View Full Version : Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
Oğuz Alper
17-08-2009, 10:53
Sn.gilan;
Merhaba ;
Uzun zamandır forumda gözükmüyordunuz umarım herşey yolundadır.
Enzimleri parçalattıktan sonra diğer su miktarına kattığınızda kolayca karışabiliyor. Sevgiler
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Sizin oralardaydım iki haftadır :)
Bu arada merak ediyorum. Bionemi çim alanda uygulayan üyemiz var mı?
Ben bu yaz denemek istiyordum ama yüksek lisans tezi sıkıştırınca bahçe işlerini asgariye indirmek zorunda kaldım.
Oğuz Alper
17-08-2009, 15:57
Sn.gilan;
Yüksek Lisansınızda başarılar dilerim.En kısa zamanda hedeflerinize ulaşmanız dileklerimle .Sevgiler
Çimlerle ilgili Sn.güneyerer in yorumu
Alper bey,bana bir bahcıvan borçlusunuz .sayenizde salatalıklarım domateslerim aldı başını gittiler(süper oldular) bahcıvanda aldı başını gitti.adamcagız sırtında bidon kokten yapraktan bionem yapmaktan ,on günde bir neemazal uygulamaktan tükendi bidonu attı kaçtı.. damlamalara splitlere bionemi koyamadım .depoda 40 ton su var.
çimlere bionem uygulamıştım çimlerin rengi cok farketti taze bir yeşil oldular..bionem nefis birşey ikinci bionem de bitti.elinizde çim biçen budama yapan bir bakteri varmı? en kısa zamanda bahcenin fotoğraflarını yukleyeceğim.36 adet güllerde ilk kez bu yıl bionem sayesinde küllenme yok.
Oğuz Alper
19-08-2009, 02:40
Bionem kullanıcılarımın , konu ile ilgilenen diğer forum üyelerimizin ;
Solarizasyonun önemini iyice anlamaları için ;bitkilerimiz,sebzelerimiz,meyvelerimizin sağlıklı yetişmesinde çok önemli rolü olan Solarizasyon Konusunu takip etmesini tavsiye ederim.Saygı ve Sevgilerimle
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5275
Son 1 ay da 2-3 kere girmişimdir foruma,neyse artık aksatmadan devam ederim inşallah. Aksatmamak lazım yoksa bir bakıyorsunuz 10 sayfa atmış hade otur o sayfaları oku:)
Ya Oğuz bey(kötü adam):D senin yüzünden bu sene bahçede sebzelerde rekor kırılıyo hem döl olarak hem boyut olarak zaten kimyasal olmayınca o kadar rahat davranıyorum ki tüketirken kopar ye hemen ,hangi sebze nin zamanı gelmişse gözle görünür bir fazlalık var miktarlarda hormon mu kullanıyorsun diye soruyor komşular ? Bionem diyorum anlatıyorum bakalım ne zaman kandıracam birilerini:p
Oğuz bey 1. mesaja eklenmek üzere 1 şey soracam bionemin ağaçlar üzerinde antifiriz etkisi vardı diye hatırlıyorum doğrumudur? Kışın uygulama yapacakmıyız zamanlarını yazarsanız memnun olurum ,zira bizim burası şimdiden geceleri soğudu ,birde yanılmıyorsam baharda bordo zamanı bordo yerine uygulayarak başlanacaktı değilmi?
Oğuz Alper
19-08-2009, 09:04
Sn.İalp 32 ;
Paylaşımlarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Sizlerin memnuniyetini duydukça aldığım keyif ve mutluluğun tarifi yok inanın.
Bizi ihmal ederseniz; bunca sayfayı okumak zorunda kalırsınız :)
Gelelim antifiriz meselesine ; Bionem geç donlarda -4,-5 dereceye kadar antifiriz görevi görmektedir.
Meteorolojiden don tehlike çanları çaldığında hemen 200lt suya 1lt Bionemi uygun şekilde karıştırıp tüm ağaçlarınızın dallarına , gövdesine püskürtmeniz yeterli olacaktır.
Bionem in uygulama periyotlarını düzenli şekilde son baharda başlamak kaydı ile uyguladığınızda bordo bulamacı kullanmanıza da ihtiyaç bırakmayacaktır.
Saygı ve Sevgilerimle
98718
Bionem uygulama öncesındeki pepino. Uygulama sonrasınıda buradan paylaşırım.
98719
Yaptığım Bionem karışımı sanırım uygundur.
Oğuz Alper
19-08-2009, 14:30
Sn.Uysal01; İlginize ve uygulama öncesini fotoğrafladığınız için teşekkür ederim.
Karışım işlemini de gerçekleştirmişsiniz. Bakalım uygulama sonrasında neler olacak!
Saygılar
Lonicera
19-08-2009, 14:46
Oğuz bey, bugün yaprak biti saran biberleri kontrol edip 2. tur bionem uygulaması yapmayı düşünüyordum. Gözlemlerime göre yaprak bitlerinin en küçük boyda olanları beyaz renk alarak kurumuş. İri olanlar duruyordu, karıncaların sayısında azalma olmuş. Yol gibi sıralı giden bir karınca sürüsü yok şimdi. Hemen ikinci uygulamayı yaptım, bitleri yeniden yerlerinde görürsem 3 gün sonra 3. uygulamayı yapsam mı acaba diye düşünüyorum.
Oğuz Alper
19-08-2009, 14:55
Sn.Lonicera; Her uygulamanızda yaprak bitleri popülasyonlarını düşürerek devam edecektir.
Bugünkü uygulamanızdan sonra tekrar gözlemleyip 3.uygulamayıda yapabilirsiniz.
Uygulama periyotlarımızı zararlı böcek popülasyonu azaldığında minimum seviyeye geldiğinde ; yaprak uygulama periyotlarımızın sürelerini iyi bir gözlemle 10 güne kadar çıkartabiliriz.
Bu arada kök bölgesine de uygulamayı ihmal etmeyelim.Sevgiler
Sn.İalp 32 ;
Paylaşımlarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Sizlerin memnuniyetini duydukça aldığım keyif ve mutluluğun tarifi yok inanın.
Bizi ihmal ederseniz; bunca sayfayı okumak zorunda kalırsınız :)
Gelelim antifiriz meselesine ; Bionem geç donlarda -4,-5 dereceye kadar antifiriz görevi görmektedir.
Meteorolojiden don tehlike çanları çaldığında hemen 200lt suya 1lt Bionemi uygun şekilde karıştırıp tüm ağaçlarınızın dallarına , gövdesine püskürtmeniz yeterli olacaktır.
Bionem in uygulama periyotlarını düzenli şekilde son baharda başlamak kaydı ile uyguladığınızda bordo bulamacı kullanmanıza da ihtiyaç bırakmayacaktır.
Saygı ve Sevgilerimle
Oğuz bey kusura bakmayın da sizi yoracam biraz ;sonbahar,kış ve erken ilkbahar uygulama periyotlarını tarihli ve sayılı olarak yazıverin bi zahmet şimdiden teşekkürler.
Oğuz Alper
19-08-2009, 21:42
Sn.İalp32;
Sonbaharda budamadan sonra, tüm dallar ve gövde ıslanacak şekilde (200lt suya 1lt Bionem )yaprak uygulaması yapılır.
Kış sonu-erken ilkbaharda ağaç taç izdüşümüne hesaplanan Bionem (200lt suya 1lt Bionem )çözeltisinden ağaçlarınıza ağaç gövdesi ve taç izdüşümündeki toprak ıslanacak şekilde Bionem çözeltisi uygulanır.15 gün sonra 2. kök uygulamsı yapılır.
Pembe çiçek tomurcuğu döneminde tüm dallar ıslanacak şekilde Bionem (200lt suya 1lt Bionem )çözeltisi uygulanır.
Çiçek taç yaprakları dökülünce, tüm dallar ıslanacak şekilde Bionem çözeltisi uygulanır
15 gün ara ile, tüm dallar ıslanacak şekilde Bionem çözeltisi uygulanır.
Önemli Not : Yağmurların arkasından mutlaka yaprak uygulaması tekrar edilmelidir.
Çok teşekkür ederim cevabınıza...İyi günler. Herkese hayırlı ramazanlar.
Oğuz Alper
20-08-2009, 23:17
Sn.İalp32 ;Ben teşekkür ederim.
Tüm forum üyelerimize Hayırlı Ramazanlar.
Oğuz Alper
21-08-2009, 22:03
(oğuz bey binemi güllerimede vericem yalnız haftada bir gül gübresi veriyorum .Beraber kullanabilirmiyim.)
Sn.Barış Kağan ;
Dönüşümlü olarak ;Gül gübresi ,Npk kimyasal gübreler , organik gübreleri kullanabilirsiniz.Sevgiler
Sn Oğuz bey., Bionem Bir bakteri ve 15 günde bir uygulama yapıldığına göre Merak ettim: Bionem, Toprakta kendi kendine çoğalmıyor mu? 15 günde yok mu oluyor? Çoğalmıyor veya ölüyor ise bunun nedeni nedir? Topraktaki gübreler bu ölümden sorumlu olabilir mi?
İkinci olarak Bionem ile B5A birlikte kullanılabilir mi? İkisi de bakteri olduğuna göre birbirlerine etkisi var mı?
Teşekkür ederim.
Oğuz Alper
22-08-2009, 21:23
Sn.kgursan;
İlginize teşekkür ederim.
Bionemin içerisindeki bakteri ( Pseudomonas Fluorescens ) Toprağa uyguladığınızda çoğalmaya devam eder.
15 günde 1 defa uygulamamızın sebebi Bionemin içersindeki bakterimizin çıkarmış olduğu enzimleride vermemiz gerektiğindendir.
Topraktaki kimyevi gübreler bakterimizi öldürmüyorlar aksine kimyevi gübreleri de bakterimiz işleyerek bitkilerinizin alınabilir seviyesine getiriyor .
Bakterimizin topraktaki ölümü ; Zehirli ilaçlar , Yoğun bakırlı preparatlar sayesinde oluyor.
B5A nın İçerisinde bakteri olduğuna eminmisiniz!!!
B5A nın tesciline baktığınızda organik gübredir.
Bu tescile göre Bionem i ve B5A yı dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz. Sevgiler
acemifüsun
24-08-2009, 01:07
Sn.Oğuz Bey bionemi sellukama ve tüm çiçeklerime hem yapraktan hem kökden 10 gündür uyguluyorum.Toprak hizasından dallarını kestiğim sellukam yeni sürgünler,yapraklar verdi.Bu gün bodur güllerimde de kırmızı örümcek izleri gördüm, onlara da sıkı bir uygulama yaptım.Yapraktan ve topraktan besin uygulamasını bionem uyguladıktan sonra ne zaman yapabilirim Sevgiler.
Oğuz Alper
24-08-2009, 09:33
Sn.acemifüsun;
Paylaşımlarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim.
Topraktan besin uygulaması yapacağınızda ;hazırladığınız Bionemli karışımı kök uygulaması yaptıktan sonraki bitkilerinizin sulama ihtiyacında verebilirsiniz.
Yaprak uygulamasında Bionem uyguladıktan 3gün sonra yapraklara besin uygulayabilirsiniz.Sevgiler
Lonicera
24-08-2009, 13:47
Oğuz bey, biberlerimde 2. uygulamadan sonra yaprak biti kalmadı. Ben her ihtimale karşı 3. uygulamayı da yaptım. Çok minik olanların ölüsü hala biber çiçeklerinin çanakları etrafında, büyükleri ise sanırım kuyruğu kıstırıp kaçmışlar:) Önümüzdeki yıl yaprak bitleri için çok ama çok kötü bir sezon olacak.
Oğuz Alper
24-08-2009, 16:09
Sn.Lonicera ;
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Önümüzdeki yıl zararlı böceklerle ve hastalıklarla muhattap olmadan zehirler kullanmadan bitkilerinizi yetiştirmek inanılmaz keyifli olacağını düşünüyorum. Sevgiler
99548
99549
Üçüncü bionemi bugün uyguladım.uygulama öncesi resmini çektim,resimde görüldüğü gibi sararan yapraklar tamamen döküldü,yeniden küçük yapraklar çıkmaya başladı.
Yaprakların üzeri toz zerreckleri gibi görünüyor(herhalde bunlar canlıdır).
Oğuz Alper
24-08-2009, 22:54
Sn.Uysal01;
Fotoğraflı paylaşımınız için teşekkür ederim.
Uygulamalara devam ettiğinizde bu bitkinizin 15 gün sonraki halini çok merak ediyorum.
Bizlerle 15 gün sonraki halini de fotoğrafla ve yorumunuzla bilgilendirirseniz sevinirim.
Sevgiler
(Kök ve yaprak uygulamalarımıza devam edelim .)
99554
Başka bir saksıdaki pepinoya da Bionem uyguluyorum(budiğeri gibi sararıp yapraklarını dökmüyor)Bunun derdi başka,küçük bir kurt yaprakların ortasında damara girmiş,oradan yaprağı yiyor, hemen farkedilmiyor.Bukurt iki yaprağı salgıladığı madde ile birleştirip yaprağı yiyerek şeffaf hale getırip bitiriyor.
Oguz bey,bazı yaprakların ortasında siyah tozhalde birikimler var Bunlar Bionemin etkisiyle hapsolmuş kurtların ölmüş halimidir?
Oğuz Alper
24-08-2009, 23:08
Sn.Uysal01;
İnanın bu fotoğraftan sormuş olduğunuz sorunun yanıtını vermem çok zor. ( Siyah tozlar )
Ancak bahsettiğiniz kurtlara Bionem etkilidir.
Yoğun zararlı böcek popülasyonu gördüğünüz bitkilerinize 3gün ara ile yaprak uygulamalarını devam ettirelim.
Tamamen zararlılardan kurtulduğumuza kanahat getirdiğimizde yaprak uygulamalarımızın uygulama sürelerini uzatabiliriz. Sevgiler
idris şenol
26-08-2009, 20:13
sevgili oğuz bey yaklaşık 10 günden beri ortama enaz 1500 mesajı okudum
bionem le yattım roa ile kalktım
çok ilginç yazılar izlenimler roa natura nın satışında ilk sırayı beni yazarsanız onu kaşıkçı elması gibi saklarım:)) saygılarımla
Oğuz Alper
26-08-2009, 20:18
Sn.idris şenol ;
Tüm mesajları okuduğunuz için teşekkür ederim.
Roa Natura ile ilgili rezervasyonunuz yapılmıştır.;)
Saygı ve Sevgilerimle
idris şenol
28-08-2009, 20:15
pepino bildiğimiz gibi güneşi seven patlıcangiller familyasından
geçen ayki çorlu tarım fuarında bir üreticiden fide olarak temin ettim
önce bir hafta içerde az güneş gören bir yerde yetiştirmeyi düşündüm
fakat maalesef yapraklar kurumaya başladı
inanırmısınız iki gün içersinde az daha pepinoyu kaybediyordum
süratle evin dışına kuzey rüzgarı almayan bir yerde muafaza ettim
hemen tedaviye geçtim
yabani güvercinler yuva yapmıştı ordan kuru gübreleri sulandırıp serom gibi vereker suladım
birde toprağana humik asit uyguladım yapraktan sıvı gübre püskürttüm
ve iki günde bir suluyorum ,toprağnı kabartıyorum
fotoğraf makinamı arkadaşıma verdim birkaç gün içersinde size pepinoyu gösterim
100106
100107
Pepinolara dördüncü uygulumayı bugün yaptım.Uygulama öncesi yapraklar.
Daha önce bahsettiğim siyah tozlar,yaprağın içine hapsolmuş kurtların toz haline dönmüş hali olduğunu gördüm.
Oğuz Alper
28-08-2009, 22:06
Sn.Uysal01;
Detaylı paylaşımınız ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Sizlerin memnuniyetini görmek , duymak çok keyifli.
100110
100112
Pepinolar sararma ve yapraklarını dökmeyi bıraktılar,yeni yaprak çıkarmaya başladılar.
Oğuz Bey,çok teşekkürler,Roada bionem kadar etkilidir herhalde.
Başka bir bitkideki yapraklarındaki şıre gibi (elini sürdüğünde yapışıyor) bir madde vardı,onunda kuruduğunu gördüm.
İyi ki varsınız.(İÇimden geldi bunu söylemek).
Oğuz Alper
28-08-2009, 22:29
Sn.Uysal01;
Gözlemleriniz kesinlikle doğru . ( Yapışkanlık ) Sizlerin bu titiz ve düzenli uygulamaları ve yorumlarınızla herkes Bionem in neler yapabildiğini yetiştiricilikte bazılarının kabul edemediği ;tek bir ürün ile hastalıklara ve zararlılara karşı etkili olduğunu aynı zamanda da bitkilerinin de sağlıklı gelişimini sağladığının sizler sayesinde tescilleniyor.
Böylelikle kırmızı örümcek için ayrı zehir , yaprak biti için ayrı ... , mantari hastalıklar için ayrı zehir... böyle devam eden zincir sizlerin sayesinde tescillenerek kırılıyor.
Sizlerde iyiki varsınız.Yoksa bu zehirciler bizi bir kaşık suda boğacaklar.
Sizlerin bu yorumlarıyla Zehircilerin ve yandaşlarının tüyleri diken diken oluyor.
Herşey gönlünüzce olsun.
Saygı ve Sevgilerimle
ademnesil
29-08-2009, 00:09
sayın oğuz alper, ben giresun da yaşıyorum, fındık bahçemde kullanmak amacıyla bionem temin etmek istiyorum. lütfen yardımcı olur musunuz. teşekkürler.
Oğuz Alper
29-08-2009, 00:13
Sn.ademnesil ;
İlginize çok teşekkür ederim.
Bionem i kolayca temin edebilmeniz için aşağıdaki bölümü inceleyebilirsiniz. Sevgiler
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16668&highlight=bionem
Oğuz Alper
29-08-2009, 09:48
Sn.Halil Önen Beyin http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17096 Yorumu :
Teşekürler Oğuz bey,
Asmalar budandıktan hemen sonra bordo bulamacı atılmıştı.
Koruk ve olgunlaşma döneminde 3 defa yapraktan Bionem uygulaması yapıldı.
Küllemeye yakalanmadı, salkım güvesi ise teğet geçti.
Bu yıl bionemli günbalı yiyeceğiz.
İçine bir de tahin karıştırdık mı, sorma gitsin...
Saygılar
Halil Bey titiz uygulama ve gözlemleriniz , bizlerle paylaşımınız için size çok teşekkür ederim.
Afiyet bal şeker olsun!
Saygı ve Sevgilerimle
1458 nolu mesajda fotoğrafladığım pepinodaki yaprak bitleri zaman içinde yok oldular. Bionem kimyasal ilaçlar gibi hemen etki etmiyorsa da zaman içinde kesin çözüm oluyor. Bu arada resimde görülen tomucuklardan ikisi meyve tuttu.
Oğuz Alper
29-08-2009, 14:17
Sn.Polatuz;
Paylaşımnız için teşekkür ederim.
Yaprak bitlerinden zehirsiz kurtulmanıza, pepinonuzun sağlığına kavuşmasına sevindim.
İleriki aşamalarda da konu başlığımızda paylaşımlarınızın ,yorumlarınızın devamı dilkeklerimle. Sevgiler
Oğuz Alper
31-08-2009, 23:14
Sn.Oğuzhan Bey in Bionem ile ilgili yorumu diğer konu başlığından alıntılanmıştır.
Merhaba Oğuz Bey
Bionemi kullandım ve kırmızı örümceklerden kurtuldum.Bu aralar pek göremiyorum.Hala kullanmaya devam ediyorum.
Oğuz Alper
03-09-2009, 12:58
Sn.kaybol.2008 ;
Siparişiniz için teşekkür ederim.
Bionem ile ilgili sorularınızı bu başlıkta yanıtlamaktan memnuniyet duyarım.
Paylaşımlarınızla ve yorumlarınızla konu başlığımıza katılmanız dileklerimle . Sevgiler
Oğuz Alper
03-09-2009, 14:59
Eve gelen bitkilerin ilk geldiği durumlarının , 03.09.2009 tarihli son fotoğrafları .
Bionem haricinde hiçbir gübre , köklendirici , bitki gelişim düzenleyiciler , hiçbir ilaç kullanılmamıştır.
Oğuz Alper
03-09-2009, 15:19
devamı...
herkese merhaba
cok uzun bır suredır işlerimizin bu krizde yogunluğundan dolayı bulunamıyordum .Bu sene hasat zamanı geldi gecti .üzümleri hasat yaptık pekmezide yaptık bagıda bozduk.
Bu sene üzümden hiç bir şekilde pazara mal vermedim zarar 4.500 ytl.Ancak büyün üzümleri kurutmaya aldık ve bunuda cok sukurki tarişe uygun fiyattan vererek borclarımızı kapatamadık bile diyebiliriz.Bütün maliyetlerden sonra zarar 4.500ytl.
Ama burada en büyük etken bu seneki cok yogun bir külleme saldırısını maruz kalmam dı.
oguz beylede bir cok defa görüştüm.Kendisine ayrıca cok tesekkur ederim.Bir cok konuda yardımcı oldu.ama alet ve ekipman kısıtlı olunca başımıza bunlar geldı.son iki aylık dönemde tamamen kimyadsal ilaçlar kullandım ama nafile onlar bile fayda etmedi .Her getirdiğim ziraatcı bu iyi gelir uygula demektenn başka bir şey yapamadı ama bu ürünü evimin önündeki asmalarda kullandım cok fazla vurgun yemedi .HALİL BEY 'in dediği gibi önümüzdeki seneyi kısmet ayrıca OĞUZ BEY yardımlarnız ve ürünüze teşekkür ederim .Her seyi yeniden öğreniyoruz.
Saygılar herkese iyi geceler.
Oğuz Alper
03-09-2009, 21:05
Sn.20horoz;
İlginiz ve paylaşımlarınız , yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Seneye tüm makina ve ekipmanlarınızı hazırladığınızda ve son baharda başlayıp hasat sonuna kadar elimden gelen tüm desteğimi size vereceğim.
Her şey gönlünüzce olsun . Sevgiler
ahmet salih
12-09-2009, 12:25
Sn;Oğuzalper bionem narenciyelerdeki yaprak galeri güvesine etkilimi?,etkiliyse nasıl uygulama yapmalıyım.bionemi ilk defa 10 gün önce bir kez uyguladım. 15 günde bir uygulamayı planlıyorum.
Oğuz Alper
12-09-2009, 14:12
Sn.ahmet salih;
Narenciyenizdeki galeri güvesi popülasyonu fazla ise 3 gün ara ile yaprak uygulamalarına devam etmeniz gerekiyor.
15 günde 1 olmak üzere 2 sefer de kök uygulamasını yapmanız gerekli.
Zararlı popülasyonu azaldıktan sonra ;yaprak uygulamalarını 15 günde 1 uygulamaya geçerseniz başarılı olabilirsiniz.
Not: Yaprak uygulamalarını yaparken yaprakların altı ,üstü , dallar ve ağacınızın gövdesinede püskürterek uygulamayı unutmayalım.
ahmet salih
12-09-2009, 14:55
hızlı cevap için teşekkürler Oğuz bey, gelişmeleri buradan paylaşmaya çalışacağım.
Oğuz Alper
12-09-2009, 15:30
Ben teşekkür ederim Ahmet bey ;
Konu başlığımızda ;olumlu , olumsuz yorumlarınızın ve paylaşımlarınızın devamı dileklerimle.
Oğuz Alper
17-09-2009, 22:14
Sn.bahtiyar02 'nin beyaz sinek ve yaprak biti için ilaç konu başlığındaki Bionem yorumu. Kendisine paylaşımından ve yorumlarından dolayı çok teşekkür ederim.
Merhaba dostlar..dün sabah Oğuz Alper beyden aldığım bionem elime geçti. Merakla uygulamak için Telefonla tekrar Oğuz Alper beyi arayıp uygulama şeklini öğrendim.Elimde bulunan 2 litrelik ilaçlama fısfısına biyonem kullanmadan hızlı bir şekilde şisesini çalkalayıp şırınga yardımıyla 10'cc lik biyonemi magiç Bullet'e koyup üstünü suyla tamamlayıp 3 dakika karıştırdım. Görünür bir şekilde su rakı formunu aldı.Hazırladığım biyonemi fısfısa koyup üstünü su tamamlayıp,fısfısı iyice çalkaladım ki sonradan eklediğim su karışsın.Yaklaşık yarım saat(30dk) bekledikten sonra tekrar bir fısfısı çalkalayıp 2 litrelik biyonemi balkon seramdaki ve diğer balkonumdaki tüm sebze ve meyvaların yapraklarını,dallarını ve köklerini ıslattım. Akşam aşırı bir rüzgar olduğundan seranın tüm pencerelerini kapattım.Sabah saat 08.00'de balkon seramın pencerelerini açıp havalandırdım.İçerde bitkilerimin bazılarında özellikle kamkat limonum ve kamkat limon aşıladığım portakalım aşısı, asma fidanım da abartısız 10'ar cm yeni filizler vermiş.beyaz sineklerde büyük bir azalma olduğunu gördüm.Merakla Oğuz Alper Beyi telefonla arayıp durumu anlatım. Biyonemin 24 saatte bu kadar hızlı bir şekilde bitkileri etkilemesi ve beyaz sinek,yaprak bitlerini öldürmesi beni çok etkiledi.Biyonemi uyguladığım Balkon seramda büyük bir bölmeli akvaryumum var içinde 5 adet Beta balığı ve 14 adet küçük sazan balıklarım var. onlara hiçbirşey olmamıştı.İşin aslı benimle dalga geçilir diyede mesaj yazmıyacaktım. Ama resimleri sizle paylaşırsam bana inanacağınızı biliyorum.Burdan Oğuz Alper bey'e biyonem ve yardımlarından dolayı çok teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim. saygılar
Oğuz Alper
18-09-2009, 22:08
Sevgili Feriha Hanımın beyaz sinek ve yaprak biti için ilaç konu başlığındaki Bionem yorumu. Bionemi çok güzel bir şekilde açıklamasına , paylaşımlarına ve yorumlarına canı gönülden teşekkür ederim.
Bahtiyar Bey merhabalar..
Bitkilerinizdeki zararlılardan kurtulmanıza sevindim. Bionemi bir kutu uygulayan bitkisever olarak tecrübemi paylaşmak istedim. Bu şekilde yoğun zararlı ilaçlamasından 3 gün sonra tekrar bitkilerinizi özellikle yaprak altlarını, dallalarını ve toprağı Bionem püskürterek tekrar ilaçlamanız gerekiyor. Daha sonra bir haftalılık dönemlerde koruma amacıyla Bionemlemek zararlıları uzak tutmaya yarıyor. Benim ihmal edip periyotu uzattığım dönemlerde bazı bitkilerde yeniden zararlı gördüğüm vakidir.
Bionemden özellikle güllerin yapraklarındaki ve taze gül sürgünlerindeki zararlıları yok etmede oldukça iyi sonuçlar aldım. Daha sonra düzenli yaptığım uygulamalarla artık sürgünlerde ve yapraklarda zararlı görmemeye başladım. Özellikle koruyucu olarak kullanmanın çok daha kolay ve bitki açısından sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca insan ve çevre sağlığına zarar vermemesi büyük kazanım.
Balkon seranız, bahçenizdeki bitkileriniz ve akvaryumunuz ile size sağlıklı, zehirsiz günler dilerim.
Sn oğuz bey., 3 adet sorum var:
1. Bionem (aldım) son kullanma tarihi nedir?
2. Bionemi hazırladıktan sonra tamamını kullanamazsak arta kalanını kaç gün bozulmadan bekletebiliriz,
3. Frezyalarımı bayram ertesi dikeceğim. Frezya soğanlarımı çuval içinde Bionem solusyonuna (rakı kıvamındaki) daldırırsam kaç dakika tutabilirim ve faydası ne olur?.
teşekkür ederim.
Oğuz Alper
19-09-2009, 10:57
Sn.kgursan ; İlginize teşekkür ederim. Sorularınızı yanıtlayayım.
1-Sizin satın almış olduğunuz Bionem in üretim tarihi mart 2009 ,son kullanma tarihi mart 2011 yılıdır.
2-Bionemi hazırladıktan sonra tamamını kullanmadığınız taktirde ; güneş görmeyen bir ortamda oda sıcaklığında 2 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Tekrar kullanmak istediğinizde ; mutlaka el blendırı ve ya tazzikli taral ilaç makinasının tabancası ile karıştırıp uygulama yapmak istediğiniz bitkilerinize uygulayabilirsiniz.
3- Frezya soğanlarınızı , başka soğanlı bitkilerinizi kesinlikle Bionem solüsyonuna ( rakı kıvamında ) daldırma yapmayınız.
Direk daldırma yönteminde Bionemin içerisindeki yağlar soğanlarınıza yakma etkisi gösterebilir.
Ancak diktikten ve can sularını verdikten sonra hazırladığınız Bionemli solüsyondan bir su bardağı kök uygulaması yaptığınızda ; Soğanlarınızın gelişimini sağladığınız gibi , kök çürüklüğü , kök hastalıklarından korumuş olursunuz.
Bu uygulamayı 15 günde 1 defa tekrar edebilirsiniz.( Haftalık periyotlar halindede uygulayabilirsiniz. )
Yine sorularınız olduğunda yanıtlamaktan mutluluk duyarım. Sevgiler
Sn oğuz bey., 3 adet sorum var:
1. Bionem (aldım) son kullanma tarihi nedir?
2. Bionemi hazırladıktan sonra tamamını kullanamazsak arta kalanını kaç gün bozulmadan bekletebiliriz,
3. Frezyalarımı bayram ertesi dikeceğim. Frezya soğanlarımı çuval içinde Bionem solusyonuna (rakı kıvamındaki) daldırırsam kaç dakika tutabilirim ve faydası ne olur?.
teşekkür ederim.
Sevgili oğuz bey., Bardak olayı frezyada mümkün değil. Bir seraya(300 m2) 12 000 soğan dikiyorum. Ancak damlama ile veya çok seyreltik olarak süzgeçle verilebilir. Bu durumda da suyunu ayarlamak zorlaşacaktır. Yine de teşekkür ederim.
Oğuz Alper
19-09-2009, 18:11
Sn.Kgursan ;
Damlama ile verebilirsiniz.
100lt lik emiş yaptırdığınız bidonunuzun içerisine Bionemi hızlıca çalkalayarak bekletmeden 250cc ekledikten ve çok iyi karışımı yaptıktan sonra hızlı su programı ile damlamadan verebilirsiniz.
Sn.Kgursan ;
Damlama ile verebilirsiniz.
100lt lik emiş yaptırdığınız bidonunuzun içerisine Bionemi hızlıca çalkalayarak bekletmeden 250cc ekledikten ve çok iyi karışımı yaptıktan sonra hızlı su programı ile damlamadan verebilirsiniz.
Burada hesap karıştı Oğuz bey., Birincisi 100 lt tanka 500 cc bionem koymayacakmıydık normalde?? (1litrsini 200 litre suda çözeceğiz) Ancak ikinci nokta ; 100 lt emişi 10-12 dakikada yapıyor benim motor. Ve 12 dakikada kuyudan da 1 ton civarında su alıyor. Dolayısıyla 1200 litre su içinde verilmiş oluyor.
ilginize teşekkür ederim .Bir yolunu bulacağım. saygılarımla.
Oğuz Alper
19-09-2009, 20:09
Sn.Kgursan ;
300m2 lik yere ve soğanlarınız için verdiğim dozajda uygulayabilirsiniz.
Damlamalar tam su dolduğunda emişe başlatıp 12 dakikada bitirip arkasından damlamaların içi bionemli karışımın bitmesini sağlamak için boş su verebilirsiniz.
