Bağlan

View Full Version : Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

Kağan Karataş
29-12-2011, 21:15
Bu mevsimde bu fide niye 2 haftadır resimdeki büyüklükte ne yapmam gerekiyor gelişmesi için.

ilksenozturk
30-12-2011, 12:06
Eski üyelerden limon çekirdeği ekip büyüten yokmu görsek. sevgiler

benim çekirdekten büyüttüğüm limonum şuan 3,5 yaşında ve 1 mt boyunda. ama çok cılız uzadı :(
geçtiğimiz yazın sonunda saksısını büyüttüm, bu sene de kalınlaşması için budama yapacağım. fotosunu bir ara yüklerim ama eski hali balkonumun sayfasında var.

Turunçgil
30-12-2011, 19:12
Limonlar ve turunçgiller çok yavaş gelişen bitkilerdir.o yüzden normal, herhangi bir şey yapmanıza gerek yok bence.Güneş onlara yetecektir.Oda içi havayıda nemli tutmaya çalışın.

Kağan Karataş
30-12-2011, 21:05
Bu mevsimde fazla güneş alamıyor.Ne yapmam lazım.Ondan büyümedi sanırım.

hanbiyçe
31-12-2011, 16:42
uzun zamandır çekirdekten limon yetişirme hevesim vardı ama çok basit hatalardan beceremiyordum sitede okuduklarımla şu an9 tane limon filizim oldu bilgilendirdiğiniz için teşekkürler :)

Kağan Karataş
31-12-2011, 21:37
hanbiyçe hanım işallah fideniz sağlıklı bir şekilde büyürler.Fidelerinin çıktıkları için çok sevindim.bu arada biz hemşeriymişiz.Konya'nın neresinde oturuyorsunuz.Birbirimizin fidelerini yakından görmek için soruyorum.Lütfen yanlış anlamayın.

Kağan Karataş
31-12-2011, 21:38
hanbiyçe filizlerinin fotoğraflarını koysanda görsek.

Kağan Karataş
01-01-2012, 15:16
262104

Kağan Karataş
01-01-2012, 15:46
Benim fidemin yaprakları buruşmaya başladı ne yapmam gerekiyor?

Kağan Karataş
01-01-2012, 15:50
262108

Kağan Karataş
01-01-2012, 15:51
Enson yüklediğim resimdeki limon fidesimi?

Kağan Karataş
01-01-2012, 17:24
Turunçgildeen cevap bekliyorum.

Turunçgil
01-01-2012, 18:06
Yerinimi değiştirdiniz o bitkinin toprağınımı yoksa ?

Kağan Karataş
02-01-2012, 08:16
Yerini değiştirmedim çekirdeği ilk ektiğim toprak.

Turunçgil
02-01-2012, 20:50
Hmm çok ilginç sanırım bu limonun türünden olabilir oldukça sağlıklı görünüyor.Yapraklarının alt taraflarını kontrol edin kuruma böcek vs varmı bakalım.

Kağan Karataş
02-01-2012, 21:29
KURUMAYA BAŞLAYAN FİDEMİ BÜYÜK KABA ALMIŞTIM.ÖNCEKİ TOPRAĞI NORMAL TOPRAKTI ŞİMDİ İSE TORFTA BU BİLGİLERE GÖRE FİDEME NE OLMUŞ OLABİLİR?Benim fidem resimdeki halinden daha çok kurudu ne yapmam gerekiyor.Yaprağında böcek yok.GÖVDESİ Hala yeşil.Fidemi kaybediyormuyum?

Turunçgil
03-01-2012, 08:32
Keşke hiç değiştirmeseydiniz.Çünkü ev içinde başka bir odaya dahi alınsa hemen tepkilerini gösterebiliyorlar.Beklemekten başka bir şey yok şuanda,toprağını nemli tutun.hala gövdenin yeşil olması iyi.

Kağan Karataş
03-01-2012, 20:44
Turunçgil fidemin bütün yaprakları döküldü gövdesi üs tarafından kurumaya başladı.

Kağan Karataş
03-01-2012, 20:48
Bari enson resimdeiki fideme iyi bakıyım.

Kağan Karataş
03-01-2012, 20:50
Fidemin yaprakları tamamen döküldü.gövdeside yavaş yavaş üst taraftan kuru maya başladı.

Turunçgil
04-01-2012, 10:54
Maalesef kurumaya başlamışsa kurtarmanın bir yolu yok.Çünkü kökleri öbür toprakta yerlerine oturmuştu şimdi değiştirince bitki bocaladı.Böyle üzücü olaylarla karşılaşmamak için tohumu büyük saksılara ekmek veya saksısı küçükse bile değiştirmemek gerekiyor.Artık bir daha şansınız deneyin sadece bir tohum ekmeyin ayrı yerlerede birden fazla ekin böylece birisini kaybettiğinizde diğerleri yaşıyo olacak ve neden kaybettiğinizi bilecek ve diğerleri için tecrübe kazanmış olacaksınız.

Kağan Karataş
04-01-2012, 14:09
Turunçgil cevabın için sağol.Bukuruyandan ayrı 4fidem daha var.Kalan fidelerimin yerlerini değiştirdim.Onlar sağlıklı bir şekilde büyüyorlar.

Kağan Karataş
04-01-2012, 21:30
Turunçgil enson ekledigim resimdeki fide limon fidesimi?

Kağan Karataş
04-01-2012, 21:31
Cevabını bekliyorum.

Kağan Karataş
04-01-2012, 21:33
Eğer limon fimon fidesiyse en büyük boy saksıya nasıl aktarmalıyım?Fidenin yerini birkere değiştirmek için büyük saksıya aktarayım mı?

Turunçgil
05-01-2012, 19:11
Evet bir limon fidesi, şimdiki durduğu saksı ne genişlikte küçükse toprağıyla birlikte değiştirin lütfen

kunguz
06-01-2012, 08:43
Sonunda benim de limon tohumlarımdan biri çimlendi (daha toprakta çimlenmeyi bekleyen bir sürü tohum var doğrusu). Aşağıda bu sabah itibariyle çekilmiş bir resmi mevcut. Toprağı 3-5 günde bir yaklaşık 3 haftadır su veriyordum. Ancak geçenlerde ektiğim tahminimce 2 gün önce ektiğim bir çekirdek hemencik çimlendi.

Acemi olduğum için tavsiyelerinize ihtiyacım var, bundan sonra neler yapmalıyım nelere özen göstermeliyim doğrusu pek bilmiyorum. Yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi rica edeceğim, bir de bu tohum bir gün bir ağaca dönüşebilirse ben şimdi bunun meyvelerini afiyetle yiyebilecek miyim? :D

http://wstaw.org/m/2012/01/06/06012012019.jpg

Kağan Karataş
06-01-2012, 21:16
kunduz öncelikle siteye hoşgeldin.Fidenin büyümesi durana kadar bulunduğu yerde durabilir.Toprak kurudukça su verebilirsin.Toprak ne çok ıslak nede çok kuru olmamalı çok az su ver men gere kiyor.Dahasonra soracağın başka şeyler olursa kendi tecrübelerime dayanarak yardım etmeye çalışışırım.Bide fiden güneş gören yerde olmalı durdu yerde soğuk olmamalı.Fidenin sağlıklı büyümesi dileğimle.

Kağan Karataş
06-01-2012, 21:21
Fidenin yerini değiştireceğin zaman bir boy büyük saksıya almanı öneririm fideni kaybetmemek için.Tecrübelerime dayanarak söylüyorum.Benim fidemin kökü ektiğim kabın altına ulaşıp kıvrıldığı için kurudu.Buna dayanarak söylüyorum.

MSaygin
07-01-2012, 09:56
Kağan Bey, fidenizin kurumasının bir başka sebebi vardır, muhtemelen yanlış sulama. Kazık kökü kıvrıldığı için bu yaşta fide kurumaz, diğer sebeleri göz önüne almanızı öneririm.

Bir de yanlış anlamazsanız bir ricam olacak, biz forumun kolay ulaşılır yapısının sürmesini istiyoruz, daha sonra yeni gelen üyeler bir bilgiye ulaşmak için sayfalarca dolanmadan bulabilsinler aradıklarını. Son bir kaç sayfadır iletişiminizi monolog şeklinde sürdürüyorsunuz. Yeni yazacaklarınız, sözünüze ekleyeceğiniz bir şey varsa düzelt butonuyla mevcut mesajınızı düzenleyebilir, yazınızı uzatabilirsiniz. Alt alta tekrar tekrar lütfen mesaj atmayın.

Kağan Karataş
09-01-2012, 21:54
Benim fideler 1aydır 4 yaprak duruyorlar.Nezamana kadar bu şekilde duracaklar.Fidelerimin büyümelerini istiyorum.

mrduran
13-01-2012, 16:50
KURUMAYA BAŞLAYAN FİDEMİ BÜYÜK KABA ALMIŞTIM.ÖNCEKİ TOPRAĞI NORMAL TOPRAKTI ŞİMDİ İSE TORFTA BU BİLGİLERE GÖRE FİDEME NE OLMUŞ OLABİLİR?Benim fidem resimdeki halinden daha çok kurudu ne yapmam gerekiyor.Yaprağında böcek yok.GÖVDESİ Hala yeşil.Fidemi kaybediyormuyum?

Merhaba efendim,

Baştan itibaren okuduğunuzu var sayıyorum.

Siz tam tersinden başlamışsınız işe. Tohumlar torf ağırlıklı ortamda çimlendirilir, torfta besi değeri yoktur, şaşırtma zamanı toprak karışımına alınırlar(bitkinizin sevdiği toprak cinsini ve saksı harçlarını araştırın). Kışın fazla sulama yapmayın. Kış mevsimi bitkiler için genelde durağan/uyku dönemleri. Besi/gübre takviyesi yapın torfa. Gövde ve köklerini yakmayacak yeterlilikte.

Bahara kadar sabredin, harekete geçecekler o zaman.

Siz de bu arada Ağaçlar.net' te okunması gereken herşeyi okuyun lütfen.

O kadar mesaj attınız, ne kadar araştırma yaptınız?:))).

Kolay gelsin, saygılarımla lütfen.

Kağan Karataş
13-01-2012, 20:31
mrduran aydınlattığın için sağol.Baştan beri okudum fazla anlamadım ondan sordum bu soruyu.

mrduran
14-01-2012, 00:29
Merhaba efendim,

Bebek bakar gibi bir şey işte...

Çimlendirmeyi (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm) buradan da araştırabilirsiniz.

Saygılarımla lütfen.

yaprakkk
04-02-2012, 21:00
Arkadaşlar ben dün 5 adet limon çekirdeğini plastik bir bardağa ektim ve suladım ama tohumları karanlıkta tutuyorum ve sürekli nemli kalmasını sağlıyorum. Tohumları yüzeye ektim ve üzerine 1 cm toprak attım hatta tohumların bir tanesi görünüyor.
Tohumlarım çimlenir mi?
Ne zaman çimlenir?
Güneşte mi kalması gerekir? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler!

fthkyn04
26-02-2012, 19:41
peki bir şey soracağım,komşumun çok güzel çekirdeksiz bol meyvalı limon ağacı var.Şimdi bundan ben ne yapıp ne edip ,nasıl kendim de limon filizi edinebilirim?Daha doğrusu hangi yöntemle aynısından benimde bir limon ağacım olabilir?şimdiden teşekkürler.Saygılarımla.

hanbiyçe
07-03-2012, 01:12
diyebilirim ki elime geçen bütün çekirdekeri çimlendirdim ve arkadaşlarıma da hediye etttim ancak benim evimdeki limonlarda farklı bir sorun var,büyümüyorar.öncelikle odam güneş almıyor.Ben de limonlarımı olabildiğince ışık alabilecekleri yerlere koymaya çalışıyorum şu an 11 tane minik miik çimlenmiş limonlarım var daha filiz diyemeyeceğim ama büyümüyorlar da. büyük bi tenekeye diktim onları topraklarında torf,deniz kumu,toprak ve gübre var.Muğla'da yaşıyorum acaba balkona koysam daha iyi gelişir mi limonlarım merak ediyorum şimdiden teşekkürler :)

hanbiyçe
07-03-2012, 01:32
kağan beyin yazdıklarını yeni gördüm kusura bakmayın kağan bey öğrenci olduğum için muğla'da oturuyorum ama nalçacıda oturuyor ailem hemşeriymişiz sizinle fotolarımı da yüklerim yakın zamanda benimde filizlerim büyümeyi durdurdu inşallah kurtarırız filizlerimizi :)

*değirmenci
25-03-2012, 15:40
ben de 2 aydır bitki delisi oldum biraz da sayenizde oldu tabi :) forum o kadar geniş ki her şeyden dikesi geliyor insanın. Bir file limondaki çekirdekleri çıkardım ılık suda bekletiyorum şu an yarın ekeceğim bakalım neler olacak

toprakbu
26-03-2012, 21:53
Bende bugün diğer tohumların altında kalmış olan limon tohumlarımı buldum, ne zaman eksem diye düşünürken burayı okuyunca heveslendim,şimdi pamuğa koymaya gidiyorum.ama ne kadar bekletecektim pamukta,o sayfaya bi daha dönmeliyim.

*değirmenci
27-03-2012, 00:10
bir file limondaki tüm çekirdekleri çıkardım :) dünden beri suda bekledi gerçi oksijenli su işine girmedim çünkü fazla sayıda ektim. Yani çürüyenleri gözardı edebilirim. 63 çekirdeğin 40 ını pet bardaklara kalanları da pamuk arasına koydum. Umarım çimlenmeleri sağlıklı olur.

