View Full Version : Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme
morsardunya
25-06-2009, 02:18
Merhabalar,
10 gün önce, 6-7 tane limon çekirdeğini çıkmazlarsa diye korkumdan dip dibe ekmiştim (benim de ilk denemem) 3 tanesi çıktı daha bit kadarlar ama ben çok heyecanlandım. Şu an bulundukları saksıda iki yanlarında mevsimlik birer tane çiçek var. Saksının derinliği yaklaşık bir karış. Fide olmaları için bu derinlik yeterli midir? Bir de çok dip dibe çıktılar yerlerini değiştirsem bir sakıncası olur mu acaba? Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler..
bernacyhn
25-06-2009, 13:28
Sevgili morsardunya, bir kaç tane yaprak verdikten sonra ayırmanızda bir sakınca olmaz yeterki çok fazla toprak yüzeyinde olmasınlar.
Hala sürgünlerim yaprak olmadılar ancak biraz daha büyüdüler bir iki hafta daha beklemem gerek sanırım.
Benim bir yıllık limonlar:
Sevgili Berna, o sürgün dediğiniz şeylere biraz daha yakından bakın ve elleyin. Büyük ihtimal sürgün değil, dikendir.
bernacyhn
27-06-2009, 18:41
Sanırım söylediğiniz gibi sevgili nariel, kendi kendimi hayal kırıklığına uğrattım anlamış olmam lazımdı, değil mmi?
aysgldmr
27-06-2009, 20:21
merhaba
ben 3 hafta önce limon çekirdeklerimi pamukta filizlendirip toprağa geçirdim. şu anda 1litrelik pet şişenin içinde 1 cm boyunda 2 tane limonum var. bunları ne zaman saksıya geçirmeliyim? ve hangi boyutta saksı kullanmalıyım? korkuyorum da kökleri bibirlerine zarar verir diye yardımcı olur musunz??
hangi boyutta saksı kullanmalıyım?
15-20 gün sonra 2.5 lt'lik pet şişelere alabilirsiniz.
morsardunya
27-06-2009, 22:40
yardımlarınız için teşekkürler sevgili Bernacyhn.. Limonun da dikeni mi oluyor diye şaşırmaktan alamadım kendimi =)
aysgldmr
27-06-2009, 22:49
çok teşekkürler aydın
bernacyhn
29-06-2009, 19:53
Bir de bana sorun onu sevgili morsardunya, hayal kırıklığına uğradım onların sürgün değil de diken olduğunu öğrenince :(
morsardunya
03-07-2009, 17:36
Sevgili site sakinleri tavsiyeler üzerine ben de limonlarımı ektikten 20 gün sonra pet şişelere alıyorum, ancak bir sorum var; pet şişenin dibine delikler açıp altına tabak koymalı mıyım?
tolgahann
03-07-2009, 17:40
Şişenin dibine delik açmalısınız ki, su şişe içinde birikip kökleri çürütmesin. Tabak koyup koymamaksa size kalmış. Fazla suyun yere akmasını istemiyorsanız tabakta koymalısınız.:)
morsardunya
03-07-2009, 18:10
değerli tavsiyeniz için teşekkür ederim Tolgahann..
bernacyhn
07-07-2009, 17:49
Bu akşam torf almaya gideceğim. Limonumun kökleri koyduğum pet şişenin tabanına vurmuş bu yüzden yaprakların rengi değişmeye yeni çıkan yapraklar büyümemeye başladı. Yeni saksısına dikmeden önce köklerini biraz budasam bir zararı olur mu limonuma?
Allahım yaa havaların ısınmasıylar her çiçeğimin yanında her saksıda limon-mandalina çekirdekleri filizleniyor..
kışın o kadar çok atmışımki şimdi yeşeriyorlar ama hata yapmışım meğer...
önüne geçilemez bir hal aldı bir saksıya ekip bırakmalıydım ben her çiçeğin dibine batırmışım.
kışın öyle çok istedimki limon çıkmasını hevesim kursağımda kaldı şimdi çıkıyorlar bu seferde bende heves kalmadı :(
benim zaten öncelerden bir limonum vardı o halen büyüme çabasında...
bernacyhn
09-07-2009, 12:38
Sevgili Suizan, köklerine zarar vermeden çıkarın yerinden boylarına göre birer saksıya dikin yakınınızdaki küçüklere hediye edin. Onlarla beraber ağaçlarının da büyüyüp yeşerdiğini görmeleri çocuklara doğa sevgisini aşılar.
lazuribo
09-07-2009, 17:09
Sizle ilginç bir anımı paylaşayım:Geçenler de o kadar uğraştım:limon tohumunu yetiştirmek için.Ufak bir kapta pamukların arasında yapmaya çalıştım olmadı.Tohumun dış kısmını biraz kurcaladım belki büyümeye mani olan bir durum var.Sonra bunun olmayacağını anlayınca fasülye yetiştirdiğim toprağa attım öyle bir baktım aradan biraz zaman geçince farkettim yabani bir ot sanarak koparacaktım ve aklıma birden limon olduğu geldi .Sonuç :tohumun ilgi üstündeyken büyümüyor kendi başına bırakacaksın büyüsün:D
bernacyhn
09-07-2009, 18:09
Kesinlikle öyle siz unutup gidersiniz ama bir bakmışsınız oradan tatlı tatlı size bakıyor. O sevinci çok iyi bilirim. Umarım meyvelerini de görürsünüz
lazuribo
09-07-2009, 18:20
inşanlah.Aşılama mevzusunu öğrenmem gerek,yoksa bu turunç olarak yetişecek galiba öyle duymuştum ne kadar zaman geçmesi gerek.?Tavsiyeler varmı bakım hakkında?
bernacyhn
09-07-2009, 18:30
Benim de fidem henüz 6 aylık 2 yaşındayken aşılanması gerektiğini biliğim için çok önceden okumuştum o yüzden hatırlamıyorum. ilk sayfadan itibaren okursanız btün sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Sevgili bernacyhn,evet bu dediğinizi denedim bir kaç yaprak çıkarmışken dikkatli bir aktarım yaptım ve izlemeye aldım.
ama malesef bir ilerleme göstermediler.
şu an halen diğer saksılarda çıkmaya devam ediyorlar ve bende kendi hallerine bıraktım.
yerinden edince baktım ki mutlu olmuyorlar bari bulundukları ortamda büyüyebildikleri kadar büyüsünler...
malesef ikamet ettiğim bölge öğrenci şehri ve komşularımla aramda merhabadan ileri giden bir muhataplığım yok...küçük çocukta yok ki sevindireyim :(
ama olsun ben onlarla oyalanıyorum işte...
yakında sağlıklı büyümeye devam eden limonumun resimlerini ekleyeceğim.
belki diğerlerinide çeker eklerim...
sağlıcakla...
bernacyhn
10-07-2009, 10:58
Sevgili suizan, hiç olmadı forumlarda dağıtırsınız.
Merak ettim limonunuzu :)
bernacyhn
16-07-2009, 16:10
2 günlük bir fidanım daha var artık. 3 yapraklı olarak çıktı. Onu da dikkatlice yetiştirip öteki gibi büyüteceğim...
bunlar da benim greyfurtlarım
ozgurbilgin
24-07-2009, 13:32
Ektiğiniz tohumların limon ağacı olması için aşılamanız lazım.Yoksa hepinizin turunç ağaçları olacak :)
Limon ile turunçun farkı nedir?
ilkerr84
24-07-2009, 13:39
Merhabalar aranızda yeniyim :) Buradaki yazışmaları görünce ben de heves edip 2 tane 2.5 luk pet şişeye ekmiştim.Rüyamda 1 tanesinin çıktığını gördüm.Ertesi gün 2 si de çıktı.Ama birini ben,diğerini yeğenim :( telef ettik.Sakarlık işte.
Dün tekrar ektim 2 şişeye de 1 er tane. Aşağı yukarı 20 - 25 cm arası şişelerin boyu.Çok kısa bırakmadım.Bu sefer daha dikkatli davranacağım.9 ya da 10 günde çıkmıştı diğerleri. Ve ılık suda bekletme işlemi de yapmamıştım.Yine yapmadım.
Herkese sevgiler saygılar
Not: 4 tane de fidan büyütüyorum
limonum bir heybetlendi bir büyüdü ki sormayın.
o keyifli ben keyifli daha ne olsun ;)
bernacyhn
01-08-2009, 12:36
Maşallah çok güzel. Kaç kök var saksıda?
bir ana gövdeden çıkan 3 adet filiz.
yanındada üç tane minik limon.
ana gövde hızla gelişim gösteriyor ama minikler biraz nazlı nedense ;)
bernacyhn
01-08-2009, 12:52
Ana gövde kendini büyütmeye çalışıyor kendi gelişimi ilerledikçe küçüklere de izin verecektir merak etmeyin :)
Bu limon mevzusuna bende dahil oluyorum:) Çimlendirme işlemi için pamuk mu toprak mı daha iyi olur ? Şimdiden teşekkürler.
bernacyhn
03-08-2009, 21:48
Ben pamukta denedim ama başaramadım sevgili baygul, toprakta daha çok verim aldım..
bende her şekilde denemeler yaptım.
ama sadece toprakta başarılı oldum.
bununda püf noktası limon çekirdeğini çok derine gömmemek.toprağını sürekli nemli tutmak.yaşam alanını sıcak tutmak.
bernacyhn
04-08-2009, 10:18
Kışın en garanti yol sera yöntemi kullanmak. Yazın aşırı sıcaktan kötü olma ihtimalleri çok yüksek.
Sayın bernacyhn ve sayın sükunet tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Pamuk denememe başlamıştım vakit kaybetmeden toprakta da denemeye başlayayım.
bernacyhn
04-08-2009, 12:50
En iyisini yapmışsınız sevgili baygul, garantilemek gerek çimlenmeyi :) kolay gelsin.
Yılmaz Arık
08-08-2009, 12:45
benimde limon fidanlarım var boyları 10 cm civarında 3-4 aylıklar bunları ne kadar büyüdükten sonra aşılamaya geçebilirim kesin bilgisi olanlar cvp yazarlarsa sevınırım bıde aşı yapmassam sağlam meyvalar verirmi limonlarım ?
bernacyhn
08-08-2009, 14:04
Benim bildiğim kadarıyla 2 yaşına geldiklerinde ama emin olmak için önceki yazılara göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
benimde limon fidanlarım var boyları 10 cm civarında 3-4 aylıklar bunları ne kadar büyüdükten sonra aşılamaya geçebilirim
Gövdesi kalınlaşmaya başladığı vakit aşıya uygun hale gelir.
bıde aşı yapmassam sağlam meyvalar verirmi limonlarım ?
Mümkün değil. :o
seraya gittiğimde oradaki bir görevliye sormuştum bir limonum var ne zaman aşılama yapmam gerekir diye.
aldığım cevap şuydu.
boyu 1 metre olduğu zaman!
açıkcası bende öylesine bir cevap verdiğine inanıyorum....
bernacyhn
09-08-2009, 20:13
Çok geç olabilir çünkü kimileri bir ayda 50 cm atarken kimileri sadece birkaç yaprak çıkartabiliyor...
Benim en büyük limonum budur:
97279
Ama merak ettiğim birşey var. Turunç yaprakları tek loblu mu olur çift loblu mu?
Kamkatımın aşısının altından çıkan yabani sürgünlerin yaprakları çift loblu idi ve ona turunç denildi. Limonumun yaprakları ise tek loblu ve tamamen limon gibi kokuyor. O zaman bu turunç değil?
Limonlarda aşıya gerek duymayan çeşitler de var mı? Ben benimkinin turunç değil de limon olduğunu düşünüyorum:o
Pesimist
15-08-2009, 20:09
Benim Limonda böyle gelişiyor.Henüz bir karış oldu ama ilerde seninki gii olcak belli.
hızlı bir gelişim yaşıyor limonum son günlerde.
beni şaşırtıyor ;)
pazartesi günü tam tepesine bir kurdela bağladım bu gün baktım o kurdela bir hayli aşşağıda kalmış.
camın önünde ve eskisine nazaran daha fazla su vermeye başladım bundan kaynaklanıyor sanırım.
önceleri naz yapsada bir yol aldımı tutabilene aşk olsun ;)
beni mutlu ediyor limonum ;)
Benim tohumlarda çimlenme belirtileri yok, anladığım kadarıyla ekip unutmak gerekiyor belki bir gün bir süpriz yaparlar.
Benim limonlarım şimdi bu haldeler.Daha yeni sabah saksı değişimi yaptım.Bir hayli saçak kök oluşturmuş:DKazık kökten eser yok gibiydi:D
Pesimist
22-08-2009, 20:44
Saksı değişimi zor oldumu köklerden zarar gören varmıydı?