1200lt su ile gitmesinde sorun yok. Sizin hazırlayacağınız 500cc karışımıda bu şekilde verebilirsiniz.
Tavsiyem 250cc lik dozajı 1 er hafta ara ile damlamadan emdirdiğinizde 2 parti sulama yaptırabilirsiniz. Saygılarımla
fındıkcı
05-10-2009, 10:38
Sn.Oğuz Bey,
Ben yeni üyeyim.Fındık için bionem'i düşünüyorum.Giresunda bildiğim kadarıyla genellikle kimyasallar kullanılıyor.Bionem in fındığa etkisi nedir?Saygılarımla.
Oğuz Alper
05-10-2009, 10:45
Sn.fındıkcı;
Fındıklarınızda sezon başından sonuna kadar toplam 2 sefer kök uygulaması ve 10 - 15 günlük periyotlarda yaprak uygulamaları yaptığınızda kimyasal ilaçları kullanmanıza , köklendirici grupları kullanmanıza ihtiyaç bırakmaz.
Fındıklarınızda kök uygulamalarını yaptığınızda sağlıklı ve güçlü kök yapısı oluşturmasını sağlar. Kök hastalıklarına karşıda koruma sağlayacaktır.
Yaprak uygulamaları ile de zararlı böcekler ve mantari hastalıklardan koruma sağlamasının yanında bitkilerinizin daha koyu yeşil olmasını , yaprak yüzeylerinin genişlemesini ,fındık tonajınızı artı yönde arttıracaktır.
Toprağınızdaki mevcut gübrelerinde bitkiniz tarafından alımını sağlayacaktır. Saygılar
Oğuz Bey ,fotoğraftaki saksılara kök uygulama yapmak istedim ancak bu saksılara ne kadar sulandırılmış yani hazırlanmış bionem uygulayacağım? (Büyüklük anlaşılması için yanına sandalye koydum) Dediğiniz gibi süs bitkisi olarak kabul edip 1 su bardağımı ,Yoksa aldığı kadar diyorsunuz o zaman herhalde 5 lt vermem lazım ,yoksa ağaç kabul edip taç izdüşümü. Ve toprağı hafif nemliykenmi?(15 lt lik kovalara hazırlayacağım 75-80 cc bionemle ).Cevaplarsanız memnun olurum.
Oğuz Alper
05-10-2009, 18:26
Sn.Sedo;
15 litre suyun içerisine 75cc ( Bionemi hızlıca çalkalayıp bekletmeden 80cc yi bölün ) Blendır ile karıştırarak rakı normuna getirdikten sonra saksılarınızdaki bitkilerin sulama ihtiyaçları kadar bu karışımdan verebilirsiniz.
Ortalama her fotoğraftaki saksınıza hazırladığınız bu karışımdan 5 lt dökebilirsiniz. Bu uygulamayı 2. su ihtiyacında da ve sonrakilerde de devam ettirebilirsiniz.
Yine aynı karışımı püskürtücü bir alete aktarıp bitkilerinizin yapraklarının altına , üstüne ve gövdesine püskürterek yaprak uygulaması yapabilirsiniz.
Bu uygulamayı 10 günde 1 defa tekrarlayabilir ve mutlaka her yağmurun arkasından hava açtığında yaprak uygulamasını tekrarlarsanız sağlıklı gelişkin bitkilere kavuşursunuz.Sevgiler
Murat Altan
05-10-2009, 22:05
Sayın Oğuz Alper,
Heyecanla beklediğim Bionem elime ulaştı, acil ilginize teşekkür ederim.
Uygulama ile ilgili bir kaç sorum var:
Biz balkonumuzda topraksız tarım denemeleri yapıyoruz.
Bir sistemimizde durgun suda domates (3 saksı)
Bir sistemimizde katı ortamda kokopit içinde biber, domates ve brokoli (Tartes'in akıllı saksı sistemi ile alttan sulama)
Bir sistemimizde de yine katı ortamda bir saksıda kokopit, bir saksıda kokopit/perlit karışımında domates (drenaj suyunu da devirdayim yaparakdamlama sulama) ile besin eriyiklerini bitkilere ulaştırıyoruz.
Bionem ile gübrelemeyi aynı zamana getirmeme ile ilgili uyarılar biraz kafamızı karıştırdı. Suda çözünmüş besin eriyiği vermekte olduğumuz katı ortamlarda ve hatta kökün besinli suyun içinde bulunduğu durgun su ortamında bionem ile kök uygulamasını nasıl yapmamızı önerirsiniz?
Sevgi ve saygılarımızla
Oğuz Alper
05-10-2009, 22:32
Sn.Murat Altan ;
Kokopit içinde biber, domates ve brokoli bitkilerinize tartes akıllı sisteminizi kullanmadan 15 litre suyun içerisine 75cc ( Bionemi hızlıca çalkalayıp bekletmeden 80cc yi bölün ) Blendır ile karıştırarak rakı normuna getirdikten sonra püskürtücü aletinize bu karışımı aktarıp kokopite püskürterek nemlendirerek güzelce doyurarak kök uygulaması yapabilirsiniz.
Sisteminiz ile vermek isterseniz bahsettiğim dozaj oranlarını harcayacağınız su miktarına göre hesaplayıp Bionem dozajını ilave ettikten sonra her bitkinize damlama sulama ile tek seferde verebilirsiniz.
Her köke 200cc bu karışımdan gelecek şekilde hesap yapabilirsiniz.Bu uygulamayı kokopeat / perlit karışımlı dikilmiş bitkilerinizede uygulayabilirsiniz. Bu uygulamaları yaparken gerek sisteminiz ile gerekse el ile hiçbir kimyasal npk ile aynı anda vermememiz gerekiyor. Ancak dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.
Durgun su ortamında , besinli suyun içerisindeki bitkilerinize uygulamanızı tavsiye edemiyorum. Sebebi hiç denenmediği için sizi yanıltmak istemediğimden. Nasıl bir sonuçla karşılaşacağımızı bilemiyorum. Ancak bu bitkilerinizede yaprak uygulamaları yapabilirsiniz. Saygı ve Sevgilerimle
Oğuz Bey,rakı kıvamı hakkında sorum olacak. Bionemi şişesindeyken matkap ucuna taktığım çırpacakla karıştırıyorum sonra 80 cc alıp 15 lt lik birkaçgün bekletilmiş çeşme suyu dolu kovaya ilave ediyorum ve blenderla belki 5 dakika karıştırıyorum. Ancak rakı kıvamı tabiiki içine eklenen hava kabarcıkları nedeniyle oluşuyor.Ancak kabarcıklar geçtikten sonra su belki çok dilüe rakı kıvamı haline geliyor ,fotoğraftaki gibi.(çeşme suyu ve bionem karıştırılmış bardak) Doğru uygulamamıdır?
Oğuz Alper
06-10-2009, 10:31
Sn.sedo; Matkap ucuna taktığınız çırpı aleti malesef Bionemin içerisindeki yağları ve enzimleri parçalayamaz. El blendırı temin edip karıştırabilirseniz görsel olarak nedemek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Eklediğim fotoğrafa bakabilirsiniz karıştırmayı blendırın ucundaki bıçak sayesinde ve suyun yüzeyinden karıştırma yaptırdığınızda rakı normunu alacaktır. Selamlar...
Oğuz Bey ben matkap ucuna taktığım çırpıcıyla şişenin içindekini karıştırıyorum .Sonra şişeden 75 cc alıp, suya ekleyip dediğiniz gibi parçalayıcıyla kovada tekrar karıştırıyorum.
Oğuz Alper
06-10-2009, 11:28
Sn.sedo ; Bionemin içerisinden 75 cc bölmeden önce karıştırmanız mükemmel. Sonrasında 75cc yi su ile blendır vasıtası ile karıştırarak açık rakı normunu elde edebilirsiniz. Bitkilerinize uygulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
ahmet salih
06-10-2009, 13:51
Sn;oğuz alper narenciyelerimdeki yaprak galeri güvesi için 3 gün ara ile 3 kez ilaçladım şimdilik olumlu gelişmeler mevcut resimlerini daha sonra yayınlamaya çalışacağım.bundan sonra 15 günde bir uygulama yapsam olur mu? BU arada ilaçlama yaparken bir miktarda kabuklu bit olduğunu fark ettim. zeytinlerlerde zeytin güvesi,kirazda ise(yaprak kenarlarında kuruma ve gövdede reçine salgısının artması)tanımlayamadığım patolojiler mevcuttu, en hızlı etkiyi güllerde gösterdi ilk ilaçlamadan sonra gözle görülür değişimler oldu, yaprak galeri güvesi için , şunu fark ettim diğer arkadaşlarada şiddetle öneririm, yapraklar kıvrıldığı için ilacın yaprağa tam ulaşmasında sıkıntı oluyor, ilaçlamadan önce bütün hastalıklı kıvrık yaprakların toplanması gerekiyor, . Roa için çalışmalarınız tamamlandı mı? roa , bionem ile birlikte uygulanabilecek mi? patent çalışmaları bittiyse roa plus ve natura yı denemek isterim .şimdiden teşekkürler.
Oğuz Alper
06-10-2009, 17:00
Sn.ahmet salih ;
Paylaşımlarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Ürünümden memnun olduğunuzu okumak inanılmaz mutluluk verici .
Hastalıklı yaprakların toplanması konusunda çok haklısınız.
Bu yaprakları toparlayıp uygun bir yerde imha etmeliyiz. Bionem uygulamalarımızı özellikle yaprak uygulamalarını bu doğrultuda yapmamız gerekiyor. Zararlı böcek popülasyonu gözlemlerinize göre minimum seviyeye indiğinde 15 günlük uygulamalara geçebilirsiniz.
Roa ürünlerimizin tescil işlemleri devam etmekte. Roa uygulamalarımızda sizi de görmek beni mutlu edecektir. Kimlik ve adres bilgilerinizi mesajlarsanız yarın Pilot uygulama ürünlerimi (Roa natura ve Roa plus ) gönderebilirim.
Roa plus ve Roa natura konu başlığımızda yorumlarınızı okumak mutluluk verecektir.
Saygı ve Sevgilerimle
sındırgılı
06-10-2009, 17:26
Oğuz Bey, Aynı sorunlar benim emektar yaşlı erik ağacımda mevcut.Sizden aldığım Bionemle dığer bitkilerıme geçmesini önledim.Fakat erik ağacım çok büyük yapraktan uygulamak çok zor.Bionemi köktende uyguladım,ama bir netice alamadım.Reçineleşme,kabuklu bit ne ararsanız var.Tavsiyelerinize ihtiyacım var.Sevgiler
Oğuz Alper
06-10-2009, 17:32
Sn.sındırgılı ;
Paylaşımınız için teşekkür ederim. Büyük ağaçlarınızda Bionemi uygulamada mutlaka ilaç makinasına ihtiyacınız var.
Sebebi Bionemin içerisindeki enzimlerin ağacınızın tüm yapraklarının altına ( Çok önemli ) , üstüne , dallarına ve gövdeye püskürtmemiz gerekiyor.
Sistemik etkili ilaç olmadığımız için kök uygulaması ile yapraktaki zararlılardan kurtulmamız söz konusu değil . Sebebi Bionem in kontak etkili olmasından dolayıdır.
Bu sebeble ağacınızın her yerine Bionemli hazırladığınız karışımı gördürmemiz gerekiyor. Eğer uygun bir ilaç makinası temin edebilirseniz ve Bionemi daha öncedende belirttiğim dozajlarda blendır ile rakı normıuna getirip hazırladığınızda 3 er gün ara ile zararlı popülasyonu yüksek olan bitkilerinize uyguladığınızda bu zararlılardan zaman içerisinde kurtulacaksınız.
Yine sorularınız olduğunda yanıtlamak mutluluk verecektir. Sevgiler
sındırgılı
06-10-2009, 17:58
Büyük bır ilaçlama makinem yok.Zaten ilaçlama makinesi ilede etrafından ve üstten ilaçlamak için süpermen olmak lazım. Evde basınçlı araba yıkama makinası var,sabun haznesine bionem uygulamasını koysam,basınçlı su ile tüm ağacı yıkasam ? Biraz zıhni sinir projesi gibi olacak ama ! Neticede bionemi tüm ağaca tatbik etmek ama homojenlik olurmu? Açıkça bilmiyorum,bionemle su iyice karışım olacakmı ? Yoksa sadece ağacımı yıkayacağım ??
Oğuz Alper
06-10-2009, 18:06
İlaçlama makinasından kastım tazzikli püskürtebilen bir makinaydı. Bununla ilaçladığınızda başarı sağlayabilirsiniz.
Araba yıkama aleti ile de aynı uygulamayı yaptırabilirsiniz.Forum üyelerimizden Sn.K0900 ; böyle bir alet ile ilaçlama yapıyordu. İrtibata geçerseniz size yardımcı olacaktır.
Bionemi 10lt suyun içerisine 50cc ( Bionem şişesini hızlıca çalkalayıp hemen bölün ) ekledikten sonra blendır ile karıştırıp araba yıkama altenizin su çeken yerine bağlantı sağlayıp püskürtebilirsiniz. Bionemli suyu homojen şekilde karıştırıp püskürtmelisiniz.
Ağacınızın gövdesine , dallarına ve tüm yaprakların altına üstüne bu homojen karışımı püskürtmeniz gerekiyor.
ahmet salih
06-10-2009, 19:55
Sn; oğuz alper malum kış geliyor, yağmurlar başladı . yaprak uygulaması yaptık, kaç saat içinde yağmur yağarsa uygulama tekrar edilmelidir. örneğin uygulama yaptık , 12 saat geçti , yağmur yağdı ,tekrar uygulamaya gerek var mı?
Oğuz Alper
06-10-2009, 20:05
Sn.ahmet salih ;
Yağmurlarla beraber hastalıklarında baş gösterdiği zamanlar geliyor. Bu sebeble uygulamalarımızı yaparken özellikle yaprak uygulamalarımızı yağmur yağdıktan sonra havanın açtığı zaman yaparsak çok daha başarılı oluruz.
Hava durumunu kontrol etmemiz büyük fayda sağlayacaktır. Örnek verecek olursam baktınız bugün hava açık ama ertesi günlerde yağmur yağacağının bilgisini aldınız hemen yaprak uygulamamızı yağmur sonrasına ertelemeliyiz.
Bu düzende yaprak uygulamalarımızı yaptığımızda bitkilerinizde oluşacak olan mantari hastalıklara ve bakteriyel hastalıklara tam koruma sağlamış oluruz.
Oğuz Alper
07-10-2009, 19:19
Sn.akcan67 nin amatör sera yapımı konu başlığında Bionem Mikrobiyal Gübre hakkındaki yorumu ve paylaşımından dolayı çok teşekkür ederim.
Konu başlığından alıntılanmıştır.
Sevgili arkadaşlarım
Yaptığım amatör seradaki yazlık çalışmaların sonuna yaklaşmış bulunmaktayım.Kısaca bu dönemden bahsedecek olursam bu seneki yaptığım her çalışma başta yeni bir sezon için oldukça tecrübe sahibi olacağımı öğretti.
En azından seraya dikilecek ürünlerin zamanını ve neler yapabileceğimi sanırım daha iyi öğrendim.
Diktiğim domates biber ve salatalıklarda oldukça başarı yakaladım kendimce.Salatalık sezonunu bitirdim.Hali hazırda domates ve biberlerden hala ürün almaktayım.Domatesleri de bu ayın sonuna doğru sökerim.
Kış sezonu hazırlıklarına başlamayı düşünüyorum.Sera konusunda Yaşadığım sanırım en büyük sıkıntı seranın daha iyi havalandırma yapması için sadece ön ve arkada ki havalandırma pencerelerin yetmediğini söyleyebilirim.
Sanırım sağ ve sol taraflardan biri iki pencere daha açmak iyi olacaktır.Aksi takdirde bazı hastalıklara erken davetiye çıkarmış oluyoruz.
Ürün yetiştirme konusunda şunu eklemeden geçemeyeceğim.Hastalık ve zararlılar , aynı zamanda kalite konusunda da kullanmış olduğum mikrobiyal bir gübre olan bionemin katkısını da unutmamak gerekir.Acizane kendi tecrübelerime dayanarak şunu söyliyebilirim.Daha önce bahçemde gerek domates gerekse biberden hiç bu kadar verim alamamıştım.
ahmet salih
09-10-2009, 12:10
Sn;oğuz alper narenciyelerimdeki yaprak galeri güvesi için 3 gün ara ile 3 kez ilaçladım şimdilik olumlu gelişmeler mevcut resimlerini daha sonra yayınlamaya çalışacağım.bundan sonra 15 günde bir uygulama yapsam olur mu? BU arada ilaçlama yaparken bir miktarda kabuklu bit olduğunu fark ettim. zeytinlerlerde zeytin güvesi,kirazda ise(yaprak kenarlarında kuruma ve gövdede reçine salgısının artması)tanımlayamadığım patolojiler mevcuttu, en hızlı etkiyi güllerde gösterdi ilk ilaçlamadan sonra gözle görülür değişimler oldu, yaprak galeri güvesi için , şunu fark ettim diğer arkadaşlarada şiddetle öneririm, yapraklar kıvrıldığı için ilacın yaprağa tam ulaşmasında sıkıntı oluyor, ilaçlamadan önce bütün hastalıklı kıvrık yaprakların toplanması gerekiyor, . Roa için çalışmalarınız tamamlandı mı? roa , bionem ile birlikte uygulanabilecek mi? patent çalışmaları bittiyse roa plus ve natura yı denemek isterim .şimdiden teşekkürler. En hızlı etki güllerde görüldü demiştik 2 kez bionem uygulama sonrası güller. güllerde belirgin bir canlılık ,tomurcuklanmada artma gözlemledim .
ahmet salih
09-10-2009, 12:57
Kiraz ve vişne ağaçlarında yapraklarda kenarlardan başlayan kuruma, gövde ve dallarda aşırı reçine salgısı var.kök kanseri olabilir diye düşünüyorum. yan yana olan 2 kiraz ağaçından birine 3 ğün ara ile üç kere yaprak ve kök uygulaması yaptım. diğerine hiç uygulama yapmadım. uyğulama yaptığım ağaçta yaprak kurumaları düzeldi ,yeni uç filizleri verdi ve hatta çok enteresan(bionemin etkisimi ,bilimsel olarak bir şey söylemek mümkün değil) 5 ekim tarihinde çicek ve bir tanede olsa meyve mevcut.
Oğuz Alper
09-10-2009, 13:06
Sn.Ahmet Salih ;
Yaptığınız titiz ve düzenli Bionem uygulamaların sonuçlarını görsel olarak paylaşmanıza , yorumlarınıza çok teşekkür ederim.
Kiraz ağaçlarınızın Bionem uygulaması ile hastalığı yenip sağlıklı gelişimlerine , güllerinizdeki mükemmel gelişime inanın çok mutlu oldum.
Ürünüm ile size mahçup olmamak ve ürünümden gördüğünüz faydaları , yorumlarınız ile açıklamalarınızı okuduğumda aldığım mutluluğun tarifi yok.
Herşey gönlünüzce olsun.Saygı ve Sevgilerimle
NOT :
Umarım Sayın K0900 bu yazınızı okur .
Sn.K0900 , arkadaşının kirazlarınıda İnşallah kurtarabiliriz. ( KÖK KANSERİ ;))
ahmet salih
10-10-2009, 12:24
Narenciyelerimde yaprak galeri güvesi , özellikle yeni çıkan yaprakların kıvrılmasına neden oluyordu ilk bionem uygulamasından sonra ilacın kıvrık yaprakların içine giremediğini görüp, ikinci uygulamadan önce tüm kıvrık yaprakları topladım, üç kez yaprak ve kök uygulası yaptım . yeni çıkan filizler daha iyi ancak hastalık hala devam ediyor. 15 günde bir uygulamaya devam edip sonuçları bekliyeceğiz. aşağıdaki resimler narenciyelerin , üç uygulamadan sonraki durumları.
Oğuz Alper
10-10-2009, 12:28
Sn.ahmet salih;
Paylaşımlarınız ve fotoğraflarınız için teşekkür ederim.
Gelişmeleri ilgi ile takip edeceğim. Selamlar...
NOT :
Umarım Sayın K0900 bu yazınızı okur .
Sn.K0900 , arkadaşının kirazlarınıda İnşallah kurtarabiliriz. ( KÖK KANSERİ ;))
Neticeye çok memnun oldum, hem ürün sahibini hemde kullancıyı tebrik ederim.
Bugün 2. kök uyğulaması yapıldı.
Rakım 1240, iklim karasal, bizde yeni sürgünler, çiçekler olmıyabilir.
Oğuz bey, bahçe uğurböcekleriyle dolu, uğurlu bir haber veririz işallah :)
Oğuz Alper
10-10-2009, 22:38
Sn.K0900;
2.kök uygulamasını yaptığınıza sevindim.
Karasal iklim konusunda kesinlikle haklısınız. Uğur böceklerine çok sevindim. Uğurlu haberlerinizi duymak dileklerimle ... Selamlar...
Oğuz bey merhaba
Vişne fidemi 1 ay önce ekmiştim ve gövdesini ve yapraklarını 2 ci defa 3 gün ara ile fısfısladım bir zararı olur mu ? gerçi hiç zararlı gelmiyor ama ben sormak istedim :),
armutta siyah lekeler var ki yaprak dökmeye başladılar ,erik ağacında yapışkanlı bişeyler ,bunların fotoğraflarını çekip forma ekleyeceğim.Ancak mesela vişne ağacına vereceğimiz bionemle armut ağacına vereceğim bionemli karışım miktarı aynı mı olucak ? bu arada bionemli gül ve bionemsiz gül onuda ekliyeceğim ben şaşırdım vallahi :)
iyi çalışmalar
Oğuz Alper
11-10-2009, 20:05
Fıruzan Hanım ;
Merhaba;
İlginize çok teşekkür ederim.
Vişne Fidenize 3 gün ara ile yaprakların altına , üstüne , gövdesine püskürterek uygulayabilirsiniz.
Hiç bir zarar vermez aksine zararlı böcekler yumurta bırakamaz konuma gelir.
Bu sebeble hiçbir zararlı ve hastalık olmayan bitkilerinizede uygulama yapmamız çok önemli . Onları gelebilecek olan hastalıklardan ve zararlılardan korumak için .
Armut için dökülen yaprakları toparlayıp uygun bir yerde imha etmeniz fayda sağlayacaktır.
Armutlarınızdaki hali hazırda oluşmuş siyah lekeleri eski haline getirmek mümkün değil. Bu sebeble son baharda uygulamalarımıza başlayıp hasat sonuna kadar titizlikle uygulamalarımızı yaptığımızda bu sorunların hiçbirisi ile karşılaşmayacaksınız.
Erik ağacınızdaki yapışkanlık zararlı böceklerin yaptığı zarardır. Hemen ağacınıza 3 gün ara ile Bionem ile yaprak uygulaması yaparak buna gövdeyide dahil ederek onların popülasyonlarını minimuma indirmemiz gerekiyor.
Böylece yapışkanlık sorununuzuda çözmüş olacağız.
Ağaçlarınıza uygulayacağınız Bionem dozajı hazırladığınız karışımdan ağaçlarınızın taç iz düşümüne 5lt den 10 lt ye kadar verebilirsiniz.
Bu ağacınızın yaşı ile alakalıdır. Fazla verdiğiniz taktirde herhangibir yan etki yapmaz aksine daha da iyi olacaktır.
Bionem dozajımız aynı 200lt suya 1lt oranlarında hazırlayabilirsiniz.
Güllerinizdeki Bionemli ve Bionemsiz fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim. Paylaşımlarınızın ve yorumlarınızın devamı dileklerimle... Sevgiler
kunduz97
11-10-2009, 21:02
ürünününüzle ilgileniyorum.Bana bir telefon numarası verirseniz sizinle iletişime geçicem.Saygılarımla
denizakvaryumu
11-10-2009, 22:20
Neticeye çok memnun oldum, hem ürün sahibini hemde kullancıyı tebrik ederim.
Bugün 2. kök uyğulaması yapıldı.
Rakım 1240, iklim karasal, bizde yeni sürgünler, çiçekler olmıyabilir.
Oğuz bey, bahçe uğurböcekleriyle dolu, uğurlu bir haber veririz işallah :)
Haberleri bekliyoruz, çok önemli bir uygulama.
Oğuz Alper
11-10-2009, 23:45
ürünününüzle ilgileniyorum.Bana bir telefon numarası verirseniz sizinle iletişime geçicem.Saygılarımla
Mesaj ile telefon numaramı gönderiyorum. Saygılar...
Oğuz bey merhaba,
Bugün bionemli karışımdan ağaçlarıma yapraklara püskürtme ve sulama yapacağım .Bunu ne kadar süre devam edeceğim.Yani hem ağaçlara hem de genel olarak bahçedeki bitkilere ? Çimlerimi yeni ektirdim bir zararı olur mu ? Bence olmaz heralde :rolleyes: erikteki yapışaklı şeyler bilmiyorum hastalık mı? armut ağacının yaprakları da bütün sezon öyle siyah noktalı idi artık dökülmeye başlıyorlar ama olsun ben püskürtme yapıcağım.Vişne fidanımda da yapraklarda sararma var neden bilmiyorum.Aslında çok büyük kiraz ve ceviz ağacım da var ama onlara sadece sulama yapabilirim.
Bionemli gülüm de nasıl goncaya verdi ve yaprakları koyu yeşil oldu :D daha öbür güllerime kullanmadım hepsine kullanacağım bakalım.
teşekkürler.
Oğuz Alper
13-10-2009, 11:20
Fıruzan Hanım ; Merhaba
Öncelikle yaptığınız uygulama sonuçlarını bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Yeni ektirdiğiniz çimlerinize Bionem ile hazırladığınız karışımı püskürterek güzelce nemlendirmesini sağlarsanız hem çabuk ve sağlıklı çimlenmesini hemde çimlerinizde kök problemleri yaşatan hastalıklarada koruma sağlamış olursunuz.
Yapışkanlık zararlı böceklerin salgısı ile meydana gelmektedir. Böyle yoğun zararlı böcek popülasyonu olan ağaçlarınıza 3 gün ara ile ağacınızın gövdesi dalları yaprakların altına üstüne güzelce püskürterek devam edelimki bu zararlı böceklerin popülasyonlarını aşağılara çekelim.
Vişne fidanınıza sulama ihtiyacında Bionem ile kök uygulamalarına devam edelim. Sararma sulama sıklığından kaynaklanıyor ya da demir eksikliğindende meydana gelebilir. Ancak kök hastalığı ile ilgili bir problemi var ise onu Bionem kesinlikle çözecektir.
Güllerinizdeki gelişmelere mutlu oldum. Diğer güllerinizede vakit kaybetmeden uygulamaları yapabilirsiniz.
Bahçenizdeki uygulama periyotlarımız zararlı böceklerden kurtulana kadar yani minimum seviyeye zarar eşiğinin altına çekene kadar 3 gün ara ile yaprak uygulamalarına devam edebilirsiniz. Kök bölgesinede sulama ihtiyaçlarında verebilirsiniz. Sonrasında 10 günlük 15 günlük periyotlarda uygulama yapabilirsiniz. Ancak mutlaka her yağmurun arkasından yaprak uygulamalarınızı yapmanızı tavsiye ederim.
Yine sorularınız olduğunda yanıtlamaktan mutluluk duyarım. Selamlar...
Oğuz Alper
13-10-2009, 14:58
Sn.Oğuzhan Bey in Mayer Limon konu başlığındaki Bionem tavsiyesi ve paylaşımı için çok teşekkür ederim.
Oğuzhan Bey in Mayer Limon konu başlığındaki yorumu;
Geçmiş olsun.Limonunuzda kırmızı örümcek var.Ben baya bir uğraştım bu sorunla.Çok dikkat etmeniz gerekiyor.İlk önce arapsabunlu pamuk yumuşak bir bezle yaprakların altlarını ve üstlerini silin.İlk yapabileceğiniz budur. Sonra 1-2 saat sonra duş aldırın.Kırmızı örümcekten kolay kurtulamazsınız.Gövdede hatta toprakta olabilir.Saksının üst kısımdaki toprağı alabildiğiniz kadar alıp değiştirin.Yeni toprak ekleyin.Kimyasal ilaç kulanmak istemedim.Enson Organik ilaçlar kullanabilirsin.Sitede satış bölümünde olanlar var.ben Bionem kullanıyorum.Şu ana kadar sorun yaşamadım.Umarım sizde kurtulursunuz.
Sn Oğuz Bey Bionem 'i mevsimlik çiçek üretimi için de önerirmisiniz? 10 ooo adet çiçek için kaç uygulama ,uygulama şekli,aralıkları ve dozları için önerileriniz nedir? Teşekkürler...
whtelove
13-10-2009, 17:32
sayfayı basından sonuna kadar ılgı ıle okuyup bıonem ıle ılgılı bılgılerı aldım.yalnız aklımdakı soru ısaretlerının gıderılmesıne yarayacak bılgılerı goremedım.bıonem her turlu bıtkı uzerınde normalın ustunde faydası olan guzel bı bulus.tartısmaların ve karsılıklı soruların ıcınde en az konu olan uzum bagları ıle ılgılı konular kesın ve net bı sonuca ulasmamıs durumda en buyuk korkumuz kulleme. sn halil önen ve sn 20horoz adlı kısılerdı sanırım sadece uzum bagı yetıstırıcılerı ondan kaynaklanıyor olması lazım.genıs alanlarda yetıstırmekte oldugumuz uzum baglarımızda ıster ıstemez yabancı otlarda cıkıyor hastalıklarla mucade ettıgımız kadarı ıle bu yabancı otlar ılede mucadele edıyoruz.bıonem bu yabancı otlara da bı etkısı varmıdır.sonucta bunlarda bı bıtkı ve topraktan bıonemı emzımleyecekler.bız yok etmek ısterken onlarda bıtkıler gıbı ıyı yonde gelısme gostereceklermı.sn 20horoz ısımlı uyemızın kulleme ıle mucadelesınde kısısel hataları ıle yeterlı ekıpmana sahıp olmadıgındanmı basarısızlıga ulastı.buda tam olarak belırtılmemıs ve son zamanlarda bıtkıdoktoru ısımlı uyede denemelere baslamıstı oda bı sonuc soylemedı benım ıcın konu sonucsuz kaldı ve kullanıpla kullanmamak arasında tereddutte kaldım.bıraz uzun ve karsıkık oldu sanırım.saygılarımla...
Oğuz Alper
13-10-2009, 18:21
Sn.whtelove ;
Bionem ürünümüz külleme hastalığına %100 etkilidir. Tabii kullanıp kullanmamak sizin tercihinizdedir.
Bionem toprağa uyguladığınızda yabani ot da bir bitki olduğundan onlarıda geliştirecektir. Sonucunda onlarda besinlerle yaşayabilen canlılardır. Yabani otlarda bitkidir. Yabani ot mücadelesi yapmaz iseniz bitkinize verceğiniz npk ve ya organik gübrelerde yabani otları besleyecektir. Bundan daha doğal bir şey olabilirmi!!!
Bahsetmiş olduğunuz forum üyelerine ben müdehale edip ne yaptınız uygulama sonuçlarınız nedir diye ne yazıkki sormak durumunda değilim. Umarım kendileri bu yazınızı okur hem siz hem de ben uygulama sonuçlarından haberdar olabilirim. Selamlar...
Oğuz Alper
13-10-2009, 18:26
Sn Oğuz Bey Bionem 'i mevsimlik çiçek üretimi için de önerirmisiniz? 10 ooo adet çiçek için kaç uygulama ,uygulama şekli,aralıkları ve dozları için önerileriniz nedir? Teşekkürler...
