agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

sla 22-03-2013 21:04

2 Eklenti(ler)
Resimdeki menekşelerin yaprak altları nasıl bu kadar kırmızı olabiliyor ? bende kilerin hiç biri bu kadar kırmızı değil. Kullanılan besinin içeriğinden olabilir mi ?

maki01 22-03-2013 21:08

Tür özelliği sevgili sla.

violet19 23-03-2013 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hfz (Mesaj 83431)
Tam başka bir yazı yazacak iken önce mesajınızı cevaplamak istedim gülümseyerek.. Resimini eklediğim menekşemi gördüğünüzde anlayacaksınız.. :eek: Sanırım kendi kararlarını kendileri veriyorlar.. :D

Şaka bir yana mor menekşemin yanında, sanırım 1 aydır diğer resimde görünen beyaz-mor menekşem var. Aralarında bir alış-veriş söz konusu olabilir. Polen vs. gibi.. Ama ilginç olan beyaz menekşenin alt 3 yaprağının ortasında mor renk var iken, düz mor menekşemde açan ebrulinin tüm yapraklarının içi beyaz dışı da çerçeve şeklinde mor..:confused:

Bence doğa inanılmaz güzel .. Sanki mucize gibi..;)

Bu durumu kayınvalidemde görmüştüm,yan yana duran mor ve beyaz menekşelerden beyaz ebruli olmuştu...

menekşecibaba 23-03-2013 13:43

Evet tamamiyle tür özelliklerine bağlı
örnekler :

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphoto...33484876_n.jpg

Alttaki adreslerde güzel örnekler ve açıklamalar var.

PictureTrail: Online Photo Sharing, Social
Network, Image Hosting, Online Photo Albums

http://www.avsa.org/publications/FlowerLeafTypes.pdf

menekşecibaba 23-03-2013 13:51

4 Eklenti(ler)
Çok güzel minyatür bir menekşe Ramblin' Magic çift rengi var.

menekşecibaba 23-03-2013 15:28

Menekşelerimiz uzun süre çiçeklenme diklerinde yapmamız gereken bazı şeyler vardır http://www.agaclar.net/forum/afrika-...ha/23641-2.htm ilginç bir yöntemde aşağıdaki gibidir. :)
Bazı Afrika menekşeler inde değişimlerin sonucunda ortam düzelse bile sadece yapraklar büyümeye gider rahatlama anlamında, vejetatif olur. Üreme olması için onları biraz korkutmak gerekir. Saksı değişimi bir yöntemdir. Aynı zamanda küçük bir deprem oluşturmak için sert bir cisimle toprağını karıştırın. Bu bitki yaşam-of-the-türler içgüdüsü uyanmasına sebep olur ve genellikle tomurcukları oluşacaktır.

maki01 23-03-2013 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba (Mesaj 1125862)
Bazı Afrika menekşeler inde değişimlerin sonucunda ortam düzelse bile sadece yapraklar büyümeye gider rahatlama anlamında, vejetatif olur. Üreme olması için onları biraz korkutmak gerekir. Saksı değişimi bir yöntemdir. Aynı zamanda küçük bir deprem oluşturmak için sert bir cisimle toprağını karıştırın. Bu bitki yaşam-of-the-türler içgüdüsü uyanmasına sebep olur ve genellikle tomurcukları oluşacaktır.

Bu yöntemi okuyup , forumda paylaşınca bir arkadaşımız beni "işkenceci" ilan etmişti :)

fatitoo 23-03-2013 19:06

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar iyi akşamlar,

Şanlıurfa da afrika menekşesi bulamadım. Tesadüf bu gün Gaziantep e gittik. Oradaki bir alışveriş merkezinden bu zavallıcıkları aldım. Zaten topu topu 3 saksı kalmıştı ama halleri çok kötüydü. Cezalı gibi bir köşeye atılmış, susuz bırakılmışlardı. Üçünü de aldım. Bu kuzular için yapabileceğim birşey var mı? Halleri nasıl? Yarısından kırılan yaprakları çok, onları kırayımmı kalsın mı? Saksıları nasıl? Gübre falan vereyim mi? Yerleri mutfak, stor perde arkasında duruyorlar.Sadece 1 saat kadar sabah güneşi alıyor mtfak ama bunlar perde arkasında oda aydınlık. Ortam sıcak. 23-24 derece civarı...Yapmam gereken birşey var mı? Yoksa kendilerine gelmelerini mi bekleyeyim...

