlardan filizler görmeye başlarsınız. Aşağıdan (30-50cm) çıkanları büyümeden kopartmanızı tavsiye ederim. Üst taraflardan dallanmaya yönlendirmiş olursunuz.
Bu arada suya koyduğunuz filizinde kökleneceğini sanmıyorum.
Ağacınıza da önümüzdeki bahar başında aşı yaparsanız meyvelerini görmemeniz için hiç bir engel kalmaz

Minik minik yeni dallar yolda geliyorlar (Kesim den bu güne 18 gün geçti)

Filiz köklenmedi malesef(10gün kadar suda canlıydı yaprakları kurumadı, kendinden geçmiş gibi kıvrılmadılarda. Sadece hafta sonu suyu buharlaşmış oradan sonra toparlanamadılar), söylediğiniz gibi. Merak ettiğim şey fotoğrafta neyi görüp böyle söylediniz ne eksikti? Nasıl ifade edeyim filiziniz köklenir deseydiniz nasıl görünmesi gerekirdi filizin?

Fotoğrafda, beyaz kare kestiğim bölge, turuncular malum ;):cool:

blick
18-06-2018, 16:06
Filizlenmenin bu kadar hızlı olması çok iyi baktığınız anlamına geliyor. Maşallah nazar değmesin.
Eğer aşı yapmadan büyütmek istiyorsanız dalların büyümesine izin verip şekil budamaları yaparak kontrol altında tutabilirsiniz. Ancak aşı yapılacaksa dallanmanın bir önemi kalmayacak.
Sorunuza gelecek olursam filizde birşey gördüğümden değil bu şekilde köklendiğini hiç görmediğim için söylemiştim :)

Draconiac
18-06-2018, 16:37
Suda köklendirmeyi paylaştığım https://azbitki.com/suda-koklendirme bu siteden okumuştum denemek istedim. Birde geçtiğimiz tarihlerde youtube da bir bonsai videyosuna denk geldim oradaki uygulamada merakımı cezbetti. Vidyodaki adam müzayede den kendince makul miktarlara bonzai ağaçları satın alıyor, sonra bu ağacı belli yerlerinden budayıp budadığı dalları, ben bunlardan birer ağaç daha yapacam diye anlatıyor(Hatta bulup sizinle de paylaşayım.). Bu işlemi merak ettiğimden. Bu bir teknikse adını paylaşırsanız onuda araştırıyım.

(Chopping an Auction Ficus for Fun and Profit)
Vidyo linki https://www.youtube.com/watch?v=dCvaXlEyisE&t=33s

blick
19-06-2018, 16:48
Yapılan işlemin adı "çelikle köklendirme" ya da "çelikle çoğaltma" olarak geçer. Verdiğiniz linkte de belirttiği gibi her bitki çelikle çoğaltılamıyor. Çoğaltılabilir olsa bile kimi suda kimi toprakta oluyor. Bu şekilde çoğaltmayı düşündüğünüz bitkileriniz varsa onlar için kontrol etmeniz gerekir aksi takdirde emekleriniz boşa gitmesin.
Limonda üretim şekliyse bir anaca aşı yapılarak oluyor.

Draconiac
26-06-2018, 10:52
18 Haziran da paylaştığım fotoğrafdan sonra bunu da göstermek istedim. Aradan geçem 10-11 günde gelişimi şu şekilde devam ediyor.

içi beyaz olan kare kesim noktası, önceki paylaşımlarda çok net görülebilir.
İçi yeşil olanlarda yine önceki paylaşımlarda görebileceğiniz çıkan filizler.:D

Draconiac
09-07-2018, 12:24
Fotoğrafdaki kurumuş kenarlar iki tane yaprakta var bu bir hastalık mı ? Yardımcı olabilir misiniz?

blick
09-07-2018, 14:23
Hastalık olduğunu düşünmüyorum. Öyleyse de şu anda birşey söylemek için erken.
Daha da yayılırsa ve diğer yapraklarda da görülmeye başlarsa değerlendirmek lazım.

Bengrim
16-07-2018, 12:21
:p;):cool:

:D bu sezonun en iyi limonu sende :D:D arasıra resim at takip edelim

Draconiac
03-08-2018, 13:08
Merhabalar,

Bir kaç gündür limonla çok ilgilenemedim, dün baktığımda yapraklarında bu lekeleri gördüm. Şöyle tarif ediyim. Lekelerin oldukları yerler oldukça kurular ve biraz büzüşmüşler devamında yaprağın yeşerdiği bölgelerde yaprak kendi formunu koruyor.

Limonun durduğu yerin 2 metre kadar ilerisinde duvara gömülü şirket tipi klima var. Klima açılınca bulunduğu yer biraz soğuk ve kuru oluyor. Acaba sebebi bu mudur? Ben fark edince ilk aklıma gelen buydu masaya yanıma aldım.