Sn.salvia ;
Mevsimlik çiçeklerinizi serada yetiştiriyorsanız yaprak uygulamalarımızı dikimden itibaren hasat sonuna kadar haftada 1 kez uyguluyoruz.
Kök bölgesine uygulamamız tüm sezon 2 sefer . İlk uygulamadan 15 gün sonra 2.kök uygulamamızı yapıyoruz.
Dozajımız damlama sulama ile verirken 1 dönüme 2lt şeklindedir. Yaprak uygulama dozajımız 200lt suya 1lt dozajındadır. Selamlar...
whtelove
13-10-2009, 18:47
sn oguz alper kısa surede cvb verdıgınız ıcın tesekkur ederım.bız uzum yetıstırıcılerı olarak sadece derdımız kulleme degıl.kulleme ıcın %100etkılı dıyorsunuz.sundugunuz raporlar karsısında sıze guvenıyorum.dıger hastalıklara karsı savunma ve etkısı nasıl bıonemın dıger hastalıklara karsıkda kulleme kadar etkılımı acaba.mesala salkım guvesi triplıs hastalıkları ıcınde etkılımı.
ayrıca sızı sabrınızdan dolayıda tebrık etmekteyım.herkesın sorularına karsı sonsuz gayret ıle cevablamıssınız.
Oğuz Alper
13-10-2009, 19:07
Sn.whtelove;
Konu başlığını başından sonuna incelediğinizde kırmızı örümcekten beyaz sineğe,yaprak bitine nasıl etki ettiğini kök hastalıklarına neden etkili olduğunu anlayabilirsiniz.
Bahsetmiş olduğunuz salkım güvcesi , trips e de etkilidir.
Nasıl oluyorda bir ürün hem zararlı böceklere, mantari hastalıklara etki edebiliyor hemde bitki gelişimini sağlıyor dediğinizde Bionem in içerisindeki enzimlerden sebebiyetle yani kitinaz enziminden dolayı zararlı böceklerin yumurtalarına , mantari hastalıkların tamamının hücre duvarlarıda kitin ile kaplı olduğundan dolayı etki ediyor.
Diğer enzimle bitkinizin saçak ve kök yapısını kuvvetlendiriyor. Toprağınızdaki mevcut olan gübreleride Bionemin içerisindeki bakteri bu gübreleri işleyerek bitkinizin almasını sağlıyor.
Saygılar...
whtelove
13-10-2009, 19:21
tabı ne kadar bılım ve ılımle urunuzun raporlarını sunsanızda deneyıp sonucları gormeden ınanmadan bısey dıyemıyorum.dıger kullanıcılardan herhandı bı olumsuz cevablar gelmemektedır.tabı onların yetıstırdıgı bıtkıler farklı ve mucadelelerı farkılı.benı yanlıs anlamayın kullanım alanlarımız genıs oldugundan herhangı bı aksaklıkta kaybımız buyuk oldugu ıcın en ınce ayrıntısına kadar ınceleyıp ogrenmek ıstıyorum.
Oğuz Alper
13-10-2009, 19:37
Sn.whtelove;
İlginize çok teşekkür ederim. Mutlaka kullanacağınız ürünleri en ince ayrıntısına kadar incelemelisiniz.
Biraz da ben size soru sorsam anlayışla karşılarsınız herhalde.
Şu zamana kadar kullandığınız kimyasal ilaçlar ve ya zehirler ile bugünlere geldiniz. Bu ilaçları uyguladığınızda ve olumsuz sonuçlarında karşınızda hiç muhattap bulabildinizmi?
whtelove
13-10-2009, 19:57
ben çiftci bı aılenın cocugu olarak yetısıp buyusemde gecırdıgımız seneye kadar ben bu ısın ıcınde degıldım bu sene ılk olarak kendım ısın ıcıne gırdım ve bılgı ve tecrube olarakta yetersız kaldım.muhataplarımıza gelınce zıraat odaları ve ılacları aldıgımız kısıler onlarda genel oldugu ıcın sızın hatanız ve yetersız ozensız ılaclama dıyorlar.
Oğuz Alper
13-10-2009, 20:01
Sn.whtelove ;
Külleme hastalığının ve kara leke hastalığının yaşayışı ve yayılışı hangi durumlarda yayılmaya başladığını , yağmurların etkisi gibi... video belgeselimizi mutlaka izlemelisiniz. Selamlar...
İzlemek için linki tıklayabilirsiniz.
http://www.roa-turkiye.com/ROA%20AKA-T-OHZ-Fungal.html
whtelove
13-10-2009, 20:10
evet ızledım vıdeoyu guzel hazırlamıssınız bu sekıldekı gorsel bılgılendırmeler daha guzel oluyor benzerı vıdeoların devamı beklemekteyız.saygılarımla
Oğuz Alper
13-10-2009, 20:16
Bu belgeselde çifçilerimizin son baharda dökülen yaprakları toplamayıp ve yağan yağmurlar sonunda bu mantari hastalıkların başımıza neler açtığını izlemektesiniz.
Bu sebeble son baharda başlamak üzere ve hasat sonuna kadar düzenli uygulamalarımız yaptığımızda ; Yağmurların ardından hemen yaprak uygulamamızı tekrar ettiğinizde bu hastalıklardan etkilenmezsiniz. Saygılar
whtelove
13-10-2009, 20:54
bak mesala ben dahıl bu yaprak toplamama ıslemının bu kadar zarar verıcı bısey oldugunu cogu cıftcı bılmez kanısındayım.hatta bızım burda genel olarak soylıyeyım hasat bıttımı bı kere toprak havalandırıldımı budama zamanına kadar bag ıle ısler bıtmıs sayılır.ama ufak tefek zahmet ıslerı erteleyıp sezon boyunca rısk altında yasıyoruz demekkı.bılgılerınız ıcın tesekkurler
Oğuz Alper
13-10-2009, 20:58
İlginize ben teşekkür ederim.
Her şey ilaç ve gübreden ibaret olmadığını çifçilerimizin yapması gereken kültürel önlemlerin ne kadar önemli olduğunun farkına varmanız bile benim için çok büyük bir kazanç. Saygı ve Sevgilerimle
whtelove
13-10-2009, 21:06
haklısınız.genel olarak bılıncsız uretım yapılmakta.sayılı kısıler arastırma yaparak bılıncı uretım yapmakta ulkemızde.sızler gıbı kısılerın duzenlı olarak egıtıcı bılgıler sunması gereklı.saygılarımla ve sevgılerımle
idris şenol
06-02-2010, 10:43
bu sene kısmetse bionem mikrobiel kullanmak istiyorum
geçen sene kök boğaz hastalığı biberde verimde çok büyük düşüşler yaşattı umarım bu sene bu işi çözerim
syıldıran
27-03-2010, 17:14
Sn. Oğuz Alper ,
Bazı portakal ve zeytin ağaçlarımda bionem adlı ürününüzü denemeyi düşünüyorum. Bu başlıkta yazılan mesajları okudum. Merak ettiğim bir konu var , ya aradığım bilgi yok veya ben atlamış olabilirim , eğer tekrar cevap verilmesi gerekiyorsa lütfen bağışlayın. Ürünün tanıtım kısmında topraktaki , nematodları , patojenleri , mantarları baskıladığını belirtmektesiniz. Kafamdaki soru işaretide burada başlıyor , ürünüz bionemin bitki köklerindeki mikoriza mantarlarına zararlı bir etkisi olur mu ? Selamlar . .
ahmet salih
04-05-2010, 10:22
Merhaba sn;oğuz alper deneme için gönderdiğiniz roa natura ve roa plus ı ancak kullanabileceğim. hazırlaması bionem gibi mi? yapılıyor. Sitede bulamadım tarif ederseniz sevinirim.karıştırılabiliyor mu? .
idris şenol
15-05-2010, 18:43
sevgili arkadaşlar ROA mikrobiel gübre ürünü ni hayet tescilini almış
roa nın sayfası yenilendi
gelecek hafta piayasaya çıkıyor
sadece roa natura veya roa plus ile tamamen organik ürün elde edebilmenin sevincini sizinle paylaşmak istedim
bu konuda uzun süren !!!
belkide herkes kendince haklı olarak savunmalarda ,roanın tesciliğile son bulmuştur
tüm doğa dostlarına ve TÜRKİYE YE hayırlı olmasını dilerim saygılarımla idris şenol
http://www.roa-turkiye.com/
ahmet salih
15-05-2010, 22:47
Hayırlı olsun. başarılar
idris şenol
25-05-2010, 21:54
roanın tescil aldığnı az önce sayfasından gördüm haberi sizinle paylaşmak istedim
vatana millete hayırlı olsun
ROA nın sayfasını ziyaret etmek isterseniz aşağdaki adreste
http://www.roa-turkiye.com/ROA-SU-Seftali.html
Çok sevindim, artık satın alabileceğiz. Hayırlı olsun :)
ROA Natura (http://www.roa-turkiye.com/ROA%20Natura%20Ozellikler.html) ve TUBİTAK raporları.
idris şenol
26-05-2010, 16:48
ROA NATURA VE ROA PLUS oraganik gübre ve organik insektis,
organik nemotod ilacı VE mantarlara karşı organik ürün
daha önce denemelerimiz den biliyorum kekik kokusu hertarafı sarıyor
şimdi tescilli olarak dahada güvenli hemde %100 TÜRKMALI :))
HAYIRLI OLSUN
ROA nın doğmasında mücadele eden tüm arkadaşları kutluyorum
bahtiyar02
26-05-2010, 18:09
ROA NATURA VE ROA PLUS oraganik gübre ve organik insektis,
organik nemotod ilacı VE mantarlara karşı organik ürün
daha önce denemelerimiz den biliyorum kekik kokusu hertarafı sarıyor
şimdi tescilli olarak dahada güvenli hemde %100 TÜRKMALI :))
HAYIRLI OLSUN
ROA nın doğmasında mücadele eden tüm arkadaşları kutluyorum
Sevgili idris şenol bey;Öncelikle hayırlı olsun.
Bir yıldan fazladır "Biyonem" kullandım. Gayette memnunum.Belki mesajlara dikkat ettiyseniz açıklamalarım net.
Yeni ürününüz "ROA NATURA VE ROA PLUS" un biyonem arasındaki farklılıkları hakkında açıklayıcı bilgi vermeniz mümkünmü? Biyonem o zaman yabancı patentlimi?
Saygılar
Bu ürünü denemiş biri olarak ben de sevindim. hepimize hayırlı olsun.
lerdemir
27-05-2010, 21:08
Ben de Bionem denemiştim.
Habere sevindim.
Hayırlı uğurlu olsun...
ROA'nın tescil almış olmasına sevindim.
Bionem'i bütün bitkilerim için kullanıyorum ve çok memnunum.
Ayrıca, dördüncü defadır 750 litrelik ahşap kasa içerisinde kompost yapıyorum. Kompost yapımına başlarken ve kompostu her aktardığımda, yeterli nem oranını sağlamak için, Bionem'i inceltip bitki yapraklarına püskürttüğüm gibi kompostun üzerine püskürtüyorum. Hem kompostun oluşum süreci hızlanıyor hem de bitkileri besleyici özelliği artıyor.
Sağolasın BİONEM.
Oğuz Bey merhaba ,
Nihayet yaz mevsimi geldi ben de yazlığıma geldim :) kiraz ağacımda siyah yaprak biti var (internette resimlere bakarak bu olduğuna karar verdim yarın fotoğrafını da yükleyeceğim :) Ağacı sarmış durumda yaprakların altında siyah siyah koloni halinde birsürü siyah böcek yapışkanımsı bir madde salgılıyor heralde ki balkonuma gelen yerlerine yapışkan bişeyler bırakıyor bazıları dökülmüş siyah noktalar halinde ve yapraklarda yapışkanlıktan parlıyor hatta dalların çok yukarısı kurumuş.Neyse ağacımın meyvaları kızarmaya başlamış yani istesem koparıp yerim ama asıl rengi bordo oluyor.
Siteye giremediğim için yazamadım ama sizden aldığım bionemim vardı ve 5 lt lik pompam ile ölçülü olarak yani 5 lt ye 15 cc koyarak bütün ağacı yıkadım 4 kere her yerini yıkamış oldum bunu dün yaptım.
Sorum şu meyva varken ilaçlamış oldum bir zararı var mı ?
Uygulamanın ikincisini ve üçüncüsünü bugün ve yarın yapacak mıyım ?
Meyvalarını yiyebilir miyiz bir zararı olur mu ? olmaz biliyorum :) ama çocuğum ulaştığı yerlerden koparabilir de ondan soruyorum
hızlı cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
idris şenol
10-07-2010, 11:56
roa ve bionem ile bigi almak isyetenler
http://www.ibreliler.com/V2/gubreleme-ve-toprak/1201-roa-plus-organik-sivi-gubre-roa-natura-mikrobiyal-gubre.html
...
http://www.roa-turkiye.com
acemi_caylak
12-07-2010, 07:56
Sn. İdris Şenol,
Oğuz Bey yazmamasına rağmen ısrarla ROA ve Bionem'i siz öneriyorsunuz. Siz diğer gübrelerle birlikte denediniz mi? Diğer sıvı gübrelerden farkı nedir?
Yani reklam yapmak yerine bize biraz bilgi verseniz.
Sn. acemi caylak,
Ben de ROA kullanıyorum, Sn. İdris Şenol da. Reklam olarak algılanabilecek bir mesaj yok, sadece bilgi almak isteyen arkadaşlarımıza adres verilmiş.
Neden rahatsız olduğunuzu anlayabilmiş değilim.
acemi_caylak
15-07-2010, 13:41
Sn. Maki1,
Rahatsız olmaktan ziyade, bilimsel açıklama istiyorum. İster ROA olsun, ister EM, ister MOG, ister BA5 ve diğer bütün mikrobiyal veya mikrobiyal olduğunu iddia eden gübreler, tek başına toprak yapısını iyileştirmekte yeterli değildir.
Hatta Enzim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t= (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541)) ve Toprak ve Mikrobiyoloji (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171) konularını okursanız bu gübrelerin bir kısmını kendiniz evde çok kolaylıkla yapabilirsiniz.
Bu yüzden bilimsel açıklamaya hakkım var diye düşünüyorum. Ki bu forumun eski müdavimleri Biyonem konusunda çok ağır suçlamalar olduğunu hatırlayacaktır.
Bugüne kadar forumda bu konuda en açık ve dürüst yaklaşımı sergileyen üreticinin Simbiyotek (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=665989&postcount=22) olduğunu düşünüyorum.
Aşağıdaki mesaj Simbiyotek'ten alıntıdır. Diğerleri gibi "uçar, kaçar, bizim ürün bütün sorunları çözer, tanrı lütfu" falan demeden bilimsel verilerle konuşuyor.
"Bana sorarsanız, kök kanseri görülen bölgelerde ve şüpheli fidanlarda Nogall kullanılmasını tavsiye ederim. Nogall yanında Sim Derma kök gelişimini teşvik etmek ve diğer mantar hastalıklarından korunmak için uygulanabilir."
Sayın acemi caylak,
Sizin de bildiğiniz gibi, ROA konusu sitede tartışıldı ve sonuçları ortada. ROA lisans almasına rağmen artık burada değil Sn.İdris Şenol'un verdiği linklerde tartışılıyor. Bionem başlığı o dönemde de lisanslı üretildiği için hala aktif.
Ziraatle ilgili herhangi bir eğitim almadım, ne öğrendiysem sitemizde paylaşımda bulunan arkadaşlarımızdan öğrendim ve sizinle tartışacak kadar konuya hakim değilim. Ayrıca ROA konusu kapandığı için tartışmak da istemem. Eksik ya da yanlış bilgi verebilirim. Beni aşar.
Ben mikrobiyal gübre yani ROA uygulayıp, aldığım başarılı sonuçları paylaşabilirim, paylaşıyorum da. Hoyalarda yakaladığım başarıyı kendime mal etmek ve ROA'nın katkısını yadsımanın diğer hoya yetiştiricisi arkadaşlarıma haksızlık olacağını düşündüğüm için paylaşırım.
Diğer mikrobiyal gübreleri de satın almama ya da deneme boyutlarında temin etmeme rağmen, sıradan bir kullanıcı olarak yapabileceğim hataların sonucunda yaşadığım kayıpları, emin olmadığım sürece onlara da yükleyemem.
Tartışalım diyorsanız ilgili kişileri bulabileceğiniz adresler verilmiş. Reklam değil bilgi içerikli bir mesaja neden takıldığınız merak etmiştim sadece.
Bu konuda söyleyebileceklerimin hepsi budur:)
acemi_caylak
15-07-2010, 14:30
Reklam değil bilgi içerikli bir mesaja neden takıldığınız merak etmiştim sadece.
Sn. Maki1,
Aşağıda linklerini de verdiğim arka arkaya aynı içerikte 3 mesaj gönderilmişse bunun adı reklamdır bence. Gözden kaçmış olabilir. İsterseniz sizde bir kontrol edin. Yani reklam kokan 3 tane mesaj yerine, adı geçen arkadaş deneme sonuçlarını yayınlasa (Çünkü diğer forumdan bildiğim kadarıyla bu üründen beleş alarak deneme amaçlı kullandı.) bence daha iyi olurdu.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=639102&postcount=1611
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=646122&postcount=1613
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=670526&postcount=1622
verdoque
15-07-2010, 14:46
Sn acemi caylak, diğer forumda denemelerimizi de yayınlıyoruz.
Ben zararlılar ve mantari hastalıklar için kullanmaya başladım. Henüz kesin birşey söylemek için erken ama faydasını görmeye başladığımı söyleyebilirim. Üşenmeden düzenli uygulamaya çalışıyorum ki ne ürüne haksızlık edeyim ne de şüpheye mahal versin. Ayrıca özellikle hastalıklı, sorunlu bitkilerde uyguluyorum ki değişim ölçülebilir olsun. (Böcekli sardunyalar, küllemeli hanımeli, mantari lekeleri olan salatalık yaprakları gibi)
Verdiğiniz mesajları yazan arkadaşın da kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum, çünkü kontrol gruplarıyla hazırladığı denemelerini fotoğraflarıyla detaylı yayınlıyor. Kendisinin ürünün faydasına inandığını görüyorum.
Ürünün iyi-kötü sonuçları zaman içinde görülecektir. Sabırla bekleyip gönüllülerin denemeleriyle göreceğiz.
MeyveliTepe
15-07-2010, 15:54
Sn.Acemi_caylak'ın vermiş olduğu linklerde İdris bey birden fazla kez ilgili ürünün tescillendiğini duyurmuş. Ancak o linkte herhangi bir tescil belgesi göremedim. Başka bir forumun adresi verilerek bir bakıma üyeler oraya davet edilmiş. Oraya da gidip baktım.
Hatırlanacağı üzere, daha önceden bu forumda yürüyen ve tescilsiz bir ürünün hemen her problemi nasıl da çözdüğüne dair yazışmalar yanıltıcı olabileceği sebebiyle durdurulmuştu. Adı geçen forumda da genellikle bu minvalde yazışmalar gördüm. Bu o forumun bileceği bir şey.
Bu ürün ağaçlar.net'de duyurulup, üyeler deneme yapmaya davet edildiğinde, içeriğinde var olduğu söylenen bakteri başka bir şeydi. Şimdi galiba daha başka bir şey olduğu anlaşılmış. Bu da işin ciddiyetindeki azlığı göstermesi bakımından özellikle kayda değer bir çelişki olsa gerek.
Elbette, isteyen istediğini düşünmekte, istediğini denemekte sorumluluğu kendine ait olmak üzere özgürdür. Ancak forumun bu bakımdan politikasında bir değişiklik olmamıştır. Bu sebeple azami hassasiyetin gösterilmesi, olabildiğince de etik davranılması yerinde olur.
MeyveliTepe
15-07-2010, 16:06
Üstteki mesajı yazarken baktığımda "natura" çeşiti ürünün web sitesinde ilgili "tescil aşamasında" ibaresi vardı. Takriben yarım saat sonra tekrar baktığımda "plus" çeşiti olana ait (içinde npk olan sanırım) bir tescil belgesinin yüklenmiş olduğunu gördüm. Belge, mikrobiyal gübre değil de sıvı gübre tescili ile ilgili. Yani belgede herhangi bir bakteri adı ve miktarı geçmiyor. %1 azot, %2 K2O için tescillenmiş.
Sayın Meyveli Tepe,
Her zaman mesajlarınızı ilgi ile takip etmekteyim. Bahçenizde gerçekleştirdiğiniz başarılı çalışmalarınızı sessizce takip eden üyelerden biriyim. Her konuda büyük katkılarınızın olacağına inanıyorum. Natura'nın tescil aşamasında olduğu söyleniyor. Daha önce de söylediğim gibi öğrenme ve deneme ve yeniden araştırıp öğrenme sürecini yaşıyorum.
Bu linki (http://www.roa-turkiye.com/ROA%20Natura%20Ozellikler.html) kısıtlı bilgimle benden çok sizin yorumlayabileceğinize inanıyorum. Umarım ülkemizde bu tür çalışmalar gelişerek çoğalır ve zehirsiz sebze ve meyveleri daha kitlesel tüketir hale gelebiliriz.
acemi_caylak
16-07-2010, 10:37
Roa'nın içindeki bakteri türünün Arthrobacter olduğu söyleniyor.
Aşağıdaki tablo Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2008, ISSN: 1302-708, Sayfa: 179-189 da yayınlanmış ve H. Barıs TECİMEN ve Orhan SEVGİ tarafından yazılmış, ORMAN TOPRAKLARINDA MİKROORGANİZMALAR TARAFINDAN GERÇEKLESTİRİLEN AZOT DÖNÜSÜMLERİ isimli makaleden alınmıştır. Hangi bakterinin ne kadar Nitrit ve Nitrat ürettiği görülüyor.
Arthrobacter çokta verimli değilmiş:) Üstelik henüz tescilli değil.
Çizelge 1. Bazı kendibeslek ve dışbeslenen canlılar tarafından gerçekleştirilen nitrifikasyon miktarları (Atlas ve Bartha 1993).
Canlılar| Oksitlenen madde|Ürün| Olusturma Mikt (μg N/gün/g kuru hücre)*
Arthrobacter |(Dısbeslenen)| Amonyum Nitrit| 375- 9000
Arthrobacter| (Dısbeslenen)| Amonyum Nitrat |250-650
Aspergillus| (Dısbeslenen)| Amonyum Nitrat| 1350
Nitrosomonas| (Kendibeslek) |Amonyum Nitrit| 1-30 Milyon
Nitrobacter| (Kendibeslek) |Amonyum Nitrat| 5-70 milyon
*1 g kuru hücrenin (örn. Arthrobacter cinsine ait 1 g kuru hücre miktarındaki canlı) 1 günde 375-9000 Ug N ürettiği anlamına gelmektedir.
Arkadaşlara önerim ürün seçerken biraz dikkat etmeleri. Açıkçası ben olsam, Nitrosomanas veya Nitrobacter içeren bir ürünü tercih ederim. Bunuda bir miktar orman örtü altı toprağından veya bahçenize biraz baklagil ekerek rahatlıkla elde edersiniz.
verdoque
16-07-2010, 11:12
Amacımız toprakta azot miktarını arttırmak olsaydı dediğinizde haklısınız. Ben ürün mantari hastalıklar ve zararlılardan kurtulmayı vaadettiği için bir şans verdim. Bu açıdan araştırmakta fayda var. Teknik konularda bilgi sahibi değilim, araştıracak çok vaktim de olmuyor, o yüzden bilen arkadaşların yorumları önemli.
http://www.roa-turkiye.com/ROA%20Laboratuar%20Testleri.html
Tescil konusu da önemli, umarım en kısa zamanda mikrobiyal ürün olarak tescil belgesini görürüz.
(Bu arada konuyla ilgili önceki tartışmaları görmemiştim, bir kısmını yeni okudum. Ürünü de ilk defa diğer forumda görmüştüm.)
acemi_caylak
16-07-2010, 12:02
Sn. Verdoque,
Amacınız o değil ama ürünün bu tür hastalık ve zararlılara etkin olduğunu da sanmıyorum. Tescilli bir kaç bakteri türü (Agrobacterium radiobacter K1026, Bacillus Thuringiensis vb.) dışındaki bakterilerin henüz hastalık ve zararlılara karşı ne kadar etkin oldukları tespit edilebilmiş değil. Bu tür bakteriler bitkiye besin sağladıkları için ancak bitkinin direncini artırabilir. Ki Roa'yı keşfeden öğretim üyesinin de böyle bir iddiası olduğunu sanmıyorum.
Açıkçası kendim denekte olmak istemem. Bu konuda kanıtlanmış bilimsel araştırmalara ihtiyaç var diye düşünüyorum.
Sayın acemi caylak,
Sn Verdoque'nin verdiği linkteki Fitopatalog Meral Alkan'ın düzenlediği rapor, geçersiz ve anlamsız bir belge midir?
MeyveliTepe
16-07-2010, 16:53
Verilen linklerde yapıldığı bildirilen laboratuar testi "redoil konsantre" isimli bir madde için yapılmış gibi görünüyor. Test raporunda bu maddenin içeriği ile ilgili herhangi bir bildirim mevcut değil. Adı geçen madde ile ilgili herhangi başka bir bilgiye de rastlamadım.
Söz konusu üründe, ilk duyurulduğu zaman PF bakterisinin bir izolasyonu olduğu ve hemen her derde deva olduğu bildiriliyordu. Şimdi anlaşılıyor ki, PF değil de Arthrobacter grubundan birinin, bir izolasyonu imiş. Bu grupta epey bir çeşit var. Çoğunlukla patojen olmamakla beraber patojen türleri de var. Tam olarak hangi çeşit olduğu belli değil.
İlgili sitede, bildirilen önceki yarayışlarında değişen bir şey yok. Yine, her türlü hastalığı iyi ediyor, her böceği öldürüyor, fazladan zaten mükemmel bir gübre, besleyici, aktivatör vb.
Literatürde arthrobacter'in bazı türlerinin çöp alanlarında kalıntı azaltıcı etkilerinin olduğundan söz ediliyor. Ancak bir biopestisit olarak kullanımı konusunda ne başka bir ürün, ne de bir makale ya da üniversite araştırmasına rastlamadım.
EPA (http://www.epa.gov/oppbppd1/biopesticides/ingredients/index.htm#1A)'nın, tüm biopestisit içeriklerini listelediği çok kapsamlı bir dökümanda arthrobacter'in hiç bir türünün adının geçmediği görünüyor. Elbette bu olmayacak bir şey değil. Fakat, bunun olabilmesi için, bu bakterinin ve özel olarak da belirtilen izolasyonun bilim kurullarında, üç yıllık saha kontrollerinde, iyi geldiği bildirilen her bir alan için ayrı ayrı denemelerinin yapılıp raporlarının bağımsız kuruluşlarca yayınlanmış olması gerekir.
Bu gibi ürünlerin, "zehirsiz, kimyasalsız" bitki yetiştirme, çevreye fayda vb. bir şemsiye altında çıkıyor olması, bu konularda hassasiyeti olan kişilerin tereddütde kalmasına neden oluyor. Oysa biyolojik ürünler çok daha riskli olabilir ve %100 emin olunmalıdır.
Kendi adıma, pek çok biyolojik ürün kullanıyorum. Söz gelimi BT kurstaki, T.Harzanium, EM ürünleri, B.Subtillis gibi içerikteki ürünleri yerine ve amacına göre kullanıyorum. Ne olduğu bilinmeyen, bu anlamda yeterince güvenilir olmayan, başka tescil ile piyasaya sürülmüşleri, arkasında somut ve net literatür olmayanlardan ise tavizsiz uzak duruyorum. Bu aşamada çok kısa olarak görüşlerim bunlardır.
Forum adına bu konularda fikir beyan edebilecek kişi Mine hanımdır. Benimkisi sadece kişisel beyan.
verdoque
16-07-2010, 17:01
Bilgilendirme için teşekkürler Sn Meyvelitepe.
milyonstar
16-07-2010, 19:30
merhaba oguz alper bey ürün konusunda gerekli katolokları va labarutuvar sonuclarını banada yollaya bilirmisiniz mail adresim aynı ismdedir
sındırgılı
16-07-2010, 20:47
Sevgili Acemi Ustam, soze karismak istemiyordum. Fakat " belesci" lafini yadirgayinca
yazma ihtiyacini hissettim.
Bildigin gibi sebze adalarimdaki domateslerdeki kurttan bahsetmistim. Biberlerdeki yaprak bitleri icin kullandigim Neemazali onlarda da kullandim.
Bu arada diger forumda Roa uygulamalarini gorunce senin tabirince "belesce" benim tabirimle ise saha uygulamasi olarak gorup ben de uygulamaya katildim.Amatorce sebze yetistirdigimi daha once de belirtmistim. Gel gor ki Kurttan eser kalmadi.(hatta sebze bahce hazirlamada da yazdim: reklama girmesin diye de belirttim)
Bu "belesce" uygulama sonucunda, yorumlari bu konuda profesyonel olan ureticilere birakalim.
sevgiyle kal
"belesci arkadasin"
Sayın sındırgılı,
Bende yorum yapmak istemiyordum ama bir üretici olarak, ürünün bitki üzerindeki olumlu etkilerini yaşayınca ve yapılan bu yorumları görünce dayanamıyorsun.Ama yinede yorum yapmıyacağım.Yorumu aşağıdaki görüntülere bırakıyorum.(fidelikte ve bugün itibarıyla 60 günlük yetiştirme süresinde bahsi geçen ürün haricinde,kesinlikle başka bir ilaçlama yapılmamıştır.)
Gübre olarak tescilli ürünlerin, bitki koruma ürünü olarak tavsiyesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17798)
sındırgılı
18-07-2010, 21:41
Ben, bu konunun uzamasini istemiyorum. Fakat, cok sevdigim bir arkadasimin, benim gibi olan arkadaslara "belesci" yaftasini vurmasina icerledigimi belirtirim.
Sayın sındırgılı,
Sayın Acemi caylak'ın bu mesaja (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=646763&postcount=922) bakınca "beleşci"likle neyi kastettiğini anlamamız mümkün :) Deneme yerine kullanıyor olmalı, kendisinin de denediği gibi....
acemi_caylak
19-07-2010, 00:17
Ben, bu konunun uzamasini istemiyorum. Fakat, cok sevdigim bir arkadasimin, benim gibi olan arkadaslara "belesci" yaftasini vurmasina icerledigimi belirtirim.
Sevgili Sındırgılı,
Ne yazıkki sözlerim yanlış anlaşılmış. Yazının muhatabı sen olmamana rağmen, bu yüzden kırılmana üzüldüm. Senin beleş aldığını bile bilmiyordum. Sözlerim deneme yapan arkadaşlardan ziyade, hiç bir bilgi verilmeden sadece ürünün reklamının yapılması ve sürekli diğer foruma atıfta bulunulmasıydı. Ayrıca Sn. İdris Şenol beleş ürün (Kendisi bunun adına hediye diyor.) kullanmayı seviyor. Ekteki mesajında sende görebilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=646057&postcount=35
Diğer konuya gelince ürünün kullanılmasına karşı değilim. Ancak bitki koruma ve hastalık ve zararlılara karşı mücadelede tek başına her sorunu çözdüğü iddiası, ne yazık ki beni ikna edemiyor. Hiç bir ürünün tek başına bu kadar etkili olduğunu düşünmüyorum. Ki bunun en güzel örneği YaniOva'dan geldi. Sn. YeniOva elinizde toprak tahlili var mı? Belki hiç ROA kullanmasanız bile biberleriniz bu kadar sağlıklı olacaktı. Şimdi ben sadece hayvan gübresi kullanılmış ve biberleri en az sizin kadar sağlıklı bir bahçe resimleri eklesem kim daha inandırıcı olur.
