agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Agaclar.net Çalışmaları
(https)

Beğeni Düzeni12Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-03-2007, 23:20   #181
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Galeri: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yücel özlem Mesajı Göster
Yılmaz Bey, Hocam, kök kıvrıklığı, ne ola ki?
Kök kıvrıklığı dikim hatasından veya dikim sahasında geçirimsiz bir tabakanın (kaya, kil v.b.) etkisiyle oluşan köklerdeki deformasona verilen addır.

Fidan dikilirken köklerinin aşağıya doğru uzatılması gerekir. Aksi halde aşağılara doğru gidemeyebilir.

Ya da fidan doğru dikilse bile gelişim süresince geçirimsiz tabakaya rastlayınca bu defa aşağıya değil de yanlara doğru uzamak ister. Bu uzama bir süre sonra köklerin birbirine dolaşmasına neden olur. İlerleyen yıllarda da bir yün yumağına dönüşür. Bu durumda da fidan boylanamaz. Uzun yıllar geçse de ölmeyebilir ama bodur kalır.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 00:06   #182
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-11-2006
Sarıkoz çalışmasına katılanlara, başarılar diliyorum.

Ben aranızda olamayacağım. Çünkü Yuvaköydeki ağaçlarımın bakımlarını yapmak zorundayım.

menderes40 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 09:29   #183
Ağaç Dostu

Derya Özen's Avatar

Giriş Tarihi: 18-11-2006
Galeri: 158
Sarıkoz köyüne katılacak arkadaşlarla ulaşım konusunda konuşursak çok iyi olacak. Biz yarın 9.00 gibi köyde olmayı pallıyoruz. Bu sebetende erken gideceğiz. Aracı olmayanlardan köye gidecek kişileri biz alacağız, Nerde buluşacağımızı ve kaçta buluşacağımızı kararlaştırırsak çok iyi olur.

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 14:06   #184
carpnus

Giriş Tarihi: 21-12-2005
Galeri: 1
Buradan dikim ekinliğine katılacak arkadaşlara selamlarımı söyler, hoş ve güzel bir gün geçirmenizi temenni ederim. Tabii ben dikim hakkında biraz bilgi de vermek istiyorum.

Fidan dikim zamanını, ağaç türlerinin biyolojik özellikleri ve iklim şartları tayin eder. Genellikle büyümenin durduğu andan, sürmenin başladığı zamana kadar geçen süre içersinde ,don olmayan zamanda dikim yapılabilir.Kaplı fidanlar sulamak kaydıyla toprak tavda olduğu zaman her mevsim dikilebilir.

Ülkemizde genellikle ilkbahar,sonbahar ve bazı müsait bölgelerde kış ayları dikim için uygundur.

Ayrıca ,yapraklı tür fidanların yapraklarını dökmüş olmaları ve dikim yapılacak toprağın tavında olması,yani çok kuru veya çamur olmaması gerekir. Toprağın çok ıslak,donlu veya karla örtülü olması halinde dikim yapılmamalıdır.

Fidan ambalajında;naylon torba ve ambalajın bağlanmasında tel kullanılmışsa bunlar mutlaka sökülüp atılmalıdır.

- Fidan çukuru, fidan köklerinin gerektirdiği derinlik ve genişlikte olmalıdır.Fidanı,fidanlıkta yetiştirildiği kök boğazı hizasındaki derinlikte dikmeli,çok sığ veya derin olmamalıdır.

- Fidanın dikiminden önce(yapraklı fidanlar,kavak) gerek kök ve gerekse gövde dalları usulüne uygun budanmış olmalıdır.

- Dikimde fidan gövdesinin dik durması sağlanmalıdır.

- Dikim yapılacak toprakta yeteri kadar organik madde yoksa, fidanın beslenebilmesi için toprağa ¼ ü kadar yanmış ahır gübresi ilave edilmelidir.

- Dikimde fidan çukurundaki toprak yeteri kadar çiğnenerek sıkıştırılmalıdır.

- Boylu fidanların rüzgar etkisi ile devrilmemesi için kazık vs. ile tespiti yapılmalıdır.

- İmkanlar varsa dikilen fidanlar, dikimi müteakip bolca sulanmalı yani can suyu verilmelidir.

- Dikilen fidanların normal gelişebilmesi için,sulanması,çapalanması,yabancı otların alınması zararlılardan korunması ve fakir topraklarda gübrelenmesi gerekir.