Ne yapabileceğim hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim. 2.5 sene büyüttüğüm 3-4 ağacım böyle yaprakları kararmaya başlayarak ölmüştü buda giderse çok üzülürüm. Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum :(

his
24-08-2018, 11:56
Merhaba,
Arkadaşlar, difenbahyamın yanına ektiğim limon çekirdeklerinden bir tanesi sanki albino gibi, sizler ne dersiniz, normal bir durum mu?

EEGlm
27-08-2018, 12:17
Merhaba Arkadaşlar,

Bir süre forumda yazılanları okudum ben de kendi limonlarımla ilgili yazmaya karar verdim. Yaklaşık 1 yıl önce çekirdekten büyüttüğüm 2 limonum var. Biri 55 cm boya ulaştı diğeri de 20 cm civarında. büyük olanı ilk 4 lt saksıya dikmiştim. küçük olanın saksısı da 2 lt gibiydi.
İki hafta önce büyük olanı 19 lt saksıya aldım. Küçük olanı da 4 lt saksıya aldım.
Küçük olanı yeni saksısına taşırken sorun olmadı kökleri falan tamamen aldım fakat büyük olanda saksıyı çok tutmuştu kökler alırken kopmalar oldu maalesef üzüldüm. Küçük olanın büyümesi hızlandı büyük olanda yavaş yavaş alıştı sanırım.
Limonlarım hakkında yorum yapıp bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Budamam gerekir mi ve gövde kalınlaşması için ne yapmam lazım ? Şuan 1 senelik oldular ne zaman aşılanacak duruma ulaşır ? Fotoğraflarını ekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

y.sule
27-08-2018, 14:35
çekirdekten ektiğim limon büyüdü ve bahçeye diktim
fakat komşu budamış ve yaprakları hastalıklı gibi buruş buruş oldu
umarım ölmez ama ölecek gibi

Amack
28-09-2018, 12:50
Arkadaşlar filiz aldı başını gitti ancak yaprak ucunda çok küçük kaldı. Forumdaki örneklerde tam tersi sözkonusu.

ilkerr84
23-11-2018, 21:14
hasatlık hale geldik sonunda

7 adet

redchili
24-11-2018, 10:41
Bu baş belalarından nasıl kurtulurum

absenthec
06-12-2018, 13:50
merhaba.
Çekirdekten ektiğim limonlar filizlendi. Boyları fotoğrafta gördüğünüz gibi. Ne zaman saksıya almalıyım?
Kağıt bardak olduğundan alt taraftan hafif küf yapmış.

nevgül
06-12-2018, 18:03
Bu baş belalarından nasıl kurtulurum

Sayın redchili, bu kadar yoğun olmamakla birlikte benim saksıdaki limonumda da aynı böceklenme oldu. Görebildiğim bütün böcekleri silerek uzaklaştırdım. Bitkiye zarar vermemek gerekiyor tabi ki. Göremediğim böcekler için de arap sabunlu su püskürttüm. Yaprakları da kontrol etmenizi öneririm. Oralarda da olabilir.

ilkerr84
19-01-2019, 20:26
hasatlık hale geldik sonunda

7 adet

7 adet 455 gram limon topladım :) bu gün de çekirdeklerini toprakla buluşturdum

aloe
06-02-2019, 15:16
Selamlar. 3ay öncesinde saksıya ektiğim çekirdekler çıkmayınca ümidi kesip aynı saksıya aloevera ektim. Yaklaşık 10gün önce limon fideleri çıktı
Soru1: Bu filizleri ne zaman başka saksıya geçirmeliyim?
Soru2: Eğer bu filizler aynı çekirdekten çıkmışsa onları ayırarak mı ekmeliyim?

aloe
06-02-2019, 15:17
Kusura bakmayın. Telefondan yazdım ve resimleri yükledim. Yan çıkmışlar. Düzeltmeyi yapamadım

siflera12
07-02-2019, 05:44
Selamlar. 3ay öncesinde saksıya ektiğim çekirdekler çıkmayınca ümidi kesip aynı saksıya aloevera ektim. Yaklaşık 10gün önce limon fideleri çıktı

Soru1: Bu filizleri ne zaman başka saksıya geçirmeliyim?

