PDA

View Full Version : Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

denizakvaryumu
18-06-2009, 08:27
Bu 50 dönüm ıspanakta kullanılan ürün nedir?

MeyveliTepe
18-06-2009, 09:50
Oğuz bey, Halil bey,
Son yazışmalardaki gerginliği ve nedenini çok algılayabilmiş değilim. Bionem'in içeriğinde ne olduğu ürünün tescilinden belli, bu içeriğin etkilerinin ve sınırlarının neler olduğu ise en azından söz konusu içeriğin literatüründen belli. Yazışmalardan izlediğim kadarıyla, konu zaman zaman ürüne içeriğinin kaabiliyetlerinin dışında roller biçildi ya da böyle bir algılama kendiliğinden yaratıldı. Kişisel yorumum, bir konunun doğru algılanmasındaki kontrol toplulumuzda kolayca ölçüyü kaçırabiliyor. Sonunda, ona da yarar, buna da yarar gibi "tevatür"lerin "şimdilerde şehir efsanesi diyorlar" ortaya çıkması, geri dönüldüğünde muhtelif etkilere sebep olabiliyor. Oysa böyle bir durum, hem önemli bir boşluğu dolduran ürüne, hem de kullanan veya kullanma ihtiyacı duyanlara zarar verir.

BalıkcıSerdar
18-06-2009, 09:52
Sn.Halil Önen ;

Bu sitede Biyolog yokmu ? diye seslenen siz değilmiydiniz. Hastalıklara karşı ( Kavga Nedeni ) diye belirten siz değilmiydiniz ,latife olarak edilmiş bir sözü bilimsel olarak nitelendiren de siz değilmiydiniz .

Ürünümün uygulama notlarından Çalkala Halil Çalkala diye bahseden siz değilmiydiniz.Bütün bunların karşılığında tüm dünyaca bilimsel olarak kanıtlanmış yayınları sunduğumda verdiğiniz yanıt ( Yukarıda verdiğiniz bilimsel verilerden pek bir şey anlamadım. Zaten anlamamı da pek beklemeyin. Zira birçoğunu da anlayabilecek bilgi birikimine de sahip değilim. Ben bana gerekli olanlarını, anladıklarımı alırım, biriktiririm. Gerisi yüz bine varan dinamik üye sayısı ile Ağaçlar_net üyelerinin yararlanabileceği bilimsel veriler olabilir. ) bu olmamalıydı.

Arkasından verdiğiniz örnek ile ( Örnek mi istiyorsun, yüzlerce. Al bir tanesi.
50 dönüm ıspanağa, mucize denilen gübreyi kullanıyorsun, o kadar para döküyorsun, sonra bir şey farketmediğini görüyorsun. Kızıyorsun. Soruyorsun.
Toprak altı kullanman gerekiyordu diyor. Öyle sonuç alacaktın diyor. Yani gübre kullanacaksın bir de onun güresini kullanacaksın. Neden daha önçe söylemiyorsun, diyorsun, sormadın ki diyor. Zaten o şartlarda ben ıspanak olsam 18 yaprak verir, yarım kg. çekerdim. (bu durumu arkadaşım yaşadı) ) Piyasada ki diğer ürünlerden bir tanesini veya diğer ürünler ile yaşadığınız sıkıntıları , acıları , kandırılmışlık ların acısını benden ve ürünümden çıkartmaya hakkınız yok !!!

Bahsetmiş olduğunuz ürünü ,üretenleri, satıcıları ile beni ve ürünümü aynı kefeye koyup tartamazsınız.

Roa ile ilgili kullanım detaylarını ruhsatım çıktıktan sonra büyük bir zevkle açıklarım.

Oğuz Bey;

İstemesemde Halil Bey'le olan tartışmalarınıza müdahil olma gereği duydum. Siz ürününüzden emin olabilirsiniz, kalmış ki bende ilk denememde memnun kaldım ve memnuniyetimi burada belirttim. Bu işi profesyonelce yapmadığım halde, fidanlarımı ve ürünlerimi riske etme durumunu zor göze aldım. Bunda sizin tarafınızdan alınacak-gocunacak bir durumda yok. Çünkü Halil Bey'in belirttiği gibi ortalık "maalesef" kısa yoldan köşe dönmek isteyen, vurup kaçma niyetindeki sözde insanlarla dolu. Hal böyleyken, ben bu işten geçim sağlamadığım halde ürünümü korkarak riske atıyorum diyebiliyorum, Halil Bey bu işten geçimini sağlarken (belki bundan sonraki refahı/hayatı bu sene alacağı ürüne bağlıyken) ve ortalık demin bahsettiklerimle doluyken, korkması/çekinmesi elbette kaçınılmaz olacaktır. Yaptığınız bilimsel açıklamaları anlamadığını da açıkça belirtiyor, anlıyor da olabilirdi, fakat verdiği örnekteki sözde ürün satıcısının da (belki de sizden daha çok) bilimsel açıklamalarla gelmediğini nerden bilebilirsiniz, kim benim yoğurdum ekşi der?

Hal buyken, Halil Bey'in sizin hala kızdığınız yazısı bence gayet açıklayıcı ve hatta kendi tarzı ile sizden bir çeşit "özür dileme", ben öyle anlıyorum. Sizinde bence artık bu konuya takılmamanız, hatta sakinliğinizi bozmamanız daha yerinde olacaktır ki bu da sizin ürününüzden emin olduğunuzu daha sıkı teyit edecektir diye düşünüyorum. Hatta bu tarz yaklaşımlarda bulunanların ileride duyacakları memnuniyeti belirtmeleri sizi ve ürününüzü daha da yüceltecektir.

Yazılarınız üzerine bende oluşan intiba bu, düşüncelerime katılırsınız-katılmazsınız tabi ki takdir sizin.

Çalışmalarınızda başarılar, selamlar, saygılar.

denizakvaryumu
18-06-2009, 09:58
Meyveli Tepeye ve Balıkçı Serdara katılıyorum.

Bir ürün hakkında olumlu yorumlar yanında olumsuz yorumlar da anlayışla karşılanmalı.

(Zaten kasıtlı olarak bir ürünü kötüleyenler forumda hemen belli olmakta)

Oğuz Alper
18-06-2009, 11:16
Ben hiçbir zaman olumsuz yorumlara tepki göstermedim.Yazılarımdan bunu anlayabilirsiniz.
Bionem forumda bazılarının dediği ( çay a ,çorbay a , limon a Bionem ) cümleleri rahatsız edici. Tekrar Ürünümü ifade ediyorum

Bionem = Nematisit + Fungusit + İnsektisit ( Larvalarına ) + Akarisit + Köklendirici

( organik olarak kalıntı bırakmadan )görevi görmektedir. Herkese sevgiler.

Oğuz Alper
18-06-2009, 11:22
Sn.BalıkçıSerdar;

Siz ürünü satın almadan önce forumu takip edip daha sonra satın alıp uygulayıp yorumlarınızı bildirdiniz. ( Uygulamadan sonuçları görmeden cevap yazmadınız )

Halil Bey ise ürünüm hakkında epey bi kinayeli laflardan sonra nitekim satın aldı ve daha uygulamaya bile başlamadan , sonuçları görmeden bu yorumları yaptı.

Bunların tamamını torbaya koyduğunuzda benim tepkimi daha iyi anlayacağınızı umuyorum.

Oğuz Alper
18-06-2009, 11:37
Sevgili Halil Bey ;

Forumu incelerken "Ahşap Heykel Yapımı başlığını" fark ettim. Uğrasanız diyorum
( UNUTTUM ZANNETMEYİN ) Sağlıcakla kalın.

ialp32
18-06-2009, 12:15
Bahçemden görüntüler.

ialp32
18-06-2009, 12:18
devamı

ialp32
18-06-2009, 12:21
Bir tek fasulyemde problem var o da bazı köklerde uygulamayı arttırırsam o da düzelecek inşallah uğurböceklerimi ve ilk defa gördüğüm sarı örümceğimi paylaşmak istedim.

MeyveliTepe
18-06-2009, 12:26
Alttan ikinci resimdeki böcek uğur böceği larvasına benziyor. Oburluğu sebebiyle uğur böceğinden bile daha faydalıdır. Bitkileriniz çok güzel.

Oğuz Alper
18-06-2009, 14:18
Sn.İalp32;

Paylaşımlarınız ve konuyu ilgi ile takip etmeniz , uygulamalara titizlikle uyduğunuz için çok teşekkür ederim. Bitkileriniz çok güzel .Aman yan komşunuz PROF. Nazarı değmesin :)) Anlaşılan ürünümü almak için Ispartadan Antalyaya geldiğinize değmiş !!!
Sağlıcakla kalın.

lerdemir
18-06-2009, 15:20
Arkadaşlar,

Hani benim gibi amatör saksı yetiştiricileri için yarım litrelik sprey şişelerine kaç cc/ml Bionem karıştıracaktık, cc miydi, çay kaşığı mıydı diye yanıp duruyorduk ya (gerçi Oğuz Bey, yarım litre suya 1 çay kaşığı diye net ölçü vermişti, ama aramızda 1 çay kaşığının tam ölçüsü hakkında tereddüt vardı); işte onu bitirdim.

İşte sonuç:

1 normal çay kaşığı* 2,5cc ediyor (belki 1-2 damla eksiği)

Dün akşam elimde 5 ml'lik şırınga ile, damla damla hassasça ölçtüm.

Dolayısı ile 200ltre suya 1 litre Bionem olursa yarım litreye şu kadar bu kadar, o da 1 çay kaşığından fazla gelmez mi diyorduk ya hani; gelmezmiş!

Tam da Oğuz Bey'in söylediği kadar oluyor; yani yarım litre suya 1 dolu dolu çay kaşığı.

* İnce belli çay bardağına çayı doldurduktan sonra, çayın şekerini karıştırdığımız minik çay kaşığıdır ifade edilen. Neskafe karıştırılan veya muhallebi yerken kullanılan tatlı kaşığı büyüklüğündeki kaşıklar değil.

Durumu tesbit etmek üzere, bilgilerinize...

BalıkcıSerdar
18-06-2009, 15:38
Yani bu demek oluyor ki, Oğuz Bey ürünü hakkındaki her detaya bütünüyle vakıf:)

lerdemir
18-06-2009, 16:17
Yok, onu demek istemedim :) O benim haddime değil!

Onun yerine; bizim gibi amatör kişiler için kolaylık olması adına "Çay kaşığı" şeklinde belirttiği ölçünün, gerçekten de profesyonel kullanım için belirtmiş olduğu ölçülerin (1lt/200lt) ideale en yakın olarak küçültülmüş ölçü olduğunu teyit ettiğimi belirtmek istedim. :)

ialp32
18-06-2009, 20:00
Alttan ikinci resimdeki böcek uğur böceği larvasına benziyor. Oburluğu sebebiyle uğur böceğinden bile daha faydalıdır. Bitkileriniz çok güzel.

Sn.Meyvelitepe;

Forumdaki böcük bölümünde onların 4 evresini gördüm , o resmi özellikle çektim onlardan bir sürü var ,bir de tarlalardan toplayıp bahçeye salma işini ihmal ediyorum:oama yinede çoğalıyorlar .

ialp32
18-06-2009, 20:10
Sn.İalp32;

Paylaşımlarınız ve konuyu ilgi ile takip etmeniz , uygulamalara titizlikle uyduğunuz için çok teşekkür ederim. Bitkileriniz çok güzel .Aman yan komşunuz PROF. Nazarı değmesin :)) Anlaşılan ürünümü almak için Ispartadan Antalyaya geldiğinize değmiş !!!
Sağlıcakla kalın.

1.kutunun dibi göründü ,bu gidişle yakında uğrarım yanınıza belki Antalya'ya gelme ihtimalim var o zaman yedek kutu ya da ne bileyim bizim hamilikart yakinlerimiz yok ki roa alabilelim:Dama yorumlarınız için sağolun ,fasulye yapraklarındaki yapışık görünümü belki yok edebilirim bionemle ama siyah pire mi desem bit mi desem o arkadaşları uğurböceklerine havale etmiş durumdayım.
Ama; gardım düşecek gibi olursa bilmiyorum neemazal mı bulsam yoksa hafif bir insektisit mi bulsam 1 kereliğine çözemedim daha.Hepinize iyi günler dilekler
imle...

k0900
18-06-2009, 20:18
Hemen her sebzede sevimli böcek ayrılmaz bir parcası sebzelerin:)

ialp32
18-06-2009, 20:23
Arkadaşlar,

Hani benim gibi amatör saksı yetiştiricileri için yarım litrelik sprey şişelerine kaç cc/ml Bionem karıştıracaktık, cc miydi, çay kaşığı mıydı diye yanıp duruyorduk ya (gerçi Oğuz Bey, yarım litre suya 1 çay kaşığı diye net ölçü vermişti, ama aramızda 1 çay kaşığının tam ölçüsü hakkında tereddüt vardı); işte onu bitirdim.

İşte sonuç:

1 normal çay kaşığı* 2,5cc ediyor (belki 1-2 damla eksiği)

Dün akşam elimde 5 ml'lik şırınga ile, damla damla hassasça ölçtüm.

Dolayısı ile 200ltre suya 1 litre Bionem olursa yarım litreye şu kadar bu kadar, o da 1 çay kaşığından fazla gelmez mi diyorduk ya hani; gelmezmiş!

Tam da Oğuz Bey'in söylediği kadar oluyor; yani yarım litre suya 1 dolu dolu çay kaşığı.

* İnce belli çay bardağına çayı doldurduktan sonra, çayın şekerini karıştırdığımız minik çay kaşığıdır ifade edilen. Neskafe karıştırılan veya muhallebi yerken kullanılan tatlı kaşığı büyüklüğündeki kaşıklar değil.

Durumu tesbit etmek üzere, bilgilerinize...

Ben geçenlerde bahçe uygulaması yaparken evin içindeki bitkilerimede yaptım,gayet güzel gözüküyorlar yine de tespitiniz için sağolun. Ben bu ürünü kullanırken şırıngaya karşıyım naçizane önerim kutuyu çalkalayıp hemen kapağını açın ve küçük ölçekli şeffaf kaplar da ölçün ve suyunuza karıştırın sonrada mikserle çırpın derim , tabi bazılarımız evde kullandığı için pompaları küçük olduğu için onlarda şurup kaşıklarını veya antibiyotiklerin içinden çıkan minik ölçekleri kullansınlar derim. İllede şırınga ise kutuyu çok iyi çalkalayıp homojen olduğuna inanınca hemen şırıngaya çekilmeli derim... Dedim ya naçizane fikrim katılan olur olmaz sizin takdirinize kalmış. Mutlu günler.

TuruncuHis
18-06-2009, 20:24
Bu son böcek bana pek sevimli gelmedi sayın k0900. Ustalar da bir baksın ama zararlılarda gördüm bu böceği. Patates böceği gibi bir ismi vardı sanırım ve mücadele gerektiriyordu.

ialp32
18-06-2009, 20:25

Bu sevimli minik pek yakında evresini tamamlamış olacak:)bunlardan da var benim bahçede.

k0900
18-06-2009, 20:33
Ben uğur böceği sanıyordum, yanıldımmı acaba?

ialp32
18-06-2009, 20:43
Bu son böcek bana pek sevimli gelmedi sayın k0900. Ustalar da bir baksın ama zararlılarda gördüm bu böceği. Patates böceği gibi bir ismi vardı sanırım ve mücadele gerektiriyordu.

Tekrar resimleyebilirseniz daha net cevap verebilirler belki , bence uğurböceği yakında kırmızıya yakın turuncu renkli ve saldırgan bir şekilde bitlere savaş açacak.

20horoz
18-06-2009, 22:43
fotograf makinası bir iş için gidince halen bir cok resimi ekliyemiyorum.

Ama üzülerek bu konuları izlediğim için halil beye sonuna kadar destekliyorum.Bu ürünler biz çiftçilere o kadar cok anlatılıyorki her defasında darbe yemekten artık bıktığımız için ön yargılı olarak ****** yaklaşıp istemesekte karşımız daki kişileri kırıyoruz.Ben inanıyorum ki Halil bey bütün samimiyetiyle oğuz beye yaklaştığını hissediyorum.
sayın ialp masallahı var bahcenizin ve üzümünüz gayet saglıklı gözüküyor.Daha güzel olması dileğiyle.Benim bu üründeki izleninim büyük bahceler ve tarlalar için önerim kesinlikle taral makinası biz üreticiler için gerekli.bağda su andaki gelişmeler kesinlikle sinek derdim yok ama külleme konusu biraz tereddüt nedeni benim uygulamadan kaynaklanan sorun ama su var uygulanan aralığı 3 güne indirince hiç sorun kalmadı ayrıca muhakkak cok iyi karışım saglanmalı.
Oğuz beyin yardımlarından dolayı yine cok teşekkür ederim.
Oğuz bey ayrıca halil beyi tanıdığınız zaman onun gercekten hak verceğinize inanıyorum.Sağlıcakla kalın .

20horoz
18-06-2009, 22:50

Bu gördüğüm ürün eger yanılmıyorsam patlıcan olupda sanki külleme olmus gıbı bı hal var acaba benmi yanılıyorum

k0900
18-06-2009, 23:04
Evet patlıcan, küllenmi bilmiyorum:)

Küllenme ise çaresi nedir?

ialp32
18-06-2009, 23:08
fotograf makinası bir iş için gidince halen bir cok resimi ekliyemiyorum.

Ama üzülerek bu konuları izlediğim için halil beye sonuna kadar destekliyorum.Bu ürünler biz çiftçilere o kadar cok anlatılıyorki her defasında darbe yemekten artık bıktığımız için ön yargılı olarak ****** yaklaşıp istemesekte karşımız daki kişileri kırıyoruz.Ben inanıyorum ki Halil bey bütün samimiyetiyle oğuz beye yaklaştığını hissediyorum.
sayın ialp masallahı var bahcenizin ve üzümünüz gayet saglıklı gözüküyor.Daha güzel olması dileğiyle.Benim bu üründeki izleninim büyük bahceler ve tarlalar için önerim kesinlikle taral makinası biz üreticiler için gerekli.bağda su andaki gelişmeler kesinlikle sinek derdim yok ama külleme konusu biraz tereddüt nedeni benim uygulamadan kaynaklanan sorun ama su var uygulanan aralığı 3 güne indirince hiç sorun kalmadı ayrıca muhakkak cok iyi karışım saglanmalı.
Oğuz beyin yardımlarından dolayı yine cok teşekkür ederim.
Oğuz bey ayrıca halil beyi tanıdığınız zaman onun gercekten hak verceğinize inanıyorum.Sağlıcakla kalın .

3 senedir bahçemde bu sene inşallah üzümünü yiyeceğiz ve türünü öğreneceğiz:p

20horoz
18-06-2009, 23:10
Evet patlıcan, küllenmi bilmiyorum:)

Küllenme ise çaresi nedir?

Bilmiyorum:) belkide patlıcanın normal sapıda olabılır ben sadece bilen varsa söyler ama sormak için sormustum.

Oğuz Alper
18-06-2009, 23:50
Sn.20Horoz;

Yorumlarınız için ve Bionem ile ilgili tesbitleriniz , uygulamalar hakkındaki karışım konusundaki duyarlılığınıza ve en önemlisi ön yargılı davranmadan bana güvenip Kimyasal Mücadele yi bırakma isteğinize çok ama çok teşekkür ederim . Herşey gönlünüzce olsun.

Oğuz Alper
18-06-2009, 23:53
Sn.İalp32;
Her zaman beklerim.Gelmeden önce ararsanız programımı ayarlar ve tanışmış oluruz. Aman Prof. Dikkat :)))

Oğuz Alper
19-06-2009, 00:11
Sn.lerdemir;

İngiliz kaşığı , tatlı kaşığı derken sonunda bildiğimiz çay kaşığı ile :)) dozaj işini çözmüş olduk.Ürünümün doğru uygulanabilmesi yönünde titiz ölçümleriniz için çok teşekkür ederim.Sevgiler

Halil Önen
19-06-2009, 19:13
Özel Ege Lisesinin biyolojik savaş yoluyla, domateslerde (Fusarium) solgunluk hastalığını önlemesi üzerine araştırması sonuçlarını çok çarpıcı buldum.

Biyolojik kökenli biopreparatlardan olan bionem, solgunluk hastalığını %87.09
civarında azaltarak 7 biopreparatlar arasında birinci oluyor.

Evet sn. Oğuz bey,
üzerime vazife olmayan bir konuda girişimde bulunmuş ve eline yüzüne bulaştırmış biri olarak, uslanmamış ve yukarıdaki cümleleri kurmuşum.
Galiba bu defa başardım.
Bir daha böyle konularda saptama yapmama_alt yapı tamamen yok_ kararı almış olsamda, siz potasiyel tehlike olarak görünüz ve uynık olunuz derim.

Bio_one, biophoskey, B5A, Biofer gibi ürünlerin, Bionem ve ROA ile beraber kullanılmasının ne kadar yanlış olduğunu biraz araştırma ve sorgulma yapınca anladım. Burada sizden özür dilerim.

Ancak yukarıdaki ürünleri bize tanıtılan ve Tarım tv. de tanıtılanı da şöyledir.
Düzelterek söylüyorum.

Bio_one; Toprak altı ve toprak üstü ile iki bakteri içeriyor.
Biophoskey; bionur olanı, thiobacillus bakterisi içeriyor.
Biofer; Mikrobiyal değilmiş. Mikro bitki besin elementleri içeriyormuş. (Bu iki kelimeyi karıştırmış olmalıyım.)
B5A; Mikrobiyal olanını Tarım tv. de görmüştüm.Karıştırıyor da olabilirim. Tekrar izleyeceğim. Başka kanallardan araştırdım mikrobiyal olanını bulamadım. Belki
mikrobiyal ile mikroelement kelimelerini karıştırmış olabilirim. Yoksa adamlar niye tarım tv. de yalan söylesinler.

Böyle tanıtılıyor ve ben de böyle biliyorum.

Yine de bu ürünlerin Bionem ve ROA ile birlikte, içerik olarak karşılaştırılması
gerçekten hataymış. Bu anlamda da sizden özür dilerim.

Ancak;

Bionem düşmanlığı,
Kullanma kolaylığı,
Bionem ve Delfin WG (gübre değil) nin beraber kullanılması ,
ROA nın kullanımı hakkında (kullanam izni alındıktan sonra), size birer çift sözüm olacak.

saygılar

Oğuz Alper
19-06-2009, 21:44
Sn.Halil Bey ;

Hassasiyetimin sizin tarafınızdan algılanmasına ve çok önemsediğim konuların farkına vardığınız için çok ama çok teşekkür ederim. Bende sözlerimle sizi kırdıysam özür dilerim.

Benim bu foruma giriş sebebim de ilk olarak bahsetmiş olduğunuz ürün sebebi ile gerçekleşti. İyiki de gerçekleşmiş sizleri ve ağaçlar.net i bu sayede tanıdım.

Üreticilerin neler çektiğini neler yaşadığını gayet net bir şekilde içimde hissediyorum.

Bende bir üreticiyim seralarımıza günde en az 1 **** 2 sefer ürün tanıtımına gelen pazarlamacılar mevcut.Reklamları görüyorum , tv yi izliyorum hatta uygulama yapılmış tarlalar ve seralar da bazen denk geliyor ve üreticilerle dertleşiyoruz.

Tüm bunlar işin özüne bakıldığında aslında sizleri kandırmıyorlar kendilerini kandırıyorlar. Çünkü sizi bir kere aldatabilirler bir ikincisi olmaz.

Tv,reklam, internet olaylarından polemiklere girebilirler ama esas olan sahadır , üreticilerdir vede sonuçtur.

Benim yüzlerce üreticim var bir kere olsun bu foruma girip yazı yazmalarını istemedim.

İstedimki hiç tanımadığım insanların ürünümü kullanıp , test etmeleriydi.Buna da herkesin cesaret edebileceğini zannetmiyorum.Benim cesaretim ürünümden ileri geliyor.

Saha da neler yaptığının bilincinde olarak ürünümü tanıtıyorum.

Gelelim Biyolojik mücadeleye ve Bionem , Roa düşmanlığına ;

Malesef çok düşmanımız var Halil Bey sebebi diğer firmalar her hastalığa ayrı ilaç satınca ve bunun rantını hesapladığınızda düşman oluyorlar. Türkiye pazarında 250 milyar Euroluk sadece bir firmanın cirosu kimlerle mücadelede olduğumuzu gayet net anlayabilirsiniz . Biz bunun gayet net bilincindeyiz.

Bizim ürünümüzü kullanmayan örtü altı yetiştiricileri örnek olarak domatesi alacak olursak haftalık kimyasal ilaçlar kullanmakta hem kökten hem yapraktan ve bazılarıda sistemik ilaçlar.

Bizim ürünümüz ile yetiştiricilikte tüm bunları kullanmadan tek bir ürün ile kalıntı problemide yaşamadan arılarını kapatmadan istediği zaman hasat yapma olanağı ile ön plana çıkınca ve sonuçlarda olumlu olunca üreticiler dostumuz diğerleri de bize düşman oluyorlar.

Benim anladığım organik ürün denince o gübrenin veya ilacın tamamı ile ilgili organik olmasıdır. Ama bu konuda da aldatılıyoruz.Ben ürünümü bardağa koyup yudumla içebiliyorum ama onlar içemezler!!! (İçeriklerinin ne olduğunu kendileri bile bilemezken)

Bizim ürünlerimiz canlı mikroorganizma olduğu sebebiyetle uygulamanın titizlikle yapılması gerekiyor. Bir sopa ile karıştırıp uygulayamassınız , uyugularsanız sonuç alamassınız . ( kimyasal ilaçları çifçimiz böyle karıştırıyor. ) Karışımın önemi daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi canlı mikroorganizma sayısını karışım yapacağınız suda da arttırmak ve çıkarmış olduğu enzimleri sürekli homojen tutmak içindir.Uygulama periyotlarını da aksatmadığımızda hiçbir kimyasal ilaca gerek duymadan beslememizi de dikkatli yaparsak ;sağlıklı ve tonajlı ürünler elde ederiz.

Umarım biraz daha kendimi ve ürünümü ifade edebilmişimdir.Tekrar sizi kırdıysam özür dilerim.Ancak taktir edersiniz ki kurtlar sofrasında çok dikkatli olmam gerekiyor. Sağlıcakla kalın.Herşey gönlünüzce olsun.

Adalet Yağcı
19-06-2009, 22:07
Sayın Oğuz Alper, geçen hafta Pazar günü, 50 litrelik bidona 125 ml. Bionem karıştırarak hazırladığımız mikrobiyal gübreyi damlama ile sebzelerimize veremeden yağmur yağmaya başladı.

Yağmur uzun zaman ve şiddetli yağdığı için, bidonun ağzını kapatıp Mersin'e döndük, bu hafta Pazar günü iyice karıştırarak damlamadan sebzelerime vermemde bir sakınca var mı?

Oğuz Alper
19-06-2009, 22:09
Sn.Adalet Yağcı ;

Hiçbir sakıncası yok . Hatta bakteri sayısındaki gelişim daha iyi olur. Kullanmadan önce çok iyibir karışım yaptıktan sonra sebzelerinize gönül rahatlığı ile verebilirsiniz. ( Dozajı 50 lt suya 250ml yaparsanız daha sağlıklı olacaktır.)

feriha
19-06-2009, 22:20
Oğuz Bey bu sonuca göre acaba birdahaki kullanıma kadar bionemli suyumuzu hazırlayıp bekletsek vereceğimiz zaman tekrar karıştırsak bakteri sayısı artacağına göre daha iyi olur mu? Daha iyi sonuc almak için bunu bir kullanım alışkanlığı haline getirebilirimiyiz?

Yani karışımı hazırlayıp bekletmek, kullanma zamanı tekrar karıştırıp bitkilere vermek...

Oğuz Alper
19-06-2009, 22:23
Feriha Hanım;

Kesinlikle mükemmel olur . Ne kadar çok savaşcı gönderebilirsek o kadar iyi tabii bunu yaparken de sizin de belirttiğiniz üzere kullanmadan önce çok iyi bir karışım yapmamız gerekiyor. İsterseniz (1 ay , 2 ay bile bu karışımı bekletebilirsiniz.)

feriha
19-06-2009, 22:25
Kendi çapımda düzenimi kurdum. Çubuk blender ile karıştırmak sorun olmaktan çıktı.

Teşekkür ederim.

Oğuz Alper
19-06-2009, 22:27
Sn.Feriha Hanım ;

Pratik çözümlerinize ve bitkilerinizin sağlığı için verdiğiniz çabaya inanın hayranım.Sizin gibi çifçilerimiz olsa ihracaat rekoru bile kırabiliriz. Ben teşekkür ederim

ialp32
19-06-2009, 22:54
Kendi çapımda düzenimi kurdum. Çubuk blender ile karıştırmak sorun olmaktan çıktı.

Teşekkür ederim.

Bende bozuk bir blender ın arkasına 20 cm lik bir demir çubuk kaynattırıp matkapla karıştıracağım bir daha ki sefere. Oğuz bey yaprak uygulamaları sağlam bitkilerde 15 gün ara ile yapılıyordu diye hatırlıyorum doğrumudur:confused:

Oğuz Alper
19-06-2009, 22:56
Çok önemli bir konu daha söylemem gerekli . Ürün yetiştirme tamamı ile bir bütün zincir halkalarını içermektedir.Bu zincirlerden birini bile kırdığınızda ürününüzün kalitesini ve tonajını etkiler.

