![]() |
Yapraktan menekşe
2 Eklenti(ler)
2 adet menekşe yaprağını , saplarının girebileceği kadar su ile dolu, ufak ve koyu renkli porselen bir saksıya koydum. Kabın ağzını karanlık olsun diye, yapraklara zarar vermeden kağıt ile örttüm. Sanırım faydalı oldu. 2 hafta içerisinde köklendi. Çok fazla da suda bekletmeden toprağa aldım. Biraz yan dikmekte fayda var, dik olarak diktiğim yaprağın yavruları daha geç çıktı. Saksılarım aslında plastik yemek kasesi, şekilleri hoşuma gittiği için altlarına delikler açıp bunlara diktim. :) Torf, toprak, vermikülit, ufak çakıl taşı karışımı kullandım. Toprak kurudukça, tüm toprak nemlenecek kadarıyla alttan sulama yapıyorum.
|
5 Eklenti(ler)
Selamlar menekşe dostları acemice bir uğraştan sonra menekşelerim yavru vermeye başladı...
Resimde de gördüğünüz gibi aynı zamanda dikmeme rağmen yavruları gelmeyen menekşelerim var.. Şimdi bu safhadan sonra ne yapmam lazım?.. Menekşelerin gelişimi sizce nasıl?.. Ve son olarak paylaşılan resimlerde gördüğüm menekşelerin topraklarında beyaz tomurcuk taş şeklinde şeyler var onlar nedir ne işe yarar?.. Eklenti 508375 Eklenti 508376 Eklenti 508377 Eklenti 508378 |
İlk fotoğradaki yavru dışında ayrılabilecek büyüklükte yavru yok. İlk fotoğraftaki yavruyu ayırıp küçük bir pet bardağa dikebilirsiniz.
Toprak karışımında gördüğünüz beyaz malzeme perlit. Toprağın havadar olmasına ve nemi dengelemeye yardımcı oluyor. |
Sonunda oldu!
Ben de bu sabah ilk yavrularımın mini mini yapraklarını gördüm, hala inanamıyorum ;) |
tebriklerr :)
|
Teşekkürler :))
Şimdi de yaşatma telaşı gelecek peşinden, değil mi? :( |
Çok sulayıp bebekleri ıslatmadığınız sürece sorun olmaz, çabucak büyüyorlar. tebrik ederim:)
|
Sevgili A_Nomad,
Fitilli sulamayı dene, benim çok hoşuma gitti.. Farklı büyüklükteki menekşelerin hangisinin ne zaman sulanacagını takip etmek zor oluyordu benim için.. Şimdi çok rahatım.. Özellikle bu sıcak dönemde büyük rahatlık oldu.. Sevgiler |
2 Eklenti(ler)
Sevgili Seabert74, önerinizi okuduktan sonra hemen işe koyuldum ve mini mini bir fitilli sulama düzeneği kurdum, inşallah başarılı şekilde görevini yapar ;)
Teşekkürler destekleriniz için... Minik bebeğimiz:) Eklenti 509669 Minik fitilli sulama düzeneğimiz :) Eklenti 509670 |
Harika olmuş :)
Ancak aşırı sulanmaya engel olmak için ipin uzunluguna dikkat edin.. Bitki yaprak adedi çok az oldugu için topragın aşırı ıslanmaması gerek. İhtiyaç halinde ipi alttan biraz çekerek ip uzunlugunu=toprak ıslaklık seviyesini ayarlamanız gerekebilir, sevgiler |
Beğenmenize sevindim :)
Zaten bu heyecanla gözüm üzerinde olacak ama hatırlattığınız için teşekkürler, daha dikkatli olayım.. Sevgiler ;) |
Sevgili A_NOMAD toprak çok ıslak gibi duruyor.
Fitilli sulamada toprak karışımı ağırlıklı perlit gibi inorganik malzemeden oluşmalı. Perlit hem ortamdaki fazla suyu bünyesine çeker yavaş yavaş salar hem de organik bir madde içermediği için bakteri üretmez. Islak torf, bakteri , mantar üremesi için uygun ortamı sağlayarak kök çürümesine neden olmaktadır. |
Toprak karışımı; bahçe toprağı, kum, perlit ama fitilli sulama düzeneğini yeni hazırladım yani yeni sulandı belki o nedenle fazla ıslak görünüyor olabilir.