Saksı değiştirmede hiç zorlanmadım köklerde kolayca saksıdan çıktı.Zaten saksı değişimini toprak kuruyken yaptım ve çok ta kolay oldu.
bernacyhn
31-08-2009, 11:43
Ben de bugün saksı değişimini yapacağım. Kokuyordum ben de Köklerinden dolayı ama içimi rahatlattın Fatihciğim. Hadi bana kolay gelsin :)
bernacyhn
11-09-2009, 12:52
Değiştirdim saksısını limonumun. Gövdesi kalınlaşmaya başladı. Küçücük saksının içinde eziyet etmişim yavruma. Neyse telafi ettim hatamı yağmur suyuyla :)
lastmohikan
23-09-2009, 15:22
evde limon bodur olcak saksısı ilgi çekecek üstünde minik limon hımm ilgi çekici oldu bu konu.
cobaindyg
03-10-2009, 20:21
Merhaba arkadaşlar,
bende bugün üye oldum,hep içimde bir heves vardı,bişeyler yetiştiriyim ekiyim biçiyim diye ama bi türlü fırsat bulamıyordum,bi de evde kedimiz var,bitkilere zarar veriyor diye çekiniyodum,yazın bi kaç tane limon çekirdeği ekmiştim ama ne zaman ektiğimi unuttum bi de baktım bu akşam çok sevindim büyümüşler,sanırım onları artık saksıya almam gerekicek,burda forumun tamamını okudum,1,5 lt'lik pet şişeleri kestim kazık kök olduğu için ona ekmeyi düşünüyorum,yarın toprak alıcam,nasıl toprak alıyım,kimi çiçek toprağı demiş kimi torf kafam karıştı açıkçası.bir de o pet şişelerin altına delik açmam gerekir değilmi?
http://img297.imageshack.us/i/s7300109.jpg/
http://img297.imageshack.us/i/s7300110.jpg/
http://img297.imageshack.us/i/s7300110.jpg/
cobaindyg
03-10-2009, 21:07
5-6 cm boyunda olmuş limonlarım,kökleri zarar görürse diye korkuyorum ama artık saksıya almam lazım tabi,torf,humuslu toprak ve perlit karışımı yaparak nasıl bir drenaj yapmalıyım?
cobaindyg
04-10-2009, 16:40
Limon fidelerimi küçük kaplara aldım,biraz daha büyüyünce esas büyüyecekleri saksıya alıcam,forumda okumuştum pirinç suyu vb bir takım şeylerden doğal vitamin olarak kullanabilirmiyim,yoksa hazır vitaminlerden mi alıyım?
http://img525.imageshack.us/img525/5435/041020092744.jpg
ben limonuma hiç bir ek besin vermiyorum.
sadece toprağını sürekli nemli tutuyorum ve iyi ışık alan bir yerde bulunduruyorum..
son bir kaç aydır öyle boyu uzadı ki ben bile şaşırıyorum.
cobaindyg
05-10-2009, 20:03
ben limonuma hiç bir ek besin vermiyorum.
sadece toprağını sürekli nemli tutuyorum ve iyi ışık alan bir yerde bulunduruyorum..
son bir kaç aydır öyle boyu uzadı ki ben bile şaşırıyorum.
şu anda balkonda ama havalar biraz daha serinlediğinde içeri almam daha uygun olur heralde,sizinki evin içindemi ?
evet evin içinde camın önünde benim limonum.
bir hayli büyüdü artık.
burada resimleri vardı ama şimdi dahada gelişti yeni resimlerini ekleyeceğim yakında.
cobaindyg
12-10-2009, 15:59
Limon fidelerimden biri hafiften solmaya başladı,sararma yok üstten küçük yeni yapraklar geliyor ama alttakiler solmaya başladı neden olabilir?
anilozer112
12-10-2009, 16:45
cobaindyg;
pet şişelerin altını delin . Sararma olur, çok su vermemeye bakın. Çok sıkta yerini değiştirmeyin limonların. Ben limonumdan biliyorum çünkü.
Ben daha içeriye almadım limonu. Geceleri soğuk olmuyor şimdilik buralarda. Bu limonlar cam kenarlarını seviyor genelde büyüme aşamasında.
cobaindyg
12-10-2009, 17:33
teşekkür ederim,pet şişelerin altı delik aslında ama sanırım biraz ışık az geldi galiba mutfakta cama yakın bir yerdeydi bugün biraz güneşlenmeye çıkardım,artık bitki besini alıp vericem biraz güçlenmesi için
lale lale
25-10-2009, 19:44
İşte bu da benim limonum. :)
İlk denemelerim başarılı olmamıştı. sonra evdeki bitkilerin diplerine bir kaç tane daha ekip nasılsa çıkmaz diye unutmuştum. Öyle unutmuşum ki biberin dibinde kalın gövdeli iki bitki büyümeye başladığını farkettiğimde ne olduklarını anlamak için bir hafta beklemem gerekti. Büyük bir sürpriz oldu. Büyük olan limonu alıp bir pet şişeye diktim bu gün.
Mutluluğumu paylaşmak istedim.
iyi akşamlar...
Pamukta Çimlendirdiğim Limonun Ucu 1cm Olunca 2parmak kalınlığı aşağı Pet Şişeye diktim Sonuç Heralde Limonun Ucunun Aşağı bakması İşe Yaradı
Not:Sağolun Sizin Sayenizde
Bi kaç soru sorucam Onları cevaplarsanız Çok sevinirim
1- Limon Kaç yaşına gelince Burdan almam gerekicek?
2-Limon Bursa havası şartlarına uygun mu?
3-Uygun deilse Kışın içeri Yazın dışarı çıkasram olurmu ?
Bunlarda Fotolar
http://www.paylaskiresim.com/8367/fsaz94npu.jpg
http://www.paylaskiresim.com/8367/xtuhqed37.jpg
http://www.paylaskiresim.com/8367/jdo50m7p9.jpg
http://www.paylaskiresim.com/8367/nlyrp4bgb2.jpg
Tarihe bakmayın mp4 ün İç ekran Kırık Tarihi ayarlayamıyom :D
Pesimist
06-11-2009, 21:14
Arkadaşlar son zamanlarda limonumda bir solma hisseder gibi oldum.En üstündeki yaprakları yumuşak ve kendini bırakmış gibi geliyor.Saksı odamda 23C oda sıcaklığı.Solgunlugun nedeni güneş görmemesi olabilirmi?
Baypolen
19-11-2009, 19:35
Aşağıya fotoğrafını ekleyeceğim bitkinin limon olduğundan emin değilim bi saksının dibinde çıkmış bende alıp yetiştireyim dedim hiç bir gelişme yok bir de gövdesi zayıfladı suyunu çekti bu arkadaşın sorunu ne acaba... Kış ayında fazla güneş alması zaten söz konusu değil.Toprağı tamamen torf.
Baypolen
19-11-2009, 19:51
114759
114758
114760
:(
Bir turunçgilin Kayseri'de yaşaması zaten başlıbaşına bir olay olur.
Baypolen
19-11-2009, 20:33
ben eskişehir deyim ama eklim olarak büyük benzerlik gösteriyor galiba burda da olmaz ümidi kesiyim :(
limon_sever
08-12-2009, 12:31
Merhaba arkadaşlar,
Uzun bir süredir siteyi incelemekteyim. Bugüne nasip oldu üye olmak. Limonlara ve turunçgillere karşı bi ilgim oluştu. Evde saksıda ilk denemem de 2 tane tohumu çimlendirmiştim. Biraz büyüdükten sonra bir tanesini diğer bir saksıya almıştım ama o öldü, ana saksıda duran küçük fidanım büyüdü. 2 sene geçti tam olarak. Şimdi gayet sağlıklı gibi görünüyor. Sizinle paylaşmak istedim.
Yorumlarınızı bekliyorum.
Güneşi gören yönü 1. resim.
Güneşi görmeyen yönü 2. resim.
sayın limon sever, harika bir taç oluşturmuşsunuz limonunuzda. ayrıca hoş geldiniz ağaçlar.net'e... limonunuzla ve sizle tanıştığıma memnun oldum. yalnız limonunuz aşılı mı?
limon_sever
08-12-2009, 12:53
Hoşbuldum, teşekkür ederim ilginiz için. Limonum aşılı değil. Yaprakları türüm türüm limon kokuyo :) aşı yapılmazsa turunç olabileceğinden bahsetmiş bir kaç arkadaş sitede okuduğum kadarıyla ama dediğim gibi yaprakları limon kokuyo. Ben bu kadar büyüyeciğini tahmin bile etmemiştim.
limon_sever
10-12-2009, 09:44
Benim birkaç sorum olucak, siteyi epey inceledim ama net bir cevap veren olmamış bu konularda, ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
1- Üzerindeki 2cm civarındaki dikenler yediveren olduğunu mu kanıtlıyor ? Başka türlerde de diken çıkıyo mu ? Limonun türünün adı ne olabilir ?
2- Limonum aşılı değil, limon vermez mi turunç mu çıkar ?
3- Aşı yapmayı düşünmüyorum ortalama ne kadar bir süre de ürün alabilirim ?
Fatos_Karag
10-12-2009, 10:19
Arkadaşlar,
bendede 3 fidem bu durumda boyları 70-80 cm var. Cevaplarınıza göre bende hareket edeceğim. Birde eğer aşı gerekecekse ne zaman yapmalıyım. Birde aşı için çubuku nasıl bulabilirim fikri olan varmı acaba?
limon_sever
10-12-2009, 16:32
Merhaba Fatos Karag,
fidelerin resimlerini yayınlama imkanın varsa arkadaşların sanırım daha hızlı cevap verebileceklerini umuyorum...
Fatos_Karag
11-12-2009, 10:16
Tamam Sayın limon sever,
haftasonu resmini çekip pazartesi eklemeye çalışırım :D
limon_sever
25-12-2009, 23:44
limon fidanımın bir aylık gelişimini gösteren fotosu ;)
limon_sever
31-12-2009, 15:01
biraz budama yaptım boyuna uzaması için biraz garip oldu :D
mer.cann
06-01-2010, 10:48
Ya harika bi site ya.Ben de şimdi gidip limon çekirdeği ekeceğimmm:)
Ya harika bi site ya.Ben de şimdi gidip limon çekirdeği ekeceğimmm:)
bende senin gibi ilk girdiğimde hemen denedim ama olmadı, benimkiler çıkmadı umarım başarırsın:dilli:
Bayram Güçlü
06-01-2010, 18:22
Selam arkadaşlar, narenciye fideleri konusunda tecrübeli olduğumu düşünerek çekirdekten yetişme limon ağacının sağlıklı olmayacağı kanaatindeyim. Belki ağaçlarınız çabuk büyüyebilir ancak aşısız limon ağacının meyveleri şekilsiz ,kalitesiz ve az meyve verir. Ayrıca ağacınız çok dikenli ve gösterişsiz olur. İstediğiniz limon türüne çok kolay sahip olma imkanı varken bence çekirdekle falan zaman kaybetmeyin derim ben.Bahçesi olmayanlar için saksıda rahatlıkla hemde ikinci senesinde meyve verebilen meyer limon çeşidini denemelerini tavsiye ederim.
herkese selamlar..daha önce birçok çekirdekten fidan yetiştirmek aklıma gelmişti ama limonu hiç farkedememişim sanırım..ee devamlı gözönünde olunca tebi fazla dikkat çekmiyo zavallım..ama onsuzda olmuyo malesef...bende denemk istiyorum ama bu hormonlu meyve sebzelerden çimlenmeme durumu oluşurmuki acaba..bilen varmı??
Benim ektiğim limon çekirdekleri hep çimlendi. 20 adet var şu anda. Toprağın üzerine koysam bile 10 gün içinde çimleniyor. Toprağını nemli tutuyorum ve oda sıcaklığında duruyorlar. Soğuk odadakiler çimlenmedi. Kazık kökleri çok uzun. Aynen iceberg gibiler. Görünen kısmın iki-üç katı kadar kazık kök oluşuyor. Bir süre sonra derin bir kaba almak gerekiyor.
Ben nerde yanlış yapıyorum?
Bu yıl sadece çimlenme olayına şahit olmak icin hiç ekmediysem 15 , 20 adet limon , greyfurt ve portakal çekirdeği ektim hiç biri çimlenmedi nerelerde yanlış yaptim anlamadim.
Yeri geldi Peçete arasında günlerce ıslak beklettim yeri geldi oksijenli seyreltilmiş su ile muamele ettim bir kısmınıda direk ektim ama tek bir tohum dahi çimlenmedi? nedir yanlışım acaba? sanırım turunçgiller bana karşı isyandalar:)
lale lale
07-01-2010, 11:46
bende limon çimlendirmekte çok zorlanmıştım. her saksının dibine, her bulduğum toprağa nasılsa çıkmıyor diye bir kaç çekirdek itiyordum. sonuç yok. derken bir gün baktım bir tanesi tutmuş. ne zaman ektiğimi bile unutmuştum. sonra bir başkası birbaşkası :) 8 tane oldular.
en son bir su bardağının içini toprakla doldurdum sayısını bilmiyorum ama (7-8 tane olabilir) çekirdekleri atıp üzerlerini örttüm. toprak kurumasın diye sık sık su verdim. odada sıcaklığında tuttum. 5 tanesi çimlendi. sanırım nem ve sıcaklığa bağlı bir durum. fotoğrafını ekledim. bi ara saksıya alacağım.
(bu arada pamukla yaptığım denemeler hiç sonuç vermemişti.)
benim edindiğim deneyim böyle. sizede başarılar dilerim
Sevgili lale lale, limon fidecikleriniz ışıksız kalıp boy atmışlar, mümkün olan en çok ışığı alacakları yere koyun. Bu şekilde büyümeye devam ederlerse ilerde düzgün bir şekil alamazlar.
Ben de limonumu budadım, koca koca dallara kıymak kolay değil ama balkonda koca bir limon ağacı olsun da istemiyorum:( Acaba kamkat aşısı mı yapsam diye de düşünmüyor değilim. Belki de bonsai olur kimbilir:p
lale lale
07-01-2010, 16:26
teşekkür ederim. bende çok su verdim zannediyordum. balkonda açıkta olanların daha kısa, kalın gövdeli, daha koyu renk yapraklı olmasıda bu yüzden. sizin limon çok güzel maşallah. darısı benimkilerin başına :)
alibabaa
10-01-2010, 15:42
Sonunda benim de limon'um oldu sabır gerekiyormuş bir aya yakın bir süre oldu tohumları dikeli fotoğraflarını çektim ama daha çok küçükler belli belirsiz biraz gelişsinler sizlerle paylaşacağım fotoğraflarını . Burada arkadaşların limonlarını görünce bende heveslenmiştim hemen mutfağa gidip bir limon kesip tohumlarını almıştım bu site bizi baya bir ağaç ve çiçek sahibi yapacak anlaşılan :)
Pesimist
16-01-2010, 13:10
Arkadaşlar limonumun toprağını değiştireceğim.Toprak çabuk kurtlanıyor.Kaliteli bir toprak olarak kestane toprağı düşünüyorum.Nasıl olur sizce limon için kestane toprağı?
limon_sever
21-01-2010, 13:21
budamadan sonra oluşan filizler :D
Benjamin saksısına yaklaşık iki ay önce öylesine diktiğim beş çekirdekten birisi çimlendi.Rastgele denemede çimlenen limon çekirdeği hiçbir bakım görmeden çıkabilirken; oksijenli suda nerdeyse 30 saat bekletip diktiklerim çıkmadı.Peçete arasında ,pamuk arasında ,hafif torf içinde tüm denemelerde başaramadım.