Son olarak, benim mesajım üzerinden yapılan tartışmalar ürünün daha fazla reklamına yol açtı ki (malum reklamın iyisi kötüsü olmaz) buda hiç istediğim bir durum değildi. Neden hiç kimse çıkıpta ürünün tam içeriğini açıklamıyor? İçindeki bakterinin ne menem bir şey olduğu konusunda bizi aydınlatmıyor? Ya da Meyvelitepe haricinde hiç kimse işin bilimsel doğruluğunu sorgulamaya yanaşmıyor bile.
acemi_caylak
19-07-2010, 07:51
Sayın sındırgılı,
Sayın Acemi caylak'ın bu mesaja (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=646763&postcount=922) bakınca "beleşci"likle neyi kastettiğini anlamamız mümkün :) Deneme yerine kullanıyor olmalı, kendisinin de denediği gibi....
Sayın Maki1,
Birde aşağıdaki mesajıma baksaydınız keşke.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=612673&postcount=767
Ayrıca bu ürünün fiyatını hiç sorguladınız mı? 15-20 dönüm bahçesi olana maliyetini hiç hesap ettiniz mi?
Dogasever
19-07-2010, 11:02
Sn Arkadaşlar,
Bence tartışmak yersiz. Mesaj yazmamak için epeydir kendimi tutuyorum. Ben Nasreddin Hoca gibi konuşacağım şimdi. Hepiniz haklısınız!
Ama ortada bir gerçek var ki bunu da Sn Acemi Çaylak yukardaki mesajında belirtmiş. Hiçbir mikroorganizma tek başına tüm sorunları çözmez. Doğaya bakın anlarsınız. Doğada büyük bir işbirliği var. Sürekli iyi veya bozguncu yönde cepheleşmeleri, kutuplaşmaları, gruplaşmaları göreceksiniz. Hiçbir doğal bozunma ya da yeniden yapılanma (buna geri kazanım da diyoruz) olayında sadece tek bir tür rol almıyor. Sürekli birden fazla tür var. Ve o türlerin de kendi içinde diğer grupları var. Zaten bilimadamlarının da doğada biodiversity (ya da biyoçeşitlilikten) yana tavır koymalarının nedenlerinden biri de budur.
Örneğin, yoğurt yapımına bakalım. En az 10 değişik türde laktik asit bakterisi rol alıyor. Sadece bir çeşit laktik asit bakterisi değil. Gelelim söz konusu ürüne: Bu ürün de belirli hastalıklara karşı iyi geliyor. Bu bir gerçek. Ancak, bizler dedelerimizin yaptığı tarımı unuttuğumuzdan bu olayın nedenini kolay kolay çözemiyoruz.
Ürünün üreticileri daha önce içinde P. Fluorescens bakterisi olduğunu açıklamışlardı. Bu açıklamadan yola çıkarak aşağıdaki açıklamayı yapıyorum:
Bu bakteri toprakta bol miktarda vardır. Özellikle de sağlıklı pamuk tarlalarında. Hem toprak hem de filosfer (bitkinin üzeri ve kökleri) bu mikroorganizma ile kaplıdır. O yüzden, dedelerimiz pamuk tarlalarında bu hastalık ortaya çıktığında sağlıklı pamuk tarlasından kovalarla toprak alıp hastalıklı tarlaya aşılarlardı. Bence söz konusu ürünün de yaptığı iş budur. Aynı bakteri antibiyotik üreterek başka bazı mantari hastalıklara da iyi gelmektedir. (Ama karıkoca ilacı gibi herşeye iyi gelir demek doğru olmaz.). Yukardaki açıklamadan anlayan arkadaşlar anladılar.
Ancak şimdi bir şeyi söylemeden geçemeyeceğim. Her ne nedense, ürünü mikrobiyal olan çoğu firma, ürününün içindeki mikroorganizmaları sır gibi saklamaya çalışıyor. Hemen ona başka isimler başka sıfatlar yakıştırarak patent almaya uğraşıyorlar. Bu tür patentleşme doğru değildir.
Ürününüz bir işi yapıyorsa,bunu ve ürününüzün içeriğini söylemekten kaçınmayınız. Her ne kadar bu yasal bir zorunluluk da olsa, bence ahlaki yükümlülüğü de vardır. Bırakın insanlar içeriği ve nasıl bir mekanizma ile çalıştığını anlasınlar. Sizlere daha çok güveneceklerdir.
Evet, benim görüşüm, bu P. Fluorescens bakterisidir ve işleyiş mekanizması da pyrrolnitrin (3-chloro-4-[2'-nitro-3'-chlorophenyl]- pyrrole) adlı antibiyotiği üretmesindendir. Bu antibiotik bazı hastalıklara iyi gelmektedir. Bana inanmayanlar aşağıda 1978 yılında Disease Control and Pest Management dergisinde yayınlanmış makaleye bakabilirler:
Control of Rhizoctonia solani on Cotton Seedlings with Pseudomonas (http://www.apsnet.org/phyto/PDFS/1979/Phyto69n05_480.PDF)
fluorescens and With an Antibiotic Produced by the Bacterium (http://www.apsnet.org/phyto/PDFS/1979/Phyto69n05_480.PDF)C. R. Howell and R. D. Stipanovic
acemi_caylak
26-07-2010, 15:49
Verilen linklerde yapıldığı bildirilen laboratuar testi "redoil konsantre" isimli bir madde için yapılmış gibi görünüyor. Test raporunda bu maddenin içeriği ile ilgili herhangi bir bildirim mevcut değil. Adı geçen madde ile ilgili herhangi başka bir bilgiye de rastlamadım.
Uygulamacılardan birinin en azından bu maddeyi (REDOIL - diğer adıyla kırmızı biber yağı veya acı biber yağı) merak etmesini beklerdim. Bir kaç gündür birisi merak eder mi diye bekledim. Ne yazık ki ses seda çıkmadı. Ürünün web sitesinde de bu analiz raporunu bugün baktığımda bulamadım. (Belkide duruyordur ama ben göremedim.) Ürünün neden bazı zararlılara etkili olduğunu aşağıdaki dökümanı okuyunca daha rahat görebilir ve doğal insektisitlerle ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=642217&postcount=34
O linkten bir alıntıyı buraya da ekliyorum.
Capsaicin
Capsaicin, Capsicum (Solanaceae) cinsine bağlı bitkilerde acı tattan sorumlu olan bileşiktir. Biber meyvelerinin ekstraksiyonu sonucu elde edilmektedir ve genelde sarımsak, hardal veya çeşitli yabancı otların ekstraksiyonlarıyla birlikte kullanılır.
Capsaicin, genel böcek ve akar zaralıları için repellent (uzaklaştırıcı) olarak kullanılır. Bunun yanında öldürücü etkisi olduğu da bilinmektedir. Öldürücü etkisi hardal ekstraktı ile kullanıldığı zaman görülür. Capsaicin hücre membranında delikler açarak bir sinir toksini olan hardal ekstraktının bu delikler vasıtasıyla hücreye penetrasyonunu ve daha sonrada böceğin sinir hücrelerinde zehir etkisi yaparak ölümüne neden olmaktadır. Bu yüzden diğer repellent etkili maddelerin dışında düşük zararlı populasyonlarını baskı almak için yeterli olmaktadır. Bunun yanında bazı preparatları nematisit ve fungisit etki göstermektedir.
Değişik formulasyonlarda Hot Pepper Wax (Hot Pepper Wax); Amorex, Nemastroy ve Valoram (Soil Technologies) ticari adları altında satılmaktadır. Yararlı böceklere ve bal arılarına karşı yüksek toksisitesinden dolaylı kullanırken dikkatli olunmalıdır.
Sayın acemi caylak,
Keşke konunun muhatabının mesaj yazmadığı bir forumda eleştirmek ve benim gibi söz edilen ürünü kullanan ve memnun kalan agaclar.net üyelerini de eksik bilgi ile savunmak zorunda bırakmasanız. Sizin de üye olduğunuz sitede (http://www.ibreliler.com/V2/9634-post69.html)soru ya da eleştirlerinizi yazsanız da bizler de "reklam" yapmak zorunda kalmasak...
"Roa ürünü henüz araştırma aşamasında iken yaptırmış olduğumuz Laboratuvar testlerinde ürünün adı red oil konsantre koymayı planlamıştım ve testleride bu isim altında yaptırdım.Sonrasında marka çalışması yapıldığında bu ismin hoş olmadığı ve Red in R si Oil in O su ve Alper in Asını alarak ürünümüzün ismi ROA olarak değişti. Roa natura yağlı bir preparat olduğu siz kullanıcılarım tarafından bilinmekte bu yağın ismini red oil olarak koymuştum. ( Kırmızı yağ ) O.A.Yeğen"
Yazının devamı bir başka ürünle ilgili söylem içerdiği için buraya kopyalamadım.
Yani her kırmızı yağ, kırmızı biber yağı olmayabilir. Ayrıca kırmızı biberin yağı var mı bilmiyorum ?
acemi_caylak
26-07-2010, 19:30
Yani her kırmızı yağ, kırmızı biber yağı olmayabilir. Ayrıca kırmızı biberin yağı var mı bilmiyorum :)
Sn. Maki01,
Bu sözlerinizden sonra daha ne denirki. Aynı mantıkla güldende yağ üretilemez size göre. Oysa her bitkinin özünden yağ elde edilebilir.
Sayın acemi caylak,
Ben gerçekten biber yağını duymadım ama gül yağını duymayan yoktur herhalde ya da bayanım ve parfüm kullanıyorum:)
Biber yağı benim için önemli bir malzeme şöyle ki çok yakınımın ayakları kemoterapinin yan etkisi olarak hissizleşti (Nöropati) aradan geçen 3 seneye rağmen tedavilerden sonuç alınamadı. Tanınmış bir profesör arnavut biberini (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=458998&postcount=133)ezerek elde edilen macunu ayağına sarmasını önermiş. Bu sene tohumunu buldum, balkonumda büyüyor. Biber yağı varsa onun peşine düşsem mi acaba diye de düşündüm.
Amacım saçma sapan şekilde suçlamalarla devam etmek değil, konunun muhatabının ve sizin de yer aldığınız forumda tartışmanın devam etmesini sağlamak.
MeyveliTepe
27-07-2010, 00:45
Konuyu başka bir forumda tartışmak istiyorsanız lütfen orada tartışın. Fakat bu forumun öyle ya da böyle ne başka foruma atıfta bulunmak ne de herhangi bir bağlantı sağlamak için kullanılmaması gerekir.
Konu ile ilgili özetin özeti, redoil ismi ile beş patojen için bir lab. testi yapılıyor. Raporda patojenlerin öldüğü yazılı. Ben de bir konsantre hazırlayayım, bu beş patojeni, daha pek çoğunu daha da kısa sürede öldürür. Moil adını da vererek bu raporun tıpkısının aynını düzenletirim. Nasılsa bu konsantrenin içinde ne olduğu raporda yazılı değil. Rapor bu anlamda bir içerik testi de yapmıyor. Rapordaki isim de zaten mucitinin o sıra aklından geçen isimmiş. Herhangi bir şekilde resmiyeti mevcut değil.
Ülkemizde bu gibi ürünlerin doğru dürüst geliştirilmesi hepimizin çok arzu ettiği bir şey. Ancak bu alaturkalıkla olsa olsa toplum olarak bu arzumuzun daha da bir alaturkalıkla kullanılmasına çanak tutmuş oluyoruz. Bu şekilde lanse edilen tek ürün bu değil. Daha bir çoğu var. Her gün de yenileri geliyor. Ne yazık ki hemen hepsi aynı durumda. Bu da son derece üzücü.
Ben de farklı bir şey söylemedim sayın Meyveli Tepe, burada tartışılamayacağı açık. Ancak benim bile kısıtlı bilgimle itiraz edebilceğim mesajlar yazılınca da elim durmuyor.
Konunun muhatabı burada yazmıyor, yazıdığı yer de ilgilenen kişiler tarafından zaten biliniyor. Tartışılabilinecek ortam varken neden hala ürünle ilgili tek taraflı suçlamalarda bulunuluyor anlamıyorum.
Konun daha fazla tartışma yaratacak mesajlarla uzatılmamasını diliyorum ben de. Biliyorum ki haksız olduğunu düşündüğüm her mesaja elimden geldiğince yanıt vermeye çalışacağım. Bu da beni rahatsız ediyor...
idris şenol
28-07-2010, 21:23
Sn. İdris Şenol,
Oğuz Bey yazmamasına rağmen ısrarla ROA ve Bionem'i siz öneriyorsunuz. Siz diğer gübrelerle birlikte denediniz mi? Diğer sıvı gübrelerden farkı nedir?
Yani reklam yapmak yerine bize biraz bilgi verseniz.
SAYIN ACEMİ ÇAYLAK senelik izinli olduğumdan size yazmaya zamanım olmadı
bu bakımdan kusuruma bakmayın
ama şunu söyleyim sizin daha önceki yazılarınıza bakıp yazmama gereği duydum ama yazmamakta doğru olmadığna kanaat getirdim çünkü inasanlar neyin doğru neyin yanlış olduğana kara veremeycek
öncelikle sayın meyveli tepe özel mesaj yazma hakkımı elimden almış nedenini anlamadım:confused: ama sağ olsun ona karşı düşüncelerim her zaman müspet yönde takdire şayen araştırmaları çok güzel herzaman gündemimde
acemi çaylak arkadaşım yakıştırdığın BELEŞÇİ kelimesinden dolayı seni kınıyorum ,keşke diyer arkadaşları karıştırmasaydın sırf bana deseydin bukadar üzülmezdim belki
burda doğa sevgisi ağaç sevgisi adı altında insanların kişiliklerine saldırmışın bir ağaçlar net üyesi olarak yakıştıramadım ,,,,
bu arada moderötör arkadaşlarıda yanlı davranmasına üzüldüm, umarım bu ACEMİ ÇAYLAK arkadaşımzın bundan sonraki yazılarına dikkat ederler temenisiyle !!!!
Bana hitaben roa yı kullanıp kullanmadığımı sormuşun ?
evet kullanıyorum
yaklaşık bir yıldan beri ROA ile araştırmalarım var
ve aynı zamanda ,yakında roanın sayfasında 100 ün üzerinde behçe çalışmalrım var ordan takip edebilirsiniz
maalesef bu ülkedee OĞUZ ALPERİN dediği gibi hiçbir başarı cezasız kalmıyor
NASRETİN HOCANIN önce çocunu dövüp sonra testiği eline verip suya göndermesi gibi başarılı insanlar bu gibi durumlarla karşı karşıya geliyor
BELŞÇİ denmiş
sayın DOĞA sever i bende severim
yazılarını ve ülkesi için uğraşan nadir insanlardan elleri dert görmesin
her nekadar fazla münasabteimiz olmasada kendisi hediye olarak burdaki üylere bukuşi kovası verdimi vermedimi
ayrıca kendi ürünü ......EM verdimi,, vermedimi !!!inanmayan eski formlara baksın
her neyse doğa severin kalbini kırdımsa özür dilerim
ama kendisi bu forma yazdığında dolayı yazdım ,,yoksa başımın üstünde yeri var
yaklaşık 104 dekar kendime ait tarlalarıım var 3 dönüm kapama ceviz bahçem
ve 2 dönüm sebze bahçem var
ve ayrıca çks sistemine üyeyim yağni bu devletin kayıtlı çiftçisiyim
sözlerimi yanlış anlamayın daha bundan sekiz sene öncesine kadar bir karış toprağım yoktu bende çoğunluk gibi, balkonda başlayan doğa sevgimi kazancımı toğrağa yatırdım
yağni bunları yazarken masa başı doğa ağşığı deyil
onu alıp buraya yapıştırıp bunu alıp buraya kopyalayıp yapmıyorum
bizzat sahadayım sayın ACEMİ ÇAYLAK
ROA çalışmalarım ayrıcıa reklem deyil bir emektir
sayına oğuz ALPER belkide ülkemizin son yıllarda kazandığı en deyerli insanlardan roa plus a sertifika almış ve roa naturaya sertifika almak üzere
yok azot bukadar bakteri şukadar deyip çamur atman sonderece kişiliksiz bir davranış lütfen biraz acemi çaylaklıktan sıyrılın yaşınız kaç bilmiyorum ama lütfen adam olun
sonra sayın yeni ovayı nekadar tanıyorsunuz benim kadar olmadığınız kesin
yeniova bu işe yıllarını vermiş ve daha önce almadığı ürünleri ROA ile almış siz hayvan gübresinden bahsediyorsunuz bu işi yeni ovayamı anlatıyorsun güldermeyin beni sayın ÇAYLAK
ÖKÜZ altında buzağa aramayın gelin şu ülkemiz için bişeyler yapalım
benim burdaki moderötörler kadar yetkim olsa sayın OĞUZ ALPERİ buraya getirmek için yemin ediyorum elimden geleni yapardım(ama nerde özel mesaj bile yazmıyorum:))
niyetim kimseyi kırmak deyildi hak edenin hakkını vermekti
saygılarımla İdris Şenol
MeyveliTepe
28-07-2010, 21:54
... sayın meyveli tepe özel mesaj yazma hakkımı elimden almış nedenini anlamadım
Ben öyle bir şey yapmadım. Esasen özel mesaj açma/kapama yetkim de yok. Öyle bir şey yapıldı ise forum yönetimince yapılmıştır ve muhtemelen forum politikaları ile ilgili bir sebebi mutlaka vardır.
İdris Bey,
Mesaj kotanızı kontrol ettiniz mi? Gönderilen mesajlarla birlikte 50 mesaj sınırı var. Belki o nedenle sorun yaşıyorsunuz.
acemi_caylak
29-07-2010, 05:35
acemi çaylak arkadaşım yakıştırdığın BELEŞÇİ kelimesinden dolayı seni kınıyorum ,keşke diyer arkadaşları karıştırmasaydın sırf bana deseydin bukadar üzülmezdim belki
yok azot bukadar bakteri şukadar deyip çamur atman sonderece kişiliksiz bir davranış lütfen biraz acemi çaylaklıktan sıyrılın yaşınız kaç bilmiyorum ama lütfen adam olun
Sn. İdris Şenol,
Foruma giremediğiniz sözü kesinlikle doğru değil. Tartışmaların olduğu dönemde neden İdris Şenol bir kelime yazmaz diye kontrol etmiştim. Siz foruma girmiş gözüküyordunuz.
Bu yüzden lütfen üstteki hakaret dolu mesajınızı siliniz ve doğruları söyleyiniz.
Beleşçilik kelimesine gelince alttaki mesajınıza kendiniz bir kez daha bakınız. Bu ülkede ilaç firmaları tarafından doktorlara da hediye veriliyor. Bilmem X ilacını yazmaları karşılığında laptop, yurtdışı seyahati ve hatta daire hediye edilen doktorlar var. Şimdi bunun adına hediye mi diyeceğiz? Siz bunun neresindesiniz?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=646057&postcount=35
Ayrıca yaşımın ne olduğunu üye profilimde rahatlıkla görebilirsiniz. Yaş olayına hiç takan biri değilim ama en azından sizin iddianıza göre yaş olarak sizden tecrübeliyim bunu da dikkate alınız.
idris şenol
29-07-2010, 19:54
Ben öyle bir şey yapmadım. Esasen özel mesaj açma/kapama yetkim de yok. Öyle bir şey yapıldı ise forum yönetimince yapılmıştır ve muhtemelen forum politikaları ile ilgili bir sebebi mutlaka vardır.
sayın meyvelitepe olaya siz konuya vakıf olunca
siz ,,,benim özel mesaj yazma hakkımımı aldığnızı düşündüm! biraz ön yargılı düşünmüşüm kusuruma bakmayın
sayın maki maalesef özel mesaj yazamıyorum bana bir özel mesaj atın
belki konu anlaşılır
gelelim size sayın acemi çaylak
size bişeyler yazıyorum sonra bende üzülüyorum yazdığıma
ama sizde bir türlü dur durak bilmiyorsunuz sürekli belden aşağa vuruyorsunuz
size yazımda onu yapıştırıp bunu yamayıp bişeyler kazanmazsınız
o aldığınız parağraf bir konunun ortasından alınmış parağraf çok ayıp etmişiniz
aslında konun gelişi şöyleydi
gerek nemaazel gerek başka ürünler vardıda yağni ibarahim tatlı sesin dediğine çağrışım yapmak istedim !!!!OXFORD VARDIDA OKUMADIKMI
yağni nemaazel vardıda kullanmadıkmı gibi cümleyi tamamlamadan veya o anki yazımın düşüncemin yarısını alıp yamamışınız ulu orta dostun yüz karası düşmanın maskarası olmamı istemişiniz
ama ben size yaşınıza yakıştıramadım
size daha önce bahsettiğim gibi ben devletin kayıtlı çiftçisiyim
104 dönün net ayçiçek ve buğday dönüşümlü tarla ekiyorum ,ve bu tarlalara yılda ortalama 2000tl ile 3500 tl arası toprak analizli gübre kullanıyorum
yağni sayın oğuz alperin 25 tl gübresi bizim 3000 tl gübrenin yanıda devede tüy kalır
eğer haaala tatmin olmadıysanız size kullandığım gübrelerin
isterseniz faturasını da gönderirim
DİKKAT MODERÖTÖR arkadaşlarıma ricamdır
sayın moderötör arkadaşlarım bu ACEMİ ÇAYLAK adlı şahsın bana kalsa tarımla toprakla bir alakası yok kişilerin eksik noktalarını araştırıp bu güzelim AĞAÇLAR net ÜYELERİNİ BİRİ BİRİNE KIRDIRMAKTAN BAŞKA BİRŞEY YAPMIYOR
bu arkadaşımıza lütfen gereken ihtarı yapın
.................................................. .................................................. ...................
sayın ACEMİ ÇAYLAK
KONYU BURAYA TAŞIYIP AÇILIM YAPTIM
herkes baksın yorumu yüce divana bırakıyorum
sağ duyunun hakim olduğnu görmek inanın benide mutlu etti
Türkiye şartlarında organik tarım yapmak dar gelirli doğaseverlerimiz çok zorluyor
nemaazel,sunguart ,EM hediye ettinizde kullanmadıkmı :))
MeyveliTepe
29-07-2010, 20:41
İdris bey, biraz fazla alınganlık yapıyorsunuz gibime geliyor. Sn.Acemi_caylak'ın yazdıklarının içindeki "beleşçi" deyimi, belki konuyu biraz karikatürize etmek için. Latife deyin yani, çünkü kendisinin kendi hakkında bu deyimi kullandığı bir mesajı da örnek gösterdi.
Esas diğer yazılanlar daha önemli. Bir önceki sayfada Malina forumun politikasını hatırlatmak gayesi ile, tam da bu başlıktaki konunun son durumunu gösterir linki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17798) verdi. Aynı şeyleri tekrarlamanın kimseye bir faydası yok. Olayı bu eksende görmeliyiz.
Aynı konuya tekrar girecek olursak inanın bir yere varamayız. Daha yeni b5a konusunda saçma bir tartışma yaşadık. Roa'daki durum daha da bir saçma olabilir. Yukarıdaki son zamanlarda yazılmış 2-3 mesajımı dikkatle okuyun lütfen. Siz istediğiniz ürünü istediğiniz gibi deneyebilirsiniz. Ancak bir "ürün"den söz edildiğinde, onun bir ürün olma vasfını kazanmış olması gerekir. Bu özellikle bir bitki koruma ürünü söz konusu edildiğinde geçerli.
Belki bir diğer önemli konu da, ağaçlar.net'i ve üyelerini başka bir tartışma platformu için ağaçlar.net'İn imkanlarını kullanarak, basamak gibi kullanma girişimi sayılabilecek aksiyonlardır ki, bir platform olarak ağaçlar.net yönetimi buna tölerans göstermez.
Not: Özel mesaj gönderememe durumunuzdan haberdar değilim. Malina'ya sormayı deneyebilirsiniz.
Sayın Meyveli Tepe,
Sevgili malina'nın yazısını uyarı olarak algılamıyorum, bunları da konuşulmuştu diye bir hatırlatma bence.
Diğer yandan kullandığım ve artık üyelere de önerdiğim ürün; ROA ; o tartışmaların yapıldığı günlerdeki gibi tescilsiz değil, organik gübre olarak tescil edilmiş bir ürün.
Bitkilerimdeki olumlu gelişmeleri ve nedenini de artık gönül rahatlığıyla söyleyebiliyorum.
b5a başlığını hepimiz izledik, ürüne değil de benim gibi pek çok üyenin saygı duyduğu sevgili Selahattin Yılmaz'a yapılan kişisel suçlamalar, aynen O.A Yeğen'e yapılanlar kadar beni üzdü.
Çok açık söylemem gerekirse bu kadar zehir ve kimyasal doğaya salınırken, neden şu ya da bu organik ürüne saldırıldığını anlayamıyorum. Kısacı bizler, sizin sözünü ettiğiniz Etkin Mikroorganizma yani EM yani EMA dışında bir ürün önerince malina tarafından uyarılmalı mıyız?
Sözünü ettiğiniz diğer siteye de üyeyim , ROA başlığını orada takip ediyorum ve gerekmedikce link vermiyorum. Kaldı ki sitemizde doğa dostu siteler başlığında ( başlığı bulamadım ) böyle siteler zaten tanıtılmaktadır, neden bu kadar tepki duyduğunuzu da anlayamıyorum.
Her ürün süreç içerisinde herşeye rağmen hakkettiği yeri alacaktır. Dilerim doğayla barışık ürünler haklı mücadelelerinde başarılı olur.
MeyveliTepe
30-07-2010, 13:25
Sn.Maki01,
Mesajımda söylediğim gibi, verilen linkte Sn.Todor, forum adına forumun politikasını net olarak belirtmişti. Bu politikanın değiştiğine, ya da konunun şartlarının değiştiğine dair bir bir emare mevcut değil. Todor'un mesajını aşağıya alıntıladım.
Bilindiği üzere Oğuz Alper kullanıcı ismine sahip üyemiz, bir süredir forumda ticari ürünler satmakta ve diğer üyelere ürünü hakkında bilgilendirme yapmakta idi. Fakat;
- kendisine daha önce, ruhsatı olmayan hastalık ve zararlılara karşı çözüm olarak sunmaması konularında yapılan uyarılara riayet etmediği,
- henüz tescili tamamlanmamış bir ürünü tanıttığı, dağıttığı, sattığı,
- bu konularda kendi bilgisine başvurulduğunda cevap vermediği
için forumla ilişkisi kesilmiştir.
Bionem ürününü bulan, Oğuzalper' in de amcası olan Sn. Prof. Dr Oktay Yeğen ile görüşülüp ürün hakkında bilgi edinilmek istendiğinde hocamız bu ürünün ne olduğunun belli olmadığını ve ruhsatsız, tescilsiz ürün kullanmanın sakıncalarını ifade etmişlerdir. Hatta ürünün sitesindeki videoların bile kendi ürünleri olan Bionem' in çekimleri olduğunu ifade etmişlerdir.
Bu hafta içerisinde konu ile ilgili yetkililerle yaptığımız görüşmelerde böyle ürünlerin lanse edilmesine aracılık etmenin bile sakıncaları konusunda uyarı da almış bulunmaktayız.
Bundan sonra sitemizde ve forumumuzda hiç bir zirai girdinin ruhsatlı veya tescilli olduğu konular dışında bu şekilde tanıtılmasına zemin sağlamayacağımızı duyururuz.
Aynı şekilde Bionem başlığı da gübre olarak tescilli olduğu halde bitki koruma ürünü olarak tavsiye edildiğinden kapatılacaktır.
Diğer ürün başlıkları da tarafımızdan incelenmektedir.
Bahsettiğiniz tescil, "Roa-Plus" için organik sıvı gübre tescilidir. Verilme sebebi içine konan organik madde miktarı ile ilgilidir. Tescil, mikrobiyal bir içerikten söz etmiyor ve bir bitki koruma ürünü hiç değil. Bu bakımdan, Bionem isimli ürün çok daha tutarlı, en azından bir mikrobiyal ürün olarak tescili var. İçindeki bakterinin arkasında ciddi bir literatür var. Pazarlama söylemlerini bir kenara bırakarak literatürden hareketle kullanım kararı vermekte bir mahzuru olmayan bir ürün.
Bırakın bitki koruma ürünü olarak pazarlanmasını, mikrobiyal bir ürünün, bu içerikten hiç söz edilmeden sıvı gübre olarak tescillenmiş olması zaten ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırıdır. Mikrobiyal olmayan bir ürünün içinde canlı bakteri varsa bu mikroorganizmaların hayatiyetinin sonlandırılmış olması gerekir. Yani, Roa-Plus isimli ürün yönetmeliklere uygun ve tescil edildiği gibi ise içinde canlı bakteri olmaması gerekir.
B5a'da da benzeri bir durum var diye firmanın üzerine gittiğimizde, ısıl işlem ile içinde hiç bir canlı organizma bırakılmadığını birden fazla kez ifade ettiler. Ki, Sn.Oğuz Alper'in b5a başlığında bu sebeple b5a'yı eleştirdiği, kanunsuz olarak ilan ettiği bir çok mesajı var.
Oysa, Roa ismi verilen ürünün gerek ağaçlar.net'deki eski yazışmalarında, gerek sizler gibi deneyip kullananların mesajlarında, gerek başka platformlarda öne çıkarılan iki temel özelliğinden birisi içindeki canlı bakteri, diğeri ise temel olarak bir bitki koruma ürünü olarak lanse edilmesidir. Bu iki özelliğin de sözünü ettiğiniz tescil ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.
Bunlara ilave olarak, Aylarca sahibi tarafında Roa ismindeki ürünün içinde PF bakterisi var denerek bunun üzerine ve etkileriyle ilgili yüzlerce mesaj yazıldı. Sonradan bakterinin PF olmayıp, iddia edilen etkileri hiç değişmeden başka bakteri olduğu ifade edilmeye başlandı. Mikrobiyal bir ürünün içindekinin ne olduğunun sahibince bilinmiyor olması da işin ciddiyetini gösteriyor. Yarın o da değilmiş, bu imiş denirse şaşırtıcı olmayacak. Oysa, mikrobiyal ürünlerde aslolan içeriktir ve bu mikroorganizmalar ve bunlara ait izolasyonlar hakkında çok literatür var. Hangi bakterinin ne yaptığı, etkileşimleri, başka canlıları enfekte edip etmediğinin en azından bu literatürden araştırılması gerekir. Bu durumda, hangisi araştırılacak, siz söyleyin.
Yine bir kaç mesajda sizin bir kanıt olarak verdiğiniz bir analiz raporu var. Redoil diye bir şey için. Bu nedir? Roa mı? Tescil edilen mi, edilmeyen mi? Tescil edilen ise, içinde bakteri olmaması lazım. O zaman ne bu patojenleri öldürmüş? Tescil edilmeyen ise, seçenekler sonsuz. Zaten raporda o patojenler ölürken, neyin onları öldürdüğünden bahsetmiyor. Adı da zaten roa değil. Bir şişeye hidrojen peroksit koyup aynı testi yaptırın, aynı raporu alırsınız. Ciddi bir şekilde ortaya çıkarılmak istenen bir ürünün izlediği yol bu olamaz. Az dikkatli biri bu bahsettiğim çelişki, boşluk ve tutarsızlıkları hemen görür. Bunlar da bana göre güven vermekten fazlasıyla uzak.
Her ürün süreç içerisinde herşeye rağmen hakkettiği yeri alacaktır. Dilerim doğayla barışık ürünler haklı mücadelelerinde başarılı olur.
Bunu ben de gönülden diliyorum. Ama bu alaturkalık şansı arttırmıyor.