Örnek verecek olursam dikim hatası yapmamak , toprağınızın ve bitkinizin ihtiyacına göre beslemek , zamanında ilaçlama yapmak ( Hastalık gelmeden önce ) budamalarınızı özen ile zamanında yapmak ,seralarımızı havalandırmak ,yeri geldiğinde gölgeleme yapmak yeri geldiğinde ısıtmak ... gibi devam eden zincirler .

Eğer bu zincirlere dikkat edersek yetiştirdiğimiz ürünlerden para kazanır duruma gelebiliriz.Yoksa komisyonlara borç bitmez hep boynumuz eğik kalır.

Açık tarlalarda yağmur yağdığı zaman ve tarlanıza dışarıdan yağmur suları ile zararlı mikroorganizmaları , nematod ları getirme olasılığı çok fazladır.Bu yüzden kök uygulaması yapmamız yerinde olacaktır.

Her yağmurun arkasından yaprak uygulamamızı yapar isek mantari hastalıkların önüne geçmiş oluruz.

Seralarda budama yı asla yağmurlu havalarda yapmamalıyız ve yine yağmurun arkasından hem seramızın havalandırmalarına dikkat etmeli yaprak uygulamamızı tekrar etmeliyiz.

Meyve ağaçlarında , zeytinliklerde de budamaların arkasından yaprak uygulamamızı yapar isek budama sırasında açtığımız yaralardan hastalık girmesine engel oluruz.

Son olarak önemli gördüğüm bir noktada yaprak uygulamamızı yaptığımızda ; özellikle seralarda sabah serinliğinde uygulamalıyız . Asla akşam veya gece yaprak uygulaması yapıp bitkinizi bütün gece boyunca ıslak bırakmayınız!!!

Oğuz Alper
19-06-2009, 22:59
Bende bozuk bir blender ın arkasına 20 cm lik bir demir çubuk kaynattırıp matkapla karıştıracağım bir daha ki sefere. Oğuz bey yaprak uygulamaları sağlam bitkilerde 15 gün ara ile yapılıyordu diye hatırlıyorum doğrumudur:confused:

Açık alanlarda bitkinizi kontrol ederek zararlı böcek ve mantari hastalık durumuna göre 7 ila 15 gün hatta 20 güne kadar çıkarabilirsiniz.(Eğer iyi bir gözlemci iseniz ).

Ancak seralarda hastalık ve böcek yoğunluğunu dikkate aldığımız zaman 7 günde bir yaprak uygulamamızı yapmak durumda kalabiliyoruz. Yine bitkinin durumuna göre 7 gün -10gün -15 güne kadar uzatabiliyoruz.Ancak kullanıcının çok iyi bir gözlemci olması gerekiyor.

Oğuz Alper
20-06-2009, 00:03
Önemli bazı bilimsel yayınları çalışma arkadaşlarım siteme eklediler. İlgilenenler olur ise yayınların bütününü pdf formatında indirebilirsiniz.

http://www.roa-turkey.com/Bilimsel%20Literatur.html

Halil Önen
20-06-2009, 22:10
Sn. Oğuz bey, yukarıdaki verilen bilgileri izlerken aklıma, bir arkadaşımın geçen yıl diktiği ve 60 kadarının kuruduğu şeftali fidanları geldi.

Kuruma sebebi bizim kök kanseri dediğimiz hastalığım sebeb olduğunu söylemişti. Yaşlanan şeftalileri sökmüş, bir yıl nadasa bırakarak tekrar dikmişti. Kanser için kendisine uyarmıştım ama...

Ben zeytin fidanlarında ve çeşitli meyve fidanlarında NOGALL kullanmış ve hiç fire vermediğimiş olduğumu ona söylemiştim.

Bu ilacı Alara fidancilılığın kullandığını ve bir zıraat mühedisi arkadaşımın yardımı ile zar_ zor temin etmiştim.

Benden Nogallı nasıl temin edeceğimi sormuştu, 10, 15 gün önçe.

NOGALL, 100 gr. lık bir poşetin içinde, açıldığında hava ile temas edince ve canlanan bir bakteriyi içeriyor. Su ile karıştırılıyor ve dikim de köke uygulanıyor.
Kök açık ise daldırılıp birkaç dakika bekletilyor, eğer tüp ise püskürtülerek kullanılıyor. Kullanma zamanı dikkatli olunması gerektiği ve insan için çok tehlikeli olduğu söylenmişti.

Bakteri hiç ölmüyor. Köke yerleşiyor ve kök nereye giderse bakteride çoğalarak oraya gidiyor.

Kök kanseri yapan bakterileri yiyerek besleniyor.

Bir tv. kanalında görmüştüm.Etkilenmiştim. (tarım tv. değil)

Şimdi, yukarıdaki bilgiler ışığında,
ROA'yı arkadaşıma tavsiye edebilirmiyim?

Tabii kullanma biçimini ruhsat alınca verceksiniz de, önemli değil, daha fidan dikimine zaman var. Sadece ROA dan aynı sonucu alıp alamıyacağını, NOGALL almasına gerek olmadığını söyleyebirmiyim?

Saygılar.

Oğuz Alper
20-06-2009, 22:16
Merhaba Halil Bey;

Kesinlikle önerebilirsiniz.Arkadaşınıza sizi mahçup etmeyecektir. Roa kesinlikle bu sorununuzun çözümü olacaktır.Hem kök kanserini çözdüğü gibi ekstradan da mükemmel yeni saçaklar oluşturarak kök bölgesine kolonize olur ve besinleri ağacınızın alınabilir düzeyine getirir.

Ancak daha sonradan bakırlı preparatlar ve fungusitler uygularsanız bakterinin ölümüne sebeb verirsiniz .

denizakvaryumu
20-06-2009, 22:19
Bionem , kök kanseri için etkili değil mi?

Oğuz Alper
20-06-2009, 22:22
Bionem de kök kanseri için etkilidir.

Oğuz Alper
20-06-2009, 22:24
Sn. Halil Bey ;
İlginizi çekebileceğini düşündüğüm Zeytinlerde solgun hastalığına karşı Bionemin %100 Etkili Olduğuna dair TARİŞ ARGE RAPORU

Oğuz Alper
20-06-2009, 22:25
Devamı...

Halil Önen
20-06-2009, 22:38
Merhaba Halil Bey;

Ancak daha sonradan bakırlı preparatlar ve fungusitler uygularsanız bakterinin ölümüne sebeb verirsiniz .

Sn Oğuz bey,
bunu anlamadım.

ROA köke uygulayıp fidanı diktikten sonra, yukarıdaki uyarı ne anlama geliyor?

Köke uygulayıp, fidanlar uyanınıca mı uygulamıyacaksınız, diyorsunuz?

Oğuz Alper
20-06-2009, 22:42
Fidanlarınızı diktikten sonra ve can sularını verdikten sonraki sulama ihtiyacında 1.kök uygulamamızı yapıyoruz , 1 hafta sonra 2.kök uygulamamızı ve 2.uygulamadan 15 gün sonra 3.kök uygulamamız ile sezonu kök bölgesi olarak bitirmiş oluyoruz.

Hiçbir şekilde bakırlı preparatlar ve fungusitler , köklendiriciler kullanmanıza gerek kalmıyor. ( Kullanıldığı taktirde bakteri ölür ve saçaklardaki askerleri öldürmüş olursunuz )

Halil Önen
20-06-2009, 22:51
Sn.Oğuz bey, tamam şimdi anladım.Teşekür ederim.

Ançak yukarıdaki verdiğiniz linklerdeki yazılar okunmuyor.
Karınca duası gibi.
Ben de o yazıları okuyacak göz yok ki.

Saygılar

Oğuz Alper
20-06-2009, 22:54
Foruma ancak bu ebatta yükleme yapılabiliyor.Okumak istediğiniz belgenin üstüne sağ klik yapıp resmi farklı kaydet yaparsanız kendi pc nizde istediğiniz ebatta rahatça okuyabilirsiniz. Sevgiler

Oğuz Alper
20-06-2009, 23:57
BİONEM kullanan arkadaşlarımızın sıkça rastlayacağı dostları ( artık güvendeler )

İlgilenen arkadaşlarımız için Biyolojik Mücadelede ki dostlarımızın resimleri

Coccinellidae (Uğur Böcekleri )

Oğuz Alper
20-06-2009, 23:58
Devamı...

Hippodamia convergens ,Delphastus pusillus

Oğuz Alper
21-06-2009, 00:00
Bu çok önemli !!!

Faydalı kırmızı örümcekler

Oğuz Alper
21-06-2009, 00:02
Hyposoter exiguae (Parazitoid )

Oğuz Alper
21-06-2009, 00:05
Orius spp , Deraeocoris spp , Nabis spp , Macrolophus caliginosus

Oğuz Alper
21-06-2009, 00:06
Ne yazıkki üreticilerimiz bunları da zararlı sanıp , zehirlerle öldürüyorlar . Benim en çok karşılaştığım ise faydalı kırmızı örümcekleri zararlı sanmaları .

MeyveliTepe
21-06-2009, 00:09
Kök kanserine sebep olan bakteri agrobacterium tumefaciens olarak bildiriliyor. Halil beyin mesajında adı geçen ürün Nogall'ın içeriği ise agrobacterium radiobacter strain K1026.

EPA'nın yazısından okuduğuma göre, kök kanserine (crown gall) sebep olan agrobacterium turnefaciens ile rekabete girerek galip gelen bakterinin agrobacterium radiobacter Strain K84 olduğu bildirilmekte ve strain K1026'nın ise K84'den üretildiği şeklinde açıklanıyor. K84'Ün etki şekli ise agrobacterium tumefaciens'ı hedef alan bir antibiyotik üretmesi olarak bildiriliyor.

Bu anlamda, Pseudomonas fluorescens'ın agrobacterium tumefaciens'a herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kayda rastlamadım. Bu konuda özel bir kayıt var da ben bulamadı isem yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Oğuz Alper
21-06-2009, 00:19
KÖK KANSERİNE ETKİSİNİ GÖSTEREN YAYINLAR

Title: Novel approach for screening different antagonists against Agrobacterium tumefaciens causing crown gall in stone fruits.
Personal Authors: Gupta, A. K., Brijesh Kamal, Sandeep Kumar, Sharma, R. C.
Author Affiliation: Department of Mycology and Plant Pathology, Dr. Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Nauni, Solan - 173 230 (H.P.), India.
Editors: Sharma, R. C., Sharma, J. N.
Document Title: Integrated plant disease management. Challenging problems in horticultural and forest pathology, Solan, India, 14 to 15 November 2003

Abstract:
A laboratory experiment was conducted to screen different fungal and bacterial isolates, i.e. Trichoderma viride, Bacillus sp., Pseudomonas flourescens [Pseudomonas fluorescens] and a soil isolate of Agrobacterium tumefaciens by prick inoculation of the stem of 25-day-old tomato plants. Subsequently, the pathogenic A. tumefaciens isolate was applied on the same wounds at 24 h after inoculation of the different antagonists. No galls developed on the tomato stem. No development of galls or retarded growth of galls was considered as a positive sign towards the antagonistic activity of the tested microorganisms.

http://www.cababstractsplus.org/abstracts/Abstract.aspx?AcNo=20053203349

http://www.i-sis.org.uk/full/GMMINAFull.php

http://books.google.com.tr/books?id=L1Qm4vdHNncC&pg=PA128&lpg=PA128&dq=Pseudomonas+fluorescens+and+crown+gall,&source=bl&ots=qHcoQUYbMg&sig=n55vEURjdeLqp5Rj5Ro3jaGSgSM&hl=tr&ei=dGE9SvLZGI-nsAbuh-0p&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6

denizakvaryumu
21-06-2009, 00:37
Feriha Hanım;

Kesinlikle mükemmel olur . Ne kadar çok savaşcı gönderebilirsek o kadar iyi tabii bunu yaparken de sizin de belirttiğiniz üzere kullanmadan önce çok iyi bir karışım yapmamız gerekiyor. İsterseniz (1 ay , 2 ay bile bu karışımı bekletebilirsiniz.)

Oğuz Bey,

diyelim ki 1000 lt lik plastik bir depomuz var.

200 lt suya 1 lt bionem formülü ile 1000 lt suya 5 lt bionem kullandık.

Ve bu karışımın yarısın kullandık.

Diğer yarıyı ise 1 hafta sonra kullanmak istedik.

Acaba;

I-1 hafta güneşin altında plastik depoda kalan bakteriler olumsuz etkilenir mi?

II-Bakterilerin çoğalması için depo kapağı açık mı olmalı?

Oğuz Alper
21-06-2009, 00:40
Sn.Deniz Akvaryumu ;

Hazırladığınız Karışımın kapağı açık veya kapalı olması farketmez. Tek dikkat edilmesi gereken husus direk güneş altında bırakılmamasıdır.Kullanmadan öncede karıştırılmasıdır.

Bionemin formülasyonu gereği Kapak Açık bile olduğu zaman dışarıdan zararlı mikroorganizma bulaşamaz.

Oğuz Alper
21-06-2009, 01:18
ÜLKEMİZ ADINA SEVİNDİRİCİ HABERLER 1

Edirne Valiliği http://www.edirne.gov.tr/edirnevalilikduyuru_detay.asp?id=442

» MERA ISLAH ÇALIŞMASINDA MİKROBİYAL GÜBRELEME YAPILDI
Musabeyli Köyü’nde, İl Tarım Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği ‘’mera ıslahı’’ projesi kapsamında mikrobiyal gübreleme ve kimyasal gübreleme uygulaması programına katılan Edirne Valisi Mustafa BÜYÜK, ''Edirne'deki meraların ıslahı ve iyileştirilmesi için çalışmalarımız sürüyor'' dedi. Musabeyli Köyü’nde düzenlenen mikrobiyal gübreleme programı öncesi yaptığı açıklamada, köyde yaşayanlar için mera alanlarının çok önemli olduğunu belirten Vali BÜYÜK, Edirne'de meralarda ıslah çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade ederek, ''Edirne'deki meraların ıslahı ve iyileştirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Tarımla uğraşan vatandaşlarımızı için mera alanları çok önemli yerler. Bugün belirlenen alanlara mikrobiyal gübreleme yapacağız. Önümüzdeki günlerde ilimizde yağış beklediğimiz için bugün gübre atmayı uygun gördük '' dedi. İl Tarım Müdürü Erdinç YAZICI ise, Edirne'de mera ıslah faaliyetlerinin son yıllarda hız kazandığını söyledi. Edirne'de 30 köyde toplam 92 bin 247 dönüm alanda mera ıslah ve amenajman (gençleştirme) faaliyetlerinin yürütüldüğünü anlatan Tarım Müdürü YAZICI, 2009 yılında ise 6 köydeki 14 bin 973 dönüm alanın mera ıslah projesi kapsamın alındığını belirtti. Musabeyli köyünde mera ıslah projesi kapsamında mikrobiyal gübre ve kimyasal gübre uygulaması yaptıklarını ifade eden YAZICI, ''Mikrobiyal gübre yüzde 100 doğal maddelerden yapıldığı için patojen ve toksit değildir. Genetik modifikasyonlu organizma içermez ve toprağa, çevreye ve herhangi bir canlıya zarar vermez. Temel hedefi atmosferik azotun biyolojik olarak toprağa bağlanmasıdır. Mikrobiyal gübre kullanılmasının amacı mera alanlarındaki kaybolan ekolojik dengenin tekrar kurulmasını sağlamaktır. Mikrobiyal gübrelemeyle meraların ıslahı ve ot verimi artacak, hayvancılığın ihtiyaç duyduğu kaba yemin büyük bir kısmı meradan karşılanacaktır. Ayrıca erozyon ve çevre kirliliğine karşı mera ıslahı mutlaka yapılmalıdır '' dedi. Daha sonra Vali BÜYÜK, gübre makinesisin takılı olduğu traktöre binerek meraya ilk mikrobiyal gübrelemeyi yaptı.

ÜLKEMİZ ADINA SEVİNDİRİCİ HABERLER 2

http://www.gulses.com/haber/mikrobiy...donemi-basladi

Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, mikrobiyal gübrelerin "Bitki için gerekli olan bitki besin elementlerinin topraktan alınmasında rol oynayan canlı mikroorganizmaların tarımsal üretimde kullanılmak üzere hazırlanan ticari formülasyonlan" şeklinde tanımlandığını belirterek, mikrobiyal gübrelemeişleminin doğal olarak toprakta bulunan ancak insanoğlunun tarım yapmak için doğal dengeye yaptığı yanlış uygulamalar sonucu topraktaki populasyonu azalmış olan mikroorganizmaların toprağa geri verilmesi demek olduğunu söyledi.
Mikrobiyal gübrelemeyle toprağın, bitki ve toprak canlıları arasında olması gereken dengesinin yeniden kurulduğunu ifade eden Yeşil, "Böylelikle bitkisel üretim doğal yollarla yürütülür ve üretilen ürünler de "organik" olur. Çünkü gerek hastalık ve zararlılar için kullanılan "tarım ilaçlan", gerek toprak verimliliğini artırmak için kullanılan "kimyasal gübreler" ve gerekse büyümeyi teşvik edici "hormonlar" a duyulan ihtiyaçlar, mikrobiyal gübreler sayesinde ortadan kalkar. Mikrobiyal gübrelerin faydaları arasmda en başta sayılacak konu şüphesiz toprak atmosferindeki serbest azotun bağlanmasıdır" şeklinde konuştu.

Bunun hem bitkiler için azot sağlayıp hem de kimyasal azot verilmediği için toprak ve salarda nitrat kirliliği ortadan kalktığını aktaran Yeşil, toprakta daha önceden verilen kimyasal gübrelerin çeşitli sebeplerden dolayı toprakta inaktif olarak bağlanmış olan diğer bitki besin elementleri de bitkilere yararlı hale getirildiğini söyledi. Toprakta organik madde birikmesinden dolayı agregalaşma olduğuna değinen Yeşil bu yolla toprağın erozyona direncinin artacağını belirtti. Mikrobiyal aktivite sonucu toprak havalanıp kabardığı için geçirgenliğinin artacağını ve bunun da yağışların toprakta birikimini artıracağını ifade eden Yeşil, organik madde birikiminin su tutma kapasitesini artırdığı gibi kanon değiştirme kapasitesini yani toprak verimliliğini de artıracağını vurguladı.

Haber 3 Van Tarım İl Müdürlüğü

http://www.vantarim.gov.tr/haber.php?id=349

Oğuz Alper
21-06-2009, 01:53
HASTALIK ETMENLERİ BULAŞIK TOPRAKLARDA TOHUMLARA BİONEM UYGULAMASININ ETKİSİ

Soldaki Kontrol grubu - Sağdaki Tohumlara dikilmeden önce Bionem uygulanmış olan

(HER İKİ SAKSIDAKİ TOPRAKLARA HASTALIK BULAŞTIRILMIŞTIR)

Oğuz Alper
21-06-2009, 02:30
GÜZEL BİR ÇALIŞMA DAHA !!!

3. Proje No : TA/04/02–02/005 DOKTORA

Proje Adı: Fluoresan Pseudomonas’ların Pamukta Verticillium Solgunluğu (Verticillium dahliae Kleb.)’na ve Bitki Gelişimine Etkileri

Lider : Dr. Oktay ERDOGAN (Nazilli PAE)

Alınan Kararlar: 1. Proje lideri tarafından gruba bilgi verilmiştir. Yürürlük Durumu: Sonuçlandırılmıştır.

Yayın Durumu: Yayınlanabilir. Bitki Koruma Bülteninde yayınlanması önerilmektedir. Bilime ve Uygulamaya Verilen

Sonuçlar: Ülkemizde V. dahliae’nın neden olduğu solgunluk hastalığına karşı Fluoresan Pseudomonas bakterilerinin biyolojik mücadelede kullanımı ve pamukta bitki gelişimine etkilerineyönelik olan 2 yıllık tarla denemeleri ile desteklenen bu çalışma ile hastalığın kontrolü ve bitki gelişimi konularında ümitvar sonuçlar elde edilmiştir.

Tarla denemelerinde, tohuma bakteri uygulamalarının hiç bir ilaçlı mücadelesi olmayan Verticillium solgunluk hastalığını %33,8–45,1 oranında baskı altına alındığını ve paralel olarak%12-17 arasında değişen oranda bir verim artışı sağlandığını göstermiştir. Etkin bir mücadele yöntemi bulunmayan bu hastalığa karşı entegre mücadele yöntemi üzerinde önemle durulmaktadır.

Özellikle çalışmamız dayanıklı çeşit ve biyopreparat uygulamasının daha etkili sonuçlarverebileceğini göstermiştir. Basit laboratuvar olanakları ile yürüttüğümüz tohum bakterizasyon çalışmaları ticari olarak çok daha etkili ve kolaylıkla uygulanabilen bir yöntemdir. Bu açıdan da çalışmanın pratiğe verilmesi daha kolay olabilecektir. Çalışmamızda FP’ların etki mekanizmalarına değinilmemiştir. Ancak farklı bitkilerden çok farklı ve değişik etki mekanizmalarına sahip bakteriyel izolatlar elde edilerek uygulamayaverilebilir.

Örneğin çalışmamızda en etkili olarak bulunan FP23 nolu Fluoresan Pseudomonas izolatı semiz otundan, FP22 nolu izolat ise domuz pıtrağı rizosferinden elde edilmiştir. Etkili bulunan bu bakterilerin biyokontrol etki mekanizmaları ve bitki gelişimini teşvik edici etkilerine yönelik mekanizmalar için daha ayrıntılı çalışmaların yapılması gerekir. Pamukta %5-10 ve 50-60 koza açımında yapılan hastalık sayımlarında en yüksek etki FP23 ve FP22 iolatlarından elde edilmiştir.

Çalışmalarımızdaki hastalık sayımlarına göre FP izolatlarıtolerant Acala Maxa çeşidinde Vd’ye karşı daha başarılı bulunmuştur. Bu amaçla solgunlukhastalığı ile mücadelede dayanıklı çeşit antagonist kombinasyonu biyolojik mücadelenin entegre mücadelede en iyi alternatiflerden biri olabileceği sonucuna götürmüştür.

Çalışmalarımızda Verticillium solgunluk hastalığı ile pamuk gelişiminde bazı fenolojik kriterler (NAWF değeri), verim ve 100 tohum ağırlığı, kütlü pamuk verimi, lif mukavemeti ve iplikolma indeksi arasında negatif yönde önemli bir korelasyon saptanmıştır. Bilinen bu korelasyonların solgunluk hastalığına karşı dayanıklılık ıslahı çalışmalarında seleksiyon kriterleri olarak da alınmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.

Bu çalışma ülkemizde tohuma antagonistik bakteri uygulaması yapılarak tarla koşullarında rizobakterilerin Verticillium solgunluğuna ve bitki gelişimine olan etkilerinin araştırıldığı ilkaraştırmadır. Bu nedenle çalışmalarımızdan elde edilen sonuçlar bundan sonra yapılacak olanbiyolojik mücadele çalışmalarına da ışık tutacaktır.

Verticillum solgunluğu ile gübre dozu, gübre sınıfı, sulama yöntemleri, sulama sayısı ve bitki sıklığı gibi kültürel uygulamalar arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Entegre mücadele kavramı içerisinde çalışmamız sonucunda ümitvar bulduğumuz rizobakterilerin yukarıda bahsedilen konular ile kombine edilerek ayrıntılı bir çalışmanın da yapılması gerekmektedir.

Günümüzde V. dahliae etmeni çok sayıda konukçusu olması nedeni ile pek çok kültür bitkisinde özellikle ülkemizde zeytinde tahripkar boyutlara ulaşabilen bir yaygınlık göstermektedir. Bu açıdan da mücadelesi zor olan bu hastalığa karşı biyopreparatlardan tarla denemeleri ile ümitvar sonuçların alınması ilerde pratikte entegre mücadele kavramı çerçevesinde uygulandığında hastalıkla ile mücadele ve verim kayıpları açısından ülke ekonomisine ve üreticilerimize önemli katkılar sağlayabilecektir.

Henüz pamukta solgunluk hastalığına karşı etkin ve ekonomik bir kimyasal mücadele olanağı yoktur. Bu sebeple çalışmada başarılı bulunan FP bakterilerinin ileriki dönemde hastalıkla entegre mücadelede kullanılmasına katkıda bulunacaktır.

Oğuz Alper
21-06-2009, 03:46
Faydalanacağınızı düşündüğüm Pseudomonas fluorescens ve diğer bakteriler hakkında çok önemli yayınlardan örnekler;

Rodriguez and Fraga (1999), Pseudomonas putida ve Pseudomonas fluorescens bakteri ırklarının marul ve domateste kök ve sürgün gelişimini; marul, turp, fasulye de ise ürün veriminde kontrole göre istatistiki anlamda önemli artışlar sağladığını belirlemişlerdir.

Azospirillum ve Rhizobium gibi PGPR’ler bitki büyümesini doğrudan teşvik eden
metabolitler üretebilmekte ve bitki fizyolojisinde değişiklerler meydana getirmektedir. Bu grup içinde Pseudomonas büyük dikkat toplamıştır. Pseudomonas’ın pek çok ırkı tohum ve köklerin büyüme ve gelişmesine yardımcı olduğu, hızlı büyümeyi teşvik etme, kök salgılarında kemotoksis ve farklı besin kaynaklarını katabolize etme gibi özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir (De Salamone et al. 2006).

Tarımda biyogübre veya kontrol ajanı olarak bakterilerin kullanılması 1990’lı yıllardansonra yaygınlaşmıştır. Son yıllarda biyolojik gübrelemenin kapsamı genişlemiş serbest yaşayan, bitkisel gelişimi teşvik eden, biyolojik savaş ajanı veya biyogübre olarak kullanılan bitki büyümesini teşvik eden rizobakteriler (PGPR) kullanılmaya başlanmıştır.

Söz konusu bakteriler Serratia, Pseudomonas, Burkholderia,Agrobacterium, Erwinia, Xanthomonas, Azospirillum, Bacillus, Enterobacter,Rhizobium, Alcanigenes, Arthrobacter, Acetobacter, Acinetobacter, Achromobacter,Aerobacter, Artrobacter, Azotobacter, Clostridium, Klebsiellla, Micrococcus,Rhodobacter, Rhodospirrilum ve Flavobacterium cinslerindeki ırkları içermektedir. Son yıllarda Aspergillus ve Penicillium funguslarının biyiolojik gübre olarak kullanıldığı araştırmalar yapılmaktadır (Rodriguez and Fraga 1999; Sturz and Nowag 2000;

Son yıllarda yapılan araştırmalar Agrobactrerium, Bacillus, Streptomyces,
Pseudomonas ve Alcaligenes bakteri cinslerindeki türlerin odun çeliklerinde köklenmeyi teşvik edebildiğini göstermiştir. Bu bakterilerin IAA ürettiği ve yapılan çalışmalarda dışardan IBA uygulanmasıyla köklenmenin arttığı belirtilmiştir (Eşitken et al. 2003b).

Antibiyotik ve antifungal metabolit üretimiyle hastalıkları kontrol eden biyopestisit özelliğindeki bazı PGPR’ler mantar, bakteri ve virüsleri içeren geniş spektruma sahip fitopatojenik organizmalara karşı koruma sağlayarak bitkilerde sistemik dayanım oluştururlar. PGPR’ler, kullanımları bazen düzenlenip bazen yasaklanan kimyasal gübre ve pestisitlere çevresel olarak iyi bir alternatif olduğu için biyoinokulantların pazarlanması yaygınlaşmaktadır. Pseudomonas, Bacillus, Streptomyces ve Agrobacterium ırklarının bulunduğu yaklaşık 20 bakteriyel biyokontrol ürünü pazarlanmaktadır (Bloenberg and Luktenberg 2001).

Pseudomonas ve Bacillus türleri patojen mikroorganizmaları baskılamada önemli role sahiptirler. Bu bakteriyel antagonistler düşük konsantrasyonlarda engelleyici olan hücreler arası metabolit salgılarıyla bitki patojenlerini baskılarlar (Fernando et al. 2006).

Shaharoona et al. (2006), Pakistan’da yaptıkları çalışmada azotça iyileştirilmiş toprakta yetiştirilen mısırın verim ve gelişimini arttırmak için ACC-deaminaz üreten PGPR’lerin performansını değerlendirmek için çalışma yürütmüşlerdir. Araştırıcılar ACC-deaminaz üreten birkaç rizobakteri ırkının mısır köklerinde büyüme ve gelişme aktivitesini arttırdığını belirlemişlerdir. Azot ile iyileştirilmiş toprakta, altı bakteri ırkı ile aşılananmısırda bitki boyu, kök ağırlığı ve toplam ağırlığın önemli oranda arttığı saptanmıştır.Çalışmada Pseudomonas fluorescens G biyotipinin azot gübrelemesinin yapılmadığı ve yapıldığı durumlarda en etkili bakteri ırkı olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda
optimum seviyede azotlu gübreleme ve ACC-deaminaz üreten PGPR ırklarıyla yapılan aşılamanın bitkilerde büyüme ve verimde önemli artışlar sağlayacağı ifade edilmiştir.

