agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=191)
-   -   Kuşburnu marmelatı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11422)

Derya Özen 28-11-2008 14:08

Kuşburnu marmelatı
 
2 Eklenti(ler)
Kuşburnu marmelatı lezzet açısından harikadır. Zaten bana göre kuşburnu, çok lezzetli bir meyve.
Yemesi çok lezzetli olan bu marmelatın yapımı hiçte kolay değil.
Dün akşam eve gittiğimde Annem be kız kardeşim marmelat yapmaya başlamışlardı. O yüzden ilk hallerinin resmini çekemedim ama, yapılışının resmini çektim biraz.
Topladığımız **** aldığımız kuşburnuları bir güzel temizliyoruz, daha sonra üzerine su ilave edip ocağa koyuyoruz, ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.
Daha sonra ocaktan indirip soğumasını bekliyoruz.
Soğuduktan sonra ezmeye başlıyoruz, bunu ise bir süzgeç aracılığı ile yapıyoruz.
Eklenti 54125
Gördüğünüz gibi çekirdekleri ve kabuğu ayrılmaya başlamış. Bu ezme işlemi, daha sonra daha ince süzek **** elek yardımı ile devam ediyor ve kuşburnunun çekirdekleride içinden çıkan ince kılarıda bitinceye kadar devam ediyor. Bu resimde gördüğünüz gibi, süzme işlemi hayli ilerlemiş.
Eklenti 54126

Pratik bir bilgi daha, bu işlemi ince çorapla yapanlarda varmış, öyle olunca, ince kıllardan hiç kalmıyormuş.

Süzme işlemi bittikten sonra, kuşburnu tekrar kaynatılmak üzere ocağa konulur.
hayli uzunca bir süre, koyulaşıp istediğiniz tada ulaşıncaya kadar kaynatılır. Süzme işlemi sırasında, kolay olması açısından kuşburnuya su katılır, haliyle buda marmelatın cıvık olmasına neden olur. Kuşburnu kaynatılırken, mutlaka şeker ilave edilmelidir, yoksa yaptığımız kuşburnu marmelatı çok kısa bir süre içinde bozulur. Şeker koyulmalı ama, isteyen istediği kadar koymalı...

Annemler bugünde kuşburnu marmelatımızı pişireceklerdi, akşamada pişmiş şeklini fotoğraflar onuda sizlere gösteririm.

Saklama şekli: Pişirilen marmelat hafif sıcakken, kavonozlara koyulursa, serin bir yerde çok uzun süre bozulmadan bekleye biliyor. Sıcakken kapatılan kapak, marmelatın hava almasını engelliyor.
Afiyet olsun, umarım sizlerde yaparsınız; çünkü evde yapılanının tadı, marketlerden aldığımızdan çok daha güzel...

eylems 28-11-2008 14:43

Kastamonu'da olduğumuz zaman biz de kuşburnu marmelatı yaparız . Toplanması kadar marmelat yapımı da oldukça zahmetlidir. Süzme işlemi en az 6-7 defa yapılmalı (ten çorapla).

kürşad 28-11-2008 15:34

İlk kez kaynatıldıktan sonra el ile çevrilen salça makinelerinden geçirirseniz çekirdekleri daha kolay ayrılıyor. Daha sonra çıkan çekirdekleri bir miktar suyla yeniden kaynatarak yeniden geçirdiğinizde çıkan sulu karışımı da şeker katmadan meyve suyu olarak tüketebilirsiniz. Bir de kurtlu olup olmadığını keserek bakınız içinde kurtlu olanlar çıkabiliyor.

Derya Özen 13-07-2009 08:54

3 Eklenti(ler)
Bir türlü kısmet olupda fotoğrafları yükleyememiştim. Kuşburnu marmelatının bitmek üzere olduğunu farkedince, hemen fotoğraflarını çekeyim dedim. Fotoğraflarda kuşburnu marmelatının, yapılmış ve yemeklik halini görüyorsunuz, iştah açıcı bir özelliği var, bu hazır satılan marmelatlarla ise kıyas bile edilemez, gerçekten çok lezzetli, herkese tavsiye ederim.

nbeyke 11-11-2009 08:01

Ekşimiş kuşburnu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derya özen (Mesaj 323764)
kuşburnu marmelatı lezzet açısından harikadır. Zaten bana göre kuşburnu, çok lezzetli bir meyve.
Yemesi çok lezzetli olan bu marmelatın yapımı hiçte kolay değil.
Dün akşam eve gittiğimde annem be kız kardeşim marmelat yapmaya başlamışlardı. O yüzden ilk hallerinin resmini çekemedim ama, yapılışının resmini çektim biraz.
Topladığımız **** aldığımız kuşburnuları bir güzel temizliyoruz, daha sonra üzerine su ilave edip ocağa koyuyoruz, ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.
Daha sonra ocaktan indirip soğumasını bekliyoruz.
Soğuduktan sonra ezmeye başlıyoruz, bunu ise bir süzgeç aracılığı ile yapıyoruz.
Eklenti 54125
gördüğünüz gibi çekirdekleri ve kabuğu ayrılmaya başlamış. Bu ezme işlemi, daha sonra daha ince süzek **** elek yardımı ile devam ediyor ve kuşburnunun çekirdekleride içinden çıkan ince kılarıda bitinceye kadar devam ediyor. Bu resimde gördüğünüz gibi, süzme işlemi hayli ilerlemiş.
Eklenti 54126

pratik bir bilgi daha, bu işlemi ince çorapla yapanlarda varmış, öyle olunca, ince kıllardan hiç kalmıyormuş.