Öyle bişey ki defalarca deniyorsunuz olmuyor.Beklemediğiniz bir anda kendiliğinden çıkabiliyor.Tıpkı annemin lavabo akarında çimlenmiş limon çekirdeği gibi..Rastlantısal bir sürpriz yanı var..
Cahide Kartal
25-01-2010, 14:22
Gerçekten de sürpriz denecek şeyler oluyor hayatımızda. Limon mu bilmiyorum ama benim de menekşe saksımda çıkmış (çayı limonlu seven bir misafirimizin koyduğunu tahmin ederek buraya eklemeyi uygun buldum.Çalışmalarınız çok güzel olmuş,budama ve saksı değişim zamanı gibi bilgilerinize ihtiyacım var.
123095
hayatsevince78
07-02-2010, 23:19
turunç turunç rengi değil portakal rengi.gördüğünde ince kabuklu mandalinaya **** portakala benzetebilirsin.geçen gün cadde üstündeki benim portakal sandığım ama megerse turunç olan aga.çların birinin meyvesinden bi tane kopardım yemek için.Ekşilikte limon halt etmiş:))ama acı bi tadı var.turuncunda reçeli harika olur bu arada;)
teklimon
14-03-2010, 11:12
Selamlar ve mutlu pazarlar....
Buraya az önce üye oldum.... Yaklaşık 1 ay kadar önce arkadaşımıza hediye diye alıp çok sevince kendimize sakladığımız bir limon ağacımız var.... Evdeki ilk haftasında yaprakları dökülmeye başlayınca agaclar.net sitesinde sebeplerini araştırdım ve bu forumdan çok faydalandım......
Evdeki ikinci haftasında küçük ağacımız neredeyse yapraklarının üçte ikisini döktü... Sonra üstlerden yeni yaprak filizleri vermeye başladı.. Hatta köke yakın ince bir budaktan yaprakları farklı ve gövdesi dikenli faklı bir dal kendini belli etti.
Şubat ayının budama ayı olduğunu öğrendim. Ağacımın kesinlikle budanmaya ihtiyacı var ama hangi dalları budayacağımı bilemiyorum..... Kıdemli ve tecrubeli üyelerin desteğine ve yardımına ihyitacım olacak....
Resimleri birazdan yüklüyorum..
teklimon
14-03-2010, 11:51
130070
Üzerinde teklimon olan ağacımız işte bu.....
Görüldüğü üzere alt ve ince dallar çok sık .... bu ağacı nereden budamam gerekli?
teklimon
14-03-2010, 11:55
130071
130072
ağacın alt dallarını biraz daha yakından çektim..... Aşılanmış olduğunu tahmin ettiğim dal hemen sol altta farkediliyor.
teklimon
14-03-2010, 11:59
Ağacımız yapraklarının yarısından fazlasını dökünce hızlı bir filizlenme dönemine girdi..... Yeni filizler yoğun olarak üst dallarda......
130077
İşte bu da teklimonumuz..... Büyüyünce inşallah sarı olacak...
130078
Sayın teklimon hoşgeldiniz. Limonunuzu gördüm. Sanırım içerde olmasından dolayı yapraklarını dökmüş. Ben hiç içeri almıyorum limonu, hep dışardalar. Çok soğuk olursa sarıyorum, o kadar. Deneyimli arkadaşların forumda yazdıklarını takip ederseniz bitkinizi çok sağlıklı yetiştirebilirsiniz. Saygılar.
kumyaka2010
14-03-2010, 12:14
Tek limon olduguna gore limon agacı ,evde limon sitesine girerseniz daha iyi açıklamalar goreceksiniz . Limonunuz çok uzamış . Tepesinden bayagı kesiniz ,dallarıda çelikleyiniz ,başkalarınada verirsiniz . Limonunuz taç yapar 7 veren ise devamlı çiçek açar ve limon verir . Artık biraz muhafazalı balkona çıkarabilirsiniz . Havalar ısınınca hep balkonda tutunuz .Selamlar.
teklimon
14-03-2010, 12:37
Tek limon olduguna gore limon agacı ,evde limon sitesine girerseniz daha iyi açıklamalar goreceksiniz . Limonunuz çok uzamış . Tepesinden bayagı kesiniz ,dallarıda çelikleyiniz ,başkalarınada verirsiniz . Limonunuz taç yapar 7 veren ise devamlı çiçek açar ve limon verir . Artık biraz muhafazalı balkona çıkarabilirsiniz . Havalar ısınınca hep balkonda tutunuz .Selamlar.
Sn kumkaya2010,
Henüz yeni olduğumdan terminolojiyi pek anlamıyorum...dalları çeliklemek ve limonun taçyapması ne demektir......
Dipten çıkan dikenli sürgünü almam gerektiğini okudum. Katılıyormusunuz?
Muhafazalı balkon ne demek?
Benim balkonum panjurlu, yani korunaklı oldukça içeri giren gün ışığı azalıyor..... Limon doğrudan gün ışığı almalı mı yoksa balkonun aydınlık olması yeterlimidir?
benim limon hemen hemen 2 yaşında. 60 cm. gibi. cam kenarında duruyor. yukarıya doğru uzuyor ve yeni yaprakta çıkarıyor. bu ne zaman dal çıkarmaya başlar dersiniz. yoksa hep yukarı mı uzayacak. :p
http://img256.imageshack.us/img256/9525/dsc00050g.th.jpg (http://img256.imageshack.us/i/dsc00050g.jpg/)
laydogmus
25-03-2010, 11:48
Merhabalar , siteden etkilenerek kağıt bardaklara birçok limon çekirdeği ekmiştim, ancak bir tanesi can buldu , çok mutluyum :rolleyes:
Saksısını pardon bardağını :D değiştirdim birkaç gün önce... Kağıt su bardağından kola bardağına terfi etti .
İnşallah bozulmaz , yaşatmayı başarabilirsem ,biraz daha büyüyünce uygun bir saksıya geçecek inşallah .
Resimlerini ekledim , (buda ilk benim için umarım başarırım :rolleyes:) Selamlar
sezgin53
25-03-2010, 12:07
Merhabalar , siteden etkilenerek kağıt bardaklara birçok limon çekirdeği ekmiştim, ancak bir tanesi can buldu , çok mutluyum :rolleyes:
Saksısını pardon bardağını :D değiştirdim birkaç gün önce... Kağıt su bardağından kola bardağına terfi etti .
İnşallah bozulmaz , yaşatmayı başarabilirsem ,biraz daha büyüyünce uygun bir saksıya geçecek inşallah .
Resimlerini ekledim , (buda ilk benim için umarım başarırım :rolleyes:) Selamlar
Saksının kenerlerına tekrar çekirdek gömün çıktıklarında ayırırsınız. Fazla mal göz çıkarmazmış.
Selamlar;
Bunlarda benim limonlar iki tane çekirdekten yetişme bir tanede ne tür olduğunu bilmediğim bir fidan var(uzun olan) saksıya ne yersem çekirdeğini sıkıştırdığım için türünü bilmiyorum :D
İkinci resimde dedeleri kendisine uygun büyüklükte saksı bulamadığım için fayanstan kendim yaptım.
Selamlar;
Bunlarda benim limonlar iki tane çekirdekten yetişme bir tanede ne tür olduğunu bilmediğim bir fidan var(uzun olan) saksıya ne yersem çekirdeğini sıkıştırdığım için türünü bilmiyorum :D
İkinci resimde dedeleri kendisine uygun büyüklükte saksı bulamadığım için fayanstan kendim yaptım.
Hakikaten çok iyi. Beğendim. Onları mandalina ve mayer limon aşısıyla çok alımlı yapabilirsiniz bence. İyi çalışmalar.
Selamlar;
Ya sn. Marvin. 601 nolu konuda benim limonun resmi varda. Limon ne zaman dal çıkarmaya başlıyor diye soracam. Dal çıkarması için herhangi bir şey yapmam gerekiyor mu.
Tepesini koparırsanız dallanmaya başlar.
Tepesini koparırsanız dallanmaya başlar.
sn Nariçi. en üstteki son iki üç yapraktan itibaren tepesini keseceğim. o zaman dal çıkaracak yanlış anlamadıysam. bu mevsimde tepesini kessem olur mu. kesince ne kadar sürede dallanır. bir de kestiğim tepesini tekrar köklendirebilirmiyim.
Pesimist
19-04-2010, 13:19
Arkadaşlar limonumun yaprağındaki hastalık nedir acaba ne yapmalıyım?
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s11/qkyhv85b/19042010159.jpg.html
sn Nariçi. en üstteki son iki üç yapraktan itibaren tepesini keseceğim. o zaman dal çıkaracak yanlış anlamadıysam. bu mevsimde tepesini kessem olur mu. kesince ne kadar sürede dallanır. bir de kestiğim tepesini tekrar köklendirebilirmiyim.
3 hafta önce önceki mesajda bahsettiğim yerden kesmiştim limonu. Şimdi üst yandan bir dal çıkardı, o uzuyor. Bir de tam onun karşısında bir dal çıkıyor. Demek ki dallanması için tepesinin kesilmesi ya da koparılması gerekiyormuş.
Benim çiçekler açıp açıp dökülmeye devam ediyor...
Benim limonum da sürekli çiçek açıyor fakat dökülüyor çiçekler bir türlü meyva tutmuyor düşük yapıyor sebebi ne olabilir?
bernacyhn
14-05-2010, 20:05
Benim limonum da yaklaşık iki yaşında ve bu soğuk kışı balkonda atlatıp sonunda gelecekteki dallarını sürgün verdi. Saksısı küçük kaldığı için bu kadar geciktiğini düşünüyorum. Ama inanın çok mutluyum :) Gövdesi de giderek kalınlaşıyor. Ağaç formuna girdiği zaman çok güzel olacak :)
Yılmaz Arık
05-08-2010, 23:14
benimde limonum 20 aylık flan oldu inşallah limon verdiği günleri görücez bakalım :D
BursaTeXaS
15-08-2010, 01:45
Herkese merhabalar.. Bu siteye yeni üye oldum. öncelikle bu sitede emeği gecen bizi bilgilendiren değerli insanlara çok teşekkür ederim..
bende 9 temmuz 2010 tarihinde 3 tane limon çekirdeği ekmiştim bi saksıya japon şemsiyesi çiçeğimin dibine.. 2 tanesi tam 1 ay sonra 9 ağustosta filizlendi.. 4 gündür çok hızlı bir büyüme potansiyeli yakaladık :) dün saksıdan alıp daha büyük bi saksıya geçirdim şu an gayet sağlıklı.. yarı gölge bir ortamda güneş ışığı alıyor. ayrıca hergün sprey şeklinde su veriyorum yapraklarına.. benim bir sorum olacak.. yardımcı olursanız sevinirim.. japon şemsiyem bol su sevdiği için hergün düzenli olarak sulardım ve doğal olarak limon çekirdeklerimde bol bol sulanırdı :)hatta çok korktum çekirdekleri çürütecem diye:) limonumun bulunduğu ortama Akdeniz iklimi oluşturmaya çalışıyorum elimden geldiğince :)güneşten faydalanıyor ve spreyle su vererek nem oluşturmaya çlışıyorum.. benim bildiklerim bunlar.. gelişme aşamasındaki limonum için bana ekstra bilgi verebilecek arkadaşlar var mı ?? gübre vs. kullanmama gerek var mı daha 4 günlük limon filizim için :) saygılarımla...
ilkerr84
16-08-2010, 07:14
benimde 1 yıl 1 aylık limonum :) bilgilerini paylaşan bilgilendiren herkese çok teşekkur ediyorum. Meyveli gunler diliyorum :D
BursaTeXaS
16-08-2010, 18:01
Limon yetiştiriciliği hakkında bana yardım edebilecek , bilgilerini paylaşacak hiç kimse yok mu ya?? Bu bitki bol su mu ister ? az su mu ister ?? güneşlenme durumu nasıl olmalı ? ilk gelişme aşamasında gübre **** besin maddesi tarzında bişeyler kullanıcakmııyım ?? Bitkiler konusunda acemi olduğumun farkındayım ama neden hiç kimse yardımcı olmuyor ???
nilgünkt
16-08-2010, 22:31
İyi akşamlar arkadaşlar..Uzun süredir uğrayamadım.Şimdi de birçok bölümlere baktım.Eğer sorumun yanıtı başka bir bölümde varsa görmemişimdir.
Limon ağacımda ve balkonumdaki birkaç çiçeğimde yaprakların dallardaki çikış yerlerinde beyaz beyaz kabarcıklar başladı.Pamuk değil böcekde değil.Ama yumuşacık hareketsiz birşeyler.Sürekli temizliyorum ama gene oluşuyor.Bundan nasıl kurtulurum.Bu sıcak nemli havalardan mı oldu acaba?