Soru2: Eğer bu filizler aynı çekirdekten çıkmışsa onları ayırarak mı ekmeliyim?Havaların serin olduğu bir zamanda değiştirebilirsiniz , eviniz zaten sıcaktïr bu yüzden istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz ama bence şimdiden değiştirin çünkü limonların kökü çok oluyor saksıdaki aleoverayı boğabilirler [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

aloe
07-02-2019, 11:56
Teşekkürler sayın siflera12. Kazık kök yapacağı için çabuk boğmazdır herhalde :) elimde hiç toprak yokta. Artık ilk fırsatta alırım. evim 21-23 derece arası değişiyor sıcaklığı bu uygun mudur değişim için?
Birde filizleri ayırmalı mıyım? Bilenler yazabilir mi lütfen.

siflera12
07-02-2019, 12:00
Teşekkürler sayın siflera12. Kazık kök yapacağı için çabuk boğmazdır herhalde :) elimde hiç toprak yokta. Artık ilk fırsatta alırım. evim 21-23 derece arası değişiyor sıcaklığı bu uygun mudur değişim için?
Birde filizleri ayırmalı mıyım? Bilenler yazabilir mi lütfen.Değiştirebilirsiniz sorun olmaz eğer birbirlerinden ayrılabiliyorsa ayırın [emoji4]

Draconiac
04-03-2019, 08:53
Merhabalar,

Benim limonumun 2. yılı, artık meyve verebilsin diye aşı yapmayı planlıyorum ama etrafımda aşı için alabileceğim bir limon ağacı veya turunç ailesinden bir ağaç yok. Nereden temin edebilirim onuda bilmiyorum açıkcası. Ankarada yaşıyorum konu ile ilgili yönlendirme yapabilecek var mı acaba ?

hatayliahmett
22-08-2019, 22:39
Ben 19 Ağustos Pazartesi günü çimlenen 20 adet Limon çekirdeklerini 10 adet saksıya diktim.

Kaç gün içerisinde tahminen toprağın üstüne çıkmaya başlar?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ediyorum.

lime&mint
02-09-2019, 18:09
Onlar muhtemelen turunç olur.Bende denedim hala büyüyor dikenleri çıkmaya başladı.Aşılamazsanız olmaz.

arkarianjj
18-10-2019, 19:31
Merhaba. Benim de 7 Eylül'de yediğim limonların çekirdeğinden yetiştirmeye başladığım limon filizlerini atmak istedim. Gerçi turunçlar şu an.

Henüz 1 aylıktan biraz fazlalar ama yavaş mı büyüyorlar bilemedim. Şu an torftalar, sürekli nemli tutuyorum ve güneş görüyorlar. Sağlıklı görünüyorlar fakat büyümeleri yavaş gibi. Diğer iki küçük filiz ikizler efendim.:D Aynı çekirdekten iki filiz verdiler. Her gün seviyorum onları Fakat sirke sinekleriyle başımız dertte ona çözüm bulamıyoruz.

siflera12
16-11-2019, 08:51
Merhaba. Benim de 7 Eylül'de yediğim limonların çekirdeğinden yetiştirmeye başladığım limon filizlerini atmak istedim. Gerçi turunçlar şu an.

Henüz 1 aylıktan biraz fazlalar ama yavaş mı büyüyorlar bilemedim. Şu an torftalar, sürekli nemli tutuyorum ve güneş görüyorlar. Sağlıklı görünüyorlar fakat büyümeleri yavaş gibi. Diğer iki küçük filiz ikizler efendim.:D Aynı çekirdekten iki filiz verdiler. Her gün seviyorum onları Fakat sirke sinekleriyle başımız dertte ona çözüm bulamıyoruz.Limonlarınızın büyümesi gayet iyi görünüyor ve ikiz olan limon için sevinebilirsiniz o Poliembriyonik yani erken meyve vermeye başlıyor [emoji4]

ahmtnzl
13-12-2019, 20:21

Henüz 1 aylıktan biraz fazlalar ama yavaş mı büyüyorlar bilemedim. Şu an torftalar, sürekli nemli tutuyorum ve güneş görüyorlar. Sağlıklı görünüyorlar fakat büyümeleri yavaş gibi. Diğer iki küçük filiz ikizler efendim.:D Aynı çekirdekten iki filiz verdiler. Her gün seviyorum onları Fakat sirke sinekleriyle başımız dertte ona çözüm bulamıyoruz.

Sirke sineklerine en iyi cozum yine sirkeden geciyor . Bir bardak suya biraz sirke koyup (1tatlı kaşığı kadar ) saksının yanına veya fidenin/ağacın dibine koyun bir kaç gün gözleyin.

selcuk1989
14-12-2019, 14:00
Herkese merhaba,

Size çekirdekten yetiştirdiğim limonum ile ilgili bir soru sormak istiyorum. Limonumu geçen sene bu zamanlarda diktim. Şu andaki durumu resimdeki gibi. Benim limonumun bakımı için yapmam gereken şey nedir. Şu anda bana rengi biraz garip geldi yaprakların. Dikenleri de mevcut üzerinde. Ayrıca üzerinde kırmızı kırmızı noktalar var. El ile dokununca gidiyor bu noktalar. Bu kırmızı noktalar böceklenmeye mi işarettir.

arkarianjj
05-01-2020, 09:59
Limonlarınızın büyümesi gayet iyi görünüyor ve ikiz olan limon için sevinebilirsiniz o Poliembriyonik yani erken meyve vermeye başlıyor [emoji4]

Merhaba. Ne yazık ki ikizler tutunamadı. Hiç büyümüyorlardı ve gittikçe solup öldüler. Yaşatmak için elimden geleni yaptım fakat tam da güneşlerin gittiği zamana denk geldi. Cidden üzgünüm. Diğer limonlar iyi drumda ama çok yavaş gelişiyor gibi görünüyor.