De Silva et al. (2000), Yaban mersini üzerinde bitki büyümesini teşvik eden
Pseudomonas fluorescens (Pf5, PRA25, 105, 101), Bacillus pumilus (T4), Pseudomonascorrugata (114) ve fungal izolatlar olan Gliocladium virens (G1-21) ve Trichoderma harzianum (T22) gibi bakteriyel ve fungal inokulantların bitki büyümesi üzerindeki etkilerini araştırmışlarıdır. Çalışmada P. fluorescens Pf5 ile yapılan uygulamanın yaprak alanı ve gövde çapını arttırdığı belirlenmiştir. Pastörize edilmiş toprağa G. virens ilave edilmesi 4 aylık bir periyot içinde yaprak sayısı ve alanında ve sürgünlerdeki P, Zn ve Cu oranında artış sağlamıştır. Pastörize edilmeyen toprakta G. Virens ile muamelenin
daha büyük yaprak alanı, gövde çapı, sürgün ve kök kuru ağırlığı ve bitki başına daha fazla yaprak oluşumuna neden olduğu ifade edilmiştir.

FINDIK KURDU LARVALARINA ETKİSİ
Benzer bir çalısma da dünyada fındık meyvelerine en fazla zarar veren fındık kurdu
Balaninus nucum L. (Coleoptera: Curcuilonidae)’un biyolojik mücadelesinde
yapılmıstır. Bu zararlı Türkiye’de fındık ürünlerinde yaklasık olarak %30-40 ekonomik
zarara sebep olmaktadır. Trabzon ilinde 1995-1997 yılları boyunca yapılan sürveylerde
fındık agaçlarındaki bakterilerin morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler
özellikleri incelenerek su türler tespit edilmistir: B. thuringiensis, Pseudomonas
fluorescens, Micrococcus luteus, Serratia marcescens ve Escherichia coli. Bu bakteriler
ile hazırlanan solüsyonlar fındık kurdunun üçüncü dönem larvaları üzerinde denenerek
%100’e varan basarılar elde edilmistir (Sezen ve Demirbag 1999).

Oğuz Alper
21-06-2009, 04:08
Dünyada ki Bilim Adamlarının bu konudaki çalışmalarını sizlere sunmamda ki sebeblerden en önemlisi Avrupa nın Biyolojik Mücadeleye bizlerden ne kadar önce başladığını göstermesi ve ne yazık ki ülkemizde kullanılan zehirlerin bir çoğu kendi ülkelerin de kullanılmadığı ; tüm bunların sonucunda da İlaç Kalıntı sebebi ile Ülkemizi İhracaat yapamaz konuma getirdiklerinin delilidir. ( İnsan sağlığı konusuna hiç girmiyorum !!! )

Zıraat Mühendislerimizin, Danışmanlık yapan Mühendislerimizin de artık Avrupa nın oyununa alet olmaması ve danışmanlık yaptığı üreticilerini 500 çeşit zehir yerine tüm Biyolojik Preparatları ( İçeriğini ispat etmiş ) kullanımında destek vermesi gerektiğinin umarım farkındadırlar. ( Arılarımız yok olduğunda farkına varacaklarsa vay halimize )

Forumun diğer başlıkları altında kullanıma sunulan zehirlerin yerine neden Biyolojik Preparatları sunmaya özen göstermiyorlar. İnanın bunu da anlayabilmiş değilim . ( tüm biyolojik preparatları önersinler.Zehirler yerine !!! )

Tüm üreticilerimizin Biyolojik Mücadele ajanlarını kullanarak yetiştiricilik yapması öncelik durumuna gelmiştir.

Sevgiler

Oğuz Alper
21-06-2009, 12:00
Mikroorganizmalar Aracılığı ile Mayın Arama ve Parçalama Yöntemleri

Bakterilerin Kullanılması
Savannah River Tecnology Center (SRTC) mikrobiyal mayın arama sistemini gelistirmistir (15). Kara mayınlarının aranmasında mikroorganizmalar biyosensör olarak kullanılmıstır. SRTC arastırmalarında kullandığı bakterilerin patlayıcı maddelerde doğal olarak bulunan azot, trinitrotoluen, dinitrotoluen, nitrat, nitrit, nitröz oksit gibi maddelerle uyarıldıklarını gösterilmistir [16]. SRTC ‘nin kültür koleksiyonunda 10 bine yakın orijinal bakteri bulunmaktadır.

Bu bakteriler büyüme ya da metabolik aktivite sırasında kara 8 mayınlarının aranmasını sağlayan farklı özelliklere sahiptir. Bu bakterilerden bazılarının,kara mayınlarının bulunduğu bölgelerde, patlayıcıların buharlarına maruz kaldığında biyoluminesens olusturarak, mayınların varlığını gösterdiği saptanmıstır (17). MMDS (Microbial mine detection system) uygulama kosullarının sürekliliği, ucuz olması ve tanıma teknolojisinin yüksek olması nedeniyle uygun bir yöntemdir.

İlk kez 30 Ekim 1996 da genetik olarak değistirilmis bakteriler tehlikeli savas kalıntılarının aranmasında kullanılmıstır. Teenessee Üniversitesi ve Oak Ridge National Laboratory’nın bilim adamları naftalini kullanan ve kullanırken de ısık olusturan bir mikroorganizma üretmek için 3 mikroorganizmanın genetik özelliklerini Pseudomonas fluorescence HK44 bakterisinde birlestirmislerdir. Bu bakteri naftalinin olduğu bölgeye aktarıldıktan 5 hafta sonra bile canlı kalabilmis ve naftalini parçalayabilmistir. Genetik olarak değistirilmis bakterilerinden farklı olarak bazı bakteriler özel olup, saklı bomba ya da patlayıcıları ararken ısık olusturarak patlayıcıların varlığını gösterirler. Bu sistem içeriklerini buhar olarak sızdıran bomba ya da patlayıcıların aranmasında kullanılmaktadır. Aramada kullanılan Pseudomonas putida TNT yiyen bir bakteri olup, kirli olan her yerde üreyebilmektedir (1,15).

Deneme için Kuzey Carolina’da yapay bir mayın alanı olusturulmus. Bu alanın üzeri mikroorganizmalarla kaplanmıs, sonuç olarak bakteri yoğunluğu ile mayınların bulunduğu bölgeler arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmüstür. Cekil 12. Genetik yapı değisimi süreci Sıcaklığa duyarlı olan bakteriler neme ihtiyaç duyarlar.

Eğer bu bakteriler sıcak yerlerde büyürse her kosulda büyüyebilirler. TNT’yi doğal olarak parçalayan bakteriler olduğu gibi parçalayamayan bakteriler de vardır. Bu bakterilere TNT’yi parçalama özelliğinin kazandırılması için genetik modifikasyon yapılması gerekmektedir. Genetik modifikasyon prosesi su sekildedir:
önce uygun bir bakteri straini seçilir (Cekil 12). Bu bakterinin kimyasalla etkilesime girdiğinde indüklenen geni belirlenir, daha sonra ilgili gene bioraportör bağlanarak gen modifiye edilir. Böylece bakteri hedef kimyasalla karsılastığında gen indüklenir ve sinyal olusturulur.Böylece genetik olarak değistirilmis bakteriler mayınların bulunabileceği alanlar üzerine zirai dağıtıcılarla püskürtülür.

[B]Püskürtmeden sonra ortam UV ile aydınlatılır, eğer ortamda patlayıcı varsa ilgili gen bölgesi indüklenecek ve TNT’nin parçalanmasıyla ilgili genlerin proteinleri sentezlenecek ve bu gen bölgesine bioraportör olan GFP de bağlı olduğu için bu da indüklenerek bakteriler mavi renkte fluoresens verecektir .
http://www.mikrobiyoloji.org/pdfler/702080301.pdf

Oğuz Alper
21-06-2009, 12:53
ARMUTLARDA ATEŞ YANIKLIĞI HASTALIĞINA ETKİLİ ANTAGONİSTİK BAKTERİLERİN KİTLE ÜRETİMİ VEBİYOPREPARATLARININ MEYVE BAHÇELERİNDE KULLANILMASI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Proje Yürütücüsü: Prof.Dr. Hatice ÖZAKTAN - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü

Proje Özeti:Ateş Yanıklığı hastalığı (Erwinia amylovora) armut ağaçlarının bilinen en yıkıcı hastalığıdır. Çiçekler üzerinde gelişen epifitik E.amylovorapopulasyonu hastalığın birincil bulaşma kaynağını oluşturduğu için, Ateş Yanıklığının savaşımında izlenen strateji çiçek infeksiyonlarını önlemeye yönelik olmaktadır.

Armut ağaçlarının çiçeklenme döneminde uygulanan bakırlı preparatların çiçek ve meyvelere fitotoksik etkisinin yanı sıra, dayanıklılık sorununun da gündeme gelmesi bunların kullanımını olanaksız hale getirmektedir. Son yıllarda, hastalığın önlenmesinde yararlı, epifitik bakterilerin kullanıldığı biyolojik savaş çalışmalarına daha büyük önem verilmektedir.

Ateş Yanıklığının biyolojik savaşımı konusunda 1993 yılından bu yana gerçekleştirilen bir dizi araştırmanın (TOAG-1077, TOGTAG-1587) son basamağı olan bu projede,en etkili antagonistlerden, Pantoea agglomerans (Erwinia herbicola) ve Pseudomonas fluorescens biyoformulasyonlarının kolay bulunabilir, ucuz substratlar kullanılarak geniş ölçekte kitle üretimlerinin gerçekleştirilmesi ve bunların armut bahçelerinde E.amylovora'ya karşı etkililiğinin saptanması amaçlanmıştır.

Süt tozu + melas karışımının antagonistik bakterilerin kitle üretimlerinde başarıyla kullanılabileceği ve birim maliyetinin de sentetik besiyerinin 1/20'si oranında olduğu saptanmıştır. P.agglomerans ve P.fluorescens'in talk katkılı WP biyoformulasyonları teksel ve karışım halinde Dikili ve Burdur'da E.amylovora ile doğal bulaşık armut bahçelerinde, üretici koşullarında ve iki yıl üst üste, ağaçların %30 ve tam çiçeklenme dönemlerinde uygulanmıştır.

Eh -24 izolatından elde edilen talk katkılı WP biyoformulasyon, E.amylovora'nın çiçek infeksiyonlarını 1999 ve 2000 yılında %63.16 - %76.25 oranında engelleyerek referans kimyasal preparattan daha başarılı bulunmuştur.

Ayrıca, P.agglomerans'ın armut çiçeklerinde kolonizasyonunu ve populasyon değişimini izlemek amacıyla, streptomisine dayanıklı kılınarak etiketlenen Eh-24 str R izolatı % 30 ve tam çiçeklenme dönemlerinde armut ağaçlarına uygulanmıştır. Eh-24 str R izolatının 18 gün içinde armut çiçeklerindeki populasyonu 2x104 CFU/çiçekten 1.3x106 CFU/çiçek düzeyine yükselmiştir. Eh-24 izolatının talk katkılı WP formulasyonu ile 1999 ve 2000 yıllarında gerçekleştirilen meyve bahçesi uygulamalarının sonuçlarının oldukça başarılı ve yıllar ve bölgeler içerisinde tutarlı olmasının yanı sıra, bu bakterinin armut çiçeklerinde yeterince kolonize olduğunun saptanması projenin hedefine ulaştığını göstermektedir.

Oğuz Alper
21-06-2009, 14:04
Forumda Bionem mikrobiyal gübre konu başlığı dışındaki diğer konularda kullanıcıların Bionem ilgili yorumları:

SN.LERDEMİR :Geçmiş olsun Sn.omar,
Bunlar olağan şeyler; her yıl karşılaşıyoruz bu gibi zararlılarla. Ben daha önce koşnil ile karşılaşmadım; hep kırmızı örümcek ile yaprak biti gördüm ben.
Fakat ilk kez bu yıl baharın başlangıcı ile birlikte bu forumdaki arkadaşlardan birinden Bionem edindim. Kıştan çıktığımızdan bu yana gardenyamda ve diğer bitkilerimde hiç zararlı ile kaşılaşmadım. (Bir tek, bir arkadaşımın bana toprağı ile verdiği biber fidelerinde bir hafta içinde yeşil yaprak biti oluştu; o da sanırım zaten yetiştirilme ortamından gelmişti)

SN.KOYU YEŞİL : Benimki de bionem sayesinde küllemeden kurtuluyor sanırım. Yukardaki mesajdan buyana geçen 5 günde gelişme iyiye gidiyor. Yeni yapraklar oldukça sağlıklı gelmeye başladı. Yalnız suyunu fazla mı kaçırdım ne, yapraklar açık yeşiller. Biraz suyunu azaltmalıyım galiba.

SN.NEVSUNE :Evet koyu yeşil, biraz toparlansın diye bekledim. Yarından sonra şeker gübresi vermeyi düşünüyordum. Önerinizle demir takviyesi de yapayım biraz. İkisinin birarada olması bir sakınca yaratmaz umarım.
Bionem gerçekten çok etkili oldu küllemenin geçmesinde.

SN.Ayine – i Esma :Sn.kgursan fideleri ekeli 2 gün oldu. İnşaallah çok iyiler şimdilik. Ektikten sonra bionemle suladım ve sabahda üstlerine bolca bionem sıktım. Keyifleri yerine gelmiş şükür. Herşey için teşekkürler.

SN.Feriha : Sn. Oğuz bey, terasta sizin katkınız büyük.. Bionem uygulamarını çok önemsiyorum. Çünkü geçen yıl bir hastalık geldi ve terasın yarısında ancak durdurabildim. Çok teşekkür ederim. Heyecanla Roa yı bekliyoruz..

Forumda Bionem Mikrobiyal Gübre Başlığı altında En son yorumların eklenmiş hali :

Sn.Ayine- i esma :Selamlar. 50 kadar saksının içindeki tüm çiçeklerin rahatı çok yerinde gibi görünüyor. Sıklemende hâlâ o minik böceklerden olmasına rağmen, sağlıklı, çiçekli ve tohum gönderilmiş durumda. 3 saksı olan Açelyalar yeni yeni sürgünleriyle çok sanatlı görünüyor. Ölmek üzere olan Yeni ginenin üzeri çiçek ve tomurcukla dolu. En müthiş değişiklikte mum çiçeği yapraklarında. Kocaman, parlak ve koyu yeşiller...Her saksıyı anlatırsam yazmakla bitmeyecek. Yani bionemden inşaallah çok memnun kaldık. Selametler dilerim.

Sn.Güneyerer: İnanılmaz bir şey üç günde bir türlü büyümeyen fidelerim ,kabarmaya minik yapraklar vermeye başladı..gerçekten hızla büyümeye başladı..bunun üzerine bahcemde ne varsa kullanmaya başladım yapraktan kökten .yama yaptığım çim tohumlarına her şeye uyguladım..sürekli kekik kokuyorum..dört adet ladin fidanlarıma bile uyguladım..hepsi gayet iyi..hepsinin yanakları al al ,sağlıklı tosuncuk gibi görunüyorlar şaka bu yana hakikaten fark edilir gelişmeler var..Alper bey teşekkur ederim.

Sn.Feriha :Ben de son bir resim paylaşayım yarın karalahana hasatı var..Artık oldukça irileştiler ve sağlıklı bir şekilde bir sorun yaşamadan tam yemelik oldular. Yenilebilecek kalitede ilk sebze yetiştirme deneyimim oldu ve bionem sayesinde sorun yaşamadım. Teşekkür ederim Oğuz bey.

Sn.Güneyerer: Alper bey,salatalık fidelerime de uygulamıştım.bugun onları bahceye dikmek için dikkatlice çıkarıyorduk ki o da ne ,bir kök yapmış inanılmazdı .fideciden aldıklarım da minicik kök vardı .benimkiler beşer kez turlamışlar.ben bu arada domates fidelerime cok fazla kullandım galiba 25 fideden 7 tanesi aynı gün yandı..kalansağlar bizimdir dedik moral bozmadık ama kalanlar harika görunuyorlar ingiliz lordları gibi tepeten tepeden etrafı süzüyorlar yarında onları dikecegiz behhh beh behhh nidalarıyla (kökleri görünce cıkardığımız ses) ya şimdi ben bu gazla çimleredemi versem diye düşünüyorum nedersiniz hocam uygunmudur?

Sn.20horoz: oğuz beyle görüştükten sonra bugünkü asma kontrolunde asmaların artık çiçeğe girmek üzere olduğunu gördüm.Bunuda sizleri fotograflayayım istedim .Bir tane asmamızı feda ettik bu arada yine zaten biyolojik kontrol için bütün asmalarım feda oldu ama herhalde ben bundan büyük zevk duyarak çiçek başlangıcındada bionem uyguladım ve dediğiniz gibi oğuz bey asmanın bir tanesini boy abdestini aldırdım . Bakarsınız bir hafta sonra çiçekten çıkamaz derhal cenaze namazını kıldırırım.
Bu asmadaki külleme hastalığı sadece bir yaprakta vardı ama külleme hastalığını kurumaya yüz tuttugunu ayrıca başka hiç bir yerinde rastlamadım.Bunu özellikle belirteyim kimsenin aklında şüphe kalmasın .Ayrıca bunu niye çiçekteyken bionem uyguladığımı sorarsanız bu asma karantina altında hem külleme ilerliyebilecekmi çünkü halen küllemeli yaprak üzerinde hem çiçekteyken attım .Acaba çiçeğe zarar verecekmi.Ayrıca sizi kutlarım oğuz bey başarınızdan dolayı.

Sn.Bgozcan : 2008 Mart ayından itibaren açık alanda örtü üzerinde yetiştirdiğim çileklerime 3 defa topraktan damlama sulama ile, 5 defa yapraktan Bionem uygulaması yaptım. Gerekli bakımları (kol kesme, kuru yaprakları koparma, erken açıp donan çiçekleri koparma, fide dipleri ve sedde aralarındaki otların koparılması) zamanında yaptım. Ekdeki fotoğraflarda görüldüğü gibi hastalıksız sağlıklı çilekler yetiştirmekteyim. Küf, kırmızı örümcek, yaprak biti, külleme gibi sorunlarla karşılaşmadım. Meyve üzerindeyken bile kalıntı bırakmayan Bionem kullanabilmem bana hasatta büyük kolaylık ve iç huzuru sağlıyor. Bionemin kullanılması ve çilek yetiştiriciliği konusunda özverili, içten yardımlarından dolayı Alper YEĞİN’e en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Sn.Meyvelitepe:Arkadaşlar, ben bu ürünü gerek ruhsatta belirtilen, gerek ilacın içerdiği bakteri hakkında yabancı kaynaklı makalelerde gördüğüm etkilere göre kullandım. Her ne kadar Oğuz bey muhtelif mesajlarında böcek, sinek, larva vb. zararlılara karşı etkilerinden söz etmiş ise de benim böyle bir beklentim olmadı.
Uzun sözün kısası Bionem'i zararlı mantarlara karşı koruyucu olarak kullandım. Etkisi konusunda da çok net bir şey söyleyemem. Ağaçlarımda böyle bir mantar hastalığına henüz rastlamadım (şeftali fidanlarındaki yaprak kıvırcıklığı hariç. Onu da hastalık fazla ilerlemeden bakır içerikli ve organik sertifikalı başka bir ilaçla durdurdum).
Bu yüzden Bionem'in etkisini tam olarak söyleyebilmek bu aşamada benim için çok kolay değil. Ağaçlarımda mantar türü şeyler zaten yoktu. Bionem gelmesini engelledi mi, yoksa zaten olmayacak mıydı bu anlamda yeterli deney sonucuna sahip değilim.
Kırmızı örümcekte de henüz deneyebilmiş değilim. Fakat onu ölçmem de zor olacak. Köklenme konusunda da bir etki ölçebilmiş değilim. Zira, köklenme, çimlenme gibi bitki gelişimlerinde, toprak, nem, ısı vb. durumlar esas etkiyi yaratıyorlar. Böyle bir durumda uygulanan veya uygulanmayan Bionem'i ölçmek benim için kolay değil. Bunun için çok detaylı kontrol ortamları oluşturmak gerekir.

Sn.İklimsiz: Kırmızı örümcek bana pek uğramıyor fakat beyaz sineklerle çok sıkı arkadaşız. Bionemi henüz bir kez uyguladım, pazartesi ikinci uygulamayı yapacağım.Bir haftada gözlemlediğim hem sayıları azaldı, hem de daha uyuşuklar sanki.Bionemin kekik kokusu çok hoş, belirtmeden geçemeyeceğim

Sn.Koyuyeşil : Bahçemde ve balkonumda her sene başıma dert olan kırmızı örümceklerle bu yaz pek karşılaşmıyorum. Açıkçası bionemi 4 kez uyguladım henüz. Sadece 2 adet örümcek gördüm, onları da elle ortadan kaldırdım. Güllerimde ve oya ağacımda hafif bir külleme var, bu hafta sonu bionem uygulayacağım. Bitkilerim genel olarak oldukça sağlıklı görünüyorlar. İlk etapta özellikle gül filizlerine musallat olan yeşil bitleri nisbeten azalttı, tamamen ortadan kaybolmaları için daha sık bir uygulama yapmak gerekiyor sanırım.

Sn.20horoz: syn oğuz bey bugün için gelip ziyaret edip bağların burdaki durumunu görüp benimle tanıtığınız için teşekkür ederim.Bence bu işin en güzel tarafı teşisi yerinde koymak ona göre tedbir almaktır sizde bunu başardınız .Verdiğiniz ürün üzerinde bana samimiyet göstermiş oldunuz.
Asma şu an çiçekten çıkmak üzere ve asmaları çiçekteyken bionem uyguladım ve çiçeklere en ufak bir zararını göremedim.****** burası yeri değil olabilir.Ama bu ilaç ile ilğili burada resimlediğim için asmaların fotoğraflamaya başlayabiliriz.Eğer halen asmalarda kükürt ve bordo bulamacı kullanmadan ve herhangi bir kimyasal ilaç vermedennasıl yetiştiğini merak eden varsa

Sn.gilan: Bahçede mantari bir sorun görünmüyor. Her yaz frambuazlarımda olur, bakalım bu sene olacak mı.
Vişne ağacına bu sene insektisit atmadım, vişneler olduğunda göreceğiz
Komşumun sınır çalılarında bolca mantar vardı 2 senedir, onlara uyguladım, mantar oldukça azaldı. Ortancalarımda külleme benzeri birşey vardı, geçti. Red robin domates fideciklerimde Bionem'in köklendirme etkisini test ediyorum. Henüz 1cm boyundalar şaşırtma yaparken sonuçları paylaşırım.Gül bitlerinde hiç düzenli uygulamadığım için başarılı olamadım ama şimdi 3 gün aralıklı uygulamaları deneyeceğim. Özellikle reçellik güle ilaç atmak istemiyorum çünkü.

Sn.Lerdemir: Ben, bu yıl balkonumdaki saksılardaki bitkilerime henüz kimyasal ilaç uygulamadım.
Her yıl bu zamanlarda gülüme dadanan mantar ve yaprak bitini, geçen yıl bu zamanlarda sellukama, kıbrıs limonuma ve cevizime vuran kırmızı örümcekleri henüz görmedim.
Bir tek, düzenli uygulamayı aksattığım bir dönemde, cevizimde daha önce görmediğim ve forumda uzmanlara sorduğumda Mine Hn'ın ve bir iki üstadın daha akar sorunu olduğunu belirttiği bir sorun yaşadım. Sorunlu yaprakları bitkiden uzaklaştırıp, Bionem'e devam ettim.
Cevizdeki akar sorunu şu an devam etmiyor gibi.
Mevsimsel etki ve bu seneki düzenli bitki besini uygulamalarıma, koruyucu anlamda çok etkili olduğunu gözlemlediğim Bionem ile birlikte devam etmekteyim.Şimdilik gözlemlerim bunlar.

Sn.Güneyerer: Alper bey,bana bir bahcıvan borçlusunuz ..sayenizde salatalıklarım domateslerim aldı başını gittiler(süper oldular) bahcıvanda aldı başını gitti.adamcagız sırtında bidon kokten yapraktan bionem yapmaktan ,on günde bir neemazal uygulamaktan tükendi bidonu attı kaçtı.. damlamalara splitlere bionemi koyamadım .depoda 40 ton su var.çimlere bionem uygulamıştım çimlerin rengi cok farketti taze bir yeşil oldular..bionem nefis birşey ikinci bionem de bitti.elinizde çim biçen budama yapan bir bakteri varmı? en kısa zamanda bahcenin fotoğraflarını yukleyeceğim.36 adet güllerde ilk kez bu yıl bionem sayesinde küllenme yok.bu bile bahçıvanı ikna edemedi.bahcıvan bionemi söyle bir koklayıp''Abla yaw ,bunda mikrop falan yok bu kekik suyu,böcekler kokuyu duyunca toz oluyorlar sonra geri geliyorlar ,böyle herşeye inanma allahsen dedi ve gitti.Herhalde aralarında konuşup tuaf olduğuma karar verdilerki bir haftada işe aldığım iki bahcıvanda başlamadan vazgeçtiler..Eşim ne yapıyorsun sen bu adamlar kaçıyor diyor Valla bir şey yapmıyorum organik tarım yapıyorum sadece diyorum..bilmiyorki, sümüklü böcek ilacı bile kullanmayıp(toprakta kalıp zarar veriyor diye)bahcıvanla beraber yüzlerce topladığımızı.

Sn.Feriha: Beyaz sineklerin ele geçirdiği Physalis bitkimde birkaç binonem uygulamasıyla iyi sonuc aldım. Birkaç yaprağı mahvetmişlerdi yok oldular. Bu sene güllerim küllenmedi.. Beyaz sinek görüyorum hemen bionemi o bölgeye sık olarak yapmaya başlıyorum. Geçen yıl bir başlayıp terasın tümünü saran bit böcek salgınıyla uğraşmıştım. Şükür şimdilik öyle bir durumla karşılaşmadım. Gövdesini mantar sarmış bir taflanım var şimdi ona uyguluyorum bakalım nasıl olacak.. Yaz sonunda sanırım tecrübelerimizi daha somut olarak paylaşacağız..

Sn.Lerdemir: Bionem'i balkondaki saksılarım için tavsiye ettiğiniz ölçülerde düzenli olarak kullanıyorum biliyorsunuz.
Hemen hemen haftada 3-4 kere de balkonumda bitkilerimi yakından gözlemler, incelerim.
Dün akşam ise hayretler içinde kaldığım bir şey gerçekleşti:
İrkilerek gördüm ki, 15 cm boyuna ulaşmış biber fidemin bir büyük yaprağının üzerinde onlarca yeşil renkte yaprak biti vardı. Bir kaç tanesi tam ergin boya gelmiş, bir düzine larva ve bir o kadar da larvadan çıkmış yavru yeşil yaprak bitleri. Yaprağın altını çevirdim, orada ağırlıkla larvalar vardı. Panikle bitkinin diğer kısımlarını da kontrol edip, hemen o bit sarmış yaprağı gövdeden ayırıp imha ettim. Bitkinin diğer kısımlarında ağır bir durum yoktu, akan suyun altında güzelce mekanik temizleme yaptım.

Sn.Levsel : Aynı sorun bende de var ne yapacağım bilmiyorum.Kök uygulaması yapmıştım tüm fidlerime ; ama biberlerimi yeşil yaprak bitleri sardı hatta kol atan çilek fidelerimide sarmışlar..Buda yetmezmiş gibi biber fidelerim açan çiçekleri kopup düşüyor RR leriminde çiçekleri aynı durumda aynı zamanda RR lerimin yapraklarında küllenmeler var.Oysaki hepsinde bionemi düzenli bir şekilde kullandım.Nasıl bir yol izlemeliyim yardım lütfen...

Sn.Balıkçı Serdar : Oğuz Bey;

Sanırım size hala satış yetkisi verilmedi, hayırlısı olsun.

Sayenizde edindiğim Biyonem ile ilaçladığım şeftaliler (şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına yakalanmışlardı ve hastalıklı yaprakları tek tek toplayarak imha etmiştim) kısa sürede çok güzel sağlıklı yapraklara kavuşmaya başladı. Armut filizlerindeki siyah böcekler ise ikinci ilaçlamadan sonra kayboldu umarım tekrar musallat olmazlar Genel olarak bütün fidanlarda çok sağlıklı bir görünüme kavuştu.

Gelişmeleri takip edip tekrar yazarım, hastalıklı yaprakları fotoğraflamıştım. Hatta boş bir zamanımda onları ve yeni hallerini fotoğraflayıp onları da buraya koyarım inşallah.

Bizi Bionemle (kekiksuyu ) tanıştırdığınız için teşekkürler, çalışmalarınızda başarılar.

Sn.Feriha: Bionemin üreticilerimiz tarafından uygulanması konusu çok önemli.. Pazarda ya da markette satıştaki bir üründe bu ürün üretilirken kimyasal yerine Bionem kullanılarak korunmuştur ibaresi görürsem hiç düşünmem onu tercih ederim. O günleri görmek dileğiyle soruma geçiyorum.

Sn.20Horoz: deniz akvaryumu buraya artık biraz kısıtlı nedenlerle girdiğim için sdece izlemede kalmak zorunda kaldım bazı denemeler yapıyorum oguz beyle görüstükten sonraki hali asmaların hali son derece iyi ama külleme konusu baya tereddütlü cünkü ama bizim uygulamamız ama gerekse bizim umudumuz olan tamamen olmamasını istediğimiz için bana olan maliyeti fazla geldi .
Bunun yanında gerçekten hayretler içinde kaldığım hiç bir akarist kalmaması ve bu sorunu ortadan kaldırması bile bir ayrıcalık diiyebilirim.Ama özellikle bu ürünlere hale devam etmeyi düünüyorum.