Yine de dikkat ederim, uyarınız için teşekkürler... |
Yapraktan yavruyu ayırırken ana saptan yavruyu hafifçe çekerek ayırmak en sağlıklı ayırma yöntemi .
Alttaki yaprağı kesme ana yaprağın köklerinin çürüyüp yavrunun daköklerinin çürümesine yol açar. Zaten ana yaprak ile yavruyu ayrı ellerle tutup hafif silkelerseniz yavrunun kökleri zedelenmeden ayrılıyor. |
Ben de yavru ayırırken kesinlikle kesici bir alet kullanmıyorum. Her kesik bir yaradır :)
|
Yaklaşık iki hafta önce hem macera olsun hem deneyim olsun diye arkadaşlarımın apartmanında bulunan afrika menekşesinden bir çelik kaçırdım ve spaghnum yosunu toprak karışımına diktim.Şu an tatilde olduğum için tamamen bir süpriz olacak yaprağın yaşayıp yaşamıyor oluşu :)
|
1 Eklenti(ler)
27 Nisan da diktiğim çelikler 3 aylık oldu. Bir kısmı üst taraftan çürümeye başladı oralarını jiletle kestim aynı çelikler aynı tarihte dikilmiş olsalarda gelişimleri farklı.
|
Merhaba arkadaşlar,
Aşağı yukarı 20 gündür toprakta olan afrika menekşesinin yaprağı hala ilk günkü gibi canlı ancak bir gelişim yok yavru açısından.Acaba bu olumlu bir işaret midir yoksa ben erkenden mi sevinmeye başladım ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Sevgiler |
Bence umutlanın :)
Ama yavru görmek için sabır lazım.. |
20 gün çok az bir zaman. 2 ay kadar beklemek gerekebiliyor. Bazen daha da uzun...
|
1 Eklenti(ler)
yavru menekşelerimi günde 1 2 saat güneş alan cam kenarına peteğin üstüne koydum. hem yaprakları parladı hem büyümeleri hızlandı.güneşin menekşelere zararlı olduğunu duyduğumdan güneşten uzak tutardım .fakat aynı binada aynı anda yavru menekşe ektiğimiz arkadaşınkiler büyüyüp çiçek açtığı halde benimkiler minikti.tek fark güneş farkıydı. bende az da olsa güneş alsınlar diye şimdiki yerlerine koydum bir anda farketti gelişimleri.
|
Kuzey ya da doğu cephede güneş ışığı yakıcı olmuyor.
Bulunduğunuz yerin iklimine göre değişebiliyor tabii. Adana'da yaz aylarında hangi cepheye koyarsanız koyun yaprakların haşlanmasına engel olamıyorsunuz. |
3 Eklenti(ler)
İki haftalık tatile çıkmadan önce bir menekşe yaprağım yavru vererek beni çok mutlu etmişti. Ona, anaç menekşeme ve diğer yaprak çeliklerime fitilli sulama düzeneği hazırlamıştım...
Bu sabah tatilden döndüm ve evde beni bekleyen harika sürprizlerimle karşılaştım; ilk bebek kocaman olmuş, ikinci yaprak birçok yavru çıkarmış ve bir diğer yaprak da yavru vermiş, sevincimi anlatamam :) Minicik yapraklarını görüp heyecana kapıldığım ilk yavru büyümüş.. Eklenti 512175 İkinci çeliğim yavrular büyütmüş.. Eklenti 512176 Üçüncü yaprak da yavru vermiş, ben bir istedim Allah üç verdi :)) Eklenti 512177 |
1 Eklenti(ler)
iki ay önce ayırdığım yavrularım büyüyor inşaallah çiçekli hallerinide hep beraber görürüz arkadaşlar.