Sayın Meyveli Tepe,
Bir önceki mesajınızda en çok alındığım ve sizden hiç beklemediğim nokta, her türlü karşı çıkışta sayın malina'nın aba altından sopa gösterir gibi vurgulanmasıdır. Ben bu sitede site kurallarına uygun bir dille, saygısızlık içermeyen hiçbir mesajdan dolayı ,moderatörler hariç, sayın malina'nın müdahele ettiğini görmedim.
Mesajımda "organik gübre" olarak kullandığımı yazmıştım. Biyolojik bile demedim. Haddimi bilip, boyumu aşan kocaman cümleler de kullanmadım ve gerçekten yoruldum, bezdim artık.
Konudaki aboneliğimi kaldırıp bu başlığa bakmayacağım.
MeyveliTepe
30-07-2010, 19:53
Sizi kırdımsa özür dilerim. Genelde mesajlarımda hiç kimseyi hedef alacak şekilde yazmamaya dikkat ederim. Bu başlıktaki yazılarım da size veya başka bir kişiye yönelik değildir. Mesajlarım konu ile ilgili durum tesbiti ve konunun kendisi ile ilgili yorum ve görüştür.
MeyveliTepe
06-08-2010, 10:34
"keser döner sap döner gün olur devran döner"
#819 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=460028&postcount=819)
Orjinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz http://www.agaclar.net/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=460019#post460019)
mikrobiyal içeriğe sahip olması onun etki özelliklerini ve bu cümlelerin iddialarının temelini oluşturuyor.
Sn.Selahattin Yılmaz ;
Mikrobiyal içeriğin tescilini görebilirmiyim?
#821 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=460033&postcount=821)
Sizin yorumunuz üzerine size soruyorum. Acaba siz mikrobiyal tescilini gördünüzmü?
Şöyle özetleyeyim Organik bir gübreyi siz mikrobiyal gübre olarak lanse ediyorsunuz. Organik Bir gübre bizim alternatifimiz olamaz .
Evet bahsettiğiniz Bionem Mikrobiyal Gübre Firma Ortağıyım
#830 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=460064&postcount=830)
Sn.Meyveli Tepe ;
Sonuçta bir BİONEM kelimesi geçiyor ve bu beni çok rahatsız ediyor.
Organik bir gübreyi insanları kandırırcasına mikrobiyal gübre olarak lanse ediliyor. Ve bunu ne yazıkki Selahattin Bey de belkide farkında olmadan tescilliyor.
Ayrıca Selahattin Bey forum da B5A nın satıcısı konumunda olması da ayrı bir gerçek.
#834 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=460356&postcount=834)
Sn.Meyveli Tepe ;
Organik gübreyi de Mikrobiyal gübre olarak lanse edemezler ederlerse ne yazıkki bu duruma düşerler . Bu konu ile ilgili tartışmayacağım ve yazmayacağım ; sebebi ortada ne bilgili bir muhattap ne de ne yaptıklarını neyi pazarladıkları belli olmayan anlamsız olaylar zinciri.
Ülkemiz de organik gübre ruhsatını 3 haftada alabilirsiniz. Ama iş mikrobiyal gübre oldumu içerisindeki Bakterinin analizi, zararlı mikroorganizma içerip içermediği , içindeki bakterinin sayısına kadar incelemeye tutulur. İyi ki de tutuluyor zaten. Bilmiyorum anlatabildimmi !!! Bunları sağlayamassanız tescil alamazsınız. Zaten alınamamasıda gerekir.
Sn. Doğasever konusuna vakıf olduğu için soruma yanıt verebilirse sevinirim . Bu sorumu da sakın yanlış anlamasın konunun önemi açısından soruyorum .EM ürünlerine TÜRKİYE DEN tescil almış mı veya ne aşamalarda bir sorun bakalım. Tüm detayları açıklayacağına inanıyorum.
Burada konu B5A nın etkili olup olmadığı değil. Yoksa gübre olarak iyi olabilir kötü olabilir ben bundan bahsetmiyorum . Mikrobiyal gübre den bahsedildiğinde çok önemli bir konudur bilenler bilir!!!
Sizin de ifade ettiğiniz gibi ( gelişkin bir mikrobiyoloji labaratuarı, hassas terazi bile olduğuna inanmıyorum ) Aktar efendi karışım yapacak içinde mikroorganizma var diyecek ve Tarım bakanlığından organik gübre tescili alıp , mikrobiyal gübre statüsünde tanıtacak . Selahattin Bey de tastikleyecek . Bu iş bu kadar ucuz değil .
Çok önemli bir konu da ürünlerin kokuşması bu kokuşmanın neden olduğunu Sn.Doğasever iyi bilir. Daha fazla detaylara girmek istemiyorum . Kimsenin insanların sağlığıyla oynamaya hakkı yok .
Gelelim Bize biz uzun yıllardır bu bahsettiğiniz konunun mücadelesini veriyoruz bu ülkede KÖK BOĞAZI YANIKLIĞINA ilaç yok diyen Zıraat Müh. Danışmanlar ve Tarım Bakanlığı herşey alenen ortada . Neyin ne olduğunun gayet farkında ve bilincindeyiz .
Sn.Meyveli Tepe . Benim saha da gereken taban çalışmam devam ediyor , sizinde yakından takip ettiğiniz Bionem ve ROA konu başlıklarında kullanıcıların genel yorumları ortadayken isteyen istediği yere konuyu sokmaya çalışsın farketmez.
Saha da çalışan teknik ekibim tehdit ediliyorsa , ben tehdit ediliyorsam gerisini bu yazıyı okuyanlar düşünsün.
Sn.Doğasever ; Her zaman görüşmekten mutluluk duyarım. Eğer geldiğiniz de programım da uygun olursa kesinlikle görüşmek isterim. Sevgiler
#836 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=460521&postcount=836)
Sn.Selahattin Bey ;
Bu konu hakkında söylenebilecek herşeyi söyledim. Sizde elinizden geldiğince yanıtlamaya çalıştınız.
Yukarıda ki verdiğiniz bilgilerin ne kadar yanlış olduğunun hala farkında değilsiniz. Konunun uzmanı olmayışınızdan veya yanlış bilgilendiriliyor oluşunuzdan kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum.
Sözü fazla uzatmadan B5A nın konu başlığı burada ROA ve BİONEM in konu başlıkları da mevcuttur.
Bionem için tescilleri ve analizleri , zararlı mikroorganizma içermediğine dair raporlar konu başlığında tüm üyelerimizin görebileceği okuyabileceği ve anlayabileceği şekildedir.
Benim B5A ile tartışma yaşamamın sebebi Reklamlarında ürünümüzün adını kullanmaları ve bir de organik gübre yi mikrobiyal gübre olarak tanıtılmasıdır. Yoksa etkilidir,değildir şeklinde bir konu asla gündeme getirmedim.
Kullanıcıların yorumları da tüm balşlıklarda mevcut.Polemik yapılacak bir durum yok kullanan kişiler olumlu ya da olumsuz yorumlarını tüm ürünlere yazmaktalar.
Yok o telefon açmış bu mesaj yazmış bunlar tavşan masalına girer.
Bir Z.Müh. olarak Biyolojik ürünlere , organik ürünlere verdiğiniz destek için de teşekkürler. Olması gerekende budur.
Herşey gönlünüzce olsun ! Sevgiler
#846 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=460601&postcount=846)
Yani BİONEM MİKROBİYAL GÜBRE dir. Değilmi Selahattin Bey ? Peki B5A nedir?
idris şenol
07-08-2010, 20:14
insan güzel sevmez sevdiğini güzel görürmüş
sayın meyvelitepe
ROA ağzınla kuş tutsa hastalıkların kökünü kazısa da yaranamaz:))
hatta ödül alsa bile bir özür dilemez kanatindeyim
ama em1 merdiven altında ema yapsak kimse sertyifikasını sormaz
MeyveliTepe
08-08-2010, 02:17
İdris bey,
Görmek istemediğinizi görmüyor, duymak istemediğinizi duymuyorsunuz. Muhtemelen şimdi ne yazsam yine algılamayacaksınız.
Son mesajlara şöyle bir göz gezdirdim. #1636 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=673238&postcount=1636), #1651 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=677020&postcount=1651), #1660 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=678111&postcount=1660) nolu mesajlarda özellikle roa ismindeki ürünün mevcut durumu ile yorum özetini belirttim. Ne siz, ne de müritlik seviyesinde roa propogandası yapmakta olan arkadaşların hiç biri orada yazılı olanı anlamadı, yazılana tepki göstermedi, anladığına dair bir geri bildirimde bulunmadı. Oysa objektif bir bakış açısıyla durum son derece basit ve anlaşılır.
Roa hayranlığı, karşılıklı övgüler ve hayli duyguları kullanan bir ajitasyonun devam etmekte olduğu foruma da baktım bir kaç gün önce.
Kurulan mantık, uygulanan yöntem, uslup vs. tek kelimeyle iğrenç. Konumuz sosyoloji olsaydı uzun bir yazı yazabilirdim bu konuda. Roa ürününü, aslında roa perdesi altında ürünü piyasaya sunmaya çalışan şahsı yüceltip, hayranlık yaratmaya yönelik bir propagandadan ibaret. Bunu yaparken de kendisi dışındaki ürünleri hedef seçmiş. İkide bir de benim kullanıcı adımı anarak hedef gösteriyor. Gerçek adımı bilmediği için "meyvelitepe" diyesiymiş, bilseydi deşifre edecekti zâtı muhterem.
Siz de, gerçekte size ait olmayan düşünce ve söylemleri, sanki, gözleriniz bağlı, kulaklarınız tıkalı, hafızanız da silinmiş olarak oradan mesaj taşıyor, olmadı,
insan güzel sevmez sevdiğini güzel görürmüş
sayın meyvelitepe
ROA ağzınla kuş tutsa hastalıkların kökünü kazısa da yaranamaz:))
hatta ödül alsa bile bir özür dilemez kanatindeyim
ama em1 merdiven altında ema yapsak kimse sertyifikasını sormaz
gibi mesajlar yazıyorsunuz.
Aynı zâtı muhterem değilmiydi bir önceki mesajımda alıntıladıklarımı söyleyen?
Bakın, zamanında ne yazmış, üstelik de bana hitaben;
Orjinal Mesaj Sahibi Oğuz Alper http://www.agaclar.net/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=460356#post460356)
Sn.Meyveli Tepe ;
Organik gübreyi de Mikrobiyal gübre olarak lanse edemezler ederlerse ne yazıkki bu duruma düşerler . Bu konu ile ilgili tartışmayacağım ve yazmayacağım ; sebebi ortada ne bilgili bir muhattap ne de ne yaptıklarını neyi pazarladıkları belli olmayan anlamsız olaylar zinciri.
Ülkemiz de organik gübre ruhsatını 3 haftada alabilirsiniz. Ama iş mikrobiyal gübre oldumu içerisindeki Bakterinin analizi, zararlı mikroorganizma içerip içermediği , içindeki bakterinin sayısına kadar incelemeye tutulur. İyi ki de tutuluyor zaten. Bilmiyorum anlatabildimmi !!! Bunları sağlayamassanız tescil alamazsınız. Zaten alınamamasıda gerekir.
...
Burada konu B5A nın etkili olup olmadığı değil. Yoksa gübre olarak iyi olabilir kötü olabilir ben bundan bahsetmiyorum . Mikrobiyal gübre den bahsedildiğinde çok önemli bir konudur bilenler bilir!!!
Sizin de ifade ettiğiniz gibi ( gelişkin bir mikrobiyoloji labaratuarı, hassas terazi bile olduğuna inanmıyorum ) Aktar efendi karışım yapacak içinde mikroorganizma var diyecek ve Tarım bakanlığından organik gübre tescili alıp , mikrobiyal gübre statüsünde tanıtacak . Selahattin Bey de tastikleyecek . Bu iş bu kadar ucuz değil .
...
Roa Plus isimli ürün tescillendi diye bir çok mürid ortalığa döküldü. Ama bu tescil mikrobiyal değil. Ne gam, sahibinin evvelce söylediği şeyler başka ürün içindi nasılsa, sahip ne söylüyorsa doğrudur, öyle mi? Oysa, aynı söylediği gibi işin kolayına kaçıp 3 haftada alınan organik gübre tescili almış, ama yazarken roa9223 bakterisinin nasıl her bir şeye takla attırdığından başka bir şey demiyor.
Yine bir yıl kadar geriye gidelim.
#726 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=445286&postcount=726) numaralı mesajda ne deniyor:
Sevgili ağaçlar net üyeleri ve özellikle SN.HALİL ÖNEN için derlemiş olduğum ROA Pseudomonas fluorescens (ROA9223)
ve Bionem Pseudomonasfluorescens( TR2000)isimli ürünlerimin içerisindeki bakterinin çok değerli bilimsel araştırmaları ve yayınları. YETERLİ GELMEZ İSE DEVAM EDEBİLİRİM. Herkese Sevgilerimle
...
Bu mesajda mucit roa ürünündeki bakterinin Pseudomonas fluorescens olduğunu söylüyor. Bu söylem en azından ağaçlar.net'deki yazışmalarda hep böyleydi. Sonradan bakteri değişti (ama roa9223 değişmedi).
Bu mesajdan epey sonra, #1048 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=456923&postcount=1048) nolu mesajda Bionem ile roa'nın hala aynı bakteriyi içerdiğini söylüyor.
Her iki üründe birbiri ile karışıp uygulanabiliyor. Bakterilerin ana grubu aynı sadece ırkı farklı .
Bakın 17 Temmuz 2009'da siz yazmışsınız #1240 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=464089&postcount=1240) nolu mesajda;
oğuz bey emeğinize sağlık çok güzel vidoo olmuş
ayrıca rao sayfası harika düzenlenmiş
rao gerçekten olağan üstü faliyet gösteren dost bakteri:))
tam aklımdan geçen diş fırçılamada bile kullanılacak derken
turşu yapımı,mayın aramai ciltlerde oluşan mantari hastalıkların tedavisi vs beni sonderece etkiledi
size sorum şu oğuz bey
bionem mikrobil gübre
aynı zamanda diyer gübrelerle kullanılabilir(20.20 ,üre.. hayvansal gübre. gib, bir zararı yok...doğrumu?
rao : faydalı bir bakteri(insan vucudunda milyarlarca faydalı bakterliler barsaklarda enzim yapıp besinleri faydalı hale aldırıyor ...gib,)
benim küçük bir bahçem var zebze ile uğraşıyorum ve aynı zamanda 3 dönüm kapama ceviz bahçem var
sizin öneriniz ne rao ile bionem farkı nedir birde rao nun fiaytı
Siz bu mesajı yazdığınızda roa'da hangi bakteri olduğunu düşünerek yazmıştınız?
Bir mucit, tek bir bakteri izole ederek, bunun bitkilerde gelişim düzenleyecek, kök yaptıracak, hastalıklarla savaşacak, mantarları yenecek, bitleri öldürecek, tırtılları yok edecek, sinekleri kovacak vb. ilaç yapmak istiyor. Bir şey yapıyor ama içindeki bakteri düşündüğü, aylarca dillendirdiği şey değil. Neden? Mucit icadını yaparken ne yaptığını bilmiyor muymuş? Hani "Mikrobiyal gübre den bahsedildiğinde çok önemli bir konudur bilenler bilir!!! " idi ?
"Organik gübreyi de Mikrobiyal gübre olarak lanse edemezler ederlerse ne yazıkki bu duruma düşerler . Bu konu ile ilgili tartışmayacağım ve yazmayacağım ; sebebi ortada ne bilgili bir muhattap ne de ne yaptıklarını neyi pazarladıkları belli olmayan anlamsız olaylar zinciri." dendiğinde bu ROA için geçerli değilmiş sanırım. Tescil aldığını ısrarla belirttiğiniz ürün mikrobiyal midir? Değil ise, konuyu sahibinin eski sözlerine havale etmek yeterli.
Nasıl oluyor da yere göğe koyulamayan bir bakteri yukarıda saydığım tüm etkileri gösteriyorken, birden bire aynı etkileri gösterir başka bir bakteri oluveriyor?
Başka ürünler hakkında tumturaklı laflar edilmişken aynının yapılması nasıl bir dürüstlüktür? En azından ne kadar inandırıcıdır?
Her yıl bölümüm 15 milyon euro civarında mal ve hizmet satın alırım. Pek çok satıcı ile onlarca toplantı yaparım. Yıllardır değişmeyen bir prensibim var. Bir firma ile görüşürken, şayet firma kendi ürününü ve şirketini bırakıp, rakip sayılacak bir firmayı ya da ürününü ağzına aldığında derhal o toplantıyı bitirir firmanın da üzerini en az 2-3 yıl için çizerim.
Bir EM'dir gidiyor nedense. Roa için sorulan ya da beklenenleri EM için sormuyormuşuz. EM ile de kalınmıyor, T.Harzanium, Bacilus Subtilis, B.Thurgensis için de sormuyormuşuz. Nereden belli sorulmadığı? ve neyi ne ile kıyaslıyoruz?
İçinde önce PF bakterisi olduğu söylenen, sonra arthobaktere çevrilen, mikrobiyal olmayan bir tescili olduğu halde sadece mikrobiyal olarak lanse edilip satılmaya çalışılan, aynı kulvardaymış izlenimini vermek için arkasında 40 yıllık geçmişi, yüzlerce ülkede kullanımı, binlerce deneyi, makalesi olan ürünlere atıf yapılıyor. Oraya gelebilmek için kat edilecek daha çok mesafe var. Daha önce de yazdım, olmaz demiyorum. Olabilir, ama böyle mürid ilişkileriyle, bir öyle bir böyle şeylerle değil.
O tarihlerde, yaramadığı şey, sağaltmadığı hastalık, öldürmediği böcek kalmayan PF bakterisiydi. Bionem gibi iyi bir ürün de bu ve benzer sebeplerle çok zarar gördü. PF'in literatürde hiç geçmeyen bir özelliği ısrarla vurgulandığında, literatür sorduğumda linkler gönderiliyordu. Açıp okumayacağım sanılıyordu zahir. Bir gece sabaha kadar verlilen linkteki dökümanı, hatta o dökümanda referans olarak gösterilen yüzlerce sayfa ingilizce dökümanı okudum. Uzaktan yakından alakası yoktu. Google'dan kelime vererek aratıyor, görünenleri soruya cevap bilgi olarak linkini veriyor. Bu ne ucuzculuktur, ne kandırmacadır? Nasıl olsa ortalama bir vatandaş yabancı dil bilmez, bilse de link geldi ya, ikna olur, açsa bile bir sayfadan fazla okumaz, "yalan mı söylecek koskoca mucit" der. Kaç deli bir gecede yüz sayfa ingilizce döküman okur ki, üstelik de bu kadar lakırdıyı okumanın hiç bir faydası yoksa.
Her faydalı mikroorganizmanın gerek kendi başına, gerek başka mikroorganizmalar ve bitkinin kendisiyle simbiyotik ilişkileri sonucu belirli aktiviteleri olur. Toprakta ve bitkide hiç bir zaman tek tür bakteri olmaz. Aynı anda onlarcası, yüzlercesi, hatta binlercesi bir arada bulunur. Toprağın kimyasal yapısı, mikroorganizmalar, bitki, hava, ısı, nem durumu sonsuz sayıda farklı kombinasyon yaratır ve her kombinasyonda farklı sonuçlar ortaya çıkabilir.
Bilinen 100 yıllık "sürdürülebilir doğal tarım teknikleri" EM teknolojisinin de çıkış noktasıdır. 40 yıl önce bir Japon Prof, bu tekniklerin temelini oluşturan mikroorganizmaları toparlayarak bir preperat hazırladı ve ticari olarak sundu. Doğu tarımcılarının zaten aşina olduğu bu içeriğin batıya yayılması, benimsenmesi kolay olmadı ve yıllar aldı. Onun için muhteşem bir bilgi ve belge bolluğu var. Herkes her yerinden çekiştirdi. Özellikle kimyasal ürünlere, büyük tröstlere karşı direndi. Arkasında çok uzun bir geçmiş ve köklü bir kültür olmasaydı muhtemelen bu mümkün olmayacaktı.
"ama em1 merdiven altında ema yapsak kimse sertyifikasını sormaz" demişsiniz. Ne demek istiyorsunuz? Bu söz de umarım size ait değildir. Bir cins, rakibini küçümseyerek kendini yüceltme refleksi olsa gerek. Şimdiye kadar en çok gördüğüm bilgi, belge döküman vs. OMRI'den başlamak üzere EM'ye ait.
Sn.Dogasever ;
İlginize ve konuya açıklık getirmenize çok teşekkür ediyorum. EM yi çok iyi biliyor ve desteklediğimi de ifade etmek istiyorum. Geçenlerde ıc hotel deki toplantıya da işlerimin yoğunluğu sebebiyeti ile katılamadığım için çok üzüldüm.
Sonun da zafer bizim olacağından hiç şüphem yok . Bıkmadan usanmadan anlatacağım ve anlatacaksınız. Karşımızda ki ZEHİR DEVLERİNİ İKİ YIL İÇİNDE devireceğimize inanıyorum .
Saha da Bionem , ROA ve EM gibi ve benzeri ( kendini kanıtlamış ) ürünler le aynı tarafta olduğumuzu bir kez daha vurguluyorum.
Tekrar teşekkür ediyorum ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Bu mesaj da inanmadan yazılmış, okuyanlara oynayan bir şey olsa gerek. Kimbilir, belki de roa'yı EM ile birlikte anma çabasıdır.
Ha, EM benzeri bir ürün merdivenaltında da yapılabilir. Hiç de bir mahzuru yok. Mikrobiyoloji ve Toprak (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171) başlığına bir göz atın. Çiftçilik yapıyorsanız toprağınızı ve toprağınızda yaşayan mikroorganizmalar hakkında bir fikriniz olması lazım. Oradan çıkarılacak çok dersler var ve daha yeni başlıyor.
Şu rizhobium bakterisi, havadan azot yapanlar. Üretmesi çok kolay. Benim bahçe ar-ge merkezi gibi oldu. Mikoriza aşılanmış domateslerim, bölgedeki domates felaketinden sağ salim kurtuldu. Tek sebebi mikoriza değil tabii. Başta EM olmak üzere, tohum ekimden itibaren T.Harzanium, B.Subtilis, çok bol kompost, hepsi birlikte sağlıklı toprağı oluşturdular. Her iddiaya girerim ki, dışarıdan verdiklerimin dışında her türlü toprak bakterisi bu toprakta mevcut ve ancak hepsi bir arada olduğunda biribirlerini tamamlıyorlar. Köklerde derinlere giden ince beyaz ipliksileri görebiliyorum. Bu mikoriza. Şimdi sizin deyimizle merdivenaltında mikoriza üretiyorum. Kim ne karışır? Bunu adım adım nasıl yaptığımı anlattığımda siz dikkate almayın lütfen. Nasılsa roa ile ihtiyacınız yoktur.
Efendim, çiftçi kaolin kili kullanmamalıymış. Kullanırsa malını satamazmış. Bu yüzden meyvelerde iz yapmayan roa kullanılmalıymış. Zaten de kaolin kili roanın yanında ne ki?
Marketlere kaolinli elma geldi de vatandaşa anlatması kaldı sanki.
Ne diyeyim, sıkıldım artık. Bundan sonra bu konuda tek bir dakika bile harcamayacağım.
Zeytinlibahçe
08-08-2010, 08:11
selamlar
Bir yere kadar tartışmak faydalı, gerekli sonrası amacından çıkmaya başlıyor.
Bionemin roa dan etkilendiğine kesinlikle katılıyorum, umuyorum roa da kısa zamanda gerekli sertifikaları alır.Sertifika ve belge olmadan ne desek boş.
Neyi düşünür, neye yoğunlaşırsak enerjimizi o yöne kanalize edip o yönde gelişim sağlıyoruz, konu pazitifse +, negatifse - enerjiyle doluyoruz, oysa sn meyvelitepe nin değerli araştırmalarına diğer bölümlerde o kadar ihtiyacımız var ki...
acemi_caylak
08-08-2010, 11:00
Sevgili Zeytinlibahçe,
Aslında bende bu tartışmalara fazla girmek istemiyordum. Ancak gerek ürünün lanse ediliş şekli gerekse "şeyh uçmaz mürit uçurur" hesabı yapılan reklamlar beni sorgulamaya itti. Diğer forumda yazdığım yazılara karşı düzey hemen düşünce yazmamaya karar verdim. Ki bizi ROA düşmanlığı ile suçlayanlar bir kez olsun Oğuz Bey'in tarzı ve önceki mesajlarını sorgulamış değiller. Aynı şeyi ben Oğuz Bey'e söylediğimde hop oturup hop kalkıyor. Hatta o yetmeyince "emekli müfettişler", "fahri konsoloslar" devreye giriyor.
Oysa anlatmak istediğimiz yegane gerçek, ürünün içerisinde bulunduğu söylenen Arthrobacter türünün ne olup olmadığı. Bu konuda 2 tane üniversite araştırmasından azot dönüşümü ile ilgili olanı burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=673065&postcount=1632), kitinaz enzimi ilgili olanı (http://library.cu.edu.tr/tezler/6880.pdf) diğer forumda yazdım ve doyurucu yanıt alamadım. Ürünün web sitesinde yayımlanan Meyvelitepe'ninde sözünü ettiği makalelerde bu yanıt yok.
Bize bunlara neden karşı çıkmıyorsunuz dedikleri, EM, Bacillus subtilis, Bacillus thuringiensis, Trcihoderma harzanium, Pseudomonas fluorescens vb. ile ilgili araştırdığınızda yüzlerce makale buluyorsunuz. Arkalarında devasa bir bilimsel literatür var. Ancak Arthrobacter türü toprakta en yaygın tür (tüm toprak bakterilerinin 1/8'i) olmasına rağmen üzerinde fazla araştırma yok. Bu durumda doğal olarak sorgulamak gerekiyor. Yoksa İdris Bey'in dediği merdivenaltı üretim tamda ROA için söylenebilir. Yapacağımdan değil ama, diğer forumda da söylediğim gibi (elime bir şişe alıp Tarım İl Müdürlüğü'ne başvursam şeklinde bir ironi yaptım) tamda Oğuz Bey'in söylemleri ile bende ROA'ya yaklaşsam tepkisi nasıl olurdu? Bunu diğer forumda yazdım ve cevabını aldım. Yani Oğuz Bey iğneyi önce kendine sonra çuvaldızı başkalarına batırmalı.
Bakmamaya çalışıyorum ama olmuyor.
Sayın MeyveliTepe, haddinizi aşıp, ürün hakkında yorum yapmanında ötesine giderek bizleri yani ROA kullanıp sonuçlarını paylaşanları"mürit" likle suçluyorsunuz.
Mikrobiyoloji konusunda bilgimiz olmadığı için sonuçları ve yaşadığımı paylaşıyoruz. Diğer başlıklardaki mesajlanızı da kendi adıma konuşarak ben, uygulama imkanım olmasa da ilgi ile izliyorum.
Saygısızlık yapmamaya özen gösteriyorum ve aynı tavrı "moderatör" de olsanız sizden bekliyorum.
sındırgılı
08-08-2010, 17:41
Ayni halden, bende dertliyim.Fakat, olumlu sonuclari gordukce yazmadan edemiyorum.Keske onceki ve sonraki fotograflarini cekip, yayinlasaydim:
Bektasi uzumlerinden birisinin, tum yapraklari sararmaya baslamisti...3 gun ara ile Natura uyguladim.Simdi, tum yapraklar neredeyse yesile dondu:
Ne sihirdir, ne keramet, oldu bir seyler :(
Acaba, bizdemi MURIT olduk?
idris şenol
08-08-2010, 18:47
bugün içinde bulunduğum durumu düşündüm durdum ,sanki başka derdim yok gibi
ama sn meyvelitepe, herzaman araştırmalarını çalışmalarının takipçisiyim
görmezlikten geldiğiniz şey roa çok yeni bir ürün
evet ROA ,,,,,ema gibi yüzlerce döküman yok onlarca yıl öncesine dayanmıyor
ben roanın kullanıcısıyım ,geçen yıl kök boğaz hastalıkları yüzünden ne bir dometes nede bir biber verimi aldık
bugün ise roanın hobi bahçeleri kısmında çalışmalarımızı görebilirsiniz
keşke diyorum roayı burda hiç tartışmasaydık ,,,,EM tarşsaydık!!!!!!! kimbilir bana ödül bile verirlerdi.veya hiçdeyilse destek görürdük
ama biz zor seçtik !!!!!!!!!
kimbilir,,,, torunlar bize birgün teşekkür eder
MERDİVEN ALTI DERKEN HEMEN KIZMAYIN ŞU ANLAMDA
ORJİNAL kullanımından ziyade birtakım ustalık tecrübe isteyen bir şekilde em oluşumu sağlamak içim melas haızrlaıyıp ph düşmesini bekliyip ürünün oluşumunu kendi çabalarınızla hazır hale getirme aşaması
ben bu oluşumu yapamasam !!!!!kim bunun sorumlusu olacak anlamında bir deyim kullandım
****** em1 ürnleri kendini ispatlamış ürünler em çok sevdiğiniz için toz kondurmuyorsunuz sizi anlayorum
ama biraz zamanda roa ya tanıyın bir TC ürünü olduğnu unutmayın saygılarımla
MeyveliTepe
08-08-2010, 21:45
Beklediğim gibi, algılamaktan uzak tepkiler alıyorum. Bakın, #1663 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=680601&postcount=1663) nolu mesajım tamamen alıntılardan oluşuyor. #1665 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=681192&postcount=1665) nolu mesajımda da yine alıntılar ve bazı sorular var. Siz bu soruların yanıtlarını kendi kendinize verdiniz mi? Yoksa onları atlayıp hiç sorulmamış mı saydınız? Muhtemelen ikincisi, yoksa o sorularla ilgili de bir tepkiniz olurdu. Belkide yanıtları aldıktan sonra bahsedeceksiniz. Keşke haddimi aşmış olsaydım. Maalesef, bu davranış biçiminin adı budur. Yine, konumuz sosyoloji olsaydı, son bir yıllık yazışmaların içinden bunu bir "case-study" olarak ortaya koyabilirdim.
İdris bey, kusura bakmayın. Sizin yaklaşımız ise hepten alakasız. Birincisi, bu başlık bionem başlığı. ROA başlığı değil. EM başlığı hiç değil. Biber ve domateslerinizin iyi olması mutluluk verici bir durum. Hep yazıyorum. İstediğinizi kullanırsınız, istediğinizi atarsınız. İster satın alır, ister kendiniz yaparsınız, kim ne karışır. Herkesin bir aklı fikri var ve herkes kendinden sorumludur.
...
keşke diyorum roayı burda hiç tartışmasaydık ,,,,EM tarşsaydık!!!!!!! kimbilir bana ödül bile verirlerdi.veya hiçdeyilse destek görürdük
ama biz zor seçtik !!!!!!!!!Demişsiniz. Lafın arkasında diyorsunuz ki, "bu meyvelitepe EM'ci. Roa da rakip. Bu yüzden burada roayı tartıştırmıyor. Biz de EM'ci olsaydık bizden iyisi olmazdı." Komik olmayın lütfen. Bu meyvelitepe EM'ci filan değil. EM, Sim Derma, Delfin, vb. ürünler de takım değil. Sizin yaklaşımınıza göre siz roa'cı oluyorsunuz o zaman. Bakın zoru da seçmişsiniz. Zor olması da size göre bir TC ürünü olmasından, bir de doğru tescil dahil ortada bir şey olmamasından geliyor. Sağlam bir milliyetçilik yanı da var yani işin. Yine kusura bakmayın, bu bir müritlik davranışı. Çünkü, elinizde ne var, neydi, ne oldu, bilgi, belge, vs. sizin için önemli değil. Sorgulamak aklınıza bile gelmiyor, nasılsa mürşit ne diyorsa doğrudur. Ürünün ne olduğunun önemi yok. Dün bionemdi, bu gün roa, içindeki bir öyleymiş, bir böyleymiş önemi yok sizin için. Literatür diye alakasız bilgi verilip, iyi niyetle soru soranlar gönül rahatlığı ile kandırılmaya çalışılırmış, ne gam. Dün başkalarını "bunlar sizi kandırıyor" diye ilan ederken aynını bugün kendi yaparmış, olsun, o mürşit. Yukarıdaki son iki mesajımda bahsettiklerim de bu mürşitin yaptıkları ve dedikleri ile ilgilidir. Bunları algılamak için de de mürid olmamak gerekir.