Sn.Balıkçı Serdar : Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına yakalanmış fidanların fotoğraflarını yüklüyorum. Bu fotoğraflar 30 Mayıs 2009 Cumartesi günü çekildi, Pazar günü hastalıklı yapraklar temizlenip, 2 Mayıs Salı günü Bionem uygulandı. Müteakip uygulama hava yağmurlu olduğu için 3. günde yapılamadı, 4. gün (6 Haziran Cumartesi) 2. Bionem uygulaması yapıldı. 2. Uygulama yapılırken, yeni yaprak filizlerinde, sağlıklı ve oldukça hızlı gelişmeler izlendi. Fotoğraflamadığım armut fidanlarındaki siyah böceklerin 2. uygulama yapılırken oldukça azaldığı da gözlendi.

2. Uygulamadan bir gün sonra (7 Haziran Pazar) tüm fidanlarda gözle görülür bir canlılığın yanı sıra, armut fidanlarındaki böceklerin kaybolduğu gözlemlendi. Bakalım bu hafta sonu durumlar nasıl olacak

Bu hafta sonu alacağım fotoğrafları da, Pazar veya Pazartesi yüklerim nasip olursa gelişmeyi beraber izleriz.

Sn.Nevsune : Ben henüz Bionem almadım. Tam almak üzereyken bir arkadaşım denemem için az bir miktar vermişti. Bir iki olayda gözle görülür farklar yaşadım. Gerçi kullanım sürem henüz fazla değil ama çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Şimdi ROA'yı duyunca onu gözüme kestirdim Umarım en kısa zamanda piyasaya çıkar, sabırsızlıkla bekliyorum.

İki hafta kadar önce aldığım bir petunya fidesini diktikten bir kaç gün sonra yaprakları yatmaya başlayınca (geçen yıl bu şekilde başlayan hastalıktan hiç bir petunyamı kurtaramamıştım, birinde başlayınca sırayla diğerleri de aynı şekilde ölüyorlardı) hemen bionem püskürttüm. Ertesi gün yapraklar toparlanmaya başladı. Şu anda gayet iyi durumda.Külleme konusuna gelince yazan arkadaşın tereddütlerinin bitkinin sağlığı mı yoksa maliyet konusunda mı olduğunu çok iyi anlayamadım. Ben kendi küllenmeye yakalanmış ortancamın durumunu sırasıyla gösterirsem sonuç daha iyi ortaya çıkacaktır sanırım.

Sn.Müjgan Yılmaz :Sn Oğuz Bey
Bionemi düzenli olarak uyguladım,sonuçları paylaşma sorumluluğu nedenıyle ;
Güller de Sebzeler de de;(Bakla )tarihine dikkat ederseniz,(9 mayıs) bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre bir hayli erken bir dönem ve oldukça bol ürün aldım.[

Sn.Balıkçı Serdar : Şeftali fidanlarının geçen haftaki ilaçlanmasından (bionem ile) sonraki durumu. Şeftali yaprak kıvırcıklığından eser kalmadı
Armut fidanlarında ki siyzh böceklerde oldukça temizlemiş, sadece bir fidanda 8-10 adet böcek olan bir kümeye rastladım, o da ilaçlama yaparken muhtemelen değmemiş bir yer, elle temizledim, şu an orası da tertemiz

En büyük artısı ise; bahçede uğur böceği dolu, teşekkürler Oğuz Bey

NOT: Roa'yı bekliyoruz.

Sn.ialp32 : ayrıca hakkının hakkınıda vermeli bionem kullanmaya başladıktan sonra bahçede gözle görülür bir yeşillenme ve uğurböceklerinin sayısında artış var(uğurböcükleri 20 gündür kimyasal ilaç atmadığım için de çoğalmış olabilirler tabi ki )birde açan çiçekler tutarsa zaten;hemen tanıdık kabzımal arayacağım bu gidişle

Sn.Oğuzhan: Benimde Limon,Lime ve Kolonya Çalıma uyguladığım Bionem iyi geldi.Yeni filizler ve yeni tomurcuklar çıkmaya başladı.Gelişmeleri bildiririm.

Sn.20Horoz : fotograf makinası bir iş için gidince halen bir cok resimi ekliyemiyorum.

Benim bu üründeki izleninim büyük bahceler ve tarlalar için önerim kesinlikle taral makinası biz üreticiler için gerekli.bağda su andaki gelişmeler kesinlikle sinek derdim yok ama külleme konusu biraz tereddüt nedeni benim uygulamadan kaynaklanan sorun ama su var uygulanan aralığı 3 güne indirince hiç sorun kalmadı ayrıca muhakkak cok iyi karışım saglanmalı.Oğuz beyin yardımlarından dolayı yine cok teşekkür ederim

Halil Önen
22-06-2009, 02:36
(kafa karıştırma buna denir):D

PEKİ BENİM PAYIM NE? (büyük harfle yazmak, bağırmak demekmiş)

Sn. Oğuz bey,
bak şimdi gerçekten çok içerledim. :p
Bu son durum beni ağııııır yaraladı.:dilli:

30 kusur olumlu mesaj,
49 mesaj ben yazmışım
Ve yukarıdaki listede yokum.
Tamam bunu anlarım da, (insan araya bir heykel mesajı sıkıştırır)
yalnız bu yaptığınız, İnsan hakları, Temel Hak ve Hürriyetlerine aykırı bir durumdur.

Lütfen olumsuz mesajları da listeler misiniz? ( Kesin benden başka isim bulamaz)

Yoksa sizi,bu antidemokratik davranışınızdan dolayı, Avrupa İnsan Haklarına Mahkemesine şikayet ederim.:D

Ben bunun hesabını sizden sormaz mıyım. (şaka şaka)

Ha bu arada unutmadan, asker arkadaşınız Nebi'nin çok selamı var.

Sevgiler

Halil Önen
22-06-2009, 04:06
Sn.Oğuz bey.
yukarıdaki masajlarınızdaki bilgi bombardımanı için çok sağolun.

Bu verdiğiniz bilgiler benim için referans olarak kullanılaçaktır.

Eskiden, kullanılan Kimysalların içinde en az zehirli ve etkisi en kısa olanları hep savunarak bu günlere geldim. Kötünün iyisini savunmaktan başka çarem de yoktu.

Şimdi her yerde ve her koşullarda sonuna kadar savunabileçeğim, alternatif ürünler olan mikrobiyaller var. Sizinle ilk karşılaşmamız zeytin bölümünde oldu.
Ve bu başlık atıldıktan sonra da hep ilgiyle takip ettim.

Ve size ürünüz olan bionemle ilgili hiç mesaj yazmadım. Ama hep heyecanla takip ettim.
Taki Sn.Horoz 20 nin ben, bionemi asmalarımda kullanıyorum demesine kadar.

Çoçukluğumdan beri üzüm yetiştiriliciği yaptığım için (şimdi yiyeçek kadar, şarap, pekmez_gün balı_ biraz kurutup kışın yiyeçek kadar _ bu arada sattığımız bağın_ 3 ton kadar_kuru üzümlerini hala satamadık) bionemin asmalarda özellikle küllemeye karşı kullanılması daha da dikkatimi çekmiş ve tartışmalara katılmiştım.

Sonra da bu noktaya geldik.

Bana, ürettiğiniz bu ürünlerle yeni bir ufuk açtığınız için sizlere teşekkür ederim.

Hala, bir hastalık için, ilçe tarıma, zıraat odalarıma ya da samimi olduğum ilaç satan mühendis arkadaşıma gittiğimde önüme birbirinden zehirli ilaçları sıralıyorlar.

Peki bu hastalık için kalıntı içermiyen bir ürün yokmu? Ya da mikrobiyal bir gübre(ilaç) yok mu, meselela bioneme benzeyen (acaba biligisi varmıdır diye) sorduğumda yüzüme öyle bakıyorlar ki, sanki uzaydan gelmişim.

Kızıyorum.
Ben sizden bir hastalık için ilaç istediğimde, bana seçenek sunmalısınız. Bak bu kalıntı bırakır, insan sağlığı için iyi değildir, bu ise kalıntı bırakmaz insana zararı
yoktur, demelisiniz, bizlere bu konuda yol gösterecek olan kişiler sizler değilmisiniz, dediğimde....!

Şimdi sonuna kadar savunabileceğim mikrobiyller var.

İnşallah Allah utandırmaz.

Verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekürler.

(bu arada ben ürünlerinizi zeytinde pamuklu biti tartışmasından beri denemek için, kullanıyorum. siz bunun nasıl olduğunu bilirsiniz. Sonuçların hepsi mükemmel.
Sadece küllemenin iyice yayılmasını bekledim ondan sonra kullanmaya
başladım.Sonuclarını bende merak ediyorum, bu da ürünün kullanma talimatlarına uygun değil zaten.)

Başarılar diliyorum. İnşallah Allah sizi de utandırmaz.

saygılar

Oğuz Alper
22-06-2009, 13:18
Sn.Halil Önen ;

Öyle güzel özetlemişsiniz ki ( Hala, bir hastalık için, ilçe tarıma, zıraat odalarıma ya da samimi olduğum ilaç satan mühendis arkadaşıma gittiğimde önüme birbirinden zehirli ilaçları sıralıyorlar. ) Neden Çifçilerimizi alternatifsiz bıraktıklarını da gayet iyi anlamışsınız. ( Peki bu hastalık için kalıntı içermiyen bir ürün yokmu? Ya da mikrobiyal bir gübre(ilaç) yok mu, meselela bioneme benzeyen (acaba biligisi varmıdır diye) sorduğumda yüzüme öyle bakıyorlar ki, sanki uzaydan gelmişim. ) Size uzaydan gelmiş gibi bakıyorlar bana ise deli muamelesi yapıyorlar :)))))

Gelelim unlu bite Ununu ayrı bitini ayrı koyar :p(bu arada ben ürünlerinizi zeytinde pamuklu biti tartışmasından beri denemek için, kullanıyorum. siz bunun nasıl olduğunu bilirsiniz. Sonuçların hepsi mükemmel.)

Sevgili Nebi 'ye çok selam söyleyin . ( Mesajınız alınmıştır. :p ) Nebi çok iyi bir ROA cı ve BİONEM cidir. İyi de yetiştiricilik yapar.

En çok beni mutlu eden sizin gibi iyi bir üreticiyi kazanmanın kendi savaşımın içinde ordumu güçlendirdiğime inanıyorum. (Bana, ürettiğiniz bu ürünlerle yeni bir ufuk açtığınız için sizlere teşekkür ederim.)

Evet Halil Bey ; TARIM DAHA YENİ BAŞLIYOR . ARTIK ALTERNATİFSİZ BIRAKAMAYACAKLAR ve GÖZ ARDI EDEMEYECEKLER!!!

Saha da her geçen gün , her dakika ilerliyorum. Size uzaylı gibi bakanların bana deli muamelesi yapanların Enselerindeyim ve sizler sayesinde de enselerinde soluğu daha iyi hissedecekler.

Herşey gönlünüzce olsun.Sağlıcakla kalın.

Oğuz Alper
22-06-2009, 16:05
Bionem ile ilgili haber!!! ( Tarım ile alakalı bir dergide Haziran sayısı )

Oğuz Alper
22-06-2009, 17:41
Yayınlara devam edelim. Üretimini yaptığımız ve Bulgaristan ' a İhrac ettiğimiz AKSEBİO ürünümüzün Armutlarda Pisila ya olan etkisi !!!http://www.springerlink.com/content/d473436p3g33v561/

ENTOMOLOGY F. Erler (2004) Phytoparasitica 32(4):351-356

Laboratory Evaluation of a Botanical Natural Product (AkseBio2) against the Pear Psylla Cacopsylla pyri Fedai Erler I A botanical natural product, AkseBio2, was evaluated under laboratory conditions for itsoviposition deterrent, ovicidal and larvicidal (nymphicidal) effects against the pear psylla Cacopsylla pyri (L.) (Hemiptera: Psyllidae). The product exhibited a strong oviposition
deterrent effect for winterform and summerform females and caused a reduction in the total number of eggs laid in both choice and no-choice assays. Significant mortalities in freshly laid eggs (0--48 h) and various nymphal stages of the pest were recorded in toxicity assays.At a concentration of 0.1% (formulation), the highest biological activity of the product was recorded against the young (lst and 2nd) nymphal stages (up to 87.4% mortality) in comparison with the other biological stages of the pest. It was less active against the older (3rd-5th) nymphs, causing 62.1% mortality at the same concentration. In assays with nontarget organisms, a significant negative effect was not observed. There were no significant
changes on treated plants up to 7 days after treatment in any trial, nor was there any phytotoxicity on plant tissue as a result of AkseBio2 treatments. The results suggest that the product can be used in psylla control instead of synthetic insecticides and may serve as an integrated pest management (IPM) component in pear orchards.

KEY WORDS: AkseBio2; botanical products; Cacopsylla pyri; oviposition deterrent;
ovicidal; larvicidal; Turkey.
INTRODUCTION
Two psyllid species, namely, Cacopsylla pyri (L.) and Cacopsylla pyricola (Foerster)
(Hemiptera: Psyllidae), have been reported to cause damage on pear trees in pear-growing
regions of Turkey, but C. pyri is considered to be the only species of economic importance
(5,8). The damage caused by this pest over the last 10 years in Antalya province (southwest
Turkey) has increased in both intensity and extent. After the serious outbreaks of pear
psylla in that region in 1992, 1993 and 1994, many orchards were sprayed against this pest
with various groups (including organophosphates and pyrethroids) of insecticides on an
average of eight or nine times each year (personal observations). A previous study by the
author showed that pear psylla was worst in places that had been very heavily sprayed in
the past, probably due to a reduction in natural enemies (5). Regional growers reported that
treatments with many kinds of insecticides had failed to keep the pest in check, with the
exception of amitraz. Many orchards have been sprayed repeatedly, often with high doses
of this insecticide. For this reason - and considering that timing and application were also
faulty in many instances - it is not surprising that resistance to amitraz has been found in
some populations (10).
Received Sept. 14, 2003; accepted Feb. 11, 2004; hup://www.phytoparasitica.org posting July 14, 2004.
1plant Protection Department, Faculty of Agriculture, Akdeniz University, 07070 Antalya, Turkey [Fax: +90-
242-227-4564; e-mail: erler@akdeniz.edu.tr].
Phytoparasitica 32:4, 2004 351

Oğuz Alper
22-06-2009, 18:35
Biraz da Nematod ile ilgilenelim istedim. !!! (Kök-ur nematodları dünyanın pek çok yerinde,
önemli bitki zararlıları konumundadır ve mücadeleleri son derece zordur. Dünyada yıllık ortalama % 60
oranında ürün kaybına neden olmaktadırlar )(Stirling,1991).

Pseudomonas fluorescens’in iki farklı ırkının(GRP3 VE PRS9), M. incognita’nın populasyonu ve domates bitkisindeki gal oranı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. M. incognita’nın çoğalması ve domates bitkisinin büyümesi üzerinde P.fluorescens’in iki ırk’ının (GRP3 ve PRS9) etkisini değerlendirmek için sera koşullarında 60 gün süren bir deneme yürütülmüştür. Kök-ur nematodu ile bulaşık bitkilerde, P. fluorescens uygulaması sonucu, nematod populasyonunun azaldığı ve bitki büyümesinin yüksek oranda arttığı görülmüştür. P. fluorescens ırk GRP3 ile organik gübre birlikte uygulandığında, kök-ur nematodu ile bulaşık bitkilerde bitki büyüme oranının daha fazla arttığı tespit edilmiştir. Aynı şekilde P.fluorescens ırk PRS9, organik ya da inorganik gübre ile birlikte ygulandığında bitki gelişiminde önemli bir ilerleme tespit edilmiştir (Siddiqui et al., 2001).

Bir başka çalışma sonucunda ise; P. Fluorescens uygulaması ile M. incognita’nın sebep olduğu dev hücre ve gallerin boyutlarının küçüldüğü saptanmıştır.Bakteri, organik gübre ile birlikte uygulandığı zaman biyolojik mücadelede daha iyi sonuç alınmaktadır.Çünkü, organik maddeler bitki için gerekli besin maddesini karşılarken, antagonistik organizmaların gelişip çoğalmasına da yardımcı olmaktadır (Stirling, 1991).

Toprakta besin maddelerinin bulunması bakteri kolonizasyonuna yardımcı olduğundan, bakterinin nematodu baskılayıcı aktivitesi de artmaktadır. P.fluorescens’in iki ırkının da, kök-ur nematodu bulaşmış veya bulaşmamış bitkilerde bitki büyümesini arttırdığı saptanmıştır. Bitki büyümesini teşvik edici Pseudomonas’lar özellikle demir gibi temel besin maddeleri için patojenler ile rekabet, antibiyotik üretimi ve patojenlerin doğrudan antagonizmi şeklinde etkili olmaktadırlar. Buna ilaveten; sistemik dayanıklılığa neden olurlar. Bakteriler üzerinde yapılan çalışmalar, bitki büyümesini teşvik eden bakterilerin, ya bitki büyüme regülatörleri ve uyarıcı besin maddeleri üreterek doğrudan, ya da zararlı rizobakterilerden ve toprak patojenlerinden bitkileri korumak için antibiyotik üreterek dolaylı bir şekilde bitki büyümesine katkıda bulunduklarını göstermiştir (Ali et al., 2002).

Bakterilerin köklerde oluşturduğu kolonileşmenin, bitkideki nematod enfeksiyonunu azalttığı tespit edilmiştir. Böylece bitkinin erken gelişme dönemlerinde kökler korunmaktadır (Dabire et al., 2000).

SONUÇ:ilaçların birçoğunun yurtdışından temin edildiği koşullarda, kimyasal mücadele ekonomik olmamaktadır. Kullanılan nematisitlerin pahalı, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin olması nedeniyle alternatif mücadele metodları üzerindeki çalışmalar son yıllarda ağırlık kazanmıştır (Jaffee, 1992).

denizakvaryumu
22-06-2009, 21:02
Oğuz Bey,

Suya karışan bionemdeki bakterilerin ne kadar çok olursa o kadar faydalı olacağını belirtmiştiniz.

Bu durumda bionemi suyla karıştırıp hemen uygulamak yerine kaç dakika-kaç gün önce suyla karıştırıp bekletmek çok daha iyi olur?

ialp32
22-06-2009, 22:27
Oğuz bey

Üzümlerimde geçen hafta itibariyle çiçeklenme oldu çiçekleri hala üzerinde uygulama günü yaklaşıyor bionem yapmamda bir sakınca yok değilmi:confused:

Oğuz Alper
22-06-2009, 22:40
Sn.Denizakvaryumu ;

Minimum 15 dk. yeterlidir. 24 saat bekletip uygularsanız çok daha iyi olur.

Oğuz Alper
22-06-2009, 22:42
Sn.İalp32 ;

Üzümlerinize çiçekteyken de uygulayabilirsiniz.Hiçbir zarar vermez.

denizakvaryumu
22-06-2009, 22:43
Sn.Denizakvaryumu ;

Teşekkürler.

Ben 1 gün bekletip uygulayacağım.

Oğuz Alper
22-06-2009, 22:47
Ben teşekkür ederim. Uygulamadan önce el mikserini unutmayalım :)

İklimsiz
22-06-2009, 23:25
Şunu mu anlıyorum?

Karışımı hazırlayacağız( elbette blanderla), 24 saat kadar bekleteceğiz. Bitkilerimize uygulama yapmadan önce tekrar mı blanderdan geçireceğiz?

Çalkalasak olmuyor mu?:p

Oğuz Alper
23-06-2009, 04:49
Bu gidişle Blander satışlarında patlama olacak .:p Hızlıca çok iyibir çalkalama yapabilirseniz olur. ( Çalkalayacağınız şişenin üstünden 4 parmak boşluk bırakıp çalkaladığınız zaman süper karışıyor tecrübeyle sabittir. ( Bu da çay kaşığı tarifine benzedi 4 parmak ( Normal insan parmağı )):p

denizakvaryumu
23-06-2009, 07:41
Gri-beyazımsı renk oldu mu tamamdır :)

ialp32
23-06-2009, 08:58
Şöyle bir dakika falan blendırı çalıştırın bakalım da görün o zaman grimi yoksa süt beyaz mı oluyor;)

denizakvaryumu
23-06-2009, 09:03
Bu sefer de bakteriler fazla çırpılmaktan ölmesin ?

Oğuz Alper
23-06-2009, 09:17
Sn.İalp32 ;

Yorumunuz bir harika .Kesinlikle süt beyaz olması işlemin tamamlandığını gösterir.

gilan
23-06-2009, 10:35
Merak ettim şimdi, neden karıştırdıkça beyazlaşıyor? :)
Bakterilerin salgısı falan mı yoksa yağların etkisi mi?

denizakvaryumu
23-06-2009, 11:17
Hımmm bu konuyu düşünmemiştim.

Neden beyazlaşıyor ?

lerdemir
23-06-2009, 11:17
Süt beyaz olmadan kullanıyorum ben; hızlıca bir süre çalkalıyorum; şişedeki bulanıklık tüm şişeyi kaplayınca tamamdır diye uyguluyorum.

Hiç "süt beyaz" bir sonuç almadım.

Ama uygulama sonuçlarımdan da memnunum şimdilik...

Nedir bu çelişki şimdi?

denizakvaryumu
23-06-2009, 11:24
Blendırla karıştırmadan süt beyaz hale getirmek mümkün değil zaten, ben de çalkalayıp uygulayanlardanım, hiç bir zaman süt beyaz hale getiremedim :)

İklimsiz
23-06-2009, 11:39
İlk başlarda blanderla falan uğraşmayıp, çalkalayabildiğim kadar çalkalayıp uyguluyordum. Uygulama esnasında da gücüm yettiği kadar tekrar çalkalıyordum :)

Havaların ısınmasından mıdır nedir, istilacılar serin yaprak altlarını konak edinmeye başladılar. Sprey kabım 2 lt, 8 çay kaşığı bionem+su blanderdan geçirilip, rakı niyetine haşaratlara veriliyor.

Artık, ölüyorlar mı, yoksa kafayı mı buluyorlar bilemiyorum :)

gilan
23-06-2009, 12:45
Mutfakta kullandığınız blenderı mı kullanıyorsunuz yoksa bu iş için bir blender mı tahsis ettiniz? :)

Asmamda çok fena külleme başlamış, bu sabah bir leğen su doldurdum ve dinlensin diye bıraktım, yarın sabah da uygulayacağım ama bu karıştırma işi çok canımı sıkıyor.

İklimsiz
23-06-2009, 14:02
Mutfakta kullandığım blanderi kullanmıyorum.

BİM market bir ara ucuz blander satmıştı. Bionem karıştırmaya kısmetmiş :)

ialp32
23-06-2009, 15:11
Mutfaktakini kullanın ne olacak ki yoksa bakterilerden korkuyormusunuz
en nihayetinde bulaşık makinesinde yıkanıyor yani,ben önceki mesajlarımdan birinde yazmıştım;bozuk blenderın ucunu matkapa takıp çalıştıracağım. Hani korktuğumdan değil de bozuk blender değerlensin.

malina
23-06-2009, 15:54
Yorumunuz bir harika .Kesinlikle süt beyaz olması işlemin tamamlandığını gösterir.

Bu ayrıntılar, konunun ilk mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=340195&postcount=1) yeterli biçimde anlatılmamış. İlk mesajınızdaki eksiklikleri tamamlar mısınız?

Adalet Yağcı
23-06-2009, 16:36
Ben Bionemi 50 litrelik bir tankta hazırlıyorum, orjinal şişeyi bir kaç dakika hızlıca çalkalayıp 250 cc. suyun içine karıştırıyorum.
Tankın altında sulama pompasını takmak için bir tahliye çeşmesi var, o çeşmeye bir hortum bağlayıp, su motorundan geçirerek devridaim yaptırıyorum, en az onbeş dakika, ama hiç bir zaman süt rengi bir sıvı elde edemedim.
Şimdi bu güne kadar yaptığım Bionem uygulamaları boşuna mı gitti?

Oğuz Alper
23-06-2009, 16:37
Herkese Merhaba ;

İyi bir sonuç almak istiyorsak. Karışıma özen göstermemiz gerekiyor. Bu konuya dikkat edersek çok sevinirim.

Oğuz Alper
23-06-2009, 16:38
Sn.Malina ;

İlk mesajda eksiklikleri hemen tamamlıyorum.İlginize teşekkür ederim.

Oğuz Alper
23-06-2009, 16:47
Ben Bionemi 50 litrelik bir tankta hazırlıyorum, orjinal şişeyi bir kaç dakika hızlıca çalkalayıp 250 cc. suyun içine karıştırıyorum.
Tankın altında sulama pompasını takmak için bir tahliye çeşmesi var, o çeşmeye bir hortum bağlayıp, su motorundan geçirerek devridaim yaptırıyorum, en az onbeş dakika, ama hiç bir zaman süt rengi bir sıvı elde edemedim.
Şimdi bu güne kadar yaptığım Bionem uygulamaları boşuna mı gitti?

Sn.Adalet Hanım;

Uygulamalarınızda grileşmeyi fark ettiyseniz. Boşuna gitmemiştir. Ancak el mikseri ile karıştırırsanız daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Devridaim yaptığınız hortum bidonun yukarısından suyun yüzeyine püskürttüğü taktirde süt beyaz oluşunu 7 dakika sonra görebilirsiniz. Sevgiler

Oğuz Alper
23-06-2009, 16:50
Sn.Denizakvaryumu ;

Bakteri ve içerisindeki yağlar ile enzimler ; Karışım başladıktan sonra fermentasyon a uğrayıp hem sayıları artmaya başlıyor , hemde enzimler ve yağların parçalanması ile süt beyaz ( Rakı normunu ) alıyor.

Adalet Yağcı
23-06-2009, 16:50
Tankın rengi mavi olduğu için dikkatimi çekmemiştir Oğuz bey, bir dahaki sefere dikkat ederim.

Oğuz Alper
23-06-2009, 16:52
Sn.Adalet Hanım ;

İlginiz ve çabanız için ben teşekkür ederim.

Oğuz Alper
23-06-2009, 16:57
Mutfakta kullandığınız blenderı mı kullanıyorsunuz yoksa bu iş için bir blender mı tahsis ettiniz? :)

Asmamda çok fena külleme başlamış, bu sabah bir leğen su doldurdum ve dinlensin diye bıraktım, yarın sabah da uygulayacağım ama bu karıştırma işi çok canımı sıkıyor.

Sn.Gilan ;

Asmalarınıza belirttiğim şekilde karıştırıp organik olarak bu hastalıklardan kurtulmak istiyorsanız ( Karıştırma işi hiç canınızı sıkmasın ) hazırladığınız karışımı asmanızın külleme olmuş yapraklarının altına ve üstüne , gövdesine ve olmamış yapraklarına püskürttüğünüzde aradan 48 saat geçtikten sonra külleme olmuş yaprağın arkasını çevirip baktığınızda mantari hastalığın hücre çeperlerinin kuruduğunu göreceksiniz. Uygulama periyodunu ve karıştırmayı ihmal etmeyelim. Sevgiler

Oğuz Alper
23-06-2009, 17:00
İlk başlarda blanderla falan uğraşmayıp, çalkalayabildiğim kadar çalkalayıp uyguluyordum. Uygulama esnasında da gücüm yettiği kadar tekrar çalkalıyordum :)

Havaların ısınmasından mıdır nedir, istilacılar serin yaprak altlarını konak edinmeye başladılar. Sprey kabım 2 lt, 8 çay kaşığı bionem+su blanderdan geçirilip, rakı niyetine haşaratlara veriliyor.

Artık, ölüyorlar mı, yoksa kafayı mı buluyorlar bilemiyorum :)

Sn.İklimsiz;
Yumurtalarını çatlatıp yeni birey oluşturmaz ve popülasyonları minimum seviyede ( zarar eşiğinin altında tutar ) . Erginleri de sizin tabiriniz ile sarhoş olur ve rahatsızlanır ve 2 **** 3 gün içerisinde mefta olurlar. Bunların bazılarının yaşam süresi zaten 7 gündür. Sevgiler

malina
23-06-2009, 17:05
Sn.Malina ;

İlk mesajda eksiklikleri hemen tamamlıyorum.İlginize teşekkür ederim.

Sadece bir cümle eklemişsiniz :)

KARIŞTIRMA İŞLEMİNİ EL MİKSERİ İLE YAPARSANIZ ÇOK DAHA İYİ SONUÇ VERECEKTİR.

SOLDAKİ RESİM KARIŞMADAN ÖNCE SAĞDAKİ KARIŞTIKTAN SONRA
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=88850&stc=1&d=1245683545 http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=88851&stc=1&d=1245683545Konunun can alıcı noktası, ancak denizakvaryumunun sorularıyla ortaya çıkıyor.

Kusura bakmayın ama, büyük bir alanda kullanmak için sizden ürün satın almış olsam, ve eksik bilgi nedeniyle (KARIŞTIRMA İŞLEMİNİ EL MİKSERİ İLE YAPARSANIZ ÇOK DAHA İYİ SONUÇ VERECEKTİR. cümlesi ancak ayrıntıları bilince anlam kazanıyor, bilmeyen biri için çok açıklacı değil) ürünü boşa harcamış olsam, zararımı karşılamak için ücretsiz ürün talep ederdim.