Bu konuda yardımcı olabilir misiniz...
bernacyhn
17-08-2010, 17:06
Limon yetiştiriciliği hakkında bana yardım edebilecek , bilgilerini paylaşacak hiç kimse yok mu ya?? Bu bitki bol su mu ister ? az su mu ister ?? güneşlenme durumu nasıl olmalı ? ilk gelişme aşamasında gübre **** besin maddesi tarzında bişeyler kullanıcakmııyım ?? Bitkiler konusunda acemi olduğumun farkındayım ama neden hiç kimse yardımcı olmuyor ???
Sayın BursaTeXas, önceki sayfalarda çekirdekten limon yetiştirmek hakkında epey bilgi ve deneyim paylaşılmıştır. Bilgilerin her geçen sayfada tekrarlanması forum içindeki karmaşayı arttıracağından eski yazılara bakmanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin :)
BursaTeXaS
17-08-2010, 23:58
İlginiz için teşekkür ederim bernacyhn hanım.. öğrenmem gereken herşeyi buldum o sayfalardan..
serdarçakır
18-08-2010, 09:04
merhabalar !! benimde pet şişe diplerinde yatiştirdiğim 15-16 limon ağacım ve portakal ağacım var ikitane limona mandalina aşıladım ve filizlerin boyu 15 cm yi aştı. limon yetiştirebilmek için kesinlikle limon veren bir ağaçtan aşı yapman gerekir.
BursaTeXaS
20-08-2010, 23:38
Merhaba değerli forum yöneticileri ve üyeleri.. bitkiler konusunda acemi olduğum kadar hevesli ve sabırsızım aynı zamanda :) biliyorum bu iş biraz sabır ister ama affınıza sığınarak birşey daha sormak istiyorum.. benim limon filizim şu an 13 günlük.. hergün gelişimini çk dikkatli bi şekilde takip ediyorum.. ancak dikkat ettiğim birşey var.. limonum toprağın yüzeyine çıktığı ilk 5-6 günlük sürede çok hızlı gelişti.. fakat son 5-6 günlük sürede çok yavaş gelişiyor.. sizce bu normal bi durum mu ? yoksa bu yavaş gelişmesinde benden kaynaklanan eksikler mi var ? limon yetiştiren arkadaşların düşüncelerini bekliyorum.. saygılarımla..
Not: bitkiler konusunda acemi olduğum için eğer bu soru çok mantıksız ise hepinizden özür diliyorum.
Forumdan heveslenerek az önce 7-8 tane limon çekirdeği attım toprağa :) Görelim mevla neyler...
bernacyhn
22-08-2010, 22:04
Merhaba değerli forum yöneticileri ve üyeleri.. bitkiler konusunda acemi olduğum kadar hevesli ve sabırsızım aynı zamanda :) biliyorum bu iş biraz sabır ister ama affınıza sığınarak birşey daha sormak istiyorum.. benim limon filizim şu an 13 günlük.. hergün gelişimini çk dikkatli bi şekilde takip ediyorum.. ancak dikkat ettiğim birşey var.. limonum toprağın yüzeyine çıktığı ilk 5-6 günlük sürede çok hızlı gelişti.. fakat son 5-6 günlük sürede çok yavaş gelişiyor.. sizce bu normal bi durum mu ? yoksa bu yavaş gelişmesinde benden kaynaklanan eksikler mi var ? limon yetiştiren arkadaşların düşüncelerini bekliyorum.. saygılarımla
Eğer bir sorun olduğunu düşünüyorsanız büyümemesinin sebebi köklerinin dağılamıyor olması, güneş ışığı alamıyor olması, aşırı sıcaklar, vs. olabilir. Eğer kuruma olmuyorsa bu durumlar etkili olabilir... Sağlıklı bir ağaca kavuşmanız ve meyvelerini görmeniz dileğiyle..
BursaTeXaS
23-08-2010, 13:00
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim berna hanım.. Limonumun kökleri rahat gelişsin diye daha 5 günlük filizken 5 kg'lık yoğurt kovasına aldım:rolleyes: yoksa daha büyük bi saksıya mı almam gerekirdi ?? Limonum pencere kenrarında duruyor ortam aydınlık olsun diye perdeyi 24 saat hiç kapatmıyorum:rolleyes: fakat şöyle bir durum var bulunduğu ortam hep aydınlık olmasına rağmen direk güneş ışığını sadece sabah saatlerinde öğleden önce alıyor son günlerde toprağı hafif nemli ve sadece sprey şeklinde yapraklarına su veriyorum.. ayrıca yumurta kabuklarını güneşte kurutarak toprağına karıştırdım forumda okumuştum kalsiyum için gerekliymiş sanırım.. filizim şu an 15 günlük belkide gelişimi normaldir ama ben kafaya takıyorum.. buyrun buda fotoğrafı
bernacyhn
24-08-2010, 13:43
Sevgili bursatexas, gayet sağlıklı görünüyor :) sabirli olmak lazım. Bİr müddet yeni yuvasına alışması gerek o arada da gelişimi durabilir. Yakında yeniden büyümeye başlar merak etmeyin :)
BursaTeXaS
24-08-2010, 18:09
İlginize teşekkür ederim Berna hanım.. haklısınız biraz sabırlı olmam lazım.. ayrıca bu sabah baktımda bir yaprak daha filizleniyor yavaş yavaş büyüyor yavrucak :)
muhammed altan
27-08-2010, 12:01
Arkadaşlar Merhaba ;Bu bölümde ,herkezin bir hevesle ve merakla narenciye tohumlarını ekip onların gelişimini izlemesi çok güzel bir şey.Ben de eskiden beri tohumları ekip hayranlıkla gelişimini hala izlerim.Bununla da kalmam bu fideciklere , meyve veren ağaçlardan doku alıp aşılıyorum.Sonrada aşılanmış gerçek meyve ağacı olarak ortaya çıkarıyorum.Aşı yapmayı internet sitelerinden ve kitaplardan öğrendim.Çok basit ve kolay bir şey.Göz aşısı çok fazla teferruata gerekli değil.Bir keskin maket bıçağı ve paket ipliği tamamdır.
İnanın ;tohum ekip fidan haline getirene dek olandan daha fazla bir heyecan bu.Aşıladığım fideleri fotoğraflarını bir sonraki mesajda sizlere göstermek istiyorum.
BursaTeXaS
27-08-2010, 13:38
Merakla bekliyoruz fotoğrafları sayın Muhammed Altan..
bernacyhn
29-08-2010, 08:13
Ben de merak ediyorum Sayın Muhammet-altan bey, ellerinize sağlık :)
Muhammed Bey Merhaba,
Ben de tohumdaN ağaç yetiştirmeye çalışıyorum. Limon, manolya, mandalina ağaçlarına sahibim. Ayrıca batı ladini ve mavi ladinim ve erguvan ağacım da var. Cevizimi kaybettim :( Aşı konusunda sizden detaylı bilgi rica edeceğim. Zira yetiştirdiğim ağaçları okul bahçelerine ekmek gibi bir projem var. Meyve veren verimli ağaçlar olursa tercih nedeni olurlar diye düşünüyorum.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
tatlilimon
30-08-2010, 14:22
ben de bugün çıkardığım limon çekirdeklerini önce 5 6 saat suda beklettim. sonra da bi cam kavanoza üstünü bir cm örtecek şekilde gömüp biraz üstten bastırdım. bakalım ne olacak. ilk denemem olucak!! sizleri de görünce çok heycanlandım. bu konuda çok yeniyim. acaba cam kavanoza ekmekte kötü mü yaptım, herkes kağıt ya da plastik bardaktan bahsetmiş. bu şekilde mi tercih etmek gerekiyor acaba? bir de kimisi güneş alsın kisimi almasın demiş kafam karıştı. sonunda camın kenarına güneş alan bir yere koydum. yanlış mı yaptım acaba?
BursaTeXaS
30-08-2010, 16:15
öncelikle hoşgeldin tatlılimon :) bende çok tecrübeli değilim bu konuda benimde 20 günlük limon filizim var az çok bildiklerimi sana aktarmak istedim. cam kavanoz konusunda sıkıntı yapma zaten çekirdekler filizlenince onları daha büyük bir saksıya alman gerekecek yani toprağın üzerinde 3-5 cm kadar yeşillenince. direk güneş ışığı görmese bile yarı gölge ve aydınlık bir ortamda olması daha iyi olur diye düşünüyorum. benim limon çekirdeklerim tam 30 günde toprağın yüzeyine çıkmıştı. biraz sabırla beklemeni tavsiye ederim yaklaşık 1 ay sonra sende limon filizinin gelişimini keyifle izleyeceksin tıpkı benim gibi :)
tatlilimon
30-08-2010, 16:28
çok teşekkürler bursatexas :) birinin motive etmesi çok iyi oldu sabahtan akşama kadar bile gidip gidip bikaç kere baktım neler olacak diye. sanırım çok sabırsızım :/ olduğu yerde bırakıyorum kendilerini o zaman şimdilik. gelişmeleri burdan size yazacağım. inşallah güzel fidelerimiz olur!!! sevgiler..
BursaTeXaS
30-08-2010, 20:30
Rica ederim, sınırlı tecrübeme rağmen bir doğa dostuna yardımcı olmak çok mutluluk verici benim için. Yaklaşık bir ay kadar unutun onları :) fakat şöyle bir durum var tohumlar bulunduğu ortamın şartlarına göre 1 aydan daha kısa ya da daha uzun sürede de çimlenebiliyor. Saygılarımla..
muhammed altan
31-08-2010, 10:23
Muhammed Bey Merhaba,
Ben de tohumdaN ağaç yetiştirmeye çalışıyorum. Limon, manolya, mandalina ağaçlarına sahibim. Ayrıca batı ladini ve mavi ladinim ve erguvan ağacım da var. Cevizimi kaybettim :( Aşı konusunda sizden detaylı bilgi rica edeceğim. Zira yetiştirdiğim ağaçları okul bahçelerine ekmek gibi bir projem var. Meyve veren verimli ağaçlar olursa tercih nedeni olurlar diye düşünüyorum.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Blk Hanım ;
Aşılama 5-6 yöntem ile yapılabiliyor.Her ağaç için aşağı yukarı aynı (güller ve odunsu bitkiler dahil buna ) oluyor.Aşılamada tek mantık şudur ; Meyve veren kaliteli bir ağacın dokusunu (dal kabuğu) veya dal parçasını uygun biçimde kesip kendi ağacınızın kabuğuna veya dal parçasına temas ettirerek bağlıyor ve kaynamasını sağlıyorsunuz.Sonra buradan yeni bir sürgün çıkarak bu kaliteli meyve veren ağaca sahip oluyorsunuz.
Tabi bu işin bir zamanı var.Birde aşı zamanı bölgeden bölgeye değişmekte.
Şöyle bir örnek verebilirim ; Narenciye göz aşısı Akdeniz bölgesinde ilkbahar ve yaz sonlarında oluyor.Ama bizim buralarda yani İstanbul-Bursa tarafında temmuz 15 de başlayıp ,eylül ayına kadar devam ediyor.Bunu Bursa'daki narenciye fidanı satan (uzman)birisinden öğrendim.Ve sadece göz aşısı yapılabiliyor bizim buralarda.
Bu aylarda ağacın kabuklarında en çok su miktarının olduğu için kabuk çabuk ve kolay açılmaktadır.Dolayısıyla dokuyu da çok kolay yerleştirebilip bağlarsanız.Zaten bir hafta içinde dokunun renginden anlarsınız rengi ilk günki gibi yesil ise tutmuştur.Kararma varsa kaynamamış,tutmamıştır.
Şu sıralarda bile yapabilirsiniz.Deneyebilirsiniz!
Birde çok önemli bir bilgi edindim bu kişiden ; Aşı yaptıktan sonra ağacı çok az sulamak lazımmış! Eğer gölgelik bir yerde ise 12 gün hiç sulamayın diyor.
Tohumdan ektiğiniz fideler, kurşun kalem kalınlığının yarısı bile olsa yapabilirsiniz.
Aşağıda aşı ile ilgili Linkler veriyorum.Umarım herkez buna ilgi duyacaktır.
http://www.tarimsalbilgi.org/forums/video_tarim/video_tarim_asilama-t499.0.html (http://www.tarimsalbilgi.org/forums/video_tarim/video_tarim_asilama-t499.0.html)
http://www.erdemli-fidan.com/animasyon.htm (http://www.erdemli-fidan.com/animasyon.htm)
http://www.sazli.org/sazlikoyu/forum_posts.asp?TID=10
muhammed altan
31-08-2010, 10:31
Sayın Şampiyon Texas ve Bernacyhn fotoğrafları bir türlü atamadım.Boyut ve hacmi büyük olduğundan bir çevirici programına ihtiyacım vardı.Yükledim, çevirdiğim anda sizlere sunmak istiyorum.:p
muhammed altan
31-08-2010, 12:58
Bu resimde aşı yapmamdan bir hafta sonra üsteki kendi sürgününü kestim.(dokunun yeşil olduğunu gördükten sonra.. )Bir hafta sonrada ipini çözüp dokuya rahat besin gitsin diye !..
Şu andaki durumu dahada filizlenmiş durumunda onların resminide sunacağım.
BursaTeXaS
31-08-2010, 13:18
Maşallah Muhammed Bey, Allah meyvelerini görmeyi de nasip eder inşallah...
muhammed altan
31-08-2010, 14:09
Maşallah Muhammed Bey, Allah meyvelerini görmeyi de nasip eder inşallah...
Amin.. Sayın Bursa Texas .Siz de yaparsınız inşallah.Ben pet şişelere tohumlarını ekip aşıladıktan sonra yakın çevreme vermeyi düşünüyorum.Bu ağaçla belki anılmak güzel bir duygu olsa gerek..