El netice, alt tarafı bahçemizde toprağımızda bir şeyler yapıyoruz. Bunu yaparken de faydalı içerik ve yöntemleri de bulup çıkarmaya, gerçekten iyi iseler duyurmaya çalışıyoruz. Bunun forumla da ilgisi yok. Meyvelitepe'nin, çoğunlukla da forum dışında yaptığı şey bu. Şu kadarını söyleyeyim, siz toprağınıza bakın, başka bir şeye ihtiyacınız olmaz, toprak da sizi besler. Abuk subuk ticari rekabetlerin içinde savrulmak, bir sürü yalan dolana maruz kalmak da gerekmez.
Forumun politikasını ben belirlemiyorum, forum yönetimi belirliyor. Kıstaslarının ne olduğu da belli. Roa Plus organik sıvı gübresini tartışmak istiyorsanız, bir başlık açıp tartışırsınız. Forum yönetimi ne der, hangi çerçeveye izin verir bilmem. Kanımca, organik sıvı gübrenin içindeki bakteriyi ve bu bakterinin tüm hastalıkları nasıl da bertaraf ettirdiğinin propogandasına izin vermezler. Olsa olsa bu sıvı gübrenin içindeki hangi besin elementlerinin ne işe yaradığı tartışılır. Çünkü ağaçlar.net büyük bir platform ve resmi kurumlar nezdinde sakıncalı mecralara zemin oluşturmaması gerekiyor. İş buraya gelirse, kendi adıma ilk soracağım bionem zamanında yapılanlarla roa zamanında yapılanları karşılaştırmak olur. Adı geçen bakterinin bir ürün olarak sunulması da hiç ilgi alanıma girmiyor (tabii bakteri o ise). Zira bu bakteri organik malzemece zengin toprakta zaten bol miktarda bulunur.
Benden bu kadar.
Sayın MeyveliTepe,
O zamanlar aktif üye olmamama rağmen agaclar.net toplantısında Bionem dağıtıldığını ya da üründen söz edildiğini bir yerlerde okumuştum. Link aramak için zaman kaybetmeyeceğim.
Aynı şekilde Sayın Mine Pakkaner'in Bionem'in mantara karşı etkili olabileceği konusundaki yorumu da aklımda kalmış. Bir de Bulgaristan'dan da olsa mikrobiyolojik gübre olarak tescilli olduğu.
Sorununuz nedir anlamıyorum. Oğuz Alper Yeğen ise burada yazmıyor. Yok onun ürettiği ürünlerse, izin verin artık biyolojik gübre olarak rahat rahat kullanalım ve çeşitli başlıklarda yazdığımız mesajlardan dolayı kullanıcıları yani bizleri de hedef haline getirmeyin.
"Kurulan mantık, uygulanan yöntem, uslup vs. tek kelimeyle iğrenç." İğrenç olan nedir? Bu "iğrenç"liğin içinde yer alan bizler için ne çirkin bir suçlama. Bence iğrenç olan bu tür suçlamalar...
Benim gibi ev kullanıcıları sizin yüksek mikrobiyoloji kültürünüzle yazdığınız mesajları anlamaya çalışsa da anlamıyor. Bu tür mesajlarınıza alıntılarla mı yanıt vermeliyiz? Bilmiyoruz, anlamıyoruz . Daha ne söylememi istersiniz?
Ama ürünün kullanımından edindiğim her türlü sonucu arzu ederseniz fotoğraflarla da paylaşabilirim, paylaşıyorum da.
Lütfen, bir ürün üzerinden yapılan tartışmalarda sizin dışınızdaki seslere de kulak verin. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=668649&postcount=189), iki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=668650&postcount=190) mesaj "mürit" mi yaptı beni? Buysa "mürit"lik, ben "mürit"im.
acemi_caylak
10-08-2010, 13:29
Yazmayacaktım ama burada açıkça bir itiraf durumu var. Aşağıdaki kırmızı renkli, tırnak içindeki bölüm, diğer forumda yayımlanan Oğuz Alper'in kendi mesajından alıntıdır. ROA 9223 bakterisinin sadece Roa Natura içinde bulunduğu söyleniyordu. Ki bu ürün henüz tescilli değil. Ancak yukarıdaki satırların yazarı ROA Plus içindede aynı bakteri olduğunu söylüyor. O zaman ilk sorumuza geri dönüyoruz. Organik gübre mi mikrobiyal gübre mi? Roa Plus'ın mikrobiyal gübre olarak lisansı yok. Daha ne diyeyim ki?
"Biyolojik preparatlarda bakteri izole eden firmalar veya kişiler doğadan izole ettikleri bakteriye kendi suş ismi verirler. İşte Bizde bu izole etmiş olduğumuz mikroorganizmaya (ROA 9223 ) ismini verdik. Bu Arthrobacter SP ailesine ait Roa 9223 suşu anlamına gelmektedir.
İzole etmeyi başardığımız bu mikroorganizmayı üretimini gerçekleştirdiğimiz Roa plus sıvı gübremizin fermentasyonun başında bu mikroorganizma ile başlatıp ve yine fermentasyonun sonunda yine başkaca mikroorganizma bulaşmadan sadece Roa 9223 suşunun bulunmasını sağlıyoruz.
Bu fermentasyon sürecinde gübremizin içerisinde bulunan organik maddeleri bakterimiz bitkileriniz için yararlı enzimler ve doğal antibiyotikler üretiyor. Bu fermentasyonun sonunda ürünlerimizin içerisinde bulunan organik maddelerin bünyesindeki npk larda mevcut halde. Bu sebeble komplike bir organik sıvı gübre üretiyoruz."
MeyveliTepe
10-08-2010, 13:57
Formatını bozmadan alıntılasaydınız keşke, kimin ne dediği kaybolmuş. Orijinaline bakmak en iyisi.
acemi_caylak
10-08-2010, 14:00
Formatını bozmadan alıntılasaydınız keşke, kimin ne dediği kaybolmuş. Orijinaline bakmak en iyisi.
Alıntı yaptığım kısmı tamamen kırmızı yaptım. Noktasına ve virgülüne dokunulmamıştır. Bütünlük açısından diğer sorumu bir başka mesaja aktarıyorum.
Orjinalide burada (http://www.ibreliler.com/V2/gubreleme-ve-toprak/1201-roa-plus-organik-sivi-gubre-roa-natura-mikrobiyal-gubre-77.html#post13369)
acemi_caylak
10-08-2010, 14:07
Aynı zamanda bu gübrenin pestisit olduğunu iddia eden üreticisi ve pestisit olarak kullanan arkdaşlara da bir sorum var. Biyolojik pestisitler aşağıdaki testlerden sonra piyasaya sürülmek zorunda. Dikkat edin üretim sırrı istemiyoruz, sadece bu testler yapılmış mı? Hiç sordunuz mu?
Entomopatojenler yaşayan, çoğalan, infeksiyöz özellik taşıyan canlılardır. Organizmalara infektif (bulaşma) olma ihtimali göz önüne alınarak, spesifisiteleri daima titizlikle icelenmelidir. Bu nedenle ticari ürün haline getirilmeden önce her bir entomopatojen ile aşağıdaki deneyler yapılır.
1- Akut Toksitite-Patojenite: Omurgalı ve omurgasızlarda sindirim, solunum ve deri toksisite deneyleri yapılır. Deney hayvanları 3 hafta gözlem altında tutulur.
2- Subakut Toksitite-Patojenite: Akut Toksitite-Patojenite testinden sonra geliştirilir. Deney süresi 13 haftaya kadar uzatılabilir.
3- Primer İrritasyon: Deney hayvanı olarak sıklıkla tavşanlar kullanılır. En fazla göz mukozası pestisitlerle karşı karşıya geldiğinden irritasyon gözde veya ender olarak deride denenir.
4- Teratojen Özellik: Deneyde dişi sıçanlar veya fındık fareleri kullanılır. Özellikle nükleer pohihedrozis virüslerinin organogenezis esnasındaki (4-10. haftalık gebelik evresi) deney hayvanında teratojen etkisi araştırılır.
5- Karsinojen Özellik: Karsinojen özellik sadece birkaç entomopatojen virüste saptanmıştır. Deney hayvanı olarak genç fare veya fındık fareleri kullanılır. Deney süresi 18-24 ay kadardır.
6- Omurgasızlara Spesifisite: Üretilen her bir biyoinsektisitin yararlı artropotlara ve omurgasızlara karşı akut toksisite özelliği araştırılır.
7- Fitotoksisite: Fitotoksisite deneyleri çoğunlukla geniş alanlarda yetiştirilen ve ekonomik önemi olan bitkiler üzerinde yapılır.
MeyveliTepe
10-08-2010, 15:42
Sayın MeyveliTepe,
O zamanlar aktif üye olmamama rağmen agaclar.net toplantısında Bionem dağıtıldığını ya da üründen söz edildiğini bir yerlerde okumuştum. Link aramak için zaman kaybetmeyeceğim.
Aynı şekilde Sayın Mine Pakkaner'in Bionem'in mantara karşı etkili olabileceği konusundaki yorumu da aklımda kalmış. Bir de Bulgaristan'dan da olsa mikrobiyolojik gübre olarak tescilli olduğu.
Sorun bionem değil ki! Bionem iyi bir ürün. İyi olmayan, bionem'in pazarlanma şekli idi. Bu başlık bunun örnekleri ile dolu. Bazıları komik, hatta epeyce acınası.
...
Sorununuz nedir anlamıyorum. Oğuz Alper Yeğen ise burada yazmıyor. Yok onun ürettiği ürünlerse, izin verin artık biyolojik gübre olarak rahat rahat kullanalım ve çeşitli başlıklarda yazdığımız mesajlardan dolayı kullanıcıları yani bizleri de hedef haline getirmeyin.
Hep söylüyorum. Herkesin aklı fikri var. İsteyen istediğini kullanır. Siz de öyle. Yani, sizinle ya da herhangi bir ürünü kullanmanız ya da kullanmamanızla ilgili ne gibi bir sorun olabilir ki.
...
"Kurulan mantık, uygulanan yöntem, uslup vs. tek kelimeyle iğrenç." İğrenç olan nedir? Bu "iğrenç"liğin içinde yer alan bizler için ne çirkin bir suçlama. Bence iğrenç olan bu tür suçlamalar...
Paragrafın ilk cümlesini okuyup gerisini okumadınız mı? Yoksa sizce normal mi? Sorunuzun yanıtı orada yazılı. Paragrafın tamamını tekrar alıntılayayım. Sorunuzun yanıtının altını çizdim.
Kurulan mantık, uygulanan yöntem, uslup vs. tek kelimeyle iğrenç. Konumuz sosyoloji olsaydı uzun bir yazı yazabilirdim bu konuda. Roa ürününü, aslında roa perdesi altında ürünü piyasaya sunmaya çalışan şahsı yüceltip, hayranlık yaratmaya yönelik bir propagandadan ibaret. Bunu yaparken de kendisi dışındaki ürünleri hedef seçmiş. İkide bir de benim kullanıcı adımı anarak hedef gösteriyor. Gerçek adımı bilmediği için "meyvelitepe" diyesiymiş, bilseydi deşifre edecekti zâtı muhterem.
Böyle şeylerden besleniyorlar, ne yapayım. Çok da umurumda değil.
Benim gibi ev kullanıcıları sizin yüksek mikrobiyoloji kültürünüzle yazdığınız mesajları anlamaya çalışsa da anlamıyor. Bu tür mesajlarınıza alıntılarla mı yanıt vermeliyiz? Bilmiyoruz, anlamıyoruz . Daha ne söylememi istersiniz?
Ama ürünün kullanımından edindiğim her türlü sonucu arzu ederseniz fotoğraflarla da paylaşabilirim, paylaşıyorum da.
Lütfen, bir ürün üzerinden yapılan tartışmalarda sizin dışınızdaki seslere de kulak verin. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=668649&postcount=189), iki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=668650&postcount=190) mesaj "mürit" mi yaptı beni? Buysa "mürit"lik, ben "mürit"im.Bu ürünün kullanımından fazlasıyla memnun olduğunuzu, inandığınızı, kendi adıma biliyorum. Bununla ilgili bir sorunum da yok, sizin adınıza da sevindim. Sizinle de öyle ya da böyle bir sorunum olamaz.
Öyle ise neden bu başlıkta bu gibi mesajlar yazmak zorunda kalıyoruz? Üstelik burası Bionem isimli ürüne ayrılmış bir yer.
Sebebi, roa isimli ürünün "tescili alındı", "analizi yapıldı", "roa ile harika biberler yetiştirildi" gibi, aslında konu ile alakalı bile olmayan mesajlara bir durum tesbitinden ibaret (ta ki, başka forumda şahsıma yapılan ve başkalarınca da çokça desteklenen saldırılardan haberdar oluncaya kadar). Bu saldırıların ne manaya geldiğinin yorumunu da önceki mesajlarımda yazdım. Muhtemelen görmemişsinizdir.
Söylediğim şeylerin en bir özeti şudur:
1. Burası bionem başlığı, istiyorsanız tescil edilmiş ürün için roa başlığı açabilirsiniz. İçinde yazılacak şeylerin sınırını ben bilemem.
2. Duyurduğunuz tescil mikrobiyal gübre tescili değil. Tescilde mikrobiyal içerikten söz edilmiyor. Oysa, ürünün web sitesinde dahi ürünün temel etki mekanizmasının mikrobiyal olduğu yazılı. Nitekim siz de öyle diyorsunuz.
3.Yine, duyurduğunuz analizlerin neyin analizi olduğu belli değil.
4. Yönetmelikler açısından da bakarız isterseniz. Ancak oraya gitmeden, sahibinin zamanında mikrobiyal özellikte olduğu söylenen ama böyle bir tescili olmayan ürünler için söylediği şeyler, özellikle insanların "kandırıldığını" ifade ederken aynını şimdi kendinin yapıyor olması tutarsız ve açıklanması zor bir tutum. O zaman şimdi de birebir kendi deyimi ile insanları kandırmış olmuyor mu? - Dikkat edin bu benim değil, sahibinin gelecekte satacağı preperat için önceden söylediği bir şey. Ben sadece bunu hatırlatıyorum. Sizin bu gibi şeylere dikkat edip etmemeniz de yine sizin sorununuz. Ancak dikkat edildiğinde de kızmamalısınız. #1663 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=680601&postcount=1663) nolu mesajımdaki alıntılar tamamen bununla ilgilidir.
Ticari kaygıların yön verdiği çelişkili bir pazarlama yaklaşımı olarak görünüyor. Burada değil ama başka ortamlarda, aynı bionem'de olduğu gibi, bitkiyi besleyen, beslenmesine, büyümesine yardım eden bir preperat olmaktan çok pestisit olarak öne çıkarılıyor. Mikroorganizmaların muhtelif şekillerde hastalıklarla mücadelede, bazı hedef zararlılar üzerinde, bağışıklık sistemleri üzerinde, çoğunlukla simbiyotik etkileri vardır. Ama bir sıvı gübrenin ana işlevinin pestisit olarak öne çıkarılması başka bir şey. İşin burası forum politikasıyla ilgili.
Kendi adıma, bir zamanlar b5a ürünü için de neredeyse bayrak direğini yeşertti mahiyetinde şeyler söylenirken dahi, yine kullanıp da çok memnun kalanların aynı derecede kızmasına rağmen aynı soruları sordum (çoğu kez Oğuz Alper de aynı soruları daha keskin ve suçlamalarda bulunarak ifade etti). Ama hiç olmazsa onlar (artık tutarlı ama bana göre hala fantastik olsa da) ya samimiyetle bildikleri kadar cevap verdiler ya da sessiz kaldılar. Bir de onlar zor sorularda bile soru sorana hiç saldırmadılar, samimi davrandılar.
Bir de, ikide bir başka ürünlerin adını anarak, kişisel olarak taraflı davrandığımı yazıyorlar. Bunu (kusura bakmayın), müritler ve elçiler aracılığıyla, nahoş bir şekilde de yazıyorlar. Bu da yine, her şeyleri tamammış, 90 memlekette, bir sürü üniversitede, yüzlerce üç yıllık saha deneyleri ve bunlara ait makaleleri var olan başka içerik ve ürünlerle kıyaslayarak yapıyorlar. Kendi adıma (sadece meyvelitepe olarak), sağlam, doğrulaması yapılmış, tatmin edici literatürün ve belli başlı kurumların sertifikalarının olması benim için yeterlidir. Hayal ürünü literatür ise bana göre rivayetten ibarettir. Hele, insanları aptal yerine koyup literatür diye alakasız şeyleri göstermek daha da kötü (bionem'de olmuştu - okumayacağımı sanarak aptal yerine koymaya kalkışmıştı). Bu da iki sebepten olabilir. Ya biliyordur orada alakasız bir şeyler olduğunu, kumar oynayıp insanları aptal yerine koyuyordur. Ya da kendisi kara cahildir.
Birisi çıkıp, 3-5 ay önce piyasaya sürdüğü, içinde canlı organizma olan bir ürünün 3 senelik raf ömrü olduğunu söylüyorsa, a) bazı insanlar buna inanır, b)bazı insanlar bunu nerden çıkardın diye sorar c)bazıları da hiç olmazsa üç sene geçseydi, bunu görseydin de öyle söyleseydin der.
Dolayısıyla, durum budur. Bu mesajı atlayarak okuduysanız sizin bileceğiniz bir şey olur. Fakat o zaman yazılanları anlamamış olursunuz. Burada yazdıklarımın az ya da çok mikrobiyoloji bilgisi ile hiç alakası yoktur.
MeyveliTepe
10-08-2010, 15:45
Alıntı yaptığım kısmı tamamen kırmızı yaptım. Noktasına ve virgülüne dokunulmamıştır. Bütünlük açısından diğer sorumu bir başka mesaja aktarıyorum.
Orjinalide burada (http://www.ibreliler.com/V2/gubreleme-ve-toprak/1201-roa-plus-organik-sivi-gubre-roa-natura-mikrobiyal-gubre-77.html#post13369)
Sizin mesajınız için söylemedim. Sn.Maki01 mesajımın tamamını alıntılamıştı, ancak mesajın içindeki bazı alıntılar ben söylemişim gibi kalmıştı. Sonradan sildiği için benim mesaj havada kalmış.
Sayın MeyveliTepe,
Sizin mesajınız tamamını alıntılıyarak bizleri suçlayan cümlenin koyu ve kırmızı olarak yeniden tamamının okunmasını istediğim için eklemiştim. Biz kullanıcılara da yönelik suçlamalar mesajın tamamı okununca anlamlı olacaktı. Ancak daha sonra gereksiz bir uzatma olacağını, kimseye bir fayda sağlamayacağını düşündüğüm için silmiştim.
Hala aynı şeyi düşünüyorum...
MeyveliTepe
10-08-2010, 16:00
Sayın MeyveliTepe,
Sizin mesajınız tamamını alıntılıyarak bizleri suçlayan cümlenin koyu ve kırmızı olarak yeniden tamamının okunmasını istediğim için eklemiştim. Biz kullanıcılara da yönelik suçlamalar mesajın tamamı okununca anlamlı olacaktı. Ancak daha sonra gereksiz bir uzatma olacağını, kimseye bir fayda sağlamayacağını düşündüğüm için silmiştim.
Hala aynı şeyi düşünüyorum...
Hala aynı şeyi düşündüğünüze şaşırmadım. Sorunuzun yanıtını gösterdim size ama oradan bakınca görünmüyor olmalı :)
denizakvaryumu
10-08-2010, 16:15
Sn.MeyveliTepe'nin yazdıkları aslında bu forumun öyle ya da böyle başından beri savundukları konular-doğrular.
Burada ROA tartışılıyor olsa da daha öncesinde; bionem ondan öncesinde B5A için de yine aynı tartışmaları yaşamıştık.
Bir ürünün hastalıklara iyi gelmesi bir bakış açısı,
o ürünün mevzuata-yasalara göre üretilip tanıtılması ise başka bir bakış açısıdır.
Mikrobiyal gübre ve pestisit olarak üretilmeyen bir ürün kullanıcıları tarafından "biz kullandık hastalıklara iyi geliyor " denmesi olaya farklı gözlükten farklı bakış açısı ile bakmak anlamına gelir.
Eğer bir ürüne bu farklı iki gözlükten bakarsak herkes kendi doğrularını görecektir.
Bu durumda da tartışmanın-görüş alışverişin bir faydası olacak mı bilemem :)
MeyveliTepe:
"Son mesajlara şöyle bir göz gezdirdim. #1636, #1651, #1660 nolu mesajlarda özellikle roa ismindeki ürünün mevcut durumu ile yorum özetini belirttim. Ne siz, ne de müritlik seviyesinde roa propogandası yapmakta olan arkadaşların hiç biri orada yazılı olanı anlamadı, yazılana tepki göstermedi, anladığına dair bir geri bildirimde bulunmadı. Oysa objektif bir bakış açısıyla durum son derece basit ve anlaşılır.
Roa hayranlığı, karşılıklı övgüler ve hayli duyguları kullanan bir ajitasyonun devam etmekte olduğu foruma da baktım bir kaç gün önce.
Kurulan mantık, uygulanan yöntem, uslup vs. tek kelimeyle iğrenç. Konumuz sosyoloji olsaydı uzun bir yazı yazabilirdim bu konuda. Roa ürününü, aslında roa perdesi altında ürünü piyasaya sunmaya çalışan şahsı yüceltip, hayranlık yaratmaya yönelik bir propagandadan ibaret. Bunu yaparken de kendisi dışındaki ürünleri hedef seçmiş. İkide bir de benim kullanıcı adımı anarak hedef gösteriyor. Gerçek adımı bilmediği için "meyvelitepe" diyesiymiş, bilseydi deşifre edecekti zâtı muhterem."
"ROA ürününü" ve "ürünü piyasa süren şahsı" yücelterek propaganda yapanlar , bizler yani ROA kullanıcıları olmuyor mu? Başka bir anlam çıkarmak mümkün mü sizce? Biber denmiş mesela, sadece diğer sitedeki bir üyenin fotoğrafı ve övgü dolu sözleri yer almıyor, benim yetiştirdiğim jalapeno biberler de yer alıyor aynı sitede. Alınmakta haksız mıyım ya da mıyız?
MeyveliTepe
10-08-2010, 16:28
ROA ürününü" ve "ürünü piyasa süren şahsı" yücelterek propaganda yapanlar , bizler yani ROA kullanıcıları olmuyor mu? Başka bir anlam çıkarmak mümkün mü sizce? Biber denmiş mesela, sadece diğer sitedeki bir üyenin fotoğrafı ve övgü dolu sözleri yer almıyor, benim yetiştirdiğim jalapeno biberler de yer alıyor aynı sitede. Alınmakta haksız mıyım ya da mıyız?
Sn.Maki01, siz kendinizi gereksiz yere üzüyorsunuz. Sözünü ettiğim tuhaf propogandayı uygulayan siz değilsiniz. Çelişkili bilgiler veren siz değilsiniz. İnsanları aptal yerine koyan da siz değilsiniz. Kullanıcı adımı ikide bir kullanıp hedef gösterip deşifre etmeye çalışan siz değilsiniz. Bakın yukarıda kırmızı ile boyadığınız cümlenin devamındaki cümle ne diyor?
Siz yanlış haırlamıyorsam önceleri aynı şekilde bionem kullanıyor ve yine çok memnundunuz. Sizin biberlerinizden haberdar değilim. Bionem zamanında bu ilacın nasıl etkili olduğu gösterilen biberler vardı. Şimdi aynı şekilde roanın nasıl etkili olduğunu göstermek için yine aynı tarlanın biberleri gösteriliyor (ki olabilir), onu söylüyorum.
Sn.Maki01, siz kendinizi gereksiz yere üzüyorsunuz. Sözünü ettiğim tuhaf propogandayı uygulayan siz değilsiniz. Çelişkili bilgiler veren siz değilsiniz. İnsanları aptal yerine koyan da siz değilsiniz. Kullanıcı adımı ikide bir kullanıp hedef gösterip deşifre etmeye çalışan siz değilsiniz. Bakın yukarıda kırmızı ile boyadığınız cümlenin devamındaki cümle ne diyor?
Siz yanlış haırlamıyorsam önceleri aynı şekilde bionem kullanıyor ve yine çok memnundunuz. Sizin biberlerinizden haberdar değilim. Bionem zamanında bu ilacın nasıl etkili olduğu gösterilen biberler vardı. Şimdi aynı şekilde roanın nasıl etkili olduğunu göstermek için yine aynı tarlanın biberleri gösteriliyor (ki olabilir), onu söylüyorum.
Sn.MeyveliTepe
Sn.Oğuz Alper beye kızıyorsunuz ve onun ürünlerini kullananlara da müritlikle,ürün hakkında yapilan yorumlara da iğrençlik gibi çirkin ifadeler kullanıyorsunuz.
Sn. Maki01 tepkilerinden sonrada kendinizi gereksiz yere üzüyorsunuz diyorsunuz. Yukarıdaki ifadelerden sonra bizdemi gereksiz yere üzülüyoruz?
Bizler veya bir üretici olarak ben mikrobiyolojiden anlamam.Mikrobiyal ürünlerinin içeriğinin ne olduğunu bilmem.Tarımda kullanılan binlerce çeşit ürün var.Bu ilaçları kullananlar içeriğinin ne olduğu,hangi ortamlarda üretildiği gibi sorular sormazlar.
Bizler burada tescili alınmış organik bir gübrenin ve tescil aşamasındaki mikrobiyal bir gübrenin kullandığımız bitkiler üzerindeki etkilerini yorumluyoruz.Ben kimyasal ilaç kullanmadan, nasıl iyi tarım çalışması yaparım diye mücadele verirken, “Bionem zamanında bu ilacın nasıl etkili olduğu gösterilen biberler vardı. Şimdi aynı şekilde roanın nasıl etkili olduğunu göstermek için YİNE AYNI TARLANIN BİBERLERİ GÖSTERİLİYOR (ki olabilir)” gibi bir ifadeye maruz kalmak gerçekten çok üzücü.
MeyveliTepe
11-08-2010, 00:09
Sizinle ne ilgisi var ve neresi yanlış belirtirseniz sevinirim.
Sn.Oğuz Alper beye kızıyorsunuz ve onun ürünlerini kullananlara da müritlikle,ürün hakkında yapilan yorumlara da iğrençlik gibi çirkin ifadeler kullanıyorsunuz.Demişsiniz. Bu lafı neden yazdığımı en az iki kere söyledim. Başka forumlarda birine saldırmak ikidebir hedef göstermek, ismini biliyor olsaymış yazacakmıştı vs. size göre gayet normal, bunu iğrenç bulmak çirkin öyle mi?
Lütfen elinizi vicdanınza koyun ve en azından son 3-4 mesajda yazdıklarımı dikkatlice okuyun.
acemi_caylak
11-08-2010, 09:45
Bizler veya bir üretici olarak ben mikrobiyolojiden anlamam.Mikrobiyal ürünlerinin içeriğinin ne olduğunu bilmem.Tarımda kullanılan binlerce çeşit ürün var.Bu ilaçları kullananlar içeriğinin ne olduğu,hangi ortamlarda üretildiği gibi sorular sormazlar.
Sn. Yeniova,
Siz sormuyorsunuz ancak anlayanlar soruyorlar. Ve bu sorularına doyurucu yanıt alamıyorlar. Bugüne kadar zaten kimse kullandığı ürünün içeridiğini sorgulamadığı için her yer zehirle domadı mı? Şu zararlıya bu ilaç etkiliymiş ver kurtul mantığı ile binlerce ton ilaç gereksiz yere ve aşırı dozda kullanılıyor.
Bu durumda benimde pazarlanan ürünün Roa Plus değil, içinde kimyasal olan bir başka karışım olduğuna dair kuşkularım artıyor. Oğuz Bey tescil Belgesini gösteriyor ama ürünü pazarlarken içeriğinde tescil belgesinde olmayan bakterininde olduğunu söylüyor. Bunu yapan bir üreticiye nasıl güvenelim? Bu ikilemi nasıl çözeceğiz? Ne yazık ki bu yaklaşımlada çözülmeyecek.
idris şenol
11-08-2010, 19:32
sayın meyvelitepe
yapığınız araştırmaları uygulamaları ve ağaçlar netteki saygınlığnızı herzaman takdir etmişimdir
af buyurun ama bence roa nın üzerini çok gidiyorsunuz
roa plus su getirmez tescilli bir ürün, bunu kimse inkar edemez
siz veya biz ister kullanalım ister kullanmayalım bu üreticini seçeneği
nihayetinde ürün tescil almış sizce daha ne olmalı???????
ülkemize giren onlarca gübre çeşitlerinde tesçil alması yeterli görünmüyormu
bu gibi ürünlerde sizce kaçı buna maruz kalıyor
amcam 03.01.2010 Biofarm Gübre uygulamasını gönül rahatlığı ile yapıyor
ne içeriğinde ,,,,,,,,baktersi mevcut ya öylemi bak adamlar yapmış tescilide var
geçelim kaolin kiline deyip uzatmıyor
işte asıl mesele
karşımızda sopalığcağmız adam var !!!!!!mesele bu
Oğuz Alper benim daha önce uzaktan yakından tanıdığım bir kişi deyil AĞAÇLAR nette tandığım doğa dostu saygın bir kişi
bence bukadar hakeret yerine bekleyip ROA NATURA **** tescil alıp bizler yardımcı olmasını desteklemeden başka beklentimiz yok
bence daha fazla bir birimizi üzmeden doğa için neler yapabilir çözümüne bakalım saygılarımla idris şenol
07.07.2010 tarihinde mum çiçeği yavrularımı saksılarını değiştirip Roa plus ile suladım. İki gün sonra tatile gittim. Geçen pazartesi döndüğümde iki yavrunun da az birer metre sürgün verdiğini ve üzerinde tomurcuklar olduğunu gördüm. Yaklaşık 1 yıldır beli belirsiz büyüyen mum yavrularının bu denli hareketlenmesini başka bir şeye bağlayamıyorum.
Yoksa ben de mi MÜRİT oldum:))
Vildan Sönmez
11-08-2010, 22:31
Okumayı ve araştırmayı seven bir yakınımın kendi bitkilerinde uygulaması üzerine ben de 3 kez Roa uygulaması yaptım . Durgun bazı çiçeklerimde gelişme gözledim. Bunun yanında yıldız çadırımda sararma oldu. Bunun bazı bıtkilerde sulandırma oranının farklı olması gerektiğine bağladım. Hadi bitkilerimin normal gelişimi diyelim.
Sukulentlerimde minik yeşil sinek, kasımpatılarımın saplarını kaplayan minik karasinek ve küpe çiçeğimde beyaz sinekler vardı. Seradan sinek ilacı, arap sabunu denedim hatta sheltoks bile denedim kurtulamadım. Roa'dan sonra hiç sinek kalmadı.
Bunları yazmamak ve bu tartışmaya dahil olmamayı çok isterdim. Ama bu ürünü kullandığımı saklıyor gibi olmayı, kullandığım bir ürünün sonucunu yazmamayı kendime yediremedim.