Sirke sinekleri için olan öneriyi de uygulayacağım kısmetse.

siflera12
05-01-2020, 10:02
Merhaba. Ne yazık ki ikizler tutunamadı. Hiç büyümüyorlardı ve gittikçe solup öldüler. Yaşatmak için elimden geleni yaptım fakat tam da güneşlerin gittiği zamana denk geldi. Cidden üzgünüm. Diğer limonlar iyi drumda ama çok yavaş gelişiyor gibi görünüyor.

Sirke sinekleri için olan öneriyi de uygulayacağım kısmetse.Maalesef ki Poliembriyonik bitkilerin en büyük sorunu kolayca ölmeleri benim de bir sürü Poliembriyonik bitkim vardı ama birçoğu ya ölüyor ya da tek dal kalıyor sonradan , ayrıca gelişimleride çok yavaş oluyor.

sungurak
05-01-2020, 18:56
daha cok küçük ...:)

http://media.snimka.bg/s1/6487/039217890-big.jpg?r=0

atknsvndk1994
08-02-2020, 13:48
Ben de tohumdan ilk limonumu yetiştireli 2 seneyi bulacak aşı yapılmadı ama bugün internetten ikinci limon fidanım geldi. Uygun olursa fotoğraf atacağım.

atknsvndk1994
08-02-2020, 14:22
Mandalina çekirdeğinden yetişen https://i.imgyukle.com/2020/02/08/nCTsNb.jpg

Limon çekirdeğinden yetişen https://i.imgyukle.com/2020/02/08/nCTlTx.jpg

yesildost
10-02-2020, 16:02
Abim Trabzondan limon getirmişti. Sanırım mayer limon deniyor bunlara. Portakal büyüklüğünde. Aşılı fidanı da var ancak hastalandı kurtarmaya çalışıyoruz. Limonun görselini ekte vereceğim. Çiğidinden toprağa ektim 4 tane bakalım ne olacak. Aşı gerektirirse aşılarım.

arkarianjj
02-03-2020, 19:13
Eylülde ve kasımda çimlendirdiğim limonlarımın son durumu. Mavı saksı 730ml, yoğurt kabı yarım litre. Mavi saksıdakiler aynı anda çimlendirildi fakat biri patlayıp giderken diğeri neredeyse yerinde sayıyor. Sirke sineklerinden kışın gelmesiyle kurtulmuştuk ki toprakta bir sürü larvaları olduğunu fark ettim. Öyle ki sulanmadığında patır patır saksı altlığına dökülüyorlar.

Saksı ve toprak değişikliğini ne zaman yapmalıyım? Toprakta torf+perlit+yumurta kabuğu+paslı çivi var. Çok canlı çok güzeller (maşallah) yerlerini de seviyorlar. Sadece uykuda gibiler. Mart'tan sonra mı uyanacaklar acaba? 5 aylık bitki böyle mi olur yahu, yoğurt kabındakiler 5 aylık, minicikler hala ben ne yapayım sayın arkadaşlar anlamadım gitti.

Drsn_19
03-04-2020, 10:21
https://i.hizliresim.com/PHzPSA.jpg (https://hizliresim.com/PHzPSA)
Çekirdekten yetiştirmeye başladığım yaklasık 2 aylık limon. Büyükesi çok yavaş gibi. Elimde aşağıda resmini koyduğum potasyum,azot,demir,fosfat sıvı gübreleri var bunları kullanmanın faydası olur mu ? Ne kadar sıklıkla ne kadar ölçüde kullanmam gerekir?
https://i.hizliresim.com/zsRYQF.jpg (https://hizliresim.com/zsRYQF)

its_just_a_ride
03-04-2020, 11:57
Eylülde ve kasımda çimlendirdiğim limonlarımın son durumu. Mavı saksı 730ml, yoğurt kabı yarım litre. Mavi saksıdakiler aynı anda çimlendirildi fakat biri patlayıp giderken diğeri neredeyse yerinde sayıyor. Sirke sineklerinden kışın gelmesiyle kurtulmuştuk ki toprakta bir sürü larvaları olduğunu fark ettim. Öyle ki sulanmadığında patır patır saksı altlığına dökülüyorlar.