Süzme işlemi bittikten sonra, kuşburnu tekrar kaynatılmak üzere ocağa konulur.
Hayli uzunca bir süre, koyulaşıp istediğiniz tada ulaşıncaya kadar kaynatılır. Süzme işlemi sırasında, kolay olması açısından kuşburnuya su katılır, haliyle buda marmelatın cıvık olmasına neden olur. Kuşburnu kaynatılırken, mutlaka şeker ilave edilmelidir, yoksa yaptığımız kuşburnu marmelatı çok kısa bir süre içinde bozulur. şeker koyulmalı ama, isteyen istediği kadar koymalı...

Annemler bugünde kuşburnu marmelatımızı pişireceklerdi, akşamada pişmiş şeklini fotoğraflar onuda sizlere gösteririm.

Saklama şekli: Pişirilen marmelat hafif sıcakken, kavonozlara koyulursa, serin bir yerde çok uzun süre bozulmadan bekleye biliyor. Sıcakken kapatılan kapak, marmelatın hava almasını engelliyor.
Afiyet olsun, umarım sizlerde yaparsınız; çünkü evde yapılanının tadı, marketlerden aldığımızdan çok daha güzel...

selam arkadaşım yazını okunya siteye üye oldum bana karşı komşumdan geçti marmelat elime ve bende ekşidi ilk defa yediğim için eşkimiş olanınıda tüketebilirmiyiz yoksa sakıncalımıdır acil bilgilendirirsen sevinirim

Derya Özen 12-11-2009 08:20

Kuşburnu marmelatı normalde hafif ekşimtidir. Ama bunu buruk bir tatda yemeyin, muhtemelen küfleniyordur. Kuşburnuya, isteğe göre, şeker koyularak yapılır, komşunuz; şeker atmadan yaptıysa, çabuk ekşir. Normal şartlarda barındırıldığı yer, soğuk olmalıdır, eğer dolapda değilde, açık bir yerde beklettiyseniz, ekşime yapmıştır. Normalde kuşburnu yediyseniz, o ekşiliğin, doğal tad mı, yoksa bozulmadan mı kaynaklandığını anlayabilirsiniz sanırım. Umarım yardımcı olmuşumdur.

nbeyke 15-11-2009 21:50

çok teşekkür ederim dolapta sakla demiş bana verdiğinde ben bir gün açıkta bekletmiştim benim ev sürekli güneş alıyor ve sıcak sanırım ekşittim yenmedi sonraki günler dilimi yaktı teşekkürler ilginize

dağ çiği 27-11-2010 15:28

Kuşburnu marmelatı
 
5 Eklenti(ler)
Kuşburunlarını temizledikten sonra iyice yıkandıktan sonra tencereye konur.Üzerine su gelicek şekilde kaynamaya alınır su eksildikçe sıcak su ilava edilir.kuşburunları ezilmeye başlayınca ocaktan alınır.Bu işlemi gece yapmanızı tavsiye ederim sabaha kadar kuşburunları iyice şişer suyu çeker.Ertesi gün yine kuşburunları yüzlenicek şekilde sıcak su dökülerek bir taşım kaynatılır.Ocaktan alınan tencere blendır yardımıyla iyice ezilir.
Eklenti 181954
Eklenti 181955
Eklenti 181956

Önemli olan soğumadan kevgirden geçirmektir.Mutlaka bir yardımcınız olması lazım.İlk etapta kevgirden bir tahta kaşığı yardımıyla çıkarılan kuşburnu diğer taraftan ince süzgeçten yuvarlak dipli bir kavonozla yuvarlıya yuvarlıya çıkarılır.
[ATTACH]Eklenti 181958[/ATTACH]

dağ çiği 27-11-2010 15:36

4 Eklenti(ler)
Kuşburnun içindeki bütün tüyler kavonoza yapışır.
Kuşburnunuz kaç kg sa yarısı kadar şeker koyun çok fazla şekeri kaldırmıyor.
Ben yedi kg kuşburnundan yaptım ve yedi kg marmelatım oldu.

Tarif yazmak ne zormuş.Aman ne zormuş demeyin inanın yediğinizde değermiş diceksiniz. Afiyet olsun.

artemisia10 27-11-2010 17:44

Elinize sağlık tarif çok güzel olmuş tüm ayrıntıları da anlatmışsınız çok severim kuşburnu marmelatını yapması zor diye denememiştim şimdi gözüme daha kolay göründü :)

Sevgi Durul 27-11-2010 21:36

Sevgili dağçiği, ellerinize sağlık. Marmelatınız çok güzel görünüyor. Eminim tadı da güzeldir.

Kuşburnu toplama fırsatım olursa, denemek isterim. Tarif için teşekkürler...

Ayşe Yıldız 27-11-2010 21:43

Ahh! ben bu işlemi çıplak elle yapmıştım. Birdaha tövbe ettim yapmam. Ellerim kaktüs gibi oldu kaşıntısıda cabası. Ellerinize sağlık.

seyyah53 21-12-2010 19:28

Elinize sağlık sayın dağ çiği...bilginizi paylaştığınız için ayrıca teşekkkür ederim...

Bu marmaletın **** herhangi bir marmelatın reçelden farkı nedir acaba?...ben genelde içerisine şeker konduğu için bana yapay geliyor ve pek tercih etmiyorum böyle şeyleri ...

ama geçen ikeadan bir böğürtlen marmelatı aldık...inanılmaz bir tadı vardı aynısını bende yapmaya çalışacağım....saygılarımla

betito 21-12-2010 20:11

Eğer ki şekeri az koyarsanız şeker hastaları da yiyebilir. Memleketteki komşum şeker hastası olunca kendine özel kuşburnu marmeladı yaptı. Ama şeker daha az olmalı.

osalke 24-01-2011 17:39

çok şifalı bir bitki çokta kolay temin edilebilecek bişey.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024