- Fidanda bir canlı olduğuna göre,gelişmesi için suya mutlaka ihtiyacı vardır.Yalnız üst toprağa bakarak kurudur diye sulamak çok hatalı olabilir. Fidanın köklerinin bulunduğu derinlikteki rutubet durumu önemli olduğundan,bu derinlikteki duruma göre fidan sulanmalıdır.

- Sulamalar arasındaki durumu mümkün olduğu kadar uzatmakta ve sulamanın bolca yapılmasında fayda vardır.Bu suretle fidanın iyi gelişmesine yardım edilmiş olur.

- Fidanın su kadar toprağın içindeki havaya da ihtiyaç vardır. Bunun için fazla sulamadan kaçınılmalıdır.

- Fidanlar,hayvan,böcek,mantar,ot,don,kar kırması,durgun su gibi tehlikelerden korunmalıdır.

- Fidanın daha güzel,daha kuvvetli ve gürbüz olmasını,bol çiçek ve meyva vermesini sağlamak için budama yapılmalıdır.

- Budamanın derecesi ne olursa olsun,ağacın tepe şekli korunmalıdır.İbreli türlerde yalnız kuru ve hastalıklı dallar budanmalı,başkaca bir budama yapılmamalıdır.Bitkilerin tabii yapı ve özellikleri dikkate alınmalı,tabiattaki şekil ve büyüklükte,yani tabii halde bırakıldıkları takdirde daha güzel oldukları unutulmamalıdır.

- Her kişinin, her bahçıvanın budamayı bildiği kabul edilmemeli,budama ehil kişilerce yapılmalıdır.

Unutmadan da söylemek istiyorum dikim yapılacak fidanın topraklı kısmını alt taraftan 1-2 cm kadar kesmelisiniz, bu ölü köklerin yok edilmesini ve yerine yeni köklerin daha iyi gelişmesine ve kök kıvrıklığı varsa onların yok edilşemsini sağlayacak ve fidan daha iyi gelişim gösterecektir.

carpnus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 14:15   #185
carpnus

Nasip olursa ben de seneye yapılan dikim zamanında hazır bulunacağım.Tabii zamanı da ayarlayabilirsem.

Eski 31-03-2007, 14:19   #186
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Orman mühendisi, arazi tecrübeli arkadaşlarımız keşke hep böyle destek verseler

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 14:38   #187
Ağaç Dostu

Derya Özen's Avatar

Mine Hanım: Carpnus bir orman mühendisi. Kendisi Türkçe konusunda uyarıldığı için bize biraz kırgındı. Bu yazıda bize, verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederiz. Tam da dikim öncesi eminim çok da işimize yarayacak bu bilgiler. Ayrıca güzel anlatımı ve Türkçe'si için de teşekkür ederim.

Eski 31-03-2007, 14:46   #188
Ağaç Dostu

Derya Özen's Avatar

Ama galiba siz zaten Carpnus'un bir orman mühendisi olduğunu biliyormuşsunuz.

Eski 31-03-2007, 14:55   #189
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen Mesajı Göster
Mine Hanım: Carpnus bir orman mühendisi. Kendisi Türkçe konusunda uyarıldığı için bize biraz kırgındı. Bu yazıda bize, verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederiz. Tam da dikim öncesi eminim çok da işimize yarayacak bu bilgiler. Ayrıca güzel anlatımı ve Türkçe'si için de teşekkür ederim.
Carpnus bizim eski üyelerimizden 2005 sonundan beri birlikteyiz. Kendisi ile bir İzmir toplantısı da yapmıştık.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...9000#post19000
Arazi tecrübesi olan bir orman mühendisi Carpnus, çalışmalara katılması bize destek vermesi gücümüze güç katar

Kırgınlık konusuna gelince, eski dostlar arasında kırgınlık olmamalı değil mi, sonuçta hepimizin ortak paydası agaclar.net

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 17:19   #190
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2006
Galeri: 137
Sayın Carpnus, Sayın Yılmaz, bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.

Dikeceğimiz fidanların tamamı çıplak köklü. "Kapalı" veya "tüplü" denilen (umarım terimleri doğru kullanmışımdır) türden değil. Dah önce fidanlıktan sökülmüş ve yastıklarda (geçici çukurlarda) topraklanarak korumaya alınmıştı.