|
menekşelerim
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bundan sonra 27 nisan dikimli çeliklerimin resmini koyamayacağım çünkü bir türlü gelişemediler onun yerine sizlere ilkbahardan beri diktiğim ve daha güzel gelişen çeliklerimi ve şirin yavrularını takdim ediyorum.;)
|
Arkadaslarim ve abi/ablalarim sizlere bir sorum olacak. Dün bi akrabamiz bana 24 tane menekse yapragi getirdi. Ben bunlari sizlerden ogrendigim sekillere gore kucuk tadım bardaklarina diktim. Ancak bu sabah baktigimda bazi yapraklar yumusamis gibiydi. Ben de solacaklar diye korktum ve bu yumusamaya baslayanlari suyun icine koydum. Acaba dogru mu yaptım,onlardan umudu kesmeli miyim. Bir de suda canlanirsa tekrar topraga almali miyim? Ayrica seraya koymamistim ondan dolayi solmus olabilirler mi? Simdi kucuk dondurma kaplarina koydum bardaklari ve ustlerine buyuk boy buzdolabi poseti orttum. Sizce uygun mudur? Suan telefondan yazdigim icin resim yukleyemiyorum. Ve yazim yanlislarim olabilir affola. Sorularim biraz fazla oldu ama cevaplariniz icin simdiden tesekkurler
|
4 Eklenti(ler)
:rolleyes:iki haftalık tatile giderken yavru menekşelerime fitilli sulama düzeneği kurmuştum bende.
döndüğümde bir hayli büyümüş buldum onları.anaç yaprak yeni yavru büyütmüş. yavrularımdan biriside tomuırcuk bile açmış.rengini bilmiyorum sürpriz olacak. |
Alıntı:
|
Teşekkür ederim mnksm evet hepsini yapraktan çoğalttım bu günlerdede epey ayırdığım oldu çoğunuda hediye götürdüm .
|
Arkadaşlar, forumumuzda satış duyuruları ve satış için ayrılmış ayrı bir bölümümüz var. Tüm duyurular yönetim onayı alındıktan sonra satış bölümünde yapılabilir. Bilgilerinize...
http://www.agaclar.net/forum/alisver...inda/12042.htm http://www.agaclar.net/forum/fide-fi...ukulent-satis/ |
4 Eklenti(ler)
Yazın sıcağından kurtulanlar 20 menekşeden 4 menekşe kaldı... :(
Bu kadar kaldık malesef yavrular ve büyükler ( Boncuklu saksıdaki menekşe inci menekşe bu arada ) Eklenti 517556 Bunlarda yavrulardan kalanlar, kendi saksılarına almamın zamanı gelmiş mi acaba. Eklenti 517557 Bu yavrunun saksısı güzel şimdilik değişitrmeyi düşünmüyorum ilk bahara kadar burada kalabilir sanırım. Eklenti 517558 Bu yavruda ana yaprağın arkasında güneşi görecek şekilde yerleştirdim daha minik inşallah kurtulur... Eklenti 517559 İşte böyle kocaman olmasada büyük bir aile idik ama şimdi azıcık kaldık. :( |
Merhaba,
benim yardıma ihtiyacım var ilk kez çiçek yetiştirmeye çalışıyorum hazır saksı almaktansa en başından emek vererek yetiştirmeye karar verdim henüz suya koyalı 2 gün oldu fakat kendini tamamen saldı. Nasıl iyileştirebilirim çok mutsuzum |
1 Eklenti(ler)
Bu da görüntüsü
|
Menekşelerim
1 Eklenti(ler)
Yavrularım büyüyor ne dersiniz sevgili üstatlar bir boy büyük saksıya alma zamanı gelmişmi?
|
Alıntı:
|
Bardaklar kaç cm yüksekliğinde sevgili menekşezar? Değiştirmeniz gerekmeyebilir :)
|
Sorunuzu okuyunca şimdi ölçüp geldim 8 cm yani en küçük tadımlık bardak dediğimiz bardaklarda sevgili Maki.
|
Tadımlık denilen bardaklar 5 cm civarında oluyor, sizinkiler standart boy olmalı.
Benim yetişkin menekşelerimin bardakları 7 cm yüksekliğinde geniş ağızlı pet bardaklarda. Bence bardak büyüklüğünüz yeterli, aynı bardakta sadece toprak değişimi yaparak bol çiçekli menekşeler yetiştirebilirsiniz. |
Yorumunuz içimi açtı sevgili Maki bol çiçekli menekşelerin resmini koymak için sabırsızlanıyorum ah bu menekşe aşkı...
|
2 Eklenti(ler)
İki gün önce bir tanıdıktan 50 kadar yaprak geldi hepsinide iki tane kiler kabına paylaştırıp diktim gelişmelerini ara ara resimleyip sizlerle paylaşacağım herkese iyi akşamlar.:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025