Saksı ve toprak değişikliğini ne zaman yapmalıyım? Toprakta torf+perlit+yumurta kabuğu+paslı çivi var. Çok canlı çok güzeller (maşallah) yerlerini de seviyorlar. Sadece uykuda gibiler. Mart'tan sonra mı uyanacaklar acaba? 5 aylık bitki böyle mi olur yahu, yoğurt kabındakiler 5 aylık, minicikler hala ben ne yapayım sayın arkadaşlar anlamadım gitti.

Evet baharla beraber büyümeleri hızlanacak. Toprak karışımı da iyiyse güzel boy atarlar. Bu şekilde bu sezonu tamamlasınlar. Sonra kaplara bölersiniz. Fide halinde çok kök atmaz zaten limon. Doğrudan yoğun güneşe maruz bırakmayın. Biraz gölgeli güneş olsun. Kolay gelsin.

Batuhan k
19-04-2020, 13:29
Benimkilerin gövdesi bukadar boş deil 13-15 cm oldu ve 2,3 haftadır büyümeyi kesti ne yapmam gerekiyo

Batuhan k
19-04-2020, 13:32
Arkadaşlar, limon çimlendirmek arkadaşalara benden de bir tavsiye:

sakın ama sakın limon çekirdeklerini sığ bir kaba ekmeyin onları daha derin bir kaba ekin çünkü tecrübe ile sabittir ki sığ,derin olmatan, kaba ekilen çekirdekler çıksa bile limon kazık kök yaptığından soup çürüyor....
berayatalay arkadaşa da tavsiye hidrojen peroksit uygulasın....:D

Abi benim limonlar 2 3 haftadır saksıda gelen giden yok.

Benimkiler de 15 cm oldu ondan sonra 2 haftadır büyümeyi kesti ne yapmam gerekiyo

Pumpking
19-04-2020, 13:37
Ben de küçük bir saksıda yetiştirdim .Şeffaf olduğundan köklerini görebiliyorum. Daha 4. yaprağını açmadan kökü saksının dibine gelmişti. Büyütteceğim şimdi saksıyı.

Batuhan k
19-04-2020, 14:18
Pumpking, benimkilerde bi anormallik var alt yaprağın dibinden minik yaprak çıktı ve alt büyük yaprak kurudu bende onu kestim bari yeni yaprak çıksın diye çok iyi güneş aliyo her gün çok az az şu döküyorum toprak kuruyo çünkü belki bundan kuruyodur ama çok az döküyorum acaba hergun doktugumdenmi büyümeyi durdurdu
bide üyelikte ilk günüm ama uzun zamandır bu sayfayı takip ediyorum bir-çok şey öğrendim teşekkürler

Pelvol
20-04-2020, 00:38
Herkese merhaba,
Ben bundan 3 yıl önce limon çekirdeğini filizlendirdim ve şu an 1.70 boylarından bir fidanım var. Fakat hiç dal vermiyor. Sadece gövdeden yaprak çıkarıp uzamaya devam ediyor. Evde baktığım için uzamasından çok dal vermesini istiyorum. Nasıl dallandırabileceğim hakkında bilgisi olan arkadaşlar, paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Herkese sağlıklı günler.

the_Legionary
21-04-2020, 01:40
Herkese merhaba,
Ben bundan 3 yıl önce limon çekirdeğini filizlendirdim ve şu an 1.70 boylarından bir fidanım var. Fakat hiç dal vermiyor. Sadece gövdeden yaprak çıkarıp uzamaya devam ediyor. Evde baktığım için uzamasından çok dal vermesini istiyorum. Nasıl dallandırabileceğim hakkında bilgisi olan arkadaşlar, paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Herkese sağlıklı günler.
Muhtemelen en üstteki sürgünü kesmelisiniz ki, yukarı doğru büyüme dursun ve yanlara yönelsin. Sağlıklı günler.

Pelvol
30-04-2020, 01:22
Muhtemelen en üstteki sürgünü kesmelisiniz ki, yukarı doğru büyüme dursun ve yanlara yönelsin. Sağlıklı günler.

Bilgi için teşekkürler, denedim bakalım ne olacak :)

Pumpking
01-05-2020, 09:19
Pumpking, benimkilerde bi anormallik var alt yaprağın dibinden minik yaprak çıktı ve alt büyük yaprak kurudu bende onu kestim bari yeni yaprak çıksın diye çok iyi güneş aliyo her gün çok az az şu döküyorum toprak kuruyo çünkü belki bundan kuruyodur ama çok az döküyorum acaba hergun doktugumdenmi büyümeyi durdurdu
bide üyelikte ilk günüm ama uzun zamandır bu sayfayı takip ediyorum bir-çok şey öğrendim teşekkürler

Ben de bu konuda yeniyim o yüzden pek bir bilgim yok şuan.