Kara Kartal
31-03-2012, 11:12
Yaklaşık 1 yıldır ne büyüyen ne de kuruyan limonlarımız artık büyümüye başladı. Bakalım bu bahar ve yaz büyümeleri nasıl olacak?

pok_erface28
21-04-2012, 15:54
benim limonum nasıl halde

Safranlı
21-04-2012, 16:17
Yaklaşık 1 yıldır ne büyüyen ne de kuruyan limonlarımız artık büyümüye başladı. Bakalım bu bahar ve yaz büyümeleri nasıl olacak?

toprağının çatlaması iyi olmamış....
üstten iyi bir gübreleme yapmalısınız..
veya çay posalarını degerlendirebilirsiniz

paophi
15-05-2012, 17:23
limon fidesinin asılanmamsı ıle turunc olur denmiş aşılamadım dıyelım hep dal ve yaprak olarakmı kalacak yoksa turunc meyvası verecekmı?

Güzin Çakar
15-05-2012, 19:38
limon fidesinin asılanmamsı ıle turunc olur denmiş aşılamadım dıyelım hep dal ve yaprak olarakmı kalacak yoksa turunc meyvası verecekmı?

Ben çiçek açmaz ve meyve vermez diye biliyorum.

merlict
15-05-2012, 20:32
Ben çiçek açmaz ve meyve vermez diye biliyorum.

Oda doğanın her bitkisi gibi çiçekte açar, meyvede verir.Çiçekleri limon kadar olmasa da hoş kokar.Mevyesinin dış kabukları greyfurt kadar acı değildir ama ele bulaşan kokusu acımtırak tat bırakır.Suyunu özellikle çorbalara ve salatalara sıktığınızda inanın özel bir tad alırsınız.Sırf bu sebeplerden fidelerimin %50'sini aşılamadan turunç olarak büyütürüm.Hem dirençli hemde güçlü olurlar.

Mehmet

paophi
23-05-2012, 21:52
Oda doğanın her bitkisi gibi çiçekte açar, meyvede verir.Çiçekleri limon kadar olmasa da hoş kokar.Mevyesinin dış kabukları greyfurt kadar acı değildir ama ele bulaşan kokusu acımtırak tat bırakır.Suyunu özellikle çorbalara ve salatalara sıktığınızda inanın özel bir tad alırsınız.Sırf bu sebeplerden fidelerimin %50'sini aşılamadan turunç olarak büyütürüm.Hem dirençli hemde güçlü olurlar.

çiçek açsın yemesemde süs gibi meyvası olsun istiyorum süs narı gibi dursada olur ektim bakalım akıbetı ne olacak tohumların..ne kadar zamanda cimlenir şartlar uygun olursa ?

merlict
23-05-2012, 22:15
çiçek açsın yemesemde süs gibi meyvası olsun istiyorum süs narı gibi dursada olur ektim bakalım akıbetı ne olacak tohumların..ne kadar zamanda cimlenir şartlar uygun olursa ?

Meyvesini yiyemezsiniz demedim ama acıdır, nette turunç olarak aratın istediğiniz biligiyi bulursunuz.Çimlenme ve fide durumu ne zaman ektiğinize ve şartlara bağlı olarak değişir.Örneğin benim 3 Nisanda ektiğim çekirdekler 5 Mayıs gibi gün yüzüne çıktılar ve şuanki halleri aşağıdaki gibi.Hatta gözlem için ektiğim çekirdek saksılarının kenarına tarihlerini yazarım.Bana kolaylık oluyor :p

Mehmet

Güzin Çakar
24-05-2012, 11:39
Benim saksıda 5 yaşında bir limonum ve yaklaşık 10 yaşında iki tane Pomela'm var. Üçü de aşısız ve keyifleri çok yerinde. Ama bu süre zarfında çiçek ve meyve görmedim. Turunç olarak meyve ve çiçek vermesi de biraz şans işi demek ki...

merlict
24-05-2012, 15:06
Benim saksıda 5 yaşında bir limonum ve yaklaşık 10 yaşında iki tane Pomela'm var. Üçü de aşısız ve keyifleri çok yerinde. Ama bu süre zarfında çiçek ve meyve görmedim. Turunç olarak meyve ve çiçek vermesi de biraz şans işi demek ki...

Güzin hanım kıskandım şimdi sizi.Benim hiç bu yaşa kadar evde büyüttüğüm ağaçlarım olmadı :( Neredeyse 20-30 cm. boya ulaşınca mutlaka bi arkadaşım göz koyuyor, bende kıramıyorum, her yıl yeni fidanlar, yeni fideler.Belkide bu hoşuma gittiğindendir, tohumdan fideye ulaşmak zevkli oluyor.Ama arkadaşlarıma yıllar öncesi fidan verdiğim şimdi ağaç olanları görünce gurur duyuyorum.

Gelelim sizin evdeki yaramazlara.Kesinlikle o limon ve pomelaların sağ ve sol taraflarındaki boşluklara büyük saksılar alıp içlerine ikişer adet kılıç çiçeği dikiyorsunuz.Sağda solda kılıcı görünce korkudan kesin çiçeklenip meyveye geçerler.:DSiz onlara canım cicim diye bakınca onlarda nazlanıp tembel tembel yatıyorlar anlaşılan.:D Veya bu yazdıklarımı siz onlara yüksek sesle okuyun, onlar durumu anlar zaten.:D Ben bulundukları yer ve saksılarının büyüklüğü ile ilgili problem olabilir diye düşünüyorum.O yaştaki ağaçların aslen bahçeye, toprağa kavuşması gerekir ama madem evde bakıyorsunuz, saksılarını büyük tutun, oda içerisinde ise pencere arkası bol güneşli alanda, balkonda ise direk güneşin yakmayacağı ve rüzgar almayacak alanda olması lazım.Eğer çiçeklenme yapıp, rüzgarda dökmüşse yapacağınız en mantıklı olan rüzgardan korumak, ama hiç çiçek yapmamışsa, toprak değişimi, gübre takviyesi, saksı büyütme öneririm.Şuan için bu dediklerimi saksı değişimi harici yapabilirsiniz. Arada bi toprağını alt üst ederek havalandırmanız bitkiye canlılık verir.Arada gübreleme ve takviye besinler gerekebilir.Toprak içeriği nasıl ? 5-10 yaşında olmalarının yanında boyları ve gelişimleri nasıl ? Evde onları rahatsız edici hava sirkulasyonu, klima altı, ani ısı değişimleri, bitkilere zarar verebilecek hayvan var mı ? Aksi halde sizin bitkilerin çiçek açıp meyve verme zamanı gelmiş.Mutlaka ters giden bişey vardır.Bence siz imkanınız varsa her bitkinin fotoğraflarını çekip, ekleyin, üzerine konuşalım.Daha sağlıklı olur.

Mehmet

paophi
25-05-2012, 15:46
benim 3 Nisanda ektiğim çekirdekler 5 Mayıs gibi gün yüzüne çıktılar ve şuanki halleri aşağıdaki gibi.

çok güzel gözüküyorlar demek 1 ayı buldular bende bekleyeyim bakalım nasıl bir sonuç alacağım turunç meyva olarak görmedimde kabuğunun reçeli yapılıyor onu yemiştim tek bilgim bu turunç hakkında :D teşekküler cevaplar ve resimli örnek için

Güzin Çakar
25-05-2012, 20:59
Güzin hanım kıskandım şimdi sizi.Benim hiç bu yaşa kadar evde büyüttüğüm ağaçlarım olmadı :( Neredeyse 20-30 cm. boya ulaşınca mutlaka bi arkadaşım göz koyuyor, bende kıramıyorum, her yıl yeni fidanlar, yeni fideler.Belkide bu hoşuma gittiğindendir, tohumdan fideye ulaşmak zevkli oluyor.Ama arkadaşlarıma yıllar öncesi fidan verdiğim şimdi ağaç olanları görünce gurur duyuyorum.Mehmet

Mehmet Bey
10 sene de bir şey mi? Benim 30 yaşında Hoya'm var :) Beraber yaşlanıyoruz işte. Ayrıca aşılı, çiçek ve meyve veren 3 yaşında bir limonum da var. Sizin yetiştirdiğiniz limonlarınızı ve yapmak istediğiniz çalışmayı da takip ediyorum.

Dostlarıma vermeyeceğim bazı bitkilerim oluyor. Pomelalar benim ilk yediğim pomela'nın çekirdeklerinden yetiştiler. Benim için, onların hatırlattıkları da kendileri kadar değerli. Bizimle beraber kaç ev değiştirdiler, nelere katlandılar.

Bazen bilmek yetmiyor. Şartların uygun olması gerekiyor. Saksılarının küçük olduğunu biliyorum. Keyiflerine göre saksılarını büyütsem yer sorunu olacak. Güneşi ben göremiyorum ki, onlar görebilsinler, vs. vs.
Selamlar, sevgiler
Güzin

merlict
26-05-2012, 17:04
Bitkilerle yaşamak ve yaşlanmak güzel.Keşke herkese nasip olsa.Hoya konusunda benimde çok isteğim olmasına rağmen eşimin telkinleri ile kendimi frenliyorum.Evde yer kalmadı, iş yerine atladım, müdür nerdeyse işten atacak. :) Çiçekler, limonlar, bonsai denemelerim, biberler, domatesler, ağaçlar derken işimizden olacaz.Limonlar ve ağaçlar üzerindeki çalışmalarıma şimdilik kısıtlı olarak devam edeceğim.Bakalım önümüzdeki yıl evimizi satıp başka ev almayı düşünüyoruz.Sebep alan darlığı (şuanki ev 142 m2. sığamıyoruz) ve göremediğimiz güneş (etrafımızdaki binalar çok sıkışık) O zaman ev ararken seçenekleri değerlendirmem gerekecek.Bana kalsa şehirden hemen kaçarım da işte çocukların okulu, hayat şartları felan...Napalım bizde bu şekilde idare edecez artık.
Sağlıcakla kalın, selamlar

Mehmet

dilek78
26-05-2012, 18:34
1 hafta önce mersin limon çeğirdegini pamuk da tuttum bugun baktım 4 tanesınden 1 beni hazır olunca dik der gibiydi :))

merlict
26-05-2012, 19:38
1 hafta önce mersin limon çeğirdegini pamuk da tuttum bugun baktım 4 tanesınden 1 beni hazır olunca dik der gibiydi :))

Dikin o zaman ne duruyorsunuz :rolleyes::rolleyes:

Dilek hanım eğer fotoğraf paylaşma imkanınız varsa paylaşın yorum yapalım eğer imkanınız yoksa, filizlenen çekirdek tek dal şeklinde dik uzuyorsa hemen toprakla kavuşturun.Toprağınız torf, bahçe toprağı, tını toprak karışımı olsun, yeni filizlenen köke çok nazik davranın, sakın sarsmayın.Toprakla buluşması sonrası sık sık sulama yapın ve giderek sulamayı kesin.Çimleneni aldıktan sonra pamuğu fazla açık bırakmayın, diğerleri de giden çekirdekten kıskanıp, hemen filizlensinler:dilli:

Mehmet

dilek78
26-05-2012, 22:45
sayın merlict bahçe toprağı bulabılırım ama tını toprak ilk kez duyuyorum torflu toprağa eksem olmazmı işte resmi limon ağacı olmaya aday mı acaba:))

merlict
27-05-2012, 11:19
Dilek hanım merhaba / iyi pazarlar

Fideniz oluşuma geçmiş ve çok taze.Çok nazik olmalısınız, burada hemfikir olalım.Fideniz önce turunç olmaya aday, limon değil.Unutmayın tüm turunçgiller meyvelerinin (portakal, mandalina, greyfurt, turunç, vs.) çekirdekleri filizlenip fide ve ağaç olduklarında turunç (delice) olarak dünyaya gelirler.Daha sonra bunlar aşı yapılarak çeşitli meyve ağaçlarına dönüşürler.Burada tercih size kalmış, siz limon istersiniz, diğeri mandalina, başkası portakal.

Toprak konusuna gelince, bahçe toprağı + torf + tınılı toprak dedim.Bunlarda sizin fideniz için gerekli olan besini bahçe toprağı sağlayacak.Kökün gelişmesi ve rahat uzayıp etrafa saçak salması için torf, kök oluşumu gerçekleşip köklerin gevşek toprak içinde güçlenmesi için tınılı toprak gerekir.Bu aşama fidenizin fidan olup ağaca geçişine kadar gereklidir. Burada bahsettiğimiz tınılı toprak dediğim deniz kumu gibi ama kesinlikle deniz kumu değil, derelerde su gittikten sonra kalan ince taneli taşlı kumdur.İnşaat malzemeleri satanlarda genellikle çokça bulunur.Yakınlarınızda dere varsa oradada bulmanız ihtimali yüksek.

Mehmet

dilek78
27-05-2012, 12:14
teşekkurler sayın merlict ozaman ben dikime başlıyorum ben onu kendi halıne bırakmak istiyorum aşı duşunmuyorum çünkü onun buyuyup fidelenmesi meyvelerının çıkması izlemenin keyfini yaşamak birazda istiyorum:))

laydogmus
02-06-2012, 21:00
2 sene önce topraktan filizlenmelerini bu forum başlığında paylaştığım , çekirdekyen büyüttüğüm limonlar 2 yaşında artık .;)

Güzin Çakar
02-06-2012, 23:22
Çok güzel büyümüşler. Bundan sonra bulundukları saksı üçüne birden yeterli olmayacak. Selamlar...

Oğlak
03-06-2012, 16:10
Merhabalar, ben de turunç çimlendirdim 4 adet. Acaba kaç cm derinlikteki kaplara aktarmalıyım?
Teşekkürler

ancıl
04-06-2012, 09:07
Bende 3 adet limon çekirdeğinden ektim ve çabuk tuttu. inşallah sizin gibi 2 yaşına getiririm.

merlict
05-06-2012, 00:45
Merhabalar, ben de turunç çimlendirdim 4 adet. Acaba kaç cm derinlikteki kaplara aktarmalıyım?
Teşekkürler

Sayın Oğlak merhaba

Çimlendirdim derken nerede çimlendirdiniz ? Ayrı bir kapta çimlendirip saksıya yeni alacaksanız 10-15 cm derinlikteki saksı veya bardaklar işinizi fazlasıyla görür.(Tabanları kesinlikle delik olmalı.) Önemli olan toprak üzerine çıktıktan sonraki yaşam alanları.O aşamadan sonraki yaşam alanlarını seçerken mutlaka derin kapları tercih etmelisiniz.Fidenin ne kadar derin kapta hayata başlaması demek, ileriki dönemlerde kök gelişiminin uygun ve güçlü olması , ağacın güçlü ve verimli olması anlamına gelecektir.