İlk mesaja aşağıdaki bilgileri ekledim:

Su ile bionem'in çok iyi karışması gerekir. Bunun için el blenderi kullabilirsiniz. Ev kullanıcıları, ağzı kapalı bir şişede, 4 parmak boşluk bırakıp, hızlıca çalkalayarak bunu sağlayabilir. Karışımın süt beyaz olması, işlemin tamamlandığını gösterir.

Hazırladığınız karışımdaki bakterilerin sayısı ne kadar çok olursa, o kadar etkili olacaktır.

Bu nedenle bionemi suyla karıştırdıktan sonra en az 15 dakika beklemelisiniz.
24 saat bekletip uygularsanız çok daha iyi olur.

Bakteri ve içerisindeki yağlar ile enzimler karışım başladıktan sonra fermentasyona uğrar, hem sayıları artmaya başlar, hem de enzimler ve yağların parçalanması ile süt beyaz (Rakı normunu) renk oluşur.

Oğuz Alper
23-06-2009, 17:09
Sn.Malina ;
Eksikliğimi giderdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Oğuz Alper
23-06-2009, 17:54
Kullanıcılarımın talebi doğrultusunda eğer şu ana kadar ki kullanımlarından memnuniyetsizliği var ise kendilerine almış oldukları ürün kadar yenilerini ücretsiz gönderebilirim.

Sn.Malina nın belirttiği cümleye istinaden:
(Kusura bakmayın ama, büyük bir alanda kullanmak için sizden ürün satın almış olsam, ve eksik bilgi nedeniyle KARIŞTIRMA İŞLEMİNİ EL MİKSERİ İLE YAPARSANIZ ÇOK DAHA İYİ SONUÇ VERECEKTİR. cümlesi ancak ayrıntıları bilince anlam kazanıyor, bilmeyen biri için çok açıklacı değil ürünü boşa harcamış olsam, zararımı karşılamak için ücretsiz ürün talep ederdim.)

ialp32
23-06-2009, 20:05
El mikseri burada fikirler beyan edildikçe ortaya çıkan bir konu , üyeler konuşacak, tecrübe edecekler, elbette ortaya çıkan sonuçları anlatacaklar ve eksiği olan kendini tamamlayacak. Ciddi problem yaşayan var mı acaba ? Forumun çoğu sayfasında insanlar dertlerine derman arıyor.

feriha
23-06-2009, 21:13
Oğuz Bey,

Bionemi blender ile karıştırarak beyaz hale getirmeden kullandığım dönemlerde ben kendimce beklediğim faydayı gördüm.
Güllerimin yapraklarında küllenme olmadı, yoğun şekilde beyaz sinek akınına uğramış bitkilerimdeki sineklenme yok oldu.
Saksılarımda sinek olmadı. Olduysa da bionemle giderdiğimi düşünüyorum.
Demek ki bu haliyle de bir fayda sağlıyor tecrübesi edindim.
Belki gereken faydayı sağlamak için daha sık kullanmak durumunda kaldım.

Bir süredir bionemi blender ile karıştırırak ve bir süre bekleterek kullanmaya başladım.
Benim bir talebim yoktur, teşekkür ederim.

Oğuz Alper
23-06-2009, 21:41
Sn.Feriha Hanım ;

Samimi yorumlarınız ve paylaşımlarınız için ben teşekkür ederim. Terasınızda güzel ve sağlıklı bitkileriniz ZEHİRLİ İLAÇLAR OLMADAN Bionem ile organik olarak koruma altında . Sağlıklı bitkileriniz ile terasınızda keyifli vakit geçirmeniz dileklerimle tekrar TEŞEKKÜR EDERİM. Sevgiler

malina
23-06-2009, 21:47
Bir üretici olarak doğru davrandınız. Teşekkür ederim...

İsteyen olmayabilir ama doğru olan, her ihtimale karşı teklif etmekti...

İklimsiz
23-06-2009, 21:57
Burada (Burada) adı geçen gardenya bionem uygulamaları sonucu unlu bitten tamamen arındı.

Arındı derken, artık hareket eden unlu bit göremiyorum. Cansızlar hala dal aralarında duruyor, temizle temizle bitmiyorlar çünkü.

Dün gardenyayı incelerken, karıncaların cansız unlu bitleri götürmeye çalıştıklarını gördüm :)

Oğuz Alper
23-06-2009, 21:59
Sn.Malina ;
Böyle güzel bir siteyi hayatta tuttuğunuz ve inanılmaz bir mesai harcadığınız için sizi canı gönülden tebrik ediyorum. Bir ömür boyu Ağaçlar.net in yanı başımızda olması dileklerimle . Sevgiler

Oğuz Alper
23-06-2009, 22:14
[/URL][URL="http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=429479&postcount=497"]Burada (http://Burada) adı geçen gardenya bionem uygulamaları sonucu unlu bitten tamamen arındı.

Arındı derken, artık hareket eden unlu bit göremiyorum. Cansızlar hala dal aralarında duruyor, temizle temizle bitmiyorlar çünkü.

Dün gardenyayı incelerken, karıncaların cansız unlu bitleri götürmeye çalıştıklarını gördüm :)

Sn.İklimsiz ;

Uzun zamandır Bionem ' in etki mekanizmasından bahsettim. Sizlerin bahsettiğim bu etki mekanizmasına Bionemi uygulayarak canlı şahit olmanız benim için anlatılamaz bir duygu.

Kitin tabakası tüm zararlı böceklerin savunma mekanizmasının can alıcı noktasıdır. Bu tüm zararlı böceklerin yumurtası da kitin ile kaplı. Dolayısı ile yumurtadan civcivi çıkartmıyoruz:p

Aynı şekilde tüm mantari hastalıkların hepsinin hücre çeperleri de kitin ile kaplı . Nematod zararlısının hücre duvarı kitin , yumurtası kitin gibi devam etmekte olan bu zincir BİONEM sayesinde kırılarak organik olarak Zehirli İlaçların bıraktığı kalıntıları da bırakmadan sağlıklı yetiştiricilik sağlamasının yanında inanılmaz maliyet avantajı sağlamakta . Tüm bu bilgiler ışığında ürünümü sizlere tanıtmaya çalıştım.

Gözlemleriniz ve yine samimi paylaşımlarınız için de ayrıca teşekkür ediyorum . Bedava işçileri de bulmuşsunuz ( Karıncalar ) Her şey için teşekkür ederim.

BalıkcıSerdar
23-06-2009, 23:03
Kullanıcılarımın talebi doğrultusunda eğer şu ana kadar ki kullanımlarından memnuniyetsizliği var ise kendilerine almış oldukları ürün kadar yenilerini ücretsiz gönderebilirim.

Sn.Malina nın belirttiği cümleye istinaden:
(Kusura bakmayın ama, büyük bir alanda kullanmak için sizden ürün satın almış olsam, ve eksik bilgi nedeniyle KARIŞTIRMA İŞLEMİNİ EL MİKSERİ İLE YAPARSANIZ ÇOK DAHA İYİ SONUÇ VERECEKTİR. cümlesi ancak ayrıntıları bilince anlam kazanıyor, bilmeyen biri için çok açıklacı değil ürünü boşa harcamış olsam, zararımı karşılamak için ücretsiz ürün talep ederdim.)

Kendi namıma konuşayım;

Ben sizin daha önceki çok iyi karıştırın uyarılarınıza istinaden, 30 litrelik bidona 28 litre su koyduktan sonra, kalan 2 litreyi yeteri miktar Bionemi 5 litrelik bidonda çalkalayarak iyice karıştırdıktan (kendime göre) sonra 30 litreye tamamlayıp, o bidonunda şöyle bir kaç kere çalkalayıp kullandım. Bırakın beyazlamayı, grileşmemişti bile ama sonuçları daha önce belirttiğim gibi gayet tatmin ediciydi. Demek ki beyazlayıncaya kadar karıştırmış olsaydım bitkilerim kuduracakmış:)

Şimdi sizden ricam bana kudurmuş bitki gönderin, bu saatten sonra Bionemin doğru uygulanması olsa da, şimdiye kadarki olması gereken kudurukluğu başka türlü telafi edemezsiniz:)

Şaka bir yana buradaki niyet önemli Oğuz Bey, telafi etmek konusundaki samimiyetiniz bile yeterli, teşekkürler, çalışmalarınızda başarılarınızın devamı dileklerimle selamlar.

Oğuz Alper
23-06-2009, 23:13
Sn.BalıkçıSerdar;

Yorumlarınız ve olumlu yaklaşımlarınız için canı gönülden teşekkür ederim. Bu arada Tenekede Tavuk gözümden kaçtı zannetmeyin:p sizlerin keyifli vakit geçirdiğinizi okumak ve resimlerinizi görmek çok güzeldi . Umarım en kısa zaman da hep beraber böyle bir günü yaşamak dileğimle . Sevgiler

BalıkcıSerdar
23-06-2009, 23:30
Sn.BalıkçıSerdar;

Yorumlarınız ve olumlu yaklaşımlarınız için canı gönülden teşekkür ederim. Bu arada Tenekede Tavuk gözümden kaçtı zannetmeyin:p sizlerin keyifli vakit geçirdiğinizi okumak ve resimlerinizi görmek çok güzeldi . Umarım en kısa zaman da hep beraber böyle bir günü yaşamak dileğimle . Sevgiler

Bakın, önümüz tatil mevsimi "Umarım en kısa zaman da hep beraber böyle bir günü yaşamak dileğimle" sözünüzü davet kabul eder, üstünüze yıkılıveririm haberiniz olsun:)

Sayın Malina bana yine kızacak ama yazmadan duramadım:)

Tabi ki bunlar işin esprisi, ama bu sene tatilimde yolum o taraflara düşerse, tanışmayı, çalışmalarınızı yerinde görmeyi isterim. İnşallah diyelim artık, benden de selam ve sevgiler.

Oğuz Alper
23-06-2009, 23:32
Eğer gelipte haber vermez iseniz gücenirim. Mutlaka bekliyorum sağlıcakla kalın.

akcan67
24-06-2009, 00:07
Uzun zamandır ben de bir şeyler yazmak istiyordum.Kısmet bu günmüş.Şu anda ürünlerin resimlerinide yülemek isterdim ama daha sonra inşallah.
Fideleri ilk diktiğimden beri gerek yaprak gerek kök uygulamalarına nizami olarak dikkat ettim.Hiç bir şekilde bahçemde kimyasal bir ilaç kullanmadım.İlk dikkatimi çeken şu oldu ;çevremdeki insanlar bitkilerde ki değişik hastalıklardan bahsederken ben bu sorunların hiç birini yaşamadım.Kırmızı örümcek , yaprak biti vb.. zaralılarla bu sene tanışma fırsatım olmadı.Hayatımda ilk defa bahçemden bu kadar çok salatalık biber topluyorum.Domateslerin zerafetini de anlatmadan geçemem.Bionem kullanmadığım ürünlerden henüz ne bir salatalık nede bir biber alabilmiş değilim.
Bionemi kullanırken tek şikayetim ( ! ) 19 LT lik damacanı çalkalamak hiç de kolay olmadı.
Bionemin özelliğini kendi açımdan kısaca özetlemek gerekirse birincisi sağlıklı ve tamamen organik ürünler.İkincisi ise adaleli bir kol yapısı.
Kısaca özetlemek gerekirse OĞUZ BEY sizin her soruya neden bu kadar sabır ve azimle cevap vermenizi şimdi daha iyi anlıyorum.Biz bile bazen okurken sıkılsak bile siz tekrar tekrar aynı sorulara bıkmadan cevap veriyorsunuz.Bionemi kullandıktan sonra kıymetini çok daha iyi anladım.Umutla ve sabırla roayı da bekliyoruz.Benim 200 metrekarelik bahçeme bakıpta bir arkadaşım 20 dönümlük tarlasında kullanmak istiyorsa varsın gerisini bu ürünü kullanalımmı kullanmayalımmı diye düşünenler düşünsün.Başta bu ürünü tanımama vesile olan size ve bütün ekip çalışanlarınıza teşekkür etmeyi kendime bir borç bildim.
EMEĞİ GEÇEN BÜTÜN ARKADAŞLARA ÇOK TEŞKKÜR EDERİM.

Oğuz Alper
24-06-2009, 00:32
Öncelikle sağlıklı Zehirsiz Salatalık, Biber ve Domateslerinizi ailecek ağız tadıyla yemeniz dileğimle ; uygulamaları titizlikle yaptığınızdan ve ürünümün neler yaptığını görebilmek açısından kontrol grubu ayırdığınız için karışımın önemini kavramanıza ve ROA ile ilgili iyi dileklerinize kendim ve çalışma arkadaşlarım , saha da çalışan teknik personelim adına çok ama çok teşekkür ediyorum. Yorumunuz ile nasıl gururlandığımı ve sizlerin bu güzel yorumlarının tüm çalışanlarımı ve beni nasıl kamçıladığını anlatamam. Sloganımla sözlerimi noktalamak istiyorum .Evet Sn. Akcan 67 Saha da her geçen gün , her dakika ilerliyorum. TARIM DAHA YENİ BAŞLIYOR . ARTIK ALTERNATİFSİZ BIRAKAMAYACAKLAR ve GÖZ ARDI EDEMEYECEKLER. Zehirleri savunanlar sizlerin sayesinde enselerinde soluğu daha iyi hissedecekler.

Ellerinize , emeklerinize ve YÜREĞİNİZE SAĞLIK.

lerdemir
24-06-2009, 08:51
Çok haklısınız hemşehrim akcan67,

Aynı sonuçları ben de gözlemledim.

Bahsettiğiniz rahatsızlıkları bu sene görmemekle birlikte, ortama dışarıdan sokulan hastalıklı/zararlı içeren bitkilerin de sağlıklı olanlara etkilerini önce en aza indirip, sonra da zararlıların yok olmasını sağlıyor.

Fakat bu süreçte dikkatimi çeken şey şu oldu:

Yıllardır uyguladığımız, bildiğimiz zehirli kimyasal akarisitler mevcut zararlıları anında öldürürlerdi iyi bir kaplama ile.

Bionem ise bu şekilde hızlı değil.

Sanırım etki mekanizması farklı. Sabırla uygulamaya devam ederseniz, zararlılar önce çoğalmamaya başlıyorlar; zaten en fazla 3 uygulama sonra da hepsi ölmüş oluyorlar gözlemleyebildiğim kadarıyla...

Oğuz Alper
24-06-2009, 09:38
Zehirlerle erginin ölüp düştüğünü çok rahat bir şekilde görebilirsiniz ; Tabii zehirlere bağışıklık kazanmadıysa !!!

Unutmayalımki zehirlerle öldürdüğünüz zararlılar 1 hafta sonra tekrar bitkilerinize musallat olurlar ve her hafta zehir uygulama zincirine dahil olursunuz.

Bunun yanında birde mantar hastalığı için ayrı zehir , akarlar için ayrı ( kırmızı örümcek için ayrı , beyaz sinek için ayrı , bit için ayrı , mantari hastalıklar için ayrı ayrı ilaçlar ) ilaç temin edip uygulama zorunda kalırsınız.

Bu zehirlerden sonra sebzelerinizin ve meyvelerinizin ne kadar sağlıklı olduğu da ayrı bir olaydır. Herkese sevgiler

lerdemir
24-06-2009, 09:44
Yani, şu gözlemim doğru, değil mi Oğuz Bey?

"... Sabırla uygulamaya devam ederseniz, zararlılar önce çoğalmamaya başlıyorlar; zaten en fazla 3 uygulama sonra da hepsi ölmüş oluyorlar gözlemleyebildiğim kadarıyla..."

Oğuz Alper
24-06-2009, 09:51
Sn.lerdemir;

Sözlerinize kesinlikle katılmakla beraber bitkinizin durumuna bağlı olarak en fazla üç uygulamada seranızı veya bitkilerinizi Biyolojik Mücadele ile organik olarak kontrol altına alıp ve daha sonradan düzenli uygulamalarınıza devam ettiğinizde Bionem in içerisindeki jandarmalar görevini mükemmel şekilde yerine getiriyorlar. Bu sayede toprağınızı da faydalı mikroorganizma sayesinde doğal dengesine kavuşturuyor.

Halil Önen
24-06-2009, 10:58
Su ile bionem'in çok iyi karışması gerekir. Bunun için el blenderi kullabilirsiniz. Ev kullanıcıları, ağzı kapalı bir şişede, 4 parmak boşluk bırakıp, hızlıca çalkalayarak bunu sağlayabilir. Karışımın süt beyaz olması, işlemin tamamlandığını gösterir.

Hazırladığınız karışımdaki bakterilerin sayısı ne kadar çok olursa, o kadar etkili olacaktır.

Bu nedenle bionemi suyla karıştırdıktan sonra en az 15 dakika beklemelisiniz.
24 saat bekletip uygularsanız çok daha iyi olur.

Bakteri ve içerisindeki yağlar ile enzimler karışım başladıktan sonra fermentasyona uğrar, hem sayıları artmaya başlar, hem de enzimler ve yağların parçalanması ile süt beyaz (Rakı normunu) renk oluşur.

Kullanım kılavuzu ve kolaylığı çözülüyor.

Sn. Oğuz bey, yukarıdaki kullanım kılavuzunun, bionem kabının üzerine eklenemesi çok daha iyi olacaktır.

Ayrıca açık tarla yetiştiricili ile ilgili de uyarı olmalıdır.

Sn. malina, yukarıda kullanımın nasıl olması gerektiğini çok güzel toparlamış.
Duyarlılığı ve sorumluluğu adına bende teşekkür ediyorum.

Şu anda çiftçinin kendisinin bulduğu ve uyguladığı yöntem de bir şekilde kullanım kılavuzunda belirtilmeli diye düşünüyorum.

Ben uygulamayı anlatayım, nasıl toparlanır bilemem.

Karıştırıcının (taral) içine bir karış kalacak kadar su dolduruluyor ve içine ürün ilave edilerek 15 dakika karıştırılıyor.

Sabah yapılan bu uygulama, gölgede akşama kadar bekletiliyor. Yani 10 ya da 12 saat kadar. Bu 24 saat olarak belirtilmeli.

Akşama uygulama yapılırken hem karıştırılıyor, taralın diğer bir kolu da karışımın
içine konarak tank içinde de ilacın devir_ daimi yaptırılıyor, diğer atma kolu ile uygulama yapılıyor.

Bionemin kabı büyük olduğu için bunu üzerinde belirtmek kolay olabilir.

Ancak, ROA kabı çok küçük. 30cc şişe üzerinde kullanma kılavuzu nasıl olacaktır? Okumak için hediye olarak büyüteç verirsiniz olur.

Ya dış kabı büyük tutacaksınız. Ya da eczanelerde satılan ilaçlar gibi içine ayrı bir kullanma kılavuzu koyacaksınız.

Unutmayın, kükürt küllemenin en iyi ilaçlarından biridir. Ancak kullanma zorluğundan dolayı çiftçi tarafından terk edilmiştir.

Başarılar.

Oğuz Alper
24-06-2009, 11:11
Sn.Halil Önen ;

Yorumlarınıza kesinlikle katılıyorum .

ROA nın şişesinin dışına kutu çalışmamız var ve içerisinde kullanımı ile ilgili tüm detaylar olacak . ( Her türlü bitkiler için )

Ayrıca daha öncedende bahsetmiş olduğum Türkiye genelinde herhangi bir zırai ilaç bayisinde ürünümü pazarlamıyacağım.

Her bölgede hem bölge müdürlüklerinin yanı sıra saha da teknik destek ekiplerinin haricinde ROA ve BİONEM in satıldığı Shop lar oluşumu içerisindeyiz.

Bu dükkanlar hem uygulama konusunda hemde detaylı bilgi verme açısından üreticilerimize teknik desteği sağlayacaklar. Bu dükkanlarda asla Fungusit-İnsektisit - Akarisit ve Nematisit - Hümik asit türü ve benzeri köklendiriciler ile NPK lar da bulunmayacak ve satamayacaklar. Böylelikle hem teknik desteği sağlayacağız hemde ürünümüzün kötü ellere geçmesine de engel olacağız.

Tüm bu shop ların denetimi ve teknik desteklerindeki yeterlilikleri tarafımızdan iyi bir süzgeçten geçirilerek gerekli teminatlar çerçevesinde oluşturulacaktır.

İlginize ve değerli katkılarınıza çok teşekkür ediyorum.

denizakvaryumu
24-06-2009, 14:25
... Hümik asit türü ve benzeri köklendiriciler ile NPK lar da bulunmayacak ve satamayacaklar...

Hümik asiti neden satamayacaklar?

Oğuz Alper
24-06-2009, 15:38
Sn. denizakvaryumu ;

Roa ve Bionem kullanan üreticilerimiz ; Hümik asit türü ve benzeri köklendiricilere de ihtiyacı olmayacak . Bu yüzden de satmayacaklar. Üreticilerimize de ekstra maliyet bindirmemiş olacacağız.

Halil Önen
24-06-2009, 15:56
Sn.Oğuz bey,
bizim topraklarımız oldukca yorgun. Organik madde ve iz elementler takviyesi yapmak zorunda kalıyoruz.
Bir de buna Gediz'in sağlıksız suları eklenince daha da zorlanıyoruz.

Başka bölgelerde yılda bir ürün alırken, biz iki ve üç çeşit ürün almak zorunda kalıyoruz.

Tabii bunda miras yoluyla toprakların iyice küçülmesi en büyük etken.

Organik toprak düzenleyiciler, organik gübreler ve iz elemetler kullanmadan tek başına Bionem ya da ROA kullamak verim düşüşüne sebeb olmaz mı?

Oğuz Alper
24-06-2009, 16:00
Solarizasyon uygulamalarımızdan hiç bahsetmemiştik.

3 Litre BİONEM 100 Litre su ile gübreleme tankında iyice karıştırılır. İşlenip düzeltilerek şeffaf plastik örtü ile kapatılmış olan tarım alanının 1 dekarına (1000 metrekare) 1 ton (1000 litre) su gelecek şekilde bu çözelti, damlamadan toprağa uygulanır ve 1 hafta sonra aynı işlem tekrar edilir. Bu uygulama, işlenip, bitki dikim sıraları belirlenip sırt yapılan, damlama sistemi döşenen ve şeffaf plastik örtü ile kapatılan tarım alanlarına da uygulanabilir. Sırtlara uygulama daha ekonomiktir ve bu uygulama sonunda plastik örtüler kaldırılmadan da bitki dikimi yapılabilir.

TAÇ İZDÜŞÜM UYGULAMASI
1 Litre BİONEM 200 Litre suda iyice karıştırılır. Ağaç taç izdüşümü şeffaf plastik örtü ile çepeçevre kapatılmış olan ağaç taç izdüşümünün her metrekaresi için yaklaşık 5 litre bu çözelti, damlamadan veya süzgeçli kova ile toprağa uygulanır. Bu uygulama 3 hafta sonra tekrar edilir.

Oğuz Alper
24-06-2009, 16:02
Sn.Halil Önen ;

Roa ( plus )tüm bu eksiklikleride giderecek şekilde piyasaya sunulacaktır. Tüm kullanıcı çifçilerimizin tamamının ücretsiz olarak toprak analizini de kendi labaratuvarımızda yaptıktan sonra uygulamalara başlanacaktır.

Halil Önen
24-06-2009, 16:12
Sn.Oğuz bey,

bak buna daha çok sevindim. Dilerim her şey dediğiniz gibi gerçekleşir.

İşte o zaman tarımda evrimin önüne kocaman bir 'D' yi yerleştirebilirsiniz.

Başarılar

Oğuz Alper
24-06-2009, 16:18
Sn.Halil Önen ;
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Yetiştiricilerimiz için ürünlerini değerlendirme konusunda da ayrı bir oluşum içerisindeyiz. Marketler ve İhraacaatçı firmalar düzeyinde kalıntısız ve a kalite ürünlerine piyasa koşullarından 20krş ile 50krş arasında ürünlerin cinsine göre fiyat farkı sağlama hususunda da çok önemli görüşmelerimiz devam etmekte.

gilan
24-06-2009, 17:16
İşte bu üreticiyi kalıntısız tarıma yöneltir.

Ben bir de şunu merak ediyorum, daha önce de soruldu sanırım ama tam olarak anlamadım.
ROA çıkınca Bionem satışı devam edecek mi? Edecekse de neden ROA varken Bionem alalım?

Oğuz Alper
24-06-2009, 17:24
Sn.gilan ;

Bionem ' in yaklaşık 4 yıldır kullanan yüzlerce üreticimiz mevcut . Bu yüzden Bionem devam edecek ve ayrıca Ruhsat tescili sizlerinde bildiği üzere Mikrobiyal Gübre dir. Roa ise Biyolojik FUNGUSİT,Biyolojik NEMATİSİT ,Biyolojik İNSEKTİSİT,Biyolojik AKARİSİT şeklinde tescillenecek. Dolayısı ile ürün tescil gruplarımız hem mikrobiyal gübre hem de ilaç ruhsatları ile zenginleştirilmiş hale gelecek. İsteyen üreticimiz istediği preparatı kullanabilecek .

ialp32
24-06-2009, 20:50
Yani, şu gözlemim doğru, değil mi Oğuz Bey?

"... Sabırla uygulamaya devam ederseniz, zararlılar önce çoğalmamaya başlıyorlar; zaten en fazla 3 uygulama sonra da hepsi ölmüş oluyorlar gözlemleyebildiğim kadarıyla..."

Sn.lerdemir ;

Ben fasulyedeki siyah pirelerin önüne geçemedim,üşengeçlik ettim 3.uygulamayı yapmadım ,yarından itibaren 3 gün ara ile tekrar deneyeyim bari,fasulye bölümüne yazıda yazdım ama cevap gelmedi kimseden:(birde asmamın yapraklarını yiyen bir böcek var forumun böcek bölümünde resmini buldum tabi onlarada bişey yapamıyoruz ,acaba Mine Pakkanerin tariflerini uygulasam asmadaki çiçeklere zarar gelirmi. Birde uğurböcekleri etkilenirmi :confused:yoksa bionemden memnunum bitkiler hakikaten kuduruyo;)

Oğuz Alper
24-06-2009, 20:53
Sn.İalp32;

Fasülyelerinizdeki pirelerin sayısal durumu hakkında bilgi verirseniz , size uygulama ile ilgili yorum yazabilirim. Diğer bitkilerinizde bu böceklerden varmı ve sayısal durumu nedir?

Oğuz Alper
24-06-2009, 20:54
Fasülyenizin yapraklarında herhangi bir böcek emgi zararı varmı ?

ialp32
24-06-2009, 21:04
Yapraklarda emgi yok,nerde biliyomusunuz;ana gövde ve fasulye üzerlerinde 100lerce var,ya fasulye her fasulyede 10larca belki de daha fazla fasulye oluşmuş durumda,bu gün moralim bozuldu sökme yoluna gidecektim neyseki tekrar buraya yazdığım iyi olmuş,birde çiçek kenarlarında da tek tük bulunuyorlar yardım lütfen:(

Oğuz Alper
24-06-2009, 21:07
Bir soru daha sormam gerekli fasülye fide sayınızı ve varsa diğer faülye fidelerinizdeki durumuda cevaplayabilirseniz hemen cevaplayacağım. Birde fasülye oluşumu düzgünmü?

ialp32
24-06-2009, 21:18
Bir soru daha sormam gerekli fasülye fide sayınızı ve varsa diğer faülye fidelerinizdeki durumuda cevaplayabilirseniz hemen cevaplayacağım. Birde fasülye oluşumu düzgünmü?

Fasülye oluşumu gayet düzgün. Toplam 150 kök falan vardır,bunların 30unun durumu ağır 20 kadar da hafif varsa;gerisinde ya yok ya da çok az ,çok enteresan diğer ürünlerde yoklar.

ialp32
24-06-2009, 21:20
Pirelerin çok olduğu köklerde yapışkanlık da var.

Oğuz Alper
24-06-2009, 21:24
Sn.İalp32;

3 gün ara ile sabah erken saatlerde 2 sefer yaprak uygulaması yaptıktan sonra bu böceklerin sayıları ve durumları hakkında tekrar haberleşelim . ( Karışıma dikkat !!! )

Bu arada yaprak uygulama periyodumuzu aksatmadan diğer bitkilerinizdede devam edelim.

ialp32
24-06-2009, 21:28
2 uygulama derken ölçüyü iki katına mı çıkarayım yoksa ,1.uygulamayı yapayım pompa bitince 2.uygulamayımı yapayım. Bu arada araştırma hastanesinden randevu alabilirsem cuma gün Antalyaya geleceğim inşallah.

Oğuz Alper
24-06-2009, 21:32
Cuma günü geldiğinizde numaram sizde vardı sanıyorum ararsanız buluşup tanışmış oluruz.