Seckinn
03-05-2020, 17:56
Merhabalar, iki yıl önce limon çekirdeği ekmiştim. 35 cm boya yaklaşmıştı fakat bir-iki aydır hiçbir gelişim göstermiyordu köküne baktığımda çürüdüğünü gördüm ve kendisiyle üzülerek vedalaştım. Ben nerede hata yapıyorum. Nasıl başlamalıyım yardımcı olabilecek var mı? Şimdiden teşekkürler

Dionysos86
04-05-2020, 03:17
Merhaba, bende çekirdekten yetiştirdim ve tam 1 yıl oldu boyu 1 metre. Aşı yapılması gerekiyor fakat çevremde hiç balkonda limon yetiştiren yok maalesef. Ankara batıkentte ikamet ediyorum yardımcı olursanız çok sevinirim. İzmir karaburun yarımadasından getirdiğim limonlardan yetiştiler umarım emeğim boşa gitmez.

the_Legionary
04-05-2020, 21:06
Merhabalar, iki yıl önce limon çekirdeği ekmiştim. 35 cm boya yaklaşmıştı fakat bir-iki aydır hiçbir gelişim göstermiyordu köküne baktığımda çürüdüğünü gördüm ve kendisiyle üzülerek vedalaştım. Ben nerede hata yapıyorum. Nasıl başlamalıyım yardımcı olabilecek var mı? Şimdiden teşekkürler
Limon, kademeli büyüme gösterir. Belirli periyotlarla yeni sürgünler verir, sonra durur, gövde kalınlaştırır. Ağacın genelinde bir kuruma yoksa 35cmlik bir fidan, kökteki hasarı onarabilirdi diye düşünüyorum. Köklerinin çürümemesi için, bitkinizin drenajını iyi yapmalısınız. Saksınızın altındaki deliklerin tıkanmadığından emin olun. İyi bir drenaj nasıl anlaşılır: Suladığınızda; su toprak üzerinde birikmez, hemen çekilir. Saksının altından su gelmeye başladığını gördüğünüzde durmalısınız. Toprak suya doymuş demektir. Bunun dışında, toprağı bir çubuk yardımıyla nazikçe karıştırarak havadar bir toprak elde edebilirsiniz. Yapraklarda sararma gibi sorunlar yaşıyorsanız, yapı marketlerde satılan bitki besinlerini, üzerinde belirtilen tarihlerde kullanabilirsiniz. Herkese, Ormanlar Diyarı Bolu'dan selamlar. Sağlıklı Günler!

destroy626
21-05-2020, 21:32
https://i.hizliresim.com/0FWhFb.jpg
https://i.hizliresim.com/74RIzk.jpg
Merhabalar herkese, çekirdekten yetiştirdiğim limonum neredeyse 1 aydan fazla oldu ama herhangi bir büyüme göstermedi, acaba sebebi ne olabilir ? Birde bir tane yaprağın üzerinde bir leke var hastalık mi acaba ?

kemalalsoy
04-10-2020, 09:51
Merhaba limon çekirdeğinden yetişmiş olan bir fidan var 4-5 sene önce çekirdekten ekilmiş bende bu fidanı güzel limonlar veren bir ağaç olmasını istiyorum. İlk olarak toprağını değiştirmeyi düşünüyorum toprağı marketten veya internet üzerinden alacağım veya başka bir öneriniz var mı? Sonra aşı yapmak istiyorum sanırım bu sıralar zamanı budama yapmalı mıyım neresinden yapmalıyım. Kısaca fidanı canlandırmak için yapmam gerekenler nedir ? Şimdiden teşekkür ederim

its_just_a_ride
04-10-2020, 15:51
Merhaba limon çekirdeğinden yetişmiş olan bir fidan var 4-5 sene önce çekirdekten ekilmiş bende bu fidanı güzel limonlar veren bir ağaç olmasını istiyorum. İlk olarak toprağını değiştirmeyi düşünüyorum toprağı marketten veya internet üzerinden alacağım veya başka bir öneriniz var mı? Sonra aşı yapmak istiyorum sanırım bu sıralar zamanı budama yapmalı mıyım neresinden yapmalıyım. Kısaca fidanı canlandırmak için yapmam gerekenler nedir ? Şimdiden teşekkür ederim

Perlit+Cocopeat+Steril bahçe toprağından bir saksı karışımı hazırlayıp toprağını değiştirebilirsiniz. Aşı için de göz alabileceğiniz yer varsa göz aşısı yapabilirsiniz. İnternet üzerinden Limon göz aşısı diye aratırsanız yeterince kaynak bulursunuz.

kemalalsoy
04-10-2020, 19:25
Perlit+Cocopeat+Steril bahçe toprağından bir saksı karışımı hazırlayıp toprağını değiştirebilirsiniz. Aşı için de göz alabileceğiniz yer varsa göz aşısı yapabilirsiniz. İnternet üzerinden Limon göz aşısı diye aratırsanız yeterince kaynak bulursunuz.
Cevabınız için teşekkürler. Bitkiyi nasıl budamalıyım ? Karışım oranı nedir ?

its_just_a_ride
04-10-2020, 22:06
Cevabınız için teşekkürler. Bitkiyi nasıl budamalıyım ? Karışım oranı nedir ?