Bu tescilli bir ürünse isteyen kullanır, istemeyen kullanmaz. Kimse kimseyi zorlamıyor.
acemi_caylak
12-08-2010, 06:06
07.07.2010 tarihinde mum çiçeği yavrularımı saksılarını değiştirip Roa plus ile suladım. İki gün sonra tatile gittim. Geçen pazartesi döndüğümde iki yavrunun da az birer metre sürgün verdiğini ve üzerinde tomurcuklar olduğunu gördüm. Yaklaşık 1 yıldır beli belirsiz büyüyen mum yavrularının bu denli hareketlenmesini başka bir şeye bağlayamıyorum.
Yoksa ben de mi MÜRİT oldum:))
Sayın Katmer,
Mürit değilsiniz ama, mikrobiyal gübre ile organik gübre arasındaki farkıda anlatırsanız sevinirim.
acemi_caylak
12-08-2010, 06:22
Bu tescilli bir ürünse isteyen kullanır, istemeyen kullanmaz. Kimse kimseyi zorlamıyor.
Sayın Vildan Sönmez,
Tabi ki isteyen kullanır isteyen kullanmaz. Bu herkesin kendi özgür iradesi. Ancak burada sorgulanan, bu bir tescilli organik gübre ise içinde canlı bakteri olmaması gerekiyor. Piyasaya sürülmeden önce ısıl işleme tutularak içindeki canlı bakterilerin öldürülmesi gerekiyor. Oysa üreticisi bunun tam tersini iddia ediyor. Biz bunları söylediğimizde de kötü adam oluyoruz.
Roa Plus organik gübre midir yoksa mikrobiyal gübre midir? Bütün bilmek istediğimiz bu. Açık bir forumda bu ürünün reklamı mikrobiyal gübre olarak yapılıyorsa, reklam yapanlara sorduğumuz sorulara da kimsenin kızmaması gerekiyor.
Sayın acemi caylak,
ROA denilince 2 farklı üründen söze edilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. ROA Plus ve ROA Natura.
ROA Plus organik gübredir ve tescil almıştır. İçindeki bakteri ile ilgili TUBİTAK raporlarının yer aldığı linki daha önce yazmıştım. Yine başka bir sitenin reklamını yapmakla suçlanmak istemediğim için linki tekrar vermiyorum, ilgilenen kişiler ROA'nın kendi sitesinden ya da bence kardeş forum sitesinden öğrenebilir.
Acemi_caylak:
"Ancak burada sorgulanan, bu bir tescilli organik gübre ise içinde canlı bakteri olmaması gerekiyor. Piyasaya sürülmeden önce ısıl işleme tutularak içindeki canlı bakterilerin öldürülmesi gerekiyor. "
Nereden edindiniz bu bilgiyi, ilgili yönetmelik mi? Hangi madde?
ROA Natura ise mikrobiyolojik gübre olup tescil aşamasında olan bir üründür. Aksini iddia eden bir söylemi ben okumadım ve de duymadım.
MeyveliTepe
16-08-2010, 01:37
Saygıdeğer forum üyeleri ve başlığı izleyen dostlar,
Bu mesajımın ağaçlar.net'in moderatörlerinden biri olmamla hiç bir ilgisi yoktur ve hiç bir şekilde ağaçlar.net'i bağlamaz. Ağaçlar.net'in moderatörlerinden biri olma tarihim Kasım 2009'dur. Hoş, o tarihten sonra da farklı olarak spam mesajları avlamak, bir kaç kızgın üyeyi yatıştırmak dışında moderatörlük manasında bir şey yapmadım.
Bionem ürünü ile malum problemin olması, sitenin "gübre tescilli ürünlerin bitki koruma ürünü olarak tanıtımına aracı bir platform" olmama kararı vermesi ise Ekim 2009 ayının ortalarıdır. Bu olaydan hemen sonra sade bir forum üyesi olarak tepkim "Zeytin Hastalıkları ve Zararlılarıyla Doğal Mücadele" başlığında #204 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=523149&postcount=204) nolu mesajdadır. Bugün de harfiyyen o mesajda yazdıklarımın arkasındayım. Sağolsun, Mine hanım uzun uzun açıklamalar yazmak zorunda kalmıştı :) Ayrıca, günlerce bionem dışında başka ürünlerin de yazışmalarını tarayarak benzeri bir durum olup olmadığını incelediler.
Bu olaydan çok önceleri muhtelif başlıklarda Sn.Oğuz Alper ile pek çok yazışmalarımız olmuştur.
Her şeyden önce ben bir bionem müşterisiyim. Yani, para ödeyerek epey bir miktarda bionem ve bioperl ürünleri satın aldım, bahçemde, ağaçlarımda kullandım.
Satınalma ve kullanma kararımda tek kriterim bionem'in içeriğinde bulunan mikroorganizma ile ilgili yaptığım, özellikle yurt dışı kaynaklı ve doğrulamalı bilgilerdir. Aksi durumda, milyonlarca çeşiti olan, bir çoğu hastalık yapıcı,varlığını durumunu gözle göremediğiniz bir mikrobu değil satın almak, elime bile almam söz konusu değildi. Tabi, bu bilgilenme sürecinin diğer parçası ise, ne işe yarar, nasıl kullanılır, etki mekanizması nedir vs. konuları.
Ürünün kendisi ile ilgili de bu güne kadar hiç bir şekilde olumsuz bir görüş belirtmedim. Ancak, kullanmakta olduğum ürün ile ilgili pek çok soru sordum, ya da başkalarının sorduğu soruları dikkatle izledim. Bugün hepsinin detayına girmek istemiyorum. Literatürde yazanların ne olduğu zaten belli olduğundan literatüre göre farklı olarak lanse edilen noktalar ise özellikle sorduğum, sorguladığım alanlar oldu.
Bir dostumun bin beşyüz kadar fidanla elma bahçesi kurma projesi vardı. Fidanın çeşitinden, bahçenin düzenlenmesi, sıra aralıkları, güneşe göre yönü, fidan çukurları, kullanılacak gübreler vs. planlamaya çalışıyoruz. Düşündüğümüz şeylerden biri de dikim sırasında kullanılması gereken koruyucu malzemeler.
Tam da bu arada; 20 Haziran tarihinde;
Merhaba Halil Bey;
Kesinlikle önerebilirsiniz.Arkadaşınıza sizi mahçup etmeyecektir. Roa kesinlikle bu sorununuzun çözümü olacaktır.Hem kök kanserini çözdüğü gibi ekstradan da mükemmel yeni saçaklar oluşturarak kök bölgesine kolonize olur ve besinleri ağacınızın alınabilir düzeyine getirir.
Ancak daha sonradan bakırlı preparatlar ve fungusitler uygularsanız bakterinin ölümüne sebeb verirsiniz .
böyle bir mesaj yazılıyor.
Bu mesajın yazıldığı sıralar, mesajdan da anlayabileceğiniz gibi roa konusu epey olgunlaşmış. Roa'nın da bionem'de olduğu gibi PF bakterisi içerdiği, roa ve bionem aynı çeşit, sadece izolasyonları farklı bakteri olduğu için birlikte kullanılabileceği, roa'nın bionemin yaptığı her şeyi yaptığı ama daha iyi olduğuna dair pek çok yazışma var.
Her neyse, aynı tarihte Denizakvaryumu taşı gediğine koyup meşhur sorularından birini soruyor :) "Bionem , kök kanseri için etkili değil mi?"
Çok değil, üç dakika sonra yanıt geliyor: "Bionem de kök kanseri için etkilidir."
İki saat kadar sonra yanıtı görüyor 21/6/2009 01:09'da saf saf soruyorum, aklım elma fidanlarında.Kök kanserine sebep olan bakteri agrobacterium tumefaciens olarak bildiriliyor. Halil beyin mesajında adı geçen ürün Nogall'ın içeriği ise agrobacterium radiobacter strain K1026.
EPA'nın yazısından okuduğuma göre, kök kanserine (crown gall) sebep olan agrobacterium turnefaciens ile rekabete girerek galip gelen bakterinin agrobacterium radiobacter Strain K84 olduğu bildirilmekte ve strain K1026'nın ise K84'den üretildiği şeklinde açıklanıyor. K84'Ün etki şekli ise agrobacterium tumefaciens'ı hedef alan bir antibiyotik üretmesi olarak bildiriliyor.
Bu anlamda, Pseudomonas fluorescens'ın agrobacterium tumefaciens'a herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kayda rastlamadım. Bu konuda özel bir kayıt var da ben bulamadı isem yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Yanıt hazır, on dakika içinde geliyor: 21/06/2009 01:19
KÖK KANSERİNE ETKİSİNİ GÖSTEREN YAYINLAR
Title: Novel approach for screening different antagonists against Agrobacterium tumefaciens causing crown gall in stone fruits.
Personal Authors: Gupta, A. K., Brijesh Kamal, Sandeep Kumar, Sharma, R. C.
Author Affiliation: Department of Mycology and Plant Pathology, Dr. Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Nauni, Solan - 173 230 (H.P.), India.
Editors: Sharma, R. C., Sharma, J. N.
Document Title: Integrated plant disease management. Challenging problems in horticultural and forest pathology, Solan, India, 14 to 15 November 2003
Abstract:
A laboratory experiment was conducted to screen different fungal and bacterial isolates, i.e. Trichoderma viride, Bacillus sp., Pseudomonas flourescens [Pseudomonas fluorescens] and a soil isolate of Agrobacterium tumefaciens by prick inoculation of the stem of 25-day-old tomato plants. Subsequently, the pathogenic A. tumefaciens isolate was applied on the same wounds at 24 h after inoculation of the different antagonists. No galls developed on the tomato stem. No development of galls or retarded growth of galls was considered as a positive sign towards the antagonistic activity of the tested microorganisms.
http://www.cababstractsplus.org/abstracts/Abstract.aspx?AcNo=20053203349
http://www.i-sis.org.uk/full/GMMINAFull.php
http://books.google.com.tr/books?id=L1Qm4vdHNncC&pg=PA128&lpg=PA128&dq=Pseudomonas+fluorescens+and+crown+gall,&source=bl&ots=qHcoQUYbMg&sig=n55vEURjdeLqp5Rj5Ro3jaGSgSM&hl=tr&ei=dGE9SvLZGI-nsAbuh-0p&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6
Oturup okuyorum. Birinci link, para ile satın alınabilen bir makalenin giriş bölümü. Makale okunamıyor. Girişte de mesajda görünen yazı var. Orada da öyle bir şey söylemiyor.
Sonuncu link Plant Pathology isimli bir google.book. Günler sürdü ama okunabilir bölümlerini zevkle okudum. Özellikle de o güne kadar pek fazla bir şey bilmediğim B.Subtilis hakkında çok şey öğrendim. Şu ünlü kitinaz enziminin ağababası B.Subtilis imiş meğer. (bu sene fazladan kullandığım bir şey. Başka ürünlerin içinde de var, ayrıca bir ürün olarak da var). Kök kanseri ile ilgili ise benim soruyu sorarken zaten verdiğim bilgiden başka bir şey yok. (bu kitabı okumayı herkese tavsiye ederim)
İkinci linkte ne olduğunu ben söylemeyeyim. Anlamak için mikrobiyoloji bilgisine hiç ihtiyaç yok. "Yani ben bu içeriklerden anlamıyorum" gibi bir şeyin arkasına saklanmadan, az buçuk ingilizce bilen birinin anlayabileceği bir döküman. Yazışmalardan hatırladığım odtü mezunu bir arkadaş vardı. Topu topu bir sayfa. odtü ingilizcesi rahat rahat yeter. Okuyup ne anladığını bize özetleyebilir.
Yazının içeriğini söylemeyeyim ama burada da uzaktan yakından PF bakterisinin kök kanserine etkisi ile ilgili herhangi bir bilgi yok.
Hımm. Ben bu yazıları okudum. Okumayabilirdim de. Nitekim anladığım kadarıyla bunları kimse okumuyor. "Biz zaten bunlardan anlamıyoruz" diyor.
Müşteri ihtiyacı için bir soru soruyor. Yanıt hazır. Tabii bizim ürün bunu havada yapar deniyor. Müşteri muzır, soruyor," nerden belli" diye. Aslında muzırlıktan değil, binlerce fidan söz konusu. Dikildikten sonra sökülmez.
Satıcı sallıyor bir şeyler. Nasılsa müşteri dediğin aptaldır ve kandırılmak içindir. Söylersin yalanı iş biter. Senin fidanlarına ne olacağı kimin umurunda. O kadar fidan için epey satış yapılır. Peki kök kanseri konusu ne olacak? Nasılsa bu meret hemen çıkmaz, çıksa da anlaşılmaz, anlaşıldığında da çok vakit geçmiş olur, kim öle, kim kala.
Buna benzer başka şeyler de var. Üyelerin dikkatleri, hafızaları ve ilgileri çerçevesinde kimi hatırlanır kimi hatırlanmaz. Ama sanırım, aynı yukarıda verdiğim örnekteki gibi çoğu burada. İspatı ile duruyor.
Bu yalana tepki göstermedim. Çok ağır olur diye düşündüm. Bu yoklukta satıcının yaklaşımına kızıp ürüne zarar vermek doğru değil. Bu sıralar gerek forumdan, gerek dışarıdan bir sürü mesaj alıyorum. Bionem kullanıyormuşsun nasıl diye. İçinde ddt varmıdır diye soranlar bile var.
Gelen mesajlardan birisi;
sayın meyveli tepe
sizden bir ricam olcak
roa natura **** plus sizce nasıl bir ürün
deneme amaçlı oğuz Alper gönderdi
sizce kullanılmasında sakınca varmı
teşekkür ederim saygılarımla
not: szin bahçenize ve çalışma şeklinzi ve araştırmacı lığlığnız hoşuma gidiyor.....izlenim alanımızdasınız:)Tarih 29 Eylül. Ne cevap verdiğim de günün bulmacası olsun. Bakalım yazılan mesaj hatırlanıp, verilen cevap bulunabilecek mi?
Şimdi gelelim daha yakın tarihlere. Roa ismindeki ürünün tescili ile ilgili mesajlar yazılıyor, linker veriliyor, analiz raporları sunuluyor, roa'nın nasıl da bitkilere iyi geldiği, yaprakları yeşerttiği yazılıyor filan.
Ben hiçbir zaman olumsuz yorumlara tepki göstermedim.Yazılarımdan bunu anlayabilirsiniz.
Bionem forumda bazılarının dediği ( çay a ,çorbay a , limon a Bionem ) cümleleri rahatsız edici. Tekrar Ürünümü ifade ediyorum
Bionem = Nematisit + Fungusit + İnsektisit ( Larvalarına ) + Akarisit + Köklendirici
( organik olarak kalıntı bırakmadan )görevi görmektedir. Herkese sevgiler.
Sn.Halil Önen;
Kafa karıştırmak kolay değil !!!
ROA = Biyolojik Pestisit + Biyolojik Gübre
Bilmiyorum anlatabildimmi :)))))))))))
Ortada böyle mesajlar ve önemlice "işkembe-i kübra"dan serbest bırakma sicili olduğundan (bu lafı nerden öğrendiğim de ikinci bulmacamız olsun) ister istemez ne oluyoruz dedik. Tescile baktım, Plus isimli ürün için sıvı gübre. Mikrobiyal değil. Yine verilen linklerden tescil edilen ürünün tanımında;
"ROA +Plus organik sıvı gübre, ROA9223 adlı faydalı mikroorganizmanın (Arthrobacter grubuna mensup bir bakteri türüdür), doğadan izole edilerek çoğaltılması ve şilempe, meyve suyu posası, üzüm posası gibi organik maddelerle fermantasyon işlemine tabi tutulması yöntemiyle üretilmektedir. " (not - harflerin koyu yazılması orijinalinde vardır. Ben koyultmadım)
Türkçem fena değildir ama ben de bunu anlamadım. Ürünün içinde mikrop var mı, yok mu? Yoksa ünlü kitinaz enzimi sağmal inek misali bakterilerden sağılıp, bakteriler dışarıda kalacak şekilde şişelere mi doldurulmuş? Her neyse. Sonra gidip önemle bildirilen analiz raporuna baktım. Redoil konsantre isimli bir preperatın, muhelif patojenler üzerindeki denemesi ile ilgili. Tarih Mart 2009.
Analizle ilgili de redoil diye bir şey, ne olduğu belli değil diyorum.
Bu çok tepki alıyor. Sanırım bu redoil meselesini de daha önce kimse görmemiş veya bakmamış. Ben söyleyince olay olmuş, hemen açıklamalar yapılmış, bu roa'dır diye. Sonrada hangi roadır diye sordum ama yanıt verilmemiş.
Bu yazılarıma tepki olarak başka bir forumda başka ürünler ve meyvelitepe adı kullanılarak veryansın edilmiş. Kişisel bir saldırının söz konusu olması sebebiyle;
"Kurulan mantık, uygulanan yöntem, uslup vs. tek kelimeyle iğrenç. Konumuz sosyoloji olsaydı uzun bir yazı yazabilirdim bu konuda. Roa ürününü, aslında roa perdesi altında ürünü piyasaya sunmaya çalışan şahsı yüceltip, hayranlık yaratmaya yönelik bir propagandadan ibaret. Bunu yaparken de kendisi dışındaki ürünleri hedef seçmiş. İkide bir de benim kullanıcı adımı anarak hedef gösteriyor. Gerçek adımı bilmediği için "meyvelitepe" diyesiymiş, bilseydi deşifre edecekti zâtı muhterem."
Paragrafını da içeren bir mesaj mesaj yazdım. Bu, tarihte çok kullanılan tipik bir yöntemdir, bilenler bilir. Yazıda gayet net yazdığım gibi yüceltilmeye çalışılan şey ürün, yani roa değil. Şahsıma saldırının da bir araç olarak kullanıldığı yöntem. Bunu iğrenç buldum. İlerleyen zamanda bu iğrençlik daha da arttı. Bundan sonra da artmaya devam edeceğinden kuşkum yok.
Buraya gelip genelde,"ben içerik, mikrop vb. birşeyden anlamam, saksıma roa sıktım, bahçeyi ot bürüdü" türünden mesajlar yazıp, dönüp tekmil verip biatta bulunup aferin alma sürecini epeyce gözlemlediğim için mürid lafını kullandım.
Fakat bunda yanılmışım. Öyle değilmiş meğerse. Bu yanılgının bir eseri olarak yazdığım bir mesajda, vaktiyle mikrobiyal olarak lanse edilip sıvı gübre tescili olan ürünler için Oğuz beyin neler dediğini hatırlattım. Hemen ertesi günü, can sıkıcı bu mesajımdan dolayı taziye mesajları yazılmış.
Şu meşhur kişisel saldırılarla beslendiği için iğrenç bulduğum yöntemi yazdığım paragraf alıntılanmış. Sebebini yazdığım son cümle değil de diğer kısımları koyultulmuş (aynı buraya da taşınmıştı, Oğuz Alper'in koyu yaptığı yerler kırmızı yapılarak. Son cümleyi görünmez yapmak çabası vardı besbelli).
Sonrasında da bir yazı yazılmış ki yerin dibine girdim. Bizim özel blogumuzda yaptığımız bir deneme ile ilgili yazdığımız bir yazının (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/09/kucuk-bir-deney.html) linki verilmiş. Yazımızın ana fikri sonunda.
"Bu küçük deney, sürekli kimyasal gübre kullanılan tarımda neden her yıl bir öncekine göre daha fazla gübre kullanma ihtiyacı olduğunu da anlatıyor. Sebebi büyük ihtimal toprağı bir canlı gibi görmeyip endüstriyel bir araç gibi görmenin bir sonucu olarak topraktaki gerekli mikroorganizma varlığının sürekli azalmasıdır.
Bu konu daha çok araştırma ve deneye fazlasıyla değer diye düşünüyoruz."
Bu nasıl olabilir ki? Toprakta mikroorganizmalar lazım demişiz, bu ne rezillik!
Bu yazıya devam etmekte güçlük çekiyorum. Bize bir mizah, hatta kara mizah başlığı lazım. Bunları ciddi ciddi yazmak zor zenaat.
Bununla da yetinilmemiş. Bu yazımızla (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/09/organik-bahce-nasil-yapmai%C3%84%C2%B1-4.html) bizi kalbimizden vurmuş. Yazımızda;
Sebze Adaları, kardeş bitkiler, zararlılarla doğal mücadele, kaolin kili, kadife çiçekleri, fesleğenler vs. bunlardan bahsetmişiz. Yazının ana fikri, bir takım doğal tarım tekniklerinin bir arada uygulanması ile küçük alanlarda büyük miktarlar üretilebileceğinden bahsetmişiz.
Bu yazının tarihi 25 Eylül. Tam bir kepazelik. Nasıl olur, kaolindir, mikroptur filan. Üstelik zehir kullanmayın demişiz, hatta da monsanto'nun round-up'ını kullanın bile dememişiz.
Devam ediyor; "arkasından bu mesajda yine Zatı muhterem Mehveli Tepe İsmail EM çalışmalarına devam ediyor. Ve tescilsiz satılan ürünü hiçmi hiç sorgulamıyor." (harfleri koyultma işi bana ait değil)
Önceden dedik ya, adımı bilseydi deşifre edecekti zatı muhterem diye. Google hocaya danışmış, öyle diyor, "Aha böyle deşifre edilir diye" Aman dikkat, google'ı hoca bellersen rezil olmak olasılığı her zaman vardır. Bir de fazladan okumak lazım.
Fakat ders iyi çalışılmamış, yine çırpıştırılmış. Bak, o yazıların hası burada (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/10/etkin-mikroorganizmalarla-yakin-iliskiler.html). Tarihi de 13 Ekim 2009. Şu ikidebir mikrobiyal kullanayım ama içindekinden anlamam diyenlere de bir faydası olur belki. Bu adreste (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/evreci_konular/) ise sana göre her türlü rezillik mevcut. Şu google işine iyi çalışmak lazım, öyle görüldüğü kadar kolay değil.
El netice, diyor ki, "sen bu EM'yi lanse ettin, benim ürünlerim için sorduğun soruları sormadın". Daha çok yaptığım şeyler değil de yapmadığım şeylerden söz ediyor. Bunun referansını da bizim özel siteye götürüyor. Benim EM ile uğraşma zamanım geçen sene. O sıra moderatör filan değilim, madaratör hiç değilim. İkna olmam yeterli, ki bu hiç kolay değil. Bu yıl için yeni keşfedilecek bir şey yok. Kullandığım ürün EM1. Zaten bir tanesi 20 litre yapıyor, o da 15-20 ton su yapar, ki bu mereti öyle ikide bir de kullanmak gerekmiyor. Toprak canlıları barındıracak nitelikteyse 2-3'den sonra hiç gerekmez. Yani bir tanesi bir sene yeter zaten. Sormadığımı düşündüğün şeylerin daniskasını sordum. Hem de bir adama değil. Ne Amerikası kaldı, ne Japonyası, ne de Filipinleri. Hem bir sürü bilgi verdiler hem de fazladan yalan söylemediler. İş ilerledi. Sen roa'nın içindeki bakterinin ne olduğuna karar verinceye kadar (bu arada madem bilmiyordun o kadar da şu kübra'dan serbest bırakma işini yapmasaydın diyeceğim), biz EM'nin kökenine, orijinaline gittik. Bir EM müşterisi olarak elimdeki bilgi ve bulgu derya deniz. Aynı şekilde bionem için de elimde derya deniz bilgi olsun isterdim. Yine şu kübra meselesi yüzünden sayenizde olamadı. Ona rağmen sizin deyimizle lanse (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/06/organik-bahce-nasil-yapmali-2.html)de etmişiz. Yeterince anlı şanlı değilse sayenizde, müşterinizi ciddiye alıp kandırmaya çalışmamanız gerekirdi, ki bunda ürünün hiç bir suçu yok.
Sizin deyiminizle benim esas lanse ettiğim şey kaolin kili. Bak, bu suça hala devam ediyorum. Hadi itiraf edeyim. Bu yıl köyü de ikna ettim. Kooperatif dikildi karşıma, bize bunun için indirim yaptır dediler. Olur dedim, al takke ver külah pazarlık edip torbasını 5 lira indirttim. Kooperatifin aldığı yüz kadar torbadan dördünü ben aldım. 5 lira kâr koydukları için gitti bizim indirim :)
Bu yıl pek çok yerde on binlerce ağaçta kaolin kullanıldı. Şimdi zeytin zamanı, sinek saldırmak üzere. Bakın, bu suça hala devam ediyorum, zehir kullanmasınlar, çoluk çocuk kalıntısız zeytin yesin diye, kendimi paralıyorum adeta. Ne büyük günah değil mi?
Kelime dağarcığım zenginleşiyor bu günlerde. Acemi_caylak, dayanamayıp o foruma girmiş. Demiş ki, bunun içinde mikrop var mı? Yanıt, ne olduğunu anlamadığım bir şey. Türkçeye göre var, ama sanki yokmuş gibi davranılıyor. O da şaşırmış, manda gözü gibi kırımızı harflerle yazmış türkçe diline göre mikrop olduğunu yazan ifadeyi. Adı üstünde acemi işte. Biri acemiye "sen başkasımısın" diye sormuş. ben sandı tevekkeli. Buraların yabancısı. Buraları iyi bilen, o lafıın değil manda gözü, fil kulağı kadar yazılsa işlemeyeceğini bildiğimi bildiğinden dolayı hemen tastiklemiş acemidir diye :)
Peşinden mürit sandıklarım girişmişler acemiye. Ben orada değilim ama "Mehveli Tepe İsmail" diye namım yürümüş.
"...
Hal böyle iken, Konu buysa, yukarıda bahsi geçenleri yanlış değerlendirmiyorsam, biz ürünlerinizden bu kadar memnunken, iğrençlikle suçlanan bizlermi akıllıyız, masumane bitkilerimizin gelişimlerini yayınlıyoruz (Roayı yüceltmek adınaymış, öyle deniyor.), yoksa çakma mikrobiyoloji uzmanlarımı??"
Demiş Biri. Hem de buralardan. Şu iğrençlik meselesi gıyabında şahsa yapılan saldırının kullanılması ile ilgiliydi. Üstüne alınmış zahir. O paragrafta da yüceltirilmek istenenin roa olmadığını yazıyordu, manipüle etmiş, ne yapsın aynen o paragrafta yazılana hitap ediyor, türkçeye göre anlaşılanı yazmakta engel durumu var.
Öğrendiğim laflardan söz ediyordum. "Çakma mikrobiyoloji uzmanı" meselesi. Kendi adıma mikrobiyoloji uzmanı olduğumu hiç iddia etmedim. Fakat "çakma" olanla olmayanı da ayırd etme ihtiyacım var. Söz gelimi, geçen sene şubatta teste götürülen redoil'in bu günkü roa ürünü olduğunu var sayalım. O tarihlerde bunun PF bakterisi olduğu sanılıyordu değil mi? Acaba hangi çakma mikrobiyoloji uzmanı, ürününün içinde ne bakterisi olduğu bilmeden test yaptırıp, bir de biliyormuş gibi yedi düvele bu bakterinin ne işler yaptığını anlatır? Daha da tuhafı, 2 Nisanda (rapor tarihi) artık PF değil de arthobacter olduğu anlaşılmış olması gereken organizma için daha aylarca PF olduğu söylenmeye devam edilir? Raporun "çakma" olduğu sanıldığı için mi, ilk sözden dönülmez acep? Yoksa malum alışkanlıkla ne farkeder nasılsa bunlar müşteri dendiği için mi?
Öğrendiğim bir kavram daha var. Söz etmeden geçemeyeceğim. Üç dört gün önce eşimle birlikte 250 kilo elmayı iri iri rendeledik. her biri 45'er litrelik kaplara doldurduk. Tarifine göre üstüne biraz klorsuz su, biraz geçen seneden sirke anası kondu. Üstlerine hava geçiren başka şey geçirmeyen bezler bağlandı, altı kocaman kap kilere dizildi. Kileri tuhaf bir koku doldurmuş, girip çıktıkça yoğun bir şekilde alıyoruz. Sirke aşamasındaki elma suyu diyorum buna. Bakalım sonunda ne olacak.
Müşteri denince aklıma geldi. Şu mürit meselesini açıklığa kavuşturayım. O forumdan sanki kendileri yazmış gibi bir şeyler ikidebir buraya taşınıp, ya da "ben başka şeyden anlamam sıktım ot bitti" (karikatürize ettiğim için özür) gibi şeyler yazıp, dönüp biat edip aferin alınca, Hatta biri, buradaki bir yazıya istinaden sahibine, "adı lazım değil, atlamış katlamış işte" gibi biat şeyleri olunca öyle düşünmüştüm.
Fakat acemiyi sürerken söylediklerine çok güldüm ve mesele anlaşıldı. Biri acemiye şöyle yazmış;
"Buraya sadece siz ve Sn.xxxx yok.Herkes giriyor ve herkes bilgi ediniyor.Yeri gelicek Roa hakkında bilgi almak isteyen müşteriler,üreticiler buradaki yorumlara bakacak ve kullanıp kullanmama konusunda ona göre karar verecekler.Fakat,siz çok fazla kirlilik yaratıyorsunuz."
demiş, ve hemen aferin'i de almış. Böylece mesele anlaşıldı. Dükkanın önü temiz kalmalıymış. Müşteriler rahatsız olurmuş. Neymiş o mikrop filan mevzuları, vitrin temiz ve düzenli olmalıymış. Hatta biri işgüzarlık edip acemi gibiler için bir yer açtı.
Buraya kadar okuma sabrı olan olur mu bilmiyorum. Dediğim gibi ağlanacak halimize gülme durumu var. Orada gördüğüm 805 nolu bir mesaj var. Ona samimi ve ciddi bir açıklama yazmak borcum olsun.
İkinci linkte ne olduğunu ben söylemeyeyim. Anlamak için mikrobiyoloji bilgisine hiç ihtiyaç yok. "Yani ben bu içeriklerden anlamıyorum" gibi bir şeyin arkasına saklanmadan, az buçuk ingilizce bilen birinin anlayabileceği bir döküman. Yazışmalardan hatırladığım odtü mezunu bir arkadaş vardı. Topu topu bir sayfa. odtü ingilizcesi rahat rahat yeter. Okuyup ne anladığını bize özetleyebilir.
.
Değerini ve bilgisini bütün dünyaya kabul ettirmiş üniversitemi aşağılamaya yönelik bu söylemi kınıyorum.
MeyveliTepe
16-08-2010, 11:17
İnsan kendi okullarından birini aşağılamaz. Üniversitenizde aldığınız eğitim sözünü ettiğim yazıyı okumanıza yeter. Kınayacağınıza okumayı deneseniz daha iyi değil mi? Böylelikle benim de okulum olan bu üniversitede ders veren hocaların bizleri araştırma ve öğrenmeyi öğrenmemiz için kendilerini paraladıkları onca zaman ve emek de boşa gitmemiş olur.
Arthrobacter ROA9223 hangi üreme grubuna ait aerob/anaerob gibisinden?
acemi_caylak
18-08-2010, 05:45
Arthrobacter ROA9223 hangi üreme grubuna ait aerob/anaerob gibisinden?
Bunu üretcisine sorduğunuzda üretim sırrı diyor:) Ancak arthrobacterler çoğunlukla aerob olmalarına karşın anaerob olan türleride var. ROA9223 hangi türü derseniz şimdilik gizemini koruyor.
[QUOTE=
Demiş Biri. Hem de buralardan. Şu iğrençlik meselesi gıyabında şahsa yapılan saldırının kullanılması ile ilgiliydi. Üstüne alınmış zahir. O paragrafta da yüceltirilmek istenenin roa olmadığını yazıyordu, manipüle etmiş, ne yapsın aynen o paragrafta yazılana hitap ediyor, türkçeye göre anlaşılanı yazmakta engel durumu var.