maki01 23-03-2013 19:34

Yaprakları kırılmış sapları gövdeye yakın yerden sağa sola, aşağı yukarı çevirerek koparın sevgili fatitoo.

Bu durumda satın alınan menekşelerde düzensiz sulamadan kaynaklanan en önemli sorun, torfun yani toprağının su tutma özelliği yitirmiş olmasıdır.

Üstten suyu döktüğünüzde su hızlıca aşağıya boşalıyorsa, torf su tutma özelliği yitirmiş demektir.

Su dolu bir kap içerisinde yarım saat kadar bekletip, daha sonra kağıt havlu ya da gazete üzerine alarak fazla suyun akmasını sağlayabilirsin. Sonraki sulamalarda torf su tutabiliyorsa bir süre daha mevcut toprağında gelişecektir. Önceki gibi su tutmuyorsa toprağını değiştirmeniz gerekir.

fatitoo 23-03-2013 20:03

Sevgili Maki01
peki güneş ışığı direk alsın mı salon sabahtan öğleye kadar güneşi çok alıyor. Pencere önüne koysam güneş yakar mı? içerisi de sıcak zaten...

sardunyadervis 23-03-2013 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1125239)
Arkadaşlar aşağıdaki köpükten kap köklenen afrika menekşesi dalını dikmek için uygun mudur?

O kabı ilerde şaşırtma yapmada kullana bilirsiniz

sami ulus 26-03-2013 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1123570)
Tohumdan yetiştirdiğim trail türü menekşemin ilk çiçeği pek süslü:)

Eklenti 379778

Kalıcı özellikleri görmek için ikinci kez çiçeklenmesini beklemek gerekiyor.

Sayın Maki01 Pek güzeller elinize sağlık emegimizin karşılığı işte bu güzel çiçekler. Bir sorum var henüz yeni elle tozlaştırdığım tohumlar var. Kesecikler dolumu boşmu bilmiyorum iyice kurudular on gün önce gövdeden koparıp aldım. Eflatunla Moru tozlaştırdım mordan iki adet tohum yine eflatunla beyazı tozlaştırdım beyazdanda iki tohum aldım bunları sonbahardamı dikmeliyim. Mayısta diksem uygun olurmu. ****** ilk defa tohum dikeceğim başarırmıyım bilmiyorum kısmet

sami ulus 26-03-2013 14:15

5 Eklenti(ler)
Salon penceresi

sami ulus 26-03-2013 14:51

5 Eklenti(ler)
Üstten birincisi salon, İkinci ev mutfak üçüncüler iş yeri büyükler ve yavruları hepsinin mart ayı sonu ile

maki01 26-03-2013 16:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus (Mesaj 1127401)
Sayın Maki01 Pek güzeller elinize sağlık emegimizin karşılığı işte bu güzel çiçekler. Bir sorum var henüz yeni elle tozlaştırdığım tohumlar var. Kesecikler dolumu boşmu bilmiyorum iyice kurudular on gün önce gövdeden koparıp aldım. Eflatunla Moru tozlaştırdım mordan iki adet tohum yine eflatunla beyazı tozlaştırdım beyazdanda iki tohum aldım bunları sonbahardamı dikmeliyim. Mayısta diksem uygun olurmu. ****** ilk defa tohum dikeceğim başarırmıyım bilmiyorum kısmet

Kutluyorum sevgili Sami Ulus, mevsim tohum ekimi çok uygun. Detaylı bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/afrika-...tm#post1105967 başlığında bulabilirsin.