Yok saksıda-toprakta çimlendirdiniz, dal yaprak oluşumu başlamadan sürekli açıp açıp çimlenmeyi kontrol ediyorsanız, sakın ellemeyin, bırakın dal-yaprak oluşumuna geçsin, kışa doğru saksı değişimi yaparsınız.

Mehmet

emreomurca
05-06-2012, 10:49
304786 304788

30 kadar limon çekirdeği ile deneme yaptım. Sonuç baya başarılı. Büyütüp yetiştirmede de aynı başarıyı yakalayabilecek miyim bakalım. 25-30 kadarı 10 lt pet şişede, 3 tane si 1,5 pet şisede ekili. Kışa doğru iyice kuvvetlenenleri saksılara şaşırtmayı düşünüyorum. Kalanlarıda ilk baharda bahçeye ekebilirim.

Bu arada resmin sol üst tarafında diğer çimlenenlerde yuka tahumları.

justice
09-07-2012, 18:22
bende limon ekimi yaptım 40 cm kadar oldular 2 yaşına giriyorlar ama sulamada aşırıyamı kaçıyorum acaba bilmiyorum ama nedense yapraklarında yapışkan bir sıvı üretiyor bitki devamlı..zamk gibi birşey ve devamlı silip temizlediğim halde hemen oluşuyor yeniden.küçük hali şöyle:

Güzin Çakar
11-07-2012, 07:57
bende limon ekimi yaptım 40 cm kadar oldular 2 yaşına giriyorlar ama sulamada aşırıyamı kaçıyorum acaba bilmiyorum ama nedense yapraklarında yapışkan bir sıvı üretiyor bitki devamlı..zamk gibi birşey ve devamlı silip temizlediğim halde hemen oluşuyor yeniden.küçük hali şöyle:

Bahsettiğiniz sıvıyı bitkiniz üretmiyor. Gövdesine, yaprak altlarına dikkatlice bakın. Bitkinizde kabuklu bit olduğunu bundan daha iyi anlatamazdınız.

Küçük hali olarak fotoğraflamışsınız. Hala aynı kapta duruyorsa kök gelişimi için, mutlaka değiştirerek derin bir kaba almanız lazım. Kolay gelsin...

merlict
12-07-2012, 17:27
Bahsettiğiniz sıvıyı bitkiniz üretmiyor. Gövdesine, yaprak altlarına dikkatlice bakın. Bitkinizde kabuklu bit olduğunu bundan daha iyi anlatamazdınız.

Küçük hali olarak fotoğraflamışsınız. Hala aynı kapta duruyorsa kök gelişimi için, mutlaka değiştirerek derin bir kaba almanız lazım. Kolay gelsin...

Burada Güzin hanıma katılmanın yanında özellikle yazmak istedim.O bitkinin o kabta hayatını sürdürmüş olmasına sevinmelisiniz.Turunçgiller kök yapısı kazık olmakla beraber gelişimleri sırasında toprak üstü boyu toprak altı boyuna yakın büyürler.Yani yüzeydeki boyları köklerinin uzunluğuna yakındır.Bu oran korunduğu veya sağlandığı sürece kök yapısı güçlü, ileriki hayatında dirençli olurlar.Aksine dar ve kök yapısına ters yuvalar bitkiyi sadece yaşatır ama gelecek için kökünde gücü sağlayamaz.İleriki yaşlarında hastalıklara yenik düşer.O sebeple fidelerimiz yaklaşık 10-15 cm. boya ulaşınca saksı değişimine geçeriz ama siz 2 yıldır onu orda hapsetmişsiniz.Kışa doğru havalar serinlediğinde ilk işiniz saksısını değiştirmek ve rahatlatmak olsun.

Mehmet

ilkerr84
18-07-2012, 17:45
Ben de heveslenip limon çekirdeğinden başladım :) son durum bu

merlict
19-07-2012, 13:01
Ben de heveslenip limon çekirdeğinden başladım :) son durum bu

Sayın İlker84 merhaba

Limonlarınızın maşallahı var hani.Çok güzeller.Merak ettim şuan kaç yaşındalar ?

Mehmet

ilkerr84
25-07-2012, 01:28
Merhabalar

3 yaş. Aşı yapılması lazım bu baharı kaçırdık, önümüzdeki bahar aşılayacağız. Beğendiğinize sevindim.

merlict
27-07-2012, 17:20
http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

talhacatalbas
01-08-2012, 19:45
ben pazarda dolaşırken manavın birinin tezgahının altında 1cm boyunda limon ya da mandalina fidanı buldum :))

yerdeydi çekirdekten çıkmış eve götürdüm diktim ve şuan 50cm oldu kurudu , sonra babam budama yaptı dallarına ve şuan tekrar yeşillendi 30cm falan :)

gencerker
02-08-2012, 16:53
pamugun içine 7-8 tane limon çekirdegi koydum , her gün güneş görüyor cam kenarında tutuyorum sulamasını da yapıyorum ama hiç tepki vermediler :D

ilkerr84
04-08-2012, 21:00
http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

Yazılanlar doğruysa,farklı bir yöntem uygulayabilirim. 2 gövde geliyor benim limonum. ama poliembriyonik olduğu için değil 2 çekirdek olduğu için :) poliçekirdek yani :P

şaka bir yana, bir gövdeyi zaten ayıracaktım.. şimdi düşünüyorum da; ayırdığım gövdeyi köküyle birlikte çıkarabilirsem (iki köke ve gövdeye zarar vermeden) birini aşılarım diğerini normal gözlemlerim.

justice
12-08-2012, 13:29

Sn.gçakar çok teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. gerçektende yapraklarında ve gövdesinde dediğiniz gibi yakından bakıldığında farkedilen kahverengimsi yabancı bazı canlı olup olmadığından emin olamadığım oluşumlar var. Ne yapmak gerekir acaba yok etmek için. Birde küçük bir saksıya alsam bodur kalmalarını sağlamş olurmuyum. Büyüsünler istemiyorum çünkü hep minyatür kalsınlar diye saksılarınıda büyütmek istemedim açıkçası..

justice
12-08-2012, 13:33
Burada Güzin hanıma katılmanın yanında özellikle yazmak istedim.O bitkinin o kabta hayatını sürdürmüş olmasına sevinmelisiniz.Turunçgiller kök yapısı kazık olmakla beraber gelişimleri sırasında toprak üstü boyu toprak altı boyuna yakın büyürler.Yani yüzeydeki boyları köklerinin uzunluğuna yakındır.Bu oran korunduğu veya sağlandığı sürece kök yapısı güçlü, ileriki hayatında dirençli olurlar.Aksine dar ve kök yapısına ters yuvalar bitkiyi sadece yaşatır ama gelecek için kökünde gücü sağlayamaz.İleriki yaşlarında hastalıklara yenik düşer.O sebeple fidelerimiz yaklaşık 10-15 cm. boya ulaşınca saksı değişimine geçeriz ama siz 2 yıldır onu orda hapsetmişsiniz.Kışa doğru havalar serinlediğinde ilk işiniz saksısını değiştirmek ve rahatlatmak olsun.

Mehmet

Sn. merlict açıklamalarınıza minnetraım. Çok teşekkürler. Şimdi bu sitee olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunu daha net anlayabiliyorum. Bilmediklerimizi buradan öğrenebilmek ve bunu karşılıksız beklentisiz hatta yardımlaşma adına yapıyor olmak müthiş bir duygu. İyiki varsınız... Herkese sonsuz teşekkür.

merlict
13-08-2012, 00:01
Sn. merlict açıklamalarınıza minnetraım. Çok teşekkürler. Şimdi bu sitee olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunu daha net anlayabiliyorum. Bilmediklerimizi buradan öğrenebilmek ve bunu karşılıksız beklentisiz hatta yardımlaşma adına yapıyor olmak müthiş bir duygu. İyiki varsınız... Herkese sonsuz teşekkür.

Rica ederim, yardımcı olabildimse ne mutlu bana.Sonuçta size değil doğaya karşılıksız bir el uzattık.

... Birde küçük bir saksıya alsam bodur kalmalarını sağlamş olurmuyum. Büyüsünler istemiyorum çünkü hep minyatür kalsınlar diye saksılarınıda büyütmek istemedim açıkçası..

Burada size tavsiyem saksısını küçültmeyin, bonsaileri inceleyin derim.Saksısını küçültmek bitkiyi zorlar, aksine geniş saksıya taşıyıp güneşli bir ortama alıp, sürekli kontrol altında tutarak onun bir bonsai edasıyla bodur kalmasını bir nebze sağlarsınız.Bir nebze diyorum sizin hükmedemediğiniz mutlaka etkenler olacaktır.Özellikle yaprak küçültme limon türlerinde büyük sorun.Neyse siz biraz limon bonsai konularını araştırın, gerisi kolay :p

Forumda birçok örnek var, hatta benim 2 yıllık limons bonsai denemem devam ediyor.

Mehmet

Y-eşilci
31-08-2012, 09:20
ya ben 3 gün önce 2 limon çekirdeği ektim ama çıkmadılar ortalama kaç günde çıkarlar bide pamuğa ektim hergün bakıyorum bakmasam daha mı iyi olur? biri cevap yazarsa çok sevinirim...

şimdiden teşekkürler.

Y-eşilci
31-08-2012, 09:24
Bi de şey sorcam sağlıklı olması ya da solmaması için mutlaka aşı yapmak gerekiyor mu?

merlict
03-09-2012, 11:04
ya ben 3 gün önce 2 limon çekirdeği ektim ama çıkmadılar ortalama kaç günde çıkarlar bide pamuğa ektim hergün bakıyorum bakmasam daha mı iyi olur? biri cevap yazarsa çok sevinirim...

şimdiden teşekkürler.

Hımm.Bayaa da olmuş, şimdiye meyveye geçmeleri lazımdı, bi sorun var galiba.
:confused:

Bi de şey sorcam sağlıklı olması ya da solmaması için mutlaka aşı yapmak gerekiyor mu?

İşte çıkmış olsalarda hemen aşılardık, dedimya bi sorun var gibi

polemos
04-09-2012, 23:28

şimdiden teşekkürler.

Bakmayın. 15 günde anca çimlenirler

Y-eşilci
16-09-2012, 17:32
Bakmayın. 15 günde anca çimlenirler

Önce ektiklerim çıkmadı ama sonra bi daha ektim ve bakmadım. Dün
filiz verdi çok teşekkürler.:)

ozleem
26-09-2012, 13:27
Çekirdekten yetiştirdiğim limonum, 1 yaşında. Önümüzdeki yaz aşı yapmayı düşünüyorum.
2 çekirdeği aynı anda ekmiştim ama biri iki karış kadar büyüyüp dururken(solda görünüyor) diğeri bu boya geldi.

İlk çimlendirme denemem, çekirdekleri saksıya ekip unutmuştum. Sonra her gördüğüm çekirdeği ekmeye başladım :) ama bazıları ciddi sabır gerektiriyor :p

resul22
10-10-2012, 17:03
Bizimde balkonda 3 tane çekirdekten yetişme limonlarımız var. 18 litrelik saksılarda ve hiç ilgilenmiyoruz. Balkonun köşesinde duruyorlar ve sürekli güneş görüyorlar. Dibine çay döküyoruz genelde. Sanırım 4 yıl oldu dikeli. 1 metre boylarındalar. Aşılamayı ya da aşılatmayı düşünmüyorum. Balkonumu yeşillendirmesi yetiyor zaten meyve yapmasada olur.

Kolistirva
11-11-2012, 15:31
Değerli arkadaşlar ben de bugün ilk limon tohumlarımı ektim. Küçük viyollere ektim her viyole bi tane, hergün sulayıp kontrol edeceğim inşallah çıkarlar. Sizinkileri görünce çok mutlu oldum umarım benim ftohumlardan da olur.

ozleem
12-11-2012, 09:32
arkadaşlar limon ağaçlarımın yaprakları kurudu ve sarardı acaba içeri mi almam gerekiyor? Yoksa normal mi bu durum kış geldiği için?

ilkerr84
17-11-2012, 19:39
saksısını büyüt. ya da çok suluyorsan, biraz azalt

kişi
30-11-2012, 15:36
bir iki ay önce evde basit bir sera yaptım içinede limon çekirdeği ekmiştim çimlenmez diye düşünmüştüm ama bugün içine baktım yaprakları falan çıkmış büyümesi için ne yapmalıyım?

Pusarık
30-11-2012, 23:17
bir iki ay önce evde basit bir sera yaptım içinede limon çekirdeği ekmiştim çimlenmez diye düşünmüştüm ama bugün içine baktım yaprakları falan çıkmış büyümesi için ne yapmalıyım?

Hoşgeldiniz aramıza, onu büyütmek için önce bize kendinizi tanıtır mısınız:confused: (yeni üyeler başlığında)

İlgili konuda üstatlar size gerekli bilgileri vereceklerdir:)

hakanersoz
02-12-2012, 18:13
1.5_ 2 yaşında çekirdekten çıkma limonum var.Limon Omega aşı makasıyla aşılasam acaba tutar mı? (ilkbaharda)

Y-eşilci
08-01-2013, 19:27
arkadaşlar limon ağaçlarımın yaprakları kurudu ve sarardı acaba içeri mi almam gerekiyor? Yoksa normal mi bu durum kış geldiği için?