Bu duruma göre ekliyeceğiniz bir şey olabilir mi? Lütfederseniz seviniriz.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 23:10   #191
carpnus

Çıplak köklü fidanlar ise genelde daha sonra dikileceği zaman gömüye alınırlar.Tabii gömüde kalırken korunaklı bir yerde olması gerekmektedir. Yani güneş ve rüzgar görmeyecek şekilde korunmalı ve kök boğazına kadar da toprak içerisinde kalmalıdır. Bunlar yapıldığı takdirde her hangi bir sorun olmaz.

Ve çıplak köklü fidanı dikerken bir sepet içerisinde kökleri kapalı olacak şekilde üzeri örtülmeli ve üzerine örttüğünüz şey devamlı ıslak bulundurulmalı biz arazide üzerine yosun ile kapatıp devamlı nemli kalmasını sağlıyoruz ve fidanı yosunun altından çıkardığımızda da hemen 3-5 sn içerisinde dikimini gerçekleştirmek zorundayız. Aksi takdirde tutma şansını azaltmış oluruz. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece her hangi bir problem olmaz, tabii dikim tekniği de önemlidir. Hepinize dikimde başarılar dilerim.

Eski 01-04-2007, 06:27   #192
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Carpnus Hocam, Verdiğiniz bilgiler ve temenniniz için çok teşekkür ederiz. Buralar, dünden beri yağmurlu. Bakalım hava ve toprak köyde nasıl? Umarım çalışmamızı engelleyecek bir durum olmaz.

Tavsiyelerinize de dikkat ederek, başarılı bir çalışma yapmaya gayret edeceğiz.

Selamlar, hoşça kalınız.

Eski 01-04-2007, 08:45   #193
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Galeri: 28
Dünden beri yağmur yağıyorsa işiniz biraz zor. Dikim çukurlarını açmakta dahi zorlanırsınız.
Yine de kolay geksin.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2007, 18:39   #194
Ağaç Dostu

Chewbacca's Avatar

Giriş Tarihi: 17-10-2004
Galeri: 16
Valla oğlumla beraber biraz önce eve düştük...

Önce köpek gezecek, sonra bir iki lokma bişiler yenecek...

Ardından yazılacaklara sıra gelecek...

Gün boyunca yağmur şevkatini üstümüzden eksik etmedi...

Fakat yinede çok keyifli geçti gün... Detaylar Azzzzzzzz sonraaaaaaaaaaaa

Chewbacca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 09:39   #195
Ağaç Dostu

DarkYES's Avatar

Giriş Tarihi: 28-08-2004
Galeri: 363
Yorgunluktan uyuya kalınmış anladığım kadarıyla. Sabah olmuş hala az sonra gelmemiş

DarkYES Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 10:24   #196
Ağaç Dostu

Chewbacca's Avatar

Aynen dediğin gibi oldu dark...

Köpek gezdi... Bir iki lokma yemek yendi...

Sonra oğlan bir tarafa ben bir tarafa yığılıp kalınıpverildi... (biliyorum türkçede böyle bir kelime yok... bir daha yapmayacağım söz)

303 kare çekmişim... ancak şöyle bir bakabildim...

Senin kareler ne alemde...

Eski 02-04-2007, 10:33   #197
Ağaç Dostu

Derya Özen's Avatar

Günaydın sevgili dostlar. Dün bize yaşattığınız anlamlı ve güzel gün için, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Hava bize inat bugün ne kadar güzel ve güneşli değilmi?

Eski 02-04-2007, 11:30   #198
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
Galeri: 30
Öğle saatlerinde yağan sağanak dışında, hava muhalefet etti sayılmaz. Ancak toprak muhalafetinden söz edilecek olsa da, biz iplemedik. Botlarımıza yapışıp ağır kütleler oluşturan, bacak kaslarımızı güçlendiren büyük çamur parçaları ile turladık.
Finalde botların temizliğini ayaklarımızı yere sürterek, twist figürleriyle yapınca, ortaya hoş görüntüler çıktı. Gruba dışardan bakan birinin gülebileceği görüntülerdi.

