28-11-2008, 14:08 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kuşburnu marmelatı
Kuşburnu marmelatı lezzet açısından harikadır. Zaten bana göre kuşburnu, çok lezzetli bir meyve. Yemesi çok lezzetli olan bu marmelatın yapımı hiçte kolay değil. Dün akşam eve gittiğimde Annem be kız kardeşim marmelat yapmaya başlamışlardı. O yüzden ilk hallerinin resmini çekemedim ama, yapılışının resmini çektim biraz. Topladığımız **** aldığımız kuşburnuları bir güzel temizliyoruz, daha sonra üzerine su ilave edip ocağa koyuyoruz, ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz. Daha sonra ocaktan indirip soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra ezmeye başlıyoruz, bunu ise bir süzgeç aracılığı ile yapıyoruz. Gördüğünüz gibi çekirdekleri ve kabuğu ayrılmaya başlamış. Bu ezme işlemi, daha sonra daha ince süzek **** elek yardımı ile devam ediyor ve kuşburnunun çekirdekleride içinden çıkan ince kılarıda bitinceye kadar devam ediyor. Bu resimde gördüğünüz gibi, süzme işlemi hayli ilerlemiş. Pratik bir bilgi daha, bu işlemi ince çorapla yapanlarda varmış, öyle olunca, ince kıllardan hiç kalmıyormuş. Süzme işlemi bittikten sonra, kuşburnu tekrar kaynatılmak üzere ocağa konulur. hayli uzunca bir süre, koyulaşıp istediğiniz tada ulaşıncaya kadar kaynatılır. Süzme işlemi sırasında, kolay olması açısından kuşburnuya su katılır, haliyle buda marmelatın cıvık olmasına neden olur. Kuşburnu kaynatılırken, mutlaka şeker ilave edilmelidir, yoksa yaptığımız kuşburnu marmelatı çok kısa bir süre içinde bozulur. Şeker koyulmalı ama, isteyen istediği kadar koymalı... Annemler bugünde kuşburnu marmelatımızı pişireceklerdi, akşamada pişmiş şeklini fotoğraflar onuda sizlere gösteririm. Saklama şekli: Pişirilen marmelat hafif sıcakken, kavonozlara koyulursa, serin bir yerde çok uzun süre bozulmadan bekleye biliyor. Sıcakken kapatılan kapak, marmelatın hava almasını engelliyor. Afiyet olsun, umarım sizlerde yaparsınız; çünkü evde yapılanının tadı, marketlerden aldığımızdan çok daha güzel... |
28-11-2008, 15:34 | #3 |
Ağaç Dostu
|
İlk kez kaynatıldıktan sonra el ile çevrilen salça makinelerinden geçirirseniz çekirdekleri daha kolay ayrılıyor. Daha sonra çıkan çekirdekleri bir miktar suyla yeniden kaynatarak yeniden geçirdiğinizde çıkan sulu karışımı da şeker katmadan meyve suyu olarak tüketebilirsiniz. Bir de kurtlu olup olmadığını keserek bakınız içinde kurtlu olanlar çıkabiliyor. |
13-07-2009, 08:54 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Bir türlü kısmet olupda fotoğrafları yükleyememiştim. Kuşburnu marmelatının bitmek üzere olduğunu farkedince, hemen fotoğraflarını çekeyim dedim. Fotoğraflarda kuşburnu marmelatının, yapılmış ve yemeklik halini görüyorsunuz, iştah açıcı bir özelliği var, bu hazır satılan marmelatlarla ise kıyas bile edilemez, gerçekten çok lezzetli, herkese tavsiye ederim. Düzenleyen Derya Özen : 13-07-2009 saat 15:49 |
11-11-2009, 08:01 | #5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
|
Ekşimiş kuşburnu
Alıntı:
|
|
12-11-2009, 08:20 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Kuşburnu marmelatı normalde hafif ekşimtidir. Ama bunu buruk bir tatda yemeyin, muhtemelen küfleniyordur. Kuşburnuya, isteğe göre, şeker koyularak yapılır, komşunuz; şeker atmadan yaptıysa, çabuk ekşir. Normal şartlarda barındırıldığı yer, soğuk olmalıdır, eğer dolapda değilde, açık bir yerde beklettiyseniz, ekşime yapmıştır. Normalde kuşburnu yediyseniz, o ekşiliğin, doğal tad mı, yoksa bozulmadan mı kaynaklandığını anlayabilirsiniz sanırım. Umarım yardımcı olmuşumdur. Düzenleyen Derya Özen : 19-11-2009 saat 09:37 Neden: Harf hatası |
15-11-2009, 21:50 | #7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
|
çok teşekkür ederim dolapta sakla demiş bana verdiğinde ben bir gün açıkta bekletmiştim benim ev sürekli güneş alıyor ve sıcak sanırım ekşittim yenmedi sonraki günler dilimi yaktı teşekkürler ilginize |
27-11-2010, 15:28 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: Yalova
Mesajlar: 568
|
Kuşburnu marmelatı
Kuşburunlarını temizledikten sonra iyice yıkandıktan sonra tencereye konur.Üzerine su gelicek şekilde kaynamaya alınır su eksildikçe sıcak su ilava edilir.kuşburunları ezilmeye başlayınca ocaktan alınır.Bu işlemi gece yapmanızı tavsiye ederim sabaha kadar kuşburunları iyice şişer suyu çeker.Ertesi gün yine kuşburunları yüzlenicek şekilde sıcak su dökülerek bir taşım kaynatılır.Ocaktan alınan tencere blendır yardımıyla iyice ezilir. Önemli olan soğumadan kevgirden geçirmektir.Mutlaka bir yardımcınız olması lazım.İlk etapta kevgirden bir tahta kaşığı yardımıyla çıkarılan kuşburnu diğer taraftan ince süzgeçten yuvarlak dipli bir kavonozla yuvarlıya yuvarlıya çıkarılır. [ATTACH][/ATTACH] |
27-11-2010, 15:36 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: Yalova
Mesajlar: 568
|
Kuşburnun içindeki bütün tüyler kavonoza yapışır. Kuşburnunuz kaç kg sa yarısı kadar şeker koyun çok fazla şekeri kaldırmıyor. Ben yedi kg kuşburnundan yaptım ve yedi kg marmelatım oldu. Tarif yazmak ne zormuş.Aman ne zormuş demeyin inanın yediğinizde değermiş diceksiniz. Afiyet olsun. |
27-11-2010, 21:43 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Ahh! ben bu işlemi çıplak elle yapmıştım. Birdaha tövbe ettim yapmam. Ellerim kaktüs gibi oldu kaşıntısıda cabası. Ellerinize sağlık. |
21-12-2010, 19:28 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
|
Elinize sağlık sayın dağ çiği...bilginizi paylaştığınız için ayrıca teşekkkür ederim... Bu marmaletın **** herhangi bir marmelatın reçelden farkı nedir acaba?...ben genelde içerisine şeker konduğu için bana yapay geliyor ve pek tercih etmiyorum böyle şeyleri ... ama geçen ikeadan bir böğürtlen marmelatı aldık...inanılmaz bir tadı vardı aynısını bende yapmaya çalışacağım....saygılarımla |
24-01-2011, 17:39 | #15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 32
|
çok şifalı bir bitki çokta kolay temin edilebilecek bişey. |
|
|