Bence içeri alma.İlkbahara kadar bekle o zaman çıkar.Ben kuruyo diye içeri almıştım daha kötü oldu.

sguven
17-02-2013, 22:37
Merhaba yaklaşık iki ay önce bahçeli bir evimiz oldu.kiradan kurtulduğuma mı sevinsem bahçe bahçe diye mi ölsem öylece geçti iki ayımız.ezeli beri bitkiyle uğraşmayı severim ama diğer ev güneş almazdı balkonu falan kapalıydı pek istediklerimi yapamamıştım. Aralık başında üzerinde üç limonu olan bir limon ağacı hediye geldi getirenin söylediği tek şey dışlarda donardı. İçerde tuttum çiçekleri mis gibiydi hatta gözlerime inanamadım limonları sahte kaktüs çiçekleri gibi sonradan mı bağlamışlar diye kontrol ettim:)) iç mekanda 20_25 arası sıcaklıkta herşey iyi gider zannederken önce limonlar yeşil olmasına rağmen düştü sonra çiçekler kurudu yapraklar döküldü dallar kuru dal gibi oldu son on gündür sadece bir dalda hafif hareketlenme var ne yapmalıyım kurtarma şansım var mı saksı falan değiştirsem mi önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim. Biraz uzun yazdım kusura bakmayın bu işlerden anlamadığımı ama hevesli olduğumu bilin istedim.
Sevgiler
Sinem

www.kaymaklikadayif.blogspot.com

Cymbelina
18-02-2013, 11:52
Hoşgeldiniz Sayın Sguven:) Bahçeniz ve eviniz hayırlı olsun, güle güle oturun:)

Vaktiniz olduğunda aktaracağım konu başlıklarını incelerseniz sorularınıza yanıt bulabilrsiniz sanırım, ayrıca konuyu bilen tecrübeli arkadaşlarımız da yardımcı olurlar sanıyorum.

İlk vereceğim linkte Ana konu başlığı var, açılan sayfada başka alt bölümler var, bu ana başlıktan ilgili alt bölümlere de ulaşabilirsiniz:

Turunçgiller - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)

Diğer bazı başlıklar da şöyle:

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2675.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/17957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/27070.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/5277.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/2180.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/20985.htm

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/3007.htm

sguven
18-02-2013, 22:51
Çok teşekkür ederim hemen verdiğiniz linkleri okumaya başlıyorum biraz okumuştum zaten çimlendirme kısmıymış sanırım sorun içeren yerlere ulaşamamıştım biraz güneşe cam önüne aldım şimdilik bakalım tekrardan ilginize ve güzel dileklerinize çok teşekkürler

Levonardo
04-03-2013, 08:40
Haziran ayında birkaç Limon çekirdeğini çimlendirme çalışması yapmıştım. Islak pamukla buluşan Limon çekirdeklerinden bazıları çimlenemese de fotoğrafını koyduğum çekirdek, bir an önce ağaç olmak istercesine büyüdü ( yaklaşık 2 hafta önceki fotoğrafı ). Belki bir Limon, Mandalina ya da Portakal olacak veya Turunç kalacak bilemiyorum ama çok güzel bir ağaç olacağına inanıyorum. Birkaç ay sonra aramızda binlerce kilometrelik bir mesafe olacak ve belki bir daha hiç görüşemeyeceğiz. Ama hiçbir zaman " bir dikili ağacım yok " demeyeceğim çünkü o benim gözümde koca bir ağaç.

ilter26
12-03-2013, 20:47
selam 10 cm boyunda bir çekirdekten yetiştirdiğim limonum var koyun gübresi buldum ne kadar ve nasıl vermeliyim gübre kuru poşet içinde bir de ne kadar ve ne sıklıkla su vermeliyim daha önce denemem oldu aşırı sudan çürüttüm şimdide az suluyorum üzeri kurudu gibi oluyor 4 güne bir suluyorum yanlış mı yapıyorum yardım edenlere şimdiden teşekkür ederim

ilter26
15-03-2013, 16:16
cevaplayacak kimse yok mu baya bir zaman geçti foruma giren bakan yok galiba !!!

Cymbelina
15-03-2013, 17:32
Sayın İlter26, limonunuzu güle güle sağlıkla büyütmenizi dilerim:) Benim de çekirdekten yetişme limonlarım var ancak size tavsiyede bulunacak kadar çok bilgim yok ne yazık ki. Mesajınızda hem sulama sıklığını hem de gübre konusunu soruyorsunuz sanırım, noktalama işaretleri ile cümlelerinizi ayırırsanız daha net anlaşılabilir sanıyorum, bazen heves ve aceleyle bizler de unutabiliyoruz:) İsterseniz, mesajınızı düzelt butonu ile tekrar düzenleyebilirsiniz. Limonlarınız saksıda balkonda mı yoksa ev içinde pencere önünde mi acaba? Bu da önemli bir ayrıntı olabilir.

847 nolu mesajdaki linklere göz atmanızı önerebilirim. Biraz zaman alacaktır ama olsun:). Konu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlarımızın yardımcı olacağını sanıyorum. Ayrıca, gübre ile ilgili de vereceğim bağlantıdaki ana başlık altında bulunan alt başlıklara bakabilirsiniz:

Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)

Ben limonlarımda gübre, sıvı besin vb herhangi birşey kullanmadım ancak kullanmanın daha iyi olacağı görüşündeyim. Sulama konusunda ise açıkçası göz kararı sulama yapıyorum, toprağı kuru gibi gözüktükçe suluyorum, ki bu da doğru bir uygulama değil aslında. Normalde saksıdaki çiçekler/ bitkiler için toprağa parmağımızı batırıp nemli olup olmadığına bakmamız öneriliyor zaman zaman, bu yolu da deneyebilirsiniz belki. Bazen deneme - yanılma yöntemi ile de öğreniyoruz.

Şu an halen kış olduğu için limonunuzun su ihtiyacı yazınki kadar olmayacaktır sanırım, bunu da göz ardı etmeyelim.

Ayrıca, Karabükte iseniz, oranın koşullarına göre davranmak daha yerinde olabilir. Denize yakın bölgeler ile iç bölgeler arasındaki nem farkı bitkileri farklı etkileyecektir, genel anlamda.

ilter26
17-03-2013, 19:20
Limon ağacıma ev içinde bakıyorum.Evimde kalorüferler çok yanıyor nemlilik %30 ila %40 Türk sitelerinde hiç bir şey bulamıyorum malesef.Yabancı sitelerden araştırdım nemlilik %55 -50 nin altında olmasın diye bilgiler buldumstrese girip ölebiliyormuş .Bunu duyunca akvaryumum vardı balıklarım öldü öyle duruyordu.Üzerine cam koydum.Hava alması için camı lastik silgilerle yükselttim akvaryumumun hava motorunu içeri verdim havasız kalmaması için gündüzleri az hava veriyorum Geceleri sürekli açık duruyor hava motoru.nem ölçüm cihazı ile havanın nemini ölçüyorum Güneş geldiği gündüz saatlerinde 78 e kadar çıkıyor akşamları 62 65 şuan gelişimini çok iyi sürdürüyor .evim kuytuda direkt olarak 3 saat güneş alıyor sonra karanlık üzerine mor ışık yayan 15 wat t8 ampul koydum. şuan iyi durumda büyüyor doğal gübre vermek istedim bir de sulama işini sorayım dedim gübre nasıl verilecek ne kadar verilecek saksıyı 8 litrelik su kabından yaptım altına delikler açtım onu da yoğurt kabına koydum akvaryumda kumların üzerinde çok az su oluyor o nemlilik sağlıyor

Cymbelina
18-03-2013, 01:03
Ne güzel, ne kadar özenip üzerine titriyorsunuz limonunuzun:)))

"Limon ağacım" dediğinize göre, kaç yıllık bir limondan söz ediyoruz, onu da belirtmeniz yerinde olur, doğru cevaplara ulaşmanız açısından.

Ben daha küçük, daha genç sanmıştım:) Size kesin ve net tavsiyelerde bulunacak kadar tecrübem ve bilgim olmadığı için birşey diyemiyorum. Ancak gene de mesajlarımda verdiğim linklere tıklayıp oradaki mesajları da incelemenizi tavsiye ederim. Hatta ilgili konu başlığına limonunuzun fotoğraflarını bile ekleyebilirsiniz - fotoğraf çekme imkanınız varsa.

Kolaylıklar dilerim:)

(Tekrar baktım mesajınıza, 10 cm demişsiniz, bu durumda sanırım birkaç yıllık olmalı limonunuz)

ilter26
18-03-2013, 12:19
Ağaç kelimesini yanlış kullandım fide demeliydim yanlış anlamanız normal 10 cm hala 10 metre değil :) 2 aylık çekirdekten yetiştirdim Yıllardır baksam bu kadar acemi olmam. Daha önce hiç araştırma yapmadan bir denemem olmuştu o fideyi çürüttüm aşırı sulamadan bunu da az suluyorum haftada bir kere ya da iki kere Fotoğrafları yükleye bilirsem daha net anlaşılacak galiba

Cymbelina
18-03-2013, 13:21
Maaşallah, ne güzel yemyeşil:)

2 aylık bir limon fidesi için saksınız belki büyük bile:) Bu bir sorun değil elbette, daha çok kök yapar zannediyorum. Bu şekilde bir düzenek içinde kalmasına gerek var mı, ondan emin değilim. Yanlış birşey söyleyip sizi yanlış yönlendirmiş olmayayım.

Benim kendi limonlarımla ilgili mesajlarım zaten Evde limon ağacı başlığında var, burada tekrar etmeyeyim hepsini. Benimkiler başından beri pencere önünde duruyor.

Zaman zaman herkes ektiği şeyleri şu veya bu sebepten kaybedebiliyor, üzülmeyin. Hatta isterseniz yeni bir kaç çekirdek ekerek yedekleyin, ben de bunu düşünüyorum şu aralar.

İlgili konulardaki mesajları vaktiniz olunca incelemenizi tavsiye ederim. Aşağı yukarı bir fikir edinebilirsiniz sanırım, tecrübeli arkadaşların aktardığı noktaları da okumuş olursunuz. Güle güle büyütün limonunuzu:)

ilter26
18-03-2013, 14:37
Maaşallah, ne güzel yemyeşil:)

2 aylık bir limon fidesi için saksınız belki büyük bile:) Bu bir sorun değil elbette, daha çok kök yapar zannediyorum. Bu şekilde bir düzenek içinde kalmasına gerek var mı, ondan emin değilim. Yanlış birşey söyleyip sizi yanlış yönlendirmiş olmayayım.

Benim kendi limonlarımla ilgili mesajlarım zaten Evde limon ağacı başlığında var, burada tekrar etmeyeyim hepsini. Benimkiler başından beri pencere önünde duruyor.

Zaman zaman herkes ektiği şeyleri şu veya bu sebepten kaybedebiliyor, üzülmeyin. Hatta isterseniz yeni bir kaç çekirdek ekerek yedekleyin, ben de bunu düşünüyorum şu aralar.

İlgili konulardaki mesajları vaktiniz olunca incelemenizi tavsiye ederim. Aşağı yukarı bir fikir edinebilirsiniz sanırım, tecrübeli arkadaşların aktardığı noktaları da okumuş olursunuz. Güle güle büyütün limonunuzu:)
Bu düzeneği kurmamın asıl sebebi güneşin az olması.Penceremin önünde kocaman bir kaya var 1 saat tam güneş alıyor sonra karanlık direkt güneş gelmiyor.Ben de böyle bir düzenek kurdum hem ev içinde %30 40 civarında nem var nemi artıyor hem de üzerindeki ışık ile aydınlanıyor daha uzun süre teşekkür ederim ilgilendiğiniz için ve cevaplarınız için bakalım araştırıyorum bir çok sitede buldum sulama işi toprağın yüzeyi kurudukça demiş.Koyun gübresini direkt koysam yakar galiba Gübrem duruyor dışarıda bir iki ay daha dursun mayıs gibi sulandırarak uygularım olmazsa

Hülyab
18-03-2013, 16:51
Arkadaşlar kamkatlada ilgilenen varmı aranızda varsa kamkat bölümünde bir soru sordum uzun zamandır kimse fark etmedi kamkatımı kurtarmak için bilgisi olan varsa orayada bakabilirmi?

Teşekkürler

Bu yaptığım muhtemelen forum kurallarına aykırı ama mecbur kaldım :S

SahraSahil
28-03-2013, 01:13
Merhabalar;
Uzun süre önce siteye üye olmama rağmen hiç mesaj yazmamıştım. Artık ben de paylaşımlarda bulunmak istedim. İlk forumdan ve internet araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle çimlendirdiğim limonlarım ya da limoncuklarım ;)

Bu noktaya gelene kadar hüsranla sonuçlanan 3 denemem oldu, hasar çok bende.
-İlk ilkokuldan öğrendiğimiz fasülye çimlendirir gibi pamuğun arasına koydum, sonuç: küflenen limon çekirdekleri :D
-İkinci olarak suya koydum limondan çıkardığım gibi sonuç: berbat kokan limon çekirdekleri :D
-Üçüncü olarak nemli torfa gömdüm sonuç: hala bir sonuca ulaşamadık çünkü sırra kadem bastılar :D

Ve son olarak araştırmalarım sonucu ulaştığım bilgilerle deneme yaptım.. Çekirdekleri limondan çıkardıktan sonra dışındaki sert kabuklarının uçlarını makasla keserek içlerindeki tohumları çıkardım ve fotoğraftaki gibi nemli "torf+perlit" karışımına dizdim "yatay şekilde". Normalden farklı olarak üstlerini torfla değil yuvarlatılmış cam parçalarıyla kapladım. Küçük çakıllarda kullanılabilir ama ben yarı şeffaf malzeme kullanıp çekirdeklere zarar vermeden gelişimi takip etmek istedim, renk değişiklikleriyle ;) Ve saksıyı kaloriferin üzerine koydum, hergün 3-4 saat kadar güneş gördü ve her sabah fısfısladım nemki tuttum. Sonuç: kısa sürede tam kapasite çimlenme gösteren limon çekirdeklerim ve minicik limon fidelerim :)
fotoğraflarda aşağıda paylaştığım gibi,şimdiden okuyan herkese çok teşekkürler...