Ama her haliyle güzel bir gündü, soğuk havada sıcak insanların arasında olmak, hele de anlamlı bir iş için ise çok iyi geliyor.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 12:04   #199
Ağaç Dostu

DarkYES's Avatar

Çamur gerçekten de bizi yer yer çok zorladı. Temizlenmediği taktirde Apartman Topuklu ayakkabılarla yürüyormuş gibi hissediyordu insan

Günün benim için en güzel yanı -hani obur da değilimdir ama- yemek kısmıydı. Hani bir an keşke midem Chew kadar büyük olsa da biraz daha yiyebilsem dedim

Gerçekten güzel zaman geçirdik. Belki ağaç dikme adına yağmur muhalefeti olmasıydı daha verimli geçebilecek bir gün olabilirdi ama sonuçta Cumartesi-Pazarlar çuvala girmedi. Bir ara yine uğrarız

Başta Derya hanım ve ailesine olmak üzere bize bu günü yaşatan tüm Sarıkoz'lulara teşekkür ederim.

Benim çektiğim fotoğraf sayısı ise 330 kadar

Eski 02-04-2007, 12:40   #200
Ağaç Dostu

Derya Özen's Avatar

Biz size teşekkür ederiz. Emre bey. Sadece size değil tüm ağaçlar net üyelerine, kocaman bir aile olduk sayenizde.

Eski 02-04-2007, 13:02   #201
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Dostlarım, hepinize ayrı ayrı teşekkürler. Geçekten harika bir gün geçirdim. En önemlisi, benim sanırım, altı dakikalık gecikmem dışında bir arıza olmadan toplanabilmiş olmamızdı. Sanırım doğru söz bu, kocaman bir aile olmayı başardık.

"Dahı, dahısını demirem."

Eski 02-04-2007, 13:27   #202
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DarkYES Mesajı Göster
Çamur gerçekten de bizi yer yer çok zorladı. Temizlenmediği taktirde Apartman Topuklu ayakkabılarla yürüyormuş gibi hissediyordu insan
Temel Reis'in sevgilisi Safinaz'ın topuklu pabuçlarına benzemiş sahi...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 14:57   #203
Ağaç Dostu

Chewbacca's Avatar

Pazar sabahı bizim ailede geç uyanma günüdür genellikle… Ama bu Pazar öyle olmadı… Tüm ahali (buna köpek de dahil) saat 7 de kalktı… sabah kahvesinin ardından Yücel ağabey ve ailesi ile buluşuldu… tam gaz Mjgn ablalar…

Mjgn ablalara geldiğimiz de Darkyes de gruba dahil olmuştu… Yücel ağabey ve eşi Ayşe abla, Kayınvalidesi, Teyzesi ve Eniştesi, Mjgn abla, Darkyes, Tansel ve ben yani kısaca 32 kısım tekmili birden hazır hale gelince grup tamam oldu…

Grup tamam olunca, havaya aldırmadan tam gaz, Sarıkoz yolu tutuldu… Sarıkoz'a varıldığında soluğu muhtar’ın evinde aldık… Baktık ki Ankara grubunun diğer tayfaları daha gelmemiş… Yani biz bir heyecan ile Derya’lardan bile önce gelmişiz köye…

Hava yüzünden ne yapacağımıza karar vermeye çalışırken taze sağılmış süt keyfimize keyif kattı…

Yağmur azalmaya başlayınca ilk önce daha önce dikilen ağaçların denetlenmesi yapıldı…

Name:  IMG_6116_(1).JPG
Views: 766
Size:  28.1 KB

Hüdaver ağabey (Muhtar) ilk önce öğüne öğüne bir önceki ağaç dikme çalışmasında dikilen ağaçları sulayabilmek için yapılan çeşmeyi gösterdi bizlere... ( Ahali ağaçlar kimsesiz değil mesajı verirken bu çeşmenin fotoğraflarını çekmeyi unuttuğum için özür diler, ayın en salak üyesi adaylığımı tekrar etmek isterim…)

Sonra Yücel ağabey denetimin de, ilk dikilen ağaçların ufak tefek budama işleri yapıldı… bu işlem sırasında bir başka grup ise, ufak bir keşif gezisi yaptı...