1. Yaprak uygulaması 25 haziran Dozajımız 200lt suya 1LT BİONEM
2. Yaprak uygulaması 29 haziran Dozajımız 200lt suya 1LT BİONEM

ialp32
24-06-2009, 21:36
Biraz geç oldu ama anladım:pama bir sorum daha olacak uygulamayı 200 lt olarak mı yapacağım:eek:

Oğuz Alper
24-06-2009, 21:43
Fasülyelerinize veya diğer bitkilerinize kaç lt su hazırlıyorsanız ona göre dozajı ayarlayacaksınız . Mesela 50 LT su harcıyorsanız 250cc BİONEM( 250 cc bölmeden önce çok hızlı çalkalayıp bekletmeden hemen bölün )İyi bir şekilde el mikseriniz ile karıştırıp ve karışmış olan suyu fazla bekletmeden hemen fasülyelerinizin gövdesine , çiçeklerine , fasülyelerine , yaprakların altına ve üstüne bir de kök boğazından aşağıya uygulayınız.

Fasülyelerinizde yaşadığımız sorun karışımı mükemmel yaptıktan sonra siz sırt pompası ile attığınız için uygulama yaparken karışım devam etmiyor ve bu yüzden karışmış olan Bionem li su tekrar eski normunu alıyor yaklaşık olarak beş altı dakika içinde arada çok iyi tekrar çalkalamanız gerekecek.

ialp32
24-06-2009, 21:47
Bende korktum valla 200 lt yapacam diye:(:eek:Şimdi akşamdan yapacağım ölçüyü çalkalayıp bölsem suyun içine ilave etsem olabilir değil mi? Önceki mesajlarda bahsedilen bir nokta da onun için yinelemek istedim ,onaylarsanız hemen şimdi suyu hazırlayacağım. Teşekkürler.

Oğuz Alper
24-06-2009, 21:49
Kesinlikle daha iyi olur . Yaprak uygulamasını bitkilerinize uygularken kaç dakika da bitirebiliyorsunuz?

ialp32
24-06-2009, 21:53
Sizin dediğiniz gibi bazen 5-6 dk.yı geçebiliyor (10 dk.gibi)

Oğuz Alper
24-06-2009, 21:56
Arada mutlaka tekrar karıştırabilirseniz mükemmel netice alabilirsiniz. İlaç makinalarında yaprak uygulamamızı (Taral makinasında) yaparken tabancanın bir tanesi deponun tepesinde suyun yüzeyine devri daime devam ederken diğer tabanca da yaprak uygulaması için püskürtüyor. Ve böylece homojenlik hiç bozulmadan uygulama yapabiliyoruz.

ialp32
24-06-2009, 22:00
İlginize tekrar teşekkürler ve iyi akşamlar,yoksa geceler mi desek;)

Oğuz Alper
24-06-2009, 22:01
Rica ederim. Ben teşekkür ederim. Cuma günü görüşmek dileğiyle

feriha
24-06-2009, 22:14
Sn Oğuz bey,

Bir yandan karıştıran ve aynı anda püskürten küçük tipte bir ilaç püskürtme makinesi var

mı acaba?

Böyle bir alet hem ilk karıştırma hem de kullanım anında bionemin yararını artırmak

homojen şekilde kullanmak için gerekli gibi görünüyor.

Oğuz Alper
24-06-2009, 22:19
Sn.Feriha Hanım ;

Kesinlikle haklısınız . Böyle bir alette sonuçlarımız mükemmelin üstünde oluyor. En küçük olanı benim gördüğüm 100 lt likti ama bunun 50Lt hazneli olanını da bulabilirsiniz.
100lt lik elektrik ile çalışanın resmini ekliyorum. Bunları tarlalar da elektrik olmayan üreticiler için benzinlileri de mevcut sitenin adresi : http://www.taral.com/bahcepulv.htm

Oğuz Alper
24-06-2009, 22:29
Bu da 50lt lik olanı
Site adresi :http://shop.gugukcuk.com/ilaclama+ekipmanlari/ilaclama+makinalari/ontar+fst-1000+ilaclama+makinesi+15094.asp

k0900
24-06-2009, 22:35
Demekki birileri 5, 10 litre hacimli karıştırıcılı pompa üretmeli:)

Oğuz Alper
24-06-2009, 22:37
Kesinlikle haklısınız. 25 dakikadır nette araştırıyorum ve bu konuda inanılmaz bir boşluk var. Bir okadar da evlerinde bitki sever olmasına rağmen :))
Aman o birileri ben olmayayım:p

Müjgan Yılmaz
24-06-2009, 22:43
Sn.Oğuz Bey
Meyve ve sebze fotoğrafları ıle ilgili sözümü yerine getireyim.
89301

89302

89303

[ATTACH]89304[/ATTACHe .

k0900
24-06-2009, 22:47
Aman o birileri ben olmayayım:p

Birilerini hareketlendirseniz:)

Müjgan Yılmaz
24-06-2009, 22:47
89305

89306
Elma 3 yaşında ve bodur .Her dalda da seyreltme yaptım.

Oğuz Alper
24-06-2009, 23:01
Müjgan Hanım ;

İlginize ve bizlerle paylaşımınıza çok ama çok teşekkür ederim . Ellerinize sağlık . Muhteşem görünüyorlar. Domatesleri de tesbih gibi aynı kalitede dizmişsiniz. Sabırlı ve titiz uygulamalarınız için ayrıca teşekkür ederim .

Oğuz Alper
24-06-2009, 23:07
Herkese Merhaba !!!

Bitkileriniz de ki hastalık ve zararlılar ile ilgili web sitem de yeni bölüm açıldı. Bitkileriniz deki rahatsızlıkların teşhisini koyabilmeniz için yardımcı olacağına inanıyorum. Besin eksikliklerinide buradan görebilirsiniz .Herkese sevgiler

Fungal hastalıklar için http://www.roa-turkey.com/ROA%20AKA-T-OHZ-Fungal.html

Bakteriyel hastalıklar için http://www.roa-turkey.com/ROA%20AKA-T-OHZ-Bakteriyel.html

Viral hastalık etmenleri için http://www.roa-turkey.com/ROA%20AKA-T-OHZ-Viral.html

Önemli zararlılar için http://www.roa-turkey.com/ROA%20AKA-T-OHZ-Zararlilar.html

Besin eksikliklerinin belirtileri http://www.roa-turkey.com/ROA%20AKA-T-OHZ-BME.html

Fizyolojik hastalık etmenleri http://www.roa-turkey.com/ROA%20AKA-T-OHZ-FHE.html

Yabancı otlar http://www.roa-turkey.com/ROA%20AKA-T-OHZ-Yab.Otlar.html

denizakvaryumu
24-06-2009, 23:37
Sn.Oğuz Bey
Meyve ve sebze fotoğrafları ıle ilgili sözümü yerine getireyim.

Müjgan Hn.

siz bionemi bitki ve ağaçlara hangi aletle püskürtüyorsunuz?

denizakvaryumu
25-06-2009, 00:10
Bu da 50lt lik olanı
Site adresi :http://shop.gugukcuk.com/ilaclama+ekipmanlari/ilaclama+makinalari/ontar+fst-1000+ilaclama+makinesi+15094.asp

http://shop.gugukcuk.com/ilaclama+ekipmanlari/ilaclama+makinalari/black+decker+gsc500+sarjli+ilac+puskurtucu+10092.a sp

http://shop.gugukcuk.com/ilaclama+ekipmanlari/ilaclama+makinalari/baco+3wf+3+6+ilaclama+makinesi+14+lt+sirt+atomizor u+15059.asp

http://shop.gugukcuk.com/ilaclama+ekipmanlari/ilaclama+makinalari/baco+tf900+ilaclama+makinesi+25+lt+15060.asp

Bu makineler bionemde işe yaramıyor mu yani karıştırıcısı yok mu?

Oğuz Alper
25-06-2009, 00:18
Üstten karıştırıcısı var ise ( ki olduğunu zannetmiyorum) işe yarar.

denizakvaryumu
25-06-2009, 00:27
Karıştırıcılı 10-20 lt kapasiteli bir pompa Türkiye'de mutlaka satılıyordur diye düşünüyorum.

Oğuz Alper
25-06-2009, 00:31
Sn.Denizakvaryumu ;

Aslında bu makina olayı zehirli ilaçlar içinde çok önemli sadece Bionem ve ROA ya has bir konu değil .Aynı şekilde kimyasal ilaçları da sürekli homojen tutmak zorundasınız. Bazı kimyasal ilaçlar suyun dibine oturur bazıları suyun üstünde toplanır. Bu yüzden en sağlıklısı suyun üzerinden karışım yaptırmaktır . Uygulama yaparken de bu karışımın devam etmesi uygulamanın başarı ile sonuçlanması için önemli bir etkendir.

Bende 1 saat tir arama yapıyorum netten hala bulamadım. İlginç

denizakvaryumu
25-06-2009, 00:45
Oğuz Bey,

Roa satışı ile birlikte üsten karıştırıcılı, sırta takılan 10-20 lt kapasiteli benzinli pompaların satışını da sizden bekliyoruz :)

Artık Taral firmasıyla mı bağlantıya geçersiniz, ya da Öntar firmasıyla mı bilmiyorum ama bu konu gerçekten önemli.

Oğuz Alper
25-06-2009, 00:49
Anlaşılan ihale üzerimde kaldı. Bakalım bu konu hakkında neler yapabileceğim :(

Oğuz Alper
25-06-2009, 02:18
Bionem in su ile karışmamış hali
89418

El mikseri ile karıştırırken ki durumu ( El mikserini tutuşuma dikkat edin parçalanmayı ve karışmayı tam olarak gerçekleştiriyor) ,
89419

3 dakika el mikseri ile karışmış hali
89420

30 dakika bekledikten sonraki durumu
89421

Sonuç olarak el mikseri ile parçalama yaparsak ( Minimum 3dk ) Bionem hatasız bir şekilde kullanıma hazır hale gelmiş oluyor.Bu şekilde hazırladığımızda karıştırma problemini halletmiş bulunuyoruz.Hazırladığımız karışımı püskürtme aletinize koyup uygulamayı gönül rahatlığı ile yapabiliriz. (Arada tekrar çalkalamanıza ve karıştırmanıza gerek yoktur)

lerdemir
25-06-2009, 08:39
Hayret birşey!

Ben hiçbir zaman bu "rakı beyazı" halini görmemiştim.

Elde şişeyi çalkalama ile de bu hale erişebilmek bence mümkün olmasa gerek.

O zaman bizler haybeye vakit harcadık :(

Bu bilgilerin, bugünlerden çok daha önce sunulması gerektiği kanaatine varmış durumdayım.

Bir diğer çıkarımım ise, bu hale gelmeden de, bu Bionem'in işe yarıyor olduğudur.

Halil Önen
25-06-2009, 08:42
Sn. Oğuz bey,

Roa' yı da, bionem gibi çalkalayacakmıyız.?

Şayet onu da çalkalayacaksak, yeni bir sektörün doğmasına vesile olacaksınız.

Hani şu bizim ilaçlam için kullandığımız sırt tulumbasının alttan akülü çalışanı ve karıştırıcılı olanını varmıdır?

Ben size demedim mi? (Bu cümleyi çoook seviyorum)

Hadi bulun bakalım sırtta taşınan, alttan karıştırılıcı ilaçlama pompası.

Bi de bana kızmıştınız. Kullanım kolaylığı ne demek miş?
Efendim, sizi duyamadım...! (Daha sizi çok yakalayacağım)

Saygılar

denizakvaryumu
25-06-2009, 08:47
Halil Bey,

merak etmeyin.Oğuz Bey çok yakında sırtta taşınan karıştırıcılı bir pompa müjdesi verir yakında :)

denizakvaryumu
25-06-2009, 08:48
Elde şişeyi çalkalama ile de bu hale erişebilmek bence mümkün olmasa gerek.

Evet bu neticeyi elle-çalkalamakla yapmak mümkün değil.

1-2 dönüm bahçesi olanlar için el mikseri ile karıştırmak da olacak iş değil.En iyi çözüm karıştıcılı sırt pompası.

Halil Önen
25-06-2009, 08:52
Sn.denizakvaryumu,

kendileri imal ederse olur.

Ama ben yine haklı çıkacağım. Oğuz bey'in kurduğu da bir sektör olacaktır.

Saygılar

denizakvaryumu
25-06-2009, 08:57
Oğuz Beyin

Taral ya da Öntar firmaları ile bağlantıya geçmesi işi çözer.

Zaten alt yapı var, 1-2 değişiklik yapacaklar.

150-200 TL aralığında bir fiyat bekliyorum.

Ancak Oğuz Bey,

Çin'le bağlantıya geçip, kendi markasını ürettirirse 100 TL fiyat civarında olabilir ama yedek parça ve kalite sorunu önemli.

Halil Önen
25-06-2009, 09:12
[QUOTE=Halil Önen;451172.

Unutmayın, kükürt küllemenin en iyi ilaçlarından biridir. Ancak kullanma zorluğundan dolayı çiftçi tarafından terk edilmiştir.:(

Öyle olamalı zaten.

Taral ve damlama ile gübreleme yapanlar için kolaylık.

Ama saksı yetiştircili ve küçük üreticinin sırt tulumbası ile ilaçlama alanları da çok geniş.

Bir ürün çıkarıyorsan tüm alanlara hitap etmek zorundasın.

Şimdi gelecek, 'yeni ürünler beraberinde yeni teknolojileri de getirir' diyecek.;)

( o yokken biraz dedi kodu yaptık. Yine kızmasın.:D
Saygılar

Oğuz Alper
25-06-2009, 09:25
Bir diğer çıkarımım ise, bu hale gelmeden de, bu Bionem'in işe yarıyor olduğudur.

Sn.lerdemir ;

Kesinlikle işe yarar . Zaten kullanıcılarımın yorumları ile tescillenmiş durumda ancak benim çabam işe yaramasından daha da önemlisi mükemmeli yakalamak.

Halil Önen
25-06-2009, 09:27
89305

89306
Elma 3 yaşında ve bodur .Her dalda da seyreltme yaptım.

Bu arada dikkatimi çekti.

Sn. Mügan hanım'ın şeftalisine taç verilmiş mi?

Sanki bana tek lider dal bırkılmış gibi geldi.

Üç tac verilmeden (ki taçlar toprak seviyesinde en çok 30cm.olamalı ve doruk dallı lider budama olmalı) bu şekilde büyütülen ağaçların hem ömrü az oluyor hem de az verim alınıyor.

Dilerim yalnış görüyorumdur.

Saygılar

Oğuz Alper
25-06-2009, 09:32
Taral ı olan veya turbo ilaç makinası olan çifçilerimiz için sorunumuz yok. Ev kullanıcılarımız içinde sorunu hallettik .( El mikseri ile )

Üstten karıştırıcılı veya çok iyi bir karıştırıcılı sırt pülverizatörü bulduk mu Taral veya turbo kullanmayan çifçilerimizin de işini çözmüş olacağım.

Oğuz Alper
25-06-2009, 09:39
Sn.Halil Bey ;

Benim ürünlerim sayesinde çok kişi taral sahibi oldular ve hepside iyi ki de olmuşuz diyorlar.:p

denizakvaryumu
25-06-2009, 09:40
Üstten karıştırıcılı veya çok iyi bir karıştırıcılı sırt pülverizatörü bulduk mu Taral veya turbo kullanmayan çifçilerimizin de işini çözmüş olacağım.

Çiftçi olmasam da, benim sorunumu da çözmüş olacaksınız :)

Bekliyoruz, umarım ROA ya yetişir.

denizakvaryumu
25-06-2009, 09:42
Sn.Halil Bey ;

Benim ürünlerim sayesinde çok kişi taral sahibi oldular ve hepside iyi ki de olmuşuz diyorlar.:p

1,5 dönüm için taral alırsak "deli " derler :D

Oğuz Alper
25-06-2009, 09:48
Sn.Denizakvaryumu ;

Bence Roa ya kadar dönümleri arttırsanız hiç fena olmaz diye düşünüyorum . ( Tonaj ve kalite farkıyla , araştırmacı kişiliğiniz ve titizliğinizle ciddi gelir kaynağı olabilir ):p

Ama araştırıyorum bakalım bulamasam bile bir makinacı ya bunu yaptırtabileceğimi düşünüyorum.

MeyveliTepe
25-06-2009, 10:03
İlaçlama ekipmanı ciddi bir sorun. Bende taral var ama hiç bir işime yaramıyor. Sebebi pratik değil, ilacın yarısından fazlası ziyan oluyor. Motorlu sırt pımpaları da fazlasıyla hammallık gerektirdiğinden iyi değil. Bir ara taral gibi bir şeyin elektriklisini alıp, açma kapama düğmesini hortuma bağlayacağım bir uzatma kablosuyla yapmayı düşünmüştüm. Sonra şarzlı sırt pompası buldum. Her şarzda 10-12 depo boşaltılabiliyor. Şimdilik en pratik ve ilacı en uygun kullanan cihaz bu. Zeytin ağaçlarının tepesine kadar ilaç atabiliyorum. Daha yüksek ağaçlarda işe yaramaz.

Anlaşılan Bionem'i ben de doğru dürüst karıştırmadan kullanmışım. Şeftalilerde işe yaramamasının sebebi bu mu acaba?

Karıştırmak için şöyle bir şey geliyor aklıma. Matkabın ucuna takılan boya karıştırıcılar var. Mikser kadar iş görür. Söz gelimi, 100 lt'lik su için gereken dozaj büyükçe bir kovada 15 litre su karıştırılır. Uygun miktarda karıştırılmış ilaç alınıp pompaya konur. Üzerine su ilave edilir. İlave edilen su ile önceden mikserlenmiş ilacın karışması kuvvetli çalkalama veya pompanın içerisinde normal karıştırma ile homojonize etmek sağlanabilir. Zaten iyice karışmış malzemenin daha fazla su ile karıştırılması ayrıca mikserlemek gerektirmez.

Oğuz Alper
25-06-2009, 10:14
Sn.Meyvelitepe;

Şeftalileriniz de nasıl bir sorununuz var ? Bir de Bionemi diğer hiçbir ürün ile su haricin de başka hiçbir şey ile karıştırmamalıyız ( DELFİN dahil ).

MeyveliTepe
25-06-2009, 10:28
Daha yapraklar çıkarkenden başlayarak birer hafta ara ile üç kez sadece Bionem uygulamama rağmen şeftalilerde yaprak kıvırcıklığı oldu (olacağını bildiğim için özel uygulama yapmıştım). Akabinde mastercop ile önledim. Şimdi iyiler.

Bionem Delfin karışımını zeytinlerde uygulamıştım. Ayrıca bu ilacın karıştırılamazlığı konusundaki söyleminiz tedbiren söylenen bir ifade mi, yoksa bu konuda somut bir bulgu mu var? İçeriğinde PF ve BT'nin birlikte bulunduğu ilaç veya uygulamaların var olduğunu hatırlıyorum bir yerlerden.

Oğuz Alper
25-06-2009, 10:29
[QUOTE=MeyveliTepe;451814]İlaçlama ekipmanı ciddi bir sorun. Bende taral var ama hiç bir işime yaramıyor. Sebebi pratik değil, ilacın yarısından fazlası ziyan oluyor. Motorlu sırt pımpaları da fazlasıyla hammallık gerektirdiğinden iyi değil. Bir ara taral gibi bir şeyin elektriklisini alıp, açma kapama düğmesini hortuma bağlayacağım bir uzatma kablosuyla yapmayı düşünmüştüm.

Taralınızın devridaim yapan kısmını tanka giren giriş yerinden söküp ucuna hortum bağlayıp bu hortuma ikinci bir tabanca taktığınızda üstten karışımı bu tabanca hem ilaç uygularken hemde uygulamadan önce karışım probleminizi kolayca çözecektir.

İlaç sarfiyatınızıda ağaçlar arasında gezerken boşa harcamamak için tabancayı kapatıp açabilirsiniz. Tabancayı kapattığınızda basınç taral makinasının üstten karıştırma için hazırladığımız tabancaya gideceğinden dolayı motorunuzada zarar vermeden ve ilaç sarfiyatını minumuma düşürerek kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe
25-06-2009, 10:31
Kaolin kili uygulamasından sonra artık hiç bir ilaçlama yapmıyorum zaten. Gerektiğinde takviye kaolin kili uygulayacağım. Tuzaklardaki duruma göre kısmi spinosad yapma olasılığını yedekte tutuyorum.

Oğuz Alper
25-06-2009, 10:50
Sn.MeyveliTepe ;

Daha önceden de bu konuyu belirtmiştim.Tekrar açıklayayım Bionem in formülasyonu gereği diğer preparatlardaki bakterilere antibakterisit görevi görür. Diğer preparatlarda pseudomonas F. ın ırkı farklı olduğundan yine onuda barındırmaz.

Şeftali yaprak kıvırcıklığına kesinlikle etkilidir. Sn.Balıkçı serdar ın bu konu hakkındaki yorumunu da inceleyebilirsiniz.

Bitkilerinizi korumak ve sağlıklı yetiştirme yapmanız için kullandığınız yöntemler ve ürünler tamamı ile sizin tercihiniz de ve tasarrufunuzda olan bir konudur. ( Kaolin Kili gibi... )

Sonuç olarak Bionem i su haricinde başka hiçbir preparat ile karıştırmadan uygulamamız gerekiyor.

denizakvaryumu
25-06-2009, 11:04
Kaolin kili uygulamasından sonra artık hiç bir ilaçlama yapmıyorum zaten. Gerektiğinde takviye kaolin kili uygulayacağım. Tuzaklardaki duruma göre kısmi spinosad yapma olasılığını yedekte tutuyorum.

Sn.MeyveliTepe

kaolin kili gittikçe önem kazanmakta, başka konularda geçmişti ama bir başlığı yok.

Forumdaki tek uygulayıcı olarak konu başlığı açsanız, oradan devam etsek.

Uygulama hakkında görüşlerimizi bildirsek :)

Oğuz Alper
25-06-2009, 13:13
Taral Makinalarının ve Sırt pompalarının temizliği :

Daha önceden kimyasal ilaç atılmış Taral makinalarının sadece tank kısmının yıkanması ( Kimyasal ilaçlardan , Bakırlı preparatlardan ve benzeri .... ) yeterli değildir. Mutlaka filitrelerinin de arındırılması gereklidir. Kullandıkları ilaçlama hortumlarının da temizlenmesi gerekmektedir. Bu iş için arap sabunu yeterli gelecektir.

Aksi taktirde Tankın veya sırt pompalarının içinde kalan Bu zehirler ve kimyasal kalıntılar Bionem in ve ROA ' nın içerisindeki bakteriyi öldürebilir. Tıpkı bizleri etkilediği gibi !!!

Halil Önen
25-06-2009, 13:45
Bir arkadaşım Taralı temizlemek için,

bazı ilaçlarla beraber verilen yapıştırıcılardan yayarlanıyor.

Taralın içine biraz su koyuyor.
Biraz yapıştırıcı ekliyor.
Taralı çalıştırıyor, hem taralı hem de atma borularını temizliyor.

Bazı yapıştırıcıların temizleme amacıyla kullanılabileceği üzerinde yazıyor.

Ben sırt tulumbası temizliğinde de kullanıyorum.

Şimdi aklıma geldi.

Yapıştırıcılar Bionem ya da ROA ya zararı olurmu? Kalıntısı kalmışsa.

Oğuz Alper
25-06-2009, 13:51
Halil Bey ; Çok önemli bir konuya değindiniz yayıcı ve yapıştırıcılar kesinlikle Bionem ve ROA nın içerisindeki bakteriye olumsuz etkisi var. Kesinlikle beraber kullanımı söz konusu değil . Bu yüzden kalıntıları da temizlemeye özen göstermeliyiz.

Bionem ve ROA SU HARİCİNDE HİÇBİR MADDE İLE KARIŞTIRILMAZ

ialp32
25-06-2009, 14:20
Oğuz bey

Bu sabah 4*10lt uygulama yaptım saat 6 dan 8 e kadar,bir uygulama belki 15 dk.bile sürebiliyor devirdaimli pompa şart,çalkalamayı unutabiliyor insan. Fasulyeleri yıkadım bakalım ne olacak,başlamışken domates,biber,salatalık,kabak,acur ve en son güllere sıktım:(mesajı yazarken dışarda bulut geçkini oldu saat 15 ,beş dk. yağmur yağdı inşallah uygulamam zarar görmemiştir.:(

Halil Önen
25-06-2009, 14:24
[QUOTE=MeyveliTepe;451814]Karıştırmak için şöyle bir şey geliyor aklıma. Matkabın ucuna takılan boya karıştırıcılar var. Mikser kadar iş görür.

Sn. Meyveli tepe'nin bu dediği olabilir.

Şarjlı matkabın ucuna boya karıştırıcısı veya kalekim karıştırıcısı takılıp,

sonra da sırt tulumbasına konan ilaç ile su doğrudan karıştırılabilir.

Dur ben deneyeyim.

Rakı kıvamını tutturabilecek miyim, bakayım. ( tutturabilirsem, belki bir tek atarım):D

ialp32
25-06-2009, 14:28
[QUOTE=MeyveliTepe;451814]Karıştırmak için şöyle bir şey geliyor aklıma. Matkabın ucuna takılan boya karıştırıcılar var. Mikser kadar iş görür.

Sn. Meyveli tepe'nin bu dediği olabilir.

Şarjlı matkabın ucuna boya karıştırıcısı veya kalekim karıştırıcısı takılıp,

sonra da sırt tulumbasına konan ilaç ile su doğrudan karıştırılabilir.

Dur ben deneyeyim.

Rakı kıvamını tutturabilecek miyim, bakayım. ( tutturabilirsem, belki bir tek atarım):D

Ben kaç gündür diyorum,o karıştırıcıyı bulamam diye bozuk blender kullanacam.

Remzi Sarıoğlu
25-06-2009, 14:30
Sayın Halil bey bunu yarın yapsanız daha iyi olur. ( yani tek işini)

Bu gece Regaip Kandili.
Dertlerimiz kum tanesi kadar küçük, sevinçlerimiz Nisan yağmuru kadar bol olsun. Bu mübarek geceniz sevapla dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

Müjgan Yılmaz
25-06-2009, 15:43
Müjgan Hn.

siz bionemi bitki ve ağaçlara hangi aletle püskürtüyorsunuz?

Sn Denizakvaryumu
Bionem i ;16 litrelik tankı olan ,sırtta taşınan,pompa ile attırıyorum.Çin malı ucuz tamamen bıonem için kullanıyorum.
İlacı ben hazırlıyorum,büyükçe bir yeraltı sarnıcı yaptırdım orada toplanan yağmur suyunu kullanıyorum.
Püskürtme sırasında beş dakikada bir çalışanı uyarıyorum:)Tankı çalkalaması için .Zaman ,zaman espri konusu oluyor ama ,sistem bu:)
Saksılar için ;kendı küçük el pompamı kullanıyorum.

gilan
25-06-2009, 15:55
Bionem'i dün petunyalara uyguladım. En sevdiğim mevsimlik çiçektir ama her sene önce yaprakları yapış yapış olmaya başlar, sonra da ölürler. Aynı sorundan şikayetçi pek çok insan var. Hastalık etmeni nedir hiç bir bilgim yok ama eğer Bionem çare olursa sırf bu yüzden bile alırım. Bakalım göreceğiz...

Müjgan Yılmaz
25-06-2009, 16:08
Bu arada dikkatimi çekti.

Sn. Mügan hanım'ın şeftalisine taç verilmiş mi?

Sanki bana tek lider dal bırkılmış gibi geldi.

Üç tac verilmeden (ki taçlar toprak seviyesinde en çok 30cm.olamalı ve doruk dallı lider budama olmalı) bu şekilde büyütülen ağaçların hem ömrü az oluyor hem de az verim alınıyor.

Dilerim yalnış görüyorumdur.

Saygılar

Sn Halil Önen
Ne deseniz,haklısınız ağaçlarım üç yaşında ben de acemi bahçıvan,(bir çok meyveyi sadece manavlar da görerek büyüdüm)öğrenmeye doğrusunu bulmaya çalışıyorum.Bu yıl ilk kez doğru düzgün meyve alabileceğim.
Mart ayın da bir uzman davet ettim,ağaçlar çok genç şu an budamaya ihtiyaç yok dedi.Tüm önerilere açığım uzmanlara da sonsuz saygım var.Sonbahar da bır iki ağacın fotoğraflarını göndererek ,izninizle yardım talep edebılırım.
Ama birtek şey gururla söyleyebilirim,sadece çiftlik gübresi kullanarak(bu yıl bıonem de ilave ettım)tüm dostlarıma ilaçsız,hormonsuz sebze yedirdim.Mükemmel sayılabilecek,gül ve ortanca yetiştirdim.

lerdemir
25-06-2009, 16:35

Bu gece Regaip Kandili.
Dertlerimiz kum tanesi kadar küçük, sevinçlerimiz Nisan yağmuru kadar bol olsun. Bu mübarek geceniz sevapla dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

Amin, sağolun...

Sizlerin de...

Oğuz Alper
25-06-2009, 16:38
Tüm ağaçlar net çalışanlarının ve üyelerinin kandilini kutluyorum.Herşey gönüllerince olsun.

Oğuz Alper
25-06-2009, 16:40
Bionem'i dün petunyalara uyguladım. En sevdiğim mevsimlik çiçektir ama her sene önce yaprakları yapış yapış olmaya başlar, sonra da ölürler. Aynı sorundan şikayetçi pek çok insan var. Hastalık etmeni nedir hiç bir bilgim yok ama eğer Bionem çare olursa sırf bu yüzden bile alırım. Bakalım göreceğiz...