BursaTeXaS
31-08-2010, 17:09
Sn Muhammet Bey.. aşı konusunda bir soru sormak istiyorum. öncelikle özür dilerim bitkiler konusunda acemi olduğum için bu soru mantıksız ya da tuhaf gelebilir. Diyelim ki fidelerimizi aşıladık fakat aşı tutmadı. aşının tutmaması bizim fidelerimize zarar verebiliyor mu ? (fidemizin kuruması vb. gibi )
bernacyhn
31-08-2010, 21:22
Benim limonum iki yaşına geldi neredeyse ama kalınlaşmak yerine boy attı, dallandı. Bir kurşun kalem kalınlığındaydı en son bıraktığımda. Üç aydır görmüyorum. Aşılama şansım yok bu yüzden turunçgille idare ederim diye düşünüyorum :) Bayramda istanbula gittiğimde resimlerini çeker burada paylaşırım. Meyvelerimize kavuşmamız dileğiyle :)
muhammed altan
01-09-2010, 07:28
Sn Muhammet Bey.. aşı konusunda bir soru sormak istiyorum. öncelikle özür dilerim bitkiler konusunda acemi olduğum için bu soru mantıksız ya da tuhaf gelebilir. Diyelim ki fidelerimizi aşıladık fakat aşı tutmadı. aşının tutmaması bizim fidelerimize zarar verebiliyor mu ? (fidemizin kuruması vb. gibi )
Hayır soru mantıksız değil.Aşı yapılan yerde bir kabuk yarası oluşur.Kendi kendine kapanır.Ama o bölgeye genelde yağlı boya - bayan ojesi- ağaç tutkalı gibi şeyler sürülürse iyi olur.O bölgede kurtlanma olabilir.Bu sebeple ağaçları Şubat ayında budama kesim işi yaparlar !!Ama benim yapmadığım çok zaman oldu bir sorun çıkmadı.
Tutmayan aşının yanına ,alt veya üstüne bir yenisini yapabilirsiniz.
muhammed altan
01-09-2010, 07:35
Benim limonum iki yaşına geldi neredeyse ama kalınlaşmak yerine boy attı, dallandı. Bir kurşun kalem kalınlığındaydı en son bıraktığımda. Üç aydır görmüyorum. Aşılama şansım yok bu yüzden turunçgille idare ederim diye düşünüyorum :) Bayramda istanbula gittiğimde resimlerini çeker burada paylaşırım. Meyvelerimize kavuşmamız dileğiyle :)
Sayın Bernacyhn Sağolun; Limon fideniz bu şekilde meyve vermez ,sadece bir yeşillik ağaçtan ibaret olur.Eğer çevrenizde limon ağacı varsa bir deneme yapabilirsiniz.Zaman için çok geç kalmış sayılmazsınız.
Resimlerinizi bekliyorum.
BursaTeXaS
01-09-2010, 11:53
Hayır soru mantıksız değil.Aşı yapılan yerde bir kabuk yarası oluşur.Kendi kendine kapanır.Ama o bölgeye genelde yağlı boya - bayan ojesi- ağaç tutkalı gibi şeyler sürülürse iyi olur.O bölgede kurtlanma olabilir.Bu sebeple ağaçları Şubat ayında aşılarlar !!Ama benim yapmadığım çok zaman oldu bir sorun çıkmadı.
Tutmayan aşının yanına ,alt veya üstüne bir yenisini yapabilirsiniz.
Teşekkür ederim Muhammed Bey...
tatlilimon
08-09-2010, 13:53
benim limonlarda hiç hareket yok. birkaç hafta daha bekliyelim bakalım.
bernacyhn
15-09-2010, 15:30
Benim limonum hasta olmuş :( üstünde parazit var. Nereden geldi bilmiyorum bu parazit bütün gövdeyi sarmış. Neredeyse bir metre olmuştu ağacım. Dallanıp budaklanmıştı. Babam ölümden kurtarmış ama paraziti nasıl gidereceğimi bilmiyorum lütfen bana yol gösterin :(
muhammed altan
16-09-2010, 09:01
Sayın BernaCYHN Merhaba ; bu hastalığı turunç ağaçlarımda bende gördüm,sonra üstesinden geldim.Bu yaprak biti dir.Bu yaratıklar , ağacın önce yaprak altına ve hızla çoğalıp dallarına sarılıp,bitkinin özsuyunu çekip kuruturlar.Yapışkan parlak sıvı bırakırlar. Eğer kısa sürede ilaç kullanmazsanız limonunuz ölür.Bir çiçekçiden sulandırılmış ilaç almıştım güller için kullanıldığını etkili olduğunu söyledi.Kullandım biraz azalttı ama hepsi ölmedi.Sonra bir arkadaşımdan şunu öğrendim.; Evde kullanılan haşere **** sivri sinek ilaçları olabilir.Önce sprey su fışkırtan şişenin içine temiz su koyuyorsunuz yüzde 70 i kadar.Sonra bu ilaçtan kısa aralıklarla 3-4 defa bu suyun içine sıkıyorsunuz ve çalkalayıp bütün ağacın her yerine toprağa bile sıkıyorsunuz.Bu uygulamayı birer hafta aralıklarla 3-4 defa yapıyorsunuz.Çünki hayvanlar sürekli yumurta yaptıkları için yumurtadakiler ölmüyor.Yine çıkıp üreyebiliyorlar.Ağaca yapışık kaldıkları için ,ölseler bile yine yapışık ölüp kalırlar.Bunları ben bulaşık süngerlerinin sert kısmıyla silerek temizledim. Bir ay sonra gözlemlersiniz yine varsa devam edersiniz.
Diğer bir çözüm ise Zirai tarım ilacı olabilir .Yaprak biti için derseniz verirler.Evinizde böcek sinek ilacınız varsa bence gerekmez.
bernacyhn
16-09-2010, 17:44
Çok teşekkür ederim Muhammet Altan Bey, en kısa zamanda uygulayacağım. Ödüm koptu onları görünce bir de her yerine sarmış, nasıl panikledim anlatamam.
bernacyhn
17-09-2010, 22:33
Sinek ilacı işe yarar mı acaba?
muhammed altan
20-09-2010, 12:11
Sayın BernaCYHN , Ben böcek ilacı ile yapmıştım.Üzerinde sinek böcek resimleri vardı.Bence olur ,etkisi diğerine göre belki biraz daha azdır.Siz 2 defa fazla sıkarsınız olur biter.Ama vakit geçirmeyin ağacınızın hayatını kurtarın.Unutmayın direk ağaca sıkmıyorsunuz.Sulandırıp öyle sıkıyorsunuz !!
bernacyhn
23-09-2010, 13:53
Evdeki sineksavarmış. Birazdan gidip böcek ilacı alacağım marketten. Teşekkürler muhammet Altan bey tavsiyeleriniz için
bernacyhn
23-09-2010, 14:10
Markete gitmeden önce komşuya böcek ilacı var mı diye sorayım dedim. bitkiler için ıslanabilir böcek ilacı varmış size sormak için eve getirip resmini çektim. Ne dersiniz kullanılabilir mi?
muhammed altan
23-09-2010, 15:18
Evet.Bu tam bir kabuklu bit ilacı!! Yanlız , 1 litre su ile nekadar sulandıracaksınız bilemem.Dekara verilen ağaç yöntemine göre de verebilirsiniz. 1cc (şırınga ölçüsü ) kadar çekip vermek olabilir diye düşünüyorum.Çok kaçırırsanız ağacı yakabilirsiniz.Dikkatli olun.Bence Mine Hanım ' a bir bilene sorun bölümünde sorabilirsiniz.
bernacyhn
24-09-2010, 00:16
Brn cevabınızı bekleyemeden kuru olarak elime ameliyat eldiveni geçirip nefesimi tutup bu ilaçla ağaçta böceklerin yoğun olduğu yerleri ovdum. Ağacın tamamına etki etmesi için sizden aldığım cesaretle suya katıp her yerine sıkacağım :) Zaman atırdığınız için çok teşekkür ederim. Umarım bu böcekler bir an önce ağacımı terkederler :)
muhammed altan
24-09-2010, 14:45
Bu uygulamayı dediğim gibi uygularsanız görüceksiniz bir şey kalmayacaktır.Bir ay sonra tekrar gözlemleyin eğer bir iki tane canlı olanı varsa uygulamaya devam...!
Bir de ağacınızı kuzey (poyraz) rüzgarından koruyun bu hem kış için hemde yaz için.Kuytu , nemin olduğu yerleri çok severler ve verimli olurlar. Turunçgillerle önemli bir bilgiyi sizinle paylaşmak istedim .Şöyle ki ;
Potasyum Nitrat (13,5-0-46) turunçgillerde meyvelerin büyümesine ve meyve sayısının artışına yardımcı oluyor.Şubat ayında, ya da , çiçeklenmeden 1 ya da 2 ay arası bir süre kadar önce ilk gübrelemeyi, Mayıs'ta çiçeklenme döneminde ikinci gübrelemeyi ve Temmuz'da yaz gübrelemesini yapmalıyız.Bunlardan en önemlisi çiçeklenme öncesi şubat ayında yapılacak olan ilk gübrelemedir.
Cahide Kartal
28-09-2010, 17:32
Baharla birlikte bulunduğu küçük saksıdan alıp tenekeye diktiğim turunçun yaprakları anlayamadığım bir sebepten dökülüyor.Ne önerirsiniz.
173129
Budama güçlendirir mi?(Üst kısmı)
173130
Üç yıldır aynı saksıda olan diğer turunç, yaprak vermeye devam ediyor.
173131
bernacyhn
28-09-2010, 19:12
Sanırım saksısı biraz küçük kalmış ve bu yüzden dökülüyor yapraklar ama yine de bir bilene sorun
muhammed altan
29-09-2010, 15:22
Cahide Hn , merhaba.Fidanınızı yer değişikliği yapmışsanız bir miktar dökebilir.Eğer dışarıdan içeri almışsanız dökmeye devam edecek hazırlıklı olun.İçeriye alışması zaman alır.İçeride bulundurmak istiyorsanız odayı sık havalandırıp ,güneş alan konuma koymalısınız.
Diğer bir sebep çok su vermişsinizdir.Dengeli düzenli su vermek gerekir.
Ağaçta bir zararlı görülmüyor ve besin ekliği yapraklarına yansımamış.
bernacyhn
29-09-2010, 16:00
Muhammed bey, ben ağacımın hastalık kapmış olan yapraklarını budadım ama acaba doğru mu yaptım, yanlış mı yaptım ?
Cahide Kartal
29-09-2010, 17:01
Teşekkür ederim Muhammed Bey, bulunduğu saksıya aldığımdan beri yerini hiç değiştirmedim hep camekanlı terasta durdu(sera etkisi olsun diye ), havalandırmasını ihmal etmemeye çalıştım,zaman zaman biriktirdiğim yağmur sularından da verdim.Yalnız bir şey dikkatimi çekti, teneke saksısında aşırı sıcaklar köklerine zarar vermiş yapraklarını dökmüş olabilir mi?
muhammed altan
01-10-2010, 13:50
Sanmıyorum Cahide Hanım.Bu sene çok sıcaklar oldu ama yapraklarını kurutacak olsa çoğu dökülürdü.Diğer ağaçlar gibi narenciye ağacıda dönem dönem yaprak dökebilir.Yaprak yenileme vakti gelmiş olabilir.
Ağacınızın yaprakların arkasında böceklenme **** pas lekesi gibi kahverengileşme bir şeyler varmı ? **** gövde de ?
Cahide Kartal
01-10-2010, 14:35
Narenciye ağaçlarında böyle bir özelliğin olduğunu bilmiyordum (her daim yeşil olduklarından düşünemedim).Bu durum rahatlattı beni.Ağaçta saydığınız diğer zararlı olşumlardan hiçbiri yok çok şükür.Kışa girerken besin takviyesi nasıl olmalı acaba?
muhammed altan
01-10-2010, 16:02
Ben , 10 yıl önce kadar narenciye ağaçlarına merak sarmamdan dolayı onunla çok bilgi edindim.Gözlemlerimi (saksılarda yetiştirdiğim 12 çeşidi ile ) ve edindiğim bilgilere göre bunu yazıyorum.
Dökülen yaşlı yaprakların yerine bahar ayında yenileri çıkacaktır.Narenciye çok enteresan bir bitki bana göre.Sadece yerini sevsin yeter.Bu da çok zor oluyor.Akdeniz tipik iklimini sağlamanız lazım.İlk limon fidanı aldıktan sonra , zavallı ağaca yapmadığımı bırakmamıştım.İlk aldığım limon ağacın üzerinde 20 adet limon vardı.Sonraki yıllarda bir türlü limon olmadı.Çiçek açıyor ama meyve tutmuyordu.Ek besin hatta hormon uyguladım.Bir iki adet oldu sonra düştüler.Fazla gübre vererek bunun gibi 4-5 ağaç katili oldum.Bursada bazı yerlerde limon yetiştiren üzerinde bir sürü meyve olanları gördükçe çok imrenirdim.Bu kişilere soruyordum ne veriyosunuz ? diye..Hiç birşey!aklımıza gelirse koyun gübresi ,bazılarıda çay posası veriyoruz dedi !
Acaba ağacın cinsi ile ilgili diye düşünmüştüm.Değişik cinsleri aldım.Ama sonuç yine aynı , bir değişiklik olmadı.
Sonra anladım ki tek önemli şey ortam.Ağacı yerinden başka bir yere değiştirmemek gerekiyor , güneş ışığı günün 1-2 saati bile olsa mutlaka almalı ,poyraz rüzgarını görmemesi gerekiyor,gübrelemeyi çok kaçırıp vermek ağacın çiçek açıp vermesini engelliyor,bir de ortam içinde nem sağlayacak su birikitinsi -ıslak bez -mutfağa yakınlığı çok etkiliyor.
Gübrelemeyi size bir bilgiye göre size tarif edeceğim .