Name:  IMG_6118_(1).JPG
Views: 739
Size:  29.3 KB

Bu gezi sırasında ikinci parti ağaçların nereye dikileceği konuşuldu ve saat, Dark’ın bahsettiği yemek zamanına geldi…

Name:  IMG_6330_(1).JPG
Views: 723
Size:  26.9 KB

Mükellef bir yemekten sonra, ikinci parti ağaç dikimi çalışması başladı… Hava yüzünden çalışılacak alana gelemeyen makine yüzünden, iş başa kaldı… Kazma kürek ile çalışmaya başladık… (Bu kısmın tüm fotoları Darkyes de… Sanırım o ekleyecektir. )

Name:  IMG_6386_(1).JPG
Views: 718
Size:  26.8 KB
Name:  IMG_6334_(1).JPG
Views: 734
Size:  27.9 KB

30 kadar ağaç dikmişken Derya’nın babası Orhan ağabey gözüktü ağaçların arasında. Elinde yemek öncesi yakılan ateşin küllerine gömülen patatesler… hepsi birer kumpir olmuş… Yemede yanında yat şeklinde bir kutlama ile kumpirler tüketildi… Saat de ufak ufak geri dönme saatini göstermeye başlamıştı… Kumpirlerin bitmesi ile bir sonraki seansta nereye neler yapılacağı konuşuldu… ayakkabılar temizlendi… ve Ankaraya doğru yola çıkıldı…
Bir önceki gece gelmesem mi? Acaba diyen oğlum, yolda bir daha ki sefere bende gelecem dedi… Bizim adımıza gezi amacına ulaşmıştı…

Düzenleyen Chewbacca : 02-04-2007 saat 16:15 Neden: yazı fontlarını değiştirdim...
Eski 02-04-2007, 15:53   #204
Ağaç Dostu

Derya Özen's Avatar

Nasıl bir yazı ve anlatım dostlar? Şimdi sizde keşke bizde orda olsaydık diye düşündünüzmü? Chewbacca' nın güzel anlatımı ve fotografları içinde teşekkür ederiz. Birde DarkYES'in resimlerini görebilseydik.

Eski 02-04-2007, 16:58   #205
Ağaç Dostu

DarkYES's Avatar

Az sonra

Eski 02-04-2007, 17:21   #206
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 15
Ağaç dikimine katılan dostlarımı kutlarım.

Çok ulvi bir iş başarmanın yanında dostluğu da pekiştirmişsiniz.

İnşallah gelecek yıllarda daha kapsamlı çalışmalara imza atılır.

Selam ve sevgiler.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 21:55   #207
Ağaç Dostu

DarkYES's Avatar

Öncelikle fotoğrafları doğrudan ekleyecektim ama acil bir iş çıkması sonucu geciktim. Çalışma esanasında birden bire bir süredir çizgi roman okumadığımı farkettim.

Bunun üzerine işim biter bitmez fotoğraflara ufak eklemeler yapmaya karar verdim. Çizgi roman olmasa da fotoroman tadında oldular

Mıhtarın Köpeği Biber ya da "Mıhtarın Biberi"

Ağaçlandırılan alana su ulaştırılmış. İyi de olmuş. Yapanların emeğine sağlık

Ve... Mıhtar dayağı yer

Devam edecek

Eski 02-04-2007, 21:59   #208
Ağaç Dostu

DarkYES's Avatar

Yemek yiyelim, enerji toplayalım diye yola düştük

O kadar yemekten sonra yemeğin hakkını vermek lazımdı ve o yemekle otursak onlar bize yağ, yağ ve yağ olarak geri döneceklerdi. Bu sebeple kürekler elimizde...

El birliğiyle fidanları dikmeye başladık. Benim elim yok çünkü elimde fotoğraf makinesi var

Devam Edecek...

Eski 02-04-2007, 22:02   #209
Ağaç Dostu

DarkYES's Avatar

Grup kalabalıklaştı. Fidanları gören geldi

Bir ara çok hırslandık, tatlı bir rekabet başladı

Bu arada ortadan kaybolan iki üyenin yokluğu farkedildi ve herkes onları aramaya çıktı. Küçük üyelerimizi yorgunluk atmak için salıncakta sallanırken bulduk

Mutlu NOS

Eski 02-04-2007, 22:10   #210
Ağaç Dostu

Chewbacca's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DarkYES Mesajı Göster
Günün benim için en güzel yanı -hani obur da değilimdir ama- yemek kısmıydı. Hani bir an keşke midem Chew kadar büyük olsa da biraz daha yiyebilsem dedim
Yani Dark ne diyeyim sana... Gören, duyan bir dünya bişi yedim sanır...

İşin kötü tarafı adım çıkacak... bir daha bir yere de çağarmayacaklar.

Kızılay Mc donald's da sen, ben ve gisela buluştuğumuzda nasıl yemek yediğini anlatıyor muyum? sağda solda... Anlatayım istersen...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025