Sn.Gilan ;

Bakalım neler olacak :p

Oğuz Alper
25-06-2009, 16:42
Sn.Halil Önen ;

Aman sakın o tek şekerinize iyi gelmesin sakın :p

Oğuz Alper
25-06-2009, 16:50
Sn.Müjgan Hanım;

Sizin duyarlılığınızın tüm üreticilerimize bulaşması dileklerimle . Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler

Halil Önen
25-06-2009, 16:51

Bu gece Regaip Kandili.

Sn. Remzi Sarıoğlu, uyarınız için teşekkür ederim.Sizin ve tüm dostların Kandilini kutluyorum.

Siz yalnış anladınız.:(
Hani ben, 'ilaç rakı kıvamına gelirse, ilaçtan bir tek atabilirim', demek istedim.

Yine de, Sn.Oğuz bey' e sormak gerekiyor. Çakırkeyf yapıyor mu diye?

Bu arada Sn. Meyveli Tepe'nin, 'şehir efsaneleri' uyarısını atıfta bulunarak;

her şehir efsaneside başında birazcık 'kalıntı bırakmış' materyaller de olabilir mi

düşünçesinin etkisinde kalarak(ilaçtan) 'bir tek atma' isteğimi yenemiyebilirim.;)

Saygılar

Oğuz Alper
25-06-2009, 18:16
Sn.Halil Önen ;
Alkol kontrolünde 0 promil çıkıyor. Bilginize :p

Halil Önen
25-06-2009, 18:32
Google' den aradım, şehir efsaneleri var da, acaba köy efsaneleri var mı diye.

İşte buyurun, Bionem ve ROA.

Köy efsanelerine hoş geldiniz.;)

Oğuz Alper
25-06-2009, 18:46
Halil Bey ;

Sizin oralar da neler oluyor ? Bana gelen duyumlar ROA ile köyler sallanıyormuş:p titreşimleri size geliyormu?

Halil Önen
25-06-2009, 20:10
Yok anlatamam.

ROA'ya (ruhsat alın) o zaman anlatırım.

(Boş zarf atıyor. Beni tuzağa düşürecek. Ben kaçın kurasıyım. Maymun çomağı yedi, oyuna gelir miyim hiç.)

ialp32
25-06-2009, 21:17
Aman sallanırsa ROA dan sallansın,Rabbim sallamasın,şekere iyi geliyorsa ben kullanmak isterim hali hazırda 4 ilaç yutuyorum,forumda stevia diye bir ot var onuda merak ediyorum(şeker için),neyse hepinizin Kandili mübarek olsun. Hayırlı geceler dileklerimle.

Oğuz Alper
25-06-2009, 21:18
Halil Bey ;

Bana şiddetin raporunu bile geçtiler . Sizin bölgede 8.2 hissediliyormuş.:D

ialp32
25-06-2009, 21:19
Oğuz bey

Bu sabah 4*10lt uygulama yaptım saat 6 dan 8 e kadar,bir uygulama belki 15 dk.bile sürebiliyor devirdaimli pompa şart,çalkalamayı unutabiliyor insan. Fasulyeleri yıkadım bakalım ne olacak,başlamışken domates,biber,salatalık,kabak,acur ve en son güllere sıktım:(mesajı yazarken dışarda bulut geçkini oldu saat 15 ,beş dk. yağmur yağdı inşallah uygulamam zarar görmemiştir.:(

Oğuz bey sorumu yineleyeceğim 16:30 da tekrar biraz yağdı herhalde uygulamyı tekrarlamasam olur.

Oğuz Alper
25-06-2009, 21:21
Sn.İalp32 ;

3 gün sonra ikinci yaprak uygulamamızı yapacağız . Şimdi tekrarlamaya gerek yok

ialp32
25-06-2009, 21:31
Tamamdır,teşekkürler.

Oğuz Alper
25-06-2009, 23:04
Son olumlu ve olumsuz yorumlar da eklendi. Halil Bey bu sefer sizi unutmadım .

Forumda Bionem mikrobiyal gübre konu başlığı dışındaki diğer konularda kullanıcıların Bionem ilgili yorumları:

SN.LERDEMİR :Geçmiş olsun Sn.omar,
Bunlar olağan şeyler; her yıl karşılaşıyoruz bu gibi zararlılarla. Ben daha önce koşnil ile karşılaşmadım; hep kırmızı örümcek ile yaprak biti gördüm ben.
Fakat ilk kez bu yıl baharın başlangıcı ile birlikte bu forumdaki arkadaşlardan birinden Bionem edindim. Kıştan çıktığımızdan bu yana gardenyamda ve diğer bitkilerimde hiç zararlı ile kaşılaşmadım. (Bir tek, bir arkadaşımın bana toprağı ile verdiği biber fidelerinde bir hafta içinde yeşil yaprak biti oluştu; o da sanırım zaten yetiştirilme ortamından gelmişti)

SN.KOYU YEŞİL : Benimki de bionem sayesinde küllemeden kurtuluyor sanırım. Yukardaki mesajdan buyana geçen 5 günde gelişme iyiye gidiyor. Yeni yapraklar oldukça sağlıklı gelmeye başladı. Yalnız suyunu fazla mı kaçırdım ne, yapraklar açık yeşiller. Biraz suyunu azaltmalıyım galiba.

SN.NEVSUNE :Evet koyu yeşil, biraz toparlansın diye bekledim. Yarından sonra şeker gübresi vermeyi düşünüyordum. Önerinizle demir takviyesi de yapayım biraz. İkisinin birarada olması bir sakınca yaratmaz umarım.
Bionem gerçekten çok etkili oldu küllemenin geçmesinde.

SN.Ayine – i Esma :Sn.kgursan fideleri ekeli 2 gün oldu. İnşaallah çok iyiler şimdilik. Ektikten sonra bionemle suladım ve sabahda üstlerine bolca bionem sıktım. Keyifleri yerine gelmiş şükür. Herşey için teşekkürler.

SN.Feriha : Sn. Oğuz bey, terasta sizin katkınız büyük.. Bionem uygulamarını çok önemsiyorum. Çünkü geçen yıl bir hastalık geldi ve terasın yarısında ancak durdurabildim. Çok teşekkür ederim. Heyecanla Roa yı bekliyoruz..

Forumda Bionem Mikrobiyal Gübre Başlığı altında En son yorumların eklenmiş hali :

Sn.Ayine- i esma :Selamlar. 50 kadar saksının içindeki tüm çiçeklerin rahatı çok yerinde gibi görünüyor. Sıklemende hâlâ o minik böceklerden olmasına rağmen, sağlıklı, çiçekli ve tohum gönderilmiş durumda. 3 saksı olan Açelyalar yeni yeni sürgünleriyle çok sanatlı görünüyor. Ölmek üzere olan Yeni ginenin üzeri çiçek ve tomurcukla dolu. En müthiş değişiklikte mum çiçeği yapraklarında. Kocaman, parlak ve koyu yeşiller...Her saksıyı anlatırsam yazmakla bitmeyecek. Yani bionemden inşaallah çok memnun kaldık. Selametler dilerim.

Sn.Güneyerer: İnanılmaz bir şey üç günde bir türlü büyümeyen fidelerim ,kabarmaya minik yapraklar vermeye başladı..gerçekten hızla büyümeye başladı..bunun üzerine bahcemde ne varsa kullanmaya başladım yapraktan kökten .yama yaptığım çim tohumlarına her şeye uyguladım..sürekli kekik kokuyorum..dört adet ladin fidanlarıma bile uyguladım..hepsi gayet iyi..hepsinin yanakları al al ,sağlıklı tosuncuk gibi görunüyorlar şaka bu yana hakikaten fark edilir gelişmeler var..Alper bey teşekkur ederim.

Sn.Feriha :Ben de son bir resim paylaşayım yarın karalahana hasatı var..Artık oldukça irileştiler ve sağlıklı bir şekilde bir sorun yaşamadan tam yemelik oldular. Yenilebilecek kalitede ilk sebze yetiştirme deneyimim oldu ve bionem sayesinde sorun yaşamadım. Teşekkür ederim Oğuz bey.

Sn.Güneyerer: Alper bey,salatalık fidelerime de uygulamıştım.bugun onları bahceye dikmek için dikkatlice çıkarıyorduk ki o da ne ,bir kök yapmış inanılmazdı .fideciden aldıklarım da minicik kök vardı .benimkiler beşer kez turlamışlar.ben bu arada domates fidelerime cok fazla kullandım galiba 25 fideden 7 tanesi aynı gün yandı..kalansağlar bizimdir dedik moral bozmadık ama kalanlar harika görunuyorlar ingiliz lordları gibi tepeten tepeden etrafı süzüyorlar yarında onları dikecegiz behhh beh behhh nidalarıyla (kökleri görünce cıkardığımız ses) ya şimdi ben bu gazla çimleredemi versem diye düşünüyorum nedersiniz hocam uygunmudur?

Sn.20horoz: oğuz beyle görüştükten sonra bugünkü asma kontrolunde asmaların artık çiçeğe girmek üzere olduğunu gördüm.Bunuda sizleri fotograflayayım istedim .Bir tane asmamızı feda ettik bu arada yine zaten biyolojik kontrol için bütün asmalarım feda oldu ama herhalde ben bundan büyük zevk duyarak çiçek başlangıcındada bionem uyguladım ve dediğiniz gibi oğuz bey asmanın bir tanesini boy abdestini aldırdım . Bakarsınız bir hafta sonra çiçekten çıkamaz derhal cenaze namazını kıldırırım.
Bu asmadaki külleme hastalığı sadece bir yaprakta vardı ama külleme hastalığını kurumaya yüz tuttugunu ayrıca başka hiç bir yerinde rastlamadım.Bunu özellikle belirteyim kimsenin aklında şüphe kalmasın .Ayrıca bunu niye çiçekteyken bionem uyguladığımı sorarsanız bu asma karantina altında hem külleme ilerliyebilecekmi çünkü halen küllemeli yaprak üzerinde hem çiçekteyken attım .Acaba çiçeğe zarar verecekmi.Ayrıca sizi kutlarım oğuz bey başarınızdan dolayı.

Sn.Bgozcan : 2008 Mart ayından itibaren açık alanda örtü üzerinde yetiştirdiğim çileklerime 3 defa topraktan damlama sulama ile, 5 defa yapraktan Bionem uygulaması yaptım. Gerekli bakımları (kol kesme, kuru yaprakları koparma, erken açıp donan çiçekleri koparma, fide dipleri ve sedde aralarındaki otların koparılması) zamanında yaptım. Ekdeki fotoğraflarda görüldüğü gibi hastalıksız sağlıklı çilekler yetiştirmekteyim. Küf, kırmızı örümcek, yaprak biti, külleme gibi sorunlarla karşılaşmadım. Meyve üzerindeyken bile kalıntı bırakmayan Bionem kullanabilmem bana hasatta büyük kolaylık ve iç huzuru sağlıyor. Bionemin kullanılması ve çilek yetiştiriciliği konusunda özverili, içten yardımlarından dolayı Alper YEĞİN’e en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Sn.Meyvelitepe:Arkadaşlar, ben bu ürünü gerek ruhsatta belirtilen, gerek ilacın içerdiği bakteri hakkında yabancı kaynaklı makalelerde gördüğüm etkilere göre kullandım. Her ne kadar Oğuz bey muhtelif mesajlarında böcek, sinek, larva vb. zararlılara karşı etkilerinden söz etmiş ise de benim böyle bir beklentim olmadı.
Uzun sözün kısası Bionem'i zararlı mantarlara karşı koruyucu olarak kullandım. Etkisi konusunda da çok net bir şey söyleyemem. Ağaçlarımda böyle bir mantar hastalığına henüz rastlamadım (şeftali fidanlarındaki yaprak kıvırcıklığı hariç. Onu da hastalık fazla ilerlemeden bakır içerikli ve organik sertifikalı başka bir ilaçla durdurdum).
Bu yüzden Bionem'in etkisini tam olarak söyleyebilmek bu aşamada benim için çok kolay değil. Ağaçlarımda mantar türü şeyler zaten yoktu. Bionem gelmesini engelledi mi, yoksa zaten olmayacak mıydı bu anlamda yeterli deney sonucuna sahip değilim.
Kırmızı örümcekte de henüz deneyebilmiş değilim. Fakat onu ölçmem de zor olacak. Köklenme konusunda da bir etki ölçebilmiş değilim. Zira, köklenme, çimlenme gibi bitki gelişimlerinde, toprak, nem, ısı vb. durumlar esas etkiyi yaratıyorlar. Böyle bir durumda uygulanan veya uygulanmayan Bionem'i ölçmek benim için kolay değil. Bunun için çok detaylı kontrol ortamları oluşturmak gerekir.

Sn.İklimsiz: Kırmızı örümcek bana pek uğramıyor fakat beyaz sineklerle çok sıkı arkadaşız. Bionemi henüz bir kez uyguladım, pazartesi ikinci uygulamayı yapacağım.Bir haftada gözlemlediğim hem sayıları azaldı, hem de daha uyuşuklar sanki.Bionemin kekik kokusu çok hoş, belirtmeden geçemeyeceğim

Sn.Koyuyeşil : Bahçemde ve balkonumda her sene başıma dert olan kırmızı örümceklerle bu yaz pek karşılaşmıyorum. Açıkçası bionemi 4 kez uyguladım henüz. Sadece 2 adet örümcek gördüm, onları da elle ortadan kaldırdım. Güllerimde ve oya ağacımda hafif bir külleme var, bu hafta sonu bionem uygulayacağım. Bitkilerim genel olarak oldukça sağlıklı görünüyorlar. İlk etapta özellikle gül filizlerine musallat olan yeşil bitleri nisbeten azalttı, tamamen ortadan kaybolmaları için daha sık bir uygulama yapmak gerekiyor sanırım.

Sn.20horoz: syn oğuz bey bugün için gelip ziyaret edip bağların burdaki durumunu görüp benimle tanıtığınız için teşekkür ederim.Bence bu işin en güzel tarafı teşisi yerinde koymak ona göre tedbir almaktır sizde bunu başardınız .Verdiğiniz ürün üzerinde bana samimiyet göstermiş oldunuz.
Asma şu an çiçekten çıkmak üzere ve asmaları çiçekteyken bionem uyguladım ve çiçeklere en ufak bir zararını göremedim.****** burası yeri değil olabilir.Ama bu ilaç ile ilğili burada resimlediğim için asmaların fotoğraflamaya başlayabiliriz.Eğer halen asmalarda kükürt ve bordo bulamacı kullanmadan ve herhangi bir kimyasal ilaç vermedennasıl yetiştiğini merak eden varsa

Sn.gilan: Bahçede mantari bir sorun görünmüyor. Her yaz frambuazlarımda olur, bakalım bu sene olacak mı.
Vişne ağacına bu sene insektisit atmadım, vişneler olduğunda göreceğiz
Komşumun sınır çalılarında bolca mantar vardı 2 senedir, onlara uyguladım, mantar oldukça azaldı. Ortancalarımda külleme benzeri birşey vardı, geçti. Red robin domates fideciklerimde Bionem'in köklendirme etkisini test ediyorum. Henüz 1cm boyundalar şaşırtma yaparken sonuçları paylaşırım.Gül bitlerinde hiç düzenli uygulamadığım için başarılı olamadım ama şimdi 3 gün aralıklı uygulamaları deneyeceğim. Özellikle reçellik güle ilaç atmak istemiyorum çünkü.

Sn.Lerdemir: Ben, bu yıl balkonumdaki saksılardaki bitkilerime henüz kimyasal ilaç uygulamadım.
Her yıl bu zamanlarda gülüme dadanan mantar ve yaprak bitini, geçen yıl bu zamanlarda sellukama, kıbrıs limonuma ve cevizime vuran kırmızı örümcekleri henüz görmedim.
Bir tek, düzenli uygulamayı aksattığım bir dönemde, cevizimde daha önce görmediğim ve forumda uzmanlara sorduğumda Mine Hn'ın ve bir iki üstadın daha akar sorunu olduğunu belirttiği bir sorun yaşadım. Sorunlu yaprakları bitkiden uzaklaştırıp, Bionem'e devam ettim.
Cevizdeki akar sorunu şu an devam etmiyor gibi.
Mevsimsel etki ve bu seneki düzenli bitki besini uygulamalarıma, koruyucu anlamda çok etkili olduğunu gözlemlediğim Bionem ile birlikte devam etmekteyim.Şimdilik gözlemlerim bunlar.

Sn.Güneyerer: Alper bey,bana bir bahcıvan borçlusunuz ..sayenizde salatalıklarım domateslerim aldı başını gittiler(süper oldular) bahcıvanda aldı başını gitti.adamcagız sırtında bidon kokten yapraktan bionem yapmaktan ,on günde bir neemazal uygulamaktan tükendi bidonu attı kaçtı.. damlamalara splitlere bionemi koyamadım .depoda 40 ton su var.çimlere bionem uygulamıştım çimlerin rengi cok farketti taze bir yeşil oldular..bionem nefis birşey ikinci bionem de bitti.elinizde çim biçen budama yapan bir bakteri varmı? en kısa zamanda bahcenin fotoğraflarını yukleyeceğim.36 adet güllerde ilk kez bu yıl bionem sayesinde küllenme yok.bu bile bahçıvanı ikna edemedi.bahcıvan bionemi söyle bir koklayıp''Abla yaw ,bunda mikrop falan yok bu kekik suyu,böcekler kokuyu duyunca toz oluyorlar sonra geri geliyorlar ,böyle herşeye inanma allahsen dedi ve gitti.Herhalde aralarında konuşup tuaf olduğuma karar verdilerki bir haftada işe aldığım iki bahcıvanda başlamadan vazgeçtiler..Eşim ne yapıyorsun sen bu adamlar kaçıyor diyor Valla bir şey yapmıyorum organik tarım yapıyorum sadece diyorum..bilmiyorki, sümüklü böcek ilacı bile kullanmayıp(toprakta kalıp zarar veriyor diye)bahcıvanla beraber yüzlerce topladığımızı.

Sn.Feriha: Beyaz sineklerin ele geçirdiği Physalis bitkimde birkaç binonem uygulamasıyla iyi sonuc aldım. Birkaç yaprağı mahvetmişlerdi yok oldular. Bu sene güllerim küllenmedi.. Beyaz sinek görüyorum hemen bionemi o bölgeye sık olarak yapmaya başlıyorum. Geçen yıl bir başlayıp terasın tümünü saran bit böcek salgınıyla uğraşmıştım. Şükür şimdilik öyle bir durumla karşılaşmadım. Gövdesini mantar sarmış bir taflanım var şimdi ona uyguluyorum bakalım nasıl olacak.. Yaz sonunda sanırım tecrübelerimizi daha somut olarak paylaşacağız..

Sn.Lerdemir: Bionem'i balkondaki saksılarım için tavsiye ettiğiniz ölçülerde düzenli olarak kullanıyorum biliyorsunuz.
Hemen hemen haftada 3-4 kere de balkonumda bitkilerimi yakından gözlemler, incelerim.
Dün akşam ise hayretler içinde kaldığım bir şey gerçekleşti:
İrkilerek gördüm ki, 15 cm boyuna ulaşmış biber fidemin bir büyük yaprağının üzerinde onlarca yeşil renkte yaprak biti vardı. Bir kaç tanesi tam ergin boya gelmiş, bir düzine larva ve bir o kadar da larvadan çıkmış yavru yeşil yaprak bitleri. Yaprağın altını çevirdim, orada ağırlıkla larvalar vardı. Panikle bitkinin diğer kısımlarını da kontrol edip, hemen o bit sarmış yaprağı gövdeden ayırıp imha ettim. Bitkinin diğer kısımlarında ağır bir durum yoktu, akan suyun altında güzelce mekanik temizleme yaptım.

Sn.Levsel : Aynı sorun bende de var ne yapacağım bilmiyorum.Kök uygulaması yapmıştım tüm fidlerime ; ama biberlerimi yeşil yaprak bitleri sardı hatta kol atan çilek fidelerimide sarmışlar..Buda yetmezmiş gibi biber fidelerim açan çiçekleri kopup düşüyor RR leriminde çiçekleri aynı durumda aynı zamanda RR lerimin yapraklarında küllenmeler var.Oysaki hepsinde bionemi düzenli bir şekilde kullandım.Nasıl bir yol izlemeliyim yardım lütfen...

Sn.Balıkçı Serdar : Oğuz Bey;

Sanırım size hala satış yetkisi verilmedi, hayırlısı olsun.

Sayenizde edindiğim Biyonem ile ilaçladığım şeftaliler (şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına yakalanmışlardı ve hastalıklı yaprakları tek tek toplayarak imha etmiştim) kısa sürede çok güzel sağlıklı yapraklara kavuşmaya başladı. Armut filizlerindeki siyah böcekler ise ikinci ilaçlamadan sonra kayboldu umarım tekrar musallat olmazlar Genel olarak bütün fidanlarda çok sağlıklı bir görünüme kavuştu.

Gelişmeleri takip edip tekrar yazarım, hastalıklı yaprakları fotoğraflamıştım. Hatta boş bir zamanımda onları ve yeni hallerini fotoğraflayıp onları da buraya koyarım inşallah.

Bizi Bionemle (kekiksuyu ) tanıştırdığınız için teşekkürler, çalışmalarınızda başarılar.

Sn.Feriha: Bionemin üreticilerimiz tarafından uygulanması konusu çok önemli.. Pazarda ya da markette satıştaki bir üründe bu ürün üretilirken kimyasal yerine Bionem kullanılarak korunmuştur ibaresi görürsem hiç düşünmem onu tercih ederim. O günleri görmek dileğiyle soruma geçiyorum.

Sn.20Horoz: deniz akvaryumu buraya artık biraz kısıtlı nedenlerle girdiğim için sdece izlemede kalmak zorunda kaldım bazı denemeler yapıyorum oguz beyle görüstükten sonraki hali asmaların hali son derece iyi ama külleme konusu baya tereddütlü cünkü ama bizim uygulamamız ama gerekse bizim umudumuz olan tamamen olmamasını istediğimiz için bana olan maliyeti fazla geldi .
Bunun yanında gerçekten hayretler içinde kaldığım hiç bir akarist kalmaması ve bu sorunu ortadan kaldırması bile bir ayrıcalık diiyebilirim.Ama özellikle bu ürünlere hale devam etmeyi düünüyorum.

Oğuz Alper
25-06-2009, 23:09
DEVAMI:

Sn.Balıkçı Serdar : Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına yakalanmış fidanların fotoğraflarını yüklüyorum. Bu fotoğraflar 30 Mayıs 2009 Cumartesi günü çekildi, Pazar günü hastalıklı yapraklar temizlenip, 2 Mayıs Salı günü Bionem uygulandı. Müteakip uygulama hava yağmurlu olduğu için 3. günde yapılamadı, 4. gün (6 Haziran Cumartesi) 2. Bionem uygulaması yapıldı. 2. Uygulama yapılırken, yeni yaprak filizlerinde, sağlıklı ve oldukça hızlı gelişmeler izlendi. Fotoğraflamadığım armut fidanlarındaki siyah böceklerin 2. uygulama yapılırken oldukça azaldığı da gözlendi.

2. Uygulamadan bir gün sonra (7 Haziran Pazar) tüm fidanlarda gözle görülür bir canlılığın yanı sıra, armut fidanlarındaki böceklerin kaybolduğu gözlemlendi. Bakalım bu hafta sonu durumlar nasıl olacak

Bu hafta sonu alacağım fotoğrafları da, Pazar veya Pazartesi yüklerim nasip olursa gelişmeyi beraber izleriz.

Sn.Nevsune : Ben henüz Bionem almadım. Tam almak üzereyken bir arkadaşım denemem için az bir miktar vermişti. Bir iki olayda gözle görülür farklar yaşadım. Gerçi kullanım sürem henüz fazla değil ama çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Şimdi ROA'yı duyunca onu gözüme kestirdim Umarım en kısa zamanda piyasaya çıkar, sabırsızlıkla bekliyorum.

İki hafta kadar önce aldığım bir petunya fidesini diktikten bir kaç gün sonra yaprakları yatmaya başlayınca (geçen yıl bu şekilde başlayan hastalıktan hiç bir petunyamı kurtaramamıştım, birinde başlayınca sırayla diğerleri de aynı şekilde ölüyorlardı) hemen bionem püskürttüm. Ertesi gün yapraklar toparlanmaya başladı. Şu anda gayet iyi durumda.Külleme konusuna gelince yazan arkadaşın tereddütlerinin bitkinin sağlığı mı yoksa maliyet konusunda mı olduğunu çok iyi anlayamadım. Ben kendi küllenmeye yakalanmış ortancamın durumunu sırasıyla gösterirsem sonuç daha iyi ortaya çıkacaktır sanırım.

Sn.Müjgan Yılmaz :Sn Oğuz Bey
Bionemi düzenli olarak uyguladım,sonuçları paylaşma sorumluluğu nedenıyle ;
Güller de Sebzeler de de;(Bakla )tarihine dikkat ederseniz,(9 mayıs) bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre bir hayli erken bir dönem ve oldukça bol ürün aldım.[

Sn.Balıkçı Serdar : Şeftali fidanlarının geçen haftaki ilaçlanmasından (bionem ile) sonraki durumu. Şeftali yaprak kıvırcıklığından eser kalmadı
Armut fidanlarında ki siyzh böceklerde oldukça temizlemiş, sadece bir fidanda 8-10 adet böcek olan bir kümeye rastladım, o da ilaçlama yaparken muhtemelen değmemiş bir yer, elle temizledim, şu an orası da tertemiz

En büyük artısı ise; bahçede uğur böceği dolu, teşekkürler Oğuz Bey

NOT: Roa'yı bekliyoruz.

Sn.ialp32 : ayrıca hakkının hakkınıda vermeli bionem kullanmaya başladıktan sonra bahçede gözle görülür bir yeşillenme ve uğurböceklerinin sayısında artış var(uğurböcükleri 20 gündür kimyasal ilaç atmadığım için de çoğalmış olabilirler tabi ki )birde açan çiçekler tutarsa zaten;hemen tanıdık kabzımal arayacağım bu gidişle

Sn.Oğuzhan: Benimde Limon,Lime ve Kolonya Çalıma uyguladığım Bionem iyi geldi.Yeni filizler ve yeni tomurcuklar çıkmaya başladı.Gelişmeleri bildiririm.

Sn.20Horoz : fotograf makinası bir iş için gidince halen bir cok resimi ekliyemiyorum.

Benim bu üründeki izleninim büyük bahceler ve tarlalar için önerim kesinlikle taral makinası biz üreticiler için gerekli.bağda su andaki gelişmeler kesinlikle sinek derdim yok ama külleme konusu biraz tereddüt nedeni benim uygulamadan kaynaklanan sorun ama su var uygulanan aralığı 3 güne indirince hiç sorun kalmadı ayrıca muhakkak cok iyi karışım saglanmalı.Oğuz beyin yardımlarından dolayı yine cok teşekkür ederim

Sn.Halil Önen : bu arada ben ürünlerinizi zeytinde pamuklu biti tartışmasından beri denemek için, kullanıyorum. siz bunun nasıl olduğunu bilirsiniz. Sonuçların hepsi mükemmel.

Sn.Feriha : Oğuz Bey,

Bionemi blender ile karıştırarak beyaz hale getirmeden kullandığım dönemlerde ben kendimce beklediğim faydayı gördüm.
Güllerimin yapraklarında küllenme olmadı, yoğun şekilde beyaz sinek akınına uğramış bitkilerimdeki sineklenme yok oldu.
Saksılarımda sinek olmadı. Olduysa da bionemle giderdiğimi düşünüyorum.
Demek ki bu haliyle de bir fayda sağlıyor tecrübesi edindim.
Belki gereken faydayı sağlamak için daha sık kullanmak durumunda kaldım.

Bir süredir bionemi blender ile karıştırırak ve bir süre bekleterek kullanmaya başladım.
Benim bir talebim yoktur, teşekkür ederim.

Sn.İklimsiz: adı geçen gardenya bionem uygulamaları sonucu unlu bitten tamamen arındı.

Dün gardenyayı incelerken, karıncaların cansız unlu bitleri götürmeye çalıştıklarını gördüm

Sn.Akcan67 : Uzun zamandır ben de bir şeyler yazmak istiyordum.Kısmet bu günmüş.Şu anda ürünlerin resimlerinide yülemek isterdim ama daha sonra inşallah.
Fideleri ilk diktiğimden beri gerek yaprak gerek kök uygulamalarına nizami olarak dikkat ettim.Hiç bir şekilde bahçemde kimyasal bir ilaç kullanmadım.İlk dikkatimi çeken şu oldu ;çevremdeki insanlar bitkilerde ki değişik hastalıklardan bahsederken ben bu sorunların hiç birini yaşamadım.Kırmızı örümcek , yaprak biti vb.. zaralılarla bu sene tanışma fırsatım olmadı.Hayatımda ilk defa bahçemden bu kadar çok salatalık biber topluyorum.Domateslerin zerafetini de anlatmadan geçemem.Bionem kullanmadığım ürünlerden henüz ne bir salatalık nede bir biber alabilmiş değilim.
Bionemi kullanırken tek şikayetim ( ! ) 19 LT lik damacanı çalkalamak hiç de kolay olmadı.
Bionemin özelliğini kendi açımdan kısaca özetlemek gerekirse birincisi sağlıklı ve tamamen organik ürünler.İkincisi ise adaleli bir kol yapısı.
Kısaca özetlemek gerekirse OĞUZ BEY sizin her soruya neden bu kadar sabır ve azimle cevap vermenizi şimdi daha iyi anlıyorum.Biz bile bazen okurken sıkılsak bile siz tekrar tekrar aynı sorulara bıkmadan cevap veriyorsunuz.Bionemi kullandıktan sonra kıymetini çok daha iyi anladım.Umutla ve sabırla roayı da bekliyoruz.Benim 200 metrekarelik bahçeme bakıpta bir arkadaşım 20 dönümlük tarlasında kullanmak istiyorsa varsın gerisini bu ürünü kullanalımmı kullanmayalımmı diye düşünenler düşünsün.Başta bu ürünü tanımama vesile olan size ve bütün ekip çalışanlarınıza teşekkür etmeyi kendime bir borç bildim.
EMEĞİ GEÇEN BÜTÜN ARKADAŞLARA ÇOK TEŞKKÜR EDERİM.