Muhammed bey bir şey sormak istiyorum. Bende 15 gün önce çekirdekten yetiştirdiğim limonuma fidancıdan aldığım limon dalından göz aşısı yapmıştım. Sargılarını açtım kaynadığını gördüm ( acemi şansı herhalde ). Ama ilk aşı yapacağım zaman göz parçasının üzerinde tomurcuk gibi bir şey vardı. O şimdi yok. Kurumuş düşmüş sanırım. Bu aşı tuttuğuna göre limon fidanını aşının tuttuğu yerin tam üstünden kesmelimiyim. Bir de göz parçasından düşen tomurcuğun yerine yenisi çıkacaktır herhalde. Cevaplarınız için teşekkürler.
limon_sever
02-10-2010, 14:51
Bugün limonumu sularken dikeni dikkatimi çekti. Dikenin ucu iki tane idi. Bana biraz garip geldi. Sizce bu normal bir şey mi? Çok merak ettim doğrusu.
muhammed altan
03-10-2010, 11:19
Muhammed bey bir şey sormak istiyorum. Bende 15 gün önce çekirdekten yetiştirdiğim limonuma fidancıdan aldığım limon dalından göz aşısı yapmıştım. Sargılarını açtım kaynadığını gördüm ( acemi şansı herhalde ). Ama ilk aşı yapacağım zaman göz parçasının üzerinde tomurcuk gibi bir şey vardı. O şimdi yok. Kurumuş düşmüş sanırım. Bu aşı tuttuğuna göre limon fidanını aşının tuttuğu yerin tam üstünden kesmelimiyim. Bir de göz parçasından düşen tomurcuğun yerine yenisi çıkacaktır herhalde. Cevaplarınız için teşekkürler.
Sayın renkk , aşı yaptığınız yeşil dokudaki tomurcuk genelde kurumaz , dal parçası var ise kuruyabilip düşer.Aşının tuttuğundan eminmisiniz?Doku hala yeşil duruyormu ? Yakından fotoğrafını çekip gönderirsen daha sağlıklı bilgi verebilirim.
muhammed altan
03-10-2010, 11:27
Sayın Limon sever ,gerçekten çok ilginç bende ilk defa görüyorum.Sanki bir daldan çıkmış diken gibi ,ama dikenden diken !! Ben limonlarımda hiç görmedim doğrusu..!Fazla gübre vermenin etkisi olabilirmi acaba onu düşündüm.Ben bu konunun uzmanı değilim ama ilk kez bunu görüyorum.Bir keresinde afrika menekşemin yaprağının ortasında bir yaprak daha çıkmıştı ,o aklıma geldi.Bende bunun resmini paylaşacaktım ,ama menekşem kurudu.
limon_sever
03-10-2010, 15:22
Normal toprak içinde, gübreleme çok nadir ve az miktarda yapıyorum. Sulama da aynen aşırı sulama yapmıyorum. Çok garip bir durum.
muhammed altan
04-10-2010, 08:53
İleride iki başlı limon yapmasın bu ??? Artık tüm bitkilerin anatomisi değişiyor.Bunları artık normal karşılamak lazım.
Mayer limon konu başlığı altında narenciye uzmanı var; Mutlu Kutlu .Bu konuyu birde o na sormak lazım.
Mutlu Kutlu
04-10-2010, 23:48
Bu durum tamamen normal, ben çok rasladım. Bazan tek yassı dal 3-4 tane talın yapışık hali gibide büyüyor sonradan ilerledikçe birbirlerinden ayrılıyorlar. bu tamamen bitkinin şakın hali veya gen dizilimindeki küçük hata zannedersem.
Sizin limondan çıkançift başlı dikende geçmişteki atalarından kalan genetik yapısının küçük bir tekrarı olabilir.Bugün limonumu sularken dikeni dikkatimi çekti. Dikenin ucu iki tane idi. Bana biraz garip geldi. Sizce bu normal bir şey mi? Çok merak ettim doğrusu.
gülağacı
09-10-2010, 14:16
bir kaç gün önce boyları 10cm olan 5 6 adet limon filizleri ya da fide mi diyorsunuz bilmiyorum,işte ben bulundukları toprak çok sert olduğu için daha yumuşak bi toprağa aldım,şu an hepsinin yaprakları solmuş gibi bi garip oldu bende susuz kaldılar diye su verdim,şimdi limonlarım ölecek mi acaba:(
ciceksever70
09-10-2010, 17:10
Yaklasik iki yil önce limon cekirdeginden yetistirdigim fidanim... Biraz tepe budamasi yapmak istiyorum ama acaba simdi zamani midir?
gülağacı
10-10-2010, 13:40
öldüler:(
gülağacı
10-10-2010, 14:28
Benim çiçekler açıp açıp dökülmeye devam ediyor...
merhaba ,sitede bi yerde okumuştum,saksının etrafına demir ya da kurşun parçaları koyduğunuzda dökülmüyormuş
bernacyhn
10-10-2010, 17:46
Varsa çivi batırın toprağa ben hep öyle yapardım saksı çiçeklerine. Ya da demir vitamini de alabilirsiniz.
Başınız sağolsun.
Fatos_Karag
15-10-2010, 08:22
Sayın gülağacı,
limon fidelerinizi kaybettiğinize üzüldüm.
Ama ümitsizliğe kapılmayın lütfen. Bende acemiyim. Deneme yanılmayla öğreneceğiz.
limon çekirdeği çimlendirmeyi ben de denemek istiyorum.bakalım şansımıza ne olacak.
muhammed altan
15-10-2010, 08:40
Sayın Gülağacı , ağaç öldü diye atmayın bekleyin... Biraz toprağını havalandırıp su dökmeyin bir müddet kadar.Kabuğunu üstten köküne gelene kadar bir bıçak ile küçük centik sıyırıp izleyin yeşillik varsa ,çürüklüğün bittiği yerden kesin.Eğer köke kadar inmemişse baharda mutlaka filizlenir.Tekrar bir aşı ile yeni meyve ağacı üretebilirsiniz.
gülağacı
17-10-2010, 20:13
bu mesajı yeni okuyorum,bu söylediklerinizin hiçbirini yapmadan (maalesef) meftaları başka bi saksıya gömdüm ,ama yaşasınlar diye değil,neden böyle yaptım bende bilmiyorum,iç güdüsel bişey sanırım :/
muhammed altan
18-10-2010, 13:45
bu mesajı yeni okuyorum,bu söylediklerinizin hiçbirini yapmadan (maalesef) meftaları başka bi saksıya gömdüm ,ama yaşasınlar diye değil,neden böyle yaptım bende bilmiyorum,iç güdüsel bişey sanırım :/
Bazen aklımıza estiğini yaparız bunun doğru olduğunu bilmeden bildiğimizi sanırız..Ama sizin yaptığınız çok mantıksız değil.
Bundan sonraki limon fidelerine ömür olsun.
Senior_Duke
26-12-2010, 14:23
Limon çekirdeğini çimlendirmenin en kolay yanı limonun içinden çıkan çekirdiklere zarar vermeden musluk suyu altında biraz yıkayıp ıslaklığıyla saksıda belirlediğiniz bir noktaya (çok derin gömmeden) koyup bir kaç damla (kesinlikle bardakla değil) elinizin içi ile üstüne su serpiştirip çekirdeği unutmalısınız. İlla cam önü olacak diye bir kaide yok. Hafif ışık alsın yeter. Sonra zaten filizlenecek. Ama beklerken sabırlı olup çekirdeğin durumunu kontrol etmek için gömdüğünüz noktayı eşelemeyin :)
akçatepe
27-12-2010, 01:28
Aranıza yeni katılıp bilgi ve tecrübesinden faydalandığım herkese teşekkür ediyorum. Bende bugün, kaliteli limonlardan elde ettiğim 15 kadar tohumu oksijenli su damlattığım suya koydum. Tecrübeli arkadaşlara sormak istediğim %50 torf ve %50 de meşe, dut, ceviz, kayısı ağaçlarının talaşını karıştırıp kullanabilirmiyiz.
Birde tohumları 40 gün önce limonlardan çıkarmış saklamıştım. Geç ekmemin bir yan etkisi varmı acaba.
Senior_Duke
27-12-2010, 11:20
Hiç o kadar bekleyip ekmedim. Genelde limondan çıkarttığım zaman normal suyla üzerindeki asiti yıkayıp işaret parmağımın ucu kadar bir çukur açıp gömüyorum. 3 Hafta içinde çıkıyorlar.
Toprağınız gayet güzel. Limon için çok abartılı toprak karışımları gerekmiyor.
akçatepe
27-12-2010, 11:47
Teşekkürler Senior-Dk. bahsettiğim karışık talaş elimde olduğu için sordum. Forumdan çıkardığım sonuca göre ortam ısısıda tohumların çıkışını etkiliyor.
bernacyhn
25-01-2011, 21:06
Merhaba. Babam bir gün önce bir adet aşılanmış limon dalı getirdi. Bendeki limona aşılamak için. Getirmesini bir kaç ay önce söylemiştim ancak bugün getirebildi. Bu arada benim limonuma kabuklu bit sardı ve yaşayıp yaşamayacağı belli değil. Hem de babamın getirdiği dalın kalınlığı benim limonumun iki katı kadar. Benim sormak istediğim bu dalı köklendirip büyütmek, bir ağaca dönüştürmek mümkün müdür?
Mine hanıma sormuştum ama cevap alamadım henüz bir de burada sorayım. Ne yapayım o dalı arkadaşlar şuanda bir soda şişesinin içinde suda bekliyor.
Bu limonlarım 2.5-3 senelikler, çekirdekten yetiştiler. Bir tanesini sürekli budayıp dallandırarak büyüttüm, diğerini budamadan. Şu aşamada kararsız kaldım; bunları budamalı mıyım?
Normalde her sene bu zamanlar budama yaptım ama bu sene bunlara kamkat aşısı yapma niyetinde olduğumdan; şu an budama yapmalı mıyım bilemiyorum.
Bir bilen yorumlayabilir mi acaba? Bu sene de budayayım mı, yazın yapılacak olan aşıya hazır olması için nasıl budama yapılmalı?
Teşekkür ederim ilginiz için.
Nariel, 2,5-3 yaşında bir anaca, hele fotoğrafta görülene aşı yapmanız çok zor, aşı gözünü kapatacaktır.Aşı için uygun anacın bir kurşun kalem kalınlığında olması gerekir.Kumkat, kalamondin gibi türlerin aşı gözleri de diğerlerine göre daha küçüktür, daha da zor olur işiniz.
Biz böyle durumlarda dipten 15cm kadar bırakıp tepesini kesiyoruz bahar başında ve yeni çıkan bir sürgüne aşı yapıyoruz.Bunda da bazılarının sürgün vermeden kuruma riski var.
Yeterli sayıda ağaç varsa bence bir tanesinin tepesini kesip deneyin, olmaza yukarı doğru bir kaç yaprak bırakırsanız ağacın çalışması devam eder, kurumaz, sonra sürgün verince o kısmı keser atarsınız.Sonra da bu sürgüne aşı yaparsınız.
Aşılayacağınız diğer ağaçlar da taçlanmamış görünüyor, topraktan 50cm kadar yukarıdan tepesini kesin ve taçlansın.Normalde 70cm'den kesmek gerekir bahçe ağaçları için ama siz bu ağacı saksıda yaşatacaksınız, biraz daha derli toplu olması için çok uzun bırakmayın.
Selamlar,
temmuz99
08-02-2011, 10:48
Merhabalar
Bende bir limon ağacım olsun istiyorum.
Bir aya kadar önce beş altı limon çekirdeğini pamuk içine ıslatıp kaloriferin yanına koymuştum ama hiç bir değişiklik olmadı. Çimlenmediler.
Sonra da çelikten mi üretiliyor acaba diye vazgeçmiştim.
Bu sitede bugün görünce çok şaşırdım.
Salon limonlarını araştırıyordum. Buradaki yazıları gördüm. Tekrar deneyeceğim.
Malina adlı arkadaşımızın da dediği gibi çöpe attığımız bütün çekirdekler sadece limonların değil bütün meyvelerin çekirdekleri zaten ölmüş oluyor.
Bu yüzden kız kardeşim ve ben özellikle yazın meyve çekirdeklerini çöpe atmıyoruz. biriktirip hemde biraz kurutup toprak bulduğumuz herhangi biryere atıyoruz.
Unutmayın ki onlar çöp değiller.
Temanın dediğine göre her 10 çekirdekten ancak 1 tanesinin çimlenme şansı varmış!!!
Sevgiler...
Sayın MSaygın, sağolun ilgilendiğiniz için. Elimde sadece bu 2 adet fidan var, kıyamam bunları dipten 10 cm kesmeye:(
Taçsız olanı dediğiniz gibi budayıp taçlandırayım.
Bunların gövdesine değil de, bir dalına aşı yapma şansım yok mu acaba, ya da 2-3 dalına mesela?
Sayın temmuz99, hoşgeldiniz. Tohum çimlendirme denemelerine devam edin, bu konuyu baştan sona okursanız birçok deneyim göreceksiniz.
Forumumuzda daha önceden çekirdek toplama ve arazilere ekme konusu konuşulmuştu,dilerseniz arama yapıp o konuları bulabilirsiniz.
bernacyhn
09-02-2011, 19:36
Benim limonum da bir kurşun kalem kalınlığında. Aşı için babam dal getirmiş ama o dal benim limonumdan daha kalın. Bu yüzden sanırım göz aşısı yapmam gerekecek. Göz aşısı için de neler gerekir hiç bilmiyorum. Neyse, şimdilik hepsi kalacak çünkü ben balıkesir'deyim limonum da istanbul'da.
Tabi ki dalına da aşı yapabilirsiniz, tutarsa hem limon hem kumkat veren bir ağacınız olur.Muhtemelen limon baskın gelip, patlayan gözün büyümesine engel olur ama denemekten de bir zarar gelmez.