İlk 4 fotoğraf çekirdeklere uygulanan işlem,
5.fotoğraf saksı hali,
sonraki fotoğraflar sırayla 3,5 haftalık gelişimleri

SahraSahil
28-03-2013, 01:15
Çekirdekleri saksıya koymamla son fotoğraf arasında tam 4 hafta bulunmakta. Tekrar teşekkürler yorumlarınızı merakla bekliyorum... ;)

ezo
28-03-2013, 09:01
Çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Tebrik ederim, bende deniyeceğim.

sadecegeçen
29-03-2013, 17:31
sayın merlict bahçe toprağı bulabılırım ama tını toprak ilk kez duyuyorum torflu toprağa eksem olmazmı işte resmi limon ağacı olmaya aday mı acaba:))

buzdolabında bu şekilde çimlenmiş tohumlarım var.. bu tohumları nasıl saksıya geçirebilirim ? çimlenen tarafı yukarı mı gelecek yoksa direk karışık bir şekilde serpiştirmelimiyim?

ilter26
29-03-2013, 17:40
çimlenen taraf aşağı gelecek o hatayı daha önce ben yaptım çürüdü çimlenen taraf kök fazlaca tohum çimlendir kökü uzun olanları seç onları dik fazla derine dikersen yine çürür toprağın yüzeyine yakın olacak 14 18 gün sonra filizler toprağın üzerine çıkar derin kap seç ve toprağı iyi ayarla fazla sulama torf kullanmıştım ben gelişimi iyi olmadı az torfdan gerisini normal toprak karıştır fideler çıktıktan sonra sürekli güneş alan bir balkonun varsa orda tutsan iyi olacak benim evin güneye bakan kısmında koca bir kaya var güneşi örten ışık kullanıyorum çok profesyonel bir ışık değil metal halide gibi onlar çok pahalı idare edecek bir şey benim kullandığım ışık kolay gelsin

ilter26
29-03-2013, 17:58
buzdolabında çimleneni ilk defa görüyorum millet pencere önü bile soğuk geldiği için çimlendirememiş kalorifere yakın koymuşlar kök uzunluğu 2 3 santim olduktan sonra ekerseniz daha iyi olur

sadecegeçen
29-03-2013, 19:23
çimlenen taraf aşağı gelecek o hatayı daha önce ben yaptım çürüdü çimlenen taraf kök fazlaca tohum çimlendir kökü uzun olanları seç onları dik fazla derine dikersen yine çürür toprağın yüzeyine yakın olacak 14 18 gün sonra filizler toprağın üzerine çıkar derin kap seç ve toprağı iyi ayarla fazla sulama torf kullanmıştım ben gelişimi iyi olmadı az torfdan gerisini normal toprak karıştır fideler çıktıktan sonra sürekli güneş alan bir balkonun varsa orda tutsan iyi olacak benim evin güneye bakan kısmında koca bir kaya var güneşi örten ışık kullanıyorum çok profesyonel bir ışık değil metal halide gibi onlar çok pahalı idare edecek bir şey benim kullandığım ışık kolay gelsin

Anladım çimlenen kök kısmı oluyor yani.. bende neredeyse yukarı doğru dilkecektim:D

Benim çimlenen bitkilerin limon değil. Akçağaç türü bitki

Teşekkürler

solucan17
21-04-2013, 21:33
SahraSahil

Tebrik ediyorum güzel sonuç almışsınız bende yeni denemelere hep meraklıyımdır,ama bu şekilde hiç düşünmemiştim :)
Ama sonuç önemli,e sonuçta ortada :)

spoilerman
23-04-2013, 17:28
lime da aynı şekildemi çimlendirilmeli?

hira
23-04-2013, 18:16
limonu çimlendirmek büyümesini beklemekten daha kolay. geçen yazdan bu yana en büyüğü 10 cm anca oldu. saksılarını ayırdım bakalım bir değişiklik olacak mı.

SahraSahil
26-04-2013, 22:17
Çok denedim bu sonuca ulaşana kadar pamuklar, sular, toprağa gömüp çürütmeler neler neler ;) en son bunu yaptım ve dediğiniz gibi sonuç ortada ;)

SahraSahil

Tebrik ediyorum güzel sonuç almışsınız bende yeni denemelere hep meraklıyımdır,ama bu şekilde hiç düşünmemiştim :)
Ama sonuç önemli,e sonuçta ortada :)

SahraSahil
26-04-2013, 22:21
Benim çekirdeklerin arasında sadece limon yok, satsuma da var o yüzden aynı yöntemle güzel sonuç alabileceğini düşünüyorum :)

lime da aynı şekildemi çimlendirilmeli?

sadecegeçen
29-04-2013, 15:00
Çimlenen ağaca aşı yapmazsak nasıl bir meyvesi olur ?

bonsaicimali
30-04-2013, 22:27
açılma olursa turunç açılma olmazsa limon veriyor diye biliyorum

sadecegeçen
30-04-2013, 22:56
açılma nedir ? :D

bonsaicimali
30-04-2013, 23:43
türlerin başka türlere kayması mesela acer palmatum tohumu ekince açılma olursa çıkan fideler yeşil yapraklı çıkar ama açılma olmazsa kırmızı yapraklı çıkar bunun gibi bir örnek verebiliriz

SahraSahil
01-05-2013, 22:44
Minik limonlarımın şuanki halleri ;) Çekirdekleri örttüğüm çakıllarımın üzerine köklenmeleri arttıktan sonra bir miktar torf ekledim ve yapraklanması hızlandı. Sadece boya gitmiyor, daha çok yaprak çıkararak dolgunlaşmaya başladı. Sulama durumunu da spreylemeden azar azar sulamaya geçirdim çünkü havalar ısındığından beri yetmemeye başladı.

Levonardo
12-05-2013, 13:25
Minik limonlarımın şuanki halleri ;) Çekirdekleri örttüğüm çakıllarımın üzerine köklenmeleri arttıktan sonra bir miktar torf ekledim ve yapraklanması hızlandı. Sadece boya gitmiyor, daha çok yaprak çıkararak dolgunlaşmaya başladı. Sulama durumunu da spreylemeden azar azar sulamaya geçirdim çünkü havalar ısındığından beri yetmemeye başladı.

Öncelikle ellerinize sağlık, gayet güzel görünüyorlar. Buradaki dostlardan şunu öğrenmiştim; " Turunçgiller kazık köklüdür ve kısa kap/saksı vb. yerlerde yetiştirilmesi kökün uzadıktan sonra dolanmasına sebep olur ve kendine zarar vermesi gibi durumlar oluşturur. "

Şuan 1 yaşında bir Turunç'um, 5 yeni filizlenmiş Turunç ( bunlar hep Limon çekirdekleri ) ve 5 tane yeni filizlenmiş Greyfurt'um var. Bunların hepsini dostların uyarılarını dikkate alarak yetiştiriyorum. Eğer sizde her çekirdeği yarım litrelik şu şişesi gibi bir kap ya da saksıda yetiştirirseniz sanıyorum ki daha sağlıklı olurlar. Naçizane amatörce bilgilerimi paylaşayım dedim.

Herkesin ellerine sağlık :)

Y-eşilci
15-05-2013, 16:06
ben limon çimlendirmiştim ama öldü aşılamam mı gerekiyordu?

Y-eşilci
15-05-2013, 17:17
bu arada bir deneme daha yapmaya karar verdim ama bu sefer de ölmesini istemiyorum:( ne yapmam lazım nasıl ekmeliyim ne kadar su vermem lazım cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler;)

Cymbelina
15-05-2013, 20:38
ben limon çimlendirmiştim ama öldü aşılamam mı gerekiyordu?

Limonunuz kaç senelikti öldüğünde? Eğer bahçeye dikip ağaç haline getirmeyi, hatta ürün toplamayı amaçlıyorsanız aşılama gerekli bir işlem ancak evde saksıda yetiştirirken özellikle ilk yıllarda aşılama ne derece gerekli onu bilemiyorum. Benim çekirdekten yetiştirdiğim limon fidelerimde aşılama yapmadım ve bunun bir zararını da görmedim.

Ölmesinin başka sebepleri olmalı, aşırı sulama veya başka birşey. Tekrar deneyin, ancak birden fazla çekirdek kullanın ki garantiye almış olursunuz. Duruma göre fazla gelenleri devam ettirmezsiniz.

Herkes farklı bir yöntem uyguluyor kendince, suda bekletip ekmek, kabuğunu soyup ekmek, biraz kurutup sonra ekmek vs. Bence bu biraz da şansa kalmış ve çekirdeğin azmine:) Birden fazla yolu da deneyebilirsiniz aynı anda. Ayrıca limon ve turunçgil sözcükleri ile arama yaptırınca çıkan başlıklardaki mesajlara da göz atabilirsiniz.

Y-eşilci
16-05-2013, 16:05
Limonunuz kaç senelikti öldüğünde? Eğer bahçeye dikip ağaç haline getirmeyi, hatta ürün toplamayı amaçlıyorsanız aşılama gerekli bir işlem ancak evde saksıda yetiştirirken özellikle ilk yıllarda aşılama ne derece gerekli onu bilemiyorum. Benim çekirdekten yetiştirdiğim limon fidelerimde aşılama yapmadım ve bunun bir zararını da görmedim.

Ölmesinin başka sebepleri olmalı, aşırı sulama veya başka birşey. Tekrar deneyin, ancak birden fazla çekirdek kullanın ki garantiye almış olursunuz. Duruma göre fazla gelenleri devam ettirmezsiniz.

Herkes farklı bir yöntem uyguluyor kendince, suda bekletip ekmek, kabuğunu soyup ekmek, biraz kurutup sonra ekmek vs. Bence bu biraz da şansa kalmış ve çekirdeğin azmine:) Birden fazla yolu da deneyebilirsiniz aynı anda. Ayrıca limon ve turunçgil sözcükleri ile arama yaptırınca çıkan başlıklardaki mesajlara da göz atabilirsiniz.

teşekkürler;) yeni çekirdekler ektim bekliyorum inşallah çıkar :)

SahraSahil
16-05-2013, 22:27
Öncelikle ellerinize sağlık, gayet güzel görünüyorlar. Buradaki dostlardan şunu öğrenmiştim; " Turunçgiller kazık köklüdür ve kısa kap/saksı vb. yerlerde yetiştirilmesi kökün uzadıktan sonra dolanmasına sebep olur ve kendine zarar vermesi gibi durumlar oluşturur. "

Şuan 1 yaşında bir Turunç'um, 5 yeni filizlenmiş Turunç ( bunlar hep Limon çekirdekleri ) ve 5 tane yeni filizlenmiş Greyfurt'um var. Bunların hepsini dostların uyarılarını dikkate alarak yetiştiriyorum. Eğer sizde her çekirdeği yarım litrelik şu şişesi gibi bir kap ya da saksıda yetiştirirseniz sanıyorum ki daha sağlıklı olurlar. Naçizane amatörce bilgilerimi paylaşayım dedim.

Herkesin ellerine sağlık :)

Çok haklısınız Levonardo ama inanır mısınız belki çok duygusal olacak dokunmaya kıyamadım :D çok denemeler sonucu bu hale ulaştım şimdi yaprağına dokunmaya kıyamıyorum ama dediğinizi haftasonu uygulamayı planlıyorum cesaret geldi yorumunuzdan sonra ;) çok teşekkür ederim :)

turkankaragoz
17-05-2013, 00:38
Sn y-eşilci diğer sayfada okuduğum bir bilgi vardı uyguladım sonuç harika. Limon çekirdeğinin dış kabuğunu soyup nemli toprağa dikin 1 hafta 10 gün içinde çimleniyor. Uygulaması basit ama sonuç kısa ve net.Evde limon yetiştiriciliği sayfasında paylaştım çimlenen tohumları. Diger şekilde çimlendirdiklerimde var orada yaklaşık dokuz aylıklar ve hala uğraşıyorum. 1 hafta içinde çimlenenler ise yaprak çıkartıyor.

GokcenDede
17-05-2013, 17:36
Arkadaşlar Merhaba,

Baştan bitkiler hakkın hiç bilgi sahibi olmadığımı ama meraklı olduğu söyleyeyim.Yeni teraslı bir eve geçtikten sonra aklıma gelen ilk şey Taksimdeki limonlu bahçe ve mis gibi kokusu oldu.Evet terasımı minik limonlu bahçe haline getirmek istiyorum:) Babama bundan bahsettiğimin ertesi günü bir limon ağacı getirdi 3-4 aydır beraberiz arkadaşla,havaların ısınmasıyla keyfide yerinde sayılır,fakat aşağıdaki fotoğraftan görebileceğiniz gibi yaprakları yenmiş,güve olabilir diyerekten koruyucu sprey aldım.Amacım terasımı en kısa sürede limon ağaçlarıyla doldurmak:)Herneyse size birkaç sorum olacak,verdiğim rahatsızlıklık için şimdiden özür ;)

1-Büyük olan ağacımın yaşını ve aşı olup olmadığını nasıl anlarım?
2-Aşağıdaki küçük saksıya ektiğim çekirdekler çimlendi sanırım?
3-Bunların daha sağlıklı olması için ekstra ne yapabilirim?

[/URL]

[URL="http://bit.ly/c25MCx"] (http://bit.ly/c25MCx)

Cymbelina
19-05-2013, 00:04
Sayın GokcenDede, aramıza hoşgeldiniz. Sağlıklı günlerde büyütün limonunuzu. Yaşını ve aşı olup olmadığını, limonu aldığınız yerden veya kişiden öğrenmeniz daha iyi olabilir. Son resimdeki çimlenenler limona pek benzemiyor, çimlenen limon çekirdeği daha farklı görünümde, diğer mesajlarda görebilirsiniz.