Öncelikle resimleriniz hiç net değil. 40:40:20(perlit) yapabilirsiniz karışımı. Veya bütçeniz uygunsa şu (https://www.bauhaus.com.tr/bahce-toprak-torf-topraklar/compo-compo-turuncgil-topragi-10-lt-60663975#tabsPdp) ürüne bakabilirsiniz.

Budama konusunda da internette fazlaca kaynak var. Temel olarak toprak seviyesinden 50-60 cm yukarıda başlayarak ana dallar oluşturacak şekilde budayın.

flora_fauna
05-12-2020, 19:37
sevgili üyeler merhaba,
öncelikle forumda yeniyim, sürç-ü lisan eylersem kusura bakmayın. Son zamanlarda botaniğe merak saldım ve limon ağacı (yediveren/mayer) satın aldım. Fidan elime henüz ulaşmadı ama 2 yaşında olduğu yazıyordu, tüplü. Şimdi öncelikli sorum alacağım bu fidanı kaç litrelik saksıya dikmem gerekli? Bir de Eskişehir'de yaşıyorum, malum karasal iklim. Fidanımı salonda yetiştirebilir miyim, kapalı mekanda? Evim iki cepheden de güneş alıyor, sadece öğlen tepedeyken almıyor, sabah arka odalar akşam da ön odalar güneş görüyor. Okuduğum bazı yerlerde meyve alabilmek için soğuklama yapmak gerektiği yazıyordu, kışın burası çok soğuk oluyor ama çift camlı kapalı balkonumuz var, minimum kaç dereceye kadar bu balkonda bu işlemi yapabilirim? Veya bu işlem zaruri mi? Son olarak da hangi dönemde, ne tür bir gübreleme yapmam gerekli? Genel kullanım (bu a101'de mixflor marka sıvı gübre) çiçekli/çiçeksiz bitki gübresi yeterli olur mu?
Şimdiden teşekkür ediyorum.

derin35
05-12-2020, 21:38
sevgili üyeler merhaba,
öncelikle forumda yeniyim, sürç-ü lisan eylersem kusura bakmayın. Son zamanlarda botaniğe merak saldım ve limon ağacı (yediveren/mayer) satın aldım. Fidan elime henüz ulaşmadı ama 2 yaşında olduğu yazıyordu, tüplü. Şimdi öncelikli sorum alacağım bu fidanı kaç litrelik saksıya dikmem gerekli? Bir de Eskişehir'de yaşıyorum, malum karasal iklim. Fidanımı salonda yetiştirebilir miyim, kapalı mekanda? Evim iki cepheden de güneş alıyor, sadece öğlen tepedeyken almıyor, sabah arka odalar akşam da ön odalar güneş görüyor. Okuduğum bazı yerlerde meyve alabilmek için soğuklama yapmak gerektiği yazıyordu, kışın burası çok soğuk oluyor ama çift camlı kapalı balkonumuz var, minimum kaç dereceye kadar bu balkonda bu işlemi yapabilirim? Veya bu işlem zaruri mi? Son olarak da hangi dönemde, ne tür bir gübreleme yapmam gerekli? Genel kullanım (bu a101'de mixflor marka sıvı gübre) çiçekli/çiçeksiz bitki gübresi yeterli olur mu?
Şimdiden teşekkür ediyorum.

http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/3007.htm

Linki inceleyiniz. Cevaplarınızı bulacaksınız.

Güliz.G
04-01-2021, 08:50
Merhaba,

Aralık ayında bir kaç tane limon çekirdeği ekmiştim, şimdiden filizlenmeye başladılar.

Çıkan bu filizleri 1 yıl boyunca evde büyütmeyi ve sonra aşılamayı düşünüyorum.

Forumdan okuduğum ve öğrendiğim kadarıyla limon fidanlarında 60cm’ den tepe budaması yapılarak yan dal vermesi sağlanıyormuş. Benim sizlere 2 sorum olacak;

1.) 1 yaşında aşı yapılacak limon fidanı için tepe budamasına ihtiyaç var mıdır ? Budama yapmadan da aşı yapılabilir mi ? Hani yöntem daha sağlıklı olur?

2.) Resimde 3 filiz göreceksiniz. Bu filizlerden en büyük olanının ilk yaprakları birbirine yapışık çıktı, bu bitkinin poliembriyonik olduğunu gösterebilir mi ? Meraktan açıp çekirdeğine bakmayı düşünüyorum fakat bitkiye zarar veririm diye yapmadım.