Öncelikle selamlar... Hoşgeldim Hoşbulduk
Bende tasadüf eseri limon çimlendirme ile ilgili konunuza rastladım ve çok ilgimi çekti meraklıyımda zaten :) daha sonra bende ekmeye karar verdim ve ektim sonra sitede dolaşırken üyü olmaya karar verdim sizlerle olmaktan mutluyum :)
LimonuM....
öncelikle araştırmalarım sayesinde edindiğim bilgilere dayanarak uygun ortam ayarladım... bir kap biçiminde strafor buldum ve ıç kısmı hariç her yerini folyo bantla kapladım daha sonra uygun bir toprak bularak içini toprakla doldurdum içine 5-6 adet çekirdek koydum
belirli aralıklarla daha sonra üstünü toprakla kapattım straforun köşelerine çivi sokum ve üstüne naylon koydum ve naylonu çevreleyip alt kısımdan hava almayacak şekilde bantladım
daha sonra güneş almaması ve sıcak olması nedeniyle bazamın altına koydum evimiz alttan ısıtmalı olduğu için baza sıcacık oluyor yani uygun ortamları elde ettim sanırım...
12.02.2011 tarihinde ektim umarım sonuç alırım yakında fotoğraflarınıda kayacağım...(öneri görüş ve yanlış yaptığım birşey varsa yorumlarınızı kesinlikle bekliyorum )
sevgi ve saygılarımla.... ;)
ugur boga
20-04-2011, 18:34
ben de bu kadar yazılandan sonra evde toprak gördüğüm her yere limon çekirdeği gömdüm.sonra düşündüm de bu 2 yılda aşı yapılacak kalınlığa gelir.1 yıl aşı yaptık tuttu en az 2 yıl daha ürün vermesi için bekleyecez.yani 5 yıl sonra anca ağaç olacak.uzun iş bu ya :D
ben de bu kadar yazılandan sonra evde toprak gördüğüm her yere limon çekirdeği gömdüm.sonra düşündüm de bu 2 yılda aşı yapılacak kalınlığa gelir.1 yıl aşı yaptık tuttu en az 2 yıl daha ürün vermesi için bekleyecez.yani 5 yıl sonra anca ağaç olacak.uzun iş bu ya :D
öyle bi niyete girmedim valla :D olsunda ürün vermesin boşver :D bu aradadeneylerim olumsuz bi tane çıktı unuda kırdım saksısını değiştirirken çok üzüldüm:( ama şimdi mutluyum :D baktım olmuyo dediğin gibi yaklaşık 3o çekirdek oraya buraya nerde toprak varsa ektim yoksa üztüne çok düşünce çıkmıyo bunlar onu anladım :) ama sanırım sorun sıcaklıktan dolayıydı havalarsoğuktu o yüzden olmadı çünkü o tutanta heralde 1buçuk ay sonra çıktı havalar ısınmaya başlaınca artık okadar diktim çıkar heralda bi kaç tane :)
deniz-kızı
26-04-2011, 14:23
Arkadaşlar merhaba.Ben 2008 yılında bu başlığa yazmıştım limon ektim çıktı...Fakat bir sorun var aradan üç yıl geçti boyu bir birbuçuk karışta kaldı.alt yapraklar ölüyor. baktım parazit var tek tek sırf ilaç değmesin diye ellerimle temizledim.Neden büyümüyor.2 seneyi çoktan aştı meyve vermesi gerekmiyor mu? Bulunduğum yerin güneşi yetersiz diye anneanneme bıraktım çünkü o da limon bakmış zamanında bakımını iyi bilir. Ev deniz kanarı güneşi iyi. Hala bir gelişme yok bir yıldır orada...Neden olabilir saksısı mı küçük olabilir 3ltr.'lik saksı. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum... Çok uzun oldu sanırım kusura bakmayın resmen ağlıyorum soldu solacak diye :(
Arkadaşlar merhaba.Ben 2008 yılında bu başlığa yazmıştım limon ektim çıktı...Fakat bir sorun var aradan üç yıl geçti boyu bir birbuçuk karışta kaldı.alt yapraklar ölüyor. baktım parazit var tek tek sırf ilaç değmesin diye ellerimle temizledim.Neden büyümüyor.2 seneyi çoktan aştı meyve vermesi gerekmiyor mu? Bulunduğum yerin güneşi yetersiz diye anneanneme bıraktım çünkü o da limon bakmış zamanında bakımını iyi bilir. Ev deniz kanarı güneşi iyi. Hala bir gelişme yok bir yıldır orada...Neden olabilir saksısı mı küçük olabilir 3ltr.'lik saksı. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum... Çok uzun oldu sanırım kusura bakmayın resmen ağlıyorum soldu solacak diye :(
bence saksıdan kaynaklanıyor edindiğim bilgilere göre ilk başlarda kazık kök çıkarıyormuş ve aşağı doğru uzayamayınca da kuş yuvasımı ne deniyormuş kök o duruma geliyor ve büyüme duruyor ardından da bitki ölmeye başlıyor.. kök dibe geldiğinde dönmeye başlıyor ve kuş yuvası durumuna geliyor.. bence saksısını değiştir büyüklügü belki çok önemli değil ama derin olmalı... umarım yardımcı olmuşumdur:) ve umarım benimde öyle bir limon ağacım olur ;)
Merhaba ugur bora, bence 5 yıl size uzun gelmesin. Bir aksilik olmazsa 5 yıl nasıl olsa öyle ya da böyle geçecek. Bu arada bir yandan da birkaç tohum çimlense fena mı olur?
ttuzunalp
18-05-2011, 09:56
Merhaba Arkadaşlar;
Evde çekirdekten büyüttüğüm 3 cm lik limonlarım büyümeye çalışıyorlar bu arada sakslıarı yaklaşık 10 cm forumda okuduğum kadarıyla derin saksı olması gerekiyor peki sizce limonlarım kaç cm olduğunda derin saksılara almalıyım ?
yardımcı olan herkese teşekkürler saygılar....
bernacyhn
29-05-2011, 22:15
Merhaba ttuzunalp, limonlar büyürken kazık kök yaptıkları için kökler tabana değdiği anda kıvrılmaya ve bu şekilde büyümeye başlıyor. Bu şekilde büyümeye devam ederse ilerde bitki cılız ve verimsiz oluyor. Limon fideniz ne kadar küçük olsa da kökü her zaman kendinden daha büyük olur. Bu nedenle bitkiniz yaklaşık 10 cm olduğunda saksısını değiştirme zamanınız çoktan gelmiştir. Uzun süre bekletmemeye çalışın ve daha derin bir saksıya alın. Ne kadar derin olursa o kadar iyi gelişir.
benimküçükbahçm
01-06-2011, 19:55
YakLaşık 1 haftadır ÇimLenmeLerini bekLiyrum. İnşallah bnmde kendi LimonLarm oLur (:
1999kartal
12-06-2011, 07:02
ben hep yaptım ama olmuyor ama kesin çok beklemediğimdendir 5 gün olunca kafayı yiyiyorum
Limon da çelikle en iyi üretimi sağlarsınız.Hem aşı derdi de yok.
1999kartal
14-06-2011, 11:18
ben 12 yaşında bir çocuğum çeliğin ne olduğunu bilmiom
benim şimdi yaklaşık 5 10 cm büyüklüğünde 22 tane fidem var :) mutluyum :D
merhabalar. 10 ay önce evde boş boş duran topraklı saksıya 4 limon çekirdeği sokuşturmuş 1-2 kez çiçek yapraklarına su sıktığım fısfısla sulamıştım 2 hafta içinde ilk fideyi görünce çok şaşırmış ve mutlu olmuştum hergün büyüdüğünü gördükçe mutluluğum artıyor. limonum büyüyünce netten araştırdım ki aynı yöntemle çoğu kişinin bir limonu olmuş. gerçi aynı saksıda 3-4 limon olmamalı ayrılmalıymış. ayrıca araştırdığım kadarıyla dikenli olan fideler yabani oluyor limon vermesi için yaz döneminde aşı yapmak gerekiyormuş. benim limonlarım dikenlenmeye başladı ve fideleri ayırmak için eylülü bekliyorum.
234194234195
1. limonumu bu şimdi aşılayabilir miyim yoksa daha gövdenin kalınlaşması için beklemelimiyim
2. aşıyı nerden bulabilirim ve ben yapabilirmiyim. ayrıca nasıl yapmam lazım
4 fidem aynı saksıda (acemilik işte) aşıdan sonra eylül ayında mı ayırayım fideleri yoksa önce mi ayırayım.
5. forumda Msaygın beyefendi bir cevabında saksıda yetiştirilen limonların boyundan kesilmesi gerektiğini uzamasına gerek olmadığını yazmış şimdi budayayım mı yoksa aşıda zaten bunacak mı çok teşekkürler şimdiden
Merhaba,
Aşı yapmak için bir anaç turunçgil fidanına ihtiyacınız var.Anaç olarak kullanılan da belli cinsler vardır, başta turunç olmak üzere.Bu anaçlar üzerine aşıladığımız türe avantajlar kazandırırlar, hastalıklara dayanıklılık, soğuğa dayanıklılık gibi.Bir de zaten meyve veren bir ağaçtan aşı gözü alınca, yeni ağacımız da hemen meyve verir. Çekirdekten yetiştirdiğimiz bitkilerin ise bir kısmı kendi türünde meyve verir, bir kısmı ise farklı tür yabani bir meyve verir.Ayrıca çekirdekten yetişen bitkiler çok daha geç meyve vermeye başlarlar, bu yıl bazı türlerde 10 yıla kadar uzayabilir.
Aslına bakarsanız limon üzerine limon aşılamak pek tercih edilen bir durum değildir.Limon yerine turunç çekirdeği ekseydiniz, hemen her çeşit turunçgili aşılayabilirdiniz. Ancak denemek elinizde, bu dört fideyi ayırıp, ikisini olduğu gibi büyütmek, ikisini de aşılamanız mümkün, hem de karşılaştırmış olursunuz.
Sorularınıza gelince;
1. Sağdaki fotoğraf net değil, tam kalınlığı görünmüyor ama kurşun kalem kalınlığı, uygun bir kalınlıktır anacı aşılamak için.Sanki sizin fidanlarınızın biraz daha zamana ihtiyacı var gibi. Ayrıca aşı için sonbaharı beklemek daha uygun, isterseniz eylül ortasına kadar bekleyin. Bu arada fidanlarınızı dikkatlice ayırıp, 4 ayrı saksıda büyütebilirsiniz.Biraz da azot ağırlıklı gübre verirseniz, sonbaharda aşıya gelirler bence.
2. Aşıyı, şu anda meyve veren, sağlıklı bir ağaçtan almanız lazım.Hiç tecrübeniz olmasa bile yapabilirsiniz dikkat ederseniz, bununla ilgili forumda arama yapmanızı öneririm.
3. Fideleri aşıdan önce ayırırsanız daha iyi olur.
5. Tam olarak nerede ne yazdığımı hatırlamıyorum ama saksıda tutulacak bitkilerin boya gitmeden, belli bir formda, boyda tıutulmasını kastetmişimdir.Sizin o aşamaya gelmenize daha bir kaç yıl var.Bitkinizi aşılayın ya da aşılatın.Aşı tuttuktan, büyüdükten sonra anacın uzayan dallarını kesip aşıyı büyüteceksiniz.Sonra yine birlikte krar veririz bitkinizin formuna.
Kolay gelsin.
Merhaba,
Aşı yapmak için bir anaç turunçgil fidanına ihtiyacınız var.Anaç olarak kullanılan da belli cinsler vardır, başta turunç olmak üzere.Bu anaçlar üzerine aşıladığımız türe avantajlar kazandırırlar, hastalıklara dayanıklılık, soğuğa dayanıklılık gibi.Bir de zaten meyve veren bir ağaçtan aşı gözü alınca, yeni ağacımız da hemen meyve verir. Çekirdekten yetiştirdiğimiz bitkilerin ise bir kısmı kendi türünde meyve verir, bir kısmı ise farklı tür yabani bir meyve verir.Ayrıca çekirdekten yetişen bitkiler çok daha geç meyve vermeye başlarlar, bu yıl bazı türlerde 10 yıla kadar uzayabilir.
Aslına bakarsanız limon üzerine limon aşılamak pek tercih edilen bir durum değildir.Limon yerine turunç çekirdeği ekseydiniz, hemen her çeşit turunçgili aşılayabilirdiniz. Ancak denemek elinizde, bu dört fideyi ayırıp, ikisini olduğu gibi büyütmek, ikisini de aşılamanız mümkün, hem de karşılaştırmış olursunuz.
Sorularınıza gelince;
1. Sağdaki fotoğraf net değil, tam kalınlığı görünmüyor ama kurşun kalem kalınlığı, uygun bir kalınlıktır anacı aşılamak için.Sanki sizin fidanlarınızın biraz daha zamana ihtiyacı var gibi. Ayrıca aşı için sonbaharı beklemek daha uygun, isterseniz eylül ortasına kadar bekleyin. Bu arada fidanlarınızı dikkatlice ayırıp, 4 ayrı saksıda büyütebilirsiniz.Biraz da azot ağırlıklı gübre verirseniz, sonbaharda aşıya gelirler bence.
2. Aşıyı, şu anda meyve veren, sağlıklı bir ağaçtan almanız lazım.Hiç tecrübeniz olmasa bile yapabilirsiniz dikkat ederseniz, bununla ilgili forumda arama yapmanızı öneririm.
3. Fideleri aşıdan önce ayırırsanız daha iyi olur.
5. Tam olarak nerede ne yazdığımı hatırlamıyorum ama saksıda tutulacak bitkilerin boya gitmeden, belli bir formda, boyda tıutulmasını kastetmişimdir.Sizin o aşamaya gelmenize daha bir kaç yıl var.Bitkinizi aşılayın ya da aşılatın.Aşı tuttuktan, büyüdükten sonra anacın uzayan dallarını kesip aşıyı büyüteceksiniz.Sonra yine birlikte krar veririz bitkinizin formuna.