Aşağıdaki konu başlığında, bazı diğer başlıkların bağlantılarını paylaşmıştım:

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/3007-22.htm

Bu ve diğer konu başlıklarını vaktiniz oldukça incelerseniz belki bir yardımı dokunur.

İlk vereceğim linkte Ana konu başlığı var, açılan sayfada başka alt bölümler var, bu ana başlıktan ilgili alt bölümlere de ulaşabilirsiniz:

Turunçgiller - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)

Ve diğerleri:

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2675.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/17957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/27070.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/5277.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/2180.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/20985.htm

ozleem
31-05-2013, 10:11
Bence içeri alma.İlkbahara kadar bekle o zaman çıkar.Ben kuruyo diye içeri almıştım daha kötü oldu.

malesef o hatayı yaptım ve artık fidelerim yok :(

M..T
05-06-2013, 02:17
Arkadaşlar Merhaba,

Baştan bitkiler hakkın hiç bilgi sahibi olmadığımı ama meraklı olduğu söyleyeyim.Yeni teraslı bir eve geçtikten sonra aklıma gelen ilk şey Taksimdeki limonlu bahçe ve mis gibi kokusu oldu.Evet terasımı minik limonlu bahçe haline getirmek istiyorum:) Babama bundan bahsettiğimin ertesi günü bir limon ağacı getirdi 3-4 aydır beraberiz arkadaşla,havaların ısınmasıyla keyfide yerinde sayılır,fakat aşağıdaki fotoğraftan görebileceğiniz gibi yaprakları yenmiş,güve olabilir diyerekten koruyucu sprey aldım.Amacım terasımı en kısa sürede limon ağaçlarıyla doldurmak:)Herneyse size birkaç sorum olacak,verdiğim rahatsızlıklık için şimdiden özür ;)

1-Büyük olan ağacımın yaşını ve aşı olup olmadığını nasıl anlarım?
2-Aşağıdaki küçük saksıya ektiğim çekirdekler çimlendi sanırım?
3-Bunların daha sağlıklı olması için ekstra ne yapabilirim?

ilk sorunuzu bilmiyorum fakat gördüğüm kadarıyla o çıkanlar limon değil. yabani ot olabilirler ya da daha küçük tohumlar serptiyseniz onlar olabilir(kivi gibi).

Turunçgil
29-06-2013, 23:04
Arkadaşlar ben limon çekirdeklerini şu şekilde çimlendiriyorum.Taze limondan alınan çekirdekleri soyup cam kavanoz içerisine peçete koyup üstüne serpiştiriyorum ve üzerlerine su serpip nemli olmalarını sağlıyorum.Kavanozuda karanlık ve sıcak bir yerde örn dolap içinde muhafaza ediyorum 4 günde çimlendiler limonlarım. ancak çıktıktan sonra saksıya aldığınızda saksıyı da karanlık yarı gölge ortamda bulundurun yoksa yaprakları yanıyor güneşten.

Levonardo
04-07-2013, 13:52
Çok haklısınız Levonardo ama inanır mısınız belki çok duygusal olacak dokunmaya kıyamadım :D çok denemeler sonucu bu hale ulaştım şimdi yaprağına dokunmaya kıyamıyorum ama dediğinizi haftasonu uygulamayı planlıyorum cesaret geldi yorumunuzdan sonra ;) çok teşekkür ederim :)

Rica ederim, umarım faydalı bir bilgiyi aktarmışımdır :) En yakın zamanda fotoğraflarını paylaşırsanız sevinirim :)

Y-eşilci
17-07-2013, 13:18
ya benim diktiklerim 2 yaprak çıkarıp kuruyo neden acaba?:(

Turunçgil
20-07-2013, 12:59
Güneş görmemeleri lazım yeni çimlenmiş limoncukların Sn y-eşilci perde arkasından güneş görsünler 2-3 hafta sonra yarı gölge 1 hafta sonrada güneşe koyabilirsiniz

Tolga Yalcin
23-07-2013, 16:22
Herkese merhaba,

Benim de çekirdekten yetiştirdiğim iki tane limonum var. Yaklaşık 2 sene oldu ve sorunlarımız da başladı :D. İlk önce böceklenmişti ve sirkeli su sıkmam gerektiği söylendi. Ben de sıktım böceklerden kurtulduk gibi gözüküyor şuan ancak fotoğraflarda da göreceğiniz gibi gövdenin alt tarafında ki yaprakları güçsüzleşti ve sarardı. 1-2 yaprakta da delikler meydana geldi (sanırım bunlar böceklerin işi). Aklımda birkaç soru var sizlere sormak istediğim.

1- Toprak olarak pazarda satılan topraktan kullandım acaba bahçe toprağı daha mı elverişli olur bu konuda?
2- Budama yapılması gerekiyor mu? Ya da gerektiğini nasıl anlarım?
3- Kazık kök olduğu için şuan kullandığım saksı bu boydaki limonlar için küçük mü? Daha büyük bir saksıya geçmem gerekir mi?

Şimdiden herkese çok teşekkür ederim. ;)

ilkerr84
07-09-2013, 00:14
son durum.. seneye ilk meyveyi bekliyorum artık sabır sabır :) turunç verirse, aşılama yapacağım.
limon verirse resmini paylaşırım ömrümüz olurda burda olursak

Kayahann
07-09-2013, 11:45
limon çekirdeği çok kolay çimleniyo, hatta fasulye kadar kolay

C1C3K
07-09-2013, 14:58
ya arkadaşlar bu mesajıma cevap verirseniz çok sevinirim ben bugün 3 tane limon tohumu ekdim ama nerdeyse herkez aşı olmadan limon vermez diyorlar doğru mu aşı olması gerekiyorsa nasıl bir aşı olacak ? ve aşı nasıl olacak ? :)

dostca
09-09-2013, 14:55
Merhaba arkadaşlar,
Sitede gördüğünüz tohumdan yetişen turunçgiller için heves edip tohumdan çimlendirme, ardından ne zaman büyüyecek kaygısı, ardından aşı yapılma kaygısı ile uğraşana kadar seralarda 2-3 yaşında 70-80 cm boyunda uygun şartlarda yetiştirilmiş ve aşılanmış hatta üzerinde şu sıralar meyvası olan limon mandalina kamkat satılıyor yaşa göre 25-30 tl, alın ona bakın derim. Çekirdekten yetiştirmenin zevki başka diyorsanız onun dibine de çekirdekleri atar onuda denersiniz, hemde ileride aşı yapmak için elinizde göz de olmuş olur. Ben öyle yaptım gecen hafta internet üzerinden Rizeden 2 adet kamkat aldım 3 yaşında, üzerlerinde fındık büyüklüğünde meyvaları mevcut, 80 cm boyunda tanesi 25 tl. 2 fidan (indirimli) kargo ikisine 23 tl aldı almak için fidanlığa gitsem hem daha pahalı söylerler hemde dolmuş parası o kadar tutar, taşıdığında yanına eziyet kalır..

dombıra
24-09-2013, 21:06
son durum.. seneye ilk meyveyi bekliyorum artık sabır sabır :) turunç verirse, aşılama yapacağım.
limon verirse resmini paylaşırım ömrümüz olurda burda olursak

Sayın ilkerr84 bu limon ağacını tohumdan mı yetiştirdiniz ? ve bu hale gelmesi kaç sene sürdü ?

jojoba
24-09-2013, 21:32
nemli pamukta kolay çimleniyorlar bilginize..

incirli
25-09-2013, 14:46
belki acemi şansındandır bilmiyorum ama saksıya attığım her 4 limon çekirdeğinden 3ü filizlendi.belki torftan kaynaklıdır bilemiyorum ama bana öyle geliyo ki çekirdeği rasgele balkondan sallasam da çıkar.o kadar koaly çimleniyo yani

naturefan
27-09-2013, 21:32
Aşağıda linki ekli olan sitede lime limon tohumu deniyor. Limon direkt tohumdan yetişir mi? Yetişmiyorsa, bu site yanıltıcı tanıtım mı yapıyor? Limon konusunu tam bilenler, -sitenin linkine de bakarak- cevaplarsa memnun olurum.

Link:

MİSKET LİME LİMON TOHUMU* TOHHUM GittiGidiyor'da 93873927 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/misket-lime-limon-tohumu-tohhum-93873927)

ametarasu
28-09-2013, 10:58
tohumdan bitki yetiştirmek için önce tohumu kurutmak mı gerekiyor ? yoksa pazarda satılan bir limonu kesip içinden çıkardığımız çekirdeği küçükken fasulye çimlendirdiğimiz gibi çimlendirmeye çalışsak başarılı olur muyuz ?

PembeOrkide
06-10-2013, 14:34
merhaba, haziran-temmuz çimlendirdiğim limon çekirdeklerimden bir çoğu öldü şimdi 8 tanesi yaşıyor ama yaklaşık 1 aydır hiç bir büyüme belirtisi göstermiyorlar. Balkonda duruyorlar direk güneş ışığı gelmiyor, begonvilin dalları arasından süzülen ışık geliyor öğleden sonra... Büyük ve uzun bir saksının içindeler, gün aşırı suluyorum. Havalar soğumaya başladı, limonlarımı ne zaman içeriye almalıyım.

Bir de fidanlıktan aldığım yaklaşık 1 metre boyunda yetişkin üzeri limonlu bir ağacım var, onun saksısı çok büyük olduğu için sadece balkonda durabilir. Kışın soğuğundan etkilenmemesi için ne yapabilirim. Üzerine sera gibi naylon bir düzenek yapıp toprağın üstüne de ağaç kabukları sermeyi düşüyorum, yeterli olur mu, yardımcı olursanız sevinirim.

snines07
27-11-2013, 01:22
Merhaba.
Tüm konuyu bu gece okuyup bitirdim ve ben de kendi tohumumu çimlendirmek fide haline getirmek ve limon ağacına dönüşmesini izlemek ve o limonlardan limonata yapıp içmek istiyorum.

İlk olarak limon çekirdeklerını çıkarıp kabuklarını soydum. Yıkadım ve fasulye deneyi gibi yoğurt kabına nemli pamuklar arasına koydum. Güneş görmeyen hafif karanlık bir yere koydum bekliyorum. Çimlenip çimlenmediğini görmek için her gün bakmalı mıyım toprağa ekmek için ya da 1 hafta gibi süreliklerle mi bakmalıyım. Bi yararı/zararı olur mu?

Abiler ablalar sizin fidelerinizi gördüm çok canım çekti çok istedim benim de böyle bir fidem olsun diye inşallah çürümezler de ben de büyütürüm ağacımı :)

snines07
10-12-2013, 14:55
Merhaba tekrardan 27 kasımda çimlendirmek için yoğurt kabına bıraktığım 5 limon çekirdeğinin 2 tanesi çimlendi dün itibariyle 1 tanesinde küçük bir şey gördüm o da sanırım çimlenecek. Bugün de en yakın fide satan bir yere gittim uygun bir saksı ve toprak aldım. Fideciden kafama takılan soruların cevaplarını aldım ve 2 çimlenmiş limon tohumunu an itibariyle saksıya ekmiş bulunuyorum. Çok hevesliyim inşallah başlarına birşey gelmez.

edit: Müjdemi isterim. 3. çimlenmiş tohumu da saksıya ektikten sonra bugün bir daha baktım pamukların altına 1 tohum daha çimlenecek gibi tohumun ucundaki o beyazlığı gördüm. İlk denemede 5 te 4 güzel gibi umarım son tohum da çimlenir ama artık ondan da umudum yok gibi çürümüş diyeceğim de hiç çürük gibi kokmuyor biraz daha bekleyelim bakalım. :)

snines07
19-12-2013, 06:14
Toprağın üstünde minicik bir yeşillik gördüm sanki ve dikkatlice baktım evet evet benim de bir ağacım olacak çekirdekten yetiştirdiğim... 1 tanesi çıktı geri kalan 3 taneyi de bekliyoruz. :))

http://u1312.hizliresim.com/1j/m/vp3pj.png

ilkerr84
03-01-2014, 17:38
Sayın ilkerr84 bu limon ağacını tohumdan mı yetiştirdiniz ? ve bu hale gelmesi kaç sene sürdü ?

evet çekirdekten.
yalnız kendi haline bırakmayacaksınız.. ilk başta 2.5 lt lik pet şişede başladım.. 5 lt liğe geçiş yaptıktan sonra damacanaya devamında da gördüğünüz saksıya aldık.toprağını arasıra karıştırıp havalanmasını ve kurumaya kalmasını sağlayın.güneş görebilsin.
" sevgi sözcüklerinizi dokunuşlarınızı da eksik etmeyin. "

Süs bitkileri ruhsuz oldukları için mumya misali canlı gibi görünürler.
Güzel enerjinizi ve sözcüklerinizi içten gelerek dokunuşlarınızla aktarın ona.

2009 yılı ilk 6 aylık döneminde ektim sanıyorum. ya da temmuz sonrası

snines07
12-03-2014, 16:15
http://http://i.hizliresim.com/eoRMmk.jpg (http://i.hizliresim.com/eoRMmk.jpg)

3.5 aylık bebeğim işte bu kadar büyüdü bile :)

Laleci_03
23-03-2014, 16:42
Bunlarda benim sizlerden esinlenerek çimlendirdiğim yaklaşık 1 aylık limon ağaçlarım. ;)

akçabardak
25-03-2014, 07:17
Arkadaşlar doğru yerde mi paylaşıyorum bilemedim, başka başlık bulamadım.

Limon ağacında meyvelerinin arasında bu limonları gördüm, bunlar neden bu şekilde oluşmuş acaba?
ilk defa rastladım ve şaşırdım, bu bir hastalık mıdır bilen arkadaşlar yorum yaparlarsa sevinirim. Teşekkür ederim

Er-art
05-04-2014, 19:08
Arkadaşlar doğru yerde mi paylaşıyorum bilemedim, başka başlık bulamadım.