[/QUOTE]
Çakma kelimesinin muhatabı bir başkasıydı, başka bir sebepten dolayı, kendisinden özürde dilenmiştir.. Siz üstünüze alınarak, siz de zahirmi oldunuz şimdi.(neyse bilmiyorum).. İngilizce, Türkçe, Mikrobiyoloji hepsini yeterki siz bilin...
SEvgili Malina, Aktif üyeliğimin sonlandırılmasını istiyorum.. Ağaçlar net ailesine sevgiler, saygılar..
acemi_caylak
18-08-2010, 11:32
Çakma kelimesinin muhatabı bir başkasıydı, başka bir sebepten dolayı, kendisinden özürde dilenmiştir.. Siz üstünüze alınarak, siz de zahirmi oldunuz şimdi.(neyse bilmiyorum).."
Sn. Bari,
Tartışmanın bütün boyutlarından agaclar.net üyelerinin bilgisi olmadığı için söylediklerinizi bir kezde buraya alıntılıyorum. Başkası dediğiniz muhatap bendim. Ancak sizin ısrarla anlamak istememenize karşın, yaptığım kırmızı renkli ve büyük puntolu alıntıya gösterilen düzeysiz tepkilere de nedense sesiniz çıkmadı. İşte mesajınız aşağıda. Bu mesaj üzerine Sn. Roa'nın içinde bakteri olduğuna dair sözlerini kırmızı ve büyük puntolu yazınca nedense herkes içeriğe değil, harflerin boyuna takılmıştı.
"Tekrardan okudum, roa plusun içinde mikroorganizma olduğuna dair bir ibare bulamadım, sadece fermentasyon sonucu mikroorganizmanın ürettiği enzimlerden oluşan bir gübre şeklinde anlıyorum... Şimdi iddialar bu ürünün bitki koruma olarak lanse edildiği vede içinde mikroorganizma olamayacağı yönünde (ki kanunda organik gübrede olabilir diyor, maddeyi okudum) vede varsa hayatiyetinin bitirilmiş olması , tescil belgesinde geçmesi gerektiği şeklinde.. Biz zaten roa plusu gübrelemekte kullanıyoruz, yaprak gübresi olarak veriyoruz vede bitkilerimizin gelişimlerinden memnunuz, roa natura deneyen birçok arkadaşta zararlılarla mücadelede başarı kaydettiler.. Ki anladığım kadarıyla roa plusın içinde bulunan enzimlerde (kitinaz) zararlıların yumurtalarını yokediyor..
Hal böyle iken, Konu buysa, yukarıda bahsi geçenleri yanlış değerlendirmiyorsam, biz ürünlerinizden bu kadar memnunken, iğrençlikle suçlanan bizlermi akıllıyız, masumane bitkilerimizin gelişimlerini yayınlıyoruz (Roayı yüceltmek adınaymış, öyle deniyor.), yoksa çakma mikrobiyoloji uzmanlarımı?? "
Not: Bugüne kadar uzman olduğuma dair hiç bir imada da bulunmuş değildim. Olsa olsa amatör bir toprak ve mikroorganizmalar meraklısıyım. Fazlası değil yani.
idris şenol
22-08-2010, 11:40
Bitki sevgisi doğa sevgisi adı altında kişilere futursuzca saldırıp aslı astarı olmayan bilimsel verilere dayanmayıp sırf kendi iç dünyasının çaprazlığı ile
etrafındakileri etkileme yer edinme furyası oluşturmak amacı taşıyan
çifte telli medye gibi şarlatanlıktan başka amacı olmayan acemi çaylak efendinin yazılarını eshefle kınıyorum
EM ürünlerinlerini kendisi kullanıyor Em yazılarını zamanınız varsa tek tek inceleyin bakalım kimler ne ölçüde belşçilik **** !!!!!! yapmış görün
sayın EPSODY beyfendiyi bizzat kendim tanıyorum ,,kendiyle yüz yüze görüşme imkanım oldu !!!onun gibi bir beyfendinin bu yamayıp yapıştırıp sıvayan ustayla münasebetini çözemedim!!!
Acemi çaylak:
Alıntı:Not: Bugüne kadar uzman olduğuma dair hiç bir imada da bulunmuş değildim. Olsa olsa amatör bir toprak ve mikroorganizmalar meraklısıyım. Fazlası değil yani.(KENDİSİ BU YAZIDA ZATEN BELİRTMİŞ )
biraz ingilsizce çevrisi biraz bilgisyar kullanıcısı birazda desteksiz atıcı iseniz bu bilgilere çok rahat ulaşır etrafındakileri çok rahata etkilersiniz
ARAŞTIRMACI OKUYAN MİLLET DEYİLİZ)hepsi bu!!! deyerli arkadaşlar bu kadar büyütmeyin
emek teşekkürle ödenmez ,emek başlı başına insan ömrünü ifade eder
yok mutfaktaki atıklarla roa gibi gübre elde edersiniz
yok pamuk tarlasında zaten o bakterilerden var !!!!
beyler!!! bırakın bu ucuzluğu, sonra bizim çifte telli medya gibi tekzip yayınlamak zorunda kalırsınız vaya vijdanınız sizi bırakmaz
SAYIN MEYVELİTEPE topluma maal olmuş bir kişi ,onu burda yargılamak benim haddime düşmez
ama ondan ricam saplantılarını birdaha gözden geçirmesini
araştırmalarını tarfsızca ve zamana yayması rica ediyorum
SAYIN MALİNA DAN RİCAM AĞAÇLARNETTEKİ ÜYELĞİME SON VERMESİNİ RİCA EDİYORUM
hemen üzülmeyin arasıra sizi ziyaret edicem
son derece deyerli kişleri unutmam mümkün deyil saygılarımla ...idris şenol hoşça kalın
Dogasever
22-08-2010, 12:50
Sn Şenol,
Niçin böyle bir yazı yazdığınızı inanın bilmiyorum ve bu tartışmaya kesinlikle dahil olmak istemiyorum. Kurallara uyduğunuz sürece tabii ki düşüncelerinizi belirtme özgürlüğüne sahipsiniz. Siteye üyeliğinizi sonlandırma konusunda da yine özgürsünüz. Buna sonsuz saygı duyarım. Benim bu tartışma ile yakından uzaktan ilgim bulunmamaktadır.
Buradan bu mesajı atmamın tek amacı, yukardaki mesajda Sn Acemi ile ilgili belirtilen bir konunun yanlış olduğunu bilmemden kaynaklanmaktadır. Sn Acemi, kendisinden ücret istemediğimiz halde (ki bunu yapma hakkımız vardır), bizden aldığı ürünlerin tümü için ücret ödemiştir. Kendisine yolladığımız ücretsiz ürün miktarı, diğer bazı üyelere yolladığımız promosyon ürün miktarından farklı değildir. Ayrıca ilginç bir nokta daha gözüme ilişti. Bu site üyelerinden en fazla ücret ödeyip ürün satın alan kişi de Sn Acemi'dir.
Bu konunun yazılara bakılarak yanlış anlaşılmasını ve kendisine bu konuda haksızlık yapılmasını istemem.
Saygılarımla.
Zeytinlibahçe
22-08-2010, 13:42
Sn idris şenol
Bir konu hakkında tartışılabilir, herkes fikrini söyler, sonuç olarak bir iddaadır, adı üstünde forum, kabul edilir edilmez,esas olan saygı içinde kalmaktır.
Son mesajınızdaki değerli arkadaşlarım hakkındaki uslubunuz için sizi şiddetle protesto ediyorum
Sayın İdris Kardeşim neden celallediğinizi anlamıyorum bizler bu çatı altında bilgilerimizi paylaşarak hobi çalışmalarımızdaki pratiklerimizi daha bilimsel hale getirmekteyiz, hiç birimizin birbirinden farkı yok herkesin faklı bir etkinliği ortaya koyarak paylaşımlar oluşmaktadır, kızarak küserek kendimizi ifade edemeyiz sorunlarımızı medeni insanlar olarak ortaya koyarsak daha iyi anlaşılır olabiliriz.
Kötü düşünen kötü söyleyen baştan kaybetmiş duruma düşmemek lazım, sizlere farklı davranan insanların yüzünden üyelik işlemizi sonlandırmanıza bir anlam veremiyorum lütfen makul olarak düşünüp kararlarınızı düzeltmenizi rica ederim, sevğiler saygılar.
acemi_caylak
22-08-2010, 17:43
Umarım Sevgili Malina, agaclar.net Forum Kurallarına aykırı da olsa, İdris Şenol'un 1700 nolu mesajını silmez. Kişilerin sıkıştıklarında nasıl düzeysizleştiklerine güzel bir örnek.
Çünkü insanlar öğrendikçe sorgulamaya başlıyorlar. Bu ise birilerini rahatsız ediyor. Bilinçli insan kullandığı ürünün içeriğini bilmek ister. Ürünün yararlarını sorgular. Buradaki gibi uçacak, kaçacak, nematoda, yaprak bitlerine ve bilumum diğer zararlılara karşı tek ürün, "all in one" diye tanıtım yaparsanız insanlar doğal olarak kuşkuyla bakar. Boşuna mı dünyada binlerce organik ürün var? Demek ki bu üreticilerin hepsi kara cahil. Hiç arge yapmamışlar, hiç kitap okumamışlar. Biyoloji dersen haberleri bile yok. Bunların hepsini Türkçeyi bile doğru düzgün kullanmayı bilmeyen, yağmurun bu yılki ayçiçek verimine etkisini görmeyecek kadar tarafgir bir şahıs (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=677815&postcount=30) iddia ediyor. Pes doğrusu.
Çünkü insanlara kendi gübrelerini nasıl yapabileceklerini anlatmak, söyledikleri meşhur bakterinin bu işlerin hepsini tek başına nasıl yaptığını sorgulamak işlerine gelmiyor.
Bu işin peşinide kesinlikle bırakmayacağım. Roa Plus ürününden elinde olan birisi bana ulaştırırsa sevinirim. Pahalıda olsa laboratuvar ücretini kendim karşılayarak bu ürünü tahlil ettireceğim ve sonuçlarını buradan da yayınlayacağım.
Hiç tartışılsın istemezdim ama Doğasever yazdığı için vurgulamak zorundayım. Aynı zamanda Sim Derma'nında bir müşterisiyim. Ürünün işe yaradığını biliyorsam, okuduğum bilimsel kaynaklarda bu ürünlerle ilgili yüzlerce araştırma varsa neden kullanmayayım? Üstelik kullandığım bütün ürünleri burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=630515&postcount=1) zaten yayımladım. Saklım, gizlim ve kimseden çekincem yok. Kaliteli ve içeriğinin ne olduğu belli ürünleri neden desteklemeyeyim. Neden Sim Derma, EM vb. ürünler üretim sırrı demeyip içeriğini açıklıyorlarda, Roa Plus'çılar açıklamıyorlar. Bence, bilinçli üreticiler için sadece bu bile başlı başına bir kuşku nedeni.
MeyveliTepe
22-08-2010, 17:48
...
SAYIN MEYVELİTEPE topluma maal olmuş bir kişi ,onu burda yargılamak benim haddime düşmez
ama ondan ricam saplantılarını birdaha gözden geçirmesini
araştırmalarını tarfsızca ve zamana yayması rica ediyorum
SAYIN MALİNA DAN RİCAM AĞAÇLARNETTEKİ ÜYELĞİME SON VERMESİNİ RİCA EDİYORUM
hemen üzülmeyin arasıra sizi ziyaret edicem
son derece deyerli kişleri unutmam mümkün deyil saygılarımla ...idris şenol hoşça kalın
İdris bey, bir çok kez yazdım. Sonuncu çok uzundu, takip etmekte güçlük çekmiş olabilirsiniz, ama ispatı buırada durmakta olan olaylara bağlydı. Yine kendi adıma konuşayım. Sizin de bir vakit fikrimi sorduğunuzda söyledğim gibi roa isimli ürün hakkında hiç bir fikrim yok. Fakat bionem ve roayı zamanında bizlere, şimdi de sizlere benimsetmeye çalışan hakkında çok net bir fikrim var.
Aslında bu fikirden öte bir gerçek. Bir şahıs, parasını aldığı müşterisine fütursuzca yalan söylemekte bir beis görmüyorsa, Tübitak raporuyla ürününün içindeki öğrendikten sonra aylarca buradaki herkese ürünün içeriğindeki bakteri hakkında yalan söyleyip, tüm toplumu bilinçli olarak yanıltmaya devam ettiyse iş bitmiştir. Bunun sizin için belki bir önemi yoktur, belki zaten alışkınsınızdır, hatta öylesi hoşunuza gidiyordur, mensubu olduğunuz grubunuzla mutluculuk oynamak sizi fazlasıyla tatmin ediyordur, bilemem. Kendi adıma tek kelimeyle hayır. Yalanı sevmem, bu dediğiniz gibi bir "saplantı" ise evet, yalan ve yalancılar konusunda bir saplantım var. Yalan söyleyenin, dahası müşterisini bilerek yanıltmaya çalışanın beyaz kağıda ak demesi bile inandırıcı olmayacaktır .
Not: Bir konuyu atlamışım. Roa'nın tahlil yılı 2010 imiş, 2009 değil. Yani bakterinin türü 2010 Nisanında anlaşılmış. Başka bir tahlil de yok ise, tüm 2009 yılı boyunca ve Nisan 2010'a kadar bu ürün PF bakterisinin biz izolasyonu olarak lanse edilmiş oldu. PF nereden çıktı, neden bu üründe özellikle PF olduğu iddia edildi, fayda ve etkileri PF literatüründen yola çıkılarak oluşturuldı bilinmez.
MeyveliTepe
22-08-2010, 19:10
Bir ilave daha. Bu gibi konuları kişiselleştirmek en az istediğim şeylerdendir. Yalan konusu da burada ve herkesin gözleri önünde. Gören görür, görmeyen görmez. Orada olmadığım başka bir forumda "mehveli tepe" vs. gibi çirkin, bundan nemalanmaya çalışan kişisel saldırıyı görünce kendi adıma konu kişiselleşti. Öte yandan, bu forumda bionem ve roa ile başlıkların bu duruma gelmesinin sebebi de bu fütursuzca yalanlardır.
Sizi tanımam, siz de beni tanımazsınız. Geçmişte iyi kötü biribirimize danıştığımız şeyler olmuştur. Her zaman iyi dileklerim ve bildiğim bir şey varsa tüm yönleriyle aktarma çabam olmuştur. Bundan sonra da olacaktır. Naçizane size kişisel bir önerim, tedbirli olun, kendinizi kullandırmayın, günün birinde çok kırılıp üzülebilirsiniz.
bayindirmevki
23-08-2010, 12:03
Bilgi edinmek için ilgi alanıma giren bir başlığa başlıyorum ve ilk mesajlarda olumlu seyreden akış bir süre sonra yolundan çıkıyor. Bitmek bilmez tartışmalarla uzadıkça uzuyor.
Nedir olayın esası. "Bionem Mikrobiyal Gübre"
Ben bu gübre hakkında bir fikir sahibi olabildim mi?
Hayır.
Sadece sayfalar dolusu tartışma izledim. Vaktime yazık değil mi?
Bütün bunların nedeni bir avuç okuma, araştırma sabrına sahip, sorgulayan insan. Ne yapalım bu insanları. Madem türünün son örneğiler sınırdışı edelim. Çünki karşı tarafta olanlardan bu memlekette o kadar çok var ki baş olmaz...
Bence sayın malina önerimi uygulasın. Sayın İdris Şenol'un üyeliğine son vermeye gerek yok. Tam tersini yapsın.
Biz de her yazılana inanalım. Kafa sallayalım. Al gülüm, ver gülüm yaşayalım.
denizakvaryumu
23-08-2010, 12:26
Bence artık bionem tartışılacak bir ürün değil.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Anabilim Dalı Başkanı olan Prof.Oktay Yeğen'in buluşu olan bionem içindeki PF bakterisinin bazı fungal hastalıklara etkili olduğu tüm Dünyada biliniyor.
Yararlı bir ürün.
Süre gelen tartışmalar pazarlama stratejisi ile ilgiliydi, gerçi Oğuz Bey'de artık bu ürünle ilgisinin kalmadığını İbrelilerde belirtti.
Bu nedenle 57 sayfaya ulaşan Bionem konusu altındaki tartışmaların- pazarlama stratejisinden kaynaklanan konuların silinmesinden yanayım ki bu konu başlığını açan kişiler bionem için yararlı bilgi edinebilsinler.
http://www.alternatiftorostarim.com/haberler.html
bayindirmevki
23-08-2010, 12:59
Süre gelen tartışmalar pazarlama stratejisi ile ilgiliydi, gerçi Oğuz Bey'de artık bu ürünle ilgisinin kalmadığını İbrelilerde belirtti.
Bu nedenle 57 sayfaya ulaşan Bionem konusu altındaki tartışmaların- pazarlama stratejisinden kaynaklanan konuların silinmesinden yanayım ki bu konu başlığını açan kişiler bionem için yararlı bilgi edinebilsinler.
http://www.alternatiftorostarim.com/haberler.html
"Özrü kabahatinden büyük" demek bu olsa...
Sayfalar boyu süren tartışma bir pazarlama stratejisiymiş. İlgisi kalmayan beyefendi de her ne işi varsa ibrelilerde belirtmiş! Burda yer kalmamıştı...
Peki. Benim kaybolan saatlerim?
Ne güzel fikir; Pazarlama stratejisinden kaynaklanan konularında silinmesi ile bundan sonra başlığı açanlar yararlı bilgiler edinicekler.
Buda "üstüne tüy dikmek" olsa gerek.
Benim gibi ilk giriş yapıp okuyanlara da bak alnında ne yazıyo diyecekler.
Teşekkürler.
Bu saatten sonra bu ürün dünyanın en iyisi olsa ve kırk üniversite onaylasa işim olmaz.
bayindirmevki
23-08-2010, 13:17
Sayın denizakvaryumu,
Mazlumun yanında olan karakterim bu pazarlama stratejisini kabul edemiyor. Bu olay "strateji" gibi yabancı kelimelerin ardına saklanarak yumuşatılamaz. Bu olsa olsa "pazarlama dümeni". Benim harcadığım cüzi zamana karşı Meyvelitepe ve acemi caylak'ın harcadığı zamana yazık oldu. Üstüne de kişilik haklarına saldırı kar kaldı.
Gerçekten yazık.
denizakvaryumu
23-08-2010, 13:23
Ben bionemin yararlarına inanıyorum, fungal hastalıklarda kullanmaya devam edeceğim.
Geçmişteki ürünün pazarlanması hakkındaki tartışmalarla kişi bazlı tartışmalar veya bu ürünün bir kişiye özgülenmesi PF bakterisi-bionem hakkındaki olumlu görüşlerimi değiştirmedi.
Benim tek merak ettiğim husus;
Bionemi bulan Sn.Prof.Oktay Yeğen'in tek bir yorumda bulunmaması oldu...
Belki de bu kişi bazlı tartışmaların içinde olmak istemedi ...?
bayindirmevki
23-08-2010, 13:40
Sayın malina,
Örnek vaka ortada. Her şey "pazarlama stratejisi", pardon pazarlama dümeniymiş.
Tam serbesti pazarlama amaçlı katılımcılarca istismar ediliyor. Bilgi tartışmaların arasında kaynayıp gidiyor. Pertavsızla bakıp cımbızla topluyorum. Bu şekilde yorucu. Bu vaka üstüne düşünülmesi lazım.
Amacı ürün pazarlamak olan buyursun ama açtığı konunun belli bir farkındalığı olsun ki giren nerede olduğunu bilsin. Gazetelerin bilgi amaçlı reklamları gibi. Gerekirse en sıkı tartışmaları yapalım ama oranın ne olduğunu da bilelim. Bu tür konulardan bir gelir de elde edilebilir. Amaç pazarlama stratejisiyse içinde reklam var. reklam da parasız olmaz...
MeyveliTepe
23-08-2010, 13:52
Sn.Bayındırmevkii Gübre olarak tescilli ürünlerin, bitki koruma ürünü olarak tavsiyesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17798) başlığına bakarsanız durumu görürsünüz zaten. Linkini verdiğim başlıkta yazılı olanlardan sonra bu başlık kesintiye uğradı.
bayindirmevki
23-08-2010, 13:55
Ben bionemin yararlarına inanıyorum, fungal hastalıklarda kullanmaya devam edeceğim.
Geçmişteki ürünün pazarlanması hakkındaki tartışmalarla kişi bazlı tartışmalar veya bu ürünün bir kişiye özgülenmesi PF bakterisi-bionem hakkındaki olumlu görüşlerimi değiştirmedi.
Benim tek merak ettiğim husus;
Bionemi bulan Sn.Prof.Oktay Yeğen'in tek bir yorumda bulunmaması oldu...
Belki de bu kişi bazlı tartışmaların içinde olmak istemedi ...?
Sayın prof. niye yorumda bulunmadığı da ilginç. Kendisi hakkında hiç bir fikrim yok. Bionemi güle güle kullanın. Buna da diyeceğim bir şey yok.
Dedim ya ben koli basilinden başka bakteri bilmem.
Tüm yazılanları okudum ve üründen çok yazanların karakterlerini tahlil ettim. Çünki kişilere saldırı o kadar ön plana çıktı ki ürün kaynadı gitti. Yanlış bir pazarlama stratejisiymiş. Sağlık olsun.
Yapılan saldırılara bakınca ben bionem kullanmaya sıcak bakmıyorum. Ve bu son yazım. Bundan sonra bionem deyince reklam parası isteyeceğim. sitiriji gereyi
acemi_caylak
23-08-2010, 14:23
Sn. Denizakvaryumu,
Pseudomonas sp. zaten topraktaki yararlı bakterilerden biri. Dikkat ederseniz ne ben ne de Meyvelitepe Pseudomonas sp. hakkında tek söz etmedik.
Kaldı ki Pseudomonas sp.'de ne tek başına gübredir, ne de bütün zararlıları etkileyen pestisittir. Hiç bitki yetiştirmeyen birisi belki bunlara inanır ama bilinçli bir insan kesinlikle inanmaz. Daha önce sorduğum bir soruyu tekrar soruyorum. Madem bu bakteriler tek başına bu kadar başarılı; ROA kullananların üretim rekoru kırması gerekmez miydi? Çok sevdiğim ve yüz yüzede görüştüğüm Sevgili Sındırgılı'ya sormak isterim (Çünkü içlerinde en dürüstü o). Neden domatesleri erken söküyorsun? ROA neden ürün artışı sağlamadı, neden domatesler erkenden ölüyor?
Bakın yeniden söylüyorum. Belki ROA'da gerçekten yararlı bir bakteri. Henüz bu şuşun, Tübitak raporundaki sadece Arthrobacter grubundan olması dışında elimizde bilimsel bir veri yok.
Sonuç olarak, öyle bir pazarlama ve aldatma stratejisi izleniyor ki şaşmamak elde değil. Ki bu başlıktada bu son tartışmalar ROA reklamının yapılmasına yönelik benim eleştirimle başladı.
Nasılsa internet dünyasında kimse kimseyi tanımıyor hesabı, yapabildiğin kadar abartılı reklam yap, ürün satmaya çalış ve satış için her yolu mübah gör. Adam açıkça söylüyor, içinde bakteri var diyor. (Ki bunu organik lisanslı bir ürün için söylüyor.) Bizim tarafgir şahıslar hayır o öyle demedi diyor. Hayır bak böyle demiş diye bu sefer kırmızı ve büyük puntolu yazıyorsun. Ama bu kişi tarafgir ya, illede bir kulp bulacak, karşısındakine haddini bildirecek. Sözlerimde hakaret olmadığı için, bir şeyde bulamadığı için, en azından "Sen bize bağırdın." diyecek. Bunun adı müritliktende öte. Tetikçilik bence. Kendinden biri küfür etse bile hoşgör. Ama karşındakine gözünün üstünde kaşın var diye saldır.
Bir kez daha iddia ediyorum. Tek başına hiç bir gübre bitkilerinize bütün besini sağlayamaz. Gübre, mazot, ilaç vs. gibi maliyetlerin her gün kat be kat arttığı günümüzde bu maliyetleri düşüreyim derken, o yıl verim alamamayı da göz önüne alın derim. Forum üyelerinin bir çoğu bu işe hobi olarak baktığı için belki onların kaybı fazla olmayabilir. Ama geçimini topraktan sağlayan köylü Memet için o yıl aç kalmaktır bunun adı. Bunun sorumluluğunu kim alacak?
Bionem ve ROA kullanan arkadaşlardan artık bu başlığa bir tek kelime bile yazmamalarını rica ediyorum.
Zaten MeyveliTepe ve acemi caylak'ın kişisel kinlerini kustukları bir başlık haline geldi, öyle de devam etsin...
MeyveliTepe
23-08-2010, 15:36
Bionem ve ROA kullanan arkadaşlardan artık bu başlığa bir tek kelime bile yazmamalarını rica ediyorum.
Zaten MeyveliTepe ve acemi caylak'ın kişisel kinlerini kustukları bir başlık haline geldi, öyle de devam etsin...
Diyorum ki, bir adam parasını aldığı müşterisine (bana) yanıltmak maksadıyla fütursuzca yalan söylemiştir ve ispatı da burada gözlerinizin önündedir. Bununla yetinmeyip, ürününü ve kendisini nemalandırmak maksadıyla başka bir ortamda birden fazla kere kişisel saldırıda bulunmuştur. Bunu dile getirmem de söz konusu kişisel saldırıdan sonradır.
Şimdi, siz bunu görmeyip, makul karşılayıp, hatta haklı da buluyor olabilirsiniz. "Ne olmuş ki, muhteşem şahsiyet alt tarafı meyvelitepe'yi ve buradaki binlerce kişiyi yanıltmaya çalışmış, sonra da "mehveli tepe"nin kişisel blogundaki yazıları aklınca teşhir etmeye çalışmış, az bile yapmış diyor olabilirsiniz, dahası bu mantığa ve yönteme ortak da oluyor olabilirsiniz (ki, yazılanı anlamaktan bu kadar kaçmanız, bu neden sonra dile getirildiğinde de saygısızlık olarak nitelemeniz bunu gösteriyor)".
Bu denli savunduğunuza göre belki siz açıklarsınız, sizde var olmalı bunların yanıtları. Bakın son mesajlarımın çoğunda yeri yurduyla, tarihiyle örnek gösterdim. Onları okumayıp atladınız mı? Yanlış mı yazmışım (düzeltin lütfen)? Yoksa, "tabii, başka ne olacak, memlekette işler böyle mi yürüyor" diyorsunuz?
Bu bir kişisel kin değildir. Burada olanlar doğal zehirsiz tarım vb. gibi şeylerin arkasına saklanıp, bu konuda zaafiyeti oluşmaya başlayan yurdum insanını daha yolun başında yanıltmaktan başka bir şey değil. Esas kızgınlığım bundan, yoksa kişisel olarak beni kandırabilmesi o kadar kolay değil.
bayindirmevki
23-08-2010, 20:54
Sn.Bayındırmevkii Gübre olarak tescilli ürünlerin, bitki koruma ürünü olarak tavsiyesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17798) başlığına bakarsanız durumu görürsünüz zaten. Linkini verdiğim başlıkta yazılı olanlardan sonra bu başlık kesintiye uğradı.
Sayın Meyvelitepe,
Bir süre konudan kopmak zorunda kaldım. Döndüğümde ortam baya gerilmiş. Bahse konu yazılara baktım. Teknik olarak çok anlamasam da hilekarca davranıldığı ortada. Bilinen bir ürününü yanlış lanse etmek ve yanına yeni bir ürünü yamamak. İçeriği hakkında yanlış bilgilendirmede bulunmak. Yalanlar verilen cevaplardan, tepkilerden açıkça anlaşılıyor. Nasıl bir ülkede, nasıl insanlar arasında yaşadığımın farkındayım.
bayindirmevki
23-08-2010, 21:29
Sn. Denizakvaryumu,
Bir kez daha iddia ediyorum. Tek başına hiç bir gübre bitkilerinize bütün besini sağlayamaz. Gübre, mazot, ilaç vs. gibi maliyetlerin her gün kat be kat arttığı günümüzde bu maliyetleri düşüreyim derken, o yıl verim alamamayı da göz önüne alın derim. Forum üyelerinin bir çoğu bu işe hobi olarak baktığı için belki onların kaybı fazla olmayabilir. Ama geçimini topraktan sağlayan köylü Memet için o yıl aç kalmaktır bunun adı. Bunun sorumluluğunu kim alacak?
Bu iddiaya katılıyorum. Çünki ben kayıtlı bir çiftçiyim. Yüzde yüz her şeye çare olacak bir ürün imkansız. Bunu söyleyene hadi ordan derim. Tarım çok bilinmeyenli bir denklem. Tek bir girdiye güvenerek üretim planı yapılmaz. Ekmek paramı çıkarmak da bir hobi değil.
Lütfen bu işi hobi olarak yapanlar bu forumu benim gibi çiftçilerinde okuduğunu bilerek genel tarım amaçlı ürünlere olmadık yorumlar ve kesin tanımlar yapmasın. Hele, hele bir ürünün savunuculuğunu hiç yapmasın. Bilsin ki her yıl yüzlerce ürün çıkıyor ve yüzlercesi de kayboluyor. Savunduğu şey yarın raflardan yok olabilir. Yaptığı ile kalır.
Aslında tarım girdileri çok önemli bir konudur. Hobi amaçlı yapanların kavrayışının dışında kalır. Büyük masraflar yapılır ve küçük paralar kazanılır. Bazen 100 ton ürünün 95 tonu masraftır. Yanlış bilgi ile alınan bir girdinin sonucu 90 ton ürün ise battınız. Mehmet eğer farklı tarım kollarında üretim yaparak riskini dağıtma imkanından yoksunsa o sene aç...
agrosuzan
19-12-2013, 10:54
oğuz bey roabiyoteknoloji adı altında bir ürününüz daha var içerdiği bakteri daha farklı topraksız tarımda daha çok kullanılıyor fakat açık arazidede kullanılabiliyor sanırım. Roa nın bionemden farkı nedir ve 2 ürününde sıvı gübre olarak değilde direkt olarak kullanımı mevcut mu? Bir de süs bitkileri için olan bionemin kullanım dönemi var mıdır?
egean.tr
13-07-2014, 16:15
Evde yetiştirdiğim kamkat ağacıma yaprak biti veya beyaz sinek bulaştı. Acilen bionem kullanmak istiyorum nerden temin edebilirim ?
tufangündem
15-07-2014, 11:29
Evde yetiştirdiğim kamkat ağacıma yaprak biti veya beyaz sinek bulaştı. Acilen bionem kullanmak istiyorum nerden temin edebilirim ?
Sayın egean.tr,
Yaprak biti için ev yapımı ilaçlar bölümüne göz atınız. Ben yaprak bitleri için kekik suyu ve arap sabunu karışımı kullanıyorum. Ölçülerini forumda bulabilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.
meyveli tepe ve acemi çaylaka teşekkür hissi uyandı bende teşekkür ederim nedeni tarafsız ve gerçek olan bilgiyi azimle savunmaları ve bizi bilgi sahibi yapmalarından dolayı
merhaba Oğuz bey nasıl trmin edebilirim Bionemi?
Yüksek bitki
16-11-2016, 20:23
Bir tane bakteri türü nasıl oluyorda hem bazı zararlı ve hastalıklardan aynı anda koruyor,hemde verim artışı sağlıyor çok enteresan,yani toprakta hiçmi yok bu bakteriden **** varsa az buçuk olan verim artışından bu bakterimi sorumlu?Yani bir sürü soru geliyor insanın aklına...İki üç tane bakteri türü koysalarmış artık önüne geçilmez bir verim artışıyla karşılaşacakmış demekki konulmamış...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.