Kolay gelsin.
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM çok iyi anlatmışsınız. fidanlarım henüz kurşun kalem kalınlığında değil. verdiğiniz bilgilerikullanıcam çok teşekkürler ilerleyen dönemde sizi yeniden rahatsız ederim tekrar teşekkürler
bernacyhn
27-07-2011, 21:16
İki buçuk üç yaşındaki limon ağacım artık toprağın oldu :) Aşılanmak ve özüne, toprağa dikilmek üzere komşumuza hediye ettim. Şimdi yeni limonlar yetiştirme zamanı :) Hepimize kolay gelsin :)
1999kartal
31-07-2011, 06:56
limon çekirdeği normal toprakta çimlenirmi
1999kartal
31-07-2011, 06:57
lütfen söyleyin
limon çekirdeği normal toprakta çimlenirmi
Hemen hemen her toprakta çimlenir ama yinede çok derinlere dikmemek lazım. Aksi halde nemi alamazsa evre tamamlanmaz.
Mehmet
1999kartal
31-07-2011, 10:27
teşekkür ederim
merlict
palamut24
29-09-2011, 18:10
limon fidanımın saksısının içinde oldukça çok minik beyaz bit gibi böcekler var bunları nasıl öldüre bilirim mazot döksem limon fidanına zarar verir mi bir de aşılama ile ilgili ayrıntılı olarak bilgi verir misiniz?
Turunçgil
29-09-2011, 19:13
O böcekler sanırım beyaz sinek turunçgillerde olduğu gibi sebzelerdede oluyor.mazot dökmeniz fidanınız için zararlı olabilir.ilacı olacaktır mutlaka ondan edinin.Aşı yapımını ise buradan bakabilirsiniz...
agaclar.net - 08 Aşı ile Üretim (http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=13957)
Kağan Karataş
31-10-2011, 20:35
Ben limon çekirdeklerini normal bahçeden aldığım toprağa 1 ay önce ektim.Sizce ne zaman toprak yüzüne çıkar.
Halil Önen
02-11-2011, 22:16
Lütfen bana cevap yazın.
Sn. Kağan bey hoş geldiniz.
Yukarıda Sn. Shunil _ ileti 706_ 2 hafta gibi demiş. Ama toprağın tavı güzel olursa 15 güne varmaz herhalde.
Kağan Bey, 15 gün ya da 1 ay diye bir genelleme olamaz, hava sıcaklığına, çimlendirme ortamına göre süre değişebilir. 1 ay uzun bir süre değildir, mevsimsiz çimlendirmelerde 1 aydan uzun sürebilir, biraz sabredin.
Muhtemelen çekirdekleri çürütmüş de olabilirsiniz, ne de olsa çimlendirme sabır işi. Lütfen arka arkaya mesajlar atmak yerine geriye doğru bu başlıkta bir okuma yapın, eski cevapları inceleyin.
Turunçgil
15-11-2011, 20:23
Benim Limonlarım 1.5 ayda çıkmıştı ve haziran ayıydı :)))
Turunçgil
15-11-2011, 20:27
Ayrıca birşey sormak istiyorum bu pazardan aldığımız mandalinaların bazıları yapraklarıyla hatta ufacık dallarıyla satın alıyorum.Bu dalları çöpe atmak yerine suya koyarak kök saldırabilirmiyim acaba ? Dün denedim bugün baktığımda sarkan yaprakların hafifçe başlarını kaldırdıkları farkettim.Umarım kökte saldırabilirim... :)
Kağan Karataş
17-11-2011, 17:08
Turunçgilll çıktıktaktan sonra nasıl sulamalıyım.Güneş gören yerdemi durması gerekiyor?
TUrunçgilll bide sormak istediğim saksıyı büyütürken nekadar büyüklükte olmalı?Mesela 5kg'lık yağ tenekesi olabilirmi olursa tenekekede ne kadar süre tutabilirim?
30.10.2011'de ektiğim toğumların toprağinı karıştırdığımda nerdeyse üç kat şiştiklerini farkettim ne zaman köklen meye başlarlar.17.11.2011'de şiştiklerini farkettim
Turunçgil
18-11-2011, 19:20
Benim limoncuklarım bütün yazı pencere kenarında geçirdiler.2 günde bir suladım.Tenekede olabilir.Tahminen 1.5 - 2 Yaşına dek orada sağlıklı bir şekilde büyütebilirsin ancak aşı yapılmazsa ondan meyve yapmasını beklememelisin.Benim limonlarım 1.5 ayda çıkmıştı.seninki daha 20 gün olmuş ayrıca ev ısısıda çimlenmeyi etkiliyor.Yakında çıkarlar sanırım...
Kağan Karataş
18-11-2011, 20:24
Turunçgilll cevapladığın için sağol.Ben buzamana kadar hiç sulamadım.Poşetin içine koydum ve poşetin ağzını hiç hava almayacak şekilde bağladım toprak nemli böyle yapmam sera etkisi yaratırmı?Böyle yaparak daha erken çımsını sağlarmıyım?
Turunçgil
19-11-2011, 13:45
Olabilir ancak seralar arasıra havalandırılır.günde 4-5dk havalandır ,sonra tekrar kapat çimlendiklerini gördüğün an poşeti çıkar(oksijen gerekir) ılık bir yere al.Toprak çamur kıvamında değilde hafif nemlendirmen iyi olur...
Kağan Karataş
14-12-2011, 14:44
Turunçgilll benim limon çimlenen 3 yapraklı fidemin yaprakları beyazlamaya başladı ne yapmamlazım.Cevap yazarsan sevinirim.8cm lik kaptaduruyor.
Turunçgil
14-12-2011, 20:22
Nasıl beyazlamaya başladı ? Ortamda hava kuruysa malum kış hava, Soba Klima yapabilir.2-3 günde bir sulamaya özen gösterin.Kabın derinliği iyi, sorun küçüklüğünde değil.
Arkadaşlar, bir yeni başlayan olarak soru sormak istiyorum. Komik gelebilir ancak tavsiyelerinizi bekliyorum. Büyük geniş dikdörtgen saksılardan birini limon ektim. Öncelikle bir limonu dört eşit parçaya böldüm. Sonrada parçaları toprağın altında 3-4 cm derinde kalacak şekilde gömdüm. Saksım pencerenin dışında duruyor.
Bu şekilde çimlenme olur mu? Saksıyı içeri almalı mıyım? Hatalarım nelerdir? Tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
hanbiyçe
14-12-2011, 23:28
kaloriferin üstüne pamukla koyduğum limon çekirdeklerim çimlendi 1i şu an büyüyor ancak toprağa ektiğim limonlarım henüz çimlenemedi.Ancak bilmeden yaptığım bir şey var sonuç almam olası mıdır bilmiyorum.Tohumlarının şişmesi için suya attığım mandalina çekirdeklerim büyük oranda çekirdeklerini çatlatmış ve filizler baş vermek üzere yaptığım doğrumudur,yoksa alayım mı sudan
Turunçgil
15-12-2011, 16:43
Sn kunguz bu şekilde bir limon fidesi sahibi olamazsınız aksine toprağı kurtlandırarak ve asidik dengesini bozarak veriminin azalmasına yol açarsınız.İçindeki çekirdekleri sıcak bir ortamda pamukta,toprakta vs tutarak çimlenmesini sağlayabilirsiniz.
Turunçgil
15-12-2011, 16:46
Sn hanbiyçe
Toprağa ektiğiniz çekirdeklerin saksısı dışarda ise toprak soğukluğundan bahar aylarında çimlenme gerçekleşecektir.Öte yandan filiz verecek durumda olan mandalinalarınız ise artık oda sıcaklığındaki toprağa ekme zamanlarının geldiğini söylüyorlar. :)
hanbiyçe
17-12-2011, 01:59
zaten çimlenen çekirdeklerimi anında diktim ve hiçbiri dışarda değil ya kaloriferin üstünde ya da kaloriferin yanında bol güneş alacakları şekilde tutuyorum ç,mlenen turunçlarımı diktim toprağa hatta iki tane turuncum yeşerip büyüyor diğerleri henüz çok küçükler ancak onlar da büyüyüp güzel turunçlar olacak bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim sayın turunçgil şu an 1.5 litrelik su şişesindeler elimde onlar vardı çok küçük oldukları için saksıya alırken incitirim diye korkuyorum ne zaman ya da hangi boya erişince saksıya almamı önerirsiniz :)
hanbiyçe
17-12-2011, 02:00
bir acemi olarak çok temel bir şeyi kaçırdığımı tecrübe ettiğim için benim gibi acemilerle paylaşmak istiyorum.Ben turunç çekirdeği çimlendirmek istemiştim ve elime geçen limon,mandalina çekirdeklerinin bir kısmını oluşturduğum küçük bir deneme saksısına rastgele attım ama hiç çimlenen çekirdeğim olmadı o saksıda.Yine de azimle çekirdek ekerken elime daha önce ektiğim çekirdeklerden biri geldi ve enterasan bi şekilde çimlenmiş ama ben çekirdeğin sivi kısmını aşağı gelecek şekilde dikmişim ve filiz aşağı doğru büyümüş fark ettiğime sevindim ve fark ettiğim diğer şey de çekirdekleri dikerken sivri kısmı yukarı bakacak şekilde dikin
:)
Turunçgil çekirdeklerinizi yere yatay şekilde ekmelisiniz hanbiyçe. Daha önce çimlenmeyen tohumlarda başka bir sorun olmuştur.
hanbiyçe
17-12-2011, 10:30
bilgilendirdiğiniz için teşekürler :)
Sayın Turunçgil, geçte olsa cevabınıza bakabildim. 2 gün evvel saksıyı içeriye aldım. Kaloriferin üzerine koydum. Epeyi su verdim toprağa, toprağın nemli kalıp kalmadığına sürekli bakıyorum. Limonları topraktan çıkarmadım önceden deidği gibi 4 parça limon içerisindeki bir sürü çekirdekle toprakta duruyor.
Bir arkadaşım limon çekirdeklerini çıkarıp dış çephereni çakıyla çizerek patlatıp toprağa gömmelisin dedi. Yardım ve yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Sayın Turunçgil, geçte olsa cevabınıza bakabildim. 2 gün evvel saksıyı içeriye aldım. Kaloriferin üzerine koydum. Epeyi su verdim toprağa, toprağın nemli kalıp kalmadığına sürekli bakıyorum. Limonları topraktan çıkarmadım önceden deidği gibi 4 parça limon içerisindeki bir sürü çekirdekle toprakta duruyor.
Bir arkadaşım limon çekirdeklerini çıkarıp dış çephereni çakıyla çizerek patlatıp toprağa gömmelisin dedi. Yardım ve yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Turunçgil
22-12-2011, 16:43
15 gün sonra topraktan çıkmaları lazım uygun sıcaklık,su vs olursa.Çekirdeği çizmen veya çizmemen bence daha zararlı olur zaten küçük ve kaygan bir yapısı var.Ben çizmemiştim öylesine şu 1.5 Lt kola şişelerine 5 çekirdek ekip cam kenarına koymuştum.Bu haziran ayında hepside çıktılar ve Ağustos ayında derin kök yapma sistemine sahip olduklarından daha geniş bir saksıya aldım.Sağlıklı bir limon fidesi her hafta bir yaprak çıkarmalıdır.Vede mutlaka ve mutlaka aşılanmalıdırlar.
Kağan Karataş
28-12-2011, 21:42
Çok uzun zamandır buraya uğruyamadım.1ay önce işe başladığım için.Benim 6'ıncı fidem çıkma savaşı veriyor.4 yapraklı fidelerimi 8cm lik kaptan çıkarıp 2,5lt lik kolaşişesini en uçtan keserek diktim.Burada hangi boya kadar bakabilim.Toprağı torflu toprak ek besin vermem gerekiyormu?Ek besin gerekirse hangi besini kullanmalıyım?
Kağan Karataş
28-12-2011, 21:48
Ceyaplarınızı bekliyorum.
Kağan Karataş
28-12-2011, 22:26
261693
Kağan Karataş
28-12-2011, 22:40
261698
Kağan Karataş
28-12-2011, 22:41
261699 30.10.2011 ektiim toğuların resimleri.
Kağan Karataş
28-12-2011, 22:42
Telefon kamerasıyla bu kadar oluyor.
Turunçgil
29-12-2011, 14:48
Aaa çıktılarmı onlar maşallah çokta sağlıklı görünüyorlar:)Kola şişesi seçiminiz güzel olmuş saçak kök sistemine sahip oldukları için.Burada onları uzun zaman bakabilirsiniz.Şişenin altından delik açmayı unutmayın'ki fazla su dışarı çıkabilsin.Altından bakarsınız, ne zaman kökler artık dibe ulaşıp yatay büyümeye başlamışlar ozaman saksıyı değiştirirsiniz.Şuanlık herhangi bir besin ihtiyaçları yok.Gün ışığı ve nemli toprak fazlasıyla yetecektir.
Kağan Karataş
29-12-2011, 16:56
Turunçgil cevapladığın için sağol.
Kağan Karataş
29-12-2011, 17:00
1. resimdeki fidenin yapraklarında beyazlama beyazlık görünüyor neden olabilir.
serkan_istanbul
29-12-2011, 18:40
Eski üyelerden limon çekirdeği ekip büyüten yokmu görsek. sevgiler
Turunçgil
29-12-2011, 18:44
Susuz kalmış o çimlenirken o yüzden önemli bişi değil.zaman içinde kaybolacaktır.
Kağan Karataş
29-12-2011, 20:57
Turunçgil cevabın için sağol.
Kağan Karataş
29-12-2011, 21:12
261799
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.