Limon ağacında meyvelerinin arasında bu limonları gördüm, bunlar neden bu şekilde oluşmuş acaba?
ilk defa rastladım ve şaşırdım, bu bir hastalık mıdır bilen arkadaşlar yorum yaparlarsa sevinirim. Teşekkür ederim
Arkadaşım senin limon, özellikle 2. resim, 'Budanın Eli' gibi gözüküyor.

akçabardak
05-04-2014, 19:50
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi snines07
Merhabalar.
Limon meyvelerinizin fotoğrafını paylaşmışsınız bir hastalık mı diye de ben de ilk defa gördüm böyle bir limon çeşidi ancak bu bir hastalık değilmiş böyle bir limon çeşidi varmış . Türkçesi '' Buda'nın Eli'' İngilizce olarak ''Buddha Hands'' olarak geçer. Sanırım tropikal bir çeşit. Merak etmeyin hastalık falan değil. Eğer uygun görürseniz bir kaç adet o meyvenin çekirdeğinden isterim.
Kolay gelsin.
İyi günler.

Sayın snines07 merhaba, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim yalnız siz bir çeşitten bahsetmişsiniz oysa bu limon ağacı bildiğimiz normal limon ağacıdır ve limonlar normal limondur sadece bu ikisinde şekil değişikliği oluşmuş bu yüzden acaba hastalıklı mı diye yazdım. 15 senedir bu ağaç bahçemizde şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmadık ilk defa bu sene bu şekilde ve sadece bu iki tanesi şekilsiz diğer meyveler normal.
Çekirdek çıkarsa seve seve gönderirim. Selamlar

Merhaba tekrardan. Ziraat Mühendisi arkadaşımla görüştüm. Narenciyelerde tomurcuk akarı denen bi zararlısı varmış. Ağaçta 1000 tomurcuk varsa 300 ünü çatlatıyormuş. Çatlayan tohumların 280 i yere dökülüyormuş geriye kalan 20 tomurcukta da böyle şekil bozukluğu oluyormuş. Yani bizler ağaç 700 meyve verdi 20 tanesi böyle oldu derken aslında 1000 meyvemizin 280 inin yok edip 20 sinde şekil bozukluğu yaratıyormuş. Ağacın altına bakarlarsa dökülen çatlamış tomurcukları göreceklerdir dedi. Eğer üretici/çiftçi falan değilse ilaca gerek yok boşa masrafa girmesinler dedi. Diğer sağlam meyvelere ve ağaca bi zararı olmazmış. Şimdilik benden bu kadar, umarım yardımcı olabilmişimdir.

Bu mesaj Sayın Snines07 tarafından benim özel mesaj kutumda paylaşılmıştır.
Ben de kopyalayarak bu bölüme aldım umarım bir yalnışlık yapmamışımdır. kendisinden özür dilerim ama herkesin görmesinde faydalı olacağını düşünerek burada paylaştım.

sanscoeur
07-04-2014, 14:07
Arkadaşlar benim ektiğim limon ve mandalinalar var ama hangilerinin limon hangilerinin mandalina olduğunu çözemedim acaba bunlardan hangileri limon hangileri mandalina :)

http://i.hizliresim.com/O22j85.jpg

http://i.hizliresim.com/zRRNOD.jpg

Selçuk Boz
08-04-2014, 09:05
Arkadaşlar benim ektiğim limon ve mandalinalar var ama hangilerinin limon hangilerinin mandalina olduğunu çözemedim acaba bunlardan hangileri limon hangileri mandalina :)

Meyveleri oluşmaya başlayınca (3 yıl falan sonra), meyvelerin şeklinden anlayabilirsiniz:D. Keşke tohumları ekmeden önce belirleseydiniz:(.

limon_sever
08-04-2014, 10:20
Meyveleri oluşmaya başlayınca (3 yıl falan sonra), meyvelerin şeklinden anlayabilirsiniz:D. Keşke tohumları ekmeden önce belirleseydiniz:(.

6 yıl önce tohumdan ektiğim limon tohumu hala çiçek oluşturmadı. Yani turunç olacağını düşünüyorum. Ama turunç çiçeği bile yok. Çekirdekten yetişen narinceyeler turunç oluyormuş.

iZER
14-04-2014, 13:27
şimdi ben 3 hafta önce çekirdekleri ektim.yeşil bişey çıktı.o filiz toprağa doğrumu gitmeli yoksa yaprakmı olacak?

limon_sever
14-04-2014, 13:30
şimdi ben 3 hafta önce çekirdekleri ektim.yeşil bişey çıktı.o filiz toprağa doğrumu gitmeli yoksa yaprakmı olacak?

Yaprak olacaklar...

iZER
14-04-2014, 13:33
Yaprak olacaklar...

:confused: ama toprağa gömülüyor

limon_sever
14-04-2014, 13:35
:confused: ama toprağa gömülüyor

Muhtemelen yapraklar büyüyüp açılmaya çalışıyorlar. Toprak altına doğru olmuş olabilir? Gerekirse zarar vermeden o kısmın topraklarını açın. Fotosunu yükler misiniz?

iZER
14-04-2014, 13:38
Muhtemelen yapraklar büyüyüp açılmaya çalışıyorlar. Toprak altına doğru olmuş olabilir? Gerekirse zarar vermeden o kısmın topraklarını açın. Fotosunu yükler misiniz?

1. sayfadaki gibi.camera olmadığı için yükleyemem.teşkkürler..:D

limon_sever
14-04-2014, 13:45
1. sayfadaki gibi.camera olmadığı için yükleyemem.teşkkürler..:D

1. sayfanın ilk fotosundaki gibiyse eğer o kök olacak.

edem445
21-04-2014, 12:29
bnde limon ektim 2 gün önce ama çimlendişrmeyi hızlandırmak için kabuklarını yardım doğrumudu ?

cevapveriyorum
23-04-2014, 13:03
Bende 2 gün önce limonun içinden çıkardığım 5 tane çekirdeği ektim toprak torf karışımına.. Toprağını nemli tutuyorum hayırlısı diyelim.

glarienn
30-04-2014, 23:22
Pet bardak içinde nemli topraga çekirdekleri yarım cm derine ekin üzerini streçle kapatın.sitreçle nem korunduğundan su eklemeye pek ihtiyaç olmuyor.15-20 gün içinde çimleniyor .

braves
12-05-2014, 17:00
Merhaba, ben de daha önce hiç yapmamıştım öyle esti geçen gün araştırdım biraz bu sırada bu foruma denk geldim ******. Çimlendirme başlığında torf ile çimlendirilince daha hızlı çimlendiğini okudum. Gittim torf aldım ufak saksılara ektim sadece torfa. Malum torf pek sulanmıyor üstte kalıyor su damlaları.
Burada baya bi sayfa okudum baktığım resimlerin hepsi toprak gibi. Ben de mi bi yanlış var? Yönlendirebilirseniz sevinirim. Ben sadece torfa ektim. yaklaşık 10 gün oldu tık yok (:

hira
12-05-2014, 17:06
Sn. Braves, toprak veya torf olması hiç fark etmez sorunsuz çimlenirler fakat ben limon çekirdeğini ektiğimde aşağı yukarı bir ayda çimlenmişti.

braves
12-05-2014, 22:07
Sn. Braves, toprak veya torf olması hiç fark etmez sorunsuz çimlenirler fakat ben limon çekirdeğini ektiğimde aşağı yukarı bir ayda çimlenmişti.

cevap için teşekkürler, fakat torfda sulama nasıl oluyor baya bi kuru sonuçta hiç sulayamıyorum

glarienn
13-05-2014, 00:18
Torf veya toprak az biraz nemli olsun yeter (kupkuru olmasın) daha önce önerdiğim gibi üstünü streçle kapatırsanız sulamanızada gerek kalmaz , bir çok arkadaşım için bu yolla çimlendirdim, hediye ettim :)

hira
13-05-2014, 11:16
Ben ne zaman streçle kapattıysam torf küf oldu. Kapatmak yerine sprey şişeyle nemini kaybetmeyecek kadar sulamayı öneririm.

xxz
19-05-2014, 13:18
Çimlenen limonu trofa mı ekelim yoksa normal toprağa mı?

limon_sever
19-05-2014, 14:12
Çimlenen limonu trofa mı ekelim yoksa normal toprağa mı?

Elinizde torf ve toprak varsa karıştırıp dikebilirsiniz.

xxz
19-05-2014, 14:37
Elinizde torf ve toprak varsa karıştırıp dikebilirsiniz.

ben normal toprağı alta torfu ise üste kattım.kök büyüyünce minarel alabilsin diye .ama karıştırmayı akıl edemedim :o :o

glarienn
22-05-2014, 16:02
Bunlarda benim limonlarım ;)

xxz
22-05-2014, 17:41
Bunlarda benim limonlarım ;)

Çok şanslısın. Bir çekirdekten iki filiz elde etmişsin.

glarienn
22-05-2014, 18:33
10 çekirdekten 5 inde böyle filizlendi. :) Kışa kadar bu ağızlarını kestiğim su şişelerinde tutacağım sonrada 1-2 tanesi bahçeye 1-2 taneside saksıya..Kökler baya uzun oluyor ama umarım sıkıntı olmaz.

xxz
23-05-2014, 12:30
buda benim limonum :) :)
sizce artık güneşe katmalımıyım?

glarienn
23-05-2014, 15:38
buda benim limonum :) :)
sizce artık güneşe katmalımıyım?

Bence güneşe çıkarabilirsiniz, ben çıkardım sıkıntı olmadı :p

xxz
23-05-2014, 19:17
Bence güneşe çıkarabilirsiniz, ben çıkardım sıkıntı olmadı :p

Teşekkürler :D

Kayahann
23-05-2014, 20:10
greyfurt çekirdeğini de denedim o da aynı şekilde kolayca çimlendi, bütün turunçgil çekirdeklerinden turunç çıkarmış ama gene de bi umut benim ki greyfurtunki belki farklı olur diye :D :D

braves
23-05-2014, 20:59
Yok arkadaş benim limonlar çimlenmeyecek. bardaklara tek tek dikip fazla güneş almayan biyere koyup deniyeceğim

xxz
24-05-2014, 12:07
limonumun son hali.ama bir sorununm var.öncedende çimlendirmiştim limon.ama hiç iki tane dal yoktu.bu limonda neden 2 dal var?:confused::confused:

Turunçgil
24-05-2014, 13:56
Arkadaşlar limon çekirdeklerini soyarak ekerseniz çimlenmede erkencilik sağlarsınız :)

braves
26-05-2014, 20:01
Arkadaşlar limon çekirdeklerini soyarak ekerseniz çimlenmede erkencilik sağlarsınız :)

soymadan kastınız üzerindeki zar dimi?

hira
28-05-2014, 11:51
Benim çekirdekten limonumun son hali böyle... dalları olmayan uzunca bir fidan olarak büyüyordu fakat en üstten kırılınca böyle dallar verdi. Daha güzel oldu.

glarienn
28-05-2014, 16:13
Bir de yandan bir fotoğrafı olsa :) Kaç yaşında?

hira
28-05-2014, 17:34
Bir de yandan bir fotoğrafı olsa :) Kaç yaşında?

Olur tabi neden olmasın:) Fakat fotoğraflar telefon çekimi olduğundan, telefonumda öyle ahım şahım birşey olmadığından pek hoş olmuyorlar:) idare edin artık.

hira
28-05-2014, 17:36
Bu arada, bu limonu geçen ilkbaharda ekmiştim yanlış hatırlamıyorsam

Emir Özkan
28-05-2014, 18:23
Arkadaşlar, limon çimlendirmek arkadaşalara benden de bir tavsiye:

sakın ama sakın limon çekirdeklerini sığ bir kaba ekmeyin onları daha derin bir kaba ekin çünkü tecrübe ile sabittir ki sığ,derin olmatan, kaba ekilen çekirdekler çıksa bile limon kazık kök yaptığından soup çürüyor....
berayatalay arkadaşa da tavsiye hidrojen peroksit uygulasın....:D

bende hatay limonu tohumları var
hani şu portakal kadar olanlardan :)

sn. egemen sığ bir kap olarak bahsederken acaba karton bardakları çeyreği kadar torf ile doldurup eksem olurmu?

birde hidrojen peroksit yanlış hatırlamıyorsam hidrojenli su olsa gerek dimi?

glarienn
28-05-2014, 18:34
Olur tabi neden olmasın:) Fakat fotoğraflar telefon çekimi olduğundan, telefonumda öyle ahım şahım birşey olmadığından pek hoş olmuyorlar:) idare edin artık.