Sevgiler,
https://i.hizliresim.com/2UpL0A.jpg

caylakpenguen
14-01-2021, 19:16
Merhaba,

Aralık ayında bir kaç tane limon çekirdeği ekmiştim, şimdiden filizlenmeye başladılar.

Çıkan bu filizleri 1 yıl boyunca evde büyütmeyi ve sonra aşılamayı düşünüyorum.

Forumdan okuduğum ve öğrendiğim kadarıyla limon fidanlarında 60cm’ den tepe budaması yapılarak yan dal vermesi sağlanıyormuş. Benim sizlere 2 sorum olacak;

1.) 1 yaşında aşı yapılacak limon fidanı için tepe budamasına ihtiyaç var mıdır ? Budama yapmadan da aşı yapılabilir mi ? Hani yöntem daha sağlıklı olur?

2.) Resimde 3 filiz göreceksiniz. Bu filizlerden en büyük olanının ilk yaprakları birbirine yapışık çıktı, bu bitkinin poliembriyonik olduğunu gösterebilir mi ? Meraktan açıp çekirdeğine bakmayı düşünüyorum fakat bitkiye zarar veririm diye yapmadım.

Sevgiler,
https://i.hizliresim.com/2UpL0A.jpg

Merhaba @Güliz.G

Bende sizin gibi yolun başındayım.

ilk fidelerim büyümeye başladılar.

Baharda Büyük saksılara aktaracağım.
https://1.bp.blogspot.com/-djmH1pRgS_I/X9_n4j0rcOI/AAAAAAAACyY/YzBkn4H_aXw1J3SLmhb4cNXsGD7W_I3EwCNcBGAsYHQ/s800/02.jpg
https://caylakpenguens.blogspot.com

Güliz.G
16-01-2021, 22:57
Merhaba @caylakpenguen,

Ben de filizlenen limonlarımı ayrı saksılara aktarmayı planlıyorum bu ay içinde.

Canlı ve sağlıklı gözüküyor limonlarınız.

Bende son durum fotoğraftaki gibi :)

smtwolf
17-01-2021, 16:33
Arkadaşlar merhaba forumda yeniyim. Evde merakımdan dolayı limon çekirdeğinden saksıda limon yetiştirmek istedim. Limon bayağı büyüme gösterdi fakat son çıkan yapraklarda resimdeki gibi kıvrılmalar meydana geliyor. Bunun sebebi ne olabilir. Diğer bir sorum ise kaç günde bir sulama yapmalıyım? Cevaplar için şimdiden teşekkürler

https://i.hizliresim.com/1gLPlD.jpg (https://hizliresim.com/1gLPlD)

Resulgur
02-04-2021, 20:02
Çekirdekten yetiştirdiğimiz 1 limon ağacımız oldu .. :)

https://www.youtube.com/watch?v=7qw7zVHJeK8

Amatörceanlatım
31-01-2022, 19:36
https://www.youtube.com/watch?v=g2NtEZticDQ

Bahçemen3453
06-02-2022, 15:03
Merhaba, çekirdekten yetiştirdiğim portakal ağacının son durumu böyle. önümüzdeki yaz 2 senelik olacak. Boyu şuan 150 cm civarında ve aldı başını gidiyor. Bir taç oluşturmak istiyorum. Nasıl bir budama gerçekleştirmeliyim? Yardımcı olursanız memnun kalırım.;);)

723600

its_just_a_ride
09-02-2022, 10:14
Merhaba, çekirdekten yetiştirdiğim portakal ağacının son durumu böyle. önümüzdeki yaz 2 senelik olacak. Boyu şuan 150 cm civarında ve aldı başını gidiyor. Bir taç oluşturmak istiyorum. Nasıl bir budama gerçekleştirmeliyim? Yardımcı olursanız memnun kalırım.;);)

723600

Toprak seviyesinden bir 40-50 cm yukarıda ana dalları oluşturmaya başlayın artık. O uzuunca lideri kesmekle başlayacaksınız işe. 3-4 ana dal oluşsa yeter diye düşünüyorum. Ana dalları 45 derecelik açılarla elde etmeye çalışırsanız güzel olur.

Amatörceanlatım
23-02-2022, 11:58
https://www.youtube.com/watch?v=wZ1s_M8Fi2Y

Bahçemen3453
21-05-2022, 11:01
725133

725134

725135

Merhaba, budama yaptıktan sonra yaklaşık 2.5- 3 ay geçti ve kestiğim yerden 3 tane yeni sürgün çıktı. Son durumları böyle. Sürgünlere ağırlık bağlayarak doğru açıda büyütmeye çalışıyorum. Şu anda ki konumları uygun mu sizce?
iyi günler..