Sn.Lerdemir : Aynı sonuçları ben de gözlemledim.

Bahsettiğiniz rahatsızlıkları bu sene görmemekle birlikte, ortama dışarıdan sokulan hastalıklı/zararlı içeren bitkilerin de sağlıklı olanlara etkilerini önce en aza indirip, sonra da zararlıların yok olmasını sağlıyor.

Sn.lerdemir: Bu bilgilerin, bugünlerden çok daha önce sunulması gerektiği kanaatine varmış durumdayım.

Sn.Meyvelitepe: Anlaşılan Bionem'i ben de doğru dürüst karıştırmadan kullanmışım. Şeftalilerde işe yaramamasının sebebi bu mu acaba? Daha yapraklar çıkarkenden başlayarak birer hafta ara ile üç kez sadece Bionem uygulamama rağmen şeftalilerde yaprak kıvırcıklığı oldu (olacağını bildiğim için özel uygulama yapmıştım). Akabinde mastercop ile önledim. Şimdi iyiler. Kaolin kili uygulamasından sonra artık hiç bir ilaçlama yapmıyorum zaten. Gerektiğinde takviye kaolin kili uygulayacağım. Tuzaklardaki duruma göre kısmi spinosad yapma olasılığını yedekte tutuyorum.

Sn.Müjgan Yılmaz : Ne deseniz,haklısınız ağaçlarım üç yaşında ben de acemi bahçıvan,(bir çok meyveyi sadece manavlar da görerek büyüdüm)öğrenmeye doğrusunu bulmaya çalışıyorum.Bu yıl ilk kez doğru düzgün meyve alabileceğim.Mart ayın da bir uzman davet ettim,ağaçlar çok genç şu an budamaya ihtiyaç yok dedi.Tüm önerilere açığım uzmanlara da sonsuz saygım var.Sonbahar da bır iki ağacın fotoğraflarını göndererek ,izninizle yardım talep edebılırım.
Ama birtek şey gururla söyleyebilirim,sadece çiftlik gübresi kullanarak(bu yıl bıonem de ilave ettım)tüm dostlarıma ilaçsız,hormonsuz sebze yedirdim.Mükemmel sayılabilecek,gül ve ortanca yetiştirdim

Oğuz Alper
26-06-2009, 01:26
İlginizi çekeceğini düşündüğüm BATEM in yaptığı çok değerli bir çalışma :

d. Antibiozis
Doğal koşullarda bir mikroorganizmanın diğer bir mikroorganizmayı oluşturduğu
antibiyotiklerle öldürmesi olayına antibiozis denilmektedir. Bakteri
türlerinden Bacillus subtilis Pseudomonas flourescens, funguslardan
Trichoderma spp., Gliocadium spp.’lerin ürettiği antibiyotiklerin patojen
mikroorganizmalara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir (Şekil 1) (Fry, 1982

4. Hava ve Toprak Kökenli Mikroorganizmaların Biyolojik Mücadele Ajanları İle Kontrolü
a. Hava Kökenli Mikroorganizmaların
Biyolojik Kontrolü
Bitki yüzeylerinde doğal olarak bulunan P. flourescens, P. cepecia,Erwinia herbicola, B. subtilis gibi bakteriyel türler, Trichoderma spp.’ler (Şekil 3) ve bazı mayalar hava kökenli hastalık etmenlerinin kontrolünde kullanılabilmektedir. E. herbicola, E . amylovora’nın mücadelesinde antagonistik etki göstermiştir. Hıyar mildiyösü hastalığına karşı (Sphaerotheca fuligena) Tilletiopsis spp.,Karaleke hastalığına karşı (Venturia spp.) Chaetomium spp., Erken yaprak yanıklığı hastalığına karşı (Alternaria spp.) Nectria inventa antagonistik etkide bulunan mikroorganizmalar arasında yer almaktadır.

b.Toprak Kökenli Mikroorganizmaların Biyolojik Kontrolü
Patojenin avirülent ırklarınca veya antagonistik mikroorganizmalarca zengin olan topraklar baskın topraklar olarak adlandırılır. Biyolojik ajan uygulamarıyla topraktaki biyolojik denge yararlı mikroorganizmalar lehine dönüşür. Tohum kaplaması şeklinde yapılan uygulamalar kök hastalıklarına karşı bitkileri koruyucu etkide bulunmaktadır. Örneğin; mısır tohumları B. subtilis bakterisi ile muamele edilerek ekildiğinde fide yanıklığı hastalığına neden olan Fusarium roseum fsp. cerealis etmenine karşı, captan ve thiram’lı ilaçlar kadar etkili olduğu tespit edilmiştir. Sebzelerde kök çürüklüğü hastalık etmenlerine karşı (Fusarium spp., Rhizoctonia spp.) Trichoderma harzianum içerikli preparatların etkili olduğu tespit edilmiştir (Basım, 1999). Agrobacterium radiobacter , Agrobacterium tumefaciense karşı en etkili ajanlardan biri olup, kök çürüklüğü hastalığına neden olan Fusarium spp. türlerine karşı da patojenik olmayan Fusarium oxysporum kullanılabilmektedir. Tohum kaplamasında Flouresan Pseudomonas türleri, Bacillus ve Streptomyces bakteri türleri ile Trichoderma spp., Gliocadium spp., ve Coniothyrium spp. kullanılabilmektedir (Harman, 2002).

5. SONUÇ
Ülkemizde yoğun ve bilinçsiz olarak pestisit kullanımı oldukça yaygındır. Pestisitler, biyolojik dengeyi bozarak,mikroorganizmaların dayanıklılık kazanmasına neden olurlar. Aynı zamanda kalıntı problemi yaratarak tehlikeli hastalıkların ve genetik bozuklukların oluşmasına neden olabilirler. Bu olumsuz özellikleri göz önüne alındığında modern tarımda biyolojik mücadelenin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bu nedenle, ülkemizde biyolojik ajanlardan oluşan mikrobiyal preparatların kullanımı yaygınlaştırılmalı ve tarımın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde yayım ve eğitim çalışmalarına daha da yoğunluk vermek gerekmektedir.

http://www.batem.gov.tr/yayinlar/bilimsel_makaleler/bitki_koruma/bitki_hastalik.pdf

Oğuz Alper
26-06-2009, 01:56
http://www.adanaziraimucadele.gov.tr/default.aspx?pid=35

Biyolojik Mücadelenin Kimyasal Mücadeleye Göre Avantajları

Biyolojik Mücadele

İnsan ve çevre sağlığına olumsuz etkisi yoktur
Doğal düşmanları korur
Doğal düşmanlar konukçularına özelleşmiştir
Potansiyel zararlıları baskı altında tutar
Uygulamada kullanılacak etmenlerin çoğu doğada vardır
Mücadele maliyeti ucuzdur
Mücadele doğal denge bozulmadığı sürece kendi halinde gelişir
Dayanıklılık problemi yaratmaz
Doğal düşmanlar etkili oldukları zararlıyı baskı altına alırlar

Kimyasal Mücadele

İnsan ve çevre sağlığını tehdit eden önemli yan etkileri vardır
Doğal düşmanları yok eder
İlaçların pek çoğu seçici değildir, ortamdaki bütün canlıları öldürür
Potansiyel zararlılar ana zararlı konumuna geçebilir
Tarım ilaçları her uygulamada tekrar kullanılmak zorundadır
Mücadele maliyeti pahalıdır
Tarım ilaçlarının her uygulaması doğal dengeyi biraz daha bozar
Dayanıklılık problemi yaratabilir
Uygulama hataları nedeniyle her zaman beklenen sonuç alınmayabilir

ultramayk
26-06-2009, 08:58
Oğuz bey bu sabah 06:00 da ikinci uygulamamızı yaptık. Bionem ve Roa sadece köyü değil seneye bütün İnegöl ü sallayacak gibi duruyor.

denizakvaryumu
26-06-2009, 09:06
Hangi üründe uygulama yaptınız, İnegöl neden sallanacak :)

Halil Önen
26-06-2009, 09:06
Sn.Oğuz bey,

yukarıdaki verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Evet yararlı bilgiler.

Ancak bir sorun var.

Kök çürüklüğü hastalığı,
Kök uru hastalığı,
Kök kanseri,
Solgunluk hastalığı.
Köke zarar veren tüm mantarlar, virüsler,bakteriler vb.

Topraktaki tüm bu zararlıların var olup olmadığını bilmeden, varmış gibi düşünerek ben sizin ürünlerinizi niye kullanayım?

Var olduğunu bilmediğim hastalık için niye masrafa gireyim?

Sonra, siz üçretsiz toprak tahlili yapacağınızı söylüyorsunuz. Çok sağolun.
Ancak toprak tahlili, bitki için eksik olan besin maddelerini tespit ediyor.

Toprak tahlili ile yukarıda adı geçen zararlılar tespit edilmiyor ki.

Bu doktorun hastasına şeker hastalığı ile bir sürü bilgi verip, 'bak siz şeker hastası olabilirsiniz' (belki olmayacak) diye ilaç vermesine benziyor.

Saygılar

(Kesin bir açık bulacağım):cool:

ultramayk
26-06-2009, 09:54
Hangi üründe uygulama yaptınız, İnegöl neden sallanacak :)

Armut ta uyguladık. Ateş yanıklığının önüne Oğuz Beyin ürünleriyle geçmeye çalışıyoruz.

Halil Önen
26-06-2009, 10:08
[QUOTE=oğuz alper;448750]Sn.Halil Bey ;

Benim yüzlerce üreticim var bir kere olsun bu foruma girip yazı yazmalarını istemedim.

Sn.Ultramayk,

Ağaçlar_Net' hoş geldiniz.

Bilgi paylaşımının çok hızlı ve limitsiz olduğu bir siteye düştünüz.

Erken geldiniz.;) Bir az bekleyip ve zamanını kollayıp 50 000' ninci üye olma şansını yakalasaydınız, size hediye verecektik.:D

Bakıyorum siz de benim gibi avcımış sınız. Atıcılığınız var mı?

İyi atıyor musunuz?

Hani bilmeyenler için söylüyorum.
Avcılık ile atıcılık farklı dallar. Trap, sket vb.atıcılık dalları...
Avcılar ve atıcılar derneği gibi.

Ben de iyi atıyorum ama bazen yakalıyorlar.

Hani konu bionem ve ROA olunca ıskalamamak gerekiyor.
Demedi deme. Ne de olsa avcı ve atıcı arkadaşımsın.

İyi, faydalı ve hoş vakit geçireçeğine emin olabilirsin.

Saygılar

ultramayk
26-06-2009, 10:31
[QUOTE=oğuz alper;448750]Sn.Halil Bey ;

Sn.Ultramayk,

Ağaçlar_Net' hoş geldiniz.

Bilgi paylaşımının çok hızlı ve limitsiz olduğu bir siteye düştünüz.

Erken geldiniz.;) Bir az bekleyip ve zamanını kollayıp 50 000' ninci üye olma şansını yakalasaydınız, size hediye verecektik.:D

Bakıyorum siz de benim gibi avcımış sınız. Atıcılığınız var mı?

İyi atıyor musunuz?

Hani bilmeyenler için söylüyorum.
Avcılık ile atıcılık farklı dallar. Trap, sket vb.atıcılık dalları...
Avcılar ve atıcılar derneği gibi.

Ben de iyi atıyorum ama bazen yakalıyorlar.

Hani konu bionem ve ROA olunca ıskalamamak gerekiyor.
Demedi deme. Ne de olsa avcı ve atıcı arkadaşımsın.

İyi, faydalı ve hoş vakit geçireçeğine emin olabilirsin.

Saygılar

Halil bey Merhaba Bilgi paylaşımının çok hızlı ve limitsiz olduğu konusunda çok haklısınız. Ancak geç kalma konusuna katılamayacağım ilgi alanlarımı incelerken siteye giriş tarihini kaçırmışsınız tekrar bakmanızı öneririm. Teşekkürler ...
Ayrıca siteye girip yazmamı kimse istemedi bunu da belirtmek isterim.

denizakvaryumu
26-06-2009, 10:55
Uygulayıcıların foruma girip yazmasından daha doğal bir durum yok.

Yazma konusunda ürün satıcısı da ürün uygulayıcısından bu durumu isteyebilir.

Ürün satıcılarının ,ürünü sattığı kişilerin foruma yazması konusunda ısrarcı olmalarını istiyor ve destekliyorum.

Yoksa "körler sağırlar birbirini ağırlar" gibi bir durumla karşı karşıya kalırız.

Çünkü ne kadar çok uygulama ne kadar çok sonuç o kadar bilgi ve tecrübe demek.

Örneğin Sn.MeyveliTepe şeftali konusundaki yorumunu üst mesajlarda belirtti, Balıkçı Serdar yine şeftali konusunda yazdı.

Şimdi kapama şeftali bahçesi olan bir çiftçi, Roa ya da bionemi uyguluyor ancak forumdan haberi yoksa birilerinin desteği ya da ürün satıcısının isteği ile foruma girse kötü mü?

Böylece şeftali yaprak kıvırcıklığı hakkında daha çok bilgi sahibi oluruz.

Herkesin nete saatlerce girmesi beklenemez ya da forumda tanınması.

Ben özellikle ürün satıcılarının ürünün arazide uygulanmasının sonuçları ile ilgili olarak ürün sattıkları kişileri foruma yönlendirmelerinde ısrarcı olmalarını istiyorum.

1.mesajı da , 3.mesajı da olabilir yeter ki vur kaç mantığı gütmesin , uygulamayı anlatsın, ürünü nasıl kullandığını, hangi üründe kullandığını ve bulunduğu yeri belirtsin.Ve en önemlisi uygulamayı resimle desteklesin.

Gerek foruma yazma gerekse resim çekme ve ekleme konusunda ürün satıcısı, uygulayıcıya eğer isterse forumda yardım etsin.

Her zaman belirtiyorum; bionem için forumda bu konu başlığı olmasa bu kadar yazılıp resim eklenmese , bionem benim için sıradan bir mikrobiyel gübre idi.

Oysa şimdi bu konu başlığı sayesinde organik tarım için olmazsa olmazlar arasında.

Dogasever
26-06-2009, 10:59
Sn.Oğuz bey,

yukarıdaki verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Evet yararlı bilgiler.

Ancak bir sorun var.

Kök çürüklüğü hastalığı,
Kök uru hastalığı,
Kök kanseri,
Solgunluk hastalığı.

Topraktaki tüm bu zararlıların var olup olmadığını bilmeden, varmış gibi düşünerek ben sizin ürünlerinizi niye kullanayım?

Bu doktorun hastasına şeker hastalığı ile bir sürü bilgi verip, 'bak siz şeker hastası olabilirsiniz' (belki olmayacak) diye ilaç vermesine benziyor.

Saygılar

Halil Bey selamlar
Bu konu başlığı altında Oğuz Bey gerekli yanıtları verdiği için ben pek yazmaya çalışmıyordum. Ancak, yazınız, biyolojik mücadeleye karşı direnen çiftçiler arasında o kadar yaygın bir karşı görüşü ifade ediyor ki kendimi tutamadım. Sakın yanlış anlamayın Bionem ile yakından uzaktan ilgim yoktur. Biz Etkin Mikroorganizmalar (EM, Yararlı Mikroorganizmalar) tedarik ediyoruz. Ben Bionemi de aynı gruba sokuyorum.

Gelelim mesajınızın yanıtına:Bitkilerin büyüme potansiyelleri çok yüksektir. Aslında çevre koşulları izin verse, bir bitki şu anda sahip olduğu büyüme ve gelişmenin kat kat üzerine çıkabilir. Peki neden bu büyüme, gelişme potansiyelini bitki sonuna kadar kullanamıyor? Cevabı yukarda: Çevre koşulları! Yani, ortamdaki bitkinin büyümesini engelleyen herşey. Bunların içinde en önemlisi ise, toprağın kendisi! Bir başka deyişle, topraklar yıllardır kimyasal tarım yüzünden bitkinin büyüme kapasitesini destekleme yeteneğini o derece kaybetmiş ki sanki bitkilerin büyüme potansiyellerini engeller hale gelmiş diyebiliriz. Topraktaki mikroorganizmaların yaklaşık %10-15'i yararlı, yine %10-15'i zararlı ve büyük bir kısmı (yaklaşık %70-80'i) fırsatçı mikroorganizmalardan oluşmaktadır. Fırsatçı mikroorganizmalar ilginçtir. Eğer ortamda yararlılar hakimse, yararlı gibi; zararlılar hakimse, zararlı gibi davranmaktadırlar! Şu anda topraklarımızın büyük bir bölümünde, patojenlerin varlığından ötürü, fırsatçı mikroorganizmalar da patojen gibi davranmaktadır. Bu yüzden, bunun toplam sonucu olarak, topraklarımız bitkilerin büyüme potansiyelinin baskılanması etkisinin altındadır. Bu durumu tersine çevirmek içinse az miktarlarda da olsa yararlı mikroorganizmaların çeşitli şekillerde toprağa ilave edilmesi yeterli olacaktır. Denge bu defa yararlılar lehine dönecek ve fırsatçı mikroorganizmalarında desteklemesiyle, topraklarımız, yararlıların baskın olduğu, bir başka deyişle, bitkilerin büyüme potansiyellerini kullanmalarına azami düzeyde izin verecek duruma gelebilecektir. O yüzden, Oğuz Bey'i dinlemenizi salık veririm. Saygılar.

Oğuz Alper
26-06-2009, 11:11
Sn.Dogasever ;

İlginize ve konuya açıklık getirmenize çok teşekkür ediyorum. EM yi çok iyi biliyor ve desteklediğimi de ifade etmek istiyorum. Geçenlerde ıc hotel deki toplantıya da işlerimin yoğunluğu sebebiyeti ile katılamadığım için çok üzüldüm.

Sonun da zafer bizim olacağından hiç şüphem yok . Bıkmadan usanmadan anlatacağım ve anlatacaksınız. Karşımızda ki ZEHİR DEVLERİNİ İKİ YIL İÇİNDE devireceğimize inanıyorum .

Saha da Bionem , ROA ve EM gibi ve benzeri ( kendini kanıtlamış ) ürünler le aynı tarafta olduğumuzu bir kez daha vurguluyorum.

Tekrar teşekkür ediyorum ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Oğuz Alper
26-06-2009, 11:17
Sn.Ultramayk ;

Siz Halil Bey ' e aldırmayın ; Kendini zehirlerden arındırması zor oluyor tabii şu anda ROA ile serum tedavisinde 20 güne kadar kendini toparlayacak :)

Paylaşımlarınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.

Oğuz Alper
26-06-2009, 17:01
Sn.Oğuz bey,
Ancak bir sorun var.
Kök çürüklüğü hastalığı,
Kök uru hastalığı,
Kök kanseri,
Solgunluk hastalığı.

Saygılar

Sevgili Halil Önen ;( Müthiş Avcı yine ıskaladı:D )

Öncelikle toprak tahlilinin haricinde mevcut topraklarınızdaki nematod zararlısının tesbitini de tahlil ediyoruz. Bu tahlilin sonucuna göre eğer nematod varsa ve çıkan sonuçtaki sayısına göre üreticimize raporu sunuyoruz.

Ben size toprak tahlilini sizin bana sorduğunuz soruyu hatırlayacak olursanız topraktaki besin eksikliklerinden bahsetmiştiniz ve bende bu cevabı vermiştim.

Gelelim bahsettiğiniz hastalıklara ; Ürün yetiştirmede kullandığınız gerek kimyasal ilaçlar gerekse biyolojik preparatlar ( Hala kabullenemediğiniz ) koruyucu preparatlardır. Bu ürünleri kullanmaz ve hastalık bulaşır ise bu size maddi manevi daha pahalıya mal olur. (Bunu sizin gayet iyi bilmeniz gerekir.)

Ayrıca bizim ürünlerimizin hastalık koruyucu özelliğinin yanında birde bitki geliştirme ve kaliteli tonajlı ürünler almanızıda sağlamasıdır. ( KALINTISIZ - ZEHİRSİZ )

Bence siz üretiminizi bir an önce arttırın. SLOGANI UNUTMAYIN : ARTIK ALTERNATİFSİZ BIRAKAMAYACAKLAR VE GÖZ ARDI EDEMEYECEKLER !!!

Halil Önen
26-06-2009, 19:19
[QUOTE=oğuz alper;452683]Sevgili Halil Önen

Öncelikle toprak tahlilinin haricinde mevcut topraklarınızdaki nematod zararlısının tesbitini de tahlil ediyoruz. Bu tahlilin sonucuna göre eğer nematod varsa ve çıkan sonuçtaki sayısına göre üreticimize raporu sunuyoruz.

Yani;
toprak tahlilini yapıyosunuz.( bedava)
nematod tahlili de yapacaksınız. Oda mı bedava?

Saygılar

(bu kadar bedava, biraz ayıp oldu ama)

Oğuz Alper
26-06-2009, 19:50
Bu hizmetler bizim ürünlerimizin sağlıklı olarak kullanılmasına aracılık ettiklerinden dolayı firma olarak bunları da üreticilerimiz için göğüsleyeceğiz.

Çok önemli gördüğüm bir olay da kanal dan sulama yapan üreticilerimiz için ( Kuyusu bulunmayan ) kullandıkları suyun analizinide gerçekleştireceğiz.

Eğer kanal sularında nematod var ise bunlar içinde tedbirlerimiz olacak . Bu konu inanılmaz önem arz etmekte çünkü hasta bitkileri söküp kanala atan ( köklerini kanalda yıkayıp saçak kontrolü yapan mühendisler dahil... ) çok kişi ile karşılaştım . 1 dönüm seraya 24 şişe nematisit kullanıp ( Artık o ürün nasıl yenir bir düşünün !!!)çözüm bulamayan son çare olarak bize gelenleri de çok gördüm.

Bu durumda her sulamasında tarlasına veya serasına hastalık aşılamaya devam etmekteler. Bunun da önüne geçebilecek tedbirlerimiz bulunmakta . Herkese sevgiler

ialp32
26-06-2009, 21:14
Oğuz bey

Allah(c.c)nazarlardan saklasın,kem gözlerden saklasın bu ne performans gece yarılarına kadar foruma mesaj yaz gündüz 16 da 31.5 derecede Antalyada dolaş sonra koş tekrar foruma mesaj yetiştir:pkesin siz performans arttırıcı olarak bionem falan kullanıyorsunuz :D:Dtanıştığımıza çok memnun oldum,tanıyanlar bilirde tanımayanlar için Oğuz beyde benim gibi yaşını göstermiyor,ben bugün tanıştım kendisiyle ama ikimizinde acil işi vardı fazla görüşemedik,en kısa zamanda tekrar buluşmak üzere.

Oğuz Alper
26-06-2009, 21:25
Sn.İalp32;

Ben de çok mutlu oldum sizinle tanıştığıma keşke daha uzun birlikte olabilseydik.İnşallah başka zaman uzun uzun sohbet etme şansımız olur. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sabah , akşam uygulayınca böyle oluyor :p

Tekrar biraraya gelmek dilleğimle . Sevgiler

Halil Önen
28-06-2009, 00:48
Sn.Oğuz bey,
Domatesler erimek üzereler, belki bir hafta belki iki hafta var toplanmasına.
Yani yarı yerden sadece yapraktan (bakteriye zarar verecek ilaçların kullanımından 10 ya da 15 gün sonra) bionem veya (ROA) uygulmasına başlarsak verimi nasıl etkileriz?

Olası hastalıklara etkisi olur mu?

Saygılar

Oğuz Alper
28-06-2009, 00:55
Sn.Halil Bey ;

Kesinlikle hem bitkinin daha iyi gelişmesini sağlar hem de olası hastalıklara da etkisi olur. Daha önceden vermiş olduğunuz toprağınızda ki birikmiş gübrelerinde alımını sağlar .Ancak en son kullanılan ilaçlar sistemik ve bakırlı preparatlarla arası 15 gün , kontak etkili ilaçlarda arası 3 gündür.

Oğuz Alper
28-06-2009, 01:01
Sadece yapraktan uygularsanız yaprak yüzeylerini geliştirir , üst hastalıklara etkisi olur. Kesinlikle kökten de uygulamanızda yarar var. Kökten uyguladığınızda Bitkinin gelişimi , gübrelerin alımı , kök çürüklüğü , nematod ... gibi bunlara fayda eder.

Sadece yaprak uygulaması ile kök hastalıklarını ve bitkinin kök bölgesinde ki gelişimini sağlayamassınız.

Halil Önen
28-06-2009, 01:17
Sn.Oğuz bey,

sağ olun.

Benzer soruyu karpuz için soruyorum.

Bir gurup karpuzun kırlmasına 10 ya da 15 gün var.

Bir gurup karpuz da portakal büyüklüğünde belki bazıları biraz daha büyük.

Birinci ve ikinci gurup karpuzlar için ayrı ayrı cevap istiyorum.

Siz de biliyorsunuz ki, bir karpuz kökeninde en çok 4,5,6 karpuz olur.

Bunlardan genelde iki tanesi pazar kalitesindedir. Yani köken ancak iki tanesini besleyebiliyor ve bunlar satıma geliyor.
Diğerleri satılmıyor. Onlara kelek diyoruz. Bunlar da hayvanlara yem olarak veriliyor.

Yukarıda anlatılan yarıdan uygulama sonrası,

bir kökende 3 üncü ya da 4 üncü karpuzu da pazar kalitesinde alabilirmiyiz?

Uygulama 10 ya da 15 gün mü olmalıdır?

saygılar

Yukarıdaki yazınızı göremedim.

Oğuz Alper
28-06-2009, 01:19
Bionem veya ROA kullanıldığında gerek yapraktan gerekse kök bölgesine uygulandığında eğer hasat yapılıyorsa uygulandığı andan itibaren hasat yapılabilir. Bekleme süresi yoktur.

Oğuz Alper
28-06-2009, 01:21
Sn. Halil Önen ;

Karpuz ile ilgili sorunuzu yanıtlamam için ekilmiş olan karpuzun cinsini söyler iseniz hemen yanıtlayabilirim .

Halil Önen
28-06-2009, 01:29
Birinci guruptaki yuvarlak,

ikinci gurptaki söbe ceşidi.

Litaretürdeki isimlerini bilmiyorum.

Oğuz Alper
28-06-2009, 01:38
Birinci gruptaki karpuzunuz için hasata 15 -20 gün kaldığından uygulama yapmamız size ek maliyet getirecektir.Bu yüzden bu grupta uygulama yapmamanızı öneririm.

İkinci gruptaki karpuzlarınıza yarıdan başladığımız için ;damlama sulama ile kök bölgesine 3 gün ara ile iki sefer uygulama yaparsanız ve yaprak uygulamasını 3gün ara ile iki sefer ve sonrasında 1 hafta ara ile hasata 1 haafta kalana kadar yapabilirseniz.

Güzel de bir gübreleme ve su programı ile 3. karpuz ve hatta 4 .karpuzu da market e satış kalitesine getirebilirsiniz. Yine sorularınız olursa yardımcı olurum. ( Yaprak uygulamamızda karpuzunuzun kollarının altını üstünü boy abdesti aldırmamız çok önemli özellikle kırmızı örümcek için çok önemli )

Oğuz Alper
28-06-2009, 01:47
Karpuz deyince 2007 senesin de bir anım geldi aklıma. Toplam 46 dönüm karpuz ekmiştim.Her kökende 4 karpuz ve inanılmaz tonaj aldım. Fakat kilo 10krş olunca fide ve işçilik parasını bile zor çıkarmıştı ve bende çilek le yetiştiriciliğime devam ettim.

Halil Önen
28-06-2009, 01:49
Sn.Oğuz bey,
damlama sistemi yok.

Damlama sistemi için 3 gün ara ile 2 sefer uygulama yapmadan da, anlattığınız gibi sadece yaprak uygulaması ile 3. hatta 4. karpuzu alma şansımız yok mu?

(Ben yazarken yazıyorsunuz.Son yazdıklarınızı sonradan okuyorum. Zaten ağır yazıyorum)

Oğuz Alper
28-06-2009, 01:53
Kök bölgesine Taral da karıştırıp ve karışım devam ederken kovalara aktarıp kök bölgelerine 1 su bardağı dökme şansınız olursa 3. hatta 4. karpuzu alma şansımız olur. Sebebine gelince ne kadar saçak o kadar karpuz olacağından vede kök bölgesinin besinleri rahat aldırabilmemiz açısından çok önemli . Ayrıca kök bölgesindeki hastalıklara da etki etmesi için kök uygulamamız şart.