Yok yok gayet güzel fotoğraflamışsınız :) elinize sağlık.Sağlık içinde büyütün.
Son bir soru daha sorayım aşılamayı ne zaman yapacaksınız acaba?

glarienn
28-05-2014, 18:40
Sn. 07emir07 sığ bir kapa torf doldurup çimlendikten sonra yarım litrelik bir pet su şişesinde gelişimine devam ettirebilirsiniz.
Yanlız çekirdekleri torf içine koyduktan sonra toprağı biraz nemlendirin sonrada streç filmle üzerini kapatın nem kaybı olmasın.Arada sırada nem kaybı olduğumu diye parmağınızla yoklayın .20 gün gibi bir sürede çimlenir ***. :)

xxz
28-05-2014, 19:01
20 gün mü? Benim limonum 5 günde yaprak verdi :D

hira
28-05-2014, 19:03
Yok yok gayet güzel fotoğraflamışsınız :) elinize sağlık.Sağlık içinde büyütün.
Son bir soru daha sorayım aşılamayı ne zaman yapacaksınız acaba?

işte onu bende bilmiyorum:) aşılama ne zaman yapılır, nasıl yapılır bir bilgim yok. Hiç olmadı, ondan meyve beklemeyiz napalım artık:)

glarienn
28-05-2014, 19:40
1-2 yaşından sonra aşılama olabilir diye biliyorum ve tabi limon veren bir ağaç **** forumdan bir arkadaştan bulunabilir belki aşılma çeliği :P

xxz
31-05-2014, 16:04
limonumun son hali :) :)

xxz
08-06-2014, 11:57
limonumun son hali :)

Bonsaici34
22-06-2014, 09:30
Arkadaşlar benim önceden limonum vardı 1,5 yaşındaydı rüzgar esince balkondan aşağıya düştü ve sağ çıkamadı.Bonsai olacaktı halbuki.1 ay önce bahçede limon çimlendiğini gördüm ve gidip etrafından derincene alarak 9cm yüksekliğinde 12cm çapında bir saksıya torf ile yerleştirdim.Limonun uzunluğu ile saksının,daha doğrusu çimlendirme kabının yüksekliği eşit.Sizce saksı uygun mu,kaç aylık?Şu an mobilim pc ye geçince fotoğraf atacağım.Lütfen mümkün olduğunca cevaplamaya çalışın.

seccomann01
22-06-2014, 14:06
Burada ki adayları görünce bende hemen bir kaç limon çekirdeğini çimlenmesi için hazırladım önümüzde ki günlerde inşallah filizlenirler.

omerguler
06-07-2014, 12:19
limon yetiştirmek için nerdeyse tüm yazlılanları okudum. bilgiler ve görseller için teşekkürler.

Ozlem A
06-07-2014, 18:24
Egemen, hangi narenciyenin tohumunu ekersen ek turunç çıkar bilgisi senin de tahmin ettiğin gibi yanlış.

Bu mesajı arada güncele taşımak lazım galiba.. Yani limon ekersek turunç çıkmıyormuş :)

Bonsaici34
07-07-2014, 21:37
ya cevap verin yaa bu da resim

kominiko
01-08-2014, 19:28
elimde medineden gelen bir limon var
eğer içinden çekirdek çıkarsa :) dikmeyi düşünüyorum
nasıl bir yol izlemem lazım
suda bekletin diyen var bekletmeyin diyen var
kabuğunu soyun diyen var soymayın diyen var
ikilemde kaldım
elimde 1 tane limon olunca çok deneme şansımda yok açıkçası
elimde toprak olarakta torf var uygunmudur

xxz
16-08-2014, 19:51
elimde medineden gelen bir limon var
eğer içinden çekirdek çıkarsa :) dikmeyi düşünüyorum
nasıl bir yol izlemem lazım
suda bekletin diyen var bekletmeyin diyen var
kabuğunu soyun diyen var soymayın diyen var
ikilemde kaldım
elimde 1 tane limon olunca çok deneme şansımda yok açıkçası
elimde toprak olarakta torf var uygunmudur

Arkadas nerede yaşıyorsun diye soracaktım ama havalar zaten sıcak :(
Çekirdeği toprağa eksen ve nemlendirmen yeterli 2 hatfa içinde çıkar. (Fazlada sürebilir bi anlaşılmıyorlar :D )

xxz
17-08-2014, 11:27
şimdiki hali
bayağı büyüdü :)

limon_agaci
17-08-2014, 20:32
mart ayında saksıda çimlenen limoncuğumuzu (1. foto) haziran sonunda açık havaya ektik (ekmeden hemen öncesi 2. foto)şu iki ayda yerine adapte olmaya çalıştığından olsa gerek fazla büyümedi, ya da normal belki bana yavaş geliyor bilemiyorum, evin bulunduğu yerden uzak bir yere ektiğimiz için her zaman gidip bakamıyoruz ama yağmurlar sağolsun tutundu gibi, en son geçen hafta fotosunu çekmiştim yeşil rengi bana biraz açık gelmişti, bu hafta da sulamaya gittim rengi biraz koyulaşmış ve bir yaprak daha atmış üstten az biraz daha uzamıştı. :) vilmorin marka yeşil yapraklı bitlkiler için sıvı gübre almıştım onunla suladım bugün. Bundan sonra da büyümeye devam eder değil mi? yeni fotolarını bir dahaki gidişimde çekip koyabilirim ancak, neler tavsiye edersiniz? teşekkürler.

Ayrıca cinsi nedir bilemiyorum bu başlıktaki diğer limon çimlerine baktım direk yaprak çıkmış; bunda önce yeşil bir çubuk çıktı sonra o çubuğun altından yapraklar büyümeye başladı ki 2. fotoda o çubuk daha rahat görünebilir. - bu arada aynı anda aynı yerden başka bir bitki daha çıkmıştı onunla birlikte bozmadan ektik ama o malesef bugün büyük ölçüde kurumuştu :(

xxz
20-08-2014, 16:46
Sen çok önce uzağa ekmişsin. Bara 1metre veya civarında olmasini bekleseydin

ibn-i nisa
23-08-2014, 11:32
Merhaba elimde 8 filizlenmis limon cekirdegi var hepsini ayri saksiya koyacak yerim yok, dagitamadim da.Acaba 2 filizi ayni saksiya eksem olur mu? Kazik kok yaptigi derin saksi gerektigini biliyorum ama beraber nasil olur kestiremedim.

murix
30-08-2014, 12:59
Bütün konuyu okudum. Hepsini yaladım yuttum. Bu akşam marketten yarım kilo limon alıp MURİX LİMON ÜRETİM ÇİFTLİĞİ'nin temellerini atacağım. Haaaydi hayırlısı

Laleci_03
30-08-2014, 14:27
Haydi kolay gelsin şimdiden başarılar Sn. Murix :D

murix
30-08-2014, 17:52
Teşekkür ederim. Bu bosai işine takıldım bir haftadır. Ağaçlar.net i de yeni kaşfettim. Limon fidelerini görünce çok hoş geldi. Limonlarımı aldım bile. Gelişmeleri burada paylaşırım

murix
01-09-2014, 08:59
Dün akşam ilk limonumu ortadan ikiye ayırdım. Maalesef 4 çekirdek çıktı sadece. Biri kurumuş. Ama yine de diktim. Çıkmamış canda umut vardır:). En dolu çekirdeğin ucunu bıçak hafifçe alıvermiş. Onu da diktim. Ve diğer ikisini. ½ lt lik su şişelerini ortadan kestim. fakat sadece evde kötü bir torf vardı . Mecburen onu kullandım elle biraz ufalayıp doldurdum şişelere. Su verip üstlerini bir poşetle kapattım. Bakalım ne olacak

derya_murat
01-09-2014, 12:35
2 hafta kadar önce ektiğim 2 limon çekirdeğinin durumu şu anda böyle ;)

saschaa
02-09-2014, 14:11
Elimde benimde limon çekirdeği var..Ekim olarak uygun zaman mı

murix
02-09-2014, 14:37
Ben önceki akşam ektim. 24 saat sonra henüz tık yok :D

Laleci_03
02-09-2014, 17:41
En az 1 haftadan öncede olmaz diye tahmin ediyorum Murix :D

saschaa
02-09-2014, 18:15
Bizde şansımızı deneyelim bakalım ;)

murix
03-09-2014, 08:44
(48 saat sonra...) Henüz tık yok.

Ozlem A
03-09-2014, 13:31
Beğendiğim limon, mandalina vb. olduğunda hemen o sırada uygun gördüğüm salon bitkilerimin olduğu saksılardan birine gömüyorum elimle. Çiçeğim sulanırken o da sulanıyor, henüz hiç çimlenmeyen olmadı. Saksıların dibi limon fidesi dolu. Büyüdükçe ayırıp eşe dosta veriyorum. Canlı yeşilleri hoşuma gittiğinden sürekli bulunuyor. Hava sıcakken 10 günde çimleniyorlar.

murix
03-09-2014, 16:50
Laleci 03 sizinki iyimser bir tahmin bence :) Allah vere de tohumları çürütmesem. İlk gün ve ikinci gün spreyle biraz nemlendirip üzerine naylon torba geçirdim. Ama herhalde hava da alması gerekli tohumların. Torbayı kaç gün tutmam gerekir sizce.( Daha önce burada okumuştum torba kullanılmasını)

Laleci_03
03-09-2014, 18:29
Aslında torbaya falan pek gerek yok bence aynı bende Sn. Ozlem A gibi toprağa gömüp toprak kurudukça suladım ve yaklaşık 8-10 günde çimlendiler yani ama isterseniz 3-4 günde bir havalandırabilirsiniz ;)

murix
03-09-2014, 20:53
Evet .Buakşam kaldırayım torbayı

Laleci_03
03-09-2014, 22:15
Kaldır kaldır hiç gerek yok.

murix
05-09-2014, 07:21
(72 saat sonra...) Hala tık yok
ama meşemin durumu iyiye gidiyor sanırım

murix
06-09-2014, 09:06
(96 saat sonra...) eee... hala tık yok

murix
06-09-2014, 21:33
120 saat oldu 5 gün yani :(

Laleci_03
06-09-2014, 23:05
Daha çok erken Murix üzülme.

Laleci_03
09-09-2014, 23:18
Bir gelişme var mı Sn. Murix tohumları ekeli 1 haftayı geçti. :rolleyes:

murix
10-09-2014, 10:03
Tam dokuz gün yani 216 saat yani 12960 dakika yani 777600 saniye oldu. Dört gözle bekliyorum (gözlüklüyüm yani) tık yok tııııık...:(

Manchineel
10-09-2014, 10:34
Kurutulmuş ve 3 ay boyunca jelatinde saklağıdığım limon tohumlarım var

acaba hayır beklenirmi?

murix
11-09-2014, 11:50
Nihayet dün gece 23.30 sularında bir adet çimlenme tespit ettim. Ama henüz yakın gözlüğümü çıkarınca göremiyorum :D

murix
15-09-2014, 09:37
Diktiğim tohumlardan biri 3 cm'e ulaştı, ikisi çürüdü. biri beklemede :S

Laleci_03
15-09-2014, 09:50
Fotoğraf atsanız da bizde görsek :D

murix
16-09-2014, 11:13
Becerebilirsem atarım:)

Laleci_03
16-09-2014, 19:26
Buradan öğrenebilirsiniz http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

xxz
28-09-2014, 07:32
Adana/Ceyhan da oturuyorum. Havalar soğudu ama çok fazla değil. Limonumunda yaprakları sarardı. Nedenini bilen varmı?

murix
08-10-2014, 12:27
Dikensiz limon bitkisi varmış. Bilgisi olan var mı acaba. Limonun ilk dikenleri nezaman çıkar. Fidem 10 cm kadar oldu ama hiç diken alameti yok.Daha erken mi acaba?

seniz.u
26-11-2014, 09:29
Bende evde narenciye türleri yetiştirmek istiyorum ama ev kuzeye bakıyor ve Ankara da ev sadece yazın sabah 1 2 saat güneş alıyor bu evde limon yetişir mi

yardimcierhan
28-11-2014, 14:07
Arkadaşlar, merhaba nasılsınız? Ben İzmir'deyim. Yaklaşık olarak 1,5 ay önce daha fazla da olabilir, 2 limon çekirdeğini saksıya ekmiştim. Can suyunun ardından zamanla bu hale geldiler ama bundan sonra herhangi bir büyüme göstermediler. Kış olduğu için içeri aldım saksıları. Ne yapmam gerekir? Saksılar oldukça derin. Yardımınızı bekliyorum. : )http://http://i.hizliresim.com/02PyQo.jpghttp://http://i.hizliresim.com/EE73kq.jpg

akçabardak
28-11-2014, 14:23
Arkadaşlar, merhaba nasılsınız? Ben İzmir'deyim. Yaklaşık olarak 1,5 ay önce daha fazla da olabilir, 2 limon çekirdeğini saksıya ekmiştim. Can suyunun ardından zamanla bu hale geldiler ama bundan sonra herhangi bir büyüme göstermediler. Kış olduğu için içeri aldım saksıları. Ne yapmam gerekir? Saksılar oldukça derin. Yardımınızı bekliyorum. : )http://http://i.hizliresim.com/02PyQo.jpghttp://http://i.hizliresim.com/EE73kq.jpg

Fotoğraflarınız görünmüyor.

yardimcierhan
28-11-2014, 22:24
Şimdi oldu sanırım :)

nurte
17-12-2014, 12:29
merhaba zeytin tohumu çimlendirmek stiyorum evimde hiç bir bilgimyok lütfen yardim teşekkürle sayfanız süperrrrrrrrrrrrr ;)

evandevan5
17-12-2014, 14:28
merhaba zeytin tohumu çimlendirmek stiyorum evimde hiç bir bilgimyok lütfen yardim teşekkürle sayfanız süperrrrrrrrrrrrr ;)
konuyu yanlış yereaçtınız.
zeytin ağacı sayfaları vardır mutlaka.oralara konunuzu yazabilirsinz.

mbozkurt
28-12-2014, 23:00
Bende pamuk arasına limon ve elma tohumlarını koydum bakalım ikiside biraz çimlenirse topraktan devam edeceğim

hira
29-12-2014, 01:15
Bende pamuk arasına limon
ve elma tohumlarını koydum bakalım ikiside biraz çimlenirse topraktan
devam edeceğim

Limon çekirdegi pamukta olmaz, zaten çimlenme süresi aşağı yukarı 1 ay kadar oluyor ama elma pamukta çimleniyor hemen.. Hatta dışındaki kahverengi kabukları soyarsanız daha da kolay çimleniyor çekirdek.

Vianne
09-01-2015, 15:13
Şimdi oldu sanırım :)

aynı problem bende de mevcut iki limon çekirdeğim çimlendi,biri güçlü biri daha zayıf büyük saksılara aldım 1.5 aydır hiçbir gelişme yok lütfen bilen biri yardım edebilir mi

celalay
11-01-2015, 17:24
benim limonlarım çimlenmiyor. nemli de tutuyorum. kış olduğu için herhalde. bir de ilkbaharda deneyeceğim.