ahmeter 26-03-2013 19:14

1 Eklenti(ler)
Söğüt kütüğüne ektiğim çiçek verdi meraklan bekliyorum toprak koymadım yalnız yosun

fatitoo 26-03-2013 21:52

3 Eklenti(ler)
Yeni bebeklerim:)

çiçeksever 28-03-2013 14:00

5 Eklenti(ler)
Evimin en güzel ve beni sevindiren ve benden çiçeklerini esirgemeyen ürünleri.

çiçeksever 28-03-2013 14:03

3 Eklenti(ler)
Devamı.

sla 28-03-2013 14:32

Uygun boyutta menekşe saksısı bulamayanlar Migros'da bulabilir. Yüksekliği ve çapı fazla olmayan 3 boy renkli organik saksı var. Fiyatları da çok uygun. Üstelik bu saksılar bambudan yapıldığı için toprağa gömüldüğünde 1 yıl içinde çevresel etmenlerin etkisiyle tamamen çözülüyormuş. Ev içinde erimiyor. Plastik saksı gibi kullanışlı, ben kullanıyorum.Çok memnunum.

sla 28-03-2013 14:39

1 Eklenti(ler)
Ben toprağı hatırlattığı için kahverengiyi ve yapraklarla bütünleştiği için yeşili tercih ediyorum ama kırmızı, sarı ve turuncu renkleri de mevcut.

maki01 28-03-2013 14:52

Paylaşım için teşekkürler sevgili sla, saksı çapları ve yüksekliklerini de yazar mısın?

sla 28-03-2013 15:56

küçük olanın yükseklik: 9 cm çap: 10 cm ; büyük olanın yükseklik: 11 cm çap: 14 cm
benimkiler yuvarlak, markette kare olanları da mevcut.

sla 28-03-2013 15:59

büyük olanı dibinden sürekli yeni yavru veren ve bol yaprak çıkaran menekşeler için kullanmayı düşünüyorum. Sizce doğru mu yapıyorum ?

zencefil cicegi 29-03-2013 13:17

2 Eklenti(ler)
Bugün Sabah pembe meneksemde tuhaf bir yaprakla karsilastim bakmak isterken kirdim malesef:(

maki01 29-03-2013 13:58

Menekşeniz kayıtlı ( Üreticisi ve ismi olan ) türlerdense wasp diye adlandırılan türlerden olabilir sevgili zencefil cicegi.

Ya da genlerinde bir yerlerde wasp özelliği taşıyor olabilir. Bu durumda o yaprağı çelik olarak dikip, bu özelliği devam ettirmeye çalışmanızı öneririm :)

maki01 29-03-2013 14:02

10'luk saksıyı doldurduktan sonra 14'lük saksıya almak daha uygun olur.

Benim standart büyük boy menekşelerim için kullandığım renkli, kalın pet bardakların çapı 8 cm yüksekliği ise 9 cm gibi sevgili sla.

ayşe gül 29-03-2013 15:32

beyaz renk hariç diğerlerini yapraktan yetiştirdim

2 Eklenti(ler)
benim kızlar :)

sla 30-03-2013 15:02

3 Eklenti(ler)
Bahar budaması yaptım. En alt sıradaki yaşlı yaprakları kopardım.

violet19 31-03-2013 13:13

Arkadaşlar acil yardım!
Kapalı kutuda (sera ) köklendirmeye çalıştığım menekşelerimi azıcık suladım.Minik minik sinekler var.Forumda okuduğum bilgilere göre açtım havalandırdım,kabı çamaşır suyu ile yıkadım,tekrar yerleştirdim,kapağı kapattım.Sinekler yok gibi görünüyordu.Ancak ertesi gün baktığımda yine aynı şekilde devam...Ne yapmalıyım,kabın ağzını tamamen açıp sera ortamını iptal mi etsem,şaşırdım kaldım...Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.Şimdiden teşekkürler!

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025